ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στο αγιάζι της καθημεριονότητας στην ενημέρωσή μας

Στο  αγιάζι της  καθημεριονότητας στην ενημέρωσή μας  : Παρασκευή  9  Μαρτίου  2012 , 

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ  ΣΕΙΣΜΟΙ
http://www.seismoi.gr/  = Σεισμοί τώρα !!
Η Σεισμική  δραστηριότητα για σήμερα στην Ελλάδα :
Το  μεγαλύτερο  σφαλμα , είναι το ψέμα !
Οτι  είναι  δεδομένο , είναι και χαμένο !

***Βενιζέλος: Έχουν ρυθμιστεί συνολικά 750.000 δάνεια ιδιωτών
Ρύθμιση 750.000 δανείων ιδιωτών έχουν κάνει μέχρι τώρα οι τράπεζες σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλο σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ για ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων.
 * Για το ζήτημα των δανείων είπε ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δανεισθεί από το Ταμείο Παρακρατικών έχουν πλέον μειωμένη παρακράτηση. Όσο για τους υπόλοιπους δανειολήπτες ανέφερε ότι «όχι μόνο ασκούμε πίεση αλλά και συνεργαζόμαστε για έναν μηχανισμό που λειτουργεί σε συνέργεια με την ΕΕΤ σε εβδομαδιαία βάση». «Επίσης υπάρχουν δικαστικοί μηχανισμοί» ανέφερε, «ενώ και οι ίδιες οι τράπεζες κατά συντριπτική πλειοψηφία πρέπει να λαμβάνουν για τις αποφάσεις την έγκριση επιτρόπου του ελληνικού δημοσίου σε 2 ζητήματα: σχεδίων ανασυγκρότησης και παροχής ρευστότητας».
 * Ανέφερε ότι Μέχρι στιγμής έχουν ρυθμιστεί 750.000 δάνεια. Από αυτά: τα 400.000 είναι καταναλωτικά, τα 200.000 στεγαστικά και τα 100.000 επιχειρηματικά. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε με βάση την κατάσταση των νοικοκυριών και της αγοράς αλλά όχι με οριζόντια λύση γιατί θα δημιουργούσε πρόβλημα ευστάθειας στο τραπεζικό σύστημα «που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός».
 * Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει πρόβλημα υπάρχουν κρατικοί μηχανισμοί να το θέσει για να τον προστατέψουμε χωρίς δικαστήρια και έξοδα. Ανέφερε ότι η τράπεζα είναι περιουσιακό στοιχείο του έθνους και θέλουμε να αντλήσουμε πόρους που επενδύουμε και να τις στρέψουμε προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων.
 * Ερωτηθείς από τον κ. Τσίπρα αν υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες πολιτικές ή εκδοτικές πιέσεις για εξαίρεση τράπεζας από το PSΙ, έκανε λόγο για επιχειρηματικές αθλιότητες και ερώτησε εξ ονόματος τίνος ομιλεί. Άσκησε κριτική για δημαγωγικό συνδικαλισμό.
 * Για το PSI ανέφερε ότι με τα ασφαλιστικά ταμεία συντελέστηκε μία αθλιότητα. Εκανε λόγο για πολιτικές πιέσεις προκειμένου να αποφασίσουν να μην μετάσχουν. Τα ταμεία αυτά, πρόσθεσε, έχουν λάβει 152 δισ. ευρώ από τα ταμεία του κράτους και αναφέρθηκε σε οικονομικό και νομικό ζήτημα που πλέον προκύπτει.
 * Για τα ασφάλιστρα κινδύνου είπε ότι το ποσό που πιθανόν να ενεργοποιηθεί είναι 5 δισ. ευρώ, πολύ μικρό σε σχέση με τα συνολικά δεδομένα.

*** Lagarde: Το PSI θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του χρέους

* Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde χαιρέτισε τη "συνεργασία του ιδιωτικού τομέα" όπως αποτυπώθηκε στη μεγάλη συμμετοχή που καταγράφηκε στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους.  * "Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα μειώσει δραματικά τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του χρέους", σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Christine Lagarde.
 * Προσθέτει εξάλλου ότι "η στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί βασικό πυλώνα της συνεισφοράς από όλα τα μέρη για να επιστρέψει η οικονομία της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".

*** Πτώση 0,7% στο ΑΕΠ της Κύπρου το 2011

* Πτώση 0,7% κατέγραψε το ΑΕΠ της Κύπρου το 2011 έναντι αύξησης 1% το 2010 σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.  * Το τελευταίο τρίμηνο του έτους η κυπριακή οικονομία εμφάνισε συρρίκνωση 0,1% ενώ το τρίτο είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 0,8%.
 * Σημειώνεται πως το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και για το πρώτο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της Κύπρου θα θεωρείται πως βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση.
 * Οι αφίξεις τουριστών το περασμένο έτος αυξήθηκαν 10,1% ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 12,9% στα 1,749 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούν σχεδόν στο 12% του ΑΕΠ.

*** Sarkozy: To ελληνικό πρόβλημα λύθηκε

* Ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy δήλωσε ότι, το ελληνικό πρόβλημα έχει λυθεί, μετά την ισχυρή αποδοχή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές.
 * Όπως μεταδίδει το Reuters, o Sarkozy εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελληνική λύση στην κρίση, η οποία επιβάρυνε την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου για μήνες.
 * «Σήμερα το πρόβλημα λύθηκε. Γυρίζουμε σελίδα στην κρίση», σημείωσε.

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :

~** Ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου

~ "Θερμή" υποδοχή ετοιμάζουν στον Σαμαρά στην Καλαμάτα
 * Θερμή υποδοχή... «εντός έδρας» ετοιμάζονται να επιφυλάξουν μέλη αριστερών οργανώσεων και αναρχοαυτόνομοι στον κ. Αντώνη Σαμαρά, διαμαρτυρόμενοι για τη στήριξη που έδωσε η Ν.Δ. στο δεύτερο μνημόνιο.
* Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους παράγοντες της Αστυνομίας, για τις οποίες και ενημερώθηκαν στελέχη της Ν.Δ., υπάρχει προεργασία για να πυροδοτήσουν ένταση στην αυριανή επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Καλαμάτα.
* Ως γνωστόν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έρχεται στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας μαζί με τον υπουργό Υποδομών, Μ. Βορίδη, για να παραστούν στα εγκαίνια της γέφυρας στην περιφερειακή οδό της Καλαμάτας..
 * Με την επίσκεψή του αυτή, ο κ. Σαμαράς θα σημάνει ουσιαστικά και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ γίνεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του για συμβολικούς λόγους.
* Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, ομάδες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και μέλη αριστερών οργανώσεων φέρεται να προετοιμάζουν σκηνικό έντασης με αποδοκιμασίες κατά του προέδρου της Ν.Δ.
* Στην περιοχή το κλίμα ήδη είναι τεταμένο και οι τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους, ότι εάν γίνει το παραμικρό κατά του κ. Σαμαρά, θα υπάρξει σκληρή απάντηση. «Θα γίνει κόλαση, εάν σημειωθεί το παραμικρό» λένε χαρακτηριστικά και δηλώνουν αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν την επίσκεψη του πρόεδρου της Ν.Δ. και να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι φήμες.
* Είναι η πρώτη φορά, μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, που ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει περιοδεία, σε μια περίοδο στην οποία ήδη διαμορφώνεται κλίμα έντασης, εν όψει και των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, εναντίον όσων στήριξαν τη συμφωνία στη Βουλή

~**Απάντηση Μαγκριώτη σε Κουσελά

~* Στο πρώτο τρίμηνο του 2014 τελειώνει ο περιμετρικός της Καλαμάτας
 ~ Κομβική για την ολοκλήρωση του περιμετρικού της Καλαμάτας, που θα παραδοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, χαρακτηρίζει την κατασκευή της γέφυρας του Νέδοντα, όπου πλέον υπάρχει συντελεσμένη απαλλοτρίωση και εγκεκριμένη οριστική μελέτη, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ι. Μαγκριώτης, απαντώντας σε επιστολή που του έστειλε στις αρχές Μαρτίου ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κουσελάς. Στην επιστολή του, συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών του για το θέμα, ο Μεσσήνιος βουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί τους λόγους των καθυστερήσεων στην εκτέλεση του έργου στα τμήματα Παραδείσια-Τσακώνα και Τσακώνα –Καλαμάτα, καθώς και τα νέα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής τους.
~ Ζητούσε, επίσης, να πληροφορηθεί κατά πόσον το έργο του περιμετρικού της Καλαμάτας προχωρεί ομαλά και πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή του.
 ~* Τσακώνα - Καλαμάτα
~ Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγκριώτης απάντησε στο Μεσσήνιο βουλευτή ότι το τμήμα Τσακώνα- είσοδος Καλαμάτας ολοκληρώνεται φέτος το Μάιο, ενώ ο περιμετρικός θα παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.
~ Για το τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα και τον περιμετρικό της Καλαμάτας, ανέφερε ότι το τμήμα αυτό έχει μήκος 33 χλμ., εκ των οποίων τα τελευταία 11 χλμ. αποτελούν την περιμετρική οδό της πόλης.
~ Για το Τσακώνα - Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) εισόδου Καλαμάτας, μήκους 24 περίπου χλμ., προβλέπεται η κατασκευή αυτοκινητόδρομου με ταχύτητα μελέτης 110χλμ./ώρα, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, πλάτους 2,50 μέτρων και κεντρική νησίδα με στηθαία New Jersey, που με τις λωρίδες καθοδήγησης έχει πλάτος 4 μέτρων και συνολικό πλάτος διατομής 24,50 μέτρα.
~  Για το τμήμα Ανισόπεδος Κόμβος Εισόδου Καλαμάτας – τέλος περιμετρικού, μήκους 9 χλμ. περίπου, προβλέπεται η κατασκευή αστικής αρτηρίας με ταχύτητα μελέτης 90 χλμ./ώρα, με κεντρική νησίδα με κράσπεδο και συνολική διατομή πλάτους 21,20 μέτρων, με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και Λωρίδα Πολλαπλών Χρήσεων πλάτους 1,50 μέτρων.
~ Στο τμήμα αυτό, εκτελούνται εργασίες σε όλο το μήκος της χάραξης.
~ Στο τμήμα Τσακώνα - Α/Κ Εισόδου Καλαμάτας οι εργασίες υλοποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εκτιμάται ότι με την πρόοδό τους το τμήμα από την Τσακώνα μέχρι τον Κόμβο Εισόδου της Καλαμάτας (περιοχή του Νοσοκομείου Καλαμάτας) θα παραδοθεί σε κυκλοφορία φέτος το Μάιο.
 ~* Απαλλοτριώσεις
- Όσον αφορά στις απαλλοτριώσεις, ο υφυπουργός αναφέρει πως το Δεκέμβριο του 2011 παρακατατέθηκε το σύνολο των αποζημιώσεων για την περιμετρική οδό, ύψους 23 εκατ. ευρώ, όπως επιδικάστηκε από το Πρωτοδικείο. Το υπουργείο έχει κάνει προσφυγή στο Εφετείο κατά της πρωτόδικης απόφασης, που θα συζητηθεί στο τέλος Μαρτίου 2012. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του Εφετείου μπορεί να γίνει πληρωμή μέχρι το 60% του ποσού των 23 εκ. ευρώ. Απομένει μόνο η συντέλεση της συμπληρωματικής απαλλοτρίωσης σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες έχει εγκριθεί η προσφυγή στο άρθρο 7Α του Ν.2882/2001 (ταχεία διαδικασία Ολυμπιακών Έργων):
-Τμήματα των κλάδων του Ανισόπεδου Κόμβου Λεΐκων, του κλάδου Αγιάννας, του Ημικόμβου Νέδοντα και της απόληξης του Ανισόπεδου Κόμβου Δυτικής Εισόδου Καλαμάτας (κόμβος Καρέλια) στον οικισμό Ασπροχώματος. Για αυτές τις απαλλοτριώσεις εκκρεμεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που είναι ενιαία.
-Τμήμα της παραλλαγής Αντικαλάμου (αναμένεται άμεσα η κατάθεση της σχετικής αίτησης στο Εφετείο Καλαμάτας). Για την απαλλοτρίωση αυτή, έχει καταληφθεί με επίταξη άνω των 80% των ιδιοκτησιών.
 ~* Παραδείσια – Τσακώνα
~ Στο συγκεκριμένο τμήμα, όπως αναφέρει ο κ. Μαγκριώτης, μήκους 11 χλμ., προβλέπεται η κατασκευή αυτοκινητόδρομου με ταχύτητα μελέτης 90 χλμ./ώρα με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, χωρίς Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, με κεντρικό στηθαίο New Jersey, που με τις λωρίδες καθοδήγησης έχει πλάτος 2 μέτρων και ασφαλτοστρωμένο έρεισμα πλάτους 0,5 μέτρου εκατέρωθεν, δηλαδή με συνολικό πλάτος διατομής 17 μέτρα. Το τμήμα αυτό θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στον παραχωρησιούχο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010.
~ Ο υφυπουργός παραδέχεται την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί και αναφέρει πως βασική της αιτία είναι η μη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ τα προηγούμενα χρόνια και οι δαπάνες κατασκευής του, ύψους 125 εκ. ευρώ, βάρυναν τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
~ Όμως, συνεχίζει, μετά την πρόσφατη ένταξη στο ΕΣΠΑ (Αύγουστος 2011) και τη διασφάλιση 57 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζεται η έγκαιρη ολοκλήρωσή του και παράδοση στον παραχωρησιούχο μέχρι το Μάιο. Θα παραδοθεί τμηματικά, με προσωρινή παράκαμψη στην περιοχή της γέφυρας της Τσακώνας (όπου είχε σημειωθεί η κατολίσθηση).
~ Η μεταλλική γέφυρα έχει συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο 2012. - Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος

~**  Έλεγχοι ΚΕΠΕ και αποκαρδιωτική κατάσταση σε Μπουρνια

* Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε ύστερα από παρέμβαση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, με την υποστήριξη της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, και κατόπιν διαμαρτυριών κατοίκων και ενεργών καλλιεργητών της περιοχής, καθώς και νέων που προτίθενται να καλλιεργήσουν τη γη, για να παράξουν ασφαλή προϊόντα για την επιβίωση όλων μας, και που συνάμα θα τους αποφέρουν εισόδημα, για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους.
* Απευθύνθηκαν προς τις οργανώσεις μας και ζήτησαν τη συνδρομή μας για τον έλεγχο της ρύπανσης και ποιότητας των υδάτων των ρυακιών, καναλιών, αποστραγγιστικών χανδάκων, που διέρχονται από τις καλλιέργειές τους και που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στα καλλιεργούμενα φυτά τους.
 * ςΘορυβημένοι απ’ όσα μας εξιστόρησαν αποταθήκαμε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υδροικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα για τη συγκρότηση κλιμακίου ελέγχου. Στο ΚΕΠΕ συμμετείχαν δύο υπάλληλοι της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Δ/νσης Υγείας και Ανάπτυξης της ΠΕ Μεσσηνίας, καθώς και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ) και υπάλληλος του ΓΟΕΒ.
* Σκοπός ήταν να καταγραφούν οι επεμβάσεις στο υδάτινο περιβάλλον, να γίνουν μετρήσεις και έλεγχοι όσον αφορά στην καταλληλότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση της περιοχής Μπουρνιά Καλαμάτας και να διαπιστωθεί το μέγεθος της ρύπανσης του νερού των αποστραγγιστικών καναλιών, τα οποία συνενώνονται με τους ποταμούς Πάμισο και Άρι και εκβάλλουν σε μικρή απόσταση από την εκβολή του Παμίσου στη θάλασσα.
* Ελήφθησαν δείγματα από διάφορα σημεία των καναλιών αποστράγγισης της περιοχής και συγκεκριμένα από το Χάνδακα Μουτελάκη και το κανάλι Κασκούτη, αλλά και από διάφορα άλλα σημεία που συνδέονται με τα κύρια αυτά υδάτινα δίκτυα, για να διαπιστωθεί και εργαστηριακά αν υπάρχει και σε ποιο βαθμό ρύπανση και μόλυνση των υδάτων των καναλιών αποστράγγισης.
* Αυτά που αντικρίσαμε όσοι παραβρεθήκαμε στην περιοχή ήταν αποκαρδιωτικά. Όγκοι σκουπιδιών ριγμένοι ανεξέλεγκτα εδώ κι εκεί, ακόμη και δίπλα στα νερά, καταστροφή των αγριόχορτων με ζιζανιοκτόνα, ακόμα και στις όχθες των ρυακιών, γενικά μια κατάσταση άναρχων επεμβάσεων που αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον σχεδόν παντού, και το κυριότερο, αλλοίωση της διαύγειας των νερών. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιφάνειές τους ήταν καλυμμένες από αφρούς και διάχυτη παντού ήταν δυσοσμία, που πολλές φορές γινόταν αφόρητη.
* Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων θα ακολουθήσουν και έλεγχοι για τις πηγές ρύπανσης των νερών της περιοχής.
* Ως παρατηρητές συμμετείχαν και 3 μέλη της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας και της Ένωσης Καταναλωτών Μεσσηνίας.
* Ο Μπουρνιάς, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένας εύφορος τόπος, περιοχή καλλιέργειας κηπευτικών και, κυρίως, πατάτας, φασολιών και φυστικιού, όπως και εξαιρετικού φυσικού κάλλους.
* Δυστυχώς, ένεκα της απρόσεκτης ανθρώπινης παρέμβασης και έλλειψης ελέγχου εκ μέρους των αρμόδιων αρχών, έχει υποβαθμιστεί και υποβαθμίζεται συνεχώς, με αποτέλεσμα από σημαντικός υγρότοπος να έχει νεκρωθεί από άγρια ζωή.
* Εφιστούμε την προσοχή τόσο των Αρχών που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο, με ιδιαίτερη έμφαση στα νερά που είναι πλούσια στην περιοχή, αλλά και των ίδιων των καλλιεργητών και των επιχειρήσεων που δρουν εκεί, για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της περιοχής και την αποφυγή ρυπάνσεων και μολύνσεων, που θέτουν σε κίνδυνο μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σπουδαιότητας για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τη διατροφή του ανθρώπου και των ζώων, και που είχε χαρακτηριστεί από την αρχαιότητα ως «Μακαρία Γη».
* Στόχος μας άμεσα είναι η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή συμπεριφορών όλων μας, ώστε να είναι φιλικές προς τον άνθρωπο και γενικά το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, σκοπεύουμε να προβούμε σε δράσεις για την αποτροπή περαιτέρω ρύπανσης, καθώς και για τη «διόρθωση» της υπάρχουσας κατάστασης μέσα από παρεμβάσεις.
* Εμείς, ως φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών, θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την προστασία της περιοχής και καλούμε όσους αντιλαμβάνονται κάποια ρύπανση, να επικοινωνούν μαζί μας για την ανάδειξη και λύση των προβλημάτων.
* Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της πεδιάδας και ζητούμε απ’ όλους – Πολιτεία και πολίτες - να προστατεύσουμε το περιβάλλον της που είναι η πηγή της ζωής μας.
* Επιτέλους, ας γίνουμε αλληλέγγυοι, και ας νοιαστούμε για όλους και για όλα, και κυρίως για τα παιδιά και τι παιδεία και κόσμο τούς παραδίδουμε.
* Ας βοηθήσουμε όλοι να αναδείξουμε το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας
~ Για την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ & την ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος  Στέφανος Λεων. Κουνιάδος
Οι Γραμματείς  Νίκη Θεοδωροπούλου  , Ρένα Αγγελοπούλου

~** Δημοπρατούνται σύντομα οι μελέτες πολεοδόμησης

~ Σε παραλία και Πλακωτά  * O Δήμος Καλαμάτας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δημάρχου Παν. Νίκα, αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για την πολεοδόμηση στην Ανατολική Παραλία, σε έκταση 380 στρεμμάτων και στα Πλακωτά, σε έκταση 230 στρεμμάτων.
* Μέχρι το καλοκαίρι, είπε ο δήμαρχος, θα έχει δημοπρατηθεί η ανάθεση των πολεοδομικών μελετών για τις δύο αυτές περιοχές.
* Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής σύσκεψης στην Τεχνική Υπηρεσία, δήλωσε τα εξής: «Δόθηκε ήδη εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να κινηθούν οι διαδικασίες για πολεοδόμηση, κυρίως, περιοχών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του 1986.
* aΕιδικότερα, στην περιοχή της παραλίας 380 στρέμματα, ανατολικά του “Παλλάντιουμ” και 230 στρέμματα στην πρώην ΖΕΠ στα Πλακωτά, πλησίον της περιοχής που θα κατασκευαστεί ο κόμβος.
~* Το συγκεκριμένο θέμα θα περάσει απ’ όλα τα θεσμικά όργανα (Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, δημόσια διαβούλευση) και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στη μεθεπόμενη συνεδρίαση, όπου και θα ληφθεί η πρώτη απόφαση. Αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείονται άλλες περιοχές. Απλώς, εκτιμήθηκε ομόφωνα ότι οι συγκεκριμένες προηγούνται.
* Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συγκροτηθεί ο φάκελος στον οποίο πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα στοιχεία γι’ αυτές τις περιοχές. Μετά τη συγκρότησή του θα πάμε πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση του συνολικού φακέλου και δημοπράτηση του έργου. Ευελπιστούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρχει και η διαδικασία της δημοπράτησης».
* Εκτός, όμως, από το θέμα της πολεοδόμησης των παραπάνω περιοχών, στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα υπόλοιπα πολεοδομικής φύσεως θέματα που απασχολούν εδώ και καιρό το Δήμο Καλαμάτας.
* Θετική εξέλιξη υπάρχει με το θέμα των 80 στρεμμάτων στα οικόπεδα «Κατσόγιαννη», όπου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και το θέμα έφτασε στο Κτηματολόγιο. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα σ’ ένα μήνα το θέμα θα έχει λήξει και η περιοχή θα μπορεί να οικοδομηθεί. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και το θέμα βρίσκεται στο Κτηματολόγιο, για τα οικόπεδα έκτασης 210 στρεμμάτων στην περιοχή της Αρτέμιδος. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

~** Πολιανή

~ «Σεμινάριο» για καλλιέργεια μηλιάς  * Η Πολιανή είναι περισσότερο γνωστή ως τόπος γέννησης του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γρηγόριου Δικαίου ή Παπαφλέσσα. Το χωριό, όμως, φημίζεται και για τα μήλα του, τα οποία έχουν φανατικούς φίλους γιατί, αν και μικρά, είναι αρωματικά και ιδιαίτερα γευστικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, και στην εποχή της συγκομιδής τους, κάθε Τετάρτη και Σάββατο γίνονται ανάρπαστα από τους καταναλωτές που τα αναζητούν στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας.
 * Με στόχο, λοιπόν, την επέκταση της καλλιέργειας της μηλιάς στο οροπέδιο της Πολιανής, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας οργάνωσε χθες το πρωί στο χωριό ενημερωτική εκδήλωση για τους παραγωγούς. Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο γεωπόνος Παναγιώτης Γουβιώτης από το Συνεταιρισμό της Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για την καλλιέργεια της μηλιάς και συζήτησε με τους ντόπιους, μεταφέροντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Μαζί του ήταν και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και μέλος του Συνεταιρισμού της Ζαγοράς, Δημήτρης Σπανός.
 * Η συνάντηση αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στο καφενεδάκι του χωριού, όμως η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, κι έτσι μεταφέρθηκε στο σχολείο. Γιατί μπορεί στο μικρό και πανέμορφο χωριό της Πολιανής να ζουν μόνιμα το πολύ 10 οικογένειες, όμως αρκετοί είναι εκείνοι που πηγαινοέρχονται για να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους, κυρίως μηλιές και καρυδιές. Όσο για το καλοκαίρι, όπως όλα τα χωριά, ζωντανεύει και αυτό.
 ~* Τεχνογνωσία από τη Ζαγορά Πηλίου
 * Μόνη διέξοδο, για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση, χαρακτήρισε τον πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση. «Εμείς, ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουμε στο σχεδιασμό μας να τονώσουμε την αγροτική οικονομία προβάλλοντας τα τοπικά μας προϊόντα» είπε και έκανε λόγο για ποιοτικά προϊόντα με ταυτότητα, που θα έχουν την προσοχή που τους αξίζει στο ράφι της αγοράς.
 * Αναφερόμενος στο μήλο της Πολιανής: «Όλοι το έχουμε φάει, είναι αρωματικό και ιδιαίτερα γευστικό, όμως μέχρι τώρα τα μήλα της περιοχής ήταν ξερικά και γι’ αυτό μικρά. Έχουμε βάλει στόχο, λοιπόν, με τη Διεύθυνση Γεωργίας, να τα αξιοποιήσουμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καλέσαμε τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, για να μας μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους, αλλά και το πώς έχουν φτάσει να κάνουν εξαγωγές και να έχουν Μήλα ΠΟΠ».
 * Και απευθυνόμενος στους παραγωγούς πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε το πρώτο βήμα σήμερα, ώστε να υπάρξει ενημέρωση από ειδικούς. Το δεύτερο βήμα θα είναι από εσάς, εφόσον πειστείτε, να κάνετε επέκταση της καλλιέργειας, με τη συμβολή της Διεύθυνσης Γεωργίας και των γεωπόνων, που θα σας βοηθήσουν. Το τρίτο, θα είναι να κάνετε μια ομάδα παραγωγών, για να μπορείτε να διαπραγματεύεστε καλύτερα τα προϊόντα σας. Και μέσα από την ομάδα παραγωγών μπορείτε να κάνετε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, για να βοηθήσετε και την ποιότητα, αλλά και να αυξήσετε την ποσότητά σας».
 * Τη συνάντηση παρακολούθησε και ο Γιώργος Κολλάτος, συνεργάτης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κανελλόπουλου. Ο κ. Κολλάτος αναφέρθηκε στο έργο της λιμνοδεξαμενής που ξεκίνησε στην Πολιανή - αναμένεται ότι το νερό θα βοηθήσει τα μήλα να γίνονται μεγαλύτερα - ενώ έκανε λόγο και για μικρότερα έργα που θα χρειαστούν. Εκτός από το μήλο, χαρακτήρισε σημαντικό προϊόν και το ρύζι, στον κάμπο της Μεσσήνης, όπου επίσης υπάρχει, όπως είπε, σχεδιασμός για έργα αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου.
 * Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη γεωπόνοι και στελέχη των Διευθύνσεων Γεωργίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας, αλλά και οι διευθυντές τους, Γιώργος Παληαρούτας και Αντώνης Παρασκευόπουλος αντίστοιχα.
 ~ Της Μαρίας Νίκα  Πηγή  εφημερίδα  "Θάρρος " Καλαμάτας  2012 .-

~**Κηπούπολης, Βέργας, Μικρής Μαντίνειας

~ Κι άλλη καθυστέρηση με τις πολεοδομικές μελέτες  * Το σήριαλ με τα κενά και τα προβλήματα στις πολεοδομικές μελέτες σε Κηπούπολη, Βέργα, Μικρή Μαντίνεια και Ασπρόχωμα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, προς ταλαιπωρία εκατοντάδων ιδιοκτητών οικοπέδων αλλά και της τοπικής οικονομίας.
* Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η διαδικασία που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για την ανάθεση εκπόνησης των γεωλογικών μελετών, που είναι απαραίτητες προκειμένου να εγκριθούν οι πολεοδομικές μελέτες στη Βέργα, τη Μικρά Μαντίνεια, το Ασπρόχωμα και το Μπαριάμαγα (Κηπούπολη), δεν ήταν αυτή που έπρεπε.
 * Χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναγνώρισε ότι οι γεωλογικές μελέτες χρειάζονται συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος για να προχωρήσει στη συνέχεια στην έγκριση των πολεοδομικών μελετών.
* Επιπλέον, ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι συμπληρωματικά στοιχεία απαιτούνται από το υπουργείο και για την οριοθέτηση των ρεμάτων στη Βέργα και τη Μικρά Μαντίνεια. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος θα αναθέσει σε ειδικό επιστήμονα να προβεί στη σχετική εργασία.
* Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νίκας, που το πρωί συντόνισε σύσκεψη για τα πολεοδομικά θέματα, τόνισε πως έδωσε εντολή σε μηχανικούς του Δήμου να μεταβούν την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να βοηθήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προωθηθούν τα ζητήματα των πολεοδομικών μελετών.

~** Δήμος Μεσσήνης

~ Πρόταση αδελφοποίησης με Messina Ιταλίας  * Την αδελφοποίηση της Μεσσήνης με τη Messina της Ιταλίας πρότεινε με επιστολή στον Ιταλό συνάδελφό του, Τζουζέπε Μπουζάνκα, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.
* Με την αδελφοποίηση θα δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους και των δύο περιοχών να γνωριστούν καλύτερα, να ανακαλύψουν κοινά ενδιαφέροντα και να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 * Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, οι δύο πόλεις έχουν αρκετά κοινά ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά στοιχεία. Τονίζεται, ωστόσο, ότι «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κοινό στοιχείο: οι πρόγονοί μας. Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Μεσσήνης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς προορισμούς στην Ελλάδα, καθώς τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Έχει διασωθεί σε άριστη κατάσταση το στάδιο, το θέατρο και το Εκκλησιαστήριο.
* Οι κάτοικοι της Αρχαίας Μεσσήνης αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και μετά από πολλές περιπέτειες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σας και έτσι προέκυψε το όνομα Messina (από Messene)».
* Ο κ. Αναστασόπουλος δηλώνει πως θα ήταν πολύ ευτυχής αν η πρότασή του γινόταν αποδεκτή, καθώς έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να έλθουν σε επαφή οι πληθυσμοί, να βρεθούν οι κοινοί πρόγονοι, να ανακαλυφθούν κοινά ήθη, έθιμα και παραδόσεις που κατάφεραν να διατηρηθούν στο πέρασμα των αιώνων.

~** Για διάστημα πέντε μηνών

~ Προσλήψεις 20 ατόμων στη ΔΕΥΑΚ  * Οι όροι συνεργασίας του Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι Δρόμοι της Ελιάς» και της ΔΕΥΑΚ για την υλοποίηση του προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης.
 * Σύμφωνα με τους όρους της συνεργασίας, ο αριθμός των ωφελουμένων ανά ειδικότητα, που θα προσληφθούν αποκλειστικά για την υλοποίηση του προγράμματος, φθάνει τους είκοσι (20) και περιλαμβάνει:
* Για τον τομέα καθαρισμού-συντήρησης δεξαμενών ύδρευσης, συντήρησης αντλιοστασίων ύδρευσης, γεωτρήσεων και πυροσβεστικών κρουνών, ένας μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός ΤΕ, ένας ηλεκτροσυγκολλητής, δύο διοικητικοί ΜΕ, δύο τεχνίτες υδραυλικοί, ένας τεχνίτης ελαιοχρωματιστής, πέντε εργάτες και ένας τεχνίτης ηλεκτρολόγος.
* Για τον τομέα του ελέγχου και συντήρησης του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, ένας μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ, ένας τεχνίτης οικοδόμος, τρεις εργάτες και ένας τεχνίτης υδραυλικός.
* Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 1η Μαρτίου 2012 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012. Η ενασχόληση του κάθε επωφελούμενου θα είναι διάρκειας πέντε μηνών, σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών, 5νθήμερη με πλήρη απασχόληση, ενώ οι αποδοχές θα ανέρχονται στο ποσό των 25 ευρώ ανά ημέρα, ήτοι 625 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, ο ωφελούμενος θα εντάσσεται στο εργασιακό καθεστώς του μισθωτού ορισμένης σύμβασης και οι ασφαλιστικές του εισροές θα καλύπτονται, στο σύνολό τους, από ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που θα καταρτιστεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

~** Αναπαλαιωτής ποδηλάτων

~* ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Ο ΗΛΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΞΑΝΑΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ
 - Το ποδήλατον είναι πραγματικά διαβολεμένη εφεύρεσις. Όταν τρέχεις επάνω εις το σιδηρένιο αυτό άλογο, σου φαίνεται πως πετάς με πτέρυγας Χερουβείμ».
- Συχνά θυμάμαι αυτό το απόσπασμα από άρθρο για το ποδήλατο σε μεσσηνιακή εφημερίδα του 1901, όταν θέλω να ανανεώσω τον ενθουσιασμό για την ποδηλασία. Το στοιχείο της έκπληξης, για μια θαυμάσια εφεύρεση που πλέον θεωρούμε δεδομένη, ξαναξύπνησε, όταν αντίκρισα τα vintage ποδήλατα του Ηλία Διαμάντη. Τρεις ρετρό καλλονές έστεκαν στο Ιστορικό Κέντρο, κάτω από την ταμπέλα «Αναπαλαιώσεις Ποδηλάτων».
 - Μόνο από μεράκι και αγάπη για το ποδήλατο ξεκίνησε η ενασχόληση του Ηλία Διαμάντη με τις αναπαλαιώσεις. Μαζί με το φίλο του Κοσμά Νταβουντιάν, παίρνουν παλιά ποδήλατα και τους δίνουν την παλιά τους λάμψη, με δημιουργική προσπάθεια και έμφαση στη λεπτομέρεια.
- «Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα παλιά αντικείμενα και έτσι σιγά σιγά μπήκα στο ποδήλατο, γιατί μου αρέσει. Θεωρώ ότι είναι τρόπος ζωής. Το ποδήλατο είναι έργο τέχνης», μου λέει ο Ηλίας Διαμάντης.
- «Την τεχνική μου την εξέλιξα με το χρόνο. Δε χρειάζεται πολύ ειδικές γνώσεις, πέρα από τη διάθεση να ασχοληθείς, να το ψάξεις, να τελειοποιήσεις τις λεπτομέρειες. Χρειάζεται να αγαπάς κάποιο αντικείμενο και να σου αρέσει να το φτιάξεις. Οι τεχνικές γνώσεις αποκτώνται. Πάνω απ’ όλα, χρειάζεται αγάπη».
- Μου δείχνει με καμάρι ένα ποδήλατο Phillips του 1960 που έχει αναπαλαιώσει. «Το πήραμε σκουριασμένο και το φέραμε στην κατάσταση που βλέπεις. Το αγοράσαμε και το φέραμε από το Βόλο, να φανταστείς. Τόση είναι η αγάπη μας για τα ποδήλατα», λέει. «Ο καθένας μπορεί να βάλει τα δικά του στοιχεία σε κάθε ποδήλατο που διαμορφώνει. Σύμφωνα με το χαρακτήρα και τα γούστα του. Το συγκεκριμένο έχει ξύλινα πετάλια, δερμάτινους προφυλακτήρες, δερμάτινη σέλα και χειροποίητη τρόμπα, επίχρυσα στοιχεία, το νικέλωσα από την αρχή. Σε ένα ποδήλατο μπορείς να βάλεις πράγματα που σε αντιπροσωπεύουν. Χρώμα, αξεσουάρ, ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Όποιος παίρνει ένα ποδήλατο και έχει και στιλ, δείχνει και το χαρακτήρα του. Θεωρώ ότι κάποιες επιλογές αντιπροσωπεύουν τον άνθρωπο. Δείχνουν αν έχει μεράκι ή όχι, τα γούστα του, την αισθητική του. Το ποδήλατο είναι και επικοινωνία».
- Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται το παλιό ποδήλατο, αυτοί το επαναφέρουν. «Το μόνο που απαιτείται είναι χρήματα και προσπάθεια. Αν θέλεις να βγει σωστά», σημειώνει.
- Η αναπαλαίωση μπορεί να κοστίσει περισσότερο από το να αγοράσεις ένα καινούριο ποδήλατο.
- «Ποδήλατο καινούριο μπορείς να βρεις με 150 ευρώ. Ένα παλιό ποδήλατο, για να το φτιάξεις όπως το θέλεις, χρειάζεται κάποια χρήματα. Εξαρτάται από το τι θες, από το τι θα βάλεις επάνω, από τα εξαρτήματα που θα επιλέξεις. Όταν μόνο μια δερμάτινη σέλα Brooks κοστίζει 90 ευρώ, καταλαβαίνεις. Ωστόσο, με 500 – 700 ευρώ μπορείς να κάνεις το παλιό ποδήλατο καινούριο και, κυρίως, απόλυτα λειτουργικό. Παράλληλα, θα έχεις ένα κομμάτι ιδιαίτερο, ένα ποδήλατο που έχεις αγαπήσει. Δεν το φτιάχνεις μόνο για να κάνεις βόλτες. Είναι ένα κομμάτι που το βάζεις σιγά σιγά στη ζωή σου και το αγαπάς».
- Στην Ελλάδα, παρατηρεί, σε αντίθεση με το εξωτερικό, δεν υπάρχουν ποδήλατα-αντίκες πολύ μεγάλης αξίας. Ωστόσο, ο κόσμος και στην Καλαμάτα ενδιαφέρεται για τις αναπαλαιώσεις. Κοιτάζει τα ποδήλατα, ρωτάει. Αλλά, πλέον, είναι πολύ δύσκολο να αγοράσει οτιδήποτε».
- «Του Καλαματιανού τού αρέσει το ποδήλατο. Η ποδηλατική κουλτούρα έχει εξελιχθεί πολύ στην Καλαμάτα. Ο ποδηλατόδρομος είναι το καλύτερο που μπορούσε να γίνει στην πόλη. Αυτό που λείπει είναι, νομίζω, καλύτερες πίστες, για τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδήλατο ως άθλημα. Εν τω μεταξύ, αρκετά παιδιά ξεκινούν να φτιάχνουν ποδήλατα, να ρωτάνε για την αναπαλαίωση».
- «Θεωρώ ότι ο κόσμος σιγά σιγά θα καταλάβει και θα αρχίσει να φτιάχνει τα παλιά ποδήλατα. Αν, για παράδειγμα, έχεις ένα ποδήλατο από τον πατέρα σου, είναι ωραίο να το συντηρήσεις και μόνο για να το έχεις να το βλέπεις. Θεωρώ ότι έτσι κρατάς αξίες. Δεν είναι θέμα τα χρήματα ή το πρακτικό μόνο».
- «Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε, ότι αν έχει διάθεση και αφιερώσει χρόνο, ο καθένας μπορεί να κάνει μια αναπαλαίωση. Άλλωστε και για εμάς ως χόμπι ξεκίνησε. Δεν το κάνουμε για το κέρδος. Γι’ αυτό και είμαστε ανοιχτοί σε όποιον θέλει να μάθει πράγματα για την αναπαλαίωση ποδηλάτων. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, μπορεί να μας τηλεφωνήσει, να συναντηθούμε και να μας ρωτήσει ό,τι τον απασχολεί για την αναπαλαίωση και συντήρηση. Είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε να ξεκινήσει.
- Αν έχει μεράκι για το ποδήλατο, μπορεί να το κάνει και μόνος μου. Εμείς είμαστε εδώ για να του δείξουμε τους δρόμους».
*Αναπαλαίωση ποδηλάτων, τηλ. 6936 790072, 27210 90778
Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

~** Αποφάσισε η ΔΕΥΑΚ

~ Μείωση τιμολογίων ύδρευσης για το Δήμο
 * Τη μείωση των τιμολογίων ύδρευσης για τις υποδομές που ανήκουν ή συντηρούνται από το Δήμο Καλαμάτας και τα εποπτευόμενα από αυτόν νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σε όλο τον καλλικράτειο Δήμο, κατά 50% περίπου, αποφάσισε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ).
* Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που αναμένεται να χάσει η επιχείρηση ανέρχεται στις 80.000 ευρώ, και το ερώτημα που γεννάται είναι ποιος θα πληρώσει τα χρήματα που θα λείψουν από το ταμείο της. Μια πρώτη σκέψη είναι, φυσικά, η χασούρα να πληρωθεί από τους δημότες μέσω της αύξησης στους λογαριασμούς του νερού.
* Από την άλλη πλευρά, στην προχθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η τακτοποίηση του οφειλόμενου ποσού του Δήμου Καλαμάτας προς τη ΔΕΥΑΚ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011, στο πλαίσιο του αλληλόχρεου λογαριασμού, καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης στις Δημοτικές Κοινότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας. - Α.Π.

~** Πριν 94 χρόνια

- ΣΗΜΕΡΟΝ την πρωίαν γίνεται η κάθοδος της αγίας εικόνος της Ζωοδόχου Πηγής της μονής της Βελανιδιάς εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Κωνσταντίνου. Η πομπή θα εκκινήση εκ της μονής της Βελανιδιάς την 8 πρωινήν ώραν συνοδευομένη υπό του Αρχιμανδρίτου Αρσενίου, των μοναχών της μονής και πλήθους κόσμου το οποίον επί τούτω θα μεταβή εις Βελανιδιάν.
 - Η ιερά πομπή θα σταματήση έξωθεν του Ιερού Ναού της Αγίας Άννης, όπου θα ψαλή και δέησις μετά το πέρας της οποίας θα κατευθυνθή εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Κωνσταντίνου, ακολουθουμένη και υπό του άλλου πλήθους, το οποίον θα αναμένη αυτήν έξωθεν του Ναού της Αγίας Άννης. Η εικών θα παραμείνη εις τον Ναόν του Αγίου Κωνσταντίνου επί τινάς ημέρας, μεθ’ ας θα μεταφερθή και πάλιν εις την μονήν της Βελανιδιάς.
 - Η Κεντρική Αγροτική Τράπεζα απέστειλε σήμερον εις Δεσύλλα 60 κυτία κουκουλοσπόρων εκ των αποσταλέντων υπό του Υπουργείου, ίνα διατεθώσιν εις τους σηροτρόφους.

~** ΣXOΛIAZONTAΣ  AΔIAKΡHTΩΣ  :
~*** Συντεταγμένη πλύση εγκεφάλου :

* Οπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος Β΄ Πάγκαλος, αν κουρευτούν τα ταμεία κατά 30% τότε θα καταρρεύσουν και δεν θα μπορούν να δίνουν συντάξεις.  - Οπότε ο αντιπρόεδρος Α΄ Μπένι ο μισθοφάγος τα κούρεψε κατά 50% για να έχουν να δώσουν συντάξεις.
 ~ Και ο μήνας έχει εννιά…
 - Λυπάμαι πραγματικά τις τράπεζες. Ο Μπένι τις κατατρόπωσε. Και ας το κάνουμε λιανά για να καταλάβουμε την επιτυχία του Μπένι.
 - Ας υποθέσουμε ότι μια τράπεζα είχε ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 ευρώ. Η πραγματική τους αξία ήταν το πολύ 15 ευρώ. Ο Μπένι λοιπόν δίνει σε ζεστό χρήμα 15 ευρώ και ανταλλάσει αυτά τα ομόλογα με άλλα αξίας 35 ευρώ. Τα οποία είναι ενυπόθηκα και στο αγγλικό δίκαιο. Και με επιτόκιο το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με την ανάπτυξη.
 - Έτσι οι τράπεζες την πάτησαν. Αντί να έχουν σκουπίδια στα χαρτοφυλάκια τους έχουν ζεστό χρήμα και ομόλογα – χρυσάφι.
 - Από την άλλη, όπως είπε ο Μπένι ο μισθοφάγος, οι Έλληνες ξεφορτώθηκαν από την πλάτη τους 100 δις. Και πριν προλάβουν να τα ξεφορτωθούν τους έβαλε στην πλάτη 130 δις.
 - Για να έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία. Να κουρεύεις το χρέος και αυτό να αυξάνεται.
 ~ Και για να μην ξεχνιόμαστε. Πριν από ένα χρόνο η συντεταγμένη χρεοκοπία ήταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους δημοσιογράφους – παπαγαλάκια, μια καταστροφική επιλογή.
 ~ Τώρα είναι επιτυχία.
 ~* Τι είναι όμως η συντεταγμένη χρεοκοπία;
- Είναι η χρεοκοπία όπου κερδίζουν οι δανειστές τα πάντα και χάνει η χρεοκοπημένη χώρα τα πάντα. Είναι η χρεοκοπία που δεν γίνεται με επιλογή της χώρας και με τους δικούς της όρους αλλά με επιλογή των δανειστών και τους δικούς της όρους.
- Φαγωθήκαμε, ας ακούσουμε μια συγνώμη και ας ακούσουμε μια συγνώμη. Μας την είπε η Siemens.
 - Την χρυσοπληρώσαμε βέβαια αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.
 - Η κυβέρνηση φοβάται επεισόδια κατά την 25η Μαρτίου και σκέφτεται να την καταργήσει. Έτσι το ημερολόγιο από τις 24 Μαρτίου θα πάει απευθείας στις 26 Μαρτίου.
 - Είναι βέβαια θλιβερό την εξέγερση που θα πρέπει να γίνει από τους πολίτες να την κάνεις χάπενινγκ. Αλλά τέτοιος λαός είμαστε. Μετά το χάπενινγκ της 25ης Μαρτίου θα ακολουθήσει αυτό των εκλογών.
 - Σωθήκαμε με το κούρεμα και τα μέτρα που μας έχουν επιβάλλει; Όλοι, ακόμα και οι μνημονιακοί, λένε, ΟΧΙ. Είναι απλά ένα βήμα. Για να μας αποτελειώσουν.
 - Ο Τσε Καρατζαφέρ μας δείχνει τον δρόμο. Όταν μπαίνουν ληστές στο σπίτι μας να μπορούμε να τους πυροβολήσουμε, είπε.
 - Και ποιοι είναι οι ληστές που κάθε τρεις και λίγο μπαίνουν στα σπίτια μας και μας κλέβουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, την ζωή μας, το παρών και το μέλλον μας;
 - Κάποιος πρέπει να πει στο ΚΚΕ ότι όποιος κριτικάρει το κόμμα δεν είναι αντικομμουνιστής. Γιατί το ΚΚΕ είναι τόσο κομμουνιστικό όσο σοσιαλιστικό είναι το ΠΑΣΟΚ. Ο αυτοπροσδιορισμός δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην αλήθεια.
 - Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην δομή του Ευρώ. Και με το Ευρώ οι πολίτες της Ευρώπης θα θυσιάζονται για να σωθούν οι τράπεζες.
 - Μήπως θα έπρεπε η, εκτός ΚΚΕ, αριστερά (όπως αυτοπροσδιορίζεται) να κάνει μια ανάλυση για να δει κατά πόσο είναι ωφέλιμο για τους πολίτες η παραμονή στο Ευρώ; Ή φοβούνται ότι θα τους κατηγορήσει ο Πρετεντέρης;
 - Αλλά αν πάμε σε εθνικό νόμισμα θα γίνουμε Αλβανία. Ενώ με το ευρώ θα γίνουμε ευρωαλβανία.
- Το «θα» στην προηγούμενη πρόταση είναι περιττό. Γίναμε ήδη.
- Τώρα που η Νέα Πασοκοκρατία των Μπένι μισθοφάγου και Αντωνάκη σφουγγαράκη μας έσωσε μπορούμε να καταστραφούμε με την ησυχία μας.
~ Μικρός Φωκίων

**   Γεωργιάδης: Θα χυθεί αίμα αν γενικευθούν οι επιθέσεις στους πολιτικούς

~ Βλέμμα πλάνο ... με κορμί αεροπλάνο ...  * «Όσοι επιχαίρουν και δικαιολογούν τις επιθέσεις πολιτών προς τους πολιτικούς, πρέπει να ξέρουν πως θα χυθεί πολύ αίμα, αν αφήσουμε αυτό το φαινόμενο να γιγαντωθεί», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον «ΒΗΜΑ 99,5».
 * Αναφερόμενος στα φαινόμενα βίας κατά πολιτικών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Οι χθεσινές εικόνες από τη Ρόδο είναι πιο σοκαριστικές από αυτές στη συναυλία του κ. Νταλάρα και δείχνουν ότι η κοινωνία μας πηγαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς να μεταβληθεί σε μια πραγματική ζούγκλα.
 * Θα πρέπει με κάθε τρόπο, όσοι στοιχειωδώς έχουν λογική ακόμα στην Ελλάδα και πιστεύουμε στη Δημοκρατία, να εμποδίσουμε τη γενίκευση αυτών των φαινομένων».
 ~ Πηγή: NewPost
** ΠΩΣ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΝ "ΚΥΡΙΟ" ΕΤΟΥΤΟΝ, ΕΣΕΙΣ???

** Η ΝΔ νομιμοποίησε περίπου 400.000 λαθρομετανάστες το 2008.

* Η εικονική πραγματικότητα και η αλήθεια για τους λαθρομετανάστες και τους μετανάστες  10 δις τον χρόνο, κοστίζουν σε όλους μας οι τζάμπα εργάτες των εργολάβων, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τους.
 * Μεγάλη Φοροδιαφυγή και Καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος.
 * Η ΝΔ, του (Καραμανλή) ,μέσα στο 2008 ,εξέδωσε περίπου 400.000 άδειες σε «μετανάστες» που «επέλεξαν» να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα μας. Σύμφωνα, με τα ανακριβή ημιτελή και παραποιημένα στοιχεία, του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) στο οποίο ο Παυλόπουλος είχε τοποθετήσει πρόεδρο ένα «κομματόσκυλο» τής ΝΔ, τον (καθηγητάκο μαθηματικών) Αλέξανδρο Ζαβό, οι «μετανάστες» ήταν από την Αλβανία, 316.000 , Ρουμανία 14.000 , Ρωσία: 11.000 , Πακιστάν: 12.800, Ουκρανία: 19.200, Μολδαβία: 10.000, Ινδία 10.000, Φιλιππίνες: 7.000. (Μπαγκλαντες 0,Ιρακ 0,Αφγανιστάν 0,Σομαλία 0.Αν είναι δυνατόν!!!!!)
 * Αυτοί οι περίπου 400,000 προστέθηκαν στους περίπου 800.000 ,που ήδη είχαν νόμιμη παρουσία στη χώρα μας. Οι παράνομοι «μετανάστες»,(χωρίς άδεια) υπολογίζονταν στις αρχές του 2009 από τις (πανάκριβες) δειγματοληπτικές έρευνες τού ΙΜΕΠΟ , μεταξύ 205.000 και 250.000.
 ~ Ο «Χοντρικός» τους υπολογισμός είναι 1.500.000.
 * Χωρίς να υπολογίζουν τα μέλη οικογενειών, τους ανήλικους, και τους ηλικιωμένους, (που πάλι στο περίπου είναι 400,000) τα «κορίτσια»,τους μαφιόζους, τους αιτούντες άσυλο κλπ κλπ (στο περίπου είναι 150,000).
 ~ Η «αλβανική κοινότητα» μιλάει για... 1.500.000 Αλβανούς στην Ελλάδα. Η «Πακιστανική κοινότητα» για 500.000 και η «μουσουλμανική κοινότητα» (που «αγκαλιάζει» τους μη Πακιστανούς και Αλβανούς) για 1.000.000 .(Αυτοί όμως υπολογίζουν και τα μέλη των οικογενειών).
 * Την πραγματικότητα δεν την ξέρει κανείς. Και αν κάποιος την ξέρει δεν την λέει.
 * Ένας αριθμός μεταξύ 3.500.000-4.500.000 εκ θα μπορούσε υποθετικά να εκφράζει την πραγματικότητα.
 * Ένα σημαντικό ποσοστό των μεταναστών (43%), σύμφωνα με άλλη (πανάκριβη) δειγματοληπτική έρευνα του ΙΜΕΠΟ, προτίθεται να μείνει μόνιμα στη χώρα μας.
 * Σύμφωνα, με τις πανάκριβες δειγματοληπτικές έρευνες του ΙΜΕΠΟ, το μέσο μηνιαίο ποσό των εμβασμάτων που στέλνουν μέσω τραπεζών, οι «νόμιμοι μετανάστες» στην πατρίδα τους , είναι 337 ευρώ .(4050 ευρώ τον χρόνο).Η διαρροή συναλλάγματος προς τις χώρες αποστολής είναι επίσημα 4 δις ευρώ τον χρόνο.
 * Είναι χρήματα που φεύγουν από την ελληνική οικονομία, και μειώνουν την ρευστότητα της.
 * Την 5 ετία της ΝΔ, το ποσό αυτό ήταν μεταξύ 15-20 δίς. Εάν υπολογίσουμε την αποταμίευση των παράνομων στο 50% των «νόμιμων», καταλήγουμε στο συντηρητικό συμπέρασμα, ότι η λαθρομετανάστευση «ωφέλησε» την ελληνική κοινωνία και οικονομία, με «αφαίμαξη» 30 δις ευρώ τουλάχιστον.
 -Ταυτόχρονα το συνολικό ποσό των αποταμιεύσεων των «μεταναστών» στις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται σε 560 εκατ. ευρώ. (185 ευρώ το μήνα κατά κεφαλή).
-Η μέση μηνιαία αμοιβή τους είναι 810 ευρώ.
 * Επομένως με 9720 ευρώ ετήσιο εισόδημα δεν πληρώνουν φόρους, είναι πελάτες όλων των κοινωνικών επιδομάτων ,και έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν εκπαίδευση, και παιδικό σταθμό, για τα «ελληνόπουλα» τους.
 * Τώρα πώς είναι δυνατό με εισόδημα 810 ευρώ, να αποταμιεύουν τα 522, είναι ένα μαθηματικό ζήτημα για τον κ. Ζαβό και την κυβέρνηση.
~ Εδώ κρύβεται η τεραστία εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.
 * Ακόμα η «άφιξη» των 2.500.000 -300000 λαθρομεταναστών, έχει αποφέρει στην Μαφία-τούρς ένα (αφορολόγητο) εισόδημα τουλάχιστον 10.000.000 δίς ευρώ, που το μισό έφυγε για «άλλες μαφίες».
 * Το 18% των «μεταναστών» είναι «αυτοαπασχολούμενοι», και το 3% έχουν μπεί στον κόσμο των επιχειρήσεων.
 * Από την πρώτη εκτίμηση η ζημιά για τον Έλληνα φορολογούμενο είναι η διαρροή 35 δις που λείπουν από τις ελληνικές τσέπες και την ελληνική οικονομία, φοροδιαφυγή 4-5 δίς που λείπουν από το έλλειμμα, και εισφοροδιαφυγή 2,5-3,5 δις που λείπουν από τα χρεωκοπημένα Ταμεία. Ενώ το δημοσιονομικό βάρος των παροχών στους «τζαμπατζήδες» υπολογίζεται 2-2,5 δις τον χρόνο.
 ~ Για κάντε έναν υπολογισμό.
* 10 δις τον χρόνο, κοστίζουν σε όλους μας οι τζάμπα εργάτες των εργολάβων, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τους.
 * ΥΓ1.Από τις πανάκριβες έρευνες του ΙΜΕΠΟ που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στο πλαίσιο του Έργου της Σύμπραξης «Α.Σ.Π.Ι.Δ.Δ.Α.», τρώνε οι πελάτες φίλοι και συνεργάτες του Προγράμματος, της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Εqual.
 * ΥΓ2. Ένα από τα κολοσσιαία ψέματα του Εqual. «Πολλοί από τους μετανάστες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, απασχολούνται σε εργασίες που απαιτούν μικρότερη μόρφωση και αρκετοί εργάζονται σε δουλειές διαφορετικές από εκείνες που έκαναν στη χώρα τους».Έχετε δει πολλούς Πακιστανοαλβανοαφγανούς με «πτυχία» στους κήπους της Εκάλης;
~ Άκου πολλοί!!!

~** Andromedios Andromedio

7 March 00:08
* Η ΑΧΕΠΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ,ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ .ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΟΥ (ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ) ,ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΙΑΤΕΛΕΣΗ ΜΕΛΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ,ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΙΝ ΕΝΤΑΧΘΩ ,ΕΙΔΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΜΠΩ ,ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΕΚΛΠΗΞΗΜΟΥ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΡΟΥΣΑΝΕ ΤΗΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑ !!!ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝΕ ΟΙ ΦΛΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΧΕΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΩΚΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΩΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ! ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΧΕΙΟ!ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ !ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΣΕ ΑΡΩΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ !ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝΕ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΚΑΡΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΕΣ!! ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΑΛΙΣΤΑ..............
 * ΖΗΤΆΜΕ ΓΝΟΜΕΣ ΑΠΟ ΆλλΟΥΣ ΑΧΕΠΑΝΣ, ΤΙ ΈΧΕΤΕ ΝΑ ΠΗΤΕ;;;;
 ~ Dimitrios Manolakakis Η αφομοίωση στην διασπορά είναι ο μεγάλος εχθρός μας!!!!!

** Kostas Afentras

 * Φίλε συμπολίτη Έλληνα, πονεμένε, βασανισμένε, άνεργε. Ένας από εσάς και εγώ, συμπάσχων. Θέλω να σου εξηγήσω μία πτυχή ενός επαναπατριζόμενου που ίσως δεν γνωρίζεις. Δώδεκα χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό, Αυστραλία, με έκαναν να αγαπήσω περισσότερο την πατρίδα μου την Ελλάδα για την οποία πάντα άκουγα αλλά ποτέ δεν γνώρισα παρά μόνο στα 13 μου χρόνια. Ερχόμενος εδώ την δεκαετία του 80 όπως όλοι μας που γυρίσαμε από μία αναπτυγμένη χώρα, έπαθα πολιτισμικό σοκ. Συνήθισα όμως εξελληνίστηκα έζησα σε μία χώρα που γνώριζα μόνο στα παραμύθια της γιαγιάς, την Ελλάδα. Βοήθησα αυτή, αποκόμισα από αυτή, και έζησα ευτυχισμένα σε αυτή δημιουργώντας ανάπτυξη. Μπορώ να πω πως έγινα πιο Έλληνας από τους Έλληνες που ήταν ήδη εδώ, αγαπώντας την κουλτούρα και την ιστορία μου, που τόσο μου είχαν λείψει.
- ΤΩΡΑ την ώρα τώρα που η ΠΑΤΡΙΔΑ μου με έχει ανάγκη όμως θα μείνω να παλέψω. Δεν θα αφήσω μια Ελλάδα δίχως Έλληνες αγωνιστές παραδομένη στους αλλοδαπούς και την Τρόικα. Δεν θα γίνω και πάλι μετανάστης όπως τους φουκαράδες που βλέπαμε στο δρόμο και κοροϊδεύαμε τα τελευταία χρόνια. Θα κρατήσω ψηλά το κεφάλι και δεν θα γίνω το “καημένο που δεν άντεξε και γύρισε” ‘οπως ακούω πως αποκαλέστηκαν πολλοί ομογενείς που επέστρεψαν.
- Μήπως κανείς σας υποσχέθηκε πως θα πάτε κάτω, θα σας μοιράσουν λεφτά και θα γυρίσετε να ζήσετε μέσα στον πλούτο στα επί έτη εγκαταλειμμένα σπίτια σας? Γιατί το ίδιο φημολογείτο και τη δεκαετία του 60 και 70 που έφυγαν οι γονείς μας. Σας διαβεβαιώνω ότι ελάχιστοι η ουδείς έχει καταφέρει κάτι παραπάνω από εσένα που έμεινες εδώ. Δεν αμφιβάλλω πως θα ζήσεις μια πιο πρόσφορη ζωή κάτω σε ένα κράτος πρόνοιας κάτω αλλά ως εκεί. Το εισιτήριο σου θα είναι μονόδρομο. Θα νοσταλγήσεις τόσο την πατρίδα αλλά θα βρίσκεσαι εγκλωβισμένος στη νέα σου ζωή. Τα παιδία σου θέλοντας και μη θα ζευγαρώσουν με άτομα άλλης καταγωγής. Ενδεχομένως να αλλάξουν και κάποια επίθετο. Μην ξεχνάμε και τη δυσκολία προσαρμογής των παιδιών σας και την “κατάθλιψη” που θα υποστούν τον πρώτο καιρό
- Αυτό που θα ήθελα επίσης να τονίσω είναι η δυσαρέσκεια μου σε φαινόμενα αμάθειας της Ελληνικής γλώσσας και ιστορίας σε σημείο που ο Ελληνισμός χωρίς την υποβοήθηση Ελλήνικών ομογενειακών οργανώσεων και ομάδων (όπως αυτή) θα χαθεί οριστικά σε 2 γενιές το πολύ. Παιδία Ελλήνων που δεν μιλούν την μητρική τους γλώσσα. Δεν ακολουθούν τις παραδόσεις των προγόνων τους. Δεν πηγαίνουν πλόεν σε Ελληνικά σχολεία τα Σάββατα.
- Αν φύγεις τουλάχιστον στήριξε με τη καρδιά σου την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Βοήθησε την πατρίδα με τέτοιο τρόπο που θα εξυψωθεί στα μάτια των άλλων λαών και πάλι. Γίνε πρέσβης της πατρίδας σου εξαπολύοντας όχι μόνο τα κακά των τελευταίων 2 ετών αλλά και τον λόγο που σε κάνει περήφανο να είσαι Έλληνας.
~* Όμως οφείλω να σε ρωτήσω.
~ Σε ρωτώ λοιπόν φίλε Έλληνα, θα μείνεις να παλέψεις μαζί μας για μια Ελλάδα πάλι δυνατή, ή θα μας αποδυναμώσεις με την απουσία σου. Θέλεις να εγκαταλείψεις τη μάνα πατρίδα?



***   http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Τριήμερο Απόκρεων και καρναβαλιών , Σάββατο 25 , Κυριακή 26 και Καθαροδευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012 .-
~** Όπου  Πίστης  Αγάπη  ,
Όπου  Αγάπη  , Ειρήνη  ,
Όπου  Ειρήνη  Ευλογία ,

Όπου  Ευόγία  , Θεός
Όπου  Θεός  ,.. Ουδεμία  ανάγκη  υπάρχει !
 ** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/28-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012.-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/29-2012.html  , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/29-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-
~** ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 …ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012.
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Mαρτίου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α : Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012
 ** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Tr;ith 6 /03/2012 .-
 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 , Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 , Στο αγιάζι της καθημεριονότητας στην ενημέρωσή μας .-
***  http://www.autoleaders.gr/  , Gps Tracker  .-

~** ~** ΘΕΜΑΤΑ YGEIAΣ .. ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ :


*** Φρούτα και λαχανικά ενισχύουν τη φυσική ομορφιά και χαρίζουν λάμψη και γοητεία :
~ Πέρα από υγιείς, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μας κάνει πιο γοητευτικούς και λαμπερούς, υποστηρίζει νέα σκοτσέζικη μελέτη.
 * Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου St Andrews οι κίτρινες και κόκκινες χρωστικές ουσίες που εντοπίζονται σε φρούτα και λαχανικά όπως π.χ. τα καρότα, οι τομάτες και τα μάνγκο, μπορούν να αλλάξουν την απόχρωση του δέρματος, κατά την απορρόφηση τους από τα λιποκύτταρα.
 ~* Χρυσός στο πιάτο
 * Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές είδαν ότι η κατανάλωση δύο επιπλέον μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα για ένα διάστημα έξι εβδομάδων ήταν αρκετή για να χαρίσει στο δέρμα των εθελοντών μια χρυσαφένια λάμψη.
 * Περαιτέρω έρευνα μάλιστα έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών αξιολογούνταν από άλλους ως πιο ελκυστικά, συγκριτικά με άτομα που κατανάλωναν μικρές ποσότητες.
 * Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ματαιοδοξία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει τον κόσμο στον δρόμο της υγιεινής διατροφής.
 * «Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ωστόσο δεν διαθέτουμε επαρκή κίνητρα προκειμένου να υιοθετήσουμε και να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ρος Γουάιτχεντ.
 * «Ελπίζουμε ότι υπογραμμίζοντας τα ταχύτατα οφέλη που χαρίζει η υγιεινή διατροφή στην εμφάνισή μας, θα βοηθήσουμε τον κόσμο ώστε να αρχίσει να τρέφεται πιο υγιεινά. Το να γνωρίζουμε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πιο γοητευτικοί, ίσως είναι πιο πειστικό σε σχέση με την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή στη μετέπειτα ζωή μας θα διαπιστώσουμε τα ευεργετικά για την υγεία μας οφέλη της υγιεινής διατροφής» καταλήγει ο ειδικός.

*** Μεταμοσχεύσεις οργάνων «χωρίς ανοσοκαταστολή, χωρίς ιστοσυμβατότητα» :

* Aμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο να απαλλάξουν τους λήπτες μοσχευμάτων από δύο βασικά προβλήματα: την ανάγκη εύρεσης απολύτως συμβατού δότη, αλλά και την ανάγκη λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων εφ΄όρου ζωής, τα οποία χρειάζονται σήμερα για να αποφύγουν την απόρριψη του μοσχεύματος.  * Η νέα τεχνική, η οποία παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, αφορά ουσιαστικά την αντικατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του λήπτη με το ανοσοποιητικό σύστημα του δότη.
 * Αυτό γίνεται μέσω της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, από τον οποίο προέρχονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
 * Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε μόλις οκτώ ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού. Σε κάποιους από αυτούς, μάλιστα, τα μοσχεύματα νεφρού και μυελού των οστών δεν παρουσίαζαν πλήρη ιστοσυμβατότητα.
 * Οι πέντε από τους οκτώ ασθενείς έπαψαν τελικά να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, και οι ερευνητές ευελπιστούν τώρα ότι η μέθοδος θα είναι εξίσου αποτελεσματική και στις μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων.
 ~* Απόρριψη
 * Ένα βασικό πρόβλημα στις μεταμοσχεύσεις είναι ότι, ακόμα κι αν ο δότης του μοσχεύματος είναι ανοσολογικά συμβατός, ο λήπτης πρέπει να λαμβάνει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό του σύστημα και αποτρέπουν την απόρριψη. Παράλληλα, όμως, τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο άλλων παθήσεων, καθώς και τον κίνδυνο θανατηφόρου λοίμωξης.
 * Η λύση που δοκίμασε η ομάδα της Σούζαν Ίλσταντ στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ ήταν να εξουδετερώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη και να το αντικαταστήσει με το ανοσοποιητικό του δότη.
 * Αυτό μπορεί να γίνει με μεταμόσχευση μυελού των οστών: σε πρώτη φάση, ο μυελός των οστών του λήπτη καταστρέφεται με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Σε δεύτερη φάση, αντικαθίσταται με μυελό των οστών από τον (ζώντα) δότη.
 * Η προσέγγιση αυτή ακούγεται απλή στην πράξη, στην πραγματικότητα όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόβλημα είναι ότι το μεταμοσχευμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει ως ξένους τους ιστούς του λήπτη και να αρχίσει να τους επιτίθεται.
 * Η Δρ Ίλσταντ κατάφερε να λύσει και αυτό το πρόβλημα απομακρύνοντας από τα δείγματα μυελού των οστών μια ειδική κατηγορία βλαστικών κυττάρων, στην οποία αποδίδονται αυτού του είδους οι επιπλοκές.
 * Τα αποτελέσματα που δημοσιεύει η ερευνητική ομάδα είναι εντυπωσιακά, σχολιάζει ο Τατσούο Καβάι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος υπογράφει συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού στην ίδια επιθεώρηση.
 * Παρόλα αυτά, η μέθοδος είναι απίθανο να εφαρμοστεί σύντομα σε άλλα ερευνητικά κέντρα. Η Δρ Ίλσταντ δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την τεχνική και τα εν λόγω βλαστικά κύτταρα, καθώς έχει ιδρύσει την εταιρεία Regenerex, μέσω της οποίας σκοπεύει να αξιοποιήσει εμπορικά τη μέθοδο.
~ Πηγή health.in.gr

*** Το άγχος από την οικονομική κρίση οδηγεί σε απώλεια μνήμης !
* Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η πρόωρη συνταξιοδότηση, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, μία σοβαρή αρρώστια, μπορεί να πυροδοτήσει το μηχανισμό της άνοιας σε ηλικιωμένους. Καινούρια δεδομένα αποκαλύπτουν ότι προ της εμφάνισης της άνοιας, σε μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 80%, είχε υπάρξει ένα έντονα στρεσογόνο περιστατικό. Οι οδηγίες των επιστημόνων σε αυτή την περίπτωση είναι να μη στενοχωριόμαστε και να βρούμε τρόπους να ξεπερνάμε τα δύσκολα.  * «Η καθημερινότητά μας έχει γίνει μία δύσκολη αρένα με πολύ μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Επειδή τα στρεσογόνα ερεθίσματα δεν μπορούμε συνήθως να τα ξεπεράσουμε όταν βρισκόμαστε σε μεγάλες ηλικίες, πρέπει να βρούμε τρόπους να μένουμε απαθείς για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε άριστη κατάσταση».
 * Τα παραπάνω επισήμανε η Μάγδα Τσολάκη, Nευρολόγος - Ψυχίατρος, καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, επιστημονικής διημερίδας, με θέμα: «Νομικά και Κοινωνικά Θέματα στην 'Ανοια», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 9 - 11 Μαρτίου.
 * Σύμφωνα με την κ. Τσολάκη, η συχνότητα της νόσου στις αναπτυγμένες χώρες είναι 10% άνω των 70 ετών, ενώ στην Ελλάδα είναι 6% άνω των 70 ετών. Όμως η συχνότητα αυξάνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μιλάμε για ένα φαινόμενο που θα πάρει διαστάσεις πανδημίας, καθώς υπολογίζεται ότι έως το 2050, 105 εκατομμύρια άτομα θα πάσχουν από άνοια.
 * Η διημερίδα φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αποτύπωσης των εξελίξεων στο πεδίο της άνοιας, ειδικά σε ό,τι αφορά νομικά και κοινωνικά ζητήματα, να φέρει σε επαφή επιστήμονες, ιατρούς, δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και να επιτρέψει την ανταλλαγή εμπειριών με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και όλων των ενδιαφερομένων για το σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της άνοιας, αλλά και για τη δημιουργία ενός νόμου για την άνοια στην Ελλάδα.
 * Η άνοια αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πεδία δοκιμασίας της σύγχρονης ηθικοκοινωνικής προσέγγισης του ασθενούς, ανέφερε ο Τάκης Βιδάλης, Νομικός - Συνταγματολόγος, διδάκτωρ της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 * «Ο σεβασμός της αυτονομίας είναι απόλυτος. Έστω και αν κάποιος χάνει βαθμιαία τη δυνατότητα να την ασκεί, καταλήγοντας να εξαρτάται ολοκληρωτικά από αποφάσεις άλλων (ιατρών, νοσηλευτών, φροντιστών), έστω και αν η ασθένεια φτάνει να διαφοροποιεί ριζικά την προσωπικότητά του, κάθε φροντίδα γι' αυτόν πρέπει να νοηθεί σε συνάρτηση με τις δικές του αξίες, τις επιθυμίες, τις πεποιθήσεις και το δικό του σχέδιο της ζωής, όπως τα εξέφραζε όταν μπορούσε» επισήμανε ο κ. Βιδάλης.
~ Πηγή express.gr

*** Πεθαίνουν από καρκίνο επειδή φοβούνται να πάνε στον γιατρό :
~ Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο αναίτια τη ζωή τους, επειδή αδυνατούν να δεχτούν ότι ίσως έχουν καρκίνο - και έτσι καθυστερούν όσο περισσότερο μπορούν να πάνε στον γιατρό, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς.  * Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν με 2.000 εθελοντές, ανακάλυψαν ότι το 40% από αυτούς θα «τρενάριζαν» να πάνε στον γιατρό, επειδή θα φοβόντουσαν πάρα πολύ μη τους πει ότι έχουν καρκίνο.
 * Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την ίαση στις περισσότερες μορφές καρκίνου, καθώς όταν εξαπλωθεί η νόσος οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά.
 * Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν πως μόνο στη Βρετανία, θα σώζονταν ετησίως 11.500 ζωές, εάν οι ασθενείς που είχαν ένα επίμονο σύμπτωμα πήγαιναν δίχως καθυστέρηση στον γιατρό.
 * «Η έκθεσή μας αποδεικνύει πόσο πολλά ακόμα πρέπει να κάνουμε για να ενημερώσουμε καλύτερα για τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου και το πόσο σημαντικό είναι να ελέγχονται όσο το δυνατόν νωρίτερα από έναν γιατρό», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, αρχίατρος του βρετανικού οργανισμού CancerResearchUK που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση.
 * «Εάν οι ασθενείς διαγνωσθούν όταν ο καρκίνος τους βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας αυξάνονται σημαντικά. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιδρούν γρήγορα οι ασθενείς».
 * Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι το 25% των ερωτηθέντων δεν θα πήγαιναν εύκολα στον γιατρό για να μην σπαταλήσουν αδίκως τον χρόνο του (!).
 * Όπως εξάλλου απεδείχθη, οι περισσότεροι δεν ήξεραν ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο, καθώς περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις δεν ανέφεραν ότι ο επίμονος βήχας, η αναίτια βραχνάδα της φωνής και προβλήματα με την εντερική λειτουργία ή την ούρηση ανήκουν σε αυτά.
 * Επιπλέον, περισσότεροι από δύο στους τρεις δεν ήξεραν καν πως το αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα πρέπει να ελέγχεται.
 * «Προφανώς όλοι φοβόμαστε στην ιδέα ότι μπορεί να έχουμε καρκίνο», παραδέχθηκε ο δρ Τζόνσον. «Εντούτοις, η διάγνωση δεν ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Ανοκαρκίνοςγίνειαντιληπτόςεγκαίρως, μπορείνααντιμετωπιστεί».
 * Τι πρέπει να έχουμε κατά νου; «Οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα μας που μας είναι πρωτόγνωρη, πρέπει να ελέγχεται», είπε ο δρ Τζόνσον. «Στις περισσότερες περιπτώσεις θα αποδειχθεί πως είναι κάτι ασήμαντο, αλλά δεν πρέπει να ρισκάρει κανείς με αυτά τα πράγματα».
 * Ένας άλλος αδρής, γενικός κανόνας είναι πως οποιοδήποτε σύμπτωμα επιμένει επί περισσότερο από δύο εβδομάδες, πρέπει να ελέγχεται αμέσως από έναν γιατρό.

*** Πως η υπέρταση επηρεάζει το σώμα :
* Η υπέρταση προκαλεί βλάβες σε όλο τον οργανισμό, με κύριoυς στόχους την καρδιά, τον εγκέφαλο, και τους νεφρούς. Δυστυχώς, όμως, συχνά δεν διαγιγνώσκεται ή δεν αντιμετωπίζεται σωστά και έτσι αρκετές φορές κάποιος μαθαίνει ότι είναι υπερτασικός αφού πάθει το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.  «Στη διεργασία της πρόκλησης βλάβης στην καρδιά, τα αγγεία και τους νεφρούς σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν - πέραν της αυξημένης πίεσης- και η ενεργοποίηση δύο σημαντικών νευροορμονικών συστημάτων: του συμπαθητικού συστήματος και του συστήματος ρενίνης-αγγειοτασίνης-αλδοστερόνης», λέει ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
 «Τα δύο αυτά συστήματα ενεργοποιούνται πολύ με την αύξηση της πίεσης και μέσω πολύπλοκων μηχανισμών επιτείνουν τις βλάβες της υπέρτασης».
 Στην καρδιά
 Το κύριο χαρακτηριστικό ενός ασθενούς που δεν έχει ρυθμισμένη την πίεσή του είναι η υπερτροφία της καρδιάς του. Ο καρδιακός μυς αρχικά παχύνεται αντιρροπιστικά για να εξωθήσει το αίμα κόντρα στις αυξημένες αντιστάσεις των μικρών αρτηριών και στη σκληρότητα της αορτής, αλλά αν αυτή η πάχυνση συνεχισθεί πέραν ενός ορίου, τότε συμβαίνουν και άλλες επιπρόσθετες μεταβολές που μειώνουν την συσταλτική ικανότητα της καρδιάς και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια.
 Η αυξημένη μάζα της αριστεράς κοιλίας της καρδιάς συνδυάζεται συχνά με επιτάχυνση των αθηροσκληρυντικών αλλοιώσεων των στεφανιαίων αρτηριών, οδηγώντας στην εμφάνιση στηθάγχης και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Επίσης, η υπέρταση προκαλεί συχνά πολύ πρώιμα διάταση του αριστερού κόλπου και της αορτικής ρίζας. Έτσι, ο υπερτασικός ασθενής με υπερτροφία του μυοκαρδίου έχει υπερδιπλάσιο κίνδυνο για αρρυθμίες και ανευρύσματα συγκριτικά με αυτόν που δεν έχει υπερτροφία.
 Μέθοδος εκλογής για τη διάγνωση της υπερτροφίας του μυοκαρδίου ακόμη και στα αρχικά στάδια είναι το υπερηχοκαρδιογράφημα, ενώ το καρδιογράφημα αποκαλύπτει συνήθως την προχωρημένη υπερτροφία.
 Αρτηρίες και εγκέφαλος
 Η αρτηριακή υπέρταση προκαλεί υπερτροφία και στο τοίχωμα των αγγείων. Το αυξημένο πάχος των χιτώνων του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών (π.χ. των καρωτίδων) σχετίζεται στενά με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και με την υπερτροφία του μυοκαρδίου και τα εμφράγματα.
 Μπορεί να μετρηθεί με υπερήχους, αλλά η ακριβής μέτρησή του απαιτεί εξειδικευμένα εργαστήρια με μεγάλη εμπειρία του χειριστή και γι αυτό δεν χρησιμοποιείται στην καθημερινή πράξη. Η υπέρταση προκαλεί και σκλήρυνση του αρτηριακού τοιχώματος. Τη σκληρότητα της αορτής την εκτιμούμε με διάφορους τρόπους, όπως πχ με ειδικές συσκευές».
 Νεφροί
 Ο νεφρός είναι θύτης και θύμα της υπέρτασης. Νεφρικές παθήσεις προκαλούν υπέρταση, αλλά και η αυξημένη πίεση οδηγεί σε έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας και μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη είναι οι δύο κύριες αιτίες που οδηγούν σήμερα έναν άνθρωπο στο τεχνητό νεφρό.
 Η διάγνωση νεφρικής βλάβης βασίζεται είτε στην αυξημένη κρεατινίνη ορού είτε στην αυξημένη απέκκριση αλβουμίνης. Είναι μάλιστα καλύτερα να υπολογίζεται ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης (GFR).
 Ως ήπια νεφρική ανεπάρκεια ορίζεται η τιμή κρεατινίνης ορού μεγαλύτερη από1,4 mg/dl (για τους άνδρες) και 1,5mg/dl (για τις γυναίκες) ή τιμή GFR μικρότερη από 60 ml/min.
 Ενας τρόπος εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας είναι η μέτρηση του λόγου της αλβουμίνης ούρων πρός την κρεατινίνη ούρων σε τυχαίο δείγμα ούρων και το πλεονέκτημα του είναι η ευκολία προσδιορισμού του ακόμη και σε μη καλά οργανωμένο εργαστήριο.
 Τιμές μεγαλύτερες από 30 mg/gr σημαίνουν την παρουσία μικροαλβουμινουρίας, που θεωρείται ανεξάρτητος παράγων καρδιαγγειακών συμβάντων.
 Συχνότητα ελέγχου
 Ο υπερτασικός ασθενής καλό θα είναι να υποβάλλεται στις αρχικές του ιατρικές εκτιμήσεις στον έλεγχο για ανίχνευση βλάβης στα όργανα..
 Στη διαχρονική παρακολούθησή του, επανέλεγχος της υπερτροφίας της αριστεράς κοιλίας και της πάχυνσης του τοιχώματος των καρωτίδων πρέπει να γίνεται μέσα σε έναν χρόνο, ενώ η μικροαλβουμινουρία μπορεί να επανελεγχτεί σε 3-6 μήνες αφού ρυθμισθεί η πίεση.
 Αριθμοί
 - 1 στους 3 ανθρώπους έχει υπέρταση
 - Η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνεται για το 13% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως, το 54% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 47% των εμφραγμάτων
 - 7- 8 στους 10 έλληνες υπερτασικούς παίρνουν φάρμακα για την πίεση, αλλά μόνο οι 4 στους 10 καταφέρνουν να έχουν φυσιολογική πίεση
 - Το 3% των υπερτασικών έχει ανθεκτική υπέρταση με βεβαρημένη πρόγνωση
 - Το 45% των ελλήνων υπερτασικών έχει υπερτροφία της αριστεράς κοιλίας, το 15% μικροαλβουμινουρία και το 10% επηρεασμένη νεφρική λειτουργία
 - Ο υπερτασικός ασθενής με υπερτροφία του μυοκαρδίου έχει υπερδιπλάσιο κίνδυνο για αρρυθμίες (και μάλιστα κολπική μαρμαρυγή) και ανευρύσματα
 - Οι υπερτασικός με υπερτροφία διατρέχει 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφράγματα του μυοκαρδίου και 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τους υπερτασικούς ασθενείς χωρίς υπερτροφία ή νεφρική βλάβη (Hippokratio Hellenic Hypertension Study)
 Πως μετράται
 Η πίεση μετράται σε χιλιοστόμετρα της στήλη υδραργύρου (mmHg) και εκφράζεται με δύο αριθμούς:
 1. Ο πρώτος είναι η συστολική πίεση (μεγάλη) και δείχνει το ανώτατο επίπεδο που η πίεσή σας φθάνει όταν κτυπά η καρδιά σας
 2. Ο δεύτερος είναι η διαστολική πίεση (μικρή) και δείχνει το χαμηλότερο επίπεδο που φθάνει η πίεση όταν η καρδιά σας ξεκουράζεται μεταξύ των κτύπων
 Διάγνωση
 Για να γίνει η διάγνωση αρκεί η σωστή μέτρηση της πίεσης σε 2-3 διαφορετικές χρονικές στιγμές, που να απέχουν μεταξύ τους περίοδο 2-3 εβδομάδων
 Τι βλάβες προκαλεί
 - Καρδιά: υπερτροφία καρδιάς, στηθάγχη - έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, ανευρύσματα
 - Νεφρούς: νεφρική ανεπάρκεια
 - Αρτηρίες: αύξηση πάχους του χιτώνα του τοιχώματος των αρτηριών και σκλήρυνσή του
 - Εγκέφαλος: εγκεφαλικά επεισόδια
 Οι βλάβες εξαρτώνται από:
 - Τη βαρύτητα της υπέρτασης
 - Τη χρονιότητά της
 - Τη γενετική προδιάθεση (οι γενετικοί παράγοντες συνεισφέρουν σε ποσοστό 30%-60% στην εκδήλωση της υπέρτασης)
 - Τις διαιτητικές συνήθειες
 - Τη συνύπαρξη διαβήτη ή παχυσαρκίας
 Θεραπεία
 Ο στόχος
 Αρτηριακή πίεση κάτω από 1.340/90 mm Hg (αλλά όχι χαμηλότερα από 115/65 mm ).
 Μέσα μείωσης της πίεσης
 - Δίαιτα χωρίς αλάτι
 - Μείωση σωματικού βάρους
 - Αερόβια άσκηση
 - Χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων (στα οποία πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου ή αναστολέας των υποδοχέων της αγγειοτασίνης)
 - Ρύθμιση των λιπιδίων
 - Γλυκαιμικός έλεγχος
 - Χορήγηση ασπιρίνης, όπου χρειάζεται
 - Για την ανθεκτική υπέρταση, κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation - RSD) με εισαγωγή ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος, με τοπική αναισθησία και νοσηλεία μίας ημέρας στο νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης – έως και άνω των 30 mmHg – χωρίς στοιχεία επιβάρυνσης της νεφρικής λειτουργίας των ασθενών. Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έχουν γίνει αρκετές τέτοιες επεμβάσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα.
 Αίτια αρρύθμιστης πίεσης
 1. Συνοδές καταστάσεις:
 - Παχυσαρκία
 - Υπερβολική λήψη αλατιού
 - Υπερινσουλιναιμία
 -Κατάχρηση αλκοόλ
 - Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στο ύπνο
 2. Μη επιτυχής φαρμακευτική αγωγή λόγω:
- Ανεπαρκούς δοσολογίας
- Μη χορήγησης φαρμάκων 24ωρης δράσης
- Μη κατάλληλου συνδυασμού φαρμάκων
- Μη σωστής χορήγησης διουρητικών
3. Αλληλεπίδραση με φάρμακα που λαμβάνονται για άλλη αιτία, όπως:
- Μη στεροειδή αντιφλεμονώδη
- Κορτικοστεροειδή
- Αντισυλληπτικά
- Αντικαταθλιπτικά
-Αποσυμφορητικά μύτης
- Ανορεξιογόνα
- Κοκαΐνη
- Κυκλοσπορίνη
- Ερυθροποιητίνη
- Συμπληρώματα διατροφής - βότανα
4. Μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία, λόγω:
- Μη ανοχής ή παρενεργειών των φαρμάκων
- Υψηλού κόστους της θεραπείας
- Πολυπλοκότητας της αγωγής
- Ανεπαρκούς συζήτησης του γιατρού με τον ασθενή
 Πηγή ygeia.tanea.gr

~***   Η γυμναστική αλλάζει το DNA :

 * Δεν έχετε πλέον καμία δικαιολογία για να αποφύγετε τη γυμναστική: μια νέα μελέτη δείχνει ότι μόλις μια ώρα άσκησης είναι αρκετή για να «αλλάξει» τα γονίδιά σας με τέτοιον τρόπο ώστε να επιταχύνεται η καύση του λίπους.
 ~ Αναζητώντας τις επιγενετικές αλλαγές
 * Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη με επικεφαλής την δρα Τζουλίν Ζιράθ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» ότι αναζήτησαν πιθανές επιγενετικές αλλαγές – αφορούν προσθήκη ή αφαίρεση μεθυλομάδων από τα γονίδια η οποία επηρεάζει την έκφρασή τους – σε μυϊκά κύτταρα κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Προκειμένου να διεξαγάγουν τη μελέτη τους οι επιστήμονες έλαβαν βιοψίες από τους μηριαίους μυς οκτώ ανδρών που ακολουθούσαν έναν σχετικώς καθιστικό τρόπο ζωής. Οι βιοψίες ελήφθησαν μια ώρα πριν και μια ώρα μετά την άσκηση.
 * Οπως προέκυψε αρκετά γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό του λίπους – όπως τα PGC-1α, PPAR-δ και PDK4- και τα οποία ήταν μεθυλιωμένα πριν από την άσκηση, μετά από αυτήν έχασαν τη μεθυλομάδα τους. Ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να συμβαίνει σε άλλα γονίδια που δεν σχετίζονταν με τον μεταβολισμό και τα οποία συνέχισαν να είναι μεθυλιωμένα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Η απομεθυλίωση επιτρέπει στα γονίδια να κωδικοποιούν πιο εύκολα για την παραγωγή πρωτεϊνών, γεγονός που μαρτυρεί ότι μετά την άσκηση παράγονται περισσότερες πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη διάσπαση του λίπους, σύμφωνα με την δρα Ζιράθ.
 ~ Ο ρόλος του ασβεστίου
 * Η ερευνήτρια τόνισε ότι η ομάδα της εξεπλάγη όταν είδε πόσο γρήγορη ήταν η επίδραση της άσκησης στο DNA και τελικώς στην καύση του λίπους. Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη πιστεύουν ότι το ασβέστιο που παράγεται στα μυϊκά κύτταρα κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να εμπλέκεται στην όλη διαδικασία. Κατέληξαν σε αυτήν την υπόθεση αφού είδαν ότι όταν εξέθεσαν τις ίδιες βιοψίες των μυϊκών κυττάρων σε καφεΐνη η οποία επίσης αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στους μυς, προκλήθηκε η ίδια απομεθυλίωση.
 * Αν αυτό το τελευταίο σας κάνει να νομίζετε ότι μπορείτε να αποφύγετε να… ιδρώσετε τη φανέλα και να επιτύχετε τα ίδια οφέλη απλώς απολαμβάνοντας τον καφέ σας, θα σας απογοητεύσουμε. Και αυτό διότι οι ποσότητες καφεΐνης που απαιτούνται για να έχετε το αποτέλεσμα μιας ώρας άσκησης είναι τόσο μεγάλες ώστε θα παθαίνατε δηλητηρίαση…
 ~ Πηγή tovima.gr

~** Εντόπισαν το γονίδιο του «μάτσο» άνδρα :
 * Το γονίδιο του «μάτσο» άνδρα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν αυστραλοί επιστήμονες.
 * Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Prince Henry, στη Μελβούρνη υποστηρίζουν ότι ένα και μοναδικό γονίδιο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες όταν στρεσάρονται εμφανίζονται πιο «ετοιμοπόλεμοι» από τις γυναίκες.
 ~* Ταύροι σε υαλοπωλείο
 * Οι επιστήμονες μελέτησαν τις χημικές ουσίες που εκκρίνονταν από άνδρες εθελοντές όταν εκείνοι έρχονταν «αντιμέτωποι» με στρεσογόνες καταστάσεις αλλά και τη συμπεριφορά τους υπό καθεστώς στρες. Είδαν λοιπόν, ότι η εκρηκτική τους συμπεριφορά πιθανότατα οφειλόταν στο γονίδιο SRY του χρωμοσώματος Υ και στις πρωτεΐνες για τις οποίες αυτό κωδικοποιεί.
* Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει το εν λόγω γονίδιο με τη διαμόρφωση των αρσενικών χαρακτηριστικών κατά την εμβρυϊκή ζωή.
 ~* Λάδι στη φωτιά ρίχνει ένα... γονίδιο
 * Οι αυστραλοί ερευνητές είδαν τώρα ότι οι πρωτεΐνες του συγκεκριμένου γονιδίου εντοπίζονται επίσης στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα των ενήλικων ανδρών. Η συγκεκριμένη πρωτεϊνική «ενορχήστρωση» ενδεχομένως να ρυθμίζει τις ορμόνες του στρες και την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και τη ροή της αδρεναλίνης στο κυκλοφορικό των στρεσαρισμένων ανδρών. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πυροδοτεί την «έκρηξη».
 * Αντίθετα, στην περίπτωση των γυναικών οι στρεσογόνες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με την έκκριση οιστρογόνων και οξυτοκίνης – της ορμόνης της τρυφερότητας.
 * «Η επιθετική αντίδραση είναι πιο έντονη στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες τείνουν να υιοθετούν μια λιγότερο επιθετική και περισσότερο φιλική συμπεριφορά» εξηγεί ο δρ Γιουχιούνγκ Λι.
 * «Νέα ευρήματα δείχνουν ότι το γονίδιο SRY εκκρίνει τη ''μάτσο'' συμπεριφορά μέσω της ενεργοποίησής του απευθείας στον εγκέφαλο και στους περιφερειακούς ιστούς που σχετίζονται με την κίνηση και την αρτηριακή πίεση στους άνδρες» καταλήγει ο ερευνητής.
 ~ Πηγή tovima.gr

~** Οι συνέπειες της μειωμένης πρόσληψης τροφής :
 * Πολλά άτομα και κυρίως γυναίκες που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους μπορεί να περιορίσουν τη λήψη τροφής για μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα, μία διαδικασία γνωστή και ως δίαιτα. Τα μικρά διαστήματα δίαιτας σε άτομα που δεν πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής δεν έχουν συνήθως αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό αλλά για άλλους ανθρώπους η μειωμένη πρόσληψη τροφής σταδιακά γίνεται τρόπος ζωής.
* Υπάρχουν πολλές παθολογικές μορφές μείωσης πρόσληψης τροφής όπως συχνή αποχή από το φαγητό για τον έλεγχο του βάρους, επίμονη αποφυγή του φαγητού, εσκεμμένη παράλειψη γευμάτων, αποφυγή συγκεκριμένων ομάδων τροφών όπως όλα τα λιπαρά ή όλους τους υδατάνθρακες είτε λόγω φόβου πρόσληψης βάρους είτε για λόγους υγείας, μειωμένη πρόσληψη τροφής με το φόβο ότι θα χαθεί ο έλεγχος αν το άτομο αρχίσει να τρέφεται σωστά (Ψυχογενής Βουλιμία) και τέλος ιδιαίτερα μειωμένη πρόσληψη τροφής σε άτομα που καταναγκαστικά θέλουν να διατηρήσουν ένα πολύ χαμηλό βάρος (Ψυχογενής Ανορεξία).
 ~ Οι Ψυχολογικές συνέπειες της μειωμένης πρόσληψης τροφής
 * Η διάθεση επηρεάζεται αρνητικά από τη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Πολλά από τα συστατικά των τροφών επηρεάζουν τα κέντρα του εγκεφάλου και μειώνοντας τα ή αλλάζοντας την χημική ισορροπία μπορεί να προκληθεί κατάθλιψη, άσχημη διάθεση, εκνευρισμός και ανησυχία ή ένταση. Επίσης τα άτομα που δεν τρέφονται σωστά ή παραλείπουν γεύματα νιώθουν συχνά μπερδεμένα και αγχωμένα. Οι κρίσεις πανικού είναι ένα συχνό σύμπτωμα που σχετίζεται με τον πανικό πρόσληψης βάρους και δεν σχετίζεται μόνο με το συναισθηματικό κομμάτι αλλά πηγάζει από τα συστήματα του οργανισμού που έχουν άμεση σχέση με το στρες και τη διαχείριση του. Αν το σώμα δεν λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά προκειμένου να διατηρεί την ισορροπία είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει.
* Μία από τις πιο εμφανείς αλλαγές κατά τη μείωση της πρόσληψης τροφής είναι οι εμμονές. Οι εμμονές έχουν άμεση σχέση με την τάση απουσίας ευελιξίας και την απροθυμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων ρουτίνας. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν άγχος για μία συγκεκριμένη διαδρομή ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να εμφανίσουν εμμονή με την καθαριότητα και την τάξη. Οι εμμονές συνήθως εμφανίζονται σε σχέση με την φυσική άσκηση και το φαγητό. Τα άτομα που μειώνουν την πρόσληψη τροφής τους στο ελάχιστο υιοθετούν άκαμπτους διαιτητικούς κανόνες και τελετουργίες όπως το να κόβουν το φαγητό σε πολύ μικρά κομμάτια ή να κρύβουν τροφές σε διάφορα σημεία του σπιτιού.
* Αρχικά το να μειώσει κάποιος την πρόσληψη τροφής τους μπορεί να τον κάνει να νιώσει καλύτερα για ένα μικρό χρονικό διάστημα εφόσον οι γύρω του μπορεί να θαυμάζουν την θέληση του. Αλλά αν το άτομο συνεχίσει την αποχή από το φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε γίνεται τρόπος ζωής. Τα περισσότερα άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής και ειδικά με Ψυχογενή Ανορεξία ή Βουλιμία έχουν μειωμένο κοινωνικό δίκτυο και απομονώνονται λόγω των κρυφών συχνά συνηθειών τους προκειμένου να ελέγξουν το βάρος τους και την ποσότητα πρόσληψης τροφής τους.
* Η μειωμένη πρόσληψη τροφής επίσης έχει σοβαρές αρνητικές ορμονικές συνέπειες με συχνότερα συμπτώματα την αμηνόρροια και τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και διάθεση.
* Τα περισσότερα άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής ξεκινούν να περιορίζουν τη λήψη φαγητού λόγω μιας διαστρεβλωμένης εικόνας που έχουν γύρω από το μέγεθος και το σχήμα του σώματος τους. Ο τρόπος σκέψης επηρεάζεται επίσης αρνητικά από τη μειωμένη πρόσληψης τροφής λόγω της απουσίας θρεπτικών συστατικών που θεωρούνται απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ένα παράδειγμα είναι η μειωμένη συγκέντρωση και η διάσπαση προσοχής. Η συνεχής σκέψη γύρω από το βάρος και το φαγητό καθιστά αδύναμα τα άτομα να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο, να θέσουν προτεραιότητες και να ασχοληθούν με περισσότερες από μία δραστηριότητες. Είναι πιθανό τα άτομα αυτά επίσης να υιοθετήσουν ενδιαφέρον γύρω από τη μαγειρική και να αρχίσουν να μαγειρεύουν για άλλους αφήνοντας πίσω παλαιότερα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες.
* Χάνοντας το ενδιαφέρον τους για άλλες παρελθοντικές δραστηριότητες τα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν εμμονές γύρω από το πώς θα φάνε, τι θα είναι αυτό και τρόπους προκειμένου να ελέγξουν την ποσότητα ή ακόμα και το πώς να παραλείψουν κάποιο γεύμα. Αυτές οι εμμονές απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το άτομο από το να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο μέσα στη μέρα με αποτέλεσμα να εμφανίζουν δυσκολία στο να μοιράζονται και να νιώθουν εμπάθεια ή κατανόηση για τους άλλους.
* Ιδιαίτερα στην Ψυχογενή Ανορεξία τα άτομα μπορεί να ακούν μία φωνή να τους λέει να μειώσουν ακόμα περισσότερο την ποσότητα του φαγητού τους. Αυτή η φωνή μπορεί επίσης να τους λέει πως θα είναι άπληστοι αν φάνε και πως το φαγητό θα τους κάνει να αυξήσουν το βάρος τους. Πολλές φορές τα άτομα περιγράφουν την φωνή ως απειλητική και για αυτόν τον λόγο βρίσκουν τρόπους προκειμένου να μειώσουν ακόμα περισσότερο τη λήψη της τροφής τους για να μην τιμωρηθούν.
* Οι συνέπειες της κακής διατροφής είναι αρνητικές και στον τρόπο κατανόησης αυτών που συμβαίνουν γύρω μας εφόσον συχνά υπάρχουν παρερμηνείες καθημερινών γεγονότων. Για παράδειγμα αν κάποιος φαίνεται πως ασκεί κριτική ή είναι κάπως απότομος μπορεί να ερμηνευτεί πως έχει κάτι εναντίον μας ενώ με μία πιο καθαρή ματιά μπορεί απλά να μην νιώθει πολύ καλά αυτή τη συγκεκριμένη μέρα.
* Η πιο εμφανής συμπεριφορική συνέπεια της μειωμένης πρόσληψης τροφής είναι η λαχτάρα για φαγητά με υψηλή θερμιδική αξία και πλούσια σε ζάχαρη. Πολλές φορές τα άτομα προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτή τη λαχτάρα τους με διάφορες μεθόδους όπως εξαντλητική άσκηση, αυξημένη χρήση αλκοόλ και κάπνισμα. Άλλα άτομα υπονομεύεται προσωρινά από τσιμπολόγημα που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες στέρησης και σε πολλές περιπτώσεις με αντισταθμιστικές μεθόδους όπως εμετούς και χρήση καθαρτικών. Πολλά ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι το τσιμπολόγημα και η λαχτάρα για φαγητό έχει βιολογική βάση λόγω της μειωμένης πρόσληψης τροφής αλλά και του χαμηλού βάρους. Παρόμοιες έρευνες υποστηρίζουν ότι αν το άτομο δεν αρχίσει να λαμβάνει μία επαρκή ποσότητα τροφής και δεν υιοθετήσει μία ισορροπημένη διατροφή ο φαύλος κύκλος συνεχίζει τα διαιωνίζεται.
 ~ Οι συνέπειες της μειωμένης πρόσληψης τροφής στον οργανισμό
 * Αν και υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η μειωμένη πρόσληψη τροφής οδηγεί σε μακροζωία οι συνέπειες συνήθως είναι καταστροφικές για τον οργανισμό. Η αντίληψη αυτή προέρχεται από την άποψη ότι η παχυσαρκία επίσης βλάπτει σοβαρά πολλά από τα ζωτικά συστήματα του οργανισμού.
* Η μειωμένη λήψη τροφής επηρεάζει την ομαλή κυκλοφορία της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος. Δεν είναι σπάνιες οι αρρυθμίες σε άτομα με διαταραγμένη σχέση με το φαγητό όπως επίσης και η αίσθηση ρίγους αλλά και τα παγωμένα άκρα. Επίσης τα κόκκαλα ατροφούν και τα άτομα γίνονται επιρρεπή σε σπασίματα αλλά και οστεοπόρωση που συχνά δεν είναι αναστρέψιμη. Υπάρχουν επίσης αρνητικές συνέπειες και στην πέψη της τροφής καθώς τα άτομα που μειώνουν την πρόσληψη τροφής συχνά νιώθουν ένα παραπλανητικό φούσκωμα και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Το μειωμένο βάρος και η λήψη τροφής γίνονται συχνά εμφανείς τόσο στο δέρμα που γίνεται ξηρό και φαίνεται να γερνάει απότομα όσο και στα μαλλιά. Στην δεύτερη περίπτωση η τρίχα αδυνατίζει ενώ τριχοφυΐα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος ή του προσώπου.
* Τέλος τα άτομα με μειωμένο βάρος και προβλήματα πρόσληψης τροφής εμφανίζουν συχνά διαταραχές τόσο στην ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου.
* Η μειωμένη πρόσληψη τροφής έχει τα ίδια συμπτώματα σε όλους και αυτά επηρεάζουν σημαντικά την προσωπικότητα και την διάθεση του ατόμου. Κάποια από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα όπως το φούσκωμα σχετίζεται με την μειωμένη πρόσληψη τροφής και όχι με το γεγονός ότι κάποιος έφαγε παραπάνω. Η προσωπικότητα, οι σκέψεις και τα συναισθήματα επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από αυτά που τρώμε και η διαρκής μειωμένη πρόσληψη τροφής μπορεί να αποβεί επικίνδυνη έστω κι αν αρχικά φαίνεται πως έχουμε θέληση και αυτοέλεγχο. Το να διατηρεί κάποιος ένα πολύ χαμηλό βάρος τον οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο εφόσον συντηρούνται οι εμμονές και ο δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης. Αν το βάρος σας είναι ήδη χαμηλό ή εμφανίζεται κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας προκειμένου να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
 ~ Γράφει η Δρ Τέσσα Χριστοδούλου PhD, CPsych AFBPsS, MBPsS
Master Practitioner στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και την Παχυσαρκία, NCFED, UK
Professional Diploma στη Γνωστική Αποκατάσταση, Surrey, UK
Κλινική Ψυχολόγος- Νευροψυχολόγος Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

~*** Αγχώδεις διαταραχές: Στρατηγικές Αντιμετώπισης Άγχους 2 :
* Είναι χρήσιμο να σκεφτεί κανείς σε περιόδους έντονου άγχους και στρες ότι ακόμα κι αν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και δυσάρεστα παρόλα αυτά αποδεικνύονται απαραίτητα για την επιβίωση μας τόσο στον επαγγελματικό όσο και τον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων. Όταν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το άγχος και το στρες της καθημερινότητας αυτό μπορεί να αποβεί και ευεργετικό καθώς μας κρατά σε εγρήγορση. Η εγρήγορση είναι αυτή που μας βγάζει από την αδράνεια και μας βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων ρουτίνας αλλά και των αναπάντεχων γεγονότων. Αν και σε σχέση με παλαιότερα οι απειλές και ο φόβος που κρατούσαν τον οργανισμό σε εγρήγορση έχουν αλλάξει ωστόσο εξακολουθούν να είναι βοηθητικοί προκειμένου το άτομο να αλλάξει και να κινητοποιηθεί. Επιπρόσθετα, η αλλαγή της συμπεριφοράς απέναντι στο φόβο μας εξασφαλίζει ένα διαφορετικό ίσως πιο θετικό αποτέλεσμα προκειμένου να μην επιβαρύνεται η ψυχική και σωματική μας υγεία από τις αρνητικές συνέπειες του παρατεταμένου άγχους.
 ~ Στρατηγική # 7 Περιορισμός των ‘φανταστικών’ απειλών
 * Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το ίδιο μας το άγχος αλλά και οι υψηλές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας δημιουργούν απειλές. Η δημιουργία αυτών των ‘φανταστικών’ απειλών οφείλεται εν μέρει σε κάποιες επιθυμίες μας αλλά και σε κάποια ‘πρέπει’ που μας επιβάλλει το περιβάλλον είτε πρόκειται για οικογενειακό ή κοινωνικό. Οι απαιτήσεις των άλλων βέβαια σπάνια συμβαδίζουν με τα δικά μας ‘θέλω’ και τις επιθυμίες. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι να λέμε ‘ναι’ και να απαιτούμε ολοένα και περισσότερα πράγματα από τον εαυτό μας παραγκωνίζοντας τις προτεραιότητες μας και προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τους άλλους. Κάντε έναν κατάλογο με αυτά τα οποία πιστεύετε πως θέλετε να πετύχετε για τον εαυτό σας και έναν άλλον με αυτά που οι άλλοι θα ήθελαν για σας. Βάλτε στόχο να εκπληρώσετε τις δικές σας επιθυμίες προκειμένου να ικανοποιήσετε τις ανάγκες και τα θέλω σας ανάλογα με τις δυνατότητες σας μία δεδομένη στιγμή.
 ~ Στρατηγική # 8 Σκεφτείτε ποιο είναι το χειρότερο σενάριο και αναζητήστε τρόπους αντιμετώπισης
 * Αν και το να σκεφτόμαστε το χειρότερο συνήθως μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και να ενισχύσει την καταστροφολογία αλλά και την αρνητική συμπεριφορά ενισχύοντας την αδράνεια ωστόσο μας εξασκεί στο να βρίσκουμε πιθανές λύσεις σε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα αλλά και να ζητήσουμε βοήθεια από τρίτους. Η εξάσκηση στην επίλυση προβλημάτων είναι ιδιαίτερα βοηθητική όσον αφορά τον διαχωρισμό μεταξύ ασήμαντων και σημαντικών προβλημάτων σε άτομα που έχουν την τάση να πανικοβάλλονται εύκολα. Ένας κατάλογος με πιθανές λύσεις αλλά και εναλλακτικές σκέψεις και συμπεριφορές μπορεί να βοηθήσει στο να βλέπουμε πιο ψύχραιμα κάποιες καταστάσεις και γεγονότα. Το να φτιάξει κάποιος ένα ενδεχόμενο σενάριο με μία στήλη όπου θα απαριθμεί τους φόβους και στην άλλη κάποια ‘σχέδια δράσης’ περιορίζει σημαντικά το άγχος και την τάση ‘πρόβλεψης’ ότι θα συμβεί το χειρότερο. Η αποδοχή ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα ανά πάσα στιγμή, και ότι η αβεβαιότητα είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας επίσης μειώνει το άγχος. Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να παρέμβουμε σε μία επικείμενη αρνητική κατάσταση είναι προτιμότερο να καταγράψουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε (για παράδειγμα για να μην χάσουμε την δουλειά μας) αλλά και πιθανές λύσεις ελέγχου αν αυτό συμβεί.
 ~ Στρατηγική # 9 Ιεράρχηση και προτεραιότητες
 * Η χρήση ημερολογίου είναι βοηθητική στα άτομα που έχουν αυξημένο άγχος. Η καταγραφή και η ιεράρχηση της καθημερινότητας είναι σημαντική και μειώνει τα συμπτώματα πανικού που μας αποσυντονίζουν και μας αποσπούν από το στόχο μας. Οι προτεραιότητες μας υπενθυμίζουν συνεχώς τι πρέπει να τελειώσει άμεσα, τι μπορεί να γίνει την επόμενη βδομάδα και τι μπορεί να περιμένει εφόσον προηγούνται πραγματικά σοβαρότερα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
 ~ Στρατηγική # 10 Κοινωνικοποίηση
 * Αν αποφεύγετε να επισκεφτείτε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση του άγχους και του στρες μιλήστε σε έναν καλό φίλο και κάντε το ίδιο για αυτόν. Αν το να μιλήσετε για τα προβλήματα σας μπορεί να διογκώσει το πρόβλημα τότε αναζητήστε έναν φίλο/η για να ξεκινήσετε μια ευχάριστη δραστηριότητα είτε για εκτόνωση είτε για χαλάρωση. Η ανάπτυξη του κοινωνικού υποστηρικτικού δικτύου είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους αυξημένου άγχους καθώς αποδεικνύεται βοηθητικό να ακούμε και μία πιο αντικειμενική άποψη. Σκεφτείτε επίσης τι θα συμβουλεύατε εσείς σε κάποιον φίλο να κάνει αν βρισκόταν σε μία παρόμοια κατάσταση και δραστηριοποιηθείτε ανάλογα.
 ~ Στρατηγική # 11 Αυθαίρετα συμπεράσματα, σκέψη του όλα ή τίποτα, καταστροφικές προβλέψεις και δραματοποίηση
 * Συνήθως τα άτομα με άγχος υπερμεγενθύνουν και υπερβάλλουν τόσο στις σκέψεις όσο και στη συμπεριφορά τους. Ακόμα και σημάδια κούρασης ή κάτι ουδέτερο να συμβεί έχουν την τάση να το μεταφράζουν ως αρνητικό και να το δραματοποιούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης, που χαρακτηρίζεται από καταστροφικές προβλέψεις και αυθαίρετα συμπεράσματα. Η συμπεριφορά μας έχει την τάση να προσαρμόζεται στον τρόπο σκέψης μας με αποτέλεσμα προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι κάτι είναι αρνητικό θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου λειτουργώντας κάτω από συνθήκες πανικού για να γίνει ακόμα κι αν αρχικά μπορεί να ήταν κάτι άνευ σημασίας.
 ~ Στρατηγική # 12 Αναπτύξτε το χιούμορ ή αναζητήστε άτομα με χιούμορ
 * Τα άτομα με αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ μπορούν να ξεπερνούν ευκολότερα τα αρνητικά γεγονότα και συναισθήματα λόγω της ικανότητας του αυτοσαρκασμού και της διακωμώδησης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πάντα υπάρχει μία αστεία πλευρά που μπορεί έστω και παροδικά να διευκολύνει το άγχος και το στρες.
 ~ Γράφει η Δρ Τέσσα Χριστοδούλου PhD, CPsych AFBPsS, MBPsS
Master Practitioner στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και την Παχυσαρκία, NCFED, UK
Professional Diploma στη Γνωστική Αποκατάσταση, Surrey, UK
Κλινική Ψυχολόγος- Νευροψυχολόγος
Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

~** Συναισθηματικές διαταραχές: Κατάθλιψη :
 * Η κατάθλιψη είναι μία συναισθηματική διαταραχή που επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό. Συχνά ονομαζόμενη και μείζονα κατάθλιψη, έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στον τρόπο που αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται το άτομο που πάσχει. Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συναισθηματικών αλλά και οργανικών προβλημάτων. Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα σχετίζονται με κόπωση, αδυναμία ή άρνηση εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων ρουτίνας και το άτομο νιώθει πλέον ανήμπορο.
* Η κατάθλιψη δεν είναι ούτε πρέπει να θεωρείται αδυναμία χαρακτήρα όπως επίσης δεν είναι μια συναισθηματική διαταραχή που κάποιος μπορεί να ξεπεράσει χωρίς βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να είναι μακρόχρονη αλλά το άτομο με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να την ξεπεράσει.
* Τα συμπτώματα είναι λίγο έως πολύ γνωστά σε όλους και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μελαγχολία και ένα στενάχωρο συναίσθημα το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, εκνευρισμό ή απογοήτευση ακόμα και για ασήμαντα θέματα, απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες που παλαιότερα γέμιζαν χαρά το άτομο, αυξημένη ανάγκη για ύπνο ή αϋπνία, αλλαγές στην όρεξη συνήθως ανορεξία που έχει ως αποτέλεσμα την εμφανή απώλεια βάρους, ανησυχία, επιβράδυνση της σκέψης, της ομιλίας και των κινήσεων, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, απώλεια ή μειωμένη ενεργητικότητα, αισθήματα ενοχής, έλλειψη συγκέντρωσης και προβλήματα στη μνήμη, αυτοκτονικό ιδεασμό, ευσυγκινησία και μυϊκούς πόνους.
* Η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Σε κάποια άτομα μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που γίνεται αμέσως εμφανές στο περιβάλλον γύρω τους ότι κάτι δεν πάει καλά ενώ σε κάποιους άλλους απλά εκδηλώνεται με συμπτώματα μελαγχολίας και άσχημης διάθεσης ή κακοκεφιάς.
* Δυστυχώς η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί εξίσου σε παιδιά και εφήβους. Κάποια από τα συμπτώματα είναι η μελαγχολία, η ανησυχία και το άγχος, ο θυμός και η αποφυγή κοινωνικής συναναστροφής, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου και της όρεξης, συμπεριφορικά προβλήματα και αλλαγές στον τρόπο σκέψης.
* Η κατάθλιψη σε άτομα τρίτης ηλικίας είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και σπάνια οι ηλικιωμένοι προσέρχονται για θεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετά από τα συμπτώματα όπως διαταραχές του ύπνου, της όρεξης και η κόπωση συχνά θεωρούνται σημάδια άλλων παθήσεων. Ακόμα όμως και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας η κατάθλιψη μπορεί να κάνει την εμφάνιση της λόγω μίας γενικότερης δυσαρέσκειας, ανίας, απελπισίας ή ανικανότητας. Συνήθως μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθυμία να μείνουν μέσα αντί να βγουν και να κοινωνικοποιηθούν ή να ασχοληθούν με κάποιο χόμπι. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός στους ηλικιωμένους είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα που δε θα πρέπει να αγνοείται.
* Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας αν νιώθετε έντονα συμπτώματα κατάθλιψης ή έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην καθημερινότητα σας. Αν αφήσετε την κατάθλιψη χωρίς κάποια ψυχοθεραπευτική ή φαρμακευτική παρέμβαση είναι πιθανό να σας οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής σας.
* Τα αίτια εμφάνισης της κατάθλιψης όπως και στις περισσότερες ψυχικές διαταραχές δεν είναι απολύτως γνωστά. Τα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τον συνδυασμό μιας σειράς βιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Τα άτομα με κατάθλιψη εμφανίζουν αλλαγές στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου όπως και αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (θυρεοειδής). Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή κάποιου συγγενούς πρώτου βαθμού που εμφάνισε αυτοκτονικό ιδεασμό ή κατάχρηση ουσιών (αλκοόλ ή ψυχοτρόπων ουσιών) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Όσον αφορά τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες στρεσσογόνα και δυσάρεστα γεγονότα έχει βρεθεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων όπως επίσης και τραύματα κατά την παιδική ηλικία. Επίσης η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ως δευτερεύον σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης όπως καρκίνο, ή κάποια νευροεκφυλιστική νόσο (όπως Alzheimer’s/ Parkinson’s). Το κατά πόσο αυτά θα οδηγήσουν στο να παγιωθεί μία συναισθηματική διαταραχή εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τους μηχανισμούς άμυνας, την προσωπικότητα (όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και εξάρτηση από άλλους ή ουσίες) και τους τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων του ατόμου. Τέλος κάποια φάρμακα όπως τα αντιυπερτασικά μπορεί να ευθύνονται για συμπτώματα ανάλογα της κατάθλιψης. Αν πιστεύετε πως σας επηρεάζουν αρνητικά συζητείστε το με τον θεράποντα γιατρό σας και σε καμία περίπτωση μην τροποποιήσετε τη δόση ή διακόψετε την αγωγή.
* Η έναρξη της κατάθλιψης είναι συνήθως λίγο μετά την εφηβεία αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες αλλά αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες αναζητούν θεραπεία.
* Καμία θεραπεία δεν μπορεί να διεκδικήσει την αποκλειστικότητα για την Κατάθλιψη. Αυτό που χρειάζεται είναι συνδυασμός θεραπειών ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή που θα είναι και πιο αποτελεσματικός, αν λάβουμε υπόψη σχετικές εργασίες. Άλλωστε οι στόχοι των θεραπειών είναι διαφορετικοί
* Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται πλέον επαρκώς και στις περισσότερες των περιπτώσεων (70- 80%) θεραπεύεται, ενώ στις υπόλοιπες ανακουφίζεται σημαντικά.
* Στην πρώτη γραμμή της θεραπείας χρησιμοποιούνται τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η Ψυχοθεραπεία προσφέρει πολλά και ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός κυρίως στην τομέα της πρόληψης των Υποτροπών.
* Η φαρμακοθεραπεία, στοχεύει περισσότερο στη βελτίωση των φυσιολογικών λειτουργιών, όπως ύπνος, όρεξη, κλπ., ενώ οι ψυχοθεραπείες στη βελτίωση της διαπροσωπικής λειτουργικότητας και την καλύτερη λειτουργία της προσωπικότητας του ατόμου. Ο ψυχίατρος ή νευρολόγος σε συνεργασία με τον ψυχολόγο επιλέγει για τον κάθε ασθενή την κατάλληλη σύνθεση φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.
* Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία της Κατάθλιψης εφαρμόζεται σε ήπια ως μέτρια καταθλιπτική διαταραχή. Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ψυχολογικών συμπτωμάτων όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη κινήτρου και ελπίδας, το αίσθημα ανημποριάς, τις ενοχές και τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Η Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία βοηθά τα άτομα με κατάθλιψη να εντοπίσουν και να αλλάξουν τις ανακριβείς τους αντιλήψεις που έχουν για τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Ο θεραπευτής βοηθά τους ασθενείς στη δημιουργία νέων τρόπων εποικοδομητικού τρόπου σκέψης. Συνιστάται σε ασθενείς που σκέφτονται και συμπεριφέρονται με τρόπο με τον οποίο προκαλούν και διαιωνίζουν την κατάθλιψη. Η Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία είναι βραχείας διάρκειας και περιλαμβάνει συζήτηση με τον θεραπευτή αλλά και ασκήσεις στο σπίτι μεταξύ των συνεδριών θεραπείας. Βασίζεται στη θεωρία ότι οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε καταθλιπτικό συναίσθημα και συμπεριφορά ενώ προσδιορίζεται ο δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης.
* Η σκέψη στο περιεχόμενό της (σκέψεις, εικόνες, ιδέες) εμφανίζει την γνωστική τριάδα μέσα από την οποία ο ασθενής αντιλαμβάνεται αρνητικά τον εαυτό του, τον κόσμο γύρω του και το μέλλον. Τα διεργαστικά λάθη αφορούν τον τρόπο που το άτομο σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τα γεγονότα, όπως καταστροφολογία, πρόβλεψη του μέλλοντος, αγνόηση των θετικών, προσήλωση στα αρνητικά, συναισθηματική λογική, υπεργενίκευση, τα πρέπει κ.α.
* Στην αρχή όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, δίνεται έμφαση στην δραστηριοποίηση με συμπεριφορικές τεχνικές, ώστε να υπάρξει αύξηση των θετικών ενισχυτών μέσω των δραστηριοτήτων που το άτομο είχε παραμελήσει λόγω της κατάθλιψης. Οι συμπεριφορικές τεχνικές βασίζονται στο γεγονός ότι οι αρνητικές γνωσίες εντείνουν τα αρνητικά συναισθήματα. Εξαιτίας αυτών υπάρχει απόσυρση χρησιμοποιώντας το ως απόδειξη για την προσωπική ανεπάρκειά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
* Η κατάθλιψη είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις είτε φαρμακευτικές είτε ψυχοθεραπευτικές. Συνήθως βέβαια ο συνδυασμός είναι ιδανικός με τα πιο άμεσα και διαρκή αποτελέσματα. Η φαρμακευτική θεραπεία επιλογής για την κατάθλιψη είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που συνταγογραφούνται από ψυχίατρο. Η φαρμακευτική αγωγή έχει ως στόχο να ανακουφίσει σε ένα πρώτο στάδιο το άτομο από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν εξαλείφουν τα αίτια της κατάθλιψης.
 ~ Γράφει η Δρ Τέσσα Χριστοδούλου PhD, CPsych AFBPsS, MBPsS
Master Practitioner στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και την Παχυσαρκία, NCFED, UK
Professional Diploma στη Γνωστική Αποκατάσταση, Surrey, UK
Κλινική Ψυχολόγος- Νευροψυχολόγος
Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

*** SITE  με αρκετό  τοπικό Μεσσηνιακό  ενδιαφέρον :
~*** http://blogs.sch.gr/1dimeikal/  , .- 1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας 2012 .-


~** http://dim-psari.mes.sch.gr/globalsch-autosch/iware/?D=5a1b76c5b1671011a52da124cbf8c85a  , Δημοτικό Σχολείου Ψαρίου Μεσσηνίας 2012 .-

~*** http://vivlkkal.mes.sch.gr/wp/  , Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας 2012 .-

~*** http://eleanna-martinou.blogspot.com/  , Ελεάνα Μαρτίνου .-

~** http://www.geo.gr/area/Messinia.php  , ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2012 .-

~*** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/  , stamos – dynami  , Arfara - Messinias 2012 .-







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου