ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 .
~





~  12 Αυγούστου: Εορτή των Αγίων Φωτίου και Ανικήτου
~
~ Τη μνήμη των Αγίων Φωτίου και Ανικήτου τιμά σήμερα, 12 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο Φώτιος ήταν ανεψιός του Ανίκητου. Κατάγονταν και οι δύο από τη Νικομήδεια. Όταν ο Διοκλητιανός θέλησε να κινήσει διωγμό κατά των χριστιανών, μίλησε μπροστά στη Σύγκλητο με τους πιο υβριστικούς λόγους εναντίον τους.
 *  Εκεί ήταν παρών και ο Ανίκητος, που όταν άκουσε αυτά τα λόγια του βασιλιά, όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά σηκώθηκε με θάρρος δήλωσε ότι είναι χριστιανός και είπε στο Διοκλητιανό:
«Πλανάσαι, βασιλιά, αν νομίζεις ότι με τα μέτρα κατά των Χριστιανών θα πετύχεις τους ασεβείς σκοπούς σου. Μάθε ότι οι χριστιανοί αποτελούν σήμερα την υγιέστερη μερίδα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Και θα ήταν ανόητοι και αναίσθητοι αν πίστευαν στα είδωλα. Γι’ αυτό όποια μέτρα και αν πάρεις εναντίον τους, στο τέλος ζημιωμένος θα είσαι εσύ, ενώ αυτοί ένδοξοι μάρτυρες».
Ο Διοκλητιανός, προσβεβλημένος από την παρατήρηση του Ανίκητου, διέταξε και τον έριξαν τροφή σε ένα τρομερό λιοντάρι. Αλλά το λιοντάρι σταμάτησε την άγρια ορμή του και ημέρεψε σαν πρόβατο. Τότε έγινε μεγάλος σεισμός και συνετρίβησαν πολλά ειδωλολατρικά αγάλματα.
Κατόπιν τον έβαλαν σε τροχό με αναμμένη φωτιά από κάτω. Αλλά ω του θαύματος, ο τροχός σταμάτησε και η φωτιά έσβησε. Τότε έτρεξε και τον αγκάλιασε ο ανεψιός του Φώτιος. Μόλις είδαν αυτό οι ειδωλολάτρες, έδεσαν και τους δύο μέσα στο λεγόμενο λουτρό του Αντωνίου. Και αφού υπερθέρμαναν το νερό, παρέδωσαν και οι δύο ένδοξα το πνεύμα τους.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τη συμφωνία, την οικείωσιν, της συγγενείας, δι’ αγώνων ιερών ελαμπρύνατε, θεομακάριστε Μάρτυς Ανίκητε, συν τω Φωτίω φωτός τω θεράποντι. Αλλά αιτήσασθε, δοθήναι πταισμάτων άφεσιν, τοις μέλπουσιν υμών την θείαν άθλησιν.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Φωτίου και Ανικήτου των Μαρτύρων - 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  : https://youtu.be/BkrIJbw0MxY .-

~*  Η Θεία Κοινωνία και η ώρα του θανάτου :

 ~Ένας ιερεύς ο πάπα-Θεόδωρος κλήθηκε για να κοινωνήσει δύο χριστιανούς ετοιμοθάνατους.
*  Έναν πλούσιο, σκληρό και φιλάργυρο και μία ενάρετη χήρα, που μεγάλωσε μόνη της, με τιμιότητα και σωφροσύνη, σκληρό αγώνα και φτώχεια πολλή, εκείνα τα χρόνια, οκτώ παιδιά!
Ο πάπα-Θεόδωρος πήρε μαζί ,τον διάκονο του, τον πατέρα Λαυρέντιο. Μπροστά ο διάκονος και ο ιερεύς με το άγιο Ποτήριο, ασκεπής και με τον Αέρα στους ώμους, (όπως εσυνηθίζετο τότε), πήγαν πρώτα στο σπίτι του πλούσιου, αλλά αυτός ούτε καν ήθελε να ακούσει για Θεία Κοινωνία! Μόνο φώναζε: νεωκόρος, στο πλάι.
-Δεν είμαι εγώ για θάνατο!
Έγινε ένας διάλογος, όσο ήταν δυνατόν, μεταξύ του ιερέως και του άρρωστου, αλλά αυτός ήταν ανένδοτος, δεν ήθελε να κοινωνήσει…
Λέγει τότε ο διάκονος, ο πατήρ Λαυρέντιος:
-Πάτερ Θεόδωρε, μου δίνετε, σας παρακαλώ το άγιο Ποτήριο, να πάω να κοινωνήσω την ετοιμοθάνατη κυρία Μαρία και εσείς να συζητήσετε με τον ασθενή μέχρι να γυρίσω και, εάν έχει πεισθεί, να τον κοινωνήσουμε μετά;
-Να πας παιδί μου, με τις ευχές μου.
Ο νεωκόρος μπροστά με το λαδοφάναρο και πίσω ο διάκονος με την Θεία Κοινωνία έφθασαν σε ένα φτωχικό σπιτάκι. Μπήκαν μέσα και είδαν γύρω από το κρεβάτι της κυρά-Μαρίας να παρευρίσκονται τα παιδιά, τα εγγόνια, οι λοιποί συγγενείς της και όλοι να κλαίνε για την υπέροχη αυτή μητέρα, γιαγιά και συγγενή.
Μόλις προχώρησε λίγο ο διάκονος, έμεινε ακίνητος! Τι είδε; Ανείπωτο θέαμα!
Περικυκλωμένη δεν ήταν μόνο από ανθρώπους η αγιασμένη αυτή ψυχούλα, αλλά και από δεκάδες Αγγέλους και Αρχαγγέλους, που συνωστίζονταν μέσα στο δωμάτιο ποιός θα πρώτο-χαϊδέψει και ποιός θα πρώτο-απαλύνει και θα πρώτο-σφουγγίσει τον ίδρωτα αυτής της υπερευλογημένης μάνας!
Και δεν ήταν μόνο αυτό!!! Ακριβώς πάνω από το κεφαλάκι της, στο προσκεφάλι της δηλαδή, ήταν η Υπεραγία Θεοτόκος, η οποία με ένα θεοΰφαντο μαντήλι της σκούπιζε τον ίδρωτα του πυρετού από το μέτωπό της. Τα δε χείλη της ετοιμοθάνατης ψιθύριζαν: «Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε».
Και-ω του θαύματος- όλοι οι Άγγελοι έπεσαν «μπρούμυτα» και προσκύνησαν το εισερχόμενο πανάγιο Ποτήριο που είχε μέσα το τίμιο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου! Όλες οι Αγγελικές Δυνάμεις!
Και η Υπεραγία Θεοτόκος, κατά έναν ακατάληπτο τρόπο, ασπάσθηκε το άγιο Ποτήριο και οδήγησε τον διάκονο να κοινωνήσει την ετοιμοθάνατη.
Μετά τη Θεία Κοινωνία οι Άγγελοι πήραν, την ψυχή αυτής της ευλογημένης μάνας, την παρέδωσαν στα χέρια της Παναγίας και όλοι μαζί ανήλθαν στον Ουρανό. Άστραψε ο τόπος, μοσχοβόλησε το δωμάτιο και ο διάκονος με φόβο και χαρά απερίγραπτη και αγαλλίαση έφυγε… και επέστρεψε στο σπίτι του πλουσίου…
Μπήκε μέσα και τον κατέλαβε ρίγος γιατί γύρω από το κρεβάτι, του φιλάργυρου αυτού ανθρώπου, βρίσκονταν εκατοντάδες δαίμονες, οι όποιοι με τρίαινες φοβερές κατατρυπούσαν το σώμα του σε διάφορα σημεία: στα γόνατα, στα πόδια, στα χέρια, στις παλάμες, στην κοιλιά, στο λάρυγγα, στα μάτια, στο κεφάλι…
Με όσα μέλη αμάρτησε, πάνω σ’ αυτά τρυπούσαν οι δαίμονες. Ούρλιαζε, φώναζε ο ταλαίπωρος πλούσιος. Παρέδωσε το άγιο Ποτήριο τρέμοντας, στα χέρια του ιερέως, ο διάκονος, και από τον τρόμο του λιποθύμησε…
O ιερεύς εις μάτην προσπαθούσε να πείσει τον πλούσιο να «ετοιμαστεί» για το τέλος!
Αυτός τίποτα! Πέθανε τελικά χωρίς Θεία Κοινωνία και χωρίς Εξομολόγηση…

~**  Η περιουσία Του Θεού

~        Ένας άνθρωπος, αρκετά πιστός, είχε βρει μια σύντομη προσευχή – κραυγή προς τον Θεό.                                                                                      
*   Όταν περνούσε από μεγάλες δυσκολίες ή ένιωθε αδύναμος και έτοιμος να καταρεύσει, έστρεφε τα μάτια του προς τον Θεό και Του φώναζε:
-Έχει ο Θεός περιουσία;
-Έχει.
Όλους εκείνους που τους εξαγόρασε με πολύτιμο αίμα του Αγαπημένου Του Υιού πάνω στο σταυρό.
-Από ποιον τους εξαγόρασε;
Από την εξουσία του σκότους, από τη σκλαβιά της αμαρτίας, από τα χέρια του πονηρού εχθρού της ψυχής μας, το διάβολο.
Είναι δικοί Του, γιατί Τον θέλησαν για Κύριο τους, μίσησαν το παλιό τους αφεντικό και Του ζήτησαν με όλη τους την ψυχή να τους Ελευθερώσει.
Είναι οι λυτρωμένοι Του, τα παιδιά Του τα αγαπημένα, κι όταν αυτοί βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε πόνο, ο Θεός στέκει άγρυπνος φύλακας, για να περιφρουρήσει την περιουσία Του, ακούραστος Πατέρας, για να προφυλάξει τα παιδιά Του, ισχυρός Κύριος για να στερεώσει τους αγαπημένους Του.
Πολλοί είναι εκείνοι που επικαλούνται τη βοήθεια του Θεού, μόνον όταν βρίσκονται σε ανάγκη.
Δεν έχει αντίρρηση ο Θεός να τους τη δώσει, και το κάνει.
Όμως αυτό δεν ωφελεί, γιατί την άλλη στιγμή τον ξεχνούν και καταγίνονται με τα δικά τους, σαν και πρώτα.
Κι έτσι δεν Τον γνωρίζουν προσωπικά, δεν επωφελούνται από την αιώνια Σωτηρία Του.
Αυτό που πραγματικά αξίζει είναι να Τον κάνεις Κύριο σου, να σε λυτρώσει, να Του ανήκεις.
Από τώρα και για πάντα.
ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΑΝΕΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΗΓΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ…

~*  Δείτε τι έπαθε ο εισαγγελέας που αδίκησε τον Άγιο Νεκτάριο :
 
~ Κάποτε ένας Άγιος Γέροντας συκοφαντήθηκε άδικα και απειλήθηκε από ένα εισαγγελέα με χυδαίο και βάναυσο τρόπο… Ο κόσμος, της εποχής εκείνης τον γιουχάριζε, τον κορόιδευε, τον ειρωνευόταν, τον κατηγορούσε.
*  Ο κόσμος και οι άρχοντές του, ταπείνωσαν τον Άγιο εκείνο Γέροντα, όμως ο Θεός τον δόξασε και θα τον δοξάζει εις πάντας τους αιώνες.
Στο παρακάτω συγκλονιστικό κείμενο θα διαβάσετε τι έκανε και τι έπαθε ο εισαγγελέας που κατηγόρησε άδικα τον Άγιο Νεκτάριο.
Βρωμερές συκοφαντίες.
Πολλά όμως διασπείρονταν από τους κακούς ανθρώπους στην Αθήνα περί του Πενταπόλεως και της ανεγέρσεως της Μονής. Πολύ τον κατέτρεξε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Μελέτιος Μεταξάκης. Αυτός διετέλεσε και Οικουμενικός Πατριάρχης και Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Αυτός ο δυστυχής ήταν μασώνος μοντέρνος, νεωτεριστής και έκανε πολύ κακό στην Εκκλησία.
Αλλά και ποία διαφορά στο τέλος των δύο Ιεραρχών. Ο Μεταξάκης, που έκανε τόσα εις βάρος της Ορθοδοξίας, είχε οικτρό τέλος.
Τον βρήκαν ένα πρωί κάτω από το κρεβάτι του νεκρό και με την γλώσσα του έξω. Αυτήν ακριβώς την γλώσσα, που έλεγε αυτά στον Άγιο και τόσα εις βάρος της Ι. Παραδόσεως και της Ορθοδόξου Εκκλησίας!
Εξ αντιθέτου, ο Πενταπόλεως, που έμεινε πιστός εις την Ι. Παράδοση και υπέμεινε τους πειρασμούς και διώξεις, είχε άγιο τέλος και σήμερον τιμάται, όχι μόνο από το Πανελλήνιο, αλλά και από όλη την Υδρόγειο.
Είναι αληθές, ότι ο Θεός παρεχώρησε να περάσει και εκεί πολλές θλίψεις και πίκρες. Παρ’ όλη την εκεί εργασία του, πολλοί κακοί, άνθρωποι, όργανα του διαβόλου έλεγαν, ότι ο Άγιος είναι υποκριτής και, ότι όλα αυτά που κάνει, είναι υποκριτικά.
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να τον κατηγορούν για ανηθικότητες και, ότι το Μοναστήρι το κατάντησε άντρο ακολασίας! Διέδιδαν, ότι οι Μοναχές γεννούσαν νόθα παιδιά και τα πετούσε στο πηγάδι.
Κάποια μητέρα, μάλιστα, που την έλεγαν στην Αίγινα Κερού είχε μια κόρη 16 ετών χαριτωμένη, συνετή, φρόνιμη και θεοφοβούμενη. Η μητέρα αυτή είχε μανία καταδιώξεως προς την κόρη της και πολλές φορές επιχείρησε να την σκοτώσει. Το δυστυχισμένο αυτό πλάσμα βρήκε καταφύγιο στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Ο Άγιος, πονόψυχος καθώς ήταν, το δέχτηκε και το προστάτεψε.
Η Κερού δεν μπορούσε να το χωνέψει και άρχισε να συκοφάντη τον Άγιο.
Ο Εισαγγελεύς πήρε την κατάθεση και την επομένη πήγε αγριεμένος στην Αίγινα με δυο χωροφύλακες. Παραβίασε την πόρτα, παρά τους κανονισμούς του Μοναστηριού, και μπήκε κατ’ ευθεία στο διαμέρισμα του Αγίου. Οι Μοναχές αναστατώθηκαν και άρχισαν να κλαίνε.
Ο Δεσπότης σηκώθηκε με το συνηθισμένο Χριστιανικό του χαμόγελο να τους υποδεχτεί. Ο Ανακριτής έξω φρενών, είπε εις τον εβδομηκονταετή τότε γέροντα:
—Βρε παλιοκαλόγερε!… που είναι τα παιδιά που κάνεις; (Επακολούθησε αισχρότατη φράση). Αυτά κάνεις εδώ πέρα; Κατόπιν τον έπιασε από το ράσο και τον απειλούσε, λέγοντας:
Θα σου ξεριζώσω τα γένια τρίχα, τρίχα.
Ο Άγιος δεν έβγαλε λέξι. Μόνον με το χέρι του έδειχνε ψηλά και έλεγε:
—Βλέπει ο Θεός. Ξέρει ο Θεός!!
Και πράγματι! «έστι δίκης οφθαλμός, Ος τα πανθ’ ορά».
Ο ασεβέστατος Εισαγγελεύς σε μια εβδομάδα αρρώστησε βαριά. Είχε τρομερούς πόνους από την αρρώστια του.
Το χέρι εκείνο, που έπιασε και κουνούσε τον Άγιο, ξεράθηκε. Τότε το συναισθάνθηκε και ζήτησε να τον πάνε μπροστά στον Άγιο, για να τον συγχωρέσει. Πράγματι τον πήγαν. Έπεσε στα πόδια του Αγίου, μαζί με την γυναίκα του και ζητούσε να τον λυπηθεί. Ο Άγιος προσευχήθηκε στο Θεό πολύ. Ήταν ο μακάριος ανεξίκακος και μακρόθυμος. Τον συγχώρησε με την καρδιά του. Τού Εισαγγελέως έπειτα από δύο χρόνια του κόψανε το χέρι. Εκείνο το χέρι που κουνούσε, από το γιακά του ράσου, τον Άγιο.
Το Μοναστήρι του όμως, παρ’ όλα αυτά, πρόκοψε. Εν τω μεταξύ η Αδελφότης μεγάλωσε, γιατί προσετέθησαν και άλλες Αδελφές και μάλιστα μορφωμένες. Έγινε ένα πνευματικόν κέντρο, που ξεκούραζε ψυχικά και φώτιζε τους ανθρώπους.

***  Τα βίντεο από Θεατρική παεάταση στο Αρφαρά Καλαμάτας την Παρασκευή βράδυ 10-08-2018 :
Φωτογραφία του Κωνσταντινος Κατσαμπανης.
~*  1 Θεατρική παράσταση στο Αρφαρά 10/08/2018 Ι. Κ . Ζαλαχώρης DSCN5998 :  https://youtu.be/ST9svhrjEVQ .-
~* 2 ΑΡΦΑΡΑ θεατρική παράσταση Αρφαρά 10/08/2018 Ένας βλάκας και μισός DSCN599: https://youtu.be/NpE10vBvUbk .-
~* 3 ARFARA Θ Παράσταση Ένας βλάκας και μισός 10/08/2018 DSCN5999 :  https://youtu.be/vIiKUVP8KNk .-
~* 4 Ένας βλάκας και μισός παράσταση Αρφαρά 10/08/2018 DSCN6000: https://youtu.be/5SrYy60E9Bc .-
~*  5  Θεατρική  Παράσταση Αρφαρά Ένας βλάκας και μισός 10/08/2018: 
https://youtu.be/L8tiCQALc6E .- 
~* 6.- Ένας βλάκας και μισός Θέατρο Αρφαρά 10/08/2018 : 
https://youtu.be/7DzPfHxIf7E .- 
~*7 Θέατρο ένας βλάκας και μισός Αρφαρά 10/08/2018 :
~*8 ΑΡΦΑΡΑ  Ένας βλάκας και μισός Θέατρο 10/08/2018 :                                           https://youtu.be/cnL-dvsXP3c .-  
~*9 Αρφαρά Ένας βλάκας και μισός Παράσταση 10/08/2018 DSCN6005 :  https://youtu.be/gDzsY-0ZG3k .-
~*10
 ~*11 α ΑΡΦΑΡΑ Θ  παράσταση ένας βλάκας και μισός 10/08/2018: https://youtu.be/hVdtGMudA_g .- ~*11 Ένας βλάκας και μισό θεατρική παράσταση στο Αρφαρά 10/08/2018: https://youtu.be/0ibHpTpli14 .-                                 ~
*12 Ένας βλάκας και μισός ΑΡΦΑΡΑ ΘΕΑΤΡΙΚΉ  ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ  10/08/2018: https://youtu.be/CSG-2Q63VEk .-                                                                                                                   
~*13 Ένας βλάκας και μισός παράσταση Αρφαρά 10/08/2018:                                         https://youtu.be/g8mdJLipzFI .-                                                                                                       
  ~*14 ΄Ενας βλάκας και μισός Αρφαρά Θέατρο 10/08/2018 :                                                           https://youtu.be/WzsyFZC0fZo .-                                                                                                         ~
* 15  Ένας βλάκας και μισός Αρφαρά Θέατρο 10/08/2018:                                                                   https://youtu.be/4hUdngKRFNk .-                                                                                                         
~* 16 Τέλος παράστασης Ένας βλάκας και μισός 10/08/2018 Αρφαρά: https://youtu.be/JoRGXWXo2s8   .- 
Ω~*  ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 10-08-2018 ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ  :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213594403467900/?t=6 .-    


***«Έφυγε» ο πρώην πρόεδρος των Αρμενιών, Σωτήρης Καλογερόπουλος 
Για το μεγάλο ταξίδι στην αιωνιότητα «έφυγε» χθες, σε ηλικία 73 ετών, ο πρώην πρόεδρος των Αρμενιών Τριφυλίας και πατέρας της τοπικής συμβούλου της Τ.Κ. Αρμενιών, Χριστίνας Καλογεροπούλου, Σωτήρης Καλογερόπουλος. Ο εκλιπών διετέλεσε πρόεδρος στο Δ.Δ. Αρμενιών του τέως δήμου Κυπαρισσίας και κοινοτικός σύμβουλος και υπήρξε δραστήριο και μαχητικό μέλος της τοπικής κοινωνίας. Άνθρωπος εργατικός, νοικοκύρης και καλός οικογενειάρχης. Με τη φωτογραφία του εκλιπόντος στην οποία αναγράφεται «Φίλε μας Σωτήρη, καλό ταξίδι και καλό παράδεισο» αποχαιρετά το Σωτήρη Καλογερόπουλο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμενιών “ΚΑΠΟΥΤΣΙ” στην ηλεκτρονική σελίδα του. Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος θα τελεστεί σήμερα στις 5:00μμ από τον Ι.Ν. Αγίων Πάντων στους Αρμενιούς.
Το «Θ» εκφράζει τα συλλυπητήριά του στη σύζυγο του εκλιπόντος, τα παιδιά του και τους συγγενείς του.Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** 31χρονος επιχείρησε να κλέψει το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης 
Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές που έγιναν στην πόλη της Μεσσήνης στις 9 Αυγούστου, ειδικότερα, ένας 31χρονος έκλεψε από εστιατόριο 30 ευρώ, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να κλέψει το Κέντρο Υγείας της πόλης.
Η αστυνομία πλέον γνωρίζει τα στοιχεία του δράστη και τον αναζητά.

***  Η διάσχιση του ποταμού Αχέροντα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Το μεσημέρι του Σαββάτου 04/08/2018 μια δυνατή ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας αποτελούμενη από 18 άτομα, αναχωρεί από την πόλη της Καλαμάτας για τη διάσχιση του μυθικού ποταμού της Ηπείρου, Αχέροντα. Τα δυο λεωφορειάκια του Συλλόγου φορτωμένα όχι μόνο με αποσκευές αλλά και με χαρούμενη διάθεση ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι. Η εξόρμηση θα ξεκινήσει από το χωριό Σερζιανά (Τρίκαστρο) Ιωαννίνων που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ.. Από κει ξεκινά η ονομαστή «Χαράδρα του Αχέροντα» ή «Στενά του Αχέροντα» για να καταλήξει 10 χιλιόμετρα μετά στο χωριό Γλυκή. Αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο και μυστηριακό τμήμα του Αχέροντα ποταμού, εκείνο δηλαδή το οποίο έχει συνδεθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα με τις «Πύλες του Άδη».
Ο Αχέροντας ήταν γνωστός κι ως Μαυροπόταμος (γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Τιτάνες κατά τη διάρκεια της Τιτανομαχίας ήπιαν νερό από το ποτάμι κι ο Δίας θυμωμένος, μαύρισε και πίκρανε τα νερά του),ως Φαναριώτικος κι ως Καμαριώτικος. Η αρχαία ονομασία του ποταμού που έχει διατηρηθεί ως τις μέρες μας, προέρχεται κατά μία εκδοχή από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη, οδύνη. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας ήταν το μέρος, όπου ο ψυχοπομπός Ερμής πήγαινε τις ψυχές των νεκρών ώστε να τις παραδώσει στο βαρκάρη Χάροντα, το γιο του Ερέβους και της Νύχτας, για να τις μεταφέρει στο βασίλειο του Άδη, έναντι ενός οβολού για ναύλα. Για αυτό στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα του νεκρού πριν τον ενταφιάσουν, για να έχει να πληρώσει ο νεκρός το Χάροντα. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ο μύθος ανέφερε ότι ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του ποταμού για εκατό χρόνια. Στο έργο του Λουκιανού «Νεκρικοί Διάλογοι» ο ονομαστός κυνικός φιλόσοφος Μένιππος αναφέρεται ως ο μόνος που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει τον οβολό στο Χάρο, αφού ως κυνικός φιλόσοφος ήταν τόσο φτωχός που δεν είχε να πληρώσει. Στο διάλογο αυτό αναφέρεται η παροιμιώδης εκ τότε ρήση, «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει). Όπως μας είπαν επίσης οι ντόπιοι, ακόμα και σήμερα συνηθίζεται στην περιοχή να τοποθετούν νομίσματα στα μάτια των νεκρών. Σύμφωνα με μια παραλλαγή του μύθου τα δάκρυα των ζωντανών για τους νεκρούς συγκεντρώνονταν από όλη τη γη και σχημάτιζαν αυτό το ποτάμι που τα μετέφερε στον Άδη. Οι αναφορές στους μύθους αποτελούν εχέγγυο για τη μοναδικότητα κι ομορφιά της διαδρομής. Γιατί οι αρχαίοι έλληνες τοποθετούσαν τους ιερούς τους χώρους στα πιο ιδιαίτερα τοπία.           
Πάντως σύμφωνα με μια άλλη άποψη, το όνομα του ποταμού προέρχεται από τη ρίζα «αχ» της μορφής «άχη» του «ηχέω» που σημαίνει ηχώ, κάνω θόρυβο, και εκ του «ρέω». Συνεπώς, πρόκειται για το ποτάμι του οποίου το νερό ρέει με δύναμη, με τρόπο θορυβώδη. Τα παγωμένα νερά αναβλύζουν βρυχώμενα μέσα από τις σχισμές των βράχων δημιουργώντας «αχό» ή βρυχηθμό , συμβολίζοντας τη ροή της ζωής, της ζωής που γεννιέται ορμητικά. Όποια κι αν είναι όμως η ετυμολογία της λέξης Αχέροντας το μόνο σίγουρο είναι, ότι εδώ συνειδητοποιούμε για μια ακόμα φορά ότι ο θάνατος είναι συνυφασμένος με τη ζωή και φυσικό επακόλουθό της. Είναι δυο καταστάσεις αδιαχώριστες, δυο όψεις του ίδιου νομίσματος με διαρκή ροή προς τα εμπρός, όπως το ποτάμι που δε γυρίζει πίσω.
Αργά το απόγευμα η χαρούμενη συντροφιά μας φτάνει στην Πρέβεζα, όπου εκεί πολύ φιλόξενα μας υποδέχεται στον κήπο του, όπου και θα διανυκτερεύσουμε, ο πρώην πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας. Στήνουμε γρήγορα τις σκηνές μας και κατηφορίζουμε προς την πόλη. Με τη σκέψη στο μεγάλο μας ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, «τον ποιητή που έσκυψε πολύ στο χείλος των αβύσσων» όπως γράφει ο υπερρεαλιστής Ανδρέας Εμπειρίκος στο ποιητικό του μνημόσυνο «για τον άνθρωπο που εις την Πρέβεζαν εχάθη». Τον ποιητή που την ποίησή του την διακατείχε ο νεοαστικός ρεαλισμός, η ταπεινή τέχνη χωρίς ύφος κι η σάτιρα. Σε αυτή την πόλη έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του και με πολλή συγκίνηση ψάχνουμε να βρούμε τα τελευταία του χνάρια .Η τελευταία μελαγχολική περίοδος της ζωής του ποιητή σε αυτή την πόλη δε συνάδει με την όμορφη πόλη που περιδιαβαίνουμε με τα όμορφα σοκάκια, τα χαρούμενα φιλόξενα πρόσωπα και την πανέμορφη ακρογιαλιά .Βρίσκοντας την προτομή του λίγα μέτρα από το σπίτι που έζησε, στο μυαλό μου στριφογυρνούν στίχοι του. «Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος /του κόσμου, δώθε από το όνειρο και κείθε από τη γη! / Όταν απομακρύνθηκεν ο τελευταίος μας φίλος/, ήρθαμε αγάλι σέρνοντας την αιώνια πληγή.»
Ύστερα από ένα όμορφο βράδυ, νωρίς το πρωί ξεκινάμε για τη δύσκολη εξόρμησή μας. Ο σύλλογός μας ενώνεται με τους ορειβατικούς συλλόγους της Πρέβεζας, που ήταν κι ο διοργανωτής αυτής της εξόρμησης, της Λευκάδας και των Ιωαννίνων και ξεκινά για τη διάσχιση του πιο ονομαστού ποταμού της Ηπείρου που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης κι εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος με το συνολικό μήκος της μαγευτικής διαδρομής του να φτάνει τα 52 χιλιόμετρα. Σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τη γέφυρα των Σερζιανών (Τρίκαστρο) μπαίνουμε στο ορμητικό ποτάμι του οποίου τα πολύ παγωμένα νερά λες και μαστιγώνουν το κορμί μας. Το μορφολογικό ανάγλυφο του Αχέροντα γίνεται εντονότερο όσο κατεβαίνουμε και φτάνουμε σε εκείνο το κομμάτι του ποταμού που μας εισάγει στην περιοχή του δέους: στα «Στενά του Αχέροντα» που είναι το πλέον επικίνδυνο κομμάτι του ποταμού. Σε αρκετά τμήματα του ποταμού, εκεί που η ροή του είναι ομαλή, σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λίμνες, τόποι ιδανικοί για τη διαβίωση πολλών αμφίβιων και ψαριών. Σε άλλα σημεία, ο ποταμός κυλά ορμητικά μέσα από θεόρατους ολόλευκους κατακόρυφους βράχους που στέκονται φρουροί στο διάβα του. Αρκετές φορές το ύψος τους ξεπερνά τα 200 μέτρα, ενώ το πλάτος του ποταμού στα σημεία αυτά φτάνει τα 2 μέτρα. Σε κάποια σημεία μάλιστα το ποτάμι στενεύει τόσο πολύ που μοιάζει να μας απαγορεύει τη διέλευση. Παλιότερα οι βράχοι αυτοί ήταν ενωμένοι στην κορυφή δίνοντας την εντύπωση μιας τρομερής πύλης, της «Πύλης του Άδη». Τα στενά αυτά, εικάζεται, ότι οι αρχαίοι φοβούνταν ή αδυνατούσαν να τα περάσουν γιατί τους προκαλούσαν δέος.
Η πορεία μας μέσα στη κοίτη του ποταμού είναι απίστευτα δύσκολη. Κάθε βήμα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά γιατί το ποτάμι τη μια βαθαίνει απότομα και σε παρασύρει στο βυθό του και την άλλη γίνεται απότομα ρηχό κι αν δεν προλάβεις να σταθείς στα πόδια σου, το δυνατό ρεύμα του ποταμού θα σε παρασύρει .Πλήθος βράχια κρυμμένα καλά μέσα στο θολό από την κίνησή μας νερό, καιροφυλακτούν να σε χτυπήσουν και να σε ανατρέψουν. Αλλού σφηνωμένοι κορμοί στα στενά περάσματα σου κλείνουν το δρόμο .Σε άλλα σημεία, λες και ξεχειλίζει η οργή του ποταμού, λυσσομανά με δίνες και καταρράχτες τους οποίους όμως αμέσως μετά, διαδέχονται υπέροχες γαλαζοπράσινες βάθρες (φυσικές πισίνες )με κρυστάλλινα νερά και λωρίδες άμμου στις όχθες που λάμπουν εξωπραγματικά λουσμένες από το φως που περνά φιλτραρισμένο από τα φυλλώματα των γιγαντιαίων πλατάνων και των λυγερόκορμων ιτιών. Έχεις την αίσθηση κάθε στιγμή, ότι τη μια βρίσκεσαι στον Πάνω Κόσμο την άλλη στον Κάτω. Τη μια στα ύψη, την άλλη στα Τάρταρα. Αισθάνεσαι σαν να κινείσαι μεταξύ ζωής και θανάτου.
Πάνω από τα κεφάλια μας κρέμονται υπέροχες αηδονοφωλιές φτιαγμένες από το χνούδι των φύλλων της ιτιάς, σε σημεία που το κουνάβι να μην μπορεί να τις πειράξει. Μπλε λιβελούλες φτεροκοπούν εδώ κι κει και νεροχελώνες λιάζονται τεμπέλικα πάνω σε κορμούς δέντρων για να ξεραθεί το όστρακό τους και να μη μουχλιάσει. Το ποτάμι φιλοξενεί τρία είδη κεφαλοειδών, λαβράκια που φτάνουν τα οκτώ κιλά, άσπρα χέλια, καβούρια, γαρίδες κι ένα είδος γοβιού τον ενδημικό αχερωνογοβιό, μοναδικό στον κόσμο. Η βλάστηση αποτελείται από πυκνά πλατανόδαση που όσο κατεβαίνουμε χαμηλότερα σχηματίζουν μεικτά δάση από ιτιές, σφενδάμια, σκλήθρα, λεύκες, γαύρους, φτελιές, λυγαριές, μελικουκιές, χρυσοξυλιές, αριές, κισσούς, χαρουπιές και κουμαριές. Η ορνιθοπανίδα του Αχέροντα είναι πολύ πλούσια αν κι όπως μας είπαν οι ντόπιοι, το παράνομο κυνήγι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα .Στον ποταμό ζούνε νερόκοτες, σταχτοτσικνιάδες, νανοβουτηχτάρια, γερακίνες, φιδαετοί, δεντρογέρακα, μπούφοι, λευκοί πελαργοί, αηδόνια, υφάντρες, μιλτοχελίδονα, μελισσοφάγοι κ.α. Τα αμφίβια περιλαμβάνουν τρίτωνες, σαλαμάνδρες, φρύνους, δεντροβάτραχους, ηπειρώτικους βάτραχους κ.α. Η ερπετοπανίδα αποτελείται από βαλτοχελώνες, ποταμοχελώνες, σαύρες της Ρούμελης, τοιχογουστέρες, δεντρογαλιές, νερόφιδα, οχιές κ.α. Από τα θηλαστικά, εδώ ζούνε λύκοι, σκίουροι, βίδρες. αλεπούδες, αγριόχοιροι, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, δεντρομυωξοί, λαγοί κ.α. Ο ποταμός ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2.000. Το νερό δε θεωρείται πόσιμο, επειδή πηγάζει μέσα από τα βράχια και μεταφέρει βαρέα μέταλλα. Σε κάποια σημεία στις όχθες υπάρχει η ιαματική γαλάζια λάσπη από άργιλο που γρήγορα καλύπτει το σώμα μας και τα γέλια μας αντιλαλούν στη ρεματιά.                
 Το νερό του ποταμού γίνεται τώρα ακόμα πιο ορμητικό και με δυσκολία μπορούμε να σταθούμε όρθιοι στα σημεία που το ποτάμι ξεβαθαίνει. Η κολύμβηση είναι λυτρωτική όταν αφήσεις να σε παρασύρει το ορμητικό ρεύμα του ποταμού που τώρα έχει δυναμώσει πολύ γιατί έχει δεχτεί και τα νερά των παραποτάμων του. Τρεις είναι οι μεγάλοι παραπόταμοι του Αχέροντα. Ο ένας είναι ο Κωκυτός το όνομα του οποίου σημαίνει «κραυγάζω με οδύνη», «θρηνώ». Μετά είναι ο Πυριφλεγέθοντας (από το «πυρ» και το «φλεγέθω», ποιητικός τύπος του «φλέγω») που σημαίνει «πύρινος», «αυτός που αναδίδει πύρινες φλόγες» κι αναφέρεται από τον Όμηρο ως Πυρεφλεγέθης. Και υπάρχει κι ο Βωβός, ο ήσυχος δηλαδή. Οι δύο πρώτοι συμβολίζουν με τα ονόματά τους τα μαρτύρια που περνούσε μια ψυχή για να κατεβεί στον Άδη, πριν βουβαθεί για πάντα.
Στην ραψωδία κ΄ της Οδύσσειας που αναφέρεται στην κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη για να πληροφορηθεί από το μάντη Τειρεσία για την επιστροφή του στην Ιθάκη, περιγράφεται λεπτομερώς (στιχ. 511-514) το σημείο συνάντησης του Αχέροντα με τους παραποτάμους του : «/Και σαν αράξεις το καράβι σου στο βαθιορεματιάρη τον Ωκεανό,/ στον Άδη κίνησε να πας το μουχλιασμένο./ Χύνονται εκεί ο Πυρεφλεγέθης κι ο Κωκυτός που βγαίνει από τη Στύγα,/ στον Αχέροντα με θόρυβο τα δυο ποτάμια σμίγουν/». Ο Πυριφλεγέθοντας αναφέρεται ως «Φλεγέθων» στην Αινειάδα (στο VI.551 ) καθώς κι από το Δάντη στην «Κόλαση» (Inferno,canti 12 και 14). Στον «έβδομο κύκλο» του ποιήματος του ο Δάντης, τον περιγράφει ως ποταμό βραστού αίματος, στον οποίο τιμωρούνταν οι πιο βίαιοι εγκληματίες, βυθιζόμενοι μέσα του, ανάλογα με το μέγεθος των κριμάτων τους.   Μνεία κάνει σε αυτόν και στα υπόλοιπα ποτάμια του ΄Άδη κι ο Τζον Μίλτον στον «Χαμένο Παράδεισο».
Αναφορά στον Πυριφλεγέθοντα και τον Κωκυτό υπάρχει και στο ποίημα «Της Σελήνης της Μυτιλήνης παλαιά και νέα ωδή» (1953) του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή Τα ετεροθαλή: «Τόσο πικρή στη φούχτα μου η γαλήνη / τόσο οι άνθρωποι μαύροι και μικροί / με το πόδι εμπρός που ολοένα παν / παν κατευθείαν για τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα/».
Άλλη αναφορά στα ποτάμια του Άδη συναντάται και στο διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Η ρουφήχτρα του Μάελστρομ», όπου ο συγγραφέας περιγράφει το απόκοσμο θέαμα και το θόρυβο των θαλάσσιων ρευμάτων που δημιουργούσαν την δίνη του Μάελστρομ.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι στην «Αντιγόνη» ο Σοφοκλής, τη στιγμή που η Αντιγόνη οδεύει προς την τιμωρία του ηθικού της χρέους, χρησιμοποιεί το όνομα «Αχέροντας» ως μετωνυμία του Χάρου:
«ἀλλά μὁ παγκοίτας Ἅιδας ζῶσαν ἄγει τὰν Ἀχέροντος ἀκτάν, οὔθὑμεναίων ἔγκληρον, οὔτ᾽ἐπινύμφειός πώ μέ τις ὕμνος ὕμνησεν,ἀλλἈχέροντι νυμφεύσω» (4ο επεισόδιο, Α σύστημα, στροφή α).
Η επιβλητική ιστορία του ποταμού που εκτός από δάκρυα κουβαλά στα νερά και τις όχθες του χιλιάδες χρόνια ιστορικής μνήμης και μυθολογίας μας κάνει να τον κοιτάμε με ακόμα περισσότερο δέος .Οι μύθοι μπλέκονται με την Ιστορία και τη γλώσσα υφαίνοντας μια πολύ-διάστατη πραγματικότητα με πολλές ερμηνείες και σημασίες. Αν δεν γνωρίζεις την ιστορία του ποταμού είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστείς ότι κάποτε οι άνθρωποι είχαν ταυτίσει ένα τόσο όμορφο μέρος, έναν τόπο με απαράμιλλο κάλλος και τόσο πλούσιες άγριες φυσικές ομορφιές, με τόσο σκοτεινούς μύθους που οι ρίζες τους αγγίζουν τα αρχαία μυστήρια.
Σιγά σιγά πλησιάζουμε προς το χωριό Γλυκή που είναι στην έξοδο των στενών του Αχέροντα, διασχίζεται από αυτόν κι είναι το τέλος της πορείας μας .Το ποτάμι εδώ ημερεύει, πλαταίνει και σχηματίζει μαιάνδρους σε μια μικρή κοιλάδα πλημμυρισμένη από κόσμο που ανεβαίνει το ρέμα του ποταμού με φωνές και γέλια .Σωστό πανηγύρι. Το ποτάμι εδώ κυλά γεμάτο ζωή κι ανθρώπινη δραστηριότητα που περιλαμβάνει ράφτινγκ, ιππασία, κανό κι άλλα σπορ. Φτάνοντας στην έξοδο των στενών μπορεί κάποιος να δει το μονοπάτι που ανηφορίζει προς τα χωριά του Σουλίου κι ονομάζεται «Σκάλα της Τζαβέλαινας», που λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι, γιατί μόνο η ξακουστή Τζαβέλαινα μπορούσε να ανέβει έφιππη την απόκρυμνη αυτή πλαγιά. Το μονοπάτι οδηγεί στην αετοφωλιά του Σουλίου, την κοιτίδα των Σουλιωτών, η οποία παρόλο το χαμηλό υψόμετρό της ήταν μια προφυλαγμένη ακρόπολη ελευθερίας που οι τούρκοι δεν μπορούσαν να την παραβιάσουν εύκολα.
Εδώ στη Γλυκή στη σπηλιά του Δράκου, που βρίσκεται σε ένα στενό σημείο των βράχων με ορμητικά νερά παγωμένα σαν κρύσταλλο, βρίσκονται, κατά την παράδοση, οι πηγές του Αχέροντα που ονομάζονταν Ομφαλός και θεωρούνταν οι πύλες του Άδη που τις φυλούσε ο φοβερός Κέρβερος. Οι φυσαλίδες του νερού που αναβλύζει ορμητικά και με δυνατό θόρυβο πίστευαν ότι ήταν η τρομερή του ανάσα .Στα χρόνια της πρώτης χριστιανικής περιόδου φτιάχτηκε ένας μύθος που αναφέρει ότι εδώ ζούσε ένα στοιχειό, ένας δράκος που πίκραινε τα νερά του ποταμού. Το στοιχειό αυτό όμως το σκότωσε ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της περιοχής και τα νερά του Αχέροντα έγιναν γλυκά. Έτσι άλλαξε και το όνομα του χωριού που λεγόταν Ισορεία κι ονομάστηκε Γλυκή.
Η πορεία μας εδώ τελειώνει κι ύστερα από την απαραίτητη ξεκούραση παίρνουμε χαρούμενοι το δρόμο του γυρισμού, χαριτολογώντας ότι διασχίσαμε τον ποταμό των ψυχών χωρίς τη συνοδεία του Χάροντα και χωρίς να πληρώσουμε τον απαιτούμενο οβολό. Βουτήξαμε στα παγωμένα νερά του ποταμού για έξι ολόκληρες ώρες και διασχίσαμε το μυθικό φαράγγι του μαγεμένοι από την απόκοσμη εξωπραγματική ομορφιά του. Τι κι αν η μυθολογία περιγράφει αρνητικά τον Αχέροντα. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού διασχίσαμε έναν αληθινό επίγειο παράδεισο. Εξερευνήσαμε μια περιοχή που κρύβει τα μυστικά της αθανασίας κι έχουμε ένα μερίδιο σε αυτήν με το σώμα ατσαλωμένο από την πολύωρη παραμονή στα παγωμένα νερά του ποταμού και την ψυχή μας γεμάτη από Ελλάδα. Υπάρχουν κάποια μέρη στα οποία νιώθεις την ανάγκη να ξαναγυρίσεις ξανά και ξανά. Είτε πρόκειται για το απαράμιλλο κάλλος τους και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές τους, είτε για κάτι περισσότερο μυσταγωγικό .
Ένα από αυτά τα μέρη είναι κι αυτό το ποτάμι της Ηπείρου, ο υπέροχος ποταμός Αχέροντας !!!!
  Ολυμπία Βενιζελέα
Μέλος του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας

*** Ένα επικίνδυνο «βουνό» κλαριά και χόρτα μέσα στην Καλαμάτα 
Τρομάζουν στη θέα του βουνού με ξερά χόρτα και κλαριά, που αντικρίζουν κάθε ημέρα κάτοικοι και επισκέπτες στο Ανατολικό Κέντρο της Καλαμάτας, κοντά στη φοιτητική εστία.
Η κατάσταση αυτή  υπάρχει  πάνω από ένα μήνα,  και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι κίνδυνοι υπάρχουν αν εκδηλωθεί  πυρκαγιά , είτε από απροσεξία είτε ακόμα και από αυτανάφλεξη γυαλιού λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο.
Εκτός από ξερά κλαριά και χόρτα υπάρχουν και αρκετά σκουπίδια, μεταξύ των οποίων  και στρώματα πεταμένα.
Δίπλα από το «βουνό» υπάρχει σημείο που έχει ορίσει ο Δήμος ως χώρο εναπόθεσης κλαριών και φύλλων, όμως έχει γεμίσει και η κατάσταση έχει επεκταθεί και στη γύρω περιοχή.
Και, παρά το γεγονός ότι πριν μερικές ημέρες είχαμε σχολιάσει το γεγονός, ότι τα ξερά κλαριά εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί και να απειλούν την περιοχή.
Επίσης, σε πολλά σημεία στην πόλη και στις παρυφές της, υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες εγκαταλειμμένες, όπου τα χορτάρια έχουν δημιουργήσει χρόνια τώρα άκρως επικίνδυνες καταστάσεις.
Όταν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να εντοπισθεί, θα πρέπει ο Δήμος να μπορεί να κινήσει άμεσες διαδικασίες καθαρισμού του, χωρίς χρονοτριβεί, γιατί έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές και με άσχημο τρόπο ότι το κακό δεν αργεί να γίνει.  Β.Β.

***     Spiegel: Αποστολή εξετελέσθη 
Συγκλονιστικό το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Κάνοντας δε αποτίμηση των προγραμμάτων διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων καταλήγει: «Αποστολή εξετελέσθη – Η Ελλάδα πεθαίνει».
Αντιγράφω μία παράγραφο: «Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται 550.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατ. άνθρωποι διαβιούν στη χώρα».
Ας μην αναλωθούμε αν αυτά γράφτηκαν από ένα γερμανικό περιοδικό, αλλά ας επικεντρωθούμε στο αν αυτά τα στοιχεία ισχύουν.  Α.

***  Εκτός λειτουργίας ο χώρος στάθμευσης του λιμανιού 
Το κρουαζιερόπλοιο “Salamis Filoxenia” θα καταπλεύσει στο λιμένα Καλαμάτας τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018 και ώρα 16.00, ενώ θα αναχωρήσει στις 24.00 της ίδιας ημέρας. Για λόγους ασφαλείας και εξυπηρέτησης του κρουαζιεροπλοίου, ο χώρος στάθμευσης στη χερσαία ζώνη του λιμανιού δε θα λειτουργήσει το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου 2018 και το βράδυ της Δευτέρας 13 του μήνα.
Το πάρκινγκ θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη 14 Αυγούστου και εξής, δωρεάν για το κοινό και μεταξύ των ωρών 20.00 και 02.00 καθημερινά.
Υπενθυμίζεται ότι το χώρο έχει διαθέσει το Τελωνείο Καλαμάτας κατόπιν αιτήματος του Δήμου, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών της Καλαμάτας κατά τη θερινή περίοδο.

***  Συνεχίζεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Καλαμάτας- Την 1η Σεπτεμβρίου η Λευκή Νύχτα 
Συνεχίζεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2018, που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις», με πλήθος εκδηλώσεων, ως εξής:
13/8| Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών | 21.30
«Άγρια Δύση» κωμωδία του Θ. Αθερίδη|  Σκηνοθεσία: Μπέσυ Μάλφα
17/8| Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας |Συναυλία Μίλτου Πασχαλίδη|21.30
 23/8| Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας | 21.30
«Οιδίπους - Ο μύθος της ιστορίας του κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες» |Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
28/8| Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας |Συναυλία Χρήστου Θηβαίου – Μαρίας Παπαγεωργίου |21.00
 31/8|Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας |21.30
«Παράξενο ζευγάρι» του Neil Simon, Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1/9| ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ Μια βραδιά με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και ευκαιρίες για συμφέρουσες αγορές
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
12/8 | ΑΡΦΑΡΑ | 21:30
Παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρφαρών «Η Αναγέννηση»
12/8 | ΘΟΥΡΙΑ  | 21:00
Μουσική βραδιά με έντεχνα ελληνικά τραγούδια από τους «Εκτός Απροόπτου»
14/8 | ΝΕΔΟΥΣΑ – ΜΑΡΔΑΚΙ  | 21:00
Πανηγύρι
14/8 | ΑΝΩ ΒΕΡΓΑ  | 21:00
Πανηγύρι
14,15/8 | ΛΑΙΪΚΑ| 21:00
Πανηγύρι
14,15/8 | ΠΛΑΤΥ  | 21:00
Πανηγύρι
15/8 | ΠΛΑΤΥ  | 18:30
Ιπποδρομίες
15/8| ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ | 21:00
Πανηγύρι
16/8| ΑΡΦΑΡΑ| 21:00
Πανηγύρι
17 /8| ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ | 21:00
Πανηγύρι με το συγκρότημα «Εκτός Απροόπτου»
17,18 /8| ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ | 21:00
Πανηγύρι
17/8 | ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ   | 20:00
«Στο δρόμο των παραμυθιών…»
Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, εμπλουτισμένων με μουσική
18/8 | ΑΜΜΟΣ | 21:00
Μουσική βραδιά
18/8 | ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑ | 21:00
Μουσική βραδιά με έντεχνα ελληνικά τραγούδια από τους «Εκτός Απροόπτου»
18/8 | ΑΛΑΓΟΝΙΑ | 21:00
Γιορτή πατάτας
18/8 | ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ  | 20:00
Γιορτή αγκινάρας
19/8 | ΑΡΙΟΧΩΡΙ   | 21:00
«Στο δρόμο των παραμυθιών…»
Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, εμπλουτισμένων με μουσική
22/8 |ΑΡΦΑΡΑ  | 21:00
«Στο δρόμο των παραμυθιών…»
Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, εμπλουτισμένων με μουσική
22, 23/8 | ΚΑΡΒΕΛΙ | 21:00
Πανηγύρι
24/8 | ΑΜΦΕΙΑ   | 21:00
«Στο δρόμο των παραμυθιών…»
Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, εμπλουτισμένων με μουσική
25/8 | ΑΝΘΕΙΑ | 21:00
Γιορτή σύκου, συμμετέχει το συγκρότημα «Εκτός Απροόπτου»
25/8 | ΛΑΔΑ | 21:00
Γιορτή κρασιού26/8 | ΠΗΔΗΜΑ| 21:00
Αυγουστιάτικο φεγγάρι
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
8-9/9 | ΑΡΦΑΡΑ | 21:00
Γιορτή μουσταλευριάς
8/9 | ΚΑΛΑΜΙ | 21:00
Μουσική βραδιά.

***  Απόψε ο Ορφέας Περίδης στο Κάστρο Κυπαρισσίας με το Σύλλογο Νέων (ΣΥ.ΝΕ.Κ.) 
Απόψε, στις 9.30, ο Ορφέας Περίδης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Κυπαρισσία και το Κάστρο, με μια μοναδική ακουστική εμφάνιση, στημένη ειδικά για το χώρο και βάσει της ιδιαιτερότητάς του.
Η διοργάνωση γίνεται από το Σύλλογο Νέων Κυπαρισσίας και αντί εισιτηρίου, η είσοδος θα γίνεται με αγορά κουπονιού οικονομικής ενίσχυσης του συλλόγου.
Η απάντηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας είναι ενδεικτική του πνεύματος και της λογικής του Συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση: «Ο Σύλλογος Νέων Κυπαρισσίας, σύμφωνα και με το καταστατικό που μας αποστάλθηκε συνημμένα στην από 10-07-2018 νέα συμπληρωματική αίτηση (α. σχετ. αρ. πρωτ. 4643/10-07-2018) συνιστά ένα νέο, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με βασικούς σκοπούς την προστασία του περιβάλλοντος, τη διάδοση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διατήρηση-ανάδειξη της φυσιογνωμίας του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, οι πόροι του οποίου προέρχονται κυρίως από τις συνδρομές των μελών και τις δωρεές τρίτων. Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η εκδήλωση δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και για τη δυνατότητα πραγματοποίησης της θα εκδοθούν (έναντι εισιτηρίου) κουπόνια ενίσχυσης του ΣΥ.ΝΕ.Κ.».
Μαζί με τον Ορφέα Περίδη θα είναι ο Θοδωρής Δαμουράκης με κιθάρες, λαούτο και μαντολίνο και ο Αλέξανδρος Ιακώβου στο βιολί και το τραγούδι.  Η.Γ.

***  Αντώνης Σαμαράς: Ως εδώ η χυδαιότητα και η πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ 
Την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της ΟΙΕΛΕ, σχετικά με παλαιότερη υπόθεση που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφορούσε στον γιο του πρώην πρωθυπουργού. Στη δήλωσή του, που τιτλοφορείται «Ως εδώ η χυδαιότητα και η πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Σαμαράς αναφέρει τα εξής:
«Από το 2013, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ συνδικαλιστής Κουρουτός διασύρει τον ανήλικο, τότε, γιό μου, συνδέοντας την απομάκρυνση μιας καθηγήτριας του σχολείου του με τη δήθεν «σύλληψή» του να αντιγράφει. Ενώ στη συνέχεια, Συριζαϊκά ΜΜΕ αναλαμβάνουν να εξοντώσουν ηθικά ένα νέο παιδί για παράπτωμα που ποτέ δεν είχε διαπράξει.
Πράγματι η Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 1790/2015, που μάλιστα εκδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, πιστοποίησε ότι οι κατηγορίες κατά του γιού μου ήταν αναληθείς και ότι η απομάκρυνση της καθηγήτριας δεν είχε καμία σχέση με τις συκοφαντίες αυτές.
Γι΄ αυτόν τον λόγο και η εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα, κατόπιν εξωδίκου μου, υποχρεώθηκε το 2017 να ζητήσει συγγνώμη και να ανασκευάσει τις ίδιες αυτές αθλιότητες που με πηχυαίους τίτλους είχε δημοσιεύσει στην πρώτη της σελίδα.
Σήμερα αποστέλλω εξώδικο προς τον συνδικαλιστή Κουρουτό, καθώς και προς τον εκδότη του ΣΥΡΙΖΑ Βαξεβάνη, προκειμένου να ανασκευάσουν άμεσα, δημοσιεύσεις και αναρτήσεις των τελευταίων ημερών που οργανωμένα επαναλαμβάνουν τις ίδιες αθλιότητες.
Αν δεν το πράξουν θα μιλήσει και πάλι η Δικαιοσύνη.
Το ότι η εν λόγω καθηγήτρια δεν βρίσκεται εν ζωή, δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να επανέρχονται σε αυτά τα αποκρουστικά ψεύδη για τα οποία έχει ήδη αποφασίσει η Δικαιοσύνη.
Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ που είναι και εκπαιδευτικός, θα όφειλε να προστατεύσει από άδικες επιθέσεις ένα νέο παιδί που το μόνο του «αμάρτημα» είναι ότι ο πατέρας του τυχαίνει να λέγεται Αντώνης Σαμαράς
 Αλλά δεν το κάνει.
Αντίθετα, μαζί με τον κομματικό εκδότη, ασκούν μπούλιγκ και σχεδιάζουν τη δολοφονία χαρακτήρος του παιδιού ενός πολιτικού τους αντιπάλου.
Αρμόζει πράγματι στον ΣΥΡΙΖΑ να προσφεύγει σε τέτοιες μεθόδους για να χτυπήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όμως και σε μένα επιβάλλεται να μην επιτρέψω ποτέ και σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την οικογένειά μου προκειμένου να χτυπήσει εμένα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

***  Φιλιατρά: Βανδαλισμοί στην πλατεία, αναστάτωση στην τοπική κοινωνία 
   
Η έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης στην πόλη των Φιλιατρών και την ευρύτερη περιοχή, την οποία διαρκώς επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος, κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί της Δ.Ε. Φιλιατρών, αναδεικνύεται και από το θλιβερό συμβάν βανδαλισμών στην πλατεία τη νύχτα της Πέμπτης. Χθες το πρωί, κάτοικοι κι επαγγελματίες διαπίστωσαν ότι άγνωστοι κατέστρεψαν τμήματα από τα κάγκελα προστασίας που έχει τοποθετήσει με δωρεά ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης στο πάρκο της παιδικής χαράς που βρίσκεται ανατολικά επί της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών. Επαγγελματίες και κάτοικοι των Φιλιατρών εικάζουν ότι, επειδή στο σημείο συγκεντρώνονται αλλοδαποί οι οποίοι και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, πιθανότατα τη νύχτα της Πέμπτης – ξημερώματα Παρασκευής, μετά τη συναυλία της Φιλαρμονικής και την παρουσίαση χορευτικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων στην πλατεία, κάποιοι εξ αυτών «μερακλώθηκαν» και επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς. Για τους βανδαλισμούς ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Διονύσιος (Σάκης) Παπαγεωργίου, ο οποίος χθες το πρωί βρέθηκε στο σημείο και αμέσως ειδοποίησε το Α.Τ. Τριφυλίας καταγγέλλοντας το γεγονός. Όπως διαπιστώθηκε ένα τμήμα από τα κάγκελα ήταν πεταμένο στο σιντριβάνι ενώ ένα δεύτερο δε βρέθηκε κάπου στο χώρο της πλατείας. Οι βανδαλισμοί που σημειώθηκαν στην πλατεία των Φιλιατρών έχουν προκαλέσει εκ νέου ανησυχία και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη, που διαρκώς τονίζει και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, για επαρκέστερη και πιο έντονη αστυνόμευση στην περιοχή.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Συνελήφθη ανήλικος για κλοπή και η μάνα του για παραμέληση 
Εταιρία κεραμοποιίας στον Αντικάλαμο, διέρρηξαν δύο άτομα. Ο  ένας είναι ανήλικος Ρομά, τον οποίο λίγη ώρα αργότερα συνέλαβε η Αστυνομία,.
Όπως αποδείχτηκε ο  17χρονος Ρομά μαζί με συνεργό του, παραβίασαν παράθυρο της εταιρίας και μπήκαν μέσα.
Έκλεψαν 40 ευρώ, καθώς και το καταγραφικό της κάμερας και τράπηκαν σε φυγή.
Ο νεαρός συνελήφθη, λίγο αργότερα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ο συνεργός του αναζητείται.
Επιπλέον, συνελήφθη και η 45χρονη μητέρα του 17χρονου, για παραμέληση της εποπτείας του.
Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν τα κλοπιμαία.  Β.Β.

*** Γραπτό μήνυμα στην αστυνομία 
Και με γραπτό μήνυμα από το κινητό τους, μπορούν οι πολίτες να ενημερώνουν την Αστυνομία αν κάτι τους συμβαίνει και δεν μπορούν να μιλήσουν. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά δυστυχώς δεν ήταν γνωστή στους πολίτες και μόνο τελευταία έγινε γνωστή ευρέως.
Αν, λοιπόν, κάτι σας συμβαίνει και δεν μπορείτε να μιλήσετε ή δεν πρέπει να σας ακούσουν, στέλνετε γραπτό μήνυμα από το κινητό σας στο «100» για να σπεύσουν!  Β  .Β.

*** ~** Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ  :   https://youtu.be/Ae5aMaE8eLQ  .-
[ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΤΗ ΛΕΞΗ ,ΔΕ ΜΠΟΡΩ ,ΦΡΙΚΑΡΩ...ΧΙΧΙΧΙ...ΞΕΧΝΑΣ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ,ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΥΛΟ ,ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΑΙΡΕΤΑΙ ..ΝΑ ΜΗ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ..ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΘΕΟ...ΚΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ.ΑΛΛΑ..ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ..ΤΟ Ο,ΤΙ ΛΕΣ ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΑΛΑΝΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ..ΣΥΝΗΘΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΜΕΓΑΛΟΠΙΑΝΕΤΑΙ..ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΕΠΩΔΥΝΗ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ...ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΔΕ ΒΟΗΘΑΝΕ..ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ,ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΚΑΤΕΧΟΥΝ...ΕΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ..ΤΟ ΘΕΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ..ΓΙΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ....ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ? ΠΡΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ..ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ...ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΑΥΤΟΛΟΓΕΙΣ...ΑΓΝΟΣ..ΑΠΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ..ΝΑ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΩΣ ΚΙ ΑΛΑΤΙ...ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ..ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑ..ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ..ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΝ...ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΔΕ ΜΠΟΡΩ...ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ..ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΜΕ ,ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΕΜΑΣ ,ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ,ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ,ΔΥΝΑΤΑ...ΕΙ ΔΥΝΑΣΑΙ ΠΙΣΤΕΥΣΑΙ ,ΠΑΝΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΩ ΠΙΣΤΕΥΩΝΤΙ...ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ..ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΙ ΑΔΥΝΑΤΑ ,ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ...ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΟΥΝ ΚΙ ΑΓΑΠΟΥΝ..ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΚΑΛΕΙ..ΕΛΑ ΣΕ ΜΕΝΑ Ο ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΣ...ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΕ ΑΝΑΠΑΥΣΩ...ΜΗ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΤΗ ΠΛΑΤΗ .ΣΚΥΨΕ ΜΕΣΑ ΣΟΥ..ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΗ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ΣΟΥ ΨΥΧΗ..ΤΑΠΕΙΝΩΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΞΕ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ..ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ..ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ...ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ..ΚΑΛΟ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ !!! ] .-

~** Πως να μπω στο Άγιον Όρος  :
{ Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε σαν προετοιμασία για το προσκύνημα μας στο Άγιον Όρος είναι η έκδοση του Διαμονητηρίου.  Το Διαμονητήριο είναι στην ουσία το διαβατήριο που μας επιτρέπει την είσοδο μας στο Άγιον Όρος και την διαμονή μας εκεί. Το δείχνουμε μαζί με την ταυτότητα μας στον έλεγχο στα καράβια, στο τελωνείο καθώς και στην είσοδο μας στο κάθε μοναστήρι που πηγαίνουμε για φιλοξενία. περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο και στο www.athosinfo.gr.  Στοιχεία επικοινωνίας για έκδοση διαμονητηρίου  Τηλέφωνο Ελλήνων προσκυνητών:  2310252575  Τηλέφωνο για Αλλοδαπούς Προσκυνητές:      2310252578  Φαξ: 2310222424  email: athosreservation@gmail.com   .-

~**  Προετοιμασία για Άγιον Όρος | Preparation for mount Athos | паломники на Святую Гору  : https://youtu.be/IXGZNdLSDpU  .- ~ [ Προετοιμασία για το Άγιον Όρος. Τα απαραίτητα εφόδια - συμβουλές για το τι να έχετε μαζί στο προσκύνημα σας. Το φακό τον βρήκα εδώ: .. https://tinyurl.com/ycl9ek3w   , και το μικρούλι sleeping bag εδώ: https://tinyurl.com/y8vkbhcc  .- ]

~** Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος Μέρος Α΄ - Απρίλιος 2018 : https://youtu.be/36XDT7RYWRU  .- [Από την πρόσφατη επίσκεψη μας στο Άγιον Όρος, σας μεταφέρουμε με απλό και ερασιτεχνικό τρόπο μέσα από αυτό το Βίντεο (όσο μπορεί αυτό να αποτυπωθεί..) την εμπειρία μας από αυτά που είδαμε και ζήσαμε μέσα σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, σε ένα διήμερο προσκηνυματικού ταξιδιού στο περιβόλι της Παναγίας Το Άγιο Όρος!].-

~**  Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος Μέρος B΄ - Απρίλιος 2018 : https://youtu.be/UFAidsBM0DM .- { Από την πρόσφατη επίσκεψη μας στο Άγιον Όρος, σας μεταφέρουμε με απλό και ερασιτεχνικό τρόπο μέσα από αυτό το Βίντεο (όσο μπορεί αυτό να αποτυπωθεί..) την εμπειρία μας από αυτά που είδαμε και ζήσαμε μέσα σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, σε ένα διήμερο προσκηνυματικού ταξιδιού στο περιβόλι της Παναγίας Το Άγιο Όρος!] .-

~**  Παναγούδα - Κελί Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.: https://youtu.be/HdyY_-2w89A  .- [ Παναγούδα - Κελί Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Βρίσκεται κοντά στη Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Είχαμε την ευκαιρία να το επισκεφτούμε τον Απρίλιο του 2015. Να έχουμε την ευχή του! Ευχαριστούμε τον π.Αρσένιο για την φιλοξενία. ].- 

~~ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΥΛΩΝΑΣ , Συναυλία Χρ. Νικολόπουλου στο Θέατρο Νότα Αρνάκουρου , Πύργος Μπάρμπα-Αλέκου  - Κ. Αρνάκουρου την Παρασκευή 17 -08-2018 , βραβεύσεις :                      1~*Πλατάνια ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ Θέατρο Νότα Αρνάκουρου ΧΡ. Νικολόπουλος : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213641415683176/  .-                     2~*Πλατάνια Αυλώνα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 17-08-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213641570847055/  .-                  3~*Απονομή πλακέτα στον Χρ. Νικολοπούλου Πλατάνια Παρασκευή 17-08-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213643073524621/  .-              4~*Από συναυλία Χρ. Νικολόπουλου στα πλατάνια 17-08-2018 με  Ασπασία Στρατηγού και Στέλιος Διονυσίου....:  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213643077204713/  .-       5~*πλατάνια από συναυλία Χρ. Νικολόπουλου 17-08-2018 Στράτος Διονυσίου και Ασπασία Στρατηγού... : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213643289570022/  .-               6~*Συναυλία, Χρ. Νικολόπουλου στα πλατάνια 17-08-2018 με Στέλιος Διονυσίου και Ασπασία Στρατηγού.. : ΥΠΑΡΧΩ ! https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213643392412593/  .-                       7~*Στέλιος Διονυσίου 17-08-2018 πλατάνια ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ μαζί με Στέλιο Διονυσίου και Ασπασία Στρατηγού: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213644791127560/  .-                   8~*Από συναυλία Χρ Νικολόπουλου στα πλατάνια 17-08-2018 Διονυσίου και Στρατηγού: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213644872329590/  .-                       9~*Συναυλία Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ 17-08-2018 Στέλιος Διονυσίου και Ασπασία Στρατηγού: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213644941931330/  .-                  10 ~*Στέλιος Διονυσίου συναυλία πλατάνια 17-08-2018 Αυλώνα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ Διονυσίου και Ασπασία Στρατηγού. : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213645059454268/  .-               11 ~*Πλατάνια ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ Θέατρο Νότα Αρνάκουρου 17-08-2018 ενημέρωση για θέατρο: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213645351941580/  .-                       12 ~*Θέατρο Αρνάκουρου στα Πλατάνια Αυλώνας Ν. Μεσσηνίας συναυλία Χρ. Νικολόπουλος και βραβεύσεις μαθητών Γυμνασίου Λυκείου 17-08-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213645596947705/   .-                   13 ~*Πλατάνια Αυλώνας  17-08-2018 βραβεύσεις στο θέατρο Αρνάκουρου 17-08-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213645772072083/ .-                          14 ~* Βύρων Πολύδωρας στα πλατάνια ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ Θέατρο Νότα Αρνάκουρου 17-08-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213646254284138/ .-                    15 ~*Ελένη Αληφέρη στο θέατρο Αρνάκουρου στα πλατάνια ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ Θέατρο Νότα Αρνάκουρου 17-08-2018 βραβεύσεις: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213646402447842/ .-                      16 ~*Ο Δήμαρχος Τριφυλίας ΄Κατσίβαλας …στα πλατάνια ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ Θέατρο Νότα Αρνάκουρου 17-08-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213646625413416/ .-                  17 ~* Λίγα λόγια για Θέατρο Νότα Αρνάκουρου 17-08-2018 ενημέρωση: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213648239253761/ .-                   18 ~*Βράβευση Χρ. Νικολόπουλου στα Πλατάνια Ν. Μεσσηνίας 17-08-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213648930431040/ .-                      19~ Από συναυλία Χρ  Νικολόπουλου στα Πλατάνια Αυλώνας 17/08/2018: https://youtu.be/GAZKI-AQ488 .-    Σόλο μπουζούκι , Χρ. Νικολόπουλος                                                                                                            20~ Πλατάνια Αυλώνα συναυλία 17/08/2018:                                                                                    https://youtu.be/iH8yjWuVUqw .-  Με το Στέλιο Διονυσίου                                                                                                           21 ~Στα  Πλατάνια Αυλώνας συναυλία Χρ  Νικολόπουλου 17 /08/2018: https://youtu.be/E1ayep1QN7s .-  Με το Στέλιο Διονυσίου                                                                                                      22 ~Συναυλία Πλατάνια Μεσσηνίας  Χρ  Νικολόπουλου 17/08/2018:  https://youtu.be/ylS_WWS9Y5o .-   Με  το Στέλιο Διονυσίου                                                                                                          23 ~Χρ   Νικολόπουλος συναυλία στα Πλατάνια Μεσσηνίας 17/08/2018: https://youtu.be/DFKVl32_8lo .- Με την Ασπασία Στρατηγού                                                                                                               24~ Πλατάνια θέατρο Αρνάκουρου συναυλία 17/08/2018:                                                             https://youtu.be/aFCcwvDyDnY .-Με Διονυσίου -Νικολόπουλο -Στρατηγού .                                                                                                     25~Στέλιος Διονυσίου συναυλία Πλατάνια Μεσσηνίας 17/08/2018: https://youtu.be/nSmunz4BDMw .-                                                                                                 26~ Διονυσίου Στέλιος στα Πλατάνια 17/08/2018:                                                                    https://youtu.be/2Dq8ev0xoJM .-                                                                                                            27- Χρ  Νικολόπουλος Στελ  Διονυσίου  17/08/2018:                                                                   https://youtu.be/WRGlGLQzN-s .-                                                                                                                                                                         28.- Χρ  Νικολόπουλος Διονυσίου ΠΛΑΤΑΝΙΑ  Μεσσηνίας 17/08/2019:   https://youtu.be/_RKcmO1QJXM .-                                                                                                                                                                  29.-  ΣΥΝΑΥΛΙΑ Πλατάνια 17/08/2018:                                                                                                       https://youtu.be/UgFvhnXOS7Y .-                                                                                                                                                                  30.- Συναυλία 17/08/2018 Πλατάνια Ν  Μεσσηνίας:                                                                       https://youtu.be/WyBv2DIL5z8 .-                                                                                                                   31.- Στην συναυλία στα Πλατάνια 17/08/2018 :                                                                             https://youtu.be/1G8DMQY9uNI .-                                                                                                                                                                         32.- Στα  Πλατάνια συναυλία 17/08/2018 :                                                                                         https://youtu.be/S9FBbjVYDS8  .-                                                                                                      33.- ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  συναυλία 17/08/2018 Χρ  Νικολόπουλου:  https://youtu.be/UwZ73AlQc6c   .-                                                                                                     34.- ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΥΛΩΝΑΣ συναυλία 17-08-2018  :                                                                                     https://youtu.be/9Y04YTUvM74 .-  Στο τραγούδι : Ασπασία Στρατηγού                                                                                                                            35.- ΠΛΑΤΑΝΙΑ συναυλία Χρ  Νικολόπουλου 17/08/2018  :   https://youtu.be/MNe4xwCn3mc .-  Χρ. Νικολόπουλος σε σόλο μπουζούκι                                                                                                             36.-   Πλατάνια Αυλώνας  συναυλία Στέλ  Διονυσίου 17/08/2018 :  https://youtu.be/tF8jtCstkAY .-  Με Στέλιο Διονυσίου «ΜΟΥ ΛΕΣ ΜΆΓΑΠΑΣ»                                                                                                                                                             37.- Από συναυλία Χρ  Νικολόπουλου Πλατάνια 17/08/2018 :                                          https://youtu.be/NPfIEuzyGLE .-    Τραγουδούν:  Χρ. Νικολόπουλος Στελ. Διονυσίου                                                                                                                38.- Συναυλία  -0-  Χρ. Νικολόπουλου -Στέλ. Διονυσίου -Ασπασι. Στρατηγού στα ΠΛΑΤΑΝΙΑ Αυλώνας Θέατρο Νότας Αλέκ. Αρνάκουρου 17-08-2018 :                                                                                https://youtu.be/tpJ57SkoO1Y   .- Με Στέλιο Διονυσίου                                                                                                             39.- Συναυλία 2018 /1 Χρ. Νικολόπουλου -Στέλ. Διονυσίου -Ασπασι. Στρατηγού στα ΠΛΑΤΑΝΙΑ Αυλώνας Θέατρο Νότας Αλέκ. Αρνάκουρου 17-08-2018  :   https://youtu.be/Z7uNOUaT4Bk  .-    Ασπασία Στρατηγού   ΑΝ…                                                                40.- Συναυλία 2018/2 Χρ. Νικολόπουλου -Στέλ. Διονυσίου -Ασπασι. Στρατηγού στα ΠΛΑΤΑΝΙΑ Αυλώνας Θέατρο Νότας Αλέκ. Αρνάκουρου 17-08-2018  :  https://youtu.be/8xDsF_jGWTw .-   Με  Στέλιο Διονυσίου ΥΠΑΡΧΩ                                               41.- Συναυλία 2018/3 Χρ. Νικολόπουλου -Στέλ. Διονυσίου -Ασπασι. Στρατηγού στα ΠΛΑΤΑΝΙΑ Αυλώνας Θέατρο Νότας Αλέκ. Αρνάκουρου 17-08-2018  :   https://youtu.be/MWgj89ImpIA  .- Με Ασπασία Στρατηγού                                                                   42.-   Συναυλία 2018   4  :  https://youtu.be/dBiKtC7mGgA .- Με Στέλιο Διονυσίου                                                                                                                                                                           43.-    Συναυλία 2018  5 :    https://youtu.be/CywRmpovraI  .-Με Στέλιο Διονυσίου                                                                                                                                                                         44.-   Συναυλία 2018  6 : https://youtu.be/67y7KX25d88  .-Με Ασπασία Στρατηγού                                                                                                                                                                      45.- Συναυλία 2018  7 : https://youtu.be/oVnWK7wTSc0 .-Τραγουδάει : Ασπασία Στρατηγού                                                                       46 .- Συναυλία  2018    8 : https://youtu.be/nDJbOf8Hlno .-                                      Τραγουδούν: Διονυσίου -Νικολόπουλος -Στρατηγού                                                                           47.- Συναυλία 2018   9 : https://youtu.be/SwvOGtUoQr8 .- Τραγουδάει :Χρ. Νικολόπουλος                                                                  48.- Συναυλία  -10-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018:  https://youtu.be/FHWFc6hi1RY .-     Χορεύοντας Χασάπικο στα Πλατάνια .-                                                                                                           49.- Συναυλία  -11-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018 :   https://youtu.be/oZFV86nEptk  .-    Ενημέρωση ιστορική για Θέατρο Πλατάνια .-                                                                                                                 50.- Συναυλία  -12-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018:    https://youtu.be/ByVcFQOxjMU  .-   Βράβευση από Γ. Κατρούγκαλο                                                                                                                                51 .- Συναυλία  -13-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018:  https://youtu.be/C9oEDoumRWI  . – Απονομή βραβείου από Β. Πολύδωρα                                                                                                                          52 .- Συναυλία  -14-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018: https://youtu.be/5hzkVlkBUhs   .- Βράβευση από Β. Πολύδωρα                                                                                                                       53 .- Συναυλία  -15-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018:   https://youtu.be/tRzOAKjexmY .-  Ελένη Αληφέρη  βραβεύει μαθητή                                                                                                                     54 .- Συναυλία  `-16-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018: https://youtu.be/1hOAkhOZQek .-  Ο δήμαρχος   βραβεύει μαθητή                                                                                                           55.- Συναυλία  -17-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018  : https://youtu.be/9B4yHy3_nUQ .-   Φωτογραφία                                                                                                     56.- Συναυλία  -18-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018 :  https://youtu.be/BBUtGdQx5IQ .- Φωτογράφιση βραβευθέντων 10ετίας μαθητών                                                                                                                                                             57.- Συναυλία  -19-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018 : https://youtu.be/8QjzNErYA08 .-    Βραβεύσεις                                                                                                          58.- Συναυλία  -20-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018:                                       https://youtu.be/i-N5qESISTw .-  Απονομή στον Κώστα Αρνάκουρο                                                                                                                                             59.- Συναυλία  -21-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018:    https://youtu.be/xw8E5zT6Ylk .-  Απονομή στο Χρ. Νικολόπουλο                                                                                                                                                       60.-  Συναυλία  -22-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018: https://youtu.be/IKJp_xWozFM .-   Τραγούδι : Ασπασία Στρατηγού                                                                                                                                                        61.-  Συναυλία  -23-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018:   https://youtu.be/s2NIP9QZIHE .-                                                                                                                                                               62.- Συναυλία  -24-  στο Θέατρο Νότας Αλέκ  Αρνάκουρου 17/08/2018 : https://youtu.be/SNG3A97U23U .-


~** Από μονοήμερη εκδρομή-διαδρομή ΣΠΑΡΤΗ -ΓΕΡΑΚΙ – ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΧΑΡΑΚΑΣ -ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ και Ι. Μ. Παναγίας ΖΕΡΠΙΤΣΑΣ Ξηροκάμπι Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ Κυριακή 19-08-2018 :                      1~* Άγιος Δημήτριος Λακωνίας  ενημέρωση από Ελένη 19/08/2018: https://youtu.be/3COrL4qyIMI .-                                                                                                             2~* Γεράκι Λακωνίας ενημέρωση από Ελένη  19/08/2018:                                                                https://youtu.be/Z_icFMeXCv0 .-                                                                                                             3~* Ενημέρωση από Τόλη διαδρομής 19/08/2018:                                                                          https://youtu.be/J9PkFkTlks4 .-                                                                                                          4~* Κυπαρίσσι Λακωνίας  ενημέρωση από Ελένη 19/08/2018: https://youtu.be/BMVbJ4Q0hGU                                                                                                              5~* Κρεμαστή   Χάρακας Λακωνίας  ενημέρωση από Ελένη 19/08/2018:       https://youtu.be/aFXYiUmyaac  .-                                                                                                             6~* Χωριό Χάρακας Λακωνίας 19/08/2018:                                                                                            https://youtu.be/esr-c75dLmQ  .-                                                                                                             7~* Μπαίνοντας στο Γεράκι για Κυπαρίσσι 19/08/2018:                                                    https://youtu.be/EHxgJ4oaNUY .-                                                                                                                    8~* Ξηροκάμπι Λακωνίας 19/08/2018:                                                                                                          https://youtu.be/ITuvAXC7dTI .-                                                                                                                            9~* Κυπαρίσσι ΠΛΟΕΣ ταβέρνα 19/08/2018 :                                                                                            https://youtu.be/x4-7SoA9FLk  .-                                                                                                         10~* Χάρακας  Κυπαρίσσι 19/08/2018 :                                                                                                     https://youtu.be/72U6XRkLuAE .-                                                                                                                       11~* ΠΛΟΕΣ ταβέρνα φαγητό Κυπαρίσσι 19/08/2018:                                                          https://youtu.be/YNGU0qSxJhA .-                                                                                                                     12 ~* ΧΑΡΑΚΑΣ  ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ 19/08/2018 :                                                                                                   https://youtu.be/HpUlmrJ9mBI .-                                                                                                                             13~*Ι. Μ. Ζερμπίτσας Λακωνίας 19/08/2018:                                                          https://youtu.be/Wmc6qBv0mxo .-                                                                                             14~*Κυπαρίσσι Λακωνίας επίσκεψη 19/08/2018:                                                             https://youtu.be/k6pvbgiNDR0 .-                                                                                                                                                                     15~*Χάρακας  διαδρομή 19/08/2018 :                                                                                                   https://youtu.be/Aj7x9kf8qbA .-                                                                                                     16~*   ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ Λακωνίας ώρα φαγητού 19/08/2018 :                                                                     https://youtu.be/39YqrYrUL6Q ,-                                                                                                                                                                     17~* Ι Μ  ΖΕΡΜΠΙΤΣΑΣ ενημέρωση από Ελένη 19/08/2018 :                                                                    https://youtu.be/EIOJhKOOspg  .-                                                                                                       18~*Διασταύρωση Κρεμαστή  Λεωνίδιο   Χάρακας Άγιος Δημήτριος 19/08/2018:  https://youtu.be/Gl-S_EQFGXQ .-                                                                                                   19~*Διαδρομή Χάρακας   Κυπαρίσσι 19/08/2018 :                                                                          https://youtu.be/6M_kEjcrVUc  .-                                                                                                         20 ~* Διαδρομή Χάρακα Λακωνίας 19/08/2018   :                                                                                 https://youtu.be/dsVa_AXrHo0  .-                                                                                                                21.~ * Διαδρομή προς Άγιο Δημήτριο Λακωνίας 19/08/2018:                                                     https://youtu.be/CUkhYIh1SAY .-                                                                                                             22~*  Διαδρομή από Γεράκι για Κυπαρίσσι 19/08/2018:                                                                    https://youtu.be/XkTZHty5UWw .-                                                                                                                                                               23 ~*Διαδρομή αφήνοντας το Κυπαρίσσι 19/08/2018:                                                                        https://youtu.be/ERsm2BxdpT4  .-                                                                                                         24~*Από Χάρακα για Άγιο Δημήτριο 19/08/2018:                                                                           https://youtu.be/-oc5QDfZFV4  .-                                                                                                                      25~*Από Κυπαρίσσι προς Χάρακα 19/08/2018 :                                                                              https://youtu.be/Vf_0vci5qmI  .-                                                                                                                26~*ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λακωνίας 19/08/2018:                                                                                   https://youtu.be/gLfDJNsSp3o .-                                                                                                               27~*Άγιος Δημήτριος Λακωνίας 19/08/2018:                                                                                   https://youtu.be/zOpFmBQ1aBs .-                                                                                                          ~* 1 Θεατρική παράσταση στο Αρφαρά 10/08/2018 Ι. Κ . Ζαλαχώρης :   https://youtu.be/ST9svhrjEVQ  .-                                                                                                           ~*2.-  2 ΑΡΦΑΡΑ θεατρική παράσταση Αρφαρά 10/08/2018 Ένας βλάκας και μισός : https://youtu.be/NpE10vBvUbk                                                                                                              ~*3.-  3 ARFARA Θ  Παράσταση Ένας βλάκας και μισός 10/08/2018: https://youtu.be/vIiKUVP8KNk                                                                                                                       ~*4.-  4 Ένας βλάκας και μισός παράσταση Αρφαρά 10/08/2018: https://youtu.be/5SrYy60E9Bc                                                                                                                       ~*5.- 5 Θ  Παράσταση Αρφαρά Ένας βλάκας και μισός 10/08/2018: https://youtu.be/L8tiCQALc6E .-                                                                                                            ~* 6.- Ένας βλάκας και μισός Θέατρο Αρφαρά 10/08/2018 : https://youtu.be/7DzPfHxIf7E .-                                                                                                      ~*7 Θέατρο ένας βλάκας και μισός Αρφαρά 10/08/2018 : https://youtu.be/SezCD7_NXR0 .-   ~*8 ΑΡΦΑΡΑ  Ένας βλάκας και μισός Θέατρο 10/08/2018 :                                            https://youtu.be/cnL-dvsXP3c .-                                                                                                        ~*9 Αρφαρά Ένας βλάκας και μισός Παράσταση 10/08/2018 :                                                    https://youtu.be/gDzsY-0ZG3k .-                                                                                                     ~*10 Ένας βλάκας και μισός Θέατρο Αρφαρά 10/08/2018: https://youtu.be/pHHyPsrGqHk .-                                                                                                                  ~*11 α ΑΡΦΑΡΑ Θ  παράσταση ένας βλάκας και μισός 10/08/2018: https://youtu.be/hVdtGMudA_g  .-                                                                                                             ~*11 Ένας βλάκας και μισό θεατρική παράσταση στο Αρφαρά 10/08/2018: https://youtu.be/0ibHpTpli14 .-                                                                                                             ~*12 Ένας βλάκας και μισός ΑΡΦΑΡΑ ΘΕΑΤΡΙΚΉ  ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ  10/08/2018: https://youtu.be/CSG-2Q63VEk  .-                                                                                                            ~*13 Ένας βλάκας και μισός παράσταση Αρφαρά 10/08/2018: https://youtu.be/g8mdJLipzFI  .-   ~*14 ΄Ενας βλάκας και μισός Αρφαρά Θέατρο 10/08/2018 : https://youtu.be/WzsyFZC0fZo .-                                                                                                                      ~* 15  Ένας βλάκας και μισός Αρφαρά Θέατρο 10/08/2018: https://youtu.be/4hUdngKRFNk    ~* 16 Τέλος παράστασης Ένας βλάκας και μισός 10/08/2018 Αρφαρά: https://youtu.be/JoRGXWXo2s8   .-                                                                                                              1.-Αρφαρά  παράκληση 09/08/2018 .: https://youtu.be/VijAZOT2F4w .-                                              2.-ΑΡΦΑΡΑ  Παράκληση 10/08/2018: https://youtu.be/WHpBOomlVGE .-                                          3.- Αρφαρά Παράκληση στην Παναγία 09/08/2018: https://youtu.be/POni26DTmcg .-                      4.- Ι. Ευαγγέλιον παράκληση 12/08/2018 Αρφαρά: https://youtu.be/UFjNIRiPbvk .-                                                        5.- Παράκληση Αρφαρά 10/08/2018: https://youtu.be/eOzeTR4Md8w .-                                               6.- Παράκληση στο Αρφαρά 09/08/2018: https://youtu.be/5hDcmmI8IU4 .-                                         7.- Παράκληση στο Αρφαρά 10/08/2018: https://youtu.be/-zM-yoePOdY .-                                          8.- Παράκληση στο Αρφαρά 13/08/2018: https://youtu.be/ELDTMOVD4cc .-                                           9.-                                                                                                                                                                        1~ Εκδηλώσεις Αρφαρά 13/08/2018: https://youtu.be/l4StpMj_Qtw .-                                         2~Εκδηλώσεις Χοροί Αρφαρά 13/08/2018: https://youtu.be/VNpDvSIY-PE  .-                            3~ΑΡΦΑΡΑ πλατεία εκδηλώσεις  13/08/2018: https://youtu.be/XUY1iSIYmcY   .-          4~ΑΡΦΑΡΑ Εκδηλώσεις  13/08/2018: https://youtu.be/Br_vUxQGoYc .-                             5~Αρφαρά  εκδηλώσεις 13/08/2018: https://youtu.be/46NzVFD6eUI .-                                    6~ ΑΡΦΑΡΑ 13/08/2018 κεντρική πλατεία εκδηλώσεις:  https://youtu.be/1m4hxoc_OUc .-                                                                                                     7~ Αρφαρά 13/08/2018 Δευτέρα εκδηλώσεις:  https://youtu.be/H3zmDH1zcg8 .-                     8~ ΑΡΦΑΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13/08/2018; https://youtu.be/TwG_XjI5_gI .-                              9~ ARFARA 13/08/2018  ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ  ΧΟΡΟΊ   1: https://youtu.be/JkOeaRtPy4I .-                    10~ ΑΡΦΑΡΑ εκδηλώσεις στην πλατεία 13/08/2018: https://youtu.be/SA-YuFgVRoE .-                       11~ ΑΡΦΑΡΑ Εκδηλώσεις πλατεία  13/08/2018: https://youtu.be/vUElBtHTA-M .-                            12~ ΑΡΦΑΡΑ κ  πλατεία εκδηλώσεις 13/08/2018: https://youtu.be/9Rd2cwFQ2Lk .-                      13~ ΑΡΦΑΡΑ κ πλατεία 13/08/2018 εκδηλώσεις: https://youtu.be/-iIb2EvYs2g .-                   14~ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 13/08/2018 εκδηλώσεις: https://youtu.be/EMRThLNI2Q0 .-                                                                         15~ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 13/08/2018  εκδηλώσεις:  https://youtu.be/CQTCbXQRjRc .-                                                                     16~ Αρφαρά πλατεία εκδηλώσεις 13/08/2018 : https://youtu.be/1W2x1LObYFE .-               17~ ΑΡΦΑΡΑ πλατεία Ν  Ζαχαριάδης  εκδηλώσεις 13/08/2018: https://youtu.be/I9YH0ZFJk04 .-                                                                                                                   18~ ΑΡΦΑΡΑ Χοροί διασκέδαση εκδηλώσεις 13/08/2018: https://youtu.be/m3hjHvFQcpo . -                                                                                                                19~ ΑΡΦΑΡΑ ΧΟΡΟΙ εκδηλώσεις 13/08/2018: https://youtu.be/kwu5NvWybgk .-                                                                                        20~ ΑΡΦΑΡΑ χοροί εκδηλώσεις 13/08/2018: https://youtu.be/gYht3AskokY  .-                    21~Δευτέρα  εκδηλώσεις Αρφαρά 13/08/2018 : https://youtu.be/lMG9qr3db9w .-                   22~ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  Αρφαρά Δευτέρα 13/08 /018 : https://youtu.be/neqFJhjbSNQ .-                  23~Εκδηλώσεις στο Αρφαρά 13/08/2018 : https://youtu.be/vOo321-FDKs .-                        24~Ν  Ζαχαριάδης ΑΡΦΑΡΑ πλατεία εκδηλώσεις 13/08/2018: https://youtu.be/_bncN700b4A .-                                                                                                         25~ Στο Αρφαρά εκδηλώσεις 13/08/2018: https://youtu.be/jgTNrxkvLx0 .-                                      

*** Αθλητικά Νέα :

******  Το πρόγραμμα  2018-2019 ποδόσφαιρο Σούπερ Λίγκας : 
1η αγωνιστικής 25 ,26 , 27/08/2018 
ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης  1-0 .-^Σα
Παναιτωλικός - Ατρόμητος  1-2 .-^Σα
Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΛ  0-1 .- ^ Σα
ΑΕΚ -ΠΑΣ Γιάννινα  2-0 .- ^ Σα
Ξάνθη-Παναθηναϊκός  0-1 .- ^Κυριακή 
Πανιώνιος- ΟΦΗ 2-2 .-^ Κυριακή 
Λαμία-Άρης  0-3 .- ^ Δευτέρα 
Ολυμπιακός- Λεβαδειακός 1-0  .-^ Κυριακή 

2η αγωνιστική
Παναιτωλικός-ΟΦΗ
Πανιώνιος-ΠΑΟΚ
Ατρόμητος-Ξάνθη
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ
Παναθηναϊκός-Λαμία
Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα
Αρης-ΑΕΛ
Λεβαδειακός-Απόλλων Σμύρνης

3η αγωνιστική
ΟΦΗ-ΠΑΟΚ
Ξάνθη-Παναιτωλικός
ΑΕΚ-Πανιώνιος
Λαμία-Ατρόμητος
Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης
ΑΕΛ-Παναθηναϊκός
Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΣ Γιάννινα
Αρης-Λεβαδειακός

4η αγωνιστική
Ξάνθη-ΟΦΗ
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
Παναιτωλικός-Λαμία
Πανιώνιος-Ολυμπιακός
Ατρόμητος-ΑΕΛ
Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων Σμύρνης
Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός
ΠΑΣ Γιάννινα-Αρης

5η αγωνιστική
ΟΦΗ-ΑΕΚ
Λαμία-Ξάνθη
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ
ΑΕΛ-Παναιτωλικός
Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος
Λεβαδειακός-Ατρόμητος
Αρης-Αστέρας Τρίπολης
Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα

6η αγωνιστική
Λαμία-ΟΦΗ
ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Ξάνθη-ΑΕΛ
ΠΑΟΚ-Απόλλων Σμύρνης
Παναιτωλικός-Λεβαδειακός
Πανιώνιος-Αρης
Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα
Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός

7η αγωνιστική
ΟΦΗ-Ολυμπιακός
ΑΕΛ-Λαμία
Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ
Λεβαδειακός-Ξάνθη
Αρης-ΠΑΟΚ
ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός
Παναθηναϊκός-Πανιώνιος
Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης

8η αγωνιστική
ΑΕΛ-ΟΦΗ
Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης
Λαμία-Λεβαδειακός
ΑΕΚ-Αρης
Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
Παναιτωλικός-Αστέρας Τρίπολης
Πανιώνιος-Ατρόμητος

9η αγωνιστική

ΟΦΗ-Απόλλων Σμύρνης
Λεβαδειακός-ΑΕΛ
Αρης-Ολυμπιακός
ΠΑΣ Γιάννινα-Λαμία
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ
Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη
Ατρόμητος-ΠΑΟΚ
Πανιώνιος-Παναιτωλικός

10η αγωνιστική
Λεβαδειακός-ΟΦΗ
Απόλλων Σμύρνης-Αρης
ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
Λαμία-Αστέρας Τρίπολης
ΑΕΚ-Ατρόμητος
Ξάνθη-Πανιώνιος
ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός

11η αγωνιστική
ΟΦΗ-Αρης
ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός
Παναθηναϊκός-Απόλλων Σμύρνης
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ
Ατρόμητος-Ολυμπιακός
Πανιώνιος-Λαμία
Παναιτωλικός-ΑΕΚ
ΠΑΟΚ-Ξάνθη

12η αγωνιστική
ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ
Αρης-Παναθηναϊκός
Λεβαδειακός-Αστέρας Τρίπολης
Απόλλων Σμύρνης-Ατρόμητος
ΑΕΛ-Πανιώνιος
Ολυμπιακός-Παναιτωλικός
Λαμία-ΠΑΟΚ
ΑΕΚ-Ξάνθη

13η αγωνιστική

ΟΦΗ-Παναθηναϊκός
Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΣ Γιάννινα
Ατρόμητος-Αρης
Πανιώνιος-Λεβαδειακός
Παναιτωλικός-Απόλλων Σμύρνης
ΠΑΟΚ-ΑΕΛ
Ξάνθη-Ολυμπιακός
ΑΕΚ-Λαμία

14η αγωνιστική
Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ
Παναθηναϊκός-Ατρόμητος
ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος
Αρης-Παναιτωλικός
Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ
Απόλλων Σμύρνης-Ξάνθη
ΑΕΛ-ΑΕΚ
Ολυμπιακός-Λαμία

15η αγωνιστική
ΟΦΗ-Ατρόμητος
Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης
Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός
ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα
Ξάνθη-Αρης
ΑΕΚ-Λεβαδειακός
Λαμία-Απόλλων Σμύρνης
Ολυμπιακός-ΑΕΛ

***

~  **  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2018  :
~** ARFARA τα NΕΑ μας  Η Εφημερίδα μας ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 .ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για  όλους μας  ! :  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/07/arfara-n.html .-
~* ARFARA  NEWS ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη  02 Αυγούστου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-
~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή  03  Αυγούστου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .
~* ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 04 Αυγούστου 2018 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .- 
~* ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Κυριακή 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .- 
~*ARFARA  NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 06 Αυγούστου 2018 . Εορτή ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-
 ~* ~ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 07 Αυγούστου  2018* : 
http://snsarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html  .-  
~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 08 Αυγούστου 2018  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news_7.html .-  
~*ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ ,   Τετάρτη 08 Αυγούστου 2018 . :  
http://snsarfara.blogspot.com/2018/08/08-2018.html .-
~*~*ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ   τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 09  Αυγούστου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news_9.html .-                           ~* ARFARA NES  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 10  Αυγούστου  2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-nes.html .-  
~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 11 Αυγούστου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/08/arfara-news-11-2018.html .-
~*
~
 ~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6425 video.  -    Σταματης Σκουλικας 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας , 
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
Σύνολον                                  14.600   βίντεο 
~*https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.   
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
.-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ     
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
http://www.arfara1964athens.gr/   ARFARA ATHENS .. www.arfara1964athens.gr
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328  , .=  http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr , .- 
https://www.facebook.com/pg/paisiosmonahos/posts/?ref=notif = ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου