ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 καί 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ  και μαθαίνουμε !
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 καί  20  -01  -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων  :  Ημέρα  γιορτής  του Χιονιού !!!!

Φωτογραφία  ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
To ποντικάκι  κοντά  στις  όμορφες διαδρομές μας στην Ελληνική φύση ! :
  ΑΡΚΑΔΙΑ
 ***  ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΧΕΛΜΟΥ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ  και Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ  ΛΑΥΡΑΣ :
  ΧΕΛΜΟΣ όρος

***
* Με  πρωίνή  μας αναχώρηση  ώρα  07,30 π.μ. , από Μεσσήνη Μεσσηνίας , με την ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ  ΛΕΣΧΗΣ Μεσσήνης καί μετά  από μιά  όμορφη  διαδρομή  περίπου  τριών (3)  ωρών φτάσαμε πρώτα στην Ι.Μ. Αγίας Λαύρας Σκεπαστού -Καλαβρύτων , στη συνέχεια  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ και  Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού Καλαβρύτων . -
καφεδάκι στο ΛΕΒΙΔΙ 
* Η  Πορεία της  διαδρομής  ήταν :  Μεσσήνη - Τρίπολη - επίσκεψη Αγίας Φωτεινής (Ιδιόρυθμος  σε κατασκευή  Ιερός  Ναός ) ,500 Χ 340 (40ΚΒ)
 δίπλα  στην  Αρχαία  Μαντίνεια Αρκαδίας -ημίωρη παραμονή και στην συνέχεια φτάνουμε  στο ΛΕΒΙΔΙ Αρκαδίας (εκκλησιασμός , καί  καφεδάκι γιά τρία  τέταρτα της ώρας παραμονής στο  όμορφα χειμωνιάτικο Λεβίδι ) .-Τοποθεσία :
Αρχαία πόλη της Αρκαδίας γνωστή από τον Όμηρο, ο οποίος τη χαρακτηρίζει ερατεινή που σημαίνει ευτυχισμένη.
Βρίσκεται 13 χμ. Βόρεια της Τρίπολης, Νότια του Ορχομενού και Βόρεια της Τεγέας (Χάρτης Δ5). Καταλαμβάνει μια ευρύχωρη πεδιάδα. Αρχικά πέντε (5) κώμες διασκορπισμένες αποτελούσαν την Αρχαία Μαντίνεια, οι οποίες αργότερα με προτροπή των Αργείων συνώκισαν και οχύρωσαν μια πόλη.-  Ονομασία :
Η πόλη ονομαζόταν Μαντινέα. Μαντινέη στην Ιωνική διάλεκτο και Μαντίνεια σύμφωνα με την Αττική. Το όνομά της ετυμολογείται από τον επώνυμο ήρωα και πρώτο οικιστή της Μαντινέα.
Από το 223 π.Χ. έως το 125 μ.Χ. μετονομάστηκε σε Αντιγόνεια και οι κάτοικοι Αντιγονείς. Το 125 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφτηκε την πόλη και επανέφερε την ονομασία Μαντίνεια. -
~   Αρχαιολογικά μνημεία  :
Η Μαντίνεια περιβαλλόταν από τείχος με λίθινο υπόβαθρο και ανωδομή από ωμές πλίνθους. Το μήκος ήταν 3.942 μ. Σ' αυτό υπήρχαν 122 πύργοι ύψους 5 μέτρων περίπου. Γύρω από το τείχος υπήρχε σκαμμένη τάφρος όπου διοχέτευαν τα νερά του ποταμού Όφη και της κρήνης Άρνα, κοντά στην οποία η Ρέα έφερε στον κόσμο τον Ποσειδώνα. Μπροστά στις πύλες διακρίνονταν κατάλοιπα γεφυριών ενώ οι πύλες οδηγούσαν σε αντίστοιχα κρυφά μονοπάτια.
Εσωτερικά του τείχους υπήρχαν:
Το αρχαίο θέατρο της Μαντινείας (Ρωμαϊκής εποχής). 
ο ναός του Δία Σωτήρα.
Το Ηραίο με αγάλματα του Πραξιτέλη.
Βωμός του Ήλιου.
Κυκλικό οικοδόμημα στο οποίο φύλασσαν την ιερή φλόγα που είχαν μεταφέρει από την Αττική και τον έφιππο αδριάντα του Γρύλλου - γιου του Ξενοφώντα.

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Μαντινείας και στο βάθος ο Ι. Ναός
Το 500 π.Χ. εμφανίστηκαν τα νομίσματά της τα οποία εξαφανίστηκαν μετά την καταστροφή της πόλης από τους Λακεδαιμόνιους και επανακυκλοφόρησαν μετά την επανίδρυσή της το 370 π.Χ.
Έξω από το τείχος και την πόλη υπήρχε άλσος αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα καθώς και πηγή με το όνομα Άρνη.
Σε ανασκαφές που έγιναν από τον αρχαιολόγο Φουζέρ (1887-1889) ανακαλύφθηκε μεγάλο μέρος των κτισμάτων και ερειπίων της αρχαίας πόλης. Από το αρχαίο θέατρο σώζεται ολόκληρη η σκηνή, ενώ έργα του Πραξιτέλη φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Επίσης σώζονται ερείπια του ναού του Δία, του Βουλευτηρίου και της αγοράς. 
 *Ιερός Ναός   Η  ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ  Μαντινείας  Αρκαδίας : Ο Παράξενος Ναός της Αγίας Φωτεινής :
** Η Ελλάδα είναι γεμάτη από παράξενες Εκκλησίες(Παράξενες Εκκλησίες στην Ελλάδα, explorers.gr),που τις περισσότερες φορές μένουν κρυφές στα μάτια του επισκέπτη, που συνήθως προτιμά να επισκέπτεται τοποθεσίες και αξιοθέατα που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Η μικρή μου εμπειρία, ωστόσο, μου έχει αποδείξει πως, ακόμα και κάτι που, όπως λέει ο κόσμος «δεν σου γεμίζει το μάτι»,μπορεί να κρύβει εκπλήξεις που κανείς ούτε θα φανταζόταν.
Ο ναός της Αγίας Φωτεινής, αντίθετα, είναι από τα αξιοθέατα που αμέσως προκαλούν την εντύπωση του επισκέπτη, ο οποίος δικαίως τον συμπεριλαμβάνει ανάμεσα στους πιο περίεργους ναούς που έχει ποτέ δει στη ζωή του.
«Κρυμμένος» από τα μάτια του κόσμου, μακριά από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τη Βυτίνα στα διόδια της Εθνικής Οδού, ο Ναός της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Τρίπολης, στην επαρχιακή οδό προς το χωριό Αρτεμίσιο, στους πρόποδες του ομώνυμου Ιερού Όρους της θεάς ʼρτεμης, στα σύνορα με το Νομό Αργολίδας. Ρωτώντας στην Τρίπολη, ο επισκέπτης θα πάρει οδηγίες για το πώς θα φτάσει εκεί, αν και για τους επισκέπτες από Εθνική Οδό είναι ευκολότερο, καθώς στρίβουν δεξιά αμέσως μετά τα διόδια, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Βυτίνα.
 Το  Αρχαίο Στάδιο
Επισκεφτήκαμε νύχτα, μαζί με τον χρήστη coldfusion το Ναό, χωρίς να γνωρίζουμε που ακριβώς είναι και το σκοτάδι, μαζί με την έλλειψη πινακίδων, έκαναν την αποστολή μας ακόμα δυσκολότερη. Όταν τελικά φτάσαμε, είδαμε ένα οικοδόμημα που η αλήθεια είναι πως δεν μας άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις. Ίσως ήταν λίγο το σκοτάδι, λίγο η ερημιά και άλλο τόσο η παράξενη ενέργεια του τόπου που μας έκανε να νιώθουμε έτσι, οπότε, γνωρίζοντας πλέον τη διαδρομή, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε κάποια άλλη στιγμή στο φως της ημέρας, εφοδιασμένοι με φωτογραφική μηχανή.

Λεπτομέριες από το εξωτερικό του Ι.Ναού ΑγίαςΦωτεινής .
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές του Δεκέμβρη, μια συννεφιασμένη Κυριακή. Μόλις δύο ή τρεις επισκέπτες βρίσκονταν στο χώρο και έτσι είχαμε όλη την ησυχία και την άνεση να φωτογραφήσουμε το Ναό. Μισό λεπτό, όμως..τα μάτια μας δεν αντίκριζαν ένα Ναό, αλλά τουλάχιστον τρεις. Έναν που έμοιαζε αμυδρά με βυζαντινό ναό, έναν άλλο που είχε αιγυπτιακά στοιχεία και έναν τρίτο με αρχαιοελληνικά. Γιατί, αυτό είναι το χαρακτηριστικό που κάνει το συγκεκριμένο ναό να αποτελεί έναν από τους πλέον παράξενους που έχω δει ποτέ μου, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένος με τέτοιον τρόπο, ώστε να «παντρεύονται» με τρόπο αρμονικό βυζαντινά, αρχαιοελληνικά και αιγυπτιακά στοιχεία αρχιτεκτονικής.

Στο  βάθος το Αρτεμίσιον Όρος Αρκαδίας
Η κατασκευή του Ναού ολοκληρώθηκε το 1968, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν το 1978 από το Μητροπολίτη Θεόκλητο. Ο Ναός ανήκει στον Μαντινειακό Σύνδεσμο και σήμερα χρησιμοποιείται για γάμους και βαπτίσεις. Στον προαύλιο χώρο του Ναού υπάρχει το φρέαρ Ιακώβ και το Ηρώον, το οποίο θεμελιώθηκε προς τιμήν των αγωνιστών της πατρίδας, οι οποίοι κατάγονταν από το δημοτικό διαμέρισμα Μαντινείας, ενώ από την απέναντι πλευρά του δρόμου, υπάρχει μεγάλος αρχαιολογικός χώρος.
 Ο  Ι.Ναός από Δυτικά
Συζητάμε με τον coldfusion το σκοπό της ανέγερσης ενός τόσο ιδιαίτερου ναού και συμφωνούμε στο ότι ο αρχιτέκτονας πιθανότατα ήθελε να περάσει το μήνυμα πως η «αλήθεια» δεν είναι προνόμιο κανενός θρησκευτικού ρεύματος. Μπορεί επίσης να ήθελε να περάσει το μήνυμα συμφιλίωσης των θρησκειών ή και κάτι ακόμα που δεν μπορούμε να σκεφτούμε.
Θα μπορούσα να γράψω ένα αρκετά μεγάλο κείμενο για το Ναό της Αγίας Φωτεινής, αλλά δεν θα το κάνω. Θα σας παρουσιάσω τις φωτογραφίες και θα αφήσω τις σκέψεις να τις κάνετε εσείς μόνοι σας. Και αν η Αρκαδία αποτελέσει τόπο διακοπών σας ή ενδιάμεσο πέρασμα σε κάποιο σας ταξίδι,επισκεφτείτε το ναό και προσπαθήστε κι εσείς να αποκωδικοποιήσετε τα μηνύματα που θέλει να περάσει..
~
Το  Ιερό του Ι.Ν. της Αγίας  Φωτεινής  στην Μαντινεία  Αρκαδίας ...

Η  Αγία  Φωτεινή  στη μνήμη της οποίας έγινε  ο  Ναός το  1978 ....
~  Το  Ηρώον
 Το φρέαρ  Ιακώβ

***  ΛΕΒΙΔΙ  Ν.  ΑΡΚΑΔΙΑΣ   2013 :
 Το Λεβίδι, χτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου και με φόντο το επιβλητικό δάσος του βορειοανατολικού Μαινάλου, διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει κάθε επισκέπτη να νοιώσει έντονα το μεθστικό άρωμα της Ορεινής Αρκαδίας.
O οικισμός έχει διατηρήσει αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά που εκφράζονται σε ποιοτικές αναπαλαιώσεις πετρόκτιστων αρχοντικών και ξενώνων ενώ παράλληλα διαθέτει όλες τις σύγχρονες παροχές ενός σημαντικού ορεινού προορισμού.
Υπάρχει επαρκής υποδομή σε καταλύμματα διαφόρων τύπων ενώ υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιλογής σε ταβέρνες και καταστήματα τοπικών προιόντων.
Το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο αλλά και τα διάσπαρτα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα είναι η εγγύηση για μια ιδανική διαμονή. -

Αξιοθέατα : Το  μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου ,   Το Αρκαδικό μουσείο , Την πανέμορφη ζωντανή πλατεία , Τα ταβερνάκια , Τα καταστήματα , και το Δάσος του Μαινάλου .-
~** Συνεχίζοντας  την διαδρομή μας περνάμε .....:Από ....χωριά  καί οικισμούς .... :  
* Αφήνοντας το Λεβίδι , πήραμε τον όμορφο δρόμο της διαδρομής μας γιά Καλάβρυτα ! διερχόμενοι .....από .....

*** Η Βλαχέρνα σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων , στις βόρειες πλαγιές του Μαινάλου και τριγυριζμένη από το πανέμορφο δάσος είναι ένα απο τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Ομορφα πετρόκτιστα σπίτια, καταπράσινες αυλές και φιλόξενοι άνθρωποι είναι μερικά μόνο απο τα στοιχεία που μπορεί κάθε επισκέπτης  γνωρίσει στην όμορφη Βλαχέρνα.-  

***Η  Κάψια, ένας γραφικός οικισμός στους πρόποδες του βορειοανατολικού Μαινάλου και σε υψόμετρο  700 μέτρων ,  με εύκολη πρόσβαση και σε κοντινή απόσταση απο την Αθήνα.
Ομορφα πετρόκτιστα σπίτια και όμορφο φυσικό περιβάλον, είναι τα στοιχεία που προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες τα τελευταία χρόνια.
Το σπήλαιο Κάψια αποτελεί φυσικό μνημείο μεγάλης αξίας.-


*** Ο Καρδαράς είναι ο πιο κοντινός οικισμός στο Χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και βρίσκεται στα  1100 μέτρα ,  πάνω στον κεντρικό δρόμο μέσα σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο.
Το δάσος του Μαινάλου, περιβάλλει απο όλες τις πλευρές τον οκισμό και δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για
αξέχαστες ορεινές εξερευνήσεις και απολαύσεις.
Λίγα ταβερνάκια και ξενώνες θα φροντίσουν για μια απολαυστική διαμονή.-


*** Στη συνέχιση της  διαδρομής  μας 40  άτομα  με το τουριστικό λεωφορείο ...., περνάμε  τα χωριά Λυκουριά , Χελωνοσπηλιά , Καλύβια , Ζευγολατιό , Καλύβια , Φίλια , Λεύκα , ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ , Καστέλλι , Πριόλιθος , Κάνδαλος , Λαγοβούνι , Σκεπαστό , Ι.Μ. Αγίας Λαύρας , ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ....

*** KΛΕΙΤΟΡΙΑ :

Η Κλειτορία βρίσκεται στο Ν.Α. άκρο του Ν. Αχαΐας σε μια ορεινή περιοχή πλούσια σε νερό και βλάστηση. Κτίστηκε από Λαγκαδινούς, Κλουκινιώτες και Πλανητεριώτες μαστόρους και ήδη από το 1830 άρχισε να πυκνώνει και να εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο της περιοχής. Ονομαστή ήταν παλιότερα η ετήσια εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη που γινόταν κάθε χρόνο στο τέλος του Σεπτέμβρη και έφτασε να αποτελεί το αποκορύφωμα της εμπορικής κίνησης.
Από παλιά, όντας παράλληλα και συγκοινωνιακός κόμβος, εξυπηρετούσε τα χωριά της γύρω περιοχής, γι' αυτό και στην περιφέρεια της μπορούμε να δούμε συγκεντρωμένα τα απομεινάρια της ντόπιας βιοτεχνίας (νερόμυλους, νεροτριβές κλπ.) που φανερώνουν μια ενδιαφέρουσα άνθηση της ντόπιας οικονομίας.
Κύριο παράγοντα στην ανάπτυξη της Κλειτορίας αποτέλεσε η θέση της στην πλούσια κοιλάδα όπου και τα ερείπια του αρχαίου Κλείτορα.
Αρχιτεκτονικά η Κλειτορία ακολουθεί την τυπική μορφή της κεντρικής Πελοποννήσου, χωρίς να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Σώζονται διάφορα αρχιτεκτονικά, λαογραφικά, και βιοτεχνικά μνημεία όπως παλιές εκκλησίες (όλες λιθόκτιστες), τοξωτά γεφύρια από την εποχή της τουρκοκρατίας, παραδοσιακές κρήνες σ' όλα τα γύρω χωριά, παλιά χάνια, νεροτριβές και νερόμυλοι, ελάχιστοι από τους οποίους παραμένουν ακόμα σε χρήση.
Σήμερα η Κλειτορία παραμένει συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, αποτελεί δε, έδρα του δήμου Κλειτορίας.
Έχει πληθυσμό 1100 περίπου κατοίκων και διαθέτει όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες (Ειρηνοδικείο, Αστυνομικό τμήμα, Τράπεζες, Ταχυδρομείο, Κέντρο Υγείας κλπ) καθώς και μια Μαθητική Εστία που εξυπηρετεί τους μαθητές από τα γύρω χωριά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της και στην οποία διαμένουν και σιτίζονται και οι μαθητές που επισκέπτονται το Κ.Π.Ε. Κλειτορίας. Επίσης διαθέτει μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού και Υδροηλεκτρικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας. Οι κάτοικοι σήμερα ασχολούνται με την κτηνοτροφία, το εμπόριο, την υφαντουργία και την αγροτική εκμετάλλευση του κάμπου στον οποίο πρόσφάτα έγινε αναδασμός.

 *** ΙΕΡΑ  ΜΟΝΗ  ΑΓΙΑΣ  ΛΑΥΡΑΣ  :

Βρίσκεται 5χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, ιδρύθηκε από τον ασκητή Ευγένιο που ήλθε από το Άγιο Όρος, άρχισε να οικοδομείται το 961 στη θέση Παλαιομονάστηρο (δυτικά της θέσης όπου βρίσκεται σήμερα). Με την πάροδο του χρόνου απέκτησε υλική υποδομή & έμψυχο δυναμικό. Έτσι σε κάποιο χρονικό διάστημα είχαν συγκεντρωθεί 960 Μοναχοί.

Παρά τις καταστροφές που υπέστη από το 1585 έως και την πρόσφατη καταστροφή του Δεκεμβρίου του 1943, με πυρκαγιές, λεηλασίες και εκτελέσεις τριών Μοναχών, που δεν είχαν εγκαταλείψει τη Μονή, κατάφερε και πάλι από τους Μοναχούς όπου είχαν κρυφτεί λίγο πιο μακριά & ξαναγύρισαν όταν είχαν απομακρυνθεί τα στρατεύματα, φέρνοντας μαζί τους κειμήλια και το Λάβαρο της Επανάσταση που διέσωσαν και άρχισαν ξανά από την αρχή την επισκευή και ανοικοδόμηση. Το 1950, η Μονή με προσφορές πιστών και ενίσχυση από το κράτος ανοικοδομήθηκε πλήρως & τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με καθοδήγηση του Ηγουμένου Φιλάρετου Κωνσταντακόπουλου.
Ο πολύτιμος θησαυρός που βρίσκεται στην Μονή είναι η πρώτη σημαία του Ελληνικού Έθνους το Λάβαρο της Επανάστασης, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β' τη Μεγάλη. τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι Σταυροί και λειψανοθήκες Αγίων.
Επίσης ξεχωρίζει η Κάρα του Αγίου Αλεξίου του "Ανθρώπου του Θεού", πολιούχου της Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου & είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398, επίσης η Κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Αναργύρων. Επίσης ανεκτίμητος θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της Μονής όπου το Αρχαιότερο χρονολογείται από το 1502.-

*** ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ :

*   Ο Δήμος Καλαβρύτων βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας και έχει πρωτεύουσα την πόλη των Καλαβρύτων. Δημιουργήθηκε το 1944, με την απελευθέρωση της Ελλάδας, ως φόρος τιμής στα θύματα της σφαγής των Καλαβρύτων. Σήμερα έχει έκταση 531.797 στρέμματα και 8.580 κατοίκους (απογραφή 2001).
Στον δήμο Καλαβρύτων βρίσκονται η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το Μνημείο της θυσίας. Στην κορυφή του Χελμού, εντός των ορίων του δήμου βρίσκεται το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, ενώ στην πόλη των Καλαβρύτων καταλήγει ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων. Τα φυσικά αξιοθέατα του δήμου περιλαμβάνουν το Φαράγγι του Βουραϊκού, τα Ύδατα της Στυγός και το Σπήλαιο των Λιμνών. Κοντά στα Καλάβρυτα βρίσκεται και το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.-
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700 μ. (Ξερόκαμπος), έως 2340 μ. (Νεραϊδόραχη).
Μια ακόμη πρόκληση και ατραξιόν της περιοχής και της πόλης των Καλαβρύτων είναι ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος. Χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα έξι αυτοκινητάμαξες, σχεδιασμένες και κατασκευασμένες ειδικά για τον ελληνικό οδοντωτό σιδηρόδρομο και προσαρμοσμένες στο περιβάλλον των γραμμών του δικτύου (στις κλίσεις, τις καμπύλες της γραμμής, το ύψος των σηράγγων, την αντοχή των γεφυρών και των σιδηροτροχιών).Τα τραίνα είναι γαλλικής κατασκευής και αναβαθμισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
Η ασφάλεια των επιβατών ήταν το κύριο μέλημα της αναβαθμισμένης σιδηροδορμικής γραμμής που φτάνει στα Καλάβρυτα και στην οποία κινείται ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος. Είναι σχεδόν άγνωστο σε όλους πως οι αυτοκινητάμαξες είναι ηλεκτροκίνητες. Η απαραίτητη ηλεκτρική ενεργεία παράγεται προς το παρόν από ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος που βρίσκεται στο μεσαίο όχημα, αλλά αν ηλεκτροδοτηθεί η γραμμή, το όχημα αυτό δεν θα χρειάζεται πια. Οι καθήμενοι επιβάτες είναι 81 και στις δύο θέσεις (Α' και Β'), αλλά συνολικά η αμαξοστοιχία μπορεί να διακινήσει 100 περίπου άτομα. Υπάρχει επίσης και μια αποτελεσματική σκευοφόρος. Η ταχύτητα στη συμβατική χάραξη φτάνει τα 40 χλμ. την ώρα και στην οδοντωτή τα 12, ενώ η μέγιστη κλίση σε ορισμένα σημεία αγγίζει το 17,5%.
Ταξιδέψτε από τα Καλάβρυτα μέχρι το Διακοφτό και χαρείτε την πλούσια φύση σε έλατο, απότομες χαράδρες και πολύ πράσινο. Θα χρειαστεί πολλές φορές να κρατήσετε την αναπνοή σας από τις απόκρυμνες πλαγιές που θα περάσετε.
Σήμερα τα Καλάβρυτα αποτελούν πόλο έλξης για κάθε Έλληνα αλλά και αλλοδαπούς επισκέπτες για πολλούς λόγους. Κατά πρώτον θα βρείτε ξενώνες και ξενοδοχεία στα Καλάβρυτα, παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι και άλλες επιλογές για τη διαμονή στα Καλάβρυτα και ετσιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες για φαγητό και διασκέδαση στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.-
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
*
Η περιοχή των Καλαβρύτων είναι γνωστή όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές που έχει ή για το Χελμό και το χιονοδρομικό του κέντρο ή για το γραφικό φαράγγι του Βουραικού αλλά και για την εκτέλεση από τους Γερμανούς το 1943 του ανδρικού πληθυσμού του.
Το ιστορικό της σφαγής ξεκινάει την περίοδο κατά την οποία η στρατιά των συμμάχων αποβιβάζεται στη Σικελία. Μετά ακολουθεί η παράδοση των Ιταλών οπότε και το βάρος της φύλαξη της Ελλάδας πέφτει αποκλειστικά στους Γερμανούς. Οι Γeρμανοί είχαν το φόβο πως οι σύμμαχοι θα προσπαθούσαν να κάνουν απόβαση στα νότια δυτικά παράλια της Ελλάδας οπότε είχαν καταστρώσει και ένα σχέδιο αμύνης στο ύωος περίπου του Ολύμπου.
Ενας αστάθμητος παράγοντας για τους Γερμανούς στην Ελλάδα ήταν η δράση των αντάρτικων ομάδων. Ετσι μετην πρώτη αφορμή προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό στον οποίο πιθανό οι αντάρτες να είχαν στηρίγματα. Και λέω πιθανό γιατί ακόμα και εκείνη τη δύσκολη εποχή οι Ελληνες ήταν χωρισμένοι.
Στη γενικότερη περιοχή των Καλαβρύτων εξαιτίας και του δύσβατου της περιοχής δρούσαν περί τους 5.000 αντάρτες. Στη μάχη της Κερπίνης οι αντάρτες αιχμαλώτισαν περί τους 70 Γερμανούς. Γι αυτό το γεγονός πολλά έχουν ειπωθεί πολλά κάποιος μπορεί να σκεπτεί.απλά θα πω πως αποτέλεσε την αφορμή για τη σφαγή των Καλαβρύτων γιατί οι Γερμανοί όπως είπα και παραπάνω ήθελαν να καταστρέψουν κάθε τι που μπορούσε να στηρίξει σωματικά ή ψυχολογικά τους αντάρτες.
Η πρώτη κίνηση του Γερμανικού επιτελείου ήταν να ζητήσει την καταστροφή με τη χρήση αεροπλάνων (ρίχνοντας βόμβες) αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμος αριθμός αεροπλάνων γι αυτή την επιχείρηση. Ετσι η <<δουλειά>> ανατέθηκε στην 117 μεραρχία κυνηγών. Η επιχείρηση ξεκίνησε 6 Δεκεμβρίου ταυτόχρονα από Τρίπολη,Πάτρα ,Πύργο,Αίγιο.
9 Δεκεμβρίου οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα. (Οι Γερμανοί πέρασαν κι απο το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου το έκαψαν και σκότωσαν και τους μοναχούς).Ο κόσμος ήταν φοβισμένος αλλά δε μπορούσε να φύγει, χειμώνας ήταν που να πάει; .Ο Γερμανός διοικητής διαβεβαίωσε πως ο πληθυσμός δε θα πάθει τίποτα και πως δεν υπήρχε λόγος να φοβούνται. Ζήτησε μόνο μια κατάσταση των σπιτιών που είχαν μέλη στην αντίσταση. Αρχισαν να καταστρέφουν τα σπίτια αυτων των οικογενειών.Ετσιμ αυτές τις πονηρές κινήσεις ο πληθυσμός άρχισε να ησυχάζει.
Αυτό έγινε μέχρι και το βράδυ 12 Δεκεμβρίου. Το πρωί 13 Δεκεμβρίου άρχισαν να κτυπούν οι καμπάνες και οι Γερμανοί έβγαζαν τον κόσμο έξω απ τα σπίτια τους.Ξεχώρισαν τους άνδρες και τις γυναίκες με τα παιδιά .Τους πρώτους τους πήγαν σε ένα χώρο που είναι έξω από τα Καλάβρυτα και ονομάζεται χωράφι του Καπή ενώ τις γυναίκες τις έκλεισαν στο σχολείο.
Στο χώρο εκτέλεσης οι άντρες κατάλαβαν τι τους περίμενε. Κατά της 12 το μεσημέρι δύο φωτοβολίδες έπεσαν από το χωριό και η εκτέλεση άρχισε.Οταν τελείωσε άρχισε το έργο της αποτελείωσης των επιζώντων. Από τον ανδρικό πληθυσμό μόνο 13 σώθηκαν.
ΟΙ γυναίκες καταλαβαίνοντας πως κάτι συμβαίνει και βλέποντας πως όλα γύρω τους καίγονταν και υπήρχε κίνδυνος να καούν κι αυτές κατάφεραν να βγουν έξω και να ξεφύγουν. Γιαυτό το θέμα έχω ακούσει πως στις γυναίκες φύλακας ήταν ένας αυστριακός ο οποίος άνοιξε την πόρτα και φυσικά στο τέλος εκτελέσθηκε από τους συμπατριώτες του γιαυτη οτυ την πράξη.
Για τον αριθμό των νεκρών έχω μάθει διαφορετικές εκδοχές. Η μια μιλάει για 1.400 περίπου άτομα ενώ η άλλη μιλάει για 500.Εχω επίσης διαβάσει πως στη σφαγή των Καλαβρύτων συμμετείχαν και Ελληνες γερμανοντυμένοι. Μάλιστα αυτοι οι Ελληνες φορούσαν καπέλα για να ξεχωρίζουν απο τους υπόλοιπους πραγματικούς Γερμανούς οι οποιοι φορούσαν κράνη. Για το τελευταίο δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι μπορεί να έγινε γιατί η ιστορία μας είναι γεμάτοι απο παληκαράδες που ξεφτύλισαν αρκετό κόσμο αλλά επίσης είναι γεμάτη κι απο ξεφτυλισμένους προδότες και δοσίλογους που για ένα κομμάτι ψωμί πούλησαν την τιμή τους.(θυμίζει τίποτα το τάγμα ασφαλείας Λεωνίδας;Είχε συμμετοχή μήπως στα Καλάβρυτα;Τι σχέση είχαν οι Αγγλοι .-
Σαν τελευταίο θάθελα να τονίσω πως η σφαγή των Καλαβρύτων ίσως ..λέω ίσως έχει αρκετό ψωμί για κάποιον που ψάχνει τα άχυρα. Απλά θα πω ότι πιθανόν να μη γίνονταν η εκτέλεση των 70 Γερμανών αιχμαλώτων από τους αντάρτες όπως επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία πως ο επικεφαλής των ανταρτών πήρε εντολή από τους Αγγλους για την εκτέλεση.
Οπως και να το κάνουμε όπως και να δούμε τα πράγματα το γεγονός είναι ένα και δε μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει .(ούτε και αυτός -αυτή -αυτοί που στο βιβλίο της στ τάξης δεν κάνουν αναφορά, δεν έχουν ούτε μια φωτογραφία)Και όπως γράφει και μια εφημερίδα της Φραγκφούρτης FAZ:
Η σφαγή στα Καλάβρυτα θεωρείται ένα από τα χειρότερα εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατά την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από το 1941 έως το 1944.-  Σχετικό  βίντεο : http://youtu.be/KMPMu_Htzl8  ,

  1
 *** ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ  ΧΕΛΜΟΣ :

* Το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, είναι από τα πιο φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, γεγονός που οφείλεται εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρει και την ομορφιά του τοπίου, στην σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, πράγμα που διευκολύνει ακόμη και για μια μονοήμερη εξόρμηση.
   
Λειτουργεί στη ΒΔ πλευρά του Χελμού στη θέση Βαθειά Λάκα και σε υψόμετρο από 1650 μ. έως 2340 μ.
Εδώ, βρίσκεται ο ψηλότερος στην Ελλάδα εναέριος αναβατήρας που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει μια καταπληκτική θέα που εκτείνεται ως τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στην Ανατολική Αχαϊα.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, χάρη στις πλούσιες υποδομές του, μπορεί να ανταποκριθεί με άνεση στις υψηλές απαιτήσεις αθλητικών αποστολών ή μεμονομένων αθλητών που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.
Στην τοποθεσία Διάσελο Αυγού στα 2.100 μ., λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο Β. Λεοντόπουλος, χωρητικότητας έως 15 άτομα, με θέρμανση (σόμπα πετρελαίου και τζάκι), το οποίο μπορείτε να επισκευθείτε μετά από πορεία μισής ώρας από το χιονοδρομικό κέντρο.
Στο χώρο του χιονοδρομικού στην κορυφή Νεραϊδοράχη και σε υψόμετρο 2340 μ. εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος (προς τιμή του αρχαίου Ελληνα αστρονόμου Αρίσταρχου), του αστεροσκοπείου Αθηνών με διάμετρο 2,3 μ., το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Το τηλεσκόπιο μπορεί και παρατηρεί αντικείμενα σε απόσταση 5 δις ετών φωτός.
  
Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν και θα απολαύσουν αρκετές πανέμορφες διαδρομές. -
* ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α' Βοηθειών.
Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε ειδική πίστα για moguls ski, για snowboard, τις διαδρομές cross country ski, το μοναδικό πάρκο snow tubes, θα μπορέσετε να απολαύσετε πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, τις διαδρομές με τα snowmobiles και τις πολλές εκδηλώσεις.
Για τους λάτρεις των πτήσεων, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων αποτελεί ιδανικό τόπο απογείωσης είτε προς την κοιλάδα των Λουσών, είτε προς τα Καλάβρυτα και το Ηρώο.-
* ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας του, διενεργούνται τακτικά διάφορες εκδηλώσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Μπορείτε να κάνετε νυκτερινό σκι αλλά και να ζήσετε την πρωτοχρονιά κάνοντας το αγαπημένο σας σπορ.
Το σίγουρο είναι πως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού θα φροντίσουν ώστε να περάσετε ευχάριστα και απολαυστικά κατά την διάρκεια που θα βρίσκεστε εδώ.
* Ζαρούχλα:Η Ζαρούχλα είναι ένα πανέμορφο χωριό κυριολεκτικά βυθισμένο στο πράσινο που χαλαρώνει και αναζωογωνεί τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας μέρα. Τα καταπράσινα έλατα, οι καστανιές, η ομιχλώδης ατμόσφαιρα και οι μυρωδιές από τα αναμμένα τζάκια δημιουργούν ένα ειδυλιακό κλίμα και ένα χαλαρωτικό συναίσθημα.
* Σπήλαιο Λιμνών:
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά, μέσα στους σβεστόλιθους του βουνού Αμολινίτσα, στον ορεινό όγκο του Χελμού, σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων.

***


***
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ     2013  :

***  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/01/15-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 .-
*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/01/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 .-
*** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/01/17-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 .-
*** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/01/18-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 .-
*** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/01/to-19-2013.html  , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013.-
*** *** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/01/19-20-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΌ Σαββατοκύριακο 19 καί 20Ιανουαρίου 2013 .-
~**  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ και μαθαίνουμε ! ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.-

***
 ~*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~  http://www.youtube.com/stamos01 ,   =2244  video.-

~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =612  video.-

~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      621  video.-

                                             ***Σύνολο  :  3477  βίντεο ανηρτημένα .-

**  Ακολουθούν σχετικά  βίντεο :

473 ~*** ΛΕΒΙΔΙ Αρκαδίας : http://youtu.be/1S0CNw71J8U  ,


483 ~*** Χιονοδρομικό Καλαβρύτων 20-01-2013 : http://youtu.be/4sZpqGQKHaI  ,





481 ~*** Μοναστήρι Αγίας Λαύρας : http://youtu.be/OXBfVLfmCso  ,





479 ~*** Ι.Μ. Αγίας Λαύρας 20-01-2013 : http://youtu.be/5AcKroaSyjE  ,





477 ~*** Ι.Μ. Π.Πατρών Γερμανμού : Ενημέρωση-Διαδρομή : http://youtu.be/kWYtLZdNFH4  ,





478 ~*** Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων : http://youtu.be/NbzondAQpVw  , ‘





480 ~*** Μονή Αγίας Λαύρας Καλάβρυτα : http://youtu.be/Yieni82bigg  ,





****    http://www.bing.com/images/search?q=++STAMOS-ARFARA-GREECE+&form=MSNH01&mkt=el-gr&setlang=el&x=77&y=17#x0y2372  ,
 

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Ιανουαρίου 2013

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη 08  Ιανουαρίου  2013   :


Ο  Πύργος  στην ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ  Χαλκιδικής





Το ποντικάκι  πάντα κοντά μας !
Χιόνια (c) ant1online Κύμα  Κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη τη χώρα .
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα :
ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ
*** Ισχυρή σεισμική δόνηση στη Λήμνο!


* Σεισμός 5,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα,σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά νοτιοανατολικά της Λήμνου, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

*** Αυξήθηκαν κατά 48% οι αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας

* Μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας οπλοφορίας αυξήθηκαν κατά 48%. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, Νίκος Βούτσης και Θοδωρής Δρίτσας.
Οι βουλευτές συνέδεσαν την αύξηση των αιτήσεων με πληροφορίες και ενδείξεις για συγκρότηση «ομάδων πολιτοφυλακής» από ακροδεξιά στοιχεία. Οι δε ανησυχίες τους έχουν βάση. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι σε διάφορα σημεία της χώρας ομάδες, που ορισμένες φορές συνδέονται με απόστρατους, επιδίδονται ακόμα και σε γυμνάσια. Οι εκπρόσωποί τους δε, εμφανίζονται έτοιμοι να υπερασπιστούν «τη χώρα ή τις οικογένειες τους» σε περίπτωση που χρειαστεί. Ποια περίπτωση; Ως παραδείγματα φέρουν εξεγέρσεις μεταναστών...
«Το θέμα παρακολουθείται» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στο έγγραφό του, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις κινήσεις αυτών των ομάδων που, εκ των πραγμάτων, διατηρούν εθνικιστικό και ακροδεξιό πολιτικό προσανατολισμό.
Φυσικά ένας άλλος λόγος για την αύξηση του αριθμού των όπλων είναι η ανησυχία για την εγκηματικότητα.
 Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο όπλα, όταν οι κυνηγοί είναι 200.000. Η νόμιμη απόκτηση όπλου δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση: γνωμάτευση ψυχιάτρου και λευκό ποινικό μητρώο είναι τα προαπαιτούμενα εκ του νόμου. Όμως, όποιος θέλει βρίσκει, έτσι δεν είναι;

*** «Λύθηκαν» τα χέρια του Κόλλια για αλλαγές αντιδημάρχων

* Με την εκλογή του Δημήτρη Μπασδάνη (εκ των δημοτικών συμβούλων που απαιτούν ριζικές αλλαγές στους αντιδημάρχους) στη θέση του προέδρου, όπως εκτιμούν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, «του λύθηκαν τα χέρια για αλλαγές στους αντιδημάρχους!». Και αυτό επειδή, ο νέο πρόεδρος προέρχεται από τη Δ.Ε. Αετού, από την οποία την παρελθούσα διετία ήταν αντιδήμαρχος ο Γιάννης Μερκούρης. Δύσκολα, εκτιμούν, ο κ. Μερκούρης θα παραμείνει στη θέση του, με τη Δ.Ε. Αετού να έχει και αντιδήμαρχο και πρόεδρο. Αυτό, συνεχίζουν, μπορεί να συμπαρασύρει σε αλλαγή και στην άλλη, μικρή και γειτονική Δ.Ε. της Αυλώνος, όπου εκτιμούν πως ίσως αντικατασταθεί ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης, από τον Σπύρο Χρονόπουλο, που πιθανότατα θα αναλάβει αντιδήμαρχος Αυλώνος και Αετού μαζί! Σε αντίθετη περίπτωση, ο Γιάννης Φιλντίσης θα συνεχίσει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του δημάρχου, οριζόμενος ξανά αντιδήμαρχος και για τις δύο αυτές Δημοτικές Ενότητες πλέον. Έτσι, είναι «ανοιχτή» μια θέση αντιδημάρχου, στην οποία εκτιμάται ότι ο δήμαρχος θα ορίσει αντιδήμαρχο από τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, ικανοποιώντας το ισχυρό αίτημα δημοτικών και τοπικών συμβούλων της Δ.Ε. Γαργαλιάνων για δύο αντιδημάρχους τη διετία που μόλις ξεκίνησε από την περιοχή τους. Από τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, αμετακίνητος παραμένει ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος ενώ ο δήμαρχος φέρεται να προβληματίζεται για την επιλογή του δεύτερου αντιδημάρχου μεταξύ των Γιάννη Κατσούλα και Γιάννη Αδρακτά, με τον πρώτο, βεβαίως αν το επιθυμεί, να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες ιδίως μετά την «απόσυρση» της υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου, που τον πρότεινε ο δήμαρχος, για να μην προκαλέσει προβλήματα στη δημοτική ομάδα, από τη σύγκρουση και ρήξη με το «μέτωπο» των δημοτικών συμβούλων που ζητούν αλλαγές στους αντιδημάρχους και θα «κατέβαζαν» - όπως και έγινε με την αυτοπρόταση Μπασδάνη, την οποία είχαν προσυμφωνήσει οι διαφωνούντες - δικό τους υποψήφιο πρόεδρο! Αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε θεωρείται πως ο δήμαρχος δε θα έχει κανένα πρόβλημα να αντικαταστήσει και τον μέχρι πρότινος αντιδήμαρχο από τη Δ.Ε. Φιλιατρών Αναστάσιο Πούλο - ο οποίος άλλωστε είχε δηλώσει στη σύσκεψη της δημοτικής ομάδας πως δεν επιθυμεί να παραμείνει στα καθήκοντά του - με τον Γιάννη Ρούσση να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να ορίζεται αντιδήμαρχος. Ακλόνητοι στις θέσεις των αντιδημάρχων παραμένουν ο Παναγιώτης Τσίγγανος και ο Γιώργος Σαμπαζιώτης, από τη Δ.Ε. Κυπαρισσίας. Βεβαίως, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τον ορισμό αντιδημάρχων έχει ο δήμαρχος και τις προσεχείς ημέρες με απόφασή του θα ορίσει του αντιδημάρχους βάζοντας τέλος στο σήριαλ και τη σεναριολογία που αναπτύσσεται!  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Έγκλημα χωρίς τιμωρία

* Η δηλητηρίαση των ζώων είναι έγκλημα. Στην Ελλάδα είναι παράνομο σύμφωνα με τους Νόμους 1197/1981 (άρθρο 8) και 3170/2003 (άρθρο 12). «Οποιοσδήποτε σκοτώνει, κακοποιεί ή εγκαταλείπει ζώα θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 6 μηνών και / ή χρηματικό πρόστιμο από 300 – 1500 ευρώ», αναφέρεται στο σχετικό νόμο. Δυστυχώς, οι δηλητηριάσεις είναι καθημερινότητα σ’ όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να βρίσκουν φρικτό θάνατο δεκάδες ζώα, ενώ ένα μεγάλο γιατί προκύπτει απ’ αυτή τη συμπεριφορά. Αυτό το «γιατί» ταλαιπωρεί εδώ και μέρες κατοίκους που διαμένουν στις οδούς Αλεξάκη και Σταδίου, αφού μόνο την τελευταία εβδομάδα βρήκαν δύο αδέσποτα σκυλιά της περιοχής δηλητηριασμένα από άγνωστο ή αγνώστους. Όπως μας έλεγε ένας από αυτούς χθες, «δεν καταλαβαίνω τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Τα σκυλιά ήταν πολύ φιλικά με τους ανθρώπους, δε δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα στην περιοχή και, μάλιστα, οι περισσότεροι από εμάς φροντίζαμε για το καθημερινό τους φαγητό».

*** Αναστάτωση ξανά στο 2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών - "Απομακρύνθηκαν" δύο Νηπιαγωγοί λόγω ΕΔΕ...

* Αναστάτωση προκλήθηκε ξανά στο 2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών μετά την "απομάκρυνση", από το σχολείο - από σήμερα το πρωί - δύο Νηπιαγωγών μέχρι το πέρας της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διεξάγεται με εντολή του προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νικολάου Κλάδη...
Του Ηλία Γιαννόπουλο

***  Στο νέο Λύκειο Φιλιατρών από σήμερα τα μαθήματα!
  
* Στο νέο Λύκειο Φιλιατρών πραγματοποιούνται από σήμερα τα μαθήματα! Η μετεγκατάσταση από το παλιό και ιστορικό κτίριο του Λυκείου, στις καινούργιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς χτύπησε στο νέο Λύκειο με τους καθηγητές και τους μαθητές να είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που, επιτέλους, στεγάστηκαν και απολαμβάνουν τους ζεστούς, άνετους και φιλικούς χώρους του νέου Λυκείου!   Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Το άνοιγμα 6.000 τραπεζικών λογαριασμών έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ
Από το ΣΔΟΕ ερευνώνται 9.620 υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητες δαπάνες ΟΤΑ, παράνομη διαχείριση δημοσίου χρήματος, διαφορές φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων
* Το άνοιγμα 6.000 λογαριασμών σε τράπεζες, που αφορούν έρευνες για φοροδιαφυγή, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ. Παράλληλα, ερευνώνται 9.620 υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητες δαπάνες ΟΤΑ, παράνομη διαχείριση δημοσίου χρήματος, διαφορές φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων ή εξαγωγής χρηματικών κεφαλαίων και διοικητικές συνδρομές, ενώ στο πλαίσιο αυτό έχουν διαταχθεί περισσότερες από 1.039 εισαγγελικές παραγγελίες.

*** Θετικότερο κλίμα εισέπραξε ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο
Ο Αντώνης Σαμαράς με την Ανγκελα Μέρκελ στη διάρκεια των δηλώσεων
* Αναγνώριση της συνέπειας στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και στήριξη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια, εισέπραξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
* Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε ότι το μεγάλο πλέον ζητούμενο είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία επιτυγχάνεται με τη ρευστότητα και τις επενδύσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το φορολογικό, με αφορμή το οποίο επισημάνθηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιδείξει μηδενική ανοχή στο θεμα της φοροδιαφυγής, αλλά και να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα με βάση τον νόμο, χωρίς να υπολογίζει «ποιος είναι ποιος» προκειμένου να αποκατασταθεί στην κοινωνία το περί δικαίου αίσθημα.
Όπως διαπιστώθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, τόσο κατά τη συνάντηση στην Καγκελαρία όσο και στο οικονομικό συνέδριο της εφημερίδας «Die Welt» το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς δεν συζητείται πλέον καν ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξήγησε αναλυτικά ότι η χώρα προσφέρει πλέον σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και βελτιωμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες και την ανταγωνιστικότητα, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Κατά την παρουσία του στο συνέδριο, ο κ. Σαμαράς έγινε γνωστό ότι αναφέρθηκε και στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, όπως διαμορφώνεται υπό το φως των νέων διεθνών προκλήσεων και επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν μεγάλες και γενναίες αποφάσεις, ενδεχομένως και έξω από τα συνηθισμένα.
 Τόνισε δε τα γεωστρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Νότος και ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν υπ' όψιν ενόψει των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Κόβεται η σύνταξη σε 12.792 συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν απογράφηκαν

Όσοι συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν, θα έχουν την
δυνατότητα απογραφής μόνο στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ από τις 15 Ιανουαρίου
* Αναστέλλεται από την 1η Φεβρουαρίου η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που δεν απογράφηκαν ως τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της δοίκησης του ΟΓΑ, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΟΓΑ, διαπιστώθηκε ότι 12.792 άτομα δεν απογράφηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
 Σε όσους δεν απογράφηκαν αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους από την 1η Φεβρουαρίου.
 Ο ΟΓΑ προχωρεί στον έλεγχο των παραπάνω περιπτώσεων και όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά θα αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών που πιστώνονταν οι συντάξεις αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες.
 Για το λόγο αυτό, καλεί όσους έχουν εισπράξει ποσά συντάξεων, τα οποία δεν δικαιούνταν να προσέλθουν αυτοβούλως και άμεσα στον ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή Υποκαταστήματα) για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
 Σημειώνεται επίσης, ότι στα πλαίσια της διεξαγωγής ελέγχου των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο ΟΓΑ θα διερευνήσει την εγκυρότητα των εξουσιοδοτήσεων και των πληρεξουσίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των συνταξιούχων.
 Ο ΟΓΑ επισημαίνει ακόμα ότι όσοι συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν θα έχουν την δυνατότητα απογραφής μόνο στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ από 15 Ιανουαρίου (σ.σ. στην ανακοίνωση γράφει από 15.01.2012 και έγινε προφανώς κατά λάθος), αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους.
 Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΓΑ τονίζει πως η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο.
 Newsroom ΔΟΛ

*** Παρουσιάστηκε στην Παιανία ο Φάμπρι και πιάνει δουλειά...


*   Ο Φαμπριθιάνο Γκονζάλες είναι και επίσημα από το απόγευμα της Τρίτης ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού. Ο Ισπανός, σύμφωνα με απόφαση της διοικούσας επιτροπής που συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ, θα βρεθεί στη θέση του Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος με τη σειρά του επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας νέων του «πράσινου» συλλόγου. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, χρέη βοηθού αναλαμβάνει ο Φερέιρα Κινγκ, ενώ στη θέση του γενικού αρχηγού της ποδοσφαιρικής ομάδας και του τεχνικού διευθυντή θα βρεθούν οι Βασίλης Κωνσταντίνου και Κώστας Ελευθεράκης αντίστοιχα.
 «Καλησπέρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να είμαι εδώ μαζί σας. Είναι μεγάλη ευκαιρία να έρθω στον Παναθηναϊκό σε μια ομάδα με μεγάλο όνομα στην Ευρώπη. Ξέρω πολύ καλά το όνομα του συλλόγου και το πόσο γνωστό είναι αυτό παγκοσμίως. Είναι μεγάλη ευκαιρία και για μένα και τον Παναθηναϊκό και θέλω να την εκμεταλλευτώ.
 Αυτό που θέλω να υποσχεθώ είναι ότι θα δουλέψω σκληρά και καθημερινά για να πετύχουμε τους στόχους της ομάδας. Θα δουλέψουμε πολύ και μόνο με δουλειά πολύ θα πετύχουμε. Ζητώ την βοήθεια του κόσμου, να είναι δίπλα μας, όλοι οι φίλαθλοι οι απλοί και οι οργανωμένοι. Μόνο αυτά μπορώ να πω τώρα, αύριο, μεθαύριο θα. Είμαι ευχαριστημένος που είμαι εδώ και σας ευχαριστώ πολύ. Θα προσπαθήσω να μάθω αγγλικά για να συνομιλώ πιο εύκολα μαζί σας αλλά και τους παίκτες».
Μαζί του ήταν και ο άμεσος συνεργάτης του Φερέιρα Κινγκ ο οποίος ανέλαβε και τον ρόλο του μεταφραστή σε αυτές τις πρώτες ατάκες του Ισπανού τεχνικού.
Στη συνέχεια, ο Φαμπρί παρουσιάστηκε στους ποδοσφαιριστές από τον πρόεδρο των «πράσινων», ενώ είναι πιθανό αν όχι να πραγματοποιήσει την προπόνηση των «πράσινων» να την δει όλη, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να είναι κανονικά στον πάγκο κόντρα στον Πλατανιά.
~** Η ανακοίνωση της ΠΑΕ:
 Στην αλλαγή σελίδας που επιχειρείται στον Παναθηναϊκό αναφέρεται στην ανακοίνωσή της και η «πράσινη» ΠΑΕ τονίζοντας ότι: «τον Μάιο του 2012 ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε λόγω χρεών και αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεών του να υποβιβασθεί και να οδηγηθεί σε διάλυση. Διασώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην παρέμβαση μετόχων του και την ίδρυση από τον κ. Γιάννη Αλαφούζο της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Παναθηναϊκός σώθηκε για δεύτερη φορά από μία περίεργη ομάδα ατόμων, που επί ενάμιση χρόνο ταλαιπωρούσε το Σύλλογο με δήθεν προτάσεις, δήθεν επενδυτών. Ήδη σήμερα με νέα πνοή, νέους παίκτες και νέους παράγοντες γυρίζει σελίδα, με στόχο να γίνει πάλι η ομάδα που θα κάνει υπερήφανους τους οπαδούς του».
 Ο Φαμπριθιάνο Γκονζάλες Πενέλας, όπως είναι το πλήρες όνομα του Φάμπρι, έχει μεγάλη εμπειρία από τα ισπανικά γήπεδα, χωρίς, όμως, να έχει ιδιαίτερες περγαμηνές. Στην πριμέρα ντιβιζιόν έχει εργαστεί σε Λογκρονιές (1994/95) και Γρανάδα (2010-2012), ενώ τον περασμένο μήνα απολύθηκε από τη Σανταντέρ, που τότε ήταν ουραγός στη Β' εθνική του ισπανικού πρωταθλήματος. Είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και δίδασκε σε σχολή προπονητών στην Ισπανία, ενώ συνολικά έχει δουλέψει σε 27 ομάδες στην καριέρα του!
 Αποχώρησε ο Γόντικας
 Στο μεταξύ, οι «πράσινοι», λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα από την τεχνική ηγεσία, ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον ειδικό σύμβουλο της ΠΑΕ και μέλος του ΔΣ, Δημήτρη Γόντικα.
 «Ο κ. Δημήτρης Γόντικας, ειδικός σύμβουλος της ΠΑΕ και μέλος του Δ.Σ., ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους από τη Διοίκηση της ομάδας. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Αλαφούζος ευχαρίστησε τον κ. Γόντικα για τις πολύτιμες υπηρεσίες που σε δύσκολες περιόδους παρέσχε στην ομάδα», αναφέρει η ανακοίνωση της «πράσινης» ΠΑΕ.
 Τέλος ο Μπουμσόνγκ, φεύγει και ο Βύντρα
 Το τελευταίο κεφάλαιο του προαναγγελθέντος «διαζυγίου» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ γράφτηκε σήμερα. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Χρήστο Παναγόπουλο, αποδέχθηκε την απόφαση της διοίκησης για λύση της συνεργασίας με τους «πράσινους». Ο παίκτης την Παρασκευή θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναφερθεί στους λόγους αποχώρησή του.
 Μετά τον Μπουμσόνγκ σειρά θα πάρει μέσα στο επόμενο 24ωρο και ο Λουκάς Βύντρα που επίσης συναντήθηκε με τον κ. Παναγόπουλο. Οι τελικές λεπτομέρειες που αφορούν στο οικονομικό μέρος του επικείμενου «διαζυγίου» θα συζητηθούν ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα, με τον παίκτη να μετράει... ώρες στην Παιανία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΓΙΑ ΤΟ  ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ :
Τετάρτη 9 Ιανουαρίου


17:00 Ολυμπιακός Βόλου - Αστέρας Τρίπολης
20:00 Παναθηναϊκός - Πλατανιάς
 Πέμπτη 10 Ιανουαρίου
17:00 ΠΑΣ Γιάννινα - Φωστήρας
20:00 Καλλιθέα - ΠΑΟΚ
 Τετάρτη 16 Ιανουαρίου
17:00 Απόλλων Σμύρνης - Πανθρακικός
  Πέμπτη 17 Ιανουαρίου
17:00 Λεβαδειακός - Κέρκυρα
20:00 Βέροια - Ξάνθη
σ.σ. οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 23 και 24 Ιανουαρίου, 30 και 31 Ιανουαρίου

*** Πολύ κοντά στην Φούλαμ ο Ντέρεκ Μπόατενγκ

* Πολύ κοντά στην απόκτηση του πρώην άσου της Μαύρης Θύελλας και του Παναθηναικού βρίκεται η Φούλαμ.

 Εκεί ο γκανέζος θα συναντήσει και πάλι τον Γιώργο Καραγκούνη με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στον Παναθηναικό.
 Η καριέρα του Γκανέζου άσου τα τελευταία χρόνια είναι ανοδική και σύμφωνα με το Sky Sports σύντομα θα αγωνίζεται στην Premier League. Ο παίκτης έχε περάσει τα ιατρικά και έχει συμφωνήσει στους όρους του συμβολαίου του.

*** Συμφωνία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με Ryan Air για την πτήση Καλαμάτα-Μιλάνο

* Η Μεσσηνία θα αλλάξει όψη το 2013

Η Μεσσηνία θα αλλάξει όψη το 2013 και θα καλυτερεύσει η οικονομία της, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δ. Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης από κοινού με τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ Μεσσηνίας, Γ. Γκούμα, εγκαινίασαν, όπως είπαν, ένα νέο πλαίσιο ενημέρωσης, που θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα, προκειμένου να ενημερώνονται όλοι για τις δραστηριότητες του θεσμού και, κατά συνέπεια, τα μέλη του.
Δημ. Μανιάτης
Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, το Επιμελητήριο δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, αλλά αυτοτελής και ανεξάρτητη ένωση φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα στην περιφέρεια της Μεσσηνίας.
Εν συνεχεία, προέβη σε λεπτομέρειες ως προς το σκοπό και τη λειτουργία του. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις προτάσεις που κατατέθηκαν για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα πυροδάνεια και την έλλειψη ρευστότητας, ενώ ήταν εκτενής η αναφορά του στις αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Μίλησε ακόμη για την υπογραφή συμφωνίας με την RYANAIR για τη γραμμή Μιλάνο-Καλαμάτα, από Απρίλιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου, οπότε αναμένονται 8.500 επισκέπτες, που θα αφήσουν στην περιοχή 6,5 εκατ. ευρώ, καθώς και για την προσπάθεια σύνδεσης με τη Βαρσοβία.
Όσον αφορά στα δρομολόγια της AEGEAN, είπε πως θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου από Μόναχο – Ντίσελντορφ – Μόσχα – Στοκχόλμη – Ισραήλ, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα η Costa Navarino, διότι χωρίς αυτήν την επένδυση δε θα υπήρχε ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία.
Για την ASTRA AIRLINES, ανέφερε πως προτάθηκε αλλαγή στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα, που έγινε αποδεκτή. Έτσι, από τις 17 Ιανουαρίου θα γίνεται κάθε Πέμπτη στις 2.00 μ.μ. από Θεσσαλονίκη και Κυριακή, έως τα τέλη Μαρτίου, για διευκόλυνση και των παραγωγικών τάξεων.
Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για δρομολόγηση αεροσκάφους στη διαδρομή Ηράκλειο-Καλαμάτα-Γιάννενα με τη συνεργασία φορέων.
Για το τρένο, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για προγράμματα εκδρομών με τραίνο από και για Καλαμάτα, ενώ θα γίνει προσπάθεια λειτουργίας προαστιακού σιδηρόδρομου.
Όσον αφορά στο λιμάνι, ανέφερε πως θα καταβληθεί προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων με τις παραπάνω δραστηριότητες και μίλησε για ενδιαφέρον από επενδυτές για τη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Καλαμάτα-Κρήτη, χωρίς να υπάρχει η επιδότηση της άγονης γραμμής.
Πρόσθεσε δε, πως προτεραιότητα θα είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο, καθώς προσφέρεται να γίνει το λιμάνι Home Porting, δηλαδή επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών κρουαζιέρας με σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία.
Όλα τα παραπάνω, συνέχισε, δημιουργούν προϋποθέσεις για ενδιαφέρον από επενδυτές και αγορά τουριστικής κατοικίας από Ευρωπαίους συνταξιούχους, διότι έχουν δυνατότητα απευθείας πρόσβασης. Αυτοί και καταναλώνουν και προσφέρουν στην τοπική οικονομία και δεν αφαιρούν θέσεις εργασίας.
Κατέληξε δε, λέγοντας πως οι αναπτυξιακές προσπάθειες θα συνεχιστούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τη Διαδημοτική Επιτροπή Τουρισμού και των επιχειρήσεων γενικότερα.
Γ. Γκούμας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Μεσσηνίας Γ. Γκούμας προέβη σε ανασκόπηση των δράσεών της για το 2012 και παρουσίασε και τις δράσεις για το 2013.
Για τη φετινή χρονιά, στόχος είναι η ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω των νέων δράσεων, οι οποίες θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο:
στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην εξασφάλιση νέων πόρων για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών (μέσω δυνάμεων πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση και την περιφερειακή ενότητα), στην κατάρτιση ή/και την επανακατάρτιση των στελεχών των επιχειρήσεων και των νέων επιχειρηματιών μέσω νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες και, τέλος, στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.
Ως προς την κατάρτιση των επιχειρήσεων, είπε πως έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για την επιδοτούμενη κατάρτιση και τη δωρεάν συμβουλευτική διάρκειας ενός έτους, για συνολικά 306 καταρτιζόμενους (εκ των οποίων οι 155 είναι επιχειρηματίες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι), από συνολικά 172 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας. Έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, επίσης για την επιδοτούμενη κατάρτιση προγράμματος για την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, στην οποία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 120 (εκ των οποίων ποσοστό άνω του 60% αφορά επιχειρηματίες) και για το τρέχον έτος θα καταρτιστούν τουλάχιστον 175 άτομα. Υποβάλλονται προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 25 άτομα και αναμένονται να υλοποιηθούν προγράμματα 300 εργαζομένων.
Συνολικά προβλέπεται πως θα καταρτιστούν για το 2013 περισσότεροι από 890 εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του νομού από 540 και πλέον επιχειρήσεις της Μεσσηνίας (ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση πέραν του 50% της λειτουργίας της εταιρείας).
Όσο για τις υπόλοιπες δράσεις, σχεδιάζεται μια νέα δράση με ποσοστό επιχορήγησης 50% προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις αγορές του εξωτερικού, για τη συνολική αξία συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις ή στις εκθέσεις στην Ελλάδα, με 21 επιχειρήσεις να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον τους.
Μίλησε, επίσης, για την ίδρυση συνδέσμων Τυποποιητών, Νέων Επιχειρηματιών και Καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής, τη δημιουργία τμήματος συμβουλευτικής επιχειρήσεων στην ΕΤΑΠ για τη διαχείριση φακέλου χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων, προώθησης στην Απασχόληση, τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία «Θερμοκοιτίδας» επιχειρήσεων, αλλά και για το Κέντρο Γαστρονομίας.
 του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Η τελική παρτίδα θα παιχθεί τις επόμενες ημέρες στο Δήμο Καλαμάτας :
* Με επιτυχία πέρασε ο δήμαρχος Παν. Νίκας τις πρώτες αλλαγές στη σύνθεση της Δημοτικής Αρχής
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Χωρίς… κραδασμούς και προβλήματα για τη συνοχή της Δημοτικής Αρχής διεξήχθησαν προχθές Κυριακή οι εκλογές για ανάδειξη νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και μελών των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών. Αντίθετα, για την αντιπολίτευση η διαδικασία δεν ήταν… ανέφελη, αφού χρειάστηκε αρκετός χρόνος διαπραγματεύσεων και έντονου διαλόγου των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» για τη μία εκ των οκτώ θέσεων των μόνιμων μελών της Οικονομικής Επιτροπής.
 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, νέος πρόεδρος του Σώματος εξελέγη ο δημοτικός σύμβουλος Πολίτης Δημήτριος με 26 θετικές ψήφους, 13 λευκά και ένα (1) άκυρο ψηφοδέλτιο. Ο νέος πρόεδρος αντικαθιστά το δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Γουρδέα, τον οποίο ο δήμαρχος Παν. Νίκας ευχαρίστησε για την προσφορά του και ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιηθεί σε άλλη θέση στη Δημοτική Αρχή. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πουλόπουλος, με 21 θετικές ψήφους, 14 λευκά ψηφοδέλτια και 5 άκυρες, εκ των οποίων μία είχε το όνομα του Βασίλη Δικαιουλάκου από τη μείζονα μειοψηφία.
 Τέλος, στη θέση του γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου παρέμεινε ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Γκλεγκλές από τη γ’ ελάσσονα μειοψηφία. Η υποψηφιότητά του έλαβε 21 θετικές ψήφους, 14 λευκά και 5 άκυρα. Πάντως, η επιλογή του κ. Πολίτη στη θέση του προέδρου δε θα μπορούσε να σχολιαστεί ως έκπληξη, αφού ήταν από τα ονόματα που «έπαιζαν» από την πρώτη στιγμή.
Στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, που είναι τα παρακάτω:
 Οικονομική Επιτροπή: Δημήτρης Μπούχαλης, (πλειοψηφία- 27 ψήφοι), Νίκος Μπασακίδης, (πλειοψηφία- 27 ψήφοι), Θανάσης Ηλιόπουλος, (πλειοψηφία- 27 ψήφοι), Γιώργος Καρβέλης, (πλειοψηφία- 30 ψήφοι), Γιάννης Καμβυσίδης, (πλειοψηφία-30 ψήφοι), Θεόδωρος Μπρεδήμας, (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας- 25 ψήφοι), Δημήτρης Φαββατάς (μείζων μειοψηφία- 16 ψήφοι, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν 21 χωρίς ψηφοφορία), Τάσος Νιάρχος, (α’ ελάσσων μειοψηφία- 27 ψήφοι).
 Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: Γιάννης Μπάκας (πλειοψηφία- 24 ψήφοι), Σαράντος Μαρινάκης (πλειοψηφία- 27 ψήφοι), Σωτήρης Μιχαλόπουλος (πλειοψηφία-31 ψήφοι), Παύλος Γκραίκης (μείζων μειοψηφία 23 ψήφοι) και Σταμάτης Μπεχράκης (β’ ελάσσων μειοψηφία 21 ψήφοι).
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: Χρήστος Ριζάς, (πλειοψηφία- 30 ψήφοι), Ανδρέας Ν. Καραγιάννης, (πλειοψηφία- 31 ψήφοι), Γιάννης Μανδηλάρης, (πλειοψηφία-30 ψήφοι), Δημήτρης Δημόπουλος, (πλειοψηφία- 30 ψήφοι), Παναγιώτα Ντίντα, (πλειοψηφία- 29 ψήφοι), Γιάννης Χριστόπουλος, (μείζων μειοψηφία- 26 ψήφοι), Σπύρος Μωρακέας (β’ ελάσσων μειοψηφία- 21 ψήφοι) και Γιάννης Γκλεγκλές (γ’ ελάσσων μειοψηφία 25 ψήφοι).
Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν, από την πλειοψηφία: Κώστας Αθανασόπουλος 28 ψήφοι, Γιάννης Αναζίκος 26 ψήφοι και Παναγιώτης Βασιλόπουλος 29 ψήφοι. Από τις μειοψηφίες: Βασίλης Δικαιουλάκος 22 ψήφοι και Κώστας Μιχαλόπουλος 23 ψήφοι.
Κατά τη διαδικασία βρέθηκαν και τρία λευκά ψηφοδέλτια.
 Εκείνο που απομένει είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Η επιλογή των έξι αντιδημάρχων και των νέων προέδρων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.
 Σύμφωνα με τα καθήκοντα που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος, για τη θέση των αντιδημάρχων ακούγονται τα ονόματα των: Δημήτρη Μπούχαλη, Θανάση Ηλιόπουλου, Χρήστου Ριζά, Ανδρέα Ν. Καραγιάννη, Μαρίας Οικονομάκου, Γιάννη Αδαμόπουλου, Παύλου Μπουζιάνη, Δημήτρη Δημόπουλου.
 Ανάλογα με τις αποφάσεις θα υπάρξουν και αλλαγές στη σύνθεση των επιχειρήσεων του Δήμου Καλαμάτας.

*** Η Κική Δημουλά στην «International Herald Tribune»: «Πατρίδα μου είναι η γλώσσα»

* «Σκοτάδι και χάος». Με αυτές τις δύο λέξεις περιέγραψε η Κική Δημουλά το μέλλον της χώρας μας στο πρωτοσέλιδο της «Herald Tribune», μιλώντας για το ποιητικό της έργο.
Αφορμή μία έκδοση με μεταφρασμένη στα αγγλικά ποίησή της, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Γοητευμένοι από την προσωπικότητα και το έργο της Ελληνίδας ποιήτριας, της τρίτης γυναίκας που εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών μετά τη Γαλάτεια Σαράντη και την Αγγελική Λαΐου, οι άνθρωποι της «International Herald tribune» (της παγκόσμιας έκδοσης των «New York Times») αφιερώνουν το πρωτοσέλιδό τους στην «εθνική μας ποιήτρια», η οποία αποκαλύπτει το «σκοτεινό της όραμα χωρίς να καταφεύγει σε φθηνούς συναισθηματισμούς», όπως λένε στον τίτλο του θέματος. Αν και η ίδια, όπως αναφέρει, δεν έχει οράματα αλλά αντλεί τα θέματά της από την καθημερινότητα, «προσπαθώντας να μεταμορφώσει την πραγματικότητα σε κάτι λιγότερο πραγματικό», μιλά για το πραγματικό σκότος, αυτό που βιώνουμε, που είναι, λέει, πιο σκληρό και από τα χρόνια της δικτατορίας.
Τα χρόνια της δικτατορίας
Σε μια συζήτηση, που έγινε στην Αθήνα, με αφορμή αυτή την πολύ σημαντική έκδοση των ποιημάτων της στα αγγλικά με τη συλλογή «The Brazen Plagiarist» απ’ το Πανεπιστήμιο του Yale, «η 81χρονη εθνική ποιήτρια είχε μια πρόσφατη συνάντηση με τα media και μίλησε για τη δουλειά της και τη μοίρα της πατρίδας της. Όταν της ζητήσαμε να περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα, δε μάσησε τα λόγια της».
Σε άλλο σημείο η συζήτηση πηγαίνει πίσω, στα χρόνια της δικτατορίας. Η ποιήτρια διηγείται για την εποχή που δούλευε στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Η δουλειά του γραφείου ήταν μία φυλακή», λέει η Κική Δημουλά, που υποστηρίζει ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα από τότε: «Τότε διώκονταν μονάχα οι αριστεροί, τώρα όλη η χώρα βρίσκεται υπό διωγμό».
Ανάμεσα σε άλλους που τους έκοψαν τη σύνταξη, η Κική Δημουλά καλείται να πληρώσει «όπως όλη η χώρα επειδή 100 άτομα καταχράστηκαν την εξουσία». Σε άλλο σημείο λέει: «Όχι, δεν πιστεύω αυτά που λέει ο Βενιζέλος»΄, παρότι τον χαρακτηρίζει «ρήτορα από τη φύση του».
Η δημοσιογράφος Rachel Donadio σχολιάζει τα απανωτά τσιγάρα που καπνίζει η Κική Δημουλά, η οποία όμως την έχει μαγνητίσει με τη δύναμη των λέξεων που χρησιμοποιεί. «Η κυρία Δημουλά μπορεί να έχει μια τάση προς το δραματικό, όμως οι λέξεις που χρησιμοποιεί είναι πάντα διαλεγμένες με προσοχή. Η ποίησή της -λιτή, με βαθιά νοήματα, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς-, που μετατρέπει το καθημερινό σε κάτι μεταφυσικό, έχει ως πηγή έμπνευσης ζητήματα όπως αυτά του χρόνου και της μοίρας, τα οποία κάνει τελείως δικά της, και έχει κερδίσει πιστούς αναγνώστες στην Ελλάδα».
«Ήμουν τεμπέλα», λέει σε κάποιο σημείο η Κική Δημουλά σχεδόν απολογητικά επειδή δε γνωρίζει αγγλικά και ανησυχεί πως οι ελληνικές, λεκτικές της ακροβασίες δε μεταφράζονται και πολύ καλά.
Στον πρόλογο της νέας της συλλογής γράφει πως ανησυχεί «για το αν η γέφυρα από τη μία γλώσσα στην άλλη είναι αρκετά γερή». Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η γέφυρα είναι πολύ ισχυρή. Το ίδιο και η ποιήτρια. «Πατρίδα μου είναι η γλώσσα» θα πει στο τέλος.
«Η καλύτερη Ελληνίδα ποιήτρια μετά τη Σαπφώ»
Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, με τον οποίο η εφημερίδα ήρθε σε επαφή τηλεφωνικά, χαρακτηρίζει την κυρία Δημουλά ως «την καλύτερη Ελληνίδα ποιήτρια μετά τη Σαπφώ» και μιλά για το θάνατο και την ανυπαρξία που είναι το κύριο θέμα στην ποίησή της.
Στο άρθρο αναφέρεται πως «είναι η πρώτη εν ζωή ποιήτρια που περιλαμβάνεται στη σειρά Ποίησης του αξιοσέβαστου γαλλικού εκδοτικού οίκου Gallimard».
 Ως γνωστόν, η Κική Δημουλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι και επίτιμη δημότισσα Μεσσήνης, μια και κατάγεται από τη Μεσσηνία.

*** Συνελήφθη 63χρονος στην Καλαμάτα για χασίς και κροτίδες
* Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, στην Καλαμάτα από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας 63χρονος για ναρκωτικά και βεγγαλικά.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 63χρονου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν, τα εξής:
 Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -259- γραμμαρίων.
• Τέσσερα φυτά κάνναβης.
• Τριάντα εννέα κροτίδες.
 Ο 63χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
 Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

*** Συναγερμός στη Μεσσήνη για κουκουλοφόρους κατά μεταναστών

* Αναστάτωση επικρατεί στη Μεσσήνη όταν μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε το εκεί αστυνομικό τμήμα για κουκουλοφόρους οπλισμένους με ρόπαλα που είχαν σκοπό να επιτεθούν σε σπίτια μεταναστών, κινητοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική δύναμη από την Καλαμάτα οι οποία μετέβη στην περιοχή του Αι –Γιάννη όπου διαμένουν μετανάστες καθώς και σε περιοχές που ζουν τσιγγάνοι ...Η ομάδα των κουκουλοφόρων ,σύμφωνα με πληροφορίες μας, διαλύθηκε μόλις εμφανίστηκε η Αστυνομία.

 Αυτή την στιγμή στην Πόλη επικρατεί ηρεμία ενώ παραμένει ισχυρή Αστυνομική δύναμη στην περιοχή ...
 Εντωμεταξύ ....στα όριά τους βρίσκονται οι σχέσεις των αθιγγάνων με τους κατοίκους της Μεσσήνης, όπως προέκυψε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί, ο δημοτικός σύμβουλος Νικ. Δουρούμης, συγγενής του άτυχου 24χρονου Ηλία Δουρούμη, θέλοντας να δείξει τη μεγάλη οργή που διακατέχει την οικογένεια, μετά την απόπειρα κλοπής στο σπίτι των συγγενών του εκλιπόντος, κατά τη διάρκεια της κηδείας του τελευταίου, προειδοποίησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου: «Κάντε κάτι. Θα ανάψει η φωτιά και θα βουίζει το Νησί μια για πάντα».
 Γι’ αυτό το λόγο σήμερα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Διοικητήριο, με αντικείμενο συζήτησης την αυξημένη παραβατικότητα στο νομό και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν.

***  Σκότωσε τον ετεροθαλή αδελφό του για μια ελιά!
*Στο Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας άφησε την τελευταία του πνοή ένας 65χρονος άνδρας, έπειτα από έντονο καυγά με τον ετεροθαλή αδελφό του, τον οποίο κατηγορούσε ότι είχε… κλαδέψει μια ελιά που του άνηκε, στην περιοχή του Γιαννιτσοχωρίου!

 Τα δύο ετεροθαλή αδέλφια ήρθαν στα χέρια και το μετέπειτα θύμα έριξε στο έδαφος τον 61χρονο. Όμως, δέχθηκε επίθεση από την 28χρονη κόρη του, η οποία τον χτύπησε δύο φορές με ένα κουζινομάχαιρο, τραυματίζοντάς τον ελαφρά.
 Ωστόσο, ο 65χρονος έπεσε στο έδαφος με χαμένες τις αισθήσεις του και ο ετεροθαλής αδελφός του κάλεσε ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.
 Εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός, χωρίς όμως να φαίνεται ότι ο θάνατος προκλήθηκε από τα πλήγματα που είχε δεχθεί με το μαχαίρι.
 Η νεκροτομή θα φωτίσει τα αίτια του θανάτου, ωστόσο ο 61χρονος και η κόρη του κρατούνται και οι αστυνομικοί ερευνούν τις συνθήκες του μοιραίου διαπληκτισμού.   Σχετικό ρεπορτάζ και
στο   http://patrisnews.com/news_details.php?id=16029 ,
 Πηγή: www.protothema.gr .-

*** Για να μαθαίνουμε και… να μην ελπίζουμε

Του Δημήτρη Γιατράκου

 Έχουμε και λέμε. Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης για το 2012 δήλωσε 27.000 ευρώ παρά κάτι ψιλά. Ο εφοπλιστής και μιντιάρχης, Γιάννης Αλαφούζος, πάνω-κάτω το ίδιο και ο τραπεζίτης Ανδρέας Βγενόπουλος, ο φτωχότερος όλων, περίπου 18.000 χιλιάρικα. Σε ευρώ πάντα. Κι εγώ ο «κόπανος» έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα περί φορολογικού πατριωτισμού και άλλες τέτοιες μπούρδες. Τα στοιχεία προκύπτουν από βαρβάτη δημοσιογραφική έρευνα του περιοδικού UNFOLLOW 13. Τα δηλωθέντα, λοιπόν, εισοδήματα των προαναφερθέντων επιχειρηματιών και πολλών άλλων, εικάζω και προσθέτω, είναι απολύτως νόμιμα. Όπως εξηγείται στο ρεπορτάζ, «τα κέρδη των εταιρειών δε διανέμονται όλα στους μετόχους. Αντιθέτως, μοιράζονται και φορολογούνται στην υψηλότερη κλίμακα μόνο τόσα όσα χρειάζονται για να καλυφθούν “τρύπες”. Έτσι, τα υπόλοιπα κέρδη υποτίθεται ότι παραμένουν στις εταιρείες, έχοντας γλιτώσει τη φορολόγηση μέχρι και την υψηλότερη κλίμακα, αλλά και τα κέρδη εταιρειών σε άλλες χώρες. Ο φόρος με το νόμο που ίσχυε μέχρι και το 2012 για κάποιον που δηλώνει πάνω από 100.000 ατομικό εισόδημα ήταν 45%. Οι ιδιοκτήτες των ΑΕ και των ΕΠΕ, για παράδειγμα, παίρνουν όσο μερίδιο χρειάζονται από τα κέρδη των όποιων εταιρειών τους με επιπλέον φορολογία 25%, για να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης, και τα υπόλοιπα κέρδη τούς μένουν στο ταμείο της εταιρείας φορολογημένα με 20%. Νομίμως το κάνουν. Όπως νομίμως αφήνουν τα κέρδη τους στο ταμείο της εταιρείας τους φορολογημένα με 20%. Κι αν προκύψει και μία χρονιά εμφανίσουν ζημιές, τις καλύπτουν με τα κέρδη προηγουμένων ετών, τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί, γιατί «ξέχασαν» να μοιράσουν τα μερίδια». Μετά τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική ολιγαρχία εν Ελλάδι δεν κινδυνεύει από καμιά φορολογική μεταρρύθμιση, όπως π.χ. έκανε ο Ολάντ στη Γαλλία, που παίρνει το 75% των εισοδημάτων πάνω από ένα εκατομμύριο, όπως του Ζεράρ Ντεπαρντιέ, προκειμένου να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Όσοι, επομένως, μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας, λένε έπεα πτερόεντα ή λόγια του αέρα. Εν κατακλείδι, αν δεν υπάρξει αλλαγή στη φορολόγηση των εταιρειών, εκεί δηλαδή που υπάρχει το χρήμα, όσοι κομάντος κι αν έρθουν από το εξωτερικό για να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, θα κάνουν μια τρύπα στο νερό. Πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα την πληρώσουν, άντε και κάποιοι μικρομεσαίοι...

***


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 :
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/01/h-1-2013.html  , H Αρχή του χρόνου στην ενημέρωση ,Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/01/02-2012.html  , Αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 02 Ιανουαρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/01/03-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2012 .
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/01/t-03-2013.html  , Tο αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 03 Ιανουαρίου 2013 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/01/o-04-2012.html  ,Τo αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιανουαρίου 2012.-
~*** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/01/t-05-2013.html  , Tο αγιάζι του Σαββάτου 05 Ιανουαρίου 2013 στην ενημέρωση .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/01/a-6-7-2013.html  , Aθλητικό Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιανουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/01/16.html  , Βίντεο 16ης αγωνιστικής στην Σούπερ Λίγκα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο , Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/01/07-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Ιανουαρίου 2013 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/01/07-2013.html  , Δευτέρα 07 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .- 
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Ιανουαρίου 2013 .-

~**


*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
 ~ http://www.youtube.com/stamos01  , =   2220 video.-
 ~ http://www.youtube.com/stamatios01  , = 572 video.-
 ~ http://www.youtube.com/vlasiskal  , =       534 video.-
                                                 ΣΥΝΟΛΟΝ :  3326 Βίντεο ν Αναρτημένα .-

~*** Περίδης Ορφέας :


http://youtu.be/l_GkpqDs9WM  ,

~*** Καταρράκτες Κατελάνου :

http://youtu.be/T-zl2t-ytKk  ,

~***Αλέκος Σακελάριος :

http://youtu.be/L6iUC-PmOYw  ,

~*** Άρχισαν τα όργανα :

http://youtu.be/hn6e6Ur74pI  ,

~** Νταλάρας Γιώργος :Τούρκος και Ρωμιά ,

http://youtu.be/FdZGgz-m3S8  ,

~** ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ  :

http://youtu.be/O45HKrp7GJQ  ,

~** Άς είν΄ καλά το γινάτι σου :

http://youtu.be/IHAlYkGlNRE  ,

~** ΜΟΥΣΘΕΝΗ ΚΑΒΑΛΑΣ :

http://youtu.be/ONYXW8ac3jc  ,

~** Φωκίδα Βαρδούσια όρη  :

http://youtu.be/GVI60qAcneg  ,

~** Ράντζο ΚΙΛΚΙΣ :

http://youtu.be/1qoIQR_DbMI  ,

~*** Βώλακας Φαλακρού Δράμας  :

http://youtu.be/AwcN2pP_Mcc  ,

~*** ΕΔΕΣΣΑ -Πέλας  :

http://youtu.be/hV2L7AlaMfc ,

~*** ΘΑΣΟΣ Καζαβίτη :

http://youtu.be/1JnGQ3H_lIE  ,

~*** Λίμνη Δασίου Ορινή Κορινθία  :

http://youtu.be/LijWQDruOSg  ,

~** Λουτράκι Αρχαία λουτρά  :

http://youtu.be/9tq8BdzT_Lc  ,

~** Ν.. Μουδανιά Αλησμόνητες πατρίδες  :

http://youtu.be/gHdxQArlfxA  ,

~** Mιά φωτογραφί και Φεύγω Ορφέας Περίδης  :

http://youtu.be/pKCztje-sO4  ,

~*** 


~*** Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ  :

http://youtu.be/T5R9ACUxWUc  ,



~** Aν μας σπάσουν τo μπουζούκι  :

http://youtu.be/N8M1AX8BKOA  ,



~** Θάλασσα πλατιά  : Κατερίνα Κούκα

http://youtu.be/x088TRE5Q7A  ,



~** Έξω φυσάει και βρέχει  :

http://youtu.be/IUOsapVvJ-c  ,



~*** Μπήκε ο χειμώνας  :

http://youtu.be/m9AMmzrxh3M  ,



~** Ο Μάρκος Υπουργός Τσέκος :

http://youtu.be/g6q9lN9okB8  ,



~** ΑΛΚΑΙΟΥ ΛΕΝΑ   :

http://youtu.be/jh53Zks-BQU  ,



~* ~** ΛΕΝΑ ΑΚΑΙΟΥ   :


, http://youtu.be/yoobcir1WCM  ,



~*** Με το βοριά :

http://youtu.be/tSl8NCSN_Pw  ,



~** Χαρταετοί  :

http://youtu.be/69Y2zvwK-BM  ,



~** Τα ματόκλαδά σου λάμπουν  :

http://youtu.be/I__060jG8kU  ,



~*** Ο Πενηντάρης Κ. Μακεδόνας   :

http://youtu.be/AwfmmFhZcnc  ,



~** H AΓΙΑ ΚΥΡΙΑΝΝΗ στην ΟΣΣΑ όρος   :

http://youtu.be/Wltmh6PSNvo  ,



~** Τα παραμύθια μου ΚΟΥΚΑ   :

http://youtu.be/eNPfazWQvzU  ,

*