ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Μαρτίου  2015  :
 ΜΙΑ  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ! και  Ευχές για όμορφη και χαρούμενη  Εβδομάδα   !

*** 16 Μαρτίου
Σαβίνου του Αιγυπτίου (1) (†287), Ιουλιανού του Κίλικος († γ΄αι.), Πάπα του εκ Λυκαονίας, Ρωμανού του εν Παρίω εν Φοινίκη. Οσίων Ανίνα του εν τω Ευφράτη και Χριστοδούλου του εν Πάτμω (2), των θαυματουργών. Αλεξανδρίωνος (Αλεξάνδρου ) πάπα παλαιάς Ρώμης και Ιωάννου του εν Ρουφινιαναίς.

(1) O άγιος Σαββίνος, γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Αιγύπτου από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Διακρίθηκε για τον ανεπίληπτο βίο του και τη βαθιά του πίστη. Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός (284-305) διέταξε απηνή διωγμό κατά των χριστιανών, ο εκεί έπαρχος Αρριανός, εκ των πρώτων που αναζήτησε ήταν ο Σαβίνος. Όμως οι χριστιανοί της περιοχής, οι οποίοι τον θεωρούσαν στήριγμα τους, τον έπεισαν να προφυλάξει τη ζωή του για το καλό της Εκκλησίας. O άγιος πείστηκε και κρύφθηκε μαζί με άλλους χριστιανούς σε κάποιο σπίτι έξω από την Ερμούπολη. Όμως οι στρατιώτες του αυτοκράτορα τον ανακάλυψαν, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον ηγεμόνα της πόλης, ο οποίος γρήγορα κατάλαβε ότι ούτε με κολακείες, ούτε με τις απειλές, θα κατόρθωνε τίποτε. Για το λόγο αυτό διέταξε να δέσουν μία πέτρα στο λαιμό του αγίου και να τον ρίξουν στο νερά του Νείλου. Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του, ο Σαβίνος, και έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου.
(2) O όσιος Χριστόδουλος, γεννήθηκε το 1020 στη Νίκαια της Βιθυνίας από ευσεβείς γονείς, τον Θεόδωρο και την Άννα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωάννης. Διακρίθηκε ανάμεσα στους συμμαθητές του για τον ζήλο του, την ευφυΐα του, το χρηστό του χαρακτήρα και τις άλλες αρετές του. Αργότερα, και με την ευγενική συνδρομή του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού, έκτισε το μοναστήρι της Πάτμου όπου και μόνασε. Όμως οι επιδρομές των Αράβων, τον ανάγκασαν να καταφύγει στη Εύβοια, όπου και εκοιμήθη το 1101. το Ιερό λείψανό του μετακομίσθηκε στη Πάτμο, όπου και σώζεται μέχρι σήμερα.
16/02 ~** Απολυτίκιο Αγ. Παμφίλου - 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ:          http://youtu.be/DiubNCaaaRU      


***  Οριστικές τιμές για την περιμετρική της Καλαμάτας από το Εφετείο          
     
Ύστερα από έναν και πλέον χρόνο αναμονής, προχθές Παρασκευή εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου Καλαμάτας με τις οριστικές τιμές για την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων και επικειμένων της περιμετρικής οδού, στο τμήμα από το Ρέμα Αδριανού, στην Αγιάννα, μέχρι το τέλος του δρόμου, στα Γιαννιτσάνικα και στου Καρέλια.
Το Εφετείο, παρά την αξίωση του Δημοσίου για μείωση των προσωρινών τιμών αποζημίωσης κατά 30%, δεν έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα. Μάλιστα, έκρινε ότι δεν προκύπτει καμία ωφέλεια για τους ιδιοκτήτες, αφού ο δρόμος είναι κλειστός και δεν προσφέρει κάτι επιπλέον στην αξία των απαλλοτριωμένων ακινήτων. Αντίθετα, η κυκλοφοριακή όχληση που θα επιφέρει «θα έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την εκπομπή υψηλών επιπέδων ηχητικής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλούν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και καθιστούν ανυπόφορη τη διαβίωση ανθρώπων σε οικίες πλησίον του αυτοκινητόδρομου, σταδιακά δε οδηγούν σε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των παρακείμενων αγροτικών καλλιεργειών».
Σε ό,τι αφορά τις ιδιαίτερες αποζημιώσεις, το δικαστήριο σε κάποιες περιπτώσεις επιδίκασε αποζημίωση για τα ακίνητα που υπέστησαν σημαντική μείωση της αξίας τους μετά την αφαίρεση μεγάλων τμημάτων τους για την απαλλοτρίωση, σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις απέρριψε τα σχετικά αιτήματα.
Στον υπολογισμό της προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων ακινήτων το Εφετείο δεν υιοθετεί την άποψη του Δημοσίου για πτώση των τιμών λόγω κρίσης, αφού «η έκθεση του Σ.Ο.Ε προσδιορίζει τη μείωση της αξίας σε ποσοστό μέχρι και 15% σε σύγκριση με την αξία τους από τα τέλη του έτους 2009». 

***  Περίεργη βομβιστική επίθεση σε καφετέρια στο Ασπρόχωμα (φωτογραφίες)         
       
 
 
Όλα τα κομμάτια του παζλ πληροφοριών, αλλά και τα ευρήματα από τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, προσπαθεί να συνδυάσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου  να δώσει απαντήσεις στο περίεργο βομβιστικό χτύπημα κατά καφετέριας στο Ασπρόχωμα τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Στις 2.30 τα ξημερώματα ένας εκκωφαντικός θόρυβος, από έκρηξη, αναστάτωσε όλη την ευρύτερη περιοχή. Αστυνομικοί της Ασφάλειας, που έσπευσαν στο σημείο, βρήκαν να έχει εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί εξωτερικά της εισόδου καφετέριας, η οποία εκείνη την ώρα ήταν κλειστή. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο εξωτερικό του καταστήματος, ενώ έσπασαν όλες οι τζαμαρίες. Από το ωστικό κύμα έσπασε και τζαμαρία καταστήματος στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Η περιοχή αποκλείσθηκε, ενώ το πρωί στο σημείο έφτασε κλιμάκιο πυροτεχνουργών της Ασφάλειας Τρίπολης, η οποία συνέλεξε στοιχεία. Εντοπίσθηκε και συλλέχθηκαν τμήμα βραδύκαυστου φυτιλιού και μεταλλικά θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε και θα σταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.
Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για μηχανισμό με δυναμίτιδα, ο οποίος πυροδοτήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από απόσταση.
Η Αστυνομία ερευνά και συλλέγει όλα τα στοιχεία, ενώ από τις πρώτες πληροφορίες δεν προκύπτουν πληροφορίες για έχθρα και αντιδικίες του ιδιοκτήτη με τρίτους που να έδιναν κίνητρο για μια τέτοια ενέργεια. Β.Β.

*** Η παλιά Καλαμάτα όπως την απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός         
      
Ο φωτογραφικός μας φακός συνεχίζει την ιστορική του ξενάγηση, ενημερώνοντας συνεχώς τους φίλους αναγνώστες που επιθυμούν να μάθουν την ιστορία της πόλης μας. Σήμερα μας μεταφέρει σε ιστορικά πρόσωπα και έργα μιας οικογένειας η οποία μεγαλούργησε στον τόπο μας και άφησε πίσω της τη σφραγίδα των έργων της. Πρόκειται για την οικογένεια των Αφών Στασινόπουλου.
stasinopoulos kostas.jpg
Ο Κώστας Στασινόπουλος, ο πρεσβύτερος των τριών αδελφών
ksenodoxeio panelinion-rex.jpg
Αυτό είναι το ξενοδοχείο ύπνου «Πανελλήνιον», σημερινό Ρεξ, που χτίστηκε από τους αδελφούς Στασινόπουλου το 1907. Εθεωρείτο απ’ τα πολυτελέστερα της Ελλάδος και διέθετε ηλεκτρικό φως, νερό, λουτρά κ.ά.
famprika stasinopoulou.jpg
Αυτή είναι η «Φάμπρικα» του Στασινόπουλου στα 1890 – 1930. Βρισκόταν στην οδό Φαρών και ασχολούνταν με την κατεργασία και παραγωγή μετάξης. Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι απασχολούσε περί τους 60 εργάτες.
Κι άλλη φορά έχει αναφερθεί απ’ τις στήλες αυτές ότι οι Στασινόπουλοι υπήρξαν μεγάλοι παράγοντες στην εκβιομηχάνιση και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας. Εκτός του εργοστασίου παραγωγής μετάξης, είχαν αγοράσει το γνωστό «Πανελλήνιο» στην παραλία απ’ τον πλούσιο Εφέσιο. Έχτισαν στο κέντρο της πόλης το ξενοδοχείο  ύπνου «Πανελλήνιον». Αγόρασαν το «τραμ» και το διατήρησαν μέχρι το 1940. Ακόμα, υπήρξαν από τους κυριότερους μετόχους των αλευρομύλων «Ευαγγελίστρια».
Αρχείο Β. Μανιάτη
kylindromyloi eyagelistria.jpg
Οι κυλινδρόμυλοι «Ευαγγελίστρια» το 1935
stasinopoulou ioanna.jpg
Η Ιωάννα Κ. Στασινοπούλου μαζί με τα δύο αδέλφια της, όταν φοιτούσε στο Αρσάκειο. Παντρεύτηκε τον Πάνο Κωστόπουλο, τραπεζίτη (1889-1989)  Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης 

***  Νιγηριανός ήθελε να πάει στην Αυστρία αλλά κατέληξε στα κρατητήρια

Συνελήφθη, χθες (15.3.2015) το μεσημέρι, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 32χρονος αλλοδαπός υπήκοος Νιγηρίας, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς. Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο του ταξιδιωτικού εγγράφου του ανωτέρω αλλοδαπού, ο οποίος είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για τη Βιέννη Αυστρίας, διαπίστωσαν ότι το ταξιδιωτικό του έγγραφο ήταν προφανώς πλαστό. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε και κατασχέθηκε, ένα (1) διαβατήριο Αρχών Γαλλίας. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. - 

***   Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον 45χρονο που έκλεψε κινητό αλλά πρόδωσαν οι κάμερες (φωτογραφία)          
       
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας, ένας 45χρονος ημεδαπός, γιατί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, αφαίρεσε κινητό τηλέφωνο ημεδαπού, το οποίο βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. 

*** Εκτεταμένοι έλεγχοι στη Μεσσήνη για ρευματοκλοπές μετά το ρεπορτάζ του «Θ»

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Της Βίκυς Βετουλάκη Νέους εκτεταμένους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης για ρευματοκλοπές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες συνεργείο της ΔΕΗ, έπειτα από παραγγελία της Αστυνομίας, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα του «Θ» στις 15 Φεβρουαρίου. Το εφημερίδα μας έγινε αποδέκτης πολλών μηνυμάτων από κατοίκους στη Μεσσήνη, οι οποίοι τονίζουν πως η κατάσταση με τη ρευματοκλοπή από τσιγγάνους έχει φτάσει στο απροχώρητο. Από τις πιο επικίνδυνες και χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ήταν όταν οι τεχνίτες της ΔΕΗ είχαν βρει κομμένα καλώδια να περνούν από τα κάγκελα Νηπιαγωγείου στη Μεσσήνη. Παρέμβαση Το δημοσίευμά μας, με τίτλο «Κομμένα καλώδια της ΔΕΗ από κλοπή ρεύματος τυλιγμένα σε κάγκελα Νηπιαγωγείου!», προκάλεσε παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί σαφείς εντολές να πυκνώσουν οι έλεγχοι. Τα περιστατικά ρευματοκλοπών έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο και σχεδόν δεν υπάρχει συνεδρίαση του Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας που να μην έχει 2-3 υποθέσεις με τσιγγάνους κατηγορούμενους για ρευματοκλοπή. Νέοι έλεγχοι Τα συνεργεία της ΔΕΗ έκαναν και πάλι ελέγχους στην περιοχή, χωρίς ευτυχώς να εντοπίσουν καλώδια στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο, ενώ οι έλεγχοι επεκτάθηκαν και πέριξ της Μεσσήνης. Στους ελέγχους που κάνουν όλο αυτό τον καιρό οι τεχνικοί της ΔΕΗ έχουν βρεθεί μπροστά σε απίστευτα επικίνδυνες καταστάσεις, ενώ όπως είχε πει τεχνίτης της επιχείρησης που είχε μιλήσει στο «Θ», «τη νύχτα εκτάσεις ολόκληρες σπινθηροβολούν από τα καλώδια που είναι κατεβασμένα στο χώμα». Έχουν εντοπίσει καλώδια να βρίσκονται ακόμα και μέσα σε υδάτινο χαντάκι, δημιουργώντας ηλεκτροφόρο πεδίο μήκους 300 μέτρων, ενώ οι έλεγχοι και οι συλλήψεις έχουν αποδείξει ότι το 90% των τσιγγάνων κλέβουν ρεύμα από τις κολώνες της ΔΕΗ, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. 

***   Δηλητηρίαση έπαθαν 22 μαθητές σε εκδρομή στην Κρήτη         
     
Με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου 22 εκ των 59 μαθητών λυκείου από το Αμύνταιο της Φλώρινας, οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη εκδρομή στην Κρήτη.
Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έχουν τροφική δηλητηρίαση και τους χορήγησαν ορούς και την απαραίτητη αγωγή. Η κατάσταση της υγείας των παιδιών δεν εμπνέει ανησυχία.
Oι μαθητές είχαν επισκεφθεί την Κυριακή τη δυτική Κρήτη. Κατά την επιστροφή τους στο Ηράκλειο πολλοί ένιωσαν έντονες ενοχλήσεις στο στομάχι και μεταφέρθηκαν από τους συνοδούς καθηγητές ομαδικά στα επείγοντα του νοσοκομείου.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας.  Πηγή: ΑΜΠΕ

***  Τι αλλάζει στις μετεγγραφές φοιτητών, ο στόχος του υπουργείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

Νοικοκύρεμα σε όλες τις δομές και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου προκειμένου να μπει «φρένο» στην κατασπατάληση χρημάτων και να διατεθούν οι πόροι που θα εξοικονομηθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών, όπως οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, προαναγγέλλει μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Ο υπουργός κάνει λόγο «για τεράστιες σπατάλες σε διάφορους μηχανισμούς του υπουργείου, όπως σε χρήματα που αφορούσαν σε ταξίδια», ενώ όπως χαρακτηριστικά λέει «υπάρχουν κάποιοι εποπτεύομενοι φορείς οι οποίοι είναι καταβόθρες χρημάτων. Αν λοιπόν τα αθροίσεις όλα αυτά, είναι ο μισός προϋπολογισμός του υπουργείου». Ο κ. Μπαλτάς εμφανίζεται αποφασισμένος να «καθαρίσει» αυτήν την εικόνα τονίζοντας: «Εχουμε εντοπίσει μηχανισμούς εντός υπουργείου που δημιουργήθηκαν προκειμένου να σπαταληθούν χρήματα. Αυτές τις περιπτώσεις θα τις ελέγξουμε μία -μία. Αυτό θα είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση την οποία έχουμε ανάγκη, ανεξάρτητα από το τι μας λένε οι εταίροι». Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτει τις βασικές πτυχές του νέου συστήματος που θα ισχύσει για τις μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Μιλά για θέσπιση αυστηρών κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων προκειμένου να σταματήσει η υπέρμετρη επιβάρυνση των κεντρικών ΑΕΙ, ενώ προϊδεάζει για το ότι φέτος οι μετεγγραφές δεν θα είναι εύκολες. Η κατάργηση των Πανελλαδικών Αναφορικά με τα κριτήρια, τονίζει πως θα καθορίζονται με σαφήνεια, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να κοιτάμε και την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα της μετεγγραφής. Γιατί ένας πλούσιος τρίτεκνος να έχει τα ίδια προνόμια με έναν τρίτεκνο που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του;» αναρωτιέται ο υπουργός Παιδείας. Αναφορικά με την προσωπική του αντίληψη για τον ρόλο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα του λυκείου, επεσήμανε πως στόχος είναι να αποσυνδεθεί το λύκειο από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η κατάργηση των Πανελλαδικών δεν μπορεί να γίνει άμεσα καθώς χρειάζεται -μεταξύ άλλων- αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας για να προχωρήσουμε σε αυτό. «Αν πούμε τώρα ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, θα εμφανιστούν 20.000 άτομα που θα θέλουν να εισαχθούν στην Ιατρική. Χρειάζεται χρόνος για την κατάργηση των Πανελλαδικών». Ο κ. Μπαλτάς δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία επηρεάζει και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. «Είναι πραγματικό και σκληρό δεδομένο», μας είπε, αλλά υποστήριξε πως η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια και το αίσθημα της προσφοράς -ως έναν βαθμό- μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική ένδεια λέγοντας μάλιστα πως υπάρχουν εξαιρετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι, πρόσθεσε ο υπουργός, «ναι μεν ο άρτος είναι απαραίτητος για να ζούμε, αλλά ζούμε και με τις ιδέες μας και το φρόνημά μας».Tι θα κάνετε, κ. υπουργέ, με το καυτό θέμα των μετεγγραφών; Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν και θέλουν να ξέρουν πριν από τις Πανελλαδικές για να προετοιμαστούν σχετικά. Αλλάζουμε πλήρως το καθεστώς μετεγγραφών από φέτος. Η απόφασή μας είναι να πάμε στις διατάξεις, προ Αρβανιτόπουλου, όπου ίσχυαν μόνο τα κοινωνικά κριτήρια για τις μετεγγραφές. Ταυτόχρονα καθιστούμε τα αντικειμενικά κριτήρια σαφέστερα και όχι οριζόντια. Για παράδειγμα, στις τρίτεκνες οικογένειες ή πολύτεκνες θα εξετάζουμε την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα της μετεγγραφής. Γιατί ένας πλούσιος τρίτεκνος να έχει τα ίδια προνόμια με έναν τρίτεκνο που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του; Η τεράστια διεύρυνση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στις κατηγορίες που είχαν δικαίωμα μετεγγραφής έγινε αιτία να διαλυθούν τόσο τα κεντρικά ΑΕΙ όσο και τα περιφερειακά. Τώρα βέβαια αυτό το κύμα των μετεγγραφών που ήδη έγινε αναγκαστικά θα πρέπει να διοχετευτεί στις σχολές τα επόμενα χρόνια. Ενα πρόβλημα έχει υπάρξει και με τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, αλλά πιστεύω ότι για λόγους ισονομίας πρέπει να δεχτούν τους φοιτητές και αυτές οι σχολές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα περιφερειακά ιδρύματα υπάρχει μια κάποιου είδους μέριμνα για σίτιση και στέγαση, θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού -αν και είναι δύσκολο- να στηρίξουμε την παραμονή των φοιτητών στα περιφερειακά ΑΕΙ, αλλά θα ζητήσουμε ταυτόχρονα από τις οικογένειες, όταν δηλώνουν τα παιδιά στα μηχανογραφικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, να έχουν λάβει υπόψη ότι δεν θα γίνουν μετεγγραφές, εκτός αν υπάρχουν τα παραπάνω κριτήρια. Και άρα είναι μια έμμεση έκκληση προς γονείς και παιδιά να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές, για λόγους ισονομίας αλλά και ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια. Ποιο θα είναι το οικονομικό όριο ώστε να μπορεί κάποιος να αιτηθεί μετεγγραφή; Τις λεπτομέρειες αυτές θα τις δούμε σύντομα και θα τις ανακοινώσουμε έγκαιρα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να είναι προετοιμασμένοι. Τι θα γίνει με τον αριθμό των εισακτέων φέτος; Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεννοήσεις με τα πανεπιστήμια. Πάντως για φέτος δεν προβλέπονται δραστικές αλλαγές. Η γενική γραμμή πρότασης είναι να κρατήσουμε ψηλά τα ποσοστά εισαγομένων στα περιφερειακά ΑΕΙ και να τα μειώσουμε στα κεντρικά. Αυτό θα βοηθήσει όλα τα ιδρύματα και αυτά που έχασαν μεγάλο αριθμό φοιτητών λόγω των μετεγγραφών και αυτά που «πνίγηκαν» από τον μεγάλο αριθμό φοιτητών. Ετσι θα καταφέρουμε να υπάρξει κάποια ισορροπία. Εντός των ημερών πάντως, θα ανακοινωθούν οι πίνακες με τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα. Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Nα αποδεσμευτεί το Λύκειο από το Πανεπιστήμιο Αυτή τη στιγμή επικρατεί σύγχυση όσον αφορά τον αριθμό των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν του χρόνου στις πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σύμφωνα με τον νόμο για το νέο λύκειο, οι υποψήφιοι πρέπει να εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα. Θα ισχύει αυτό ή θα δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να έχουν περισσότερες επιλογές σε μαθήματα και επιστημονικά πεδία; Αυτά τα θέματα μας απασχολούν τώρα και σύντομα και θα ανακοινωθούν αποφάσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι προς όφελος των παιδιών. Δώστε μας λίγο χρόνο να διορθωθούν προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν επιβαρύνει πολύ τα παιδιά, τον χρόνο τους και τη διάθεσή τους. Πάντως να ξέρετε ότι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου, ώστε οι μαθητές που θα μπουν στο λύκειο να έχουν μια εικόνα ότι θα αλλάξουν πράγματα αλλά χωρίς να προκληθεί αναστάτωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με όλη τη δομή γυμνασίου και λυκείου, τα μαθήματα, τα αναλυτικά προγράμματα, την ελευθερία διδασκόντων σε σχέση με τη διδακτέα ύλη. Εκεί λοιπόν είναι η καρδιά μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης που θέλουμε να κάνουμε, αλλά πάντα με μια σοβαρή προετοιμασία και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ολη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι προσανατολισμένη στις εισαγωγικές εξετάσεις. Η δική μας αντίληψη είναι ότι πρέπει να αποδεσμευτεί το λύκειο από το πανεπιστήμιο και το απολυτήριο του λυκείου να είναι πραγματικό προσόν, να έχει υπόσταση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Να αισθάνονται τα παιδιά ότι έχουν μορφωθεί και ότι δεν είναι υποχρεωτικό να πάνε σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ, και όλη αυτή η ιστορικά διαμορφωμένη διαστρέβλωση σιγά σιγά να αποκατασταθεί. Και οι αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί για το δημοτικό; Και αυτό πάει μαζί. Πρέπει βαθμίδα ανά βαθμίδα να γίνει μια αναμόρφωση. Να μελετηθεί ο χαρακτήρας κάθε βαθμίδας. Αρα η μεγάλη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει με βάση τη διεθνή εμπειρία και την αναγωγή της στο δικό μας σύστημα και την Ιστορία μας και στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία πάντα έσπρωχνε τα παιδιά της προς τη μόρφωση. Συνεπώς θα γίνουν ομάδες μελέτης για όλα τα θέματα, τα οποία στη συνέχεια θα συνθέσει μια επιτροπή ώστε μέσα σε 2-2,5 χρόνια να προχωρήσουμε σε ένα νομοσχέδιο. Χιλιάδες νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές «κρέμονται» από τα χείλη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το αν θα γίνουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά και με ποιον τρόπο. Θα υπάρξει τελικά νέο σύστημα διορισμών που θα περιλαμβάνει και τις διαδικασίες ΑΣΕΠ; Το ερώτημα θα απαντηθεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναφοράς των απολυμένων καθώς και των εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Υπάρχουν αντιδράσεις για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων. Επιμένετε σε αυτή την απόφαση; Εχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε τα Συμβούλια Ιδρύματος και ταυτόχρονα δηλώσαμε ότι τιμούμε τους ανθρώπους και κυρίως τους ξένους που μετείχαν σε αυτά. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους ούτε υπάρχει εχθρική στάση από την πλευρά μας. Η αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε είναι ν' αναδείξουμε ξανά τα δημοκρατικά όργανα των ΑΕΙ και σε αυτό δεν θα συναντήσουμε αντιδράσεις. Στον νέο νόμο-πλαίσιο που θα κάνουμε θα προβλέπεται κάτι σαν Συμβούλιο, που θα έχει κυριολεκτικά συμβουλευτική λειτουργία με αμοιβαίο διάλογο Συγκλήτου και Συμβουλίου.  www.ethnos.gr . - 

***  Ρυθμίζονται τα χρέη δύο υπερχρεωμένων ζευγαριών που από μισό εκατομμύριο ευρώ θα πληρώσουν το 1/3         
      
Τις οφειλές τους ρύθμισαν δύο ζευγάρια με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το οποίο τους ενέταξε στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Μάλιστα, το ένα θα απαλλαγεί με την τήρηση των ρυθμίσεων από το 1/3 της οφειλής του και από χρέη που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ, θα πληρώσει μόνο 175.000 ευρώ.
  Από 500, μόνο τα 175
Η απόφαση αφορά ζευγάρι με 4 παιδιά, εκ των οποίων τα τρία σπουδάζουν και το ένα είναι μαθητής. Ο άντρας, 51 ετών, είναι συνταξιούχος των Σωμάτων Ασφαλείας και η μηνιαία σύνταξή του ανέρχεται σε 1.358,56 ευρώ. Η 49χρονη σύζυγός του εργάζεται στον τομέα υγείας και μετά τις μειώσεις που έχει υποστεί, μαζί με πολυτεκνικό επίδομα, λαμβάνει το μήνα 614,26 ευρώ.
Το ζευγάρι από κοινού έχει στην ιδιοκτησία του μια κατοικία 167 τ.μ., εμπορικής αξίας 190.000 ευρώ. Ο καθένας κατέχει ένα αυτοκίνητο αξίας 1.200 ευρώ έκαστο.
Από κοινού έχουν λάβει τρία στεγαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 362.244,47 ευρώ και ένα καταναλωτικό ύψους 20.103,75 ευρώ. Ο άντρας έχει λάβει κι άλλα δάνεια, αλλά και πιστωτικές κάρτες, με συνολική οφειλή 76.963,07 ευρώ, ενώ η γυναίκα έχει οφειλές ύψους 41.263,20 ευρώ.
Συνολικά οφείλουν 500.574,49 ευρώ. Οι δαπάνες διαβίωσής τους μαζί με τα έξοδα των παιδιών τους υπολογίσθηκαν από το δικαστήριο στα 2.470 ευρώ.
Το δικαστήριο τους αναγνώρισε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής λόγω των μειώσεων και της οικονομικής κρίσης από το 2010 και αποφάσισε θετικά για τη ρύθμιση των χρεών τους. Ειδικότερα, όρισε για τα επόμενα 4 χρόνια να καταβάλλουν 300 ευρώ το μήνα. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης αυτής, για τη διάσωση του σπιτιού τους πρέπει για 20 έτη να καταβάλουν μηνιαίως 672,92 ευρώ.
Όταν ολοκληρωθούν και οι δύο ρυθμίσεις, θα έχουν καταβάλει συνολικά 175.900 ευρώ και αφού τις έχουν τηρήσει, θα απαλλαγούν από το υπόλοιπο της οφειλής.
  Εκποίηση διαμερίσματος
Η δεύτερη περίπτωση αφορά ζευγάρι, έναν 42χρονο και μια 33χρονη, που έχουν 5 ανήλικα παιδιά. Ο άντρας στο χώρο της εκπαίδευσης έμεινε για αρκετό καιρό άνεργος, ενώ απασχολήθηκε και με 8μηνη σύμβαση ως εργάτης σε Δήμο, με μισθό 586,83 ευρώ.
Η γυναίκα είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ λόγω αναπηρίας και λαμβάνει μηνιαίως 600 ευρώ, ενώ παίρνει επίσης πολυτεκνικό επίδομα και επίδομα ΟΓΑ, ύψους 308,33 ευρώ το μήνα.
Οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας υπολογίσθηκαν από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας στα 1.200 ευρώ μηνιαίως. Από κοινού έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα διαμέρισμα 74 τ.μ., εμπορικής αξίας 52.510,28 ευρώ.
Από κοινού έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με οφειλή 193.939,77 ευρώ, ενώ ο άντρας έχει ακόμα οφειλές από δάνεια ύψους 15.583,62 ευρώ και η γυναίκα οφειλή 17.277,4 ευρώ.
Από το 2008 το δικαστήριο τους αναγνώρισε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, ενώ αμφότεροι είχαν ξεκινήσει να εργάζονται σε συγγενική εταιρεία, η οποία όμως τελικά έκλεισε.
Επίσης, το ζευγάρι από κοινού διαθέτει ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. και εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, ενώ ο άντρας έχει στην ιδιοκτησία του ένα οικόπεδο 105 τ.μ., αξίας 2.000 ευρώ και η γυναίκα ένα ελαιοπερίβολο, αξίας 2.000 ευρώ.
Το δικαστήριο αποφάσισε να ρυθμισθούν τα χρέη του ζευγαριού, με εξαίρεση την εκποίηση της κύριας κατοικίας και των κτημάτων, αλλά διατάσσει την εκποίηση του διαμερίσματος.
Συγκεκριμένα, ορίζει για τα επόμενα 5 χρόνια να καταβάλει ο καθένας 100 ευρώ μηνιαίως. Για τη διάσωση του σπιτιού 4 χρόνια μετά θα ξεκινήσουν να πληρώνουν, για 20 έτη, 87,51 ευρώ ο καθένας το μήνα.
Για το διαμέρισμα διατάσσει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να πωληθεί στην τιμή της εμπορικής του αξίας και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να μισθωθεί για 20 έτη προς 200 ευρώ το μήνα. Αν τηρηθούν όλοι αυτοί οι όροι, το ζευγάρι θα απαλλαχθεί από το υπόλοιπο της οφειλής.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Δράση του Δήμου Τριφυλίας για τα αδέσποτα          
      
Απόφαση για σχέδιο δράσης για τα αδέσποτα ζώα ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα να σημειώνει πως ο Δήμος δεν έχει οικονομική δυνατότητα για δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου περίθαλψης και προσωρινής φιλοξενίας και «στρατηγική του είναι να βγάλει τα σκυλιά από τα κέντρα της πόλης»!
Όπως ήδη έχουμε παρουσιάσει στο «Θ», το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή, τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο, ενώ η υλοποίησή του θα γίνει με ανάθεση στο Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, έπειτα από σύμβαση που θα υπογραφεί με το Δήμο. Ο τελευταίος θα διαθέσει για την αμοιβή του αναδόχου δέκα χιλιάδες ευρώ, όπως έχει αποφασίσει σε προηγούμενη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Κατσίβελας σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα πρωτίστως είναι πρόβλημα που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, προσθέτοντας πως «είναι κοινή απαίτηση της κοινωνίας να δράσουμε».
Σχετικά με δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου περίθαλψης και προσωρινής φιλοξενίας, είπε: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και όλες τις εμπειρίες, όπου είχαν δημιουργηθεί οργανωμένες μονάδες φιλοξενίας όλων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ότι αυτά ήτανε μια αποτυχία. Ουσιαστικά ήτανε ένας χώρος ο οποίος αφενός δεν προσέφερε τίποτα και ήτανε ένα μάζεμα απλό χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς συνθήκες και χωρίς προδιαγραφές, αφετέρου, διογκωνότανε ένα πρόβλημα, μιας και εκεί είχανε κάνει έναν επίσημο χώρο που πετάγανε ό,τι θεωρείται ζωή μέσα απ’ τα ζώα. Δηλώνω ευθαρσώς ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσει ειδικό χώρο, κυνοτροφείο, και να είναι η πιο πολιτισμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, εκτός κι αν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό τέλος προς τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας!
Όταν αρχίζεις μια τέτοια υπόθεση – να ξέρετε – δεν υπάρχει τελειωμός κι εγώ δεν πρόκειται να εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να φτάσουμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο χώρο ολοκληρωμένης φροντίδας ζώων συντροφιάς, διότι ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να επιλέξουμε άλλες στρατηγικές.
[…] Καταναλώσαμε πάρα πολύ χρόνο, βρήκαμε πάρα πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, με υψηλή ευαισθησία και με υψηλή γνώση, μιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και αποφασίσαμε ο Δήμος Τριφυλίας να φύγει απ’ την απραξία, να εγκαταλείψει το κενό. Και αποφασίσαμε να διαθέσουμε και πόρους και να ανοίξουμε το πουγκί του Δήμου, το φτωχό, και να βγάλουμε κάποια χρήματα για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.
Δε φιλοδοξούμε και δεν πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο πρόγραμμα, ότι δεν είναι κάτι με παρατηρήσεις, ότι είναι κάτι το οποίο δεν παίρνει διορθώσεις, και θα ήταν και άστοχο. Όμως, το βέβαιον είναι ότι είναι καλύτερο να κάνεις κάτι απ’ το να μην κάνεις τίποτα. Έτσι στρατηγικό εταίρο σ’ αυτή την προσπάθεια επιλέξαμε να είναι – κι όπως προβλέπει ο νόμος – ένα νομικό πρόσωπο, η Φιλοζωική Εταιρεία της Καλαμάτας. Πολύ διακεκριμένα άτομα αυτής της δραστηριότητας είναι και κάτοικοι της περιοχής μας, τους οποίους θέλουμε στενούς συνεργάτες. Νομίζω θα δώσουνε και την ψυχή τους σ’ αυτή την προσπάθεια».
Επίσης, θύμισε προηγούμενη απόφαση του Σώματος για διάθεση δέκα χιλιάδων ευρώ για ιατρική φροντίδα, εμβολιασμό, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων. Πρόσθεσε, δε, ότι χρειάζεται ενημέρωση και γι’ αυτό θα γίνει και μια μεγάλη καμπάνια, η οποία θα είναι διαρκής: «Στρατηγική του Δήμου είναι να βγάλει τα σκυλιά από τα κέντρα της πόλης. Στα κέντρα της πόλης τα μαζεύουν οι ταβέρνες, εμείς οι ίδιοι που απλόχερα, με λίγο ψωμάκι με λαδάκι, λίγο σουβλάκι, λίγο κοτοπουλάκι, τα μάθαμε να έρχονται, να μένουνε δίπλα μας και να τα συντηρούμε. Αν θέλετε, κι ο τρόπος που γίνεται η συλλογή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων τροφής από τα διάφορα μαγαζιά των πόλεων ουσιαστικά συντηρεί ένα φαύλο κύκλο παρουσίας σκυλιών μέσα στα κέντρα της πόλης, εκεί που παίζουν τα παιδιά, εκεί που υπάρχει τέτοια δραστηριότητα. Άρα, σε δεύτερο στάδιο έχουμε ως στόχο να εξασφαλίσουμε και τροφή για όλα τα αδέσποτα σκυλιά και, τεχνηέντως, να τα βγάλουμε από τα κέντρα της πόλης σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών και τοπικών συμβούλων που συμφώνησαν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με κάποιους εξ αυτών να αναφέρουν και τη δημιουργία καταφυγίου προσωρινής φιλοξενίας, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Τ.Κ. Περδικονερίου, Σωκράτη Καναβού, που είπε πως πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επειδή όλοι πάνε και παρατάνε τους σκύλους τους στο χωριό και αυτό έχει γεμίσει αδέσποτα, και Αρμενιών, Παναγιώτη Καλογερόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι εκεί υπάρχει ένας χώρος, περιφραγμένος, όπου κάποιοι άνθρωποι έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό σκύλων, τους οποίους φροντίζουν, αλλά υπάρχει μεγάλη όχληση σε όλο το χωριό.  Του Ηλία Γιαννόπουλου  

***  Ξανασυναντήθηκε η 24χρονη Βουλγάρα με το αγοράκι της          
      
Στην αγκαλιά της, έπειτα από ένα μήνα, πήρε το απόγευμα της Παρασκευής η 24χρονη Βουλγάρα το αγοράκι που γέννησε και δόθηκε σε υιοθεσία. Με εντολή εισαγγελέα τής δόθηκε η άδεια να το επισκέπτεται στην Παιδιατρική του νοσοκομείου, όπου φιλοξενείται.
Η ίδια επιθυμεί να ανακαλέσει την πράξη για υιοθεσία και να κρατήσει το μωρό, όμως όλα θα ξεκαθαριστούν κατά το επόμενο διάστημα.  Β.Β. 

***  Ποινική δίωξη για τους βανδαλισμούς στη Νομική

Ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τους βανδαλισμούς στον Ιστορικό Ναό των Αγίων Αναργύρων επί της οδού Σόλωνος, πλησίον της Νομικής Σχολής που τελεί υπό κατάληψη, καθώς και για την πυρπόληση οχημάτων από ομάδες αντιεξουσιαστών. Η παραγγελία δίδεται με αφορμή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «τους πρωτοφανείς βανδαλισμούς που σημειώθηκαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στον Ιστορικό Ναό των Αγ. Αναργύρων, που κείται επί της οδού Σόλωνος, πλησίον της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία τελεί υπό κατάληψη καθώς και την πυρπόληση οχημάτων από ομάδες αντιεξουσιαστών και με δεδομένο ότι όλα τα ανωτέρω συμβάντα σχετίζονται απόλυτα μεταξύ τους». Η διασύνδεση αυτών των γεγονότων επισήμως από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οδήγησε σε διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών και την άσκηση ποινικής δίωξης κατ΄ αγνώστων για: 1) Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής πραγμάτων αφιερωμένων στη θρησκευτική λατρεία από τόπο προορισμένο γι’ αυτή (κακούργημα). 2) Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κατά συρροή. 3) Εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα. 4) Διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής υπηρεσίας. 5) Παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία (πλημμελήματα). Για το κακούργημα η δικογραφία χωρίστηκε και εστάλη στην κυρία ανάκριση ενώ σε ό,τι αφορά στα πλημμελήματα η δικογραφία εστάλη στην κρατική ασφάλεια για την ανακάλυψη και σύλληψη των δραστών. Όπως αναφέρει η Εισαγγελία «κατόπιν τούτων οι αστυνομικές αρχές καλούνται να ενεργήσουν άμεσα προς αποτροπή περαιτέρω επεισοδίων όπως ορίζει ο νόμος για κάθε αυτόφωρο τελούμενο αδίκημα». www.protothema.gr . - 

***   29χρονος έταζε κατασχεμένα αυτοκίνητα σε χαμηλή τιμή, οδηγίες της Αστυνομίας για αντίστοιχες απάτες           
     
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, έξι (6) περιπτώσεις απάτης σε βάρος ημεδαπών, στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορείται ένας (1) 29χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε η μεθοδολογία δράσης του 29χρονου, ο οποίος αφού προσέγγιζε πολίτες, τους δήλωνε ψευδώς ότι μπορούσε να μεσολαβήσει για την αγορά κατασχεμένων Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, τα οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν σε χαμηλότερη τιμή από την αγοραστική τους αξία.
Με τον τρόπο αυτό, εξαπατούσε τους πολίτες και τους αποσπούσε χρήματα ή και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ως αντάλλαγμα για την υποτιθέμενη αγορά αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να αποκομίζει παράνομο περιουσιακό όφελος.
Από την πρόοδο της έρευνας, εξακριβώθηκε ότι, ο 29χρονος από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Αυγούστου του 2014, στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, είχε εξαπατήσει συνολικά έξι (6) ημεδαπούς, από τους οποίους απέσπασε χρήματα και αυτοκίνητο, η αξία των οποίων ανέρχεται στις -29.000- ευρώ.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής του και σε άλλες παρόμοιες παράνομες πράξεις.
  Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας  (hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:    
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Οι δράστες χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία :
Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου (κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων)   
* Οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
  • Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
  • Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
  • Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
  • Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.
Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου   
* Οι δράστες επιλέγουν συνήθως ηλικιωμένους και πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών τους.
  • Ακολούθως, επικοινωνούν τηλεφωνικώς μαζί τους κυρίως τις νυχτερινές ώρες (συνήθως μετά τα μεσάνυχτα) και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους (π.χ. γιος, κόρη, γαμπρός ή νύφη) εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
  • Οι δράστες ζητούν από τους ηλικιωμένους να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο (που νωρίτερα οι ίδιοι έχουν επιλέξει ως κατάλληλο, συνήθως κοντά στο σπίτι τους), όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.
  • Οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.
Απάτη με τη μέθοδο πώλησης κατασχεμένων από την Τράπεζα ακινήτων ή οχημάτων σε συμφέρουσα τιμή
* Οι δράστες εμφανίζονται συνήθως ως δικηγόροι Τραπεζών, οι οποίες προτίθενται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό κατασχεμένων ακινήτων και αυτοκινήτων. Με τη χρήση πλαστών εγγράφων και συνήθως με το πρόσχημα ότι οι ίδιοι ελέγχουν τη διενέργεια των πλειστηριασμών, πείθουν ότι μπορούν να μεσολαβήσουν στην κατακύρωση του πλειστηριαζόμενου αντικειμένου σε πολύ χαμηλή τιμή και αποσπούν έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.
  • Έχει παρατηρηθεί ότι μέλη αυτών των εγκληματικών ομάδων για να γίνονται περισσότερο πιστευτοί μισθώνουν πολυτελή διαμερίσματα και ακριβά αυτοκίνητα, προκειμένου να τα παρουσιάζουν ως προοριζόμενα για εκποίηση από τις Τράπεζες.
  • Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δράστες «αλιεύουν» υποψήφιους συναλλασσόμενους, ακόμα και μέσα από τον κύκλο γνωριμιών άλλων ατόμων που έχουν εξαπατήσει, πριν αυτά αντιληφθούν την απάτη.
Απάτη με τη μέθοδο της απασχόλησης σε ΑΤΜ (συνήθως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων) 
Οι δράστες προσεγγίζουν ένα άτομο τη στιγμή που πραγματοποιεί συναλλαγή σε ΑΤΜ και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί υποκλέπτουν οπτικά το «ΡΙΝ» κατά την πληκτρολόγησή του, ενώ στη συνέχεια περιμένουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
  • Τη στιγμή της εξόδου της κάρτας από το ΑΤΜ ένας από τους δράστες ρίχνει στα πόδια του συναλλασσόμενου ένα χαρτονόμισμα και τον προτρέπει να το πάρει με το πρόσχημα ότι του έπεσε από τη τσέπη.
  • Οι δράστες εκμεταλλεύονται το χρονικό διάστημα που ο συναλλασσόμενος απασχολείται με το πεσμένο χαρτονόμισμα και αφαιρούν την κάρτα του από το στόμιο εξόδου του ΑΤΜ, τοποθετώντας στη θέση της μία άλλη.
  • Μετά την αποχώρηση του συναλλασσόμενου, που δεν έχει αντιληφθεί τη αλλαγή της κάρτας, οι δράστες αφαιρούν το υπόλοιπο του λογαριασμού. 

***  Τομή στο χέρι του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρήκε ο ιατροδικαστής!         
      
Με επίσημο τρόπο η Αστυνομία έκανε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής ότι η σορός του νεαρού άνδρα που εντοπίστηκε το πρωί σε προχωρημένη σήψη, στον Κατσικά Ιωαννίνων, κοντά στο γήπεδο της Ανατολής Ιωαννίνων στη λίμνη Παμβώτιδα και στη Γαλακτοκομική Σχολή, ταυτοποιήθηκε ότι ανήκει στον Βαγγέλη Γιουκουμάκη, τον σπουδαστή που είχε εξαφανιστεί στις 6 Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, τη σορό είχε αναγνωρίσει, από τα ρούχα του 20χρονου, και ο θείος του.
Στο σημείο έσπευσε ο ιατροδικαστής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, που θα διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου.
Το πόρισμα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του σπουδαστή από το Ρέθυμνο αναμένεται τη Δευτέρα, μετά τη νεκροψία- νεκροτομή και τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Όπως μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, πάντως, στο χέρι του νεαρού βρέθηκε τομή, εύρημα που παραπέμπει σε αυτοκτονία.
Το χρονικό της ανεύρεσης 
Τη σορό του νεαρού βρήκε τυχαία ένα ζευγάρι που σταμάτησε στην περιοχή νωρίς το πρωί της Κυριακής, λόγω βλάβης στο αυτοκίνητό του. Η σορός βρέθηκε σε χωράφι, 60 μέτρα από χωματόδρομο και 500 μέτρα από τη Γαλακτοκομική Σχολή.
Πιο συγκεκριμένα, στις 7:40 ενημερώθηκε η Άμεση Δράση από ένα ζευγάρι για την ανεύρεση σορού σε προχωρημένη σήψη μέσα σε χωράφι με λάσπες σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα.
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, ενώ ενημερώθηκε και ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης. Αρχικά οι αστυνομικοί είδαν πως πρόκειται για άτομο νεαρής ηλικίας. Επειδή τα ρούχα του έμοιαζαν πολύ με αυτά που φορούσε ο νεαρός την ημέρα που εξαφανίστηκε ενημερώθηκε και ο θείος του παιδιού, Γιώργος Βιβιεδάκης, που έσπευσε επί τόπου και αναγνώρισε τον ανιψιό του, ο οποίος εκτιμάται πως ήταν στο συγκεκριμένο σημείο επί περίπου 30 ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του άτυχου νεαρού έχει ορίσει δικό της πραγματογνώμονα στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών και συνθηκών θανάτου του.
Σε κοντινή απόσταση, σχεδόν δίπλα στο πτώμα, βρέθηκε και ένα μαχαίρι το οποίο μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να εξεταστεί. Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν σε θέση να πουν με βεβαιότητα αν έχει χρησιμοποιηθεί ή όχι. Και συμπλήρωναν πως με βάση τα αποτελέσματα από τη νεκροτομή (εάν έχει σημάδια στα ρούχα του ή τραύματα) θα εξακριβωθεί εάν έχει χρησιμοποιηθεί αιχμηρό αντικείμενο και εάν πρόκειται για αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν ότι «το σημείο που βρέθηκε το πτώμα μας δυσκολεύει ως προς την έρευνα λόγω της μορφολογίας του, αλλά και επειδή τις τελευταίες ημέρες έβρεχε καταρρακτωδώς με αποτέλεσμα την πιθανή αλλοίωση στοιχείων που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί επί έναν μήνα κανείς δεν είχε βρει το πτώμα οι ίδιοι αξιωματικοί ανέφεραν πως στις έρευνες για τον εντοπισμό του νεαρού συμμετείχαν πολλοί αστυνομικοί (σημειώνεται πως είχαν σταλεί κλιμάκια εξειδικευμένων αστυνομικών από Θεσσαλονίκη και Αθήνα) καθώς επίσης και αρκετοί εθελοντές αλλά πιθανόν λόγω του σημείου δεν ήταν εύκολη η ανεύρεσή του.  www.tanea.gr  .-
~* Καλό ταξίδι Βαγγέλη Γιακουμάκη   (ΟΙ  ΦΊΛΟΥ  ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΊ ΤΟΥ Βαγγέλη :
Καλό ταξίδι στον φίλο, συγγενή, αδερφό Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Καλό ταξίδι...Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ.
Έφυγες άδικα.
 video :   https://youtu.be/O2LSoqZ-PvQ


***  Το πόρισμα του ιατροδικαστή για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Σε «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο», όπως μνημονεύεται στην ιατροδικαστική έκθεση, αποδίδεται ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος είχε εξαφανισθεί στις 6 Φεβρουαρίου και βρέθηκε το πρωί της Κυριακής νεκρός σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από τη Σχολή όπου φοιτούσε. Οι ιστολογικές εξετάσεις και το τεστ DNA ταυτοποίησαν ότι η σορός ανήκει στον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Επίσης, κατά τη νεκροτομία βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο 20χρονος δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει, λίγο πριν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με το Βήμα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για ευρήματα που οδηγούν σε σαφείς ενδείξεις περί αυτοκτονίας του νεαρού σπουδαστή την ημέρα της εξαφάνισής του, με μαχαίρι που είχε πάρει από το ντουλάπι του, και δεν υπήρχαν αναφορές για αυτή την κίνηση του. Όπως προέκυψε από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν παράλληλα και οι ιδιωτικοί ερευνητές Γιώργος Τσούκαλης και Φώντας Βρόσγας, στην κατοχή του δεν βρέθηκε κανένα σημείωμα που να εξηγεί το απονενοημένο διάβημα, ενώ δεν υπήρχε και κανένα άλλο εύρημα στη νεκροτομή το οποίο να δείχνει άλλη κάκωση ή τραύμα αλλά και την εμπλοκή κάποιου άλλου προσώπου. Η εισαγγελία Ιωαννίνων εξετάζει εκ νέου το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε στη Γαλακτοκομική Σχολή και στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο θάνατος του Βαγγέλη ήταν αυτοκτονία, τότε θα αναζητηθούν οι ηθικοί αυτουργοί. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στην περιοχή είχε γίνει εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό του σπουδαστή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όπως έδειξε η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε στην Γαλακτοκομική Σχολή του Κατσικά Ιωαννίνων, ο νεαρός σπουδαστής ήταν στόχος της χλεύης άλλων σπουδαστών με επικεφαλής μία τετράδα από την Κρήτη. Είχε ζητήσει μάλιστα και είχε αλλάξει δωμάτιο προκειμένου να γλιτώσει από τη λεκτική και σωματική βία των συμφοιτητών του. Ο διευθυντής της σχολής που αποπέμφθηκε από τη θέση του μετά την κατάθεση του πορίσματος της εσωτερικής έρευνας είχε απευθυνθεί σε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για να ζητήσει καθοδήγηση. Η κακοποίηση που υφίστατο θεωρείται ότι έπαιξε σοβαρό ρόλο στην ψυχολογία του Βαγγέλη σε συνδυασμό και με τους κακούς βαθμούς που είχε πάρει. Την παραμονή της εξαφάνισής του ο 20χρονος είχε κάνει ένα τηλεφώνημα στο σπίτι του με μεγάλη διάρκεια, όπως προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου οι γονείς του όταν προσπάθησαν να τον βρουν στον τηλέφωνο δεν τα κατάφεραν και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή ο Βαγγέλης ενδεχομένως να είχε κιόλας βάλει τέλος στη ζωή του εκείνη την ημέρα. Το μεσημέρι της Δευτέρας αναχώρησε από τα Γιάννενα η πομπή με τη σορό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προκειμένου να φύγει με πλοίο από τον Πειραιά, στις 21:00, για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Αρμένους Ρεθύμνου, όπου θα γίνει η κηδεία.Νομικοί: Δύσκολα ηθική αυτουργία για bullying Nομικοί επισημαίνουν ότι «από τη δικογραφία προσδιορίζεται ζήτημα σειράς αδικημάτων για σωματικές βλάβες και κακοποίηση, για πρόκληση ψυχικής οδύνης και άλλα εναντίον των κρητικών φοιτητών. Για αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί νέος δικαστικός φάκελος. Όμως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά και τα δεδομένα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν, όπως πιστεύουν πολλοί, κατηγορίες σε κάποια πρόσωπα για ώθηση σε αυτοχειρία. » Έχουν υπάρξει δεκάδες αυτοκτονίες από θύματα τοκογλυφίας τα οποία απέδωσαν ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα με σημειώματα που είχαν αφήσει. Συν τοις άλλοις έχουν καταγραφεί δεκάδες αυτοκτονίες σε στρατόπεδα όπου οι αυτόχειρες μιλούσαν για καψώνια. Επιπλέον και προσφάτως υπήρχαν αναφορές για ευθύνες πολιτικών σε απονενοημένα διαβήματα θυμάτων της κρίσης. » Όμως παρ’ ότι γίνεται συχνά λόγος για ηθικούς αυτουργούς σε αυτοκτονίες, αυτό δεν τεκμηριώνεται νομικά. Δεν μπορεί να προκύψει ότι αυτός που πίεζε κάποιον επεδίωκε να τον αναγκάσει να προχωρήσει σε πράξη αυτοχειρίας. Η μόνη τέτοια περίπτωση προσδιορισμού ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία θα ήταν κάποιος να ζητούσε και να επέβαλε στον άλλο να βάλει τέλος στη ζωή του. » Νομικοί υπενθύμιζαν την περίπτωση του Χίτλερ ο οποίος επέβαλε στον στρατηγό Ρόμελ και άλλους συνεργάτες του να αυτοκτονήσουν προκειμένου να μην τους διαπομπεύσει για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. » Όμως τέτοια ιδιάζουσα υπόθεση παραίνεσης σε αυτοχειρία δεν έχει αναδειχθεί στη χώρα μας και ασφαλώς δεν μπορεί να συσχετισθεί -τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- με τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη.» Newsroom ΔΟΛ -
 
***     ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ-ΣΙΚΕΛΙΑ
 Του Γ.Γ. της Ε.Π.Λ. Μεσσήνης Θ. Σταυρόπουλου
 
Φωτογραφία , Στο  κρατήρα  "Σιλβέστρι" SILVESTRI , στο  ενεργό ηφαίστειο της   ΑΙΤΝΑΣ   στο 2000 μ  . και στους -5  βαθμούς Κελσίου .-
Στην Μεσσήνα  της Σικελίας
Ένα μεγάλο οδοιπορικό στην Κάτω Ιταλία – Σικελία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μέλη και οι φίλοι της Ε.Π.Λ. Μεσσήνης σε μία οκταήμερη οδική εκδρομή από 11/10/14 έως 18/10/14 .
 Ένα ταξίδι στην Σικελία είναι πάνω απ’ όλα  μία κατάδυση στον πολιτισμό της Μεσογείου. Στην καρδιά της θάλασσας που εξέθρεψε τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας από τους  Έλληνες , Φοίνικες, Καρχηδόνιους, Ρωμαίους, Βυζαντινούς αλλά και Άραβες, Νορμανδούς, Φράγκους και Ισπανούς έχουν αφήσει ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στο νησί.

Στο  Ελληνόφωνο χωριό Καλημέρα «ZENI SU EN ISE ETTU STI KALIMERA» (δηλ. εσύ δεν είσαι ξένος στο Καλημέρα).
Η Σικελία δεν είναι νησί με ιστορικές μνήμες, είναι η ίδια η ιστορία. Ύστερα από 25 αιώνες ξένης κυριαρχίας οι Σικελοί είναι αποδέκτες μιας εντυπωσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς από την αρχιτεκτονική της Magna Grecia  (Μεγάλη Ελλάδα) μέχρι την γοητευτική αραβική δεξιοτεχνία και την Νορμανδική αυστηρότητα.
Στο   ΛΕΤΣΕ  ..
 Αναχώρηση από ΜΕΣΣΗΝΗ για ΠΑΤΡΑ και απόπλους για ΜΠΑΡΙ (πρωτεύουσα της ΑΠΟΥΛΙΑΣ) όπου και φθάνουμε την επόμενη το πρωί, μετά από ένα ευχάριστο θαλάσσιο ταξίδι. Με νοτιοδυτική κατεύθυνση διατρέχουμε την περιοχή της ΑΠΟΥΛΙΑΣ – ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ με τελικό προορισμό το ΡΗΓΙΟ στη μύτη της Ιταλικής «Μπότας» και στον πορθμό της Μεσσήνης, που ιδρύθηκε από Ευβοείς  το 720π.χ. με σπουδαίο αρχαιολογικό μουσείο με τους «πολεμιστές του Riace».
 
Στο Σύλλογο των Ελληνόφωνων χωριών στην Στερνατία (στα γραφεία). 
Την επομένη πλέουμε τον πορθμό της Μεσσήνης περνώντας τα θρυλικά στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης και μπαίνουμε στη ΣΙΚΕΛΙΑ το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.
  
Στην Ταορμίνα Σικελίας
Μετάβαση στον ΑΚΡΑΓΑΝΤΑ την ωραιότερη πόλη των θνητών πόλεων κατά τον Πίνδαρο. Στην κοιλάδα των ναών θα δούμε (ότι επέμεινε από την Αρχαία Ελληνική Πόλη) τους ναούς του Δία, της Ήρας, του Ηρακλή, των Διόσκουρων και της Ομόνοιας (Δωρικός ναός) ως και τον τάφο του Θήρωνος.
 
Στο Παλέρμο , στον Καθεδρικό Ναό
Περνώντας από τον κόλπο του Εμπεδοκλή (σημερινό επίνειο του Ακράγαντα) φθάνουμε στη ΣΕΛΗΝΟΥΝΤΑ όπου θα δούμε το ναό της Ήρας  και του Απόλλωνα. Στη συνέχεια του πανέμορφου αυτού οδοιπορικού, θα επισκεφτούμε τον περίφημο δωρικό ναό της ΣΕΓΕΣΤΗΣ με τις γιγάντιες στήλες του και την πανοραμική θέα στην κοιλάδα.
 
Στο  Φέρι  στο Ρέντζιο από Ν. Ιταλία για Σικελία  
 Άφιξη στο ΠΑΛΕΡΜΟ (πρωτεύουσα της Σικελίας). Στην ξενάγηση θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό. Το Παρεκκλήσι Παλατίνα, το Ιστορικό Κέντρο Κουάτρο Κάντι, την Όπερα, το Θέατρο Massimo, την πλατεία Πραιτώρια με την κρήνη με τα γυμνά αγάλματα, την εκκλησία Mortorana και την υπαίθρια αγορά Βενστερία. Ακόμη έξω από το Παλέρμο στο ΜΟΝΡΕΑΛΕ τον Καθεδρικό Ναό με τα εκπληκτικά βυζαντινά ψηφιδωτά, τα μεγαλύτερα σε έκταση στον κόσμο (6350τ.μ.).
 
Στον καθεδρικό Ναό της Παναγίας στο  ΜΟΝΡΑΛΕ
 Στην ΚΕΦΑΛΟΥ Βλέπουμε τον Καθεδρικό Ναό που έχτισε το 1131μ.χ.  ο Νορμανδός Ρογήρος Β’.
  Επιστροφή στην ΚΑΤΑΝΙΑ όπου βλέπουμε τον Καθεδρικό Ναό και το άγαλμα του Liotru (σύμβολο της Πόλης), το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο, την Όπερα, το Πανεπιστήμιο, το ανάκτορο των Μπισκάρι, το μουσείο Μπελίνι (αφιερωμένο στον συνθέτη της «Νόρμα») και την παλιά πόλη με μπαρόκ ρυθμό και την μαύρη πέτρα, που χρησιμοποιείται από τα πετρώματα της Αίτνας, στην οποία ανεβαίνουμε σε υψόμετρο 2000μ, όπου θα δούμε τον κρατήρα SILVESTRI και θα απολαύσουμε Πανοραμική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Στο καθεδρικό Ναό στην Ορτύγια  των Συρακουσών
Στην ΤΑΟΡΜΙΝΑ χτισμένη ψηλά στο βουνό από το 400π.χ. αποικία των  Ναξίων ανεβαίνουμε για να δούμε το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο του 3ου αιώνα π.χ. με θέα στην Αίτνα και τον κόλπο της Ταορμίνας ως και τα παλιά νεοκλασικά αρχοντικά.
 
Στο  Μπάρι  της Ιταλίας
  ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ  στην σπουδαιότερη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας που ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους του 8ου π.χ. αιώνα  επισκεπτόμαστε το αρχαιολογικό πάρκο και το νησάκι «Ορτυγία» όπου θα δούμε τον βωμό του Ιέρωνος, το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο, τα Λατομεία του Παράδεισου, το Αυτί του Διονυσίου και το ναό της Αθηνάς και του Απόλλωνος εως και την πηγή της Αρεθούσας. Είναι η γενέτειρα πόλη της Αγίας μάρτυρος ΛΟΥΚΙΑΣ ως και του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα ΑΡΧΙΜΗΔΗ (287-212 π.χ.) που έγινε γνωστός με την μνημειώδη φράση του «Δός μου πά στώ και την γάν κινάσω» (δώσε μου μέρος να σταθώ και ως και τη γη μπορώ να κινήσω ) και τα τελευταία του λόγια «Μη μου τους κύκλους τάρατε».
 
Στο ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ της Ν.  Ιταλίας
Τελευταίος σταθμός στη ΣΙΚΕΛΙΑ είναι η ΜΕΣΣΗΝΑ αρχαία Ελληνική αποικία με το όνομα προς τιμήν τα δικής μας Αρχαίας Μεσσήνης. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη μετά την ΚΑΤΑΝΗ και το ΠΑΛΕΡΜΟ. Στην είσοδο του λιμανιού μας υποδέχεται η στήλη με το άγαλμα της Παναγίας της Επιστολής. Στην  καρδιά της πόλης δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας Γοργοεπικόου με το επιβλητικό καμπαναριό και το μεγαλύτερο αστρονομικό ρολόι του κόσμου με τους ζωδιακούς κύκλους.
 
Στον καθεδρικό Ναό στην Μεσσήνα  Σικελίας
 Επιστρέφοντας  περνάμε  τον πορθμό της Μεσσήνης για ΡΗΓΙΟ και ΜΕΤΑΠΟΝΤΙΟ με τον εξαιρετικό ναό της Ήρας. Εδώ έζησε ο Πυθαγόρας ο Σάμιος. Περνάμε από τον ΤΑΡΑΝΤΑ που ιδρύθηκε από τους Σπαρτιάτες το 708 π.χ.
  Αφήνουμε την ΚΑΛΑΒΡΙΑ , μπαίνουμε στην ΑΠΟΥΛΙΑ και φθάνουμε στην πρωτεύουσα του ΣΑΛΕΝΤΟ το ΛΕΤΣΕ. Έχει ονομασθεί «Αθήνα της Απουλίας» για την κλίση των κατοίκων του στις τέχνες ως και «Φλωρεντία του Νότου» για την πληθώρα των μπαρόκ μνημείων που το στολίζουν. Βραδινός περίπατος  με τα μνημεία θαυμάσια φωτισμένα και ημερήσια ξενάγηση στην πλατεία Σαν Ορόνζο, τον Καθεδρικό Να, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, τη Σάντα Κρότσε, το μεσαιωνικό Κυβερνείο και τα αντιπροσωπευτικά κτίρια με το περίφημο μπαρόκ Λετσέζε.
 
Στην ΑΙΤΝΑ  της Σικελίας
Μετά επισκεπτόμαστε τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, πρώτο το ΚΑΛΗΜΕΡΑ οπου στον δημοτικό κήπο υπάρχει επιτύμβια στήλη του 4ου π.χ. αιώνα που τοποθετήθηκε το 1960 και ήταν δώρο του τότε δημάρχου Αθηναίων Άγγελου Τσουκαλά. Στην μετώπη αναγράφεται «ZENI SU EN ISE ETTU STI KALIMERA» (δηλ. εσύ δεν είσαι ξένος στο Καλημέρα).
  Στη ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ μας υποδέχεται ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ελληνόφωνων, στα γραφεία του Συλλόγου όπου ανταλλάξαμε  δώρα, μας απήγγειλαν ποιήματα στα «Γκρίκο» όπως είναι γνωστή η Ελληνική διάλεκτος, μας ξενάγησαν σε ένα παλιό υπόγειο ελαιοτριβείο και στην Καθολική Μητρόπολη τους, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τους αποχαιρετήσαμε συγκινημένοι ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο.
 
Στο  πλοίο της επιστροφής  για ΠΑΤΡΑ 
Τελευταίος μας σταθμός στο ΑΛΠΕΡΟΜΠΕΛΟ  η πόλη των τρούλων, όπου δεσπόζουν οι κωνικές στέγες (trulli) των σπιτιών . Επιστροφή στο ΜΠΑΡΙ-ΠΑΤΡΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ.
 
Στην Παναγία  ΜΟΝΡΕΑΛΕ στο Παλέρμο
Όπου σταθείς και όπου βρεθείς στη Μεγάλη Ελλάδα θα βρείς κάτι που να θυμίζει Ελλάδα. Πότε το τοπίο με τους απέραντους ελαιώνες και πευκώνες, τα βουνά με την άγρια φύση, πότε τα τοπωνύμια, οι αρχαιολογικοί  χώροι  και σε εκκλησίες και πότε οι ίδιοι οι κάτοικοι (una facia una racha) κάνουν τον Έλληνα ταξιδιώτη να νοιώθει οικείος στο περιβάλλον και να αισθάνεται ότι εκεί είναι το σπίτι του.
 
Στο ξενοδοχείο  στην  Σικελία
Επιστρέψαμε πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες κάνοντας ευχές για νέες αποδράσεις. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην οργάνωση της εκδρομής από το KALAMATA TRAVEL  τον αείμνηστο  Σίμο Μπιλάλη, τον οδηγό μας κ. Σπύρο Μωραγιάννη και τον αρχηγό- ξεναγό μας κ. Δημήτρη Μητσόπουλο ως και τον τενόρο κ. Κίμωνα Σκαρέα που μας διασκέδασε με τα ωραία του τραγούδια.

Το  πρόγραμμα της εκδρομής στην ΚΑΤΩ  ΙΤΑΛΙΑ - ΣΙΚΕΛΙΑ  11/10  έως  18/10  2014 της ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ  ΛΕΣΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ .
Ένα  8ήμερο  Οδοιπορικό  στην Σικελία - Μεγάλη  Ελλάδα -Νότια Ιταλία - Καλαβρία - και Ελληνόφωνα  χωριά  της  Απουλίας .-
~ Ένας πλήρης  Ιστορικός και Αρχαιολογικός γύρος της Σικελίας .... Αλμπερομπέλλο ,  Ρέντζιο  , Μεσσήνα  , Ακράγαντας  , Σελινούντα , Σεγκέστα  , Παλέρμο , Μονρεάλε , Κεφαλού  , Αίτνα , Κατάνια , Συρακούσες , Ορτύγια  , Ταορμίνα , Μεταπόντιο  , Τάραντο , Λέτσε , Στερνάτια , Καλημέρα  .- ....

~ 1η  μέρα : ΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΜΕΣΣΗΝΗ - ΠΑΤΡΑ -ΜΠΑΡΙ ,.-
~ 2η  μέρα : Μπάρι - Αλμπερομπέλλο - Ρέτζιο ,.-
~ 3η  μέρα : Ρέτζιο -Μεσσήνα - Ακράγαντας - Σελινούντα - Σεγκέστα - Παλέρμο ., .-
~ 4η  μέρα : Παλέρμο - Μονρεάλε - Κεφαλού - Αίτνα - Κατάνια , .-
~ 5η  μέρα : Κατάνια - Συρακούσες - Ορτύγια - Ταορμίνα - Κατάνια -Αίτνα , .-
~ 6η  μέρα : Κατάνια - Μεταπόντιο - Τάραντο -Λέτσε , .-
~ 7η  μέρα : Λέτσε - Στερνατία - Καλημέρα Μπάρι  ,-
~ 8η μέρα : Πάτρα Μεσσήνη - Καλαμάτα  .-
Βίντεο 1 .- ΣΙΚΕΛΙΑ .- Ν. ΙΤΑΛΙΑ το 2014 : http://youtu.be/WMMfvJFi6iY ,


Βίντεο 2 :     ΣΙΚΕΛΙΑ ΚΑΛΑΒΡΙΑ ΑΠΟΥΛΙΑ 11 έως 18 Αυγούστου 2014 μέσα από Φωτογραφίες : https://youtu.be/lIgOfOQ4SUA .

Βίντεο 3Φώτο άλμπουμ βίντεο Ν. Ιταλία - Σικελία 11-18 Αυγ. 2014 https://youtu.be/ffxOp_ekP-o ,

Βίντεο 4 :  2 Σικελία Καλαβρία Απουλία 11 - 18 Αυγούστου 2014 Φωτο Άλμπουμ  , https://youtu.be/D4AHbPmX4cU .-

Βίντεο 5 : Αίτνα ανεβαίνοντας για κρατήρα 15/10/2014 , https://youtu.be/La14rRvP-o4  ,

Βίντεο 6 : Ταορμίνα ανεβαίνοντας 16/10/2014  https://youtu.be/sTVirhv502w ,
Βίντεο 7 : ΚΑΛΗΜΕΡΑ ελληνόφωνο χωριό Ιταλίας 17/10/2014 , https://youtu.be/ebo83dOl7S8 .,
Βίντεο 8: ΚΑΤΑΝΙΑ ξενοδοχείο 16/10/2014 , https://youtu.be/-xw1Kr721As
Βίντεο 9 : ΛΕΤΣΕ Απουλίας Ιταλίας 17/10/2014 ,  https://youtu.be/YjdtQvwjnNE ,
Βίντεο 10 : Συρακούσες Κατάνια Σικελίας ,
https://youtu.be/1CBwp5BP-8M ,
Βίντεο 11 : ΤΑΟΡΜΙΝΑ Σικελίας 15/10/2014 , https://youtu.be/afPnSdZAjLs ,
Βίντεο 12 : ΟΡΤΥΓΙΑ νησί στις Συρακούσες Σικελίας 15/10/2014 , https://youtu.be/3s0C3XgyhHk ,
Βίντεο 13 : ΠΑΛΕΡΜΟ καθεδρικό ναός 15/10/2014 , https://youtu.be/n25I3l-Aloo ,
Βίντεο 14 : ΠΑΛΕΡΜΟ ΣΙΚΕΛΙΑΣ 13/10/2014 , https://youtu.be/XN0J0wJVcwo ,
Βίντεο 15 : ΡΕΝΤΖΙΟ Ν ΙΤΑΛΙΑΣ 13/10/2014 , https://youtu.be/4r4P_SUyeeg ,
Βίντεο  16 : Κεφαλού Παλέρμο Σικελίας 14/10/2014 , https://youtu.be/ADh2QNv041A ,
Βίντεο 17 : Ταορμίνα Σικελίας 15/10/2014  , https://youtu.be/sWokMX473ZA ,
Βίντεο 18 : ΚΑΤΑΝΙΑ καθεδρικό Ναός 2014  ,
 https://youtu.be/lOFe-jJlmf8  ,
Βίντεο 19 : ΑΙΤΝΑ σε 2000 μέτρα 15/10/2014   ,
https://youtu.be/nQih8-OLYuY  ,
Βίντεο  20  : Πορθμείο Ρέτζιο - Μεσσίνα Σικελία διαδρομή 13/10/2014 Βίλα Σαν τζοβάνι  , https://youtu.be/jsJAX7WjeDo ,
Βίντεο 21 : Ορτίγια νησί Σιρακούσες Καθεδρικός Αγίας Λουκίας 15/10/2014  , https://youtu.be/Xmqmv87ReMU  ,

*** Οι Βεργιώτες παίρνουν στα χέρια τους την προοπτική της περιοχής          
     
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ
Της Βίκυς Βετουλάκη 
Ημερίδα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής τους οργανώνουν οι Βεργιώτες και στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες και πλέον έχει πάρει «σάρκα και οστά».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αυτή η «ιδιαίτερη» ημερίδα θα διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου με θέμα «Ενεργός Πολίτης για τον τόπο μου και την κοινωνία».
«Σχεδιάζουμε νέες λύσεις»
Όπως αναφέρεται και στο δημόσιο κάλεσμα προς τους κατοίκους της περιοχής που ετοιμάζεται: «Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί τα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας και να βάλουμε αναπτυξιακούς στόχους που θα ωφελήσουν εμάς, τα παιδιά μας, τον τόπο, τη φύση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μια ημερίδα που για πρώτη φορά η δική σας συμμετοχική φωνή και η κατάθεση εμπειριών, θα μας κάνει να σχεδιάσουμε νέες, καινοτόμες λύσεις για το καλό του δικού μας τόπου, της Βέργας μας. Της περιοχής μας, που μας αρέσει, μας ξαφνιάζει και που μας προκαλεί να ασχοληθούμε μαζί της».
Όλοι οι φορείς
Στη διοργάνωση της συνάντησης αυτής συμμετέχουν η Δημοτική Κοινότητα Βέργας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βέργας, ο Αθλητικός Όμιλος Βέργας, ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, το 7θέσιο Δημοτικό Σχολείο παραλίας Βέργας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βέργας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βέργας, το Νηπιαγωγείο Βέργας και οι επαγγελματίες της περιοχής.
Εξηγώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιάννης Φιλανδριανός, την όλη πρωτοβουλία, τόνισε ότι στόχος είναι όλοι οι φορείς, μαζί με τους κατοίκους, να δημιουργήσουν νέες σκέψεις για ανάπτυξη του τόπου με την προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας: «Για να πάει μια περιοχή μπροστά πρέπει να μάθουμε να προσφέρουμε κι εμείς και να μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Εμείς μένουμε στη Βέργα, εμείς γνωρίζουμε τις πραγματικές της ανάγκες, εμείς βιώνουμε όλες τις καταστάσεις και ξέρουμε τα προβλήματά της. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε ενεργό ρόλο».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Belvedere, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα. 

***  Στο Δ.Σ. Τριφυλίας το πυρηνελαιουργείο στους Γαργαλιάνους

Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων από το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί στην περιοχή, έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, το βράδυ της Πέμπτης, ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Κουτσούλης. Ρωτώντας σχετικά το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, σημείωσε: «Πρόσφατα, οι κάτοικοι, για πολλοστή φορά, έγιναν αποδέκτες της ρύπανσης και του καπνού, ο οποίος έχει πνίξει την περιοχή. Θα ήθελα, απλά, να μου πείτε, τι προβλέπετε, ως Δήμος, να πράξετε γι’ αυτό, διότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε πρόστιμα μόνο για σκουπίδια και για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, όπως γίνεται και στην περιοχή του Μελιγαλά, να μην υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς Δήμου. Καλό θα ήταν να κληθούν οι επιθεωρητές να δουν ακριβώς τι συμβαίνει και, στην τελική, να κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου, διότι δε χρωστούν τίποτα οι πολίτες, που ήδη επιβαρύνονται από τη λειτουργία της παράνομης χωματερής, η οποία πάντα “καίει” – και ιδίως τα καλοκαίρια –, να δέχονται όλους αυτούς τους ρύπους». Απαντώντας ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας, είπε: «Ήδη έχει δοθεί εντολή στην Τεχνική μας Υπηρεσία να συντάξει κείμενο προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου να ζητάμε να γίνει ο έλεγχος, κατά πόσον τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της όλης επένδυσης και της όλης λειτουργίας του εργοστασίου. Για μένα είναι πάρα πολύ εύκολο να πάω στον εισαγγελέα πρωί -πρωί, το ’κανε ο Νίκας, μια χαρά δημοσιότητα πήρε, παίζανε τα κανάλια δυο – τρεις μέρες, να πάω κι εγώ και ν’ ακολουθήσω τον πεπατημένη! Ήδη, σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) υπεγράφη το αίτημα προς την Περιφέρεια, θα γίνει ο έλεγχος, θα δούμε αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, και θα δούμε και ποια είναι η λεπτομέρεια του θέματος, το οποίο είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα. Βεβαίως και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν προέκυψε τώρα». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ο Δήμος χωρίς να περιμένει καμία όχληση κατευθύνεται προς την Περιφέρεια για να γίνει ο έλεγχος. Ο, δε, αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αδρακτάς, είπε ότι «το έγγραφο προς την Περιφέρεια θα σταλεί αύριο (σ.σ. Παρασκευή)». του Ηλία Γιαννόπουλου - 

***  Παραιτήθηκε ο λάθος διοικητής νοσοκομείου της χώρας

 Έτσι σχολιάζεται από τους κύκλους του υπουργείου Υγείας η υποβολή παραίτησης του Γ. Μπέζου στη διάθεση του Π. Κουρουμπλή Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε, όντως, από ένα έντονο γεγονός, ικανό, άλλους να στεναχωρήσει, άλλους να προβληματίσει και κάποιους άλλους να τους αφήσει με την απορία… Κι όλα αυτά, γιατί ο πρωταγωνιστής του είναι ένα πρόσωπο γνωστό και συμπαθές σε όλους μας, που έχει αφήσει έντονα τη σφραγίδα του στη Μεσσηνία μέσα από το έργο που έχει παράξει στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Πρόκειται για τον εργασιομανή διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γεώργιο Μπέζο, που μας «ταρακούνησε» μέσα από την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και να θέσει την παραίτησή του στη διάθεσή του. «Αυτό μου επέβαλε η συνείδηση και η ευθύνη μου απέναντι στο κάλεσμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Υστερόβουλες λογικές κατοχύρωσης δικαστικών αξιώσεων αποζημίωσης ποτέ δε συμβάδισαν με το πλαίσιο αρχών και λειτουργίας μου» τονίζει στη δήλωση παραίτησής του και επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά το ήθος και η αξιοπρέπεια του ανδρός. Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει ζητήσει τις παραιτήσεις των διοικητών των νοσοκομείων, ωστόσο μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού είναι αυτοί που τις έχουν υποβάλει. Κι αυτό, γιατί –μη κοροϊδευόμαστε-η πλατιά πλειοψηφία των διοικητών προσβλέπει σε παχυλές αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το καθέναν μέσω των δικαστικών αποφάσεων. Πάντα πίστευα ότι σε όλους τους χώρους της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής ζωής και δράσης οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίδιοι. Με τη διαφορά, όμως, ότι αυτοί που αποτελούν πάντα το παράδειγμα προς μίμηση, που οδηγούν τα πράγματα μπροστά, είναι ελάχιστοι και η εξαίρεση στον κανόνα. Γι’ αυτό και ίσως έχουμε φτάσει σε αυτή την κρίση αρχών και αξιών παντού. Τούτων δοθέντων και για να θυμηθούμε καλύτερα όλοι τι κατάφερε αυτός ο άνθρωπος με τους συνεργάτες του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανατρέξαμε στο αρχείο μας και σας καταθέτουμε σήμερα τα μικρά-μεγάλα επιτεύγματά τους. Κατά την εκτίμησή μας, μας φαίνεται αδιανόητο αυτή η δημιουργική πορεία στην Υγεία να σταματήσει. Μια σειρά από μεγάλα έργα εκατομμυρίων σε εξέλιξη, και δίνουν μάχη με το χρόνο για να υπολοιηθούν μέσα στους συμβατικούς χρόνους που προβλέπει το ΕΣΠΑ. Ας το λάβουν αυτό και άλλα πολλά υπ’ όψιν τους αυτοί που θα κληθούν να αποφασίσουν. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ1. ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ-ΤΜΗΜΑΤΑΑ. Λειτουργία Μονάδας Εμφραγμάτων -Αρχές του 2011 ξεκινάμε τη λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων -Δύναμη κλινών 6-Πλήρως εξοπλισμένη -Εκκρεμούσε η λειτουργία της από το 2000 Β. Λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου -Μάιος του 2011 ξεκινάμε τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου -Ο στεφανιογράφος αποτελούσε δωρεά από το 2000 των οικογενειών ΚΑΡΕΛΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Καπετάν-Βασίλη) Γ. Πλήρης ανάπτυξη και λειτουργία της ΜΕΘ με 6 κλίνες Από το καλοκαίρι του 2012 στελεχώσαμε και λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με 6 κρεβάτια. Δ. Λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής -Φεβρουάριος 2011 ξεκινά η λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής -Πλήρως στελεχωμένη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό Ε. Λειτουργία Διαβητολογικού Ιατρείου -1η Μαΐου 2011 ξεκινά η λειτουργία του Διαβητολογικού Ιατρείου 3 φορές την εβδομάδα -Ομάδα ιατρών του νοσοκομείου, με εξειδίκευση στο θέμα του διαβήτη, παρέχει ιατρικές υπηρεσίες ΣΤ. Λειτουργία Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας -24/10/2011 ξεκινά τη λειτουργία της η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας -Στελεχωμένο από Κλιμάκιο Επιστημονικού Προσωπικού (Ψυχίατρο, Κοινωνική Λειτουργό κ.ά.) -Επισκέπτεται τακτικά τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία Ζ. Λειτουργία Ιατρείου Μαστού Από 14 Ιουλίου 2013 ξεκίνησε η λειτουργία του Ιατρείου Μαστού, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου ψηφιακού μαστογράφου  Η. Κατασκευή και λειτουργία θεραπευτικής Μονάδας ΟΚΑΝΑ Από το Σεπτέμβριο του 2013 κατασκευάστηκε και λειτουργεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου θεραπευτική μονάδα ΟΚΑΝΑ2. ΝΕΟΣ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ Προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Καλαμάτας συνολικού προϋπολογισμού 3.739.000 ευρώ. Ειδικότερα: 1. Προμήθεια Αξονικού Τομογράφου προϋπολογισμού 450.000 ευρώ Τον 6/2012 παραλαμβάνεται με πόρους του ΕΣΠΑ ο νέος Αξονικός Τομογράφος που έρχεται να αντικαταστήσει το από 12ετίας υφιστάμενο και ξεπερασμένο τεχνολογικά. 2. Προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ Τον 7/2012 διαμορφώνεται ο χώρος, παραλαμβάνεται ο σύγχρονος Μαγνητικός Τομογράφος και τίθεται σε παραγωγική λειτουργία. Τα ανωτέρω ιατρικά μηχανήματα, απολύτως απαραίτητα και αναγκαία, αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει στον τομέα αυτό η Επιστήμη της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας. 3. Προμήθεια Ψηφιακού Μαστογράφου προϋπολογισμού 350.000 ευρώ Τον 10/2012 το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο παραλαμβάνει ένα νέο σύγχρονο ψηφιακό Μαστογράφο που τα προηγούμενα χρόνια έλειπε από το νοσοκομείο. Η μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται καθημερινά από το γυναικείο πληθυσμό για τη συγκεκριμένη εξέταση επιβεβαιώνει το πόσο σημαντικός είναι για το νοσοκομείο. 4. Προμήθεια Τομογράφου Οπτικής Συνοχής (OCT) και Συστήματος Ψηφιακής Δερματοσκόπησης προϋπολογισμού 115.000 ευρώ Το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο του 2012 δύο ακόμα πολύ σημαντικά ιατρικά μηχανήματα έρχονται να αναβαθμίσουν ακόμα πιο πολύ τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το νοσοκομείο. Οι αντίστοιχες εξετάσεις, επειδή δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο, με απόφαση της Διοίκησης παρέχονται με τη χαμηλότερη δυνατόν τιμή (περίπου στο 50% κάτω). 5. Προμήθεια λοιπού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (C-ARM-Κλίβανος κ.λπ.) A/A ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Π/Υ 1 Προμήθεια κλίβανου H2O2 100.000 ευρώ 2 Προμήθεια φορητού ακτινοσκοπικού C-ARM 70.000 ευρώ 3 Προμήθεια συστήματος καρδιολογικής υπερηχοτομογραφίας 60.000 ευρώ 4 Προμήθεια τροχήλατου ακτινολογικού συστήματος (2 τμχ) 40.000 ευρώ 5Προμήθεια πλυντηρίου ενδοσκοπίων 26.000 ευρώ 6Προμήθεια ψηφιοποιητή ακτινολογικών 50.000 ευρώ 7 Προμήθεια συστήματος υπερηχοτομογραφίας γενικής χρήσης (3 τμχ) 180.000 ευρώ 8 Προμήθεια φορητού συστήματος υπερηχοτογραφίας (2 τμχ) 70.000 ευρώ 9 Προμήθεια ενδοσκοπικού πύργου 155.000 ευρώ 10 Προμήθεια green laser φωτοπηξίας 46.000 ευρώ 11 Προμήθεια ND YAG Laser 28.000 ευρώ 12 Προμήθεια Laser λιθοτριψίας 50.000 ευρώ 13 Προμήθεια αναπνευστήρα φορητού (για MRI) 10.000 ευρώ 14 Προμήθεια μόνιτορ ΜΕΘ με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης 92.000 ευρώ 15 Προμήθεια αναπνευστήρα ΜΕΘ/Εμφραγμάτων 105.000 ευρώ 16 Προμήθεια ακτινογραφικού ψηφιακού συγκροτήματος τύπου Β’ 320.000 ευρώ 17 Προμήθεια αναισθησιολογικού συγκροτήματος πλήρες 250.000 ευρώ 18 Προμήθεια μόνιτορ εμφραγμάτων με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης 92.000 ευρώ 19 Προμήθεια μηχανημάτων τεχνητού νεφρού (κλασικής αιμοκάθαρσης) 85.000 ευρώ3. ΝΕΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Προμήθεια σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ 1. Προμήθεια σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Καλαμάτας συνολικού προϋπολογισμού 1.089.000 ευρώ4. ΝΕΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Προμήθεια σύγχρονου ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, συνολικού προϋπολογισμού 545.013 ευρώ5. ΝΕΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού μηχανογράφησης για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, συνολικού προϋπολογισμού 156.000 ευρώ6. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑΣ ΜΕ 300.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΟΦΕΛΟΣ Το καλοκαίρι του 2013 ολοκληρώθηκε το σημαντικό έργο της εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση της ηλιοθερμίας, έργο ενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 776.000 ευρώ. Με το έργο αυτό το Νοσοκομείο Καλαμάτας επιτυγχάνει μια οικονομία πόρων σε ετήσια βάση της τάξεως 300.000 ευρώ7. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΜΕ 350.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ Τέλη του 2014 ολοκληρώθηκε μέσω του ΕΣΠΑ το καινοτόμο έργο εγκατάστασης συγκροτήματος παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως μέσω του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ. Το νοσοκομείο καθίσταται αυτόνομο στο θέμα αυτό και εξοικονομεί σε ετήσια βάση 350.000 ευρώ.8. ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΑΠΕ) Το Νοσοκομείο Καλαμάτας το φθινόπωρο του 2014 υπέβαλε πρόταση στο ΚΑΠΕ με στόχο την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 1.843.000 ευρώ. Από τις παρεμβάσεις της πρότασης θα έχει ετήσιο οικονομικό όφελος 200.000 ευρώ.9. ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΠΠΕΡΑΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.650.000 ΕΥΡΩ Δημοπρατήθηκε στις 27.1.2015 το μεγάλο έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης του νοσοκομείου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ. Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει τη βαφή της εξωτερικής επιφάνειας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος με ψυχρά υλικά (χρώματα ενεργειακής εξοικονόμησης) και τη μόνωση όλων των δωμάτων της οροφής.10. ΕΡΓΑ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 1. Ολοκλήρωση της κτηριακής, ενεργειακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κ.Υ Πύλου, προϋπολογισμού 234.000 ευρώ 2. Ολοκλήρωση της κτηριακής, ενεργειακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κ.Υ Αγίου Νικολάου, προϋπολογισμού 121.00.000 ευρώ 3. Ολοκλήρωση της κτηριακής, ενεργειακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κ.Υ Μεσσήνης, προϋπολογισμού 230.000 ευρώ 4. Ένταξη στο ΕΣΠΑ και κατασκευή 3 νέων Περιφερειακών Ιατρείων στο Δ.Δ. Πεταλιδίου, στο Δ.Δ. Μεθώνης και στο Δ.Δ. Βλαχόπουλου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου στο 1.000.000 ευρώ. - 

***  «Δεν κουνιέται φύλλο» στην αγορά της Μεσσηνίας         
     
«Το χειμώνα ετούτο/άμα τον πηδήσαμε/Γι’ άλλα δέκα χρόνια/άιντε καθαρίσαμε» τραγουδούσε το 1983 ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ήταν η εποχή που άρχιζαν οι... αγελάδες στην Ελλάδα να παχαίνουν.
Σήμερα οι παράγοντες της αγοράς στη Μεσσηνία ζουν με την ίδια ελπίδα, αλλά το μέλλον δεν προαλείφεται τόσο ευοίωνο. Τους φτάνει μια βαθιά ανάσα.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που μιλήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, ο χειμώνας που μας αφήνει σιγά σιγά, όπως σημειώνουν, να πάει και να μην ξαναγυρίσει, αφού ήταν μία από τις χειρότερες περιόδους της τελευταίας 5ετίας.
Έτσι, ελπίζουν η άνοιξη και το καλοκαίρι να αλλάξουν το κλίμα, όχι μόνο ως μετεωρολογικό φαινόμενο, διότι σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη και τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν.
Η κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. Έτσι, όσο εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, τα λεφτά θα μένουν στα... στρώματα και σε άλλα περίεργα μέρη και οι πολίτες θα περνούν μόνο απέξω από τα μαγαζιά.
Όπως μας έλεγε, χθες, ένας από τους πλέον έμπειρους λογιστές στην Καλαμάτα, ο Δημήτρης Μπούχαλης, αντιδήμαρχος Καλαμάτας, η αγοραστική κίνηση έχει παγώσει, η ασφυξία από τις τράπεζες ενισχύθηκε, ενώ επανήλθαν και οι δυσκολίες στις εισαγωγές, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων προϊόντων και αυξήσεων στις τιμές.
Επιχειρηματίας που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του, μας τόνισε: «Εάν συνεχιστεί για δύο μήνες ακόμη αυτή η κατάσταση, θα είναι μη αναστρέψιμη για το εμπόριο το 2015. Πάμε για νέα λουκέτα. Έχουμε γυρίσει στα επίπεδα του 2012 και κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται. Έπειτα από δύο χρόνια αρνητικού πληθωρισμού και τέσσερα χρόνια πιστωτικής ασφυξίας με αρνητική πιστωτική επέκταση, η αγορά βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα».
Κοινή είναι η εκτίμηση ότι στα μέσα του 2014 η κατάσταση πήγαινε προς σταθεροποίηση, όμως το αρνητικό πρόσημο επανήλθε, όχι με τη νέα κυβέρνηση, αλλά μόλις φάνηκε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα γίνονταν εκλογές. Όταν, δηλαδή, αυξήθηκε η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις.
«Από το 1987 που κρατάω στατιστικά, ο εφετινός ήταν ο χειρότερος Φεβρουάριος», περιγράφει την κατάσταση φίλος ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων. «Από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η αγορά έπεσε περίπου 30%», πρόσθεσε.
Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η άνοδος των τιμών, που είναι συνεχής από τα μέσα Ιανουαρίου, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Για να αντιστραφεί η κατάσταση απαιτείται ρευστότητα. Αλλά μέχρι να βρεθεί, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών και στη Μεσσηνία αυξάνονται, το ίδιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια ανάσα είναι η πρόσφατη απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις κρατούνται μέχρι σήμερα ζωντανές μόνο με τεχνητά μέσα...   Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Πού το πάει ο Δήμος Μεσσήνης;         
      Εντελώς αιφνίδια, προ εβδομάδας περίπου, ευρισκόμενος στο Δήμο Μεσσήνης προκειμένου να προμηθευτώ αντίγραφο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πληροφορήθηκα, ανεπίσημα από υπάλληλο, πως δεν μπορεί να μου δοθεί αντίγραφό της, καίτοι με είχε παραπέμψει εκεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Θα πρέπει, δε, να αναφερθεί πως ο αντιδήμαρχος είχε προβεί σε σχετική δήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραπέμποντας όποιον ήθελε να πάρει αντίγραφο της Μελέτης να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία.
Θέλησα να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες και, μεταξύ άλλων, πληροφορήθηκα πως αποτελεί προσωπικό δεδομένο ή κάπως έτσι και πως για να το προμηθευτεί ο Δήμος, έκανε σχετική αίτηση στην αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας. Στην ίδια υπηρεσία με είχε παραπέμψει νωρίτερα και ο αντιδήμαρχος, ο οποίος υποχώρησε όταν του είπα πως έχω να κάνω και κάτι άλλο στη Μεσσήνη.
Σαν να μην έφτανε αυτό, πληροφορήθηκα, επίσης ανεπίσημα, ότι πλέον δε θα μπορούμε ως εφημερίδα να έχουμε πρόσβαση στις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από τη συνεδρίαση, αλλά θα μπορούμε να το κάνουμε μετά από αυτή.
Και εδώ ζήτησα περισσότερες πληροφορίες και έμαθα ότι τη σχετική οδηγία, πιθανολογώ και για τα δύο σκέλη, έδωσε η νομική σύμβουλος του Δήμου, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο λάθος σε πιθανή αλλαγή της εισήγησης, κατά τη συνεδρίαση.
Με τις οδηγίες αυτές ανατρέπεται ένα είδος εθιμικού δικαίου, που υπάρχει τα τελευταία 12 χρόνια, αφού είχαμε πρόσβαση στο φάκελο συνεδριάσεων του Συμβουλίου, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο ζήτημα.
Είναι, δε, ερώτημα αν έχουμε «χάσει» όλο αυτό το διάστημα πολλές συνεδριάσεις, καθώς παρακολουθούμε ανελλιπώς ή σχεδόν ανελλιπώς το Δημοτικό Συμβούλιο, καταγράφοντας στο μεγαλύτερό τους μέρος τα όσα συμβαίνουν εκεί και, φυσικά, τις αντίστοιχες εισηγήσεις.
Ομολογώ πως τα όσα άκουσα με στενοχώρησαν. Σκέφτηκα στην αρχή πως πρόκειται για παρεμπόδιση δημοσιογραφικού έργου, αλλά τελικά το θέμα είναι βαθύτερο, καθώς αφορά απόπειρα μη ενημέρωσης του κοινού και, κατά συνέπεια, απόπειρα δικής μας «εξαφάνισης»…
Θα μου πείτε, δεν μπορείς να παρακολουθήσεις απλώς τη συνεδρίαση, χωρίς να έχεις εισηγήσεις; Ναι, είναι εύκολο να γίνει, αλλά οι εισηγήσεις συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία τόσο τη δική μας όσο και του κοινού. Υπολογίστε ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να έχει ενδιαφέρον ή συμφέρον για κάποιο θέμα και να μην έχει τύχει να διαβάσει την πρόσκληση της συνεδρίασης, που επίσης δημοσιοποιείται. Αν δεν διαβάσει και την εισήγηση, τότε η απόφαση που θα ληφθεί υπάρχει περίπτωση να τον θίγει και ο ίδιος να μην έχει εκφράσει την άποψή του.
Το σίγουρο, πάντως, είναι πως το θέμα πρέπει να διευθετηθεί και να μας απαντήσει επίσημα ο Δήμος, προς τι όλα αυτά. Επίσης, να μας πληροφορήσει αν επιθυμεί την ενημέρωση των δημοτών ή όχι…
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου    harhar@tharrosnews.gr

*** Απείκασμα σοφίας

«Έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα. Φαίνεται ότι πρέπει να ακούμε διπλά από όσο μιλάμε» Ίντιρα Γκάντι (1917 – 1984, Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ινδίας, Βραβείο Ειρήνης Λένιν) - 

***  Μήνυση για την κατάληψη της Νομικής κατέθεσε ο πρύτανης         
      
Μήνυση για την κατάληψη της Νομικής Σχολής και διακεκριμένες φθορές κατέθεσε στην Εισαγγελία της Αθήνας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.
Η κίνηση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για ένα κακούργημα και σειρά πλημμεληματικών πράξεων από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο.
Την Δευτέρα συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής από ομάδα αντιεξουσιαστών, ενώ η πρυτανεία του Ιδρύματος επισημαίνει ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως τώρα σε συνεργασία με τους κοσμήτορες της Νομικής και της Σχολής Πολιτικών για να αποχωρήσουν οι καταληψίες έχουν αποβεί άκαρπες.
«Παρά τις επίμονες και συνεχείς ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση, των κοσμητόρων της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα η αποχώρηση των καταληψιών. Οι ενέργειες αυτές συνεχίζονται. Ήδη λαμβάνεται κάθε μέριμνα από τους κοσμήτορες και τις Πρυτανικές Αρχές για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του διδακτικού έργου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι καταληψίες ζητούν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση κρατουμένων για τρομοκρατία και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την κατάληψη της Νομικής Σχολής, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ζητά από την αστυνομία να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για την αποτροπή νέων επεισοδίων.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Εισαγγελίας, αιτία της παραγγελίας είναι οι πρωτοφανείς βανδαλισμοί, που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στον ναό των Αγ. Αναργύρων, επί της οδoύ Σόλωνος, πλησίον της Νομικής, «η οποία τελεί υπό κατάληψη καθώς και την πυρπόληση οχημάτων από ομάδες αντιεξουσιαστών και με δεδομένο ότι όλα τα ανωτέρω συμβάντα σχετίζονται απόλυτα μεταξύ τους». www.tanea.gr  .-

***  Εξαπάτηση κληρικών στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας         
     
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, άγνωστος τηλεφωνεί σε ιερείς αλλά και σε ιερές Μονές της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, προσποιούμενος τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Λαμπρινάκο, και με διάφορα προσχήματα (έγκριση κονδυλίων υπέρ Ναών και Μονών, έγκριση επιστροφής παρακρατηθέντων χρημάτων εκ μισθοδοσίας κ.λ.π.) προσπαθεί να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά είτε διά επιδόσεως σε αυτόν είτε διά καταθέσεως σε Τραπεζικό Λογαριασμό, με σκοπό να εισπράξουν το εκάστοτε ποσό.
          Η Ιερά Μητρόπολη, με Εγκύκλια Σημειώματα, προσωπικές οδηγίες του Μητροπολίτου κατά τη διάρκεια Ιερατικών Συνάξεων αλλά και κατόπιν τηλεφωνικών ενημερώσεων των Κληρικών και Μοναχών από την ίδια, εφιστά την προσοχή όλων, ώστε να μην ενδίδουν σε προσπάθειες τηλεφωνικής εξαπάτησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, να ενημερώνουν άμεσα την προϊσταμένη τους Αρχή, η οποία αρμοδίως θα ενημερώνει την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
          Τέλος, αναφέρεται ότι ήδη έχουν εξαπατηθεί κληρικοί και ότι ο άγνωστος απατεώνας επικοινωνεί με εμφανές νούμερο κινητού τηλεφώνου. Ακόμη, ο Τραπεζικός Λογαριασμός, τον οποίο επιδεικνύει για την κατάθεση των χρημάτων, είναι ονομαστικός.
 
***  Επαιτώ-απαιτώ    
    Πάμπλουτη η ελληνική γλώσσα. Σου δίνει τη δυνατότητα για λογοπαίγνια, συνειρμούς, παιχνιδίσματα. Ένα γράμμα λάθος αλλάζει όλο το νόημα, πολλές φορές το αντιστρέφει. Επαιτώ-απαιτώ. Αν το έψιλον γίνει άλφα ή τούμπαλιν, αλλάζει άρδην η έννοια. Εκ διαμέτρου αντίθετη.
Οι δυο λέξεις μού ήρθαν στο μυαλό παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις.
Από τη μια, η νυν ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, παρακαλά, στα όρια της επαιτείας, την Ευρώπη να στηρίξει οικονομικά τη χώρα μας, για να μην «τα τινάξει».
Από την άλλη, υψώνει στεντόρεια τη φωνή της, απαιτώντας από τη χώρα που επαιτεί και κάνει κουμάντο τη Γηραιά Ήπειρο, τη Γερμανία, αποζημιώσεις για τον όλεθρο που έσπειρε ο Χίτλερ και στην Ελλάδα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οξύμωρο το σχήμα. Μπορεί να  ζητεί ταυτόχρονα και τα δύο μέσα σε μια κακή, για την ίδια, πολιτική συγκυρία; Κακή, γιατί η γερμανική Κοινή Γνώμη είναι απέναντι στη χώρα μας, με την εφημερίδα BILD προεξάρχουσα να δίνει τον τόνο και να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια, ενώ η προσωπική κόντρα Σόιμπλε -Βαρουφάκη, με τον πρώτο να αποκαλεί αφελή το δεύτερο και να εξαναγκάζει το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών να κάνει και δικαίως διάβημα, καλά κρατεί, αλλά κυρίως επειδή έχουμε «ανάγκη και κόψιμο» τα χρήματα.
Μέσα στον πυκνό αυτό πολιτικό χρόνο, θεωρώ πως ήταν άκαιρο, σε κακό τάιμινγκ, η ελληνική κυβέρνηση να πιάσει αυτή την καυτή πατάτα στα χέρια της, για επικοινωνιακούς, κυρίως, λόγους. Αν ήθελε, επί της ουσίας, να διεκδικήσει εδώ και τώρα τις αποζημιώσεις, θα ανέθετε σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δικηγορικό γραφείο την υπόθεση και αυτό θα την «έτρεχε».
Τώρα που η κατάσταση είναι «να ζήσω ή να πεθάνω», επιβάλλεται να ασχοληθεί με το πώς θα τη βγάλει καθαρή και μετά την παρέλευση του τετραμήνου που μας έχουν δώσει για να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αφού είναι και προεκλογική της εξαγγελία αλλά και θέλημα, εκτιμώ, σύσσωμου του ελληνικού λαού, ναι, πρέπει να βάλει το ζήτημα το τραπέζι.
Επί του παρόντος, δε γίνεται το χέρι που φιλάς να θες και να το δαγκώσεις ταυτόχρονα. Θέλει τρόπο η δουλειά... Οπότε, αφού περάσει από τους Κύκλωπες που έχει μπρος της, μετά ασχολείται με το ζήτημα, όχι με μπλα-μπλα, αλλά ουσιαστικά κι αμίλητα, αν θέλετε. Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους δικηγόροι που έχουν την εμπειρία και μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι.
 
*** Απείκασμα σοφίας

«Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτό τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους» Τζωρτζ Μπέρναντ Σω (1856 – 1950, Ιρλανδός συγγραφέας, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1925) - 

***  Πρόσκληση Μέρκελ προς Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο               Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου Πρόσκληση Μέρκελ προς Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο
Από το σύντομο τετ α τετ που είχαν Τσίπρας και Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής
~ Πρόσκληση να επισκεφθεί την γερμανική καγκελαρία στο Βερολίνο απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η κ. Μέρκελ ζήτησε το πρωί της Δευτέρας τηλεφωνικό ραντεβού με τον έλληνα πρωθυπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 16:30.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.
Η συνάντηση θα γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, στην οποία ο έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα θέσει το ελληνικό ζήτημα.

***  Η μεσσηνιακή γη μπορεί να… ανοίξει την όρεξη και στον τουρισμό         
      
Μέσω της ανάδειξης των τοπικών μας προϊόντων
 Συμπεράσματα από την εκδήλωση στο ΤΕΙ Πελοποννήσου
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
   Ο... σπόρος της ημερίδας που διεξήχθη σε αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου την περασμένη Τετάρτη, με τίτλο «Παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και αυτοφυών ειδών», πρέπει να βρει χωράφι για να καρπίσει.
Οι λόγοι για να συμβεί αυτό είναι πολλοί. Θα σταθούμε στο παράδειγμα της καλλιέργειας και διάδοσης της χοντροκατσαρής τομάτας στη Μεσσηνία. Όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές, η στροφή στη διατήρηση των τοπικών μας ποικιλιών θα προάγει την αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας μικρών χωριών, θα καλύψει τα κενά ποιότητας των υβριδίων, θα ενισχύσει την αγροτική οικονομία και τη γεωργία χαμηλών εισροών, θα δώσει έναυσμα για την καλλιέργεια και άλλων παραδοσιακών ποικιλιών, θα αναδείξει τη γαστρονομική μας παράδοση και θα δημιουργήσει διάφορα τοπικά εδέσματα με βάση την τομάτα.
Από την πλευρά μας, θα σταθούμε στη σημασία που έχει το «πάντρεμα» της ανάπτυξης των τοπικών ποικιλιών με το διατροφικό τουρισμό, έναν ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο, ο οποίος ακόμα στη Μεσσηνία δεν έχει την ανάπτυξη που πρέπει.
Υπάρχουν πολλαπλές μελέτες ότι η τοπική γαστρονομική παράδοση μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη της περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης, της συνεργασίας διαφόρων φορέων από διαφορετικούς τομείς, καθώς και να αποτελέσει προωθητικό προϊόν επικοινωνίας της τοπικής γαστρονομίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Η σημασία ένταξης της γαστρονομίας στο χαρτοφυλάκιο του τουρισμού είναι ένα από τα τοπικά μας όπλα για προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Υπάρχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη δημιουργία και προώθηση της τοπικής διατροφής. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και προβάλλοντας αποτελεσματικά τη γαστρονομία ως κομμάτι του brand του προορισμού "Μεσσηνία", ο νομός μας μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στη συνεχώς αυξανόμενη αγορά του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς και να αυξήσει τη ζήτηση για τα προϊόντα της.
Αν, μάλιστα, στόχος δεν είναι απλά η προβολή αλλά η δημιουργία ενός «κινήματος» με τη συμμετοχή δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών, για την επιστροφή σε αυτό που είναι παραδοσιακό, ποιοτικό, υγιεινό, διαφορετικό και ντόπιο, τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά.
  Ανταγωνιστικά
χαρακτηριστικά ταυτότητας
Ο γαστρονομικός τουρισμός, γενικότερα, αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, στην οποία κυριαρχεί η γαστρονομική κουλτούρα της τοπικής κουζίνας μιας χώρας, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό υποσύνολο του πολιτιστικού τουρισμού.
Στις τοπικές σπεσιαλιτέ βρίσκονται συμπυκνωμένες η ιστορία, η παράδοση, οι συνήθειες του τόπου και των ανθρώπων του. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε άλλες χώρες του κόσμου, έχει γίνει αντιληπτή η σημασία της αξιοποίησης της γαστρονομίας ως αυτοτελούς τουριστικού προϊόντος, αλλά και ως προϊόντος που συμπληρώνει την «τουριστική ταυτότητα» προορισμών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναπτυχθεί και «γαστρονομικά brands».
Όμως και η Ελλάδα σε όλη της την επικράτεια έχει δυνατότητες να εντάξει στα τοπικά τουριστικά προϊόντα τη γαστρονομία και τοπικά φαγητά, καθώς και προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής (π.χ. το λάδι, τα λαχανικά, και προϊόντα αλιείας), που σε πολλές περιοχές μπορούν να αποτελέσουν και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά ταυτότητας («branding”), σύμφωνα με μελέτη για το γαστρονομικό τουρισμό που εκπονήθηκε από τη Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. (www.stochasis.com).
Πάντως, τα τελευταία χρόνια αρκετές πρωτοβουλίες προώθησης ελληνικής γαστρονομίας και διατροφικών συνηθειών έχουν αναπτυχθεί από διάφορους φορείς και σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων «Ελληνικό πρωινό», «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας για την Κρητική Διατροφή» κ.ά. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή αναγνωρίστηκε το 2010 ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομικά στη Λίστα της UNESCO, για τις χώρες Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Μαρόκο. 

*** Μια υπέροχη πολύτεκνη οικογένεια από την Κυπαρισσία          
      
Οι τρεις γενιές Σαμπαζιώτη 
 Κάθε χρόνο, την ημέρα του Πάσχα, σε ένα μεγάλο κήπο της Κυπαρισσίας στήνεται ένα γιορτινό τραπέζι σε στενό οικογενειακό κύκλο. Μόνο που αυτό το τραπέζι έχει 38 σερβίτσια. Τα 28 πρώτα εξαδέλφια ηλικίας από 2,5 έως 29 ετών που συναντιούνται μαζί με γονείς και παππούδες είναι παιδιά των τεσσάρων αδελφών Σαμπαζιώτη, οι οποίοι συνεχίζουν μια παράδοση σπάνια για τα σημερινά δεδομένα: είναι όλοι τους πολύτεκνοι. Ο πρώτος αδελφός έχει επτά παιδιά, οι επόμενοι έξι και τέσσερα, ενώ πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η αδελφή τους με έντεκα τοκετούς στο ενεργητικό της.
Η οικογενειακή μάζωξη πραγματοποιείται μία φορά ετησίως, καθώς δεν είναι εύκολο να συντονιστούν τα προγράμματα τόσων ανθρώπων. Όπως εξηγεί στο «Έθνος» ένας από τους αδελφούς Σαμπαζιώτη, ο κ. Γιώργος, αν στην παρέα προστεθεί και η οικογένεια του κουμπάρου του, τότε ο αριθμός των παρευρισκομένων αυξάνεται σημαντικά, καθότι κι εκείνος πολύτεκνος...
Ο κ. Σαμπαζιώτης ήταν 25 ετών και η σύζυγός του 20, όταν παντρεύτηκαν. Μέσα σε δέκα χρόνια γέννησαν επτά παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα δίδυμα. «Νομίζω ότι μια πολύτεκνη οικογένεια κατακτά ουσιαστική ποιότητα ζωής. Ξέρεις ότι δε θα φτιάξεις περιουσία, εάν είσαι πολύτεκνος, όμως το να έχεις τόσες ζωές γύρω σου είναι αληθινός πλούτος», λέει. «Επαναπροσδιορίζεις τις αξίες σου. Βλέπεις καινούργιες ζωές να αναπτύσσονται κοντά σου, διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικές ψυχολογίες, ακόμη και τα δίδυμα είναι διαφορετικά. Και η ποικιλία ανοίγει διαφορετικούς δρόμους. Επτά παιδιά, επταπλάσιες χαρές...».
Τα πέντε από τα επτά παιδιά του κ. Σαμπαζιώτη έχουν συστήσει μουσικό συγκρότημα, «ένα πλήρες ροκ συγκρότημα όπου ο καθένας παίζει διαφορετικό όργανο», εξηγεί ο ίδιος. Η μοναξιά είναι άγνωστη λέξη και οι επιλογές για παρέες πολλές. «Τα παιδιά των πολυτέκνων μεγαλώνουν σε κοινωνικό περιβάλλον, μαθαίνουν να μοιράζονται και είναι πολύ δεμένα. Επίσης μαθαίνουν να είναι συμμέτοχα στην ομάδα».
Φαρμακοποιός στο επάγγελμα και δημοτικός σύμβουλος επί 20 χρόνια, εκ των οποίων τα 4 διετέλεσε αντιδήμαρχος, ο κ. Σαμπαζιώτης εξηγεί ότι εάν κάποιος αγαπά τα παιδιά, τα πάντα μπορούν να συνδυαστούν. Η οικογένειά του τα κατάφερε, παρότι και η σύζυγός του εργαζόταν.
«Όντας πολύτεκνος μπορεί να χάνεις την κακώς νοούμενη άνεσή σου, όμως αυτό που κατάλαβα είναι πως ό,τι θυσιάζεις στην πραγματικότητα σου επιστρέφεται», σημειώνει και στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα: «Είναι πολλοί εκείνοι που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά έχοντας την αγωνία ότι δε θα μπορέσουν να τους τα προσφέρουν όλα. Από την εμπειρία μου έχω να τους πω μακάρι να μην μπορούν και να μη θέλουν να τους τα προσφέρουν όλα. Να έχουν επιλέξει να δώσουν την ελευθερία στα παιδιά τους να φτιάξου τον δικό τους κόσμο. Τη σιγουριά την αποκτά κάποιος όταν έχει καταφέρει μόνος του πράγματα. Όταν συμμετέχει σε διαδικασίες αποκτά αυτοπεποίθηση και τι καλύτερο σήμερα για να αντιμετωπίσει ένα παιδί την κοινωνία;».
  ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
 Μόλις 2,15 παιδιά για κάθε Ελληνίδα
 Κάθε ρεκόρ σπάνε οι γυναίκες της οικογένειας Σαμπαζιώτη, όταν ο μέσος αριθμός τέκνων που αναλογεί ανά Ελληνίδα είναι τα 2,15 παιδιά. Σύμφωνα με την απογραφή, μόνο το 0,8% των γυναικών έχουν γεννήσει περισσότερα από έξι παιδιά. Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, η πλειονότητα των Ελληνίδων με τρία ή περισσότερα παιδιά εντοπίζονται στην Ευρυτανία (30,2%). Στο μεταξύ, το 2013 οι γεννήσεις στην Ελλάδα έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, άκρως ανησυχητική διαφαίνεται και η φυσική μεταβολή του πληθυσμού, δηλαδή η μεταβολή που οφείλεται στη διαφορά γεννήσεων - θανάτων, καθώς δείχνει μείωση πληθυσμού κατά 17.660 άτομα. Πηγή: Κατερίνα Ροββά, εφημερίδα «Έθνος»
 
*** Ενδιαφέρον και στήριξη για τη λειτουργία και την ανάπτυξή του ΔΙΕΚ Τριφυλίας
Στο β’ εξάμηνο λειτουργίας του έχει μπει το Δημόσιο ΙΕΚ Τριφυλίας, στα Φιλιατρά, το οποίο έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και το στηρίζει για την περαιτέρω ανάπτυξή του! Το ΙΕΚ ιδρύθηκε με την αριθ. 3693/7-4-2014 απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 945/15-04-2014, έπειτα από αίτημα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και σχετική απόφαση – πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης δημοτικής περιόδου. Με την υπ’ αριθ. 229/2014 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεδρίασή του την 1η Οκτωβρίου 2014 ορίστηκε ως έδρα λειτουργίας του η πόλη των Φιλιατρών και συγκεκριμένα το κτήριο του Νέου Λυκείου! Τα, δε, μαθήματα ξεκίνησαν στις 14 Οκτωβρίου, με δύο ειδικότητες: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef) και Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού, και 40 σπουδαστές! Η λειτουργία του ΙΕΚ είναι εύρυθμη. Από τη μία, οι σπουδαστές συμμετέχουν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, ενώ, από την άλλη, η διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους! Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται σε αίθουσες του πρώτου ορόφου του Νέου Λυκείου Φιλιατρών, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, ενώ τα πρακτικά μαθήματα για τους chef στην κουζίνα του ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών, η οποία είναι επαρκώς εξοπλισμένη. Την Παρασκευή επισκεφθήκαμε το Νέο Λύκειο Φιλιατρών, καθώς και το ΚΕΦΙΑΠ, και είδαμε από κοντά τη λειτουργία του ΙΕΚ, ενώ μιλήσαμε με σπουδαστές και το διευθυντή του, Γιώργο Νικολόπουλο. Αρχικά, ρωτήσαμε τον κ. Νικολόπουλο για το θεσμό των Δημόσιων ΙΕΚ, και μας είπε: «Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν σκοπό την παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης. Στους αποφοίτους χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η λειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, με κύρια αρμοδιότητα τη διαμόρφωση και την εποπτεία του εκπαιδευτικού τους πλαισίου. Το σύστημα πιστοποίησης της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των ΙΕΚ εφαρμόζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π). Στην αρμοδιότητα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανήκει, επίσης, ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΙΕΚ. Το, δε, σύνολο της διαχείρισης των εκπαιδευτών, της υλικοτεχνικής υποδομής των ΙΕΚ, έχει ανατεθεί στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ, με εθνική χρηματοδότηση. Η κατάρτιση στα Δημόσια ΙΕΚ πραγματοποιείται τόσο στους χώρους όπου αυτά στεγάζονται (σχολικές μονάδες ή ενοικιαζόμενα κτήρια που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις) όσο και σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και αλλού. Κύριο έργο των Δημοσίων ΙΕΚ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προσόντων, με απώτερο σκοπό την απορρόφηση των καταρτιζομένων από την αγορά εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται με: την επιλογή και τη διαμόρφωση πιστοποιημένων προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα, στο πλαίσιο των ειδικοτήτων που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, την επιλογή εκπαιδευτών με ανάλογες γνώσεις ή και εμπειρία, προκειμένου να παρέχουν υψηλής ποιότητας κατάρτιση, τη φιλοξενία σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια των δομών της τυπικής εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ολοκληρωμένη κατάρτισή τους. Η φοίτηση είναι συνολικά πέντε εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας. Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης, το φθινοπωρινό και το εαρινό, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει 15 πλήρεις εβδομάδες. Το φθινοπωρινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει τον Οκτώβριο και τελειώνει το Φεβρουάριο, ενώ το εαρινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Η κατάρτιση πραγματοποιείται τις απογευματινές ώρες. Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, η αξιολόγηση των καταρτιζομένων γίνεται τόσο με τη διενέργεια εξετάσεων προόδου, στη διάρκεια του εξαμήνου, όσο και με τη διενέργεια τελικών εξετάσεων, στο τέλος του εξαμήνου». Σχετικά με τις ειδικότητες του Δημόσιου ΙΕΚ Τριφυλίας και το εκπαιδευτικό προσωπικό, επισήμανε: «Οι ειδικότητες που λειτουργούν είναι: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef) και Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού και συμμετέχουν 40 μαθητές. Όσο αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στο ΙΕΚ αυτό το εξάμηνο απασχολούνται 10 εκπαιδευτές, εκ των οποίων οι 8 προέρχονται από την περιοχή του Δήμου Τριφυλίας». «Γιατί να σπουδάσει κάποιος στο ΙΕΚ Τριφυλίας και όχι σε ένα ιδιωτικό;», τον ρωτήσαμε και απάντησε: «Το ΙΕΚ Τριφυλίας είναι δημόσιο, που σημαίνει ότι η φοίτηση είναι πλέον δωρεάν (δεν έχει δίδακτρα). Σπουδάζοντας στο ΙΕΚ Τριφυλίας, παραμένει στον τόπο του, έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον τόπο του και έτσι να βοηθήσει στην ανάπτυξή του. Παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα για μια ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση διαφόρων ειδικοτήτων. Από πλευράς εγκαταστάσεων, στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο, στον α΄ όροφο του Νέου Λυκείου Φιλιατρών, διαθέτοντας άνετες αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήριο Πληροφορικής. Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) Φιλιατρών διαθέτει μιας επαρκώς εξοπλισμένη και άνετη κουζίνα, στην οποία πραγματοποιούνται τα εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας. Επιπρόσθετα, το Εργαστηριακό Κέντρο Κυπαρισσίας διαθέτει επαρκώς εξοπλισμένα εργαστήρια, στα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν τα εργαστηριακά μαθήματα διαφόρων ειδικοτήτων». Στη συνέχεια της συζήτησής μας, τον ρωτήσαμε πόσο καθοριστικές είναι οι γνώσεις και η κατάρτιση που παίρνουν οι σπουδαστές του ΙΕΚ για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, και απάντησε: «Είναι καθοριστικές, γιατί, αφενός, τους προσδίδουν τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά και, αφετέρου, στοχεύουν σε επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης, ώστε να αποκτήσουν το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης». Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει στόχευση για περαιτέρω ανάπτυξη με νέες ειδικότητες, σημείωσε: «Βεβαίως και υπάρχει. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συγκεκριμένες ειδικότητες και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο, στα blogs και στην ιστοσελίδα μας, ώστε να διαπιστώσουμε ποιες δύνανται να λειτουργήσουν το νέο διδακτικό έτος». Όσο για το αν είναι αισιόδοξος για την ανάπτυξη του νεοϊδρυθέντος αυτού ΙΕΚ, είπε: «Στο παρελθόν λειτουργούσε παράρτημα του ΙΕΚ Καλαμάτας, το Δ.ΙΕΚ Τριφυλίας είναι αυτόνομο ΙΕΚ και υπάγεται διοικητικά απευθείας στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Σίγουρα είμαι αισιόδοξος για την ανάπτυξη του ΙΕΚ και για αυτό το λόγο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση επιπλέον εξοπλισμού, με σκοπό την κάλυψη αναγκών των μαθημάτων (φορητός υπολογιστής, βιντεοπροβολείς και επιπρόσθετος εργαστηριακός εξοπλισμός της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας), καθώς και επιπλέον εξοπλισμού γραφείου (σύγχρονο φωτοτυπικό μηχάνημα, υπολογιστές, πολυμηχάνημα κ.ά.). Με τον εξοπλισμό αυτό το ΙΕΚ θα μπορεί να εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, από το επόμενο κιόλας εξάμηνο». Τέλος, ρωτήσαμε για τη στήριξη των τοπικών Αρχών και τι πρέπει να γίνει για την ενδυνάμωση του ΙΕΚ: «Οι τοπικές Αρχές και οι φορείς στήριξαν από την πρώτη στιγμή το ΙΕΚ και συγκεκριμένα: Η Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών μερίμνησε για την εξεύρεση του απαραίτητου εξοπλισμού του ΙΕΚ, ο Εμπορικός Σύλλογος παραχώρησε στο ΙΕΚ σύγχρονο έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα, ο Αγροτικός Σύλλογος φρόντισε για τη μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού στο χώρο του ΙΕΚ. Για τη συνέχεια, πρέπει να υπάρξει συνεργασία από τις τοπικές Αρχές και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τριφυλίας για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών και της μελλοντικής επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων, γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση του ΙΕΚ». Του Ηλία Γιαννόπουλου - 
 
***  Αποστράτευση Χ. Αφάλη, υπαρχηγός της Πυροσβεστικής ο Β. Καπέλιος           
     
Με την αποστράτευση των δύο υπαρχηγών Χ. Αφάλη και Διαμ. Κανελλόπουλου ξεκίνησαν, αργά το απόγευμα, οι τακτικές κρίσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αμφότεροι τερμάτισαν ευδόκιμα την υπηρεσία τους και, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, τις θέσεις τους καταλαμβάνουν οι Β. Καπέλιος και Ι. Καρατζάς. Παρά την αποστράτευση του κ. Αφάλη, η Μεσσηνία εξακολουθεί να διαθέτει υπαρχηγό, τον Β. Καπέλιο, ο οποίος κατάγεται από το Κοπανάκι και έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας.   
 
*** Έντονη αντιπαράθεση για το 20ευρω που κλήθηκαν να πληρώσουν γονείς…         
      
Στον παιδικό σταθμό Κυπαρισσίας
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
  Έντονη αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας σχετικά με τα 20 ευρώ που κλήθηκαν να πληρώσουν οι γονείς των μικρών παιδιών του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Κυπαρισσίας.
Το θέμα έθεσε, προ ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, αναφέροντας σχετική επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων και ρωτώντας σχετικά, αλλά τα αίματα άναψαν, όταν ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ευθέως κατηγόρησε τον πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, Ζαχαρία Κανελλόπουλο, ότι εκείνος έχει ευθύνες που δεν μπήκε ο Δήμος στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, και όμως έδινε διαβεβαιώσεις το καλοκαίρι πως δεν πειράζει που δεν μπήκε ο Δήμος στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ επειδή θα μπει, με πολιτική παρέμβαση (σ.σ. είχε ευχαριστήσει με ανακοίνωσή του ο κ. Κανελλόπουλος και τον πρώην πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον που έλεγε πως επέδειξε στο ζήτημα), σε εθνικό πρόγραμμα, αλλά ούτε κι αυτό έγινε!
Ο κ. Κανελλόπουλος εξαπέλυσε λεκτική επίθεση στον κ. Κουκούμη, κάνοντας λόγο για πολιτική σπέκουλα και εκμετάλλευση, υποστηρίζοντας ότι ξεσηκώνουν τους γονείς και τους τρομοκρατούν χωρίς να υπάρχει λόγος, καθώς τα 20 ευρώ ήταν για να πληρωθεί μια εθελόντρια καθαρίστρια, που προσέφερε υπηρεσίες, επειδή ο Δήμος δεν μπορούσε να προσλάβει προσωπικό.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο έργο του για τους παιδικούς σταθμούς και όσα έχει προσωπικά κάνει για να μπορούν να λειτουργήσουν, χωρίς να ζητηθούν χρήματα από τους γονείς ούτε για τα τροφεία, τονίζοντας πως αυτά δεν τα λέει ο κ. Κουκούμης. Χαρακτήρισε, δε, τους γονείς που απέστειλαν την επιστολή «αδαείς και θρασείς».
Στο θέμα με τα 20 ευρώ αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Κουτσούλης, ο οποίος είναι μέλος στο Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες συνεδρίασε το Δ.Σ. του και ούτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο για 20 ευρώ ούτε και έχουν πάρει τέτοια απόφαση, ενώ θύμισε πως άλλα έλεγε η Δημοτική Αρχή, το Σεπτέμβριο, για τους παιδικούς σταθμούς και άλλα πράττει τώρα.
Να παρέμβουν ζήτησαν εκπρόσωποι τον γονέων, ωστόσο ο πρόεδρος του Σώματος δεν τους το επέτρεψε και δεν τους έδωσε το λόγο.
 
***   0,01 ευρώ ΕΝΦΙΑ με δικαίωμα και για δόσεις!          
      
Ακούγεται εντελώς απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα ελληνικό. Κάποιος πρέπει να στηθεί σε ουρά για να πληρώσει 0,01 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό ανέφερε η ειδοποίηση που έλαβε ένας συνταξιούχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Όπως είπε ο Π. Τάτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αυτό το έγγραφο ενημερώθηκε ότι οφείλει το... ιλιγγιώδες ποσό του 0,01 ευρώ, το οποίο, μάλιστα, όπως σημειωνόταν, μπορεί να εξοφλήσει και σε δόσεις!
«Αύριο πρέπει να στηθώ στην ουρά στην τράπεζα για να το πληρώσω, για να μου δώσουν την ενημερότητα», είπε έκπληκτος ο συνταξιούχος, που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει με χιούμορ την άνευ λόγου ταλαιπωρία που θα υποστεί.   Α.Π. 
 
***  Ο καιρός αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 17/3/2015 προβλέπεται άστατος. Καθ`όλη τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, κυρίως από τις απογευματινές ώρες και μετά. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-65%. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ. Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr  και το http://kalamata.meteoclub.gr/   -
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Ανύπαρκτη σήμερα στο γήπεδο η Καλαμάτα, ήττα και από την Αχαϊκή 

Την χειρότερη της εμφάνιση έκανε σήμερα η Καλαμάτα, αφού ούτε μια στιγμή δεν απείλησε την εστία της Αχαϊκής. Οι πατρινοί χωρίς καμία σημαντική εμφάνιση αλλά με απλό ποδόσφαιρό κατάφερε να κερδίσει την Καλαμάτα με 2-1 και να δώσει ουσιαστικά τέλος στα όνειρα και για τη δεύτερη θέση. Το μόνο που κατάφερε η Καλαμάτα ήτα να μειώσει με ένα πέναλτι που προκάλεσε τα γέλια στην κερκίδα. - 
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Καλαμάτα: ΠΑΠΠΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑΣ, ΜΑΡΤΙΝΟΣ, ΛΑΖΑΡΟΥ, ΡΟΥΣΣΗΣ, ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΟΥΜΠΑΡΔΕΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΤΣΑΤΣΟΣ, ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ
 Αχαϊκή: ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΑΖΟΣ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΗΣ, ΓΙΟΥΒΑΝΕΛΗΣ, ΦΟΥΦΟΥΛΑΣ, ΑΠΟΣΚΙΤΗΣ
 Το «Θάρρος» και σήμερα βρίσκεται στο γήπεδο της παραλίας για να σας μεταδώσει το παιχνίδι της Καλαμάτας με την Αχαϊκή.
Ο καιρός είναι πολύ καλός και οι δύο ομάδες κάνουν ζέσταμα.
Τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της με τον Μιχάλη Καβαλιέρη στον πάγκο θα ψάξει η ομάδα της Καλαμάτας,  στο σημερινό εντός έδρας παιχνίδι της 22ης αγωνιστικής με αντίπαλο την Αχαϊκή, η οποία παλεύει για να κρατηθεί στην κατηγορία, ευελπιστώντας ότι αυτή θα συνδυαστεί με την εμφατική απόδοση που επιζητά ο 49χρονος τεχνικός αλλά και ο κόσμος της Μαύρης Θύελλας. Οι ιθύνοντες της Καλαμάτας ξέρουν ότι ο κόσμος παραμένει απαιτητικός, ακόμη κι αν χάνεται το τρένο της ανόδου, και θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ότι δηλαδή οι ποδοσφαιριστές θα επιζητήσουν το καλύτερο δυνατό μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Αυτός είναι ο λόγος, που όλοι υπερτόνιζαν το πόσο πολύ χρειάζεται η Καλαμάτα τη νίκη αλλα΄και την πολύ καλή αγωνιστική παρουσία. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και το στόχο της 2ης θέσης, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανοίξει τις πόρτες ανόδου, τότε αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίο θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου οι ποδοσφαιριστές του Καβαλιέρη.
Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται κάθε ματς ο τεχνικός της ομάδας, είναι το πρόγραμμα με το οποίο ολοκληρώνει κάθε Σάββατο την προετοιμασία. Οι ρυθμοί είναι πολύ υψηλοί και αυτό  ίσχυσε και χθες το πρωί στο Δημοτικό Στάδιο.
Όσον αφορά το καθαρά τακτικό κομμάτι και τον τρόπο με τον οποίο θα παρατάξει την Καλαμάτα ο κ. Καβαλιέρης, που δεν θα έχει στη διάθεσή του τον κλινήρη Νιφορόπουλο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Πάππος, Χριστοφιλέας, Ρούσσης, Λαζάρου, Μαρτίνος, Τσάτσος, Λουμπαρδέας, Ζαχαρόπουλος, Καλαντζής, Ηλιόπουλος και Δημητριάδης θα βρίσκονται στο αρχικό σχήμα. Την αποστολή συμπληρώνουν ακόμη οι Γκαρμοίρης, Νικολόπουλος, Χαρίτος, Βασιλόπουλος, Σχοινάς,  Τσιφλίδης και Σαλαπάτας.
Εκτός του Νιφορόπουλου, του οποίου η απουσία είναι σίγουρα μεγάλη, εκτός αποστολής έμεινε και ο Σκάρος, εξέλιξη η οποία προφανώς αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Μπορούμε να πούμε ότι πριν από δύο ημέρες ο κ. Καβαλιέρης είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον έμπειρο μέσο, που αποκλείστηκε από την αποστολή, όπως επίσης και οι  Μούζος, Κουντάνης, Κεϊτά.
*Η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνει και από το περίπτερο της «Μαύρης Θύελλας» (Ναυαρίνου και Φαρών) σήμερα μετά τις 10:00, ενώ τα εκδοτήρια στο Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας θα ανοίξουν δυο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Σε λειτουργία θα βρίσκεται και η κινητή μπουτίκ της ομάδας στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.
Συνάντηση Ράλλη – Καβαλιέρη με παλαίμαχους
Συνάντηση γνωριμίας είχε το βράδυ της Παρασκευής σε ταβέρνα στα Λέικα ο Μιχάλης Καβαλιέρης με εκπροσώπους των παλαιμάχων της Μαύρης Θύελλας. Ο Γιώργος Ράλλης φρόντισε να «γνωρίσει» το νέο τεχνικό της ομάδας στους παλαίμαχους, που μάλλον έμειναν εντυπωσιασμένοι από την εν γένει παρουσία του 49χρονου τεχνικού. Η συνάντηση δεν είχε στο επίκεντρο μονάχα τον Καβαλιέρη, αφού τέθηκαν επί τάπητος και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Γιώργος Ράλλης και η διοίκηση της Καλαμάτας, σε σημείο τέτοιο που να καθιστούν αμφίβολη την επόμενη μέρα.  Του Νίκου Μπαλόπουλου - 

*** Κάτω από αποδοκιμασίες η Συνέντευξη Τύπου - υπό παραίτηση ο Παπαθεοδωρίδης (φωτογραφίες και βίντεο)         
      
  Στο ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στους φιλάθλους της Καλαμάτας εδώ και καιρό, ήρθε να προστεθεί η σημερινή ήττα από την Αχαϊκή.
Μια ήττα που οδήγησε πλήθος κόσμου να αποδοκιμάσει τη Διοίκηση της Καλαμάτας και να ζητά επίμονα να αφήσουν την ομάδα.
Μάλιστα πριν την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα οι φίλαθλοι δεν επέτρεπαν σε κανέναν να εισέλθει το χώρο και ζητούσαν επίμονα η ομάδα να γυρίσει σελίδα.
Τελικά η συνέντευξη τύπου  ξεκίνησε με καθυστέρηση ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας των προπονητών ακούγονταν αποδοκιμασίες από τα συγκεντρωμένα άτομα.
Ο προπονητής της Καλαμάτας μίλησε για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα ενώ δήλωσε ότι έχει και ραντεβού με τον πρόεδρο.
Από την πλευρά της διοίκησης σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους» ο Θοδωρής Παπαθεοδωρίδης είναι υπό παραίτηση.
~ Καβαλιέρης: Δεν αξίζαμε κάτι περισσότερο 
Ο τεχνικός της Καλαμάτας, Μιχάλης Καβαλιέρης, είπε μετά τα τέλος του ματς: «Δεν καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν βρήκαμε την ενέργεια που χρειαζόταν για το σημερινό παιχνίδι, δεν είχαμε καθαρό μυαλό να αντιδράσουμε απέναντι στο πειθαρχημένο παιχνίδι του αντιπάλου και έτσι δυστυχώς πληρώσαμε τα λάθη μας. Πιστεύω ότι δεν αξίζαμε κάτι περισσότερο από το σημερινό παιχνίδι σύμφωνα με την εμφάνιση που κάναμε».
Σε ερώτηση για το τι άλλαξε από την προηγούμενη εβδομάδα κατά την οποία η Καλαμάτα σημείωσε μια άνετη νίκη με καλή εμφάνιση, ο 50χρονος προπονητής, τόνισε: «Σχεδόν ήταν η ίδια ομάδα όσον αφορά τα πρόσωπα με εξαίρεση την απουσία του Νιφορόπουλου ο οποίος δεν μπορούσε και την αλλαγή στον επιθετικό. Σίγουρα η αντίσταση του αντιπάλου δεν ήταν η ίδια αλλά και εμείς την περασμένη εβδομάδα είχαμε περισσότερη διάθεση και καλύτερη ψυχολογία κάτι που φάνηκε πως δεν είχαμε σήμερα. Η ομάδα, όπως γνωρίζετε καλά, έχει πολλά προβλήματα αλλά δεν μπορούμε να βρούμε δικαιολογία σ΄ αυτά. Από την στιγμή που μπαίνουμε μέσα να παίξουμε το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, την αξιοπρέπειά μας την προσωπική, την μικρή ή την μεγάλη διαδρομή που έχει ο καθένας μας στον χώρο του ποδοσφαίρου και μετά την φανέλα που φοράμε».   Σε λίγο βίντεο από όλη τη συνέντευξη τύπου 
Video:   Αποδοκιμασίες στη Συνέντευξη Τύπου   , https://youtu.be/uw3dYl2qK5A
 Video  :Κάτω από αποδοκιμασίες η Συνέντευξη Τύπου  , https://youtu.be/Km2oUkLpMi4 ,  
 
*** 


***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4102   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2403    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   

http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 389   video.- 
Σύνολον                                                    8895  βίντεο   .-
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3594.- 
~    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 374. - ~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    916/ 1000. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook  
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   315 .- 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .- 
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 366  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-                                      
 ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.-
~ ttps://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ    

*** ***  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :

   
 ~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  22 Φεβρουαρίου  2015 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/22-2015.html .- ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/23-2015.html .- ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24  Φεβρουαρίου  2015:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/24-2015.html?showComment=1424770504047#c437422094868638206 .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  25  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/25-2015.html .- ~Αθλητικό επταήμερο 21 έως 28 Φεβρουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/21-28-2015.html .- ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση  Πέμπτη  26  Φεβρουαρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/26-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  27  Φεβρουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/27-2015.html .- ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  28  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/28-2015.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  01  Μαρτίου  2015 : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/01-2015.html .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Μαρτίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  03  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/03-2015.html .- 
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Μαρτίου  2015   :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/04-2015.html .-

~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/05-2015.html .- ~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .-
~ Ενημέρωση της Παρασκευής  06  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07  Μαρτίου  2015 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/07-2015.html .-
 ~ Ενημέρωση επικαιρότητα Κυριακή 08  και Δευτέρας 09  Μαρτίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/08-09-2015.html .-

~ Επικαιρότητα ενημέρωση Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/10-2015.html .-
 ~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11  Μαρτίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/11-2015.html .-
 ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΔΙΑΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ  12  Μαρτίου  2015  :
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Μαρτίου  2015  :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/13-2015.html .-   ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Μαρτίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/14-2015.html .- 

~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 14 και 15 Μαρτίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/…/14-15-2015.html  ,                                               
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  15  Μαρτίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/15-2015.html .-
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Μαρτίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/16-2015.html .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου