ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014

 Επιλογές    Κυριακή  06  Ιουλίου  2014   :






ΕΠΙΛΟΓΕΣ  :
Φωτογραφία: ༺♥༻  “The best way to find yourself is to lose yourself in the service of others.” ~ Mahatma Gandhi 

Picture: VIRUNGA NATIONAL PARK’S WARDEN AND A GORILLA – A REAL FRIENDSHIP

“Baby gorillas need as much affection and attention as human babies. My colleagues and I take turns caring for them 24/7. In the morning, we prepare their bottles and then later we feed them fruit and other native plants. The whole time that we are doing this, we are also playing with them and showering them with affection … we should really stop persecuting them and destroying their habitat.
Let’s not forget how close gorillas and humans are, both in terms of genetics and their social structure. No surprise Patrick finds them to be “Man’s best friend!” 

You can learn more about him and his work by clicking here: http://patrickk.gorillacd.org/  and please consider donating to the gorilla conservation fund!

Thank you! ༺༻ Warrior Of Light ༺༻
*** ΖΩΑ  ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ :
*** Τι νιώθει η καραβίδα πριν πέσει στην κατσαρόλα
Αγωνιώδες τέλοςΤι νιώθει η καραβίδα πριν πέσει στην κατσαρόλα
Οι καραβίδες που δέχτηκαν ηλεκτροσόκ έδειξαν να αντιδρούν με άγχος   (Φωτογραφία:  Wikimedia Commons )
 Οι κανόνες ανώδυνης θανάτωσης που ισχύουν για τα θηλαστικά, τα πτηνά, ακόμα και τα ψάρια, δεν  ισχύουν για τα ασπόνδυλα -γι΄αυτό και οι καραβίδες επιτρέπεται να βράζουν ζωντανές. Κι όμως, μελέτη που δημοσιεύεται στο Science ενισχύει τις υποψίες ότι τα «πρωτόγονα» καρκινοειδή νιώθουν όχι μόνο πόνο αλλά και άγχος.
Όπως επισημαίνουν οι γάλλοι ερευνητές της μελέτης, το άγχος -μια συμπεριφορική αντίδραση σε διάφορες μορφές στρες- έχει μελετηθεί στον άνθρωπο και ορισμένα είδη σπονδυλωτών, όχι όμως στα ασπόνδυλα.
Ο βασικός λόγος είναι η τάση να υποθέτουμε ότι τα περίπλοκα συναισθήματα, όπως το άγχος, δεν μπορούν να εκδηλωθούν στο «πρωτόγονο» νευρικό σύστημα των καρκινοειδών.
«Η ιδέα ότι οι καραβίδες μπορούν να εκφράσουν κάποια μορφή άγχους φαινόταν απίθανο να ευσταθεί. Τα πειράματά μας όμως μας πείθουν όλο και περισσότερο ότι είναι πραγματική» σχολιάζει στο BBC ο Δρ Ντανιέλ Κατάρ του Πανεπιστημίου του Μπορντώ, επικεφαλής της μελέτης.
Το πείραμα έδειξε ότι οι καραβίδες που έχουν εκτεθεί σε επώδυνα ερεθίσματα γίνονται πιο διστακτικές στην εξερεύνηση νέων χώρων, αντίδραση που υποδηλώνει ένα είδος άγχους.
Σε γενικές γραμμές είναι αδύνατο να μετρήσει κανείς συναισθήματα σε άλλα είδη εξετάζοντας μόνο τις συμπεριφορικές αντιδράσεις τους.
Τα καρκινοειδή σίγουρα δεν είναι αδιάφορα στα απειλητικά ερεθίσματα, ειδικά σε όσα απειλούν τη σωματική ακεραιότητά τους. Έχουν αντίθετα εξελιχθεί να αντιδρούν απότομα (πχ στο βραστό νερό) χάρη σε ειδικούς υποδοχείς που ενεργοποιούν ένα ακαριαίο ανακλαστικό  αποφυγής. Οι υποδοχείς αυτοί (αλγοϋποδοχείς) υπάρχουν στα περισσότερα ζώα και, στην περίπτωση του ανθρώπου, επιτρέπουν στο χέρι μας να αποσύρεται αυτόματα μόλις αγγίξει το καυτό μάτι της κουζίνας.
Δεδομένου όμως ότι η αντίδραση αυτή είναι ανακλαστική, και μπορεί να ενεργοποιείται πριν καν φτάσει το μήνυμα στον εγκέφαλο, η ενεργοποίησή της δεν σημαίνει αυτόματα ότι ένα ζώο νιώθει πόνο.
Σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν το θέμα του άγχους, ο Δρ Κατάρ και οι συνεργάτες του αρχικά εξέθεσαν τις καραβίδες σε αβλαβή αλλά επώδυνα ηλεκτροσόκ. Στη συνέχεια, τα καρκινοειδή τοποθετήθηκαν σε μια δεξαμενή σε σχήμα σταυρού, της οποίας οι δύο βραχίονες ήταν σκοτεινοί και τα άλλοι δύο φωτεινοί.
Όπως εξηγεί ο ερευνητής, οι καραβίδες κανονικά δείχνουν μια ελαφρά προτίμηση στις σκοτεινές περιοχές, οι οποίες είναι ασφαλέστερες, παρόλα αυτά είναι διατεθειμένες να εξερευνούν και τις φωτεινές περιοχές.
Όμως οι στρεσαρισμένες καραβίδες περιορίζονταν αποκλειστικά στους σκοτεινούς βραχίονες. Ο Δρ Κατάρ αποφεύγει να μιλήσει για άγχος όπως το γνωρίζουμε, λέει όμως ότι «η συμπεριφορά που παρατηρήσαμε θυμίζει συμπεριφορά άγχους».
Το ίδιο εκτίμησε και ο καθηγητής Μπομπ Έλγουντ του Queen's University στο Μπέλφαστ. «Η μελέτη δείχνει ότι η συμπεριφορά των καραβίδων βρίσκεται σε συμφωνία με μια κατάσταση άγχους» σχολίασε στο BBC.
Ο Δρ Έλγουντ ήταν επικεφαλής μελέτης του 2013 που έδειχνε ότι τα καβούρια -μια άλλη ομάδα καρκινοειδών- δείχνουν να νιώθουν πόνο.
Ο καθηγητής δήλωνε τότε ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων πρέπει να ληφθούν υπόψη στον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τα καρκινοειδή που καταλήγουν στο πιάτο μας. Οι ψαράδες, τόνιζε, «κόβουν τις δαγκάνες από ζωντανά καβούρια και τα πετούν πίσω στη θάλασσα. Στους αστακούς και τις καραβίδες κόβουν το μπροστινό μέρος του σώματος [...] Το νευρικό σύστημα στο θώρακα και το κεφάλι συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και μια ώρα μετά τον διαμελισμό».
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και άλλοι αρμόδιοι φορείς δεν περιλαμβάνουν τα καρκινοειδή στη λίστα των ζώων για τα οποία προβλέπονται κανόνες καλής μεταχείρισης. Και αυτό σημαίνει ότι τα άτυχα ασπόνδυλα συχνά βρίσκουν τη χειρότερη δυνατή μεταχείριση.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης   https://www.facebook.com/zoakaiithiki ,

Newsroom ΔΟΛ

 ***  Πώς να Σταματήσετε τη Γκρίνια του Παιδιού σας
σε 10 Λεπτά!

Ποιος γονιός δεν έχει νιώσει το «σταματήστε τη γη να κατέβω!», 
όταν το παιδί του γκρινιάζει ασταμάτητα;
Η γκρίνια είναι ενοχλητική, εκνευριστική, διαβρωτική, τρελαίνει και τον πιο ψύχραιμο γονιό! Συχνά οι γονείς λένε στο παιδί «σταμάτα να γκρινιάζεις και μίλα μου σαν μεγάλος» αλλά στην πραγματικότητα είναι μικρό παιδί! 
Η γκρίνια του παιδιού είναι ένα SOS, μια έκκληση για βοήθεια, αλλά χωρίς λόγια. 
Όταν το παιδιά «φορτώσουν», όταν εκνευριστούν, όταν δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους, τότε αρχίζουν τη γκρίνια
Και για να μπορέσουν να σταματήσουν τη γκρίνια θα πρέπει να μάθουν στον αυτοέλεγχο και την αυτορρύθμιση
Πώς γίνεται αυτό; Χρειάζεται να πάρουν από τους γονείς αγάπη και ηρεμία!
Πώς σταματάει η γκρίνια;
Δίνοντας στο παιδί ήρεμη αγάπη στην αγκαλιά μας!
 Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να πάρουμε το παιδί αγκαλιά, σιωπηλά, ήρεμα και να το κρατήσουμε μερικά λεπτά, 2 ως 10, μέχρι να ηρεμήσει. Δε χρειάζεται να πούμε τίποτα, δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλα παρά να κρατάμε το παιδί ήρεμα και να του μεταδίδουμε την αγάπη μας. Όταν το παιδί επανέλθει, ηρεμήσει και βρίσκεται σε κατάσταση συναισθηματικής ισορροπίας, θα έχει σταματήσει και τη γκρίνια.
Θα μου πείτε τώρα ότι 10 λεπτά είναι πολύ χρόνος, ειδικά όταν βιάζεστε να κάνετε κάτι. 
Πράγματι, αλλά δείτε το και αλλιώς: αν δε δώσετε χρόνο στο παιδί να ηρεμήσει, αν δε φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος, που είναι ότι έχει την ανάγκη να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί σας και να ‘γεμίσει μπαταρίες’, τότε σε άλλα δέκα λεπτά θα γκρινιάζει πάλι!
Οπότε, η επιλογή είναι δική σας: είτε θα περάσετε 10 ήρεμα λεπτά μαζί, είτε θα γκρινιάζει το παιδί κι εσείς θα εκνευρίζεστε για τα επόμενα 10 λεπτά!
Από την άλλη, τις περισσότερες φορές αυτό για το οποίο οι γονείς βιάζονται ή θέλουν να κάνουν εκείνη τη στιγμή είναι κάτι όχι και τόσο σημαντικό, το οποίο οι ίδιοι δε θα το θυμούνται στο τέλος της ημέρας. Όμως, τις φωνές, τις επιπλήξεις, τον θυμό τους ή το ξέσπασμά τους θα τα θυμάται το παιδί τους όχι μόνο ως το τέλος της ίδιας μέρας, αλλά και την επόμενη, και τη μεθεπόμενη…
~**  Τα 10 λεπτά ήρεμης αγάπης και αγκαλιάς προς το παιδί που γκρινιάζει:
1. Βοηθάνε το παιδί να επανακτήσει την εσωτερική του ισορροπία ώστε να μη χρειάζεται να γκρινιάζει.
2. Βοηθάνε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και πώς να αυτορυθμίζεται στο μέλλον μόνο του. 
3. Διδάσκουν στο παιδί ότι μπορεί να βρει την εσωτερική του ηρεμία και ευεξία με το να συνδεθεί με τον εαυτό του, να παρατηρήσει το συναίσθημά του και να είναι εκεί, παρόν στη διαδικασία αυτή μέχρι το άσχημο συναίσθημα να καταλαγιάσει και να περάσει. Όταν δε μαθαίνει κανείς αυτή τη διεργασία, στρέφεται στο αλκοόλ, το φαγητό, τα τσιγάρα, την τεχνολογία, για να βρει την εσωτερική του ηρεμία.
4. Γεμίζουν τις συναισθηματικές μπαταρίες του παιδιού σας ώστε η υπόλοιπη μέρα περνάει χωρίς γκρίνια.
5. Βοηθάνε το παιδί να αποφορτιστεί συναισθηματικά ή ακόμα και να κλάψει, αν αυτό χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο το παιδί στη συνέχεια νιώθει καλύτερα. 
6. Επιτρέπουν στο παιδί να ξαλαφρώσει, να έχει λιγότερο άγχος και να είναι πιο χαρούμενο. 
7. Ενισχύουν τη σχέση και τον συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σας.
8. Βοηθάνε το παιδί σας να καταλάβει ότι είστε με το μέρος του και ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σας, έτσι σας εμπιστεύεται περισσότερο, σας λέει την αλήθεια και συνεργάζεται μαζί σας. 
9. Ενισχύουν τη δική σας συναισθηματική κατανόηση προς το παιδί σας και αυτό βοηθάει το παιδί σας να γίνει συναισθηματικά πιο έξυπνο. 
10. Αποτελούν ένα είδος διαλογισμού. Σας βοηθάνε να γειωθείτε, να ηρεμήσετε και να αναλάβετε το γονεϊκά σας καθήκοντα με ανανεωμένη θετική διάθεση.
Αν το καλοσκεφτείτε λοιπόν, πρόκειται για μια πολύ καλή επένδυση 10 λεπτών! Ακόμα και αν το παιδί σας δε γκρινιάζει, δοκιμάστε μια τονωτική, αναζωογονητική αγκαλιά αγάπης!
Διαλέξτε αγάπη, ηρεμία, χαρά!
Δρ.
Λίζα      ,  

***  Διαχείριση θυμού: Τι να κάνεις όταν το παιδί σε νευριάζει
Αποδεχτείτε τα συναισθήματα και
Αποτρέψτε την κακή συμπεριφορά.  
Γράφει για η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος
greekpsychologypages
Το να κατανοήσουμε πώς ακριβώς αισθάνεται το παιδί μας, χωρίς να το ακυρώσουμε, αυτό είναι έμπρακτη απόδειξη της αγάπης άνευ όρων.
Το παιδί αισθάνεται αγάπη και αποδοχή, παρόλο που του βάζουμε όρια στο τι είναι αποδεκτή συμπεριφορά: «καταλαβαίνω πόσο θύμωσες που ο μικρός σου αδερφός σου χάλασε το παιχνίδι σου, όμως στο σπίτι μας δε χτυπάμε».
Ακούστε προσεκτικά τι έχει να πει το παιδί.  Πάρτε βαθιές, χαλαρωτικές ανάσες.  
Θυμηθείτε πόσο αγαπάτε το παιδί σας.  
Συνδεθείτε συναισθηματικά μαζί του και καλέστε το να εμπιστευτεί τα έντονα αρνητικά συναισθήματά του σε εσάς. 
Διδάξτε του συναισθηματική νοημοσύνη:
 
«δούλεψες τόσο σκληρά για να φτιάξεις αυτό το παζλ και η αδερφή σου του έδωσε μία και το κατέστρεψε… Τώρα είσαι τόσο θυμωμένη που δε θέλεις να καθίσεις μαζί μας στο τραπέζι για φαγητό..».
Μην ξεχνάτε ότι το να δείξετε συναισθηματική κατανόηση δε σημαίνει ότι επιτρέπετε στο παιδί σας να έχει κακή συμπεριφορά.  Αντίθετα, βάζετε όρια και επιμένετε σε αυτά και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα κάνετε μια συζήτηση για το πώς αλλιώς μπορεί το παιδί να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση: «Ξέρω ότι είναι δύσκολο να παραμείνεις ήρεμη όταν η αδερφή σου καταστρέψει το παζλ σου ή κάτι που έκανες, αλλά ξέρεις ότι δεν χτυπάμε επειδή πονάει και δεν είναι σωστό.  Τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;  Για σκέψου μερικές ιδέες!».
Διαχειριστείτε το θυμό σας και Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.  
Η δυσκολότερη, κατά γενική ομολογία! 
Άνευ όρων αγάπη, από την πλευρά του παιδιού, σημαίνει ότι το παιδί αισθάνεται ότι ο γονιός το αγαπάει έτσι και αλλιώς, χωρίς να χρειάζεται να κάνει το ίδιο κάτι (κατά την άποψή του χωρίς να χρειάζεται να έχει καλή συμπεριφορά).  
Όμως, είναι δύσκολο για τον γονιό να νιώσει και να δείξει αγάπη όταν το παιδί έχει κακή συμπεριφορά και τον βγάζει από τα ρούχα του!  Έτσι, ο γονιός νευριάζει, οργίζεται, ξεσπάει με λόγια και χάνει την ψυχραιμία του!  Φυσικά και ξέρει ότι αγαπάει το παιδί του, παρόλο που είναι θυμωμένος.  Όμως, αν ρωτήσουμε το παιδί τι νομίζει ότι αισθάνεται ο γονιός του για το ίδιο εκείνη τη στιγμή αποκλείεται να μας πει ότι νιώθει αγάπη!
Το κακό είναι ότι ο θυμός και το ξέσπασμα διδάσκουν στο παιδί ακριβώς αυτές τις συμπεριφορές! 
Όταν το παιδί έχει κακή συμπεριφορά, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να θέσει κανείς όρια με ψυχραιμία και νηφαλιότητα –κάτι ομολογουμένως δύσκολο- και στη συνέχεια να στηρίξει με αγάπη το παιδί του στη δύσκολη στιγμή που αυτό περνάει.  Από την άλλη, μέγα μειονέκτημα του θυμού είναι ότι δείχνουμε στο παιδί ότι δεν είναι αρκετά καλό και ότι αυτό βάζει με νου του τα χειρότερα (ότι θυμώσαμε τόσο ώστε θα το εγκαταλείψουμε, θα το βάλουμε φυλακή, κλπ).  
Καλές, αλλά δύσκολες συνήθειες οι παραπάνω! 
Χρειάζεται εξάσκηση για να φτάσει κανείς να αντιλαμβάνεται με αυτό τον τρόπο τα πράγματα και να πράττει ανάλογα. 
Όμως, δεν είναι ακατόρθωτο.  Και πρόκειται για μια διαδικασία ανατροφής παιδιού που ανταμείβει και τον γονιό: η συμπεριφορά του παιδιού βελτιώνεται δραματικά, η σχέση γονιού-παιδιού βελτιώνεται και το παιδί μαθαίνει ότι είναι καλό, αγαπητό και αποδεκτό έτσι όπως είναι.  Αυτό θα πει αληθινή αγάπη, χωρίςόρους και όρια!  
Διαλέξτε αγάπη, ηρεμία, χαρά!

***  H Σωματική Τιμωρία προκαλεί Επιθετική Συμπεριφορά
Η Σωματική τιμωρία ως τρόπος διαπαιδαγώγησης
και οι επιπτώσεις της.
 Σωματική τιμωρία είναι η σκόπιμη επιβολή πόνου ή σωματικής δυσφορίας σε ανήλικο, με σκοπό τον έλεγχο συμπεριφοράς ή τον τερματισμό μιας πράξης και όχι τον τραυματισμό.
«Εγώ δεν χτυπώ το παιδί μου! Μόνο το χέρι του (ή τον ποπό) χτυπώ για να καταλάβει ότι κάνει κάτι κακό. Και εγώ έφαγα ''ξύλο'' και δεν έπαθα τίποτα. Έτσι έμαθα τι είναι το σωστό». 

Πολλοί γονείς δεν ξέρουν τον ορισμό της σωματικής τιμωρίας, ούτε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ως τρόπος διαπαιδαγώγησης, με αποτέλεσμα να τη χρησιμοποιούν νομίζοντας ότι πράττουν σωστά. 
Συνήθως τείνουμε να αντιδρούμε με τον τρόπο που μας έχουν μάθει και εμάς οι γονείς μας, και επειδή αυτός ο τρόπος είναι οικείος και πολύ συνηθισμένος σε εμάς, τότε αυτόματα θεωρείται και σωστός.
Το ίδιο ισχύει και στον τρόπο διαπαιδαγώγησης. Η διεθνής βιβλιογραφία βρίσκει ότι μεγάλο ποσοστό των γονέων, παγκόσμια, χρησιμοποιούν τη σωματική τιμωρία ως τρόπο διαπαιδαγώγησης. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα που έγινε σε 24 ανεπτυγμένες χώρες, έδειξε ότι το 63% των γονέων δήλωσαν ότι κάποιος μέσα στην οικογένεια χρησιμοποίησε σωματική βία ως τιμωρία σε παιδιά ηλικίας 2-4 χρονών. Επίσης, το 29% δήλωσαν ότι η σωματική τιμωρία είναι απαραίτητη για τη διαπαιδαγώγηση των  παιδιών.      
   
Άλλο η κακοποίηση
Ο διαχωρισμός μεταξύ σωματικής κακοποίησης και σωματικής τιμωρίας επιβάλλεται, καθώς η σωματική κακοποίηση έχει σαφώς σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού. Κακοποίηση ορίζεται η δημιουργία τραυματισμού ως αποτέλεσμα ξυλοδαρμού ή άλλου τρόπου κακομεταχείρισης.
Σωματική τιμωρία είναι η σκόπιμη επιβολή πόνου ή σωματικής δυσφορίας σε ανήλικο, με σκοπό τον έλεγχο συμπεριφοράς ή τον τερματισμό μιας πράξης και όχι τον τραυματισμό. 
Υπάρχουν πολλές μορφές σωματικής τιμωρίας οι οποίες κυμαίνονται από σοβαρές σε πιο ήπιες.
Παραδείγματα σωματικής τιμωρίας μπορεί να είναι το χαστούκι, το απότομο ή άγριο σπρώξιμο, το χτύπημα με αντικείμενο ή χωρίς, το ταρακούνημα, το απότομο τράβηγμα, το τράβηγμα των μαλλιών ή του αφτιού, το δάγκωμα και άλλα. Ψυχολόγοι και ερευνητές τοποθετούν την κακοποίηση και τη σωματική τιμωρία σε μια συνεχιζόμενη γραμμή, όπου συχνά είναι δύσκολο να διαχωριστεί το ένα από το άλλο. Ακόμα και η πιο ήπια σωματική τιμωρία μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. 
Οπότε, ποιες είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά όταν χρησιμοποιείται η σωματική τιμωρία; 
Εδώ θα αναφερθούν μερικές από αυτές, καθώς το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μπορεί να βιώσει και να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο.
Εσωτερικός έλεγχος
Ο κυριότερος σκοπός για τον οποίο οι γονείς χρησιμοποιούν τη σωματική τιμωρία είναι για να σταματήσουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά στα παιδιά τους αυτόματα, δηλαδή εκείνη τη στιγμή. Οι στρατηγικές διαπαιδαγώγησης έχουν ως απώτερο σκοπό να διδάξουν στα παιδιά τον τρόπο να αποφασίζουν από μόνα τους για το ποιες είναι οι επιθυμητές και ποιες οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Αυτός ο εσωτερικός έλεγχος βοηθά μακροπρόθεσμα στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, κάτι το οποίο θεωρείται πιο σημαντικό από τη στιγμιαία υπακοή.
Παρόλο που με τη σωματική τιμωρία τα παιδιά σταματούν αμέσως την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, αποτυγχάνουν στο να αποκτήσουν εσωτερικό έλεγχο για τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να ρίχνουν την ευθύνη κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες σαν αιτία για τη συμπεριφορά τους.
Η σωματική τιμωρία δεν αναπτύσσει εσωτερικό έλεγχο, γιατί δεν διδάσκει την επιθυμητή συμπεριφορά, ούτε συμπεριλαμβάνει τις επιπτώσεις των πράξεων της συμπεριφοράς σε άλλα άτομα.  
Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει την επιθυμία στα παιδιά να επαναλάβουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά χωρίς να «πιαστούν» αυτήν τη φορά. Πόσες φορές έχουμε δει παιδιά να επαναλαμβάνουν μια συμπεριφορά και να απολαμβάνουν το γεγονός ότι ο μπαμπάς και η μαμά δεν το έχουν καταλάβει; Οι θεωρητικοί επισημαίνουν πως η δημιουργία εσωτερικού ελέγχου ενδυναμώνεται περισσότερο με στρατηγικές όπου οι γονείς χρησιμοποιούν τη δύναμή τους στο ελάχιστο, ενθαρρύνουν την επιλογή και την αυτονομία, και όταν προωθούν τις επιθυμητές συμπεριφορές δίνοντας επεξηγήσεις γι' αυτές.
Επιθετικότητα
Οι ερευνητές μελετούν τη συσχέτιση μεταξύ της σωματικής τιμωρίας και της επιθετικότητας στα παιδιά για περισσότερο από 50 χρόνια. Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική τιμωρία σχετίζεται άμεσα με επιθετικές συμπεριφορές στα παιδιά, στους εφήβους αλλά και στους ενήλικες. 

Δηλαδή, τα παιδιά που μεγάλωσαν με τη σωματική τιμωρία δημιουργούν πεποιθήσεις οι οποίες επιτρέπουν τη βία ή την επιθετικότητα γιατί την έχουν βιώσει σαν κάτι οικείο, με αποτέλεσμα να εκφράζουν επιθετικότητα καθ’ όλην τη διάρκεια της ζωής τους.  
Αν οι γονείς προωθούν τις θετικές συμπεριφορές και παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σαν ήρεμα άτομα, τα οποία δεν χρησιμοποιούν επιθετικότητα για τον χειρισμό καταστάσεων, τότε τα παιδιά θα αντιγράψουν αυτό το πρότυπο.
Η σχέση γονέα-παιδιού
Η σωματική τιμωρία έχει αρνητικές επιπτώσεις επίσης στη σχέση γονέα και παιδιού. Η πρόκληση πόνου (όσο μικρός μπορεί να είναι, ή το τράβηγμα ή η δυνατή φωνή) δημιουργεί συναισθήματα φόβου, άγχους και θυμού στα παιδιά. Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να γενικεύσουν αυτά τα συναισθήματα απέναντι στον γονέα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μιαν αρνητική σχέση, όπου το παιδί φοβάται και αποφεύγει τον γονέα. Ο φόβος και η αποφυγή καταλήγουν στην έλλειψη εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση, όπου αυτό μπορεί να επιφέρει περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

  Ο ψυχικός κόσμος του παιδιού
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ διαταραχές, όπως κατάθλιψη, αλκοολισμός και χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν συσχετιστεί με τη σωματική τιμωρία. Μαζί με τα συναισθήματα φόβου και άγχους η σωματική τιμωρία, επίσης, μειώνει το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης και της ειλικρίνειας, και αυξάνει το αίσθημα το παιδί να νιώθει αβοήθητο και εξευτελισμένο

Αυτά τα συναισθήματα, όταν είναι συνεχόμενα, μπορούν να προκαλέσουν ψυχολογικές διαταραχές. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική τιμωρία επιφέρει περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα παρά θετικά αποτελέσματα. 
Μερικά από αυτά είναι ο μειωμένος εσωτερικός έλεγχος, η ανάπτυξη της επιθετικότητας, λόγω αντιγραφής των γονέων, και οικειότητας, η αρνητική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού και τα ψυχολογικά προβλήματα.  
Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μπορεί να επιτευχθεί με θετικά αποτελέσματα, ως προς την ανάπτυξή τους, με τη συζήτηση, την επεξήγηση, την ενθάρρυνση της αυτονομίας τους και της επιλογής.
  ΤΟΝΙΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
Ψυχοθεραπεύτρια

sigmalive

*** Το Facebook διεξήγαγε μαζικό ψυχολογικό πείραμα εν αγνοία των χρηστών του
   ,   

Εξαιρετικά έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει εντός και εκτός του Διαδικτύου η πρόσφατη αποκάλυψη περί έρευνας/ ψυχολογικού πειράματος στο Facebook, στο οποίο συμμετείχαν, χωρίς να το γνωρίζουν, 689.003 χρήστες.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της έρευνας – συντάκτες της οποίας ήταν οι Άνταμ Κρέιμερ (Core Data Science Team του Facebook), Τζέιμι Γκιλορί (Center for Tobacco Control Research and Education, University of California), Τζέφρι Χάνκοκ (Departments of Communication and Information Science του Cornell University)- στο πείραμα επιδείχθηκε ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους μέσω «συναισθηματικής μόλυνσης», η οποία μπορεί να λάβει χώρα χωρίς άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων (αρκεί ή έκθεση σε έναν φίλο ο οποίος εκφράζει ένα συναίσθημα).

Κατά το πείραμα, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, «χειραγωγήθηκε» ο τρόπος με τον οποίο χρήστες εκτίθονταν σε εκφράσεις συναισθημάτων στα News Feed τους (κοινώς, «χειραγωγήθηκαν» τα News Feed τους), με σκοπό να διαπιστωθεί εάν η έκθεση σε συναισθήματα είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των συνηθειών και τάσεων δημοσίευσης. Ειδικότερα, ελέγχθηκε το εάν η έκθεση σε δημοσιεύσεις συναισθηματικού περιεχομένου είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση υλικού που ήταν πιο «σύμφωνο» με το είδος της έκθεσής τους, δηλαδή εάν υφίστατο ένα είδος συναισθηματικής εξάπλωσης/ μόλυνσης. Για το πείραμα επελέγησαν άτομα που χρησιμοποιούσαν την αγγλική έκδοση του Facebook.
«Δύο παράλληλα πειράματα διεξήχθησαν για θετικά και αρνητικά συναισθήματα: ένα στο οποίο η έκθεση σε θετικού χαρακτήρα συναισθηματικό υλικό (φίλων) μειωνόταν και ένα στο οποίο μειωνόταν η έκθεση σε αρνητικό συναισθηματικό υλικό στα News Feed. Υπό αυτές τις συνθήκες, όταν ένα άτομο ‘φόρτωνε’ το News Feed του, δημοσιεύσεις οι οποίες περιείχαν συναισθηματικό υλικό σχετικού συναισθηματικού σθένους, κάθε συναισθηματικό post είχε μεταξύ 10 και 90% (ανάλογα του User ID) πιθανότητα να παραλειφθεί από το News Feed για τη συγκεκριμένη θέαση. Σημειώνεται ότι αυτό το υλικό ήταν πάντα διαθέσιμο μέσω της άμεσης θέασης του υλικού ενός φίλου στο wall ή timeline του» αναφέρεται σχετικά, ενώ τονίζεται ότι το παραλειφθέν υλικό μπορεί να είχε εμφανιστεί ή να εμφανιζόταν σε παλαιότερες ή μελλοντικές θεάσεις του News Feed, ενώ δεν υπήρξε επηρεασμός των direct messages.

Έντονες αντιδράσεις για το ψυχολογικό πείραμα στο Facebook

Τα πειράματα έλαβαν χώρα μία εβδομάδα στις αρχές του 2012 (11-18 Ιανουαρίου). Συνολικά αναλύθηκαν πάνω από τρία εκατ. δημοσιεύσεις, οι οποίες περιείχαν 122 εκατ. λέξεις, τέσσερα εκατ. εκ των οποίων ήταν θετικές και 1,8 εκατ. αρνητικές. Τα αποτελέσματα της μελέτης υπέδειξαν την ύπαρξη «συναισθηματικής μόλυνσης», καθώς σε άτομα τα οποία έβλεπαν μειωμένο «θετικό» υλικό στα News Feed τους, στα status updates παρατηρούνταν μεγαλύτερο ποσοστό «αρνητικών» λέξεων και μικρότερο θετικών και, στην αντίστροφη περίπτωση συνέβαινε το αντίθετο.
 «Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα συναισθήματα που εκφράζονται από φίλους, μέσω online κοινωνικών δικτύων, επηρεάζουν τις διαθέσεις μας, συνιστώντας, από όσο γνωρίζουμε, τα πρώτα πειραματικά στοιχεία για μεγάλης κλίμακας συναισθηματική εξάπλωση μέσω κοινωνικών δικτύων και υποστηρίζοντας προηγούμενους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς ότι τα συναισθήματα εξαπλώνονταν σαν μόλυνση μέσω ενός δικτύου», αναφέρεται. 
Επίσης, τονίζεται ότι παρατηρήθηκε «σύνδρομο στέρησης»: άτομα τα οποία εκτέθηκαν σε λιγότερα συναισθηματικού χαρακτήρα δημοσιεύσεις (κάθε είδους χαρακτήρα) στα News Feed τους ήταν λιγότερο «εκφραστικά» τις επόμενες ημέρες.
Όπως υποστήριξε η εταιρεία, δεν σημειώθηκε άνευ λόγου συλλογή δεδομένων χρηστών. Ωστόσο η κατακραυγή είναι έντονη, καθώς, όπως τονίζεται σε δημοσιεύματα ΜΜΕ, ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη «δύναμη» του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου και την ηθική της επιλογής του να πραγματοποιήσει τη μελέτη με αυτόν τον τρόπο. Η Κέιτ Κρόφορντ, ερευνήτρια της Microsoft Research και καθηγήτρια των MIT Center for Civic Media και University of New South Wales η οποία ασχολείται με τη μελέτη του τρόπου χρήσης των τεχνολογιών δικτύωσης και τις πολιτικές, νομικές και φιλοσοφικές επιπτώσεις της, έκανε στο Twitter λόγο για ένα πείραμα – «ματιά» σε ένα «παιχνίδι» το οποίο παίζεται σε όλη τη βιομηχανία, το οποίο αποτελεί σύμπτωμα μίας ευρύτερης κλίμακας αποτυχία να εξεταστούν τα θέματα της ηθικής, της ισχύος και της συγκατάθεσης σε πλατφόρμες.
Όπως έγραψε στο Twitter ο Λόρεν  Γουάινσταϊν, συνιδρυτή του PFIR – People For Internet Responsibility, του NNSquad – Network Neutrality Squad και του PRIVACY Forum, «το Facebook κάνει μυστικά πειράματα σε χρήστες για να τους κάνει λυπημένους. Τι μπορεί να πάει στραβά;» ενώ παράλληλα διερωτήθηκε εάν το Facebook «σκότωσε» κάποιον με το πείραμα αυτό: «σε αυτή την  κλίμακα και με ανθρώπους εκεί έξω που βρίσκονται σε κατάθλιψη, είναι πιθανό». Παράλληλα, ο βρετανός βουλευτής Τζιμ Σέρινταν, μέλος αρμόδιας επιτροπής της βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου, ζήτησε έρευνα πάνω στο ζήτημα. Όπως ανέφερε στον Guardian, «προβληματίζομαι σχετικά με τη δυνατότητα του Facebook και άλλων να χειραγωγούν τις σκέψεις ανθρώπων σε τομείς όπως η πολιτική και αλλού. Εάν ασκείται έλεγχος σκέψης με αυτόν τον τρόπο πρέπει να υπάρχει προστασία, ή τουλάχιστον γνώση περί αυτού». Παράλληλα, ο Κλέι Τζόνσον, συνιδρυτής της Blue State Digital, της εταιρείας που ανέπτυξε και διαχειρίστηκε την online καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, ήταν εξαιρετικά δηκτικός σε μία σειρά από tweets του, χαρακτηρίζοντας «τρομακτικό» το πείραμα «μετάδοσης θυμού» του Facebook, ειδικά στον απόηχο των αποκαλύψεων της υπόθεσης Σνόουντεν.
Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και απόψεις όπως της Κάθριν Σλετζ Μουρ, καθηγήτριας ψυχολογίας στο Elmhurst College, η οποία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ανέφερε ότι «βάσει αυτών που κάνει συνέχεια το Facebook με το News Feed του και βάσει αυτών στα οποία συμφωνήσαμε εγγραφόμενοι στο Facebook, αυτή η μελέτη δεν είναι κάτι ασυνήθιστο…τα αποτελέσματα δεν δημιουργούν πολλούς προβληματισμούς ούτε εκπλήσσουν».
Σε γενικές γραμμές ωστόσο, οι αντιδράσεις στο Διαδίκτυο είναι εξαιρετικά έντονες, με πολλούς να κάνουν λόγο για έναν «Μεγάλο Αδελφό» ο οποίος αποδεικνύει ότι μπορεί να «χειραγωγεί τις μάζες» των χρηστών του, ή να θέτουν ζήτημα συγκατάθεσης από πλευράς των χρηστών που συμμετείχαν στην έρευνα. Από πλευράς του ο πρώτος συντάκτης της έρευνας, Άνταμ Κρέιμερ, έγραψε σε δημοσίευσή του στο κοινωνικό δίκτυο ήταν πως ο λόγος της έρευνας ήταν το ενδιαφέρον σχετικά με τις συναισθηματικές επιπτώσεις της χρήσης του Facebook στους χρήστες. «Νιώσαμε ότι ήταν σημαντικό να διερευνήσουμε τον κοινό προβληματισμό ότι το να βλέπει κανείς φίλους να δημοσιεύουν θετικού χαρακτήρα υλικό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων ή αίσθησης αποκλεισμού».
«Ο στόχος όλων μας των ερευνών στο Facebook είναι να μάθουμε πώς να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Έχοντας σχεδιάσει το πείραμα ο ίδιος, μπορώ να σας πω ότι ο στόχος μας δεν ήταν να ποτέ να αναστατώσουμε οποιονδήποτε. Μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι έχουν προβληματισμούς, και οι συνεργάτες μου και εγώ λυπόμαστε για τον τρόπο που περιγράφηκε η έρευνα στο paper και τον προβληματισμό που προκάλεσε. Εκ των υστέρων, τα ερευνητικά οφέλη του paper ίσως να μην δικαιολογούν όλη αυτή την ανησυχία».

naftemporiki


***   Τζουμέρκα
Ένα  όμορφο  τριήμερο  7 , 8  και 9  Ιουλίου 2014 .......
ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΑΘΑΜΑΝΩΝ
Η κορυφή Στρογγούλα στα Τζουμέρκα είναι από τις επιβλητικότερες των ελληνικών βουνών
Ας πάμε τώρα να γνωρίσουμε ένα από τα πιο επιβλητικά ελληνικά βουνά: τα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη). Πρόκειται για μια μεγάλη οροσειρά που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Η ψηλότερη κορυφή έχει 2.429 μ. υψόμετρο. Τα περισσότερα από τα χωριά που φωλιάζουν στις πλαγιές των Τζουμέρκων ανήκουν στο Ν. Άρτας (στο νότιο τμήμα της οροσειράς), υπάρχουν όμως και μερικά χωριά στα Τζουμέρκα που ανήκουν στο Ν. Ιωαννίνων (στο βόρειο τμήμα).
Αφήνουμε την Άρτα και κατευθυνόμαστε βόρεια προς το χωριό Γραμμενίτσα. Στη συνέχεια ο δρόμος αρχίζει σιγά σιγά να ανηφορίζει, ενώ εμείς έχουμε θέα προς τα δεξιά στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, η οποία τροφοδοτείται από τα νερά του ποταμού Άραχθου. Περνάμε και τη Ροδαυγή και προχωράμε για Πλατανούσα. Μόλις περάσουμε και το χωριό Μονολίθι θα στρίψουμε δεξιά για να κατηφορίσουμε χαμηλά στη χαράδρα του Άραχθου. Κατεβαίνουμε στο ποτάμι και περνάμε απέναντι χρησιμοποιώντας την καινούρια μεταλλική γέφυρα της Πλάκας, τύπου Μπέλεϋ. Αμέσως μετά θα δούμε το πρώτο από τα 4 βενζινάδικα που λειτουργούν στα Τζουμέρκα. Ένα ακόμη βρίσκεται στα Πράμαντα και άλλα δύο στο Αθαμάνιο.
Ανηφορίζουμε και πάλι ακολουθώντας τώρα τις πινακίδες προς Άγναντα. Το κεφαλοχώρι αυτό έχει άφθονο πράσινο, υψόμετρο από 640 μ. έως και 700 μ., μόνιμο πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων και απέχει από την Άρτα 57 χλμ. Εδώ μέχρι το 2010 είχε την έδρα του ο Δήμος Αγνάντων. Πάνω από το χωριό θα βρούμε ένα πυκνό ελατόδασος και αμέσως πιο πάνω υψώνεται η εντυπωσιακή κορυφή Στρογγούλα (2.143 μ. υψόμετρο). Σήμερα τα Άγναντα διαθέτουν όλες εκείνες τις υποδομές που θα κρατήσουν τους εκδρομείς, όπως π.χ. ξενώνα, ταβερνάκια κλπ.
Τα Άγναντα και στο βάθος τα Τζουμέρκα
Ας πάμε βορειότερα. Μόλις 6 χλμ. από τα Άγναντα βρίσκεται το χωριό Κτιστάδες. Έχει υψόμετρο 730 μ., πληθυσμό περίπου 130 κατοίκων και απέχει 63 χλμ. από την Άρτα. Το χωριό αυτό παλαιότερα λεγόταν Κουσοβίστα, ήδη όμως από το 1928 μετονομάσθηκε σε Κτιστάδες, όνομα το οποίο οφείλεται στους πολλούς μαστόρους της πέτρας που κατάγονται από δω.
Συνεχίζουμε παραπάνω, μπαίνοντας τώρα στο Ν.Ιωαννίνων. Μόλις 2 χλμ. από τους Κτιστάδες θα βρούμε τις σχετικές πινακίδες για το σπήλαιο Ανεμότρυπα. Είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά σπήλαια. Η τουριστικά αξιοποιημένη διαδρομή έχει μήκος 280 μ. Στα σπλάχνα του κρύβεται ένας πραγματικός θησαυρός. Σταλαγμίτες, σταλακτίτες, υπόγειος ποταμός, καταρράκτης, λιμνούλες και πλούσιος διάκοσμος. Επισκέψιμο (ήδη από το 2003) καθημερινά 10:00 - 17:00 (τις αργίες 10:00 - 15:00) και με εισιτήριο 4,00 € (παιδικό 2,00 €). Τηλ. 2659062300, 2659062313 & 6973740901.
Ακόμη 3 χλμ. και φτάνουμε στα Πράμαντα, ένα μεγάλο χωριό που παλαιότερα αποτελούσε έδρα του Δήμου Πραμάντων. Τώρα εδώ εδρεύει ο νεοσύστατος Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Είναι απλωμένο χωριό, έχει περίπου 1.150 μόνιμους κατοίκους, υψόμετρο 830 μ. και απέχει εξίσου 67 χλμ. από τα Γιάννενα και 68 χλμ. από την Άρτα. Διαθέτει δημαρχείο, σύγχρονο κέντρο υγείας, σχολεία, ταχυδρομείο, αστυνομία, κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, εμπορικά καταστήματα, καφενεία, ταβέρνες, και ωραία πλατεία στην οποία βρίσκεται ο ναός της Αγ. Παρασκευής καθώς και η πανέμορφη πέτρινη βρύση "Αράπης".
Από τα Πράμαντα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε το δρόμο που οδηγεί στα πανέμορφα, παραδοσιακά και πασίγνωστα χωριουδάκια Συρράκο και Καλαρρύτες.
Τα Τζουμέρκα είναι από τα ωραιότερα ελληνικά βουνά
Παίρνουμε τώρα το δρόμο προς το χωριό Μελισσουργοί. Περίπου 2 χλμ. μετά τα Πράμαντα θα περάσουμε τον οικισμό Τσόπελα, όπου λειτουργούν ξενώνες, ξενοδοχεία κλπ. Στο χωριό αυτό εύκολα θα εντοπίσουμε και το μαγαζάκι που άνοιξαν ο Σπύρος και η Έφη, στο οποίο θα βρούμε καταπληκτικά χειροποίητα σφυρήλατα διακοσμητικά αντικείμενα (τηλ. 2659061532, 6945526488 & 6946387202).
Μόλις 1 χλμ. παρακάτω θα συναντήσουμε ταμπελίτσα που μας δείχνει δεξιά προς μονή Αγ. Παρασκευής. Από κει και πάνω ένας καλοπατημένος χωματόδρομος 3 χλμ. ανεβαίνει ψηλά στα 1.300 μ. υψόμετρο, όπου λειτουργεί το πολύ καλό ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων.
Επιστρέφουμε κάτω στην άσφαλτο και στρίβουμε δεξιά, οπότε πατάμε και πάλι στο Ν. Άρτας. Ακόμη 3 χλμ. και μπαίνουμε στο χωριό Μελισσουργοί. Έχει υψόμετρο 860 μ. και πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων. Εδώ θα απολαύσουμε άγρια βουνά! Από τη μια τα Τζουμέρκα και από την άλλη υψώνεται η Κακαρδίτσα (υψ. 2.429 μ.) που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Στην πίσω πλευρά της Κακαρδίτσας κυλάει ο Ασπροπόταμος. Θα επισκεφθούμε το ναό του Αγ. Νικολάου, θα ανεβούμε και στο βουνό (με τα πόδια) για να απολαύσουμε τον καταρράκτη του χωριού και στη συνέχεια θα ξεκουραστούμε στην όμορφη πλατεία. Γύρω από το χωριό, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν άφθονες πηγές που μας δίνουν όλο το χρόνο πεντακάθαρο νερό. Μία από αυτές είναι και η πηγή "αγκάθι", από την οποία παίρνουμε και το εμφιαλωμένο νερό "Τζουμέρκα". Καύχημα των Μελισσουργών αποτελούν δύο Έλληνες πολιτικοί, ιδρυτές δύο διαφορετικών κομμάτων, τα οποία μάλιστα αμφότερα εισήλθαν (άμεσα ή έμμεσα) και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ένας είναι ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο άλλος ο συγχωρεμένος Γιάννης Μπανιάς.
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας
Επιστρέφουμε ξανά στον Άραχθο, εκεί που βρίσκεται ο οικισμός Πλάκα. Εύκολα θα δούμε τα ταμπελάκια που θα μας κατευθύνουν μέσω ενός σύντομου και βατού χωματόδρομου στο πιο επιβλητικό από όλα τα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια της Ελλάδας. Πρόκειται για το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, του οποίου όμως οι διαστάσεις δεν είναι καθόλου της πλάκας! Είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων αλλά και τρίτο μονότοξο σε ολόκληρη την Ευρώπη! Δεν κάνουμε πλάκα: έχει συνολικό μήκος 61 μ., συνολικό ύψος 21 μ., μέγιστο άνοιγμα της κεντρικής καμάρας 39,50 μ., ύψος από το νερό μέχρι τη "μασχάλη" 19,70 μ. και ελάχιστο πλάτος στην κορυφή 3,20 μ. Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα της γνήσιας λαϊκής ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1866 από τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα και στοίχισε 300.000 γρόσια. Από το 1881 (οπότε και απελευθερώθηκε η Θεσσαλία από τον οθωμανικό ζυγό) μέχρι και το 1913 (οπότε απελευθερώθηκε και η Ήπειρος) ο Άραχθος ήταν το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γιαυτόν το λόγο άλλωστε, ακριβώς δίπλα στο γεφύρι, στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού, λειτουργούσε τελωνείο, το οποίο φυσικά μετά το 1913 έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης και έτσι το κτήριο σιγά σιγά άρχισε να καταρρέει. Στο κτήριο όμως αυτό πραγματοποιήθηκε και η "συνδιάσκεψη της Πλάκας" από 21/2/1944 έως και 29/2/1944. Οι εργασίες της συνόδου είχαν σκοπό το συντονισμό του αγώνα των αντιστασιακών οργανώσεων που δρούσαν στην Ελλάδα την περίοδο της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής και την παύση των μεταξύ τους εχθροπραξιών. Συμμετείχαν ο ΕΛΑΣ (Στέφανος Σαράφης, Άρης Βελουχιώτης κ.ά.), ο ΕΔΕΣ (Κομνηνός Πυρομάγλου, Ναπολέων Ζέρβας κ.ά.) και η ΕΚΚΑ (Δημήτριος Ψαρρός, Γεώργιος Καρτάλης κ.ά). Τους συμμάχους εκπροσώπησε ο υπαρχηγός της βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα Chris Woodhouse. Είπαμε και πιο πάνω ότι το τελωνείο σιγά σιγά κατέρρεε. Ανέλαβε λοιπόν πρόσφατα η πολιτεία, για ιστορικούς λόγους, μέσω κάποιου εργολάβου να το αναστηλώσει. Δείτε λοιπόν τώρα πώς ήταν παλιά, πώς κατάντησε μετά και πώς είναι σήμερα.
Δασικό Χωριό Κέδρος με φόντο τα Τζουμέρκα
Γυρίζουμε πίσω, στον κεντρικό δρόμο που ανεβαίνει προς Άγναντα και Πράμαντα. Παίρνουμε κατεύθυνση προς Άγναντα αλλά στα 3 χλμ. πρέπει να στρίψουμε δεξιά, προς το χωριό Καταρράκτης. Από τη στροφή αυτή θα χρειαστούμε ακόμη 10 χλμ. μέχρι τον Καταρράκτη. Είναι κι αυτό ένα απλωμένο χωριό με άφθονο πράσινο και μία απίστευτα όμορφη πλατεία. Έχει υψόμετρο 800 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 130 κατοίκων. Μέχρι το 1928 λεγόταν Σχωρέτσαινα και μάλιστα εικάζεται ότι από δω καταγόταν ο προπάππος του Σοφοκλή Σχορτσανίτη.
Το σημερινό όνομα του χωριού οφείλεται στους δίδυμους καταρράκτες που χύνουν τα νερά τους λίγο ψηλότερα. Η απόσταση από την πλατεία μέχρι τους καταρράκτες είναι περίπου 3-4 ελαφρώς ανηφορικά χλμ., δηλαδή ό,τι πρέπει για πεζοπορία, θα χρειαστούμε γύρω στη μία ώρα. Στο δρόμο για τους καταρράκτες θα περάσουμε και από το μικρό μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης. Όσοι επέλεξαν να ανέβουν στους καταρράκτες με αυτοκίνητο ή μηχανή, θα πρέπει αναγκαστικά να παρκάρουν μπροστά στο τουριστικό περίπτερο. Ακολούθως συνεχίζουμε με τα πόδια. Θα περπατήσουμε περίπου 150 μ. μέχρι τη βάση του μεγάλου καταρράκτη. Ύστερα θα περάσουμε πάνω από ένα ξύλινο γεφυράκι και σε ακόμη 150 μ. θα φτάσουμε στη βάση και του μικρού καταρράκτη. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι δύο αυτοί καταρράκτες είναι εποχικοί. Ρίχνουν νερό από Οκτώβριο μέχρι και Ιούνιο, ενώ τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού στεγνώνουν εντελώς.
Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του δασικού χωριού Κέδρος, όπου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Tzoumerka Art Festival. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, εναλλακτικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, ημερίδες, εκθέσεις, δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής κλπ.
Οι καταρράκτες του χωριού Καταρράκτης στα Τζουμέρκα
Φεύγουμε και από τον Καταρράκτη. Περνάμε διαδοχικά τα χωριά Μικροσπηλιά, Λεπιανά και Ράμια και μπαίνουμε στην Κυψέλη. Εδώ γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες φωτογράφους του 20ού αι., ο αείμνηστος Κώστας Μπαλάφας. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης που αγάπησε την Ελλάδα και την υπηρέτησε χωρίς συμβιβασμούς και σκοπιμότητες. Ο Κώστας Μπαλάφας έφυγε από τη ζωή στις 9/10/2011. Το έργο του αναμφίβολα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Η πανέμορφη Κυψέλη έχει υψόμετρο 530 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 270 κατοίκων. Το χωριό αυτό μέχρι και το 1971 λεγόταν Χώσεψη. Εδώ αξίζει να επισκεφθούμε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής του Παντελή Καραλή. Βρίσκεται πάνω από τη δροσερή πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Πρόκειται για μια ιδιωτική συλλογή, η οποία χάρη στο μεράκι και την αγάπη του κυρ Παντελή για τον τόπο του, αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα ξεπερνάει τα 2.000 εκθέματα, στα οποία περιλαμβάνονται αντικείμενα αγροτικής και οικιακής χρήσεως, παμπάλαια όπλα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, νομίσματα, χειροποίητα κεντήματα, παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής, εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων κ.ά. Τηλ. 2685071390.
Επόμενη στάση στο Βουργαρέλι, στο οποίο εδρεύει και ο νεοσύστατος Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων. Μέχρι πρόσφατα εδώ είχε την έδρα του ο Δήμος Αθαμανίας. Το χωριό έχει υψόμετρο 760 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων. Το 1950 αποφασίστηκε να μετονομασθεί σε Δροσοπηγή, ένα όνομα που το διατήρησε μέχρι και το 1980, οπότε και ξανάγινε Βουργαρέλι! Θα δροσιστούμε στις δύο πέτρινες παραδοσιακές βρύσες του χωριού (η μία λέγεται Αρχόντω και η άλλη Κρυστάλλω), θα επισκεφθούμε τη γυναικεία μονή Αγ. Γεωργίου στον κεντρικό δρόμο και στη συνέχεια θα αναζητήσουμε το δρόμο που θα μας βγάλει σε 3 χλμ. στην Κόκκινη Εκκλησιά, γνωστή ακόμη και ως Παναγία Βελλάς αλλά και ως Βασιλομονάστηρο. Το όνομά της οφείλεται στα κόκκινα τούβλα της τοιχοποιίας της. Χτίστηκε το 1281. Κτήτορες της μονής φέρονται ο πρωτοστράτορας του Βυζαντίου Θεόδωρος Τσιμισκής και η σύζυγός του Μαρία, ο αδελφός του Ιωάννης Τσιμισκής και η σύζυγός του Άννα καθώς και ο επικεφαλής του Δεσποτάτου της Ηπείρου Νικηφόρος Α΄ και η σύζυγός του Άννα. Το πανηγύρι γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου.
Οι καταρράκτες της Σούδας στο χωριό Θεοδώριανα, ψηλά στα Τζουμέρκα
Επιστροφή στο Βουργαρέλι και συνεχίζουμε προς Αθαμάνιο και Θεοδώριανα. Ήδη κινούμαστε επί της στοιχειωμένης εθνικής οδού Τρικάλων - Άρτας, την οποία η Πολιτεία άρχισε να κατασκευάζει το 1934 και τελικά κατάφερε (ω του θαύματος!) να ασφαλτοστρώσει πλήρως στις αρχές του 21ου αι. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η Άρτα και τα Τρίκαλα ήταν οι μόνες πρωτεύουσες όμορων νομών της Ελλάδας που δεν είχαν ολοκληρωμένη οδική σύνδεση. Όσο για τη μεταξύ τους απόσταση; Είναι 178 χλμ., μέγεθος ρεκόρ για ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα! Μόλις 5 χλμ. μετά το Βουργαρέλι μπαίνουμε στο καταπράσινο Αθαμάνιο. Από δω κατάγεται ένας ακόμη αρχηγός ελληνικού κόμματος: ο Αλέξης Τσίπρας. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο από 650 μ. έως 1.000 μ. και επί τουρκοκρατίας λεγόταν Λουψίστα. Το 1928 βαφτίστηκε Λειψό (μάλλον λειψό θα ήταν και το μυαλό του... νονού) και το 1950 απέκτησε το σημερινό του όνομα. Σήμερα στο Αθαμάνιο διαμένουν περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι. Από τον κεντρικό δρόμο ξεκινάει ένας άλλος επαρχιακός, που περνάει μέσα από το χωριό, ανεβαίνει ψηλά στα τελευταία σπίτια και καταλήγει ύστερα από 11 συναρπαστικά χλμ. στα απομονωμένα Θεοδώριανα.
Πάμε λοιπόν και στα Θεοδώριανα. Ο δρόμος ανηφορίζει απότομα, βγαίνει ψηλά σε τοπίο άγριο και απόκοσμο, περνάει από τη θέση Σταυρός (υψόμετρο 1.400 μ.) και μετά κατεβαίνει στα Θεοδώριανα. Είναι χτισμένα στα 1.000 μ. υψόμετρο και αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο πλούσια σε υδάτινους πόρους ελληνικά χωριά. Γύρω από τα Θεοδώριανα υπάρχουν 70 πηγές, άφθονα νερά κυλούν παντού, χειμώνα καλοκαίρι. Εδώ εμφιαλώνεται και το νερό "Πηγές Κωστηλάτας". Στο χωριό μένουν μόνιμα περίπου 150 κάτοικοι αλλά το καλοκαίρι αυτοί διπλασιάζονται. Οι τυχεροί φυσιολάτρες που θα φτάσουν μέχρι τα Θεοδώριανα δεν πρέπει να παραλείψουν μια βόλτα μέχρι τους πανέμορφους καταρράκτες της Σούδας. Παίρνουμε το χωματόδρομο που ανεβαίνει ψηλά (προς το αλπικό οροπέδιο της Κωστηλάτας) αλλά σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το χωριό θα συναντήσουμε το ρέμα της Άσπρης Γκούρας. Το ρέμα αυτό σχηματίζει δύο μεγάλους καταρράκτες, οι οποίοι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον.

ΦΑΓΗΤΟ
Σαλάτα παντζάρια στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Τελωνείο

ΑΓΝΑΝΤΑ
Ψησταριά Τα Τζουμέρκα. Πίτες, ψητά της ώρας, φρέσκες σαλάτες κλπ. Τηλ. 2685031163 & 6973617533.
Ταβέρνα Πανόραμα. Στην κεντρική πλατεία. Χωριάτικες πίτες, γουρουνόπουλο σούβλας, γίδα βραστή, αρνάκι φρικασέ, μοσχαράκι με χυλοπίτες κλπ. Τηλ. 2685031000 & 6973290852.
Ψησταριά Το Στέκι. Όλα της ώρας, στα κάρβουνα. Τηλ. 2685031327.
ΠΡΑΜΑΝΤΑ
Ταβέρνα Το Πέτρινο. Αγριογούρουνο πρασοσέλινο, πατσάς, μοσχαράκι κοκκινιστό, κουνέλι στιφάδο κλπ. Τηλ. 2659061332 & 6943457750.
Ταβέρνα Ο Μπούτζας. Μοσχαράκι γιουβέτσι, κατσικάκι στη γάστρα με πατατούλες, κοτόπουλο γιαχνί κλπ. Τηλ. 2659061235 & 6977780307.
Ταβέρνα Σαπλαούρας. Μπριζολάκια στα κάρβουνα, σουβλάκια, φρέσκες τηγανητές πατάτες κλπ. Τηλ. 2659061032 & 6944750524.
Ταβέρνα Αρλέτος. Τηλ. 2659061313.
Στο Καταφύγιο Πραμάντων. Κατόπιν προσυνεννόησης η Πόλα και ο Μπάμπης μπορούν να μαγειρέψουν τα πάντα. Τηλ. 2659300645, 6944324156 & 6972328392.
ΤΣΟΠΕΛΑ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Τζουμέρκα. Αρνάκι στη γάστρα, κοτόπουλο με χυλοπίτες, μακαρονάδες, σαλάτες κλπ. Τηλ. 2659061590.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ορίζοντες. Τηλ. 2659061002.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ξενείον. Μόνο κατόπιν προσυνεννόησης. Τηλ. 2659062350, 2659062351 & 6948727701.
ΜΟΝΟΛΙΘΙ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Το Γεφύρι. Τηλ. 2685031220, 6977607924 & 6945085762.
Μακαρονάδα με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Τζουμέρκα
ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ
Ταβέρνα Παππάς. Έχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τηλ. 2659061114.
Ψησταριά Σιαμέτης. Τηλ. 2659061116.
Ψησταριά Ρίζος. Τηλ. 2659061357.
Ταβέρνα Κάτσινος. Τηλ. 2659061876.
ΠΛΑΚΑ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Τελωνείο. Μαγειρεύουν καθημερινά. Τηλ. 2685031006, 2685031060 & 6979419773.
Καφεψητοπωλείο Αλσάτο Τσίπουρο. Από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα. Το βράδυ κλειστά. Τηλ. 6942064649 & 6982143592.
Ταβέρνα Λιμεναρχείο. Τηλ. 2685031001.
Ταβέρνα Το Γεφύρι. Τηλ. 2685031100.
ΚΥΨΕΛΗ
Ταβέρνα Βασίλης Παππάς. Τηλ. 2685071375.
Ψησταριά Τρύφωνας Παπαϊωάννου. Τηλ. 2685071384.
Ταβέρνα Δημήτρης Πουρναράς. Τηλ. 2685071745.
Ψησταριά Γιώργος Καραμπούλας. Τηλ. 2685071467.
Η αίθουσα πρωινού στον ξενώνα Κυψέλη
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Στο δασικό χωριό Κέδρος. Πίτες χωριάτικες, κατσικάκι στη γάστρα, γίδα βραστή και ζυμωτό ψωμί. Τηλ. 2685031791.
Ταβέρνα Ο Κήπος της Εδέμ. Τηλ. 2685051359.
Στο εστιατόριο του ξενώνα Καταφύγι. Τηλ. 2685051518, 2685051545, 6945331777 & 6973691181.
Οινομαγειρείον Το κουτούκι του Μαστρο - Κώστα.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Καταρράκτης. Τηλ. 2685051323 & 6974335797.
Ψησταριά Ο Έλατος. Τηλ. 2685051089.
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ
Ταβέρνα Κώστας Τάσιος. Από πάνω έχει και δωμάτια. Τηλ. 2685022254.
Χασαποταβέρνα Το Κάτι Άλλο. Ανήκει στην οικογένεια Πλούμπη. Τηλ. 2685022110.
Εστιατόριο Χαγιάτι. Από πάνω έχει και δωμάτια. Τηλ. 2685022674.
Χασαποταβέρνα Λάμπρος Μπακάλης. Τηλ. 2685022285 & 2685022888.
Ψησταριά Θωμάς Πλεύρης. Έχει ψητά της ώρας και γύρο και πίτσες. Τηλ. 2685022841.
Κοτόπουλο ψημένο στα κάρβουνα στο εστιατόριο Χαγιάτι
ΑΘΑΜΑΝΙΟ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Αθαμανία. Παραδοσιακές πίτες, λαγός στιφάδο, κατσικάκι γάστρας, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, μοσχαράκι στάμνας, ζαρκάδι σαλμί, κόκορας κρασάτος, ελάφι κοκκινιστό, προβατίνα σούβλας, πέρδικα γεμιστή, ζυμωτό ψωμί κλπ. Τηλ. 6972649770 & 6947835214.
Ταβέρνα Το Στέκι. Τηλ. 2685024122 & 6973854283.
Εστιατόριο Ηλίας Σχορτσιανίτης. Τηλ. 2685024152.
Ψησταριά Γεροπλάτανος. Σερβίρουν ο Παύλος και η Λουίζα Μπασιούκα. Τηλ. 2685022770.
Εστιατόριο Κώστας Μπασιούκας. Τηλ. 2685024433.
Ψησταριά Φώτης. Τηλ. 2685022993.
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ
Στο καφενεδάκι - ψησταριά του ξενώνα Κωστηλάτα. Τηλ. 2685022078.
Στην ταβέρνα του ξενώνα Καταφύγιο. Έχει και πέστροφα στα κάρβουνα. Τηλ. 6979208225.
Ψησταριά Η Πλατεία. Όλα στα κάρβουνα. Τηλ. 6974108203.
Μαγειρείο Λάμπρος Σκουτέλας. Στην πλατεία. Τηλ. 2685024347.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχείο Ξενείον

ΑΓΝΑΝΤΑ
Το Αρχοντικό των Τζουμέρκων. Διαθέτει 12 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο βρίσκεται η αίθουσα πρωινού και το καθιστικό με το τζάκι και το μπαρ. Τηλ. 6974358393.
ΚΤΙΣΤΑΔΕΣ
Κατοικίες Θέασις Igloo. Πρόκειται για 4 ανεξάρτητα σπιτάκια σε σχήμα igloo. Έχουν 3 ή 4 κρεβάτια, μπάνιο, κουζίνα, τραπεζαρία, τζακόσομπα, TV και γυάλινη οροφή. Υπάρχει και τηλεσκόπιο για αστροπαρατήρηση, όταν ο ουρανός είναι καθαρός. Δείτε και εδώ. Τηλ. 6948682910.
Σαλέ Καλύβας. Υπάρχουν 2 σαλέ των 4 ατόμων, ντυμένα με ξύλο, με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, μπάνιο, καθιστικό, TV, DVD, CD και όλα τα υλικά για self service πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 6995124016 & 6930797829.
ΠΡΑΜΑΝΤΑ
Οικίες Κατώγι. Πρόκειται για δύο αυτόνομες τετράκλινες κατοικίες. Το κάθε σπίτι διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, TV, wi fi internet, υπνοδωμάτιο, καθιστικό με τζάκι και χτιστά κρεβάτια, μπάνιο και κουζίνα με όλα τα απαραίτητα για την ετοιμασία self service πρωινού. Τηλ. 2659062074, 2681071641 & 6947801240.
Καταφύγιο Πραμάντων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μ. Αποτελείται από 2 οκτάκλινα και 1 δεκάκλινο, κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό με τζάκι. Παρέχονται κουβέρτες και μαξιλάρια. Πρέπει να φέρεις όμως δικά σου σεντόνια & μαξιλαροθήκη ή εναλλακτικά sleeping bag. Τιμή: 13 € το άτομο. Κατόπιν προσυνεννόησης η Πόλα και ο Μπάμπης μπορούν να μαγειρέψουν τα πάντα. Τηλ. 2659300645, 6944324156 & 6972328392.
ΤΣΟΠΕΛΑ
Ξενοδοχείο Τζουμέρκα. Είναι ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που χτίστηκαν στα Τζουμέρκα (λειτουργεί από το 1987). Υπάρχουν 2 κτίρια. Το παλιό διαθέτει 22 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι, ενώ εκεί λειτουργεί και εστιατόριο και καφέ μπαρ. Ήδη όμως από το 2001 λειτουργεί και νέο κτίριο με 5 studios. Τα 4 είναι δίκλινα μονόχωρα και το πέμπτο είναι δίχωρο. Έχουν κεντρική θέρμανση, ψυγείο, TV και μπαλκονάκι. Μείναμε εδώ το Μάιο του 2001 στο δωμάτιο Νο 208 (στο παλιό κτίριο) τρία άτομα προς 15.000 δρχ. (44,02 €) με πρωινό. Τηλ. 2659061590 & 2659061336.
Ξενοδοχείο Ανάβαση. Αποτελείται από δίκλινα και τρίκλινα (όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar και wi fi internet) καθώς και σουίτες που διαθέτουν επιπλέον και τζάκι και ξύλινη σοφίτα. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με παραδοσιακό πέτρινο τζάκι. Τηλ. 2659061141 & 6947561467.
Ξενοδοχείο Ορίζοντες. Λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2012. Διαθέτει 12 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, μαντεμένια ξυλόσομπα, TV, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Λειτουργούν: εστιατόριο, καφέ μπαρ με δωρεάν γλυκά και βιβλιοθήκη με βιβλία και περιοδικά. Τηλ. 2659061002.
Ξενώνας Φτέρη. Αποτελείται από 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar & wi fi internet. Τα 3 από τα 7 δωμάτια έχουν και τζάκι. Υπάρχει καθιστικό με τζάκι, βιβλία, περιοδικά και επιτραπέζια παιχνίδια καθώς και τραπεζαρία, όπου σερβίρεται το πρωινό. Τηλ. 2659062030, 6937784641 & 6976603555.
Ξενοδοχείο Ξενείον. Ανήκει στον τραγουδιστή Γιώργο Μεράντζα. Υπάρχουν 7 διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κουζίνα και καθιστικό με TV. Τα 4 από αυτά έχουν και τζάκι. Λειτουργούν εστιατόριο (μόνο με προσυνεννόηση), καφέ μπαρ και εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2659062350, 2659062351 & 6948727701.
ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ
Ξενοδοχείο Αγκάθι. Μέσα στο δάσος. Τα δωμάτιά του διαθέτουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar & internet. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2659061200 & 6977455762.
Καταφύγιο Σαλέ Μελισσουργών. Τηλ. 6973497865 & 2102460375.
Ενοικ. Δωμάτια Χρήστος Παππάς. Έχουν και ταβέρνα. Τηλ. 2695061114.
Ξενώνας Πάνθωρον
ΠΛΑΚΑ
Ξενοδοχείο Τελωνείο. Διακοσμημένο με θέμα το ψωμί. Υπάρχουν 11 δωμάτια, εκ των οποίων τα 9 με τζάκι, όλα όμως με αυτόνομη θέρμανση, TV, A/C και ψυγείο. Τιμή δίκλινου από 70 € και τρίκλινου από 90 €, ενώ όσοι χρησιμοποιήσουν και το τζάκι θα χρεωθούν ακόμη 7 € την ημέρα. Λειτουργεί εστιατόριο και καφενεδάκι. Τηλ. 2685031006, 2685031060 & 6979419773.
ΜΟΝΟΛΙΘΙ
Ξενοδοχείο Το Γεφύρι της Πλάκας. Τα δωμάτιά του έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και μπαλκόνι με θέα προς τα Τζουμέρκα. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ, σάουνα, χαμάμ και υδρομασάζ. Τηλ. 2685031220, 6977607924 & 6945085762. 
ΚΥΨΕΛΗ
Ξενώνας Κυψέλη. Αποτελείται από 1 μονόκλινο, 11 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα και 2 τετράκλινες σοφίτες. Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι, ενώ τα 8 από τα 14 δωμάτια έχουν και κουζίνα. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, TV, wi fi internet και επιτραπέζια παιχνίδια. Στο χώρο αυτόν σερβίρεται και το παραδοσιακό πρωινό. Τιμές: από 60 € έως 90 €. Τηλ. 2685071100, 2685071101, 6972716868 & 6972445322.
Ενοικ. Δωμάτια Παντελής Καραλής. Τηλ. 2685071390 & 6976347080.
ΑΘΑΜΑΝΙΟ
Αρχοντικό Σαράι. Διαθέτει studio με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, σαλονάκι, κουζινούλα, τραπεζαρία και άνετη βεράντα. Υπάρχει επίσης και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου (προαιρετικά) σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2685024001 & 6938306871.
Ξενώνας Αθαμανία. Άνετα δωμάτια για 2-4 άτομα. Είναι ντυμένα με ξύλο και έχουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, κουζίνα, TV και μπαλκόνι με θέα. Υπάρχει ακόμη κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, TV και mini bar. Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2685022164, 6972649770, 6947835214 & 6972407275.
Ξενοδοχείο Αθάμας. Διαθέτει 6 δίκλινα. Τηλ. 2685024588, 2685024122, 6973344945 & 6973854283.
Ενοικ. Δωμάτια Ελατοφίλητο. Τηλ. 2685022979 & 2685024555.
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ
Ξενώνας Αλώνι. Υπάρχουν 6 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, ψυγείο & TV. Το πρωινό σερβίρεται προαιρετικά. Τηλ. 2685022210, 2681070135, 2681079517 & 6974327195.
Ξενώνας Κωστηλάτα. Διαθέτει 4 δίκλινα (που μπορούν να γίνουν και τρίκλινα) με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Από κάτω λειτουργεί και καφενεδάκι - ψησταριά. Τηλ. 2685022078.
Ξενώνας Καταφύγιο. Πετρόκτιστος και παραδοσιακός, έχει 1 δίκλινο και 3 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση. Λειτουργεί ταβέρνα με όμορφο τζάκι. Τηλ. 6979208225.
Ξενοδοχείο Τελωνείο
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Δασικό Χωριό Κέδρος. Αποτελείται από 20 ξύλινα σπιτάκια, τα 8 με 1 υπνοδωμάτιο και τα 12 με 2 υπνοδωμάτια, όλα όμως με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, μπάνιο και καθιστικό με τζάκι και TV. Υπάρχει και ορειβατικός ξενώνας 18 κλινών με 2 μπάνια και 2 WC. Λειτουργούν καφέ μπαρ και εστιατόριο. Τιμές: από 70 € με πρωινό 2 άτομα στο μικρό σπιτάκι τη χαμηλή σεζόν έως 240 € με ημιδιατροφή 4 άτομα στο μεγάλο σπιτάκι την υψηλή σεζόν. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2685031791, 2685031792 & 2685031793.
Ξενώνας Καταφύγι. Διαθέτει 12 δίκλινα (που μπορούν να γίνουν και τρίκλινα) με κεντρική θέρμανση, ψυγείο & TV. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Λειτουργούν καφέ μπαρ και εστιατόριο με τζάκι. Τηλ. 2685051518, 2685051545, 6945331777 & 6973691181.
Ξενοδοχείο Καταρράκτης. Υπάρχουν 15 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και μπαλκόνι. Λειτουργούν καφέ μπαρ και εστιατόριο με τζάκι. Τηλ. 2685051323 & 6974335797.
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ
Ξενώνας Πάνθωρον. Αποτελείται από 10 διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV και μπαλκονάκι. Κάποια έχουν και τζάκι. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό, το οποίο έχει και τζάκι και TV και NOVA. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2685022111, 2685022250, 2685022251 & 6972425591.
Αρχοντικό Βίλλα Σοφία. Παραδοσιακός μικρός ξενώνας με ρομαντικά δωμάτια. Διαθέτει και κοινόχρηστο καθιστικό με διαμπερές τζάκι. Σερβίρεται σπιτικό πρωινό. Τηλ. 2685022713, 2685022735, 2106893210 & 6977192199.
Ξενοδοχείο Γαλήνη. Έχει 1 μονόκλινο, 11 δίκλινα και 4 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Κάποια δωμάτια έχουν και ψυγείο. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τιμές: δίκλινο 40 € και τρίκλινο 50 €. Συμπεριλαμβάνεται το πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2685022380, 2685022135, 2685024580 & 6972343604.
Ξενώνας Όνειρο. Διαθέτει 4 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και μπαλκόνι. Στους κοινόχρηστους χώρους θα βρούμε καθιστικό με τζάκι και κουζίνα με ψυγείο. Το πρωινό είναι προαιρετικό. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2685022259 & 6976061352.
Ενοικ. Δωμάτια Χαγιάτι. Ακριβώς πάνω από την ομώνυμη ψησταριά. Τηλ. 2685022674.
Ενοικ. Δωμάτια Κώστας Τάσιος. Από κάτω λειτουργεί και ταβερνάκι. Τηλ. 2685022254.
***Δύσκολα όταν οι περισσότεροι ακούν για την Ήπειρο φέρνουν στο μυαλό τους τα Τζουμέρκα. Η οροσειρά στο νότιο άκρο του νομού Ιωαννίνων ανήκει στους προς ανακάλυψη προορισμούς της Ελλάδας, κάτι που λίγο ως πολύ, εξασφαλίζει σε κάθε τουρίστα αυτό που διακαώς επιθυμεί «να μη νιώθει πολύ τουρίστας»! Δεν θα ήταν άστοχο να χαρακτηρίσει κανείς τα Τζουμέρκα «low budget Ζαγόρι» αφού το σκηνικό είναι παρόμοιο- άλλωστε η απόστασή τους είναι κάτι παραπάνω από μία ώρα- με «σκαρφαλωμένα» πετρόκτιστα χωριά και δάση παντρεμένα με τα βράχια. Τα Τζουμέρκα, κοντά στην Άρτα, απέχοντας περίπου πέντε ώρες από την ΑΘήνα και περίπου 30 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα αποτελούν μια πρόταση περισσότερο κατάλληλη για πέντε ή έξι ημέρες, παρά για Σαββατοκύριακο. Μπορεί να φαίνεται κλισέ, αλλά προκειμένου για «κλειστές» κοινωνίες δεν είναι: Οι τόποι χαρακτηρίζονται από τους ανθρώπους τους. Με τον κίνδυνο των γενικεύσεων υπο μάλης, θα τολμήσουμε να πούμε πως η εντύπωση που παίρνει κανείς γρήγορα από τους ντόπιους, είναι ότι πρόκειται για καθαρόαιμους «βουνίσιους» με πηγαία καλή διάθεση. Δεν είναι τουριστολάγνοι, δεν είναι πολυλογάδες και δουλοπρεπώς εξυπηρετικοί και συχνά έχουν απρόσμενο χιούμορ. «Πάμε στα Πράμαντα» είπαμε σε υπέργηρο κύριο που συναντήσαμε με τη γκλίτσα του καταμεσής του δρόμου λίγο πριν μετά την 10η βραδινή, ετοιμάζοντας την επόμενη ερώτησή μας περί του ορθού δρόμου. «Ε, να πάτε» μας πρόλαβε εκείνος με αφοπλιστικό και καλόκαρδο γέλιο. Δεν ήταν όμως αυτή η πρώτη μας επαφή με «τζουμερκιώτη», αφού πριν ξεκινήσουμε είχαμε λάβει τις απαραίτητες (;) οδηγίες από ντόπιο φίλο και είχαμε επιδοθεί σε πορείες επί χάρτου. Τα χωριά Τα σημαντικότερα χωριά των Τζουμέρκων είναι τα «κοσμοπολίτικα» Πράμαντα και τα «αδελφάκια» Συρράκος και Καλαρρύτες. Τα Πράμαντα είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής, και αυτό στο οποίο θα συναντήσετε τη σημαντικότερη τουριστική ανάπτυξη. Ταβέρνες και καφενεία στην Πλατεία που τους καλοκαιρινούς, αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες γεμίζει από κόσμο καθότι ο Δήμος Πραμάντων τυγχάνει και... πανυγηρτζής. Super Pramadise είναι ο ευφάνταστος τίτλος του μοναδικου club της περιοχής- μοναδικότητα που δείχνει ότι τα Τζουμέρκα δεν είναι ακριβώς ο παράδεισος του cluber. Τα ίδια τα Πράμαντα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά οι περισσότεροι ταξιδιώτες το χρησιμοποιούν ως σημείο εκκίνησης για τις περιηγήσεις τους στην περιοχή. «Ατραξιόν» η ταβέρνα «Πέτρινο» στην κεντρική πλατεία με το καταπληκτικό κοκορέτσι και γενικώς τα ψητά με γενικώς εξαιρετική «ρουστίκ» κουζίνα. Η πρόσφατη ανακαίνιση του μαγαζιού επί το κοσμικότερον το έβλαψε, αλλά όχι τόσο ώστε να επηρεάσει τη φήμη του. Πριν φτάσουμε στα γεύματα, και ξεκινώντας για τις βόλτες σας επισκεφθείτε το φούρνο στην είσοδο των Πραμάντων και δοκιμάστε την τυρόπιτά του. Σε απόσταση 15 λεπτών οδήγησης από τα Πράμαντα βρίσκονται οι Μελισσουργοί. Επίσης πετρόκτιστο χωριό με αρκετή κλίση που όμως προσφέρει δυνατότητα για ωραίο γεύμα στην ταβέρνα Παπάς που βρίσκεται ένα επίπεδο κάτω από τον επαρχιακό δρόμο. Δοκιμάστε το χύμα κόκκινο κρασί του και τα μαγειρευτά. Στην «κάτω πλατεία», μπορείτε να πιείτε καφέ σε εξαιρετικό σημείο από πλευράς θέας. Στα αρνητικά, το ότι δίπλα στο εν λόγω καφέ βρίσκεται γκαζόν με τέρματα που οι νεοσσοί της περιοχής χρησιμοποιούν ως πεδίον αθλήσεως. Οι γονείς με τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά τους κάθονται μαζί με εσάς τους ανύποπτους στο καφέ και το όλο κλίμα θυμίζει αίφνης... νηπιαγωγείο.
 ***  Το Πετροβούνι (Βισταβέτσι) είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.030 μέτρων,βρίσκεται 27 χλμ Ν.Α των Ιωαννίνων και πηρε το όνομα του το 1926. είναι τόπος καταγωγής του θρυλικού ήρωα Κατσαντώνη,και κάθε χρόνο στις 26 και 27 Ιουλίου διοργανώνονται Τα "Κατσαντώνεια" που  πρόκειται για σημαντικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ομαδικά παιχνίδια, διάφορες αθλητικές  δραστηριότητες, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.  Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την οικοτεχνία, την υποτυπώδη γεωργία και την κτηνοτροφία.

***  Η Θεσσαλονίκη το 1863. Η παλαιότερη φωτογραφία της πόλης που αποτυπώνει εμβληματικά κτίρια πριν κατεδαφιστούν
Η ιστορική λήψη έγινε το 1863 από τον φωτογράφο Γιόζεφ Ζέκελυ που συνόδεψε μια ταξιδιωτική αποστολή από το Δυρράχιο έως τη Θεσσαλονίκη και εκτυπώθηκε ως χαρακτικό σε βιβλίο το 1866. Η φωτογραφία βρισκόταν σε αφάνεια για πάνω από έναν αιώνα και επανεμφανίστηκε στα αρχεία της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από την περιοχή του Μπέστσιναρ. Εμφανίζει την πόλη «εγκλωβισμένη» μέσα στα τείχη της, ενώ απ΄έξω επικρατεί μια  εντυπωσιακή ερημιά.
Για πρώτη φορά απεικονίζονται τα κατεδαφισμένα σήμερα, θαλάσσια τείχη, ο θρυλικός Πύργος της Αποβάθρας, ο βυζαντινός λιμενοβραχίονας, η Χρυσή Πύλη. Επίσης το Επταπύργιο και τα φρούρια Βαρδαρίου και Λευκού Πύργου.
Φαίνονται επίσης οι εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά: του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Σοφίας, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Παντελεήμονα, των Δώδεκα Αποστόλων, καθώς και οι μιναρέδες των τζαμιών Καρά Αλή, Ακτσέ Μετζίτ, Χαμζά Μπέη, Φετιγιέ, Πισμανιγιέ, Μπουρμαλί.
Στην ίδια εικόνα υπάρχουν επίσης το παλιό οθωμανικό δικαστήριο και ο τουρμπές του Μουσά Μπαμπά, η δεύτερη χρονολογικά καθολική εκκλησία και η οικία Άμποτ στον Φραγκομαχαλά, οι αποθήκες του λιμανιού, η Τούμπα και η βρύση του Σέιχ Σου.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης με τη συνδρομή της καθηγήτριας Αλέκας Καραδήμου-Γερόλυμπου που εντόπισε τη φωτογραφία, ανέκτησε από τη Βιέννη ένα υψηλής ανάλυσης αντίγραφο του πανοράματος και το εκτύπωσε σε ανάπτυγμα 3,00 μέτρων.
Παράλληλα, μια σύγχρονη δορυφορική λήψη μεταφερμένη σε μακέτα βοηθά στην ταύτιση των κτιρίων και την τεκμηρίωση της τοπογραφίας. Αναλύεται η χρονολογία και η θέση των μνημείων (εκκλησιών, τζαμιών, τειχών, μιναρέδων, δημόσιων κτιρίων και αστικών κατοικιών) στην οθωμανική πόλη των μέσων του 19ου αιώνα.

Φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, 1875 -1878
Φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, 1875 -1878


Συγκρίνονται οι αλλαγές ανάμεσα σε αυτή και στη δεύτερη αρχαιότερη φωτογραφία του 1875-78, (εκείνη του αρχείου Δέλλιου που απόκειται στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, που έχει ήδη παρουσιαστεί στην έκθεση Η Δύση της Ανατολής το 2012-13). Στη νεότερη αυτή φωτογραφία –που επίσης εκτίθεται προς σύγκριση– τα θαλάσσια τείχη έχουν κατεδαφιστεί και νέα κτίρια, όπως το πρώτο Δημαρχείο του 1869, έχουν ανεγερθεί.
Συγκρίνονται οι αλλαγές ανάμεσα σε αυτή και στη δεύτερη αρχαιότερη φωτογραφία του 1875-78, (εκείνη του αρχείου Δέλλιου που απόκειται στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, που έχει ήδη παρουσιαστεί στην έκθεση Η Δύση της Ανατολής το 2012-13). Στη νεότερη αυτή φωτογραφία –που επίσης εκτίθεται προς σύγκριση– τα θαλάσσια τείχη έχουν κατεδαφιστεί και νέα κτίρια, όπως το πρώτο Δημαρχείο του 1869, έχουν ανεγερθεί.
xaraktikiΦωτογραφία και χαρακτική
Έως το 1890 η φωτογραφίες τυπώνονταν μόνο σε ειδικά, πανάκριβα φωτογραφικά χαρτιά. Η μαζική αναπαραγωγή τους σε κοινό χαρτί έγινε προς το τέλος του 19ου αιώνα από τους εκδότες των μεγάλων εφημερίδων –αγγλικών, γαλλικών, αμερικανικών– που εφήρμοσαν διάφορες τεχνολογίες.
Αρχικά, την ορθή ξυλογραφία (wood engraving), μετά την τεχνική της φωτοαπεικόνισης πάνω σε φωτοευαίσθητη ξύλινη μήτρα και τέλος, την ‘επανάσταση’ του ράστερ. Μέχρι τότε όμως, από την εφεύρεση της φωτογραφίας το 1839 και για τα επόμενα 50 χρόνια, κάθε φωτογραφία που τυπωνόταν σε κοινό χαρτί έπρεπε να μετατραπεί σε χαρακτικό, κυρίως ξυλογραφία.
Ρεαλιστικό και άψογο στην προοπτική όπως η φωτογραφία από την οποία προήλθε, αλλά πάντως χαρακτικό, που σήμαινε πολλή δουλειά για το σχεδίασμα του έργου πάνω στο ξύλο, τη χάραξη της μήτρας και τελικά την εκτύπωση μαζί με τα κείμενα σε ένα πιεστήριο. Υπάρχουν πάμπολλα χαρακτικά που προέκυψαν από φωτογραφίες με αυτόν τον τρόπο, αλλά σπανίζουν οι αυθεντικές  φωτογραφίες.
Αυτό στο στοιχείο αναδεικνύει και τη σπανιότητα της συγκεκριμένης φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί και την παλαιότερη φωτογραφική απεικόνιση της πόλης.
Την παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης και την ιστορία της παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σε έκθεση από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Καπαντζή.

*** Η Ελλάδα έχασε τη «μάχη» της ρακής από τους Τούρκους, αλλά κέρδισε το τσίπουρο και την τσικουδιά. Στη συνέχεια ο Ερντογάν, αποκήρυξε την τουρκική πατρότητα της ρακής



Τρεις Γιουγκοσλάβοι αγρότες φωτογραφίζονται δίπλα σ΄ένα υπαίθριο καζάνι στους λόφους κοντά στο Σεράγεβο το 1937 και αναρωτιόμαστε για τη λεζάντα που γράφει, Are they making rakija?

Yeni_Raki
Η τουρκική ρακή.
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι φτιάχνουν «ράκια», το πιο δημοφιλές ποτό των Βαλκανίων που παράγεται από την απόσταξη φρούτων. Διακρίνουμε το καζάνι-αποστακτήρα και το βαρέλι.
Η πρώτη σκέψη ήταν ότι πρόκειται για τη δικιά μας ρακή, αλλά το ποτό αυτό διαφέρει κατά τόπους, αν και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά.
Μη βιαστείτε λοιπόν να πείτε ότι μας πήραν την ιδέα, αλλά δεχτείτε τις κοινές ρίζες που έχουμε με τους γείτονες, καθώς ο καθένας από αυτούς θεωρεί ότι το ποτό είναι δικό του…

Εθνικό ποτό το χαρακτηρίζουν τόσο Τούρκοι, Αλβανοί και  Σέρβοι, ενώ κυρίαρχη θέση έχει σε Βουλγαρία, Βοσνία, Κροατία και Μαυροβούνιο που παράγουν το προϊόν από φρούτα , όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφύλια. Το τελικό προϊόν λέγεται Slivonica.
Ανάλογα με την περιοχή, η «ράκια» διαφέρει σε περιεκτικότητα αλκοόλ. Συνήθως είναι 40% , αλλά γίνεται και πιο «δυνατή»  όταν ανεβάζει περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 50 έως 80 %.
Για την προέλευση του ονόματος έδωσαν μάχη οι Τούρκοι για να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη rakı, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την αραβική araq που σημαίνει «συμπύκνωση» δηλαδή η τελευταία φάση της απόσταξης.
Με αυτή την ερμηνεία ενίσχυσαν τα επιχειρήματά τους, ότι αυτοί διέδωσαν το ποτό στους Βαλκάνιους λαούς κατά τη περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Τώρα όλοι οι λαοί των Βαλκανίων ερίζουν μεταξύ τους για την «πατρότητα» του ποτού, χωρίς όμως κανείς να μιλά για την ελληνική προέλευση της λέξης…

 Ρακί ή Ρακή ή Τσικουδιά η Ελληνική
raki potiriΟι διάφορες ονομασίες προέρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Ελλάδα, ενώ αναφορές κάνει και ο Αριστοτέλης.
Έτσι, όχι μόνο αμφισβητείται η ανατολίτικη προέλευση του ποτού , αλλά υπάρχει και η ετυμολογική εξήγηση της λέξης που ισχυροποιεί την ελληνική εκδοχή. Η ονομασία ρακή είναι το απόσταγμα που παράγεται από στέμφυλα ή στράφυλα από ρώγες ή αρχαία ελληνικά ραξ ή ιωνικά ρωξ, δηλαδή ρώγες σταφυλιών!
Η ρακή λέγεται και τσικουδιά, επειδή τα στέμφυλα στην Κρήτη λέγονται και τσίκουδα.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδος τα στέμφυλα ονομάζονται και τσίπουρα οπότε εκεί η ρακή λέγεται και τσίπουρο.
Στη δεκαετία του 1920, ο τότε Kρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος ψήφισε νόμο στη Βουλή για την από­σταξη της ρακής, με τον οποίο δόθηκαν οι πρώτες άδειες για ρακοκάζανα σε αγρότες και αμπελουργούς της Κρήτης, έτσι ώστε να αρχίσουν να παράγουν νόμιμα τη ρακή.
Η Τουρκία κατοχύρωσε τη ρακή, αλλά δεν τη θέλει ο Ερντογάν
Το 1989 ψηφίστηκε ο 1576/89 κανονισμός της ΕΟΚ για τα οινοπνευματώδη ποτά στον οποίο οι Τούρκοι κατοχύρωσαν το όνομα «raki» και οι Έλληνες τα ονόματα τσίπουρο Τυρνάβου, τσίπουρο Μακεδονίας, τσίπουρο Θεσσαλίας και τσικουδιά Κρήτης.
Συνεπώς από το 1989 η ρακή στην Ελλάδα λέγεται πια επίσημα τσικουδιά, αν και η ονομασία ρακή είναι ελληνική λέξη.
Τα πράγματα έβαλε στην θέση του ο  Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος  τον Απρίλιο του 2013 δήλωσε ότι το εθνικό ποτό της Τουρκίας δεν είναι η μπίρα, ούτε το ρακί, το οποίο λάτρευε ο Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά το μη αλκοολούχο αϊράνι, ένα κρύο ρόφημα με βάση το γιαούρτι.
Αγνοείται η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Τρόπος παρασκευής της ρακής εν συντομία
 raki_καζανιΤα υπολείμματα του μούστου κατά την παραγωγή του κρασιού που απομένουν από το πάτημα των σταφυλιών (τα τσάμπουρα, οι φλούδες και τα κουκούτσια), σφραγίζονται μέσα σε βαρέλια. Εκεί παραμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της ζύμωσης, οπότε πλέον είναι έτοιμα για την απόσταξη. Το προϊόν που προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης ονομά­ζεται στέμφυλα ή τσίκουδα και από εδώ προκύπτει και η πασίγνωστη ονομασία της ρακής «τσικουδιά» που αποτελεί ουσια­στι­κά το δεύτερο ταυτόσημο όνομά της. Έπειτα τα στέμφυλα ή τσίκουδα μαζί με τα υγρά τους μεταφέρονται από τα βαρέλια σε καζάνια, τα οποία ονομά­ζονται ρακοκάζανα ή άμβυκες, όπου αφού σφραγιστούν όσο γίνεται πιο καλά και ερμητικά, αρχίζουν να βράζουν και όταν πλέον φτάσουν στην απαιτούμενη θερμοκρα­σία ξεκινά η διεργασία της απόσταξης.
Ο πολύ αργός ρυθμός στην όλη διαδικασία εξασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλε­σμα. Κάθε καζανιά μπορεί να χρειαστεί περίπου τρεις ώρες. Από το καπάκι του καζανιού, μέσα από ένα σωληνάκι του που είναι τοποθετημένο σε αυτό και ψύχεται εξωτερικά με νερό, ρέει το απόσταγμα και έπειτα υγροποιείται ο ατμός που βγαίνει ως τσικουδιά.
Πιο δυνατό θεωρείται το πρώτο απόστα­γμα που θα κυλήσει και το οποίο ονομάζεται  «πρωτοράκι». Βλέπουμε έτσι ότι η ρακή, σε αντίθεση με το γνωστό σε όλους τσίπουρο, είναι αποτέλεσμα μονής απόσταξης, κατά την οποία δεν προστίθεται άλλο αρωματικό φυτό. Αποτελεί απόσταγμα αποκλειστικά και μόνο από τα τσίκουδα, τα οποία είναι τα στυμμένα με πολύ μεγάλη επιμέλεια όπως ορίζει ο νόμος.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από άρθρο του κ. Μάκη Κρασανάκη  (πρόεδρος των Κρητών Α. Παρασκευής Αττικής και Δ/ντης Υπ. Πολιτισμού)

***  Ενας "κροκόδειλος" στα Μέγαρα, 80 χρόνια πριν

   ,     


Κατά πάσα πιθανότητα, ο κροκόδειλος που κολυμπάει στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο δεν είναι ο πρώτος του είδους του ο οποίος πάτησε επί (νεο)ελληνικού εδάφους. Είχε προηγηθεί το "παράδοξον τέρας", το οποίο έκανε την εμφάνισή του στους βάλτους των Μεγάρων πριν απο 80 χρόνια.
Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή" της 2ας Οκτωβρίου 1934, το "τέρας", που "εις την μορφήν και το σχήμα ομοιάζει με κροκόδειλον",  εντοπίστηκε απο κυνηγό στη βαλτώδη περιοχή της μονής του Αγ. Ιεροθέου.

Ο κυνηγός το πυροβόλησε "άνευ αποτελέσματος" κι όταν η είδηση έγινε ευρύτερα γνωστή, σημειώθηκε "μεγάλη συρροή περιέργων" οι οποίοι έσπευσαν να δουν ή να φωτογραφήσουν "το τέρας". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ηγούμενος της μονής προσέφερε 5.000 δραχμές (ποσόν το οποίο αντιστοιχούσε σε 4-5 μισθούς της εποχής) σε όποιον κατάφερνε να "φονεύση το τέρας". Δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες δεν δημοσιεύτηκαν άλλες πληροφορίες επι του θέματος, το πιθανότερο είναι ότι "το τέρας" του 1934 την γλύτωσε απο τους ανθρώπους - και όλα τα παρελκόμενα - σε αντίθεση με τον κροκόδειλο του Ρεθύμνου.
Το πλήρες δημοσίευμα απο την "Καθημερινή" - 2 Οκτωβρίου 1934
Μεγαρείς βεβαιούν ότι συνήντησαν ένα τέρας παρά την μονήν Αγίου Ιεροθέου

Πώς το περιγράφουν οι ιδόντες
Κατά τηλεφωνήματα εκ Μεγάρων, ο κυνηγός κ. Κυρ. Πάνος επιμένει ότι εις την περιοχήν της μονής του Αγίου Ιεροθέου και παρά τα βαλτώδη μέρη αυτής είδε παράδοξον τέρας. Ο κ. Πάνος, λέγει, ότι συνήντησε πράγματι μία φοράν, ενώ εκυνηγούσεν εις τους βάλτους, ένα τέρας και το εσκόπευσε άνευ όμως αποτελέσματος. Ο κ. Πάνος το περιγράφει ως εξής:
Είνε ένα τέρας που είς την μορφήν και το σχήμα ομοιάζει με τον κροκόδειλον. Είνε μήκους ενός και ημίσεως, το δε σώμα του καταλήγει εις την ουράν όπως και του κροκοδείλου.
Το δέρμα του αποτελείται απο λέπια ωσάν εξ οστράκου, τόσον δε σκληρόν ωστε η σφαίρα του όπλου να μην ημπορή να το διαπεράσει αλλά να αποστρακίζεται. Εχει τέσσαρα κοντά πόδια και ένα τεράστιον κεφάλι. Βάδιζε πολύ αργά. Αλλ' εκείνον που προκαλεί τον μεγαλύτερον τρόμον εις την θέαν του είναι το βλέμμα του. Εχει ένα περίεργον βλέμμα και περί αυτού ομιλούν όλοι όσοι το είδαν.
Εις την ενδιαφέρουσα πληροφορίαν του κ. Πάνου, κατα τας ιδίας εκ Μεγάρων πληροφορίας, έρχεται συμπληρωματικώς και η πληροφορία του αγροφύλακος κ. Λιώγρη, όστις επανειλημμένως συνήντησε το τέρας, ότι αποκλείεται η εκδοχή ότι πρόκειται περί κροκοδείλου.
Εξ αφορμής της σχετικής πληροφορίας, την οποίαν επιβεβαιούν και πολλοί άλλοι χωρικοί, σημειούται μεγάλη συρροή περιέργων, οι οποίοι σπεύδουν ή να ιδούν ή να φωτογραφήσουν το τέρας.
Υπάρχει η πληροφορία, χωρίς εν τούτοις να επιβεβαιούται, ότι ο ηγούμενος της μονής υπεσχέθη αμοιβήν 5.000 δραχμών εις όποιον φονεύσει το τέρας.

kathimerini
 
***  Οι στύλοι του Ολυμπίου Διός. Ο μεγαλύτερος ναός της αρχαιότητας. Πώς γκρεμίστηκαν οι περισσότερες από τις 104 κολώνες που ζύγιζαν 364 τόνους
   ,  

Ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδας στα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια. 
 
Όμως ο ναός του Ολύμπιου Δία είχε ήδη ξεκινήσει να χτίζεται το 515 π.Χ. από τον εγγονό του Πεισίστρατου, τον Πεισίστρατο τον νεότερο. Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι ο Πεισίστρατος ξεκίνησε την ανέγερση του ναού ακολουθώντας τη γνωστή τακτική πολλών άλλων τυράννων, οι οποίοι κρατούσαν τον πληθυσμό απασχολημένο, ώστε να μην εξεγείρεται ενάντια στη σκληρή διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία όμως, τον ναό είχε θεμελιώσει ο Δευκαλίωνας, ο γενάρχης των Ελλήνων, για να τιμήσει το Δία που τον έσωσε από τον κατακλυσμό.
Με την πτώση της τυραννίας του Πεισίστρατου, η ανέγερση του ναού διακόπηκε. Λέγεται μάλιστα, ότι κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί το τείχος του Θεμιστοκλή, γύρω στα 479 π.Χ.
Πολλοί προσπάθησαν να συνεχίσουν την ανοικοδόμηση του ναού, όπως ο Αντίοχος Δ’ βασιλιάς της Συρίας και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος. Τελικά όμως, ο ναός του Ολυμπίου Διός αποπερατώθηκε το 132 μ.Χ. από τον Αδριανό ο οποίος ήρθε στην Αθήνα το 124 μ.Χ., έγινε Αθηναίος Πολίτης και έκανε πολλά σημαντικά έργα για την πόλη. Σε ένα τείχος που χώριζε τη νέα από την παλιά Αθήνα της εποχής, εκεί κοντά, έχτισε και τη γνωστή Πύλη που πήρε το όνομά του.
Στην τελική του μορφή, ο ναός του Ολυμπίου Διός είναι φτιαγμένος από πεντελικό μάρμαρο. Ο ρυθμός του είναι Κορινθιακός. Το μήκος του ξεπερνά τα 100 μέτρα και το πλάτος του τα 40.
Όσο για τις περίφημες κολόνες του, συνολικά ήταν 104. Είχαν ύψος 17 μέτρα και διάμετρο 2,6 μέτρα ενώ καθεμιά ζύγιζε 364 τόνους! stuyloi olympioy dios
  
Από το 500 μ.Χ. ο ναός σταδιακά ερειπώθηκε και οι κολόνες άρχισαν να πέφτουν. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα όρθιες στέκονταν μόλις 16. Όμως μια φοβερή καταιγίδα το 1852 έριξε άλλη μία, η οποία κείται στην ίδια θέση μέχρι σήμερα.
Εκείνη την εποχή, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, επηρεασμένος από το γεγονός, έγραψε το ποίημα: «Προς την υπό λαίλαπος δεινής κρημνισθείσαν στήλην του Oλυμπίου Διός».
Και έτσι ξεκίνησε ο καυγάς… αρκετά αργότερα, βέβαια. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν πρέπει να λέμε «οι στήλες του Ολυμπίου Διός» ή «οι στύλοι του Ολυμπίου Διός». Ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία των Αθηνών συζητιέται μέχρι σήμερα όχι για τη γλώσσα του, αλλά για τη γραμματική του.
mixanitouxronou 

*** Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή (video)
     
Αμείωτη παραμένει η ένταση στο Ισραήλ: Μετά την ταραγμένη νύχτα που πέρασαν οι νότιες περιοχές, με την ισραηλινή αεροπορία να πλήττει 50 θέσεις της Χαμάς στη Γάζα, η βροχή ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη προς τις ισραηλινές περιοχές συνεχίζεται, με αναφορές για εκτοξεύσεις μέχρι και αργά το πρωί.

Αναφορές για ρουκέτες στο Ασντόντ έφταναν μέχρι και νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι επιδρομές είναι μέρος ευρείας έκτασης επιχείρησης που ξεκίνησε το Ισραήλ -και προειδοποιεί ότι θα έχουν διάρκεια- ενώ έχει καλέσει 1.500 εφέδρους και εμμέσως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και χερσαίων επιχειρήσεων.


Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία απάντησε στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εξαπολύοντας στη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας προς σήμερα δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτού του παλαιστινιακού εδάφους, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Αυτές οι πολλαπλές επιθέσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά και δύο γυναίκες. Η κατάσταση δύο από τους τραυματίες είναι σοβαρή, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως έχει ξεκινήσει μια αεροπορική επιχείρηση με την ονομασία «προστατευμένη παρυφή» (protected edge).

«Περίπου 50 στόχοι επλήγησαν μεταξύ των οποίων τέσσερις κατοικίες που ανήκαν σε ακτιβιστές, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, υποδομές», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. «Ο στόχος της επιχείρησης είναι να πληγεί η Χαμάς και να μειωθεί ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης πως ενισχύσεις αναπτύχθηκαν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας «για να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μια χερσαία επίθεση σε περίπτωση ανάγκης». «Άλλες ενισχύσεις θα κινητοποιηθούν σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήσαμε δεν συνιστούν παρά ένα στάδιο. Η επιχείρηση δεν έχει χρονικό όριο», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς διαθέτει περίπου 100.000 ρουκέτες μερικές από τις οποίες μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ.

Τα σχολεία και οι κατασκηνώσεις διακοπών που βρίσκονται σε μια ακτίνα 40 χλμ. γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας έκλεισαν σήμερα. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να αποφεύγουν οποιαδήποτε συγκέντρωση, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας υπολόγισαν από την πλευρά τους σε πάνω από 70 τον αριθμό των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Σύμφωνα με αυτούς, πέντε κατοικίες καταστράφηκαν κατά τις επιθέσεις αυτές: τρεις στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και άλλες δύο στο βόρειο τμήμα της περιοχής αυτής.

Ο στρατιωτικός κλάδος της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, διατύπωσαν απειλές μετά τις επιδρομές αυτές.

Το Ισράηλ «πέρασε μια κόκκινη γραμμή επιτιθέμενο σε σπίτια. Αν δεν σταματήσει η πολιτική αυτή, θα απαντήσουμε διευρύνοντας τον κύκλο των στόχων μας ώστε να αιφνιδιάσουμε τον εχθρό», προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες.

Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί «σε παλαιστινιακή εθνική ενότητα στο πολιτικό μέτωπο και επί του πεδίου καθώς και σε εντατικό συντονισμό και συνεργασία ανάμεσα σ' όλα τα μέλη του λαού μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο στάδιο».

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, η Χαμάς είχε εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότερες από 40 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα μέσα σε μία μόνον ώρα, 12 από τις οποίες καταστράφηκαν στον αέρα από το σύστημα αντιπυραλικής άμυνας πάνω από τις πόλεις Ασντόντ καιο Νετιβότ, στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, το υπουργικό συμβούλιο ασφλαείας, το οποίο συνεκλήθη από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε το πράσινο φως στο στρατό για να «σκληρύνει τα αντίποινα εναντίον της Χαμάς».

Η σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισράηλ εντάθηκε έπειτα από τνο θάνατο οκτώ παλαιστίνιων μαχητών τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Ένας ένατος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η τηλεόραση έδειξε εικόνες δεκάδων αρμάτων μάχης τα οποία είναι ανεπτυγμένα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση που αποφασιστεί επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θυλάκου.

Πολλές εκατοντάδες εφέδρων έχουν ήδη επιστρατευθεί και ο στρατός «έχει τη δυνατότητα να καλέσει περίπου 1.500 ακόμη», είχε δηλώσει νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του στρατού. Ένας στρατιώτης τραυματίσθηκε ελαφρά και δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές.
VIDEO :   http://youtu.be/vyb7S1VSOdM  ,
 
 ritsos2

Να με θυμόσαστε - είπε. Χιλιάδες χιλιόμετρα περπάτησα
χωρὶς ψωμί, χωρίς νερό, πάνω σε πέτρες κι αγκάθια,
για να σας φέρω ψωμὶ και νερὸ και τριαντάφυλλα.

Την ομορφιά
ποτές μου δεν την πρόδωσα. Όλο το βιος μου το μοίρασα δίκαια.
Μερτικό εγὼ δεν κράτησα. Πάμπτωχος. Μ᾿ ένα κρινάκι του αγρού
τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα. Να με θυμάστε.
Και συγχωράτε μου αυτή την τελευταία μου θλίψη:
Θάθελα
ακόμη μια φορὰ με το λεπτὸ δρεπανάκι του φεγγαριού να θερίσω
ένα ώριμο στάχυ. Να σταθώ στο κατώφλι, να κοιτάω,
και να μασώ σπυρὶ σπυρὶ το στάρι με τα μπροστινά μου δόντια
θαυμάζοντας κι ευλογώντας τούτον τον κόσμο που αφήνω,
θαυμάζοντας κι Εκείνον που ανεβαίνει το λόφο στο πάγχρυσο λιόγερμα. Δέστε:
Στο αριστερὸ μανίκι του έχει ένα πορφυρὸ τετράγωνο μπάλωμα. Αυτὸ
δεν διακρίνεται πολύ καθαρά. Κι ήθελα αυτὸ προπάντων να σας δείξω.
Κι ίσως γι᾿ αυτὸ προπάντων θ᾿ άξιζε να μα θυμάστε.
   239247
Γιάννης Ρίτσος (1909-1990)
130015
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com 
 
 ** *   Η πρωτομαγιά στην ποίηση (Ρίτσος, Σεφέρης, Βάρναλης)
 Γιάννης Ρίτσος – Ἐπιτάφιος (ἀποσπάσματα) (Θεσσαλονίκη. Μάης τοῦ 1936. Μιὰ μάνα, καταμεσὶς τοῦ δρόμου, μοιρολογάει τὸ σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της καὶ πάνω της, βουΐζουν καὶ σπάζουν τὰ κύματα τῶν διαδηλωτῶν – τῶν ἀπεργῶν καπνεργατῶν. Ἐκείνη συνεχίζει τὸ θρῆνο της):
Γιέ μου, σπλάχνο τῶν σπλάχνων μου, καρδούλα τῆς καρδιᾶς μου,
πουλάκι τῆς φτωχιᾶς αὐλῆς, ἀνθὲ τῆς ἐρημιᾶς μου,
πῶς κλείσαν τὰ ματάκια σου καὶ δὲ θωρεῖς ποὺ κλαίω
καὶ δὲ σαλεύεις, δὲ γρικᾷς τὰ ποὺ πικρὰ σοῦ λέω;
Γιόκα μου, ἐσὺ ποὺ γιάτρευες κάθε παράπονό μου,
Ποὺ μάντευες τί πέρναγα κάτου ἀπ᾿ τὸ τσίνορό μου,
τώρα δὲ μὲ παρηγορᾶς καὶ δὲ μοῦ βγάζεις ἄχνα
καὶ δὲ μαντεύεις τὶς πληγὲς ποὺ τρῶνε μου τὰ σπλάχνα;
Πουλί μου, ἐσὺ ποὺ μοῦ ῾φερνες νεράκι στὴν παλάμη
πῶς δὲ θωρεῖς ποὺ δέρνουμαι καὶ τρέμω σὰν καλάμι;
Στὴ στράτα ἐδῶ καταμεσὶς τ᾿ ἄσπρα μαλλιά μου λύνω
καὶ σοῦ σκεπάζω τῆς μορφῆς τὸ μαραμένο κρίνο.
Φιλῶ τὸ παγωμένο σου χειλάκι ποὺ σωπαίνει
κι εἶναι σὰ νὰ μοῦ θύμωσε καὶ σφαλιγμένο μένει.
Δὲ μοῦ μιλεῖς κι ἡ δόλια ἐγὼ τὸν κόρφο δές, ἀνοίγω
καὶ στὰ βυζιὰ ποὺ βύζαξες τὰ νύχια, γιέ μου μπήγω.
II
Κορώνα μου, ἀντιστύλι μου, χαρὰ τῶν γερατειῶ μου,
ἥλιε τῆς βαρυχειμωνιᾶς, λιγνοκυπάρισσό μου,
Πῶς μ᾿ ἄφησες νὰ σέρνουμαι καὶ νὰ πονῶ μονάχη
χωρὶς γουλιά, σταλιὰ νερὸ καὶ φῶς κι ἄνθο κι ἀστάχυ ;
Μὲ τὰ ματάκια σου ἔβλεπα τῆς ζωῆς κάθε λουλούδι,
μὲ τὰ χειλάκια σου ἔλεγα τ᾿ αὐγερινὸ τραγούδι.
Μὲ τὰ χεράκια σου τὰ δυό, τὰ χιλιοχαϊδεμένα,
ὅλη τη γῆς ἀγκάλιαζα κι ὅλ᾿ εἴτανε γιὰ μένα.
Νιότη ἀπ᾿ τὴ νιότη σου ἔπαιρνα κι ἀκόμη ἀχνογελοῦσα,
τὰ γερατειὰ δὲν τρόμαζα, τὸ θάνατο ἀψηφοῦσα.
Καὶ τώρα ποὺ θὰ κρατηθῶ, ποὺ θὰ σταθῶ, ποὺ θἄμπω,
ποὺ ἀπόμεινα ξερὸ δεντρὶ σὲ χιονισμένο κάμπο;
Γιέ μου, ἂν δὲ σοὖναι βολετὸ νἀρθεῖς ξανὰ σιμά μου,
πᾶρε μαζί σου ἐμένανε, γλυκειά μου συντροφιά μου.
Κι ἂν εἶν᾿ τὰ πόδια μου λιγνά, μπορῶ νὰ πορπατήσω
κι ἂν κουραστεῖς, στὸν κόρφο μου, γλυκὰ θὰ σὲ κρατήσω.
III
Μαλλιὰ σγουρὰ ποὺ πάνω τους τὰ δάχτυλα περνοῦσα
τὶς νύχτες ποὺ κοιμόσουνα καὶ πλάϊ σου ξαγρυπνοῦσα,
Φρύδι μου, γαϊτανόφρυδο καὶ κοντυλογραμμένο,
καμάρα ποὺ τὸ βλέμμα μου κούρνιαζε ἀναπαμένο,
Μάτια γλαρὰ ποὺ μέσα τους ἀντίφεγγαν τὰ μάκρη
πρωινοῦ οὐρανοῦ, καὶ πάσκιζα μὴν τὰ θαμπώσει δάκρυ,
Χείλι μου μοσκομύριστο ποὺ ὡς λάλαγες ἀνθίζαν
λιθάρια καὶ ξερόδεντρα κι ἀηδόνια φτερουγίζαν,
Στήθεια πλατιὰ σὰν τὰ στρωτὰ φτερούγια τῆς τρυγόνας
ποὺ πάνωθέ τους κόπαζε κ᾿ ἡ πίκρα μου κι ὁ ἀγώνας,
Μπούτια γερὰ σὰν πέρδικες κλειστὲς στὰ παντελόνια
ποὺ οἱ κόρες τὰ καμάρωναν τὸ δείλι ἀπ᾿ τὰ μπαλκόνια,
Καὶ γώ, μὴ μοῦ βασκάνουνε, λεβέντη μου, τέτοιο ἄντρα,
σοῦ κρέμαγα τὸ φυλαχτὸ μὲ τὴ γαλάζια χάντρα,
Μυριόρριζο, μυριόφυλλο κ᾿ εὐωδιαστό μου δάσο,
πῶς νὰ πιστέψω ἡ ἄμοιρη πῶς μπόραε νὰ σὲ χάσω;
ΙV
Γιέ μου, ποιὰ Μοῖρα στὄγραφε καὶ ποιὰ μοῦ τὄχε γράψει
τέτοιον καημό, τέτοια φωτιὰ στὰ στήθεια μου ν᾿ ἀνάψει;
Πουρνὸ – πουρνὸ μοῦ ξύπνησες, μοῦ πλύθηκες, μοῦ ἐλούστης
πριχοῦ σημάνει τὴν αὐγὴ μακριὰ ὁ καμπανοκρούστης.
Κοίταες μὴν ἔφεξε συχνὰ – πυκνὰ ἀπ᾿ τὸ παραθύρι
καὶ βιαζόσουν σὰ νἄτανε νὰ πᾶς σὲ πανηγύρι.
Εἶχες τὰ μάτια σκοτεινά, σφιγμένο τὸ σαγόνι
κι εἴσουν στὴν τόλμη σου γλυκός, ταῦρος μαζὶ κι ἀηδόνι.
Καὶ γὼ ἡ φτωχειὰ κ᾿ ἡ ἀνέμελη καὶ γὼ ἡ τρελλὴ κ᾿ ἡ σκύλα,
σοὔψηνα τὸ φασκόμηλο κι ἀχνὴ ἡ ματιά μου ἐφίλα
Μιὰ – μιὰ τὶς χάρες σου, καλέ, καὶ τὸ λαμπρό σου θωρὶ
κι ἀγαλλόμουν καὶ γέλαγα σὰν τρυφερούλα κόρη.
Κι οὐδὲ κακόβαλα στιγμὴ κι οὐδ᾿ ἔτρεξα ξοπίσω
τὰ στήθεια μου νὰ βάλω μπρὸς τὰ βόλια νὰ κρατήσω.
Κι ἔφτασ᾿ ἀργὰ κι, ὤ, ποὺ ποτὲς μὴν ἔφτανε τέτοια ὥρα
κι, ὦ, κάλλιο νὰ γκρεμίζονταν στὸ καύκαλό μου ἡ χώρα.
V
Σήκω, γλυκέ μου, ἀργήσαμε· ψηλώνει ὁ ἥλιος· ἔλα,
καὶ τὸ φαγάκι σου ἔρημο θὰ κρύωσε στὴν πιατέλα.
Ἡ μπλέ σου ἡ μπλοῦζα τῆς δουλειᾶς στὴν πόρτα κρεμασμένη
θὰ καρτεράει τὴ σάρκα σου τὴ μαρμαρογλυμμένη.
Θὰ καρτεράει τὸ κρύο νερὸ τὸ δροσερό σου στόμα,
θὰ καρτεράει τὰ χνῶτα σου τ᾿ ἀσβεστωμένο δῶμα.
Θὰ καρτεράει κ᾿ ἡ γάτα μας στὰ πόδια σου νὰ παίξει
κι ὁ ἥλιος ἀργὸς θὰ καρτερᾷ στὰ μάτια σου νὰ φέξει.
Θὰ καρτεράει κ᾿ ἡ ρούγα μας τ᾿ ἁδρὸ περπάτημά σου
κ᾿ οἱ γρίλιες οἱ μισάνοιχτες τ᾿ ἀηδονολάλημά σου.
Καὶ τὰ συντρόφια σου, καλέ, ποὺ τὶς βραδιὲς ἐρχόνταν
καὶ λέαν καὶ λέαν κι ἀπ᾿ τὰ ἴδια τοὺς τὰ λόγια ἐφλογιζόνταν
Καὶ μπάζανε στὸ σπίτι μας τὸ φῶς, τὴν πλάση ἀκέρια,
παιδί μου, θὰ σὲ καρτερᾶν νὰ κάνετε νυχτέρια.
Καὶ γὼ θὰ καρτεράω σκυφτὴ βραδὶ καὶ μεσημέρι
νἀρθεῖ ὁ καλός μου, ὁ θάνατος, κοντά σου νὰ μὲ φέρει.
ΙΧ
Ὦ Παναγιά μου, ἂν εἴσουνα, καθὼς ἐγώ, μητέρα,
βοήθεια στὸ γιό μου θἄστελνες τὸν Ἄγγελο ἀπὸ πέρα.
Κι, ἄχ, Θέ μου, Θέ μου, ἂν εἴσουν Θεὸς κι ἂν εἴμασταν παιδιά σου
θὰ πόναγες καθὼς ἐγώ, τὰ δόλια πλάσματά σου.
Κι ἂν εἴσουν δίκειος, δίκαια θὰ μοίραζες τὴν πλάση,
κάθε πουλί, κάθε παιδὶ νὰ φάει καὶ νὰ χορτάσει.
Γιέ μου, καλὰ μοῦ τἄλεγε τὸ γνωστικό σου ἀχεῖλι
κάθε φορὰ ποὺ ὁρμήνευε, κάθε φορὰ ποὺ ἐμίλει:
Ἐμεῖς ταγίζουμε ζωὴ στὸ χέρι: περιστέρι,
κ᾿ ἐμεῖς οὔτ᾿ ἕνα ψίχουλο δὲν ἔχουμε στὸ χέρι.
Ἐμεῖς κρατᾶμε ὅλη τὴ γῆς μὲς στ᾿ ἀργασμένα μπράτσα
καὶ σκιάχτρα στέκουνται οἱ Θεοὶ κι ἀφέντη ἔχουνε φάτσα.
Ἄχ, γιέ μου, πιὰ δὲ μοὔμεινε καμιὰ χαρὰ καὶ πίστη,
καὶ τὸ χλωμὸ καὶ τὸ στερνὸ καντήλι μας ἐσβήστη.
Καί, τώρα, ἐπὰ σὲ ποιὰ φωτιὰ τὰ χέρια μου θ᾿ ἀνοίγω,
τὰ παγωμένα χέρια μου νὰν τὰ ζεστάνω λίγο;
Γ. Σεφέρης, Επί Ασπαλάθων
Ήταν ωραίο το Σούνιο τη μέρα εκείνη του Ευαγγελισμού.
πάλι με την άνοιξη.
Λιγοστά πράσινα φύλλα γύρω στις σκουριασμένες πέτρες
το κόκκινο χώμα και οι ασπάλαθοι
δείχνοντας έτοιμα τα μεγάλα τους βελόνια
και τους κίτρινους ανθούς.
Απόμερα οι αρχαίες κολόνες, χορδές μιας άρπας που αντηχούν
ακόμη…
Γαλήνη
-Τι μπορεί να μου θύμισε τον Αρδιαίο εκείνον;
Μια λέξη στον Πλάτωνα θαρρώ, χαμένη στου μυαλού
τ’ αυλάκια.
τ’ όνομα του κίτρινου θάμνου
δεν άλλαξε από κείνους τους καιρούς.
Το βράδυ βρήκα την περικοπή:
“τον έδεσαν χειροπόδαρα” μας λέει
“τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν
τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν
απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους
και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο κουρέλι”.
Έτσι στον κάτω κόσμο πλέρωνε τα κρίματά του
Ο Παμφύλιος ο Αρδιαίος ο πανάθλιος Τύραννος
31 του Μάρτη 1971
================================
Κώστας Βάρναλης, “Πρωτομαγιά 1943″
Πέσε στα γόνατα , προσκύνα το πανάγιο χώμα
με τη ψυχή κατάκορφα στον ουρανό υψωμένη
όποιος και νά ‘σαι, όθε και νά ‘σαι, κι ό,τι άνθρωπος νά ‘σαι.
Πιότερο ,αν είσαι του λαού ξωμάχος, χειρομάχος ,
φτωχόπαιδο , που αθέλητα σε βάλαν να καρφώσεις,
τον αδερφό σου αντίκρα σου, -με μάνα εσύ κι εκείνος – .
Ετούτη η μάντρα αντίκρυ σου , το σύνορο του κόσμου .
Σ’ αυτην επάνω βρόντηξαν ο Διγενής κι ο Χάρος .
Ήτανε πρώτη του Μαγιού , φως όλα μέσα κι έξω
(έξω τα χρυσολούλουδα και μέσα η καλωσύνη)
που αράδιασε πα στο σοβά πισθάγκωνα δεμένους
και θέρισε με μπαταριές , οχτρός ελληνομάχος,
όχι έναν , δυο , ή τρεις ….διακόσια παλληκάρια .
Δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα ,
μον ήρθανε μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι .
Και πρώτος άρχος του χορού , δυο μπόγια πάνω απ’όλους ,
κι από το Χάρο τρεις φορές πιο πάνου ο Ναπολέος . ( …)
======================
Γιάννης Ρίτσος, “Σκοπευτήριο Καισαριανής”.
Εδώ πέσαμε . Παιδιά του λαού . Γνωρίζετε γιατί .
Γυμνοί , κατάσαρκα φορώντας τις σημαίες ,
-η Ελλάδα τις έρραψε με ουρανό και άσπρο κάμποτο -.
Ακούσατε τις ομοβροντίες στα μυστικόφωτα αττικά χαράματα .
Είδατε τα πουλιά , που πέταξαν αντίθετα στις σφαίρες
αγγίζοντας με τα φτερά τους ,τον ανατέλλοντα πυρφόρον .
Είδατε τα παράθυρα της γειτονιάς ν’ανοίγουνε στο μέλλον .
Εμείς , μερτικό δε ζητήσαμε ….Τίποτα …Μόνον
θυμηθείτε το : αν η ελευθερία
δεν βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας ,
εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα . Γεια σας .
Πηγή: 24grammata.com


***  Αθλητική  ενημέρωση  :
 



*** ΟΛΑ   ΤΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ  ΟΛΩΝ  ΤΩΝ  ΦΑΣΕΩΝ ΣΤΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  2014 :

*** ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ    2014 …Αποτελέσματα  αγώνων … στη  φάση  των  οκτώ  8  Ομίλων :



 Τα  γκρουπ  -όμιλοι  στο  Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014  :

1ος ΌΜΙΛΟΣ -γκρουπ  : ΒΡΑΖΙΛΙΑ , ΜΕΞΙΚΟ , ΚΑΜΕΡΟΥΝ  , ΚΡΟΑΤΙΑ  .-
Βαθμολογία : Βραζιλία  7 β. , Μεξικό 7 β . , Κροατία 3 β  , Καμερούν 0 βαθμούς .-
2ος ΟΜΙΛΟΣ -γκρουπ : ΙΣΠΑΝΙΑ , ΟΛΛΑΝΔΙΑ , ΧΙΛΗ ,  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ  .-

Βαθμολογία : Ολλανδία  9 β. , Χιλή 6 β. , Ισπανία 3 β. , Αυστραλία  0 βαθμοί .-
3ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΚΟΛΟΜΒΙΑ , ΙΑΠΩΝΙΑ , ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ  , ΕΛΛΑΔΑ .-

Βαθμολογία : Κολομβία 9 β. , Ελλάδα 4  β . , Ακτή Ελεφαντοστού  3 β. , Ιαπωνία  1 βΑΘΜΌς .-
4ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΙΤΑΛΙΑ , ΑΓΓΛΙΑ ,  ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  , ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ  .-

Βαθμολογία : Κόστα Ρίκα  7 β . , Ουραγουάη  6 β. , Ιταλία  3 β. , Αγγλία  2 βαθμοί .-
5ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΓΑΛΛΙΑ , ΕΛΒΕΤΙΑ , ΟΝΔΟΥΡΑ  , ΕΚΟΥΑΔΟΡ  .-

Βαθμολογία : Γαλλία 7 β , Ελβετία 6 β . , Εκουαδόρ 3 β. , Ονδούρα  0  βαθμοί .-
6ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ , ΒΟΣΝΙΑ  , ΝΙΓΗΡΙΑ ,  ΙΡΑΝ  .-
Βαθμολογία : Αργεντινή 9 β . , Νιγηρία 4 β. , Βοσνία 4 β. , Ιράν 1  βαθμός .-
7ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ , ΓΚΑΝΑ  , Η.Π.Α. .-

Βαθμολογία : Γερμανία  7 β. , Η.Π.Α. 4 β. , Πορτογαλία  4 β . , Γκάνα  1  βαθμός .-
8ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΒΕΛΓΙΟ  , ΡΩΣΙΑ  , ΑΛΓΕΡΙΑ , ΝΟΤΙΑ  ΚΟΡΕΑ  . -

 Βαθμολογία : Βέλγιο  9 β. , Αλγερία  4 β. , Ρωσία  2 β. , Νότια  Κορέα  1  βαθμός  .-



 ~ Πρώτη  1η  αγωνιστική  στους  Ομίλους στο  Μουντιάλ  Βραζιλίας :

 
1.- 12/06/2014 : ΒΡΑΖΙΛΙΑ – Ν. ΚΟΡΕΑ  3-1 .-
2.- 13/06            : ΜΕΞΙΚΟ – ΚΑΜΕΡΟΥΝ  1-0 .-
3.- 13/06            : ΙΣΠΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ  1-5 .-
4.- 14/06           : ΧΙΛΗ –ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 3-1  .-
5.- 14/06           : ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ  3-0 .-
6.- 15/06  : ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ- ΙΑΠΩΝΙΑ 2-1
7.- 14/06           : ΙΤΑΛΙΑ –ΑΓΓΛΙΑ  2-1 .-
8.- 15/06  : ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  3-1 .-
9.- 15/06           :  ΓΑΛΛΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ    3-0 .-
10.- 15/06       : ΕΛΒΕΤΙΑ –ΕΚΟΥΑΔΟΡ  2-1 .-
11.- 16/06        : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΒΟΣΝΙΑ  2-1 .-
12.-  16/06        :  ΙΡΑΝ – ΝΙΓΗΡΙΑ  0-0 .-
13.-  16/06     : ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  4-0 .-
14.-  17/06        :  ΓΚΑΝΑ – Η.Π.Α.      1-2  .-
15.-  17/06       : ΒΕΛΓΙΟ – ΑΛΓΕΡΙΑ     2-1 .-
16.-  18/06      :  ΡΩΣΙΑ  - Ν.  ΚΟΡΕΑ       1-1 .-
*  Σύνολον  τερμάτων 1ης αγωνιστικής  49  γκόλ .-


~ Δεύτερη  2η  αγωνιστική  Ομίλων  Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014  :


17.-  ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ   0-0 .-  { 17/06    } .
18.- ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΚΡΟΑΤΙΑ   0-4  .- { 18/06   } .
19.-  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ  2-3  .-  { 18/06   } .
20 .-  ΙΣΠΑΝΙΑ – ΧΙΛΗ   0-2  .-  {19/06/2014  } .
21.-  ΚΟΛΟΜΒΙΑ- ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ   2-1 .- {19/06/2014  }  .
22.- ΙΑΠΩΝΙΑ –ΕΛΛΑΔΑ  0-0 .-   { 20/06   } .
23 .- ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ – ΑΓΓΛΙΑ  2-1 .-  { 19/06   } .
24 .- ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΙΤΑΛΙΑ   1-0  .-  { 20/06   } .
25.- ΕΛΒΕΤΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ  2-5 .-   { 20/06   } .
26.- ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΚΟΥΑΔΟΡ  1-2 .-   {21/06    } .
27.- ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΙΡΑΝ  1-0.-   {21/06   } .
28.- ΝΙΓΗΡΙΑ – ΒΟΣΝΙΑ   1-0 .-   {22/06   } .
29 .- ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΓΚΑΝΑ  2-2 .-   {22/06/2014 }.
30.- Η.Π.Α. –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  2-2.-  {22/06  }.
31.- ΒΕΛΓΙΟ – ΡΩΣΙΑ  1-0 .-   (23/06    }.
32.- Ν. ΚΟΡΕΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ  2-4 .-  {22/06    } .
*  Σύνολον τερμάτων 2ης  αγωνιστικής  45  γκολ .-
~ ΣΥΝΟΛΟ των δύο (2) πρώτων  αγωνιστικών :94 τέρματα .-

 ~**** 3η  Αγωνιστική  στους  οκτώ  (8) Ομίλους :
Δευτέρα  23η   Ιουνίου  2014 : ( Ώρα  Ελλάδας 19.00)
33 ~  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ -  ΙΣΠΑΝΙΑ  0-3
34 ~ ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΧΙΛΗ  2-0

Δευτέρα  23  Ιουνίου  2014 :  ( ώρα  Ελλάδας  23 .00 )
35 ~ ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ  1-4
36 ~ ΚΡΟΑΤΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ 1-3

Τρίτη  24η  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας  19.00 )
37 ~ ΙΤΑΛΙΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ   0-1  .-
38 ~ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΑΓΓΛΙΑ  0-0 .-


 Τρίτη 24  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας 23.00 )

39 ~ ΙΑΠΩΝΙΑ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ   1-4 .-
40 ~ ΕΛΛΑΔΑ-ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ  2-1 .-


 Τετάρτη  25η Ιουνίου  2014  : ( Ώρα Ελλάδας 19.00 )

41 ~ ΝΙΓΗΡΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  2-3 .-
42 ~ ΒΟΣΝΙΑ – ΙΡΑΝ  3-1 .-

 Τετάρτη  25  Ιουνίου  2014 : (ώρα  Ελλάδας 23.00 )

43 ~ ΕΚΟΥΑΔΟΡ – ΓΑΛΛΙΑ  0-0 .-
44 ~  ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ  0-3 .-

 Πέμπτη  26η  Ιουνίου  2014 : (Ώρα Ελλάδας 19.00 )

45 ~ Η.Π.Α. – ΓΕΡΜΑΝΙΑ   0-1 .-
46 ~ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  - ΓΚΑΝΑ 2-1 .-

Πέμπτη  26  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας 23.00 )

47 ~ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ – ΒΕΛΓΙΟ  0-1 .-
48  ~ ΑΛΓΕΡΙΑ – ΡΩΣΙΑ  1-1 .-
ΣΥΝΟΛΟΝ τερμάτων  3ης  αγωνιστικής  42  γκολ
ΣΥΝΟΛΟΝ Φάσης Ομίλων :  136  τέρματα .-

ΣΤΗ ΦΑΣΗ  ΤΩΝ  16  ΣΕ   ΝΟΚ-ΑΟΥΤ  ΑΓΩΝΕΣ  :

1.- ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΧΙΛΗ    1-1 , (1-1) .- Στα  πέν.  3-2 .- {Σάββατο 28/06/2014 , ώρα  19.0 }
2.-ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ  2-1   {Σάββατο 28/06/2014 , ώρα 23.00 } .-
3.-ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ 2-0 {Κυριακή 29/06/2014  ώρα 19.00 } .-
4.-ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ –ΕΛΛΑΔΑ  1-1  πεν.  5-3   (Κυρ. 29/06/2014 ώρα 23.00 )
5.-   ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΕΛΒΕΤΙΑ  0-0 παραταση  1-0   { Δευτέρα 30/06/2014, ώρα 23.00 }
6.-     ΓΑΛΛΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ   2-0     {  Δευτέρα 30/06//2014 ,ώρα 19.00}
7.- ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ  0-0 παρατ  2-1  {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 19.00 }
8.-  ΒΕΛΓΙΟ –Η.ΠΑ.  0-0 , παραταση   2-1      {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 23.00 } .-
Σύνολον  τερμάτων στην Φάση    των 16  …. 18  γκολ .-
Σύνολο  επιτευχθέντων  τερμάτων   :  154  .-

 Στα  προημητελικα :

1.-Παρασακευή 4/7/2014 ,  ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ  2-1
2.- 4/7/2014 , ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΓΑΛΛΙΑ  1-0
3.-Σάββατο 5/7/2014  , ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ –ΒΕΛΓΙΟ  1-0 
4.- 5-7-2014 , ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΚΟΣΤΑ  ΡΙΚΑ 0-0  πεν.  4-3
Σύνολον τερμάτων στα  Προημιτελικά  :   5  γκολ .-

 Γενικό  Σύνολο  μέχρι τούδε  τερμάτων  :  159  γκολ .-


Στα  Ημιτελικά :


1.-Τρίτη  8-7-2014 ,

Γερμανια – Βραζιλία   7-1 (5-0) .-

VIDEO   από  τον αγώνα :  :

**  ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1-7 Ημιτελικός  8/7/2014 τα  γκολ Μουντιάλ : http://youtu.be/5VoDG-rqZOQ ,

~**Βραζιλία-Γερμανία  8-7-2014  Μουντιάλ : http://youtu.be/XtQZlpTIVtw  ,
  ~**  Βραζιλία-Γερμανία  1-7  γκολ τιμής  90΄ Όσκαρ  Μουντιάλ : http://youtu.be/1CnzYFVrXQI  ,
~** Βραζιλία-Γερμανία 23΄ 24΄ 25΄ τρία  γκολ Κλόουζεν   και 2  Κρόουςς 8/7/2014 Ημιτελικός : http://youtu.be/qm9Y3iElMYo ,
~**Βραζιλία-Γερμανία 1ο  ημίχρονο  0-5  Ημιτελικός 8/7/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/34bUvK1joko .
~** Βραζιλία-Γερμανία  1-7  ημιτελικά  μουντιάλ  8/7/2014  : http://youtu.be/tIXwZlsaO-Y ,
~**Βραζιλία-Γερμανία  6ο  γκολ 0-6  69΄ Σκρόμπελερ  8/7/2014 : http://youtu.be/zPjJPjMQlEM  ,
~**  Βραζιλία-Γερμανία  5ο γκολ 29΄Κεντίρι  0-5 Ημιτελικά  8/7/2014  , 418  : http://youtu.be/pSBifMGV0AA ,

2.-Τετάρτη 9-7-2014 ,  

Αργεντινή –Ολλανδία  0-0 πέναλτι 2-4  .-

VIDEO   από  τον  αγώνα  :

~** **Αργεντινή-Ολλανδία  πέναλτι 4-2  9/7/2014  Ημιτελικός  μουντιάλ : http://youtu.be/wRnzWZHRocQ ,

~** Αργεντινή-Ολλανδία  κανον.  αγών και  παράτ .   0-0 9/7/2014 Ημιτελικός  μουντιάλ : http://youtu.be/EuY32SjFtFI ,

ΣΝΟΛΟΝ  τερμάτων   :  167  .-

 Μικρός  Τελικός μουντιάλ : Βραζιλία - Ολλανδία      (Σάββατο  12-07-2014 )

ΤΕΛΙΚΟΣ  : ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ    (Κυριακή  13-07-2014 )

 *** Στο  Μουντιάλ  του  1968 συνολικά  είχαν επιτευχθεί  171  γκολ  που  είναι  και το ρεκόρ .-






*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3491     video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1917    video .- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       1890  video.-   
Σύνολον                                                     7298  βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2577  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    598.–
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   196 .-
~** http://www.twitter.com/stamos01/

***  ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-              http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-

 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :

  ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-    
 ~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014  ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 16 Ιουνίου 2014 .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/06/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/06/30-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσής Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 .-

 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου