ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 21 Μαϊου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 21 Μαϊου 2016  :
~
 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ  για όλους τους Εορτάζοντες και εορτάζουσες !!
                                                        ΧΙΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ εν ΧΡΙΣΤΩ !!
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΝα προσέχετε και να μην παραμελείτε το μυστήριο της εξομολογήσεως! Με την εξομολόγηση αλλάζει τελείως ο άνθρωπος. Είναι καλύτερα να έχετε ένα πνευματικό, γιατί ο πνευματικός είναι σαν τον γιατρό. Πρέπει να ξέρει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση του ασθενή για να δίνει κάθε φορά το ανάλογο φάρμακο.
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 ~ *   Εσπερινός στ΄ Αρφαρά με ιερείς παπά-Μιχάλη και παπά-Στέφανο 20/05/2016: https://youtu.be/cSMVc-oCJZo  .-

~   *Εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών 19/05/2016: https://youtu.be/EjZNPYEE9Y0  .-

21 Μαΐου
Αγίων Κωνσταντίνου (1) (†337) και Ελένης (†327). Οσιομάρτυρος Παχωμίου, του εν Φιλαδελφεία (†1730). Αγίων Βόρου, Θεοδώρου και Ισιδώρου.
(1) Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 247. Γονείς του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α` ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία και το αγέρωχο φρόνημά του, προήχθη γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού. Ο Κύριος θέλοντας να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, σχημάτισε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού με την επιγραφή « Εν τούτω Νίκα», προσφέροντάς του ένα ισχυρότατο όπλο για να κατατροπώσει τούς εχθρούς του. Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας ο οποίος ευνόησε την Εκκλησία μετά από τρεις αιώνες απηνών διωγμών. Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους του στο αρχαίο Βυζάντιο και έκτισε τη Βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Λίγο πριν πεθάνει αξιώθηκε και του Αγίου Βαπτίσματος. Εκοιμήθη σε ηλικία 63 ετών, την 21 Μαΐου 327. Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε πολύ και για τα ιερά σεβάσματα των χριστιανών, για το λόγο αυτό απέστειλε στα Ιεροσόλυμα την μητέρα του, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την εύρεσή του, η Αγία Ελένη, αφού διχοτόμησε τις κεραίες του δημιούργησε δύο Σταυρούς εκ των οποίων τον ένα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Εκοιμήθη ειρηνικά το 327 σε ηλικία 83 ετών. ~
Σήμερα 21/05/2016 εορτάζουν:
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι, Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας
~ Ἦχος πλ. δ’.
Τοῦ Σταυροῦ σου τὸν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος, καὶ ὡς ὁ Παῦλος τὴν κλῆσιν οὐκ ἐξ ἀνθρώπων δεξάμενος, ὁ ἐν βασιλεῦσιν, Ἀπόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τῇ χειρὶ σου παρέθετο· ἣν περίσωζε διὰ παντὸς ἐν εἰρήνη, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.
~ Απολυτίκιο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης - 21 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/0vGNUfK6wUU .-


Βιογραφία
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι - Λυδία Γουριώτη© (lydiagourioti-iconography.blogspot.com) Αγία Ελένη Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι
Ως γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται τόσο η Ταρσός της Κιλικίας όσο και το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ωστόσο η άποψη που επικρατεί φέρει τον Μέγα Κωνσταντίνο να έχει γεννηθεί στη Ναϊσό της Άνω Μοισίας (σημερινή Νις της Σερβίας). Το ακριβές έτος της γεννήσεώς του δεν είναι γνωστό, θεωρείται όμως ότι γεννήθηκε μεταξύ των ετών 272-288 μ.Χ.
Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος, που λόγω της χλωμότητος του προσώπου του ονομάσθηκε Χλωρός, και ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Κλαυδίου. Μητέρα του ήταν η Αγία Ελένη, θυγατέρα ενός πανδοχέως από το Δρέπανο της Βιθυνίας.
Το 305 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος ευρίσκεται στην αυλή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη Νικομήδεια με το αξίωμα του χιλίαρχου. Το ίδιο έτος οι δύο Αύγουστοι, Διοκλητιανός και Μαξιμιανός, παραιτούνται από τα αξιώματά τους και αποσύρονται. στο ύπατο αξίωμα του Αυγούστου προάγονται ο Κωνστάντιος ο Χλωρός στη Δύση και ο Γαλέριος στην Ανατολή. Ο Κωνστάντιος ο Χλωρός πέθανε στις 25 Ιουλίου 306 μ.Χ. και ο στρατός ανακήρυξε Αύγουστο τον Μέγα Κωνσταντίνο, κάτι όμως που δεν αποδέχθηκε ο Γαλέριος. Μετά από μια σειρά διαφόρων ιστορικών γεγονότων ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκρούεται με τον Μαξέντιο, υιό του Μαξιμιανού, ο οποίος πλεονεκτούσε στρατηγικά, επειδή διέθετε τετραπλάσιο στράτευμα και ο στρατός του Κωνσταντίνου ήταν ήδη καταπονημένος.
Από την πλευρά του ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε κάθε λόγο να αισθάνεται συγκρατημένος. δεν είχε καμία άλλη επιλογή εκτός από την επίκληση της δυνάμεως του Θεού. Ήθελε να προσευχηθεί, να ζητήσει βοήθεια, αλλά καθώς διηγείται ο ιστορικός Ευσέβιος, δεν ήξερε σε ποιόν Θεό να απευθυνθεί. Τότε έφερε νοερά στη σκέψη του όλους αυτούς που μαζί τους συνδιοικούσε την αυτοκρατορία. Όλοι τους, εκτός από τον πατέρα του, πίστευαν σε πολλούς θεούς και όλοι τους είχαν τραγικό τέλος. Άρχισε, λοιπόν, να προσεύχεται στον Θεό, υψώνοντας το δεξί του χέρι και ικετεύοντάς Τον να του αποκαλυφθεί. Ενώ προσευχόταν, διαγράφεται στον ουρανό μία πρωτόγνωρη θεοσημία. Περί τις μεσημβρινές ώρες του ηλίου, κατά το δειλινό δηλαδή, είδε στον ουρανό το τρόπαιο του Σταυρού, που έγραφε «τούτῳ νίκα». Και ενώ προσπαθούσε να κατανοήσει τη σημασία αυτού του μυστηριακού θεάματος, τον κατέλαβε η νύχτα. Τότε εμφανίζεται ο Κύριος στον ύπνο του μαζί με το σύμβολο του Σταυρού και τον προέτρεψε να κατασκευάσει απομίμηση αυτού και να το χρησιμοποιεί ως φυλακτήριο πιο πολέμους.
Έχοντας ως σημαία του το Χριστιανικό λάβαρο, αρχίζει να προελαύνει προς την Ρώμη εκμηδενίζοντας κάθε αντίσταση.
Όταν φθάνει στη Ρώμη ενδιαφέρεται για τους Χριστιανούς της πόλεως. Όμως το ενδιαφέρον του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς. Πολύ σύντομα πληροφορείται για την πενιχρή κατάσταση της Εκκλησίας της Αφρικής και ενισχύει από το δημόσιο ταμείο τα έργα διακονίας αυτής.
Το Φεβρουάριο του 313 μ.Χ., στα Μεδιόλανα, όπου γίνεται ο γάμος του Λικινίου με την Κωνσταντία, αδελφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επέρχεται μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών που καθιερώνει την αρχή της ανεξιθρησκείας.
Τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Μέγας Κωνσταντίνος ήσαν πολλά. Η αιρετική διδασκαλία του Αρείου, πρεσβυτέρου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ήλθε να ταράξει την ενότητα της Εκκλησίας. Η διδασκαλία αυτή, που ονομάσθηκε αρειανισμός, κατέλυε ουσιαστικά το δόγμα της Τριαδικότητας του Θεού.
Μόλις ο Μέγας Κωνσταντίνος πληροφορήθηκε τα όσα θλιβερά συνέβαιναν στην Αλεξάνδρεια, απέστειλε με τον πνευματικό του σύμβουλο Όσιο, Επίσκοπο Κορδούης της Ισπανίας, επιστολή στον Επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο (313 - 328 μ.Χ.) και τον Άρειο. Η προσπάθεια επιλύσεως του θέματος δεν ευδοκίμησε. Έτσι αποφασίσθηκε η σύγκλιση της Α' Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ.
Η περιγραφή της εναρκτήριας τελετής από τον ιστορικό Ευσέβιο είναι ομολογουμένως ενδιαφέρουσα. στο μεσαίο οίκο των ανακτόρων είχαν προσέλθει όλοι οι σύνεδροι. Επικρατούσε απόλυτη σιγή και όλοι περίμεναν την είσοδο του αυτοκράτορα, τον οποίο οι περισσότεροι θα έβλεπαν για πρώτη φορά. Ο Κωνσταντίνος εισήλθε ταπεινά, με σεμνότητα και πραότητα. στην ομιλία του προς τη Σύνοδο χαρακτηρίζει τις ενδοεκκλησιαστικές συγκρούσεις ως το μεγαλύτερο δεινό και από τους πολέμους. Ο λόγος του υπήρξε ευθύς και σαφής. Δεν ήθελε να ασχοληθεί παρά μονάχα με θέματα που αφορούσαν στην ορθοτόμηση της πίστεως. Η κρίσιμη φράση του, «περὶ τῆς πίστεως σπουδάσωμεν», διασώζεται σχεδόν από όλους τους ιστορικούς συγγραφείς.
Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ο αυτοκράτορας ανέλαβε πρωτοβουλίες για την εδραίωση των αποφάσεών της. Απέστειλε εγκύκλιο επιστολή προς την Εκκλησία της Αιγύπτου, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αλεξανδρείας, στην οποία γνωστοποιεί τις αποφάσεις της Συνόδου. Ο ίδιος γνωστοποιεί προς όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας την καταδίκη του Αρείου και απαγορεύει την απόκτηση και την απόκρυψη των συγγραμμάτων του. Η εντυπωσιακή του όμως ενέργεια είναι η επιστολή του προς τον Άρειο. Επιτιμά τον αιρεσιάρχη και τον καταδικάζει με αυστηρότητα για τις κακοδοξίες του.
Όμως περί τα τέλη του 327 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος καλεί τον Άρειο στα ανάκτορα. Ο αιρεσιάρχης φυσικά δεν χάνει την ευκαιρία και υποβάλλει μία ομολογία γεμάτη από έντεχνες θεολογικές ανακρίβειες, πείθοντας μάλιστα τον Μέγα Κωνσταντίνο ότι αυτή δεν διαφέρει ουσιαστικά από όσα είχε αποφασίσει η Α' Οικουμενική Σύνοδος. Τελικά ο αυτοκράτορας συγκαλεί νέα Σύνοδο, το Νοέμβριο του 327 μ.Χ., η οποία ανακαλεί τον Άρειο από την εξορία και αποκαθιστά τους εξόριστους Επισκόπους Νικομηδείας Ευσέβιο και Νικαίας Θεόγνιο. Η ανάκληση του Αρείου και η αποκατάσταση των περί αυτών πυροδότησε νέες έριδες πιο κόλπους της Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος Αλεξανδρείας Αλέξανδρος και στην συνέχεια ο διάδοχός του Μέγας Αθανάσιος αρνούνται να δεχθούν τον Άρειο στην Αλεξάνδρεια. Ο Μέγας Κωνσταντίνος απειλεί με καθαίρεση τον Μέγα Αθανάσιο, ενώ σε Σύνοδο που συνήλθε στην Αντιόχεια το 330 μ.Χ. καθαιρείται και εξορίζεται από τους αιρετικούς ο Άγιος Ευστάθιος, Επίσκοπος Αντιοχείας (τιμάται 21 Φεβρουαρίου). Η Σύνοδος της Τύρου της Συρίας, που συνήλθε το 335 μ.Χ., καταδικάζει ερήμην με την ποινή της καθαιρέσεως τον Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος φεύγει, για να συναντήσει τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Είναι γεγονός πως ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν έδειξε να αποδέχεται το αίτημα του Μεγάλου Αθανασίου για ακρόαση. Πείσθηκε όμως να τον ακούσει, όταν ο Μέγας Αθανάσιος του απηύθυνε την ρήση: «Δικάσει Κύριος ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ σοῦ». Ο Μέγας Κωνσταντίνος κατενόησε την κατάφωρη αδικία και τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος του Μεγάλου Αθανασίου και έκανε δεκτό το αίτημά του νά προσκληθούν όλοι οι συνοδικοί της Τύρου και η διαδικασία να λάβει χώρα ενώπιόν του.
Ο Ευσέβιος Νικομηδείας αγνόησε την αυτοκρατορική εντολή. Πήρε μόνο ελάχιστους από τους συνοδικούς και εμφανίσθηκε στον αυτοκράτορα. Ξέχασε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες και για πρώτη φορά έθεσε το θέμα της δήθεν παρακωλύσεως της αποστολής σιταριού προς την Βασιλεύουσα. Ο αυτοκράτορας εξοργίζεται και εξορίζει τον Μέγα Αθανάσιο στα Τρέβιρα της Γαλλίας. Παρά ταύτα δεν επικυρώνει την απόφαση της Συνόδου της Τύρου για καθαίρεση και ούτε διατάσσει την αναπλήρωση του επισκοπικού θρόνου της Αλεξάνδρειας.
Η τελευταία περίοδος της ζωής του Μεγάλου Κωνσταντίνου είναι αυτή που τον καταξιώνει στην εκκλησιαστική συνείδηση και τον οδηγεί στο απόγειο της πνευματικής του πορείας. Ο Άγιος, κατά τον Απρίλιο του 337 μ.Χ., αισθάνεται τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Οι πηγές μάς πληροφορούν πως ο Μέγας Κωνσταντίνος κατέφυγε σε ιαματικά λουτρά. Βλέποντας όμως την υγεία του να επιδεινώνεται θεώρησε σκόπιμο να μεταβεί στην πόλη Ελενόπολη της Βιθυνίας, που είχε ονομασθεί έτσι λόγω της Αγίας μητέρας του. Εκεί παρέμεινε στο ναό των Μαρτύρων, όπου ανέπεμπε ικετήριες ευχές και λιτανείες προς τον Θεό. Ο Μέγας Κωνσταντίνος αντιλαμβάνεται πως η επίγεια ζωή του πλησιάζει στο τέλος της. Η μνήμη του θανάτου καλλιεργείται στην καρδιά του και τον οδηγεί στο μυστήριο της μετάνοιας και του βαπτίσματος. Μετά από αυτά καταφεύγει σε κάποιο προάστιο της Νικομήδειας, συγκαλεί τους Επισκόπους και τους απευθύνει τον εξής λόγο: «Αυτός ήταν ο καιρός που προσδοκούσα από παλιά και διψούσα και ευχόμουν να καταξιωθώ της εν Θεώ σωτηρίας. Ήλθε η ώρα να απολαύσουμε και εμείς την αθανατοποιό σφραγίδα, ήλθε η ώρα να συμμετάσχουμε στο σωτήριο σφράγισμα, πράγμα που κάποτε επιθυμούσα να κάνω στα ρείθρα του Ιορδάνου, στα οποία, όπως παραδίδεται, ο Σωτήρας μας έλαβε το βάπτισμα εις ημέτερον τύπον. Ο Θεός όμως, που γνωρίζει το συμφέρον, μας αξιώνει να λάβουμε το βάπτισμα εδώ. Ας μην υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία. Γιατί και εάν ακόμη είναι θέλημα του Κυρίου της ζωής και του θανάτου να συνεχισθεί η επίγεια ζωή μας και να συνυπάρχω με το λαό του Θεού, θα πλαισιώσω τη ζωή μου με όλους εκείνους τους κανόνες που αρμόζουν στον Θεό».
Μετά το βάπτισμα ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν ξαναφόρεσε τον αυτοκρατορικό χιτώνα, αλλά παρέμεινε ενδεδυμένος με το λευκό ένδυμα του βαπτίσματος, μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του το 337 μ.Χ. Ήταν η ημέρα εορτασμού της Πεντηκοστής, γράφει ο ιστορικός Ευσέβιος.
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει ο Ευσέβιος τα γεγονότα, τα οποία ακολούθησαν την κοίμηση του Αγίου. Όλοι οι σωματοφύλακες του αυτοκράτορα, αφού έσχισαν τα ρούχα τους και έπεσαν στο έδαφος, έκλαιγαν και φώναζαν δυνατά, σαν να μην έχαναν το βασιλέα τους, αλλά τον πατέρα τους. Οι ταξίαρχοι και οι λοχαγοί έκλαιγαν τον ευεργέτη τους. Οι δήμοι ήσαν λυπημένοι και κάθε κάτοικος της Κωνσταντινουπόλεως πενθούσε, σαν να έχανε το κοινό αγαθό.
Αφού οι στρατιωτικοί τοποθέτησαν το σκήνωμα του Αγίου σε χρυσή λάρνακα, το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη και το εναπέθεσαν σε βάθρο στον βασιλικό οίκο. Το ιερό λείψανό του ενταφιάσθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
Δίκαια η ιστορία τον ονόμασε Μέγα και η Εκκλησία Ισαπόστολο.
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι - Καζακίδου Μαρία© (byzantineartkazakidou. blogspot.com) Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι Άγιος Κωνσταντίνος - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr)
Σημείωση: Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Άγιος Κωνσταντίνος κατηχήθηκε και βαπτίστηκε από τον Άγιο Σιλβέστρο, Πάπα Ρώμης (βλέπε 2 Ιανουαρίου). Διαβάστε εδώ την πολύ ωραία ανάλυση του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη σχετικά με το θέμα αυτό.
Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας περί το 247 μ.Χ. Φαίνεται ότι ήταν ταπεινής καταγωγής. στην ιστοριογραφία υπάρχει σχετική διχογνωμία ως προς το αν η μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου υπήρξε σύζυγος ή νόμιμη παλλακίδα του Κωνσταντίου του Χλωρού.
Μεταξύ των ετών 272 - 288 μ.Χ. γέννησε στη Ναϊσό της Μοισίας τον Κωνσταντίνο. Όταν, πέντε έτη αργότερα, ο Κωνσταντίνος Χλωρός έγινε Καίσαρας από τον Διοκλητιανό, αναγκάσθηκε να την απομακρύνει, για να συζευχθεί τη Θεοδώρα, θετή κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, και να έχει έτσι το συγγενικό εκείνο δεσμό, ο οποίος θα εξασφάλιζε τη στερεότητα του Διοκλητιανού τετραρχικού συστήματος. Παρά το γεγονός αυτό ο Μέγας Κωνσταντίνος τιμούσε ιδιαίτερα τη μητέρα του. Της απένειμε τον τίτλο της αυγούστης, έθεσε τη μορφή της επί νομισμάτων και έδωσε το όνομά της σε μία πόλη της Βιθυνίας.
Η Αγία έδειξε την ευσέβειά της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση νέων Εκκλησιών στη Ρώμη (Τιμίου Σταυρού), στην Κωνσταντινούπολη (Αγίων Αποστόλων), στη Βηθλεέμ (βασιλική της Γεννήσεως) και επί του Όρους των Ελαιών (βασιλική της Γεθσημανή). Η Αγία Ελένη πήγε το 326 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ, όπου «μὲ μέγαν κόπον καὶ πολλὴν ἔξοδον καὶ φοβερίσματα ηὗρεν τὸν τίμιον σταυρὸν καὶ τοὺς ἄλλους δύο σταυροὺς τῶν ληστῶν», όπως γράφει ο Κύπριος Χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ένα χρόνο μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου, η Αγία Ελένη πέρασε και από την Κύπρο.
Η Αγία Ελένη κοιμήθηκε με ειρήνη μάλλον το 327 μ.Χ. σε ηλικία ογδόντα ετών. Ο ιστορικός Ευσέβιος γράφει ότι η Αγία προαισθάνθηκε το θάνατό της και με διαθήκη άφησε την περιουσία της στον υιό της και τους εγγονούς της.
Όπως ήταν φυσικό ο υιός της μετέφερε το τίμιο λείψανό της στην Κωνσταντινούπολη και την ενταφίασε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
Η Σύναξη αυτών ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία, στο ναό των Αγίων Αποστόλων και στον ιερό ναό αυτών στην κινστέρνα του Βώνου.
Οι Βυζαντινοί τιμούσαν ιδιαίτερα τον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι κατά το Μεσαίωνα ήταν πολύ δημοφιλής στους Βυζαντινούς η απεικόνιση του πρώτου Χριστιανού βασιλέως με τη μητέρα του, που κρατούσαν στο μέσον Σταυρό. Η παράδοση αυτή διατηρείται μέχρι και σήμερα με τα κωνσταντινάτα.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. δ’.
Τοῦ Σταυροῦ σου τὸν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος, καὶ ὡς ὁ Παῦλος τὴν κλῆσιν οὐκ ἐξ ἀνθρώπων δεξάμενος, ὁ ἐν βασιλεῦσιν, Ἀπόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τῇ χειρὶ σου παρέθετο· ἣν περίσωζε διὰ παντὸς ἐν εἰρήνη, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.
Αγία ΕλένηΆγιος Κωνσταντίνος Αγία Ελένη - Ησυχαστήριο «Παναγία των Βρυούλων» Άγιος Κωνσταντίνος - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr) Άγιος Κωνσταντίνος - York, Αγγλία Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

***   Η Καλαμάτα υποδέχθηκε Λείψανα των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και απότμημα Τιμίου Ξύλου   
 
 
 
Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η Καλαμάτα και ιδιαιτέρως η ιστορική ενορία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης υποδέχθηκαν Λείψανα των ομωνύμων Αγίων, καθώς και απότμημα Τιμίου Ξύλου.
Τα ιερά Θησαυρίσματα, τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αιμυαλών Αρκαδίας, υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο κλήρος και οι αρχές της πόλης.
Στη συνέχεια εναποτέθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για τριήμερο προσκύνημα και ακολούθησε εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας.
Ο κ. Χρυσόστομος απευθυνόμενος στους πιστούς αναφέρθηκε στο ιστορικό του ναού, αφού συμπληρώθηκαν φέτος 50 χρόνια από τον εγκαινιασμό του. Παράλληλα, ευχήθηκε σε όλους οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη να χαρίζουν σε όλους υγεία, δύναμη και προκοπή.
Τέλος, ευχαριστίες εξέφρασε στο Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία για την έγκριση μεταφοράς των Λειψάνων.
Να σημειωθεί ότι τα χαριτόβρυτα Λείψανα μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα από τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Αιμυαλών Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Παγανό.

***  «Βουλιάζει» η Καλαμάτα από συνεδριακό τουρισμό  

 Όπως είχαμε γράψει και πριν από λίγο καιρό, πλέον η τουριστική σεζόν στην Καλαμάτα δεν κρατά μόνο τους κλασικούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά επτά, αρχίζοντας τον Απρίλιο και τελειώνοντας τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστική είναι η σεζόν που διανύουμε, καθώς το Μάρτη έφθασαν τα πρώτα σχολεία, ακολούθησαν ιατρικά συνέδρια, ενώ σε εξέλιξη είναι το Παγκόσμιο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας. Τα θετικά για την πόλη είναι εμφανή, αφού κυκλοφορούν ξένοι οι οποίοι, εκτός από τα χρήματα που αφήνουν, είναι και πρεσβευτές μας στην πατρίδα τους, αρκεί βέβαια να φύγουν ικανοποιημένοι. Να σημειωθεί πως χθες ξεκίνησε το 9ο Πανελλήνιο-8ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο και, όπως είχε δηλώσει η πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτα Ντίντα, συμμετάσχουν 2.000 άτομα. Όλα αυτά δίνουν μια τεράστια ανάσα στην αγορά της Καλαμάτας και μόνο αισιόδοξα μηνύματα αφήνουν. Βέβαια, το ζητούμενο είναι η πόλη να κερδίσει το στοίχημα και να υπάρξει συνέχεια σε όλα αυτά τα είδη τουρισμού. Σχετικά με το συνέδριο που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου, αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των νοσηλευτών και πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Φέρνει ξανά κοντά τους νοσηλευτές και τους επαγγελματίες υγείας, ενώ στόχος είναι να αναδείξει την κλινική και επιστημονική εργασία που συντελείται σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, να δώσει μια μοναδική ευκαιρία για επιμόρφωση σε νέες πρακτικές και να παρουσιάσει τις εξελίξεις που αφορούν στο χώρο της νοσηλευτικής και της υγείας. Κατά τη διάρκειά του θα γίνουν διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, ελεύθερες ανακοινώσεις, κλινικά φροντιστήρια και, φυσικά, βραβεύσεις των καλύτερων εργασιών. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση - 

*** Αιτήσεις για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας

Από τις 10 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου θα μπορούν οι γονείς να υποβάλουν αιτήσεις για την εγγραφή των παιδιών τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Καλαμάτας, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά τη συζήτηση του θέματος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, ζήτησε τη μείωση, αν όχι την κατάργηση, των τροφείων, κάτι που τόνισε ότι έχουν κάνει και άλλοι Δήμοι, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, από την πλευρά του, απάντησε ότι με τα τροφεία εξασφαλίζονται καλύτερες υπηρεσίες για τα παιδιά, γι’ αυτό και δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν. Όπως σημείωσε ο αρμόδιος για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, την εκπαιδευτική χρονιά που ολοκληρώθηκε γράφτηκαν στους Παιδικούς Σταθμούς περίπου 490 παιδιά, ελάχιστα έμειναν απ’ έξω και το ίδιο θα συμβεί και τη νέα. Ο δήμαρχος τόνισε ότι το πρόβλημα με τους Παιδικούς Σταθμούς είναι ότι δεν επιτρέπεται να γίνουν διορισμοί, όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η έλλειψη προσωπικού. Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι πιθανό του χρόνου που θα ετοιμαστεί ο καινούργιος Παιδικός Σταθμός στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου να μην μπορέσει να λειτουργήσει, ακριβώς επειδή δε θα έχει προσωπικό. - 

***  Π. Νίκας: Σε τιμή ευκαιρίας πωλείται το κτήριο «Αλειφέρη»   
Στα 770.000 ευρώ από τα 3,5 εκατομμύρια έχει πέσει η τιμή διαπραγμάτευσης
Σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αξίας του πωλείται, πλέον, το διατηρητέο κτήριο «Αλειφέρη», στον πεζόδρομο της Αριστομένους, από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η τιμή διαπραγμάτευσης για την εκποίηση του ακινήτου έχει πέσει από τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ στα 770.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η πρόταση της μείζονος μειοψηφίας ήταν το συγκεκριμένο ακίνητο να αγοραστεί από το Δήμο Καλαμάτας, με τα χρήματα του δανείου των 5,34 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε η Δημοτική Αρχή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κυρίως για έργα ανάπλασης.
Η μείζων μειοψηφία υποστηρίζει ότι τα έργα ανάπλασης που κάνει η Δημοτική Αρχή με τα χρήματα του δανείου δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, δε θα αποδώσουν το κόστος που δαπανάται για την κατασκευή τους, ενώ, αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την παράταξη του Μανώλη Μάκαρη, το κτήριο «Αλειφέρη» θα έβγαζε τα χρήματα που θα πλήρωνε ο Δήμος για την απόκτησή του, μέσω της ανάθεση της εκμετάλλευσής του σε επιχειρήσεις που θα ήθελαν να το ενοικιάσουν. Α.Π.

***  Αιτήματα από τις συνοικίες Πέταλο, Άγιοι Ανάργυροι και Καλύβια

Εν όψει αποπεράτωσης της περιμετρικής οδού Καλαμάτας, που αποτελεί την απόληξη του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, απεστάλη στο δήμαρχο υπόμνημα με πολλές υπογραφές κατοίκων της Βόρειας Γειτονιάς (συνοικίες Πετάλου, Αγίων Αναργύρων, Καλυβίων κ.λπ.). Οι κάτοικοι εκφράζουν ευχαριστίες για τη μέριμνα του Δήμου προς την περιοχή τους και υποβάλλουν αιτήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση ρυμοτομικών σχεδίων, διανοίξεις δρόμων και διευθέτηση ρέματος. Με εντολή του δημάρχου, τα αιτήματα κοινοποιήθηκαν στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, για να ιεραρχηθούν και να εξετασθεί η δυνατότητα ικανοποίησής τους, που θα προχωρήσει κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου. Στο υπόμνημα των κατοίκων προς το δήμαρχο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Kατ’ αρχάς, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το διαχρονικό ενδιαφέρον σας για την περιοχή μας, με έργα υποδομής για την ορθή λειτουργία της και καλλωπισμό της, όπως τη διαμόρφωση της οδού Βαγγέλη Δράκου και καθέτων προς αυτήν δρόμων, τον περιμετρικό κόμβο στη συμβολή οδών Αγίων Αναργύρων, Πετάλου κ.λπ., τη διαμόρφωση του περιβόλου του ενοριακού μας Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλυβίων, Παιδικής Χαράς Πετάλου, διάφορες ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις οδών και πεζοδρομίων κ.λπ. Κατά δεύτερον, θέλουμε να σας ζητήσουμε, στις αναπλάσεις που έχουν προγραμματιστεί στην είσοδο της πόλεως Αρτέμιδος και Λαιΐκων, να συμπεριλάβετε έργα που θα βελτιώσουν τις προσπάθειές σας στις σχεδιαζόμενες προσπάθειες των οδών Αρτέμιδος και Λαιΐκων αφενός, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στην ανάπλαση της περιοχής μας, γύρω από τον Εθνικό Δρόμο και συγκεκριμένα: 1. Πράξη εφαρμογής: α) νοτίου τμήματος Ε. Δράκου προ της Λαιΐκων και β) ανατολικά της Φ. Κόντογλου προς την Αρτέμιδος, ως επίσης διάνοιξη αυτών ως προβλέπει το σχέδιο πόλης 1993, είναι μικρά τμήματα κάτω των 300 μ., τα οποία ανοιγόμενα θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των παράπλευρων οδών του τμήματος του εθνικού δρόμου μεταξύ Αρτέμιδος και Λαιΐκων, διευκολύνοντας την κυκλοφορία όχι μόνο στη Βορινή Γειτονιά, αλλά και συνοικία Αβραμιού, Ράχη και Κοινοτικού Διαμερίσματος Λαιΐκων, με τους κόμβους Αρτέμιδος και Λεΐκων προς: α) 7ου Γυμνάσιο-Λύκειο β) την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας γ) το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας και δ) τα ιδρύματα Παπαδοπούλειο και Προφήτη Ηλία και ε) οικισμούς Πέταλο, Μιχαλαίικα, Κουταλά και Προφήτη Ηλία. 2. Οριοθέτηση του βασικού ρεύματος της Βορινής Γειτονιάς και διαμόρφωση αυτού σε μικρό τμήμα από την απόληξη του στην Ε. Δράκου μέχρι αρχής του οικισμού Πετάλου (παιδική χαρά) 3. Εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου στην βορινή συμβολή των οδών Αγίων Αναργύρων και 1ης Παρόδου, επί του κόμβου, σε ρυμοτομούμενο οικόπεδο (μη γνωστού σε εμάς ιδιοκτήτου), εμβαδού περίπου 80 τ.μ., δημιουργούμενης έτσι της μοναδικής πλατείας μετά κόμβου στη γειτονιά μας 4. Διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων που έχει δημιουργήσει η πράξη εφαρμογής του 1993 στην περιοχή μας, π.χ. πρώην ιδιοκτησία Ζαφειρόπουλου, Δηλέ κ.λπ. - στις περισσότερες αυτών έχουν καταβληθεί στους ιδιοκτήτες και τα υπερκείμενα 5. Διαμόρφωση δρόμων σε εφαρμογή σχεδίου πόλης 1993 βορείως στην περιοχή Διοκλέους και ανατολικά του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πρώην ιδιοκτησίας Μέντη-Λιάνου-Μαστραγγελόπουλου». -

***  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Καλαμάτα    
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα βρίσκεται αύριο στην Καλαμάτα, προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα εγκαίνια του Ενοριακού Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Η παρουσία του τιμά την πόλη, αλλά δείχνει και την αγάπη του ιδίου προς αυτήν…   Α.Π. 

***  Δημοπρασίες για καντίνες, ομπρέλες και θαλάσσια μέσα αναψυχής στο Δήμο Τριφυλίας   
Αποφάσεις για δημοπρασίες θέσεων σε παραλίες του Δήμου Τριφυλίας για καντίνες, ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια μέσα αναψυχής έλαβε στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, αποφάσισε τον καθορισμό όρων πλειοδοτικής δημοπρασίας για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, προς τρίτους, με σύναψη μισθωτικής σχέσης, έναντι ανταλλάγματος για λειτουργία τροχήλατης καντίνας, αυτοκινούμενης ή μη, για τοποθέτηση ομπρελών - ξαπλωστρών και για εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής σε θέσεις αιγιαλού - παραλίας Δήμου Τριφυλίας ως εξής ανά θέση: Γιαννίτσαινα, καντίνα, 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Γιαννίτσαινα, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 150 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Βλάχου, καντίνα, 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Βλάχου, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 150 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Βρωμονέρι, καντίνα, 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 2.000 ευρώ, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 500 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Λαγκούβαρδος 1, καντίνα, 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 9.400 ευρώ, Λαγκούβαρδος 1, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 500 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Λαγκούβαρδος 2, καντίνα 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 9.675 ευρώ, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 500 τ.μ., 1.000 ευρώ, Λαγκούβαρδος 3, καντίνα 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, ομπρέλες – ξαπλώστρες 500 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Λαγκούβαρδος, θαλάσσια μέσα αναψυχής, 100 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ.
Η δημοπρασία, που θα είναι φανερή, προφορική και πλειοδοτική, θα διεξαχθεί στις 10 Ιουνίου στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, από 11.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. Ομοίως αποφασίστηκε ο καθορισμός όρων πλειοδοτικής διαδικασίας για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες σε παραλίες του Δήμου Τριφυλίας που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA, με τη ρητή βεβαίως προϋπόθεση ότι η δημοπρασία θα διεξαχθεί μόνον, εάν και εφόσον, δοθεί η σύμφωνη γνώμη από το αρμόδιο ΥΠΑΠΕΝ. Σύμφωνη γνώμη η οποία μέχρι και χθες δεν είχε δοθεί και είναι άγνωστο εάν θα δοθεί και πότε και για ποιες από τις θέσεις.
Η Επιτροπή, για τις θέσεις σε περιοχές NATURA, αποφάσισε η δημοπρασία, εάν δοθεί σύμφωνη γνώμη του ΥΠΑΠΕΝ, να διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου και από 11.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ., ως εξής ανά θέση: Χρυσή Άμμος – Μάτι, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 500 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Χρυσή Άμμος – Μάτι, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 200 τ.μ., τιμή εκκίνησης 500 ευρώ, Χρυσή Άμμος – Μάτι, θαλάσσια μέσα αναψυχής, 100 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Βόρεια του Κάμπινγκ Κυπαρισσίας, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 100 τ.μ., τιμή εκκίνησης 500 ευρώ, Σεργιάνι, καντίνα, 15 τ.μ., 500 ευρώ, Σεργιάνι, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 150 τ.μ., τιμή εκκίνησης 500 ευρώ, Καρτελάς, καντίνα, 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.500 ευρώ, Καρτελάς, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 150 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Μπούκα, καντίνα, 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Μπούκα, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 150 τ.μ., τιμή εκκίνησης, 1.000 ευρώ, Αγιαννάκης, καντίνα, 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Αγιαννάκης, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 150 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Βουνάκι, καντίνα, 15 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ, Βουνάκι, ομπρέλες – ξαπλώστρες, 150 τ.μ., τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ.
Ομοίως ελήφθη απόφαση καθορισμού όρων και για το Στόμιο (αρχαιολογικός χώρος). Εφόσον δοθεί άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, η δημοπρασία να διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου και από ώρα 9.00 π.μ. έως 10.00 π.μ., για καντίνα, 15 τ.μ. και ομπρέλες – ξαπλώστρες, 500 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 3.000 ευρώ.
Τέλος, ελήφθη απόφαση για καθορισμό τιμών και απαιτούμενων δικαιολογητικών για την απευθείας παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού σε όμορες επιχειρήσεις, με την Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα να καθορίζει ως τιμή τα 7 ευρώ ανά τ.μ. για όλο το Δήμο. 

***   Δωρεά 10 σύγχρονων φορείων από την οικογένεια Καρέλια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
 
Παρελήφθησαν χθες 10 σύγχρονα φορεία, για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Καλαμάτας, δωρεά της οικογένειας Βικτωρίας Καρέλια. Πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η βιοϊατρική τεχνολογία στο είδος αυτό και το κόστος για κάθε τεμάχιο αγγίζει τα 10.000 ευρώ. Μιλώντας για την εν λόγω δωρεά ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά παραλάβαμε σήμερα (σ.σ. χθες) μία ακόμη μεγάλη δωρεά από την οικογένεια της κας Βικτωρίας Καρέλια. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της ανθρωπιάς αυτής της μεσσηνιακής οικογένειας. Εκφράζουμε πραγματικά την ευγνωμοσύνη μας και τις θερμές μας ευχαριστίες». -
~
***  Η ΑΘΗΝΑ είναι από τις πλέον παλιές πόλεις που ξεκινάει από το 3.200 π.χ.
 Το πρώτο όνομα της Αθήνας ήταν Ακτή ή Ακτική από το όνομα του πρώτου βασιλιά Ακταίου .- Το δεύτερο όνομα ήταν Κεκροπία από τον βασλιλιά Κέκροπα και τέλος το σημερινό όνομα από τη θεά Αθηνά μετά από ψηφοφορία του βασιλιά Κέκροπα μεταξύ ανδρών και γυναικών . Οί άνδρες ψήφισαν το όνομα Ποσιδών και οι γυναίκες Αθηνά υπερψηφούντες με μιά ψήφο .- !!

*** Εορτασμός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο ΑΡΦΑΡΑ Καλαμάτας :Φωτογραφίες
Εντός Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στο Αρφαρά

Εντός Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στο Αρφαρά

~ Ι. Ν. Αγίου  Κωνσταντίνου και Ελένης  στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών 20 , 21-Μαϊου- 2016 : https://youtu.be/yr4LJDj0b1s .-

~Ι . Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης εορτάζον 20 ,21-05-2016 στο Πήδημα Αρφαρών: https://youtu.be/5C4WO5G_bvg .-

Εντός Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στο Αρφαρά
video  :
~*Εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών 19/05/2016: https://youtu.be/EjZNPYEE9Y0  .-
~*ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ Παραμονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αρφαρά 20/05/2016: https://youtu.be/e3hNilfGkdY .-
~*Εσπερινός και Αρτοκλασία στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών 20/05/2016 : https://youtu.be/om62Af2mZT4 .-
~*Αρτοκλασία στον Εσπερινό στο εκκλησάκι Αγίου Κωνσταντίνου Αρφαρών 20/05/2016 : https://youtu.be/wotywfzLrTE  .-

Εντός Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στο Αρφαρά

Εντός Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στο Αρφαρά

Εντός Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στο Αρφαρά

Εντός Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στο Αρφαρά

Εντός Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στο Αρφαρά

 Πήδημα Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου

Αρφαρά Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου

 Στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών
VIDEO :
~*   Τ Ε Ι  Καλαμάτας στο Ασπρόχωμα 21/05/2016:   https://youtu.be/8Fl_2CLnl3g .-
 Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου Καλαμάτας

Λείψανα του Αγίου από Αιμυαλούς για προσκύνημα  στον Ι. Ναό στην Καλαμάτα στον ομώνυμο Ι.Ν.
Βίντεο:
Στον Ι. Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλαμάτα όπου εκτίθεντε τα Άγια Λείψανα του Αγίου για  προσκύνημα εκ της Μονής Αιμυαλών Αρκαδίας από 19-05 έως και Δευτέρα 23-05-2016  : Ακολουθεί Βίντεο του Ι.Ν.  εντός και εκτός ......
~*Ι Ν  Αγίου Κωνσταντίνου  Ελένης Καλαμάτα  21/05/2016: https://youtu.be/_EJiAhbG68w .- 

~*Ι Ν Αγίου Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα εντός  Ι. Α .Λείψανα Αγίου εξ Άμυαλων 21/05/2016: https://youtu.be/Lb6r8h2l8Bk .-


***  Η «Ελιά Καλαμάτας», η Καλαμών και η σύγχυση στην αγορά 
Το διαβατήριο εξωστρέφειας, που διαθέτει ήδη από το 1930, ανανεώνει αυτή την περίοδο η ελληνική επιτραπέζια ελιά, γράφαμε σε σχετικό ρεπορτάζ τις προηγούμενες ημέρες.
Το «βαρύ πυροβολικό» των ελληνικών εξαγωγών, το οποίο ήδη προσθέτει ετησίως στο ΑΕΠ 450 εκατομμύρια ευρώ, ανοίγει αυτή την περίοδο νέους ορίζοντες εξωστρέφειας, στοχεύοντας σε διπλασιασμό των εξαγωγών στα 900 εκατομμύρια εντός της δεκαετίας.
Παράλληλα, σημειώναμε ότι στο «μενού» συνάντησης γνωριμίας που οργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), τις προηγούμενες ημέρες, στο ξενοδοχείο Χίλτον, κυριάρχησαν οι δυσχέρειες που δημιουργεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις επιτραπέζιας ελιάς και, κατ’ επέκταση, σε χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς της χώρας, με έδρα άλλες, πλην της Μεσσηνίας περιοχές, ο κανονισμός που διέπει από το 1993 το ΠΟΠ προϊόν ελιάς «Καλαμάτας», την επιτραπέζια ποικιλία δηλαδή Καλαμών.
Η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», σε ρεπορτάζ της Ανθής Γεωργίου, παρουσιάζει όλο το φάσμα του προβλήματος:
«Παραπλάνηση, σύγχυση και πίεση της τιμής προς τα κάτω. Με τις λέξεις αυτές περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί, και που προβλέπουν πως θα επιδεινωθεί λόγω της προωθούμενης εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τη Ν. Αφρική, εκπρόσωποι των φορέων που δραστηριοποιούνται με την επιτραπέζια ελιά. Την υπόθεση έφερε στη δημοσιότητα η “ΥΧ” την περασμένη εβδομάδα και αφορά στο πρόβλημα που κατά πώς όλα δείχνουν θα αντιμετωπίσει η ελιά Καλαμάτας. Στην εμπορική συμφωνία, “για την Ελιά Καλαμάτας προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης των ονομασιών Kalamon και Kalamata, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής για τη φύση του όρου ή την ακριβή προέλευση του προϊόντος.
Έντονους προβληματισμούς, αλλά και την ανησυχία τους για το πώς αυτή η εμπορική συμφωνία θα εφαρμοστεί και ποιος τελικά θα βγει… κερδισμένος από αυτή την κατάσταση, εκφράζουν στην “ΥΧ” οι εκπρόσωποι των φορέων από τη Μεσσηνία, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Συγχρόνως, επισημαίνουν την πιθανότητα να πληγεί το προϊόν, αλλά και η προοπτική του στις αγορές, ενώ ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης θα αυξήσει τον ανταγωνισμό. Ανταγωνισμό που μοιραία μπορεί να αποφέρει πτώση της τιμής, με περιπτώσεις τόσο στον παραγωγό του καρπού όσο και στο μεταποιητή και επεξεργαστή της ελιάς, αλλά και τελικό θύμα το καταναλωτικό κοινό.
  Ανοιχτοί στο διάλογο οι παραγωγοί
Ανοικτοί στο διάλογο για τον κανονισμό που διέπει το ΠΟΠ Καλαμάτας για τις επιτραπέζιες ελιές, αλλά με σαφείς “κόκκινες γραμμές”, εμφανίζονται οι παραγωγοί του προϊόντος στη ζώνη του ΠΟΠ στη Μεσσηνία. “Άλλο η ποικιλία Καλαμών, άλλο το ΠΟΠ Καλαμάτας. Το δεύτερο έχει συγκεκριμένα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και παράγεται σε συγκεκριμένες περιοχές”, μετέφερε στην “ΥΧ” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης.
Κληθείς να τοποθετηθεί στο θέμα που έχει προκύψει με τη σύγχυση των ονομασιών “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας” και “Kalmata Olives”, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών, σημείωσε: “Εμείς, οι ίδιοι έχουμε ανοίξει το διάλογο, ώστε, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, να ‘ανοίξει’ το ΠΟΠ και να συμπεριλάβει όμορες περιοχές, όπως η Ηλεία, η Λακωνία ή το Άστρος Κυνουρίας. Από αυτή τη λογική, μέχρι να επεκταθεί το ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει διαφορά. Το να λέγονται όλες οι επιτραπέζιες ελιές που παράγει η χώρα ‘ελιές Καλαμάτας’ είναι άλλη υπόθεση”.
Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι παραγωγοί της Μεσσηνίας δεν έχουν καμία πρόθεση να πλήξουν με τη στάση τους την εξαγωγική δυναμική της επιτραπέζιας ελιάς: “Εμάς μας ενδιαφέρει το προϊόν. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο,  εφόσον έχει βάση και δεν πρόκειται για απλά πυροτεχνήματα. Έχουμε κληθεί σε διάλογο μία φορά και εφόσον κληθούμε εκ νέου είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε επίσημες προτάσεις”.
  Δεν έχουμε θέμα ανταγωνισμού από τρίτες χώρες
“Προφανώς, μπλέκουμε την ονομασία ΠΟΠ Καλαμάτας με το όνομα της ποικιλίας και με το εμπορικό σήμα Kalamata Olives, που εξάγουμε. Βεβαίως, υπάρχουν ευθύνες από το υπουργείο της εποχής εκείνης του 1993, όταν έγινε η κατοχύρωση σε ονομασίες ΠΟΠ με ονομασίες των ποικιλιών”, μας λέει ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ και αντιπρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Νέλος Γεωργούδης, σημειώνοντας ότι και “να θέλουν οι Νοτιοαφρικανοί να χρησιμοποιήσουν το ‘Ελιά Καλαμάτας’ δεν μπορούν γιατί είναι ΠΟΠ, ενώ την ποικιλία δεν την έχουν για να την πουλήσουν”.
Όπως αναφέρει, οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, τα τελευταία 60 χρόνια και βάσει νόμου, υποχρεώνονται να αναγράφουν τον όρο Kalamata Olives στη συσκευασία: “Η ποικιλία έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο κι δεν έχουμε θέμα ανταγωνισμού από τρίτες χώρες. Οι αγορές το ξέρουν ότι οι ελιές Καλαμών είναι ελληνικές. Βέβαια, έχουμε δει σε τρεις χώρες να στέλνει η Τουρκία, η Αίγυπτος ελιές και να της αποκαλούν Kalamata Olives και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να είναι η ποικιλία. Οι πελάτες όμως είναι τόσο ενημερωμένοι, που την ελληνική Kalamata Olives, ακόμα και σε ακριβότερη τιμή, θα την πληρώσουν, γιατί ξέρουν ότι ποιοτικά υπερέχει απ’ τις αντίστοιχες, των τρίτων χωρών. Το ‘Ελιά Καλαμάτας’ μας δημιουργεί πρόβλημα γιατί δημιουργείται η σύγχυση ότι πιθανώς είναι διαφορετική ελιά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στην ουσία σκάβουμε το λάκκο μας με ένα προϊόν ΠΟΠ των 200 τόνων εξαγωγή και δημιουργούμε πρόβλημα σε 50.000 τόνους Kalamata Olives, που το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί”.
  Οι εμπορικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντιτίθενται στους νόμους
Τον προβληματισμό για το πώς θα χρησιμοποιηθεί από τρίτες χώρες η ονομασία για την Ελιά Καλαμάτας, με δεδομένο ότι άλλο είναι το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και άλλο η ποικιλία ελιά Καλαμών, εξέφρασε η Κάτια Δημητροπούλου, χημικός και υπεύθυνη παραγωγής – ποιοτικού ελέγχου στην εξαγωγική εταιρεία Mani Foods Καλαμάτας.
“Δεδομένου ότι η Ελιά Καλαμάτας είναι ΠΟΠ, δεν μπορεί κανείς εντός της Ελλάδας, αν δεν είναι αγορασμένη από την περιοχή της Μεσσηνίας, να χρησιμοποιήσει τον όρο. Η Ελιά Καλαμών χρησιμοποιείται γενικώς και είναι ονομασία ποικιλίας, οπότε μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όποιος θέλει. Άρα, τέτοιου είδους συμφωνία με άλλα κράτη δεν μπορεί να γίνει, εκτός και αν αυτά αγοράζουν ελιές από τη Μεσσηνία και αναγράφουν στις συσκευασίες τους ότι η ελιά έχει προέλθει από την περιοχή. Αυτή τη στιγμή πουλάμε φέτα στην Αμερική με brand name δικό τους. Γιατί να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και για την ελιά, εφόσον έχουν αγοραστεί από την Ελλάδα;”, σημειώνει. Αναφέρει, επίσης, ότι για την ποικιλία Καλαμών κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε μια χώρα να αγοράσει και να εισάγει δέντρα της ποικιλίας και να τα φυτεύσει.
Επισημαίνει, δε, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση σε αυτή την εμπορική συμφωνία που προβλέπει να χρησιμοποιείται η ονομασία, σημειώνοντας ότι «οι εμπορικές συμφωνίες δεν πρέπει να αντιτίθενται στους νόμους του κράτους, γιατί η Ελιά Καλαμάτας είναι ΠΟΠ, είναι νόμος του κράτους”.
  Με μαθηματική ακρίβεια, το προϊόν θα πληγεί και η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί
“Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε σύγχυση εδώ και δεκαετίες τώρα”, τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Μεσσηνίας – Ομάδας Παραγωγών Ελαιόλαδου και Ελιάς, Στ. Αδαμόπουλος. Και αυτό γίνεται, όπως εξηγεί, γιατί  “υπάρχει ο νόμος από το 1993, που έχει αναγνωριστεί η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και υπάρχει και το εμπορικό σήμα που ισχύει επίσης εδώ και δεκαετίες, το Kalamata Olives. Αυτή η κατάσταση προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή και τον οδηγεί σε εσφαλμένη αντίληψη ως προς το τελικό προϊόν που έχει”. Θέτει το ερώτημα αν το Kalamata Olives είναι, άραγε, μόνο ελληνικό προϊόν ή είναι και αυτό της Σμύρνης, στα παράλια της Μικράς  Ασίας, ή της Αιγύπτου. Επισημαίνει, δε, ότι “η Αίγυπτος σε λίγα χρόνια θα έχει ελιές ποικιλίας Καλαμών πολλαπλάσιες του όγκου της ελληνικής παραγωγής. Οτιδήποτε εξαπλώνεται και δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, θα δημιουργήσει αναστάτωση και, τελικά, θα ζημιώσει οικονομικά τόσο τον παραγωγό του καρπού όσο και τον επεξεργαστή του προϊόντος”.
Εκφράζει, δε τον κίνδυνο ότι αυτό που γίνεται τώρα με την ελιά Καλαμών και με τη φέτα, ίσως αργότερα να γίνει και με άλλα προϊόντα, όπως την ποικιλία ελιάς κορωνέικη.
Ο Στ. Αδαμόπουλος σημειώνει, επίσης, ότι “έχουμε την ελιά Καλαμάτας, που είναι προϊόν ΠΟΠ και οτιδήποτε άλλο λέγεται Καλαμάτα Ελιά ή Καλαματιανή Ελιά ή Καλαμών Ελιά σαφώς και θα πλήξει το προϊόν. Θα πλήξει εμάς που το παράγουμε, αλλά και τους Έλληνες εμφιαλωτές και μεταποιητές. Για παράδειγμα, αν σε μια πενταετία η Αίγυπτος παράγει 100.000 τόνους ελιές Καλαμών, η εξαγωγική δραστηριότητα που θα έχει, με τα χαμηλά κοστολόγια που υπάρχουν εκεί, θα είναι καλύτερη.
Στην αγορά που επικρατεί η προσφορά και η ζήτηση, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Εμείς έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής. Αν ένας βιομήχανος πάει στην Αίγυπτο και λειτουργήσει ένα εργοστάσιο εκεί και μπορεί να πουλάει 1 ευρώ το βάζο και εγώ 1,5 για να επιβιώσω, τότε τι θα γίνει; Θα αναγκαστώ να το πουλήσω και εγώ 1 ευρώ και ας χάνω και σιγά σιγά θα οδηγηθώ στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Με μαθηματική ακρίβεια, το προϊόν θα πληγεί”.
  Θα πιεστεί η τιμή προς τα κάτω
Στους κινδύνους που ελλοχεύουν με την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας, αλλά και στην παραπλάνηση που θα επικρατεί στην αγορά, αναφέρθηκε στην “ΥΧ” το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕΠΕΛ και γενικό διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης.
Για το θέμα που έχει προκύψει με την προωθούμενη εμπορική συμφωνία, ο Σαραντίδης τοποθετείται ως μέλος της διοίκησης της Διεπαγγελματικής Ελιάς, μιας και όπως μας λέει, “εμείς δεν έχουμε ελιές Καλαμάτας. Αυτό το θέμα είναι παραπλανητικό, με την έννοια ότι η ελιά Καλαμών είναι φημισμένη παγκοσμίως και για το σήμα της, αλλά κυρίως για την ποιότητά της. Χρησιμοποιώντας εμείς και εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση, τότε μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να εισπράξουμε κάτι παραπάνω”.
Προσθέτει, δε, ότι “αν τώρα αυτό χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως, τότε και ο κόσμος θα παραπλανηθεί και η τιμή αναγκαστικά θα πιεστεί προς τα κάτω. Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει το προϊόν άμεσα και βάναυσα, θα έλεγα. Γιατί από μια τέτοια κατάσταση θα ευνοηθούν όλες οι υπόλοιπες χώρες, με αποτέλεσμα εμείς να χάσουμε, αλλά όλες οι άλλες να κερδίσουν. Να μην ξεχνάμε ότι όλες οι χώρες παράγουν ελιά, είτε αυτή παράγεται στην Αίγυπτο, είτε στην Αργεντινή, είτε παράγεται γενικώς στη Νότια Αμερική και, κυρίως, προς τη Μέση Ανατολή. Παντού προσπαθούν να καλλιεργήσουν ελιές Καλαμών, αλλά και πράσινη Χαλκιδικής”».

***  Συμφωνία για τη μαρίνα της Πύλου από το ΤΑΙΠΕΔ

 Έπειτα από ωριμότερη σκέψη, και με πολλές συνεννοήσεις στο ενδιάμεσο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δέχτηκε τα περισσότερα από τα αιτήματα του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Πύλου. Έτσι, ύστερα από μήνες διαφωνιών και καθυστερήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε από το συμβούλιο την άδεια να συνεχίσει την επένδυση, η οποία σημαίνει και κάποιες αλλαγές στη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Το πλάνο προβλέπει κάποιες πλωτές εξέδρες, ξύλινο επιθαλάσσιο διάδρομο για τη διέλευση του κόσμου, δυνατότητα κάλυψης 30% και δόμησης με συντελεστή 0,2, κτήρια ύψους 7.50 μέτρων (με στέγη έως 4,5 μ.) έως διώροφα και πύργο ελέγχου ύψους 12 μέτρων. Σχεδόν όλα, δηλαδή, που έκρινε απαραίτητα το ΤΑΙΠΕΔ. Σε προηγούμενη συνεδρίαση το ΚΣΝΜ είχε γνωμοδοτήσει διαφορετικά. Οι όροι που είχε θέσει έβαζαν σε κίνδυνο ματαίωσης την επέμβαση, καθώς για να γίνει αξιοποιήσιμη και εκμεταλλεύσιμη μαρίνα, απαιτούνται εγκαταστάσεις, τις οποίες στην ουσία το ΚΣΝΜ απέρριπτε ή περιόριζε. Ύστερα από επαφές και συζητήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, βρέθηκε χρυσή τομή και το μόνο που έμεινε είναι η καθυστέρηση. Το συμβούλιο είχε πει «όχι» σε πλωτές εξέδρες. Όμως, χθες δέχθηκε τη δημιουργία δύο, στον εσωτερικό λιμένα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δε θα ήταν δυνατόν να ξεκινήσει το έργο. Τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής πρέπει να «δέσουν» κάπου, ώστε να απελευθερωθεί ο περιβάλλων χώρος για διαμορφώσεις και έργα. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε οριστεί ως συντελεστής δόμησης το 0,15, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ζητούσε 0,2 και ως συντελεστής κάλυψης το 20%, με το ταμείο να ζητά 40%. Το 0,2 έγινε δεκτό αυτή τη φορά, ενώ ως ποσοστό επιτρεπτής κάλυψης ορίστηκε το 30%. Αυτό σημαίνει πως θα είναι δυνατόν να γίνουν περισσότερα κτήρια, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διασπορά τους. Όπως και να έχει, πάντως, το παραλιακό μέτωπο θα αποκτήσει κτίσματα. Αυτό φαίνεται να ανησυχεί εν μέρει την τοπική κοινωνία. Αν και ο δήμαρχος, που παρέστη μαζί με τον Στ. Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε για συμφωνία του κόσμου κατά 99%, ξενοδόχος της περιοχής είπε ότι βεβαίως και θέλουν τη μαρίνα, αλλά ελπίζουν να μένει και κάτι στις τοπικές επιχειρήσεις. Καθιστώντας σαφές πως δεν επιθυμούν να έχουν τα κτήρια χρήσεις που θα αντιστρατεύονται τα υπάρχοντα. Δηλαδή, να μη γίνουν όλα καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ. Το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε υπέρ της συνεργασίας πριν από κάθε μελέτη υπηρεσιών του υπουργείου με το ΤΑΙΠΕΔ. Σε επόμενη φάση θα εξεταστεί και μελέτη για τον κυματισμό της θάλασσας και κατά πόσο θα υπάρξει πρόβλημα στις υφιστάμενες λιμενικές διαμορφώσεις με την προσθήκη και των νέων. Επίσης, θα εξεταστεί η ανανέωση του νερού στο εσωτερικό λιμάνι. Στόχος, να μη μετατραπεί η μαρίνα σε μια περίκλειστη λεκάνη στην οποία η θάλασσα θα μετατραπεί σε λίμνη και ο πυθμένας θα αλλοιωθεί. Δεν έγινε σαφές πώς πρόκειται να αντιμετωπιστεί η κίνηση των οχημάτων στο λιμάνι και, κυρίως, πώς θα λυθεί το πρόβλημα της απότομης στροφής. Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία αναβατήρα- αλλά δεν είναι σαφές πόσο θα βοηθήσει. Επίσης, η κίνηση κοινού και επιβατών θα γίνεται με επιθαλάσσιο ξύλινο διάδρομο. Ο κ. Πιτσιόρλας καθησύχασε τα μέλη του συμβουλίου πως από εδώ και πέρα θα υπάρχει συνεργασία. Μάλιστα, είπε πως βρήκε ορισμένα έργα και δεν ήταν δυνατή εξαρχής η συμφωνία, αλλά στα νέα αυτό θα γίνεται (πρώτον: φταίνε οι κακοί πρώην. Δεύτερον, θα γίνουν και άλλες επενδύσεις σε ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος). Ας δούμε τι θα πει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο οποίο επίσης πρέπει να εισαχθεί για την κατά νόμον γνωμοδότηση... Αντιγόνη Καρατάσου/liberal.gr - 

***  Η αγορά αλλάζει πρόσωπο και μετατρέπεται σε εμπορικό και κοινωνικό κέντρο

 
Το προηγούμενο διάστημα γράφαμε για τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα έργα στη Δημοτική Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Ασκήσαμε την κριτική μας, αλλά θελήσαμε, τραβώντας την… πρώτη κουρτίνα, να δούμε τι έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί. Με ξεναγό τον πρόεδρο της εταιρείας, Γιάννη Αδαμόπουλο και οδηγό την τεχνική έκθεση και τη φιλοσοφία του έργου, διαπιστώσαμε ότι όσα σχεδιάζονται και υλοποιούνται αποτελούν τομή στην ιστορία του κτηρίου. Και όπως φαίνεται, το αποτέλεσμα θα είναι άκρως αισθητικό. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς αποτελεί εμπορικό και κοινωνικό κέντρο για την πόλη της Καλαμάτας. Η πρόταση έχει ως στόχο τη λειτουργία της αγοράς ως ισχυρού συνόλου στον αστικό ιστό. Ένα δημόσιο πόλο συλλογικών, εμπορικών χρήσεων και κοινωνικής ζωής, με προοπτικές λειτουργίας σε υπερτοπικό επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο κέντρο μιας πόλης με μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η σχεδιαστική πρόταση αποβλέπει στη διατήρηση της τυπολογίας και του χαρακτήρα του κτηρίου εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, έτσι οι νέες κατασκευές είναι διακριτές κατασκευαστικά από την υπάρχουσα δομή και εύκολα αποσπάσιμες. Το θεωρητικό πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε ως αφετηρία του σχεδιασμού υποδείκνυε πως θα πρέπει η κίνηση των επισκεπτών της αγοράς να κατευθυνθεί στον κεντρικό άξονα του συγκροτήματος, διατηρώντας μια γραμμική πορεία. Μεγαλύτερη πρόκληση αποτέλεσε η αντιμετώπιση του σχεδιασμού ως συνολική, δηλαδή πολλαπλώς εντοπισμένη, ώστε να επιλύσει διαφορετικής κλίμακας ζητήματα. Μελετήθηκαν οι σημερινές ανάγκες του συνόλου των εμπόρων αλλά και των επισκεπτών και οι τρόποι κάλυψης των αναγκών αυτών, ώστε να αποτελεί η Δημοτική Αγορά έναν από τους δυναμικότερους άξονες διακίνησης αγαθών στην πόλη μας. Η μελέτη του ανασχεδιασμού έφερε ερωτήσεις σχετικά με την υπάρχουσα οργάνωση της κυκλοφορίας και επικοινωνίας των τομέων της αγοράς. Βασική χειρονομία της καινούργιας πρότασης αποτελεί η δημιουργία ενός άξονα κυκλοφορίας στο κέντρο του κτηριακού συνόλου, όπου αυτό είναι δυνατό. Αυτή η δομή οργάνωσης σε συνδυασμό με τη διαμπερή κίνηση που εξασφαλίζεται από τον αρχικό σχεδιασμό του κτηρίου, θα οδηγήσει στην ανάδειξη και συμμετοχή των αίθριων χώρων των διαφόρων ενοτήτων. Ταυτόχρονα θα πετύχει να αποσυμφορήσει την αυξημένη και με προβλήματα υπάρχουσα κυκλοφορία στην ανατολική πλευρά (οδός Σπάρτης). Ο σχεδιασμός εσωστρεφούς διαρρύθμισης και επανάχρησης των εσωτερικών αιθρίων θα γίνει στις ενότητες 1,2,3 από νότο προς βορρά. Στα σημεία ένωσης θα δημιουργηθούν στοές και θα κατασκευαστούν ράμπες κυκλοφορίας που θα ενώνουν τα διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα. Με αυτές τις ενέργειες ο επισκέπτης θα μπορεί αναπόφευκτα να πραγματοποιεί μια ανάγνωση των χώρων και να αντιληφθεί τις διακριτά διαφορετικές εμπορικές δραστηριότητες των νέων ενοτήτων που θα δημιουργηθούν. Η διάταξη της κεντρικής διαδρομής επιλέχθηκε και με γνώμονα τη συνεχή παρουσία ανθρώπων, ώστε να αποφεύγεται η «ερήμωση» κάποιων σημείων του κτηρίου. Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με την ένταση του εμπορικού χαρακτήρα, ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς θα είναι ανοιχτός και με διαρκή κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Αντίθετα, όταν τα καταστήματα λιανικής πώλησης δε λειτουργούν, οι στοές θα κλείνουν με ρολά, ώστε να μην αποτελούν ένα είδος σκοτεινού διαδρόμου. Δεδομένη πρέπει να θεωρηθεί και η δημιουργία νέων καταστημάτων κατά μήκος της νέας αυτής διαδρομής. Η εύκολη πρόσβαση πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό του δομημένου περιβάλλοντος και να εξασφαλίζεται η ίδια εξυπηρέτηση για όλους, χωρίς διαφοροποιήσεις. Στο κτήριο της αγοράς υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη χρήση από «εμποδιζόμενα άτομα», ενώ και η υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στοχεύει στην ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών. Οι χώροι υγιεινής με τον απαραίτητο σχεδιασμό βρίσκονται στον τομέα που αποτελεί το κέντρο της Δημοτικής Αγοράς. Στον ίδιο τομέα, επί της οδού Σπάρτης, θα εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός θέσεων στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων. Οι χώροι στάθμευσης θα βρίσκονται πλησίον του αναβατορίου που θα τοποθετηθεί για να εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο της αγοράς που βρίσκεται σε υψομετρική διαφορά από το πεζοδρόμιο. Οι υπάρχουσες ράμπες δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη κλίση, ενώ για την αποτροπή της εισόδου δίτροχων στο κτήριο θα τοποθετηθούν χειροκίνητες μπάρες. Οι αποστάσεις που θα τοποθετηθούν, φυσικά, δε θα επηρεάζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επισκεπτών και τις ημέρες της λαϊκής αγοράς θα αφαιρούνται. Ακόμα, η προσέλευση των πωλητών (παραγωγών - επαγγελματιών) στους χώρους της αγοράς προκειμένου να μεταφέρουν πάγκους και εμπορεύματα, θα επιτρέπεται για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Το τελικό ζητούμενο είναι το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Ξεκινά η λειτουργία της ράμπας για τα μπάνια των αναπήρων στην Καλαμάτα 

Την Τρίτη 24 Μαΐου, καιρού επιτρέποντος, ξεκινά η λειτουργία της ράμπας Seatrac, που διευκολύνει τους αναπήρους να κάνουν θαλάσσιο μπάνιο. Η ράμπα θα τοποθετηθεί και πάλι στην αμμουδιά νότια του Ιερού Ναού της Ανάστασης στην Καλαμάτα, όπως πέρυσι, όταν για πρώτη φορά εξασφάλισε στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Η προσέλευση πέρυσι ήταν μεγάλη και φέτος - όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος - θα υπάρχουν τηλεμετρία, κάμερα που μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας θα μεταφέρει την εικόνα της παραλίας, ενώ θα γίνεται γνωστή και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και του νερού. Ακόμη, θα εγκατασταθεί wifi spot για ασύρματο internet. Θα υπάρχει, επίσης, ντουζιέρα για τους αναπήρους, ενώ θα τοποθετηθούν ξύλινο πάτωμα και παγκάκια, στα αρμυρίκια που βρίσκονται προς νότον της Ναυαρίνου και χημική τουαλέτα. Επίσης, από 1η Ιουνίου θα υπάρχει και ναυαγοσώστης. Για την εξυπηρέτηση των αναπήρων, εκτός από τις υπάρχουσες δύο θέσεις στάθμευσης δίπλα στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, θα διατεθούν 2 βόρεια του Ιερού Ναού και 2 δυτικά του. - 

***  «Η Απολυμένη» έρχεται στην Καλαμάτα   
Η Κατερίνα Διδασκάλου αγαπά την Καλαμάτα, αφού, εκτός των άλλων, έζησε αρκετά χρόνια εδώ, όμως και η πόλη τής το ανταποδίδει. Την τελευταία φορά, με το έργο «Πόρνη Από Πάνω», εισέπραξε το χειροκρότημα και το θαυμασμό του κοινού.
Αλλά και η φετινή είναι μια εξαιρετική χρονιά για την Κατερίνα Διδασκάλου. Η εμφάνισή της στο θεατρικό έργο του ίδιου συγγραφέα, Αντώνη Τσιπιανίτη, σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Κώστα Γάκη, με τίτλο «Απολυμένη», που ανέβηκε το χειμώνα στο θέατρο «Βρετάνια», απέσπασε θερμές κριτικές.
Την Κατερίνα Διδασκάλου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, μέσω των «Θεατρικών Βηματισμών», την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ. Το έργο αρχίζει στις 9.00 το βράδυ, η γενική είσοδος είναι 12 ευρώ, ενώ το φοιτητικό εισιτήριο και για άνεργους 10 ευρώ.
  ΤΟ ΕΡΓΟ
Η Μαριέτα εργάζεται ως κοσμικογράφος σε μεγάλο γυναικείο περιοδικό. Η στήλη της θεωρείται κορυφαία στο είδος της. Πλούσιοι και διάσημοι κάνουν το παν για να δημοσιεύσει φωτογραφία τους. Η ζωή της είναι γεμάτη λάμψη, πάρτυ, ταξίδια.
Και μια μέρα απολύεται... Όλες οι «πόρτες» κλείνουν, το τηλέφωνο σιωπά, τα καλέσματα ακυρώνονται, οι επώνυμες φίλες «εξαφανίζονται». Η Μαριέτα ολομόναχη, χωρίς στήριξη από πουθενά, αγωνίζεται να επιβιώσει.
Καθώς η μοναξιά και η πείνα την κυκλώνουν, συνειδητοποιεί πως πριν απολυθεί από τη δουλειά της ήταν απολυμένη από τον ίδιο της τον εαυτό, από την ίδια της τη ζωή, την οποία διέσχισε σαν υπνοβάτρια, χωρίς να γνωρίζει ποια είναι, τι θέλει, τι πραγματικά έχει ανάγκη. Και τότε όλα αλλάζουν.
«Η Μαριέτα πάει παντού» ήταν ο τίτλος της στήλης της, όταν εργαζόταν. «Η Μαριέτα πάει στην αλήθεια της» αποφασίζει να είναι πλέον ο τίτλος της ζωής της.
  Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ Η… ΜΑΡΙΕΤΑ
Με την Κατερίνα Διδασκάλου μιλήσαμε χθες το μεσημέρι για το έργο, τη σημερινή κατάσταση της χώρας, το θέατρο…
Στην αρχή αναζητήσαμε, με τα δικά της λόγια, την περιγραφή της ηρωίδας που υποδύεται. «Είναι μια διάσημη κοσμικογράφος, που απολύεται ξαφνικά ύστερα από δώδεκα χρόνια! Μια έξυπνη γυναίκα, πετυχημένη στη δουλειά της, η οποία -λόγω των επαφών της- ζει μια ζωή πολύ καλύτερη σε σχέση με τα χρήματα που κερδίζει. Η απόλυσή της την οδηγεί στη συνειδητοποίηση πολλών πραγμάτων… Τα υπόλοιπα επί σκηνής!», μας είπε.
Η κατάσταση που βιώνει η πρωταγωνίστρια έφερε και την επόμενη ερώτηση: Γιατί διάλεξε το συγκεκριμένο έργο; «Η επικαιρότητα και η διαχρονικότητα που εμπεριέχει. Και φυσικά, το υπέροχο στυλ γραφής του Αντώνη Τσιπιανίτη, που κατορθώνει να μιλά με ουσία και πολύ χιούμορ. Εξάλλου, στην εποχή που ζούμε οι λέξεις “απόλυση” και “ανεργία” αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.
Είναι επίκαιρο έργο, ένας εξαιρετικός μονόλογος. Είναι ένα καθαρά πολιτικό έργο, το οποίο γράφτηκε από το συγγραφέα με αυτόν το σκοπό. Είναι η Ελλάδα των τελευταίων τριάντα χρόνων, που έζησε χωρίς μέτρο. Η ηρωίδα, αφού μένει απολυμένη, κάνει μια ενδοσκόπηση και αντιλαμβάνεται ότι η ζωή της ήταν εντελώς πλαστή. Όταν το διαπιστώνει, λοιπόν, έρχεται νομοτελειακά το σύμπαν να δώσει μόνο του τη λύση και όλο αυτό γίνεται με χιούμορ. Ο κόσμος γελάει, διασκεδάζει και διαπιστώνει πράγματα για τον εαυτό του, όπως η ηρωίδα, και αλλάζει ρότα».
Η επόμενη ερώτηση, ως συνέχεια, ήταν αναπόφευκτη. Και πώς βγαίνουμε από την κρίση; «Ο καθένας από εμάς, εάν κάνει το καλύτερο που μπορεί στη δουλειά του ή στη ζωή του, είναι κι ένα μικρό λιθαράκι για τη σωτηρία μας. Η κριτική από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζονται και πράξεις. Η προσωπική πάλη, η συνεχής πάλη, θα σπρώξει τα πράγματα προς μια άλλη πορεία», ήταν η απάντησή της.
Η επιλογή ενός θεατρικού μονολόγου θεωρείται, από τους ειδικούς, πρόκληση. Τη ρωτήσαμε γιατί διάλεξε και πάλι αυτόν τον τρόπο για να απευθυνθεί στο κοινό: «Είναι η πέμπτη φορά που κάνω μονόλογο στην καριέρα μου και νομίζω ότι μου πάνε και τους πάω. Η πρόκληση για μένα ήταν φέτος να κάνω έναν άλλο μονόλογο, πάλι από τον ίδιο συγγραφέα, οπότε είχα αγωνία. Με βοήθησε, όμως, η ανταπόκριση του κόσμου και δόξα τω Θεώ, η παράσταση ανέβηκε στο κεντρικότερο θέατρο της Αθήνας, στο Βρετάνια, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι θεατές μετά την παράσταση κάθονται και μιλάμε, το συγκρίνουν με την προηγούμενη παράσταση “Η πόρνη από πάνω”, και υπάρχουν οπαδοί και των δύο παραστάσεων».
Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης έχει αλλάξει το θεατρικό κοινό; Αν ναι, με ποιον τρόπο, τη ρωτάμε, αλλάζοντας κατά τι το θέμα της κουβέντας μας: «Ναι, βέβαια. Ο κόσμος ψάχνει για πραγματικά καλή παράσταση.  Δεν “μασάει” τόσο εύκολα, δεν παρασύρεται από υπερ-προβεβλημένα θεάματα και πρόσωπα. Θέλει ν’ αλλάζει λίγο η ζωή του, να έχει κάτι να σκεφτεί, να συζητήσει μετά, να “καθαριστεί”… κάτι που είναι, άλλωστε, και η αποστολή του θεάτρου. Το κοινό καταλαβαίνει, πλέον, αν ένα θεατρικό έργο ή ένας ηθοποιός νοιάζεται για την ψυχή του ή την τσέπη του».
Κάπου εδώ κλείσαμε την κουβέντα μας και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη Τετάρτη στην Καλαμάτα… Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Σιντριβάνι…σκουπιδότοπος   
«Τα κακά του χάλια» έχει το νότιο σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία. Θυμίζει περισσότερο σκουπιδότοπο και όχι χώρο αναψυχής. Βέβαια, τα σκουπίδια είναι έργο συμπολιτών μας, αλλά ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας…  Α.Π. 

*** 21χρονη απειλούσε να αυτοκτονήσει μέσω facebook    
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της καινοτόμου «online» διαδικασίας «CYBER ALERT», συνέβαλε στην αποτροπή άλλης μιας υπόθεσης εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας, μέσω διαδικτύου.
Ειδικότερα, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της διαδικασίας «CYBER ALERT», ενημερώθηκε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χθες (20-05-2016) το απόγευμα, ότι άγνωστο άτομο είχε αναρτήσει σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχόλια που παρέπεμπαν σε αυτοκτονικό ιδεασμό.
Άμεσα οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν σε ενδελεχείς διαδικτυακές - αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας του ατόμου και ο τόπος διαμονής του ατόμου που εκδήλωσε την πρόθεση αυτοκτονίας.
Ακολούθως, ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και με την άμεση επέμβαση των Αστυνομικών εντοπίστηκε εντός της οικίας 21χρονη ημεδαπή, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
Αφού διασφαλίστηκε η σωματική ακεραιότητα της 21χρονης, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελέας Πρωτοδικών και κατόπιν εντολής της διακομίστηκε σε κατάλληλο Νοσοκομείο για εξέταση, όπου και νοσηλεύεται.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.
  Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες, που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·         Τηλεφωνικά: 11188
·         Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
·         Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERKID
 
***  Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Πάτρα  ;

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε πριν από λίγο ιδιαίτερα αισθητός στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Πάτρας και το εστιακό βάθος στα 2 χιλιόμετρα, γεγονός που εξηγεί την αίσθηση της έντασης του σεισμού. iefimerida.gr - 

***  Εντυπωσίασαν οι «12 Ένορκοι»     
Η παράσταση «12 ένορκοι» ανέβηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Θεατρικοί βηματισμοί στην Καλαμάτα». Ο δε κόσμος στη βραδινή παράσταση της Πέμπτης ήταν τόσος πολύς, που επιστρατεύτηκαν μέχρι και καρέκλες, οι οποίες μπήκαν στα σκαλιά του θεάτρου, ενώ μόλις τελείωσε, όλοι χειροκροτούσαν όρθιοι.
Τη σκυτάλη πήρε χθες η παράσταση «Πού ‘ναι η μάνα σου, μωρή» από το ομώνυμο βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με ερμηνεία της Βέρας Κρούσκα. Παίζουν ακόμη η Αγάπη Παπαθανασιάδου και η Ορνέλλα Λούτη, ενώ θα ανέβει και απόψε.  Π.Μπ. 

***  Αγανακτισμένοι κάτοικοι της Ασκληπιού  
Για ακόμα μια φορά επικοινώνησαν μαζί μας κάτοικοι της οδού Ασκληπιού. Όπως μας είπαν, εδώ και μέρες γίνονται εργασίες ευπρεπισμού στο ναό των Ταξιαρχών, όπου θα παρευρεθεί αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως ακριβώς απέναντι, στον κάδο- πηγάδι, η κατάσταση είναι τραγική.
Η δυσοσμία πνίγει την περιοχή, ενώ αναφέρθηκαν και στην τριγωνική νησίδα, η οποία έχει καταντήσει τουαλέτα για ανθρώπους και σκύλους.
Πρέπει άμεσα να φύγουν οι θάμνοι από εκεί, μήπως και σταματήσουν κάποιοι να ουρούν, σχολίασαν, ενώ επισήμαναν ακόμη ότι όλη η νησίδα πρέπει να αναβαθμιστεί.   Π.Μπ. 

***  Αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών στο Μουσικό Σχολείο ζητά ο Μαν. Μάκαρης

  «Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας άμεσα να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών προς όφελος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δήμου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης. Το θέμα τέθηκε από τον ίδιο και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μάκαρη: «Το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας παραδόθηκε στο Δήμο Καλαμάτας από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων στις 21/3/2013 ως ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτήριο που κατασκευάστηκε με το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη” ΕΣΠΑ 2007 – 2013) και κόστισε 5,9 εκατομμύρια ευρώ. Στη στέγη του σχολείου έχουν εγκατασταθεί από τότε φωτοβολταϊκά ισχύος 19KWp, τα οποία για 3 χρόνια παραμένουν ανενεργά με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας. Να τονιστεί ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων την ευθύνη για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων των σχολείων έχουν οι Δήμοι. Εάν λοιπόν τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά συστήματα είχαν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, θα είχαν εξοικονομηθεί μέχρι τώρα 21.000 ευρώ για τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Σύμφωνα μάλιστα με το ΦΕΚ Β’ 3583/31.12.2014, το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ: “Η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης [Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp) <= 0,5x Συμφωνημένη Ισχύ Κατανάλωσης (kVA)], εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp. Ειδικά για νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, η ανώτατη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται έως και στο 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης”. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας άμεσα να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών προς όφελος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας».Του Αντώνη Πετρόγιαννη -

***  Υποσχέσεις Νίκα για τα προβλήματα με τον περιμετρικό

  Θα πληρώσει, αν χρειαστεί, ο Δήμος τις αναγκαίες παρεμβάσεις Τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί στην καθημερινότητα των πολιτών η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Αφορμή αποτέλεσε η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτη Μπεχράκη. Μάλιστα, πρότεινε προς τη Δημοτική Αρχή να καταθέσει σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο Υποδομών, για να προχωρήσει στην τακτοποίησή τους και να μην πληρώσει ο Δήμος και οι πολίτες τη λύση των προβλημάτων. Ο κ. Μπεχράκης σημείωσε ότι τα ζητήματα που εγείρονται είναι σημαντικά και δεν είναι δυνατό να μην έχουν τακτοποιηθεί με τη λειτουργία του περιμετρικού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο, αξίας 230 εκατομμυρίων ευρώ, είναι «ευλογία» για την πόλη και την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της. Από εκεί και πέρα, είναι φυσικό η κατασκευή του να δημιουργεί δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των παρόδιων. Όπως ανέφερε: «Από το 2011 αγωνιζόμαστε να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα. Από τον κατάλογο, που καταθέσαμε ομόφωνα ως Δημοτικό Συμβούλιο την εποχή εκείνη, πολλά έχουν επιλυθεί. Υπάρχουν, όμως και ορισμένα που παραμένουν ανοικτά, όπως είναι αυτό με τους κατοίκους όπισθεν του εργοστασίου “Καρέλια”. Θα πρέπει να διαβεβαιώσω όλους τους ενδιαφερόμενους ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τη διεκδίκησή επίλυσής τους. Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η προσπάθειά μας, είμαστε διατεθειμένοι, ως Δημοτική Αρχή, να προχωρήσουμε εμείς στην επίλυσή τους. Επειδή, όμως, οι συναντήσεις συνεχίζονται και θα ακολουθήσουν κι άλλες, θεωρώ ότι θα βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζω και πάλι ότι υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά μας». Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***   Αναστέλλεται κάθε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή για τα ειδικά μισθολόγια για 2 χρόνια     
Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητείται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αναστέλλεται για δυο χρόνια κάθε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει για  την περίοδο από 1.1.2017 έως 31.12.20018 και αφορά δικαστικούς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρούς, διπλωμάτες, μέλη ΔΕΠ-ΑΕΙ κ.ά. Η ρύθμιση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι ανάλογη με την διετή αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης για τους υπαλλήλους του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα για τα έτη 2016-2017. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την εν λόγω ρύθμιση εξοικονομείται δαπάνη ύψους 118 εκ. ευρώ για τα έτη 2017 και 2018.
tovima.gr
 
*** Καμαρώστε τον… πολίτη!
  Πολίτης, στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν ο κάτοικος της πόλεως – κράτους που είχε πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες, όμως, που δίδαξαν πως τα δικαιώματα ήταν απόλυτα συνυφασμένα με τις υποχρεώσεις, όχι μόνο προς την πόλη – κράτος, αλλά και προς τους συμπολίτες. Ερχόμαστε στη σημερινή Ελλάδα τώρα, με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αρκετοί, δυστυχώς, θεωρούν πως η έννοια του δικαιώματος είναι απόλυτα αποκομμένη από τις υποχρεώσεις. Μπροστά από το κτήριο του «Θάρρους» και σε ευθεία γραμμή με τη μεγάλη είσοδο φορτηγών για εκφόρτωση πρώτων υλών, όπως χαρτιού, έχει παραχωρηθεί από το Δήμο μία θέση αποκλειστικά για την εφημερίδα κατά τις ώρες και ημέρες λειτουργίας της, η οποία φέρει ειδική σήμανση. Πάμπολλες φορές η θέση αυτή έχει καταληφθεί από άσχετους προς την εφημερίδα οδηγούς, παρεμποδίζοντας κάποιες φορές την εκφόρτωση, με ό,τι αυτό σημαίνει για μας. Κι όμως, ουδέποτε έχουμε καλέσει την Τροχαία, ψάχνοντας επί ώρες τους οδηγούς. Χθες το πρωί ο κ. ΚΜΗ…… είχε καταλάβει παράνομα τη θέση επί μακρόν, αναγκάζοντάς μας να διπλοπαρκάρουμε για λίγο πλάι του, προκειμένου να φύγει πάλι το αυτοκίνητο για συγκεκριμένη εργασία. Μέσα σ’ αυτό, το πολύ, 10λεπτο, ο «κύριος» ήρθε με το παιδάκι του, ειδοποιώντας αμέσως την Τροχαία. Όντως η Τροχαία ανταποκρίθηκε τάχιστα, κόβοντας βέβαια και την κλήση, αλλά και εισακούοντας τη δική μας παρέμβαση να μη κόψει κλήση και στον ΚΜΗ…. Μαζί με την κλήση «παραλάβαμε» και την πληροφορία ότι ήταν παράνομος που είχε καταγγείλει τη δική μας παρανομία! Το λάθος, βεβαίως, ήταν δικό μας. Τόσο για το διπλοπαρκάρισμα όσο και γιατί στερήσαμε στον ΚΜΗ… το μάθημα πως με την ίδια ευκολία που δείχνουμε με το δάχτυλο τον άλλο, πρέπει να κρίνουμε και τον εαυτό μας. Σήμερα, πληρώνοντας την κλήση, θα φροντίσω να την κορνιζάρω για να θυμάμαι, κάθε στιγμή, πως η αυστηρότητα δεν πρέπει να στρέφεται μόνο προς τον εαυτό μου. Και είμαι σίγουρη πως αυτό θα με κάνει πιο δίκαιο πολίτη. Ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου τον «κύριο» ΚΜΗ….., για το μεγάλο μάθημα που μου έδωσε! Εύχομαι να μην τον ξεχάσω ποτέ. Γιατί, βεβαίως, έχω τον αριθμό του. Α. - 

***  Το καλό είναι σαν τον χρυσό…         
 Πάντα μου άρεσε εκείνη η φράση που άκουγα μικρός από κάποιους μεγαλύτερους: «Κάνε το καλό και ρίξ’ το στον γιαλό». Όμως, την υπέρτατη αξία της φράσης αυτής την κατάλαβα αργότερα. Όταν διαπίστωσα τι σημαίνει να «κάνεις το καλό» και να το ξέρεις μονάχα εσύ. Να μην το κοινοποιείς. Να μην το κάνεις θέμα, αδιαφορώντας για επαίνους και κολακείες που προσφέρει η δημοσιότης... Έτσι. Μυστικά και ήσυχα, όπως ένας κύριος ή μια κυρία που πρωταγωνιστεί στην παρακάτω πραγματική μας ιστορία, η οποία περιγράφει μόνο ένα στιγμιότυπο  από τα πολλά που δικαιώνουν την παραπάνω φράση.
Φυσούσε διαολεμένα στην Καλαμάτα εκείνο το μεσημέρι του Αυγούστου. Η παρέα κατέβαινε σε μια παραλία και ένας από τους φίλους άρχισε να ψάχνει το καπελάκι του και δεν το εύρισκε. Του είχε πέσει στη διαδρομή. Πήγε να σκάσει από το κακό του, γιατί ήταν δώρο αυτό το καπέλο. Άσε που τον ενοχλούσε ο ήλιος και το χρειαζόταν. Άρχισε, λοιπόν, να κάνει ανάποδα τη διαδρομή μέχρι το αυτοκίνητο μπας και το βρει. Αλλά με τέτοιον αέρα θα είχε φτάσει ήδη στην άλλη άκρη - από εκεί που βρισκόμαστε- το καπελάκι. Πήγε μέχρι το αυτοκίνητο, αλλά τίποτε. Ξαναπήρε το δρόμο για την παραλία, όταν ξαφνικά πήρε το μάτι του το καπέλο του. Ήταν αφημένο στη γωνία ενός εξοχικού και είχε πάνω του μια πέτρα. Για να μην το πάρει ξανά ο αέρας!
Ήρθε κοντά μας συγκινημένος ο φίλος. Κάποιος άγνωστος ή άγνωστη όχι μόνο δεν προσπέρασε το ασήμαντο καπέλο, αλλά «μπήκε στον κόπο» να σκεφτεί τον Άλλον. Ότι πιθανώς θα λείψει στον ιδιοκτήτη. Και ότι έπρεπε να βρει τρόπο ώστε να εξασφαλίσει τις λίγες πιθανότητες να το αναζητήσει και να το ξαναβρεί. Έτσι έβαλε την πετρούλα πάνω στο καπελάκι και το απέθεσε σε μια ευδιάκριτη θέση... Δεν ήταν κόπος, ασφαλώς, για τον υπέροχο άγνωστο.
Εκείνο που λάμπει στην περίπτωση αυτή είναι η έγνοια ενός αγνώστου για τον άγνωστο Άλλον. Η εσωτερική παρόρμηση που γίνεται καθήκον, χωρίς τους δυναστικούς και ψυχαναγκαστικούς όρους του καθήκοντος. Ο προσωπικός κώδικας ηθικής και συμπεριφοράς που μεταβάλλει το περιφρονημένο αυτονόητο σε κάτι μεγαλειώδες.
Έγνοια για τον Άλλον που δεν κοινοποιείται. Αλληλεγγύη που δεν κραυγάζει. Χαρά που μοιράζεται αφειδώλευτα, χωρίς να περιμένει εύσημα. Συνεισφορά που δε νοιάζεται για την απονομή επαίνων και τίτλων... Ακριβώς αυτό που λέει η λαϊκή ρήση: «Κάνε το καλό και ρίξ’ το στον γιαλό». Και αυτό, χάνεται μεν στη θάλασσα των μυστικών, αλλά επιστρέφεται στον αποστολέα και τον πλημμυρίζει με αγαλλίαση. Γιατί το καλό είναι σαν τον χρυσό. Δε χάνει ποτέ την αξία του...
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Υ.Γ. Κάποιοι δυσανασχετούν, όταν ακούν τη λέξη «ηθική». Προφανώς δεν αντέχουν το ειδικό της βάρος ή την μπερδεύουν με την ανέξοδη και υποκριτική ηθικολογία.

***  Καθεύδει υπό μανδραγόραν η αντιπολίτευση του Δήμου…         
 Με δύο ρεπορτάζ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αναδείξαμε τις παραβάσεις και τις αυθαιρεσίες του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας στο λιμάνι της πόλης, όσον αφορά στα κάγκελα περίφραξης στη δυτική πλευρά, αλλά και στο θέμα των νέων έργων που μειώνουν τη χερσαία ζώνη και τον τελωνειακό χώρο κατά ενάμιση μέτρο.
Ο λιμενάρχης Καλαμάτας Κ. Μποτίνης, όσο και ο διευθυντής του Τελωνείου, Ιωάννης Κάβουρας, μετά τη δημοσίευση του πρώτου ρεπορτάζ, γνωστοποίησαν πως έχουν προχωρήσει σε επιβολή προστίμου για την καθαίρεση στα κάγκελα περίφραξης, ενώ υπάρχουν και εκθέσεις προς τον εισαγγελέα και σειρά αρμόδιων φορέων και υπουργείων.
Το θέμα είναι μείζον, γι’ αυτό και η έκθεση προς εισαγγελέα, φορείς και υπουργεία.
Ωστόσο, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, σύμπασα η αντιπολίτευση, αντί να το πιάσει απ’ τα μαλλιά και να παίξει το ρόλο που υποχρεούται και για τον οποίο εκλέχτηκε, εποίησε την νήσσαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά πολλοστή.
Εκείνο, λοιπόν, που έχω να πω, είναι ότι καλά κάνει ο κ. Νίκας και αλωνίζει, συμπεριφερόμενος ως Καίσαρας. Γνωρίζει πως απέναντί του δεν υπάρχει αντίσταση και λειτουργεί «αυτοκρατορικά». Για να το πω ωμά, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι σαν να μην υπάρχει. Οπότε, γιατί να γίνεται; Να εκδίδει ο δήμαρχος δελτία Τύπου, ανακοινώνοντας τις όποιες αποφάσεις του, ώστε να μη δαπανάται και δημόσιο χρήμα, εν μέσω κρίσης, για τις αμοιβές των συμβούλων και μην τρέχουμε κι εμείς να καλύψουμε τις όποιες συνεδριάσεις, δαπανώντας τζάμπα χρόνο. Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα και, κατά πώς φαίνεται, έτσι θα συνεχίσουν.  Του Δημήτρη Γιατράκου
Υ.Γ. Κύριε δήμαρχε, συνεχίστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Εμείς θα επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα, αλλά να κοιμάστε ήσυχος. Γιατί η αντιπολίτευση καθεύδει υπό μανδραγόραν...


***  Αθλητική ενημέρωση :



*** Το παιχνίδι αλλάζει με Σταύρο Παπαδόπουλο…που επιστρέφει στην Καλαμάτα     

Όσοι υποστήριζαν ότι ο οδυνηρός υποβιβασμός της Μαύρης Θύελλας από τη Γ’ Εθνική μπορεί να αποτελέσει και την ευκαιρία επανεκκίνησης φαίνεται ότι δικαιώνονται! Για την ακρίβεια η επιστροφή στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια δεν άφησε ασυγκίνητο τον Σταύρο Παπαδόπουλο και η ειλημμένη απόφασή του να ασχοληθεί και πάλι με την ομάδα δίνει την προοπτική που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο γνωστός Μεσσήνιος επιχειρηματίας και παλιός πρόεδρος της Καλαμάτας που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες και την Α’ Εθνική επιστρέφει αποφασισμένος να ξαναπάει την ομάδα και πάλι ψηλά. Και το σημαντικό είναι ότι η νέα προσπάθεια δεν θα είναι «φωτοβολίδα», αλλά η βάση του σχεδιασμού που ήδη έχει τεθεί προσφέρει μέλλον και προοπτική. Η νέα ομάδα που θα διεκδικήσει αρχικά την επάνοδο στην Γ’ Εθνική θα στηρίζεται σε νέα παιδιά και μάλιστα όπως είχε συμβεί με τον ΠΟΚ και αυτή τη φορά θα υπάρχει ομάδα-δεξαμενή ποδοσφαιριστών που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον Μεσσηνιακό.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να έρθει στην πόλη της Καλαμάτας στο τέλος της άλλης εβδομάδας και θα έχει συναντήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να ξεκαθαρίσουν όλες οι λεπτομέρειες και να δρομολογηθεί η διάδοχη κατάσταση, η οποία θα έχει σταθμό την Γενική Συνέλευση, που λογικά θα συγκαλέσει σύντομα η διοίκηση του Γιώργου Ράλλη. Χ.Ε.

 *** Ράλλης: Γιορτή για την ομάδα και την πόλη η επιστροφή Παπαδόπουλου!

Η είδηση που βγήκε προχθές στη δημοσιότητα ότι ο Σταύρος Παπαδόπουλος αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με τη Μαύρη Θύελλα, καθώς δεν μπορεί να δεχθεί ότι η ομάδα είναι αναγκασμένη να αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα μετά τον πρόσφατο υποβιβασμό της από τη Γ’ Εθνική, σκόρπισε χαρά στις τάξεις των «μελανόλευκων» φιλάθλων. Ωστόσο, υπήρχε και ένα μικρό «αγκαθάκι» που ήταν η στάση του νυν προέδρου Γιώργου Ράλλη και το κατά πόσο θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την διοικητική αλλαγή. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι είναι εντελώς αβάσιμο, με τον κ. Ράλλη να μην αφήνει περιθώρια για διαφορετική ερμηνεία, μιλώντας με θερμά λόγια για την απόφαση επαναδραστηριοποίησης του γνωστού Καλαματιανού επιχειρηματία. «Είναι γιορτή και για την ομάδα και για την πόλη που θα ξανασχοληθεί ο Σταύρος Παπαδόπουλος» ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Θ» ο διακεκριμένος Καλαματιανός νομικός και συνέχισε λέγοντας ότι ενώ και στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να πειστεί να επιστρέψει είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται τόσο πρόθυμος και ζεστός. Οι δύο άνδρες είχαν χθες επικοινωνία και συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά για να συζητήσουν αναλυτικότερα το σχεδιασμό της νέας ομάδας και διάφορα διαδικαστικά θέματα. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι και το αν έχει τελικά ενεργό ρόλο και ποιον ακριβώς ο Γιώργος Ράλλης. Ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να επιστρέψει στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα την προσεχή Πέμπτη και ο ερχομός του «θα τρέξει» τις εξελίξεις. Απομένει ακόμα να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης, που τοποθετείται τέλη Μάη ή αρχές Ιούνη και η οποία θα «αποκαλύψει» με ακρίβεια το νέο ΔΣ. Το σίγουρο είναι ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει ο Δημήτρης Τσάκωνας, ο οποίος είναι εδώ και πολλά χρόνια, συνεργάτης πρώτης γραμμής του Σταύρου Παπαδόπουλου και έχει και στο παρελθόν «μπει μπροστά» τόσο στην Καλαμάτα όσο και στον Μεσσηνιακό. X.E. - 

***  ΑΕΚ -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-0 .- ^
Με σκόρερ τον Πέτρο Μάνταλο, η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 τον Πανιώνιο για την εξ' αναβολής αναμέτρηση της 2ης αγωνιστικής των Playoffs και πέρασε στην πρώτη θέση του μίνι αυτού τουρνουά.

Δεν την άφησε να την παρασύρει η χαρά για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας (15ου στην ιστορία της) τρεις ημέρες πρίν στο ίδιο γήπεδο, επί του Ολυμπιακού. Ούτε ο γύρος του θριάμβου μετά την απονομή πριν από τη σέντρα του ματς με τον Πανιώνιο.
Με σκόρερ τον Πέτρο Μάνταλο, η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 τον Πανιώνιο, πήρε τους πρώτους τρεις βαθμούς στα Playoffs και πηγαίνει να αντιμετωπίσει, τη Δευτέρα, τον Παναθηναϊκό για την 3η αγωνιστική από την κορυφή της κατάταξης.
Η Ένωση πίεσε στην αρχή, αλλά στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε καθαρό μυαλό με αποτέλεσμα να είναι άστοχη στην τελική επιλογή. Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα στο δεύτερο, μπαίνοντας φουριόζα από την αρχή. Τελικό το "γόρδιο δεσμό" των φιλοξενούμενων έλυσε ο Πέτρος Μάνταλος.
Η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε πετύχει και δεύτερο γκολ αν ο Τζεμπούρ πλάσαρε σωστά τον Διούδη, με τον Πανιώνιο να δυσκολεύεται να απειλήσει και τον Ανέστη να έχει τον έλεγχο, όταν αυτό έγινε.
Γήπεδο:  ΟΑΚΑ
Διαιτητής: Μάριος Λαμπρόπουλος
Βοηθοί: Δημήτριος Τάτσης, Δημήτριο Βερρής
ΑΕΚ (Νίκος Παναγιωτάρας): Ανέστης, Γκάλος, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Πλατέλλας (90'+1' Τζανετόπουλος), Αραβίδης (71' Κορδέρο), Τζεμπούρ (84' Πέκχαρτ).
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Διούδης, Βλάχος, Ρισβάνης, Οικονόμου, Τασουλής, Σιώπης (89' Καθάριος), Κόρμπος (61' Καραμάνος), Χαλκιαδάκης, Μασούρας (67' Μπαργκάν), Μπακασέτας, Ανσαριφάρντ.
Γκολ: 57' Μάνταλος
Κάρτες: 35' Τζεμπούρ, 38' Γιόχανσον / 24' Μασούρας, 33' Σιώπης, 38' Βλάχος.
Η βαθμολογία (2η αγωνιστική):
ΑΕΚ 5
ΠΑΟΚ 4
Παναθηναϊκός 4
Πανιώνιος 1

***   Πρωταθλητής ελλάδας στο πόλο ανδρών ο Ολυμπιακός
Με μια εύκολη νίκη   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΕΘΝΙΚΟΣ 10-5 .-
Πρωταθλητής ελλάδας στο πόλο ανδρών ο Ολυμπιακός   ~  Πρωταθλητής Ελλάδας στην υδατοσφαίριση ανδρών αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» του Θοδωρή Βλάχου πήραν εύκολα και τον τρίτο τελικό των play off επικρατώντας 10-5 της Βουλιαγμένης και με 3-0 νίκες πανηγύρισαν τον τίτλο για 20η φορά στην Ιστορία τους.
Τα οκτάλεπτα: 3-0, 2-0, 3-1, 2-4
Ολυμπιακός: Μυλωνάκης 2, Βλαχόπουλος 2, Κολόμβος 2, Μουρίκης 2, Ποντικέας, Φουντούλης
 Βουλιαγμένη: Χρυσοσπάθης, Βίκαλο, Χρ. Αφρουδάκης, Βουλγαράκης
ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΑΠΟ ΤΟ 1994
=======================================
1994: Εθνικός-Ολυμπιακός 2-1 (11-10, 9-10, 12-11)
1995: Ολυμπιακός-Εθνικός 3-0 (9-8, 10-9, 7-5)
1996: Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός 1-2 (8-6, 7-8, 7-8)
1997: Βουλιαγμένη-Χίος 2-0 (12-11, 15-9)
1998: Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 0-2 (8-9, 4-5)
1999: Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός 1-2 (10-9, 5-11, 4-5)
2000: Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 2-1 (7-6, 5-6, 12-11)
2001: Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 3-0 (8-5, 11-9, 9-8)
2002: Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 3-2 (9-8, 9-7, 4-7, 5-6, 9-7)
2003: Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός 0-3 (5-6, 5-9, 6-11)
2004: Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 2-0 (7-6, 8-7)
2005: Εθνικός-Ολυμπιακός 2-3 (16-17, 11-8, 7-8, 10-8, 6-11)
2006: Ολυμπιακός-Εθνικός 2-3 (10-12, 8-6, 6-11, 8-6, 6-7)
2007: Ολυμπιακός-Εθνικός 3-1 (7-6, 11-13, 11-9, 8-7)
2008: Ολυμπιακός-Εθνικός 3-1 (10-5, 12-9, 5-7, 9-5)
2009: Ολυμπιακός-Πανιώνιος 3-0 (11-3, 8-5, 12-5)
2010: Ολυμπιακός-Πανιώνιος 3-0 (8-6, 7-6, 7-5)
2011: Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 3-1 (13-4, 9-10, 6-2, 7-3)
2012: Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός 3-2 (8-6, 5-11, 9-10, 12-10, 11-10)
2013: Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 3-1 (5-7, 8-6, 10-7, 8-7)
2014: Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 3-0 (13-7, 8-5, 11-6)
2015: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0 (16-2, 8-7, 10-6)
2016: Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 3-0 (11-3, 10-8, 10-5)
 * Αναφέρεται πρώτη η ομάδα που είχε πλεονέκτημα έδρας.
ΣΕ ΣΥΝΟΛΟΝ :
Εθνικός 36
Ολυμπιακός 28
ΝΟ Πατρών 8
Γλυφάδα 4
Αρης Θεσ. 4
Βουλιαγμένη 4
ΚΟ Πειραιά 1
ΣΤΗΝ Α1
=======
Ολυμπιακός 20
Βουλιαγμένη 4
Γλυφάδα 3
Εθνικός 3
***  ΑΕΚ-ΑΡΗΣ  89-84  .- (2ος  αγώνας) Σάββατο 21-05-2016
Νικήτρια η ΑΕΚ στο... «3 on 2» επί του Άρη του ΟΑΚΑ, στο 2-0 η σειρά
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γκόντας-Φούφης-Μπήτης
 Τα δεκάλεπτα: 24-14, 48-35, 68-61, 89-84
ΑΕΚ (Γιούρι Ζντοβτς): Παπαντωνίου 6 (2), Σάκοτα 22 (4), Χέρστον 13 (1), Μιλόσεβιτς 7 (1), Κάρτερ 12 (1), Μπράουν 12 (3), Σαρικόπουλος 2, Μωραΐτης, Μαυροειδής 8, Έρικ 7.
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Ξανθόπουλος 1, Δήμας, Πελεκάνος, Τσούπκοβιτς, Ουάιτ 20, Ουότερς 15 (2), Ζάρας 22 (5), Μούρτος 12 (1), Σίμτσακ 3, ΜακΝίλ 6.
~**  Στους 1ους αγώνες στη σειρά των τελικών και των «μικρών» τελικών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:A1 ΑΝΔΡΩΝ - ΠΛΕΙ ΟΦ - ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (2015-16)
 2ος «ΜΙΚΡΟΣ» ΤΕΛΙΚΟΣ

Σάββατο, 21 Μαϊου
ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

ΑΕΚ-Άρης89-84
2ος ΤΕΛΙΚΟΣ
 Κυριακή, 22 Μαϊου
 ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

ΟΑΚΑ 19:30 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός Αναστόπουλος-Κορομηλάς-Μάνος
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν ως εξής: 1ος «ΜΙΚΡΟΣ» ΤΕΛΙΚΟΣ
Άρης-ΑΕΚ 67-77 (0-1)
1ος ΤΕΛΙΚΟΣ
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 81-83 (0-1)

***

BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :  
 
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.727 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.973 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.955  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.650  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
    

*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts    Σταμάτιος Σκούλικας  .- 
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 :
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 






~

~ Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Μαϊου 2016   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-10-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  11 Μαϊου  2016   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-11-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημερώσεις Πέμπτη 12  Μαϊου 2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-12-2016.html .-  

 ~ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ μέσα από φωτογραφίες Σάββατο  14  Μαϊου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/14-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  14 Μαϊου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-14-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  15  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-15-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Μαϊου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-16-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17  Μαϊου 2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-17-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  19  Μαϊου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-19-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 19 Μαϊου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-19-2016.html .-
 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 20  Μαϊου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-20-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 21 Μαϊου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-21-2016.html .-
~
              
 

 ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου