ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ της καθημερνότητας Σεπτέμβριος 2010 *

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ της καθημερνότητας Σεπτέμβριος 2010 :


** ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ : ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΚΤΙΝΩΝ "Χ" " ΒΛΕΠΕΙ " ΤΙΣ ΡΩΓΜΕΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ !!
Γερμανοί και Ελβετοί επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά μια καινοτομική τεχνολογία τρισδιάστατης τομογραφίας ακτινών Χ που μπορεί να εντοπίσει μικροσκοπικές ρωγμές ή άλλες μεταβολές στα οστά μήκους μόλις 100 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου). Το επαναστατικό μηχάνημα δημιουργεί ακτίνες Χ από πολύ ισχυρές πηγές φωτός και παράλληλα χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών για να δώσει νέα διάσταση στις δυνατότητες βιο-απεικόνισης.
Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, οι ερευνητές μπόρεσαν να απεικονίσουν με μεγάλη λεπτομέρεια το κάταγμα ενός οστού που ήταν μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα και να «χαρτογραφήσουν» ακόμα και τις κοιλότητες των κυττάρων μέσα σε αυτό.
Το επίτευγμα, υπό τον Μάρτιν Ντίρολφ του Τμήματος Φυσικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, σε συνεργασία με ερευνητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ), παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC. Η δοκιμή του πρωτοτύπου έγινε στο ελβετικό σύγχροτρο (Swiss Light Source) κοντά στη Ζυρίχη.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να αυξήσουν την ισχύ των ακτινών Χ, χρησιμοποιώντας επιταχυντές σωματιδίων και σύγχροτρα για να ανεβάσουν την ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται. Αυτές οι τεχνικές όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους λόγω επιπτώσεων στην υγεία από την αυξημένη ακτινοβολία, όμως αξιοποιούνται σε έρευνες με διάφορα υλικά.
Η νέα γερμανο-ελβετική τεχνολογία δεν είναι ακόμα ώριμη για αξιοποίηση σε νοσοκομεία και δεν είναι βέβαιο ότι κάποτε κάτι τέτοιο θα συμβεί, όπως είπε ο ερευνητής Πιέρ Τιμπό του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου. Οι ερευνητές, κατ' αρχήν, στοχεύουν στη χρησιμοποίησή της για προ-κλινικές μελέτες, για παράδειγμα στην έρευνα των πρώτων σταδίων της οστεοπόρωσης, καθώς και στην αξιοποίησή της στη μελέτη των ανόργανων υλικών.-

**TA ANΤΙΨΥΧΩΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ :
Τα αντιψυχωσικά φάρμακα αυξάνουν τις πιθανότητες να δημιουργηθούν επικίνδυνες θρομβώσεις στο αίμα, με συνέπεια να αυξηθεί ο κίνδυνος για πρόκληση εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC, παρέχουν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα σε αυτού του είδους τα ψυχοφάρμακα και στην θρόμβωση.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν 25, 000 περιστατικά ασθενών, διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν επί δύο χρόνια αντιψυχωσικά φάρμακα, εμφάνιζαν αύξηση κατά το ένα τρίτο περίπου της πιθανότητας εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα, καθώς και στους πνεύμονες (πνευμονικός εμβολισμός). Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος για τα νεότερα "μη τυπικά" αντιψυχωσικά, καθώς ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, έχουν 73% περισσότερες πιθανότητες θρόμβωσης έναντι αύξησης 28% για όσους λαμβάνουν τα παλαιότερα αντιψυχωσικά.
Τα αντιψυχωσικά φάρμακα συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς με παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.
Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη επισημάνει ότι υπάρχει πιθανώς υψηλότερος κίνδυνος για θρόμβωση λόγω αυτών των φαρμάκων και η νέα μελέτη φαίνεται να το επιβεβαιώνει.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, αν και ο κίνδυνος αυξάνεται, οι θρομβώσεις παραμένουν γενικά σπάνιες σε όσους παίρνουν τα παλαιότερα αντιψυχωσικά φάρμακα και η αύξηση του κινδύνου αντιστοιχεί μόνο σε λίγες νέες περιπτώσεις ανά 10, 000 ασθενείς που κάνουν θεραπεία με τα νεότερα αντιψυχωσικά.
Παρόλα αυτά, οι βρετανοί γιατροί ανέφεραν ότι αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν και από άλλες μεταγενέστερες μελέτες, τότε τα συγκεκριμένα ψυχοφάρμακα ίσως θα έπρεπε να λαμβάνονται "με μεγαλύτερη επιφύλαξη" από τους ασθενείς, οι οποίοι είτε έχουν λιγότερο σοβαρά ψυχικά προβλήματα, είτε που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

** ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ :
Αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 προσφέρει πλέον η Μεταβολική Χειρουργική, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 15ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων, το οποίο πραγματοποιήθηκε 6 με 7 Σεπτεμβρίου στο Long Beach της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. «Πράγματι πρόκειται για μια ευχάριστη και σημαντική είδηση για τα 300,000,000 ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει ο καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ Ιωάννης Μελισσάς, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο.
« Η Μεταβολική Χειρουργική, συνέχισε ο κ Μελισσάς , σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο, αντιμετωπίζει τον διαβήτη τύπου 2 και σε ποσοστό που κυμαίνεται από 70 μέχρι 80% οι ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τα φάρμακα που έπαιρναν εφ όρου ζωής».
Τα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 παρουσιάστηκαν σε συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο κ Μελισσάς και είχαν θέματα που αφορούσαν τη χειρουργική του διαβήτη και τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Στην συνεδρίαση αυτή παρουσιάστηκαν 15 ανακοινώσεις από Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ινδούς χειρουργούς.
Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα των επιστημονικών εργασιών για τις μεθόδους αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη και του υπερβάλλοντος βάρους, οι λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις που προτείνονται είναι αποτελεσματικές, ασφαλείς και χωρίς την ανάγκη παραμονής του ασθενούς στο Νοσοκομείο για περισσότερο από 2-3 ημέρες.
Εκτός των κλασσικών επεμβάσεων όπως ο γαστρικός δακτύλιος και η γαστρική παράκαμψη, η τεχνική που κερδίζει έδαφος λόγω της απλότητάς της είναι η επιμήκης γαστρεκτομή που περιορίζει την χωρητικότητα του στομάχου και την όρεξη, αφαιρώντας τον θόλο και τμήμα του σώματος του στομάχου.
Η χειρουργική θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη έχει πλέον καθιερωθεί στο θεραπευτικό οπλοστάσιο της ιατρικής απέναντι σε μια νόσο που έχει προσβάλλει 300,000,000 ανθρώπους στον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 ο κάθε διαβητικός κόστισε στις ΗΠΑ 11.700 δολάρια, ενώ συνολικά για το νόσημα αυτό χρειάστηκε να διατεθούν 170 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι η χειρουργική θεραπεία, που απαλλάσσει τον διαβητικό από το πρόβλημα και την ανάγκη να κάνει καθημερινή χρήση ινσουλίνης και αντιδιαβητικών φαρμάκων θεωρείται σπουδαίο επίτευγμα της χειρουργικής.
«Θα πρέπει να διευκρινιστεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Μελισσάς, ότι χειρουργήσιμοι είναι οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και έχουν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο ή ίσον του 30. Μάλιστα στη χώρα μας έχουν ήδη χειρουργηθεί στα μεγάλα ιατρικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, της οποίας είναι διευθυντής , πάνω από 1000 ασθενείς».
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες οι λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις που προτείνονται για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη προκαλούν γρήγορη διάβαση της τροφής από το στομάχι στο περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου με αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών που ομαλοποιούν την παγκρεατική λειτουργία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ομαλοποίηση του σακχάρου του αίματος και η διακοπή της φαρμακευτικής θεραπείας γίνεται εντός του πρώτου μετεγχειρητικού μήνα.-

** 21 /09/2010 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ALZHEIMER :
Παγκόσμια ημέρα Alzheimer έχει καθιερωθεί η 21η Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την αφύπνιση και ενεργοποίηση της πολιτείας για τη νόσο της «τρίτης ηλικίας». Είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Πρόκειται για την νόσο της «τρίτης ηλικίας», που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες. Δείτε τα βασικά στοιχεία για τη νόσο Alzheimer. -

** Ε.Ε ...επιτροπή : ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ :
Με στόχο τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τους κινδύνους της χρήσης καπνού, την αύξηση των κινήτρων για τη διακοπή του καπνίσματος και την αποθάρρυνση της έναρξης καπνίσματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση της ισχύουσας κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τα προϊόντα καπνού. Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, τα ενδεχόμενα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη είναι οι μεγαλύτερες, διπλής όψης, εικονογραφημένες προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων, οι τυποποιημένες συσκευασίες και η νομοθετική ρύθμιση για τις επιβλαβείς, εθιστικές και ελκυστικές ουσίες στα προϊόντα καπνού.
Σημειώνεται ότι η οδηγία σχετικά με τα προϊόντα καπνού χρονολογείται από το 2001 και καθορίζει τα ανώτατα όρια ουσιών όπως η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Επίσης, απαιτεί από τους κατασκευαστές να θέτουν προειδοποιήσεις για την υγεία υπό μορφή κειμένου στα προϊόντα καπνού και απαγορεύει τους όρους όπως «ελαφρύ», «ήπιο» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα».
Η πρωτοβουλία της Επιτροπής αποτελεί απάντηση σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ανάληψη δράσεων με στόχο τη μείωση του καπνίσματος στους νέους κατά 50% έως το 2025. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τα προϊόντα καπνού θα συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, έως τις 19 Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τα προβλήματα που εντοπίζονται στη δημόσια διαβούλευση, όπου συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Η νομοθεσία διαφέρει σε μεγάλο βαθμό στα διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και δεν καλύπτει επαρκώς τις ανησυχίες ως προς την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με ορισμένα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
- Οι εικονογραφημένες προειδοποιήσεις χρησιμοποιούνται ήδη σε τέσσερα κράτη-μέλη: το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Λετονία. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο πληροφόρησης των καταναλωτών της Ε.Ε. όσον αφορά τους κινδύνους του καπνίσματος μπορεί να διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο.
- Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν ή απαγορεύουν τις δυνητικά επιβλαβείς, εθιστικές και ελκυστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων, ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων κρατών-μελών.
- Οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του καπνού είναι σήμερα δύσκολο να κατανοηθούν, να συγκριθούν και να αναλυθούν. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη ποικιλίας μορφοτύπων και μηχανισμών διατύπωσης των πληροφοριών στα διάφορα κράτη-μέλη.
Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι ο καπνός ευθύνεται σήμερα για περίπου 650.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής, ο αρμόδιος για θέματα υγείας επίτροπος Τζον Ντάλι δήλωσε:
«Ο καπνός δεν είναι ένα προϊόν όπως όλα τα άλλα, είναι εθιστικός και κάνει τους πολίτες μας να νοσούν και να υποφέρουν, οδηγεί δε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε περιττές δαπάνες στον τομέα της υγείας. Παρ' όλα αυτά, το 30% των Ευρωπαίων καπνίζουν. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το 35% των νέων Ευρωπαίων που καπνίζουν». Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καρδιά, θέλω να υπενθυμίσω στους Ευρωπαίους ότι κάθε μορφή έκθεσης στον καπνό -ενεργητικό κάπνισμα, παθητικό κάπνισμα ή χρήση τσίχλας νικοτίνης- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων».
ΠΗΓΕΣ:ΑΠ-Ε/ΜΠΕ

** ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΑ "καλά " ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ :
Μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ακόμα και τα πιο ελαφρά αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν σοβαρά την ισορροπία των μικροβίων που ζουν στο έντερο, μειώνοντας τον αριθμό των "καλών" μικροοργανισμών με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του ατόμου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η μελέτη, υπό τους Λες Ντέθλεφσεν και Ντέηβιντ Ρέλμαν του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαπίστωσε ότι τα αντιβιοτικά καταστέλλουν ολόκληρους πληθυσμούς ευεργετικών μικροβίων του εντέρου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί μήνες για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση ισορροπίας των μικροοργανισμών στο στομάχι του.
Οι ερευνητές μελέτησαν σε καθημερινή βάση τρεις εθελοντές που έπαιρναν επί πέντε μέρες ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό (ciproflaxin) και, παράλληλα, έκαναν ελέγχους DNA για να βρουν ποια μικρόβια ζούσαν στο έντερο των εθελοντών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δράση του αντιβιοτικού πάνω στα μικρόβια του εντέρου ήταν "βαθιά και γρήγορη". Μια εβδομάδα μετά τη λήξη της θεραπείας με το αντιβιοτικό, οι μικροβιακές κοινότητες είχαν μεν αρχίσει να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, αλλά η ανάνηψή τους συχνά δεν ήταν πλήρης.
Το ανθρώπινο έντερο είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα όργανα, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές και μεταξύ άλλων επηρεάζει την παχυσαρκία, τις αλλεργίες, τις μολύνσεις από ιούς, τις ποικίλες φλεγμονές κ.α. Τα αντιβιοτικά του φέρνουν αναστάτωση και βοηθάνε στην εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, καθώς και στην μεταφορά από γενιά σε γενιά γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


** ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΟΙ :
Τα έμβρυα των μητέρων που δεν διατρέφονται επαρκώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσουν πρόωρη εγκεφαλική γήρανση αλλά και έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, υπό τη Σούζαν ντε Ρούιχ του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 737 ατόμων ηλικίας 56-59 ετών. Το 40% αυτών των ανθρώπων είχαν γνωρίσει σοβαρή πείνα, όταν ήταν έμβρυα την περίοδο που η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλει εμπάργκο τροφίμων στη βόρεια Ολλανδία κατά τους τελευταίους έξι μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
Στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου οι ατομικές ημερήσιες μερίδες τροφής του ολλανδικού πληθυσμού είχαν πέσει στις 400 - 800 θερμίδες. Σύμφωνα με την μελέτη, η ήπια μείωση των θερμίδων στους ενηλίκους μπορεί να αναβάλει τη γήρανση και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στον άνθρωπο. Αντίθετα όμως όταν αυτή η μείωση συμβαίνει πριν τη γέννηση, κατά την εγκυμοσύνη, έχει διάφορες μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική και σωματική υγεία του ατόμου αργότερα στη ζωή του. Η έρευνα διαπίστωσε ότι 64 ηλικιωμένοι που είχαν εκτεθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην πείνα κατά τον πόλεμο, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ, σε σχέση με όσους είχαν γνωρίσει την πείνα για λιγότερο χρόνο ή και καθόλου.
Ακόμα οι ολλανδοί επιστήμονες βρήκαν ότι η έκθεση στο λιμό σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού για τα άτομα 56-59 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέγεθος του κεφαλιού σχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου και το μικρότερο μέγεθος παραπέμπει σε μειωμένες γνωστικές και νοητικές ικανότητες, καθώς και σε πιθανότητα πρόωρης γήρανσης και εκφύλισης του εγκεφάλου, αν και τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


** Ο λίγος ύπνος παχαίνει τους εφήβους :
Οι έφηβοι που κοιμούνται καθημερινά λιγότερο από οκτώ ώρες καταναλώνουν περισσότερες λιπαρές τροφές και σνακ σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται περισσότερο, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη αμερικανοί ερευνητές. Οι ίδιοι εξηγούν ότι ο λίγος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διατροφή που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ειδικά στα κορίτσια.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι ο λίγος ύπνος μπορεί να προκαλέσει την αύξηση βάρους, αλλά η νέα αυτή έρευνα εξηγεί από που προέρχονται οι επιπλέον θερμίδες.
Η πρόσληψη λιπαρών τροφών, που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων, μπορεί να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και αν αυτό γίνεται συστηματικά, ευλόγως ο έφηβος παχαίνει.
Η δρ Σούζαν Ρέντλαϊν του νοσοκομείου Brigham & Women's Hospital στη Βοστόνη, η έρευνα της οποίας δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep, μελέτησε μαζί με τους συνεργάτες της 240 νεαρούς, ηλικίας 16 με 19 ετών. Φορώντας τους ένα ειδικό περικάρπιο κατέγραψαν τις συνήθειες του ύπνου τους, ενώ με συνεντεύξεις συγκέντρωσαν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Όπως διαπίστωσαν, οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες ημερησίως κατανάλωναν 2,2% περισσότερες θερμίδες που λάμβαναν από λιπαρές τροφές και 3% λιγότερες θερμίδες από υδατάνθρακες σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερες ώρες.
Μόνο το 34% των εφήβων στην έρευνα κοιμούνταν κατά μέσο όρο οκτώ ώρες και πλέον. Οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου για να νιώθουν ξεκούραστοι και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
AΠΕ

** ΟΙ ΓΟΡΙΛΕΣ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ :
Η θανατηφόρα νόσος της ελονοσίας, που πλήττει τον εγκέφαλο και συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, φαίνεται πως "πέρασε" στους ανθρώπους για πρώτη φορά από τους γορίλες. Μάλιστα το παράσιτο που μεταφέρει την ασθένεια μέσω των κουνουπιών και έχει πια εξαπλωθεί παγκοσμίως, πιστεύεται ότι αρχικά μόλυνε έναν άνθρωπο προερχόμενο από ένα γορίλα, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Πρόσφατα μια άλλη μελέτη αμερικανών ερευνητών, υπό τον επιφανή βιολόγο Φρανσίσκο Αγιάλα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελονοσία μεταδόθηκε από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους, όταν ακόμα άνθρωποι και χιμπατζήδες είχαν ένα κοινό πρόγονο πριν περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι και το παράσιτο της ελονοσίας δεν εξελίχτηκαν μαζί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αλλά ότι η ανθρώπινη ελονοσία είναι πολύ πιο πρόσφατη.
Η νέα έρευνα με συμμετοχή επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αφρική, υπό την Μπεατρίς Χαν του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν το DNA δειγμάτων περιττωμάτων από περίπου 3, 000 μεγάλους πιθήκους και ανακάλυψαν ότι το στέλεχος του παρασίτου της ελονοσίας (Plasmodium falciparum), που είναι το πιο κοινό στους ανθρώπους, είναι σχεδόν ταυτόσημο με αυτό που μολύνει τους γορίλες της Δυτικής Αφρικής, αλλά πολύ διαφορετικό με το στέλεχος του παρασίτου που μολύνει τους άλλους πιθήκους (χιμπατζήδες, μπονόμπο κ.α.).
Η ίδια ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε παρόμοια μέθοδο συγκριτικής γενετικής ανάλυσης των περιττωμάτων των μεγάλων πιθήκων για να ανιχνεύσει την προέλευση του ιού του AIDS, o οποίος επίσης έχει προέλευση από κάποιο πρωτεύον συγγενικό με τον άνθρωπο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γορίλες και χιμπατζήδες είναι συνήθως μολυσμένοι με οκτώ έως εννέα διαφορετικά στελέχη του παρασίτου Plasmodium. Ενώ για χρόνια οι χιμπατζήδες θεωρούνταν οι κύριοι ύποπτοι για την μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο, η νέα μελέτη μεταφέρει την "ευθύνη" στους γορίλες και μόνο σε αυτούς.
Το παράσιτο δεν είναι ανάγκη να μεταδόθηκε από τον γορίλα στον άνθρωπο μέσω ενός κουνουπιού. Η μετάδοση του plasmodium στον πρώτο άνθρωπο που μολύνθηκε, μπορεί να έγινε άμεσα, όταν αυτός έφαγε κρέας γορίλα που είχε σκοτώσει. Με ανάλογο τρόπο πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι για πρώτη φορά μεταδόθηκε και ο ιός του AIDS από κάποιο πίθηκο στον άνθρωπο, ενώ και άλλες ασθένειες του ανθρώπου έχουν προέλευση από ζώα, όπως η γρίπη, η πανούκλα, οι ιοί του Δυτικού Νείλου, Εμπολα και Μάρμπουργκ, ο ιός SARS κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

**Η ποικιλία φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει το κίνδυνο του καρκίνου στους καπνιστές :

Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου των πνευμόνων στους καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει την ευεργετική επίδραση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει τη σημασία της ποικιλίας, πέρα από την ποσότητα.
Η μελέτη, υπό τον επιδημιολόγο Μπας Μπουένο-ντε-Μεσκίτα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τουλάχιστον 452, 000 άνθρωποι από την Ευρώπη συμμετείχαν στην έρευνα, εκ των οποίων 1, 613 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται να έχει πιο σημαντική προστατευτική δράση σε σχέση με την ποσότητα που καταναλώνεται. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν στους καπνιστές να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών, αλλά και μεγάλη ποικιλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

**

** *** ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ :
http://www.facebook.com/home.php?=home#!/?ref=home , αναγνώστες 584 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/ , ( Αναγνώστες (75)) , ΣΤΑΜΟΣ - Αρφαρά - ΕΛΛΆΔΑ .-http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/ , { 83 } Αναγνώστες Βλάσης .-
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/ ( , αναγνώστες 23) .- Stamos - Δύναμηhttp://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/ , Arfra - Μεσσηνίας .- (αναγνώστες 54)http://snsstamoskal.blogspot.com/ , Αρφαρά - Μεσσηνίας 2 .- (αναγνώστες 24).-
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/ , Αρφαρά - Μεσσηνίας 1 - FOTOS .- (αναγνώστες 25).-& αναγνώστες (13).-
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1171479880647#/home.php?=home , Στάμος
http://www.blogger.com/posts.g?blogID=7613279330500520820 , ( αναγνώστες 24).-http://www.sync.gr/stamos1 , 2140 φίλοι , 898 μέλη σέ έχουν φίλο , ... ... Σταμάτιος Ν. Skoulikas Αρφαρά - Μεσσηνίας 2010 .-
*** facebook : 351 Φίλοι Προβολή , Όλων - & 233 ΦίλοιΠροβολή Όλων
** http://www.youtube.com/stamos01 , 220 βίντεο
~** http://my.live.com/ , http://picasaweb.google.com/SNstam/Stamos02?authkey=c4yYKCCDPi0 , Picasa, Web Albuums…
~ ** http://www.atdhe.net/ , ''''' ΖΩΝΤΑΝΑ όλοι οι ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΑΣ " "
~** http://www.livebet.com/ , Aθλητικά ....!
~ ** mporeite edw na parakolou8isete live apo ton στο διαδίκτυο simerino filiko PANATHINAIKOU tou χαλιά ! ;-)
http://www.fromsport.com/ , ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΙΝΤΡΕΝΕΤ .-http://www.livebet.com/index.asp?fh4sp=1285427064188 , Ζωντανά αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων και στοιχήματος .-
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fnemu-tv.blogspot.com%2F2010%2F07%2Fmainz-vs-panathinaikos-live-stream.html&h=ca64a- Ζωντανά όλα τα αθλήματα !
http://www.sport-fm.gr/ , ...
http://www.derby.gr/ ..
http://panathinaikospanathinaikospa.blogspot.com/ , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/09/2010.html , Παρασκευή , 24 Σεπτεμβρίου 2010 Αυτοί που μας γράφουν ... διαλέγουμε ... και τα γράφουμε 2010 { αναγνώστες (83) }.-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2010/09/25092010.html , Σάββατο , 25 Σεπτεμβρίου 2010 Ειδήσεις - Αθλητικά - Παράξενα - και πολλά άλλα Σα , 25/09/2010
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/09/25092010.html , Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010 Απ΄ όσα ακούμε ....μας λένε ...και τα λέμε Σα , 25/09/2010 … ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ .—

***Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 61ο)
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010,
Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, ιατρός αντιγήρανσης και προαγωγής υγείας
ΑΛΑΤΙ, ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Πόσο αληθεύει ότι το αλάτι αυξάνει την πίεση και φθείρει την υγεία; Μπορούμε να χάσουμε έως και 30 χρόνια πραγματικής ηλικίας, μένοντας βιολογικά 35-45 ετών, με την αντίστοιχη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής, αρκεί να βαδίσουμε σωστά στο πλαίσιο ενός προσωπικού προγράμματος αντιγήρανσης. Τα ζητήματα της υγείας μας μπορούν να διαγνωστούν εγκαίρως με έξυπνες εξετάσεις και να θεραπευθούν με φυσικούς τρόπους, ασφαλείς και αποτελεσματικούς. Τα δύο θεμέλια της αντιγήρανσης είναι το ορμονικά έξυπνο αντιστρές και η ορμονικά έξυπνη διατροφή - άσκηση. Η υπέρταση ορίζεται τεχνικά ως συστολική πίεση αίματος άνω του 140 και διαστολική άνω του 90. Ωστόσο, τα επιθυμητά όρια σήμερα τείνουν να γίνουν τα 120/80. Ήδη από τη δεκαετία του 1920, όταν οι κλινικοί ιατροί πρωτοξεκίνησαν να μετράνε την πίεση αίματος τακτικά στους ασθενείς τους, ήταν γνωστό ότι η υπέρταση αποτελεί ένα μείζονα παράγοντα κινδύνου τόσο για καρδιοπάθεια όσο και για εγκεφαλικές προσβολές.Επίσης, συνιστά παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και διαβήτη, αλλά και αντιστρόφως –αν είμαστε διαβητικοί ή παχύσαρκοι, είναι πιθανότερο να γίνουμε υπερτασικοί. Για εκείνους που τελικά γίνονται διαβητικοί, η υπέρταση λέγεται ότι συμβάλλει έως και κατά 85% στον αξιοπρόσεκτα υψηλό κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι τα επίπεδα ινσουλίνης είναι ανώμαλα ανυψωμένα στους υπερτασικούς, κι έτσι η υπέρταση, με ή χωρίς παχυσαρκία ή/και διαβήτη, πλέον περιγράφεται και ως μια «κατάσταση ινσουλινοαντίστασης». Αυτό εξάλλου είναι και το νόημα του να συμπεριλαμβάνεται η υπέρταση στο σύμπλεγμα των ανωμαλιών που συναποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο της ινσουλινοαντίστασης, δηλαδή του προδιαβήτη. Η υπέρταση είναι τόσο συχνή ανάμεσα στους παχύσαρκους και η παχυσαρκία τόσο συχνή ανάμεσα στους υπερτασικούς, ώστε τα ιατρικά συγγράμματα συχνά εικάζουν ότι είναι το υπερβολικό βάρος που εξαρχής προκαλεί την υπέρταση. Έτσι, όσο υψηλότερα είναι η πίεση αίματος, τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο μεγαλύτερο το σωματικό βάρος και άλλο τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για διαβήτη και καρδιοπάθεια. Παρά την εγγενή αλληλοσυσχέτιση αυτών των ασθενειών, οι δημόσιες υγειονομικές αρχές στα τριάντα τελευταία χρόνια επιμένουν ότι το αλάτι είναι η διατροφική αιτία της υπέρτασης και της διαχρονικής αύξησης της πίεσης που συνοδεύει το γήρας. Τα ιατρικά συγγράμματα συνιστούν την ελάττωση της πρόσληψης αλατιού ως τον καλύτερο τρόπο για τους διαβητικούς να μπορέσουν να ελαττώσουν ή να προλάβουν την υπέρταση, μαζί με το χάσιμο βάρους και την άσκηση. Αυτή η υπόθεση αλατιού-υπέρτασης διατρέχει σχεδόν έναν αιώνα τώρα. Βασίζεται σε αυτό που οι ιατρικοί ερευνητές αποκαλούν βιολογική αληθοφάνεια – βγάζει νόημα και φαίνεται προφανές. Όταν καταναλώνουμε αλάτι -χλωριούχο νάτριο-, το σώμα μας διατηρεί τη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα μας με το να κατακρατήσει περισσότερο νερό μαζί με αυτό το νάτριο. Τότε οι νεφροί αποκρίνονται σε αυτή την περίσσεια με το να απεκκρίνουν αλάτι στα ούρα, ανακουφίζοντας έτσι ταυτόχρονα το σύστημα από το υπερβολικό αλάτι και το νερό. Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, μια υπερκατανάλωση αλατιού θα έχει ως αποτέλεσμα μια ελαφρά αύξηση της πίεσης αίματος από το οίδημα αυτής της κατακράτησης νερού, κι έτσι ανέκαθεν εύκολα υπέθεταν ότι αυτή η αύξηση θα μπορούσε να γίνει χρόνια με τη συνεχή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι.Αυτή είναι η υπόθεση. Τι λένε όμως οι έρευνες; Στην πραγματικότητα ανέκαθεν ήταν αξιοσημείωτα δύσκολο να βρεθούν ξεκάθαρα ερευνητικά τεκμήρια ότι η υπόθεση αυτή αληθεύει. Το 1967, ο Jeremiah Stamler περιέγραψε τα ερευνητικά δεδομένα που αφορούσαν στην υπόθεση αλάτι-υπέρταση ως «μη πειστικά και αντιφατικά».Εξακολουθούσε να τα αποκαλεί «μη πειστικά και αντιφατικά» δεκαέξι χρόνια αργότερα, όταν περιέγραψε την αποτυχία του σε μια μελέτη χρηματοδοτημένη από το αμερικανικό κράτος (NIH: National Institutes of Health), με σκοπό να επιβεβαιωθεί η υπόθεση ότι η κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πίεση αίματος στα παιδιά σχολικής ηλικίας. To ΝΙΗ έχει χρηματοδοτήσει επόμενες μελέτες, ωστόσο με λίγη πρόοδο στο θέμα. Παρ' όλα αυτά, το μήνυμα που μεταδίδεται στον κόσμο είναι ότι το αλάτι αποτελεί ένα διατροφικό κακό -η θανάσιμη άσπρη σκόνη- όπως την αποκάλεσε ο Michael Jacobson του Center for Science in the Public Interest, το 1978. Συστηματικές ανασκοπήσεις των ερευνών, είτε δημοσιευμένες από υποστηρικτές της υπόθεσης ότι το αλάτι φταίει για την υπέρταση είτε από εκείνους που δεν δέχονται κάτι τέτοιο, έχουν αναπόφευκτα συμπεράνει ότι σημαντικές ελαττώσεις στην κατανάλωση αλατιού -στο μισό, ας πούμε, της ημερήσιας ποσότητας, κάτι δύσκολο στον αληθινό κόσμο- θα ρίξουν την πίεση αίματος κατά 4 έως 5 mm Hg στους υπερτασικούς και κατά 2 mm Hg στους υπόλοιπους μη υπερτασικούς. Δηλαδή, αν είμαστε ήδη υπερτασικοί, ακόμη και μόνο στο στάδιο Ι, που είναι η ηπιότερη μορφή υπέρτασης, όλα αυτά σημαίνουν ότι η συστολική μας πίεση αίματος είναι ήδη ανυψωμένη κατά τουλάχιστον 20 mm Hg πάνω από αυτό που θεωρείται υγιεινό. Αν είμαστε υπερτασικοί σταδίου ΙΙ, η πίεσή μας είναι ανυψωμένη κατά τουλάχιστον 40 mm Hg πάνω από τα υγιεινά επίπεδα. Συνεπώς, η περικοπή της πρόσληψης αλατιού στο ήμισυ και άρα η ελάττωση της συστολικής μας πίεσης κατά 4 έως 5 mm Hg (π.χ. από 160 σε 155) είναι μάλλον μια ωραία τρύπα στο νερό!Όμως, θα συνεχίσουμε στο επόμενο.(ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αναγνώστες μπορούν να βρίσκουν προηγούμενα άρθρα της σειράς κλικάροντας στις συνδέσεις – links που ακολουθούν κάτω από το άρθρο ή αναζητώντας τα βάζοντας το όνομα του συγγραφέα στη μηχανή αναζήτησης του zougla.gr. Σύντομα έρχεται και το site του ιατρού drfilimon.gr) Ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου είναι γιατρός Αντιγήρανσης
Διαβάστε επίσης:
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 60ο), Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010, 14:09
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 59ο), Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010, 11:39
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 58ο), Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010, 17:06
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 57ο), Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010, 10:48
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 56ο), Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010, 09:42
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 55ο), Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010, 10:18
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 54ο), Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010, 09:54
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 53ο), Σάββατο 12 Ιουνίου 2010, 11:00
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 52ο), Σάββατο 29 Μαΐου 2010, 10:59
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 51ο), 15 Μαΐου 2010, 10:38
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 50ο), 1 Μαΐου 2010, 10:00
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 49ο) Σάββατο, 17 Απριλίου, 09:00 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 48ο) Σάββατο, 10 Απριλίου, 10:00 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 47ο) Σάββατο, 20 Μαρτίου, 11:04 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 46ο) Σάββατο, 6 Μαρτίου, 10:21 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 45ο) Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, 12:40
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 44ο), Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, 09:00
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 43ο), Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, 11:36
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 42ο), Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, 10:00
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 41ο), Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 09:20
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 40ο), Σάββατο, 2 Ιανουαρίου, 10:00
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 39ο), Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, 07:21
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 38ο), Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, 11:32
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 37ο), Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, 09:52
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 36ο) , Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 10:04
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 35ο) , Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 10:04
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 34ο) , Κυριακή 21 Νοεμβρίου, 13:37
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 33ο) , Κυριακή 15 Νοεμβρίου, 14:57
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 32ο), Σάββατο 7 Νοεμβρίου, 10:52 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 31ο), Σάββατο 1 Νοεμβρίου, 10:52 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότερος (μέρος 30ο), Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 2:00
Πώς να γίνετε, να νιώθετε & να δείχνετε νεότερος (μέρος 29ο), Σάββατο 10 Οκτωβρίου, 10:31 Πώς να γίνετε, να νιώθετε & να δείχνετε νεότερος (μέρος 28ο), Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 10:00 Πώς να γίνετε, να νιώθετε & να δείχνετε νεότερος (μέρος 27ο), Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 10:00 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 26ο) , Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009, 11:11
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 25ο) , Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009, 11:16
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 24ο) , Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009, 11:16
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 23o), Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009, 12:00
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 22ο) ,Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009, 10:11
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 21ο) ,Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009, 11:46
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 20ο) ,Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009, 12:34
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 19ο) ,Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009, 12:22
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 18ο),Σάββατο, 30 Μαΐου 2009, 10:10
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 17ο) ,Σάββατο, 16 Μαΐου 2009, 12:45
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 16ο) ,Σάββατο, 9 Μαΐου 2009, 09:58
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 15ο) ,Σάββατο, 2 Μαΐου 2009, 12:54
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 14ο) ,Σάββατο, 25 Απριλίου 2009, 11:41
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 13ο) ,Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009, 11:18
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 12ο) ,11 Απριλίου 2009, 11:20
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 11ο) ,4 Απριλίου 2009, 10:22
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 10ο) ,28 Μαρτίου 2009, 12:09
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 9ο) ,21 Μαρτίου 2009, 12:56
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 8ο) ,14 Μαρτίου 2009, 11:45
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 7ο) ,7 Μαρτίου 2009, 09:18
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 6ο) ,27 Φεβρουαρίου 2009, 15:33 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 5ο) ,21 Φεβρουαρίου 2009, 10:11 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 4ο) ,13 Φεβρουαρίου 2009, 15:00 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 3ο) ,31 Ιανουαρίου 2009, 16:20 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 2ο) ,22 Ιανουαρίου 2009, 16:17 Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι, 13 Ιανουαρίου 2009, 13:33
YGEIA ... ΥΓΕΙΑ ... http://www.zougla.gr/ .-

***http://antigoniloumakou.blogspot.com/
Γειά σου stamos1- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - η antigone σου έστειλε το παρακάτω μήνυμα στον πίνακα σου- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - καλησπέρα! όλα καλά;- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Για να απαντήσεις στο μήνυμα της ακολούθα τον σύνδεσμο: http://www.sync.gr/antigone/

*** Ο/Η Panagiotis Arvanitis δημοσίευσε στον Τοίχο σας. Ο/H Panagiotis έγραψε:"sent a random hug to you:" Απαντήστε σε αυτό το email για να σχολιάσετε αυτήν τη δημοσίευση. Για να δείτε τον Τοίχο σας και να απαντήσετε σε δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:http://www.facebook.com/n/?profile.php&id=1446349692&v=wall&story_fbid=1642296664400&mid=3098d82G56358b7cG240f9f0G1&n_m=stamoskal%40windowslive.com Ευχαριστούμε,Η Ομάδα του Facebook

***Ο/Η Stasou Mygdala έστειλε μήνυμα στα μέλη του Υπογραψτε για να σωθούν οι 2 κοπέλες από την αγχόνη.

Stasou MygdalaSeptember 26, 2010 at 10:28pm
Θέμα: Πόλεμοςσε 3 μήνες ΔΙΑΔΩΣΤΕ το
Ποσταρετε το στο Profil σας καντε I like και θα ανοιξουν ΝΕΟΤΕΡΕΣαποκλειστικες πληροφορίεςΠΟΣΤΑΡΕΤΕ αυτό http://www.facebook.com/l/d26b5dG313Fsn1FyObarhg9dp4Q;news24gr.blogspot.com/2010/08/3.html

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου