ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

 Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .- 
Δευτέρα 07 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~



ΒΙΝΤΕΟ  από προσκύνημα στο Άγιο Όρος  το  2015 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  :        

Άλμπουμ φωτογραφιών από επίσκεψη προσκύνημα στο Άγιο Όρος το  2015 :
https://youtu.be/wkUyxf17Kik .-
Φώτο άλμπουμ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2015:
https://youtu.be/SWOnIdwjwIY   .-
 Σκήτη Αγίου Ανδρέα ¨Σαράϊ  Καρυές Άγιο Όρος  28/07/2015 :
https://youtu.be/TS5YsPmahWI .-
Σκήτη Αγίας Άννης Άγιο Όρος Οστεοφυλάκιο  25/07/2015 :
https://youtu.be/cesuAhhew5E .-
Πηγαίνοντας για Άγιο Όρος  24/07/2015  τρείς φίλοι :
https://youtu.be/A5sEywhYgkI . - 
ΚΑΡΤΣΩΝΑΙΪΚΟ  Σκήτης Αγίας Άννης  25/07/2015  Γέροντας Γαβριήλ :
 https://youtu.be/UxYGD17or-k .-
ΔΑΦΝΗ  Ι Μ Αγίου Παντελεήμονα και Ξηροποτάμου  27/07/2015 :
https://youtu.be/86bUKG0FIdk .- 
ΔΑΦΝΗ  Άγιο Όρος 27/07/2015 :
 https://youtu.be/VXMAB7fS2lI .-
Καλύβα Αγίου Γεωργίου  Καρτσωναίϊκο ανεβαίνοντας 25/07/2015 :
https://youtu.be/U7oAzeNW05E .-  
 Ι Μ  Γρηγορίου 26/07/2015 :
https://youtu.be/RZBSGe634c4 .-  

~**   Αγιοι Σέργιος και Βάκχος – Γιορτή σήμερα 7 Οκτωβρίου – Ποιοι γιορτάζουν 
~  – Τη μνήμη των Αγίων Σεργίου και Βάκχου τιμά σήμερα, 7 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος υπηρετούσαν στις στρατιωτικές τάξεις του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Τους διέκρινε μεγάλη ανδρεία στα πεδία των μαχών, αλλά και σωφροσύνη στην καθημερινή τους ζωή.
~    Γι’ αυτό και ο αυτοκράτορας τους απένειμε τα αξιώματα του πριμικηρίου της σχολής των Kεντηλίων και του σεκουνδουκηρίου, αντίστοιχα.

Όταν έμαθε ότι οι δύο επίλεκτοι στρατιώτες του ήταν χριστιανοί, δεν ήθελε με κανένα τρόπο να το πιστέψει. Για να πεισθεί λοιπόν χειροπιαστά, οργάνωσε τελετές με θυσίες σε ειδωλολατρικό ναό και κάλεσε να παραστούν σ’ αυτές οι Σέργιος και Βάκχος. Οι δύο χριστιανοί στρατιώτες αρνήθηκαν και ομολόγησαν το Χριστό με θαρραλέο φρόνημα. Εξοργισμένος τότε ο αυτοκράτορας, διέταξε και τους αφαίρεσαν τα διάσημα των αξιωμάτων τους. Έπειτα, αφού τους ενέπαιξαν και τους διαπόμπευσαν με διάφορους τρόπους, τους έστειλαν σε ένα σκληρό δούκα της Ανατολής, τον Αντίοχο. Αυτός με πρωτοφανή ωμότητα μαστίγωσε μέχρι θανάτου το Βάκχο.  Στο δε Σέργιο, επειδή κάποτε τον είχε ευεργετήσει, πρότεινε, αφού αρνηθεί το Χριστό, να του χαρίσει τη ζωή. Η γενναία απάντηση του Σεργίου ήταν τα λόγια του Απ. Παύλου «Εμοί το ζην Χριστός και το αποθανείν κέρδος» (προς Φιλιππησίους, α’ 21).  Σε μένα, είπε ο Σέργιος, ζωή είναι ο Χριστός. Αλλά και το να πεθάνω είναι κέρδος, διότι έτσι θα ενωθώ πλήρως με το Χριστό. Τότε, ο Αντίοχος αμέσως έδωσε διαταγή και τον αποκεφάλισαν.  Απολυτίκιο:  Ήχος α’. Τού λίθου σφραγισθέντος.  Τριάδος της Αγίας οπλίται τροπαιούχοι, η λαμπρά δυάς των Μαρτύρων, ωράθητε εν άθλοις, Σέργιος ο θείος αριστεύς, και Βάκχος ο γενναίος αθλητής, διά τούτο δοξασθέντες περιφανώς, προίστασθε των βοώντων Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δι’ υμών, πάσιν ιάματα. 
~**  Ήθελα να παραιτηθώ από τη ζωή μου…
: Ήταν μια φαινομενικά συνηθισμένη μέρα όταν αποφάσισα να παραιτηθώ … Τελείως ξαφνικά πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από τη δουλειά μου, από τη σχέση μου και τελικά από την πνευματικότητά μου. Απλά ήθελα να παραιτηθώ από τη ζωή μου.
`~ Ρώτησα: « Θεέ, μπορείς να μου πεις ένα καλό λόγο γιατί να μην παραιτηθώ;»
Η απάντησή του με εξέπληξε στα αλήθεια. «Κοίτα γύρω σου». Είπε: «Βλέπεις την φτέρη και το μπαμπού;»  Απάντησα: «Ναι. Όταν φύτεψα την φτέρη και τους σπόρους μπαμπού, τα φρόντισα πολύ καλά. Τους έδωσα φως. Τους έδωσα νερό. Η φτέρη μεγάλωσε γρήγορα».  Το καταπληκτικό της πράσινο κάλυψε το έδαφος. Αλλά ακόμα δεν είχε βγει τίποτα από τον σπόρο του μπαμπού. Όμως δεν παραιτήθηκα από την φροντίδα του. Τον δεύτερο χρόνο η φτέρη ήταν άφθονη και μέσα στη ζωντάνια.  Όμως τίποτα ακόμα δεν γινόταν με το μπαμπού. Και πάλι όμως δεν παραιτήθηκα από την φροντίδα του.  Είπε: «Τον τρίτο χρόνο δεν υπήρχε ακόμα τίποτα από το μπαμπού. Αλλά δεν παραιτήθηκα. Τον τέταρτο χρόνο, τα ίδια. Δεν παραιτήθηκα».  «Τότε τον πέμπτο χρόνο ένα μικροσκοπικό βλαστάρι ξεφύτρωσε από την γη. Σε σύγκριση με την φτέρη ήταν φαινομενικά μικρό και ασήμαντο. Αλλά 6 μήνες αργότερα το μπαμπού αυξήθηκε σε ύψος και πέρασε τα 30 μέτρα. Πέρασαν πέντε χρόνια για να μεγαλώσουν οι ρίζες του. Αυτές οι ρίζες το έκαναν δυνατό και του έδωσαν αυτό που χρειαζόταν για να επιβιώσει. Δε θα έδινα σε κανένα από τα δημιουργήματά μου μια πρόκληση που δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει».  Μετά από αυτό, με ρώτησε: «Ήξερες παιδί μου ότι όλο αυτό τον καιρό πάλευες; Ότι ουσιαστικά μεγάλωναν οι ρίζες σου; Δεν παραιτήθηκα με το μπαμπού. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ με εσένα». «Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους», πρόσθεσε. «Το μπαμπού είχε διαφορετικό σκοπό από την φτέρη. Και όμως, και τα δύο έκαναν το δάσος πανέμορφο». Και μετά μου είπε: «Θα έρθει και η δικιά σου ώρα». «Θα ανέβεις ψηλά».  Τον ρώτησα: «Πόσο ψηλά θα ανέβω;»  «Πόσο ψηλά ανέβηκε το μπαμπού;» ρώτησε Αυτός.  Ήμουν μπερδεμένη: «Όσο ψηλά μπορούσε;»  «Ναι», είπε. «Δείξε μου το μεγαλείο σου, ανεβαίνοντας όσο πιο ψηλά μπορείς».  Μετά από αυτή την συζήτηση άφησα το δάσος και έγραψα αυτή την εκπληκτική ιστορία. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτές οι λέξεις θα σας βοηθήσουν να δείτε ότι ο Θεός δε θα σας εγκαταλείψει ποτέ.  Δεν πρέπει ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ να παραιτηθείτε.  Μην λέτε στον Θεό πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, αλλά πείτε στο πρόβλημα πόσο μεγάλος είναι ο Θεός!

~**  Κανείς δεν έχει κάνει συμφωνία με τον Θεό πότε θα πεθάνει
: – Γέροντα, γιατί ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν τόσοι νέοι άνθρωποι;
~  – Κανείς δεν έχει κάνει συμφωνία με τον Θεό πότε θα πεθάνη. Ο Θεός τον κάθε άνθρωπο τον παίρνει στην καλύτερη στιγμή της ζωής του, με έναν ειδικό τρόπο, για να δώση την ψυχή του. Εάν δη ότι κάποιος θα γίνη καλύτερος, τον αφήνει να ζήση.

Εάν δη όμως ότι θα γίνη χειρότερος, τον παίρνει, για να τον σώση. Μερικούς πάλι που έχουν αμαρτωλή ζωή, αλλά έχουν την διάθεση να κάνουν καλό, τους παίρνει κοντά Του, πριν προλάβουν να το κάνουν, επειδή ξέρει ότι θα έκαναν το καλό, μόλις τους δινόταν η ευκαιρία.  Είναι δηλαδή σαν να τους λέει:  «Μην κουράζεσθε· αρκεί η καλή διάθεση που έχετε». Άλλον, επειδή είναι πολύ καλός, τον διαλέγει και τον παίρνει κοντά Του, γιατί ο Παράδεισος χρειάζεται μπουμπούκια.  Φυσικά οι γονείς και οι συγγενείς είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουν αυτό. Βλέπεις, πεθαίνει ένα παιδάκι, το παίρνει αγγελούδι ο Χριστός, και κλαίνε και οδύρονται οι γονείς, ενώ έπρεπε να χαίρωνται, γιατί που ξέρουν τι θα γινόταν, αν μεγάλωνε;  Θα μπορούσε άραγε να σωθή; Όταν του 1924 φεύγαμε από την Μικρά Ασία με το καράβι, για να έρθουμε στην Ελλάδα, εγώ ήμουν βρέφος. Το καράβι ήταν γεμάτο πρόσφυγες και, όπως με είχε η μητέρα μου μέσα στις φασκιές, ένας ναύτης πάτησε επάνω μου. Η μάνα μου νόμισε ότι πέθανα και άρχισε να κλαίη. Μια συγχωριανή μας άνοιξε τις φασκιές και διαπίστωσε ότι δεν είχα πάθει τίποτε.  Αν πέθαινα τότε, σίγουρα θα πήγαινα στον Παράδεισο. Τώρα που είμαι τόσων χρονών και έχω κάνει τόση άσκηση, δεν είμαι σίγουρος αν πάω στον Παράδεισο. Αλλά και τους γονείς βοηθάει ο θάνατος των παιδιών. Πρέπει να ξέρουν ότι από εκείνη την στιγμή έχουν έναν πρεσβευτή στον Παράδεισο. Όταν πεθάνουν, θα ‘ρθούν τα παιδιά τους με εξαπτέρυγα στην πόρτα του Παραδείσου να υποδεχθούν την ψυχή τους. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό! Στα παιδάκια πάλι που ταλαιπωρήθηκαν εδώ από αρρώστιες ή από κάποια αναπηρία ο Χριστός θα πη: «Ελάτε στον Παράδεισο και διαλέξτε το καλύτερο μέρος». Και τότε εκείνα θα Του πουν: «Ωραία είναι εδώ, Χριστέ μας, αλλά θέλουμε και την μανούλα μας κοντά μας». Και ο Χριστός θα τα ακούση και θα σώση με κάποιον τρόπο και την μητέρα. Βέβαια δεν πρέπει να φθάνουν οι μητέρες και στο άλλο άκρο. Μερικές μανάδες πιστεύουν ότι το παιδί τους που πέθανε αγίασε και πέφτουν σε πλάνη. Μια μητέρα ήθελε να μου δώση κάτι από τον γιο της που είχε πεθάνει, για ευλογία, γιατί πίστευε ότι αγίασε. «Έχει ευλογία, με ρώτησε, να δίνω τα πράγματά του;» «Όχι, της είπα, καλύτερα να μη δίνης». Μια άλλη είχε κολλήσει την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ στον Εσταυρωμένο την φωτογραφία του παιδιού της που το είχαν σκοτώσει οι Γερμανοί και έλεγε: «Και το παιδί μου σαν τον Χριστό έπαθε». Οι γυναίκες που κάθονταν και ξενυχτούσαν στον Εσταυρωμένο την άφησαν, για να μην την πληγώσουν. Τι να έλεγαν; Πληγωμένη ήταν.  
***  Αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος: Ανοίγουν τον δρόμο στον Ρ. Τ. Ερντογάν για εισβολή…
Νίπτει τας χείρας του για τη βόρεια Συρία ο Τραμπ και αφήνει… ελεύθερο πεδίο στον Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος… ανακοίνωσε την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης. 
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους ΗΠΑ και Τουρκίας. Η Ουάσινγκτον αφήνει στο έλεός τους Κούρδους μαχητές του YPG.
Το πράσινο φως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εισβάλει στη βόρεια Συρία, όπως προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό, φαίνεται πως έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μια ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας (07.10.2019) κάνει γνωστό τοις πάσι πως η Τουρκία θα εισβάλει στη βόρεια Συρία και θα είναι η μοναδική κυρίαρχος! Επί της ουσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ νίπτει τας χείρας του για τη βόρεια Συρία, ανοίγει την… πόρτα της εισβολής στον Ερντογάν και του αφήνει ελεύθερο πεδίο να κάνει ό,τι θέλει. Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, θα αποχωρήσουν από την περιοχή και ο «σουλτάνος» θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος… «Η Τουρκία προχωρήσει σύντομα με την προγραμματισμένη από καιρό επιχείρησή της στη βόρεια Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, μετά το τηλεφώνημα που είχαν Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Κυριακής. 
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται πως οι ΗΠΑ, θα αποχωρήσουν από την περιοχή, κάτι που σημαίνει πως αφήνουν στην τύχη τους και στο έλεος του Ερντογάν τους Κούρδους μαχητές του YPG. «Οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα εμπλακούν στην επιχείρηση και οι αμερικανικές δυνάμεις, έχοντας νικήσει στο έδαφος του «Χαλιφάτου» του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην περιοχή», σημειώνει η ανακοίνωση. Φυσικά, ο Λευκός Οίκος όχι μόνο δεν «ξεχνά» τα στρέψει τα πυρά του στους Ευρωπαίους αλλά κυρίως χρίζει τον Ερντογάν μοναδικό κυρίαρχο στην περιοχή. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες προέρχονται πολλοί αιχμάλωτοι μαχητές του ISIS, να τους πάρουν πίσω αλλά δεν τους ήθελαν και αρνήθηκαν. Οι ΗΠΑ δεν θα τους κρατήσουν (σ.σ. που θα μπορούσε να είναι για πολλά χρόνια όπως τονίζεται) σε βάρος των Αμερικανών φορολογούμενων. Η Τουρκία θα είναι πλέον υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ISIS στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί τα τελευταία δυο χρόνια, στο ξεκίνημα της επικράτησης επί του «Χαλιφάτου» από τις ΗΠΑ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Ο Ερντογάν επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον του YPG, της κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. newsit.gr
***   Παραδίδουν τη χώρα αμαχητί: Επιπλέον περικοπές 50 εκατ. ευρώ στην Άμυνα- Ούτε σφαίρες δεν θα έχουμε… 



Επιπλέον περικοπές 50 εκατομμυρίων ευρώ ζήτησε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης!  
Η είδηση δημοσιεύεται με τη μορφή παραπολιτικού στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η οποία μόνο αντιπολιτευόμενη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί…
Το αίτημα νέων περικοπών στον λειτουργικό προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων , δείχνει ότι κάποιοι είναι ακόμη και μετά από τη δεκαετή κρίση εκτός τόπου και χρόνου! Δεν γνωρίζουν τι έχει γίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτή τη περίοδο και ειδικά μεταξύ 2012-14; Δεν έχουν ενημερωθεί για τις επιπτώσεις των αλόγιστων περικοπών; Δεν γνωρίζουν ποσοστά διαθεσιμοτήτων κι άλλων στατιστικών στοιχείων που αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα που οι ίδιοι επέβαλλαν στις Ένοπλες Δυνάμεις; Δεν τους έχουν πει για τις τεράστιες ανάγκες σε προμήθεια ανταλλακτικών και συντήρηση κρίσιμων οπλικών συστημάτων; Δεν έχουν ακούσει κανέναν από τους πολλούς ανώτατους στρατιωτικούς που λένε ότι πλέον πρέπει να αρχίσει συζήτηση για την σταδιακή και λογική αύξηση των αμυντικών δαπανών;  
Θα μπορούσαμε να θέσουμε πολλά ακόμη ερωτήματα με πρώτο απ΄ όλα αν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει σε Αιγαίο και Κύπρο κι αν έχουν κατανοήσει τι μπορεί να προκύψει.  Θα προσθέσουμε μόνο ότι κάνει εντύπωση που ο συγκεκριμένος υφυπουργός, ο κ. Σκυλακάκης φέρεται να έχει θέσει ζήτημα κι άλλων περικοπών. Κι αυτό γιατί έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για τις γαλλικές φρεγάτες που η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να προμηθευτούμε για τον Στόλο μας… Κατά τ΄ άλλα κάποιοι συζητάνε να πάρουμε και…F-35!  militaire.gr
***  Άγρια επίθεση Κ. Βελόπουλου σε Κ. Μητσοτάκη! » Είναι άσχετος και επικινδυνος»…. (ΒΙΝΤΕΟ)
H συζήτηση στη Βουλή για τις συμβάσεις των υδρογανθράκων στην Ελλάδα, έχει πάρει φωτιά και φυσικά παρενέβη ο Κ. Βελόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ο οποίος από το 2007 ουρλιάζει για το θέμα.  
Ο Κ. Βελόπουλος φρόντισε να τονίσει, άρθρο – άρθρο , παράγραφο – παράγραφο, αράδα – αράδα τα προβληματικά σημεία των συμβάσεων αυτών.
Φυσικά δεν παρέλειψε να τονίσει την υποκρισία των λεγόμενων… ‘οικολόγων’,
αλλά και τη διγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά σε θέματα λαθρομετανάστευσης.




***  Στα φαρμακεία τα αντιγριπικά εμβόλια: ΜΑΘΕΤΕ πόσο κοστίζουν…

Ξεκίνησε η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων από τα φαρμακεία της χώρας, εν όψει της έξαρσης της εποχικής γρίπης. 
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οι φαρμακοποιοί θα ενισχυθούν με 137.000 αντιγριπικά εμβόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων. 
Στη φετινή παραγγελία που έγινε μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη  Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020), σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009.  Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός άρχισε την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.  Διαβάστε πού κυμαίνεται το κόστος των αντιγριπικών εμβολίων και ποιοι μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν στο iefimerida.  economistas.gr
***  Σαν σήμερα η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) – Η Δύση συγκρούεται με τους Οθωμανούς…
Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών. 

Η κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου (1571) τροφοδότησε τις επεκτατικές τους διαθέσεις προς δυσμάς. Τα χριστιανικά κράτη αφυπνίστηκαν, παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε’ συγκρότησαν στις 25 Μαΐου 1571 τον «Ιερό Αντιτουρκικό Συνασπισμό (Sacra Liga Antiturca). Τον αποτελούσαν η Ισπανία, η Βενετία, η Γένουα, το Παπικό Κράτος, η Σαβοΐα, η Μάλτα και άλλες μικρότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου. Αποφασίστηκε η συγκρότηση στόλου και η αποστολή του στην ανατολική Μεσόγειο.
H ναυτική δύναμη, με επικεφαλής τον νεαρό ισπανό πρίγκηπα Δον Χουάν της Αυστρίας, συγκεντρώθηκε στη Μεσίνα της Σικελίας και με τις ευλογίες του Πάπα απέπλευσε στις 16 Σεπτεμβρίου 1571. Δέκα μέρες αργότερα, ο στόλος έφθασαν στην Κεφαλλονιά, όπου πραγματοποίησε τις τελευταίες του προετοιμασίες, ενόψει της αναμέτρησής του με τον Οθωμανικό, που ναυλοχούσε στη Ναύπακτο. Ο συμμαχικός στόλος αριθμούσε 210 γαλέρες, 30 φρεγάτες, 24 μεταφορικά πλοία και άλλα μικρότερα πλοία συνοδείας. Τα πληρώματα των πλοίων έφθαναν τους 38.000 άνδρες, από τους οποίους οι 15.000 ήταν Έλληνες από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη. Πλούσιοι Έλληνες είχαν εξοπλίσει πλοία και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης, όπως ο κερκυραίος Στυλιανός Χαλικιόπουλος, ο ζακυνθινός Μαρίνος Σιγούρος και ο κρητικός Μανούσος Θεοτοκόπουλος (αδελφός του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου). Ο Οθωμανικός στόλος με επικεφαλής τον Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασά είχε 210 γαλέρες και 50 άλλα πλοία συνοδείας. Τα πληρώματα έφθαναν τους 47.000 άνδρες, από τους οποίους 15.000 ήταν Έλληνες βίαια στρατολογημένοι. Υπολειπόταν σε δύναμη πυρός και ηθικό, καθώς τα πληρώματα μάχονταν για πολύ καιρό και ήταν εξουθενωμένα. Η τουρκική αρμάδα ήταν αποκλειστικά κωπήλατη, ενώ ο συμμαχικός στόλος διέθετε και ιστιοφόρα πλοία, που ήταν το νέο στοιχείο της ναυτικής μάχης. 
Η αποφασιστική αναμέτρηση δόθηκε στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, κοντά στα νησάκια Εχινάδες, στις 7 Οκτωβρίου 1571, αλλά έμεινε στην ιστορία ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Από το πρωί έως αργά το απόγευμα η σύγκρουση διεξαγόταν με τρομερή ένταση. Ο αγώνας σε ορισμένες φάσεις μεταφέρθηκε από κατάστρωμα σε κατάστρωμα και γινόταν σώμα με σώμα. Ο χριστιανικός στόλος με αρτιότερο οπλισμό και καλύτερη τακτική νίκησε κατά κράτος τον αντίπαλό του, που ήταν σχεδόν αήττητος μέχρι τότε. Με τα λόγια του συγγραφέα του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πήρε μέρος στη ναυμαχία κι έχασε το αριστερό του χέρι: «Ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι». Η Οθωμανική πλευρά κατόρθωσε να διασώσει μόλις 50 πλοία, ενώ οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό ανήλθαν σε 20.000 νεκρούς, ανάμεσά τους ο Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασάς, ο αιγύπτιος αρχηγός Μεχμέτ Σιρόκο και 160 μπέηδες. Οι σύμμαχοι έχασαν 8.000 άνδρες, μεταξύ αυτών και ο βενετός ναύαρχος Αγκοστίνο Μπαρμπαρίγκο, και μόλις 20 γαλέρες. Βαρύς ήταν και ο φόρος που πλήρωσε το ελληνικό στοιχείο. Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι το 30-40% των νεκρών πρέπει να ήταν Έλληνες, αν υπολογίσουμε τη σύνθεση των πληρωμάτων και των δύο πλευρών. Πάντως, αρκετοί Έλληνες που είχαν στρατολογηθεί δια της βίας από τους Οθωμανούς, απέκτησαν την ελευθερία τους. Η νίκη των συμμάχων χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό στη Δύση. Μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής, όπως ο Τιντορέτο, ο Τιτσιάνο και ο Βερονέζε, απαθανάτισαν με έργα τους σκηνές της ναυμαχίας, ενώ ο Ελ Γκρέκο φιλοτέχνησε το πορτρέτο του μεγάλου νικητή, Δον Χουάν της Αυστρίας. Η συντριβή των Οθωμανών μπορεί να ανέκοψε την επεκτατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς την Ευρώπη, δεν έφερε όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα χριστιανικά κράτη της Δύσης. Ο διακαής τους πόθος για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας των μεταξύ τους ανταγωνισμών, που επέτρεψε στον σουλτάνο να διατηρήσει την κυριαρχία του στη Μεσόγειο για πολύ καιρό ακόμη. Για τους υπόδουλους Έλληνες η νίκη των συμμάχων ήταν μια χαραμάδα ελπίδας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Επαναστάτησαν πολλές περιοχές (Μάνη, Πάτρα, Αίγιο, Γαλαξίδι, Πάργα, Ηγουμενίτσα, Βόνιτσα, Άνδρος, Πάρος, Νάξος), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.  sansimera.gr  
***  ΛΟΥΚΕΤΟ τα βράδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο – Σε απόγνωση η Πρυτανεία…

~ Την απόφαση να κλειδώνονται κάθε βράδυ, 65 από τις 67 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έλαβε η πρυτανεία, προκειμένου να εμποδίσει την εγκληματικότητα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο campus.
Οι πόρτες κλείνουν κάθε βράδυ στις 21:30, ενώ στις δύο ανοιχτές πόρτες υπάρχουν φύλακες που ελέγχουν την είσοδο και έξοδο.
Τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς στο ΑΠΘ, όπως ληστείες, απόπειρες βιασμού, αλλά και εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, έχουν προβληματίσει τόσο την κοινότητα του πανεπιστημίου, όσο και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Πιο χαρακτηριστική, ήταν η αστυνομική επιχείρηση που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 με την συμμετοχή εισαγγελέα και 200 αστυνομικών όπου τότε συνελήφθησαν 34 άτομα, μέλη κυκλώματος πώλησης ναρκωτικών τα οποία έκρυβαν σε «καβάτζες» εντός του campus του ΑΠΘ. Τόσο καθηγητές, όσο και φοιτητές έχουν εκφράσει κατά καιρούς την ανησυχία τους για τα κρούσματα βίας και το εμπόριο ναρκωτικών, έχοντας, μάλιστα, εκδώσει και ψηφίσματα, ενώ χαρακτηριστική ήταν η κίνηση του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου, Περικλή Μήτκα, να πάει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2018 και να ζητήσει τη βοήθεια του δήμου κι άλλων φορέων της πόλης για την ανομία που επικρατούσε στο ΑΠΘ. Η νυν πρυτανική αρχή, υπό τον πρύτανη, Νίκο Παπαϊωάννου, πήρε την απόφαση να κλειδώνει τις πύλες του χώρου, προκειμένου, όπως αναφέρει, «όχι να αποκλειστούν οι υγιώς σκεπτόμενοι αλλά αυτοί που έχουν άρρωστη σκέψη. Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση στο campus του Αριστοτελείου. Εμείς σκεφτήκαμε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία και να κλείσει στην ανομία», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Παπαϊωάννου. 
Και πρόσθεσε: «Όπως το βράδυ κλειδώνουμε την πόρτα του σπιτιού μας έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να κλειδώνουμε τις περισσότερες πόρτες και να μείνουν ανοικτές λίγες, αυτές που φυλάσσονται προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος σε παραβατικά άτομα». Ο πρύτανης του ΑΠΘ ξεκαθαρίζει ότι το μέτρο προστασίας δεν αφορά τις πολιτικές αντεγκλήσεις μεταξύ φοιτητών, αλλά μόνο σε αλλότρια του πανεπιστημίου άτομα με παραβατική συμπεριφορά.  Οι αντιρρήσεις   Την αντίθεσή τους στην απόφαση της Πρυτανείας εκφράζει ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων του ΑΠΘ που μάλιστα πραγματοποιεί από χθες «Asylum Festival». Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Τσούτσης, μιλώντας στο Sputnik αναφέρει ότι διαφωνούν με το κλείδωμα των θυρών για τρεις λόγους.  «Ο ένας είναι ότι θεωρούμε ότι η απόφαση της πρυτανείας έρχεται σε συνέχεια του νόμου της ΝΔ για κατάργηση του ασύλου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θεωρούμε το μέτρο αναποτελεσματικό. Σκεφτείτε ότι παλιά το ΑΠΘ δεν είχε κάγκελα μετά τοποθετήθηκαν σε μια παρόμοια λογική και φυσικά δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Εμείς πιστεύουμε ότι η λύση στα όποια περιστατικά παραβατικότητας είναι το ανοιχτό στην κοινωνία πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης άρα αποτελεί συνέχεια αυτής.  “Θεωρούμε ότι το πανεπιστήμιο θα προστατευθεί μόνο μέσα από ανοιχτές στο κοινό πολιτιστικές και πολιτικές δράσεις. Ο τρίτος λόγος είναι ότι ξοδεύονται χρήματα για τη φύλαξη σε εταιρίες σεκιούριτι ενώ αυτά τα χρήματα θα μπορούσε το πανεπιστήμιο να τα δώσει σε ομάδες πολιτισμού των φοιτητών και της πόλης για να γίνονται οι δράσεις που ανέφερα», είπε ο κ. Τσούτσης.  Ακόμα, επισημαίνει ότι το κλείδωμα των πορτών έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία φοιτητών και καθηγητών και για να μπουν αλλά και για να φύγουν από τις σχολές τους, καθώς η έκταση είναι μεγάλη. Τέλος, αναφέρει ότι η Πρυτανεία ουδέποτε κάλεσε τους φοιτητές σε διάλογο και διαβούλευση για το συγκεκριμένο μέτρο. defence-point.gr
***  Οι Αμερικανοί «χάρισαν» τα πάντα στον Ερντογάν! ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ οι Κούρδοι: «Αποχώρησαν από την Συρία» – Βγάζουν τον ISIS από την κρυψώνα του…
~  Μόνο ροδοπέταλα δεν έστρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν. Του έδωσε το πράσινο φως να εισβάλλει στην Συρία με αποτέλεσμα οι Κούρδοι μαχητές που τόσο καιρό μάχονταν τον ISIS να μένουν μόνοι τους στην περιοχή και ένας νέος πόλεμος να ξεκινά.  
Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας που πέρασαν από 40 κύματα βαίνουν προς εξομάλυνση με συνέπειες που δύσκολο είναι να προβλεφθούν για την περιοχή. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ώρες από την αποχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο από την Αθήνα και όμως Ουάσινγκτον και Άγκυρα δείχνουν να έχουν έρθει πολύ κοντά.
Η πρώτη αντίδραση μετά τις εξελίξεις αυτές ήταν φυσικά οργισμένη από του Κούρδους της Συρίας. Προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, θα ξαναζωντανέψει το Ισλαμικό Κράτος. Ανακοίνωσαν επίσης πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.  «Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους», εξήγησαν οι Κούρδοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. Ανέφεραν επίσης ότι: «Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία».  Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις – κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.  Τσαβούσογλου: Θα καθαρίσουμε τα σύνορά μας  Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.  «Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.  Με τις… ευλογίες των ΗΠΑ η εισβολή της Τουρκίας – Το χρονικό  Το πράσινο φως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εισβάλει στη βόρεια Συρία, όπως προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό, φαίνεται πως έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μια ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας (07.10.2019) κάνει γνωστό τοις πάσι πως η Τουρκία θα εισβάλει στη βόρεια Συρία και θα είναι η μοναδική κυρίαρχος!
***  Οικοδομική δραστηριότητα: Δειλά δειλά έχουν ξεκινήσει επισκευές και ανακαινίσεις στα σπίτια τους οι Μεσσήνιοι

~  Σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία, έχει μείνει παγωμένη η οικοδομική δραστηριότητα λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, με πολλές συνέπειες σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους.
Σιγά σιγά το τελευταίο χρονικό διάστημα το κλίμα, δείχνει ότι αρχίζει να αλλάζει, χωρίς βέβαια να έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος.
Αυτό που σίγουρα έχει αρχίσει να φαίνεται είναι ο κόσμος δειλά δειλά να προγραμματίζει και να ξεκινάει επισκευές και ανακαίνιση των ακινήτων του, κάτι που επίσης είχε παγώσει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια προτεραιότητα είχε η κάλυψη βασικών αναγκών, όπου και εξαντλούνταν τα οικογενειακά έσοδα.
Η αύξηση σε νέα οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα σε στοιχεία, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον.
Άλλωστε, όπως τόνισε και η Διευθύντρια Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας Σταυρούλα Αγρίου, μελέτες έχουν αποδείξει ότι  η οικοδομική δραστηριότητα σε μια χώρα που περνάει κρίση (στο επίπεδο των νέων οικοδομών) ξεκινάει 5 χρόνια αφού γυρίσει σε θετικό πρόσημο η οικονομία της.
 Κινητικότητα για επισκευές
Όπως διευκρίνισε η κα Αγρίου, έχει αρχίσει να φαίνεται ένα ενδιαφέρον για νέα οικοδομική δραστηριότητα, το οποίο όμως πρέπει να αποτυπωθεί και στα στοιχεία.
Ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Υπάρχει όμως η αίσθηση ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται.
«Η οικοδομική δραστηριότητα σε επίπεδο ανέγερσης νέων οικοδομών, ακόμα δεν έχει φανεί με μια σαφής τάση. Σε επίπεδο επισκευών, διαρρυθμίσεων και ανακαινίσεων, υπάρχει μια κινητικότητα με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας», σημείωσε η Διευθύντρια της Πολεοδομίας.
Τον τελευταίο χρόνο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ξεκινήσει να επισκευάζουν και να ανακαινίζουν τα κτήρια τους, ενώ σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά και το κίνητρο ενοικίασης μέσω airbnb.
 2017-2018
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που τηρεί στο αρχείο της η Διεύθυνση Πολεοδομίας, το 2017, οι άδειες δόμησης που εκδόθηκαν ήταν 199. Από αυτές οι 55 ήταν αναθεωρήσεις και οι 17 αναθεωρήσεις. Την ίδια χρονιά εκδόθηκαν 151 εγκρίσεις δόμησης, με τις 5 να είναι αναθεωρήσεις, ενώ εκδόθηκαν και 117 εγκρίσεις για εργασίες μικρής κλίμακας.
Σε ότι αφορά το 2018 εκδόθηκαν 230 άδειες δόμησης, με τις 71 να είναι αναθεωρήσεις και τις 16 νομιμοποιήσεις. Επίσης, εκδόθηκαν 155 εγκρίσεις δόμησης με τις 8 να είναι αναθεωρήσεις και την ίδια χρονιά 127 εγκρίσεις για εργασίες μικρής κλίμακας.
 Ηλεκτρονικό σύστημα
Από τον Οκτώβριο του 2018 για πρώτη φορά ξεκινά η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση αδειών. Ο μηχανικός από το χώρο του, οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου μπορεί να υποβάλλει τα στοιχεία που απαιτούνται και να πάρει τον αριθμό αδείας. Τρεις ημέρες μετά η Πολεοδομία ανοίγει (ηλεκτρονικά πάντα) το φάκελο και ελέγχει τα φορολογικά και τις πληρωμές. Πριν τη διαδικασία αυτή, προέχει η βεβαίωση όρων δόμησης, όπου με γεωχωρικό εντοπισμό, ο μηχανικός εντοπίζει στο σχέδιο που είναι το οικόπεδο και τι θέλει να κάνει. Η Πολεοδομία τον ενημερώνει για τη διαδικασία και του παρέχει τους όρους δόμησης. Παράλληλα, ελέγχονται και τα επιμέρους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (αιγιαλός, ρέμα, αρχαιολογικό χώρος, κ.λπ.). Αυτό διασφαλίζει την εγκυρότητα της μελέτης και εκδίδεται η άδεια, ανάλογα με τον νέο τρόπο που έχει ορισθεί και χωρίζει τις άδειες σε 3 κατηγορίες.
Ανάλογα με την κατηγορία της οικοδομικής άδειας, προβλέπονται ηλεκτρονικοί έλεγχοι ή φυσικές αυτοψίες από στελέχη της Πολεοδομίας. Στην κατηγορία 1 και 2 γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος ή αυτοψία όπου απαιτείται κατά περίπτωση, ενώ στην κατηγορία 3 μέσα σε 6 μήνες πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.
Βάση, λοιπόν, του νέου συστήματος από την Πολεοδομία Καλαμάτας από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο φέτος έχουν εκδοθεί 34 προεγκρίσεις. Επίσης, 60 οικοδομικές άδειες  κατηγορίας 1 και 2 και 34 οικοδομικές άδειες κατηγορίας 3.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Στη «σέντρα» έβγαλε ο Βασιλόπουλος τον Αθανασόπουλο

Ο δήμαρχος… άνοιξε την πόρτα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου 
Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ήταν…ανάδρομη για τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Η αρχή έγινε, την περασμένη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με την τοποθέτηση του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή και υπόδικου Δημήτρη Κουκούτση σε θέσεις ευθύνης στο Δήμο, και, κλείνει με τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του "φρέσκου" προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Αθανασόπουλου, κατά την άφιξη 60 μεταναστών στο Λιμάνι της Καλαμάτας.
 Κ. Αθανασόπουλος 
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε δηλώσεις του σημείωσε: "Οι αποθήκες σφραγίζονται και δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν να τις παραβιάσει! Εκτός και αν του παραδώσω τα κλειδιά, και την υπεύθυνη δήλωση ότι θα είναι υπεύθυνος. Στα δικαστήρια δεν ξαναπάω κατηγορούμενος για ευθύνες τις οποίες δεν έχω”.
Στη συνέχεια, όχι μόνο δεν σταμάτησε εκεί, αλλά προχώρησε και σε…ιστορικές δηλώσεις: "Κατά συνέπεια το κεφάλαιο αποθήκες λιμενικού ταμείου Καλαμάτας θεωρείται λήξαν, μετά το πρόσφατο αυτό γεγονός.
Όποιος συναρμόδιος, ας ασχοληθεί και ας δώσει λύση”. Η…απογείωση ήρθε αμέσως μετά: "Όταν εκαίγετο η Κύπρος, όλοι αυτοί δεν μας συμπαραστάθησαν. Εμείς περάσαμε μεγαλύτερα δράματα στην Κύπρο. Αλλά λόγω αλληλεγγύης θρησκευτικής ή οτιδήποτε άλλο, μείναμε μόνοι μας. Κατά συνέπεια, ας αγωνιστούν και αυτοί μόνοι τους για να επιβιώσουν!".
Δηλαδή, για τον κ. Αθανασόπουλο η διχοτόμηση της Κύπρου δεν ήταν έργο της Χούντας και των Αμερικανών, αλλά των ισλαμιστών! Η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος τον παραπάνω συλλογισμό.
Μόλις έγιναν γνωστές οι σχετικές δηλώσεις, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος για να προλάβει τα χειρότερα, προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Έτσι, με παρέμβασή του όχι μόνο διαφοροποιήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά εμμέσως πλην σαφώς, άφησε και την πόρτα ανοιχτή του Νομικού Προσώπου.
"Οι ατυχέστατες δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Αθανασόπουλου απηχούν προσωπικές του απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν θέση που υιοθετεί η Δημοτική Αρχή.
Είναι σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας αλλά και όλων των Νομικών Προσώπων του Δήμου μας λαμβάνονται σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο.
Προφανώς όποιος από τους συμβούλους δε συμφωνεί ή επιθυμεί να ακολουθήσει διαφορετική, προσωπική, πολιτική δεν μπορεί να βρίσκεται σε θέση ευθύνης", είπε.
Να υπενθυμίσουμε ότι λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής αφίχθησαν στο λιμάνι της Καλαμάτα 60 μετανάστες, που δήλωσαν υπήκοοι Ιράν, Ιράκ και Συρίας. Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται 5 παιδιά και 2 γυναίκες.
 Η "Οδύσσεια" των μεταναστών ξεκίνησε από την Τουρκία. Προχθές τα ξημερώματα, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας Μεσσηνίας. Στο σημείο βρέθηκαν τρία παραπλέοντα πλοία, δύο φορτηγά και ένα δεξαμενόπλοιο, και περισυνέλεξαν τους μετανάστες, η ζωή των οποίων βρισκόταν σε κίνδυνο.
Στο λιμάνι της Καλαμάτας τους υποδέχθηκαν κοινωνικές δομές του δήμου Καλαμάτας, γυναίκες του Ερυθρού Σταυρού καθώς και το λιμενικό Σώμα, αλλά και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης. Προσωρινά οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στις αποθήκες του λιμανιού που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα.
  ΜΑΝ. ΜΑΚΑΡΗΣ 
Αντίσταση στην ακροδεξιά ρητορική 
Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες", Μανώλης Μάκαρης, όχι μόνο κατακρίνει τις δηλώσεις του κ. Αθανασόπουλου, αλλά κατηγορεί της Δημοτική Αρχή για ακροδεξιά στροφή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του δήμου Καλαμάτας. Η δήλωσή του έχει ως εξής:
"Είναι αδύνατον να παραμείνουμε αδρανείς στην προοπτική διολίσθησης του Δήμου Καλαμάτας προς τον σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία. Είναι πλέον εμφανές ότι το αυγό του φιδιού επωάζεται στην Δημοτική Αρχή Βασιλόπουλου.
 Έπειτα από την επαίσχυντη συνεργασία με τον υπόδικο νοσταλγό της ναζισμού και της Χούντας, Δ. Κουκούτση, ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου Κ. Αθανασόπουλος- που έχει αναλάβει και πολιτικός συνήγορος του χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή- με θρασύτητα απειλεί να σφραγίσει της αποθήκες του λιμανιού για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες. Επιρρίπτοντας τους ανιστόρητες ευθύνες για την τραγωδία της Κύπρου, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Εσκεμμένα προσπαθεί να παραπλανήσει τη κοινή γνώμη και να χαϊδέψει τα αφτιά των ακροδεξιών ψηφοφόρων του, αποκρύπτοντας τη προδοσία της Κύπρου από τους αξιωματικούς της Χούντας και τους συνεργάτες τους Αμερικανούς. Επίσης, είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αγνοεί ότι οι Σύριοι υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922, κι ας ήταν αλλόθρησκοι.
Η επικοινωνιακή αναδίπλωση του δημάρχου Θ. Βασιλόπουλου δεν αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, ύστερα από την επιστολή του στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, υιοθετεί την ακροδεξιά ορολογία με  απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τους μετανάστες, αποκαλώντας τους «παράνομους» και «βάρος».
Ωστόσο, ο ρόλος του Ανοιχτού Δήμου- Ενεργοί Πολίτες δεν είναι, σε καμία περίπτωση, να παραδίδει μαθήματα ιστορίας, είτε ηθικής.
Συνεπώς, καλούμε τις δημοκρατικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να αντιδράσουν  και μαζί να πορευτούμε σε κοινό αγώνα αντίστασης στην ακροδεξιά ρητορική, που μεταμφιεσμένη προσπαθεί να εδραιωθεί στην τοπική κοινωνία".
  Η τέχνη να χωρίζεις ανθρώπους 
Επειδή δεν μπορούμε να συνηθίσουμε το πρόσωπο του τέρατος, ολοκληρώνουμε το ρεπορτάζ, με ένα διαφορετικό τρόπο: «Μένουμε να θυμόμαστε/ τη σφαίρα που κάποιος κάρφωσε στον κρόταφο ενός δεκαοκτάχρονου παιδιού/ ενώ έπινε νερό στη βρύση•/ ή τα τσουβάλια με τις γάτες και τους τσιμεντόλιθους,/ τ' ανθρώπινα ερείπια στον βυθό./ Και τίποτε ανάμεσα.// Τίποτε απ' τη σιωπή όσων πληγώθηκαν τα μάτια τους να βλέπουν προσφυγιές/ και τίποτε από τη μαχαιριά όσων αλλαξοπίστησαν./ Τίποτε από την ντροπή για το σκοπό που αγιάζει/ και τίποτε από την έπαρση του δίκιου.// Τίποτε από την πρόοδο του κόσμου.// Η τέχνη να χωρίζεις ανθρώπους στα δύο είναι μεγάλη. Φαντάσου η ευθύνη» (από το ποίημα «Divide et impera», σ. 23), Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Εσπευσμένη "σωστική".... αποδοκιμασία του Δημάρχου  
60 μετανάστες μεταξύ των οποίων και παιδιά έφθασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Συνηθισμένο θα σκεφτεί κάποιος. Όχι όμως και οι δηλώσεις στις κάμερες που ακολούθησαν, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Αθανασόπουλου.
Οι ακροδεξιοί συλλογισμοί του μέλους της δημαρχιακής παράταξης, χτύπησαν γερά όλους μας στο στομάχι. Βρήκε ευκαιρία να μας τα πει συντόμως ένα χεράκι, δηλαδή λίγα πράγματα πέρα από τα διοικητικό -τεχνοκρατικά που του υπαγορεύει η θέση του. Και δεν έχασε χρόνο.
Κάτι, όμως, στις δηλώσεις, του μέλους της παράταξης του δημάρχου στις κάμερες, που θύμιζαν το λόγο του χουντικού Παπαδόπουλου, κάτι το ομόθρησκο, κάτι το Κυπριακό που ανακάτεψε στην ακροδεξιά σούπα, που σέρβιρε, οδήγησαν σε εσπευσμένη "σωστική" δράση .... διάσωση - αποδοκιμασία του δημάρχου, για να βγάλει το συνεργάτη του σώο ... από το λιμάνι μετά τις τρικυμιώδεις … δηλώσεις του.
Ο κ. Βασιλόπουλος προσπαθεί να μειώσει τη νέες αντιδράσεις του δημοκρατικού κόσμου της Καλαμάτας και τελικά να μην χρειαστεί να ζητήσει πίσω τα κλειδιά από τον συνεργάτη του.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου -εμφορούμενος από χριστιανική αγάπη (;) – ανοίγει το ….. φάκελο της Κύπρου για να εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να δεχόμαστε στη χώρα μας μετανάστες ή πρόσφυγες. Θα κλείσει όπως εξηγεί μάλιστα τις αποθήκες στο λιμάνι (που κληρονόμησε προσφάτως στις δημαιρεσίες, έχει όπως λέει και τα κλειδιά τους στη τσέπη του) γιατί ως υπεύθυνος γι' αυτές, μπορεί να τον κατηγορήσουν και να "τρέχει" αν πάθει σε αυτό το χώρο κάτι , κάποιος από τους περιθαλπόμενους .
Προφανώς αν τους άφηνε να τους φάνε …τα ψάρια κανείς δεν θα μπορεί να τα κατηγορήσει και συνεπώς….. να τα δικάσει και να "τρέχουν". Εξάλλου αυτά κολυμπούν δεν έχουν πρόβλημα χρόνου.
Ο ομόθρησκος... Θεός μας βεβαίως, βεβαίως, όταν έρθει η ώρα, θα μας καλέσει στα (ακρο) Δεξιά του επειδή εμείς σε όλη μας τη ζωή αυτόν υποστηρίζαμε και όχι το Θεό άλλου λαού, που γύριζε με βάρκες και όλοι τους ήταν ....παράνομοι . Κουκούτσι ηθικής μόνο χρειάζεται να έχει κανείς!
Μην νομίζετε φίλοι μου όμως κάτι άλλο, κάπως έτσι δουλεύουν και οι θεοί . Έχουν υποστηρικτές, όπως ακριβώς τα κόμματα στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών. Δουλεύουν με ομόθρησκους αντιπροσώπους στα λιμενικά ταμεία. Και για μεγαλύτερη ασφάλεια με τη φωτογραφία του τοπικού Δεσπότη στη σελίδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Δημάρχου της πόλης.
Καλό ξημέρωμα όπως λένε τα άτομα που ανήκουν συνήθως σε μια ηλικιακή ομάδα , όταν αποχαιρετιστούν για βράδυ.
Σταμάτης Μπεχράκης, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας
 ΥΓ: Η Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Καλαμάτας “Να πάψει η μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος του λιμένα Καλαμάτας” προς τον Υπουργό Ναυτιλίας τοποθετεί ένα αίτημα σε εντελώς λάθος βάση και με χρήση της παρωχημένης ορολογίας περί παρανόμων μεταναστών.

*** Ο καιρός σημερα Δευτέρα στην Καλαμάτα

O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Δευτέρα 7/10/2019 προβλέπεται άστατος.                   
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, κυρίως τις πρώτες πρωινές και πρωινές ώρες. Τις πρωινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης κατά τόπους. Τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  180 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ για αντιπλημμυρικά έργα

Πόρους συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στις περιφέρειες και σε δήμους για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, από το βήμα ημερίδας της Περιφέρειας Αττικής για την Πολιτική Προστασία. Από το ποσό αυτό, τα 27 εκατ. ευρώ διατίθενται για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που πρόκειται να κατασκευαστούν στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους παρευρισκόμενους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να εκτελεστούν τα αντιπλημμυρικά έργα «με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να έχουν αποτελέσματα», ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν συνέστησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε, ακόμα, ότι το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να ανακοινωθεί ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση «με καινούργιες κατευθύνσεις και δυνατότητες και καινούργια χρηματοδότηση, που πιστεύω θα είναι ενισχυμένη».
«Η τετραετία που μόλις ξεκίνησε για όλους μας να είναι μια τετραετία που η Αυτοδιοίκηση θα μείνει στους πολίτες για την αναπτυξιακή δυναμική της, τα έργα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής που οφείλουμε να τους προσφέρουμε», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Τρεις διαδραστικοί πίνακες στο 14ο Δημοτικό Σχολείο προσφορά του Σωκράτη Παπασταθόπουλου

~Μια ξεχωριστή κοινωνική προσφορά έκανε ο «συντοπίτης» μας, διεθνής ποδοσφαιριστής Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Ο αθλητής της Άρσεναλ προσέφερε τρεις διαδραστικούς πίνακες στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας, ευχαριστεί θερμά τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, για την ευγενική του χορηγία στο σχολείο μας, με την προσφορά τριών (3) διαδραστικών πινάκων. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της γενέτειράς του, την οποία ενισχύει & υποστηρίζει με κάθε τρόπο.»  Κ. Γαζ.

***  Θεματικό παζάρι στο Πνευματικό Κέντρο από τον ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ Μεσσηνίας

Ο ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ Μεσσηνίας για 3η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιήσει στις 11-12 Οκτωβρίου, θεματικό παζάρι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (Περιστύλιο).
Όλων των ειδών : γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, κουλουράκια γλυκά και αλμυρά, κουραμπιέδες, δίπλες, κέικ, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες σε μεγάλη ποικιλία, πικάντικα τουρσία, νόστιμες σάλτσες και ζυμαρικά.
Όλα έχουν παρασκευαστεί με πολύ αγάπη και μεράκι από όλους τους εθελοντές μας.Σας περιμένουμε όλους να έρθετε σε αυτό το παζάρι ΑΓΑΠΗΣ, στηρίζοντας έτσι το έργο του Συλλόγου.
Ώρες λειτουργίας 10:00-21:00

***  Ήθελε προσπάθεια…

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε γράψει ότι, έπειτα από απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τοποθετήθηκε επί της οδού Ψαρών υποδομή για φόρτιση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Άλλωστε, πρόκειται για μια υποδομή που, αν δε χρειάζεται ήδη, θα χρειαστεί στο μέλλον. Το ζήτημα είναι το σημείο που τοποθετήθηκε: σε ένα στενό πεζοδρόμιο, που μάλιστα συνορεύει με Δημοτικό Σχολείο. Άραγε, πόσο δύσκολο ήταν να τοποθετηθεί λίγα μέτρα πιο πάνω που το πεζοδρόμιο είναι πολύ φαρδύτερο;
Μήπως θα ήταν πιο λογικό να προσπαθούμε να ελευθερώσουμε τα πεζοδρόμια αντί να τα καταλαμβάνουμε κι άλλο; Το σίγουρο είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο λύση υπήρχε και, μάλιστα, λίγα μέτρα βορειότερα. Π.Μπ.

***  Το Εργαστήριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας ανοίγει τις πόρτες του

Παρά τα προβλήματα οι συντηρητές συνεχίζουν…. 
Μια νέα Αρχαία Μεσσήνη έρχεται στην επιφάνεια στο Τζάνε- Καλαμάκι 
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης που έχει θεσπιστεί να είναι η 13η Οκτωβρίου και έτσι δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Έτσι και στη Μεσσηνία θα πραγματοποιηθούν δράσεις από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου, που διοργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ειδικότερα από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης αυτής. 
Με την ευκαιρία των δράσεων το «Θάρρος» βρέθηκε στο Εργαστήριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, ένα εργαστήριο που στεγάζεται μέσα στο Μουσείο και από εκεί περνά ο,τι αρχαίο βρίσκεται στο νομό μας.
Εκεί 10 συντηρητές ενώνουν κομματάκι κομματάκι ο,τι ανασκάφτεται με τεράστια υπομονή και ουσιαστικά είναι οι αφανείς ήρωες που λίγοι γνωρίζουν.
Τη συγκεκριμένη περίοδο το βάρος έχει πέσει σε αρχαία που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών της διάνοιξης του δρόμου Τζάνε- Καλαμάκι, αρχαία που έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο και με πολύ υπομονή και κυρίως μελέτη οι συντηρητές θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν και να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες αφού αν γίνει αυτό σωστά, τα αρχαία «μιλούν».

Μιλήσαμε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Συντήρησης Αθανάσιο Κατάκο, για τη δουλειά που γίνεται εκεί, για τα αρχαία στη Μεσσηνία αλλά και γενικότερα για το επάγγελμα του Συντηρητή.
 
Αρχικά πείτε μας για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα
Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου είναι η Ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης, έτσι μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού και η δική μας Εφορεία Αρχαιοτήτων αποφάσισε να συμμετάσχει με δράσεις σε αυτόν τον εορτασμό.
Εμείς εδώ, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τρεις δράσεις, μάλιστα οι δύο είναι εκτός εργαστηρίων ώστε να έχει το κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει τι κάνουμε εντός και εκτός αυτών.
 

Μιλήστε μας για τη δουλειά του Συντηρητή, ενός επιστήμονα που είναι αφανής ήρωας
Πρόκειται για ένα επάγγελμα που δουλεύει στα παρασκήνια και πολλές φορές το κοινό που επισκέπτεται ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο έχει μια περιέργεια να μάθει τι γίνεται από πίσω.
Αυτό συμβαίνει γιατί το κοινό δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τέτοιος χώρους, πρόκειται για άβατα, μιας και στα εργαστήρια υπάρχει αρχαιολογικό υλικό αδημοσίευτο, ασυντήρητο που πάνω σε αυτό δουλεύουμε, όπως και εξιδευικευμένα μηχανήματα.
Έτσι αυτή η ημέρα θα είναι μια ευκαιρία για το κοινό, αφού θα ανοίξουμε τις πόρτες των εργαστηρίων και θα παρουσιάσαμε το «αθέατο» επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Όλος ο αρχαιολογικός τομέας γενικότερα είναι μια μεγάλη αλυσίδα συνεργασιών και εμείς είμαστε ένας κρίκος αυτής.
 

Μιλήστε μας για αυτή την αλυσίδα και πως ένα εύρημα φτάνει για παράδειγμα στη προθήκη ενός μουσείου
Ένας κλάδος μόνος του δε μπορεί να κάνει τίποτα, υπάρχει πάντα μια διαδικασία, ειδικότερα υπάρχει η προεργασία, όταν γίνεται μια εκσκαφή στέλνεται ένα αίτημα ότι για παράδειγμα θα σκαφτεί ένας δρόμος ή ένα οικόπεδο.
Εμείς στέλνουμε στο σημείο κάποιον να επιβλέπει τις εργασίες, αν λοιπόν εντοπιστεί κάτι που έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον τότε στο σημείο φθάνει μια ομάδα, που μπορεί να αποτελείται από αρχαιολογικούς, συντηρητές, τεχνίτες που θα σκάψουν κλπ.
Αφού γίνει αυτοψία, αν το εύρημα είναι μεγάλο και πρέπει να βγει θα σταλεί στο σημείο ομάδα συντηρητών από την Εφορεία ώστε να βγει προσεκτικά και χωρίς να υποστεί φθορές.  
Αν είναι κάτι απλό, ο αρχαιολόγος με τους εξειδικευμένους εργάτες θα μαζέψει το εύρημα και με προσοχή θα το μεταφέρει στο Εργαστήριο Συντήρησης και εμείς προχωράμε στο επόμενο βήμα.
 

Πείτε μας για τη δουλειά στο Εργαστήριο
Όταν το εύρημα φτάσει σε εμάς, εμείς κάνουμε τον καθαρισμό του ευρήματος, ώστε το αντικείμενο να μπορεί να ταυτιστεί.
Συνήθως εδώ φτάνουν αντικείμενα σπασμένα, οξειδωμένα αν είναι μέταλλο και πολλές φορές είναι αδιάγνωστο.
Στόχος μας είναι να το δώσουμε στο μελετητή σε κατάσταση που θα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα.
 

Και πως φτάνει ένα αντικείμενο σε ένα μουσείο;
Αφού έχουν γίνει τα παραπάνω βήματα το αντικείμενο θα μεταφερθεί στις αποθήκες της Εφορείας, γιατί για να μπει ένα αντικείμενο σε ένα μουσείο θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια μελέτη.
Μελέτη που δεν είναι εύκολη, αφού για παράδειγμα σε ένα μουσείο σαν της Καλαμάτας έχει στηθεί με βάση μια μουσιολογική μελέτη, δομημένο δηλαδή ανά γεωγραφικές περιοχές, με τα αντικείμενα να έχουν συγκεκριμένη θέση, έτσι για να μπει ένα νέο αντικείμενο πρέπει να αλλάξει όλη η μουσιολογική σύνθεση και το όλο σκηνικό.
Πρέπει να έχουμε στου μυαλό μας ότι ένα αρχαίο που εκτίθεται στο κοινό, είναι μέρος ενός σκηνικού και κάτι θέλουμε να πούμε με αυτό, άρα δε μπαίνει τυχαία σε μια θέση, το νέο εύρημα παίρνει μέρος σε μια παράσταση.
Άρα όταν είμαστε έτοιμη το νέο εύρημα να ενταχθεί στο σύνολο και να δώσει μια ιστορία της περιοχής, τότε είναι η στιγμή που θα τοποθετηθεί.
Να σημειώσω τέλος ότι οι αποθήκες και όχι μόνο της δικής μας Εφορείας, πολλές φορές έχουν πιο αξιόλογα αντικείμενα από ότι έχουν οι εκθέσεις τους, αφού οι εκθέσεις στήθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα που εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν τα νέα αντικείμενα, στόχος βέβαια παραμένει και τα νέα να μπουν στο μουσείο.
 

Ποια η καλύτερη στιγμή ενός συντηρητή;
Ο συντηρητής στον αρχαιολογικό χώρο για εμένα είναι από τα πιο τυχερά άτομα, μιας και έχει την χαρά να πιάνει αντικείμενα του αρχαίου μας πολιτισμού μας, να τα περιεργάζεται, να δουλεύει πάνω σε αυτά, να μιλάει μαζί τους.
Αυτό θεωρώ εγώ τεράστια χαρά και ειδικά όταν βλέπει το αντικείμενο ολοκληρωμένο ή σε μια έκθεση η χαρά είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Εδώ φτάνει ένα κομμάτι χώμα που μέσα βρίσκεται το αντικείμενο που αποτελεί τον πολιτισμό μας.
 

Επάγγελμα συντηρητής, τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να στραφεί σε αυτό;
Είναι ένα πολύ καλό επάγγελμα, απαιτεί αγάπη και μεράκι και για εμένα είναι ευτύχημα και χαρά, αφού κάθε μέρα πιάνεις στα χέρια σου τον αρχαίο πολιτισμό.
Βέβαια είναι ένας χώρος δύσκολος και κλειστός, κλειστός μιας και η επαγγελματική αποκατάσταση στο 90% και πάνω έχει να κάνει με το δημόσιο.
Το δημόσιο που αντιμετωπίζει προβλήματα, έτσι μόλις το 10% έχει ένα προσανατολισμό προς τον ιδιωτικό τομέα, έτσι υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι που περιμένουν κάθε χρόνο να βγουν οι προκηρύξεις για έργα ώστε να συμμετάσχουν, άρα υπάρχει ένα πρόβλημα.
Όμως σαν επάγγελμα το θεωρώ ευτυχία, αν βέβαια καταφέρεις να το κάνεις επάγγελμα σου.
 

Και θα δουλέψει και σε περίεργες συνθήκες
Ναι εμείς δουλεύουμε με το χέρι και το μυαλό, η επιστήμη της συντήρησης επιβάλει να είσαι γνώστης πολλών πραγμάτων.
Ας πούμε εδώ υπάρχουν οδοντιατρικά εργαλεία, ακόμα δουλεύουμε με μικροσκοπία, ακόμα απαιτούνται γνώσεις χημείας, φυσικής, μηχανικής και το μυαλό να δουλεύει και τεχνικά ώστε ο συντηρητής να λύνει προβλήματα της στιγμής με πατέντες.
Και τέλος ένα συντηρητής είναι και εργατοτεχνίτης που θα δουλέψει και μέσα στη ζέστη αλλά και περίεργες συνθήκες, αφού αν βρεθεί για παράδειγμα σε ένα εκκλησάκι που γίνονται εργασίες μπορεί να συναντήσει νυχτερίδες, ποντίκια και γενικότερα το περιβάλλον να μην είναι ο,τι καλύτερο.
 

Οικονομοτεχνικά προβλήματα καθώς και έλλειψη προσωπικού υπάρχει;
Μεγάλο μέρος των εξόδων του Εργαστήριου καλύπτεται από χορηγίες, ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν και κάποιοι αρχαιόφιλοι που βοηθούν, πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει πολύ μικρή χρηματοδότηση.
Στην Εφορεία εργαζόμαστε 10 συντηρητές αορίστου διάρκειας, ενώ έρχονται και κάποιοι ακόμα με συμβάσεις.
Τα 10 άτομα δεν αρκούν, αλλά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και αν σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε σε μια Περιφερειακή Εφορεία Αρχαιοτήτων ο αριθμός αυτός είναι ικανοποιητικός.
Όμως και 20 να έρθουν δεν θα είναι αρκετοί και πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι υπάρχει και πρόβλημα με το χώρο που βρισκόμαστε, μιας και τα εργαστήρια είναι πολύ μικρά και έτσι προκύπτει και θέμα χώρου.
Ενώ και να έρθουν παραπάνω συντηρητές δεν αρκεί, σας είπα και πριν ότι πρόκειται μια αλυσίδα, άρα θα χρειάζονται και παραπάνω αρχαιολόγοι, και παραπάνω οχήματα κοκ.
Όσο για άλλα ζητήματα που υπάρχουν, έχουμε 4 υπηρεσιακά αυτοκίνητα για να καλύψουμε όλη τη Μεσσηνία, έτσι προκύπτει σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης, μιας και κάθε μέρα γίνονται πολλές εργασίες και μάλιστα σε περιοχές μακριά από την Καλαμάτα, αφού υπάρχουν έργα στη Μάνη, στον Ταΰγετο, στην Άνω Μέλπεια, στην Τριφυλία οπότε δημιουργείται λειτουργικό πρόβλημα, αλλά εμείς στο μέτρο του δυνατού προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις και δεν επαναπαυόμαστε.
Σε επίπεδα εξοπλισμού το Εργαστήριο είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, εδώ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά υλικά και να πραγματοποιήσουμε συντηρήσεις υψηλού επιπέδου.
 

Μεσσηνία
Είδαμε πολλά αντικείμενα από τη διάνοιξη Τζάνε- Καλαμάκι, να περιμένουμε και άλλα αρχαία από εκεί;
Ναι σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα αφού εκεί βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ σημαντική αρχαιολογική θέση, θέση που ξέραμε αλλά ποτέ δεν είχαμε τη δυνατότητα να την σκάψουμε σε τέτοιο εύρος, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθούν απαλλοτριώσεις κάτι που έγινε εκεί με την ευκαιρία της διάνοιξης του δρόμου.
Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θεωρώ ότι θα γίνει ένας μεγάλος χώρος ανάλογος της Αρχαίας Μεσσήνης, πρόκειται ουσιαστικά για μια περιτοιχισμένη πόλη.
 Θέση που είπατε ξέρατε, όπως ξέρετε και άλλες στη Μεσσηνία…
Γενικότερα ξέρουμε, το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν είναι εύκολα να προστατευθούν στο βαθμός που εμείς θα θέλαμε, ελλειψεί πόρων, ελλειψει δυναμικού και αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο, ότι δηλαδή δε μπορούμε να τα προστατέψουμε όπως εμείς θέλουμε.
Υπάρχουν μεταξύ άλλων θολωτοί τάφοι διάσπαρτοι στη Μεσσηνία, βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια, κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.
Πάντως εμείς δουλεύουμε με ζήλο και αυταπάρνηση για να σωθούν, αλλά παραμένει λίγο.
 Οι δράσεις στη Μεσσηνία
1. Στο Εργαστήριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας (ΑΜΜ) η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 7,9 και 10 Οκτωβρίου 2019, σε ολιγομελείς ομάδες έως δέκα ατόμων και ώρα από 11:30 έως 13:30.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στην υπεύθυνη της δράσης κ. Σταυρούλα Πουλυμενέα στο τηλέφωνο 6987772375.
2. Παρακολούθηση των εργασιών συντήρησης που πραγματοποιούνται κατά χώραν, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου 2019 και ώρα από 10:30 έως 13:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στην υπεύθυνη της δράσης κ. Σταυρούλα Πολυμενέα στο τηλέφωνο 6987772375.
3. Επίσκεψη στο αναστηλωμένο μοναστηριακό συγκρότημα του Ανδρομονάστηρου, που βρίσκεται στον οικισμό Πετραλώνων Μεσσηνίας και σε απόσταση 5 (πέντε) χιλιομέτρων από την Αρχαία Μεσσήνη. Οι συντηρητές Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, θα παρουσιάσουν το έργο της συντήρησης που υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου.  Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου 2019 και ώρα από 11:00 έως 13:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στον υπεύθυνο της δράσης κ. Γεώργιο Τσαΐρη στο τηλέφωνο 27210 22534. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Κλιμάκωση αντιδράσεων αν συνεχίσει το λιμάνι της Καλαμάτας να αντιμετωπίζεται ως άτυπο «hot spot»

Έντονη αντίδραση από την Ένωση Λιμενικών Νοτίου Πελοποννήσου
Σε ανακοίνωση προχώρησε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου, μετά και τη συνάντησή της με το Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, για το θέμα της συχνής μεταφοράς παράτυπων μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Η Ένωση θέτει ζητήματα προσωπικού του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, ενώ διευκρινίζει ότι θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της αν συνεχίσει να αντιμετωπίζεται το Λιμάνι της Καλαμάτας ως άτυπο «hot spot».
 Αγανάκτηση
Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου, στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συστηματική άδικη αντιμετώπιση των μελών της και εκφράζει την αγανάκτησή της.
Με έμφαση τονίζει ότι το λιμάνι της Καλαμάτας έχει αναδειχθεί σε άτυπο «hot spot», και έχει γίνει λιμένας υποδοχής παράτυπων μεταναστών σχεδόν για όλη την Πελοπόννησο, αφού, όπως υπογραμμίζεται, οι ιθύνοντες του Λιμενικού αποκλείουν όλα τα άλλα πλησιέστερα λιμάνια.
Αναφερόμενη στα ζητήματα προσωπικού, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της:
«Η πρακτική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά τα στελέχη, αφού παράλληλα έχει αποδυναμωθεί η δύναμη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας με μείον 9 στελέχη αποσπασμένα προς ενίσχυση των υπηρεσιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Δυστυχώς, η μέριμνα της Υπηρεσίας για το Νομό Μεσσηνίας είναι πλημμελής, αφού αντιμετωπιζόμαστε σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ήδη, στο Λιμεναρχείο Πύλου στέλεχος έχει ένα χρόνο και πλέον μετάθεση, η οποία δεν εκτελείται λόγω μη πρόνοιας αντικαταστάτη».
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις προκειμένου να προφυλαχτούν τα μέλη της, ενώ θα ενώσει την φωνή της και με τους τοπικούς φορείς, καθώς οι εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Καλαμάτας για φιλοξενία παράτυπων μεταναστών είναι ανεπαρκείς.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

~**

 ~**  ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

***  Δευτέρα 07-10-2019 :

ΛΑΜΙΑ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  0-0  .- ^
Διαιτητής :  Διαιτητής της συνάντησης ο Αλέξανδρος Κατσικογιάννης, με βοηθούς τους Κωνσταντίνου και Κόλλια.
Λαμία: Βελλίδης, Αντέτζο, Πλιάτσικας, Nτελ Πίνο Τιρόνε, Καραμάνος, Μπεχαράνο, Ρόμανιτς, Δημούτσος, Σκόνδρας, Βύντρα, Βάντερσον
Παναιτωλικός: Γιαννακόπουλος, Μοράρ, Σανιά, Ντάλσιο, Ντίας, Λουσέρο, Μπάλμπι, Ρόμαν, Σιέστεντ, Ταχάρ, Μαρσιάλ
Στον πάγκο για την Λαμία: Κάτσικας, Τζανετόπουλος, Βασιλογιάννης, Τουράμ, Μπάχανακ, Σαλιάκας, Μπουλούλης
Στον πάγκο για τον Παναιτωλικό:Θεοδωρόπουλος, Ντουάρτε, Αριγίμπι, Μιμίτο, Τσιγγάρας, Πάρρας, Μπαΐροβιτς
Κάρτες : 21' Kίτρινη στον Τιρόνε , 27' Κίτρινη στον Μοράρ, για σκληρό φάουλ στον Αντέτζο., 48' Κίτρινη κάρτα στον Βύντρα για κράτημα στον Ντάλσιο.  ,50' Κίτρινη ο Ντίας για μαρκάρισμα στον Μπεχαράνο. , 62' Κίτρινη στον Ταχάρ.,69' Κίτρινη ο Σανιά. ,  76' Κίτρινη στον Μπάλμπι, φάουλ από δεξιά για την Λαμία. , 
Αλλαγές : 50' Ο Τουράμ αντί του Τιρόνε. ,61' Αριγίμπι αντί Ρομάν. , 65' Βασιλόγιαννης αντί Βύντρα  , 73' Μιμίτο αντί Μαρσιάλ  , 77' Ο Ντουάρτε αντί του Ντίας η τελευταία αλλαγή για τον Λουίς Κάστρο. , 84' Σάλιακας αντί Σκόνδρα , 
90' Τρία λεπτά έξτρα χρόνος.

~ ΧΘΕΣ ...ΣΗΜΕΡΑ Κυριακή 06-10-2010 : 
ΒΟΛΟΣ Ν.Π.Σ. -  ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών  2-3 , (2-2) .- ^ 

ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης   1-2 , (0-1) .-  ^ 
ΟΦΗ  - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   4-1 , (1-1) .- ^ 
ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ    1-2 , (1-2) .- ^ 

***  Για την  Football League   στο ποδόσφαιρο Κυριακή 06/10/2019  2η αγωνιστική :

ΚΑΒΑΛΑ - ΑΙΛΑΛΕΩ   0-0 .- ^ Χθές .-
ΟΦ. Ιεράπετρας - Νίκη Βόλου  2-1  .- ^
Ολυμπιακός Βόλου  1937 - Βέροια  0-2  .-^
ΠΣ Καλαμάτα - Ιάλυσος  2-0 .- ^ , [ 48΄Γρηγ. Μάκος , 75΄Κουϊρουκίδης ,  ] .- ^
Διαγόρας Ρόδου - Τρίκαλα  1963  1-2 .- ^
Π.Ο. Τρίγλιας - Ένωση Πανασπρωπυργιακός  2-0 .- ^
Θεσπρωτός - Ιωνικός Νίκαιας  0-2 .- ^


~*** Για την Γ΄ Εθνική  στον 7ο  όμιλο   χθές  ..:
 7ος όμιλος
ΑΕ Πελλάνα-Αστέρας Βλαχιώτη 2-0 (8′ Kάρδαρης, 33′ Σαμπατάκος)
Ολυμπιακός Ζαχάρως-Διαγόρας Βραχνεΐκων 2-0 (16′ Κανάνι, 56′ Τσίτσος)
Ναύπλιο 2017-ΠΑΟ Βάρδας 1-0 (33′ Μουσταφάι)
Ζάκυνθος-ΑΟ Διαβολιτσίου 2-1 (83′ Ζυγκερίδης, 90+ Μπεκατώρος / 89′ Αθανασόπουλος)
Πανηλειακός-Παναργειακός 0-0
Πανγυθεατικός-Θύελλα Πατρών 1-0 (47′ Μπουτσικάρης)
ΑΕ Ερμιονίδας-ΑΟ Τσιλιβή 3-2 (3′ Ποζατζίδης, 38′-76′ Τριμπόνιας / 26′ Βερνάρδος, 48′ Αμαραντίδης)
~** Η επόμενη αγωνιστικήΟλυμπιακός Ζαχάρως – ΑΕ Πελλάνας
Αστέρας Βλαχιώτη – Ναύπλιο 2017
Διαγόρας Βραχνέικων – Ένωση Ερμιονίδας
ΠΑΟ Βάρδας – ΑΠΣ Ζάκυνθος
ΑΟ Τσιλιβή – Πανηλειακός
ΑΟ Διαβολιτσίου – Πανγυθεατικός
Παναργειακός – Θύελλα Πατρών
***  Σήμερα Σάββατο 05/10/2019  για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ  69-83 .- ^
Τα δεκάλεπτα  : 16-23 , 11-18 , 20-23 , 22-19 .- ^ 
~ ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ - Α.Ο. ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΊΚΑΙΑΣ   87-80 .-^
Τα δεκάλεπτα  : 28-25 , 20-22 , 21-18 , 18-15 .- ^
~ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ  60-79  .- ^
Τα δεκάλεπτα  : 15-25 , 10-15 , 18-18 , 17-21 .- ^
~ ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ ΑΓΙΑΣ   87-61 .- ^
Τα δεκάλεπτα  : 19-5 , 20-17 , 23-21 , 25-18 .- ^ 
~ ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ/νίκης - ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης   82-66 .- ^ 
Τα δεκάλεπτα  : 22-15 , 15-10  , 27-22 ,18-19 .- ^ 

~**  Κυριακή 06/10/2019 :
ΑΕΚ Αθηνών - Κολοσσός Ρόδου  93-69 .- ^
Τα δεκάλεπτα  : 20-14 , 25-15 , 26-22 , 22-18 .-  ^
Γ.Σ. Λαύριο - Παναθηναϊκός   81-112.- ^
Τα δεκάλεπτα  : 18-333 , 26-29 , 17-29 , 20-21 .- ^

***Σήμερα Σάββατο 05/10/2019 για την Α1  στο ΧΑΤ ΜΠΟΛ Ελλάδα  3η  αγωνιστική : 
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΙΩΝΙΚΟΣ Νίκαιας 25-18  .- ^
ΦΕΑΚΑΣ Κέρκυρας  - ΔΙΟΜΗΔΗΣ Άργους   28-26  .- ^
ΑΡΙΣ  Νίκαιας - ΑΕΚ Αθηνών  20-38 .- ^
Κυριακή 06-10-2019 :
ΑΕΣΧ Πυλαίας - ΑΣΕ Δούκα  18-24  ^
~ 02-10-2019 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. -  Γ.Σ ΔΡΑΜΑΣ 86   37-20  .- ^
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Βεροίας - ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ Εδεσσας  22-27 .-^
***  Α΄ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΣΜεσσηνίας Σάββατο 05-10-2019  της 2ης αγωνιστικής της Α΄ Τοπικής
 ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. – ΑΕ ΑΒΙΑΣ  2-1 .- ^
 ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ – ΑΝΔΡΟΥΣΑ  0-2  .- ^
Κυριακή 06-10-2019 :
 Τσικλητήρας Πύλου – Εράνη Φιλιατρών  1-2 .- ^ 
Ολυμπιακός Ανάληψης – Πανθουριακός  0-3 .- ^ 
ΠΑΟ Καλού Νερού – ΑΟ Μεθώνης  2-3 .- ^ 
 ΑΕ Μάνης – Ακρίτας Κορώνης  2-2 .- ^
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Κυπαρισσίας  2-0 .- ^ 
 Τέλλος Άγρας – Πάμισος Μεσσήνης  0-3 .- ^ 
Η επόμενη αγωνιστική
Εράνη Φιλιατρών – Πανθουριακός
ΑΟ Μεθώνης – Τσικλητήρας Πύλου
ΑΕ Αβίας – Ολυμπιακός Ανάληψης
Ακρίτας Κορώνης – ΠΑΟ Καλού Νερού
ΑΟ Κυπαρισσίας – Απόλλων Καλαμάτας
Ανδρουσα – ΑΕ Μάνης
Πάμισος Μεσσήνης – Εθνικός Μελιγαλά


ΑΟ Σπερχογείας – Τέλλος Άγρας



*** Πρεμιέρα της Α1 Τοπικής κατηγορίας με τέσσερις αγώνες 

ΕΠΣΜεσσηνίας
Σάββατο 05-10-2019 :
 ΧΑΝΔΡΝΑΪΚΟΣ – ΠΕΤΑΛΙΔΙ  0-4 .- ^
 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ.  1-3 .- ^
~  ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΠ.  1-0 .- ^
 ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΠ.  2-2 .- ^
Κυριακή 06-10-2019  :
Θύελλα Χαρακοπιού – ΑΕΚ Καλαμάτας:  2-2 .- ^ 
Ομόνοια – Παπαφλέσσας Χώρας: 0-2 .- ^ 
Δωριέας Δωρίου – Αστέρας Αρφαρών:  3-1 .- ^ 
Η επόμενη αγωνιστική
Δώριο – Χανδριναϊκός
Απόλλων Πεταλιδίου – Ομόνοια
Αστέρας Αρφαρών – Νέος Άρις
Παπαφλέσσας Χώρας – ΑΟ Φυτειάς
Ηρακλής Καλαμάτας – Πανιώνιος Καλαμάτας
Ηρακλής Κυπαρισσίας – Θύελλα Χαρακοπιού

Ολυμπιακός Καλαμάτας – ΑΕΚ Καλαμάτας

~*   Μόνη πρώτη στη Football League η Καλαμάτα, 2-0 τον Ιάλυσο!

~  Τη μοναξιά της κορυφής απολαμβάνει από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος της Football League η Καλαμάτα, η οποία μετά το 2πλό της πρεμιέρας στο Αιγάλεω κέρδισε σήμερα, κατά τη 2η αγωνιστική, και τον Ιάλυσο με 2-0.
Ο αγώνας διεξήχθη στο Στάδιο της Παραλίας παρουσία περίπου 3,5 χιλιάδων φιλάθλων που βοήθησαν τα μέγιστα την ομάδα του Βασίλη Βούζα να φτάσει σε αυτό το 2x2.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι Ροδίτες έβαλαν δύσκολα στο α’ μέρος στους «μελανόλευκους» και από καθαρή ατυχία δεν κατόρθωσαν να σκοράρουν σε μια από τις τρεις σημαντικές ευκαιρίες που δημιούργησαν σε αντεπιθέσεις, με πρωταγωνιστή τον Φράγκο,  εξαιτίας λαθών των γηπεδούχων.
«Επαγγελματική νίκη» χαρακτήρισε το 2-0  ο κ. Βούζας στη συνέντευξη Τύπου, καθώς κατά διαστήματα και ιδιαίτερα στο α’ ημίχρονο η Καλαμάτα κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα απόδοσης. Ωστόσο, ήταν σχεδόν απόλυτα αποτελεσματική και άνοιξε το σκορ στο 3ο λεπτό του β’ ημίχρονου με ένα «συστημένο» πλασέ του Μάκου, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Στεργίδη από αριστερά.
Στο 75’ η Μαύρη Θύελλα «καθάρισε» το ματς με ένα δεύτερο γκολ που σημείωσε ο Κουιρουκίδης με ανάλογο τρόπο, έπειτα από διαγώνια μπαλιά του Οσμάνατζικ, και γύρισμα του Στεργίδη από δεξιά και πάνω στη γραμμή του άουτ.
Η Καλαμάτα έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 3-0 όταν στο 82’ μετά από «ασίστ» του Στεργίδη, σε μια γρήγορη αντεπίθεση, ο Οσμάνατζικ βρέθηκε τετ α τετ με τον Ανδρούτσο, όμως το ψηλοκρεμαστό σουτ που επιχείρησε πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Πάντος, Τσουβαλτζίδης, Γαλούπης, Ιντζίδης, Μάκος, Ζαχαρόπουλος, Μπάμπης, Στεργίδης, Κουιρουκίδης, Βουκμίροβιτς, Αλεξόπουλος.
ΙΑΛΥΣΟΣ: Ανδρούτσος, Μακρυδημήτρης, Τριποτσέρης, Πατινιώτης, Ρεκλείτης, Χατζηδίμπας, Ατγενικού, Νατσιόπουλος, Μαρτσάκης, Χειμωνέτος, Φράγκος.
 Φωτογραφίες Στασινός Μουτσούλας



~


***     ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2019  : 

 ~1 .-  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ  !  Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .- Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_31.html  .- 
2.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας 
Δευτέρα  02 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :                                                 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/02-2019.html   .-
3.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
4.-  Site:   Κ.  Βελόπουλου http://velopoulos.gr/  .- 
5.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-
Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
 6.- Η Εφημερίδα μας   Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας (2) .
Τετάρτη 04  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
 https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/2.html  .-
7.-  Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
8.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  (2)  .-
Σάββατο 31/08/2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post.html .-
 9.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Σάββατο  07 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : 
 https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
10.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-
Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .  - 
11.-  Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .- Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
12.- Η  Εφημερίδα  μας  Τα  Νέα των  Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .- 
13.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : 
https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .-                     
14.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .-  Τετάρτη  11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) : 
 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
15.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Πέμπτη  15 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html .- 16.- Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_12.html  .-
17.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .- Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2)  .- :
https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
18.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_13.html  .-
19.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post_14.html   .- 
 20.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας .- Δευτέρα  16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : 
https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post_15.html .-
21.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνία (2) .- Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/2.html  .-
22.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : 

https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_16.html  .- 
23.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_17.html  

24.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Πέμπτη  19  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_18.html .-

25.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/blog-post_19.html  .-  

 26.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .- Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_20.html   

27.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_21.html  .- 

28 .- Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_22.html 

29.- Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019  ,  ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  .... Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας , ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας ... Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου  2019 : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_23.html   .- 
30.- .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαμάτας Μεσσηνίας .- Τρίτη  24 Σεπτεμβρίου  2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_24.html  .- 
 31.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post_24.html  .-32.- Η  Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας .- Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post_26.html  
33.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_27.html  .-
 34  - Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_28.html .-
35.-  .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας Καλαμάτας  Κυριακή  29 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/29-2019.html .-  
36  .-Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Καλαμάτας  .- Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_30.html   .- 

***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019 
1,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
2.-   Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
3..- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .- 
4. -Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .-
5.-Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html     .-
6.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
7.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Δευτέρα 07 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-                        8.-                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου