ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :
~

 
Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν ΧίωΔιά να λάβη κανείς την χάριν τον Αγίου Πνεύματος, πρέπει να υποφέρη πολύ, να κοπιάση, να αγωνισθή. Μη νομίσωμεν ότι με τα αναπαυτικά, με τα χαρμόσυνα, με τα καλά φαγητά και με τα καλά φορέματα θα λάβωμεν την χάριν του Θεού.

 
 ~  18 Νοεμβρίου
Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος (1) (†306) και Ρωμανού διακόνου (†308). Αλφαίου (`Αλφειού ). Ζακχαίου διακόνου (†307) του εν Ισπανία. Νεομάρτυρος Αναστασίου, του εκ Παραμυθίας (Ηπείρου [†1743]). Οσίου Βασιλείου.
(1)Ο άγιος Πλάτωνας καταγόταν από την Άγκυρα της Γαλατίας της Μικράς Ασίας και ήταν αδελφός του μάρτυρα Αντίοχου. Σε νεαρή ηλικία τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες, διότι διακήρυττε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και τον οδήγησαν μπροστά στον ηγεμόνα Αγριππίνο. Ο Αγριππίνος βλέποντας την ωραιότητα του νέου και γνωρίζοντας ότι είχε μεγάλη περιουσία, προσπάθησε να τον ελκύσει με κολακείες. Όμως ο άγιος Πλάτων αρνήθηκε και συνέχισε να διακηρύττει την πίστη του στον Έναν και μοναδικό Θεό. Αφού ο ηγεμόνας είδε ότι δεν κατάφερε να τον αλλαξοπιστήσει δελεάζοντάς τον, τον απείλησε με μαρτύρια. Παρ` όλα ταύτα ο άγιος Πλάτων παρέμεινε σταθερός στην πίστη του. Έτσι ο Αγριππίνας διέταξε να τον μαστιγώσουν ανελέητα και ύστερα να τον βασανίσουν με πυρωμένες ράβδους. Ο άγιος διατήρησε όλη του την πίστη και δεν έπαψε να ομολογεί τον Ιησού Χριστό, γι` αυτό διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του. Έτσι λοιπόν ο άγιος μεγαλομάρτυρας Πλάτωνας παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τιμήθηκε με το αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου. ~
Σήμερα 18/11/2016 εορτάζουν:
Άγιος Πλάτωνας, Άγιος Ρωμανός, Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας από την Παραμυθιά της Ηπείρου
Ο Άγιος Πλάτωνας έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Καταγότανε από την Άγκυρα της Γαλατίας της Μικρός Ασίας, και ήταν αδελφός του μάρτυρα Αντιόχου.
Άγιος Πλάτωνας   Άγιος Πλάτωνας
Σε νεαρή ηλικία τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες, διότι διακήρυττε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και τον οδήγησαν μπροστά στον ηγεμόνα Αγριππίνο. Ο Αγριππίνος βλέποντας την ωραιότητα του νέου και γνωρίζοντας ότι κατείχε περιουσία, προσπάθησε να τον ελκύσει με κολακείες. Όμως ο Άγιος Πλάτων αρνήθηκε και συνέχισε να διακηρύττει την πίστη του στον Έναν και μοναδικό Θεό. Αφού ο ηγεμόνας είδε ότι δεν κατάφερε να τον αλλαξοπιστήσει δελεάζοντάς τον, τον απείλησε με μαρτύρια. Παρ' όλα ταύτα ο Άγιος Πλάτων παρέμεινε σταθερός στην πίστη του. Έτσι ο Αγριππίνας διέταξε να τον μαστιγώσουν ανελέητα και ύστερα να τον βασανίσουν με πυρωμένες ράβδους.
Ο Άγιος διατήρησε όλη του την πίστη και δεν έπαψε να ομολογεί τον Ιησού Χριστό, γι' αυτό διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του (306 μ.Χ.). Έτσι λοιπόν ο Άγιος μεγαλομάρτυρας Πλάτωνας παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τιμήθηκε με το αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.
~   Ἦχος α’. Χορὸς Ἀγγελικός.
~  Δυὰς ἡ εὐκλεής, τῶν κλεινῶν Ἀθλοφόρων, ἐδόξασε λαμπρῶς, τὴν Ἁγίαν Τριάδα, ὁ Πλάτων ὁ ἔνδοξος, Ρωμανὸς τε ὁ ἔνθεος, ἐναθλήσαντες, καὶ τὸν ἐχθρὸν καθελόντες, ὅθεν πάντοτε, ὑπὲρ ἠμῶν δυσωπούσι, τὸν μόνον Φιλάνθρωπον.
 ~*  Απολυτίκιο Άγ. Πλάτων και Ρωμανού - 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/m_LnjZoMCk4  .-


~
Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
 
Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπο....
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Ο κόσμος των Αγγέλων

Ο κόσμος των Αγγέλων
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
 
Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺν αὐτῶ»

Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺ....
 
Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος....
 
Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας
 
~***  Εικόνα καταστροφής στο Πολυτεχνείο μετά τα εκτεταμένα επεισόδια
Σπασμένες βιτρίνες, φανάρια και πεζοδρόμια













~  Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για άλλη μια φορά η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο. Σπασμένα μάρμαρα στα πεζοδρόμια, σπασμένες τζαμαρίες από καταστήματα, κατεστραμμένα φανάρια και τηλεφωνικοί θάλαμοι συνθέτουν την εικόνα της περιοχής.
Συνεργεία καθαρισμού του δήμου της Αθήνας βγήκαν από νωρίς το πρωί στους δρόμους στην περιοχή των Εξαρχείων και στο Πολυτεχνείο.
  ~ Οι οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στους δρόμους εξελίσσονταν μέχρι αργά το βράδυ.
Τα εκτεταμένα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, όταν ομάδες κουκουλοφόρων που είχαν καταλάβει από το πρωί το κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο βγήκαν από αυτό, εφοδιασμένες με μολότοφ, πέτρες, ξύλα και αντικείμενα που αφαίρεσαν-έσπασαν από το πανεπιστημιακό Ίδρυμα και επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών επί της Πατησίων, ενώ έστησαν και οδοφράγματα στη Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους.

Οι καταληψίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές μέσα στο Πολυτεχνείο, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Η αστυνομία προχώρησε σε 13 συλλήψεις (17-35 ετών) και πέντε προσαγωγές. Στον εισαγγελέα οδηγούνται το απόγευμα οι συλληφθέντες.
Επεισόδια στη διάρκεια και μετά το πέρας των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο σημειώθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα και Ηράκλειο.
Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα ατόμων κινήθηκε προς το ΑΠΘ, από όπου με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή έστησε οδοφράγματα, εκτοξεύοντας μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάνησταν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Έγιναν δύο συλλήψεις και 16 προσαγωγές. Οι προσαχθέντες στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

*** Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια μετά τις πορείες για το Πολυτεχνείο
 Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια μετά τις πορείες για το Πολυτεχνείο
 ~  Δύο άτομα συνελήφθησαν, κατηγορούμενα για συμμετοχή στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, μετά τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για έναν 28χρονο και μία κοπέλα, 21 ετών, που θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Η Αστυνομία προχώρησε σε άλλες 16 προσαγωγές ατόμων, αλλά μετά την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δύο πορειών, όταν στο ύψος της Καμάρας, κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έκαψαν ένα εκδοτήριο του ΟΑΣΘ και ξήλωσαν κολωνάκια από το πεζοδρόμιο.
Στη συνέχεια, κατέφυγαν προς τα Πανεπιστήμια, όπου με «ορμητήριο» την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, έστησαν οδοφράγματα επί της οδού Εγνατία, εκτοξεύοντας «βροχή» από βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και βεγγαλικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.
Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο «Παλαί ντε Σπορ» παραδόθηκε στις φλόγες και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τις Αρχές, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Εξάλλου, νωρίτερα, στη διάρκεια των πορειών, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα σε βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων και πέταξαν μπογιές. ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Νίκας για Πολιτιστική: «Ανοιχτές οι πόρτες για Σαμαρά και Μπένο» - Δεν διευκρίνισε όμως αν κλήθηκαν! (βίντεο)
Νίκας για Πολιτιστική: «Ανοιχτές οι πόρτες για Σαμαρά και Μπένο» - Δεν διευκρίνισε όμως αν κλήθηκαν! (βίντεο)
Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης
Ηταν ανοιχτές οι πόρτες για όποιον ήθελε να βοηθήσει και δεν αποκλείστηκε κανένας, από το KALAMATA:21 και τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Αυτό υποστήριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε ερώτηση για τη μη αξιοποίηση των Μεσσήνιων πολιτικών, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου, λες και οι δύο πολιτικοί άνδρες ήταν οι οποιοιδήποτε δημότες και δύο ακόμα εθελοντές του KALAMATA:21. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Νίκας δεν διευκρίνισε αν απεύθυνε επίσημο κάλεσμα σε καταξιωμένους Μεσσήνιους που μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποψηφιότητα για τη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. 
Βίντεο :Νίκας - Τσατσούλης - Ηλιόπουλος για το KALAMATA:21 (1) ,
https://youtu.be/CuHiSvQk3zc  .-

~  Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 Εκτορας Τσατσούλης ανέλαβε «την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού για το αν ήταν σωστό ή λάθος» και πρόσθεσε: «Στην πρώτη φάση ο σχεδιασμός ήταν σωστός». Παράλληλα διευκρίνισε: «Εμείς και οι συνεργάτες μας είχαμε την ευθύνη για το φάκελο. Ο δήμαρχος δεν είχε καμία παρέμβαση».
Ο δήμαρχος Π. Νίκας υπεραμύνθηκε της όλης προσπάθειας για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κι επανέλαβε πως «το ότι κατορθώσαμε να φθάσουμε στα τελικά, ήταν άθλος. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, έκαναν το καλύτερο δυνατό».
Ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 Εκτορας Τσατσούλης και ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσαν ότι θα μιλήσουν με λεπτομέρειες, όταν θα ανακοινωθεί το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τη μη αξιοποίηση Σαμαρά - Μπένου, ο κ. Νίκας είπε ότι «εγώ τα σέβομαι τα πολιτικά πρόσωπα. Και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι, κανένας δεν αποκλείστηκε. Αλίμονο αν πηγαίνουμε σε ένα τέτοιο γεγονός με αποκλεισμούς. Η πόλη δεν απέτυχε. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Υπήρχαν ανοιχτές πόρτες για όποιον ήθελε να βοηθήσει. Δεν έχω στοιχεία ότι υπονόμευσε κανένας».
Ευχήθηκε η Ελευσίνα να έχει καλή επιτυχία για τα ιδανικά, τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Εκτίμησε ότι «για να επιλεγείς Πολιτιστική Πρωτεύουσα, χρειάζονται αθροιστικά 3 προϋποθέσεις: η οικονομική, η πολιτική και ο φάκελος. Φαίνεται ότι τις είχε καλύτερα η Ελευσίνα».
Αν και χαρακτήρισε αξιοπερίεργο να δίνεται 2 φορές στον ίδιο νομό η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ήταν και η Αθήνα), παρατήρησε πως «είχε ευρύτερη στήριξη και είναι το κέντρο της χώρας».
Εξήγησε στη συνέχεια πως «σε ένα τέτοιο γεγονός παίζει ρόλο η πολιτική και οικονομική διάσταση. Καταφανώς υπερείχε η Ελευσίνα της Καλαμάτας και της Ρόδου. Είχε τη στήριξη ενός νομού, της Αττικής που κατοικούν 5 εκατομμύρια Ελληνες και έχει το άνθος της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής, ενώ και ο επιχειρηματικός κόσμος της Αττικής στήριζε την Ελευσίνα. Το καλλιτεχνικό θα το δούμε με το άνοιγμα του φακέλου».
Βίντεο : Νίκας - Τσατσούλης - Ηλιόπουλος για το KALAMATA:21 (2) ,
https://youtu.be/OxlgpkxCyFs .-

