ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Παρασκευή  25 Ιανουαρίου  2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.- 
~

   
~**   25 Ιανουαρίου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

~  Τη μνήμη του  τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού και την Νόννα. Έχει δύο αδέρφια: τον Καισάρειο και τη πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία.  – Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο. Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια (από 17 έως 30 ετών).
Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου. Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτιμά την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή.  Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας. Στα 43 του χρόνια ο Θεός τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα. Έδρα του ορίστηκε η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της. Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει τη ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων. Πρώτα του αδερφού του Καισαρείου, έπειτα της αδερφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. Μετά απ’ αυτές τις θλίψεις, η θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κωνσταντινούπολη (378 μ.Χ.), όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά καίρια τους Αρειανούς, που είχαν πλημμυρίσει την Κωνσταντινούπολη. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Όλοι οι ναοί της Βασιλεύουσας ήταν στα χέρια των αιρετικών. Όμως ο Άγιος δεν απελπίζεται. Μετατρέπει ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε ναό και του δίνει συμβολικό όνομα. Ονομάζει το ναό Αγία Αναστασία δείγμα ότι πίστευε στην ανάσταση της Ορθόδοξης Πίστης. Οι αγώνες είναι επικίνδυνοι. Οι αιρετικοί ανεβασμένοι πάνω στις σκεπές των σπιτιών του πετούν πέτρες και έτσι ο Άγιος Γρηγόριος δοκιμάζεται πολύ. Στο ναό της Αγίας Αναστασίας εκφωνεί τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους που του έδωσαν δίκαια τον τίτλο του Θεολόγου. Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ.). Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα επισκόπων τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγο. Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος, δηλώνει τη παραίτησή του, αναχωρεί στη γενέτειρά του Αριανζό και τελειώνει με ειρήνη τη ζωή του, το 390 μ.Χ. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του 18.000 περίπου στίχων. Είναι από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης. Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος. Απολυτίκιο: Ήχος α’. Ο ποιμενικός αυλός της θεολογίας σου, τας των ρητόρων ενίκησε σάλπιγγας, ως γαρ τα βάθη του Πνεύματος εκζητήσαντι, και τα κάλλη του φθέγματος προσετέθη σοι. Αλλά πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
***   Βίντεο αποκαλύπτει ότι η Μπιτάκου έδωσε το σύνθημα για εισβολή στη Βουλή!

Την ώρα που η ελληνική αστυνομία υποστηρίζει πως απέτρεψε οργανωμένο σχέδιο βίαιης εισβολής και κατάληψης της Βουλής, τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο με την φερόμενη εκπρόσωπο των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, Γεωργία Μπιτάκου, που εμφανίζεται να δίνει το σύνθημα καλώντας τους πολίτες να «περάσουμε μέσα στο σπίτι μας», έξω από τη Βουλή. Το TPP δημοσιεύει βίντεο-«κάλεσμα» της ίδιας, τραβηγμένο οκτώ ημέρες πριν το συλλαλητήριο, στο οποίο εμφανίζεται να κάνει λόγο «ετοιμοπόλεμα και ετοιμόμαχα» παιδιά που «ετοιμάζονται για να δώσουν αν χρειαστεί και τη ζωή τους, όπως την έδωσε ο Κωνσταντίνος ο Κατσίφας» και αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για τις προθέσεις τους, αναφέροντας πως «να ξέρετε… γιατί δεν μπορούν όλα να ειπωθούν βεβαίως δημόσια, ότι δεν θα κατεβούμε έτσι απλά. Κρατήστε μόνο αυτό, τίποτε άλλο…».
Στο βίντεο με το υλικό του δημοσιογράφου Ιωσήφ Παπαδόπουλου που δημοσίευσαν τα ellinikahoaxes.gr, εμφανίζεται η φερόμενη εκπρόσωπος των διοργανωτών μπροστά στις σκάλες του κοινοβουλίου, και λίγο πριν το ξέσπασμα των εκτεταμένων επεισοδίων, να καλεί τον κόσμο να εισβάλει στο κτίριο για «να περάσουμε μέσα στο σπίτι μας». «Να έρθουν εδώ πάνω, μην κάθεστε εκεί κάτω, για να περάσουμε μέσα στο σπίτι μας που είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο» μετά ακολουθεί η προσπάθεια εισβολής ενώ στο βίντεο ακούγεται «ανοίχτε να μπούμε μέσα ρε». Παρακολουθήστε το βίντεο:
Στο τέλος του παραπάνω βίντεο, περιλαμβάνεται απόσπασμα από προηγούμενο βίντεο της Γ. Μπιτάκου, στο οποίο εμφανίζεται στο πλευρό της ο «Αφρικανός» που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, μετά από τη στοχοποίησή του από τους ίδιους τους «συναγωνιστές» του. Το βίντεο έχει δημοσιευτεί οκτώ ημέρες πριν από το συλλαλητήριο, και αποτελεί «κάλεσμα» της εθνικίστριας στο συλλαλητήριο. Αποσπάσματα του βίντεο δημοσίευσε από το πρωί της περασμένης Κυριακής το TPP στο άρθρο «Μπροστάρηδες και influencers του συλλαλητήριου για το Μακεδονικό», με την Γ. Μπιτάκου να υποστηρίζει πως «έχουμε πυρήνες παντού», πως «όλα τα παιδιά μου είναι ετοιμοπόλεμα και ετοιμόμαχα, και ετοιμάζονται για να δώσουν αν χρειαστεί και τη ζωή τους», ενώ αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για τους σχεδιασμούς της «ομάδας» της. Συγκεκριμένα, τονίζει πως «να ξέρετε… γιατί δεν μπορούν όλα να ειπωθούν βεβαίως δημόσια, ότι δεν θα κατεβούμε έτσι απλά. Κρατήστε μόνο αυτό, τίποτε άλλο…».
Συγκεκριμένα, στο σημείο 16.24 αναφέρει: «Να κοιτάξουμε να ενημερώσουμε σωστά τα μίντια, να τους δώσουμε μια σωστή γραμμή για το πότε ακριβώς θα γίνει ότι είναι να γίνει και πως θα γίνει, κι ο καθένας να δουλέψει με τις ομάδες του, τους πυρήνες του, προσωπικα και σα «Διέξοδος» έχω την τιμή και τη χαρά να έχω πολλούς συναγωνιστές σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε κάνει πυρήνες παντού. Είναι όλα τα παιδιά μου ετοιμοπόλεμα και ετοιμόμαχα, και ετοιμάζονται για να δώσουν αν χρειαστεί και τη ζωή τους. Και δεν είναι λόγια υπερβολής αυτά. Εδώ που φτάσανε τα πράγματα αν χρειαστεί, ναι, θα δώσουμε και τη ζωή μας, όπως την έδωσε ο Κωνσταντίνος ο Κατσίφας. Που και στο δικό του το όνομα θα γίνει ότι είναι να γίνει από δω και πέρα. Και στο όνομα όλων όσων έχουνε θυσιαστεί από αναχαιτίσεις και από την έλλειψη ελληνοκεντρικής και πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου…» αναφέρει, μεταξύ άλλων. Σε άλλο σημείο (στο 23.10) η ίδια αναφέρει για τα σχέδια της ομάδας της: «Είμαι πολύ περήφανη για τον λαό μας, πάντοτε τον πίστευα, ποτέ δεν τον κατηγόρησα όπως ακούω άλλους να κατηγορούν τον λαό. Ξέρω πάρα πολύ καλά γιατί κάποιοι είναι μέσα στα σπίτια, ξέρω πάρα πολύ καλά όμως ότι θα βρουνε τη δύναμη για άλλη μια φορά να σηκώσουνε το κεφάλι και να βγούνε έξω και να παλέψουνε όποιοι κι αν είναι το τίμημα. Και να ξέρετε… γιατί δεν μπορούν όλα να ειπωθούν βεβαίως δημόσια, ότι δεν θα κατεβούμε έτσι απλά. Κρατήστε μόνο αυτό, τίποτε άλλο…» δηλώνει, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στο ίδιο βίντεο, λίγα λεπτά αργότερα (στο σημείο 30.00), εμφανίζονται στο πλευρό της άτομα που φέρονται στην «ομάδα» της. Μεταξύ των ανθρώπων που εμφανίζονται, ο «Αφρικανός» που πρωταγωνίστησε στα επεισόδια και βρέθηκε στο στόχαστρο των ίδιων των «συναγωνιστών» του ως «παρακρατικός», που δηλώνει «περήφανος Ναουσαίος» και πως «ήρθε η ώρα να λάβουμε αποφάσεις». Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, στο ίδιο βίντεο, η Γ. Μπιτάκου αναφέρει πως βρίσκεται σε συνεννόηση για τις κινήσεις της με την Παμμακεδονική ΗΠΑ και τους πρώην και νυν προέδρους της, Δημήτρη Χατζή και Δημήτρη Φιλιππίδη, καθώς και με τον Πέτρο Γαλάτουλα, πρόεδρο των Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, γεγονός που δημιουργεί απορίες για την στάση των παραπάνω παραγόντων. Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τετάρτης, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως απέτρεψε οργανωμένο σχέδιο κατάληψης της Βουλής και κατάλυσης της Δημοκρατίας από άτομα που κινούνταν με ειδικό εξοπλισμό, ακόμα και με χάρτες των σημείων εισόδου, την οποία εμπόδισαν οι αστυνομικές δυνάμεις
*** ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 23-01-2019 :
*** Εκλογές 2019 δημοσκοπήσεις: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή :            
Εκλογές 2019 δημοσκοπήσεις: Η ΝΔ προηγείται με 31,4% έναντι 21,6% του ΣΥΡΙΖΑ - Στην τρίτη θέση του Κίνημα Αλλαγής με 8,8%. :      
Νέα πανελλαδική δημοσκόπηση για τις πολιτικές εξελίξεις, της εταιρείας Rass για το in.gr. Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, η διαφορά ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 10 μονάδες.  Η ΝΔ συγκεντρώνει 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6% (διαφορά 9,8%).                                                  
Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός μένουν Ένωση Κεντρώων (2,4%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,6%) και Ελληνική Λύση (1,5%).                             
Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%.                                                                                    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία RASS, δεν κάνει αναγωγή.                                                          
Στην έρευνα αυτή, όπως αναφέρει το in.gr, καταγράφεται η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.                                                   
 Αναλυτικά:                                                                                                                            
Στην ερώτηση «με όσα είσαστε σε θέση να γνωρίζετε και την εμπειρία που έχετε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 71,4% δηλώνει ότι είναι πολύ δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο ενώ μόλις 18,6% δηλώνει πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο.                               
Στην ερώτηση «η ΝΔ ισχυρίζεται ότι: «Οι πολίτες χρειάζονται ασφάλεια, ευημερία και σταθερότητα και όλα αυτά τα εγγυάται η ΝΔ». Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι όλα αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει η ΝΔ ή όχι;» η απάντηση είναι;                                                           
Στο ερώτημα ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός το 44,2% λέει ο Κ. Μητσοτάκης, το 24,9% ο Αλέξης Τσίπρας και το 29.1% κανείς από τους δύο.                                              
Στη δημοτικότητα των αρχηγών ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 43,5% θετικές γνώμες, η Φ. Γεννηματά έρχεται δεύτερη με 40,1% ενώ ο πρωθυπουργός είναι πέμπτος με 22,9%.               
Παράσταση νίκης                                                                                                                   
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με το συντριπτικό 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις με 17,2%. Στο ερώτημα αν οι εκλογές γίνονταν την Κυριακή, στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ότι πάμε σε πεντακομματική Βουλή.                                                              
Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2015, παρατηρούμε ότι ποσοστό 11,7% κατευθύνεται στη ΝΔ, 3,7% στο Κίνημα Αλλαγής, 2,2% στο ΚΚΕ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αυτών που στήριξαν το 2015 ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 17,7%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 49,2%.                                               
Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ, το 1,1% πάει στη Χρυσή Αυγή, το 1,1% προς το Κίνημα Αλλαγής και το 1% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.                                                         
Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 8,8% και η γενικότερη συσπείρωση έχει φτάσει στο 85,5%.                                                                                                                                                  
Για μετεκλογικές συνεργασίες                                                                                                  
 Στην ερώτηση: «Αν στις εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε να σχηματιστεί» οι πολίτες απαντούν .                                 
Το 40,9% κυβέρνηση ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής, Το 18,9% ζητά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, το 14,9% θέλει μεγάλο συνασπισμό ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής και το 22% απαντά ότι δεν θέλει καμιά από τις παραπάνω κυβερνήσεις.    
Τι θα καθορίσει τις εκλογές                                                                                                     
 Η RASS ερωτά «τι από τα παρακάτω θα παίξει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σας για το κόμμα που θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές.                                  
Το 47,5% λέει ότι θα παίξουν ρόλο οι θέσεις του κόμματος για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το 21.4% η στάση του κόμματος στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και το 15,8% οι θέσεις του κόμματος για το πώς θα βελτιωθεί η προσωπική οικονομική κατάσταση. Επομένως, οι επόμενες εκλογές εκτιμάται ότι θα κριθούν στο επίπεδο της καθημερινότητας.                                                                                                
Για τις Πρέσπες  .                                                                                                                      
 Το συντριπτικό 95,6% λέει ότι το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δείχνει ότι οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή.                                                                             
Στην ερώτηση «με όσα είσαστε σε θέση να γνωρίζετε και την εμπειρία που έχετε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 71,4% δηλώνει ότι είναι πολύ δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο ενώ μόλις 18,6% δηλώνει πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο.                             
Στην ερώτηση «η ΝΔ ισχυρίζεται ότι: «Οι πολίτες χρειάζονται ασφάλεια, ευημερία και σταθερότητα και όλα αυτά τα εγγυάται η ΝΔ». Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι όλα αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει η ΝΔ ή όχι;» η απάντηση είναι;                                                  
Το 66,2% λέει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει και το 31.8% ότι μάλλον ναι ή ναι.   Αν η ΝΔ εκλεγεί θα κυβερνήσει καλύτερα ή χειρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το επόμενο ερώτημα και οι πολίτες απαντούν: Το 30.6% ότι θα είναι χειρότερα ή μάλλον χειρότερα αλλά η πλειοψηφία, δηλαδή το 47,4% ότι θα είναι καλύτερα ή μάλλον καλύτερα.                
Για την Κεντροαριστερά                                                                                                        
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ερώτηση: «Ποιος κατά τη γνώμη σας εκφράζει καλύτερα το χώρο της Κεντροαριστεράς;» και η απάντηση είναι:                                                                  
Το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά λέει το 37,2% ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον συγκεκριμένο χώρο. Το 28,15% λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας, το 29,8% κανείς.  
Διαγραφή Θεοχαρόπουλου                                                                                                            Αναφορικά με τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την κ. Γεννηματά, το 59%, δηλαδή 6 στους 10 πολίτες συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν και μόλις 29,2% διαφωνούν.                                                                                                                               
Για την οικονομία                                                                                                                               
Αναφορικά με την οικονομία η ερώτηση είναι: «Πιστεύετε ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας ή υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες;»                                                                                                                             Συγκεκριμένα, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (77,3%) εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες και μόλις το 19,5% ότι έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας.                                                                                                          
«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι: «Η πόλωση και ο διχασμός που καλλιεργούν τα κόμματα μεγαλώνουν τα προβλήματα και επιβάλλεται πολιτική συνεννόηση για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα», ερωτώνται οι πολίτες. Το 89% συμφωνεί ή μάλλον και μόλις 9.7% δεν συμφωνεί.   ~** Κ. Βελόπουλος - 
~** Κόντρα & Ρήξη 23/1/19 ΑΝ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ : https://youtu.be/PVBmvzRflV0 .- 
                                                              

*** Διαδηλωτές περικύκλωσαν σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Δράμα και Κατερίνη. Συγκρούσεις και υβριστικά συνθήματα...  
 Νέες διαμαρτυρίες και απόπειρες επιθέσεων σε βάρος Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν σε Κατερίνη και Δράμα. Στα περιστατικά αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην Κατερίνη ολοκληρώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από 800 περίπου άτομα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Όταν διαλύθηκε το συλλαλητήριο περίπου 100 από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς την οικία της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία, Μπέτυς Σκούφα. Αντιμετώπισαν όμως το φραγμό της Αστυνομίας, που ήδη είχε προλάβει να πάρει τα μέτρα της. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι δέχτηκαν πέτρες, με αποτέλεσμα, δύο αστυνομικοί να τραυματιστούν....  

***  Μεσογαίας Νικόλαος: «Το συλλαλητήριο ήταν μία κραυγή στην προδοσία» (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για το συλλαλητήριο: “Δε μπόρεσε μια ολόκληρη κυβέρνηση να προστατεύσει το λαό,” λέει στην συνέντευξη που έδωσε στη Μαρία Γιαχνάκη για το συλλαλητήριο της Κυριακής ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ Νικόλαος. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν δηλώσεις από επίσημα χείλη για το συλλαλητήριο που αμαυρώθηκε από τα χημικά που έριξαν στους πολίτες. Περιγράφει μάλιστα τις στιγμές που έζησε στο συλλαλητήριο με τους οικογενειάρχες και τα παιδιά τους, με τους ηλικιωμένους και τους φοιτητές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η εικόνα αυτή ήταν μια περήφανη εικόνα για την Ελλάδα.
“Ακόμη και την ώρα των χημικών φάνηκε ξεκάθαρα ότι το κράτος δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση με τον κόσμο” σημείωσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας. “Οι πολιτικές παρατάξεις είπαν μισόλογα ενώ μπροστά μας είναι η ιστορία λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του και τονίζει ότι δεν αξιοποιήθηκε η δυναμική της εκκλησίας. Την ίδια ώρα πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα έδειχνε ανωτερότητα καταγγέλλοντας τον διχασμό που προκάλεσε στο λαό αυτή η ρίψη των χημικών. “Η ιστορία δε γράφεται με τα «ναι» αλλά γράφεται με τα «όχι» τονίζει στη συνέντευξή του και προσθέτει ότι ήταν ωραίο πράγμα που μπερδεύτηκαν τα δάκρυα της συγκίνησης με τα δάκρυα των χημικών και ότι τελικά πρέπει να πληρώνουμε γι αυτό που υποστηρίζουμε προτείνοντας να δούμε όλα αυτά που έγιναν από μια άλλη οπτική γωνία. Είπε μάλιστα ότι ο κόσμος μετά τα δακρυγόνα έφευγε λυπημένος και όχι οργισμένος ενώ κατά την άποψή του θα ήθελε να τον βλέπει περήφανο και να περπατά με ψηλά το κεφάλι.  Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ » ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ »
 *** Ο «Φοίβος» έφτασε στη Μεσσηνία! Τεράστια προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις! 
Το νέο κύμα κακοκαιρίας, που από τους μετεωρολόγους έχει πάρει το όνομα «Φοίβος», έχει φτάσει από χθες το απόγευμα στη Μεσσηνία με πολύ άγριες διαθέσεις.
Ειδικότερα, ο «Φοίβος», σύμφωνα με τις προβλέψεις, εκτός από ισχυρές βροχοπτώσεις, θα φέρει χιόνι και χαλάζι. Γι’ αυτό όσοι οδηγοί πρόκειται να μετακινηθούν προς τον Ταΰγετο θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι βίαιες καταιγίδες που μπορεί να οδηγήσουν τοπικά σε ξαφνικές πλημμύρες, η σφοδρή χαλαζόπτωση και οι ισχυρές ριπές ανέμου.
Π.Μπ.
 Η πρόγνωση του καιρού για τη Μεσσηνία
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος για το kalamata.meteoclub.gr/
O καιρός για σήμερα Παρασκευή 25/1 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες.
Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες και μεγάλα ύψη βροχής. Προσοχή, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης, σφοδρής κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ με ένταση 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι, με ριπές που θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του και στα παράλια που θα δέχονται τον ΝΑ άνεμο.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσει και λασποβροχή.
Στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, που ενδέχεται να κατέβουν και κάτω από τα 1.300 μ. Οι οδηγοί που θα κινηθούν στο οδικό δίκτυο Καλαμάτας - Σπάρτης πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Προσοχή, λόγω του μεγάλου ύψους βροχής που έχει ήδη πέσει τον Ιανουάριο, μέχρι τώρα, το έδαφος είναι κορεσμένο και σαθρό. Οι δε βροχές των επόμενων ημερών θα επιδεινώσουν την κατάσταση, προκαλώντας φουσκωμένους χειμάρρους και κατολισθήσεις. Επίσης, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που ενδέχεται να εκδηλωθούν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα αποχετευτικά συστήματα.
-Να γίνεται καθημερινά έλεγχος υδρορροών και φρεατίων.
-Μην πετάτε σκουπίδια εκτός κάδων, που μπορεί να παρασυρθούν και να βουλώσουν τα φρεάτια
-Περιορίστε τις μετακινήσεις την ώρα των έντονων φαινομένων
-Μην περνάτε δρόμους που έχουν καλυφθεί από νερά.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω κακοκαιρίας
Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα από χθες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που πιθανώς τοπικά θα συνοδεύονται από έντονες χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους  έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες και μεγάλα ύψη βροχής.
Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα έχει διάρκεια έως τις πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Από την πλευρά της, η Πολιτική Προστασία και οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας είναι σε ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών και συνεπειών από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
«Καλούμε», όπως αναφέρει, «τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας που έχει συστήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερα, να μη διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χειμάρρους, να μην κυκλοφορούν όταν υπάρχει έντονη χαλαζόπτωση και να περιορίσουν γενικότερα τις άσκοπες μετακινήσεις τους κατά την έξαρση των φαινομένων.
Αναλυτικότερα τα μέτρα αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π.  www.civilprotection.gr».

*** Και η Φώφη Γεννηματά της Υπαπαντής στην Καλαμάτα 
Όσο περνούν οι μέρες όλο και μεγαλώνει η λίστα των παρευρισκομένων στον εορτασμό της Υπαπαντής.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην Καλαμάτα θα βρεθεί και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, με τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη, καθώς  αποδέχθηκαν την πρόταση του Μεσσήνιου Μενέλαου Γερονικολού.  Π.Μπ.

***  Να διεκδικήσουν όλοι τα «δώρα» προτρέπει η ΑΔΕΔΥ τους δημοσίους υπαλλήλους 
Να ασκήσουν αγωγές ζητώντας τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019 προτρέπει η ΑΔΕΔΥ όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα.
Η κεντρική διοίκηση της ΑΔΕΔΥ έστειλε επιστολή σε όλα τα Νομαρχιακά Τμήματα, στην οποία και αναφέρει ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου εκτιμά ότι θα έχει δημοσιευθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα περικοπής δώρων και επιδομάτων.
Η ΑΔΕΔΥ συστήνει στις αγωγές να διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από 1-1-2013 και εφεξής.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η επαναφορά του συνόλου του 13ου και 14ου μισθού θα είναι στην προμετωπίδα των αιτημάτων και θα αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης και στην επικείμενη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομικών.

*** Ξεκινά η έκθεση νέων χαρακτών στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας 
-Χαρακτική: Μια τέχνη βασική που λίγοι γνωρίζουν
Τα εγκαίνια της έκθεσης 19 νέων χαρακτών, ηλικίας από 25 έως 40 ετών, θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 8.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, ενώ αυτή θα ολοκληρωθεί στις 25 Φεβρουαρίου.
Όπως ανέφερε χθες ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις», Παναγιώτης Λαμπρινίδης, η Χαρακτική είναι μια εικαστική τέχνη που εντάσσεται στον κορμό των εικαστικών τεχνών μαζί με τη Ζωγραφική και τη Γλυπτική, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα διαδομένη. Αυτός, μάλιστα, όπως είπε, είναι ο λόγος που πολλές φορές στην Πινακοθήκη γίνεται παρουσίαση έργων της Χαρακτικής.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει αγκαλιάσει τη Χαρακτική, γι’ αυτό και έχει δημιουργήσει Εργαστήριο στο Εικαστικό Εργαστήρι, το οποίο απευθύνεται και σε γνώστες αυτής της τέχνης και σε αρχάριους.
Όσο για την έκθεση, η επιλογή των 19 χαρακτών έγινε από μια επιτροπή από μέλη της Εταιρείας Εικαστικών «Α. Τάσσος», καθώς και της Σχολής Καλών Τεχνών. Πρόκειται για έργα που, όπως είπε, είναι αντιπροσωπευτικά των κυρίαρχων εικαστικών τάσεων που επικρατούν αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο.
Μιλώντας, τέλος, για την Εταιρεία Εικαστικών «Α. Τάσσος», ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε ότι στηρίζει αυτό που άφησε πίσω του ο μεγάλος Α. Τάσσος – Αλεβίζος, του οποίου το όνομα φέρει η Πινακοθήκη Καλαμάτας. Έτσι, υπάρχει στενή συνεργασία με τη συγκεκριμένη Εταιρεία, που μάλιστα στηρίζει και προωθεί τη Χαρακτική από το 1991 με πολλές εκδηλώσεις.
Εκ μέρους της Εταιρείας Εικαστικών «Α. Τάσσος» βρέθηκε στην Καλαμάτα ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Αλεβίζος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ανθρώπους του Δήμου που στηρίζουν την τέχνη και ειδικά τη Χαρακτική, συμπληρώνοντας ότι συμμετέχει ως αρωγός.
Όσο για την Εταιρεία, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε μετά το θάνατο του Μεσσήνιου καλλιτέχνη με σκοπό να οργανώνει και να βοηθά νέους καλλιτέχνες. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, έχει διοργανώσει επτά εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, με τους συμμετέχοντες να έχουν εξελιχθεί σε μεγάλους καλλιτέχνες της Χαρακτικής.
Κλείνοντας ο κ. Αλεβίζος κάλεσε το κοινό της Καλαμάτας να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη έκθεση, ώστε να μάθει για τη Χαρακτική και «να πάρει μιαν ανάσα» από τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Η Μεσσηνία "γερνάει" χρόνο με το χρόνο 
Αποκαρδιωτικό το ισοζύγιο θανάτων – γεννήσεων τόσο για το 2018 όσο και για τις αρχές του 2019 
 Μια οδυνηρή πραγματικότητα για τη Μεσσηνία και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Κι αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νομό σε ό,τι αφορά τους θανάτους και τις γεννήσεις.
Από την επεξεργασία τους φαίνεται ότι η Μεσσηνία χρόνο με το χρόνο λιγοστεύει, κι αυτό το φαινόμενο την επηρεάζει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.
Ειδικότερα, η κατάσταση στη βασικότερη κατηγορία έχει ως εξής: Το 2018 έχουμε 2.312 θανάτους και μόλις 998 γεννήσεις! Ακολουθεί ο… αποκαρδιωτικός πίνακας, όπου και αποτυπώνεται το μέγεθος του προβλήματος.
statistika -1.png

statistika-2.png

 Αν για το 2018 τα στοιχεία είναι… θλιβερά, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον πρώτο μήνα του 2019. Η  φετινή χρονιά ξεκίνησε με 146 θανάτους και μόλις 37 γεννήσεις.
  statistika-3.png

statistika-4.png
  Επίσης άσχημα είναι, όμως, τα πράγματα και για το κοντινό μέλλον. Η ευρωπαϊκή χώρα με τον πιο γερασμένο πληθυσμό θα είναι η Ελλάδα έως το 2030, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς Euromonitor, σκαρφαλώνοντας από την τρίτη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα, αυτή τη στιγμή οι πέντε χώρες με τον πιο γερασμένο πληθυσμό είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Ελλάδα θα πάρει τη θέση της Ιταλίας και θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, καθώς η μερίδα του πληθυσμού με ηλικία άνω των 65 ετών ως προς το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας (15-65 ετών) θα υπερβεί αυτό της Ιταλίας, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.
Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, μπήκε πρόσφατα στη λίστα παίρνοντας τη θέση της Γερμανίας ως η πέμπτη πιο «γερασμένη χώρα» παγκοσμίως. Πρόκειται για μια χώρα που έχει χαλαρώσει τη μεταναστευτική της πολιτική σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μετανάστες και να ανατρέψει την τάση της μείωσης του πληθυσμού, παρόλα αυτά αναμένεται να δει μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό ηλικίας άνω των 65 ετών έως το 2030.
Η λύση της αποδοχής μεγάλου αριθμού μεταναστών στην οποία στρέφονται ορισμένες χώρες, είναι μια από τις εναλλακτικές οδούς που μπορεί να ακολουθήσει μια χώρα, η οποία όμως συναντά σε πολλές περιπτώσεις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 εκτιμάται ότι θα φτάσουν έως το 2030 τα 16,2 εκατομμύρια. Δεδομένου του ποσοστού γονιμότητας που είναι 1,4 γέννηση ανά γυναίκα πολύ πιο κάτω από το 2,1 που απαιτείται με στόχο τη φυσική ανανέωση του πληθυσμού, η μετανάστευση αποτελεί μια μορφή ανακούφισης απέναντι στη μείωση του πληθυσμού.
Οι μετανάστες, που στην πλειοψηφία τους είναι σε ηλικία εργασίας, είναι ο μόνος παράγοντας με οφέλη σε ό,τι αφορά το δημογραφικό. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι ξένοι πολίτες θα αποτελούν έως το 2030 το 9,9% του συνολικού πληθυσμού στην Ιταλία όταν η αναλογία ανθρώπων άνω των 65 ετών ως ποσοστό επί του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας προβλέπεται ότι θα ανέλθει το 2030 στο 44,3%.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Σεσημασμένοι Ρομά έσπασαν με βαριοπούλα κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Καλαμάτας 
Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και δείχνοντας έτοιμοι για όλα πέντε νεαροί Ρομά δε δίστασαν τα ξημερώματα της Τετάρτης να σπάσουν με βαριοπούλα την τζαμαρία κοσμηματοπωλείου στο πιο κεντρικό σημείο της Καλαμάτας, στην οδό Φραντζή, να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν, να επιδοθούν σε άγρια καταδίωξη με περιπολικό της ΟΠΚΕ που τους εντόπισε, αλλά και να προσπαθήσουν να το εμβολίσουν, όταν τους εγκλώβισε στο χωριό Πλατύ, και τελικά να διαφύγουν τρέχοντας, αφήνοντας πίσω τους ζαλισμένους αστυνομικούς. Πληροφορίες, πάντως, από την περιοχή- που αναστατώθηκε μέσα στη νύχτα από την καταδίωξη- αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί κατάφεραν κάποια στιγμή να πιάσουν τον έναν, αλλά τους έφυγε!
Τα στοιχεία των δύο εκ των πέντε δραστών, ενός 29χρονου και ενός 21χρονου Ρομά από το Αριοχώρι, είναι γνωστά στις Αρχές και παρά τις εκτεταμένες αναζητήσεις χθες, μέχρι το βράδυ παρέμεναν άφαντοι. Αμφότεροι έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τις Αρχές με κλοπές, ενώ η Αστυνομία αναζητά την ταυτότητα των άλλων τριών δραστών.
 Με βαριοπούλα
Οι πέντε νεαροί Ρομά, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και φορώντας γάντια, έφτασαν στην οδό Φραντζή στην Καλαμάτα με αυτοκίνητο που είχε κλαπεί το μεσημέρι από το χωριό Άρις, χωρίς όμως να έχει αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης του ότι έχει αφαιρεθεί από το σημείο που το είχε αφήσει.
Ο ένας κρατούσε στα χέρια του μια μικρή βαριοπούλα και οι άλλοι τρεις τον βοήθησαν να σηκώσουν το ρολό ασφαλείας, με τον πέμπτο να έχει παραμείνει στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, χτύπησαν με δύναμη την τζαμαρία με το σφυρί και την έσπασαν. Ο ένας μπήκε στο κατάστημα και άρπαζε ό,τι μπορούσε, ενώ οι άλλοι άρπαζαν απέξω.
Η δράση τους, που καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας, δεν κράτησε ένα λεπτό, ενώ φεύγοντας γύρισαν δύο φορές πίσω: μία για να μαζέψουν κοσμήματα που τους είχαν πέσει και μία για να πάρουν μαζί το σφυρί που χρησιμοποίησαν.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, πρόλαβαν να αφαιρέσουν κοσμήματα αξίας 10-11.000 ευρώ.
 Καταδίωξη
Ο συναγερμός είχε αρχίσει ήδη να χτυπά και περιπολικό της ΟΠΚΕ που βρισκόταν κοντά διαπίστωσε αμέσως τη διάρρηξη. Ακριβώς την ίδια στιγμή ένα δεύτερο περιπολικό της ΟΠΚΕ είδε κοντά στο Μέγαρο Χορού, στη διασταύρωση των οδών Αρτέμιδος και Κεφάλα, ένα αυτοκίνητο με πολλά άτομα να παραβιάζει το φωτεινό σηματοδότη και να φεύγει με ταχύτητα. Το όχημα δε σταμάτησε σε κανένα σήμα των αστυνομικών και άρχισε άγρια καταδίωξη. Ήδη οι αστυνομικοί που έκαναν την καταδίωξη είχαν ενημερωθεί από τους συναδέλφους τους για τη διάρρηξη στο κοσμηματοπωλείο.
Το κυνηγητό έφτασε μέχρι το Πλατύ και οι πέντε δράστες με το κλεμμένο αυτοκίνητο μπήκαν στο χωριό. Μέσα στα στενά δρομάκια έχασαν τον έλεγχο του οχήματος και χτύπησαν σε τοίχο σπιτιού. Εγκλωβίστηκαν από το όχημα της ΟΠΚΕ που τους ακολουθούσε και χωρίς να διστάσουν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, έκαναν όπισθεν και έπεσαν στο περιπολικό, προκαλώντας του υλικές ζημιές. Αστραπιαία άνοιξαν τις πόρτες και άρχισαν να τρέχουν. Πληροφορίες, πάντως, που δεν επιβεβαιώθηκαν από την Αστυνομία, αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί κατάφεραν αρχικά να ακινητοποιήσουν τον έναν, αλλά υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες κατάφερε να διαφύγει.
Τέλος, από την Αστυνομία δεν ανακοινώθηκε αν στο κλεμμένο όχημα υπήρξαν ευρήματα. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Οδηγίες προς τους ελαιοπαραγωγούς για τη χαλαζόπτωση 
Mε αφορμή τις έντονες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε ελαιώνες της Μεσσηνίας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι αμέσως μετά τη χαλαζόπτωση πρέπει να γίνεται ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των ελαιοδέντρων από την «καρκίνωση» ή «φυματίωση» της ελιάς.
Σε περιπτώσεις εμφάνισης έντονων συμπτωμάτων της νόσου, όπως είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού φυματίων (καρκινωμάτων) σε κλαδίσκους του δέντρου, συνιστάται η αφαίρεση των εντόνως προσβεβλημένων κλάδων με κατάλληλο κλάδεμα και η άμεση καταστροφή τους.

***  Παραβάσεις για στάθμευση σε ράμπες και θέσεις ΑμεΑ 
Για την παράνομη στάθμευση σε ράμπες διάβασης και θέσεις ατόμων με αναπηρία πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι την προηγούμενη εβδομάδα από τις υπηρεσίες της Τροχαίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παράβαση της εβδομάδας» που εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων.
Από 14 έως 20 Ιανουαρίου 2019, λοιπόν, κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας ενημέρωσαν τους οδηγούς και πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους, «δίνοντας προτεραιότητα» στις ράμπες διάβασης και στη στάθμευση σε θέσεις ατόμων με αναπηρία.
Στο πλαίσιο αυτό, από 566 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα ελέγχθηκαν 2.261 οχήματα και βεβαιώθηκαν 736 παραβάσεις για τις ράμπες διάβασης και τη στάθμευση σε θέσεις ατόμων με αναπηρία. Οι περισσότερες σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής (158), των Χανίων (47), του Ηρακλείου (40), της Θεσσαλονίκης (35), της Αρκαδίας (35), της Λάρισας (31) και των Σερρών (25).
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, συγκροτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα συνολικά τρία συνεργεία ελέγχων και ελέγχθηκαν 20 οχήματα. Κατά τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις του ΚΟΚ για τις ράμπες διάβασης και τη στάθμευση σε θέσεις  ατόμων με αναπηρία.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται κάθε εβδομάδα με αμείωτη ένταση και για διαφορετικές παραβάσεις κάθε φορά. Β.Β.

***   "Εκτινάχθηκαν" σε Μεσσήνη και Τριφυλία οι μισθώσεις μέσω AIRBNB! 
Αύξηση του μηνιαίου εισοδήματός τους από ενοίκια μέχρι και του ποσοστού του 105% είδαν ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ελλάδα, κατά το διάστημα των τελευταίων δύο ετών, εκμεταλλευόμενοι το «κύμα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας AirDNA, η οποία αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αγγελίες της Airbnb, και δημοσιεύτηκε από τον Νίκο Ρουσανόγλου στην "Καθημερινή", κατά τη διετή περίοδο από το καλοκαίρι του 2016, μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, η Αντίπαρος αναδεικνύεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών με τη μεγαλύτερη άνοδο του μηνιαίου εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο συγκεκριμένο νησί αποκόμισαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 860 ευρώ το 2018, υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2016. Αύξηση 84% καταγράφεται και στην περιοχή της Μεσσήνης στα 460 ευρώ μηνιαίως, ενώ έπονται τα Κύθηρα, όπου η άνοδος του μηνιαίου εισοδήματος από την Airbnb άγγιξε το 71% σε 530 ευρώ.
Άλλη μία τάση που διακρίνεται ξεκάθαρα από τη σχετική ανάλυση είναι η είσοδος σειράς περιοχών στον τουριστικό «χάρτη», χάρις στην εύκολη και άμεση προβολή, που προσφέρουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά την υφήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εναλλακτικοί, όπως η Αιδηψός, η Τριφυλία, η Μεσσήνη και η Κατερίνη (περιοχή Παραλίας ειδικότερα), κατόρθωσαν να ενισχύσουν το προφίλ τους και να προσελκύσουν περισσότερους ξένους επισκέπτες, χάρις στη δημοφιλία της Airbnb.
Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων, οι ιδιοκτήτες στις περισσότερες περιοχές της λίστας κατόρθωσαν να βρουν ένα πρόσθετο κανάλι διανομής του ακινήτου τους, ώστε να προσελκύσουν ξένους επισκέπτες και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει έλλειψη στέγασης στις πόλεις αυτές, ή υπερπροσφορά αγγελιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις (εξαιρουμένων των δημοφιλέστερων προορισμών) τα διαφημιζόμενα ακίνητα δεν είναι πάνω από 150-200.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πληρότητες παραμένουν χαμηλές, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς στις επτά από τις 10 τοποθεσίες της έρευνας δεν ξεπερνούν το 20-30% σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση καλύπτονται περίπου 10 από τις 30 ημερολογιακές ημέρες, παρότι μάλιστα η έρευνα αφορούσε καλοκαιρινό μήνα. Στον αντίποδα, στην Αθήνα η πληρότητα άγγιξε το 80%, στη Σαντορίνη το 76% και στην Κρήτη το 50% των διαθέσιμων ημερών, με αποτέλεσμα να απογειώνονται και τα έσοδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι περιοχές προσελκύουν και το μεγαλύτερο αριθμό ξένων ενδιαφερόμενων επενδυτών για την απόκτηση κατοικίας. Μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος όγκος των αγοραπωλησιών κατοικιών από ξένους εστιάζει στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές.
Η συνεχώς αυξανόμενη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές ενοικίασης ακινήτων, όπως πιστοποιείται πλέον και από σχετικές έρευνες. Για παράδειγμα, τα ενοίκια εμφανίζονται αυξημένα κατά 8,4% στο σύνολο της χώρας, με βάση την τελευταία ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Eλλάς, που κατέγραψε τις πραγματικές μισθώσεις σε δεκάδες περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας αναζήτησης ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr), η αυξανόμενη δημοφιλία του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει περιορίσει σημαντικά και τη διαθεσιμότητα ακινήτων προς εκμίσθωση. Το απόθεμα των ενοικιαζόμενων κατοικιών έχει υποχωρήσει κατά 24% στην Αθήνα, κατά 20% στη Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη χώρα, ενώ πανελλαδικά, σε σχέση με πέρυσι, τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λιγότερα κατά 18%.
 Σχεδόν 80.000 ακίνητα είναι σε πλατφόρμες ενοικίασης από μόλις 747 το 2011
Η έκρηξη του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ξεκίνησε ουσιαστικά στο τέλος του 2015, όταν ήρθη η υποχρέωση των ενδιαφερόμενων εκμισθωτών να προμηθεύονται το σχετικό σήμα του ΕΟΤ.
Έτσι, άνοιξε ο δρόμος προκειμένου κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να ανεβάσει το σπίτι του στις σχετικές πλατφόρμες και να μπορεί να το εκμισθώσει σε ενδιαφερόμενους ξένους ή Έλληνες επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή ήρθε σε μια περίοδο που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών είτε είχαν πρόβλημα να προσελκύσουν μισθωτές είτε να εισπράξουν τα οφειλόμενα ενοίκια κι ενώ, εν τω μεταξύ, η φορολόγηση παρέμενε σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.
Στον αντίποδα, η Airbnb και οι συναφείς πλατφόρμες εγγυούνταν προείσπραξη του σχετικού ποσού, μικρή προμήθεια και ακόμα και τη δυνατότητα φοροαποφυγής, καθώς το Δημόσιο δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διασταυρώσεις, με αποτέλεσμα να επαφίεται στη φορολογική συνείδηση του κάθε ιδιοκτήτη.
Όπως διαπιστώνει κανείς από τα στοιχεία, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται μέσω Airbnb σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο από το 2014 και μετά, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι η αγορά αυτή τους επιτρέπει υψηλότερα έσοδα κι ενώ μάλιστα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η σχετική δραστηριότητα ήταν ουσιαστικά αφορολόγητη, καθώς δεν υπήρχε τρόπος για την εφορία να προβεί σε ελέγχους, λόγω αδυναμίας διασταύρωσης των σχετικών στοιχείων.
Πέραν των προαναφερθέντων, η αυξημένη δημοφιλία της εν λόγω δραστηριότητας οφείλεται και στο γεγονός ότι τα προσδοκώμενα έσοδα των ιδιοκτητών μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν κατά πολύ μια συμβατική μίσθωση μεγάλης διάρκειας, εφόσον το ακίνητο είναι σε καλή κατάσταση και βρίσκεται σε κάποια περιοχή υψηλής ζήτησης.
Ασφαλώς, στην περίπτωση των μισθώσεων τύπου Airbnb ο ιδιοκτήτης πρέπει να συνυπολογίσει και άλλες δαπάνες, όπως τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας (που στην περίπτωση της συμβατικής μίσθωσης καταβάλλονται από τους ενοίκους), ωστόσο και πάλι η ζυγαριά εύκολα γέρνει υπέρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

***   «Ξεχείλισε» από κόσμο το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στην εκδήλωση του Θανάση Βασιλόπουλου 
Από μία εκδήλωση ενός δημοτικού συνδυασμού ή ακόμη και κόμματος, εν όψει εκλογών, μπορεί να μη βγάζει κάποιος οριστικά συμπεράσματα, σίγουρα, όμως, μπορεί να καταλάβει τη δυναμική που έχει η υποψηφιότητα.
Χθες, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με το συνδυασμό «Δημιουργική Πρωτοβουλία», Θανάσης Βασιλόπουλος, κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ έστειλε και μηνύματα με τον όγκο των πολιτών που είχαν προσέλθει για να ακούσουν τις προγραμματικές του διακηρύξεις. Δεν υπήρξε παρατηρητής ή παρευρισκόμενος που να μην εντυπωσιάστηκε με το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί.
Εν ολίγοις, τέτοιο ξεκίνημα μπορεί να μην περίμενε ούτε ο υποψήφιος δήμαρχος.
Στην ομιλία του ήταν ενωτικός, αφού τόνισε ότι προτιμά την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό και όχι τις διαιρέσεις, επιθυμεί να λειτουργεί ομαδικά και συναινετικά και όχι "κλεισμένος" σε κάποιο γραφείο. Άλλωστε, το έχει αποδείξει και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του: "Τα τελευταία χρόνια κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι ατομική υπόθεση. Ότι κίνητρό της είναι η προσωπική προβολή. Ότι στόχος της είναι η εξυπηρέτηση της προσωπικής ατζέντας κάθε ενός που συμμετέχει. Ότι επιδίωξή της είναι η συγκέντρωση και η ατομική διαχείριση εξουσίας.
Όπως γνωρίζετε, έχω εντελώς αντίθετη άποψη. Συμμετέχω, χρόνια τώρα, στα κοινά, με κίνητρο τη συμβολή μου στην επίλυση προβλημάτων. Με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης μας. Με επιδίωξη την αποκέντρωση και τη συλλογική διαχείριση των αρμοδιοτήτων, που μας εμπιστεύονται οι πολίτες.
Πιστεύω στους πολλούς και όχι στον έναν. Πιστεύω στην πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό και όχι στην αφαίρεση και τη διαίρεση. Πιστεύω στη συλλογική προσπάθεια, τη συνέργεια και τη συνεργασία".
 Πρώτη ομάδα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων
Αντωνόπουλος Δημήτρης
Ελεύθερος Επαγγελματίας – Έμπορος
Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας
 Αργυροπούλου Καλλιόπη
Ιδιωτική Υπάλληλος
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Μεσσηνίας
 Δρούγας Παντελής
Απόστρατος Αξιωματικός Λιμενικού Σώματος
Μέλος ΔΣ ΝΟΔΕ Μεσσηνίας
 Ζέππου Νικολέτα
Ιδιωτική Υπάλληλος
Απόφοιτος Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 Ηλιάδου Έλενα
Υπεύθυνη σε μεταφραστικό γραφείο
Πτυχιούχος Μεταφράστρια και Διερμηνέας
Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου
 Καραμούζης Νικήτας
Υπάλληλος Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Πτυχιούχος Λογιστικής
Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με ειδίκευση στο μεταναστευτικό ζήτημα.
 Κάργα Ευγενία
Ιδιωτικός Υπάλληλος
Απόφοιτος ΙΕΚ Ειδικότητας Τεχνικών Φαρμάκων, Καλλυντικών και Περιφερειακών Προϊόντων.
 Καρούμπας Θεόδωρος
Συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος Δήμου Καλαμάτας
 Κουτίβα Ευαγγελία
Εν ενεργεία αστυνομικός στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
 Κουτραφούρης Βασίλειος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ.
Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας
Γενικός Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Τ.Ε.Ε. Μεσσηνίας
Μέλος Αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου
 Λαμπροπούλου Γεωργία
Γεωλόγος - Ειδικός γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών
Απόφοιτος Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ.
 Λεβεντάκη Ελένη
Εκπαιδευτικός Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
Απόφοιτος παιδαγωγικού τμήματος ειδικής αγωγής.
 Μανέττας Βασίλειος
Ιατρός ειδικότητας ΩΡΛ – Επιμελητής Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.
 Μιχαλόπουλος Βασίλειος
Ελεύθερος Επαγγελματίας.
Εκπαιδευτής Κυκλοφοριακής Αγωγής
Μέλος και Μουσικός στη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
 Μπετιχαβά Νάντια
Υπάλληλος στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ.
 Μπλέκου Θεανώ
Νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας,
Απόφοιτος Τμήματος Νοσηλευτικής
Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλαμάτας
Μέλος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και του Πανελληνίου συλλόγου Νοσηλευτών Ελλάδος.
 Μπουρελιά Σταυρούλα
Ελεύθερος επαγγελματίας – Ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Καλαμάτας.
 Νταμάτη Μαρία
Σύμβουλος επιχειρήσεων – διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης και διαφάνειας.
Απόφοιτος πολιτικών επιστημών και δημόσιας διοίκησης ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές Οικονομικής ανάλυσης και πολιτικής.
 Παναγιωτόπουλος Τζίμης
Προπονητής Μάστερ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ,
Ιδιοκτήτης αθλητικών κέντρων στο Νομό Μεσσηνίας.
 Παπαδάκης Κωνσταντίνος
Ανθυπαστυνόμος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τέως πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Καλαμάτας
 Παυλόπουλος Κωνσταντίνος
Ελεύθερος επαγγελματίας – Ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Καλαμάτας.
Τεχνολόγος Γεωπόνος
 Πραμαγκιούλης Γιώργος
Σύμβουλος επενδύσεων ακινήτων.
Απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικών και διαχείρισης κινδύνου του ALBA.
 Σγουράκη Βασιλική
Απόφοιτος ΙΕΚ ειδικότητας Βοηθός Νοσηλευτικής και ειδικότητας Κομμωτικής
 Τσακάκου Βασιλική
Προπονήτρια κολύμβησης σε Ακαδημίες ομάδας της Καλαμάτας.
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στη τεχνική κολύμβηση.
Ενεργό μέλος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας
Αθλήτρια κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης, συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Dubai το 2018.
 Φερετζάκης Γιώργος
Δικηγόρος – Συνήγορος του Πολίτη και της Επιχείρησης στο Δήμο Καλαμάτας. – Συγγραφέας – Συνεργάτης κέντρου εγκληματικών και ποινικών ερευνών Νομικής Αθηνών.
Διδάκτορας Νομικής Αθηνών.
 Φερέτου Κέλλυ
Ελεύθερος επαγγελματίας – ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου.
Γραμματέας στο Σύλλογο Κουρέων Κομμωτών Ν. Μεσσηνίας
Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Ρυθμικής του Φιλογυμναστικού Ομίλου Καλαμάτας.
Εθελόντρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***   Παναγιώτης Παπαμικρούλης: Δέκα ερωτήσεις και δέκα απαντήσεις για το Δήμο Καλαμάτας 
Μια και το νέο σύστημα με το οποίο - εκτός απροόπτου- θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές παύει να είναι «δημαρχοκεντρικό», αποφασίσαμε να μιλήσουμε τόσο για την παράταξη που συμμετέχει όσο και για τα γενικότερα θέματα του Δήμου Καλαμάτας με έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από το συνδυασμό του Βασίλη Κοσμόπουλου. Χωρίς πολλές «φιοριτούρες», μια και ο Παναγιώτης Παπαμικρούλης είχε όρεξη για συζήτηση, σας αφήνουμε να διαβάσετε τη συνομιλία μας:
 -Παναγιώτη, ας ξεκινήσουμε με την ερώτηση «γιατί πάλι υποψήφιος;» που έγινε αφορμή και για κάποια αρνητικά σχόλια μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Βασίλη Κοσμόπουλου. 
Ακούσαμε και εμείς αυτά τα σχόλια. Ξέρεις, δε δίνουμε και μεγάλη σημασία σε ό,τι θα ακουστεί, γιατί κατανοούμε τη διαφορετική προσέγγιση. Μάθαμε πολλά τα προηγούμενα χρόνια της ενασχόλησής μας με τα κοινά.
Η αλήθεια, όμως, είναι αυτό που ήδη έχουμε πει. Δεν είναι στη λογική μας η μακρόχρονη παρουσία στα κοινά, γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Αν είχαμε αυτή τη λογική, πολλοί από εμάς θα είχαμε ακολουθήσει διαφορετικές πορείες, πιο σίγουρες.
Εμείς ξεκινήσαμε το 2002 με συγκεκριμένο στόχο. Να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι άξιζε να μας εμπιστευτούν, ώστε να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας για το Δήμο μας. Και αν αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο με την πρώτη μας εμφάνιση, να το κάνουμε στις επόμενες εκλογές του 2006, αφού θα είχαμε δείξει το έργο μας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς, η παρουσία ενός άλλου ανεξάρτητου συνδυασμού μάς στέρησε τη δυνατότητα να βρεθούμε στο δεύτερο γύρο, με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουμε.
Το 2010, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και το μεγάλωμα του Δήμου, εκτιμήσαμε ότι οι πιθανότητες ενός ανεξάρτητου συνδυασμού ήταν ελάχιστες και σε συνδυασμό με την ανάγκη να ασχοληθούμε και με το βιοπορισμό μας, μας οδήγησε στην απόφαση να μη συμμετέχουμε στις εκλογές. Κάτι που εξηγήσαμε με ειλικρίνεια έγκαιρα, με δημόσια ανακοίνωσή μας.
Δεν αφορά στο παραμικρό την απόφαση του κ. Νίκα να μην είναι υποψήφιος. Στις εκλογές του 2006, παρότι ήταν υποψήφιος με χρίσμα από τον κομματικό χώρο που ήταν πλειοψηφία στο Δήμο, δεν είχαμε σημαντική διαφορά και η τελική επικράτησή του ήταν οριακή. Σε καμιά περίπτωση το κίνητρο δεν είναι η αποχώρηση του νυν δημάρχου, αλλά το νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση.
Μην ξεχνάς την αλλοίωση της εκλογικής μας δύναμης από την κάλπη στα έδρανα του Δ.Σ. λόγω του παλιού εκλογικού νόμου. Γι’ αυτό είχαμε εκφραστεί υπέρ της απλής αναλογικής. Η εφαρμογή της, λοιπόν, μας έδωσε την ώθηση να αποφασίσουμε ότι οφείλουμε να συνεισφέρουμε στο καινούργιο τοπίο της αυτοδιοίκησης.
Όμως, αν διαβασθεί με προσοχή η κριτική των διαφόρων, θα δεις ότι είναι τιμητική για μας, μιας και λένε: «Γιατί δε συνέχισε η παράταξη “Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη”; Ήταν η μόνη που μπορούσε να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στον κ. Νίκα».
 -Να σε ρωτήσω, λοιπόν, πιστεύεις ότι το σύστημα της απλής αναλογικής είναι καλύτερο; Πολλοί λένε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Και ήδη έχουμε κάτι πρωτόγνωρο, να έχουμε πάνω από δέκα υποψήφιους δημάρχους, ενώ έπονται και άλλοι.
Ήταν καλύτερο το προηγούμενο σύστημα που έβγαζε δήμαρχο απόλυτο κυρίαρχο; Που η συζήτηση στο Δ.Σ. ήταν απλά διαδικαστική και με το σύστημα «χεράκια πάνω» περνούσε η γραμμή της Δημοτικής Αρχής, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ορθές θέσεις της αντιπολίτευσης; Που τις περισσότερες φορές αδιαφορούσε για τη συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις του Δ.Σ;.
Το ότι θα υπάρξουν προβλήματα το αντιλαμβανόμαστε, τίποτα καινούργιο δε γεννιέται χωρίς μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής. Όμως, επιτέλους, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να συναποφασίζουμε με βάση δημοκρατικές αρχές. Η περίοδος των «φωστήρων» και των κατεχόντων το «αλάθητο» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όποιος το πιστεύει, απλά είναι καταδικασμένος να ξεπερασθεί από τις εξελίξεις.
Εμείς στις δύο περιόδους που συμμετείχαμε, αντί να έχουμε περίπου δέκα συμβούλους, είχαμε μόνο τρεις. Καταλαβαίνεις πόσο διαφορετική θα ήταν η δική μας πανθομολογούμενη επιτυχής παρουσία με τριπλάσιους συμβούλους.
Όσον αφορά στις πολλές υποψηφιότητες, δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο, μιας και ο καθένας έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την προτίμηση των δημοτών. Όμως, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να συνεννοηθούν υποψηφιότητες που έχουν πολλά κοινά σημεία. Δεν είναι πιο χρήσιμο για την πόλη, αφού έχουν παρουσιαστεί οι ενδιαφερόμενοι να καταρτίσουν συνδυασμό, να υπάρξουν προεκλογικές συγκλίσεις που θα φέρουν ανθρώπους και απόψεις πιο κοντά μέσα από την κοινή προσπάθεια, από το να αναζητήσουμε συγκλίσεις μετά μια αντιπαράθεση εκλογική, που σίγουρα θα αφήσει κάποιες, έστω μικρές, σκιές; Δεν είναι πολύ καλή η ιδέα να έχουμε ένα Δ.Σ. που οι πιο πολλοί σύμβουλοι θα είναι επικεφαλής παρατάξεων και ένα δήμαρχο που θα έχει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό την πρώτη Κυριακή. Ομολογώ ότι προσωπικά μου δημιουργεί προβληματισμούς για την επόμενη μέρα και έκανα προσπάθειες για συγκλίσεις και θα συνεχίσω να κάνω, μέχρι την κατάθεση των συνδυασμών. Πάντα με διαφανείς επαφές και συζητήσεις.
 -Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει τα οκτώ αυτά χρόνια που απείχατε από το Δ.Σ. και τι καινούργιο θα περιλαμβάνει η νέα σας πρόταση στους δημότες;
Με λύπη θα πω ότι τα περισσότερα από όσα λέγαμε πριν από δώδεκα χρόνια παραμένουν προβλήματα και σήμερα. Βλέπεις εσύ να έχει λυθεί, π.χ., το πρόβλημα των σκουπιδιών, το πώς θα αξιοποιήσουμε το παραλιακό μέτωπο, μια έστω αρχική δειλή υποτυπώδη ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, νέο κοιμητήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, κυκλοφοριακό; Αυτά, για να μη μιλήσω για πιο δύσκολα θέματα, όπως είναι η αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών όσον αφορά στην προσωπική ευθύνη τους ή η ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογίας, ζωοφιλίας.
Το νέο είναι ότι με το νέο δρόμο και την επένδυση της Costa Navarino η περιοχή και, κατά συνέπεια, ο Δήμος μας έχει μεγάλες προοπτικές ως τουριστικός προορισμός και, μάλιστα, λόγω του πολύ καλού κλίματος, για όλο το χρόνο. Το, επίσης, νέο είναι ότι πλέον έχουμε μπει στην εποχή των νέων τεχνολογιών και είναι απαραίτητο να μη μείνουμε πίσω στην αξιοποίησή τους.
Όσον αφορά στην πρόταση. Όλοι μιλάνε για το όραμα, για τις νέες ιδέες, για τη φρέσκια ματιά. Ωραίες λέξεις για μια έκθεση ιδεών, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή και απομυθοποιεί. Αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα του Δήμου μας; Ότι δεν έχει όραμα και νέες ιδέες; Χρειάζεται, δηλαδή, πολλή φαντασία για να πεις ότι θέλω το παραλιακό μέτωπο Ριβιέρα ή μια πόλη με τακτοποιημένο κυκλοφοριακό;
Πρόσφατα διαβάσαμε δηλώσεις του δημάρχου ότι ανησυχεί για τον Νέδοντα. Ξέρεις ότι του έχουμε θέσει το πρόβλημα από το 2007, τι έκανε αυτά τα χρόνια; Σε ρεπορτάζ του συναδέλφου σου Κώστα Γαζούλη διαβάσαμε ότι έχει παραγίνει το κακό με το δημοτικό φωτισμό, καθώς ολόκληρες περιοχές είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, και όλα τα άλλα που ο καθένας μας αντιμετωπίζει καθημερινά, χρειάζονται πρωτοπόρες ιδέες;
Πάρε παλιότερα προεκλογικά φυλλάδια των διατελεσάντων δημάρχων και σύγκρινέ τα με το έργο που έγινε. Θα δεις ότι ήταν νύχτα με την ημέρα. Ήταν ανίκανοι και δεν μπόρεσαν να κάνουν όσα υποσχέθηκαν; Όχι, βέβαια, απλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και, μάλιστα, σε μια χώρα με τόσα προβλήματα.
Εμάς η πρότασή μας είναι πάγια, την υποστηρίξαμε και την υποστηρίζουμε. Θα κινηθούμε στους πέντε άξονες που αναπτύξαμε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μας.
Το κλειδί για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις στο Δήμο, τις οποίες έχει ανάγκη, είναι να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα «εργαλεία». Ποια είναι αυτά; Μελέτες για να υπάρχουν ώριμα έργα για χρηματοδότηση, αξιολόγηση και ιεράρχηση στόχων, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, άνοιγμα στην κοινωνία για κινητοποίηση-συντονισμό όσων περισσότερων δημοτών, αδιαφορία για το πολιτικό κόστος, καμιά δυσκολία στο να ακούσουμε προτάσεις.
Πες μου εσύ, που κάνεις δημοτικό ρεπορτάζ, πόσα από αυτά τα «εργαλεία» χρησιμοποίησε η Δημοτική Αρχή; Εμείς ξέρουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα «εργαλεία», για να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα.
 -Διακρίνω από τις απαντήσεις μια κριτική στάση στην Δημοτική Αρχή, την οποία αποφύγατε να κάνετε όμως ευθέως στην παρουσίασή σας;
Το να επιτεθείς σε μια Δημοτική Αρχή που απέρχεται, δεν είναι για μας πολιτικά κομψό. Την κριτική μας και, μάλιστα, πολύ έντονα την κάναμε στο Δ.Σ. Από την άλλη, δεν μπορούμε και να μη σεβαστούμε την απόφαση των δημοτών να δώσουν τρεις θητείες στον κ. Νίκα. Όπως, επίσης, δε θα θέλαμε να σκεφτεί κάποιος ότι θέλουμε να εμπλακούμε σε μιαν άλλη διαδικασία, όπου ο κ. Νίκας αποφάσισε να συμμετέχει.
Προσωπικά, πρέπει να το θυμάσαι, είχα δώσει ομηρικές μάχες, κυρίως με τη νοοτροπία του δημάρχου, και χαίρομαι που πριν από μερικές μέρες την καυτηρίασε και μια στενή του συνεργάτις, η φίλη μου και υποψήφια Μαρία Οικονομάκου. Δεν έχουμε πρόβλημα να καταλογίσουμε τα αρνητικά του απερχόμενου δημάρχου, όπως επίσης να επικροτήσουμε και τα λίγα θετικά. Επιγραμματικά, να ξεκινήσουμε από τα τελευταία, πιστεύουμε ότι ήταν ένα άτομο που αφιέρωσε χρόνο στα καθήκοντά του και ασχολήθηκε με ζήλο με αυτά. Φυσικά, δε φτάνει αυτό για να μπει θετικό πρόσημο σε μια δημαρχοντία του 21ου αιώνα και όχι του 1950.
Αρνητικά ότι δε δρομολόγησε για την πόλη μια αναπτυξιακή προοπτική, αφού δεν κατάφερε να δώσει λύση σε καυτά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι έκανε απλή διαχείριση και προσπάθησε με μερικά ασύνδετα μεταξύ τους έργα να βάλει μερικές πλάκες με το όνομά του. Αν εξαιρέσει κανείς το καινούργιο Δημαρχείο, που κι εκεί υπάρχουν ενστάσεις, τα υπόλοιπα είναι μηδαμινής σημασίας σε σχέση με το κόστος τους, με κορυφαίο την κεντρική πλατεία. Ας θυμηθούμε πώς ήταν και πώς είναι και πες μου τη διαφορά, όταν δαπανήθηκε ένα ποσό γύρω στα 3 εκατομμύρια, που θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε αναπλάσεις στην περιφέρεια.
 -Κάποιος από τους ανθυποψηφίους σας πρόσφατα μίλησε για δήθεν αυτοδιοικητικούς και για κομήτες. Σας αγγίζει κάποιος από αυτούς τους χαρακτηρισμούς;
Δεν υπάρχει περίπτωση να αφορά εμάς κάτι από αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αυτοδιοικητική κίνηση και ενεργοποιούμεθα στα δημοτικά πράγματα από δική μας απόφαση και όχι ως αποτέλεσμα κομματικών επιλογών. Τώρα αν κάποιο πολιτικό κόμμα εκτιμά ως κίνηση προοπτικής την υποψηφιότητά μας, είναι πολύ τιμητικό για μας. Και όπως δήλωσε ο Βασίλης και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ευκταίο να εκφραστούν θετικά για μας όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Ούτε και το κομήτες μάς αγγίζει, γιατί άσχετα αν δεν ήμαστε στο Δ.Σ. είχαμε σημαντική παρέμβαση σε διάφορα θέματα όλο αυτό το διάστημα, με δημοσιεύσεις απόψεων στον τοπικό Τύπο.
Θέλω εδώ να τονίσω ότι την προεκλογική περίοδο δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε άλλους υποψηφίους. Η όποια αντιπαράθεση θα γίνει σε επίπεδο έργων, απόψεων, προτάσεων. Είναι για μας αδιανόητο να «γρατζουνιστούμε» με ανθρώπους που συναντιόμαστε καθημερινά και με αυτούς που θα κληθούμε να συνεργαστούμε για την «άλλη μέρα» του Δήμου μας.
Ελπίζουμε να μην επιχειρηθεί από κάποιον να πολιτευτεί σε αυτό το επίπεδο, γιατί όλοι σε αυτή την πόλη γνωριζόμαστε και ο καθένας έχει την ιστορία του.
 -Συζητείται ότι το κυβερνητικό κόμμα σκέπτεται να δώσει στήριξη στην υποψηφιότητα σας; Θα την δεχτείτε; Επιζητήσατε στηρίξεις;
Να ξεκαθαρίσουμε, επιτέλους, κάτι, αν και φαίνεται να ξεκαθαρίζει κάπως τα τελευταία χρόνια. Τα κόμματα είναι οι πυλώνες της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και είναι φυσικό να εμπλέκονται σε μια διαδικασία που αφορά ένα σημαντικό θεσμό, όπως αυτός της αυτοδιοίκησης. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να αποφασίζει το κόμμα μεταξύ υποψηφίων που μετέρχονται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να χρισθούν επικεφαλής και άλλο να εκφράζει θετική άποψη για μια πολύχρωμη κίνηση πολιτών.
Στην πρώτη περίπτωση ο υποψήφιος δήμαρχος, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του συνδυασμού, έχουν ως συνεκτικό ιστό την κομματική τους προτίμηση, ενώ στη δεύτερη κοινός τόπος είναι η οπτική για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Στην πρώτη περίπτωση λειτουργεί η κομματική περιχαράκωση, που αποκλείει συμπόρευση με άλλες δυνάμεις, αφού το αποτέλεσμα του συνδυασμού λαμβάνει τη μορφή επίσημης δημοσκόπησης για την απήχηση των κομμάτων στην κοινωνία.
Η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι κομματικό χαρακτήρα θα έχουν μόνο οι εκλογές των Περιφερειών και των τριών μεγάλων Δήμων της χώρας, είναι στην σωστή κατεύθυνση και ένα βήμα προόδου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Από εκεί και μετά, αν κάποιο κόμμα θέλει να εκφράσει άποψη για τις εκλογές, το θεωρούμε θεμιτό, και όπως είπα και πιο πάνω, μακάρι να εκφράσουν όλοι θετική άποψη για την προσπάθειά μας.
 - Εν αντιθέσει με κάποιους ανθυποψηφίους σας, αν και ανακοινώσατε από τους πρώτους τη δική σας υποψηφιότητα, δεν έχετε ανακοινώσει ομάδα υποψήφιων συμβούλων. Κάποιοι, επίσης, λένε ότι έρχεσθε από τα παλιά.
Νομίζω ότι την τακτική μας και τη σειρά των ενεργειών μας δικαιούμεθα να την αποφασίζουμε εμείς και όχι με το τι κάνουν άλλοι ή με το τι θα ήθελαν κάποιοι. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε σημαντικό μέρος από άτομα που είναι δίπλα μας και είμαι σίγουρος ότι θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά που ακούστηκαν.
Στη δημόσια ανακοίνωσή μας το 2010 με την ενημέρωση στους συνδημότες ότι δε θα συμμετείχαμε στις εκλογές, είχαμε σημειώσει ότι τα συγκεκριμένα άτομα εκφράσαμε μια διαχρονική απαίτηση των πολιτών για ακηδεμόνευτη και οραματική δημοτική πρόταση. Πιστεύουμε ότι η απαίτηση παραμένει και εμείς έχουμε τη βούληση να την εκφράσουμε και πάλι. Εννοείται ότι θα υπάρξει ανανέωση με νέα άτομα, όχι με βάση την ηλικία μόνο, αλλά με τις απόψεις τους και τη φρέσκια ματιά στα προβλήματα.
Δεν μπορώ, όμως, να μη σταθώ σε αυτό που διδάσκει η πείρα της ζωής, ότι το «νέο» δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο ή ότι το «ηλικιακά νέο» δε συνεπάγεται και «νέες ιδέες».
Ένα από τα πολλά που μάθαμε τα χρόνια της ενασχόλησης με τα κοινά είναι αυτό που λέει ο Πάμπλο Κοέλιο, «μερικοί άνθρωποι ακούν αυτό που θέλουν να ακούσουν». Έτσι η εκτίμηση που θεώρησε ο Βασίλης ότι έπρεπε να δείξει σε μένα και τον Δημήτρη Μπάκα, που ήμαστε μαζί του τα 8 χρόνια στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, σχολιάστηκε αρνητικά. Μπορεί να σήκωσε ο Βασίλης ένα σημαντικό βάρος της επιτυχημένης παρουσίας μας τα 8 χρόνια, αλλά είχε τη συμπαράσταση και τη βοήθεια τη δική μας, αλλά και άλλων πολλών ανθρώπων της παράταξής μας.
Αν είχε δίπλα του δύο νέα άτομα, που δε θα ήταν και κάτι το πολύ δύσκολο, να είσαι σίγουρος ότι κάποιοι θα έλεγαν «ο Κοσμόπουλος έβαλε στην άκρη τους συνεργάτες του και θέλει να δείξει ότι πρεσβεύει το νέο».
  -Στην περίπτωση που εκλεγείτε Δημοτική Αρχή, ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;
Η πρώτη προτεραιότητα θα είναι, εκτός απίθανου απροόπτου, να κάνουμε προγραμματικές συγκλίσεις με τις υπόλοιπες παρατάξεις, με τις οποίες θα έχουμε κοινά βασικά σημεία στο πρόγραμμά μας.
Στη συνέχεια να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών, για την αντιμετώπιση των πλέον επειγόντων θεμάτων του Δήμου. Γνωρίζεις ασφαλώς ότι το Δ.Σ. δεν αποφασίζει και διατάσσει, αλλά οι αποφάσεις του υπόκεινται σε έλεγχο από υπερκείμενες αρχές. Είμαστε αποφασισμένοι, όμως, να κινηθούμε στα όρια της νομιμότητας, προκειμένου να δώσουμε λύση σε καυτά προβλήματα.
Πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουμε ένας εξωστρεφής Δήμος, το εντελώς αντίθετο αυτού που είμαστε σήμερα ,και να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με ευρωπαϊκά φόρα, όπως και με κινήσεις και συλλογικότητες πολιτών.
Αυτό, σε γενικές γραμμές, γιατί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα ξεδιπλωθεί πιο αναλυτικά ο σχεδιασμός μας, πάντοτε σε σχέση με τους πέντε βασικούς άξονες που ήδη έχουμε θέσει.
 -Γιατί εσάς; Από ό,τι φαίνεται, θα υπάρξουν πάνω από δέκα συνδυασμοί, που, αν όχι όλοι, σίγουρα κάποιοι θα είναι αξιόλογοι.
Δε θα πούμε ποτέ ότι κάποιοι δεν αξίζει να είναι υποψήφιοι ή δεν αξίζουν να ηγηθούν του Δήμου μας. Όπως θα θυμάσαι, ποτέ δεν είχαμε αντιπαρατεθεί σε προσωπικό επίπεδο, ποτέ δεν είχαμε θίξει κάποιον συνάδελφο στο Δ.Σ. και είχαμε με όλους άριστες σχέσεις. Η αντιπαράθεση ήταν πάντα με επιχειρήματα και αφορούσε δράσεις και σχεδιασμούς.
Σε αντίθεση, δεν είχαμε πάντα την ίδια αντιμετώπιση. Όταν, π.χ., αποκαλύψαμε με τον κ. Τσερώνη την αποτυχία του πειράματος Σούκου, ο κ. Νίκας μάς χαρακτήρισε «δήθεν ειδήμονες με τα μαύρα γυαλιά». Το ποιος, βέβαια, ήταν ο ειδήμων και το ποιος είχε παραμυθιαστεί ή παραμύθιαζε, το απέδειξε η ζωή.
Δε διατηρούμε αυταπάτες ότι θα μας χειροκροτήσουν οι πάντες, ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε κριτική, πολλές φορές και άδικη. Σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε διάφορα διλήμματα.
Εμείς ξέρουμε, όμως, ότι έχουμε δοκιμαστεί εν τοις πράγμασι και χωρίς αυτό να θεωρηθεί εγωιστικό, ξέρουμε ότι κάναμε πράγματα που ήταν πρωτόγνωρα. Η αυθεντική αυτοδιοικητική μας πορεία είχε δημιουργήσει αίσθηση και όχι μόνο στο Δήμο μας.
Ξέρουμε ότι έχουμε καταθέσει την αλήθεια μας στους συνδημότες, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της παρουσίας μας. Ακόμα και τους τελευταίους μήνες της θητείας μας και όταν είχαν γίνει οι εκλογές, συνεχίσαμε με το ίδιο ενδιαφέρον Την εντολή που μας έδωσαν την τιμήσαμε με σημαντικό προσωπικό κόστος και παρά τις συνθήκες στα Δ.Σ. που συμμετείχαμε.
Πρέπει να ομολογήσουμε, όμως, και αυτό είναι το πιο όμορφο σημείο της πορείας μας, ότι εισπράξαμε την αποδοχή και την εκτίμηση των δημοτών, είτε μας είχαν ψηφίσει είτε όχι.
Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους δημότες και θα τους ζητήσουμε να μας κρίνουν αντικειμενικά, για όσα κάναμε και για όσα σχεδιάζουμε να κάνουμε. Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό για μας.
 -Παναγιώτη, μια προσωπική ερώτηση. Είχες ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και στις δύο αναμετρήσεις που συμμετείχες. Ήσουν μετά τον Δημήτρη Μπάκα, με σημαντικό αριθμό ψήφων. Σκέφτηκες κάποια στιγμή να είσαι εσύ επικεφαλής συνδυασμού;
Ναι, είχα καλό αποτέλεσμα και στις δύο εκλογικές διαδικασίες που συμμετείχα και είμαι ευγνώμων σε αυτούς που πίστεψαν ότι τόσο ο συνδυασμός όσο και εγώ προσωπικά μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά. Ήταν, δε, μεγάλη ευθύνη ότι προηγήθηκα πολύ άξιων συνυποψηφίων, γιατί πράγματι ο συνδυασμός μας κοσμείτο από πολύ αξιόλογα άτομα. Παρότι οι παλιές καραβάνες εκλογών λένε ότι «η ψήφος ζητείται και δε δίνεται», δεν έγινα φορτικός σε κανέναν, απλά προσπάθησα να ενημερώσω όσο μπορούσα περισσότερους. Ως ψηφοφόρος δε μου αρέσει καθόλου το πρέσινγκ των υποψηφίων.
Μιας και αναφέρθηκες στον Δημήτρη, πράγματι άξιζε και τις δύο φορές την πρωτιά, γιατί είναι ένας πολύ επιτυχημένος δημοτικός σύμβουλος. Κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος είναι ότι είναι ο άνθρωπος που είχε τεράστια συμβολή στο να γίνει η Καλαμάτα προπονητικό κέντρο μεγάλων αθλητών. Αν δε θυμάσαι, ρώτα τους αθλητικούς συντάκτες πόσοι Ολυμπιονίκες έκαναν προετοιμασία στην πόλη μας. Δυστυχώς, το έργο αυτό, που πρόσφερε πολλά στην πόλη, εγκαταλείφθηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Είναι στις προτεραιότητές μας, με τη βοήθεια των φίλων μας από όλον τον κόσμο, να ξανακάνουμε την πόλη προπονητικό κέντρο, βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις μας.
Όσον αφορά στην ερώτηση, θέλεις να αυξήσεις τον ήδη μεγάλο αριθμό υποψηφίων; (γέλια). Η απάντηση είναι εύκολη. Όχι δεν το σκέφτηκα ποτέ, γιατί ο Βασίλης αξίζει να είναι ο επικεφαλής, έχει αποδείξει ότι «ξέρει τη δουλειά». Δεν είναι τυχαίο ότι από όλες τις πτέρυγες είχε χαρακτηρισθεί ως ο «πιο καταρτισμένος δημοτικός σύμβουλος».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Ποιοι είναι οι νέοι αρχηγοί των στρατευμάτων μας – Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
 Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε την Παρασκευή το ΚΥΣΕΑ(Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) για την επιλογή νέας ηγεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ποιοι είναι οι νέοι αρχηγοί των στρατευμάτων μας – Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
Ομοφώνως αποφάσισε:
Την επιλογή του Αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου ως Α/ΓΕΕΘΑ
Την επιλογή του Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά ως Α/ΓΕΣ
Την παράταση της θητείας του Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ως Α/ΓΕΝ για ένα έτος.
Την επιλογή του Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη ως Α/ΓΕΑ
Επίσης, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παράταση για ένα έτος της θητείας του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναυάρχου Σταμάτιου Ράπτη.
*** ~** Κ. Βελόπουλος - Κόντρα & Ρήξη 23/1/19 ΑΝ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ : https://youtu.be/PVBmvzRflV0  .-  
                                               

~** «Η Μακεδονία άλλαξε όνομα σε Βόρεια Μακεδονία» ΝΤΡΟΠΗ !! στους 153  βολεψάκηδες των Ελλήνων ....Βολευτές ...  

Διαβάστε τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ :  Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματά τους, διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.    «Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).  «Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο», αναφέρει το AFP.  Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, «ξεμπλοκάροντας ύστερα από δεκαετίες την επιδίωξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».  «Με τη διευθέτηση τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’, μετονομάζοντας το μικρό βαλκανικό κράτος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»», σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η ΠΔΓΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία.  Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Ανατολή) μετέδωσε με επείγον τηλεγράφημά του τις εξελίξεις από την Ελλάδα: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το ονοματολογικό που επιτεύχθηκε με τη Μακεδονία» ανέφερε το Anadolu. Tο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA μετέδωσε επίσης κατεπειγόντως την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά» μετέδωσε το DPA. Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως «οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας». Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, προσθέτει το BBC.  Tο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, με τηλεγράφημα του με τίτλο «η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε της συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα ότι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 146, ενώ υπήρξε ένας βουλευτής που δήλωσε παρών. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει στη συνέχεια ότι, «σύμφωνα με την διαδικασία, για την επικύρωση της συμφωνίας αρκούσε η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία με τουλάχιστον με 151 ψήφους στη Βουλή». Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, σε τηλεγράφημα του με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας» γράφει ότι «Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (που υπέγραψε -σ.σ) με τα Σκόπια για την μετονομασία της Δημοκρατίας τη Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία». Αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει ότι «υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ βουλευτές από άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι». Με την ένδειξη «επείγον» τα σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Όλα τα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν άμεσα την είδηση της κύρωσης από την Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) μεταδίδονταν μάλιστα, μισή ώρα πριν την ψηφοφορία, απευθείας η συζήτηση, από το κανάλι της Βουλής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι «με την ψήφο 153 βουλευτών τερματίστηκε η εικοσιεπτάχρονη διένεξη Αθηνών- Σκοπίων». Στην ιστοσελίδα τού δημοφιλούς ειδησεογραφικού σταθμού Β-92 σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τέλος εποχής – οι Έλληνες είπαν ‘Ναι’» αναφέρει ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία». Η απόφαση της Βουλής ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Σερβίας. «Η μεγαλύτερη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική», γράφει η «Handelsblatt», σχολιάζοντας την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «Η συμφωνία με τη Μακεδονία για την ονομασία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Handelsblatt» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο αναρτήθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή των Ελλήνων. «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την Μακεδονία επικυρώθηκε, αλλά η διαμάχη για το όνομα της γειτονικής χώρας θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί εκ νέου», αναφέρεται στον υπότιτλο. «Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται καλλιτέχνης της πολιτικής επιβίωσης. »Αν και ηγείται ακόμη μόνο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, (…) ο πρωθυπουργός πέρασε τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο (…) Ο Τσίπρας μπορεί να τρίβει τα χέρια του. »Όχι απλώς πέρασε την αμφιλεγόμενη συμφωνία, αλλά κέρδισε και αποστάτες από τους δεξιολαϊκιστές ΑΝΕΛ και από δύο κεντροαριστερές ομάδες και έφερε αυτά τα κόμματα σε υπαρξιακές δυσκολίες. »Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για διεύρυνση της πολιτικής βάσης του αριστερού συνασπισμού του προς το κέντρο», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι ως «Δημοκρατία της Βορειομακεδονίας» («Republik Nordmazedonien»), η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Δύση από την ενσωμάτωση της χώρας στη Συμμαχία αναμένει τη σταθεροποίηση των πλούσιων σε διαμάχες Δυτικών Βαλκανίων. »Η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή αναμένεται επίσης να περιοριστεί», επισημαίνεται. «Για τον Τσίπρα η έγκριση της Συμφωνίας για την Μακεδονία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του στην εξωτερική πολιτική στην τετραετή θητεία του (…) Εσωπολιτικά ωστόσο βρίσκεται στην άμυνα. »Διότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δημοφιλής», τονίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στο αποτέλεσμα πρόσφατης σχετικής δημοσκόπησης, ενώ σημειώνει ότι στο εξωτερικό η διαμάχη συχνά χλευαζόταν ως «διαμάχη για λέξεις». «Ακόμη και αν η Συμφωνία είναι τώρα επικυρωμένη και μπορεί να τεθεί σε ισχύ, η διαμάχη θα μπορούσε να ξεσπάσει εκ νέου», τονίζει ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας στην Αθήνα και συνεχίζει: «Ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιγράφει τον συμβιβασμό για την ονομασία ως «εθνική ήττα», θέλει ωστόσο να τηρήσει την συμφωνία, στο πλαίσιο του «pacta sunt servanda» (μτφ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). »Ο Μητσοτάκης θέλει όμως να εμποδίσει με βέτο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. »Αυτό δεν είναι μια κενή απειλή. Διότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία, μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο», επισημαίνει ο συντάκτης και παραθέτει τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, για να τονίσει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στην επανεκλογή του, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό. «Το επόμενο βήμα μετά τη νίκη στην ψηφοφορία για την Μακεδονία θα είναι πιθανόν ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός. »Ο Τσίπρας θα ανταμείψει ίσως με κυβερνητικά πόστα κάποιους από τους βουλευτές που δεν ανήκουν στο κόμμα του και τον στήριξαν στην ψηφοφορία για τη Μακεδονία. Και έτσι θα έχει πάλι πλειοψηφία στην Βουλή», καταλήγει το δημοσίευμα. Ο ρωσικός Τύπος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο Όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο εγκρίθηκε η μετονομασία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία. Ιδιαίτερα εκτενής είναι η αναφορά της οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει: «Στην Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία υποστήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων», ενώ «στην αντιπολίτευση δεν αρέσει η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς και το ότι με την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα στερείται τον κύριο μοχλό επιρροής της στα Σκόπια, όπως είναι το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η ρωσική οικονομική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την εφημερίδα The New York Times, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «νίκη της Δύσης» «η οποία εδραίωσε τις θέσεις της στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας». Η εφημερίδα Rossiskaya gazeta, που απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, στην εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπενθυμίζει ότι η συμφωνία «δίνει το ‘πράσινο φως’ στην επίσημη αναγνώριση από την Αθήνα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη νέα της συνταγματική ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο στην βαλκανική αυτή χώρα για το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ». Η εφημερίδα γράφει ότι «έπειτα από θυελλώδεις τοποθετήσεις, στην πορεία των οποίων οι εκπρόσωποι όλων των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπέρ της κύρωσης της «ιστορικής συμφωνίας « ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 146 και ένας δήλωσε παρών». Αναφερόμενη μάλιστα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , η εφημερίδα συμπεραίνει ότι «δεδομένου ότι στην Βουλή των Ελλήνων συνεδριάζουν 300 βουλευτές, οι θιασώτες της διευθέτησης της 27ετούς διένεξης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία του κράτους της Μακεδονίας, πρακτικά εξασφάλισαν προς όφελος τους την ελάχιστη υπεροχή σε ψήφους». Αναφερόμενη στην ελληνική βουλή γράφει στη συνέχεια ότι «Η διαίρεση που υπάρχει στην Βουλή των Ελλήνων, γίνεται πιο αισθητή στην κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει με υπέρμετρη ευαισθησία το ‘μακεδονικό ζήτημα’». Η εφημερίδα Le Figaro για την κύρωση της συμφωνίας αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ από το ελληνικό κοινοβούλιο Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την αλλαγή του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως αυτή η διπλή κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτρέψει την άρση του βέτο που έθετε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Figaro αναφέρει επίσης πως το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Ελλάδα επειδή οι αντίπαλοι της συμφωνίας θεωρούν πως αποτελεί «εθνική προσβολή». Η εφημερίδα γράφει πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την εχθρότητά τους απέναντι στο κείμενο που περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος και αναφέρεται στις (σημερινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» που θέτει τέρμα σε μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 χρόνων και ανοίγει τον δρόμο για «τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».           


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΣΗΜΕΡΑ  , ... Παρασκευή 25-01-2019:
ΧΙΜΚΙ Μόσχας - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου 60-71 ,(40-35).-^
Τα  δεκάλεπτα : 28-10, 12-25 , 10-21 , 10-15 .-^
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ   80-75 ,(31-35).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-29  , 24-18,18-14 , 17-14 .-^
ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ - ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ  75-70 ,(36-38) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 27-24, 9-14 , 25-19 , 14-13  .-^
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας   76-84   , ( 41-44-) .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα :  20-20 , 21-24 , 20-19 , 15-21 .- ^

*** Στην κλήρωση για το Κύπελλο Ελλάδας :Αυτά είναι τα τέσσερα ζευγάρια:
Εργοτέλης - Αστέρας Τρίπολης
Λαμία - Ολυμπιακός
Ατρόμητος - ΑΕΚ
Πανιώνιος - ΠΑΟΚ


*** ΧΘΕΣ , .... Για την 20η  αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ    :
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  90-75 ,(40-28) .- ^
Τα  δεκάλεπτα21-15 , 19-13 , 28-26  , 22-21 .-^
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  84-75 , ( 40-35) .- ^
Τα  δεκάλεπτα: 16-17 , 24-18 , 22-19 , 22-21 .-^
ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ - ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας 80-70 , (34-30).-^
Τα  δεκάλεπτα: 21-13 , 13-17 , 18-20, 28-20 .- ^
ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  92-84 ,(42-42) .-^
Τα  δεκάλεπτα: 21-21 , 21-21 , 22-19 , 28-23 ,- ^


*** ΧΘΕΣ , ... Για το  Κύπελλο Ελλάδας σήμερα :
ΟΦΗ -ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  1-1 .- στα πέναλτι 3-4 .- ^
Τα γκολ : 23΄Γιάννης Μπουτσάκης , 44΄  Νέϊρα .-
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΛΑΜΙΑ 1-0 -Στα πεναλτι 2-4 .-^ 
Τα γκολ :  84΄ Εμμανουηλίδης ,83' Γκοοοοοολ! 1-0 ο Παναθηναϊκός, με τον Χατζηγιοβάνη να σεντράρει από αριστερά, τον Εμμανουηλίδη να βρίσκεται στο δεύτερο δοκάρι και αμαρκάριστος να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Μελίσσα, λυτρώνοντας την ομάδα του...

***  Προπονητής τερματοφυλάκων της Καλαμάτας ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος! 
Ο “ΠΣ Η Καλαμάτα” είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη συνεργασίας με τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο, ο οποίος εντάσσεται στο τεχνικό τιμ ως προπονητής τερματοφυλάκων.
Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1977 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Ξεκίνησε την καριέρα του από την τοπική ομάδα Νίκη Πλάτης και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Εράνη Φιλιατρών. Από την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του εντάχθηκε στην Καλαμάτα και παράλληλα αγωνίστηκε στην Εθνική Ελπίδων. Με την Καλαμάτα έκανε το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική στις 14 Ιανουαρίου 1996, εναντίον του Απόλλωνα Αθηνών στη Ριζούπολη.
Ακολούθησε μια πολυετής διαδρομή σε κορυφαίο επίπεδο. Ο Εθνικός Πειραιώς, η ΑΕΚ, η βελγική Λα Λουβιέρ, ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο Ακράτητος, η Καστοριά, η Skoda Ξάνθη, η Καλλιθέα, η Ερμιονίδα σε επαγγελματικές κατηγορίες και τα τελευταία χρόνια η Εράνη Φιλιατρών.
Υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας Παίδων με την οποία έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων στην Κατερίνη το 1995, κατακτώντας την τρίτη θέση κι έχοντας 22 συνολικά συμμετοχές), της Εθνικής Νέων (32 συμμετοχές) και της Εθνικής Ελπίδων με την οποία έλαβε μέρος στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων το 1998, εναντίον της Ισπανίας, έχοντας συνολικά 18 συμμετοχές, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε την τρίτη θέση στους Μεσογειακούς αγώνες στο Μπάρι της Ιταλίας.
Μιλώντας στο fckalamata.gr για την συνεργασία του με την ομάδα μας, ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, είπε: “Είμαι στρατιώτης της Καλαμάτας και όποτε μου ζητήθηκε στο παρελθόν ήμουν δίπλα στην ομάδα. Αυτό κάνω και τώρα. Ευχαριστώ τον προπονητή και την διοίκηση για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η ομάδα βρίσκεται στην κορυφή και πιστεύω πως έχει όλες τις δυνατότητες να παραμείνει εκεί και να κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο της ανόδου”.
Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος έκανε την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα την Τετάρτη το πρωί στο γήπεδο Ασπροχώματος.
 Στη 1:30 μ.μ. την Κυριακή ο αγώνες με τον ΑΟ Εικοσομίας
Ο αγώνας της Κυριακής με τον ΑΟ Εικοσιμίας ορίστηκε να διεξαχθεί τελικά στη 1.30 μ.μ. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού. Η προετοιμασία των «μελανόλευκων» συνεχίζεται χωρίς να λείπουν τα προβλήματα, με τους Αλιατίδη, Φουάση να έχουν συμπληρώσει 4 κίτρινες κάρτες και νοκ άουτ λόγω τραυματισμών τους Μάρκοβις, Αντωνιάδη, Αθανασόπουλου, ενώ λόγω ενοχλήσεων έμειναν εκτός προπόνησης χθες οι Γκελκέρια, Μαστραντωνάκης.
 Ένσταση στο ματς με τον Αστέρα Βλαχιώτη
Ελπίδες να κερδίσει στα χαρτιά τον αγώνα που έχασε την περασμένη Κυριακή στον Βλαχιώτη έχει η ομάδα της Καλαμάτας, καθώς κατέθεσε ένσταση. Η τοπική μας ομάδας επικαλέστηκε το άρθρο 16 του ΚΑΠ σύμφωνα με το οποίο ο γιατρός αγώνα δεν μπορεί να είναι γιατρός ομάδας, όπως συνέβη με τον γηπεδούχο Αστέρα. Ήδη υπάρχει ένα πρόσφατο δεδικασμένο, καθώς ο Βόλος δικαιώθηκε πρωτόδικα σε ανάλογη προσφυγή που είχε κάνει εναντίον της Δόξας Δράμας, ωστόσο εκκρεμεί έφεση και επιπλέον υπάρχει ασάφεια όσον αφορά στην ισχύ του σχετικού κανονισμού στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. 

***

***       ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 :
1.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας Δευτέρα 07 Ιανουαρίου 2019  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/01/arfara-news-07-2019.html  .-- 
2.-  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη  08 Ιανουαρίου 2019  ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html  .-
3.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/01/arfara-news-09-2019.html .- 
4.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 10  Ιανουαρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html  .-
5.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας. Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
6.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 12  Ιανουαρίου  2010 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας .  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .- 
7.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα  μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 13 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
8.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας   Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας. Δευτέρα  14 Ιανουαρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας ~ : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
9.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 15 Ιανουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html  .-
10.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη  16  Ιανουαρίου  2019  , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης . : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
11.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας ,Νέα  από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
12.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Παρασκευή 18 Ιανουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html  
13.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
14.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 20  Ιανουαρίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .:  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .- 
15.-ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 21 Ιανουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/01/arfara-news_21.html .-  
16.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη  22  Ιανουαρίου  2019   Στο αγιάζι  της  ενημέρωσης .:  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .- .-
17.-.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .- Τετάρτη  23  Ιανουαρίου  2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/01/arfara-news_23.html .-
18.-ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη  24  Ιανουαρίου  2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/01/arfara-news_24.html .-
19.-ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .- Παρασκευή  25 Ιανουαρίου  2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.- : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/01/arfara-news_25.html   20.-                                            

~**   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 : 
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά .  Σάββατο 01  Δεκεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .-
~** ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ   ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  : https://youtu.be/CUdggLuXc1w .-   https://www.facebook.com/giannis.kontos.1612/videos/422641924553909/  .- 
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://snsarfara.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html  .- 
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , Τα Νέα από το Αρφαρά .  Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html  .- 
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , Τα  Νέα μας από το Αρφαρά  Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/12/arfara-news-04-2018.html .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα  17  Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/12/news.html    **ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από το Αρφαρά . Δευτέρα  18 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/12/arfara-news_17.html .-
~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα μας από το Αρφαρά . Τετάρτη 19  Δεκεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html  .-
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά , Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/12/arfara-news-20-2018.html .-
~**

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:                                                         ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ :
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    , 
 http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009                                                                                    
 2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,          3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον 
14.444   βίντεο   .- 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου