ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Στο αγιάζι της ενηγμέρωσης του Σαββάτου 08 Δεκεμβρίου 2012

Στο  αγιάζι  της ενηγμέρωσης του Σαββάτου 08 Δεκεμβρίου  2012  :

Καλημέρα με το καφεδάκι μας και Καλό Σ/Κ γιά  όλους  μας !

Σαββατοκύριακο στη Μεσσηνία !
με γουρνοπούλα και ..........
Το  ποντικάκι  πάντα δίπλα μας !  :
 


***  Αρχές της εβδομάδας η απόφαση για το Παραδείσια -Τσακώνα, πριν τις γιορτές η παράδοση! :

*Η  φήμη που διαδόθηκε από νωρίς το πρωί προχθές, ότι επίκειται ανακοίνωση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παράκαμψη στο τμήμα Παραδείσια- Τσακώνα, έβαλε… φωτιά στις αρχές του νομού και της Περιφέρειας. Τελικά, το μόνο που έμεινε από την κινητοποίηση είναι οι δηλώσεις για τη θετική κατάληξη του θέματος για τη Μεσσηνία.
Τώρα, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση θα δοθεί στη δημοσιότητα τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας (Τρίτη ή Τετάρτη). Αυτό που μένει σταθερό είναι ότι η απόφαση θα ικανοποιεί τους Μεσσήνιους, που περιμένουν επί χρόνια να δουν ένα δρόμο της… προκοπής από και προς την Αθήνα.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα τελευταία νέα, ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα – Κόρινθος - Τρίπολη – Καλαμάτα αναμένεται να δοθεί ολόκληρος στην κυκλοφορία μέσα στις γιορτές.
Α.Π.

***   Εγκαινιάστηκε απόψε η έκθεση κειμηλίων των Βαλκανικών Πολέμων στο Πνευματικό Κέντρο :

* Πιστόλια, περίστροφα, πολεμικά όπλα και φωτογραφικό υλικό, με τα πρωτοσέλιδα του «Θάρρους» σε περίοπτη θέση, όπως και άλλα εκθέματα, περιλαμβάνει η έκθεση κειμηλίων από τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), που εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
 Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό και ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου.
 Ακολούθησε περιήγηση των παρισταμένων στα εκθέματα και η ομιλία του ιστορικού Μάριου Αθανασόπουλου με θέμα: «Βαλκανικοί Πόλεμοι, ένας αιώνας μετά», αλλά και προβολή ταινίας με θέμα τους «Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913».
 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Δήμο Πειραιά, την ΕΡΤ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας και την εφημερίδα «Θάρρος», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων και την επαναλειτουργία του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού Καλαμάτας «Γιαννιτσά».- 
φωτορεπορτάζ: Στασινός Μουτσούλας .-

***  Προκαταρκτική διέταξε η Εισαγγελία για το «άνοιγμα» της ΕΑΣ  :

* Της Βίκυς Βετουλάκη
 Ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ το ποσό του «ανοίγματος» στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και μετά την έκδοση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, έδωσε εντολή στην Ασφάλεια Καλαμάτας να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για απάτη και απιστία των υπευθύνων κατά τα έτη 2008- 2012.
Το «άνοιγμα» αφορά στην πώληση προϊόντων και τις πιστώσεις των υπολοίπων, ενώ η έρευνα στρέφεται προς τους προέδρους της Ένωσης, τους γενικούς διευθυντές, τους διαχειριστές της ΕΑΣ και τυχόν εμπλεκόμενους υπαλλήλους τα επίμαχα χρόνια.
 Έλεγχος
Το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών λογιστών καταλήγει σε συμπεράσματα, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις επιταγών/γραμματίων οι οποίες: είτε επιστρέφουν και αντικαθίστανται από τους πελάτες με άλλες επιταγές σε άλλη ημερομηνία, είτε επιστρέφουν και οι πελάτες πληρώνουν με μετρητά τις επιταγές, είτε επιστρέφουν και οι πελάτες αδυνατούν να τις αντικαταστήσουν ή να τις πληρώσουν.
Μάλιστα, οι ελεγκτές εφιστούν την προσοχή, καθώς η καθυστέρηση των εισπράξεων των αξιογράφων της μπορεί να οδηγήσει και στη μη είσπραξή τους.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά, παλιά, μικρά και μεγάλα, ακίνητα υπόλοιπα. Πελάτες πληρώνουν τιμολόγια της ίδιας ημέρας χωρίς να πληρώνουν τα παλιότερα υπόλοιπα. Σε πελάτες η Ένωση πουλάει και τιμολογεί χωρίς να εισπράττει, δέχεται επιταγές ή γραμμάτια, χωρίς να έχει οποιαδήποτε εξασφάλιση.
Επίσης, σε πελάτες η Ένωση εμφανίζεται να πληρώνει μετρητά χωρίς να προκύπτει από τη συνήθη συναλλακτική δραστηριότητα μεταξύ τους.
Σε παραγωγούς η Ένωση προκαταβάλλει επιδοτήσεις χωρίς να τις επιστρέφονται άμεσα, ούτε να συμψηφίζονται με άλλες πληρωμές προς αυτήν.

 Προκαταρκτική
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του «Θάρρους», η Εισαγγελία Καλαμάτας έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση, όσον αφορά στα αδικήματα της απιστίας, τελεσθείσα κατά συναυτουργία και κατά εξακολούθηση με ποσό που υπερβαίνει πολλαπλασίως τα 30.000 ευρώ και της απάτης (για την πώληση ελαιολάδου), τελεσθείσα κατά συναυτουργία και κατά εξακολούθηση, ως και κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, από την οποία το παράνομο περιουσιακό όφελος και η αντίστοιχη βλάβη υπερβαίνουν συνολικά τα 120.000 ευρώ.-


*** Πρεμιέρα Γιέφτοβιτς απέναντι στην Επισκοπή -Δύο ερωτηματικά στη μεσαία γραμμή :

Του Νίκου Μπαλόπουλου
 Θετικά μηνύματα, στο μέτωπο των τραυματιών, άφησε η ολοκλήρωση της χθεσινής προπόνησης της Καλαμάτας στο γήπεδο το Άρι, αφού ο Ζόραν Γέφτοβιτς, είδε όλους σχεδόν τους παίκτες του, να λαμβάνουν μέρος χωρίς προβλήματα σ’ αυτή. Με εξαίρεση τον Σωκράτη Κοψαχείλη, που δεν είναι απόλυτα έτοιμος αλλά θα συμπεριληφθεί στην αποστολή λόγω έλλειψης δεύτερου τερματοφύλακα – ο Κωνσταντακόπουλος παραμένει τραυματίας – ο 54χρονος Σέρβος τεχνικός μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του, εν όψει του αυριανού κρίσιμου «τελικού» με την Επισκοπή, όλους τους ποδοσφαιριστές του.
Τόσο ο Πασάς, όσο και ο Τσαγκαράκης συμμετείχαν κανονικά, ανεβάζοντας κατακόρυφα στροφές, ολοκληρώνοντας μάλιστα την προπόνηση χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Το στοιχείο αυτό δημιουργεί ιδανικές προϋποθέσεις, και δίνει τη δυνατότητα στον κ. Γέφτοβιτς, να διαχειριστεί όπως επιθυμεί το ματς. Ο νέος τεχνικός της Καλαμάτας που ξέρει καλά ότι υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα και αυτό είναι η νίκη, έδειξε μάλιστα από χθες να έχει έτοιμα τα περισσότερα από τα χαρτιά του. Υπάρχει ένα διπλό ερωτηματικό όσον αφορά το χώρο της μεσαίας γραμμής, το οποίο επικεντρώνεται στο βαθμό ετοιμότητας του Πασά, και αν μπορεί αυτός να βγάλει μεγάλο χρόνο συμμετοχής.
 Πάντως, ο Ζόραν Γέφτοβιτς θα στηριχθεί σε μεγάλο ποσοστό στη συνταγή του προκατόχου του, δίνοντας όμως κάποιες μικρές πινελιές επιθετικότητας και ανάπτυξης. Το 4-5-1 παραμένει, αλλά θα είναι διαφοροποιημένο ως προς την επιθετική κατεύθυνσή του και θα μεταλλάσσεται σε 4-3-3 υπό συνθήκες. Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Ζαρόπουλος, και στο κέντρο της άμυνας ο Καντούτσης, με τον Σκαρλάτο που θα αναλάβει τον ρόλο του «φευγάτου» Αντώνη Ψυχογιόπουλου. Στο δεξί άκρο ο Τρίψας και αριστερά ο Τριανταφυλλάκης, συμπληρώνοντας την αμυντική τετράδα.
Όσον αφορά τη μεσαία γραμμή, ο Τσαγκαράκης με τον Τσιμικλή είναι οι σίγουροι στον άξονα, και το πιθανότερο είναι ότι κοντά τους θα βρίσκεται ο νεαρός Ανδρεόπουλος, με τους Ηλιόπουλο και Πούτσι να ξεκινούν στα άκρα και τον Βαγγέλη Καούνο να είναι ο μοναδικός προωθημένος. Αυτά δοκίμασε ο τεχνικός της Καλαμάτας στο πρώτο μέρος του χθεσινού διτέρματος, όμως στο δεύτερο, έδωσε χώρο στον Πασά αντί του Ανδρεόπουλου, γεγονός που εάν πράξει, θα τον υποχρεώσει ν’ αλλάξει μικρό, αφήνοντας στον πάγκο τον Πούτσι, χρησιμοποιώντας στη θέση του τον Γεωργιόπουλο.
Η ολοκλήρωση της προετοιμασίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί στις 11.00 στον Άρι, θα λύσει τα όποια ερωτηματικά όσον αφορά το αρχικό σχήμα. Μετά το τέλος της προπόνησης, που θα έχει και πάλι πολλά στημένα, θα γίνει και βιντεοθεραπεία με παρακολούθηση αγώνα της Επισκοπής.
Με είκοσι παίκτες στην Καλαμάτα η Επισκοπή και προπόνηση στον Άρι
Είκοσι παίκτες πήρε στην αποστολή για το αυριανό ματς με την Καλαμάτα ο τεχνικός της Επισκοπής, Γιώτης Σταματόπουλος, που πραγματοποίησε την τελευταία προπόνηση σήμερα το μεσημέρι στο γήπεδο του Άρι. Ο κ. Σταματόπουλος άφησε εκτός τον νεαρό αμυντικό Μπαμπουλάκη και πήρε στην αποστολή 20 παίκτες που είναι οι Α. Κελαϊδής, Νικηφόρος, Μαραθιανός, Δερμίσης, Αργυράκης, Ψωμάς, Μποτωνάκης, Μιχελιδάκης, Φραντζεσκάκης, Δελήμπασης, Σελινιωτάκης, Μουρτζανός, Αντιασβίλι, Σουμπασάκης, Ρουμπάκης, Κοζανίδης, Τριανταφύλλου, Πουλάκης, Τζέκος, Βελονάκης.
Η αποστολή της Επισκοπής αναχώρησε χθες το βράδυ ακτοπλοϊκώς από τα Χανιά για Αθήνα και από εκεί οδικώς έφτασε σήμερα νωρίς το μεσημέρι στην Καλαμάτα.  Π.Σ η  ΚΑΛΑΜΑΤΑ .-

*** Μήνυμα Σαμαρά μέσω Facebook - "Η Ελλάδα τώρα ξεκινάει..." :
http://youtu.be/Mc_UaGhykcA  ,

* «Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε καλά πως μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα», λέει ο Αντώνης Σαμαράς μέσα από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη προσωπική του σελίδα στο Facebook.
Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους Έλληνες, αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει βρεθεί πολλές φορές μπροστά σε δυσκολίες κι όμως κάθε φορά έβρισκε τον τρόπο να προχωρήσει. Κάθε γενιά έβρισκε τη δύναμη να αφήσει κάτι μεγαλύτερο στην επόμενη, σήμερα βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια τέτοια στιγμή που πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε, που πρέπει να ξαναμπούμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης με σταθερότητα, ασφάλεια, τώρα που αλλάζει η Ευρώπη, τώρα είναι η στιγμή.
Ή θα ξεπεράσουμε τον εαυτό μας ή θα αφήσουμε την ιστορία να μας γυρίσει την πλάτη. Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε καλά πως μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα».


***  Τοπικό ποδόσφαιρο: Τα σημερίνα αποτελέσματα των ματς :

Τα σημερινά αποτελέσματα των ματς της 11ης αγωνιστικής της Α΄ Τοπικής, της 10ης αγωνιστικής της Β΄ Τοπικής, αλλά και της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, είχαν ως εξής:
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Δώριο – ΑΟ Φαραί 2-0
Ομόνοια – Ασπρόχωμα 3-3
Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Αστέρας Μ. – Πλατύ 5-0
ΑΟΕΣ Καλαμάτας – Θουρία….
Νίκη Πλ. – Νέος Άρις 0-2
Βλαχόπουλο – Χανδριναϊκός 2-2
ΑΕ Λογγάς – Μιλτιάδης 2-1
Ανάληψη – Χώρα 3-0
Καλλιθέα – ΑΟ Χατζή 3-1
Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Θύελλα Παρ. – ΑΟ Νέδουσα 1-4
ΑΟ Διοδίων – Άμφεια 0-3
Καλό Νερό – ΑΕ Γαργαλιάνων 2-1
Ερμής Κ. – ΠΑΟΚ 0-1
Νέστορας Π. – ΑΕΚ Κ. 2-1

*** 
Χωρίς δημοτικό φωτισμό τα Φιλιατρά. :

*  Στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί τα Φιλιατρά απόψε, αφού παραμένει εκτός λειτουργίας ο δημοτικός φωτισμός αφού έχει προκύψει τεχνικό πρόβλημα σε αυτόν.
Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια επιδιόρθωσης της βλάβης.  Δήμος  Τριφυλλίας .-

***
Παραχωρήθηκε δωρεάν το παλιό Δημοτικό Σχολείο Βελίκας  :
Υπογράφηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Μεσσήνης το συμφωνητικό δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικού ακινήτου και συγκεκριμένα του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Βελίκας, μεταξύ του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου και της προέδρου του Πολιτιστικού-Παρεμβατικού Συλλόγου Βελίκας- Φιλιππακίου- Παραλίας Βελίκας, Λυγερής Καποπούλου.
Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου, καθώς και μέλη του Συλλόγου.
Σκοπός της παραχώρησης είναι η εξυπηρέτηση του σκοπού του Συλλόγου, αλλά και η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, που θα διατηρήσει τις αναμνήσεις του σχολείου και θα τονώσει τη ζωή της τοπικής κοινωνίας με τις πολιτιστικές, κοινωνικές εκδηλώσεις και άλλες συναθροίσεις που ο Σύλλογος θα πραγματοποιεί, στο πλαίσιο συνεργασίας του με το Δήμο Μεσσήνης .  Δήμος Μεσσήνης .

*** 
Μανιτάκης: «Στείλτε εδώ και τώρα τα στοιχεία της διαθεσιμότητας»  :

* Τι αναφέρει εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Στη φάση του... «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» πέρασε πλέον ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καλεί τις υπηρεσίες του Δημοσίου να του αποστείλουν εντός μίας ημέρας τα στοιχεία με το προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί ότι θα θέσει όλους τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ΔΕ διοικητικού σε διαθεσιμότητα.
«Εφόσον η σχετική διαδικασία δεν ολοκληρωθεί ή μείνει ημιτελής», αναφέρεται σε εγκύκλιό του, «το υπουργείο είναι υποχρεωμένο, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, να αποδεσμεύσει το σύνολο των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ΔΕ διοικητικού, διοικητικού -λογιστικού, διοικητικού -οικονομικού, διοικητικών γραμματέων των φορέων που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του ν. 4093.2012».
Με την ίδια εγκύκλιο ο κ. Μανιτάκης προειδοποιεί τις υπηρεσίες ότι η όλη διαδικασία θα ελεγχθεί από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και δε θα αναγνωριστεί καμία υπηρεσιακή μεταβολή στην κατάσταση των υπαλλήλων η οποία έχει επέλθει μετά την ψήφιση του νόμου για τη διαθεσιμότητα.
ΠΟΕ-ΟΤΑ
Στο μεταξύ, δεν κάνουν βήμα πίσω οι εργαζόμενοι στους Δήμους, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της διαθεσιμότητας, με καταλήψεις Δημαρχείων και δημοτικών κτηρίων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει και το Σαββατοκύριακο τις καταλήψεις στα γραφεία προσωπικού των Δήμων, ενώ οι εργαζόμενοι θα απέχουν από την εργασία τους σήμερα και αύριο. Η Δευτέρα ορίζεται ως ημέρα γενικευμένων καταλήψεων όλων των υπηρεσιών των Δήμων και θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, που θα αποφασίσουν για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, έπειτα από ανάλογη αίτηση που κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ξάνθης, εξέδωσε προσωρινή διαταγή εκτέλεσης των ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία αναστέλλεται προσωρινά η διαθεσιμότητα των 14 εργαζομένων στο Δήμο Ξάνθης.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει: «Προσωρινά διατάσσει το Δήμο Ξάνθης να απασχολεί προσωρινά και σύμφωνα με τους όρους της εργασιακής τους σχέσης τους αιτούντες και να αποδεχθεί προσωρινά την εργασία τους με όρους πλήρους απασχόλησης και στην ίδια θέση εργασίας με το ίδιο αντικείμενο απασχόλησης».
Τέλος, σε προχθεσινές του δηλώσεις για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, είπε: «Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικά προς τον υπουργό». Επιπλέον, σημείωσε ότι μπορεί να είναι νομότυπη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, υπογράμμισε όμως ότι αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται εκτός Βουλής.-

***  Περίσσεψε η αισιοδοξία… για το μέλλον στο Δημαρχείο στη συνάντηση Νίκα - Κεφαλογιάννη :

* Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Η αισιοδοξία κυριάρχησε στη χθεσινή πρωινή συνάντηση στο Δημαρχείο Καλαμάτας μεταξύ του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη και του δημάρχου Καλαμάτας, Παν. Νίκα.
Υποδεχόμενος τον κομματικό εκπρόσωπο ο δήμαρχος, αφού τον καλωσόρισε, δήλωσε για πολλοστή φορά την πίστη του στην τρικομματική κυβέρνηση και στα αποτελέσματα που θα σημειώσει.
Στη συνέχεια, τόνισε και πάλι ότι όχι μόνο αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά και ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουν, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εκεί που ανήκει, στην ευρωζώνη.
Ο κ. Νίκας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, παρά την κρίση και τα προβλήματά της, οι προοπτικές της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Καλαμάτας είναι εξαιρετικές, δεδομένου ότι αναμένει την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων, έργο που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, ενώ τόνισε ότι υλοποιούνται και σημαντικά έργα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα της.
Πρόσθεσε δε ότι «μπορεί να είμαστε αυτοδιοικητικοί, αλλά έχουμε συνείδηση και καθήκον να στηρίξουμε την κυβερνητική προσπάθεια και χαιρόμαστε για τα αποτελέσματα που αρχίζουν να φαίνονται και μας δείχνουν ότι το φως στην άκρη του τούνελ δεν είναι μόνο μια ευχή».
Κλείνοντας αναφέρθηκε και στο Μεσσήνιο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, του οποίου εξήρε το έργο και τις προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων τόσο της Μεσσηνίας όσο και της χώρας γενικότερα.
Ο κ. Νίκας προσέφερε στον επισκέπτη του δώρα, σημειώνοντας ότι τον εκτιμά βαθύτατα, γιατί «σε όποια θέση και αν ετάχθη, είχε θετικά αποτελέσματα».
Από την πλευρά του, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι η επίσκεψή του στο Δημαρχείο αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης που του έκανε τις προάλλες ο δήμαρχος, ενώ με τη σειρά του τόνισε ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική της περιπέτεια.- Δήμος Καλαμάτας .-

*** 
Στην Αθήνα θα μεταφερθεί ο Χρήστος Γεννάτος  :

* Στην Αθήνα αποφασίστηκε να μεταφερθεί ο Χρήστος Γεννάτος, ο οποίος για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του νοσηλευόμενος με μηχανική υποστήριξη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Άρτας, φέροντας σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η τραχειοστομία στην οποία υποβλήθηκε την περασμένη Κυριακή κρίνεται ότι έχει θετική συμβολή στην πορεία της υγείας του αν και ακόμη δεν μπορεί να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη, δεδομένου ότι παραμένει σε καταστολή.
 Η διακομιδή του έμπειρου προπονητή άρσης βαρών του Μεσσηνιακού που τραυματίστηκε στο σοκαριστικό τροχαίο της 25 Νοεμβρίου που είχε η καλαματιανή αποστολή κοντά στην Αμφιλοχία είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμα και σήμερα, με προορισμό το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
ΘΕΡΜΕΣ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ  ΓΙΑ  ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ  ΚΑΙ ΠΑΛΙ !
*
 ***  Ματιές στην Ιστορία της Καλαμάτας: Ενα Ιστορικό Κέντρο με τέσσερις πλατείες :

Ματιές στην Ιστορία της Καλαμάτας: Ενα Ιστορικό Κέντρο με τέσσερις πλατείες
* Το Ιστορικό Κέντρο με την εμπορική του έννοια πλέον, έχει γίνει δημοφιλής χώρος κοινωνικής συνάντησης. Ενας χώρος στον οποίο συνυπάρχουν το χθες με το σήμερα και το αύριο, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και διαφορετικής κουλτούρας, η παρακμή και το λάιφ στάιλ, κατοικίες και καταστήματα, ένα είδος "λαϊκής αγοράς" και τοπικών προϊόντων, διατηρητέα και τσιμεντόκουτα, μνημεία και τραπεζοκαθίσματα. Αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει σήμερα ως ένα χώρο που μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα σε μια φαινομενικά άναρχη συμβίωση.Σε μια ελάχιστη έκταση υπάρχουν και οι… περισσότερες πλατείες που θα μπορούσε να συναντήσει κάποιος. Αυτό φαντάζει περίεργο, όμως η περιοχή πήρε τη σημερινή διαμόρφωση στις αρχές του 20ού αιώνα όταν η πόλη αναζητούσε το μελλοντικό της σχεδιασμό, το πέρασμα από τη μικρή πόλη με τα σοκάκια και τα χαμηλά σπίτια κολλητά με μαγαζιά και εργαστήρια. Ανθρωποι και πυρκαγιές "έσπρωξαν" τις αλλαγές και περιόρισαν το χώρο των πλατειών ανάμεσα σε φαρδείς δρόμους: Υπαπαντής, 23ης Μαρτίου, Νέδοντος.
Την εικόνα του Ιστορικού Κέντρου ανασυνθέτει η εργασία της Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα και της Χριστίνας Θεοφιλοπούλου-Στεφανούρη με την έκδοση από τα ΓΑΚ Μεσσηνίας του εξαιρετικού λευκώματος για την Καλαμάτα από το 1830 μέχρι το 1940. Από αυτή την εργασία θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια την πόλη που δεν γνωρίσαμε και τα στοιχεία της που χάθηκαν στο χρόνο.
Παρουσίαση από
τον Ηλία Μπιτσάνη
 ΑΝΩ ΠΛΑΤΕΙΑ
Η Ανω Πλατεία ταυτοποιείται από δυσμάς προς ανατολάς, δηλαδή από το ιερό περίπου των Αγίων Αποστόλων προς την οδό Υπαπαντής, με το «χώρο των εφαπλωματοποιείων», γνωστό ως Παπλωματάδικα, συμπεριλαμβάνοντας και τμήμα της οδού Υπαπαντής, η οποία μέχρι το 1910 δεν είχε διανοιγεί. Το βόρειο άκρο της έφθανε μέχρι το ύψος της σημερινής οδού Κουμουνδουράκη. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα προς βορρά και νότο άκρα της πλατείας ήταν κλειστά, γιατί υπήρχαν σπίτια και οικότοποι. Η επικοινωνία της με τη σημερινή Πλατεία 23ης Μαρτίου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Γινόταν μόνο μέσω ενός στενοσόκακου, «εν είδει ισθμού», μέχρι το 1880, οπότε μετά την πυρκαγιά του 1879 και την αποτέφρωση κάποιων τετραγώνων στο νότιο όριο της Ανω Πλατείας έγινε ευκολότερη η πρόσβαση σ’ αυτήν. Ουσιαστικά, μετά το 1908, έγινε η άρση της απομόνωσής της, αφού από τότε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, άρχισαν απαλλοτριώσεις γηπέδων, οικότοπων και οικιών, με στόχο να διανοιγεί η οδός Υπαπαντής και να περάσει η γραμμή του τραμ (1910). Οι απαλλοτριώσεις συνεχίζονταν όλη τη δεκαετία του 1910. Τελικά, με τη διάνοιξη της οδού Υπαπαντής, η Ανω Πλατεία έχασε μεγάλο τμήμα της αρχικής της έκτασης και απώλεσε σταδιακά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε το 19ο αιώνα.
Είναι η παλαιότερη πλατεία της Καλαμάτας, όπου επικεντρωνόταν η οικονομική, η κοινωνική, αλλά και η διοικητική ζωή της πόλης, ιδιαίτερα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε η κίνηση άρχισε να μεταφέρεται και στην Κάτω. Εδώ βρίσκονταν: αμπατζίδικα (= ραφτάδικα), φορτσεράτικα (= επιπλοποιεία,1914), καφεκοπτεία και λογής-λογής άλλα καταστήματα. Ιδιαίτερα ζωηρή ήταν η κίνηση τα Σάββατα, με το παζάρι. Βρίσκονταν ακόμη εφαπλωματοποιεία (= παπλωματάδικα), καφενεία κ.ά. Επίσης: Η παλαιότερη λέσχη της Καλαμάτας, «Η Μεσσηνία» (1855). Η αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου δίνονταν διαλέξεις κατά το 1880-1885, μέχρι να μεταφερθεί στην Κάτω Πλατεία. Η «μεγάλη πηγάδα» με το κρυσταλλώδες νερό, επί της σημερινής οδού Υπαπαντής, απέναντι στον πλάτανο, απ’ όπου υδρευόταν μεγάλο μέρος της Καλαμάτας. Φαρμακεία. Συμβολαιογραφεία. Δημόσιες υπηρεσίες (νομαρχία, ταχυδρομείο και τηλεγραφείο, ειρηνοδικείο κ.ά.). Η οικία του Αρχιεπισκόπου Μεσσηνίας. Η αφετηρία του τραμ, κ.ά.
ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΕΙΑ
Η Κάτω Πλατεία αρχικά δεν είχε την όψη πλατείας ούτε το σημερινό μέγεθος. Ηταν ένας φαρδύς δρόμος, πλάτους είκοσι περίπου μέτρων, που βρισκόταν νότια της αγοράς των Αγίων Αποστόλων. Στην προέκταση αυτού του δρόμου προς το Νέδοντα κατασκευάστηκε, περί τα τέλη του 1870, η λεγόμενη Σιδηρά γέφυρα, η οποία λειτούργησε ως είσοδος της πόλης από δυσμάς. Η τύποις ονομαζόμενη πλατεία άρχισε να αποκτά την όψη πλατείας μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1879. Κι αυτό γιατί η πυρκαγιά διευκόλυνε τη δημοτική αρχή να λύσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εμπόδιζαν την εξέλιξη της πόλης, μιας και εκεί βρίσκονταν αρκετές μικροοικοδομές, που δεν μπορούσαν λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και πολιτικού κόστους να απαλλοτριωθούν και να κατεδαφιστούν. Το 1880, επί δημαρχοντίας Πέτρου Α. Μαυρομιχάλη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να καταργηθούν κάποια αποτεφρωμένα τετράγωνα βόρεια της Κάτω Πλατείας (εκεί που σήμερα είναι το ηρώο), με την προοπτική να σχηματιστεί μια ευρύχωρη και «μεγαλοπρεπής» πλατεία. Η συγκεκριμένη θέση κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη, επειδή ήταν κεντρική, βρισκόταν στην αγορά και «συνεχόταν» με τους δύο νεοανοιχθέντες μεγάλους δημόσιους δρόμους: Καλαμάτας-Μεσσήνης και Καλαμάτας-Παραλίας. Παράλληλα, θα ωφελείτο και το Δημόσιο, γιατί δύο σειρές «των εν Καλάμαις δημοσίων εργαστηρίων» θα αποκτούσαν πρόσοψη προς τη νέα πλατεία και θα σχημάτιζαν τη βορειοανατολική πλευρά της. Επιπλέον, θα γινόταν εφικτή η ένωση των δύο πλατειών, της Κάτω με την «Ανω των εφαπλωματοποιείων».
Τις επόμενες δεκαετίες συνεχίστηκαν οι ρυμοτομήσεις και απαλλοτριώσεις πολλών οικημάτων, ιδιαίτερα εργαστηρίων, «πεπαλαιωμένων, σεσαθρωμένων και οικτρών την όψιν», με στόχο την περαιτέρω επέκταση της πλατείας. Στη δεκαετία, μάλιστα, του 1910 διευρύνθηκε και ανακαινίστηκε. Κατασκευάστηκε κηπάριο, δημοτικό αρτεσιανό φρέαρ, δημοτικό ουρητήριο κ.ά.
Περιμετρικά του «δρόμου» υψώνονταν αρκετά αρχοντόσπιτα, όπως των Εφεσίων, Πανταζόπουλου, Αντωνακόπουλου, Νικολόπουλου, Λιβόπουλου κ.ά. Κάποια, μάλιστα, σώζονται μέχρι τις μέρες μας, όπως το τότε καφενείο «Πάνθεον» (σημερινό Επιμελητήριο), το κτήριο του Ι. Φ. Κωστόπουλου (σημερινή τράπεζα Alpha Bank), η οικία Καναβαντζόγλου (δημαρχείο την περίοδο 1921-1932) κ.ά.
Η Κάτω Πλατεία, με το «βενετικό σχέδιον» και τις «περίφημες καμάρες», βρισκόταν κοντά στη δυτική είσοδο της πόλης, γι’ αυτό εκεί ήταν συγκεντρωμένα πολλά ξενοδοχεία, τα λεγόμενα «χάνια», όπου έβρισκαν κατάλυμα οι ταξιδιώτες με τα ζώα τους. Υπήρχε, μάλιστα, ολόκληρο τετράγωνο -αυτό που περικλειόταν ανάμεσα στην πλατεία και τις οδούς Αναγνωσταρά, Πολυβίου και Αριστομένους- το οποίο ονομαζόταν, και πριν από την Επανάσταση και μετά απ’ αυτήν, «Χάνια». Εδώ υπήρχαν τα «χάνια των Τζανιάνων», τα «χάνια των Αντωνοπουλαίων» και, αργότερα, τη δεκαετία του 1890 τα ξενοδοχεία «Δαφνών», «Ναυαρίνο», «Πελοπόννησος» κ.ά.
Στην εν λόγω πλατεία η εμπορική κίνηση αρχικά ήταν ελάχιστη, γιατί λειτουργούσε περισσότερο ως χώρος περιπάτου. Μετά το 1861 άρχισε σταδιακά η ανάπτυξή της, γιατί η καταστρεπτική πυρκαγιά που έπληξε εκείνη τη χρονιά την «Ανω Πλατεία των εφαπλωματοποιείων» ανάγκασε αρκετούς εμπόρους να μεταφέρουν τα καταστήματά τους στην «Κάτω Πλατεία του περιπάτου».
Παράλληλα, εδώ ήταν συγκεντρωμένα αρκετά στέκια των Καλαματιανών. Για παράδειγμα, στα καφενεία των αδελφών Μπογάκου, Δημάκη, Πιτσιλή (δεκαετία 1890) κ.α. σύχναζαν τα λαϊκότερα στρώματα της πόλης. Πολλά καφενεία, μάλιστα, λειτουργούσαν περιστασιακά και ως θέατρα ή καφωδεία (καφέ σαντάν). Αντίθετα, η εκκολαπτόμενη αστική τάξη της Καλαμάτας σύχναζε στις επονομαζόμενες «λέσχες», όπως ο Δημακόπουλος και ο Δαφνών, που ιδρύθηκαν το 1867 και το 1880 αντίστοιχα. Οι εύποροι Καλαματιανοί πλήρωναν μηνιαία συνδρομή για να έχουν δικαίωμα εισόδου. Εδώ, εκτός από το ότι απολάμβαναν τον καφέ τους, διάβαζαν την εφημερίδα τους, έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια (ντάμα, τάβλι, σκάκι), μπιλιάρδο (σφαιριστήριο) ή «χαρτοπαίγνιο» σε ξεχωριστή συνήθως αίθουσα, παρακολουθούσαν επιστημονικές διαλέξεις, ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις και λογής-λογής άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Από την πλατεία δεν έλειπαν τα οινοπωλεία, τα γαλακτοπωλεία, καθώς και τα ζαχαροπλαστεία, όπου «εις την πρώτην γραμμήν ήτο το ονομαστό παστέλι». Ανάμεσά τους ξεχώριζε το «αριστοκρατικόν ζαχαροπλαστείον παρά την Σιδηράν γέφυραν της Κάτω Πλατείας, όπου εκεί έκαμε το πρώτον, το έτος 1888, την εμφάνισίν του το παγωτό και ο ζύθος για την Καλαμάτα».
Με την πάροδο όμως των χρόνων, ιδιαίτερα μετά την ένωση των δύο πλατειών, δηλαδή μετά το 1880, η πλατεία απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι, αυτή την περίοδο, στεγάστηκε στην Κάτω Πλατεία το Δημαρχείο της πόλης. Τη δεκαετία του 1890 μεταφέρθηκε η αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκαν και τα εμπορικά καταστήματα του Ι. Φ. Κωστόπουλου και των αδελφών Ν. Νικολόπουλων, το ραφείο του Β. Φοίφα, τα οινοπνευματοπωλεία των Φοίφα, Καλλικούνη, και Στεφανούρη, τα καπνοπωλεία του Τσιλιβή και του Δαμηλάτη, τα βιβλιοπωλεία του Κ. Λυμπερόπουλου, του Βενιόπουλου - Μανίνου, του Παπαχρήστου, το κουρείο των Κρανιδιώτη και Μουντούρη, το φαρμακείο του Χριστόδουλου Κουτραφούρη (μετέπειτα Μέντη) και πολλά άλλα.
Η Κάτω Πλατεία από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε πήρε τη σκυτάλη από την Ανω, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της πόλης μέχρι και την περίοδο του Μεσοπολέμου.
 ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Το πλάτωμα που περιέβαλλε, κατά το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα, τους Αγίους Αποστόλους επεκτάθηκε σταδιακά, εξασφαλίζοντας ζωτικό χώρο στο ναό και μεγαλύτερη άνεση στη διεξαγωγή των εμπορικών δραστηριοτήτων γύρω από αυτόν. Ο ναός ασφυκτιούσε κυριολεκτικά από οικότοπους καλαματιανών οικογενειών, όπως των Μπενάκη (βόρεια), Μπασιά, Μελά, Μπερδέση και άλλων, καθώς και από ολιγάριθμα σπίτια και κυρίως από εργαστήρια-παραπήγματα. Οδικό δίκτυο και υποδομές δεν υπήρχαν, μόνον κάποιες αγυιές. Γι' αυτό και επικρέματο η απειλή καταστροφής του κέντρου της πόλης, είτε λόγω πυρκαγιάς των ξύλινων παραπηγμάτων είτε λόγω των πλημμυρών του Νέδοντα, που τα χειμαρρώδη νερά του πολλές φορές έφθαναν μπροστά από το ναό των Αγίων Αποστόλων. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης σημειώθηκαν κατά καιρούς διάφορες παρεμβάσεις από τις δημοτικές αρχές της πόλης. Συγκεκριμένα, το 1859, προγραμματίστηκε η κατασκευή από Λαγκαδιανούς κτίστες τεσσάρων οδών στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Αποστόλων και, στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο καλλωπισμός και η πλακόστρωση της ομώνυμης πλατείας. Ταυτόχρονα, προβλεπόταν και η μελέτη του ενδεχόμενου κατεδάφισης των «πέριξ του ναού των Αγίων Αποστόλων παραπηγμάτων». Πολλά απ' αυτά τα σαθρά και ετοιμόρροπα ξύλινα παραπήγματα, που από την εποχή της Τουρκοκρατίας στέκονταν ως «σκιάζαρα» σε διάφορα σημεία της αγοράς, είτε καταστράφηκαν από πυρκαγιές (1861, 1879, 1906) είτε γκρεμίστηκαν, με απόφαση υπουργού (1895) ή δημοτικού συμβουλίου (1906), συμβάλλοντας έτσι στη διεύρυνση του περιβάλλοντα το ναό χώρου.
Εξίσου καταλυτική πρέπει να θεωρηθεί και η παρέμβαση του 1911, γιατί τότε το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την αγορά των οικότοπων βόρεια του ναού των Αγίων Αποστόλων, με σκοπό την ανέγερση εκεί του Δικαστικού Μεγάρου. Ομως, επειδή υπήρχαν πολλές ενστάσεις για την καταλληλότητα του χώρου, το 1912 εγκρίθηκε παμψηφεί η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως στο βόρεια του ναού τμήμα, για να χρησιμεύσει ως πλατεία. Ακολούθησαν απαλλοτριώσεις (1915 και 1917) και διαμορφώθηκε πλατεία για την εβδομαδιαία αγορά της πόλης. Τελικά, στο σημείο αυτό κατασκευάστηκε το 1929 η δημοτική λαχαναγορά (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας).
Η πλατεία των Αγίων Αποστόλων ανήκε στον πυρήνα του εμπορικού κέντρου της Καλαμάτας, μαζί με την Ανω Πλατεία (ανατολικά) και την Πλατεία Κρεοπωλείων/Οθωνος (βορειοδυτικά). Στο χώρο αυτό δέσποζε ο μικρός αλλά ιστορικός βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων (12ος αι.) -σήμα κατατεθέν για την πόλη. Εδώ, γινόταν μέχρι το 1929 -έτος κατασκευής της λαχαναγοράς- υπαίθριο παζάρι και ήταν συγκεντρωμένα ξύλινα κυρίως μαγαζάκια, καμιά φορά ασβεστωμένα, θυμίζοντας Ανατολή, των οποίων οι ξύλινοι ή τσίγκινοι εξώστες και τα εξώσκια ενώνονταν με εκείνα των απέναντι σε μια συνεχή οροφή, πράγμα που δημιουργούσε στενότητα χώρου και μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ποίκιλλε. Διακρίνονταν σε «εργαστήρια» εθνικά, ιδιωτικά, δημοτικά, μοναστηριακά και εκκλησιαστικά. Συνιστούσαν τα εμπορικά καταστήματα της εποχής, όπου διακινούνταν λογής-λογής εμπορεύματα. Το 1857, στα βορειοδυτικά του ναού των Αγίων Αποστόλων και μέχρι την Πλατεία Κρεοπωλείων, κατασκευάστηκαν από Λαγκαδιανούς κτίστες με δαπάνες του δήμου τα δημοτικά τροφοπωλεία, τα οποία ανακατασκευάστηκαν το 1876.
Τη δεκαετία του 1920 κατασκευάστηκε η δημοτική λαχαναγορά (εγκαίνια 1929), η οποία ενίσχυσε την κίνηση της αγοράς των Αγίων Αποστόλων.
 ΟΘΩΝΟΣ (ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΩΝ)
Η Πλατεία των Κρεοπωλείων βρισκόταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Νέδοντα, νοτιότερα του ναού του Αγίου Ιωάννη. Στην ανατολική πλευρά της βρίσκονταν τα τροφοπωλεία της αγοράς, ενώ στη δυτική υπήρχε η γνωστή γέφυρα Κρεοπωλείων, που ένωνε τις δύο όχθες του Νέδοντα και οδηγούσε στο δυτικό προάστιο των Καλυβίων και τις γύρω περιοχές.
Κίνηση
Σύμφωνα με περιγραφή του περιηγητή Thomas Wyse, που επισκέφτηκε την Καλαμάτα το 1858, ο χώρος των κρεοπωλείων ήταν ένας «υπαίθριος, χωρίς φροντίδα χώρος σφαγείου, που έμοιαζε περισσότερο σαν παράγκα πωλήσεως σε ένα τσιγγάνικο πανηγύρι που περιέρχεται την επαρχία, παρά σαν κάτι το σταθερό κατάλυμα για τον πληθυσμό μιας πόλης». Αυτά τα «εργαστήρια κρεοπωλείου» επισκευάστηκαν το 1870. Εντούτοις, η εικόνα τους παρέπεμπε σε πόλεις της Ανατολής, ακόμη και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Δυστυχώς, έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια ακόμη μέχρι να κατασκευαστούν σφαγεία. Το 1929-1930, επί δημαρχοντίας Βασίλη Κροντήρη, κατασκευάστηκαν τα δημοτικά σφαγεία στο χώρο δυτικά των εκβολών του Νέδοντα (στην περιοχή του Κορδία). Το 1940 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επισκευή και ανακαίνιση των παλιών δημοτικών κρεοπωλείων που υπήρχαν στην Πλατεία Οθωνος. Η συγκεκριμένη πλατεία εκτός από τόπος κρεοπωλείων ήταν και τόπος χονδρικής πώλησης κηπουρικών ειδών, καθώς και ιχθυοπωλείων. Γύρω στα 1940 μάλιστα καθιερώθηκε να γίνεται εδώ κάθε Σάββατο η λαϊκή αγορά.
Επιπλέον, μια φορά το χρόνο, στο γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, είχε καθιερωθεί από το 19ο αιώνα να γίνεται το ετήσιο πανηγύρι στη θέση αυτή και κατά μήκος του ποταμού Νέδοντα.
 ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Η εργασία που εκδόθηκε από τα ΓΑΚ ανασυνθέτει τη μορφολογία αλλά και την κοινωνική ζωή της πόλης με μοναδικό τρόπο. Και δίνει την ευκαιρία στους νεότερους να περπατήσουν στους δρόμους και τα σοκάκια του Ιστορικού Κέντρου ψηλαφώντας τα ίχνη εκείνης της πόλης, οριοθετώντας τις μικρές πλατείες, αναπνέοντας τον αέρα μιας εποχής που μπορούν να συναντήσουν αποτυπωμένη μόνο σε φωτογραφίες. Και η εργασία έχει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, ένα φωτογραφικό πλούτο μέσα από τον οποίο μπορεί ο καθένας να συγκρίνει το χθες με το σήμερα. Ηλίας  Μπιτσάνης .-
 
*** Ο Μεσσήνιος... ζορό του ντόπινγκ Σταύρος  Θ. Χάντζος επιστρέφει στα πάτρια :
Ο Μεσσήνιος... ζορό του ντόπινγκ Σταύρος Χάντζος επιστρέφει στα πάτρια
*  Ο φημισμένος αθλίατρος καλεί τους υγιείς φιλάθλους της Μεσσηνίας να απομονώσουν όσους έχουν στήσει "γιάφκα ντόπινγκ" στην Καλαμάτα!   Συνέντευξη στον  Σωτήρη Παρτσαλά .:Ο Σταύρος Χάντζος είναι ο πιο γνωστός πολέμιος του ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό. Γεννήθηκε το 1955 στο Μελιγαλά, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο πριν φύγει για σπουδαίες στην Μπολόνια της Ιταλίας.
Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστός για τον πολυετή αγώνα του κατά των απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό, μία δράση που όπως παραδέχεται και ο ίδιος πλήρωσε πολύ ακριβά μιας και τα οργανωμένα συμφέροντα του χώρου δεν του επέτρεπαν να ασκήσει αυτό που έχει σπουδάσει και ξέρει πολύ καλά, την αθλητιατρική.
Πέρασε για μερικούς μήνες από το ιατρικό τιμ της «Μαύρης Θύελλας» πριν αναλάβει τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, ενώ για μία επταετία ήταν επικεφαλής γιατρός της ΕΠΟ και των Εθνικών ομάδων.
Ο φημισμένος Μεσσήνιος αθλίατρος δηλώνει ευτυχής που θα επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του και θα μιλήσει στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει η εταιρία «REACTION» και δεν βλέπει την ώρα να συναντήσει τις κόρες του που διαμένουν μόνιμα στην Καλαμάτα αλλά και τη μητέρα του στο Μελιγαλά. Παράλληλα, αισθάνεται ξεχωριστή συγκίνηση που θα έχει μετά από καιρό την ευκαιρία να βρεθεί ξανά σε γνώριμα λημέρια τα οποία του ξυπνούν αναμνήσεις από την εφηβική και την παιδική του ηλικία και καλεί τους υγιείς Μεσσήνιους φιλάθλους να απομονώσουν όσους έχουν καταστήσει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μία «γιάφκα» του ντόπινγκ, όπως ο ίδιος πιστεύει.
 - Η μεσσηνιακή καταγωγή σας συνοδεύει μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια και απ’ όσο τυγχάνει να γνωρίζω σας κάνει να αισθάνεστε υπερήφανος...
"Με τη Μεσσηνία και ειδικότερα με το Μελιγαλά και την Καλαμάτα με συνδέουν πάρα πολλά. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα τελειώνοντας το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο και πραγματικά είμαι υπερήφανος για την καταγωγή μου. Θυμάμαι ακόμα τα απογεύματα στα σινεμά της Καλαμάτας, στην «Ηλέκτρα» ή στο «Σινέ Κάστρο» και αμέσως μετά το γλυκό στα «Γαλάξια», πριν πάρουμε το τρένο της επιστροφής για το Μελιγαλά.
Υπάρχουν πάρα πολλές αναμνήσεις από τον τόπο μου και ευχάριστες και δυσάρεστες, αλλά δεν είναι μόνο οι δεσμοί του παρελθόντος. Αυτή τη στιγμή στην Καλαμάτα ζουν μόνιμα οι δύο κόρες μου και η εξαιρετική γιατρός πρώην σύζυγός μου και στο Μελιγαλά η μητέρα μου, δηλαδή ότι αγαπώ περισσότερο στη ζωή μου και όπως καταλαβαίνετε πολύ συχνά η προσοχή μου βρίσκεται στη Μεσσηνία".
 - Δηλαδή Μελιγαλαίος γέννημα – θρέμμα...
"Αναπολώ με νοσταλγία τα παλιά χρόνια στο Μελιγαλά, στο φούρνο του πατέρα μου Κωνσταντίνου που ήταν πολύ κοντά στην Πηγάδα. Μια οικογενειακή επιχείρηση χάρη στην οποία καταφέραμε να τα βγάλουμε πέρα σε πολύ δύσκολες εποχές και μου έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσω ιατρική στην Ιταλία και να εξειδικευθώ στην αθλητιατρική, σε ένα αντικείμενο που στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ σπάνιο ακόμα και μετά από τόσα χρόνια.
Γνώρισα από πολύ μικρός, από το δημοτικό σχολείο ανθρώπους που αργότερα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως ο Αριστείδης Σταθόπουλος με τον οποίο ήμασταν στην ίδια τάξη, αλλά και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος Μήτσος Μαυρίκης.
Το... μικρόβιο του αθλητισμού το πήρα από πολύ νωρίς, καθώς ο πατέρας μου ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος στον Εθνικό Μελιγαλά τη δεκαετία του ΄50 και του ’60, ενώ ο αδελφός μου Μανώλης ήταν για πολλά χρόνια πρωταθλητής στίβου, από τους πιο καθαρούς Ελληνες που βρέθηκαν ποτέ στο χώρο μιας και δεν πήρε ποτέ του το παραμικρό.
Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ το ποδόσφαιρο, ενώ λόγω ύψους θα μπορούσα να κάνω καριέρα στο μπάσκετ αλλά ήμουν επιρρεπής στους τραυματισμούς κι έτσι κινήθηκα σε ένα άλλο χώρο που έχει άμεση σχέση με τον αθλητισμό αλλά όχι μέσα στις γραμμές των γηπέδων".
 - Λόγω του πολυετούς αγώνα σας κατά των απαγορευμένων ουσιών η φίλαθλη κοινή γνώμη σας θεωρεί... ζορό του ντόπινγκ. Αποδέχεστε αυτόν τον χαρακτηρισμό;
"Έχω δώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου στον αγώνα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και είναι αλήθεια ότι πολλοί με έχουν παρεξηγήσει για το πάθος με το οποίο υπερασπίζομαι την καθαρότητα στον αθλητισμό. Από τη δεκαετία του ’80 δεν έχω σταματήσει να καταγγέλλω κρούσματα ντόπινγκ και ειλικρινά χαίρομαι γιατί όσο τα χρόνια περνούσαν τόσο αυτά που έλεγα τότε αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Ακόμα κι εκείνοι που με έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν τρελό ή γραφικό πλέον παραδέχονται ανοιχτά ότι το ντόπινγκ υπήρχε και υπάρχει και ότι πρέπει να γίνει πολύ μεγάλος αγώνας για να καταπολεμηθεί".
 - Θα σας ρωτήσω λίγο... ωμά. Ποιοι θησαυρίζουν από το ντόπινγκ στην Ελλάδα;
"Τα ονόματα των περισσότερων είναι γνωστά. Φτάνει μόνο να ασχοληθούν σοβαρά οι αρχές και τότε θα ξεσκεπαστούν τα πάντα. Είναι τεράστια τα συμφέροντα στο συγκεκριμένο χώρο και προσωπικά έχω πληρώσει πολύ ισχυρό τίμημα πολεμώντας τα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κάποια στιγμή η αλήθεια θα λάμψει γιατί είναι αδύνατο να παραμένει κρυμμένη για πάντα. Αισιοδοξώ ότι οι εποχές έχουν αλλάξει κι επιτέλους θα βρεθεί κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά γιατί οι απαγορευμένες ουσίες έχουν απλώσει τα δίχτυα τους παντού. Ακόμα και στην Καλαμάτα υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων του αθλητισμού που έχει καταστήσει... γιάφκα ντόπινγκ την ίδια την πόλη και θα πρέπει να απομονωθούν από τα υγιή στοιχεία που είναι απείρως περισσότερα. Είναι κρίμα να υπάρχουν σκιές σε μία κατά τα άλλα πανέμορφη τοποθεσία με ιδανικό κλίμα που θα μπορούσε να είναι παράδεισος ακόμα και για ξένους αθλητές. Δυστυχώς, όμως, το όνομά της έχει χαλάσει επειδή ορισμένοι εξυπηρετούν τέτοιου είδους συμφέροντα. Υπήρξε πρόσφατα ένα δημοσίευμα – κόλαφος στα «Νέα» το οποίο ουδείς σχολίασε. Προσωπικά σαν Μεσσήνιο το γεγονός αυτό με θλίβει αφάνταστα και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα αλλάξει αλλά πρέπει και οι αρχές να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα".
 - Εχετε περάσει παλαιότερα για κάποιο διάστημα και από το ιατρικό τιμ της «Μαύρης Θύελλας» και η συνεργασία σας τερματίστηκε κάπως αναπάντεχα...
"Ηταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα η συνεργασία μου με την ΠΑΕ Καλαμάτα για το μεγαλύτερο μέρος του 1995 αλλά ακόμα δεν γνωρίζω ποιος ήταν ο λόγος που διακόπηκε, μετά από εντολή του κ. Σταύρου Παπαδόπουλου. Νομίζω ότι τελικά οι δρόμοι μας χώρισαν επειδή έκανα πολύ καλά τη δουλειά μου...
Εκείνη την περίοδο στη «Μαύρη Θύελλα» είχα βοηθήσει πάρα πολύ τον τότε προπονητή Ντράγκαν Κοκότοβιτς σε ένα πρωτοποριακό μοντέλο προπόνησης. Είχαμε σπάσει το στερεότυπο της ομαδικής εκγύμνασης και είχαμε προχωρήσει λίγο πιο πέρα, εφαρμόζοντας τις προπονήσεις σε γκρουπ. Επίσης ήμουν μια από τις βασικές αιτίες που ο Μιλόγεβιτς γύρισε λίμπερο από μέσος, καθώς είχα κρίνει ότι με τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που είχε μπορούσε να παίξει καλύτερα σαν τελευταίος στην άμυνα και νομίζω ότι αυτή η συνταγή έφερε μαζί φυσικά και τις υπόλοιπες παραμέτρους, αγωνιστικές και μη, την άνοδο στην Α’ Εθνική".
 - Είστε εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια στα ιατρικό τιμ του μπασκετικού Παναθηναϊκού και είναι λογικό να τρέφετε συναισθήματα για το συγκεκριμένο σύλλογο...
"Πόσο μάλλον όταν μέσα σε αυτά τα 17 χρόνια αυτή η ομάδα κέρδισε αναρίθμητους τίτλους στην Ελλάδα και σήκωσε αρκετές φορές την κούπα στην Ευρώπη. Πράγματι με τον Παναθηναϊκό με συνδέουν πολλά, πολύ περισσότερα από μία καθαρά επαγγελματική σχέση αλλά η ομάδα που υποστηρίζω από μικρός είναι ο Εθνικός Μελιγαλά"!
 - Εχετε βοηθήσει κατά το παρελθόν τον Εθνικό;
"Δυστυχώς όχι γιατί τα προηγούμενα χρόνια με τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας ήταν αδύνατο να κατεβαίνω πολύ συχνά στο χωριό. Ισως αυτό γίνει μελλοντικά όταν θα έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου και ίσως τότε μου δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ ενεργά με τον Εθνικό".
 - Αυτό το Σαββατοκύριακο, πάντως, θα είστε κοντά στα αγαπημένα σας πρόσωπα που σας περιμένουν...
Η Κυριακή θα είναι αφιερωμένη στις κόρες μου και στη μητέρα μου και δεν σας κρύβω ότι ανυπομονώ να μπω στο αυτοκίνητο και να ξεκινήσω τη διαδρομή για Καλαμάτα. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον ορθοπεδικό Θανάση Μητσέα και την εταιρεία «REACTION» για την πρόσκληση, νομίζω ότι θα είναι μία εκδήλωση πολύ ενδιαφέρουσα".
 - Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα σας ανησυχεί;
"Πολύ γιατί έχω την αίσθηση ότι κάποια στιγμή ο κόσμος θα χάσει την υπομονή του και θα στραφεί εναντίον του συμπολίτη του, ίσως ακόμα και με όπλα. Επειδή το ίδιο πάνω κάτω συνέβη μεταπολεμικά στο Μελιγαλά και όλοι βγήκαν χαμένοι, αυτό είναι κάτι που πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί. Είχε και η δική μου οικογένεια θύματα στην Πηγάδα, τον παππού μου και τον αδελφό του πατέρα μου και ξέρουμε καλά τι σημαίνει απώλεια. Εύχομαι να μη χρειαστεί να ζήσει η σύγχρονη Ελλάδα τέτοια πράγματα και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι να πάνε όλοι οι ένοχοι πολιτικοί στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους. Αλλη λύση δεν υπάρχει…".-
 
*** Χριστίνα Τζιάλλα: "Οποιος δεν ταυτίζει τέχνη και οικονομία είναι πρωτοπόρος"  :
 Χριστίνα Τζιάλλα: "Οποιος δεν ταυτίζει τέχνη και οικονομία είναι πρωτοπόρος"
* Η νεαρή ηθοποιός Χριστίνα Τζιάλλα, αν και είναι στην αρχή της καριέρας της έχει καταλήξει πως "δεν κάνει ο πλούτος την τέχνη να ανθήσει" και πιστεύει πως μόνο "όποιος τολμά αυτό το καιρό -και πάντα-, και δεν ταυτίζει την οικονομία με την τέχνη είναι πρωτοπόρος"
Μας μίλησε για την απόφασή της να ακολουθήσει θεατρικές σπουδές πολύ πριν αποφοιτήσει από το Λύκειο Παραλίας στην Καλαμάτα και για την μερική επιστροφή της στην πόλη, ως διδάσκουσα θέατρο στο Δημόσιο ΙΕΚ, για τις πρωτοποριακές δουλειές που έχει κάνει μέχρι σήμερα, αλλά και για την αναποφασιστικότητά της αν θα μείνει στο θέατρο ως ηθοποιός ή ως σκηνοθέτης.
 - Οι θεατρικές σπουδές ήταν επιλογή ή τυχαία εισαγωγή σε μια πανεπιστημιακή σχολή;
"Ήταν επιλογή... ωραία και καθόλου τυχαία! Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, αφού ακόμη θυμάμαι ξεκάθαρα, τη μέρα εκείνη στη δευτέρα δημοτικού που απαίτησα από τους συμμαθητές μου να «σκάσουν» για να δούνε ζωντανά να διαδραματίζεται μπροστά τους μια θαυμάσια ιστορία από το Ανθολόγιο, την ιστορία Αρνιτσι-Μπίτσι. Η έδρα του δασκάλου ήταν τοποθετημένη σε μια μικρή σκηνούλα η οποία ξεκάθαρα μου έδειχνε πως εκεί πάνω... ένας άνθρωπος έπαιζε ένα ρόλο...του δασκάλου. Μια μαγική σκηνή που σε καλούσε να προσέξεις τον πρωταγωνιστή να μεταμορφώνεται, από τον αλκοολικό αντιπαθητικό γείτονα, στον υπέροχο δάσκαλό μας. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ξεκάθαρα πως θέλω να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης. Δε δήλωσα ποτέ στον εαυτό μου επάγγελμα και ιδιότητα. Ένοιωθα όμως από πολύ μικρή πως έχω ανάγκη να πλάθω ιστορίες. Μου άρεσε η «σάλτσα» η πινελιά, η αλλόκοτη χαρά που προκύπτει από αλλόκοτες πράξεις που δε βλάπτουν κανένα. Όταν πλέον στο Λύκειο, για τις πανελλήνιες εξετάσεις, για να εμπνευστώ και να διαβάσω άρχισα να ντύνομαι αναλόγως του θέματος του μαθήματος...τότε κατάλαβα πως μου χρειάζονται οι θεατρικές σπουδές για να αντιληφθώ...ποιο είναι επιτέλους το πρόβλημά μου."
 - Τι ήταν εκείνο που σε οδήγησε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών;
"Κυρίως, ο πατέρας μου Αθανάσιος Ζαραβέλας. Ένα βράδυ, με απόλυτο ενθουσιασμό οραματίστηκε την πνευματική μου εξέλιξη και με συγκλόνισε τόσο αυτή του η εμπιστοσύνη που με έπεισε κι εμένα. Την οικονομική μου εξέλιξη δυστυχώς την οραματίστηκε επίσης. Και τα πέτυχε όλα ταμάμ."
 - Η ενασχόληση ως βοηθός σκηνοθέτη πριν πάρεις καν πτυχίο πως προέκυψε. Ήταν μια καλή εμπειρία ή ένα μεγάλο βάρος ευθύνης;
"Το αίσθημα τις ευθύνης το είχα από τα μαθήματα ακόμα. Όταν πίστεψα πως δεν άξιζα έναν υψηλό βαθμό για παράδειγμα, ζητούσα να με κόψουν. Νομίζω πως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης κατάλαβε ότι τραβάω τέτοια ζόρια, και αυτόν τον «κάλο» που είχα, τον μετέφρασε ως υπευθυνότητα. Βέβαια η εμπιστοσύνη του, οδήγησε σε μια υπέροχη συνεργασία και σε δύο πολύ καλές δουλειές, το έργο «Φύλλα της» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και το, "Ολόκληρος ο Σαίξπηρ Σε Μια Ώρα" των Άνταμ Λονγκ, Τζες Ουίνφιλντ και Ντάνιελ Σίνγκερ, σε μετάφραση- σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη."
 - Συμμετέχεις και σε θέατρο δρόμου, δύσκολο είδος προφανώς. Είσαι υπέρ των "εναλλακτικών" ειδών θεάτρου;
"Συμμετείχα φέτος στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Αθήνας στο δρώμενο ‘Κραυγές Βοήθειας’ του Πήτερ Χάντκε σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά. Δύσκολο ναι. Πρώτα απ'όλα δε μπορείς να απαιτήσεις τη προσοχή και το σεβασμό του κοινού, πρέπει να τη κερδίσεις. Ο κόσμος που παρακολουθεί ένα θέατρο δρόμου μπορεί να τρώει, να μιλάει στο κινητό, μπορεί να τσακώνεται δίπλα σου, να κάνει καμάκι. Εσύ πρέπει να καταφέρεις να τραβήξεις τη προσοχή και φυσικά... να μη σου αποσπάσουν τη προσοχή, πράγμα πολύ εύκολο να συμβεί. Και αν βάλουμε και τον παράγοντα τύχη... αν την ώρα που λες ένα μονόλογο και με πάθος καταγγέλλεις τον πόλεμο, τη βία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τη στιγμή εκείνη ένα σκυλί σε ερωτευτεί προσπαθώντας να σου κάνει «γλυκό έρωτα» κι ενώ όλοι γελάνε γύρο σου εσύ τι κάνεις; Εντάσεις το σκυλί μέσα στο ρόλο; Οτιδήποτε περνά από το χέρι σου ώστε να μη γελοιοποιηθεί το έργο. Όχι, όχι δε το έπαθα εγώ, μια φίλη μου το έπαθε...
Στο παρελθόν είχα παίξει στη παντομιμική performance "Ωρα Θανάτου" του Κωνσταντίνου Γιασσάκη όταν ήμασταν ακόμα φοιτητές. Το θετικό ήταν πως η παράσταση παιζόταν μεν στον δρόμο σε σκηνή όμως που ήταν στημένη"
 - Τώρα διδάσκεις θέατρο στο Δημόσιο ΙΕΚ. Πως είναι να βρίσκεσαι από την πλευρά του διδάσκοντος;
"Υπέροχο! Αν και αυτός ήταν ένας από τους ρόλους που δε μπόρεσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου. Ίσως ακόμη να μη χόρτασα τη πλευρά εκείνη του φοιτητή. Η διδασκαλία είναι εξίσου δημιουργική και απαιτεί σκηνοθεσία και υποκριτική ώστε να μαγέψεις το κοινό σου. Σε αυτό το κομμάτι της ζωής μου έχω επιλέξει μέχρι στιγμής την αφομοίωση, και με τα παιδιά όπως και με τους συνάδελφους μου που έχουμε πολύ καλή σχέση. Ο ένας μαθαίνει τον άλλο."
 - Πιστεύεις ότι λόγω κρίσης θα αναδειχθούν περισσότερο οι "εναλλακτικές", οι πρωτοποριακές παραστάσεις;
"Η τέχνη δεν απευθύνεται στην ύλη, ακόμη και αν μετατρέπεται σε ύλη. Απευθύνεται στη ψυχή, στους ανθρώπους, στην ύπαρξη. Χρειάζεται «ζωντανούς» εντός κι εκτός εισαγωγικών καλλιτέχνες και «ζωντανούς» εντός κι εκτός εισαγωγικών θεατές. Δεν έχει το που, το πότε και το πως αλλά το να υπάρχει εκείνος, ο «ποιος». Δε κάνει ο πλούτος την τέχνη να ανθήσει, ούτε η σκεπή ενός θεάτρου ούτε ένας πολυέλεος... σιγά τα αυγά και έλεος! Ο, τι αντιτίθεται στη καθήλωση είναι πρωτοποριακό. Όποιος τολμά αυτό το καιρό -και πάντα-, και δεν ταυτίζει την οικονομία με την τέχνη είναι πρωτοπόρος."
 -Έχεις στόχο να συνεχίσεις ως ηθοποιός ή με σπουδές σκηνοθεσίας;
"Μη μου ζητάτε να διαλέξω σύζυγο! Αν σαν τη Περσεφόνη ζω τέσσερις μήνες στον Κάτω κόσμο και οκτώ μήνες στον Πάνω δε θα αποκτήσω μήπως περισσότερες εμπειρίες; Η τραγική παραβολή του «Δόκτορα Φάουστους» ίσως με προειδοποιεί να επικεντρωθώ σε ένα πράγμα και όχι σε πολλά. Αλλά δε χρειάζομαι καμία συμφωνία με τον διάβολο. Έχω συμφωνήσει με τον εαυτό μου να γίνω ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και θα το κάνω με τον δικό μου τρόπο."

*** Γιώργος Κοτανίδης: "Υπάρχει ανάγκη να ξαναβρούμε το στοιχείο της ομαδικότητας"
 Γιώργος Κοτανίδης: "Υπάρχει ανάγκη να ξαναβρούμε το στοιχείο της ομαδικότητας"
* Την ανάγκη να ξαναβρούμε το στοιχείο της ομαδικότητας επισημαίνει ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, μιλώντας στην "Ε" με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του «Ολοι μαζί, τώρα!» στην Καλαμάτα, αυτή τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου. Η παρουσίαση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της "Ε" (Γεωργούλη 26, δεύτερος όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο τ. υπουργός Σταύρος Μπένος και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Θα συντονίσει ο Μπάμπης Βακαλόπουλος και αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου.
 - Ποια ανάγκη σάς ώθησε να γράψετε για την παρέα του Ελεύθερου Θεάτρου;
«Η ανάγκη να αφηγηθώ τις περιπέτειες της ομάδας του Ελευθέρου Θεάτρου -αλλά και του αγώνα που δώσαμε εναντίον της δικτατορίας- υπήρχε μέσα μου πολύ καιρό. Ηθελα να πω στις νεότερες γενιές τι κάναμε τότε και πώς το κάναμε, δηλαδή πώς αλλάξαμε το θεατρικό σκηνικό μια ομάδα νέων παιδιών μόλις τελειώσαμε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με όπλο το πάθος, τον ενθουσιασμό και την αγάπη μας για ένα θέατρο πιο αληθινό και πιο επαναστατικό. Χωρίς να έχουμε υποστήριξη από επίσημους φορείς και χωρίς επιχορηγήσεις, αντίθετα με τα κυνηγητά της χούντας, καταφέραμε να γίνουμε ομάδα. Αλλά και στον αγώνα εναντίον της χούντας καταφέραμε να κερδίσουμε ένα συλλογικό όραμα, γι΄ αυτό το βιβλίο έχει τίτλο "Ολοι μαζί, τώρα!" που είναι μια φράση που έλεγα σε μια παράσταση και την ξαναείπα τη νύχτα που μπήκε το τανκ στο Πολυτεχνείο».
 - Πρόκειται για μια καταγραφή απολύτως αληθινών γεγονότων ή υπάρχει και μυθοπλασία;
«Τα γεγονότα που περιγράφω είναι αυτά που συνέβησαν βήμα με βήμα. Δεν υπάρχει καθόλου μυθοπλασία όπως στο προηγούμενο βιβλίο μου "Οι Σαλτιμπάγκοι" που ήταν ιστορικό μυθιστόρημα και συνδύαζε τα ιστορικά γεγονότα με τη μυθοπλασία».
 - Μπορεί να επαναληφθεί κάτι ανάλογο, νομίζετε, στις συνθήκες του σήμερα;
«Τίποτε δεν επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί θεατρικοί θίασοι στην Ελλάδα, στην Αθήνα κυρίως. Μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα, αρκεί οι νέοι (αλλά και όλοι μας) να ξαναβρούμε το στοιχείο της ομαδικότητας».
 - Η τέχνη μπορεί να ανοίξει δρόμους στην κοινωνία γενικότερα; Πέρα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, εννοώ.
«Η τέχνη είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Τολμώ να πω ότι είναι η συνείδηση της κοινωνίας και πιστεύω βαθύτατα ότι πάντα άνοιγε κι ανοίγει δρόμους για την κοινωνία».
 - Πότε και πώς νομίζετε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση;
«Δύσκολη ερώτηση και δύσκολη απάντηση, αλλά ακόμη δυσκολότερο το ξεπέρασμα. Πιστεύω ότι χρειάζεται να αποκτήσουμε εθνική ενότητα και να κάνουμε εθνική προσπάθεια, "όλοι μαζί"».
 - Θεατρικά πού σας βρίσκουμε αυτή τη σεζόν;
«Από την περσινή σεζόν δέχτηκα μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Χουβαρδά και συνεργάζομαι με το Εθνικό. Πέρσι κάναμε τον "Περικλή" του Σαίξπηρ, έργο με το οποίο συμμετείχαμε στο Σαιξπηρικό Φεστιβάλ του Λονδίνου. Φέτος παίζουμε το "Ο Ορφέας στον Αδη" του Τένεσι Ουίλιαμς και αργότερα θα ανεβάσουμε το έργο του Ευγένιου Ο'Νηλ, "Το πένθος ταιριάζει στη Ηλέκτρα", που στηρίζεται στην "Ορέστεια" του Αισχύλου».- 
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πρόκειται για ένα προσωπικό αφήγημα του Γιώργου Κοτανίδη, σχετικά με τη δημιουργία και την πορεία του Ελεύθερου Θεάτρου, καθώς και τη δράση του ΕΚΚΕ και των άλλων επαναστατικών και αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της χούντας. Αναφέρεται σε μια ομάδα νέων παιδιών που δημιουργούν έναν πρωτοπόρο θίασο ο οποίος κερδίζει τη νεολαία και το κοινό από την πρώτη κιόλας παράσταση. Μπαίνει δυναμικά στο θεατρικό προσκήνιο αναζητώντας το καινούργιο: μια άλλη αισθητική στη μορφή κι ένα άλλο νόημα στο περιεχόμενο. Αλλάζει τις δομές και τον τρόπο παραγωγής του θεάματος, βάζοντας ως στόχο την απόλυτη ομαδοποίηση, και αποσπά την εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου.
Ταυτόχρονα όμως η ομάδα μπαίνει στο μάτι της Ασφάλειας των δικτατόρων, που παρακολουθούν κάθε της βήμα. Τα μέλη του θιάσου, ζώντας σε μια εποχή σκληρή και επικίνδυνη, μπαίνουν στη φωτιά και παίρνουν θέση. Ολοι ανεξαιρέτως είναι πολιτικοποιημένοι και εχθρικοί προς το καθεστώς, συμμετέχοντας στο φοιτητικό κίνημα που αναπτύσσεται εναντίον της χούντας. Μερικοί οργανώνονται σε μια επαναστατική οργάνωση, δουλεύουν με πάθος γι’ αυτήν και θέλουν να τους εντάξουν όλους. Αυτό προκαλεί τριβές, συγκρούσεις, διασπάσεις, επανενώσεις, αλλά και διαρκή δημιουργία.
Μετά την παράσταση και τα χειροκροτήματα, ακολουθούν τα κυνηγητά, οι συλλήψεις και τα βασανιστήρια. Από τη σκηνή του θεάτρου στην απομόνωση της Ασφάλειας, από τις φυλακές του Κορυδαλλού σε μια καινούργια πρεμιέρα.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
O γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης, όπου μπήκε κατά λάθος, και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ).
Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Αργότερα συνεργάστηκε με την Αννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη Νέα Πορεία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Από Μηχανής Θέατρο, το Θέατρο Στοά και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη.
Το 2004 ίδρυσε το θίασο "Σαλτιμπάγκοι" και ανέβασε τα έργα "QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν" του Πίτερ Παρνέλ, "Δέκατη έβδομη νύχτα" του Απόστολου Δοξιάδη, "Bal-Trap" του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, "Low Level Panic" της Κλερ Μακ Ιντάιρ, "Μια τρελή μέρα" του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, "Οι αγνοούμενοι" του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το "Rock ’n’ Roll" του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο "Cock" του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το Εθνικό Θέα­τρο.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Εγραψε το σενάριο της ται­νίας "Πάμπτωχοι Α.Ε.".
Εμφανίστηκε επίσης σε κω­μικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Εγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια.Εκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.
Εχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνο­ευρ­ωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο "Ιθάκη" και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του "Περί Μαιάνδρου" και το 1999 το μυθιστόρημα "Απρόσμενα αισθήματα" από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του "Οι Σαλτιμπάγκοι" από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

***  Επίσκεψη Κεφαλογιάννη στο Επιμελητήριο: "Έχουμε χρέη και δεν μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία"
Με  την Κέλλυ  Δημητρούλλια .
Επίσκεψη Κεφαλογιάννη στο Επιμελητήριο: "Έχουμε χρέη και δεν μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία"
* "Δυστυχώς έχουμε τα χρέη και τις μεγάλες δαπάνες του Δημοσίου και δε μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή να μειώσουμε τη φορολογία" απάντησε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης στο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη και τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ Γεώργιο Γκούμα , οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη ελάφρυνσης της φορολογίας.
Στη συνάντηση που έγινε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές επιχειρήσεις και τα οποίος είπε πως είναι: Αμεση παράδοση σε κυκλοφορία του δρόμου Παραδείσια - Τσακώνα. Ρύθμιση δανείων επιχειρήσεων πυρόπληκτων νομών (με εγγύηση του Δημοσίου και χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου). Αμεση ρευστότητα των επιχειρήσεων με χορήγηση δανείων από τις τράπεζες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη εάν η επιχείρηση είναι στον "Τειρεσία" από το έτος 2009. Πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, τουλάχιστον για μια πενταετία, αρχής γενομένης από το έτος 2009. Σχεδιασμός ενός δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος που δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Υλοποίηση Ολυμπίας Οδού με τις συμβάσεις του 2007. Επέκταση Φυσικού Αερίου μέχρι και την Καλαμάτα. Μη κατάργηση Χημικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και άμεση μεταστέγαση της σε υπάρχον κτήριο που έχει παραχωρηθεί στο λιμάνι της πόλης. Ζήτησε αναβάθμιση και αξιοποίηση αεροδρομίου, του λιμανιού και του σιδηροδρόμου, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο νομό μας. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό και δημιουργεί ανασφάλεια για τη χώρα μας. Επεσήμανε τέλος τη δυσπραγία της αγοράς και την αγωνία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το μέλλον.

*** Εσπευσμένη περιοδεία Κεφαλογιάννη στην Πελοπόννησο: Συσπείρωση Ν.Δ. για κόντρα στον Τατούλη :
Με  το Βασίλη Μπακόπουλο
Εσπευσμένη περιοδεία Κεφαλογιάννη στην Πελοπόννησο: Συσπείρωση Ν.Δ. για κόντρα στον Τατούλη
*  Τρέχει η Νέα Δημοκρατία να ανασυγκροτηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τη διαπίστωση ότι σέρνεται πίσω από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και δεν έχει στρατηγική και στόχους. Οι επισημάνσεις που έγιναν πριν από λίγες ημέρες από τις στήλες της "Ε" επιβεβαιώθηκαν πλήρως μετά την επίσκεψη του γραμματέα της Μανώλη Κεφαλογιάννη στη Νότια Πελοπόννησο. Στην προχθεσινή επίσκεψη στη Λακωνία έγινε σύσκεψη στελεχών, στην οποία πήρε μέρος και ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Φαρλέκας, ενώ χθες στην Καλαμάτα έγινε κλειστή συνάντηση στα γραφεία της ΝΟΔΕ. Σε αυτή μετείχαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος, οι σύμβουλοι του συνδυασμού Αγγελος Κωτσιόπουλος, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και Αριστείδης Σταθόπουλος, αλλά και το στέλεχος του κόμματος Αντωνία Μπούζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Κεφαλογιάννης κατά τη σύσκεψη ζήτησε απόψεις για τη λειτουργία της Περιφέρειας, τις οποίες θα επεξεργαστεί και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν πιο συγκεκριμένα πράγματα για την αναδιοργάνωση της παράταξης. Παράλληλα θα ενημερωθεί και ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δημ. Δράκος υπογράμμισε ότι για να ασκήσει ισχυρή αντιπολίτευση χρειάζεται η βοήθεια τεχνοκρατών που δεν υπάρχει.
Λίγο νωρίτερα ο γραμματέας της ΝΔ δήλωσε κατά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ότι στο κόμμα είναι αισιόδοξοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Ο κ. Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποβαθμισμένη -όπως χαρακτηρίστηκε- παρουσία της ΝΔ στα περιφερειακά αυτοδιοικητικά πράγματα, δήλωσε ότι η χθεσινή επίσκεψή του έχει και τον χαρακτήρα ενημέρωσης από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
«Ετοιμαζόμαστε και θα τα καταφέρουμε, ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης, διευκρινίζοντας ότι οι συναντήσεις που είχε χθες το απόγευμα με στελέχη της αυτοδιοίκησης -από την περιφερειακή και την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση- είχαν ως στόχο να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε η ΝΔ να είναι έτοιμη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.
Μετά τη συνάντηση με τους περιφερειακούς παράγοντες, ακολούθησε σύσκεψη του γραμματέα της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, στην οποία μετείχαν και οι 6 δήμαρχοι του νομού, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.
Οι κομματικές διεργασίες ολοκληρώθηκαν με τη συνεδρίαση της διευρυμένης ΝΟΔΕ, στο ξενοδοχείο «Rex».-
 
***   Συνέντευξη Κεφαλογιάννη: Αυτή η κυβέρνηση είναι τετραετίας :
Με  το Βασίλη Μπακογιάννη
 Συνέντευξη Κεφαλογιάννη: Αυτή η κυβέρνηση είναι τετραετίας
* ''Πιστεύω στις σταθερές κυβερνήσεις, αυτή η κυβέρνηση είναι 4ετίας'' δήλωσε χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που έδωσε στα γραφεία της ΝΟΔΕ.
Η πιο πάνω δήλωση ήλθε ως απάντηση σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τον Μ. Κεφαλογιάννη να ξεκαθαρίζει πάντως ότι ενδεχόμενος ανασχηματισμός είναι θέμα για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη λήψης της σχετικής απόφασης έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ερωτώμενος για το θέμα της ανόδου της Χρυσής Αυγής, απάντησε ότι πάντα σε περιόδους κρίσης ευνοοούνται τα άκρα κάθε πλευράς, δημιουργούνται μορφώματα που δεν συντείνουν στη συνοχή της κοινωνίας, σημείωσε.
«Είναι μια ασθένεια που θα κάνει τον κύκλο της» πρόσθεσε ο Μ. Κεφαλογιάννης, λέγοντας παράλληλα ότι στην Ελλάδα έχει παγιωθεί πλέον η δημοκρατία, χάρις στον οραματισμό του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος -όπως είπε το στέλεχος του κόμματος- συνέδεσε την πορεία της χώρας μας με την ενωμένη Ευρώπη.
Ο Μ. Κεφαλογιάννης επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον έναν από τους δύο πόλους των άκρων, προσθέτοντας ότι το εν λόγω κόμμα αποτελεί το «βραδυπορούν τμήμα της πολιτικής ζωής» και ότι «εκφράζει νοοτροπίες της δεκαετίας του 80», για να σημειώσει παράλληλα:
«Δεν ισχυρίζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοκρατικό κόμμα, αλλά σε ορισμένες συνιστώσες του επικρατούν ακραίες τάσεις -κι αυτές θα πρέπει να απομονωθούν».
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ δήλωσε ότι κατανοεί τις μεγάλες δυσκολίες που περνούν οι Ελληνες, τόνισε όμως ότι μέσα από τις θυσίες αυτές η χώρα μας έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, κι αυτό -πρόσθεσε- συνέτεινε να περικοπούν 80 δισ. ευρώ από το χρέος της.
Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο, είπε ότι πραγματικά είναι ανησυχητικά τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας, έκανε δε εκτίμηση ότι αν αυτά ξεπεράσουν το 33% θα υπάρξουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές που λίγο πριν τα μέσα του περασμένου αιώνα είχαν δώσει την εξουσία στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, με όλα τα τραγικά επακόλουθα για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Προειδοποίησε ότι απέναντι από την δύσκολη πορεία για την ανόρθωση και ανάπτυξη υπάρχουν μόνο «τα θολά νερά της δραχμής και της χρεοκοπίας», εξέφρασε ανακούφιση όμως για την ωριμότητα -όπως είπε- του ελληνικού λαού, ο οποίος για μία ακόμα φορά σε περίοδο κρίσης επέλεξε την Ευρώπη και την φιλελεύθερη παράταξη για να οδηγήσει στον δρόμο της διεξόδου
Μάλιστα αντιπαρέβαλε ότι ανάλογες κρίσιμες περιστάσεις είχαν προκύψει στις εκλογές του 1910, του 1928, του 1946 και του 1974 -στις κρίσιμες περιστάσεις, ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται τις τύχες του και την τύχη της χώρας στην φιλελεύθερη παράταξη, είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Κεφαλογιάννης.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του επιδιώκει μια συνολική αλλαγή του μοντέλου διοίκησης στην Ελλάδα, κυρίως όμως στοχεύει σε μια «θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση, με την αλλαγή του πυρήνα του πολιτεύματος».
Οπως εξήγησε ο Μ. Κεφαλογιάννης, οι ριζικές, ουσιαστικές αλλαγές, είναι απαραίτητες μετά από κάθε μεγάλη κρίση.
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, χθες το μεσημέρι, ήταν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι πολιτευτές Ελένη Αλειφέρη και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Κώστας Ζωντανός, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Κώστας Τσιμάρας, ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Λάμπρος Ζωγράφος και ο τομεάρχης Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Παπαγεωργίου, όπως και τοπικά στελέχη του κόμματος.-
 
***  Αρνητική γνωμοδότηση για λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό από το ΤΕΕ Πελοποννήσου
 Αρνητική γνωμοδότηση για λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό από το ΤΕΕ Πελοποννήσου
* Αρνητικά γνωμοδοτεί το ΤΕΕ Πελοποννήσου για τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στο Χωματερό. Η γνωμοδότηση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και ουσιαστικά αποτρέπει τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στην Ανατολική Πυλία, αφού είναι αδύνατη η επένδυση χωρίς τεχνοκρατική νομιμοποίηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ Πελοποννήσου γνωμοδοτεί αρνητικά επειδή διαπιστώνει πολλές ελλείψεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Αναλυτικά η ανακοίνωση -την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου Παναγιώτης Μουντανέας και ο γραμματέας Σωτήρης Μποζιονέλος- έχει ως εξής:
«H αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Πελοποννήσου, στην 14η τακτική συνεδρίαση, αφού έλαβε υπόψη της:
1. Την παρουσίαση από τον επιμελητή της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος Μεσσηνίας του πορίσματος της επιτροπής για το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή Χωματερού Μεσσηνίας.
2. Το γεγονός ότι το πόρισμα που παρουσιάστηκε είναι προϊόν διεξοδικής και διεπιστημονικής θεώρησης του θέματος από την μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος σε δύο κοινές συνεδριάσεις της με τη νομαρχιακή επιτροπή ΤΕΕ Μεσσηνίας και με την συμμετοχή σε αυτές μηχανικών διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων (χημικών, μηχανολόγων, αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων, μεταλλειολόγων, τοπογράφων, πολιτικών μηχανικών κ.ά.)
3. Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση από την οποία διαπίστωσε ότι:
• Η δράση αφορά την εκμετάλλευση ενός μικρού ποσοστού του κοιτάσματος και δεν γίνεται αναφορά στο σύνολό του. Επίσης δεν έχει μελετηθεί ο υπαρκτός κίνδυνος καταστροφής του υπολοίπου κοιτάσματος από ενδεχόμενη εισροή υπόγειων υδάτων σε αυτό και δεν προτείνονται μέτρα ή έργα αντιμετώπισης του κινδύνου αυτού.
• Δεν αξιοποιείται η εμπειρία από παλαιότερες εκμεταλλεύσεις του κοιτάσματος βάσει στοιχείων του ΙΓΜΕ και δεν γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου εισροής στο κοίτασμα ποσοτήτων θαλάσσιου νερού.
• Δεν αναφέρεται τίποτα για τα υπόλοιπα ορυκτά που υπάρχουν (καολίνης, άργιλος κ.λπ.) και για την αξιοποίησή τους.
• Δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το σπουδαίο ζήτημα της ευστάθειας των πρανών των ορυγμάτων αφού οι κλίσεις που θεωρεί η μελέτη είναι τέτοιες που μόνο μετά από γεωτεχνική έρευνα και διαπίστωση αυξημένων μηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.
• Δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη απορροής των επιφανειακών υδάτων ούτε μελέτη οριοθέτησης της φυσικής λειτουργίας του ρέματος που εμπίπτει στον χώρο επέμβασης.
• Δεν αναφέρεται στη μελέτη ποιος θα είναι ο καταναλωτής του λιγνίτη. Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για την εκτίμηση του συνόλου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης και των συνοδών δράσεων.
• Δεν έχει μελετηθεί το θέμα της μεταφοράς του λιγνίτη από τις θέσεις απόληψης στον προορισμό του και δεν έχουν προσδιοριστεί τα προβλήματα που θα επιφέρει ο πρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος λόγω αυτών των μεταφορών στις περιοχές που διασχίζει το οδικό δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί. Επίσης δεν έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου με βαριά οχήματα και χαμηλές ταχύτητες στον συνολικό φόρτο και η ενδεχόμενη υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών του οδικού δικτύου.
• Δεν έχει γίνει επαρκής αναφορά στις διανοίξεις οδών για την πρόσβαση στο ορυχείο ούτε υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για αυτές.
• Δεν γίνεται αναφορά στα ζητήματα της τροφοδοσίας και της συντήρησης του στόλου των μηχανημάτων εξόρυξης και μεταφοράς ούτε προσδιορίζεται με όρους οργάνωσης εργοταξίου ο αριθμός και το είδος τους.
• Δεν εντοπίζεται ο αποθεσιοθάλαμος των αδρανών προϊόντων εκσκαφών.
• Δεν γίνεται ειδική αναφορά στην γειτνίαση με την περιοχή Natura ούτε στο γεγονός της ύπαρξης κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου σε απόσταση μικρότερη των χιλίων μέτρων.
• Δεν έχει αξιολογηθεί το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του ορυχείου αξιοποιείται στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομείς της παραγωγής (γεωργία, τουρισμός) σε ικανοποιητικό βαθμό και με καλές προοπτικές ούτε έχει εξετασθεί το μείζον ζήτημα της συμβατότητας της δράσης του λιγνιτωρυχείου με τις δράσεις αυτές.
• Δεν αναλύεται και δεν τεκμηριώνεται η τήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, που είναι εκ των ων ουκ άνευ όταν πρόκειται για τέτοιας κλίμακας και είδος δράσεις. Ως δράση δεν εννοείται μόνο η εξόρυξη του λιγνίτη αλλά και η μεταφορά καθώς και η καύση του.
4. Την απουσία από τη μελέτη πιστοποιητικών ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για αγορά του λιγνίτη και άρα της ασάφειας ως προς τον προορισμό και τον τόπο και τρόπο καύσης.
5. Το γεγονός ότι ο υφιστάμενος χωροταξικός σχεδιασμός της περιφέρειας Πελοποννήσου και της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας δεν προβλέπει την συγκεκριμένη χρήση γης για αυτήν την περιοχή και έτσι δεν διασφαλίζεται η συμβατότητα με τις δεδομένες και υπάρχουσες προοπτικές ανάπτυξης συνολικά της ευρύτερης περιοχής που είναι η γεωργική παραγωγή και ο κάθε μορφής τουρισμός (κλασικός, εναλλακτικός, αγροτουρισμός κλπ).
6. Το γεγονός ότι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας αντιδρούν καθολικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και άρα εκτός από το αυτονόητο της απουσίας κοινωνικής συναίνεσης θα υπάρξουν αλληλοδιάδοχες προσφυγές κατά της δράσης, οι οποίες θα κυριαρχήσουν στην ζωή των πολιτών και θα διαταράξουν την κοινωνική γαλήνη, στοιχείο απαραίτητο σε φάση ενδεχόμενης ανάκαμψης.
 Γνωμοδοτεί αρνητικά για την λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή Χωματερού Μεσσηνίας όπως αυτή προδιαγράφεται στην σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».-
 
***
 
*

 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2012  :
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/12/1-2012.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 .- 
~ ** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html , Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012 , Ημερήσια εκδρομή στην Πάτρα εορτασμός Αγίου Ανδρέα 30/11/2012 .- ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/01-02-2012.html , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 καί 02 Δεκεμβρίου 2012 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html , Όμορφα και ωραία γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2012 , .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html , Της Τρίτης το αγιάζι στην ενημέρωση 04/12/2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/12/04-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2012.-
~**  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/12/05-2012.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 05 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2012 .-
~**   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8.html   , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) : Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/12/07-2012.html   , Το αγιάζι της ενημέρωσης μας Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2012.-
~***** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/08-09-2012.html , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 08 και 09 Δεκεμβρίου 2012 .- ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/12/08-2012.html , Στο αγιάζι της ενηγμέρωσης του Σαββάτου 08 Δεκεμβρίου 2012 .-

** ** ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ :
~** http://lykeiomeligala.blogspot.com/ ,ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ.-
~** http://www.inathos.gr/athos/el/ ,ΑΘΩΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
* http://www.fromsport.com/ , ΣΠΟΡ- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΠΑΣΚΕΤ κ.λ.π.
~** http://www.agion-oros.eu/athos/el/VisitMonastery.html , ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
~** www.mixanitouxronou.gr , Η μηχανή του χρόνου
~** www.chiospress.gr , ΧΙΟΣ ΠΡΕΣΣ
www.emessinia.gr , ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
www.diasnews.com , ΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
www.marathoupoli.com.gr , ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗ
www.kefalinou.blogspot.com , ΚΕΦΑΛΗΝΟΥ
www.mani.org.gr , ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΜΑΝΗ
www.tripilis.gr , ΤΡΙΠΙΛΑ
www.pera.gr , ΠΕΡΑΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
www.lefktro.gov.gr ,ΛΕΥΚΤΡΟ
www.romiosini.org.gr , ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ
http://www.discover-peloponnisos.gr/Default.aspx?id=1038&nt=19&lang=1 , ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ .-
~* www.hellascountryclub.gr ,? ~** www.spilaiokapsia.gr =ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΨΙΑ .-
*** http://travelphoto.gr/agios-petros-arcadia/ .= ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ .-
** http://www.discover-peloponnisos.gr/Default.aspx?id=1272&nt=18&lang=1 , .
~** www.dryades-arcadia.gr .-
~* http://www.neromylos-nikola.gr/O_Neromylos_toy_Nikola.htm = ΜΠΑΣΤΑ …ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ .-
* http://ithominews.blogspot.com/ ,
~* http://meropitopik.blogspot.com/ ,
http://www.mmess.gr/ ,Ι.Μ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
~** http://disval.blogspot.com/ ,
~* http://www.agioritikovima.gr/ , *
~* http://www.mountathos.gr/ ,
~* http://arxaiaithomi.gr/ ,
* http://lyrasi.blogspot.com/ ,
~~* http://valirsa-messinias.blogs.gr/ .
~* http://dimmerop.blogspot.com/ ,
~* http://valirsa-messinias.blogs.gr/ ,
~* http://platykalamatasmessinias.blogspot.com/ ,
~* * http://snsarfara.blogspot.com ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου