ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα  25 ΙΟΥΝΊΟΥ 2018 .
~
Όμορφη χαρούμενη και ευλογημένη εβδομάδα για όλους μας ... !
~



~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

~

 Τα    βίντεο από ομιλία στο Αρφαρά Σάββατο 23-06-2018 της συμπατριώτισας μας Βούλας Χρήστου Καράγιαννη Παιδοψυχιάτρος -Διευθυντού Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης Αθήνα :
1.- Ομιλία ΑΡΦΑΡΑ 23/06/2018 Νο  1 Παιδοψυχιάτρου Βούλας Καραγιάννη  : https://youtu.be/kJCL1u62zTU  .-
2.- Ομιλία Βούλας Καράγιαννη  παιδοψυχιάτρου Νο2  Αρφαρά 23/06/2018: https://youtu.be/udFXMaKAhz8  .-
3.- Από  ομιλία Βούλας Καράγιαννη παιδοψυχιάτρου ΑΡΦΑΡΑ Νο 3  23/06/2018: https://youtu.be/QCrTx0yin3A  .-
4.- ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΦΑΡΑ Β  Καράγιαννη Νο 4 Αρφαρά 23/06/2018: 
 https://youtu.be/XALeJmLYfOM  .-
5.-Αρφαρά Βούλα Καράγιαννη Παιδοψυχίατρος Νο 5  23/06/2018:
https://youtu.be/C1GRpsGXT_U .-
6.- Ομιλία Νο 6  Βούλα Καράγιαννη παιδοψυχίατρος Αρφαρά 23/06/2018: https://youtu.be/94XgsoWkxWY . -

1α.- Απαντήσεις για ομιλοφιλα ζευγάρια κ. α. Από Βούλα Καραγιάννη παιδοψυχιατρος Αρφαρα 23-06-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213275833623853/?t=5  .-
1β .- ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Βούλα Καραγιάννη 23-06? - ?2018 για χρήση Ηλεκτρονικών μέσων από Παιδιά Ερώτηση? Απάντηση  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213275801863059/?t=1  .- 
1γ .-Ομιλία στο ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΆΤΑ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 23-06-2018 Παιδοψυχιατρου Βούλας Καραγιάννη  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213275606258169/?t=6  .-
1δ .- Από ομιλία Βούλας Καραγιάννη στο ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΆΤΑ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ ώρα 20.00, 23-06?2018 Λευτέρης Ι ..Παπανικολάου γιατρός προσφώνηση  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213275499455499/?t=16  .-

~ ** 1 Α -5/1 α Προσφώνηση Λ. Ι.  Παπανικολάου  ομιλίας Παιδοψυχιάτρου Βούλας Καράγιαννη Νο 1  Αρφαρά 23/06/2018:  https://youtu.be/qFzjGtBbaMY ‘-
2Β Από  ομιλία Βούλας Καράγιαννη παιδοψυχιάτρου ΑΡΦΑΡΑ Νο 3  23/06/2018: https://youtu.be/O3t6uKpsdNE .-
3Γ Αρφαρά από ομιλία 23/06/2018 Βούλας Καράγιαννης Παιδοψυχιάτρου Νο 4: https://youtu.be/WNdHq8j62Gw .-
4Δ  Ομιλία Νο 5  Βούλα Καράγιαννη παιδοψυχίατρος Αρφαρά 23/06/2018 Απαντήσεις σε ερώτηση για κινητά , Τηλεόραση , Η/Υ.. : https://youtu.be/fV8psEWaEic .-

5 Ε  ΟΜΙΛΊΑ ΑΡΦΑΡΑ Βούλας Καράγιαννη παιδοψυχιάτρου 23-06-2018 Νο 6 : https://youtu.be/vFn9wVnf-jQ .- 

25 Ιουνίου: Εορτή της Αγίας Φεβρωνίας
 ~  Τη μνήμη της Αγίας Φεβρωνίας τιμά σήμερα, 25 Ιουνίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Φεβρωνία, ήταν περιζήτητη νύμφη για την σωματική της ομορφιά. Το ίδιο όμως έλαμπε και η αγνή ψυχή της. Για το λόγο αυτό σε ηλικία 17 ετών, επέλεξε το δρόμο της άσκησης και της εγκράτειας στο μοναστήρι όπου ηγουμένη ήταν η θεία της…
*  Βρυένη και βρισκόταν στην Μεσοποταμία (στην πόλη της Νισίβεως, που λέγεται Αντιόχεια της Μυγδονίας και βρισκόταν στα σύνορα του Βυζαντινού και Περσικού κράτους).
Γρήγορα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, προσαρμόσθηκε στους δύσκολους κανόνες της μοναχικής ζωής βρίσκοντας παράλληλα και χρόνο για να μελετά και να εμβαθύνει στις Θείες Γραφές. Έγινε δε υπόδειγμα ανάμεσα στις άλλες μοναχές για τη σύνεσή της το ζήλο της, την προθυμία της και το ταπεινό της φρόνημα.
Κάποια ημέρα όμως, ένα στρατιωτικό σώμα το οποίο κατεδίωκε χριστιανούς, με επικεφαλής το Σεληνο (288 μ.Χ.) έφθασε και στο μοναστήρι της Φεβρωνίας. Οι άλλες μοναχές κατόρθωσαν να διαφύγουν, η Αγία όμως η οποία ήταν άρρωστη δεν κατόρθωσε να μετακινηθεί. Κοντά της παρέμειναν η ηγουμένη Βρυένη και η αδελφή Θωμαΐς.
Οι στρατιώτες, μόλις αντίκρυσαν τη Φεβρωνία, έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά της. Άφησαν, λοιπόν, τρεις άνδρες να τη φρουρούν και οι υπόλοιποι γύρισαν και το ανέφεραν στον αρχηγό τους Σελήνο. Αυτός αμέσως διέταξε και την έφεραν μπροστά του, και με κάθε τρόπο την πίεσε να άλλαξοπιστήσει.
Πρότεινε στη Φεβρωνία να τη δώσει σύζυγο στον ανεψιό του Λυσίμαχο, που κοντά του θα γνώριζε μεγάλη δόξα. Η Φεβρωνία, όμως, προτίμησε να γίνει «της μελλούσης αποκαλύπτεσθαι δόξης κοινωνός» (Α’ Έπιστολή Πέτρου, ε’ 1). Προτίμησε, δηλαδή, να είναι συμμέτοχος της δόξας που θα αποκαλυφθεί κατά τη δευτέρα παρουσία, και με περίσσιο θάρρος περιφρόνησε τις προτάσεις του Σελήνου, ο όποιος, αφού τη βασάνισε, τελικά τη σκότωσε με ξίφος.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Την ωραιότητα.
Ως της ασκήσεως ρόδον ηδύπνευστον, οσμήν αθλήσεως τω κόσμω έπνευσας, εις οσμήν μύρων του Χριστού δραμούσα ασχέτω πόθω, όθεν ως παρθένον σε και οσίαν και μάρτυρα, θαυμαστώς εδόξασε Φεβρωνία ο Κύριος, ω πρέσβευε υπέρ των βοώντων, χαίρε σεμνή οσιομάρτυς.
~*   Απολυτίκιο Αγ. Φεβρωνίας - 25 ΙΟΥΝΙΟΥ : https://youtu.be/v0GoRPhij-I .-


***  Αποτελέσματα-Εκλογές Τουρκία LIVE-: Νίκη Ερντογάν με 2 νεκρούς !
-: Προβάδισμα για τον Τούρκο πρόεδρο με καταμετρημένες τις ψήφους στο 86% των εκλογικών τμημάτων – Καταγγελίες για νοθεία και βία από την αντιπολίτευση – Δύο νεκροί σε ένοπλη συμπλοκή σε εκλογικό τμήμα – Θρίλερ για την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
*  Θρίαμβο Ερντογάν με περίπου 53% δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 86% των εκλογικών τμημάτων. Ο βασικός του αντίπαλος Ιντζέ ακολουθεί με περίπου 30%.
Παράλληλα, με καταμετρημένες τις ψήφους του 81% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 43,55% και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 21,99%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.
Θρίλερ για την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
Ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβικόζ.
«Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών», δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 80,5% των ψήφων, το AKP λαμβάνει ποσοστό 43,8% και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 11,52%. Το CHP συγκεντρώνει ποσοστό 21,84% και το HDP 10,28%. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το HDP δεν συμμετείχε σε κάποιον συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να περάσει το όριο του 10% για να μπει στη βουλή.
ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΕΡΤΟΓΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ!

Ο Τσεβικόζ προέβλεψε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.

Eν μέσω περιστατικών έντασης και επεισοδίων σε εκλογικά κέντρα, όσο και υπονοιών για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, έκλεισαν οι κάλπες στις 17:00 το απόγευμα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονταν από τις 08:00 το πρωί της Κυριακής (24/06/2018) .
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλαχαμίτ Γκιουλ, ότι οι εκλογές διεξάγονται ομαλά και ότι «οι πολίτες ψηφίζουν με ειρήνη», οι καταγγελίες για περίεργα σκηνικά έντασης έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σύμφωνα με την οποία κάποιοι απομάκρυναν με τη βία παρατηρητές από τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας Σανλιούρφα.
Ειδικότερα, ο Μεχμέτ Αλή Σελέμπι, μέλος του CHP, κατήγγειλε ότι το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 30 παρατηρητές που επιτηρούσαν την εκλογική διαδικασία απομακρύνθηκαν διά της βίας από την περιφέρεια Σανλιούρφα.
Şanlıurfa’da 30’a yakın köyde müşahitlerimiz baskı ile uzaklaştırıldı. Canhıraş bir mücadele devam ediyor. Ne olursa olsun milli irade kazanacak!
— Mehmet Ali Çelebi (@tgmcelebi) June 24, 2018
Παράλληλα, δεν έλειψαν καταγγελίες για βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν (AKP), ο οποίος φέρεται να έριξε πολλά ψηφοδέλτια στην κάλπη. Συγκεκριμένα, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Γιλντίζ απεικονίζεται να κρατά πολλά ψηφοδέλτια, τα οποία όπως κατήγγειλαν μάρτυρες έριξε στην κάλπη του εκλογικού κέντρου στο λύκειο Suruc Gap της Σανλιούρφα.
Το περιστατικό κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ένας από τους εκλογικούς παρατηρητές, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση γι’ αυτό.
Δείτε το βίντεο:

 

           Mezopotamya Ajansı @MAturkce   
AKP Urfa Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız ve yakınları, Suruç’ta adeta terör estirdi. Yıldız ve yakınlarının saldırdığı HDP’lilerden biri bıçaklandı. Olayları takip eden muhabirimiz Arjin Dilek Öncel, Yıldız ve yakınlarının saldırı tehdidi üzerine polise sığındı.


***  Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,4 ρίχτερ αναστάτωσε τη Μεσσηνία 
Λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί σεισμική δόνηση ταρακούνησε όλη τη Μεσσηνία
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το μέγεθος αυτού ήταν 5.4 ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Μεθώνης.
Το εστιακό του βάθος ήταν τα 10 χλμ και έγινε αισθητός σε όλη τη Μεσσηνία
***  Η Καλαμάτα κερδίζει από τη συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ
 
Ξεκίνησε από τις προηγούμενες ημέρες ο ουσιαστικός διάλογος, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Παιδείας, μεταξύ των διοικητικών αρχών του ΤΕΙ Πελοποποννήσου και του αντίστοιχου Πανεπιστημίου, με σκοπό τη συγχώνευση τους.
Η επόμενη συζήτηση θα διεξαχθεί στο τέλος του Ιουλίου και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πόλη της Καλαμάτας δεν θα πρέπει να θεωρείται "χαμένη", από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το αντίθετο, μάλιστα, φαίνεται να ενισχύεται, αφού πρόκειται να ιδρυθεί στην πόλη και τμήμα Χημικών Μηχανικών.
Η πρόταση από το ΤΕΙ συμπεριελάμβανε τη λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου σε τρεις πόλεις (Κόρινθος Τρίπολη, Καλαμάτα) με απορρόφηση της Σπάρτης στην Τρίπολη και της σχολής του Ναυπλίου στην Καλαμάτα.
Εδώ υπήρξε το πρώτο πρόβλημα, αφού, σύμφωνα με το υπουργείο, λόγω προεκλογικής περιόδου το 2019 δεν θα ήθελε να υπάρχουν αναταράξεις στις τοπικές κοινωνίες. Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τροχοπέδη στην πολιτική βούληση που υπάρχει να προχωρήσει η λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου. Κι αυτό γιατί όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι το νέο τριτοβάθμιο όργανο θα είναι πιο μεγάλο και περισσότερο ευκίνητο σε συνέργειες και συνεργασίες.
Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, είχε επιβεβαιώσει και επίσημα τις πληροφορίες που θέλουν το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με απώτερο στόχο την συγχώνευση των δύο Ιδρυμάτων ο Πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Γιάννης Καπόλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρύτανης του ΤΕΙ Καλαμάτας εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο συγχώνευσης κάτι που τις προηγούμενες μέρες είχε πράξει και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των σχολών του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και στο αν μια ενδεχόμενη συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο οδηγήσει σε κατάργηση κάποιων εξ αυτών ο κ. Καπόλος ήταν κατηγορηματικός, καθώς επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση, δεδομένου ότι, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, οι σχολές του ΤΕΙ δεν «συγκρούονται» με αυτές του Πανεπιστημίου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στην Καλαμάτα από το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο 
Με το συμβολικό καθαρισμό του πάρκου απέναντι από το Δημαρχείο, στα “Σχοινιά”, την Τρίτη 26 Ιουνίου το πρωί και με τη λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου, την ίδια ημέρα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, θα ολοκληρώσει το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με το σύνθημα “Στάσου πλάι μου”.
Το ΚΕΘΕΑ σημειώνει ότι το σύνθημα “Στάσου πλάι μου” σκοπό έχει να αναδείξει τη σημασία των κοινωνικών δεσμών και των υποστηρικτικών δικτύων στην πρόληψη και τη θεραπεία της χρήσης ουσιών καθώς και στην κοινωνική επανένταξη.
Σε ό,τι αφορά τον εθελοντικό καθαρισμό του πάρκου στα “Σχοινιά”, η παρέμβαση θα γίνει από ομάδα του Προγράμματος και θα ξεκινήσει στις δέκα το πρωί. Την ίδια ημέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι θα λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, με μέλη του Θεραπευτικού Προγράμματος, γονείς και προσωπικό, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στο ύψος του ξενοδοχείου REX.

***   Λέκκας: Η περιοχή είναι σεισμογενής, δεν περιμένουμε επιπτώσεις 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και έγινε ιδιαίτερα αισθητός.
«Η περιοχή είναι έντονα σεισμογενής ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις. Μάλλον πρέπει να είναι ο κύριος σεισμός» είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε το σημείο στο οποίο καταγράφηκε ο σεισμός είναι το σημείο στο οποίο ενώνονται οι λιθοσφαιρικές πλάκες.
Σύμφωνα με τον ίδιο το 2006 στην ευρύτερη περιοχή είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
***  Συνεχίζονται οι σεισμοί στην περιοχή της Πυλίας 
Όπως είναι λογικό αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι σεισμοί, μικρότερης έντασης στην περιοχή της Πυλίας.
Εδικότερα ο πρώτος μετασεισμός ήταν 3.4 ρίχτερ βόρεια της Φοινικούντας, ενώ ακολούθησε σεισμός 2.4 ανοιχτά της Πύλου.
Πάντως ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε καθησυχαστικός.

***  Δ. Καφαντάρης: Δεν υπάρχει καμία ζημία 
Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε ότι πέρα από τη μεγάλη αναστάτωση που σημειώθηκε στην περιοχή δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά μέχρι στιγμής.

***  Μια βόλτα στον «Παλιό Νερόμυλο» της Κυπαρισσίας 
Λίγο πιο πέρα από το Κάστρο της Κυπαρισσίας, βρίσκεται ο «Παλιός Νερόμυλος», ένας από τους λίγους εναπομείναντες παραγωγικούς νερόμυλους της Ελλάδας. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο σπίτι, το μόνο ανακαινισμένο της πάλαι ποτέ Συνοικίας των Μύλων και … αλέθει ακόμα.
Πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβεται -όπως πάντα- ένας άνθρωπος με μεράκι. Η Τζίμα Ιμιρζιάδη δεν είναι μόνο η ιδιοκτήτρια και ο άνθρωπος που ξαναζωντάνεψε τον παλιό νερόμυλο. Είναι η πρωτεργάτρια του παζαριού παλιών αντικειμένων που ξεκίνησε το 2005 στο «μεγάλο καλντερίμι» της πόλης και πραγματοποιείται έκτοτε κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
 Είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Κυπαρισσία, με αφορμή την ιστορία». Είναι κι ο εμπνευστής του προγράμματος για την προστασία και την αναβίωση της παλιάς πόλης της Κυπαρισσίας: «Η παλιά πόλη, σε ένα μεγάλο μέρος της, έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός χώρος, γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια. Ίχνη από κάθε ιστορική περίοδο είναι ορατά παντού», διαβάζω στην ιστοσελίδα του προγράμματος kyparissiaoldtown.gr, που ήταν η αφορμή για τη γνωριμία μας και για το ταξίδι σε αυτήν την όμορφη μεριά της Ελλάδας.
Δραστήρια και πολυταξιδεμένη, το ενδιαφέρον της για την παλιά πόλη της Κυπαρισσίας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ιδιαίτερης καταγωγής της. Εφορμά από την αγάπη της για όλες τις παλιές πόλεις: «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο χρήσιμο και πιο όμορφο από τις παλιές πόλεις. Οι λαοί και τα κράτη που τις σέβονται εκφράζουν Πολιτισμό σε υψηλό βαθμό. Οι Ευρωπαίοι ζουν σε ένα μεγάλο ποσοστό μέσα σε παλιές πόλεις». Τα λόγια της καταδεικνύουν συγκίνηση στην ιδέα της ζώσας πόλης με μακραίωνη ιστορία: «Τα παιδιά μας δεν θα μάθουν ποτέ και δεν θα αγαπήσουν ποτέ την ιστορία, το τόπο και τις ρίζες τους αν όλες οι παλιές πόλεις σβήσουν και καταστραφούν», μας διηγείται την ώρα που φρέσκιες λεμονάδες με αρωματικό δυόσμο και πίτες καταφτάνουν στην αυλή του «παλιού νερόμυλου» για να μας δροσίσουν από τον καυτό ήλιο.
«Στον παλιό νερόμυλο, το χειμώνα έρχονται πολλά σχολεία και το καλοκαίρι οικογένειες ταξιδιωτών, Έλληνες και ξένοι. Σκοπός μας δεν ήταν να ανακαινίσουμε το κτίριο μόνο από αρχιτεκτονικής άποψης. Αλλά να αποδώσουμε σε αυτό ξανά την παλιά του λειτουργία. Θέλαμε να καταστήσουμε το μύλο παραγωγικό και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να πωλούνται τα βιολογικά προϊόντα παραγωγών της περιοχής», εξηγεί. «Μέλημά μας να μοιραστούμε αυτήν την αγάπη, γι’ αυτό και επιμεληθήκαμε τον κήπο ώστε να προσφέρουμε μια συνολική εμπειρία στον επισκέπτη». Και πράγματι πρόκειται για εμπειρία, γιατί στον κήπο του «παλιού νερόμυλου» κυλάει ένα ρέμα και μαζί με τη σκιά των δέντρων μας χαρίζει μια λυτρωτική δροσιά.
Καθώς μιλούσαμε, εμφανίστηκαν οι τρεις πιτσιρίκες μαζί με το μυλωνά, τον οποίον είχαν ταράξει στις ερωτήσεις για το άλεσμα. «Μαμά το ήξερες ότι ο νερόμυλος κάνει πάντα ολική άλεση; Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα πίτουρα από το σιτάρι. Το ήξερες ότι μπορείς να αλέσεις ό,τι θες; Τη μια σιτάρι, την άλλη καλαμπόκι…. Ό,τι θες. Τόσο εύκολα». «Πώς φαίνονται όλα … τόσο εύκολα στο μυαλό των παιδιών», συλλογιέμαι την ώρα που οι πίτες έβγαιναν από το φούρνο αχνιστές και στολισμένες με χρωματιστά λαχανικά. Κάποιοι από την παρέα μόλις γύρισαν από το μονοπάτι του ρέματος και κάποιοι άλλοι αναζητούσαν κάτι δροσιστικό για να ξεκουραστούν από την περιήγηση στο Κάστρο  Ελένη Φωτίου, Πρώτο Θέμα

***  Συνάντηση Αλέξη Χαρίτση με τον υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ για επενδύσεις 
Αναλυτική συζήτηση για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που σχετίζονται τόσο με τις αμερικανικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα όσο και με την δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές επιχειρήσεις στην αμερικανική οικονομία, είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στη συνάντηση του με  τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσινγκτον.
«Βλέπουμε επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολύ μεγάλη γκάμα τομέων και κλάδων της οικονομίας πέραν βεβαίως από το παραδοσιακό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τουρισμό αλλά και για την ενέργεια», διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια των επαφών του με εκπροσώπους της αγοράς και της πολιτικής σκηνής στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε το νέο στρατηγικό σχέδιο  στους Αμερικανούς επενδυτές τονίζοντας:
«Αυτό που έλειπε από την χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια ήταν ένα σχέδιο για το που θέλουμε να κατευθυνθούν οι επενδύσεις, τι θέλουμε να επιτύχουμε με αυτές και ποιοι θέλουμε να επωφεληθούν από αυτές.  Είναι πολύ θετική,  η ανταπόκριση από τους ξένους επενδυτές και τους Αμερικανούς γιατί βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια, να προχωρήσει βάσει ενός σχεδίου, βάσει ενός προγραμματισμού που δυστυχώς έλειπε πολλές φορές στο παρελθόν».
Όσον αφορά τις εντάσεις που έχουν εκδηλωθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση  με αφορμή τις εμπορικές τους σχέσεις, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και τα μέτρα προστατευτισμού», καθώς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στο διεθνές εμπόριο.
«Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία, χρειάζεται να ισχυροποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα»,τόνισε.
  ΠΓΔΜ: Η οικονομική διάσταση της συμφωνίας για την ονομασία
 Κατά τη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για τη συμφωνία επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ.
Όσον αφορά την οικονομική διάσταση της συμφωνίας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως η διευθέτηση ανοιχτών διπλωματικών εκκρεμοτήτων ανοίγει νέες προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Όπως διευκρίνισε, μια τέτοια εξέλιξη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Βόρεια Ελλάδα σε ένα γεωπολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.
«Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικός παράγοντας σταθερότητας για όλη την περιοχή που μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για το σύνολο της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης».
  Συμμετοχή ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα
 Ερωτηθείς για το αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί και το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα η κάθε πλευρά τη στάση της προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι ανοιχτές εκκρεμότητες εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο.
«Για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικό πλέον – μιλάμε για λίγες εβδομάδες ως την έξοδο από το πρόγραμμα – αν θα είναι μέσα ή έξω το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε αν θα είναι μέσα ή αν θα είναι έξω».
  Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
 Σχετικά με την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα, ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον μεγάλο αριθμό αλλά και την υψηλή ποιότητα των αμερικανικών εταιριών που θα συμμετέχουν, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο γεγονός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας και ανάπτυξης στις εγχώριες ελληνικές επιχειρήσεις. ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η στάθμευση στην οδό Μεσήνης… 
Δημότης, ο οποίος παρατηρεί και σχολιάζει όλα τα στραβά και τα κυκλοφοριακά ανάποδα στην Καλαμάτα, μας ενημέρωσε, προχθές, ότι στην οδό Μεσσήνης οι πινακίδες στάθμευσης για τους μονούς και ζυγούς μήνες του χρόνου έχουν τοποθετηθεί ανάποδα. Αποτέλεσμα να επικρατεί ένα μπάχαλο στη συγκεκριμένη οδό. Πόσο δύσκολο είναι να διορθωθεί η κατάσταση;   Α.Π.
***  Η ΔΕΥΑΚ έχει κέρδη αλλά κόβει το νερό σε φτωχούς 
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ δεν πρόκειται να κόβουν το νερό σε φτωχούς που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για τη ρύθμιση της οφειλής τους, προειδοποίησαν σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος και Σταυρούλα Στραβάκου αντίστοιχα.
  Τόνισαν ότι το Σωματείο είναι αποφασισμένο να δώσει αγώνα ώστε να εφαρμοστεί πραγματική κοινωνική πολιτική για αυτούς που την έχουν ανάγκη, ζήτησαν όμως και τη δική τους συμμετοχή.
Ακόμη υπογράμμισαν ότι η ΔΕΥΑΚ έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους φτωχούς και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2017, το οποίο έκλεισε με κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ και με ταμείο 2,73 εκατ. ευρώ.
Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος σημείωσε ότι η κατάσταση στη ΔΕΥΑΚ είναι θλιβερή όταν προσέρχονται άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου χρήματα και με δάκρυα στα μάτια ζητούν να μην τους αφαιρεθεί το υδρόμετρο λόγω οφειλών.
Όπως ανέφερε, μέχρι τώρα έχουν αφαιρεθεί 750 υδρόμετρα. Μεταξύ αυτών των 750 οφειλετών, είπε ο κ. Κουφαλάκος, σίγουρα θα υπάρχουν και μπαταχτσήδες, όπως τους αποκάλεσε χαρακτηριστικά, υπογράμμμισε όμως ότι υπάρχουν και φτωχοί, οικογένειες που ζουν με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με βοήθεια από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.λπ.
 Αυτοί οι άνθρωποι, συνέχισε, ακόμη και αν μπορέσουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους δεν θα καταφέρουν να την εξυπηρετήσουν όταν θα πρέπει να πληρώνουν και τους τρέχοντες λογαριασμούς και όλες τις άλλες υποχρεώσεις, όπως τη ΔΕΗ, το φαγητό του σπιτιού, το ενοίκιο ή τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ
Το αίτημα του Σωματείου, τόνισαν οι εκπρόσωποί του, είναι να διαγραφεί το ύψος της οφειλής όσων δεν έχουν χρήματα κατά 50% και το υπόλοιπο 50% είτε να παγώσει μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση είτε, εάν έχουν τη δυνατότητα, να το καταβάλουν με πολλές δόσεις.
Ο κ. Κουφαλάκος ανέφερε ότι το Σωματείο δύο φορές έχει φέρει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο όμως δεν έδειξε ανταπόκριση και μάλιστα σχολίασε ότι δεν συνηγόρησαν ούτε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου όπως επίσης ούτε οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
 ***  Τελειώνει και ο Ιούνιος και ακόμα τίποτα… 
Μια εβδομάδα έμεινε στον Ιούνιο, και οι κάτοικοι από Αβία μέχρι Κιτριές περιμένουν ακόμα τις «υποσχέσεις» για το δρόμο που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής αρμόδιοι που επικοινώνησαν τους είπαν ότι οι «συνδέσεις» για την αποχέτευση τελείωσαν και αυτό που καθυστερεί το έργο είναι ο καιρός…
Αν λάβουμε υπ όψιν τις δυσοίωνες και γι΄αυτή την εβδομάδα προβλέψει των μετεωρολόγων τότε το έργο πάει για Ιούλιο,  δηλαδή θα εκτελούνται έργα στην «καρδιά» της Τουριστικής σεζόν σ’ ένα από τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα σημεία της Μεσσηνίας το καλοκαίρι…
Ας είναι όμως αν είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα…
Αρκεί να μη γίνει πρόχειρη δουλειά, ως συνήθως στην περιοχή εκεί, και να μην ξαναγράφουμε τα ίδια και τα ίδια του χρόνου.
Τέλος, κάτι άλλο που θα πρέπει να δουν οι αρχές της περιοχής, είναι ο ηλεκτροφωτισμός , κυρίως στο κομμάτι από τη Σάνταβα έως τις Κιτριές… «Πίσσα» σκοτάδι και το διαπιστώσαμε τις προάλλες που ένα ΙΧ αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι 4 μέτρων…   Κ. Γαζ. 

***  Οι προτάσεις της Ν.Δ. για τον πρωτογενή τομέα μετά την περιοδεία Μπαγινέτα στη Μεσσηνία 
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους ιχθυαλιείς, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ακούει τις απόψεις και τους προβληματισμούς του κόσμου, ανέφερε το πρωί, από την Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, από την οποία ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μεσσηνία, ο γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, τον οποίο συνόδευσαν η πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Νατάσσα Κυριακοπούλου, η πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας Αντζελα Σκλήκα και άλλα στελέχη.
Όπως δήλωσε στην Kalamata Journal ο κ. Μπαγινέτας, η περιοδεία στη Μεσσηνία γίνεται στο πλαίσιο μιας καινούργιας δράσης της Νέας Δημοκρατίας για την επαφή με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ώστε αφενός να γίνει η παρουσίαση της “Συμφωνίας Αλήθειας” του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου να ακούσει το κόμμα τους προβληματισμούς, τις απόψεις, τις προτάσεις του κόσμου.
 Οι προτάσεις αυτές κατατίθενται στη Γραμματεία Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και στον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, συνέχισε ο κ. Μπαγινέτας, που κατάγεται από τη Λαμία, ώστε να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα ενόψει της ολοκληρωμένης παρουσίασής του.
Ερωτηθείς ο γραμματέας Αγροτικών Φορέων για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής απάντησε ότι “δυστυχώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου ακολουθεί τις εξελίξεις αντί να τις οδηγεί”.
Όπως υποστήριξε, ο υπουργός δεν προετοίμασε τις θέσεις της χώρας, παρότι από τον περασμένο Νοέμβρη ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε τις προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα.
Πρόσθεσε ο κ. Μπαγινέτας ότι στη νέα προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ο προϋπολογισμός θα είναι εκ των πραγμάτων μειωμένος, ενώ υπάρχουν και οι εσωτερικές προτεραιότητες της ΚΑΠ που η χώρα θα πρέπει να πετύχει. Όμως η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες διαφορές σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση μπορεί να τις επιτύχει. Διαφορές όπως η εξωτερική σύγκλιση, η περαιτέρω ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και των νέων αγροτών. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο κ. Αποστόλου”.
Η περιοδεία του κ. Μπαγινέτα συνεχίστηκε μετά την Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας σε αγροτικές και τυποποιητικές μονάδες στους Δήμους Οιχαλίας, Μεσσήνης και Καλαμάτας, ενώ το απόγευμα έγινε ανοιχτή συζήτηση με παραγωγούς στον Αριστομένη.
 ***  Με άστατο καιρό ξεκινά η εβδομάδα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Δευτέρα 25/6/2018 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας ενδέχεται να πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, με ριπές που θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 7.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή). Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Την ιστορία της τυπογραφίας και της Καλαμάτας μέσα από το «Θάρρος» γνώρισε η Ομάδα «Πάμε Βόλτα»… 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες όλες οι διαδρομές της Ομάδας «Πάμε Βόλτα», αλλά ακόμα πιο ξεχωριστή η χθεσινή στάση στην εφημερίδα μας… Με έτος ίδρυσης το 1899 το «Θάρρος» όχι μόνο αποτελεί αειθαλές κομμάτι της ιστορίας της Καλαμάτας, αλλά είναι η πολύτιμη κιβωτός που τη διασώζει μέσα από το πολύτιμο αρχείο του, το οποίο με ελάχιστα κενά λόγω καταστροφών σε δύσκολες εποχές είναι βιβλιοδετημένο σε τόμους και τα τελευταία χρόνια πλήρως ψηφιοποιημένο.
Ένα ζωντανό μουσείο και το ίδιο το νεοκλασικό ιδιόκτητο κτίριο όπου στεγάζεται η υπεραιωνόβια εφημερίδα στην οδό Σταδίου συνεχίζοντας την εκδοτική της πορεία για 119ο χρόνο, έχοντας διατηρήσει παράλληλα έντονα τα ίχνη του παρελθόντος και είναι αυτό ακριβώς που εντυπωσίασε τους επισκέπτες. Η εκδότρια του «Θάρρους», κ. Άντα Αποστολάκη, αποδέκτης μιας βαριάς οικογενειακής και ιστορικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη χαρά και φιλόξενη διάθεση άνοιξε το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουνίου όλες τις πόρτες της εφημερίδας σε μια προσπάθεια να δώσει μια πλήρη εικόνα της διαδικασίας έκδοσης και μαζί με τις παρατηρήσεις του κοινού αναδύθηκαν ολόκληρες εικόνες από άλλες εποχές και γεγονότα του παρελθόντος.
Βασικό στοιχείο της ξενάγησης αποτέλεσε η παρουσίαση των δύο σταδίων της τυπογραφίας από τα οποία πέρασε το «Θάρρος» πριν φτάσει στις διευκολύνσεις της σύγχρονης ηλεκτρονικής εποχής. Τα πρώτα χρόνια η ιδιαίτερα χρονοβόρα στοιχειοθεσία με το χέρι, γράμμα-γράμμα, λέξη-λέξη προκειμένου να συντεθεί ένα ολόκληρο κείμενο. Μετά η λινοτυπία (παραπλανητική μάλλον μεταφορά του line=γραμμή) που μείωνε σημαντικά τη δουλειά παράγοντας ολόκληρες συμπαγείς αράδες.
Εκτός από τις σημαντικές επεξηγήσεις του καθηγητή κ. Λούκου, ο οποίος φέρει τη δική του οικογενειακή παράδοση στην τυπογραφία, τα μέλη και οι φίλοι της Ομάδας «Πάμε Βόλτα» είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλο αυτό τον παλιό εξοπλισμό, να νοιώσουν στα χέρια τους τα μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία, να φανταστούν μια μέρα έκδοσης στο «Θάρρος»... Χ.Ε.

~**   15 δισ. για τη Μακεδονία – Πόσα για Θράκη, Καστελόριζο, Τσαμουριά;… (Πλήρης τιμοκατάλογος)
Τον Νοέμβριο του ’12 επιστρέφαμε από το Eurogroup με μια συμφωνία που προέβλεπε αυτό που πανηγυρίζει από χθες ο Τσίπρας. Όμως, δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι ίδια με το ’12.
Η διαφορά είναι, ότι ο Τσίπρας πήρε τα μέτρα δημιουργικής λογιστικής που θα φτάσουν το χρέος στο 110% μέχρι το 2022 αφού πρώτα αύξησε το χρέος από τα 305 δισ. και 159% του ΑΕΠ το ’12 στα 345 και 185% του ΑΕΠ το ’18.
Η αύξηση αυτή οδήγησε τον Τσίπρα να χρειαστεί άμεσα να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κι επειδή το “υπερταμείο” δεν το παίρνει κανείς στα σοβαρά, έδωσε τη Μακεδονία.
Η Μακεδονία, λοιπόν, έφυγε νύχτα για 15 δισ. από τα οποία μόνον 9,5 μπαίνουν “μετρητά” στην ελληνική τσέπη και τα υπόλοιπα 5.5 αποτελούν προϊόν δημιουργικής λογιστικής. Τόσο τιμολόγησαν την αξία 2500 χιλιάδων ετών ιστορίας οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοι, τόσο το ‘κοψε δίκαιο κι ο Αλέξης.
Συνεπώς, τώρα προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα όπως: Πόσα πιάνει η Θράκη; Δηλαδή, αν η Μακεδονία έφυγε για 15, η Θράκη, που έχει και μεγαλύτερη ζήτηση, δεν θα χτυπήσει μια πενηνταρού;
Συν τοις άλλοις, ειδικά τη Θράκη δεν θα πας να την πουλήσεις στους καρμίρηδες τους αμερικανοευρωπαίους που όλο σε ρίχνουν και καταλήγεις να φεύγεις δαρμένος και με ψίχουλα. Όχι. Τη Θράκη την παζαρεύεις κατευθείαν με τους Τούρκους.
*  Έχουμε, λοιπόν, και λέμε. Τόσα για παράδοση και προσάρτηση, τόσα για καντονοποίηση (που είναι και το μακροπρόθεσμο πλάνο), τόσα για απλή αναγνώριση τουρκικής μειονότητας. Άντε, να τα βάζουμε κάτω να τελειώνουμε.
Έχει πολύ ψωμί αυτή η πρακτική. Ένας πρόχειρος τιμοκατάλογος ίσως να ήταν σκόπιμος. Γιατί δεν κάνουμε μια δοκιμή;
Πατριδοπωλείον “Αλέξης και Πάνος”
(πρώην “Το κουτούκι του αγανακτισμένου”)
– Καστελόριζο: 2,5 δισ.
– Καστελόριζο με ΑΟΖ: 12.5 δισ.
– Μπουκέτο νήσων Αιγαίου (Φαρμακονήσι, Αη Στράτης, Φούρνοι): 15 δισ.
– Άρση αναγνώρισης ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο: 10 δισ.
– Το ίδιο με το από πάνω αλλά με Νότια Αλβανία: 15 δισ.
– Αναγνώριση αλβανικής μειονότητας στη Θεσπρωτία: 7.5 δισ.
– Αναγνώριση αλβανικής μειονότητας σε όλη την Ήπειρο: 17.5 δισ.
– Κατασκευή και αναγνώριση αλβανικής μειονότητας πανεθνικά: 35 δισ.
– Κατασκευή βουλγαρικής μειονότητας στην Αν. Μακεδονία: 6.5 δισ.
– Επιστροφή Αλεξ/πολης στην ονομασία Δεδέαγατς: 2.5 δισ. (παιδικό γεύμα)
Τα παραπάνω προϊόντα είναι ενδεικτικά. Ο πελάτης μπορεί να ζητήσει την προετοιμασία ειδικής παραγγελίας στα μέτρα του με γνήσια υλικά της ελληνικής γης και των ελληνικών θαλασσών.
Επίσης, μπορεί κανείς να εκπλειστηριάσει και άυλα περιουσιακά στοιχεία. Πόσα πιάνει λχ η πρώτη θέση στην ολυμπιακή παρέλαση; Πόσα δίνουν οι Τούρκοι για να παραδεχτούμε τελικά ότι ο Όμηρος είναι δικός τους;
Μιλάμε για κανονικό χρυσωρυχείο. Τί περιμένουμε, λοιπόν; Σίγουρα, ο Έλληνας, που ψήφισε Αλέξη και Πάνο για να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ και τώρα πουλάει εθνική κληρονομιά για να ρεφάρει τη ζημιά, ξέρει από συμφέρουσες συμφωνίες.
Καλές δουλειές!   Του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για το meaculpa

***  ΒΟΜΒΑ ΣΑΜΑΡΑ!«Ο κ. Τσίπρας έδωσε τώρα τη Μακεδονία και το μεταναστευτικό για να βάλει μία ΓΡΑΒΑΤΑ»…
«Στα τέλη του 2014 βγαίναμε καθαρά από τα μνημόνια και μπαίναμε σε περίοδο μεγάλης ανάπτυξης. Κατά τους δανειστές πάντα… Χωρίς αυστηρή επιτήρηση τότε, και χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας», σημειώνει ο Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα», με τίτλο «Γραβάτα και… φέσι».
Ο τέως πρωθυπουργός συγκρίνει τα μέτρα που ζητούσαν οι θεσμοί το 2014 με αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου επί Τσίπρα, επισημαίνοντας πως «τελειώνει το μνημόνιο Τσίπρα και μπαίνουμε σε περίοδο ασφυκτικής λιτότητας για άλλα πέντε χρόνια, μαζί με πρόσθετη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου».
«Στα τέλη του 2014 οι δανειστές ζητούσαν πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022. Σήμερα ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060! Και δεν τους φτάνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «στα τέλη του 2014 το ελληνικό χρέος ήταν πλέον βιώσιμο κατά τους δανειστές και επρόκειτο να πέσει στο 110% του ΑΕΠ ώς το 2022!
Μετά από τρία χρόνια Τσίπρα, το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο μακροχρόνια παρά τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν επιστροφή υπερκερδών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Που τα είχαν δώσει στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, τα πήραν πίσω από την κυβέρνηση Τσίπρα και τώρα του ξαναδίνουν… μόνο ένα μέρος!
» «Ο κύριος Τσίπρας έδωσε τώρα τη Μακεδονία και το μεταναστευτικό για να πάρει… ένα κομμάτι απ’ όσα είχε καταφέρει να πάρει η κυβέρνησή μου το 2014. Για μια γραβάτα ο κ. Τσίπρας βάζει ένα τεράστιο φέσι στον ελληνικό λαό», καταλήγει στο άρθρο του. Πηγή: protothema.gr

***    ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ 2002!Όταν η Ελλάδα έμεινε εκτός της συμπαραγωγής και αγοράς των F-35
Την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed στην Τουρκία, το πρώτο από τα 100 υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-35 JSF (Joint Strike Fighter) και σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει δεύτερο.
Και τα δύο αεροσκάφη θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση της Αριζόνας, για την εκπαίδευση των πρώτων δύο Τούρκων πιλότων και θα παραμείνουν εκεί μέχρι τουλάχιστο το Σεπτέμβριο του 2019, για την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.
Ενώ την ίδια στιγμή οι πιέσεις του Κογκρέσου για να μην εγκαταλείψουν ποτέ το αμερικανικό έδαφος, ενόσω δεν εκπληρώνονται οι όροι που θέτει η προωθούμενη νομοθεσία (μη προμήθεια από την Άγκυρα ρωσικών πυραύλων S-400 και απελευθέρωση του αμερικανού Πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον). Τι κάνει ξεχωριστό αυτό το αεροσκάφος;
Το F-35 JSF που σχεδιάστηκε στα τέλη του 20ού αιώνα κι άρχισε να δοκιμάζεται στις αρχές του 21ου, αποτέλεσε επανάσταση, στον τομέα των Μαχητικών Αεροσκαφών, προσθέτοντας μια εντελώς νέα διάσταση στην τεχνολογία κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, με χαρακτηριστικά STEALTH.
Είναι μια μονοθέσια πλατφόρμα, με δυνατότητες υψηλής επιβιωσιμότητας στο σύγχρονο και στο μελλοντικό πεδίο μάχης, χάριν της τεχνολογίας στελθ (stealth) την οποία διαθέτει που το καθιστά αόρατο στα εχθρικά ραντάρ, ικανό εξ αρχής να φέρει εις πέρας αποστολές αέρος-εδάφους με όπλα προσβολών ακριβείας, όπως και αέρος-αέρος σε ρόλους εναέριας μάχης, αλλά και με δυνατότητες δικτυοκεντρικής και πληροφοριοκεντρικής σχεδιαστικής φιλοσοφίας. Το F-35 δημιουργήθηκε ως ένα πολυεθνικό πρόγραμμα, που αναπτύχθηκε για να καλύψει τις ανάγκες πολλαπλών χρηστών, Αεροπορίας, Ναυτικού και Πεζοναυτών.
Για το λόγο αυτό αναπτύσσονται τρεις διαφορετικές εκδόσεις, μία συμβατικής απογείωσης/προσγείωσης (CTOL), μία καθέτου απογειώσεως/προσγειώσεως (STOVL) και μία τρίτη που θα επιχειρεί από αεροπλανοφόρα (CV). Ειδικά στην έκδοση STOVL, το F-35 αποτελεί το πρώτο υπερηχητικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ σε αυτήν την κατηγορία. Η ακτίνα δράσεως και το ωφέλιμο φορτίο θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των σημερινών μαχητικών αεροσκαφών.
Το JSF έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να απαιτεί πολύ λιγότερη συντήρηση και υποστήριξη σε σύγκριση με τα μαχητικά που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία, μειώνοντας μακροχρόνια το κόστος ιδιοκτησίας στο μισό.
Μία ακόμη καινοτομία ήταν η στρατηγική προσέγγιση αγοράς (acquisition strategy) της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς πέραν της πολλαπλής του χρήσης και ρόλου, υπήρχε και το στοιχείο της συμπαραγωγής και υποστήριξης από πολλές χώρες, εξασφαλίζοντας έτσι αδιάλειπτη παραγωγή. Εταίροι στο πρόγραμμα -εκτός των ΗΠΑ- είναι η Βρετανία, η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία, η Ολλανδία και η Τουρκία, ενώ μεταξύ των πρώτων χωρών που έχουν παραλάβει μερικά από τα 300 αεροσκάφη που έχουν ήδη κατασκευαστεί, είναι το Ισραήλ.
Οι συμφωνίες των χωρών με την αμερικανική κυβέρνηση με τη «Λόκχιντ» υπεγράφησαν την περίοδο 2000-2002 και τα τελικά μνημόνια στις αρχές του 2007, αφού τον προηγούμενο χρόνο είχαν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι τελικές δοκιμαστικές πτήσεις. Οι συνεταίροι του προγράμματος εξασφάλισαν ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, συμμετέχοντας στο πολυεθνικό γραφείο διαχείρισης του προγράμματος (Joint Strike Fighter Program Office), μέσω εκπροσώπων τους, ενώ οι πολεμικές βιομηχανίες των χωρών έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς ανάθεσης εργασιών ανάπτυξης και παραγωγής, εξασφαλίζοντας εργασίες μέσω της παραγωγής τμημάτων του αεροσκάφους, μεταφορά τεχνολογίας και κατά προτεραιότητα συμμετοχή στις παραγγελίες.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2002, η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του προγράμματος ως συνεργαζόμενη χώρα- συνεταίρος. Γιατί όμως η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα;
Σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2007 στον αείμνηστο δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαντωνίου, για την ομογενειακή εφημερίδα Greek News (μία εβδομάδα μετά την υπογραφή του μνημονίου της Lockheed με την Τουρκία), ο τότε αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Lockheed Martin Aeronautics για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ντένης Πλέσσας, είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα, παρά το ζωηρό ενδιαφέρον που επέδειξε η τότε ηγεσία τη Πολεμικής Αεροπορίας και το οποίο συνεχίζει να εκφράζεται ποικιλοτρόπως για το αεροσκάφος Joint Strike Fighter, δεν προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες που απαιτούντο για την προσχώρησή της στο πρόγραμμα ως συνεταίρου. Ατυχώς, η ευκαιρία αυτή χάθηκε, το καλοκαίρι του 2002. Ο χρόνος αυτός ήταν ανελαστικός δεδομένου, ότι το πρόγραμμα έπρεπε να ξεκινήσει και ο αριθμός των χωρών και αντιστοίχων εταιρειών που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα έπρεπε να ήταν γνωστός έτσι ώστε η διαδικασία βιομηχανικής ανάπτυξης του JSF να ξεκινήσει σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».
Ταυτόχρονα, την περίοδο 2000-2002, η ελληνική κυβέρνηση είχε μόλις παραγγείλει 60 μαχητικά αεροσκάφη 4ης γενιάς F-16 Block 52+, τα οποία και παραδόθηκαν την περίοδο 2003-4, καθώς και 15 αεροσκάφη Mirage 2000-5, ενώ εξέταζε μία πιθανή συμμετοχή της στο πρόγραμμα Eurofighter.
Σήμερα, κι αν ακόμη υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα για να αποφασιστεί στο πλαίσιο των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και υπογραφόταν η σχετική συμφωνία, θα απαιτούνταν τουλάχιστον 7-9 χρόνια μέχρι την παραλαβή του πρώτου F-35, καθώς ο ρυθμός παραγωγής τους είναι 24-26 αεροσκάφη μηνιαίως.   24/06/2018 12:34   ΑΠΕ-ΜΠΕ,
Του Ανταποκριτή μας Αποστόλη Ζουπανιώτη   Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

***    Μπορεί το πετρέλαιο να βγάλει την Ελλάδα από τη φτώχεια; ΑΝΑΛΥΣΗ-ΦΩΤΙΑ…
Πόσο πετρέλαιο έχει η Ελλάδα και τι οικονομικό όφελος θα μπορούσε να προκύψει από την εκμετάλλευσή του; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο έχει απασχολήσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα αλλά η κινητικότητα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό για τον κάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έχει οδηγήσει και άλλους να αναρωτιούνται τι συμβαίνει με το ελληνικό πετρέλαιο.
Διεθνείς αναλυτές βλέπουν καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία από την εκμετάλλευση του ελληνικού δυναμικού υδρογονανθράκων αρκεί να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Όπως εκτιμά ο αναλυτής του oilprice.com, Viktor Katona, η ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην επανεκκίνηση της οικονομίας σε μια χώρα η οποία υποφέρει εδώ και οκτώ χρόνια από μέτρα αυστηρής λιτότητας.
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία, πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα, κατέγραψαν κέρδη.
«Όταν κάποιος σκέφτεται τις χώρες παραγωγής πετρελαίου, σπάνια εντάσσει σε αυτές και την Ελλάδα καθώς καλύπτει τις ανάγκες της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κυρίως από εισαγωγές ενώ παράγει ελάχιστες ποσότητες. Ωστόσο, οι προοπτικές των υπεράκτιων ερευνών είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες καθώς δεν έχει υπάρξει εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2005 καθώς οι επενδυτές στρεφόντουσαν σε άλλες περιοχές για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Παρ’ όλα αυτά οι επόμενοι μήνες και τα χρόνια που έρχονται θα σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας νέας περιόδου. Απόδειξη των προοπτικών που έχουν τα σχετικά εγχειρήματα είναι η εμπλοκή ευρωπαϊκών κολοσσών όπως είναι η Total και η Repsol οι οποίες συνεργάζονται με τα ΕΛΠΕ και την Energean», σημειώνει ο Katona.
  *  Ως προς τις περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ο αναλυτής υποδεικνύει την περιοχή της Κέρκυρας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Κρήτης. Ειδικά για την Κρήτη, σημειώνει ότι αυτή προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον χάρη στο αέριο που έχει βρεθεί στα ύδατα της Αιγύπτου και του Ισραήλ, κάτι που έκανε τις διεθνείς επιχειρήσεις να «κοιτούν» την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, όπως εκτιμά ο Katona, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιές από τις μελλοντικές εξορύξεις θα αποφέρουν καρπούς καθώς η Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλα βάθη τα οποία είναι ως επί το πλείστον ανεξερεύνητα.
Στα πλεονεκτήματα των επενδύσεων στον κλάδο, ο Katona εντάσσει το σχετικά ευνοϊκό φορολογικό σύστημα το οποίο «δεν αποτελεί εμπόδιο παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν 20% ειδικό φόρο εισοδήματος και 5% περιφερειακό φόρο», σημειώνει.
H κερδοφορία του κλάδου διύλισης θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά από μια εγχώρια παραγωγή, εκτιμά ο αρθρογράφος και συμπληρώνει ότι η παραγωγή στα τέσσερα διυλιστήρια είναι 32 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο. «Ακόμη και αν αυτή η παραγωγή σημειώσει πτώση 1%-2% υπάρχει ακόμη περιθώριο για τα ελληνικά διυλιστήρια να σημειώσουν κέρδη καθώς έχουν στέρεες βάσεις στα Νότια Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία», αναφέρει.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα θα πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση τα εξορυκτικά της πλάνα σε πολιτικό επίπεδο.
Η πολιτική ελίτ θα πρέπει να απομονώσει τον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από πολιτικές αναταραχές και πολιτικές μεταστροφές.
Σύμφωνα με το άρθρο, πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας και κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς το 2012 είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική κοινή όταν ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα δισεκατομμυρίων δολαρίων έτοιμα να αποδώσουν καρπούς.
Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν συνέβη και ο ελληνικός λαός συνέχισε να βρίσκεται αντιμέτωπος με νέους κύκλους λιτότητας.
Η απλοποίηση και η επίσπευση της αδειοδοτικής διαδικασίας και η διατήρηση σταθερού φορολογικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων έρευνας και παραγωγής είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί, αναφέρει η σχετική ανάλυση.  insider

***  «ΘΕΡΜΗ» υποδοχή ετοιμάζουν οπαδοί του ΠΑΟΚ για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν εκδήλωση για το Σκοπιανό
«Θερμή» υποδοχή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συνδέσμου Φιλάθλων Τούμπας του ΠΑΟΚ, κατά την εκδήλωση με τίτλο…
«Μακεδονικό: Τα οφέλη της συμφωνίας και οι προοπτικές στα Βαλκάνια» που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.
Στη σχετική ανακοίνωση οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ κατηγορούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι «στις 17 Ιουνίου υπέγραψαν την οριστική και αμετάκλητη καταδίκη τους, παραδίδοντας την Μακεδονική πολιτισμική κληρονομιά και αναγνωρίζοντας παράλληλα Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, σε ένα κρατίδιο Σλάβων».
«Ενημερώνουμε τους κυβερνώντες, πως τους περιμένουμε τη Δευτέρα να τους υποδεχτούμε όπως τους αρμόζει και τους υποσχόμαστε ότι δεν θα λάβει χώρα μία τέτοια εξευτελιστική προπαγανδιστική εκδήλωση στην Τούμπα», καταλήγουν οι φίλαθλοι.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Αυτοί που μιλούσαν για αλήθεια και αποδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι ψεύτες.
Αυτοί που τάσσονταν κατά της αστυνομικής βίας και τελικά την χρησιμοποιούν προς διασφάλιση των μικροκομματικών τους συμφερόντων.
Αυτοί που απαγορεύουν και φιμώνουν την όποια αντίδραση στην αυθαιρεσία της εξουσίας τους, χρησιμοποιώντας τους προβοκάτορες των Μ.Μ.Ε., έτσι ώστε να διατηρήσουν την καρέκλα τους για λίγο ακόμη.
Αυτοί που αφήνουν τους πραγματικούς τρομοκράτες και εγκληματίες να αλωνίζουν και βάζουν φυλακή τους οπαδούς για ένα πυρσό, με κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς αποδείξεις.
Αυτοί που αντιλαμβάνονται τους ΒορειοΕλλαδίτες, ως πολίτες 2ης κατηγορίας.
Αυτοί που πολέμησαν τον Π.Α.Ο.Κ. για ένα ρόλο χαρτί.
Αυτοί λοιπόν οι επαγγελματίες της πολιτικής της κωλοτούμπας και της ντροπής, που έχουν όνομα «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», στις 17 Ιουνίου υπέγραψαν την οριστική και αμετάκλητη καταδίκη τους, παραδίδοντας την Μακεδονική πολιτισμική κληρονομιά και αναγνωρίζοντας παράλληλα Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, σε ένα κρατίδιο Σλάβων.
Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί, αλλά προσπάθησαν να μας πείσουν για την «τεράστια επιτυχία» αυτής της κίνησης τους, διοργανώνοντας μεταξύ άλλων εκδήλωση για τα «οφέλη» της συμφωνίας, την ερχόμενη Δευτέρα στην Τούμπα.
Ως οπαδοί του μεγαλύτερου κοινωνικού κινήματος, της μοναδικής Μακεδονίας, που για 92+ χρόνια αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας, ρατσισμού, ανελευθερίας και καταστολής και πάντα προασπιζόμενοι την ιστορική αλήθεια και το συμφέρον των συμπολιτών μας, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε αναπάντητη την εν λόγω προδοσία.
Ενημερώνουμε τους Κυβερνώντες, πως τους περιμένουμε λοιπόν τη Δευτέρα να τους υποδεχτούμε όπως τους αρμόζει και τους υποσχόμαστε ότι όχι μόνο δεν θα λάβει χώρα μία τέτοια εξευτελιστική προπαγανδιστική εκδήλωση στην Τούμπα.
Υ.Γ.1: Αλήτες Προδότες Πολιτικοί,
Τα κάνατε σκατα για ακόμη μια φορά,στη ΤΟΥΜΠΑ δεν χώραν αυτά.
Υ.Γ.2: Για τους περίεργους…, άλλο Πατριωτισμός, άλλο Εθνικισμός και δεν θα επιτραπεί σαν κανέναν φασίστα να καπηλευτεί τη δίκαιη δράση μας  Υ.Γ.4: Τσιπροκαμμένοι….ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ
Μετά τιμής,  ΣΦ Π.Α.Ο.Κ. ΤΟΥΜΠΑΣ»  voria.gr

***  EKTAKTO! Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη…
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 11.21 με επίκεντρο την περιοχή πάνω από τη λίμνη Κορώνειας, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά.
Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθός του ήταν 4,1 Ρίχτερ.
Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ακόμα μία δόνηση με το ίδιο επίκεντρο μεγέθους 3,7 Ρίχτερ.
^  * Το εστιακό βάθος του πρώτου σεισμού ήταν στα 10 χιλιόμετρα και του δεύτερου στα 5 .
Mέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

***  Οι ΕΛΛΗΝΕΣ διαδήλωσαν για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ! Ο λαός ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΕΙ… (ΒΙΝΤΕΟ)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Λευκού Πύργου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, για τη συμφωνία των Πρεσπών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (24/06), με τον κόσμο να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της διαδικτυακής ομάδας «Ενωμένοι Μακεδόνες».
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ και κατέληξε στην οδό Εγνατία, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, οι διαδηλωτές παρέμειναν για περισσότερο από 20 λεπτά, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που «παρέδωσαν» τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς.
*




Ακολούθησαν επεισόδια μικρής έντασης επεισόδια με τα ΜΑΤ που ήταν παραταγμένα έξω από τα γραφεία.
Ένταση επικράτησε και κάτω από τα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη συμβολή των οδών Βλάλη με Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όταν άτομα από την πορεία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πέταξαν πέτρες προς την αστυνομία, η οποία απάντησε με χρήση χημικών και ρίψη βομβών κρότου-λάμψης.



*** O EΡΝΤΟΓΑΝ ΕΓΙΝΕ «REX»! Όλες οι εξουσίες στα χέρια του…
~ Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη χθες από τον πρώτο γύρο πρόεδρος για δεύτερη συναπτή θητεία, με το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας να περνάει στα χέρια του, υποσκελίζοντας την αναζωογονημένη αντιπολίτευση στις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, έπειτα από μάλλον απροσδόκητα σκληρή μάχη.
Ο Ερντογάν, ο οποίος βασιλεύει στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια κι επανεξελέγη για νέα, πενταετή θητεία, πανηγύρισε τη νίκη του απευθυνόμενος τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, υποσχόμενος να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του. «Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, επευφημούμενος ηχηρά από τους υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).
Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας»–οι σύροι πρόσφυγες–να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η τουρκική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων, κάτι που του επιτρέπει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, κατανικώντας την αντίσταση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ.
Ο Ερντογάν έχει πλέον επιβληθεί ως ο πιο ισχυρός τούρκος ηγέτης μετά τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, τον Μουσταφά Κεμάλ. Μεταμόρφωσε την Τουρκία προωθώντας την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, επιτρέποντας πολύ πιο ελεύθερη έκφραση της ισλαμικής πίστης, και μετατρέποντας την Άγκυρα σε παίκτη-κλειδί στο διεθνές διπλωματικό σκηνικό.
Αλλά οι επικριτές του κατηγορούν τον 64χρονο «σουλτάνο» για αυταρχική παρέκκλιση, ειδικά μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικές εκκαθαρίσεις και συλλήψεις που σάρωσαν τους αντιπολιτευόμενους, τους αντιφρονούντες, τους δημοσιογράφους–και θορύβησαν την Ευρώπη. Η νίκη του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής εδραιώνει ακόμα περισσότερο την εξουσία του, έπειτα από αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση που σηματοδότησε τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα.
Ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι, παρότι με μικρή διαφορά.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ερντογάν επικράτησε συγκεντρώνοντας το 52,5% των ψήφων, με πάνω από 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ενώ το κόμμα του, το AK, συγκέντρωσε το 53,61% των ψήφων στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές.
Ο βασικός αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 30,7% των ψήφων, ενώ η ετερόκλιτη συμμαχία την οποία ένωσε η εναντίωση στον Ερντογάν εξασφάλισε το 34% των ψήφων, στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα που μετέδωσε το Ανατολή.
Ο Ιντζέ, ο οποίος έχει καλέσει σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στην Άγκυρα, δεν είχε κάνει καμιά δήλωση για το αποτέλεσμα ως αργά το βράδυ της Κυριακής. Φέρεται να «αναγνώρισε» τη νίκη του Ερντογάν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk. Χιλιάδες οπαδοί του Ερντογάν είχαν συγκεντρωθεί χθες βράδυ γύρω από την προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, φωνάζοντας συνθήματα και ανεμίζοντας σημαίες. «Ξέρουμε 100% ότι θα κερδίσουμε», είπε ένας από αυτούς, ο Χαντάν Μποζτόι, που πήγε να γιορτάσει «τη νίκη» μαζί με την κόρη του. «Τα αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν, τα τελευταία 16 χρόνια είναι πάντα ο Ερντογάν αυτός που νικάει. Τον υποστηρίζουμε ως έθνος», πρόσθεσε. «Η νίκη του Ερντογάν είναι αναμφισβήτητα ένδειξη της μεγάλης του δημοφιλίας στο τουρκικό εκλογικό σώμα, ειδικά το πιο συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, στις αγροτικές περιοχές της Ανατολίας, και ένδειξη της ανθεκτικότητάς του απέναντι στην ενωμένη αντιπολίτευση», παρατήρησε η Ζανά Ζαμπούρ, μια τουρκολόγος του CERI/Sciences Po.
Μολονότι φρόντισε να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του, προκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές μεσούσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, έναν χρόνο πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους, ο Ερντογάν βρέθηκε αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σθεναρή αντίσταση από μέρους της αντιπολίτευσης.
Βλέποντας τις εκλογές αυτές ως την τελευταία της ευκαιρία να εμποδίσει τον Ερντογάν να αποκτήσει την απόλυτη εξουσία που επιδίωκε, κόμματα με τεράστιες διαφορές, το CHP του Ιντζέ, το Καλό Κόμμα (εθνικιστικό), καθώς και το Σααντέτ (ισλαμιστικό), σχημάτισαν μια συμμαχία δίχως προηγούμενο ενόψει των βουλευτικών εκλογών, με την υποστήριξη του HDP (εκφράζει την κουρδική μειονότητα).
Ο Ιντζέ, μαχητικός βουλευτής και υποψήφιος του CHP στις προεδρικές εκλογές, ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν, έμοιαζε να ηλεκτρίζει πλήθη στις τέσσερις γωνιές της Τουρκίας, να αφυπνίζει μια αντιπολίτευση καταβεβλημένη από αλλεπάλληλες ήττες. Ο Ερντογάν παρουσιάζει το νέο, προεδρικό σύστημα ως απόλυτα απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αποκτήσει η Τουρκία σταθερή κυβέρνηση.
Οι επικριτές του βλέπουν στην εκτελεστική προεδρία που θα αναλάβει την αντανάκλαση της βούλησής του να μονοπωλήσει την εξουσία. Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Τουρκίας, ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ ο πρόεδρος θα μπορεί να κυβερνά με διατάγματα. Η εκστρατεία σημαδεύτηκε από την πολύ άνιση κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, στην οποία κυριάρχησε ο πρόεδρος Ερντογάν: κάθε ομιλία του αναμεταδιδόταν ολόκληρη από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Στον αντίποδα, ο υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, αναγκάστηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί της φυλακής· κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, παραμένει προφυλακισμένος από το 2016. Μολαταύτα, κατά τα ακόμη μη τελικά αποτελέσματα, ο Ντεμίρτας συγκέντρωσε το 8% των ψήφων, ενώ το κόμμα του κατάφερε να ξεπεράσει το 10% σε εθνικό επίπεδο, κάτι που του επιτρέπει να αναδείξει βουλευτές στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.
Οι ανησυχίες για νοθεία ήταν έντονες στη διάρκεια της διαδικασίας, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχεί η κουρδική μειονότητα. Η αντιπολίτευση, που κινητοποίησε έναν ολόκληρο στρατό παρατηρητών, κατήγγειλε πολλές παρατυπίες, ειδικά στην επαρχία Σανλιούρφα.
25/06/2018 07:06   ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-TASS   Άγκυρα, Turkey


ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...Το  Α-Ω :
~**  Καλοκαίρι και Καρδιά
~ Γράφει ο I. Δερνέλλης, Επιστημ. Συνεργάτης Παν/κός Καρδιολογικής κλινικής Ιπποκράτειο ΓΝΑ
Το καλοκαίρι είναι ίσως η ωραιότερη εποχή του χρόνου γιατί εκτός των άλλων περιλαμβάνει και τις θερινές διακοπές. Για να χαρούμε όμως το καλοκαίρι πρέπει να έχουμε κάποιες γνώσεις ιδιαίτερα σημαντικές μάλιστα για ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού.
*  Το καλοκαίρι πολλοί άνθρωποι χάνονται από θανάτους σχετιζόμενους με την ζέστη. Πρέπει όμως απ’ την αρχή να γίνει διάκριση μεταξύ των ημερών του καλοκαιριού που απλώς έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες και εκείνες κατά τις οποίες παρατηρείται κύμα καύσωνα. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40ο-42ο C.
Οι φτωχότερες τάξεις του πληθυσμού πλήττονται περισσότερο καθώς είναι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που καθορίζουν την πρόσβαση σε συστήματα κλιματισμού.
Η θνησιμότητα και η νοσηρότητα αυξάνονται κυρίως λόγω καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Επομένως, είναι σημαντικό σε περιοχές που μαστίζονται από κύματα καύσωνα οι κατοικίες να έχουν κατάλληλο κλιματισμό. Επιπλέον, μια πιεστική ανάγκη είναι η ύπαρξη ενός εποπτικού συστήματος που να προειδοποιεί τις υγειονομικές υπηρεσίες μιας πόλης για τυχόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Η πρόβλεψη πρέπει να προηγείται 48 ώρες ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας.
Μεταξύ των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καρδιά κατά θερινούς μήνες τα σημαντικότερα είναι η αρτηριακή πίεση, η υπερχοληστερολαιμία και η στεφανιαία νόσος. Η αρτηριακή πίεση στους υπερτασικούς ασθενείς, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, παρουσιάζει μία μείωση της τάξης των 4 mmHg για την συστολική και 2 mmHg για την διαστολική πίεση κατά το καλοκαίρι.
Η μείωση αυτή είναι ανεξάρτητη από τις μεταβολές του βάρους του σώματος, Την συνήθεια του καπνίσματος και την χορήγηση αντιϋπερτασικών φαρμάκων. Παρόμοιες μεταβολές της αρτηριακής πίεσης παρατηρούνται και στα υγιή άτομα. Εντούτοις, η καρδιακή συχνότητα δεν μεταβάλλεται με τις εποχές του έτους.
Η καλοκαιρινή μείωση της αρτηριακής πίεσης εξαρτάται από την θέση του σώματος. Στην όρθια θέση η διαφορά της πίεσης το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα είναι περίπου 10 mmHg. Επομένως, οι διαβητικοί ασθενείς και εκείνοι που ακολουθούν αγωγή διουρητικά και αγγειοδιασταλτικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε ορθοστατική υπόταση.
Αντίθετα οι αναστολείς των β- υποδοχέων μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.
Το καλοκαίρι υπάρχει τάση μειώσεως του σωματικού βάρους. Συνεπώς υπάρχει και τάση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος. Επιπλέον, το καλοκαίρι παρατηρείται μεταβολή των διατροφικών συνηθειών και φαίνεται ότι λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, μειώνεται και η κατανάλωση λίπους.
Επιπλέον, κατά τους θερινούς μήνες παρατηρείται μείωση των περιστατικών του μυοκαρδίου. Η μείωση αυτή καταγράφεται σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές ανεξαρτήτως του κλίματος. Οι εποχιακές αυτές μεταβολές απουσιάζουν στους διαβητικούς ασθενείς και σε όσους λαμβάνουν αναστολείς των β- υποδοχέων υποδεικνύοντας μία εξάρτηση από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Επιπλέον, φαίνεται ότι τα οξέα καρδιαγγειακά συμβάντα πυροδοτούνται από γεγονότα εκτός της αθηρωματικής πλάκας. Κατά τον χειμώνα ανευρίσκονται στο αίμα αυξημένες συγκεντρώσεις ινοδογώνου και άλλων παραγόντων της πήξεως, πιθανότατα λόγω της αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Οι ουσίες αυτές αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και ενδεχομένως εξηγούν σε ένα ποσοστό τις εποχιακές μεταβολές.
Τα φάρμακα, σύμφωνα με την φαρμακοποιία των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεταξύ των 15ο και 30ο C. Για αυτό, πρέπει να προσέχουμε κατά τους θερινούς μήνες να μην εκτίθενται τα φάρμακα στον ήλιο.
Εξ΄ άλλου μερικά από αυτά είναι φωτοευαίσθητα.
Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος κατά το καλοκαίρι και υπάρχει ανάγκη συμπληρωματικής πρόσληψης νερού. Ο οργανισμός του ανθρώπου όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες έχει εκτός από απώλειες ύδατος και απώλειες σε ηλεκτρολύτες και κυρίως σε χλωριούχο νάτριο.
Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα τα οποία οδηγούν σε επιπλέον μείωση των ηλεκτρολυτών. Έτσι, η συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών πρέπει να παρακολουθείται σε αυτούς τους ασθενείς και αν χρειαστεί ανάγκη να γίνεται συμπληρωματική θεραπεία υποκατάστασης.

~**  Εμφραγμα: 6 σημάδια που πρέπει να προσέξετε
~  Ξέρουμε πολύ καλά ότι το πιο συνηθισμένο σημάδι ενός εμφράγματος είναι ο ξαφνικός και έντονος πόνος στο στήθος. Είναι όμως το μόνο; Και είναι σίγουρο ότι εμφανίζεται κάθε φορά; Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
*   Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ακόμα σημάδια ενός εμφράγματος, επειδή όσο περισσότερα ξέρουμε, τόσο πιο γρήγορα θα δράσουμε.
Πίεση
Πολλές φορές, αντί για πόνο, είναι πιθανό να νιώσετε πολύ έντονη πίεση στην περιοχή του στήθους, μαζί με προβλήματα στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή η ροή του αίματος προς την καρδιά έχει μπλοκαριστεί. Αν αυτό το σύμπτωμα διαρκέσει για περισσότερα από πέντε λεπτά, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.
Πόνος σε άλλα σημεία του σώματος
Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στα χέρια, στην πλάτη, στον λαιμό ή στο σαγόνι. Αν ο πόνος σχετίζεται με την κίνηση – δηλαδή ξεκινάει με το που κάνετε κάποια κίνηση και υποχωρεί σε κάποια άλλη στάση – τότε δεν πρόκειται για έμφραγμα.
Κρύος ιδρώτας και ναυτία
Αν νιώθετε ότι ξαφνικά σας έπιασε κρύος ιδρώτας και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, μπορεί να είναι έμφραγμα. Άλλα σημάδια είναι η υπερβολική ναυτία, αλλά και τα συμπτώματα γρίπης, όπως το χλώμιασμα.
Συμπτώματα στις γυναίκες
Οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά συμπτώματα σε περίπτωση εμφράγματος σε σχέση με τους άντρες. Συγκεκριμένα, είναι πιο σπάνιο να νιώσουν έντονο πόνο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί πάρα πολύ έντονη κόπωση, πόνος στα άκρα, εμετός, ακόμα και πονόδοντος.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει προηγούμενο…
…πρέπει να θυμηθείτε αν έχετε ξανασυναντήσει αυτό το σύμπτωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφράγματος σε ασθενή που έχει υποστεί ξανά κάποιο, τα συμπτώματα δεν διαφέρουν σημαντικά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει πολύ, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.
Κανένα σύμπτωμα
Τα μισά σχεδόν εμφράγματα που καταγράφονται δεν έχουν φανερά συμπτώματα ή έχουν συμπτώματα τόσο διακριτικά, που είναι αδύνατο να τα συνειδητοποιήσουμε εκείνη τη στιγμή, και τα ανακαλύπτουμε μόνο μετά, με ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Πρέπει να δράσετε γρήγορα αν πιστεύετε ότι παθαίνετε έμφραγμα. Ζητήστε αμέσως βοήθεια, και μην περιμένετε να δείτε αν τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Όσο πιο γρήγορα μεταφερθείτε στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες οι γιατροί να ελαχιστοποιήσουν την ζημιά.


*** Αθλητικά Νέα :


***Αναλυτικά το πρόγραμμα: 
Τα δύο πρώτα ζευγάρια των 16 στα Νοκ Άουτ  παιχνίδια :
30 Ιουνίου  2018
Ουρουγουάη – Πορτογαλία (21:00) (Fisht Stadium – Σότσι) 
01 Ιουλίου  2018
Ισπανία – Ρωσία (17:00) (Luzhniki Stadium – Μόσχα)


*** ΧΘΕΣ  Κυριακή 24 Ιουνίου  2018 :
~** ΑΓΓΛΙΑ - ΠΑΝΑΜΑΣ 6-1 .--^
Τα  γκόλ :8' Γκολ η Αγγλία, 1-0!  Ο Τρίπιερ εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά και ο Στόουνς κυριάρχησε στον αέρα και με σκαστή κεφαλιά άνοιξε το σκορ , 20' Πέναλτι για την Αγγλία! Ο Εσκομπάρ και ο Τόρρες έπεσαν με δύναμη πάνω στον Λίνγκαρντ και τον έριξαν κάτω ,Ο Χάρι Κέιν, έπειτα από μικρή καθυστέρηση μετά από ένταση ανάμεσα σε παίκτες των δύο ομάδων, εκτέλεσε άψογα το πέναλτι και σημείωσε το τρίτο προσωπικό τέρμα στο Μουντιάλ ,36' Γκολ η Αγγλία, 3-0!Ο Λίνγκαρντ έκανε κίνηση παράλληλα με την αντίπαλη περιοχή και με φαλτσαριστό σουτ περίπου από το ημικύλιο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα , 40' Γκολ η Αγγλία, 4-0!
Ο Στοόουνς με κεφαλιά, έπειτα από την απόκρουση του Πενέδο στην κεφαλιά του Στέρλινγκ, σημείωσε από κοντά το τέταρτο τέρμα των "λιονταριών" ., 44' Πέναλτι για την Αγγλία!
Ο Μουρίγιο πήρε αγκαλιά τον Στόουνς και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα. ,45 + 1' Γκολ η Αγγλία, 5-0!Ο Κέιν έστειλε την μπάλα στο ίδιο σημείο, αλλά ήταν άψογη η εκτέλεση, δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης για τον Πενέδο , 62' Γκολ η Αγγλία, 6-0! Ο Λόφτους-Τσικ έκανε σουτ εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Κέιν και κατέληξε στα δίχτυα, 78' Γκολ ο Παναμάς, 6-1!Ο Μπαλόι με ωραία προβολή μετά από γέμισμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Διαιτητής: Γκρίζα Γκχεντ (Αίγυπτος) 
Παναμάς (Γκόμες): Πενέδο, Μουρίγιο, Εσκομπάρ, Τόρες, Γκόμες, Μπαρσενας, Κούπερ, Ντέιβις, Γοδοί, Πέρες, Ροντρίγκες. 
Αγγλία (Σάουθγκέιτ): Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγουάιρ, Γουόκερ, Χέντερσον, Λίνγκαρντ, Γιάνγκ, Τρίπιερ, Λόφτους-Τσικ, Στέρλινγκ, Κέιν
~* Αυτό το τέρμα δεν σημαίνει κάτι για το συγκεκριμένο ματς, αλλά... χαλάει κάπως τα πλάνα της Αγγλίας. Τα "λιοντάρια" έχουν τέρματα 8-2 πλέον, όσα και το Βέλγιο. Σίγουρα θα επιδιώξουν να πετύχουν κι άλλο τέρμα        







~** ΙΑΠΩΝΙΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ  2-2 .-^
Τα γκολ :  Μανέϊ 11' ΓΚΟΟΟΟΟΛ για τη Σενεγάλη. Ο Σαμπαλί σουτάρει, κακή επέμβαση του Καβαζίμα και ο Μανέ το 0-1   Ινουι΄ 34' ΓΚΟΟΟΛ ο Ινούι ισοφαρίζει η Ιαπωνία.71' Ο Ουαγκέ ΓΚΟΟΟΟΛ 2-1 η Σενεγάλη , Ο Μανέ στον Σαμπαλί, το γύρισμα στο δεύτερο δοκάρι, όπου έρχεται ο Βαγκέ για το 1-2 , 78' ΓΚΟΟΟΟΛ ο Χόντα για την Ιαπωνία , Μετά από λάθος συνεννόηση της άμυνας και του Εντιαγέ, ο Ινούι γυρίζει και ο Χόντα ισοφαρίζει
Σενεγάλη: Κ. Ενταγιέ, Κουλιμπαλί, Σαμπαλί, Βαγκέ, Γκουέγε, Σανέ, Αλφρεντ Ενταγιέ, Παπέ Αλιουνέ Ενταγιέ, Μανέ, Σαρ, Νιάνγκ  
Ιαπωνία: Καβασίμα, Σότζι, Ναγκαμότο, Σακάι, Γιοσίντα, Σιμπασάκι, Χαραγκούτσι, Καγκάβα, Ινούι, Χασέμπε, Οσάκο

~** ΠΟΛΩΝΙΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ  0-3 .-
Τα  γκολ :40' ΓΚΟΛ Η ΚΟΛΟΜΒΙΑ! 1-0 ΜΕ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΝ ΜΙΝΑ! Γλυκιά σέντρα του Χάμες Ροντρίγκες και η κεφαλιά από τον κεντρικό αμυντικό γράφει το 1-0 , 69' ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ για την Κολομβία! Ο Κιντέρο κάνει την κάθετη στο Φαλκάο, ο οποίος τελειώνει ιδανικά τη φάση με το εξωτερικό κάνει δύο τα τέρματα της ομάδας του., 75' ΓΚΟΟΟΟΟΛ η Κολομβία! Ο Κουαδράδο βγήκε ολομόναχος απέναντι στον Σέζνι μετά την εξαιρετική πάσα του Χάμες και δε δυσκολεύτηκε να κάνει το 3-0.,
Πολωνία (Ναβάλκα): Σέζνι, Πάζνταν, Μπέντναρεκ, Μπερεζίνσκι, Πίστσεκ, Γκοράλσκι, Χριχοβιάκ, Ρίμπους, Ζιελίνσκι, Λεβαντόφσκι, Κοβνάτσκι
Κολομβία (Πέκερμαν): Οσπίνα, Αρίας, Μίνα, Μόχικα, Σάντσες, Μπάριος, Αγκιλάρ, Χάμες, Κουαδράδο, Κιντέρο, Φαλκάο ,

***  ΣΗΜΕΡΑ ,  Δευτέρα  25  ΙΟΥΝΊΟΥ  2018 :

~**  ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ - ΡΩΣΙΑ  3-0  .-^
Τα  γκολ10' Γκολ για την Ουρουγουάη, 1-0! Έξυπνη εκτέλεση φάουλ του Σουάρες από τον άξονα και λίγο έξω από την περιοχή της Ρωσίας, σημαδεύει τη γωνία που θεωρητικά κάλυπτε ο Ακινφέεφ, ωστόσο ο πορτιέρε των οικοδεσποτών δεν έκανε την καλύτερη δυνατή εκτίμηση και 1-0. , 23' Γκολ η Ουρουγουάη, 2-0! Ύστερα από στημένη φάση, η μπάλα απομακρύνθηκε και στρώθηκε στον Λαξάλτ, που έπιασε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Σέριτσεφ, άλλαξε πορεία, ο Ακινφέεφ αιφνιδιάστηκε και πάλι. ,  28' Μεγάλη ευκαιρία για την Ουρουγουάη. Ο Μπεντανκούρ βρέθηκε απέναντι από τον Ακινφέεφ, τον πλάσαρε, αλλά δεν έκανε το 3-0, ενώ ο Ζομπνίν απομάκρυνε λίγο μετά προ του Καβάνι, λίγο πάνω από τη γραμμή της εστίας. 90' Γκολ η Ουρουγουάη, 3-0! Ο Καβάνι με πλασέ από κοντά, έπειτά από απόκρουση του Ακινφέεφ σε κεφαλιά του Γοδίν, έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των Λατίνων..- 
Διαιτητής: Τεσέμα Γουεγέσα (Αιθιοπία). 
Ρωσία (Τσερτσέσοφ/4-2-3-1): Ακινφέεφ – Κουρντιάσοφ, Ιγκνασέβιτς, Κουτέποφ, Σμολνίκοφ – Γκαζίνσκι, Ζόμπνιν, Σέριτσεφ, Σαμέντοφ, Αλ Μίραντσουκ, Τζιούμπα 
Ουρουγουάη (Ταμπάρες/4-4-2): Μουσλέρα, Κάσερες, Γοδίν, Κοάτες, Λαξάλτ - Τορέιρα, Μπεντανκούρ, Βεσίνο, Νάντες - Καβάνι, Σουάρες

~** ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ  2-1 .-^
Τα γκολ22' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ! Λάθος από τη Σαουδική Αραβία στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Αμπντάλα έβγαλε εξαιρετική μπαλιά για τον Σαλάχ που με μια λόμπα κρέμασε τον τερματοφύλακα για το 1-0 , 39' Πέναλτι για τη Σαουδική Αραβία. Ο Γιασέρ έκανε τη σέντρα, η μπάλα στο απλωμένο χέρι του Φατί και σωστά δίνεται το πέναλτι , 40' Το έχασε ο Φαχάντ! Ο Ελχανταρί απλώνει το αριστερό του χέρι, η μπάλα βρίσκει και στο δοκάρι και τελικά καταλήγει κόρνερ , 45'+2' Πέναλτι και πάλι για τη Σαουδική Αραβία. Ο Αλί Γκαμπρ σύμφωνα με τον ρέφερι έχει ανατρέψει τον Φαχάντ. Πολύ τραβηγμένη παράβαση αν δοθεί , 45'+6' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ! Σκόρερ ο Σαλμάν που κάνει το 1-1. 
93' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, 2-1 Ωραία ομαδική δουλειά από τα δεξιά για τους Σαουδάραβες, η μπάλα φτάνει στον Σαλέμ, ο οποίος με ωραίο διαγώνιο τελείωμα νικά τον... 45χρονο πορτιέρε της Αιγύπτου και γράφει το 2-1.
Αίγυπτος: Ελχανταρί, Αλί Γκαμπρ, Χεγκάζι, Φατχί, Αμπντελσαφί, Ταρέκ Χαμέντ, Ελνένι, Αμπντάλα, Τρεζιγκέ, Μαρουάν, Σαλάχ. 
Σαουδική Αραβία: Αλμοσαϊλέμ, Οσάμα, Αλμπουραΐκ, Γιασέρ, Μοτάζ, Σαλμάν, Χατάν, Οταΐφ, Χουσαΐν, Σαλέμ, Φαχάντ.    Διαιτητής είναι ο Κολομβιανός, Βιλμάρ Γκολντάν
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων: 
Σαουδική Αραβία (Χ. Πίτσι): Αλ Μοσαϊλέμ, Αλ Σαχρανί, Μ. Χαουσαουί, Οσ. Χαουσαουί, Αλ Μπουράικ, Οταΐφ, Αλ Μοκαουί, Αλ Φαράζ, Αλ Νταουσαρί, Μπαχμπρί (65΄ Ασίρι), Αλ Μουαλάντ (79΄ Αλ Σεχερί) 
Αίγυπτος (Ε. Κούπερ): Ελ Χανταρί, Φατί, Αλί Γκαμπρ, Χεγκάζι, Αμπντέλ Σαφί, Χάμεντ, Ελ Νένι, Τρεζεγκέ (81' Καχραμπά), Σαΐντ (40+7’ Ουάρντα), Σαλάχ, Μόχσεν (64' Σομπί). 

~** ΙΡΑΝ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  1-1 .-^
Τα γκολ : 14΄ Μπουτάϊμπ , 19΄ Ίσκο .45' ΓΚΟΛ για την Πορτογαλία! 1-0 ,Βασικά γκολάρα από τον Κουαρέσμα! Έπειτα από 1-2, ο μέσος της Μπεσίκτας, έκανε το σουτ με το εξωτερικό, από τη γωνία της μεγάλης περιοχής, με την μπάλα να πηγαίνει στο δεξί «Γ» της εστίας του Ιράν., 53 ' πεναλτι Ρονάλντο ΑΠΟΚΡΟΎΕΤΑΙ ,ΤΟ ΧΆΝΕΙ Ο ΚΡΙΣΤΙΆΝ ,
Πορτογαλία (Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Πέπε, Ράφαελ Γκερέιρο, Φόντε, Ρονάλντο, Αντρέ Σίλβα, Ζοάο Μάριο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Κουαρέσμα, Σέντρικ, Αντριέν Σίλβα.
 Ιράν (Κεϊρός): Μπεϊρανβάντ, Χατζισαφί, Εζατολαχί, Πουραλιγκαντζί, Ομίντ, Αμίρι, Μεχντί, Τζαχανμπάχς, Χοσεϊνί, Σαρντάρ, Ραμίν


~**  ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ  2-2 .-^
Τα γκόλ :  45΄ ΓΚουαρέσμα ,
Έπιασε στον ύπνο την Ισπανία το Μαρόκο και άνοιξε το σκορ στο 14ο λεπτό με τον Μπουταΐμπ, αλλά η απάντηση δεν άργησε να έρθει, με τον Ίσκο να ισοφαρίζει στο 20ο λεπτό. Στο 81’ οι παίκτες του Ρενάρ ανέκτησαν εκ νέου τα ηνία με κεφαλιά-δυναμίτη του Εν Νεσέρι,   και  στο 93' ο Ιάγκο Άσπας με τακουνάκι (μετά από τη βοήθεια του VAR) διαμόρφωσε το 2-2 , Οι Αφρικανοί άνοιξαν το σκορ στο 14' με τον Μπουταΐμπ (μετά από... μυθική γκάφα των Ινιέστα-Σέρχιο Ράμος), όμως πέντε λεπτά αργότερα ήρθε η «απάντηση» από τον Ίσκο. Στο 81’ οι παίκτες του Ρενάρ ανέκτησαν εκ νέου τα ηνία με κεφαλιά-δυναμίτη του Εν Νεσέρι, ωστόσο ο τελευταίος λόγος ανήκε στον Ιάγκο Άσπας. Με τακουνάκι από το ύψος της μικρής περιοχής και στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ο Ισπανός φορ χάρισε την πρωτιά του ομίλου στην ομάδα του Ιέρο, η οποία καλείται να αλλάξει… πολλά στα μετόπισθεν. 
         Ισπανία (4-2-3-1): Ντε Χέα – Καρβαχάλ, Πικέ, Ράμος, Ζόρντι Άλμπα – Τιάγκο Αλκάνταρα (74’ Ασένσιο), Μπουσκέτς – Σίλβα (84’ Ροντρίγκο), Ινιέστα, Ίσκο – Ντιέγκο Κόστα (73’ Ιάγκο Άσπας) 
Μαρόκο (4-2-3-1): Ελ Καζουί – Ντιράρ, Ντα Κόστα, Σαΐς, Χακίμι – Ελ Αχμαντί, Μπουσουφά – Ζιγιάς, Άμραμπατ, Μπελχαντά (64’ Φαζρ) – Μπουταΐμπ (71’ Ελ Νεσίρι) 
inner

***   ΜΟΥΝΤΙΑΛ ποδοσφαίρου ΡΩΣΙΑ
Πρόγραμμα αγώνων - Αποτελέσματα και Βαθμολογίες:
  1ος Όμιλος
14/06 (Μόσχα) Ρωσία-Σαουδική Αραβία 5-0
15/06 (Εκατέρινμπουργκ) Αίγυπτος-Ουρουγουάη 0-1
19/06 (Αγία Πετρούπολη) Ρωσία-Αίγυπτος 3-1
20/06( Ροστόφ ον Ντον) Ουρουγουάη-Σαουδική Αραβία 1-0
25/06 (Σαμάρα) Ουρουγουάη-Ρωσία 3-0
25/06 (Βόλγκογκραντ) Σαουδική Αραβία - Αίγυπτος  2-1 

1ος όμιλος

#
Ομάδα
Β.
Γκολ
1.
Ρωσία
6 ^
8-1
2.
Ουρουγουάη
9 ^
5-0
3.
Αίγυπτος
0
2-6
4.
Σαουδική Αραβία
3
2-7
 1η αγωνιστική (14-15/06)
Ρωσία – Σαουδική Αραβία 5-0
(12′ Γκαζίνσκι, 43′, 90+1′ Τσερίσεβ, 71′ Τζιούμπα, 90+5′ Γκολόβιν)
Αίγυπτος – Ουρουγουάη 0-1
(89′ Χιμένες)
2η αγωνιστική (19-20/06)
Ρωσία – Αίγυπτος  3-1  (21:00, Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη)
Ουρουγουάη – Σαουδική Αραβία  1-0  (18:00, Rostov Arena, Ροστόφ)
3η αγωνιστική (25/06)
Ουρουγουάη – Ρωσία 3-0(17:00, Cosmos Arena, Σαμάρα)
Σαουδική Αραβία – Αίγυπτος 2-1(17:00, Volgograd Arena, Βόλγκογκραντ)
ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΕ : 1.-  ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ και 2.- ΡΩΣΙΑ .- 

2ος Όμιλος
15/06 (Αγία Πετρούπολη) Μαρόκο-Ιράν 0-1
15/06 (Σότσι) Πορτογαλία-Ισπανία 3-3
20/06 (Μόσχα) Πορτογαλία-Μαρόκο 1-0
20/06 (Καζάν) Ιράν-Ισπανία 0-1
25/06 (Σαράνσκ) Ιράν-Πορτογαλία  1-1 
25/06 (Καλίνινγκραντ) Ισπανία-Μαρόκο   2-2

2ος όμιλος
#
Ομάδα
Β.
Γκολ
1.
Ιράν
1
2-2
2.
Πορτογαλία
5
5-4
3.
Ισπανία
5
6-5
4.
Μαρόκο
1
2-4
 
 1η αγωνιστική (15/06)

Μαρόκο – Ιράν 0-1
(90+5′ αυτ. Μπουχαντούζ)
Πορτογαλία – Ισπανία 3-3
(4′ πέν., 44′, 88′ Ρονάλντο – 24′ και 55′ Κόστα, 58′ Νάτσο)
2η αγωνιστική (20/06)
Πορτογαλία – Μαρόκο 1-0 (15:00, Luzhniki Stadium, Μόσχα)
Ιράν – Ισπανία 0-1(21:00, Kazan Arena, Καζάν)
3η αγωνιστική (25/06)
Ιράν – Πορτογαλία 1-1 (21:00, Mordovia Arena, Σάρανσκ)
Ισπανία – Μαρόκο 2-2 (21:00, Kaliningrad Stadium, Καλίνινγκραντ)
ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΕ : 1.- ΙΣΠΑΝΙΑ  2.- ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 

 3ος Όμιλος
16/06 (Καζάν) Γαλλία-Αυστραλία 2-1
16/06 (Σαράνσκ) Περού-Δανία 0-1
21/06 (Εκατέρινμπουργκ) Γαλλία-Περού 1-0
21/06 (Σαμάρα) Δανία-Αυστραλία  1-1 

 21/06  Γαλλία - Περού 1-0
26/06 Δανία - Γαλλία
26/06 Αυστρία - Περού
3ος όμιλος
#
Ομάδα
Β.
Γκολ
1.
Γαλλία
6 ^
3-1
2.
Δανία
4
2-1
3.
Αυστραλία
1
2-3
4.
Περού
0
0-2
  1η αγωνιστική (16/06)

Γαλλία – Αυστραλία 2-1
(57′ Γκριεζμάν, 82′ Πογκμπά – 61′ Γέντινακ)
Περού – Δανία 0-1
(59′ Πόουλσεν)
2η αγωνιστική (21/06)
Δανία – Αυστραλία 1-1  (15:00, Cosmos Arena, Σαμάρα)
Γαλλία – Περού 1-0 (18:00, Central Stadium, Εκατερίνμπουργκ)
3η αγωνιστική (26/06)
Δανία – Γαλλία (17:00, Luzhniki Stadium, Μόσχα)
Αυστραλία – Περού (17:00, Fisht Olympic Stadium, Σότσι)
4ος Όμιλος16/06 (Μόσχα) Αργεντινή-Ισλανδία 1-1
16/06 (Καλίνινγκραντ) Κροατία-Νιγηρία 2-0
21/06 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Αργεντινή-Κροατία 0-3 
22/06 (Βόλγκογκραντ) Νιγηρία-Ισλανδία 2-0  
26/06 (Αγία Πετρούπολη) Νιγηρία-Αργεντινή
26/06 (Ροστόφ ον Ντον) Ισλανδία-Κροατία

4ος όμιλος
#
Ομάδα
Β.
Γκολ
1.
Κροατία
6 ^
5-0
2.
Ισλανδία
1
1-3
3.
Αργεντινή
1
1-4
4.
Νιγηρία
0
0-4
 1η αγωνιστική (16/06)

Αργεντινή – Ισλανδία 1-1
(19′ Αγκουέρο / 23′ Φινμπόγκασον)
Κροατία – Νιγηρία 2-0
(32′ αυτ. Ετέμπο, 70′ πεν. Μόντριτς)
2η αγωνιστική (21-22/06)
Αργεντινή – Κροατία (21:00, Nizhny Novgorod Stadium, Νίζνι)
Νιγηρία – Ισλανδία (18:00, Volgograd Arena, Βόλγκογκραντ)
3η αγωνιστική (26/06)
Νιγηρία – Αργεντινή (21:00, Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη)
Ισλανδία – Κροατία (21:00, Rostov Arena, Ροστόφ)
 5ος Όμιλος17/06 (Σαμάρα) Κόστα Ρίκα-Σερβία 0-1
17/06 (Ροστόφ ον Ντον) Βραζιλία-Ελβετία 1-1
22/06 (Αγία Πετρούπολη) Βραζιλία-Κόστα Ρίκα  2-0
22/06 (Καλίνινγκραντ) Σερβία-Ελβετία 1-2
27/06 (Μόσχα) Σερβία-Βραζιλία
27/06 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Ελβετία-Κόστα Ρίκα

5ος όμιλος
#
Ομάδα
Β.
Γκολ
1.
Σερβία
3
1-0
2.
Ελβετία
4
3-2
3.
Βραζιλία
4
3-1
4.
Κόστα Ρίκα
0
0-3
  1η αγωνιστική (17/06)

Κόστα Ρίκα – Σερβία 0-1
(56′ Κολάροφ)
Βραζιλία – Ελβετία 1-1
(20′ Κουτίνιο, 50′ Ζούμπερ)
2η αγωνιστική (22/06)
Βραζιλία – Κόστα Ρίκα 2-0  (15:00, Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη)
Σερβία – Ελβετία 1-2  (21:00, Kaliningrad Stadium, Καλίνινγκραντ)
3η αγωνιστική (27/06)
Σερβία – Βραζιλία (21:00, Otkrytiye Arena, Μόσχα)
Ελβετία – Κόστα Ρίκα (21:00, Nizhny Novgorod Stadium, Νίζνι)
6ος Όμιλος
17/06 (Μόσχα) Γερμανία-Μεξικό 0-1
18/06 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Σουηδία-Νότια Κορέα 1-0
23/06 (Σότσι) Γερμανία-Σουηδία  2-1
23/06 (Ροστόφ ον Ντον) Νότια Κορέα-Μεξικό 1-2
27/06 (Καζάν) Νότια Κορέα-Γερμανία
27/06 (Εκατέρινμπουργκ) Μεξικό-Σουηδία

6ος όμιλος
#
Ομάδα
Β.
Γκολ
1.
Μεξικό
6
3-1
2.
Σουηδία
3
2-2
3.
Ν. Κορέα
0
1-3
4.
Γερμανία
3
2-2
 1η αγωνιστική (17-18/06)

Γερμανία – Μεξικό 0-1
(35′ Λοθάνο)
Σουηδία – Ν. Κορέα 0-1
(65′ Γκράνκβιστ)
2η αγωνιστική (23/06)
Ν. Κορέα – Μεξικό  1-2  (18:00, Rostov Arena, Ροστόφ)
Γερμανία – Σουηδία  2-1 (21:00, Fisht Olympic Stadium, Σότσι)
3η αγωνιστική (27/06)
Ν. Κορέα – Γερμανία (17:00, Kazan Arena, Καζάν)
Μεξικό – Σουηδία (17:00, Central Stadium, Εκατερίνμπουργκ)
7ος Όμιλος
18/06 (Σότσι) Βέλγιο-Παναμάς 3-0
18/06 (Βόλγκογκραντ) Τυνησία-Αγγλία 1-2
23/06 (Μόσχα) Βέλγιο-Τυνησία  5-2
24/06 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Αγγλία-Παναμάς   6-1
28/06 (Καλίνινγκραντ) Αγγλία-Βέλγιο
28/06 (Σαράνσκ) Παναμάς-Τυνησία

7ος όμιλος
#
Ομάδα
Β.
Γκολ
1.
Βέλγιο
6^
8-2
2.
Αγγλία
6^ 
 8-2
3.
Τυνησία
3
3-7
4.
Παναμάς
0
1-9
  1η αγωνιστική (18/06)Βέλγιο – Παναμάς3-0

(56′ Μέρτενς, 69′, 75′ Λουκάκου)
Τυνησία – Αγγλία 1-2
 (35′ Σάσι / 11′, 91′ Κέιν)

2η αγωνιστική (23-24/06)
Βέλγιο – Τυνησία  5-2  (15:00, Otkrytiye Arena, Μόσχα)
Αγγλία – Παναμάς  6-1  (15:00, Nizhny Novgorod Stadium, Νίζνι)
3η αγωνιστική (28/06)Αγγλία – Βέλγιο (21:00, Kaliningrad Stadium, Καλίνινγκραντ)
Παναμάς – Τυνησία (21:00, Mordovia Arena, Σάρανσκ)

8ος Όμιλος
19/06 (Μόσχα) Πολωνία-Σενεγάλη  1-2
19/06 (Σαράνσκ) Κολομβία-Ιαπωνία 0-1
24/06 (Εκατέρινμπουργκ) Ιαπωνία-Σενεγάλη  2-2 
24/06 (Καζάν) Πολωνία-Κολομβία  0-3 
28/06 (Βόλγκογκραντ) Ιαπωνία-Πολωνία
28/06 (Σαμάρα) Σενεγάλη-Κολομβία

8ος όμιλος
#
Ομάδα
Β.
Γκολ
1.
Πολωνία
0
1-2
2.
Σενεγάλη
4
4-3
3.
Κολομβία
0
0-1
4.
Ιαπωνία
4
3-2
 1η αγωνιστική (19/06)

Κολομβία – Ιαπωνία 0-1 (15:00, Mordovia Arena, Σάρανσκ)
Πολωνία – Σενεγάλη 1-2 (18:00, Otkrytiye Arena, Μόσχα)
2η αγωνιστική (24/06)
Ιαπωνία – Σενεγάλη 2-2 (18:00, Central Stadium, Εκατερίνμπουργκ)
Πολωνία – Κολομβία 0-3 (21:00, Kazan Arena, Καζάν)
3η αγωνιστική (28/06)
Ιαπωνία – Πολωνία (17:00, Volgograd Arena, Βόλγκογκραντ)
Σενεγάλη – Κολομβία (17:00, Cosmos Arena, Σαμάρα)

Φάση των «16» Νοκ -Αουτ αγώνες : 
50. 30/06 (Καζάν) 1ος 3ου ομίλου-2ος 4ου ομίλου
49. 30/06 (Σότσι) 1ος 1ου ομίλου-2ος 2ου ομίλου
51. 01/07 (Μόσχα) 1ος 2ου ομίλου-2ος 1ου ομίλου
52. 01/07 (Νίζνι Νόβγκοροντ) 1ος 4ου ομίλου-2ος 3ου ομίλου
53. 02/07 (Σαμάρα) 1ος 5ου ομίλου-2ος 6ου ομίλου
54. 02/07 (Ροστόφ ον Ντον) 1ος 7ου ομίλου-2ος 8ου ομίλου
55. 03/07 (Αγία Πετρούπολη) 1ος 6ου ομίλου-2ος 5ου ομίλου
56. 03/07 (Μόσχα) 1ος 8ου ομίλου-2ος 7ου ομίλου

Προημιτελικοί
57. 06/07 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Νικητής 49-Νικητής 50
58. 06/07 (Καζάν) Νικητής 53-Νικητής 54
60. 07/07 (Σαμάρα) Νικητής 55-Νικητής 56
59. 07/07 (Σότσι) Νικητής 51-Νικητής 52

Ημιτελικοί
61. 10/07 (Αγία Πετρούπολη) Νικητής 57-Νικητής 58
62. 11/07 (Μόσχα) Νικητής 59-Νικητής 60

Αγώνας για την τρίτη θέση
63. 14/07 (Αγία Πετρούπολη) Ηττημένος 61-Ηττημένος 62

Τελικός
64. 15/07 (Μόσχα) Νικητής 61-Νικητής 62


***Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα ο αγώνας 5χλμ κατά των ναρκωτικών (φωτογραφίες και βίντεο) 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών που εορτάζεται στις 26 Ιουνίου ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και του Δήμου Καλαμάτας διοργάνωσαν σήμερα για 2η συνεχή χρονιά αγώνα δρόμου 5 χλμ. στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας και συμμετείχαν 243 άτομα.
Η εκκίνηση θα δόθηκε στις 7.30 μ.μ. από την στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου έγινε και ο τερματισμός, μετά από δύο στροφές σε σηματοδοτημένη διαδρομή προς το Κάστρο της Καλαμάτας.
Το κόστος συμμετοχής ήταν τρία ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στο ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας.
Η διαδρομή ήταν 5.000 μέτρα (δύο στροφές των 2,5 χλμ.) με εκκίνηση και τερματισμό την Πλατεία 23ης Μαρτίου.
Από πλευράς αποτελεσμάτων, που σε τέτοιες αγώνες έρχονται σε δεύτερη μοίρα στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η η Αλεξάνδρα Μακρυγιάννη, δεύτερη η Σταυρούλα Νικολούδη τρίτη η Πωλίνα Κ., η Βασιλική Μπάκα, η Ιωάννα Βασδέκη και η Χριστίνα Αρβανίτη.
Στους άντρες πρώτος τερμάτισε ο Ηλίας Νικολόπουλος, δεύτερος ο Δημήτρης Μποσίνης, τρίτος ο Γαβριήλ Μακρυδάκης και ακολούθησαν οι Δημήτρης Ρούτσης, Δημήτρης Πασσιάς και Αλέξανδρος Σταμούλος.

Video: 


***


~~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2018 :
~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 02  Ιουνίου  2018 , Όμορφο , ΄Χαρούμενο και Ευλογημένο Σ/Κ , για όλους μας !   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  03  Ιουνίου  2018  :   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-   
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 04  Ιουνίου  2018 : ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘ΄ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας ! http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-
~*  ARFARΑ -  ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,Στο  αγιάζι  της ενημέρωσηςΤρίτη   05   ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018  : ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για το Σκοπιανό ! http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_6.html .- 
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Νέα ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .
 
Πέμπτη 07  Ιουνίου  2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_7.html .- 

~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_8.html .- 
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 09  Ιουνίου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_9.html .- 
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_10.html .- 
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 12  Ιουνίου 2018 .: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_11.html  .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 13  Ιουνίου  2018: http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_13.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_14.html .-  
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_15.html .-   
~*  ΑΡΦΑΡΑ - ARFARA Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο  16  Ιουνίου  2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-

~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Κυριακή 17 Ιουνίου  2018: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημερωσης .
Δευτέρα 18 Ιουνίου2018: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html - 
~*ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΒΟΛΤΕΣ στον κόσμο μας  20 γέφυρες που προκαλούν δέος , ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ,    ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/20-18-2018-2018-arfara.html .-
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~*
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωση . Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/06/arfara.html .- 
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης
 
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara-21-2018.html  .-
~* ARFARΑ - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Παρασκευή 22 Ιουνίου  2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΣΆΒΒΑΤΟ  23 ΙΟΥΝΊΟΥ 2918   : http://snsarfara.blogspot.com/2018/06/arfara-23-2918.html .- .-

~*Arfara - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  24-Ιουνίου 2018  :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-  

~^ ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα  25 ΙΟΥΝΊΟΥ 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/06/arfara.html
~*

Κωνσταντινούπολη ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6432 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4146  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.447   βίντεο   .-  
~
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .--

 

 


~** Δοξολογία Θεοδώρου Φωκαέως, ήχ. γ΄- Χορός Βατοπαιδινών και Γρηγοριατών :
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου