ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας 
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 
Κυριακή 15   Μαρτίου   2020 ,-
~

~ Κυριακή 15-03-2020 Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217738122298281/  
~ Κυριακή 15-03-2020 Θεία Λειτουργία στο ΑΡΦΑΡΑ : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217738041056250/

Όσιος Βενέδικτος ο εκ Νουρσίας


Όποιος ελέγχει τον άλλον κρυπτώς, υπάρχει ιατρός σοφός· και όποιος θεραπεύει τον άλλον έμπροσθεν πολλών ανθρώπων, πραγματικός ονειδίζει αυτόν. Το σημείον της συμπαθείας υπάρχει η συγχώρησης του σφάλματος παντός ανθρώπου· το δε σημείον της κακής προαιρέσεως είναι η αντιλογία προς τον πταίσαντα. Όσιος Ισαάκ ο Σύρος
*** Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες – Γιορτή σήμερα 15 Μαρτίου
Τη μνήμη του τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας.
~  Εζησαν και κέρδισαν τα αθάνατα βραβεία, κατά το διωγμό του Διοκλητιανού (284-304) εναντίον της Εκκλησίας.

Ο Αγάπιος ήταν από τη Γάζα της Παλαιστίνης, ο Τιμόλαος από τη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο Διονύσιοι από την Τρίπολη της Φοινίκης, ο Ρωμύλος -υποδιάκονος- από τη Λύδδα ή Διόσπολη, ο Πλήσιος και οι δύο Αλέξανδροι από την Αίγυπτο. Κατηγορήθηκαν ότι είναι χριστιανοί και οδηγήθηκαν μπροστά στον έπαρχο της Καισαρείας Ουρβανό, όπου με παρρησία ομολόγησαν το Χριστό. Μάταιες απόπειρες έκανε εκείνος για να τους δελεάσει ή και να τους εκφοβίσει. Διότι στο μυαλό όλων επικρατούσε ο λόγος του Θεού: «Τον φόβον αυτών μη φοβηθήτε μηδέ ταραχθήτε» (Α’επιστολή Πέτρου, γ’ 14). Δηλαδή, μη φοβηθείτε το φόβο με τον οποίο ζητούν οι άπιστοι να σας πτοήσουν και μη ταραχθείτε καθόλου απ’ αυτόν. Πέθαναν όλοι μαρτυρικά με αποκεφαλισμό, δίνοντας σ’ όλους τους αγωνιστές χριστιανούς μήνυμα θάρρους και ελπίδας.  ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ – ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ : Αγάπιος, Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.  Αγάπη του Κτίσαντος, πεπυρσευμένος τον νούν, χορείαν συνήθροισας, πανευκλεών Αθλητών, Αγάπιε ένδοξε, όθεν συν τούτοις Μάρτυς, αριστεύσας νομίμως, ξίφει τον σον αυχένα, συν αυτοίς απετμήθης, μεθ’ ων εκδυσώπει, δούναι ημίν άφεσιν.  

 ~**  Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020 – Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες
 
*  Κατά Μάρκον (Β´ 1 – 12): Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες

1 Καὶ εἰσῆλθε πάλιν εἰς Καπερναοὺμ δι’ ἡμερῶν καὶ ἠκούσθη ὅτι εἰς οἶκόν ἐστι.            2 καὶ εὐθέως συνήχθησαν πολλοὶ, ὥστε μηκέτι χωρεῖν μηδὲ τὰ πρὸς τὴν θύραν· καὶ ἐλάλει αὐτοῖς τὸν λόγον. 3 καὶ ἔρχονται πρὸς αὐτὸν παραλυτικὸν φέροντες, αἰρόμενον ὑπὸ τεσσάρων. 4 καὶ μὴ δυνάμενοι προσεγγίσαι αὐτῷ διὰ τὸν ὄχλον, ἀπεστέγασαν τὴν στέγην ὅπου ἦν, καὶ ἐξορύξαντες χαλῶσι τὸν κράβαττον ἐφ’ ᾧ ὁ παραλυτικὸς κατέκειτο. 5 ἰδὼν δὲ ὁ Ἰησοῦς τὴν πίστιν αὐτῶν λέγει τῷ παραλυτικῷ· Τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου. 6 ἦσαν δέ τινες τῶν γραμματέων ἐκεῖ καθήμενοι καὶ διαλογιζόμενοι ἐν ταῖς καρδίαις αὐτῶν· 7 Τί οὗτος οὕτως λαλεῖ βλασφημίας; τίς δύναται ἀφιέναι ἁμαρτίας εἰ μὴ εἷς ὁ Θεός; 8 καὶ εὐθέως ἐπιγνοὺς ὁ Ἰησοῦς τῷ πνεύματι αὐτοῦ ὅτι οὕτως αὐτοὶ διαλογίζονται ἐν ἑαυτοῖς εἶπεν αὐτοῖς· Τί ταῦτα διαλογίζεσθε ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν; 9 τί ἐστιν εὐκοπώτερον, εἰπεῖν τῷ παραλυτικῷ, ἀφέωνταί σου αἱ ἁμαρτίαι, ἢ εἰπεῖν, ἔγειρε καὶ ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει; 10 ἵνα δὲ εἰδῆτε ὅτι ἐξουσίαν ἔχει ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἀφιέναι ἐπὶ τῆς γῆς ἁμαρτίας – λέγει τῷ παραλυτικῷ· 11 Σοὶ λέγω, ἔγειρε καὶ ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ ὕπαγε εἰς τὸν οἶκόν σου. 12 καὶ ἠγέρθη εὐθέως, καὶ ἄρας τὸν κράβαττον ἐξῆλθεν ἐναντίον πάντων, ὥστε ἐξίστασθαι πάντας καὶ δοξάζειν τὸν Θεὸν λέγοντας ὅτι Οὐδέποτε οὕτως εἴδομεν.  
Ερμηνευτική απόδοση Ι. Θ. Κολιτσάρα   1 Υστερα δε από ολίγας ημέρας, εισήλθε πάλιν ο Κυριος εις την Καπερναούμ και διεδόθη ότι ευρίσκεται εις κάποιο σπίτι. 2 Και αμέσως συγκεντρώθηκαν πολλοί, ώστε εγέμισεν η οικία και δεν υπήρχε πλέον τόπος να τους χωρέση ούτε καντά εις την θύραν. Και εδίδασκε εις αυτούς τον λόγον του Θεού. 3 Και έρχονται προς αυτόν φέροντες ένα παραλυτικόν, τον οποίον εσήκωναν τέσσαρες επάνω εις κρεββάτι. 4 Επειδή δε ένεκα του πολλού πλήθους δεν ήτο δυνατόν να πλησιάσουν τον Κυριον, αφήρεσαν από την στέγην το μέρος εκείνο, κάτω από το οποίον ήτο ο Κυριος, ήνοιξαν τρύπαν και κατέβασαν σιγά το κρεββάτι, όπου ήτο κατάκοιτος ο παραλυτικός. 5 Οταν ο Ιησούς είδε την πίστιν που είχαν, τόσον ο παραλυτικός όσον και εκείνοι που τον έφεραν, λέγει στον παραλυτικόν· “τέκνον, σου συγχωρούνται αι αμαρτίαι, αι οποίαι είναι και αιτία της σωματικής σου ασθενείας”. 6 Ησαν δε και μερικοί από τους γραμματείς, που εκάθηντο εκεί και εσυλλογίζοντο μέσα των· 7 Διατί αυτός ο άνθρωπος εκστομίζει τέτοιες βλασφημίες; Ποιός ημπορεί να συγχωρή αμαρτίες, ει μη μόνον ένας, δηλαδή ο Θεός; 8 Και αμέσως ο Ιησούς αντελήφθη καθαρώτατα, με την θεία δύναμιν του πνεύματός του, ότι έτσι αυτοί εσκέπτοντο μέσα των και τους είπε· “διατί συλλογίζεσθε τέτοια εις τας καρδίας σας; 9 Τι είναι ευκολώτερον, να είπω στον παραλυτικόν, συγχωρούνται οι αμαρτίες σου η να είπω, σήκω επάνω υγιής, πάρε το κρεββάτι στον ώμον σου και περιπάτει; Σεις θεωρείτε δυσκολώτερον το δεύτερον. 10 Δια να μάθετε δε, ότι ο υιός του ανθρώπου έχει εξουσίαν να συγχωρή αμαρτίας εδώ εις την γην-λέγει στον παραλυτικόν· 11 Σε σένα που πιστεύεις λέγω, σήκω επάνω υγιής, πάρε το κρεββάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου”. 12 Και αμέσως εσηκώθη, επήρε το κρεββάτι στον ώμον και εβγήκε ενώπιον όλων, ώστε όλοι να καταπλαγούν και να δοξάζουν τον Θεόν λέγοντες ότι “ποτέ δεν είδαμε τέτοια γεγονότα, να συγχωρούνται με ένα λόγον αμαρτίαι και εις πιστοποίησιν της συγχωρήσεως να θεραπεύεται θαυματουργικώς η παράλυσις”. 

~** “Αγαπάτε τους εχθρούς σας”
Άγιος Μάξιμος
Μην καταφρονήσεις την εντολή της , γιατί μ’ αυτή θα γίνεις παιδί του Θεού, ενώ παρα­βαίνοντάς την θα γίνεις παιδί της γέννας.
*  Για τις εξής πέντε αιτίες οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλο: Για το Θεό, όπως ο ενάρετος τους αγαπάει όλους, και όπως κάποιος αγαπάει τον ενάρετο, έστω κι αν ο ίδιος δεν έγινε ακόμα ενάρετος.

– Για φυσικούς λόγους, όπως οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, και αντιστρόφως. – Από κενοδοξία, όπως αγαπάει κάποιος αυτόν που τον δοξάζει. – Από φιλαργυρία, όπως εκείνος που αγαπάει τον πλούσιο γιατί του δίνει χρήματα. – Από φιληδονία, όπως εκείνος που αγαπάει ένα πρόσωπο, γιατί του ικανοποιεί τη γαστριμαργία ή τη σαρκική του επιθυμία. Απ’ αυτές λοιπόν τις αιτίες, η πρώτη είναι αξιέ­παινη, η δεύτερη ούτε επαινετή ούτε αξιοκατάκριτη, ενώ οι υπόλοιπες είναι εμπαθείς.  Σε όλες μας τις πράξεις ο Θεός εξετάζει το σκοπό για τον οποίο τις εκτελούμε, αν δηλαδή τις κάνουμε γι’ Αυτόν ή για κάτι άλλο. Όταν λοιπόν θέλουμε να κάνουμε ένα καλό, ας μην έχουμε σκοπό ν’ αρέσουμε στους ανθρώπους, αλλά μόνο στο Θεό. Σ’ Αυτόν ν’ αποβλέπουμε και όλα να τα κάνουμε για τη δική του δόξα. Διαφορετικά, θα κουραζόμαστε χωρίς να κερδίζουμε τίποτα. Έργο αγάπης είναι η ολόψυχη ευεργεσία προς τον πλησίον μας, η μακροθυμία και η υπομονή που δείχνουμε απέναντί του, καθώς επίσης και η φρόνιμη και συνετή χρησιμοποίηση των πραγμάτων. H διάθεση της αγάπης δεν φανερώνεται μόνο με την παροχή χρημάτων, αλλά πολύ περισσότερο με τη μετάδοση πνευματικού λόγου και με τη σωματική διακονία. Εκείνος που αγαπάει το Χριστό, Τον μιμείται όσο μπορεί. Ο Χριστός, για παράδειγμα, – δεν έπαψε να ευεργετεί τους ανθρώπους  – έδειχνε μακροθυμία, όταν του συμπεριφέρονταν με αχαριστία και Τον βλαστημούσαν – υπέμεινε, όταν Τον χτυπούσαν και Τον θανάτωναν, χωρίς καθόλου να σκέφτεται για κανέναν το κακό που Του έκανε.
Αυτά τα τρία έργα είναι εκφραστικά της αγάπης προς τον πλησίον. Χωρίς αυτά, απατάται εκείνος που λέει ότι αγαπάει το Χριστό ή ότι θα κερδίσει τη βασιλεία Του. Γιατί ο μας βεβαιώνει: «Δεν θα μπει στη βασιλεία των ουρανών εκείνος που μου λέει «Κύριε, Κύριε», αλλά εκείνος που κάνει το θέλημα του Πατέρα μου» (Ματθ. 7,21). Και πάλι: «Όποιος με αγαπάει, θα τηρήσει τις εντολές μου» (Ιω. 14,15). «Εγώ σας λέω», είπε ο Κύριος, «αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευεργετείτε όσους σας μισούν, προσεύχεστε για όσους σας βλάπτουν» (Ματθ. 5,44). Γιατί έδωσε αυτές τις εντολές; Για να ελευθερώσει από το μίσος, τη λύπη, την οργή και τη μνησικακία και να σε αξιώσει ν’ αποκτήσεις την τέλεια αγάπη. Αυτή είναι αδύνατο να την έχει όποιος δεν αγαπάει εξίσου όλους τους ανθρώπους, όπως και ο Θεός τους αγαπάει όλους εξίσου.  Όποιος έχει την τέλεια αγάπη, δεν κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους. Ξέρει πως όλοι μας έχουμε την ίδια ανθρώπινη φύση, και γι’ αυτό ανεξαίρετα τους αγαπάει όλους το ίδιο. Τους εναρέτους τους αγαπάει ως φίλους, ενώ τους κακούς τους αγαπάει ως εχθρούς και τους ευεργετεί και μακροθυμεί και υπομένει, αν τον βλάψουν, χωρίς να υπολογίζει καθόλου το κακό που του γίνεται. Αντίθετα, αν το καλέσει η περίσταση, πάσχει για χάρη τους, για να τους κάνει κι αυτούς φίλους, αν είναι δυνατόν. Κι αν αυτό δεν το κατορθώσει, δεν αλλάζει τη διάθεσή του, αλλά συνεχίζει να τους αγαπάει όλους εξίσου.
~**  Δεν διαπρατευόμαστε την Θεία Κοινωνία
~ Αν μη τι άλλο, είναι άκρως προκλητικό να λέγεται να μην κοινωνούμε λόγω κορονοϊού
* Όσοι πιστεύουν ότι η Θεία Κοινωνία δεν είναι Σώμα και Αίμα του Θεανθρώπου Χριστού, είναι εντελώς ανώφελο να πηγαίνουν στην Εκκλησία.
Οι επιστήμονες κάνουν την δουλειά τους και πολύ καλά κάνουν . Είναι αδύναμοι όμως να εξηγήσουν τον Θεό. Το υπερφυσικό δεν εξηγείται . Εκεί που σταματάει η επιστήμη, ξεκινάει ο Θεός!  Δοκιμάζετε και η πίστη μας, μαζί με την υγεία ….  Να μην προκαλούμε άλλο τον Θεό!, μου είπε χτες ένας Αγιορείτης γεροντας .  Επείσης, ορισμένοι Ιεράρχες βγαίνουν και δεν ξέρουν τι λένε ….!

***Η συγκλονιστική προφητεία του Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη για τον κορονοϊό
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ : Έρχεται επιδημία που θα σαρώσει τον κόσμον ολόκληρο! Σκούπα ηλεκτρική! Έρχεται φοβερά επιδημία εξ Ανατολών!   Ακούστε τι είχε πει ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος για την μεγάλη επιδημία που έρχεται. Ακούστε την προφητική φωνή του, να προβλέπει την επιδημία πριν από αρκετά χρόνια! Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης εκοιμήθη το 2010. «Κινδυνεύουμε ως άτομα. Κινδυνεύουμε από επιδημία. Αχ η επιδημία! Ωχ, ωχ, ωχ! Έρχεται, έρχεται, έρχεται, έρχεται! Έρχεται επιδημία, όχι γρίπη σαν την γριπούλα αυτή, που πέφτεις στα κρεβάτια, αλλά, σύμφωνα με την Αποκάλυψη, έρχεται επιδημία με ένα περίεργο όνομα ασθένειας που θα εκμηδενίσει, θα εξευτελίσει τους γιατρούς, θα εξευτελίσει τα φαρμακεία, τα πάντα! Σκούπα ηλεκτρική! Τι να μας κάνει ο Θεός; Προσευχή δεν κάνουμε, Αγία Γραφή δεν διαβάζουμε, πορνείες και μοιχείες και διαζύγια, και ακαθαρσίες, σκουλήκια βρωμερά και ακάθαρτα! Έρχεται επιδημία που θα σαρώσει τον κόσμον ολόκληρο! Σκούπα ηλεκτρική!  Και όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήλθε η γρίπη εκείνη που εσάρωσε την Αθήνα ολόκληρον, και χιλιάδες έπεσαν και απέθαναν, ούτω πως έρχεται εξ Ανατολών φοβερά επιδημία!  Κινδυνεύουμε, αδελφοί μου! Να πέσουμε στα γόνατα, στα άρματα, στην προσευχή!». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος Μητροπολίτης προέβλεψε όχι μόνο ότι θα έλθει η επιδημία, μπροστά στην οποία η επιστήμη θα είναι εντελώς ανίσχυρη, αλλά και ότι θα έχει ένα περίεργο όνομα και θα έλθει «εξ Ανατολών», όπως πράγματι ήλθε ο κορονοϊός από την Κίνα! Η θεραπεία που προτείνει ο Μητροπολίτης για την επιδημία είναι μία και μοναδική: Μετάνοια και αποφυγή της αμαρτίας!  Ακολουθεί βίντεο :     https://youtu.be/fzQLDUv_U0c  .-   


****  Προσευχή Ενόπλων Δυνάμεων για να προστατεύει ο Θεός  :                                 Η Προσευχή Ενόπλων Δυνάμεων για να προστατεύει ο Θεός τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Ελληνικό Έθνος. Για να στηρίζει ο Κύριος στις δύσκολες στιγμές.  .-  Λέγεται το Τρισάγιο πριν την Προσευχή Ενόπλων Δυνάμεων
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.   Δόξα Σοι ο Θεός ημών, δόξα Σοι.   Βασιλεύ ουράνιε, παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών. Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος ελέησον ημάς. (τρεις φορές) Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.  Παναγία Τριάς, ελέησον ημάς. Κύριε ιλάσθητι ταις αμαρτίαις ημών. 
Δέσποτα, συγχώρισον τας ανομίας ημίν. Άγιε, επισκεψε και ίασαι τας ασθενείας ημών, ένεκεν του ονόματός σου.  Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον.  Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν. Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά Σου, ελθέτω η βασιλεία Σου, γεννηθήτω το θέλημά Σου ως εν ουρανό και επί της γης. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον, και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών, και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού .- 
Δέσποτα Παντοκράτωρ, ο καταξιώσας ημάς διελθείν το μήκος της ημέρας ταύτης, πρόσδεξαι τάς εσπερινάς ημών δεήσεις και κατάπεμψον το πλήθος τού ελέους Σου επί πάντας ημάς τους δεομένους Σου. Τοίχισον ημάς τοίς Αγίοις Αγγέλοις Σου, περιχαράκωσων ημάς τη αληθεία Σου, φρούρησον ημάς τη δυνάμει Σου, φύλαξον υπό την σκέπην Σου τον (κατά ξηράν, θάλασσαν και αέραν) Στρατόν και άπαν το Ελληνικόν Έθνος, παράσχου δε ημίν και την επερχομένην νύκτα ειρηνικήν και αναμάρτητον, και πάσας τας ημέρας της ζωής ημών. Πρεσβείαις της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου, και πάντων των Αγίων. Αμήν. Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ως λυτρωθείσα των δεινών, ευχαριστήρια αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε· αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον, ίνα κράζω σοι· Χαίρε, νύμφη ανύμφευτε. Δέσποινα προσδεξαι, τας δεήσεις των δούλων σου, και λύτρωσαι ημάς, από πάσης ανάγκης και θλίψεως. Την πάσαν ελπίδα μου, εις σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξον με υπό την σκέπην σου. Δι᾿ ευχών των αγίων πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς. Αμήν.                                                      
***Τι είναι η εικόνα και ποιος ο σκοπός της; :
Οι εικόνες μας εμπνέουν και μας δίνουν θάρρος... 
Οι ιερές εικόνες δεν είναι ούτε είδωλα, ούτε ζωγραφικοί πίνακες. Η αξία τους έγκειται στο θεολογικό τους περιεχόμενο και την εξαγιαστική επίδραση που εξασκούν πάνω στον άνθρωπο. Όπως κάθε σελίδα του Ευαγγελίου με το λόγο, έτσι και κάθε εικόνα με τις μορφές και τα σχήματα, εκφράζει αλήθειες της χριστιανικής πίστεως. Γι’ αυτό και πολύ εύστοχα ονομάσθηκε Αγία Γραφή των αγραμμάτων.  
Τι όμως είναι η εικόνα; Κάθε εικόνα είναι και ένα κήρυγμα, μια ομολογία πίστεως. Αλλά ταυτόχρονα και μια κλήση προς την αγιότητα, πρότυπο και αποκάλυψη της οποίας είναι ο ίδιος ο Κύριος και οι άγιοί Του.   Οι εικόνες μας εμπνέουν και μας δίνουν θάρρος στον πνευματικό μας αγώνα. Γιατί μας δημιουργούν τη βεβαιότητα, ότι πριν από μας προηγήθηκαν άλλοι και νίκησαν. Κοιτάζοντας τις ιερές εικόνες εξαγιάζονται οι αισθήσεις μας. Και σαν από ένα παράθυρο του ουρανού βλέπουμε μέσα απ’ αυτές τη δόξα που μας περιμένει. Οι εικόνες είναι σε τελευταία ανάλυση, σημείο της παρουσίας του Θεού και κριτήριο για τη χριστιανική κατανόηση της ζωής και του κόσμου.      
 Φωνή Κυρίου, φυλ. 1297
 Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ, Αιτούμενοι συγχώρεσιν των πταισμάτων ημών βουλήσει γαρ ηυδόκησας ανελθείν εν τω Σταυρώ ίνα ρύση ους έπλασες εκ της δουλείας του εχθρού όθεν ευχαρίστως βοώμεν χαράς επλήρωσας τα πάντα ο σωτήρ ημών ο παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον.
{ Ἀπολυτίκιον Ήχος β’. Κυριακή της Ορθοδοξίας  }.-         

 Γιατί ανάβω κερί ή λαμπάδα; Τι συμβολίζει;     
 Όταν εισερχόμαστε στον ναό, ανάβουμε ένα κερί για τους ζώντες κι ένα κερί για τους κεκοιμημένους...  Γιατί ανάβω κερί ή λαμπάδα; Τι συμβολίζει; Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ανάβουν κερί ή λαμπάδα αλλά δεν γνωρίζουν γιατί το κάνουν. Σε σχετική ερώτηση απαντάνε οι περισσότεροι πως «έτσι το βρήκαμε» ή «στην εκκλησία έτσι κάνουμε». Παρακάτω θα δούμε γιατί ανάβουμε κερί και τι συμβολίζει.- 
Γιατί ανάβω κερί ή λαμπάδα; Τι συμβολίζει; 
Τι συμβολίζει και γιατί πρέπει να ανάβουμε αγνό κερί στην Εκκλησία και το σπίτι μας; Σύμφωνα με τον Άγιο Συμεών της Θεσσαλονίκης το άναμμα του αγνού κεριού έχει έξι συμβολισμούς:
1. Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής μας, γιατί είναι κατασκευασμένο από καθαρό κερί μέλισσας.
2. Επίσης την πλαστικότητα της ψυχής μας, μια και εύκολα πάνω του μπορούμε να χαράξουμε οτιδήποτε.
3. Ακόμη την Θεία Χάρη, επειδή το κερί προέρχεται από τα άνθη που ευωδιάζουν.
 4. Επιπλέον συμβολίζει την θέωση, στην οποία πρέπει να φθάσουμε, επειδή το κερί ανακατεύεται με τη φωτιά και της δίνει τροφή.
5. Και το φως του Χριστού επίσης δείχνει, καθώς καίει και φωτίζει στο σκοτάδι.
6. Και τέλος συμβολίζει την αγάπη και την ειρήνη που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε χριστιανό, επειδή το κερί καίγεται όταν φωτίζει, αλλά και παρηγορεί τον άνθρωπο με το φως του μέσα στο σκοτάδι. 
Ανάβουμε αγνό μελισσοκέρι στην Εκκλησία μας:
1. Όταν εισερχόμαστε στον ναό, ανάβουμε ένα κερί για τους ζώντες κι ένα κερί για τους κεκοιμημένους συγγενείς και γνωστούς μας. Το άναμμα του κεριού θα έπρεπε πάντοτε να συνοδεύεται με λόγια προσευχής. Για τους ζώντες θα ζητάμε το έλεος και την προστασία του Θεού, ενώ για τους κεκοιμημένους τη θεία ευσπλαχνία και αιώνια σωτηρία τους. 
2. Ανάβουμε αγνό κερί διότι το αγνό κερί που παράγεται από παρθένες μέλισσες συμβολίζει την ανθρώπινη φύση του Χριστού η οποία προήλθε από την πάναγνη και παρθένο Μαριάμ.
3. Το τρικέρι του Επισκόπου συμβολίζει την Αγία Τριάδα, ενώ το δικέρι τις δύο φύσεις του Χριστού.
4. Τα κεριά ή οι λαμπάδες που ανάβουμε στη Βάπτιση συμβολίζουν το πνευματικό φως που λαμβάνει ο νεοφώτιστος.
5. Τα κεριά της κηδείας, του τάφου και των μνημοσύνων συμβολίζουν το φως του Χριστού, στο οποίο ευχόμεθα να εισέλθει ο αποθανών.
6. Ο Πολυέλαιος συμβολίζει την θριαμβεύουσα Εκκλησία των Ουρανών. 
Τα κεριά ή τα κανδήλια του συμβολίζουν τους αγίους. Στις μεγάλες γιορτές στις Ιερές Μονές σείουν τον Πολυέλαιο, για να φανερώσουν ότι και οι άγιοι στα επουράνια συνεορτάζουν και συγχορεύουν με την επίγεια Εκκλησία του Χριστού. Το μελισσοκέρι Αγίου Όρους είναι το αγνότερο είδους κεριού.



***  Προσευχή για την Ελλάδα μας στις δύσκολες στιγμές               ...ἕως πότε ἁμαρτωλοί, Κύριε, ἕως πότε ἁμαρτωλοὶ καυχήσονται... 

Προσευχή για την Ελλάδα – Για να φωτίσει ο Θεός τους ανθρώπους, που δημιουργούν θέματα στο έθνος και αναστατώνουν τον λαό και τον ταλαιπωρούν με ακαταστασίες και φαγωμάρες. Για να μας στηρίζει ο Κύριος στις δύσκολες στιγμές. 

Προσευχή για την Ελλάδα (Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου)                            Λέγεται το Τρισάγιο πριν την προσευχή για την Ελλάδα 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.   Δόξα Σοι ο Θεός ημών, δόξα Σοι.   Βασιλεύ ουράνιε, παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών. Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος ελέησον ημάς. (τρεις φορές) Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.  Παναγία Τριάς, ελέησον ημάς. Κύριε ιλάσθητι ταις αμαρτίαις ημών. Δέσποτα, συγχώρισον τας ανομίας ημίν. Άγιε, επισκεψε και ίασαι τας ασθενείας ημών, ένεκεν του ονόματός σου.  Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον.  Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν. Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά Σου, ελθέτω η βασιλεία Σου, γεννηθήτω το θέλημά Σου ως εν ουρανό και επί της γης. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον, και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών, και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού .-  (Ψαλμός 93)




Προσευχή για την Ελλάδα

Θεός ἐκδικήσεων Κύριος, Θεὸς ἐκδικήσεων ἐπαρρησιάσατο. 2 ὑψώθητι ὁ κρίνων τὴν γῆν, ἀπόδος ἀνταπόδοσιν τοῖς ὑπερηφάνοις. 3 ἕως πότε ἁμαρτωλοί, Κύριε, ἕως πότε ἁμαρτωλοὶ καυχήσονται, 4 φθέγξονται καὶ λαλήσουσιν ἀδικίαν, λαλήσουσι πάντες οἱ ἐργαζόμενοι τὴν ἀνομίαν; 5 τὸν λαόν σου, Κύριε, ἐταπείνωσαν καὶ τὴν κληρονομίαν σου ἐκάκωσαν, 6 χήραν καὶ ὀρφανὸν ἀπέκτειναν, καὶ προσήλυτον ἐφόνευσαν 7 καὶ εἶπαν· οὐκ ὄψεται Κύριος, οὐδὲ συνήσει ὁ Θεὸς τοῦ ᾿Ιακώβ. 8 σύνετε δή, ἄφρονες ἐν τῷ λαῷ· καί, μωροί, ποτὲ φρονήσατε. 9 ὁ φυτεύσας τὸ οὖς οὐχὶ ἀκούει; ἢ ὁ πλάσας τὸν ὀφθαλμὸν οὐχὶ κατανοεῖ; 10 ὁ παιδεύων ἔθνη οὐχὶ ἐλέγξει; ὁ διδάσκων ἄνθρωπον γνῶσιν; 11 Κύριος γινώσκει τοὺς διαλογισμοὺς τῶν ἀνθρώπων ὅτι εἰσὶ μάταιοι. 12 μακάριος ὁ ἄνθρωπος, ὃν ἂν παιδεύσῃς, Κύριε, καὶ ἐκ τοῦ νόμου σου διδάξῃς αὐτὸν 13 τοῦ πραΰναι αὐτὸν ἀφ᾿ ἡμερῶν πονηρῶν, ἕως οὗ ὀρυγῇ τῷ ἁμαρτωλῷ βόθρος.


14 ὅτι οὐκ ἀπώσεται Κύριος τὸν λαὸν αὐτοῦ καὶ τὴν κληρονομίαν αὐτοῦ οὐκ ἐγκαταλείψει, 15 ἕως οὗ δικαιοσύνη ἐπιστρέψῃ εἰς κρίσιν καὶ ἐχόμενοι αὐτῆς πάντες οἱ εὐθεῖς τῇ καρδίᾳ. (διάψαλμα). 16 τίς ἀναστήσεταί μοι ἐπὶ πονηρευομένοις; ἢ τίς συμπαραστήσεταί μοι ἐπὶ τοὺς ἐργαζομένους τὴν ἀνομίαν; 17 εἰ μὴ ὅτι Κύριος ἐβοήθησέ μοι, παρὰ βραχὺ παρῴκησε τῷ ᾅδῃ ἡ ψυχή μου. 18 εἰ ἔλεγον· σεσάλευται ὁ πούς μου, τὸ ἔλεός σου, Κύριε, ἐβοήθει μοι. 19 Κύριε, κατὰ τὸ πλῆθος τῶν ὀδυνῶν μου ἐν τῇ καρδίᾳ μου αἱ παρακλήσεις σου εὔφραναν τὴν ψυχήν μου. 20 μὴ συμπροσέστω σοι θρόνος ἀνομίας, ὁ πλάσσων κόπον ἐπὶ πρόσταγμα. 21 θηρεύσουσιν ἐπὶ ψυχὴν δικαίου καὶ αἷμα ἀθῷον καταδικάσονται. 22 καὶ ἐγένετό μοι Κύριος εἰς καταφυγὴν καὶ ὁ Θεός μου εἰς βοηθὸν ἐλπίδος μου· 23 καὶ ἀποδώσει αὐτοῖς Κύριος τὴν ἀνομίαν αὐτῶν, καὶ κατὰ τὴν πονηρίαν αὐτῶν ἀφανιεῖ αὐτοὺς Κύριος ὁ Θεός.  Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

 Αλληλούϊα, Αλληλούϊα, Αλληλούϊα, δόξα Σοι ο Θεός. (τρίς)

 Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον.

Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Άξιον εστιν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον, και Μητέρα του Θεού ημών.

Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ, και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ, την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν, την όντως Θεοτόκον, σε μεγαλύνομεν.

Θεοτοκίον (Προσευχή για την Ελλάδα)

Υπό την σην ευσπλαχνίαν καταφεύγομεν, Θεοτόκε, τας ημών ικεσίας, μη παρίδης εν περιστάσει, αλλ’ εκ κινδύνων λύτρωσαι ημάς, μόνη Αγνή, μόνη ευλογημένη.


***  Κορονοϊός: Τι λένε οι επιστήμονες για την μετάδοση του covid-19.


Πάνω από το 10% των ασθενών με το νέο κορονοϊό - δηλαδή τουλάχιστον ο ένας στους δέκα - τον κολλάει από κάποιον άλλο άνθρωπο που έχει τον ιό αλλά δεν έχει ακόμη συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ.  Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο διαδοχικά περιστατικά στην «αλυσίδα» μετάδοσης είναι λιγότερο από μία εβδομάδα (στην Κίνα ήταν περίπου τέσσερις μέρες). Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Λόριν 'Ανσελ Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης μιας επιδημίας εξαρτιέται από δύο πράγματα: πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού και πόσο χρόνο (διαδοχικό χρονικό διάστημα) χρειάζεται ένας φορέας για να μεταδώσει τη νόσο σε ένα άλλο άνθρωπο.-




***  Πώς θα νικήσετε τον κορονοϊό με δέκα πρακτικά μέτρα
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ - 
1. Πηγαίνω σε κάποιο πνευματικό για εξομολόγηση, διότι, όπως λέει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακας, όποιος φοβάται τον θάνατο έχει ανεξομολόγητες αμαρτίες.
2. Σταματώ να αμαρτάνω, διότι η αμαρτία είναι πηγή ασθενειών, ψυχικών και σωματικών, η αμαρτία είναι θάνατος.
3. Πηγαίνω στην Εκκλησία, γιατί εκεί βρίσκω τον Χριστό, ο Οποίος μας είπε: «ποιος από σας, εάν του ζητήσει ο γιος του ψωμί, θα του δώσει πέτρα; Εάν εσείς οι πονηροί, γνωρίζετε να δίνετα καλά πράγματα στα παιδιά σας, πολύ περισσότερο ο ουράνιος Πατέρας σας θα δώσει καλά σε όσους του ζητούν».
 4. Συνεχίζω να κοινωνώ αξίως, δηλαδή με μετάνοια, εξομολόγηση, νηστεία, προετοιμασία, φόβο Θεού. Η θεία Κοινωνία, όταν λαμβάνεται αξίως, είναι φάρμακο όχι μόνο από τις ασθένειες, αλλά «φάρμακο αθανασίας». Εάν έχω μεγάλες ανεξομολόγητες αμαρτίες, δεν πάω να κοινωνήσω πριν εξομολογηθώ και λάβω άφεση αμαρτιών.                       
5. Επιστρέφω στον Θεό με μετάνοια, γιατί ο Θεός είναι η λύση σε όλα τα αδιέξοδα. Έχω εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού.
6. Εάν είμαι υγιής, τηρώ με ακρίβεια την νηστεία της Αγίας Τεσσαρακοστής, διότι «φυλάσσει Κύριους τους αγαπώντας Αυτόν».
7. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, γιατί ο θάνατος θα με φέρει μία ώρα αρχύτερα κοντά σε Αυτόν που αγαπώ, τον Χριστό.
8. Aπό όσα μου λένε οι γιατροί, οι υπηρεσίες και οι πολιτικές αρχές και εξουσίες τηρώ μόνο όσα δεν αντίκεινται στην πίστη μου, στο ευαγγέλιο και στην αλήθεια του Χριστού, διότι ο Θεός είναι πιο πάνω και από τον κορωνοϊό, πιο πάνω από τους γιατρούς, πιο πάνω από Πρωθυπουργούς και Υπουργούς, πιο πάνω από πλανητάρχες, πιο πάνω από όλους. Εάν δεν τον θέλει Αυτός, δεν πέφτει ούτε ένα φυλλαράκι από το δένδρο.
9. Εξακολουθώ να πηγαίνω κάθε Παρασκευή στους Χαιρετισμούς, διότι η Παναγία είναι η Μητέρα μας και μία Μητέρα μόνο καλό μπορεί να κάνει στα παιδιά Της.-


*** «Η επιδημία δεν είναι μόνο αντικείμενο του κράτους, αλλά κυρίως αντικείμενο του πολίτη. Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης Προστατεύουμε το σύστημα υγείας μας, δεν το απασχολούμε χωρίς λόγο. Προστατεύουμε τους υγειονομικούς. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους μας», δηλώνει εμφατικά ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες Νικόλαος Σύψας, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104, 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».
 Ο καθηγητής, αφού σχολιάζει ότι ο ΠΟΥ άργησε να κηρύξει πανδημία για τον κορονοϊό, απαντά σε ερωτήματα που ταλανίζουν όλους τους Έλληνες τις τελευταίες ημέρες, καθότι τα δεδομένα για τον νέο αυτό ιό, που οι επιστήμονες μελετούν νυχθημερόν, αλλάζουν συνεχώς.
Είναι καλό να χρησιμοποιούμε κλιματισμό; Μένει στον αέρα ο κορονοϊός, όπως κάποιοι υποστηρίζουν; Πόσες μέρες διαρκεί η περίοδος επώασης, και πόσες η ανάρρωση; Θα φέρουν οι υψηλές θερμοκρασίες την «Άνοιξη»; Πόσο τελικά επικάθεται αυτός ο ιός σε επιφάνειες και σε ποιες;
Ο κ. Σύψας μεταξύ άλλων σχολιάζει αιχμηρά, fake news που κυκλοφορούν στα socia media, αναφέρεται σε επιδημιολογικά δεδομένα για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων, ενώ απαντά στο πώς ερμηνεύεται λοιμωξιολογικά η γεωμετρική αύξηση των θυμάτων στη γειτονική μας Ιταλία, τι προοιωνίζεται η υποχώρηση του ιού μετά από δίμηνο στην Κίνα για τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας να αντεπεξέλθει στην πανδημία. - 

***    Νέα πρόκληση στον Έβρο:
«Επιχείρηση 1453» με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη  .. 
Πτήσεις μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών UAVs (Unmanned Aerial Vehicles) τύπου Bayraktar TB2 στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ανακοίνωσε ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ.
 Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν. Η Άγκυρα πραγματοποιεί επιχείρηση στη συνοριακή γραμμή στον Έβρο, με την κωδική ονομασία 1453, το έτος, δηλαδή, άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 κάνουν περιπολίες στα σύνορα και μεταφέρουν τις πληροφορίες σε ένα επιχειρησιακό κέντρο όπου παρακολουθείται από Τούρκους στρατιωτικούς.
 Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Μπαϊρακτάρ έκανε γνωστή την πρώτη «περιπολία» του τουρκικού UAV παράλληλα με τον ποταμό Έβρο   .- 


***Κορονοϊός Ελλάδα: Το κείμενο του καθηγητή του ΜΙΤ Κων/νου Δασκαλάκη που πρέπει ΟΛΟΙ να διαβάσουμε :
 Η εξάπλωση του κορονοϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση, γι' αυτό έχει κρίσιμη σημασία να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία ένα μύθο για να προειδοποιήσει πως τα κρούσματα της νόσου μπορεί πολύ γρήγορα να εκτιναχθούν, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει κανείς, τονίζει ότι «η εκθετική αύξηση είναι ύπουλο πράγμα. Το σκέφτεσαι λίγο και τα νούμερα φαίνονται μικρά. Αλλά τελικά θα σου τη φέρει». Αν και «δεν είμαι γιατρός, βιολόγος ή επιδημιολόγος, αλλά η δουλειά μου στην επιστήμη των υπολογιστών είναι να δαμάζω τις εκθετικές αυξήσεις», όπως αναφέρει, υπογραμμίζει ότι «η εξάπλωση του κοροναϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση. Αρχίζει με ένα κρούσμα. Μετά από δύο-τρεις μέρες τα κρούσματα γίνονται δύο. Μετά από άλλες δύο-τρεις μέρες γίνονται τέσσερα. Έχει περάσει μια βδομάδα και φαίνεται υπό έλεγχο. Έλα όμως που αν περάσουν άλλες δύο βδομάδες, τα κρούσματα θα γίνουν περίπου 1.000 και αν περάσουν άλλες δύο-τρεις βδομάδες, θα γίνουν πάνω από εκατό χιλιάδες!».
 Όπως λέει, «το ακόμα πιο ύπουλο είναι το εξής. Όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.000, ακόμα και εκείνη την μέρα να καθόμαστε όλοι σπίτι μας για δέκα μέρες χωρίς καμιά ανθρώπινη επαφή, παρόλα αυτά τα κρούσματα θα γίνονταν αρκετές χιλιάδες. Μα πώς; Ο λόγος είναι ότι όταν τα 1.000 έδειξαν συμπτώματα, είχαν ήδη μεταδώσει τον ιό σε άλλους».
«Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι τώρα περίπου 200. Αν καθόμαστε όλοι κλεισμένοι σπίτια μας, τότε σε ένα καλό σενάριο μετά από πέντε-έξι-εφτά μέρες τα κρούσματα θα έφταναν περίπου τα 1.000 μεγαλώνοντας εκθετικά μέχρι τότε, Αλλά μετά θα βλέπαμε τον αριθμό νέων κρουσμάτων να πέφτει, αν συνεχίζαμε στα σπίτια μας. Μετά από ακόμα δύο-τρεις βδομάδες, δηλαδή σε ένα μήνα από τώρα, ίσως και να είχαμε μηδέν καινούρια κρούσματα».

***  Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με την επάρκεια των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ;
Κορονοϊός στην Ελλάδα: Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (14/03), η κίνηση στα σούπερ μάρκετ ήταν μεγάλη, με ανθρώπους όλων των ηλικιών να σπεύδουν να αγοράσουν ήδη πρώτης ανάγκης - Έντονη είναι η ανησυχία πολλών πολιτών για το αν υπάρχει επάρκεια τροφίμων - Τι απαντά το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης; 
Ο πανικός φαίνεται ότι έχει καταλάβει αρκετό κόσμο όπως δείχνει και το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.
~ Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ανάγκασε τον ίδιο τον υφυπουργό να μεταβεί σε σούπερ μάρκετ για να διαπιστώσει τι γίνεται.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης που επισκέφθηκε σήμερα σούπερ μάρκετ, εν μέσω των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό. Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η «κατάσταση επανέρχεται σε φυσιολογικό επίπεδο». Τι είπε ο κ. Παπαθανάσης για την επάρκεια των τροφίμων; Υπάρχει ή όχι πρόβλημα με τα σούπερ μάρκετ; 
ΕΚΤΑΚΤΟ! Αυξάνονται τα θύματα του κορωνοϊού-Τέταρτος νεκρός στην Ελλάδα – Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ… Το Σάββατο είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο ασθενείς… 

Αυξάνονται τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς σήμερα είχαμε τον τέταρτο νεκρό από τη φονική νόσο που εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για έναν 53χρονο άνδρα από την Καστοριά ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο ΑΧΕΠΑ.  
Ο 53χρονος είχε καταγωγή από τα Σιάτιστα, ήταν κάτοικος Καστοριάς και εργαζόταν στο Μικροβιολογικό του Νοσοκομείου Καστοριάς.  Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στο e-ptolemeos ο δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά για την έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή του και τόνισε πως είναι σε επικοινωνία για το θέμα και περιμένει από τον ΕΟΔΥ να λάβει επιπλέον μέτρα, ιδίως στα χωριά Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρόταση του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης που ζήτησε να ζητηθεί να κηρυχθούν σε καραντίνα τα χωριά αυτά, λέγοντας πως αναμένονται περαιτέρω εντολές από τους αρμοδίους. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που καταγράφεται από την περιοχή της Δ. Μακεδονίας, μετά τον 90χρονο από τη Δραγασιά Βοϊου όπου κατέληξε, δυστυχώς, από τον κορωνοϊό. Χθες επίσης είχαμε και τον θάνατο του 67χρονου που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Ζακύνθου. pentapostagma.gr
***  Μητσοτάκης για τον κορονοϊό: «Πήγα να ανάψω ένα κερί – Θα τα καταφέρουμε»
 
~Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού μίλησε ο πρωθυπουργός
* Αποφασισμένος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να βγει όσο το δυνατόν αλώβητη από την πανδημία του κορονοϊού, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΘΕΜΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος και βασικό του μέλημα είναι να μη χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που μπορούν να σωθούν. Όπως λέει, η χώρα μας έλαβε σκληρά μέτρα πιο γρήγορα από όλους με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα και παράλληλα να μην πέσουν όλα τα περιστατικά μαζί στο σύστημα υγείας, στο οποίο ζητά να έχουμε εμπιστοσύνη. «Ακούγαμε πάντα τους Έλληνες να ρωτάνε σε κρίσεις που είναι το κράτος. Τώρα το κράτος είναι εδώ, λειτουργεί καλά ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία», επισημαίνει ο πρωθυπουργός, ενώ καλεί τους πιστούς να περιορίσουν τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες: «Κι εγώ πήγα να ανάψω ένα κερί, αλλά μόνος», λέει χαρακτηριστικά. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι περιμένει και θέλει τη συνεργασία της Εκκλησίας. «Δεν φανταζόμουν όταν ανέλαβα πρωθυπουργός, που η πρώτη προτεραιότητα τότε ήταν η οικονομία και η δημόσια τάξη, ότι θα βρεθούμε ξαφνικά να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: μια κρίση έξαρσης του προσφυγικού, υποκινούμενη ουσιαστικά από την Τουρκία και ταυτόχρονα μια παγκοσμια κρίση δημόσιας υγείας, η οποία φαίνεται να παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις και σίγουρα θα έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία», αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι: «Τέρμα το “μπάτε σκύλοι αλέστε” στα σύνορα».
*** Κορονοϊός Ελλάδα: Πρόσθετα μέτρα σε αεροδρόμια και ΜΜΜ - Η έκκληση στους πολίτες
*** Κορονοϊός: Η άνοιξη και η ζέστη θα σταματήσουν τον ιό; - Τι λένε οι επιστήμονες

Ο Ιπποκράτης και ο Θουκυδίδης το γνώριζαν και το είχαν επισημάνει από τότε: αρκετές ασθένειες εμφανίζουν μια εποχικότητα και είναι συχνότερες σε συγκεκριμένες εποχές.
Πολλοί άνθρωποι -ειδικοί και μη- «ποντάρουν» ακριβώς ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη φονική νόσο Covid-19, θα αποδειχθεί και αυτός εποχικός, υποχωρώντας σημαντικά μόλις μπει για τα καλά η άνοιξη και πολύ περισσότερο όταν αρχίσει το καλοκαίρι.-
Το κεντρικό ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό όντως θα συμβεί και ο νέος ιός θα «μιμηθεί» τη γρίπη που είναι εποχική. Οι επιστήμονες παραδέχονται όμως ότι δεν έχουν σίγουρη απάντηση και μπορούν μόνο να εύχονται ότι αυτό θα συμβεί. Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν μπορεί να στοιχηματίσει σήμερα ότι ο νέος κορονοϊός θα αλλάξει πράγματι τη συμπεριφορά του μετά την εισβολή της άνοιξης (κάτι που τυπικά θα συμβεί στις 20 Μαρτίου), αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ανθρωπότητα δεν έχει καμία ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Όσα πάντως είναι ήδη γνωστά για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", δεν παρέχουν ισχυρή υποστήριξη στην ιδέα ότι ο νέος κορονοϊός θα εξαφανιστεί ξαφνικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.Τουλάχιστον 68 μεταδοτικές νόσοι είναι εποχικές, με διαφορετικό «προφίλ» η κάθε μία, σύμφωνα με έρευνα της Μικαέλα Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Pathogens".
***   Σχολιάζοντας την επικαιρότητα μέσα από βίντεο  :
1~*Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην Ελληνική Βουλή 11-03-2020: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217702973579585/ .-  
2~* Κορωνοϊός  και σχολιασμοί 10/03/2020 : 
https://youtu.be/alXCVtvUn3U  .-  
3~* Στο Έβρο ποταμό 11-03-2020 προκλήσεις από Τούρκους  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217711104542854/ 
~** O  Κ  Βελόπουλος στην Ε  Βουλή 11/03/ 2020  :  
 https://youtu.be/nlH30oQi9SE   .-
~**  Από συνθήματα νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ  11/03/2020 
https://youtu.be/FUWCgVf5yXo   .-                                                                                            
 ~** Ο βρώμικός ρόλος της Δύσης για την Ελλάδα μας 06/03/2020 Κ Β : https://youtu.be/Djsi2UmQJbw  .-
~**  Λαθρομετανάστες και τζαμιά  05/03/2020 Κ Β  :                                  https://youtu.be/jbnue9m7MA0 .-
~** Λύσεις για επίθεση Τουρκίας με λαθροεισβολείς 11/03/2020 : 
https://youtu.be/vJquj3idcYw  .- 
 ~** Αναφορές από το πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης 11/03/2020 : https://youtu.be/26SoZ1i_Lzw   .-
~**   Ο Κ  Βελόπουλος σχολιάζει τις επιθέσεις εναντίον του 11/03/2020 :   https://youtu.be/UzfYZ2oUvRE   .- 
~* Ο Κ. Βελοπουλος στην ΕΡΤ 1 Σάββατο 14-03-2020 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217729252276536/
~** Στην ΕΡΤ 1 Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 14-03-2020 Σάββατο πρωί..  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217729429200959/

***  Ο κορωναϊός σκοτώνει την παγκοσμιοποίηση όπως την ξέρουμε – Επιστρέφουμε στο ‘Έθνος-Κράτος’;..
Ο κορωναϊός σκοτώνει την παγκοσμιοποίηση όπως την ξέρουμε

Το ξέσπασμα ήταν ένα δώρο για τους υπέρμαχους των κλειστών συνόρων και του εθνικού προστατευτισμού  και είναι πιθανό να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και αγαθών. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και οι επενδυτές παρέμεναν εφησυχασμένοι για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι εσφαλμένα υπολόγιζαν ότι θα είχαν μόνο ένα σύντομο, περιορισμένο, μικρό πρόβλημα στην Κίνα. Τώρα συνειδητοποιούν ότι προκαλεί παγκόσμιο σοκ, το οποίο μπορεί να είναι έντονο, αλλά το οποίο ακόμη ελπίζουν ότι θα είναι σύντομο. Αλλά τι γίνεται αν η οικονομική αναστάτωση έχει διαρκή αντίκτυπο; Θα μπορούσε η πανδημία του κοροναϊού να είναι ακόμη και το καρφί στο φέρετρο για την παγκοσμιοποίηση ; Είναι το τέλος για την παγκοσμιοποίηση. Όλοι οι τύποι επιχειρήσεων έχουν συνειδητοποιήσει ξαφνικά τους κινδύνους να βασίζονται σε σύνθετες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που είναι συγκεντρωμένες όχι μόνο στην Κίνα – αλλά σε συγκεκριμένους χώρους όπως το Wuhan, το επίκεντρο της πανδημίας. Οι Κινέζοι – και τώρα Ιταλοί, Ιρανοί, Κορεάτες και άλλοι – έχουν γίνει ευρέως ‘γνωστοί’ ως φορείς της νόσου.  Ανώτεροι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα έχουν επισημάνει την ασθένεια του “κινεζικού κοροναϊού”. Ταυτίζουν τον ιό με την Κίνα δηλαδή. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις όλων των πολιτικών ιδεολογιών έσπευσαν να επιβάλουν απαγορεύσεις ταξιδιών, πρόσθετες απαιτήσεις θεωρήσεων και περιορισμούς στις εξαγωγές. Η απαγόρευση ταξιδιού στις περισσότερες αφίξεις από την Ευρώπη που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στις 11 Μαρτίου είναι ιδιαίτερα ευρεία, αλλά όχι μοναδική. Όλα αυτά κάνουν τις οικονομίες πιο εθνικές και την πολιτική πιο εθνικοκεντρική Πολλές από αυτές τις αναταράξεις μπορεί να είναι προσωρινές. Ωστόσο, η κρίση του κοροναϊού είναι πιθανό να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο, ειδικά όταν ενισχύει τάσεις που υπονομεύουν ήδη την παγκοσμιοποίηση. Μπορεί να βλάψει τις κατακερματισμένες διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, να μειώσει την κινητικότητα των παγκόσμιων επιχειρηματιών και να παράσχει πολιτικές για τους εθνικιστές που ευνοούν μεγαλύτερο έλεγχο και προστατευτισμό.  Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού με επίκεντρο την Κίνα, στις οποίες έχουν εμπλακεί πολλές τράπεζες της Δύσης, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες. Το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους της παραγωγής στην Κίνα έχει διαβρωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η χώρα έχει γίνει πλουσιότερη και οι μισθοί έχουν αυξηθεί. Οι κίνδυνοι αυτού του γεγονότος υπογραμμίστηκαν από την επιβολή δασμών από τον Πρόεδρο Trump στις εισαγωγές από την Κίνα το 2018 και το 2019, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε ανίχνευση εναλλακτικών λύσεων. Ενώ η συμφωνία του Ιανουαρίου σημάδεψε μια εύθραυστη ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ-Κίνας, οι κίνδυνοι της παραγωγής στην Κίνα παραμένουν. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί βλέπουν όλο και περισσότερο την Κίνα ως μακροπρόθεσμο στρατηγικό αντίπαλο που πρέπει να περιοριστεί. Και μόλις ο εμπορικός πόλεμος υποχώρησε παρενέβη ο κορωναϊός. Η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας πολλών κινεζικών εργοστασίων έχει ωθήσει τις εξαγωγές κάτω από 17 τοις εκατό κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έχει διαταράξει την παραγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, iPhones και άλλων καταναλωτικών αγαθών. Η αδράνεια είναι ένα ισχυρό πράγμα. Και υπάρχουν ακόμα πολλά πλεονεκτήματα στην παραγωγή στην Κίνα, αλλά η κρίση του κοροναϊού θα μπορούσε να σημάνει ένα σημείο ανατροπής που ωθεί πολλές επιχειρήσεις να αναδιαμορφώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά και συχνά πιο τοπικά πρότυπα παραγωγής. Μια επιλογή είναι να μετατοπιστούν και να διαφοροποιηθούν οι δραστηριότητες σε άλλες ασιατικές οικονομίες, όπως το Βιετνάμ ή η Ινδονησία. Ένα άλλο είναι να μειωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή στο Μεξικό και οι ευρωπαϊκές στην Ανατολική Ευρώπη ή την Τουρκία. Ένα τρίτο είναι η επένδυση σε ρομπότ και η εκτύπωση 3D σε προηγμένες οικονομίες, που παράγουν τοπικά πλησιέστερα στους καταναλωτές. Μια δεύτερη διαρκής συνέπεια της κρίσης του κοροναϊού μπορεί να είναι η μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών. Οι γκουρού τεχνολογίας έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι οι τηλεδιάσκεψειςκαι οι εφαρμογές συνομιλίας θα εξαλείψουν την ανάγκη για τα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια και θα επιτρέψουν σε πολλούς ανθρώπους να δουλέψουν από το σπίτι τους περισσότερο. Ωστόσο, μέχρι την κρίση του κοροναϊού, τα επαγγελματικά ταξίδια συνέχισαν να αυξάνονται, φαινομενικά αμείλικτα. Τώρα, είτε λόγω κρατικών απαγορεύσεων, επιχειρηματικών αποφάσεων είτε ατομικής προσοχής, όλα εκτός από τα πιο σημαντικά διεθνή ταξίδια έχουν ακυρωθεί και εκείνοι που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι διαμένουν όλο και περισσότερο. Tι σημαίνουν όλα αυτά όμως; Τι θα αλλάξει στη ζωή μας; H συνέχεια ΕΔΩ
*** Τούρκος δημοσιογράφος: “Ο Ερντογάν έχει επιληψία και καρκίνο, γιατί το κρύβουν;”

~ Φυσικά αυτή η αρρώστια σε ποιον κολλάει εύκολα ; Μα φυσικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέχεια ταξιδεύει στο εξωτερικό και στους υπουργούς φίλους του. Αν μεταδοθεί στον Ερντογάν, αυτό θα κρυφτεί από τον λαό και αν κρυφτεί ποιος ο λόγος?  Ναι το κρύβουν και για αυτό υπάρχουν παραδείγματα. Ο Ερντογάν έχει επιληψία και αυτό το κρύβουν από το λαό, διότι όταν κάποιος έχει επιληψία, όχι απλά δεν παίρνει κρατικό αξίωμα αλλά ούτε στρατιωτική θητεία δεν κάνει. Σε αξιωματικούς αν κάποιος εμφανίσει επιληψία αποστρατεύεται.
Μήπως ο Ερντογάν έχει κι άλλες αρρώστιες; Ναι έχει και δύο φορές εγχειρίστηκε, είναι ο καρκίνος στο έντερο. Αυτός λοιπόν ο κόσμος που τόσο πολύ αγαπά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του ; Γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι ο καρκίνος, αν γίνεται ακόμη χημειοθεραπεία, για ποιο λόγο έγινε δεύτερη εγχείρηση, γνωρίζει αν ο Ερντογάν νοσηλεύτηκε η όχι μυστικά στην Κολωνία ; Όχι δεν το γνωρίζει, όλα του τα κρύβουν. Για ποιο λόγο; 

Αχμέτ Νεσιν  https://artigercek.com/yazarlar/ahmetnesin/saklanan-coronaviruslu-erdogan-mi  14/3/2020  tourkikanea.gr
***  Παγκόσμια πολιτική κρίση λόγω κορωνοϊού: Απειλείται η δημοκρατία;

~ Ο νέος κορονοϊός επεκτείνει κάθε ημέρα τη ζώνη της μόλυνσής του. Προκαλεί την κατάρρευση των αγορών και κακοποιεί την παγκόσμια οικονομία. Θέτει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας. Ο Covid-19, όμως, δοκιμάζει και τα πολιτικά συστήματα. Για να καταπολεμηθεί μια προελαύνουσα επιδημία, τι είναι πιο αποτελεσματικό: ο αυταρχισμός ή η δημοκρατία;  Του Alain Frachon (*)
Το ερώτημα τίθεται σε μια σημαντική στιγμή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Σε πολλές δημοκρατικές χώρες, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται δύσπιστοι ή αποστασιοποιούνται από τους πολιτικούς τους θεσμούς. Την ίδια στιγμή, το «αντιφιλελεύθερο» δημοκρατικό μοντέλο εδραιώνεται στην Άγκυρα, στη Βαρσοβία ή στη Βουδαπέστη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θέλει να αφήσει πια το Κρεμλίνο. Και η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ εξαίρει την αυταρχική διακυβέρνηση με κινεζικά χαρακτηριστικά (άλλοτε την αποκαλούσαμε «δικτατορία»).
Κι όμως, αυτό που ο κορονοϊός έχει αποδείξει είναι η ακαταλληλότητα ενός καθεστώτος που καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης. Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να επαινεί την απόφαση των κινεζικών αρχών να βάλουν σε καραντίνα εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά πολλοί Κινέζοι προβληματίζονται για τις πέντε εβδομάδες που χάθηκαν από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.
Αν είχαν εισακουστεί εκείνοι που απηύθυναν τις πρώτες προειδοποιήσεις, αν η περιφερειακή ηγεσία είχε τολμήσει να ενημερώσει το «κέντρο» ότι τα πράγματα πήγαιναν πολύ άσχημα στην Ουχάν, εκατομμύρια Κινέζοι δεν θα ζούσαν σήμερα αυτή τη δοκιμασία. Η διαχείριση αυτής της επιδημίας φέρει τη σφραγίδα της εποχής Σι: συγκεντρωτισμός, εμμονή με τον κοινωνικό έλεγχο και καταστολή της παραμικρής διαφωνίας, ακόμη και ιατρικού χαρακτήρα. Η φιλοδοξία του Σι να προωθήσει το κινεζικό μοντέλο διακυβέρνησης, δηλαδή την παντοδυναμία του κομματικού κράτους, βγαίνει από την ιστορία αυτή αποδυναμωμένη.
Σε καλύτερη κατάσταση δεν βρίσκεται ούτε ο ναρκισσιστικός λαϊκισμός τον οποίο ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά υποτίμησε τον ιό, λέγοντας ότι θα τα λύσει όλα η ζέστη. Ύστερα κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι διογκώνουν το πρόβλημα για να προκαλέσουν ύφεση και να πλήξουν την εκστρατεία επανεκλογής του. Και στη συνέχεια τα έβαλε με την Ευρώπη. Στη διάρκεια όλης αυτής της κρίσης, έδειξε ανίκανος να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.
Ο ιός φέρνει στο φως τις αδυναμίες του αμερικανικού συστήματος υγείας, το οποίο ο Τραμπ βάλθηκε να ξεχαρβαλώσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος περιόρισε όμως σημαντικά και τα μέσα που απαιτούνται για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ήδη υψηλό λόγω των «δώρων» προς τους πλούσιους και τα περιθώρια νομισματικών ελιγμών μικρά λόγω της πίεσης προς τη Fed για χαμηλά επιτόκια. Και αυτό μπορεί να το πληρώσει ακριβά τον Νοέμβριο.
Απέναντι σε μια τέτοια κρίση, είναι λογικό οι πλούσιες χώρες να τα πηγαίνουν καλύτερα από τις φτωχές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάλι, δοκιμάζεται διπλά. Πρώτον, πρέπει να δείξει την πίστη της σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που τη διαχωρίζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεύτερον, πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης που δεν θα γνωρίζει σύνορα. Η Γερμανία δεν μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να μιλάει πλέον για λιτότητα.
Το 2008, το χειρότερο αποφεύχθηκε. Μια μείζων ύφεση αποτράπηκε χάρις στη συντονισμένη δράση όλων των μεγάλων οικονομιών, δημοκρατικών ή μη. Ο κίνδυνος ήταν παγκόσμιος, η απάντηση πολυμερής. Αλλά η πολυμέρεια δεν είναι πια της μόδας. (*) Ο Αλέν Φρασόν είναι αρθρογράφος της Monde (Πηγή: Le Monde)
***  Κορωνοϊός: Απολύμανση και στη Βουλή – Άσπρες στολές και γάντια στην Ολομέλεια…
~  Μια πρώτη μέριμνα είχε ληφθεί ήδη από χθες, καθώς απολυμαντικά υγρά και υλικά υπήρχαν σε όλους τους χώρους… 
«Το προλαμβάνειν, εστί θεραπεύειν» φαίνεται να επικρατεί αυτές τις ώρες στις σκέψεις των ιθυνόντων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς σε πλήρη απολύμανση όλων των χώρων του ελληνικού κοινοβουλίου προχώρησαν από νωρίς το πρωί εξειδικευμένα συνεργεία…
«Πρώτη φορά άσπρες στολές στην Ολομέλεια» σχολίαζαν μάλιστα οι λιγοστοί υπάλληλοι που επικουρούν τις λειτουργίες της Ολομέλειας, καθώς με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί τις τελευταίες μέρες και η Βουλή των Ελλήνων για προληπτικούς λόγους. Αυτό, ωστόσο, δεν απέτρεψε τον Πρόεδρο του σώματος, Κωσταντίνο Τασούλα, ούτε και τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη να αδράξουν την ευκαιρία της ανάπαυλας του Σαββατοκύριακου, για να λάβουν ειδικά μέτρα υγιεινής και απολύμανσης του κτιρίου, ώστε από την αρχή της εβδομάδας οι χώροι του κοινοβουλίου να καταστούν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς για βουλευτές, προσωπικό και δημοσιογράφους λόγω του κορωνοϊου.
Αφετηρία η ορκωμοσία    Μια πρώτη μέριμνα, άλλωστε, είχε ληφθεί ήδη από χθες, καθώς απολυμαντικά υγρά και υλικά υπήρχαν σε όλους τους χώρους, με αφορμή και την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ η παρουσία του ειδικού συνεργείου απολύμανσης στον «ναό της Δημοκρατίας» συνιστά σε κάθε περίπτωση μήνυμα για όλες και όλους τους Έλληνες στις ώρες αυτές αυτοπεριορισμού των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας. Πάντως, πιο ανακουφισμένοι παρακολούθησαν από διακριτική απόσταση και οι υπάλληλοι της Βουλής τη διαδικασία, αφού -όπως και να το πάρει κανείς- ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε αρχές και αξιώματα.
Εξάλλου, η νομοθετική λειτουργία της Βουλής δεν πρόκειται να σταματήσει τις επόμενες ημέρες, καθώς τόσο η συζήτηση των σχεδίων νόμου στις επιτροπές, όσο και στην Ολομέλεια θα πραγματοποιείται με μέγιστο όριο την παρουσία 25 βουλευτών, ενώ περιορισμένη θα είναι και η πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο μετά από σχετική απόφαση του Προέδρου της Βουλής, μέχρι «να περάσει η μπόρα», όπως ο ίδιος εκτίμησε.
protothema.gr/Γ.Σαδανά
*** Πέτσας για Kορωνοϊό: Έρχονται πρωτοφανή μέτρα στήριξης της οικονομίας…
~  Πρωτοφανή μέτρα για στήριξη της οικονομίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας… 
Ο Ηλίας Μόσιαλος δίνει βασικές συμβουλές προστασίας για τον κορωνοϊό -Τα συμπτώματα, οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας, θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό ενώ, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, προανήγγειλε ότι αυτά θα είναι «πρωτοφανή».  Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι σταδιακά θα κλείσουν τομείς της οικονομίας ενώ υπογράμμισε ότι τα δημόσια οικονομικά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μειώσει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων σε όλη την ήπειρο από την πανδημία. Πέτσας: Αυτοπεριορισμός για δύο εβδομάδες Αναφορικά με τον αυτοπεριορισμό του λόγω της ασθένειας της συζύγου του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα εργάζεται από το σπίτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες και υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσει ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Τέλος, τόνισε ότι «θα λάβουμε ό,τι μέτρο χρειαστεί και νωρίτερα, ως μέτρο πρόληψης».  Πηγή: iefimerida.gr  
Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις:
Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας που είναι και γιατρός, λέει ότι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν παρακεταμόλη (π.χ. depon κ.ο.κ.) αντί για ιβουπροφαίνη ή κορτιζόνη  Οι γαλλικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν τον κορονοϊό.  

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Olivier Véran, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάτησή του στο twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων [ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη ...] θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης. Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη. Εάν λαμβάνετε ήδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.  Οι αρμόδιοι για την υγεία επισημαίνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για άτομα με μολυσματικές ασθένειες, επειδή τείνουν να μειώνουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.  Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας πρόσθεσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέγουν παρακεταμόλη επειδή «θα μειώσει τον πυρετό χωρίς αντεπίθεση της φλεγμονής». Οι Γάλλοι ασθενείς έχουν αναγκαστεί να συμβουλεύονται τα φαρμακεία από τα μέσα Ιανουαρίου, για το αν πρέπει να αγοράζουν δημοφιλή παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη (όπως Depon και άλλα) και η ασπιρίνη.
***  Τέλος οι πτήσεις από και προς Ιταλία. Τι άλλο αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου…
~  Φρένο στις πτήσεις από και προς την Ιταλία βάζει η κυβέρνηση. Παράλληλα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να κινούνται με το 50% των επιβατών… 
Αυτά αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα super markets και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών. Σταματούν επίσης, όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία. Παράλληλα, ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά. Στη διάρκεια της σύσκεψης: -Αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135. -Έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διμερές κρατικό επίπεδο για την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού. -Συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους. -Συζητήθηκε η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929, οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας.   Παράλληλα, σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από αύριο, θα γίνεται στις έξι το απόγευμα ενημέρωση των πολιτών από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλία. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Κ. Μητσοτάκης: Κλείνουμε την πόρτα στον κορονοϊό “Κλείνουμε την πόρτα στον κορονοϊό και μένουμε μέσα όσο περισσότερο μπορούμε. Ειδικά αν είμαστε σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προσέχουμε ακόμα περισσότερο. Προστατεύουμε τον εαυτό μας – προφυλάσσουμε την κοινωνία” ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ανάρτηση συνοδεύει ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο ο οποίος παροτρύνει τους πολίτες και κυρίως τις γιαγιάδες και τους παππούδες να μείνουν σπίτι.  “Τα πράγματα είναι σοβαρά. Κλείνουμε την πόρτα στον κορονοϊό και μένουμε σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε. Και κυρίως εσείς, γιαγιάδες και παππούδες. Μένετε στο σπίτι και ακούστε με προσεκτικά τι θα σας πω. Πρώτον, όχι κοινωνικότητες δεξιά και αριστερά. Δουλειές, συναθροίσεις, ασπασμοί και χαιρετισμοί με ευλαβική προσοχή. Δεύτερον, όχι babysitting στα εγγόνια. Θα μου πείτε “είναι δύσκολο”, είναι δύσκολο αλλά πρέπει να γίνει. Τρίτον, στο πρώτο σύμπτωμα βήχα ή πυρετό, μένουμε σπίτι και παίρνουμε αμέσως τηλέφωνο τον γιατρό μας. Μένουμε μέσα για να έχουμε όλοι την υγεία μας” αναφέρει στο σποτ ο Σπύρος Παπαδόπουλος. capital.gr
***  Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο

«Γέροντα, πως θα καταλάβω εγώ ότι θα είμαστε κοντά στον πόλεμο;» Ελληνοτουρκικός πόλεμος: Οι Τούρκοι, οι Ρώσοι & τα στενά


~ Ελληνοτουρκικός  πόλεμος: Οι Τούρκοι, οι Ρώσοι και τα στενά. Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος είχε πει εδώ και χρόνια για όσα σήμερα διαφαίνονται… Είχε μιλήσει για την επίθεση της Τουρκίας, για τα 6 μίλια, τον επερχόμενο πόλεμο, την Πόλη και για το ότι πολλοί Τούρκοι θα βαπτιστούν. Παρακάτω διαβάστε μαρτυρίες προσκυνητών που είχαν μιλήσει με τον Άγιο Γέροντα Παΐσιο και τον ρωτούσαν για εθνικά θέματα. Ελληνοτουρκικός πόλεμος: Οι Τούρκοι, οι Ρώσοι και τα στενά   Κάποτε, είχα πάει στον Γέροντα με ένα φίλο μου και εκεί συναντήσαμε μια παρέα από πέντε παιδιά. Τότε ρώτησα τον Γέροντα ποιες προέβλεπε να είναι οι εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία.  «Γέροντα», του λέω «απ΄την Αλεξανδρούπολη είμαστε. Μήπως μας πιάσει η μπόρα κατά κει;».  Μου απαντά: «Κοίταξε να δεις. Οι Τούρκοι δεν θα μπουν στην Αλεξανδρούπολη. Θα κάνουν μόνο μια πρόκληση στην Ελλάδα, που θα έχει σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Και εμάς θα μας πιάσει πείνα. Θα πεινάσει η Ελλάδα. Και επειδή θα κρατήσει αυτή μπόρα κάποιο διάστημα, μήνες θα είναι, «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι»» . Ελληνοτουρκικός πόλεμος – Μετά ρωτάω:   «Γέροντα, πως θα καταλάβω εγώ ότι θα είμαστε κοντά στον πόλεμο;»  «Όταν», λέει, «θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης) από 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος. Ακολουθεί».  Λέω: «Και ποια κράτη θα συμμετέχουν;» Ελληνοτουρκικός πόλεμος – «Κοίταξε μετά την πρόκληση των Τούρκων, θα κατέβουν οι Ρώσοι στα Στενά. Όχι για να βοηθήσουν εμάς. Αυτοί θα έχουν άλλα συμφέροντα. Αλλά, χωρίς να το θέλουν θα βοηθήσουν εμάς.  Τότε, οι Τούρκοι για να υπερασπιστούν τα Στενά, που είναι στρατηγικής σημασίας, θα συγκεντρώσουν εκεί και άλλα στρατεύματα. Παράλληλα δε, θα αποσύρουν δυνάμεις από καταληφθέντα εδάφη.  Όμως θα δουν τότε τα άλλα κράτη της Ευρώπης, συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλα έξι-εφτά κράτη της ΕΟΚ, ότι η Ρωσία θα αρπάξει μέρη, οπότε θα πουν: «Δεν πάμε και εμείς εκεί πέρα, μήπως πάρουμε κανένα κομμάτι;» Όλοι όμως θα κυνηγούν την μερίδα του λέοντος. Έτσι θα μπουν και οι Ευρωπαίοι στον πόλεμο». Σ’ αυτό το σημείο ρωτάω: «Εμείς τι θα κάνουμε; Ο ελληνικός στρατός θα πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο;» «Όχι» λέει. «Θα βγάλει η κυβέρνηση απόφαση να μην στείλει στρατό. Θα κρατήσει στρατό μόνο στα σύνορα. Και θα είναι μεγάλη ευλογία που δεν θα πάρει μέρος. Γιατί, όποιος πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, χάθηκε… Τότε, επειδή στην Ελλάδα ο κόσμος θα φοβηθεί, πολλοί θα στραφούν προς την Εκκλησία, προς τον Θεό, και θα μετανοήσουν. Γι αυτό επειδή θα υπάρξει μετάνοια, δεν θα πάθουμε κακό οι Έλληνες. Ο Θεός θα λυπηθεί την Ελλάδα, επειδή ο κόσμος θα στραφεί προς την Εκκλησία, προς τον μοναχισμό και θα αρχίσουν να προσεύχονται. Και θα βαπτισθούν πολλοί Τούρκοι». «Γέροντα» τον ρωτάω μετά, «την Πόλη θα την δώσουν σε μας;» «Θα την δώσουν σε μας, όχι επειδή το θέλουν, αλλά επειδή αυτή η λύση θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων. Τότε θα το καταλάβουν αυτό. Αυτά που σου λέω μην τα πεις σε κανέναν. Θα σε βγάλουν τρελό. Γιατί δεν είναι ώριμες οι συγκυρίες ακόμα. Τότε θα το καταλάβεις.» Αυτή η συζήτηση με τον Γέροντα έγινε το 1991, όταν υπηρετούσα τον στρατό. Άλλη φορά, ο Γέροντας είπε: «Η διοίκηση της Πόλης, από μας, θα είναι και στρατιωτική και πολιτική». Γνώρισα και τρεις αξιωματικούς που είχαν πάει στον Γέροντα. Από τους τρεις αξιωματικούς ο ένας έλεγε: «Μόνο σε μένα ο Γέροντας είπε πως θα είμαι διοικητής στρατιωτικού τμήματος στην Πόλη. Στους άλλους δεν ανέφερε τίποτε». Κάποια άλλη παρέα είχε πάει στον Γέροντα. Ένας απ’ αυτούς σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Σε μια στιγμή, γυρίζει ο Γέροντας, τον δείχνει με το δάκτυλο –αυτόν, σημειωτέον, πήγαινε στον γέροντα για πρώτη φορά- και του λέει: «Εσύ, σαν πολιτικός μηχανικός, θα συμβάλλεις στην ανοικοδόμηση της Πόλης, γιατί η Πόλη θα ανοικοδομηθεί απ’ την αρχή». Γύρισε και τον έδειξε με το δάκτυλο μπροστά σε όλους. Το παιδί, τότε, ήταν φοιτητής. Μετά, ο Γέροντας γυρίζει σε μένα και λέει: «Κι εσύ, Ανέστη, θα πας στην Πόλη. Κι εσείς οι δύο –έδειξε εμένα και τον φίλο μου– θα πάτε στην Πόλη, αλλά για άλλο σκοπό». Δεν μου το φανέρωσε τον σκοπό. Μετά απ’ αυτό μου μπήκε η επιθυμία να μάθω τουρκικά. Μια άλλη φορά που είχα πάει στο κελί του Γέροντα έτυχε, να είναι μέσα ένας νέος πρώην μουσουλμάνος από την Θράκη. Τον πιάνω και του λέω: «Εσύ πως συνέβη και ήλθες εδώ, στον Γέροντα;» Σταύρο τον έλεγαν. «Άσε», λέει, «κάτσε να σου πω. Ο Γέροντας μας έκανε ένα πολύ μεγάλο θαύμα και πίστεψε όλη η οικογένεια μου. Μετά ήλθε στο χωριό και φρόντισε να βαπτισθούμε». Και σε άλλη επίσκεψη μας στην Παναγούδα, ήταν παρόν και ο μουσουλμάνος που βαφτίστηκε Σταύρος. Τότε πάλι μας ανέφερε ο Γέροντας για τα γεγονότα, πως θα εξελιχθούν με την Κωνσταντινούπολη. Και όταν έφθασε στο σημείο που θα πονέσει η Ελλάδα και είπε ότι, εμάς, θα μας αγγίξει η πείνα, λέει ο κύριος Σταύρος: «Γέροντα, να κρατήσω ένα σακί αλεύρι για να μπορέσω να αντιμετωπίσω εκείνη την περίοδο και να μην πεινάσουν τα παιδιά;» «Όχι», του λέει «μην παίρνεις, γιατί ο γείτονας σου θα έχει αλεύρι και θα σου δώσει!» Δηλαδή, προείδε ο Γέροντας ποιος θα βοηθήσει τον κύριο Σταύρο στην περίοδο της πείνας! Εκείνος φυσικά θα ζει στο χωριό. Τώρα εμείς που ζούμε στις πόλεις θα πούμε το ψωμί ψωμάκι… Γι αυτό, άλλη φορά, ο Γέροντας έλεγε: «Να έχετε ένα κτηματάκι και λίγο να το καλλιεργείτε. Κοντά σε σας, θα βοηθήσετε και κάποιον που δεν θα έχει». Μαρτυρίες προσκυνητών, Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994, Β΄Έκδοση, Σελ: 434
*** Θετικός στον κορονοϊό ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας~ Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας ανακοίνωσε μέσω Facebook οτι είναι θετικός στον κορονοϊό.  
Θετικός στον κορονοϊό  ανακοίνωσε πως είναι ο Λαρισαίος βουλευτής της Ν.Δ Χρήστος Κέλλας, πριν λίγο με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.. Συγκεκριμένα ο κ. Κέλλας έγραψε: «Μετά από ήπια συμπτώματα – χαμηλό πυρετό – εξετάστηκα για τον κορονοϊό και βρέθηκα θετικός στον #covid_19.   Παραμένω στο σπίτι μου, υπακούοντας στις οδηγίες των επιστημόνων. Χωρίς πανικό, με αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα, θα το περάσουμε κι αυτό και θα βγούμε νικητές #Μένουμε_σπίτι»  news247.gr
***  Χαλάει απότομα ο καιρός – Πέφτει έως και 15 βαθμούς η θερμοκρασία
~ Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις και τις μέγιστες θερμοκρασίες να σημειώνουν μικρή υποχώρηση, διατηρούμενες ωστόσο στα επίπεδα των 22-24 βαθμών Κελσίου.

Τις απογευματινές ώρες πάντως οι νεφώσεις στα βόρεια θα πυκνώσουν, δίνοντας αργά το βράδυ τοπικές βροχές, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σημαντική μεταβολή όμως θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Κυριακής και Δευτέρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές στο σύνολο της χώρας, τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, τη σταδιακή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (έως 12-15 βαθμούς κατά τόπους) και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο.
Αλλάζει απότομα και δραματικά ο καιρός: Από άνοιξη πάλι χειμώνας…                            

Μετά το ανοιξιάτικο διάστημα των τελευταίων ημερών, ο καιρός αλλάζει απότομα προς το χειμωνιάτικο μέσα στην Κυριακή 15 Μαρτίου και από βορρά προς νότο, με κύρια χαρακτηριστικά:1. Την πολύ γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας από το πλάτος της Θεσσαλίας και βορειότερα, η οποία όμως θα γίνει αισθητή και νοτιότερα από το βράδυ.                                                             2. Την μεγάλη ενίσχυση των ΒΑ στο κεντρικό/ανατολικό/βόρειο Αιγαίο και από το βράδυ και νοτιότερα, σε εντάσεις που θα φτάσουν τα 7-8 και τοπικά 9 μποφώρ.                                          3. Τις βροχές από τη Στερεά και βορειότερα, εντονότερες στα βόρεια τμήματα, αλλά και τις χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά υψόμετρα (και ενδεχομένως ημιπεδινά όσον αφορά τη Θράκη).         Καθώς η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και στη χώρα μας, η συγκεκριμένη αλλαγή έρχεται στη χειρότερη συγκυρία, οπότε καλό θα ήταν να προσέχουμε λίγο παραπάνω… Αναλυτικά ο καιρός στην Επικράτεια (η πρόγνωση για την Αττική στη συνέχεια):  Καλός καιρός το Σάββατο 14/3 με κυριαρχία των αραιών νεφώσεων κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας. Υψηλές θερμοκρασίες έως και τους 22-24 και τοπικά 25 βαθμούς στα κλειστά ηπειρωτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και στη νότια Κρήτη, στους 20-22 και τοπικά 23 στις υπόλοιπες πεδινές και παράκτιες περιοχές και στα υπόλοιπα τμήματα της Κρήτης και στους 18-20 βαθμούς στα νησιωτικά. Οι άνεμοι Β/ΒΔ έως τα 5 μποφώρ τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από αργά το βράδυ, ΑΒΑ ρεύμα σε ενίσχυση στο βόρειο Αιγαίο. Την Κυριακή 15/3, απότομη (προς το χειμωνιάτικο) μεταβολή του καιρού σταδιακά σε όλη τη χώρα, περισσότερο αισθητή σε κεντρικά/βόρεια τμήματα, όπου θα εμφανιστούν και τα περισσότερα φαινόμενα με χιονοπτώσεις έως και ημιορεινές περιοχές. Σε Μακεδονία / Θράκη, οι βροχές θα ξεκινήσουν από το πρωί, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία προς το μεσημέρι και μετά και σε τμήματα της Στερεάς Ελλάδας μετά το απόγευμα. Χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές περιοχές, σταδιακά μέχρι το βράδυ έως και τα 200-400μ στη Θράκη, τα 400-600μ στη Μακεδονία, τα 600-9000μ στη Θεσσαλία, καθώς επίσης και στην Ήπειρο, όπου εδώ, θα έχει προηγηθεί και η εκδήλωση καταιγίδων. Στην Στερεά Ελλάδα, τα χιόνια αναμένονται σταδιακά έως και τα 1000-1200μ μέχρι την αλλαγή της ημέρας. Στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, σταδιακή αύξηση των νεφών μέσα στην ημέρα ενώ όσον αφορά το βόρειο & ανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν βροχές μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 6-8 βαθμούς στη Θράκη, στους 8-10 στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, έως τους 14-16 σε Στερεά Ελλάδα, ΒΔ χώρα και νότιο Αιγαίο και έως τους 20-22 στα νοτιοδυτικά τμήματα. Οι άνεμοι στρέφονται σε ΒΒΑ/ΒΑ σε μεγάλη ενίσχυση, φτάνοντας και τα 8 μποφώρ στο βόρειο Αιγαίο ήδη από το πρωί και στα κεντρικά/ανατολικά σταδιακά μετά το μεσημέρι, αισθητοί έως και το βράδυ και σε νοτιότερες περιοχές, έως και τα 8 μποφώρ στο Μυρτώο, σε παράλληλη περεταίρω ενίσχυση στο βορειοανατολικό Αιγαίο, έως και τα 9 μποφώρ. Ενίσχυση των ΑΒΑ/ΒΑ ανέμων το βράδυ και στα δυτικά τμήματα, τοπικά έως και τα 7 μποφώρ.  Αττική:  Αραιές νεφώσεις κατά το δεύτερο μισό του Σαββάτου, ενώ η Κυριακή ξεκινάει με διάσπαρτες νεφώσεις, οι οποίες θα παρουσιάσουν τάσεις ανάπτυξης προς το μεσημέρι, με πιθανή εκδήλωση βροχής σε διάφορα τμήματα του νομού. Σταδιακά μέχρι το βράδυ, περισσότερο κλειστός καιρός και ψιλόβροχο σε αρκετά τμήματα του νομού, κατά διαστήματα σε κεντρικά και νότια, περισσότερο γενικευμένο και συνεχές στα βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην κορυφή της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα προς την αλλαγή της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς το Σάββατο και από 11 έως 19 βαθμούς την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, με την ελάχιστη να σημειώνεται το βράδυ προς την αλλαγή της ημέρας, ενώ η πτώση θα είναι αρκετά αισθητή μετά το απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς Β ή ΒΔ το Σάββατο, από διάφορες διευθύνσεις κατά το πρώτο μισό της Κυριακής, στρεφόμενοι πρώτα σε ανατολικά τμήματα του νομού και εν συνεχεία προς το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές σε Β/ΒΑ σε ενίσχυση. Το βράδυ αναμένονται εντάσεις έως και τα 7 μποφώρ στα ανατολικά τμήματα, στα 5-6 μποφώρ στις υπόλοιπες περιοχές, με τάση περεταίρω ενίσχυσης. defence-point.gr
*** ΕΞΑΛΛΟΣ ο Βελοπουλος με ΝΔ! “Αφήνετε τις ΜΚΟ να παρανομούν συνοδεία αστυνομικών! Είστε επικίνδυνοι για την Ελλάδα”…

Την οργή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος, ύστερα από την είδηση πως 1.000 μέλη ΜΚΟ και “αλληλέγγυοι” διαδήλωσαν στην Μυτιλήνη υπέρ των λαθρομεταναστών, παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού. 
Ο κ. Βελόπουλος επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς δεν φρόντισε για την εφαρμογή του νόμου:  
Η ΝΔ νομίζει ότι κυβερνάει αλλά οι ΜΚΟ κάνουν ότι γουστάρουν! 1000 άτομα συνοδεία(!) αστυνομικών παραβίασαν τον νόμο κινδυνεύοντας ανθρώπινες ζωές! Μια ποινή τους αξίζει:στην ΝΔνα μην ξανακυβερνήσει και στα δίποδα αυτά .κακούργημα και φυλακή! @ellinikilisi
Kυβερνάει η νδ ή οι ΜΚΟ; Με συνοδεία της αστυνομίας παράνομη διαδήλωση ; Έτσι θα επιβάλλει τον νόμο και την τάξη η @neademokratia  ; Τα τρολς της ΝΔ κατάπιαν και αυτό όπως όλα τα άλλα ως σαρκοφάγοι και σανοπωλητες ε; @ellinikilisi https://www.lesvospost.com/2020/03/1000-pics-vid.html 
ΑΝ ΗΤΑΝ Η @ellinikilisi κυβέρνηση αυτός ο κύριος θα ήταν ήδη φυλακή για κακούργημα!  "Ο κύριος Κωνσταντίνου ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συλλαλητήριο εν μέσω κορονοϊού, για να ανοίξουν τα σύνορα και να μπουν οι πρόσφυγες"!ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑΤΏΡΑ και κακούργημα να τελειώνουμε!

ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑΗΟΤ SpotsΕΣΤΕΛΝΑΝ ΤΑ ΜΑΤ ΝΑ ΔΕΙΡΟΥΝ ΚΟΣΜΟ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ YΓΕΙΑ ΤΑ ΜΑΤ ΣΥΝΟΔΕΥΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΟΙ! ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΚΟ @neademokratia@ellinikilisi  

*** Όταν ο Βαρθολομαίος συναντούσε τον όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη
~  Ήταν το έτος 1989 (από 22 Οκτωβρίου μέχρι 3 Νοεμβρίου), όταν τριμελής Πατριαρχική Εξαρχία, υπό τον μακαριστό Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως  Μάξιμο, και μέλη της, τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βαρθολομαίο νυν Οικουμενικό Πατριάρχη-, και τον Επίσκοπο Ελενουπόλεως Αθανάσιο – νυν Μητροπολίτη Χαλκηδόνος – επισκέπτονταν τον Άγιον Όρος, με σκοπό την εγκατάσταση Αδελφότητας στη Μονή Βατοπαιδίου.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της επισκέψεως, ο Φιλαδελφείας και ο Ελενουπόλεως, πραγματοποίησαν προσκυνηματική περιήγηση στην έρημο του Αγίου Όρους, ξεκινώντας από το ερημητήριο του ενάρετου πνευματικού Γέροντος Εφραίμ, τον οποίο, μόλις πριν από λίγες ημέρες (10 Μαρτίου 2020) η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέγραψε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Κατά την συνάντησή τους, την οποία είχα την ιδιαίτερη ευλογία να παρακολουθήσω, ως απεσταλμένος της “Εκκλησιαστικής Αλήθειας”, ο νυν Πατριάρχης και ο νυν Χαλκηδόνος, ζήτησαν από τον Όσιο Γέροντα Εφραίμ, που διακρίνονταν για την σοφία και την ταπεινότητά του, να πεί έναν πνευματικό λόγο. Την απάντησή του διέσωσα στο ρεπορτάζ μου που δημοσιεύθηκε στην “Ε.Α.”.  «Ο άνθρωπος όπως ζει πρέπει πάντοτε να αγωνίζεται. Ο πρώτος αγώνας είναι να νικήσει τον εαυτό του. Ο πρώτος και κυριώτερος εχθρός τού ανθρώπου δεν είναι ο διάβολος, όχι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος εις τον εαυτό του επίβουλος. Και τούτο διότι δεν αποτιμά με την ακοή του τούς λογισμούς του, ενώ έχουμε τόσους αγίους πατέρες να τούς μιμηθούμε διαβάζοντας τα συγγράμματά των, εν τούτοις όμως το εγώ μας μάς ʺκυριεύειʺ πολλές φορές. Όταν ο άνθρωπος νικήσει τον εαυτό του είναι ο μεγαλύτερος μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος και νικηφόρος ενώπιον του Θεού». Στη συνέχεια, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Όσιο Εφραίμ, και να του ζητήσω να καταθέσει τις σκέψεις του για τη νεολαία μας, καθότι τότε ήταν μία περίοδος κοσμογονικών αλλαγών, αλλά και γενικότερης αμφισβήτησης. ΕΡ.: Πώς βλέπετε το μέλλον της νεολαίας μας; ΑΠ.: Θα γυρίσει πίσω (σ.σ. εννοεί στην Εκκλησία).  ΕΡ.: Θα γίνει καλύτερη η νεολαία; ΑΠ.: Και καλύτερη θα γίνει και ο Χριστός κατά περιόδους αναδεικνύει προσωπικότητας, αι οποίαι μπορούν να συγκρατήσουν την ορμή τού ρεύματος στο κακό. Άλλοι θα βγουν. Και όντως ο Άγιος Γέροντας, ο οποίος εκοιμήθη στις 27 Φεβρουαρίου 1998, είχε δίκιο, γιατί παρά τις κατά καιρούς κρίσεις, αμφισβητήσεις, ανατροπές και αλλαγές, η νεολαία, το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της Κοινωνίας μας, δεν χάνει την πίστη της και δεν αποκόπτεται – όπως πολλοί θα ήθελαν – από την μάνα Εκκλησία. Αντιθέτως, παρά τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους αμέτρητους πειρασμούς με τους οποίους η νεολαία μας έρχεται αντιμέτωπη, ο Χριστός, μέσω φωτεινών και αγιασμένων προσώπων, φροντίζει, με ορατούς και αόρατους τρόπους, να την καθοδηγεί σε ήρεμους και ασφαλείς λιμένες. Και ένα από τα πρόσωπα αυτά αναμφισβήτητα ήταν ο Όσιος Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο οποίος προσεύχονταν πάντοτε για την Ορθόδοξη νεολαία μας και δεν έχασε ποτέ την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του σε αυτήν. Πηγή: fanarion.blogspot.com
***  Στο τραπέζι το "λουκέτο" σε εκκλησίες και μονές - Τέλος οι λειτουργίες

Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.  
Η ραγδαία εξάπλωση της νόσου, σε συνδυασμό με τους άδειους ναούς στην χθεσινή ακολουθία των Χαιρετισμών, οδηγούν την ελλαδική εκκλησία σε αλλαγή στάσης και στην λήψη άμεσων μέτρων.  Την Δευτέρα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η αναστολή των λειτουργιών για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Δεν αποκλείεται ωστόσο το μέτρο αυτό και ανάλογα με την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή, να επεκταθεί μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.   Αυτό δεν σημαίνει πως οι ιεροί ναοί το διάστημα που δεν θα τελούνται οι λειτουργίες θα παραμείνουν κλειστοί. "Οι εκκλησίες δεν μπορούν να κλείσουν κυρίως αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα. Θα είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να προσευχηθούν ή να ανάψουν ένα κερί" τόνιζε Μητροπολίτης στο TheTOC.  Η ΔΙΣ καλείται πλέον να πάρει ξεκάθαρη θέση ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς εκείνο που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.  Ο Αρχιεπίσκοπος στην δήλωση του έκανε το πρώτο βήμα καλώντας ουσιαστικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην προσέρχονται στους ναούς. "Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς".   Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών   Στο τραπέζι της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να πέσει η πρόταση να διεξαχθούν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών με τα ηχεία στις εκκλησίες να είναι ανοιχτά.  Με αυτό τον τρόπο όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Μητροπολίτες οι ακολουθίες των Χαιρετισμών και η Κυριακάτικη λειτουργία θα διεξάγονται κανονικά χωρίς την παρουσία των πιστών. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές καθώς αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το κλείσιμο των ιερών ναών κάτι που δεν επιθυμεί η ηγεσία της ελλαδικής εκκλησίας.  "Λουκέτο" σε μοναστήρια  Το ένα μοναστήρι μετά το άλλο ανακοινώνει πως λόγω της νόσου του Κορωνοϊού δεν θα δέχεται τους πιστούς για το επόμενο διάστημα. Ήδη με ανακοίνωση τους όλες οι μονές των Μετεώρων γνωστοποιούν πως μέχρι τις 30 Μαρτίου δεν θα δέχονται προσκυνητές, ενώ το απαγορευτικό ισχύει και για τα μουσεία της περιοχής.  Ίδιο το σκηνικό και στα μοναστήρια στην Φωκίδα καθώς με απόφαση του Μητροπολίτη θα παραμείνουν κλειστά προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της θανατηφόρου νόσου. Οι ιερές ακολουθίες – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - θα τελούνται καθημερινά κεκλεισμένων των θυρών μόνο για τους μοναχούς.  Προβληματισμός στο Άγιο Όρος  Αν και η σύνοδος του Αγίου Όρους αποφάσισε να γίνουν μόνο συστάσεις στους προσκυνητές να ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής. Ωστόσο ο προβληματισμός ορισμένων ηγουμένων ήταν έντονος καθώς τις ημέρες της Σαρακοστής και την περίοδο του Πάσχα ο αριθμός των επισκεπτών είναι ιδιαιτέρως αυξημένος.  Δεν αποκλείεται και ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου να υπάρξει και νέα συνεδρίαση προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα καθώς η πλειοψηφία των μοναχών είναι μεγάλοι σε ηλικία. Δηλαδή την κατηγορία που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στη νόσο.   Δημητριάδος: "Μένω στο σπίτι, Άγια πράξη"  Όποια απόφαση και αν λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν είναι δεσμευτική, καθώς η κάθε Μητρόπολη δρα αυτόνομα. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που Ιεράρχες διαφωνήσουν με την αναστολή των λειτουργιών τότε μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική. Ήδη ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος έχει αποφασίσει από την προηγούμενη εβδομάδα την μείωση των ακολουθιών και την τέλεση τους σε εξωκλήσια ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις.  Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υποστήριξε ότι "στον Βόλο, είναι όπως και σε άλλες πόλεις, δηλαδή σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά ελπίζω μέρα με την ημέρα τα πράγματα να αλλάξουν. Για εμάς σήμερα μια φράση κυριαρχεί, "Μένω στο σπίτι, Άγια πράξη" είπε ο κ. Ιγνάτιος.  
***  ΑΔΙΑΚΟΠΗ ροή προπαγάνδας από την Άγκυρα: “Ναζιστικές οι πρακτικές της Ελλάδας”-“Να αναγνωριστεί η τουρκική μειονότητα”…
Άκρως προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών… 
Οι προκλητικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους και η συνεχής ροή προπαγάνδα από το τουρκικό “βαθύ” και μη κράτος συνεχίζονται, με επίθεση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και fake news για τον Έβρο και τη Λιβύη.
Σε μια άκρως προκλητική ανακοίνωση για την Ελλάδα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Χαμί Ακσόι στην ανακοίνωσή του, με αφορμή σύνεντευξη του Νίκου Δένδια, αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στο άκυρο σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης ενώ θέτει ξανά θέμα μειονότητας.   Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αρχικά επαναφέρει τον ισχυρισμό περί «πρακτικών Ναζί» από την Ελλάδα στον Έβρο, όπως είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνει, μάλιστα, ότι «ο υπουργός Δένδιας φαίνεται να έχει ξεχάσει τις ενέργειες και τις πράξεις της χώρας του όταν η Βόρεια Μακεδονία έκλεισε τα σύνορά της στους μετανάστες πριν από τέσσερα χρόνια».  Ο Ακσόι κατηγορεί, επίσης, την Ελλάδα ότι «βρίσκεται στον λάθος δρόμο όσον αφορά τη Λιβύη» ζητώντας, μάλιστα, από την Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου «αντί να μιλά πίσω από την πλάτη μας» σχετικά με το άκυρο σύμφωνο της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης.  Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ με αφορμή την αναφορά του Νίκου Δένδια σε Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία κατηγορεί την Ελλάδα για υποκρισία επειδή «δεν αναγνωρίζει τουρκική εθνική μεινότητα στην χώρα». Καταλήγει, δε στη σουρεαλιστική δήλωση ότι η πρόθεση της Τουρκίας είναι να βρεθούν «λογικές λύσεις χωρίς καταφυγή σε blame games».  pentapostagma.gr
*** Τα ατοπήματα της νέας προέδρου: Δεν ξεκινήσαμε καλά…

~ Μερικές σκόρπιες σκέψεις μέσα σε μιαν επικαιρότητα δραματικά φορτισμένη
Του Θανάση Κ.  
* Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου άρχισε λίγο «στραβά» την σταδιοδρομία της στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα.  Ζήτησε στην πρόσκληση για τον ορκωμοσία της να αναγραφεί το όνομά της ως «Κατερίνα» – δηλαδή με το υποκοριστικό της – κι όχι ως Αικατερίνη που είναι το όνομα της επισήμως…  Πάλι καλά που δεν την λένε Αθανασία, γιατί θα ζήταγε να μπει στον πρόσκληση το… Σούλα!  Πάλι καλά που δεν τη λένε Παρασκευή, γιατί θα ζήταγε να μπει στην επίσημη πρόσκληση το… Βούλα.  Ή πάλι καλά που δεν είναι άνδρας να ονομάζεται Χαράλαμπος, γιατί θα ζήταγε να μπει στον πρόσκληση ως… Μπάμπης!  Αν δεν έχει καταλάβει ότι το νέο της αξίωμα την ανεβάζει πάνω από την καθημερινότητα της «οικειότητας» – και απαιτεί κύρος και επισημότητα – μάλλον δεν έχει καταλάβει τίποτε…  Τέτοια ζητήματα «ετικέτας» και «πρωτοκόλλου» – το αν θα φοράνε οι άνδρες γραβάτες στις επίσημες εμφανίσεις τους, το αν θα χρησιμοποιούν το πλήρες όνομά τους κι όχι το υποκοριστικό με το οποίο τους φώναζε η μάνα τους ή τους αποκαλούν τα οικεία τους πρόσωπα, το αν θα γράφουν το Γιάννης με την ορθή γραφή και δεν θα το «απλοποιούν» (με ένα νι) – τέτοιες σαχλαμάρες είναι απολύτως δικαιολογημένες, για νέα παιδιά!  Αλλά για ώριμα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τον ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι σαφής ένδειξη παιδισμού.  Όχι «νεανικότητας». Παιδισμού! Δηλαδή προσωπικής ανωριμότητας…  Αν θέλει να τη σέβεται ο κόσμος, πρέπει η ίδια να σεβαστεί το νέο αξίωμά της. Κι όχι να παιδιαρίζει…  * Σοβαρότερο παράπτωμά της και ο… λόγος της!  Όπου, ως νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διακήρυξε ότι:  «Πρέπει να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας επιτελώντας το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους»…  Να της υπενθυμίσουμε ότι τα σύνορά μας τα απειλούν σήμερα, όχι «απελπισμένοι» και «ανυπεράσπιστοι» άνθρωποι, αλλά «εργαλειοποιημένες» ορδές λαθρομεταναστών που συντονίζονται, υποκινούνται και υποστηρίζονται από το τουρκικό κράτος…  Αυτό το έχουν αποδεχθεί και όλοι οι εταίροι μας – που καλούν τον Ερντογάν να τους απομακρύνει!
Κι αφού το κατάλαβαν οι εταίροι μας, καιρός είναι να το καταλάβει και η νέα Πρόεδρός μας.  Δεν έχουμε κανένα απολύτως «ανθρωπιστικό καθήκον» απέναντι σε παράνομους επίδοξους εισβολείς.  Δεν έχουμε κανένα απολύτως «ανθρωπιστικό καθήκον» απέναντι σε «ασύμμετρη απειλή»!  Έχουμε μόνο καθήκον απέναντι στο λαό μας και στο Σύνταγμά μας, να αποκρούσουμε την ασύμμετρη απειλή…  Ας ρίξει μια ματιά τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Έβρο! Θα δει ορδές νεαρών να ρίχνουν πέτρες και δακρυγόνα σε βάρος των Ελλήνων συνοριακών φρουρών που τους εμποδίζουν να μπουν…  Δεν υπάρχει καμία «δύσκολη εξίσωση» για να λύσουμε!  Οι παράνομοι δεν μπαίνουν. Τελεία και παύλα.  Με ευκαιρία ανάληψης των νέων καθηκόντων της,  ευχόμαστε ειλικρινώς καλήν επιτυχία στην νέα μας Πρόεδρο,  την κα Αικατερίνη (κι όχι, βέβαια «Κατερίνα») Σακελλαροπούλου.  Με την ελπίδα ότι θα βάλει στην άκρη τις ιδεοληψίες της.  * Και μια που αναφερθήκαμε στον Έβρο και στις πιέσεις της Τουρκίας, πολλοί πιστεύουν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει κάποιου είδους «θερμή εμπλοκή»… Προκαλεί, αυξάνει την ένταση συνεχώς, σαν να πηγαίνει «γυρεύοντας»…  Αν θέλουμε να εκμηδενίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στον Έβρο, πρέπει να σηκώσουμε πλήρη «φράχτη» από την μιαν άκρη ως την άλλη.  Μόνο έτσι δεν θα μπορούν να μας προκαλούν με λαθρομετανάστες.  Και μόνον έτσι θα αναγκαστούν να τους αποσύρουν οι τουρκικές αρχές.  Γιατί δεν θα έχει κανέναν νόημα να μένουν άλλο εκεί.  Από πλήρη φράχτη δεν μπορούν να περάσουν, έτσι κι αλλιώς…  «Προβοκάτσια» με πυρά «ευθείας βολής» δεν μπορεί να υπάρξει, αν σηκωθεί πλήρης φράχτης…  Και θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα ούτε πυροβολεί αμάχους ούτε έχει καμιά τέτοια διάθεση…  Με πλήρη φράχτη στα σύνορα τελειώνουν και τα fake news της Τουρκικής προπαγάνδας για «κακομεταχείριση», τραυματισμούς και σκοτωμούς. Ο φράχτης αποκλείει τη «φυσική επαφή», έτσι κι αλλιώς… Και η Τουρκία δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για το φράχτη, διότι και η ίδια έχει φτιάξει τείχος 700 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Συρία!  Και η Βουλγαρία έχει σηκώσει διπλό φράχτη σε όλη τη συνορογραμμή της με την Τουρκία. Και ο Ερντογάν δεν λέει κουβέντα…  * Με πλήρη φράχτη στον Έβρο λύνεται το πρόβλημα εκεί και αποτρέπεται η «προβοκάτσια» εκεί.  Πιθανώς το πρόβλημα θα μεταφερθεί αλλού, αν η Τουρκία «ξύνεται» για θερμό επεισόδιο έτσι κι αλλιώς.  Όμως από τον Έβρο τουλάχιστον, θα έχουμε εξουδετερώσει μιαν επικίνδυνη εστία κινδύνου προβοκάτσιας και εμπλοκής…  market-news.gr
 ***
~** Αθλητική ενημέρωση :

~Κορωνοϊός: Υποχρεωτική παύση προπονήσεων σε όλα τα αθλήματα…
~  Την υποχρεωτική παύση προπονήσεων όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ομάδων σε όλα τα αθλήματα, αποφάσισε η κυβέρνηση, λόγω του κορωνοϊού… 
Σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι προπονήσεις όλων των ομάδων σε όλα τα αθλήματα πρέπει να σταματήσουν έως τις 27 Μαρτίου. Εξαιρούνται οι αθλητές και οι αθλήτριες που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Κορωνοϊός: Τι αναφέρει η ΠΝΠ  Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης το βράδυ της Παρασκευής (13/3) στα «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού», αλλάζουν ουσιαστικά άρδην τον σχεδιασμό των ομάδων και τις υποχρεώνει σε προσωρινή παύση όλων των δραστηριοτήτων τους. Αναλυτικά το ΦΕΚ (Β’ 855, 13/3/2020): «Δ1α/ΓΠ.οικ. 18149/13-03-2020»: «Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 14.3.2020 έως και 27.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 13.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, ως ακολούθως: 6) Των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, καθώς και των αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση των αθλητών και ομάδων που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του τρέχοντος έτους». Πηγή: iefimerida.gr
***  Πλάνο για play offs στη Σούπερ Λίγκα Μάιο και Ιούνιο, αν...
Ποιες σκέψεις κάνουν στην Super League για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, αν και εφόσον αυτό καταστεί εφικτό εν μέσω πανδημίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβάλει παγκόσμια παύση δράσης σε όλες τις διοργανώσεις (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Αυτή τη στιγμή, οι διεθνείς και οι εγχώριες διοργανώσεις είναι στον αέρα, καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα είναι πλέον ασφαλές να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του. 
Σύμφωνα, πάντως, με όσα αναφέρει ο Βασίλης Βέργης στην Live Sport, η Super League επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την ολοκλήρωση της σεζόν εφόσον αυτό καταστεί εφικτό. Στον συνεταιρισμό θεωρούν απίθανο να υπάρξει ποδοσφαιρική δράση πριν τον Μάιο στην καλύτερη περίπτωση και έχουν έτοιμο ένα πλάνο για την διεξαγωγή των playoffs αν τελικά το Euro μετατεθεί και από αυτό το καλοκαίρι διεξαχθεί είτε το επόμενο (του 2021) είτε τον Δεκέμβριο (όπως γράφτηκε χθες). Σε κάθε περίπτωση, η UEFA θα αποφασίσει για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και όχι μόνο σε σύσκεψη κορυφής που θα γίνει την Τρίτη. Αν, λοιπόν, το Euro πάρει μετάθεση, θα υπάρξει χρόνος για την διεξαγωγή αγώνων στις εγχώριες (και πιθανώς διεθνείς) διοργανώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε αυτή την περίπτωση, στις σκέψεις της Λίγκας είναι να αρχίσουν τα playoffs τον Μάιο, περίπου στα μέσα του, με στόχο να ολοκληρωθούν οι δέκα αυτές αγωνιστικές τον Ιούνιο. Προφανώς το πλάνο περιλαμβάνει και αρκετές εβδομάδες με δύο παιχνίδια, γιατί διαφορετικά δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες. 
Όλα αυτά, φυσικά, εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η πρωτόγνωρη για την σύγχρονη ιστορία κατάσταση με τον κορωνοϊό, αφού σε κάθε περίπτωση η προστασία της δημόσιας υγείας είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και όχι ο αθλητισμός.



~* ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020  :
1.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Κυριακή 01 Μαρτίου 2020  .- ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  !  Καλή Τεσσαρακοστή ! Και χαρούμενα κούλουμα ! :   https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/03/01-2020.html    .- 
 2.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Καθαρά Δευτέρα 02 Μαρτίου 2020   :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/02-2020.html .-
3.- Αρφαρά   Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 03  Μαρτίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/03/03-2020.html   .- 
4.- Αρφαρά  -2-  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2020  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/03/2-03-2020.html  .-
5.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 04 Μαρτίου 2020  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/03/04-2020-4-5.html   .- 
6.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2020 :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/05-2020.html   .-
7.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2020  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/03/06-2020.html  .- 
8.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 07  Φεβρουαρίου 2020   : https://snsarfara.blogspot.com/2020/03/07-2020-7.html  .-
9.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης    Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2020  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/03/08-2020.html   .-
10.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  09 Μαρτίου  2020 :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/03/09-2020-2020-httpsyoutu.html  .-
11.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 10 Μαρτίου 2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/10-2020.html 
12.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11 Μαρτίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/03/11-2020-11-11.html 
13 ~** Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12  Μαρτίου 2020 :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/03/12-2020.html  .-
 14 .- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/03/13-2020.html   .-

15.-.- ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ,.. ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..Το Α  και  Το  Ω  ..: Παρασκευή  2οι Χαιρετισμοί στην Παναγία μας 13 Μαρτίου 2020   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/blog-post.html   .-  
16.-Αρφαρά  -2-  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  (2)  Παρασκευή 2η Παράκληση Υ.Θ.  13/ Μαρτίου /  2020   :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/03/2-2-2.html   .- 

17.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/03/14-2020.html  .-
18.-Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  Κυριακή 15   Μαρτίου   2020  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/15-2020.html .-                 19.- 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου