ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη  03 Ιανουαρίου  2017 :
~

Αυτός που βιάζει τον εαυτό του για το Θεό, είναι όμοιος με τον ομολογητή της πίστεως.
Γεροντικόν
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  :
1902 μ.Χ.Το πρώτο συμβάν στο Αγιον Όρος κατά την ανατολή του 1902 μ.Χ. ήταν πολύ δυσάρεστο και αφορούσε πυρκαγιά η οποία εξερράγη στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου και κατέστρεψε τα 2/3 αυτής.
~ 3 Ιανουαρίου
Προεόρτια των Φώτων. Προφήτου Μαλαχίου. Μαρτύρων Γόρδιου του κόμητος (1), του Οσίου Ακακίου, του εν τω Λάτρω. Οσίων Θωμαΐδος της Λεσβίας και Πέτρου του «σημειοφόρου».
(1) Γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας επί των ημερών του βασιλιά Λικινίου. Ήταν κόμης στην τάξη και επικεφαλής εκατό στρατιωτών. Επειδή δεν μπορούσε να ανεχθεί τις βλασφημίες κατά του Χριστού έφυγε από την πόλη και ζούσε με τα θηρία στο δάσος. Παρακινούμενος από την αγάπη του για το Χριστό επέστρεψε στην πόλη και εμφανίσθηκε στο κατάμεστο θέατρο την ώρα των αγώνων όπου και ομολόγησε την πίστη του σ’ Αυτόν. Από την ομολογία του πολλοί πίστεψαν στο Χριστό, ο άρχοντας, όμως, έξαλλος από οργή διέταξε τον αποκεφαλισμό του. ~
Σήμερα 03/01/2017 εορτάζουν:
Προφήτης Μαλαχίας, Άγιος Γόρδιος, Αγία Θωμαΐς από την Λέσβο
~ Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~ Ἀγγελώνυμον κλῆσιν πλουτήσας ἔνδοξε, ἀγγελομίμητον βίον ἐπολιτεύσω ἐν γῇ, Μαλαχία Προφητῶν τὸ ἀκροθίνιον· ὅθεν Ἀγγέλους ἐαχηκώς, συλλαλοῦντας νοερῶς, ἐπλήσθης ἀΰλου δόξης, καὶ τῶν μελλόντων τὴν γνῶσιν, διατυποῖς πρὸς φωτισμὸν ἡμῶν.
~* Απολυτίκιο Προφήτου Μαλαχία - 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: https://youtu.be/HbYgthC3O7Y .-
 
`~ Προφήτης Μαλαχίας  Προφήτης Μαλαχίας Προφήτης Μαλαχίας
Ο Προφήτης Μαλαχίας ήταν ένας από τους 12 μικρούς λεγόμενους προφήτες. Γεννήθηκε από τη φυλή του Λευΐ, εν Σοφαίς κατά τους χρόνους που επέστρεψαν οι Εβραίοι στην Ιερουσαλήμ από την αιχμαλωσία της Βαβυλώνας. Έζησε περί τον 5ο π.Χ. αιώνα, κατά τους χρόνους του Νεεμία και εργάστηκε στην Ιερουσαλήμ μετά τον Προφήτη Αγγαίο και τον Ζαχαρία. Πήρε το όνομα Μαλαχίας - που ελληνικά σημαίνει άγγελος για τρεις λόγους:
Πρώτον, διότι, όσα προφήτευε, αμέσως τα επιβεβαίωνε στο λαό θείος άγγελος. Και το παράδοξο ήταν ότι τον άγγελο δεν τον έβλεπαν οι ανάξιοι, αλλά μόνο οι άξιοι, τη φωνή του όμως, την άκουγαν και οι άξιοι και οι ανάξιοι.
Ο δεύτερος λόγος γι' αυτή του την ονομασία ήταν ότι ή όλη σωματική του εμφάνιση είχε τέλεια αρμονία και μεγαλοπρέπεια.
Ο τρίτος λόγος και σπουδαιότερος ήταν ότι, από νέος ακόμα, έκανε ζωή ενάρετη και ηθικά άμεμπτη.
Αυτό το απέδειξε, όταν βρέθηκε στη θέση να ελέγξει και πραγματικά, ήλεγξε με σφοδρότητα τον ίδιο του το λαό και τους Ιερείς ακόμα του Ισραήλ, για τις ανομίες και τις ασέβειές τους. Ο Θεός αξίωσε τον προφήτη Μαλαχία να προφητεύσει και τον ερχομό του Προδρόμου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για την προπαρασκευή του έργου Του. Έτσι, η ζωή του προφήτη μας δείχνει, πως κάποιος μπορεί να γίνει επίγειος άγγελος, με τη χάρη του Θεού. Ο προφήτης Μαλαχίας πέθανε ειρηνικά, σχετικά νέος και τάφηκε στο τόπο των πατέρων του.
~
*** Επιχείρηση εθνική συνεννόηση στην Αθήνα για το Κυπριακό
Σε αναζήτηση κοινής γραμμής
~ Ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε πρόσφατη συνάντησή τους
Τα διαδοχικά τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς την προσεχή Δευτέρα αποσκοπούν στην ανάδειξη ενιαίας εθνικής γραμμής ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά κυρίως έχουν στόχο να αποφευχθούν παρεκκλίνουσες αντιπολιτευτικές κινήσεις για το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων, από το οποίο θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της πολυμερούς Συνόδου της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι εθνικά αναγκαίο τα πολιτικά κόμματα να κινηθούν συντεταγμένα προς την ίδια κατεύθυνση, στηρίζοντας και τον σχεδιασμό της Λευκωσίας - και στη βάση αυτή ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να προηγηθεί διεξοδική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν από την αναχώρηση της κυβερνητικής αποστολής για την Ελβετία.
Από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζεται ότι οι «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η Λευκωσία αποτελούν τις κόκκινες γραμμές και για την Αθήνα, ενώ το πλάνο που θα ακολουθήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη έχει συζητηθεί ήδη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Αναστασιάδη, κατά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κύπριος πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.
Στη Σύνοδο της Γενεύης έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν και την παρουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερίσα Μέι.
Με την πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου, αλλά για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι υπό εξέταση αν θα πρέπει να προηγηθεί ή να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πολυμερούς διάσκεψης.
Από την πλευρά του Μαξίμου προαναγγέλλονται και διεθνείς πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να στηριχθεί ένα βιώσιμο σχέδιο, στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού και αμοιβαίων υποχωρήσεων από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.
Newsroom ΔΟΛ

***  Νέα επίσκεψη του χιονιά παραμονή των Φώτων
Ο καιρός από Τετάρτη έως και Κυριακή
~ Νέο κύμα κακοκαιρίας προβλέπουν για τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι, με αφετηρία την Τετάρτη. Για την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανίων, αναμένουν χαμηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη.
Στην Αττική, αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, στα βόρεια προάστια το θερμόμετρο το μεσημέρι των Θεοφανίων θα δείχνει 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ το πρωί (08.00) του Σαββάτου θα πέσει στους -5 βαθμούς, ωστόσο η αίσθηση του ψύχους θα είναι στους -14.
Βελτίωση των έντονων αυτών καιρικών φαινομένων ανά τη χώρα θα επέλθει σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου.
Πιο αναλυτικά, από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει:
Τετάρτη 4 Ιανουαρίου:  Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τη νότια και ανατολική νησιωτική χώρα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι δυτικοί-νοτιοδυτικοι 4 με 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου:Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν, θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ακόμα και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6, τοπικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Αργά το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει από βορρά προς νότο.
Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, Θεοφάνια:Στη δυτική Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπα τμήματά της. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς και καταιγίδες στο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα επικρατήσει τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Σάββατο 7 Ιανουαρίου:Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπα τμήματά της. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς και καταιγίδες στο Αιγαίο. Σταδιακά από το απόγευμα αναμένεται ύφεση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα επικρατήσει τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά
Κυριακή 8 Ιανουαρίου: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά θα φθάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.  Newsroom ΔΟΛ

*** Θεωρήθηκαν οι χάρτες σ’ ολόκληρη τη Μεσσηνία – Έρχεται το δασολόγιο 
Το τελευταίο βήμα πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών για την απόκτηση του Δασολογίου, η θεώρηση των δασικών χαρτών σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, υπογράφηκε στο τέλος του 2016, την περασμένη Παρασκευή, από το διευθυντή Δασών Γιώργο Σωτηρόπουλο.
Όλα πλέον είναι έτοιμα για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ακόμη και ο προσδιορισμός του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των χαρτών, το οποίο κυμαίνεται από τα 20 μέχρι τα 3.600 ευρώ. Η διαδικασία προχωρά από τις δασικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι το κόστος ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρείες είναι τεράστιο και παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και σε χρηματοδότηση.
Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, ωστόσο περιθώρια άλλων αναβολών για την απόκτηση του Δασολογίου δεν υπάρχουν. Η δημιουργία του είναι υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή του 3ου μνημονίου.
Στη Μεσσηνία έχουν αναρτηθεί και κυρωθεί οι δασικοί χάρτες του Ασπροχώματος, του Αντικαλάμου, της Σπερχογείας, της Θουρίας και της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης. Εκκρεμούσε η θεώρηση και κύρωση των χαρτών της Καλαμάτας και των Λαιίκων, όπου φαίνεται ότι υπήρχαν αρκετά θέματα με δασικές εκτάσεις την κυριότητα των οποίων ισχυρίζονται ότι κατέχουν ιδιώτες.
Με την απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή ο διευθυντής Δασών θεωρήθηκαν πλέον όλοι οι χάρτες του νομού, οι οποίοι έχουν συνταχθεί από το 2014 από ιδιωτικά γραφεία με οδηγίες των δασικών υπηρεσιών του νομού. Στην απόφαση αυτή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Υπηρεσία επιφυλάσσεται, μετά το στάδιο της ανάρτησης, να προβεί σε αναμόρφωση του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, στην περίπτωση που απαιτούνται περαιτέρω αλλαγές χαρακτηρισμών των εκτάσεων που διέλαθαν της προσοχής της Διοίκησης σχετικά:
-με τις περιληφθείσες στον αναρτηθέντα δασικό χάρτη δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις
-με την παράλειψη απεικόνισης σε αυτόν διοικητικών πράξεων (αναδασωτέες, παραχωρητήρια, αποτερματισμοί, όρια εποικισμού, αποφάσεις δικαστηρίων Ν.248/76, κληροτεμαχίων, όρια εγκεκριμένων οικισμών, τελεσίδικων αποφάσεων δικαστηρίων κ.λπ.) που θα έπρεπε να είναι αποτυπωμένες
-με τη διαπίστωση ότι εμφιλοχώρησε πλάνη της διοίκησης σχετικά με την αποτύπωση της θέσης ή των ορίων τμημάτων τους, λόγω της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας και των διαταγών του ΥΠΕΝ, στο σύντομο χρονικό διάστημα από την ψήφιση του Ν.4389/2016, σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού
-με τη διαπίστωση της ύπαρξης προφανών σφαλμάτων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έως την κύρωση των δασικών χαρτών».
  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν για διάστημα δύο μηνών. Αντίρρηση για το περιεχόμενο των χαρτών θα μπορεί να υποβάλει όποιος έχει έννομο συμφέρον, έναντι τέλους όμως, ώστε να αποφευχθεί, όσο είναι δυνατό, μια «καταιγίδα» ενστάσεων, που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στην προώθηση της διαδικασίας.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων οι περιοχές των δασικών χαρτών για τις οποίες δε θα υπάρχουν αμφισβητήσεις, θα θεωρούνται άμεσα. Αντίθετα, οι περιοχές για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις θα θεωρούνται αφού εκδικαστούν οι ενστάσεις από ειδική αρμόδια επιτροπή.
Το ύψος των τελών αντιρρήσεων έχει προσδιοριστεί ως εξής:
–20 ευρώ για έκταση έως και 100 τ.μ
–45 ευρώ για έκταση έως και 1.000 τ.μ.
–135 ευρώ για έκταση πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5 στρέμματα
–450 ευρώ για έκταση πάνω από 5 στρέμματα έως και 20 στρέμματα
–900 ευρώ για έκταση πάνω από 20 στρέμματα έως και 100 στρέμματα
–1.800 ευρώ για έκταση πάνω από 100 στρέμματα έως και 300 στρέμματα
–3.600 ευρώ για έκταση μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων.
Από το ειδικό τέλος αντιρρήσεων εξαιρούνται οι εξής περιοχές:
–περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε διανομές (κληροτεμάχια) του εποικισμού
–περιοχές που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του εποικισμού.
–περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες
–εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις στη διαδικασία του άρθρου 14 Ν. 998/1979.

*** Ο καιρός  σήμερα  Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 3/1/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Όταν οι τοίχοι της Καλαμάτας φωνάζουν… 
Ένας από τους πονοκεφάλους για ιδιοκτήτες σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτήρια είναι τα συνθήματα, τα γκράφιτι, καθώς και οι «υπογραφές» στους τοίχους.
Κι αυτό, γιατί η διαδικασία επαναφοράς του τοίχου στην αρχική του κατάσταση είναι κάτι που κοστίζει.
Πλέον στο εμπόριο υπάρχει ένα ειδικό υλικό, με το οποίο, αφού περαστεί ένας τοίχος μετά το βάψιμο, το «ανεπιθύμητο» γράψιμο μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα. Αυτό το υλικό χρησιμοποιούν αρκετοί Δήμοι, όπως εκείνος της Αθήνας, όπως και άλλοι φορείς.
Πολλές φορές τα «συνθήματα» περιγράφουν συναισθήματα, άλλες φορές είναι μηνύματα κατά του κράτους, ή οπαδικά, ενώ κάποιες άλλες γράφονται απλά για να γράφονται…
Γυρίσαμε, λοιπόν, μεγάλο μέρος του κέντρου της Καλαμάτας και μέσα από φωτογραφίες σάς μεταφέρουμε κάποια από όσα είδαμε, προσπαθώντας να δώσουμε τη δική μας ερμηνεία, που ωστόσο μπορεί να διαφέρει από του «καλλιτέχνη».
Τέλος, να αναφέρουμε ότι πολλές φορές τα συνθήματα μας κάνουν να προβληματιστούμε για τις σχέσεις των ανθρώπων σε προσωπικό επίπεδο ή για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τον κόσμο.
  
Ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας για κάποιον που αισθάνεται μόνος και ότι κανείς δεν τον αγαπά

Ένα κείμενο αλήθειας, συνοδευόμενο από απάντηση. Πολλές φορές συμβαίνει κάποιοι να απαντούν, ακόμα και το άτομο στο οποίο αναφέρεται το σύνθημα
 
Γκρι μπαλώματα σε πολλά σημεία της πόλης… είναι μια λύση που βρήκε ο Δήμος Καλαμάτας για να εξαφανίσει τα συνθήματα. Από τη μια λογικό, αφού θα ήταν αδύνατο να βρει την απόχρωση του κάθε κτηρίου και να το διορθώσει. Από την άλλη, το γκρι μπάλωμα είναι κάτι που «χτυπά» άσχημα στο μάτι και πολλές φορές κάνει πιο έντονο το «πρόβλημα»
5sinthima.jpg
Ένα μήνυμα κατά της ξενοφοβίας

Ήθελα απλά να λερώσω τον τοίχο σας… Ειλικρίνεια πάνω από όλα!
  
Μαύρες μέρες, Λευκή Νύχτα. Ένα σύνθημα που είχε κάνει την εμφάνισή του λίγες ώρες πριν από τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας
 
Το συγκεκριμένο σχέδιο εμφανίζεται σε πολλές γωνίες της Καλαμάτας και δείχνει πώς, τελικά, ένα ποντίκι μπορεί να κερδίσει τη γάτα…
 
Η χούντα της εποχής μας…

Μέχρι και πρόταση γάμου μπορεί να δει κάποιος παρατηρώντας τους τοίχους της πόλης…  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Η υποδοχή του νέου έτους 2017 στην Καλαμάτα 
Παρά το κρύο και το βοριά και ενώ είχε βρέξει, πολλοί Καλαματιανοί βγήκαν στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου για την υποδοχή του νέου έτους 2017, σε μιαν εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρησή του «Φάρις».
Η βραδιά ξεκίνησε με κάλαντα και μελωδίες της εορταστικής περιόδου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, τα μέλη της οποίας φορούσαν τα νέα τους πηλίκια, ενώ ο Άγιος Βασίλης έδινε ευχές και φωτογραφιζόταν με μικρούς και μεγάλους.
Την κατάλληλη στιγμή, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος της «Φάρις» Θανάσης Ηλιόπουλος και οι παρόντες πολίτες μέτρησαν αντίστροφα και υποδέχθηκαν το 2017, ενώ η Φιλαρμονική παιάνιζε χαρμόσυνα.
Στη συνέχεια, πολύ εντυπωσιακά και πολλά πυροτεχνήματα φώτισαν το νυχτερινό ουρανό της Καλαμάτας, ενώ όλοι έδιναν και έπαιρναν ευχές.
Ο δήμαρχος ευχήθηκε το 2017 να είναι καλύτερο από το 2016, να έχουμε ενότητα και να προσέχουμε την πατρίδα μας. Έδωσε, επίσης, ευχές για υγεία και δημιουργία.
Ακολούθως, στα παραμυθόσπιτα της πλατείας, ο Π. Νίκας έκοψε τη βασιλόπιτα και μοιράστηκαν κομμάτια σε όσους παρευρέθησαν, ενώ προσφέρθηκε και κρασί.

***  Ο Δήμος Καλαμάτας «έκλεισε» ταμείο για το 2016 με θετικό πρόσημο 
Χθες, πρώτη εργάσιμη ημέρα του χρόνου, πρωτοπορώντας ο Δήμος Καλαμάτας «έκλεισε» τις ταμειακές καταστάσεις για το 2016, στις οποίες εμφανίζεται πλεόνασμα ύψους 12.639.519,76 ευρώ.
Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι το «κλείσιμο» του Ταμείου αποδεικνύει τη νοικοκυρεμένη διαχείριση που γίνεται στο Δήμο, όπου, παρά τη μείωση των πόρων από τον κεντρικό προϋπολογισμό της τάξης του 70% και παρά το γεγονός ότι την τελευταία εξαετία δεν έχουν γίνει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα.
Επιβάλλεται, όμως, να επισημανθεί ότι σημαντικό μέρος του πλεονάσματος συνδέεται με έργα και δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή είναι προγραμματισμένα και θα πληρωθούν μέσα στο 2017. Εξυπακούεται ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου Καλαμάτας προς τρίτους έχουν εξοφληθεί και δεν υπάρχουν οφειλές του Δήμου.

*** Το πρόγραμμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας για τον Ιανουάριο 
Στον απόηχο των γιορτών αλλά με διάχυτη ακόμα τη γιορτινή διάθεση, η νέα κινηματογραφική σεζόν της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας υποδέχεται το 2017 με ένα μικρό «φόρο τιμής» στο Χρόνο.
Επιστημονικά ο χρόνος ορίζεται ως ένα μη χωρικό γραμμικό συνεχές, στο οποίο τα γεγονότα συμβαίνουν με εμφανώς μη αναστρέψιμη τάξη, το οποίο στην καθομιλουμένη σημαίνει ότι ο χρόνος κυλάει με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση - από το παρελθόν προς το μέλλον.
Ο κινηματογράφος, όμως, με τις άπειρες αφηγηματικές ικανότητές του και με κυρίαρχο όργανο το μοντάζ, αλλάζει τον ορισμό και τα όρια του χρόνου. Όπως είχε πει και ο Αλαίν Ρεναί, «το σινεμά είναι η τέχνη του να παίζεις με το χρόνο». Έτσι, ανάλογα με τη διάθεση και το ύφος του κάθε δημιουργού, βλέπουμε να συρρικνώνεται ο χρόνος σε μερικά δευτερόλεπτα ή, αντίθετα, να γίνεται απόλυτα ρεαλιστική καταγραφή του. Ένα δραματικό δεκάλεπτο μπορεί να μοιάζει σαν μια στιγμή, ενώ ένα δευτερόλεπτο να φαίνεται σαν αιώνας. Μπορεί να δώσει στο θεατή την αίσθηση του χρόνου που περνά, του χρόνου που χάνεται και της σχέσης μεταξύ αυτών των στιγμών. Μπορεί ακόμα να κάνει ταξίδια στο χωροχρόνο και να ανακαλέσει ξεχασμένες μνήμες και εμπειρίες.
Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στην κινηματογραφική απεικόνιση μιας ημέρας, μια ιστορία δηλαδή που εκτυλίσσεται σε μία μόνη ημέρα, «συμπυκνώνεται» σε μια δίωρη ταινία, άλλοτε με έντονη δόση φαντασίας και άλλοτε με απόλυτα ρεαλιστική διάθεση, ξεκινώντας από την πιο απολαυστικά μακρόχρονη ημέρα του παγκόσμιου κινηματογράφου, την πολυαγαπημένη ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΜΟΤΑΣ (5/1) του Χάρολντ Ράμις, ενώ ακολουθεί το αλληγορικό γουέστερν του 1952 ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ (12/1) του Φρεντ Τσίνεμαν. Σχεδόν σε απόλυτο συγχρονισμό του κινηματογραφικού με τον πραγματικό χρόνο κατατάσσεται δικαίως ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες που έχουν γυριστεί και σίγουρα η καλύτερη του είδους της. Το αγωνιώδες road movie με οδηγό τον Τομ Χάρντι, LOCKE (19/1) του Στίβεν Νάιτ, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ταινίας σε πραγματικό χρόνο, που παρά την κλειστοφοβική του διάθεση, καθηλώνει το θεατή και τον παρασύρει σε ένα υπαρξιακό ταξίδι αγωνίας και ανατροπών. Τέλος, το κλασσικό πια ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (26/1) του Νίκολας Ρέι, μέσα από τα γεγονότα μιας μέρας και την ιστορία μιας ομάδας προβληματισμένων εφήβων, ασκεί έντονη κριτική πάνω στον αμερικανικό τρόπο ζωής, έχοντας λάβει θρυλική υπόσταση χάρη στην ερμηνεία του Τζέιμς Ντιν.
  ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Η Μέρα της Μαρμότας - Groundhog Day [1993]
Σκηνοθεσία: Harold Ramis
Παίζουν: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott
Διάρκεια: 101 λεπτά
Χώρος προβολής: αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο
Ώρα προβολής: 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών
 Ο Phil Connors, ένας υπερόπτης και εγωκεντρικός μετεωρολόγος της τηλεόρασης, πηγαίνει σε μια κωμόπολη της Πενσυλβάνια για να καλύψει την ετήσια Μέρα της Μαρμότας, ένα παραδοσιακό έθιμο της περιοχής. Εκεί διαπιστώνει ότι βιώνει την ίδια μέρα ξανά και ξανά!
Ο Harold Ramis εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πανέξυπνο σενάριο του ιδίου και του Danny Rubin με την ευρηματική πλοκή, τους σπιρτόζικους διαλόγους και το κυνικό χιούμορ. Το αποτέλεσμα; Μια αισθηματική κωμωδία με αίσθηση παραμυθιού και εξαιρετικές ερμηνείες, που δεν κουράζει σε κανένα σημείο με την ατέρμονη επανάληψη της ίδιας μέρας… της ίδιας μέρας… της ίδιας μέρας…
Η ταινία ανέδειξε τον Murray, έναν μέχρι τότε σπουδαίο μεν αλλά δευτεροκλασάτο ηθοποιό, σε αστέρα, ενώ η δημοτικότητα και η κριτική της αποδοχή, που αυξήθηκαν σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, κληροδότησαν την παγκόσμια λαϊκή κουλτούρα με ένα νέο όρο: «Η Μέρα της Μαρμότας» σημαίνει μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη κακή κατάσταση.
Βραβεύτηκε με το BAFTA Πρωτότυπου Σεναρίου και το 2006 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου (τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου) ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.
  ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές - High Noon [1952]
σκηνοθεσία: Fred Zinnemann
Παίζουν: Gary Cooper, Grace Kelly, Lee Van Cliff
διάρκεια: 85 λεπτά
Χώρος προβολής: αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο
Ώρα προβολής: 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών
 Λίγο μετά το γάμο του και λίγο πριν από την απόσυρσή του, ο σερίφης Γουίλ Κέιν λαμβάνει μια ειδοποίηση ότι περίπου σε μιάμιση ώρα, το τρένο που φτάνει στη μικρή πόλη, θα μεταφέρει τον κακοποιό που ο ίδιος είχε καταδικάσει σε θάνατο, αλλά ο κυβερνήτης τού έδωσε χάρη και αποφασίζει να μείνει στην πόλη, η οποία του χρωστάει την εξυγίανσή της, για να την υπερασπιστεί.
Ο διωγμένος από το Χόλυγουντ σεναριογράφος και συμπαραγωγός, Καρλ Φόρμαν, παραδίδει μια ξεκάθαρη αλληγορία για το πολυκερδές κινηματογραφικό σύστημα που δεν μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους του, ο ταλαντούχος Φρεντ Τσίνεμαν φιλοτεχνεί ένα γουέστερν για όλους εκείνους που δεν τους αρέσουν τα γουέστερν και ο Γκάρυ Κούπερ συνθέτει ένα ρόλο που θα τον ακολουθεί για πάντα.
Σχεδόν σε απόλυτο συγχρονισμό του κινηματογραφικού με τον πραγματικό χρόνο, με εντυπωσιακή και ταυτόχρονα επαναστατική κινηματογράφηση, με τη χρήση διαφόρων οπτικών τεχνασμάτων, όπου τα κάδρα εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς, οι χρονοδείκτες πάντα παρόντες, προκαλούν την ένταση με τους συνεχείς τους χτύπους, η ταινία αποτελεί την αποθέωση της συγχρονισμένης γραμμικής αφήγησης.
Υπό τους ήχους της κλασσικής εμβληματικής μουσικής επένδυσης κατατάσσεται δικαίως ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες που έχουν γυριστεί και σίγουρα η καλύτερη του είδους της, με αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική και ιστορική αξία στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά.
  ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Σε Λάθος Χρόνο - Locke [2013]
Σκηνοθεσία: Steven Knight
Παίζουν: Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson
Διάρκεια: 85 λεπτά
Χώρος προβολής: αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο
Ώρα προβολής: 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών
 Ο 40χρονος πολιτικός μηχανικός, Άιβαν Λοκ, μπαίνει στο αυτοκίνητό του ένα βράδυ μετά τη δουλειά και βιάζεται να φτάσει στον προορισμό του. Το μεγάλο ματς του πρωταθλήματος παίζεται απόψε - οι δύο γιοι του τον περιμένουν να το δουν μαζί, η γυναίκα του έχει ετοιμάσει το αγαπημένο του ποδοσφαιρικό τζανκ φουντ και φοράει τη φανέλα της ομάδας. Μόνο που ο Λοκ δεν επιστρέφει σπίτι. Ούτε θα βρίσκεται το επόμενο πρωί στο εργοτάξιο, στο μεγάλο κατασκευαστικό έργο που μήνες επέβλεπε, για να εγγυηθεί την περιεκτικότητα τσιμέντου, την ανθεκτικότητα του σκυροδέρματος.
Φεύγοντας από το γραφείο πήρε μία απόφαση κι ό,τι κι αν συμβεί εκείνο το βράδυ, θα την κρατήσει. Γιατί ένας άντρας πρέπει να αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τα λάθη του, να βρίσκει λύσεις και να αναλαμβάνει τις συνέπειες. Ό,τι ακολουθεί είναι ένα 85λεπτο road movie, Μπέρμινγχαμ-Λονδίνο, με οδηγό έναν άντρα αποφασισμένο να ρισκάρει τα πάντα, κι ένα κινητό τηλέφωνο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, μέσα από το οποίο διευθετεί ολόκληρη τη ζωή του.
Ο σεναριογράφος Στίβεν Νάιτ («Επικίνδυνες Υποσχέσεις», «Βρόμικα Όμορφα Πράγματα»), στη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα, υπογράφει ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό πείραμα: ένας άντρας, ένα αυτοκίνητο, ένα τηλέφωνο. Ένα αγωνιώδες road movie που εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, με όχημα ένα καλογραμμένο σενάριο-δυναμίτη (μέσα στην απλότητά του) κι έναν ηθοποιό που κρατά σταθερά το τιμόνι και το βλέμμα κλειδωμένο στον προορισμό, επιτρέποντάς μας μόνο την υποψία ότι τα φρένα είναι σπασμένα.
Βραβεύτηκε με το BAFTA Πρωτότυπου Σεναρίου το 2014.
  ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Επαναστάτης χωρίς αιτία - Rebel Without a Cause [1955]

Σκηνοθεσία: Nicholas Ray
Παίζουν: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo
Διάρκεια: 111 λεπτά
Χώρος προβολής: αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο
Ώρα προβολής: 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών
 Ο Τζίμι Σταρκ ένα νεαρό αγόρι, καινούργιο σε μια μικρή πόλη, ερωτεύεται την πιο δημοφιλή κοπέλα του σχολείου, έρχεται σε σύγκρουση με τους νταήδες της τάξης του και οδηγείται σε μια παρορμητική αυτοκαταστροφική εξέγερση ως κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα, με την κατηγορία της δημόσιας μέθης.
Η ταινία καταπιάνεται με το θέμα της υπαρξιακής αποσύνθεσης της νεολαίας, την ηθική παρακμή της, την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων στη δεκαετία του πενήντα, κριτικάρει δριμύτατα το γονεϊκό αυταρχισμό και εκθέτει το χάσμα μεταξύ των γενεών. Αποτελεί στροφή στη θεματική του Νίκολας Ρέι, που μέχρι εκείνη την περίοδο δημιουργούσε ταινίες με θέμα τον κόσμο της παρανομίας σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Ταινία-σταθμός της δεκαετίας του '50, τόσο ως προς τη συγκρότηση του star system του Χόλυγουντ όσο και για τη θεματική της νεανικής οργής έναντι της γονεϊκής αποτυχίας. Αξεπέραστη η αρχιτεκτονικών διαστάσεων σκηνοθεσία του Νίκολας Ρέι, όπου μέσα σε μια «κινηματογραφική» ημέρα έρχονται τα πάνω - κάτω. Η ταινία σήμερα έχει λάβει θρυλική υπόσταση χάρη στην ερμηνεία του Τζέημς Ντιν, ο οποίος πέθανε πριν από την πρεμιέρα της στους κινηματογράφους.
Το 1990 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. Το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 59η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

*** Έσπασε ένα ρεκόρ Γκίνες στην Καλαμάτα 
 
Ο άνθρωπος με τα περισσότερα  Guinness World Records, Ashrita Fruman, κατέρριψε άλλο ένα, επιλέγοντας την Καλαμάτα σαν το ιδανικό μέρος.
O Ashrita, που κατέχει περισσότερα απο 500 επίσημα ρεκόρ Γκίνες απο το 1979 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων τα 200 δεν έχουν ακόμα καταρριφθεί και είναι ο άνθρωπος με τους περισσότερους ταυτόχρονους τίτλους, κατάφερε μέσα στις γιορτές να καταρρίψει άλλα δύο, επισκεπτόμενος την Καλαμάτα.
Τον παρακολουθήσαμε στην επιτυχή προσπάθειά του να παραμείνει με 100 αναμμένα δαδιά στο σώμα του για πάνω απο 10 δευτερόλεπτα, το Σάββατο το απόγευμα, στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων. Ήταν μια αναπάντεχη έκπληξη για τους περαστικούς, τόσο ενδιαφέρουσα όσο και διασκεδαστική. Ο δε Ashrita κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες, καθώς παρέμειναν αναμμένα πάνω του για πάνω από 20 δευτερόλεπτα.

***  Ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκπόνησή γενικής κυκλοφοριακής μελέτης της Καλαμάτας 
Χρήματα για βιώσιμη αστική κινητικότητα και στους δήμους Τριφυλίας και Μεσσήνης
 Το θέμα εκπόνησης νέας κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη της Καλαμάτας «βασανίζει» σειρά δημοτικών συμβουλίων. Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Νίκα, όταν ανέλαβε καθήκοντα κατά την πρώτη τετραετία της, βρήκε το γραφείο του Κώστα Ζέκκου να διεκδικεί χρήματα για μελέτη που είχε ετοιμάσει και για την οποία υπήρχαν οφειλές.
Η συγκεκριμένη μελέτη παραδόθηκε με την ολοκλήρωση της θητείας της Δημοτικής Αρχής του Γιώργου Κουτσούλη, που είτε δεν πρόλαβε είτε δεν είχε να την πληρώσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αναγνώρισε την οφειλή και ζήτησε από το γραφείο να ετοιμάσει μια συνολικότερη μελέτη για το κυκλοφοριακό, η οποία πράγματι έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη τετραετία, αλλά παραμένει απλήρωτη στα συρτάρια.
Βέβαια, στη σύνταξη νέας μελέτης συνέτεινε και η λειτουργία του περιμετρικού της Καλαμάτας, αφού πολλές φορές μέχρι σήμερα ο δήμαρχος έχει σημειώσει ότι με τη λειτουργία του περιφερειακού θα προκύψουν νέα δεδομένα εν τοις πράγμασι.
Έτσι, χθες, ανακοινώθηκε ότι «έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας καταρχήν πίστωση 86.000 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση της γενικής κυκλοφοριακής μελέτης Καλαμάτας και τη βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη, καθώς από το Δήμο Καλαμάτας είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα. Προηγήθηκε συνάντηση, στην Αθήνα, του δημάρχου με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γεώργιο Πατρίκιο, στην οποία συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του Πράσινου Ταμείου.
Μετά τη λειτουργία του περιμετρικού και τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν από αυτήν, είναι πλέον εφικτή η εκπόνηση της γενικής κυκλοφοριακής μελέτης Καλαμάτας, η οποία θα δώσει λύσεις σε περιοχές με πρόβλημα».
Μαζί με την πόλη της Καλαμάτας το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου Καλαμάτας, αποφάσισε να εκπονήσουν σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας οι δήμοι Τριφυλίας και Μεσσήνης.
Ειδικότερα, με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου 150 Δήμοι της χώρας εντάχθηκαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2016» και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα». Ο Δήμος Καλαμάτας θα χρηματοδοτηθεί με 86.000 ευρώ, ο Δήμος Τριφυλίας με 30.000 ευρώ και ο Δήμος Μεσσήνης με 35.000 ευρώ. Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  «Πράσινο φως» για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο 
Με ΚΥΑ τεσσάρων υπουργών η έγκριση της ΣΜΠΕ για κεντρική διαχείριση με ΣΔΙΤ
 Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εγκρίθηκε την τελευταία εργάσιμη μέρα του 2016 η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου «Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου» και άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την υλοποίηση της κεντρικής διαχείρισης με ΣΔΙΤ! Συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ (Α.Π.: οικ.63935) με θέμα «Έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου “Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου”», που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: Ω31Τ4653Π8-ΒΜΖ, που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, αποφασίστηκε η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου «Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου», εφεξής «Σχέδιο» ή «ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου».
  Περιγραφή
Στην περιγραφή του «Σχεδίου» αναφέρεται: «Το Σχέδιο αφορά στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/98 για τα απόβλητα και του Ν.4042/2012 (ΦΕΚ 24/Α/2012), αλλά και τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΕΣΣΠΔΑ), που εγκρίθηκαν με την ΠΥΣ 49/15-12-2015. Αρχή Σχεδιασμού του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το Σχέδιο καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ήτοι τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Για τους σκοπούς του Σχεδίου καθιερώνεται μία ενιαία Διαχειριστική Ενότητα που καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας. Το ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου αποτελεί σχέδιο διαχείρισης του συνόλου των παραγομένων στην Περιφέρεια αποβλήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.4042/2012, προσδιορίζει δε τις γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείρισή τους, σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις του ΕΣΔΑ, και υποδεικνύει τα κατάλληλα μέτρα τα οποία προωθούν ιεραρχικά και συνδυασμένα: την πρόληψη παραγωγής, την προετοιμασία για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, κάθε άλλου είδους ανάκτηση όπως ανάκτηση ενέργειας, και την ασφαλή τελική διάθεση των αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, το Σχέδιο Πρόληψης για τη Δημιουργία Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στο Σχέδιο δεν περιλαμβάνεται η διαχείριση αποβλήτων που εξαιρούνται σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 4042/2012, όπως αέρια απόβλητα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, τα (επιτόπου) εδάφη που περιλαμβάνουν ρυπασμένες γαίες που δεν έχουν ακόμα εκσκαφεί, τα λύματα, τα πτώματα ζώων που αποθνήσκουν εκτός σφαγείων κ.λπ.
A.1 Στόχοι του Σχεδίου. Οι βασικοί στόχοι του Σχεδίου για τα διάφορα ρεύματα αποβλήτων αναφέρονται συνοπτικά ακολούθως, και αναπτύσσονται αναλυτικότερα στη ΣΜΠΕ που συνοδεύει την παρούσα Απόφαση, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών στοιχείων της. Οι κάτωθι αναφερόμενοι ποσοστιαίοι στόχοι είναι σύμφωνοι με τους αντίστοιχους στόχους του ΕΣΔΑ, λαμβανομένων υπόψη και των τροποποιήσεων που επιβάλλονται σ’ αυτούς δυνάμει της παρούσας Απόφασης, οι οποίες αναφέρονται στις ενότητες που ακολουθούν. Οι εκπεφρασμένοι σε βάρος αντίστοιχοι στόχοι του Σχεδίου αποτελούν εκτιμήσεις, οι οποίες θα επικαιροποιούνται με βάση την τελικώς πραγματοποιούμενη παραγωγή αποβλήτων.
A.1.1 Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ)- Στόχοι και Προτεινόμενα μέτρα A.1.1.1 Γενικοί Στόχοι για τα ΑΣΑ. Οι γενικοί ποσοστιαίοι στόχοι του Σχεδίου για την διαχείριση των ΑΣΑ με χρονικό ορίζοντα το 2020, έχουν ως ακολούθως, εκπεφρασμένοι κατά βάρος επί του συνόλου των ΑΣΑ: Λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου ανάκτησης ΑΣΑ με στόχο την επίτευξη ανάκτησης σε ποσοστό τουλάχιστον 74%. Προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, με χωριστή συλλογή (προδιαλογή) ανακυκλώσιμων – βιοαποβλήτων, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Περιορισμός της υγειονομικής ταφής σε λιγότερο του 26% του συνόλου των ΑΣΑ, με ιεράρχησή της ως τελευταίας επιλογής διαχείρισης…».
  Προτεινόμενα Μέτρα
Στα Προτεινόμενα Μέτρα του «Σχεδίου», μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Το κύρια μέτρα αναφέρονται συνοπτικά ακολούθως, και αναπτύσσονται αναλυτικότερα στη ΣΜΠΕ που συνοδεύει την παρούσα Απόφαση, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών στοιχείων της. Τα εν λόγω μέτρα αφορούν στην αναφερόμενη στο Κεφάλαιο 5 της ΣΜΠΕ εναλλακτική δυνατότητα ΕΔ-1, που εξετάζεται αναλυτικότερα στο Κεφάλαιο 4 και στα υποβληθέντα συμπληρωματικά στοιχεία.
Α.2.1 Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΣΠΔΑ) 1. Ανάπτυξη και επικαιροποίηση πιλοτικών σχεδίων πρόληψης από τους Δήμους. 2. Πιστοποίηση και εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε Δημοτικούς και Περιφερειακούς δημόσιους φορείς. 3. Προώθηση επαναχρησιμοποίησης έντυπου υλικού μέσω δημοτικών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών. 4. Προώθηση της μείωσης της κατανάλωσης χαρτιού στις Δημόσιες υπηρεσίες. 5. Προώθηση δωρεάν διανομής τροφίμων και περισσευούμενων φαγητών σε αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. 6. Προώθηση της επισκευής και επαναχρησιμοποίησης επίπλων. 7. Προώθηση της μείωσης χρήσης πλαστικών τσαντών μιας χρήσης σε τοπικό ή Περιφερειακό επίπεδο.
Α.2.2 Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Επέκταση και βελτιστοποίηση υφιστάμενων δικτύων (συστημάτων) ΔσΠ και οργάνωση νέων όπου δεν υφίστανται.
Αναλυτικότερα προβλέπονται: 1. Δίκτυα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών με έμφαση στο χαρτί, τα μέταλλα, το πλαστικό και το γυαλί. 2. Δίκτυα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. 3. Δίκτυα χωριστής συλλογής ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, όπως τα ΑΗΗΕ, τα ΑΦΗΣ&Σ, τα ΑΣΟΒ, οι ΜΠΕΑ, τα απόβλητα έλαια, τα ΜΕΟ, τα ΑΥΜ, τα απόβλητα που περιέχουν υδράργυρο και αμίαντο και τα ΑΕΚΚ. 4. Δίκτυο Πράσινων Σημείων, τουλάχιστον ένα (1) ανά Δήμο.
Α.2.3 Ανακυκλώσιμα Υλικά Χρήση των υφιστάμενων υποδομών και τυχόν μελλοντικών ιδιωτικών υποδομών διαχείρισης ανακυκλώσιμων αποβλήτων που αδειοδοτηθούν, καθώς και ανάπτυξη από την Αρχή Σχεδιασμού και τους Δήμους που το επιθυμούν επιπλέον υποδομών διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται μέσω των δικτύων ΔσΠ.
Α.2.4 Αστικά Στερεά Απόβλητα και Βιοαπόβλητα 1. Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμμεικτων ΑΣΑ που περιλαμβάνει την υλοποίηση: τριών (3) μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) με μηχανική και βιολογική επεξεργασία, τριών (3) ΧΥΤΥ για την ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας και δύο (2) κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων (ΣΜΑ). Η συνολική δυναμικότητα των ΜΕΑ είναι της τάξης των 200.000 tn/έτος (υπολειμματικών) συμμείκτων ΑΣΑ, αλλά η ποσότητα που θα υφίσταται διαχείριση σ’ αυτές αναμένεται να μειώνεται με το χρόνο, ως αποτέλεσμα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, της ΔσΠ, και της αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης και ανάκτησης, με απώτερη προοπτική αυτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100.000 tn/έτος. Οι εν λόγω μονάδες δύνανται να διαθέτουν και τμήματα μεταβατικής λειτουργίας προς αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών διαχείρισης αποβλήτων, ενώ είναι δυνατή και η διαχείριση σ’ αυτές και άλλων ρευμάτων αποβλήτων. 2. Δίκτυο τοπικών ΣΜΑ, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται κατά προσέγγιση σε δώδεκα (12). 3. Τοπικές μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και παρόμοιων ρευμάτων οργανικών αποβλήτων όπως είναι τα πράσινα απόβλητα και οι ιλύες αστικού τύπου, στο βαθμό που οι μονάδες αυτές πληρούν τα απαιτούμενα τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και εξασφαλίζουν παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας με ανταγωνιστικό κόστος. 4. Εξασφάλιση οικιακών και συνοικιακών κομποστοποιητών για ποσοστό των νοικοκυριών της τάξης του 5%.
Α.2.5 Αποκατάσταση ΧΑΔΑ. Άμεση αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Α.2.6 Ιλύς αστικού τύπου 1. Δυνατότητα διαχείρισης σε μονάδες κομποστοποίησης ή/και επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών. 2. Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μιας ή περισσότερων κεντρικών μονάδων διαχείρισης ιλύων αστικού τύπου. 3. Διερεύνηση της δυνατότητας ξήρανσης της ιλύος, τουλάχιστο των μεγάλων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Περιφέρειας, με στόχο τη μείωση του βάρους τους και την ευκολότερη διαχείρισή τους…».
  Μεταβατική Διαχείριση
Σε ό,τι αφορά τη Μεταβατική Διαχείριση - Διαχείριση Αποβλήτων κατά τη Μεταβατική Περίοδο, σημειώνεται: «Για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι και την κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των προβλεπόμενων από το Σχέδιο υποδομών (“μεταβατική περίοδος”:), προβλέπεται να ληφθούν μέτρα μεταβατικής διαχείρισης, όπως: 1. Συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων δεματοποίησης που λειτουργούν ήδη με ή χωρίς προηγούμενη επεξεργασία των σύμμεικτων ΑΣΑ, και ταχεία ανάπτυξη νέων μονάδων δεματοποίησης για την κάλυψη όλων των Δήμων της Περιφέρειας. 2. Συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου καθόλη τη μεταβατική περίοδο, για το Δήμο Ξυλοκάστρου και τους όμορους Δήμους, έως τη δυναμικότητα που προβλέπεται από την άδειά του.
3. Ταχεία ανάπτυξη ή / και επέκταση των συστημάτων ΔσΠ, ώστε να μειωθεί η ποσότητα των σύμμεικτων αποβλήτων
4. Χρήση υποδομών διαχείρισης γειτονικών Περιφερειών, εφόσον αυτό είναι εφικτό από νομικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής και τεχνικής πλευράς.
Α.3 Κριτήρια επιλογής θέσεων χωροθέτησης υποδομών. Για κάθε νέα υποδομή διαχείρισης ΑΣΑ καθορίζονται στο Σχέδιο τα κριτήρια επιλογής των θέσεων χωροθέτησης εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, διακρινόμενα σε α) κριτήρια αποκλεισμού και εντοπισμού ευρύτερων κατάλληλων περιοχών και β) κριτήρια αξιολόγησης…».
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Οι 10 μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα 
Μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί το 2017 «έτος του Προκρούστη», αφού ασφαλισμένοι αλλά και συνταξιούχοι ετοιμάζονται να δουν δραστικές περικοπές στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Ο λόγος, βέβαια, βρίσκεται στην ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος μπορεί να ψηφίστηκε τον προηγούμενο Μάιο, αλλά ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί με μειωμένες συντάξεις αλλά και αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών…
Τις μεγάλες αυτές αλλαγές (προς το δυσμενέστερο βέβαια αφού και η τωρινή κυβέρνηση δεν ξέφυγε από τον κανόνα –όπως άλλωστε και όλες οι κυβερνήσεις από το 1990 και εντεύθεν- να μη βλέπει ότι το πρόβλημα ρευστότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στη μαύρη-ανασφάλιστη εργασία και όχι στις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος) ήρθε να επικαιροποιήσει το ανταριασμένο σύννεφο των εγκυκλίων που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα στις εορταστικές αργίες (ώστε να εξασφαλίσει τη μικρότερη δυνατή δημοσιοποίηση, όπως ακριβώς έκαναν και οι προκάτοχοί τους).
Βέβαια, το μεγάλο διακύβευμα και συνάμα ο άγνωστος Χ του έτους είναι οι μειώσεις στις συντάξεις που μπορεί τώρα να μην έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, αλλά η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από αυτές, και το αν τελικά θα πέσει εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αναφερόμαστε στον περίφημο «κόφτη» που ήδη έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και έχουν ενημερωθεί προς τούτο οι δανειστές μας, ότι ενδεχόμενη απόκλιση της πορείας των εσόδων θα φέρει ενεργοποίησή του, η οποία θα «κουρέψει» τις καταβαλλόμενες συντάξεις…
Υπό αυτά τα δεδομένα όσοι αποχώρησαν από την εργασία τους προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους μετά τη 13η Μαΐου 2016 (ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου), έχουν να περιμένουν μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές μέσω της κατακρήμνισης των ποσοστών αναπλήρωσης και του υπολογισμού όλων των ετών του ασφαλιστικού τους βίου.
Βέβαια, όσοι εξήλθαν νωρίτερα από τη 13η Μαΐου 2016, μπορούν να αισθάνονται τυχεροί μέχρι το τέλος του 2018, καθώς αν μέχρι τότε δεν επέλθει η άνοιξη στα οικονομικά του κράτους, τότε καθίσταται βέβαιο ότι από την 1η-1-2019 θα δουν δραστικές περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις τους…
Μιλάμε για το θεσμό της προσωπικής διαφοράς που ήδη πριν ακόμη εφαρμοστεί «τρίζει» και τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους δανειστές που πιέζουν να μην καταβληθεί από τώρα, ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα ύψους 4,5 δισ. ευρώ στα δημόσια οικονομικά.
Οι μεγάλοι χαμένοι δεν είναι άλλοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυτή, λοιπόν, η κατηγορία των ασφαλισμένων (κυρίως όσοι ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που ασφαλίζει υγειονομικούς, νομικούς και μηχανικούς), που εδώ και πολλά έτη αγωνίζονται να κρατηθούν και να μη βάλουν λουκέτο (άλλωστε, 6 στους 10 δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους) λόγω της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής, καλούνται να δώσουν χρήματα που δε διαθέτουν και μάλιστα χωρίς ανταπόδοση (αφού οι συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα).
Όλοι, λοιπόν, αυτοί οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα καταβάλουν πλέον ασφαλιστικές εισφορές στη βάση τεκμαρτών εισοδημάτων, αλλά με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους.
Η μεγάλη αλλαγή βέβαια αφορά στο σύνολο των αποδοχών, αφού πλέον θεσπίζεται για την κύρια σύνταξη να σπάει σε δύο κομμάτια: την εθνική και την ανταποδοτική. Η πλήρης εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.
Όσοι αποχωρούν με 15-20 έτη, θα λάβουν εθνική σύνταξη μειωμένη κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται της 20ετίας και επίσης ποσόν αυστηρά αναλογικό των ετών, μηνών και ημερών ασφάλισης που έχουν.
Ως ανώτατο πλαφόν μείωσης ορίζεται το 30% (δεν ισχύει η επιπλέον μείωση του 10% που προέβλεψε το τρίτο μνημόνιο).
Η απομείωση της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν λιγότερα από 20 χρόνια ισχύει και για τους αναπήρους, ενώ το σύστημα πλέον είναι ενιαίο και οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται και για ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

***  «Τσουχτερό» κρύο για τα δεδομένα της Μεσσηνίας 
Αρκετά «κρύες» ήταν οι φετινές γιορτές… Όπως και γενικότερα  ολόκληρος ο Δεκέμβριος. Σύμφωνα, δε, με τις μετρήσεις του ερασιτέχνη μετεωρολόγου Κώστα Μενούνου, ήταν κατά μ.ό. 1,6 βαθμούς Κελσίου ψυχρότερος σε σχέση με τον περυσινό. Αντίθετα, το 2016 ήταν κατά 0,3 βαθμούς πιο ζεστό από το 2015.
Κατά γενική ομολογία, πάντως, το κρύο, ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είχαμε αρκετά χρόνια να το «αισθανθούμε» στην περιοχή μας. Μάλιστα, χιόνισε και σε περιοχές που είχε αρκετά χρόνια να χιονίσει, όπως χωριά της Μεσσήνης και της Πυλίας, ακόμα και σε περιοχές της ορεινής Μάνης.
Ας ελπίσουμε ο καιρός να μη συνεχίσει έτσι και τους επόμενους χειμερινούς μήνες, καθώς οι συνθήκες της οικονομίας δεν είναι κατάλληλες, ενώ το πετρέλαιο συνεχώς αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, τόσο στις διεθνές αγορές όσο και με τους ειδικούς φόρους στη χώρα μας.
Η δε φωτογραφία είναι από τη Χαραυγή του Δήμου Μεσσήνης, στο Πολυλίμνιο, παραμονή της Πρωτοχρονιάς.   Κ. Γαζ. 

*** Υπερκαλύφθηκε η απορρόφηση του ΕΣΠΑ για το 2016 
Όπως ενημερώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31/12/2016, το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1.612.537.278,15 ευρώ κοινοτική συνδρομή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε απορρόφηση 11,35%, υπερκαλύπτοντας κατά 60% το στόχο που είχε τεθεί και αντιστοιχούσε σε 1 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή και απορρόφηση 7%.
Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, για την επίτευξη του στόχου και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, φέρνει αποτελέσματα.
Αυτό οφείλεται τόσο στις ενέργειες των υπηρεσιών του υπουργείου όσο και στην άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες των Περιφερειών.
Τόσο τα τομεακά όσο και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα έχουν υπερκαλύψει τους στόχους τους και αποτελούν παράδειγμα για την αποτελεσματική συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και δικαιούχων. Άντε να μπει χρήμα στην αγορά, μήπως και πάρουμε πολύτιμες ανάσες…  Α.Π.

***  Αναπάντητα “γιατί”… 
Μπορεί να σνομπάρει τους διαγωνισμούς που φυτρώνουν σαν μανιτάρια για το «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον», αλλά καταφέρνει να είναι σταθερά στις λίστες των εργοδοτών για τους οποίους κάθε νέος – και όχι μόνο – θα ήθελε να εργαστεί. Ο λόγος για τον Ανδρέα Καρέλια, που στο τέλος κάθε χρονιάς κερδίζει τις εντυπώσεις, όταν στην ετήσια γιορτή στην ομώνυμη, οικογενειακή καλαματιανή καπνοβιομηχανία ανακοινώνει τις πλούσιες παροχές προς τους εργαζομένους της, αναφέρει το news247.
Αν και τα κέρδη του 2015 ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το 2014 (σ.σ. 53 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους), αυτός πήγε κόντρα και έδωσε ποσό ρεκόρ, που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, έως έκτακτη βοήθεια και παροχές στους εργαζομένους του.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καρέλιας, πρόκειται για ποσά που θα είναι καθαρά από φόρους, καθώς η εταιρεία θα τους πληρώσει στο κράτος που θεωρεί «golden boy», για παράδειγμα, εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές από 1.200 ευρώ και κάτω, οι οποίοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.700 ευρώ.
Τα παραπάνω μπορεί να είναι σταγόνα στο... βαρέλι χωρίς πάτο που είναι τα κρατικά ταμεία, όμως δεν είναι τα μόνα που εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο από την Καπνοβιομηχανία Καρέλια.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Ανδρέας Καρέλιας, «μέσα στο 2016, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία 532.000.000 ευρώ περίπου από έμμεσους και άμεσους φόρους (αυξημένα κατά 12 % σε σχέση με πέρσι), και 7.000.000 στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κοντά στα 175.000.000 σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις».
Τα παραπάνω, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τις καπνοβιομηχανίες. Ήδη από χθες ισχύει και τυπικά η νέα φορολογική πολιτική στα καπνικά προϊόντα, η οποία καθιστά την Ελλάδα τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υψηλότερη φορολόγηση στο προϊόν. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην ομιλία του Ανδρέα Καρέλια: «Το 90% της τιμής του προϊόντος μας, και αυτό έχει σημασία να το καταλάβουμε, ελέγχεται από το ελληνικό κράτος μέσα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το ΦΠΑ. Η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα καπνικά προϊόντα, έχει τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Και να μην ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα τσιγάρα στην Ελλάδα έχουν χαμηλές τιμές και μπορούν να πωλούνται ακόμα πιο ακριβά.
Λένε π.χ. στην Αγγλία τα τσιγάρα κοστίζουν 12 ευρώ το πακέτο, αλλά αγνοούν ότι η Αγγλία έχει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί λιανικής από ό,τι η Ελλάδα, όπως επίσης αγνοούν ότι οι τιμές σε μια αγορά είναι ανάλογες και όχι αντιστρόφως ανάλογες με το επίπεδο του εισοδήματος.
Με άλλα λόγια, όταν το κόστος ζωής στο Λονδίνο είναι 93% ακριβότερο από το κόστος ζωής στην Αθήνα, κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί η αγγλική κυβέρνηση παίρνει λιγότερο φόρο από τα καπνικά από ό,τι η ελληνική.
Ξεκινάμε τη χρονιά με νέα αύξηση του φόρου και διερωτώμεθα προς τι αυτή η αύξηση; Διότι η βεβαιότητα για μειωμένα δημόσια έσοδα από τα καπνικά, είναι έκδηλη ακόμα και στους κυβερνώντες. Το μεγάλο ερωτηματικό λοιπόν είναι γιατί;». 

***  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ ! ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ! Τα τσιπάκια προκαλούν ΘΑΝΑΤΟ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Ανατριχιάζει η αφήγηση της γυναίκας που θα ακούσετε στο βίντεο, σχετικά με τα μικροτσίπ που επιθυμούν να εμφυτεύσουν στους ανθρώπους.
Η εν λόγω κυρία είχε ένα τσιπάκι στον οργανισμό της και περιγράφει όλες τις συνέπειες στην υγεία της και όσα έχει ζήσει, με το ξένο σώμα μέσα της που της το έβαλαν παρά τη θέληση της.
Ένα βίντεο που όλοι πρέπει να δουν. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: «ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ…» : https://youtu.be/-mpMBxyjsQg .- {Πολλές είναι οι κατηγορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, πως το τσιπάκι που αναμένεται να εμφυτέψουν στους Έλληνες, τους επόμενους μήνες, έχει την δυνατότητα να σκοτώσει! 
Την ανακοίνωση έκανε το κανάλι FOX NEWS, ενώ υπάρχουν και πολλά βίντεο στο διαδίκτυο, που αποδεικνύουν την θανατηφόρα λειτουργία του RFID.} .- Το εν λόγω τσιπάκι χρησιμοποιείται στην Αμερική σε κατάδικους, οι οποίοι άν αποδράσουν πεθαίνουν αμέσως. Μια γυναίκα από την Αμερική, έχασε επίσης την ζωή της από το τσιπάκι RFID.

***  EΡΧΕΤΑΙ το νέο κύμα κακοκαιρίας!Δείτε σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει...(ΧΑΡΤΗΣ)

~ Ένας χάρτης θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό και όχι τυχαία καθώς ο συγκεκριμένος χάρτης απεικονίζει τη σφοδρή κακοκαιρία και το αποτέλεσμα αυτής,τη χιονόπτωση δηλαδή,που θα χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες μέρες.
Δείτε το χάρτη:

*** ΠΝΟΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ!ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΣΤΙΣ 11/1 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ...


Η ενημέρωση των Ελλήνων συνεχίζεται και το νέο έτος.
Ακούραστος ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, συνεχίζει τις περιοδείες του στην Ελλάδα με σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για τη ΛΥΣΗ που προτείνει στα προβλήματα της χώρας.
O ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα επισκεφτεί την ΚΑΛΛΙΘΕΑ, στις 11 Ιανουαρίου 2017, ώρα 05,30 μμ (17:30)  και θα μιλήσει στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (οδός Κρέμου 123 και Φιλαρέτου).

Στην ομιλία του ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, θα μιλήσει για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, την αύξηση του πλούτου, τα Εθνικά Θέματα, την απεμπλοκή από το άρμα της Δύσης, που δεν προσφέρει τα αναμενόμενα στην Ελλάδα. Θα μιλήσει επίσης για τη φοροκαταιγίδα που έχει πλήξει τους Έλληνες. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προσπαθούν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα με τον παράλογοκαι εκ προοιμίου αποτυχημένο τρόπο της υπερφορολόγησης των πολιτών και της επιβολής φόρων στους ήδη υπάρχοντες φόρους! Η υπερφορολόγηση, η διόγκωση των οφειλών των πολιτών στο κράτος, τα μηδενικά έσοδα στα κρατικά ταμεία και η επιβολή νέων φόρων, οδηγούν την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση! Παράλληλα, οι πολίτες γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο φτωχοί και ο ιδιωτικός τομέας που ήταν η «ατμομηχανή» της οικονομίας και τροφοδοτούσε τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, έχει πλέον διαλυθεί! Το άδικο φορολογικό σύστημα και η επιβολή στους πολίτες φόρων που δεν μπορούν να αποδώσουν, οδηγεί αναπόφευκτα στη φοροδιαφυγή.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα παρουσιάσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, την απάντηση στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε…
Να είστε ΟΛΟΙ εκεί...

*** Αλέξης Τσίπρας! Όλο το 2016 του πρωθυπουργού σε ένα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ...

~ Απ'όλα είχε το 2016 για τον Αλέξη Τσίπρα, από λεκτικές γκάφες και πολλά "θα", μέχρι ταξίδια και μαθήματα αγγλικών.
Σε ένα ποτ-πουρί έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε (;) τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα λόγια είναι περιττά...
Το  Βίντεο : Το 2016 του Αλέξη Τσίπρα , https://youtu.be/isSjMiek7jc .-

***  ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ με ΣΚΙ ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ! Ήταν κουραστική η χρονιά...

~ Κάνοντας σκι και χαλαρώνοντας στο Πήλιο,πέρασε τη μέρα του σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ,Κυριάκος Μητσοτάκης,μαζί με την οικογένειά του.Πήρε τον απαραίτητο εξοπλισμό τους και έφτασε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου,προκειμένου να ξεφύγει από το πρόγραμμα του και ευχαριστήθηκε το χιόνι.
Koυραστική ήταν η χρονιά φαίνεται για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χρειάστηκε να χαλαρώσει με σκι για να ξεχάσει και λίγο τον κόσμο που πεινάει,και κρυώνει.

*** Λαϊκή εξέγερση! Φοβάται ο Καραμανλής...

~ Σαν "από μηχανής θεός" επιθυμεί να εμφανιστεί ξανά στη πολιτική σκηνή, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλης, που έχει προχωρήσει σε μια σειρά προβλέψεων για το μέλλον της χώρας.
Ο κ. Καραμανλής, φοβάται ότι ο ελληνικός λαός θα επαναστατήσει και θα γίνουμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κοινωνικής έκρηξης, μετά από τόσα χρόνια που υπομένει μνημόνια και τις συνέπειες τους, αλλά και ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ.
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι το 2017 θα συμβούν όλες οι κρίσιμες εξελίξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εντύπωση προκαλεί πως ο κ. Καραμανλής επιλέγει να μιλήσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μετά από χρόνια σιωπής, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και "ένοχη", αφού επί πρωθυπουργίας του ξεκίνησε ο εκτροχιασμός της οικονομίας.
Ή μήπως, ας μην μας εντυπωσιάζει τόσο;..

***  ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!Τεράστια ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την ΕΛΛΑΔΑ...

~  Τα σημάδια κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας είναι, κάθε μέρα και, πιο σαφή. Αφενός μεν η τουρκική λίρα έχει φτάσει σε ισοτιμία 3,59 ανά δολάριο και μόνον σήμερα σε μια μέρα έπεσε 2,5 %.
Αφετέρου δε ο τουρκικός τουρισμός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που μαστίζουν τη χώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι απώλειες των αφίξεων ξένων τουριστών στην Τουρκία για το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 ξεπέρασαν τα 10 εκατ. σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών για το ενδεκάμηνο πέρυσι παρουσίασε πτώση κατά 30,8% φθάνοντας σε 24,05 εκατ., έναντι 34,8 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2015. Με την πτώση αυτή η Τουρκία επιστρέφει στα επίπεδα των διεθνών τουριστικών αφίξεων που είχε καταγράψει την περίοδο 2007-2008. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στους μήνες αιχμής της σεζόν, όπως είναι ο Ιούνιος (-40,8%), ο Ιούλιος (-36,7%) και ο Αύγουστος (-38%).
Σε επίπεδο βασικών αγορών το μεγαλύτερο πλήγμα προήλθε από την αγορά της Ρωσίας. Οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών μειώθηκαν κατά 77,3% φθάνοντας σε 822.159 από 3,6 εκατ. το 2015. Το ποσοστό πτώσης των Ρώσων επισκεπτών διευρύνθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της «ψυχρής» περιόδου που υφίστατο στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας έως και τα μέσα του καλοκαιριού του 2016. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν διαταραχθεί μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά τον Νοέμβριο του 2015. Μεγάλες απώλειες είχε η γειτονική χώρα και από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, για το ενδεκάμηνο του 2016 οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 30,4% (3,76 εκατ.) και από τη Βρετανία κατά 32,1% (1,68 εκατ.). Στη σύγκριση των στοιχείων από τις ευρωπαϊκές αγορές, μία από τις μικρότερες μειώσεις αφίξεων ήταν από την Ελλάδα. Οι αφίξεις των Ελλήνων τουριστών μειώθηκαν κατά 21,5% φθάνοντας σε 546.274. Ετσι, με τη μεγάλη πτώση των αφίξεων από τις άλλες χώρες, η Ελλάδα αποτελεί πλέον την 4η σημαντικότερη τουριστική αγορά για την Τουρκία μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία, την κεντρική τράπεζα και το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τα τουριστικά έσοδα της γειτονικής χώρας από τους ξένους επισκέπτες για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 μειώθηκαν κατά 38,3% ή κατά 7,8 δισ. δολ. σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, φθάνοντας σε 12,58 δισ. δολ. Οι υψηλότερες μειώσεις καταγράφηκαν τον Ιούνιο (49%), τον Ιούλιο (43,3%) και τον Αύγουστο (41,5%). Λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα ανασφάλειας που εκπέμπει η Τουρκία στις διεθνείς αγορές, εκπρόσωποι ξένων ταξιδιωτικών οργανισμών εκτιμούν ότι οι αφίξεις και τα έσοδα στη γειτονική χώρα θα μειωθούν περαιτέρω το 2017.
Όπως είναι σαφές δημιουργείται μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας. Ο τουρισμός μπορεί να ξαναγίνει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να υπάρξει σχέδιο και συντονισμός όλων των φορέων. Θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση σε επίπεδο θεματικού τουρισμού (πχ θρησκευτικού) αλλά και στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές (πχ ρωσική).
Με σχέδιο και οργάνωση όλα μπορούν να γίνουν.

***  Καταιγιστικές ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ για τη Novartis! "Φύλλο και φτερό" τα γραφεία...

~  Έρευνα στα γραφεία της Novartis πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, μετά από εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς.
Ήδη από τις αρχές του Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα, μετά τη δημοσιοποίηση  στοιχείων για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών, αλλά και για τα μέσα που χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στις αγορές, μετά από έρευνα δύο ετών που έκαναν οι αμερικανικές αρχές.
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, δύο Έλληνες στελέχη της εταιρείας, στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης, κατέθεσαν στις αρχές των ΗΠΑ έγγραφα που δείχνουν τη μετακίνηση ποσών σε ιδιώτες γιατρούς αλλά και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας , με στόχο τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της .
Να σημειωθεί ότι την Πρωτοχρονιά ένας 44χρονος που βρισκόταν στο Hilton, απειλούσε να αυτοκτονήσει από τον 13 όροφο και σύμφωνα με τα τις πληροφορίες, ήταν πρώην στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και έλεγε "δεν θα τα φορτώσουν σε μένα".

*** Έρχεται να επιβάλλει την ΤΑΞΗ! Απόφαση ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ του Τραμπ...

~  Όπως αποκαλύπτουν πληροφορίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναλάβει ειδικός εισαγγελέας ώστε να ερευνήθει η Χίλαρι Κλίντον.Όπως όμως τόνισε η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τράμπ,αυτό δεν έχει συζητηθεί εκ νέου με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο και πως θα γίνει όπως χαρακτηριστικά είπε ‘’στην ώρα του’’.
Η Κελιάν Κόνγουεΐ,επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας,είπε πως τόσο ο Τράμπ όσο και ο Μάικ Πέινς αντιπρόεδρος’’ επιδιώκουν να ενώσουν τη χώρα, αλλά δεν το έχουμε συζητήσει ( τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων της Χίλαρι Κλίντον) τις τελευταίες ημέρες και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή".

*** ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ! Η Ρωσία ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ τζιχαντιστές...

~ Ένα βίντεο που δείχνει την κοινή ρωρο-τουρκική αεροπορική επιδρομή στην πόλη Αλ-Μπαμπ ήρθε στο φως της δημοσιότητας, από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu".
Türk ve Rus jetleri DEAŞ hedeflerini vurdu : https://youtu.be/ZtbFEIwqBAw .-
Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε οπτικό υλικό από τις κοινές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, προέρχεται από την Αλ-Μπαμπ, με ρωσικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να χτυπάνε θέσεις του ISIS.
H Τουρκία πια είναι σε δεινή θέση και έχει στραφεί προς τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι ένα σχόλιο του περιοδικού Spiegel που συνοψίζει τη θέση που βρίσκεται τώρα η γείτονα χώρα, που ισορροπεί ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.
"Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δείχνει γι’ άλλη μια φορά πόσο διχασμένη είναι η Τουρκία. Στην Ε.Ε. εντείνεται η ανησυχία ότι η χώρα θα απομακρυνθεί απ’ τη συμμαχία με τη Δύση και θα προτιμήσει αντ’ αυτής τον Βλαντιμίρ Πούτιν".

***  Ο Τραμπ ΜΙΛΗΣΕ! Ξεχάστε όσα ξέρατε...

~ «Η General Motors παραδίδει μοντέλα Chevy Cruze που κατασκευάστηκαν στο Μεξικό σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνει δασμούς. Κατασκεύασέ τα στις ΗΠΑ ή πλήρωσε έναν βαρύ τελωνειακό δασμό!»έγραψε σήμερα στο twitter o Nτόναλντ Τράμπ,ο οποίος τα έβαλε με την GM,και μετά το tweet του οι μετοχές της έπεσαν 1%.
Προεκλογικά ο Τράμπ είχε κρίνει αυστηρά τις εμπορικές συμφωνίες των προηγούμενων προέδρων γιατί με αυτές τις συμφωνίες οι ΗΠΑ έχασαν πολλά εκατομμύρια.Επιπρόσθετα εναντιώθηκε και στη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βορείου Αμερικής (Aléna ή NAFTA), που συνάφθηκε μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού καθώς είναι αυτή η συμφωνία που επέτρεψε στην General Motors την κατασκευή οχημάτων στο Μεξικό και την μετέπειτα εισαγωγή τους στις ΗΠΑ χωρίς επιπρόσθετους δασμούς.
  «Η GM κατασκευάζει τα hatchback Chevrolet Cruze (ένα οικογενειακό σεντάν) που προορίζεται για τις παγκόσμιες αγορές στο Μεξικό, εκ των οποίων ένας μικρός αριθμός πωλείται στις ΗΠΑ» τόνισε η GM σε ανακοίνωση της.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Ίωση «χτύπησε» τον ΠΑΟ, προπόνηση χωρίς τέσσερις 
Πριν το αιώνιο ντέρμπι

~ Με απουσίες άρχισε τη Δευτέρα ο Παναθηναϊκός την προετοιμασία του εν όψει του ευρωπαϊκού ντέρμπι «αιωνίων» της Παρασκευής στο ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό, για την 16η αγωνιστική της Euroleague.
Ο τεχνικός των «πράσινων», Τσάβι Πασκουάλ, σημείωσε τέσσερα ονόματα στο απουσιολόγιο του, καθώς οι Νικ Καλάθης, Πατ Καλάθης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Μιχάλης Λούντζης ταλαιπωρούνται από ίωση και προτιμήθηκε να παραμείνουν κλινήρεις.
Ωστόσο, ο Καταλανός είδε τον Λευτέρη Μποχωρίδη να επιστρέφει στο παρκέ και να βγάζει κανονικά το πρόγραμμα, μετά τη θλάση στον ορθό μηριαίο του αριστερού του μηρού, που τον ταλαιπώρησε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Με Πρίντεζη, Αγραβάνη και... sold out με τον ΠΑΟ 
Αμφίβολος ο Σπανούλης...

~  Μία ευχάριστη είδηση, τη συμμετοχή του Γιώργου Πρίντεζη σε όλο το πρόγραμμα της προπόνησης, περίμενε τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιώργο Σφαιρόπουλο, τη δεύτερη ημέρα του 2017.
Ο Πρίντεζης συμμετείχε σε μέρος της προπόνησης ήδη πριν τον αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ, αλλά σήμερα έδειξε πανέτοιμος να αγωνιστεί απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» με τον Παναθηναϊκό για την πρεμιέρα του β΄ γύρου της α΄ φάσης της Euroleague, ανήμερα των Φώτων (Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, 21:00).
Στον Ολυμπιακό, όμως δείχνουν να συμβιβάζονται στην ιδέα της απουσίας του αρχηγού τους, Βασίλη Σπανούλη, η θλάση η οποία αποκόμισε στους προσαγωγούς απέναντι στην τουρκική ομάδα θα τον αφήσει εκτός παρκέ για διάστημα 10 ημερών. Στην ομάδα του Πειραιά λένε πως η συμμετοχή του είναι εξαιρετικά αμφίβολη και μόνο έκπληξη θα θεωρηθεί αν ο Σπανούλης βρεθεί στη δωδεκάδα στο ΣΕΦ την ερχόμενη Παρασκευή.
Εκτός από τον βασικό πάουερ φόργουορντ, Γιώργο Πρίντεζη, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μπορεί να υπολογίζει και στον Δημήτρη Αγραβάνη. Ο 22χρνος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στον ώμο, έβγαλε μέρος της προπόνησης και θα είναι παρών στο παρκέ έτοιμος να αγωνιστεί απέναντι στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ.
Στην προπόνηση συμμετείχε και το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Ντομινίκ Ουότερς. Ο αντικαταστάτης του Ντάνιελ Χάκετ στην ερυθρόλευκη περιφέρεια, δεν έχει προλάβει μεν να ενσωματωθεί πλήρως, αφού βρίσκεται μόνο λίγες ημέρες στην Αθήνα, αλλά αναμένεται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του απέναντι στους «πράσινους».
Οι οργανωτικές ικανότητές του και η ευχέρειά του στο σκοράρισμα κρίνονται αναγκαίες εν τη απουσία του αρχηγού του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Στο Basketball Champions League

~* Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής της διοργάνωσης, έχει ως εξής:
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
Τρίτη, 3/1/2017
Μπάνβιτ (Τουρκία)-ΑΡΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ ) κ.α.  80-80 , παράταση : 95-94 .-
 Τα δεκάλεπτα :  21-16,  45-38,  62-57,  80-80,  95-94.-
ΜΠΑΝΒΙΤ (Σάσο Φιλιπόφσκι): Μούριτς, Κούλιγκ 15, Γκετσίμ 3 (1), Γκοκάλπ, Όρελικ 17 (3), Βίντμαρ 9, Τσάπελ 9 (1), Κορκμάζ 20 (4), Θίοντορ 22 (1).
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Ξανθόπουλος 2, Τσαϊρέλης 2, Τζένκινς 18 (2), Κάμινγκς 19 (3), Ζάρας 12 (2), Μούρτος, Σίμτσακ 6, Μπάκνερ, Γιάνκοβιτς 5 (1), Καββαδάς 10, Ντραγκίσεβιτς 20 (3).

Νίμπουρκ (Τσεχία)-Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης (Γερμανία)
Ναχαρίγια (Ισραήλ)-Μονακό (Γαλλία)
Μπάκεν Μπέαρς (Δανία)-Ελιος Ντομζάλε (Σλοβενία)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Μονακό 19
Μπάνβιτ 18
Νίμπουρκ 17
Άρης 17
Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης 14
Ναχαρίγια 13
Μπάκεν Μπέαρς 11
Έλιος Ντομζάλε 11

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ

Τρίτη, 3/1/2017
Κατάγια (Φινλανδία)-Κιμίκ (Ουκρανία)
Τετάρτη, 4/1
Οραντέα (Ρουμανία)-Λε Μαν (Γαλλία)
Μακάμπι Ρισόν (Ισραήλ)-Βενέτσια (Ιταλία)
Καρσίγιακα (Τουρκία)-Άβτοντορ (Ρωσία)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Λε Μαν 17
Βενέτσια 17
Κατάγια 16
Καρσίγιακα 16
Οραντέα 15
Άβτοντορ 14
Μακάμπι Ρισόν 14
Κιμίκ 11

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ

Τετάρτη, 4/1/2017
Βιλερμπάν (Γαλλία)-ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:30
Νεπτούνας (Λιθουανία)-Όλντενμπουργκ (Γερμανία)
Ουσάκ Σπορτίφ (Τουρκία)-Ρόσα (Πολωνία)
Βαρέζε (Ιταλία)-Βέντσπιλς (Λετονία)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Νεπτούνας 18
Βιλερμπάν 18
Όλντενμπουργκ 16
Βέντσπιλς 15
ΠΑΟΚ 15
Ρόζα 13
Ουσάκ Σπορτίφ 13
Βαρέζε 12

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ

Τρίτη, 3/1/2017
Στρασμπούρ (Γαλλία)-Τενερίφη (Ισπανία)
Μόρναρ (Μαυροβούνιο)-Τσιμπόνα (Κροατία)
Γιουβέντους (Λιθουανία)-Μέγκα Λεκς (Σερβία)
Τετάρτη, 4/1
Οστάνδη (Βέλγιο)-Αβελίνο (Ιταλία)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Τενερίφη 18
Αβελίνο 17
Στρασμπούρ 17
Γιουβέντους 16
Οστάνδη 14
Μέγκα Λεκς 13
Τσιμπόνα 13
Μόρναρ 12

Ε΄ ΟΜΙΛΟΣ

Τρίτη, 3/1/2017
Ζιελόνα Γκόρα (Πολωνία)-Μπεσίκτας (Τουρκία)
Τετάρτη, 4/1
Σάσαρι (Ιταλία)-ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:30
Παρτιζάν (Σερβία)-Σολνόκι (Ουγγαρία)
Λούντβιγκσμπουργκ (Γερμανία)-Σαρλερουά (Βέλγιο)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Μπεσίκτας 18
Λούντβιγκσμπουργκ 17
Παρτιζάν 16
ΑΕΚ 16
Ζιέλονα Γκόρα 14
Σάσαρι 14
Σαρλερουά 14
Σολνόκι 11

***   Μπουμάλ: «Βρήκα τη δύναμη να επανέλθω»
Έτοιμος να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό έχοντας αφήσει πίσω του μια δύσκολη περίοδο με τραυματισμούς δήλωσε ο Ολιβιέ Μπουμάλ,που δεν θεωρεί αδύνατο να καλύψει η ομάδα του τη μεγάλη διαφορά από την κορυφή.               Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που ήταν εκτός μάχης λόγω τραυματισμών, ο Ολιβιέ Μπουμάλ δηλώνει και πάλι δυνατός και έτοιμος να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να πετύχει τους στόχους του. Ο Καμερουνέζος εξτρέμ θεωρεί πως ένας τίτλος είναι εφικτός στόχος για τους «πράσινους» και ξεκαθαρίζει πως η ομάδα του δεν θα πρέπει να κοιτάζει τη μεγάλη διαφορά που τη χωρίζει από την κορυφή, αλλά κάθε παιχνίδι που έρχεται ξεχωριστά. 
Αναλυτικά, ο Ολιβιέ Μπουμάλ μίλησε για: 
-το τι περιμένει από τη νέα χρονιά για τον Παναθηναϊκό: «Θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους. Ελπίζω το 2017 να μας δώσει την ευκαιρία να δείξουμε το πρόσωπό μας, αυτά που μπορούμε να κάνουμε ξεκινώντας με μια νίκη απέναντι στον Πλατανιά». 
-το αν πιστεύει στην κατάκτηση κάποιου τίτλου: «Όλα είναι πιθανά. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα και γι’ αυτό θα πρέπει να μείνουμε στους στόχους μας. Η κατάκτηση ενός τίτλου είναι ένας από τους στόχους μας». 
-το αν η διαφορά από τον Ολυμπιακό μπορεί να καλυφθεί: «Δεν πρέπει να κοιτάμε τη διαφορά, αλλά πώς θα κερδίσουμε όλους τους αγώνες μας και στο τέλος του πρωταθλήματος θα κάνουμε ταμείο. Σημασία έχει να παίζουμε για τη νίκη και να παίρνουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε». 
-τον αγώνα με τον Πλατανιά: «Θα πρέπει να σεβαστούμε όσα θα μας πει ο κόουτς και να τα βγάλουμε στο γήπεδο. Αν το κάνουμε αυτό, το ταλέντο μας θα φανεί». 
-τον απολογισμό του 2016 για τον ίδιο: «Στην ποδοσφαιρική ζωή υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Είχα έναν τραυματισμό, αλλά πρέπει κοιτάω μπροστά. Έκανα το παν για να επανέλθω σε φόρμα με υπομονή και σκληρή δουλειά. Βελτιώνομαι συνέχεια. Ήταν μια δύσκολη περίοδος, αλλά μπόρεσα και βρήκα τη δύναμη και τον τρόπο να το ξεπεράσω για να κάνω το καλύτερο. Δεν θα το έλεγα επανεκκίνηση αυτό που γίνεται τώρα, αλλά είναι μια ευκαιρία για να συνεχίσω τη βελτίωσή μου και να προχωρήσω κοιτώντας μακριά».

***  Επιτέλους… 1η αγωνιστική
                             
Ποδαρικό στο 2017 με την πρώτη αγωνιστική κάνει σήμερα η Super League, καθώς θα υπάρξει δράση σε Θεσσαλονίκη και Λιβαδειά.               Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής 
Τρίτη (03/01/2017)
~* Ηρακλής-Ξάνθη  0-1 , (0-0) .-
Τα γκολ : 58' ΓΚΟΛ η Ξάνθη! ο  Γιουνές  ,
 Διαιτητής είναι ο Γιώργος Κύζας (Δράμας), βοηθοί του οι Βασίλης Καραβασίλης (Ημαθίας), Γιώργος Λάζαρης (Καβάλας) και τέταρτος ο Αθανάσιος Σέζος (Κιλκίς).
20' ΠΕΝΑΛΤΙ για την Ξάνθη!     , 21' Το έπιασε ο Χουάντερσον!  , O Γιουνές κάνει κάκιστη εκτέλεση, με τον Χουάντερσον να πέφτει και να διώχνει, διορθώνοντας το τραγικό λάθος στο οποίο είχε υποπέσει δευτερόλεπτα πριν!
Κάρτες : 7' Kίτρινη κάρτα στον Καμαρά ,67' Kίτρινη κάρτα στον Ντε Λούκας.,75' Κίτρινη κάρτα στον Λουκίνα. 77' Κίτρινη κάρτα στον Περόνε. 85' Αποβάλλεται ο Περόνε, με δέκα ο Ηρακλής! 89' Κίτρινη κάρτα στον Λουσέρο.
Ηρακλής (Παντελίδης): Χουάντσερσον, Ρούσσος, Στάμου, Ζιάμπαρης, Λεοζίνιο, Κούρος, Ιντζόγλου, Πασάς, Μοντέιρο, Μπαρτολίνι, Περόνε.
~ Στον πάγκο έμειναν οι Γιαννίκογλου, Λουκίνας, Βοσνακίδης, Αγγελόπουλος, Καραγκούνης, Κυνηγόπουλος και Δούμτσιος.
Ξάνθη (Λουτσέσκου): Ζίβκοβιτς, Καρασαλίδης, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας, Τριάδης, Γιούνες, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Γουάλας, Φλίσκας, Καμαρά.
~ Στον πάγκο έμειναν οι Ζαρόπουλος, Παπαγεωργίου, Σολτάνι, Χατζητερζόγλου, Ράνος, Νιέτο και Ορφανίδης.
Αλλαγές : 70' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Λουκίνας αντί Πασά. 73' Αλλαγή για την Ξάνθη. Σολτάνι αντί Ντε Λούκας. 84' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Χατζητερζόγλου αντί Καμαρά. 88' Αλλαγή για την Ξάνθη. Ράνος αντί Γιουνές.
VIDEO :  
~** ΗΡΑΚΛΗΣ-ΞΑΝΘΗ 0-1  δηλώσεις γκολ 1η  αγωνισ.   3/1/2017: https://youtu.be/GQPV0tRV9Y8 .-                                                                                
Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ   0-1 , (0-0) .-                                                             
Τα γκόλ :     84' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ! ,  Σέντρα του Κάμπος από τα δεξιά, πιο ψηλά απ' όλους ο Πέλκας που με κεφαλιά κάνει το 1-0! .-  Διαιτητές: Αθανάσιος Τζήλος, Χρυσούλα Κουρομπύλια, Κοσμάς Χαρίσης και 4ος διαιτητής: Γεώργιος Τζοβάρας .-                                                                                                                            Λεβαδειακός: Ναμάσκο, Μουλόπουλος, Ουόν, Τριποτσέρης, Μιλιάζες,Κουλιμπαλί, Μεντί, Καραμπουε, Καραχάλιος, Γιακουμάκης,Μάντζιος.-                                      Στον πάγκο είναι οι: Μοσχονάς, Τόπι, Μάγκας, Σένκα, Βασιλείου, Καψάσκης, Παππάς.                                                                                                                 ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Κάνιας, Μπίσεσβαρ, Κάμπος, Μυστακίδης, Αθανασιάδης.
Στον πάγκο οι: Μπρκιτς, Χαρίσης, Μαλεζάς, Κίτσιου, Πέλκας, Δεληγιαννίδης και Κουλούρης.   
Κάρτες : 45'+1' Κίτρινη κάρτα στον Μουλόπουλο  , 47' Κίτρινη κάρτα στον Μυστακίδη για αγκωνιά στον Γιακουμάκη  , 52' Κίτρινη κάρτα στον Κρέσπο για τράβηγμα στον Μάντζιο  , 64' Κίτρινη κάρτα στον Μπίσεσβαρ , 72' Κίτρινη κάρτα στον Μάγκα για τράβηγμα στον Τσίμιροτ , 79' Κίτρινη κάρτα στον Τριποτσέρη ,
Αλλαγές : 61' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός ο Αθανασιάδης, μέσα ο Κουλούρης , 70' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Εκτός ο Καραχάλιος, μέσα ο Μάγκας , 71' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός ο Μυστακίδης, μέσα ο Πέλκας , 78' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Εκτός ο Καραμπουέ, μέσα ο Βασιλείου , 90' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Μέσα ο Καψάσκης, έξω ο Γιακουμάκης , 90' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός ο Τσίμιροτ, μέσα ο Μαλεζάς .-
VIDEO :  
~* Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ  0-1   το  γκολ Πέλκα 1η αγων  3/1/2017:
  https://youtu.be/orDO2lsWuEk .- 
 ~* ΛΑΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ  0-1  δηλώσεις γκολ  1η αγων   3/1/2017 :  https://youtu.be/XeYn91hHihc .-                                                                                                                                                                                             ~* ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ  Α΄ Ημίχρ   0-0    αγων  3/1/2017 :                    https://youtu.be/iWiZVXhtLu4                                                                                                                     
Τετάρτη (04/01/2017)
Κέρκυρα-Ατρόμητος (15:00/Novasports2)
ΑΕΚ-Παναιτωλικός (17:15/Novasports2)
ΑΕΛ-Βέροια (17:15/Novasports3)
Ολυμπιακός-Αστέρα Τρίπολης (19:30/Novasports1)
Πέμπτη (05/01/2017)
Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα (15:00/Novasports2)
Πλατανιάς-Παναθηναϊκός (19:30/Novasports1)

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής

Σάββατο (07/01/2017)
Ατρόμητος-Λεβαδειακός (15:00/ Novasports3)
Βέροια-Ηρακλής (17:15/Novasports1)
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ (19:30/Novasports1)

Κυριακή (08/01/2017)
ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα (15:00/Novasports2)
Παναιτωλικός-Πανιώνιος (17:15/Novasports2)
Πλατανιάς-ΑΕΛ (17:15/Novasports3)
Ξάνθη-Ολυμπιακός (19:30/Novasports1)

Δευτέρα (09/01)
Παναθηναϊκός-Κέρκυρα (19:30/Novasports1)

***Αναλυτικά, η 8η όγδοη αγωνιστική της Football League  - Β΄ εθνική :








Τρίτη 3/1/2017
Καλλιθέα-Άρης 2-0
(66’, 77’ Τσίπρας)

Τετάρτη 4/1/2017
Αιγινιακός-Καλλονή (14:00)
Κισσαμικός-Απόλλων Σμύρνης (15:00)
Πανσερραϊκός-Αχαρναϊκός
Αγροτικός Αστέρας-ΟΦΗ
Αναγέννηση Καρδίτσας-Πανελευσινιακός
Παναιγιάλειος-Λαμία
Σπάρτη-Τρίκαλα
Πανθρακικός-Χανιά

Η επόμενη (9η) αγωνιστική:
Σάββατο 7/1/2017

Λαμία-Αγροτικός Αστέρας (15:00)
Τρίκαλα-Αναγέννηση Καρδίτσας

Κυριακή 8/12/2017
Απόλλων Σμύρνης-Αχαρναϊκός (15:00)
Καλλονή-Κισσαμικός
Παναλευσινιακός-Αιγινιακός
Χανιά-Σπάρτη
Πανθρακικός-Καλλιθέα
ΟΦΗ-Πανσερραϊκός (16:00)
Άρης-Παναιγιάλειος (17:00)

***

~  ~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΆΒΒΑΤΟ 31 Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-31-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  31 Δεκεμβρίου 2016-01 Ιανουαρίου 2017 :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/31-2016-01-2017-2016-15-28122016-78-80.html  .-  
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή 01  Ιανουαρίου  2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-01-2017.html .- 
~*  ΠΡΟΦΗΤΙΕΣ Κυριακή 01 Ιανουαρίου  2017  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/01/01-2017.html .-                        
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/01/news-02-2017-2.html .-  
~* ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .- 
~ * Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη  03 Ιανουαρίου  2017 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-03-2017.html  .-    
 
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5093  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3299   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3303  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.694  βίντεο   .-  
~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 .--
~

~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας :
***  ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ { Ηλεκτροφυσιογράφημα καρδιάς }:
Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μία επεμβατική διαγνωστική εξέταση που αποσκοπεί στη μελέτη των καρδιακών αρρυθμιών διερευνώντας το μηχανισμό και την εστία προέλευσης αυτών και κατά συνέπεια προσδιορίζοντας την πρόγνωση και τον καταλληλότερο τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισής τους με φαρμακολογικά ή μη μέσα.
Η  εξέταση γίνεται στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Μετά από τοπική αναισθησία στην περιοχή του δεξιού μηρού, τοποθετούνται εισαγωγείς (θηκάρια) διαμέσου των οποίων ειδικοί καθετήρες προωθούνται στην καρδιά. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπό διερεύνηση κλινικής αρρυθμίας, απαιτούνται συνήθως από 2 έως 4 διαγνωστικοί καθετήρες-ηλεκτρόδια. Η τοποθέτησή τους στην καρδιά ελέγχεται με ακτινοσκόπηση και είναι ανώδυνη. Στην άκρη των καθετήρων αυτών υπάρχουν ηλεκτρόδια με τα οποία γίνεται η καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων από την αντίστοιχη περιοχή της καρδιάς ενώ είναι δυνατή και η ηλεκτρική διέγερση της καρδιάς με στόχο τη μελέτη του ηλεκτρικού συστήματος και την προσπάθεια πρόκλησης ταχυαρρυθμιών.
Ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος ενδείκνυται σε περιπτώσεις βραδυκαρδίας και συγκοπής όταν θέλουμε να ελέγξουμε τη λειτουργία του φυσιολογικού βηματοδότη της καρδιάς (φλεβόκομβος) και η δυνατότητα του κολποκοιλιακού κόμβου να μεταφέρει ερεθίσματα από τους κόλπους στις κοιλίες και την ανάγκη εμφύτευσης βηματοδότη.
Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη έχει επίσης αξία στη διερεύνηση του κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε ασθενείς με υποκείμενη καρδιακή πάθηση, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, μυοκαρδιοπάθειες και ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου χρήζουν ακολούθως εμφύτευσης απινιδωτή.
Ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος ταυτοποιεί επίσης την διάγνωση του τύπου της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας ενώ δύναται να πραγματοποιηθεί άμεσα και κατάλυση του βρχυκυκλώματος που προκαλεί την αρρυθμία (ablation). -

*** ΘΑΥΜΑ! ΑΥΤΟ ΔΙΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΥΧΕΝΙΚΟ...   
Το επαναστατικό προϊόν που φέρνει οριστικό τέλος στις φλεγμονές και στην ακαμψία των αρθρώσεων!
Τέλος στον πόνο στα γόνατα, στο αυχενικό σύνδρομο και σε κάθε σύμπτωμα που προκαλεί η αρθρίτιδα...
Η αρθρίτιδα είναι μια πολύ οδυνηρή πάθηση, που ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ενώ μπορεί να επηρεάσει μια ή παραπάνω αρθρώσεις. Υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη αρθρίτιδας ή ρευματικών παθήσεων και συνήθως επηρεάζουν τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Η αρθρίτιδα σχετίζεται με τη μέση ηλικία και ξεκινά κατά κανόνα να επηρεάζει ανθρώπους όταν ξεπεράσουν την ηλικία των πενήντα.
Δεν υπάρχει ένα και μόνο αίτιο της αρθρίτιδας, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση αυτής της πάθησης. Μπορεί να προέλθει από τραυματισμό, φθορά των αρθρώσεων, λόγω γήρατος, από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ή από κάποια μόλυνση.
Η αρθρίτιδα επίσης είναι μια ασθένεια που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Η αρθρίτιδα περιορίζει σχεδόν όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιήστε ή να πιάσετε κάτι με τα χέρια σας. Επίσης, σε περίπτωση που η αρθρίτιδα εμφανιστεί στους αστραγάλους, τα γόνατα ή τα πόδια σας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονη.
Τι είναι η Boswellia;
Η Boswellia Serrata, το αντιφλεγμονώδες της φύσης, γνωστή και ως Ινδικό λιβάνι,(στα σανσκριτικά Shallaki) είναι ένα φυτό που μεγαλώνει σε κάποιες περιοχές της Ινδίας και χρησιμοποιείται για το θεραπευτικό εκχύλισμα από το κολλώδες ρετσίνι, που βγαίνει από το φυτό.
Η ρητίνη αυτή του δένδρου boswellia, περιέχει σημαντικές ποσότητες των δραστικών συστατικών που περιλαμβάνουν καρβόνη, φαρνεζόλη, λιμονένιο, βορνεόλη και boswellic acid (μποσβελλικό οξύ).
Στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική αλλά και στην μοντέρνα θεραπευτική με βότανα, η Βosswellia Serrata, χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων, και κυρίως για τις αρθρίτιδες και αρθροπάθειες, το άσθμα, το βρογχικό άσθμα, την βρογχίτιδα και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
Πιο αναλυτικά, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του Artropon Boswellia, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά και άλλων ρευματωδών παθήσεων.
 Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytomedicine», διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που λάμβαναν εκχύλισμα Boswellia των 1.000 mg την ημέρα για 8 εβδομάδες, είχαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και μείωση του πρηξίματος, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν placebo.  Επίσης, έχουν διεξαχθεί έρευνες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όπου διαπιστώθηκε ότι το «λιβάνι της Ινδίας» δρα καταπραϋντικά.
Το Boswellia Arthropon εμφανίζει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο καθώς ανακουφίζει από τους πόνους και βοηθά στην θεραπεία του.
Η αντιφλεγμονώδης δράση του φυτού Boswellia, παρουσιάζει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του προστάτη, καθώς η πάροδος του χρόνου και η κακή διατροφή αυξάνουν τα επίπεδα της δ-λιποξυγενάσης, η οποία μπορεί να βλάψει τα προστατικά κύτταρα. Το εκχύλισμα του φυτού boswellia serrata, αναστέλλει την 5-λιποξυγενάση και άλλους φλεγμονώδεις παράγοντες, διευκολύνοντας την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
Όσον αφορά τις αντιαρθριτικές του ιδιότητες, έρευνες του Memorial Sloan Kettering Cancer Center έδειξαν ότι το εκχύλισμα της boswellia, αναστέλλει την παραγωγή της 5-λιποξυγενάσης, μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη σύνθεση των χημικών ουσιών που συμβάλλουν στη φλεγμονή και τον αρθριτικό πόνο.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Σε κάψουλες. Λαμβάνετε 1 κάψουλα Arthropon Boswellia  ημερησίως, κατά προτίμηση με τα γεύματα. Κατάλληλο και για χορτοφάγους.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 225599
ΠΡΟΣΦΟΡΑ : 2310252320 .-
TIMH :    1 ΤΕΜΑΧΙΟ- 23 ΕΥΡΩ
              2 ΤΕΜΑΧΙΑ - 42 ΕΥΡΩ
              3 ΤΕΜΑΧΙΑ - 57 ΕΥΡΩ
Στα 6 τεμάχια το 7ο δώρο 
Στα 7 τεμάχια το 8ο δώρο
Στα 9 τεμάχια το 10ο δώρο
 *Έξοδα αποστολής: 5 ευρώ
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου