ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Ιουλίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  06  Ιουλίου  2013  :

Ο  Αγιάννης  των Αρφαρών

Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών 07-07-2013



*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
*** Aegean: Πάνω η Καλαμάτα κατά 274%
     Αύξηση 23% παρουσίασε η AEGEAN στο δίκτυο εξωτερικού το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2013, το πρώτο δίμηνο της τουριστικής περιόδου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, μεταφέροντας συνολικά 814.546 επιβάτες.
Η αύξηση είναι αποτέλεσμα των κινήσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία για επέκταση του δικτύου της στο εξωτερικό με 32 νέα δρομολόγια, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξης της δραστηριότητάς της από τις βάσεις που διατηρεί τόσο στην Αθήνα όσο και στα κύρια περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Αναλυτικά, σημαντική ανάπτυξη στην επιβατική κίνηση εξωτερικού κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2013 παρουσίασαν οι κύριες βάσεις, με σημαντικό αριθμό αεροσκαφών ανά βάση, δηλαδή της Αθήνας (15%), της Θεσσαλονίκης (23%), του Ηρακλείου (34%) και της Ρόδου (40%), όσο και οι βάσεις ενός αεροσκάφους, όπως της  Κέρκυρας (19%), της Κω (νέα βάση 155%) και της Καλαμάτας (νέα βάση 274%), περιοχές από τις οποίες η εταιρεία παρουσίασε αυξημένη δραστηριότητα σε νέους προορισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία της εταιρείας στις κύριες αγορές, Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ισραήλ και Βελγίου, ενισχύθηκε με επιπλέον πτήσεις από τις βάσεις της στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Κως, Καλαμάτα), καθώς και ότι το 2013 η AEGEAN εγκαινίασε 32 νέα δρομολόγια και πτήσεις προς 11 νέους προορισμούς: Γενεύη, Manchester, Λυών, Στοκχόλμη, Κίεβο, Μπακού, Βερολίνο, Νυρεμβέργη, Αννόβερο, Βαρσοβία, Stansted Λονδίνου.
Το 2013 η AEGEAN πραγματοποιεί συνολικά 160 δρομολόγια εξωτερικού, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

***  «Πόντιος Πιλάτος» η Δημοτική Αρχή με τους νεοναζί
            Ούτε μια λέξη καταδίκης για το φεστιβάλ στις αρχές Αυγούστου
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Δόθηκε στη δημοσιότητα η περιβόητη απόφαση - γρίφος, που ελήφθη κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το νεοναζιστικό φεστιβάλ στις αρχές Αυγούστου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Σώματος και την παράταξη «Πρωτοπορία»: «Είναι δεδομένη, απόλυτη και ομόφωνη η ευγνωμοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τους λαούς και τους πολίτες που αγωνίσθηκαν στον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του Ναζισμού και του Φασισμού. Είναι δεδομένη, απόλυτη και ομόφωνη η ευγνωμοσύνη του για τα εκατομμύρια των νεκρών που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θεωρεί ως κατάκτηση του ελληνικού λαού και ως αναφαίρετα και πολύτιμα τα κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι για όλους τους πολίτες.
Καταδικάζει κάθε έκνομη πράξη, κάθε μισαλλοδοξία και κάθε ενέργεια που δείχνει έλλειψη σεβασμού στο Σύνταγμα, την Ιστορία και τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ανθρώπου και κάθε φορέα, ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.
Ζητεί από τη Λιμενική Επιτροπή και τις Κρατικές Αρχές να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε απόφαση, βάσει του άρθρου 11 του Συντάγματος, που να διασφαλίζει την ησυχία, την ηρεμία και το ήπιο κλίμα στην Καλαμάτα, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο».

*** Πού να πρωτοπάς απόψε το βράδυ;

Βομβαρδισμός εκδηλώσεων απόψε στην Καλαμάτα, σε σημείο οι Καλαματιανοί να μην ξέρουν που να πρωτοπάνε. Θέλετε θέατρο; «Ελένη» του Ευριπίδη στο Κάστρο από τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου. Θέλετε βιντεοτέχνη; Φεστιβάλ Μηδέν στο Ιστορικό Κέντρο. Θέλετε μουσική; «Μουσικό Ερωτικό Θέρος» στο Καφέ Σινέ. Θέλετε μαγειρική; Παρουσίαση των βιβλίων των γνωστών σεφ, Ελένης Ψυχούλη και Βασίλη Καλλίδη, στο «Βιβλιόπολις». Αν πάλι θέλετε θερινό σινεμά, σας προτείνουμε μια βόλτα ως τα Φιλιατρά για την ταινία του Γούντι Άλεν «Από τη Ρώμη με αγάπη», που προβάλλει ο Δημοτικός Κινηματογράφος σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη του «Πυρσού». Μ.Ν.  

*** Ολοκλήρωση του α’ εξαμήνου εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Costa Navarino
    Με μία σειρά διαλέξεων με θέμα την κλιματική αλλαγή ολοκληρώθηκε το α’ εξάμηνο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) στη Μεσσηνία, κλείνοντας μία περίοδο με μεγάλη δραστηριοποίηση σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Οι διαλέξεις έγιναν στο πλαίσιο του πρώτου 10ημέρου Διεθνούς Θερινού Σχολείου – για διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές - που διοργανώθηκε από το Bolin Center για την κλιματική αλλαγή του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης, την περίοδο 23 Ιουνίου – 3 Ιουλίου στο ΝΕΟ.
Το επίπεδο των μαθημάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλό και περιλάμβανε διαλέξεις από διακεκριμένους ερευνητές και καθηγητές πανεπιστημίων, όπως το Columbia, το Princeton και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης (ΗΠΑ), του Giessen (Γερμανία) και, φυσικά, της Στοκχόλμης. Ο αριθμός των σπουδαστών έφτασε τους 25, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος συμμετοχής των φοιτητών από Ελληνικά Πανεπιστήμια καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Bolin Center.
Συνολικά, από τον Ιανουάριο και μέχρι τους πρώτους θερινούς μήνες, μέσα από τρεις σειρές μαθημάτων και το θερινό σχολείο, δόθηκε η ευκαιρία σε περισσότερους από 100 προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές από Σουηδία, Ελλάδα και πολλές ακόμη χώρες να επισκεφθούν τη Μεσσηνία και να γνωρίσουν την περιοχή μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες «στο πεδίο», καθώς και μέσα από διαλέξεις στον ερευνητικό σταθμό του Navarino Environmental Observatory.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΕΟ συνεχίζεται και μέσα στο καλοκαίρι, με δύο πρακτικές ασκήσεις φοιτητών από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα σχετικά με την Ατμοσφαιρική Ρύπανση και την Κλιματική Αλλαγή, υπό την καθοδήγηση ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Από το Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους, τρεις ακόμα σειρές μαθημάτων από Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ελλάδας θα διεξαχθούν στη Μεσσηνία, ενώ τον Οκτώβριο το ΝΕΟ θα υποδεχθεί για πρώτη φορά μαθητές από το VarmdoGymnasium, δημόσιο σχολείο της Στοκχόλμης.  

*** Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Σάββατο
           
Στις περιοχές του δ.δ. Πύλου, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες, θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Σάββατο, από 8.30 έως 10.30.
Την ίδια ημέρα θα υπάρξει διακοπή ρεύματος και στις περιοχές του πρώην Δήμου Μεθώνης, από 10.30 έως 12.30.


*** Λύση στο πρόβλημα με τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης τα επόμενα χρόνια
            Θα ικανοποιήσει τις ανάγκες για τα επόμενα χρόνια του Δήμου Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής
                  ΛΕΖ... Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Α. Καραγιάννη και Ι. Μπάκα
 Ο χάρτης με το σχεδιασμό του νέου αγωγού Φ800
  Στην τελική ευθεία για την υποβολή αιτήματος υπαγωγής στο ΕΣΠΑ βρίσκεται η αντικατάσταση του προβληματικού αγωγού που σήμερα φέρνει νερό στην Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τα περίχωρα από το Πήδημα.
Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης ανέθεσε στη ΔΕΥΑΚ την εκπόνηση μελέτης αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού Φ600 από το Πήδημα έως την Καλαμάτα, καθώς και του κλάδου του από το Ασπρόχωμα μέχρι τη Μεσσήνη.
Η ΔΕΥΑΚ ανέλαβε αυτήν την ευθύνη έναντι συμβολικού τιμήματος 40.000 ευρώ, ενώ η εκπόνηση της μελέτης από ιδιωτικό γραφείο θα κόστιζε περίπου 500.000 ευρώ.
Η εκπόνηση της μελέτης ολοκληρώνεται και η υποβολή αιτήματος προς υπαγωγή του έργου στο ΕΣΠΑ αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα, όπως ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Ανδρέας Καραγιάννης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης, Γιάννης Μπάκας.
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης έχει αναλάβει τη σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου και ο Δήμος Μεσσήνης τη μελέτη κόστους – οφέλους, ενώ η ΔΕΥΑΚ όλο το υπόλοιπο τμήμα της μελέτης.
Σημειώνεται πως οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν και από τις 5 συναρμόδιες υπηρεσίες. Ο φάκελος πρόκειται να υποβληθεί τις επόμενες ημέρες στην υπηρεσία ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Τρίπολη, για την έκδοση της τελικής γνωμοδότησης επί των περιβαλλοντικών όρων.
Κατόπιν, θα ζητηθεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, προοπτική σχετικά με την οποία είχε γίνει λόγος κατά την επίσκεψη του Π. Τατούλη στο Δημαρχείο και τη συνάντησή του με το δήμαρχο Π. Νίκα στις 11 Ιουνίου.
Ο νέος αγωγός, που θα αποτελείται από ελατό χυτοσίδηρο (το τμήμα από το Ασπρόχωμα μέχρι τη Μεσσήνη, Φ400, θα είναι κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο), θα ξεκινά από τις πηγές του Πηδήματος και μέσω της 5ης Επαρχιακής Οδού θα φθάνει μέχρι τη διασταύρωση που οδηγεί από τον παλιό εθνικό δρόμο στο Πήδημα.
Κατόπιν θα πορεύεται επί της παλιάς εθνικής οδού μέχρι το Ασπρόχωμα, όπου θα δίδει κλάδο προς Μεσσήνη. Στη συνέχεια, μέσω των οδών Αθηνών, Μεσσήνης και Αρτέμιδος θα φθάνει στο Κάστρο, για να δώσει νερό στην εκεί δεξαμενή και σε εκείνην που βρίσκεται στις Τούρλες. Το ιδανικό συμπλήρωμα αυτού του έργου θα είναι ο αγωγός που θα φέρει νερό στο Πήδημα από τον Άγιο Φλώρο.  Α.Π.

***  Ελένη Ψυχούλη: «Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι το αυτονόητο της καθημερινότητάς μας»
   Απόψε θα βρεθεί στο «Βιβλιόπολις», παρέα με το φίλο της Βασίλη Καλλίδη, η «γνωστή της κουζίνας», δημοσιογράφος Ελένη Ψυχούλη.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της για τη μαγειρική, το ελαιόλαδο, αλλά και την αποψινή εκδήλωση.
  -Πότε και πώς μπήκατε στο χώρο της κουζίνας επαγγελματικά;
Δεν έχω μπει ποτέ επαγγελματικά στο χώρο της κουζίνας. Εξακολουθώ να είμαι μια δημοσιογράφος και μαμά που μπαίνει στην κουζίνα μόνο από χόμπυ, για να μαγειρέψει για τους αγαπημένους της ανθρώπους.
  Γιατί κυριάρχησε αυτό το είδος εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση;
Η εικόνα του φαγητού είναι ηδονή. Πρωτογενής χαρά. Και στους δύσκολους καιρούς ο κόσμος χαλαρώνει βλέποντας μια κουζίνα που μαγειρεύει νοστιμιές.
Επιπλέον, πολλές εκπομπές, όπως η δική μου, δίνουν λύσεις και ιδέες για το καθημερινό τραπέζι και την οικονομία του.
  -Πόση σημασία έπαιξε η τηλεόραση στη στροφή πολλών προς τη μαγειρική;
Δεν ξέρω πόσο επηρεάζει η τηλεόραση, αλλά η αλήθεια είναι πως πλέον περισσότερα παιδιά ακολουθούν το δρόμο της επαγγελματικής κουζίνας, κάτι που θεωρώ πολύ καλό, αντί να γίνονται όλοι οικονομολόγοι και δικηγόροι.
  -Ο Έλληνας πώς έχει μάθει να τρώει γενικότερα;
Ο Έλληνας παλιά ήξερε να τρώει. Δυστυχώς, με τα χρήματα και το life style αφήσαμε πίσω τη σοφή κουζίνα της γιαγιάς, η οποία, εκτός από νοστιμιά, σημαίνει υγεία, γερό μυαλό, οικονομία, αλλά και πολιτισμό.
  -Οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν εγκαταλείψει την κουζίνα;
Με το πρόσχημα ότι δεν προλαβαίνουν επειδή εργάζονται σκληρά, πολλές δεν πολυμπαίνουν στην κουζίνα. Ωστόσο, το σπιτικό μαγείρεμα δε θέλει χρόνο. Μόνο οργάνωση και έξυπνες λύσεις. Η κρίση πλέον επιστρέφει πολύ κόσμο στην κουζίνα. Άντρες, γυναίκες, αλλά και εφήβους.
  -Η περίφημη γκουρμέ κουζίνα είναι ανάγκη ή μόδα;
Η γκουρμέ κουζίνα είναι πειραματισμός. Εγώ μπορεί να μην την πολυσυμπαθώ, όμως, για να εξελιχθεί μια εθνική κουζίνα και να επιβιώσει στο χρόνο, έχει απόλυτη ανάγκη από τη δημιουργικότητα.
  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
 -Ποια η γνώμη σας για το ελαιόλαδο; Μπορεί να είναι η βάση για όλα;
Το ελαιόλαδο είναι υγεία, νοστιμιά και η βάση της διατροφής μας. Οφείλουμε να επιστρέψουμε σ’ αυτό, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το ποιοτικό-ναι, δυστυχώς, ο νεοέλληνας δεν ξέρει από καλό λάδι. Και μπαίνει παντού: στα αλμυρά αλλά και στα γλυκά.
  -Γιατί η Ιταλία και η Ισπανία έχουν καταφέρει να κυριαρχούν σε αυτό το κομμάτι;
Η Ιταλία και η Ισπανία είχαν κρατική πολιτική και σωστό μάρκετινγκ. Εμείς τώρα μπαίνουμε σε αυτό. Και πάλι μόνος του ο ιδιωτικός τομέας. Το κράτος δε βοηθά.-Πώς σας φαίνεται να είναι είδος πολυτελείας σε ελληνικά σπίτια το ελαιόλαδο;Το θεωρώ γελοίο. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι το αυτονόητο της καθημερινότητάς μας. Αν, τελικά, μας απασχολεί η υγεία μας.-Τι πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει μεγάλος μάγειρας;Αγάπη και μόνον αγάπη. Να έχει αντοχές στη σκληρή δουλειά, να μη φοβάται τους πειραματισμούς, να δουλεύει τη φαντασία του.-Μιλήστε μας για την αποψινή εκδήλωση.Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί μαζί με τον κολλητό μου φίλο, Βασίλη Καλλίδη, θα παρουσιάσουμε τα βιβλία μας, αφού έχουμε την τύχη να είμαστε στον ίδιο εκδοτικό οίκο. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Ανεπαρκής η απόφαση του ΥΠΕΚΑ με τη διόρθωση για το Τσακώνα - Καλαμάτα
          ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΣΑΚΩΝΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ
 Ανεπαρκής η απόφαση
του ΥΠΕΚΑ με τη διόρθωση
 Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τη νομιμότητά της
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Ενός κακού μύρια έπονται. Είναι γνωστό. Κι αυτό συμβαίνει με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες (28 Ιουνίου 2013) έκανε λόγο για «λάθος παραβολή» στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2011, περί τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του τμήματος Τσακώνα- Καλαμάτα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη - Καλαμάτα, καθώς, αντί του σωστού ονόματος του συναρμόδιου υπουργού Κ. Σκανδαλίδη, αναφέρει το όνομα της Κ. Μπατζελή!
Όπως ανέφεραν στο «Θ» νομικοί κύκλοι, η αλλαγή επί το σωστότερο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης δεν έχει καμία ισχύ και η απόφαση αυτή είναι σαν να μην έχει υπογραφεί ποτέ! Μάλιστα, ούτε μπορεί να διορθωθεί ούτε να ακυρωθεί. Με λίγα λόγια, είναι ως μη γενόμενη. Προσθέτουν, δε, ότι το λάθος δεν καλύπτεται από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση ενός μόνο υπουργείου.
Για να διορθωθούν - όσο γίνεται- πλέον τα πράγματα θα χρειαστεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που απαιτεί χρόνο και αρκετό χρήμα, αφού το έργο θα καθυστερήσει κάποιους μήνες και οι ρήτρες της σύμβασης θα... τρέχουν υπέρ της αναδόχου εταιρείας. Ήδη και μόνο η μετατόπιση του κόμβου του Νέδοντα «πρόσφερε» στην εταιρεία κάποια εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην περιμετρική οδό της Καλαμάτας, η έγκριση της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων καθυστέρησε 23 μήνες! Τροποποίηση που αφορά στους συνδετήριους κλάδους της περιμετρικής με την οδό Αρτέμιδος, καθώς και τη μετακίνηση του κόμβου του Νέδοντα 430 μέτρα δυτικότερα, στο ρέμα Ανδριανού στην Αγιάννα.
Ενώ η απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τις τροποποιήσεις εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009, η Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης των τροποποιημένων περιβαλλοντικών όρων εκδόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011!
Επαναλαμβάνουμε αυτό που είχαμε γράψει και χθες με αφορμή τη... βελτιωτική απόφαση του ΥΠΕΚΑ: Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Για ένα πολύ μεγάλο έργο, με τεράστιο οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, η δημόσια διοίκηση με τις πράξεις της δημιουργεί ζητήματα που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σοβαρές οικονομικές ζημιές, σε μια περίοδο, μάλιστα, οικονομικής ασφυξίας.  

***Οδηγός Επιχειρήσεων για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία
             Οδηγός ΚαλαμάταςΠλέον στην ιστοσελίδα του «Θάρρους» έχετε τη δυνατότητα να βρείτε έναν ενημερωμένο Οδηγό Επιχειρήσεων για την Καλαμάτα, αλλά και όλη τη Μεσσηνία.
Εκεί μπορείτε να βρείτε από καφετέριες και εμπορικά καταστήματα μέχρι λογιστές και ιατρούς.
  Στόχος του Οδηγού η εξυπηρέτησή σας με μερικά μόνο κλικ.
  Αν θέλετε να δείτε τον Οδηγό Επιχειρήσεων, πατήστε εδώ
 Για να καταχωρήσετε   και την δική σας επιχείρηση ή πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 27210 22355 ή στο odigos@tharrosnews.gr

*** Πρόσληψη 29 ατόμων στην καθαριότητα του Δήμου Καλαμάτας
             Σε πρόσληψη 29 ατόμων πρόκειται να προβεί ο Δήμος Καλαμάτας, για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Όσοι προσληφθούν, θα εργασθούν επί 8 μήνες και πρόκειται για 8 χειριστές μηχανημάτων έργων, 6 οδηγούς απορριμματοφόρων και 15 εργάτες καθαριότητας. Στην ιστοσελίδα του Δήμου έχει αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση, με χθεσινή ημερομηνία, που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες

*** Γεμάτη κόσμο η σημαιοστολισμένη παραλία της Καλαμάτας (Φωτογραφίες)
    
Νωρίς το μεσημέρι τοποθετήθηκε στην παραλία της Καλαμάτας η γαλάζια σημαία.
Το Θάρρος βρέθηκε εκεί και μέσα από τις εικόνες θα προσπαθήσει να σας δροσίσει.


***   62χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του
            Νεκρός βρέθηκε από την μητέρα του ένας 62χρόνος άντρας στο χωρίο Μηλιά.  Αναλυτικότερο ρεπορτάζ αργότερα.

*** Έπιασαν τόπο οι φωνές, μπήκαν θέσεις για τα ποδήλατα (Φωτογραφίες)
      
Δεν γνωρίζουμε πόσο σημασία έπαιξαν οι φωνές των οδηγών ποδηλάτων αλλά και η συμβολική κατάληψη της πλατείας που έχει προγραμματιστεί για απόψε, αλλά τελικά σήμερα το πρωί εργάτες τοποθέτησαν θέσεις παρκαρίσματος για ποδήλατα.

*** Ντίνα Νικολάκου: «Κάποιοι θεώρησαν ότι, επειδή είμαι γυναίκα πολιτικός, είμαι αδύναμη»
   Κατήγγειλε προσωπικό πόλεμο από την «Ελευθερία», χαρακτηρίζοντάς τη επίσημο έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ
 Της Βίκυς Βετουλάκη
 Δριμύ κατηγορώ κατά της εφημερίδας «Ελευθερία» εξαπέλυσε χθες από την Καλαμάτα η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, μιλώντας για προσωπικό πόλεμο και χαρακτηρίζοντάς την «επίσημο έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ».
Ειδικότερα, η κα Νικολάκου ανέφερε: «Στην επαφή μου με τους πολίτες είχα πάντα επιλέξει έναν καθαρό πολιτικό λόγο και να τους κοιτάω στα μάτια. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχω δεχτεί μεγάλο προσωπικό πόλεμο και δυσφήμηση, που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις μου. Κάποιοι προσπαθούσαν να πουν ότι μετακινούμαι μη νόμιμα, με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, και πως είμαι η αιτία που χρωστά χρήματα η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Αν κάποιοι θεώρησαν ότι, επειδή είμαι γυναίκα πολιτικός, είμαι αδύναμη, θέλω να τους ακόμα μια φορά ότι έχουν κάνει ένα πολύ μεγάλο σφάλμα. Για να τελειώνουμε μία και καλή. Δε θα τους επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, για να παίξουν μικροπολιτικά ή μεγάλα πολιτικά παιχνίδια, γιατί είμαι πεπεισμένη πλέον ότι το συγκεκριμένο έντυπο είναι το επίσημο έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσουν το πολιτικό παιχνίδι εναντίον μου.
Με απόλυτα υπηρεσιακό νόμιμο τρόπο, που δεν ξέρω αν έχει γίνει ποτέ άλλοτε, είχα μετακινηθεί για καθαρά υπηρεσιακούς λόγους από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας προς την έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, με τέσσερις υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων. Ποτέ δε θέλησα να μετακινηθώ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας. Είναι επιλογή μου να κινούμαι εντός της νομιμότητας. Ο πόλεμος που δέχτηκα ήταν πολύ μεγάλος και είχε πολλές διαστάσεις. Μέχρι και ανώνυμες επιστολές, στον κ. Αγγελάκα, εναντίον μου, αναφέροντας απίστευτα ψεύδη. Επιστολές που υπέγραφε κάποιος δήθεν οδηγός της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με ένα όνομα που δεν υπάρχει.
  «Δε δέχομαι συνδιοίκηση»
Γνωρίζω ότι ο δρόμος της πολιτικής είναι δύσκολος, δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα. Όμως, δεν έχω σκύψει ποτέ το κεφάλι, δε δέχομαι κανέναν πολιτικό κουμανταδόρο, κανέναν παράγοντα και σε καμία περίπτωση δε δέχομαι κάποιος να συνδιοικεί με την Περιφερειακή Αρχή. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι ο μοναδικός ο οποίος χαράζει πολιτική στην Πελοπόννησο. Οι 5 αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι 3 θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, εκ του νόμου, επικουρούν το έργο του. Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα και συγκεκριμένα. Δεν ξέρω αν κάποιοι θεωρούσαν ότι για να βρεθεί μια θεματική αντιπεριφερειάρχης με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες, σε ένα γραφείο, σε μια ενότητα, θα έπρεπε να πάρει την άδεια κάποιου Μέσου Ενημέρωσης.
Είμαι ένας άνθρωπος που λέει πάντα την αλήθεια και θα συνεχίσω να τη λέω. Και ξέρω στη θέση που είμαι σήμερα, μπορεί να μην είμαι αύριο. Δε με ενδιαφέρει αυτό. Με ενδιαφέρει να κάνω καλά τη δουλειά μου, από όποια θέση με έχει θέσει ο μεσσηνιακός λαός, ο οποίος μου έχει κάνει την πολύ μεγάλη τιμή για 3 συνεχιζόμενες 4ετίες να με ψηφίζει και να είμαι αντάξια της, επίσης, πολύ μεγάλης τιμής και εμπιστοσύνης που μου έδειξε ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης.
  «Ξεπεράσθηκαν τα όρια»
Σε ό,τι αφορά τη δυσφήμηση, την υπερβολή, που γίνεται στο πρόσωπό μου από την εφημερίδα “Ελευθερία” με εμμονή, συνεχιζόμενα, για συγκεκριμένα θέματα, είναι κάτι για το οποίο δεν έχω μιλήσει και έχω πει ότι σέβομαι κάθε Μέσο όταν αυτό κάνει τη δουλειά του και κάνει κριτική. Όμως, ξεπεράσθηκαν τα όρια. Η συγκεκριμένη εφημερίδα κάποτε μου ζήταγε χρήματα, με πήγε στα δικαστήρια, δικαιώθηκα. Στη συνέχεια προσπάθησε να μου δημιουργήσει τεράστιο οικογενειακό πρόβλημα, γνωρίζοντας καλά ότι δεν έλεγε την αλήθεια. Στη συνέχεια με μήνυσε διότι ήμουν υπεύθυνη που δεν έπαιρνε από την Περιφέρεια κάποιες δημοσιεύσεις, γνωρίζοντας καλά ότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα. Κι όμως, μου έκανε μήνυση. Κι αυτά τα ασφαλιστικά τα έχασε και δικαιώθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα συνεχίσει, η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει, με πιο στεντόρεια και δυνατή φωνή, να είναι εναντίον του λαϊκισμού, εναντίον όλων εκείνων που τα βλέπουν όλα μαύρα.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα, πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στη χώρα μας για να έρθουν καλύτερες ημέρες. Η δική μας πολιτική είναι μια πολιτική σύνεσης, σκληρής δουλειάς, υπεύθυνη για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερο το μέλλον των συμπολιτών μας στην Πελοπόννησο. Μόνο αυτό μας ενδιαφέρει.
Αισθάνθηκα την ανάγκη να τα πω αυτά, με δεδομένο ότι πιστεύω ότι θα ενταθούν οι ρυθμοί εναντίον της Περιφερειακής Αρχής, του περιφερειάρχη, αλλά και εμένα προσωπικά, το συγκεκριμένο Μέσο Ενημέρωσης κάνει αυτόν τον απίστευτο πόλεμο, ο οποίος δεν είναι κριτική πολιτική, που σέβομαι απολύτως και το έχω αποδείξει αυτό. Είναι δυνατόν να νομίζουν ότι μπορούν να παραπλανήσουν τους πολίτες με αυτό τον τρόπο; Στέλνουμε ένα μήνυμα, ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, προς όλες τις κατευθύνσεις: Η Νέα Πελοπόννησος ήταν και θα παραμείνει ένας ανεξάρτητος συνδυασμός, ένας συνδυασμός που μίλησε εδώ και πολύ καιρό για μια Νέα Ελλάδα, που έρχεται και πιστεύει Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι θα συνεχίσουμε, έτσι θα βαδίσουμε. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, τότε οι πολίτες ας είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν. Μέχρι τότε, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατευθύνει τους πολίτες. Σήμερα η ίδια εφημερίδα είπε “υπάρχει πρόβλημα στη Μεσσηνία με τον κ. Τατούλη”. Πού το στοιχειοθετεί αυτό; Τα δημοσκοπικά μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα αποτελέσματα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Οι ανεκπλήρωτοι πόθοι και οι επιθυμίες, είτε του κ. Πλεμμένου, είτε του αρχισυντάκτη του, είτε του οποιουδήποτε άλλου, δεν μπορούν να μεταφέρονται ως ειδήσεις».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, στην αναφορά ότι της ζητήθηκαν χρήματα, η κα Νικολάκου είπε πως, όταν ήταν υποψήφια βουλευτής, η συγκεκριμένη εφημερίδα τής ζήτησε το ποσό των 10.000 ευρώ για δημοσιεύσεις, τις οποίες, όπως είπε, η ίδια δεν είχε ζητήσει. Δημοσιεύονταν τα δελτία Τύπου που έστελνε, τα οποία καταχωρούνταν ως διαφημίσεις. Μάλιστα, η κα Νικολάκου είπε ότι αρνήθηκε, η εφημερίδα στράφηκε εναντίον της δικαστικά και το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν υπάρχει οφειλή.
 
*** Μη χτυπάτε τις καμπάνες υπερβολικά…
   Τα παράπονα πολλών πολιτών που ζουν κοντά εκκλησίες για τις κωδωνοκρουσίες εισακούσθηκαν, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος απέστειλε εγκύκλιο στους ναούς συνιστώντας στους ιερείς να βάζουν σε λειτουργία τις καμπάνες με προσοχή και διάκριση, ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας.
«Δια του παρόντος και κατόπιν σχετικών διαμαρτυριών, εκφρασθείσων υπό ενίων πολιτών, εφιστώμεν την προσοχή υμών περί του θέματος της υπερβολικής και ακρίτου χρήσεως των κωδώνων των ιερών ναών» αναφέρεται στην εγκύκλιο που απέστειλε στους Ιερούς Ναούς την Τρίτη.
Ειδικότερα, μέσα από την εγκύκλιο συνιστάται η χρήση των καμπανών με προσοχή και διάκριση, καθώς και η ηπιότερη και πιο σύντομη λειτουργία τους, ακόμη και η διακοπή, για όσες είναι συνδεδεμένες με ρολόγια, στις ώρες κοινής ησυχίας και, κυρίως, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Α.Π.   Πηγή ενημέρωσης -Ειδήσεων - Γεγονότων : εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2013 .-
  

 
***  Από το άρθρο «ΠΟΝΑΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»στη Γαλλική εφημερίδα Le Monde
...
Το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη απάτη εδώ και δεκαετίες. Όλα είναι σχετικά. Όπως η διάκριση των εξουσιών που χαρακτηρίζει μια δημοκρατία-υπ...άρχει, αλλά οι εξουσίες αλληλοεπηρεάζονται.
Η τέταρτη, για παράδειγμα, είναι συχνά το φερέφωνο της πρώτης, υπερασπίζει τη δεύτερη και παρελαύνει πίσω από την τρίτη.
.......
Υπήρξε ποτέ κάποια σκέψη, κάποιο ντοκιμαντέρ για τους λόγους που ο ένοπλος αγώνας είναι συνεχώς παρών στην Ελλάδα τα 30 τελευταία χρόνια;
Όχι, καμία εις βάθος δουλειά στα ευαίσθητα θέματα.
...
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
της Ελληνογαλλίδας δημοσιογράφου Αγγελικής Κουρούνη Σάββατο 22 Ιουνίου 2013  Α.Χ.Γ.

 ***  ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΜΟΣΚΟΚΟΥΖΟΥΛΟΣ του ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ
 
Ο Διογένης ο Μοσκοκούζουλος ειναι το νέο βιβλίο του Κωστή Μουδάτσου που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες.
Είναι ανεξάρτητη παραγωγή χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με την γραφειοκρατία και την διαφθορά που έκαναν τα λαμόγια αφεντικά!!!
Είναι μια ιστορία που ξεκινώντας από τα παιδιά των φαναριών και την κακοτυχία τους ξετυλίγει το κουβάρι στους λαβυρίνθους της σύγχρονης κοινωνίας και στις δαγκάνες των μηχανισμών των εξουσιών.....
Με κωμικοτραγικές καταστάσεις δημιουργούν ιστορίες για γέλια και για κλάματα....
Είναι ένα βιβλίο που προσπαθεί να δείξει οτι η δυστυχία των άλλων είναι και δική μας δυστυχία....και οτι δεν έχομε το δικαίωμα να αφήνομε τους μηχανισμούς να μας σπρώχνουν στην κατρακύλα ή στην χρεωκοπία και σε απώλειες ακόμη και ανθρώπινων ζωών για να πετύχουν τους ανήθικους σκοπούς που επιβάλει η λαιμαργία και η απληστία τους!!!!
Ο Κωστής ο Μουδάτσος είναι ένας αλκοολικός στα όνειρα που πιστεύει οτι η γλώσσα και οι λέξεις δεν πρέπει να χάνουν το ειδικό βάρος και την αξία που έχουν. Πρέπει να είναι γεμάτες οξυγόνο και αίμα που βράζει!!
Η τιμή είναι η μικρότερη δυνατή . 10 ευρώ!!!!!  Α.Χ.Γ.

*** Δωρεές αντί για αερομαχίες
         
Ο Έλληνας ακαδημαϊκός Χάρης Τζήμητρας που ζει σχεδόν για 10 χρόνια στην Τουρκία έχει μια πολύ απλή πρόταση προς την κυβέρνηση της Αθήνας για να φέρει κοντά τις δύο πλευρές του Αιγαίου : « Αντί να σηκώνετε αεροπλάνα για αερομαχίες, αποθηκεύστε εκείνα τα χρήματα και χαρίστε τα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της Τουρκίας. Κατ΄αυτό τον τρόπο θα δούνε όλοι πως δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου¨ και ότι όσο και αν κάποιοι μπορούνε να το δούνε αυτό ως ¨αφέλεια ενός ακαδημαϊκού¨, ο ίδιος δεν χάνει την αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου.».
Ο Τζήμητρας που παραδίδει μαθήματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί βρίσκεται συνεχώς μεταξύ των δύο χωρών.Βλέποντας από μέσα και τις δύο κοινωνίες συνδέει το γεγονός της μη εξεύρεσης λύσης στο Αιγαίο με την διαφορετική συμμετοχή της κοινής γνώμης στα θέματα : «Η ελληνική κοινή γνώμη επεμβαίνει περισσότερο στα περιστατικά. Για το παραμικρό ξεχύνονται στους δρόμους και οργανώνουν διαδηλώσεις. Η τουρκική κοινή γνώμη το αντίθετο, σε τέτοιες καταστάσεις ή δεν αντιδρά καθόλου ή η αντίδραση της είναι περιορισμένη. Έτσι οι δύο κυβερνήσεις υποχρεώνονται να κινούνται διαφορετικά».
Σύμφωνα με τον Τζήμητρα με θεμέλιο αυτές τις προσπάθειες υπάρχει ένα περιβάλλον ενός του οποίου μπορούνε να γίνουν νέα βήματα λόγω τριών βασικών παραγόντων.
Πρώτον η ελληνική κυβέρνηση η ίδια έφερε στην επικαιρότητα την προσέγγιση. Πιστεύουν πως μπορούνε να το πετύχουν και το απέδειξαν.
Δεύτερον η τουρκική κυβέρνηση ξεκάθαρα αποκάλυψε πως δεν βλέπει την Ελλάδα ούτε ως εχθρό ούτε ως προτεραιότητα. Η Τουρκία αισθάνεται αρκετά ισχυρή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Τρίτον αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σοβαρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μόνο εμπόδιο αλλά ταυτόχρονα και μια σημαντική ευκαιρία επαναξιολόγηση της θέσης της χώρας και επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων της, για παράδειγμα ο περιορισμός των αμυντικών δαπανών.
(Πηγή:ΑΠΕ) -  Α.Χ.Γ.

 
***  Αρχαιότερη ή Πρώιμη Παλαιολιθική εποχή
  ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ, ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ
Η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας κατά την διάρκεια της
Πρώιμης Παλαιολιθικής εποχής (1 εκατ. – 100.000 χρόνια).
 Ice_age_fauna_of_northern_Spain_-_Mauricio_AntónΗ κατώτερη ή Πρώιμη Παλαιολιθική  Εποχή στην ευρύτερη  περιοχή της Αρχαίας Θουρίας είναι ελάχιστα γνωστή, αφού οι έρευνες είναι ως τώρα ανεπαρκείς για να μας δώσουν πλήρη εικόνα της. Είναι πολύ σημαντικό όμως να επισημανθεί ότι η περιοχή κατά την εποχή αυτή δεν ήταν λιγότερο κατοικημένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αντίθετα μπορεί εύκολα να υποτεθεί ότι λόγω του ήπιου κλίματος κατά τις παγετώδεις περιόδους και λόγω της νότιας γεωγραφικής της θέσης, αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο καταφύγιο για ανθρώπους και ζώα, που κατέβαιναν προς τον Νότο πιεζόμενα από την προέλαση των παγετώνων στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Στο εσωτερικό του ελλαδικού χώρου, το κλίμα των βόρειων περιοχών επηρεαζόταν πιο πολύ από την επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών κατά τις παγετώδεις περιόδους, σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας  όπου οι συνθήκες παρέμεναν σχετικά ήπιες.  Η σπανιότητα των ευρημάτων σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά αντανακλά αποκλειστικά και μόνο την έλλειψη ερευνών. (Δρ Ανδρέας Ντάρλας Διδάκτωρ παλαιολιθικής αρχαιολογίας, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ)
Απόδειξη είναι ότι, στις γειτονικές περιοχές του Απηδήματος, Μεγαλόπολης κ.λ.π που γίνεται σχετικές ανασκαφές, ανακαλύπτονται κατάλοιπα της απώτατης αυτής προϊστορικής εποχής. Μια άλλη σημαντική παρατήρηση είναι ότι τα χαρακτηριστικά της Παλαιολιθικής Εποχής της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας και ειδικότερα οι χρονολογίες των διάφορων περιόδων συμφωνούν σε γενικές γραμμές με εκείνες της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο λόγος που δεν έχουν αναδειχθεί τα επιμέρους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι ότι δεν έχουν πραγματοποιειθεί σχετικές έρευνες. Τα στοιχεία που έχουν έλθει ως τώρα στο φως στο Απήδημα Ανθρωπολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών  και την Μεγαλόπολη ΛΘ’ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ , που σχετίζονται άμεσα με την περιοχή της Αρχαίας Θουρίας , δεν έρχονται σε αντίθεση με τα δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης, και ειδικότερα της νότιας Ευρώπης.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της εποχής, που είναι γνωστή και ως Εποχή των Παγετώνων, είναι η εναλλαγή παγετωδών (ψυχρών) και μεσοπαγετωδών (θερμών) περιόδων.
Mammoth

Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για τη δημιουργία των παγετώνων, όπως εκείνες που αναζητούν αίτια γεωλογικών διεργασιών. Για παράδειγμα η ελάττωση της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2), η γρήγορη ανύψωση των ηπείρων και το σχετικά μεγάλο ύψος των βουνών ή «εξωγήινες» όπως κοσμικές επιδράσεις και αρκετές άλλες αιτίες μπορεί να δημιουργούν ή να συντελούν στη δημιουργία παγετώνων. Από τη δεκαετίατου 1920 ακόμη διατυπώθηκε μια ολοκληρωμένη θεωρία γα να εξηγήσει το φαινόμενο από το Γιουγκοσλάβο αστρονόμο-μαθηματικό Μιλάνκοβιτς (MilutinMilankovic)(Milankovitch, M. : «Mathematische Klimalehre und Astronomische Theorie der Klimaschwankungen» , Handbuch der Klimalogie Band 1. Teil A. Borntrager, Βερολίνο, 1930), που ανήγαγε τη δημιουργία των παγετώνων σε αστρονομικά αίτια, όπως οι μεταβολές της τροχιάς της Γης, οι μεταβολές της κλίσης και διεύθυνσης του γήινου άξονα της και το τρεμούλιασμα της. Για παράδειγμα η ελλειπτική τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο άλλαζε με το χρόνο αυξάνοντας και μειώνοντας τη «διάμετρό» της κάθε 100.000 και 400.000 χρόνια. Ο στροβιλισμός της γήινης σβούρας γύρω από τον άξονά της έχει έναν κύκλο αλλαγής κάθε 21.000 χρόνια. Η μετάπτωση του άξονά της μεταβάλλεται και αυτή με περιοδικότητα 41.000. Ο Milankovic λοιπόν υπολόγισε και υποστήριξε τη σύνθετη δράση τριών κυρίως αστρονομικών κύκλων του πλανήτη μας: εκκεντρότητα της τροχιάς του, λοξότητα και προήγηση (μικροδιακυμάνσεις) του άξονά του. Οι αστρονομικές αυτές μεταβολές επηρεάζουν σημαντικά την ποσότητα της θερμικής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη, κυρίως στον τρόπο κατανομής της στις διάφορες περιοχές της, και κατά συνέπεια έχουν σημαντική επίδραση και στο κλίμα. Οι μέχρι σήμερα πολυποίκιλες επιστημονικές παρατηρήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν την υπόθεση Milankovic και με μικρές τροποποιήσεις να αποτελούν μια σαφή επιστημονική πραγματικότητα. Επιπλέον ο βόρειος με τον νότιο μαγνητικό πόλο αλλάζουν συχνά χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή περιοδικότητα τους (περίπου κάθε 100.000 χρόνια). Μεγάλοι παγκόσμιοι σεισμοί, σαν εκείνον των Χριστουγέννων του 2004 στη Σουμάτρας μεγέθους 9,3 βαθμών, συγκεντρωμένοι πολλοί μαζί χρονικά μετατοπίζουν, έστω για πολύ λίγο το άξονα περιστροφής του πλανήτη μας. Επίσης οι μεγάλες διαχρονικές συγκεντρώσεις συμπαγούς ξηράς, όπως η Παγγαία, η δημιουργία ψηλών οροσειρών και άλλοι ενδογενείς γεωλογικοί παράγοντες επηρεάζουν δραματικά το κλίμα της Γης, αλλά σε βάθος χρόνου. Καμιά όμως από τις παραπάνω θεωρίες  δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να εξηγήσει από μόνη της απόλυτα και ικανοποιητικά το φαινόμενο, το οποίο όμως αποτελεί μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Μας το αποδεικνύουν οι γεωλογικές παρατηρήσεις. Ένας συνδυασμός αστρονομικών και γεωλογικών μεταβολών, περιοδικών και μη, αποτελεί ίσως την καλύτερη ερμηνεία των κλιματικών αλλαγών με αποκορύφωμα την δημιουργία εκτεταμένων παγετώνων, που καλύπτουν μεγάλες περιοχές της επιφάνειας του πλανήτη ή την πλήρη εξαφάνιση τους.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Σπυρίδων Β. Παυλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ.
_49239048_e438142-neanderthal_woman_and_man-spl
Πιθανό αντρόγυνο της περιοχής της αρχαίας θουρίας κατά την αρχαιότερη παλαιολιθική εποχή. Τι του λέει;
Παράλληλα τα φαινόμενα των παγετώνων επηρεάστηκαν από αναδραστικές επιδράσεις όπως: α) η αυξημένη αντανάκλαση με συνέπεια τη πιο γρήγορη ψύξη, β) γρηγορότερη αποπαγετωνοποίηση παρά παγετωνοποίηση εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου. ( Broecker, Wallece S. and Denton, George H. 1990. What drives glacial cycles? Scientific American, Jan 1990, σελ .43-50)
Οι περίοδοι παγετώνων καταλαμβάνουν το 90% του Πλειστοκαίνου. Οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορες (μέσα σε μερικές χιλιάδες χρόνια σημειώνονται διαφορές της τάξης 4 – 5 βαθμών Κελσίου). Ακόμη και μέσα στην τελευταίες χιλιετίες σημειώνονται μεταβολές θερμοκρασίας 0.5 – 2 βαθμών σε χρονικό διάστημα μερικών αιώνων ή και δεκαετιών
Κατά τη διάρκεια του Πλειστοκαίνου, οι κλιματικές ζώνες μετατοπίζονται τόσο σε γεωγραφικό πλάτος όσο και σε υψόμετρο, αλλά η φύση αυτών των ζωνών ποικίλει δημιουργώντας νέους συνδυασμούς θερμοκρασίας, βροχόπτωσης και ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας κυκλοφορίας. Αυτό εξανάγκαζε τους πληθυσμούς της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας να μετακινούνται προς τις κατευθύνσεις που τους εξασφάλιζαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. (Imbrie, J. and Imbrie, J.Z. 1980. Modeling the climatic response to orbital variations. Science 27: 943-953.  Published by: American Association for the Advancement of Science)
Ενώ οι περισσότερες κλιματικές ζώνες μετατοπίστηκαν προς τον ισημερινό, τα τροπικά κλίματα , αντίστοιχα με αυτό της Αρχαίας Θουρίας και της Μεγαλόπολης, μετατοπίστηκαν πολύ λίγο γεωγραφικά.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η Βιοιποικιλότητα των περιοχών σημαντικά.
Από τα φαινόμενα που συνόδευαν τις εναλλαγές παγετωδών και μεσοπαγετωδών περιόδων, σημαντικό ρόλο έπαιζαν εδώ οι διακυμάνσεις της θαλάσσιας στάθμης.( Meyer, L., N. Pisias, T. Janecek, et al., 1992. Site 846, pp. 265-333 IN Proceedings of the Ocean Drilling Program, Initial Reports. Vol. 138)
Είναι γνωστό ότι, κατά τις παγετώδεις περιόδους, το νερό που συγκρατούσαν (υπό μορφή πάγου) οι παγετώνες, είχε ως συνέπεια να χαμηλώνει η θαλάσσια στάθμη ως και 100 ή και 120 μέτρα ακόμη. Αντίθετα, κατά τις μεσοπαγετώδεις περιόδους που έλειωναν οι πάγοι, η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε και πάλι στο σημερινό της περίπου επίπεδο. Είναι ευνόητο ότι το φαινόμενο αυτό είχε τεράστιες επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας που μέσω των ποταμών Άρι και Πάμισο είχε άμεση σχέση με τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας. Κατά την διάρκεια των παγετωδών περιόδων η περιοχή της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Θουρίας ευρίσκετο 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
horda-paleolitico
Πρώιμη Παλαιολιθική εποχή: Πιθανή απεικόνιση του ποταμού Άρι
Εκείνη την εποχή οι πηγές του ποταμού Άρι τροφοδοτούσαν τον κάμπο με λιγότερο νερό διότι   ένα σημαντικό μέρος της λεκάνης απορροής ήτανε μόνιμα παγωμένο τη στιγμή που και η εξάτμιση της Μεσογείου ήτανε πολύ μικρή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Βέβαια η ενδεκαετής έξαρση των ηλιακών κηλίδων δημιουργούσε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να υγροποιείται η λεκάνη απορροής τη στιγμή που σύγχρονη αύξηση της εξάτμισης της Μεσογείου δημιουργούσε πρόσθετες βροχές. Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίζει ο ποταμός Άρις και να εμπλουτίζει με ιχνοστοιχεία τη γύρω περιοχή.
Η η πανίδα και η χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Θουρίας κατά την διάρκεια της Πλειστοκαινικής περιόδου μεταβλήθηκε από τις αλλαγές στο περιβάλλον τους  οι οποίες σχετίζονται με τις αλλαγές: των πρωταρχικών ενδιαιτημάτων τους (διαμόρφωση, θέση, έκταση), τις μεταβολές στη φύση των κλιματικών και περιβαλλοντικών ζωνών και την μεταβολή των οδών διασποράς.
ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Δρ. Σίνος Γκιώκας, Επίκουρος Καθηγητής Βιοποικιλότητας Εξέλιξης Χερσόβιων Ζώων, Πανεπιστήμιο Κρήτης  , 2000)
Κατά την διάρκεια των παγετωδών περιόδων οι οδοί διασποράς ήταν αποκλεισμένοι προς Βορρά και επέτρεπαν μόνο πολύ μικρές μετακινήσεις της πανίδας προς τον νότο. Δεδομένου δε ότι ο Μεσσηνιακός κόλπος βαθαίνει απότομα και όταν η θάλασσα υποχωρούσε 100-120 μέτρα άφηνε πίσω της  απότομους γκρεμούς που άφηναν στενά περιθώρια κίνησης . Messiniakos Gulf , Π. Παυλάκης Δημήτριος Ι. Παπανικολάου Γ. Χρόνης Βασίλειος Λυκούσης Χ. Αναγνώστου, Ελληνική Γεωλογική Εταιρία 1989)
Κατά συνέπεια η περιοχή του Απηδήματος μπορεί να θεωρηθεί σαν το νοτιότερο όριο των μετακινήσεων των πληθυσμών.
Αντίθετα κατά τις μεσοπαγετώδεις περιόδους άνοιγαν οι οδοί διασποράς προς όλες τις κατευθύνσεις οπότε οι πληθυσμοί μπορούσαν πολύ εύκολα να μετακινηθούν και προς βορρά στην πεδιάδα της Μεγαλόπολης όπου λόγω του πλούτου της βιοποικιλότητας ήταν πολύ ευνοϊκές  οι συνθήκες διαβίωσης.
Αυτό τεκμηριώθηκε πρόσφατα μετά από την εξερεύνηση ανασκαφικά μίας σημαντικής παλαιοντολογικής θέσης «Κυπαρίσσια» που βρίσκεται στη λεκάνη Μεγαλοπόλης ( Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος Δρ Αθανάσιος Αθανασίου  από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος)
Το 2004 εντοπίστηκε στο δυτικό όριο του ορυχείου πλούσια απολιθωμένη πανίδα θηλαστικών που χρονολογείται κατά το Πλειστόκαινο (περίπου 800.000-350.000χρόνια πριν) και περιλαμβάνει κυρίως ελέφαντες, ελάφια, δασόβιους ρινόκερους, ιπποπόταμους, άγρια άλογα ,ταύρους, χοίρους και  ύαινες. Τα θηλαστικά αυτά ζούσαν στη δασική περιοχή γύρω από τη λίμνη που κατέκλυζε τη λεκάνη της Μεγαλόπολης εκείνη την εποχή. Μεταξύ των παλαιών ευρημάτων συγκαταλέγεται μάλιστα και ένας γομφίος ανθρώπου που προσδίδει και παλαιοανθρωπολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή.
Μεγαλόπολη Χαυλιόδοντες
Μεγαλόπολη Χαυλιόδοντες
2007072500106_119806497
ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Μεγαλόπολη
ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Μεγαλόπολη
Οι αποκρίσεις της πανίδας και χλωρίδας η οποία ήτανε επί μακρόν προσαρμοσμένη σε σχετικά σταθερά και ομοιόμορφα ενδιαιτήματα της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας μπορεί να θεωρηθεί ότι ήτανε  τριών τύπων:
 Κάποια ήταν ικανά να “ταξιδεύουν” μαζί με τα βέλτιστο ενδιαίτημά τους καθώς αυτό μετατοπιζόταν κατά γεωγραφικό πλάτος και υψόμετρο κυρίως προς την περιοχή της Μεγαλόπολης. Κάποια άλλα είδη παρέμειναν στη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας και προσαρμόστηκαν στο αλλαγμένο τοπικό περιβάλλον. Κάποια άλλα είδη υπέστησαν μείωση της εξάπλωσής τους και τελικά εξαφανίστηκαν. Επειδή η μεταβολές της μέσης θερμοκρασίας της ευρύτερης περιοχής δεν ξεπέρασαν κατά την διάρκεια της εναλλαγής των παγετωδών περιόδων του 5 βαθμούς κελσίου, τα είδη που εξαφανίστηκαν είναι πολύ λίγα. Αυτό το τεκμηριώνει η αφθονία στη περιοχή της Κρασπεδωτής χελώνας  Testudo marginata  που θεωρείται το πιο  παλιό και μακρόβιο σπονδυλόζωο.

** Παλαιολιθική εποχή

  ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Ετικέτες:

Η Παλαιολιθική εποχή αντιστοιχεί στη γεωλογική περίοδο του Πλειστόκαινου[1] ή εποχή των Παγετώνων και καλύπτει το χρονικό διάστημα από 2 εκατομμύρια μέχρι 12.000 χρόνια περίπου πριν από σήμερα. Στη διάρκεια της μακράς αυτής περιόδου σημειώθηκαν στην περιοχή της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Θουρίας σημαντικές γεωμορφολογικές και κλιματολογικές αλλαγές, οι οποίες ήταν καθοριστικές για την πανίδα, τη χλωρίδα και για την επιβίωση του παλαιολιθικού ανθρώπου στην περιοχή.
Σήμερα πλέον, οι επιστήμονες όχι μόνο δεν αμφιβάλλουν για την παλαιολιθική κατοίκηση όλου του ελλαδικού χώρου και κατά συνέπεια και της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας, αλλά αντίθετα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη διερεύνησή του, εξαιτίας κυρίως της γεωγραφικής του θέσης στο «κατώφλι της Ευρώπης», πάνω στην πιθανότερη πορεία εξάπλωσης του ανθρώπου από την αφρικανική κοιτίδα του προς την Ευρώπη.[2]
Σήμερα πιστεύεται  ότι η αρχαιότερη κατοίκηση της Ευρώπης χρονολογείται πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια περίπου[3] οπότε μπορεί να γίνει η εικασία ότι και η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας κατοικήθηκε την ίδια εποχή. Η τεκμηριωμένη  κατοίκηση της νότιας Πελοποννήσου ανάγεται 300.000  χρόνια πριν την εποχή μας με τα ευρήματα στο Απήδημα.[4]
. Όλη αυτή η περίοδος είναι ένας σκληρός και συνεχής αγώνας του ανθρώπου να επιβιώσει και να επιβληθεί στο περιβάλλον του. Κύρια όπλα του στον αγώνα αυτόν ήταν η πνευματική και τεχνολογική υπεροχή του, η οποία του επέτρεψε να ξεχωρίσει από ολόκληρο το ζωικό βασίλειο και η οποία οφείλεται τόσο σε βιολογικούς παράγοντες όσο και, κυρίως, στην κοινωνική του οργάνωση. Στην αρχή, η πολιτισμική του ανέλιξη ήταν εξαιρετικά αργή και ασταθής, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, τα τεχνολογικά βήματα ήταν όλο και πιο γοργά, καθώς οι καινοτομίες διαδέχονταν η μία την άλλη, όλο και πιο σύντομα.
Για την καλύτερη μελέτη  της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Θουρίας – Άνθειας η Παιλαιολιθική εποχή μπορεί να  διαιρεθεί συμβατικά σε τρεις περιόδους:
  • Αρχαιότερη ή κατώτερη Παλαιολιθική (1 εκατ. – 100.000 χρόνια)
  • Μέση Παλαιολιθική (100.000 – 40.000)
  • Ανώτερη ή  Ύστερη Παλαιολιθική (40.000 – 10.000)

[1] Η Πλειστόκανος  εποχή  ανήκει στην Νεογενή περίοδο του  Καινοζωϊκού αιώνα που διήρκεσε 70 εκατομμύρια χρόνια 
[2] Ανδρέας Ντάρλας Διδάκτωρ παλαιολιθικής αρχαιολογίας, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ  http://www.ardin.gr/?q=node/1057
 
[3] Earth and Planetary Science Letters Volume 307, Issues 3–4, 15 July 2011, Pages 241–252 First dated human occupation of Italy at ~ 0.85 Ma during the late Early Pleistocene climate transition  Giovanni Muttoni, Giancarlo Scardia,  Dennis V. Kent  κ.λ.π.
 
[4]Ο Ταινάριος άνθρωπος  Ελληνικά Γράμματα, 2000  Δρ Θεόδωρος Πίτσιος: Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος του Παλαιοανθρωπολογικού Μουσείου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας

*** πολύρρηνες και πολυβούται οι κάτοικοι της Αρχαίας Θουρίας

 Καρδαμύλην Ἐνόπην τε καὶ Ἱρὴν ποιήεσσαν
Φηράς τε ζαθέας ἠδ᾽ Ἄνθειαν βαθύλειμον
καλήν τ᾽ Αἴπειαν καὶ Πήδασον ἀμπελόεσσαν.
πᾶσαι δ᾽ ἐγγὺς ἁλός, νέαται Πύλου ἠμαθόεντος·
ἐν δ᾽ ἄνδρες ναίουσι πολύρρηνες πολυβοῦται,
Ιλιάδα Ι, 153 και 293
την Καρδαμύλη, τον ολόχλωρην Ιρή και την Ενόπη,
την άγια τη Φηρά, την όμορφη την Αίπεια, και την Άνθεια
με τα λιβάδια, και την Πήδασο την πολυκληματούσα᾿
κι είναι όλες στο γιαλό, στο σύνορο της αμμουδάτης Πύλος᾿
και μέσα ζούνε πολυπρόβατοι και πολυγελαδάροι
νοικοκυραίοι
Περισσότερα στο βιβλίο:  Eustathii Commentarii ad Homeri Iliadem
σελίδα 250
Eustathii Commentarii ad Homeri Iliadem
Eustathii Commentarii ad Homeri Iliadem
Πατήστε εδώ: ebook google Δωρεάν για να κατεβάσετε ολόκληρο το βιβλίο:
Eustathii archiepiscopi Thessalonicensis Commentarii ad Homeri Iliadem:ad fidem exempli Romani editi
Ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης (περ. 1115 – 1195/6) ήταν Βυζαντινός λόγιος και κληρικός. Γέννημα-θρέμμα Κωνσταντινοπολίτης, έγινε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης περίπου το 1178. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα ερμηνευτικά σχόλιά του για τον Όμηρο τα οποία βασίζονται σε πρωτότυπες περγαμηνές επειδή λόγω της θέσης και της καταγωγής του είχε πρόσβαση σε όλες τις βιβλιοθήκες όπου υπήρχε πλούσιο υλικό.

*** Νόμισμα του Νομισματοκοπείου Θουρίας

  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 
Geta - Athena
Geta – Athena
MESSENIA, Thuria. Geta. As Caesar, AD 198-209. Æ Assarion (20mm, 4.11 g, 3h)
Ασκέπαστη , ντυμένη και θωρακοφόρα προτομή  του Γέτα αριστερά
Γέτα
Γέτα
Ο Πούμπλιος Σεπτίμιος Αντονίνους Γέτα (7 Μαρτίου 189 -  19 Δεκεμβρίου 211 PVBLIVS SEPTIMIVS ANTONINVS GETA) γνωστός απλά ως Γέτας, υπήρξε συν-αυτοκράτορας της Ρώμης με τον πατέρα του Σεπτίμιο Σεβήρο και τον μεγαλύτερο αδερφό του Καρακάλλα, από το 209 έως το θάνατό του.
Δεξιά  η Αθηνά όρθια με κράνος, δόρυ στο δεξί και φιάλη (επίπεδο κύπελλο χωρίς βάση που το χρησιμοποιούσαν στις σπονδές) στο αριστερό χέρι.
Το νόμισμα είναι σπάνιο και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση

*** Travels in the Morea: with a map and plans

    ΒΙΒΛΙΑ Online - ΠΗΓΕΣ  Travels in the Morea
Πατήστε Travels in the Morea a για να διαβάσετε μία από τις σελίδες που αναφέρονται στην ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ.

*** Δήμητρα

  ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ 
Δήμητρα
Δήμητρα
Δήμητρα (αρχ. Δημήτηρ). Αρχαιοελληνική θεότητα, μία από τις θεότητες του ελληνικού Δωδεκάθεου. Ήταν προστάτιδα της γεωργίας και όλων των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών που, κατά την ιστορία ή τη μυθολογία, συνδέονταν με αυτήν. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις Γη (αιολικά Δη) και μήτηρ (= μητέρα), επειδή η ζωή της θεωρείτο αλληλένδετη με της κόρης της, Περσεφόνης· η λέξη Δ. είναι μεταγενέστερος τύπος του Δημήτηρ και απαντά μόνο στους πεζογράφους.
Καταγωγή και μύθοι. Η Δ. κατέχει σημαντική θέση στη γενεαλογία των θεών. Ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδελφή του Δία. Σε αντίθεση με τον Δία και τις άλλες θεότητες του Ολύμπου που λατρεύονταν από την αριστοκρατία των πόλεων, η Δ. επέβαλε το μεγαλείο της στους αγροτικούς πληθυσμούς, χαρίζοντάς τους με γενναιοδωρία όλα τα αγαθά της Μητέρας Γης· και ενώ οι θεοί του Ολύμπου καθήλωναν τον άνθρωπο στο αξεπέραστο σύνορο του θανάτου, η Δ., αντίθετα, του προσέφερε την ελπίδα της αθανασίας πέρα από τον τάφο. Η ίδια δεν διαβιούσε μακριά από τους πιστούς της, στον απρόσιτο Όλυμπο, αλλά κοντά τους, μέσα από μια μυστική αγαλλίαση που μπορούσε να προσφέρει σε κάθε στιγμή η μέθη της επαφής με τη θεότητα. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, εικάζεται ότι η Δ. σχετίζεται με μια μεσογειακή θεότητα που λατρευόταν πριν από την ινδοευρωπαϊκή εισβολή.
Ο πληρέστερος λατρευτικός μύθος είναι εκείνος στον οποίο η Δ. εμφανίζεται μαζί με την κόρη της, Περσεφόνη, και οι κύκλοι των γεωργικών καλλιεργειών συγχέονται με την ανθρώπινη περιπέτεια, σε έναν πολύπλοκο συμβολισμό του θανάτου και της ανάστασης. Ο λατρευτικός αυτός μύθος, με την εξέλιξη που είχε στη μυστηριακή λατρεία της Ελευσίνας, διαδόθηκε αργότερα σε ολόκληρο τον ελληνικό μεσογειακό κόσμο.
Πληροφορίες για το μύθο της Δ. παρέχουν ο ομηρικός ύμνος στην Δ., ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Διόδωρος. Κάποτε η Περσεφόνη, ενώ έπαιζε κοντά στην Έννα της Σικελίας με τις Νύμφες, είδε έναν πολύ ωραίο νάρκισσο και θέλησε να τον κόψει. Ξαφνικά όμως εμφανίστηκε ο Πλούτωνας, ο οποίος, με τη συγκατάθεση του Δία, άρπαξε την κόρη και την απήγαγε στον Άδη, στο βασίλειό του. Στην τοποθεσία της αρπαγής ανάβλυσε μια πηγή που ονομάστηκε Κυανή. Η Δ. άναψε δαδιά από την Αίτνα και περίμενε μάταια εννιά μέρες την κόρη της. Έκτοτε άρχισε να την αναζητεί, μεταμορφωμένη σε γριά, με λυτά μαλλιά, κουρελιασμένη, βουβή και απαρηγόρητη, ζωντανή εικόνα του μητρικού σπαραγμού. Κάποτε έφτασε στην Ελευσίνα και κάθισε σε μια πέτρα που ονομάστηκε αγέλαστος, κοντά στο Καλλίχορον φρέαρ. Οι κόρες του βασιλιά Κελεού, που πήγαιναν στη βρύση, τη ρώτησαν ποια είναι και τους απάντησε πως ονομάζεται Δηώ, ότι την είχαν απαγάγει από την Κρήτη πειρατές, από τους οποίους είχε αποδράσει και ζητούσε εργασία. Οι νέες την οδήγησαν στα ανάκτορα, όπου, μόλις μπήκε, ένα ουράνιο φως κάλυψε τα πάντα και η βασίλισσα Μετάνειρα (κατ’ άλλους Βαυβώ), γεμάτη δέος, της παραχώρησε τον θρόνο της.
Η θεά έμενε πάντα βουβή και μόνο μια γριά, η Ιάμβη (προσωποποίηση των ιαμβικών στίχων και των κωμικών σκηνών), κατάφερε με τα αστεία της να την κάνει να χαμογελάσει και να πιει τον κυκεώνα· άλλη εκδοχή, στη θέση της Ιάμβης αναφέρει τη Βαυβώ. Η Δ. ανέλαβε την ανατροφή του γιου του Κελεού, Δημοφώντα ή Δηιφώντα, και τον μεγάλωνε χωρίς ψωμί ούτε γάλα, αλείφοντάς τον με αμβροσία σαν θεό, ενώ τη νύχτα τον έφερνε κοντά στη φωτιά, για να καούν τα θνητά μέλη του και να γίνει αθάνατος. Μια νύχτα όμως η μητέρα του είδε τη σκηνή και τρόμαξε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η τελετή. Ο Δημοφώντας κάηκε ή, σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, έχασε την αθανασία. Η θεά ωστόσο θύμωσε με τις φωνές της Μετάνειρας, αποκάλυψε την ταυτότητά της και διέταξε να της χτίσουν ναό με βωμό στην κορυφή του Καλλιχόρου, επάνω από τα τείχη της Ελευσίνας. Στον πρωτότοκο γιο του Κελεού, Τριπτόλεμο, έδωσε άμαξα με φτερωτούς δράκους και σιτάρι για να το σπείρει στη γη. Στους ηγεμόνες της Ελευσίνας, Κελεό, Τριπτόλεμο, Διοκλή και Εύμολπο, δίδαξε τα Ελευσίνια μυστήρια. Στη συνέχεια απομονώθηκε στον ναό που είχαν χτίσει προς τιμήν της και εμπόδιζε τη βλάστηση των σπόρων, με αποτέλεσμα να ενσκήψει τρομερός λιμός για την ανθρωπότητα. Ανήσυχος ο Δίας έστειλε την Ίριδα, αλλά η Δ. αρνήθηκε να μεταπειστεί αν δεν της επέστρεφαν την Κόρη, την τύχη της οποίας είχε στο μεταξύ πληροφορηθεί από τον Ήλιο (ή, σύμφωνα με άλλες εκδοχές, από τη νύμφη Αρέθουσα ή την Εκάτη). Ο Δίας έστειλε τότε τον Ερμή στον Άδη για να πείσει τον Πλούτωνα να στείλει την Περσεφόνη στη μητέρα της. Εκείνος δέχτηκε, ωστόσο η Περσεφόνη είχε δοκιμάσει ήδη ένα σπυρί ρόδι που της είχε δολίως προσφέρει ο Πλούτωνας και έτσι είχε ήδη δεθεί για πάντα με το βασίλειο του Άδη. Η Δ. υποδέχτηκε με χαρά την κόρη της και η γη βλάστησε ξανά, όμως αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη συμφωνία ότι η Περσεφόνη θα ζούσε κατά το ένα τρίτο του έτους (τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους νεκρώνει η βλάστηση) στο βασίλειο του Άδη με τον σύζυγό της και τον υπόλοιπο χρόνο στη Γη με τη μητέρα της.
Κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών της, η Δ. είχε επισκεφθεί και την Αττική, όπου φιλοξενήθηκε από τη γριά Μίσμη. Επειδή όμως ο γιος της Ασκάλαβος την ειρωνεύτηκε, τον μεταμόρφωσε σε σαύρα. Μετέβη επίσης στη Βοιωτία, όπου δίδαξε στους Καβείρους, Προμηθέα και Αιτναίο, τα μυστήρια και τις τελετές της. Επίσης κατέφυγε στην Αρκαδία καταδιωκόμενη από τον Ποσειδώνα. Μεταμορφώθηκε σε φοράδα, αλλά και ο Ποσειδώνας πήρε μορφή αλόγου· από τη μεταξύ τους ένωση γεννήθηκαν το άλογο Αρείων και η Δέσποινα. Οι Αρκάδες την αποκαλούσαν και Ερινύα, επειδή είχε θυμώσει για τον βιασμό της από τον Ποσειδώνα. Η παραλλαγή αυτή έχει πολλές αναλογίες με τον ινδικό μύθο που αναφέρεται στη γέννηση των διδύμων Άσβιν και με τον σκανδιναβικό μύθο του Σλάιπνερ, του αλόγου του Οντίν. Ο δεσμός της με τον Ποσειδώνα συμβολίζει τη γονιμοποιό επίδραση του νερού στη γη.
Ο Όμηρος και ο Ησίοδος αναφέρονται στον έρωτά της για τον Ιασίωνα (κοινό θνητό με τον οποίο ενώθηκε σε έναν αγρό που είχε οργωθεί τρεις φορές και από την ένωσή τους προήλθε ο Πλούτος, που χάριζε στους ανθρώπους τα πλούτη και την αφθονία) και στις σχέσεις της με τον Δία (καρπός των οποίων ήταν η Περσεφόνη). Στη Φιγάλεια, όπου είχε φτάσει λυπημένη και μαυροντυμένη, την αποκαλούσαν Μελαίνην. Ο Δίας την καταπράυνε στέλνοντάς της τις Νύμφες και λούστηκε στον Λάδωνα ποταμό, αποκτώντας την προσωνυμία Λουσία. Στον Φενεό, η Δ. δίδαξε στους ανθρώπους την καλλιέργεια των οσπρίων. Έπειτα πήγε στο Άργος (Πελασγίς), στους Φαιάκες και στη Θεσσαλία. Εκεί, επειδή ο Ερυσίχθων, γιος του Τριόπα, έκαψε μια βαλανιδιά που ήταν αφιερωμένη σε αυτήν, τον καταράστηκε να μη χορταίνει ποτέ. Τον βασιλιά των Σκυθών Λύγκο, επειδή προσπάθησε να σκοτώσει τον Τριπτόλεμο, τον μεταμόρφωσε σε λύγκα.
Λατρεία και ιδιότητες. Το όνομα της Δ. εμφανίζεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β’. Ο Λ.Π. Πάλμερ απέδειξε πως τα αφιερωμένα στην τριάδα Δ.-Περσεφόνης-Τριπτολέμου μυστήρια τελούνταν ήδη κατά τη μυκηναϊκή εποχή στην Πύλο και στις Μυκήνες. Η λατρεία της θεάς ήταν παντού συνδεδεμένη με μυστικιστικές τελετές, από τις οποίες η πιο γνωστή ήταν τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια. Σύμβολα της Δ. ήταν οι γερανοί και τα λευκά τρυγόνια, το στάχυ, ο κρόκος, ο νάρκισσος, η μυρτιά και ο ασφόδελος. Προς τιμήν της θυσίαζαν ταύρους, μοσχάρια και χοίρους και της προσέφεραν μέλι, γιατί οι μέλισσες θεωρούνταν ιέρειές της. Ακόμα, από τη Δ. ονομάστηκαν τα σιτηρά δημητριακά.
Οι περιπλανήσεις της συμβολίζουν τη διαδοχική επέκταση της γεωργίας σε διάφορες χώρες. Γενικά, η Δ. λατρευόταν ως θεότητα των γεωργικών εργασιών. Πριν από το όργωμα, οι αγρότες προσεύχονταν στην Προηροσία Δ. και την άνοιξη επικαλούνταν τη Δ. Χλόην. Στον θερισμό την αποκαλούσαν Δρεπανηφόρον και στο αλώνισμα Αλωάδα. Την επικαλούνταν επίσης ως Φοινικόπεζα (από το πυρό χρώμα του ώριμου σίτου), ως Ιουλώ ή Ουλώ (θεά των δεματιών), ως Σωρείτιδα κ.ά. Αρχαία κοιτίδα της θεωρείται η Θεσσαλία και στην Αττική ο μύθος της συνδέεται με τον Βουζύγη, ο οποίος πρώτος έζεψε βόδια στο άροτρο, και τον γιο του Κελεού, Τριπτόλεμο, το όνομα του οποίου αναφέρεται στις τρεις αρόσεις που συνιστά ο Ησίοδος. Επειδή η γεωργία συμβάλλει στον εκπολιτισμό, η Δ. ονομάστηκε Θεσμοφόρος και στις εορτές που τελούνταν προς τιμήν της, τα Θεσμοφόρια, μετείχαν οι παντρεμένες γυναίκες τον μήνα Πυανεψιώνα (μέσα Σεπτεμβρίου – μέσα Οκτωβρίου, περίοδος της σποράς), γιατί η Δ. εκπροσωπούσε τον θεσμό του νόμιμου γάμου και της μητρότητας· την αποκαλούσαν για τον λόγο αυτόν και Καλλιγένεια. Τα Μικρά Ελευσίνια τελούνταν τον Ανθεστηριώνα (μέσα Φεβρουαρίου – μέσα Μαρτίου, εποχή της ανόδου της Περσεφόνης από τον Άδη, δηλαδή της βλάστησης) και τα Μεγάλα Ελευσίνια τον Βοηδρομιώνα (μέσα Αυγούστου – μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η βλάστηση αρχίζει να φθίνει). Στην Πάτρα υπήρχε ιερό της Δ. με μαντείο και πηγή, στην οποία αποδίδονταν θεραπευτικές ιδιότητες. Στην Αργολίδα, όπου φιλοξενήθηκε στη θέση Μυσία, υπήρχε ιερό μέσα σε άλσος και λατρεία της Μυσίας Δ. Οι Ερμιονείς τελούσαν τα Χθόνια στο τέλος του θερισμού και η Χθονία Δ. λατρευόταν επίσης στη Σπάρτη και στη Σικελία.
Εκτός από τα προαναφερθέντα, η θεά λατρευόταν και με άλλα προσωνύμια ανά περιοχές, μερικά από τα οποία είναι τα εξής: Αγλαόκαρπος, Αγλαόπαις, Αγλαότιμος, Αγνή, Αγνοπόλος, Αιγυπτία, Αιδοία, Ακταία, Αλιτηρία, Άλμη, Αλώιος, Αμαία, Αμαλλοτόκος, Αμαλλοφόρος, Αμφικτυονίς, Ανησιδώρα, Αυξηθαλίς, Αχαιά, Δέσποινα, Δηώ, Ελευσινία, Ενναία, Επωμίς, Ερατή, Εριννύς, Εστιούχος, Ευκτέανος, Εύπεπλος, Ευρύαλος, Ευρυάνασσα, Ευρώπη, Ευστέφανος, Εύτεκνος, Εύχλοος, Θαλυσιάς, Θερμησία, Θεσμία,Θουρία, Ιμερόεσσα, Καβειρία, Καλλιπλόκαμος, Καρποποιός, Καρποφόρος, Κιδαρία, Κορυθεσία, Κουροτρόφος, Λιβύη ή Λίβυσσα, Μαλοφόρος, Μιλησία, Μουνογενής, Μυκαλησσία, Ξανθή, Ξανθοκόμος, Ξανθοφυής, Ομολώια, Παιδοφίλη, Παμμήτειρα, Παμμήτωρ, Παναχαιά, Παντοδότειρα, Πατραία, Πλουτοδότειρα, Πολύκαρπος, Πολυμέδιμνος, Πολυπότνια, Πολύσταχυς, Πολύτεκνος, Πολυτίμητος, Πολύτροφος, Πολυφορβής, Πότνια, Προστασία, Πρόσυμνα, Πυροφόρος, Ραριάς, Σεμνή, Σιτώ, Σπερμία, Σταχυοπλόκαμος, Σταχυοστέφανος, Σταχυοτρόφος, Στειρίτις ή Στιρίτις, Ταυροπόλος, Τριόπιος, Φιλόπυρος, Φιλότεκνος, Φοινικόεσσα, Φορέσταχυς, Χαλκόκροτος, Χαμύνη κ.ά.Η Δήμητρα, ο Τριπτόλεμος και η Περσεφόνη, σε ανάγλυφο που βρισκόταν στο τελεστήριο της Ελευσίνας (Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας).Η πλήρης αποκάλυψη του ιερού της Δήμητρας στην Ελευσίνα αποτελεί έργο της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Η απεικόνιση της Δήμητρας στην τέχνη και η διάδοση της λατρείας της. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας καθώς και σε πολλά άλλα υπάρχουν παραστάσεις της θεάς με φόρεμα χωρικής, επάνω σε βόδι, με αξίνα και καλάθι με σπόρους, ή όρθια με καλάθι στο κεφάλι και καρπούς και στάχυα στα χέρια ή με το δαδί των μυστηρίων. Μερικοί αποδίδουν στον Φειδία ένα ανάγλυφο που βρέθηκε στην Ελευσίνα και απεικονίζει την Περσεφόνη να στεφανώνει τον Τριπτόλεμο, ενώ η Δ., στηριζόμενη σε σκήπτρο, του δίνει ένα στάχυ. Στον Αιγινήτη πλάστη Ονάτα αποδίδεται ιπποκέφαλο άγαλμα της Μελαίνης Δήμητρος, που κατασκευάστηκε τον 5ο αι. π.Χ. για τη Φιγάλεια. Στο ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα υπάρχει ωραιότατο σύμπλεγμα της Δ. με την Κόρη, μπροστά στις οποίες κάθεται η Ίρις ή η Ήβη. Στην Κνίδο βρέθηκε άγαλμα του 4ου αι. π.Χ., που αποδόθηκε στον Πραξιτέλη και δείχνει τη θεά σε θρόνο, μελαγχολική, με βλέμμα γεμάτο μητρικό πόνο, τυλιγμένη με ιμάτιο που σκεπάζει και το πίσω μέρος του κεφαλιού. Το άγαλμα αυτό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Τέλος, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών βρίσκονται λείψανα μεγάλου συμπλέγματος που βρέθηκε στη Λυκόσουρα, έργου του αγαλματοποιού Δημοφώντα (2ος αι. π.Χ.), που παριστάνει τη Δέσποινα ή Περσεφόνη καθισμένη σε θρόνο, εκατέρωθεν της οποίας στέκονται η Άρτεμη και ο Τιτάνας Άνυτος. Τη Δ. λάτρευαν και οι Ρωμαίοι ως Σέρες (Ceres) και προς τιμήν της τελούνταν κάθε χρόνο τα Σερεάλια (Cerealia).Το ακέφαλο άγαλμα της Δήμητρας, έργο του 5ου αι. π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας).Ανάγλυφο που εικονίζει τη Δήμητρα και την Περσεφόνη και το οποίο ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές της Ελευσίνας.
Υγεία
demeter-persephone5_20071107_1676387148
Δήμητρα, σχέδιο από τοιχογραφία της Πομπηίας   ,   astrologicon

*** The geography of Strabo Published 1854

STRABOΠατήστε εδώ για να διαβάσετε online στα Αγγλικά το βιβλίο . Στη σελίδα 36 γίνεται εκτενής αναφορά στην ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ

*** Αλεξάνδρα του Λυκόφρονος – Το σκοτεινό ποίημα


ΛΥΚΟΦΡΟΝΟΣ
ΛΥΚΟΦΡΟΝΟΣ
 Αναφορά στην ΘΟΥΡΙΑ γίνεται σε ένα από τα «σκοτεινότερα» και τα διασημότερα συνάμα ποιήματα της ελληνικής αρχαιότητας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σε έκδοση του 1833 στα Αρχαία Ελληνικά:
Lycophronis Alexandra
Πρόκειται για την Αλεξάνδρα του Λυκόφρονος, ενός χαλκιδαίου ποιητή (γενν. γύρω στα 320 π.X.) για τον οποίο η Σούδας γράφει ότι ήταν γραμματικός και ποιητής τραγωδιών (αναφέρονται 21 τίτλοι) και ότι έγραψε και την καλουμένην Αλεξάνδραν, το σκοτεινόν ποίημα. H Αλεξάνδρα δεν είναι άλλη από την Κασσάνδρα, την κόρη του Πριάμου. H Κασσάνδρα-Αλεξάνδρα φυλακίζεται – προφανώς για να μη χρησμολογεί δημοσίως – την ημέρα που ο Πάρις-Αλέξανδρος ξεκινά το μοιραίο ταξίδι για τη Σπάρτη. H έγκλειστη Κασσάνδρα εκφέρει ένα μακρύ, προφητικό μονόλογο (1474 στίχους ! σε ιαμβικό τρίμετρο). Ο Φύλακας ακούει τα λόγια της και τα μεταφέρει στον Πρίαμο. Στους πρώτους 30 στίχους ο Φύλακας απευθύνεται στον βασιλιά και του αναφέρει όσα συγκράτησε από «μια φωνή / που θύμιζε της μαύρης Σφίγγας τη μιλιά». Ακολουθεί η εκτενής προφητεία: αρχίζει από την άλωση της Τροίας, περνά στους Νόστους και στις συνέπειες από την άλωση της Τροίας και περατώνεται με τις συγκρούσεις Ασίας – Ευρώπης (31-1450). Επεται ο θρήνος της Αλεξάνδρας επειδή οι προφητείες της δεν γίνονται πιστευτές (1451-1460) και το ποίημα κλείνει με τον επίλογο του Φύλακα (1461-1474).
Περισσότερα για το “σκοτεινό ποίημα” :
ΤΟ ΒΗΜΑ βιβλία + ιδέες
Στο “σκοτεινό ποίημα” η Αλεξάνδρα απευθυνόμενη στον Τάνταλο και τον Πέλοπα επικαλείται τελετουργικά την Δήμητρα οπου της δίνει διάφορες ιδιότητες. Αποκαλεί την Δήμητρα “ξιφηφόρο” επειδή τιμάται από την πόλη της Θουρίας ως φέρουσα ξίφος.
ΛυκοφρονοςΔημητρα
Ο ποιητής στο πλαίσιο των τελετουργικών στίχων επέλεξε την Θουρία γεγονός που σχετίζει την πόλη με τα
αρχαία μυστήρια και μάλιστα τα Ελευσίνια.

*** Αφιερωματικό πλακίδιο. Άνθεια (θολωτός τάφος).4ος αι. π.Χ

Αφιερωματικό πλακίδιο από το εσωτερικό του τάφου με ανάγλυφη παράσταση νεκρόδειπνου. Σχετίζεται με τελετές προγονολατρείας ή ηρωολατρείας.Άνθεια (θολωτός τάφος).4ος αι. π.Χ

*** Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Ηρωολατρεία
Ο ήρωας συνήθως λειτουργούσε πριν από τον θάνατό του σαν μια δύναμη διασπαστική της ομάδας, ενώ με τον θάνατό του καθιερωνόταν λατρεία προς τιμήν του, μέσω της οποίας μπορούσε να συγκοληθεί η χαμένη συνοχή. Πρόκειται για κίνηση με πολιτική σκοπιμότητα που εξηγεί και το γεγονός ότι ο Ορφέας σκοτώθηκε από Θρακικές Μαινάδες, επειδή δεν τιμούσε τον πρώην προστάτη του, το Διόνυσο. Η λατρεία των ηρώων στην αρχαία Ελλάδα ήταν δεμένη με τον τάφο τους κι η δύναμή τους οφειλόταν στα λείψανά τους, που ήταν θαμμένα στον τάφο. Μερικές φορές ξέθαβαν τα οστά των ηρώων και τα μετέφεραν σε άλλη πόλη ή περιοχή. Γνωστό παράδειγμα είναι η μεταφορά των οστών του Θησέα από τη Σκύρο στην Αθήνα. Επίσης όταν οι Σπαρτιάτες πολεμούσαν τους Αρκάδες μετέφεραν τα οστά του Ορέστη από την Τεγέα στην Σπάρτη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι ήρωες ήταν πρόθυμοι να υπερασπίσουν την πόλη που ήταν θαμμένοι. Εμφανίσεις ηρώων στα πεδία των μαχών έχουμε συχνά. Στη μάχη του Μαραθώνα, όπου οι Έλληνες αντιμετώπιζαν τους Πέρσες ο Θησέας εμφανίστηκε για να βοηθήσει την πατρίδα του.Το θέμα πού ήταν θαμμένος ένας ήρωας ήταν στοιχείο της . Ποιοι γίνονταν ήρωες, ποια ήταν η σημασία της ύπαρξης περισσοτέρων του ενός τάφων σε διάφορους τόπους, πώς εκδηλωνόταν η παρουσία του νεκρού ήρωα, ποια είναι η σημασία της μεταφοράς των οστών του από τόπο σε τόπο, με ποιον τρόπο λατρεύονταν είναι ζητήματα που απασχόλησαν διεξοδικά διάφορους ερευνητές.  Θεογονία

Τρία κτίρια της Κλασικής Εποχής, μεταξύ των οποίων ένα ιερό, έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία
Τρία κτίρια της Κλασικής Εποχής, μεταξύ των οποίων ένα ιερό, έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές στη Αρχαία Θουρία
Ενα ιερό έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική έρευνα στην αρχαία Θουρία, μια σημαντική πόλη της Μεσσηνίας, με ιστορία που φθάνει πίσω στην προϊστορική εποχή. Και παρ΄ ότι είναι νωρίς ακόμη για να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας του, τα ως τώρα στοιχεία συγκλίνουν στη λατρευτική χρήση του. Είναι η τράπεζα προσφορών κυρίως που η θέση της, όπως είναι γνωστό στους αρχαιολόγους, βρίσκεται πάντα μέσα σε ιερό οικοδόμημα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση. Πρόκειται για το ένα από τα τρία κατά παράταξη κτίρια μνημειώδους κατασκευής που ανασκάπτονται στην αρχαία Θουρία. Χρονολογούνται στην Κλασική Εποχή και ήδη θεωρούνται δημόσια οικοδομήματα, όπως αποδεικνύει η σφραγίδα επάνω σε κεραμίδια του ενός όπου αναγράφεται η λέξη «ΔΑΜΟΣΙΟΙ».
Δύο όρθιες πλάκες που καταλήγουν στις κάτω άκρες τους σε λεοντοπόδαρα, ενώ από πάνω καλύπτονταν από μία τρίτη, συνθέτουν την τράπεζα προσφορών, το τελευταίο εύρημα των ανασκαφών, οι οποίες διεξάγονται από την έφορο Αρχαιοτήτων κυρία Ξένη Αραπογιάννη. Εντοπίστηκε στο τρίτο κατά σειρά κτίριο το οποίο έχει μνημειώδη πρόσοψη με δύο βαθμίδες και δωρικούς ημικίονες, ενώ το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του δάπεδο- το οποίο διατηρείται πλήρως – είναι κατασκευασμένο από χαλίκια λευκά, μελανά και κόκκινα. Ακόμη ένα εύρημα στο εσωτερικό του κτιρίου ήταν μια βάση με κοιλότητα που χρησίμευε για την τοποθέτηση κάποιου αντικειμένου, ενώ από τις επιχώσεις που είχαν κατακλύσει με τα χρόνια το κτίριο ανασύρθηκε ένα μικρό ανάγλυφο που φέρει την παράσταση Σάτυρου.
Επάνω σε άνδηρο είχαν ανεγερθεί τα οικοδομήματα που έρχονται σιγά σιγά στο φως, μία ακόμη απόδειξη της ιδιαίτερης χρήσης τους, ενώ τα περιβάλλει ισχυρός αναλημματικός τοίχος. Το πρώτο κτίριο, που έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 7,15 μ. και πλάτος 5 μ., σώζεται σε ύψος 2,40 μ. Ανάμεσα στην άφθονη κεραμική που βρέθηκε στο εσωτερικό του επισημαίνεται ιδιαιτέρως το τμήμα ενός ανάγλυφου πήλινου πλακιδίου που φέρει παράσταση της Αθηνάς με το κράνος και την ασπίδα της.
Το δεύτερο κτίριο, μήκους περί τα 10 μ., σώζει στη θέση τους τους κατώτερους σπονδύλους τριών ιωνικών κιόνων, ενώ πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του είναι διάσπαρτα στον χώρο. Στις πήλινες κεραμίδες αυτού του κτιρίου βρέθηκαν τα σφραγίσματα, ενώ άλλες έφεραν ανάγλυφα ανθέμια χρωματισμένα με ζωηρά χρώματα.
Λείψανα της αρχαίας Θουρίας είχαν επισημανθεί από παλαιά, ωστόσο μόλις τώρα πραγματοποιείται συστηματική έρευνα. Η ακρόπολη της πόλης, μάλιστα, κατά την Κλασική Εποχή έχει εντοπιστεί από επιγραφικές μαρτυρίες στη βορειότερη κορυφή των Ελληνικών.
Ηταν το κέντρο της περιοχής
Η πρώτη κατοίκηση στην περιοχή της αρχαίας Θουρίας υπολογίζεται στα 2500-2000 π.Χ. ενώ το ομηρικό της όνομα ήταν Ανθεια Βαθύλειμος. Ο Παυσανίας αναφέρει: «Οι Φαρές απέχουν από τη θάλασσα έξ περίπου στάδια.Από ΄κεί,προχωρώντας κανείς 80 στάδια προς τα ενδότερα της Μεσσηνίας, έχει την πόλη των Θουριατών,η οποία λένε πως στα Ομηρικά έπη έχει το όνομα Ανθεια». Ως το 369 π.Χ. ήταν η σημαντικότερη πόλη της Δυτικής Μεσσηνίας (τη διαδέχθηκε η αρχαία Μεσσήνη). Ανθησε και στη Ρωμαϊκή Εποχή, ενώ κατά τον Μεσαίωνα αλλά και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατοικούνταν με την ονομασία Ελληνικά ή Παλιόκαστρο. 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ Μαρία Θερμού

*** Το Λουτρό κοντά στην αρχαία Θουρία Λιθογραφία

 Πατήστε εδώ για να δείτε την λιθογραφία
Loutro, pres de l’ antique Thuria=Το Λουτρό κοντά στην αρχαία Θουρία: dedie a S. M. la Reine des Francais=αφιερωμένο στην Α. M. τη Βασίλισσα των Γάλλων
Saint-Aulaire, λιθογραφία ασπρόμ. 47 x 31 εκ. F. G. Levrault 1836-1838
Relation du voyage de la commission scientifique de Moree dans le Peloponnese, les Cyclades et l’ Attique. Ι. Nikitas. ΙΙ. Colocotroni. ΙΙΙ. Chapelle byzantine batie dans l’ enceinte d’ un temple antique. IV. Pont sur l’ antique Gortvinius=Περιγραφή του ταξιδιού της επιστημονικής επιτροπής του Μοριά στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Αττική. Ι. Ο Νικήτας. ΙΙ. Ο Κολοκοτρώνης. ΙΙΙ. Βυζαντινό εκκλησάκι χτισμένο μέσα σε ένα αρχαίο ναό. IV. Γέφυρα στην αρχαία Γορτυνία.
Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης – Ψηφιοθηκη

*** ΧΡΥΣΑΑΦΙ!! ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΝ


ΧΡΥΣΑΑΦΙ!! ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΝ
ΤΙ ΕΙΝΕ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ
ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΥΠO ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΝ ΕΠΟΨΙΝ
ΤΙ ΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΚΟΙ
Ἐγράφη πρὸ τριῶν καὶ πλέον ἑβδομάδων εἰς τὰς ἐφημερίδας ἡ εἴδησις ὅτι εἰς τίνας ἀγροὺς παρὰ τὸ χωρίον Ντελήμινι τῆς Μεσσηνίας εὑρίσκεται χρυσὸς εἰς μικρὰ ψήγματα ἀναμεμιγμένα μετὰ χώματος.
Εἷς χωρικὸς εἶχεν ἔλθει ἐκ τοῦ χωρίου τούτου εἰς τὰς Ἀθήνας καὶ προσήγαγεν εἰς τὸν καθηγητὴν κ. Μητσόπουλον σακκίδιον πλῆρες χώματος, ἐν τῷ ὁποίῳ περιείχοντο λεπτότατα τεμάχια συρμάτων ἐκ χρυσοῦ, τὰ ὁποῖα εὑρέθησαν μετὰ τὴν γενομένην πλύσιν τοῦ χώματος.
Ὁ χρυσὸς, ὅστις περιείχετο ἐν τῷ σακκιδίῳ ἦτο βάρους 1 1)2-2 γραμμαρίων καὶ παρεδόθη τότε εἰς τὸ Ἀρχαιολογικὸν τμῆμα τοῦ ὑπουργείου τῆς Παιδείας, καθόσον ἦτο κατειργασμένος καὶ ἐφαίνετο προερχόμενος ἐξ ἀρχαίων χρυσῶν κοσμημάτων.
Ποῦ εὑρίσκεται τὸ χρυσάφι
Τὸ ὑπουργεῖον τῶν Ἐσωτερικῶν τότε ἀνέθεσεν εἰς τὸν διακεκριμένον χημικόν μας κ. Π. Ζαλοκώσταν καὶ τὸν ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ καθηγητὴν τῆς Γεωλογίας κ. Κ. Μητσόπουλον ὅπως μεταβῶσιν εἰς τὸ Δελήμινι καὶ ἐπιτοπίως προβῶσιν εἰς ἐρεύνας πρὸς ἐξακρίβωσίν του ἂν ὁ ἐκεῖ εὑρισκόμενος χρυσὸς εἶνε πράγματι αὐτοφυὴς ἢ ἂν προέρχεται ἐξ ἀρχαίων κοσμημάτων.
Τὸ χωρίον Δελήμινι κεῖται εἰς ἀπόστασιν τριῶν περίπου ὡρῶν ἀπὸ τῆς πόλεως τῶν Καλαμῶν ἐν τῷ μέσῳ δύο λόφων καὶ πλησιέστατα τῆς ἐκ Καλαμῶν εἰς Θουρίαν ἀγούσης δημοσίας ὁδοῦ.
Ὁ ἀγρὸς ἐν τῷ χώματι τοῦ ὁποίου εὑρέθησαν τὰ ψήγματα τοῦ χρυσοῦ εὑρίσκεται μεταξὺ τοῦ χωρίου καὶ τῆς ἁμαξίτης ὁδοῦ κατωφερὴς, κλινὼν πρὸς τὴν δημοσίαν ὁδὸν.
Ὅλοι οἱ χωρικοὶ τὸν γνωρίζουν καὶ πολλάκις ἀπὸ αὐτὸν ἔβγαλαν ἀρκετὰ χρήματα. Δὲν ἔχει κανεὶς παρὰ νὰ σκάψῃ εἰς βάθος 20-30 ἑκατοστομέτρων διὰ νὰ εὕρῃ χῶμα, ἐντὸς τοῦ ὁποίου ὑπάρχει χρυσός.
Πρὸς ἀποχωρισμὸν τοῦ χρυσοῦ ἐκ τοῦ χώματος οἱ χωρικοὶ μεταχειρίζονται πρωτογενὲς εἶδος πλυντηρίου. Γεμίζουν ἕνα ταψὶ χῶμα καὶ ἕνα καζάνι νερό, εἰς τὸ ὁποῖον ἀνεβοκατεβάζουν τὸ ταψὶ μέχρις ὅτου τὸ χῶμα πασυρθῇ διαλυόμενον ὑπὸ τοῦ ὕδατος.
Ἐννοεῖται ὅτι ὁ χρυσὸς δὲν εὑρίσκεται ἐν τοσαύτη ἀφθονίᾳ, ὥστε νὰ μπορῇ κανεὶς νὰ πλουτήσῃ μὲ ἕνα ταψὶ χώματος, ὅπως ἡ φαντασία τῶν χωρικῶν τῶν πέριξ ἐμεγαλοποίησε. Συμβαίνει μάλιστα πολλάκις ἡμερῶν ἐργασία νὰ μένῃ ἄνευ ἀποτελέσματος.
Ἔνας χωρικὸς, ὅστις ἐπαγγέλεται καὶ τὸν ἰατρὸν εἰς τὰ πέριξ χωρία βγάζει χρυσάφι 200-250 δραχμῶν κατ’ ἔτος.
Ὁ ἀγρὸς ὅπως εἶνε ἐπικλινὴς εἶνε φυσικὸν πλυντήριον. Τὸν χειμῶνα, ὅταν οἱ δύο ῥύακες, οἵτινες τὸν περιβρέχουν, κατεβάζουν πολὺ νερό, ἀρκετὸν χῶμα παρασύρεται πρὸς τὴν δημοσίαν ὁδὸν περιέχον τεμάχια χρυσοῦ τὰ ὁποῖα πρὶν ἢ φθάσουν εἰς τὸν χάνδακα τῆς ὁδοῦ ἐναποτίθενται ὡς βαρυτέρα εἰς τὰς ὀπὰς καὶ τὰ χάσματα στρώματος ἀσβεστολίθου, τὸ ὁποῖον διασχίζει κατὰ πλάτος τὸν ἀγρόν.
Τὶ εἴδους χρυσάφι εἶνε
Ὁ κ. Μητσόπουλος καὶ ὁ κ. Ζαλοκώστας μεταβάντες ἐκεῖ ἐξήτασαν τοὺς χωρικοὺς οἵτινες πρόθυμοι ἔδωκαν εἰς αὐτοὺς μερικὰ ἐκ τῶν εὑρημάτων των, ἐκ τῶν ὁποίων ὁ κ. Ζαλοκώστας ἔφερεν ἀρκετὰ μεθ’ ἑαυτοῦ πρὸς ἐξέτασιν.
Εἶνε ὅλα χρυσὸς κατειργασμένος ὅπως φαίνεται ἀπὸ τὴν ἐλαφρὰν ὀξείδωσιν, τὴν ὁποίαν ἔχει ὑποστῇ ὁ ἐν τῷ χρυσῷ ἀναμεμιγμένος χαλκός.
Εἶνε μικροὶ λεπτότατοι κρίκοι, ἁλύσσεις λεπταὶ, στρογγυλὰ κοκκία κούφια, φύλλα λεπτοτάτης ἐργασίας καὶ ἄλλα τεμάχια προφανῶς ἐκ κοσμημάτων προερχόμενα.
Περὶ αὐτοφυοῦς χρυσοῦ βεβαίως οὐδεὶς δυνατὰ νὰ γίνῃ λόγος ἀποφαίνονται οἱ δύο ἐπιστήμονες διότι, ἐκτὸς τοῦ ὅτι ὁ εὑρεθεὶς χρυσὸς περιέχει ἐν ἀναμίξει καὶ χαλκὸν, ὁ ἀγρὸς οὗτος οὐδὲν γεωλογικὸν στρῶμα παρουσιάζει ἐκ τῶν γνωστῶν ὡς περιεχόντων τὸ πολύτιμον μέταλλον. Ἀποτελεῖται ἐξ ἐπιχωματώσεων μόνον.
Μεταξὺ τῶν τεμαχίων τοῦ κατειργασμένου χρυσοῦ εὑρίσκονται καὶ ἄφθονα κοκκία προερχόμενα ἐκ τήξεως, πρᾶγμα τὸ ὁποῖον δίδει τάσιν εἰς τὴν ὑπόθεσιν ὅτι τὸν χρυσὸν κατειργάζοντο οἱ ἀρχαῖοι εἰς τὸ μέρος ἐκεῖνο.
Ἐν τούτοις ὁ κ. Μητσόπουλος καὶ ὁ κ. Ζαλοκώστας, οἵτινες περιῆλθον τὰ πέριξ δὲν εὗρον στρώματα γεωλογικὰ ὑποδεικνύοντα ὅτι πιθανὸν εἰς τὰ πλησίον μέρη νὰ ὑπῆρχε μεταλλεῖον χρυσοῦ, Σιδηροπυρίτης, ἐκ τοῦ ὁποίου ἐξάγεται συνήθως ὁ χρυσὸς, δὲν ὑπάρχει εἰς τὰ πέριξ.
Τὸ συμπέρασμα
Βεβαίως δὲν προκεῖται περὶ πλουσίου μεταλλείου, ἀποφαίνονται οἱ δύο ἐπιστήμονες, οὔτε μεγάλη ποσότης χρυσοῦ κρύπτεται ὑπὸ τὸ χῶμα. Ἡ μεγάλη σπουδαιότης τοῦ εὑρήματος εἶνε ὅτι ὑποδεικνύει ὅτι εἰς τὸ μέρος ἐκεῖνο, ἂν γίνουν εἰς τὸ μέλλον ἀνασκαφαί, θ’ ἀποκαλύψωσι σπουδαιότατα ἀρχαιολογικὰ κειμήλια, τάφους καὶ μνημεῖα.
Εἰς τὸν ἕνα μάλιστα τῶν πέριξ λόφων ὑπάρχουν ἤδη ἴχνη ἀρχαιοτήτων, τὰς ὁποίας καὶ ὁ χάρτης τοῦ Γαλλικοῦ ἐπιτελείου σημειώνει ὑπὸ τὸ ὄνομα «Ἑλληνικά». Ἐπίσης εἰς ἄλλον λόφον πλησίον εὑρίσκεται καὶ μεγίστη δεξαμενὴ ἐντὸς τοῦ βράχου λελαξευμένη θαυμασίας συντηρήσεως.
Πάντα ταῦτα διδοῦσι νὰ ὑποτεθῇ ὅτι εἰς τὸ μέρος τοῦτο ἐκεῖτο ἡ παλαιὰ Ἄβια περὶ
τῆς ὁποίας ἀναφέρει ὁ Παυσανίας καὶ ὅτι τὰ τεμάχια τοῦ χρυσοῦ προέρχονται ἐκ τῶν κοσμημάτων μὲ τὰ ὁποῖα οἱ κάτοικοι ἐστόλιζον τοὺς νεκρούς. Πιθανὸν δὲ εἰς μεγαλείτερον βάθος νὰ εὑρίσκωνται καὶ μεγαλείτερα τεμάχια αὐτῶν, τὰ ὁποῖα ὡς ἐκ τοῦ βάρους τῶν κατέπεσαν βαθύτερον ἐντὸς τοῦ χώματος κατὰ τὰς βροχάς.  Εστία, αρ. φύλ. 129, 08.07.1900: 3
ΠΗΓΗ: Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης – Ψηφιοθηκη
 *** ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
 
Ἔν τινι ἐργαστηρίῳ τῆς παλαιᾶς ἀγορᾶς ἐν Θουρείᾳ, γενομένης ἀνασκαφῆς πρὸς ἀνεύρεσιν εἰκόνος τοῦ Σωτῆρος καὶ θησαυροῦ, ὡς ἰσχυρίζετό τις Ἠλίας Μελταδόπουλος, εὑρέθη εἰς βάθος ἓξ μέτρων ἓν ἀργυροῦν νόμισμα ἀγνώστου ἐποχῆς καὶ ἀξίας, καὶ μία πλὰξ ἀνεπίγραφος καὶ τὸ μὲν νόμισμα, κατασχὼν ὁ ἀστυνόμος ἀπέστειλεν εἰς τὸ ὑπουργεῖον τῶν ἐκκλησιαστικῶν, τὴν δὲ πλάκα δὲν ἠδυνήθη ν’ ἀνακαλύψῃ.
Ακρόπολις, αρ. φυλ. 2225, 21.07.1888 : 3
ΠΗΓΗ: Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης
Ψηφιοθηκη  Αρχαιολογικά γεγονότα στον Ελ. Τύπο (1832-1932)

*** Θησαυρὸς

 
Θησαυρὸς
Εἴς τι μαγαζεῖον τῆς παλαιᾶς ἀγορᾶς ἐν Θουρίᾳ τῆς Μεσσηνίας γενομένης ἀνασκαφῆς πρὸς ἀνεύρεσιν εἰκόνος τοῦ Σωτῆρος καὶ θησαυροῦ, ὡς διϊσχυρίζετο ὁ Ἠλίας Μελταδόπουλος, ὅστις παρεκινήθη πρὸς τοῦτο κατ’ ὄναρ, εὑρέθη εἰς βάθος 6 μέτρων ἓν ἀργυροῦν νόμισμα ἀγνώστου ἐποχῆς καὶ ἀξίας καὶ μία πλὰξ ἐνεπίγραφος. Καὶ τὸ μὲν νόμισμα ἀπεστάλη εἰς τὸ ὑπουργεῖον τῆς παιδείας, ἡ πλὰξ ὅμως ἀπεκρύβη καὶ εἰσέτι δὲν ἀνεκαλύφθη.
Νέα Εφημερίς, αρ. φύλ. 203,  21.07.1888: 2

*** The Polis as an urban centre and as political community

      Πατήστε εδω για να μεταβείτε στη σχετική  σελίδα του βιβλίου:που σχετίζεται με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ

*** Αρχαιοκαπηλία

  , , , ,
 
Αρχαιοκαπηλεία
Εκ Καλάμων τηλεγραφείται, ότι ο σταθμάρχης Θουρίας και ο αντεισαγγελεύς μεταβάντες εις το χωρίον Γαρδίκη, κατέσχον εις την οικίαν του χωρικού Γεωργίου Βιρβίλη 461 αργυρά νομίσματα ελληνικά αρχαιότατα μεγάλης αξίας. Επειδή δε υπάρχουσιν υπόνοιαι, ότι ο αυτός χωρικός και άλλοι κρύπτουσι και άλλα πολλά νομίσματα, ο σταθμάρχης και ο αντεισαγγελεύς εξακολουθούσι μετά ζήλου τας ερεύνας του
Παλιγγενεσία 08/06/1890 Ειδήσεις της Ημέρας
Και άλλα αρχαία νομίσματα
Προ τινων ημερών εγράψαμεν ότι εν τω χωρίω Γαρδίκι της Θουρίας των Καλαμών εν ανασκαπτομένω τινι αγρώ ανεκαλύφθησαν 461 αργυρά νομίσματα αρχαία υπό του χωρικού Π. Βαρβίλη και κατεσχέθησαν υπό της αρχής• ήδη κατά νεωτέρας εκείθεν ειδήσεις και άλλη μεγάλη ποσότης νομισμάτων ανεκαλύφθη προς δε εκ των ενεργηθεισών ανακρίσεων εξάγεται ότι προηγουμένως επωλήθησαν επί τόπου και απεστάλησαν υπό των χωρικών είκοσι πέντε ομάδες τοιούτων αρχαίων νομισμάτων
Παλιγγενεσία 7885  Ειδήσεις της Ημέρας 16/06/1890
ΠΗΓΗ:  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ   Αρχαιολογικά γεγονότα στον Ελ. Τύπο (1832-1932)

*** Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

 
ΠΗΓΗ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρχαιολογικά γεγονότα στον Ελ. Τύπο (1832-1932)

*** ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

 ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Ἠγγέλθη χθὲς τηλεγραφικῶς ἐκ Καλαμῶν ἡ ἑπομένη ἀνακάλυψις, ἥτις ὑπενθυμίζει τὸ γεγονὸς ἐκεῖνο καθ’ ὃ σπογγαλιευτικὰ πλοιάρια Ὑδραίων ἀνείλκυσαν ἐκ τῶν βυθῶν τῆς θαλάσσης παρὰ τὴν Ἄνδρον χιλιάδας νομισμάτων. Ὡς ἐν καιρῷ εἴχομεν ἀναγγείλει πρὸς τοὺς ἀναγνώστας ἡμῶν, ὑπό τινα βράχον ἐν τῷ χωρίῳ Γαρδικίῳ τοῦ δήμου Θουρίας τῶν Καλαμῶν χωρικός τις, Βαρβίλης καλούμενος, εἶχεν ἀνεύρει σωρὸν νομισμάτων ἀρχαιοτάτης ἐποχῆς, τὰ ὁποῖα κατασχεθέντα εὑρέθησαν 470 περίπου. Ἤδη ἀγγέλλεται ὅτι ἡ δικαστικὴ ἀρχή, ἥτις μεταβᾶσα εἰς τὸ χωρίον ἐπελήφθη ἐρευνῶν καὶ ἀνακρίσεων, ἀνεκάλυψεν ὅτι ὁ εὑρεθεὶς θησαυρὸς δὲν εἶνε μόνον τὰ νομίσματα ταῦτα. Ἐκ τῶν ἀγρῶν τοῦ Γαρδικίου οἱ εὐτυχεῖς χωρικοὶ ἐξήγαγον μέχρι τοῦδε πολλὰς ὀκάδας νομισμάτων, κατὰ τὰς πληροφορίας δὲ τῆς ἄνω ἀρχῆς εἰς 25 ἀνέρχονται ὀκάδας τὰ νομίσματα ταῦτα (!) ἐξ ὧν ἄλλα μὲν ἐπωλήθησαν ὑπὸ τῶν χωρικῶν, ἄλλα κρύπτονται καὶ ἄλλα κατεσχέθησαν. Τοιαῦτα νομίσματα δὲν ἀπεστάλησαν εἰσέτι εἰς τὸ ὑπουργεῖον πρὸς ἐξέτασιν, μυστήριον δὲ ἀποβαίνει ἡ εὕρεσις τόσων χιλιάδων νομισμάτων ἐν Γαρδικίῳ συσσωρευμένων μάλιστα.
Εφημερίς, αρ. φύλ. 168, 17.06.1890
ΠΗΓΗ: Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης

***  ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ Μεσσηνιακά

  ΒΙΒΛΙΑ Online - ΠΗΓΕΣ
Ετικέτες:,

Πάτησε εδώ για να διαβάσεις το βιβλίο:

Κρατήρας. Άνθεια .8ος αι. π.Χ.

Posted: Νοεμβρίου 21, 2012 in ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Ετικέτες:,

0

Κρατήρας. Άνθεια .8ος αι. π.Χ.
Κρατήρας με γραπτή διακόσμηση από το εσωτερικό του τάφου. Μαρτυρεί τελετές προγονολατρείας / ηρωολατρείας κατά τη γεωμετρική εποχή.Άνθεια (θολωτός τάφος).8ος αι. π.Χ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***


Αγγείο από οφίτη λίθο με πρόσθετο λαιμό. Άνθεια (“Ελληνικά” – θαλαμωτοί τάφοι).14ος αι. π.Χ.
Αγγείο από οφίτη λίθο με πρόσθετο λαιμό. Στο πώμα φέρει ανάγλυφη διακόσμηση σε σχήμα οκτώσχημης ασπίδας. Τελετουργικό αγγείο ή δηλωτικό του κύρους του κατόχου του. Άνθεια (“Ελληνικά” – θαλαμωτοί τάφοι).14ος αι. π.Χ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

*** Πιθαμφορέας. Άνθεια (θολωτός τάφος).16ος – 15ος αι. π.Χ

 

Πιθαμφορέας με σχηματοποιημένη φυτική διακόσμηση. Άνθεια (θολωτός τάφος).16ος – 15ος αι. π.Χ
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Μπενάκη & Αγίου Ιωάννου, 24100 Καλαμάτα
τηλέφωνο έπικοινωνίας 27210-83485

*** Ελεφαντοστέινα ομοιώματα οκτώσχημων ασπίδων. Άνθεια (θολωτός τάφος).16ος – 15ος αι. π.Χ.

 
Ελεφαντοστέινα ομοιώματα οκτώσχημων ασπίδων. Διακοσμητικά στοιχεία προσαρμοσμένα σε έπιπλα ή άλλα αντικείμενα. Άνθεια (θολωτός τάφος).16ος – 15ος αι. π.Χ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

*** Γυναικεία ειδώλια και ένα ομοίωμα σκεύους ή άνθους. Άνθεια (“Ελληνικά” – θαλαμωτοί τάφοι).14ος – 13ος π.Χ.

 
Γυναικεία ειδώλια και ένα ομοίωμα σκεύους ή άνθους. Άνθεια (“Ελληνικά” – θαλαμωτοί τάφοι).14ος – 13ος π.Χ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

***  Χρυσό κόσμημα με φυτικό θέμα. Άνθεια

 
 Χρυσό κόσμημα με φυτικό θέμα. Άνθεια (“Ελληνικά” – θαλαμωτοί τάφοι).14ος – 13ος π.Χ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

*** Χρυσός σφραγιστικός δακτύλιος

 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
    

Χρυσός σφραγιστικός δακτύλιος με παράσταση θεοτήτων σε άρμα που σύρεται από γρύπες. Μοναδικό θέμα που απαντά μόνο στη μινωική Κρήτη.
Άνθεια (θολωτός τάφος). 16ος – 15ος αι. π.Χ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

*** ΑΓΓΛΙΚΑ

 Pausanias, Guide to Greece, Book 4
C. Roebuck, 1941. A History of Messenia from 369 to 146 B.C.
N. Luraghi, 2004. Helots and their Masters in Messenia and Lakonia: Histories, Ideologies, Structures.
N. Luraghi, 2008. The Ancient Messenians: Constructions of Ethnicity and Memory.
P. J. Rhodes, 2010. A History of the Classical Greek World.
S. Alcock, 2002. Archaeologies of the Greek Past, Landscape, Monuments, and Memories, 132-175.
P. Cartledge, 2001. Sparta and Lakonia: A Regional History 1300-362 B.C.

*** Video για την Αρχαια Θουρια

 Ενδιαφέρων video για την Αρχαια Θουρία από το ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΟΥΡΙΑΣ
***   Υπουργείο Πολιτισμού
Posted: Σεπτεμβρίου 27, 2012 in ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ
Ετικέτες:   


Ιστορικό
Έντονη αρχαιοκαπηλική δράση στην περιοχή οδήγησε την ίδια Εφορεία σε σωστική έρευνα του εκτεταμένου νεκροταφείου των θαλαμοειδών μυκηναϊκών τάφων (γνωστών εν μέρει από τις αρχές του αιώνα με την ονομασία “καταφύγια”) στη μακρόστενη ράχη των Ελληνικών. Εξαίρετη αρχιτεκτονική, μνημειώδεις κατά το πλείστον διαστάσεις, αλλά και σημαντικά -παρά την εντατική σύληση- ευρήματα από τους 13 τάφους που έχουν ερευνηθεί την τελευταία δεκαετία στην ανατολική πλαγιά, φανερώνουν την εξέχουσα κοινωνική θέση των μυκηναίων της περιοχής. Μεταξύ των μυκηναϊκών ευρημάτων ξεχωρίζουν τρία σφραγιστικά χρυσά δακτυλίδια με έγγλυφες παραστάσεις. Οι περισσότεροι τάφοι ιδρύθηκαν σε ΠΕ (πρωτοελλαδικό) ΙΙ περιβάλλον. Χρονολογικά ανήκουν στην ΥΕ ΙΙΙ Α-Β περίοδο, και στους πιο πολλούς παρατηρήθηκε μεταγενέστερη χρήση ή και λατρεία (ευρήματα πρωτογεωμετρικών, κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων).
Στη βορειότερη κορυφή των Ελληνικών εντοπίζεται η επιβεβαιωμένη από επιγραφικές μαρτυρίες ακρόπολη της κλασικής πόλης Θουρίας, που απλωνόταν και δυτικότερα και άνθησε όχι μόνο στους αυτοκρατορικούς χρόνους, αλλά και κατά το μεσαίωνα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, διατηρώντας μέχρι σήμερα την ονομασία “Ελληνικά” ή “Παλιόκαστρο”. Τα εκτεταμένα, αλλά όχι ακόμη συστηματικά ανασκαμμένα ορατά ερείπια (θέση του κοίλου του θεάτρου, λείψανα τείχους βόρεια και δυτικά της ακρόπολης, ίχνη από αρχαίο αμαξητό δρόμο, μεγάλη λαξευτή δεξαμενή, οικοδομικά θεμέλια, λείψανα ναών, ερείπια μνημειακού υστερορρωμαϊκού κτίσματος δυτικά του λόφου με την ονομασία “Λουτρά” κ.ά.), καθώς και η υπέροχη θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο και την πεδιάδα του Παμίσου, συνηγορούν για τη σημασία της. Έως το 369 π.Χ. είναι η σημαντικότερη πόλη της δυτικής Μεσσηνίας. Μετά το έτος αυτό αποτελεί μέλος της ελεύθερης μεσσηνιακής πολιτείας και είναι η δεύτερη σπουδαιότερη πόλη μετά την Αρχαία Μεσσήνη.
 Περιγραφή
Ιδιαίτερα δεσπόζουσα θέση στην κοιλάδα του Παμίσου, ανατολικά των κοινοτήτων Αιπείας-Ανθείας και 11 χλμ. περίπου ΒΔ της Καλαμάτας, κατέχει η λοφοσειρά “Ελληνικά”, που εκτείνεται σε μήκος 1 χλμ. περίπου παράλληλα προς τον άξονα του δημόσιου δρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας. Παρουσία επιφανειακών ευρημάτων και μνημείων, εντοπισμένων στις αρχές του αιώνα αλλά και αργότερα (Α. Σκιάς, N. Valmin και R. Hope Simpson), κατέδειξε την συνεχή κατοίκηση και σημαντικότητα του χώρου από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι σχεδόν τα νεώτερα χρόνια.
Το 1984 η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανέσκαψε τον γνωστό από τις επιφανειακές έρευνες των W. MacDonald και R. Hope Simpson (τέλη της δεκαετίας του 1960) ηγεμονικό θολωτό μυκηναϊκό τάφο (διάμετρος ταφικού θαλάμου 10,30 μ.), 600μ. δυτικά της λοφοσειράς, ο οποίος, καίτοι συλημένος κατά την αρχαιότητα, διατήρησε πλήθος αρχαιολογικών μαρτυριών τόσο των προϊστορικών-πρωτοϊστορικών χρόνων, όσο και των ιστορικών περιόδων της ιστορίας της Μεσσηνίας. Χρονολογείται στην ΥΕ (υστεροελλαδική) Ι-ΙΙ περίοδο.
Έντονη αρχαιοκαπηλική δράση στην περιοχή οδήγησε την ίδια Εφορεία σε σωστική έρευνα του εκτεταμένου νεκροταφείου των θαλαμοειδών μυκηναϊκών τάφων (γνωστών εν μέρει από τις αρχές του αιώνα με την ονομασία “καταφύγια”) στη μακρόστενη ράχη των Ελληνικών. Εξαίρετη αρχιτεκτονική, μνημειώδεις κατά το πλείστον διαστάσεις, αλλά και σημαντικά -παρά την εντατική σύληση- ευρήματα από τους 13 τάφους που έχουν ερευνηθεί την τελευταία δεκαετία στην ανατολική πλαγιά, φανερώνουν την εξέχουσα κοινωνική θέση των μυκηναίων της περιοχής. Μεταξύ των μυκηναϊκών ευρημάτων ξεχωρίζουν τρία σφραγιστικά χρυσά δακτυλίδια με έγγλυφες παραστάσεις. Οι περισσότεροι τάφοι ιδρύθηκαν σε ΠΕ (πρωτοελλαδικό) ΙΙ περιβάλλον. Χρονολογικά ανήκουν στην ΥΕ ΙΙΙ Α-Β περίοδο, και στους πιο πολλούς παρατηρήθηκε μεταγενέστερη χρήση ή και λατρεία (ευρήματα πρωτογεωμετρικών, κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:  http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2589
http://arxaiathouria.wordpress.com/  ,-  Α.Χ.Γ. 2013 .-
 
*** Γιάννης Λαφαζάνος  (Χειρούργος  Ορθοπεδικός - Αθήνα)

Ξέρετε ποιά είναι η πλέον φημισμένη άρθρωση στην Ελλάδα?
Το γόνατο!
Γιατί?Ολα δεν γίνονται στο γόνατο?Με επιπολαιότητα,ψιλοαδιαφορία,ωχαδελφισμό,χωρίς λογική και μέτρο?
Θα σε σφάξω στο γόνατο σαν αρνί αν τον πάρεις , άκουγα παιδί στο χωριό μου να λένε οι πατεράδες στην <επαναστάτρια-ερωτευμένη > κόρη.
Με πονάνε τα <μαγκούφια τα γόνατα> έλεγε η γιαγιά μου για τα δικά της και εγώ αναρωτιόμουν τι είχαν αφού με τα μακρυά ρούχα που φορούσε δεν τα έβλεπα ποτέ.
... Αργότερα όταν άρχιζα να καταλαβαίνω τη δημόσια διοίκηση[μεταξύ μας ποτε δεν είχα σχέσεις αγάπης ούτε και αυτή με μένα] ενοιωθα ότι η άρθρωση του γόνατος είναι σημαντική για όλους αλλά ιδιαίτερα στη χώρα που ζώ.
Ακουγα για νομοσχέδια εξπρές, για υποσχέσεις που άλλαζαν τη Δευτέρα και έπιασα τον εαυτό μου να κάνει το ίδιο.Στην αρχή μου φάνηκε φυσικό αλλά στη συνέχεια ένα πρωί που σηκώθηκα δεν μου άρεσε η εικόνα που αντίκρυσα στο καθρέφτη.
Είπα τέρμα στην < greek machoulari company> εταιρεία που και εγώ είχα βοηθήσει να επικρατήσει και να γιγαντωθεί.Ως εδώ και μη παρέκει.Πάλεψα με τις ενοχές μου να μην γίνουν τύψεις και κατασκηνώσουν στο βυθό της ψυχής μου.
Κάθε πρωί τρομάζω με την ιδέα του καθρέφτη.Αυτό με κάνει να αγωνίζομαι όλη την υπόλοιπη μέρα να αλλάξω.Γιατί αλλάζοντας εγώ βοηθώ και μένα και τους άλλους.Οπλα μου η πίστη και το μέτρο.Το τελευταίο κληροδότημα του πατέρα μου ,του Αλέξανδρου.
<Μέτρο Γιάννη με μέτρο>.Μακάρι νάσουν εδώ πατέρα και εσύ και τόσοι αγαπημένοι που μας λείπουν τώρα που κοιτάζω το καθρέφτη.

*** *** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

*** Παρελθόν από τον πάγκο της Καλαμάτας ο Τάκης Σακελλαρόπουλος
          Δεν θα βρίσκεται στον πάγκο της Καλαμάτας την επόμενη χρονιά το δίδυμο Τάκης Σακελλάροπουλος- Νίκος Κακαλέτρης.
Όπως έγινε γνωστό προσωπικοί ρόλοι εμποδίζουν τον Τάκη Σακελλαρόπουλο να βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας και θα αναλάβει την θέση του τεχνικού διευθυντή.
Όσο για το μέλλον του Νίκου Κακαλέτρη παραμένει αβέβαιο μέχρι τώρα.


*** Στο Diamond League του Παρισιού ο Τσάτουμας
            Στη Γαλλία θα μεταβεί σήμερα ο Μεσσήνιος πρωταθλητής του άλματος εις μήκος Λούης Τσάτουμας, προκειμένου να λάβει μέρος στο Diamond League του Παρισιού, που θα γίνει αύριο το απόγευμα.
Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ, προέρχεται από το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες με άλμα στα 8,14 μ., επίδοση που θα επιδιώξει να βελτιώσει.
Το Παρίσι θα είναι ο πέμπτος αγώνας του αθλητή του Μεσσηνιακού, ενώ θα ακολουθήσει στις 13 του ίδιου μήνα το μίτινγκ της Μαδρίτης κι έπειτα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Στο Παρίσι θα αγωνιστούν μεταξύ άλλων, ο Ντουάιν Φίλιπς (ΗΠΑ), ο Γκρεγκ Ράδερφορντ (Μ. Βρετανία), ο Κρις Τόμλινσον (Μ. Βρετανία), ο Κότσο Μοκοένα και ο Σαλίμ Σντιρί (Γαλλία).

***«Χείρα» στήριξης από τον Δήμο Καλαμάτας στη Μαύρη Θύελλα
           ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ… ΔΙΝΕΙ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ
 Του Νίκου Μπαλόπουλου
Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, που είχε στο πλευρό του τον πρόεδρο του Φορέα Αθλητισμού του Δήμου Γιάννη Αδαμόπουλο, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Καλαμάτας Γιώργος Ράλλης, συνοδευόμενος από το μέλος του Δ.Σ. Βασίλη Μουζάκη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης δύο σημαντικά θέματα για τη λειτουργία της Μαύρης Θύελλας και συγκεκριμένα η έδρα της ομάδας τη νέα χρονιά και το πολυταλαιπωρημένο ζήτημα της δημιουργίας προπονητηρίου.
Τα αποτελέσματά της κρίνονται ιδιαίτερα θετικά με τη Δημοτική Αρχή να απλώνει χείρα βοηθείας στην ομάδα, σε μια στιγμή που χρειάζεται έντονα τη στήριξη του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματά της, οργανωτικά και όχι μόνο.
  Δίνει το Στάδιο… δημοσιοποιεί το μνημόνιο συνεργασίας
Όσον αφορά το θέμα της έδρας της Καλαμάτας για τη νέα χρονιά, ο δήμαρχος συναίνεσε και αποφασίστηκε να παραχωρηθεί το Δημοτικό Στάδιο και τη νέα χρονιά στην ομάδα, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τη χρήση του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας, με δεσμευτικούς όρους και για τις δύο πλευρές.
Το μνημόνιο θα είναι έτοιμο από τον Δήμο μέσα στο επόμενο 10ήμερο και θα δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να γνωρίζουν άπαντες τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών.
Αυτό γίνεται προκειμένου να προληφθούν πιθανά ζητήματα και διενέξεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, κάτι που έγινε πέρυσι με καθίσματα, αποδυτήρια, αγωνιστικό χώρο και άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος θα παραχωρήσει δωρεάν το Στάδιο, χωρίς να εισπράξει αντίτιμο, όπως έκανε και φέτος, αλλά η Καλαμάτα θα αναλάβει την καθαριότητα, την αναβάθμιση των αποδυτηρίων και κάποια ακόμη ζητήματα (τα καθίσματα φαίνεται πως θα αντικατασταθούν από τη Δημοτική Αρχή).
Είναι ένα σημαντικό βήμα από την πλευρά του Δήμου, που δείχνει την πρόθεσή του να συνεισφέρει στην ομάδα, παρά τις αναφορές που υπήρξαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση, με επίκεντρο τον αγωνιστικό και τον περιβάλλοντα χώρο, από τον πρόεδρο της ομάδας Γιώργο Ράλλη.
  Δίνει έκταση στα Παλιάμπελα και βοηθά με πράξεις
Το δεύτερο ζήτημα που αναπτύχθηκε και φαίνεται πως υπήρξε ταύτιση και σ’ αυτό, είναι της παραχώρησης έκτασης 10 στρεμμάτων στα Παλιάμπελα Καλαμάτας, για τη δημιουργία προπονητηρίου της ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους» θα είναι διάρκειας 20 ετών και θα είναι έτοιμο προς υπογραφή σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα. Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι η ομάδα δεν προλαβαίνει να κάνει την προετοιμασία της, αλλά θα ψάξει άλλους χώρους, με πιθανότερο το γήπεδο του Διαβολιτσίου. Ο Δήμος είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει έμπρακτα και εδώ με την παραχώρηση μηχανημάτων και κάποιων διευκολύνσεων για την ολοκλήρωση του έργου. Ελπίζουμε η Καλαμάτα να μην ακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων αντίστοιχων αναφορών και να κάνει επιτέλους έργα. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται αρκετά χρήματα, όμως πρόκειται για ένα έργο – παρακαταθήκη, για τη Μαύρη Θύελλα και ελπίζουμε η διοίκηση του Ράλλη να πράξει το σωστό τούτη τη φορά.
Ο κόσμος δεν θα πρέπει να πετά στα σύννεφα, οφείλει να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος, καθώς από τα λόγια έως τις πράξεις υπάρχει τεράστια απόσταση.
  Μέχρι το τέλος της εβδομάδας κλείνει με Κακαλέτρη – Σακελλαρόπουλο
Από εκεί και πέρα, οι συναντήσεις με τους Νίκο Κακαλέτρη και Τάκη Σακελλαρόπουλο έγιναν κι εκείνο που απομένει είναι η πραγματοποίηση της νέας και τελευταίας όπως φαίνεται επαφής, που θα επιβεβαιώσει τη διάθεση ανανέωσης της συνεργασίας ή θα πάρει τέλος το σενάριο αυτό.
Ο κ. Ράλλης και οι συνεργάτες του είναι θετικοί, όπως και οι δύο προπονητές, όμως δεν αρκεί αυτό και θα πρέπει να υπάρξει ταύτιση σε ζητήματα λειτουργίας της ομάδας.
  22 Σεπτεμβρίου η έναρξη του πρωταθλήματος
Στα γραφεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκαν χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, με την Επιτροπή Γ’ Εθνικής, όπου διαβάστηκε και διορθώθηκε το κείμενο της προκήρυξης. Μάλιστα, την Παρασκευή, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, αλλά και θα σταλεί στις ομάδες.
Τα σωματεία έχουν περιθώριο ως τις 23 Ιουλίου να δηλώσουν συμμετοχή και ως το τέλος του μήνα, θα προχωρήσει ο καταρτισμός των ομίλων. Η σέντρα του νέου πρωταθλήματος ορίστηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου.

***


Οδός Γ.  Αρμένη στο Αρφαρά Καλαμάτας   , κεντρικός δρόμος
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/28-2013.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Ιουνίου  2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Μένουμε  Ζούμε Μαθαίνουμε γιά  την Ελλάδα μας  , Παρασκευή 28/6/2013
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/30-2013.html , ΕΛΛΑΔΑ  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  30  Ιουνίου  2013 .-
Αρμένειο Γυμνάσιο - Λύκειο Αρφαρών
~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 :
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 : ~
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/01-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html   , Άρωμα από Ελλάδα Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Ιουλίου  2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Ενημέρωση από όσα γράφονται Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ -  Ιατρικά  Θέματα  ,  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Αυτά  που  γράφονται και  αυτά που μας γράφουν  Σάββατο 06  Ιουλίου  2013 .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου