ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Παρασκευή 28η Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση

28η  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  1940 !!!
ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ !!
ΤΟ  "ΟΧΙ " ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ !!
Παρασκευή 28η  Οκτωβρίου  2011 στην ενημέρωση  :
** http://youtu.be/bvOplGQ2aAw  ,  : ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ….** ** http://youtu.be/sGf3J2QSsmQ  ,
* ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΥΜΝΟΣ
** Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

* Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αναβλήθηκε λόγω της συγκέντρωσης χιλιάδων διαδηλωτών στο σημείο. -
* Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από την εξέδρα των επισήμων. -
!!! Παρατήρηση - σημείωση : Ντροπή ! και καταδίκη για την προσβολή , της Ιστορίας μας ! Στις μνήμες των προγόνων μας που  πολέμησαν για να ζούμε σήμερα όλοι  εμείς  ελεύτεροι !
~ «Όσοι λαοί ξεχνούν την Ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν» -
** ** Μπορεις να κοροϊδεψεις πολυ κοσμο για λιγο καιρο ή λιγο κοσμο για πολυ καιρο.-
Καποτε ομως βγαινουν ολα στη φορα.. ΝΟΜΟΣ!
Γι'αυτο λοιπον... Οποιος δε σε σεβεται.... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΑΤΑΙ!!!
** ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΤΙΜΟΡΗΣΙΑ ! ΟΧΙ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ  ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΟΥΣ , ΣΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΕΩΔΗΝαί Στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !!  ΟΧΙ στη Ασυδοσία και Ατιμορησία !

** Αποδοκιμασίες έξω από τον ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Της Θεσσαλονίκης

* Οι «αγανακτισμένοι» πολίτες φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και αποδοκίμασαν τον Πάνο Μπεγλίτη και τον Γιάννη Μαγκριώτη, ενώ οι αποδοκιμασίες γενικεύτηκαν εναντίον των επισήμων έξω από τον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.-

** Παπούλιας: «Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν

* «Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; », διερωτάται ο ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας, σε γραπή του δήλωση για τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη.-  Σημείωση : Καταδίκη και ντροπή σ΄όλους τους ξεδιάντροπους και ασεβείς κτηνανθρώπους από όπου κι΄ αν προέρχοντε !!

* Την αγανάκτησή του για τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη και οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε γραπτή του δήλωση.

*  «Όσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους; Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με την συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια;», διερωτάται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεχίζει επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι «η έξοδος από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών, αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική». -

  *  «Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο. Κάνω τις επισημάνεις αυτές πιστεύοντας ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών, αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική», σημειώνει ο Κάρολος Παπούλιας.-

** Έντονες αντιδράσεις για τα επεισόδια στις παρελάσεις

Η κυβέρνηση καταδικάζει τα επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Ο Α. Σαμαράς αποδοκίμασε επίσης τα επεισόδια στις παρελάσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση.-
Σημείωση : Δεν φτάνουν οι καταδίκες και οι αποδοκημασίες ...απαιτείται Δράση και Απελευθέρωση ολων των Σωμάτων Ασφαλείας για άμεσες παρεμβάσεις και επεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα , με συλήψεις , άμεση δίκη - καταδίκη των αναρχοκρατούντων για να τερματιστή  η Ατιμορησία και να επικρατήση άμεσως έλεγχος όλων των εγκληματιών , κλεφτών μή πατριωτών κ.λ.π. ...κ.λ.π.
* Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων για την ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στις παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

* Η κυβέρνηση καταδικάζει κατηγορηματικά τα θλιβερά επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 * Μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αμέσως με τον κ.Παπούλια, του εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και του επεσήμανε ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.
 * Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.-
 * Με έντονο τρόπο καταδίκασε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τα γεγονότα που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παρέλασης, τα οποία χαρακτηρίζει «ασχημίες». Ο κ. Βενιζέλος καταλογίζει σε όσους συμμετείχαν στα γεγονότα ότι ύψωσαν τις κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες και αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Όλοι αυτοί προσθέτει «δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού». Και χαρακτηρίζει χειρότερους όλων, «όσους ενέπλεξαν, τέτοια μέρα, τα παιδιά μας στη συνδικαλιστική τους τακτική» .
 * Τονίζει επίσης ότι «ο Ελληνικός Λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση».-

 * Ο πρόεδρος της ΝΔ , Αντώνης Σαμαράς, αποδοκίμασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις παρελάσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε».
 * «Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους».
 * Από τη μεριά του, το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «το αν έγινε ή δεν έγινε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στο δράμα που ζει ο λαός και τα χειρότερα που του φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ – πλουτοκρατία». «Στις παρελάσεις, τόσο στις κεντρικές σε όλες τις πόλεις όσο και σε αυτές που έγιναν στις λαϊκές συνοικίες, καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική», προσθέτει το ΚΚΕ και συνεχίζει: «Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Όλοι στον αγώνα για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής».
 * Πυρά κατά της κυβέρνησης και του κ. Χ. Παπουτσή εξαπέλυσε ο ΛΑΟΣ. «Η διασάλευση του Νόμου και της Τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Προφανώς, ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων», τονίζει το ΛΑΟΣ και προσθέτει:
 * «Η λοιδορία προς το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.-

 Ο ΛΑ.Ο.Σ. θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος». Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε εκ νέου εκλογές «όσο μπορούμε ταχύτερα», όπως ανέφερε.
 * Τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη παράφρασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη. «Εάν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την εξεφτελίζεις», είπε η κ.Μπακογιάννη παραφράζοντας απόσπασμα απο το ποίημα «Όσο μπορείς».
 * «Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και δημοκρατικό δικαίωμα οι διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής. - Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό από το να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού», τονίζει την ίδια ώρα η Δημοκρατική Αριστερά και προσθέτει: «Είναι ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, αλλά και προσβάλουν μια σημαντική μέρα όπως η σημερινή που συμβολίζει το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα».

** Μηνύματα πολιτικών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

* Στην κρίση που περνάει η Ελλάδα αναφέρονται τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, καταβάλουμε πολύ μεγάλες και δύσκολες προσπάθειες, αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.-
* Ο αγώνας που δίνει η χώρα μας για να εξέλθει από την κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο των μηνυμάτων της πολιτικής ηγεσίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
 * Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει στο μήνυμά του: «Πριν από 71 χρόνια, το 1940, εκφράσαμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να πούμε όχι σε μια εύκολη επιλογή. Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, αντί να σταθούμε στην άκρη της Ιστορίας.
 * Μαζί με ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, που στάθηκε απέναντι στις δυνάμεις του άξονα, δώσαμε έναν σκληρό πόλεμο, πληρώσαμε υψηλό κόστος για την αντίστασή μας, αλλά στο τέλος καταφέραμε να νικήσουμε και να εδραιώσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη».
 * «Ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έγιναν αντικείμενο διεθνούς θαυμασμού. Ήταν όμως αυτή μας η επιλογή, που τελικά χάραξε μια δύσκολη πορεία αγώνων, αλλά και μία διαδρομή κατάκτησης της προόδου για τις επόμενες δεκαετίες. Η Ευρώπη και η Ελλάδα, βίωσαν έκτοτε την πιο μακρά δημιουργική περίοδο της ιστορίας τους. Οι ομοιότητες της περιόδου εκείνης με τη σημερινή, είναι πολλές», προσθέτει ο κ. Παπανδρέου και συνεχίζει:
 * «Όπως τότε, έτσι και σήμερα, δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Όχι πια στο πεδίο των πολεμικών μαχών, αλλά σε ένα νέο, δύσκολο, σκληρό και πολυσύνθετο πεδίο, σε μια παγκόσμια οικονομία, όπου το διακύβευμα είναι να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας κράτησαν δέσμιους για χρόνια στη στασιμότητα, μας καθήλωσαν ως κοινωνία, περιθωριοποίησαν τις παραγωγικές και δημιουργικές μας δυνάμεις.
 * Να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας οδήγησαν σε μια κρίση ηθική, κοινωνική, πολιτική, και εν τέλει σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.
 * Όπως τότε, έτσι και σήμερα, καταβάλουμε πολύ μεγάλες και δύσκολες προσπάθειες. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως τότε, έτσι και σήμερα, δουλεύοντας όλοι μαζί θα γράψουμε άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία μας.
* Γιατί και σήμερα, απορρίπτουμε την εύκολη επιλογή. Και δίνουμε τον δικό μας μεγάλο αγώνα. Έναν αγώνα που αποτελεί φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας, αλλά και ένδειξη σεβασμού στην ύπαρξή μας, στο κοινό μας μέλλον, που διαμορφώνουμε με αξιοπρέπεια, πατώντας στις δικές μας δυνάμεις. Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».
 * Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνει ότι: «Τιμούμε, στις 28 Οκτωβρίου, το «όχι» των Ελλήνων απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της Πατρίδας μας. Τιμούμε εκείνους που δεν δίστασαν να προσφέρουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Εκείνους που έκαναν ολόκληρη την Ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο.
 * Το έπος του '40 δίνει σε όλους μας, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα και χρήσιμα διδάγματα. Έτσι ώστε, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους, να πετύχουμε την ανάταση και την ανάταξη της Πατρίδας μας.
 * Να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Γιατί, οι Έλληνες μπορούμε να πορευτούμε σε νέους δρόμους Προοπτικής και Ελπίδας».

** ΤΟ ΑΓΙΑΖΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ  Ενημέρωσης :
~** Στην Οιχαλία

~ Συνεχίζονται οι αυτοψίες από μηχανικούς του ΤΑΣ
 * Το χωριό Κατσαρού και τις γύρω περιοχές που πλήττονται τους τελευταίους μήνες από σεισμούς επισκέφθηκε χθες ο διευθυντής του ΟΑΣΠ, Κοσμάς Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά.
* Στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης στη Μεσσηνία, ο κ. Στυλιανίδης είχε συνάντηση με τον κ. Αλευρά και χθες το πρωί επισκέφθηκαν τη σεισμόπληκτη περιοχή της Άνω Μεσσηνίας.
* Στο μεταξύ, ο Εγκέλαδος δεν ξεχνά την περιοχή και έτσι χθες τα ξημερώματα σημειώθηκε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 3.1 R.
 ~* Για τα λυόμενα
*Αν και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δεν έχει την ιδιότητα του σεισμολόγου, ούτε είναι υπεύθυνος για την παροχή λυομένων, όπως είπε ο κ. Αλευράς, θέλησε να έχει εικόνα για όσα έχουν συμβεί στην περιοχή, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει. «Τον ικανοποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί από ειδικούς για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Του επισημάναμε ιδιαίτερα και κατανόησε το έλλειμμα που υπάρχει στην εγκατάσταση στην περιοχή λυομένων και την αποκατάσταση των πληγέντων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ακατάλληλα σπίτια. Κατανόησε τις ανησυχίες των κατοίκων και μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει και ο ίδιος παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει λύση με τη μεταφορά στην περιοχή λυομένων», πρόσθεσε.
~* Έλεγχοι ΤΑΣ
* Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι συνεχίζονται από τους μηχανικούς του ΤΑΣ για την εκτίμηση των ζημιών. Έχουν γίνουν αυτοψίες σε περίπου 100 κτήρια, ενώ απομένουν να εξετασθούν άλλες 160 αιτήσεις για ζημιές σε οικήματα.
* Όσο για το χαρακτηρισμό της περιοχής ως σεισμόπληκτης, τόσο ο κ. Αλευράς όσο και ο κ. Στυλιανίδης είπαν πως δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις.
* Με την ολοκλήρωση των ελέγχων από τους μηχανικούς θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων ιδιοκτητών.

** Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Εκδήλωση για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Χρυσόστομο Δασκαλάκη
 * Αφιερωμένο στον αείμνηστο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Δασκαλάκη είναι το 2011, όπως έχει ανακοινωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, επειδή συμπληρώνονται 50 έτη από της κοιμήσεώς του.
* Ο Χρυσόστομος Δασκαλάκης εποίμανε τη Μεσσηνία από το 1945 έως το 1961, χρόνια δύσκολα μετά τον πόλεμο και την Κατοχή για τους κατοίκους της Μεσσηνίας.
* Θεωρείται μία από τις μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα, κοινωνικός εργάτης και δημιουργός πλείστων φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, εκ των οποίων λειτουργούν μέχρι σήμερα το Άσυλο Ανιάτων και το Ψυχιατρείο.
 * Αγάπησε το ποίμνιό του και αγαπήθηκε από αυτό. Προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου αυτού ανδρός, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Καλαμάτα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 6.00 μ.μ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
* Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και ομιλίες για τη ζωή, την εποχή και το έργο του Χρυσοστόμου Δασκαλάκη, από:
-τον πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής Καλαμάτας
-τον κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και
-τον κ. Ιωάννη Μπουγά, θεολόγο.
* Παράλληλα, στην εκδήλωση θα προβληθούν φωτογραφίες από τη ζωή του Χρυσοστόμου Δασκαλάκη.
* Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος προσκαλεί όλους τους Μεσσηνίους να παρακολουθήσουν την εκδήλωση τιμώντας τον Χρυσόστομο Δασκαλάκη, τον κοινωνικό αναμορφωτή, τον «Πατέρα» της Μεσσηνίας, το φιλάνθρωπο Ιεράρχη.

**  Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας
~* Η μεσσηνιακή πατάτα ως προϊόν ΠΓΕ  * Εκδήλωση με το θέμα «Η πιστοποίηση της πατάτας της περιοχής μας ως προϊόντος ΠΓΕ» διοργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας την Τρίτη 1η Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Rex». Το θέμα θα αναπτυχθεί από εκπρόσωπο του συνεταιρισμού και της εταιρείας συμβούλων η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη του σχετικού φακέλου.
* Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για κατοχύρωση της μεσσηνιακής πατάτας με το σήμα της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης αποτελεί πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας. Στόχος, όπως λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μιχάλης Αντωνόπουλος, είναι να αποκτήσει ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα ένα προϊόν ξεχωριστό, πράγμα που θα συμβάλλει στην καλύτερη προώθηση και εμπορία του.
 * Συγκεκριμένα, «η ανοιξιάτικη πατάτα της Καλαμάτας και της περιοχής της Μεσσήνης είναι η πιο πρώιμη της Ευρώπης, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το μόνο που της λείπει είναι το όνομα. Θα προσπαθήσουμε, όμως, να εντάξουμε και άλλες περιοχές στη ζώνη ΠΓΕ, όπως η Βελίκα και η Αλαγονία. Όλα αυτά θα συζητηθούν στη διαβούλευση που θα έχουμε την Τρίτη. Έχουμε καλέσει παραγωγούς, εκπροσώπους συνεταιρισμών, τυποποιητές και στελέχη της Διεύθυνσης Γεωργίας, προκειμένου να μας πουν τις απόψεις τους».
* Το οικονομικό μέρος της σύνταξης του φακέλου έχει αναλάβει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, ενώ, όπως συμπληρώνει ο κ. Αντωνόπουλος, υπάρχει διάθεση για συνδρομή και από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπως και από τυποποιητές.
* Ο φάκελος, μετά τη συμπλήρωσή του, θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που έχει ακολουθηθεί για την επέκταση στη Μεσσηνία του «ΠΟΠ Καλαμάτα» στο ελαιόλαδο.

** Ολική διαγραφή χρέους Μεσσήνιας από Ειρηνοδικείο

~* Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έχουν κατατεθεί συνολικά 72 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά  * Την πρώτη απόφαση ολικής διαγραφής χρέους άνεργης έλαβε τις προηγούμενες ημέρες το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται οι σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν και επίσημα.
 * Συνολικά, μέχρι χθες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είχαν κατατεθεί 72 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Δικάσιμες για αυτές τις 72 αιτήσεις έχουν ορισθεί έως το Μάρτιο του 2012.
 * Οι πρώτες υποθέσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην περιοχή μας συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε, είχαμε τις δύο πρώτες αποφάσεις.
 ~* Νέες αποφάσεις
* Οι πρώτες υποθέσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην περιοχή μας συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε, είχαμε τις δύο πρώτες αποφάσεις. Σε δύο συμπολίτες μας έγιναν δεκτές εν μέρει οι αιτήσεις τους και γίνεται ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις, με μείωση φυσικά αυτών.
* Τις τελευταίες ημέρες είχαμε άλλες δύο αποφάσεις. Η μία κατέληξε σε απόφαση παρόμοια με τις προηγούμενες, όμως η τέταρτη και τελευταία γι’ αυτή την εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή. Το Δικαστήριο αποφάσισε την ολική διαγραφή της οφειλής άνεργης.
* Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις θα μπορούν να δημοσιοποιηθούν, προκειμένου να γίνουν γνωστά και τα ποσά της μείωσης ή της διαγραφής των οφειλών.
 ~* Μέχρι το Μάρτιο
* Μέχρι τις 24 Οκτωβρίου στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είχαν κατατεθεί 72 αιτήσεις και συνολικά έχουν συζητηθεί 6. Εξ αυτών για τις τέσσερις εκδόθηκε και απόφαση.
* Για όλες έχει ορισθεί δικάσιμος, με την τελευταία για αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών να έχει προγραμματισθεί για τις 22 Μαρτίου 2012.
* Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για τις αιτήσεις αυτές θα συνεδριάζει δύο Πέμπτες κάθε μήνα.
* Σημειώνεται πως, όποιος καλύπτει τις προϋποθέσεις, μπορεί ακόμα να ζητά τη ρύθμιση των οφειλών του και να εντάσσεται στην κατηγορία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
* Τη διαδικασία μπορούν να ξεκινήσουν απευθυνόμενοι στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.

** "Αγοράζω χρυσό", η νέα επικερδής επιχείρηση

 * Φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια το τελευταίο διάστημα, με το ρυθμό της απόγνωσης που χτυπάει τα ελληνικά νοικοκυριά. Πηχυαίες επιγραφές, μεγάλες, ακόμη και ολοσέλιδες, καταχωρήσεις στις εφημερίδες, διαφημιστικά φυλλάδια στις πολυκατοικίες και στα αυτοκίνητα, «διαλαλούν» το νέο προσοδοφόρο επάγγελμα που στήθηκε στην πιάτσα της Αθήνας. «Αγοράζω χρυσό, παλιά κοσμήματα, χρυσά δόντια, λίρες... όλα αντί μετρητών». Πόσα; Λίγα, πολύ λίγα σε σχέση με την τιμή της αρχικής τους αγοράς.
 * Ένα τριήμερο «οδοιπορικό» του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην αγορά του κατοχικού αυτού φαινομένου δίνει την εικόνα της Ελλάδας, που μόλις αρχίζει να αναδύεται. Την εικόνα της χώρας του πόνου και της κερδοσκοπίας. Μόνο στην οδό Ερμού υπάρχουν πέντε τέτοιες επιχειρήσεις, κάποιες με κόκκινες επιγραφές, που αναβοσβήνουν αλά ...«Λας Βέγκας», προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή. Αρκετές κρύβονται στα στενά δρομάκια του κέντρου, από το Σύνταγμα ίσαμε την Ομόνοια, με κοινό παρονομαστή, στην πλειονότητά τους, «κράχτες» στο πεζοδρόμιο.
* Είναι γραφεία σε κάποιον όροφο, χωρίς πολυτέλειες, λιτά, με μόνο εργαλείο της δουλειάς την πλακέτα, όπου ξύνεται το κόσμημα για να αφήνει το χρυσό «στίγμα» του, τα φιαλίδια με το ειδικό υγρό για τον εντοπισμό των καρατίων που θα καλύψουν τη «γρατσουνιά» και θα αποκαλύψουν αν αλλάζει χρώμα, ως δείγμα γνησιότητας, και φυσικά την απαραίτητη ζυγαριά ακριβείας.
* Δε χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Κανείς δε ρωτάει. Υπόθεση ρουτίνας η διαδικασία. Δίνεις τα κοσμήματα, τεστάρονται τα καράτια, ζυγίζονται, γίνεται ο υπολογισμός στο κομπιουτεράκι και ιδού η τιμή σε «ζεστά» ευρώ. Κοψοχρονιά. Αν μείνεις άφωνος από το προσφερόμενο αντίτιμο, κάποιοι «σοφοί» επαγγελματίες, γνωρίζοντας τον ύψιστο βαθμό ανταγωνιστικότητας στην πιάτσα το τελευταίο διάστημα, δε θα διστάσουν να ρωτήσουν: «Έχετε πάρει καλύτερη προσφορά;». Για να προσθέσουν λίγα παραπάνω ψίχουλα μη και χάσουν το «τεφαρίκι». Άλλοι είναι ακατέβατοι στην τιμή που θα πουν, και μάλιστα κατά περίεργο τρόπο είναι η χαμηλότερη. Έτσι μία καδένα 18 καρατίων και 26 γραμμαρίων αξίας 1.500 ευρώ, τώρα μπορεί να πουληθεί από 400 έως 600 ευρώ. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι ο χρυσοχόος αγοράζει το γραμμάριο του χρυσού 18 καρατίων 40 ευρώ και το πουλά από 60 έως 100 ευρώ, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ξεπούλημα, όταν τώρα θα μπορέσει κάποιος να αποτιμήσει από 15 μέχρι 20 ευρώ το πολύ το γραμμάριο.
* «Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει. Από τη μία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη κι από την άλλη οι αετονύχηδες. Έχει γεμίσει ο τόπος τελευταία, από ανθρώπους που δεν υπήρχαν στην αγορά, ντόπιους, αλλά και πολλούς ξένους που έχουν στήσει γραφεία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νίκος, χρυσοχόος... παλιάς κοπής, στην περιοχή του Συντάγματος.
* «Πριν από λίγες ημέρες, μία κοπέλα μού έφερε με δάκρυα στα μάτια τα κοσμήματα του γάμου της, που της είχε αγοράσει από εμένα ο σύζυγός της. Ένα μονόπετρο με μπριγιάν, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και τη βέρα της. Έπειτα από ένα διαζύγιο, μία απόλυση και με δύο μικρά παιδιά, είχε πρόβλημα επισιτισμού. Ήταν σε κακό χάλι, πολύ αδύνατη, αγνώριστη, σε κατάσταση πανικού. Ξέρετε πόσα της είχε προσφέρει για όλα τα κοσμήματα ένα γειτονικό γραφείο; 300 ευρώ».
* Στην περίπτωση αυτή δε «ζυγιστήκαν» μόνο τα κοσμήματα, αλλά και το άτομο και ο βαθμός απελπισίας. Κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Ζήτησης και προσφοράς. Όλα νόμιμα, ή σχεδόν νόμιμα, με μικρή ή πολύ μικρή απόδειξη -αν θέλεις καλύτερη τιμή- που θα μειώσει και το χαρτόσημο του 3,6%, που επιβάλλεται.
* Παλιοί επαγγελματίες ενεχυροδανειστές, που έως πρότινος φυτοζωούσαν δουλεύοντας με τα θύματα του τζόγου και άλλων ιδιαίτερων καταστάσεων, έχουν μπει τώρα σε έναν αγώνα δρόμου με την πληθώρα των νεόφερτων χρυσοθήρων, οι οποίοι μυρίζοντας το «αίμα» των απελπισμένων που άρχισε ήδη να ρέει, μαζεύτηκαν να αρπάξουν την εύκολη λεία. Τα πρώτα που εκποιούνται στην οικονομική απελπισία, είναι σαφώς τα κοσμήματα και οι λίρες. Λίρες, που θα εξαγοράσουν για 220-250 ευρώ το κομμάτι, όταν η επίσημη τιμή είναι μεταξύ 280 και 300 και στη μαύρη αγορά μπορεί να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ.
* «Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει και ακόμη και αν έχει περίβλημα νομιμότητας -που πολλές φορές δεν έχει-, είναι επί της ουσίας ανήθικο. Εγώ δεν μπορώ να πάρω ένα παλιό δαχτυλίδι με διαμάντια, που θα το πουλούσα 3.000 με ένα χιλιάρικο. Δεν έχω κατ’ αρχήν ρευστό, πόσο μάλλον να το αγοράσω για 300 ή 400 ευρώ. Είναι αμαρτία από το Θεό. Δικαίως, όμως, κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί πού το βρίσκουν τόσο μετρητό αυτοί οι κύριοι;», λέει η κα Λιάνα, ιδιοκτήτρια ενός από τα παλαιότερα κοσμηματοπωλεία με αντίκες, στην οδό Περικλέους.
* «Το μεγάλο φαγοπότι γίνεται κυρίως στις γειτονιές», επισημαίνει ο κ. Νίκος από πληροφορίες που ανταλλάσσει με συναδέλφους του. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πολλά γραφεία ξένων λειτουργούν με «υποκαταστήματα» σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Πρώτοι, πριν περίπου ένα χρόνο, λέει ο κ. Θανάσης, παλιός χρυσοχόος στην οδό Λέκκα, ήρθαν οι Ιταλοί, ακολούθησαν οι Άγγλοι και οι Γερμανοί. Στο εργαστήριό του καταφεύγουν πολλοί, ή για την ακρίβεια πολλές, καθώς οι γυναίκες είναι αυτές που σε ποσοστό που αγγίζει το 90% επωμίζονται το βάρος της... εκποίησης των κοσμημάτων. Οι περισσότερες είναι χωρισμένες, παλιά ήθελαν να ξεφορτωθούν τα κοσμήματα τού πρώην, τώρα είναι η ανάγκη αυτή που τις οδηγεί. «Οι άνδρες ντρέπονται και απλώς στέλνουν τη γυναίκα τους», λέει.
* Και στην πιάτσα της Ομόνοιας το τοπίο δεν αλλάζει. Οι νέοι έμποροι χρυσού κάνουν και εδώ θραύση, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη, που διατηρεί χρυσοχοείο στην περιοχή. Ο ίδιος σημειώνει ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νομιμότητα και το ομιχλώδες τοπίο είναι πολύ λεπτή. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμη και κραυγαλέα ανύπαρκτη, αλλά ποιος τολμά να σηκώσει κεφάλι;
* Έτσι, μέσα σε αυτό το κλίμα του φόβου και του πανικού λιώνει μαζί με τα κοσμήματα, που θα γίνουν πλακίδια χρυσού στα χέρια των χρυσοθήρων, η αξιοπρέπεια των νεόπτωχων και οι χαρές που ως δώρα πολύτιμα τα συνόδευαν. - ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Εφημερίδα "Θάρρος " Καλαμάτας .-

** Ιδιοκατασκευές

~* Η τάση, που έγινε ανάγκη
 * Η οικοδομική παλέτα γίνεται τραπέζι του καφέ. Η «κουλούρα» καλωδίων της ΔΕΗ πολυθρόνα. Τα παλιά ρούχα ανακυκλώνονται και ανανεώνουν ιδιότυπα την γκαρνταρόμπα. Παλιά αντικείμενα αποκτούν νέες χρήσεις. Οι ραπτομηχανές ξαναμπαίνουν στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και το πλέξιμο με βελόνες επανανακαλύπτεται από τη νέα γενιά. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Η χαρά της δημιουργίας και, κυρίως, η ανάγκη αυτάρκειας εν καιρώ κρίσης, ωθούν όλο και περισσότερους Μεσσήνιους στο «φτιαξ’ το μόνος σου». Παράλληλα, αντικείμενα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα ή ταπεινά υλικά, έχουν αρχίσει να τοποθετούνται προς πώληση στις βιτρίνες καταστημάτων της πόλης. Αντικείμενα που, στις πρότερες εποχές της υπερκατανάλωσης και της νεοπλουτίστικης αισθητικής, θα αντιμετωπίζονταν με απαξία, επανεκτιμώνται. Η τάση του DΙΥ άργησε να υιοθετηθεί στην Ελλάδα, τώρα όμως ήρθε για να μείνει, μάλιστα εξ ανάγκης.
 ~* «Τέλος το νεοπλουτίστικο και το χλιδάτο»
 * Στο κατάστημα «oikos sari» ένα κυλιόμενο τραπέζι- παλέτα σε έντονα χρώματα μου τράβηξε την προσοχή. Οι γύψινες ροζέτες που παλιότερα τοποθετούνταν στο ταβάνι έχουν μετατραπεί σε διακοσμητικά τοίχου. Άχρηστα μέχρι πρότινος ρολά από χαρτόνι, φτιάχνουν ένα εντυπωσιακό παραβάν. Το design έχει εδώ και χρόνια ανακαλύψει τη γοητεία των παλιών αντικειμένων σε νέες χρήσεις. Να, που την ανακαλύπτει και η Καλαμάτα.
 * Η Βίλλυ Σαρρή, ιδιοκτήτρια του καταστήματος, μου λέει πως η ίδια φτιάχνει αρκετά από τα αντικείμενα στο χώρο της. Η πρώτη επαφή της με την ανακύκλωση ήταν στην προπέρσινη σχετική εκδήλωση του Δήμου στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Αμέσως την κέρδισε.
 * «Πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, γενικά πιάνουν τα χέρια μου, οπότε μπήκα στο τριπάκι της ανακύκλωσης, των επίπλων και στις κατασκευές αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά», σημειώνει. «Είδα ότι έχει πολύ ενδιαφέρον, ενθουσιάστηκα. Μου άρεσε πάρα πολύ. Άρχισα να εκτιμώ πράγματα που μέχρι τότε τα πετούσαμε».
 * «Μέσα από την ανακύκλωση, άρχισα να παρατηρώ περισσότερο τα αντικείμενα και τα υλικά γύρω μου. Κατάλαβα ότι έδινα αξία σε πράγματα, που μπορεί πριν να τα προσπερνούσα. Για παράδειγμα, παλαιότερα, την παλέτα μπορεί να την έβλεπα στα σκουπίδια και ούτε καν να σκεφτόμουν τις εναλλακτικές χρήσεις της. Έγινε όμως ένα πολύ ξεχωριστό τραπέζι».
 ~* Ευαισθησία και καλλιτεχνική διάθεση πρέπει να συνδυάζονται για την ιδιοκατασκευή, λέει η κα Σαρρή.
 * «Επίσης, μια διάθεση να περάσεις το μήνυμα ότι “τέλος το νεοπλουτίστικο και το χλιδάτο”. Να εκτιμάς τα πράγματα κάπως αλλιώς και όχι μόνο με το χρήμα. Γι’ αυτό προσπαθώ και στο μαγαζί να φέρνω τέτοια κομμάτια, να δίνω την ευκαιρία στο κοινό να τα δει και να τα εκτιμήσει με άλλο μάτι».
 ~* Η ίδια παρατηρεί πως η ανταπόκριση του κόσμου σταδιακά αυξάνει.
 * «Στο εξωτερικό το κίνημα αυτό έχει ξεκινήσει από παλιά. Στην Ελλάδα έχει έρθει τα τελευταία χρόνια. Θέλει δουλειά. Τώρα πιστεύω όμως –και λόγω της οικονομικής κατάστασης- ο κόσμος θα αρχίσει να εκτιμά τα παλιά του είδη και τις δυνατότητες της ανακύκλωσης. Μακάρι ο κόσμος, ειδικά τώρα, να αρχίσει να ασχολείται με τη χειροτεχνία. Εκτός από την ικανοποίηση που σου δίνει ως αποτέλεσμα, είναι και ψυχοθεραπεία», λέει η Βίλλη Σαρρή.
 ~* Οικονομία και ψυχοθεραπεία… δια χειρός
 * Θεραπευτικό είναι όμως και το πλέξιμο, μου λέει η Πηνελόπη Μανούσου, του επώνυμου καταστήματος με είδη πλεξίματος, που βλέπει νέους ανθρώπους να δίνουν και πάλι ζωή σε μια δεξιότητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια ξεχασμένη.
 * «Υπάρχει μεγάλη στροφή προς το πλέξιμο», σημειώνει. «Τώρα, ναι, έχει επιστρέψει ο κόσμος. Και νέα κορίτσια, αυτό μου κάνει εντύπωση. Φοιτήτριες έρχονται και ζητάνε τις συμβουλές μας, μαθαίνουν να πλέκουν. Προκειμένου να γυρίζουν στις καφετέριες –που δεν υπάρχουν και χρήματα πια για αυτή τη συνήθεια- αγοράζουν μαλλί και φτιάχνουν κασκόλ, εσάρπες, σιγά σιγά πιο περίπλοκα πλεκτά».
 * «Κάποια εποχή είχε υπάρξει κάμψη. Είχε σταματήσει ο κόσμος να πλέκει. Χαλούσαμε περισσότερα από εκείνα που βγάζαμε και πληρώναμε για τα έτοιμα. Ο κόσμος τώρα, νομίζω, θα βάλει μυαλό. Βλέπουμε πολλά νέα παιδιά να μαθαίνουν πλέξιμο. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ούτε οι μεγάλες έπλεκαν. Έρχονται και μου λένε: Έχω να πλέξω πάνω από 20 χρόνια. Και τώρα αρχίζουν πάλι από την αρχή».
 * «Δεν είναι μόνο ότι κάνουν οικονομία», λέει η κυρία Μανούσου, «δεν είναι μόνο ότι φτιάχνουν κάτι χρηστικό και όμορφο με τα χέρια τους και το χαίρονται, αλλά είναι και μια ψυχολογική καταφυγή. Είναι ψυχοθεραπεία. Μάλιστα, διάβαζα πρόσφατα ότι στο πλέξιμο με τις βελόνες, αυτό το τικ τικ που κάνουν είναι αγχολυτικό. Το πλέξιμο κάνει καλό ακόμα και στην καρδιά. Βοηθάει τον εγκέφαλο, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της άνοιας. Δουλεύει ο εγκέφαλος, εξακολουθούν να μαθαίνουν κάτι, ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα, το πλέξιμο θέλει και σκέψη. Από την άλλη, ηρεμείς με το πλέξιμο, είναι μια διέξοδος για τις σύγχρονες αγωνίες».
 * Σε ένα από τα παλαιότερα καταστήματα με ραπτομηχανές, ο ιδιοκτήτης μού λέει πως πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον. Φευ, οι χαμηλές τιμές σε μηχανήματα αμφιβόλου ποιότητας έχουν στρέψει τις περισσότερες Μεσσήνιες στα πολυκαταστήματα.
 * «Κάποτε η ραπτομηχανή ήταν μέρος της προίκας», παρατηρεί. «Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε ξαναγίνει περιουσία αξίας. Οι νεαρές, πάντως, δείχνουν διάθεση να κατασκευάσουν και να μεταποιήσουν μόνες τα ρούχα τους».
 ~** «Ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον πόσο σημαντικό είναι να είσαι αυτάρκης»
 * Από τους πρώτους… διδάξαντες στις ιδιοκατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, η ομάδα Kalamatafreespace, μέσω του project Re-Think προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους Μεσσήνιους στην αυτοδιαχείριση και στην αυτάρκεια.
 * «Πρόκειται πράγματι για τάση, η οποία όμως δεν είναι καινούρια», λέει εκ μέρους της ομάδας η Μυρτώ Φοίφα. «Το όλο ρεύμα του Do It Yourself, των ιδιοκατασκευών, υπάρχει ήδη από τις δεκαετίες του ’60-’70. Μέσα από την πανκ φιλοσοφία διαδόθηκε ακόμα περισσότερο το ρεύμα. Μετά, με τις υπεραξίες, με τη διαφήμιση έγινε και μόδα. Συναντάμε εταιρείες, ακόμη και πολυεθνικές, που εκμεταλλεύονται την τάση. Την υποστηρίζουν, αλλά πάλι για καταναλωτικούς λόγους».
 * «Περισσότερο από ποτέ, σήμερα ο κόσμος έχει αρχίσει να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια του, με υλικά που βρίσκει στο δρόμο ή φθηνά υλικά», προσθέτει. «Οι ιδιοκατασκευές εκτός από τάση έχουν γίνει ανάγκη. Η οικονομική κρίση μάς έχει χτυπήσει όλους και έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ότι μια οικονομία που βασιζόταν μέχρι τώρα στην κατανάλωση, δεν οδηγεί πουθενά. Κατέληξε σε αδιέξοδο. Ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον ότι είναι ανάγκη να έχει κάποια αυτάρκεια στην καθημερινότητά του. Εξαρτάται βέβαια από το πόσο συνειδητοποιημένος είναι ο καθένας».
 * «Η προσπάθεια να δημιουργήσει με ανακυκλώσιμα υλικά ή με επαναχρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες, όχι μόνο τον βοηθάει οικονομικά, αλλά πιστεύω ότι αν δώσει λίγο έμφαση στη διαδικασία, επενεργεί θετικά και στο μυαλό και στη φαντασία και στη δημιουργικότητά του. Επίσης, στη σχέση του με τους άλλους. Απαιτεί συνεργατικότητα η ιδιοκατασκευή. Χρειάζεσαι βοήθεια για ένα μεγάλο αντικείμενο ή ακόμη και για μάθεις να φτιάχνεις κάτι μικρότερο. Αναγκαστικά θα ζητήσεις βοήθεια. Οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά».

** "Μπορεί να προσφέρει στον τόπο το Τμήμα Λογοθεραπείας"

 * Σημειώνει τη μεγαλύτερη ζήτηση από τα τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας. Φέτος, η βάση του ήταν 13.624 μόρια, ενώ ο πρώτος από τους εισακτέους του είχε βαθμολογία 16.251 (17.35). Πρόκειται για το Τμήμα Λογοθεραπείας, που ιδρύθηκε το 2009 και παρέχει εκπαίδευση σε θέματα παθολογίας λόγου, ομιλίας και φωνής. Για τις δυνατότητες, τις προοπτικές, αλλά και τα προβλήματά του, μιλήσαμε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Δημήτρη Πετρόπουλο.
 ~* Το επιλέγουν οι σπουδαστές
 * «Χαρακτηριστικό του Τμήματος είναι ότι, για το σύνολο των σπουδαστών μας, αποτέλεσε μία από τις πρώτες τους προτιμήσεις. Αν όχι πρώτη επιλογή, ήταν δεύτερη ή τρίτη. Ήθελαν να σπουδάσουν το αντικείμενο και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το 90% παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία, θέλει να μάθει και να εξασκήσει το επάγγελμα» λέει ο κ. Πετρόπουλος. «Σε αυτό, παίζει ρόλο το ότι για τους αποφοίτους υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης, αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει η αίσθηση ότι εύκολα κάποιος μπορεί να εργασθεί στον κλάδο. Φαίνεται να υπάρχει επαγγελματική απορρόφηση, περισσότερο βέβαια στον ιδιωτικό τομέα. Δημόσια νοσοκομεία και φορείς δεν έχουν στελεχωθεί με αντίστοιχες ειδικότητες. Προφανώς, κάποια στιγμή αυτό θα γίνει, αν ξεκινήσουν πάλι οι προσλήψεις, οπότε ένα μέρος των αποφοίτων μας θα απορροφηθεί και εκεί».
 ~* Συνεργασία με Δημοτικά
 * Στο τρίτο έτος, οι σπουδαστές ξεκινούν τις κλινικές ασκήσεις, δηλαδή πρακτικά μαθήματα. «Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με πέντε Δημοτικά της Καλαμάτας. Είκοσι σπουδαστές πηγαίνουν σε εβδομαδιαία βάση στα σχολεία, όπου με την παρουσία του καθηγητή τους, λογοθεραπευτή, κάνουν συνεδρίες με παιδάκια που παρουσιάζουν δυσκολίες. Άρα το Τμήμα Λογοθεραπείας έρχεται σε επαφή με ένα ζωτικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας και αυτό πιστεύω είναι πολύ σημαντικό. Στη συνέχεια θα πάμε και στο νοσοκομείο, οι σπουδαστές μας θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ομιλίας από άλλες παθήσεις, όπως εγκεφαλικό ή κάποια εγχείρηση, θα πάμε στο γηροκομείο κ.λπ. Με την κλινική ΩΡΛ έχουμε ήδη συνεργασία στο Νοσοκομείο».
 ~* Κλινική στο ΤΕΙ
 * Ωστόσο, στο ΤΕΙ, ενώ υπάρχουν οι υποδομές για να λειτουργήσει η κλινική Λογοθεραπείας, στο πλαίσιο μαθήματος - άσκησης των σπουδαστών, αυτό είναι αδύνατον, καθώς παραμένει χωρίς προσωπικό. «Υπάρχουν οι χώροι, όπου θα μπορούσαν να γίνονται συνεδρίες, η κλινική είναι υψηλών προδιαγραφών, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό» επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος. «Να υπογραμμίσω ότι το ΤΕΙ Ηπείρου, με αντίστοιχο Τμήμα, δε διαθέτει κλινική. Το ΤΕΙ Πάτρας έχει, αλλά η δική μας είναι ακόμη καλύτερη από άποψη υποδομών, διαρρύθμισης χώρου κ.λπ. Οι υπηρεσίες που θα παρέχει η κλινική μας, όταν λειτουργήσει, θα είναι δωρεάν. Μετά από ραντεβού, οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορεί να έρθει να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή να κάνει θεραπεία».
 ~* Πρόβλημα στελέχωσης
 * Η έλλειψη προσωπικού δεν περιορίζεται στην κλινική, αλλά σε ολόκληρο το Τμήμα. «Δεν έχει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με 21 επιστημονικούς συνεργάτες. Όταν ξεκινήσαμε, το υπουργείο μάς είχε δώσει 3 θέσεις μόνιμου προσωπικού, είχαμε καθορίσει το προφίλ και το γνωστικό αντικείμενο, αλλά στη συνέχεια αυτές “πάγωσαν”. Δεν είναι ευθύνη του ΤΕΙ που δεν έχει γίνει στελέχωση, αλλά του υπουργείου. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να δοθούν οι θέσεις και να υπάρξει στελέχωση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι διδάσκοντες είναι χαμηλής ποιότητας. Από τους 21 συνεργάτες, οι 4 έχουν διδακτορικό και εξασκούν το επάγγελμα, ενώ οι 10 έχουν μεταπτυχιακό και επίσης εξασκούν το επάγγελμα στο αντικείμενο που διδάσκουν, είναι αξιόλογοι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αγάπη. Το Τμήμα έχει αγκαλιαστεί και από την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας. Θεωρούμε δε, ότι έχει να προσφέρει στον τόπο μας και γενικότερα στη χώρα».

**Πρωτοβουλίες για τα τυφλά οικόπεδα ζήτησε το "Δίκτυο"


 * Παρέμβαση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα τυφλά οικόπεδα σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την περασμένη Τρίτη, από το δημοτικό σύμβουλο Σπ. Μωρακέα.
 * Όπως υποστήριξε, με το νέο νόμο «περί βιοποικιλότητας» δίνεται λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να ενεργήσουν οι Δήμοι. Έτσι, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος.
 * Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας υποστήριξε ότι δε γνωρίζει σε όλη του την έκταση το θέμα, αλλά σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει σχετική σύσκεψη στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και κάλεσε να παραβρεθεί σε αυτή και το δημοτικό σύμβουλο.
 * Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πολυσυζητημένο νομοθέτημα «περί βιοποικιλότητας» θα δουν το «φως» τους και τα... «τυφλά» οικόπεδα στα οποία, από τις αρχές του 2010, δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών.
 * Πρόκειται για εντός σχεδίου ακίνητα, τα οποία έχουν προκύψει από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων και δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο. Υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, που είναι διάσπαρτες σε οικισμούς σε όλη τη χώρα και αφορούν χωριά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
 * Με την υπ’ αριθμόν 1828 απόφαση του ΣτΕ, που είχε εκδοθεί στα μέσα του 2008 και έμεινε σχεδόν δύο χρόνια στα συρτάρια του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, κρίθηκαν ανίσχυρες οι διατάξεις του διατάγματος 181 του 1985 με τις οποίες τα «τυφλά» οικόπεδα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο, πλατεία, πεζόδρομο κ.λπ.) και να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
 * Οι ιδιοκτήτες όφειλαν να παραχωρήσουν στο Δήμο, δωρεάν και με συμβολαιογραφική πράξη, λωρίδα πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων που θα εξασφαλίζει τη σύνδεσή του με κοινόχρηστο χώρο, όπως επιβάλλει η πολεοδομική νομοθεσία για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Υπήρχαν και τα «παραθυράκια» που επέτρεπαν τη μείωση του πλάτους της λωρίδας ως τα δύο μέτρα.
 * Με το άρθρο 35 του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα, προβλέπονται τα εξής: «Με ευθύνη των Περιφερειών, των Δήμων ή και κάθε ατόμου που έχει έννομο συμφέρον, προωθείται η κύρωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων σε εντός σχεδίου περιοχές. Η καταγραφή γίνεται με τοπογραφικό διάγραμμα ή και με ορθοφωτοχάρτη κατάλληλης κλίμακας, που πλέον υπάρχει για όλη τη χώρα, μέσω του κτηματολογίου. Η ρύθμιση αφορά όλους τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, είτε είναι οριοθετημένοι με το διάταγμα του 1985 είτε είναι υφιστάμενοι προ του 1923 και δεν έχουν οριοθετηθεί. Στην τελευταία περίπτωση η αποτύπωση αφορά το συνεκτικό τμήμα του οικισμού».
 * Στο δίκτυο κοινόχρηστων χώρων, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, περιλαμβάνονται και «εδαφικά τμήματα ακινήτων που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με πράξεις παραχώρησης που έχουν μεταγραφεί αλλά δεν έχουν διαμορφωθεί ως κοινόχρηστοι χώροι του οικισμού».
 * Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαδικασία παραχώρησης στο Δήμο να έχει ολοκληρωθεί ως τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τους ενδιαφερομένους που δεν έχουν προλάβει να διεκπεραιώσουν τη συμβολαιογραφική πράξη και τις άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

** Κατανάλωση ενέργειας


Κανόνες «καλής συμπεριφοράς» για μείωση του κόστους
 * Είναι κανόνες «καλής συμπεριφοράς», απλοί κι ευκολονόητοι, που μπορεί να μη μας απαλλάξουν εντελώς από το βραχνά της ανάγκης μας σε ενέργεια, αλλά η εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης και, κατ’ επέκταση, εξοικονόμηση χρημάτων.
 * Τους κανόνες αυτούς «αποκαλύπτει» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άγις Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως κοινή συνισταμένη όλων όσοι καταναλώνουν ενέργεια θα πρέπει να είναι: «όσο λιγότερο τη χρειαζόμαστε, τόσο φθηνότερα θα μας κοστίζει!».
* Μάλιστα, όπως λέει, λόγω του ήπιου κλίματος στη χώρα μας, οι Έλληνες μπορούν να χρειάζονται την ενέργεια λιγότερο, είτε ακολουθώντας τους κανόνες αυτούς «καλής συμπεριφοράς» είτε απλά αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια.
* Μαγική «συνταγή», πάντως, δεν υπάρχει, αφού, όπως μας είπε ο καθηγητής, «δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου δαπανούν κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά σε έρευνα, για τη μείωση της κατανάλωσης, μόλις κατά 1%».
* Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, για να πετύχει κάποιος εξοικονόμηση ενέργειας, το βασικό ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να το πετύχει απλά και μόνο με μια νέα διαφορετική νοοτροπία.
* Ο καθολικός αερισμός του σπιτιού είναι μια πρακτική που ακολουθείται στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και δικαίως γίνεται, αφού για λόγους υγιεινής οφείλουμε όλοι να την ακολουθούμε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο αερισμός του σπιτιού θα πρέπει να γίνεται μία φορά ημερησίως και αυτόματα- δηλαδή, θα πρέπει ν’ ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας διάπλατα για 20 λεπτά κάθε ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανανέωση του αέρα, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία, δεν απαιτείται επαναθέρμανση του χώρου.
* Σε δεύτερο στάδιο, το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης που έχει και να γνωρίζει ότι είναι λάθος μεγάλο ν’ ανοιγοκλείνει τους διακόπτες. «Το σπίτι δεν το αφήνουμε ποτέ να κρυώσει εντελώς», μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ακόμα κι όταν φεύγουμε από την οικία μας, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία εντός στους 16 βαθμούς, έτσι ώστε μετά, όταν επιστρέψουμε και την ανεβάσουμε στους 22 βαθμούς, να μην χρειαστεί να «κάψει» πολύ ο λέβητας για να ζεστάνει.
* «Με αυτούς τους τρόπους, γλυτώνουμε λεφτά πραγματικά», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, αν ακολουθήσουν τους κανόνες “καλής συμπεριφοράς”, θα πειστούν για την αποτελεσματικότητά τους».
* Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα σπίτια που «κοιτούν» προς Νότο, στη διάρκεια της ημέρας πρέπει να τα αφήνουμε να λιάζονται, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ως και 20% των αναγκών μας σε ενέργεια για θέρμανση. Το βράδυ δε, ο ίδιος συνιστά να κλείνουμε πόρτες και παντζούρια, ώστε να «μπαίνει» όσο το δυνατό λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι.
* Επίσης, ο καθηγητής του ΑΠΘ συνιστά στα νοικοκυριά να κάνουν συντήρηση του καυστήρα τους κάθε χρόνο- απαραίτητα- και ταυτόχρονα να μη «βάζουν χέρι» από μόνοι τους στις ρυθμίσεις του συστήματος. Ένας καυστήρας που δεν έχει συντηρηθεί καίει έως και 15% περισσότερο και χωρίς τις ίδιες αποδόσεις. Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλά νοικοκυριά είναι να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία εξόδου του νερού από το λέβητα, κάτι που αναγκάζει το σύστημα να ζορίζεται για να δώσει αποδόσεις, που τελικά καταγράφονται μικρότερες.
* Αυτοί είναι οι κανόνες «καλής συμπεριφοράς», που δε μας κοστίζουν τίποτα κι αντιθέτως βοηθούν σημαντικά την «τσέπη» μας.
* Για εξοικονόμηση ενέργειας με μικρό κόστος, ο κ. Παπαδόπουλος παρέπεμψε σε ηλιακούς συλλέκτες, η χρήση των οποίων μπορεί να περιορίσει έως και 80% τις ανάγκες μας σε ζεστό νερό και την αλλαγή κουφωμάτων.
* Σύμφωνα δε με τον ίδιο, τοποθετώντας θερμοστατικούς διακόπτες, μπορεί κάποιος να επιτύχει μέχρι και 100.000 kw εξοικονόμηση, ανάλογα με τον αριθμό φυσικά που θα τοποθετήσει.
* Πάντως, από προσωπική του εμπειρία, ο κ. Παπαδόπουλος μας τόνισε ότι η καλύτερη επιλογή, ώστε ο καταναλωτής να «ρίξει» στο μισό τις ενεργειακές του ανάγκες είναι μια καλή θερμομόνωση.
* Η αλήθεια είναι, όπως μας είπε, ότι την πρώτη φορά ένα καλά θερμομονωμένο σπίτι αργεί πολύ για να ζεσταθεί, αλλά στη συνέχεια θα κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία εντός του διαμερίσματος για περισσότερο χρονικό διάστημα. «Ζω σ’ ένα σπίτι που έχει τα ίδια τετραγωνικά μ’ αυτό των γονιών μου, αλλά το δικό μου καίει διπλάσια, γιατί δεν έχει καλή θερμομόνωση», μας εξήγησε.-
ΑΠΕ-ΜΠΕ

** Φαρμακευτικός Σύλλογος


Αναστολή χορήγησης φαρμάκων για Ταμεία
 * Να αναστείλει τη χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους Ταμείων που οφείλουν χρήματα, αποφάσισε - μεταξύ άλλων - στην προχθεσινή έκτακτη γενική του συνέλευση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:
•Επιβεβαιώθηκε ομόφωνα χωρίς καμία αντίρρηση η απόφαση της 16ης-3ου-2011 για αναστολή χορήγησης φαρμάκων στο Λιμενικό. «Είμαστε απλήρωτοι από τον 9ο του 2009 και σε κάποιους έχουν έρθει εντάλματα κάποιων μηνών του 2010, χωρίς όμως χρήματα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
•Αναστολή χορήγησης από 1-11-2011 σε ΟΤΕ, ΤΥΔΕ.
•Να ξεκινήσει από το Δ.Σ. διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής για ταμεία που χρωστούν, με πρώτο ταμείο αυτό της ΔΕΗ.
•Να μην αλλάξει ο αριθμός των φαρμακειών υπηρεσίας στην Καλαμάτα.
~ (Ταμεία, στα οποία ο Σύλλογος βρίσκεται σε διαδικασία αναστολής χορήγησης, είναι: ΤΣΑΥ, ΔΕΗ, ΤΑΣ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ, ΤΥΔΕ, ΟΤΕ, ΠΕΖΙΚΟ).
 ~* Χειμερινό ωράριο Φαρμακείων στη Μεσσηνία :
* Εν τω μεταξύ, από την 1η Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων θα έχει ως εξής:
~ Δευτέρα: 8.00 - 14.00
~ Τρίτη: 8.00 - 14.00 και 17.00 - 20.30
~ Τετάρτη: 8.00 - 14.00
~ Πέμπτη: 8.00 - 14.00 και 17.00 - 20.30
~ Παρασκευή: 8.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00.

** Για ένα 4μηνο ζητά ο Παν. Νίκας


Παράταση στη λειτουργία του στρατοπέδου
 * Επιστολή προς το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα απέστειλαν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του μόνιμου προσωπικού του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις από την κατάργηση της μονάδας του ΚΕΔΒ, αλλά και το αίτημα να υπάρξει παράταση στη μετακίνησή τους μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Με τη σειρά του ο κ. Νίκας έστειλε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Μπεγλίτη, την εξής επιστολή: «Αγαπητέ κύριε υπουργέ, είμαστε βέβαιοι πως κατανοείτε τις σοβαρές επιπτώσεις που δημιουργεί στην οικονομία και τη ζωή της πόλης η κατάργηση του ΚΕΔΒ (Στρατόπεδο “Παπαφλέσσα”).
 * Μια σοβαρή κοινωνική παράμετρος είναι η μετάθεση των μονίμων στελεχών του ΚΕΔΒ, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές τους και, κυρίως, στα παιδιά τους.
* Θεωρούμε ότι η παράταση της παραμονής τους για ένα τετράμηνο, όπως ζητούν, θα ήταν πράξη κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης.
* Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε πως ο αγώνας μας θα είναι συνεχής, για να ξαναλειτουργήσει το στρατόπεδό μας, που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης και της περιοχής μας».

** Δήμος Καλαμάτας


Γνωμοδοτικές Επιτροπές στα ΚΑΠΗ
 * Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε τον ορισμό Γνωμοδοτικών Επιτροπών, που αποτελούνται κυρίως από μέλη των δύο ΚΑΠΗ, με έργο την καλύτερη λειτουργία τους.
~* Η σύνθεση είναι η εξής:
* Α’ ΚΑΠΗ: Πρόεδρος: Κουδούνης Αργύρης, Μέλη: Καντζά Αντωνία (Κοινωνική Λειτουργός), Κουτίβας Γεώργιος, Κωστέας Βασίλειος, Κριτσέπη Κωνσταντίνα
* Β΄ ΚΑΠΗ: Πρόεδρος: Μιχαλόπουλος Σωτήριος, Μέλη: Παπαδοπούλου Όλγα (Κοινωνική Λειτουργός), Λουκάς Θεόφιλος, Ξυγκώρος Κωνσταντίνος, Λαδάς Αντώνης
* Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση ψήφισε το ποσό των 3.000 ευρώ για την οικονομική υποστήριξη των ΚΕΘΕΑ.

**Κυπαρισσία


Κατάθεση στεφάνων, τιμή στη μνήμη της Ελένης Ιωαννίδη!
 * Με μια σεμνή τελετή τίμησαν χθες στις 12 το μεσημέρι το Σύμβολο της Ελληνίδας Μάνας του έπους του 1940, Ελένη Ιωαννίδη, στο άγαλμά της επί της Οδού Αθ. Ιωαννίδη («Κόντρα»).
* Η Ελένη Ιωαννίδη, στις 2 Φεβρουαρίου 1941, έστειλε γράμμα στον πρωθυπουργό Αλ. Κορυζή, με το οποίο του έλεγε πως έχασε το γιο της Ευάγγελο στην Κλεισούρα και ότι παρήγγειλε στους τέσσερις γιους της που υπηρετούσαν την πατρίδα να εκδικηθούν για το θάνατο του αδελφού τους, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό πως έχει άλλους τέσσερις γιους, παρακαλώντας τον να κληθούν ονομαστικά σε κάθε περίπτωση ανάγκης της πατρίδας ή, αν χαθεί και άλλος γιος της, για να εκδικηθούν τον εχθρό.
 * Μπροστά στο άγαλμά της εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σαμπαζιώτη, από τη μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μαρίνα Γεωργιοπούλου και τρισέγγονά της. Ιδιαίτερα συγκινημένοι ήταν οι συγγενείς της Ελένης Ιωαννίδη, ο εγγονός της, γνωστός δικηγόρος Παύλος Ιωαννίδης με τη σύζυγό του Μίκα, η εγγονή της Ελένη Ιωαννίδη, δισέγγονα και τρισέγγονά της.

** Εορταστική εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου

* Εξαιρετική ήταν η εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε χθες από το Δήμο Καλαμάτας και ειδικότερα την κοινωφελή επιχείρηση «Φάρις» στο Πνευματικό Κέντρο.
* Για το νόημα της ημέρας μίλησε η διοικητική υπάλληλος Ευαγγελία Μαμαλούκου. Η φιλόλογος Αντωνία Παυλάκου αναφέρθηκε στη λογοτεχνία στο έπος του 1940 και στο μουσικό αναλόγιο που ακολούθησε εξαιρετική ήταν η μουσική του καθηγητή του Ωδείου και συνθέτη Στάθη Γυφτάκη, με θέμα την ελεγεία του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».
 * Χαιρετίζοντας ο δήμαρχος Παν. Νίκας την εκδήλωση και αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τι έχει μείνει από το πνεύμα του ’40; Οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας ξεκίνησαν για το Μέτωπο φτωχοί, πολλοί αγράμματοι, αποφασισμένοι όμως και με υπερηφάνεια. Πολλοί από αυτούς σκόρπισαν τα κόκαλά τους στα μέτωπα του πολέμου. Όσοι επέζησαν ήρθαν περπατώντας πάλι πίσω, ρακένδυτοι και πεινασμένοι. Στελέχωσαν τις ομάδες της εθνικής αντίστασης, πολέμησαν με περισσή ανιδιοτέλεια. Αυτό ήταν το πνεύμα του ’40.
* Τι έχει μείνει από αυτό σήμερα; Τι κάναμε εμείς ως γενιές 30, 40 χρόνια πριν; Πού είναι αυτή η υπερηφάνεια, η αναγνώριση όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου; Τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ;
* Πρέπει να γυρίσουμε σε αυτή την υπερηφάνεια, σε αυτές τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν οι δικοί μας άνθρωποι. Υπερήφανοι και αποφασισμένοι για να ξαναφέρουμε την Ελλάδα ψηλά».
* Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις της 71ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 ξεκινούν από νωρίς το πρωί. Στις 8.00 θα γίνει έπαρση σημαίας στο χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, κατά την οποία θα αποδοθούν τιμές από διμοιρία της 120 ΠΕΑ με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου. Στις 10.15 έχει προγραμματιστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος και ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον Παν. Ανδριανόπουλο, εκπαιδευτικό στο 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας.
* Στις 11.00 θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση προ του ηρώου των πεσόντων και στις 11.15 θα ξεκινήσει η παρέλαση προ των επισήμων. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα είναι ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατριβάνος.

** Πριν 94 χρόνια

- ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ υπό των αστυνομικών οργάνων χθες ο Ευστράτιος Μάλαμας εκ Γιαννίτσης, διότι μεταφέρων ξύλα δεν επήκουσεν εις την πρόσκλησιν του χωροφύλακος Αντ. Μακρυδάκη και εις παρατήρησίν του τον εκτύπησεν δια γρόνθου εις το πρόσωπον.
 - ΤΟ Υπουργείον του Επισιτισμού δια χθεσινού τηλεγραφήματός του εγνώρισεν εις την Νομαρχίαν, ότι απεφασίσθη υπ’ αυτού η αποστολή ορύζης, δι’ ασθενείς και μόνον εν τη περιπτώσει ήθελε ζητηθή αποστολή τοιαύτης κατόπιν γνωμοδοτήσεως των Ιατρών και του Αστϊάτρου εις περίπτωσιν καθ’ ην ενέσκηπτον ασθένειαι.
 - ΤΟ Υπουργείον του Επισιτισμού ειδοποίησε χθες τηλεγραφικώς την ενταύθα Νομαρχίαν, ότι ενέκρινε την αποφασισθείσαν διανομήν του νταρί εις τους κτηνοτρόφους προς διατροφήν κτηνών γενησομένην προς 1 δραχ. κατ’ οκάν τη επιβλέψει της ενταύθα επιτροπής τροφίμων.
 - ΑΠ’ αύριον πρωίαν θα χορηγηθή έλαιον με τα δελτία δύο οκάδας κατ’ άτομον προς 2,80 κατ’ οκάν ο Γ. Κάστανος εν τη οδώ Μεσσήνης, καθώς και ο Αν. Πλεμμένος εν τη ιδία οδώ. Και ούτω τα πρατήρια γίνονται τέσσαρα.
 - ΟΜΑΣ γεωργοκτηματιών της κοινότητος Μπούγα εζήτησε παρά του Νομογεωπόνου τα σχετικά της ιδρύσεως εκείσε Γεωργικού πιστωτικού συνεταιρισμού απεριορίστου ευθύνης.

**

 
 **** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΑΣ .... ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-

 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-

 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-

 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-

 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html  , Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-

~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα 2011 : 7/10/2011 .-

 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :, Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2011 .-

 ~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , , Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.- .

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου 2011 .-

~** http://www.atlantide.gr/  , ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ -=Σύμβουλοι Αναπτυξης Ατομικών Επιχειρήσεων

http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .-

 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html  , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή και ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/15-10-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα Σάββατο 15-10-2011 Παραδείσια .-γ

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/15-16-2011.html  , Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/17-10-2011.html  , Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 , Δεύτερα 17-10-2011 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/18-0-2011.html  , Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 , Τρίτη 18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-19-2011.html  , Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 , Tετάρτη , 19 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/20-2011.html  , Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 , Πέμπτη , 20 Οκτωβρίου 2011 Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/21-2011.html  , Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 21 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/22-23-2011.html#!/2011/10/22-23-2011.html  , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης22και 23 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/23-2011.html  , Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 Ενημέρωση και πολλά ενδιαφέροντα .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/24-2011.html  , Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 Πολλά και διάφορα ...για πολλούς και για λίγους .-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/t-25-201.html  , Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-26-2011.html  , Tετάρτη , 26 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/t-26-2011.html  , ΣΤΟ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ - ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ! Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/27-2011.html  ,. Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση , Το αγιάζι του σήμερα 27/10/2011 ,.-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/28-2011.html , Παρασκευή 28η Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση ., 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 !!!.-
*
*

** 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

** H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Συνάντηση Χίτλερ - Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00. "Φύρερ, προελαύνουμε.." ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσσολίνι.
* Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος.
* Ο πόλεμος αυτός ήταν το αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένοιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.
* Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.
* Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ανεξάρτητα των όσων έχουν γραφεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα, ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αιφνίδιος. Η επίδοση του τελεσιγράφου αναμενόταν ήδη από ημέρα σε ημέρα, η δε ημερομηνία αυτή της επίδοσης θεωρούνταν η πλέον πιθανή δεδομένου ότι αποτελούσε εθνική επέτειο του φασισμού στην Ιταλία από το 1925. Αλλά και από ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών που είχε αναπτυχθεί τότε, σε συνδυασμό με διάφορα γεγονότα όπως αναφέρονται παρακάτω, οδηγούσαν με απόλυτη ακρίβεια την επερχόμενη πολεμική σύγκρουση κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε τουλάχιστον έτοιμη να την αντιμετωπίσει. -


 ~* Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.
* Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου