ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Το αγιάζι της ενημέρωσης

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  :
Πέμπτη , 15  Νοεμβρίου  2012 ,
Το  ποντικάκι κοντά στην ενημέρωση : !

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και Άλλα :

*** Οικονομικό το ζήτημα της μη παράδοσης του δρόμου  ¨
Image
* ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ-ΤΣΑΚΩΝΑ

Η συνεχώς αναβαλλόμενη- και ουσιαστικά ανεξήγητα- παράδοση της παράκαμψης του τμήματος Παραδείσια- Τσακώνα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης- Καλαμάτας έχει δημιουργήσει προβληματισμούς, ερωτηματικά και ερωτήματα στους πολίτες της Μεσσηνίας.
Πρόσφατα το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η πρόεδρος) τη συμπληρωματική σύμβαση και παρέπεμψε στις καλένδες την παράδοση του αναπτυξιακού αυτού για το νομό έργου.
Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την έγερση θύελλας διαμαρτυριών και δημιουργίας υπονοιών για τους πραγματικούς λόγους της καθυστέρησης.
Χθες, μάλιστα, με εξώδικο που απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Μαργέλης, ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής, αφενός, ζητεί από όλους τους εμπλεκόμενους-υπεύθυνους στο έργο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, αφετέρου, προτρέπει τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Νίκα να μπουν μπροστά, ώστε «να επιδιώξουμε με έργα, έστω την προσωρινή παράδοση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, ανοίγοντας τα εμπόδια και αρχίζοντας να κυκλοφορούμε στο τμήμα αυτό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επιστολή του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαντά. Αφού αφήνει υπόνοιες για το ρόλο της Δικαιοσύνης, καλεί «τους φορείς της Μεσσηνίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους Βουλευτές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όλους τους πολίτες, να ασκήσουν πίεση προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να παραδοθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, ο δρόμος σε κυκλοφορία, κι έπειτα οι ειδικοί ας αναζητήσουν τη νομική λύση για τη διευθέτηση των οικονομικών και διαδικαστικών προβλημάτων που έχουν προκύψει».
Με αφορμή την τελευταία παράγραφο της επιστολής του κ. Μαντά, οι πληροφορίες του «Θ» λένε πως ο δρόμος είναι έτοιμος, πλην κάποιων ανούσιων τεχνικών λεπτομερειών, οι οποίες τεχνηέντως δεν ολοκληρώνονται, επειδή η ανάδοχος εταιρεία είναι απλήρωτη για το έργο και φοβάται πως, αν το παραδώσει ολοκληρωμένο, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί λόγω της οικονομικής στενότητας στα κρατικά ταμεία. Εδώ (σ.σ. στις τεχνικές λεπτομέρειες), λοιπόν, εδραζόμενη η Δικαιοσύνη δεν επικυρώνει τη συμπληρωματική σύμβαση και ο δρόμος δεν παραδίδεται στην κυκλοφορία.
Μετά, ωστόσο, τις τελευταίες εξελίξεις, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρος Καλογιάννης, θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στη 1.00 σήμερα μετά το μεσημέρι στο γραφείο του για την πορεία του έργου. Ο κ. Καλογιάννης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα κινηθεί σε θετική βάση, «υποσχόμενος» πως το θέμα θα λυθεί τάχιστα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προτρέποντας ταυτόχρονα να μην επιχειρηθεί από φορείς και πολίτες το άνοιγμα του δρόμου, πριν αποφανθεί εκ νέου η Δικαιοσύνη (Ελεγκτικό Συνέδριο), η οποία θα συζητήσει σύντομα το αίτημα ανάκλησης της απόφασης για τη μη παράδοση του δρόμου.


*** Στην κυκλοφορία ο δρόμος από Θουρία έως Αεροδρόμιο  ¨
Image
* Στην κυκλοφορία δόθηκε χθες το τμήμα του δρόμου που συνδέει τον κόμβο της Θουρίας με τον κόμβο του αεροδρομίου, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μία περίπου εβδομάδα, παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη. Χθες, στην παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία, παρέστησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς, ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου Ι. Καρνέσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Και οι τρεις επισήμαναν τη σημασία του συγκεκριμένου τμήματος, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν και αναφορές στο θέμα που έχει προκύψει με το Ελεγκτικό Συνέδριο και την απόρριψη της προσυμβατικής διαδικασίας για την κατασκευή της παράκαμψης στο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα. Άπαντες εξέφρασαν την ελπίδα πως, όταν συζητηθεί (περί τα τέλη Νοεμβρίου) η αίτηση ανάκλησης της απόφασης, που θα υποβληθεί σύντομα, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία.
Μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου
Ο νέος δρόμος που παραδόθηκε στην κυκλοφορία θα συμβάλει στη μείωση κατά 50% του κυκλοφοριακού φορτίου στον κόμβο του Ασπροχώματος τις ώρες αιχμής, σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι από τις 27 έως και τις 30 Νοεμβρίου θα διακοπεί η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Μεσσήνης, προκειμένου να εκτελεστούν έργα πλαστικοποίησης των διαβάσεων του ΟΣΕ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό. Η κυκλοφορία θα γίνεται μέσω του νέου τμήματος και μιας παράκαμψης στο ύψος του IDEA.
Σημαντική χαρακτήρισε την ημέρα και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς. Όπως είπε, παραδόθηκε ένα μικρό κομμάτι μήκους 2,8 χλμ., που θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία προς Πυλία και Τριφυλία, ενώ θα ανακουφίσει την περιοχή του Ασπροχώματος.
Πρόσθεσε δε πως η διαδικασία φωτισμού του συγκεκριμένου τμήματος είχε ολοκληρωθεί από πλευράς Περιφέρειας εδώ κι ενάμιση μήνα και πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται στις διαδικασίες της ΔΕΗ.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρνέσης μίλησε επίσης για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο Ασπρόχωμα και πρόσθεσε πως με τη συγκεκριμένη σύνδεση η κίνηση θα γίνεται υπό καλύτερες συνθήκες. Επισήμανε ότι το επόμενο κομμάτι που θα παραδοθεί θα είναι έως τον κόμβο Καρέλια, με απαραίτητη προϋπόθεση τη δικάσιμο που έχει οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου, ώστε να καθοριστούν οι αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν και να ολοκληρωθεί το τεχνικό της διάβασης στον Αντικάλαμο. Απομένει δε η δικάσιμος για τα 450 μέτρα που αφορούν στη σύνδεση του κόμβου Καρέλια με την οδό Αθηνών.
Παραδείσια – Τσακώνα
Όσον αφορά στο Παραδείσια – Τσακώνα, ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε την ευχή να δοθεί σύντομα στην κυκλοφορία, σημειώνοντας πως είναι αναπτυξιακό έργο. Υπογράμμισε ότι οι Μεσσήνιοι είναι σε κατάσταση εκνευρισμού και ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας χαρακτήρισε δίκαιη την αγανάκτηση του κόσμου, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία. Τόνισε τη μεγάλη σημασία του, λέγοντας ότι θα διευκολύνει και τους κατοίκους της Ηλείας, αλλά και τους επισκέπτες της Μεσσηνίας. Δήλωσε δε ότι συμμερίζεται την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει να λάβει υπόψη του την πραγματικότητα και την ανοχή του κόσμου. Επισήμανε πως δεν ελήφθη υπόψη η εισήγηση του υπουργείου για τα απρόοπτα γεγονότα που οδήγησαν στην κατολίσθηση, ανέφερε πως θα έπρεπε να έχει παραδοθεί ως το 2010 και αν δεν εντασσόταν στο ΕΣΠΑ, θα ήταν ακόμη ημιτελές. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχε πλειοψηφήσει η άποψη της προέδρου του τμήματος που εξέτασε τη συμπληρωματική σύμβαση. Είπε, όμως, πως ελπίζει σε θετική απόφαση, κατά τη συζήτηση της αίτησης ανάκλησης και δήλωσε ότι το θέμα θα παρακολουθείται. Τέλος, αφού ανέφερε πως τα Χριστούγεννα οι επισκέπτες θα διέρχονται από την παράκαμψη του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, επισήμανε: «Με λεονταρισμούς, αλληλοκατηγορίες και επαναστατικές διαδικασίες δεν κάνουμε τίποτε».
Το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σέβεται την απόφαση του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχολίασε από την πλευρά του το ανώτερο στέλεχός του Ι. Καρνέσης. Όπως είπε, μειοψήφησε η πρόεδρος, αλλά τα στοιχεία της τοποθέτησής της θα συνοδεύουν το αίτημα ανάκλησης που θα υποβληθεί προσεχώς. Θέλησε, μάλιστα, να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως η απόρριψη συμπληρωματικής σύμβασης έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν με το ίδιο έργο. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της απόφασης «αν τα επιχειρήματά μας είναι βάσιμα», όπως είπε χαρακτηριστικά και γνωστοποίησε πως η αναμενόμενη νέα συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα γίνει περί τα τέλη Νοεμβρίου.
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις που του έγιναν, ανέφερε ότι υπολείπονται εργασίες στο τμήμα της παράκαμψης, χωρίς να τις κατονομάσει, αν και του ζητήθηκε, και πρόσθεσε πως δεν έχει σημασία ποια έργα λείπουν, αλλά τι θα συμβεί αν το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι αρνητικό στην απόφασή του, οπότε η παράκαμψη δε θα δοθεί στην κυκλοφορία.
Όσον αφορά στη λειτουργία των πλευρικών διοδίων στον κόμβο της Θουρίας, ανέφερε πως προβλέπεται από τη σύμβαση, αλλά προς το παρόν δεν τίθεται θέμα. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν σε λειτουργία με την ολοκλήρωση του περιμετρικού δακτυλίου της Καλαμάτας.
Σχετικά με τα διόδια στη Βελιγοστή, είπε πως ένα μέρος της χρηματοδότησης για την κατασκευή των τμημάτων του δρόμου που απομένουν προέρχεται από την πληρωμή των διοδίων.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Καμπάνια της "Χρυσής Αυγής"...  :
Image
* ...στην Καλαμάτα κατά του Πολυτεχνείου

Φυλλάδια κατά της επετείου του Πολυτεχνείου μοιράζουν στην Καλαμάτα μέλη της «Χρυσής Αυγής», η οποία περιγράφει τον αγώνα του λαού κατά της χούντας και την εξέγερση του Πολυτεχνείου για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ως «παραμύθι»!
«Όχι στο παραμύθι του Πολυτεχνείου, όχι στους ψεύτικους νεκρούς. “Η γενιά του Πολυτεχνείου” είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία μας. Όλοι οι κλέφτες φυλακή!» γράφει η Χρυσή Αυγή στο φυλλάδιο, το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι θα μοιραστεί και στους μαθητές.
«Πολυτεχνείο, Ζητούνται νεκροί, Ο ευρών αμοιφθήσεται» γράφει το φυλλάδιο στην πρώτη σελίδα του, στην οποία υπάρχει η φωτογραφία της Μαρίας Δαμανάκη, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η λαϊκή εξέγερση με αίτημα τη δημοκρατία, με ένα πρόσωπο που σήμερα εκπροσωπεί την άρχουσα πολιτική τάξη, η οποία εξαθλιώνει τους εργαζόμενους.
Η Χρυσή Αυγή ισχυρίζεται ότι το Πολυτεχνείο οργανώθηκε από τη CIA, για την ανατροπή του, αμερικανοκίνητου κατά τα άλλα, δικτάτορα Παπαδόπουλου.    ΠΗΓΗ: www.kalamatajournal.gr

*** Τσιγγάνος επιτέθηκε σε ταξιτζή και του πήρε το ταξί  :
Image
* Θύμα επίθεσης τσιγγάνου, ο οποίος ήθελε να του πάρει και το αυτοκίνητο, έπεσε χθες τα ξημερώματα ένας ιδιοκτήτης ταξί από την Καλαμάτα και από τύχη δεν τραυματίστηκε.

Περίπου στις 2.00 τα ξημερώματα ένας 28χρονος τσιγγάνος από την Αχαΐα, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές, επιβιβάσθηκε σε ταξί στην οδό Νέδοντος. Ζήτησε δε από τον ταξιτζή να τον μεταφέρει στον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα. Ο οδηγός πραγματοποίησε κανονικά την κούρσα, αλλά όταν έφτασαν στον προορισμό, ο τσιγγάνος αρνήθηκε να τον πληρώσει. Τότε άρχισαν να λογομαχούν. Βγαίνοντας και οι δύο έξω από το αυτοκίνητο, ο τσιγγάνος αιφνιδιαστικά μπήκε στη θέση του οδηγού, έβαλε μπροστά το ταξί και επιχείρησε να το κλέψει.
Ο ταξιτζής προσπάθησε να τον σταματήσει, αρπάζοντας την πόρτα του οδηγού. Ο τσιγγάνος, όμως, δε σταμάτησε και άρχισε να κάνει ελιγμούς δεξιά και αριστερά, προκειμένου να κάνει τον ιδιοκτήτη να πέσει και να αφήσει το όχημα. Μετά από λίγα μέτρα και αφού τον έσερνε, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί, ο ταξιτζής εγκατέλειψε την προσπάθεια.
Καταδίωξη
Άμεσα κάλεσε το 100 και αστυνομικοί της ΟΠΚΕ άρχισαν να ερευνούν την περιοχή. Τον ανακάλυψαν λίγη ώρα αργότερα και άρχισαν να τον καταδιώκουν. Τελικά, κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν στη Δυτική Παραλία, όπου και τον συνέλαβαν. Στο σημείο έσπευσε και ο ιδιοκτήτης του ταξί, ο οποίος παρέλαβε το όχημά του.
Ο 28χρονος τσιγγάνος οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Καλαμάτας, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία, για να απολογηθεί στην ανακρίτρια.
 Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Καλαμάτας  :
Image
* Κατέλαβαν το Γραφείο Προσωπικού

Κατάληψη στο Γραφείο Προσωπικού του ιδρύματος έκαναν χθες το πρωί οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Καλαμάτας, αντιδρώντας στην απόφαση για υπαγωγή δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Όπως σημείωσε στο «Θ» το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου τους, Γιάννης Μπάκας, σε πρώτη φάση η απόφαση δεν αφορά συγκεκριμένα τους υπαλλήλους του ΤΕΙ, όμως υπάρχει ο φόβος για την αμέσως επόμενη φάση που αναμένεται ότι θα ακολουθήσει.
Εάν ισχύσει η απόφαση και για το ΤΕΙ, υπολογίζεται ότι τότε θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 14 άτομα. Πρόκειται για υπαλλήλους αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι προσλήφθηκαν εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ. Όσο για την κατάληψη στο Γραφείο Προσωπικού, έγινε σε αυτό επειδή εκεί θα συνταχθούν για να σταλούν οι λίστες με τα ονόματα.
Στο ενημερωτικό έντυπο που μας δόθηκε από το Σύλλογο των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΙ, αναφέρεται σχετικά με τις κατηγορίες εργαζομένων που αφορά το θέμα: «Οι θέσεις της κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Διοικητικού - Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών:
α) Είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 10 ανά υπηρεσία ή φορέα και
β) Ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ή το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετούν στην οικεία υπηρεσία ή φορέα.
Στο συνολικό αριθμό των υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα που λαμβάνεται ως μέγεθος αναφοράς υπολογίζονται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας.
Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, τα νοσοκομεία και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού».
Της Μαρίας Νίκα

*** Όχι στην ανώνυμη φαρμακευτική ουσία  :
Image
* Η πρόληψη μεγαλύτερο όπλο για το σακχαρώδη διαβήτη που εξαπλώνεται

 Στους 6 με 7.000 υπολογίζονται από το Σύλλογο Διαβητικών Μεσσηνίας οι Μεσσήνιοι που πάσχουν από διαβήτη και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων – Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Αθανασία Καρούνου, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά και την ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο Λιάνα Τζίφα – Λούρα, έδωσαν έμφαση στην πρόληψη, που θα μειώσει τα έξοδα στο χώρο της υγείας, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί.
 Αναφορά έγινε από την ενδοκρινολόγο κα Τζίφα και στις ανώνυμες φαρμακευτικές ουσίες και τα αντίγραφα φάρμακα.
 Ανώνυμες φαρμακευτικές ουσίες
 Κατά τη συνέντευξη ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στη 14η Νοεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, και σημείωσε πως σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για τη σύγχρονη αυτή μάστιγα, όπως την ονόμασε, η οποία εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.
 «Πολλοί λένε ότι είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, άλλοι λένε ότι είναι ένας άλλος τρόπος ζωής. Σημασία έχει ότι δεν αφορά μόνο στα ίδια τα άτομα με διαβήτη. Ο διαβήτης μάς αφορά όλους. Πρέπει όλοι, φορείς και κυρίως Πολιτεία, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, ώστε να εξασφαλίσουμε στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη κάθε δυνατή προϋπόθεση και όλα εκείνα τα μέσα που θα τους εξασφαλίζουν μια ζωή ποιοτική, χωρίς επιπλοκές», τόνισε ο κ. Αλευράς.
  Από την πλευρά της, η γιατρός κα Τζίφα – Λούρα αναφέρθηκε στους τύπους διαβήτη, επισημαίνοντας πως παγκοσμίως υπολογίζεται ότι υπάρχουν 300 εκατ. άνθρωποι με επιβεβαιωμένο διαβήτη, ενώ υπάρχουν άλλα 600 εκατ. άτομα που είτε θα εκδηλώσουν είτε δεν ξέρουν ότι έχουν.
 Για τις φαρμακευτικές ουσίες, είπε πως αξιόλογες ελληνικές εταιρείες παρήγαγαν τα λεγόμενα γενόσημα ή αντίγραφα πρότυπων φαρμάκων και είχαν πολλές εξαγωγές σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, αλλά και Αμερική: «Το να συνταγογραφήσεις ένα επώνυμο αντίγραφο για μένα είναι εξαιρετικά καλό, γιατί η βιοϊσοδυναμία τους είναι ξεκαθαρισμένη. Έκανε καλό στον ασθενή, είχε χαμηλότερη τιμή και έδινε δουλειά σε κόσμο που εργαζόταν μέσα στη φαρμακοβιομηχανία. Με την αιφνιδιαστική απόφαση που μπήκε σε αυτό το νομοσχέδιο, αρχίζει πλέον να μπαίνει η ανώνυμη φαρμακευτική ουσία. Αυτό σημαίνει φαρμακευτική ουσία με το τσουβάλι από μία χώρα, που δεν ξέρουμε την προέλευσή της, τα οποία ο φαρμακοποιός θα φτιάχνει μέσα σε καψουλίτσα. Θα δίνατε ανώνυμη φαρμακευτική ουσία ως αντιβιοτικό στο παιδί σας; Γιατί να το δώσεις σε ένα διαβητικό, σε έναν υπερτασικό, σε έναν καρδιοπαθή; Δε μας ενδιαφέρει, λοιπόν αν το φάρμακο είναι αντίγραφο ή πρωτότυπο, μας ενδιαφέρει να είναι επώνυμο. Να ξέρω σε ποιον θα απευθυνθώ αν δεν είναι αποτελεσματικό ή κάνει τέτοιες ανεπιθύμητες παρενέργειες που δεν μπορεί να ανεχτεί ο ασθενής», κατέληξε.
 Πολλαπλασιασμός κόστους
 Κάνοντας η κα Καρούνου εκτενή αναφορά στο θέμα, είπε ότι φέτος η καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη έχει το σλόγκαν «Προστατεύουμε το μέλλον μας»: «Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να προστατέψουμε κανένα μέλλον, αν δε φροντίσουμε το παρόν, κι αυτό στις συνθήκες της Ελλάδας του σήμερα καθίσταται πολύ δύσκολο».
 Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η γνώση για το τι είναι διαβήτης και στους μη διαβητικούς συνανθρώπους μας.
 Η κα Καρούνου παρατήρησε ότι η οικονομική κρίση επιβαρύνει πολλαπλώς τα άτομα με διαβήτη, αφού, αφενός, έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους, ανεργία, αύξηση εισφορών και, αφετέρου, καλούνται να αντέξουν τη μείωση των παροχών εις βάρος της υγείας τους.
 «Εισηγούνται περικοπές στις παροχές για άμεση εξοικονόμηση χρημάτων, αδιαφορώντας αν αυτό επιφέρει σε εμάς επιπλοκές και αναπηρίες (ακρωτηριασμούς, τυφλώσεις, νεφροπάθειες, νευροπάθειες καρδιοπάθειες), οι οποίες θα υποβαθμίσουν το επίπεδο υγείας μας, θα προκαλέσουν πρόωρους και αναίτιους θανάτους και, ταυτόχρονα, θα πολλαπλασιάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ και το σύστημα υγείας», συμπλήρωσε.
 Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη, μεταξύ άλλων, κατέγραψε τα εξής:
 • Η συμμετοχή (10%) που επέβαλε με απόφασή του το υπουργείο Υγείας στην ινσουλίνη για τους ινσουλινοθεραπευόμενους.
 • Η διαρκής απειλή «εμπάργκο» των φαρμακείων
 • Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και η υποβάθμιση των διαβητολογικών κέντρων και ιατρείων.
 • Η έλλειψη φαρμάκων και ινσουλινών, ιδιαίτερα στα φαρμακεία των νοσοκομείων, για τους άπορους πάσχοντες
 • Η επιδίωξη κατάργησης του προνοιακού επιδόματος στους άνεργους και έμμεσα ασφαλισμένους
 • Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία στα αντιδιαβητικά δισκία για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Πρέπει να εξαιρεθούν οι χρόνια πάσχοντες από αυτήν τη ρύθμιση.
 • Η μη εφαρμογή από πολλούς γιατρούς του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά (ταινίες, βελόνες, σκαρφιστήρες), αλλά και τις ποσότητες, στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.
 • Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός το οποίο θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους χρόνια πάσχοντες λόγω της υπολειτουργικότητας των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
 • Η συμμετοχή των ασφαλισμένων με 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Πριν 94 χρόνια


ΕΠΙ τη σημερινή επετείω της Συμμάχου Μεγάλης Αμερικανικής Συμπολιτείας θα τελεσθή επίσημος δοξολογία εις τον ενταύθα Μητροπολιτικόν Ναόν της Υπαπαντής την 10 π.μ. Εις την δοξολογίαν θα προσέλθουν άπασαι αι πολιτικαί και στρατιωτικαί αρχαί της πόλεώς μας, τα Σωματεία, αι Συντεχνίαι, οι Σύλλογοι και πλήθος κόσμου.

 ΚΑΤΑ την ώραν της δοξολογίας πάντα τα καταστήματα θα ώσι κεκλεισμένα. Το εσπέρας θα φωταγωγηθούν άπαντα τα δημόσια καταστήματα. Εν γένει δε μεγαλοπρεπής θα είναι και εις την πόλιν μας ο εορτασμός της αμερικανικής εορτής.

 -ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ της Οιχαλίας πολίτης και φυσιογνωμία ευγενής εκηδεύθη εν Σκάλα της Οιχαλίας κύψασα εις το μοιραίον υπό προσβολήν οξυτάτης νόσου. Ο Λεωνίδας Πουλόπουλος, γόνος μιας των επιλέκτων της Οιχαλίας οικογενειών, φέρων όλα τα εφόδια της αριστοκρατίας του γένους και της ευγενείας του ήθους, είχεν επισύρει πάντοτε ανεκτίμητον την αγάπη των δημοτών του και των γνωρισάντων αυτόν. Διατελέσας άλλοτε ως αστυνόμος, είχον επισύρει αμέριστον την αγάπην των δημοτών του δια το ευπροσήγορον του ήθους. Την κηδείαν του παρηκολούθησαν άπας ο εκλεκτός κόσμος Οιχαλίας. Το «Θάρρος» συμμετέχων του πένθους διαβιβάζει τα θερμά αυτού συλλυπητήρια εις τους αδελφούς του μεταστάντος.

*** Η ανθρώπινη ευαισθησία...

...απέναντι στην εξαθλίωση που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις!
 Έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες τα τελευταία χρόνια της πιο βάρβαρης επίθεσης που υφίσταται η κοινωνία μας από τις κυβερνήσεις. Μάλιστα, βιώνουμε όλοι στο πετσί μας τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, που ανατρέπουν βίαια τη ζωή μας και κάνουν την καθημερινότητά μας ολοένα και πιο δύσκολη, δυσβάσταχτη.
 Αξίζει στους Έλληνες με τέτοια αντιμετώπιση; Ταιριάζει στους Έλληνες η παρακμή και η οικονομική εξαθλίωση; Όχι, ορθά - κοφτά! Είμαστε περήφανος λαός, με λαμπρή ιστορία, με δυναμισμό και μαχητικότητα. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και η χώρα που έδωσε τα φώτα του Πολιτισμού σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πώς, λοιπόν, να συμβιβαστούμε με το τέλμα; Πώς να αντέξουμε το διασυρμό που έχουμε υποστεί διεθνώς; Πώς να ανεχτούμε να μας τσαλακώνουν την αξιοπρέπεια; Δε γίνεται, δεν το θέλουμε, δεν το μπορούμε! Δε μας ταιριάζει και δε μας αξίζει η σημερινή κατάσταση που μας έχουν επιβάλλει, παρά τη θέλησή μας, οι τελευταίες κυβερνήσεις. Κατάσταση τραγική, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τα σκληρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και του Προϋπολογισμού του 2013 της τρικομματικής συγκυβέρνησης.
 Απέναντι σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα στη χώρα και τη ζωή μας, ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι! Υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες, άνθρωποι που δείχνουν σεβασμό στον πόνο και την ανάγκη του συνανθρώπου τους! Άνθρωποι που με μικρές κινήσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις τάσσονται αλληλέγγυοι στον έχοντα ανάγκη συνάνθρωπό τους! Λέξεις, όροι και έννοιες όπως αυτοοργάνωση, εθελοντισμός, αλληλεγγύη μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στη χώρα μας, ακούγονταν – από κάποιους – από περίεργα μέχρι και ύποπτα. Σήμερα, μέσα στη λαίλαπα των μέτρων και των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, μέσα στη λαίλαπα που σαρώνει κοινωνικά δικαιώματα και εργασιακά κεκτημένα, μέσα στη λαίλαπα που σαρώνει και ανατρέπει βίαια τη ζωή μας, υπάρχουν και στην Τριφυλία, ευτυχώς, άνθρωποι, επιχειρήσεις και συλλογικοί φορείς που νοιάζονται το συνάνθρωπο και με τις όποιες δυνάμεις και δυνατότητες έχουν προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο του και στέκονται δίπλα στις ανάγκες και τα προβλήματά του.
 Ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο ΠΥΡΣΟΣ» συγκεντρώνει παιχνίδια και συσκευασμένα τρόφιμα, μέχρι και σήμερα το απόγευμα, 6.00 – 8.00, στο «Φουρναράκειο» για το «Χαμόγελο του Παιδιού»! Επίσης, όπως έχουμε γράψει, το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Τριφυλίας συνεχίζει και εντείνει τις δράσεις και την προσφορά του, όπως και ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού στα Φιλιατρά!
 Καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει τούτη τη δύσκολη εποχή να συμβάλει, όπως και όσο μπορεί, με μικρές πράξεις αλληλεγγύης, στηρίζοντας το διπλανό του!   Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ    γιά σήμερα  Πέμπτη 15/11/2012 :

6η Αγωνιστική γιά την Ευρωλίγκα στο Μπάσκετ :


15/11/2012 Κίμκι Φενέρμπαχτσε Ούλκερ 71 - 70  .- ^

15/11/2012 Λιέτουβος Ρίτας ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62 - 71 .- ^

15/11/2012 Μπάμπεργκ Μπαρτσελόνα 66 - 86 .- ^

15/11/2012 Πρόκομ Ελάν Σαλόν  70-76  .- ^

15/11/2012 Ολίμπια Καντού   81-79 .- ^

15/11/2012 Μακάμπι Ουνικάχα Μάλαγα  62-64 .- ^

15/11/2012 Τσεντέβιτα Ζάγκρεμπ Ζαλγκίρις -

15/11/2012 Παρτιζάν Μπεσίκτας -

15/11/2012 Αλμπα Βερολίνου Σιένα -


15/11/2012 Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης     79-68 .- ^
α΄περίοδο 10 λεπτο:12-16 , ημήχρονο  20λεπτο : 42-35 , γ΄περίοδο 30λεπτο : 65-52  , δ΄περίοδος 40΄λεπτο :   79-68.-^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : Διαμαντίδης , Ματσιούλις , Πάνκο , Λάσμε . Κίτσεν , Μπράμος , Ούκιτς , Σόφο ,


16/11/2012 Αναντολού Εφές Αρμάνι Μιλάνο -

16/11/2012 Κάχα Λαμποράλ Ολυμπιακός -

*** Στον Παναθηναϊκό ο Φόργουόρντ  Καπάνο :
* Σε προφορική συμφωνία με τον Αμερικανό φόργουορντ, Τζέισον Καπόνο έχει φτάσει ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με πληροφορίες και έτσι μετά την απόκτηση του Μάρκους Μπανκς οι «πράσινοι» αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση του ρόστερ τους.



***  Ήττα του Πανιωνίου 76-60 από την Ζιέλονα Γκόρα
~* Δεύτερη ήττα σε ισάριθμες αναμετρήσεις για τον Πανιώνιο στον 6ο όμιλό του EuroCup. Οι «κυανέρυθροι» δεν κατάφεραν να «υπερασπιστούν» το κλειστό του Ελληνικού στη 2η αγωνιστική της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα να «πέσουν» με το τελικό 76-70 από την Ζιέλονα Γκόρα, η οποία πανηγύρισε την πρώτη νίκη της στο EuroCup με ένα σπουδαίο «διπλό».


** Την επόμενη Πέμπτη εκδικάζεται η ένσταση

~ «ΠΑΝΩ ΤΟΥ» ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΡΑΛΛΗΣ
 Την επόμενη Πέμπτη θα προκύψουν τα σπουδαία αναφορικά με την ένσταση που κατέθεσε η διοίκηση της Προοδευτικής κατά του κύρους του αγώνα με αντίπαλο την Καλαμάτα και τη συμμετοχή του Θόδωρου Πούτσι, αφού τότε θα εκδικαστεί η υπόθεση από την Επιτροπή Ενστάσεων της Β΄, Γ΄ Εθνικής. Το όλο θέμα αποτελεί αρμοδιότητα της Ένωσης, που καλείται να δώσει τις απαντήσεις στα ερωτηματικά τα οποία έχουν προκύψει για το εάν μπορούσε ο 20χρονος μέσος να αγωνίζεται με τη φανέλα της Καλαμάτας στην ειδική κατηγορία των μικρών. Την υπόθεση έχει πάρει προσωπικά πάνω του ο πρόεδρος του ΤΑΠ Γιώργος Ράλλης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη Μαύρη Θύελλα την επόμενη Πέμπτη στην Αθήνα, και το κλίμα που υπάρχει στις τάξεις της διοίκησης της Καλαμάτας είναι ξεκάθαρα αισιόδοξο.
 Άπαντες θεωρούν ότι κανονικά αγωνιζόταν όλο αυτό το διάστημα ο Θόδωρος Πούτσι, ο οποίος έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα, εφόσον κληθεί, να συμμετάσχει στην εθνική μας ομάδα. Το στοιχείο αυτό γίνεται πιο ισχυρό, και μέσα από μία ακόμη ποδοσφαιρική «πραγματικότητα». Ο νεαρός ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν πριν έρθει στην Καλαμάτα με τον Ιωνικό στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, ως μικρός, εκεί όπου έχουν δικαίωμα μονάχα Έλληνες ποδοσφαιριστές.
 Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια κενά σχετικά με την προκήρυξη του φετινού πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, που έχει συνάρτηση με τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου, και τα κενά αυτά καλείται να καλύψει η Επιτροπή Ενστάσεων της Ένωσης.
 Πρέπει στο σημείο αυτό ν’ αναφέρουμε ότι αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι ιθύνοντες της Προοδευτικής, θεωρώντας ότι θα κερδίσουν την ένσταση, κάτι που ισχύει και για το στρατόπεδο της Μαύρης Θύελλας, η διοίκηση της οποίας είναι βέβαιη για δικαίωση.
 Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπένος δείχνει να προβληματίζεται αναφορικά με τη συμμετοχή του νεαρού ποδοσφαιριστή στο Κυριακάτικο εντός έδρας ματς της 4ης αγωνιστικής με αντίπαλο την Κόρινθο, όμως η κατεύθυνση που υπάρχει ταυτίζεται με τη χρησιμοποίησή του στον Κυριακάτικο αγώνα. Ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ακόμη τρεις μικροί για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο νέας ένστασης, όμως όλα δείχνουν ότι ο Πούτσι θα είναι στην αποστολή και ίσως στην ενδεκάδα. Αντιθέτως εκτός μάχης έχει τεθεί ο Πασάς, που ταλαιπωρείται από τραυματισμό στο γόνατο και θα λείψει το επόμενο διάστημα, ενώ πολλές πιθανότητες να βρίσκεται στην αποστολή, λίγες όμως στην 11άδα, έχει ο Βαγγέλης Καούνος. Πιο σαφής θα είναι η εικόνα μετά τη σημερινή προπόνηση – η χθεσινή έγινε στο γήπεδο του Άρι – οπότε και η Καλαμάτα θα επικεντρωθεί τακτικά στην αναμέτρηση με την Κόρινθο που είναι σίγουρα αρκετή δύσκολη.
 Σφυρίζει ο Σταθόπουλος (Δυτ. Αττικής)
 Ο Σπύρος Σταθόπουλος του Συνδέσμου Δυτικής Αττικής ορίστηκε να διευθύνει την Κυριακάτικη (3.00 μ.μ.) αναμέτρηση ανάμεσα στην Καλαμάτα και την Κόρινθο, έχοντας για βοηθούς του τους Ρούμπη (Ευβοίας) και Φαρμάκη (Δυτ. Αττικής).    Του Νίκου Μπαλόπουλου

***  Στην Κυπαρισσία :
Image
* Ξεκίνησε το έργο των ομβρίων υδάτων και αποκατάστασης των δρόμων

Χριστούγεννα με ασφαλτοστρωμένους και ασφαλείς δρόμους αναμένεται πως θα κάνουν στην Κυπαρισσία, καθώς χθες ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου «Ολοκλήρωση δικτύου ομβρίων Κυπαρισσίας»!

Το έργο, προϋπολογισμού 185.000 ευρώ, αφορά κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής, τη σύνδεση αυτών με το δίκτυο ομβρίων και την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών η Κυπαρισσία θα έχει σε λειτουργία το νέο δίκτυο ομβρίων υδάτων, αλλά και, επιτέλους, θα αποκτήσει ξανά δρόμους για ασφαλή χρήση και μετακίνηση – διέλευση πεζών, οχημάτων και δικύκλων.
Πρόκειται για ένα έργο που οι πολίτες της Κυπαρισσίας περιμένουν πώς και πώς! Χθες το πρωί συνεργεία του αναδόχου, με μηχανήματα και εργάτες, ξεκίνησαν την εκτέλεση των εργασιών από την Πανηγυρίστρα, στην οδό Ναυαρίνου. Στο σημείο βρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσίγγανος και Γιώργος Σαμπαζιώτης, καθώς και η μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας Χαρά Δημοπούλου.
Σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Έργων, Παναγιώτης Τσίγγανος, σημείωσε: «Ξεκίνησε, όπως είχε προγραμματιστεί, το έργο της αποκατάστασης του αγωγού ομβρίων και, φυσικά, θα ακολουθήσουν οι ασφαλτοστρώσεις. Όπως θα θυμάστε, εδώ και έξι περίπου μήνες, ο Δήμος Τριφυλίας, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση, η οποία διέπει όλους τους Δήμους, εξασφάλισε τις αναγκαίες δαπάνες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δρόμοι της Κυπαρισσίας, οι οποίοι παρουσίαζαν το πρόβλημα λόγω μιας προηγούμενης εργολαβίας η οποία είχε αστοχήσει. Είναι ένα έργο που έχει μελετηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, κατόρθωσε και ξεπέρασε κάποιες εμπλοκές, νομικές και άλλες, και είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα (σ.σ. χθες), και με τον αντιδήμαρχο Κυπαρισσίας τον κ. Σαμπαζιώτη, να είμαστε παρόντες και μάρτυρες στην έναρξη των εργασιών.
Εάν ο καιρός είναι καλός και εάν ευνοήσουν και οι υπόλοιπες συνθήκες, θεωρούμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι δρόμοι θα έχουν αποκατασταθεί. Τυπικά στη σύμβαση υπάρχει ένα 6μηνο, γιατί έτσι είναι ο τυπικός χρόνος, αλλά έχουμε τις διαβεβαιώσεις του εργολάβου και της Υπηρεσίας ότι θα ολοκληρωθούν πολύ συντομότερα».
Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, είπε: «Το έργο αποκατάστασης του δικτύου ομβρίων της πόλης πλέον υλοποιείται. Σίγουρα, η εργολαβία η οποία είχε ξεκινήσει και είχε μείνει ημιτελής, ολοκληρώνεται με αυτή την εργολαβία. Ωστόσο όμως, δεν παύει ο Δήμος να σκέφτεται τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα λύσει και τις εκκρεμότητες της προηγούμενης εργολαβίας. Δεν είναι κάτι που ’χουμε αφήσει, είναι κάτι το οποίο από κοντά θα παρακολουθήσουμε, ούτως ώστε, πραγματικά, να δικαιωθεί και ο Δήμος, γιατί έχει δίκιο και εδώ είναι αδικημένος όσον αφορά στην εξέλιξη της προηγούμενης εργολαβίας. Το έργο θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Δε θα λύσει, βέβαια, 100% το πρόβλημα διαχείρισης γενικά των λυμάτων του Δήμου, γι’ αυτό και η Τεχνική Υπηρεσία σχεδιάζει να εντάξει ένα νέο έργο για την κατασκευή ενός νέου δικτύου λυμάτων στην πόλη, το οποίο και θα ολοκληρώσει, μαζί και με το νέο δίκτυο ύδρευσης, το οποίο πιστεύω πως θα προχωρήσουμε, ό,τι έχει να κάνει με δίκτυα στην πόλη της Κυπαρισσίας. Είναι ευχής έργο ότι ξεκινάει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνάει ο Δήμος ένα τόσο σημαντικό έργο. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε τη δυνατότητα τη νέα χρονιά να είμαστε με ολοκληρωμένο το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων».   Του Ηλία Γιαννόπουλου


*** Λιμάνι Κυπαρισσίας  :
Image
* Κίνδυνος από σπασμένους φανοστάτες, διαλυμένα φρεάτια και καλώδια…

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει εδώ και καιρό το λιμάνι της Κυπαρισσίας, με τον κίνδυνο από τους σπασμένους φανοστάτες, τα διαλυμένα φρεάτια και τα καλώδια (χωρίς ρεύμα - ευτυχώς - τα περισσότερα) να είναι άμεσος για τον κόσμο. Κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουν και οι πολίτες οι οποίοι κάνουν τη βόλτα τους στη μεγάλη προβλήτα, αλλά και για οι αλιείς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, οι οποίοι καθημερινά και για πολλές ώρες βρίσκονται στο λιμάνι.
Οι διαμαρτυρίες, δε, των τελευταίων είναι διαρκείς και έντονες προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση από τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες για αποκατάσταση των φθορών και ζημιών και άρση της επικινδυνότητας στο λιμάνι. Θυμίζουμε, δε, ότι οι Σύλλογοι Ερασιτεχνών και Επαγγελματιών Αλιέων έχουν κάνει σχετικές παρεμβάσεις προς όλες τις εμπλεκόμενες και συναρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες, καθώς και τη Δικαιοσύνη. «Εδώ και πέντε χρόνια, τουλάχιστον, φωνάζουμε. Οι συνάδελφοι αλιείς έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για κακοτεχνίες και για την επικινδυνότητα στο λιμάνι, αλλά παρέμβαση ουσιαστική για άρση της επικινδυνότητας δεν έχει γίνει. Έγιναν κάποιες μικροεπεμβάσεις, τότε που είχε βγει το θέμα και κάποια ψιλοπράγματα, αλλά με την πάροδο του χρόνου βλέπεις ποια είναι η κατάσταση. Όλα σπασμένα, διαλυμένα, σκουριασμένα. Όλα στον αέρα και επικίνδυνα είναι», μου είπε προχθές το πρωί, στο λιμάνι, αλιέας της Κυπαρισσίας. «Το λιμάνι το θέλαμε και το θέλουμε. Αλλά, κοίτα κατάσταση. Άσε που μετά το χειμώνα πολύ φοβάμαι πως δε θα έχουμε ούτε λιμάνι, γιατί θα πέσει το κομμάτι που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μόλο. Χορτάσαμε λόγια, δηλώσεις, επισκέψεις, αυτοψίες, προμελέτες, μελέτες, παραμελέτες, συμβούλους, παρασυμβούλους, μελετητές, τεχνικούς, επιστήμονες, πανεπιστήμονες, πολυτεχνίτες και “master plan”. Αυτό είναι το λιμάνι, έτοιμο να γίνει ένα με τη θάλασσα. Πάνε τόσα λεφτά στον αέρα… Ποια Αρχή ή Υπηρεσία είναι αρμόδια και υπεύθυνη για την εγκατάλειψη στο λιμάνι και την επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες; Ο Δήμος, το Λιμενικό Ταμείο, ή Κτηματική Υπηρεσία;», συμπλήρωσε.
Οι φωτογραφίες από το λιμάνι, προχθεσινές, είναι αψευδής μάρτυρας της εικόνας εγκατάλειψης που, δυστυχώς, παρουσιάζει!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  ΠΟΠ «Καλαμάτα»  :
Image
* Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο για ζώνη σε όλη την Ελλάδα

Ο φάκελος για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας για την ελιά ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά και τη συμμετοχή του προέδρου κ. Κατσούλη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, καθώς και του μελετητή, Στέλιου Δρυ, που συνέταξε την πρόταση.
Ο φάκελος περιλαμβάνει για την επέκταση, εκτός από τη Μεσσηνία, όλη τη Λακωνία, την περιοχή του Άστρους Κυνουρίας και την πρώην επαρχία Ζαχάρως έως τον Καϊάφα.
Όχι σε όλη τη χώρα
Σε δηλώσεις του ο κ. Αλευράς μετά τη σύσκεψη είπε ότι τα στελέχη της ΕΑΣ κατέθεσαν τον πλήρη φάκελο σχετικά με την επέκταση του ΠΟΠ.
Ο φάκελος σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή επέκτασης, ο κ. Αλευράς είπε: «Είναι μια έκταση σημαντική και από 2.000 τόνους που είχαμε ως ΠΟΠ Καλαμάτας για την ελιά, θα φθάσει μεταξύ 14-15.000 τόνων. Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, το 40% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας ελιάς Καλαμών στη χώρα μας. Είναι μια κρίσιμη ποσότητα που αντιπροσωπεύει την περιοχή και δεν αλλοιώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραγόμενης ελιάς Καλαμών. Είναι γειτονικοί νομοί με τις ίδιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι μπορεί σε αυτή την ακτίνα άνετα να επεκταθεί η ονομασία, χωρίς να υποβαθμίζεται καθόλου η ποιότητα της παραγόμενης ελιάς. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτά τα όρια είναι τα ενδεδειγμένα. Υπήρχαν αντίθετες απόψεις για επέκταση σε όλη τη χώρα. Κάτι τέτοιο το θεωρούμε ανέφικτο και η Ένωση αυτό δεν το δέχεται και πολύ καλά κάνει».
Συσκευασία εντός ζώνης
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι για τα προϊόντα ΠΟΠ, η παραγωγή, η επεξεργασία, η τυποποίηση και, κυρίως, η συσκευασία του προϊόντος σε μεγάλα μεγέθη πρέπει να γίνεται εντός της Ζώνης, όπως προβλεπόταν και στον αρχικό φάκελο που είχε κατατεθεί. «Κι αυτό για λόγους προστασίας της Ονομασίας Προέλευσης και αποφυγής απομίμησης. Επισήμανα ότι θα ήταν πιο φρόνιμο να γίνεται και λιανική συσκευασία εντός ζώνης, όμως υπήρχε αντεπιχείρημα από την πλευρά της Ένωσης και του μελετητή, πως, εφόσον ο αρχικός φάκελος είχε κατατεθεί με αυτή τη δομή, έτσι πρέπει και τώρα, για να έχει περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί. Υποσχέθηκαν ότι στο μέλλον, εφόσον εγκριθεί, θα μελετηθεί και αυτή η αλλαγή», εξήγησε.
 Της Βίκυς Βετουλάκη

*** ΝΕΟΣ  ΗΓΕΤΗΣ  ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΑ :
* Εξελέγη σήμερα  ο νέος ηγέτης της Κίνβας ο  Ζάνπλουτος , Σι Τσινμπίνγκ .-

*** ΔΟΛΟΦΩΝΙΑ ΑΜΕΡΚΑΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ  ΤΖΩΡΤΖ ΠΟΛΚ 7 με16 Μαϊου 1948 στην Θεσσαλονίκη  από τους κομουνιστές παραμένει μέχρι και σήμερα  64 χρόνια μετά  ανεξιχνίαστος.-
Ο κατηγορούμενος και καταδικαστής  σε ισόβια Γρηγόρης Σταχτόπουλος Δημοσιογράφος (καταδικαστής σε ισόβια ) πέθανε το 1998 , ακόμη και σήμερα δηλώνει αθώος , και  στις  4 αιτήσεις  αναψηλάφισης της δίκης (απερρίφθησαν) .- Ακόμη και η μητέρα του κατηγορίθηκε για γραφικό χαρακτήρα κ.λ.π.   .- Κατηγορήθηκαν επίσης για την δολοφονία Πόλκ και οι Μουζενίδης , και Ευάγ. Βασβανάς .- Ο Σταχτόπουλος βασανίσηκε  με ηλεκτροσόκ κλπ. γιά να δεχτεί τις κατηγορίες .- Δικαστής εισαγκελέας ήταν ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης , διερμηνέας ο   Θανάσης Κιτσάκης ....

~**  Από  τις τελευταίες  αναρτήσεις  μας :
 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/29102012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 29/10/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post_30.html  , Ενημέρώσεις Ειδήσεις , Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post_31.html  , Τυφώνας ΣΑΝΤΙ στις Η.Π.Α. ..Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσεις , Με ειδήσεις Μεσσηνιακά και Άλλα , Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Τα Βίντεο της ημέρας στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, Ενημέρωση και Αθλητικά .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ,  Σ/Κ 03 και 04 Νοεμβρίου 2012
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Σάββατο στην ενημέρωση , Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2012 , .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΑΓΑΠΗ ΓΑΜΟΣ , Κυριακά 04 Νοεμβρίου 2012
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Αθλητικές περιπλανήσεις Δευτέρα 05/11/2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Αγιάζι ενημέρωσης Άρωμα Ζωής , Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2012
 ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής Tετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012.
 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ δικών μας ιστοσελίδων για το χωριό μας. Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/m.html  , Mεσσηνιακά καί Άλλα . Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/a.html  , Αγιάζι ενημέρωσης του Σ/Κ ΜΕ Άρωμα Ζωής , Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Φθινοπωρινή Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 .
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/sila-buoran.html  , SILA - BUORAN Σιλα και Μποράν σειρά επισοδείων , Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής , Tετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012.
~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Ιστορικές αναδρομές - θυμήσεις , Για να μην ξεχνάμε την ιστορία του τόπου μας , Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 , Η ΛΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Πέμπτη , 15  Νοεμβρίου  2012 ,
~**







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου