ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Το   αγιάζι   της  ενημέρωσης  Σάββατο  19  Ιουλίου  2014   :

*** Μεσσηνιακά  και  Άλλα  :


''** «Φύλλο και φτερό» το πατρικό της Ρούπα στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο)         
     
  
  
Στην οδό Πολυχάρους
 Άκαρπες απέβησαν χθες το απόγευμα οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ Τριπόλεως, για τον εντοπισμό στην Καλαμάτα της Πόλας Ρούπα, της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη.
Λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ, περιπολικά και συμβατικά αυτοκίνητα της Ασφάλειας απέκλεισαν το πρώτο οικοδομικό τετράγωνο στην οδό Πολυχάρους, προς την Αριστομένους, όπου στον αριθμό 4 βρίσκεται το πατρικό της καταζητούμενης Πόλας Ρούπα.
Αστυνομικοί, φορώντας αλεξίσφαιρα και κρατώντας μιας βαριοπούλα στα χέρια (προφανώς σε περίπτωση που χρειασθεί να παραβιάσουν την πόρτα), ανέβηκαν γρήγορα στο διαμέρισμα του 3ου ορόφου, όπου κατοικούν μόνιμα η μητέρα και η αδελφή της.
Οι αστυνομικοί ερεύνησαν όλους τους χώρους και πήραν μαζί τους ελάχιστα αντικείμενα, χωρίς ωστόσο να βρουν ίχνος της Πόλας Ρούπα.
Λίγο πριν από τις 9.00 οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από το σημείο, ενώ μαζί τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας πήραν τις δύο γυναίκες, προκειμένου να δώσουν κατάθεση. Επίσης, οι αστυνομικοί μίλησαν με ενοίκους της πολυκατοικίας.
Η Πόλα Ρούπα γεννήθηκε το 1969 στην Καλαμάτα, σπούδασε στο Μαθηματικό και γνώρισε τον Νίκο Μαζιώτη σε ηλικία 26 ετών και από τότε είναι μαζί. Μάλιστα, έχουν αποκτήσει κι ένα αγοράκι, το οποίο σήμερα είναι 4 ετών.
Στο πατρικό διαμέρισμα της Πόλα Ρούπα, στην Καλαμάτα, έχουν γίνει επανειλημμένως επιχειρήσεις για τον εντοπισμό της.  Β.Β.
***    Επιχείρηση της Αστυνομίας στην Καλαμάτα στο διαμέρισμα της Ρούπα    
Προσήχθησαν η μητέρα της και η αδερφής της
 Λίγο μετά τις 8 το βράδυ Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης της Ασφάλειας Καλαμάτας μαζί με τη συμβολή ανδρών της ομάδας ΟΠΚΕ από την Τρίπολη , απέκλεισαν την οδό Πολυχάρους στο Κέντρο της Καλαμάτας από την οδό Αριστομένους έως και την οδό Αναγνωσταρά. Οι άνδρες της Αστυνομίας πραγματοποίησαν έλεγχο σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας στην οδό Πολυχάρος και στον αριθμό 4 όπου παλαιότερα διέμενε η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη , Πόλα Ρούπα. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους κάποια πράγματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα  ενώ στην αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας τους ακολούθησαν η μητέρα και η αδερφή της Πόλας Ρούπα που έμεναν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα. Επίσης συνομίλησαν με αρκετούς ενοίκους της πολυκατοικίας.
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ η αστυνομία αποχώρησε από το κέντρο της Καλαμάτας ενώ αρκετοί ήταν οι περαστικοί που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την  επιχείρηση από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.      Βίντεο  :
Επιχείρηση της Αστυνομίας για τη Ρούπα στην Καλαμάτα  : http://youtu.be/ibDghelwT5o ,

Επιχείρηση της Αστυνομίας για τη Ρούπα στην Καλαμάτα  : http://youtu.be/ibDghelwT5o  ,

Επιχείρηση Ρούπα Καλαμάτα 2    :  http://youtu.be/WOBH-tf3GUw  ,

Επιχείρηση Ρούπα Καλαμάτα 3  : http://youtu.be/YY03HBUvT9w  ,

Επιχείρηση Ρούπα Καλαμάτα 4  : http://youtu.be/r5VMTEWJfco  ,


*** Δεν αυξήθηκε ο τζίρος ούτε ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα από το άνοιγμα τις Κυριακές         

Οι επανειλημμένες παρατηρήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν πρόκειται να έχει κανένα οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσεις, αφού οι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα και, κατ’ επέκταση, δεν καταναλώνουν, επαληθεύτηκαν πλήρως. Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ουδεμία επίπτωση είχε στον τζίρο, στην απασχόληση ή τους μισθούς του εμπορίου η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων αποδεικνύεται ότι οι επτά Κυριακές, από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε βεβαίως την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά. Στη βάση αυτή η Συνομοσπονδία υποστηρίζει πως η εμμονή στην πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών φαντάζει περισσότερο «ιδεοληψία» αξιωματούχων με δεμένα χέρια, παρά «πολιτική» που βασίζεται στη γνώση της πραγματικής οικονομίας. Άλλωστε, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ολοκληρώνει αύριο -την πρώτη Κυριακή των καλοκαιρινών εκπτώσεων κατά την οποία τα καταστήματα σε όλη τη χώρα μπορούν να είναι ανοικτά- την έρευνά της για το μέτρο των επτά Κυριακών και αναμένει πως τα στοιχεία δε θα διαφοροποιηθούν. «Για να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά από τους ίδιους τους ανθρώπους της καθημερινότητας της αγοράς, ότι οι επιπτώσεις στον τζίρο και στην απασχόληση του λιανεμπορίου δεν είναι ούτε σημαντικές ούτε διατηρήσιμες στο χρόνο, η ΕΣΕΕ ζητά από μικρές και μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις να απαντήσουν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Συνομοσπονδίας προς τα μέλη της. - 

***  Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το «καταφύγιο σκύλων» σε χωράφι          
           
Στους Αρμενιούς Τριφυλίας        Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Έντονα προβλήματα έχουν προκληθεί στους Αρμενιούς Τριφυλίας από «καταφύγιο σκύλων» στα όρια της Τοπικής Κοινότητας, όπως λένε κάτοικοι και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, ο οποίος, μάλιστα, και έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση από το δήμαρχο Κώστα Κόλλια.
Τοπική Κοινότητα
Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος των Αρμενιών, Παναγιώτης Καλογερόπουλος, με τον οποίο επισκεφθήκαμε το χωράφι ιδιώτη στο οποίο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το ιδιότυπο «καταφύγιο σκύλων», λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού, τα προβλήματα από το «καταφύγιο σκύλων» είναι πολλά και έντονα. Έχουν να κάνουν, αφενός, με την υγεία και την υγιεινή και, αφετέρου, με την ασφάλεια πολιτών και περιουσιών στους Αρμενιούς.
Όπως ανέφερε: «Αυτό εδώ το ιδιότυπο “καταφύγιο σκύλων” είναι σε χωράφι που είναι ιδιώτη. Δεν είναι σε δημόσιο χώρο. Αλλά είναι δίπλα και κοντά στα σπίτια και σε αγροκτήματα με ζώα. Εδώ και δύο χρόνια περίπου άρχισαν να φέρνουν εδώ σκυλιά και να τα βάζουν στο χωράφι, που είναι περιφραγμένο, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα σκυλί δε θα βγει έξω, αφού μέσα σε αυτό είναι ελεύθερα; Κοντά εδώ είναι σπίτια. Γαβγίζουν και υπάρχει πολύ έντονος θόρυβος και όχληση. Όχι μόνο στα σπίτια των Αρμενιών, αλλά και στο Στασιό ακόμα. Εκτός από τα γαβγίσματα, δεν ξέρουμε ποιοι κανόνες υγιεινής τηρούνται και εάν ελέγχεται αυτή η εγκατάσταση ή εάν ο καθένας στο χωράφι του μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας, προστασίας και υγιεινής για την περιοχή και τους κατοίκους δίπλα.
Οι κάτοικοι των Αρμενιών παραπονούνται και διαμαρτύρονται για τις οχλήσεις από τα γαβγίσματα. Γαβγίζουν όλα μαζί και γίνεται “συναυλία σκύλων”. Επίσης, διαμαρτύρονται ότι από τότε που εγκαταστάθηκαν τα σκυλιά εδώ, γίνονται “επιθέσεις” σε κοτόπουλα σε γύρω σπίτια ή αγροκτήματα. Το βασικότερο όλων είναι οι συνθήκες υγιεινής. Δεν ξέρω εάν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, εάν έπρεπε να έχουν κάποια άδεια από αρμόδια Αρχή, εάν ελέγχονται για τη συγκέντρωση των σκύλων στο χωράφι αυτό, εάν έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.
Έπειτα από παράπονα και διαμαρτυρίες των κατοίκων, έχω θέσει το θέμα στο Δήμο, αρκετές φορές, αλλά δε βλέπω να γίνεται κάτι.
Από εκεί και μετά, θα απευθυνθώ και στη Διεύθυνση Υγιεινής στην Καλαμάτα, να δω τι θα μου πουν και αυτοί, πάντα μέσω του Δήμου, γιατί είναι ένας χώρος ιδιωτικός που ανήκει στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Αρμενιών του Δήμου Τριφυλίας. Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι εμείς που διοικούμε, εγώ στο χωριό και ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή στο Δήμο Τριφυλίας, απέναντι σε αυτό το πρόβλημα που θέτουν οι κάτοικοι. Δε λέμε να μην υπάρχει ένας τέτοιος χώρος. Υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα, που γίνονται όλο και περισσότερα. Να υπάρχει, αλλά μακριά από κατοικημένες περιοχές και σε χώρο και με εγκαταστάσεις που να πληρούν όρους υγιεινής και ασφάλειας και να είναι αδειοδοτημένος και να ελέγχεται. Ο Δήμος έπρεπε να έχει λάβει μέριμνα για τα αδέσποτα».
Οι φιλόζωοι
Γεγονός είναι ότι η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας έχει προσφέρει υπηρεσίες στην προστασία των αδέσποτων. Με πρωτοβουλίες των εθελοντών και με δικές τους, αποκλειστικά, δαπάνες, σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Εταιρεία και φιλόζωους κατοίκους της περιοχής, έχουν καταγραφεί και σημανθεί αδέσποτα, έχουν χορηγηθεί εμβόλια και αντιπαρασιτική αγωγή, έχουν γίνει στειρώσεις.
Οι εθελοντές, με την ανιδιοτελή βοήθεια του κτηνιάτρου Γιάννη Μαρκόπουλου στην Κυπαρισσία, ο οποίος παρέχει περίθαλψη στα άτυχα ζώα, φροντίζουν τα αδέσποτα και ουσιαστικά σώζουν τις ζωές τους.
Το γεγονός, δε, ότι τα αδέσποτα έχουν τη στήριξη των φιλόζωων, βρίσκουν τροφή, φροντίδα και περίθαλψη από αυτούς, τα κάνει να είναι ήσυχα με τους ανθρώπους, να μην ενοχλούν, να μην είναι “επιθετικά”, αλλά, αντίθετα, να τους αντιμετωπίζουν με παιχνιδιάρικη διάθεση.
Όμως, οι δυνατότητες, οικονομικές κυρίως, των εθελοντών έχουν εξαντληθεί και γι’ αυτό έχουν κάνει, κατ’ επανάληψη, έκκληση στους πολίτες για βοήθεια, αφού είναι μόνοι τους, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από καμία τοπική Αρχή και κανέναν κρατικό φορέα! Όμως, είναι γεγονός ότι αυτό το ιδιότυπο «καταφύγιο σκύλων» στους Αρμενιούς έχει προκαλέσει προβλήματα και αντιδράσεις στους κατοίκους και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και τα αδέσποτα που είναι συγκεντρωμένα εκεί, να απομακρυνθούν και να πάνε σε άλλο χώρο, μακριά από κατοικημένη περιοχή.
Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και διαχείριση
Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει στο «Θ» για την αντιμετώπιση των αδέσποτων, ο Δήμος Τριφυλίας όφειλε και οφείλει να παρέμβει. Ακόμη και αν δεν έχουν την παραμικρή ευαισθησία, είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι από το νόμο για τη φροντίδα των αδέσποτων! Ωστόσο, από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας – όπως και τις περισσότερες Δημοτικές Αρχές της χώρας - δεν υπάρχει, όπως έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι φιλόζωοι, κανένα απολύτως ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με το νόμο: «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων». Επιπλέον, συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από τις 25 Οκτωβρίου 2012 έχει πάρει απόφαση (αρ. Απόφ. 334/2012) και έχει συγκροτήσει επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας, που έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο! Απόφαση πήρε το Δ.Σ., επιτροπή συγκροτήθηκε, αλλά μέχρι σήμερα ο Δήμος Τριφυλίας δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως, όπως έχουν καταγγείλει και φιλόζωοι.
Τι έχει κάνει και τι κάνει ο Δήμος Τριφυλίας για τα αδέσποτα; Τι έχει κάνει και τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος για τα προβλήματα που προκαλούνται από το ιδιότυπο «καταφύγιο σκύλων» στους Αρμενιούς; 

***  H&M: Νέο κατάστημα ένδυσης στην Καλαμάτα

 Το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων, στην Πάτρα και στην Καλαμάτα, ανακοίνωσε η σουηδική αλυσίδα ένδυσης H&M, Hennes & Mauritz. Ειδικότερα, το κατάστημα της Πάτρας, που θα ανοίξει στα τέλη του φθινοπώρου 2014 και θα προσφέρει μόδα για τη γυναίκα και τον άντρα σε ένα χώρο 1.100 τ.μ., έρχεται να συμπληρώσει το ήδη υπάρχον παιδικό Η&Μ κατάστημα στην Αγίου Νικολάου 25, που θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του. Το κατάστημα της Καλαμάτας αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του χειμώνα 2014 και θα προσφέρει μόδα για όλη την οικογένεια σε ένα χώρο 1.300 τ.μ. Σημειώνεται ότι η Η&Μ Ελλάδος είναι υποκατάστημα της Η&Μ Group και ξεκίνησε τη λειτουργία της το Μάρτιο του 2007 στην οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, διαθέτει 28 καταστήματα σε οχτώ πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο, Ιωάννινα, Ξάνθη, Πάτρα και Κομοτηνή. - 

*** Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2014: Πλήθος εκδηλώσεων σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας

 Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας. Χθες το βράδυ διοργανώθηκε η 2η Γιορτή Ρυζιού στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Σπερχογείας. Τη γιορτή, στην οποία οι συμμετέχοντες δοκίμασαν σπιτικά φαγητά με βάση το ρύζι, οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας. Σήμερα, στην Αρτεμισία και ώρα 21.00, θα δοθεί παράσταση Καραγκιόζη. Αύριο Κυριακή, 20 Ιουλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας «Μαντιναίοι», η Τοπική Κοινότητα και ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντίνειας διοργανώνουν Γιορτή Λαδιού. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και θα ξεκινήσει στις 20.30. Θα προσφερθούν εδέσματα φτιαγμένα με ελαιόλαδο σε μεγάλη ποικιλία, ενώ θα μετάσχουν ο Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος» και η Χορευτική Ομάδα Μικρής Μαντίνειας. Πριν από τη Γιορτή Λαδιού, στις 19.30, ο Δήμος Καλαμάτας, το Δ.Σ. του Κληροδοτήματος και η Τοπική Κοινότητα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους δωρητές Βασίλειο και Ευδοκία Παναγιώταρου. Στον περίβολο του κεντρικού κτηρίου που κατέλιπαν οι δωρητές στη Μικρή Μαντίνεια, θα τελεσθεί τρισάγιο στη μνήμη τους και κατόπιν θα πραγματοποιηθούν αποκαλυπτήρια των προτομών τους, με σύντομη ομιλία από το δήμαρχο. Τέλος, από αύριο μέχρι την Κυριακή 27 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Μουσική Σύναξη (συναυλίες, παραστάσεις και άλλες δράσεις) για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Αλαγονία Ταϋγέτου και την ευρύτερη περιοχή. -

*** Έλληνες, καχύποπτοι, φτιάχνουν νέους «μύθους»         
   
Την ελληνική κρίση μάς τη «δημιούργησαν», την 11η Σεπτεμβρίου την προσχεδίασαν και την προσελήνωση του Άρμστρονγκ την είχαν σκηνοθετήσει! Οι αστικοί μύθοι ζουν μέρες δόξας, όπως αποδεικνύει έρευνα που εκπόνησαν από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου 2014 σε τυχαίο δείγμα 1.045 ατόμων ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Λεόν Σαλτιέλ), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη της Μονάδας Ερευνών του ΠΑ.ΜΑΚ., το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (Γιώργος Αντωνίου) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Σπύρος Κοσμίδης, Ηλίας Ντίνας) και παρουσίασαν πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο σε συνέδριο που οργανώθηκε από το Κέντρο για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη.
Βαθιά πεπεισμένοι, λοιπόν, εμφανίζονται οι συμπολίτες μας σε ποσοστό 75,25% ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας ήταν προσχεδιασμένη από διάφορα εξωθεσμικά κέντρα, 68,66% υποστηρίζει ότι το φάρμακο ενάντια στον καρκίνο έχει βρεθεί αλλά δε δίνεται σε ευρεία κυκλοφορία, 58,74% ισχυρίζεται ότι η επίθεση στους δίδυμους πύργους ήταν αποτέλεσμα καλά οργανωμένου σχεδίου των ΗΠΑ για να επιβάλουν την εξωτερική τους πολιτική. Και η «δαιμονοποίηση» των ΗΠΑ καλά κρατεί, με το 27% των ερωτώμενων να πιστεύουν ακόμη και ότι ο Νιλς Άρμστρονγκ δεν πάτησε ποτέ στη Σελήνη το 1969 και η προσελήνωση είχε σκηνοθετηθεί σε ερημική τοποθεσία!
Η καχυποψία επεκτείνεται και στην εγχώρια πολιτική, με το 60,86% των συμμετεχόντων στην έρευνα να πιστεύουν στην εβραϊκή καταγωγή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη! «Πάντως και σε αντίστοιχες έρευνες στις ΗΠΑ ικανό δείγμα ατόμων ισχυρίζεται ότι ο σημερινός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι μουσουλμάνος», σχολιάζει ο δρ Ηλίας Ντίνας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι πολιτικοί, εν προκειμένω, φαίνεται να χαίρουν της μικρότερης εκτίμησης. Στο σημείο που οι μελετητές ζητούν από τους ερωτώμενους να κατατάξουν τους θεσμούς, ανάλογα με το βαθμό εμπιστοσύνης που τους εμπνέουν, βρίσκουμε τους πολιτικούς στην τελευταία θέση με διαφορά, πίσω ακόμη και από τους παραδοσιακούς «εχθρούς», τους Τούρκους, Αμερικανούς και Εβραίους!
Στον αντίποδα των πολιτικών η Εκκλησία κερδίζει την πρώτη θέση στην κατάταξη, προβάδισμα που πρέπει να οφείλεται στις πρωτοβουλίες της στον τομέα της φιλανθρωπίας.
«Η καχυποψία συνδέεται με άλλα δύο δημοσκοπικά ευρήματα: τη χαμηλότατη κοινωνική εμπιστοσύνη αλλά και την έλλειψη παιδείας», συμπληρώνει ο δρ Ντίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σκέλος των ερωτήσεων γνώσεων, μόνο το 6,5% βρήκε και τις τέσσερις σωστές απαντήσεις σε στοιχειώδη ζητήματα πολιτικής και ιστορίας. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες τείνουν στη συνωμοσιολογία και την ατομικιστική συμπεριφορά, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κρίση σε εξωτερικούς παράγοντες, δηλώνουν ελάχιστα διατεθειμένοι να συνεισφέρουν στη διάσωση της χώρας.
Το εν λόγω κλίμα οδηγεί μοιραία σε «πισωγύρισμα» νοοτροπιών. «H οικονομική κρίση φαίνεται ότι επιδεινώνει φαινόμενα ανορθολογικής πολιτικής σκέψης», σχολιάζει ο δρ Γιώργος Αντωνίου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο. «Έτσι, παρατηρούμε μια αναζωπύρωση του αντισημιτισμού στις πολύ νεαρές ηλικίες».
Σε ένα πιθανό σενάριο, όπου οι ερωτώμενοι καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ τριών ξένων επενδυτών, το εβραϊκό κεφάλαιο τοποθετήθηκε στην τελευταία θέση. Αντίστοιχα, σε ερώτηση για την εθνική ταυτότητα Ελλήνων με άλλο δόγμα (μουσουλμάνους, Εβραίους και καθολικούς), η πλειονότητα των ατόμων ισχυρίζονται ότι η θρησκευτική ταυτότητα υπερισχύει της εθνικής, δηλαδή ο μουσουλμάνος Ελληνας είναι περισσότερο μουσουλμάνος (73,62%), ο Εβραίος περισσότερο Εβραίος (60%) και ο καθολικός το ίδιο (42%).
Ο σημερινός αντισημιτισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δε συνδέεται πλέον με τη βιβλική παράδοση και την προαιώνια μομφή ότι οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό, αλλά είναι περισσότερο πολιτικής φύσεως και ανατροφοδοτείται τόσο από την επικαιρότητα (Γάζα) όσο και από τα κατά καιρούς σενάρια συνωμοσίας, που θέλουν το εβραϊκό στοιχείο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πηγή: "Καθημερινή" 

*** Δύο «φωτιές» στο Πεντάγωνο...

 Πολλές φορές στη δημόσια διοίκηση οι άστοχες αποφάσεις και η ανευθυνότητα είναι πολύ πιο επιζήμιες από τα επακόλουθα της κρίσης... Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υποθέσεις που αφορούν στα άρβυλα των φαντάρων, αλλά και στα τακάκια των Μιράζ, οι οποίες προκαλούν εκρήξεις στη δυτική πτέρυγα του Πενταγώνου, όπου εδώ και ένα μήνα έχει εγκατασταθεί ο νέος υφυπουργός Άμυνας, Γ. Λαμπρόπουλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος». Χρόνια τώρα συγκεκριμένα τρωκτικά κερδοσκοπούν εις βάρος της υγιεινής και της ασφάλειας των στρατιωτικών, καθώς τους χορηγούνται άρβυλα αμφιβόλου ποιότητος, με αποτέλεσμα να διαλύονται αμέσως! Το θέμα γνώριζε από παλιά ο Γ. Λαμπρόπουλος και έτσι προκηρύχθηκε διαγωνισμός για να αγοραστεί μια υπερσύγχρονη γερμανική μηχανή με τρία βοηθητικά ρομποτάκια έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και με δυνατότητα παραγωγής 984 αρβύλων ημερησίως, και μάλιστα με κόστος κάτω από το μισό του τωρινού. Έτσι, όμως, θα... χάλαγε η δουλειά όσων προμήθευαν τον Ελληνικό Στρατό με άρβυλα και τελικώς, παρότι καταβλήθηκε περίπου 1 εκατ. ευρώ, η υπερσύγχρονη γερμανική μηχανή ποτέ δεν παραλήφθηκε επισήμως και άρα δε λειτούργησε, καθότι παρατηρήθηκε δυσλειτουργία στο ένα από τα τρία ρομποτάκια... Ο νυν υφυπουργός Άμυνας αναζητά αμέσως λύση για το θέμα... Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που ορθώθηκε μπροστά στον Γ. Λαμπρόπουλο είναι οι ανάγκες σε αναλώσιμα που υπάρχουν! Κάποιες ελλείψεις, ωστόσο, βγάζουν μάτι... Για παράδειγμα, τα μισά μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ είναι καθηλωμένα γιατί δεν υπάρχουν τακάκια για τα φρένα! Η συγκεκριμένη προμήθεια αγγίζει μόλις τις 140 χιλιάδες ευρώ, όμως ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος λόγω των 5 εξωπραγματικών όρων που έβαλαν αεροπόροι της αρμόδιας επιτροπής... Το ζητούμενο είναι ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη και ποιοι θα πληρώσουν αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι απρόοπτο στο Αιγαίο και τα μισά Μιράζ παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος για τα... τακάκια. Α.Π. - 

***  Σοβαρό τροχαίο με 2 τραυματίες στη Φοινικούντα         
           
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί στη Φοινικούντα. ΙΧ αυτοκίνητο, που οδηγούσε γυναίκα από τη Λαχανάδα , συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Η οδηγός του ΙΧ, αφού χτύπησε στο μέσο το απορριμματοφόρο, έφυγε δεξιά στο δρόμο και ο εργάτης του Δήμου χτύπησε στο πίσω μέρος του οχήματος με το φρενάρισμα. Και οι δύο διακομίστηκαν στο Γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας όπου σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα επισκεφτεί σε λίγη ώρα και ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης για να επισκεφτεί και να ενημερωθεί για την υγεία των 2 τραυματιών καθώς ο ένας ήταν και υπάλληλος του Δήμου.
(φωτό Αρχείο)   *Πληροφορίες από kpylos.blogspot.com (Κώστας Κάραλης)

***  Ακυρώθηκαν οι συναυλίες Πασχαλίδη-Θηβαίου και Θανάση Παπακωνσταντίνου στη Φοινικούντα         
           
Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο συναυλίες στη Φοινικούντα. Πιο συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου ήταν να πραγματοποιηθεί η συναυλία των Χρήστου Θηβαίου και Μίλτου Πασχαλίδη και στις 26 του ίδιου μήνα του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Τις συναυλίες τις είχαν ανακοινώσει και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στο πρόγραμμα τους αλλά πριν λίγες μέρες απέσυραν απο το πρόγραμμα αυτές στη Φοινικούντα ... 

***  Μεγάλη φωτιά τα ξημερώματα στις Βρύσες Τριφυλίας (φωτογραφίες)
 
 Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου στις Βρύσες Τριφυλίας. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της περιοχής και μια ώρα αργότερα ,στις 04:30 κατάφεραν να θέσουν υπο έλεγχο τη φωτιά πριν προλάβει και απειλήσει κατοικημένες περιοχές. - 


***  Καλή η ποιότητα των νερών κολύμβησης στη Μεσσηνία

 Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ελέγχου των νερών κολύμβησης στη Μεσσηνία από τη Διεύθυνση Υγείας και εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η δεύτερη. Κατά την πρώτη φάση ελήφθησαν 58 δείγματα από διάφορα μέρη της Μεσσηνίας και ήδη το 90% των αποτελεσμάτων έχουν βγει. Σύμφωνα με αυτά, τα νερά κολύμβησης στη Μεσσηνία ποιοτικά είναι εντός των ορίων που έχει θέσει η νομοθεσία. Δειγματοληψίες γίνονται κάθε χρόνο για την καταλληλότητα των ακτών κολύμβησης και συνήθως διενεργούνται ανά μήνα. Ο δεύτερος κύκλος ελέγχων θα αρχίσει στις 28 Ιουλίου. Οι έλεγχοι και η λήψη δειγμάτων θα ξεκινήσουν από τις περιοχές κολύμβησης σε Μεθώνη, Πύλο και Νέστορος και θα συνεχισθούν στις 29 Ιουλίου σε Αίπεια και Κορώνη. Στις 4 Αυγούστου θα ληφθούν δείγματα από Καλαμάτα και Αβία και στις 5 του μήνα από περιοχές κολύμβησης στη Δυτική Μάνη. Στις 11 Αυγούστου θα γίνει έλεγχος σε Μεσσήνη και Πεταλίδι και την επομένη στις περιοχές κολύμβησης Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και Αυλώνας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη γ΄ φάση δειγματοληψιών.Β.Β. - 

***   Η ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του Boeing μοιάζει «αδύνατη αποστολή»
To Κίεβο καταγγέλλει καταστροφή στοιχείων
Η ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του Boeing μοιάζει «αδύνατη αποστολή»
Κίεβο
Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τους φιλόρωσους ότι καταστρέφουν στοιχεία, με τη βοήθεια της Μόσχας, για την κατάρριψη του Boeing ενώ η ανάγκη αξιόπιστης έρευνας γίνεται πεδίο σφοδρότατης διπλωματικής διαμάχης. Δύση και Ρωσία καλούν σε εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει με ασφάλεια η έρευνα, αλλά εκεί σταματά η κοινή στάση: Οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτά αιχμές ακόμη και για ρωσική «συνδρομή» στην κατάρριψη, η Μόσχα προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση αφήνοντας υπόνοιες για το Κίεβο, ενώ οι πρώτοι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να ξεκινήσουν την έρευνα υπό πυροβολισμούς.
Στοιχεία επί εδάφους έχουν συλλεχθεί ήδη «ερασιτεχνικά» και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή φαλκίδευσή τους. Ακόμη και την Παρασκευή, την αποστολή των πρώτων εμπειρογνωμόνων εμπόδισαν πυροβολισμοί. Αναφορές το Σάββατο πως είχε συμφωνηθεί «ζώνη ασφαλείας» τελικά υποβαθμίστηκαν από τους ενόπλους.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ένοπλοι επέτρεψαν στους εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ να δουν τα συντρίμμια, σύμφωνα με το Reuters, αλλά όχι να συλλέξουν στοιχεία.Μερικές ώρες νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε ανοικτά τους φιλορώσους ότι, με την υποστήριξη της Μόσχας, καταστρέφουν στοιχεία. «Δηλώνουμε επίσημα ότι οι τρομοκράτες, με τη συνδρομή της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν στοιχεία εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.
Μέλη του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών πήγαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο το Κίεβο, διερεύνησαν 18 από τα συνολικά 25 τετραγωνικά μέτρα και βρήκαν 186 σορούς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ένοπλοι δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους του υπουργείου να πάρουν κανένα αντικείμενο από την περιοχή. «Οι ένοπλοι πήραν μαζί τους ότι βρέθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.
Η εικόνα είναι τέτοια που φωνές ζητούν ακόμη και αποστολή ομάδας κυανόκρανων: Στο Βερολίνο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ διαπιστώνουν την ανάγκη διασφαλισεί πως θα τηρηθεί πραγματικά παύση πυρός στην περιοχή, ακόμη και με αποστολή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Σφοδρές, πολύνεκρες,  συγκρούσεις έχουν αναφερθεί μέχρι μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή που έχουν διασκορπιστεί οι σοροί και τα συντρίμμια, κάτι που υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος είναι κάθε άλλο παρά θεωρητικός. Αναφορές πως ο ΟΑΣΕ πλησιάζει
«Δεν έχουμε πληροφορίες για τα μαύρα κουτιά»Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης το Σάββατο ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για τα μαύρα κουτιά.
«Κανένας από τους καταγραφείς των στοιχείων της πτήσης δεν έχει παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές, ούτε και έχουμε πληφοφορίες για αυτούς» ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου το Κίεβο.
Συνεργεία και ακόμη και κάτοικοι της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους ανθρακωρύχοι, περισυνέλεξαν ορισμένες σορούς από τη ζώνη. Την Παρασκευή, ομάδα περίπου 30 αξιωματούχων κυρίως του ΟΑΣΕ κατάφεραν να αποκτήσουν, υπό «επιτήρηση» των φιλορώσων ενόπλων, μόνο περιορισμένη εποπτεία του χώρου, αλλά μόλις ένας Ουκρανός από την αποστολή πλησιάσε τμήμα στα συντρίμμια, ακούστηκε η προειδοποιητική ριπή ενός Καλάσνικοφ.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αντιπαράθεση έδειξε πόσο εμπρηστικό είναι το ζήτημα. Η αμερικανική πλευρά είπε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει πως ρωσικό προσωπικό παρείχε τεχνική υποστήριξη» στην κατάρριψη.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία -που αρνείται γενικά ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους ενόπλους με εξοπλισμό ή με άλλο τρόπο- αφήνει αιχμές για το Κίεβο.
Μέρος αυτής της απόπειρας αντεπίθεσης της Μόσχας ήταν και οι «δέκα ερωτήσεις» που ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε ότι πρέπει να απαντήσουν οι ουκρανικές αρχές για το δυστύχημα. Ο ρώσος αξιωματούχος κάλεσε την Ουκρανία να εξηγήσει γιατί στο αεροπλάνο επιτράπηκε να περάσει από την περιοχή αλλά μέχρι και να σχολιάσει αναφορές «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» περί φερόμενης στρατιωτικής «συνοδείας» του αεροσκάφους.
Newsroom ΔΟΛ
 
***   Η Γάζα παγιδευμένη στο παζλ μεταξύ Νετανιάχου, Χαμάς, Αμπάς και Καΐρου
 Αιματηρό αδιέξοδο
Η Γάζα παγιδευμένη στο παζλ μεταξύ Νετανιάχου, Χαμάς, Αμπάς και Καΐρου
Ιερουσαλήμ
Η νέα αναζωπύρωση στη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς πλέον να ξεπερνούν τους 300 και τις σειρήνες στο Ισραήλ να χτυπούν καθημερινά, ξεκινά από την πλήρως αδιέξοδη δυναμική στο Παλαιστινιακό: Η κυβέρνηση του Ισράηλ αποφάσισε με την χερσαία επιχείρηση να παίξει πιο σκληρά επιδιώκοντας αδρανοποίηση της Χαμάς, ο Αμπάς προσπαθεί να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο ως μετριοπαθής -και, δυνητικά, ενωτική- φιγούρα στο εσωτερικό των Παλαιστινίων ενώ η Χαμάς δεν υποχωρεί, πιστεύοντας ότι έχει ελάχιστα να χάσει καθώς το Κάιρο έχει πλέον γίνει άλλος «τοίχος» μετά τον Σίσι.
To έδαοφς για τη σημερινή αναζωπύρωση είχε στρωθεί ουσιαστικά με το ναυάγιο στην προσπάθεια να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστίνιων. Η αποτυχία είχε φέρει τις δύο πλευρές ακόμη πιο μακριά από ό,τι ήταν στην αρχή: Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατέληξε σε συμφωνία με τη Χαμάς για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας.
Τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, με τις απαγωγές και άγριες δολοφονίες των τριών ισραηλινών εφήβων στην αρχή και του παλαιστίνιου 15 στη συνέχεια, οδήγησαν την κατάσταση από το αδιέξοδο στην ανοικτή σύγκρουση.
Η χερσαία επέμβαση που ξεκίνησε το Ισραήλ στη Γάζα την Πέμπτη κλιμακώνει της επιχείρησης που είχε ξεκινήσει κατά της Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές. Κάνοντας το επόμενο βήμα, η επιδίωξη του Νετανιάχου είναι να αδρανοποιήσει την απειλή της Χαμάς -όσο μπορεί να το κάνει με το μικρότερο δυνατό κόστος σε αίμα.
Ο στόχος αυτός, που -έστω κι αν το Ισραήλ άφησε ανοικτή την επέκταση της χερσαίες επιχείρησης- δεν φαίνεται να είναι η πλήρης εξόντωση της Χαμάς, βρίσκει ευήκοα ώτα στους πολίτες του Ισραήλ που ανησυχούν βλέποντας τις ρουκέτες της Χαμάς να μπορούν να φτάσουν μέχρι και στο Τελ Αβίβ. Ο Σιδηρούς Θόλος αναχαιτίζει τις περισσότερες από αυτές -μέχρι στιγμής, οι υπόλοιπες έχουν πέσει κυρίως σε ανοικτές περιοχές- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ισραηλινές περιοχές δεν κινδυνεύουν.
Οι αεροπορικές επιδρομές στόχευαν τις δυνατότητες της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες και η χερσαία επέμβαση στοχεύει στην καταστροφή των τούνελ που έχουν σκαφτεί κάτω από τη διαχωριστική γραμμή και χρησιμοποιούνται ως δίοδος εξοπλισμού και μαχητών στην ισραηλινή πλευρά. 
Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς εμφανίζεται να μην υποχώρει παρά το κόστος και αυτό επειδή ούτε εκείνη θεωρεί βιώσιμο το σημερινό καθεστώς. Ο αποκλεισμός έχει καταστήσει τη Γάζα μία μεγάλη φυλακή, οι Παλαστίνιοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και η Χαμάς, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, δεν θεωρείται προς το παρόν δυνητικός εταίρος σε μία πολιτική λύση.
Αυτό που επιδιώκει η Χαμάς, υποστηρίζει επί παραδείγματι το Associated Press, είναι η έξοδος από την απομόνωση και μία θέση στο τραπέζι. Ο Αμπάς θα μπορούσε να γίνει ο δίαυλος και, έμμεσα, να ενισχύσει και ο ίδιος τη θέση του.
Ο αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι κατάσταση με την οποία έχουν συμφιλιωθεί, «βρίσκοντας τις ισορροπίες τους», όλες οι πλευρές: Κομμάτι στο παζλ της σημερινής κατάστασης συμπληρώνει το πέρασμα της Ράφα.
Αποκλεισμένη σε θάλασσα και βορρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, η Γάζα είχε μόνο το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο. Ήταν η μόνη ελπίδα διεξόδου, αλλά η ανατροπή του αιγύπτιου ισλαμιστή προέδρου Μόρσι η ανάληψη της εξουσίας από τον Αμπντελφατάχ αλ Σίσι έκανε το Κάιρο πολύ λιγότερο φιλικό απέναντι στη Χαμάς (την οποία θεωρεί «συγγενή» των Αδελφών Μουσουλμάνων) και έκλεισε το πέρασμα. Την στάση της Χαμάς στην πρόσφατη πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία είχε καθορίσει και η απουσία πρόβλεψης για άνοιγμα της Ράφα.
Β.Ψυχογιός      Newsroom ΔΟΛ
 
***  'Ερκος Οδόντων: "Ο ρόλος του τύπου"
    Του Δημήτρη Γιατράκου Το χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας μας έγραφε: «Η κρίση αύξησε και την κατανάλωση αλκοόλ στη Μεσσηνία». Αυτά, σύμφωνα με στοιχεία του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου Καλαμάτας, που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ. Στο Κέντρο απευθύνονται, εκτός από αλκοολικούς, και συμπολίτες μας εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια ή το διαδίκτυο. Χθες, λοιπόν, το απόγευμα, στη σελίδα μου στο Facebook, όπου κάθε βράδυ αναρτώ το πρωτοσέλιδο του «Θάρρους», μια κυρία έγραψε: ωραίος τίτλος εφημερίδας... σε μια χώρα που πεθαίνει μέρα με τη μέρα... Της απάντησα ότι ο τίτλος αναδεικνύει ανάγλυφα το χαμό της, μέσα στα εν γένει συμβαίνοντα γύρω μας. Συμπλήρωσα δε, πως συμβαίνει και αυτό, όπως αυτοκτονίες κ.ο.κ. Μου απάντησε πολύ λάιτ... γενικά. «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Κάτι πιο εμπεριστατωμένο μπορείτε να μας πείτε, ώστε να το αξιοποιήσουμε;», της απάντησα. Μου έγραψε, λοιπόν, «ξεσηκωθείτε Έλληνες κ.τ.λ.». Και αναρωτιέμαι με το φτωχό μου το μυαλό. Ένα θέμα, με κοινωνική πρωτίστως διάσταση, γιατί αλκοολισμός, τζόγος και διαδίκτυο υπήρχαν και προ κρίσης, είναι ζήτημα για να βγούμε στους δρόμους; Σαφώς και η πολιτική ευθύνεται για την υπερμεγέθυνσή τους, αλλά εδώ δε βγήκαμε στο κόψιμο των συντάξεων, των μισθών και άλλων σημαντικών θεμάτων. Εκείνο που, ωστόσο, αντιλαμβάνομαι από την παρατήρηση της κυρίας, είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που η κοινωνία βράζει και φλέγεται, παρά τη φαινομενική ηρεμία στα καφέ και τις παραλίες. Σε αυτό το κομμάτι, ναι, έχει δίκιο. Οι πολίτες είναι έξαλλοι και μακάρι κόντρα στο θέλω της να μη βγούμε ατάκτως στους δρόμους με λοστούς και πλακάκια ανα χείρας, αλλά ομαδικά και συντεταγμένα, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο. Η ιστορία της τελευταίας πενταετίας, ωστόσο, λέει ότι αν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά. Στις πορείες-κηδείες ακολουθούν τρεις και ο κούκος, με τους ελάχιστους που συμμετέχουν να είναι διασπασμένοι. Έτσι δε γίνεται δουλειά. Όσον αφορά στο ρόλο των εφημερίδων, τώρα, είναι να ενημερώνουν, να αναδεικνύουν τα θέματα, να τα κριτικάρουν και να προβληματίζουν τους πολίτες. Οι εφημερίδες-κομματικά όργανα τον παίζουν αυτόν το ρόλο, αλλά εγώ διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Το «Θάρρος», δε, έχει τη δική του ιστορία επί 115 συναπτά έτη... - 

***  Οι σιωπές φυτρώνουν άγρια χόρτα…
   «Τα όποια μέτρα λαμβάνονται, είναι προς την κατεύθυνση της ολιγοπώλησης της αγοράς» υποστηρίζει για την κατάσταση στο λιανικό εμπόριο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος εξαπολύει «μύδρους» για την προώθηση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Γνωστές οι απόψεις του εδώ και καιρό. Αλλά το πρόβλημα - ερώτημα παραμένει. Δεν μπορούμε έτσι απλά να διατάξουμε το πολύπαθο κορμί και το πνεύμα να πάψουν να πονούν. Πώς να πας για δουλειά την Κυριακή; Πρέπει, όμως, να μάθουμε να λειτουργούμε έτσι. Ο κ. αρμόδιος της κυβέρνησης το απαίτησε με μια υπουργική απόφαση. Η Κυριακή, αποφάσισε, δεν είναι για γήπεδο ή για τάβλι στο καφενείο. Δεν είναι για να κατεβαίνουν οι οικογένειες στην παραλία. Έτσι μποτιλιασμένοι από τα αυτοκίνητα οι δρόμοι που οδηγούν σε μια ανάσα δροσιάς, η κυβέρνηση ίσως μας κάνει και χάρη. Στην ανάδοχη πατρίδα μου - την Αυστραλία- η Κυριακή είναι -για πολλούς κλάδους- μέρα εργάσιμη. Μόνο που οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ο υπάλληλος που θα δουλέψει τη μέρα της αργίας θα την πληρωθεί διπλά και τρίδιπλα και θα το κάνει αυστηρά μέχρι δύο φορές το μήνα. Και όταν το κάνει, γι’ αυτόν αργία είναι από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο. Τότε ναι, η Κυριακή γίνεται μία μέρα όπως όλες οι άλλες. Αλλά ας μη βαυκαλιζόμαστε. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό δε θα γίνει ποτέ στη δική μας χώρα, τη χώρα της ανασφάλιστης εργασίας και του «αν δε σ' αρέσει, να φύγεις κι εγώ θα βρω δέκα να θέλουν να το κάνουν με τα μισά λεφτά». Η σφαγή, την 1η του Μάη 1886, δε σημαίνει πια τίποτα. Η Πρωτομαγιά είναι πλέον μονάχα η γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών. Τίποτα περισσότερο. Η υπουργική απόφαση καταργεί τις Κυριακές. Οι «τουριστικές» περιοχές είναι μονάχα η αρχή. Άλλωστε, είναι ειλημμένη απόφαση, καθ' υπόδειξιν της τρόικας, να γίνει το μέτρο καθολικό μέχρι το Μάρτιο του 2015. Όμως, είναι οι Κυριακές, εκείνες των εκλογών, που έβγαλαν τις κυβερνήσεις. Και είναι οι ίδιες που έχουν τη δύναμη να τις ρίξουν. Κυριακή κοντή γιορτή. Ως τότε μας μένουν οι στίχοι του Γκάτσου: «Ο άνθρωπος κάθε φορά τρελά δανείζεται φτερά και ψάχνει εδώ και ψάχνει εκεί, για μια χαμένη Κυριακή». Ή, για το πούμε πιο απλά, όπως λέει κι ένα τραγούδι, «οι σιωπές φυτρώνουν άγρια χόρτα, οι σιωπές τα βάσανα του κόσμου, θηρία ανήμερα...». - 

*** Γυναίκες- καθαρίστριες: γυναίκες υπέροχες
 «Έξω από το υπουργείο οι απολυμένες καθαρίστριες αγωνίζονται σώμα με σώμα» (Ο Τύπος) Σηκώνονται στις έξι το πρωί. Να προλάβουν να πιούν έναν καφέ στο πόδι, να ετοιμάσουν κάτι για τα μικρά παιδιά τους, που θα μείνουν μόνα. Και τους λένε πριν φύγουν για το μεροκάματο ένα γεια στον αέρα, ένα γλυκό φιλί, ένα χάδι στη μικρή κόρη ή στο μικρό γιο. Με την ψυχή στο στόμα, τρέχουν. Στις εφτά το πρωί ακριβώς οι γυναίκες-καθαρίστριες πρέπει να είναι στο πόστο τους, στην κανονική τους θέση με τους κουβάδες στα χέρια, τις σφουγγαρίστρες, να τις δει ο επιστάτης, ο διευθυντής, ο υπεύθυνος. Να είναι σίγουρες, να βεβαιωθούν δέκα φορές πως δεν κινδυνεύουν να απολυθούν, πως δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και να μείνουν στο δρόμο. Σαν να θέλουν να πουν: «Κοιτάξτε μας, είμαστε εδώ, είμαστε στις διαταγές σας, δε λείπουμε». Και ξέρεις ότι είναι ο φόβος που μιλάει μέσα τους. Ο φόβος και η ανασφάλεια για το αύριο. Με το κεφάλι σκυμμένο, υπάκουες, εκτεθειμένες πάντα στις προστακτικές, στις διαταγές και κάποτε στις προσβολές των ανωτέρων, κρύβουν βαθιά μέσα τους τον πόνο και την πίκρα από την περιφρόνηση. Το ξέρουν, άλλωστε, καλά: έρχονται δεύτερες ή τρίτες σ’ αυτήν την άδικη κοινωνία. Το νιώθουν. Τα γραφεία των διευθυντών λάμπουν! Από μόνα τους; Οι αίθουσες, οι απέραντοι διάδρομοι πεντακάθαροι. Από μόνοι τους; Τα μάρμαρα στις σκάλες αστράφτουν. Από μόνα τους; Πόσα χέρια δούλεψαν; Πόσα γόνατα λύγισαν; Πόσες βαθιές ανάσες κόστισαν όλα αυτά; Κι όμως! Οι γυναίκες –καθαρίστριες δε βρίσκονται και πολύ ψηλά στην υπόληψη κάποιων και στέκονται πάντα πολλά βήματα πίσω τους. Είναι οι γυναίκες ενός κατώτερου Θεού. Μπορεί, λοιπόν, πιο εύκολα κανείς να τις απολύσει. Είναι φανερό ότι τα κοινωνικά στερεότυπα, οι βάρβαρες προκαταλήψεις που έχουν κατακαθίσει μέσα μας χρόνια και χρόνια, μας έχουν κάνει τυφλούς μπροστά στην αδικία και την άνιση μεταχείριση των συνανθρώπων μας. Μας εμποδίζουν να δούμε καθαρά το δράμα και την αγωνία τους. Έξω από τα υπουργεία οι γυναίκες –καθαρίστριες, οι απολυμένες, οι υπέροχες αυτές γυναίκες, με φωνές, δάκρυα και ακλόνητη πίστη διεκδικούν μια θέση στον ήλιο. Διεκδικούν αυτό που τους αφαίρεσαν: το λίγο ψωμί για να ζήσουν αυτές και τα παιδιά τους. Αποφασισμένες, ανυποχώρητες, οι γυναίκες μανάδες, οι γυναίκες αδελφές, οι γυναίκες κόρες τα βάζουν με όλους. Βλέπεις με κομμένη την ανάσα σαν ταινία κινηματογράφου το αληθινό πρόσωπο της απελπισίας. Και δεν είναι μόνο η συγκίνηση ή ένα αυθόρμητο αίσθημα συμπαράστασης που μπορεί να νιώσει κανείς στη θέα αυτής της απελπισίας. Είναι περισσότερο ένα αβάσταχτο αίσθημα εγκατάλειψης και αβεβαιότητας που σιγά σιγά αρχίζει να ριζώνει μέσα μας. Σταύρος Τσαγκαράκης Φιλόλογος-συγγραφέας - 

***  Ώρα μηδέν για την Οδική Ασφάλεια: Επιτακτική η άμεση λήψη μέτρων         
            Του Παναγιώτης Παπαντωνίου 
Τα οδικά ατυχήματα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας αποτελούν το τελευταίο διάστημα καθημερινό φαινόμενο, γεγονός που υποδεικνύει ότι το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας δεν αντιμετωπίζεται σωστά ούτε από τους χρήστες της οδού αλλά ούτε και από τις αρμόδιες αρχές.
Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση των οδικών ατυχημάτων και ποια είναι τα μέτρα αντιμετώπισης που είναι επιβεβλημένο να ληφθούν άμεσα;
Τρεις είναι οι κρίκοι της αλυσίδας των οδικών ατυχημάτων: το όχημα, ο δρόμος και ο οδηγός.
Όσον αφορά στα οχήματα, τα νέα συστήματα ασφάλειας, τόσο ενεργητικής (συστήματα που αποτρέπουν την πρόκληση ατυχήματος) όσο και παθητικής (συστήματα που μειώνουν τις συνέπειες ενός ατυχήματος), ωφελούν σημαντικά τόσο στην αποτροπή ενός ατυχήματος όσο και στη μείωση των συνεπειών του. Δεδομένου, επίσης, ότι το επίπεδο του οδικού δικτύου του νομού δεν παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ευθύνη για τα οδικά ατυχήματα βαρύνει το χρήστη της οδού, τον κύριο παράγοντα πρόκλησης οδικών ατυχημάτων. Σε μια περίοδο που πανευρωπαϊκά τα οδικά ατυχήματα μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, είναι αδιανόητο σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα να παρουσιάζονται τόσο κακές επιδόσεις οδικής ασφάλειας.
Ο χρήστης του οδικού δικτύου αποτελεί τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας οδικής ασφάλειας. Ανεξαρτήτως των υφισταμένων κυκλοφοριακών και τεχνικών μέτρων, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής για την οδική ασφάλεια εξαρτάται από τη συμπεριφορά των χρηστών. Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση οδικών ατυχημάτων και ειδικά των σοβαρών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι: η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσικλετιστών, τα χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η επιθετική οδήγηση.
Όσον αφορά στη Μεσσηνία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και επιμέρους παράμετροι των οδικών ατυχημάτων που συνέβησαν στο νομό τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 1/3 των ατυχημάτων έλαβε χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο), γεγονός που εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το μεγάλο αριθμό των επισκεπτών το καλοκαίρι και το συνεπαγόμενα υψηλό φόρτο οχημάτων που παρατηρείται στο νομό.
Επιπρόσθετα, μακράν πιο επικίνδυνες μέρες αποδεικνύονται η Παρασκευή και το Σάββατο (δεδομένης της εισόδου στο οδικό δίκτυο επισκεπτών της πόλης), κατά τις οποίες συνέβη το 32% των συνολικών ατυχημάτων, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης τις συγκεκριμένες μέρες. Αναφορικά με τον τύπο των ατυχημάτων, περισσότερα από τα μισά οδικά ατυχήματα οφείλονται σε πλαγιομετωπική σύγκρουση οχημάτων (31%) και εκτροπή οχήματος από την οδό (24%), ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το αυξημένο ποσοστό παράσυρσης πεζού (12%), γεγονός που αποδεικνύει την έλλειψη παιδείας από τους διαφορετικούς χρήστες της οδού (οδηγούς – πεζούς).
Συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις απαιτούνται για τη βελτίωση της εικόνας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Καταρχήν, η αποτελεσματικότερη και πιο άμεση δράση για τη μείωση των ατυχημάτων είναι η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης από την Τροχαία με έμφαση στις περισσότερο επικίνδυνες παραβάσεις συμπεριφοράς, όπως η ταχύτητα, η χρήση ζώνης και κράνους και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή με χρήση κινητού τηλεφώνου. Ιδιαίτερα σε περιόδους όπως η καλοκαιρινή, που παρατηρείται υψηλός φόρτος οχημάτων, είναι επιβεβλημένο να υπάρχει αυστηρότερη επιτήρηση.
Επιπρόσθετα, ένας εκ νέου σχεδιασμός οδικής υποδομής και κυκλοφορίας είναι απαραίτητος από τη μεριά της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, αποτελούμενος από μια σειρά παρεμβάσεων προσωρινών και μόνιμων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Οι παρεμβάσεις αυτές αρχικά πρέπει να επικεντρωθούν στις θέσεις που συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα και μπορεί να περιλαμβάνουν νέα σήμανση, βελτίωση του φωτισμού, τοποθέτηση διαχωριστικής νησίδας, νέες διαβάσεις κ.ά. Σε επόμενο στάδιο πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω παρεμβάσεις για να προστατευθούν οι ευάλωτοι χρήστες της οδού, πεζοί και δικυκλιστές τόσο από τα δικά τους λάθη όσο και από των οδηγών. Ειδικά στην Καλαμάτα που υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμου, αλλά και μεγάλα ποσοστά μοτοσικλετιστών, είναι ακόμα πιο σημαντικό να προστατευθούν από τους χιλιάδες επισκέπτες οδηγούς οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το οδικό δίκτυο και τις ιδιαιτερότητές του.
Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να καλλιεργηθεί Παιδεία Οδικής Ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στους οδηγούς, στους πεζούς και τους ποδηλάτες Η Παιδεία Οδικής Ασφάλειας αποσκοπεί στη θετική στάση του οδηγού για την οδική ασφάλεια, με απόρριψη των επικίνδυνων συμπεριφορών στην οδήγηση, με την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος μέτρων οδικής ασφάλειας και με την αποδοχή τους από την κοινωνία. Μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες (σε πολλές χώρες παγκοσμίως είναι πολύ σκληρές οι διαφημιστικές καμπάνιες, για να περάσουν άμεσα τη σημασία και το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης) και ημερίδες ενημέρωσης, η Τροχαία σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Δήμοι, Περιφέρεια, Σχολεία) οφείλει να δημιουργήσει ένα νέο προφίλ οδηγών και πεζών.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υιοθετήθηκε και από τη χώρα μας, είναι ο αριθμός των νεκρών στα οδικά ατυχήματα το έτος 2020 να είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το έτος 2010. Οι επιδόσεις της Μεσσηνίας αποκλίνουν πολύ από αυτό το στόχο και είναι ώρα να αντιληφθούν οι αρμόδιοι το μέγεθος του προβλήματος, να θέσουν στόχους και να λάβουν άμεσα μέτρα οδηγώντας στην άμεση και διαρκή μείωση του αριθμού των ατυχημάτων και των παθόντων τα επόμενα χρόνια.
Ο Παναγιώτης Παπαντωνίου είναι πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος, υπ. διδάκτωρ ΕΜΠ/
http://www.nrso.ntua.gr/ppapant

 ***  Βρείτε λύση, τώρα!         
 Αναμφισβήτητα ο ανθρώπινος παράγοντας είναι και ο σημαντικότερος στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, ενώ αρνητικοί παράγοντες εξακολουθούν να είναι σε πολλές περιπτώσεις οι κακοτεχνίες στους δρόμους και η κακή ποιότητα ασφάλτου.
Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στην Καλαμάτα έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών και σοβαρών (ακόμα και θανατηφόρων) ατυχημάτων.
Όπως θα διαβάσετε σε επόμενες σελίδες, για συγκεκριμένους δρόμους και οδικά σημεία έχει καταγραφεί πως επανειλημμένως «δίνουν» τροχαία ατυχήματα. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Σίγουρα δε θα μπορούσε σε όλα αυτά τα σημεία νυχθημερόν να βρίσκεται από ένας τροχονόμος – «μπαμπούλας», καθώς ο Έλληνας οδηγός έχει αποδείξει πως μόνο με το φόβο συνετίζεται.
Άλλωστε, η δύναμη της Τροχαίας Καλαμάτας είναι τόσο μειωμένη, που με το ζόρι εξυπηρετούνται οι καθημερινές ανάγκες, ενώ στις περιόδους αιχμής «κόβονται» άδειες και ρεπό, προκειμένου να διευθετηθεί η κατάσταση.
Έλεγχοι γίνονται και, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες έχει δοθεί έμφαση στη χρήση κράνους από τους οδηγούς μηχανών. Παρά το γεγονός, όμως, ότι έχουν καταλογισθεί εκατοντάδες πρόστιμα, η πλειοψηφία των οδηγών μηχανών  εξακολουθεί να κυκλοφορεί χωρίς κράνος.
Για τα συγκεκριμένα σημεία, όμως, που συνεχώς μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει προδιάθεση για τροχαία ατυχήματα, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί σε ένα σημείο να γίνονται συνεχώς ατυχήματα, είτε υλικών είτε με τραυματισμό. Τα σημεία αυτά «φωνάζουν» πως χρειάζεται η λήψη έξτρα μέτρων.
Το ποια θα είναι αυτά πρέπει να αποφασισθεί από τους ειδικούς, και οι αρμόδιοι φορείς άμεσα να ενδιαφερθούν για τη λήψη τους.
Επιβάλλεται να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, διότι δεν μπορεί η κοινωνία να θρηνεί συνεχώς θύματα της ασφάλτου.   Βίκυ Βετουλάκη 

***   Συνένοχος στο έγκλημα         

  Ερχόμενος χθες το μεσημέρι στα γραφεία της εφημερίδας, πέρασα ντάλα μεσημέρι από τη Ναυαρίνου, από Φιλοξένια μέχρι Ανάσταση, για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασιν, από πρώτο χέρι που λένε, την κατάσταση που επικρατεί.
Αν διέθετα το... σκάφος μου, θα προσπαθούσα να παρακολουθήσω την κατάσταση από θαλάσσης για να έχω καλύτερο πλάνο και άποψη για το κατάντημα της παραλιακής ζώνης.
Δυστυχώς, ωστόσο, το σκάφος έχει υποστεί ζημιά και άγνωστο πότε θα επισκευαστεί. Οπότε από στεριάς θα προσπαθήσω να περιγράψω την κατάσταση.
Θα ξεκινήσω ανάποδα, από το τέλος προς την αρχή. ΧΑΟΣ. Διαβαίνοντας τη Ναυαρίνου, εκτός από την κυκλοφοριακή συμφόρηση (πού να κατέβει κι όλος αναμενόμενος κόσμος!), η εικόνα μού θύμισε, ας μου επιτραπεί η λογοπλασία, έναν απέραντο ομπρελώνα. Μερικοί θύλακες απομένουν που οι πολίτες μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους σε μη οργανωμένο κομμάτι της παραλίας.
Για να ξεκαθαρίσουμε, ωστόσο, τα πράγματα, δεν έχω θέμα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, έως εκεί, βέβαια, που τηρούν τους όρους της συμφωνίας με το Δήμο. Πρέπει να επιβιώσουν κι αυτοί, όπως και το προσωπικό που εργάζεται, σε καιρό, μάλιστα, οικονομικής κρίσης. Ναι, θέλουμε επισκέπτες, αλλά να τηρούνται οι κανόνες. Ο αιγιαλός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καθίσουν σε ξαπλώστρα και να παραγγείλουν καφέ, ποτό, αναψυκτικό ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ούτε και να πάνε, ελλείψει μεταφορικού μέσου, σε πιο απομακρυσμένες παραλίες.
Αυτό, πιστεύω, είναι απολύτως κατανοητό απ' όλους. Άλλωστε, κατά πώς λέει, μεταξύ άλλων, ο νόμος: «Ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται».
Πέραν αυτών, εκείνο με το οποίο διαφωνώ κάθετα είναι η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων καταμεσής της παραλίας, που σου δημιουργούν την εικόνα του απόλυτου κιτσαριού. Ε, τέτοιον τουρισμό, προσωπικά, δεν τον θέλω, γιατί αντί ανάπτυξης θα φέρει καταστροφή.
Και φυσικά, είμαι υπέρ των πολιτών που προσπαθούν να αποτρέψουν και την εγκατάσταση δεύτερου θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή της Ανάστασης. Αν ο δήμαρχος κ. Νίκας το επιτρέψει, θα έχει κάνει έγκλημα κατά της πόλης.   Του Δημήτρη Γιατράκου 
 
*** Ας το προσπαθήσουμε λοιπόν…
 Προ ημερών βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στην οδό Βαλαωρίτου, από το οποίο αναδυόταν δυσοσμία, ένας 57χρονος. Ο άνθρωπος, από τα όσα πληροφορηθήκαμε, κατοικούσε μόνος σε ένα μικρό διαμέρισμα, δεν είχε παρέες, ενώ κάποιες ημέρες νωρίτερα είχε δώσει κι ένα σκυλάκι που του κρατούσε συντροφιά, λες και γνώριζε τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Δε στάθηκε δυνατό να πληροφορηθούμε περισσότερα για την οικογενειακή του κατάσταση, αλλά, όπως και να έχει, είναι κρίμα να ζει κάποιος μόνος, να έχει χάσει δηλαδή τη δυνατότητα μιας συντροφιάς, μιας παρέας, μιας ανθρώπινης ύπαρξης, που θα μπορεί να πει τον πόνο του και να μοιραστεί τη χαρά του, τις ανησυχίες και τα προβλήματά του. Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον, άσχετα αν οι σημερινοί εξοντωτικοί ρυθμοί ζωής μάς έχουν αναγκάσει να κλειστούμε στο καβούκι μας και στον εαυτό μας και η μοναδική επικοινωνία, για κάποιους, με τον έξω κόσμο, να γίνεται μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Δε φταίνε, όμως, μόνο οι ρυθμοί ζωής. Φταίει και ο τρόπος που προσεγγίζουμε τους ανθρώπους. Έχουμε γίνει πιο σφιχτοί στα συναισθήματά μας και πιο επιφυλακτικοί σε κάθε τι καινούργιο. Έτσι όμως, «μαγκουφιάζουμε», μεμψιμοιρούμε, γκρινιάζουμε, μιζεριάζουμε και κοντολογίς μαυρίζουμε την ψυχή μας. Αν, δε, έχει τύχει και κάποια αναποδιά που έχει αφήσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον εσωτερικό μας κόσμο, τότε η κατάσταση ξεφεύγει και περνά σε άλλη διάσταση. Μπορεί να συνεχιστεί έτσι η ζωή; Δε θα ήταν καλύτερα να έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές επαφές και να έχει τη δυνατότητα ο καθένας να μιλήσει σε κάποιον άνθρωπο που θεωρεί ότι του ταιριάζει; Έχετε υπολογίσει πόσο ψυχικό άγος ξεφορτώνεται κάποιος μιλώντας σε ένα φίλο ή σύντροφό του; Δεν έρχονται φορές που σας «πνίγει» κάτι και μόλις το βγάλετε από μέσα σας, νιώθετε άλλος άνθρωπος; Δε θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις; Ακόμη και αν δεν έχει κάποιος οικογένεια ή σύντροφο για να τον συνδράμει στα δύσκολα, όλο και κάποιος θα βοηθήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Στην αντίθετη περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμερίσουμε τους εγωισμούς μας και να βγούμε στον κόσμο με «καθαρό» μάτι στην ψυχή μας, να αναζητήσουμε φίλους κι εν γένει ανθρώπους, για να μπορούμε να πούμε δυο κουβέντες. Νομίζω πως αν γίνουν αυτά, θα αλλάξει η καθημερινότητα πολλών από εμάς προς το καλύτερο. Ας το προσπαθήσουμε λοιπόν… Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου harhar@tharrosnews.gr
 
***  «Η φτώχεια μάς χαμογελάει;» Του Σταύρου Τσαγκαράκη
  Η φτώχεια μοιάζει να μας χαμογελάει. Εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια είναι η μόνη που μας συντροφεύει, η μόνη που νοιάζεται για μας. Και δείχνει να μας καταλαβαίνει, όταν μας βλέπει με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας, καθώς τρέχουμε σαν αλλοπαρμένοι να εξασφαλίσουμε τον επιούσιο για τα παιδιά μας και για εμάς τους ίδιους. Μοιάζει να βρισκόμαστε λίγο πριν από την απελπισία, όταν καθημερινά το αίσθημα της φτώχειας κλονίζει την αυτοεκτίμησή μας, όταν καθημερινά οι ελπίδες μας αρχίζουν να γκρεμίζονται άδικα κι όταν οι κόποι και οι θυσίες χρόνων φαίνεται ότι πάνε χαμένοι. Και να σκεφτεί κανείς πως άλλοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν μέσα στα πλούτη και τη χλιδή, λες και γεννήθηκαν σε άλλη χώρα. Άραγε, σε τι φταίξαμε για να έχουμε αυτήν την «εξαιρετική» τύχη; Σε τίποτα απολύτως. Απλά για πολλοστή φορά οι συνταγές των κερδοσκόπων, τα τεχνάσματα των ισχυρών του χρήματος, υπήρξαν ιδιαιτέρως αποδοτικά, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο σε επιτυχία. Είναι αλήθεια ότι μέσα μας σιγοβράζει ένας δίκαιος θυμός και μια εύλογη οργή, όταν μπροστά σ’ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα οι εκάστοτε εξουσίες κάθε λίγο μας υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον, όταν μας τάζουν μια καλύτερη ζωή, όταν μας ζητούν να τους κατανοήσουμε για τα σφάλματά τους. Ακούγεται κάπως σαν αστείο, όταν χαμογελαστοί, άνετοι και καλοζωισμένοι εκπρόσωποι των όποιων αρχών μιλάνε για ένα ελπιδοφόρο, για ένα αισιόδοξο μέλλον. Μόνο που για να το δούμε να έρχεται κάποτε, μας συστήνουν με ζηλευτή ευγένεια να δείξουμε περισσότερη εγκαρτέρηση, περισσότερη υπομονή και ασφαλώς περισσότερη κατανόηση. Μας ζητούν, με άλλα λόγια, να σφίξουμε ακόμα περισσότερο το ζωνάρι, να στερηθούμε ακόμα περισσότερο τα απολύτως αναγκαία, να γίνουμε ακόμα περισσότερο φτωχοί. Και τα λένε αυτά οι εξουσίες, όταν οι πιο έγκυρες οικονομικές πηγές, οι πιο σοβαροί οικονομολόγοι του κόσμου, προειδοποιούν για μεγαλύτερη οικονομική κρίση, που θα πλήξει όχι μόνο τη δική μας χώρα, αλλά και άλλες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης. Κρίση που, δυστυχώς, θα συνοδεύεται από ακόμα μεγαλύτερες θυσίες. Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς φαίνεται να δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε την ξαφνική στέρηση, τον ξαφνικό οικονομικό μαρασμό που βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Νιώθουμε ότι όλοι μάς έχουν εγκαταλείψει, ακόμα κι εκείνοι στους οποίους πιστέψαμε κάποια στιγμή. Νιώθουμε ότι όλοι ζητούν από εμάς να πληρώσουμε το αντίτιμο μια κατάφωρης αδικίας που άλλοι διέπραξαν. Μοιάζουμε πλέον σαν εκείνα τα άπορα παιδιά, τα ανήμπορα, που πολύ εύκολα κανείς μπορεί να εκμεταλλευθεί, σαν απόκληροι μιας κοινωνίας που εμείς οι ίδιοι οικοδομήσαμε. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι δεν απομένει παρά να εμπιστευθούμε τον ίδιο τον εαυτό μας, να βάλουμε το μυαλό μας και τη σκέψη μας να δουλέψουν σωστά και ν’ αντιδράσουμε με σύμβουλο τη συνείδησή μας, μήπως και μπορέσουμε να δούμε στο μακρινό μέλλον καλύτερες ημέρες, μήπως και μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε τη μοίρα αυτής της υπέροχης χώρας, που κανένας φρόνιμος άνθρωπος δε θα υποστήριζε ότι της αξίζει τέτοια τύχη. Σταύρος Τσαγκαράκης Φιλόλογος-συγγραφέας - 

***   Τα… ρηχά και τα βαθιά του καλοκαιριού         
           Στα χρόνια της αθωότητας (της ηλικιακής, διότι σε καμία εποχή και καμία κοινωνία δεν υπήρξε αθωότητα...) τα καλοκαίρια δεν ήταν ίδια με τα σημερινά. Και όχι μόνο λόγω του μικρού της ηλικίας μας. Οι εποχές ήταν άλλες.
Και δεν ήταν μόνο τα παιδικά μας μάτια που τα έβλεπαν αλλιώς. Σχεδόν όλα ήταν διαφορετικά και τώρα έχουν γίνει αγνώριστα. Χαρά Θεού, που θα έλεγαν και οι θρησκευόμενοι, οι γειτονιές με τις μονοκατοικίες, τα άχτιστα οικόπεδα και τα λιγοστά αυτοκίνητα.
Φυσικά και είχε τα προβλήματά του ο κόσμος. Περισσότερα και σοβαρότερα, ίσως, από αυτά που έχουμε σήμερα. Ήταν αλλιώς, όμως, η ζωή, αν και όχι κατ’ ανάγκην καλύτερη. Λιγότερα χρήματα, λιγότερες ανάγκες, λιγότερες προσδοκίες. Ε, με τα χρόνια όλα γιγαντώθηκαν, μέχρι που μας καταπλάκωσαν... Ήταν δύσκολη τότε η ζωή, αν και πιτσιρικάδες εμείς τη βρίσκαμε υπέροχη, όπως υποθέτουμε τη βρίσκουν το ίδιο υπέροχη και τα σημερινά παιδιά.
Έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι. Τα παιδιά είναι αυτά που μπορούν και χαμογελούν πάντα. Όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες που βιώνουν. Εν αντιθέσει με τους μεγάλους, που τα χαμόγελά τους λιγοστεύουν με τα χρόνια...
Βαραίνουν τα βάσανα στις πλάτες των ανθρώπων που λυγίζουν. Κι όμως, οι παλαιότερες γενιές άντεχαν περισσότερο. Ίσως επειδή είχαν βιώσει εθνικές τραγωδίες και πολέμους (αν και στη σημερινή Ελλάδα βιώνουμε την τραγωδία ενός ακήρυχτου πολέμου...). Ίσως πάλι επειδή όσα κι αν είχαν περάσει, χρόνο με το χρόνο καλυτέρευε η ζωή τους. Και πάντα βαστιόντουσαν από μια ελπίδα.
Αντιθέτως, σήμερα, όλο και χειροτερεύουν τα πράγματα και οι ελπίδες έχουν χαθεί κάπου μεταξύ του εργασιακού μας παρελθόντος, του παρόντος της ανεργίας μας και του άδηλου μέλλοντός μας. Μία κατάσταση πρωτόγνωρη ακόμα και για τους παλαιότερους, που μέχρι κι αυτοί αδυνατούν να διαχειριστούν...
Μας έμεινε, όμως, το καλοκαίρι. Αυτό όσο κι αν προσπαθήσουν, δεν μπορούν να μας το πάρουν. Είναι δικό μας. Κουβαλά την ίδια μας τη ζωή. Τις μνήμες από τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια, από φίλους και συγγενείς που δεν είναι πια μαζί μας.
Από τις γειτονιές που μεγαλώσαμε και δυστυχώς υπάρχουν μόνο στη μνήμη μας και σε καμιά ξεχασμένη φωτογραφία σε κάποια χαρτόκουτα, αφού στο πέρασμα του χρόνου και της αντιπαροχής έχουν γίνει αγνώριστες. Από τα οικογενειακά τραπέζια με τις ιστορίες που ακούγαμε και μας συντροφεύουν ακόμα.
Από την παραλία της Καλαμάτας με τους γονείς, που μας φώναζαν να μην μπαίνουμε στα βαθιά... Και που να κολυμπάγαμε, δηλαδή, στα ρηχά; Αφού εκεί ξέρατε ότι δεν υπάρχει ζωή. Αλλά από την άλλη, ίσως και να θέλατε να μας πείτε ότι πρέπει τα πόδια μας στη ζωή να πατάνε σταθερά στο έδαφος και να μην αιωρούνται στο κενό. Τέλος πάντων. Πρόκειται για ένα διάλογο που δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε.
Καλοκαίρια που ενίοτε φέρνουμε στο νου μας, χωρίς, όμως, να μας μελαγχολούν για τα χρόνια που πέρασαν και μαζί τους πήραν κιόλας τη... μισή μας ζωή.   Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Η φετβά του Σεραφείμ και το ευρωπαϊκό Ιράν
  Ανοιχτή παρέμβαση, διαβάζω, υπέρ του προέδρου του Ολυμπιακού για τα όσα ακούγονται και γράφονται περί εμπλοκής του σε εγκληματική συμμορία στημένων αγώνων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κάνει με ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Διαβάζοντάς το, παραλίγο να μου έλθει «κόλπος», που λέγανε και οι παλιότεροι. Ο «ποιμενάρχης» του Πειραιά αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι η παρανόμως δημοσιοποιηθείσα πρόταση του αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών είναι ατεκμηρίωτη και χωρίς ουσιώδη στοιχειοθέτηση και, ως εκ τούτου, αβάσιμος. Όσον, μάλιστα, αφορά στους δημοσιοποιηθέντες διαλόγους που φέρονται δήθεν να εμπλέκουν τον κ. Μαρινάκη, δεν έχουν καμία ποινική αξιολόγηση. Επομένως, όλη αυτή η απαράδεκτη υπόθεση αναφορικά με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι πομφόλυγα, η οποία εντός ολίγου χρόνου θα διαρραγεί μετά κρότου. Να μην είμαστε κοντά και μας πάρει το ωστικό κύμα, θα προσθέσω. Λοιπόν. Επειδή η ανακοίνωση του εν λόγω κυρίου, γιατί προσωπικά, έπειτα από αυτή του την παρέμβαση, δεν τον θεωρώ μητροπολίτη και ποιμενάρχη, δεν αποτελεί τίποτ’ άλλο παρά προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, κανονικά θα έπρεπε να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και να τον καθαιρέσει. Ένας ιερωμένος, αυτού του βεληνεκούς, θα έπρεπε να ασχολείται με τα χίλια -μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και όχι να κάνει αβάντες στον όποιο πρόεδρο ελληνικής ομάδας. Αυτά δε συμβαίνουν αλλού στον κόσμο. Θου, Κύριε, φυλακήν τω στοματί μου, γιατί λόγω της δύναμης της Εκκλησίας, μπορεί να τρέχουμε και να μη φτάνουμε, αν ξεφύγω. Άφησε, δέσποτα, τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της ανεπηρέαστη και αν ο κ. Μαρινάκης αποδειχθεί πως είναι αθώα περιστερά, κατακεραύνωσέ την, αν θέλεις. Που ούτε αυτός είναι ο ρόλος σου. Είτε δίκιο έχει είτε άδικο. Η δήλωση του κ. Σεραφείμ μού ακούγεται σαν φετφά ή φετβά (εξ ου και Φετφατζίδης), όπου η επίσημη γνωμοδότηση ή ερμηνεία θρησκευτικού ή νομικού ζητήματος του ιερού μουσουλμανικού δικαίου που δίνεται από το μουφτή ή τον ιμάμη. Μήπως γίναμε το ευρωπαϊκό Ιράν και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; - 

***   Φ.Κουβέλης: Το πολιτικό κλίμα θα κρίνει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
 «Η ΔΗΜΑΡ δεν διαλύεται, θα μπει στη Βουλή»
Φ.Κουβέλης: Το πολιτικό κλίμα θα κρίνει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Αθήνα
Το θέμα της προεδρικής εκλογής θα κριθεί στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα της εποχής δηλώνει στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και αποφεύγει να προβλέψει πρόωρες εκλογές.
Αναφερόμενος στις δύο επιστολές για πολιτικό διάλογο που απηύθυνε σε κόμματα της Κεντροαριστεράς και στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως Κεντροαριστερά και Αριστερά οφείλουν να αναζητήσουν προγραμματικές συμπτώσεις, ενώ χαρακτηρίζει θετική την εγκατάλειψη της κομματικής αυτάρκειας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Φώτης Κουβέλης τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα διαλυθεί, αντιθέτως θα μπει στην επόμενη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, εξηγεί ότι δεν όφειλε να παραιτηθεί στα μέσα ενημέρωσης, καθώς την ηγεσία «μού την εμπιστεύτηκαν οι σύντροφοί μου» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος στο Συνέδριο.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ασκεί κριτική στη μειοψηφία του κόμματος, επειδή δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου («οι διαφωνίες δεν επιλύονται στα τηλεοπτικά παράθυρα») και προσωπικά στον Σπύρο Λυκούδη, λέγοντας ότι κάνει λάθος η μειοψηφία που δεν δέχεται τον εσωτερικό διάλογο.
 
***Ο Νίκος Δήμου και ο Δόκτωρ Μένγκελε (ή αλλιώς: σύμφωνα με τον Ν.Δήμου, όποιος δεν πιστεύει τα ίδια με αυτόν είναι ότι πιο "κατώτερο νοητικά υπάρχει στη φύση")
 
noimosyni-syntiritikoi-proodeftikoi-dikos-dimou-570
 Είναι η πρώτη, νομίζω, φορά που ένα δημόσιο πρόσωπο, ένας «πνευματικός άνθρωπος» της Ελλάδας εκφράζει ρητώς και υπερηφάνως τον ορισμό: όσοι συμφωνούν μαζί μου είναι βιολογικώς έξυπνοι, όσοι διαφωνούν μαζί μου βιολογικώς χαζοί, και αυτό θα μπορούσε να το αποδείξει η ιατρική.
Γράφει ο Σωτήρης Μητραλέξης  (Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής)
Ο λόγος που έχει νόημα να σχολιάζει κανείς τις παρεκτροπές του Νίκου Δήμου είναι το ότι ένα κομμάτι της λεγόμενης κοινής γνώμης ακούει με ευλαβή προσοχή τις αποφάνσεις του, τον θεωρεί «πνευματικό άνθρωπο», περίπου σοφό ή έστω φιλόσοφο. Άρα ο σχολιασμός δεν αφορά «μια μεμονωμένη περίπτωση», αλλά και το κομμάτι της κοινωνίας που επηρεάζει.
Γράφει λοιπόν ο Νίκος Δήμου σε άρθρο του με τίτλο «Μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι» στην προσωπική του ιστοσελίδα, το οποίο αναδημοσιεύθηκε χαρωπά σε διάφορα φιλελεύθερα ιστολόγια: «Ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε ένα εκπληκτικό συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν συντηρητικοί και φιλελεύθεροι – ούτε οπισθοδρομικοί και προοδευτικοί: υπάρχουν απλώς κουτοί και έξυπνοι. Η τοποθέτηση ενός ανθρώπου είναι ανάλογη με τις νοητικές του ικανότητες. Ο συντηρητικός είναι κατά βάση κουτός [...] Είμαι σίγουρος πως αν γινόταν μια μεγάλη έρευνα που θα συσχέτιζε την τοποθέτηση των ανθρώπων με το δείκτη νοημοσύνης τους, η νέα θεωρία μου θα επιβεβαιωνόταν απόλυτα». Για τον κ. Δήμου, η πολιτική και ιδεολογική του τοποθέτηση είναι βιολογική συνάρτηση φυσικής ευφυίας που χωρίζει την κοινωνία σε έξυπνους-προοδευτικούς-φιλελευθέρους και χαζούς-συντηρητικούς. Δύο διαφορετικά είδη, με κατά βάσιν βιολογική την διαφοροποίησή τους (τα πολιτικά φέρονται ως επιφαινόμενα αυτής της βάσης), αφού «αν γινόταν μια μεγάλη έρευνα που θα συσχέτιζε την τοποθέτηση των ανθρώπων με το δείκτη νοημοσύνης τους, η νέα θεωρία μου θα επιβεβαιωνόταν απόλυτα».
Στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν έχει ήδη αντιληφθεί ότι εδώ πρόκειται για την αναγωγή της μικρότητας και της ολιγόνοιας σε υψηλή φιλοσοφία, ας διαβάσει την συνέχεια του άρθρου: «Ο συντηρητικός είναι καχύποπτος και φοβισμένος. Δεν εμπιστεύεται κανέναν, δεν ανοίγεται, δεν τολμάει. Την εξυπνάδα που του λείπει, την αναπληρώνει με πονηριά. [Ο συντηρητικός] είναι ψεύτης[, ...] ζηλόφθονος, μικρόψυχος, εκδικητικός,[...] πουριτανός, σεμνότυφος, δουλικός, πειθήνιος». Τέτοια σύναξη αποκρουστικών χαρακτηριστικών για έναν ολόκληρο τύπο ανθρώπου θα βρίσκαμε μάλλον μόνο στο Der Ewige Jude: δύσκολο να δεχθεί οποιοσδήποτε μη ναζιστικά φυλετιστής άνθρωπος τέτοια γενικευτική επίρριψη χυδαίων χαρακτηριστικών σε ομάδα ανθρώπων βιολογικά, απ’ ό,τι φαίνεται, οριοθετημένη.
Θυμίζουμε πως εδώ δεν πρόκειται για γενικές αξιολογικές κρίσεις. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Δήμου, για φυσικές, βιολογικές καταστάσεις, που θα μπορούσε κάλλιστα να τις αποδείξει η επιστήμη: «Είμαι σίγουρος πως αν γινόταν μια μεγάλη έρευνα που θα συσχέτιζε την τοποθέτηση των ανθρώπων με το δείκτη νοημοσύνης τους, η νέα θεωρία μου θα επιβεβαιωνόταν απόλυτα». Ο κ. Δήμου υποστηρίζει ότι όσοι διαφωνούν με τις αρχές και τις ιδέες του, όσοι δεν δηλώνουν κατ’ επάγγελμα προοδευτικοί και φιλελεύθεροι, δεν έχουν απλώς άδικο, δεν κάνουν απλώς λάθος: ο κ. Δήμου υποστηρίζει ότι υστερούν νοητικά, φυσικά, βιολογικά, με τρόπο που «θα επιβεβαιωνόταν απόλυτα» από την επιστήμη, την στατιστική, την ιατρική. Δεν θέλει και πολύ για να καταλήξει κάποιος (αν όχι ο ίδιος ο κ. Ν.Δ., τότε σίγουρα οι αναγνώστες του) στο αναπόφευκτο συμπέρασμα για το πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτά (και κυρίως αυτούς) που «μας κρατάνε πίσω».
Αν κάτι θυμίζουν όλα αυτά, είναι βέβαια την προσπάθεια να αποδειχθεί ιατρικώς και επιστημονικώς η «ανωτερότητα της αρίας φυλής» (εδώ, η βιολογική ανωτερότητα του προοδευτικού και φιλελευθέρου) κατά τα χρόνια του ναζισμού, όταν υπολογιζόταν το ακριβές μέγεθος των κρανίων άλλων φυλών για να «επιβεβαιωθεί απόλυτα» η βιολογική κατωτερότητά τους, η φυσική τους μειονεξία. Στον ρόλο του Δόκτορος Μένγκελε, ο Νίκος Δήμου. Για καλό σκοπό όμως, που αγιάζει τα μέσα: για τον Διαφωτισμό, για τον Ορθό Λόγο, για την Πρόοδο, για να γίνουμε επιτέλους κι εμείς Ευρώπη. Ενάντια στον σκοταδισμό της παράδοσης και σε όσους όσοι δεν δέχονται να υπολογίσουν κρανία για να «επιβεβαιώσουν απόλυτα» πολιτικές τοποθετήσεις.
Η ενασχόλησή μας με τον κ. Νίκο Δήμου δεν αφορά μεμονωμένα το άτομό του: άλλωστε ο ίδιος έχει φωραθεί πάμπολλες φορές συνειδητά ψευδόμενος και φρικτά λαϊκίζων (παράδειγμα: «μόνο η ακίνητη περιουσία του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα θα ξεχρέωνε το δημόσιο χρέος της χώρας» - και των ΗΠΑ και του Κρόνου, να προσθέσω), καίτοι ο ίδιος ανάγει τον λαϊκισμό στο μέγιστο πολιτικό πρόβλημα, συγκρίσιμο σε κακότητα μόνον με το να αγαπάς την πατρίδα σου. Η κατάκριση αφορά κυρίως την κοινωνία που αναγνωρίζει το πρόσωπό της στις φιγούρες που στέφει πνευματικούς ανθρώπους και opinion makers (αν και ο κ. Δήμου παίζει πάντοτε, όπως και στο σχολιαζόμενο άρθρο, το χαρτί του κυνηγημένου, του μειοψηφούντος, του ηττώμενου, του ριγμένου. Είναι ρόλος που αρέσει στους διαφωτίζοντες την Ελλάδα, ιδίως όταν κυριαρχούν).
Περιμένουμε με αγωνία την ημέρα που ο Νίκος Δήμου ή κάποιος άλλος «προοδευτικός, φιλελεύθερος πνευματικός άνθρωπος» θα προτείνει ξεκάθαρα την... ευγονική, για να διαφυλαχθεί η πρόοδος από τους τεκμαρτώς κουτούς αντιφρονούντες, διότι εκείνην την ημέρα θα έχει αποδειχθεί το ούτως ή άλλως προφανές: ότι πίσω από την εν Ελλάδι λογική που επικαλείται με θρησκοληψία την «πρόοδο», τον «διαφωτισμό», τον «ορθό λόγο», τις «αρχές του φιλελευθερισμού» και την θλιβερή κακομοιριά του «πότε θα γίνουμε Ευρώπη» κρύβεται ένας στυγνός πόθος ολοκληρωτισμού, μια λογική που δεν αναγνωρίζει στην διαφωνία το δικαίωμά της να υπάρχει - όσο κι αν λεκτικώς κόπτονται για το αντίθετο. Κι όποιος δεν το βλέπει, ίσως να έχει το έλλειμμα ευφυίας ενός, κατά Δήμου, ...συντηρητικού.   http://www.koolnews.gr 

***  Η Μέρκελ (αφεντικό Σαμαρά) Αποκάλεσε απροκάλυπτα τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Η φίλη του Σαμαρά, Μέρκελ αποκαλεί τα σκόπια «Μακεδονία» και τονίζει την ανάγκη για «συμβιβαστική λύση» με την Ελλάδα
Σε δηλώσεις για το Σκοπιανό προέβη η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως «η εξέλιξη της "Μακεδονίας" είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένη, λόγω του ότι δεν έχει διευθετηθεί η διένεξη για το όνομα» και πρόσθεσε ότι είναι σε συζητήσεις για το θέμα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης ηγετών της περιοχής στο Ντουμπρόβνικ.
«Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να βλέπουμε ότι για τη "Μακεδονία" θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία να υπερβεί κάποτε τη διένεξη του ονόματος. Και, χωρίς συμβιβασμούς αυτό δεν θα είναι εφικτό» δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της «θερινής» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, στο Βερολίνο. Επισημαίνεται ότι η καγκελάριος αναφερόταν, στις απαντήσεις της, στα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε να φανταστεί «μια δημιουργική λύση» για το ζήτημα της ονομασίας και εάν προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα, η καγκελάριος τόνισε ότι ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών (ενν. για το όνομα) είναι περιορισμένος και επισήμανε ότι δεν θα ήθελε να τους «κάψει» αναφέροντάς τους δημοσίως«Εάν έλεγα κάτι εδώ, θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε εάν θα έρθουν δύο διαψεύσεις -μια από τη "Μακεδονία" και μία από την Ελλάδα- ή μόνο μία διάψευση. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εκδοχή δεν θα είναι πλέον πιθανό να έρθει ποτέ» δήλωσε και διευκρίνισε ότι η ίδια διεξάγει τις συζητήσεις της εμπιστευτικά.
Αναρωτιόμαστε, ρητορικά φυσικά, εάν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικό θα προβεί άμεσα σε διάβημα διαμαρτυρίας όπως έκανε ο Βενιζέλος στην περίπτωση της Κύπρου;  ΧΑ\
 
***  Πόσο υποκριτές μπορεί να είναι οι «εθνικόφρονες» της ΝΔ; - Άρθρο του Ν. Γ. ΜιχαλολιάκουΈργα και ημέρες του Βενιζέλου και η σιωπή των «πατριωτών»
Πριν αναφερθώ στους «άθλους» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως αντιπροέδρου της συγκυβερνήσεως και ως υπουργού Εξωτερικών στην διάρκεια της προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «άθλους» οι οποίοι προκάλεσαν την οργή της Ευρωβουλευτού της Κύπρου μας, ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ Ελένης Θεοχάρους, θεωρώ απαραίτητο να σας μιλήσω από αυτό το Ελεύθερο Εθνικό βήμα για την συνεχιζόμενη και συνεχώς κλιμακούμενη δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής.Ένας ακόμη βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο Συναγωνιστής Ηλίας Κασιδιάρης, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ εντός των ημερών κρίνεται από το συμβούλιο και η προφυλάκιση και ενός ακόμη βουλευτή μας, του Συναγωνιστή Μίχου. Ο Συναγωνιστής Κασιδιάρης, μάλιστα, ήταν και είναι ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματός μας και γράφω είναι γιατί θα συνεχίσει να εκπροσωπεί το κόμμα ακόμη και μέσα από το κελί του. Αυτή είναι η «δημοκρατία» των συνεταίρων του Μνημονίου, Σαμαρά και Βενιζέλου ή μάλλον Βενιζέλου και Σαμαρά, αφού τον κυρίαρχο ρόλο σε όλα τα σοβαρά ζητήματα τον έχει, όπως έχει αντιληφθεί ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, ο επικεφαλής του τετάρτου κόμματος, του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ.
ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΗΣ (ΝΕΑΣ) «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Μέσα σε αυτήν, λοιπόν, την… ελεύθερη και «δημοκρατική» χώρα έχουμε μέχρι την στιγμή, κατά την οποίαν γράφονται αυτές οι γραμμές, εννέα βουλευτές στην φυλακή, δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό, δύο βουλευτές στους οποίους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα δημόσιου λόγου και τρεις υποδίκους. ΟΛΟΙ οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι στην φυλακή, ευρίσκονται υπό ομηρίαν από ένα καθεστώς, το οποίο υποτίθεται ότι σέβεται τις πολιτικές ελευθερίες.    Κατά τ’ άλλα, κάποιοι θλιβεροί τύποι, με πρώτο και κορυφαίο τον ίδιο τον Σαμαρά, επιμένουν ότι η δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής δεν είναι… πολιτική! Τονίσαμε με κάθε τρόπο και ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ με την ομολογία Μπαλτάκου ότι το «κυνήγι μαγισσών» ενάντια στο Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα είναι καρπός και έργο μίας πολιτικής σκευωρίας, η οποία στήθηκε από την παρέα Σαμαρά-Βενιζέλου στα υπόγεια του Μαξίμου. Πέραν τούτου υπάρχουν οι ίδιες οι ομολογίες των ενόχων. Μία ημέρα ΠΡΙΝ την δολοφονία στο Κερατσίνι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, είχε δηλώσει στο Mega ότι η Χρυσή Αυγή θα κατηγορηθεί ως… «εγκληματική οργάνωση», ενώ στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο δημοσιογράφος Κουβαράς, επικαλούμενος ως πηγή τον Βορίδη, είχε δηλώσει ότι θα διωχθούν και θα κατηγορηθούν και θα προφυλακισθούν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Όλα αυτά πριν πάει το οποιοδήποτε στοιχείο στον οποιονδήποτε εισαγγελέα ή ανακριτή. Σύμπτωση; Προφητεία; Τα συμπεράσματα δικά σας…
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
Σκοπός της πολιτικής σκευωρίας ήταν η εξαφάνιση, ο πολιτικός θάνατος της Χρυσής Αυγής. Όμως, ήλθε ο Μάιος και τους διέψευσε οικτρά. ΟΧΙ μόνο δεν πήγε η Χρυσή Αυγή στο 2%, όπως ήθελε ο Σαμαράς και πίστευε ο Σταλινικός μυστικοσύμβουλός του, αλλά ήταν και το μόνο κόμμα, το οποίο αύξησε την δύναμή του και μάλιστα σε ποσοστό 38%. Πήγε από το 6,9% του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, στο 9,4% του Μαΐου του 2014. Την εβδομάδα που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και η πρώτη, μετά τις εκλογές, δημοσκόπηση, στην οποία το Κίνημά μας παραμένει τρίτο κόμμα με 10,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-Ελιά του συνεταίρου του Σαμαρά, Βενιζέλου, περνά από την τέταρτη στην πέμπτη θέση. Ταυτόχρονα το αίτημα για δημοψήφισμα για το ξεπούλημα της ΔΕΗ το υπέγραψαν τελικά 139 βουλευτές, το οποίο σημαίνει ότι το όνειρο του Σαμαρά για εκλογή Προέδρου και αποφυγή εκλογών θα παραμείνει ένας ευσεβής πόθος και ένα άνευ αντικρίσματος ευχολόγιο. Η ώρα της συντριβής για Βενιζέλο και Σαμαρά έρχεται.                  Ο Βενιζέλος θα πληρώσει τον Σαμαρά και ο Σαμαράς τον  Βενιζέλο. Τον Βενιζέλο, ο οποίος προκάλεσε το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων (Ελλαδιτών και Κυπρίων) με την ιταμή υποχώρησή του έναντι του τουρκικού θράσους. Θράσους, το οποίο έφτασε στο σημείο με επίσημο έγγραφο να ομιλεί για τουρκική μειονότητα στην Ελληνική Θράκη και να χαρακτηρίζει ως νεκρό κράτος την Κύπρο μας. Στον Βενιζέλο απήντησε υπερήφανα η Ευρωβουλευτής της Κύπρου, Θεοχάρους, αλλά κανείς από τους «εθνικόφρονες» και «πατριώτες» της Ν.Δ. δεν είχε να πει λέξη… Στο σημείο αυτό θέλω να κατηγορήσω τους ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΥΣ της Ν.Δ., οι οποίοι παριστάνουν τους… εθνικά ευαίσθητους και κατηγορούν σε φυλλάδες και διαδίκτυο τον Βενιζέλο, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν με κάθε τρόπο την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο σκοπός τους και ο τρόπος τους πονηρός και δόλιος. Δεν θέλουν τίποτε άλλο από το να συνεχίσουν να παγιδεύουν τους αφελείς πατριώτες, οι οποίοι παραμένουν (όλο και λιγότεροι…) στο κόμμα Σαμαρά.
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ                                                                                       Απέναντι σε όλους αυτούς τους φανερούς και κρυφούς εθνομηδενιστές, μαρξιστές και  φιλελεύθερους αρνητές του Εθνικού Κράτους, υπάρχει η μαχόμενη Εθνική Παράταξη, η Χρυσή Αυγή των Ελλήνων με τους δολοφονημένους ήρωές της, Γιώργο Φουντούλη και Μάνο Καπελώνη, με τους καθοδηγητές της στα κελιά της Τιμής, φυλακισμένους άδικα, υπάρχουν οι δεκάδες χιλιάδες Αγωνιστές της, οι εκατοντάδες χιλιάδες υπερήφανοι Έλληνες και Ελληνίδες, που την στηρίζουν ενάντια στην λάσπη της δικτατορίας των διεφθαρμένων.      Σε όλους αυτούς, που πιστεύουν ότι νίκησαν την Χρυσή Αυγή, θα αφιερώσω έναν στίχο:      «Θα έρθουμε μια νύχτα
όπου κι αυτά τ’ αστέρια
θα έχουν σβήσει,
θα έρθουμε μια νύχτα,
που δεν θα ξέρετε
εάν ζωντανοί ή πεθαμένοι είσθε.
Μα, ΕΜΕΙΣ, θα έλθουμε
φέρνοντας χιλιάδες άστρα,
τις ψυχές μας
και έναν ΗΛΙΟ ματωμένο,
την Σημαία μας».   
***  Τελεσίγραφο τζιχαντιστών στους Χριστιανούς: Αλλάξτε πίστη, πληρώστε φόρο ή θα πεθάνετε
  


Σε νέες απειλές προχώρησαν οι τζιχαντιστές αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που έθεσαν αυστηρό τελεσίγραφο στους Χριστιανούς του Ιράκ, με ισχύ από το Σάββατο. 
 Σε αυτό τους προειδοποιούν ότι αν δεν αλλάξουν πίστη και δεν πληρώσουν θρησκευτικό φόρο στους πνευματικούς ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας, τότε θα πεθάνουν.
Οι τζιχαντιστές, που έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, ανέφεραν στο τελεσίγραφό τους πως οι χριστιανοί που επιθυμούν να παραμείνουν κάτοικοι του «χαλιφάτου», της περιοχής δηλαδή που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αυτό το μήνα οι φανατικοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και η οποία περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του βορείου Ιράκ και μέρος των εδαφών της Συρίας, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τηρούν τους κανόνες της Dhima.

Πρόκειται για παράδοση των περιοχών των μουσουλμάνων, σύμφωνα με την οποία όσοι δεν έχουν ασπαστεί το Ισλάμ θα πρέπει να εισφέρουν έναν ειδικό φόρο γνωστό ως «Jizya», προκειμένου να απολαμβάνουν προστασίας.
«Τους δίνουμε τρεις επιλογές: Ισλάμ, το συμβόλαιο Dhima και την πληρωμή της Jizya. Αν απορρίψουν την πρόταση αυτή, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ξίφος», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους. Το τελεσίγραφο μοιράστηκε στην πόλη Νινευή, στο βόρειο Ιράκ, και διαβάστηκε στα τεμένη, σύμφωνα με δήλωση κατοίκου της Μοσούλης στο Reuters.
Ο ίδιος είπε ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος αποκαλείται πλέον χαλίφης Ιμπραχίμ, έδωσε προθεσμία έως το Σάββατο σε όποιους δεν επιθυμούν να τηρήσουν τους όρους αυτούς, να εγκαταλείψουν το ισλαμικό χαλιφάτο. «Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσά μας παρά μόνο το ξίφος» προειδοποίησε.
Ανάλογο τελεσίγραφο είχε εκδώσει το Ισλαμικό Κράτος στη πόλη Ράκα της Συρίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, ζητώντας από τους εκεί χριστιανούς πολίτες να πληρώσουν τον θρησκευτικό φόρο σε χρυσό, με αντάλλαγμα την ασφάλειά τους. iefimerida
*** Θλιβερή επιστροφή Τζέφρυ: «Αυτονόητη εξέλιξη και ιστορική πραγματικότητα η παγκοσμιοποίηση»!
Ο ανθέλληνας Γιωργάκης Παπανδρέου,με το γνωστό θράσος που τον διέπει και είναι αντιστρόφως ανάλογο της ευφυΐας του, αντί να πληρώνει τις συνέπειες των ολέθριων πράξεων του, οι οποίες οδήγησαν την Χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή του μνημονίου  βγαίνει με απύθμενη αναίδεια να δώσει και συμβουλές, κατά την διάρκεια των μόνιμων διακοπών του. Αυτή την φορά στην ομιλία του «στο Συμπόσιο της Σύμης», το οποίο φέτος διεξάγεται στις Σπέτσες, με θέμα «Επανεφευρίσκοντας την Δημοκρατία» ρίχνει σε όλους τους άλλους τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, εκτός φυσικά από τον εαυτό του. Η αλήθεια είναι ότι η εμπλοκή της χώρας δεν ανήκει μόνο σ΄αυτόν, αλλά σε ολόκληρο το ψευδεπίγραφο «συνταγματικό τόξο», με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να αποτελούν τους κυριότερους υπεύθυνους. Οι «κόντρες» του Τζέφρυ με τη ΝΔ δεν μας ενδιαφέρουν. Έτσι κι αλλιώς, η ΝΔ είναι εκείνη που κάλυψε, όποτε και όσο χρειάστηκε, τον θλιβερό αυτόν τύπο για τις αναλόγου περιεχομένου ενέργειές του. Αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της ομιλίας αυτού του άεθνου, άθρησκου, ασυνείδητου και ανεγκέφαλου πολιτικάντη, ο οποίος σε αρκετά σημεία δείχνει ότι ούτε είναι ούτε νιώθει Έλληνας, αλλά αποτελεί έναν «πολίτη του κόσμου». Λέει, χαρακτηριστικά, σε κάποιο σημείο, ο κατά 25% Ελληνικής καταγωγής και 0% συνειδησιακά πρώην πρωθυπουργός της Χώρας«Έχουμε χρέος να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον δυναμικό και ουσιαστικό τρόπο, ό,τι μας απασχολεί, το μέλλον του τόπου, των Ελλήνων. Γιατί η παγκοσμιοποίηση, δεν είναι η μάστιγα του καιρού μας, είναι η αυτονόητη εξέλιξη της ανθρωπότητας. Κάποιοι, μετατρέπουν μια ιστορική πραγματικότητα σε απόλυτο κακό. Το ζήτημα, δεν είναι η παγκοσμιοποίηση, το ζήτημα είναι ότι, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι υπερεθνικοί οργανισμοί, είναι ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν την ορμή και την ευελιξία με την οποία κινείται το κεφάλαιο».
Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει ο Τζέφρυ, προκειμένου να αναδείξει την «αναγκαιότητα» της παγκοσμιοποίησης. Η κατάργηση των Εθνών, το παγκόσμιο κράτος, ο θρίαμβος του πάσης φύσεως διεθνισμού είναι κάτι το «αυτονόητο» για τον ανθέλληνα αυτόν. Κάτω, λοιπόν, οι κυβερνήσεις, οι οποίες κοιτάζουν τα εθνικά συμφέροντα, ενώ προφανώς αναγκαίες είναι αυτές οι κυβερνήσεις που προβάλλουν το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, σαν ένα πρώτο στάδιο για την επιβολή μιας παγκόσμιας κυβέρνησης. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι φανερό πως η ομιλία του Γιωργάκη έχει γραφτεί εξ ολοκλήρου από κάποιον υπάλληλο - κειμενογράφο του, αυτό που μένει είναι ο κυνισμός με τον οποίο ο Τζέφρυ εκφράζει την απέχθειά του για τις παραδοσιακές δομές του Τόπου, για το Έθνος-Κράτος και την πλήρη ανεξαρτησία που πρέπει να το χαρακτηρίζει.     Η ιστορία του μέλλοντος θα τον καταγράψει, πέρα από την τραγικότητα του ότι ένα άτομο με αμφισβητούμενο δείκτη ευφυΐας  έγινε πρωθυπουργός της Χώρας, ως έναν αδίστακτο υπηρέτη της παγκοσμιοποίησης, που με χαρά έμπλεξε ένα Έθνος (στο οποίο ποτέ δεν ανήκε, ούτε το αγάπησε) στα δίχτυα των διεθνών τοκογλύφων.   Γιώργος Μάστορας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΛΥΣΕ ΤΟΝ ΑΡΡΑΒΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΙ ΕΒΑΛΕ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑ
  Μπορεί να έλεγε –μέχρι πρότινος- ότι είναι… ανοιχτός σε κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να έστειλε μόλις προ δεκαημέρου «θεατές και χειροκροτητές» βουλευτές του συνονθυλεύματός του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, αλλά τώρα ο πρόεδρος Πάνος ανακρούει πρύμναν και ψάχνει γι’ άλλα  λιμάνια.              Σε συνέντευξή του, λοιπόν, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και στην ερώτηση αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αιγιαλών, ο πρόεδρος Πάνος είπε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν «θεατές και χειροκροτητές σε δημόσιες συγκεντρώσεις και σε περιπτώσεις που καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για πολιτικούς λόγους να σφυρίζει αδιάφορα», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην εξεταστική για το μνημόνιο, και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλύπτει εμμέσως τον κ. Παπανδρέου» αφού «φλερτάρει με στελέχη του». «Εάν ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι θα κάνει πολιτικό παιχνίδι για να πάρει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και θα βάλει στην άκρη, θα παρέχει ασυλία και αυτός προς την κυβέρνηση Παπανδρέου και Παπαδήμου, εμάς να μας ξεχάσει», είπε επί λέξει.
Έβαλε πλώρη για τη μεγάλη επιστροφή στη νουδούλα ο  καπετάνιος (για κλάματα…) ή μας φαίνεται; Εμ βέβαια, το 3,5% στις ευρωεκλογές ισούται με 1,5% σε εθνικές εκλογές και κάποιος τρόπος πρέπει να βρεθεί για να συνεχίζει να μας  σώζει ο λεγάμενος!   Ε


*** Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο!!!

«Το συνεχιζόμενο επί 40 χρόνια έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, η τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου, φέρει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, ενώ το δρόμο για την εισβολή άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.Και συνεχίζει:
«Η εξέλιξη αυτή είχε άμεση σχέση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την αντιπαράθεση με το σοσιαλιστικό σύστημα και την ΕΣΣΔ.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η ιστορία αλλά και οι κατοπινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άλλωστε οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εδώ και χρόνια ενθαρρύνουν ή ανέχονται την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου, σήμερα προωθούν ένα νέο «σχέδιο Ανάν», διαμορφωμένο στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ προωθείται από την κυπριακή κυβέρνηση Αναστασιάδη η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό παράρτημα «Συνεταιρισμός για την ειρήνη».
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, κάτι το οποίο εγκυμονεί νέους κινδύνους, τόσο για τον κυπριακό λαό όσο και για όλους τους λαούς της περιοχής.
Χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη και διεθνιστική αλληλεγγύη για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά ότι θα αντιταχθεί σε λύσεις – ανοιχτής ή συγκαλυμμένης – διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός.
Θα στηρίξει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των εργαζομένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Θα συνεχίσει να προβάλλει τη μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδο για την Ελλάδα και την Κύπρο που είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η κοινωνικοποίηση του πλούτου, με το λαό στην εξουσία» καταλήγει η ανακοίνωση.   Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Διώτης, Καπελέρης στον ανακριτή για την Λίστα Λαγκάρντ: Ο Βενιζέλος δεν θα πάει γιατί τον καλύπτει ο Σαμαράς!                                                             
Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης καλούνται την ερχόμενη εβδομάδα να απολογηθούν στους ανακριτές για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το «Βήμα», οι ανακριτικές αρχές έχουν υπολογίσει τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο από το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκαν οι έλεγχοι στα πρόσωπα της λίστας.Ειδικότερα εκτιμούν ότι ποσό 5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να έχει εισπράξει το Δημόσιο αν είχαν ελεγχθεί 14 μόνον από τα 2.062 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ.Πηγή που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη επισημαίνει καταρχήν ότι το ποσό των 5 εκατομμυρίων είναι απλώς ενδεικτικό, βεβαιώνει δε, ότι πρόσωπο που συγκαταλέγεται στην επίμαχη λίστα κατέθεσε προσφάτως 500.000 ευρώ από τον φόρο που του αναλογούσε - «ζεστό χρήμα στον δημόσιο κορβανά», λέει χαρακτηριστικά.  Οι Διώτης και Καπελέρης αναμένονται στην Ευελπίδων την Τετάρτη, όπως όλα δείχνουν όμως δεν θα επιλέξουν να περιγράψουν τώρα λεπτομέρειες και χειρισμούς που τους ενέπλεξαν στην ιστορία, αλλά τον Σεπτέμβριο, αφού λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.   Αμφότεροι κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ενώ ο Ιωάννης Διώτης βαρύνεται και με την κατηγορία υπεξαίρεσης εγγράφου.Οι ανακριτές έδωσαν το πράσινο φως για τις απολογίες αφού προηγουμένως πήραν στα χέρια τους τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ και τις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ.Οι εκθέσεις αυτές συντάχθηκαν με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο τα 2.062 πρόσωπα της λίστας έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.Τμήμα ειδήσεων defencenet.grΗ Χρυσή Αυγή είχε καταθέσει πόρισμα στην Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα πριν έναν χρόνο, το οποίο απεδείχθη 100% ακριβές. Θυμίζουμε:   ΟΛΑ ΕΔΩ  

  Έλληνες Γιατροί: Ανεπαρκή τα 2 δισ. του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ανασφάλιστους
  

Το τοπίο στην υγεία των Ελλήνων αυτή την στιγμή είναι θολό και απ’ ότι φαίνεται έτσι θα παραμείνει. Ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε ξαφνικά να δείξει τα υποτιθέμενα φιλανθρωπικά του αισθήματα προς τους χιλιάδες ανασφάλιστους Έλληνες που καθημερινά ψυχοραγούν, αυξάνοντας, υποτίθεται, την φαρμακευτική δαπάνη. Ωστόσο, το ζήτημα των ανασφάλιστων Ελλήνων θα έπρεπε ήδη να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη πολιτικής υγείας, εδώ και χρόνια. Η ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας τα προηγούμενα χρόνια αλλά και η κοροϊδία των εκάστοτε υπουργών απέναντι στους Έλληνες έχει σαν αποτέλεσμα τώρα βεβιασμένα να επιδιώκεται η πολιτική κάλυψη του φαινομένου με ημίμετρα. Με βάση, λοιπόν, ένα μη οργανωμένο και χωρίς λογική σχεδιασμό, αποφασίστηκε μέσα στο σχεδόν ανύπαρκτο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, να ενταχθεί και η μεγάλη αυτή ομάδα των συμπολιτών μας, οι ανασφάλιστοι. Όταν τα 2 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκούν για να καλυφθεί ο βασικός κορμός των ασφαλισμένων, πώς θα μπορέσει να καλυφθεί ένα μεγαλύτερο σώμα πληθυσμού; Και μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων διαρκώς αυξάνεται. Κανονικά η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για  το 2014 θα πρέπει να προσδιοριστεί στα 2,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 100 εκατ. ευρώ για εμβόλια, ορούς και παράγωγα αίματος. Τα 2 δισ. ευρώ που επιβάλλουν οι ξένοι δανειστές αυτή την στιγμή σίγουρα δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες των ήδη ασφαλισμένων. Μην ξεχνάμε οτι αυτή την στιγμή οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει έως και 70% της τιμής του φαρμάκου, ενώ πληρώνουν όλη την διαφορά ακόμη και για τα γενόσημα τα οποία είναι ακριβότερα από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.                                                          
 Για αυτόν το λόγο, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ζητά τον άμεσο επαναπροσδιορισμό ενός λογικού στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 έστω στα 2,3 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης, όπου θα περιέχεται και ποσό για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ας μας απαντήσει λοιπόν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί το ποσό που η Τρόικα επιτρέπει για την υγεία των Ελλήνων είναι το 6% του ΑΕΠ και αν πραγματικά θεωρούν ότι αυτό επαρκεί.  Γατί περιορίζει τον προϋπολογισμό κατά 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δις. Ευρώ; Πού κατευθύνεται αυτό το ποσό, το οποίοι οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταβάλλει για να έχουν μια αξιοπρεπή πρόνοια και υγεία; Με αυτό τον τρόπο ο Υπουργός Υγείας μας ρίχνει στάχτη στα μάτια και εμπαίζει χιλιάδες Έλληνες.  ΧΑ

 

***  Αμερικανικά «επιθετικά» βομβαρδιστικά στην Καλαμάτα (;)          
   
  Βάση μη επανδρωμένων Αεροσκαφών
 Τον περασμένο Αύγουστο το Onalert που είχε παρακολουθήσει από κοντά την επίσκεψη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ, είχε αποκαλύψει ότι, μεταξύ άλλων, η Ουάσινγκτον είχε προτείνει τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη βάση της Καλαμάτας.
Η ελληνική πλευρά είχε επιχειρήσει να κρατήσει το θέμα μυστικό, αν και ήταν από τότε σαφές ότι είχε συμφωνήσει σε αυτή την πρόταση. Σε ερωτήσεις του Onalert εκείνη την περίοδο, όχι μόνο δεν το διέψευδαν, αλλά έλεγαν ότι αν πραγματοποιηθεί αυτή η αμερικανική πρόταση, θα είναι μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα της υλοποίησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του imerodromos.gr, «η κυβέρνηση μελετά τρόπους για να ικανοποιήσει το αμερικανικό “αίτημα” δημιουργίας βάσεων για βομβαρδιστικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη σε Σούδα και Καλαμάτα. Το αίτημα της Ουάσιγκτον έχει υποβληθεί με πιεστικό τρόπο από τον περασμένο Μάιο και απασχόλησε την (ξαφνική) σύσκεψη που είχαν προ ημερών ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας στο μέγαρο Μαξίμου».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το αμερικανικό “αίτημα” δεν είναι καινούργιο. Έχει υποβληθεί στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μάλιστα το αντιμετώπισε θετικά, πριν από περίπου ένα χρόνο, κατά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Οι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση των drones σε Σούδα και Καλαμάτα συνεχίστηκαν επί χάρτου. Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι αναμενόμενες εξελίξεις πιέζουν την Ουάσιγκτον να επιταχύνει τους στρατιωτικούς της σχεδιασμούς και για αυτόν το λόγο το αμερικανικό αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση επαναδιατυπώθηκε με πιεστικό τρόπο, όπως είπαμε, τον περασμένο Μάιο.
Όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Αμυνας, η Ουάσιγκτον είναι ενθουσιασμένη από το επίπεδο συνεργασίας το οποίο διαπιστώθηκε κατά την κρίση στη Λιβύη. Τότε, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη Βάση της Σούδας, στην οποία, όπως υπογραμμίζουν οι γνωρίζοντες, παρατηρείται και ένα χωροταξικός κορεσμός!».
  Ποια είναι τα προβλήματα
Όμως, υπάρχουν και προβλήματα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα: «Κατ’ αρχήν, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Άμυνας, δεν υπάρχει το πλαίσιο της συμφωνίας. Η βάση της Σούδας, σύμφωνα με την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία, προσφέρει στους Αμερικανούς “διευκολύνσεις” επιμελητείας και ανεφοδιασμού. Υπό αυτήν την έννοια η στάθμευση μιας μοίρας μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών, τα οποία, προφανώς, θα αναλαμβάνουν αποστολές, δηλαδή θα χτυπούν όπου οι Αμερικανοί επιθυμούν, είναι εκτός πλαισίου των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικών συμφωνιών. Και αν αυτό ισχύει για τη βάση της Σούδας, ισχύει πολύ περισσότερο και για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς φίλους (της) είναι η διατάραξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, καθώς τα αμερικανικά drones που τυχόν θα σταθμεύσουν στην Κρήτη και την Καλαμάτα θα έχουν την ευθύνη επόπτευσης και επιβολής των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.
Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση έχει να κάνει με τη δυσκολία που παρουσιάζει το εγχείρημα μιας “σιωπηλής συμμόρφωσης” με το αμερικανικό αίτημα.
Όπως εξηγούν αρμόδιοι στρατιωτικοί παράγοντες, η στάθμευση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών σε ελληνικά αεροδρόμια, ακόμη και σε αυτό της Σούδας δεν μπορεί να παραμείνει κρυφή επί μακρόν. Υπό αυτήν την έννοια η αντιμετώπιση των εσωτερικών αντιδράσεων είναι μια ακόμη παράμετρος που δυσκολεύει την προσπάθεια των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου να ικανοποιήσουν τη συγκεκριμένη πιεστική αμερικανική απαίτηση…».

*** Ρυθμίσθηκαν τα χρέη μέχρι τα 104α γενέθλιά του!         
   
Συμφωνία να ζήσει πάνω από τα 100 πρέπει να κάνει ένας 80χρονος, αφού με απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας ρυθμίζονται τα χρέη του, αλλά για να εξασφαλίσει τη διάσωση του σπιτιού του, πρέπει να τηρήσει 20ετή ρύθμιση, η οποία ξεκινά έπειτα από 4 χρόνια! Δηλαδή, μέχρι τα 104 του!
Συνολικά οφείλει 233.452,62 και με τη ρύθμιση που του έκανε το Δικαστήριο, όταν την ολοκληρώσει, θα έχει καταβάλει 133.692 ευρώ. Τον απαλλάσσει από χρέος περίπου 100.000 ευρώ!
  Απόφαση
Η πρώτη αίτηση είχε κατατεθεί από 80χρονο με την 64χρονη σύζυγό του. Ο 80χρονος λαμβάνει αναπηρική σύνταξη, ύψους 629,30 ευρώ, ενώ η 64χρονη δεν εργάζεται και δεν έχει σύνταξη. Οι δαπάνες διαβίωσης του ζευγαριού ορίσθηκαν από το δικαστήριο στα 500 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις οφειλές, ο 80χρονος έχει 2 στεγαστικά δάνεια ύψους 218.247,39 ευρώ και από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες 7.237,61 ευρώ. Συνολικά οφείλει 233.452,62 ευρώ, ενώ για τα δύο στεγαστικά δάνεια υπάρχει προσημείωση της κύριας κατοικίας.
Η 64χρονη έχει οφειλή από 3 καταναλωτικά δάνεια, ύψους 8.765,74 ευρώ.
Παλαιότερα ελάμβαναν ενοίκιο από ένα κατάστημα, ενώ συνέδραμε και ο γιος τους, για τον οποίο είχαν λάβει τα δάνεια, ώστε να τον βοηθήσουν στην επιχείρησή του. Πλέον, όμως, κι αυτός αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ενώ δε λαμβάνουν το ενοίκιο.
Το δικαστήριο έκρινε πως έχουν περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Το ζευγάρι έχει ως κύρια κατοικία ένα διαμέρισμα 146 τ.μ., η εμπορική αξία του οποίου υπολογίσθηκε στα 150.000 ευρώ.
Επίσης, ο 80χρονος έχει τρία κτήματα, συνολικής έκτασης 6 στρεμμάτων και αξίας 2.000 ευρώ. Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε ότι η εκποίησή τους δε θα προσφέρει και αποφάσισε την εξαίρεσή τους.
Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει η 64χρονη είναι μία αποθήκη, η αξία της οποίας υπολογίσθηκε στα 700 ευρώ, κι επίσης κρίθηκε ότι η εκποίησή της δε θα προσφέρει.
Τελικά, το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη τους και όρισε για τα επόμενα 4 χρόνια ο 80χρονος να καταβάλει στις τράπεζες 129 ευρώ μηνιαίως. Στη συνέχεια και για τη διάσωση του σπιτιού τους, έπειτα από 4 χρόνια, θα πρέπει επί 20 έτη να καταβάλει 531,25 ευρώ μηνιαίως.
Με την τήρηση της ρύθμισης το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ζευγάρι απαλλάσσεται από το υπόλοιπο χρέος.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Τριήμερο κινητοποιήσεων στην Καλαμάτα για τα χημικά της Συρίας (φωτογραφίες)
 
  
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες τριήμερο κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, βορειοδυτικά της Κρήτης και ανοικτά της Ιταλίας. Το τριήμερο οργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων Καλαμάτας και θα κορυφωθεί αύριο το βράδυ με μουσική διαμαρτυρία στο λιμάνι. Χθες είχε προγραμματιστεί ποδηλατοδρομία και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού έξω από το Μέγαρο Χορού πριν από την έναρξη της παράστασης. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία εν πλω, με τη συμμετοχή αλιέων και με ραντεβού στις 10.30 στο μόλο του Πανελληνίου. Αύριο, στις 8.30 το βράδυ, θα γίνει η μουσική διαμαρτυρία με τα Κατζηλιεράκια, τον Σωτήρη Πυθέα και τον Βασίλη Αθανασόπουλο. Σε κείμενό της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών και Φορέων Καλαμάτας κατά της «Εξουδετέρωσης» των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου, σημειώνει: «Συμπολίτες μας, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) αποφάσισε να ρίξει τα χημικά της Συρίας – όπλα με τα οποία ο στρατός του Άσαντ δολοφόνησε χιλιάδες Σύρους – στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών της νότιας Πελοποννήσου. Ακούσατε, είδατε, διαβάσατε κάποια αντίδραση από την “υπεύθυνη” ελληνική κυβέρνηση; Ενημερωθήκατε από τα κρατικά ή τα ιδιωτικά μεγάλα κανάλια; Σιγή ιχθύος από αυτούς που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες μας και το μέλλον των παιδιών μας. Η καταστροφή των χημικών γίνεται στο πλοίο Cape Ray με ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και είναι χαρακτηρισμένη ως “απόρρητη”. Η μέθοδος της υδρόλυσης που ακολουθείται, εφαρμόζεται πειραματικά για πρώτη φορά εν πλω, και χωρίς διασφάλιση για τις θάλασσες, τις ακτές, το οικοσύστημα της Μεσογείου και τους κατοίκους της. Σε περίπτωση ατυχήματος τι γίνεται; Επισήμως δεν αποκλείουν την πιθανότητα ατυχήματος. Κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για το οικοσύστημα και τους κατοίκους της Μεσογείου. Αντιθέτως, έχει εγκατασταθεί πολυδάπανο σύστημα εκκένωσης που θα διασφαλίσει τουλάχιστον τη διαφυγή της επίλεκτης ομάδας των επιστημόνων του Αμπερντίν που βρίσκεται στο Cape Ray, αλλά και του πληρώματος. Οι Αμερικανοί έχουν τα νώτα τους καλυμμένα από τον κίνδυνο. Γιατί διάλεξαν την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου; Μήπως το ότι είναι κλειστή τούς διασφαλίζει ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, η εγκληματική καταστροφή δε θα διαρρεύσει και θα περιοριστεί στους λαούς της Μεσογείου; Μήπως εκτίμησαν ότι οι λαοί Ιταλίας και Ελλάδας δε θα είχαν αντιδράσεις, όντας κάτω από την τρομακτική πίεση της κρίσης; Οι σκανδιναβικές χώρες και η γειτονική μας Αλβανία αρνήθηκαν κατηγορηματικά, όταν τους προτάθηκε η εξουδετέρωση των χημικών να γίνει στα εδάφη τους. Υπάρχει κίνδυνος να νομιμοποιήσουν την θάλασσα της Μεσογείου ως χώρο απόθεσης αποβλήτων για τα χημικά και άλλων χωρών». Α.Π. - 

*** Άλλος τρόπος δεν υπάρχει ;         
   
Προστατευτικούς κώνους είχε τοποθετήσει στην οδό Φαρών η εταιρεία που έκανε τη νέα διαγράμμιση της ασφάλτου. Αργά το βράδυ οι κώνοι που κάλυπταν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας είχαν πέσει και δεν ήταν εύκολα ορατοί από τους οδηγούς.
Άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να μην καταστραφούν οι φρεσκοβαμμένες διαγραμμίσεις, αλλά και να μη γίνονται οι κώνοι επικίνδυνοι για ατυχήματα;    Κ.Γαζ

***  Παροχή οδηγιών για αποφυγή πνιγμού και ατυχημάτων στη θάλασσα από το Λιμεναρχείο 

Επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, από το Λιμεναρχείο Πύλου απευθύνονται συνοπτικές οδηγίες προς λουόμενους, προς ενημέρωση-ευαισθητοποίηση, με στόχο τη μείωση των θανάτων: -Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική - Μην μπαίνετε στη θάλασσα πριν περάσουν 3-4 ώρες από το φαγητό -Μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά πριν κολυμπήσετε -Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρετε το βάθος και τη διαμόρφωση του βυθού -Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά μόνα τους στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε και να τα επιτηρείτε. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο όσο να απαντήσετε στο τηλέφωνο -Μην κολυμπάτε σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη -Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα -Αν κουραστείτε κολυμπώντας, μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίστε ήρεμα, όταν ξεκουραστείτε -Αν πάθετε κράμπα, μη φοβηθείτε. Χαλαρώστε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή -Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάτε πιο πέρα από αυτές -Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια και δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε, καλέστε και εσείς βοήθεια -Αν κολυμπάτε σε περιοχές όπου διέρχονται επιβατηγά- ταχύπλοα πλοία, να προσέχετε τον έντονο και υψηλό κυματισμό που κατά περίπτωση προκαλείται εξαιτίας της ταχύτητας και της υδροδυναμικής κατατομής των πλοίων -Υψώθηκε από το ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγείτε γρήγορα έξω απ’ το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα, είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος -Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και απώλειας των αισθήσεων λουομένου, παράσχετε τις πρώτες βοήθειες και καλέσετε το 166. - 

*** Τροχαίο- καραμπόλα με τραυματισμούς στη Νέα Είσοδο (φωτογραφίες)

 Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα κάτω από άγνωστες συνθήκες σημειώθηκε μια σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στα φανάρια της Νέας Εισόδου στη διασταύρωση για Ακοβίτικα. Στο νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν μεταφερθεί 4 άτομα. Ακόμα μετά από 5 λεπτά σημειώθηκε νέο τροχαίο στο ίδιο αυτή τη φορά μεταξύ δύο αυτοκινήτων. -

*** Σύμβαση για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου 

 Συμφωνητικό υπέγραψαν χθες ο δήμαρχος και ο νόμιμος εκπρόσωπος του αναδόχου για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας». Ο προϋπολογισμός μελέτης ήταν 19.974,15 ευρώ και μειοδότης ανεδείχθη η Παντεχνική Μεσσηνίας Δ. Μουτσώκος και Συνεργάτες ΕΕ, η οποία προσέφερε έκπτωση 13%. Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών για οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ήτοι: αποξήλωση των υφιστάμενων εδράνων και υπερυψωμένων δαπέδων, κατασκευή νέων ξύλινων υπερυψωμένων δαπέδων, σύμφωνα με τη νέα διάταξη της αίθουσας, τοποθέτηση των εδράνων: αφενός μεν των παλιών, τα οποία θα συντηρηθούν, αφετέρου δε των νέων, τα οποία θα κατασκευασθούν εξαρχής, ανακαίνιση (μικροεπισκευές και νέοι βερνικοχρωματισμοί) του υφιστάμενου πατώματος στη στάθμη + 0.00 και βερνικοχρωματισμοί στις νέες στάθμες +0,16 και +0,32 m, αντίστοιχα, χρωματισμοί στους τοίχους, τις οροφές και τα υφιστάμενα κουφώματα (παράθυρα, μπαλκονόθυρες και θύρες εσωτερικές) των δύο αιθουσών. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει την επέκταση του χώρου με την προσάρτηση του γραφείου όπου σήμερα στεγάζεται η μειοψηφία, αλλά και την αναδιάταξη των εδράνων στη μεγάλη αίθουσα, με ταυτόχρονη αύξησή τους. Με τη νέα διάταξη, τα έδρανα θα αναπτύσσονται, σε τρία επίπεδα, σε σχήμα Π γύρω από τα έδρανα του προεδρείου, που θα τοποθετηθεί στη νότια πλευρά της αίθουσας. Στην ανατολική πλευρά της, θα διαταχθούν τα έδρανα των δημοσιογράφων και οι θέσεις του κοινού στο χώρο όπου σήμερα στεγάζεται η μειοψηφία. Όταν τελειώσει η ανακαίνιση, η αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου θα διαθέτει θέσεις για τα μέλη του Σώματος (είναι 41), 5 δημοσιογραφικές και περίπου 20 για το κοινό. - 
*** Αθλητικά  ενημέρωση  :
***  Προπονήσεις στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο

 Στην Καλαμάτα βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μεσσήνιος διεθνής αμυντικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ Σωκράτης Παπασταθόπουλος, όπου και περνά τις τελευταίες ημέρες των διακοπών του. Χθες τον συναντήσαμε στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας να κάνει προπόνηση, έχοντας δίπλα του τον τεχνικό του Παπαφλέσσα Χώρας Μιχάλη Φασουλή, με τον οποίο έχει πολύχρονη φιλική σχέση και τους ποδοσφαιριστές Γιώργο Ελευθεράκη, Γιάννη Σεντεμέντε. Ο Παπασταθόπουλος είχε μια εντυπωσιακή σεζόν με την Εθνική Ομάδα των Ανδρών (με την εξαιρετική παρουσία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας) και την Μπορούσια Ντόρτμουντχσε Τσάμπιονς Λιγκ, Μπουντεσλίγκα και Κυπέλλου Γερμανίας, ενώ πριν λίγες ημέρες ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με την εκλεκτή της καρδιάς του Ξανθή Σταμουλάκη. Χθες βράδυ αναμενόταν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και ο διεθνής αμυντικός της Ρόμα Βασίλης Τοροσίδης. - 

***

 
 
 
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
  http://www.youtube.com/stamos01 ,         3513     video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , =    1952    video .-  
 http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1963  video.- 
Σύνολον                                                       7428  βίντεο   .- 
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2579  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    598.–
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   196 .-
~* http://www.twitter.com/stamos01/

***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας ,        
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .- 
 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :


~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-    
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014  ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 16 Ιουνίου 2014 .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/06/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/06/30-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσής Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 .- 
 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html ., Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 , 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html ,
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html , 
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Ιουλίου  2014 :    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~  Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014    :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,
~   Άρωμα Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το    αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Ιουλίου  2014  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html  , .-  
~   ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html ,.-
     ΕΠΙΛΟΓΕΣ Θεμάτων ,  Παρασκευή  17  Ιουλίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
   Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιουλίου 2014     :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/19-2014.html , .-
 

 ~ ** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
http://www.twitter.com/stamos01/                                    
STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011                                                    

Arfara-Messinias 2  ,                                            
stamos-dynami                                            
 Arfara-Messinias 
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS vlasios             

Stamos Arfara Messinias GREECE


* * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ        
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-    552  .                                                         
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-                                                                                       ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-                                                        ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ        ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-                                                                
~ http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=0&id=22559 , ΚΑΛΑΜΑΤΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-         
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-                                                
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 .-               
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/2742014.html , ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΠΑΤΩΝ 27/4/2014 .- Από  επίσκεψη .-                
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-
~    www.aroma-elladas.gr  .-***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου