ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 25  Οκτωβρίου  2016  :


Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΝηστεία, αγρυπνία, προσευχή. Αυτά αν τα εφαρμόσεις στη ζωή σου αδελφέ μου θα πετύχεις πολλά. Στη ζωή σου να είσαι απλός. Βλέπεις την καλύβη μου που είναι φτωχική. Σπίτι σου να έχεις μόνο τα αναγκαία. Τα πολλά πράγματα δεν βοηθούν την πνευματική ζωή.

 
 
 ~  25 Οκτωβρίου
Μαρτύρων Αναστασίου (1), Βασιλείου, Διοδώρου, Κλαυδιανού και Λουκιανού. Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων (†355). Νικηφόρου, Ουαλλερίνου, Ουαλλερίου, Παπία, Πολυκάρπου, Σαβίνου, Στεφάνου, Φαύστου, Φιλαδέλφου και Χρυσάφου. Οσίων Γεωργίου επισκόπου, του ποιητού, Φιλαδέλφου, Πολυκάρπου και Μακαρίου επισκόπου Πάφου. Ταβιθάς της ελεήμονος (2).
(1)Ο Άγιος Αναστάσιος πήγε αυτόκλητος στους τύραννους και διακήρυξε την πίστη του στον Ιησού Χριστό. Το γεγονός αυτό εξέπληξε τους πάντες. Επειδή οι ειδωλολάτρες κατάλαβαν ότι τα βασανιστήρια δεν θα πτοούσαν τον Άγιο, διέταξαν τον αποκεφαλισμό του και στη συνέχεια έριξαν το λείψανό του στη θάλασσα. Αυτό όμως εκβράστηκε στην παραλία, όπου το βρήκε μία ευλαβής γυναίκα και με δικά της έξοδα το ενταφίασε. Κατά την εναπόθεση του ιερού λειψάνου έγιναν πολλές ιάσεις ασθενών.
(2)Η Αγία Ταβιθά ήταν ευσεβής και φιλάνθρωπη χριστιανή που κατοικούσε στην Ιόππη. Το Ταβιθά είναι λέξη συριακή και σημαίνει Δόρκα. Ήταν υφάντρα και έφτιαχνε χιτώνες, τους οποίους πωλούσε προς ανακούφιση των χηρών και ορφανών. Η Ταβιθά όμως αρρώστησε και πέθανε. Την περίοδο εκείνη βρισκόταν στη Λύδδα ο Απόστολος Πέτρος. Όταν το άκουσαν αυτό οι δικοί της, έσπευσαν να τον παρακαλέσουν να έρθει στην Ιόππη, όπου και οδηγήθηκε στο νεκροκρέβατο της Ταβιθάς. Αφού παρακάλεσε τους παραβρισκόμενους να βγουν από το δωμάτιο, ο Πέτρος γονάτισε και προσευχήθηκε. Στη συνέχεια είπε στην Ταβιθά να σηκωθεί. Μόλις εκφώνησε το πρόσταγμα η νεκρή ανεστήθη. Το γεγονός αυτό διαδοθεί στην Ιόππη και πολλοί πίστεψαν. Η Αγία Ταβιθά πέθανε σε βαθύ γήρας. ~

***  Ελληνική σημαία: Γιατί έχει εννιά λωρίδες -Πότε έγινε η επίσημη σημαία της Ελλάδας...

~ Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δεν έλειψαν τα επαναστατικά κινήματα των υπόδουλων Ελλήνων.               
Σε όλες αυτές τις εξεγέρσεις υψωνόταν και από μια , «εν πανίον», αυτοσχέδια επινόηση του κάθε αρχηγού, γεγονός φυσιολογικό εφόσον δεν υπήρχε ενιαία κρατική υπόσταση να επιβάλλει ένα κοινό έμβλημα. Οι περισσότερες σημαίες είχαν μερικά κοινά χαρακτηριστικά , με κυριότερο όλων τον σταυρό, επειδή η Εκκλησία αποτελούσε τον κυριότερο παράγοντα συσπείρωσης των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας.
Πολύ γρήγορα ο σταυρός επιβλήθηκε ως θρησκευτικό και πολιτικό έμβλημα του υποταγμένου έθνους, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε κληρικοί ετίθεντο επικεφαλής εξεγέρσεων χρησιμοποιώντας ως σημαίες τα ιερά λάβαρα των εκκλησιών τους. Στις αρχές της Επανάστασης του 1821 εμφανίστηκαν πολλές σημαίες με διάφορες παραστάσεις, σύμφωνα με τη φαντασία καθενός αρχηγού, με βάση το μίσος που είχε κατά των Τούρκων, τις ιστορικές γνώσεις, τις οικογενειακές παραδόσεις και τη θρησκευτική του ευλάβεια. Αμέσως μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς (Σεπτέμβριος 1821), ο Παπαφλέσσας έκοψε ένα κομμάτι από την εσωτερική πλευρά του ράσου του και ταυτόχρονα ζήτησε από τον οπλαρχηγό Παναγιώτη Κεφάλα να σχίσει δύο λωρίδες από τη λευκή του φουστανέλα. Πίνακας του Πέτερ φον Ες με θέμα την άλωση της Τριπολιτσάς.
kefalas
Ο υψώνει την επαναστατική σημαία στις επάλξεις των τειχών της πόλης. Αν δεχθούμε τη συνεργασία του Παπαφλέσσα με τον Κεφάλα για την κατασκευή της σημαίας ως γεγονός, τότε ο Γερμανός καλλιτέχνης δεν απέδωσε στη σωστή θέση τα χρώματα. Με αυτά τα κομμάτια κατασκευάστηκε μια αυτοσχέδια σημαία (γαλάζια με λευκό σταυρό) η οποία υψώθηκε, κάτω από τις ιαχές των Ελλήνων πολεμιστών, στο πρώην τουρκικό διοικητήριο της πόλης. Αυτή αποτέλεσε το πρώτο σχέδιο της επίσημης σημαίας του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση. Η ιστοριογραφία των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων έδωσε και μια ρομαντική διάσταση στη σημαία, αποτέλεσμα συνεργασίας ενός στρατιώτη και ενός ιερέα, αναφέροντας πως η γενναιότητα του κλέφταρματολού στήριξε τις ελπίδες της στη χριστιανική πίστη.
Την 1η Ιανουαρίου 1822 συνήλθε στην Πιάδα της Επιδαύρου η Α΄Εθνοσυνέλευση. Ανάμεσα στα πολλά που συζητήθηκαν τέθηκε και το ζήτημα της καθιέρωσης ενιαίας επαναστατικής σημαίας, ώστε να σταματήσει η σύγχυση που επικρατούσε μέχρι τότε από την εμφάνιση .
Με το ΡΔ΄άρθρο του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας ορίστηκε η ενιαία σημαία να συμβολίζει «την Πάρεδρον του Θεού Σοφίαν, την Ελευθερίαν και την Πατρίδα» και καθιερώθηκε να φέρει ως σύμβολο τον σταυρό και ως χρώματα το κυανό και το λευκό. Στις 15 Μαρτίου 1822 στην Κόρινθο, το Εκτελεστικό Σώμα με το Διάταγμα 540 προσδιόρισε τις λεπτομέρειες της παραπάνω απόφασης. Η «των κατά γην δυνάμεων» θα ήταν τετράγωνη, κυανού χρώματος, με έναν λευκό σταυρό στη μέση. Η ναυτική σημαία διακρινόταν σε πολεμική και εμπορική.
Η πολεμική διαιρέθηκε σε εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα. Στην άνω εσωτερική γωνία της υπήρχε κυανό τετράγωνο με λευκό σταυρό στη μέση. Τα παραπάνω ενέκρινε και επικύρωσε και το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας στην Τροιζήνα (Μάιος 1827), ορίζοντας να μη μεταχειρίζονται οι Έλληνες άλλες σημαίες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Η παραπάνω διαταγή εφαρμόστηκε καθολικά στην αρχή, καθώς προσέκρουσε στο έντονο τοπικιστικό πνεύμα των επαναστατών.
Βαθμιαία όμως η κυανόλευκη επικράτησε, με συνέπεια να τερματιστεί η σύγχυση λόγω των ποικίλων χρωμάτων και σχημάτων. Στις 30 Ιουλίου 1828, ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας εξέδωσε ένα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «τα πολεμικά και εμπορικά πλοία της Ελλάδος θέλουν φέρει μιαν και την αυτήν σημαίαν, την μέχρι σήμερον πολεμικήν», αποκαθιστώντας έτσι μια μεγάλη αδικία σε βάρος του ελληνικού εμπορικού στόλου ο οποίος είχε σηκώσει το βάρος του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.  Όσον αφορά στο σκεπτικό της επιλογής των χρωμάτων (λευκού και κυανού), τις σειρές και τους συμβολισμούς που επιδιώχθηκαν υπάρχουν ποικίλες απόψεις, οι οποίες ακόμη και σήμερα οδηγούν σε διχογνωμία μεταξύ των ιστορικών. Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκαν οι ακόλουθες απόψεις και εκδοχές αν και οι περισσότερες αποτελούν ρομαντικές θεωρήσεις και στερούνται αποδεικτικών στοιχείων. Οι εκδοχές που έχουν ακουστεί *Ο κυανόλευκος συνδυασμός προέρχεται από τα χρώματα του πέπλου της θεάς Αθηνάς.
*Τα συγκεκριμένα χρώματα επελέγησαν από τις κυανόλευκες σημαίες του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή την κυανόλευκη επίσημη ενδυμασία των Βυζαντινών αξιωματούχων ή από την αυτοκρατορική σημαία των Παλαιολόγων.
simaia
*Τα χρώματα και το σχήμα είναι δανεισμένα από τη σημαία του φημισμένου οπλαρχηγού Ιωάννη Σταθά. Πανομοιότυπο της σημαίας του Ιωάννη Σταθά *Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και τον καλό σκοπό των Ελλήνων που επιδίωκαν την ανεξαρτησία.
Το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό της Ελλάδας, την ουράνια δύναμη η οποία βοήθησε τον άνισο αυτό Αγώνα να τελειώσει ευνοϊκά για το ελληνικό έθνος (αυτή είναι και η επικρατούσα άποψη).
*Τα χρώματα συμβολίζουν τον ουρανό (κυανό) και τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας (λευκό). *Τα χρώματα είναι ο συνδυασμό της κυανής ναυτικής βράκας και της λευκής φουστανέλας.
*Οι εννέα κυανές-λευκές οριζόντιες λωρίδες περιέχονταν στην αυτοκρατορική σημαία του Νικηφόρου Φωκά, τις οποίες διατήρησε στο οικόσημο της και στη σημαία της η οικογένεια των Καλλέργηδων πιστεύοντας ότι αντλούσε την καταγωγή της από τον εν λόγω αυτοκράτορα. *Οι εννέα οριζόντιες λωρίδες συμβολίζουν τις εννέα Μούσες. *Οι παράλληλες επαναλαμβανόμενες λωρίδες συμβολίζουν τη θάλασσα και τους κυματισμούς της.
*Οι οριζόντιες λωρίδες επιλέχθηκαν με βάση τα πρότυπα της αμερικανικής σημαίας (πρόκειται για μια άποψη η οποία δεν στερείται σοβαρότητας). *οι εννέα λωρίδες είναι μια, για κάθε συλλαβή της φράσης «ελευθερία η θάνατος» Στο βιβλίο με τίτλο «Ιστορία του Ελληνικού Στρατού 1821-1997», εκδόσεις ΓΕΣ/ΔΙΣ, αναφέρεται: «Με την επιλογή του κυανού, του χρώματος του ουρανού, υποδηλώνεται η θεότητα του Αγώνα, αφού ο Θεός ενέπνευσε στο έθνος τη μεγαλουργή ιδέα, παρότι αδύνατο και άοπλο, να αναλάβει και να φέρει σε αίσιο πέρας τον άνισο εκείνο αγώνα.
Με το λευκό υποδηλώνεται ο καθαρός, άμωμος και αγνός σκοπός των Ελλήνων που μοναδική τους επιδίωξη ήταν η απελευθέρωση και η ανεξαρτησία του έθνους και η απαλλαγή του από την πολύχρονη σκληρή τυραννία. Εξάλλου, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, οι εννέα κυανόλευκες ταινίες αντιπροσωπεύουν τις εννέα συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», που ήταν και ο όρκος των παλικαριών της Επαναστάσεως».
Το βέβαιο είναι ότι σε κανένα από τα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα, μέσω των οποίων καθιερώθηκε η εν λόγω σημαία, δεν υπάρχει η αιτιολόγηση για τη συγκεκριμένη χρωματική επιλογή και το σχήμα. Φαίνεται ότι η κυανόλευκη κρατά ακόμα καλά κρυμμένα τα μυστικά της. Ωστόσο, συνεχίζει να εμπνέει.
Νίκος Γιαννόπουλος ιστορικός…

***  ΚΟΙΝΩΚΑ  Αρφαρών :
~*  Σε  ηλικία  88 ετών , έφυγε από τούτη τη ζωή η Γεωργία  χήρα Γεωργ. Μουτεβελή κρεωπόλησα  κάτοικος Καλαμάτα .- Συλλυπητήρια  στους οικίους της ...

Σήμερα 25/10/2016 εορτάζουν:
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος οι νοτάριοι, Αγία Ταβιθά, Άγιοι Ουαλλέριος και Χρυσάφιος
 ~   Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~  Ζῆλον ἔνθεον ἀναλαβόντες, ἠμαυρώσατε Ἀρείου πλάνην ὁμοούσιον Τριάδα κηρύττοντες, Μαρκιανὲ καὶ θέοφρων Μαρτύριε, ὀρθοδοξίας οἱ ἄσειστοι πρόβολοι, θεῖοι μάρτυρες, Χριστῷ τῷ Θεῷ πρεσβεύσατε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Μαρκιανού και Μαρτυρίου - 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ :
https://youtu.be/tbzKI7qhvJU  .-


Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺν αὐτῶ»

Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺ....
 
Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος....
 
Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας
 
Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας
 
Προφήτης Ωσηέ

Προφήτης Ωσηέ
 
Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερ....
 
Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και....
 
Οσία Πελαγία

Οσία Πελαγία
 
Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος
 
Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας

Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από τ....
***  «Άστραψε και βρόντηξε» ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος  :
Ήταν 12 Σεπτεμβρίου, όταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Μητρόπολης να βοηθήσει τους πληγέντες από τις πλημμύρες συνδημότες μας.
Όπως είχε τονίσει τότε, η τοπική Εκκλησία ανέλαβε την πρωτοβουλία, αφού διέκρινε αδιαφορία από τις Τοπικές Αρχές στο όλο θέμα.
Τελικά, τα λόγια του μητροπολίτη δε φαίνεται να «συγκίνησαν» τους αρμοδίους και έτσι οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν έμπρακτα, με προσφορές σε είδη, ήταν οι Αρχιεπισκοπές Αθηνών και Κύπρου, κάποιες Μητροπόλεις, ορισμένοι- ελάχιστοι- επιχειρηματίες της Καλαμάτας και απλός κόσμος. Χρήματα, δε, προσέφεραν ελάχιστοι ξανά επιχειρηματίες, ωστόσο το ποσό που έδωσαν ήταν αρκετά μεγάλο.
Μιλώντας, λοιπόν, χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στα τοπικά Μέσα ευχαρίστησε όσους προσέφεραν και τους συνεργάτες του, ενώ εξέφρασε την πικρία του για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αλλά και των Αρχών.
Ειδικότερα, είπε ότι πέρασαν 40 μέρες από το γεγονός που συγκλόνισε την πόλη, αλλά και το πανελλήνιο, κι έτσι οι προσπάθειες παροχής βοήθειας στις πλημμυροπαθείς οικογένειες από μέρους της Εκκλησίας ολοκληρώθηκαν.
  Η βοήθεια της Μητρόπολης σε νούμερα
Στην καταγραφή που έκαναν οι εφημέριοι των πληγεισών περιοχών, όπως είπε ο κ. Χρυσόστομος, προέκυψε ότι επλήγησαν 278 οικογένειες, αριθμός στον οποίο δε συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, καθώς και εξοχικές κατοικίες.
Σε αυτές τις οικογένειες, λοιπόν, παρασχέθηκε, μεταξύ άλλων, ρουχισμός, ιματισμός και 453 κρεβάτια με τα στρώματά τους.
Τα παραπάνω είδη προήλθαν από τη βοήθεια που απέστειλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσω της ΜΚΟ "Αποστολή", ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, οι Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Δημητριάδος και Πατρών, καθώς και από τις εταιρείες COSMOS CENTER – Αφοί Βλαχονικολού και coco-mat -  ΕΥΜΟΡΦΙΔΗΣ. Μάλιστα, όπως τόνισε, για την τελευταία δωρεά, που αφορούσε 200 στρώματα, υπήρξε μεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας, Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο υπόλοιπος αριθμός στρωμάτων αγοράστηκε από τη Μητρόπολη.
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι οικονομικά ενίσχυσαν οι κυρίες Ασημίνα Σπυροπούλου, χήρα Κων/νου Καρέλια (100.000 ευρώ) και η κόρη της, Ιωάννα Καρέλια του Κων/νου (100.000 ευρώ), το Ίδρυμα «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια» (30.000 ευρώ), καθώς και τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία Καλαμάτας (10.000 ευρώ).
  Η χρηματική βοήθεια
Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ήδη έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των πλημμυροπαθών 600 ευρώ, προκειμένου να προβούν σε αγορά των απαραίτητων οικοσκευών.
  Ευχαριστίες σε εργαζομένους στα Ιδρύματα της Μητρόπολης
Στη συνέχεια ο ποιμενάρχης της Μεσσηνίας ευχαρίστησε όσους βοήθησαν σε είδη και χρήματα, τους υπευθύνους των φιλόπτωχων ενοριακών ταμείων και τον κ. Σαμαρά, αφού, όπως είπε, όχι μόνο μεσολάβησε στη δωρεά της εταιρείας coco-mat, αλλά έδειξε ειδικότερο ενδιαφέρον και πολύ συχνά επικοινωνούσε με τον ίδιο, ώστε να ενημερωθεί για την έκβαση της βοήθειας από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας στις πληγείσες οικογένειες.
Πέραν των παραπάνω, ευχαρίστησε κάποια πρόσωπα που εργάζονται στη Μητρόπολη και συνέβαλαν ουσιαστικά, ώστε να οργανωθεί και να συντονιστεί όλη αυτή η προσπάθεια. Ειδικότερα, τον πατέρα Φίλιππο Χαμαργιά, τους υπαλλήλους του Ασύλου και ειδικότερα τον Παναγιώτη Μπιτσάνη, όπως και τους υπαλλήλους του Γηροκομείου.
  "Καρφιά" στον "ακατάδεκτο" Πάνο Καμμένο και τους τοπικούς φορείς
Κλείνοντας την ενημέρωση ο μητροπολίτης Μεσσηνίας εξέφρασε τη λύπη του για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αφού, όπως ανέφερε, του έστειλε επιστολή από την πρώτη ημέρα της καταστροφής, με την οποία και ζητούσε, αν ήταν δυνατόν, να σταλούν στρώματα, κλινοσκεπάσματα και κρεβάτια που διαθέτει ο Στρατός. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. υπουργός δεν καταδέχτηκε να απαντήσει, έστω και αρνητικά, στην επιστολή του, ενώ στη συνέχεια σχολίασε πως φαίνεται ότι ο Στρατός είναι μόνο για να εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες της πόλης και όχι τους κατοίκους οι οποίοι δοκιμάζονται.
Σχετικά με τους τοπικούς φορείς που είχαν καλεστεί τότε να συμβάλουν, ο κ. Χρυσόστομος παρατήρησε ότι δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, πέραν των προαναφερθέντων δωρητών, που εμπιστεύτηκαν τη Μητρόπολη και προσέφεραν.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

 *** Aλλαγές στις ιατρικές εξετάσεις για υποψήφιους οδηγούς
 
Αλλάζει ο τρόπος ιατρικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και των οδηγών που επανεξετάζονται για ανανέωση του διπλώματος, ύστερα από σχετική ρύθμιση της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μ. Χρυσοβελώνη.
Σύμφωνα με την ρύθμιση, από τις 9 Νοεμβρίου καταργούνται οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές (ΔΙΕ) και ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι οδηγοί και οι επανεξεταζόμενοι οδηγοί, οι οποίοι ως τώρα είχαν υποχρέωση ιατρικής εξέτασης από Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (ΔΙΕ) θα εξετάζονται, είτε από γιατρούς των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους (απογευματινά ραντεβού), είτε από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τις οικείες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
H αμοιβή των γιατρών των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας που στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους (απογευματινά ραντεβού) διενεργούν την ιατρική εξέταση υποψηφίου οδηγού ή επανεξεταζόμενου οδηγού θα καθορισθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Υγείας.
Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλλουν την αμοιβή που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις.
Η αμοιβή που θα καταβάλλεται στους ιδιώτες γιατρούς που διενεργούν την ιατρική εξέταση υποψηφίου οδηγού ή οδηγού, είναι ίση με το ποσό που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο τους.
Τέλος, τα παράβολα που έχουν κατατεθεί για εξέταση από ΔΙΕ και δεν χρησιμοποιήθηκαν, λόγω μη διενέργειας της ιατρικής εξέτασης, επιστρέφονται με τη διαδικασία που προβλέπεται από την εφαρμογή του e-παράβολου. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Διακοπή ρεύματος στη Μεσσήνη 
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, στο Δήμο Μεσσήνης και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέος Κόσμος, Ξηράκια, Υδραγωγείο και Έξοδος προς Πύλο μετά Δημητρόπουλου, καθώς και στον πρώην Δήμο Αριστομένης και τα Δ.Δ. Αβραμιού, Μάδενας, Λευκοχώρας, Λυκοτράφου, Ανάληψης, Νεοχ. Αριστομένη, Βελίκας, Δάρα, Δάφνης, Δροσιάς, Κουρτακίου, Βλάση και Παπαφλέσσα, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ.

***  Ο Καιρός της ΗΜΕΡΑΣ! Έρχονται τα κρύα...

~  Αναλυτικά, για σήμερα Τρίτη (25/10/2016) στην Αττική ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Στη Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στα νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Ο καιρός γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι βόρειοι 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Στα  νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Ο καιρός γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειων διευθύνσεων 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
***  Σκληρή στάση από τους θεσμούς για τα εργασιακά
Διαφωνία για τις συλλογικές διαπραγματεύσειςΣκληρή στάση από τους θεσμούς για τα εργασιακά
~  Δύσκολες θα είναι οι συνομιλίες που διεξάγονται με τους θεσμούς για τα εργασιακά, καθώς έχει απορριφθεί εξαρχής η επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης.
Ωστόσο και μεταξύ τους οι εργοδοτικοί φορείς τηρούν διαφορετική στάση, παρά το κοινό κείμενο που είχαν υπογράψει. Για παράδειγμα, υπέρ της αύξησης του ποσοστού ομαδικών απολύσεων τάχθηκε η ΕΣΕΕ.
Συγκεκριμένα, τόσο κατά τη διερευνητική συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή, όσο και κατά τη συνάντηση που είχαν οι δανειστές με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ τη Δευτέρα, έγινε ξεκάθαρο ότι απορρίπτουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Όπως είπαν, με το παλαιό σύστημα οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονταν με γρηγορότερους ρυθμούς απ' ό,τι η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα τα σημερινά ελλείμματα. «Αυξάνονταν γρηγορότερα και από της Γερμανίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έθεσαν θέμα για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει κριθεί από το ΣτΕ. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκαν «ανοιχτοί» στην πρόταση της Επιτροπής Σοφών για υποκατώτατο μισθό στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς ηλικακή διάκριση.
Την πρόταση για υποκατώτατο μισθό έχει απορρίψει, πάντως, η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών θεσμών για το θέμα των κατώτατων μισθών και των ομαδικών απολύσεων.
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με διαφορετικές γραμμές σε σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα, η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή/ και σε περιόδους συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Η ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας και πρόσθεσε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη, βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Επιπλέον, ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί.
Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ ζήτησε να μην υπερισχύουν οι κλαδιές συμβάσεις και να μην αλλάξει ο τρόπος ορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος. Αντίθετα, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ τάχθηκαν υπέρ των κλαδικών συμβάσεων.
Σήμερα, Τρίτη και αύριο οι διεργασίες για το εργασιακό συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Newsroom ΔΟΛ

*** Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ
Ικανοποίηση ΡέγκλινγκΕγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ
~  Το πράσινο φως έλαβε την Τρίτη, από το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πως εάν συνεχιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων η χώρα θα μπορεί σε βγει στις αγορές το 2017.
«Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις-κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου» αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Υπενθυμίζεται ότι τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούνται από δύο τμήματα: 1,1 δισ. ευρώ που συνδέονταν με την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 1,7 δισ. ευρώ που μπορούν να εκταμιευθούν, μετά τη θετική αξιολόγηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο.
Το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε ένα ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως» προσθέτει.
Σημειώνεται, τέλος, ότι από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ESM έχει εκταμιεύσει μέχρι και σήμερα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν εκταμιεύσει έως σήμερα προς την Ελλάδα 173,5 δισ. ευρώ, ποσό που καθιστά τα δύο Ταμεία τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Η πράσινη ελιά «χάνει», η ποικιλία Καλαμών "κερδίζει"  
Πόλεμος εξαγωγέων «σκοτώνει» τους παραγωγούς
 O απελπισμένος εξαγωγικός ανταγωνισμός στο επίπεδο των τιμών, κυρίως των μικρών ελληνικών εταιρειών μεταποίησης πράσινης ελιάς, οδήγησε φέτος τις τιμές παραγωγού σε σημαντική πτώση και προκάλεσε γενικότερη αρρυθμία στην αγορά. Το αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να εισπράξουν λιγότερα χρήματα και οι εταιρείες να έχουν μεγάλα αποθέματα.
Κι όλα αυτά ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε πέρυσι στην Ιταλία με την υπερβάλλουσα χρήση χλωροφύλλης από Ιταλούς μεταποιητές σε πράσινες ελιές - κυρίως Χαλκιδικής - με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να μειωθεί κατά περίπου 50%.
Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι η ιταλική αγορά είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές της ελληνικής πράσινης ελιάς, η ήδη προβληματική κατάσταση των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων εντάθηκε ακόμη περισσότερο.
Όπως επισημαίνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Νέλος Γεωργούδης, πρόεδρος του Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, το πρόβλημα αυτό ανακύπτει από το γεγονός ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να συγκροτήσει μητρώο μεταποιητικών επιχειρήσεων του προϊόντος, έτσι επιχειρήσεις με προβληματική ποιότητα στη λειτουργία τους δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές.
  Πτωτική πορεία
Άλλος επιχειρηματίας, από τους μεγάλους του κλάδου, έλεγε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής, που αγόρασαν με 1 ευρώ το κιλό από τον παραγωγό και πουλούσαν στο εξωτερικό προς 90 λεπτά, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στις μεγάλες οργανωμένες επιχειρήσεις». Ειδικότερα στις πρώτες ημέρες που «άνοιξε» εφέτος η αγορά της πράσινης ελιάς ήταν με «ανοιχτή τιμή», ένδειξη που σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά.
Λίγες ημέρες αργότερα η τιμή της ανώτερης ποιότητας της ποικιλίας Χαλκιδικής προσδιορίστηκε στα 80 λεπτά το κιλό από 1 ευρώ που ήταν πέρυσι και αντιστοίχως περίπου 20 λεπτά έχασαν όλες οι κατηγορίες. Επειδή όμως στην αγορά της πράσινης ελιάς η ποικιλία της Χαλκιδικής είναι αυτή που καθορίζει και το εύρος των τιμών, η πτώση της συμπαρέσυρε και τις άλλες ποικιλίες της λεγόμενης κονσερβοελιάς (δηλαδή Πηλίου, Αμφίσσης, Μεγάρων κ.λπ.). Όλα αυτά συνέβησαν σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς, δεδομένου ότι η φορολογική τους επιβάρυνση έχει αυξηθεί.
Από την άλλη πλευρά, οι μεταποιητικές εταιρείες που αγοράζουν και επεξεργάζονται πράσινες ελιές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κυρίως στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, πρώτον, λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης που παρατηρείται στην Ευρώπη - οι πρώτοι που το αντιλαμβάνονται είναι οι εξαγωγείς - και, δεύτερον, λόγω του απελπισμένου ανταγωνισμού που υφίστανται από μικρές ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες «σκοτώνουν» τις τιμές, πουλώντας ακόμη και κάτω του κόστους αγοράς, προκειμένου να αδειάσουν τις αποθήκες τους.
  Μείωση κατανάλωσης
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα, ότι δεν υπάρχει ούτε μελέτη ούτε έρευνα της αγοράς ούτε στόχος. Ωστόσο, ιδιαίτερο πρόβλημα για τους Έλληνες εξαγωγείς πράσινης ελιάς αποτελεί η περίπτωση της Ιταλίας, μιας από τις σημαντικότερες αγορές για το ελληνικό προϊόν. Εκτός από το προαναφερθέν σκάνδαλο που συνέβη πέρυσι με αποτέλεσμα να σημειωθεί τρομακτική μείωση στην κατανάλωση, η ίδια η ιταλική αγορά βρίσκεται σε κρίση - «ταλαιπωρούμαστε κάθε φορά να πάρουμε τα λεφτά μας την τελευταία περίοδο» έλεγε επιχειρηματίας του κλάδου προς «Το Βήμα».
Στον αντίποδα των παραγωγών της πράσινης ελιάς κινούνται οι παραγωγοί της ποικιλίας Καλαμών. Πρόκειται για μια ποικιλία που έχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στις ξένες αγορές, γι' αυτό και αυξάνεται χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των αντίστοιχων ελαιόδεντρων. Ενώ λοιπόν οι παραγωγοί της ποικιλίας Χαλκιδικής εφέτος βγήκαν χαμένοι, φαίνεται ότι οι παραγωγοί της ποικιλίας Καλαμών θα είναι κερδισμένοι. Πηγή της αγοράς έλεγε ότι τον περασμένο Αύγουστο «η Σπάρτη πούλησε στα 2 ευρώ τα αποθέματα της προηγούμενης εσοδείας που είχε».
Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η εφετινή αγορά θα ανοίξει υψηλά. Αλλά και οι μεταποιητές της ποικιλίας Καλαμών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον καθορισμό ως ΠΟΠ του προϊόντος από ένα μικρό συνεταιρισμό του Νομού Μεσσηνίας.
Είναι γνωστό ότι σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση στα ράφια των σουπερμάρκετ από τις ελληνικές επιχειρήσεις ελιών με την επωνυμία Καλαμών.
Επιτρέπεται η εξαγωγή μόνο ανεπεξέργαστης ελιάς σε μεγάλες συσκευασίες. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η προστιθέμενη αξία του προϊόντος και η μεγαλύτερη κερδοφορία προέρχονται από την επεξεργασία του προϊόντος.

*** Τα χρέη στο Δήμο Καλαμάτας 
Ωραία μάς τα λέει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για τα υπέρογκα χρέη ορισμένων πολιτών προς το Δήμο. Εκείνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, όμως, είναι πότε δημιουργήθηκαν αυτά και γιατί φτάσανε στο σημερινό επίπεδο.
Θυμόμαστε τον επικεφαλής της "Ανθρώπινης Πόλης", Βασίλη Κοσμόπουλο, να προσπαθεί να πείσει το δήμαρχο ότι επιχειρηματίας πρέπει να πληρώνει τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου, αφού έχει… τραπεζάκια έξω και το δήμαρχο να "αγωνίζεται" υπέρ των… δικαίων του επιχειρηματία.  Άραγε, σήμερα τι άλλαξε;    Α.Π.

*** Παραμένει… διασωληνωμένο στην Εντατική το ΔΗΠΕΘΕΚ 
Το ζοφερό μέλλον του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ) διαπιστώθηκε σε μία ακόμα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φαρις» χθες το μεσημέρι.
Όπως σχολίασε ο πρόεδρός της Θανάσης Ηλιόπουλος, με τη χρηματοδότηση που υπάρχει, 42.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 90.000 ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας, το μόνο που μπορεί να κάνει και φέτος είναι να το κρατήσει… διασωληνωμένο. Αυτό που προγραμματίζεται είναι μια παιδική θεατρική παράσταση και η "φιλοξενία" κάποιας παράστασης από αυτές που παίζονται στην Αθήνα.
Κι όμως, πριν από κάποια χρόνια, οι δηλώσεις των υπευθύνων του Δήμου προδιέγραφαν ένα περισσότερο αισιόδοξο μέλλον. Ακόμα αντηχούν οι δηλώσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για μετατροπή του σε περιφερειακό θέατρο, με βοήθεια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Όσο λειψή κι αν είναι η χρηματοδότηση ενός εκ των πλέον ιστορικών πολιτιστικών θεσμών της πόλης, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή πολύ γρήγορα "παρέδωσε τα όπλα" μπροστά στα υπαρκτά προβλήματα. Δεν πίεσε, δεν έψαξε για ιδιωτική χρηματοδότηση, δεν προέταξε τη σωτηρία του. Αναρωτιόμαστε, αν τα χρήματα για διάφορα… καρναβάλια, υποβαθμισμένου πολιτιστικού περιεχομένου, πήγαιναν στο ΔΗΠΕΘΕΚ, θα μπορούσε η κατάσταση να έχει αντιστραφεί; Πιστεύουμε ότι ουδείς θέλησε να πιστέψει κεντρικά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αυτοδιοικητικά, την προσφορά του έργου του.
  Η ευρύτερη εικόνα
Ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί το έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της θεατρικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, που όμως απαξιώνουν, έχοντας ως πρόσχημα την «κρίση», τα καταστροφικά «μνημόνια» και τον «Καλλικράτη».
Οι αυτοδιοικήσεις, ελλείψει κεντρικής χρηματοδότησης (ή με ψιχία από το υπουργείο Πολιτισμού που δεν καλύπτουν καν τις ανελαστικές τους ανάγκες), καλούνται να αναλάβουν το «βάρος» της χρηματοδότησής τους. Έτσι, ο φορέας αφήνεται στην «τύχη» των Δημοτικών Αρχών, ευελπιστώντας στην ευαισθησία και την αντίληψη του εκάστοτε δημάρχου, που αφορά τόσο στην αναγκαιότητα ύπαρξης του φορέα όσο και στην πολιτιστική ανάπτυξη και εκπαίδευση του τόπου του.
Το υπουργείο Πολιτισμού, με την απόλυτη στάση αποχής και την απουσία κάθε ίχνους ενδιαφέροντος για το θεσμό, τον σέρνει πίσω από την κουτσή του άμαξα, αφήνοντάς τον να ξεψυχήσει μονάχος, εφόσον δεν προβαίνει σε καμία απολύτως αλλαγή της αρρωστημένης πλέον κατάστασής του. Αντιθέτως, μείωσε τη χρηματοδότησή του.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση τα μέλη της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος, Τάσος Πολυχρονόπουλος και Μιχάλης Αντωνόπουλος, ζήτησαν να γίνει μια συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη λειτουργία του, με έναν απολογισμό δράσης από τη διοικητική Αρχή.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Γ. Τσώνης: «Αν οι Δήμοι δε γίνουν επιχειρήσεις, δεν έχουν κανέναν μέλλον» 
Συμπεράσματα από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες
 Τις εμπειρίες, αλλά και τους προβληματισμούς του από το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στο Σύμφωνο Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, μοιράστηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μεσσήνης.
Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα του Βελγίου  συμμετείχε σε σειρά εργασιών για την αντιμετώπιση των περιορισμένων ενεργειακών πόρων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και τις πόλεις, καθώς και στην ημερίδα με θέμα «Στήριξη των τοπικών λύσεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή - Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια στην πράξη: η προσαρμογή στο προσκήνιο».
Επίσης, συναντήθηκε με Έλληνες ευρωβουλευτές, με τους οποίους συζήτησε για τις προοπτικές και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Τσώνης δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του, καθώς ανέφερε στο Σώμα πως είδε αποστολές από τις λεγόμενες «φτωχές» χώρες που μπήκαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμμετέχουν πολύ οργανωμένα, με 3 και 4 τεχνοκράτες, που ο καθένας μιλούσε αρκετές ξένες γλώσσες, εν αντιθέσει με την ελληνική αποστολή.
Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο δήμαρχος Μεσσήνης είναι ότι, αν οι Δήμοι δε γίνουν επιχειρήσεις, τότε δε θα έχουν κανένα μέλλον, ενώ τόνισε ότι συμφωνήθηκε και με τους άλλους Δήμους της Πελοποννήσου που συμμετείχαν στην αποστολή, να διεκδικήσουν χρήματα από κοινού, από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με διαδημοτικές συνεργασίες.
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αθανασόπουλος, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος Μεσσήνης να συμμετέχει σ’ αυτές τις αποστολές, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή πήρε την απόφαση το 2012 να ενταχθεί στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», ενώ ακόμα και τους προβληματισμούς του δημάρχου τούς θεωρεί θετικούς, ώστε ο Δήμος, συμμετέχοντας σ’ αυτές τις συναντήσεις, να βλέπει πώς λειτουργούν άλλοι Δήμοι στο εξωτερικό και να αποκομίζει εμπειρίες για την καλύτερη δική του οργάνωση.
Με τον Γιώργο Αθανασόπουλο συμφώνησε και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε πολύ θετική και ωφέλιμη τη συμμετοχή του Δήμου Μεσσήνης σ’ αυτές τις αποστολές, καθώς και με τις γνωριμίες με τους Έλληνες ευρωβουλευτές ανοίγουν δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε να μπορεί να ενταχθεί πιο εύκολα σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Κάλεσε, δε, τη Δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτεί τις εμπειρίες, ακόμα και τις αρνητικές, που αποκόμισε απ’ αυτό το ταξίδι και να διεκδικήσει συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενέργεια και το περιβάλλον.
Απαντώντας στον κ. Σαμπαζιώτη ο δήμαρχος Γ. Τσώνης τόνισε ότι για να κερδίσει ο Δήμος κάτι, πρέπει να πάει με διαδημοτικές συνεργασίες, ενώ και από την πλευρά της η γραμματέας του Σώματος, Γεωργία Μπρακουμάτσου – Παναγοπούλου, τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος Μεσσήνης διεκδικεί συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι μας ετοιμάζουν μεγαλύτερες και οδυνηρές εκπλήξεις με τις διατλαντικές συμφωνίες που συζητούνται στα κρυφά και ο κόσμος δε γνωρίζει.   Του Κώστα Γαζούλη

***  Αγώνας ενάντια στο ξεκλήρισμα των αγροτών 
 
 Το 1ο και Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) πραγματοποιήθηκε προχθές στη Μεσσήνη. Στο πλαίσιό του έγινε συνέλευση που αποφάσισε το πρόγραμμα δράσης, εγκρίθηκε το καταστατικό, ενώ ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Η δε απόφαση που ομόφωνα επικύρωσε η γενική συνέλευση, ήταν η υιοθέτηση των αιτημάτων πάλης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη διευρυμένη επιτροπή της, με έναν αντιπρόσωπο από το Δ.Σ.
Από την εισήγηση της Προσωρινής Επιτροπής και τις ομιλίες των συνέδρων, τονίστηκε η ανάγκη για αγώνα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής ενάντια στην πολιτική του ξεκληρίσματος από κυβέρνηση- Ε.Ε.- ΚΑΠ. Ότι ο αγώνας αυτός θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών απέναντι σε πολυεθνικές – μεγαλέμπορους και μεγαλοαγρότες, που θέλουν να βάλουν χέρι στην παραγωγή και στο ξεκλήρισμά μας.
Σημειώθηκε η αναγκαιότητα για συμμετοχή όλων των μικρομεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της περιοχής, σε Αγροτικούς Συλλόγους.
Να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι Σύλλογοι ή Επιτροπές Αγώνα σε πρώιμη φάση και να καλύψουμε το σύνολο της Περιφέρειας.
Η αναγκαιότητα για ουσιαστική λειτουργία, ανασυγκρότηση, αναζωογόνηση των Αγροτικών Συλλόγων.
Αυτό προϋποθέτει να υπάρχει τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ., να συζητά θέματα που αφορούν στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη του συλλόγου, αλλά και συνολικά προβλήματα που αφορούν στη διαβίωση στο χωριό.
Το νέο Δ.Σ. θα πάρει πρωτοβουλίες συζήτησης για ένταξη ακόμη περισσότερων συλλόγων στην ΟΑΣΠΠ (συμμετείχαν ήδη 2 σύλλογοι και 1 Επιτροπή Αγώνα ως παρατηρητές της διαδικασίας του συνεδρίου) και την προσπάθεια δημιουργίας καινούργιων Συλλόγων.
Η δε Ομοσπονδία καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους να οργανώσουν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, όπως και γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους τους. Να γίνει συζήτηση με όλους τους μικρομεσαίους της Περιφέρειας, για την ανακοπή των μέτρων και ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων χρόνων. Να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας για την επιβίωση ενάντια στην επίθεση που δέχονται και που σκληραίνει μέρα με τη μέρα.
«Στον αγώνα που κάναμε και θα κάνουμε, δεν μπορούμε όμως μόνοι μας να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Χρειάζεται να είμαστε δίπλα και να συμμαχήσουμε με αυτούς που έχουμε κοινά συμφέροντα, με όλους αυτούς που υποφέρουν σήμερα και πληρώνουν την κρίση χωρίς να φταίμε για αυτήν την κρίση.
Όπως εμείς θέλουμε τη συμπαράσταση των εργαζομένων, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, το ίδιο και εμείς πρέπει να δείχνουμε τη συμπαράστασή μας όταν αγωνίζονται», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το επόμενο διάστημα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), καλεί σε μαζική συμμετοχή, αρχή δεδομένης την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, που καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των 68 Μπλόκων, και που θα συμμετέχουν μπλόκα, Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, φορείς (δήλωση συμμετοχής στους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους). Τη δε Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 9.00 το πρωί, στα κεντρικά Γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Τρίπολη. Στη συνέχεια σε παράσταση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στο Πρωτοδικείο Τρίπολης, όπου δικάζονται αγρότες από όλη την Πελοπόννησο για διαμαρτυρία στα διόδια Νεστάνης το 2012.
Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΑΣΠΠ έχουν ως εξής: Ψήφισαν: 46 αντιπρόσωποι. Έγκυρα: 44 αντιπρόσωποι. Έλαβαν για το Διοικητικό Συμβούλιο: Αδάμης Δημήτρης 24 ψήφοι, Αλεξόπουλος Χρήστος 17 ψήφοι, Αποστολόπουλος Κώστας 34 ψήφοι, Βρουλίτης Βασίλης 34 ψήφοι, Θεοδωρακόπουλος Χρήστος 39 ψήφοι, Κολοβός Δημήτρης 38 ψήφοι, Κρόκος Μιχάλης 35 ψήφοι, Λάππας Παναγιώτης 39 ψήφοι, Μολασιώτης Βαγγέλης 32 ψήφοι, Νικολόπουλος Σπύρος 37 ψήφοι.
Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Ροζακλής Νίκος 33 ψήφοι,Τσίχλης Γιάννης 39 ψήφοι, Τσοπανάκης Τέλης 35 ψήφοι.
Στη συνέχεια συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. και ομόφωνα ψήφισε τις αρμοδιότητες των μελών: πρόεδρος Θεοδωρακόπουλος Χρήστος, αντιπρόεδρος Κολοβός Δημήτρης, γραμματέας Κρόκος Μιχάλης, ταμίας Αδάμης Δημήτρης, ειδικός γραμματέας Βρουλίτης Βασίλης, μέλη Λάππας Παναγιώτης, Νικολόπουλος Σπύρος, Αποστολόπουλος Κώστας, Μολασιώτης Βαγγέλης.

*** Η καταγραφή «χαμένων» τετραγωνικών έφερε χιλιάδες ευρώ στο ταμείο του Δήμου Καλαμάτας 
Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ακινήτων, βάσει των οποίων επιβάλλονται δημοτικά τέλη, «εξαφανίζονται» όχι μόνο επειδή δηλώνονται «κουτσουρεμένα», αλλά και ενίοτε διότι υπάρχει «διαρροή» κατά τη διαδρομή καταγραφής τους στα αρχεία Δήμων και ΔΕΗ.
Ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων έχει εντοπισθεί από τις αρμόδιες Αρχές ότι εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δε φτάνουν ποτέ στα ταμεία τους. Λόγω της καταγραφής λιγότερων τετραγωνικών ακινήτων οι Δήμοι χάνουν έσοδα από τέλη και ακίνητης περιουσίας τα οποία καταβάλλονται από ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
  Η περίπτωση του Δήμου Καλαμάτας
Ενδεικτική και εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του Δήμου Καλαμάτας. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών, Δημήτρη Μπούχαλη, η Δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και ολοκληρώθηκε μία προσπάθεια καταγραφής των… χαμένων τετραγωνικών μέτρων, "σαρώνοντας" το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Καλαμάτας. Σύμφωνα με τον κ. Μπούχαλη, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, ενισχύοντας το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και την οικονομική του δυνατότητα να χρηματοδοτεί το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων.
  Ανάλογα φαινόμενα
Ανάλογα φαινόμενα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο "ΒΗΜΑ", έχουν εντοπίσει δήμαρχοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις αρμόδιες Αρχές να διαπιστώνουν αναντιστοιχία δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους μεταξύ ΟΤΑ και ΔΕΗ.
Πάντως, όπως τονίζουν αυτοδιοικητικά στελέχη, τελευταία έχουν εντοπιστεί μεγαλοϊδιοκτήτες (κάτοχοι επιχειρηματικών χώρων, εμπορικών κέντρων, πολλών ακινήτων κ.ά.) με ελλειμματική καταγραφή τετραγωνικών μέτρων και ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο αρμόδιων υπηρεσιών. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι τέτοιες περιπτώσεις αφορούν ακόμα και τράπεζες, στην ιδιοκτησία των οποίων τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, περιήλθε πλήθος ακινήτων.
  Τέλη ανταποδοτικά
Το ζήτημα των αποκλίσεων είναι μείζονος σημασίας, με δεδομένο ότι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (ενιαίο ανταποδοτικό τέλος) και το λεγόμενο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) καταβάλλονται από ιδιοκτήτες ακινήτων κάθε Δήμου μέσω του λογαριασμού που εκδίδει η ΔΕΗ - για όσα είναι μη ηλεκτροδοτούμενα τα τέλη καταβάλλονται απευθείας στους ΟΤΑ.
Όπως επισημαίνουν στελέχη της αυτοδιοίκησης, είναι τέλη ανταποδοτικά για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, επομένως έχει σημασία η γνώση των πραγματικών στοιχείων. Ειδάλλως, ούτε δίκαιη κατανομή τελών γίνεται με βάση την αναλογική επιβάρυνση για όσους έχουν μεγάλα ακίνητα -με περισσότερα τετραγωνικά- ούτε διασφαλίζεται η διοχέτευση των εσόδων στην προσπάθεια ενίσχυσης οικονομικά αδύναμων πολιτών, ακόμα και μέσω μείωσης ή κατάργησης τελών. Άλλωστε, η κρατική επιχορήγηση και τα έσοδα από δημόσιους πόρους έχουν μειωθεί κατά 60% για τους Δήμους.
Τώρα οι Δήμοι έχουν αποδυθεί σε αγώνα επιβίωσης ελλείψει κρατικών πόρων, συμπιέζοντας δαπάνες -ακόμα και κοινωνικές αν και είναι αναγκαίες- αλλά και αναζητώντας «ευέλικτους» τρόπους οικονομικής ανάκαμψης. Παράλληλα, εμφανίζονται να επιδιώκουν το ξερίζωμα φαινομένων κακοδιαχείρισης, αλλά και ενεργοποίησης μηχανισμού διασταύρωσης στοιχείων που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων και στην αύξηση εσόδων.  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  Μοτοσικλετιστές και αρχιμάγειροι υποδέχτηκαν το χειμώνα (φωτογραφίες) 
  
Με ένα δικό τους, διαφορετικό τρόπο υποδέχτηκαν το χειμώνα οι Φίλοι Μοτοσικλέτας Καλαμάτας και η Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος, διοργανώνοντας μια θαλασσινή barbecue συνάντηση στην «Ταβέρνα Στροφιλιά», στη Μικρή Μαντίνεια.
Φίλοι και συνεργάτες της μοτοσικλέτας και της μαγειρικής ενώθηκαν δίπλα στη θάλασσα και με εξαιρετικό φαγητό, όπως ήταν αναμενόμενο, και πολλή συζήτηση, διασκέδασαν μέχρι το απόγευμα.
Φυσικά, ευπρόσδεκτος ήταν και όποιος άλλος, αφού οι… δημιουργίες των σεφ μοσχοβόλησαν όλη την περιοχή.   Β.Β.

***  Περισσότεροι από 760 «ήρωές» του «Αρχέλων» διπλασίασαν τις φωλιές της caretta caretta 
 
Μία απροσδόκητα ευχάριστη περίοδος των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta έκλεισε για το Σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ», με διπλασιασμό των φωλιών στα κομβικά σημεία της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Όπως έγινε γνωστό, σε ένα πολύ δυναμικό καλοκαίρι, πάνω από 760 εθελοντές, κυρίως από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα, παραβρέθηκαν στο πεδίο και στη φροντίδα τραυματισμένων χελωνών, από τα μέσα Μαΐου έως σήμερα.
«Είναι αυτοί που στοχεύουν σε μία πιο ευαισθητοποιημένη περιβαλλοντικά κοινωνία, επιδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος έχει τη δύναμη και μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με ένα από τα αρχαιότερα είδη στον κόσμο, τις θαλάσσιες χελώνες», αναφέρει σχετικά η υπεύθυνη εθελοντών του συλλόγου, Χαρά Παπαηλιού. Ανάμεσά τους, οι πρώην εθελοντές ξεπερνούσαν τους 100, γεγονός που αποδεικνύει τη δύναμη και το δέσιμο του συλλόγου με τους ανθρώπους που έχουν περάσει από αυτόν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών.
Παρ’ όλα αυτά οι ανάγκες της χελώνας παραμένουν αυξημένες, καθώς το είδος εξακολουθεί να απειλείται και μαζί με αυτό το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Ο Σύλλογος «ΑΡΧΕΛΩΝ», ανακοινώνοντας τον απολογισμό για το καλοκαίρι του 2016, ευχαριστεί θερμά τους πολύτιμους εθελοντές του για τη σκληρή δουλειά τους, ακόμα και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Πώς είναι μία τυπική ημέρα ενός «ήρωα»-εθελοντή στα εν λόγω προγράμματα; Πρωινή παρατήρηση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών, μαγείρεμα μαζί με ιδιαίτερους ανθρώπους, ξεκούραση στην παραλία, ανταλλαγή ιδεών έπειτα από μία ευχάριστη και δημιουργική μέρα στο βραδινό ομαδικό γεύμα.
Το απόγευμα εμπλουτιζόταν με προετοιμασία και παρουσίαση σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και φορείς, καθώς και στους περιβαλλοντικούς σταθμούς του συλλόγου, ενώ η μέρα έκλεινε με τη νυχτερινή παρατήρηση θηλυκών χελωνών.
Φέτος, όπως και πέρυσι, καταγράφηκε ανοδική πορεία του αριθμού των συμμετασχόντων εθελοντών (πλήρους και μερικής απασχόλησης). Παρ’ όλα αυτά, οι ανάγκες των προγραμμάτων αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που ο αριθμός των εθελοντών δεν ήταν επαρκής.
Για να εκτιμηθεί η κατάσταση σε πραγματικά γεγονότα, στη Ζάκυνθο η παρατήρηση της συμπεριφοράς των θηλυκών χελωνών κατά τη διάρκεια της νύχτας από έναν ειδικά εκπαιδευμένο εθελοντή επικεφαλής νυχτερινής βάρδιας μπορεί, σε φυσιολογικά επίπεδα, να ήταν τρεις φορές την εβδομάδα. Φέτος, έφτασε τις πέντε με έξι φορές μέσα σε μία εβδομάδα.
Επιπλέον, με πάνω από 3.000 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, οι ήδη υπάρχοντες εθελοντές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους την κρίσιμη περίοδο του Ιουλίου, συμβάλλοντας με αγνό αλτρουισμό και σθένος στην επίτευξη της ακριβούς καταγραφής όλων των φωλιών. Ακόμα και με ικανοποιητικά νούμερα εθελοντών για την εποχή του Σεπτεμβρίου οι εκσκαφές των φωλιών συνεχίζονταν με έντονους ρυθμούς.
Από την άλλη πλευρά, στην ιδιάζουσα περίπτωση της Κρήτης, όπου οι παραλίες του Ρεθύμνου και Χανίων παρουσιάζουν διάβρωση και ο φυσικός πλούτος της υποβαθμίζεται λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, ήταν επιτακτική η ανάγκη περισσότερων Ελλήνων εθελοντών για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου.
Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων, από την πλευρά τους, ήταν σε 24ωρη βάση στην πρώτη γραμμή για να επιβλέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος και να απαντούν σε κάθε κλήση και έκκληση βοήθειας για την εκθαλάσσωση νεκρών χελωνών και παρακολούθηση φωλιών σε νέες περιοχές στη νότια Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η κα Παπαηλιού, «η έμπνευση που δίνουν οι νέοι αυτοί άνθρωποι αποτελεί υποστύλωμα για το σύλλογο και τροφοδότη ελπίδας για να πηγαίνει μπροστά και να αγωνίζεται συνεχώς για ένα λαμπρότερο μέλλον, για τις χελώνες, για το περιβάλλον και, κυρίως, για τους ανθρώπους αυτούς που ανιδιοτελώς προσφέρουν το χρόνο τους σε αυτήν την τόσο μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του είδους».
Επιπλέον, εκφράζει ευγνωμοσύνη εκ μέρους του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» στους υπευθύνους των προγραμμάτων Ζακύνθου, Πελοποννήσου και Κρήτης για την άψογη δουλειά τους, καθώς και για τη μέριμνα της υγείας και ασφάλειας των ανεκτίμητων εθελοντών.
Σύμφωνα με το Σύλλογο, αναγνωρίζοντας, πάνω από όλα, την κούραση, το σθένος, αλλά κυρίως τη σημαντικότητα της εθελοντικής εργασίας, γίνεται έκκληση για περισσότερους εθελοντές που θα δομήσουν τα προγράμματα του πεδίου την ερχόμενη περίοδο ωοτοκίας. Η συμμετοχή τους είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι αυτοί οι άνθρωποι που συλλέγουν τα δεδομένα φωλεοποίησης, προστατεύουν και φροντίζουν τις χελώνες, τις φωλιές και τους νεοσσούς και περιθάλπουν τις τραυματισμένες χελώνες, ενημερώνουν τον κόσμο και αποπνέουν όραμα για ένα καλύτερο μέλλον.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ του Ηλία Παλιαλέξη

***  Έσκασε ΤΩΡΑ!ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Σύριζα!Ποιοι θα ΡΙΞΟΥΝ τον ΤΣΙΠΡΑ...

~ Εξελίξεις έχουμε στο Σύριζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται, φαίνεται πως μιλάμε για αντάρτικο και μάλιστα από συγκεκριμένα πρόσωπα.
Ποιος είναι ο αρχηγός της ‘Ανταρσίας του Μπάουντι’; ο Πάνος Σκουρλέτης που αρνείται πεισματικά να παραδώσει του Υπουργείο του, παρά τις πιέσεις Τσίπρα και ύστερα από ‘απαίτηση’ του Κουαρτέτου.
Ωστόσο ο κος Σκουρλέτης δεν είναι μόνος. Μαζί του έχει τον κος Τσακαλώτο που φαίνεται πως τον καλύπτει, μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη που είναι παλιά καραβάνα της ίντριγκας. Στην πραγματικότητα Δραγασάκης, Σκουρλέτης, Τσακαλώτος αμφισβητούν πλέον ανοιχτά σχεδόν την ηγεμονία Τσίπρα. Οι 3 τους έχουν και την στήριξη της Ρένας Δούρου η οποία με χαρά θα έβλεπε να ανοίγει θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Ο κος Τσίπρας από την άλλη έχει δίπλα του το Νίκο Παππά.

Ο εμφύλιος αυτός φαίνεται και από τα πρόσφατα γεγονότα στην ΕΡΤ όπου οι μισοί υποστηρίζουν τον κο Καπάκο και οι άλλοι μισοί είναι σφόδρα εναντίον του.
Τέλος για να γίνει πλήρως αντιληπτή η στήριξη στον κο Σκουρλέτη και το μέγεθος της ανταρσίας, σας παρουσιάζουμε το κείμενο-στήριξη της ομάδας των 53.
«Να δώσουμε μαζί την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα.
 Ένας από τους κεντρικούς τομείς μιας οικονομίας και ενός παραγωγικού συστήματος είναι στην εποχή μας ο ενεργειακός τομέας. Ειδικά στην Ελλάδα, ελλείψει άλλων μεγάλων βιομηχανικών κλάδων, οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την πολιτική που εφαρμόζεται για την ενέργεια καθορίζουν όχι μόνο δυναμικές της οικονομίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό και άλλες πολιτικές, κοινωνικές και ταξικές ισορροπίες ακόμα και όταν αυτό δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά.
 Γι’ αυτό άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς και τους δανειστές τα ενεργειακά ζητήματα αποτελούσαν μόνιμα κομμάτι των πιο σκληρών απαιτήσεων που εκφράζονταν από την πλευρά τους. Και μάλιστα με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό. Είτε αυτό αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα φυσικού αερίου, είτε τις θεσμικές αλλαγές που επιδιώκει η «αγορά» στον τομέα του ηλεκτρισμού. Και βέβαια πίσω από κάθε τέτοια απαίτηση η μόνιμη εμμονή των δανειστών ήταν η περαιτέρω αποδυνάμωση των μεγάλων Δημόσιων Επιχειρήσεων του τομέα (π.χ. ΔΕΗ) και η ολοένα και μεγαλύτερη αμφισβήτηση στην πράξη της δυνατότητας του Δημοσίου (σε οποιαδήποτε μορφή του) να έχει λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση σημαντικών στρατηγικών ζητημάτων.
 Οι απαιτήσεις λοιπόν των δανειστών ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικές-ιδεολογικές και πολύ δευτερευόντως οικονομικές, όσο και αν ντύνονται πολλές φορές με αυτό το κάλυμμα.
 Επομένως όταν μιλάμε για τη διαπραγμάτευση στα ενεργειακά ζητήματα, θα πρέπει να το κάνουμε έχοντας εικόνα του ρόλου της ενέργειας στην ευρύτερη οικονομία αλλά και –κυρίως– του ρόλου που παίζει η ενέργεια στην ίδια την ισορροπία των δυνάμεων, πολιτική και κοινωνική, στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να είναι σε όλους σαφές: το μνημόνιο δεν είναι απλά μια καταγραφή ισοδύναμων και ανταλλάξιμων μεταξύ τους απαιτήσεων. Μέρη του μνημονίου μπορούν –και πρέπει– να προεξέχουν σε σημασία έναντι άλλων και αυτό δεν είναι υποκειμενικό, καθορίζεται από το ρόλο κάθε τομέα στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής και ταξικής σύγκρουσης. Κάτι που μπορεί να φαίνεται ως ένα νούμερο (π.χ. πώληση του 17 % της ΔΕΗ, που είναι σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ), θα πρέπει να είναι πολύ σαφές σε όλους μας τι συνέπειες θα έχει ευρύτερα στην κοινωνία και στις ταξικές ισορροπίες μετά από λίγο καιρό (ιδιωτικό μάνατζμεντ της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, δημόσιο συμφέρον έναντι μεγιστοποίησης του κέρδους, καθορισμός τιμολογίων για τους καταναλωτές κ.ο.κ).
 Για τον ίδιο λόγο και η επιτυχία του Υπουργείου Ενέργειας υπό τον Πάνο Σκουρλέτη όσον αφορά τη διατήρηση του Δημόσιου Ελέγχου των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι κεντρικής σημασίας στην όλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την υποστηρίξουμε, κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των «πρόθυμων» εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Τα Δίκτυα Μεταφοράς δεν είναι άλλο ένα πάγιο μεταξύ άλλων. Είναι η βασική υποδομή πάνω στην οποία μπορεί να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει ένας από τους πλέον κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.
 Επομένως και για να μη μακρηγορούμε: η μάχη και η σύγκρουση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, δεν είναι άλλη μια μάχη εντός του μνημονίου. Δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, δεν είναι μικροπολιτικό ζήτημα, που μπορούμε εύκολα να θέσουμε σε διαπραγμάτευση εσωκομματική κ.ο.κ. Είναι –και πρέπει να είναι και στη συνέχεια– η κεντρικότερη μάχη για το ρόλο που επιδιώκει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στην κοινωνία για την παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Και γι’ αυτό, καλό θα είναι αυτήν τη μάχη –το να κρατήσουμε ζωντανή την κοινωνία και τη δημόσια λειτουργία της οικονομίας και της παραγωγής– να τη δώσουμε όλοι μαζί. Αλλιώς, δεν θα μπορούμε μετά να λέμε για αριστερή πολιτική «στο περιθώριο των μνημονίων». Θα έχουμε χάσει τα εργαλεία που θα μας την επιτρέπουν».

***  Η Απόλυτη ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ για το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...

~   «Είναι κατακτητές δεν είναι επενδυτές» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ του το Spiegel αναφερόμενο στην ανάληψη της διαχείρισης των 14 ελληνικών αεροδρομίων από τη γερμανική εταιρεία Fraport.
Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή την ανάληψη του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’ και τη σχετική ενημέρωση που έγινε στη συνέχεια. Στη συνέχεια το Spiegel ενημερώνει πως μέχρι τον Ιανουάριο θα γίνει η ανάληψη άλλων 13 αεροδρομίων.
«Με την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα, η Fraport θέλει να πείσει τις διάφορες περιοχές ότι θα επωφεληθούν και αυτές από τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, τα αεροδρόμια θα επεκταθούν με στόχο να αναζωογονήσουν την τοπική οικονομία. Γύρω στα 330 εκατομμύρια ευρώ θέλουν να επενδύσουν μέχρι το 2020» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«η επίθεση γοητείας φαίνεται πως είχε αποτελέσματα. ‘Είναι μια πολύ καλή συμφωνία’ δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Ξενοδόχοι και επικεφαλής επιχειρήσεων δήλωσαν επίσης ικανοποιημένοι. Ελπίζουν τώρα σε περισσότερους επισκέπτες, πιο απλές εξαγωγές και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη».
«Ωστόσο δεν είναι όλοι οι Έλληνες ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία με τους Γερμανούς» υπογραμμίζει το άρθρο. «Τα ελληνικά συνδικάτα δεν θέλουν να τα παρατήσουν τόσο εύκολα. Σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στο Spiegel Online, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) θα προσφύγει από κοινού με άλλες οργανώσεις και θεσμούς εναντίον της συμφωνίας στην Κομισιόν ενώ το θέμα απασχολεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ΟΣΥΠΑ θεωρεί πως η συμφωνία παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον καθώς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού».
Ο Κ. Βελόπουλος το λέει συνέχεια. Το φωνάζει αλλά αυτοί που πρέπει να τον ακούσουν κωφεύουν; μήπως διότι τους συμφέρει;…

***  Ο Μητσοτάκης ΑΔΕΙΑΣΕ Άδωνη και αυτός ζήτησε ΣΥΓΓΝΩΜΗ από το ΚΚΕ...

~  Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του, από την ομιλία του στη Χίο, τις προάλλες. Στη Βουλή όταν ερωτήθηκε από το βουλευτή του ΚΚΕ κος Χρήστο Κατσώτη, ο κος Γεωργιάδης είπε τα εξής:
«Δεν μου αρέσει να διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Εγώ δεν είπα στην ομιλία μου στην Χίο, δεν είπα να απαγορεύσουμε στην Ελλάδα, να απαγορεύσουμε ή να κλείνουμε στην φυλακή όσους πιστεύουν στον κομμουνισμό. Είπα ότι σε μια σειρά ανατολικών χωρών ισχύουν αυτού του τύπου οι πρακτικές, γιατί αυτοί θυμούνται την εποχή που είχαν κομμουνισμό και έχουν πολύ άσχημες μνήμες αυτό. Είναι μια ιστορικού τύπου συζήτηση. Εγώ πιστεύω στην φιλελεύθερη αστική δημοκρατία και μου αρέσει και όλοι να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικές τους απόψεις, και εσείς. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι αν ερχόταν κομμουνισμός εμάς δεν θα μας αφήνατε να μιλάμε, γιατί ο κομμουνισμός είναι ένα κόμμα, χωρίς Κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε φιλελεύθερο κόμμα με Κοινοβούλιο και πολλά κόμματα και με εσάς μέσα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Προσέθεσε ωστόσο, ότι διορθώνει εφόσον το ΚΚΕ εξέλαβε την δήλωσή του αυτή σαν ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι κομμουνιστές, όπως εσείς που είστε καθαροί και συνεπείς κομμουνιστές, είναι οπορτουνιστές». Γι αυτό – συνέχισε - «καθίστανται ακόμη πιο επικίνδυνοι, διότι εφόσον είναι τυχοδιώκτες, για να πάρουν την εξουσία και να την κρατήσουν δεν έχουν κανένα φραγμό, ούτε πολιτικό, ούτε ιδεολογικό». Αυτή είναι οι διαφορά με σας. Εσείς είστε κανονικοί Κομμουνιστές και υπό την έννοια είστε πολιτικοί και ιδεολογικοί μου αντίπαλοι. Αν σας ταύτισα καθ’ οιονδήποτε τρόπο, κακώς. Αλλά η δική μου δήλωση δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα. Στην Ελλάδα κάνουμε αυτό, που το επανίδρυσε μετά τη Χούντα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».
«Δεν μας νομιμοποίησε ο Καραμανλής, αλλά οι αγώνες των κομμουνιστών δεκάδες χρόνια πριν από κείνον» παρενέβη ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Και δεν έδιωχναν και φυλακίζουν τους κομμουνιστές οι οποιοιδήποτε στις χώρες αυτές, αλλά οι κυβερνήσεις οι οποίες είναι ακροδεξιές, υμνούν τον Χίτλερ και γενικά την ναζιστική ιδεολογία. Αυτοί λοιπόν σήμερα που υπηρετούν το κεφάλαιο και τους μονοπωλιακούς ομίλους, δεν θέλουν τα κόμματα αυτά, τα οποία υπηρετούν τους εργαζομένους και το αγώνα για την εξουσία τους, και γι αυτό τους κυνηγούν, όπως κυνηγούσαν και στη χώρα μας τους κομμουνιστές με φυλακές και εξορίες και με όλα αυτά που έζησε ο λαός μας. Εδώ οι Κομμουνιστές κατέκτησαν την ελευθερία δράσης και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν».«Βεβαίως και είμαστε αντίπαλοι. Μπορεί να υπάρχουν πολλά κόμματα και μπορεί να υπηρετείται από πολλές πλευρές η ίδια στρατηγική, ενώ εμείς είμαστε από την άλλη πλευρά» κατέληξε ο κ. Κατσώτης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποδείξει ότι δεν είναι τυχοδιώκτης» απάντησε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παρενέβη για το θέμα, στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για το Μεταναστευτικό.
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι εξαιρετικά οργισμένος με τον κο Γεωργιάδη και να του έχει ζητήσει, όπως και έγινε, στην πρώτη ευκαιρία να ανασκευάσει. Θεωρεί ο κος Μητσοτάκης πως τέτοιες δηλώσεις μόνο κακό κάνουν στο κεντρώο προφίλ που θέλει να χτίσει.

***  Η ΑΛΩΣΗ του ΚΡΑΤΟΥΣ συνεχίζεται!Λεφτά για τους Συριζαίους, ΥΠΑΡΧΟΥΝ...

~  Η άλωση του κράτους συνεχίζεται. Ο Σύριζα συνεχίζει την παράδοση που είχαν ξεκινήσει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.
Μπορεί να κόβεται το ΕΚΑΣ, μπορεί να έχουν εξαθλιωθεί οι πάντες, λεφτά να ΜΗΝ υπάρχουν ούτε για γάζες, αλλά οι διορισμοί διορισμοί.
Ηταν η σειρά του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, να διορίσει τη συνεργάτη του και μέλος του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την Καραγγελή Ανθούλα, η οποία διορίζεται στη θέση της Διευθύντριας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θητεία 3 ετών, όπως δημοσιεύεται σε ΦΕΚ με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 2016 και την υπογραφή του υπουργού.


***   Όταν ο Αττίλας πάτησε στην Κύπρο – Ημέρες οδύνης και μαρτυρίου
- 42 χρόνια μετά, η Κύπρος θυμάται και καταδικάζει την Εισβολή
- ΠτΔ: Η επανένωση της πατρίδας μας ελάχιστη τιμή προς όσους έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται
- Ο κυπριακός λαός τιμά τους πεσόντες με εκδηλώσεις μνήμης και δεήσεις για τους αγνοούμενους
- Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες
Ο οξύς ήχος από τις σειρήνες πολέμου που ήχησε στις 05.30 της 20ης Ιουλίου του 1974 παραμένει ακόμα στις μνήμες των κατοίκων της Κύπρου που δεν μπορούν να ξεχάσουν τον πιο σκληρό εφιάλτη που έζησαν.
Ο κυπριακός λαός με τη συμπλήρωση σήμερα 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή, καταδικάζει το έγκλημα, τιμά τους πεσόντες και διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον αγώνα για δικαίωση και επανένωση της πατρίδας μας.
Σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην ελεύθερη Κύπρο οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για τους αγνοούμενους.
Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα το πρωί στο τρισάγιο και στην Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Αξιωματικούς και Οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «42 χρόνια χωρίς η λήθη να αντικαθιστά τη μνήμη. Μια μαύρη μέρα οπωσδήποτε για την πατρίδα μας, μια μέρα που συνοδεύτηκε από την προδοσία της Χούντας και την εισβολή της Τουρκίας.
Υποχρέωση όλων σήμερα είναι ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς όσους έδωσαν τη ζωή τους ή και όσους αγνοούνται ακόμα είναι μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση να απαντήσουμε σαν τιμή με την απελευθέρωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας».
Στη συνέχεια θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή και θα γίνει παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού και για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Θα παραστούν οι πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές του τόπου.
Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος.
Το βράδυ οργανώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής.
Πέρασαν 42 χρόνια…
«Στις 6:30 ο Μακάριος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο… στις 08:00 εμφανίζεται στην αίθουσα τελετών του Προεδρικού, όπου τον ανέμεναν Ελληνόπουλα του Καΐρου τα οποία φιλοξενούσε. Τότε ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών της προεδρικής φρουράς με τους πραξικοπηματίες», διηγείται ο τότε υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Πάτροκλος Σταύρου και περιγράφει την φυγή του Μακάριου από το νησί, στο οποίο επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 1974.
Την επομένη του πραξικοπήματος καταβάλλεται προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι πρόκειται για ενδοκυπριακή υπόθεση, ενώ στις 18 Ιουλίου διατάζεται γενική επιφυλακή όλων των μονάδων. Στο μεταξύ, ο Μακάριος βρισκόταν στις ΗΠΑ, όπου στις 19 Ιουλίου καταγγέλλει από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας επέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου.
Μία μέρα μετά, 20 Ιουλίου, γράφτηκε η «μαύρη σελίδα»: εκδηλώνεται η τουρκική εισβολή, που επέφερε χιλιάδες νεκρούς, περίπου 1.500 αγνοούμενους, 200.000 πρόσφυγες και την διχοτόμηση του νησιού που ακόμα παραμένει…
Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία περίπου 40,000 στρατιώτες ούτως ώστε να καταλάβουν το 36,2% του νησιού. Η απόβαση τουρκικών στρατευμάτων ξεκίνησε στην περιοχή του Πέντε Μίλι στην Κερύνεια.
Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται από την «μαύρη» μέρα της Κύπρου όπου τα τουρκικά στρατεύματα -με αφορμή το πραξικόπημα της χούντας της Ελλάδας για την ανατροπή του Mακάριου- πραγματοποίησαν την εισβολή τους.
Στις 20 Iούλη του 1974, οι αντιδραστικοί της Άγκυρας εξαπέλυαν την επονομαζόμενη «Aττίλας 1» στρατιωτική επιδρομή και καταπατούσαν ένοπλα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του Kυπριακού Kράτους.
Λίγες μέρες αργότερα και ως τις 16 Αυγούστου, με τη νέα στρατιωτική τους επιχείρηση «Aττίλας 2» προέλαυναν στο βόρειο τμήμα της Kύπρου για να καταλάβουν, τελικά, το 38% του κυπριακού εδάφους.
H τουρκική ένοπλη εισβολή άφησε πίσω της 5.000 νεκρούς, 220.000 πρόσφυγες και 1619 αγνοούμενους που βρέθηκαν αργότερα σε τουρκικές φυλακές ή δεν βρέθηκαν ποτέ. Προκάλεσε μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία και άνοιξε μια νέα βασανιστική σελίδα στην ιστορία της μαρτυρικής μεγαλονήσου.
O κυπριακός λαός -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- 15 μόλις χρόνια μετά τον τερματισμό της βρετανικής κατοχής, είδαν πάλι ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής γης να περνά σε ξένη κατοχή. Kαι για πάνω από ένα τρίτο του αιώνα, μέχρι σήμερα, να συνεχίζεται μια βίαιη, διχοτόμηση της πατρίδας τους.
Στις 5:30 το πρωί ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, φέρνοντας στη μνήμη το “μαύρο” καλοκαίρι του 1974.
Το πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974, περίπου 40.000 τούρκοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στις ακτές της βορείου Κύπρου, υπό την κάλυψη της Τουρκικής αεροπορίας.
Πριν τα τραγικά γεγονότα της εισβολής, είχε προηγηθεί το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που έδωσε την αφορμή στη Τουρκία για την υλοποίηση του σχεδίου της.
Βίντεο : Πολεμικό ανακοινωθέν 20 Ιουλίου 1974 Τουρκική εισβολή στην Κύπρο  , https://youtu.be/aKYzmYWezAY  .- {Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.} .-   

***  Βγαίνει εκτός Καλαμάτας το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού 
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον κορυφαίο Ισραηλινό χορογράφο, Οχάντ Ναχαρίν. Η προβολή του θα γίνει σε συνεργασία – μεταξύ άλλων - με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Kατερίνα Κασιούμη και τη χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη.
Ειδικότερα, η ταινία θα προβληθεί:
-ΑΘΗΝΑ, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, 19.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κυριακή 30 Οκτωβρίου, 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός.  Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, 21.00, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ, 4 ευρώ φοιτητικό/κάρτα ανεργίας.
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους.  Α.Π. 

***  Νέοι τηλεφωνικοί αριθμοί στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας 
Νέους τηλεφωνικούς αριθμούς έχει το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι είναι: 27210 99225 (και φαξ), καθώς και 27210 99212. Το e-mail παραμένει το ίδιο: ksg@kalamata.gr.
Τo Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2013 και στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων συμβουλών, ενώ στελεχώνεται από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και κοινωνιολόγο.
Επίσης λειτουργεί 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στο 5ψήφιο τηλέφωνο 15900.
Διεύθυνση: Περρωτού και Μαντίκλου
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 8.00-16.00.  Α.Π. 

*** Ο Δήμος Καλαμάτας δε δέχεται καταβολή προστίμου για χωματερές 
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε έγγραφο προς το Δήμο Καλαμάτας, μεταξύ 89 Δήμων ανά την Ελλάδα, με θέμα τη λειτουργία παράνομων χωματερών και την επιβολή προστίμων, σε συνέχεια απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με το έγγραφο ζητείται η υποβολή στοιχείων μέχρι 15 Νοεμβρίου 2016, εν όψει υπολογισμού του ποσού της τέταρτης εξαμηνιαίας ποινής, όπως αναφέρεται.
Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή σε σχετική ανακοίνωση σχολίασε ότι οι χωματερές που υπάρχουν στα όρια του Δήμου αποκαθίστανται, υπάρχει σε λειτουργία σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και σε καμία περίπτωση δε δέχεται επιμερισμό προστίμου.
Ειδικότερα, αναφέρει: «Ο Δήμος Καλαμάτας έχει κλείσει εδώ και περίπου 7 χρόνια τη χωματερή που διέθετε και η αποκατάστασή της βρίσκεται στην τελική φάση. Ο Δήμος Καλαμάτας προβαίνει εδώ και χρόνια σε διαχείριση απορριμμάτων και, επομένως, δεν υπάρχει κίνδυνος για επιβολή προστίμου, ούτε φυτικά αποδέχεται τον επιμερισμό και σ' αυτόν του προστίμου που θα επιβληθεί στους Δήμους οι οποίοι έχουν ανοικτές χωματερές».  Α.Π.

*** Ο καιρός αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 26/10/2016 προβλέπεται αρχικά αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Βραβείο για την αποκατάσταση του Αγίου Πέτρου Καστάνιας 
Τελετή τοπικής απονομής του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2016 στην κατηγορία «Συντήρηση», με το οποίο τιμήθηκε το έργο αποκατάστασης του βυζαντινού Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου Καστάνιας, διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 13.30, στον εν λόγω Ιερό Ναό στην Καστάνια Δυτικής Μάνης.
Ο ναός του Αγίου Πέτρου αποτελεί το παλαιότερο και σημαντικότερο μνημείο της Καστάνιας. Ο κυρίως ναός ανήκει στον τύπο του απλού τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αι., ενώ λίγο αργότερα, στο 13ο αι., προστέθηκε ο ευρύχωρος νάρθηκας. Τα κιονόκρανα, το τέμπλο και τα θυρώματα του ναού, έργα γλυπτικής του 12ου αι., εντυπωσιάζουν με την τεχνική τους αρτιότητα και τη θεματική τους ποικιλία.
Οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού χρονολογούνται στους παλαιολόγειους χρόνους (1350-1400). Στο δυτικό τμήμα του μνημείου δεσπόζει περίτεχνο κωδωνοστάσιο που χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή στα 1813.
Στο μνημείο πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης υπό την εποπτεία της 26ης ΕΒΑ και με τη χρηματοδότηση του Θανάση Μαρτίνου, με δωρεά προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στο ποσό των 447.400 ευρώ και καλύφθηκε χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου. Το τεχνικό κομμάτι του έργου ανέλαβε η εταιρεία Μνημειοτεχνική ΕΠΕ υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονος και μέλους του ΣΑΚ Σταύρου Μαμαλούκου και του αρχαιολόγου της 26ης ΕΒΑ, Μιχάλη Κάππα. Η συντήρηση των τοιχογραφιών του μνημείου έγινε από τον Γιώργο Μουστάκη, συντηρητή Έργων Τέχνης.
Είναι μεγάλη η χαρά που νιώθει ο καθένας μας, όταν διαπιστώνει ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και παρά τη γενικότερη «γκρίνια» που μας ταλαιπωρεί, η συνεργασία των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιώτες αποδίδει εξαιρετικούς καρπούς.
Σήμερα, θαυμάζοντας αυτό το σπουδαιότατο μνημείο πλήρως αποκατεστημένο και προστατευμένο, έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτούμε με ανακούφιση ότι, εν τέλει, απέφυγε την κατάρρευση.
Το έργο της αποκατάστασης του σημαντικού αυτού μνημείου προβάλλει ξεκάθαρα τα οφέλη της αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας της ιδιωτικής χορηγίας, του ελληνικού Δημοσίου, των μη κερδοσκοπικών φορέων και των ιδιωτών εργοληπτών.
Η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές, προβλήματα και υπερχρεώσεις, ολοκλήρωσε ένα σύνθετο και επίπονο έργο σε μια δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή, σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, με χρήση υλικών αρίστης ποιότητας και εφαρμογή συγχρόνων τεχνικών συντήρησης και αποκατάστασης, όπως παρουσιάζονται στη διεθνή τεχνική βιβλιογραφία.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

*** Προφυλακιστέος ο Μεσσήνιος δράστης του φονικού στην Πανόρμου 
Στην φυλακή οδηγείται ο 60χρoνος συνταξιούχος αστυνομικός, μετά την απολογία του για την δολοφονία ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, στην συμβολή των οδών Πανόρμου και Βατοπεδίου, στους Αμπελόκηπους.
Ο 60χρονος, που απολογήθηκε για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της παράνομης οπλοχρησίας, φέρεται να επανέλαβε στον ανακριτή πως πυροβόλησε βρισκόμενος σε άμυνα, καθώς το θύμα του επιτέθηκε με έναν αλουμινένιο σωλήνα και ξύλινη αυτοσχέδια ασπίδα.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συνταξιούχου αστυνομικού, αιτία των προστριβών του με το θύμα, ήταν οι κάμερες που ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου είχε τοποθετήσει.
«Δέχθηκα απρόκλητη επίθεση» φέρεται να υποστήριξε ο 60χρονος, ο οποίος είπε πως το θύμα τον χτύπησε με τον σωλήνα στο χέρι που κρατούσε το όπλο, με αποτέλεσμα πάνω στη συμπλοκή, αντανακλαστικά μετά το χτύπημα, να γυρίσει και να πυροβολήσει προς το θύμα. Υποστήριξε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πως την πρώτη φορά πυροβόλησε στον αέρα.
Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Νικόλαος Στούμπας, ανέφερε σε δηλώσεις του, πως υπήρχαν προστριβές μεταξύ του εντολέα του και του θύματος και πως ο συνταξιούχος αστυνομικός είχε δεχθεί απειλές από τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, μετά από καταγγελίες που είχε κάνει στις αρμόδιες αρχές για τις κάμερες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  Πρεμιέρα στην 1η αγωνιστική της Β' φάσης του ΚυπέλλουΠρεμιέρα στην 1η αγωνιστική της Β' φάσης του Κυπέλλου
~  Ξεκινά το επόμενο τριήμερο το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής στη β' φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Το πρόγραμμα ξεκινά σήμερα, Τρίτη, με αρκετά παιχνίδια, με σημαντικότερο αυτό στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και της Κέρκυρας.
~ Την Τετάρτη ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί στο «Καραϊσκάκη» τον Πλατανιά, ενώ την Πέμπτη ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει στην Τούμπα τη Λάρισα και ο Παναθηναϊκός στο «Α. Νικολαίδης» τον Ηρακλή.
~** Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:
Τρίτη 25/10/2016
 3ος όμιλος
Ο Κάσσος... λύτρωσε τον Απόλλωνα στη «μάχη» με τον ΟΦΗ
 Απόλλων Σμύρνης - ΟΦΗ (17:15, Γήπεδο Νέας Σμύρνης) 1-0 .- ^
Τα γκολ : ο Κάσσος στο 69ο λεπτό.
Διαιτητής: Μακρυπόδης (Αχαΐας)
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Δημήτρης Σπανός): Χιώτης, Ντάσιος (79΄ Πάνος), Κύργιας, Δεληζήσης, Βαλεριάνος, Κονέ, Ρομάνο, Πουρτουλίδης, Περογαμβράκης (61΄ Κάσσος), Διαμαντόπουλος, Σιατραβάνης (87΄ Τσιάρας).
ΟΦΗ (Νίκος Νιόπλιας): Δαύκος, Μίκιτς (73΄ Μιλοσάβλιεφ), Βαλλιάνος, Κώτσιος, Όστοϊτς, Νάστος, Αντουκόρ (81΄ Μασάδο), Χαντί, Μπουρσέλης (73΄ Κομεσίδης), Βουό, Ράντι.
4ος όμιλος
Ο Αγροτικός Αστέρας νίκησε με ανατροπή την Καλλονή
 Καλλονή - Αγροτικός Αστέρας (15:00, Δημ. Μυτιλήνης) 1-2 .-
Τα γκολ : Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 18' με τον Φράγκο, ο Τεγούσης ισοφάρισε στο 54', ενώ ο ίδιος είχε και δοκάρι στο 81' και στο 86' ο Τάι, που είχε περάσει ως αλλαγή, έκανε το 2-1 και έδωσε τη νίκη στους φιλοξενούμενους.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ζαραβινός (Αθηνών)
ΚΑΛΛΟΝΗ (Γιώργος Βαζάκας): Μανιάτης, Ζουλιώτης, Ρεπετσάς, Αποστόλου, Ποζατζίδης, Ντάλλας, Γιώργου (74' Σάββα), Παϊράμπα, Φράγκος, Κέρι (82' Λαμπράκης), Μπουρνουζάν (26′ Σοφιάνης).
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Νίκος Νεντίδης): Γιακουμής, Κυριακίδης (63' Κουκόλης), Βαφέας, Γκότοβος, Ουνγιαλίδης, Τεγούσης, Χατζής (83' Γκέσιος), Πάλλας (51′ Τάι), Τριανταφυλλάκος, Πάτο, Φιλίπε

5ος όμιλος
Τριάρα του Άρη στον Αιγινιακό για το Κύπελλο
 Αιγινιακός - Άρης (15:00, Δημ. Αιγινίου)  0-3 .- ^
Τα γκολ :  Το σκορ άνοιξε στο 18ο λεπτό ο Καπνίδης και ακολούθησαν δύο τέρματα του Μιλούνοβιτς, στο 71΄ και στο 82΄.
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ (Περικλής Αμανατίδης): Τόλιος, Γιατζιτζόγλου, Λιόλιος, Ζγκούρι (81΄ Ποσίνκοβιτς), Γκατσολάρι (60΄ Κυζιρίδης), Παπουτσογιαννόπουλος, Ζούρκος, Πασαλίδης, Γκούρτσας, Φασίδης (65΄ Ρανγκέλοφ), Πατράλης.
ΑΡΗΣ (Νίκος Αναστόπουλος): Διούδης, Καράμπελας, Τζανακάκης, Ιντζίδης, Ραούλ Μπράβο, Ρόβας (72΄ Παυλίδης), Ανάκογλου, Τάτος, Ντούνης (63΄ Μπαργκάν), Μιλούνοβιτς (83΄ Αντρέου), Καπνίδης

6ος όμιλος
Η ΑΕΚ... ξέσπασε στην Κέρκυρα με τεσσάρα στο Κύπελλο
 ΑΕΚ - Κέρκυρα (19:30, ΟΑΚΑ)  4-0 .- ^
Τα γκολ :  στο 7΄ Γκάλο ,  στο 78΄  Χριστοδουλόπουλο , 80΄ ο Πέκχαρτ  , στο 90΄ ο Ντιόγκο με το αυτογκόλ  .-
Διαιτητής: Κιοτζένης (Ξάνθης)
Κίτρινες: Ανδρεόπουλος, Ντιόγκο, Μοϊσέ
 ΑΕΚ (Ζοζέ Μοράις): Μπάρκας, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίας, Σιμόες (55΄ Γιόχανσον), Γαλανόπουλος, Πλατέλλας (55΄ Μάνταλος), Χριστοδουλόπουλος (86΄ Ζόριτς), Αραβίδης, Πέκχαρτ
 ΚΕΡΚΥΡΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Αραμπατζής, Ματιέ, Μοϊσέ, Γρομίτσαρης, Ντιόγκο, Ανδρεόπουλος, Ναζίμ (46΄ Νίκιτς), Γεωργίου, Ντουάλα (67΄ Σπίνουλας), Αρναρέλλης, Παμλίδης (70΄ Γεωργακόπουλος)

7ος όμιλος
Εύκολα ο Πανθρακικός, 3-0 την Καλλιθέα στο Κύπελλο
 Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016
 Πανθρακικός - Καλλιθέα (17:15, Δημ. Στάδιο Κομοτηνής)
Τα  γκολ : Στο 37' ο Νικόλτσης , Στο 30' ο Ηλιάδης , στο 92' ο Καρδάρης.
Διαιτητής: Βρέσκας (Ημαθίας)
Πανθρακικός (Ανυφαντάκης): Γκαραβέλης, Πολίμος, Πετρούσης, Μπουγαΐδης, Μυρθιανός, Πλέγας (66′ Ψάλτης), Γαβριηλίδης, Ηλιάδης (60' Καρδάρης), Χαλκιαδάκης, Ρομπέρ, Νικόλτσης (76' Μήλιος).
Καλλιθέα (Γκώνιας): Ντούνης, Λεβέντης, Σταμόπουλος, Μουκτάρης, Πάτας, Γκίνης (74' Κατσικογιάννης), Μπέλης, Μάκο, Σμυρλής (68' Γουόρντεν), Τσίπρας, Σταματάκος.

Τετάρτη 26/10/ 2016
 2ος όμιλος
 Ολυμπιακός – Πλατανιάς (19:30, «Γ. Καραϊσκάκης»)
4ος όμιλος
 ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη (15:00 Εθν. Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες»)
6ος όμιλος
 Λαμία - Αναγέννηση Καρδίτσας (17:15, ΔΑΚ Λαμίας)
7ος όμιλος
 Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016
 Ατρόμητος – Παναιτωλικός (17:15, Δημ. Περιστερίου)
8ος όμιλος
 Πανιώνιος – Λεβαδειακός (15:00, Γήπεδο Νέας Σμύρνης)
Πέμπτη 27/10
 1oς όμιλος
 Πανελευσιακός – Τρίκαλα (15:00, Δημ. Ελευσίνας)
ΠΑΟΚ - ΑΕΛ (17:15, Γήπεδο Τούμπας)
2ος όμιλος
 Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016
 Σπάρτη - ΑΟ Χανιά (15:00, Δημ. Στάδιο Σπάρτης)
3ος όμιλος
 Παναθηναϊκός – Ηρακλής (19:30, «Απ. Νικολαΐδης»)
5ος όμιλος
 Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016
 Αστέρας Τρίπολης - Βέροια (17:15, «Θ. Κολοκοτρώνης»)
8ος όμιλος
 Πανσερραϊκός – Κισσαμικός (15:00, Δημ. Σερρών)

*** Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:
Τρίτη 25/10/2016


3ος όμιλος
Απόλλων Σμύρνης - ΟΦΗ 1-0

4ος όμιλος
Καλλονή - Αγροτικός Αστέρας 1-2

5ος όμιλος
Αιγινιακός - Άρης 0-3

6ος όμιλος
ΑΕΚ - Κέρκυρα 4-0

7ος όμιλος
Πανθρακικός - Καλλιθέα 3-0

Τετάρτη 26/10/2016

2ος όμιλος
Ολυμπιακός – Πλατανιάς (19:30, «Γ. Καραϊσκάκης»)

4ος όμιλος
ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη (15:00 Εθν. Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες»)

6ος όμιλος
Λαμία - Αναγέννηση Καρδίτσας (17:15, ΔΑΚ Λαμίας)

7ος όμιλος
Ατρόμητος – Παναιτωλικός (17:15, Δημ. Περιστερίου)

8ος όμιλος
Πανιώνιος – Λεβαδειακός (15:00, Γήπεδο Νέας Σμύρνης)

Πέμπτη 27/10/2016

1oς όμιλος
Πανελευσιακόςς – Τρίκαλα (15:00, Δημ. Ελευσίνας)
ΠΑΟΚ - ΑΕΛ (17:15, Γήπεδο Τούμπας)

2ος όμιλος
Σπάρτη - ΑΟ Χανιά (15:00, Δημ. Στάδιο Σπάρτης)

3ος όμιλος
Παναθηναϊκός – Ηρακλής (19:30, «Απ. Νικολαΐδης»)

5ος όμιλος
Αστέρας Τρίπολης - Βέροια (17:15, «Θ. Κολοκοτρώνης»)

8ος όμιλος
Πανσερραϊκός – Κισσαμικός (15:00, Δημ. Σερρών)

*** Νέα μεγάλη απώλεια για τον Παναθηναϊκό στη Βέροια
Νέα μεγάλη απώλεια για τον Παναθηναϊκό στη Βέροια
~ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ1-1 ,(0-1) .- ^                                              ~* Ιδανικός αυτόχειρας αποδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε ισόπαλος στη Βέροια με την τοπική ομάδα (1-1), στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 8ης αγωνιστικής της Super League.
Διαιτητής: Αρ.Βάτσιος (Δυτικής Αττικής)
Κίτρινες: Σισοκό, Ναβαλόφσκι - Βιγιαφάνες
 ΒΕΡΟΙΑ (Θωμάς Γράφας): Λόπεθ, Βασιλαντωνόπουλος, Μαλόν, Μαραγκός (58΄ Σισοκό), Ναβαλόφσκι, Καλί, Άρτσε, Μπαλάφας, Χαροντάκης (69΄ Σισίνιο), Βίτι, Καπετάνος.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Μέστο (89΄ Ρινάλντι), Μολέδο, Ιβανόφ, Χουλτ, Κουτρουμπής (80΄ Ρέις), Γουακάσο, Βιγιαφάνιες, Λουντ, Ιμπάρμπο (72΄ Εμποκού), Μπεργκ.
 ~  Οι «πράσινοι», που έχασαν σωρεία κλασικών ευκαιριών για να πετύχουν μία ευρεία νίκη, προηγήθηκαν στο 13΄ με τον Μπεργκ, ωστόσο, στην επανάληψη παρουσίασαν και πάλι τα γνωστά σημάδια κούρασης που δείχνουν από την έναρξη της σεζόν, με αποτέλεσμα η Βέροια, που είχε μεγάλη βραδιά τον Λόπεθ, να ισοφαρίσει στο 87΄ με τον Μπαλάφα.
~  Σε δεύτερο συνεχόμενο ματς ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι δεν είναι έτοιμος για να στεφθεί πρωταθλητής. Έστω κι αν έχουν περάσει μόνο 5 αγωνιστικές, από τη στιγμή που οι «πράσινοι» χάνουν μέσα στην έδρα τους από τη Ξάνθη με... κάτω τα χέρια και μία εβδομάδα μετά δε μπορούν να «καθαρίσουν» από το πρώτο μέρος την αναμέτρηση με τη Βέροια με τόσες κλασικές ευκαιρίες, τότε είναι ουτοπικό να μιλούν για τίτλο. Ήδη έμειναν 5 βαθμούς πίσω από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους, δύο αγωνιστικές πριν το μεταξύ τους ντέρμπι στο Καραϊσκάκη...
Βίντεο από τον αγώνα με τα γκολ  :
~**ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1  γκολ ισοφαρ  24/10/2016 8η αγων: https://youtu.be/S6F8N8077g8 .-
~**ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟ  1-1  24/10/2015 8η αγων, γκολ φάσεις δηλώσεις: https://youtu.be/1pbSKdQaR7k .-

***  Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10/2016
Κέρκυρα-Αστέρας Τρίπολης 2-0
(16΄, 29΄ Τουράμ)
Πλατανιάς-Ξάνθη 0-1
(19΄ Γιουνές)
ΑΕΚ-Πανιώνιος ΟΑΚΑ 0-0

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/10/2016
Ηρακλής-Ατρόμητος 1-2
(84΄ Λουκίνας - 79΄ πεν. Ούμπιδες, 88΄ Τόνσο)
Λεβαδειακός-Παναιτωλικός 2-1
(42΄ Γιακουμάκης, 47΄ Τόνι Σίλβα - 73΄ πεν. Μαρκόφσκι)
ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΛ 4-0
(10΄, 52΄, 74 Κόντε, 27΄ Γιάκος)
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1
(25' (αυτ.) Βαρέλα, 96' Μιλιβόγεβιτς - 6' Βαρέλα)

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/10/2016

Βέροια-Παναθηναϊκός 1-1
(13΄ Μπεργκ - 87΄ Μπαλάφας)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 6 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 15
2. Παναθηναϊκός 11
. ΑΕΚ 11
4. ΠΑΣ Γιάννινα 10 -5αγ.
. Πανιώνιος 10
. Ατρόμητος 10
7. ΠΑΟΚ 8
. Πλατανιάς 8
. Παναιτωλικός 8
. Ξάνθη 8
11. Λεβαδειακός 7 -5αγ.
12. Κέρκυρα 6
13. ΑΕΛ 5
. Βέροια 5
15. Αστέρας Τρίπολης 3
16. Ηρακλής 2

* Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -3 βαθμούς.

***  Αναλυτικά το πρόγραμμα της 3ης (25-26/10) και 4ης (27-28/10) αγωνιστικής της Euroleague:
Κόντρα στην Αρμάνι ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
Τρίτη, 25/10/2016
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
Ο Ολυμπιακός νίκησε την Αρμάνι στο ΣΕΦ με... ιταλική φινέτσα
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 21:00  91-81 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 25-19, 46-41, 70-61, 91-81 .-

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Μπασκόνια (Ισπανία)

Τετάρτη, 26/10/2016
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:00
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Γαλατασαράι (Τουρκία)

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
Πέμπτη, 27/10/2016
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Μπασκόνια (Ισπανία)- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 22:00

Παρασκευή, 28/10/2016
Γαλατασαράι (Τουρκία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 21:15
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 2 αγώνες)
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-0 4
Ρεάλ Μαδρίτης 2-0 4
Αρμάνι Μιλάνο 2-0 4
Φενερμπαχτσέ 2-0 4
Ολυμπιακός 1-1 3
Μπαρτσελόνα 1-1 3
Παναθηναϊκός 1-1 3
Μπάμπεργκ 1-1 3
Νταρουσάφακα 1-1 3
Ερυθρός Αστέρας 1-1 3
Ζαλγκίρις 1-1 3
Μπασκόνια 1-1 3
Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-2 2
Ούνιξ Καζάν 0-2 2
Αναντολού Εφές 0-2 2
Γαλατασαράι 0-2 2

*** Σαρλερουά - ΑΕΚ  58-80 
{Στο Champions League }
Η ΑΕΚ έκανε βόλτα από τα... 6,75μ. στο Βέλγιο κόνρα στη Σαρλερουά
Τα δεκάλεπτα: 21-18, 37-43, 45-60, 58-80
ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ (Μπαστιανίνι): Λιμπέρτ 8, Λαμπότ, Μαρνγκράβ 6, Χάρις 9 (2), Ρίτσαρντσον 17 (2), Γκοντό, Μπόουμαν 10, Κεμπ 2, Σβαρτς 2, Ντέιβις 4.
ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 18 (3), Σάκοτα 12 (4), Βασιλειάδης 2, Μιλόσεβιτς 4, Ντίξον 14 (4), Λαρεντζάκης 2, Φόλκερ 7, Ιβάνοβιτς 10 (2), Μαυροειδής 3, Σκουλίδας, Ουίλιαμς 8.

*** ΠΑΟΚ - ΟΥΣΑΚ  59-52 .-^
 {Στο Champions League }
Ο ΠΑΟΚ φόρτσαρε στο τέλος και νίκησε την τουρκική Ουσάκ
Δεκάλεπτα: 8-16, 23-25, 38-40, 59-52
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Χρυσικόπουλος 12, Κόνιαρης, Τσόχλας 9 (3), Τέιλορ, Μιλιένοβιτς 8, Γλυιαδάκης 4, Σάιμπερτ 3 (1), Μπράιαντ 21 (1), Πέινερς 2, Κλάντον
ΟΥΣΑΚ (Οζάν Μπουλκάζ): Καβακλίογλου, Καντάν 2, Φρεϊμάνις 5, Λάιονς 11, Ντεμιρέλ 11 (1), Καϊρίς 4, ΜακΚίσιτς 11 (1), Μονρό 8

***  Νέος προπονητής στον Άγρα ο Τσίκινης, έφυγε ο Τζ. Αναστασόπουλος από τον Απόλλωνα 
Μια γνωστή ποδοσφαιρική ρήση κάνει λόγο για προπονητές που …δεν προλαβαίνουν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και στο μεσσηνιακό μικρόκοσμο της Α’ Τοπικής επιβεβαιώθηκε εμφατικά, με δύο νέες αλλαγές στους πάγκους, λίγες μόλις μέρες πριν την επέτειο του «Όχι». Ο Γιώργος Πολυμενέας υπέβαλλε την παραίτησή του στον Τέλο Άγρα μετά την ήττα στο τριφυλιακό ντέρμπι με τον πρωτοπόρο Μιλτιάδη και τον φτωχό απολογισμό του 1 βαθμού σε 5 αγώνες. Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις και επαφές που έφερναν έως αργά χθες το βράδυ τον Θανάση Λακριντή ως αδιαφιλονίκητο  φαβορί,  σήμερα το πρωί, η διοίκηση των Γαργαλιάνων κατέληξε στον Σπύρο Τσίκινη, ο οποίος θα κάνει το απόγευμα την πρώτη του προπόνηση.
Ταραχώδης ήταν η χθεσινή νύχτα και στον Απόλλωνα Καλαμάτας, που επίσης δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα μέχρι στιγμής, με αποκορύφωμα τη βαριά ήττα της Κυριακής στη Μεσσήνη, με τον προπονητή Τζίμη Αναστασόπουλο να …πληρώνει το μάρμαρο και τη διοίκηση να ανακοινώνει πιθανότατα σήμερα τον αντικαταστάτη του.
Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα αλλαγή σκυτάλης στον πάγκο της Ανδρούσας, με τον Γιώργο Γρηγορόπουλο να αντικαθιστά τον Σπύρο Τσίκινη, ωστόσο το …χορό είχε ανοίξει το καλοκαίρι και πριν ακόμη ξεκινήσει το πρωτάθλημα, με τον Γιάννη Αντωνόπουλο να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία στον Εθνικό Μελιγαλά, αντί του Στάθη Βανικιώτη που είχε ξεκινήσει την προετοιμασία των «κυανολεύκων». Χ.Ε.

*** Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Κωνσταντίνος Τριβέλλας
Εικόνα ΑθλητισμόςΈφυγε από τη ζωή την Τρίτη (25/10) ο Κωνσταντίνος Τριβέλλας, που διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για επτά χρόνια και επί των ημερών του η εθνική Ελλάδας προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

***  ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙΣ  για σήμερα  :
Τρίτη 25/10/2016 15:00 OTE Sport 1
Καλλονή - Αγροτικός Αστέρας
Κύπελλο Ελλάδας
15:00 OTE Sport 3
Αιγινιακός - Άρης
Κύπελλο Ελλάδας
17:15 OTE Sport 3
Πανθρακικός - Καλλιθέα
Κύπελλο Ελλάδας
17:15 OTE Sport 1
Απόλλων Σμύρνης - ΟΦΗ
Κύπελλο Ελλάδας
19:00 NOVASPORTS 5
Νεπτούνας - Βαρέζε
Basketball Champions League
 19:00 NOVASPORTS 3
ΠΑΟΚ - Ουσάκ Σπορτίφ
Basketball Champions League
 19:00 NOVASPORTS 4
Ούνικς Καζάν - Νταρουσάφακα
Euroleague
 19:30 OTE Sport 1
ΑΕΚ - Κέρκυρα
Κύπελλο Ελλάδας
21:00 NOVASPORTS 5
Αναντολού Εφές - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Euroleague
 21:00 NOVASPORTS 2
Ολυμπιακός - Αρμάνι Μιλάνο
Euroleague
 21:30 NOVASPORTS 3
Σαρλερουά - ΑΕΚ
Basketball Champions League
 21:45 NOVASPORTS 4
Γκλάντμπαχ - Στουτγάρδη
Κύπελλο Γερμανίας
21:45 OTE Sport 2
Τζένοα - Μίλαν
Ιταλικό Πρωτάθλημα
22:00 NOVASPORTS 1
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπασκόνια
Euroleague

***

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-20-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016: 

http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-21-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο  22 Οκτωβρίου  2016  :

http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-22-2016.html  .-  
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara News  2  Σάββατο  22-10-2016  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-22-10-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-23-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας ΑRFARA NEWS  Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/rfara-news-24-2016.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-25-2016.html .-
~   ** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5044  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3153 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3151  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.356   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010