~   ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΚΟ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ
Ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι «ο επικείμενος εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 λειτούργησε αρνητικά για το στόχο. Ηταν η πλέον επίμονη ερώτηση που δεχθήκαμε στην Κριτική Επιτροπή. Υπήρχε ο φόβος μήπως εκτραπεί σε εκδηλώσεις με εθνικιστικό περιεχόμενο. Τονίσαμε ότι ήταν αγώνας για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, επανάσταση για την αλληλεγγύη και το φιλελληνισμό. Η Καλαμάτα θέλει να λειτουργήσει ως γέφυρα με την άλλη πλευρά, την Τουρκία».
Προσπαθώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, κ. Νίκας είπε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε το κεκτημένο της προσπάθειας που μας έφερε στα τελικά» και παρατήρησε πως «η διεκδίκηση είχε θετικά αποτελέσματα. Θα υπάρξει ένταση στην πολιτιστική προσπάθεια. Θα έχουμε αύξηση των πόρων στον πολιτιστικό τομέα και πολλαπλασιασμό των εκδηλώσεων».
Επιχειρώντας να περιορίσει τις επικρίσεις για αδιαφορία και υποβάθμιση του πολιτισμού, υπενθύμισε ότι όταν «έγινα δήμαρχος οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού ήταν 7 μήνες απλήρωτοι. Παρέλαβα 5 εκ. ευρώ χρέος που τα πλήρωσε ο καλαματιανός λαός». Δήλωσε πως «θα είμαι ευτυχής αν μειώσω ή καταργήσω το πολιτιστικό τέλος», υποστήριξε ότι «χρησιμοποιήθηκε για την μισθοδοσία ρουσφετιών» και πρόσθεσε πως «εγώ δεν επέβαλα τέλη στη θητεία μου».
Ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 Εκτ. Τσατσούλης προ(σ)κάλεσε ότι «μπορείτε να διαβάσετε και να κρίνετε την ποιότητα του φακέλου» κι εκτίμησε πως «οι φάκελοι των 3 πόλεων είχαν διαφορετικές νοοτροπίες». Δήλωσε ότι «δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες, γιατί δεν έχει βγει το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια χωρίς το σκεπτικό».
Οσον αφορά την ανάληψη ευθύνης είπε ότι «αναλαμβάνω την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού για το αν ήταν σωστό ή λάθος. Στην πρώτη φάση ο σχεδιασμός ήταν σωστός». Τόνισε ότι «είχαμε πάνω από 600 διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς (ανέφερε κάποιους) που θα βοηθούσαν την προσπάθεια. Ηταν διεθνής η προσπάθεια».
Υποστήριξε, μάλιστα, ανατρέποντας τον αρνητικό αντίκτυπο για το 1821, ότι «μας είχαν επαινέσει για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τα 200 χρόνια από το 1821».
Ο πρόεδρος της "Φάρις" Θαν. Ηλιόπουλος παραδέχθηκε ότι «ακόμα δεν το έχουμε ξεπεράσει. Πήγαμε με πολλές αξιώσεις, με πολλή δουλειά». Επέκρινε το γεγονός ότι «γίνεται αποσπασματική κριτική στο φάκελο» και δήλωσε πως «όταν έχουμε το σκεπτικό της Επιτροπής, θα μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα».
Ο κ. Τσατσούλης απάντησε σε ερώτησή μας ότι «δεν θα υπάρχει ένα καθοριστικό ζήτημα, που οδήγησε στην επιλογή της Ελευσίνας. Είναι πολλά μικρά πράγματα που δίνουν πόντους». Κι εκτίμησε «η ανάγκη ήταν το πιο σημαντικό, το ποιος το έχει περισσότερη ανάγκη και ήταν η Ελευσίνα. Το πώς επηρεάζει ο θεσμός την πόλη».
Ανέφερε, ακόμα, ότι «η συμμετοχή των πολιτών, των πολλών εθελοντών επαινέθηκε από την Επιτροπή» και όσον αφορά υπεύθυνους για την αποτυχία προκάλεσε «αν θέλετε εξώφυλλα, να βάζετε το όνομά μου και τη φάτσα μου και πλάνα δικά μου».
Διευκρίνισε ότι «όταν λέμε για πολιτική επιρροή, δεν ήταν αυτό που εννοούμε από πίσω, αλλά δεν είχαμε οικονομική δέσμευση για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια».
Ο κ. Νίκας απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι «αν η ευθύνη είναι πολιτική, πληρώνεται στο λαό. Αν είναι καλλιτεχνική, αξιολογούνται οι υπηρεσίες του καλλιτέχνη που έχει παρουσία και στο εσωτερικό και διεθνώς». Κι επέμεινε πως «υπήρξε σημαντική προβολή της Καλαμάτας και στις Βρυξέλλες».
Διαβεβαίωσε όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία ότι «θα υπάρξει πλήρης απολογισμός για τα έξοδα του KALAMATA:21, θα ενημερώσουμε πλήρως την κοινωνία» και δήλωσε πως «καμία αύξηση δε θα μπει από το δήμο, εκτός από τα ζητήματα πολιτισμού που θα ενισχυθούν, θα τα δείτε στην πράξη».
Ανέφερε, ακόμα, για τη θητεία του στο δήμο πως «ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει δομές του δήμου για προσωπικό όφελος, ούτε οικονομικά για ρουσφετολογική πελατεία».
Ο κ. Τσατσούλης είπε ότι «το Γραφείο Υποψηφιότητας κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου. Είμαστε, όμως, μία από τις 10 πόλεις της χώρας που θα υποδεχθούμε μέντορες για την πολιτιστική προοπτική και μέχρι τότε θα είμαστε.
Επεσήμανε πως «η φήμη του Φεστιβάλ Χορού είναι πιο μεγάλη απ’ αυτή που νομίζουμε. Ευρωβουλευτής - μέλος της Κριτικής Επιτροπής περίμενε να δει μπαλαρίνες, λειτουργία του Μεγάρου όλο το χρόνο. Είναι τεράστια η φήμη της Καλαμάτας».
Τέλος, παρατήρησε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι «αυτό το αφήγημα που παρουσίασε η Ελευσίνα, το έχει χρόνια» και πρόσθεσε: «Εμείς και οι συνεργάτες μας είχαμε την ευθύνη για το φάκελο. Ο δήμαρχος δεν είχε καμία παρέμβαση. Δεχθήκαμε προτάσεις και τις περιλάβαμε στο φάκελο από τις Ομάδες Εργου».

*** Βερναρδάκης και Σπίρτζης κόβουν την κορδέλα του περιφερειακού της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)
Βερναρδάκης και Σπίρτζης κόβουν την κορδέλα του περιφερειακού της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)
~   Οι υπουργοί Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης πρόκειται να παραδώσουν αύριο το μισό περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, μέχρι τον κόμβο της Αρτέμιδος, στην Αγιάννα, στο ύψος της Κεντρικής Αγοράς.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρίσκεται στη 1.30 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Καλαμάτας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο υπό εκτέλεση αντιπλημμυρικό έργο στον εθνικό δρόμο από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο.
 Ακολούθως, οι δύο υπουργοί συνοδευόμενοι από τοπικούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες θα μπουν στον περιφερειακό από τον κόμβο της Θουρίας (στο "Πράκτικερ") και η τελετή της παράδοσης θα γίνει λίγο μετά το δρόμο πρόσβασης στην Αρτέμιδος.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται να κυκλοφορήσει στο μεγαλύτερο μέρος του περιφερειακού, μέχρι τον κόμβο με την οδό Παπαφλέσσα (συνέχεια της Βασ. Γεωργίου προς τα Γιαννιτσάνικα), λίγα μέτρα πριν την κατάληξή του στην οδό Λακωνικής. Τις τελευταίες μέρες τα συνεργεία του "Μορέα" έχουν εντατικοποιήσει τις εργασίες και έχει πέσει άσφαλτος στην εντυπωσιακή γέφυρα του Νέδοντα, στα κομμάτια πριν και μετά τη γέφυρα και σε όλο αυτό το τμήμα από τη Σπάρτης έως την Παπαφλέσσα.
Σήμερα αυτοψία στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας πρόκειται να πραγματοποιήσει η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να δει από κοντά το πως υλοποιείται το έργο με τη σύμβαση παραχώρησης του "Μορέα".  Στις 3 μετά το μεσημέρι, η επιτροπή αυτή παρουσία του αρμοδίου διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση αναμένεται να επισκεφθεί το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, στο νέο Δημαρχείο. Ο κ. Νίκας είπε, χθες, ότι κατά τη συνάντηση αυτή θα θέσει τα ζητήματα των ευθυνών του περιφερειακού και του "Μορέα", για τις πλημμύρες στην Καλαμάτα, κατά τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου.
Βίντεο : Πέφτει άσφαλτος σε τμήμα του περιφερειακού της Καλαμάτας  ,
https://youtu.be/yXUuv6GOk44  .-


***  Η Μαρία Σπυράκη στην «Ε»:  «Εχει δρομολογηθεί επί Σαμαρά το ζήτημα του ελληνικού χρέους»
Η Μαρία Σπυράκη στην «Ε»:  «Εχει δρομολογηθεί επί Σαμαρά το ζήτημα του ελληνικού χρέους»
~ «Ο Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε στους Ελληνες την τιμή που μας αξίζει. Κρίμα που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να σταθεί με την απαραίτητη ευπρέπεια στο ιστορικό κάδρο». Αυτό τονίζει η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη που θα επισκεφθεί σήμερα την Καλαμάτα για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Μεσσηνίας.
Τα εγκαίνια θα τελεστούν σήμερα στις 7.30 το απόγευμα παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. Μισή ώρα αργότερα η κ. Σπυράκη θα αναπτύξει στο Πνευματικό Κέντρο το θέμα «2015 - 2016. Η χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και η προοπτική για τη Συμφωνία Αλήθειας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Σπυράκη λέει για το χρέος: «Το ζήτημα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα έχει δρομολογηθεί. Σας θυμίζω ότι υπήρχε δέσμευση από τον Νοέμβριο του 2012, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, που προέβλεπε μείωση των επιτοκίων των δανείων και παράταση χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων” και προσθέτει “οποιαδήποτε περαιτέρω διευθέτηση του χρέους θα συνδεθεί με πορεία αλλαγών στην Ελλάδα, δηλαδή με ένα νέο ειδικό Μνημόνιο, το θέμα είναι ότι κανείς δεν μιλά για το τι θα γίνει μετά το 2018, που λήγει το τωρινό πρόγραμμα».
Για το Σύμφωνο Αληθείας τονίζει: «Δεν τάζουμε τίποτα. Προσπαθούμε όμως να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι στέρεο και το οποίο θα βασίζεται στην πολύ ισχυρή βούληση για να εφαρμοστεί».
Τέλος για τους δρόμους της Μεσσηνίας και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για τη ζημιά από το δάκο υποστηρίζει ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να δοθεί ευρωπαϊκό χρήμα και για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.
Συνέντευξη στο Θανάση Λαγό
- Οι Ελληνες συζητούν με πάθος για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα. 
Πώς κρίνετε τις δηλώσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος αλλά και για τη Δημοκρατία γενικότερα;
«Το απόφθεγμα της πορείας του Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την εποχή μας. Με το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, σηματοδότησε την ανάγκη για στήριξη των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια του Δυτικού Κόσμου. Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στους πολίτες που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο και ταυτόχρονα έδειξε πως ο δρόμος για την αντιμετώπισή τους δεν είναι να χτίζουμε τείχη. Θυμίζοντας την αλληλεγγύη στην πράξη μπήκε στον πυρήνα της συμμαχίας της Δύσης. Στο ζήτημα του ελληνικού χρέους επανέλαβε τη θέση του Δ.Ν.Τ. και των ΗΠΑ χωρίς ωστόσο να μιλήσει για το μεσοπρόθεσμο ή και το βραχυπρόθεσμο κομμάτι των μέτρων, καθώς το βραχυπρόθεσμο έχει ήδη προεξοφληθεί. Ο Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε στους Ελληνες την τιμή που μας αξίζει. Κρίμα που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να σταθεί με την απαραίτητη ευπρέπεια στο ιστορικό κάδρο».
- Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι σε όλες τις ενδείξεις. Ποιο δρόμο πιστεύετε ότι θα ακολουθήσουν πλέον οι ΗΠΑ;
«Αυτό που πρέπει να δούμε τελικά, είναι αν ο υποψήφιος Τραμπ θα είναι ίδιος με τον Πρόεδρο Τραμπ. Η αλήθεια είναι ότι οι διακηρύξεις του ως υποψήφιος μόνο καθησυχαστικές δεν είναι. Τόσο για τις σχέσεις του με την Ευρώπη αλλά και για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Από τις αξίες που συνδέουν τις δυτικές κοινωνίες, από όσα είπε για την κλιματική αλλαγή, τις γυναίκες, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις μειονότητες, τις εμπορικές συμφωνίες, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια. Ομως αυτά συνέβησαν την περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν υποψήφιος. Τώρα είναι Πρόεδρος. Το αμερικανικό σύστημα έχει μια σειρά θεσμικά αντίβαρα που εν προκειμένω μπορούν να... διορθώσουν την πορεία του Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ και να μην επιτρέψουν καταστροφικές επιλογές για τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Είναι απαραίτητο να βαδίσουμε στο δρόμο του σεβασμού της παράδοσης των ΗΠΑ στις σχέσεις με την υπόλοιπη Δύση, στο δρόμο της προάσπισης των κοινών μας αξιών και συμφερόντων». 
- Εκτιμάτε ότι θα επηρεαστούν οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ;
«Υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και είναι ανάγκη να αποσαφηνιστούν μια σειρά κρίσιμα πεδία πολιτικής. Ταυτόχρονα είναι ένα πάρα πολύ γερό καμπανάκι για να δούμε τα του οίκου μας σε όλα τα πεδία. Διότι αν οι ΗΠΑ διά του Ντόναλντ Τραμπ ξεστρατίσουν, το μοναδικό δυτικό προπύργιο για τις αξίες και για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα διεθνή προβλήματα θα μείνει η ΕΕ. Και εκεί έρχομαι να πω για το προσφυγικό. Βέβαια οι ΗΠΑ, να μην κοροϊδευόμαστε, ήταν απούσες σε όλη αυτή τη μεγάλη κρίση. Στην μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Πόλεμο. Δεν συνεισέφεραν αρκετά, δεν είδα να υποδέχονται τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Ελληνες, ούτε είδα -πολύ περισσότερο- να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα που δημιουργείται εξαιτίας αυτής της αλλαγής στον κόσμο. Επίσης πρέπει στην ΕΕ να δούμε τι θα κάνουμε αν για παράδειγμα ο Τραμπ επαναφέρει την πολιτική του ρητορική ότι δεν θα συνεισφέρει όσο συνεισέφεραν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Δεν θα πρέπει να δούμε το ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ηδη έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες μια συζήτηση ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να μπορεί να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία. Επίσης υπάρχει και το ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία. Τι θα γίνει; Πώς θα πορευτούμε; Σας θυμίζω ότι η Ρωσία έχει κάνει στην Κριμαία αυτό που διεθνώς λέγεται «παράνομη προσάρτηση». Θέλουμε να το αγνοήσουμε και να κάνουμε με τη Ρωσία δουλειές όπως πάντα; Ή θέλουμε αυτό το ζήτημα να το κρατήσουμε στο τραπέζι; Πόσω μάλλον όταν έχουμε δικό μας θέμα πολύ σημαντικό στην Κύπρο με την εισβολή και την κατοχή». 
- Πιστεύετε ότι μετά και την παρέμβαση Ομπάμα θα υπάρξει λύση για το θέμα του χρέους;
«Το ζήτημα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα έχει δρομολογηθεί. Σας θυμίζω ότι υπήρχε δέσμευση από το Νοέμβριο του 2012, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, που προέβλεπε μείωση των επιτοκίων των δανείων και παράταση χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων. Και τα σχετικά σενάρια έχουν ήδη επεξεργαστεί από τον μηχανισμό στήριξης. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή οποιαδήποτε περαιτέρω διευθέτηση του χρέους θα συνδεθεί με πορεία αλλαγών στην Ελλάδα, δηλαδή με ένα νέο ειδικό Μνημόνιο, το θέμα είναι ότι κανείς δεν μιλά για το τι θα γίνει μετά το 2018, που λήγει το τωρινό πρόγραμμα. Τι θα γίνει αν δεν μπορέσουμε να έχουμε πλήρη πρόσβαση στις αγορές; Γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι θα θέλουν οι πιστωτές να μας δανείσουν ξανά; Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε την εικόνα της οικονομίας. Να προχωρήσουμε άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται και ακόμα καλύτερα να υπηρετούμε τα συμφωνηθέντα. Ωστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να μπορέσει να είναι αυτόνομη μετά το τέλος του 3ου προγράμματος. Ειδάλλως όλα είναι μπροστά μας χωρίς θετικό πρόσημο».
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει εκλογές. Πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
«Αυτό που σίγουρα πιστεύω είναι ότι οι εκλογές θα επιτρέψουν στη νέα κυβέρνηση της οποίας κορμός θα είναι η ΝΔ -ακόμη και αν είναι αυτοδύναμη, θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις- να δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να ανορθωθεί γρήγορα. Να στείλει πολύ ισχυρά μηνύματα στους επενδυτές και στο εξωτερικό ότι είμαστε ένα σταθερό περιβάλλον, ότι είμαστε αποφασισμένοι για αλλαγές. Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σοκ, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προκαλέσει. Γι' αυτό ζητάμε εκλογές. Ζητάμε εκλογές για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον επενδυτικό χάρτη στην Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να μειώσουμε το κράτος και να μπορέσουμε ταυτόχρονα να μειώσουμε τους πόρους χωρίς να τάζουμε. Οταν ο Μητσοτάκης μίλησε για μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% την πρώτη χρονιά και 10% τη δεύτερη χρονιά είχε να δείξει τα ισοδύναμα έσοδα κωδικό προς κωδικό. Δεν τάζουμε τίποτα. Προσπαθούμε όμως να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι στέρεο και το οποίο θα βασίζεται στην πολύ ισχυρή βούληση για να εφαρμοστεί. Θέλετε να σας πω ένα παράδειγμα; Το γεγονός ότι ο κ. Σκουρλέτης μετακινήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εσωτερικών δεν σημαίνει ότι θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τώρα που πήγε στο πρώτο τη τάξει υπουργείο, από την πρώτη ημέρα δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί αυτή η αποκρατικοποίηση». 
- Τα έργα κατασκευής των δρόμων Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Μπορούν να ενταχθούν σε ένα έκτακτο χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή οι Μεσσήνιοι θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο ΕΣΠΑ;
«Οι υποδομές γενικά τείνουν να εκλείψουν ως επιλέξιμα προς χρηματοδότηση έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα απαραίτητο έργο για τη Μεσσηνία που δεν είναι μεγάλης κλίμακας. Η συνολική δημοσιονομική θέση της χώρας μας είναι τέτοια που το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων... εξαφανίστηκε. Ωστόσο, χρέος μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε εναλλακτική. Μία τέτοια είναι και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων( σχέδιο Γιούνκερ) στο οποίο όμως θα μπορούσε να προταθεί μια δέσμη έργων που θα αναβαθμίζει την περιοχή και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας». 
- Μεγάλο τμήμα της ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία καταστράφηκε από το δάκο αλλά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για τους παραγωγούς. Υπάρχει ενδεχόμενο βοήθειας από την Ε.Ε.; 
«Η ΕΕ διαχρονικά βοηθάει και ο αγροτικός κλάδος το ξέρει ίσως καλύτερα από όλους. Ωστόσο το συγκεκριμένο πρόβλημα δείχνει να χρειάζεται κατ' αρχήν πρόληψη και μετά εθνική μέριμνα. Γνωρίζετε πως στην ΕΕ ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Κατά συνέπεια προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουν ενέργειες από την κυβέρνηση οι οποίες μπορούν να πλήξουν κι άλλο την ήδη επιβαρυμένη αγροτική παραγωγή και εν συνεχεία να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε από την Ευρώπη. Η θέση μου και η δουλειά μου είναι να προσπαθήσω για το δεύτερο, άμεση ανάγκη όμως είναι να εξασφαλίσουμε πάση θυσία το πρώτο. Μπορώ να καταθέσω σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, φοβάμαι όμως ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κοινοτική αρμοδιότητα για βοήθεια». 

***  Οι τιμές των διοδίων του περιφερειακού της Καλαμάτας
Οι τιμές των διοδίων του περιφερειακού της Καλαμάτας
~ Πινακίδα με τις τιμές των διοδίων, που θα πληρώνουν οδηγοί στον περιφερειακό της Καλαμάτας τοποθετήθηκε στα πλευρικά διόδια της Θουρίας στο "Πρακτικέρ".
Στα 45 λεπτά είναι τα διόδια του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου Καλαμάτας, για τα ΙΧ. Οι τιμές είναι: 30 λεπτά για τις μηχανές, 45 λεπτά για τα ΙΧ, 1,20 ευρώ για τα λεωφορεία και μικρά φορτηγά και 1,65 ευρώ για τα μεγάλα φορτηγά.

~  Να σημειωθεί ότι διόδια θα πληρώνουν οι οδηγοί, που θα κινούνται από και προς Καλαμάτα διαμέσου του κόμβου "Πράκτικερ". Όσοι κινούνται προς Αθήνα θα πληρώνουν ότι και σήμερα στα διόδια Αρφαρών, ενώ οι υπόλοιποι, που θα κινούνται από και προς τους υπόλοιπους κόμβους του περιφερειακού (Καρέλια - Αγιάννα - Σπάρτης - Γιαννιτσάνικα) δεν θα πληρώνουν διόδια.  Γ.Σ.

*** “Δεν έχουμε ευθύνη για την πλημμελή δακοκτονία” λένε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
“Δεν έχουμε ευθύνη για την πλημμελή δακοκτονία” λένε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
~  Oι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Ηλίας Στρατηγάκος απαντώντας σε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη δακοκτονία υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει ευθύνη για την φετινή αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις της κ. Νικολάκου και του κ. Στατηγάκου:
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει έμπρακτα αποδείξει το ενδιαφέρον της για τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας τόσο σε ό,τι αφορά έργα υποδομής, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξή της, όσο και σε ό,τι αφορά την προστασία της αγροτικής παραγωγής από καιρικές συνθήκες ή άλλες απειλές, χωρίς πάντα τα θέματα αυτά να άπτονται της αρμοδιότητάς της. 
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη δακοκτονία, το οποίο αφενός επιρρίπτει ευθύνες στην περιφερειακή αρχή, αφετέρου παραδέχεται ότι αυτές δεν μας αναλογούν. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας δεν γίνεται "κατά βούλησιν" της Περιφέρειας, αλλά υπακούει στις οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα προβλήματα στην έναρξη του προγράμματος, στην εξεύρεση των πόρων και στη διαγωνιστική διαδικασία που συνεπάγεται η πρακτική αυτή είναι γνωστά και διαχρονικά. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει παρέμβαση στο υπουργείο και έχει αποστείλει τις προτάσεις της ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας. 
Σε ό,τι αφορά την εισφορά του 2% και την υποχρέωση καταβολής της, οφείλουμε να μην υποκύπτουμε στον λαϊκισμό και να μην παραπλανούμε τους πολίτες. Είναι γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς και σε όλους τους θεσμικούς φορείς ότι όπου δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα δακοκτονίας, δεν υπάρχει η υποχρέωση καταβολής εισφοράς δακοκτονίας. Είναι συνεπώς άστοχη η όποια αναφορά σε αυτή διεκδίκηση, εφόσον αποτελεί συμβατική υποχρέωση του προγράμματος δακοκτονίας. 
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η περιφερειακή αρχή έχει με συνέπεια και αποφασιστικότητα διεκδικήσει αρμοδιότητες και ευθύνες, ώστε να μπορεί να υλοποιεί το πολιτικό της πρόγραμμα, που έχει συμφωνήσει με τους πολίτες, και να αντιμετωπίζει με ευελιξία προβλήματα και έκτακτες ανάγκες. 
Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό γιατί όλες οι διαδικασίες υπακούουν στον «υδροκέφαλο συγκεντρωτισμό» του κεντρικού κράτους. Οι διαγωνισμοί, οι όροι των οποίων υπαγορεύονται από τα υπουργεία, σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μεταφορά των μαθητών. Απ’ την άλλη πλευρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, ό,τι βαθμό δυσκολίας και αν παρουσιάζουν, έχει δικαιωθεί τόσο από τα αποτελέσματα όσο και από τους πολίτες. 
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση του δάκου και για το λόγο αυτό εξασφάλισε, με τη διεκδικητικότητά της, τους απαιτούμενους πόρους για την  υλοποίηση του σχετικού προγράμματος. Στη συνέχεια, άμεσα προκήρυξε το σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος όμως απέβη άγονος. Προφανώς η Περιφέρεια ως θεσμικός φορέας δεν μπορεί να "εξαναγκάσει" εργολάβους να ενδιαφερθούν για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό. Ούτε το έχει κάνει ποτέ, ούτε έχει νόμιμο δικαίωμα για κάτι τέτοιο. 
Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη αυτή και προκειμένου να προστατευθεί η ελαιοπαραγωγή, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας προέβη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, και με καθημερινές σχεδόν συνεδριάσεις, στη μόνη νόμιμη εναλλακτική επιλογή, τη διαπραγμάτευση με ενδιαφερόμενους εργολάβους. Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενημέρωσε τους θεσμικούς φορείς και τους παραγωγούς ότι εφόσον και μετά τη διαπραγμάτευση δεν υπάρξει ανάδοχος, θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίσουν με δικά τους έξοδα την προστασία της παραγωγής τους. Δόθηκαν μάλιστα και συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θα γίνουν οι σχετικές εργασίες.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2015, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με την  υπ' αρ. 45/2015 απόφασή του δεν αποδέχθηκε την εφαρμογή του, ενώ λίγο χρονικό διάστημα μετά με την υπ' αρ. 70/2015 απόφασή του αποδέχθηκε τελικά την εφαρμογή του σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές κοινότητες. 
Αναμένουμε ότι τόσο οι πολίτες της Βόρειας Κυνουρίας, όσο και όλης της Πελοποννήσου θα στηρίξουν για μια ακόμη φορά την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθεί η περιφερειακή αρχή».

***  Χίος: Νέα επεισόδια, χθες το βραδυ, στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα
Χίος: Νέα επεισόδια, χθες το βραδυ, στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα
~  Σοβαρά επεισόδια, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου. Έπεσαν μολότοφ μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας.
Όλα ξεκίνησαν όταν, περίπου στις 8 το βράδυ χθες Πέμπτη, έπεσαν δυο μολότοφ μέσα στον καταυλισμό. Από τις αστυνομικές Αρχές πιθανολογείται πως οι μολότοφ έπεσαν από τα υπερκείμενα του καταυλισμού τείχη του κάστρου κι αυτό γιατί ο καταυλισμός λειτουργεί μέσα στην τάφρο του βυζαντινού οχυρωματικού έργου. Αποτέλεσμα της ρίψης των μολότοφ ήταν να καούν ολοσχερώς δυο σκηνές.
Λίγη ώρα μετά, η είδηση της ρίψης των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας 30 περίπου αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή. Ακολούθησε η αποχώρηση των αλληλέγγυων περί τις 10.30 το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, κατά την παραμονή τους εκεί υπήρξαν φραστικοί διαπληκτισμοί με άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί.
Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, που και πάλι πιθανολογείται ότι έγιναν από τα υπερκείμενα τείχη του κάστρου. Αποτέλεσμα 150 περίπου πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτήριο της Ιχθυόσκαλας. Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων ενώ αποχωρούσαν δέχθηκαν την επίθεση 30 περίπου ατόμων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν.
Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείου της Χίου όπου και παρέμειναν έως τις 2 τα ξημερώματα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ένας πρόσφυγας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Οι γυναίκες που αργούν να κάνουν το πρώτο παιδί τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν μετά τα 90
Οι γυναίκες που αργούν να κάνουν το πρώτο παιδί τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν μετά τα 90
~  Η ηλικία που μια γυναίκα θα κάνει το πρώτο παιδί της, καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει συνολικά, με κάποιο τρόπο συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής της.
Όσες γυναίκες αργούν να γεννήσουν για πρώτη φορά (από επιλογή τους και όχι λόγω δυσκολίας), έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν την ηλικία των 90 ετών, όπως επίσης όσες θα κάνουν πιο πολλά παιδιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κατέληξε σε τέτοιο συμπέρασμα.
Η ηλικία της πρώτης τεκνοποίησης έχει σταδιακά αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σε αρκετές αναπτυσσόμενες, κυρίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των γυναικών για μόρφωση και καριέρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλαντίν Σαντιάμπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "American Journal of Public Health", μελέτησαν στοιχεία για περίπου 20.000 γυναίκες, από τις οποίες πάνω από τις μισές (το 54%) είχαν ζήσει τουλάχιστον έως την ηλικία των 90 ετών.
Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη μακροζωία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, παντρεμένες, υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, όχι παχύσαρκες και χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης.
Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν κάνει το πρώτο παιδί τους μετά την ηλικία των 25 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο έως τέσσερις φορές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μια φορά.
Ο Σαντιάμπ τόνισε πάντως ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει σκοπίμως να καθυστερούν το πρώτο παιδί τους, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσουν γυναικολογικές επιπλοκές, όπως διαβήτη κύησης και υπέρταση, είναι μεγαλύτερος σε πιο προχωρημένη ηλικία. Είναι πιθανό ότι ένας τοκετός σε πιο μεγάλη ηλικία αποτελεί ένδειξη γενικότερης καλής υγείας και άρα δυνατότητας για μακροζωία».
Μπορείτε να δείτε την πρωτότυπη επιστημονική εργασία εδώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ομιλία Μπένου σήμερα για «Αξία και μαγεία των συνεργειών» στην Καλαμάτα 
Για την «Αξία και μαγεία των συνεργειών» θα μιλήσει ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», σήμερα στις 5.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του επιμορφωτικού σεμιναρίου «Περιβάλλον και Πολιτισμός» που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγάθων στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Μαζί του θα είναι ο Ευδόκιμος – Νίκων Φρέγκογλου, υπεύθυνος Πολυμεσικών Εφαρμογών του «Διαζώματος», ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Κατά η διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπένος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά δημόσια το πρόγραμμα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για δύο κορυφαία  μνημεία της Μεσσηνίας, την Αρχαία Μεσσήνη και την Αρχαία Θουρία, μετά τις τελευταίες ανασκαφικές έρευνες.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:
18.15 – 19.00: Ιωάννα Σπηλιοπούλου (επίκουρος καθηγήτρια Αρχαιογνωσίας και Ιστορίας του Πολιτισμού) «Η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας (ΕΑΧΑ) και η ένταξή τους στον πολεοδομικό ιστό της παλιάς και της σύγχρονης πόλης. Η δημιουργία ενός αρχαιολογικού/πολιτιστικού πάρκου στον ιστορικό πυρήνα της ελληνικής πρωτεύουσας»
19.00 – 19.45: Βασιλική Πέννα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας) «Νομίσματα και εικόνες του παρελθόντος: ιστορίες της φύσης και του περιβάλλοντος. Ερμηνείες και σύγχρονες προσεγγίσεις»
19.45 – 20.00: Νικόλαος Ζαχαριάς (αναπληρωτής καθηγητής Αρχαιομετρίας, πρόεδρος Τμήματος ΙΑΔΠΑ) «Από το Χώμα στο Τέχνεργο, από το Γεωπεριβάλλον στο Αρχαιοπεριβάλλον»
20.00 – 21.00: Ξενάγηση στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας.

***  Σήμερα σύσκεψη και αύριο παράδοση του Περιμετρικού της Καλαμάτας 
Μόλις χθες γράφαμε ότι «πήγαμε σε… μάγισσες, χαρτορίχτρες και καφετζούδες, προκειμένου να μας πουν πότε θα γίνουν, επιτέλους, τα εγκαίνια του περιμετρικού της Καλαμάτας. Ο τελευταίος… χρησμός που μας έδωσαν είναι ότι αυτά πρόκειται να γίνουν μεθαύριο Σάββατο. Όλα αυτά μένει να επισημοποιηθούν τόσο από το υπουργείο Υποδομών όσο και την παραχωρησιούχο εταιρεία του Mορέα».
Τελικά, τα… ξωτικά είχαν δίκιο. Αύριο εγκαινιάζεται ο περιμετρικός της Καλαμάτας, το μεγαλύτερο έργο σε κόστος και ίσως σε σημασία για την πόλη. Αυτό ανακοίνωσε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την πολιτιστική πρωτεύουσα ο δήμαρχος Παν. Νίκας.
Μάλιστα, επισήμανε ότι σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο σύσκεψη κορυφής, παρουσία όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατασκευή του περιμετρικού σχετικά με την απορροή ομβρίων, αλλά και κάποια έργα που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να υπάρχει αδιάκοπτη επικοινωνία των δημοτών τόσο με τον περιμετρικό όσο και με την υπόλοιπη πόλη.
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο περιφερειακός θα παραδοθεί όχι μέχρι τον κόμβο της Αρτέμιδος, αλλά έως την εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, λίγα μέτρα πριν από το στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού, χωρίς, πιθανόν, να είναι έτοιμος ο κυκλικός κόμβος που προβλέπεται στο συγκεκριμένο σημείο.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Με δύο συγκεντρώσεις και διαφορετικά συνθήματα γιορτάστηκε το Πολυτεχνείο στην Καλαμάτα 
 
 
Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκαν χθες εκδηλώσεις- πορείες μνήμης για τη 17η Νοεμβρίου.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι και μέλη φορέων, μίλησαν για εκείνη την ημέρα, που άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδας.
Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, ακολούθησε ομιλία, ενώ υπήρξαν μικρές αποδοκιμασίες κατά της κυβερνητικής πολιτικής, όταν στο βήμα βρέθηκε για χαιρετισμό ο Νίκος Πατσαρίνος.
Μετά την ομιλία ακολούθησε κοινή πορεία, χωρισμένη όμως ανά φορέα, αφού τα συνθήματα ήταν διαφορετικά.
Από την άλλη, στις 6.30 το απόγευμα είχε οριστεί η συνάντηση του ΠΑΜΕ στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς και την ομιλία, σπουδαστές, οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι που ανήκουν στις τάξεις του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας.  Π.Μπ.
Video: Πολυτεχνείο Καλαμάτα 2016 , https://youtu.be/SSt2NBXLkBM .-
 
***  Αυτός έκλεβε και η κάμερα έγραφε… 
Τσιγάρα, καπνό και άλλα καπνικά προϊόντα έκλεψε χθες το μεσημέρι ένας 37χρονος από πρατήριο υγρών καυσίμων στο Διαβολίτσι, όμως δεν υπολόγισε την κάμερα ασφαλείας του καταστήματος.
Ο 37χρονος έσπασε την τζαμαρία του βενζινάδικου και αφαίρεσε 40 πακέτα τσιγάρων, 30 πακέτα καπνού, χαρτάκια  και φιλτράκια για τσιγάρα, αξίας 400 ευρώ.
Λίγο ώρα αργότερα, όμως, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Μελιγαλά, καθώς οι πράξεις του είχαν καταγραφεί από την κάμερα.
 
***  Στη μάχη των εκλογών για ένα πιο δημοκρατικό Τεχνικό Επιμελητήριο η «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών» 
Με νέους σε ηλικία μηχανικούς απαρτίζεται σε μεγάλο ποσοστό το ψηφοδέλτιό της
   Το ψηφοδέλτιό της, εν όψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, παρουσίασε η «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου» σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Καλαμάτα.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού, ηλεκτρολόγος μηχανικός Κώστας Μπούρας, τόνισε ότι ζητούν την ψήφο των μηχανικών της Πελοποννήσου για ένα Τεχνικό Επιμελητήριο πιο δημοκρατικό, με ανοιχτές διαδικασίες και δομές, χωρίς αποκλεισμούς και μηχανισμούς.
Στη συνέχεια παρουσίασε τον απολογισμό της παράταξής του, καθώς και τις βασικές προτάσεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Μηχανικών Πελοποννήσου».
Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός προτείνει:
1. Αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής για τους αυτοαπασχολούμενους
2. Αφαίρεση του Κλάδου Υγείας των ασφαλισμένων μηχανικών για το χρονικό διάστημα που δεν καλύπτονταν λόγω οφειλών
3. Συμψηφισμός των εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης που έχουν καταβληθεί, με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μηχανικών
4. Αλλαγή θεσμικού πλαισίου - θέσπιση ορίου θητειών: Έως δύο (2) θητείες για πρόεδρο ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος, έως τρεις (3) θητείες για μέλη Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος.
5. Αλλαγή θεσμικού πλαισίου – ορισμός πραγματογνωμόνων: Δημιουργία Επιτροπής από μέλη της Δ.Ε. ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος. Ασυμβίβαστο, μέλος της Δ.Ε. ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος να λαμβάνει πραγματογνωμοσύνες. Δημοσιοποίηση στοιχείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά εξάμηνο) για να ενημερώνεται η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος για τους ορισμούς των πραγματογνωμόνων, τι είδους πραγματογνωμοσύνες ανέλαβαν και τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στις αμοιβές τους. Να πραγματοποιείται ανάρτηση των παραπάνω στοιχείων στα γραφεία του ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος (κεντρικό κτήριο, Νομαρχιακές Επιτροπές) και στην ιστοσελίδα του Τμήματος
6. Ανάρτηση προσκλήσεων συνεδριάσεων Δ.Ε., Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος και Νομαρχιακών Επιτροπών ΤΕΕ στην ιστοσελίδα του Περιφερειακού Τμήματος
7. Ανάρτηση αποφάσεων Δ.Ε., Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος και Νομαρχιακών Επιτροπών ΤΕΕ στην ιστοσελίδα του Περιφερειακού Τμήματος
8. Ζωντανή μετάδοση μέσω Διαδικτύου (Internet) των συνεδριάσεων Δ.Ε., Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος και Νομαρχιακών Επιτροπών ΤΕΕ
9. Παραχώρηση αιθουσών ΤΕΕ – Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου σε μηχανικούς για να πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους
10. Στενή συνεργασία του ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που να στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη και στη συνοχή του πληθυσμού, αξιοποιώντας στο έπακρο το τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι τομείς συνεργασίας να περιλαμβάνουν δράσεις στο περιβάλλον, στις υποδομές, στην επιχειρηματικότητα, οι οποίες και περιγράφονται λεπτομερώς στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά του, ο μηχανολόγος μηχανικός Βασίλειος Κουτίβας πρόσθεσε ότι ο κλάδος των διπλωματούχων μηχανικών «έχει γονατίσει» όσο κανένας άλλος στα χρόνια της κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας οφείλει, όσο ποτέ άλλοτε, να εκπληρώσει στο ακέραιο το σκοπό του, που, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΕΕ, είναι η «προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος».
Στη συνέχεια ο κ. Κουτίβας υπογράμμισε ότι στόχος του συνδυασμού της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Μηχανικών» είναι η λειτουργία του Περιφερειακού Τμήματος ως Επιμελητηρίου όλων των μηχανικών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα όργανα του ΤΕΕ αποτελούν θέσης ευθύνης για την προάσπιση των συμφερόντων τόσο των μελών του όσο και της κοινωνίας. Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση καρέκλες εξυπηρέτησης μικρότερων ή μεγαλύτερων συμφερόντων. Τα μέλη των οργάνων του ΤΕΕ οφείλουν να λειτουργούν ως εκπρόσωποι των μηχανικών και όχι ως αλαζόνες καρεκλοκένταυροι»  πρόσθεσε.
Κλείνοντας σημείωσε: «Ενδεχομένως τα παραπάνω να θεωρηθούν από ορισμένους ως αοριστολογίες ή ακόμα και κλασικός ξύλινος προεκλογικός λόγος. Δεν είναι έτσι. Αποτελούν τα θεμέλια ενός σταθερού και δυναμικού οικοδομήματος που θα μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των διπλωματούχων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών, δημοσίων υπαλλήλων, που μέσα από διεπιστημονική συνεργασία, επιμόρφωση, ενημέρωση και συνολική δράση θα μπορέσει να οδηγήσει όλους εμάς στην επιστημονική ανάταση, την οποία μας έχει εμπιστευτεί η Πολιτεία εδώ και έναν περίπου αιώνα. Διότι όλοι είμαστε το ΤΕΕ».
Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με την παρουσίαση του ψηφοδελτίου από την αρχιτέκτονα μηχανικό, Τόνια Κουζή. Η κα Κουζή σημείωσε ότι το νεαρό σε ηλικία έμψυχο δυναμικό, που «εμπλουτίζει» σε μεγάλο βαθμό το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας, αποδεικνύει και το έμπρακτο ενδιαφέρον για τις αγωνίες των νέων συναδέλφων, σε συνδυασμό πάντα με τις εμπειρίες των μεγαλυτέρων μηχανικών που το συμπληρώνουν.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου από τις 8.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στη Νομαρχία.
Υποψήφιοι από τη Μεσσηνία για την αντιπροσωπεία της Πελοποννήσου είναι οι:
Χaρά-Γεωργία Αλεβιζάκη (μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης)
Ελένη Αλεξοπούλου (αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός)
Ιωάννης Θεοφιλόπουλος (χημικός μηχανικός)
Χρήστος Κερκεμέζος (πολιτικός μηχανικός)
Θεόδωρος Κοτσιλιέρης (ηλεκτρολόγος μηχανικός)
Αντωνία (Τόνια) Κουζή (αρχιτέκτων μηχανικός)
Βασίλειος Κουτίβας (μηχανολόγος μηχανικός)
Γεώργιος Λυκοτραφίτης (πολιτικός μηχανικός)
Αναστάσιος Μπούρας (ηλεκτρολόγος μηχανικός)
Γεώργιος Παπαευγενίου (μηχανικός παραγωγής και διοίκησης)
Παναγιώτης Παπαντωνίου (πολιτικός μηχανικός)
Παναγιώτης Ραδιώτης (πολιτικός μηχανικός)
Παναγιώτης Σαΐτης (μηχανολόγος μηχανικός)
Αδάμ Σκιαδάς (πολιτικός μηχανικός)
Υποψήφιοι για το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι οι:
Κωνσταντίνος Γεωργής (ηλεκτρολόγος μηχανικός)
Ειρήνη Δαφνιά (πολιτικός μηχανικός)
Παναγιώτης Κουτσουγέρας (ηλεκτρολόγος μηχανικός)
Αδάμ Σκιαδάς (πολιτικός μηχανικός)
  Του Κώστα Γαζούλη

***  Ο Καλαματιανός Μελέτιος εξελέγη Μητροπολίτης Καρθαγένης 
Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου  νέος Μητροπολίτης Καρθαγένης εξελέγει ο έως τώρα Θεοφιλ. Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ.Μελέτιος (Κούμανης) από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ύστερα από πρόταση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.Μελέτιος υπηρέτησε 8 έτη  κοντά στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ως Σκευοφύλακας του Θρόνου, Ηγούμενος της Πατριαρικής Μονής του Αγίου Σάββα, υπεύθυνος της ιστοσελίδος του Πατριαρχείου καθώς και της Πατριαρχικής Γραμματείας.
Η ιστορική Μητρόπολη Καρθαγένης που καλείται να διακονήσει τώρα, απετέλεσε τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ισχυρό πνευματικό κέντρο, όπου συνήλθε το 419 η περίφημη εν Καρθαγένη Τοπική Σύνοδος, ενώ σήμερα περιλαμβάνει το κράτος της Τυνησίας, όπου και η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, το Βασίλειο του Μαρόκου, και τις Ισλαμικές Δημοκρατίες της Αλγερίας και της Μαυριτανίας. Το ορθόδοξο χριστιανικό ποίμνιο της Μητροπόλεως Καρθαγένης αποτελείται από τις δύο ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Τύνιδος και της Καζαμπλάνκας, καθώς και τις ρωσικές ενορίες στη Τυνησία και στο Ραμπάτ του Μαρόκου όπου εκκλησιάζονται  ρουμάνοι, σέρβοι κλπ ορθόδοξοι χριστιανοί.
Δείτε εδώ τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Θάρρος» ο Μητροπολίτης  To  video:
Μέγα Μήνυμα Μητροπολίτου Καρθαγένης Μελετίου, 17.11.2016 : https://youtu.be/10AcTQ5230o  .-
 
***  Και o καφές απαγορεύεται !
 
Η νέα φορολογική καταιγίδα που έρχεται από τις αρχές του χρόνου δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Και δεν είναι μόνο τα βαρία ή τα δύσκολα, αλλά και καθημερινές συνήθειες όπως ο καφες που με την νέα υπερφορολογία από την 1η Ιανουαρίου καθίσταται είδος πολυτελείας. Συγχρόνως, σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι καφεκόπτες.
Σοβαρότατο κίνδυνο όχι μόνο να μην επιτευχθούν τα αναμενόμενα έσοδα αλλά, αντίθετα, να επέλθουν και μειώσεις τόσο στα έσοδα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, όσο και να υπάρξουν μεγάλες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, ενέχει η εφαρμογή του νέου ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, σύμφωνα με την Ένωση Καφεκοπτών.
Σύμφωνα με την Ένωση, ο συγκεκριμένος φόρος απειλεί άμεσα 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις (οι περισσότερες από τις οποίες είναι οικογενειακές που μετρούν δεκαετίες δραστηριότητας και λειτουργίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα) που ήδη έχουν πληγεί σοβαρά από τα capital controls, τη μείωση κατανάλωσης και την υψηλή φορολογία, ενώ δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ, στο οποίο εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.
Όπως αναφέρουν οι καφεκόπτες, το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου, αφορά στο γεγονός ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία.
Το μεγαλύτερο πλήγμα από τη νέα φορολόγηση θα δεχτεί ο ελληνικός καφές, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απευθείας ως τελικό προϊόν .Το αποτέλεσμα: ο ελληνικός καφές, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνική παράδοση, θα έχει μια ραγδαία αύξηση τιμής που θα καθιστά ασύμφορη τόσο την εισαγωγή του όσο και τη διάθεσή του από τους χώρους εστίασης.
Η επιβολή  και αυτού του φόρου θα επιβαρύνει κυρίως τους τελικούς καταναλωτές, κυρίως ανθρώπους χαμηλής οικονομικής δυνατότητας, δεδομένου ότι οι επερχόμενες αυξήσεις μέσω της ειδικής φορολόγησης θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες.
Η συνολική αξία της αγοράς του καφέ στην Ελλάδα αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ετησίως οι Έλληνες καταναλώνουν 3 δισ. κούπες καφέ ελληνικό και στιγμιαίο in home και 585 εκατομμύρια κούπες out of home. Η μέση κατανάλωση για τον Έλληνα είναι 1,6 κούπα ημερησίως, αλλά για τους λεγόμενους heavy users η κατανάλωση είναι 3-4 καφέδες την ημέρα.
Η Ένωση Καφεκοπτών επισημαίνει ότι "ουσιαστικά οδεύουμε σε περαιτέρω μείωση της φορολογητέας ύλης, καθώς στοχοποιείται η κερδοφορία των υγιών επιχειρήσεων και δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει το λαθρεμπόριο και άλλοι... ανορθόδοξοι τρόποι προμήθειας του καφέ που οδηγούν σε σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων. Ειδικά στην αγορά της καφεστίασης, ο νέος φόρος θα προκαλέσει μεγάλες στρεβλώσεις".
Σύμφωνα με την Ένωση Καφεκοπτών, "η επιβολή φόρου από 2 έως 4 ευρώ στην τιμή του κιλού του προϊόντος και αναλόγως του είδους του, θα οδηγούσε – με βάση τη σημερινή κατανάλωση- σε πιθανά έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, οι εμπνευστές του φόρου αντελήφθησαν ότι μόλις τα 62 εκατ. μπορούν να αποτελέσουν στόχο στα ταμεία του Κράτους. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι οι έμμεσοι φόροι και οι φόροι στην κατανάλωση δεν εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά επίτευξης, είναι ξεκάθαρο ότι η αναστάτωση ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα γίνεται για 40-45 εκατ. ευρώ επιπλέον φορολόγησης".
Η Ένωση τονίζει ότι οι αρνητικές συνέπειες από την επιβολή του νέου φόρου θα είναι περισσότερες από τις θετικές. "Πρώτον, η μείωση της κατανάλωσης του καφέ στο ράφι θα είναι πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Ένας καταναλωτής με μεσαίο, χαμηλό ή πολύ χαμηλό εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει τα 200g του ελληνικού καφέ πάνω από 3 ευρώ και την αντίστοιχη συσκευασία του στιγμιαίου σχεδόν 7,5 ευρώ. Η αύξηση είναι σημαντική για ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης, το οποίο συνεισφέρει αποτελεσματικά στη στήριξη της λιανικής αγοράς συνολικά και ιδιαίτερα της μικρής λιανικής, συμπεριλαμβανομένου του κάθε συνοικιακού παντοπωλείου.
Δεύτερον, η αύξηση ακόμα και του take away ροφήματος καφέ δε θα περιοριστεί στα 10-20 λεπτά ανά τεμάχιο (η οποία για 2-3 καφέδες ημερησίως οδηγεί σε υπολογίσιμο επιπλέον κόστος το μήνα) αλλά θα φτάσει τα 40-50 λεπτά. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σημαντικά αυξημένα ποσά στους προμηθευτές και μάλιστα προκαταβολικά ή με την παραλαβή του προϊόντος. Οι επισφάλειες είναι τεράστιες και η μόνη (προφανώς προτιμητέα) εναλλακτική της επιβολής μικρότερης αύξησης θα ήταν η μη έκδοση αποδείξεων. Το σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό και φαίνεται να μην έχει ληφθεί επαρκώς υπόψιν στους υπολογισμούς.
Ταυτόχρονα, μία αύξηση 50 λεπτών σε take away ή σερβιρισμένο καφέ για δυο-τρεις καφέδες την ημέρα οδηγεί σε επιπλέον ετήσιο κόστος μεγαλύτερο των 500 ευρώ!
Σε ένα χώρο που απασχολεί περισσότερους από150.000 εργαζόμενους, το καλό σενάριο θέλει την τιμή του καφέ να αυξάνεται κατά 20-25%.
Το κακό σενάριο... έως και 50%. «Το ρίσκο είναι τεράστιο συγκριτικά με το δημοσιονομικό στόχο. Μέχρι την 1/1/2017, ημερομηνία αναμενόμενης επιβολής του νέου φόρου υπάρχει ωστόσο χρόνος να διορθωθεί ένα προφανές λάθος".   Πηγή:ΕΜΕΑ.gr
 
***  Κάθειρξη 11 χρόνων στους Μεγαλοπολίτες που έκαναν άνω-κάτω την Καλαμάτα το καλοκαίρι 
Μάθημα για μια ζωή πήραν δύο νεαροί, οι οποίοι τον Ιούλιο ήρθαν από τη Μεγαλόπολη στην Καλαμάτα, μέθυσαν, ξυλοφόρτωσαν αναίτια έναν ποδηλάτη, λήστεψαν μια κοπέλα και αποπειράθηκαν να ληστέψουν άλλα δύο άτομα. Ο 27χρονος και ο 24χρονος, έπειτα από 5 μήνες στη φυλακή, κέρδισαν την ευκαιρία από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, αν και τους επιβλήθηκαν υψηλές ποινές, να μείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό.
Εκείνο το βράδυ οι δύο νεαροί αναστάτωσαν όλη την πόλη, για να καταλήξουν σιδεροδέσμιοι στα κρατητήρια.
  Μέσα σε τρεις ώρες
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν χθες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, τόσο οι μάρτυρες κατηγορίας όσο και οι μάρτυρες υπεράσπισης, οι δύο κατηγορούμενοι γνωρίσθηκαν μια μέρα πριν από τα επεισόδια, στη Μεγαλόπολη, από κοινό γνωστό. Την ημέρα εκείνη ο ένας από αυτούς είχε γενέθλια και, όπως χαρακτηριστικά κατατέθηκε, «έπιναν από το μεσημέρι». Στις 11.00 το βράδυ αποφάσισαν με το αυτοκίνητο του 24χρονου να έρθουν στην Καλαμάτα για να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους.
Έφθασαν στην Καλαμάτα και δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα κινούνταν με το αυτοκίνητο στην οδό Κεφάλα. Όπως κατέθεσε και ο ίδιος ο ποδηλάτης, τον προσπέρασαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οδηγώντας επικίνδυνα έκαναν αναστροφή με το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου. Κατέβηκαν, λογομάχησαν με τον 52χρονο ποδηλάτη και, αφού τον πέταξαν στο έδαφος, άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές στο πρόσωπο και το σώμα. Μάλιστα, ο ποδηλάτης έχασε τις αισθήσεις του από τα χτυπήματα.
Αμέσως μετά οι δύο νεαροί πήγαν σε παραλιακό κλαμπ, όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ενώ, όπως περιέγραψαν θαμώνες του καταστήματος, αμφότεροι βρίσκονταν σε ένταση, ακόμα δε και ο χορός τους ήταν εκτός των κανονικών ορίων.
  Ληστείες
Αμέσως μετά, στην οδό Κορώνης, οι δύο νεαροί κάλυψαν με τις μπλούζες που φορούσαν τα πρόσωπά τους και επιτέθηκαν σε 20χρονο, τον οποίο απείλησαν ότι έχουν μαχαίρι και θα σκοτώσουν, προσπαθώντας να του πάρουν το κινητό τηλέφωνο. Όμως, δεν τα κατάφεραν, γιατί ο 20χρονος τους έσπρωξε και έφυγε τρέχοντας.
Λίγα λεπτά αργότερα, καλύπτοντας πάλι τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε μια 20χρονη και μια 26χρονη. Ασκώντας σωματική βία, πήραν από την 20χρονη την τσάντα της, που περιείχε 20 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ, αν και προσπάθησαν, δεν αφαίρεσαν την τσάντα της 26χρονης, καθώς τις φωνές τους άκουσαν περίοικοι και θαμώνες των καταστημάτων και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον 24χρονο και να ειδοποιήσουν την Αστυνομία. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε η τσάντα της κοπέλας με τα χρήματα και το τηλέφωνο.
Λίγο αργότερα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ συνέλαβαν και τον 27χρονο να περπατάει στην οδό Λυκούργου. Πάνω του βρήκαν δύο συσκευασίες με 1,1 και 0,6 γραμμάρια χασίς.
Οι νεαροί στις απολογίες τους, ακόμα και χθες, τόνισαν πως δε θυμούνται τίποτα απ’ όσα έκαναν, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αλκοόλ που είχαν καταναλώσει.
Το δικαστήριο χθες τους έκρινε ενόχους και επέβαλε στον καθένα κάθειρξη 11 χρόνων για τη ληστεία και τις απόπειρες ληστείας, 6 μήνες φυλάκισης για τον ξυλοδαρμό και στον 27χρονο επιπλέον ένα μήνα φυλάκισης για την κατοχή χασίς. Αναγνώρισε δε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τους όρους να καταβάλλουν εγγύηση 3.000 ευρώ ο καθένας και να εμφανίζονται κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ανάπλαση από τη μία, μπάζα από την άλλη στην παραλία της Κυπαρισσίας 
 
 
 
Αντιφατική και προσβλητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η παραλία της Κυπαρισσίας εξαιτίας της έλλειψης συνολικού και συγκροτημένου σχεδιασμού παρεμβάσεων του Δήμου Τριφυλίας. Από τη μία, πράγματι, εκτελούνται εργασίες ανάπλασης, από την άλλη, όμως, μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα, υπάρχουν «βουνά» ολόκληρα από μπάζα, καλαμιές και σκουπιδαριό. Η δε εικόνα παραπέμπει σε «ζούγκλα», με διαρκή, εδώ και χρόνια, περιβαλλοντική υποβάθμιση!
Στην περιοχή του Άι-Λαγούδη εκτελούνται εργασίες ανάπλασης στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων Παραλιακής Κυπαρισσίας». Αυτό αφορά στην ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων της παραλιακής της Κυπαρισσίας. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο με κυβόλιθους στο ανατολικό μέρους της παραλιακής, θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες LED, θα τοποθετηθούν νέα πίλαρ οδοφωτισμού και θα αποξηλωθεί το παλιό. Τέλος, θα αποξηλωθεί (σ.σ. ήδη έχει αποξηλωθεί) τμήμα πεζοδρομίου που ρυμοτομείται, μπροστά από το Τουριστικό Περίπτερο, και θα ασφαλτοστρωθεί. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 50.000 ευρώ, εκ των οποίων προβλέπονταν και προϋπολογίζονταν για δαπάνη εργασιών 29.424 ευρώ!
Στις 26 Ιουλίου διενεργήθηκε ο πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός, με σφραγισμένες προσφορές με το σύστημα επί μέρους ποσοστών έκπτωσης σε ακέραιες μονάδες επί τοις εκατό (%), του άρθρου 6 του Κ∆Ε (Ν.3669/2008), για την ανάδειξη μειοδότη για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων Παραλιακής Κυπαρισσίας», με τους ίδιους όρους που αναφέρονται στην αριθ. 192/2016 απόφαση της Ο.Ε., με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή προσφοράς.
Κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού προσήλθαν και κατέθεσαν, ενώπιον της Επιτροπής, φάκελο δικαιολογητικών συμμετοχής και φάκελο οικονομικής προσφοράς οκτώ (8) ενδιαφερόμενοι. Ανάδοχος του έργου  αναδείχθηκε η Κοινοπραξία «Κ/Ξ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. - ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ», με συνολική τιμή προσφοράς 29.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και με μέσο ποσοστό έκπτωσης 42% επί του προϋπολογισμού της μελέτης.
Στις 15 Σεπτεμβρίου υπεγράφη, μεταξύ του δημάρχου Τριφυλίας και εκπροσώπου της αναδόχου Κοινοπραξίας, η σύμβαση κατασκευής, με την ολική προθεσμία εκτέλεσης να ορίζεται στους τρεις (3) μήνες. Συνεπώς, το έργο πρέπει να έχει περατωθεί στις 14 Δεκεμβρίου.
Αυτά συμβαίνουν και αφορούν στην περιοχή του Αϊ-Λαγούδη.
Λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα, η κατάσταση που επικρατεί είναι προσβλητική, προκλητική και άκρως απογοητευτική. Κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της παραλίας της Κυπαρισσίας κάνουν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση με τόνους μπάζων από τις εκσκαφές για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, πριν από χρόνια, όπως και άλλα έργα δημοτικά και ιδιωτικά. Καταγγέλλουν, δε, πως και ο Δήμος, αλλά και ιδιώτες, ρίχνουν εκεί μπάζα και σαβούρα, ενώ θυμίζουν πως κατ’ επανάληψη έχουν κάνει παρεμβάσεις, είτε προφορικά είτε με αναφορές, για την απομάκρυνση των μπάζων, αλλά ο Δήμος αδιαφορεί πλήρως. Τονίζουν, επίσης, ότι στην ΠΕ3 (όπως ονομάζεται η περιοχή εκείνη με το σχέδιο πόλης), αντί να γίνουν δρόμοι, ρείθρα και τεχνικά έργα που προβλέπονται στο σχέδιο, το μόνο που έγινε ήταν να γεμίσει με μπάζα. Μάλιστα, ακόμη και τις προηγούμενες μέρες, με την ανοχή ή την υπόδειξη του Δήμου (δεν το γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής), πάλι έριξαν μπάζα στην περιοχή.
Θυμίζουμε, δε, πως πολλές φορές με ρεπορτάζ και σχόλια έχουμε αναδείξει την ντροπιαστική εικόνα στην παραλία Κυπαρισσίας και, δυστυχώς, την «εκκωφαντική» σιωπή των τοπικών Αρχόντων, που, αν μη τι άλλο, δείχνει τη «συνενοχή» τους.
Σημειωτέον, εκεί που είναι τα βουνά με μπάζα, στο σχεδιασμό ήταν (σ.σ. προφανέστατα, πλέον, δεν είναι και υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά γι’ αυτό, όπως και ευθύνες) να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις, από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ, τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας είχε αποφασίσει, αλλά δυστυχώς με ευθύνες της τελευταίας Δημοτικής Αρχής Κυπαρισσίας καθυστέρησαν και δεν υλοποιήθηκαν.
Όμως, αυτό δεν ακυρώνει το σχεδιασμό ούτε δίνει κανενός είδους άλλοθι στη σημερινή Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να μην προχωρήσει στη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Προγράμματα χρηματοδότησης υπάρχουν. Προφανώς, δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή, ίσως, υπάρχει πλήρης άγνοια του θέματος.   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   Χρόνιος χρήστης ναρκωτικών άφησε άφωνο το δικαστήριο με τις καταθέσεις του 
Άφωνο άφησε το δικαστήριο χθες συνήγορος χρόνιου τοξικομανούς, όταν, για να πείσει ότι ο πελάτης του δεν είχε καμία ανάγκη να πουλήσει ναρκωτικά, παρουσίασε βιβλιάριο καταθέσεως τραπέζης με 1,5 εκατομμύριο ευρώ από την πώληση ακινήτου.
Φυσικά, το «χοντρό κομπόδεμα» δεν τον γλίτωσε από τα 3 χρόνια φυλακής που καταδικάσθηκε για τη διάθεση χασίς στον ανιψιό του και την κατοχή 150 γραμμαρίων κάνναβης.
Όπως κατέθεσε αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια περιπολίας τον Ιανουάριο του 2012 είδαν τον ανιψιό να μπαίνει και να βγαίνει από το σπίτι του θείου. Τον καταδίωξαν, καθώς δε σταμάτησε σε σήμα τους, ενώ πριν τον ακινητοποιήσουν πέταξε στο δρόμο ένα χαρτάκι με 4,5 γραμμάρια χασίς, τα οποία, όπως τους είπε στη συνέχεια, είχε προμηθευτεί από το θείο του. Στο σπίτι του ανιψιού οι αστυνομικοί βρήκαν ακόμα 7,4 γραμμάρια χασίς, ένα δενδρύλλιο, ένα δίκαννο και μια καραμπίνα.
Στο δε σπίτι του πλούσιου θείου βρήκαν συνολικά 140 γραμμάρια χασίς.
Στην απολογία του ο θείος που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας είπε ότι είναι χρόνιος χρήστης και τη συγκεκριμένη ποσότητα είχε αγοράσει από έναν Αλβανό.
Τελικά, το δικαστήριο έπαψε τη δίωξη για τον ανιψιό και καταδίκασε το θείο για αγορά, κατοχή και διάθεση ναρκωτικών.  Β.Β.

***  «Αγκάθι» ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Καλαμάτας
 Αρνητικά στο φάκελο υποψηφιότητας της Καλαμάτας για υποψήφια ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, λειτούργησε ο εορτασμός των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρήθηκε από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή ότι θα χρησιμοποιηθεί με "λάθος τρόπο" από τη Δημοτική Αρχή.
Τη συγκεκριμένη άποψη υποστήριξε και χθες ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου της "Φάρις" Θανάση Ηλιόπουλου και του εκτελεστικού διευθυντή Έκτορα Τσατσούλη.
Ειδικότερα, σχετικά με ερωτήματα που έθεσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο δήμαρχος ανέφερε τα ακόλουθα: «Ερωτήθηκαμε τρεις φορές όσον αφορά στους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από το 1821 και υπήρξε επιμονή στην εθνικιστική διάσταση του θέματος. Απάντησα και απαντήσαμε όλοι ότι το 2021 για μας σημαίνει διακόσια χρόνια από την Απελευθέρωση. Σημαίνει διακόσια χρόνια μιας Επανάστασης, η οποία εκτός από την Απελευθέρωση, ήταν επανάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα. Ήταν μία Επανάσταση, η οποία δημιούργησε το μεγάλο κίνημα της αλληλεγγύης, το κίνημα του Φιλελληνισμού της Ευρώπης. Εξήγησα ότι εγώ μένω στην οδό Μαιζώνος και δίπλα είναι η οδός Βύρωνος και άλλοι δρόμοι σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου, οι οποίοι φέρουν τα ονόματα σπουδαίων Ευρωπαίων, που βοήθησαν τότε συνεπαρμένοι από τους στόχους και τα ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης.
Υπήρξε, όμως, πράγματι πολύ μεγάλος προβληματισμός στην επιτροπή και για την Τουρκία και για την ενδεχόμενη εθνικιστική διάσταση του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Εμείς, όμως, έχομε υποχρέωση να γιορτάσομε τα 200 χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού με τον τρόπο που πρέπει, σε μία πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Τάκης Αναστόπουλος: «Κρατάμε τη σημαντική εμπειρία που αποκτήθηκε» 
Συγχαρητήρια στην Ελευσίνα. Της ευχόμαστε να τα καταφέρει, γιατί από σήμερα θα είναι ο καθρέπτης του ευρωπαϊκού πολιτισμού για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2021.
Για μας τώρα περισυλλογή. Η απογοήτευση είναι δικαιολογημένη, ιδιαίτερα για όσους είχαν πιστέψει στις δυνατότητες της Καλαμάτας. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι σκληρή, αλλά δίκαιη. Έκανε τη δουλειά της με ανεξαρτησία και ανεπηρέαστα. Δεν είναι τώρα ώρα για να αποδώσουμε ευθύνες. Θα έχουμε το χρόνο και πρέπει να το κάνουμε αργότερα. Γιατί προβλήματα υπήρξαν και στο πολιτικό, το αυτοδιοικητικό και το οργανωτικό επίπεδο. Και στη στρατηγική και τη μεθοδολογία.
Προς το παρόν, όμως, λέμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ σε όσους δούλεψαν για να φέρουν την υποψηφιότητα μέχρι το τελικό στάδιο. Κρατάμε τη σημαντική εμπειρία που αποκτήθηκε. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε μία Καλαμάτα, που διαρκώς ανεβαίνει στο χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων και που σταθερά καταξιώνεται σαν τουριστικός προορισμός.  Τάκης Αναστόπουλος
Υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη


***  Η πολιτιστική πρωτεύουσα χάθηκε, το στοίχημα θα το κερδίσουμε 
Η Καλαμάτα δε θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Η αρμόδια επιτροπή διάλεξε την Ελευσίνα. Τους λόγους για τους οποίους την προτίμησε, θα τους μάθουμε τις επόμενες μέρες, όταν θα προβεί στη σχετική ανακοίνωση.
Αυτά, όμως, κι άλλα πολλά θα έχουμε τη δυνατότητα να τα δούμε, εν καιρώ. Με την ψυχραιμία και την ακρίβεια που προσφέρει η απόσταση του χρόνου. Με στοιχεία και τεκμήρια. Τότε θα κάνουμε τον ορθό και σαφή απολογισμό, για να κρίνουμε δίκαια μια προσπάθεια που κέντρισε σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των ανθρώπων της πόλης.
Η υποψηφιότητα αυτή που έφτασε ως εδώ, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ασχέτως αν, τελικά, θα τα κατάφερνε ή όχι, πέτυχε κάτι αντικειμενικά δύσκολο και συνάμα επιθυμητό. Λειτούργησε ως εφαλτήριο συμμετοχής των Καλαματιανών σε ένα δημόσιο διάλογο, για ένα θέμα που δεν ήταν δυσάρεστο. Κάθε άλλο. Κινητοποίησε τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αυτή την πόλη, να εκφραστούν πάνω σε ένα ζήτημα που δεν είχε ως πρόσημο τη μιζέρια και τη στασιμότητα, αλλά τη δημιουργία και την εξωστρέφεια.
Με επιχειρήματα, ενστάσεις, τέθηκε μια απαραίτητη βάση συνδιαλλαγής απόψεων. Στο χέρι μας είναι, αν θα την εξελίξουμε για να συζητήσουμε ουσιαστικά για καθετί που αφορά στην Καλαμάτα. Και πάνω από όλα, για τα μεγάλα της προβλήματα, που μας αφορούν όλους.
Έκανε, όμως, και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό. Με τα όποια της λάθη και παρά τις όποιες σεβαστές διαφωνίες μπορεί να έχει ο καθένας, μέσα από το στόχο της προσπάθειας φανέρωσε την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η Καλαμάτα, για να φτάσει εκεί που της αξίζει. Έδειξε πως ο ευρωπαϊκός ορίζοντας και η προβολή της πόλης είναι το καλύτερο αντίδοτο στο μεγάλο μας πρόβλημα. Την εσωστρέφεια.
Η προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει στη μέση. Η πολιτιστική πρωτεύουσα χάθηκε, το στοίχημα όμως θα το κερδίσουμε. Εμείς που αγαπάμε την Καλαμάτα, ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτή. Με δουλειά, λογική και προσπάθεια, θα γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, που δε θα διεκδικεί τίτλους μιας χρονιάς, αλλά θα έχει τις υποδομές και την ψυχολογία να πρωταγωνιστεί και να εξελίσσεται κάθε χρόνο.  Του Ηλία Γεωργουλάκου

*** «Επαναστάτες» και αποστασιοποιημένοι 
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ’73 ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που για χρόνια θεωρούσε η κοινή γνώμη. Όποιος από τους μεγαλύτερους έζησε εκ των έσω εκείνες τις μέρες, το ξέρει καλά.
Σήμερα, πρακτικά τουλάχιστον, συνδέεται άρρηκτα με το πέρασμα από την επτάχρονη δικτατορία στη Μεταπολίτευση. Λειτουργεί, όμως, άτυπα και ως κριτήριο διαχωρισμού των ανιδιοτελών αγωνιστών κατά του καθεστώτος και των συγκυριακών του πολέμιων. Αυτών που πορεύθηκαν στη ζωή τους παρά την επτάχρονη αντίστασή τους και εκείνων που έκτισαν καριέρες ακριβώς επειδή εναντιώθηκαν στο καθεστώς, όταν αυτό ήταν έτοιμο να γκρεμιστεί, αλλά και για πολλά χρόνια μετά τη πτώση του, εκ του ασφαλούς.
Είναι μεγάλη αλήθεια πως τη χούντα δεν την πολέμησαν όλοι. Άλλοι βρίσκονταν εξόριστοι στα ξερονήσια των μαρτυρίων επειδή αρνούνταν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας, άλλοι ζούσαν εξόριστοι στο εξωτερικό και κάποιοι έκοβαν και έραβαν στο εσωτερικό, από τις βολικές πολυθρόνες των δημόσιων γραφείων μέχρι τα περίπτερα της γειτονιάς, που έβλεπαν τις άδειές τους να εγκρίνονται σε ένα βράδυ.
Όταν έπεσε το καθεστώς και η Δημοκρατία επέστρεψε στη χώρα, πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν την προσφορά τους. Ήταν αυτοί που εξαργύρωσαν ακριβά, την ελάχιστη ή ακόμη και μηδαμινή συνεισφορά τους στον αγώνα κατά της δικτατορίας. Ανάμεσα σε αυτούς που τους άκουγαν, ήταν κι εκείνοι που κράτησαν τις «αποστάσεις» τους, γιατί ήταν «νοικοκυραίοι».
Οι πραγματικά αποστασιοποιημένοι, όμως, είναι αυτοί που αγωνίστηκαν ειλικρινά και ρίσκαραν τα πάντα, χωρίς να απαιτήσουν τίποτα. Όσοι παρέμειναν σιωπηλοί και ταπεινοί, την ώρα που άλλοι διαλαλούσαν τις όποιες θυσίες έκαναν προς όφελος.
Ζούμε εδώ και χρόνια και θα πληρώνουμε για άλλα τόσα, μια τραγική αντιστροφή ρόλων. Οι συνειδητοποιημένοι δημοκράτες να βυθίζονται στη ρομαντική μελαγχολία της μνήμης τους. Ενώ οι ιδιοτελείς καρεκλοκένταυροι που κατασπάραξαν με θράσος το δημόσιο χρήμα, γεμίζοντας τη χώρα ταμπού και ιδεοληψίες, να παρουσιάζονται ως επαναστάτες.
Κάποιοι είδαν εξ αρχής την αντίσταση κατά της χούντας ως ηθικό χρέος. Κάποιοι άλλοι την καπηλεύτηκαν εκ των υστέρων, σαν διαβατήριο ανέλιξης.  Του Ηλία Γεωργουλάκου

*** Αυτό θα έκανε η Μελίνα; 

To outsider τα κατάφερε! Η Ελευσίνα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021..

Υπεύθυνη για το 30% του ΑΕΠ, αλλά ακόμα αόρατη... Μια πόλη υποβαθμισμένη στα ερείπια των περίφημων αρχαίων μυστηρίων και της βιομηχανικής επανάστασης, η Ελευσίνα κέρδισε το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής επιτροπής και κατάφερε να πάρει τον τίτλο της οικοδέσποινας του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Θεσμού, αυτόν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ένας τίτλος που θεσπίστηκε από τη Μελίνα Μερκούρη.
Η τελική παρουσίαση του νικητήριου φακέλου δεν εστιάζει τόσο στην πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης, όσο στην «πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ιστορία μελετάται σαν αίνιγμα, τόπος ενατένισης μιας αλήθειας που πάντα ξεφεύγει» 
108 σελίδες γεμάτες δεκάδες project: Χρηματοδοτούμενα καλλιτεχνικά προγράμματα με καλλιτέχνες και φοιτητές του Αραβικού Κόσμου, της Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου... Έμφαση στη βαλκανική αγορά... Ενημερώσεις για τον εμβολιασμό και το βανδαλισμό μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τον ISIS και αξιοσημείωτα πολιτιστικά δρώμενα...

Θα ακούσουμε το διεθνούς φήμης Olafur Eliosson… και τον Amor Tobin… και τον Τούρκο Fuat Saka και τον Σύρο Yaig Yazdjan.
Θα χειροκροτήσουμε σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση τις χορογραφίες της διεθνούς φήμης Sasha Waltz και το θεατρικό του  Roemo Castalucci. Μέχρι και πήλινος στρατός θα φτιαχτεί σε μικρογραφία και μίμηση αυτού της Κίνας…
Η σκαλέτα της Ελευσίνας περιλαμβάνει ένα μωσαϊκό ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου. «Άπαν το ανθρώπινο γένος...» όπως το πλήθος που συμμετείχε κάποτε στην Ίακχο πομπή από την Ιερά Οδό στην Ελευσίνα.
Η αναπαράσταση θα τελεστεί στην έναρξη. Μόνο που δε γίνεται καμία αναφορά στην αιτία, το σκοπό και τον προορισμό. Πού πήγαινε, άραγε, όλο αυτό το πλήθος για 2.000 χρόνια και πού πηγαίνει τώρα;

Με εξαίρεση την αναπαραγωγή της εξαίρετης δουλειάς του Φιλίππου Κουτσάφτη «Αγέλαστος Πέτρα» και την πολυαναμενόμενη συνέχειά της σε πρώτη παγκόσμια προβολή, από τις 108 σελίδες του νικητήριου φάκελου της επίσημης πρότασης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ελευσίνας λείπει η «Ελευσίνα». Ούτε μια τραγωδία του Αισχύλου; Ούτε ένα ντοκιμαντέρ για τα ενεργειακά πεδία που κάνουν πρώτη την Ελευσίνια γη να ανθίζει; Ούτε ένα φιλοσοφικό σεμινάριο πάνω στα αθάνατα ερωτήματα της ψυχής των μυστηρίων που γέννησαν τις μεγάλες φιλοσοφικές σχολές της Αρχαίας Ελλάδας;

Η Ευρώπη, προκειμένου να αναδείξει την πολιτισμική πολυμορφία της, επέλεξε για πολιτιστική πρωτεύουσα μια πόλη που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία… και που σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Ελλάδος, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως επισημαίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλη Διαπούλη,
«η πόλη μας είναι ένα “εργαστήριο” για την Ευρώπη του σήμερα. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας, με καταγωγή από πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδος, που ήρθαν εδώ ως εργατικό δυναμικό, αλλά και οι ξένοι, συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς παρόντος και μέλλοντος, όχι παρελθόντος».
Διαβάζοντας το απόσπασμα δεν μπορείς παρά να διερωτηθείς. Yυπάρχει σήμερα χωρίς χθες;
Αυτό θα έκανε η Μελίνα;

Αυτό που η Ευρώπη «ίσως» αγνοεί είναι ότι αυτή η πόλη είναι η ιερότερη των ιερών, η κιβωτός της αιώνιας γνώσης, που γέννησε τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
Αυτό που η Ευρώπη «ίσως» αγνοεί είναι ότι αν κλείσει τις Πύλες του Θανάτου και της Αναγέννησης των Ελευσίνιων Μυστηρίων, όπως έκαναν οι πρόγονοι τους Γότθοι το 396 μ.Χ., η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα θυμίζει τίποτα διαφορετικό από μία πολύγλωσση Βαβέλ, που χτίζει πύργο καταδικασμένο να καταρρεύσει.

Αυτό που η Ευρώπη «ίσως» αγνοεί είναι ότι η Ελευσίνα είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας της…
Πριν μετατρέψουμε, λοιπόν, εμείς οι ίδιοι την Ελευσίνα σε «ένα εργαστήριο για την Ευρώπη του σήμερα», είναι χρέος μας να τονίσουμε τη σημαντικότητα και ιερότητα της ελληνικής κληρονομιάς, που αποτελεί όχι μόνο το σκελετό, αλλά και την ψυχή, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά της οικουμένης.   Aυτό θα έκανε η Μελίνα!  Της Φωτεινής Ψυχίδου

***  Μην ψάχνετε για εχθρούς… 
Με την ανακοίνωση της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου, «δείχνοντας» τους ανθρώπους που δήθεν έπαιξαν ρόλο σ’ αυτή την επιλογή.
Και οι εχθροί, βέβαια, είναι πάντα… εκτός κάστρου.
Έτσι μόνο εξουδετερώνεται η αυτοκριτική.
Είναι άκομψο τη δεδομένη στιγμή να γίνει κριτική. Τουλάχιστον όσον αφορά στο «Θ». Άλλωστε, αναφέραμε τις απόψεις και επισημάνσεις μας όταν έπρεπε, γι’ αυτό και «δαιμονοποιηθήκαμε». Ας είναι…
Όπως δε ανακοινώθηκε, σε ένα μήνα θα δοθεί επίσημα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα αναφέρεται γιατί επελέγη η Ελευσίνα και γιατί απορρίφθηκαν οι δύο άλλες πόλεις. Τότε θα φανούν τα λάθη.
Επίσης, αυτοί που γνωρίζουν καλά, ας σκεφθούν τις επισημάνσεις της επιτροπής κατά την επιλογή μας για την τελική φάση.
Λύθηκαν, άραγε, όλα με την αποπομπή ενός προσώπου;
Θα σταθώ στην επισήμανση ενός που καλά γνωρίζει τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης, ο οποίος και μου είπε: «Οι Ευρωπαίοι λατρεύουν την Αρχαία Ελλάδα, αντίθετα με τη σημερινή, την οποία αντιλαμβάνονται ως βάρος».
Τα Ελευσίνια Μυστήρια, λοιπόν, είχαν ένα προβάδισμα.
Η Δήμητρα και η Περσεφόνη επίσης…
Ως επίλογο, εύχομαι να γυρίσουμε την πλάτη στη δαιμονολογία και να προσπαθήσουμε ό,τι θετικό προέκυψε απ’ αυτό το ταξίδι, να το κρατήσουμε.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πούμε ότι αυτή η διαδρομή άξιζε τον κόπο.
Α.Α.

***  Trump-αλίζειται το σύμπαν από την εξέγερση 
Τον Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη χθες και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντάς του, ωστόσο, πως η συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ πρέπει να εδράζεται σε δημοκρατικές αρχές.
Τι να εννοούσε, άραγε, με την ορολογία δημοκρατικές αρχές η Γερμανίδα καγκελάριος; Αν είχε στο νου της την επιβολή της οικονομικής ολιγαρχίας που βιώνει η Ευρώπη, και δη η νότια, από τη χώρα της και τους δορυφόρους της, τότε μάλλον άλλη διάσταση δίνει στον όρο, κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το «μυστικό» της εκλογής του νέου προέδρου της Αμερικής.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σπάζοντας όλα τα προγνωστικά και ακυρώνοντας την αξιοπιστία όλων των δημοσκοπικών εταιρειών, επικράτησε στα κάστρα των βιομηχανικών πολιτειών και έφερε τούμπα την αναμέτρηση με τη Χίλαρι.
Η νίκη του Τραμπ αποτελεί συνέχεια του Brexit και του ελληνικού «Όχι» στο δημοψήφισμα του περυσινού καλοκαιριού, άσχετα αν εκείνο το βροντερό «Όχι» o κ. Τσίπρας το μετέτρεψε σ’ ένα εμφατικό «Ναι», διαψεύδοντας τα εκατομμύρια των Ελλήνων που τον εμπιστεύτηκαν…
Και τα τρία αποτελέσματα (Όχι, Brexit, νίκη Τραμπ), αν και από διαφορετικούς προσανατολισμούς, δύο από δεξιά-ακροδεξιά κι ένα από αριστερά (;), έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Κι αυτός δεν είναι παρά η άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τεράστια κοινωνικά στρώματα, τόσο στην Ελλάδα όσο στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Οι Φάρατζ και Τραμπ, χρησιμοποιώντας έντεχνα την ίδια ρητορική, κατόρθωσαν να πετύχουν το αδύνατο (;). Μάλλον όχι. Απλά οι αντίπαλοί τους, που εκπροσωπούν μια παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία, που έχει φέρει στο μη παρέκει την αντοχή των λαών τους, δεν αφουγκράστηκαν σωστά, ή δεν τους ενδιαφέρει, την αγωνία τους. Αν και είχαν συμμάχους τους, όπως και στην Ελλάδα, το σύνολο, σχεδόν, των ΜΜΕ, βρέθηκαν στο ταπί με νοκ άουτ.
Η νίκη του Τραμπ, όπως και το Brexit, αν τα αναλύσεις ψύχραιμα, αποτελούν κραυγή αγωνίας και οργής κατά της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, που καταδυναστεύει τους λαούς, όπως και μια τάση επαναφοράς στα εθνικά κράτη, αν και ειδικά σε Αγγλία και Αμερική κάτι τέτοιο φαντάζει και είναι αδύνατο λόγω των εκατομμυρίων των μεταναστών, που αποτελούν, πλέον, δυναμικά οικονομικά και πολιτικά μεγέθη. Ο ηλίθιος Φάρατζ και το τέρας Τραμπ, λοιπόν, ξεκλείδωσαν το μυαλό των ιθαγενών, κυρίως, ψηφοφόρων, επένδυσαν στο θυμικό τους, πήραν την ψήφο και τώρα άντε ξαγκίστρωνε…
Αν η παγκόσμια οικονομική ελίτ και η Ευρώπη δεν αναλύσουν και δεν αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό και λύσεις τα φαινόμενα Brexit και Τραμπ, θα έλθουν κι άλλα τέτοια αναπάντεχα (;), αποτελέσματα, που δυνητικά θα απελευθερώσουν ανεξέλεγκτες δυνάμεις.
  Υ.Γ. Φίλη που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διεθνή πολιτική σκηνή και τα γεωπολιτικά παιχνίδια, έκανε την εξής παρατήρηση: Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν περίμενε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα τον ανασχηματισμό, και έσπευσε να υπουργοποιήσει τον κ. Παπαδημητρίου του Ιδρύματος Levy, που είναι σε on line σύνδεση με το Ίδρυμα Κλίντον -με το οποίο μέσω υποτροφιών συνεργάζεται η Γιάννα Αγγελοπούλου- που έχασε τις εκλογές…

*** Αθλητική ενημέρωση :
 Ελληνοισπανικές «μονομαχίες» σε ΣΕΦ και Μαδρίτη
 *** Αναλυτικά  για την 8η αγωνιστική   της Euroleague   :
Και μετά την Ευρωλίγκα, επιστροφή στην Α1 για τους «αιώνιους»
 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ,
 
Πέμπτη, 17/11/2016:Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 73-74 .-^
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 88-80 .-^
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 83-70 .-^
Μπασκόνια (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 81-74 .-^

Παρασκευή, 18/11/2016
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία) 85-81 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 17-21, 37-38, 65-55, 85-81.-

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)  95-86 .- ^
Τα δεκάλεπτα:19-21, 40-41, 67-69,95-86 ,-
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 77-79 .-^
Τα  δεκάλεπτα  : 23-23, (39-47),63-61, 77-79 .- 
Στην τελευταία επίθεση του αγώνα (με 3'' για το τέλος), οι "πράσινοι" δεν βρήκαν τον στόχο με τον Αντώνη Φώτση να κάνει airball στο σουτ που θα άλλαζε τα δεδομένα. Έτσι, ο Ολυμπιακός έφυγε για τρίτη φορά από το ΟΑΚΑ με τη νίκη στις αποσκευές του (σ.σ.: μετά το 2/2 στους περσινούς τελικούς), με 79-77.
Τα δεκάλεπτα: 23-23, 39-47, 63-61, 77-79.
Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14, Νίκολς, Ρίβερς 14, Μποχωρίδης, Φώτσης 13, Παππάς 9, Φελντέιν 3, Μπουρούσης 8, Καλάθης 16.
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 4, Μπιρτς 8, Γιανγκ, Παπαπέτρου 7, Σπανούλης 22, Μιλουτίνοβ, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3, Χάκετ 11, Λοτζέσκι 6.

Τα  βίντεο:
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ  1ο  δεκάλεπτο  23-23  18/11/2016:
https://youtu.be/7hZs_mb2Lkg .-
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ  77-79    αγων   18/11/2016:
https://youtu.be/ZMQnQMU5Eak .-
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ  39-47 Α΄ ημιχρ 18/11/2016 :
https://youtu.be/hgZyPt84mWs .-
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ ημίχρονο  39-47  18/11/2016:
 https://youtu.be/qOqX-gUXeMk
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 77-79  γ΄περίοδος  63-61  18/11/2016:
https://youtu.be/jcZDRjJmBoU .-
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ  77-79   18/11/2016:
 https://youtu.be/tqyHqjNBxb8  .-

Ρεάλ χωρίς... οίκτο στη Βαρκελώνη, η ΤΣΣΚΑ γλίτωσε το «έμφραγμα»
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  63-102 .-^
Τα δεκάλεπτα: 17-29, 31-54, 46-75, 63-102 .-

***  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 8 αγώνες)
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 7-1 15
Ρεάλ Μαδρίτης 6-2 14
Μπασκόνια 5-3 13
Ολυμπιακός 5-3 13
Φενερμπαχτσέ 5-3 13
Νταρουσάφακα 5-3 13
Ερυθρός Αστέρας 4-4 12
Μακάμπι Τελ Αβίβ 4-4 12
Αρμάνι Μιλάνο 4-4 12
Παναθηναϊκός 4-4 12
Μπαρτσελόνα 4-4 12
Αναντολού Εφές 3-5 11
Ούνιξ Καζάν 2-6 10
Μπάμπεργκ 2-6 10
Ζαλγκίρις 2-6 10
Γαλατασαράι 2-6 10


~**  ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ «ΑΙΩΝΙΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΕυρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ
19/04/1994 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77 Φάιναλ Φορ, ημιτελικός (Τελ Αβίβ)
11/04/1995 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58 Φάιναλ Φορ, ημιτελικός (Σαραγόσα)
27/03/1997 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 49-69 4η φάση
01/04/1997 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 65-57 4η φάση
28/02/2002 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 92-75 2η φάση
28/03/2002 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 88-78 2η φάση
01/05/2009 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84 Φάιναλ Φορ, ημιτελικός (Βερολίνο)
20/02/2014 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 66-62 (Φάση των «16», 7η αγωνιστική)
14/04/2014 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 68-65 (Φάση των «16», 14η αγωνιστική

***  Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών έχει ως εξής:
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου
Γήπεδο Ώρα Αγώνας Διαιτητές

ΚΓ Απόλλωνα 17.00 Απόλλων Π.-Κόροιβος Σχινάς-Ψαριανός-Θεονάς (Θεοδοσόπουλος)
Βενετόκλειο 17.00 Κολοσσός-Δόξα Λευκάδας Πουρσανίδης Γ.-Τζαφλέρης-Καλδίρης (Τανατζής)
ΟΑΚΑ 17.00 ΑΕΚ-Προμηθέας Π. Μάνος-Παγώνης-Συμεωνίδης (Βιδάλης)
ΔΚΓ Τρικάλων 17.00 Τρίκαλα-ΠΑΟΚ Πηλοϊδης-Πουρσανίδης Κ.-Τσώνος Β. (Μιναρετζόπουλος)

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου
Γήπεδο Ώρα Αγώνας Διαιτητές

ΚΓ Χαλκίδας 17.00 Κύμη-Ρέθυμνο Σώμος-Διαμαντής-Ανδρικόπουλος (Σταμάτης)

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου
Γήπεδο Ώρα Αγώνας Διαιτητές

ΚΓ Λαυρίου 17.00 Λαύριο-Ολυμπιακός Μαγκλογιάννης-Τσαρούχα-Μπίκας (Καρούσης)
Αλεξάνδρειο 19.00 Άρης-Παναθηναϊκός Αναστόπουλος Π.-Καρακατσούνης-Δεσλής (Σιμητόπουλος)
***   Ο Τριτσώνης νέος αρχιδιαιτητής της ΕΠΟ, «σέντρα» από 22/11/2016:
Με τις ευλογίες FIFA / UEFAΟ Τριτσώνης νέος αρχιδιαιτητής της ΕΠΟ, «σέντρα» από 22/11
~  Ο Σταύρος Τριτσώνης είναι από σήμερα και με τη «βούλα» ο αντικαταστάτης του Γιώργου Μπίκα στη θέση του προεδρεύοντος στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, σύμφωνα με την απόφαση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής ΕΠΟ που συνεδρίασε απόψε με πλήρη σύνθεση.
Δεύτερο μέλος της ΚΕΔ είναι ο πρώην διεθνής διαιτητής Μανώλης Κουκουλάκης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη και συνεργάτες της Επιτροπής θα ανακοινωθούν αύριο.
Τα εθνικά πρωταθλήματα επαναρχίζουν από τις 22 Νοεμβρίου, ενώ επικυρώθηκαν, ύστερα από συνεννόηση και έγκριση από τις FIFA - UEFA, οι νέες διατάξεις που τροποποιούν άρθρα του υφιστάμενου κανονισμού διαιτησίας της ΕΠΟ.
Η ανακοίνωση:«Συνεδρίασε σήμερα σε πλήρη σύνθεση η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και έλαβε τις ομόφωνα τις παρακάτω αποφάσεις:
Ο κ. Σταύρος Τριτσώνης διορίστηκε προεδρεύων της νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και θα εκτελεί χρέη προέδρου της έως της οριστικής συγκρότησης της σύνθεσης Κ.Ε.Δ. Μέλος της Κ.Ε.Δ. διορίστηκε ο κ. Μιχάλης Κουκουλάκης.
Αύριο, 18 Νοεμβρίου 2016, κατόπιν των εισηγήσεων του κ. Στ. Τριτσώνη, θα ανακοινωθούν και τα λοιπά μέλη και οι συνεργάτες της νέας Κ.Ε.Δ., και η ΠΔΕ θα προχωρήσει στην αντίστοιχη έγκριση του διορισμού τους. Ο προεδρεύων τη νέα Κ.Ε.Δ. δεν αποτελεί μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα στελέχωσης της Κ.Ε.Δ., περιλαμβανομένων και των παραπάνω διορισμών, ρυθμίζονται από τη FIFA και αποκλειστικός αρμόδιος για αυτά είναι ο κ. Κ. Κουτσοκούμνης.
Επικυρώθηκαν, κατόπιν συνεννόησης και έγκρισης από την FIFA/UEFA, οι νέες διατάξεις που τροποποιούν άρθρα του υφιστάμενου κανονισμού διαιτησίας της Ε.Π.Ο. Από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 επαναρχίζουν όλες οι εθνικές διοργανώσεις, που είχαν διακοπεί με απόφαση της ΠΔΕ, μετά την πυρκαγιά στην οικία του κ. Γ.Μπίκα.
Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, για την εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού εκπροσώπου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θα συγκληθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο της Ε.Ο.Ε.
Εγκρίθηκε η διοργάνωση σχολής προπονητών από την ΕΠΣ Μακεδονίας (UEFA B & UEFA C) και σχολής ανανέωσης ταυτοτήτων τριετίας από την ΕΠΣ Λέσβου».   Newsroom ΔΟΛ

***  Οριστική η ποινή για τη Δεβετζή - Χάνει το μετάλλιο του Πεκίνου 
Άκυρη είναι από σήμερα η συμμετοχή της Πηγής Δεβετζή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Μόλις τέσσερα μετάλλια είχε κατακτήσει η χώρα μας στην Κίνα και το ένα αφαιρέθηκε, αφού η ποινή της πρωταθλήτριας του τριπλούν για χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι πλέον τελεσίδικη.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τους πρώτους 16 αθλητές των οποίων οι υποθέσεις ολοκληρώθηκαν. Ανάμεσά τους και εννέα κάτοχοι μεταλλίων, όπως η Δεβετζή που ήταν τρίτη στο τριπλούν.
Στο αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης περιλαμβάνεται και το χρονικό της υπόθεσης.
Στο δείγμα της που εξετάστηκε στις 28 Ιουλίου βρέθηκαν μεταβολιτες της ουσίας «στανοζολόλη», ακολούθησαν όλες οι τυπικές διαδικασίες οι οποίοι ολοκληρώθηκαν με την απόφαση των εκπροσώπων της Δεβετζή να μην προσφύγουν στο CAS, η οποία κοινοποιήθηκε στη ΔΟΕ μέσω της IAAF στις 6 Οκτωβρίου.
Το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν θα απονεμηθεί στην Ολγα Ριπακόβα από το Καζακστάν η οποία ήταν 4η.
Το 2008 η Δεβετζή μετείχε και στο μήκος γυναικών, όπου είχε καταλάβει τη 14η θέση, αποτέλεσμα το οποίο επίσης ακυρώνεται.
Αναλυτικά οι 16 αθλητές που βρέθηκαν θετικοί και ακυρώθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου:
Χατζιμουράτ Ακάεφ (Ρωσία - Αρση Βαρών): Τρίτος στα 94κ.
Χασάν Μπαρόεβ (Ρωσία - Ελληνορωμαϊκή Πάλη): Δεύτερος στα +96κ
Ναταλία Νταβιντόβα (Ουκρανία - Αρση Βαρών): Τρίτη στα 69κ.
Χρυσοπηγή Δεβετζή (Ελλάδα - Τριπλούν): Τρίτη θέση
Μαρίγια Γκραμποβέτσκαγια (Καζακστάν - Αρση Βαρών): Τρίτη στα +75κ.
Μάγια Μανέζα (Καζακστάν - Αρση βαρών): 63κ.
Ιρίνα Νεκρασόβα (Καζακστάν - Αρση βαρών: 2η στα 63κ.
Βίτα Παλαμάρ (Ουκρανία - Υψος): 5η θέση
Έλενα Σλεσαρένκο (Ρωσία - Υψος): 4η θέση
Ασέτ Μαμπέτοφ (Καζακστάν - Ελληνορωμαϊκή Πάλη): 3ος στα 96κ.
Νιζάμι Πασάιεφ (Αζερμπαϊτζάν - Αρση βαρών ? 5ος στα 94κ.
Βιτάλι Ραχίμοφ (Αζερμπαϊτζάν - Ελληνορωμαϊκή πάλη): 2ος στα 60κ.
Βλάντιμιρ Σέντοφ (Καζακστάν - Αρση βαρών): 4ος στα 85κ.
Ντένις Γιουρτσένκο (Ουκρανία - Επί κοντώ): 3η θέση
Ιρίνα Κουλέσα (Λευκορωσία - Αρση βαρών): 4η στα 75κ.
Ντμίτρι Λαπίκοφ (Ρωσία - Αρση βαρών): 3ο2 στα 105κ.
πηγή : ΑΠΕ/ ΜΠΕ 

***  Πρώτη συνάντηση Κουτσοκούμνη με Τριτσώνη, Κουκουλάκη
Για τη λειτουργία της ΚΕΔΠρώτη συνάντηση Κουτσοκούμνη με Τριτσώνη, Κουκουλάκη O επιτετραμμένος της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, Κωστάκης Κουτσοκούμνης
~  Ταξίδι - αστραπή πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα ο επιτετραμμένος της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, με σκοπό την επίσημη έναρξη λειτουργίας της νέας ΚΕΔ και τη συνακόλουθη επανέναρξη των Εθνικών πρωταθλημάτων.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είχε δίωρη συνάντηση-συνεργασία με το νέο αρχιδιαιτητή, Σταύρο Τριτσώνη και το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας, Μιχάλη Κουκουλάκη, προς τους οποίους εκχώρησε πλήρη δικαιοδοσία για τους ορισμούς των διαιτητών.
Τριτσώνης και Κουκουλάκης έκαναν εισηγήσεις για τη συμπλήρωση της Επιτροπής, χωρίς πάντως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, καθώς τα πάντα αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως την προσεχή Τετάρτη. Newsroom ΔΟΛ

***

Αθλητικές μεταδόσεις στην TV :
 Παρασκευή 18/11/2016 16:00 OTE Sport 6
ATP World Tour Finals
Τένις
19:00 NOVASPORTS 5
Γαλατάσαραϊ - Νταρουσάφακα
Euroleague
 19:00 NOVASPORTS 3
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ζάλγκιρις
Euroleague
 19:30 OTE Sport 7
Μπόχουμ - Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ
Γερμανία δεύτερη κατηγορία
20:00 NOVASPORTS 4
Λοριάν - Μονακό
Γαλλικό Πρωτάθλημα
21:15 NOVASPORTS 2
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
Euroleague
 21:30 OTE Sport 8
Μόντσα - Μολφέτα
Βόλεϊ
21:30 OTE Sport 1
Μπάγερ Λεβερκούζεν - Λειψία
Γερμανικό Πρωτάθλημα
21:45 OTE Sport 2
Μπέτις - Λας Πάλμας
Ισπανικό Πρωτάθλημα
21:45 NOVASPORTS 1
Λιλ - Λιόν
Γαλλικό Πρωτάθλημα
22:00 ΕΡΤ1
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης
Euroleague
 22:00 OTE Sport 6
ATP World Tour Finals
Τένις
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~  Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
 ~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .- 
 ~Διήμερη εκδρομή διαδρομή Σ/Κ 15,16 Οκτωβρίου Γιάννενα-Ζαγοροχώρια  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2016/10/1516.html
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 17 Οκτωβρίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-17-2016.html .-
~Πρώτη  1η Γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στα Αρφαρά Μεσσηνίας    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/blog-post.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .- 
 ~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-25-2016.html .-
 ~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 29  και 30  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/29-30-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-31-2016.html .-

 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
~Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html .- 
~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html  .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι ενημέρωσης  ARFARA NEWS  Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-10-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-11-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-12-2016.html .-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 12 και 13  Νοεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/12-13-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 13  Νοεμβρίου  2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-13-2016.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Νοεμβρίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-14-2016.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 15  Νοεμβρίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-15-2016.html .-  
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-16-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA ΝWES 2  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-wes-2-16-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-17-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-18-2016.html .-
 http://www.dinfo.gr  .-= ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ  .-
www.scribd.com/collections/4454697 = ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ
http://www.sentragoal.gr .-  ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 http://www.fast bracesgreece.gr/main .- / ΤΑ  ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ  http://superfood.blogy.gr/post/597-ixthyelaio-to-farmako-toy-21oy-aiona .- Super Food
 ~  http://neraidohori.info.com  ,                                 ~ https://www.facebook.com/groups/172702946410540/230134187334082/?notif_t=group_activity  ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΝΑΝ ΘΕΟΝ .-
ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html     
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .-
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .- 
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-  
 4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-   
1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-  
       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  , 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5063 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3217   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3185 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.454  βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου