ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

   Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  23 Αυγούστου 2016 :
~
Κοίμηση της ΘεοτόκουΣήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της κοιμήσεως Θεοτόκου.
Επίσης, στις 22 και 23 Αυγούστου, εορτάζει με κάθε εκκλησιαστική και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η ιστορική Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας στον Προυσσό Ευρυτανίας. (Βλέπε και 22 Αυγούστου).
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’.
Σύναξη της Παναγίας της ΦλαμπουριανήςἘν τὴ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τὴ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε, Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταὶς πρεσβείαις ταὶς σαὶς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
Σύναξη της Παναγιάς του ΜαλίκηΚοντάκιον
Ἦχος πλ. β’. Αὐτόμελον.
Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ἐλπίδα, τάφος καὶ νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν, ὡς γὰρ ζωῆς Μητέρα, πρὸς τὴν ζωὴν μετέστησεν, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον.


Δρυοδάσος Φολόης Ν.  Ηλείας

Παναγία  Πλατανιώτισσα στην Αιγιαλεία

Στην πλατεία της Φτέρης Αιγίου

 


Ιστορικό γεφύρι στην Παναγία Πλατανιώτισσα
Διαφορά Ορθόδοξων, Καθολικών και Προτεσταντών
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- (Πατήρ Πλακίδας): Γέροντα, ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών;
- ( Ο Γέροντας έδειξε το κελί του): Το βλέπεις αυτό το κτίριο;
- Το βλέπω.
- Αν βγάλουμε τη λάσπη που υπάρχει, δεν θα στηρίζονται οι πέτρες μεταξύ τους. Αυτό κάνουν οι Καθολικοί. Έβγαλαν το στήριγμα και αποσταθεροποίησαν το οικοδόμημα της Εκκλησίας.
- Τι γίνεται, Γέροντα, με τους Προτεστάντες;
- Α! Αυτοί είναι πιο έξυπνοι. Έβγαλαν και τα πετραδάκια που υπάρχουν και προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις μεγάλες πέτρες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα οικοδόμημα.

23 Αυγούστου
Απόδοσις της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας της Προυσιωτίσσης). Ιερομαρτύρων Ειρηναίου επισκόπου Σιρμίου και Ειρηναίου του των «αποστόλων διαδόχου» καί επισκόπου Λυώνος († 202). Μάρτυρος Λούπου (†δ΄αι.). Καλλινίκου Α` πατριάρχου Κων/πόλεως (1), Νικολάου του Σικελιώτου.
(1)Ο όσιος Καλλίνικος, ο οποίος διαδέχτηκε στον πατριαρχικό θρόνο τον Παύλο τον Γ`, προηγουμένως ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και προηγουμένως του ναού των Βλαχερνών. Στα χρόνια της πατριαρχείας του, βασιλιάς ήταν ο ασύνετος Ιουστινιανός ο Β`. Αυτός λοιπόν ήθελε να κάνει μία πολυτελή βρύση κοντά στα ανάκτορά του και γι` αυτόν τον λόγο απαίτησε από τον Καλλίνικο να δώσει την ευχή του να γκρεμιστεί ο ναός της Θεοτόκου. Ο Καλλίνικος απάντησε ότι η Εκκλησία του δίνει ευχές για ανέγερση ναών και όχι για γκρέμισμα. Στην πίεση όμως του αυτοκράτορα είπε « Ας είναι δόξα εις σε Χριστέ μου, ότι πάντοτε ανέχεσαι και υπομένεις». Ήταν μία ευχή εις βάρος του αυτοκράτορα. Πράγματι το 695 ο Ιουστινιανός έπεσε από τον στρατηγό Λεόντιο και μέσα στον ιππόδρομο του έκοψαν την μύτη και τον εξόρισαν στην Χερσώνα. Αργότερα το 705, όταν με προδοσία μαζί με τους Βούλγαρους και Σλάβους, μπήκε στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο του θύμα ήταν ο Καλλίνικος. Τον καταδίκασε χωρίς δίκη, τον τύφλωσε και τον εξόρισε στην Ρώμη όπου και απεβίωσε. Ο Πατριάρχης Καλλίνικος ο Α`, έμεινε στον Θρόνο από το 693 έως το 705.~
Στις 23/08/2016 εορτάζουν:
Άγιος Λούππος, Άγιοι Ειρηναίος και Πόθεινος Ιερομάρτυρας, επίσκοποι Λουγδούνου, Απόδοση εορτής κοιμήσεως Θεοτόκου
~  Ἦχος α’.
~  Ἐν τὴ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τὴ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε, Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταὶς πρεσβείαις ταὶς σαὶς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
~* Απολυτίκιο Αποδόσεως εορτής Κοιμήσεως Θεοτόκου - 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/guFfLqZRJDE  .-


Ο  ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΠΠΟΣ
Άγιος ΛούπποςΆγιος Λούππος    Κοίμηση της Θεοτόκου Για τον Άγιο αυτό δεν αναφέρεται πουθενά βιογραφικό του υπόμνημα στους Συναξαριστές. Μόνο στον Παρισινό Κώδικα 1617 αναγράφεται ότι, ο μάρτυρας αυτός ομολόγησε με θάρρος τον Χριστό μπροστά στον ειδωλολάτρη άρχοντα, ο όποιος με διάφορες κολακείες προσπάθησε να τον πείσει να θυσιάσει στα είδωλα. Αλλά επειδή δεν τα κατάφερε τον βασάνισε με τον πιο φρικιαστικό τρόπο και στο τέλος τον αποκεφάλισε.
Άγιος Ειρηναίος Επίσκοπος Λουγδούνου
Άγιος Ειρηναίος επίσκοπος Λουγδούνου
Άγιος Ειρηναίος Επίσκοπος ΛουγδούνουΟ Άγιος Ειρηναίος, έζησε στα χρόνια του βασιλιά Μάρκου Αυρηλίου (160 μ.Χ.). (Πιθανόν να γεννήθηκε στη Σμύρνη, περί το 140 μ.Χ., διότι σε κάποιο από τα συγγράμματα του, Έλεγχος 3,3 λέει, ότι παιδί ακόμα γνώρισε τον επίσκοπο Σμύρνης Πολύκαρπο (βλέπε 23 Φεβρουαρίου). Ποιου δάσκαλου όμως μαθητής υπήρξε και πώς μπήκε στον ιερό κλήρο δεν γνωρίζουμε). Ήταν διάδοχος των αγίων αποστόλων και έκανε επίσκοπος της πόλης Λουγδούνου (σημερινής Λυών) της Γαλλίας (μετά τον μαρτυρικό θάνατο του προκατόχου του Ποθεινού). Αυτός όπως λένε, συνέγραψε πολλά συγγράμματα κυρίως δογματικά. Και μ' αυτά στήριξε πολλούς χριστιανούς στην ορθή πίστη, και τους γλίτωσε από τις πλάνες των διαφόρων αιρέσεων. Τέλος, αποκεφαλίστηκε και αυτός από τον βασιλιά Σεβήρο, το έτος 202 μ.Χ., παίρνοντας έτσι το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.
Άγιος Πόθεινος επίσκοπος Λουγδούνου
Ο Άγιος Πόθεινος υπήρξε επίσκοπος Λουγδούνου (σημερινής Λυών της Γαλλίας) πριν τον Άγιο Ειρηναίο. Έζησε μάλλον στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε για τον Χριστό κατά το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Ὡς σοφὸς Ἱεράρχης φερωνύμως ἐκήρυξας, τοῦ Εὐαγγελίου ἐν κόσμῳ, τῆς εἰρήνης τὰς χάριτας, παμμάκαρ Εἰρηναῖε ἱερέ, καὶ ἤθλησας στερρῶς ὑπὲρ Χριστοῦ· διὰ τοῦτό σε τιμῶμεν μελῳδικῶς, Ἱερομάρτυς κράζοντες· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ χορηγοῦντι διὰ σοῦ, ἡμῖν χάριν καὶ ἔλεος.
~ Πρόκειται για τον Πατριάρχη Καλλίνικο τον Α', που διαδέχτηκε τον Παύλο τον Γ'. Ήταν προηγουμένως πρεσβύτερος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, και σκευοφύλακας του ναού των Βλαχερνών. Ο Καλλίνικος ο Α', είχε μεγάλα πλεονεκτήματα λόγου και ήθους, και γι αυτόν ο Εφραίμιος λέει ότι ήταν «ανήρ λόγω βίω τε και καλώς εμπρέπων». Στα χρόνια όμως της πατριαρχίας του βασίλευε ένας ασύνετος αυτοκράτορας ο Ιουστινιανός ο Β'. Αυτός λοιπόν, για να κάνει μια πολυτελή βρύση κοντά στ' ανάκτορα του, διάλεξε σαν τόπο το χώρο που βρισκόταν ο ναός της Θεοτόκου και απαίτησε από τον Καλλίνικο, να δώσει ευχή να γκρεμίσουν τον ναό! Ο Καλλίνικος απάντησε ότι, η Εκκλησία έχει ευχές για την ανέγερση ναών και όχι για τον κρημνισμό. Στην πίεση όμως του αυτοκράτορα, ο Καλλίνικος ξεφώνησε: «Ας είναι δόξα εις σε Χριστέ μου, ότι πάντοτε ανέχεσαι και υπομένεις». Ήταν δηλαδή μια ευχή εις βάρος του αυτοκράτορα. Πράγματι το 695 μ.Χ. ο Ιουστινιανός Β' έπεσε από τον στρατηγό Λεόντιο, και μέσα στον Ιππόδρομο του έκοψαν τη μύτη και τον εξόρισαν στη Χερσώνα. Αργότερα το 705 μ.Χ., όταν με προδοσία μαζί με τους Βουλγάρους και Σλαύους, μπήκε στη Κωνσταντινούπολη, το πρώτο του θύμα ήταν ο Πατριάρχης Καλλίνικος. Δηλαδή τον καταδίκασε χωρίς δίκη, τον τύφλωσε και τον εξόρισε στη Ρώμη. Ο Πατριάρχης Καλλίνικος ο Α', πατριάρχευσε από το 693 ως το 705 μ.Χ.
 
~ Ο  ΟΣΙΟΣ  ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ : Όσιος Κασσιανός ο Έλληνας και Θαυματουργός Όσιος Κασσιανός ο Έλληνας και Θαυματουργός Όσιος Κασσιανός ο Έλληνας και Θαυματουργός
Δεν έχουμε πληροφορίες για το γεγονός της μετακομιδής του Ιερού λειψάνου του Οσίου Κασσιανού. Για τον Όσιο Κασσιανό βλέπε στις 2 Οκτωβρίου.-
Ο Όσιος Κασσιανός του Ούγκλιχ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος, ήταν ελληνικής καταγωγής και απόγονος της πριγκιπικής οικογένειας των Μανκουτίων. Συμμετείχε στη Βυζαντινή αντιπροσωπεία, η οποία μετέβη στη Μόσχα, στον μεγάλο πρίγκιπα Ιβάν Γ' Βασίλεβιτς (1438 - 1505 μ.Χ.), ο οποίος με τον γάμο του με την Σοφία Παλαιολογίνα το 1472 μ.Χ., συγγένεψε με την τελευταία Βυζαντινή δυναστεία και έλαβε ως έμβλημά του το δικέφαλο αετό.
Αποφασίζοντας ο Κωνσταντίνος να αφιερώσει την ζωή του στον Θεό, παρέμεινε στην δικαστική υπηρεσία του τσάρου της Μόσχας ζώντας κοντά στον Επίσκοπο της πόλεως Ροστώβ Ιωάσαφ.
Όταν ο Επίσκοπος Ιωάσαφ αποσύρθηκε στη μονή του Αγίου Θεράποντος, ο Κωνσταντίνος εγκατέλειψε τα εγκόσμια και τον ακολούθησε. Έγινε μοναχός μετά από ένα θαυμαστό όραμα, στο οποίο είδε τον Όσιο Μαρτινιανό (κοιμήθηκε το 1483 μ.Χ.) να τον καλεί στο μοναχικό βίο και έλαβε το όνομα Κασσιανός.
Μετά από μία χρονική περίοδο άφησε τη μονή και εγκαταστάθηκε κοντά στην πόλη Ούγκλιχ, στη συμβολή των ποταμών Βόλγα και Ούχμα, όπου ίδρυσε μοναστήρι προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η φήμη της αγιότητας του βίου του διαδόθηκε ευρέως και πολλοί τον επισκέπτονταν, για να λάβουν την ευλογία του και να ακούσουν τις πνευματικές νουθεσίες του. Ο Όσιος δεχόταν τον καθένα με περισσή αγάπη και με διάκριση τον οδηγούσε προς τον λιμένα της σωτηρίας.
Ο Όσιος Κασσιανός κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας, στις 2 Οκτωβρίου του 1504 μ.Χ., ημέρα της μνήμης του. Η μνήμη του κατά την 21η Μαΐου εορτάζεται, επειδή στο κοσμικό του όνομα ονομαζόταν Κωνσταντίνος, προς τιμήν του Κωνσταντίνου του Μεγάλου.
Η μνήμη της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Κασσιανού εορτάζεται στις 23 Αυγούστου.
  Εύρεση της Αγίας κάρας του Οσίου Συμεών του ηγούμενου της Ιεράς μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους του Μονοχίτων και Ανυπόδητου    Άγιος Αγαθόνικος και οι μαζί μ' αυτόν Ζωτικός, Ζήνων, Θεοπρέπιος, Ακίνδυνος και Σεβηριανός Άγιος Λούππος, Άγιοι Ειρηναίος και Πόθεινος Ιερομάρτυρας, επίσκοποι Λουγδούνου, Απόδοση εορτής κοιμήσεως Θεοτόκου
Σύναξη της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο Άγιος Μύρων  Άγιοι Φλώρος και Λαύρος Άγιος Θαδδαίος ο Απόστολος Όσιος Θεοφάνης ο νέος και θαυματουργός
~ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ :


 
Tο Σύμβολο της Πίστεως είναι σύντομη ομολογία της πίστεώς μας μέσα στην οποία παρουσιάζονται περιληπτικά, με σαφήνεια και αυθεντικά τα βασικά δόγματα του χριστιανισμού.
Το «Πιστεύω» το λέμε κυρίως στο Μυστήριο του Βαπτίσματος αλλά και στις άλλες ακολουθίες. Με αυτό αναγνωρίζονται οι βαπτισμένοι από τους αβάπτιστους.
Στην αρχή υπήρχαν πολλά Σύμβολα: των Αποστόλων, του Αγίου Αθανασίου κ.λ.π. Αυτό που έχουμε σήμερα λέγεται Σύμβολο της Νίκαιας και της Κωνσταντινούπολης γιατί θεσπίστηκε στις Α΄ και Β΄ Οικουμενικές Συνόδους και είναι το μοναδικό που χρησιμοποιούν όλες οι χριστιανικές ορθόδοξες ομολογίες. Αναφέρεται περιληπτικά σε αυτά που πρέπει να πιστεύει κάθε ορθόδοξος χριστιανός.
Αποτελείται από 12 άρθρα (στίχους). Τα 7 πρώτα έγιναν στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Τα υπόλοιπα 5 στη Β΄. Στα 9 πρώτα άρθρα κυριαρχεί το ρήμα ‘πιστεύω’, στο 10 το ρήμα ‘ομολογώ’, στα 11 κ 12 το ‘προσδοκώ’.
Το 1ο άρθρο αναφέρεται στον Πατέρα
Τα άρθρα από 2ο μέχρι το 7ο στον Υιό.
Το 8ο στο Άγιο Πνεύμα
Το 9ο στην Εκκλησία.
Το 10ο στο Βάπτισμα.
Το 11ο στην Ανάσταση των νεκρών.
Το 12ο στην Δευτέρα Παρουσία.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
1. Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων.
Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων˙ Φως εκ Φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο.
Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος άγιου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα.
Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου και παθόντα και ταφέντα.
Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5. Και αναστάντα τη τρίτη ήμερα κατά τας Γραφάς.
Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6. Και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός.
Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς· ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος.
Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8. Και εις το Πνεύμα το άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών.
Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9. Εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν.
Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10. Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών.
Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11. Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών.
Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12. Και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.
Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν .

*** Ξεκίνησε ο τρύγος της μαύρης σταφίδας στην Μεσσηνία
Με καλές προοπτικές ο τρύγος της σταφίδας στη Μεσσηνία
Ξεκίνησε ο τρύγος στη Μεσσηνία για τις σταφίδες, χωρίς ευτυχώς ζημιές από την τελευταία βροχή.
Το μεγάλο ερωτηματικό και ο προβληματισμός για τους παραγωγούς προέρχονται από την τιμή, που παρά την αναμενόμενη φετινή αύξηση, δεν φθάνει να καλύψει ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας σε αρκετές περιπτώσεις.
Ειδικότερα, ο παραγωγός Παναγιώτης Λάππας από το Χανδρινού, μας ενημέρωσε ότι ο τρύγος στην περιοχή είναι στην αρχή και παρατήρησε: «Ούτε κλαίει, ούτε γελάει φέτος, είμαστε σε μια μέση κατάσταση.
 Είχαμε πρόβλημα στην αρχή με τις βροχές. Τώρα είναι καλές οι σταφίδες». Ωστόσο, επεσήμανε με απογοήτευση πως «η τιμή δεν υπάρχει, βαδίζουμε στο άγνωστο. Με τις τιμές αυτές που υπάρχουν, παρά την άνοδο που ακούγεται, δεν καλύπτονται τα έξοδα. Κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερα. Εχουν ξεριζωθεί και παρατηθεί σταφίδες στον κάμπο μεταξύ Μεσοποτάμου και Σουληναρίου».
Ο Γιώργος Νικολόπουλος από το Αβραμιού, ανέφερε ότι σήμερα - αύριο θα ξεκινήσουν και παρατήρησε: «Έβρεξε στην περιοχή μας, αλλά δεν έκανε ζημιά. Καλές είναι οι σταφίδες. Ευελπιστούμε να είναι καλύτερες από πέρυσι, αλλά παρά την αύξηση δεν φθάνει. Είναι, ωστόσο, κάτι για να ζεσταθούμε, να έχουμε μια ελπίδα, να υπάρχει ένα κίνητρο. Να αναστραφεί η κατάσταση, να σταματήσει ο κόσμος να ξεριζώνει, να δούμε ένα φως».
Ο Πάνος Παγάνης από τους Γαργαλιάνους, μας πληροφόρησε ότι από σήμερα αρχίζουν τον τρύγο, καθώς πάντα στην περιοχή ξεκινούν μετά το Δεκαπενταύγουστο. Επεσήμανε ότι «έχουμε πολλές ζημιές από το χαλάζι. Εχουμε κάνει αιτήσεις και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ» και πρόσθεσε: «Σίγουρα θα είναι μειωμένη η παραγωγή. Πρέπει, όμως, να τρυγήσουμε, για να δούμε την ποιότητα της σταφίδας που σώθηκε και πόση θα είναι τελικά η μείωση της παραγωγής».  Γράφτηκε από τον: /eleftheriaonline

***  Θεσμός η Έκθεση «Άρτος - Οίνος - Έλαιον» 
Θεσμός έχει γίνει πλέον η έκθεση του Δήμου Καλαμάτας «Άρτος - Οίνος – Έλαιον», που φέτος διεξήχθη για 5η χρονιά, προβάλλοντας τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας και ευρύτερα της Πελοποννήσου.
Αυτό ανέφερε σε χαιρετισμό του το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο δήμαρχος, μετά τον αγιασμό, κατά την τελετή εγκαινίων.
Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι η Έκθεση «Άρτος - Οίνος – Έλαιον» από του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερη και θα καταβληθεί προσπάθεια για ενίσχυση του παμπελοποννησιακού της χαρακτήρα. Τόνισε, δε, ότι γίνεται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, για το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας κάνει το καλύτερο δυνατόν, προκειμένου να το διατηρεί σε άριστη κατάσταση.
Επίσης, ευχαρίστησε τον εμπνευστή της έκθεσης Νίκο Κισκήρα για τη συμβολή του, προσθέτοντας ότι έχει στήσει και ένα λαογραφικό μουσείο, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας στο Πάρκο, κάλεσε δε το κοινό να το επισκεφθεί.
Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η έκθεση γίνεται «για να προβάλουμε τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, τον ιδρώτα των αγροτών μας και αυτών που επεξεργάζονται τα αγροτικά προϊόντα». Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη να μην ξεχάσουμε τις αξίες των παλαιότερων γενεών, οι οποίες προβάλλονται στην έκθεση μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις: την απλότητα, τη λιτότητα και την εργατικότητα, οι οποίες θα μας βοηθήσουν στην υπέρβαση της κρίσης.
Να σημειωθεί πως η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, που δέχθηκε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του δημάρχου, παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα πριν και μετά την τελετή των εγκαινίων.
Μετά την εναρκτήρια τελετή, το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα περίπτερα των 28 εκθετών, με προϊόντα από τη Μεσσηνία, την Ηλεία, τη Λακωνία και την Αργολίδα, να δοκιμάσει θαυμάσιες γεύσεις και να αγοράσει εκλεκτές παραγωγές για το σπίτι.

*** Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στη δημοκρατία και στην ελευθερία του λόγου.»
Συνέντευξη στον «Αθήνα 984»  
Βασικά σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Θα χυθεί άπλετο φως» (Ηλ. Κανέλλης):
Σχετικά με τον «κόφτη»:
Τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι καλά. Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο τέλος Αυγούστου, όμως προβλέπονται επιβαρύνσεις με μειώσεις συντάξεων – κύριων και επικουρικών – και με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει κανένα αναπτυξιακό αντίβαρο για την οικονομία. Δείτε τι συμβαίνει με το Ελληνικό, όπου με επικίνδυνες ενδοκυβερνητικές ασυμφωνίες και σκόπιμες καθυστερήσεις δεν προχωρά μία επένδυση 8 δις με 70.000 νέες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά αποτελούν ένα επικίνδυνο μείγμα, όμως η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται αμέριμνα, σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. 
Σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία:
Πρόκειται για το γνωστό «σανό» που ταΐζει η Κυβέρνηση, όταν δεν έχει κάτι άλλο να δώσει. Δυστυχώς, με άκομψο τρόπο ακολουθεί και η ΝΔ. Είναι όντως παλιά πρακτική, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ την εφαρμόζει με πρωτοφανή χαρά και ένταση, και με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ. 
Μακάρι να μπορούσαν να διεκδικηθούν αυτά τα χρήματα, ναι. Όμως ας καθίσει για μία στιγμή η Κυβέρνηση να δουλέψει με σοβαρότητα και ειλικρίνεια για τα προβλήματα της χώρας, και ας πάψει να αναζητά χρήματα και ψεύτικες ελπίδες από κάπου αλλού. Με αυτή την τακτική, η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση. Αντίθετα, βυθίζεται όλο και περισσότερο σε αυτή. 
Σχετικά με την τακτική της ΝΔ και τη συγκάλυψη της περιόδου διακυβέρνησης Καραμανλή:
Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίζει την περίοδο Καραμανλή – φαίνεται και από τα ρεπορτάζ της «Αυγής» και της «Εφημερίδας των Συντακτών», που είναι και τα φιλικότερα προς την διακυβέρνηση Καραμανλή. Είναι ακόμη γνωστό ποιος είναι ο κ.Παυλόπουλος και πώς εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι όμως θλιβερό να παίρνει θέση καθαρά υπέρ Καραμανλή και Τσίπρα εκ της θέσεώς του. 
Τα εσωκομματικά της ΝΔ δεν με απασχολούν. Όμως για να προχωρήσει η χώρα, πρέπει τα κόμματα να κάνουν μία γενναία αυτοκριτική. Προσωπικά, και μέσα στη Βουλή, έχω δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλα λάθη, ειδικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Οφείλει και η ΝΔ να κάνει την αυτοκριτική της, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να προχωρήσουμε μπροστά. 
Δυστυχώς όμως, η ΝΔ – με ξεκάθαρο σύμμαχο τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – θέλει να ξεπλύνει την περίοδο Καραμανλή. Δείτε και την υπόθεση Γεωργίου: η ΝΔ και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν μνημόνια και μέτρα με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από την εποχή του κ.Γεωργίου, και τώρα ταΐζουν «σανό» από τα ίδια, για να αθωώσουν τον κ.Καραμανλή. Απλώς σπαταλούν το χρόνο, βυθίζοντας τη χώρα στην κρίση. Δεν μπορεί πάντα να ψάχνουν ένα «άλλοθι» και να ασχολούνται με αυτό, αφήνοντας στην άκρη τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. 
Για τις κυβερνητικές συνεργασίες:
Έχω μιλήσει ξεκάθαρα: χειρότερο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν γίνεται. Όμως οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία χρειάζεται συγκεκριμένους κανόνες και συμφωνία για τον τρόπο εξόδου από την κρίση. 
Αν κάποιος ψάχνει τον «Καμμένο» του για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, κάνει μεγάλο λάθος. 
Πρέπει όλοι να είμαστε στο εξής πολύ προσεκτικοί, με δεδομένο και το παιχνίδι που έγινε με το εκλογικό σύστημα. 
Για την Κεντροαριστερά:
Οφείλουμε να προχωρήσουμε με προσοχή, αλλά και με ενότητα και αποφασιστικότητα για να έχουμε ουσιαστικό λόγο και συμβολή στις εξελίξεις. Τώρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία. 
Περιμένουμε όλοι τον «οδικό χάρτη» της διαδικασίας, όπως θα συμφωνηθεί από την κα Γεννηματά και τον κ.Θεοδωράκη, ο οποίος θα είναι όμως δεσμευτικός για όλους. 
Η Παράταξη διαθέτει και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις όχι απλώς για διψήφιο ποσοστό, αλλά για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές. Εξαρτάται από εμάς, πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής μας πρότασης. 
Για τη διολίσθηση της Κυβέρνησης σε πρακτικές με καθεστωτικά χαρακτηριστικά:
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στη δημοκρατία και στην ελευθερία του λόγου. Αποδεικνύεται και από το πώς αντιμετωπίζει την κριτική ή τη διαφωνία: ως εχθρική πράξη. Οι απόψεις της εκφράζονται – στην καλύτερη των περιπτώσεων – από την Αυγή. 
Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον ότι έχει αρχίσει να χάνει συμμάχους, π.χ. το Star στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών. Έχει επίσης ενδιαφέρον η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κ.Σπίρτζη για τις νομοθετικές του παρεμβάσεις υπέρ του κουμπάρου του κ.Καλογρίτσα, ο οποίος αφού πήρε τα τρία από τα πέντε τμήματα του έργου στο δρόμο Πύργου-Πάτρας, κατέθεσε αίτημα για τηλεοπτική άδεια με διευθυντή τον κ.Αρβανίτη, σημερινό διευθυντή του ρ/σ «Κόκκινο». 
Όλη αυτή η αντίληψη και η πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνέπειες. Πάντως, είναι βέβαιο πως οι κ.Τσίπρας και Καμμένος θα αγωνιστούν μέχρι τέλους για να παραμείνουν στην εξουσία. Δεν είναι έτοιμοι να την αποχωριστούν. 

***  Ενέδρα ληστείας σε καταστηματάρχη με λεία 7.500 ευρώ
Το ποσό των 7.500 ευρώ έκλεψαν άγνωστοι ληστές από ιδιοκτήτη καταστήματος στη Λαχανάδα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, έπειτα από ενέδρα που του είχαν στήσει έξω από το σπίτι του.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στους αστυνομικούς το 66χρονο θύμα, όταν έφθασε στο σπίτι του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 3-4 άτομα (που δεν κατάφερε να δει) του επιτέθηκαν, ενώ με τη χρήση σωματικής βίας και ενός ξύλινου αντικειμένου τον κινητοποίησαν και κατάφεραν να του πάρουν τα χρήματα.
Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξιχνίαση της ληστείας, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου. Β.Β.

*** Αλεξιάδης: Εντός του Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Τι είπε ο υπουργός για το πλαστικό χρήμα αλλά και τη διασταύρωση στοιχείων που αφορούν καταθέσεις φορολογουμένων μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης
Αλεξιάδης: Εντός του Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα πρέπει να αναμένουν οι φορολογούμενοι τα... ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων. Τα εκκαθαριστικά με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εκδίδονται και αποστέλλονται προς τους υπόχρεους ενώ όπως υπενθύμισε ο υπουργός, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Αυτή η καταστροφολογία και η συνωμοσιολογία ότι θα καθυστερήσουν τα εκκαθαριστικά ξεπερνά κάθε όριο επιστημονικής φαντασίας. Ήταν να βγουν 18 του μηνός, υπάρχει, όμως, κάποιο θέμα και θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι, απ' ό,τι φαίνεται, θα αναρτηθούν εντός του Αυγούστου.
«Είναι αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί κανονικά σε πέντε δόσεις.
Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος ή και λιγότερος από πέρυσι, ενώ για μία μικρή κατηγορία θα είναι περισσότερος από πέρυσι.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σχετικά με την υστέρηση των εσόδων και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο κ Αλεξιάδης είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου τα ΜΜΕ δεν μιλούσαν για τα έσοδα, τα οποία ήταν πολύ πάνω από τον στόχο, και ασχολούνται εσχάτως με αφορμή την πορεία τους τον Ιούλιο. Υποστήριξε ότι ο στόχος του Ιουλίου ήταν ο μεγαλύτερος μηνιαίος στόχος της χρονιάς και επετεύχθη κατά 95%.
Σχετικά με τις ρυθμίσεις για το πλαστικό χρήμα είπε πως θα προχωρήσει η σύνδεση με το αφορολόγητο και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.
Σχετικά με το θέμα των 100 δόσεων είπε πως «δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρυθμίσεις των 100 δόσεων», ενώ κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες επιλογές ρυθμίσεων.
Επιπλέον είπε πως οι ελεγκτικές αρχές αυτή την περίοδο έχουν στο επίκεντρο τη διασταύρωση στοιχείων που αφορούν καταθέσεις φορολογουμένων αλλά και λίστες του εξωτερικού, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για ελέγχους στο Facebook και το Instagram, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρώτος στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα στοιχεία.

***  Κολλήθηκαν τα πρώτα ενοικιαστήρια 
Εντός της εβδομάδας, με πιθανότερη μέρα την Πέμπτη, θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η μέρα, δηλαδή, που τελειώνει οριστικά το άγχος των Πανελλαδικών.
Χαρακτηριστικό σημάδι για την ανακοίνωση των βάσεων είναι και τα ενοικιαστήρια που τοποθετούνται σε κολώνες γύρω από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Έτσι, λοιπόν, γεμάτες είναι ήδη οι κολώνες γύρω από το Πανεπιστήμιο και στην Καλαμάτα, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσπαθούν να προσελκύσουν τους νέους φοιτητές που θα φτάσουν στην πόλη τις επόμενες ημέρες.  Π.Μπ. 

*** Μενού catering και ράντζα του στρατού στη δημοπρασία για τις άδειες  Η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη αφού οι συμμετέχοντες θα είναι "κλεισμένοι" στο κτίριο της ΓΓΕ στην Καλλιθέα χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.
Μενού catering και ράντζα του στρατού στη δημοπρασία για τις άδειες
Την επόμενη Τρίτη, 30 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη αφού οι συμμετέχοντες θα είναι "κλεισμένοι" στο κτίριο της ΓΓΕ στην Καλλιθέα χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάστηκε και το μενού με τα πιάτα, που θα σερβιριστούν στους εκπροσώπους των καναλιών, που θα συμμετέχουν στην δημοπρασία, για να ικανοποιούν κάθε ουρανίσκο.
Καφές, χυμοί, κέικ, κρουασανάκια, κουλουράκια, τσουρεκάκια και ποικιλία σάντουιτς είναι κάποιες από τις επιλογές πρωινού και δεκατιανού.
Το μεσημεριανό από την άλλη περιλαμβάνει:
Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια
κοτόπουλο με ρύζι και λευκή σάλτσα λαχανικών
Μπιφτέκι κοτόπουλο με λαχανικά
Μπιφτέκι ανάμεικτο (μοσχάρι 80% και χοιρινό 20%) με πατάτες φούρνου
Μοσχαράκι νουά με ρύζι και πατάτες φούρνου
Ταλιατέλες με κιμά
Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και κρέμα
Μπριάμ λαχανικών φούρνου
Βραδινό
Ρολό χοιρινό γεμιστό με τυριά και πιπεριές
Ρολό χοιρινό με πατάτες φούρνου και ρύζι
Κοτόπουλο με πατάτες
Μουσακάς
Παστίτσιο
Κινέζικο πιάτο γλυκόξινο κοτόπουλο με νουντλς
Τομάτες γεμιστές με ρύζι
Φυσικά δεν θα λείπουν τα γλυκά και τα παγωτά.
Σύμφωνα με το Ποντίκι, το μενού έχει αναλάβει εταιρεία κέτερινγκ έναντι 12.000 ευρώ, η οποία έχει πληρωθεί από τους συμμετέχοντες στην διαδικασία, καθώς έχουν καταβάλει παράβολο 30.000 ευρώ έκαστος.
Μάλιστα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ξεκουράζονται στα διαλείμματα της διαδικασίας σε πτυσσόμενα κρεβάτια.
Το υπουργείο Άμυνας προσέφερε 120 πτυσσόμενα κρεβάτια του Ελληνικού Στρατού, ενώ έχουν αγορασθεί και τρεις χημικές τουαλέτες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στους εξωτερικούς χώρους.

***  Επιστροφή στην καθημερινότητα 
Πολλοί είναι οι λάτρεις του καλοκαιριού, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που και φέτος πήγαν διακοπές. Πλέον, όμως, τα κεφάλια πρέπει «να μπουν μέσα» και να επιστρέψουν σιγά σιγά στην πραγματικότητα.
Το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα υπήρχε αρκετή κίνηση, που όμως από το βράδυ της Κυριακής άρχισε να μειώνεται.
Η πόλη επιστρέφει στους καθημερινούς της ρυθμούς και δίνει ραντεβού με τους καλοκαιρινούς επισκέπτες σε μερικούς μήνες.  Π.Μπ.

*** Γιατρός στο εδώλιο για έκτρωση σε 13χρονη         
Κατηγορείται και ο 34χρονος που διατηρούσε σχέση με την ανήλικη
Γιατρός στο εδώλιο για έκτρωση σε 13χρονη
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω θα καθίσουν το φθινόπωρο, ένας γιατρός και ένας 34χρονος οι οποίοι κατηγορούνται για την έκτρωση μίας 13χρονης κοπέλας πριν από τέσσερα χρόνια!
Συγκεκριμένα, όπως γράφει η rodiaki.gr ο γιατρός κατηγορείται για τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης ανήλικης εγκύου χωρίς την συναίνεση των γονιών της, σε μη οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα και έκθεση, ενώ ο 34χρονος για αποπλάνηση ανηλίκου που συμπλήρωσε το δωδέκατο αλλά όχι και το 14ο έτος της ηλικίας του κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης της ανήλικης χωρίς την συναίνεση των γονιών της.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που υπέβαλε η οικογένεια της ανήλικης το Φθινόπωρο του 2011 σε βάρος του 34χρονου με τον οποίο η νεαρή κοπέλα διατηρούσε σχέση, κατά την οποία και φέρεται να έμεινε έγκυος.
Όμως τη κύηση της την σταμάτησε, με αποτέλεσμα στην υπόθεση να εμπλακεί και ο γιατρός.
Σε βάρος των δύο ανδρών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και ένα χρόνο μετά πέρασαν την πόρτα του ανακριτή για να απολογηθούν.
Ειδικότερα ο 34χρονος συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Γιάννη Φλεβάρη είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 34χρονος δέχτηκε ότι στα μέσα καλοκαιριού του 2011 είχε συνάψει σχέση με την ανήλικη, η οποία ωστόσο του παρουσιάστηκε ως 17χρονη γεγονός που επιβεβαιωνόταν από τον τρόπο της ένδυσης και της συμπεριφοράς της.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τη σχέση αυτή γνώριζε η φίλη της κοπέλας η οποία επίσης του είχε δηλώσει ότι ήταν 18 ετών, αλλά και η μητέρα της η οποία μάλιστα τον είχε συναντήσει και κάποιες φορές.
Ο 34χρονος είχε προσθέσει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σχέσης τους η νεαρή κοπέλα του δήλωσε ότι είναι έγκυος και εκείνος από τη πλευρά του της είπε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει τις ευθύνες του και να την παντρευτεί, όμως εκείνη τον πληροφόρησε λίγες μέρες αργότερα ότι είχε αποφασίσει μαζί με την μητέρα της να κάνει έκτρωση.
Ύστερα από λίγες ημέρες η νεαρή κοπέλα του ανακοίνωσε ότι πήγε στο γιατρό μαζί με τη μητέρα της φίλης της και ότι ο γιατρός της ζήτησε να είναι μαζί και κάποιος από τους γονείς της.
Τις επόμενες ημέρες πράγματι η ίδια κοπέλα του είπε ότι πήρε μαζί με τη μητέρα της από το φαρμακείο ένα χάπι για τη διακοπή της εγκυμοσύνης.
Μετά από αυτό η σχέση του ζευγαριού άρχισε να αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα μέχρι που στο τέλος ο 34χρονος της ζήτησε να χωρίσουν.
Τότε ο ίδιος υποστήριξε ότι δέχτηκε την φραστική επίθεση της κοπέλας, ενώ ακολούθησε και καβγάς με τον πατέρα της.
Στο ίδιο μήκος κύματος αρνούμενος τις κατηγορίες απολογήθηκε και ο γιατρός που κατηγορείται στην υπόθεση.
Και οι δύο άνδρες μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι, ο γιατρός χωρίς όρους και ο 34χρονος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της μη συναναστροφής με την ανήλικη.
Η δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω στα μέσα Νοεμβρίου.

***  Μίμης Πλέσσας και Klaudia Delmer σήμερα στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας
Ονειρική αυγουστιάτικη νύχτα θα είναι η σημερινή στην Κυπαρισσία, στη συναυλία με τον κορυφαίο συνθέτη και μαέστρο, Μίμη Πλέσσα, μαζί με την Klaudia Delmer.
Σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο, με φόντο το Κάστρο των Γιγάντων, στο φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, η ατμόσφαιρα θα πλημμυρίσει από τις μοναδικές και αγαπημένες μελωδίες του Μίμη Πλέσσα, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, στις 9.00 μ.μ., στο προαύλιο του 2ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας, έναντι του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου.
Αθάνατα κομμάτια του Ελληνικού Κινηματογράφου που μας έχουν κάνει να χαρούμε, να ερωτευθούμε, τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από όλες τις ηλικίες και έχουν τραγουδηθεί από όλους τους μεγάλους ερμηνευτές της ελληνικής σκηνής, μεγάλα λαϊκά τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή, μοναδικές και πασίγνωστες μπαλάντες… και πάντα μια δόση jazz, που τόσο αγαπάει ο Μίμης Πλέσσας, με την ερμηνεία της Klaudia Delmer!
«Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Όλα δικά σου, μάτια μου», «Το άγαλμα», «Ποια νύχτα σ’ έκλεψε», «Τι σου ’κανα και πίνεις», «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες», «Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Οι χάντρες», «Τόσα Καλοκαίρια», «Δώδεκα μαντολίνα», «Αν σ’ αρνηθώ, αγάπη μου», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Έχω στενάχωρη καρδιά», «Έκλαψα χτες», «Ξημερώνει Κυριακή» και τόσα άλλα πολυαγαπημένα τραγούδια, σε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι που με χαρά ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες της Τριφυλίας και Μεσσηνίας να απολαύσουν μαζί.

*** Χαλάει ο καιρός στην Καλαμάτα- Αναλυτική πρόγνωση 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 23/8/2016 προβλέπεται άστατος, στο 2ο μισό της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ τις πρώτες απογευματινές και απογευματινές ώρες υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ, προς το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 7.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/

***  Υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης στους μαθητές της Γ΄ τάξης των Δημοτικών
Υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης θα παρακολουθούν από φέτος το Σεπτέμβριο όλοι οι μαθητές της Γ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση έως και 25 χλμ. από κολυμβητήρια, δημόσια και ιδιωτικά, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία ήδη στάλθηκε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Δήμους.
Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Ιωάννη Παντή, η κολύμβηση θα διδαχθεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της Γ' τάξης και σε ειδικές περιπτώσεις της Δ' τάξης.
  Υποχρεωτικά μαθήματα
Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και συγκεκριμένα: «Η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, η αποφυγή του πνιγμού, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό, η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών».
Ο αριθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων κολύμβησης θα υπολογίζεται στα 10 με 12 εντός της σχολικής χρονιάς και αυτά θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο, εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα τρίμηνα.
  Για δύο ώρες
Τα μαθήματα θα διαρκούν ένα συνεχόμενο διδακτικό δίωρο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη μεταφορά των μαθητών από και προς το χώρο διεξαγωγής των μαθημάτων. Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα τμήμα της σχολικής μονάδας, που θα συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του τμήματος.
Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή.
Ακόμα, ο συνοδός εκπαιδευτικός θα είναι παρών επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές-πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής θα έχουν την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ...

~ Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, έτοιμος είναι ο Πούτιν και αποφασισμένος με τις αεροπορικές επιδρομές να καθαρίσει ένα τεράστιο κομμάτι του χάρτη από τον Καυκασό μέχρι την Μέση Ανατολή. Για αυτό έχει αυξήσεις τις επιδρομές σε 3 επίπεδα και έχοντας ένα ευρύτερο πεδίο σαν βάση, θα κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο.
Οι Ρώσοι, βάσει των χαρτών από τα τουρκικά ΜΜΕ, χτυπούν αλύπητα από 2 πλευρές, πρώτα από την βάση του Hımeymim, με τα Su-25 Su-30 και παράλληλα από την βάση Mozdok της βόρειας Οσσετίας του Καυκάσου και από την βάση του Hamedan στο Ιράν με, TU-22M3 και SU-34 έχοντας σαν στόχο το Χαλέπι, την İdlib και την Deyr ez-Zur.
Μήνυμα δύναμης και αποφασιστικότητας στέλνει η Ρωσία σε όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά και σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, δείχνοντας σε όλους ΤΙ μπορεί να κάνει.


***  Με βοηθό την άπνοια, έσωσαν τον Ταΰγετο
Η έγκαιρη κινητοποίηση των δυνάμεων και η άπνοια που επικρατούσε βοήθησαν να αντιμετωπισθεί – ίσως - η πιο επικίνδυνη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού, η οποία ξέσπασε στα Πηγάδια Ταϋγέτου και αποτέφρωσε περίπου 500 στρέμματα δασικής έκτασης.
Στο ίδιο σημείο, το οποίο είναι δύσβατο, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και πριν από 4-5 χρόνια, καίγοντας και πάλι αρκετά στρέμματα.
Το περίεργο στην όλη ιστορία είναι ότι η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ της Κυριακής.
  Μεγάλη δύναμη
Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή έσπευσε η 9 τόνων υδροφόρα του Δήμου Καλαμάτας, ενώ υπήρξε κινητοποίηση και από την Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή μηχανημάτων. Ως βοήθεια στην Πυροσβεστική στάλθηκε μια ερπυστριοφόρα, η οποία συνέδραμε στη διάνοιξη δρόμων, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι δυνάμεις κατάσβεσης.
Η περιοχή ήταν δύσβατη, ενώ η νύχτα δεν επιτρέπει την πτήση πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
Στο σημείο της πυρκαγιάς έφθασαν 17 πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Πελοπόννησο και μέχρι τα ξημερώματα στον Ταΰγετο βρίσκονταν και 2 πεζοπόρα τμήματα, όπως και η ΕΜΑΚ.
  Σε χαράδρα
Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν οι πτήσεις των PZL, ενώ κατέφθασαν και αεροπλάνα καναντέρ και πυροσβεστικό ελικόπτερο. Η φωτιά, όμως, είχε ήδη κατευθυνθεί σε χαράδρα και δυσκόλευε το έργο της κατάσβεσης, με αποτέλεσμα ρίψεις νερού να μπορεί να κάνει μόνο το ελικόπτερο.
Καθώς οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν, νωρίς το πρωί οι δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν την πυρκαγιά και μέχρι το μεσημέρι να την έχουν θέσει υπό έλεγχο.
Λίγο πριν από τις 11.00 το πρωί, με ελικόπτερο πάνω από τον Ταΰγετο βρέθηκε και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Θανάσης Σερεντέλλος, για να έχει εικόνα της κατάστασης. Από εδάφους, το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε από τη νύχτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου της Πυροσβεστικής, Χαράλαμπος Χιώνης.
Το απόγευμα, στην περιοχή παρέμεναν δυνάμεις μόνο για φύλαξη, καθώς η μεγαλύτερη δύναμη αναχώρησε για το Γύθειο, όπου εκδηλώθηκε άλλη πυρκαγιά.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Μιλώντας χθες το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η φωτιά ήταν σε ύφεση και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο που να εμπνέει ανησυχία, ενώ τόνισε ότι βοήθησαν πολύ οι καιρικές συνθήκες προκειμένου να οριοθετηθεί η φωτιά. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Έκτακτο! Νέα εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο! Αττίλας 3...

~ Έπειτα από εντολές του Ερντογάν, προχωρά παραχώρηση υπηκοοτήτων σε έποικους, παρόλο που ξεκινά αύριο η νέα φάση για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες κινήσεις που γίνονται θέμα των εποίκων, που συνιστούν υλοποίηση της αξίωσης που διαβίβασε νωρίτερα αυτό τον χρόνο ο Ερντογάν προς τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για την «πολιτογράφηση» των 26.500 Τούρκων στο ψευδοκράτος έως το τέλος του 2016, υποδεικνύει ως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, θα προχωρήσει σε μαζικές παραχωρήσεις «υπηκοοτήτων».
Από ότι φαίνεται όμως αναπροσάρμοσε την τακτικής της η Άγκυρα και απαίτησε από το ψευδοκράτος να αρχίσει από τώρα και με αυξημένους αριθμούς η «πολιτογράφηση» εποίκων.  Και βάσει των στοιχείων επικρατεί χαμός στο «υπουργείο» εσωτερικών του ψευδοκράτους, για την υποβολή αιτήσεων, το τελευταίο καιρό.
 Κάθε μήνα, παραχωρείται ιθαγένεια σε 500 άτομα και είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά με την ενέργεια αυτή επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

***  Αγώνας δρόμου για τις αλλαγές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά           Πολλά τα στοιχήματαΑγώνας δρόμου για τις αλλαγές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά
~  Αναβρασμός επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της ηγεσίας για την ομαλή έναρξη της χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.
Μπορεί το μεγάλο στοίχημα που έχει τεθεί να είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά εκπαιδευτικών, ωστόσο, επίσης μεγάλη πρόκληση είναι η ταυτόχρονη «πρεμιέρα» του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού, καθώς και η εφαρμογή των αλλαγών στο γυμνάσιο.
Ειδικότερα, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο προβλέπει για όλα τα νηπιαγωγεία ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος Το υποχρεωτικό ωράριο θα ξεκινά στις 8:30 και θα τελειώνει στις 13:00, ενώ το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργεί ως τις 16:00.
Αντίστοιχα, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό προβλέπει για όλα τα δημοτικά ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος θα γενικευτεί για όλες τις τάξεις στις 13:15, ενώ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος, στον νέο τύπο δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος μάλιστα, θα υπάρχουν επιλογές διδακτικών αντικειμένων, όπως ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική.
Σχετικά με τις αλλαγές στο γυμνάσιο, υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μείωση των διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα (με τα Αρχαία να είναι ένα εκ των μαθημάτων που «χάνουν» μία ώρα), μείωση της ύλης των μαθημάτων, μείωση των μαθημάτων που εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς, καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης και σύμπτυξη των τριών τριμήνων, που ίσχυαν μέχρι την προηγούμενη σχολική χρονιά, σε δύο τετράμηνα. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΕΤΣΙ! Ο Πούτιν δείχνει σε όλους την δύναμη της Ορθοδοξίας...

~ Ένας από τους λίγους άξιους πολιτικούς αυτής της Γης, ο Βλαδίμηρος Πούτιν, δείχνει σε όλο τον κόσμο την πραγματική δύναμη της ορθοδοξίας και την ικανότητα της να λύσει πολλά προβλήματα.
Ο Πούτιν είχε πάει σαν προσκυνητής πριν από λίγο καιρό  στο Άγιο Όρος, αποδεικνύοντας σε όλους την ταπεινότητα του παρόλο που είναι Πρόεδρος της Ρωσίας.
Βέβαια, μιλάμε για ένα επίπεδο ανωτερότητας που οι Έλληνες ομόλογοι κοιτάνε από πάρα πολύ χαμηλά, αφού όχι μόνο δεν επισκέπτονται σχεδόν ποτέ τους ναούς της χώρας, προσπαθούν ακόμα να πλήξουν τον χριστιανισμό.
Δείτε εδώ βίντεο με τον Πούτιν από τις 16 Ιουλίου την μονή Βαλαάμ.
Putin Receives Holy Communion at Valaam Monastery  : https://youtu.be/5GiTF2vAvKQ  .-

***  ΑΓΩΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ...

~  (30 Μαρτίου 1946 - 20 Αυγούστου 1949)
    Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε.α. Επίτιμος Διοικητης της Σ.Σ.Ε.
 Θα ήθελα  με τα λίγα λόγια που σταχυολογώντας παρακάτω αναφέρω, να κάνουμε ένα τρισάγιο, ένα μνημόσυνο στους υπερασπιστές ήρωες της πατρίδος, σήμερα νεκρούς, της περιόδου 1946-1949, Οι οποίοι με την θυσία τους απέτρεψαν τους τότε ξενοκίνητους πλανεμένους κομμουνιστές της πατρίδος μας, να πραγματοποιήσουν, οι πλείστοι άθελά των, τα καταχθόνια σχέδια εκείνων... που μεθόδευσαν τον εδαφικό ακρωτηριασμό της χώρας μας και τον εξανδραποδισμό του λαού μας.
    Χωρίς να είναι στις προθέσεις μου η ανάξεση πληγών του παρελθόντος κρίνω σκόπιμο, χωρίς μίσος και πάθος, έτσι απλά ελευθέρα, υπηρετώντας το δίκαιο να επισημάνω την Ιστορική Αλήθεια, για μια τόσο σημαντική περίοδο (1946-49) της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδος, κατά την οποία διακυβεύτηκαν η Ελευθερία του Ελληνικού λαού και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας.
    Οι Μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι και η νίκη του Ελληνικού Στρατού, αποτελούν Ιστορικό ορόσημο μιας πραγματικής Εθνικής αντίστασης κατά των πλανεμένων δυστυχώς αδελφών Ελλήνων τότε κομμουνιστών, για την σωτηρία της πατρίδος.
    Η Ελλάδα του Βορειοηπειρωτικού έπους του 1940, με τους αγώνες της στα Βουνά της Ηπείρου έδωσε, το πρώτο βασικό και ουσιαστικό ράπισμα στον φασισμό, όταν ισχυρά κράτη του τότε γνωστού κόσμου έπιπταν το ένα μετά το άλλο, δίνοντας έτσι την πρώτη ελπίδα και κουράγιο στον Ελεύθερο κόσμο για την τελική νίκη.
    Ήλθε στη συνέχεια η εφιαλτική νύκτα της κατοχής.
    Η ερειπωμένη, εξαντλημένη και καθημαγμένη Ελλάδα, κάτω από το βαρύ πέλμα του Γ΄ ΡΑΙΧ δεν ησύχασε, συνέχισε τον αγώνα της κατά του κατακτητή μέχρι της τελικής ήττας των δυνάμεων του φασισμού. Η Ανθρωπότης ανέπνευσε, η ελευθερία και το δίκαιο επεκράτησαν και οι λαοί πλέον ελεύθεροι άρχισαν την αναστήλωση της χώρας των, μέσα από τα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
    Η Ελλάδα νικήτρια τότε και δοξασμένη με πρωταρχικό ρόλο στην ήττα του φασισμού, αλλά ευρισκόμενη στο χείλος του αφανισμού, αντίκρισε το φως της Ελευθερίας μέσα από τα ερείπιά της. Όλοι οι Έλληνες ανέμεναν το θαύμα, ζούσαν με την ελπίδα, ότι χάρις στην ζωτικότητα και το δημιουργικό πνεύμα της φυλής, θα βαδίζαμε ενωμένοι στην ανασυγκρότηση και προ παντός στην δικαίωση των Ελληνικών θυσιών και την ικανοποίηση επί τέλους των εθνικών δικαίων μας.
    Αλλά οι ωραίες προσδοκίες και τα γλυκά όνειρα, για την δημιουργία μιας μεγάλης Ελλάδος, αντάξια των νικηφόρων αγώνων της, διαλύθηκαν.  Οι τότε πλανεμένοι Έλληνες κομμουνιστές, καθοδηγούμενοι από τον διεθνή κομμουνισμό, εξαπέλυσαν το "Δεκεμβριανό κίνημα" και έτσι η προσφορά της εκατόμβης αίματος, στο βωμό της ελευθερίας για τους Έλληνες δεν σταματά. Την καταστολή του κομμουνιστικού κινήματος του Δεκεμβρίου 1944 και την συμφωνία της Βάρκιζας, ακολουθεί ο ύπουλος "Συμμοριτοπόλεμος" ( Η ονομασία προήλθε, μετά από προσφυγή στο Ο.Η.Ε. της Ελλάδος, για τον ακήρυκτο πόλεμο των ομόρων κρατών τον Οκτώβριο του 1947).  Βέβαια την 15η Σεπτεμβρίου 1989 με τον Νόμο 1863/1989 ο "Συμμοριτοπόλεμος" μετονομάστηκε σε "Εμφύλιο Πόλεμο" και οι πλανεμένοι και ξενοκίνητοι τότε "Στασιαστές" σε "Δημοκρατικό Στρατό". Δια την ιστορία κατά την γνώμη μου δεν ήτο, ούτε συμμοριτοπόλεμος ούτε εμφύλιος ήτο Στάσις.  Αυτό στην ουσία δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί το κακό έγινε, η Ελλάδα χωρίστηκε και κατεστράφη ολοσχερώς και η Εθνική ευκαιρία χάθηκε, όμως, οι παραχαράκτες και αναθεωρητές της Ελληνικής Ιστορίας πρέπει να γνωρίζουν ότι, η Ιστορία δεν γράφεται με "Ιδιοτελείς Νόμους".
    Ο Αδελφοκτόνος πόλεμος των Ελλήνων άρχισε την νύκτα 30/31 Μαρτίου 1946 με την επίθεση των κομμουνιστών ανταρτών, στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου και τελείωσε την 29 Αυγούστου 1949  με το τέλος των νικηφόρων μαχών Γράμμου - Βίτσι του Ελληνικού Στρατού μας  και την καταστροφή και εκδίωξη των ξενοκίνητων τότε Ελληνικών και όχι μόνον Κομμουνιστικών ανταρτικών Δυνάμεων στα όμορα κομμουνιστικά κράτη. Κατά το χρονικό διάστημα του "αδελφοκτόνου πολέμου" συνέβησαν πολλά και συνταρακτικά γεγονότα καίτοι σημαντικά, σεβόμενος την φιλοξενία της εφημερίδος, θα περιορισθώ σε δυο μεγάλης εθνικής σημασίας για την Ελλάδα γεγονότα :
Πρώτον : Ο τότε κομμουνιστής, πρώτος στην ιεραρχία, Ν. Ζαχαριάδης συγκάλεσε την 5η ολομέλεια της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. στις 30-31 Ιανουαρίου 1949 που έλαβε κρίσιμες για την Ελλάδα αποφάσεις... μια παράγραφος της απόφασης προκάλεσε έντονα σχόλια σ' όλο τον λαό (και την αριστερά) λόγω της μεγάλης σημασίας, παρατίθεται ως έχει : "Στην Βόρεια Ελλάδα ο Μακεδονικός (Σλαυομακεδονικός) λαός τάδωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με ολοκλήρωση ηρωϊσμού και αυτοθυσίαςς που προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης  της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός να βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως την θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να την αποκτήση".
Δεύτερον : Μεταξύ των πολλών δεινών και καταστροφών που επέφεραν στη χώρα μας οι Στασιαστές, το πλέον φρικιαστικό ήταν το παιδομάζωμα. Τα τελικά απαχθέντα παιδιά ανήλθαν εις 28.000 και κατανεμήθηκαν στα διάφορα "δορυφόρα" (κομμουνιστικά) κράτη. Η βασική ιδέα και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του Σχεδίου, κατά τα λεγόμενα οφείλονταν στην Μίτρα Μίτροβιτς Τφίλας, υπουργό της Δημοσίας Εκπαίδευσης της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" των Σκοπίων και κορυφαίας προσωπικότητας της Κομμιφόρμ.
    Το φθινόπωρο του 1948, στην Αθήνα Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία ήταν όλοι ανήσυχοι... το ηθικό του Στρατού είχε κλονισθεί πολύ, λόγω των επιτυχιών του Στασιαστών. Τότε η Κυβέρνηση του Θεμ. Σοφούλη, αποφάσισε και διόρισε τον Στρατηγό Αλ. Παπάγο, ως Αρχιστράτηγο με ευρύτερες δικαιοδοσίες.  Ο Αλεξ. Παπάγος αναπτέρωσε το ηθικό του Στρατεύματος, προέβη σε μερική αναδιάταξη στελεχών, επέβαλε αυστηρά πειθαρχία στον Στρατό και άνευ αντιρρήσεων εφαρμογή των διαταγών. Στα αρχικά στάδια των Επιχειρήσεων, εφήρμοσε Σχέδια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εκ του Νότου, με μέριμνα να μην αναμολύνονται οι εκκαθαρισθείσες περιοχές.  Στο τέλος με τα σχέδια επιχειρήσεων ΠΥΡΣΟΣ Α', Β' και Γ'  κατόρθωσε στο Γράμμο και στο Βίτσι να διαλύσει και να εκδιώξει τους εναπομείναντες Στασιαστές Έλληνες και λοιπούς από τα όμορα κράτη, από τον Ελλαδικό χώρο, να καταστρέψει τις στρατιωτικές των εγκαταστάσεις και να φράξει τα Ελληνικά Σύνορα.
    Η 29 Αυγούστου 1949 είναι το τέλος του αδελφοκτόνου εκείνου πολέμου των πλανεμένων από ξένα συμφέροντα τότε ελλήνων κομμουνιστών και το τέλος της τριετούς αιματοχυσίας του Ελληνικού Λαού.
    Παρ' όλα αυτά και παρά την αδιάψευστη μαρτυρία της Ιστορίας και σήμερα υπάρχουν θιασώτες των πλανεμένων εκείνων κομμουνιστών και οι οποίοι παντοιοτρόπως (τύπος, Μ.Μ.Ε, Βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες κ.λπ.) διαστρεβλώνοντας την Ιστορική αλήθεια, προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τις τότε εγκληματικές πράξεις των πλανεμένων κομμουνιστών και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Όμως παρ' όλα αυτά είναι παρήγορο και σημαντικό σήμερα, ότι αξιόλογα στελέχη της αριστεράς, άσκησαν και ασκούν έντονη κριτική στην τότε ηγεσία του Κ.Κ.Ε. και με παρρησία, κάνοντας την αυτοκριτική των, διακηρύττουν δημόσια,  "... σύντροφοι ευτυχώς που δεν νικήσαμε...".
    Εξήντα επτά[67] χρόνια πέρασαν από τότε και η Επίσημη Ελλάδα, οι Κυβερνήσεις της χώρας μας, επισήμως σήμερα αγνοούν όλους εκείνους τους ηρωικούς νεκρούς, στους οποίους οφείλουμε, την ελευθερία μας, την Δημοκρατία μας και την ως έχουμε σήμερα ύπαρξή μας, σαν Κράτος, σαν λαός και σαν Έθνος.    
    Η Επίσημη Ελληνική πολιτεία, δεν έπραξε δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό που έπρεπε να πράξει. Ν’αναγείρει στο ιερό και πανέμορφο βουνό της Πατρίδος μας τον Γράμμο, Καλλιμάρμαρο Μνημείο υπέρ των ανδρείως και ευκλεώς πεσόντων υπέρ της Πατρίδος. Όπου κάθε χρόνο  την επέτειο λήξεως του αδελφοκτόνου πολέμου να επισκέπτεται τον χώρο αυτόν, σύσσωμη η Πολιτική και Στρατιωτική ιεραρχία της χώρας μας, για ένα τρισάγιο, ένα μνημόσυνο  όχι πλέον για να μισούν, αλλά για να μην λησμονούν τα εγκληματικά πολιτικά λάθη της εποχής εκείνης, τα αποτελέσματα της διχόνοιας και για να παραδειγματίζονται οι μέλλουσες πολιτικές γενεές των Ελλήνων. Και!  Επί τέλους, να πάψει να εξαπατάται ο Ελληνικός Λαός, με τα εμφυλιοπολεμικά φαντάσματα του διχασμού. Τέλος! Οι νέες γενεές των Ελλήνων θα πρέπει προσβλέπουσες στο μέλλων να διαλογίζονται τα του Πλάτωνα: "Πατρός τε και μητρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζωνι μοίρα και παρά θεοίς και παρ' ανθρώποις τοις νούν έχουσι".
   Έλεγε ο Αείμνηστος Στρατηγός Καρούσος Γεώργιος:  << την 29/8 εκάστου έτους , μπαίνω ταπεινά στην εκκλησία και ανάβω δύο κεριά με την ίδια ευλάβεια. Το ένα για τους νεκρούς Έλληνες συμπολεμιστές μου και το άλλο για τους νεκρούς Έλληνες της άλλης πλευράς, που έπεσαν από δικά μας βόλια.

*** Αθώος ο Μιλόσεβιτς...

~ Πριν λίγες μέρες, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αθώωσε τον Μιλόσεβιτς.
Ο Μιλόσεβιτς πέρασε τα τελευταία 5 χρόνια του στη φυλακή, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του. Στο τέλος του αρνήθηκαν να μεταβεί στη Ρωσία για εγχείρηση καρδιάς, και λέγεται ότι του χορήγησαν ουσία που εξουδετέρωνε το φάρμακο για την υψηλή πίεση που έπαιρνε.
Όλα τα δυτικά διεθνή ΜΜΕ ήταν εναντίον του, τον αποκαλούσαν “χασάπη” και “Χίτλερ”.
Θυμηθείτε την στάση των ΜΜΕ και των Δυτικών ηγετών, το 2003 για τα χημικά του Σαντάμ Χουσείν.
Το δικαστήριο εξέδωσε το σκεπτικό της απόφασης αθώωσης σε 2.500 σελίδες.
Θυμηθείτε  τις χιλιάδες σελίδες του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, και των μνημονίων στην Ελλάδα.
Είναι μια κλασσική τακτική επηρεασμού των μαζών, να αποκρύπτεις την ουσία, μέσα σε ένα υποτιθέμενο τεράστιο όγκο πληροφοριών.
Για παράδειγμα, στο τελευταίο μνημόνιο που παρουσιάστηκε σαν 7.500 σελίδες, ο τελικός νόμος ήταν περίπου 300 σελίδες, αλλά παρουσίαζαν και τις σελίδες συμβάσεων παραχώρησης των αεροδρομίων, και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, παρόλο που είχαν υπογραφεί μήνες νωρίτερα.
http://www.militaire.gr/%ce%b1%ce%b8%cf%89%ce%bf%cf%83-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%cf%8c%cf%83%ce%b5%ce%b2%ce%b9%cf%84%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82/
http://inserbia.info/today/2014/10/eu-drops-sanctions-on-milosevic/
28 Okt 14
BRUSSELS – The European Union has dropped its sanctions against the former Yugoslavian President Slobodan Milosevic, his family, and political associates, RFE/RL reports.
http://inserbia.info/today/2016/07/icty-exonerates-slobodan-milosevic-for-war-crimes/
14 Jul 16
BELGRADE – The International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) in The Hague has determined that the late Serbian president Slobodan Milosevic was not responsible for war crimes committed during the 1992-95 Bosnian war.

***  Τζαμιά στην Αθήνα: Ανικανότητα και ιδεοληψίες υποθηκεύουν επικίνδυνα το μέλλον της Ελλάδος!

~ Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης
 Την σημερινή Ελλάδα της μεγάλης οικονομικής κρίσης εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες νέοι επιστήμονες και φωτεινά μυαλά, την ίδια ώρα που διορίζονται σαν υπουργοί όχι μόνο σοβαροί ή αξιόλογοι επιστήμονες αλλά και κάποιοι που αποτελούν ένα παράξενο μείγμα ανιστόρητου και αμόρφωτου το οποίο συνήθως εμπλουτίζεται με πλούσια δόση ιδεοληψίας, ανικανότητας, ασχετοσύνης, θρασύτητας και έλλειψης οποιασδήποτε ευαισθησίας που δεν συμπορεύεται με ιδεοληπτικές παρωπίδες. Οι περιπτώσεις αυτές βέβαια, έχουν ένα εικονικό αλλά πανίσχυρο «μεταπτυχιακό τίτλο»: Υψηλές επιδόσεις σε «μαθητικούς αγώνες» του παρελθόντος!
Έτσι ακούμε κάτι ιδιόρρυθμες απόψεις («H αριστεία παραβιάζει την αρχή της ισότητας»), ή «αναβαθμίζουμε» την παιδεία «κόβοντας» πέντε ώρες μαθημάτων ημερησίως σε κάθε τάξη ή υλοποιούμε παλαιότερες και ανενεργές αποφάσεις δημιουργίας τζαμιών στην Αθήνα για την εξυπηρέτηση των λαθρομεταναστών από το Πακιστάν, το Ιράν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Αφρική, το Αφγανιστάν και λιγοστούς πρόσφυγες από την Συρία – όλους τους στέλνει μεθοδικά εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες η «φίλη» μας Τουρκία θησαυρίζοντας, ενώ με αφόρητη, διαχρονική επιμονή μας ζητάει να «εκσυγχρονιστούμε» δημιουργώντας «στρατώνες για τους στρατιώτες της», δηλαδή τζαμιά μέσα στην Αθήνα!
«Η δημοκρατία είναι μόνο το όχημα στο οποίο ανεβήκαμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Τα τεμένη είναι οι στρατώνες μας, οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι των τεμενών τα κράνη μας και οι πιστοί μουσουλμάνοι οι στρατιώτες μας». Αυτά έλεγε το 1998 ο σημερινός ψευτο-σουλτάνος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τις επιδιώξεις του όταν επιμένει ενοχλητικά και φορτικά να «ανεγερθούν τζαμιά» στην Αθήνα. Βιάζεται να εφαρμόσει τις ίδιες ακριβώς μεθοδεύσεις που υλοποιούνται στην περιοχή της Θράκης με τους ψευτο-μουφτήδες οι οποίοι χρυσοπληρώνονται και διορίζονται απ΄ ευθείας από τα σκοτεινά παρασκήνια της  Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, «καμουφλάρονται» μάλιστα με οργανωμένες «εκλογές» μέσα σε ξένες χώρες!
Και ενώ η σημερινή Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπει, ψυχρά και μεθοδικά σε τζαμί την Αγία Σοφία, τον Ναό της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού που ανεγέρθηκε το 537 μ.Χ., κρατάει πεισματικά φιμωμένη επί ολόκληρες δεκαετίες την Θεολογική Σχολή της Χάλκης με πλήθος ψεύτικων δικαιολογιών και κάνει κυριολεκτικό πλιάτσικο σε χριστιανικές εκκλησίες, εμείς εδώ οι «πολιτισμένοι», αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε με σοβαρό οικονομικό κόστος, τζαμιά στην Αθήνα την ίδια στιγμή κατά την οποία η Γαλλία υποχρεώνεται να κλείσει (για αρχή) είκοσι τζαμιά, επειδή χρησιμοποιούνται σαν το πιο αποτελεσματικό όπλο του ισλαμικού φονταμενταλισμού!
Και άντε η Γαλλία, η Αγγλία ή οποιαδήποτε άλλη αποικιοκρατική δύναμη που εκμεταλλεύτηκε πολλούς λαούς του πλανήτη επί αιώνες, έχει άλλο πληθυσμιακό μέγεθος, άλλα δεδομένα και άλλες υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα όμως; Μια μικρή χώρα με την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χριστιανούς ορθόδοξους, ποια υποχρέωση έχει να χτίζει τζαμιά μέσα στην πρωτεύουσα της για το τσουνάμι των λαθρομεταναστών που μας στέλνει συστηματικά η Τουρκία, για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες δεκαετίες; Γιατί πρέπει να  επιβάλλουμε τους σουνίτες σαν μοναδική έκφραση του μουσουλμανισμού στην Ελλάδα "αποκλείοντας" Σιιίτες, Αλεβίδες, Σουφιστές, Ισμαηλίτες, Αλαουίτες, κ.ο.κ.ε; Μήπως για να ελέγχει καλύτερα η Άγκυρα «τους στρατώνες»;  Αυτοί που παίρνουν έτσι εύκολα τις αποφάσεις ανέγερσης τζαμιών στην Αθήνα, μήπως δεν γνωρίζουν ότι ο ψευτο-σουλτάνος για χρόνια γυρνούσε σε χώρες της Αφρικής προσφέροντας σε νέους της Αφρικής αεροπορικά εισιτήρια προς την Κωνσταντινούπολη με 50 Ευρώ, ώστε να είναι εύκολη η «αποστολή» τους στην Ελλάδα και η «αξιοποίηση» τους την κατάλληλη στιγμή μέσα από τους «στρατώνες», δηλαδή τα τζαμιά;
Αυτοί που αποφάσισαν την ανέγερση μεγάλου τεμένους από το υστέρημα των Ελλήνων που γονατίζουν κάτω από τα ασήκωτα οικονομικά βάρη, σε ποιους μουσουλμάνους θα το δώσουν; Αν το δώσουν σε όλους, είναι ζήτημα χρόνου να εκδηλωθούν και σε Ελληνικό έδαφος οι αιματηρές αντιθέσεις των διαφορετικών μουσουλμανικών αιρέσεων, αφού οι σουνίτες διεξάγουν σε όλο τον κόσμο ιερό πόλεμο εναντίον των διαφόρων «αποστατών» του Ισλάμ. Αν το δώσουν μόνο σε Σουνίτες (όπως επιβάλλει η Τουρκία) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά «ανεπίσημα» τζαμιά σε διαμερίσματα, σε υπόγεια και σε αποθήκες για  Σιιίτες, Αλεβίδες, Σουφιστές, Ισμαηλίτες, Αλαουίτες κ.α. με ανοιχτή λίστα μελών, ΑΦΜ και όλα τα απαραίτητα «νομιμοποιητικά» έγγραφα!
Μα πόσο αδαής μπορεί να είναι όσοι πιστεύουν πως η ύπαρξη «επίσημου» τεμένους στην Αθήνα θα μειώσει τον κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας; Δεν καταλαβαίνουν ότι μέσα σε λίγα χρόνια το τέμενος θα έχει μετατραπεί σε δυναμικό πυρήνα ισλαμικού φονταμενταλισμού μέσα στην καρδιά της Ελλάδος; Δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν οι ίδιοι θα έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, η Ελλάδα θα υποφέρει από τις ενέργειες τους; Εδώ μέσα στην Γαλλία με «προηγμένα» συστήματα ελέγχου και επιτήρησης,  αναπτύσσονται πυρήνες  ισλαμικού φονταμενταλισμού μέσα στα τζαμιά, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να τα κλείσουν, δεν θα συμβεί το ίδιο στην Αθήνα των ποικίλων παχύδερμων και των «ωχ αδερφέ»;
Γιατί «οι άλλοι» ψήφισαν νομοθετικό πλαίσιο εδώ και δέκα χρόνια και «πάγωσαν» την εφαρμογή του μπροστά την καλπάζουσα επιθετικότητα της νέο-οθωμανικής Τουρκίας και οι σημερινοί «αριστεροί ανθρωπιστές» σπεύδουν να την κάνουν πράξη σέρνοντας και τους «άλλους» στον ίδιο δρόμο – με μοναδικές αντίθετες φωνές τους (συγκυβερνώντες) Ανεξάρτητους Έλληνες και την Χρυσή Αυγή; Μήπως αισθάνονται καμιά ηθική υποχρέωση για την «ανοιχτή πρόσκληση» που απεύθυναν σε λαθρομετανάστες και πραγματικούς πρόσφυγες με την αλλήθωρη ιδεοληψία της Κυρίας Τασίας μόλις ανέλαβαν την εξουσία;
Σε κάθε περίπτωση οι μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ελλάδος βρίσκονται εδώ επειδή μπήκαν στην χώρα παράνομα, δεν επεστράφησαν στις χώρες προέλευσης τους και παραμένουν εδώ με δική τους θέληση. Το συντριπτικό ποσοστό όσων είναι πραγματικοί πρόσφυγες, βρίσκονται στην Ελλάδα προσωρινά, επιδιώκοντας την μετάβαση τους σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες στο κάτω-κάτω, προκάλεσαν με τις πολιτικές τους το χάος που τους μετέτρεψε σε πρόσφυγες.
Όσοι παραμένουν με την θέληση τους στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν τα πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά έθιμα της χώρας που τους φιλοξενεί. Αν δεν τους είναι αρεστά, μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και μάλιστα με χρηματική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Τον Μάρτιο του 2015 περισσότερες από ογδόντα πέντε πνευματικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έστειλαν στην νέα πολιτική εξουσία της Ελλάδος αναλυτικό υπόμνημα για τον τεράστιο κίνδυνο της λαθρομετανάστευσης, άσχετα αν επιμένουμε ακόμα και σήμερα να βαφτίζουμε παραπλανητικά την επικίνδυνη λαθρομετανάστευση  σαν «προσφυγικό πρόβλημα».
Στην Ελλάδα του 2016 λειτουργούν περισσότερα από 320 μουσουλμανικά τεμένη* και αποτελούν αστειότητες τα «επιχειρήματα» κάποιων ανίδεων καλοθελητών πως τάχα «είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει χώρους λατρείας για τους μουσουλμάνους».
Δυστυχώς στην σημερινή Ελλάδα αποφασίζουν άνθρωποι, εκλεγμένοι με δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίοι όμως είναι κολλημένοι σε ιδεοληψίες που βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών μας αλλά και της ίδιας της χώρας μας. Αντί να βελτιώσουν  την ποιότητα ζωής, την υποβαθμισμένη ασφάλεια και την μίζερη καθημερινότητα των Ελλήνων (όπως ακριβώς υπόσχονταν σε όλους τους τόνους στις προεκλογικές περιόδους) συνεχίζουν όχι μόνο να «εμπλουτίζουν» υποχρεωτικά την Ελλάδα με χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε, δεν μπορούν να εργαστούν, δεν μπορούν να στεγαστούν με στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, αλλά δημιουργούν και επί πλέον τεμένη από την δυσβάστακτη φορολογία των Ελλήνων, ώστε να «ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα»! Τέτοια ευαισθησία ορισμένων «δεδηλωμένων» άθεων για τα «θρησκευτικά καθήκοντα» μουσουλμάνων που μπαίνουν παράνομα στην χώρα μας, είναι πραγματικά ανεξήγητη!
Μήπως θα ήταν καλύτερα τα χρήματα των δεινοπαθούντων Ελλήνων φορολογουμένων να δαπανηθούν όχι για να διευκολύνουμε την Τουρκία προκειμένου να δημιουργήσει «τους στρατώνες» της στην καρδιά της Ελλάδος, αλλά να υποστηρίξουμε όσους λαθρομετανάστες ή πραγματικούς πρόσφυγες βρίσκονται ήδη εδώ ώστε οι γυναίκες τους να μην ξεγεννάνε αβοήθητες, όπως στα λασπόνερα της Ειδομένης όταν ανταποκρίθηκαν μαζικά στην «πρόσκληση» της Κυρίας Τασίας και –κυρίως- να μην βρίσκουν, από την ανεργία που πλήττει την Ελλάδα, «υποχρεωτική» διέξοδο στην εγκληματικότητα, την κάθε μορφής παραβατικότητα και το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών;
Μήπως η δαπάνη αυτή θα ήταν πιο παραγωγική από την ανέγερση και άλλων τζαμιών για άσκηση «θρησκευτικών καθηκόντων» μουσουλμάνων που καταφθάνουν συνεχώς στην Ελλάδα απρόσκλητοι, ακόμα και με τα πλέον «ανθρωπιστικά κριτήρια» των σημερινών υπευθύνων;

***  Αλεξιάδης: Tέλος Αυγούστου και πριν την ΔΕΘ ο ΕΝΦΙΑ               Στις πέντε δόσειςΑλεξιάδης: Tέλος Αυγούστου και πριν την ΔΕΘ ο ΕΝΦΙΑ  
~ Εντός του Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διαψεύδοντας κάποιες πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει ότι η αποστολή θα γινόταν μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά σε πέντε δόσεις, με την πρώτη τον Σεπτέμβριο. Διαβεβαίωσε πως η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογούμενων θα πληρώσει τα ίδια ή και λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο, προσέθεσε ότι μία κατηγορία φορολογούμενων θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ γιατί κάποιοι, όπως είπε, πρέπει να πληρώνουν περισσότερα.  Newsroom ΔΟΛ

***   Βγήκαν τα Μερομήνια! Πώς θα είναι ο καιρός φέτος τον χειμώνα   
Τι προβλέπεται για τους επόμενους μήνες του 2016 αλλά και μέχρι τον Αύγουστο του 2017
Βγήκαν τα Μερομήνια! Πώς θα είναι ο καιρός φέτος τον χειμώνα
Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου.
Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν τον καιρό των επόμενων δώδεκα μηνών.
Δείτε αναλυτικά τι θα συμβεί τον χειμώνα που έρχεται, σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα Μερομήνια:
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016
 • 1-7 Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου συνεχίζονται.
 • Θερμοκρασία ( 28-36 οC).
 • Παροδικές συννεφιές με τοπικά φαινόμενα.
 • 8-14 Μερική πτώση της θερμοκρασίας ( 26-32 οC), χωρίς ιδιαίτερα δροσερές μέρες. Παροδικές συννεφιές .
 • 15- 21 Ένα ελαφρύ νοτιαδάκι θα δροσίζει σχετικά.
 • Θερμοκρασία ( 25-30 οC)
 • 22- 26 Πτώση της θερμοκρασίας ( 24-30) οC. Πιθανές βροχές και καταιγίδες. Νοτιοδυτικοί άνεμοι , θα ρίχνουν της θερμοκρασία
 • 27 – 30 Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας ( 26-31) οC . Θα δροσίζει τις βραδινές ώρες.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016
 • 1- 10 Οι ζεστές μέρες υπερισχύουν δροσίζοντας τις νυχτερινές ώρες θερμοκρασία (22- 29 οC) .
 • 11- 15 Δυτικοί άνεμοι θα ρίξουν τη θερμοκρασία και φέρουν Φθινοπωρινό καιρό θερμοκρασία (18 – 26 οC) .
 • 16-19 Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (28- 30 οC) .Χαμηλότερες θερμοκρασίες με τη δύση του ήλιου (12 – 28 οC) . Τοπικά φαινόμενα χωρίς μεγάλες διαφορές.
 • 20- 27 Πτωτικά θα κινηθεί η θερμοκρασία (19-25 οC). Μπόρες βροχές, καταιγίδες που γρήγορα θα απομακρυνθούν.
 • 28- 31 Άνοδο της θερμοκρασίας (23-28 οC) .
 • Παρασκευή 28η Οκτωβρίου, ζεστή μέρα με αραιές νεφώσεις
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016
 • 1 – 6 Ζεστές για την εποχή μέρες θερμοκρασία (18-26 οC).
 • 7 -16 Αραιές συννεφιές και στη συνέχεια βροχές καταιγίδες .Επέκταση των φαινομένων γενικά θερμοκρασία (18 – 25 οC).
 • 17 -21 Ανοδικές σχετικά θερμοκρασίες (20 – 28 οC). Μικρό βοριαδάκι θα δροσίσει αρκετά. Υγρασία, παροδικές βροχούλες.
 • 22 -30 Πτώση της θερμοκρασίας (15 – 23 οC). Πρωινά με κρύο βροχές και μπόρες. Πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις.
 • Πέμπτη 17η Νοέμβρη. Δροσερή μέρα, με πιθανές βροχές.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
 • 1 -16 Καθαρά χειμωνιάτικες μέρες .Θερμοκρασία (8 – 18 οC). Με παροδικές βροχές και καταιγίδες. Πιθανοί βοριάδες θα ρίξουν περεταίρω τη θερμοκρασία (6 – 15 οC) .
 • 17 -31 Σχετικά ανοδικά θα κινηθεί η Θερμοκρασία (12 – 22 οC) . Λιακάδες θα διατηρούν τις ζεστές σχετικά μέρες .Πολύ δροσερά, κρύα βράδια .
 • Χριστούγεννα Κυριακή 25η Δεκέμβρη. Γλυκιά χειμωνιάτικη βραδιά .
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017
 • 1 –16 Αίθριος καιρός χωρίς ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (10-20 οC) . Βοριάδες θα δροσίσουν αρκετά .Πιθανές βροχές . Κρύα πρωινά και βράδια.
 • 17 -25 Βελτίωση της θερμοκρασίας ( 10 – 20 οC).Κοπάζουν οι άνεμοι. Αλκυονίδες μέρες .Υγρασία κουφόβραση (Μαλάτσα).
 • 26 -31 Πτώση της θερμοκρασίας ( 5 – 12 οC). Βοριάδες θα φέρουν παγωνιά .Συννεφιασμένες μέρες , βροχερές με καταιγίδες.
 • Κυριακή πρωτοχρονιάς, Παρασκευή 6/1 των Θεοφανίων, αίθριος καιρός, χωρίς πολύ κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες ( 10 – 20 οC).
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017
 • 1 – 16 Πτώση της θερμοκρασίας ( 3 – 14 οC). Βοριάδες θα φέρουν, κρύες χειμωνιάτικες μέρες βροχές και καταιγίδες. Πιθανές χιονοπτώσεις στα ορεινά .
 • 21 -29 Αίθριος καιρός γλυκές χειμωνιάτικες μέρες χωρίς πολύ κρύες μέρες. Θερμοκρασίες (8 – 18 οC).
 • Καθαρά Δευτέρα 27η Φλεβάρη, θα εναλλάσσονται λιακάδες, ασθενείς άνεμοι, θα δροσίσουν αισθητά.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2017
 • 1 -15 Συννεφιασμένες μέρες χωρίς πολλά κρύα και βροχές. Δροσεροί άνεμοι. Θερμοκρασία (10 – 20 0C).
 • 16 -31 Πτώση της θερμοκρασίας ( 6- 15 0C). Βροχές καταιγίδες πιθανές χιονοπτώσεις. Κρύες μέρες, θα φέρουν οι παγωμένοι βοριάδες.
 • Σάββατο 25η Μαρτίου. Ήπιος καιρός. Θερμοκρασία (7 -12 0C). Πιθανή βροχούλα μπόρες ,βοριαδάκια θα φέρουν κρύο.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017
 • 1η- 17η Το κρύο θα συνεχίζεται, όσο οι βόρειοι άνεμοι , θα επικρατούν. Θερμοκρασίες (6 – 16 0C).Πιθανές βροχές μεγάλης διάρκειας για την εποχή.
 • 18η-24η Βελτίωση της θερμοκρασίας ( 8- 18 0C) , πτώση των ανέμων μερική ηλιοφάνεια .
 • 25η- 30 Πτώση της θερμοκρασίας ( 5- 16 0C). Συννεφόκαμα και βοριάδες θα διατηρούν τη θερμοκρασίας, σε χαμηλά επίπεδα .
 • Μεγάλη Παρασκευή 14η Απρίλη και Κυριακή Πάσχα 16η Απρίλη συννεφιασμένες μέρες με πιθανές μπόρες και αντάρες.
ΜΑΪΟΣ 2017
 • 1 -17 Υποχώρηση των βόρειων ανέμων, θα φέρουν σε υψηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία (10 – 20οC). Δροσερές ακόμη μέρες με ένα νοτιοδυτικό αεράκι να κρατά τον καιρό ανοιξιάτικο.
 • 18 -31 Ανοδικές θερμοκρασίες (18 -28 ο C) . Αραιές συννεφιές και παροδικές βροχές. Δροσεροί νοτιάδες και ζεστές μέρες στο τέλος του μήνα
 • Δευτέρα 1η Μαΐου, δροσερή μέρα με πιθανές βροχούλες.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2017
 • 1 – 17 Αλματώδη άνοδος της θερμοκρασίας (25 –32 οC) . Νοτιοδυτική άνεμοι θα συγκρατούν τη θερμοκρασία σε αυτά τα επίπεδα.
 • 18 – 26 Βορειοανατολικοί άνεμοι θα ρίξουν αρκετά τη θερμοκρασία (22 –28 οC ) και θα δροσίζουν αρκετά. Πιθανές βροχές και μπόρες.
 • 27 -30 Άνοδος της θερμοκρασίας (28 –36 οC). Άπνοια. Πιθανός καύσωνας.
 • Δευτέρα 5η Ιούνη του Αγίου Πνεύματος , ζεστή μέρα με άπνοια.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2017
 • 1 -9 Ζεστές μέρες χωρίς αέρηδες ικανούς να δροσίσουν. Θερμοκρασία (29-34οC).
 • 10 -18 Βορειοδυτικό αεράκι ρίχνει τη θερμοκρασία (26-32 οC) και δίνει δροσερότερες μέρες.
 • 18 -26 Άνοδος της θερμοκρασίας (28 –34 οC) . Συννεφόκαμα. Άπνοια. Υγρασία, κουφόβραση, (Μαλάτσα). Πιθανός καύσωνας.
 • 27 -31 Πτώση της θερμοκρασίας (26-31 οC). Με ένα βοριαδάκι να δροσίζει περιοδικά. Αραιές συννεφιές.
***

*** Αθλητική ενημέρωση :
η ΕΛΛΑΔΑ  : Άννα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ επί-κοντώ ΧΡΥΣΟ ΡΙΟ
Άννα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ επί-κοντώ ΧΡΥΣΟ ΡΙΟ
Λευτέρης ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ Χρυσό ΡΙΟ 2016
Λευτέρης ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ Χρυσό ΡΙΟ 2016 
Σπύρος Γιανιώτης Ασημένιο
Σπύρος Γιανιώτης Ασημένιο
 Παναγ. ΜΑΝΤΗΣ -Παύλος ΚΑΓΙΑΛΗΣ -
Παναγ. ΜΑΝΤΗΣ -Παύλος ΚΑΓΙΑΛΗΣ -
Άννα KOΡAKAKH RIO 2016 Χρυσό -Χάλκινο ΡΙΟ 2016
Άννα KOΡAKAKH RIO 2016 Χρυσό -Χάλκινο ΡΙΟ 2016
 ΜΠΟΛΤ-Κατερίνα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΡΙΟ 2016
ΜΠΟΛΤ-Καρερίνα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΡΙΟ 2016
*** Εντυπωσιακή τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο  ~*Οι  Έλληνες Ολυμπιονίκες ΡΙΟ 2016:
 https://youtu.be/nUFWChiBVYU .-
~Λήξη Ολυμπιακών ΡΙΟ 2016 :
https://youtu.be/1ICJOqf6bP8 .-
~ΡΙΟ 2016 Λήξη αγώνων :
https://youtu.be/Hr7hEzpv_BQ .-
~Τελετή λήξης Ολυμπιακών ΡΙΟ 2016:
 https://youtu.be/amwtqQDbwBI  .-
Μετά από 16 ημέρες αγωνιστικής δράσης, συγκινήσεων και ελληνικών επιτυχιών, φτάνει το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο στάδιο Μαρακανά σβήνει σε λίγη ώρα και οι Βραζιλιάνοι θα παραδώσουν τη σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τελετή λήξης ξεκίνησε με μια θεματική ενότητα που περιλαμβάνει ένα συγκρότημα κρουστών και δεκάδες χορευτές ντυμένους τροπικά πουλιά να δημιουργούν εντυπωσιακά σχήματα μέσα στο Μαρακανά.
Φυσικά, το αποκορύφωμα των σχεδιασμών ήταν οι Ολυμπιακοί Κύκλοι στη θέα των οποίων οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.***   Ιπποδρομίες και φέτος ανήμερα το Δεκαπεντάγουστο στο Πλατύ (βίντεο-φωτογραφίες)
 
Με επιτυχία και παρουσία αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκαν στο Πλατύ, οι ιπποδρομίες το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου.
Υπερνικητής ήταν ο ίππος Αθήρ Ντουμπάι, ιδιοκτησίας Μιχάλη Ταχταμπά, με αναβάτη τον ίδιο, ο οποίος κέρδισε την τελική κούρσα με τους νικητές από τις τρεις πρώτες ιπποδρομίες. Στην τελική κούρσα που ήταν έντονος ο συναγωνισμός, δεύτερος ήταν ο ίππος Γιουσέιν Κολτ, ιδιοκτησίας Ευάγγελου Καπόγλη, με αναβάτη τον ίδιο και τρίτος ο ίππος Τσάρος, Γιώργου Τσαγκάρη, με αναβάτη τον ίδιο.
Ιπποδρομίες στο Πλατύ Μεσσηνίας - Δεκαπενταύγουστος 2016 (1) : https://youtu.be/nA-IBOEX30M  .-
Στις ιπποδρομίες πήραν μέρος 9 καθαρόαιμα άλογα. Πριν την τελική κούρσα, έγιναν αγώνες επίδειξης - υπερπήδησης εμποδίων με άλογα και νεαρούς αναβάτες από τον Ιππικό Ομιλο Καλαμάτας του Νίκου Δρούγα. Ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσου με έδρα το Πλατύ τίμησε τον ίππο Ιγκλεμεντ και τον ιδιοκτήτη του Παναγιώτη Κλαγγέα, το Γιώργο Τσαγκάρη και το Γιάννη Χρηστάκη.
Ιπποδρομίες στο Πλατύ Μεσσηνίας - Δεκαπενταύγουστος 2016 (2) : https://youtu.be/oEhSQx4cdEg  .-
~
***  ΠΑΟ στην UEFA: Η Μπρόντμπι «κατασκεύασε» το θέμα με τον Μπεργκ     Καταγγελία κατά των ΔανώνΠΑΟ στην UEFA: Η Μπρόντμπι «κατασκεύασε» το θέμα με τον Μπεργκ   ~ Στην αντεπίθεση πέρασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Μπρόντμπι εν όψει της ρεβάνς των πλέι οφ στη Δανία την προσεχή Πέμπτη (25/8).
Συγκεκριμένα, μετά τις σχετικές καταγγελίες των σκανδιναβών για ρατσιστική συμπεριφορά του Μάρκους Μπεργκ, οι «πράσινοι» έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ζητώντας υψηλότερα μέτρα ασφαλείας, επιπλέον προστασία και έναν ακόμη παρατηρητή.
Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ψευδείς δηλώσεις του αθλητικού διευθυντή της Μπρόντμπι, του προπονητή, αλλά και ύβρεις προς τον Μπεργκ από τους παίκτες των Δανών τόσο στη διάρκεια του αγώνα, όσο και τις τελευταίες ημέρες μέσω του διαδικτύου.
Μάλιστα, στο «τριφύλλι» θεωρούν και επισημαίνουν πως όλα γίνονται προκειμένου να προκληθεί η συμπεριφορά των φανατικών οπαδών της Μπρόντμπι που αναμένεται να μετατρέψουν σε… κόλαση την αναμέτρηση της Κοπεγχάγης.
Το 3-0 από τον αγώνα της Λεωφόρου δίνει μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης στον Παναθηναϊκό, όμως στον Παναθηναϊκό λένε πως ο πόλεμος κατά του διεθνή Σουηδού άσου, έχει να κάνει με το όλο κλίμα… ανατροπής που ελπίζουν να πετύχουν οι Δανοί βασιζόμενοι σε εξωαγωνιστικούς παράγοντες.
Νέες δηλώσεις του Λέμπογκανγκ Πίρι Μάλιστα, μόλις τη Δευτέρα κυκλοφόρησαν νέες δηλώσεις του μέσου της Μπρόντμπι, Λέμπογκανγκ Πίρι, ο οποίος επιμένει πως ο Μπεργκ του έκανε ρατσιστική επίθεση!
«Ο Μάρκους Μπεργκ γνωρίζει την αλήθεια. Στην φυσούνα μετά το ματς δεν αρνήθηκε στους συμπαίκτες μου πως με αποκάλεσε πίθηκο επειδή συμπεριφερόμουν έτσι όπως υποστήριζε. Η ερώτηση μου είναι τι πιστεύει για τους συμπαίκτες του που είναι μαύροι όπως εγώ;
Ανεξάρτητα από που κατάγεται κάποιος ή πως δείχνει εμφανισιακά είναι απαράδεκτο να τον συγκρίνεις με ένα ζώο. Είμαστε όλοι άνθρωποι και παίζουμε ποδόσφαιρο.
Όταν συνέβη το γεγονός δεν συμπεριφέρθηκε επαγγελματικά. Θα έπρεπε για να το διαχειριστεί διαφορετικά και δεν με νοιάζει αν αντέδρασε έτσι επειδή ενοχλήθηκε για ένα δευτερόλεπτο.
Δεν θα τον συγχωρέσω ποτέ, μολονότι πλέον δεν βρίσκεται στο μυαλό μου. Έχουμε ένα σημαντικό ματς την Πέμπτη όπου πρέπει να τα δώσω όλα για την ομάδα μου προκειμένου να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».  Newsroom ΔΟΛ

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
~Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  06 και 07 Αυγούστου 2016  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες ΡΙΟ  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/06-07-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Αυγούστου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-08-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΝΩΝΕΣ  2016 ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Δευτέρα  08  Αυγούστου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-09-2016.html .- ~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ ΒΡΑΖΗΛΙΑΣ Αποτελέσματα 3ης  ΗΜΕΡΑΣ Κληρώσεις -πρόγραμμα ΕΠΣΜεσσηνίας   Τρίτη 09 Αυγούστου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/3-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Αυγούστου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-11-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 4η  και 5η  Ημέρα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/4-5-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-12-2016.html  
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου 2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-13-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-13-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14  Αυγούστου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-14-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και  14  Αυγούστου 2016 Ολυμπιακοί Ρίο 7η, 8η και 9η Ημέρα   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/13-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-15-2016.html .-
* ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ 2016  9η  Ημέρα Δευτέρα  15 Αυγούστου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-9-15-2016.html .- 

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  16 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-16-2016.html .-
~ 31η  Ολυμπιακοί Ρίο Βραζιλίας 10η  και  11η  Ημέρα Τρίτη 16  Αυγούστου 2016
 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-10-11-16-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Αυγούστου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-17-2016.html .-
~ 31η   Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016  12η Ημέρα αγώνων Τετάρτη 17  Αυγούστου  2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31.html  .- 
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-18-2016.html .- 

~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-18-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Αυγούστου  2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-19-2016.html .-
31η Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ  Βραζιλία 2016 Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 13η Ημέρα αγώνων : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-2016-19-2016-13.html  .-
~  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  20  Αυγούστου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .-
~  31οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ Βραζιλίας  14η και 15η  Ημέρα Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 :    http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-14-15-20-2016.html .-   
~   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  20  και  21  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/20-21-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Αυγούστου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .- 

~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22  Αυγούστου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-22-2016.html .- 
~
 
 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4928 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3049 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3052  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                 11.016          βίντεο   .-  
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
καί

  
 Βιογραφία  Παναγιά του Μαλίκη
Παναγιά του ΜαλίκηΠαναγιά του ΜαλίκηΗ Παναγία μας είναι το πνευματικό στόλισμα της Ορθοδοξίας, γι’ αυτό σε κάθε μέρος της Ελλάδας υπάρχει και από ένα σεβάσμιο εικόνισμα της, που φανερώνει το άπειρο κάλλος της Θεομήτορος, το οποίο γίνεται μαγνήτης σε κάθε πιστό άνθρωπο. Μια τέτοια ιερή και θαυματουργή εικόνα, που ευρίσκεται τοποθετημένη στο αριστερό κλίτος του εν Ύδρα Μοναστηρίου είναι και η πασίγνωστος «Παναγιά του Μαλίκη» (Παναγιά η Μαλίκαινα), από το επίθετο του δωρητή, όπως χαρακτηριστικός αναγράφεται εις το κάτω μέρος της εικόνος: «Παναγία μήτερ Θεού Λόγου κόρη, ευχάς δέδεξο καρδιάς τεθλιμμένης αναξίου σου οικέτου δώρον δέχου, σπουδή και δαπάνη Βασιλείου Μαλίκη…». Η ιερά εικόνα φέρει χρονολογία 29 Αυγούστου 1858, και είναι έργον αγνώστου Ιερομονάχου Ζωγράφου εκ Χίου όπως μαρτυρεί και άλλη σύντομος επιγραφή: «της μερίδος δεξιόν παραστάτην αναξίου μου ζωγράφου Χίου…», ο οποίος διέμενε πλησίον της Εκκλησίας του Χριστού στην Κιάφα.
Η Εικόνα του Μαλίκη ανήκε εκ κληρονομιάς εις την Κυριακούλα σύζυγο Σταματίου Γλιάτη το γένος Μαλίκη. Η οικία όπου φυλασσόταν η εικόνα ερειπωμένη σήμερον ευρίσκετο μπροστά από τον πρώτο ιστορικό Ναό Γεννήσεως του Χριστού (1640) του ιερέως Αντωνίου Νέγκα – Μπουρντάβερτη. Μετά τον θάνατο ο υιός της Γεώργιος Σταμ. Γλιάτης παρέδωσε την εικόνα στον συγγενή της μητέρας του Νικόλαο Δρίβα ο οποίος δεν δέχτηκε να κρατήσει την θαυματουργό εικόνα στη οικία του και έτσι την αφιέρωσε εις τον Καθεδρικόν Ναός της Παναγίας όπου έκτοτε φυλάσσεται σε περίτεχνο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι έργον Φάνη Νομικού και δωρεά της μακαριστής αρχοντίσσης Αννέζως Ε. Ραφαλιά. Η εικόνα μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι στις 9-10-1927 με λιτανευτική πομπή προεξάρχοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας κυρού Προκοπίου του Καραμάνου.
Στο κέντρο ιστορείται σε όρθια στάση εν προτομή η Παναγία κρατώντας τον Χριστό στην αγκαλιά της απ’ τα Δεξιά, Βρεφοκρατούσα - Δεξιοκρατούσα και χαρακτηρίζεται ως η «χρυσορωιάτησσα – Ελεούσα» και πέριξ αυτής ιστορούνται διάφορες παραστάσεις θαυμάτων με σύντομο χρονικό της εικόνος Παναγίας της Κύκκου της οποίας τυγχάνει και πιστόν αντίγραφον όπως λέγει η παράδοσις ιστορήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Είναι επτανησιακής τεχνοτροπίας και το σώμα της Παναγίας καλύπτεται από ασημένιο περίτεχνο κάλυμμα. Το κεφάλι της είναι σκεπασμένο σεμνά και σοβαρά με το «μαφόριο» που πέφτει στον ώμο της απλόχωρο αφήνοντας να φαίνεται το γλυκύτατο πρόσωπό της και τα χέρια. Το μέτωπο της είναι σαν μελαχροινό φίλντισι, αγνό απλό και κατακάθαρο. Έχει το κεφάλι της γυρτό κατά την πλευρά του Κυρίου και η έκφραση της είναι πιο «αισθηματική» όπως θα έλεγε και ο Φ. Κόντογλου ενώ πάνω από την κεφαλή της στέκεται το στέμμα της ανάστασης όλου του κόσμου. Μια ταινία σε λευκό φόντο «κυκλώνει» την Παναγία όπου και αναγράφονται στην δεξιά πλευρά τα εξής; «Θεοτόκε παντάνασσα των ορθοδόξων το καύχημα αιρετικών τα φρυάγματα ων τα πρόσωπα καταίσχυνων των μη προσκυνούντων μηδέ τιμώντων Πάναγνε την σεβάσμιον εικόνα σου». Και στην αριστερή πλευρά: «Αγνή Παναγία ευσυμπαθής υφάπλωσον κόρη τας αγκάλας σων οικτιρμών και δέξαι Παρθένε τους σους δούλους, πάντας υπό την σκέπην την σην καταφεύγοντας».
Ο λαός της ιστορικής νήσου Ύδρας περιβάλλει με ιδιαίτερη τιμή και λατρεία την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Μαλίκη και σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες η ιερά εικόνα μεταφερόταν στα σπίτια προς αγιασμόν και ευλογία. Όταν υπήρχε ασθενής και επρόκειτο να ιαθή αυτοί που την μετέφεραν την αισθάνονταν ελαφριά και το πρόσωπο της έλαμπε (ροδόχρουν χρώμα), ενώ αντιθέτως εάν του ασθενούς η κατάστασις ήτο ανίατος η εικόνα στους μεταφορείς εβάραινε και το πρόσωπο της γινόταν χλωμό. Τέλος η ιερά εικόνα συντηρήθηκε εσχάτως, είναι γεμάτη από αφιερώματα, και εορτάζει εις απόδοσιν της Κοιμήσεως δηλ. στα «εννιάμερα».
Η Χάρις και η Ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου είη μετά πάντων ημών!
Έκδοσις Ιερού Καθεδρικού Ναού 2004.
 
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ
Παναγία του Χάρου - Λυδία Γουριώτη© (lydiagourioti-iconography.blogspot.com)Παναγία του ΧάρουΠαναγία του Χάρου Βρισκόμαστε στα 1600 μ.Χ. Μοναχοί από την Ιερή Μονή της Πάτμου φτάνουν στη Λειψώ της Δωδεκανήσου και χτίζουν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Χωριό το εξωμονάστηρο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ».
Ο Ναός είναι τρισυπόστατος, χτισμένος σε ρυθμό βυζαντινό. Τον διακρίνει ο χαμηλός τρούλος, τα ακανόνιστα τόξα, που γι' αυτό αισθητοποιούν μια ασυνήθιστη γοητεία, τα λιγοστά και στενόμακρα παράθυρα, που το φειδωλό φως τους υποβάλλει τον προσκυνητή.
Το διάβα των αιώνων άφησε ανέπαφη την εκκλησία, ενώ ερήμωσε τα γύρω κελιά των μοναχών. Μα σεβάστηκε το ιερό κειμήλιό τους, την πρωτότυπη και θαυματουργική εικόνα της «Παναγίας του Χάρου».
Πρωτοτυπία στην εικόνα δίνει το γεγονός ότι η Παναγία ιστορείται να κρατά το Χριστό όχι ως βρέφος, αλλά κρεμάμενο νεκρό στο Σταυρό του μαρτυρίου. Και επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε «Παναγία του Χάρου».
Πλήθος προσκυνητών έρχονται στις 23 Αυγούστου, για να κλίνουν το γόνυ μπροστά στην εικόνα του θαύματος με το ακόλουθο ιστορικό:
Τον Απρίλιο του 1943 μ.Χ. η ευσέβεια μιας κοπέλας τοποθέτησε στην εικόνα άσπρους κρίνους. Αυτοί ξεράθηκαν, όπως ήταν φυσικό. Μα ξαφνικά τον Ιούλιο οι αποξηραμένοι κρίνοι άρχισαν παράδοξα να αποκτούν χυμούς και μάλιστα όσο πλησίαζε η γιορτή της 23ης Αυγούστου έφτασαν να βγάζουν μπουμπούκια μοσκομύριστα, ολοκληρωμένα την ημέρα του Πανηγυριού της.
Το θαύμα αυτό πραγματοποιείται από τότε μέχρι σήμερα. Και προσφέρεται ως ευλογία της Παναγίας του Χάρου σε κάθε προσκυνήτρια ψυχή, αλλά συγχρόνως και ως «σημείον αντιλεγόμενον» για τους άπιστους που, ενώ «θέτουν τον δάκτυλον επί των τύπων των ...κρίνων», πασχίζουν να το εξηγήσουν με λογικοφανείς ερμηνείες, γεννημένες από τη θολοκουλτούρα τους.
Κι όμως η «Παναγία του Χάρου» είτε για χάρη των πιστών της είτε για προβληματισμό των απίστων συνεχίζει το θαύμα της. Και μας καλεί όλους να πυκνώσουμε με την παρουσία μας τη στρατιά των πανηγυριωτών και να οδεύσουμε σ' αυτήν, για να αποθέσουμε τις ελπίδες μας και τους οραματισμούς μας.
Ο ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ
Παναγιά η Εννιαμερίτισα
 Παναγία η ΕννιαμερίτισαΗ «Παναγιά η Εννιαμερίτισα» ή αλλιώς «Παναγιά της Νάουσας» βρίσκεται στο χωρίο Νάουσα της Πάρου και εορτάζει στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα Παναγίας).
Οι κάτοικοι της Νάουσας γιορτάζουν τα Εννιάμερα της Θεοτόκου με ποικίλες εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς και μουσικές. Κορυφαίο γεγονός είναι η αναπαράσταση της κουρσάρικης βραδιάς, όπου νέοι και νέες από το χωριό ζωντανεύουν την απόβαση των κουρσάρων του φημισμένου πειρατή Barbarossa, στο λιμανάκι της Νάουσας.
~   Παναγιάς Κυράς
Το μοναστήρι της Παναγιάς Κυράς βρίσκεται στον Εμπορειό στην Νίσυρο και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 μ. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για το γεγονός.
Η Παναγιά Γραβά
Παναγία ΓραβάΗ Παναγιά Γραβά βρίσκεται δυτικά της Χώρας, μεταξύ του λόφου της Καλαμωτής και της γυναικείας μονής του Ευαγγελισμού. Χτίστηκε γύρω στο 1790 μ.Χ. από τον Πάτμιο Άγιο Γρηγόριο το Νισύριο (βλέπε 22 Απριλίου), το μοναχό Νήφωνα και από άλλους μοναχούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Άγιο Όρος και ήρθαν στην Πάτμο.
Η μικρή αυτή εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στην απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Παναγία η Φλαμπουριανή
Παναγία Φλαμπουριανή Παναγία Φλαμπουριανή Παναγία Φλαμπουριανή
Παναγία Φλαμπουριανή Παναγία Φλαμπουριανή Παναγία Φλαμπουριανή Παναγία Φλαμπουριανή
Ένα σημαντικό μνημείο για το νησί της Κύθνου, είναι και η Παναγία η Φλαμπουριανή, χτισμένη στην άκρη ενός βράχου. Σύμφωνα, μάλιστα, με την παράδοση τα ίχνη που βρίσκονται από την παραλία έως την εκκλησία είναι τα ίχνη που άφησε η Παναγία.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ Σαλαμίνας
Παναγία η Φανερωμένη στην Σαλαμίνα  Παναγία η Φανερωμένη στην Σαλαμίνα Παναγία η Φανερωμένη στην Σαλαμίνα 
Το μοναστήρι της Φανερωμένης χτίστηκε κατά τά μέσα του 16ου μ.Χ. αιώνα στο βόρειο μέρος του νησιού, απέναντι από το μεγάλο Πεύκο των Μεγάρων, μετά από θαυματουργική εμφάνιση της Θεοτόκου στον Λάμπρο Κανέλλο, που έγινε μοναχός με το όνομα Λαυρέντιος και που η Εκκλησία μας κατέταξε στην χορεία των Οσίων της.
Ο Όσιος Λαυρέντιος (εκοιμήθη εν Κυρίω στις 6 Μαρτίου του έτος 1707 μ.Χ. αλλά εορτάζει στις 7 Μαρτίου) είδε τρεις φορές σε όραμα του την Παναγία που του είπε να μεταβεί στη Σαλαμίνα και να οικοδομήσει το ναό που βρισκόταν σε ερείπια, πράγμα που έγινε. Διέπλευσε τη θάλασσα μεταξύ Μεγαρικής ακτής και νήσου Σαλαμίνας κατά προτροπή της Θεοτόκου πάνω στο επανωφόρια του «Ρίψε το επανωφόριον σου είς την θάλασσα και ανέβα επ΄αυτού θα διαπλεύσεις ασφαλώς αυτήν και θα αποβιβασθείς εις την έναντι της νήσου ακτής».
Ο Αγιος επεδόθη σε πολύμοχθες έρευνες και αξιώθηκε να βρει, θαμμένη, ανάμεσα σε ερείπια του ναού την Αχραντο εικόνα της Παναγίας και ανεδείχθη σε ήρωα του χριστιανισμού.
Στην αυλή της Μονής και Βορειοδυτικά του καθολικού της, υπάρχει ο τάφος του οπλαρχηγού Ιωάννη Γκούρα που σκοτώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1826 μ.Χ. Το 1878 μ.Χ. μεταφέρθει από τον Πόρο στη Φανερωμένη ο Πολεμικός Ναύσταθμος και το 1881 μ.Χ. στη σημερινή του θέση.
Ο ναός είναι ρυθμού (βασιλικής πεντάτρουλου κράμα τρικλίτου βασιλικής μετά τρούλου και τρικλίτου πολυτρούλου). Εσωτερικά διαιρείται σε τρία κλίτη με τέσσερις σε κάθε μεριά μονόκορμους κίονες με ανθεμοειδή κιονόκρανα στα οποία στηρίζονται τόξα μήκους 5,25 μ.
Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1735 μ.Χ. από τον αγιογράφο Γεώργιο Μάρκου από το Αργος, και περιλαμβάνει 3.500 μορφές. Στη νότια πλευρά του καθολικού είναι προσαρτημένο το ναϋδριο του Αγίου Νικολάου. Σ΄αυτό υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και ξυλόγλυπτος επισκοπικός θρόνος. Επίσης σε μαρμάρινο προσκυνητάρι κατασκευασμένο το 1897 μ.Χ. βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε από τον Όσιο Λαυρέντιο. Επίσης βρίσκεται ο αρχικός τάφος του Οσίου Λαυρεντίου καθώς και η κάρα του.
Στη νότια πλευρά της Μονής βρίσκεται το παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων και αφιερώθηκε στη μνήμη του παλαιού ομώνυμου ναού ανιδρυθέντος το 1611 μ.Χ.
Σ' αυτό φυλάσσονται άριστης τέχνης αργυρές και επίχρυσες λειψανοθήκες που περιέχουν άγια λείψανα. Υπάρχουν ιερά σκεύη αξιόλογης τέχνης, ιερά άμφια, πολλά χειρόγραφα τουρκικά και ελληνικά ένα χειρόγραφο ευαγγέλιο, ένα ξύλινο προσκυνητάρι που χρονολογείται το 1744 μ.Χ., μανουάλια βυζαντινοαραβικής τεχνοτροπίας, φορητές εικόνες, όπλα και ξίφη οπλαρχηγών και παλικαριών της Εθνεγερσίας.
Σε παρακείμενο ύψωμα της Μονής υπάρχει το ασκητήριο του Οσίου Λαυρεντίου.
Από το 1938 μ.Χ. έως το 1941 μ.Χ. ήρθε αυτοεξόριστος στη Μονή ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός Παπανδρέου. Το 1944 μ.Χ. ο Μητροπολίτης Αττικής - Μεγάρων και Σαλαμίνας Ιάκωβος την μετέτρεψε σε γυναικεία με Ηγουμένη τη μοναχή Χριστονύμφη Τσιγκέλη. Το 1947 μ.Χ. ο Ιάκωβος παραχώρησε το δεσποτικό της Μονής, στον 'Αγγελο Σικελιανό για να αποσυρθεί και να γράψει την τραγωδία του, «Ο θάνατος του Διγενή».
Το μοναστήρι συνεχίζει μέχρι και σήμερα έτσι την λαμπρή του πορεία και δράση, διαθέτει μεγάλο ξενώνα και γυναικείο οίκο ευγηρίας. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
~    Μονή Μεγάλης Παναγίας
Παναγία η ΜεγάληΗ Ιερά Μονή Μεγάλης Παναγίας ή «των πέντε οσπιτίων», βρίσκεται στο μέσο της νοτιάς πλευράς του Νησιού και ιδρύθηκε το 1586 μ.Χ. από τους μοναχούς Νείλο και Διονύσιο, οι όποιοι είχαν μονάσει στο ορός Λάτρος κοντά στην αρχαία Μίλητο.
Το Καθολικό της Ιεράς Μονής, διαγωνίως τοποθετημένο στο μέσο της αυλής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι κτίσμα του 1593 μ.Χ. βυζαντινού ρυθμού και αποτελεί ακριβή απομίμηση εγγεγραμμένου σταυροειδούς συνθέτου τετρακιονίου αθωνιτικού ναού με νάρθηκα, εξωνάρθηκα και παρεκκλήσιο προς τιμήν των αγίων Αποστόλων. Εξωτερικώς περιβάλλεται από το σύνηθες παραδοσιακό τετράπλευρο ορθογώνιο διώροφο και τριώροφο κτιριακό συγκρότημα, χάριν του οποίου το κατανυκτικό Καθολικό διεκρίνετο επιβλητικό μέσα στο άλλοτε καταπράσινο τοπίο, αφού η Ιερά Μονή γνώρισε μεγάλη καταστροφή από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές, οι οποίες απείλησαν και το Καθολικό.
Μέσα στο Καθολικό, διασώζεται η παλαιά μαρμάρινη πλακόστρώση με σύνθετο ομφάλιο στο κέντρο, με ωραίο ανάγλυφο με τους πρωτοπλάστους Αδάμ και Εύα ολόσωμους και στο μέσον το δένδρο της γνώσεως του καλού και του κακού και τον όφιν το σύμβολο του κακού και της απάτης. Το ανάγλυφο πλαισιώνεται από ωραιότατα μαρμάρινα παλαιοχριστιανικά θωράκια. Έμπροσθεν του Ιερού Βήματος δεσπόζει το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο, έργο του 1740 μ.Χ., επί του οποίου φέρονται οι δεσποτικές εικόνες του 18ου μ.Χ. αιώνα. Ο επισκοπικός θρόνος, στραμμένος προς ανατολάς, ιδίας τεχνοτροπίας και τεχνικής, έργον του 1803 μ.Χ. επιχρυσωμένος το 1819 μ.Χ.
Ό άμβωνας του 1805 μ.Χ. και τα αναλόγια, τα όποια αποτελούν έξοχα δείγματα της διακοσμητικής ξυλογλυπτικής του 18ου μ.Χ. αιώνα.
Αξιόλογη επίσης είναι η ξυλόγλυπτη δίφυλλη πόρτα της κυρίας εισόδου, έργο του 17ου μ.Χ. αιώνα διακεκοσμημένη με φυτικά σχέδια με αγιογραφικά ζώα και πτηνά και αλλά συμβολικά ποικίλματα. Ολόκληρος ο Ναός είναι αγιογραφημένος από άγνωστο αγιογράφο, ο όποιος θα πρέπει να είχε γνωρίσει την τέχνη του Άγιου Όρους. Σύμφωνα με την επιγραφή, που έχει διασωθεί στο αριστερό τμήμα του δυτικού τοίχου η ζωγραφική διακόσμηση ολοκληρώθηκε το 1596 μ.Χ.
Οι τοιχογραφίες του Καθολικού παρά τις φθορές, που υπέστησαν από διάφορες αιτίες παρουσιάζουν πλούτο εικονογραφικών κύκλων και ιστορούν τον ακάθιστο ύμνο, σκηνές από το Ευαγγέλιο, την Δευτέρα Παρουσία στον Νάρθηκα κ.α. Στο ενσωματωμένο στο Καθολικό κτητορικό παρεκκλήσιο, οι τοιχογραφίες ιστορούν βίους Αγίων. Επάνω από το βόρειο άκρο του νάρθηκα υψώνεται λιτό μαρμάρινο κωδωνοστάσιο τετράγωνης κάτοψης, αποτελούμενο από τέσσερις πολυσπόνδυλους κυλινδρικούς κιονίσκους απολήγει σε διάτρητο διακοσμητικό τρούλλο. Ο πυλώνας της Μονής σύμφωνα με την επιγραφή στο υπέρθυρο κατασκευάσθηκε το 1762 μ.Χ.
Η συμβολή της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας , υπήρξε σημαντικότατη, στην διατήρηση του Ελληνορθόδοξου φρονήματος των Σαμίων κατά την διάρκεια της μακράς Οθωμανικής δουλείας, στην καλλιέργεια των Ελληνικών Γραμμάτων, αλλά και στην Επανάσταση του Γένους κατά το 1821 μ.Χ. υπήρξε ορμητήριο των τοπικών αγωνιστών.
H Ιερά Μονή, η οποία υπήρξε σπουδαίο κέντρο λειτουργικής ζωής και καλλιέργειας της ψαλτικής τέχνης, ήδη από το 1901 μ.Χ. πανηγυρίζει κατά την απόδοσιν της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και αποτελεί προσκύνημα των απανταχού Σαμίων και των πολυπληθών προσκυνητών της Νήσου.
~   Παναγία  Προυσιώτισσα
      Παναγιά η ΠρουσιώτισσαΠαναγιά η ΠρουσιώτισσαΠαναγιά η ΠρουσιώτισσαΙερά Μονή Παναγιάς ΠρουσιώτισσαςΠαναγιά η ΠρουσιώτισσαΙερά Μονή Παναγιάς ΠρουσιώτισσαςΨηλά, στις ελατόφυτες βουνοκορφές της νοτιοδυτικής Ευρυτανίας, και σφηνωμένη ανάμεσα σε κάθετους γκριζωπούς βράχους με άγρια μεγαλοπρέπεια, προβάλλει η ιερά μονή του Προύσου. Είναι σταυροπηγιακό και ιστορικό μοναστήρι, με μεγαλόπρεπα τριώροφα κτίρια. Ανάμεσα τους υπάρχει σπήλαιο λαξευμένο, που φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον πρώτο και παλαιό ναό της μονής. Μέσα σ' αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που επονομάζεται Προυσιώτισσα και εορτάζει με κάθε εκκλησιαστική και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στις 22-23 Αυγούστου.
Τη θαυματουργή αυτή εικόνα της Θεοτόκου λέγεται ότι την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και ήλθε από την Προύσα της Μικράς Ασίας (σύμφωνα με το χειρόγραφο 3 του κώδικα της Ιεράς Μονής Προυσιωτίσσης). Την έφερε από την Προύσα κάποιος ευγενής νέος στα χρόνια της εικονομαχίας (829 μ.Χ.) επί εικονομάχου βασιλέως Θεοφίλου. Στο δρόμο όμως για την Ελλάδα, στην Καλλίπολη της Θράκης, την έχασε και η εικόνα αποκαλύφθηκε θαυματουργικά σ' ένα τσοπανόπουλο, με μια στήλη φωτός σαν πυρσός - γι' αυτό πήρε και την επωνυμία Πυρσός - στο μέρος όπου ήταν κρυμμένη. Ο νέος, που είχε εγκατασταθεί στην Πάτρα, όταν το έμαθε θέλησε να την πάρει. Αλλά η εικόνα θαυματουργικά γύρισε και πάλι στο άγριο μέρος της Ευρυτανίας, όπου αποκαλύφθηκε στους ντόπιους βοσκούς τη νύχτα από 22 προς 23 Αυγούστου. Τότε ο νέος, μαζί μ' έναν υπηρέτη του, πήγαν και αυτοί εκεί, όπου έγιναν μοναχοί μετανομασθέντες Διονύσιος και Τιμόθεος αντίστοιχα.
Η εικόνα της Παναγίας είναι τύπου Οδηγήτριας και είναι επιχρυσωμένη με αργυροεπίχρυση ένδυση, δώρο του στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη που φιλοξενούνταν στη Μονή την περίοδο της επανάστασης του 1821 μ.Χ. Την ένδυση, την κατασκέυασε ο χρυσοχόος Γεωργίος Καρανίκας το 1824 μ.Χ., όπως μας αποκαλύπτει η ανάγλυφη επιγραφή πάνω από τον δεξιό ώμο της Παναγίας: «Η Παντάνασσα. Δι εξόδων του γενναιοτάτου στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρί Γεωργίου Καρανίκα, 1824».
Στο ιστορικό της μονής αναφέρεται ότι επί τουρκοκρατίας καταστράφηκε πολλές φορές. Η τελευταία όμως καταστροφή, που μετέβαλε τα κτίρια σε σωρούς ερειπίων, έγινε το 1944 μ.Χ. από τους γερμανούς. Μετά την καταστροφή των κτισμάτων, ένας αξιωματικός θέλησε να κάψει και την εκκλησία. Προσπάθησε πολλές φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ενώ λοιπόν στεκόταν άπ' έξω κι έδινε διαταγές, τιμωρήθηκε παραδειγματικά από το χέρι της Παναγίας. Μια αόρατη δύναμη τον έριξε με ορμή πάνω στο πλακόστρωτο. Το χτύπημα ήταν δυνατό, και ο γερμανός ανίκανος να σηκωθεί. Τον σήκωσαν οι στρατιώτες και τον έβαλαν πάνω σε ζώο για να τον μεταφέρουν στο Αγρίνιο. Έτσι ο ναός παρέμεινε αβλαβής, όπως διαφυλάχθηκε ακέραιος δια μέσου των αιώνων.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια. Ο εμφίλιος πόλεμος τώρα μαίνεται στην ελληνική ύπαιθρο. Οι κάτοικοι της Ευρυτανίας και ορεινής Ναυπακτίας εγκαταλείπουν τα χωριά τους και προσφεύγουν για ασφάλεια σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Μαζί τους προσφεύγει και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ακολουθεί κι αυτή την τύχη των παιδιών της και μεταφέρεται από τους μοναχούς του Προύσου στη ακρόπολη της Ναυπάκτου. Το μοναστήρι παραμένει τελείως έρημο.
Ύστερα από καιρό αρχίζουν οι επιχειρήσεις του στρατού. Η ενάτη μεραρχία αναλαμβάνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Ευρυτανία. Μερικά τμήματα περνούν από τον Προυσό. Ορισμένοι αξιωματικοί και στρατιώτες πλησιάζουν στη σκοτεινή εκκλησούλα της σπηλιάς και μπαίνουν για να προσκυνήσουν. Εκεί μέσα αντικρίζουν ένα παράδοξο θέαμα: Μπροστά το τέμπλο, στ' αριστερά της ωραίας πύλης, να αναμμένο καντήλι και μια καλόγρια γονατιστή. Οι στρατιώτες απορούν. Πως ζει αυτή η μοναχή εδώ, τι στιγμή που η Ευρυτανία είναι τελείως έρημη από κατοίκους; Πως συντηρείται, τι τρώει, που βρίσκει λάδι για το καντήλι; Την ερωτούν λοιπόν, κι εκείνη σεμνά και πονεμένα τους απαντά: «Παιδιά μου, ζω εδώ μοναχή μου δυόμισι τώρα χρόνια. Για τη δική μου ζωή δεν χρειάζονται φαγητό και ψωμί. Μου αρκεί ότι έχω το καντήλι μου αναμμένο». Οι στρατιώτες, κουρασμένοι από τις επιχειρήσεις και βιαστικοί να φύγουν, δεν έδωσαν προσοχή στα λόγια της.
Την επομένη όμως, όταν τα έφεραν πάλι στη μνήμη τους, κατάλαβαν πως επρόκειτο για κάτι θαυμαστό. Κι όταν αργότερα περνούσαν από τη Ναύπακτο, ζήτησαν με επιμονή άδεια από τον διοικητή τους νια να επισκεφθούν τον μητροπολίτη. Ο επίσκοπος Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Χριστόφορος τους υποδέχθηκε με αγάπη, κι αφού τους άκουσε συγκινημένος, έριξε φως στο μυστήριο. «Ο ναός, τους είπε, που επισκεφθήκατε, ανήκει στην έρημη τώρα ιερά μονή Προυσιώτισσας, της οποίας η θαυματουργή εικόνα βρίσκεται πάνω από δύο χρόνια εδώ, στο παρεκκλήσι της μητροπόλεως μας, στον άγιο Διονύσιο. Πηγαίνετε να την προσκυνήσετε, και θα καταλάβετε».
Πήγαν πράγματι και προσκύνησαν. Τότε αυθόρμητα στον καθένα δόθηκε η εξήγηση στην απορία του: Στην εικόνα της Θεομήτορος αναγνώρισαν τη μοναχή εκείνη που συνάντησαν στο εκκλησάκι της σπηλιάς, ψηλά στον Προυσό!
 Ἀπολυτίκιον
Ήχος α'.
Της Ελλάδος απάσης συ προΐστασαι πρόμαχος και τερατουργός εξαισίων τη εκ Προύσσης εικόνι Σου, Πανάχραντε Παρθένε Μαριάμ, και γαρ φωτίζεις εν τάχει τους τυφλούς δεινούς τε απελαύνεις δαίμονας και παραλύτους δε συσφίγγεις αγαθή. Κρημνών τε σώζεις και πάσης βλάβης τους σοι προστρέχοντας. Δόξα τω σω ασπόρω τοκετώ, δοξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα το ενεργούντι δια σου τοιαύτα θαύματα.
~ Η  ΚΥΡΑ  ΠΑΝΑΓΙΑ  ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
 Η Κυρά Παναγία της Καρπάθου  Η Κυρά Παναγία της Καρπάθου
Το θαύμα της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό
 ~ Παναγίας της Σκριπούς ή Ορχομενιώτισσας
Για την Σύναξη της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό καθώς για το μεγάλο της θαύμα βλέπε στις 10 Σεπτεμβρίου.
Ο ναός της Παναγίας Σκριπούς στον ΟρχομενόΗ μονή της «Παναγίας Σκριπού» (ή Ορχομενιώτισσας) της  Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό μνημείο από τη σειρά εκκλησιών του τύπου «σταυροειδούς μεταβατικού» στον ελλαδικό χώρο. Ένα ωραιότατο κατακόρυφο ηλιακό ρολόι κοσμεί το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μονή. Πιθανότατα ο ναός σχεδιάσθηκε ως ταφικό μνημείο του χορηγού του, του Λέοντα, Πρωτοσπαθάριου (οστιάριος, εκκλησιαστικός αξιωματούχος και στρατηγός, διοικητής του θέματος της Ελλάδας που είχε έδρα τη Θήβα) της Ανακτορικής φρουράς του Βυζαντινού αυτοκράτορα (873/874 μ.Χ.).
Η Μονή και ο ναός
Η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Μονή της «Παναγίας Σκριπούς» βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή – σημερινός Αθάμας – στον Ορχομενό της Βοιωτίας, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης και την αρχαία Ακρόπολη του Ορχομενού. Στην ευρύτερη περιοχή ο περιηγητής Παυσανίας (9, 38, 1) μνημονεύει δύο ιερά των Χαρίτων και του Διονύσου, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί, αλλά πρέπει κατά πάσαν πιθανότητα να βρίσκονταν στη θέση όπου το 874 μ.Χ. χτίστηκε η Μονή της Παναγίας Σκριπούς. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν οι ανασκαφικές εργασίες που απεκάλυψαν εξωτερικά – στον περίβολο του ναού – ένα κτίσμα μυκηναϊκής περιόδου. Επίσης στο εσωτερικό του ναού απεκάλυψαν την ύπαρξη παλαιοχριστιανικού ψηφιδωτού.
Η Μονή της Παναγίας Σκριπούς είναι κτίσμα του 9ου αιώνα μ.Χ. και από το αρχικό συνολικό συγκρότημα σήμερα σώζεται μόνον το Καθολικό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά και στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο, όπως άλλωστε αποδεικνύει το τρισυπόστατο Ιερό Βήμα. Πράγματι, τα δύο ανατολικά πλάγια κλίτη δεν λειτουργούν ως πρόθεση και διακονικό, αλλά σύμφωνα με τις επιγραφές ως παρεκκλήσια των Αγίων Πέτρου και Παύλου «ων Ρώμης βώλαξ ιερήν κόνιν αμφικαλύπτει», κατά το χαραγμένο εκεί εξαιρετικό επίγραμμα.
Ο ναός της Παναγίας Σκριπού της Βοιωτίας, αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο από τη σειρά εκκλησιών του τύπου «σταυροειδούς μεταβατικού» στον ελλαδικό χώρο και είναι το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο γνωστό μνημείο της εποχής, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Η μοναστηριακή αυτή εκκλησία ξεχωρίζει για το μέγεθος (22,30 ? 18,60 μέτρα), χωρίς τον νάρθηκα, για την πλούσια μαρμάρινη διακόσμηση και τέλος για τις ιστορικές πληροφορίες που παρέχουν 4 επιγραφές με μνημειακή έκφραση. Από αυτές μαθαίνουμε ότι ο ιδρυτής του ναού είναι ο Λέων «βασιλικός Πρωτοσπαθάριος, και επί των οικιακών», δηλαδή αρχηγός των σπαθαρίων — της ανακτορικής φρουράς — στο Ιερό Παλάτιον στην Κωνσταντινούπολη. Ο Λέων ήταν ο ιδιοκτήτης της περιοχής «χώρον επικρατέων τε παλαιοτάτου Ορχομένοιο» και πως έχτισε την εκκλησία το 873/874 μ.Χ. Πράγματι, όσον αφορά τη χρονολογία κτίσεως είμαστε απόλυτα βέβαιοι, επειδή μια γραπτή επιγραφή, που είναι ενσωματωμένη στο εξωτερικό της αψίδας του ιερού, αναγράφει τόσο τη χρονολογία κατασκευής του καθολικού, το 874 μ.Χ., όσο και τον χορηγό-κτήτορα της Μονής, τον Λέοντα.
Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα από που προέρχεται η περίεργη ονομασία Σκριπού για τη Μονή, που σημειωτέον είναι το αρχαιότερο Βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας και ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας. Η εκκλησία πάντως εξωτερικά είναι γεμάτη από επιγραφές και πιθανότατα σ’ αυτές τις εντοιχισμένες επιγραφές να οφείλεται το όνομα Σκριπού, από το λατινικό scriptus, που σημαίνει επιγραφή (inscription). Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο, με προεξέχουσες τις κεραίες του σταυρού και στενό νάρθηκα δυτικά. Στην τοιχοδομία του έχει χρησιμοποιηθεί άφθονο έτοιμο αρχαίο υλικό (όπως συμβαίνει σε πολλούς χριστιανικούς ναούς της εποχής) το οποίο προέρχεται από τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της ιστορικής πόλης του Ορχομενού. Έτσι, έχουν χρησιμοποιηθεί σπόνδυλοι κιόνων, πελεκημένα αγκωνάρια, ακόμη και επιτύμβιες στήλες που δημιουργούν απροσδόκητα κοσμήματα και αποχρώσεις στους μεγάλους επίπεδους τοίχους.
Το μνημείο αυτό είναι προσπάθεια μετάβασης από την παλαιοχριστιανική Βασιλική (Αρχιτεκτονική) στον Βυζαντινό ρυθμό. Ο ναός διασώζει θαυμάσια παλαιοχριστιανικά γλυπτά, σπάνιες επιγραφές της χριστιανικής, αλλά και της προχριστιανικής περιόδου, που χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό. Πιθανότατα ο ναός να σχεδιάστηκε ως ταφικό μνημείο του χορηγού του (μολονότι αυτό δεν συνηθιζόταν στη Βυζαντινή Ελλάδα) και ίσως το κατακόρυφο ηλιακό ρολόι που κοσμεί τον ναό να είναι ένα είδος αναφοράς στην αιώνια ζωή. Ούτως ή άλλως ο κτήτορας του ναού θέλησε το κτίσμα αυτό να έχει: «τερπνόν αποστίλβον περικαλλέα πάντοθεν αίγλην». Ο γλυπτικός διάκοσμος του καθολικού της Μονής είναι πλούσιος στις εσωτερικές και εξωτερικές του επιφάνειες, πολλά γλυπτά μέλη όμως (από αρχαίους ναούς ή και από πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο) είναι ενσωματωμένα και στα μεταγενέστερα κελιά, νότια του καθολικού και στο πρόπυλο δυτικά, ενώ άλλα βρίσκονται στις αποθήκες. Τα παλαιότερα κελιά της Μονής βρίσκονται δυτικά από τα νεότερα, σε ένα κτίριο που αποτελείται από πέντε διαδοχικούς κεραμοσκεπείς χώρους.
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες οι παλαιότερες από τις τοιχογραφίες που κοσμούν τον ναό είναι του 12ου αιώνα μ.Χ. Από το 1930 μ.Χ. εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης, όπως και εργασίες για τη συντήρηση και καθαρισμό των τοιχογραφιών, ενώ το 1939 μ.Χ. κτίστηκε (σε σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού) και το κωδωνοστάσιο του ναού, που βρίσκεται βορειοδυτικά στον χώρο της μονής.
Το ιστορικό αυτό μνημείο εντάχθηκε στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 1994-1999 μ.Χ., στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας. Και ενώ ολοκληρωνόταν η αποκάλυψη και η συντήρηση των τοιχογραφιών των ιερών, καθώς και η στερέωση και ο καθαρισμός των γλυπτών του νάρθηκα, ο ναός υπέστη εμπρησμό. Από τη φωτιά προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, ωστόσο σε μια πρώτη φάση συντελέστηκε με αμμοβολή ο καθαρισμός του εσωτερικού ναού από την καπνιά, ενώ τώρα αναμένεται η έναρξη των εργασιών της δεύτερης φάσεως για την αποκατάσταση των καμένων παραθυρόφυλλων και των τοιχογραφιών του νάρθηκα.
Η Παναγία Σκριπού για πολλά χρόνια λειτούργησε ως ανδρικό μοναστήρι, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως ενοριακός ναός. Ως το 1821 μ.Χ. διατηρούσε 60 καλογέρους, που διαλύθηκαν το 1926 μ.Χ. μετά την απαλλοτρίωση των κτημάτων του μοναστηριού. Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου, απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά και στις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία, το έτος 1943 μ.Χ., ο Ορχομενός και οι κάτοικοί του σώθηκαν με θαύμα της Παναγίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που ήθελαν να κάψουν την πόλη και να σκοτώσουν τους κατοίκους της.
Το κατακόρυφο ηλιακό ρολόι του καθολικού
Ένα ωραιότατο κατακόρυφο ηλιακό ρολόι, ίσως το ωραιότερο από όλα τα Βυζαντινά ηλιακά ρολόγια της Ελλάδας, κοσμεί τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μονή της Παναγίας Σκριπούς. Φαίνεται ότι ηλιακό ρολόι τοποθετήθηκε στο ναό τη χρονολογία κατασκευής του καθολικού, το 874 μ.Χ., και έτσι είναι το αρχαιότερο από όλα τα μεσαιωνικά-βυζαντινά κατακόρυφα ηλιακά ρολόγια της Ελλάδας! Αυτό άλλωστε σημειώνει ο αείμνηστος διαπρεπής αρχαιολόγος, βυζαντινολόγος, αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αναστάσιος Ορλάνδος (1935/36).
Το κατακόρυφο αυτό ηλιακό ρολόι είναι σκαλισμένο στην εξωτερική επιφάνεια ενός μαρμάρινου ορθογώνιου δομικού λίθου του όλου κτιρίου στον νότιο τοίχο του ναού. Οι διαστάσεις του ορθογώνιου αυτού παραλληλεπιπέδου είναι 125 cm μήκος, 35 cm πλάτος και 66 cm ύψος. Η ωρολογοπλάκα (125 cm - 66 cm) φέρει μόνο δέκα ωρικές γραμμές, αριθμημένες με την αρχαία ελληνική αρίθμηση: Α, Β, Γ, Δ, Ε, F, Ζ, Η, Θ και Ι, ενώ φέρει και τη γραμμή του ορίζοντα. Βρίσκεται εντοιχισμένη στο νότιο τοίχο του Καθολικού, σε ύψος περίπου 2 μέτρα από το έδαφος.
Οι ωρικές γραμμές, μήκους 50 cm, τελειώνουν σε ένα χαραγμένο ημικύκλιο, ακτίνας 50 cm, ενώ τα καλλιγραφικά κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου είναι σημειωμένα στο τέλος των ωρικών γραμμών εντός ενός κυκλικού δακτυλίου, που σχηματίζεται από το πρώτο ημικύκλιο των 50 cm και από ένα δεύτερο ημικύκλιο ακτίνας 58 cm. Η μαρμάρινη ωρολογοπλάκα έξω από το ημικύκλιο, αριστερά και δεξιά είναι διακοσμημένη με δύο γλυπτά παγώνια, εκ των οποίων το ένα κοιτά προς την Ανατολή και το άλλο προς τη Δύση. Το πρώτο είναι μεγαλύτερο σε μήκος από το δεύτερο γιατί έχει μεγαλύτερο μήκος ουράς. Το δεξιό παγώνι έχει συνολικό μήκος 46 cm, ενώ το αριστερό, όπως βλέπουμε την ωρολογοπλάκα, έχει μήκος 42 cm. Οι παραστάσεις των πτηνών αυτών πιθανότατα είναι ένα είδος αναφοράς στην αιώνια ζωή. Επιπλέον κάτω από τις ώρες Ε και F, υπάρχει και κάποια άλλη γλυπτή διακόσμηση. Ένα άνθος κάτω από το Ε και ένα άλλο όμοιό του κάτω από το F, ενώ ενδιάμεσα τα συνδέει σαν είδος μίσκου, ένα αγκιστροειδές σκάλισμα.
Σημειώνουμε ότι τα διακοσμητικά στοιχεία της παλαιοχριστιανικής τέχνης προέρχονται από τον ελληνικό «εθνικό» κόσμο. Στην παλαιοχριστιανική τέχνη εμφανίζεται σύνολο από γλυπτές απεικονίσεις και παραστάσεις που είναι κοινές στον ειδωλολατρικό κόσμο, όπως άνθη, πτηνά, δελφίνια κ.ά. Αργότερα εμφανίζονται συμβολικές παραστάσεις, όπως ο ιχθύς, ένας κλάδος φοίνικα, ο αμνός, η περιστερά και τα παγώνια. Ο ιχθύς συμβολίζει τον Ιησού Χριστό (η περίφημη ακροστιχίδα Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ). Η περιστερά συμβολίζει την αγνότητα και το Άγιο Πνεύμα. Τέλος, τα παγώνια συμβολίζουν την αιώνια ζωή στον παράδεισο. Π.χ. επιτύμβια επιγραφή ΒΜΧ 400 (5ος – 6ος μ.Χ. αιώνας) με παράσταση αντικριστών παγωνιών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών Ακόμα και σήμερα τα παγώνια είναι πολύ συνηθισμένο μοτίβο στις ελληνικές εκκλησίες. Παγώνια βρίσκονται σκαλισμένα στο ξυλόγλυπτο, τέμπλο των ναών, στον ξυλόγλυπτο επιτάφιο και κοσμούν πολλές πρόσφατες εκκλησίες, όπως ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην ομώνυμη Μονή κοντά στον Ωρωπό Αττικής.
Δυστυχώς σε αυτό το ηλιακό αυτό ρολόι, ενώ φαίνεται η θέση του γνώμονα, αυτός έχει καταστραφεί ή έχει κλαπεί και γι’ αυτό τον λόγο δεν βρίσκεται στη θέση του. Το επίπεδο κατακόρυφο ηλιακό ρολόι της Παναγίας Σκριπούς, ασχέτως από τους αριθμούς που έχει γραμμένους στο τέλος των ωρικών γραμμών, διαιρεί την ημέρα όχι σε δέκα αλλά σε έντεκα ώρες, αφού στο ημικύκλιό του υπάρχουν έντεκα τομείς, όπως ακριβώς και στο ηλιακό ρολόι του Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο.
Η οριζόντια γραμμή της άνω πλευράς του ηλιακού ρολογιού αντιπροσωπεύει τον ορίζοντα, και το μεσημέρι, στον αληθινό ηλιακό χρόνο, ο Ήλιος θα πέφτει στον μεσημβρινό, που αντιπροσωπεύεται από μια κατακόρυφη γραμμή κάθετη στη γραμμή του ορίζοντα. Αυτή η γραμμή δεν υπάρχει στο ηλιακό ρολόι αυτό. Συνήθως παρουσιάζεται στα ηλιακά ρολόγια που φέρουν μονές ωρικές γραμμές, για παράδειγμα έντεκα ωρικές γραμμές (δηλαδή δώδεκα ώρες) και σημειώνεται στο τέλος της έκτης ώρας, ούτως ώστε η έκτη ώρα να βρίσκεται στο μέσον, ενώ συμμετρικά αριστερά και δεξιά της να βρίσκονται από πέντε ωρικές γραμμές. Ούτως ή άλλως σε ένα τέτοιο επίπεδο κατακόρυφο ηλιακό ρολόι, τοποθετημένο σωστά στον τοίχο του καθολικού της Μονής με νότιο προσανατολισμό, το φως του Ήλιου δεν μπορεί να πέφτει ποτέ πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα. Παράλληλα κάθε διάστημα κάτω από τον ορίζοντα θα αποτελεί περιοχή στην οποία οι ηλιακές ακτίνες θα πέφτουν οπωσδήποτε κάποια στιγμή του έτους.
Το θαύμα της Μεγαλόχαρης στον Ορχομενό
Στις 8 Σεπτέμβρη του 1943 μ.Χ. οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν και στην αρχή αρνήθηκαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους στους συμμάχους τους Γερμανούς. Τότε η περιφερειακή οργάνωση του Ε.Α.Μ. Ορχομενού θεώρησε ότι μπορούσε να επωφεληθεί και να παραλάβει αυτή τον ιταλικό οπλισμό. Γι' αυτό παρακίνησε τους οπλισμένους και μη Ορχομενίους να κινηθούν προς τη Λειβαδιά. Οι Γερμανοί όμως κύκλωσαν και αφόπλισαν τους Ιταλούς κι όταν έμαθαν για τις προθέσεις των Ορχομένιων έστειλαν εναντίον τους την άλλη μέρα, 9 Σεπτέμβρη, απόσπασμα με τεθωρακισμένα. Οι Ορχόμενιοι, που είχαν φτάσει στο μεταξύ στο σταυροδρόμι του Άγιου Ανδρέα, ανέτοιμοι και αδιοργάνωτοι καθώς ήσαν, σκόρπισαν στη γύρω περιοχή με κατεύθυνση οι περισσότεροι τον απόμερο Διόνυσο. Οι Γερμανοί όμως συνέχισαν την καταδίωξη με σκοπό να επιβάλλουν αντίποινα στον Ορχομενό, όπως ήταν η συνηθισμένη τακτική τους.
Τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου 1943 μ.Χ. λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας, τα γερμανικά τανκς ακινητοποιήθηκαν χωρίς να υπάρχει κανείς φανερός λόγος. Όπως εξιστόρησε ο επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος Χόφμαν, η μορφή της Παναγίας φανερώθηκε στο νυχτερινό ουρανό.
Μετά το τέλος του πολέμου ο επικεφαλής επέστρεψε προσκυνητής στην Παναγία της Σκριπούς, χαρίζοντας στο ναό μια εικόνα με την αναπαράσταση του οράματός του. Από τότε σχεδόν κάθε χρόνο επεστρέφει στο ναό για να προσκυνήσει στις 10 Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό η Παναγία της Σκριπούς, εκτός των άλλων ημερομηνιών, γιορτάζει και στις 10 Σεπτεμβρίου με λιτανεία και μεταφορά της εικόνας, στον τόπο που ακινητοποιήθηκαν τα τανκς.
Οι Επιγραφές του Ναού
Γύρω από τον Ιερό Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Σκριπούς (ή Ορχομενιώτισσας), όπως προείπαμε, υπάρχουν διάσπαρτες επιγραφές, οι οποίες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την ίδρυση του Ιερού Ναού. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των επιγραφών είναι η ελληνική γλώσσα, στην οποία είναι γραμμένες.
Η κυρίως κτητορική επιγραφή για την ίδρυση του Ιερού Ναού αναφέρει χαρακτηριστικά:
«ΠΑΝΑΓΗΑ ΘΕΟΤΩΚΕ ΣΥΝ ΤΟ ΜΟΝΩΓΕΝΗ ΣΟΥ ΙΥΩ ΒΟΗΘΙ ΤΟΥ ΣΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΛΕΩΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΚΟΥ ΠΡΟΤΩΣΠΑΘΑΡΙΟΥ ΚΕ ΕΠΙ ΤΟΝ ΟΙΚΗΑΚΩΝ ΣΥΝ ΤΙ ΣΥΝΕΥΝΩ ΚΕ ΤΥΣ ΦΙΛΤΑΤΥΣ ΤΕΚΝΥΣ ΑΥΤΟΥ ΕΚ ΠΟΘΟΥ ΚΕ ΠΗΣΤΕΟΣ ΜΕΓΙΣΤΙΣ ΑΝΑΣΤΙΣΑΝΤΟΣ ΤΟΝ ΣΟΝ ΑΓΙΩΝ ΝΑΟΝ.ΑΜΗΝ».
Η επιγραφή αυτή πέρα από τα παροράματα που παρουσιάζει, μας αφήνει να υποθέσουμε ότι ο παλαιοχριστιανικός ναός τιμόταν στο όνομα της Παναγίας και ήταν ερειπωμένος στα χρόνια του Λέοντα. Αυτό το ναό,, μας λέει η επιγραφή «ανέστησε» ο Λέων ο Πρωτοσπαθάριος, ο επίτροπος των βασιλικών κτημάτων μαζί με τη σύζυγό του και τα αγαπημένα του τέκνα, από πόθο και πολύ μεγάλη πίστη.
Ο κτήτορας του ναού της Παναγίας είναι γνωστός και από άλλες μαρτυρίες, από σωζόμενα μολυβδόβουλλα, στα οποία αναγράφεται ως «Βασιλικός οστιάριος, επί των οικιακών και άρχων Θηβιτών (Θηβαίων) και Ελλάδος», όπως παρατηρεί ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος.
Μια παραπλήσια επιγραφή αναφέρει ότι η Εκκλησία κτίστηκε:
«+ΕΠΗ ΒΑΣΙΛΙΟΥ Κ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΛΕΩΝΤΟΣ ΤΟΝ ΘΗΩΤΑΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΤΟΝ ΡΩΜΕΟΝ».
Οι πιο πάνω επιγραφές περιζώνουν την κόγχη του Αγίου Βήματος της Παναγίας κατά τρόπο ωραιότατο και ανεπανάληπτο.
Στη δυτική πλευρά του νάρθηκα και στην αριστερή γωνία βρίσκεται επιγραφή με χαραγμένα γράμματα και με κείμενο που αποτελείται από δώδεκα τρίμετρους ιαμβικούς στίχους. Η επιγραφή αναφέρει:
«ΟΥ ΦΘΟΝΟΣ ΟΥΔΕ ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΙΜΗΚΕΤΟΣ ΕΡΓΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΣΩΝ ΚΑΜΑΤΩΝ ΠΑΝΑΡΙΣΤΕ ΒΥΘΩ ΠΟΛΥΧΑΝΔΕΙ ΛΗΘΗΣ ΕΡΓΑ ΕΠΕΙ ΒΟΟΩΣΙ ΚΑΙ ΟΥ ΛΑΛΕΟΝΤΑ ΠΕΡ ΕΜΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΔΕ ΓΑΡ ΤΕΜΕΝΟΣ ΠΑΝΑΟΙΔΙΜΟΝ ΕΞΕΤΕΛΕΣΑΣ ΜΗΤΡΟΣ ΑΠΕΙΡΟΓΑΜΟΥ ΘΕΟΔΕΓΜΟΝΟΣ ΙΦΙΑΝΑΣΣΗΣ ΤΕΡΠΝΟΝ ΑΠΟΣΤΙΛΒΩΝ ΠΕΡΙΚΑΛΛΕΑ ΠΑΝΤΟΘΕΝ ΑΙΓΛΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ Δ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩ ΕΣΤΑΤΟΝ ΑΜΦΩ ΩΝ ΡΩΜΗΣ ΒΩΛΑΞ ΙΕΡΗΝ ΚΟΝΙΝ ΑΜΦΗΚΑΛΥΠΤΕΙ ΖΩΙΣ ΕΝ ΘΑΛΙΗΙΣΙΙ ΧΡΟΝΩΝ ΕΠ ΑΠΕΙΡΟΝΑ ΚΥΚΛΑ Ω ΠΟΛΥΑΙΝΕ ΛΕΟΝ ΠΡΩΤΟΣΠΑΘΑΡΙΕ ΜΕΓΙΣΤΕ ΓΗΘΟΜΕΝΟΣ ΚΤΕΑΤΕΣΣΙ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΚΕΕΣΣΙΝ ΑΡΙΣΤΟΙΣ ΧΩΡΟΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΩΝ ΤΕ ΠΑΛΑΙΦΑΤΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΙΟ.+»
Δηλαδή: «ούτε ο φθόνος, αλλά ούτε και ο χρόνος θα καλύψει στο βυθό της λήθης τα έργα του Λέοντα του Πρωτοσπαθάριου, ο οποίος κατείχε σαν κτήμα του τον Ορχομενό. Και τα έργα αυτά τα οποία θα βοούν διαμέσου των αιώνων είναι το «παναοίδιμο τέμενος της απειρογάμου μητρός» και τα δύο παρεκκλήσια των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, των οποίων την ιερή σκόνη καλύπτει η γη της Ρώμης».
Στα παρεκκλήσια των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου αναφέρονται και οι επιγραφές που βρίσκονται στους τοίχου της προθέσεως και του διακονικού. Στο βόρειο τοίχο της προθέσεως βρίσκεται η κτητορική επιγραφή για το παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου:
«+ ΕΚΑΛΗΕΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΝΑΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΕΟΝ Ο ΠΑΝΕΥΦΙΜΟΣ ΒΑΣΗΛΗΚΟΣ ΠΡΟΤΟΣΠΑΘΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΗ ΤΟΝ ΥΚΙΑΚΟΝ ΥΠΕΡ ΛΥΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΕΣΕΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΛΩΝ ΑΥΤΟΥ ΑΜΑΡΤΗΩΝ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΤΗΣΕΩΣ ΚΟΣΜΟΥ ΕΞΑΚΙΣΧΗΛΙΟΣΤΟ ΤΡΙΑΚΟΣΗΟΣΤΩ ΟΓΔΟΗΚΟΣΤΩ Β.»
Στο νότιο τοίχο του διακονικού βρίσκεται η κτητορική επιγραφή του παρεκκλησίου του Αποστόλου Πέτρου: «+ ΕΚΑΛΗΕΡΓΗΣΕΝ ΤΩΝ ΝΑΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΕΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΛΕΟΝ Ω ΠΑΕΥΦΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗΚΟΣ ΠΡΟΤΟΣΠΑΘΑΡΗΟΣ ΚΑΙ ΕΠΗ ΤΩΝ ΥΚΗΑΚΩΝ ΥΠΕΡ ΛΥΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΑΥΤΟΥ ΑΜΑΡΤΗΟΝ ΕΠΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ. ΑΜΗΝ».
Οι επιγραφές αυτές, που όπως και η κυρίως κτητορική επιγραφή είναι γραμμένες με όμορφα ανάγλυφα, αλλά ανορθόγραφα γράμματα, μας αναφέρουν ότι τα παρεκκλήσια αυτά είναι αφιερωμένα στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και κτίστηκαν από το Λέοντα τον Πρωτοσπαθάριο έξι χιλιάδες τριακόσια ογδόντα δύο χρόνια από κτίσεως κόσμου επί Πατριαρχείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιγνατίου, δηλαδή το έτος 873 με 874 μ.Χ.
Τέλος μεταγενέστερη φορητή επιγραφή στην είσοδο του Ιερού Ναού της Παναγίας Σκριπούς αναφέρει τα κάτωθι:
«Ο ΦΕΡΩΝΥΜΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΤΙΣ ΘΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΩΚΟΔΟΜΗΘΗ ΕΠΙ ΛΕΟΝΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣΠΑΘΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΚΤΗΣΕΩΣ ΚΟΣΜΟΥ 6382 ΗΤΟΙ ΤΩ 874 Μ.Χ. ΚΑΙ ΕΠΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΣ ΚΑΙ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΠΟΛΕΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗΝ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 32 ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΟΤΘΟΔΞΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΣ».
Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Σκιώνη
     Παναγία Φανερωμένης στη Νέα Σκιώνη ΧαλκιδικήςΠαναγία Φανερωμένης στη Νέα Σκιώνη ΧαλκιδικήςΠαναγία Φανερωμένης στη Νέα Σκιώνη ΧαλκιδικήςΤο ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Σκιώνη, βρίσκεται 2 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού στη θέση της αρχαίας Σκιώνης. Είναι χτισμένο ακριβώς στην όχθη και φιλοξενεί θαυμάσιες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα μ.Χ.
Παναγία Φανερωμένης στη Νέα Σκιώνη ΧαλκιδικήςΤο εκκλησάκι, καθώς και η γύρω περιοχή ανήκε στη Μονή Φλαμουρίου, στη Θεσσαλία. Όταν η Θεσσαλία απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, το 1881 μ.Χ., παραχωρήθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα.
Στο ναό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη σε όρθια μαρμάρινη βάση αγάλματος. Η παράδοση για το ξωκλήσι λέει ότι ένας χωρικός της περιοχής είδε ένα φως στη θάλασσα να πλησιάζει στην ακτή. Νομίζοντας ότι πρόκειται για πειρατικό καράβι, επέστρεψε στο χωριό να ειδοποιήσει τους συγχωριανούς του. Το πρωί, όταν το φως έφτασε στην ακτή, είδαν ότι ήταν ένα μεγάλο κομμάτι μάρμαρο, με την Παναγία ζωγραφισμένη πάνω του, που επέπλεε στη θάλασσα. Οι χωριανοί εντυπωσιάστηκαν από το θαύμα και ζήτησαν από τον Τούρκο μπέη της περιοχής να τους επιτρέψει να χτίσουν ένα εκκλησάκι για να στεγάσουν την εικόνα. Αυτός όμως αρνήθηκε, έριξε κάτω την εικόνα και άρχισε να την ποδοπατά. Η εικόνα έγινε ξαφνικά μαλακή σαν πηλός και παγίδεψε τα πόδια του μπέη, μη αφήνοντάς τον να ξεφύγει. Τότε ο μπέης μετάνιωσε, και ζητώντας συγνώμη επέτρεψε να χτιστεί το εκκλησάκι αυτό.
Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα κλαίει πριν συμβεί κάτι κακό στη χώρα. Λέγεται ότι η εικόνα δάκρυσε πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγο πριν γίνει η εισβολή της Κύπρου, ακόμη και πρόσφατα, όταν δημιουργήθηκε το θέμα με το όνομα των Σκοπιων.
Παναγία Φανερωμένης στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής
Παναγιάς της Καθολικής
Παναγία η Καθολική - Βασίλειος & Περικλής Συρίμης© (sirimis.gr)Παναγία η Καθολική  Κοντά στο Φιλέρημο στα ερείπια της αρχαίας Ιαλυσού είναι κτισμένη η γραφική κωμόπολη Κρεμαστή, της οποίας ο καθεδρικός ναός τιμάται το όνομα της Παναγιάς της Καθολικής. Είναι κτισμένος στα θεμέλια αρχαίας βυζαντινής εκκλησίας, όπως μαρτυρούν τα δύο κιονόκρανα και όπως φαίνεται από την επιγραφή, που φέρει απάνω στη θύρα του νάρθηκα, ανακαινίστηκε το 1839 μ.Χ.
Όταν γίνεται η πανήγυρη της Παναγίας της Καθολικής, στο χορό πάνω ακούει κανείς πολλές φορές ωραία δίστιχα, που μερικά αναφέρονται στη Μεγαλόχαρη.
Ω Παναγιά Καθολική, με τα 'κατό καντήλια,
Φύλαε την αγάπη μου, να σου τα κάμω χίλια.
Ω Παναγιά Καθολική, με τα' ασημένιο χέρι,
Εφέτος ήρτα μοναχός, του χρόνου με το ταίρι.
Ω Παναγιά Καθολική και Παναγιά Λεούσα
Την κόρη, όπου αγαπώ, να μου την ευλογούσαν.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΕΛΤΣΟΥ στην ΑΡΤΑ :
Ιερά Μονή Σέλτσου   Ιερά Μονή Σέλτσου Ιερά Μονή Σέλτσου Ιερά Μονή Σέλτσου Ιερά Μονή Σέλτσου - Ο καπετάν Νίκος και ο καπετάν Αποστόλης
  Το  ιστορικό μοναστήρι του Σέλτσου βρίσκεται στις ανατολικές εσχατιές του νομού Άρτας, σε αρκετή απόσταση απ' το χωριό Πηγές, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά μιας απόκρημνης παραφυάδας των Τζουμέρκων, του Κοκκινόλακκου, του οποίου τα πόδια γλείφει αθόρυβα με τα νερά του ο ποταμός Αχελώος ή Ασπροπόταμος όπως τον λένε. Απ' τα κτίσματα του παλιού μοναστηριού σώζεται ο ναός μόνο ακέραιος και γύρω του ερειπωμένα κελλιά του 18ου μ.Χ. αιώνα, απ' τα οποία ένα αναστηλώθηκε πρόσφατα και άλλα ανακατασκευάζονται τώρα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, είναι δε μετόχι της μονής Ροβέλιστας.
Ο ναός ιδρύθηκε το 1697 μ.Χ., όπως μαρτυρεί κτιτορική επιγραφή γραμμένη στο υπέρθυρο της θύρας που οδηγεί απ' τον κυρίως ναό στο νάρθηκα. Από ενεπίγραφες προσωπογραφίες που υπάρχουν στην κόγχη του νότιου χορού μαθαίνουμε ότι κτίτορες του ναού είναι οι καπεταναίοι της Άρτας Νίκος και Αποστόλης, αγνώστων επωνύμων.
Είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική αθωνίτικου τύπου, με επίσης καμαροσκέπαστο νάρθηκα. Αντί τρούλλου υπάρχει και εδώ -όπως στο ναό της Μεγαλόχαρης- εγκάρσιος σκαφοειδής θόλος, ο οποίος εξωτερικά εμφανίζεται ως ορθογώνιο υπερώο σκεπασμένο με δίκλινη στέγη, εσωτερικά όμως στρογγυλεύονται οι γωνίες του και παίρνει τη μορφή τρούλλου. Στις μακρές πλευρές του ναού υπάρχουν τρίπλευροι χοροί που φτάνουν ως τη στέγη, στη δε Β.Δ. γωνία του σώζονται τα θεμέλια ανοιχτού προστώου. Η τοιχοποιία του είναι απλή χωρίς εξωτερική διακόσμηση. Επειδή οι εσωτερικοί θόλοι του ναού είναι ανισοϋψείς, η πλακωτή στέγη του παρουσιάζει βαθμιδωτή διάταξη, προσδίδοντας στο όλο κτίσμα ποικιλομορφία και χάρη.
Εσωτερικά οι τοίχοι του ναού είναι κατάγραφοι από εικόνες εξαιρετικής τέχνης, οι οποίες ευτυχώς σώζονται σε άριστη κατάσταση. Απ' την κτιτορική επιγραφή μαθαίνουμε ότι και ο γραπτός διάκοσμος του ναού έγινε το 1697 μ.Χ., από δύο Αρτινούς ζωγράφους: από κάποιον ιερέα Νικόλαο και το γιο του. Οι τοιχογραφίες έχουν τη γνωστή στα χρόνια της τουρκοκρατίας διάταξη σε ζώνες. Οι ολόσωμοι άγιοι της κάτω ζώνης φέρουν έξεργα φωτοστέφανα με ανάγλυφη διακόσμηση. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια τοιχογραφία στο νότιο χορό, όπου εικονίζονται οι δύο μυστακοφόροι κτίτορες να κρατούν «ομοίωμα» του ναού. Αυτές οι προσωπογραφίες λαϊκών, πέρα απ' τη σπανιότητα τους ως θέμα εκκλησιαστικής εικονογραφίας και της αξίας τους ως ιστορικής πηγής για το ίδιο το μνημείο, αποκτούν και ευρύτερη σημασία, διότι μαρτυρούν την τόσο πρώιμη εθνική αφύπνιση των υποδουλωμένων κατοίκων της ορεινής Άρτας. Απ' τις τοιχογραφίες του νάρθηκα, εντύπωση παρουσιάζουν τα μαρτύρια των Αγίων, η Δευτέρα Παρουσία με τις λαϊκές παραστάσεις του κολασμού των αμαρτωλών και σκηνές εμπνευσμένες απ' την Αποκάλυψη.
Της ίδιας εποχής με τις τοιχογραφίες είναι και το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο με τον πλούσιο διάκοσμο, καθώς και πέντε φορητές εικόνες του, οι οποίες αφαιρέθηκαν και φυλάσσονται για λόγους ασφαλείας. Απ' τον αρχειακό πλούτο του μοναστηριού σώθηκαν μερικά λειτουργικά βιβλία του 17ου και 18ου αιώνα μ.Χ., πολύτιμα για τις πολλές «ενθυμήσεις» που περιέχουν.
Εκείνο όμως που έκανε ξακουστό το μοναστήρι του Σέλτσου δεν είναι τόση η αισθητική και καλλιτεχνική του αξία όσο η ιστορία του: Εκεί παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος των διωγμένων απ' τις πατρογονικές τους εστίες Σουλιωτών. Στο μοναστήρι κλείστηκαν το 1804 μ.Χ. πάνω από χίλιοι Σουλιώτες (αγωνιστές και γυναικόπαιδα) με αρχηγό τον Κίτσο Μπότσαρη, για να γλιτώσουν απ' τη μανία των Τουρκολβανών του Αλή πασά. Στις 23 Απριλίου -μετά τρίμηνη πολιορκία από πολλαπλάσιους εχθρούς- κυριεύτηκε με προδοσία το μοναστήρι. Κατά την ηρωική έξοδο που επιχείρησαν οι Σουλιώτες, σώθηκαν απ' τη σφαγή μόνο εξήντα πέντε, περί τους διακόσιους όμως αμάχους- κυρίως γυναικόπαιδα- για να μην πέσουν στα χέρια των βαρβάρων, προτίμησαν να γκρεμιστούν σε βάραθρο 300 μέτρων αναδεικνύοντας έτσι το Σέλτσο σε εθνικό θυσιαστήρι ανάλογο ή και υπέρτερο εκείνου του Ζαλόγγου.
~  Παναγίας της «Δεμερλιωτίσσης»
Παναγία η Δεμερλιώτισσα   Παναγία η Δεμερλιώτισσα  Παναγία η Δεμερλιώτισσα   Παναγία η Δεμερλιώτισσα 
  Το Ιερόν Προσκύνημα της Παναγίας της Δεμερλιώτισσας βρίσκεται στο Σταυρό Φαρσάλων (παλιό Δεμερλί, απ’ όπου και ονομάστηκε). Στο σημείο αυτό διασταυρώνονται οι σιδηροδρομικές γραμμές Βόλου - Καλαμπάκας και Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Το Ιερό Προσκύνημα ανήκει πολιτικά και γεωγραφικά στην επαρχία Φαρσάλων του Νομού Λαρίσης, ενώ εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Η ιερά και θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Δεμερλιώτισσας έχει διαστάσεις 64X48 εκ. Στοιχεία για την προέλευση της εικόνας δεν γνωρίζουμε. Σύμφωνα με την παράδοση είναι μία από τις 70 εικόνες της Παναγίας που αγιογράφησε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς.
Η εικόνα ανήκει στον τύπο της δεξιοκρατούσας και φέρει ασημένιο κάλυμμα εξαιρετικής τέχνης. Το ύφος της εικονιζόμενης Παναγίας είναι χαριτωμένο και καταδεκτικό. Φυλάσσεται στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό του Σταυρού Φαρσάλων. Η Χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου έκανε αμέτρητα θαύματα μέσω της εικόνας της Παναγίας της «Δεμερλιωτίσσης» γι' αυτό και ο λαός την αποκαλεί «Ελεούσα».
Ο Ιερός Ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με εξωνάρθηκα. Κτίστηκε το 1778 μ.Χ. και αγιογραφήθηκε το 1786 μ.Χ. με έξοδα ευσεβών χριστιανών και με τη συνδρομή του Αιδεσιμωτάτου παπα-Ρίζου και Αθανασίου ιερέως και Γεραποστόλη του Πίκλην Νταούτη επιτρόπου, επί Μητροπολίτου Λαρίσης Μελετίου του Γ', όπως μαρτυρεί η επιγραφή πού υπάρχει πάνω από τη νότια είσοδο του Ναού.
Η αγιογράφηση του Ναού έγινε κατά το έτος 1786 μ.Χ. από τους αγιογράφους Γεώργιο Γεωργίου από το χωριό Μαβρίλο Τυμφρηστού και Γεώργιο Αναγνώστου από τα Φουρνά Ευρυτανίας. Η τεχνοτροπία της αγιογράφησης ακολουθεί την παράδοση της Κρητικής σχολής και έχει ομοιότητες με έργα του Θεοφάνους του Κρητός (16ος αιώνας μ.Χ.). Το όλο έργο της αγιογράφησης χωρίζεται σε 5 ζώνες και καλύπτει όλο τον εσωτερικό χώρο του ναού. Αρχίζοντας από κάτω προς τα άνω, στην πρώτη ζώνη, της οποίας σώζεται ένα μικρό τμήμα η Ποδεία. Στη δεύτερη ζώνη απεικονίζονται ολόσωμα Άγιοι, στην τρίτη στηθάρια Αγίων που συνδέονται με κληματαριά, στην τέταρτη οι 24 οίκοι του Ακάθιστου Ύμνου και στην πέμπτη ζώνη διακρίνονται παραστάσεις από το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου. Στο δυτικό τοίχο του ναού διακόπτεται η σειρά των απεικονίσεων από την παράσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και από σκηνές της παιδικής ηλικίας της.
Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και κατασκευάστηκε ενδεχομένως το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα μ.Χ. Έχει φύλλο χρυσού με σκαλιστές παραστάσεις και φθάνει μέχρι την οροφή του Ναού. Στην κορυφή τού τέμπλου και στο κέντρο υψώνεται ο Σταυρός με τον Εσταυρωμένο Κύριο, ενώ δεξιά και αριστερά βρίσκονται η Θεοτόκος και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Στο τέμπλο σώζονται επίσης οι κρίκοι πού τοποθέτησαν οι Τούρκοι στα χρόνια της σκλαβιάς, όταν χρησιμοποίησαν το Ναό για στάβλο για να δένουν τα ζώα τους. Όμως η Υπεραγία Θεοτόκος δεν επέτρεψε να βεβηλωθεί το σπίτι της και έτσι την πρώτη φορά που εισήλθαν οι άπιστοι Τούρκοι για να δέσουν τ' άλογά τους άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες δυνατά μόνες τους. Μ' αυτό το θαύμα οι αλλόθρησκοι και ασεβείς κατακτητές τρομοκρατήθηκαν τόσο πολύ ώστε δεν έφεραν ξανά τα ζωντανά τους στον ιερό χώρο.
 ~ Η  ΠΑΝΑΓΙΑ  ΕΛΩΝΗΣ  ΛΕΩΝΙΔΙΟΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
  Σύναξη της Παναγίας Ελώνης στην Αρκαδία (Φωτογραφία Κ.Αικατερίνης)Ιερά Μονή Παναγίας Ελώνης στην ΑρκαδίαΙερά Μονή Παναγίας Ελώνης στην Αρκαδία ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗΣτη μέση της διαδρομής Λεωνιδίου - Κοσμά, επάνω σε έναν τεράστιο βράχο του Πάρνωνα, στέκεται επιβλητικό και μεγαλόπρεπο το μοναστήρι της Παναγίας Ελώνης. Από την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς και σε απόσταση 14 χιλιομέτρων (107 χλμ. από την Τρίπολη) εντοπίζουμε τη μονή στο φαράγγι του Δαφνώνα. Τη διαδρομή ορίζει με γραφικό τρόπο το ποτάμι Δαφνιάς, ο αρχαίος Σεληνούντας, που δημιουργεί απότομες και άγριες χαράδρες. Ο επισκέπτης στη συνέχεια έρχεται σε επαφή με ένα εκπληκτικό θέαμα που προκαλεί ο πελώριος βράχος του Πάρνωνα, ενώ η θέα από έναν κρεμαστό εξώστη στα ριζά του μοναστηριού δημιουργεί συναισθήματα φόβου και δέους.
Έξω από τα σύνορα της Κυνουρίας, από τη Λακωνία ως την Αργολίδα και τα νησιά Ύδρα και Σπέτσες, η Παναγία Ελώνης ασκεί μια ιδιαίτερα λατρευτική επιβολή. Το πανηγύρι της δε συγκεντρώνει προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.
Η Παναγία τιμάται αφενός κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως την 23η Αυγούστου, αλλά πάνδημος πανηγυρισμός τελείται στα Εισόδια της Θεοτόκου την 21η Νοεμβρίου. Αρχικά στο μοναστήρι ετιμάτο η Παναγία ως Ζωοδόχος Πηγή και είχε καθιερωθεί ο πανηγυρισμός αυτής την 15η Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).
ΟΝΟΜΑ
Για την επωνυμία της μονής δεν υπάρχει κάποια ικανοποιητική ερμηνεία. Η επωνυμία «Έλωνα» αποδίδεται στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ή κτίστηκε το μοναστήρι. Σε επίσημη μνεία της μονής από το Πατριαρχείο, κατά την απονομή του σταυροπηγιακού της προνομίου, ορίζεται «εις τοποθεσίαν Έλωνης καλουμένην». Η επωνυμία θα μπορούσε ίσως να συσχετιστεί με το «έλος». Σε σφραγίδα της μονής σε έγγραφο του 1798 μ.Χ. διαβάζουμε: «ΘΕΙΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΕΛΩΝΑ».
Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία η μονή οφείλει την επωνυμία της σε κάποια παλαιά εικόνα, η οποία –σύμφωνα με την παράδοση- μεταφέρθηκε στην Τσακωνιά από το Έλος της Λακωνίας, μια περιοχή που τρέφει ακόμη ξεχωριστή πίστη στην προστασία της Έλωνας. Κατά την παράδοση αυτή, όταν γύρω στα 582 μ.Χ. οι κάτοικοι του Έλους εξαιτίας της εισβολής των Σλάβων κατέφυγαν άλλοι στη Μονεμβασία και άλλοι στην Τσακωνιά, έφεραν μαζί τους μια εικόνα που διατήρησε το όνομα του τόπου τους (Έλωνα από το Έλος).
Η υπόθεση αυτή είναι η επικρατέστερη, καθώς οι άλλες απόψεις παρουσιάζουν μεγαλύτερες ετυμολογικές αδυναμίες, όπως π.χ. ότι προέρχεται από τη λέξη «έλος» (=βάλτος), έναν γειτονικό τόπο δηλαδή, βαλτώδη, όπου πιθανόν είχε πρωτοϊδρυθεί η μονή. Ή ότι μπορεί να έχει προέλθει από την τσακώνικη λέξη «Έουνη» που σημαίνει «Ελεούσα» ή από την ονομασία σπηλαίου. Η επωνυμία, όπως και να ερμηνευτεί ετυμολογικά, φαίνεται παλιά. Μια υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι μήπως η επωνυμία « Έλωνα» έδωσε στο γειτονικό, αλλά μεταγενέστερα δημιουργημένο χωριό, το Λεωνίδιο, τον αρχικό πυρήνα της ονομασίας του; Το Λεωνίδι, που στα τσακώνικα γίνεται «Αγιελίδι», με ετυμολογική προέλευση από το «Άγιος Λεωνίδης», μπορεί να προήλθε από το «Έλωνα – Ελωνίδιο». Η μονή είχε μετόχι στο χώρο που δημιουργήθηκε το σημερινό Λεωνίδιο. Ο Pouqueville μάλιστα το αποκαλεί «Eleonition».
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με την παράδοση, βοσκοί που είχαν το ποίμνιό τους στις απέναντι πλαγιές, έβλεπαν τη νύχτα κάποιο φως στον απότομο βράχο του Πάρνωνα. Ανέφεραν το γεγονός αυτό στον επίσκοπο Ρέοντος και Πραστού και εκείνος με τον κλήρο της περιοχής, τους τοπικούς προεστούς και πολλούς χριστιανούς πλησίασαν στο σημείο, όπου με θαυμασμό διαπίστωσαν ότι στο μέσον του πανύψηλου βράχου ήταν τοποθετημένη η αγία εικόνα της Θεοτόκου, την οποία φώτιζε ένα αναμμένο καντήλι.
Με προτροπή τότε του επισκόπου Ρέοντος και Πραστού, δύο ασκούμενοι μοναχοί, οι Καλλίνικος και Δοσίθεος, εγκαταστάθηκαν στο σημείο εύρεσης της εικόνας, έκτισαν ναΰδριο και δύο κελιά και στον 16ο αιώνα μ.Χ. είχαν ήδη συστήσει με τις σκήτες τους τον μοναστικό πυρήνα της Έλωνας. Σύμφωνα με την ίδια παράδοση, οι κτήτορες της μονής σε προχωρημένη ηλικία έγιναν μάρτυρες της πίστεως και νεομάρτυρες της Κυνουρίας, όταν σφαγιάστηκαν από δύο Τούρκους που «διήρπαζον περιπλανώμενοι» τους χριστιανούς. Οι δύο Τούρκοι, τιμωρήθηκαν από την Παναγία, αφού τυφλώθηκαν τη στιγμή που έμπαιναν στο ναΰδριο για να το συλήσουν. Έτσι, μετανόησαν, βρήκαν πάλι το φως τους και αφιέρωσαν τα υπάρχοντά τους στη μονή, η οποία για το λόγο αυτό δέχτηκε πολλά προνόμια εκ μέρους των Οθωμανών κατακτητών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια η μονή να αναπτυχθεί σε αριθμό μοναχών και κτισμάτων, προσκυνητών και δωρεών.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Κυριότερη γραπτή μαρτυρία για την ιστορία της μονής αποτελεί το σωζόμενο στη Βιβλιοθήκη των Παρισίων συνοδικό σιγίλλιο του Σεραφείμ Α΄ που χρονολογείται τον Ιούλιο του 1730 μ.Χ., καθώς και ορισμένα μεταγενέστερα πατριαρχικά έγγραφα.
Η Μονή Ελώνης, ευημερούσα από το 1688 μ.Χ., πρέπει να υπέστη άγρια επιδρομή κατά την επανεγκατάσταση των Τούρκων και τη γενική δοκιμασία του τόπου από τις ενετοτουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις το 1715 μ.Χ. Παρέμειναν όμως μερικοί μοναχοί, οι οποίοι φρόντισαν για ό,τι απέμεινε και με τη βοήθεια των χριστιανών ανασυγκρότησαν το μοναστήρι. Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια μέχρι να εμφανιστεί ανακαινισμένο το μοναστήρι. Πρώτη ενέργεια των μοναχών ήταν να επιζητήσουν την ανανέωση του σταυροπηγιακού προνομίου, ώστε να μην επεμβαίνει ο επίσκοπος Ρέοντος στα της μονής, γεγονός που σαφώς αναγράφεται στο σιγίλλιο, και κατά δεύτερον για να θέσουν φραγμό στις αρπακτικές διαθέσεις των οργάνων της τουρκικής εξουσίας. Έτσι, το 1730 μ.Χ. περίπου ανανεώθηκε η σταυροπηγιακή αξία της μονής και έκτοτε συνεχίστηκε η εξάρτησή της από το Πατριαρχείο.
Νέα ανανέωση του σταυροπηγιακού προνομίου της μονής πραγματοποιήθηκε από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ (βλέπε 10 Απριλίου), που ανανέωσε την αξία όλων των σταυροπηγιακών μοναστηριών κατά την πρώτη του πατριαρχία, τον Ιούνιο του 1798 μ.Χ. Το σιγίλλιο αυτό απόκειται μεταξύ των χειρογράφων και εγγράφων του Ιστορικού Αρχείου Σπάρτης. Στην κάτω δεξιά γωνία της περγαμηνής υπάρχει η υπογραφή του Γρηγορίου Ε΄ ως επιβεβαίωση της τρίτης πατριαρχίας (11 Ιουνίου 1819 μ.Χ.).
Λίγο νωρίτερα μαρτυρείται η αποστολή εξουσιοδοτημένων εξάρχων από τον πατριάρχη, με την εντολή να ελέγξουν την κατάσταση των μονών και την οικονομική τους διαχείριση. Μετά την επίσκεψη των πατριαρχικών εξάρχων στη μονή Ελώνης, ο ηγούμενος αυτής Νικόδημος, απευθυνόμενος προς τον πατριάρχη και την Πατριαρχική Σύνοδο με ειδική αναφορά του στις 6 Φεβρουαρίου 1798 μ.Χ., προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Στην έκθεση αυτή κάνει μνεία της παρουσίας των εξάρχων, οι οποίοι ανέγνωσαν τα πατριαρχικά γράμματα της εξουσιοδοτήσεώς τους στους μοναχούς και ύστερα με την παρουσία του επισκόπου Ρέοντος και Πραστού, που φαίνεται ότι συνόδευε τους εξάρχους, παρουσίασαν τον κατάλογο των λογαριασμών για τον έλεγχο.
Όπως φαίνεται από μεταγενέστερες απογραφές των περιουσιακών της στοιχείων, η μονή είχε αποκτήσει σημαντική κτηματική περιουσία. Μετά το 1715 μ.Χ. μάλιστα συνήψε δάνειο, που σημαίνει ότι η μονή διέθετε περιουσία, από την απόδοση της οποίας έμελλε να εξοφληθεί. Δεδομένη ακόμη είναι η αφοσίωση των χριστιανών στην ευρεία περιοχή και αυτονόητη η ενίσχυση της μονής από το προσκύνημα. Όλα τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από τα σωζόμενα δικαιοπρακτικά έγγραφα της μονής. Περισσότερα στοιχεία ωστόσο θα μπορούσε να μας δώσει ο κτητορικός κώδικας της μονής, ο οποίος δυστυχώς δεν σώζεται.
Κατά την Ελληνική Επανάσταση οι μοναχοί της Έλωνας δεν έμειναν παρατηρητές των μεγάλων γεγονότων. Για τον ηγούμενο της μονής Νεόφυτο υπάρχει η πληροφορία ότι στρατεύτηκε και φονεύτηκε κοντά στο Άργος. Λόγω της οχυρής της θέσης, η μονή χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλές καταφύγιο αμάχων. Για την οικονομική ενίσχυση του Αγώνα, η μονή προσέφερε το 1822 μ.Χ. στην Πελοποννησιακή Γερουσία 1500 γρόσια υπό μορφή δανείου, που δεν επεστράφη ποτέ. Ανεξάρτητα από το αν έγιναν επιχειρήσεις εναντίον του οχυρού μοναστηριού, είναι βέβαιο ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε για την συγκέντρωση πολεμοφοδίων, για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού και τη στάθμευση ενόπλων σωμάτων εν όψει εχθρικών επιχειρήσεων.
Μετεπαναστατικά, τα πιο πολλά μοναστήρια έδιναν την εικόνα διάλυσης. Το 1836 - 1854 μ.Χ., με τα μέτρα της Αντιβασιλείας του Όθωνα, η μονή της Έλωνας κρίθηκε διατηρητέα και έμελλε να απορροφήσει τους μοναχούς των γειτονικών μοναστηριών, που είχαν διαλυθεί. Έφθασε μάλιστα κάποια χρονική περίοδο η Έλωνα να είναι πολυάνθρωπη (αναφέρεται αριθμός 40 ατόμων). Οι μοναχοί απασχολούνταν με ενοικιάσεις, εκποιήσεις, βελτιώσεις κλπ. της κτηματικής περιουσίας της μονής. Ηγούμενος τότε ήταν ο Θεοδώρητος, τον οποίο μετά το θάνατό του διαδέχτηκε το 1839 μ.Χ. ο ιερομόναχος Ιωακείμ.
Τα χρόνια μετά το 1860 μ.Χ. υπήρξαν κρίσιμα για τη μονή. Μόλις γύρω στα 1900 μ.Χ. το μοναστήρι αναζωογονείται με την παρουσία πολλών μοναχών και εφεξής ακμάζει. Το 1930 μ.Χ. μάλιστα η μονή εμφανίζεται σαν μια από τις πλουσιότερες της Πελοποννήσου. Το 1972 μετατράπηκε μ.Χ. από ανδρώα σε γυναικεία μονή.
Η ΜΟΝΗ ΣΗΜΕΡΑ
Κτιριακό συγκρότημα
Μια επιμελημένη κλίμακα με πλατιά σκαλοπάτια οδηγεί στην τοξωτή είσοδο της μονής, ενώ πάνω από την είσοδο υπάρχει μία καταχύστρα. Ένας ανοικτός διάδρομος, 15 περίπου μέτρων, οδηγεί στη δεύτερη πύλη, που καλύπτεται επίσης με καταχύστρα. Από το σημείο αυτό ξεκινάει ο δεύτερος διάδρομος, 100 περίπου μέτρων, ο οποίος στα δεξιά του έχει τον πανύψηλο κόκκινο βράχο και στα αριστερά του τον απότομο γκρεμό. Ο διάδρομος αυτός οδηγεί στον κεντρικό χώρο της μονής με τα εσωτερικά οικοδομήματα. Τα διαφορετικά επίπεδα, οι διάδρομοι, οι στοές και οι κλίμακες προσδίδουν ένα ρυθμό κίνησης και εσωτερικής ζωής στο κτιριακό συγκρότημα.
Μια κλίμακα οδηγεί κάτω αριστερά σε έναν στενόμακρο διάδρομο, όπου στην ανατολική του πλευρά υψώνεται τριώροφο κτίριο με κελιά και ξενώνες στον πρώτο όροφο, τραπεζαρίες και αποθήκες κάτω, ενώ παραπλεύρως συνεχίζει με τα γραφεία και τους χώρους υποδοχής. Τα χαγιάτια-βεράντες και τα μπαλκόνια προσφέρουν μια εξαιρετική θέα.
Μια άλλη κλίμακα οδηγεί στο απέναντι κτίριο της δυτικής πλευράς της μονής. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο, οι άνω όροφοι του οποίου χρησιμοποιούνται ως ξενώνες και το ισόγειο ως αποθήκες. Μια κλίμακα πίσω από το κτίριο αυτό οδηγεί στο παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων. Παραπλεύρως διατηρείται ένα παλαιό ασκητήριο σε βραχώδη κοιλότητα.
Στο νότιο άκρο του διαδρόμου μια διπλή κλίμακα με δέκα σκαλιά οδηγεί σε μια μικρή τριγωνική πλακόστρωτη αυλή, που ανοίγεται μπροστά από το καθολικό. Στο προαύλιο της μονής υπάρχει σκάλα που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφωμένων χώρων, ενώ πιο πέρα, κάτω από στοά υπάρχουν χώροι που ανήκουν στις βοηθητικές υπηρεσίες της μονής (ζυμωτήρια, φούρνοι κλπ.). Η ύδρευση της μονής επιτυγχάνεται από το νερό που πηγάζει από τον βράχο. Το νερό αυτό στη συνέχεια συγκεντρώνεται σε ειδική στέρνα στα δυτικά του καθολικού.
β) Καθολικό της μονής
Το σημερινό καθολικό της μονής αποτελεί κτίσμα του 1809 μ.Χ. Πρόκειται για καμαροσκεπή βασιλική, εσωτερικών διαστάσεων 5,10 μ. x 14,90 μ., προσαρμοσμένη στη φυσική κοιλότητα του βράχου. Διαθέτει τέσσερις τετράγωνες θύρες εισόδου στη βόρεια πλευρά, ενώ η πιο μεγάλη έχει ένα λίθινο τόξο πάνω από το ανώφλι, τοποθετημένο λίγο ακανόνιστα. Αριστερά υφίσταται μια κόγχη κενή και δεξιά μια εντοιχισμένη πλάκα με κτητορική επιγραφή σε έμμετρη μεγαλογράμματη γραφή, που αναφέρει τα εξής:
ΕΓΩ ΜΕΝ ΑΝΕΙ ΓΕΡΜΑΙ ΓΗΣ ΕΚ ΒΑΡΑΘΡΩΝ
ΛΙΑΝ ΩΡΑΙΟC ΝΑΟC ΤΗC ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΠΟΝΟΙC ΦΡΟΝΤΙCΙ ΤΩΝ ΩΔΕ ΜΟΝΑΖΟΝΤΩΝ
ΑΔΡΑΙC ΤΕ ΔΑΠΑΝΗCΙ ΜΟΝΗC ΙΔΙΑC
ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΟΝΤΟC ΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΝΕΟΦΥ
ΤΟΥ ΕΙΛΚΕ ΓΕΝΟC ΕΚ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ
ΕΦΗΓΕΜΩΝΟC ΒΕΛΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤ(ΟΥ)
ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΕΟΝΤΟC ΤΟΥ CΕΠΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟ Α Ω Θον ΕΤΟC ΤΟ CΩΤΗΡΙΟΝ
O ηγούμενος Νεόφυτος υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και σκοτώθηκε στο Άργος το 1821 μ.Χ. Η επιγραφή τοποθετήθηκε κατόπιν αδείας του Τούρκου διοικητή της Πελοποννήσου, Βελή πασά, επί του αρχιεπισκόπου Ρέοντος και Πραστού, Ιακώβου. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο ναός του 1809 μ.Χ. καταλαμβάνει τη θέση παλαιότερου ναού και προεκτείνεται κατά την ανατολική πλευρά της σπηλιάς, ώστε να προεξέχει.
Το φως διέρχεται στο ναό από δύο παράθυρα της εισόδου και τρία του ιερού. Στην ανατολική πλευρά υπάρχει φωτιστική θυρίδα στην τρίπλευρη αψίδα, ενώ στη νότια πλευρά υπάρχει ένα άλλο τετράγωνο παράθυρο, διαστάσεων 0,65 μ. x 0,90 μ.
Αξιόλογο στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης του ναού αποτελεί το ξυλόγλυπτο τέμπλο από καρυδιά, που χωρίζει το Ιερό Βήμα από τον κυρίως ναό. Στα θωράκια υπάρχουν σκαλιστές παραστάσεις, όπως της Ζωοδόχου Πηγής. Κάτω από το Δωδεκάορτο υπάρχουν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες παραστάσεις: Ανάσταση, Μυστικός Δείπνος, Μεταμόρφωση.
Στη δυτική πλευρά του ναού μια κυκλική σκάλα οδηγεί στον γυναικωνίτη. Στο κέντρο της βόρειας πλευράς του καθολικού έχει προσκολληθεί υψηλό διώροφο μαρμάρινο κωδωνοστάσιο, το οποίο κτίστηκε το 1831 μ.Χ.
ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Στο προσκηνητάρι δεσπόζει η φορητή εικόνα της Παναγιάς, που χρονολογείται από το 1350 μ.Χ. περίπου. Είναι κατασκευάσμένη με κερί και μαστίχα σε ξύλο, ενώ αργότερα προστέθηκε χρυσό περίτεχνο «πουκάμισο» και καλύφθηκε από τάματα. Εικάζεται ότι η εικόνα φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά και η ιστορία της είναι άρρηκτα δεμένη με την ίδρυση της Μονής.
Σε απογραφή των εκκλησιαστικών υποστατικών του έτους 1828 μ.Χ. σε ειδικό κατάστιχο η μονή Έλωνας εμφανίζεται να διαθέτει μεταξύ άλλων ιερά σκεύη, αργυρά ευαγγέλια, σταυρούς, δύο εικόνες με αργυρή επένδυση, άμφια, βιβλία.
Στο καθολικό, μέσα σε προθήκες, εκτίθενται άγια λείψανα, ευαγγέλια, ιερά κειμήλια και πολλά αφιερώματα.
ΜΕΤΟΧΙΑ
Στην απογραφή των εκκλησιαστικών υποστατικών του 1828 μ.Χ., η μονή Έλωνας εμφανίζεται να διαθέτει επτά μετόχια, εκ των οποίων ένα στον Κοσμά (το κατοπινό σχολείο του χωριού) με μικρή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και ένα μετόχι στον Πουρναρό κοντά στον Κοσμά. Μετόχι της Έλωνας υπήρχε και στο Λεωνίδιο (ναός της Ευαγγελίστριας), όπου τελείται η πανήγυρις της 21ης Νοεμβρίου με τη μεταφορά της θαυματουργής εικόνας. Περιουσία της μονής αποτελούν επίσης τα μετόχια στο Γεράκι και στα Ελοχώρια. Άλλο μετόχι υπήρχε στο Μάρι και ίσως το τοπωνύμιο Έλωνα στην Ύδρα να συνεπάγεται άλλο μετόχι.
ΚΗΡΥΞΗ
Με το ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/50540/1116 (ΦΕΚ 59/Β/31-1-1990) η Ιερά Μονή κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας 250 μέτρα γύρω του.
Η ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Στις 18 Αυγούστου του 2006 μ.Χ. η ιστορική εικόνα της Παναγίας κλάπηκε από τη μονή μαζί με τα αφιερώματά της. Η κλοπή αυτή προκάλεσε αίσθηση και δημοσιοποιήθηκε τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η εικόνα εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία 38 ημέρες αργότερα στο Φαρακλό Λακωνίας. Ο δράστης συνελήφθηκε και η εικόνα επιστράφηκε στη θέση της με μία πανηγυρική τελετή. Στην τοποθεσία που βρέθηκε χτίστηκε με έξοδα της Ελληνικής Αστυνομίας εικονοστάσι, στο οποίο τοποθετήθηκε πιστό αντίγραφό της εικόνας, ακριβώς ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου