ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 22, 23 καί 24 Ιουνίου 2013 Διαδρομές

Τριήμερο  Αγίου Πνεύματος  22, 23   καί  24  Ιουνίου  2013 Διαδρομές  :
ΠΑΤΡΑ  ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΙΟ
ΤΡΙΗΜΕΡΟ  ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ  22  ,  23  καί  24  ΙΟΥΝΙΟΥ  2013
ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ  ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΜΕΣΣΗΝΗ - ΠΑΤΡΑ - ΑΚΤΙΟ - ΛΕΥΚΑΔΑ-Ι.Μ. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ -ΝΥΔΡΙ  -ΠΡΕΒΕΖΑ -ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ(παραλία Βουτούμι) - ΠΑΞΟΙ(κρουαζιέρα)-Σπήλαια  Παξών -
ΠΡΕΒΕΖΑ -ΖΑΛΟΓΓΟ -Ι.Μ. Αγ. Δημητρίου -ΓΛΥΚΙ - ΣΟΥΛΙ -Αγ. ΔΟΝΑΤΟΣ -πηγαδοδεξαμενές -ΠΡΕΒΕΖΑ - ΑΣΤΑΚΟΣ -ΑΙΤΩΛΙΚΟ -ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ -ΠΑΤΡΑ -ΠΥΡΓΟΣ  - ΚΑΛΑΜΑΤΑ .- ΤΙΜΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 145  Ευρώ κατ΄ άτομο .-
    Αμφιλοχία - Άκτιο  22/06/2013: http://youtu.be/9BZ0uRaha5Y ,
Η Αμφιλοχία «Καρβασαράς» είναι μικρή παραθαλάσσια πόλη 5.000 κατοίκων και βρίσκεται στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου.
Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο λόφους που στο νότιο μέρος συγκλίνουν μεταξύ τους και σχηματίζουν ορθή γωνία.
Απέχει από την Αθήνα 310 περίπου χιλιόμετρα και αποτελεί κομβικό οδικό σημείο της Δυτικής Ελλάδας.
Απ' την Αμφιλοχία περνάνε όσοι οδικώς κατευθύνονται απ' τη Νότια και Κεντρική Ελλάδα προς τα Γιάννενα, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα,
την Άρτα. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Βάλτου και ανήκει στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Μέχρι το 1907 ήταν γνωστή οαν «Καρβασαράς»,
απ' το Τούρκικο Καραβάν-Σεράι που σημαίνει σταθμός Καραβανιών. Πράγματι κατά την Τουρκοκρατία στην Αμφιλοχία διανυκτέρευαν
όλοι όσοι ταξίδευαν από και προς την Ήπειρο. Απ' τους Τούρκους απελευθερώθηκε το 1829.
Ως συνοικισμός «Καρβασαράς» αναγνωρίστηκε το 1836. Στις 7 Μαίου 1847 αποτελεί ίδια κοινότητα. Το 1907 μετονομάστηκε οε Αμφιλοχία.
Αναγνωρίστηκε οε δήμο στις 22 Μαρτίου 1946 με τον Α .Ν. 1135. Το 1915 αποσπάστηκε απ την Κοινότητα Αμπελακίου ο οικισμός Μπούκα
και έκτοτε μαζί με την Πόλη της Αμφιλοχίας Αποτελούσαν το Ομώνυμο Δήμο, μέχρι το Σχέδιο Καποδίστρια με το οποίο συμπεριέλαβε
τα χωριά και συνοικισμούς :
Στάνου, Σπάρτου, Μπούκας, Σαρδινίων, Αμπελακίου.Ανοιξιατίκου, Λουτρού, Μέγα Κάμπου, Κεχρινιάς,
Κομποθέκλας και Βαρετάδας (χωρίς τον συνοικισμό Ποδογοράς).

Συνδέεται με Εθνικό δρόμο Αθήνας - Πάτρας-Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας.Διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία για θερινές και χειμερινές διακοπές καθώς
και αρκετέςψαροταβέρνες για φαγητό.
 Ο μικρός Καρβασαράς

Μικρός ποΰναι ο Καρβασαράς
κι έχει ένα πηγαδάκι
μικρό χελιδονάκι

Παν'τα κορίτσια για νερό
κι έρχονται φιλημένα
στα χείλη τα καημένα

Έχει κορίτσια όμορφα
κι αγόρια παινεμένα
κι είν όλα ερωτευμένα.

ΖΑΛΟΓΓΟΣ
Στην  Ι.Μ. Αγίου  Δημητρίου κάτω από τον βράχο που χορεύοντας έπεφταν οι Σουλιώτισσες  
Μετά τη συνθήκη που είχε συνάψει ο Αλή Πασάς με τους Σουλιώτες στις 12 Δεκεμβρίου τους 1803, οι κάτοικοι του Σουλίου έπρεπε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Έτσι φεύγοντας αυτοί χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες από τις οποίες η μεν μία με τις φάρες των Δαγκλή, Δράκου, Ζορμπά, Τζαβέλλα, Πανομάρα κ.ά. κατευθύνθηκε προς την Πάργα, ενώ η άλλη με τις φάρες των Κουτσονίκα, Μαλάμου, Μπότσαρη κ.ά. προς το Ζάλογγο. Τότε ο Αλής αθετώντας το λόγο του και τη συνθήκη διέταξε την καταδίωξη και την εξόντωση των Σουλιωτών. Από τις δύο ομάδες, η δεύτερη δεν κατόρθωσε να διαφύγει τον όλεθρο. Οι αποτελούντες την δεύτερη ομάδα είχαν φθάσει στο Ζάλογγο, που απείχε από το Σούλι περί τις οκτώ ώρες, όπου και το ομώνυμο χωριό με δέκα περίπου οικίες. Στη συνέχεια για περισσότερη ασφάλεια ανέβηκαν στη κορυφή όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Μονή του Ζαλόγγου.
Στις 16 Δεκεμβρίου όταν έφθασε στους πρόποδες του Ζαλόγγου το πολυάριθμο ασκέρι του Αλή Πασά υπό τον Αλβανό διοικητή Μπεκήρ Τζιγαρώρο οι Σουλιώτες μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους οχυρώθηκαν μέσα στη Μονή απ΄ όπου και απέκρουσαν στις 16 και 17 του μήνα τις εφόδους του ασκεριού. Την επομένη όμως στις 18 Δεκεμβρίου ο μεν Κουτσονίκας και οι σύντροφοί του παραδόθηκαν, ενώ 53 γυναίκες με τα παιδιά τους και 13 άνδρες κατέφυγαν σε παρακείμενο βράχο, καλούμενος σήμερα "Στεφάνι". Αντίθετα άλλοι, περίπου 147, υπό τον Κίτσο Μπότσαρη κατάφεραν με έφοδο να διασωθούν. Οι δε Αλβανοί όταν έφθασαν στη Μονή και την κατέλαβαν αιχμαλώτισαν και όλους όσοι βρίσκονταν εκεί. Τότε οι γυναίκες που είχαν καταφύγει στο βράχο προτίμησαν αντί της ατιμίας και της αιχμαλωσίας να ρίξουν τα τέκνα τους στο γκρεμό και στη συνέχεια να ριφθούν σ΄ αυτόν, χορεύοντας, η μία μετά την άλλη στο βάθος του βράχου ξέροντας ότι μέτρα τους χώριζαν από το θάνατο.(Πηγή : Βιντιπαίδεια ) .-
~ Μέσα  από όμορφα ερασιτεχνικά  ΒΙΝΤΕΟ από το  τριήμερη 22 έως και 24 -06-2013 (εορτή  Αγίου Πνεύματος ) - εκδρομή διαδρομές  Από ΑΡΦΑΡΑ/ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  –ΠΑΤΡΑ – ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ- ΑΚΤΙΟΝ –υποθαλάσσιο  τούνελ  διάβασης – ΠΡΕΒΕΖΑ- ΛΕΥΚΑΔΑ – Φανερωμένη-ΝΥΔΡΙ -  ΠΡΕΒΕΖΑ  – ΠΑΡΓΑ  -κρουαζιέρα ΑΝΠΙΠΑΞΟΙ –ΠΑΞΟΙ  σπήλαια –ΓΑΪΟΣ – ΠΑΡΓΑ – ΠΡΤΕΒΕΖΑ -  ΖΑΛΟΓΓΟ – ΓΛΥΚΙ – ΣΟΥΛΙ –Αγ.  Δονάτος – Κούγγι –ΠΡΕΒΕΖΑ ………. : 
 ~ *  Ι . Ν , Αγίου Ανδρέα στην Πάτρας  Σάββατο 22/06/2013 (εντός) :  http://youtu.be/sawT1lQZ3J0  ,
   ΠΑΤΡΑ... από Ν. Λιμάνι στον  Άγιος Ανδρέας Πατρών 22  - 06 - 2013: http://youtu.be/Jc7YJiL6VMc ,
  ΠΑΤΡΑ  κέντρο  2013:   http://youtu.be/6g8FyII1UzE ,
 
   ΠΑΤΡΑ φεύγοντας 2013:   http://youtu.be/EjLMS0mKJ2I ,
   
  ΠΑΤΡΑ παραλία   22   06    2013:   http://youtu.be/_BVRhFvlEC0  ,

  
       Πάτρα στο διάβα  της παραλίας  2013: http://youtu.be/U5HBTEKEjq0 ,

 
Λευκάδα νήσος info.gr. Τα πάντα για τη Λευκάδα
Η Λευκάδα ανήκει στα Επτάνησα και μοιράζεται το ίδιο πανέμορφο περιβάλλον του Ιόνιου με τα υπόλοιπα νησιά, αλλά με ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η πρόσβαση στη Λευκάδα από την γειτονική Αιτωλοκαρνανία γίνεται οδικώς και το νησί δεν έχει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ακτοπλοίιας. Στην Λευκάδα θα βρείτε εξαιρετικές παραλίες και τουριστικές υποδομές, οργανωμένη μαρίνα και περίφημα τοπικά προιόντα. Καλή σας περιήγηση!

Λευκάδα Μυθολογική προσέγγιση

Το σίγουρο είναι ότι το όνομα της Λευκάδας είναι συνδεδεμένο με το ακρωτήριο του Λευκάτα. Το άσπρο χρώμα των βράχων του ακρωτηρίου έπαιξε ρόλο για την ονομασία του αλλά η μυθολογική παράδοση για να είναι σίγουρη για την ονοματοδοσία μας παραδίδει μια ακόμη εκδοχή. Η Λευκάς πέτρα λοιπόν του ακρωτηρίου πήρε το όνομα της από τον Λεύκο έναν άτυχο Ζακυνθινό σύντροφο του ομηρικού Οδυσσέα.
Πολλοί μύθοι είναι συνδεδεμένοι με το ακρωτήριο του Λευκάτα. Η παράδοση ήθελε όσους πηδούσαν από το βράχο του να απαλλάσσονται αυτόματα από τον έρωτα τους. Αυτή η παράδοση ξεκινάει με την θεά Αφροδίτη που για να απαλλαγεί από τον έρωτα της για τον Άδωνι, ο αδερφός της ο θεός Απόλλων - ο οποίος είχε και ιερό επάνω στο βράχο - την ανάγκασε να πηδήξει στα νερά του Ιόνιου από τον Λευκάτα. Και πράγματι η Αφροδίτη ελευθερώθηκε από το πάθος της. Όταν ρώτησε τον Απόλλωνα πως έγινε αυτό το θαύμα, εκείνος της απάντησε ότι ο βράχος είχε αυτή την ιδιότητα γιατί τον χρησιμοποιούσε ως τόπο ξεκούρασης ο πατέρας θεών και ανθρώπων Δίας, ανάμεσα στις ερωτικές του περιπέτειες.
Πολλοί απαλλάχτηκαν από το ερωτικό τους πάθος πηδώντας από την Λευκάδα πέτρα όπως μας παραδίδει η αρχαία παράδοση. Ανάμεσα τους ο Κέφαλος που τον είχε τρελάνει το πάθος του για τον Πτερέλα και οι ποιητές Νικόστρατος και Χαρίνος. Όμως ο μύθος που πραγματικά συγκίνησε και ενέπνευσε καλλιτέχνες ανά τους αιώνες, είναι αυτός που θέλει την ποιήτρια Σαπφώ από την Λέσβο να πηδάει από τον βράχο για χάρη του Φάωνα. Οι Βενετοί ονόμαζαν το ακρωτήριο του Λευκάτα, ακρωτήριο της Σαπφούς και ο λαός "Πήδημα της Κυράς".
Με το ιερό του θεού Απόλλωνα στον βράχο του Λευκάτα συνδέεται και μια ακόμη παράδοση που θέλει τους Λευκαδίτες στην αρχαιότητα να κάνουν κάθε χρόνο έναν τελετουργικό καθαρμό της πόλης τους πετώντας από τον βράχο έναν κατάδικο για λόγους αποτροπής του πιθανού κακού ή πιθανής τιμωρίας τους από τους θεούς. Αυτόν τον κατάδικο μάλιστα που ήταν ένα "κάθαρμα" με την ακριβή έννοια του όρου, προσπαθούσαν να του μετριάσουν την πτώση και να του σώσουν τη ζωή βάζοντας του φτερά πουλιών, ενώ βάρκες τον περίμεναν στην θάλασσα για να τον διώξουν σε περίπτωση που επηζούσε μακρυά από την Λευκάδα.

Ιερά μονή φανερωμένης

Λευκάδα Ιερά μονή φανερωμένης
Στον ιερό βράχο της Κυράς, όπως αποκαλούν την Υπεραγία Θεοτόκο οι Λευκάδιοι, σε ένα λόφο, ως σκέπη και καταφυγή, πάνω και δυτικά από την πόλη του νησιού βρίσκεται, εδώ και αιώνες, σε μια μαγευτική τοποθεσία η ιστορική Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης.
Ιερά μονή φανερωμένης
Σύμφωνα με την παράδοση, στο μέρος αυτό παλαιότερα ήταν χτισμένος ο ναός της θεάς Αρτέμιδος. Ο Απόστολος Παύλος στο πέρασμά του από την Νικόπολη. Το 63 μ.Χ. έστειλε στο νησί τους τρεις μαθητές του Ακύλα, Σωσίωνα και Ηρωδίωνα. Ο τελευταίος γονατιστός, προσευχήθηκε με πίστη στο Θεό και το είδωλο της Αρτέμιδας έπεσε κάτω και έγινε θρύψαλα. Στη θέση αυτή οι χριστιανοί θα κτίσουν ένα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Στη συνέχεια ο Απόστολος Παύλος χειροτόνησε το Σωσίωνα πρώτο επίσκοπο Λευκάδος.
Το 332 μ.Χ., στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο τότε επίσκοπος Αγάθαρχος και δύο μοναχοί θα εγκατασταθούν εκεί και θα ξεκινήσει ο μοναχισμός στο νησί χτίζοντας τα πρώτα κελιά.
Μετά από λίγα χρόνια το Μοναστήρι καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά, αλλά οι χριστιανοί της Λευκάδας το ξανάχτισαν. Μάλιστα παράγγειλαν την εικόνα της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη, στον αγιογράφο Κάλλιστο, πού ήταν ιερέας στην Αγιά Σοφιά. Εκείνος, ύστερα από προσευχή και νηστεία, άρχισε να ζωγραφίζει την εικόνα. Το σχέδιο της μορφής της Παναγίας αποκαλύφθηκε στον Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο. Ο αγιογράφος βρήκε από την ίδια την Παναγία σχεδιασμένη την εικόνα και ο ίδιος με όμορφα χρώματα την τελείωσε. Από το θαύμα αυτό ονομάστηκε η εικόνα Φανερωμένη.
Το 1734 η Μονή Φανερωμένης Λευκάδας και ενώ το νησί είναι υπό Ενετική κυριαρχία, χτίζεται ο κεντρικός ναός στη σημερινή του μορφή. Όμως ο ναός θα καεί ολοκληρωτικά το 1886 οπότε και θα αρχίσει και πάλι η ανακατασκευή του.
Το τέμπλο κατασκευασμένο το 1887 είναι έργο του Ευστράτιου Προσαλέντη ενώ οι εικόνες προστέθηκαν αργότερα, το 1919, και φιλοτεχνήθηκαν από τους αδελφούς Χριστόδουλο και Θωμά Ζωγράφο. φιλοτεχνήσει. αιώνα παραγγέλνεται στην Κωνσταντινούπολη η εικόνα της Παναγίας.
Η εικόνα της Παναγίας που υπάρχει σήμερα είναι αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, φιλοτεχνημένο από τον ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη στο Άγιο Όρος το 1887.
Για χρόνια η Μονή ήταν ανενεργή, ώσπου στη Μονή αποφασίζει να έρθει το πνευματικό παιδί του προηγούμενου Μητροπολίτη Κύρου Νικηφόρου, ο οποίος και θα λάβει κατά την κουρά το όνομά του. Πρόκειται για το Ιερομόναχο πατέρα Νικηφόρο Ασπρογέρακα Το μοναστήρι την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε κατάσταση ερείπωσης και οι συνθήκες διαβίωσης, σχεδόν, άθλιες, καθώς είχε εξελιχθεί σε χώρο θρησκευτικής λατρείας όχι μόνο για τους Λευκάδιους αλλά και για όλους τους επισκέπτες του νησιού.
Ο ιερομόναχος Νικηφόρος με σεμνότητα και αγώνα δεκαετιών κατόρθωσε να αλλάξει την όψη του μοναστηριού να το ανακαινίσει, να δημιουργήσει εκκλησιαστικό μουσείο και ταυτόχρονα να προσελκύσει κι άλλους μοναχούς δημιουργώντας ένα αξιόλογο κοινόβιο. Πάντα υπό τις ευλογίες του τότε Μητροπολίτη Νικηφόρου.
Η εκδημία του και η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ Θεοφίλου -ο οποίος είχε ως ανθυποψήφιο τον ηγούμενο της Μονής- άλλαξε τους συσχετισμούς. Οι καλές δημόσιες σχέσεις του κ Θεοφίλου στη Μονή Πετράκη του εξασφάλισαν την άνετη εκλογή. Κι αυτό χωρίς τότε η Ιεραρχία να εισακούσει τη φωνή των Λευκαδίων κατά προκλητικό τρόπο Κάποιοι είχαν προαποφασίσει για λογαριασμό άλλων και σήμερα η Λευκάδα γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο, εκτός από τα γεωλογικά φαινόμενα των σεισμών και για τους σεισμούς στους κόλπους της εκκλησίας.
Πολλοί θέλησαν να ελέγξουν τα οικονομικά της Μονής και να θέσουν υπό κηδεμονία το μοναστήρι και τον ηγούμενο της, καθώς ο νέος Μητροπολίτης χωρίς διοικητική εμπειρία, σύντομα βρέθηκε δέσμιος εκκλησιαστικών κύκλων οι οποίοι για χρόνια ελέγχουν την τοπική εκκλησία. Έτσι η κρίση ήταν αναπόφευκτη .Μια κρίση που έχει διχάσει το ποίμνιο της τοπικής εκκλησίας και έχει προκαλέσει την οργή, ακόμη εκείνων που δεν έχουν τις άριστες σχέσεις με την εκκλησία.
Ο κ. Θεόφιλος, αντί να επιδείξει αγάπη και να αποδεχτεί να συνυπάρξει του με τον ηγούμενο π. Νικηφόρο, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο έργο του Θεού κάνοντας τη Μονή ιερό προσκύνημα όλης της χριστιανοσύνης, ώστε η Τοπική εκκλησία στο πρόσωπο και των δύο να γνωρίσει μέρες ειρήνης και θρησκευτικής γαλήνης, προτίμησε να έρθει σε ρήξη και να επιχειρεί με κάθε μέσο να διώξει τον ηγούμενο από τη Μονή μαζί με τους μοναχούς. Πράξη πρωτόγνωρη όσο και ανήκουστη για τα εκκλησιαστικά δρώμενα του νησιού το οποίο πάντοτε πορεύονταν εν ειρήνη Χριστού. Προφανώς, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα της Μονής είναι πιο σημαντικά από την παρουσία ενός άξιου και ταπεινού μοναχού ο οποίος δε διαθέτει ως περιουσιακό στοιχείο παρά μόνον το ράσο του.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Ιερά Μονή της Φανερωμένης από τα έτη 1983-1990 διοικείτο από Ηγουμενοσυμβούλιο διορισμένο από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, καθότι οι μοναχοί ήσαν κάτω του αριθμού των πέντε ,οπότε προβλέπεται η εκλογή Ηγουμένου και η ύπαρξη εσωτερικού κανονισμού.
Στο διάστημα 1990-2008, όπου για κάποια περίοδο εξέλειπαν μοναχοί από τη Μονή η διοίκηση ασκούνταν από διαχειριστική επιτροπή (εκ του Ηγουμένου και δύο συμβούλων εγγάμων ιερέων) κατά το νόμο.
Στη συνέχεια η Ιερά Μονή απέκτησε αδελφότητα και, ήδη, υπάρχει εννεαμελής αδελφότητα με πέντε μοναχούς εγκαταβιούντες σε αυτήν. Το Νοέμβριο του 2008 η Ιερά Μονή κατέθεσε Εσωτερικό Κανονισμό προς τον Σεβασμιώτατο με σκοπό την προώθηση και έγκριση του από την Ιερά Σύνοδο. Ο κανονισμός αυτός δεν προωθήθηκε προς τη Σύνοδο το οποίο εκ του νόμου όφειλε να πράξει ο κ. Θεόφιλος.
Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνονταν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη διοίκηση της Μονής κάτι που ο διαχειριστικός έλεγχος που ζητήθηκε από τον Μητροπολίτη και πραγματοποιήθηκε από την Σύνοδο το Νοέμβριο του 2009 διαπίστωσε. Μάλιστα ο Μητροπολίτης έστειλε το πόρισμα στον Εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνα και απόδοση πιθανόν ευθυνών.
Κατόπιν των ανωτέρω η Ιερά Μονή πρόβαλε την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη Ηγουμενοσυμβουλίου από την αδελφότητα και σύμφωνα με την Εκκλησιαστική και πολιτειακή νομοθεσία.
Ο κ. Θεόφιλος αρνήθηκε να γίνουν εκλογές και αντί αυτού διόρισε νέα διαχειριστική αρχή αφού τα μέλη της παλιάς επιτροπής παραιτήθηκαν.
Η Ιερά Μονή δεν δέχτηκε την επιτροπή και προέβη την 7η Μαρτίου 2010 στην εκλογή Ηγουμενοσυμβουλίου από τα Μέλη της αδελφότητας, κάτι που ο Μητροπολίτης, μέχρι και σήμερα, δεν αναγνωρίζει.
Σειρά έχει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος να αναλάβει ρόλο και να αποκαταστήσει την ειρήνη και γαλήνη στην τοπική εκκλησία της Λευκάδας ,ώστε να σταματήσει να διαπομπεύεται το νησί και να διχάζονται οι πιστοί. Να δώσει άμεσα τέλος στη σοβούσα κρίση η οποία δημιουργήθηκε μετά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη. Γιατί η Λευκάδα δεν μπορεί να γίνει μια νέα Λάρισα.
Ανδρέας Κάτσενος
  ΛΕΥΚΑΔΑ  2013 : http://youtu.be/XP_DYzjfUUI ,
 
  Ι Μ  Παναγίας  Φανερωμένης Λευκάδα:”: http://youtu.be/YHD91N7k-HU ,
 
  Ι Ν  Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδα  2013: http://youtu.be/HNoMFpaL7Zs  , 


Πρέβεζα

Η Πρέβεζα χάρη στις τεράστιες παραλίες της, τα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αξιοθέατά της, αλλά και τις υποδομές της, έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Στον νομό Πρέβεζας άλλωστε ανήκει και η Πάργα που η ευρύτερη περιοχή της είναι κλασικός καλοκαιρινός προορισμός στην Ήπειρο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Καλή περιήγηση στην Πρέβεζα!

Αχέροντας ποταμός

Μια αξέχαστη «υγρή» διαδρομή στις Πηγές του Αχέροντα


Υπάρχουν κάποια μέρη στα οποία νιώθεις την ανάγκη να γυρίζεις ξανά και ξανά. Όσες φορές λοιπόν κι αν επισκεφτείς κάποιος την Πρέβεζα, το ποτάμι του Αχέροντα είναι από εκείνα τα μέρη που μυστικά χωρίς καν να το έχει συνειδητοποιήσει έχει γραφτεί μέσα σου και σε φωνάζει.

Αχέροντας ποταμός

Είτε πρόκειται για το απαράμιλλο κάλλος του και τις πλούσιες φυσικές του ομορφιές είτε για κάτι περισσότερο μυσταγωγικό που οι ρίζες του αγγίζουν τα αρχαία μυστήρια, ο Αχέροντας ποταμός πάντα θα βρίσκεται στην ατζέντα του ψαγμένου περιηγητή, καθώς σε καμία περίπτωση δε θα σε ικανοποιήσει μία και μόνη επίσκεψη.

Κάθε φορά ανακαλύπτεις και κάτι διαφορετικό. Κάθε φορά βρίσκεις κι έναν επιπλέον λόγο για να πεις: εδώ θα ξανάρθω οπωσδήποτε!

Η πρόσβαση στις Πηγές του Αχέροντα είναι εξαιρετικά εύκολη. Απλά ακολουθείς τις ταμπέλες μετά τη γέφυρα στη Γλυκή. Οδηγείς κάποια χιλιόμετρα, ενώ το ποτάμι ρέει στα αριστερά σου και, ζηλεύοντας όσους βλέπεις στη διαδρομή σου να έχουν στήσει τα τροχόσπιτα τους στην κοίτη του, ακολουθείς τον πολύ καλό δρόμο που θα σε οδηγήσει σε ένα νέο παράδεισο.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι στον Αχέροντα βρίσκονταν οι πύλες του Κάτω Κόσμου. Εδώ οδηγούσε τις ψυχές ο Ερμής, τις οποίες στη συνέχεια παραλάμβανε ο βαρκάρης-Χάροντας για να τις περάσει απέναντι, στην Αχερουσία Λίμνη, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το υποχθόνιο βασίλειο του Πλούτωνα-Άδη και της Περσεφόνης.

Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής θα σιγουρευτείς για τους λόγους που σκαρφίστηκαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι μια τόσο όμορφη ιστορία. Τα πεινασμένα και ζηλόφθονα μάτια των νεκρών έπρεπε να χορτάσουν ομορφιά και να ταξιδέψουν με τις ωραιότερες τελευταίες εικόνες στο μυαλό τους ώστε να μην φύγουν βαρυγκωμώντας.

Ελάχιστα μέρη μπορούν να συναγωνιστούν τις πηγές του Αχέροντα σε ηρεμία και ομορφιά. Όσος κόσμος κι αν έχει φτάσει την ίδια ώρα με σένα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενοχληθείς από οχλοβοή. Καμία κακοφωνία δε θα καταφέρει να αποσπάσει τη ματιά σου από το καταπράσινο πλάτωμα με τη βαθιά σκιά που προσφέρουν τα τεράστια πλατάνια και η υπόλοιπη πλούσια χλωρίδα. Πάνω από κάθε φωνή επιβάλλεται ο ήχος του ποταμού, που κυλάει ζωηρός και πλούσιος ακόμα και το κατακαλόκαιρο.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η αρχή του ταξιδιού σου στον Αχέροντα ποταμό. Γιατί σαφώς και δεν αρκεί να τον δεις και να τον ακούσεις: πρέπει και να τον διασχίσεις κατά μήκος και μάλιστα με τα πόδια.

Ο εξοπλισμός είναι απλούστατος: αρκεί το μαγιό σου ή ακόμα και ένα σορτσάκι ή μια βερμούδα και βέβαια παπούτσια, της επιλογής σου μεν αλλά που να δένουν με ασφάλεια στα πόδια σου, ώστε να μην καταλήξουν μαζί με δεκάδες άλλα στο «παπουτσωμένο» δέντρο. Το παράξενο αυτό δέντρο, που θα το συναντήσεις αν αποφασίσεις να κατέβεις το ποτάμι με κανό, το έχουν στήσει οι κατά καιρούς κατασκηνωτές με αδέσποτες σαγιονάρες και πέδιλα που ψαρεύουν στο ποτάμι.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και με κίνδυνο να τα χάσεις, τα παπούτσια είναι απαραίτητα προκειμένου να ολοκληρώσεις με επιτυχία την συγκλονιστική εμπειρία της ανάβασης προς τις πηγές του Αχέροντα ποταμού, μέσα από το ίδιο το ποτάμι, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να περπατήσεις πάνω στα ποταμίσια βότσαλα.

Την πρώτη κρυάδα, στην κυριολεξία, θα την πάρεις όταν διασχίσεις το ποτάμι κατά πλάτος προκειμένου να βρεθείς στην αριστερή όχθη. Η αίσθηση των πεντακάθαρων κρυστάλλινων νερών, που αναλόγως την εποχή και τον όγκο του νερού μπορεί να σου φτάσουν και έως τα γόνατα το πολύ, θα σε συγκλονίσει. Εκεί εξάλλου θα ακούσεις και τις πρώτες τσιρίδες.

Θα νιώσεις το δέρμα σου να σφίγγει κατευθείαν και ίσως να αναρωτηθείς αν το αίμα σου εξακολουθεί να κυλάει. Μην απογοητευτείς, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Έχεις χρόνο να αναρωτηθείς πως στο καλό σου ήρθε η ιδέα να περπατήσεις μέσα στα παγωμένα νερά του Αχέροντα αργότερα, όταν το νερό τυλίξει τη μέση σου ή αν είσαι τυχερός σκεπάσει τους ώμους σου.

Ναι τυχερός... Γιατί μπορεί τα τελευταία μέτρα μέχρι την αριστερή όχθη να τα κάνεις σχεδόν τρέχοντας αλλά μόλις βγεις το βήμα σου θα γίνει εξαιρετικά ταχύ, προκειμένου να διασχίσεις το δάσος που σε χωρίζει από την πρώτη ελεύθερη πρόσβαση προς το ποτάμι.

Το ταξίδι προς τις πηγές του Αχέροντα μόλις ξεκινά και κοιτώντας γύρω σου θα συναντήσεις συνοδοιπόρους όλων των φυλών και των ηλικιών, από νήπια που περπατάνε μόνα τους μέσα στο νερό όσο είναι ρηχό και σκαρφαλωμένα στους ώμους του μπαμπά τους μόλις βαθαίνει μέχρι ανθρώπους ηλικιωμένους αλλά αποφασισμένους να μην σταματήσουν το ταξίδι μέχρι το τέλος ή έστω μέχρι εκεί που επιτρέπεται.

Το ποτάμι πηγάζει από τα γιαννιώτικα βουνά και μετά από μια μακριά διαδρομή 64 χλμ εκβάλει στην Αμμουδιά της Πρέβεζας. Τα νερά του, πολύ ορμητικά το χειμώνα αλλά απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι διασχίζουν το ίδιο φαράγγι με σένα, αλλά με αντίθετη φορά. Θεόρατοι γκριζωποί βράχοι στέκονται φρουροί δίπλα σου, ειδικά στα σημεία όπου ο ήλιος αδυνατεί να σε φτάσει.

Σε κάθε σημείο της διαδρομής μπορείς να κάνεις στάση είτε ηθελημένη είτε αθέλητη. Αυτό το τελευταίο θα συμβεί όταν θα δεις να περνούν δίπλα σου τα άλογα που καβάλησαν κάποιοι μερακλήδες, που θέλησαν μεν να φτάσουν στις πηγές αλλά όχι και να βραχούν.

Αν είσαι τυχερός και κατεβάζει αρκετό νερό, σε κάποια σημεία θα «αναγκαστείς» να βουτήξεις και να κολυμπήσεις κάποια μέτρα, μέχρι να μπορέσεις να ξαναπατήσεις στα πόδια σου. Σε διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η πρόσβαση ωστόσο είναι εφικτή μέχρι κάποιο σημείο καθώς τα νερά βαθαίνουν και η κοίτη στρίβει με αποτέλεσμα να αναγκαστείς να πάρεις το δρόμο της επιστροφής ή αλλιώς να επαναλάβεις ένα υπέροχο ταξίδι.
Η Πρέβεζα είναι ένας τόπος πλούσιος: σε μνήμες, σε εικόνες, σε μυρωδιές, σε τόπους. Τόπους μυστηριακούς που ξεσηκώνουν τη φαντασία, όπως το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Τόπους ιστορικούς που ξυπνάνε τη μνήμη, όπως η αρχαία Νικόπολη, που ίδρυσε ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος, προς παντοτινή δόξα της νίκης του στη Ναυμαχία του Ακτίου. Τόπους μεγαλοπρεπείς, όπως το κάστρο του Αλή Πασά που δεσπόζει αγέρωχα πάνω από την πανέμορφη Πάργα.
Πρέβεζα αξιοθέατα
Το μόνο που χρειάζεται για να χορτάσουν τα μάτια σας ομορφιά και το μυαλό σας εικόνες είναι να εντοπίσετε στο χάρτη της Πρέβεζας –πρόκειται για κοντινές, μεταξύ τους, αποστάσεις- τα αξιοθέατα που σας περιγράφουμε, θέλοντας να μοιραστούμε μαζί σας τις δικές μας μνήμες. Αξιοθέατα στα οποία ερχόμαστε και επανερχόμαστε.
ΤΟ  ΚΑΣΤΡΟ  ΤΗΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
To κάστρο της Πάργας βρίσκεται επάνω σε έναν οχυρό λόφο ακρωτήριο που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της Πάργας αλλά και της διπλανής τεράστιας παραλίας του Βάλτου. Σε αυτή τη θέση πρωτόκτισαν κάστρο οι Βενετσιάνοι τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Κάστρο της Πάργας
Το κάστρο καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές κάθε φορά που το καταλάμβανε κάποιος κατακτητής. Αυτό που σώζεται σήμερα είναι αυτό που έχτισαν οι Βενετσιάνοι τον 17ο αιώνα, με τις προσθήκες που έκανε ο Αλή Πασάς όταν αγόρασε την Πάργα από τους Άγγλους το 1818. Το κάστρο της Πάργας ήταν απόρθητο σε όλη τη διάρκεια της διοίκησης του Αλή Πασά και πρόσφερε μεγάλη ανακούφιση στους Σουλιώτες που τον αντιμάχονταν.
Από το λιμάνι της Πάργας εφοδιάζονταν σε τρόφιμα και πυρομαχικά για τον αγώνα τους ενάντια στον τύραννο, στο κάστρο της Πάργας κατεύφευγαν όταν αναγκάζονταν προσωρινά να εγκαταλείψουν το Σούλι. Στην Πάργα κατέφυγαν μετά την πτώση του Σουλίου και εκεί από εκεί ξεριζώθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους παργινούς όταν ο Άγγλος διοικητής των Επτανήσων Maitland πούλησε την πολυπόθητη Πάργα στον Αλή Πασά. Ακόμη και αυτός ο ολικός ξεριζωμός δεν πτόησε τους Σουλιώτες που συνέχισαν με τις πολεμικές αρετές τους να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην ελληνική επανάσταση με κάποιους από αυτούς όπως ο Μάρκος Μπότσαρςη και ο Κίτσος Τζαβέλας να αναδεικνύονται σε πανελλήνιους ήρωες.
Στο κάστρο της Πάργας θα οδηγηθείτε από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας και μπορείτε να κατηφορήσετε έπειτα τον πλακοστρωμένο δρόμο για την παραλία του βάλτου για ένα δροσιστικό μπάνιο.
ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ
Η ανάγκη του ανθρώπου να προβλέψει το μέλλον του -σε μια προσπάθεια να κατευθύνει τη μοίρα του και να προλάβει το «κακό»- είναι σχεδόν τόσο παλιά, που θα λέγαμε ότι ανάγεται στην εποχή που έκανε το πρώτο του βήμα σε δυο μόνο πόδια. Οι γραπτές πηγές μας, ξεκινώντας από τον Όμηρο, μαρτυρούν ότι καμία σοβαρή ενέργεια, όπως π.χ. μια πολεμική εκστρατεία του μεγέθους που οδήγησε στον Τρωικό Πόλεμο ή και η ίδρυση μιας αποικίας στους αρχαϊκούς χρόνους δεν διανοούνταν πριν συμβουλευτούν ένα μάντη. Ο Κάλχας και ο Τειρεσίας σαφώς καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε ένα άτυπο top10 ανθρώπων με «κληρονομικό χάρισμα».
Τα λατρευτικά ιερά της αρχαιότητας, όπου οι αρχαίοι Έλληνες με σπονδές, χοές και θυσίες επιχειρούσαν να εξευμενίσουν τους εξανθρωπισμένους θεούς τους και κοινώς να τους «φέρουν στα νερά τους» είναι διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τα Μαντεία, όπως εκείνα των Δελφών και τη Δωδώνης, όπου οι αρχαίοι Έλληνες απευθύνονταν στους θεούς τους, το Δία και τον Απόλλωνα αντίστοιχα, για συμβουλές.
Χρησμούς όμως δε ζητούσαν οι αρχαίοι μόνο από τους θεούς αλλά και από τους προσφιλείς τους νεκρούς, οι ψυχές των οποίων, άυλες σκιές, τριγυρνούσαν αέναα στο υποχθόνιο βασίλειο του Πλούτωνα, στα έγκατα της Αχερουσίας λίμνης.
Η λίμνη σήμερα μπορεί να μην υπάρχει πια, καθώς έχει αποξηρανθεί και τη θέση της καταλαμβάνουν καταπράσινοι αγροί ,αλλά το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στέκεται περήφανο και σχεδόν αλώβητο στο βράχινο λόφο, στη βορειοδυτική νοητή κοίτη της λίμνης. Ανασκάφτηκε μόλις το 1958, 500 μόλις μέτρα από τα ερείπια της μυκηναϊκής Εφύρας, που η ακμή της ανάγεται στα τέλη της Εποχής του Χαλκού, 14ος-13ος αι. π.Χ.
Νεκυομαντείο είναι η αρχαιοελληνική του ονομασία από τη λέξη νέκυς που σημαίνει νεκρός. Εξάλλου όλα σχεδόν τα ονόματα που συνδέονται με τις μυθολογικές αναφορές του τόπου ως τελευταία κατοικία των ψυχών ανάγονται σε μακάβριες περιγραφές.
Στην Αχερουσία λίμνη χυνόντουσαν τρεις ποταμοί: ο Αχέροντας (= χωρίς χαρά ή κατά μία άλλη έννοια «άχος»=θλίψη και, κατά συνέπεια, η θλίψη που προκαλεί ο θάνατος), ο Μαύρος Κωκυτός (=θρήνος) και ο Βωβός Πυριφλεγέθων (=πύρινος), ο οποίος δεν υπάρχει πια. Τα ονόματα και των τριών παραπέμπουν στο βαρύ πένθος αλλά και σε πύρινη κόλαση, όπου μόνιμοι συνοδοιπόροι των ψυχών-σκιών ήταν πλέον ο θρήνος, η βαρυγκώμια, η ζοφερή ατμόσφαιρα με την οποία έπρεπε να συμφιλιωθούν.
Η ίδια η Αχερουσία λίμνη περιγράφεται στις αρχαίες πηγές ως μαύρη και σκοτεινή, παγωμένη, στα νερά της οποίας δεν επιβίωνε τίποτα έμβιο. Περικυκλωμένη από καλαμιές και μόνιμα καλυμμένη από βαριά ομίχλη προϊδέαζε και τον πιο κυνικό επισκέπτη ότι κάπως έτσι θα έμοιαζαν οι πύλες του Κάτω Κόσμου.
Στην Αχερουσία λίμνη κατεύθυνε τις ψυχές ο βαρκάρης-Χάρος, τις οποίες είχε παραλάβει από τις όχθες του Αχέροντα και μόνο αφού είχε εισπράξει το οφειλόμενο αντίτιμο για τις υπηρεσίες και το πορθμείο του. Αντίτιμο το οποίο είχαν φροντίσει συνετά οι συγγενείς του νεκρού να τοποθετήσουν σε μορφή οβολού στη γλώσσα του κεκοιμημένου. Τυχόν παράλειψή του εξαιτίας ίσως απροσεξίας ή βιασύνης είχε το τραγικό αποτέλεσμα η ψυχή να περιπλανιέται αιώνια στις όχθες του Αχέροντα και να μη βρίσκει αναπαμό.
Κι αν χαρακτηρίσουμε απλώς ως μια πρώτη εντύπωση το διάπλου του Αχέροντα μέχρι τη σκοτεινή Αχερουσία τότε οι σωματικές και ψυχικές δοκιμασίες που επεφύλασσαν οι ιερείς του Νεκρομαντείου σε όσους επιθυμούσαν διακαώς να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους ήταν σίγουρα μοναδικές.
Το Νεκρομαντείο, το οποίο σήμερα δεσπόζει πάνω από το χωριουδάκι Μεσοπόταμος του δήμου Φαναρακίου, στο νομό της Πρέβεζας, είναι χτισμένο στον πέτρινο λόφο του Ξυλόκαστρου, ύψους 40 μέτρων ενώ κατά την περίοδο της μεγάλης του ακμής (5ος-4ος αι. π.Χ.) περιβαλλόταν από ένα τρίμετρο τείχος.
Στα ισόγεια κτίσματά του βρίσκονται όλοι οι απαραίτητοι χώροι για την εύρυθμη λειτουργία του Νεκρομαντείου: τα ενδιαιτήματα των ιερέων και του υπόλοιπου προσωπικού, αποθήκες και χώροι υποδοχής. Εδώ ουσιαστικά σταματούσε και κάθε επαφή με την πραγματικότητα, κάτι που επεδίωκαν με ζήλο οι ιερείς του ναού.
Γιατί αν όπως γνωρίζουμε σήμερα π.χ. η Πυθία έπρεπε απαραιτήτως να μασήσει φύλλα δάφνης και να αναρροφήσει μυστηριώδεις καπνούς ψυχοτρόπων καιόμενων βοτάνων, προκειμένου να πέσει σε έκσταση και να «μεταφέρει» το χρησμό του Απόλλωνα, στο Νεκρομαντείο ήταν οι ίδιοι οι επισκέπτες που ουσιαστικά έκαναν όλοι τη σκληρή δουλειά.
Αρχικά απομονώνονταν και υποβάλλονταν σε αυστηρή δίαιτα, η οποία εκτός από όστρακα, χοιρινό και κριθαρένιο ψωμί, που σαφώς μας παραπέμπει σε νεκρόδειπνο υποβάλλονταν και σε υποχρεωτική σίτιση με κουκιά και λούπινα, τα οποία εκτός από μια ελαφριά δηλητηρίαση με κυάνωση τους προκαλούσε και παραισθήσεις αφού σταδιακά έχαναν την συνειδητή επαφή τους τόσο με τον εαυτό τους όσο και με την πραγματικότητα.
Όταν η κατάσταση τους άγγιζε το επιθυμητό για τους ιερείς επίπεδο τότε οδηγούνταν στα έγκατα του Νεκρομαντείου, κατεβαίνοντας μία πέτρινη απότομη σκάλα και μέσω ενός δαιδαλώδους διαδρόμου, σκοτεινού και υγρού, το οποίο διέκοπταν σιδερένιες πύλες -προφανώς για να επιτείνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται όσο εγγύτερα γίνεται στο υποχθόνιο βασίλειο του Άδη- έφταναν στην κεντρική αίθουσα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για ένα θαύμα της ακουστικής, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά ανηχοϊκή αίθουσα, στην οποία καταλήγει ένας διάδρομος με πυκνά, πέτρινα τόξα που ξεκινούν από το πάτωμα. Εκεί οι επισκέπτες αφού έχυναν στο δάπεδο αίμα, προκειμένου να ξεδιψάσουν οι νεκροί αλλά κυρίως να τους αναγνωρίσουν, συνομιλούσαν μαζί τους πρόσωπο με πρόσωπο, ή περίπου. Πως; Υπολείμματα γραναζιών, που βρέθηκαν στις ανασκαφές, μας δείχνουν ότι οι ιερείς διαχειρίζονταν εξειδικευμένα μηχανήματα προκειμένου να ανεβοκατεβάζουν στο βωμό είδωλα, που αναπαριστούσαν ανθρώπινες μορφές.
Όσο για τις απαραίτητες χοές, με τη μορφή του αίματος, έχουμε τη μαρτυρία του Ομήρου, ο οποίος στην Οδύσσεια, στη ραψωδία λ’ «νεκυία», περιγράφει την κατάβαση του Οδυσσέα στον Κάτω Κόσμο με σκοπό, μετά από παρότρυνση της μάγισσας Κίρκης, να πάρει χρησμό από το μάντη Τειρεσία για το ταξίδι της επιστροφής του. Εκεί συναντήθηκε και με τη μητέρα του, η οποία τον αναγνώρισε μόνο αφότου έχυσε αίμα στο χώμα.
Ωστόσο ο Οδυσσέας δεν ήταν ο μόνος θνητός που πέρασε τις πύλες του Άδη και επέστρεψε ξανά στη Γη. Πιο τραγική περίπτωση αποτελεί εκείνη του Ορφέα ο οποίος κατάφερε να μπει στο βασίλειο του Πλούτωνα αφού μάγεψε τον τρικέφαλο Κέρβερο που φυλούσε τις πύλες του, προκειμένου να διεκδικήσει από τους υποχθόνιους θεούς την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Δυστυχώς η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα λόγια της Περσεφόνης τον ανάγκασε να φύγει με άδεια χέρια και με πιο δυστυχισμένη καρδιά απ’ ότι έφτασε.
Τον Κάτω Κόσμο επισκέφτηκε ζωντανός και ο Ηρακλής, προκειμένου να εκπληρώσει το 12ο και τελευταίο άθλο που του επέβαλλε ο Ευρυσθέας: να του φέρει στα πόδια του τον τρομερό Κέρβερο. Αυτός πιο τυχερός ολοκλήρωσε την αποστολή του χωρίς ωστόσο και ο Ευρυσθέας να εκπληρώσει την υπόσχεση του. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Αλλά κι εμείς για την ιστορία δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε τον άλλον ήρωα, το Θησέα, ο οποίος είχε το διακαή πόθο να παντρευτεί θεοκόρη και αποφάσισε αυτή να είναι η Περσεφόνη. Έκανε λοιπόν το ταξίδι με το φίλο του Πειρίθο αλλά γύρισαν με άδεια χέρια. Κάποιες φορές βέβαια οι λόγοι δεν ήταν και τόσο ρομαντικοί, π.χ. οι απεσταλμένοι του Κορίνθιου τυράννου Περίανδρου είχαν αποστολή να συναντήσουν τη γυναίκα του Μέλισσα και να μάθουν που ήταν κρυμμένος ένας αμύθητος θησαυρός.
Οι άνθρωποι λοιπόν εξέφραζαν σε εκείνη την ανηχοϊκή, όπως τη χαρακτηρίσαμε, αίθουσα -η οποία σου έδινε την εντύπωση ότι στεκόσουν στο κενό, ενώ οι ήχοι τριγυρνούσαν όπως και όταν φωνάζεις πάνω από έναν γκρεμό, κι ας επρόκειτο απλώς για μια υπόγεια και στενή αίθουσα- τα αιτήματα τους προς του νεκρούς, λάμβαναν τις κατάλληλες απαντήσεις από τους καλά πληροφορημένους, κατά τα φαινόμενα ιερείς, και αποχωρούσαν διασχίζοντας άλλο δρόμο, προκειμένου να μη συναντηθούν με όσους έπονταν.
Εξάλλου ακόμα και η παραμικρή νύξη τόσο περί των μυστηρίων που λάμβαναν χώρα στο Νεκρομαντείο όσο και περί των χρησμών θεωρούνταν ύβρις και, θεωρητικά, επίσειε την ποινή του θανάτου.
Σήμερα ο επισκέπτης σαφώς και δεν υποβάλλεται σε αυτές τις διαδικασίες αλλά ωστόσο το ίδιο το μέρος, το τοπίο με τους καταπράσινους αγρούς που εκτείνονται στον ορίζοντα, η αύρα που εκπέμπει σε καθηλώνει. Οι πύλες για τον κόσμο των νεκρών μπορεί τελικά να βρίσκονται κάπου αλλού ή απλώς να μετακόμισαν μετά την αποξήρανση της Αχερουσίας λίμνης.
ΠΑΡΓΑ
Ο Δήμος Πάργας ανήκει στο Νομό Πρέβεζας και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα, το Νομό Θεσπρωτίας και έχει απέναντι του τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων.
Αποτελείται από την Δημοτική Ενότητα Φαναρίου όπου είναι και η έδρα του Δήμου και την Δημοτική Ενότητα  Πάργας.
Ένα από τα πιο γραφικά και κοσμοπολίτικα σημεία της βόρειοδυτικής Ελλάδας, η πανέμορφη Πάργα σας προκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τη μακραίωνη ιστορία της, τις ποικίλες φυσικές ομορφιές της και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Το νησάκι της Παναγιάς , τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, τα παραδοσιακά
«καντούνια», ο μυθικός ποταμός Αχέροντας και το Νεκρομαντείο από την Εποχή του Όμηρου  
συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο της Πάργας.
Η Πάργα είναι ένας εξαιρετικός παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά σπάνιας ομορφιάς. Αποτελεί από τους πλέον δημοφιλής τόπους καλοκαιρινών διακοπών λόγω των πανέμορφων παραλιών που διαθέτει. Είναι χτισμένη στις παρυφές του Ενετικού κάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την Επτανησιακή αρχιτεκτονική.

ΠΑΞΟΙ - ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ
Οι Παξοί, που χαρακτηρίζονται και Βενιαμίν των Επτανήσων, βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και 12 μιλίων από την Πάργα. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Στους Παξούς κυριαρχούν οι ελαιώνες και στους Αντίπαξους οι Αμπελώνες οι οποίοι παράγουν το περίφημο μαύρο κρασί, ενώ οι Αντίπαξοι είναι επίσης γνωστοί για τις εξωτικές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι. Δύο νησιά που με τις φυσικές και όχι μόνο ομορφίες τους, θα σας μείνουν αξέχαστα!
 Αμφιλοχία - Άκτιο   2013: http://youtu.be/9BZ0uRaha5Y , ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ  
     ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΑΡΓΑ  Το  νησάκι της Παναγίας

Στα  χωριά  του  ΣΟΥΛΙΟΥ 2013 Κούγκι
Τετραχώρι   των  χωριών του  Σουλίου  : ΣΟΥΛΙ , ΚΙΑΦΑ , ΑΒΑΡΙΚΟ , ΣΑΜΟΝΙΒΑ
 ~  Φαράγγι  Αχέροντα  2013: http://youtu.be/l_PTdW6lZao ,
ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΧΕΡΟΝΤΑ
~   Παξοί  περίπλους στα σπήλαια δυτικά  2013: http://youtu.be/0b8fyatqEzo ,
ΠΑΞΟΙ ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ~   Μνημείο Ζαλόγγου μοναστήρι 2013: http://youtu.be/Kp6Ob5m4P2k   ,
ΜΝΗΜΕΙΟ  ZALOGGOY    
~  Ι . Μονή καί μνημείο Ζαλόγγου  2013: http://youtu.be/levzCfIQ3LQ  ,   
  Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ    
~  Διαδρομή φαράγγι Αχέροντα  2013: http://youtu.be/6Us70tcyK3s   ,
~ Ράφτινγκ  στον Αχέροντα  2013: http://youtu.be/bb4ZW0H6sqI  ,
~ ΑΝΤΊΠΑΞΟΙ  μπάνιο καφεδάκι  2013: http://youtu.be/CkMsizbNzRY ,
~   ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ Σούλι 2013: http://youtu.be/Bg2mWXtbT-A  ,
~   Αμφιλοχία 22 06 2013:  http://youtu.be/-CVirrBPumA  ,
~  ΑΙΤΩΛΙΚΟ Διαδρομή 2013: http://youtu.be/4jgG3twjMTQ   ,
~* ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ  2013  αφήγηση  Δημήτρης: http://youtu.be/B3VRVAWk9is ,
~* ΣΟΥΛΙ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΪΚΑ στο  μικρό καφενεδάκι για  καφέ 2406/2013 : http://youtu.be/0RKnjfQEvUc  ,
~*  Πηγές Αχέροντα Γλυκή  2013: http://youtu.be/yiZzR-Yqf50 ,
~*  ΠΑΞΟΙ  ο γύρος με καραβάκι  2013¨: http://youtu.be/3hlkrZ78IQ0 ,
    ~**377  ΣΟΥΛΙ  χωριά …κ.λ.π.  2013  : http://youtu.be/hqzM0VMXHRI ,
~** 243 Παξοί  δυτικά  2013: http://youtu.be/08YF2Z2vsUI ,
~** 094  ΛΕΥΚΑΔΑ  προς  Φανερωμένη 2013: http://youtu.be/D2KwJbOu3lM
~** 327  κρουαζιέρα  σε Αντίπαξους και Παξούς  2013: http://youtu.be/HTw607SLpRQ
~** 355  Ι. Μ . Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου  2013:: http://youtu.be/9BQEvgX-nSk
~* * 375  Διαδρομή χωριά Σουλίου  2013: http://youtu.be/rl5KdWEqE0c
~** 353  Διαδρομή στο μνημείο Ζαλόγγου 2013: http://youtu.be/MY2kJJTVjBM  
~** 373  Διαδρομή Γλυκή  Σούλι   2013: http://youtu.be/6TgZG9l6BQI
~** 086  ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 2013: http://youtu.be/5FUH8LhTY-4   
~** 446  ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ   φαράγγι  2013: http://youtu.be/7ACeCQnuHEM 
 ~** 092  ΛΕΥΚΑΔΑ   μπαίνοντας  2013: http://youtu.be/WpGuI1mQgFc ,
~*** 367  Μνημείο Ζαλόγγου μοναστήρι  2013: http://youtu.be/b6B_2k3uTfQ ,
~** 118  Διαδρομή Λευκάδα    Νυδρί  2013: http://youtu.be/N0DA0Rt51yA ,
~** 354  Διαδρομή  μνημείο Ζαλόγγου και Αρχαίας Κασσώπης  2013: http://youtu.be/MHAHk47sSEQ ,
~** 430 Γλυκή πηγές Αχέροντα φαράγγι 2013: http://youtu.be/2IkOfF_xiIA ,
~* 372 ΓΛΥΚΗ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ 2013: http://youtu.be/fZYrzlGB9lk ,
~** 371  ΓΛΥΚΗ  2013: http://youtu.be/2cB_Q8_qNMI ,
~** 376 Γέφυρα στρατιωτική 2013 διαδρομής  Σούλι  : http://youtu.be/7DQYWym06nY ,
~**  378  Άγιος Δονάτος Κούγκι  2013: http://youtu.be/ZbW9XIoEk60 ,
  ~* 341   ΠΑΡΓΑ Αχεροσία λίμνη  2013: http://youtu.be/CsYR9wRXtpg ,
~ 342 Νεκρομαντείο Αμμουδιά  εκβολές Αχέροντα  2013: http://youtu.be/kd8qcLrSVsA ,
~ 340  Διαδρομή Πάργα  Πρέβεζα  2013: http://youtu.be/U1xn0WYId2s ,
~ 339  Πάργα  Πρέβεζα παλιός εθνικός δρόμος  2013: http://youtu.be/_BHwWgOI9Qc ,
~ 337  ΓΑΪΟΣ  ΠΑΞΟΙ  2013: http://youtu.be/QOzU2epauC8 ,
~ 333  ΠΑΞΟΙ  ΓΑΪΟΣ 2013: http://youtu.be/8svu2O3GMhk ,
~ 332  Αντίπαξοι   Παξοί  με καράβι  2013: http://youtu.be/hU80GbWSwRE ,
~ 236  Παξοί  περίπλους δυτικά  2013: http://youtu.be/uWJ2hYSQRmY  ,
~ 228  ΠΑΞΟΙ  σπήλαια 2013: http://youtu.be/Y7A-XFCMln4 ,
  ~ 226  ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ  ΠΑΞΟΙ  2013  καραβάκι: http://youtu.be/eVa3_ZyKa_Y ,

~ 225 ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ  “ Βουτούμι”  2013: http://youtu.be/PWWxrIFaX-o  ,
~ 222 ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ  2013: http://youtu.be/w9xCC--Bev4 ,
~ 089  Ακτές  ΙΟΝΙΟΥ Διαδρομή  2013: http://youtu.be/qkEW51kxsl8 ,
~ 090  Αμβρακικό κόλπος  Βόνιτσα -Πρέβεζα  2013: http://youtu.be/I9ylYqf6eL4  ,
~ 091 ΛΕΥΚΑΔΑ  αλικές  2013  Διαδρομή: http://youtu.be/qkhg8gU44Nk ,
 ~** ^ ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ   στο Βουτούμι  2013: http://youtu.be/GAF01ECM_8M ,
 ~** Photo album I: http://youtu.be/DDg2Nhi_Bkk  ,
  ~** Photo album II: http://youtu.be/CGBVrZZfF1g ,
*** ^ Σούλι Γλυκή Αχέροντας 2013: http://youtu.be/tUtaHGZ8rMI ,
*** ^ Αντίπαξοι Παξοί 2013 σπήλαια: http://youtu.be/a7rWP45ueEw
~ PARGA ΠΑΡΓΑ  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2013: http://youtu.be/drlbOJd8hrg  ,
~ ΠΡΕΒΕΖΑ μουσικό Σχολείο εκδήλωση: http://youtu.be/25xyGxE3xFg ,
~ Πρέβεζα μουσική  εκδήλωση  2013: http://youtu.be/ibJMpHQdG2Q ,
Ι Μ Αγ  Δημητρίου Ζαλόγγου διαδρομή  2013: http://youtu.be/9hhyCM7wRh4  ,
~ Ευηνοχώρι   Περιθώρι Διαδρομή 2013: http://youtu.be/yf9v_XdkXDs
~ Μουσική βραδιά Πρέβεζα 2013: http://youtu.be/RNab1Ni1Wjk ,
~ Πάργα από  το  καραβάκι «Γάϊος» προς Αντίπαξους καραβάκι 2013: http://youtu.be/0JB7MBVpCok ..
~** ΜΟΥΣΕΙΟ Αθηνών και  διασκέδαση Δ. Μπάσης , Ευαγγ .Δούβαλης ,  Γαργαρουνάκης   , Ασλανίδου   2013: http://youtu.be/-aZDFeOXeOA ,
AΝΤΙΠΑΞΟΙ  ΠΑΞΟΙ  2013  καραβάκι: 
http://youtu.be/eVa3_ZyKa_Y ,

 
Η «μυθολογία» για το Κούγκι

Ποιες εκδοχές υπάρχουν για τη θυσία του καλόγερου Σαμουήλ το 1803, όταν ο Αλή πασάς καταλάμβανε το σουλιώτικο τετραχώρι;


Η «μυθολογία» για το Κούγκι
Κάθε ιστορία έχει την ταυτόχρονη και υστερόχρονη «μυθολογία» της. Το ίδιο συμβαίνει με την Επανάσταση του 1821. Στις παραδόσεις και στους μύθους της εξέχουσα θέση κατέχουν οι Σουλιώτες. Ανάμεσά τους ο Σαμουήλ και το Κούγκι. Η ιστορική έρευνα, έως τώρα, σε αντίθεση με την επίσημη ιστορία ή την εκλαϊκευμένη πρόσληψή της, καταλήγει ότι η θυσία του καλόγερου δεν έγινε ακριβώς κάτω από τις γνωστές σε όλους συνθήκες. Προβάλλουν κι άλλες εκδοχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «μειώνεται» ή απαξιώνεται το εθνεγερτικό μήνυμα που περικλείει.
 Η προεπαναστατική και επαναστατική ιστορία του Σουλίου είναι ταυτόχρονα έμβλημα, μύθος και πραγματικότητα. Πρωτοδημιουργός ήταν ο διαφωτιστής, ο συνοδοιπόρος του Ρήγα, ο Φιλικός και φλογερός αγωνιστής της Επανάστασης Χριστόφορος Περραιβός. Στα συγγράμματά του για τους Σουλιώτες είναι ο πρώτος που υιοθετεί το πρότυπο του αρχαιοελληνικού ιδεώδους και τους παρουσιάζει ως κληρονόμους και συνεχιστές των προγονικών αρετών.
Οπως σημειώνει η ιστορικός Β. Ψιμούλη, στην πιο τεκμηριωμένη έως σήμερα έρευνα για το θέμα, είναι ο πρώτος «ο οποίος στις συνθήκες εθνογένεσης των Ελλήνων στις αρχές του 19ου αιώνα εισφέρει την ιστορία του Σουλίου στις προτεραιότητες της εθνικής μυθοπλασίας. Οι Σουλιώτες καπεταναίοι αναλαμβάνουν στο έργο του την εκφώνηση μικρών ρητορικών λόγων, στους οποίους καλούνται οι συμπολίτες να υπερασπιστούν μέχρι θανάτου της Πατρίδος τα δίκαια».

Η «μυθολογία» για το Κούγκι
 Είναι πολύ χαρακτηριστικός από την άποψη αυτή ο πρόλογος, που επαναλαμβάνει σε όλες τις εκδόσεις της ιστορίας του. Απευθύνεται προς την «Κλεινήν Ελλάδα» και σημειώνει ανάμεσα στ άλλα: «Η Βίβλος ην εγώ σου προσφέρω, φιλτάτη, δεν περιέχει νοήματα μεταφυσικά, ούτε φράσεις και σχήματα ρητορικά, τα οποία επισκιάζουν ενίοτε και συσκοτίζουν τον νουν, αλλά φρονήματα, πράξεις και κατορθώματα όντως Ελληνικά, τα οποία διακρίνουν τους γνησίους υιούς από των νόθων και προμηνύουσι εν ολίγω την αρχαίαν σου λαμπρότητα...».
Γράφει για έργα και πράξεις που βουλώνουν «τ απύλωτα στόματα» όσων λένε ότι... μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένδοξοι οι Ελληνες. Ως άλλες Σπαρτιάτισσες ορμούν οι Σουλιώτισσες, ως άλλος Λεωνίδας προβάλλει ο Φώτος Τζαβέλας...
Ο εκβιασμός του Αλή πασάΓια την ιστορική του αφήγηση, από την άποψη αυτή, δεν έχει σημασία αν τα σουλιώτικα γένη ήταν αρβανίτικης καταγωγής. Αλλωστε, όπως εύστοχα έχει επισημάνει, σε μια κλασική έκφραση έναν αιώνα αργότερα, ο ιστορικός Γ. Μπενέκος, στην περιοχή «ήρθαν Αρβανίτες, έζησαν Σουλιώτες, πέθαναν Ελληνες...».
Ούτε ότι ο Φώτος δεν πέφτει, όπως στις Θερμοπύλες ο «πρόγονός» του, αλλά εκβιαζόμενος από τον Αλή πασά, που κρατά αιχμάλωτη την οικογένειά του στα Γιάννενα, είναι ο βασικός διαμεσολαβητής για να παραδοθεί το οχυρό. Ισως, μάλιστα, και εξολοθρευτής του Σαμουήλ! Στον τελευταίο, μάλιστα, αποδίδει και «φθοροποιές» συμβουλές και ευθύνες για την άλωση του Σουλίου.
 Η περιγραφή του Περραιβού για τα γεγονότα στο Κούγκι και την αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ, όπως και συνολικά για τους Σουλιώτες, είναι πηγή και σημείο αναφοράς για ό,τι γράφτηκε μεταγενέστερα και ό,τι θα γραφεί στο μέλλον. Κυριάρχησε και κυριαρχεί, αλλά δεν είναι η μοναδική.
Δράστης ο ΤζαβέλαςΥπάρχουν κι άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες ο καλόγερος δεν έβαλε μόνος του φωτιά στο μπαρούτι, αλλά δράστης ήταν ο Φώτος Τζαβέλας, τυχαίο γεγονός, και εν πάση περιπτώσει ο Σαμουήλ πριν γίνει η έκρηξη είχε συμφωνήσει να παραδοθεί. Δεν έμεινε εκεί συνειδητά για να γίνει ολοκαύτωμα και «να ποθάνει μετά των αλλοφύλων...».
Η ισχυρή εκδοχή ότι δεν πρόκειται για αυτοπυρπόληση δεν είναι καινούργια και δεν εντάσσεται, με αυτήν την έννοια, σε κάποια «αναθεωρητική σχολή», «αντιεθνικιστική» ή «εκμοντερνισμένη» απαξιωτική αντίληψη για... τα ιερά και όσια. Αλλά στην κατηγορία εκείνη που θέλει να εξηγεί τις μυθοπλασίες στην ιστορία μας. Και κάθε εθνική επέτειο, όπως η μεθαυριανή, χρειάζεται να θυμόμαστε πως «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».
Οι δύο άλλες εκδοχές
Ο Περραιβός, αφηγούμενος την αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ, μνημονεύει κι άλλες εκδοχές για το συμβάν: «Την τραγικήν ταύτην πράξιν απέδωκαν τινες ως ενέργειαν του Βεζύρη (Αλή πασάς), άλλοι δε των Σουλιωτών. Αλλά και οι αι δύο φήμαι δεν έχονται αληθείας. Η φυσική μνησικακία του Βεζύρη δεν ελάμβανε πλήρη ικανοποίησιν δίδουσα ανεπαίσθητον σχεδόν θάνατον εις τον άσπονδον εχθρόν του Σαμουήλ, ενώ τον είχεν εις τας χείρας του να τω δώση επώδυνον θάνατον, αφ ετέρου οι Σουλιώται, και κατ εξαίρεσιν οι της κατωτέρας τάξεως, τον εσέβοντο και ηγάπουν...».
Φώτος Τζαβέλας (1774-1811). Πρωταγωνίστησε στην παράδοση του Σουλίου το 1803. Είναι πιθανό να συμμετείχε στην ανατίναξη της μπαρουταποθήκης στο Κούγκι. Πέθανε στην Κέρκυρα, μάλλον, δηλητηριασμένος από ανθρώπους του Αλή πασά.
Ισως τυχαίο γεγονός...Ο Σπ. Αραβαντινός στην ιστορία για τον Αλή πασά δεν αποδέχεται την αυτοπυρπόληση. Χαρακτηρίζει το συμβάν ως τυχαίο. Απορρίπτει, όμως, και την εκδοχή της «Αληπασιάδας», που έγραψε ο Χατζή Σεχρέτη. Σύμφωνα με αυτήν, δράστης ήταν ο Φώτος Τζαβέλας, σε συνεννόηση με τον Αλή. Το σκεπτικό του είναι πως αν ο Τζαβέλας είχε προσυμφωνήσει με τον Αλή ν ανατινάξει τον Σαμουήλ, δεν θα έστελνε ο τελευταίος στο Κούγκι, ως εγγυητή για την τήρηση της συμφωνίας με τον καλόγερο, τον γιο του στενού φίλου του παπα-Οικονόμου.
Το «σενάριο» ΤζαβέλαΑλλη πηγή, που δεν αποδίδει την έκρηξη στο Κούγκι σε αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ, προέρχεται από «ενθύμηση» σε τοιχογραφία εκκλησίας του χωριού Σέλιανη, απ όπου καταγόταν ο Ζήσος, γιος του παπα-Οικονόμου. Σύμφωνα με αυτήν, ο Αλή είχε στείλει τον Ζήσο μαζί με τον Πασόμπεη στο Κούγκι για να πείσουν τον καλόγερο να παραδοθεί. Ενώ συζητούσαν, όμως, προσπαθώντας να τον πείσουν, ο Φώτος Τζαβέλας πυροδότησε το μπαρούτι κι ακολούθησε η έκρηξη. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν ο Σαμουήλ, ο Ζήσος κι ένας συνοδός του.
 Από την πολιορκία έως την ανατίναξη
7-8 ΔεκεμβρίουΣυνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο Κούγκι. Τελευταία μάχη γύρω από το οχυρό. Πολιορκούμενοι βγαίνουν από το οχυρό έπειτα από διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους αξιωματούχους του Αλή πασά.
8-12 ΔεκεμβρίουΗ Κιάφα συνθηκολογεί ύστερα από συμφωνία των σουλιωτικών γενών που την υπεράσπιζαν έως τότε. Ο Φώτος Τζαβέλας μπαίνει στο Κούγκι για να πείσει όσους αντιστέκονται ακόμη να παραδοθούν.
12-16 ΔεκεμβρίουΥπογράφεται η συνθήκη παράδοσης του Σουλίου. Σταδιακή αποχώρηση των γενών από το τετραχώρι (Σούλι, Κιάφα, Σαμοβίνα και Αβαρίκο). Το μεγαλύτερο μέρος των Σουλιωτών κατευθύνεται προς την Πάργα.
16 ΔεκεμβρίουΑνατίναξη της πυριτιδαποθήκης στο Κούγκι με τον Σαμουήλ. Ο Αλή πασάς βρίσκεται στο έρημο πια Σούλι, απ όπου εξαπολύει ανηλεή καταδίωξη των Σουλιωτών, παρά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.
Χριστόφορος Περραιβός: Ο δημιουργός της παράδοσης
 Ο Χριστόφορος Περραιβός (1773-1863) κυκλοφόρησε την «Ιστορία του Σουλίου και της Πάργας» το 1803. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 1815 και για τρίτη φορά το 1857. Ο,τι ιστορικό έχει γραφτεί για το Σούλι τον 19ο αιώνα από Ηπειρώτες μελετητές (Παναγιώτης και Σπυρίδων Αραβαντινός, Ιωάννης Λαμπρίδης) στηρίζεται και ξεκινά από τον Περραιβό.
Αλλά και τα κείμενα των ξένων περιηγητών της περιόδου, προξένων και πολιτικών απεσταλμένων, που επισκέπτονται την αυλή του Αλή πασά, αναπαράγουν τις αφηγήσεις Περραιβού, με την προσθήκη στοιχείων, που συλλέγουν οι ίδιοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μεταγενέστερη ιστοριογραφική παραγωγή, αλλά, επίσης, τη λογοτεχνική και κάθε άλλη για τους πολέμους Σουλιωτών και Αλή πασά.
Για την ανατίναξη στο Κούγκι ο Περραιβός, επιδιώκοντας να τεκμηριώσει την αφήγησή του για την αυτοπυρπόληση, αναφέρει ότι γνώρισε προσωπικά στην Πάργα, λίγες μέρες μετά το γεγονός, τρεις αυτόπτες μάρτυρες. Εναν Σουλιώτη μισοκαμένο, που την ώρα της έκρηξης βρισκόταν έξω από την πόρτα της πυριτιδαποθήκης, και δύο συγγενείς του Σαμουήλ. Οι τελευταίοι τον διαβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο καλόγερος προκάλεσε την έκρηξη, ρίχνοντας στο έδαφος, όπου ήταν σκορπισμένο μπαρούτι, αναμμένο κερί που κρατούσε.
ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΑ
Η αφήγηση για την ηρωική αυτοθυσία
Τυπικό δείγμα της επίσημης, ας πούμε, ιστορίας και της εκλαϊκευμένης πρόσληψής της αποτελεί η αφήγηση των γεγονότων, όπως παρατίθεται στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους (Εκδοτική Αθηνών). Συγγραφέας της ο έγκυρος ιστορικός Απόστολος Βακαλόπουλος.
 Οι ανάλογες αφηγήσεις όλων των νεότερων και σύγχρονων ιστορικών κινούνται, με ορισμένες διαφοροποιήσεις, γύρω από τον ίδιο πυρήνα: «Με τη βοήθεια ενός Σουλιώτη προδότη, του Πήλιου Γούση, ο Αλής κατέλαβε τη στρατηγική θέση του χωριού Αβαρίκο και κύκλωσε τους Σουλιώτες. Μερικοί τότε κατέφυγαν στον λόφο του Κούγκι, όπου βρίσκονταν πολλά γυναικόπαιδα από την αρχή της πολιορκίας, και άλλοι στον λόφο της Μπίρας.
Από τις οχυρές αυτές θέσεις οι πολιορκημένοι απέκρουσαν με σθένος τις επιθέσεις των Αλβανών. Στον λόφο του Κούγκι είχε κατασκευάσει ο θρυλικός μοναχός Σαμουήλ ένα μικρό φρούριο, απ όπου αμύνονταν οι 400 περίπου υπερασπιστές του λόφου, ενώ η περισσότερο απόκρημνη Μπίρα αποτελούσε οχυρό απόρθητο για τους επιτιθέμενους. Την 1η Νοεμβρίου η θέση των Σουλιωτών ήταν τραγική...
Εξαντλημένοι από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες, ορισμένοι άνδρες της φρουράς έκαναν γιουρούσι με τα γιαταγάνια στο χέρι, διέσπασαν τον κλοιό των πολιορκητών και σώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι, ύστερα από απελπισμένη άμυνα μερικών ημερών, παραδόθηκαν με τον όρο να αποσυρθούν με τα όπλα τους ελεύθεροι εκεί όπου θα επιθυμούσαν (12 Δεκεμβρίου 1803). Ομως ο καλόγερος Σαμουήλ, που με πέντε συντρόφους του είχαν μείνει τελευταίοι για να παραδώσουν την αποθήκη τροφίμων και πολεμοφοδίων του Κούγκι, έβαλε φωτιά και ανατινάχθηκε στον αέρα μαζί με πολλούς άνδρες του Αλή πασά».
Η πληρέστερη έως τώρα ιστορία για το Σούλι έχει γραφτεί από την ιστορικό Βάσω Δ. Ψιμούλη. Πρόκειται για το «Σούλι και οι Σουλιώτες», που κυκλοφορεί ήδη σε τρίτη έκδοση από το βιβλιοπωλείο της «Εστίας».
 Το έργο προέρχεται από την ομότιτλη διδακτορική διατριβή της και είχε εκδοθεί για πρώτη φορά από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1998). Εκεί μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει και στοιχεία λεπτομερέστερα για το Κούγκι και τον Σαμουήλ.
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η διήγηση από τον Κ. Παπαρρηγόπουλο
Ο εθνικός ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους ακολουθεί σε γενικές γραμμές την αφήγηση, όπως έχει παραδοθεί από τον Περραιβό. Ποιος Ελληνας, γράφει προλογικά, δεν διάβασε με χτυποκάρδια «τας περιπετείας του πολέμου τούτου, τας τοσούτον, αφελώς άμα και δραματικώς;», περιέγραψε ο Περραιβός. Οχι μόνο αυτές διαβάστηκαν έτσι, αλλά και στην πορεία απέκτησαν διαστάσεις λαϊκού μυθιστορήματος:
«Τρία έτη διήρκεσεν ο αγών ούτος και οι Σουλιώται δεν έπαυον νικηφορούντες ότε κατά Σεπτέμβριον του 1803, διά της προδοσίας του Πήλιου Γούση, εκυριεύθη τελευταίον το Σούλι, οι δε πρόμαχοί του υποχωρήσαντες εις την αγίαν Παρασκευήν και πάσχοντες τα πάνδεινα ιδίως εκ της δίψης, διότι οι περιζώσαντες αυτούς πολέμιοι είχον καταλάβει τας των υδάτων πηγάς, συνήνεσαν τελευταίον, όχι να παραδοθώσιν, αλλά να συνθηκολογήσωσιν ότι θέλουσιν απέλθει ελευθέρως, όπου βούλωνται μετά των όπλων και των σκευών.
Ο Αλής εκύρωσε τας συνθήκας ταύτας και τη 12η Δεκεμβρίου 1803 εγκατέλειπον οι Σουλιώται την πατρίδα αυτών, διαιρεθέντες εις τρία σώματα. Εμειναν δε εις αγίαν Παρασκευήν ο μοναχός Σαμουήλ και πέντε έτεροι άνδρες ίνα παραδώσωσι τον χώρον και λάβωσι κατά τα συμφωνηθέντα το αντίτιμον των εν αυτώ σωζόμενων έτι πολεμοφοδίων.
 Αλλ ότε προσήλθον δύο Τούρκοι και εις γραμματεύς του Αλή ίνα εκτελέσωσι τους όρους τούτους, ο γραμματεύς του Αλή, αφού επλήρωσε τα χρήματα, είπε σαφώς εις τον Σαμουήλ ότι θέλει υποστή δεινήν τιμωρίαν, αφού έσχε την αφροσύνην να παραδοθή εις χείρας του βεζύρη. Ο δε «καμμίαν», απήντησεν αμέσως, «δεν δύναται να μ επιβάλη τιμωρίαν», και κενώσας το όπλον του επί της πυριτοθήκης έθαψεν υπό τα ερείπια του τελευταίου εκείνου προμαχώνος εαυτόν τε και τους συναγωνιστάς και τους Τούρκους. Ουδ ελαττώνει την αξίαν της θυσίας ταύτης το γεγονός ότι ο Αλής έλαβεν αυτήν ως πρόφασιν ίνα θεωρήση ακύρους τας προς τους Σουλιώτας γενομένας συνθήκας...».
Τ. ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΣ    .  katsimar@yahoo.gr 

Στα  σπήλαια  των ΠΑΞΩΝ

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ποταμός -ΓΛΥΚΙ

ΑΓΙΟΣ  ΔΟΝΑΤΟΣ στο   ΣΟΥΛΙ

ΣΟΥΛΙ ανάμεσα  στα  αγάλματα  Μποτσαραίων - Τζαβελαίων  2013

 ***   ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΗΣ  ΕΚΔΡΟΜΗΣ :
 Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα  στην Πάτρα
"ΦΑΡΟΣ" Πατρών -καφετέρια

1η  ΗΜΕΡΑ , Σάββατο  22-06-2013 : Από Μεσσήνη  Μεσσηνίας 06.30  ώρα  Ζαχάρο (καφές) -Πύργος  - Πάτρα (Ι.Ν. Άγιος  Ανδρέας (προσκύνημα)  -(για ΚΑΦΈ  στο "Φάρρο" Πατρών) , Ρίο -Αντίρριο , Αμφιλοχία , Βόνιτσα , Λευκάδα (Παναγία Φανερωμένη ), Νυδρί (μεσημεριανό φαγητό) , Λευκάδα (καφέ) στη συνέχεια  μετάβαση  στην Καστροσυκιά, και στο Ξενοδοχείο ΠΡΕΒΕΖΑ  SUNSET BEACH  RESORT ***SUP (βραδυνό φαγητό ..καί το  βράδυ στην Πρέβεζα ..όπου  γιά δυό ώρες διασχίσαμε  τα δρομάκια της πόλης με τα ταβερνάκια  καί τις μουσικές παραίες , καί  από την παραλία όπου το μουσικό σχολείο της πόλης είχε την δικιά της παρουσία , περποατήσαμε καί πέραν του Αγίου ΄Χαράλαμπου ..
  
εντός Ι.Ν. Φανερωμένης Λευκάδας 
2η ημέρα , Κυριακή 23-06-2013 : Μετά  το πρωϊνό στο ξενοδοχείο αναχώρηση γιά  ΠΑΡΓΑ , όπου με το καραβάκι "Γάϊος¨" αρχίσαμε  10.00  η ώρα την ημερήσια  κρουαζιέρα από Πάργα στους Αντιπαξούς με την περίφημη  και  γιά  μπάνιο παραλία "Βουτούμι" (καφέ- μπάνιο  γιά μιάμιση ώρα , γιά να καταλήξουμε στους Παξούς όπου γυρίσαμε  σχεδόν όλα τα πανέμορφα και  ελκυστικά σπήλαια του Δυτικού νησιού , μπαίνοντας και με το καραβάκι μέσα σ΄αυτά  για να απολαύσουμε την μαγία  της φύσης και του κάλους .- Σχηματισμοί βράχων από την μανία των κυμμάτων του Ιονίου ..( " Καμάρα" , "Ορθόλιθο" ,¨"κάθετοι βράχοι" , τα " κοφτερά βράχια" , "Μπλέ σπηλιές" ...κ.π.α. ... )  Φτάνοντας  στους ΠΑΞΟΥΣ  στην πόλη Γάϊος με αυτοκίνητο  1,30  ώρα διαδρομή στο γύρο του νησιού , διαβαίνοντας τα παραλιακά χωριά Μπογδανάτικα , Βελιανιτάτικα , Βλαχοπουλάτικα , Γραμματικαίϊκα , Λάκκα , Λογγός Πλάτανος , Φαντάτα και επιστροφή για  μεσημεριανό φαγητό στο Γάϊο .- Το  απ΄πογευμα , επιστροφή στο ξενοδοχείο , γιά φαγητό , διανυχτέρευση και με διασκέδαση με ζωντανή μουσική στο μπάρ της πισίνας του ξενοδοχείου .-
Ράφτινγκ στον Αχέροντα (Γλυκί )  
 3η ΗΜΕΡΑ ,Δευτέρα 24/06/2013 :  Πρωϊνό στο ξενοδοχείο και  αναχώσηση στο δρόμο της επιστροφής μας . Στις  8.00 ώρα  διαδρομή πορείας γιά να φτάσουμε μετά από μισή ώρα στην Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου στο Ζάλογγο , όπου ανεβαίνοντας  410 περίπου σκαλοπάτια πατήσαμε την κορυφή του χωρού του Ζαλόγγου από τις Σουλιώτισσες ... Παρακολουθήσαμε  και μέρος από την Θεία Λειτουργία στον όμορφο Ναό στην βάση του βράχου .- Στην συνέχεια μετά  από μισή ώρα στο Γλυκί . στις πηγές του Αχέροντα ,διασχίζοντας το  ομόνυμο φαράγγι , γιά να  κάνουμε ιππασία και  Ράφτινγκ έστω και  γιά μισή ώρα .- Γεύμα στις όχθες του Αχέροντα στο Γλυκί , μετάβαση στα χωριά του Σουλίου όπου μετά από τρία τέτραρτα διαδρομή ανεβήκαμε στο Άγιο Δονάτο , είδαμε το Κούγκι όπου θυσιάστηκε ο καλόγερός Σαμνουήλ και τα κάστρα του Κιάφα Σουλιώτικο χωριό) .- Επίσης το μουσείου με τις πρπτομές των Μποτσαραίων (καφές στο Σούλι) με τις πηγαδοδεξαμενές και τα σπίτια των Μποτσαραίων  κ.λ.π. Επιστροφή Πρέβεζα - και  διαδρομή από  υποθαλάσια ζεύξη Ακτίου Βόνιτσας  ,Μύτικας ,  Αστακός (καφές) Αιτωλικό , Μεσσολόγγι , Αντίρριο -Ρίο , ( Μιά  παραθαλάσσια - μαγευτική  διαδρομή  στα πλευρά του Ιονίου....)  ,   Πάτρα ....Μεσσηνία .-
στη  διαδρομή  μας από Βόνιτσα -Αστακός -Αιτωλικό - Μεσσολόγγι ... 2013  

 ΠΑΞΟΙ -Γάϊος

***
 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2013 : 

~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 01 Ιουνίου 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html  ,  Μιά νέα ζωή ...αρραβώνες ..δυό νέων ανθρώπων ... Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 ,  To Σάββατο 01 Ιουνίου 2013 στην όμορφη Καλαμάτα Μεσσηνίας .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/06/2-2013.html , Διαδρομές στο Βασιλικό κτήμα Τατοϊου Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 : Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 04 Ιουνίου ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Ιουνίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Ιουνίου 2013.-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 07Ιουνίου 2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 08 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 09 Ιουνίου 2013.-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το Δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 10 Ιουνίου 2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/11-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 11 Ιουνίου 2013.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013, ,
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/06/14-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πάρασκευή 14 Ιουνίου 2013  .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/15-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 15 Ιουνίου 2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/18-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 18 Ιουνίου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/6-19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 ~
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/06/20-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/20-2013.html  , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/06/21-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 22, 23 καί 24 Ιουνίου 2013 Διαδρομές.-

  ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/25-2013.html , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  25  Ιουνίου  2013
~* http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/26-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  26  Ιουνίου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/27-2013.html , Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  27  Ιουνίου  2013.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/27-2013.html , Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  27  Ιουνίου  2013.- 
 Μπάνιο στο "Βουτούμι " των Αντίπαξων Θ.Σ. 2013 .- 

 ~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ( εδώ  μπορείς να δεις τα ερασιτεχνικά  μας βίντεο ) : 

 Διαδρομή στα χωριά του Σουλίου.

 Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου βράχος χορού  Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο  2013 .-
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2540  video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =        998  video.-
 ~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1000   video.-
                                                         Σύνολο  :  4535   βίντεο ανηρτημένα .-

***
 Πρέβεζα , βράδυ ζωντανή μουσική  στην πισίνα  του ξενοδοχείου διαμονής  μας ...
 

** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~
Στις πηγές του Αχέροντα

~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
*** www.blogtv.gr   , www.tometopo.gr  , www.antarsya.gr  , www.expresss.gr  , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  ,  www.enikos.gr  , www.pospert.gr , www.iatro.gr , www.news.gr  , www.planetgreece.gr , www.piazzadelpo.gr , www.anexartiti.gr , www.aixmi.gr , www.lifo.gr , www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr , www.apela.gr , www.koutipandoraw.gr , www.thepressproject.gr , www.ebu.ch , www.inthecity.gr , www.readio.gr , www.24h.com.cy ,  www.tvx.gr , www.antassya.gr , www.apela.gr ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου