ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή   08- Δεκεμβρίου  2019  .-
~
 



~**    Οσιος Πατάπιος – Γιορτή σήμερα 8 Δεκεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
*  : Τη μνήμη του Οσίου Παταπίου τιμά σήμερα, 8 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεύμα αγάπης και σωφρονισμού» (Β’ προς Τιμόθεον, α’ 7).
~   : Δηλαδή, πνεύμα αγάπης και πνεύμα που σωφρονίζει, ώστε φρόνιμα και συνετά να κυβερνά τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε ηθική παρεκτροπή, διατηρώντας την αγνότητα, αλλά συγχρόνως παραδειγμάτιζε και τους συνανθρώπους του. Και αυτό το απέδειξε ακόμα περισσότερο, όταν μεγάλωσε. Αφού διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, αποσύρθηκε στην έρημο. Εκεί γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες.

Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελί του, πρόσφερε ανάπαυση και φιλοξενία. Αλλά εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία του παρείχε με διάκριση και πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του. Έτσι, η φήμη του Παταπίου εξαπλώθηκε γρήγορα και κάθε μέρα πολλοί έφθαναν στο κελί του για να ακούσουν από τα χείλη του επωφελή διδασκαλία.  Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θέλοντας να μείνει άγνωστος, εξέλεξε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχερνές. Όμως, η ταπεινή και καθαρή ζωή του Παταπίου, τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι και πάλι έγινε γνωστός και πέθανε θεραπεύοντας αρρώστους.  Απολυτίκιο:  Ήχος γ’. Θείας πίστεως.  Θείας κλήσεως, ιχνηλατήσας, εκ νεότητας, τας επιδόσεις, δι’ ασκήσεως τω κόσμω εξέλαμψας, και δοξασθείς απάθειας ταίς χάρισι, πάθη ποικίλα ίασαι Πατάπιε, Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.  
~**  Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Υπάρχει Θεός;
Αν δεν υπάρχει ο Ζων και Παντοδύναμος Θεός, και αν δεν είναι ισχυρότερος από τον θάνατο, τότε ο είναι ο μοναδικός πανίσχυρος . Και τότε κάθε ζωντανή ύπαρξη δεν είναι παρά ένα κλωτσοσκούφι του θανάτου. Ένα ποντικάκι στο στόμα της γάτας.
~  Μία φορά, αντικρούοντάς τον, του είπατε: «Ο Θεός υπάρχει. Για σένα δεν υπάρχει». Και δεν σφάλατε.

Γιατί εκείνοι που αποκόπτονται από τον Αιώνιο και Ζωοδότη Κύριο, εδώ στην γη αποκόπτονται από την ζωή την πραγματική. Αυτοί, ούτε εδώ, ούτε στην άλλη ζωή δεν θα γευθούν το μεγαλείο του Θεού και της πλάσης Του. Και καλλίτερα να μην είχαμε γεννηθή, παρά να είμαστε αποκομμένοι από τον Θεό.  Αν ήμουν στην θέση σου, θα του έλεγα τα εξής:  Κάνεις λάθος, φίλε μου! Ορθότερο θα ήταν, αν έλεγες: «Εγώ δεν έχω Θεό». Διότι το βλέπεις, ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι γύρω σου, που αισθάνονται τον Θεό, και γι’ αυτό το διακηρύττουν ότι υπάρχει Θεός. Λοιπόν, μη λες: «Δεν υπάρχει Θεός»! Περιορίσου να λες: «Εγώ δεν έχω Θεό»!  Κάνεις λάθος! Μη μιλάς σαν τον άρρωστο, που λέει ότι δεν υπάρχει πουθενά υγεία!   Σφάλλεις! Μοιάζεις με τον τυφλό, που λέει: «Δεν υπάρχει φως στον κόσμο». Όμως, φως υπάρχει. Και είναι διάχυτο παντού. Αυτός ο δυστυχής δεν έχει το φως του. Και θα μιλούσε σωστά, αν έλεγε: «Εγώ δεν έχω μάτια και δεν βλέπω το φως».  Κάνεις λάθος! Μιλάς σαν τον ζητιάνο, που λέει: «Δεν υπάρχει χρυσάφι στην γη». Μα χρυσάφι υπάρχει! Και επάνω στη γη! Και μέσα στη γη! Αυτός δεν έχει χρυσάφι! Το σωστό θα ήταν να έλεγε: «Εγώ δεν έχω χρυσό.»!  Κάνεις λάθος! Μοιάζεις με τον παλιάνθρωπο, που λέει: «Δεν υπάρχει καλωσύνη στον κόσμο»! Ενώ θα έπρεπε να πη: »Εγώ δεν έχω ούτε ίχνος καλωσύνης μέσα μου». Και όχι «δεν υπάρχει πουθενά καλωσύνη στον κόσμο»!   Αυτό να του ειπής και συ: «Συνάδελφε, κάνεις λάθος! Λάθος διακηρύττεις ότι δεν υπάρχει Θεός! Γιατί, όταν κάτι δεν το έχεις εσύ και δεν το γνωρίζεις εσύ, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πουθενά και ότι δεν το έχει κανείς! Ποιος σού έδωσε το δικαίωμα να μιλάς εκ μέρους όλου του κόσμου; Ποιος σού έδωκε την άδεια να διακορευτής, ότι την δική σου αρρώστια την έχουν όλοι; ότι όλοι έχουν την δική σου πλάνη;  Φωνάζεις ότι δεν υπάρχει Θεός! Το διακηρύττεις σε όλο τον κόσμο! Πολεμάς την αλήθεια! Εκείνοι που δεν θέλουν να ζούν για τον Θεό, είναι ελάχιστοι. Αλλά και γι’ αυτούς ο Θεός υπάρχει! Και τους περιμένει. Μέχρι την τελευταία τους πνοή σ’ αυτή την γη! Και μόνο αν δεν φροντίσουν να μετανοήσουν, έστω στην τελευταία τους στιγμή, μόνο τότε ο Θεός στην άλλη ζωή θα παύση να υπάρχη γι’ αυτούς. Και θα τους διαγράψη από το βιβλίο της ζωής. Γι’ αυτό σε παρακαλώ, φίλε μου. Για το καλό της ψυχής σου. Για τα επουράνια αγαθά. Για τα δάκρυα που έχυσε ο Χριστός και τις πληγές που δέχθηκε για όλους μας. Άλλαξε μυαλό! Μετανόησε! Διορθώσου! Και γύρισε στην Εκκλησία μας»!
~**  Εκοιμήθη ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα – Η Ορθοδοξία θρηνεί τον φωτισμένο γέροντα
 
*  Εξεδήμησε εις Κύριον ο , ο φωτισμένος γέροντας της Ορθοδοξίας που επί δεκαετίες ακολούθησε το δρόμο του Θεού και της αγιότητας.
~  Ο γέροντας εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών περίπου 7:οο Ελλάδος. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας ωστόσο πάντοτε ήταν παρών και με εξαιρετική διαύγεια πνεύματος.

Ο Γέροντας Εφραίμ γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928 στον Βόλο ως Ιωάννης Μωραΐτης. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη φτώχεια, βοηθώντας τον πατέρα του στην εργασία του, αλλά πάντα ακολουθούσε το ευσεβές παράδειγμα της μητέρας του (η οποία έγινε αργότερα μοναχή με το όνομα Θεοφανώ).  Σε ηλικία 14 χρονών άρχισε να λαχταρά τον μοναχισμό, αλλά δεν πήρε ευλογία από τον πνευματικό να πάει στο Άγιο Όρος έως ότου έγινε 19 χρονών.  Με την άφιξη του στο Άγιο Όρος, στις 26 Σεπτεμβρίου 1947, πήγε κατευθείαν στον γέροντα Ιωσήφ (Ησυχαστή), στη σπηλιά του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος τον αποδέχτηκε στην αδελφότητα του, και έκανε την κουρά του 9 μήνες αργότερα το 1948 με το όνομα Εφραίμ.  Από υπακοή στο γέροντά του, ο μοναχός Εφραίμ χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια ιερέας.  Η ζωή στην αδελφότητα του γέροντος Ιωσήφ ήταν πολύ αυστηρή και ασκητική.  Μετά την κοίμηση του γέροντος Ιωσήφ το 1959, συγκεντρώθηκαν αρκετοί μοναχοί γύρω από γέροντα Εφραίμ που τον είχαν ως πνευματικό πατέρα.  Το 1973 η αδελφότητά του μετακόμισε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου όπου έγινε και ηγούμενός της. Λόγω της φήμης του γέροντος Εφραίμ, η μοναστική αδελφότητα μεγάλωσε γρήγορα.  Του ζητήθηκε από την επιστασία του Αγίου Όρους, να αναβιώσει και να επανδρώσει πολλά μοναστήρια στο Άγιο Όρος τα οποία έπασχαν από λειψανδρία, όπως του Ξηροποτάμου, Κωνσταμονίτου και Καρακάλλου. Αυτά τα μοναστήρια βρέθηκαν κάτω από την πνευματική του καθοδήγηση.  Επίσης υπάρχουν πολλά άλλα μοναστήρια στην Ελλάδα κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του γέροντος Εφραίμ, όπως η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις Σέρρες, της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Πορταριά (Βόλος) και αυτό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πρώην μετόχι της Φιλοθέου, στη νήσο της Θάσου.  Το 1979 έφθασε στον Καναδά για λόγους υγείας.  Ο  π. , μόλις έφθασε στον Καναδά και άρχισε τις εξετάσεις στους γιατρούς, συγχρόνως άρχισε να εξομολογεί, να νουθετεί και να διδάσκει τους απόδημους Έλληνες. Η ποιμαντική του δράση, κατόπιν προσκλήσεων, από τον Καναδά εξαπλώθηκε στις Η.Π.Α. Έκτοτε οι επισκέψεις συνεχίσθηκαν και η ποιμαντική προσφορά του όλο και αυξανόταν. Τότε σιγά-σιγά άρχισε να καλλιεργείται η σκέψη να ιδρυθεί μοναστήρι στην Αμερική, ώστε ο απόδημος ελληνισμός να έχει μια μόνιμη βάση πνευματικού ανεφοδιασμού. Πράγματι άρχισαν ενέργειες και ιδρύθηκαν στην αρχή δύο μοναστήρια, το ένα στο Μόντρεαλ του Καναδά και το άλλο στο Πίτσμπουργκ των Η.Π.Α. Έγινε συνέχεια με την ίδρυση και άλλων μοναστηριών, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 19 μοναστήρια και να δημιουργούνται άλλα δύο αυτή τη στιγμή.  Συνέχισε να είναι πνευματικός πατέρας ιερών μονών στο Άγιο Όρος και 8 γυναικείων μοναστηριών σε όλη την Ελλάδα, αλλά καθώς δεν ήταν πρακτικό να είναι ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, καθώς έλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Βόρεια Αμερική, παραιτήθηκε το 1990.  Στην Αμερική έως σήμερα έχει ιδρύσει 19 μοναστήρια, 17 είναι στις Η.Π.Α. και τα 2 είναι στον Καναδά (ανδρικά και γυναικεία), τα οποία υπάγονται στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Καναδά.  
*  * 
*  Τα μοναστήρια είναι τα εξής: δύο στη Φλόριντα, δύο στο Τέξας, δύο στο Σικάγο, δύο στη νότια Καρολίνα, ένα στη Νέα Υόρκη, ένα στην Ουάσιγκτον, ένα στην Πενσυλβανία, ένα στην Καλιφόρνια, ένα στο Ιλινόις, ένα στο Μίτσιγκαν, ένα στο Μόντρεαλ, και ένα στο Τορόντο, αφιερωμένα στο Χριστό, στην Παναγία και σε διαφόρους Αγίους.

Επίσης έχει κατασκευάσει ένα γηροκομείο.  Μέχρι σήμερα Κυριακή 8 Δεκεμβρίου ο γέροντας Εφραίμ μόναζε στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνας, λίγη ώρα μακριά από την πρωτεύουσα της Αριζόνας το Phoenix και κοντά στην πόλη Florence.   Η Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου  Η ίδρυση και κατασκευή της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου ξεκίνησε το 1995. Η ιερά μονή είναι ανδρική και λειτουργεί με περίπου 35 μοναχούς από διάφορες εθνικότητες, με ηγούμενο τον αγιορετίτη ιερομόναχο π. Παϊσιο που προέρχεται από το Άγιο Όρος.  Το μοναστήρι έχει τώρα έκταση 2000 στρεμμάτων και το επισκέπτονται καθημερινά πολλοί προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Το μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου είναι κοινόβιο με 5 εκκλησίες, του Αγ. Αντωνίου και Αγ. Νεκταρίου, του Αγ. Νικολάου, η οποία είναι πετρόκτιστη, του Αγ. Σεραφείμ, του Αγ. Δημητρίου, ρωσικού τύπου, και του Αγ. Γεωργίου. Κοντά στο μοναστήρι πάνω σε ένα λοφίσκο επίσης είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όμοιο με τα εκκλησάκια της Σαντορίνης, με χρώματα του μπλε και του άσπρου.  Το μοναστήρι προσφέρει συσσίτια για φτωχούς και σε δημιούργησε ίδρυμα για φτωχές και εγκαταλειμμένες γυναίκες στην πόλη του Tuscon.  Οι μοναχοί από την Ελλάδα είναι ελάχιστοι, η πλειονότητα των μοναχών αποτελείται από γηγενείς ορθοδόξους της Αμερικής διαφόρων εθνοτήτων και από προσήλυτους. Η γλώσσα των ακολουθιών είναι η ελληνικής, καθώς όλοι οι μοναχοί μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και την βυζαντινή μουσική.  Οι μοναχοί ακολουθούν και εφαρμόζουν επακριβώς τις Βυζαντινές παρακαταθήκες, τις παραδόσεις, τις ιερές ακολουθίες, τις ολονυχτίες, τις προσευχές και τη ζωή με το ωράριο του Αγίου Όρους. xarizona1.jpg
***  Ο Χριστός, ο Νίτσε και ο Πιλάτος
Όταν ο Πιλάτος παρουσίασε τον αιμόφυρτο στο εξαγριωμένο πλήθος των Ιουδαίων, εκφώνησε την φράση «Ίδε ο άνθρωπος». Την ίδια ακριβώς φράση στα Λατινικά (¨Ecce Homo) χρησιμοποίησε και ο ως τίτλο της αυτοβιογραφίας του. Ο Χριστός ήταν αντιμέτωπος με συνθήκες ταπεινώσεως και πόνου.
~   Αντίθετα, ο Νίτσε έγραψε το βιβλίο του ευρισκόμενος σε μια ψυχική «ευφορία». Το βιβλίο είναι γεμάτο από αλαζονικές διαπιστώσεις. Ο τίτλος, για παράδειγμα, του πρώτου κεφαλαίου είναι «γιατί είμαι τόσο σοφός», του δευτέρου κεφαλαίου «γιατί είμαι τόσο έξυπνος», του τρίτου κεφαλαίου «γιατί γράφω τόσο σπουδαία βιβλία». Από τη μια μεριά λοιπόν η ταπείνωση, η αγάπη, η θυσία, ο πόνος. Από την άλλη η «ευφορία», η αλαζονεία, η λατρεία του εαυτού. Το βιβλίο του Νίτσε ολοκληρώνεται με τη φράση «[είμαι] ο Διόνυσος εναντίον του Χριστού».

(Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του Agamben ότι στον Αντίχριστο του Νίτσε ο Πιλάτος προσδιορίζεται ως η «μοναδική άξια σεβασμού μορφή -Figur- της Καινής Διαθήκης»).   Λίγες ώρες μετά την εκφώνηση από τον Πιλάτο της παραπάνω φράσης, ο Χριστός κρεμόταν νεκρός πάνω στο σταυρό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Καινής Διαθήκης, τρεις ημέρες αργότερα αναστήθηκε από τους νεκρούς και στη συνέχεια απέστειλε τους μαθητές του στα πέρατα της γης, για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο.   Τον πόνο και τον σταυρό ακολούθησαν η ανάσταση και η αναγγελία του μηνύματος της σωτηρίας του κόσμου. Αντίθετα, λίγες εβδομάδες μετά τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του, ο Νίτσε κατέρρευσε.  Την αλαζονεία και την «ευφορία» που τον χαρακτήριζαν κατά την περίοδο της συγγραφής του βιβλίου ακολούθησε η τρέλα, από την οποία ο Νίτσε δεν επρόκειτο να συνέλθει ποτέ. Κάποιες από τις ιδέες του θα συνέβαλαν αργότερα στο μεγαλύτερο αιματοκύλισμα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.  ( Από τον πρόλογο του π. Δημ. Μπαθρέλλου  στο βιβλίο του «ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ». Εκδ. «Εν Πλώ»).   Για την μεταφορά π. Παναγιώτης Ρόδης
***  «Μας χρωστάνε και μας ζητάνε και το βόδι»: Η Άγκυρα θέλει αποζημίωση για την Μικρασιατική Καταστροφή…
Συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά η Τουρκία που με μια άκρως προκλητική ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών αργά το Σάββατο το βράδυ επιτίθεται ευθέως στην ελληνική κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.  
Η Τουρκία δηλώνει ευθαρσώς πως “σας πετάξαμε στο Αιγαίο” και ζητά αποζημιώσεις για την Μικρασιατική Εκστρατεία το 1922! Αφορμή τα όσα είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!
Στο χαιρετισμό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία για θηριωδίες, μιλώντας για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στην τουρκική κυβέρνηση.  
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας.  »Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».  newsit.gr
***  Για ΓΕΛΙΑ και για ΚΛΑΜΑΤΑ! Ποιο πρόσωπο ακούστηκε ότι σκέφτεται ο Α. Τσίπρας για ΠτΔ…
*  Ένα νέο πρόσωπο ακούστηκε στην κούρσα για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το οποίο ελπίζουμε να είναι απλά μια παραφιλολογία. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτηκε να προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της καθιέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμης εξουσίας στην αριστερά.
Σύμφωνα πάντα με τα Παραπολιτικά, η κίνηση αυτή ενδέχεται να έχει ως στόχο το Κίνημα Αλλαγής και την αμφισβήτηση που εξέφρασαν ορισμένοι προς το πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσε το παρών στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Παύλος Γερουλάνος έθεσε ακόμα και θέμα ηγεσίας. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εκφραστεί θετικά για προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (δεν μας κάνει καμία εντύπωση), τάχθηκε υπέρ και της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα «συμπαθή» και «χαρισματικό».  Εάν, πάντως, το δημοσίευμα ισχύει θα γελάσουν και… οι πέτρες με μια τέτοια πρόταση. Βέβαια θα κοπούν εάν γίνει αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία (είναι ικανή για όλα)…
***  Προχωρεί η διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο  
Μετά τις εξελίξεις στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προχθές, όπου εγκρίθηκαν οι απαλλοτριώσεις γης στην Αρκαδία (Ραψομάτη) και στη Λακωνία (Ξηροκαμπιά της ΔΚ Σκάλας) για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στις δύο εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, φαίνεται να ξεπερνιέται ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο για την προώθηση της διαδικασίας που αφορά την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η εφαρμογή της οποίας θα σημάνει -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, απευθυνόμενος στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής- "την απαλλαγή της Περιφέρειάς μας από την ντροπή των σκουπιδιών και των χωματερών".
Επιπλέον, σύμφωνα με την "Καθημερινή" και τον Γιώργο Λιάλιο, το τελευταίο εμπόδιο στη δημιουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που θα εξυπηρετήσουν πέντε νομούς της Πελοποννήσου ήρθη προχθές.
Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να κηρυχθούν υπό απαλλοτρίωση 278,1 στρέμματα στην Αρκαδία και 91 στρέμματα στη Λακωνία. «Η κήρυξη των απαλλοτριώσεων θα γινόταν κανονικά από το περιφερειακό συμβούλιο, όμως δεν είχα την πλειοψηφία και αυτό δεν μπορούσε να καταστεί δυνατόν», σημείωσε στην «Κ» ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.
«Έτσι, ζητήσαμε και έγινε νομοθετική ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα να κηρυχθεί η απαλλοτρίωση από την οικονομική επιτροπή, κάτι που έγινε σήμερα (σ.σ.: προχθές) παρουσία 26 δημάρχων». Να σημειωθεί ότι στη λήψη απόφασης για τις απαλλοτριώσεις... δεν συναίνεσε η παράταξη του προηγούμενου περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ούτε στο νέο περιφερειακό συμβούλιο ούτε στην οικονομική επιτροπή, παρότι επί των ημερών του δημοπρατήθηκε ο διαγωνισμός και υπεγράφη η σύμβαση.
Ως αποτέλεσμα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση ανάμεσα στον κ. Νίκα, σε εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ και του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Έχουμε ορισμένες διαφωνίες για το έργο, αλλά θέλουμε να ξεκινήσει το ταχύτερο, γιατί δεν έχουμε άλλη λύση», λέει ο κ. Νίκας. «Θα διορθώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε – για παράδειγμα, θα αυξήσουμε τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει σε τρεις εγκαταστάσεις: στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί και τους δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως, και στη Λακωνία, με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Α.Π.
***  Φωταγωγήθηκε το καράβι στο λιμάνι της Καλαμάτας  
Στην κεντρική προκυμαία της πόλης έχει στηθεί και φωταγωγήθηκε σήμερα ένα χριστουγεννιάτικο καράβι.
Την εκδήλωση που παρακολούθησαν αρκετοί Καλαματιανοί άνοιξε η Δημοτική Φιλαρμονική της πόλης, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να ανάψει το φωτεινό καράβι.





~**  Οι ληστές δεν βρήκαν τίποτα να πάρουν από σπίτι 76χρονου, όπου μπούκαραν
Επίθεση από άγνωστους δράστες μέσα στο σπίτι του, δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ένας 76χρονος στο Πεταλίδι και έφυγαν άπραγοι όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν βρήκαν τίποτα να πάρουν.
Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει ο 76χρονος, οι δράστες περίπου στις 9 το βράδυ έσπασαν την κεντρική είσοδο του σπιτιού του και μπήκαν μέσα. Ασκώντας σωματική βία, ακινητοποίησαν τον 76χρονο και ζήτησαν χρήματα και τιμαλφή. Όμως παρά το γεγονός ότι ερεύνησαν όλους τους χώρους της μονοκατοικίας, δεν βρήκαν τίποτα να πάρουν και έφυγαν με άδεια χέρια.
Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό τους, αν και επειδή δεν αφαίρεσαν τίποτα, παρά τη βιαιότητα της πράξης τους, θεωρείται ως απόπειρα ληστείας.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.Β.Β.

***   Ανακοίνωση από την παράταξη «Καλαμάτα Μπροστά» για το 5G  
Για να κλείσει μια και καλή το θέμα σχετικά με το 5G, που δυστυχώς έγινε πεδίο για να εκφράσουν πολλοί, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν άποψη, γνώμη, παραθέτουμε την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης Βασίλη Κοσμόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρη για κάθε αντικειμενικό πολίτη η θέση μας, απέναντι σε μια τελείως ετεροβαρή σύμβαση.
Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εγκατάσταση πιλοτικού 5G
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σκεπτικισμό την Πιλοτική Εγκατάσταση Τεχνολογίας 5G στην πόλη μας χωρίς να δαιμονοποιούμε τις νέες τεχνολογίες των οποίων άλλωστε είμαστε θιασώτες.
Γι’ αυτό με συνέντευξή μας στις 26 Ιουλίου 2019 και με δελτίο Τύπου επί δημαρχοντίας κου Νίκα, αλλά και με ερώτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίσαμε την ανάγκη να δημοσιοποιηθούν :
1. Η Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ή οποιουδήποτε άλλου υπεύθυνου κρατικού φορέα) η οποία επιτρέπει στη WIND τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας 5G και τη πιλοτική της εγκατάσταση στην Καλαμάτα και
2. Η Σύμβαση την οποία υπέγραψε ο Δήμος με τη εταιρεία για να εκτιμήσουμε τα άμεσα χειροπιαστά οφέλη του από αυτή τη συμφωνία.
Ο κατά τα άλλα λαλίστατος πρώην δήμαρχος απαξίωσε να μας απαντήσει σε αντίθεση με τον σημερινό δήμαρχο ο οποίος μας έδωσε αντίγραφο τόσο του ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ/ΓΓΤΤ) και του Δήμου Καλαμάτας όσο και του ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της «WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ».
Σύμφωνα με το πρώτο συμφωνητικό που υπεγράφη στις 6/9/2019 και έχει διάρκεια δύο ετών :
• Επιτρέπεται η προετοιμασία και υλοποίηση δωρεάν εγκατάστασης πιλοτικού δικτύου 5G στην Καλαμάτα που θα αποτελέσει την αφετηρία για τη μετέπειτα σταδιακή μετατροπή της σε μία πρότυπη πόλη 5G-Ready.
• Το ΥΨΗΠΤΕ/ΓΓΤΤ αναλαμβάνει το συντονισμό των ενεργειών που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του πιλοτικού έργου (π.χ. αδειοδοτήσεις, δωρεάν διάθεση συχνοτήτων στους παρόχους στο πλαίσιο του έργου)
• Ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει δωρεάν τη χρήση δημοτικών κτιρίων ή και υπαιθρίων δημοτικών χώρων, την αδειοδότηση των εργασιών εγκατάστασης, τη διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος και την εποπτεία του προγράμματος και τέλος
• Οι συμβαλλόμενοι θα αναζητήσουν από κοινού πηγές πιθανής χρηματοδότησης του έργου συμβάλλοντας κατά την κρίση τους και με ίδια μέσα για την κάλυψη μέρους του κόστους υλοποίησης.
 Σύμφωνα τώρα με το Συμφωνητικό Συνεργασίας με τη WIND :
 • Ο Δήμος δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παρασχεθούν στην εταιρεία ΔΩΡΕΑΝ κάθε απαιτούμενη συνδρομή, υποδομή και διευκόλυνση, όπως ενδεικτικά κτίρια και χώροι εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού, σύνδεση στο δίκτυο ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του.
• Στην περίπτωση της πιθανής χρηματοδότησης του πιλοτικού προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη σύμβαση με το υπουργείο, ο Δήμος θα συμπεριλάβει και τη WIND ως δικαιούχο χρηματοδότησης, ιδιαίτερα για τον εξοπλισμό που θα εγκατασταθεί σε χώρους εκτός των σταθμών βάσης της, εφ’ όσον δεν απαγορεύεται από τους όρους χρηματοδότησης.
• Η υλοποίηση της δράσης πιλοτικού 5G γίνεται σε τρία στάδια, με την Προεργασία να έχει ολοκληρωθεί στις 28/02/2019, την Υλοποίηση στις 31/07/2019 και τη δράση να Ολοκληρώνεται στις 30/11/2019 ώστε οι συμβαλλόμενοι να θέσουν σε πιλοτική λειτουργία το δίκτυο και την παροχή υπηρεσιών που θα έχουν επιλεγεί, εντός του Δεκεμβρίου 2019 οπότε λήγει η διάρκεια της σύμβασης. (Συγκεκριμένες βέβαια δράσεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία 5G δεν έχουν ακόμα επιλεγεί).
• Η WIND δεν εγγυάται (σύμφωνα με το συμφωνητικό) την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης του πιλοτικού προγράμματος ούτε την άρτια και ορθή λειτουργία των υπηρεσιών 5G που θα επιλεγούν για την υλοποίηση της δράσης.
 Κατά συνέπεια
Ο δήμος Καλαμάτας ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε πειραματικά για τη διαφήμιση της WIND ως πρωτοπόρου στην τεχνολογία 5G και ενώ παρείχε σειρά προνομιακών διευκολύνσεων στην εταιρεία, θέτοντας σε πιθανή δοκιμασία σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες την υγεία των δημοτών του, δεν απεκόμισε κάποιο ουσιαστικό άμεσο όφελος (π.χ. δωρεάν WiFi σε δημοτικές υπηρεσίες, δημοτικά κτίρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα).
(Προφανώς η όποια μνημόνευση της πόλης στη διαφημιστική καμπάνια της WIND και οι μικρές χορηγίες με παράλληλη διαφήμιση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις δε νομίζουμε ότι είναι άξιες αναφοράς).
Δεδομένης της εκτεταμένης πλέον αντίδρασης των δημοτών της Καλαμάτας και της ηχηρής αντίθεσης τους στην πιλοτική αυτή εφαρμογή 5G τεχνολογίας στην πόλη τους και Αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA).
 Εισηγούμεθα
1. Τη Διακοπή του από 8/2/2019 Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της «WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ», που είχε στόχο την ανάπτυξη ενός πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη της Καλαμάτας, στις 30/12/2019, σύμφωνα με την παράγραφο 1.3.2 αυτού και τη μη περαιτέρω επέκτασή του , έως ότου η εν λόγω 5G τεχνολογία περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της ολοκληρωμένης εφαρμογής και με την προϋπόθεση της έγκρισης και επιστημονικής πιστοποίησής της από ανεξάρτητους δημόσιους φορείς .
2. Τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων με τη συμμετοχή απόλυτα εξειδικευμένων επιστημόνων, τόσο του τεχνολογικού όσο και του ιατρικού κόσμου, για τη σωστή ενημέρωση των συνδημοτών μας.

***  Στην "τελική ευθεία" το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης
Στην τελική ευθεία προς υλοποίηση μπαίνει το αλιευτικό καταφύγιο στη Μαραθούπολη, στη Μεσσηνία, μετά την έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των τευχών δημοπράτησης του εν λόγω έργου.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο με σχετικό έγγραφό του αποφαίνεται θετικά, τόσο ως προς τα σχέδια των τευχών διακήρυξης, όσο και ως προς τη διαδικασία σύμφωνα µε την οποία θα προκηρυχθεί το συγκεκριμένο έργο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 5.322.580,64 ευρώ.

***  Κυπαρισσία: Προσποιήθηκε τον υπάλληλο της ΔΕΗ και άρπαξε το πορτοφόλι  
Τον υπάλληλο της ΔΕΗ προσποιήθηκε ένας 40χρονος από την Αθήνα, που επισκέφθηκε μια 40χρονη στο σπίτι της στην Τριφυλία και την έκλεψε.
Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη στην Κυπαρισσία. Ο 40χρονος χτύπησε το κουδούνι στο σπίτι της 40χρονης και της συστήθηκε ως υπάλληλος της ΔΕΗ.
Της είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι της και πρέπει να διενεργήσει κάποιους ελέγχους.
Έτσι, κατάφερε να μπει μέσα στο σπίτι. Στη συνέχεια ζήτησε από τη 40χρονη να πάει  στην κουζίνα και να κλείσει την παροχή ρεύματος στην ηλεκτρική κουζίνα. Τότε αυτός εκμεταλλεύτηκε την ολιγόλεπτη απουσία της και άρπαξε από την τσάντα της, το πορτοφόλι, όπου είχε το ποσό των 600 ευρώ και των 2.000 δολαρίων Αμερικής, καθώς και την  ταυτότητά της.
Όταν κατάλαβε τι έχει γίνει, η 40χρονη κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και από φωτογραφίες που της επιδείχθηκαν αναγνώρισε τον 40χρονο από την Αθήνα Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, για απάτη. Β.Β. 

***  Θερμάστρες, εξαερισμός και όλα τα κομφόρ για 2 δενδρύλλια  
Δύο δενδρύλλια σε γλάστρες για την φροντίδα των οποίων είχε στήσει ολόκληρο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού, καλλιεργούσε ένας 31χρονος σε αποθήκη σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας.
Ο 31χρονος εντοπίσθηκε στα πλαίσια επιχείρησης που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη Μεσσηνία, συνολικά συνελήφθησαν 25 άτομα.
 Συλλήψεις
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε όλη την περιφέρεια, έγιναν έλεγχοι σε 833 άτομα, εκ των οποίων 638 ήταν Έλληνες και 195 ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε 651 οχήματα.
Επιπλέον,  προσήχθησαν  102 άτομα, από τα οποία 53 ήταν Έλληνες και 49 ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 74 άτομα. Ακόμα, βεβαιώθηκαν συνολικά 209 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Στη Μεσσηνία συνελήφθησαν 25 άτομα και αναλυτικά:
  • Οχτώ Έλληνες σε όλη τη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 
  • Ένας Έλληνας στην Καλαμάτα, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
  • Δεκατέσσερις αλλοδαποί σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
 Ναρκωτικά
Επίσης, στα πλαίσια της αστυνομικής επιχείρησης στη Μεσσηνία, συνελήφθησαν δύο άτομα για ναρκωτικά. Αρχικά, από αστυνομικούς της Ασφάλειας συνελήφθη ένας 57χρονος διότι κατείχε ένα τσιγαριλίκι.
Στη συνέχεια, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, έκαναν έρευνα σε αποθήκη που ανήκε σε 31χρονο. Εκεί βρήκαν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου ο 31χρονος καλλιεργούσε σε γλάστρες δύο δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 40 εκατοστών, με εξοπλισμό υδροπονικής  καλλιέργειας (μηχανισμό θέρμανσης και αέρα, λαμπτήρα, ανεμιστήρα κ.ά.).
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους, κατά τόπο, Εισαγγελείς.
 Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Στο ζυγό της σκοπιμότητας η εξελικτική πορεία του Δήμου
Με αντιφάσεις και τυχοδιωκτισμό οι παρατάξεις της μειοψηφίας που καταψήφισαν την εξέλιξη του πιλοτικού έργου εγκατάστασης δικτύου 5G στην Καλαμάτα, κατόρθωσαν για χάρη των πολιτικών τους σκοπιμοτήτων να εκθέσουν σε όλη τη χώρα την πόλη και τους κατοίκους της.
Για άλλη μια φορά, μετά τις θέσεις για το ανοικτό θέατρο, η ανοδική πορεία της πόλης και τα συμφέροντα των δημοτών επιδιώκεται να ανακοπούν με προσχηματικό και ατεκμηρίωτο λόγο.
Κωλυσιεργία (Deflection κατά τον προπονητή basket Ρικ Πιτίνο, δηλαδή αλλοιώστε το παιχνίδι του αντιπάλου) η πολιτική τους επιλογή, που δικαιώνει όσους ήταν αντίθετοι με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με την κοπτοραπτική μέθοδο επί του κειμένου της σύμβασης, κινδυνολόγησαν αποδεχόμενοι ταυτόχρονα τις ακραίες και τεχνοφοβικές απόψεις των συμπολιτών μας και ατεκμηρίωτα ισχυρίστηκαν ότι ως Δήμος δώσαμε χωρίς να πάρουμε.
Η σύμβαση με τη Wind υπογράφτηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που ψηφίστηκε το 2018 από τις παρατάξεις τότε του κ. Μάκαρη και του κ. Μπρεδήμα, για την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου, της εγκατάστασης δικτύου 5ης γενιάς, του οποίου ο εξοπλισμός, με γνώση όλων των μερών, ήταν και είναι ακόμη στο πρώιμο στάδιο της κατασκευής.
Σχεδιάστηκε, με τις επιφυλάξεις της προόδου και της ωριμότητας της τεχνολογίας, όπως περιγράφονται σε όλη την παράγραφο 4.1 και όχι σε λέξεις αυτής:
1. Η εγκατάσταση πυκνού δικτύου πιστοποιημένων κεραιών, που θα λειτουργούσαν στην αδειοδοτημένη από την ΕΕΤΤ συχνότητα των 3,6 GHz, στην κεντρική πλατεία και την παραλία.
2. Η ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών, που θα παραχωρηθεί δωρεάν στους χρήστες, στα θεματικά πεδία, της κινητικότητας στην πόλη, της διαχείρισης διαρροών του αρδευτικού δικτύου του Δήμου, καθώς και της ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης, στους πιο πάνω κοινόχρηστους χώρους.
Στο σχεδιασμό αυτό ο Δήμος ανέλαβε την υποχρέωση να παραχωρήσει δημόσιο χώρο και να συμβάλλει στην αδειοδότηση της εγκατάστασης των κεραιών, καθώς και στην ρευματοδότηση αυτών.
Η Wind ανέλαβε το κόστος αγοράς όλου του εξοπλισμού και της τοποθέτησης των κεραιών, καθώς και της ανάπτυξης των εφαρμογών λογισμικού.
Η πιλοτική εφαρμογή του έργου είχε ως αντικείμενο τη ρύθμιση της επικοινωνίας των κεραιών μεταξύ τους, καθώς και τη λειτουργία των εφαρμογών λογισμικού. Εργασίες ανάλογες, αλλά σε άλλη κλίμακα, με τις ρυθμίσεις λειτουργίας ενός δικτύου υπολογιστών, ενός οικιακού router ή το συντονισμό των φαναριών ενός δρόμου και λαμβάνοντας υπόψη ότι μια κεραία, όπως πιθανά και το οικιακό router, μπορεί μεν να εκπέμπει σήμα, αλλά να μην αναμεταδίδει δεδομένα.
Το έργο, τελικά, υλοποιήθηκε με βάση το διαθέσιμο εξοπλισμό και σύμφωνα με όσα είχαν προβλεφθεί στην παράγραφο 4.1 της σύμβασης, όπου τοποθετήθηκε μόνο στο Πνευματικό Κέντρο μια κεραία υποστήριξη του WiFi της κεντρικής πλατείας μαζί με 6 σημεία πρόσβασης. Με τη διάταξη αυτή δημιουργήθηκε ένα δίκτυο που έδινε τη δυνατότητα ταυτόχρονα, πλέον των 200 ατόμων, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες έως 100Mbps.
Παράλληλα στο Ιστορικό Δημαρχείο εγκαταστάθηκε εξοπλισμός πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες έως 300Mbps, μέσω του οποίου θα αναβαθμιζόταν η ταχύτητα πρόσβασης του δημόσιου δικτύου WiFi όλης της πόλης, ενώ από την πρώτη στιγμή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου περισσότεροι χρήστες είχαν πρόσβαση με μεγαλύτερες ταχύτητες.
Δέσμευση της Wind ήταν η αναβάθμιση της πρόσβασης των σχολικών μονάδων στο διαδίκτυο, έργο που δεν έγινε, γιατί το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε για τον ίδιο λόγο ένα αντίστοιχο έργο.
Με βάση τα δεδομένα η Wind υλοποίησε το έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις και σε τεχνολογικό επίπεδο παρείχε επιπλέον δωρεάν την υποδομή αναβάθμισης του δημοτικού δικτύου WiFi ως προς την ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Με το έργο αυτό η Καλαμάτα έλαβε έμμεσα προβολή από τη Wind, ως η πρώτη πόλη με τη λειτουργία δικτύου 5G και το ισοζύγιο της σύμβασης είναι θετικό για το Δήμο, αφού δόθηκε μόνο ο χώρος εγκατάστασης της κεραίας στο Πνευματικό Κέντρο και αποκτήθηκε αξιόπιστη προσβασιμότητα για περισσότερους, διεθνής προβολή και μια άλλη προοπτική ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για τις επιδράσεις της Η/Μ ακτινοβολίας, αναζητήθηκε η αλήθεια από επίσημους και κρατικούς φορείς και όχι σε μεμονωμένες απόψεις. Η ακτινοβολία εκπομπής των κεραιών στην πλατεία καταγράφτηκε στην περιοχή συχνοτήτων μεταξύ 3,4GHz και 3,77GHz, για 14 ημέρες, από ειδικό όχημα που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με τιμές μικρότερες του 0,2V/m, όταν το όριο έκθεσης των διεθνών οργανισμών είναι 47,2 V/m.
Απέναντι στην αλήθεια, φωνές από τις μειοψηφίες υιοθέτησαν μεμονωμένες επιστημονικές απόψεις, κινδυνολογώντας και σπέρνοντας το φόβο για τη δημόσια υγεία, με εκφράσεις «δεν είμαστε πειραματόζωα». Ενθάρρυναν τη διακίνηση συνωμοσιολογικών και ρατσιστικών κειμένων, ανέπτυξαν θεωρίες για την κυβερνοασφάλεια και κράτησαν για το τέλος το πιο αντιφατικό: «Αν εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, τότε ας έλθει και στην Καλαμάτα».
Με την αξιολόγηση αυτή και τα αποτελέσματα από την πρώτη εφαρμογή ενός δικτύου 5ης γενιάς, δίνεται στην πόλη μια προοπτική συνέχισης της ανοδικής της πορείας, που σχεδιάστηκε πριν χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η υπόθεση 5G για την Καλαμάτα δεν έκλεισε. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διακοπή μιας σύμβασης που έληγε έτσι και αλλιώς την 31η/12/2019, εξέθεσε την πόλη και τους κατοίκους της και ανέδειξε τις προθέσεις και τη σύγχυση των παρατάξεων της μειοψηφίας, ως προς το μέλλον της πόλης (εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης που έχει πάντα τους ίδιους προβληματισμούς και ένα σταθερής οπτικής γωνίας πολιτικό λόγο). Σύγχυση που επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις των μελών τους στα social media και τον Τύπο, την επομένη της κατακραυγής, μετά την ψηφοφορία.
Με τεκμηριωμένο και επιστημονικό λόγο στην ώρα του, η προσπάθεια ώστε η πόλη να ενσωματώσει κάθε τεχνολογικό επίτευγμα που θα συμβάλλει στην διαμόρφωση περιβάλλοντος 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, από εμάς, ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχιστεί.
Κι αυτό είναι που ενοχλεί. Προς το μέλλον με τόλμη και όχι με φόβο.
 Του Νίκου Μπασακίδη
Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας

***  Παραμένει σε «Καλαματιανά χέρια» ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Ο  Γεώργιος Παπαθεωρίδης αναλαμβάνει τη θέση του Ανδρέα Καραμπίνη στο «τιμόνι» του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο Β. Κικίλιας έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Καραμπίνη, την οποία είχε υποβάλλει στις 5 Νοεμβρίου. Στη θέση του στο Δ.Σ. διορίζεται η Φωτεινή Φλίγκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Επιστ. Υπεύθυνη ΜΕΘ-ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ».
Στη θέση του Προέδρου του ΕΟΜ τοποθετείται το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής και Δ/ντής Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος-ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ». Κ. Γαζ. 

***   Διαψεύδει κατηγορηματικά η Παναγοπούλου «υπογραφή» της στην πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ
Το όνομα της πρώην Αντιδημάρχου Μεσσήνης Γεωργίας Παναγοπούλου ήταν ανάμεσα στα 120 ονόματα στελεχών από το ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την «πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή ανακοινώθηκε σε αθηναϊκά ΜΜΕ. Η ίδια ωστόσο, με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, διαψεύδει κατηγορηματικά το γεγονός αυτό τονίζοντας ότι δεν υπέγραψε πουθενά. Δηλώνει δε, ότι επιφυλάσσεται να εξετάσει από πού προήρθε αυτή η αναφορά.
Αναφέρει αναλυτικά: «Mε έκπληξη και απορία με ενημέρωσαν ότι έχει αναρτηθεί κείμενο, με πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο φαίνεται ότι έχω υπογράψει με το ονοματεπώνυμό μου και την πρώην αυτοδιοικητική μου ιδιότητα. Δε δέχτηκα από κανέναν πρόσκληση, παραίνεση και δε γνωρίζω την ύπαρξη και το περιεχόμενο του κειμένου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Πολύ δε περισσότερο και θα τύχει της προσωπικής μου έρευνας, δεν έχω υπογράψει τέτοιο κείμενο. Καλώ, με τη δέουσα πολιτική ευγένεια εν αρχή, οι συντάκτες του κειμένου να αφαιρέσουν αμέσως το όνομα μου. Επιφυλάσσομαι...»  Κ. Γαζ.

***  H μνήμη του Οσίου Παταπίου εορτάσθηκε στην Καλαμάτα  
Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε σήμερα, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, η μνήμη του Οσίου Παταπίου του Θαυματουργού στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Καλαμάτας.
Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ναού.
Ο κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στις αρετές της ταπείνωσης και της υπακοής στο θέλημα του Θεού που κοσμούσαν την προσωπικότητα του Αγίου. Προέτρεψε τους πιστούς, να ακολουθούν το θέλημα του Θεού και να αποβάλλουν τον ατομισμό τους. Επίσης, ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αλέξιο Αρώνη, τους συνεφημερίους του, τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, τους Ιεροψάλτες, καθώς και όσους συμβάλουν στο έργο της ενορίας.
Οι πιστοί που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την Εικόνα του Αγίου, αλλά και απότμημα εκ του αφθάρτου Λειψάνου, τα οποία θησαυρίζονται στον Ιερό Ναό.
Παρέστησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο εορτασμός του Οσίου Παταπίου στην ενορία καθιερώθηκε την δεκαετία του 1960, από τον μακαριστό Εφημέριο του Ναού Πρωτοπρεσβύερο Δημήτριο Χρυσούλη, με αφορμή την ίαση της μακαριστής Πρεσβυτέρας του Βαρβάρας από την επάρατη νόσο.  


~***  Στην "τελική ευθεία" το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης
Στην τελική ευθεία προς υλοποίηση μπαίνει το αλιευτικό καταφύγιο στη Μαραθούπολη, στη Μεσσηνία, μετά την έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των τευχών δημοπράτησης του εν λόγω έργου.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο με σχετικό έγγραφό του αποφαίνεται θετικά, τόσο ως προς τα σχέδια των τευχών διακήρυξης, όσο και ως προς τη διαδικασία σύμφωνα µε την οποία θα προκηρυχθεί το συγκεκριμένο έργο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 5.322.580,64 ευρώ.

***  Κυπαρισσία: Προσποιήθηκε τον υπάλληλο της ΔΕΗ και άρπαξε το πορτοφόλι  
Τον υπάλληλο της ΔΕΗ προσποιήθηκε ένας 40χρονος από την Αθήνα, που επισκέφθηκε μια 40χρονη στο σπίτι της στην Τριφυλία και την έκλεψε.
Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη στην Κυπαρισσία. Ο 40χρονος χτύπησε το κουδούνι στο σπίτι της 40χρονης και της συστήθηκε ως υπάλληλος της ΔΕΗ.
Της είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι της και πρέπει να διενεργήσει κάποιους ελέγχους.
Έτσι, κατάφερε να μπει μέσα στο σπίτι. Στη συνέχεια ζήτησε από τη 40χρονη να πάει  στην κουζίνα και να κλείσει την παροχή ρεύματος στην ηλεκτρική κουζίνα. Τότε αυτός εκμεταλλεύτηκε την ολιγόλεπτη απουσία της και άρπαξε από την τσάντα της, το πορτοφόλι, όπου είχε το ποσό των 600 ευρώ και των 2.000 δολαρίων Αμερικής, καθώς και την  ταυτότητά της.
Όταν κατάλαβε τι έχει γίνει, η 40χρονη κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και από φωτογραφίες που της επιδείχθηκαν αναγνώρισε τον 40χρονο από την Αθήνα Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, για απάτη. Β.Β. 

***  Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι δικηγόροι κατά της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου
Για κινητοποιήσεις ετοιμάζεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας κατά της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου, το οποίο είχε καταργηθεί και επιφέρει οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες.
Ο δικηγορικός κόσμος το θεωρεί καθαρά φορολογικό μέτρο και γι’ αυτό τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα αυτό συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο «Θ», ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, το δικαστικό ένσημο αποτελεί μία σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του πολίτη που καταβάλλεται στο Δημόσιο από τον πολίτη - ενάγοντα, που ασκεί αγωγή, όταν η αγωγή έχει οικονομικό αντικείμενο.
Κόστος
Σύμφωνα με τον κ. Ξηρογιάννη, το ύψος του δικαστικού ενσήμου είναι 8 τοις χιλίοις και αυτό επιβαρύνεται με ποσό υπέρ ΟΓΑ, υπέρ ΤΑΧΔΙΚ και με χαρτόσημο. «Πρόκειται για μία μορφή φόρου που προκαταβάλλεται ως τη δίκη (συζήτηση αγωγής) και που δεν επιστρέφεται ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο, ακόμα και όταν η αγωγή απορριφθεί ή γίνει δεκτή μόνο σε ένα μέρος της. Έτσι, υπάρχει έντονο πρόβλημα ως προς τη συνταγματικότητα του δικαστικού ενσήμου και πρόκειται για έναν εντελώς άδικο φόρο», υπογράμμισε.
Μέχρι τώρα, στις περιπτώσεις που δεν ζητείται η άμεση καταβολή του ποσού της αγωγής, αλλά μόνο η αναγνώριση της οφειλής, δεν ήταν υποχρεωτικό το δικαστικό ένσημο, γιατί το πλήρωνε ο ενάγων μετά την απόφαση και μόνο επί του πραγματικά αναγνωρισθέντος ποσού οφειλής.
«Και ενώ έτσι ως σήμερα σε αυτές τις αναγνωριστικές αγωγές δεν υπήρχε ανάγκη καταβολής δικαστικού ενσήμου, ξαφνικά με αιφνιδιαστική τροπολογία στο νόμο για τη διαμεσολάβηση πριν λίγες μέρες,  που κατατέθηκε από έναν βουλευτή, επανήλθε η υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, και μάλιστα αναδρομικά και για όσες υποθέσεις εκκρεμούν, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με τη νομική κοινότητα και επεξεργασία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Η διάταξη αυτή, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζει τα σχετικά δικαιώματά τους», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.
Κινητοποιήσεις
Ο κ. Ξηρογιάννης, τόνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων αποδοκιμάζουν αυτή την αιφνιδιαστική επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές  αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, και ζητούν την κατάργηση της σχετικής διάταξης που επιβαρύνει εξωφρενικά, όπως είπε, τον πολίτη.
«Είναι προφανές ότι αν καθιερωθεί και πάλι θα υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η εφαρμογή του και σε αναγνωριστικές αγωγές μικρότερων ποσών, αφού κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί να θεσπισθεί για το Πολυμελές Πρωτοδικείο και μόνο. Το επαχθέστατο αυτό μέτρο είχε καταργηθεί  το έτος 2016 χάρη στην τότε αντίδραση του δικηγορικού σώματος. Ο δικηγορικός κόσμος ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στις παραπάνω ρυθμίσεις και πρακτικές νομοθέτησης» επισήμανε.
 Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, όπως και η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, για την οποία θεωρούν ότι έπρεπε να αποτελεί ελεύθερη επιλογή των μερών και όχι νομοθετικά επιβληθείσα υποχρέωση,  και την αντίθεσή του σε επιμέρους διατάξεις του θεσμού αυτού.
«Στο εξής, ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων πριν τη δίκη θα περνά από το στάδιο του διαμεσολαβητή  με ένα κόστος που έχει προβλεφθεί στο νόμο», κατέληξε ο κ. Ξηρογιάννης.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Το 5G στην υπηρεσία μιας… περίεργης προπαγάνδας  
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτα και ο …θόρυβος της παραπληροφόρησης
Από την…πρωτοπορία γυρίσαμε στην εποχή των σπηλαίων; Από πότε η λέξη "ανάπτυξη" συνδέεται με την "πρόοδο", όταν μία από τις συνέπειες της πρώτης είναι και η "κλιματική κρίση"; Για να μη θυμηθούμε την ατομική βόμβα. Ή μήπως δεν υπάρχει και αυτή και αποτελεί κατασκεύασμα συνωμοσιολογικών θεωριών; Ή το Τσέρνομπιλ δεν υπήρξε ποτέ, μαζί με το "ατύχημα" στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011;
Θέμα μας, τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια και τις επόμενες ημέρες από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Καλαμάτας της περασμένης Δευτέρας, γύρω από την ιστορία του 5G.
Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που αντέδρασαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το σπέρμα τους ή τα ωάρια τους. Προβληματισμούς κατέθεσαν, τους οποίος ενίσχυσε και η άποψη της Δημοτικής Αρχής ότι η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για το πείραμα 5G, είναι προβληματική ή αν προτιμάτε ελλειμματική. Πρακτικά υπάρχουν, ας ανατρέξει ο καθένας να τα βρει.
Το γεγονός ότι μέχρι πρότινος όλα γίνονταν "εν κρυπτώ" και δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την εταιρεία και το Δήμο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ούτε μπορεί κάποιος να αντιτάξει ότι υπήρξε τέτοιο πλήθος ενημερωτικών ημερίδων, οι οποίες ξεδιάλυναν κάθε ενδοιασμό.
Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει ότι, ένα πλήθος επιστημόνων Ελλήνων και μη, έθετε ΚΑΙ θέματα υγείας στη λειτουργία του 5G.  Ούτε ότι περίμενε κανείς από την εταιρεία να παραδεχτεί μια τέτοια πιθανότητα.
Επομένως, γιατί αυτός ο…σάλαγος για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας;
Και για να πάμε πιο μακριά τη…βαλίτσα. Η είσοδος όλων αυτών των τεχνολογιών διευκολύνει πραγματικά τη ζωή μας και ανταποκρίνεται σε γνήσιες ανάγκες;
Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ή, εντέλει, γινόμαστε εμείς όργανά της; Και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να μπορούν να παρακολουθούν ακόμα και τις πιο μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής μας, δημιουργώντας τη βάση για μια ολοκληρωτική κοινωνία, που ξεπερνάει κατά πολύ αυτή που περιέγραψε ο Όργουελ στο "1984";
Για το όραμα, την ουτοπία της άμεσης δημοκρατίας του Διαδικτύου που έγινε δυστοπία, μίλησε στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Μητακίδης, συνδημιουργός της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού (www Consortium), ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του Φόρουμ για τον Ψηφιακό Διαφωτισμό. Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων:
"Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος έχει αρχίσει, ένας σκληρός ανταγωνισμός αυτή τη φορά όχι για τα πυρηνικά αλλά για τα ψηφιακά, με πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές διαστάσεις», λέει.
 "Ακόμη, εξακριβωμένη και μετρήσιμη πλέον είναι η απειλή στην ιδιωτική ζωή, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην ελευθερία του ατόμου. Οι εταιρείες αυτές έχουν στρατιές μηχανικών που φροντίζουν για να ξοδεύεις όλο και περισσότερο χρόνο online, έχουν φίλτρα και λογισμικά επηρεασμού της συμπεριφοράς, αλγόριθμους δολώματα για να κάνεις όσα περισσότερα κλικ γίνεται σε όλα, από διαφημίσεις μέχρι κατασκευασμένες ειδήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται με ποιο τρόπο γίνεται η εκμετάλλευση των δεδομένων τους, ακόμη και των ευαίσθητων της υγείας.
Οι εταιρείες, που προστατεύονται νομικά γιατί παραχωρούν την υπηρεσία “δωρεάν”, ξέρουν σχεδόν τα πάντα για εμάς, αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ξέρουν, ούτε πώς χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση", σημειώνει.
Η θέση του ΤΕΕ
Σε τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) διαβάζουμε: Η ανάπτυξη των δικτύων 5G εξελίσσεται σε σύνθετο γεωπολιτικό παιχνίδι – ασφαλείας κατά τη μία πλευρά, οικονομικό κατά την άλλη – που έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν έχει ενιαία στάση και για την εύνοια των κρατών – μελών της στο συγκεκριμένο ζήτημα ερίζουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θοδωρή Καραουλάνη στην euractiv.gr στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η κατάσταση είναι σύνθετη. Αρκετές επιλέγουν «στρατόπεδα», κυρίως με βάση άλλες συμφωνίες ή επιδιώξεις, ενώ αρκετές αναμένουν να περάσει ο χρόνος και να κατασταλάξει είτε η Ένωση είτε οι μεγάλες και ισχυρές χώρες στο δέον γενέσθαι. Αιχμή της συζήτησης, όπως ίσως θα ξέρετε, είναι το αν θα χρησιμοποιηθεί κινεζικός εξοπλισμός στα νέα δίκτυα, πέμπτης γενιάς, κινητής τηλεφωνίας – κυρίως της εταιρείας HUAWEI αλλά και δευτερευόντως της ΖΤΕ.
 Η 5η γενιά, 5G, δεν θα αφορά ωστόσο μόνο την τηλεφωνία αλλά πρακτικά όλους τους τομείς και όλες τις επικοινωνίες, στην πλήρη εξέλιξή της. Ο έλεγχος επί αυτών των δικτύων – η πιθανότητα διεμβολισμού των πρωτοκόλλων ασφαλείας και μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης – δημιουργεί, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι, τεράστιο πρόβλημα.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές εταιρείες – και δη η HUAWEI – μπορεί να υποχρεωθούν να δώσουν πρόσβαση στα δίκτυα που έχουν κατασκευάσει στις υπηρεσίες ασφαλείας της κινεζικής κυβέρνησης, ανεξαρτήτως χώρας που τα έχουν εγκαταστήσει.
Η κινεζική πλευρά απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Αλλά η μάχη συνεχίζεται, καθώς ήδη η Αμερική έχει επιβάλλει περιορισμούς και κυρώσεις στη HUAWEI και άλλες κινεζικές εταιρείες.
Το παιχνίδι για τα δίκτυα στην Ευρώπη είναι μεγάλο και όλοι παίρνουν θέση στη σκακιέρα.
Το 5G και το δίλημμα της Ευρώπης
Στο Βέλγιο, τη χώρα που φιλοξενεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας είναι μάλλον απρόθυμοι να προχωρήσουν με την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G, λόγω ανησυχιών για αυξημένη κινεζική επιρροή. Μόνο πρόσφατα, η μεγαλύτερη εμπορική αποστολή του Βελγίου στην Κίνα έπεσε θύμα μαζικής κυβερνοπαρακολούθησης.
Παρόλο που οι ένοχοι δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί, οι διευθύνσεις IP υποδεικνύουν ότι η κινεζική κρατική ασφάλεια θα μπορούσε να έχει εμπλακεί. Τον περασμένο μήνα, η ομοσπονδιακή και οι περιφερειακές κυβερνήσεις του Βελγίου παροτρύνθηκαν από δεκάδες χιλιάδες υπογράφοντες παγκοσμίως να
σταματήσουν την ανάπτυξη του 5G. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν πρόσφατα ότι δεν θέλουν να σπεύσουν να ξεκινήσουν το δίκτυο 5G, όπως ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ο Περιφερειακός Υπουργός Περιβάλλοντος της πόλης, Alain Maron.
«Το δίκτυο 5G δεν μπορεί να εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες, ούτε στο Βέλγιο, όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέτει τις άδειες 5G προς πώληση», δήλωσε ο Maron. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, δεν είναι μόνο μια πολιτική απόφαση: Τα αυστηρά πρότυπα ακτινοβολίας ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάπτυξη 5G στην πρωτεύουσα της ΕΕ.
(Alexandra Brzozowski – EURACTIV.com)
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

~** Αθλητική ενημέρωση  :

~
***  ΣΗΜΕΡΑ Κυριακή 08-12-2019  , Για   Super League  στο ποδόσφαιρο  :
~*  ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 - ΟΦΗ  2-1  .- ^ {11΄  Ναμπί , 45+1΄ Τουράν , 59΄ Δημούτσος .}.-^ 
~* ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - ΑΕ. ΛΑΡΙΣΑ   1-1  .-^  {19΄ Μπαράλες , 60΄ Γμπαγιάρα ,   } .-
~* Ατρόμητος Αθηνών - ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης   2-2 .- ^{ 24΄Βέλλιος , 45+4΄΄ Μπρούνο Γκάμα , 87΄ Γ. Μανούσος , 90+3 ΄ Φετφατζίδης } .-
~* Βόλος Ν.Π.Σ. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   1-1  .- ^ { 8΄Αν. Χατζηγιοβάνης , 35΄Μουνίζ , } .-

***   Κυριακή 08-12-2019 Super League 2 στο ποδόσφαιρο : 
~* Απόλλων  Λάρισας - Απόλλων Πόντου  4-0  .- ^
~* Απόλλων Σμύρνης - Α.Ε. Καραϊσκάκη Άρτας  1-2  .- ^
~* Πλατανιάς - ΑΟΚ Κέρκυρας   4-0 .- ^
~* ΠΑΣ  Γιάννινα - Δόξα Δράμας   1-0  .- ^

*** Σήμερα Κυριακή στο ποδόσφαιρο για την  FOOT  LEAGUE :
~* Α.Ο. Καβάλας - Ιωνικός Νίκαιας  0-0  .- ^
~* Α.Ο. Αιγάλεω - Ολυμπιακός Βόλου  0-1 .- ^
~* Ιάλυσος  -Βέροια  1-0 .- ^
~* Νίκη Βόλου - Πανασπρωπυργιακός  3-0 .- ^
~* Ο.Φ. Ιεράπετρας  - Θεσπρωτός  1-0 .- ^
~* ΠΟ. Τρίγλιας - Διαγόρας Ρόδου  1-1 .- ^

*** Σήμερα Κυριακή 08-12-2019 ,.για την  FOOT  LEAGUE U19 στο ποδόσφαιρο : 
ΑΠΟ Λεβαδειακός - Χανιά  3-0  .- ^

***  Super League 2 - 8η αγωνιστική
ΤΕΛΙΚΟ Πλατανιάς-Κέρκυρα 4-0 (45+-60' Μπιανκόνι, 50' Λουκίνας, 89' Κωστίκος)
ΤΕΛΙΚΟ Απόλλων Σμύρνης-Καραϊσκάκης 1-2 (47' Λαρέα / 12' Κυβελίδης, 72' Παναγιώτου)
ΤΕΛΙΚΟ Απόλλων Λάρισας-Απόλλων Πόντου 4-0 (18'-27' Σιφναίος, 68' Μπαστακός, 77' Χατζής)
(17.30) ΠΑΣ Γιάννινα-Δόξα Δράμας  1-0 .-^ 

***   Football League - 11η αγωνιστική
ΤΕΛΙΚΟ Αιγάλεω – Ολυμπιακός Βόλου 0-1 (11' Πόζογλου)
ΤΕΛΙΚΟ ΟΦ Ιεράπετρας – Θεσπρωτός 1-0 (40' Σκόνδρας)
ΤΕΛΙΚΟ Τρίγλια – Διαγόρας Ρόδου 1-1 (57' αυτογκόλ / 10' Μπουρλάκης)
ΤΕΛΙΚΟ Καβάλα – Ιωνικός 0-0
ΤΕΛΙΚΟ Ιάλυσος – Βέροια 1-0 (29' Μακρυδημήτρης)
ΤΕΛΙΚΟ Νίκη Βόλου – Ασπρόπυργος 3-0 (8' Βοσκόπουλος, 68' Ροχάνο, 89' Τσιώλης)

16:53


ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Super League 2 - 8η αγωνιστική
ΤΕΛΙΚΟ Πλατανιάς-Κέρκυρα 4-0 (45+-60' Μπιανκόνι, 50' Λουκίνας, 89' Κωστίκος)
ΤΕΛΙΚΟ Απόλλων Σμύρνης-Καραϊσκάκης 1-2 (47' Λαρέα / 12' Κυβελίδης, 72' Παναγιώτου)
ΤΕΛΙΚΟ Απόλλων Λάρισας-Απόλλων Πόντου 4-0 (18'-27' Σιφναίος, 68' Μπαστακός, 77' Χατζής)
(17.30) ΠΑΣ Γιάννινα-όξα Δράμας   
  •  Football League - 11η αγωνιστική
ΤΕΛΙΚΟ Αιγάλεω – Ολυμπιακός Βόλου 0-1 (11' Πόζογλου)
ΤΕΛΙΚΟ ΟΦ Ιεράπετρας – Θεσπρωτός 1-0 (40' Σκόνδρας)
ΤΕΛΙΚΟ Τρίγλια – Διαγόρας Ρόδου 1-1 (57' αυτογκόλ / 10' Μπουρλάκης)
ΤΕΛΙΚΟ Καβάλα – Ιωνικός 0-0
ΤΕΛΙΚΟ Ιάλυσος – Βέροια 1-0 (29' Μακρυδημήτρης)
ΤΕΛΙΚΟ Νίκη Βόλου – Ασπρόπυργος 3-0 (8' Βοσκόπουλος, 68' Ροχάνο, 89' Τσιώλης)  

Γ' Εθνική 7ος Όμιλος - 12η αγωνιστική
ΤΕΛΙΚΟ Παναργειακός – ΑΟ Τσιλιβή 2-2 (45' Παιδάκης πεν, 90' Φλεβάρης / 48'-81' Υψηλός)
ΤΕΛΙΚΟ ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΕ Πελλάνας 0-0
ΤΕΛΙΚΟ Θύελλα Πατρών – ΠΑΟ Βάρδας 3-1 (49'-77' Σκεπετάρης, 90+ Μπούμπαλης / 62΄ Σαμπανέι)
ΤΕΛΙΚΟ Πανγυθεατικός – Διαγόρας Βραχνέικων 1-3 (62' Μπαρόνε πεν / 12'-34' Πανάρετος, 28' Τριανταφυλλόπουλος)
ΤΕΛΙΚΟ Πανηλειακός – Αστέρας Βλαχιώτη 0-4 (15' Μπριλάκης, 40' Παλιάτσιος, 66' Δωματάς πεν, 90' Παπούλης)
ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΣ Ζάκυνθος – Ολυμπιακός Ζαχάρως 3-0 (16' Ζυγκερίδης, 26' Κούντνικ, 31' Πούφλης)
ΤΕΛΙΚΟ Ένωση Ερμιονίδας – Ναύπλιο 2017 2-1 (79'-86' Ποζατζίδης / 71' Καλλιμάνης)
Γ' Εθνική 6ος Όμιλος - 12η αγωνιστική
ΤΕΛΙΚΟ ΑΕΚ Τρίπολης-Αιολικός 1-1 .-^ (19' Ανδριανός / 71' Μπουρούς πεν)
Κόρινθος 2006-Παλληνιακός 0-2 .-^ (12'-25' Κοβάνης)
Θύελλα Ραφήνας-ΑΣ Ρόδος 1-1 .-^  (87' Ζέκιος , 90+ Κανταρτζής )
Μαρκό-Παναρκαδικός 3-1 .-^ (24' /  82΄,   85' / 45'  Τσιώλης)
Αήττητος Σπάτων-ΑΟ Ν. Αρτάκης 2-0 .-^ (5' Γερόλυμος, 78' Ζώνας)
Αχαρναϊκός-Κιθαιρών Καπαρελλίου 0-2 .-^  (23' ,90+  )
Ρεπό: ΑΟ Υπάτου
1ος όμιλος
Άρης Αβάτου-Αετός Ορφανού 1-1 (7/12)
Απόλλων Παραλιμνίου-Ένωση Αλεξανδρούπολης 3-1
Νέστος Χρυσούπολης-Κιλκισιακός 2-1
Ορφέας Ξάνθης-Κεραυνός Πέρνης 3-1
Δόξα Θεολόγου-Ηρακλής Ζυγού 0-0
Πανδραμαϊκός-Δόξα Κάτω Καμήλας 1-0
Ρεπό: Πανσερραϊκός

2ος όμιλος – 15η αγωνιστική
Αλμωπός Αριδαίας-Μακεδονικός 2-1
Ποσειδώνας Μηχανιώνας-Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων 0-1
ΑΣ Αναγέννηση Γιαννιτσών-ΠΟ Νέας Καλλικράτειας 0-0
ΠΑΣ Φλώρινα-Εδεσσαϊκός 0-0
Νίκη Αγκαθιάς-Αγροτικός Αστέρας 0-0 ΔΙΑΚΟΠΗ
Θερμαϊκός Θέρμης-Θύελλα Σαρακηνών 2-0
Αστραπή Μεσοποταμίας-Άρης Παλαιοχωρίου 3-0 α.α.
Ρεπό: ΑΟ Σειρήνας

3ος όμιλος
Δίας Δίου-ΑΣ Μετέωρα 2-0
ΑΟ Σελλλάνων-ΑΟ Ποταμιάς 2-1
ΓΣ Αλμυρού-Διαγόρας Στεφανοβικείου 0-2
Πιερικός-ΑΠΟ Αταλάντη 4-0
Ηρακλής Λάρισας-ΑΕ Καρίτσας 2-0
Οικονόμος Τσαριτσάνης-Διγενής Νεοχωρίου 3-2
Θησέας Αγριάς-Ατρόμητος Παλαμά 5-2

4ος όμιλος
Ναυπακτιακός Αστέρας-Θιναλιακός 3-1
Αστέρας Ιτέας-Απόλλων Ευπαλίου 3-1
Αναγέννηση Άρτας-ΑΕ Ποντίων Κοζάνης 1-1
ΠΑΣ Πρέβεζα-Αχέρων Καναλακίου 2-2
ΑΕ Λευκίμμης-Τηλυκράτης 1-1
ΑΕ Μεσολογγίου-Μακεδονικός Φούφα 3-0
Σούλι Παραμυθιάς-ΑΟ Ανατολής 3-2

5ος όμιλος
Πανθηραϊκός-Κηφισιά 3-1
Ερμής Κορυδαλλού-Άνω Μερά 1-2
Καλλιθέα-Ακράτητος 3-0
Άγιοι Ανάργυροι-Εθνικός 0-1
Κερατσίνι-ΑΕ Μοσχάτου 1-2
Ηλυσιακός-Θύελλα Καμαρίου 1-2
Φωστήρας-Άγιος Ιερόθεος 1-1
8ος όμιλος – 13η αγωνιστική
Άγιος Νικόλαος-Επισκοπή 1-4
ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ-Πόρος 0-1
Ρεθυμνιακός-Πανακρωτηριακός 2-2
Ατσαλένιος-Γιούχτας 1-1
Ρεπό: Ηρόδοτος

Α' Μεσσηνίας - 11η αγωνιστική
Εράνη Φιλιατρών – ΑΟ Σπερχογείας 1-0 .-^
Εθνικός Μελιγαλά – Τέλλος Άγρας 1-0 .-^
ΑΕ Μάνης – Πάμισος Μεσσήνης 3-2 .-^
Απόλλων Καλαμάτας – Ανδρούσα 4-0 .-^
ΠΑΟ Καλού Νερού – ΑΟ Κυπαρισσίας 0-1 .-^
Ολυμπιακός Ανάληψης – Ακρίτας Κορώνης 0-1 .-^
Τσικλητήρας Πύλου – ΑΕ Αβίας 1-1  .- ^
Α1 Μεσσηνίας - 10η αγωνιστική
Θύελλα Χαρακοπιού – Αστέρας Αρφαρών 3-1  .-^ 
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Ηρακλής Καλαμάτας 2-1 .- ^
(18.00) ΑΟ Φυτειάς – Δώριο
Β' Μεσσηνίας - 8η αγωνιστική
ΤΕΛΙΚΟ ΑΟ Λαιίκων - ΑΟ Φαραί 3-0 .-^
Αναγέννηση Παραλίας - Νέδουσα Αλαγονίας 2-0 .- ^
(18.00) ΑΠΣ Άρις - ΑΟ Πατίστα
ΤΕΛΙΚΟ Παπαφλέσσας Άμφειας - Πανευαϊκός 5-0  .-^ 
ΤΕΛΙΚΟ Ερμής Καλαμάτας - Θύελλα Μερόπης 1-7  .-^
ΠΑΟ Καλλιθέας - Πράσινα Πουλιά  4-1 .-^ 
ΑΕ Λογγάς - Ακαδημία Παμίσου 4-1 .-^
Δαναός - Μιλτιάδης 2-1 .-^ 

*** Για την  Super League Women ,..  στο γυναικείο ποδόσφαιρο σήμερα : 
~*  Ατρόμητος Αθηνών - Γιάννινα   2-0  .- ^
~*  Α.Ε. Λάρισσα  - Οδυσσέας Γλυφάδας 1-0 .- ^
~* Α.Ο. Τρίκαλα 2011 - Άρις Θεσ/νίκης  0-5 .- ^
~* Αγροτικός Αστέρας - Μεσολόγγι 0-1 .- ^
~* Αβάντες Χαλκίδας - ΟΦΗ Ηρακλείου   0-1 .- ^
~* ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Ελπίδες Καρδίτσας 94  6-0 .- ^
~*
*** Για την Α1΄Μπάσκετ ανδρών σήμερα Κυριακή 08-12-2019 :
ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   80-86  , (47-49)  .-
Τα δεκάλεπτα  : 20-19 , 27-30 , 12-19 ,  21-18  .- ^

*** Για την Α1 γυναικών στο Μπάσκετ σήμερα Κυριακή 08-12-2019 :
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Κρόνος Αγίου Δημητρίου  79-69  .- ^
~ Α.Ο. Σπόρτιγκ  - Εσπερίδες Καλλιθέας  58-65 .- ^
~ Νίκη Λευκάδας - Ολυμπιακός Πειραιώς  65-111.- ^
~ Α.Ο. Χανίων - ΠΑΣ Γιάννινα  71-61 .- ^
~ Παναθηναϊκός - ΚΑΟ Μελισσίων 76-39 .- ^
~ ΑΟ. Δαφνί  Αγίου Δημητρίου  - Α.Ο. Ελευθερία Μοσχάτου  78-69 .-^

***  Για  την Α1΄ στο Ελληνικό βόλεϊ ανδρών σήμερα Κυριακή 08-12-2019  :
~*  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π . - ΑΟ. ΚΙΦΗΣΣΙΑΣ  1-2  σετ  .- { 25-13 , 23-25 , 24-26 , 18-15  , } .-
~* ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Εθνικός Αλεξανδρούπολης

***  Για την Α1΄ στο Ελληνικό ΧΑΝΤΜΠΟΛ σήμερα Κυριακή 08-12-2019 :
~* ΠΑΟΚ Θεσ/νίκη - Αεροπόρος Έδεσσας  25-23  .- ^
~* ΑΕΚ Αθηνών - Φίλιππος Βέροιας  42-26   .-  ^

***   ΧΘΕΣ ,... Σάββατο  07-12-2019  , Για   Super League  στο ποδόσφαιρο  :
~*   ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΞΑΝΘΗ  2-0  .-^  {80΄ Μπισβάρ  , 88΄ Κρέσπο  .} .- ^
~*  ΑΕΚ Αθηνών - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  5-0  .-^ {17΄και 27΄, 64΄Ολιβέϊρα , 77΄Βέρντε , 89΄Μάνταλος } .-^~* ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Π.   0-3  .-^ { 6΄ Ποντένσε , 41΄Ελ Αραμπί , 45+2΄ Ελ Αραμπί ,  } .- ^

~** Για το Σαββάτο  07-12-2019  FOOT  LEAGUE    :
~**  ΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΤΡΙΚΑΛΑ   0-1  .- ^ 

*** Για  την  Super League  U19  σήμερα Σάββατο  :
~*  ΑΕΚ Αθηνών - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  0-0  .- ^ 
~*  ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης -ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΑ  2-1 .-^
~* ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1 .- ^ 
~* ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών -  ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης  0-2 .- ^ 
~* ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-1 .- ^ 
~*  ΛΑΜΙΑ 1964 - ΟΦΗ  0-1 .- ^ 
~*  ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΞΑΝΘΗ  2-0 .- ^ 

***  Για την    FOOT  LEAGUE U19  σήμερα Σάββατο  :
~ Απόλλων Λάρισας - Απόλλων Πόντου   4-0 .- ^ 
~ Δόξα Δράμας - ΑΟΚ Κέρκυρας  1-0 .- 
~ ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕ. Καραϊσκάκης Άρτας 
~ Απόλλων Σμύρνης - Εργοτέλης  2-2 .- ^ 
~ Πλατανιάς - Παναχαϊκή  1-2 .-

*** Γ΄ Εθνική 1ος  όμιλος Σήμερα Σάββατο στο ποδόσφαιρο  : 
~* Άρις Αετού - Αετός Ορφανού  1-1 .- ^ 

*** ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΣΜεσσηνίας  Σάββατο 07-12-2019
Α΄ΤΟΠΙΚΟ :  11η  αγωνιστική : 
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου  3-0 .- ^
Α1΄ ΤΟΠΙΚΟ  : 10Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ 
Νέος Άρις -Α.Ο. Ομόνοια   0-1 .-
Πανιώνιος Καλαμάτας - Απόλλων Πεταλιδίου 2-1 .- ^ 
ΑΕΚ Καλαμάτας - ΠΑΠΑΦΛΈΣΣΑΣ Χώρας  0-3 .- ^ 
ΑΕ. Κυπαρισσίας/Ηρακλής - Χανδριναϊκός Π.Σ.  2-2  .- ^ 

 Β΄ ΤΟΠΙΚΟ  :  2ος Όμιλος  8η  αγωνιστική : 
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας - ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανάκι  0-3  .-
~ Αίαντας Καλαμάτας - Δόξα Καλαμάτας  1-2 .- ^ 
~ Κεραυνός Καλαμάτας - Μεσσηνιακός Γ.Σ. 
~ Ατρόμητος Πλατύ - Νίκη Πλάτης  3-3  .- ^ 
~ Εθνικός Καλαμάτας - Νέστωρας Πύλου  0-3  α.α.  .-^ 
~ Α.Ο Στενωσιάς - Θύελλα Παραλίας  4-1 .-

~**ΕΠΣΜεσσηνίας πρωτάθλημα Κ19   Σάββατο 8Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ
* ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών - ΠΣ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
* ΑΟ. ΑΒΙΑΣ -ΑΠΣ ΑΡΙΣ   1-2 .-
* ΑΟ. ΠΑΤΙΣΤΑΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας 

***  Για  την Α1΄ στο ελληνικό μπάσκετ ανδρών σήμερα Σάββατο 07-12-2019
~ ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου - Ηρακλής Θεσ/νίκης 86-88 ,(41-53)   .-^ 
Τα δεκάλεπτα : 21-20 , 20-33 , 21-17 , 24-18 .-^ 
~ ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΑΕΚ Αθηνών   67-71  , (31-37)  .- ^
Τα δεκάλεπτα :18-20 ,13-17 , 22-18 , 14-16 .-^ 
~ Α.Ο .ΙΩΝΙΚΟΣ Νίκαιας - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ  100-95 , (37-33)  .- ^ κ.α. 77-77.-^ 
Τα δεκάλεπτα : 25-22, 12-11 , 21-22 , 19-22 , ΠΑΡ.: 23-18 
~ ΛΑΡΙΣΣΑ  - ΡΕΘΥΜΝΟ Κρήτης  82-65  ,( 52-31)  .-^ 
Τα δεκάλεπτα : 27-13 , 25-18 , 13-20 , 17-14 .- ^ 
~ ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πάτρας - Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ  77-66  ,(46-29)    .- ^ 
Τα δεκάλεπτα : 24-18 , 22-11 , 19-22 , 12-15 .-^

*** Για  την Α2 ΄στο Ελληνικό μπάσκετ ανδρών σήμερα Σάββατο 07-12-2019
~ ΑΣ. Φίλιππος Βέροιας - ΓΣ. Δάφνη Δαφνίου  81-84  .- ^
~ΑΣ. Διαγόρας Διοπυδαίων - Κόροιβος Αμλιάδας  113-80 .-
~ Αμύντας - ΑΟ. Παγκράτι  74-58  .- ^ 
~ Απόλλων Πάτρας - ΣΑΑΚ Ανατόλια  75-68  .-^ 
~ Χαρίλαος Τρικούπης - ΑΟ. Τρίτων  80-73 .- ^ 
~ Ελευθερούπολης - ΑΣ. Καρδίτσας  87-63 .-^ 
~ Οιακας Ναυπλίου - ΑΕ. Ψυχικού  76-80  .- ^ 
~ Ολυμπιακός Π.  - ΑΟ. Αγρινίου  90-73  .- ^ 

*** Για την Α1΄ στο βόλεϊ ανδρών σήμερα Σάββατο 07-12-2019  : 
* ΟΦΗ - ΦΟΙΝΙΚΑΣ Σύρου  2-3  σετ .- ^ { 25-22, 28-30 , 18-25, 25-20 , 8-15 }.- ^
* ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ/νίκης  3-1  σετ .- ^ {20-25, 25-18 , 25-17 ,25-19} .-^

*** Για  την Α1  στο βόλεϊ γυναικών σήμερα Σάββατο 
~ Α.Ο. Μαρκόπουλο - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  0-3  σετ .- ^{22-25, 14-25, 20-25} .-^ 
~ Ηλιούπολης - Αίας Ευόσμου  0-3  σετ .-
~ Α.Ο. Θήρας - Ολυμπιακός Π .  2-3  σετ.-^   {25-16, 25-22, 23-25 , 23-25 , 16-18} .-
~ ΑΣΠ Θέτης - Παναθηναϊκός  0-3  σετ .- ^ {21-25, 23-25, 26-28 }.- ^
~ ΑΟΦ Πορφύρας  - ΑΟΝ Παναξιακός  0-3  σετ .- ^ { 23-25, 17-25 , 23-25 , } .- ^
~ Άρις Θεσ/νίκης - ΑΟ. Ηλισιακός  3-0 σετ .- ^  {25-15 , 25-20 , 25-18 .} .- ^ 

***   Για την Α1΄ στο ΧΑΝΤΜΠΟΛ ανδρών σήμερα 
Διομήδης Άργους - Γ.Σ. Δράμας 86    39-24 .-
~ Φαίακας Κερκύρας - ΑΕΣΧ Πυλαίας  26-29  .- ^ 
~ Άρις Νίκαιας - Ολυμπιακός Π .  19-39 .-^ 
~ Ιονικός Νφ - ΑΣΕ Δούκας  22-20  .- ^
~
~**  ΧΘΕΣ  , ... ~  Για την  Super League 2  , Παρασκευή  06-12-2019  :
~** ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  1-0  .- ^
~**  Πέμπτη   05-12-2019  , στο Ευρωμπάσκετ Euroleague   :
 ~  ΤΣΣΚΑ  Μόσχας - Ζαλγκίρις  Καουνο  85-82  , ( 32-31 ).-^ κ.α. 69-69 .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 9-17 , 23-14 , 19-19 , 18-19 ,  16-13  .- ^
Μακάμπι Τ.Α.  -  ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου   77-55 ,( 41-26).-^
Τα  δεκάλεπτα  : 22-18 , 19-8 , 12-21 , 24-8 .- ^ 
~ ΟΛΥΜΠΙΑ Μιλάνο - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  67-77 , ( 40-39).-^
Τα  δεκάλεπτα  : 18-20 , 22-19 ,10-18 , 17-20 .- ^ 
~ ΡΕΑΛ Μαδρίτης -  ΒΑΛΕΝΘΙΑ   111-99  , ( 57-49) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 30-29 , 23-20 , 27-21 , 31-29 .- ^ 
~ ** Παρασκευή 06-12-2019 ,
~ ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - Λιόν ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ   75-70 , (30-36)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 17-15 , 13-21 ,23-13 , 22-21 .- ^
~ ΚΙΜΚΗ Μόσχας -  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  94-102 , (48-61).-^
Τα  δεκάλεπτα  : 22-31 , 26-30 , 22-23 , 24-13 .- ^ 
~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΑΛΠΜΑ Βερολίνου   107-102 ,(41-40)  .-^ κ.α.  82-82 .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 30-16, 11-24, 24-22 , 23-26 , 19-14 .- ^ 
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .  99-93,(46-38) .-^ κ.α. 86-86.-^
Τα  δεκάλεπτα  : 18-1728-22, 17-22, 23-25 , 13-7 .- ^ 
~ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  77-102   ,( 35-55).-^
Τα  δεκάλεπτα  : 16-26,19-29 ,18-21, 24-26 .- ^

 ~**   Αγώνες και αποτελέσματα Παναθηναϊκού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ περιόδου 2019-2020
03-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  89-83  .- ^
10-10-2019: ΛΥΟΝ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  79-78  .- ^
17-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ 78-79  .- ^
24-10-2019 : ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 79-89 .- ^
29-10-2019 : ΚΙΜΚΙ Μόσχας - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 103-86 .- ^
31-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  86-70 .- ^
08-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  91-80 .- ^
14-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΛΜΠΑ Βερολίνου 105-106 .- στην παρατ. κ.α. 88-88 .-^
19-11-2019 : ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  85-86 .- ^
22-11-2019 : ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 75-87 .- ^
28-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  100-68 .- ^
06-12-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  99-73  ..- ^ Παράταση 
13η  αγων. 13-12-2019 : ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 

~** Αγώνες και αποτελέσματα  Ολυμπιακού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ περιόδου 2019-2020
4-10-2019 : Βίλλερμπαν - Ολυμπιακός Π.  82-63 .- ^
11-10-2019 : Ολυμπιακός Π.   Βαλένθια  82-63  .- ^
18-10-2019 : Ολυμπιακός -Ζενίθ Αγίας Πετρούπολης 68-77 .- ^
25-10-2019 : Μπασκόνια - Ολυμπιακός  82-66 .- ^
30-10-2019 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός Π. 79-84  .-^
1-11-2019 :  Ολυμπιακός Π. - Μακαμπί Τ.Α. 65-90 .-^
7-11-2019 :   Ολυμπιακός Π. - Ανατολού Εφές   67-86 .- ^
15-11-2019 : Ολυμπιακός Π. - Ζαλγκίρις Κάουνο   83-74 .- ^
19-11-2019 : Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός Π.  85-82 .- ^
21-11-2019 : Αλμπα Βερολίνου - Ολυμπιακός Π. 80-99 .- ^
29-11-2019 : Ολυμπιακός Π. -Ολύμπια Μιλάνο   91-70 .-^
6-12-2019 :  Παναθηναϊκός  - Ολυμπιακός Π.  99-73  ..- ^ Παράταση
13η  αγων. 12-12-2019 :  ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .

~**  Α2 βόλεϊ γυναικών: Στις 3 μ.μ. στο Κλειστό με ΑΘΛΕΣΗ ο ΜΓΣ, στο Ηράκλειο με ΓΕΗ ο Απόλλωνας
Για την 8η αγωνιστική της Α2 βόλεϊ γυναικών οι καλαματιανές ομάδες θα βρουν σήμερα απέναντί τους κρητικές αντιπάλους. Ο Μεσσηνιακός θα υποδεχθεί στις 3 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας την ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου, με στόχο τη νίκη που θα τη διατηρήσει στην 4άδα του 1ου Ομίλου.
Ακόμη πιο δύσκολη αποστολή για τον Απόλλωνα Καλαμάτας που βρίσκεται στην Κρήτη και καλείται να διατηρήσει τη θέση του στην κορυφή, κόντρα στην 2η στην κατάταξη ΓΕ Ηρακλείου. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. και προβλέπεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
1ος Όμιλος
Σήμερα
ΔΑΠΚΗ Πατελών 16.00 ΓΕ Ηρακλείου - Απόλλων Καλαμάτας Αγγελίδης-Τραχαλάκη
Παραλίας 15.00 ΓΣ Μεσσηνιακός - ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου Χανδρινός-Κανελλίδης

~**  Υποδέχεται την ΑΕ Πελλάνας/ Καστορείου ο ΑΟ Διαβολιτσίου
Την ΑΕ Πελλάνας/ Καστορείου (Π.Σ. Σπάρτη) υποδέχεται σήμερα ο ΑΟ Διαβολιτσίου, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του 7ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής. Είναι το δεύτερο σερί εντός έδρας ματς (προηγήθηκε εκείνο κόντρα στη Θύελλα Πατρών) για τους νερατζούρι του Διαβολιτσίου και βλέπουν μόνο νίκη για να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.
Ο ΑΟ Διαβολιτσίου και σ’ αυτό τον κρίσιμο αγώνα περιμένει θερμή συμπαράσταση από τους φιλάθλους της ευρύτερης περιοχής.
Διαιτητής έχει οριστεί ο Νικόλαος Χρονάς από την ΕΠΣ Αχαΐας, βοηθοί θα είναι οι Μιχαήλ Κακαφώνης και Μιχαήλ Ανδριανός από την ίδια Ένωση, ενώ παρατηρητής διαιτησίας ο Νικόλαος Ρουμπάνης από την ΕΠΣ Ηλείας.

*** Football League: Στη ζώνη του υποβιβασμού πλέον η Καλαμάτα – Τα σημερινά αποτελέσματα
Τα Τρίκαλα απέδρασαν (0-1) το Σάββατο από την Καλαμάτα με πέναλτι του Ριζογιάννη στο 90+6' κι όχι μόνο παρέμειναν στην κορυφή της Football League, αλλά αύξησαν και τη διαφορά από τους διώκτες τους.
Κι αυτό γιατί ο Ιωνικός που έμεινε στο 0-0 στην Καβάλα και η Βέροια που γνώρισε την ήττα (1-0) στη Ρόδο από τον Ιάλυσο έχασαν σημαντικό έδαφος. Η ομάδα της Νίκαιας δοκιμάστηκε στο Ανθή Καραγιάννη από την Καβάλα κι έμεινε άσφαιρη.
Ο Ιωνικός παρέμεινε στη δεύτερη θέση, όπως και η Βέροια στην Τρίτη. Η Βασίλισσα του Βορρά γνώρισε την ήττα στη Ρόδο, καθώς ο Ιάλυσος επικράτησε 1-0 με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μακρυδημήτρη. Στην Τέταρτη θέση ανέβηκε ο Ολυμπιακός Βόλου, ο οποίος έφυγε με το τρίποντο από το Αιγάλεω χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Πόζογλου στο 11ο λεπτό.
Η Ιεράπετρα πανηγύρισε τη νίκη επί του Θεσπρωτού χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Σκόνδρας, ενώ στο 1-1 έμειναν η Τρίγλια με τον Διαγόρα. Βαθμολογική ανάσα για τη Νίκη, η οποία συνέτριψε στη Θεσσαλία με 3-0 τον Ασπρόπυργο από τα γκολ των Βοσκόπουλου, Ροχάνο και Τσιώλη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 11ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου
Καλαμάτα - Τρίκαλα 0-1 (90+6' Ριζογιάννης)
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου
Αιγάλεω - Ολυμπιακός Βόλου 0-1 (11' Πόζογλου)
ΟΦΙ - Θεσπρωτός 1-0 (41' Σκόνδρας)
Τρίγλια - Διαγόρας 1-1 (55' / 11' Μπαρμπαρούσης)
Καβάλα - Ιωνικός 0-0
Ιάλυσος - Βέροια 1-0 (30' πεν. Μακρυδημήτρης)
Νίκη Βόλου - Ασπρόπυργος 3-0 (8' Βοσκόπουλος, 68' Ροχάνο, 89' Τσιώλης)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1 . Τρίκαλα 25
2. Ιωνικός 21
3. Βέροια 18
4. Ολυμπιακός Βόλου 14
5. ΟΦΙ 17
6. Καβάλα 16
7. Διαγόρας 15
8. Νίκη Βόλου 15
9. Ασπρόπυργος 14
10. Καλαμάτα 11
11. Αιγάλεω 11
12. Τρίγλια 11
13. Ιάλυσος 9
14. Θεσπρωτός 8
sport24.gr

***

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 :                                                                       `1.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή  01  Δεκεμβρίου  2019    Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..... ~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !:  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/01-2019.html    .-
2.- ARFARA NEWS  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Δευτέρα , Τρίτη ., Τετάρτη 02 , 03 . 04 Δεκεμβρίου  2019 .-  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html   .-
 3.-  ARFARA NEWS ,   Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Αρφαρά Τα  Νέα  μας  Πεμπτη , Παρασκευή  , Σάββατο  05 , 06 ,07  Δεκεμβρίου  2019: https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/12/arfara-news-05-06-07-2019.html  .- 
 4.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο  07  Δεκεμβρίου  2019    :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html  .-
5.-  .- Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή   08- Δεκεμβρίου  2019  . : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .-
6.- 

~*

***  ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ  από μυστήριο Βάφτισης ΣΤΕΦΑΝΟΥ Β. Σ.  29-06-2019 Στους Αγίους Θεοδώρους Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας :
1.-  ! Βάπτιση ΣΤΕΦΑΝΟΥ Β. Σ. ΑΡΦΑΡΑ 2019 μα 100 φωτογραφίες /Νο 1. - : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216582006916119/   .-
2.-  Οικογενειακές στιγμές φωτογραφιών 2019 Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ με 70 φωτογραφίες Νο2 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216582245802091/    .-
 3.-  Από Βάφτιση Στεφάνου στο Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 29-06-2019 Νο3 με 165 φωτογραφίες Β. Σ. Σ. Αρφαρα Νο3.. : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216582612571260/  .-
 4.- Μυστήριο Βάπτισης Στέφανου στους Αγίους ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 29 - 06-2019 με πλέον των 220 φωτογραφιών Νο4/2019 :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216583170705213/  .-
5.- Βάφτιση Στεφάνου στο Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 29-06-2019 βίντεο φωτογραφιών Νο 5/ 2019  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216584158689912/   .- 
 6.- Από Βάφτιση Στεφάνου στο Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 29-06-2019 και διασκέδαση φαγητό πέστροφες Άγιο Φλώρο με 110 φωτογραφίες φώτοβίντεο Νο 6/2019  :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216584823306527/   .-
7.- Μετά μυστήριο ΒΆΠΤΙΣΗΣ 29-10-2019 φαγητό και διασκέδαση στο κέντρο Γεωργούντζου Πέστροφες Άγιος Φλώρος φώτοβίντεο με 110 φωτογραφίες Νο7 / 2019 Αρφαρα: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216589308218647/  .-
 8.- Από διασκέδαση μετά βάφτιση στους Πέστροφες Αγίου Φλώρου 29-6-2019, φώτοβίντεο με 80 φωτογραφίες Νο 8/ 2019 ΑΡΦΑΡΑ: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216589616506354/  .-         
α~* Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ ώρα 10,45 31 Οκτωβρίου 2019 Πέμπτη πρώτη ψηλοβροχουλα. :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216589060412452/  .-
β~* Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ ώρα 11.00 31-10-2019 Πέμπτη.... άρχισε βροχή κανονική.. Δόξα το Θεό Ευλογία! : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216589112333750/   .-
 1~ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ επίσκεψη προσκύνημα το 2014 φώτοβίντεο Α/2014 Σ. Ν. Σ. ! με 176 φωτογραφίες , Stamos/Arfara : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216590491088218/  .-
 2~ Διαβαίνοντας το ΠΕΡΙΒΟΛΙ της Παναγίας φώτοβίντεο με  120  φωτογραφίες  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216601393600774/  .-
 3~ Βαδίζοντας στο Αγιον ΟΡΟΣ φώτοβίντεο , με 52  φωτογραφίες  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216601140274441/   .-
4~ Διαδρομές στο ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ φώτοβίντεο με  120 φωτογραφίες : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216600592300742/    .- 
 5.-    Προσευχή μας! 2-11-2019   με  67  φωτογραφίες :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216605407701124/  .-
6.-  Από Περιβόλι Παναγίας στον τάφο του Οσίου ΠΑΙΣΙΟΎ Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Σουρωτή Θες/νίκης .., από την κορυφή του ΑΘΩ 2018 ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ!!! Ι. Σ. Αγίας Άννας , Ι. Μ. Αγ.  Παντελεήμονα ή .Ρωσικό και διαδρομή προς Καυσοκάλυβα...Με το πλοίο...φώτοβίντεο  με 220 φωτογραφίες  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216605511383716/  7.-  Προσκύνημα Ι. Σ. ΑΓΊΑΣ ΑΝΝΗΣ και εις Ι. Σ. Αγίου Ανδρέα ΚΑΡΥΈΣ ΆΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2018  φώτοβίντεο . με 184  φωτογραφίες :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216605905833577/   .-
 8.-  Προσευχή  αγγέλων Μιχαήλ  Γαβριήλ 08-11-2019 : https://youtu.be/EM4h8zTFg5E  .-   

1~** Στην Ι Σκήτη Αγία Άννης μέγας αγιασμός υδάτων στο Καθολικό Νο1 2017-2018 DSCN6636 : https://youtu.be/ToU5iQnNkJo  .-
2~** Στο καθολικό Ι Σκήτης Αγίας Άννης Θ. Λ.   Νο 2  2017- 2018 : https://youtu.be/QSKErjTmAjA  .-
3~** Ιερομόναχος Γαβριήλ στην Ι. Κ.  Ιωάννου Προδρόμου στην Αγία Άννα 2018 : https://youtu.be/1FnsKnfP-es  .- 
 4.- Στην Σκήτη της Αγίας Άννης στο καθολικό στο Αγιον Όρος.. με Ιερομόναχος Γαβριήλ εξ Αρφαρων ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ στην Ι. Κ. Αγίου Γεωργίου  :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216630571090193/    .-
5.-   Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης ιστορική διαδρομή Νο1   :   https://youtu.be/0UKh2K0Vq-0    .-
 6.- Σκήτη Αγίας Άννης  Ιστορική διαδρομή Νο 3 : https://youtu.be/WM9A1V8MTD4 .-  
7.- Αγιογραφία Ιστορική διαδρομή Νο4  Σκήτη Αγίας Άννης: 
https://youtu.be/Dvl0rv6XKig     .-   https://www.youtube.com/watch?v=Dvl0rv6XKig&feature=youtu.be  .- 
8.- Παρασκευή θυμιάματος Νο5 Ιστορική διαδρομή   Αγία Άννης :  https://youtu.be/klLF3FsNAF8   .
https://www.youtube.com/watch?v=Dvl0rv6XKig&feature=youtu.be  .-

~*  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Νο  1  :   https://youtu.be/5zpA_WK_2bE    .- 
~*  ^ Αγιον Όρος Νο 2 :  https://youtu.be/-yF7R5MUpJQ   .-                                                                     
~* ^ ΑΓΙΟΝ Όρος Νο 3  : https://youtu.be/2Sn4e7D76YM   .-  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου