ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

 Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .
Πέμπτη  29 Αυγούστου 2019 Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .-
~

~**Αποτομής Τιμίας Κεφαλής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Γιορτή σήμερα 29 Αυγούστου – Ποιοι γιορτάζουν


~**  Θεία Λειτουργία στον Άγιον Ιωάννη Αρφαρων 29-08-2019:  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216112732864561/  .-     

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου                        ~*   Βιογραφία        Τέμνει κεφαλὴν χεὶρ μιαιφόνος ξίφει,
Τοῦ χεῖρα θέντος εἰς κεφαλὴν Κυρίου.
Εἰκάδι ἀμφ' ἐνάτῃ Προδρόμου τάμεν αὐχένα χαλκός.
«Οὐκ ἐξεστὶ σοὶ ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα. Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου. Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή όμως των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ότι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ο χορός της. Τότε η αιμοβόρος Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη. Πράγμα που τελικά έγινε. Έτσι, ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες. Και να τι λένε οι 24 πρεσβύτεροι της Αποκάλυψης στο Θεό για τους διεφθαρμένους: «ἦλθεν... ὁ καιρὸς τῶν ἐθνῶν κριθήναι... καὶ διαφθείραι τοὺς διαφθείροντας τὴν γῆν». Ήλθε, δηλαδή, ο καιρός της ανάστασης των νεκρών για να κριθεί ο κόσμος και να καταστρέψεις (Θεέ μου) εκείνους, που με τη διεφθαρμένη ζωή τους διαφθείρουν και καταστρέφουν τη γη.     Ἦχος β’.
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.                     


~**  Η ευτυχία είναι θέμα επιλογής (Υπέροχο δίδαγμα)
: Ένας άνδρας 92 ετών , ευπαρουσίαστος και με προσεγμένη εμφάνιση ήρθε σήμερα στο Γηροκομείο. Η ογδοντάχρονη σύζυγός του έχει πεθάνει πρόσφατα και είναι υποχρεωμένος να αφήσει το σπίτι του.
~  Μετά από αναμονή μερικών ωρών στο σαλόνι του γηροκομείου , χαμογελάει ευγενικά καθώς του ανακοινώνεται ότι το μικρό δωμάτιό του είναι έτοιμο.

Προχωρούσαμε σιγά σιγά προς το ασανσέρ, χρησιμοποιώντας το μπαστούνι του, και του περιέγραφα το μικρό δωμάτιο και το μικροπρόβλημα με το σεντόνι που είναι κρεμασμένο στο παράθυρο αντί για κουρτίνα.  «Μου αρέσει πολύ» λέει με ενθουσιασμό οχτάχρονου αγοριού, που μόλις του έχουν δωρίσει ένα κουταβάκι.  «Κύριε, δεν έχετε δει ακόμη το δωμάτιό σας. Σε λίγο θα είμαστε εκεί» του λέω.  «Αυτό δεν έχει καμιά σημασία» μου απαντά. « Η ευτυχία είναι κάτι που έχω επιλέξει εκ των προτέρων. Αν θα μου αρέσει το δωμάτιο δεν εξαρτάται από τη διακόσμηση ή τα έπιπλα – μάλλον εξαρτάται από το πώς έχω αποφασίσει να το δω. Έχω ήδη αποφασίσει στο μυαλό μου ότι θα μου αρέσει το δωμάτιο. Είναι μια απόφαση που παίρνω κάθε πρωί όταν ξυπνάω. Μπορώ να επιλέξω αν θα περάσω τη μέρα μου στο κρεβάτι απαριθμώντας όλες τις δυσκολίες που έχω με τα μέλη του σώματός μου που δεν λειτουργούν πλέον πολύ καλά ή μπορώ να σηκωθώ και να ευχαριστήσω τον Θεό για εκείνα τα μέλη του σώματος που είναι ακόμη σε κατάσταση λειτουργίας . Η κάθε ημέρα είναι ένα δώρο και όσο μπορώ να ανοίγω τα μάτια μου, θα επικεντρώνομαι στην καινούργια μέρα και σε όλες τις ευχάριστες αναμνήσεις που υπήρξαν στη διάρκεια της ζωής μου. Τα γηρατειά είναι σαν ένας τραπεζικός λογαριασμός. Μπορείς να αποσύρεις αργότερα στη ζωή σου ό,τι έχεις καταθέσει κατά την πορεία.  Η συμβουλή μου είναι να καταθέσεις την ευτυχία που μπορείς στον τραπεζικό λογαριασμό των αναμνήσεών σου. Σε ευχαριστώ που από την πλευρά σου συμπληρώνεις τον λογαριασμό των αναμνήσεών μου , τον οποίο ακόμη συνεχίζω να συμπληρώνω…  Να θυμάσαι αυτές τις απλές οδηγίες για την ευτυχία:  1.Ελευθέρωσε την καρδιά σου από το μίσος.  2.Ελευθέρωσε το μυαλό σου από το άγχος.  3.Δώσε περισσότερο.  4.Ανέμενε λιγότερο.
~**  Το Ευαγγέλιο της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2019 – Αποτομής Τιμίας Κεφαλής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
– Κατά Μάρκον (6΄ 14-30): Γιορτή σήμερα: Αποτομής Τιμίας Κεφαλής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
Καὶ ἤκουσεν ὁ βασιλεὺς Ἡρῴδης· φανερὸν γὰρ ἐγένετο τὸ ὄνομα αὐτοῦ· καὶ ἔλεγεν ὅτι Ἰωάννης ὁ βαπτίζων ἐκ νεκρῶν ἠγέρθη, καὶ διὰ τοῦτο ἐνεργοῦσιν αἱ δυνάμεις ἐν αὐτῷ.
~  ἄλλοι ἔλεγον ὅτι Ἠλίας ἐστίν· ἄλλοι δὲ ἔλεγον ὅτι προφήτης ἐστὶν ὡς εἷς τῶν προφητῶν.
ἀκούσας δὲ ὁ Ἡρῴδης εἶπεν ὅτι ὃν ἐγὼ ἀπεκεφάλισα Ἰωάννην, οὗτός ἐστιν· αὐτὸς ἠγέρθη ἐκ νεκρῶν.
αὐτὸς γὰρ ὁ Ἡρῴδης ἀποστείλας ἐκράτησε τὸν Ἰωάννην καὶ ἔδησεν αὐτὸν ἐν φυλακῇ διὰ Ἡρῳδιάδα τὴν γυναῖκα Φιλίππου τοῦ ἀδελφοῦ αὐτοῦ, ὅτι αὐτὴν ἐγάμησεν.
ἔλεγεν γὰρ ὁ Ἰωάννης τῷ Ἡρῴδῃ ὅτι οὐκ ἔξεστί σοι ἔχειν τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου.
ἡ δὲ Ἡρῳδιὰς ἐνεῖχεν αὐτῷ καὶ ἤθελεν αὐτὸν ἀποκτεῖναι, καὶ οὐκ ἠδύνατο·
ὁ γὰρ Ἡρῴδης ἐφοβεῖτο τὸν Ἰωάννην, εἰδὼς αὐτὸν ἄνδρα δίκαιον καὶ ἅγιον, καὶ συνετήρει αὐτόν, καὶ ἀκούσας αὐτοῦ πολλὰ ἐποίει καὶ ἡδέως αὐτοῦ ἤκουε.
καὶ γενομένης ἡμέρας εὐκαίρου, ὅτε Ἡρώδης τοῖς γενεσίοις αὐτοῦ δεῖπνον ἐποίει τοῖς μεγιστᾶσιν αὐτοῦ καὶ τοῖς χιλιάρχοις καὶ τοῖς πρώτοις τῆς Γαλιλαίας,
καὶ εἰσελθούσης τῆς θυγατρὸς αὐτῆς τῆς Ἡρῳδιάδος καὶ ὀρχησαμένης καὶ ἀρεσάσης τῷ Ἡρῴδη καὶ τοῖς συνανακειμένοις, εἶπεν ὁ βασιλεὺς τῷ κορασίῳ· αἴτησόν με ὃ ἐὰν θέλῃς, καὶ δώσω σοι.
καὶ ὤμοσεν αὐτῇ ὅτι ὅ ἐάν με αἰτήσῃς δώσω σοι, ἕως ἡμίσους τῆς βασιλείας μου.
ἡ δὲ ἐξελθοῦσα εἶπε τῇ μητρὶ αὐτῆς· τί αἰτήσομαι; ἡ δὲ εἶπε· τὴν κεφαλὴν Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ.
καὶ εἰσελθοῦσα εὐθέως μετὰ σπουδῆς πρὸς τὸν βασιλέα ᾐτήσατο λέγουσα· θέλω ἵνα μοι δῷς ἐξαυτῆς ἐπὶ πίνακι τὴν κεφαλὴν Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ.
καὶ περίλυπος γενόμενος ὁ βασιλεύς, διὰ τοὺς ὅρκους καὶ τοὺς συνανακειμένους οὐκ ἠθέλησεν αὐτὴν ἀθετῆσαι.
καὶ εὐθέως ἀποστείλας ὁ βασιλεὺς σπεκουλάτωρα ἐπέταξεν ἐνεχθῆναι τὴν κεφαλὴν αὐτοῦ.
ὁ δὲ ἀπελθὼν ἀπεκεφάλισεν αὐτὸν ἐν τῇ φυλακῇ, καὶ ἤνεγκε τὴν κεφαλὴν αὐτοῦ ἐπὶ πίνακι καὶ ἔδωκεν αὐτὴν τῷ κορασίῳ, καὶ τὸ κοράσιον ἔδωκεν αὐτὴν τῇ μητρὶ αὐτῆς.
καὶ ἀκούσαντες οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ ἦλθον καὶ ἦραν τὸ πτῶμα αὐτοῦ, καὶ ἔθηκαν αὐτὸ ἐν μνημείῳ.
Καὶ συνάγονται οἱ ἀπόστολοι πρὸς τὸν Ἰησοῦν, καὶ ἀπήγγειλαν αὐτῷ πάντα, καὶ ὅσα ἐποίησαν καὶ ὅσα ἐδίδαξαν.  Μετάφραση:  Ηκουσε δε τότε ο βασιλεύς Ηρώδης τα περί του Ιησού, διότι το όνομα αυτού είχε γίνει πλέον γνωστόν, και έλεγεν ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ανεστήθη εκ νεκρών και δια τούτο ενεργούν δι’ αυτού αι υπερφυσικαί αυταί δυνάμεις. Αλλοι έλεγαν ότι είναι ο Ηλίας· άλλοι δε ότι είναι προφήτης, όπως ένας από τους προφήτας. Ακούσας δε ο Ηρώδης αυτά είπε ότι “αυτός είναι ο Ιωάννης, τον οποίον εγώ αποκεφάλισα. Αυτός ανεστήθη εκ νεκρών”. Ο ίδιος ο Ηρώδης έστειλε και συνέλαβε τον Ιωάννην και τον έρριψε δεμένον εις την φυλακήν, εξ αιτίας της συζύγου του αδελφού του, της Ηρωδιάδος, την οποίαν αυτός είχε πάρει παρανόμως ως σύζυγον του. Διότι έλεγε ο Ιωάννης στον Ηρώδην ότι “δεν σου επιτρέπεται να έχης την γυναίκα του αδελφού σου”. Η δε Ηρωδιάς έτρεφε μέσα της μίσος και αγανάκτησιν εναντίον του Ιωάννου και ήθελε να τον φονεύση, αλλά δεν ημπορούσε, επειδή ο Ηρώδης εφοβείτο τον Ιωάννην, διότι τον εγνώριζεν ως άνθρωπον δίκαιον και άγιον και τον διετήρει εις την ζωήν και όταν τον ήκουσε, πολλά από εκείνα που είπε ο Ιωάννης τα έκαμνε και κάθε φορά, που τον συναντούσε, τον ήκουε με ευχαρίστησιν. Αλλά ήλθε ημέρα ευκαιρίας δια την Ηρωδιάδα· όταν ο Ηρώδης, δια να εορτάση τα γενέθλιά του, παρέθεσε δείπνον στους μεγάλους άρχοντας αυτού, στους χιλιάρχους και στους προύχοντας της Γαλιλαίας. Εισήλθεν η θυγάτηρ αυτής της Ηρωδιάδος και εχόρευσε και ήρεσεν στον Ηρώδην και τους άλλους συνδαιτημόνας. Είπε δε ο Βασιλεύς εις την κόρην· “ζήτησέ μου ο,τι θέλεις και εγώ θα σου το δώσω”. Και της ορκίσθη πως, “θα σου δώσω ο,τι μου ζητήσεις, μέχρι ακόμη και το μισό βασίλειόν μου”. Εκείνη δε εξελθούσα έτρεξε προς την μητέρα της και την ηρώτησε· “τι να ζητήσω;” Εκείνη δε είπε· “την κεφαλήν του Ιωάννου του Βαπτιστού”. Και εκείνη εισώρμησε αμέσως βιαστικά στον βασιλέα και εζήτησε λέγουσα· “θέλω να μου δώσης αυτήν την στιγμήν την κεφαλήν του Ιωάννου του Βαπτιστού επάνω εις ένα πιάτο”. Και ο βασιλεύς ελυπήθη παρά πολύ, αλλά δια τους όρκους, που είχε κάμει, και δια να μη εκτεθή στους συνδαιτημόνας του ως επίορκος, δεν ηθέλησε να αθετήση την υπόσχεσίν του. Και αμέσως έστειλε ο βασιλεύς δήμιον και διέταξε να φέρη την κεφαλήν του Ιωάννου. Εκείνος δε επήγε, απεκεφάλισε τον Ιωάννην εις την φυλακήν, έφερε την κεφαλήν του μέσα στο πιάτο και την έδωκεν εις την κόρην και η κόρη την έδωκεν εις την μητέρα της. Και όταν ήκουσαν οι μαθηταί του Ιωάννου το θλιβερόν γεγονός, ήλθαν και επήραν το νεκρό σώμα του και το έβαλαν εις μνημείον. Οι Απόστολοι, αφού ετελείωσεν η περιοδεία των, συνεκεντρώθησαν κοντά στον Ιησούν και ανέφεραν εις αυτόν όλα, και όσα έκαμαν και όσα εδίδαξαν.
~**  Αγιος Αλέξανδρος : Το άφθαρτο σκήνωμα συγκλονίζει

~  Η Εκκλησία τιμά στις 30 Αυγούστου τη μνήμη του Σβιρ και το άφθαρτο σώμα του συγκλονίζει τους πιστούς 483 χρόνια από την οσιακή Κοίμηση Του.
~  Η μακρινή καταγωγή του Αγίου ήταν Φινλανδική, αλλά γεννήθηκε ως καρπός προσευχής των ευλαβών και πολυτέκνων γονέων του στο χωριό Μαντέρα της Βορειοδυτικής Ρωσίας και βαπτίσθηκε με το όνομα Αμώς, επειδή γεννήθηκε στη Μνήμη του Αγίου Προφήτη (15 Ιουνίου).

Από μικρός ήταν εγκρατής, απλός και φιλόπτωχος, τρεφόμενος μόνο με ψωμί και προσευχόμενος με αγρυπνίες. Κοντά στον ποταμό Σβίρ άκουσε μία φωνή: «Πήγαινε στη Μονή Βαλαάμ να αγωνισθής και αργότερα θα επιστρέψεις εδώ και θα κτίσεις Μοναστήρι και πολλοί θα σωθούν από σένα». Το ιερό λείψανο του ταπεινού Αγίου Αλεξάνδρου έμεινε άφθαρτο, μυροβλύζον και πηγή θαυμάτων, μέχρις ότου επικράτησε ο άθεος Κομμουνισμός στη Ρωσία. Τότε το «απήγαγαν» και το έκλεισαν στο «επιστημονικό εργαστήριο» της Ακαδημίας Πολέμου Πετρουπόλεως, για πειραματισμούς και στη συνέχεια το πέταξαν σε μια αποθήκη.  Αλλ’ου φέρει το μυστήριον έρευναναν πίστει μόνη τούτο δοξάζεται»  Ήδη το ι. λείψανο έχει επιστραφεί στην ι. Μονή του Αγίου από το 1998, όπου και πάλι μυροβλύζει και θαυματουργεί, «θαυμαστός ο θεός εν τοις Αγίοις Αντού» (Ψαλμ. 67, 36), «πάντοτε, νυν και αεί καί εις τους αιώνας των αιώνων.  Αμήν».  Πιστεύεται, ότι ο Θεός διατήρησε το Λείψανο σε τόσο θαυμαστή κατάσταση αφθαρσίας, διότι ο Άγιος Αλέξανδρος είναι ο μόνος Άγιος μετά τον Πατριάρχη Αβραάμ, ο όποιος αξιώθηκε επισκέψεως της Αγίας Τριάδος με μορφή τριών Αγγέλων. Κατά την διάρκεια αυτής της επισκέψεως, ή Αγία Τριάς μέχρι που άγγιξε τον Άγιο, και αυτό το άγγιγμα προφανώς ήταν που έκανε το σώμα του απρόσβλητο στην φθορά. Θαυμαστός ο Τριαδικός Θεός, ο ενδοξαζόμενος εν τοις Άγίοις Αυτού!  https://youtu.be/8UXkpn3Nffs .-  
~ ** Με σεμνές έννοιες κατορθώνεται η αγάπη προς το Θεό
: Αν παρακολουθείς τον εαυτό σου και τον δοκιμάζεις, θα δεις ότι οι άρχοντες και τα αφεντικά έχουν εξουσία μόνο του σώματος, όχι και της ψυχής. Και να το θυμάσαι αυτό πάντοτε.
~  Γι’ αυτό, αν διατάζουν φόνους ή τίποτε άτοπα ή άδικα και ψυχοβλαβή, δεν πρέπει να υπακούμε σ’ αυτούς και αν μας βασανίζουν ακόμα.
Γιατί ο Θεός δημιούργησε την ψυχή ελεύθερη και αυτεξούσια σε όλα όσα κάνει, καλά η κακά. Η λογική ψυχή φροντίζει με κάθε τρόπο να ξεφύγει από όσα δεν οδηγούν πουθενά, την οίηση, την υπερηφάνεια, την απάτη, το φθόνο, την αρπαγή και τα παρόμοια, όσα δηλαδή είναι έργα δαιμονικά και κακής προαιρέσεως. Όλα κατορθώνονται με επιμέλεια και επίμονη προσοχή και μελέτη από εκείνον τον άνθρωπο, του οποίου η επιθυμία δεν τρέχει στις κακές ηδονές.  Εκείνοι πού ζουν μετρημένη και περιορισμένη ζωή, και από κινδύνους γλιτώνουν, και δεν έχουν ανάγκη από φύλακες. Με το να νικούν την επιθυμία σε όλες τις περιπτώσεις, βρίσκουν το δρόμο προς το Θεό εύκολα. Οι άνθρωποι πού τούς οδηγεί το λογικό, δεν χρειάζεται να μοιράζουν την προσοχή τους σε πολλές συντροφιές, αλλά μόνο στις ωφέλιμες και μάλιστα σ’ εκείνες όπου πρυτανεύει το θέλημα του Θεού. Με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι προχωρούν πάλι στην κατά Θεό ζωή και το αιώνιο φως.  Πρέπει εκείνοι πού επιδιώκουν την ενάρετη και θεοφιλή ζωή, να είναι απαλλαγμένοι από οίηση και κάθε κούφια ματαιοδοξία και να φροντίζουν με όλη τη δύναμη τους να διορθώνουν τη ζωή τους και την εσωτερική τους διάθεση προς το καλύτερο. Επειδή νους πού αγαπά το Θεό και δεν μεταβάλλεται από την καλή κατάστασή του, είναι ανύψωση και δρόμος προς το Θεό.  Άγιος Αντώνιος  Ποιό είναι το ζητούμενο  Μην προσεύχεσαι να γίνουν τα θελήματά σου, γιατί οπωσδήποτε δεν συμφωνούν με το θέλημα του Θεού· αλλά μάλλον καθώς διδάχθηκες λέγε στην προσευχή σου: «Γενηθήτω το θέλημά Σου εν εμοί». Και σε κάθε πράγμα έτσι να ζητάς από Αυτόν, να γίνει το θέλημά Σου, γιατί ο Θεός θέλει το αγαθό και συμφέρον της ψυχής σου. Ενώ εσύ οπωσδήποτε δεν ζητείς πάντοτε το συμφέρον σου. Πολλές φορές ζήτησα με την προσευχή από το Θεό, να μου γίνει κάτι πού το νόμιζα καλό, και επέμενα παράλογα να το ζητώ βιάζοντας το θέλημα του Θεού, και δεν Σον άφηνα να οικονομήσει Εκείνος ότι γνωρίζει ως συμφέρον δικό μου. Και λοιπόν αφού έλαβα ότι ζήτησα, στενοχωρήθηκα ύστερα πολύ πού δεν είχα ζητήσει μάλλον να γίνει το θέλημα του Θεού. Γιατί δεν μου ήρθε το πράγμα έτσι όπως το νόμιζα.  Άγιος Νείλος ο Ασκητής  Η φροντίδα του νου  Με μεγάλο αγώνα και κόπο του νου, με σεμνές έννοιες και με συνεχή φροντίδα όλων των καλών κατορθώνεται η αγάπη προς το Θεό, όπως προείπαμε. Και αυτό γιατί ο εχθρός εμποδίζει το νου και δεν τον αφήνει να προσηλώνεται στον θειο έρωτα με τη μνήμη των καλών, αλλά του ερεθίζει την αίσθηση προς τις γήινες επιθυμίες. Γιατί ο θάνατος του εχθρού και η αγχόνη του, μπορούμε να πούμε, είναι όταν ο νους χωρίς περισπασμό ενδιατρίβει στην αγάπη και στη μνήμη του Θεού. Από αυτό μπορεί να γεννηθεί και η ειλικρινής αγάπη του πλησίον· επίσης και η αληθινή απλότητα, η πραότητα, η ταπείνωση, η ακεραιότητα, η αγαθότητα και η προσευχή, και γενικά όλο το πανέμορφο στεφάνι των αρετών, από τη μία και μόνη και πρώτη εντολή, την αγάπη προς το Θεό, αντλεί την τελειότητα. Έχουμε λοιπόν ανάγκη από μεγάλο αγώνα και πόνο κρυφό και εσωτερικό, από έρευνα των λογισμών και γύμναση των εξασθενημένων αισθητηρίων της ψυχής για να διακρίνουν το καλό και το κακό, και από ενδυνάμωση και αναζωπύρωση των καταπονημένων μελών της ψυχής με την επιμελή ύψωση του νου προς το Θεό. Γιατί όταν ο νους μας συνεχώς προσκολλάται με τέτοιο τρόπο στο Θεό, θα γίνει ένα πνεύμα με τον Κύριο, σύμφωνα με το ρητό του Παύλου. Άγιος Μακάριο ο Αιγύπτιος
***   Στα χέρια της Αστυνομίας αδέλφια διαρρήκτες που «αλώνιζαν» σε καταστήματα της Καλαμάτας

Πονοκέφαλο στην Αστυνομία είχαν προκαλέσει δύο αδέρφια, ηλικίας 25 και 30 ετών, που από τις 8 έως τις 27 Αυγούστου άνοιγαν καταστήματα στο κέντρο της
Καλαμάτας, με τα περισσότερα από αυτά στο Ιστορικό Κέντρο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι «είχαν χτυπήσει», μεταξύ άλλων, δύο φορές σε κρεπερί της περιοχής, σε μια ψησταριά, σε δύο φαρμακεία και ένα μπαρ.
Η δράση τους, όμως, έλαβε τέλος τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν αστυνομικοί Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας τούς εντόπισαν να προσπαθούν να διαρρήξουν κατάστημα επιδιόρθωσης ενδυμάτων στην οδό Φαρών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και κλοπές κατ’ εξακολούθηση.
Τα δύο αδέρφια έμπαιναν από την κύρια είσοδο των καταστημάτων, αφού την παραβίαζαν, και αφαιρούσαν ό,τι υπήρχε στην ταμειακή μηχανή, καθώς και ηλεκτρικές συσκευές.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Αστυνομία μέχρι στιγμής έχει εξακριβώσει εννέα περιπτώσεις κλοπών, καθώς και τρεις απόπειρες, με την έρευνα να συνεχίζεται για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων. Οι δε συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.  Π.Μπ.

***  Με στόχο να αποτελέσει θεσμό ανοίγει τις πύλες της 1η έκθεση «Agro Vision 2019» στα Φιλιατρά

~  Λίγες ημέρες πριν ανοίξει η «αυλαία» για το τολμηρό εγχείρημα που οραματίστηκαν οι άνθρωποι του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, την 1η “Agro Vision 2019”, η οργανωτική επιτροπή παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Η κα Ιωάννα Δημητρακοπούλου, που συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή της Έκθεσης Αγροτικών Εφοδίων και Μηχανημάτων, τόνισε ότι η ιδέα γεννήθηκε από το «μέλος» του δραστήριου Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Λεωνίδα Ράλλη, με στόχο να βοηθήσουν τον «κατ’ εξοχήν» αγροτικό κόσμο της Τριφυλίας, αλλά και να διοργανώσουν μια σημαντική έκθεση που θα ξεπερνά ακόμα και τα στενά όρια της Μεσσηνίας, προβάλλοντας παράλληλα και την πόλη των Φιλιατρών.
Πρόσθεσε, δε, ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από περίπου 4 μήνες και κανείς δε φανταζόταν, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν, ότι θα έφθαναν σ’ αυτό το αποτέλεσμα, με τις κορυφαίες εταιρείες που ασχολούνται γύρω από τα αγροτικά εφόδια να δίνουν το «παρών».
Σημείωσε ότι σκοπός της έκθεσης είναι η ενημέρωση των αγροτών όλης της Τριφυλίας κι ευρύτερα της Πελοποννήσου για νέα- σύγχρονα- φιλικά για το περιβάλλον και ασφαλή για τον καταναλωτή προϊόντα φυτοπροστασίας, για ανθεκτικά και ιδιαίτερα παραγωγικά υβρίδια, για σύγχρονους μηχανισμούς καλλιέργειας και συγκομιδής και ό,τι άλλο αφορά στη σύγχρονη γεωργία.
Στόχος, δε, είναι η ανάδειξη της Τριφυλίας ως σημείου αναφοράς στην ελληνική αγροτική οικονομία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Αγροτική Κοινότητα, καθώς αποτελεί τη δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη στην Ελλάδα και μία από της μεγαλύτερες περιοχές σε παραγωγή τόνων λαδιού στην Ευρώπη.
Κλείνοντας η κα Δημητρακοπούλου επισήμανε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών ευελπιστεί η έκθεση αυτή να αποτελέσει θεσμό και κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο ο αγροτικός κόσμος της Πελοποννήσου να δίνει ραντεβού στα Φιλιατρά.
Από την πλευρά του, ο Λεωνίδας Ράλλης, «εμπνευστής» αυτής της ιδέας, σημείωσε ότι αυτούς τους 4 μήνες οι άνθρωποι του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, με αρκετό κόπο, τρέξιμο και ξεπερνώντας ανυπέρβλητες δυσκολίες, κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι πολύ μεγάλο, ακόμα και για ολόκληρη τη Μεσσηνία, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια που χρειάζεται η περιοχή τους, καθώς 37 κορυφαίες εταιρείες του χώρου θα συμμετάσχουν στην Έκθεση. Ανέφερε δε, και τα ονόματα αυτών:
Rijk Zwaan Hellas
Syngenta Hellas
BASF Ελλάς ΑΒΕΕ
Compo Experts Hellas S.A.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.
Υδάτωρ Α.Ε.- Γαρατζιώτης
Eurofilm- ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ Α.Ε.
Αgripro Ο.Ε.-Aρματάς-Χατζηκωστής
Ιnterexperts Ο.Ε. - ΦΩΣΤΙΝΗΣ – ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ
STIHL
SAME – DEUTZ - Γ.ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ
LANDINI -Κατσίρος
McCormick -  Κ.ΑΡΓΥΡΟΣ
AGROEXPERTS – Καλλιάνης
Nissan Olympic Cars-Ι.Τσιώρης
Husqvarna-Γ.Κυριακόπουλος
ΚΕΝΤΡΟ  ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ- ΚΕΑΜ
New Holland - ΧΩΡΑΪΤΗΣ-ΧΑΪΝΗΣ
SUN AIR ECO – ΚΑΠΠΗΣ
ΤΟΥΟΤΑ-ΚΑΚΟΥΡΗΣ
JOHN DEERE-ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ-ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ.
Ο Θανάσης Καπίρης, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών και της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή των χορηγών, καθώς χωρίς αυτούς θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί, τονίζοντας ότι, μεταξύ άλλων, συνέβαλαν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Δήμος Τριφυλίας κ.ά. Υπογράμμισε, δε, ότι στόχος όλων μέσα απ’ αυτή την έκθεση είναι η ανάδειξη των Φιλιατρών και όλης της Μεσσηνίας.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε η κα Ειρήνη Παπαδοπούλου, νομική σύμβουλος του Εμπορικού Συλλόγου και της έκθεσης. Η κα Παπαδοπούλου έκανε γνωστό ότι η εκθεση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου των Φιλιατρών, θα είναι ελεύθερη για το κοινό και το ωράριο λειτουργίας θα είναι Πέμπτη και Παρασκευή 5 & 6 Σεπτεμβρίου από τις 17.30 – 22.00 και Σάββατο και Κυριακή 7 & Σεπτεμβρίου 12.00 με 22.00.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν διαλέξεις και παρουσιάσεις σχετικά με τη διαχείριση, την επεξεργασία και τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, από ειδικούς οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν μεγάλη μερίδα των παραγωγών και των καταναλωτών.
Το δε πρόγραμμα των ομιλιών αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τις επόμενες ημέρες. Του Κώστα Γαζούλη

***  Με άρωμα «Χόλιγουντ» αλλά και «προάσπιση των δημοτών» η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Καλαμάτας

~
Υπό τις ευλογίες του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου έγινε χθες βράδυ η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, καθώς και των νέων δημοτικών συμβούλων, στο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους δημοτών Καλαμάτας, των βουλευτών της Ν.Δ. στο νομό, Γιάννη Λαμπρόπουλου, Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, των περισσοτέρων νέων δημάρχων της Μεσσηνίας, καθώς και αρκετών αυτοδιοικητικών παραγόντων και άλλων φορέων του νομού.
Στο σύντομο χαιρετισμό του αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το “παρών” στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή για τον ίδιο, ο νέος δήμαρχος τόνισε ότι αποτελεί τεράστια ευθύνη, αλλά και μεγάλο χρέος, η επιβεβαίωση των προσδοκιών όλων των ανθρώπων που τον εμπιστεύθηκαν και πίστεψαν στο όραμά του για ένα σύγχρονο, λειτουργικό και  ανθρώπινο Δήμο. Κι αυτό, σύμφωνα με τον Θανάση Βασιλόπουλο, απαιτεί συστράτευση δυνάμεων απ' όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Κύρια σημεία ομιλίας
Σύμφωνα με τον Θανάση Βασιλόπουλο, "σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μία μέρα ιστορική για το Δήμο μας, καθώς μια νέα σελίδα ανοίγεται μπροστά μας. Μία νέα αυτοδιοικητική περίοδος γεμάτη προκλήσεις.  Η σύνθεση, η συνεργασία, η συνεννόηση αποτελούν μονόδρομο για όλους. Τα προβλήματα, άλλωστε, είναι κοινά κι έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.
Ως δήμαρχος και ως νέα Δημοτική Αρχή είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ομαλή πορεία της πόλης και των χωριών μας, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής που έχει καταγραφεί και δεν αμφισβητείται.
Όλοι μαζί πρέπει να προσθέσουμε στην κοινή προσπάθεια. Να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της προόδου. Να καλλιεργήσουμε όλες εκείνες τις ιδέες που μπορούν να απογειώσουν την περιοχή μας.
Συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια είναι και πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου Καλαμάτας. Έχω και άλλη φορά επισημάνει ότι ο Δήμος μας έχει ικανά στελέχη με πολλές δυνατότητες. Στόχος μας, χωρίς προκαταλήψεις, η συνεργασία με τα ικανά στελέχη, για να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους συνδημότες μας".
Για το νέο δήμαρχο Καλαμάτας "κανείς δεν περισσεύει και ως Δημοτική Αρχή να είστε βέβαιοι ότι όλοι όσοι επιθυμούν θα αξιοποιηθούν, ακόμα και σε θέσεις ευθύνης. Είναι μία δέσμευση που προεκλογικά έδωσα και που πιστεύω βαθιά. Είναι η ώρα να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν. Στο Δήμο Καλαμάτας δεν πρέπει να ανθίσει ο λαϊκισμός και είμαι βέβαιος ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα κρατήσει σε υψηλό επίπεδο κάθε συζήτηση.
Στόχος μου, το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν και παραμένει το κυρίαρχο όργανο, να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη χάραξη πολιτικής και όχι έναν τόπο άγονων αντιπαραθέσεων χάριν της επικοινωνίας.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση και καθήκον, από τη θέση του ο καθένας, να υπηρετήσουμε τον τόπο αυτό και τους δημότες του Δήμου Καλαμάτας, προασπίζοντας τα συμφέροντά τους.
Την προεκλογική περίοδο κάθε συνδυασμός προσπάθησε και ανέδειξε, με βάση τις προτεραιότητες που έθετε, τα προβλήματα που κατά την εκτίμησή του αντιμετωπίζει η πόλη.
Τώρα ξεκινά η περίοδος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά την οποία καλούμαστε να συγκλίνουμε άμεσα σε όσα θέματα συμφωνούμε, και να εργαστούμε από κοινού για το καλό του Δήμου μας, τώρα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με πράξεις. Σας καλώ να σταθούμε στην ίδια πλευρά, δρομολογώντας όλα εκείνα που ο τόπος απαιτεί. Σας καλώ να εργαστούμε για έναν καλύτερο τόπο για τα παιδιά μας".
Ο κ. Βασιλόπουλος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι "έχοντας ως βάση το μεγάλο έργο, το οποίο έχει συντελεστεί τα προηγούμενα έτη στο Δήμο μας, οφείλουμε και πρέπει να καινοτομήσουμε, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ελκυστικό και ανθρώπινο, στο οποίο θα αποτυπώνεται η νέα, σύγχρονη αντίληψη τόσο για την πόλη όσο και για τις Κοινότητες του Δήμου μας.  Οφείλουμε να παρέμβουμε στη διαμόρφωση της νέας φυσιογνωμίας της πόλης, αναδεικνύοντας το παράκτιο μέτωπο.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τον τόπο μας ως έναν ιδανικό προορισμό, 365 ημέρες το χρόνο. Οφείλουμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, στην προβολή των σπουδαίων αρχαιολογικών μας χώρων και στην υποστήριξη των μεγάλων αθλητικών, αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Οφείλουμε να προωθήσουμε τις νέες τεχνολογίες παντού. Από τη διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών μέχρι την ψυχαγωγία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την παραγωγή.  Οφείλουμε να είμαστε ένας Δήμος αλληλέγγυος και ανθρώπινος, με έμφαση στην κινητικότητα και τις λειτουργίες του.
Οφείλουμε να είμαστε ένας Δήμος προσβάσιμος και καθαρός, που προάγει τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό, ενισχύει την καλλιτεχνική παιδεία, στηρίζει την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, προβάλλει τα τοπικά προϊόντα.
Οφείλουμε να υλοποιήσουμε όσα έργα χρειάζονται για την εξασφάλιση της αυτάρκειας σε νερό, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να προχωρήσουμε σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας: οδοποιίας, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών, αλλά και δομών υπηρεσιών εκπαίδευσης, που αναβαθμίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, καθώς και των επισκεπτών".
Επανερχόμενος στο θέμα των συνεργασιών υπογράμμισε: "Η επόμενη μέρα στο Δήμο Καλαμάτας μάς καλεί όλους να συνεργαστούμε, προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Οι συνεργασίες, λοιπόν, είναι επιβεβλημένες, με την Εκκλησία, με την Περιφέρεια, με την Πολιτεία, με τους άλλους Δήμους, με τα επιστημονικά ιδρύματα, με τους φορείς του νομού μας, με όλους τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, με τους πολίτες".
Συμπλήρωσε, δε ότι "με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της θέσης του δημάρχου Καλαμάτας, σας υπόσχομαι ότι θα τιμήσω τον όρκο που μόλις έδωσα για ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και σε καθέναν από σας χωριστά.
Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, αλλά και όσοι θα υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, σε καθημερινή βάση θα είμαστε στη διάθεση κάθε συνδημότη μας.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Έχουμε πλήρη επίγνωση των ευθυνών που επωμιστήκαμε. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.
Και στο σημείο αυτό καλώ όλους τους συνδημότες μας, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν ή ποιον στήριξαν, να σταθούν δίπλα μας, όχι σε μας, στο Δήμο Καλαμάτας, να γίνουν αρωγοί, συμπαραστάτες, προκειμένου όλοι μαζί να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα».
Κλείνοντας, σημείωσε: "Θέλω να συγχαρώ για την εκλογή τους όλους τους δημοτικούς συμβούλους, προέδρους και τοπικούς συμβούλους, όλων των δημοτικών παρατάξεων. Να τους ευχηθώ καλή δύναμη και καλή θητεία. Και να επαναλάβω: Προτεραιότητά μας αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας, προτεραιότητά μας αποτελεί η συνέχιση και, κυρίως, η ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου μας, προτεραιότητά μας αποτελεί η εξυπηρέτηση των αναγκών των συνδημοτών μας".  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 


*
***   Δύο ξεχωριστές συναυλίες σήμερα και αύριο

~ Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ταξίδεψε στην Καλαμάτα 
Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο ξεχωριστές συναυλίες θα έχουν όσοι απόψε βρεθούν στο αμφιθέατρο του Κάστρου και αύριο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Πρόκειται για συναυλίες που εντάσσονται στις «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» και σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και την έναρξη μιας σπουδαίας συνεργασίας.
Μιλώντας για τη συνεργασία αυτή, αλλά και τις παραπάνω συναυλίες, ο διευθυντής του Ωδείου, Στάθης Γυφτάκης, είπε ότι για δεύτερη φορά η Καλαμάτα φιλοξενεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Mozarteum, το οποίο διευθύνει ο Χρήστος Κανέτης.
Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό και για το Φεστιβάλ, αλλά και για το Δημοτικό Ωδείο, να υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες και ειδικά με ένα πανεπιστήμιο σαν το Mozarteum, που είναι ο κορυφαίος μουσικός οργανισμός της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα του κόσμου.
Ο Χρήστος Κανέτης με τη σειρά του ανέφερε ότι όσο καιρό βρίσκεται στην πόλη μας διαπιστώνει ότι υπάρχουν προοπτικές για μελλοντική συνεργασία. Όσο για το πρόγραμμα “Strings In Motion” (έγχορδα εν κινήσει), είπε ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα όπου νέοι καλλιτέχνες αναπτύσσονται, όχι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά και προσωπικά. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ένας τόπος συγκέντρωσης καλλιτεχνών που παίζουν έγχορδα, τους οποίους δε νοιάζει μόνο η προσωπική καριέρα, αλλά και η παιδαγωγία, με σκοπό και να μεταδώσουν τις γνώσεις, τις τεχνικές μελέτης και τις εμπειρίες τους σε άλλους νέους μουσικούς.   
Στα κονσέρτα του προγράμματος, ανέφερε ακόμη, συμμετοχή έχει και το κοινό και όσοι βρεθούν σήμερα και αύριο σε αυτά, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν νέους δεξιοτέχνες, με το μικρότερο μάλιστα εκτελεστή να είναι ένας βιολονίστας 14 ετών. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά γκρουπ μουσικής δωματίου, τα οποία μέχρι σήμερα εντυπωσιάζουν με τον εκλεπτυσμένο τρόπο που συνεννοούνται.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετέχουν μουσικοί από την κεντρική Ευρώπη, την Ελλάδα, το Μεξικό και την Ουκρανία.
 Οι δυο συναυλίες
Η πρώτη συναυλία θα δοθεί σήμερα στις 21.00 στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, όπου η Ορχήστρα Εγχόρδων της Ακαδημίας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα P. I. Tschaikowski, W. A. Mozart, N. Rota, αλλά και ενός αξιόλογου και πολλά υποσχόμενου απόφοιτου του Mozarteum από την Ελλάδα, του Ιάσονα Τζανάκου. 
Αύριο, επίσης στις 21.00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έργα Μουσικής Δωματίου των W. A. Mozart, L. V. Beethoven, A. Dvorak, J. Brahms, S. Havrylyuk, M. Skoryk και B. Smetana.
Η είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  Εκσκαφή φωλιάς θαλάσσιας χελώνας στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς

Γνωρίζατε ότι στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας, από το Μάτι έως την Μπούκα, στο Γλυφαδάκι, στο Πετροχώρι και έως νότια στη Βοϊδοκοιλιά, ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει και προστατεύει τις φωλιές των θαλασσίων  χελωνών κάθε χρόνο;
Τη φετινή χρονιά στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας έχουν ήδη προστατευθεί πάνω από 80 φωλιές Καρέττα. Σιγά σιγά, η μία μετά την άλλη, οι φωλιές συμπληρώνουν τους περίπου δύο μήνες επώασης που χρειάζονται και σε πολλά σημεία των παραλιών δεκάδες χελωνάκια κάθε βράδυ κατευθύνονται προς τη θάλασσα.
Ανάμεσα σε όλες τις όμορφες παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας ξεχωρίζει η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Ο ιδιαίτερος φυσικός σχηματισμός που υπάρχει εκεί, την έχει κάνει μία από τις γνωστότερες παραλίες της Ελλάδας. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε ότι εκτός από την αισθητική του τοπίου της, η Βοϊδοκοιλιά έχει μεγάλη οικολογική αξία για πολλά είδη ζώων, μεταξύ των οποίων είναι ο χαμαιλέοντας, τα μεταναστευτικά πουλιά και οι θαλάσσιες χελώνες. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο που όλο αυτό το οικοσύστημα μαζί με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τις άλλες παραλίες ωοτοκίας έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή του δικτύου Natura 2000;  
Αύριο Παρασκευή, 30 Αυγούστου, στις 19.00, στην αρχή της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς, προσκαλούμε το κοινό να δει από κοντά την εκσκαφή μίας από τις φωλιές που έγιναν φέτος. Σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής να δουν από κοντά μία από τις λειτουργίες της φύσης στην ακτή.
 Λίγα λόγια για τις εκσκαφές
Η εκσκαφή των φωλιών των θαλασσίων χελωνών είναι μία πολύ διαδεδομένη παγκοσμίως επιστημονική μέθοδος παρακολούθησης των πληθυσμών που εφαρμόζεται στην Ελλάδα συστηματικά από τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ προχωρούν σε εκσκαφές αφού ολοκληρωθεί η φυσική εκκόλαψη μίας φωλιάς, δηλαδή 5-10 ημέρες από την έξοδο του πρώτου νεοσσού. Η εκσκαφή της φωλιάς δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ωοτοκία των χελωνών στην περιοχή. Πολύ συχνά μέσα στη φωλιά βρίσκονται και αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό.
Κατά μέσο όρο, μόνο το 80% των αυγών μίας φωλιάς παράγει υγιή και δυνατά χελωνάκια. Από αυτά περίπου το 1 στα 1.000 έχει πιθανότητα να επιβιώσει στο μεγάλο του ταξίδι, για να επιστρέψει στην παραλία που γεννήθηκε έπειτα από δύο δεκαετίες.
Είστε  ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσετε τη δημόσια εκσκαφή στη Βοϊδοκοιλιά και να έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά μία φωλιά θαλάσσιας χελώνας!

***  Μήνυμα Κατσίβελα στους επιτυχόντες

~  Μήνυμα στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων εξέδωσε χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας. Σε αυτό αναφέρεται: «Φίλες και φίλοι, σε μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα, σας αξίζουν συγχαρητήρια για τον αγώνα που δώσατε στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τη συμπαράσταση των γονιών σας. Τα αποτελέσματα επιβράβευσαν τις κοπιαστικές προσπάθειές σας και σήμερα ανοίγονται μπροστά σας νέοι ορίζοντες. Εύχομαι ολόψυχα να ζήσετε το όνειρό σας και να ανταποκριθείτε με επιτυχία στις σπουδές σας. Ο τόπος μας και η χώρα σάς έχουν ανάγκη. Η αγάπη σας για τη μάθηση και τη γνώση είναι αυτό που μας χαρίζει πίστη και ελπίδα για το αύριο και είναι αυτό που μας θωρακίζει να υπερβούμε τις δυσκολίες. Αισθάνομαι υπερήφανος για αυτή σας την επιτυχία και εγώ προσωπικά, ως δήμαρχος, θεωρώ υποχρέωσή μου να δημιουργώ απρόσκοπτα όλες εκείνες τις προϋποθέσεις στην εκπαίδευση που θα επιτρέπουν στους μαθητές μας να ολοκληρώσουν τους στόχους που επιθυμούν. Σας εύχομαι ολόψυχα Καλή Πρόοδο!»  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Συνεχίζει το έργο της μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο η "Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας"

~  Από την παράταξη της «Αλλαγής για το Δήμο της Καλαμάτας» ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «“Η παράταξη της ‘Αλλαγής για το Δήμο της Καλαμάτας’, που αγωνίζεται για την πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα εδώ και αρκετά χρόνια, ήρθε για να μείνει”, όπως δήλωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής της παράταξης Θόδωρος Μπρεδήμας.
Πρόσθεσε, δε, ότι θα συνεχίσει το έργο της μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο,  έχοντας ως εκπρόσωπό της το δυναμικό και άξιο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Χριστόπουλο, που εξελέγη με τον κατά πάντα άξιο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλο και με τον οποίον θα εξακολουθήσει να είναι για το καλό του Δήμου και των δημοτικών διαμερισμάτων Θουρίας, Αρφαρών και Άριος.
Επίσης, ο Θ. Μπρεδήμας εξήρε το έργο του απερχόμενου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μπουζιάνη που με σύνεση διηύθυνε τις εργασίες του Σώματος και χαρακτήρισε το έργο του εποικοδομητικό.
Τέλος, ευχήθηκε επιτυχία στο έργο τόσο του νέου δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου όσο και του απερχόμενου δημάρχου Παν. Νίκα ως περιφερειάρχη Πελοποννήσου, καθώς και σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων και στους παλιούς και νέους δημοτικούς συμβούλους». 

***  Να μη σου τύχει…

Το είχαμε γράψει και στο παρελθόν, αλλά χθες διαπιστώσαμε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, τουλάχιστον, στο δεύτερο όροφο του Δημαρχείου.
Αναφερόμαστε στις τουαλέτες, στις οποίες δεν υπάρχει χαρτί υγείας, ούτε καν υποδοχές γι’ αυτό.
Oπότε αν κάποιος δημότης χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα, μάλλον θα έχει πρόβλημα… 
Γι’ αυτό καλό είναι να μην του τύχει ή, αν το γνωρίζει, να έχει μαζί του ένα ρολό με χαρτί υγείας…  Π.Μπ. 

*** Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στην Πλατανόβρυση Μεσσηνίας

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης στοιχείων, είχε εντοπισθεί σε αγροτοδασική περιοχή του Δήμου Μεσσήνης, από αστυνομικούς, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση στην ανωτέρω περιοχή, κατά την οποία εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εκχερσωμένο χώρο, φυτεία κάνναβης, όπου καλλιεργούσαν -37- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρων περίπου, τα οποία αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν την φυτεία.

***  Δείτε τη Φ/Γ «ΕΛΛΗ» να παρακολουθεί από κοντά τον τουρκικό στολίσκο με το Ορούτς Ρέις …(βίντεο)
~Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας καθώς το Ορούτς Ρέις πλέει στα νερά του Αιγαίου με κατεύθυνση το λιμάνι της Σελευκείας ανατολικά του Καστελόριζου, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Άγκυρα να το χρησιμοποιήσει για να διεξαγάγει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου.  
Είναι γνωστή η «αλλεργία» της Άγκυρας με το συγκεκριμένο ελληνικό νησί και η επιθυμίας της να το «σβήσει» από το χάρτη, δημιουργώντας θερμό επεισόδιο και γκριζάροντας την περιοχή.   
Ενώ το Ορούτς Ρέις κινείται στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου με προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας, συνοδευόμενο από μια φρεγάτα και μια κορβέτα, ένα βίντεο από την στιγμή της διέλευσής του από το στενό της Χίου είδε το φως της δημοσιότητας από τον λογαριασμό του Aegeanhawk στο twiiter που ασχολείται με την φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση κυρίως πολεμικών πλοίων που κινούνται στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και το ανατολικό Αιγαίο.  Στο βίντεο φαίνεται το Ορούτς Ρέις να περνάει το στενό και από κοντά η κορβέτα TCG Buyukada και η φρεγάτα Γιλντιρίμ κλάσης Γιαβούζ.  Επίσης βλέπουμε και το «στενό» μαρκάρισμα της ελληνικής φρεγάτας στον τουρκικό στολίσκο. Πρόκειται για την φρεγάτα «Έλλη» της ομώνυμης κλάσης.  https://youtu.be/FkXPFHPjZEQ  .-   
*** Ντροπή !Παγκόσμια πρωτοτυπία! Επειδή η Μέρκελ είναι άρρωστη ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τον εθνικό μας ύμνο ..καθιστός…
Η Μέρκελ υποδέχθηκε μετά τιμών τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως φαίνεται… προσέχει για να έχει μετά τα περιστατικά με το τρέμουλο!  
Με την προβλεπόμενη για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται για πρώτη φορά το Βερολίνο, απόδοση τιμών, έγινε δεκτός από την γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως ο Κ. Βελόπουλος εμφανίστηκε οργισμένος που ο Έλληνας Πρωθυπουργός καθόταν στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.    




Ντροπή !Παγκόσμια πρωτοτυπία!Επειδή η Μέρκελ είναι άρρωστη και τρέμει ο κ.Μητσοτάκης άκουσε τον εθνικό μας ύμνο ..καθιστός!Στον δε @skaigr  διέκοψαν τον εθνικό μας ύμνο(ασέβεια) ενώ στον Γερμανικό έμειναν άφωνοι από ..σεβασμό ! @ellinikilisi

Οι δυο τους περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και χαιρέτισαν μαζί τα μέλη των δύο κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις. Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι στρατιωτικές τιμές και ακολούθως επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα. Η συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη άρχισε στις 12:10 (τ.ω.), αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.  Νωρίτερα σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας.  Πάντως, αυτό που τράβηξε τα βλέμματα, ήταν η επιλογή να είναι… καθιστοί οι δύο ηγέτες, την ώρα της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.

Ντροπή !Παγκόσμια πρωτοτυπία!Επειδή η Μέρκελ είναι άρρωστη και τρέμει ο κ.Μητσοτάκης άκουσε τον εθνικό μας ύμνο ..καθιστός!Στον δε @skaigr  διέκοψαν τον εθνικό μας ύμνο(ασέβεια) ενώ στον Γερμανικό έμειναν άφωνοι από ..σεβασμό ! @ellinikilisi
Κάτι που προφανώς δεν ήταν… τυχαίο. Όλα δείχνουν πως η Άνγκελα Μέρκελ θέλησε να αποφύγει τυχόν… νέο περιστατικό τρέμουλου, καθώς οι εικόνες της καγκελαρίου να τρέμει τους περασμένους μήνες σε αντίστοιχες επίσημες εκδηλώσεις είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Δείτε τις εικόνες με τους… καθιστούς Μητσοτάκη και Μέρκελ



Καρέ – καρέ η υποδοχή Μητσοτάκη από την Μέρκελ


ΜέρκελΜέρκελΜέρκελΈχοντας στις αποσκευές του το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και τις αλλαγές στην φορολογία που ήλθαν νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί σήμερα στο Βερολίνο την δεύτερη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μετά το Παρίσι. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την χώρα καθώς και η συζήτηση με την Άνγκελα Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το σχέδιό της για την «σωτηρία της ΔΕΗ».  Φωτογραφίες: Reuters.
***    ΕΘΙΜΑ  ΒΑΡΒΑΡΙΚΑ :


{ Για να τα γνωρίζουν οι Έλληνες και να μη τα μιμούνται }
Το  τρύπημα των αυτιών (ώτων) στους άνδρες ( για να φορέσουν ενώτιον = σκουλαρίκι )  εθεωρείτο βαρβαρικόν έθιμο  για τους  αρχαίους  προγόνους μας . Έτσι , αν  υπήρχε κάποιος με τέτοια  συνήθεια , τον διακωμωδούσαν και τον έδιωχναν  από την πόλη .- Υπάρχει βεβαίως και σχετικό κείμενο που τα  λέει αυτά : Το διασώζει  ο Ξενοφών στην " Κύρου Ανάβαση" 9Βιβλίο  3 , Κεφ.  1 , 30-34 ) και λέει τα εξής : " ούτος ΓΆΡ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΚΑΤΑΙΣΧΎΝΕΙ ΚΑΙ ΠΆΣΑΝ ΤΗΝ Ελλάδα , ότι  Έλλην ών τοιούτος έστιν . εντεύθεν  υπολάβων Αγασίας Στυμφάλιος είπεν : Αλλά τούτω  γε ούτε της Βοιωτίας προσήκει ουδέν ούτε της Ελλάδος παντάπασιν , επεί εγώ αυτόν είδον ώσπερ Λυδόν αμφότερα  τα ώτα τετρυπημένον . και είχεν ούτως . τούτον μεν ούν απήλασαν ¨.-
~ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΑΠΟΔΟΣΙΣ :   " Διότι αυτός και την ιδιαιτέρα του πατρίδα καταντροπιάζει  και όλη την Ελλάδα , αφού , ενώ είναι Έλληνας , είναι τέτοιος ( δηλαδή  δειλός και άνανδρος ) .- Κατόπιν όμως παίρνοντας τον λόγο ο Αγασίας   ο Στυμφάλιος είπε  : .  Αλλά αυτός ο άνθρωπος  ούτε με την Βοιωτία έχει καμμία απολύτως σχέση , ούτε με την Ελλάδα  εν γένει , διότι εγώ  τον είδα να έχει σαν Λυδός  και τα δυό του αυτιά τρυπημένα .-  και πράγματι  είχε το πράγμα . Λοιπόν αυτόν μεν τον απεδίωξαν .-

***     ΠΕΡΙ  ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ :    Ονόματα παρά τοις  αρχαίοις πολλά και ποικίλα εστί . 
 1.-~**   Περικλής -= περί το κλέος (=γύρω από την δόξα )                
 2.- ** Ηρακλής : Ο ήρωας παρά την έραν και το κλέος ., ο εν γή ένδοξος . Έστιν   Έρα ή γή [ Ο Ηρακλής προέρχεται από το «έρα» που θα πει ¨γη»  και ‘ «το κλέος» , που  θα πει δόξα ] .-Η από το «Ήρα» , το οποίο σημαίνει την δαίμονα , και του κλέους .».- Άλλη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από την Θεά; Ήρα και το κλέος = δόξα
3.-** Θησέας - = Θησέας έχει ονομασθεί για την θέση των γνωρισμάτων  του , δηλαδή του ξίφους και των πεδίλλων του . - 
 4.- ** Αλέξανδρος - =  Προέρχεται από το ρήμα «Αλέξω»’=προστατεύω  αποτρέπω , απομακρύνω και το  «ανήρ»= Ανδρός .- Το  ρήμα Αλέξω , μας έχει επίσης αφήσει τις λέξεις : Αλεξι-κέραυνο, αλεξί-σφαιρο , αλεξι-βρόχιο , αλεξι-πτωτο , Αλέξα-νδρο.- 
5.-** Αχιλλεύς = ωνομάσθει  έτσι διότι λύει το άχος =λύπη . Διότι ήταν  ιατρός .- Άλλη εκδοχή , διότι έφερε άχος = λύπη  στην μητέρα του Θέτιδα και τους κατοίκους του Ιλίου-Τρώες .- Τρίτη άποψη λέει , ονομάσθει έτσι , επειδή δεν ακούμπησε στα χείλη του τροφή [Α =ού . +χείλη = τροφή ] .- Καθότι δεν ετράφει με γάλα  αλλά με μυελούς ελαφιών από τον Χείρωνα .-    Επίσης  Αχίλλειον στην Κέρκυρα .-   
 6.- ** Τερψιχόρη = από το τέρψις – ευχαρίστηση και χορός .-
 7.- **  Καλλιόπη = από το «κάλος» και το ορώ =βλέπω .- Είναι δηλαδή , η πιο όμορφη στην όψη , εμφάνιση προσώπου .-                                                                                                        8.-** Δημοσθένης -= Από το  δήμος=λαός , και το σθένος = δύναμη .- Πηγές : {λεξικά  Ησυχίου , Φωτίου , Ζωναρά , Σουϊδα ,   Αμμωνίου }  

~**   Μπουσντουγάνι,= Bενετική bozdogan ρόπαλο πολεμικό 
 Όταν αφήναμε μεγάλους εσωτερικούς στύλους στα ελαιόδενδρα έλεγαν 
«γιατί δεν τα κόβεις αυτά τα μπουζντουγάνια?». Προφανώς ήσαν κατάλληλα για πολεμικά ρόπαλα. Ενθύμιο Βενετοκρατίας (1204-1715)  .-

***  Προς Τουρκία το τάνκερ «Grace 1» – Θα ισχύσουν οι αμερικανικές κυρώσεις ή ήταν μόνο για την Ελλάδα;..
~  Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya το οποίο «πρωταγωνιστεί» σε ένα πολιτικό και διπλωματικό «θρίλερ» τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, φαίνεται πως θα ελλιμενιστεί στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι της Μερσίνης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει στοχοποιηθεί από την Ουάσινγκτον λόγω της σύνδεσής του με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση», εισέρχεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα με προορισμό το λιμάνι της Μερσίνης
Μένει να δούμε αν η Ουάσινγκτον θα κάνει πράξη τις απειλές για κυρώσεις ή τα διαβήματα και οι τσαμπουκάδες ήταν μόνο για τους «στρατηγικούς εταίρους»..
***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ για τη ΔΕΗ! Η ΝΔ οδηγεί τη χώρα στην απώλεια της ατμομηχανής της Ελληνικής Οικονομίας…
~  O K.BEΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ Δ.ΤΑΚΗ και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 σήμερα το πρωί. 
Ανέφερε, μεταξύ άλλων πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού  κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία , όπου θα συναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ , χαρακτηρίζεται από ανατροπές και «κωλοτούμπες»! Στην επίσημη συνάντηση  που θα έχει με την κ. Μέρκελ ο κ. Μητσοτάκης ,δε θα την     «απασχολήσει»  με πλεονάσματα και  Σκοπιανό!  Για το θέμα της ΔΕΗ είπε πως η ΝΔ δεν έχει σχέδιο! Με παλαιοκομματικά παιχνίδια υποκινεί κοινωνικό αυτοματισμό! Βάζει πολίτες εναντίον των εργαζομένων της ΔΕΗ και αφαιρεί από καλοπληρωτές το μπόνους! Δίνει σε ιδιώτες «τζάμπα» ρεύμα και κάνει εισπρακτικό μηχανισμό την ΔΕΗ, αφού μέσα στους λογαριασμούς ενσωματώνονται φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ και κοστολόγηση για υπηρεσίες όπως ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ , ΥΚΩ , ΕΤΜΕΑΡ,ΕΦΚ, ΦΠΑ , χρεώσεις Δήμου και ΕΡΤ . https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/751681125251772/   .- ~  ~    Συνολικά αυτή η πολιτική δείχνει ότι ο κ. Χατζηδάκης λειτουργεί ως Υπουργός ειδικού σκοπού και οδηγεί τη χώρα στην απώλεια της ατμομηχανής της Ελληνικής Οικονομίας , δηλαδή της ΔΕΗ!       https://youtu.be/Esp9PQ6ZjUU  [SS1] .-  


***  AΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ! Οι αρχηγοί των κομμάτων πρέπει να τοποθετηθούν δημόσια επιτέλους !Ποια είναι η κόκκινη γραμμή της χώρας ;Εάν πάει Καστελόριζο και «τρυπήσει» τι θα κάνει η Ελλάδα ;Γιατί δεν καθορίζουν ΑΟΖ επιτέλους ;Γιατί σιωπούν;…~  Προς την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου κατευθύνεται το τουκρικό σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις σε μια κίνηση που ενδέχεται να επιφέρει θυελλώδεις εξελίξεις στο Αιγαίο.
Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι του στην Κωνσταντινούπολη και τώρα κατευθύνεται στο λιμάνι της Σελεύκειας ανατολικά του Καστελόριζου, με τα τουρκικά ΜΜΕ να δίνουν ιδιαίτερη προβολή στο θέμα με δείχνοντας βίντεο από τον πλου του τουρκικού σκάφους.

Οι αρχηγοί των κομμάτων πρέπει να τοποθετηθούν δημόσια επιτέλους !Ποια είναι η κόκκινη γραμμή της χώρας ;Εάν πάει Καστελόριζο και "τρυπήσει" τι θα κάνει η Ελλάδα ;Γιατί δεν καθορίζουν ΑΟΖ επιτέλους ;Γιατί σιωπούν;Άποψη της @ellinikilisi "βυθίστε το" αν "τρυπήσει" !Δώστε τέλος ! https://twitter.com/apokalyptikodel/status/1166633202208911361 

Όλα αυτά, ενώ το τρίγωνο Κάρπαθου-Ρόδου-Καστελόριζου φαίνεται να έχει πάρει «φωτιά» καθώς και σήμερα οι εμπλοκές μεταξύ μαχητικών της ΠΑ και της ΤΗΚ ήταν πολλές και ιδιαίτερα επικίνδυνες για την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου.  Ειδικότερα, 16 τουρκικά αεροσκάφη (14 F-16 και δύο CN-235) προχώρησαν σε 56 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς επίσης και σε 19 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.  Επιπρόσθετα, σημειώθηκαν πέντε εικονικές αερομαχίες, ενώ έξι αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.  Τέσσερις εκ των παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά Α/Φ F16 στις 13:31 άνωθεν ν. Παναγιάς και ν. Οινουσσών στα 26.500 πόδια και τουρκικά αεροσκάφη.  Οι Τούρκοι με αυτόν τον τρόπο υλοποιούν την απόφαση Ερντογάν αλλά και προηγούμενες δηλώσεις  που έχει κάνει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ στις αρχές του μήνα πως περί τα τέλη Αυγούστου η Τουρκία θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο και το έτερο ερευνητικό της σκάφος για έρευνες. 

📹 | 's seismic research ship is on its way to the East

MTA ,Mersin’in Limanı’na gitmek üzere Haydarpaşa Limanı’ndan yola çıktı. Fırkateyni eşliğinde 'e ulaşmak üzere.Gemi’de 55 mürettebat yer alıyor.Boyu 86, genişliği 22 metre.Modern sevk ve manevra sistemleriyle birlikte, jeofizik, 2 ve 3

boyutlu haritalama,derin sismik,gravite(petrol yoğunluğu),manyetik sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme ile haritalama sistemleri,uzaktan kumandalı sualtı aracı(ROV), su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipman ile donatılmış durumda.
Την ίδια ώρα τα τουρκικά UAV πετούν ασταμάτητα τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Ν.Α. Αιγαίο. Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του τουκρικού σκάφους Φατίχ το οποίο επιτηρεί UAV Anka διαφημίζοντας ότι παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις των τουρκικών ερευνητικών σκαφών. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι δηλώνουν δύο πράγματα:  Πρώτον ότι τα UAV που διαθέτουν επιτηρούν όλη την περιοχή μεταξύ Κύπρου και τουρκικών ακτών και δεύτερον προειδοποιούν ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση παρενόχλησης του σκάφους αυτή θα εντοπιστεί γρήγορα και θα αντιμετωπιστεί.





 ***  Τραγωδία στο Στασιό: ένας νεκρός και μια γυναίκα που χαροπαλεύει

~  Τραγωδία εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στο χωριό Στασιό Τριφυλίας με ένα νεκρό και μια γυναίκα να χαροπαλεύει. Ειδικότερα, κάτοικος είδε το πρωί πεσμένο και αιμόφυρτο στην αυλή του τον άνδρα και ειδοποίησε την Αστυνομία. Η γυναίκα βρέθηκε εντός της οικίας και διακομίσθηκε σοβαρά τραυματισμένη από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Να σημειωθεί πως δίπλα στον άνδρα βρέθηκε πιστόλι.
Το δε ζευγάρι Γερμανών είχε αγοράσει πριν από χρόνια το σπίτι στο Στασιό.

***  Παράταση στην υποβολή δηλώσεων του Εθνικού Κτηματολογίου στη Μεσσηνία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημητρίου Οικονόμου, δόθηκε νέα παράταση έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 για την υποβολή των δηλώσεων (του άρθρου 2, παράγραφος 5 του ν. 2308/1995) του Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η παράταση περιλαμβάνει τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

***  ΙΠΠΟΣ - ΙΠΠΙΚΟΝ - Βουκέφαλος  ίππος ...:
Βουκέφαλος :  Είναι  το άλογον του Μεγάλου Αλέξανδρου .- { Το  όνομά του οφείλει) όχι όπως κάποιοι νομίζουν , στο ότι έχει κέρατα  βοδιού , αλλά έτσι στην Θεσσαλία ωνομάζοντο τα άλογα που είχαν στα ισχία  εγχαραγμένη κεφαλή βοός .-   Ότι κάποια από τα άλογα των Θεσσαλών ωνομάζοντο Βουκέφαλοι  το δηλώνει  και ο Αριστοφάνης στον Ανάργυρο . " Μην κλαίς  και θα σου αγοράσω  βουκέφαλο άλογο "  .-
~* " Βουκέφαλος ίππος εγκεχαραγμένον έχων τοις ισχίοις βούκρανον (  Αr , fr , 41,42  και ο Αλεξάνδρου ίππος , εφ΄ ού εν ΄ Ινδοίς κτίσαι λέγεται " .- {  Από  Λεξικόν Ησυχίου }
~*  Βουκέφαλος : Ο ίππος όν Αλέξανδρος εκέκτητο ουχ , ώς τινες οίονται , ότι βοός κέρατα είχεν τούτο , γαρ ψευδές ., εκοσμείτο γαρ  υπό Αλέξάνδρου χρυσοίς, και ου δια τα κέρατα . Βουκέφαλος ωνόμασται , αλλά ότι ούτως εν Θεσσαλία  εκαλούντο οι ίπποι έχοντες εγκεκαυμένον βουκράνιον .- Ότι δε των θετταλών ίπποι τινές εκαλούντο  βουκέφαλοι  , δηλοί Αριστοφάνης εν Αναγύρω . Μη  κλαί ΄εγώ σοι βουκέφαλον ωνήσομαι .-{ Ετυμολογικόν το Μέγα , σ. 207 } .-   
~* [ Ο  Ίππος  ονομάζεται έτσι  διότι  εφορμά δια των ποδών .- Γράφεται δε με  δύο π (ππ)προς αντιδιαστολή με την λέξη  ίπος ( με ένα π  και ψιλή) που σημαίνει την παγίδα. ] .-
~ Ίππος : Παρά  το ίεσθαι τοις ποσί  . Γράφεται  δια δύο  ΠΠ ,  προς αντιδιαστολήν του  ίπος = του σημαίνοντος την παγίδα .-
~* '" Αποβάτης  μεν ιππικόν τι αγώνισμα εστί .  " [ Αποβάτης είναι κάποιο  ιππικό αγώνισμα . ] .-
~ " Αποβατών αγών : ούτος ο αγών ήγετο τη Αθηνά  εν ώ  οι έμπειροι του ελαύνειν άρματα άμα θεόντων των ίππων ανέβαινον  δια του τροχού επί τον δίφρον και πάλιν κατέβαινον ., και ήν  το αγώνισμα ιππέως  άμα και πεζού καλείται  δε τις και αποβατικός ηνίοχος , ο εις τούτο δηλονότι επιτήδειος το  αγώνισμα . " [ Λεξικό Φωτίου ,  2449-2450 ] .-
~ { Αγών  Αποβατών εγίνετο για την Αθηνά , κατά τον οποίον οι έμπειροι στο να οδηγούν άρματα , μόλις έβλεπαν τα άλογα ανέβαιναν από την τροχό στο άρμα και πάλι κατέβαιναν . Το αγώνισμα αυτό ήταν ταυτοχρόνως αγώνισμα ιππέως και πεζού .  Και κάποιος ονομάζεται αποβατικός ηνίοχος , δηλαδή αυτός ο οποίος είναι κατάλληλος στο αγώνισμα .- } .
~** "  Ξυστίς  : γυναικείον τι ένδυμα εστι πεποικιλμένον έστι δε , έστι δε και ιππικόν ένδυμα , ως Αριστοφάνης  εν Νεφέλαις "  [ Λεξικόν , Φωτίου ] .-
~** [  Η  ξυστής , είναι  ένα γυναικείον  φόρεμα στολισμένο . Είναι  δε και ιππικό ένδυμα  , όπως  Αριστοφάνης αναφέρει  στις Νεφέλες ].-
~* [ Ιππικόν χλίδος : Χρησιμοποιείται  αντί του  "χλίδημα" , που σημαίνει φόρεμα . Διότι αυτοί που ανέβαιναν στα άλογα  χρησιμοποιούσαν πλατείς χιτώνες χάριν διακοσμήσεως ( στολισμού) , που  τα ονομάζουν καλασιρίδες και ξυστίδες  . ] .-
~ Η σύχρονη λέξη είναι : χλιδή , ..χλιδανόν   ,.. χαλώ  ,.. δέω ,.. χαλιδή , ..= χλιδή .-
~ { Χλιδή  , ήκιστα έχαιρες αχλαϊσμών τροφή , και χλιδανόν  το τρυφερόν παρά το  χαλώ ρήμα  ,και το  δέω το πρέπω   χαλιδή  και χλιδή  , η υποχαλώσα του πρέποντος }  .- Η  χλιδή  χαλάει ( χαλαρώνει , λύει , καταστρέφει ) αυτό που πρέπει  (αρμόζει) , χαλώ + δέω = χλιδή ] .-

***  Ενεργός Γήρανση: Ενεργοί ηλικιωμένοι ίσον υγιείς ηλικιωμένοι!
Ο πληθυσμός στην Ευρώπη γηράσκει και το προσδόκιμο επιβίωσης μεγαλώνει. Ένας άνθρωπος 65 ετών αναμένεται σήμερα να ζήσει για τουλάχιστον 20 χρόνια κατά μέσο όρο!

Με δεδομένη λοιπόν τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης αλλά και την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων, δικαίως η Ενεργός Γήρανση αποτελεί την απάντηση σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις, της εποχής που διανύουμε.  Τι είναι η Ενεργός Γήρανση;  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) Ενεργός Γήρανση είναι “η διαδικασία της βελτιστοποίησης των ευκαιριών για υγεία, για συμμετοχή και για ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής καθώς οι άνθρωποι γερνούν”.  Πιο συγκεκριμένα, θα λέγαμε ότι η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους μετά τη συνταξιοδότηση, να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, προκειμένου να ζουν με ευημερία και να είναι ενεργοί στην κοινωνία, με τέτοιο τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους.  Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμό Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ”, ως ένας από τους  μεγαλύτερους Οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας για ηλικιωμένους στη χώρα μας, δημιουργεί προγράμματα με στόχο την ενεργό γήρανση και πραγματοποιεί ομιλίες στην κοινότητα για την προώθηση του εθελοντισμού και των ευχάριστων δραστηριοτήτων στους ηλικιωμένους. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το πρόγραμμα κινηματογραφικής λέσχης για ηλικιωμένους “Ασημένιοι θεατές”, το οποίο εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και συμπεριλαμβάνει συζήτηση πάνω στο έργο που προβάλλεται κάθε φορά. Στην Κυψέλη, στην οδό Δροσοπούλου 22 πραγματοποιούνται ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης που βοηθούν τα άτομα Τρίτης Ηλικίας να χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις γνωστικές τους δυνατότητες και να βελτιώνουν την καθημερινή τους λειτουργικότητα. Πολλά είναι και τα προγράμματα που απευθύνονται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης.  Με τη συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα οι ηλικιωμένοι, κοινωνικοποιούνται, νιώθουν ότι είναι μέλη μιας ομάδας και το πιο σημαντικό, προσφέρουν στον εαυτό τους και στους συνανθρώπους τους.   Όπως εξηγεί ο Ψυχίατρος και Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ψυχογηριατρικής εταιρείας “Ο Νέστωρ¨, Αντώνης Μούγιας, “είναι πολύ σημαντικό για τους ηλικιωμένους, να συμμετέχουν σε προγράμματα που προωθούν την ενεργό γήρανση καθώς με αυτό τον τρόπο προστατεύεται ως ένα μεγάλο βαθμό η ψυχική τους υγεία και η ευημερία τους. Επιπλέον, όλοι χρειαζόμαστε μια κοινωνία η οποία θα αξιοποιεί και θα έχει όφελος από τις ικανότητες των ηλικιωμένων της και στην οποία οι νεότερες γενιές θα μαθαίνουν από τις μεγαλύτερες”.  Ειδικότερα για τα προγράμματα εθελοντισμού, η χαρά που προέρχεται από τις πράξεις αλτρουϊσμού δεν είναι το μόνο όφελος για τους ηλικιωμένους. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο εθελοντισμός στην Τρίτη Ηλικία κάνει τους εθελοντές, να έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και να ζουν περισσότερα χρόνια, έχοντας μάλιστα καλή ποιότητα ζωής. Επιπλέον,  φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση του εθελοντισμού στην Τρίτη Ηλικία με τη μείωση της κατάθλιψης.  Άλλες έρευνες δείχνουν ότι άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, δείχνουν να ωφελούνται περισσότερο, από τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις. Ως προς τα προγράμματα που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση και προσφέρουν ψυχαγωγία στους ηλικιωμένους, τα πλεονεκτήματα είναι επίσης σημαντικά. Οι ηλικιωμένοι βρίσκουν ενδιαφέρον, δεν νιώθουν απομονωμένοι και στο περιθώριο της ζωής και μπορούν να δημιουργούν κοινωνικές επαφές με αφετηρία το κοινό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ταινία. Ένας από τους στόχους του προγράμματος “Ασημένιοι θεατές” είναι η πραγματοποίηση μελέτης για την επίπτωση του κινηματογράφου στην ψυχολογία των ηλικιωμένων, των ασθενών και των φροντιστών τους.
***

~

***    ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :  
~** Τίποτα δεν σταματάει τον Λαζαρίδη που διακρίθηκε και στην Τουρκία, κόντρα στις αντιξοότητες

Σε ένα ακόμη ταξίδι του ο Γιώργος Λαζαρίδης δεν είχε να τα βάλει μόνο με τους αντιπάλους του στα κορτ, αλλά και με «εξωτερικές» αντιξοότητες που συνάντησε στην Τουρκία και πάλι όμως χωρίς να τον πτοήσουν. Ο Καλαματιανός πρωταθλητής έφτασε μέχρι τον τελικό στο διπλό (2η θέση) και μέχρι τον τελικό στο μονό των αγώνων της δεύτερης ευκαιρίας, παρ’ ότι του έκλεψαν τις ρακέτες, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί χωρίς αυτές και συνάμα να ταλαιπωρηθεί σωματικά και ψυχικά τόσο στο αεροδρόμιο, αλλά στη συνέχεια και στο ξενοδοχείο.
Ο ίδιος καταθέτει την εμπειρία του, βάζοντας, όπως πάντα πρόσημο θετικό: «Και φτάνεις στην Τραπεζούντα και αρχίζουν οι αναποδιές, (έχω χάσει το μέτρημα φέτος). Ρακέτες να κάνουν "φτερά", αναμονή και ταλαιπωρία, ξενοδοχείο πρόβλημα, μυαλό χαμένο από όσα σε “χάλασαν”. Χάνεις στο ξεκίνημα των αγώνων και φτάνει η στιγμή να μαζέψεις τα κομμάτια σου, να προσπαθήσεις να τα αφήσεις όλα πίσω, να αγωνιστείς με ό,τι έχεις, υλικά και ψυχικά. Και να φτάσεις τελικό 2ης ευκαιρίας και τελικό στα διπλά.
Για αυτό είσαι Έλληνας!».
Αλλά δεν είχε μόνο αυτά η εμπειρία στην Τουρκία, για τον γνωστό φανατικό φίλο της ΑΕΚ, Γιώργο Λαζαρίδη, καθώς είχε την τύχη να συναντηθεί με τον μεγάλο άσο των «κιτρινόμαυρων», Μάρκο Λιβάγια, ενώ στο μυαλό του είναι και η ορκομωσία του στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, που θα γίνει το Σάββατο.

***  Για το   UEFA  Europa League , Qualification  προκριματικά  :
~ ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΣΛΟΒΑΝ Μπρατισλάβας   2-2 .- ^  1ος  αγώνας 0-1 .-*
~ ΤΡΑΜΠΟΑΣΠΟΤ - ΑΕΚ Αθηνών   0-2  .- ^ 1ος αγώνας  1-3 .- *

~**

 ***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2019  :  
1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Πέμπτη 01  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ !  και  ΚΑΛΗ  ΠΑΝΑΓΙΑ   για όλους μας     :
https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html  .-
 2.-  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας  .-
Παρασκευή  02  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
 3.- ARFARA NEWS Εφημερίδα μας Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .-
Σάββατο 03  ΄Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :                                                 
https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
4.-  ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  από το Α-Ω ..  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας 
Σάββατο  03  Αυγούστου 2019  ;
https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post.html  
5.-  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Κυριακή 04 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
  6.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Δευτέρα 05 Αυγούστου 2019 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html .- 
7.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας 
Τρίτη 06 Αυγούστου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : 
https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/arfara-news-06-2019.html  .-
 8.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τετάρτη 07 Αυγούστου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
 9.-ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας 
Πέμπτη 08 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :
https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/08/arfara-news-08-2019.html  .- 
10.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Παρασκευή 08-Αύγουστος 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  
https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .-
11.-ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Σάββατο  10 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : 

 https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .-
 12.-ΕΛΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ … ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ! Μελετώντας … Αντιγράφοντας … και Γράφοντας  ..!  Κυριακή  11 Αυγούστου  2019   : https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_10.html  .- 
13.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας 
Κυριακή  11 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :
https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/08/arfara-news-11-2019.html  .-
14. ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .-
Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  
https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
15.- ARFARA NEWS  Τα Νέα μας από  Αρφαρά Μεσσηνίας 
Τρίτη 13/08/019 ,  Τετάρτη 14/08/019  , Πέμπτη 15/08/019  Παρασκευή 16/08/019 , 
 Σάββατο 17/08/019 , Κυριακή 18/08/019 , Δευτέρα 19/08/019 , Τρίτη  20-08-019 
Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :
https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/08/arfara-news-1308019-1408019-1508019.html  .-
16.-  Η Εφημερίδα μας  , .. Τα Νέα των Αρφαρών Καλαμάτας .-
Τρίτη 20  Αυγούστου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/08/blog-post.html  .- 
 17.- Η  Εφημερίδα μας ,,. Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/blog-post.html   .-
18 .- Η Εφημερίδα μας , Τα Νέα των Αρφαρών Καλαμάτας  .- 
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 , . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : 
https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_21.html  .-
19.- Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 ~**ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΑΡΦΑΡΩΝ
ARFARA KALAMATA MESSHNIA   22-08-2019  :

 https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/16.html  .-
20.-Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- 
παρασκευή  23 Αυγούστου 2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :

 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/08/blog-post.html  .- 
21.-Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας   .-
Σάββατο  24 Αυγούστου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/08/blog-post.html  .-

2.-Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .-
Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :

 https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/08/blog-post.html   .- 
23 .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .-
Δ
ευτέρα 26 Αυγούστου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  
https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/08/blog-post.html    .-  
24.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .-
Τρίτη  27 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/08/blog-post.html .- 

 25.-Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαμάτας Ν. Μεσσηνίας  2  .- 
Τρίτη 27 Αυγούστου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/08/blog-post.html   .-

26.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .-  Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
 https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/08/blog-post.html   .-                  
 27.-   Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .
Πέμπτη  29 Αυγούστου 2019 Στο  αγιάζι της ενημέρωσης:
https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/08/blog-post_28.html  .- 

 28.-   


*** ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 

~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-

*** 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών
 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών

  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like& notif_id=1476255372769279    ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .      http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-  

http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr 

   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 

*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   

 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   , .=  http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .-        

  https://www.facebook.com/pg/paisiosmonahos/posts/?ref=notif  = ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ

  1.-   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  - =stamatios.n.skoulikas

  2.- Stamatios Skoulikas: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .-


~TO  ARFARA  MESSHNIAS  :   https://youtu.be/RDE7wlF71Ns  .- 

~^ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   :   https://youtu.be/NATOGcA_yw8  .- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου