ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Αυγούστου 2016

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 :
~

Με την αγάπην και την απλότητα, χωρίς πολλούς διαλογισμούς, γρηγορώτερα φθάνεις εις τον άνω λιμένα.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)

VIDEO  :
1~**Μονή Λουκού  του Σωτήρος ΑΣΤΡΟ  Κυνουρίας Σα  06/08/2016: https://youtu.be/1eHqnAaAo9U .-

~**Ι. Μ.  ΛΟΥΚΟΥ του  Σωτήρα Άστρο Κυνουρίας Σάββατο  06/08/2016:

~** Ι. Μ. Σωτήρος Λουκούς Άστρου Κυνουρίας 06/08/2016 :

~  Μ. Σωτήρος Λουκούς Άστρου Κυνουρίας 06/08/2016  :

5~ **Μονή Λουκού Σωτήρος Άστρο Κυνουρίας  Θ.Λ. -  Αρτοκλασία Σα 06/08/2016: https://youtu.be/gnciatcZmHw .-

~** Θεία Λειτουργία Μονή Σωτήρος Λουκούς Σα 06/08/2016:

~** Ασίνη Ναυπλίου διαδρομή για Τολό 06/08/2016 :

~* ΝΑΥΠΛΙΟ από Ν  Κίο  μπαίνοντας  Σα
06/08/2016 : https://youtu.be/BtsloRQ8ocM .-

~* ΤΟΛΟ Αργολίδος φαγητό και θαλασσινό μπάνιο  06/08/2016: https://youtu.be/vyo4oRHIU6k .-  

~10 * ΤΟΛΟ Αργολίδος φαγητό και θαλασσινό μπάνιο  06/08/2016: https://youtu.be/oan_CU0UE08  .-


 Ι.Μ. Σωτήρα Λουκούς Άστρο Κυνουρίας Σάββατο 6/8/2016 προσκύνημα , παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας ...
7 Αυγούστου
Οσιομαρτύρων Αστεριού του θαυματουργού και Δομετίου του Πέρσου (†363). Οσίας Ποταμιάς της θαυματουργού. Νεομάρτυρος Αββακούμ, του εν Θεσ/νίκη (†1628). Δαβίδ του «Γέροντος», του εν Ευβοία, Νικάνορος (†1519) του εν «Ζάβορδα», του θαυματουργού, Υπερεχίου, Ώρ, Δομετίου του σημειοφόρου και Ποιμένος πολύπαθους του Ρώσου. Μάρτυρος Σώζοντος του εκ Νικομηδείας.Ναρκίσσου πατριάρχου Ιεροσολύμων. Οσίων Θεοδοσίου του Νέου, του ιαματικού (1), του εξ Αθηνών και εν Αργεί ασκήσαντος. Των εν Θηβαΐδι Μυρίων (10.000) Ασκητών. Οσίας Κανδίδας, της Βυζαντίας.
(1) Ο όσιος Θεοδόσιος ο νέος, ο ιαματικός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 862 από ευσεβείς χριστιανούς. Από νεαρή ηλικία φάνηκε η θερμή πίστη που τον διακατείχε και η μεγάλη αγάπη προς τους συνανθρώπους του. Όταν αποφάσισε να αποσυρθεί στον μοναχικό βίο, μοίρασε την περιουσία του σ` όσους είχαν ανάγκη και πήγε λίγο έξω από την Αθήνα. Όμως πολλοί ήταν αυτοί πού πήγαιναν για να τον δουν και να τον συμβουλευτούν, κάτι που τον εμπόδιζε να διαλογιστεί. Για αυτό το λόγο και για να μπορέσει να μονάσει, κατέφυγε στο Άργος. Εκεί έκτισε ένα ναό στο όνομα του Τιμίου Προδρόμου, όπου πολλοί πήγαιναν για να τον συμβουλευτούν. Τον φθόνησαν όμως ιερείς, και τον κατάγγειλαν στον Επίσκοπο Άργους, Πέτρο. Ο Επίσκοπος όμως κατάλαβε την αφιλοκερδία και την ευσέβεια του Θεοδοσίου, με αποτέλεσμα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το θεάρεστο έργο της ελεημοσύνης. Ο άγιος Θεοδόσιος απεβίωσε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα. ~
Στις 07/08/2016 εορτάζουν:
Άγιος Δομέτιος ο Πέρσης και οι δύο μαθητές του, Άγιος Νάρκισσος ο Ιερομάρτυρας Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Όσιος Θεοδόσιος ο νέος, ο ιαματικός, Όσιος Νικάνωρ ο θαυματουργός

~ Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~ Τὸν τῆς χάριτος λόγον εἰσποιησάμενος, πυρσολατρῶν τᾶς τερθρείας ἀπεποιήσω σοφῶς, τῷ Χριστῷ ἀνατεθεῖς Πάτερ Δομέτιε, καὶ ἐν ἀθλήσει ἀκλινής, ὡς ὁσίων μιμητής, ἐδείχθης Ὁσιομάρτυς, διὸ σὲ ὕμνοις τιμῶμεν, σὺν φοιτητῶν σου τὴ δυάδι σοφέ.
~* Απολυτίκιο Αγ. Δομετίου - 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: https://youtu.be/fnfnbiHw_k0  .-


~
Οσία Θεοκλητώ η θαυματουργή

Οσία Θεοκλητώ η θαυματουργή
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Άγιος Καλλίνικος

Άγιος Καλλίνικος
 
Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου

Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου
 
Άγιος Ακάκιος

Άγιος Ακάκιος
 
Άγιος Ευστάθιος που μαρτύρησε στην Άγκυρα

Άγιος Ευστάθιος που μαρτύρησε στην Άγκυρα
 
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ....
 
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
 
Οσία Μακρίνα αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου

Οσία Μακρίνα αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου
 
Όσιος Δίος

Όσιος Δίος
Άγιος Αββακούμ ο Νεομάρτυρας  Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού Άγιος Δομέτιος ο Πέρσης Όσιος Θεοδόσιος ο νέος, ο ιαματικός Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους και Όσιος Θεοδόσιος ο Νέος - Η Συνάντησις
~

***  Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά τα Θυρανοίξια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου (φωτογραφίες) 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν το πρωί του Σαββάτου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, τα Θυρανοίξια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Νιόκαστρο της Πύλου, ανήμερα της εορτής του. Παράλληλα, έγινε και η απόδοση του μνημείου στο κοινό, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελία  Μηλίτση – Κεχαγιά.  Η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών έγινε από την Ευγενία Γερούση, πρώην διευθύντρια της διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν διευθύντρια της ειδικής υπηρεσίας προβολής και αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
σαμ3.jpg
  Το παρών στην τελετή έδωσε, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος  τιμήθηκε με το «Σταυρό της Μητροπόλεως Μεσσηνίας» από τον Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο για την προσφορά του. Ανάλογη τιμή αποδόθηκε και στην πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μενδώνη.
Επίσης, το παρών στην τελετή έδωσαν και η πρώην Υπουργός κα Χριστοφιλοπούλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Καφαντάρης, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου Περικλής Μαντάς, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία κ. Χρυσομάλλης, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων και πιστών.
νιοκαστρο.jpg
  
 
 
 
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος καταλαμβάνει κεντρική θέση στο εσωτερικό του φρουρίου Νιόκαστρου της Πύλου.Το κτήριο με τον περίβολό του εντάσσονταν στον οικοδομικό ιστό του ερειπωμένου οικισμού την εποχή της Τουρκοκρατίας και κατά μήκος της νότιας πλευράς του βρισκόταν μία από τις κεντρικές λιθόστρωτες οδούς της πόλης. Με την ίδρυση του κάστρου να χρονολογείται γύρω στα 1573, ο σημερινός ναός αρχικά είχε οικοδομηθεί ως οθωμανικό τέμενος επί των ημερών του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ (1573 - 1595).
Στο διάστημα 1686 - 1715, οι Ενετοί υπό τον Μοροζίνι, κατέλαβαν το φρούριο της Πύλου και το οθωμανικό τέμενος μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία που αφιερώθηκε στον Άγιο Βίτο, καθώς το φρούριο καταλήφθηκε την ημέρα της εορτής του. Το Νιόκαστρο τέθηκε και πάλι υπό οθωμανική κυριαρχία το 1715 και πιθανολογείται ότι το κτήριο μετατράπηκε και πάλι σε χώρο ισλαμικής λατρείας. Τον Απρίλιο του 1770 το Νιόκαστρο καταλήφθηκε από τις κοινές δυνάμεις Ρώσων και Μανιατών, υπό τους αδελφούς Ορλώφ και το τέμενος μετατράπηκε σε ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία. Κατά την παραμονή του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Maison στο Νιόκαστρο (1828-1830), αλλά και μετά την αποχώρησή των γαλλικών δυνάμεων, το κτήριο του τζαμιού χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πολεμικού υλικού, τουλάχιστον έως το 1842. Είναι πιθανόν τότε ή λίγο αργότερα να μεταβιβάστηκε το οικοδόμημα στην ορθόδοξη λατρεία.   Κ. Γαζ.  φωτογραφίες: Κώστας Καραλής
***  Ανδρομονάστηρο: “Ένας βυζαντινός «θησαυρός» αποκαλύπτεται στη Μεσσηνία”

 
 
 
 
 
   
“Όλοι οι χώροι προσφέρουν τη δική τους μαρτυρία για τον τρόπο διαβίωσης των μοναχών κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της μονής”
 Του Κώστα Γαζούλη
 Σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (5 χλμ. ΝΑ), σε μια απομονωμένη κατάφυτη ρεματιά και δίπλα στον οικισμό των Πετραλώνων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή και ως «Ανδρομονάστηρο».
Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το σπουδαιότερο μοναστηριακό συγκρότημα της Μεσσηνίας, το οποίο εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Αποτελεί, άλλωστε, κι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μοναστηριακά συγκροτήματα στον ελλαδικό χώρο.
Από το 2011 βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης της Ιεράς Μονής από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015.
Με το «Θάρρος» επισκεφθήκαμε πριν από λίγες μέρες το «Ανδρομονάστηρο», όπου και συναντήσαμε τις δύο αρχαιολόγους του έργου, Λαμπρινή Μπούζα και Ελένη Μπαμπαρίτσα, καθώς και την πολιτικό μηχανικό, Αναστασία Ρουμελιώτη (απουσίαζε η άλλη μηχανικός του έργου, Κωνσταντίνα Μελιγαλιώτη), οι οποίες μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν στο Μοναστήρι, δίνοντάς μας πληροφορίες τόσο για ιστορία του όσο και για την πορεία της αναστήλωσης...
  Η ιστορία
Η κατασκευή του ναού χρονολογείται στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε η ονομασία Ανδρομονάστηρο ή Ανδρονικομονάστηρο ή Ανδριομονάστηρο για να ξεχωρίζει από τη γειτονική γυναικεία μονή της Σαμαρίνας, στην Ελληνοεκκλησιά. Κατά μία άλλη τοπική παράδοση, η μονή είναι κτίσμα του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου, η οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν επιβεβαιώνεται από τους αρχαιολόγους, καθώς θεωρούν πιθανό να είναι παλαιότερο και ίσως ο Ανδρόνικος Β' να συνδέθηκε με το μοναστήρι με μια χορηγία... Σίγουρα, όμως, όπως μας επισήμαναν και οι αρχαιολόγοι, η πορεία των εργασιών θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση της Ιεράς Μονής.
Ως το 1780 το μοναστήρι ανήκε στην Επισκοπή της Ανδρούσας, ενώ από το 1780 έως και το 1929 αποτέλεσε Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά. Από το 1929 ο ναός αφιερώθηκε στη γειτονική Ιερά Μονή Βουλκάνου, στην οποία και ανήκει μέχρι σήμερα.
  Το κτηριακό συγκρότημα
Το συγκρότημα της μονής παρουσιάζει φρουριακό χαρακτήρα και αποτελείται από το τριώροφο κτήριο της Τράπεζας (που εφάπτεται με πύργο ο οποίος κατασκευάστηκε μεταγενέστερα), το Καθολικό (μια διώροφη πτέρυγα στην οποία βρίσκονταν τα κελιά των μοναχών και στάβλοι), ακόμα ένα διώροφο κτήριο, όπου έχει διαμορφωθεί το Διαβατικό με την κύρια είσοδο στο μοναστήρι, καθώς και άλλα βοηθητικά κτήρια. Αποτελεί ένα εξαιρετικό σύνολο με σημαντική ιστορία και αρχιτεκτονική.
  Η Τράπεζα
Το δυσκολότερο κομμάτι των έργων αναστήλωσης ήταν αναμφίβολα το τριώροφο κτήριο της Τράπεζας. Όπως μας εξήγησε η κα Ρουμελιώτη, από το συγκεκριμένο κτήριο έλειπε ένας ολόκληρος τοίχος, καθώς και η στέγη του (όπως μπορούμε να δούμε και στις φωτογραφίες), ενώ αντιμετώπιζε και σοβαρά στατικά προβλήματα.
Η κατασκευή του κτηρίου της Τράπεζας ιστορικά διακρίνεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη το 12ο με 13ο αιώνα, οπότε κατασκευάστηκε το ισόγειο και ο πρώτος όροφος, ο οποίος στεγαζόταν με δίρριχτη στέγη και βυζαντινού τύπου μεγάλες κεραμίδες. Κατά το 14ο-15ο αιώνα καταργήθηκε η στέγη, οι τοίχοι υψώθηκαν και σχημάτισαν επάλξεις για αμυντικούς λόγους, ενώ δημιουργήθηκε δώμα που είχε διαμορφωμένες απορροές υδάτων. Το 17ο με 18ο αιώνα οι τοίχοι υψώθηκαν ξανά και σχημάτισαν 2ο όροφο πλέον, στεγασμένο. Μεταγενέστερα κτίστηκε ο εφαπτόμενος με την Τράπεζα βόρειος πύργος, ο οποίος έχει τρεις ορόφους και κατήργησε το δυτικό τοίχο του 2ου ορόφου, με αποτέλεσμα το κτήριο να λειτουργεί πλέον ως σύνολο, δίνοντάς του τη σημερινή μορφή.
Το τριώροφο ενιαίο κτήριο της Τράπεζας έχει ήδη αναστηλωθεί και, μπαίνοντας σε αυτό με ξεναγούς τις αρχαιολόγους, είχαμε την τύχη να μεταφερθούμε, έστω και νοερά, σε μιαν άλλη εποχή... Στο ισόγειο βρισκόταν η αποθήκη σιτηρών και τροφίμων, ενώ εκεί γινόταν και η προετοιμασία του φαγητού. Στον πρώτο όροφο υπήρχε μια μεγάλη τραπεζαρία, όπου οι μοναχοί πήγαιναν και έφευγαν, με συγκεκριμένο τυπικό, για να γευματίσουν, αμέσως μετά την τέλεση του Εσπερινού στο Καθολικό. Στο 2ο όροφο του πύργου υπήρχε τζάκι, ενώ ο τρίτος όροφος, σε αντίθεση με το υπόλοιπο κτήριο που είχε λίθινα δάπεδα, διαμορφώνεται με ξύλινο δάπεδο.
Τέλος, το κτήριο περικλείεται από δύο καταχύστρες, από τις οποίες οι μοναχοί έριχναν καυτά υγρά και πέτρες για να αποκρούσουν τυχόν εχθρικές επιθέσεις, καθώς τα μοναστηριακά συγκροτήματα λειτουργούσαν και ως οχυρωματικοί χώροι.
  Το Καθολικό
Σπουδαιότερο από αρχιτεκτονικής άποψης κτίσμα θεωρείται το Καθολικό. Όπως μαρτυρούν τα γλυπτά του αρχικού μαρμάρινου τέμπλου, που σώζονται, κτίστηκε σε πρώτη φάση στα τέλη του 12ου αιώνα πάνω σε ένα αγίασμα, δηλαδή, μια πηγή με πόσιμο νερό, ακολουθώντας έτσι μια αρχαία παράδοση. Η πηγή που αναβλύζει ακόμα και σήμερα σε υπόγειο θολοσκεπή χώρο, ύδρευε για αιώνες τη γειτονική Πολίχνη της Ανδρούσας.
Το εσωτερικό του ναού ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου της παραλλαγής των ημισύνθετων τετρακιόνιων.
Η δεύτερη φάση ανέγερσης έγινε το 17ο αιώνα, όπως αναφέρεται και σε σιγίλιο του 1612 του Πατριάρχη Νεόφυτου Β΄, το οποίο και σώζεται. Αυτό αναφέρεται σε εργασίες ανέγερσης από το μοναχό Άνθιμο.
Στα μέσα του 17ου αιώνα προστέθηκαν στο ναό το βόρειο παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, καθώς το νότιο. Από μια αγιογραφία, δε, που έχει αποκαλυφθεί, θεωρείται ότι είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία.
Όπως μας τόνισε η αρχαιολόγος Ελένη Μπαμπαρίτσα, πρόκειται για ένα ναό με ιδιαίτερο πλούτο για την εποχή του... Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε τόσο από το μέγεθός του και το μαρμαροθετημένο δάπεδο που σώζεται, όσο και από τις τοιχογραφίες που έχουν αποκαλυφθεί και διαφέρουν τεχνικά και ποιοτικά από ανάλογες σε μοναστήρια της Μεσσηνίας της ίδιας εποχής. Μάλιστα, εικάζεται ότι είχαν έρθει ειδικά συνεργεία από άλλες περιοχές.
  Οι τοιχογραφίες και η συντήρησή τους
Το Καθολικό της Μονής δεν αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης της στέγης. Χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα υλικά για την προστασία και τη διαπνοή των τοιχογραφιών, η συντήρηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το μεγαλύτερο τμήμα του ναού ήταν αγιογραφημένο σε δύο διακριτές φάσεις.
Οι παλαιότερες τοιχογραφίες χρονολογούνται στα μέσα του 13ου αιώνα και σώζονται ψηλά στις καμάρες του Καθολικού, όπου θα συναντήσουμε παραστάσεις της «Βαϊφόρου», της «Ανάληψης» και της «Πεντηκοστής»...
Στον τρούλο απεικονίζεται ο «Παντοκράτορας», ενώ στα φουρνικά σώζονται στηθάρια Αγίων.
Οι νεότερες ανήκουν στο 17ο-18ο αιώνα και βρίσκονται στην κάτω περιμετρική ζώνη του ναού με παραστάσεις, όπως η «Άκρα ταπείνωση» και «Ο Χριστός εντός του ποτηρίου».
Η συντήρηση των τοιχογραφιών βασίζεται στην ανάδειξη και διατήρηση του αυθεντικού διακόσμου και στην ελαχιστοποίηση των επεμβάσεων. Με το πέρασμα των χρόνων και την ανθρώπινη παρέμβαση που είχε υποστεί το μνημείο, ελάχιστα μέρη από τις τοιχογραφίες είχαν παραμείνει ακάλυπτα, καθώς το Καθολικό ήταν στο σύνολό του επιχρισμένο με παχύ στρώμα ασβεστοκονιάματος και επιστρώματα ασβέστη.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις τοιχογραφίες αντιμετωπίζει η πενταμελής ομάδα συντηρητών, που αποτελείται από τις Ουρανία Θεοδωροπούλου, Βασιλική Μπάκα, Μαργαρίτα Αλεξάνδρου, Μαρία Κουτσοδημητροπούλου και Βικτωρία – Μαρίνα Ρίζου.
Αυτή τη στιγμή γίνεται καθαίρεση των ασβεστοκονιαμάτων και των επιχρισμάτων, στερέωση του υποστρώματος και της ζωγραφικής επιφάνειας και καθαρισμός αυτής από τα άλατα και τις επικαθίσεις.
Η τελική εικόνα των τοιχογραφιών θα ολοκληρωθεί με την προσθήκη νέου κονιάματος με συγγενή με το αυθεντικό υλικά, σε ουδέτερο τόνο. Εφαρμόζεται στα όρια των τοιχογραφιών και στις απώλειες, για ένα αδιάλειπτο αισθητικό αποτέλεσμα.
  Η νοτιοδυτική πτέρυγα
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα αναστήλωσης στο νοτιοδυτικό τμήμα του μοναστηριού. Εκεί βρίσκονται το διώροφο κτήριο με το Διαβατικό, ο νοτιοδυτικός πύργος, όπου στεγαζόταν το «Ηγουμενείο» και συνολικά επτά κελιά μοναχών, στο ισόγειο των οποίων βρίσκονται στάβλοι και αποθηκευτικοί χώροι.
Η κατάσταση των κτηρίων είναι αρκετά καλή, όπως μας είπε η μηχανικός. Προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίζονται, παρουσιάζει η στατικότητα του «Ηγουμενείου», καθώς έχει υποστεί ρηγματώσεις στο πέρασμα των χρόνων...
  Υλικά
Συνολικά στις εργασίες αναστήλωσης εργάζονται τριάντα άτομα όλων των ειδικοτήτων, μόνιμοι καθώς και συμβασιούχοι. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως μας εξήγησε η μηχανικός Αναστασία Ρουμελιώτη, επιλέγονται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το κτήριο και αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίζουν να αγοραστούν όμοια με τα προϋπάρχοντα.
Όσο για τα κονιάματα, χρησιμοποιούν υλικά από την αρχαιότητα, όπως θηραϊκή γη, υδραυλική άσβεστο, ενώ γίνεται περισυλλογή χαλικιού από το παρακείμενο ποτάμι, όπως συνήθιζαν και παλαιότερα.
Η μεγαλύτερη δυσκολία ενός μηχανικού σ’ ένα έργο αναστήλωσης έγκειται στο ότι προκύπτουν συνεχώς αρχαιολογικά στοιχεία, τα οποία και πρέπει να κρατήσει.
  Πόλος έλξης
Η πολυετής εγκατάλειψη του Ανδρομονάστηρου διασώζει πλήθος αυθεντικών στοιχείων, πολύτιμων για τη μελέτη της εξέλιξης της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, κάτι που μετατρέπει την κάθε μέρα σε μια καινούργια πρόκληση, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι αρχαιολόγοι Ελένη Μπαμπαρίτσα και Λαμπρινή Μπούζα.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, την εποπτεία του οποίου έχουν ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κάπας και ο μηχανικός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015 και αναμφισβήτητα θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Εκτός από την ιστορική και την καλλιτεχνική σπουδαιότητα του ίδιου του μοναστηριού, πλατάνια, τρεχούμενα νερά και ήπιες καλλιέργειες απλωμένες στους γύρω λόφους συγκροτούν ένα οικοσύστημα μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Αυτό είναι, άλλωστε, και το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η τουριστική, και όχι μόνο, αξιοποίηση όλων των σπουδαίων έργων που εκτελούνται στη Μεσσηνία μετά την αποπεράτωσή τους...
  Η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Μια πρώτη μικρή γεύση του έργου που συντελείται στο Ανδρομονάστηρο μπορούν να πάρουν οι επισκέπτες και προσκυνητές την προσεχή Τετάρτη 6 Αυγούστου, οπότε το μοναστήρι εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένος ο κεντρικός ναός.
  *Ευχαριστούμε πολύ την 26η ΕΒΑ για την άμεση απάντηση στο αίτημά μας για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και όλους τους εργαζομένους για τη θερμή φιλοξενία τους...
   *Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013», στον άξονα προτεραιότητας 08 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου»)

***  Γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη (φωτογραφίες)
 
 
 
Τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος τίμησαν με ευλάβεια στον ομώνυμο (και εορτάζοντα) Ιστορικό Ιερό Ναό στη Χριστιανούπολη Τριφυλίας.  Μάλιστα ο εορτασμός ήταν λαμπρός και πλήθος πιστών συνέρευσε στην «Αγιά Σωτήρα του Μοριά», καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που πανηγύριζε η Χριστιανούπολη τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στον καθεδρικό ναό της πάλαι ποτέ Αρχιεπισκοπής Χριστιανουπόλεως, μετά τις εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης που εκτελέστηκαν κατά τα έτη 2011 έως 2013 και μετά την ευχαριστήρια δέηση για την επαναλειτουργία του ναού που τελέστηκε στις 14 Ιουλίου!
Προχθές , τελέστηκε Μέγας Εσπερινός και έγινε Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους των Χριστιάνων, ενώ εψάλησαν δεήσεις. Χθες, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Πιστοί από κάθε γωνιά της χώρας συμμετείχε στις Θρησκευτικές τελετές, προσκυνώντας την Ιερή Εικόνα και ανάβοντας ένα κεράκι, ζητώντας τη βοήθεια και τη Χάρη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Στις τελετές χθες συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι, Γιάννης Μερκούρης και Γιάννης Κατσούλας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Χριστιανούπολης, Μπάμπης Αλεξόπουλος και ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργος Αγγελάκος.
O Πολιτιστικός Σύλλογος Χριστιανούπολης διοργάνωσε και λαϊκό γλέντι , προχθές, με το γνωστό τραγουδιστή της παραδοσιακής μουσικής Παναγιώτη Λάλεζα, ενώ όλοι πέρασαν μια βόλτα από τη «βρύση»!

*** Έγιναν προ-χθες τα Θυρανοίξια του «Ανδρομονάστηρου» (φωτογραφίες)
 
 
 
 
 
Τα θυρανοίξια της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή ευρέως με την επωνυμία «Ανδρομονάστηρο», που βρίσκεται στα Πετράλωνα   τελέστηκαν χθες  στις  7 το απόγευμα από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο. Παράλληλα, το μνημείο, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα αποδόθηκε  στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Μεσσηνίας δια της προϊσταμένης Ευαγγελίας Μηλίτση - Κεχαγιά, ενώ   χαιρετισμούς απηύθυναν   ο  περιφερειάρχης   Πέτρος Τατούλης και ο  δήμαρχο Μεσσήνης, Γεώργιος Τσώνης. Η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών  έγινε  από τον προϊστάμενο του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας της ΕΦΑ Μεσσηνίας, Μιχάλη Κάππα.
Στα νοτιοανατολικά του οικισμού των Πετραλώνων, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την αρχαία Μεσσήνη, εντός κατάφυτης ρεματιάς ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται η μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή ευρέως με την επωνυμία «Ανδρομονάστηρο». Είναι το εντυπωσιακότερο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσσηνιακής υπαίθρου κι ένα από τα ωραιότερα της Πελοποννήσου, τα κτηριακά κατάλοιπα του οποίου μαρτυρούν την ακμή που γνώρισε κατά τη μακραίωνη ιστορία του, από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα. Το συγκρότημα, λόγω της πολυετούς εγκατάλειψής του, παρέμεινε αναλλοίωτο από αυθαίρετες νεωτερικές επεμβάσεις, διατηρώντας πλήθος αυθεντικών στοιχείων, πολύτιμων για τη μελέτη της εξέλιξης της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.
*Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα του "Θάρρους" στο Ανδρομονάστηρο το καλοκαίρι του 2014
  Σήμερα τα Θυρανοίξια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της  Πύλου
 Στο μεταξύ  σήμερα 6 Αυγούστου, στις 10 το πρωί  θα τελεστούν τα θυρανοίξια του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος καταλαμβάνει κεντρική θέση στο εσωτερικό του φρουρίου Νιόκαστρου της Πύλου. Το κτήριο με τον περίβολό του εντάσσονταν στον οικοδομικό ιστό του ερειπωμένου οικισμού την εποχή της Τουρκοκρατίας και κατά μήκος της νότιας πλευράς του βρισκόταν μία από τις κεντρικές λιθόστρωτες οδούς της πόλης. Με την ίδρυση του κάστρου να χρονολογείται γύρω στα 1573, ο σημερινός ναός αρχικά είχε οικοδομηθεί ως οθωμανικό τέμενος επί των ημερών του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ (1573 - 1595).
Στο διάστημα 1686 - 1715, οι Ενετοί υπό τον Μοροζίνι, κατέλαβαν το φρούριο της Πύλου και το οθωμανικό τέμενος μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία που αφιερώθηκε στον Άγιο Βίτο, καθώς το φρούριο καταλήφθηκε την ημέρα της εορτής του. Το Νιόκαστρο τέθηκε και πάλι υπό οθωμανική κυριαρχία το 1715 και πιθανολογείται ότι το κτήριο μετατράπηκε και πάλι σε χώρο ισλαμικής λατρείας. Τον Απρίλιο του 1770 το Νιόκαστρο καταλήφθηκε από τις κοινές δυνάμεις Ρώσων και Μανιατών, υπό τους αδελφούς Ορλώφ και το τέμενος μετατράπηκε σε ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία. Κατά την παραμονή του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Maison στο Νιόκαστρο (1828-1830), αλλά και μετά την αποχώρησή των γαλλικών δυνάμεων, το κτήριο του τζαμιού χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πολεμικού υλικού, τουλάχιστον έως το 1842. Είναι πιθανόν τότε ή λίγο αργότερα να μεταβιβάστηκε το οικοδόμημα στην ορθόδοξη λατρεία.
Τα θυρανοίξια του ναού θα πραγματοποιηθούν από το μητροπολίτη Χρυσόστομο και η απόδοση του μνημείου στο κοινό από την κ. Μηλίτση - Κεχαγιά. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο κ. Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ενώ η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών θα γίνει από την Ευγενία Γερούση, πρώην διευθύντρια της διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν διευθύντρια της ειδικής υπηρεσίας προβολής και αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

***  Φτάνει πια ο θάνατος στους δρόμους της Καλαμάτας
Το θέμα των μέτρων πρόληψης έτσι ώστε να σταματήσει η…αιμορραγία στους δρόμους της Καλαμάτας, το έχουμε θίξει σε αρκετά ρεπορτάζ στο "Θ". Μόλις, χθες, περιγράφαμε και την κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Είσοδο, με αφορμή, δυστυχώς, τον χαμό ενός ακόμα νέου ανθρώπου.
Δυστυχώς, σχεδόν δεν υπάρχει ημέρα χωρίς την παράθεση αριθμών που αφορούν σε τροχαία. Στατιστικές, αριθμοί θανάτων, κόστος κ.α. αναλύουν και στην ουσία διαλύουν την πραγματικότητα σε ανώδυνες επαναλαμβανόμενες διατυπώσεις που οδηγούν σε «συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», σβήνουν τα ίχνη και συρρικνώνουν το μέγεθος του εγκλήματος.
Ταυτόχρονα, όμως, το ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Μιλάμε για πρόσωπα και όχι για αριθμούς και στατιστική. Θα πρέπει κάποιος να αμφισβητήσει τον εγκληματικό παραλογισμό που κυριαρχεί στην κυκλοφορία. Κι αυτοί πρωτίστως είναι η Τροχαία, η Περιφέρεια και ο δήμος Καλαμάτας.
Από τη συλλογικότητα «SOS Τροχαία Εγκλήματα» αναδημοσιεύουμε κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι έχουν αξία. "Η ταχύτητα σκοτώνει... Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν. Πάρα πολλοί όμως θα  προσθέσουν και ένα αλλά. Ας κάνουμε λοιπόν  ξεκάθαρο για τι ακριβώς μιλάμε. Μιλάμε  για  το  δίκτυο  της  κυκλοφορίας  και  όχι  τις  πίστες  αγώνων  όπου  οι  προδιαγραφές, οχημάτων, δρόμου, οδηγών είναι εντελώς διαφορετικές και  το  δικαίωμα να τρέχεις νόμιμο (και κει βέβαια μπορείς να σκοτωθείς).
Λέμε φυσικά πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο  σαν πίστα ταχύτητας. Αλλά όχι μόνο αυτό. Η ταχύτητα σκοτώνει...ποια ταχύτητα; Σε μια εποχή που η κύρια μέριμνα και ο ανταγωνισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας  είναι  η  αύξηση  της  επιτάχυνσης  και  της  τελικής  ταχύτητας  οι  πλασματικές  εντυπώσεις για τις συνέπειες  της ταχύτητας αναπόφευκτα είναι κυρίαρχες.
Παρά  το  ότι  τόσο  ο  Παγκόσμιος  Οργανισμός  Υγείας  όσο  και  το  σύνολο  των  επιστημονικών φορέων την κατατάσσουν πρώτη ανάμεσα στα αίτια πρόσκλησης  τροχαίων συγκρούσεων, το γιατί ακριβώς μιλάμε μοιάζει αδιευκρίνιστο. Δυστυχώς  έχει ήδη διευκρινιστεί με πολύ αίμα.
Αν ένα όχημα που τρέχει με 30 km/h   χτυπήσει  πεζό ή ποδηλάτη η πιθανότητα θανάτου είναι 10%, αλλά αν αυτό  συμβεί με  ταχύτητα 50 km/h  η πιθανότητα ξεπερνάει το 80%!  Στην χώρα μας θεωρείται  φυσιολογικό σε πυκνά κατοικημένες περιοχές το όριο ταχύτητος να είναι 50  km/h (όριο που ελάχιστοι σέβονται και δεν επιτηρείται από κανένα), όριο που εγγυάται  ένα αυξημένο αριθμό θανάτων πεζών, ποδηλατών και δικυκλιστών.
Θεωρείται φυσικό σε μεγαλύτερους δρόμους – εισόδους πόλεων, να υπάρχουν όρια 70 km/h. Μια πλαγιομετωπική σύγκρουση  οχημάτων  με  ταχύτητα  πρόσκρουσης    90 km/h  σημαίνει  100%  πιθανότητα  θανάτου ενώ με 70 km/h
ξεπερνά το 80%. Η πιθανότητα θανάτου πέφτει στο 10%  αν η ταχύτητα περιοριστεί στα 50 km/h.
Η ραγδαία αύξηση της πιθανότητας θανάτου  με ταχύτητες μεγαλύτερες από 80
km/h σε περίπτωση πρόσκρουσης σε σταθερό εμπόδιο  ή  σε  μετωπική  συγκρουση  δυο  οχημάτων. Στην χώρα μας θεωρείται φυσιολογικό σε δρόμους  χωρίς διαχωριστικό  ακόμα και  χωρίς διπλή διαχωριστική γραμμή να υπάρχουν
όρια ταχύτητος 90 ή 100 km/h  ενώ στους ακόμα και κατ όνομα εθνικούς δρόμους μπορούν να φτάνουν τα 130 km/h. Η ταχύτητα σκοτώνει...  θα παραμείνουμε θεατές;
Οι χώρες που είχαν δραστικά αποτελέσματα στον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων κράτησαν χαμηλά ή περιόρισαν τα όρια ταχύτητας και τα επιτηρούν αυστηρά.
Η Σουηδία, η χώρα με το μικρότερο αριθμό τροχαίων συγκρούσεων στον κόσμο, χώρα που παράγει η ίδια αυτοκίνητα, έχει όριο ταχύτητος τα 40 km/h μέσα στις πόλεις και τα 110km/h στην Εθνική οδό.
Πρόσφατα στην Ολλανδία η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νέοι οδηγοί (όσοι έχουν άδεια οδήγησης μέχρι πέντε χρόνια) αν δεχτούν κλήση για υπερβολική ταχύτητα ή οδηγούν ανεύθυνα, μετά από μόλις δύο βαθμούς ποινής, θα τους απαγορεύεται   η οδήγηση και θα περνούν ξανά εξετάσεις, αφού εκπαιδευτούν από την αρχή.
Σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες πόλεις οι Δημοτικές  αρχές υιοθετούν τα 30km/h, σαν όριο ταχύτητος για το μεγαλύτερο  μέρος των πόλεων, ιδίως σε περιοχές κατοικιών, σχολείων, πάρκων και όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων.
Ας απαντήσει ο καθένας και πρώτα απ' όλα αυτοί που άσκησαν και ασκούν εξουσία.  Ας διευκρινίσουμε πως η κρίση δεν είναι ο λόγος γι αυτό.  Και πως η οδική ασφάλεια δεν είναι σπορ για πλούσιους.  Μια μικρή μείωση της ταχύτητας σημαίνει μια μεγάλη μείωση των συγκρούσεων και ιδιαίτερα των  θανατηφόρων.
Μια τέτοια πολιτική επιτάσσει: Περιορισμό των ορίων ταχύτητας και αυστηρή επιτήρηση τους μέσα (40 km/h) και έξω (110 km/h) από τις πόλεις. Όρια με κριτήριο την επικινδυνότητα. Εκτεταμένες  ζώνες  ήπιας  κυκλοφορίας  (ανώτερη  ταχύτητα  30 km/h)  στις  περιοχές μεγάλης  συγκέντρωσης ανθρώπων.
Ανάπτυξη  εκτεταμένου  δικτύου  ποδηλατοδρόμων  και  πεζοδρόμων  που  θα  διασφαλίζουν την απρόσκοπτη μετακίνηση των χρηστών τους χωρίς την απειλή
των μηχανοκίνητων. Διαβαθμισμένο δίπλωμα για τους νέους οδηγούς (συνηθέστεροι παραβάτες των ορίων) και  αφαίρεση του σε περίπτωση παράβασης. Αναμόρφωση των ποινών που προβλέπει ο ΚΟΚ για την παραβίαση των ορίων  ταχύτητας με βάση την επικινδυνότητα της παράβασης και κατάργηση της  παραγραφής τους που είναι δεδομένη σε κάθε δίκη για τροχαίο έγκλημα. Ας θυσιάσουμε καλύτερα την ταχύτητα παρά την Ζωή!".   Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Συνδέουν και τη Μεσσηνία ως κέντρο δράσης των Σακκά-Σεϊσίδη
Γιάφκα της οργάνωσης όλα (Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών) ή ακόμη και το κρησφύγετο της «αντάρτισσας πόλης» Πόλας Ρούπα φέρεται να αναζητούν - ανάμεσα στα άλλα - οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην περιοχή της Μάνης, σε άλλα σημεία της νότιας Λακωνίας, αλλά και στα Κύθηρα.
Κι αυτό ύστερα από την σύλληψη - την Πέμπτη το απόγευμα - των καταζητούμενων αντιεξουσιαστών Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη, σε «τυχαίο» έλεγχο αστυνομικών της ΔΙΑΣ στον δρόμο Σπάρτης - Γυθείου. Χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί οι δυο συλληφθέντες να είχαν άλλο προορισμό στην περιοχή και όχι κρυσφήγετό τους.
 Σε ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στην ιστοσελίδα tovima.gr, σημειώνονται και τα εξής: "Οδηγός των ερευνών της ΕΛΑΣ είναι η ανάλυση κλήσεων, κεραιών κινητής τηλεφωνίας των δύο κινητών που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο αναρχικών κι η ανάλυση στοιχείων για παλαιότερη παρουσία ενόπλων στην περιοχή της Λακωνίας. Ωστόσο θεωρείται πιθανόν να δοθούν και στην δημοσιότητα οι πλαστές ταυτότητες των δύο συλληφθέντων προκειμένου να εντοπισθεί - όπως λένε οι αστυνομικοί - ταχύτερα το κατάλυμά τους.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ με βάση ορισμένες πληροφορίες κι ενδείξεις, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ερευνούν την τελευταία τριετία το ενδεχόμενο ο Μ. Σεισίδης και σε επόμενη φάση ο Κώστας Σακκάς να είχαν ενταχθεί στο σχήμα αναρχικών και ποινικών, με την συμμετοχή των Νίκου Μαζιώτη, Γιώργου Πετρακάκου, Σπύρου Χριστοδούλου, Σπύρου Δραβίλα (έθεσε τέλος στην ζωή του προ ενός έτους στον Βόλο) όπως κι άλλων αντιεξουσιαστών.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ φέρεται να έχουν εντοπίσει κρίσιμο εύρημα που συνδέει ορισμένους από τους συγκεκριμένους υπόπτους με την ΟΛΑ από έρευνα σε προάστιο της Αθήνας, σχετικά με την επίθεση με καλάσνικοφ στα πρώην γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην λεωφόρο Συγγρού τον Ιανουάριο του 2013.
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούν ασφαλώς και το ενδεχόμενο η «κρυψώνα» των δύο καταζητούμενων στην Λακωνία να μην περιέχει οπλισμό και να μην οδηγεί σε περαιτέρω στοιχεία για ένοπλες οργανώσεις κι επιθέσεις. Ωστόσο αναζητείται το σύστημα υπόθαλψης τους.
Σε σχέση με το «ιστορικό» της περιοχής οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υπενθύμιζαν ότι στα Κύθηρα είχε προσδιορισθεί παλαιότερα η παρουσία του Νίκου Μαζιώτη κι άλλων ενόπλων, ενώ από περιοχή της νοτίου Λακωνίας κατάγονταν άτομα από την προαναφερόμενη ομάδα ενόπλων.
 Όμως επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια καμιά ληστεία τράπεζας από τους ενόπλους, οι οποίοι είχαν "σαρώσει" άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.
Η πιο "κοντινή" από αυτές ήταν το 2014 στο Δώριο Μεσσηνίας όπου οι ληστές είχαν εμφανισθεί σαν ελαιοχρωματιστές. Οι αστυνομικοί θεωρούν "κλειδί" για τις κινήσεις των δραστών ότι το αυτοκίνητο που επέβαιναν - όπως και σχεδόν όλα που είχαν βρεθεί σε γιάφκες των ενόπλων - είχαν κλαπεί από Αθήνα και μάλιστα προ δύο μηνών. Πάντως τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στη υπόθεση".

***  Εμμένουν στη διατήρηση κι ενίσχυση του στυνομικού τμήματος στα Φιλιατρά
Καθόλου ικανοποιημένοι, ως φαίνεται, δεν έμειναν από την προ ημερών διεξαχθείσα σύσκεψή τους με το γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, οι συμμετέχοντες δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Φιλιατρών, παρά τις περί του αντιθέτου «διαρροές» στην πόλη των  Φιλιατρών από το απόγευμα της ίδιας μέρας, της Τετάρτης, σχετικά με την προδιαγεγραμμένη πορεία «λουκέτου» στο Α.Τ. Φιλιατρών. Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε κάποιος εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, αλλά και εκλεγμένος δημοτικός ή τοπικός σύμβουλος στη Δ.Ε. Φιλιατρών να είναι – και να το δηλώνει κιόλας – ικανοποιημένος, από τη στιγμή κατά την οποία, ρητά, κατηγορηματικά και ξεκάθαρα τονίστηκε στην Επιτροπή - αντιπροσωπεία του δήμου Τριφυλίας, που μετέβη την Τετάρτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, ότι το "λουκέτο" στο Α.Τ. Φιλιατρών, όπως και στου Κοπανακίου, είναι οριστικό και αμετάκλητο, σύμφωνα με το σχεδιασμό αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. Στα Φιλιατρά θεωρούν πως τα όσα τους είπε ο γενικός γραμματέας για την αστυνόμευση της πόλης των Φιλιατρών είναι ημίμετρα και "χρυσώνουν το χάπι" απλώς, αφού εκ των πραγμάτων τίποτα από αυτά, που έχει να κάνει με την πραγματική αστυνόμευση και τη διαρκή παρουσία αστυνομίας στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Φιλιατρών δεν είναι ποτέ δυνατόν να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα χωρίς να υπάρχει και να λειτουργεί στην πόλη αστυνομικό τμήμα! Κάτοικοι, δε, των Φιλιατρών, εκλαμβάνουν ως υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα όσα τους ανέφερε ότι «θα» γίνουν στην πόλη ο γενικός γραμματέας, τονίζοντας πως εν πολλοίς πρόκειται για εμπαιγμό! Χθες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία του Α.Τ. Φιλιατρών οι εκλεγμένοι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων της Δ.Ε. Φιλιατρών, στην οποία τονίζεται ότι, «ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Α.Τ. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, επιδιώκοντας την  περαιτέρω διαβούλευση με την Κυβέρνηση και επιφυλασσόμαστε για δυναμικές κινητοποιήσεις». Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής: «Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που μετείχαν στην επιτροπή υπό το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Κατσίβελα που συσκέφτηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη και τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο κ. Ιωάννη Διαμαντόπουλο καθώς και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρο Κωνσταντινέα, ενημέρωσε τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων της Δ.Ε. Φιλιατρών καθώς και τους φορείς της πόλης, σχετικά με το περιεχόμενο της σύσκεψης. Στη σύσκεψη τονίσθηκε από όλους η ανάγκη παραμονής και ενίσχυσης του Α.Τ. Φιλιατρών επιτακτικά. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αναγνωστάκης επέμενε στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ, που περιλαμβάνει την κατάργηση του ΑΤ Φιλιατρών  και αντιπρότεινε για την αστυνόμευση της πόλης των Φιλιατρών τα εξής σημεία: 1)    Την εφαρμογή του αστυνομικού πόλεως που θα στεγάζεται στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών  και θα διενεργεί το γραφειοκρατικό και προανακριτικό έργο της αστυνομίας στο πρωινό ωράριο. 2)    Την αστυνόμευση της πόλεως των Φιλιατρών από περιπολικό επί 24ώρου βάσεως. 3)    Την αστυνόμευσή επί 24ωρου βάσεως από την ΟΠΚΕ(Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας). 4)    Την υπόσχεση για ίδρυση μόνιμης αστυνομικής δομής στην πόλη των Φιλιατρών, σε κτήριο που θα παρέχει ο Δήμος. Όλοι οι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι της Δ.Ε. Φιλιατρών καθώς και οι φορείς της πόλης, εμμένουμε επιτακτικά στην ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του Α.Τ. Φιλιατρών. Αξιολογώντας τις προτάσεις του κ. Γενικού Γραμματέα, θεωρούμε ότι αν και κάποιες κινούνται σε θετική κατεύθυνση συνολικά κρίνονται ανεπαρκείς και μη εξασφαλισμένες ως προς την εφαρμογή τους. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Α.Τ. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, επιδιώκοντας την  περαιτέρω διαβούλευση με την Κυβέρνηση και επιφυλασσόμαστε για δυναμικές κινητοποιήσεις».

***  Ευχαριστίες του Δημάρχου προς την κα Β. Καρέλια
  Ο Δήμαρχος απέστειλε προς την κυρία Βικτωρία Καρέλια την εξής επιστολή: «Αξιότιμη κυρία Καρέλια, Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας απευθύνω θερμές ευχαριστίες τόσον προς την Καπνοβιομηχανία Καρέλια ΑΕ, όσον και προς εσάς προσωπικά ως Πρόεδρο του ΔΣ αυτής, για τη δωρεά ποσού 50.000 ευρώ, προκειμένου να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα της Καλαμάτας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης έτους 2021.
Η δωρεά αυτή αποτελεί σημαντικότατο οικονομικό και ηθικό στήριγμα, στην προσπάθειά μας να κατακτήσει η Καλαμάτα αυτόν τον τίτλο, που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη. Αυτή δε η ευγενική χειρονομία σας αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα ευεργεσιών, τις οποίες η οικογένεια Καρέλια, εδώ και ενάμιση αιώνα, επιφυλάσσει για την Καλαμάτα και τους πολίτες της.
Η προσωπική σας βούληση για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού, με την ομόθυμη συμπαράσταση των μελών της οικογένειάς σας και η δραστηριοποίηση – υπό την άξια ηγεσία της οικογένειάς σας - της Καπνοβιομηχανίας και των λοιπών εταιρειών του ομίλου Καρέλια, σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, αποφέρουν λαμπρά αποτελέσματα επ' αγαθώ της κοινωνίας.
Η συνεχής εκ μέρους σας έμπρακτη υποστήριξη των ευγενών στόχων που θέτει ο Δήμος Καλαμάτας και, μάλιστα, εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης, μεγιστοποιεί το ειδικό βάρος των ευγενικών σας χορηγιών και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όσους εξακολουθούν να επιμένουν στη δραστηριοποίησή τους στον επιχειρηματικό στίβο.
Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Καλαμάτας και το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata21, που αυτός έχει συγκροτήσει για τη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος, προσπάθεια που θα ενταθεί εν όψει μάλιστα και της τελικής επιλογής τον προσεχή Νοέμβριο.
Η συμπαράστασή σας είναι πολύτιμη και σας λέγω από καρδιάς και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ», ευχόμενος να συνεχίσει η Καρέλια ΑΕ την πετυχημένη επιχειρηματική της δραστηριότητα με έδρα την Καλαμάτα, μια δραστηριότητα πατριωτική και επωφελή για την τοπική μας κοινωνία και οικονομία, αλλά και για την πολλαπλώς χειμαζόμενη πατρίδα μας».

***  Πάσο Πολιτισμού Kalamata21- Τρεις λόγοι που αξίζει κάποιος να γραφτεί 
Η Καμπάνια του Πάσου Πολιτισμού θα τρέχει από το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21  ως τη διεξαγωγή του τελικού αποτελέσματος και επιβραβεύει όσους ανταποκριθούν άμεσα. Μέχρι και την 11η Νοεμβρίου θα μπορείς να εγγραφείς και να το αποκτήσεις εντελώς δωρεάν, κατοχυρώνοντας αυτόματα ,επίσης δωρεάν,  ένα πλήθος από ειδικά προνόμια και εκπτώσεις. Ωστόσο, το Πάσο θα μπορείς να το προμηθευτείς και καθ’ όλη την διάρκεια της 5ετίας αλλά με το αντίστοιχο αντίτιμο.
  Η προεγγραφή ,τύπου Πάσο, αποτελεί ένα από τα πιο εύχρηστα εργαλεία σε όλη την Ευρώπη και ανάλογες καμπάνιες έχουν γίνει από πολλούς πολιτιστικούς φορείς με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Τo  Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι δύο από τα πιο γνωστά παραδείγματα στην Ελλάδα που έδωσαν στους ενδιαφερόμενους το δικαίωμα δωρεάν προεγγραφής με συγκεκριμένες παροχές.
Τι είναι όμως το Πάσο Πολιτισμού;
Στην ουσία πρόκειται για έναν ονομαστικό κωδικό που θα ενεργοποιηθεί εφόσον η Καλαμάτα κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Το Πάσο (που για το κοινό χωρίζεται σε Resident και Visitor Pass) θα έχει είτε την μορφή φυσικής κάρτας, είτε ηλεκτρονικής μέσω σχετικού app και πλατφόρμας. Πέρα από αυτό όμως είναι και ένα εργαλείο διαδραστικότητας που επιτρέπει αμεσότερη και πιο στοχευμένη επικοινωνία ανάμεσα σε εσένα και τις δράσεις του KALAMATA:21
Γιατί να το κάνω;
Πρώτα απ΄όλα διότι με την εγγραφή σου στηρίζεις την υποψηφιότητα του ΚALAMATA: 21 και θα έχεις τις έμπρακτες ευχαριστίες μετά την απόκτηση του Τίτλου. Η επιβράβευση αυτή  μεταφράζεται με την παροχή μιας σειράς πολλών και αποκλειστικών προνομίων στην πολιτιστική ατζέντα του θεσμού που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν συνδυαστικές,  προσφορές, τιμολογιακή προσαρμογή ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, συλλογή πόντων, εξασφάλιση εισιτηρίου σε περίπτωση απώλειας και άλλα πολλά.
Πώς λειτουργεί
Στις αρχές του 2018, μετά την ανάδειξη της πόλης,  το αρμόδιο γραφείο θα σε ενημερώσει, ως κάτοχο του Πάσου Πολιτισμού για την ενεργοποίηση του καθώς και την προαιρετική χρήση της υπηρεσίας «Ηλεκτρονικού Πορτοφολιού» για τις αγορές σου. Μέσω μιας πλατφόρμας προσωπικού προφίλ που θα διαχειρίζεσαι, θα λαμβάνεις πληροφορίες για όλα τα events και τα workshops. Μάλιστα, η έξυπνη πλατφόρμα θα σου παρέχει ειδικές προσφορές, εκπτώσεις και προτεραιότητες σε εκείνα που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα σου.

*** Ορκωμοσία 250 οπλιτών στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά»
 
Η ορκωμοσία της 4ης ΕΣΟ έγινε την Παρασκευή στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά» παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Καλαμάτας.
Παρουσιάστηκαν 250 οπλίτες, οι οποίοι και παρέλασαν μετά το τέλος της ορκωμοσίας.





***  Αχός βαρύς ακούγεται…
Το δημοτικό άσμα λέει ότι "Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν. Μήνα σε γάμο ρίχνονται; Μήνα σε χαροκόπι; Ουδέ σε γάμο ρίχνονται, ουδέ σε χαροκόπι"… Τότε;
Ο λόγος είναι για το δρόμο Καλαμάτα- Ριζόμυλος. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας κάνει λόγο για έργο εθνικής σημασίας, το υπουργείο σκέπτεται και ξανασκέπτεται, κάποιοι πιέζουν, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης λέει άλλα, το κόστος βαραίνει. Περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Δεν τα δίνεις και τόσο εύκολα.
Γιατί με αυτό το ποσό βελτιώνεις και συντηρείς όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας. Γιατί πολύ απλά, όταν πήγαινα από τη Φλωρεντία στην Πίζα διέσχισα ένα δρόμο με στροφές, καλοσυντηρημένο, όμως, χωρίς ψόφια ζώα στο δρόμο. Και μιλάμε για δύο πόλεις που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες.
Εμείς γιατί θέλουμε να ισοπεδώσουμε το φυσικό τοπίο; Ας μάθουμε πρώτα να πουλάμε τα τοπικά μας προϊόντα και όχι πλαστικές τροφές, ας καταλάβουμε ότι με 1,50 ευρώ το μικρό μπουκάλι το νερό δεν πάμε πουθενά, ας συνειδητοποιήσουμε ότι η ποιότητα είναι το μοναδικό όπλο που κερδίζει κάθε μάχη, και, μετά τα ξαναλέμε. Αλλά λύση δεν είναι να ξοδεύουμε το…μισό ΑΕΠ της χώρας σ΄ ένα Νομό.  Α.Π. 

*** Μετά το Δεκαπενταύγουστο τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς 
 Tα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοια - Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής των Δήμων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη δωρεάν συμμετοχή βρεφών, νηπίων, παιδιών και παιδιών με αναπηρία μέσω ΕΣΠΑ, ενημερώνουν για τα προσωρινά αποτελέσματα που καταρτίζονται από την ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίοι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr) στις 17/8/2016.
Οι αιτούντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την κατάσταση της αίτησής τους – προσωρινά αποτελέσματα – σε ειδική εφαρμογή που θα αναρτηθεί την ημέρα έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, με την εισαγωγή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ που αναφέρονται στην αίτηση συμμετοχής του κάθε υποψηφίου.
 Ενστάσεις επί των Προσωρινών Πινάκων πλήρων και ελλιπών φακέλων δικαιολογητικών και επί των Πινάκων απορριφθεισών μπορούν να υποβάλλονται από 18/8/2016 – 22/8/2016 εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω e-mail με σκαναρισμένα έγγραφα και εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της ημερομηνίας ανάρτησης τους.
Σε περίπτωση υποβολής ένστασης ταχυδρομικώς ή με courier, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία παραλαβής εντός της προκαθορισμένης περιόδου ενστάσεων.
Μετά τη λήξη της διαδικασίας ενστάσεων θα αναρτηθούν οι τελικού πίνακες κατάταξης στις 24/8/2016 από την ΕΕΤΑΑ και οι δικαιούχοι θα παραλάβουν την ¨Εντολή τοποθέτησης¨ (Vouchers) την οποία πρέπει να προσκομίσουν στο Δήμο για την τελική εγγραφή των παιδιών τους.

***  Aegean: Κυκλοφορεί ψεύτικος διαγωνισμός στο Facebook
Η Aegean προειδοποιεί πως ο διαγωνισμός που κυκλοφορεί στο Facebook και o οποίος αναφέρει πως ο τυχερός χρήστης κερδίζει δύο αεροπορικά εισιτήρια είναι ψευδής και παραπλανητικός.
Στον εν λόγω διαγωνισμό το μόνο που χρειάζεται υποτίθεται να κάνει ο χρήστης του Facebook είναι να απαντήσει σε τρεις ερωτήσεις για την αεροπορική εταιρία.
Η ανακοίνωση της Aegean έχει ως εξής:
«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στο διαδίκτυο ψευδής και παραπλανητικός διαγωνισμός ισχυριζόμενος ότι η Aegean Airlines δήθεν δίνει δώρο δύο business class εισιτήρια.
»Ο διαγωνισμός αυτός διενεργείται χωρίς κανενός είδους έγκριση ή σχετική εξουσιοδότηση ή οποιαδήποτε άδεια παρεχόμενη από την εταιρεία μας Aegean Airlines S.A.
»Επιφυλασσόμενοι ρητώς παντός νομίμου δικαιώματός μας για οποιαδήποτε ζημία η εταιρεία μας ή οποιοσδήποτε τρίτος τυχόν υποστεί εξαιτίας αυτής της παραπλανητικής ενέργειας, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να σταματήσει η παράνομη και παραπλανητική αυτή ενέργεια.
»Σας εφιστούμε την προσοχή να μην πατήσετε οποιοδήποτε σύνδεσμο σας προτείνουν ή να μοιραστείτε το συγκεκριμένο σύνδεσμο με φίλους σας.
»Για την επίσημη ενημέρωση σας παρακαλούμε όπως παρακολουθείτε τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας της εταιρείας μας 

***  Προσωπικοί διπολισμοί εν μέσω καύσωνος
 Ελάχιστο ενδιαφέρον έχει η πατρότητα του όρου «Νέα Μεταπολίτευση». Δεν πρόκειται άλλωστε για κάποιον όρο εξαιρετικά πρωτότυπο και ευρηματικό, ή έστω απολύτως ακριβή, ώστε κάπως να δικαιολογείται η ανταγωνιστική διεκδίκησή του από κυβερνώντες και αξιωματικώς αντιπολιτευόμενους.
Αντίθετα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ποιο νόημα θα του προσδώσουν ο κομματικός στοχασμός (αν υπάρξει) και η πολιτική πράξη. Το προς τα πού θα πορευτεί, και με πόσο σταθερό βηματισμό, στα 42 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας.
Παρεμπιπτόντως, όσο μένουμε εγκλωβισμένοι σε ιστορικώς επιπόλαια σχήματα του είδους «Ο Καραμανλής έφερε τη δημοκρατία», «Ο Παπανδρέου έφερε την πραγματική δημοκρατία», «Ο Τσίπρας έφερε την αληθινή δημοκρατία», δεν πορευόμαστε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Απλώς ακινητούμε, σε ένα σημειωτόν αποκαρδιωτικό όσον αφορά την αυτογνωσία και τον αυτοαναγνωρισμό μας. Οσοδήποτε καθοριστικό ρόλο κι αν διαδραματίζουν τα πρόσωπα και οι προσωπικότητες, δεν αρκούν για να θέσουν σε κίνηση τη μηχανή της Ιστορίας ή να την αναπροσανατολίσουν.
Στην αρχή της πέμπτης δεκαετίας της, η νεοελληνική δημοκρατία έχει να αντιμετωπίσει όλες τις εστίες φθοράς –και διαφθοράς– που ταλανίζουν τις δυτικές δημοκρατίες εν γένει. Έχει να αναμετρηθεί δηλαδή με τη μέχρις ακυρώσεως χαλάρωση των θεσμών της αντιπροσώπευσης, με την επιβολή του οικονομικού στο πολιτικό και του εξωχώριου στο ιθαγενές, με την ισχύ των εξωθεσμικών κέντρων. Και βέβαια με την περιφρόνηση της υποχρέωσης προς λογοδοσία.
Επιπλέον, όμως, η δημοκρατία στον τόπο μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τα βαριά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση των τελευταίων χρόνων και τα οποία οδήγησαν στην εγκαθίδρυση καθεστώτος επιτήρησης από την τρόικα ή το κουαρτέτο, που, ανεξάρτητα από το όνομά τους, έχουν τον ίδιο στόχο: την ικανοποίηση των αριθμών, όποια κι αν είναι η ζημιά των ανθρώπων.
Την ώρα που τελείωνα το κείμενο, άκουγα τον άλλο μου εαυτό να διαμαρτύρεται, αλλά και να συμπληρώνει:. «Μα τι είναι αυτά που γράφεις για νέα Μεταπολίτευση; Η 23η Απριλίου 2010 στο Καστελόριζο δεν σου λέει τίποτα; Η μετατροπή της χώρας μας σε άτυπο προτεκτοράτο, δεν γελοιοποιεί όλους αυτούς που παίζουν με τις λέξεις; Η ταπείνωση… είναι η πιο υποτιμημένη δύναμη στην πολιτική. Οι άνθρωποι θα αφομοιώσουν τις δυσκολίες, την πείνα και τον πόνο. Όμως, τα πιο ανθρώπινα αισθήματα της αναζήτησης αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης που έχουμε χάσει, πώς χωνεύονται;  Και κάτι τελευταίο. Δεν βλέπεις γύρω σου τη δυσπιστία, τον κυνισμό, την καχυποψία, την αίσθηση ματαιότητας, την προσαρμογή μας στην αθλιότητα. Η δημοκρατία δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικοινωνιακούς ελιγμούς. Χρειάζεται ανάσες…»
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ελληνική σημαία «γίγας» στο Καλάθι – Ορατή απ’ την παραλία της Καλαμάτας (φωτογραφίες)
 
 
 
Μια τεραστίων διαστάσεων ελληνική σημαία, που ζυγίζει περίπου 280κιλά και καταλαμβάνει περίπου 1,5 στρέμμα γης, τοποθετήθηκε σε πλαγιά της Βέργας το πρωί της Κυριακής. Η Ελληνική σημαία κατασκευάστηκε στο παλιό αεροδρόμιο της Τριόδου, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι «κατασκευαστές» της, επιθυμούν να παραμείνει στην πλαγιά, ώστε να είναι ορατή απ’ την παραλία της Καλαμάτας
 
***  Σάπιες υποδομές δείχνει η βλάβη σε αγωγό ύδρευσης της Καλαμάτας
 
  
Επί ώρες η πόλη έμεινε χωρίς νερό, αγανάκτησαν κάτοικοι και επαγγελματίες
   Βλάβη σημειώθηκε στον κεντρικό αγωγό του Συνδέσμου Ύδρευσης, ο οποίος φέρνει νερό στη δεξαμενή του Κάστρου. Η βλάβη εντοπίζεται στην περιοχή του Κάστρου και έγινε αντιληπτή, στις 6 το πρωί. Τη βλάβη επιδιόρθωσε συνεργείο του Συνδέσμου Ύδρευσης, επικουρούμενο από συνεργείο της ΔΕΥΑΚ. Η υδροδότηση στην Καλαμάτα αποκαταστάθηκε, ουσιαστικά, μετά τις 3.00 το μεσημέρι.
Βέβαια, από τις 10.00 περίπου το πρωί, που έγινε αισθητή η βλάβη στην πόλη, όταν άδειασε από νερό η δεξαμενή, το τηλεφωνικό κέντρο του "Θάρρους" πήρε…φωτιά από αγανακτισμένους πολίτες και επαγγελματίες, οι οποίοι μεσούντος του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου,  δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Το χθεσινό περιστατικό, από την άλλη πλευρά, ήρθε να καταδείξει τη… γύμνια της πόλης σε ό,τι αφορά στις υποδομές της.  Ο αγωγός Φ600 κατασκευάστηκε στην περιοχή το 1978 και από τότε, επί της ουσίας, είναι παρατημένος στην τύχη του. Κανένα έργο δεν έχει γίνει για σαράντα (40) περίπου χρόνια και οι όποιες βλάβες παρουσιάζονται, λύνονται με…μπαλώματα.
Είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατό μια πόλη που θέλει να αυξήσει τον τουρισμό της, να παρουσιάζει τέτοια εικόνα. Βέβαια, η σημερινή Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης θα μπορούσαν να είχαν προβεί σε μια σειρά από ενέργειες, αλλά, προτιμήθηκαν οι τσιμεντοστρώσεις και οι κάθε λογής αναπλάσεις, αφού, αυτές είναι που δίνουν και τις απαραίτητες ψήφους, σε κάθε εκλογική περίοδο.
Τα έργα υποδομής μπορεί να είναι ουσιαστικά για κάθε δήμο, αλλά δεν φαίνονται, οπότε, ο δημότης θεωρεί ότι δεν γίνονται και έργα. Μία ανάπλαση, όμως, όσο αχρείαστη κι αν είναι δείχνει και αποδίδει…Με τέτοια λογική και πολιτική πρακτική, όμως, το μόνο που φαίνεται πεντακάθαρα είναι ότι  "ο Βασιλιάς είναι γυμνός"!  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
***  Η Άννα Κορακάκη χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο!
 
Η Ελληνίδα αθλήτρια γράφει ιστορία αφού κατακτά το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα μας στο αγώνισμα της σκοποβολής μετά το 1908.
Η 20χρονη Κορακάκη, προκρίθηκε ως τρίτη στον τελικό και είχε απίστευτη σταθερότητα σε όλες τις βολές της, γεγονός που της χάρισε το πρώτο της μετάλλιο στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες.
Στον τελικό η Κορακάκη βρέθηκε ακόμα και δεύτερη ολοκληρώνοντας το πρώτο σετ βολών με σύνολο 29.9. Η Ελληνίδα αθλήτρια στο δεύτερο σετ είχε 29.8 παραμένοντας μέσα στη πρώτη τριάδα. Στις μονές βολές η 20χρονη είχε διαδοχικά 19.3-19.0-19.1-21.0-20.2-19.4 και με σύνολο 177.7 πήρε την τρίτη θέση.
Αμέσως μετά την επιτυχία της η νεαρή αθλήτρια έτρεξε στον πατέρα και προπονητή της Τάσο.
Το χρυσό μετάλλιο πήγε στην Κίνα και την Τσανγκ η οποία έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ, ενώ ασημένια ήταν η Ρωσίδα Βαταράσκινα!  Πηγή: sdna.gr
 

***  Αθλητική ενημέρωση :

  

***  Ρίο: Θετικό δείγμα ντόπινγκ Ελληνίδας αθλήτριας 

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο δείχνει να ξεκινάει η περιπέτεια των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, καθώς, το απόγευμα της Παρασκευής, έγινε γνωστό πως υπάρχει κρούσμα ντόπινγκ σε ελληνίδα κολυμβήτρια, αλλά και έναν αθλητή που έχει πιάσει το όριο για τους παραολυμπιακούς.
Η δυσάρεστη είδηση ήρθε από το ΕΣΚΑΝ που έκανε στην Αθήνα τους ελέγχους των δειγμάτων και αμέσως μετά ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Ισίδωρος Κούβελος, ενημέρωσε την αθλήτρια πως σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πρέπει να μαζέψει τα πράγματα της και να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα, χάνοντας φυσικά τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Λίγες μόλις ώρες πριν από την Τελετής Έναρξης και η ελληνική συμμετοχή μετράει ένα πρώτο «χτύπημα» της μάστιγας του πρωταθλητισμού, αφού ας μην ξεχνάμε πως λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ παραλίγο να αποκλειστεί ολόκληρος ο αθλητισμός της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αθλήτρια έχει ήδη αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό και προσωρινά βρίσκεται σε ξενοδοχείο της πόλης, περιμένοντας νεότερες οδηγίες.
Η ΕΟΕ επιβεβαιώνει 
Στο μεταξύ, περίπου στις 10 το βράδυ, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η ύπαρξη του θετικού δείγματος, καθώς η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της ανέφερε:
«To αρχηγείο της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας στο Ρίο, ανακοινώνει την ύπαρξη θετικού πρώτου δείγματος σε μέλος της αποστολής, κατά τη διάρκεια ελέγχου ντόπινγκ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου στην Αθήνα. Η ΕΟΕ είχε ζητήσει τον έλεγχο όλων των Ελλήνων αθλητών που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το συγκεκριμένο μέλος έχει αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό».
Παράλληλα, θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας φέρεται να έχει βρεθεί και αθλητής που επρόκειτο να λάβει μέρος στου Παρολυμπιακούς.
  Από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), έγινε η ακόλουθη δήλωση στο πρακτορείο Sport:
«Θα πράξουμε τα δέοντα, όταν έχουμε τον φάκελο στα χέρια μας με όλα τα στοιχεία. Τότε θα προβούμε σε ανακοινώσεις. Και τα 54 μέλη της Παραολυμπιακής ομάδας που θ' αναχωρήσει τέλη του μήνα για το Ρίο, έχουν περάσει από ντόπινγκ κοντρόλ με πρωτοβουλία της ΕΠΕ. Θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε καθαρούς αθλητές και καθαρούς Αγώνες. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας κι αυτό θα κάνουμε. Θα είμαστε αυστηροί απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να μπει στον πειρασμό να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

***  Αναβολή στους αγώνες κωπηλασίας του Ρίο
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο κωπηλατοδρόμιο της λίμνης Λαγκόα του Ρίο οδήγησαν στην αναβολή των σημερινών αγώνων του αθλήματος.
~* Το νέο πρόγραμμα των αγώνων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.
~ Θυμίζουμε πως για σήμερα ήταν προγραμματισμένος ο αγώνας των Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα, Διονύση Αγγελόπουλο και Γιάννη Χρήστου στα προκριματικά της τετράκωπου άνευ πηδαλίου .-

***  Χάλκινο (3η θέση) το  πρώτο Ολυμπιακό  μετάλλιο στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ του ΡΙΟ στην Βραζιλία για την ΕΛΛΑΔΑ  !!!
Σημάδεψε… χάλκινο η Κορακάκη!
Έγραψε ιστορία η Άννα Κορακάκη! Με τρομερή εμφάνιση στον τελικό των 10μ. αεροβόλου πιστολιού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο, στην πρώτη επιτυχία για την ελληνική αποστολή.              
 Με αξιοζήλευτη ψυχραιμία η Άννα Κορακάκη «εκτέλεσε» τις περισσότερες αντιπάλους στον τελικό των 10μ. αεροβόλου πιστολιού και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. 
Η 20χρονη αθλήτρια της σκοποβολής εμφανίστηκε αποφασισμένη στον πρώτο της ολυμπιακό αγώνα, έδειξε φοβερής σταθερότητα στις 20 βολές που πραγματοποίησε και απέδειξε πως το μέλλον της ανήκει, συγκεντρώνοντας 177.7 βαθμούς. 

Οι  τρείς ολυμπιονίκες στο ΡΙΟ 2016 στον τελικό των 10 μέτρων αεροβόλου πιστολιού που ανέβηκαν στο βάθρο των μεταλλίων :

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
inner

***  Επιβλητική πρόκριση για Γκιώνη
Ο Παναγιώτης Γκιώνης δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα κόντρα στον Ταϊλανδό, Παντασάκ Τανβιριγιαβετσακούλ, καθώς επικράτησε 4-0 στα σετ και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του αγωνίσματος του πινγκ πονγκ. 
~    Ο Έλληνας αθλητής επικράτησε με 4-0 σετ (11-7, 11-2, 11-5, 11-6) του Ταϊλανδού Παντασάκ Τανβιριγιαβετσακούλ και πέρασε… ξεκούραστα στην επόμενη φάση. Εκεί τον περιμένει ο Ιάπωνας, Γιούν Μιζουτάνι, τον οποία θα αντιμετωπίσει τα ξημερώματα της Δευτέρας (02:00 ώρα Ελλάδος).          

***  Παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. μικτής ατομικής η Χόσου!
Απίστευτη κούρσα από την Ουγγαρέζα Κατίνκα Χόζου, η οποία κατέκτησε το χρυσό στα 400 μ. μικτής ατομικής, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κατά δύο (!) δευτερόλεπτα.              
Σαν να μην είχε αντίπαλο αγωνίστηκε η Ουγγαρέζα Κατίνκα Χόζου στον τελικό των 400 μ. μικτής ατομικής. Η «Iron Lady» κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 4:26.46, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατά δύο δευτερόλεπτα (4:28.43), το οποίο κρατούσε από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 η Κινέζα Σιγουέν Γε.
Η νίκη της αυτή, την έχρισε τη δεύτερη κολυμβήτρια από την Ουγγαρία που κατακτά χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα, μετά την θρυλική Κριστίνα Εγκερσέγκι το 1992.


***  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 6/8/2016 11:00 (ΕΡΤ-2): ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
13:00 (ΕΡΤ-2): ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
14:25 (ΕΡΤ-3): ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
15:00 (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α) - «Σερβία - Ουγγαρία» - (Απευθείας μετάδοση)
16:25 (ΕΡΤ-2): ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά Ανδρών - (Απευθείας μετάδοση)
19:00 (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α) - «Ελλάδα - Ιαπωνία» - (Απευθείας μετάδοση)
19:00 (ΕΡΤ-1): ΚOΛΥΜΒΗΣΗ - Προκριματικά (Απευθείας μετάδοση)
19:15 (ΕΡΤ-3): ΠΙΓΚ ΠΟΓΚ - Προκριματικά Highlights - (Απευθείας μετάδοση)
20:15 (ΕΡΤ-3): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Αυστραλία - Γαλλία» (Απευθείας μετάδοση)
20:25 (ΕΡΤ-2): ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά Ανδρών - (Απευθείας μετάδοση)
21:30 (ΕΡΤ-1): BEACH VOLLEY - Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
22:00 (ΕΡΤ-3): ΤΖΟΥΝΤΟ - 48kgr (Γ) & 60 kgr (Α) - (Απευθείας μετάδοση)
23:10 (ΕΡΤ-2): ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ (Α) - Highlights - (Απευθείας μετάδοση)
00:10 (ΕΡΤ-3): ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ
00:25 (EΡT-2): ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά Ανδρών - (Απευθείας μετάδοση)
00:30 (ΕΡΤ-3): ΤΕΝΙΣ - Highlights - (Απευθείας μετάδοση)
01:00 (ΕΡΤ-1): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Κίνα – ΗΠΑ» (Απευθείας μετάδοση)
02:50 (ΕΡΤ-1):  ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ (Α) και (Γ) Προκριματικά (Απευθείας μετάδοση)
03:00 (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α) - «Βραζιλία - Αυστραλία» - (Απευθείας μετάδοση)
04:00 (ΕΡΤ-1):  ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - Ημιτελικοί / Τελικοί (Απευθείας μετάδοση)
04:30 (ΕΡΤ-2): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Βενεζουέλα - Σερβία» - (Απευθείας μετάδοση)
05:10 (ΕΡΤ-3): ΠΙΓΚ ΠΟΓΚ - Highlights - (Απευθείας μετάδοση)
06:00 (ΕΡΤ-1):  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Α
07:00 (ΕΡΤ-1):  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Β
ΚΥΡΙΑΚΗ, 7/8/2016
06:20 (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α) - «Σερβία - Ουγγαρία) - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
07:30 (ΕΡΤ-2): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) - «Κίνα - ΗΠΑ» - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
09:35: (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α): «Ελλάδα - Ιαπωνία» - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
10:45 (ΕΡΤ-2):  ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Βενεζουέλα - Σερβία» - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
12:30 (ΕΡΤ-2): ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - Ημιτελικοί / Τελικοί  - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
14:30 (ΕΡΤ-2): BEACH VOLLEY – Προκριματικά - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
14:30 (ΕΡΤ-3): ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - (Απευθείας μετάδοση)
15:40 (ΕΡΤ-2): ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά (Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
14:25-20:15 (ΕΡΤ-2): LIVE ZAPPING
16:55 – 18:00 (ΕΡΤ-2): ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ – Αεροβόλο Πιστόλι (Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
18:30 (ΕΡΤ-3): BEACH VOLLEY – Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
19:00 (ΕΡΤ-1): ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
19:15 (ΕΡΤ-2):  ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ (Α) – 2ος ΓΥΡΟΣ - (Απευθείας μετάδοση)
19:50 (ΕΡΤ-3): ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ
20:15 (ΕΡΤ-3): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) - «Βραζιλία – Λιθουανία» - (Απευθείας μετάδοση)
20:25 (ΕΡΤ-2): ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά (Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
21:30 (ΕΡΤ-1): ΤΖΟΥΝΤΟ - Τελικοί 52 kg (Γ) 66 kg (A) - (Απευθείας μετάδοση)
22:00 (ΕΡΤ-2): ΧΑΝΤΜΠΟΛ (Α): «Σουηδία - Γερμανία» - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
22:05 (ΕΡΤ-3): BEACH VOLLEY – Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
23:30 (ΕΡΤ-2): ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ - Προκριματικά (Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
24:00 (ΕΡΤ-1): ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ 3μ Συγχρονισμένες Ανδρών - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
01:00 (ΕΡΤ-2) - ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ - 2ος-3ος Γύρος (Α & Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
01:00 (ΕΡΤ-3): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Σουηδία - Νιγηρία» - (Απευθείας μετάδοση)
01:00 (ΕΡΤ-1): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Ισπανία – Κροατία» - (Απευθείας μετάδοση)
01:15 (ΕΡΤ-2): ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ - 2ος Γύρος (Α) - (Απευθείας μετάδοση)
02:25 (ΕΡΤ-2): ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά (Γ) - (Απευθείας μετάδοση) 
02:50 (ΕΡΤ-3): ΒΟΛΕΪ (Α) - «Ρωσία - Κούβα» - (Απευθείας μετάδοση)
02:50 (ΕΡΤ-1): ΤΕΝΙΣ - (Απευθείας μετάδοση)
04:00 (ΕΡΤ-1): ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ – Ημιτελικοί / Τελικοί (Απευθείας μετάδοση)
04:30 (ΕΡΤ-2): ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ - «Νιγηρία - Αργεντινή» - (Απευθείας μετάδοση)
04:35 (ΕΡΤ-3): ΒΟΛΕΪ (Α) - «Αργεντινή - Ιράν» - (Απευθείας μετάδοση)
06:10 (ΕΡΤ-1): ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Α
07:00 (ΕΡΤ-1): ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016- ΠΕΡΙΛΗΨΗ Β

***  Μαζί στην Α2 Καλαμάτα ’80- Καλαμάτα Βόλεϊ!
Η ανταπόκριση που βρήκε σχεδόν από όλες τις ομάδες και τους σημαντικούς παράγοντες του χώρου ο νέος σύλλογος Καλαμάτα Βόλεϊ είναι η απόδειξη του πόσο σοβαρή και υγιής προσπάθεια πρόκειται.
Αν και οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος και του πλαισίου των συνεργασιών θα γίνουν αναλυτικά γνωστά μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι εμπλεκόμενοι, ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι του παζλ μπήκε στη θέση του.
Έτσι, μετά τη στήριξη της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Μεσσηνιακού, θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το ανδρικό τμήμα της Καλαμάτας ’80, το οποίο επίσης θα χρηματοδοτηθεί, αλλά και θα ενισχυθεί με παίκτες που αποχώρησαν από τον Ακρίτα. Με αυτόν τον τρόπο οι δυνάμεις του Καλαμάτα Βόλεϊ θα κάνουν το ξεκίνημα από την Α2 κατηγορία, ενώ του χρόνου το νέο σχήμα που θα έχει και την έγκριση της ΕΟΠΕ θα έχει τη δυνατότητα και για αυτοτελή παρουσία, παράλληλα με τις συνεργασίες που θα συνεχιστούν για το καλό του μεσσηνιακού βόλεϊ.

*** ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Διαβάστε ποιες είναι οι ελληνικές συμμετοχές της δεύτερης ημέρας στο Ρίο (7/8)

Έκλεισε θέση για τον τελικό ο Λευτέρης Πετρούνιας   
Αναλυτικά οι 8 του τελικού στους κρίκους:
Γιανγκ Λιού (Κίνα) 15.900
Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα) 15.833
Χάο Γιού (Κίνα) 15.800
Ντένις Αμπλιάζιν (Ρωσία) 15.633
Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία) 15.533
Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 15.533*
Ντένις Γκούσενς (Βέλγιο) 15.366
Γιούρι Φαν Χέλντερ (Ολλανδία) 15.333
Ιγκόρ Ραντιβίλοβ (Ουκρανία) 15.308
Στα ημιτελικά οι Νικολαΐδου και Ασουμανάκη  
Τα αποτελέσματα στην κούρσα:
Ιβ ΜακΦάρλν, Ζόι Στέβενσον (Νέα Ζηλανδία) 7:14.31
Σάλι Κέχο, Τζένεβιβ Χόρτον (Αυστραλία) 7:17.34
Κατερίνα Νικολαΐδου, Σοφία Ασουμανάκη (Ελλάδα) 7:20.64
Κριστίνα Φλεϊσνέροβα, Λένκα Ανόσοβα (Τσεχία) 7:35.85
Στα ημιτελικά η τετράκωπος ελαφρών βαρών
 Το ελληνικό πλήρωμα θα αγωνιστεί πάλι την Τρίτη (9/8) είτε στις 16.50 είτε στις 17.00.
1. Δανία (Γιάκομπ Μπάρσο, Λαρς Βίτσερτ, Κάρσπερ Γιόργκεσεν, Μόρτεν Γιόργκεσεν) 5:58.21
2. Μεγάλη Βρετανία (Κρις Μπάρτλεϊ, Μαρκ Άλντρεντ, Γόνο Κλέγκ, Πίτερ Τσάμπερς) 6:01.27
3. Ελλάδα (Στέφανος Ντούσκος, Γιάννης Πέτρου, Σπύρος Γιάνναρος, Παναγιώτης Μαγδανής) 6:05.27
Εκτός τελικού ο Βλάσης Μάρας       
~* Στον προκριματικό της ενόργανης ανδρών, ο υπερπρωταθλητής του αγωνίσματος περιορίστηκε στους 14,200 βαθμούς, αφού παρουσίασε πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,80, αλλά δέχθηκε πολλές μειώσεις στην εκτέλεσή του (βαθμός εκτέλεσης 7,400). Έτσι, κατέλαβε τελικά την 38η θέση στο συγκεκριμένο όργανο
Αναλυτικά η 8αδα του τελικού στο μονόζυγο:
1. Φάμπιαν Χάμπουχεν (Γερμανία)   15.533
2. Νάιλ Γουίλσον (Μ.Βρετανία)       15.500      
3. Έπκε Ζόντερλαντ (Ολλανδία)       15.366
4. Ντάνιελ Λέιβα (ΗΠΑ)              15.333
5. Φρανσίσκο Μπαρέτο Τζ.(Βραζιλία)  15.266
6. Σάμουελ Μίκουλακ (ΗΠΑ)           15.133
7. Όλεγκ Βερνιάεβ (Ουκρανία)        15.133
8. Μανρίκε Λαρντουέτ (Κούβα)        15.116
Ελληνικές ψυχάρες με ανατροπή νίκησαν 8-7 την Ιαπωνία      
Τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής του ομίλου
Σερβία - Ουγγαρία 13-13
Ελλάδα - Ιαπωνία 8-7
Βραζιλία - Αυστραλία
Εκτός ημιτελικών Ντουντουνάκη και Βουρνά  {100μ. πεταλούδα}
Η Ντουντουνάκη κατετάγη στην τέταρτη προκριματική σειρά με 58.27, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, με το οποίο βελτίωσε το 58.31 που είχε πετύχει η Κριστέλ Βουρνά στις 28/7/12, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Πάντως, η επίδοση αυτή δεν ήταν αρκετή για να πλασαριστεί η Ντουντουνάκη μεταξύ των 16 αθλητριών που πήραν το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς, αφού κατετάγη 18η στον προκριματικό. Από την πλευρά της, η Βουρνά κατέλαβε την 7η θέση στην 6η προκριματική σειρά του αγωνίσματος με 58.89 και κατετάγη 23η.   
~* Στα 400μ ελεύθερο, ο Δημήτρης Δημητρίου πήρε την 6η θέση στην 3η προκριματική σειρά με χρόνο 3:54.98 και έμεινε εκτός τελικού, αφού περνούσαν μόνο οι πρώτοι οκτώ και κατετάγη 41ος.
Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο από τον Πίτι
 
***  Ο απολογισμός των Ελλήνων στην πρώτη ημέρα
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελληνικών συμμετοχών της πρώτης ημέρας:

Ποδηλασία

Ποδηλασία Δρόμου - Αγώνας σε δημόσιο δρόμο (Α)
Ελληνική συμμετοχή: Γιάννης Ταμουρίδης
Παρά τον πρόσφατο τραυματισμό του (κάταγμα κλείδας) ο Γιάννης Ταμουρίδης είχε μία αξιοπρεπέστατη παρουσία στον αγώνα σε δημόσιο δρόμο όπου με χρόνο 6:30.05 τερμάτισε στην 51η θέση σε σύνολο 144 ποδηλατών.

Ενόργανη Γυμναστική

Προκριματικά (Α)
Ελληνικές συμμετοχές: Λευτέρης Πετρούνιας, Βλάσης Μάρας
Ο Λευτέρης Πετρούνιας συγκέντρωσε 15.833 βαθμούς στον προκριματικό των κρίκων και προκρίθηκε στον τελικό θέλοντας να κατακτήσει το πρώτο του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντίθετα, ο Βλάσης Μάρας λόγω ενός λάθος πήρε μόλις 14.200 βαθμούς και έμεινε εκτός συνέχειας στο μονόζυγο.

Κωπηλασία

Προκριματικά: Διπλό σκιφ (Γ)
Ελληνική συμμετοχή: Κατερίνα Νικολαΐδου - Σοφία Ασουμανάκη
 Η Κατερίνα Νικολαΐδου και η Σοφία Ασουμανάκη προκρίθηκαν απευθείας στα ημιτελικά τερματίζοντας στην τρίτη θέση της κούρσας τους με χρόνο 7:20.64. Οι Ελληνίδες κωπηλάτριες και μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για ένα μετάλλιο ξεκίνησαν από την 1η διαδρομή της 3ης προκριματικής σειράς και εξασφάλισαν άμεσα την πρόκριση, χωρίς να χρειαστούν επαναληπτικό αγώνα, καταλαμβάνοντας την 3η θέση, πίσω από τη 2η Αυστραλία και την 1η Νέα Ζηλανδία
Προκριματικά: Τετράκωπος ελαφρών βαρών (Α)
Ελληνική συμμετοχή: Στέφανος Ντούσκος - Γιάννης Πέτρου - Σπύρος Γιάνναρος - Παναγιώτης Μαγδανής
Η τετράκωπος ελαφρών βαρών προκρίθηκε στα ημιτελικά αφού κατέλαβε την τρίτη θέση στη δεύτερη προκριματική σειρά με χρόνο 6:05.27. Μπροστά της τερμάτισαν τα πληρώματα από τη Δανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Πόλο

Προκριματικά (Α): Ελλάδα - Ιαπωνία 8-7
Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών αν και βρέθηκε να χάνει με 7-4 από τους Ιάπωνες με αντεπίθεση διαρκείας κατάφερε να πάρει τη νίκη και να ξεκινήσει με το δεξί την πορεία της στο Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο.
Ελλάδα - Ιαπωνία 8-7
Τα οκτάλεπτα: 2-0, 2-3, 0-4, 4-0
Ελλάδα: Βλαχόπουλος 3, Χρ. Αφρουδάκης 1, Φουντούλης 1, Ποντικέας 1, Κολόμβος 1, Μυλωνάκης 1
Ιαπωνία: Αράι 2, Τακέι 2, Οκάουα 2, Γιασούντα 1

Κολύμβηση

Προκριματικά: 100μ πεταλούδα (Γ)

Ελληνικές συμμετοχές: Άννα Ντουντουνάκη, Κριστέλ Βουρνά
Η Ντουντουνάκη κατετάγη 7η στην τέταρτη προκριματική σειρά με 58.27, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, με το οποίο βελτίωσε το 58.31 που είχε πετύχει η Κριστέλ Βουρνά στις 28/7/12, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Πάντως, η επίδοση αυτή δεν ήταν αρκετή για να πλασαριστεί η Ντουντουνάκη μεταξύ των 16 αθλητριών που πήραν το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς, αφού κατετάγη 18η στον προκριματικό. Από την πλευρά της, η Βουρνά κατέλαβε την 7η θέση στην 6η προκριματική σειρά του αγωνίσματος με 58.89 και κατετάγη 23η.
Προκριματικά: 400μ ελεύθερο (Α)
Ελληνική συμμετοχή: Δημήτρης Δημητρίου
Ο Δημήτρης Δημήτρίου πήρε την 6η θέση στην 3η προκριματική σειρά με χρόνο 3:54.98 και έμεινε εκτός τελικού, αφού περνούσαν μόνο οι πρώτοι οκτώ και κατετάγη 41ος.
Προκριματικά: 100μ πρόσθιο (Α)
Ελληνική συμμετοχή: Παναγιώτης Σαμιλίδης
Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης κολύμπησε στην ίδια σειρά στην οποία ο Πίτι έκανε Παγκόσμιο ρεκόρ και ήταν έβδομος με χρόνο 1:00.35. Ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε συνολικά τον 19ο χρόνο και έμεινε εκτός συνέχειας.
~  Σταμάτησε στα προημιτελικά η Κορδολαίμη 
{-Στην πρεμιέρα της, η 23χρονη Ελληνίδα αντιμετώπισε τη Σουηδέζα Brenda Njuki, την οποία πέρασε άκοπα, αφού μετά από 5 games - κι ενώ η Ελένη ήταν μπροστά με 3-2 στο 2ο σετ - η Njuki εγκατέλειψε. Στον 2ο γύρο η Ελληνίδα τενίστρια επιβλήθηκε της Σουηδέζας Fanny Ostlund, Νο. 7 στο ταμπλό, με 6-4, 6-1.
-Στα προημιτελικά, η Κορδολαίμη αντιμετώπισε την Ουκρανή Kateryna Sliusar και μετά από ένα κλειστό παιχνίδι γνώρισε την ήττα με 7-6 (4), 6-4. } .-
~ Το πάλεψε ο Κοκκινάκης { Μετά από 2 ώρες και 12 λεπτά μιας πολύ μεγάλης μάχης, ο Gastao Elias έκαμψε την αντίσταση του Θανάση Κοκκινάκη με 7-6 (4), 7-6 (3). } .-
~ Στον τελικό ο Κύργιος { Μετά από 1 ώρα και 36 λεπτά αγώνα, ο Νικ Κύργιος κέρδισε τον Yoshihito Nishioka με 6-3, 3-6, 6-3, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό του BB&T Atlanta Open, στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών.} .-
~




                                      ΜΕΤΑΛΛΙΑ 1ης  ΗΜΕΡΑΣ  :

*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ  ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Πρώτη ΗΜΕΡΑ -ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Με 3'30''65 η Αυστραλία έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 4Χ100 ελεύθερο. Ασημένιο μετάλλιο οι Αμερικανίδες, τρίτη θέση για τον Καναδά.
XANTΜΠΟΛ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Σουηδία επικράτησε με 31-21 της Αργεντινής σε αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του Β' ομίλου.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Παγκόσμιο ρεκόρ η Ουγγαρέζα, Κατίνκα Χόσου, στα 400 μέτρα μικτή ατομική, κάνοντας 4'26''36, διαλύοντας την προηγούμενη καλύτερη επίδοση για 2,07''. Δεύτερη τερμάτισε η Μάγια Ντιράντο από τις ΗΠΑ και 3η η Ισπανίδα, Μιρέια Μπελμόντε Γκαρθία, που συμπλήρωσαν το βάθρο των νικητριών.
ΤΕΝΙΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Αμερικανίδα, Βίνους Ουίλιαμς, έμεινε εκτός συνέχειας στο απλό γυναικών, καθώς ηττήθηκε από την Βελγίδα, Κρίστεν Φλίπκενς, με 2-1. Τα σετ: 4-6, 6-3, 7-6 (5).
ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΧΟΡΤΟΥ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Μ. Βρετανία - Αυστραλία 2-1 για τον Β' Όμιλο. Οι Όουσλεϊ (26') και Ντάνσον (43') τα γκολ για τις νικήτριες, ενώ η Μόργκαν σκόραρε για την Αυστραλία.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (ΑΝΔΡΕΣ): Χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα ελεύθερο για τον Αυστραλό, Μακ Χόρτον, δεύτερος τερμάτισε ο Κινέζος, Γιανγκ Σουν, ο οποίος πήρε το ασημένιο μετάλλιο και το χάλκινο θα φορέσει στο στήθος ο Ιταλός, Γκαμπριέλε Ντέτι.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Ολυμπιακό ρεκόρ από την Σουηδέζα, Σάρα Σιέστρεμ, με 55,84'' στα 100μ. πεταλούδα και φυσικά πέρασε ως πρώτη στο μεγάλο τελικό.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ:
Αναλυτικά η 8αδα του τελικού στις ασκήσεις εδάφους:
1. Σάμουελ Μικουλάκ (ΗΠΑ)       15.800
2. Τζέικομπ Ντάλτον (ΗΠΑ)       15.600     
3. Κοχέι Ουτσιμούρα (Ιαπωνία)   15.533
4. Ντιέγκο Ιπολίτο (Βραζιλία)   15.500
4. Μαξ Γουίτλοκ (Μ.Βρετανία)    15.500
6. Κένζο Σιράι (Ιαπωνία)        15.333
7. Κριστιάν Τόμας (Μ.Βρετανία)  15.233
8. Άρθουρ Μαριάνο (Βραζιλία)    15.200
Αναλυτικά η 8αδα του τελικού στο δίζυγο:
1. Ολέγκ Βερνιάεφ (Ουκρανία)        16.166
2. Νταβίντ Μπελιάβσκι (Ρωσία)       15.933      
3. Σούντι Ντενγκ (Κίνα)             15.800
4. Μανρίκε Λαρντουέτ (Κούβα)        15.766
5. Χάο Γιού (Κίνα)                  15.733
6. Ντάνιελ Λέιβα (ΗΠΑ)              15.600
7. Ριουχέι Κάτο (Ιαπωνία)           15.500
8. Αντρέι Βασίλε Μουντεάν (Ρουμανία)15.466
Αναλυτικά η 8αδα του τελικού στο σύνθετο ομαδικό:
1. Κίνα       270.461
2. ΗΠΑ        270.405      
3. Ρωσία      269.612
4. Ιαπωνία    269.294
5. Μ.Βρετανία 268.670
6. Βραζιλία   268.078
7. Ουκρανία   263.002
8. Γερμανία   261.518
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (ΑΝΔΡΕΣ): Στα 400 μέτρα μικτή ατομική, το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Ιάπωνας, Κοσούκε Χαγκίνο, "ασημένιος" ο Τσέις Κάλις από τις ΗΠΑ και το βάθρο συμπλήρωσε ο επίσης Ιάπωνας, Ντάιγια Σέτο.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (ΑΝΔΡΕΣ): Προκρίθηκε στο τελικό του σύνθετου ατομικού ο Κύπριος, Μάριος Γεωργίου, ως 24ος.
ΠΟΛΟ (ΑΝΔΡΕΣ): Η Βραζιλία επιβλήθηκε 8-7 της Αυστραλίας και είναι μαζί με την Εθνική μας στην κορυφή του Α' Όμιλο μετά την 1η αγωνιστική. Πρώτος σκόρερ ο Άντριαν Μπάτσες με τρία γκολ. Τα οκτάλεπτα: 3-2, 2-1, 2-2, 1-2.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Κολομβία - Νέα Ζηλανδία 0-1 (Χερν 31') για τον Ζ' Όμιλο.
ΒΟΛΕΪ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Ρωσία - Αργεντινή 3-0 σετ (25-13, 25-10, 25-16) για τον Α' Όμιλο.
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ (ΑΝΔΡΕΣ): Κάντορ/Λόσιακ (Πολωνία) - Μπέκερμαν/Φλέγκεν (Γερμανία) 2-0 σετ (21-11, 23-21) για τον Β' Όμιλο.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (ΑΝΔΡΕΣ): Αναλυτικά η 8αδα του τελικού στον πλάγιο ίππο:
1. Μαξ Γουίτλοκ (Μ.Βρετανία)     15.800
2. Λούις Σμιθ (Μ.Βρετανία)       15.700     
3. Σίριλ Τομασόν (Γαλλία)        15.650
4. Χαρουτίν Μερντινίαν (Αρμενία) 15.583
5. Όλεγκ Βερνιάεφ (Ουκρανία)     15.566
6. Νικολάι Κουξένκοφ (Ρωσία)     15.383
7. Αλεξάντερ Ναντούρ (ΗΠΑ)       15.366
8. Νταβίντ Μπελιάβσκι (Ρωσία)    15.300
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Σε περίπου ένα 20λεπτο ξεκινά ο τελικός στα 400 μέτρα μικτή ατομική ανδρών. Συνολικά θα γίνουν τέσσερις τελικοί και δυο ημιτελικοί στο βραδυνό πρόγραμμα της Κολύμβησης.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (ΑΝΔΡΕΣ): Αναλυτικά η 8αδα του τελικού στο άλμα:
1. Γκουάνγκ Ρι Σε (Β.Κορέα)       15.433
2. Ντένις Αμπλιαζίν (Ρωσία)       15.416      
3. Κένζο Σιράι (Ιαπωνία)          15.283
4. Ιγκόρ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία)    15.283
5. Μαριάν Ντρακουλέσκου(Ρουμανία) 15.283
6. Νικίτα Ναγκόρνι (Ρωσία)        15.283
7. Όλεγκ Βερνιάεφ (Ουκρανία)      15.183
8. Τόμας Γκονσάλες (Χιλή)         15.149
ΜΠΑΣΚΕΤ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Καρμέλο Άντονι ξεπέρασε τον Πάτρικ Γιούινγκ και είναι πλέον στην 3η θέση με τους κορυφαίους ριμπάουντερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (ΑΝΔΡΕΣ): Στην 38η θέση κατετάγη τελικά ο Βλάσης Μάρας στα προκριματικά του μονόζυγου με 14.200 βαθμούς. Δεν τα κατάφερε ο Έλληνας πρωταθλητής.
ΜΠΑΣΚΕΤ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Ιαπωνία πανηγύρισε μεγάλη νίκη απέναντι στη Λευκορωσία με 77-73 στο πλαίσιο του Α' Ομίλου. Πρώτη σκόρερ η Μίκα Κουριχάρα με 20 πόντους για την ομάδα από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Σπουδαία νίκη με 23-19 (ημίχρονο 11-9) επί της Ρουμανίας πανηγύρισε η Ανγκόλα για τον Α' Όμιλο, στην πρεμιέρα του γυναικείου τουρνουά χάντμπολ.
ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΧΟΡΤΟΥ (ΑΝΔΡΕΣ): Ισπανία - Βραζιλία 7-0 για τον Α' Όμιλο.
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ, 48 ΚΙΛΑ): Η Σοπίτα Τανάσαν χάρισε στην Ταϊλάνδη το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ιδού η βαθμολογία για τους κρίκους.
ΜΠΑΣΚΕΤ (ΑΝΔΡΕΣ): Οι Αμερικανοί έκαναν επίδειξη δύναμης και επικράτησαν με 119-62 της Κίνας για τον Α' Όμιλο, δείχνοντας από νωρίς τις άγριες ορέξεις τους.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Κίνα επικράτησε 2-0 της Νότιας Αφρικής για τον Ε' Όμιλο. Οι Γκου (45'+1') και Ταν (87') πέτυχαν το γκολ για τις Ασιάτισσες.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (ΑΝΔΡΕΣ): Πέρασε τελικά ως 2ος στον τελικό των κρίκων ο Λευτέρης Πετρούνιας. Πρώτος ο Κινέζος, Γιανγκ Λιου, με 15.900 βαθμούς. Στον τελικό ως τρίτος ο συμπατριώτης του, Χάο Γιου, με 15.800 βαθμούς.
ΠΟΛΟ (ΑΝΔΡΕΣ): Μαυροβούνιο - Γαλλία 7-4 για τον Β' Όμιλο. Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Γαλλία): 0-2, 0-3, 1-0, 3-2.
ΜΠΑΣΚΕΤ (ΑΝΔΡΕΣ): Κινα - ΗΠΑ 47-91 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.59-30 στο πρώτο ημίχρονο.30-10 στο φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου.
ΤΕΝΙΣ (ΑΝΔΡΕΣ): Οι Τζόκοβιτς και Ζίμονιτς νίκησαν 2-0 σετ τους Τσίλιτς και Ντραγκάνια, περνώντας στην επόμενη φάση στο διπλό των ανδρών.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ (ΑΝΔΡΕΣ): Σε νοσοκομείο του Ρίο διακομίστηκε ο Βιντσέντζο Νιμπάλι, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής της ποδηλασίας δρόμου. Η πρώτη ιατρική εκτίμηση αναφέρει ότι έχει υποστεί κάταγμα στην κλείδα.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Στην "Κορίνθιανς Αρένα", η Γερμανία ισοφάρισε στο 88΄ τη Σουηδία και απέφυγε μια οδυνηρή ήττα, με τις δυο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 2-2 για τον ΣΤ' Όμιλο.
ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΧΟΡΤΟΥ (ΑΝΔΡΕΣ): Καναδάς - Γερμανία 2-6 τον Β' Όμιλο. Οι Πίρσον (11') και Περέιρα (39') πέτυχαν τα γκολ του Καναδά και για τους νικητές οι Φούρστε (3', 33'), Βέλεν (6', 46'), Μίλερ (14') και Μπουτ (26').
ΜΠΑΣΚΕΤ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Βραζιλία - Αυστραλία 66-84 για τον πρώτο Α' Όμιλο. Κορυφαία των νικητριών ήταν η Ελίζαμπεθ Κάμπατζ με 20 πόντους και 14 ριμπάουντ.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Κύπριος, Μάριος Γεωργίου, βαθμολογήθηκε με 14.700 στο μονόζυγο και με 14.858 στο δίζυγο.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ προκρίθηκε στους "8". Επικράτησε 1-0 της Γαλλίας στο Μινεϊράο χάρη σε γκολ που σημείωσε η Κάρλι Λόιντ στο 63ο λεπτό.
ΡΑΓΚΜΠΙ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Αυστραλία - Φίτζι 36-0 για τον Α' Όμιλο.
ΤΕΝΙΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Πολωνή, Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα, έπεσε θύμα έκπληξης, χάνοντας 2-0 σετ από την Κινέζα, Σασάι Ζενγκ (6/4, 7/5). Η Αμερικανίδα, Μάντισον Κις, επικράτησε της Ντάνκα Κόβινιτς από το Μαυροβούνιο με 6/3, 6/3 γκέιμ.
ΤΕΝΙΣ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Γάλλος, Ζιλ Σιμόν επικράτησε 2-0 σετ του Κροάτη, Μπόρνα Τσόριτς. Πήρε το πρώτο σετ με 6/4 γκέιμ και το δεύτερο με 7/6(1) στο τάι μπρέικ. Ο Κροάτης, Μάριν Τσίλιτς, ξεπέρασε το εμπόδιο του Βούλγαρου, Ιγκόρ Ντιμιτρόφ, με 6/1, 6/4 γκέιμ.
ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΧΟΡΤΟΥ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Αργεντινή - Ηνωμένες Πολιτείες 1-2 (Ντελφίνα 57' / Ράινπρεχτ 35', Κάσολντ 50')
ΒΟΛΕΪ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικράτησαν 3-0 σετ του Πουέρτο Ρίκο για τον Β' όμιλο (25-17, 25-22, 25-17).
ΧΑΝΤΜΠΟΛ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Με το... δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Α' όμιλο του γυναικείου Ολυμπιακού τουρνουά χάντμπολ η Ισπανία, που επιβλήθηκε του Μαυροβούνιου 25-19.
ΤΕΝΙΣ (ΑΝΔΡΕΣ): Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε ο Θανάσης Κοκκινάκης. Ο Ελληνοαυαστραλός τενίστας ηττήθηκε 7/6(4) 7/6(3) από τον Πορτογάλο, Ελίας και αποχαιρέτησε πρόωρα το απλό των ανδρών. 
ΞΙΦΑΣΚΙΑ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η τελική κατάταξη στο ξίφος μονομαχίας έχει ως εξής:
Χρυσό: Εμεσε Σας (Ουγγαρία)
Ασημένιο: Ροσέλα Φιαμίνγκο (Ιταλία)
Χάλκινο: Σαν Γιγέν (Κίνα)
4η Θέση: Λάουρεν Ρεμπί (Γαλλία)
5η Θέση: Ναταλί Μολχάουζεν (Βραζιλία)
5η Θέση: Νοζόμι Σάτο (Ιαπωνία)
5η Θέση: Ινγεόνγκ Τσόι (Ιαπωνία)
5η Θέση: Σάρα Μπέσμπες (Τυνησία)
 ΞΙΦΑΣΚΙΑ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Εμέζ Σας (Ουγγαρία) έκανε την ανατροπή και νίκησε την Ροζέλα Φιαμίνγκο (Ιταλία) με 15-13 στον τελικό του ξίφους μονομαχίας!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Ισοπαλία στο ημίχρονο του αγώνα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία (0-0).
*** ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Ποιον θα αντιμετωπίσει ο Παναγιώτης Γκιώνης στον β' γύρο του ολυμπιακού τουρνουά πινγκ πονγκ; Τον Παντασάκ Τανβιριγιαβετσακούλ από την Ταϊλάνδη.
 ΤΖΟΥΝΤΟ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Μουντράνοφ (Ρωσία) επιβλήθηκε του Σμέτοφ (Καζαστάν) και πήρε το χρυσό μετάλλιο στα -60 κιλά.
ΤΖΟΥΝΤΟ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Ουροζμπόεβ (Ουζμπεκιστάν) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σε βάρος του Παπινασβίλι (Γεωργία) στα -60 κιλά.
ΞΙΦΑΣΚΙΑ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Γιβέν Σουν (Κίνα) πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο ξίφος μονομαχίας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Ισοπαλία στον αγώνα των ΗΠΑ με τη Γαλλία, στο 30ο λεπτό της αναμέτρησης.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (Άνδρες): Η Νότια Κορέα πήρε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό, αφού επικράτησσε στον τελικό του ομαδικού των ΗΠΑ. Ασημένιο για την "Αστερόεσσα".
ΤΖΟΥΝΤΟ (ΑΝΔΡΕΣ): Χάλκινο μετάλλιο για τον Τακάτο (Ιαπωνία) που νίκησε τον Σαφάροφ (Αζερμπαϊτζάν), στα -60 κιλά.
ΤΖΟΥΝΤΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Με δάκρυα στα μάτια πανηγύρισε η Παρέτο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Πεκίνο.
ΡΑΓΚΜΠΙ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Νέα Ζηλανδία επιβλήθηκε της Ισπανίας με 19-5.
ΤΖΟΥΝΤΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Παρέτο (Αργεντινή) πήρε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των γυναικών στα -48 κιλά, με "βαζάρι", σε βάρος της Τζέονγκ από την Κορέα.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (ΑΝΔΡΕΣ, ΟΜΑΔΙΚΟ): Χάλκινο μετάλλιο για την Αυστραλία, που επιβλήθηκε με 6-2 της Κίνας.
ΤΖΟΥΝΤΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Γκαλμπαντράκ (Καζακστάν) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα -48 κιλά, κερδίζοντας τη Μέστρε Άλβαρε με "ιπόν". Νωρίτερα, η Άμι Κόντο (Ιαπωνία) πήρε το χάλκινο μετάλλιο μέσω της διαδικασίας του ρεπεσάζ. Θυμίζουμε πως στο τζούντο δίνονται δύο χάλκινα.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Ολοκληρώθηκε ο αγώνας του Καναδά με τη Ζιμπάμπουε, με τον πρώτο να επικρατεί με 3-1. Τα γκολ πέτυχαν οι Μπέκι (7', 35') και Σινκλέρ για τον Καναδά, με τη Τσιράντου (86') να μειώνει λίγο πριν το τέλος.
ΡΑΓΚΜΠΙ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Γαλλία ισοπέδωσε την Κένυα με 40-7.
ΤΕΝΙΣ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Τσονγκά ολοκληρώνει την ανατροπή, κερδίζοντας τον Γιατζίρι με 2-1 σετ (4-6, 7-5, 6-3).
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Βραζιλία (με τις Μπέντναρτσουκ και την Σέισας) νίκη με 2-1 σετ (19-21, 21-17, 15-11) της Τσεχίας (των Χερμάνοβα και Σλούκοβα).
Γράφτηκε ιστορία στο Ρίο: Το Βιετνάμ κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία, με τον Ξουάν Βινχ Χοάνγκ στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Ο Καναδάς κάνει... πλάκα στη Ζιμπάμπουε, έχοντας "καθαρίσει" το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο (3-0) με γκολ στο 7', το 19' και το 35'. Έκτοτε έχουν πέσει οι ρυθμοί του αγώνα, με 25 λεπτά να μένουν ακόμη στην αναμέτρηση.
ΤΕΝΙΣ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Τσονγκά ισοφαρίζει σε 1-1 σετ (4-6, 7-5) και προηγείται πλέον στο τρίτο σετ με 2-1 γκέιμς.
ΒΟΛΕΪ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Βραζιλία ολοκληρώνει τον "περίπατο" απέναντι στο Καμερούν, κάνοντας το 3-0 στα σετ (25-14, 25-21, 25-13).
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (ΑΝΔΡΕΣ): Ολοκλήρωσε τον αγώνα του ο Γιάννης Ταμουρίδης, μετά από 6 ώρες, 30 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα. Την 51η θέση κατέλαβε ο Έλληνας ποδηλάτης.
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Βιν Τζουάν Χοάνγκ από το Βιετνάμ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο 10μ. αεροβόλο πιστόλι με 202.5 πόντους, που αποτελεί ολυμπιακό ρεκόρ. Στη δεύτερη θέση ο Φελίπε Αλμέιδα Γου από τη Βραζιλία με 202.1 πόντους και στην τρίτη ο Ουέι Πανγκ από την Κίνα, με 180.4 πόντους.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Γκρεγκ Βαν Άβερματ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην ποδηλασία, αφού τερμάτισε σε 6 ώρες, 10 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα. Στη δεύτερη θέση ο Γιάκομπ Φούγλσανγκ, που τερμάτισε μερικά μόλις δέκατα μετά από αυτόν και στην τρίτη ο Ράφαλ Μάικα.
ΜΠΑΣΚΕΤ (ΑΝΔΡΕΣ): Η Αυστραλία επικράτησε, εν τέλει, της Γαλλίας με 87-66 στον πρώτο αγώνα του τουρνουά μπάσκετ στο Ρίο. 
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (ΑΝΔΡΕΣ): Έχουμε τους πρώτους τερματισμούς στην ποδηλασία, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του αγώνα κι από τον Γιάννη Ταμουρίδη.
ΜΠΑΣΚΕΤ (ΑΝΔΡΕΣ): Στο +20 (82-62) η Αυστραλία απέναντι στη Γαλλία, με 2'54'' να μένουν για το τέλος του αγώνα.
ΒΟΛΕΪ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Βραζιλία κάνει το 2-0 απέναντι στο Καμερούν και πλέον βρίσκεται ένα βήμα μακριά από τη νίκη (25-14, 25-21).
ΤΕΝΙΣ (ΑΝΔΡΕΣ): Ο Τζο Ουιλφρίντ Τσονγκά παλεύει για την ανατροπή απέναντι στον Μάλεκ Γιατζίρι. Βρίσκεται πίσω με 1-0 σετ (6-4) και στο δεύτερο έχει το πάνω χέρι, με 4-3 γκέιμς.
ΒΟΛΕΪ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ): Η Βραζιλία έκανε με άνεση το 1-0 σετ απέναντι στο Καμερούν, ενώ έχει ήδη "χτίσει" σημαντικό προβάδισμα στο δεύτερο σετ (15-10).
ΜΠΑΣΚΕΤ (ΑΝΔΡΕΣ): Η Αυστραλία διαλύει (!) τη Γαλλία, φτάνει στο +19 (67-48) στο 32ο λεπτό.
ΜΠΑΣΚΕΤ (ΑΝΔΡΕΣ): Στο +13 (61-48) η Αυστραλία απέναντι στη Γαλλία στο τέλος του γ' δεκαλέπτου.
 
 ***
 
~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ μήνα ΙΟΥΛΙΟ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara  News στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Ιουλίου  2016   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                                                               
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 01  Ιουλίου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                
 ~Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Ιουλίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-02-2015.html .-                                                          
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Ιουλίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-03-2016.html   .-     
 ~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/02-03-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Ιουλίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2   στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28  Ιουλίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-28-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29  Ιουλίου 2016: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-29-2016.html .-

~  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Ιουλίου 2016   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-30-2016.html . -
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Ιουλίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-31-2016.html .-  
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30  και  31  Ιουλίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/30-31-2016.html  .-  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/  .- 
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html  .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
 ~ 
 ***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4866 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3032 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3045  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 943   βίντεο   .- *** ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 679 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1132 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.615   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-


https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-  
595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139 .       

  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου