ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Δευτέρα  29  Ιουλίου  2013  :

Ι.Μ. Βατοπεδίου
                 ΜΙΑ  ΚΑΛΗΜΕΡΑ  καί  Καλή  εβδομάδα  γιά  όλους  μας !!!
Στον  Αρσανά  της Ι.Μ. Εσφηγμένου
Στον  αρσανά  της  Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας 
Στην προβλήτα  λιμανιού  - αρσανά  Ι.Σκήτης Αγίας ΄' Αννης

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :

*** Αρνήθηκε να απολογηθεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος         
           Αρνείται να απολογηθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ζητώντας από το δικαστήριο περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την απολογία του και επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη θέση του περί αναγκαιότητας κλήτευσης των μελών τού ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου.
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «απορριπτικό» απέναντί του το δικαστήριο και υποστήριξε ότι η έδρα «αποφεύγει τα μεγάλα θέματα και ασχολείται με δευτερεύοντα».
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, θα προχωρήσει στις απολογίες των άλλων κατηγορουμένων. Ήδη, ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης, που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου της Ακρόπολης, κλήθηκε να απολογηθεί.
Η διαδικασία έχει διακοπεί ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης του πρώην υπουργού, προκειμένου να συνεννοηθεί με τον κ. Τσοχατζόπουλο.
Ολόκληρη η δήλωση του βασικού κατηγορουμένου στο δικαστήριο για την άρνησή του να απολογηθεί έχει ως εξής:
«Διαπίστωσα ότι το δικαστήριό σας είναι απέναντί μου απορριπτικό. Απορρίψατε τα πάντα. Όποια πρόταση, ό,τι συμβολή είχαμε εμείς και πιστεύαμε ότι ήταν αναγκαία δεν σας ενδιέφερε. Επισημάναμε ότι ενώ αποφεύγατε τα μεγάλα θέματα, είχατε ενδιαφέρον για τα μικρά, τα δεύτερα, τα οποία μας έτρωγαν χρόνο. Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι σε μία δίκαιη δίκη, ένα δικαστήριο θα αρνηθεί τελικά, ενώ πηγαίνει σε απολογίες, να ασχοληθεί με το θέμα της έλευσης του αρμόδιου θεσμικού οργάνου της πολιτείας, το οποίο έχει την ευθύνη να παίρνει τις αποφάσεις. Μας υποσχεθήκατε, φθάσαμε τελικά στις απολογίες και ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει. Και είμαι ανήσυχος ότι δεν θα υπάρξει, ενώ είναι νομικά, πολιτικά και ουσιαστικά αναγκαίο. Τα θέματα με τα οποία ασχολείστε δεν είναι η σύμβαση, αλλά η απόφαση.
» Κύριε πρόεδρε, για όλα αυτά αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι εφόσον δεν υπάρχει ΚΥΣΕΑ, την ευθύνη πρέπει να την πάρω εγώ να σας εκθέσω συνολικά την υπόθεση. Η δίκη είναι εξόχως πολιτική. Δεν μπορείτε να βγάλετε απόφαση αγνοώντας την ουσία. Τώρα έχουμε μάθει πού βρίσκεται η υπόθεση. Ακόμη τα υποβρύχια δεν έχουν παραδοθεί. Πέντε χρόνια τώρα. Κανείς δεν κάνει τίποτα, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Δεν μπορεί το δικαστήριό μας να το αγνοήσει. Άρα, κ. πρόεδρε, συνειδητοποιήσαμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει έλλειψη ευλόγου χρόνου για προετοιμασία. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ετοιμάσω μία απολογία, γι' αυτό έρχομαι σήμερα να σας ζητήσω να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα μας δίνει έναν εύλογο χρόνο. Μπορεί να είναι η 26η Αυγούστου, μπορεί να είναι ένας άλλος χρόνος για να γίνει».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Βραδυφλεγής βόμβα τα απούλητα σπίτια στη Μεσσηνία

       Δεν πρόκειται για απλή παρατήρηση ή τάση, αλλά τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα στη Μεσσηνία, έχουν παγώσει τα πάντα, με αποτέλεσμα η ανεργία στο συγκεκριμένο κλάδο και σε μια σειρά συναφή επαγγέλματα, να εκτινάσσεται. Το κακό, όμως, δε σταματά εδώ. Βραδυφλεγής βόμβα εκατοντάδων απούλητων σπιτιών απειλεί να τινάξει στον αέρα την κτηματαγορά, την οικοδομή, αλλά και την περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων. Κι αυτό δε συμβαίνει μόνο στη Μεσσηνία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Στο στοκ των 250.000 κατοικιών που έχουν «κρεμάσει» πωλητήριο την τελευταία πενταετία αναμένεται να προστεθούν άλλα 150.000 σπίτια, μετά την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Όπως εκτιμούν ειδικοί της αγοράς, σε 150.000 υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες που θα χάσουν τα σπίτια τους, αν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιανουαρίου 2014. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, τότε η αγορά θα πλημμυρίσει από «φθηνά» ακίνητα, συμπαρασύροντας βίαια τις τιμές. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει μια απότομη απομείωση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων. Επίσης, τα 400.000, ίσως και περισσότερα, διαμερίσματα, είναι αδύνατον να απορροφηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, μόνο για τα 250-280 χιλιάδες απούλητα σπίτια θα χρειαζόταν να περάσει μια 20ετία για να απορροφηθούν για τους εξής λόγους: -Το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (σταθερά στο 80%). Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δε θα αγοράσουν σπίτια για τα επόμενα χρόνια, παρά μόνο για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν. -Το δημογραφικό πρόβλημα με το δείκτη ολικής γονιμότητας να είναι 1,4, όταν το όριο αντικατάστασης των γενεών είναι 2,1. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα είναι 7 εκατ. Επομένως, δε θα υπάρχουν νέοι που θα θέλουν να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι. Ο δείκτης γήρανσης το 2011 ανήλθε στο 135% από 74% το 1991. Δείκτης γήρανσης είναι η αναλογία του γεροντικού πληθυσμού (ηλικίας 65 ετών και άνω) προς τον ηλικιακά νεότερο πληθυσμό (0-14 ετών). -Οι μετανάστες αποχωρούν σταδιακά από την Ελλάδα, αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν μερίδιο στην κινητικότητα της κτηματαγοράς. -Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και οι προβλέψεις για αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας. -Η παγίωση της σκληρής φορολογικής πολιτικής, η οποία κάνει δυσβάσταχτη την κατοχή πολ - 

*** Διθέσια πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Καλαμάτα
       Τη μοναδική εμπειρία της διθέσιας πτήσης με αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Καλαμάτα, με απογείωση από την πανέμορφη 'Ανω Βέργα και προσγείωση δίπλα στη θάλασσα μπορεί να ζήσει όποιος θέλει από 1 έως 20 Αυγούστου. Η εταιρία freedom paragliding και ο Διονυσης Βλασόπουλος θα βρίσκονται στην Καλαμάτα για να προσφέρουν σε δημότες και επισκέπτες της πόλης μας αυτή τη μοναδική εμπειρία μιας πραγματικής και ασφαλούς πτήσης ανάμεσα στα σύννεφα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για διθέσιες πτήσεις, εκπαίδευση ή, γενικότερα, πληροφορίες για το παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς), με τον Διονύση Βλασόπουλο - τηλ:6944 431709. -

*** Αστυνομική επέμβαση στη μονή Εσφιγμένου
                                             Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους, καθώς μοναχοί της Νέας Αδελφότητας που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να μπουν στη Μονή, όπου βρίσκονται οι μοναχοί της Παλαιάς Αδελφότητας. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά ένας μοναχός, ενώ μέλη της Παλαιάς Αδελφότητας πέταξαν αναμμένο στουπί, προκειμένου να εμποδίσουν ένα όχημα (που είχε φέρει η αστυνομία) να σπάσει την πόρτα. Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η επιχείρηση της αστυνομίας, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επέμβαση εισαγγελέα τις επόμενες ώρες. Οι μοναχοί της Παλαιάς Αδελφότητας δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το κονάκι. Σημειώνεται ότι η Νέα Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να εκκενωθεί το κονάκι από την Παλαιά Αδελφότητα για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της μονής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ. Πηγή: skai.gr - 

*** Φωτογραφίες στην Καλαμάτα…από μιαν άλλη πραγματικότητα
        Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε δείχνουν μια πραγματικότητα της Ελλάδας του 2013. Εύκολα, ακόμα και όσοι δηλώνουμε «ανεκτικοί» και «δημοκρατικοί», βλέποντας τις παραπάνω εικόνες, στην καλύτερη περίπτωση θα θεωρήσουμε γραφικούς και παρείσακτους τους «πρωταγωνιστές» μας, όπως και λωποδύτες, αλήτες και μιάσματα της κοινωνίας. Κάποιοι άλλοι, ακόμα πιο «ανεκτικοί» και «δημοκρατικοί», θα οικτίρουν τις υπηρεσίες πρόνοιας του νομού και ειδικότερα του Δήμου Καλαμάτας, που δεν έκαναν καμία προσπάθεια για να «διορθώσουν» την κατάσταση. Όμως, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε, κάνουμε λάθος. Για την εν λόγω οικογένεια έχουν γίνει πραγματικά ουσιαστικές κινήσεις. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Οικονομάκου, «η υπόθεση της συγκεκριμένης οικογένειας μας είναι γνωστή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι προσπαθήσαμε να διορθώσουμε την κατάσταση μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε. Φροντίσαμε παλιότερα για την καθημερινή σίτιση της οικογένειας, ενώ μάθαμε ότι έχει κάποιο σπίτι στην Μπιρμπίτα και ανέλαβα προσωπικά να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες επιδιορθώσεις, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη. Όμως, κάθε προσπάθεια έπεφτε στο κενό. Ατέλειωτες συζητήσεις με τη μητέρα, μέσω κοινωνικής λειτουργού, δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Ακόμα και τώρα, όμως, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Όμως, πάντα προσκρούουμε στην επιμονή της μητέρας να ζει με τον τρόπο που θέλει αυτή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Ίσως πίσω από αυτό που βλέπουμε να υπάρχουν άλλες ιστορίες. Με όλα αυτά δε θέλω να αποποιηθώ τυχόν ευθυνών ούτε να ωραιοποιήσω οποιαδήποτε προσπάθεια από πλευράς Δήμου Καλαμάτας για τη βελτίωση της ζωής των Ρομά της πόλης μας. Για τη συγκεκριμένη οικογένεια θα επαναλάβω, πάντως, ότι κάνουμε τα πάντα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της. Από εκεί και πέρα, είναι και θέμα επιλογής κάποιου να ζει με τον τρόπο που θέλει...». Του Αντώνη Πετρόγιαννη -

*** Κώστας Μαργέλης: «Η ενός ανδρός αρχή στερεί από το Δήμο σοβαρό προγραμματισμό»         
   Επιβεβαιώνει την υποψηφιότητά του και πιστεύει ότι βάλλεται από συγκεκριμένα κέντρα
Όχι μόνο διαψεύδει εκ νέου τις φήμες που κάθε πρωί τον θέλουν να έχει υποχωρήσει της απόφασής του να είναι υποψήφιος στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά στην πρώτη του συνέντευξη σήμερα στο «Θάρρος» μετά την ανακοίνωση των προθέσεών του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, αποδίδει την προέλευσή τους σε κέντρα που βάλλουν κατά της υποψηφιότητάς του.
Ο κ. Μαργέλης τονίζει πως δεν επιθυμεί καμία πολιτική στήριξη, αποκλείει από το νέο σχήμα επαγγελματίες πολιτικούς και εκπροσώπους πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων, ενώ δηλώνει πως δε γνωρίζει τι… σκέφτεται ο Αντώνης Σαμαράς.
Περνώντας δε στην επίθεση, δηλώνει ότι στο Δήμο Καλαμάτας «είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι υπάρχει η ενός ανδρός αρχή και ένας άνθρωπος, όσο σοφός κι αν είναι, δεν μπορεί να κάνει σοβαρό προγραμματισμό. Όλα γίνονται αμελέτητα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μαργέλη ακολουθεί:
 Αν και διαψεύδετε κάθε φορά τις φήμες που θέλουν να αποσύρετε το ενδιαφέρον σας για υποψηφιότητα στο Δήμο Καλαμάτας, εντούτοις αυτές συνεχώς έρπονται. Τι τις προκαλεί και από πού, πιστεύετε, εκπορεύονται;
Τις διαψεύδω για μία ακόμα φορά. Γνωρίζω τι τις προκαλεί και από πού εκπορεύονται, αλλά δε θα παίξω το παιχνίδι κανενός με το να ανοίξω μέτωπα αντιπαλότητας την ώρα που πρέπει να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος για τη λύση των προβλημάτων της πόλης και των δημοτών.
  Έχει περάσει αρκετός χρόνος από την ημερομηνία που ανακοινώσατε ότι θα είστε υποψήφιος δήμαρχος στην Καλαμάτα, αλλά ακόμα δεν έχετε παρουσιάσει ούτε ένα όνομα προσώπου που σας πλαισιώνει. Για ποιο λόγο; Είχατε πει πως μέσα στον Ιούλιο θα ανακοινώνατε το όνομα του συνδυασμού και μέρος των προσώπων που θα συμμετέχουν.
«Το καλό πράγμα αργεί να γίνει» λέει ο λαός. Και δεν είμαι από τους ανθρώπους που βιάζονται.
 Έντονα φημολογείται πως η υποψηφιότητά σας έχει υποκινηθεί από τοπικά κέντρα. Αληθεύει;
Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Αντίθετα, έχω την αίσθηση ότι η υποψηφιότητά μου βάλλεται από κάποια κέντρα.
  Εξακολουθείτε να πιστεύετε και να θέλετε, όπως είχατε ανακοινώσει στην πρώτη σας συνέντευξη, να είστε υποψήφιος χωρίς καμία πολιτική ή άλλη στήριξη; 
Βεβαίως. Η μόνη στήριξη που επιδιώκω είναι απευθείας από τους συμπολίτες μου χωρίς πολιτικούς ή άλλους μεσάζοντες. Σας διαβεβαιώ και θα το δείτε σύντομα, ότι έφθασε η ώρα που πολίτες του Δήμου Καλαμάτας, προερχόμενοι από διαφορετικούς κομματικούς χώρους, ευαισθητοποιημένοι στα τοπικά προβλήματα και υπερβαίνοντας τις στενές κομματικές περιχαρακώσεις, επιδιώκουν λύση που εκφράζει την πολυσυλλεκτικότητα και την αυτονομία. Θα το ξαναπώ, κομματικές επιλογές, επαγγελματίες πολιτικοί και εκπρόσωποι πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων δεν έχουν θέση στο νέο σχήμα.
  Ο Αντώνης Σαμαράς εκλογικά θέλει την Καλαμάτα και θα στηρίξει αυτόν που εκτιμά ότι θα του την «προσφέρει» πολιτικά; Πού υπερτερείτε εσείς έναντι του κ. Νίκα;
Ειλικρινά δεν ξέρω τι πιστεύει ο κ. Σαμαράς, αλλά ακούσατε ποτέ να λέω ότι υπερτερώ του κ. Νίκα; Αυτό θα το αποφασίσουν οι συμπολίτες μας, όταν έρθει ο καιρός.
  Τι είναι για εσάς ο Δήμος Καλαμάτας; Μια μεγάλη πολιτική πρόκληση και εφαλτήριο για μελλοντικά σχέδια ή ένας Δήμος με μεγάλες ανάγκες;
Ο Δήμος Καλαμάτας είναι η πόλη στην οποία ζω και δραστηριοποιούμαι. Γνωρίζω τις ανάγκες και τα προβλήματά της. Στα μελλοντικά μου σχέδια και φιλοδοξίες είναι μαζί με τους συνεργάτες μου να δουλέψω γι' αυτόν. Έχει σχεδιαστεί η επιλογή ενός διαφορετικού μοντέλου συνεργασίας, χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες, με ισότιμη συμμετοχή όλων στη λήψη των αποφάσεων, που στόχος θα είναι να σταθεί δίπλα στην πληττόμενη κοινωνία, στην εξυπηρέτηση, κατά προτεραιότητα, των αναγκών των πολιτών και στην καθημερινή μέριμνα για την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που βλέπετε αυτή τη στιγμή να ταλανίζουν το Δήμο Καλαμάτας; Ποιος τομέας θεωρείτε ότι είναι ο πιο παραμελημένος;
Προβλήματα υπάρχουν πολλά και δε θα πάψουν να υπάρχουν, όχι στην Καλαμάτα, αλλά σε όλους τους Δήμους. Στο δικό μας Δήμο, όμως, είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι υπάρχει η ενός ανδρός αρχή και, όπως είναι φυσικό, ένας άνθρωπος, όσο σοφός κι αν είναι, δεν μπορεί να κάνει σοβαρό προγραμματισμό. Όλα γίνονται αμελέτητα. Θα μας δοθεί ευκαιρία να εξειδικεύσουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μετά το νέο δρόμο που έγινε, δυστυχώς η πόλη έχει αποδειχθεί ότι είναι ανέτοιμη να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει με άνεση τους επισκέπτες της. Στόχος θα είναι η δημιουργία ενός μοντέλου που θα σέβεται τις τοπικές κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, με σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, όχι μόνο με έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, αλλά σε όλες τις παραμελημένες μέχρι σήμερα γειτονιές, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
 Επιγραμματικά, θα ήθελα τις τρεις πρώτες προτεραιότητες του Δήμου στους τομείς των υποδομών και ανάπτυξης, που εσείς υπογραμμίζετε με κόκκινο.
Μία μελέτη που θα αναλάβει με διαφανή διαγωνισμό ένα ελληνικό ή ξένο εκπαιδευτικό ίδρυμα με τις κατευθύνσεις για την Καλαμάτα μετά το 2020, θα δώσει με επιστημονικό τρόπο την ιεράρχηση των ενεργειών και των βημάτων που πρέπει να γίνουν. Σε συνδυασμό πάντα με την αξιοποίηση του εξαιρετικά ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην πόλη μας. Η κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί στην αξιοποίηση του Νέδοντα και του παραλιακού μετώπου από Πάμισο μέχρι Κιτριές, με έμφαση αρχικά στη Ναυαρίνου και, φυσικά, στην αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου και στην ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων, με κύριο χαρακτηριστικό τις χρήσεις γης σε όλο τον καλλικράτειο Δήμο, για μια πόλη τουλάχιστον 150.000 κατοίκων.
  Ποια πιστεύετε πως είναι τα βασικά λάθη που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές;
Οι μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές έχουν μεγάλα επιτεύγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Καλαμάτα είναι μία από τις καλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Λάθη δεν κάνουν μόνο οι νεκροί. Εγώ δεν εμφανίστηκα στο δημοτικό στερέωμα για να εντοπίσω τα λάθη. Με ενδιαφέρει να συμβάλω στη δημιουργία του Δήμου Καλαμάτας και αν με το καλό οι συνδημότες μου το επιτρέψουν, τότε να είστε βεβαία ότι θα ρωτάτε τους επόμενους υποψηφίους και για τα δικά μου λάθη.
 Πώς θα περιγράφατε τον Κώστα Μαργέλη;
Μου βάζετε δύσκολα. Μπορώ μόνο να σας πω ότι αισθάνομαι ένας καθημερινός άνθρωπος με πολλές φιλίες και ελάχιστες αντιπάθειες. Ελπίζω το ίδιο να πιστεύουν για μένα και οι συμπολίτες μας. Δεν είμαι μικρόψυχος. Και το κυριότερο, σε καμία περίπτωση δεν τα ξέρω όλα, ξέρω όμως να ακούω τόσο τους συνεργάτες μου όσο και τους ειδικούς, και μετά να αποφασίζω.
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ξεπέρασαν τις 1.000 οι φωλιές της Caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
 Επανειλημμένως έχει τονιστεί η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου για τη φωλεοποίηση της απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Ο Κόλπος φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά τη Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και συγκεκριμένα στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού της Νέδας και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης. Ο αριθμός των φωλιών κατά τη φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, το οποίο, εκτός από την ανάδειξη της περιοχής, θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα, μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιουλίου ο αριθμός των φωλιών μεταξύ Νέδας και Καλού Νερού έφτασε τις 1.006, με την ωοτοκία να συνεχίζεται, τη στιγμή που στην Ζάκυνθο ο αριθμός των φωλιών έχει φτάσει στις 836. Παράλληλα, τα πρώτα χελωνάκια έχουν αρχίσει να αναδύονται από τις φωλιές και βρίσκουν με ασφάλεια τον δρόμο προς τη θάλασσα. Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε επιτευχθεί χωρίς τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών του προγράμματος, οι οποίοι έχουν έρθει από όλο τον κόσμο και, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν φέτος στην περιοχή, βρίσκονται καθημερινά στην παραλία για να προστατέψουν τις φωλιές και τους νεοσσούς.

*** Προσοχή στις σεντονο-απάτες!        

Μας έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον τρία περιστατικά και τα γνωστοποιούμε, για την προφύλαξη υποψήφιων θυμάτων.
Πλανόδιος «πωλητής» προσεγγίζει κόσμο στο δρόμο ή στο σπίτι του, πουλώντας σεντόνια «πολυτελείας» σε προσιτές τιμές. Αρχικά, ζητά για 5 πλήρες σετ σεντονιών 200 ευρώ και κατεβαίνει όσο παίρνει, ακόμα και στα 20 ευρώ. Φυσικά, αυτά είναι καλά αμπαλαρισμένα. Όμως, στη συνέχεια ο αγοραστής διαπιστώνει ότι πρόκειται για ένα κομμάτι υφάσματος χειρίστης ποιότητας, διπλωμένο σε μεγάλα κομμάτια φελιζόλ.
Αυτή είναι η μία μορφή απάτης. Με τον ίδιο τρόπο– πιθανότατα- μας καταγγέλθηκε κι άλλο περιστατικό. Σε χωριό της Μάνης, πλανόδιος «πωλητής» πήγε σε σπίτι και έπεισε την ηλικιωμένη γυναίκα να αγοράσει τα σεντόνια για 200 ευρώ. Μόλις η γυναίκα πήγε στο συρτάρι για να πάρει χρήματα, ο επιτήδειος είδε γερό κομπόδεμα και με αστραπιαίες κινήσεις άρπαξε περίπου 2.800 ευρώ και έγινε «λαγός»!   Β.Β.

*** Στήριξη από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βλέπει ο Π. Τατούλης         
          
Ο Π. Τατούλης κερδίζει τον… πρώτο γύρο
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Μπορεί οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να στήνονται στις 25 Μαΐου του επόμενου έτους, ωστόσο η «μάχη» μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων έχει ήδη αρχίσει σε όλη την Ελλάδα, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να οργανώνουν τις στρατηγικές τους και να μελετούν τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται στους υποψηφίους για τις Περιφέρειες της χώρας, δεδομένου ότι θα κληθούν να διαχειριστούν το νέο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020, που θα αποτελέσει και το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να προσανατολίζεται στο να μην ακολουθήσει παντού τη γραμμή των κομματικών υποψηφίων.
Πηγές του κόμματος έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες στο «Θάρρος», ενώ υπάρχει και σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος αναμένεται να στηριχθεί τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, υποψηφιότητα φαίνεται ότι θα καταθέσει και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ μια πρώτη σκέψη είναι η υποψηφιότητα του σημερινού βουλευτή Μεσσηνίας, Θανάση Πετράκου.
Από την άλλη πλευρά, στις υποψηφιότητες στους Δήμους, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, τα πράγματα στη Μεσσηνία είναι ξεκάθαρα. Όλες οι ενδείξεις για το Δήμο της πρωτεύουσας είναι ότι ο Παν. Νίκας, με ή χωρίς επίσημη στήριξη, θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Με λίγα λόγια, περισσότερο εξαρτάται από τον ίδιο αν έχει διάθεση για μία ακόμη εκλογική μάχη και λιγότερο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά, η σχέση του με τον πρωθυπουργό έχει περάσει από... χίλια μύρια κύματα, αλλά θεωρείται το καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας.
Σίγουρη είναι και η υποψηφιότητα του Δ. Καφαντάρη στο Δήμο Πύλου- Νέστορος, αφού η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι και έργο παράγει και τις απαραίτητες ικανότητες έχει.
Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα προβλήματα, αλλά και η πολιτική σεναριολογία, με μετακινήσεις δημάρχων σε άλλες θέσεις και νέους υποψηφίους σε μια σειρά από Δήμους.
Αυτά λένε οι πρώτες κομματικές πληροφορίες, αλλά επειδή ο δρόμος είναι μακρύς, σίγουρα θα χρειαστεί να επανέλθουμε.   

*** Με κλεμμένη ταυτότητα επιχείρησε να ταξιδέψει από Καλαμάτα για Στοκχόλμη          
           Συνελήφθη ένας 20χρονος αλλοδαπός που επιχείρησε να ταξιδέψει για Σουηδία με κλεμμένο Δελτίο Ταυτότητας, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας.
    Συνελήφθη, χθες ο πρωί, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας , από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 20χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς.
  Ειδικότερα, ο ανωτέρω, είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για τη Στοκχόλμη Σουηδίας και κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του, επέδειξε στους αστυνομικούς ένα Δελτίο Ταυτότητας Ελληνικών Αρχών, για το οποίο όπως προέκυψε, είχε δηλωθεί κλοπή την 4-6-2013 στο Τμήμα Ασφαλείας Καματερού.
  Ο 20χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
  Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
 
 ***  Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα σε φωτιά στον Αετό Τριφυλίας         
          
Σωτήρια ήταν η άμεση επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων σήμερα το πρωί στον Αετό Τριφυλίας όπου γύρω στις 11:20 ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση σε κοντινή απόσταση από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Στο σημείο έσπευσαν 9 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους και Μελιγαλά, με 18 άνδρες, ενώ επιχείρησαν και από αέρος 2 PZL, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Γύρω στη 1 το μεσημέρι, χάρη στη συντονισμένη επιχείρηση κατάσβεσης, έσβησαν και οι τελευταίες μικρές εστίες. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τον κίνδυνο ενδεχόμενης αναζωπύρωσης. Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται με Προανάκριση της Π.Υ. 

***Φωτιά αναστάτωσε τα ξημερώματα την περιοχή του Κάστρου
 Στις 4 τα ξημερώματα φωτιά ξέσπασε σε οικόπεδο γεμάτο ξερά χόρτα και βάτα, στην οδό Σπάρτης. Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής όπου κατάφεραν άμεσα να ελέγξουν τη φωτιά. -

*** Τα α-διατηρητέα της Καλαμάτας, κοσμήματα της πόλης που έχουν καταντήσει δημόσιοι κίνδυνοι (φωτογραφίες)         
   Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Καλαμάτας είναι τα διατηρητέα κτήρια που είναι απλωμένα σε όλη σχεδόν την πόλη. Κτήρια που χτίστηκαν πριν από το 1900, τότε που η Καλαμάτα άκμαζε. Για παράδειγμα, ποιος δεν έχει θαυμάσει το κτήριο του Δημαρχείου ή του Ρεξ, όπως και πολλά ακόμα νεοκλασικά;
Ωστόσο, 30 χρόνια σχεδόν μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986, υπάρχουν ακόμη διατηρητέα κτήρια που δίνουν μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες και προσπαθούν να σταθούν όρθια. Οι ιδιοκτήτες τους είτε αδιαφορούν, είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να τα επισκευάσουν, είτε πιστεύουν ότι το τελικό αποτέλεσμα δε θα τους ανταμείψει, αφού υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί από το υπουργείο Πολιτισμού που είναι αρμόδιο για τα εν λόγω κτήρια.
Εμείς κάναμε μια βόλτα στην Καλαμάτα και φωτογραφίσαμε κτήρια – διαμάντια, που περιμένουν υπομονετικά κάποιος να ασχοληθεί μαζί τους ή, διαφορετικά, να γίνουν ένα με το έδαφος…
Παράλληλα, μιλήσαμε για το θέμα με τον Παναγιώτη Νασόπουλο, πολιτικό μηχανικό, ο οποίος έχει ανακατασκευάσει πολλά διατηρητέα της Καλαμάτας.
   
 
 
 
 
 
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
 «Θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη των ιδιοκτητών»
 -Πότε ξεκινά το θέμα των διατηρητέων;
Μετά το σεισμό ήταν υπουργός η Μελίνα Μερκούρη, οπότε κατέβηκε κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, περπάτησε όλη την Καλαμάτα, κατέγραψε γύρω στα 350 με 400 κτήρια, τα φωτογράφισε, κάποια εξ αυτών χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα, κάποια άλλα επρόκειτο να χαρακτηριστούν και μετά το κράτος, προς τιμήν του, υποστήριξε με σεισμοδάνεια την επισκευή και αναπαλαίωσή τους.
Κάποια, που ήδη έχουν πέσει, έχουν αποτυπωθεί από ειδικούς του υπουργείου Πολιτισμού που πάλεψαν και έδωσαν το είναι τους για να υποστηρίξουν την αναπαλαίωσή τους. Πραγματικά αυτό το υποστήριξαν όλοι οι συνάδελφοι και οι διοικητικοί του υπουργείου Πολιτισμού στην Καλαμάτα ανιδιοτελώς.
  -Κτήρια που χτίστηκαν πότε;
Τα κτήρια αυτά χτίστηκαν πριν από το 1900. Έχω στα χέρια μου άδεια του 1888, τότε που η Καλαμάτα άκμαζε.
  -Πόσα είναι τα κτήρια που έχουν κηρυχτεί διατηρητέα;
Είναι πάνω από 130.
  -Τι αποτρέπει τους ιδιοκτήτες και δεν τα επισκευάζουν;
Αποτρεπτικά λειτουργούν τα εξής: Αρχικά το κόστος της αναπαλαίωσης και στη συνέχεια η θέση που ευρίσκεται το ακίνητο, δηλαδή αν είναι σε εμπορική θέση, μπορεί να αναπαλαιωθεί, να μισθωθεί και να γίνει έτσι κάποια απόσβεση. Διαφορετικά, δύσκολα κάποιος αποφασίζει να το αναπαλαιώσει. Αποτρεπτικά λειτουργεί και η συντήρηση ενός τέτοιου κτηρίου, καθώς είναι πολύ μεγαλύτερη από τα συμβατικά κτήρια, όπως και η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μην αλλάξει το κτήριο.
  -Η κατασκευή ενός νέου κτηρίου, σε σχέση με ένα διατηρητέο, πόσο λιγότερο κοστίζει;
Αν συγκρίνουμε την κατασκευή ενός νέου σπιτιού με την αναπαλαίωση ενός παλιού, το κόστος είναι 50% παραπάνω για το διατηρητέο.
  -Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στα διατηρητέα;
Οι βασικοί περιορισμοί είναι ότι πρέπει να αναπαλαιωθούν στην ίδια μορφή που είχαν και πριν και, φυσικά, στα υλικά. Για παράδειγμα, τα κουφώματα θα πρέπει να είναι ξύλινα και όχι αλουμινίου. Στα διατηρητέα γενικότερα ελέγχονται όλα, μέχρι και τα χρώματα που θα μπουν. Οι υπηρεσίες ελέγχουν τα πάντα και καλά κάνουν, αλλά από την άλλη θα πρέπει να υπάρχει κάποια υποστήριξη και επιδότηση των ιδιοκτητών.
  -Υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης;
Κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί χρηματοδοτήσεις, όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που τις έλαβαν, και είναι αυτοί που γενικότερα έχουν πάρει επιδοτήσεις. Το μόνο θετικό ήταν ότι είχαν μεγαλύτερα σεισμοδάνεια στο σεισμό της Καλαμάτας, μεγαλύτερα όχι χαριστικά.
  -Υπάρχει τρόπος το υπουργείο να πιέσει τους ιδιοκτήτες να προβούν σε αναπαλαίωση;
Υπάρχει θεσμικός τρόπος που το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ, μπορούν να πιέσουν, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Είναι ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο αναλαμβάνει την αποκατάσταση το κράτος και επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες.
  -Μπορεί κάποιος να γκρεμίσει ένα τέτοιο κτήριο;
Αν κάποιος επιχειρήσει να το γκρεμίσει, επεμβαίνει το κράτος. Σε αυτή την περίπτωση έχει και ποινικές αλλά και αστικές ευθύνες ο ιδιοκτήτης.
  -Τα διατηρητέα που παραμένουν αφημένα αποτελούν κίνδυνο;
Είναι άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ και αισθητικά είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμα τέτοια κτήρια, αν υπολογίσουμε ότι πλησιάζομε στα 30 χρόνια από το σεισμό της Καλαμάτας.
Αν και όταν οργανωθεί το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση επ’ αυτού. Δε μιλάω για δήμευση ούτε για δέσμευση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συνεννόηση ιδιωτών και κράτους, για να γίνει αναπαλαίωση αυτών των κτηρίων, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την πολιτιστική και αρχιτεκτονική μας κληρονομιά.
 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Αρχιτεκτονική της Καλαμάτας
Στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των διατηρητέων κτηρίων της Καλαμάτας έχουν επιδράσει τα νεότερα ευρωπαϊκά ρεύματα (γερμανικός κλασικισμός, ιταλική αναγέννηση, art nouveau κ.ά.), η αθηναϊκή κλασική αρχιτεκτονική, αλλά και η ενετική αρχιτεκτονική και τα πρότυπα της Τουρκοκρατίας. Παλαιότερα όλων είναι τα κτίσματα λαϊκού τύπου (πριν από το 1850). Πρόκειται για ισόγεια ή διώροφα κτήρια που δεν ακολουθούν κάποιον συμμετρικό κανόνα και έχουν απλά μορφολογικά στοιχεία. Αρκετά από αυτά βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο και ορισμένα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.Τα πρώιμα νεοκλασικά (ως το 1880) αποτελούν μεταβατική μορφή μεταξύ παραδοσιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Σε αυτά ο όροφος χρησιμοποιείται ως κατοικία, ενώ το ισόγειο ως κατάστημα, βιοτεχνικό εργαστήριο ή αποθήκη. Τα περισσότερα νεοκλασικά κτήρια χρονολογούνται στην περίοδο 1880-1920, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές της πόλης που οικοδομήθηκαν αυτή την περίοδο, αλλά, κυρίως, γύρω από την οδό Αριστομένους. Είναι συνήθως κατοικίες και σπανιότερα συνδυασμός κατοικίας (όροφος) και καταστήματος (ισόγειο).
Τα κτήρια που ακολουθούν τον εκλεκτικιστικό ρυθμό τοποθετούνται χρονικά στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. και, ενώ βασίζονται στο νεοκλασικισμό, είναι επηρεασμένα και από άλλα ευρωπαϊκά πρότυπα (μπαρόκ, γοτθικός ρυθμός, rustique, art nouveau) και τις νέες τάσεις της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής. Αποτελούνται από έναν ενιαίο διώροφο όγκο.
Ένας ακόμη χαρακτηριστικός τύπος είναι τα κτήρια του Μεσοπολέμου, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στις καινούριες περιοχές. Είναι συνήθως διώροφα με ενιαίο όγκο και χαρακτηρίζονται από τη χρήση του νέου υλικού (μπετόν-αρμέ), το οποίο αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του στη μορφολογία των κτηρίων.
Πολλά νεοκλασικά κτήρια έχουν αγοραστεί από το Δήμο Καλαμάτας και στεγάζουν υπηρεσίες ή δραστηριότητές του. Το Δημαρχείο της πόλης είναι, επίσης, στεγασμένο σε νεοκλασικό κτήριο. Σημαντικό ρόλο στη διάσωση των περισσότερων αξιόλογων κτηρίων είχε το πρόγραμμα «πιλότος» για την πόλη της Καλαμάτας, όπου μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 ελήφθησαν τα παρακάτω μέτρα:
-Έγινε άμεση καταγραφή των παλαιών κτηρίων της πόλης και προχωρεί ο χαρακτηρισμός των αξιολογότερων.
-Δημιουργήθηκε Γραφείο (Κλιμάκιο ΥΠΠΟ) στην πόλη, το οποίο διευκόλυνε τις επαφές των ενδιαφερόμενων πολιτών με το ΥΠΠΟ.
-Διατέθηκαν κονδύλια συμβολικής επιδότησης των ιδιοκτητών για την εκπόνηση των μελετών επισκευής και εργασίες αποκατάστασης των όψεων των διατηρητέων κτηρίων. Τα προαναφερθέντα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα την επισκευή των δύο τρίτων από τα 123 (κατ' άλλους 150) διατηρητέα κτήρια της πόλης.   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
-

*** Τόση υποκρισία…             
Tης Βίκυς Βετουλάκη
 «Συνελήφθη, σήμερα (23-7-2013) το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, μία (1) 59χρονη ημεδαπή, γιατί λίγο νωρίτερα αφαίρεσε από κατάστημα-υπεραγορά, διάφορα είδη διατροφής. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας».
Δελτίο Τύπου από το Ενημερωτικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου την Τρίτη το απόγευμα.
Στις διευκρινίσεις που ζητήσαμε για το ποια ήταν τα είδη διατροφής και η αξία τους, λάβαμε την απάντηση πως ήταν μία κονσέρβα και 2 καφέδες! Να μην αναφερθούμε στην αξία τους…
Φυσικά και η είδηση ΔΕ δημοσιεύθηκε από εμάς. Και δε χρειάσθηκε ιδιαίτερη αξιολόγηση και ανάλυση για την απόφαση αυτή.
Ναι, η κλοπή είναι ποινική πράξη που τιμωρείται και πρέπει να τιμωρείται. Σύμφωνοι. Ποια κλοπή, όμως; Της κονσέρβας; Δεν υπάρχει αξιολόγηση της κάθε κλοπής; Η Αστυνομία, λόγω του ρόλου της, δεν κάνει διακρίσεις στο νόμο, όταν έχει καταγγελία για κλοπή- αν και για να «κρατήσει» τα στατιστικά της, συνεχώς αποκαλύπτονται περιπτώσεις πολύ πιο σοβαρές που δε δίνει καν στη δημοσιότητα.
Πόσο άσχημα αισθάνθηκα την επόμενη ημέρα, όταν η εν λόγω γυναίκα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Καλαμάτας για να απολογηθεί, συνοδευόμενη από την ηλικιωμένη μητέρα της και με… χειροπέδες στα χέρια.
Για να φτάσει κάποιος να κλέψει μία κονσέρβα, είτε την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη και είναι αυστηρά θέμα επιβίωσης, κάτι πολύ πιθανό στην εποχή που ζούμε, είτε δεν είναι και πολύ καλά.
Οι υπεύθυνοι του εν λόγω σούπερ μάρκετ έκριναν πως πρέπει να ειδοποιήσουν την Αστυνομία για το περιστατικό. Δε γνωρίζουμε με ποια ακριβώς κριτήρια έφτασαν σε αυτή την απόφαση, αλλά εξετάζουμε αυτό καθ’ αυτό το περιστατικό.
Όμως, πόσο υποκριτικό είναι να απαιτείς την τιμωρία ενός ανθρώπου που πήρε μια κονσέρβα και 2 καφέδες και από την άλλη – για διαφημιστικούς, φυσικά, λόγους - να φτιάχνεις καλάθια με τρόφιμα για τους οικονομικά αδύνατους πολίτες;
Ας κάνει την αυτοκριτική του όποιος σήκωσε το τηλέφωνο για να ειδοποιήσει την Αστυνομία να φορέσει χειροπέδες σε αυτή την «κλέφτρα»… 

 ***Το νέο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, η Ντίνα Νικολάκου και ο Παναγιώτης Νίκας
Ξέρετε πού πήγε να γιορτάσει την Αγία Μαρίνα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς; Στη Μαρίνα, το όμορφο μικρό χωριό στην περιοχή του πρώην Δήμου Είρας. Συνηθίζεται οι πολιτικοί της αυτοδιοίκησης να επισκέπτονται στις γιορτές μεγάλα χωριά, ώστε να βλέπουν πολύ κόσμο, να συζητούν μαζί του, να ακούν τα προβλήματά του και να παρουσιάζουν τις ιδέες, τα έργα και τον προγραμματισμό τους. Γιατί, λοιπόν, πήγε στη Μαρίνα ο Παναγιώτης Αλευράς; Ίσως ο αντιπεριφερειάρχης ήθελε, με την επίσκεψή του, να εκφράσει τη στήριξή του στους λιγοστούς κατοίκους αυτού του απομακρυσμένου χωριού. Επιπλέον, όμως, η Μαρίνα ανήκει πια στο Δήμο Οιχαλίας, εκεί που, όπως ο Παναγιώτης Αλευράς είπε στους δημοσιογράφους, ενεργοί πολίτες τού ζητούν να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Αυτοί οι ενεργοί πολίτες πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο στέκουν καλά στα λογικά τους… Δεν μπορεί μέσα σε μια τόσο σκληρή πραγματικότητα να υπάρχουν δημότες που να προτείνουν κάποιον άλλο για δήμαρχο αντί να προσεύχονται να παραμείνει στο θώκο του ο σημερινός δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης… Υπάρχει περίπτωση με άλλον δήμαρχο να ζήσουν αυτές τις μοναδικές και «απολαυστικές» καταστάσεις που ζουν δυόμισι χρόνια τώρα; Οι δημότες της Οιχαλίας έχουν την τύχη να ξεφεύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα πότε με τους προπηλακισμούς που σημειώνονται στο Δήμο, πότε με τις παραιτήσεις και τις ανεξαρτητοποιήσεις αιρετών, πότε με την αδυναμία της πλειοψηφίας να διοικήσει, γιατί γίνεται μειοψηφία, και πότε με διάφορες άλλες τραγελαφικές καταστάσεις. Τι τον θέλουν, λοιπόν, τον Παναγιώτη Αλευρά στο Δήμο Οιχαλίας; Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο αυτοί οι λεγόμενοι ενεργοί πολίτες να μην είναι υπαρκτά πρόσωπα, αλλά να πρόκειται για σχέδιο καλλιέργειας του εδάφους, προκειμένου να μετακινηθεί ο Παναγιώτης Αλευράς στο Δήμο Οιχαλίας, εφόσον κρίνει ότι δεν έχει μέλλον στην Περιφέρεια. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, η Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας είναι ένα κεφάλαιο που κλείνει για εκείνον. Είτε ο Πέτρος Τατούλης είναι και πάλι υποψήφιος περιφερειάρχης είτε όχι. Γιατί θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης μόνο αν τον στηρίξει η Νέα Δημοκρατία. Αλλά θα ήταν τεράστια έκπληξη η Ν.Δ. να τον στηρίξει και να μη δεσμεύσει τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για κάποιο δικό της στέλεχος. Τόσοι άνθρωποι περιμένουν ακόμη να βολευτούν στο κρατικό μαγαζί... Από την άλλη, αν ο Πέτρος Τατούλης δεν είναι υποψήφιος, τότε όλη αυτή η ομάδα των περιφερειακών του συμβούλων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα πρέπει να αναζητήσει αλλού την τύχη της. Έτσι, λοιπόν, έχουν αρχίσει ήδη να ψάχνονται ο Παναγιώτης Αλευράς για το Δήμο Οιχαλίας και η Ντίνα Νικολάκου για το Δήμο Καλαμάτας. Πολλοί δεν το πίστεψαν ότι η θεματική αντιπεριφερειάρχης σκέπτεται στα σοβαρά να ασχοληθεί με το Δήμο Καλαμάτας και πολλοί εξακολουθούν να μη διανοούνται καν το, έστω κάπως απίθανο, σενάριο της υποστήριξης της υποψηφιότητάς της τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Αν, πράγματι, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό φορέα, ευρωπαϊκό και κεντροδεξιό, με κομμάτι του ΠΑΣΟΚ μέσα του και με κεντροαριστερά σχήματα που θα συνεργάζονται μαζί του, τότε γιατί να μην του κάνει η Ντίνα Νικολάκου; Σε ένα τέτοιο κόμμα πιο καλά θα κολλούσε η αντιπεριφερειάρχης παρά ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, που δε φαίνεται να του αρέσουν τα «στρογγυλέματα» των κεντρώων πολιτικών δυνάμεων. Υπάρχουν, όμως, κι οι άλλοι αναλυτές, που λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο δεν προτίθεται να πάει προς το κέντρο, αλλά, αντίθετα, ψάχνει τρόπους να απορροφήσει ένα κομμάτι της Χρυσής Αυγής και γι’ αυτό θα συνεχίσει τα βήματα που έχει ξεκινήσει προς τα πολύ δεξιά. Αν αυτή είναι η σωστή ανάλυση, τότε ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει και πάλι τον Παναγιώτη Νίκα για το Δήμο Καλαμάτας, παρά τις όποιες προσωπικές αποστάσεις μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Τον πρωθυπουργό τον περιμένουμε στη Μεσσηνία τις επόμενες ημέρες. Όπως κάθε χρόνο, αναμένεται και φέτος για ολιγοήμερες διακοπές στην Πύλο, από την οποία κατάγεται. Για να δούμε, σε αυτή την επίσκεψή του θα συναντηθεί με το δήμαρχο Καλαμάτας, τον οποίο ούτε είδε ούτε και άκουσε κατά το προηγούμενο πέρασμά του από τη Μεσσηνία, το Πάσχα… Πάντως, για τον Παναγιώτη Νίκα φαίνεται ότι ούτε φέτος προβλέπονται διακοπές. Εκτός αν ετοιμάζεται καμιά επίσκεψη στους «φίλους» Γερμανούς, για την αδελφοποίηση με τη Σβέμπις Χαλ, η οποία θα περιλαμβάνει και λίγη χαλάρωση. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας επιδιώκει τη συνεργασία με τους Γερμανούς, προκειμένου να μεταδώσουν στο Δήμο τεχνογνωσία όσον αφορά και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η περιοχή της Σβέμπις Χαλ εφαρμόζει προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και καύσης των υπολειμμάτων. Τι τη θέλει, όμως, ο Δήμος Καλαμάτας την τεχνογνωσία για αυτά τα ζητήματα, όταν ο ίδιος ο δήμαρχος έχει πει ότι τα σκουπίδια μας είναι υποθηκευμένα στον εργολάβο που θα κερδίσει το διαγωνισμό της Περιφέρειας, τον οποίο διαγωνισμό ο Δήμος στηρίζει; Δηλαδή, ο δήμαρχος Καλαμάτας ζητά γερμανική βοήθεια για να αντιμετωπίσει ένα θέμα που δεν είναι δικής του αρμοδιότητας; Ή μήπως όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί και οι υπόλοιπες διαδικασίες γίνονται τσάμπα, γιατί στο τέλος θα έρθουν οι Γερμανοί να πάρουν ό,τι θέλουν; Καραμαχίλης - 

***Βλέπουν τέχνη στην Ελλάδα;             
Της Μαρίας Νίκα
 Σάββατο απόγευμα 8 και κάτι. Από την οδό Αριστομένους περνά η αντιφασιστική πορεία. Η κεφαλή της έχει φτάσει σχεδόν στο ύψος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου. Την ίδια στιγμή μέσα στο ΔΗΠΕΘΕΚ ξεκινά η παράσταση του Γαλλο-Νιγηριανού χορευτή και χορογράφου Κούντους Ονικέκου. Είναι η τρίτη βραδιά του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Η αίθουσα του Θεάτρου κατάμεστη από κόσμο. Ο καλλιτέχνης ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα έργο για «την ιστορία ενός ανθρώπου: την άνοδο και την πτώση του, τη μεταμόρφωσή του σε αδίστακτο ον, σε κτήνος ικανό να προξενήσει τον πόνο και τη δυστυχία, τη συνάντησή του με τη σκοτεινή του πλευρά και την προσπάθειά του να καταλάβει…».
Ο Κούντους Ονικέκου βρίσκεται ήδη στη σκηνή, όταν απέξω αρχίζουν να ακούγονται τα συνθήματα της αντιφασιστικής πορείας που διασχίζει το δρόμο. Παίρνει το λόγο και με αφορμή τις φωνές των διαδηλωτών, απευθυνόμενος στο κοινό, αρχίζει να μιλά για την κρίση και τον άνθρωπο. Μιλά για τη δική του χώρα, τη Νιγηρία, που έχει περάσει πολλά, αλλά και την Ελλάδα. Λέει πως όταν του πρότειναν να έρθει να δώσει παράσταση στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας, με τόσα που είχε ακούσει για την κρίση και την κατάσταση της χώρας, αναρωτήθηκε: «Βλέπει τέχνη σήμερα ο κόσμος στην Ελλάδα; Γίνονται παραστάσεις;». Κι όμως, όταν ήρθε, είδε ένα θέατρο γεμάτο.
Γιατί ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τέχνη σε οποιαδήποτε εποχή, όπως και αν είναι ο κόσμος γύρω του. Όσο μεγάλες κι αν είναι οι δυσκολίες, ο άνθρωπος έχει ανάγκη να δει χορό, θέατρο, να ακούσει μουσική, να γυμναστεί, να σκεφτεί… Η τέχνη, είπε ο Κούντους Ονικέκου, ίσως να μην μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να του δώσει λίγο φρέσκο αέρα για ν’ ανασάνει.
Όλα αυτά μου τα διηγήθηκε καλή φίλη, η οποία βρισκόταν εκείνο το βράδυ μέσα στο Δημοτικό Θέατρο. «Ακούγοντας τις φωνές του κόσμου και το βουητό από την πορεία, για μια στιγμή νόμισα ότι ο χορογράφος είχε συμπεριλάβει στην παράσταση ηχητικά ντοκουμέντα από διαδήλωση στην Ελλάδα. Αυτό που ακουγόταν απέξω, έδενε τόσο με το έργο του, που έτσι κι αλλιώς ήταν πολιτικό, ώστε νόμιζες πως είναι κομμάτι της παράστασης» μου είπε. 

***  Ποδηλατόδρομος; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;              
του Δημήτρη Γιατράκου

 Θα αρχίσω ανάποδα, απ’ το τέλος, σήμερα. Λέω, λοιπόν, πως εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί για το υπόλοιπο καλοκαίρι ο ποδηλατόδρομος στη Ναυαρίνου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να συμβεί από ατύχημα έως δυστύχημα. Κι αυτά που γράφω δεν είναι θεωρητικά, αλλά αποτελούν βιωματική εμπειρία, επειδή τυγχάνει, ενίοτε, να ποδηλατώ κατά μήκος του ποδηλατόδρομου, όντας γέννημα-θρέμμα Παραλιώτης.
Προχθές, για να το κάνω πιο σαφές, ένας τύπος- που κυριολεκτικά κοιμόταν πάνω στο δίτροχό  του- με πέταξε πάνω στα προστατευτικά κολωνάκια και παραλίγο να βρεθώ στο οδόστρωμα της Ναυαρίνου, αν δε λειτουργούσαν αστραπιαία τα αντανακλαστικά μου, όπου ερχόταν «πατημένο»  αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας ηλίθιος, το οποίο και θα με έκανε κομμάτια.
Πέραν αυτού, επειδή οι περισσότεροι εξ ημών στερούμεθα παιδείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο κατ’ ευφημισμόν ποδηλατόδρομος της Ναυαρίνου τώρα το καλοκαίρι αποτελεί μια κατάσταση «φραπέ», όπου ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει.
Κορίτσια κυρίως, πασών των ηλικιών, τον έχουν δει ως πασαρέλα και λικνίζονται προκαλώντας τα βλέμματα, μαμάδες που προσπαθούν να μάθουν τα βλαστάρια τους να ποδηλατούν σε ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες, κωφοί τα τε ώτα τον τε νουν ενήλικες και υπερήλικες που αρέσκονται να βολτάρουν εκεί, ενώ ποδηλάτες spreaders μπορούν να σηκώσουν στο διάβα ό,τι κινείται επ’ αυτού.
Το σκηνικό συμπληρώνουν, αφ’ ενός, τα γκαρσόνια των καταστημάτων της βόρειας πλευράς της οδού, που με τους δίσκους γεμάτους προσπαθούν να ισορροπήσουν και να τη διαβούν νοτίως, με κίνδυνο να τα κάνουν λαμπόγυαλα σε σύγκρουση με ποδηλάτες, και, αφ’ ετέρου, κάποια μπρατσωμένα μαγκάκια, που θέλουν πολλές κατακεφαλιές, επειδή σου βγάζουν και γλώσσα, αν τους υποδείξεις να περπατούν στο υπόλοιπο κομμάτι του πεζοδρομίου.
Με τούτα και με εκείνα, ο ποδηλατόδρομος στη Ναυαρίνου, τις βραδινές, κυρίως, ώρες, δεν έχει καμιά χρησιμότητα. Τουναντίον, είναι επικίνδυνος.
Θα είναι, λοιπόν, φρόνιμο ο Δήμος να τον καταργήσει, γιατί η εικόνα που βλέπουν οι ντόπιοι, αλλά κυρίως οι επισκέπτες, δεν είναι κολακευτική για την πόλη.
  Ο ποδηλατόδρομος στη Ναυαρίνου, τις βραδινές, κυρίως, ώρες, δεν έχει καμιά χρησιμότητα. Τουναντίον, είναι επικίνδυνος. Θα είναι, λοιπόν, φρόνιμο ο Δήμος να τον καταργήσει για το καλοκαίρι.


  *** Το μωρό και οι μωροί         
 του Δημήτρη Γιατράκου 
«Φωτιά» πήραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα με την είδηση της έλευσης του βασιλικού αγοριού στον κόσμο. Η ανακοίνωση προκάλεσε φρενίτιδα μηνυμάτων στο διαδίκτυο, με 25.300 μηνύματα να καταγράφονται ανά λεπτό στο Twitter. Η φράση «βασιλικό μωρό» χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον 900.000 φορές από τη στιγμή που η Κέιτ εισήχθη στο μαιευτήριο. Στο μεταξύ, η εφημερίδα SUN (ήλιος) έγινε SON (γιος) για να τιμήσει το «θείο «βρέφος. Μέχρι και η Disneyland στη σελίδα της στο Facebook γιόρτασε τη γέννησή του. Και οι Βρετανοί πολίτες, μπροστάρηδες, πανηγύρισαν λες και ήρθε στον κόσμο ο Μεσσίας. Και να ήταν μόνο αυτοί…
Την ίδια στιγμή, σε ένα «παράλληλο», όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, σύμπαν, χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο δουλεύουν και όχι εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, ίσα ίσα για την τροφή τους, άλλα εκπορνεύονται από πανίσχυρα κυκλώματα αδίστακτων συμμοριών, άλλα αρπάζονται για να πωληθούν τα όργανά τους και να ζήσουν τέκνα πλουσίων, ενώ άλλα πεθαίνουν ελλείψει νερού και φαγητού, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται γι’ αυτά. Τα περιστατικά αυτά τα μαθαίνουμε από τη δράση αντισυμβατικών-αντισυστημικών δημοσιογράφων που παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα και πολλές φορές τη χάνουν, αλλά και από κάποια διεθνή έντυπα ή τηλεοπτικούς σταθμούς για λόγους τηλεθέασης-διαφήμισης, άρα χρημάτων.
Κάνοντας τις συγκρίσεις, αναλογίζεσαι ότι αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας, που λέει κι ο ποιητής, δεν πάει καλά. Ποτέ δεν πήγαινε - άπειρα τα ιστορικά παραδείγματα-, αλλά όταν σκάζουν τέτοια γεγονότα, τώρα που ο πλανήτης λόγω της τεχνολογίας έχει γίνει ένα παγκόσμιο χωριό, όπως είχε προφητέψει κάποτε ο Μάρσαλ Μακ Λούαν, σου γεμίζουν το κεφάλι με κούφια πράγματα, που και να μην τα μάθαινες ποτέ, δε θα είχες χάσει κάτι.
Αντίθετα, σε παραπλανούν και σε βάζουν σε ένα τριπάκι χαλαρότητας και απάθειας για τα σοβαρά προβλήματα, σου κάνουν στάχτη και μπούρμπερη το μυαλό, για να γίνεις μαλάκας και να σε έχουν του χεριού τους. Κι αν αποτύχουν, υπάρχουν και τα ναρκωτικά...
Εκείνο που μένει, λοιπόν, είναι να πάμε κόντρα στα παραμύθια που μας σερβίρουν, εστιάζοντας στην ουσία και όχι στο δήθεν.

*** Το ταβάνι του χρόνου…         
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Την τελευταία φορά που τον είχα δει ήταν γκριζαρισμένος. Προχθές συναντηθήκαμε και πάλι. Τρόμαξα να τον γνωρίσω. Μαύρα μαλλιά, μαύρα γένια, στιλπνά και φρέσκα. «Βαψομαλλιάς, ρε;», του είπα με μια περιπαιχτική διάθεση στον τόνο της φωνής. Κατάλαβε την έκπληξή μου και υπερασπίστηκε με σθένος τα βαμμένα μαλλιά του, χωρίς εγώ να θίξω περαιτέρω το θέμα.
Είπαμε διάφορα, αν και, λόγω της νέας κατάστασης, το μυαλό μου τριγυρνούσε σαν επίμονη μέλισσα στο χρόνο που περνάει, στην αναπόφευκτη φθορά. Είναι βαρύ και δύσκολο να παραδεχτείς ότι μεγάλωσες. Πόσω μάλλον ότι γέρασες. Γι’ αυτό και όταν κάποιος χαιρέκακα ή από συνήθεια αναφέρεται στην ηλικία, η πρώτη φράση που βγαίνει από τα χείλη ενστικτωδώς και αστραπιαία είναι: «Νιώθω νέος μέσα μου...».
Απελπισμένη άμυνα που συνοδεύεται συνήθως από απαρίθμηση «κατορθωμάτων». Θέλεις να δείξεις ότι η φθορά δε σ’ έχει αγγίξει ή δεν έχει περιορίσει δραστικά δραστηριότητες, δυνατότητες και συνήθειες... Άδικος κόπος. Ο καθένας ξέρει καλά ότι, όσο χαμηλώνει το ταβάνι του χρόνου, τόσο συρρικνώνεται ο κύκλος των παλιών δραστηριοτήτων. Το θέμα είναι να συμβιβαστείς με την ιδέα, αντιμετωπίζοντας τρυφερά τη φθορά και τις απώλειες.
Κάποιοι το δέχονται. Συμφιλιώνονται με το ανεπίστρεπτο και ηρεμούν. Κάνουν ένα άλμα «πάνω από τη φθορά» και βιώνουν ειρηνικά το έσχατο μέρος του κύκλου τους. Άλλοι, όμως, πασχίζουν πάση θυσία να αναχαιτίσουν το χρόνο, να σταματήσουν τις οξειδωτικές συνέπειες. Δεν αρκούνται στο λογικό οπλοστάσιο της συντήρησης, αλλά καταφεύγουν, γυναίκες και άντρες, σε κραυγαλέες παρεμβάσεις, που καταλήγουν συνήθως σε εκτρωματικές μεταβολές. Μελαγχολική εικόνα. Σαν να βάζεις παράθυρα αλουμινίου σε νεοκλασικό...
Πήρα τον «ανανεωμένο» εμφανισιακά φίλο μου και ξεκινήσαμε μια βόλτα. Ανεβήκαμε την Υπαπαντής, περπατήσαμε στα καινούργια στενά της μετά την παρέμβαση του Δήμου, άρχισε να μου λέει ιστορίες, όντας κατά τι μεγαλύτερος, και κατηφορίσαμε στην Αριστομένους.
Κάπως κουρασμένοι καταλήξαμε σ’ ένα μπαρ, παρατηρώντας το νεαρόκοσμο που έσφυζε από ζωντάνια. Όλα μια κοψιά. Σορτσάκι και πέδιλα για τα κορίτσια, ίδιο κούρεμα για τ’ αγόρια. Είχαμε μπει σε «λάθος» μπαρ, αλλά το διασκεδάζαμε. Τα παιδιά ήταν διακριτικά, δε μας έδιναν ιδιαίτερη σημασία. Ήπιαμε στην υγειά της νεότητας... Είπαμε. Ο καθένας στο «πόστο» και στον κόσμο του.
Να σας πω την αλήθεια, εκείνη τη στιγμή είχα στο νου μου τα «ωραία ερείπια». Ερειπωμένους ανθρώπους και, κυρίως, παλιές σχέσεις. Και κατά πόσο φαντάζουν ερείπια ή εικόνισμα μέσα μας... Διέκοψε τις σκέψεις  μου ο φίλος. Και είπε ευθέως: «Ξέρεις γιατί έβαψα μαύρα τα μαλλιά μου; Ήθελα να κάνω ένα άλμα πάνω από τη φθορά»... Γύρω μας βούιζε ο κόσμος των πιτσιρικάδων. Υψώσαμε τα ποτήρια μας και ήπιαμε στην υγειά μας...


Φωτογραφία: Τάφο βρικόλακα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Πολωνία !

Κατά τη διάρκεια οδικών έργων στο Γκλιγουις της Πολωνίας, οι αρχαιολόγοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα απρόσμενο θέαμα: Εναν μαζικό τάφο στον οποίο οι σκελετοί ήταν τοποθετημένοι με συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος σύμφωνα με τη Σλαβική παράδοση εμπόδιζε τους νεκρούς να αναστηθούν

Συγκεκριμένα οι σκελετοί βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι, με τα κρανία τους τοποθετημένα ανάμεσα στα πόδια τους, σύμφωνα με μία αρχαία Σλάβικη πρακτική που εφαρμοζόταν σε όσους υποψιάζονταν ότι είναι βρικόλακες, αφού ο αποκεφαλισμός θα τους εμπόδιζε από το να σηκωθούν από τους τάφους τους ξανά.


Δεν είναι η πρώτη φορά που αρχαιολόγοι συναντούν τάφους βρικολάκων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, ωστόσο όπως εξηγούν οι ερευνητές, η αρχαία δεισιδαιμονία περί «βρικολάκων» αφορά ουσιαστικά μία διαχρονική «παρεξήγηση».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, στα παλαιότερα χρόνια συχνά κατηγορούσαν και έθαβαν ως «βρικόλακες» άτομα που έπασχαν από φυματίωση, αφού το λευκό τους δέρμα και η αιμόπτυση παρέπεμπαν στον κόμη των Καρπαθίων. 


Παράλληλα την πεποίθηση τους αυτή ενέτεινε το γεγονός ότι οι άνθρωποι των αρχών του 19ου αιώνα είχαν σχεδόν μηδενική γνώση για τη διαδικασία της αποσύνθεσης: αφού από ένα σημείο και μετά η νεκρική ακαμψία υποχωρεί και ο γαστρεντερικός σωλήνας καταστρέφεται παράγοντας ένα σκούρο υγρό που μοιάζει πολύ με φρέσκο αίμα, δημιουργώντας διάφορες παρερμηνείες κατά τη διάρκεια της εκταφής.
.iefimerida.gr*** Τάφο βρικόλακα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Πολωνία !
Κατά τη διάρκεια οδικών έργων στο Γκλιγουις της Πολωνίας, οι αρχαιολόγοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα απρόσμενο θέαμα: Εναν μαζικό τάφο στον οποίο οι σκελετοί ήταν τοποθετημένοι με συγκεκριμ...ένο τρόπο ο οποίος σύμφωνα με τη Σλαβική παράδοση εμπόδιζε τους νεκρούς να αναστηθούν
 Συγκεκριμένα οι σκελετοί βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι, με τα κρανία τους τοποθετημένα ανάμεσα στα πόδια τους, σύμφωνα με μία αρχαία Σλάβικη πρακτική που εφαρμοζόταν σε όσους υποψιάζονταν ότι είναι βρικόλακες, αφού ο αποκεφαλισμός θα τους εμπόδιζε από το να σηκωθούν από τους τάφους τους ξανά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αρχαιολόγοι συναντούν τάφους βρικολάκων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, ωστόσο όπως εξηγούν οι ερευνητές, η αρχαία δεισιδαιμονία περί «βρικολάκων» αφορά ουσιαστικά μία διαχρονική «παρεξήγηση».
Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, στα παλαιότερα χρόνια συχνά κατηγορούσαν και έθαβαν ως «βρικόλακες» άτομα που έπασχαν από φυματίωση, αφού το λευκό τους δέρμα και η αιμόπτυση παρέπεμπαν στον κόμη των Καρπαθίων.
Παράλληλα την πεποίθηση τους αυτή ενέτεινε το γεγονός ότι οι άνθρωποι των αρχών του 19ου αιώνα είχαν σχεδόν μηδενική γνώση για τη διαδικασία της αποσύνθεσης: αφού από ένα σημείο και μετά η νεκρική ακαμψία υποχωρεί και ο γαστρεντερικός σωλήνας καταστρέφεται παράγοντας ένα σκούρο υγρό που μοιάζει πολύ με φρέσκο αίμα, δημιουργώντας διάφορες παρερμηνείες κατά τη διάρκεια της εκταφής.    .iefimerida.gr
 






Φωτογραφία: Θεσσαλονίκη: Έρχεται Η... Alexanderland

Ένα θεματικό πάρκο περιπέτειας με τίτλο «Alexanderland», στο οποίο θα παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σχεδιάζει η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δώσει τουριστική και πολιτιστική αναπτυξιακή ώθηση στη Θεσσαλονίκη.

Ο επισκέπτης του πάρκου, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, θα βλέπει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του η ζωή του Μακεδόνα στρατηλάτη, από τη γέννησή του, τα παιδικά του χρόνια, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, μέχρι τις εκστρατείες του.

Για να αναπτυχθεί το πάρκο απαιτούνται...

300 στρέμματα και ο κ. Τσαμασλής, αν και δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του και να γίνει συγκεκριμένος, είπε ότι υπάρχουν τρεις περιοχές στο νομό, οι οποίες διαθέτουν την απαραίτητη έκταση.

Τη μελέτη για το πάρκο θα αναλάβει το ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με το σχεδιασμό του κ. Τσαμασλή, θα γίνει διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδυτών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κατά την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας όπου παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα οι κεντρικοί άξονες δράσεις της περιφέρειας.
Ο κ. Τσαμασλής αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η αντιπεριφέρεια για το άμεσο μέλλον. Ετσι, πέρα από την «Alexanderland», στις προτεραιότητες της αντιπεριφέρειας εντάσσονται αναπλάσεις υπερτοπικής εμβέλειας.

Μίλησε για την περιφερειακή τάφρο, για την οποία είπε ότι προωθείται η δημιουργία ενός πράσινου διαδρόμου στην περίμετρο της ανατολικής αστικής ζώνης με την ανάπλαση της κοίτης και των πρανών και τη διαμόρφωση συνεχών ενοτήτων με ποδηλατοδρόμους, χώρους περιπάτου, αναψυχής και αθλητισμού, αλλά και οικολογικής εκπαίδευσης. Πρόσθεσε επίσης ότι η αντιπεριφέρεια δρομολογεί τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών.

aggelioforos.gr***  Θεσσαλονίκη: Έρχεται Η... Alexanderland
Ένα θεματικό πάρκο περιπέτειας με τίτλο «Alexanderland», στο οποίο θα παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σχεδιάζει η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δώσει τουριστική ...και πολιτιστική αναπτυξιακή ώθηση στη Θεσσαλονίκη.
Ο επισκέπτης του πάρκου, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, θα βλέπει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του η ζωή του Μακεδόνα στρατηλάτη, από τη γέννησή του, τα παιδικά του χρόνια, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, μέχρι τις εκστρατείες του.
Για να αναπτυχθεί το πάρκο απαιτούνται...
300 στρέμματα και ο κ. Τσαμασλής, αν και δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του και να γίνει συγκεκριμένος, είπε ότι υπάρχουν τρεις περιοχές στο νομό, οι οποίες διαθέτουν την απαραίτητη έκταση.
Τη μελέτη για το πάρκο θα αναλάβει το ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με το σχεδιασμό του κ. Τσαμασλή, θα γίνει διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδυτών.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κατά την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας όπου παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα οι κεντρικοί άξονες δράσεις της περιφέρειας.
Ο κ. Τσαμασλής αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η αντιπεριφέρεια για το άμεσο μέλλον. Ετσι, πέρα από την «Alexanderland», στις προτεραιότητες της αντιπεριφέρειας εντάσσονται αναπλάσεις υπερτοπικής εμβέλειας.
Μίλησε για την περιφερειακή τάφρο, για την οποία είπε ότι προωθείται η δημιουργία ενός πράσινου διαδρόμου στην περίμετρο της ανατολικής αστικής ζώνης με την ανάπλαση της κοίτης και των πρανών και τη διαμόρφωση συνεχών ενοτήτων με ποδηλατοδρόμους, χώρους περιπάτου, αναψυχής και αθλητισμού, αλλά και οικολογικής εκπαίδευσης. Πρόσθεσε επίσης ότι η αντιπεριφέρεια δρομολογεί τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών.
aggelioforos.gr
 
 

***  Πόσο αληθινοί είναι οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι ?Οι περιγραφές του Ομήρου στην "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια" και του Ησίοδου στη "Θεογονία" και στα "Έργα και Ημέραι", είναι απλά και μόνο αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας τους; Ο Ηλίας Μαριολάκ...ος, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την ενδιαφέρουσα επιστημονική του άποψη
"Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί μύθοι είναι φανταστικές ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, τουλάχιστον σχετικά με το θέμα των γεωγραφικών και φυσικών-ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών του Ατλαντικού Ωκεανού και γενικότερα των ωκεανών, όπως αυτά περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τα Ορφικά και τον Πλούταρχο", υποστηρίζει στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Η μελέτη καταλήγει σε πολλά συναρπαστικά συμπεράσματα, όπως ότι οι αρχαίοι Έλληνες που έζησαν την 3η και 2η χιλιετία π.Χ. γνώριζαν τους Υπερβόρειους, τη Βαλτική Θάλασσα, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Ισλανδία και την απόστασή της από τη Βρετανία.
Επίσης, ότι δυτικά της Ισλανδίας υπήρχαν τρία νησιά, στα οποία ο ήλιος δύει για μόνο μία ώρα την ημέρα και ότι πέρα από αυτά τα νησιά και προς τα δυτικά υπάρχει μια μεγάλη ήπειρος, η οποία περιβάλλει τον Ωκεανό.
 "Είναι δυνατόν για κάποιον (ή για περισσότερους ) να περιγράψουν όλα αυτά τα μέρη, εάν δεν είχαν επισκεφτεί ή διασχίσει τον Ωκεανό;", αναρωτιέται ο καθηγητής στο τέλος της εργασίας του, παραθέτοντας, μαζί με το σκεπτικό του, αποσπάσματα αρχαίων έργων αλλά και αναλύσεις, που τον οδηγούν στα παραπάνω.
Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, αρχαιολόγοι και ιστορικοί πίστευαν πως από κάθε γραπτό αρχαίων συγγραφέων, όπως του Ησίοδου, του Πλάτωνα, του Στράβωνα, του Διόδωρου του Σικελιώτη και κυρίως του Ομήρου, που συνδέονταν με τη μυθολογία, έλειπε κάθε "σπέρμα" αλήθειας.
Μετά τις ανασκαφές του Σλήμαν, όμως, αποδείχθηκε ότι όλα όσα έγραψε ο Όμηρος για την Τροία ήταν αληθινά, ότι οι Μυκήνες υπήρχαν και ήταν αντίπαλες των Τρώων και πολλά ακόμα.
Ο κ. Μαριολάκος μελέτησε αποσπάσματα από έργα αρχαίων συγγραφέων, μεταφρασμένα και αξιολογημένα από διακεκριμένους επιστήμονες, πριν καταλήξει στα συμπεράσματα που αναφέρει.
Όπως ότι ο Όμηρος και ο Ησίοδος έγραψαν πως ο Ωκεανός είναι ένα "ποτάμι" που ρέει συνεχώς, ότι αυτό το ποτάμι περιβάλλει τη Γη και ότι η ροή του είναι τυρβώδης (στροβιλώδης), όχι μόνο στην επιφάνεια, αλλά και στο βάθος του, γεγονός που παραπέμπει στα ωκεάνια ρεύματα, τα οποία, όπως είναι γνωστό σήμερα, εκτείνονται σε βάθος περίπου 800 - 1200 μ.
 "Δυστυχώς, όμως, όλη αυτή η γνώση σταδιακά ξεχάστηκε από όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Οδύσσεια θεωρείται απλώς ένα ψυχαγωγικό ποίημα και ο νόστος του Οδυσσέα μια φανταστική ιστορία, χωρίς ίχνη ιστορικής πραγματικότητας", υποστηρίζει.
Τα σύνορα ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα είναι ασαφή. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, "ορισμένοι από τους μυθικούς ήρωες είναι ιστορικά πρόσωπα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι. Όμως, σχεδόν όλοι και όλα εκπροσωπούν κάτι που περιγράφει κάποια δραστηριότητα του προϊστορικού ανθρώπου σε σχέση με το γεωπεριβάλλον του ή με το φυσικογεωλογικό γίγνεσθαι του χώρου του".
 "Πιστεύω ότι είναι λάθος να θεωρούμε την ελληνική μυθολογία ως ένα όμορφο παραμύθι. Η ελληνική μυθολογία είναι στην πραγματικότητα η πιο αρχαία ιστορία των λαών που έζησαν στη γη η οποία, πολύ αργότερα, ονομάστηκε Ελλάς (Ελλάδα). Αυτή η γη είναι το Αιγαίο και ο Περι-Αιγαιακός χώρος. Η ελληνική μυθολογία επομένως αποτελεί την κρυπτογραφημένη προ-ιστορία των πρώτων Ελλήνων και κυρίως τις αγωνίες του και τον αγώνα του για επιβίωση αρχικά και την ανάπτυξή του στη συνέχεια", καταλήγει.
strangehellas.blogspot.com
Δείτε περισσότερα

 
***  Το Stonehenge της Σουηδίας !
Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί έσυραν 59 ογκόλιθους σε μια πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, κοντά στο σουηδικό ψαροχώρι Kåseberga. Τοποθέτησαν προσεκτικά τις τεράστιες πέτρες, καθεμιά από τις οποίες ζυγίζει κοντά δύο τόνους..., με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν το περίγραμμα ενός πλοίου μήκους 67 μέτρων, που κοιτά τη Βαλτική. Το μέρος είναι γνωστό ως «Ales Stenar» και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δημιουργήθηκε πριν από 1000 χρόνια, περίπου στο τέλος της Εποχής του Σιδήρου. Μέχρι σήμερα η πιο διαδεδομένη άποψη ήταν ότι πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο
 Όμως, μια νέα μελέτη τοποθετεί την κατασκευή του μνημείου 2.500 χρόνια πριν, δηλαδή στην Εποχή του Χαλκού. Επίσης, υποστηρίζει ότι το Ales Stenar ήταν ένα αστρονομικό ημερολόγιο, ακολουθώντας τις γεωμετρικές συντεταγμένες του βρετανικού Stonehenge.
«Μπορούμε να πούμε ότι το Stonehenge έχει ένα νεότερο, αλλά πολύ πιο όμορφο αδερφάκι», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας Nils-Axel Mörner στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
«Το Ales Stenar μπορεί να μας πει πολλά περισσότερα από αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα για το εμπόριο και τα ταξίδια στην Εποχή του Χαλκού μεταξύ των πληθυσμών της Σκανδιναβίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας», προσθέτει.
Ωστόσο, επιφυλακτικοί παραμένουν μπροστά στη νέα ερμηνεία άλλοι επιστήμονες.
«Αυτός ήταν ο κόσμος του Μπέογουλφ», λέει ο αρχαιολόγος Martin Rundkvist, αναφερόμενος στο μυθικό ήρωα της Σκανδιναβίας.
Και το μυστήριο του Ales Stenar διατηρείται όπως άλλωστε και αυτό του Stonehenge.
 apocalypsejohn.com
Δείτε περισσότερα

 
Φωτογραφία: Το Stonehenge της Σουηδίας !

Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί έσυραν 59 ογκόλιθους σε μια πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, κοντά στο σουηδικό ψαροχώρι Kåseberga. Τοποθέτησαν προσεκτικά τις τεράστιες πέτρες, καθεμιά από τις οποίες ζυγίζει κοντά δύο τόνους, με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν το περίγραμμα ενός πλοίου μήκους 67 μέτρων, που κοιτά τη Βαλτική. Το μέρος είναι γνωστό ως «Ales Stenar» και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δημιουργήθηκε πριν από 1000 χρόνια, περίπου στο τέλος της Εποχής του Σιδήρου. Μέχρι σήμερα η πιο διαδεδομένη άποψη ήταν ότι πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο

Όμως, μια νέα μελέτη τοποθετεί την κατασκευή του μνημείου 2.500 χρόνια πριν, δηλαδή στην Εποχή του Χαλκού. Επίσης, υποστηρίζει ότι το Ales Stenar ήταν ένα αστρονομικό ημερολόγιο, ακολουθώντας τις γεωμετρικές συντεταγμένες του βρετανικού Stonehenge.


«Μπορούμε να πούμε ότι το Stonehenge έχει ένα νεότερο, αλλά πολύ πιο όμορφο αδερφάκι», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας Nils-Axel Mörner στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.


«Το Ales Stenar μπορεί να μας πει πολλά περισσότερα από αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα για το εμπόριο και τα ταξίδια στην Εποχή του Χαλκού μεταξύ των πληθυσμών της Σκανδιναβίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας», προσθέτει.

Ωστόσο, επιφυλακτικοί παραμένουν μπροστά στη νέα ερμηνεία άλλοι επιστήμονες. 
«Αυτός ήταν ο κόσμος του Μπέογουλφ», λέει ο αρχαιολόγος Martin Rundkvist, αναφερόμενος στο μυθικό ήρωα της Σκανδιναβίας.

Και το μυστήριο του Ales Stenar διατηρείται όπως άλλωστε και αυτό του Stonehenge.




apocalypsejohn.com


****  Αλεπότρυπα: Το Σπήλαιο... Που Οδηγεί Στον Κάτω Κόσμο !
Ο αρχαιοελληνικός μύθος για τον Κάτω Κόσμο του Άδη προέρχεται πιθανότατα από ένα σπήλαιο που βρίσκεται στον κόλπο του Διρού, στη Μάνη.
Πρόκειται για το σπήλαιο «Αλεπότρυπα», το οποίο ...οι αρχαιολόγοι εξερευνούν τις τελευταίες δεκαετίες, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται μάλιστα 9.000 χρόνια πριν, δηλαδή λίγο μετά την παλαιολιθική εποχή.
Επιπλέον, όπως ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν σαν νεκροταφείο όπου λάμβαναν χώρα νεκρικές τελετές. Η διαπίστωση αυτή, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ενέπνευσε τους μύθους για τον κόσμο του Άδη. Στο σπήλαιο, που ανακαλύφθηκε κατά λάθος τη δεκαετία του ’50, ζούσαν εκατοντάδες άνθρωποι μέχρι αυτό να καταρρεύσει πριν από 5.000 χρόνια.
Έτσι, καθίσταται ένας από τους αρχαιότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης. Ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος, προκρίνει τη θεωρία ότι οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής πίστευαν ότι εκεί ήταν η είσοδος για τον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κεραμικά δεν προέρχονται από την περιοχή της σπηλιάς αλλά ήρθαν από αλλού.
«Οι ταφές και οι τελετουργίες έδιναν στο σπήλαιο μια αίσθηση του κάτω κόσμου. Είναι σαν τον Άδη, μαζί με το ποτάμι της Στυγός», σημειώνει ο Μάικλ Γκάλατι, συνεργάτης του Γιώργου Παπαθανασόπουλου. «Η “Αλεπότρυπα” υπήρχε πριν την Εποχή του Χαλκού, έτσι μπορούσαμε -κατά ένα τρόπο- να δούμε την αυγή της εποχής που οδήγησε στην εποχή των ηρώων της Ελλάδας», σημειώνει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη, το γεγονός ότι οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε ανθρώπους του Νεάντερταλ εκεί κάτω. Απλά, δεν έχουμε σκάψει αρκετά βαθιά ώστε να μάθουμε» λέει ο Μάικλ Γκάλατι. Μάλιστα, η παραπάνω θεωρία ενισχύεται από την ύπαρξη τεχνουργημάτων Νεάντερταλ που υπάρχουν σε σπηλιές στο διπλανό κόλπο.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και στην Αλεπότρυπα», τονίζει.
apocalypsejohn.com
Δείτε περισσότερα
*** 
 
 
 

 

 
 


 
 *** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
 
*** Καυτές παρουσίες, συναρπαστικό θέαμα, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ξυλορακέτας στην Κυπαρισσία (φωτο)         
  
 
 
 
 
Γεμάτο με καυτές παρουσίες, συναρπαστικό θέαμα και δυνατά αποτελέσματα, στους αγώνες της 2ης αγωνιστικής του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Beach-Racket 2013, είναι το τριήμερο από την Παρασκευή στην παραλία του Άι-Λαγούδη Κυπαρισσίας! Περισσότεροι από 120 αθλητές και αθλήτριες της Ξυλορακέτας, από 13 συλλόγους, συμμετέχουν στους αγώνες που για 3ηχρονιά διοργανώνονται στην Κυπαρισσία από τον ΑΟΑΞ Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τον ΠΣΑΞ και τον Δήμο Τριφυλίας! Η παραλία της Κυπαρισσίας έχει «βουλιάξει» από κόσμο, από όλη την Ελλάδα, όπου παρακολουθούν ή και συμμετέχουν στους αγώνες! Ο πρόεδρος του ΑΟΑΞ Κυπαρισσίας Μένης Βρεττός μιλώντας στο «Θ» εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επιτυχία που σημειώνουν οι αγώνες και για τις συμμετοχές, σημειώνοντας πως κάθε χρόνο οι αγώνες στην Κυπαρισσία έχουν και μεγαλύτερη επιτυχία, τόσο από μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών όσο και από το κοινό που τους παρακολουθεί. Όπως μας είπε, τις δύο πρώτες μέρες έγιναν συναρπαστικοί αγώνες με μεγάλα αποτελέσματα ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και σήμερα, τελευταία μέρα της 2ης αγωνιστικής. Ο πρόεδρος του ΑΟΑΞ Κυπαρισσίας ευχαρίστησε τον ΠΣΑΞ για τη συνεργασία και τον Δήμο Τριφυλίας καθώς και τους χορηγούς και επαγγελματίες της πόλης για τη συμβολή τους στη διοργάνωση. Του Ηλία Γιαννόπουλου   

***





 

***
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2576   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1075   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1074   video.-
                                                         Σύνολο  :  4729     βίντεο ανηρτημένα .-
~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 :
Στον ξενώνα Ι.Μ. Γρηγορίου
  ~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/01-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html   , Άρωμα από Ελλάδα Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Ιουλίου  2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Ενημέρωση από όσα γράφονται Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013 .-
ΠΥΡΓΟΣ  Ουρανούπολης
~ ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ -  Ιατρικά  Θέματα  ,  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Ιουλίου 2013 .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Αυτά  που  γράφονται και  αυτά που μας γράφουν  Σάββατο 06  Ιουλίου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/07-2014.html , Το αγιάζι τηςς ενημέρωσης Κυριακή 07 Ιουλίου 2014 .-

Ι.Μ.Γρηγορίου
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/07-2013.html  , Ότι γράφεται και ότι βρήσκουμε Κυριακή 07 Ιουλίου 2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/07/08-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  08 Ιουλίου  2013 ,-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/07/09-2013.html , Τ ο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  09 Ιουλίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/07/09-2013.html  , ΄Διαδρομές-επισκέψεις στο Άγιο Όρος Περιβόλι της Παναγίας Τρίτη 09 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/10-2013.html  , Υγεία  γιά  Όλους  - Ιατρικά  Θέματα  Τετάρτη   10  Ιουλίου  2013 .-
~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html , Γράφοντε  και  σας τα  γράφουμε ,  Πέμπτη  11  Ιουλίου  2013 .-
Ι.Μ.Διονυσίου
 ~   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/07/12-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή   12  Ιουλίου  2013
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/14-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 14  Ιουλίου  2013 .-
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/19-20-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σαββατο-Κύριακο  19  καί 20 -21  Ιουλίου  2013.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Επίσκεψη  στο  Άγιο  Όρος  14  με 20  Ιουλίου  2013 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Διαδρομές  στο  Άγιο  Όρος 14  με  20  Ιουλίου  2013 , Δευτέρα  22-07-2013 , .-

Ουρανούπολη -Περιβόλι Παναγίας
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/22-2013.html ., Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  22  Ιουλίου  2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος από 14  έως  20  Ιουλίου  2013   ,   Τρίτη   23  Ιουλίου  2013 ,
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/07/23-2013.html  , Το αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  23  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/24-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  24  Ιουλίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/07/25-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Πέμπτη  25  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/26-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκεύ  26  Ιουλίου  2013 .-

Αρσανά  Ι.Μ. Διονυσίου
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/27-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  27  Ιουλίου  2013.-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/07/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ι.Μ.Διονυσίου  

  ~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/29-2013.html , Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Δευτέρα  29  Ιουλίου  2013 .-

 ** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-Στο αρχονταρίκι της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
Από τις πρώτες ακτές της Αθωνικής Πολιτείας  στο δρόμο  μας γιά το Άγιον Όρος .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

Τοιχογραφία -Αγιογραφία  από Ι.Μ.Φιλοθέου
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Από  όσα γράφοντε διαβάζουμε  καί   ακούμε Σάββατο 13  Ιουλίου  2013.-   
Κάρες -λείψανα  μοναχών Ι.Κ.Αγίου Γεωργίου -Καρτσωναίοι -  στο Οστεούλάκειο  Ι.Σκήτης Αγίας Άννης στο Άγιο Όρος .-
~
 ΣΤΟ  ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ ΤΟ  2013 από 14  έως 20  -07-2013:
~** 551 Αεροδρόμειο  Καλαμάτας  2013: http://youtu.be/8uM10qY_5Rc ,
~** 539 Αεροδρόμειο Μακεδονίας απογείωση 2013: http://youtu.be/BPElNc98FSQ ,
~ + π. Παντ. Κάρτσωνας ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ :http://youtu.be/vjy2G9PT-UE ,

~**450  Άγιο Όρος  διαδρομές  Ι Μ  Φιλοθέου  Ιβήρων  2013: http://youtu.be/cGaljDRqqXU ,
~**531 Αεροδρόμειο Μακεδονίας 2013: http://youtu.be/yXnjlgPnNy4 ,
~** 525 Αεροδρόμειο Θεσσαλονίκης 2013: http://youtu.be/aVKvuc4F4dY  ,
~** 537 Αεροδρόμειο Θεσσαλονίκης 2013: http://youtu.be/34uIIJNZ9B8 ,
~**526  Αεροδρόμειο Μακεδονίας 2013: http://youtu.be/2aIGlD1ATrc ,
~** 543 Αεροπλάνο μέσα  στα  σύννεφα  2013: http://youtu.be/k6rJP1TG4Dc  ,
+ ΨΑΛΛΕΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΚΑΡΤΣΩΝΑΣ (ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ) :http://youtu.be/vUHw0Zvo-tw  ,

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Εν πλω δυτικά του Όρους : http://youtu.be/iTC_NCQ2y5U  ,

*** 352 Ι .  Μ .  ΙΒΗΡΩΝ   2013:  http://youtu.be/nvy-y_7JSVQ ,

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΆΘΩΣ' ''ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΆΓΙΟ ΌΡΟΣ ' : http://youtu.be/xXccaRdUEjM  ,

~* 364 Ι Μ  ΙΒΗΡΩΝ εντός   2013: http://youtu.be/Kfnen4l1_dg   ,

~* 498 Ι Μ  Φιλοθέου  εντός  Ναού  2013: http://youtu.be/piKxWkG2Hu0  ,

Ι Μ  ΦΙΛΟΘΕΟΥ  καθεδρικός Ι Ν   2013: http://youtu.be/uGNjJEKU02c ,
~ 550 Καλαμάτα 2013 προσγείωση αεροπλάνου: http://youtu.be/6ih9mUxGk_s  , 
~ 546 Καλαμάτα   Θεσσαλονίκης 2013: http://youtu.be/oiVBuIrj1DM , 
~ 451 ΚΑΡΥΕΣ   Ι Μ  Φιλοθέου  διαδρομή  2013: http://youtu.be/Qzbz7CVNDhU ,

~ 538 απογείωση Θεσσαλονίκης 2013: http://youtu.be/uiNTs4-aVWM ,
~ 529 Απογείωση αεροπλάνου Θεσσαλονίκης 2013: http://youtu.be/YwTfAb6ga3g  ,
~ 522 Διαδρομή Ιβήρων Καρυές 2013: http://youtu.be/SvdeP3iylyE  ,

~ 534 Θεσσαλονίκης 2013: http://youtu.be/AK9smf-FXsY ,

~ 540 Θεσσαλονίκη  Καλαμάτα  αεροπ   ταξίδι  2013: http://youtu.be/39s4Lp29Upk ,

~ 535 Θεσσαλονίκη 2013: http://youtu.be/whV92zh76Zs ,

~ 427 Ι Μ   Ιβήρων  Άγιο Όρος  2013: http://youtu.be/MXrFPRAFweg  ,
  
 ** 548 Μεσσηνιακός κόλπος από αεροπλάνο 2013: http://youtu.be/tXFAN0X3Q1s ,

** 499  I. Ναός Ι Μ   Φιλοθέου  2013: http://youtu.be/ZZEu_AZDtTA ,

** 549 Προσγείωση  Καλαμάτα από  Μεσσηνιακό  κόλπο  2013: http://youtu.be/xw3WIcmKb0o  , 

** 541 Πετώντας πάνω από ΚΑΛΑΜΑΤΑ: http://youtu.be/a-EFZJc7UQk ,

** πετώντας πάνω  από Αλόννησο  και  Σκιάθο  2013: http://youtu.be/JS9XDU5_UlU  

** 544 Προσγείωση  στην Καλαμάτα  2013: http://youtu.be/QhTKEJWzDW4 ,

**  Προσγείωση  απογείωση  Θεσσαλονίκη 2013 http://youtu.be/wZ0UscEvX18 ,

** 547 προσγείωση  στην Καλαμάτα  2013: http://youtu.be/yDo5G-4lY1E ,

** 690 Πτήση  Καλαμάτα  Θεσσαλονίκη  14 -7-2013: http://youtu.be/rhCWrtsfyz8 ,

** 501 Στην Ι Μ  ΦΙΛΟΘΕΟΥ  2013: http://youtu.be/qJ5xjVOq3q0  ,
  
** 545 Στο  αεροδρόμιο  Καλαμάτας 2013: http://youtu.be/h-sFgMM5cns ,

** 523  Φιλοθέου Ιβήρων  Καρυές  διαδρομή  2013: http://youtu.be/h19ws10m6HQ  

~** 691  Καλαμάτα  Θεσσαλονίκη  πτήση  14 07  2013: http://youtu.be/XQOfaYIprZA ,
~** 693 Αεροπορικό ταξίδι 2013: http://youtu.be/pWsx3v0k6kc ,

~** 694 Μιά όμορφη πτήση 2013: http://youtu.be/cEkjI0ZDsiA ,

~** 695 Πέταγμα με αεροπλάνο 2013: http://youtu.be/oS0xdiVLP1A ,

~** 696  Αεροπορική πτήση  2013: http://youtu.be/EqCKtgWHDY4 ,

~** 697  Η  Ελλάδα  από ψηλά  2013: http://youtu.be/J54edyRiMmo ,

44 ~** 6987 Πάνω  από την Σκιάθο  2013: http://youtu.be/At4NgKKbI3M ,

~** Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος μέρος πρώτο.  

** 703 Αεροδρόμειο Μακεδονίας Από ψηλά Θεσσαλονίκη  2013: http://youtu.be/B0kfxb2Uogg ,

** 704 Θεσσαλονίκη από ψηλά 2013: http://youtu.be/ImiGsgeAtb4 ,

** 705 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αεροδρόμειο 2013 προσγείωση: http://youtu.be/YBI4wZEPJds ,

** 706 Αεροδρόμειο Θεσ/νίκης Προσγείωση 2013: http://youtu.be/8vGllu1F06w ,

** 707 Salonika Airport Αεροδρόμειο 2013: http://youtu.be/nnfHHvlcgIo  ,

711*** ΑΡΝΑΙΑ  Χαλκιδικής  2013: http://youtu.be/NJ0ob2qe_Ts , 

776 *** Δυτικά  με πλοίο Αθωνικής πολιτείας  2013: http://youtu.be/3rcw1ekSKrI ,

764 *** ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ  Χαλκιδικής  2013 Πύργος: http://youtu.be/tlijDqlKrkU  ,

773 *** ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ 2013  επιβίβαση  γιά Άγιο Όρος: http://youtu.be/AS_V4wQ-Ju4  ,

775 *** Ουρανούπολη από το πλοίο 2013:  http://youtu.be/GJLq6dxKo4E ,

772 *** Ουρανούπολη Χαλκιδικής 2013 ταβέρνα: http://youtu.be/JYp7wxbQqm0 ,

784 *** Παράλια Ουρανόπολης από πλοίο   2013: http://youtu.be/EksaOZDYL9g ,

712 *** ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ  Χαλκιδικής 2013  ^:http://youtu.be/Ai1lPkssv1g ,

***871  Αρσανάς  Ι Μ  Χιλιανδαρίου 2013 Γιοβάνιτσας: http://youtu.be/OH2fPxvdmus ,

*** 879 Αρσανάς Ι Μ  Ζωγράφου  2013: http://youtu.be/uXlAuWmeBVU ,

*** 827 Αρσανάς Κωνσταμονίτου 2013: http://youtu.be/eNl7pYciLIs , 

*** 915 Αρσανάς Μονής Δοχειαρίου  2013: http://youtu.be/9QxFmWrx-W8 ,

*** 956 Αρσανάς Μονής Δοχειαρίου  2013: http://youtu.be/lIsPSLmiE8Y  ,

*** 987 ΔΑΦΝΗ  γιά Ι Μ  ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ  2013: http://youtu.be/YWeb7BHRvhw ,

*** 941 Ι Μ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ 2013: http://youtu.be/iAt-cwbRjH0 ,

*** 818 ΑΡΣΑΝΑΣ ΓΙΟΒΑΝΙΤΣΑΣ πλησιάζοντας 2013: http://youtu.be/hpnSdfJoW9Y ,

*** 887 ΑΡΣΑΝΑΣ Ι Μ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2013: http://youtu.be/hXmLKJW4CYQ ,

*** 857 Αρσανάς Γιοβάνιτσας  2013: http://youtu.be/Z3p0O6OZ7aE , 

896 Αρσανάς Κωνσταμονίτου 2013: http://youtu.be/OppToLVuQog ,

894 Αρσανάς Ι Μ Κωνσταμονίτου 2013: http://youtu.be/x8jRlWXlzP0 ,

882 Αρσανάς Μονής Ζωγράφου Βουλγάρικο) 2013: http://youtu.be/u-172FWecgQ ,

825 Αρσανάς Σέρβικου Γιοβάνιτσας 2013: http://youtu.be/00daXbRc8Jg ,

973 Ι Μ  ΑΓΙΟΥ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ  Ρώσικη )  2013: http://youtu.be/y4ZVEFvizM8,,

919 Ι Μ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2013: http://youtu.be/PFO00YlgMmc  ,

985 Ι Μ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 2013: http://youtu.be/oZCSJe8NBKQ ,

934 Ι Μ Ξενοφώντος 2013: http://youtu.be/aQEHOM8_uoI  ,

015 Ι Μ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ  2013 από ξενώνα: http://youtu.be/aevSE5o3j2E ,

927 Ι Μονής Δοχειαρίου 2013: http://youtu.be/dy-wvb-W1dA ,

~ 950 ΙΜ   Αγίου Πασντελεήμωνα   2013: http://youtu.be/fFNciuWI0No ,

~ - Στην Ι Μ  Σίμωνος Πέτρας  2013: http://youtu.be/l1CFtIsdc3Q ,

 ** ενημέρωση  1 γιά Σκήτη Αγία Άννα  2013: http://youtu.be/UbuuUFc69YQ , 

** ενημέρωση  2  γιά Σκήτη Αγία Άννα  2013: http://youtu.be/TApEJCm3C0g ,

** ενημέρωση  3  γιά Σκήτη Αγία  Άννα  2013: http://youtu.be/Z3XvGbSKVow ,

 ** ενημέρωση  5  γιά  Αγία  Άννα  2013: http://youtu.be/ulNIW51doKs  , 

** ενημέρωση  6  γιά Αγία Άννα   2013: http://youtu.be/cG73UO2r4dg , 

** ενημέρωση  7  γιά Αγία Άννα  2013: http://youtu.be/qMUvjfK8TxE  ,

~  211 Από Άγιο Γεώργιο Καλύβες Σκήτης Αγίας Άννας: http://youtu.be/m19hspnBKus ,
 
~ 170 Αρσανάς Σκήτης Αγίας Άννης 2013: http://youtu.be/g1LFS_iZuFE ,
  
~ 216 Ι. Κ Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίων  2013: http://youtu.be/CMs-WqGkScA ,
  
~*113  Άγιο Όρος  2013: http://youtu.be/-nhp4IBRhfc ,

~* 203 Ι Καλύβα Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίων) Σκήτη  Αγίας Άννας  2013 : http://youtu.be/VTIiD5z9N_4 ,

~* 139 Ι Μ  Αγίου Παύλου  2013 : http://youtu.be/tqWg5RL6ptQ ,
 
 ~* 118  Ι Μ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 2013: http://youtu.be/1bcUWZmU0ms ,
 
 ~* 351 Ι Μ ΙΒΗΡΩΝ 2013: http://youtu.be/UUgCZx3rn80,
  
~* 122 Ι Μ  Σίμωνόπετρας , Γρηγορίου  , Διονυσίου  2013: http://youtu.be/I0iA_Ca9RuQ ,
  
~* 054 Ι Μ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ 2013: http://youtu.be/j59YQDFQQjI,

~* 137 Ι Μ Διονυσίου 2013: http://youtu.be/cTuUJFxkMMQ,
 
~* 132 Ι Μ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ  2013: http://youtu.be/owSImMXp3Xw
    
~* 015 Ι Μ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ  2013 από ξενώνα: http://youtu.be/sUqWCxdrluE ,
 
***334   Ι Μ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ  2013: http://youtu.be/c1osyDgo88I ,
   
**055  Ι Μονή Σίμωνος Πέτρας 2013: http://youtu.be/zbXPcFj4M_E ,
   
** 212 Κυριακό Αγίας Άννης  πίσω η Ιερά Καλυβα  των Μουτεβελαίων 2013: http://youtu.be/ZVkzJtxzaBc ,
  
** 163 ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ 2013: http://youtu.be/RFLLeqpob4c ,
     
**  156 Νέα Σκήτη  και  Σκήτη Αγίας Άννης  2013: http://youtu.be/2rMw9D_Op68 ,
   
** 062 Σίμωνος Πέτρας  Ι Μ  Σίμωνόπετρας 2013: http://youtu.be/I5uvhZMJxwc ,
   
** 166 ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 2013: http://youtu.be/Ildfb1lh3Po ,
 
** 077 Σπήλαιο Αγίου Οσίου Σίμωνος 2013: http://youtu.be/f_ZT0hc2JCI   ,
 

Στη  ιερά  καλύβα Αγίου  Γεωργίου (Καρτσωναίϊκο )
με τον  ιερομόναχο  Γαβριήλ (Αθ.  Κατσαμπάνη )  καί  μοναχό .. στην Ι.Σκήτη Αγίας Άννης
Στην Ι.Καλύβα "Αβραμαίων" στην Νέα Σκήτη
με τους μοναχούς (Αγιογράφους) Αβράμιο και Ανδρέα ..
Στην Νέα Σκήτη στην Ι.Καλύβα των Αβραμαίων με τον γέροντα μοναχό Ανδρέα .-

**