ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ,.. ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..Το Α  και  Το  Ω  ..:
Παρασκευή  2οι Χαιρετισμοί στην Παναγία μας 13 Μαρτίου 2020  .-



~**    ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ,.. ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..Το Α  και  Το  Ω  ..:
~**   Τα 10 πιο βρώμικα πράγματα που έχεις στο σπίτι σου :


Όμως, άλλος έχει τη χάρη και άλλος έχει το όνομα, καθώς η τουαλέτα του σπιτιού μας δεν είναι το πιο βρώμικο πράγμα σε αυτό. Υπάρχουν πράγματα που αγγίζεις, όπως είναι το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, ή ακόμη και το κινητό σου, που δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ!  ΔΕΙΤΕ το παρακάτω βίντεο :  https://youtu.be/0-nSzwAMxkI  .-

~**  Ο  «2019-nCoV»  = ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ή #COVID19 ..ή  SARS-CoV-2. ,..και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS..- 

 ~ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ : Ο «2019-nCoV» = ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS..-
~ Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά κατά χιλιάδες, έχοντας αφήσει ήδη αρκετούς νεκρούς στο πέρασμά του.
Η   Πνευμονία από τον ΚΟΡΩΝΑΪΟ . «2019-nCoV» 
= ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ή #COVID19  Ακτινογραφίες :






~   ΟΛΑ ΟΣA ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ για το ΚΟΡΟΝΑΪΟ 

με τα μέχρι τούδε ( σήμερα)  δεδομένα


 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κοροναϊός: Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να Ξέρετε 
Κοροναϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνονται συνεχώς από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19 –  
και τι πρέπει να προσέξετε

Σε μια σειρά 10 ερωτήσεων και απαντήσεων, θα πληροφορηθείτε σχετικά με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο κοροναϊό, που ξέσπασε και στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, αλλάζει άρδην η καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών στην Ελλάδα μετά την αύξηση των κρουσμάτων του ιού.

1. Ποιος είναι ο νέος ιός;  

Ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κοροναϊό, ο οποίος ονομάζεται πλέον «2019-nCoV» και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS.

2. Τι είναι οι κοροναϊοί;

Είναι συχνοί ιοί και τυπικά προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους κοροναϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Σε λίγες περιπτώσεις οι συνήθεις κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;

Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

4. Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;

Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει την αλληλούχιση (αποκωδικοποίηση) του γονιδιώματος του νέου κοροναϊού και έχουν μοιραστεί την πληροφορία, επιτρέποντας έτσι σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετήσουν τον ιό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κοροναϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του.

5. Από πού προήλθε ο ιός;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κοροναϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Medical Virology", δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.

6. Πώς εξαπλώθηκε στους ανθρώπους;

Η ίδια γενετική ανάλυση δείχνει πως ο ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να «πηδά» από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες.

7. Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων;

Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

8. Πώς συγκρίνεται με τον SARS και τον MERS;
Οι δύο αυτοί προηγούμενοι ιοί προκαλούσαν σοβαρά συμπτώματα. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ο νέος συγκρίνεται μαζί τους, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε μερικούς ασθενείς έχει προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και θάνατο, αλλά στους περισσότερους πιο ήπια συμπτώματα. Ο SARS που άρχισε το 2003 στη νότια Κίνα και πιστεύεται ότι πήγασε από νυχτερίδες, μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε 774, δηλαδή περίπου έναν στους δέκα ασθενείς. Ενώ ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012 και «πήδηξε» από τις καμήλες στους ανθρώπους, ήταν ακόμη πιο φονικός, καθώς σκότωσε έναν στους τρεις ανθρώπους που μόλυνε (το 34%).
9. Μπορεί ο νέος ιός να προκαλέσει πανδημία;
Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

~** Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες.
~ Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους.

~ Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».
~* Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.  





~** Κοροναϊός: Πόσο παραμένει ο ιός σε επιφάνειες και στον αέρα :  Καθώς ο κοροναϊός SARS- CoCV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, εξαπλώνεται στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν εμβόλιο και φάρμακα που να τον σταματούν, αλλά και να δώσουν απαντήσεις σε διάφορα «μυστήρια» που τον αφορούν. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά ερωτήματα, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση: - Πόσο παραμένει ο ιός σε επιφάνειες και στον αέρα; Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση. Σύμφωνα με μία πολύ μικρή επιστημονική προδημοσίευση (δεν έχει ακόμη περάσει από το «φίλτρο» του ελέγχου άλλων επιστημόνων), που έγινε προ ημερών στο medRxiv, ο ιός μπορεί να ζήσει στον αέρα έως τρεις ώρες, πάνω σε χαρτονένιες επιφάνειες (π.χ. συσκευασιών) έως 24 ώρες, ενώ πάνω σε επιφάνειες πλαστικές και από ανοξείδωτο χάλυβα επί δύο έως τρεις ημέρες. Μία άλλη έρευνα, που είχε δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Hospital Infection», σύμφωνα με το «Science», βρήκε ότι ο συγγενικός κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο SARS μπορεί να ζήσει έως εννέα ημέρες πάνω σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως το πλαστικό και ο ανοξείδωτος χάλυβας (οι ιοί της γρίπης επιβιώνουν έως περίπου 48 ώρες). - Πόσο αποτελεσματικά σταματά η απολύμανση την εξάπλωση του ιού; Η καλή είδηση είναι ότι τα κοινά αντισηπτικά και απολυμαντικά, όπως το το διάλυμα αιθανόλης σε περιεκτικότητα 62%-71% και η χλωρίνη, μπορούν να αδρανοποιήσουν άλλους κορονοϊούς πάνω σε χέρια ή επιφάνειες εσωτερικού χώρου μέσα σε ένα λεπτό. Εκτιμάται ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον νέο κορονοϊό. Τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα για τους εξωτερικούς χώρους. Στην Κίνα, στη Ν. Κορέα και στην Ιταλία έχει γίνει απολύμανση σε εξωτερικούς χώρους με ευρεία χρήση χλωρίνης. Είναι όμως ασαφές κατά πόσο όντως η χλωρίνη καταστρέφει τον ιό πάνω στις εξωτερικές επιφάνειες και πολύ περισσότερο στον αέρα, καθώς -μεταξύ άλλων- η χλωρίνη διασπάται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, για την οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ίδια καταστρέφει τους κορονοϊούς. Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για την κατάχρηση χλωρίνης ως απολυμαντικού, καθώς μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και να δημιουργήσει πρόβλημα, ιδίως σε όσους ψεκάζουν το απολυμαντικό. Ο Κινέζος επιστήμονας Ζανγκ Λιουμπό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας προειδοποίησε πρόσφατα το κοινό ότι «οι εξωτερικές επιφάνειες, όπως οι δρόμοι, οι πλατείες και τα πάρκα, δεν πρέπει να ψεκάζονται συνεχώς με απολυμαντικά, επειδή ο ψεκασμός σε μία μεγάλη περιοχή κατ' επανάληψη μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική ρύπανση και πρέπει να αποφεύγεται». Είναι πάντως πιθανότερο να κολλήσει κανείς τον κορονοϊό από μία εσωτερική παρά από μία εξωτερική επιφάνεια. - Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν σπάνια;  Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά γιατί τα παιδιά -αντίθετα με τη γρίπη- είναι απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από την Covid-19. Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που μελέτησε τα κρούσματα στην Κίνα, βρήκε ότι τα παιδιά έχουν την ίδια πιθανότητα να μολυνθούν με τον νέο ιό, αλλά πολύ μικρότερη να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα. Κάτι ανάλογο, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, είχε παρατηρηθεί στις άλλες δύο επιδημίες από κορονοϊούς (SARS και MERS). «Κανένας δεν έχει καλή απάντηση στο ερώτημα τι προστατεύει τα παιδιά», δήλωσε η καθηγήτρια ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβασάκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «New Scientist». Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι επειδή το ανοσοποποιητικό σύστημα των παιδιών βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης, δεν υπεραντιδρά με αυτοκαταστροφικό τρόπο στον νέο ιό, κάτι που -αντίθετα- μπορεί να συμβεί στους ενήλικες. Αυτό έχει ως συνέπεια το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, την απειλητική για τη ζωή βλάβη στους πνεύμονες και τη σοβαρή δύσπνοια λόγω έλλειψης επαρκούς οξυγόνου. Τα παιδιά παράγουν χαμηλά επίπεδα κυτοκινών που προκαλούν φλεγμονή, πράγμα που ίσως προστατεύει τους πνεύμονές τους. Από την άλλη, αυτό δεν εξηγεί γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αντιδρά διαφορετικά στη γρίπη από ό,τι στους κορονοϊούς. Η κατανόηση του «μυστηρίου» των παιδιών μπορεί να βοηθήσει και τους ενήλικες. «Αν μπορέσουμε κάπως να μιμηθούμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, με φάρμακα ή άλλη θεραπεία, ίσως (η Covid-19) γίνει απλώς μία ήπια λοίμωξη ακόμη και στους μεγάλους», ανέφερε η δρ Ιβασάκι.  Όμως, η σχετική προστασία που έχουν τα παιδιά δεν σημαίνει ότι τα ίδια δεν εξαπλώνουν τον ιό, γι' αυτό οι γονείς πρέπει να επαγρυπνούν. Και γι' αυτό, άλλωστε, κλείνουν τα σχολεία.

***Κοροναϊός: Μεγάλη προσοχή - Πώς πρέπει να πλένετε τα ρούχα για να σκοτωθεί ο ιός
Ο κοροναϊός είναι πλέον στην καθημερινότητά μας, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην υγιεινή μας.
* Κάτι τέτοιο αφορά φυσικά και το πλύσιμο των ρούχων καθώς σταγονίδια που μπορεί να περιέχουν τον ιό, ίσως μας προκαλέσουν πρόβλημα, τόσο σε εμάς όσο και στους γύρω μας.

Ο CEO της εταιρείας, Laundryheap, Deyan Dimitrov, μοιράστηκε τα μυστικά που πρέπει να ξέρουμε όλοι για το πλύσιμο των ρούχων, έτσι ώστε ο ιός να «σκοτωθεί» στο πλυντήριο. Δείτε στην gallery τον σωστό τρόπο πλύσης των ρούχων για την καλύτερη προστασία από τον κοροναϊό:    

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζουμε για τον νέο κορωναϊό, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.   Βασιζόμενοι σε όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα για τον νέο κορωνοϊό και άλλους παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS και MERS), η εξάπλωση από άτομο σε άτομο συμβαίνει συχνότερα όταν υπάρχει στενή επαφή (δηλαδή απόσταση κάτω των 2 μέτρων του ενός από τον άλλο). Αυτός ο τύπος μετάδοσης συμβαίνει μέσω σταγονιδίων από το στόμα (αναπνοή, βήχας, φτέρνισμα). Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού από επιφάνειες μολυσμένες με τον ιό έχει επίσης τεκμηριωθεί, αν και ακόμα μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερα, όπως το πόσες ώρες παραμένει ζωντανός ο κορωνοϊός σε αυτές.  Πάντως, ο κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ πιο συχνά μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος παρά μέσω της επαφής με μολυσμένη επιφάνεια. Τι γίνεται όμως τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα στο σπίτι;  Κορωνοϊός: Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε ρούχα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεστε βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και στη συνέχεια απορρίψτε τα μετά από κάθε χρήση. Εάν χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά τα γάντια πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών από τον COVID-19 και όχι για άλλους σκοπούς οικιακής χρήσης. Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Εάν δεν χρησιμοποιείτε γάντια κατά τον χειρισμό βρώμικων ρούχων, φροντίστε να τα πλύνετε καλά αργότερα. Εάν είναι εφικτό, μην τινάζετε τα βρώμικα ρούχα. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα. Να πλένετε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν είναι εφικτό, να τα πλένετε σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται, χωρίς να καταστραφούν φυσικά. Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα πλήρως. Τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. iatropedia

 Κοροναϊός: Σοκ προκαλεί η ενημέρωση του ΕΦΕΤ σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές αγοράζοντας τρόφιμα, αφού γνωστοποιείται πως είναι δυνατόν να μεταδοθεί και μέσω του φαγητού, εάν αυτό το έχει προετοιμάσει άτομο που νοσεί από τον ιό. - Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για το πώς να πλένουν τα χέρια τους, πότε, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν κατά τις αγορές τροφίμων.  Συγκεκριμένα, στο σημείωμά του προς τους καταναλωτές αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κοροναϊού SARS-CoV-2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων».
~** Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε τους χώρους του σπιτιού για να μείνουμε με ασφάλεια για αρκετές μέρες….

~ Αυτός είναι ένας οδηγός για τον καθαρισμό και την απολύμανση των νοικοκυριών, όπου διαμένουν άτομα που πιθανώς έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, ή ασθενείς που έχουν ήδη τη νόσο COVID-19, ή που γενικά επιθυμούν να θέσουν εαυτόν σε εκούσια απομόνωση. 

Αποσκοπεί στον περιορισμό του πόσο μπορεί να μείνει ζωντανός ο κορονοϊός στις διάφορες επιφάνειες του σπιτιού.  
Είναι σώφρον να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα. Τέτοιες είναι τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, χειρολαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες κ.α. Αυτό πρέπει να γίνεται με οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά που είναι κατάλληλα για την κάθε επιφάνεια. Οι ετικέτες στα καθαριστικά παρέχουν οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του κάθε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των προφυλάξεων που πρέπει να λάβετε κατά την χρήση του (γάντια, εξαερισμός κλπ) όπου αυτό είναι απαραίτητο. Κορωνοϊός: Πώς γίνεται η απολύμανση στο σπίτι Τα μέλη των νοικοκυριών πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα με τα οποία εκδηώνεται ο κορωνοϊός και να αποτρέπουν την εξάπλωσή του στο σπίτι. Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που ακουμπάτε συνέχεια με τα χέρια στις κοινές περιοχές οικιακής χρήσης (π.χ. τραπέζια, καρέκλες, πόμολα, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, γραφεία, τουαλέτες, νεροχύτες) Στο υπνοδωμάτιο και στο μπάνιο που προορίζεται για έναν άρρωστο άτομο: σκεφτείτε να μειώσετε τη συχνότητα καθαρισμού στο απολύτως απαραίτητο (π.χ. όταν λερώνονται εμφανώς αντικείμενα και επιφάνειες), για να αποφύγετε την άσκοπη επαφή με τον άρρωστο και το άμεσο περιβάλλον του. Όσο το δυνατόν περισσότερο, ένας άρρωστος πρέπει να παραμείνει σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι. Ο φροντιστής του ασθενούς μπορεί να του παρέχει προσωπικά είδη καθαρισμού για το δωμάτιο και το μπάνιο. Τέτοια είδη είναι χαρτοπετσέτες, καθαριστικά και απολυμαντικά. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ξεχωριστό μπάνιο/τουαλέτα, τότε το μπάνιο θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση από έναν ασθενή με COVID-19. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο φροντιστής πρέπει να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο μετά τη χρήση του χώρου από έναν άρρωστο, προτού εισέλθει για να καθαρίσει και να απολυμάνει τις επιφάνειες. Κορωνοϊός: Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε επιφάνειες Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε επιφάνειες. Τα γάντια πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε καθαρισμό. Εάν χρησιμοποιείτε γάντια πολλών χρήσεων, τότε αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών με σκοπό την απολύμανση από το κορωνοϊό και να μην χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης που χρησιμοποιείτε. Καθαρίστε τα χέρια αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση. Για την απολύμανση, τα αραιωμένα διαλύματα οικιακής χλωρίνης, τα διαλύματα οινοπνεύματος με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τα πιο κοινά απολυμαντικά οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη χλωρίνη, εάν είναι κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την χρήση και τον κατάλληλο εξαερισμό του χώρου. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του. Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό. Η χλωρίνη οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματική έναντι των κορωνοϊών, μόνο όταν αραιώνεται σωστά. Προετοιμάστε ένα διάλυμα χλωρίνης αναμειγνύοντας 4 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνης ανά 1 λίτρο νερού. Τα απολυμαντικά προϊόντα με πιστοποίηση για εξόντωση ιικών παθογόνων είναι αποτελεσματικά έναντι του κορωνοϊού, επειδή είναι αποδεδειγμένο ότι εξοντώνουν άλλους ιούς, που είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για όλα τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης (π.χ. συγκέντρωση, μέθοδος εφαρμογής, διάρκεια επαφής κ.λπ.). Για μαλακές (πορώδεις) επιφάνειες, όπως δάπεδο με μοκέτα, χαλιά και κουρτίνες, καθαρίστε πρώτα την ορατή βρωμιά και στη συνέχεια καθαρίστε τις με καθαριστικά που είναι κατάλληλα για χρήση σε αυτές τις επιφάνειες. Μετά τον καθαρισμό: Ξεπλύνετε τα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν είναι επιτρεπτό από τον κατασκευαστή τους, βάλτε τα στο πλυντήριο στη σωστή ρύθμιση νερού για τα αντικείμενα και μετά στεγνώστε τα πλήρως. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά προϊόντα ενάντια σε ιϊκούς παθογόνους παράγοντες, αρκεί αυτά να είναι κατάλληλα για πορώδεις επιφάνειες. Κορωνοϊός – προστασία στο σπίτι: Υγιεινή χειρών και άλλα προληπτικά μέτρα Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. Μην ξεχνάτε να το κάνετε και αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών και μετά από κάθε επαφή με έναν άρρωστο. Εάν τα χέρια σας δεν είναι ορατώς βρώμικα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Επίσης, να πλένετε τα χέρια σας και κάθε φορά που: φυσάτε την μύτη σας βήχετε, ή φτερνίζεστε αφότου χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα πριν καθίσετε για φαγητό, πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα αφότου έρθετε σε επαφή με ζώα, όπως τα κατοικίδια του σπιτιού πριν και μετά την παροχή φροντίδας σε άλλο άτομο που χρειάζεται βοήθεια (π.χ. παιδί)  iatropedia
~**  Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για μέρες στις οθόνες αφής….
* Μένει ως και 9 ημέρες ο ιός  
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο νέος κορονοϊός, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, όπως η οθόνη αφής στο κινητό σας τηλέφωνο, για έως και εννέα ημέρες.  
Το κινητό τηλέφωνο είναι η συσκευή που αγγίζουμε πιο συχνά με τα χέρια και το πρόσωπό μας, πράγμα που σημαίνει ότι βακτηρίδια, ιοί (όπως ο κορονοϊός), ή άλλα μικρόβια που μένουν στην οθόνη μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο δέρμα. Το να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με τον σωστό τρόπο εξακολουθεί να είναι το καλύτερο αντίμετρο στην εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά τι γίνεται με το κινητό σας τηλέφωνο; Τα καλά νέα είναι ότι η απολύμανση του κινητού έχει γίνει ευκολότερη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Apple ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι μπορείτε να καθαρίσετε με ασφάλεια το iPhone σας με απολυμαντικά μαντηλάκια. Η Samsung δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια τέτοια διευκρίνηση σχετικά με τα τηλέφωνά της. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν καθαριστικά και τεχνικές που πρέπει να αποφύγετε κατά την απολύμανση του κινητού σας. Παρόλο που ίσως αρχικά δείτε καλά αποτελέσματα, μπορεί τελικά να καταστρέψουν την οθόνη, ή πιθανώς τα εσωτερικά στοιχεία του κινητού. Πώς να καθαρίσετε το κινητό για να περιοριστεί ο Κορονοϊός Η πρώτη σκέψη πολλών είναι να καθαρίσουν το κινητό τους τηλέφωνο με κάποιο αλκοολούχο διάλυμα. Μην το κάνετε! Μπορεί να απογυμνώσει τα ελαιοφοβικά και υδροφοβικά επικαλύμματα που κρατούν έλαια και νερό μακριά από την οθόνη και τις ανοιχτές θύρες του κινητού.  Ορισμένα site προτείνουν τη χρήση διαλύματος αλκοόλ και νερού, αλλά δημοσιεύουν προειδοποιητικές σημειώσεις σχετικά με τις συγκεντρώσεις στο διάλυμα, γι’ αυτό είναι σώφρον να αποφύγετε αυτήν τη μέθοδο για να είστε ασφαλείς. Παλιότερα υπήρχε οδηγία να μην χρησιμοποιούμε απολυμαντικά μαντηλάκια για τις οθόνες των τηλεφώνων μας, αλλά τώρα η Apple λέει ότι είναι εντάξει να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια που έχουν 70% ισοπροπυλική αλκοόλη για να καθαρίσετε το iPhone σας. Η Samsung δεν έχει σχολιάσει εάν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια στα τηλέφωνά της. Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε ότι θα καταστρέψετε την οθόνη του τηλεφώνου σας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, έχετε και άλλες επιλογές, όπως το να αγοράσετε συσκευή που να ρίχνει υπεριώδες φως (UV), κάτι που πιστεύεται ότι σκοτώνει το 99,99% των μικροβίων και εξαλείφει τα βακτηρίδια. Κορoνοϊός – κινητά τηλέφωνα: Πώς να καθαρίσετε τους λεκέδες από δακτυλικά αποτυπώματα Οι λεκέδες από δακτυλικά αποτυπώματα είναι δύσκολο να αποφευχθούν επειδή το δέρμα σας παράγει συνεχώς έλαια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πιάνετε το κινητό σας, θα αφήσετε δακτυλικά αποτυπώματα σε αυτό. Ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε την οθόνη σας είναι με ένα πανί μικροϊνών. Αν η οθόνη του κινητού είναι πολύ βρώμικη, χρησιμοποιήστε αποσταγμένο νερό για να βρέξετε ελαφρώς πανάκι μικροϊνών (απλά να γίνει νωπό) και στη συνέχεια σκουπίστε την οθόνη σας. Αποφύγετε να ρίξετε νερό απευθείας στην οθόνη. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το κινητό και όχι μόνο στην οθόνη αφής.  pentapostagma
***  Προσοχή στα παιδιά με καρδιοπάθειες    Με αφορμή την ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη συγκυρία που έχει προκύψει από την λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό Covid-19, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Καρδιολογίας επιθυμεί να ενημερώσει τους ασθενείς και γονείς παιδιών με συγγενή  καρδιοπάθεια (ΣΚ) για τα εξής:1.- Ο ιός φαίνεται ότι ελάχιστα επηρεάζει τη γενική υγεία των παιδιών, όπως μέχρι τώρα γνωρίζουμε.  2.- Νόσηση παιδιού με ΣΚ έχει αναφερθεί μόνο μία περίπτωση στην Κίνα. Δεν ανήκουν όλοι οι ασθενείς με ΣΚ στις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα: α. Παιδιά και ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε πλήρη διόρθωση της ΣΚ, δεν διαφοροποιούνται από τον γενικό πληθυσμό και ισχύουν γι’ αυτούς οι ίδιες προφυλάξεις, όπως και για το γενικό κοινό.    β. Παιδιά και ενήλικες με ήπιες ΣΚ ή ήπια υπολειπόμενα προβλήματα μετά τη διόρθωση της ΣΚ (μεσοκολπική ή μικρή μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ήπιες βαλβιδικές στενώσεις ή ανεπάρκειες, ήπιες αγγειακές στενώσεις κλπ) δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. γ. Παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από αρρυθμίες αντιμετωπίζονται, επίσης, όπως ο γενικός πληθυσμός. γ. Παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε χειρουργική λίστα, πρέπει να είναι προσεκτικοί και η απουσία ή μη από το σχολείο ή την εργασία πρέπει να συζητείται με τον θεράποντα Παιδοκαρδιολόγο ή Παιδοκαρδιοχειρουργό.   1.- Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν παιδιά και ενήλικες που: α. Εχουν μεταμοσχευθεί ή είναι σε λίστα για μεταμόσχευση.  β.  Έχουν πολύπλοκη ΣΚ που δεν έχει διορθωθεί.  γ. Έχουν ανεγχείρητη κυανωτική ΣΚ (κορεσμός αίματος σε οξυγόνο   δ. Έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, πχ σοβαρού τύπου μυοκαρδιοπάθειες.  Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ασθενείς με ΣΚ να μην ενημερώνονται ή αναπαράγουν μη επιστημονικά αποδεδειγμένες πληροφορίες από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ενέχεται ο κίνδυνος λανθασμένης πληροφόρησης και αδικαιολόγητου πανικού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στους επίσημους φορείς της Πολιτείας και στους θεράποντες ιατρούς τους. 
~** ¨Ωρα μηδέν για την κυστική ίνωση
~ Την προηγούμενη Παρασκευή 6 Μαρτίου κηδεύτηκε μια 18χρονη κοπέλα.

Την 2η μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020! Είχα χρόνια να βρεθώ σε μια εκκλησία γεμάτη παιδιά συγκλονισμένα, που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πως ότι ο θάνατος μπορεί να είναι τόσο κοντά στην ηλικία τους. Γεμάτη με τους συμμαθητές της της 3ης Λυκείου, τους καθηγητές της. Παρά τα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού που είχαμε λόγο του Κορονοϊού, ρισκάραμε και πήγαμε να την αποχαιρετήσουμε.  Δεν μπορούσαμε να μην πάμε. Στα όσα χρόνια παλεύω με τον Σύλλογο, θυμάμαι την μητέρα της να είναι εκεί μαζί μας. Να λύσουμε όλοι μαζί τα κοινά μας προβλήματα και αγωνίες. Τότε προσευχόμασταν όπου πίστευε ο καθένας, ώστε να βρεθεί η θεραπεία μας γρήγορα και να την προλάβουμε. Σήμερα όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι.      Παρ’ ότι το «θαύμα» έγινε και υπάρχει σήμερα η «θεραπεία», χάνουμε παιδιά –  Άδικα!   Την 18η χρονή μας την χάσαμε, όπως χάσαμε και τον προηγούμενο μήνα, έναν άλλο συνασθενή μας λίγο μικρότερο από εμένα που νοσηλευόταν μαζί μου στο απέναντι δωμάτιο. Όπως δηλαδή είχα δυστυχώς επισημάνει δημόσια, όταν αρνήθηκα την μεταμόσχευση, διεκδικώντας «φάρμακο για όλους»:  Ότι  δηλαδή οι συνασθενείς μου στον διπλανό θάλαμο κινδυνεύουν άμεσα – αν δεν γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες. Τραγική ειρωνία, η τελευταία συνομιλία που είχα μαζί του μέσω facebook. Μου έδινε κουράγιο – μιας και εγώ ήμουν σε χειρότερη κατάσταση. Μου έδινε ελπίδα γιατί το φάρμακο είναι κοντά. Ή καλύτερα θα έπρεπε να είναι κοντά, αλλά κάποιοι απ’ ότι φαίνεται δεν έκαναν όσα μπορούσαν, για να το έχουμε έγκαιρα στα χέρια μας. Για αυτό και στην μητέρα της συνασθενούς μας, της ζήτησα προσωπικά συγγνώμη που δεν προλάβαμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Ήμασταν διαλλακτικοί και υπομονετικοί, σε θέματα ζωής και θανάτου, σε όσους μας είχαν δυστυχώς ως μακρινή προτεραιότητα.     Μπορούμε πλέον να ελπίζουμε, μπορούμε να σωθούμε!    Το νέο επαναστατικό φάρμακο, με την εμπορική ονομασία «Trikafta» που κυκλοφορεί ήδη στην Αμερική και αφορά το 90% παγκοσμίως των ασθενών με Κυστική Ίνωση, έχει θεαματικά αποτελέσματα στα όρια του «θαύματος»!  Στην ουσία «παγώνει» την νόσο,  σταματά την ζημιά που έχει ήδη γίνει και όχι μόνο. Ασθενείς σε πολύ βαριά κατάσταση, σε μόνιμη παροχή οξυγόνου και υποψήφιοι για μεταμόσχευση, κατάφεραν μέσα σε μερικές εβδομάδες να βγάλουν το οξυγόνο και να βγούν εκτός «λίστας» αναμονής για μεταμόσχευση! Δεν έχει δοθεί ακόμη έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη, αλλά μετά την «φασαρία» που κάναμε από το καλοκαίρι – ο Υπουργός Υγείας ανταποκρίθηκε με εξαιρετικά αντανακλαστικά και κάλεσε δημόσια την φαρμακευτική εταιρεία για άμεση διαπραγμάτευση τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό που επιδιώκουμε από κοινού είναι να πετύχουμε «ολική συμφωνία – portfolio agreement» όπως τα κατάφερε πρώτη στην Ευρώπη, η Ιρλανδία. Κατάφερε δηλαδή την συμφωνία αποζημίωσης όλων των αντίστοιχων φαρμάκων της ίδιας εταιρείας συμπεριλαμβανομένου του «Trikafta», ώστε να το έχουν οι Ιρλανδοί ασθενείς στα χέρια τους το συντομότερο δυνατό. Κατά πάσα πιθανότητα τέλος του 2020, αρχές του 2021, εφόσον γίνει επιτυχώς η έγκριση (φθινόπωρο του 2020) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου όπως αναμένεται. Παρακολουθούμε στενά, ανά εβδομάδα, την πρόοδο της δικής μας διαπραγμάτευσης και η αλήθεια είναι ότι προχωράει – τουλάχιστον το τεχνικό σκέλος της προετοιμασίας – εξαιρετικά γρήγορα για τα ελληνικά δεδομένα. Αν τα καταφέρουμε και κλείσει επιτυχώς η συμφωνία, θα καταφέρουμε να το έχουμε και εμείς στην Ελλάδα τέλος του 2020 – αρχές 2021: Την εισαγωγή και αποζημίωση μέσω ΕΟΠΥΥ τόσο του νέου «φάρμακου» για όλους τους ετεροζυγώτες ΔΦ508 που αποτελούν την πλειοψηφία των ασθενών μας, όσο και των 3 προηγούμενων συνδυασμών φαρμάκων, μειώνοντας την ταλαιπωρία που δημιουργείται μέχρι σήμερα εξαιτίας της ατομικής εισαγωγής τους μέσω ΙΦΕΤ. Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι, να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέχρι τότε.   Τα 2 παιδιά που χάσαμε όμως, δεν χρειαζόταν να περιμένουν.  Ανεξάρτητα από την ολική πρόσβαση που επιδιώκουμε με την επιτυχή διαπραγμάτευση, οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση δικαιούνται άμεσα  «πρώιμη πρόσβαση» στα πλαίσια «παρηγορητικής χρήσης». Αυτό καθώς υπάρχει μια διεθνής «ηθική» πρακτική, κατά την οποία τα φάρμακα που ακόμη δεν έχουν πάρει έγκριση (ακόμη και σε στάδιο κλινικής μελέτης) μπορούν να δοθούν σε ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους και δεν υπάρχει άλλη θεραπεία. Το κόστος τους συνήθως καλύπτεται από την φαρμακευτική εταιρεία, ενώ αναλόγως την νομοθεσία του κάθε κράτους, μπορεί να το καλύψει και η Πολιτεία. Στην χώρα μας ευτυχώς υπάρχει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο που αν δεν τα καλύπτει η φαρμακευτική εταιρεία, μπορεί να τα καλύψει ο ΕΟΠΥΥ (ΔΥΓ3α/Γ.Π. 85037/10 (ΦΕΚ 558/Β)). Τα 2 παιδιά λοιπόν που χάσαμε, ήταν ανάμεσα σε αυτους που έχουμε περιγράψει ως ομάδα υψηλού κινδύνου, σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε πάνω από 10-15 (οι γιατροί μας γνωρίζουν καλύτερα), αλλά για να δοθεί η «πρώιμη πρόσβαση» εξετάζεται το κάθε αίτημα ξεχωριστά, ώστε να προκύψει πόσοι πραγματικά το δικαιούνται.  Είναι λοιπόν δυνατόν να υπάρχει το φάρμακο, να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και να μην έχουν πρόσβαση οι ασθενείς μας σε κρίσιμη κατάσταση που κατά πάσα πιθανότητα αν τους είχε χορηγηθεί έγκαιρα να είχαν διαφορετική εξέλιξη; Είναι δυνατόν να έχει δώσει «πρώιμη πρόσβαση» στο συγκεκριμένο φάρμακο η φαρμακευτική εταιρία σε εκατοντάδες ασθενείς άλλων χωρών της Ευρώπης και όχι στους ασθενείς της Ελλάδας; Όταν μάλιστα η Ελλάδα, αποζημιώνει και τους 3 προηγούμενους συνδυασμούς φαρμάκων αντίστοιχου μηχανισμού (CFTR Modulators) της ίδιας φαρμακευτικής εταιρείας από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη; Πώς γίνεται μια φαρμακευτική εταιρεία που δηλώνει ως βασική της αξία τον ασθενή με Κυστική Ίνωση, με πολλά χρόνια επενδυμένα στην έρευνα, την στιγμή που έχει κάνει μια ιστορική ανακάλυψη δίνοντας πραγματικά ελπίδα, να αφήνει να πεθαίνουν χωρίς θεραπεία μια «χούφτα» ασθενών της Ελλάδος σε κρίσιμη κατάσταση;    Δεν είμαστε θεοί να ξέρουμε στα σίγουρα αν θα είχαν σωθεί οι 2 ασθενείς μας. Κατά πάσα όμως πιθανότητα να ήταν διαφορετική η εξέλιξη τους, αν είχαν έγκαιρη πρόσβαση στο φάρμακο. Αυτό που όμως είναι σίγουρο είναι ότι θα χάσουμε και άλλους ασθενείς που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου σε κρίσιμη κατάσταση και δυστυχώς στην χώρα μας δεν έχουν την δυνατότητα της μεταμόσχευσης, μετά και την διακοπή της συνεργασίας μας με την Αυστρία. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να σωθούν. Για αυτό και θα κάνουμε έκκληση για μια ακόμη φορά στους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  * Να συνεχίσουν με ταχείς ρυθμούς και απρόσκοπτα οι απαραίτητες διαδικασίες με σκοπό να κλείσει επιτυχώς η διαπραγμάτευση μεταξύ κράτους και φαρμακευτικής εταιρείας, με μια «ολική συμφωνία» των συγκεκριμένων φαρμάκων (CFTR modulators) στα πρότυπα της Ιρλανδίας.  * Να προχωρήσει άμεσα και ανεξάρτητα από την διαπραγμάτευση η «πρώιμη πρόσβαση» στους ασθενείς που τηρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αν δεν προτίθεται να καλύψει το κόστος τους η φαρμακευτική εταιρεία, να μεσολαβήσει ο Υπουργός Υγείας και να διασώσει τους ασθενείς που κινδυνεύουν άμεσα ενεργοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει το νομικό μας πλαίσιο.  Δεν θέλω να φανταστώ, ποιά θα είναι η συνέχεια σχετικά με την επιβίωσή μας, μετά τον  επιπρόσθετο κίνδυνο του κορονοϊού – ιδίως για τους ασθενείς μας σε επιβαρυμένη κατάσταση. Είναι προφανές πως ένας επιβαρυμένος πνεύμονας και οργανισμός έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να ανταπεξέλθει τόσο σε μια γρίπη όσο και στην νέα παγκόσμια απειλή του κορονοϊού. Δώστε μας τουλάχιστον τα όπλα, να τον πολεμήσουμε. Ζητούμε την άμεση αλλά και την μακροπρόθεσμη πρόσβαση των ασθενών μας στα καινοτόμα φάρμακα χωρίς διακρίσεις και στην Ελλάδα. Η θεραπεία είναι πραγματικότητα και την δικαιούμαστε για να ζήσουμε – όσο μας αναλογεί! 
~** Σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικού

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε ηλικιωμένους.
Βασική αιτία ,σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνεπικουρούμενη και από τους  ιούς, είναι η συχνή και απότομη μεγάλη αλλαγή του καιρού που επικρατεί στην  Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του 2020.  Για το λόγο αυτό οι Ω.Ρ.Λ εκπέμπουν σήμα κινδύνου στους γονείς μικρών παιδιών προκειμένου να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να οδηγήσουν έγκαιρα το παιδί στον  παιδίατρο ή στον ωτορινολαρυγγολόγο.  «Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα στην αρχή, αλλά και πολύ δύσκολα αν υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξης της θεραπείας» τονίζει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».  Σύμφωνα με του ειδικούς οι λοιμώξεις αυτές είναι  νόσος με πολλές αιτιολογίες και χρειάζεται εμπειρία τόσο στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, όσο και στην κατάλληλη θεραπεία. Είναι δε σημαντική η άμεση παραπομπή από τον παιδίατρο στον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.   ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ    Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή των κόλπων  της μύτης  και εμφανίζεται με   δυο μορφές, την οξεία και την χρόνια. Επηρεάζει όμως όλο το πρόσωπο (μετωπιαίοι, σφηνοειδείς και ηθμοειδείς) και  γι’ αυτό το λόγο συνήθως μιλάμε για ρινοκολπίτιδα.  Οξεία ιγμορίτιδα:  Κάνει την  εμφάνιση της συνήθως μετά από ένα κοινό κρυολόγημα. Είναι ιογενούς αιτιολογίας, αλλά μπορεί και να εξελιχθεί σε βακτηριδιακή και μπορεί να διαρκέσει 10-14 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Øπαχύρευστες βλεννοπυώδεις εκκρίσεις από τη μύτη,  Øμπούκωμα στη μύτη,  Øπυρετό,  Øβήχα,  Øπονοκέφαλο.  Χρόνια ιγμορίτιδα:  Εμφανίζεται  4-6 φορές το χρόνο και η διάρκειά των συμπτωμάτων της  ξεπερνά συνολικά τις 12 εβδομάδες. Μπορεί να συνοδεύεται από:  Øρινικούς πολύποδες (σπάνιοι στα παιδιά),  Ø αλλεργίες, άσθμα,  Øανοσοανεπάρκεια,  Øκυστική ίνωση,  Øγαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,  Øκαι άλλες σπανιότερες παθήσεις.  «Η αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας απαιτεί τη στενή συνεργασία του ωτορινολαρυγγολόγου και του παιδιάτρου σε επίπεδο τόσο διάγνωσης όσο και θεραπείας της νόσου που ταλαιπωρεί το παιδί και τους γονείς του» αναφέρει ο κ. Αρτόπουλος.    
 ΠΡΟΛΗΨΗ  ΚΑΙ  ΘΕΡΑΠΕΙΑ       Τρία είναι  τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν για την  πρόληψη των λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού: 
  •  Η υγιεινή της μύτης θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή υπόθεση, με τη χρήση του φυσιολογικού ορού σε πρώτο πλάνο,
  • Το σπίτι θα πρέπει να μην έχει οσμές από τσιγάρο. Οι καπνιστές γονείς θα πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο ώστε η ατμόσφαιρα στο σπίτι να παραμένει καθαρή,
  •  Η ανακάλυψη των αλλεργιογόνων αυτών που πιθανώς να ευθύνονται για την ανάπτυξη της αλλεργικής ρινίτιδας με ειδικά τεστ.

Στη θεραπεία για  οξεία ιγμορίτιδα χορηγούνται:

  • Πολλά υγρά, ούτως ώστε να ρευστοποιούνται και να αποβάλλονται οι βλέννες ευκολότερα,
  • Φυσιολογικός ορός και αποσυμφορητικά από τη μύτη ώστε να παραμείνει ανοικτή και να μην αναπνέει το παιδί από το στόμα,
  • Αντιβιοτικά φάρμακα από του στόματος για 10-14 ημέρες είναι η θεραπεία εκλογής,
  • Σε περίπτωση γνωστής αλλεργικής ρινίτιδας θα πρέπει να χορηγηθεί συμπληρωματικά και ένα αντιισταμινικό φάρμακο

  Και στη χρόνια ιγμορίτιδα:  ØΑντιβιοτικά από 2 μέχρι 6 εβδομάδες,  ØΙσότονα και υπέρτονα διαλύματα ορού (πλύσεις) μπορούν να μειώσουν τις ρινικές εκκρίσεις και το οίδημα,  ØΤοπικά κορτικοστεροειδή και συμφορητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 7-10 ημέρες, όχι όμως για μεγαλύτερο διάστημα,  ØΗ αντιμετώπιση τόσο της αλλεργικής ρινίτιδας όσο και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ως αιτιών της νόσου, αποτελεί το σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας,  ØΤέλος η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά στις περιπτώσεις εκείνες όπου αποτυγχάνει η συντηρητική – φαρμακευτική αγωγή.
~**  Οδηγίες προστασίας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) από τον κορωνοϊό

~ H Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τα άτομα με (ΣΔ) και των προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν, προχώρησε στην έκδοση των ακόλουθων οδηγιών.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ    Στα τέλη του 2019, ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού αναγνωρίστηκε ως αίτιο κρουσμάτων πνευμονίας στο Wuhan στην Κίνα. Η μετάδοση του ιού υπήρξε ραγδαία, η επιδημία εξαπλώθηκε αρχικά σε όλη την Κίνα και στη συνέχεια και σε όλες σχεδόν τις ηπείρους, λαμβάνοντας πλέον τον χαρακτηρισμό της «πανδημίας» (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 11.03.2020). Πριν λίγες ημέρες, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) έστειλε οδηγίες για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), οι οποίες αναρτήθηκαν άμεσα στον ιστότοπο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας  Συμπτώματα – Ομάδες υψηλού κινδύνου  Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με δυο τρόπους: (1) Από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σταγονιδίων που βγαίνουν από το στόμα με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα, ή κατά την σωματική επαφή (πχ αγκαλιάσματα, φιλιά, χειραψίες). (2) Με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας (πχ τραπέζι, πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια τα χέρια στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Ο χρόνος επιβίωσης του στις επιφάνειες είναι συνήθως περί τις 2 ώρες, αλλά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος σε χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (σε πάνω από 30°C ζει πολύ λιγότερο). Ο χρόνος επώασης (από την μόλυνση μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων) είναι συνήθως γύρω στις 5 ημέρες, μπορεί όμως να φθάσει και τις 14 ημέρες. Ο ιός εξουδετερώνεται στις επιφάνειες με τη χρήση αλκοολούχου (άνω του 40%) διαλύματος.  Συνήθως πρόκειται για ήπια νόσο και το 98% όσων μολύνονται επιβιώνουν. Από τα άτομα που νοσούν, πάνω από 80% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα όμοια με του κοινού κρυολογήματος (καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ανεξήγητη κούραση, πυρετός) και μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι. Σε ποσοστό ~14% ο ιός εισβάλει βαθύτερα στους πνεύμονες και προκαλεί πνευμονία με σοβαρότερα συμπτώματα (δύσπνοια). Σε ποσοστό όμως ~5% η κατάσταση μπορεί να γίνει κρίσιμη με εμφάνιση αναπνευστικής ανεπάρκειας, σήψης και ανεπάρκειας λειτουργίας όλων των ζωτικών οργάνων. Η σοβαρότητα της νόσου είναι συνήθως μεγαλύτερη σε άτομα που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, υπέρταση και ΣΔ (όπως και με την γρίπη).  Σακχαρώδης διαβήτης  Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι  άλλα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με μήνυμα του Προέδρου του IDF Καθηγητή Andrew Boulton, και για λόγους άγνωστους μέχρι σήμερα, η νόσηση από τον κορωνοϊό φαίνεται ότι εξελίσσεται σχετικά ήπια στα νεότερα άτομα και ιδίως στα παιδιά με ΣΔ τύπου 1. Σε γενικές γραμμές, παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης στα άτομα με διαβήτη είναι η κακή γλυκαιμική ρύθμιση (η υπεργλυκαιμία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα), η μεγάλη διάρκειά του, η  έντονη παχυσαρκία, η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα και η παρουσία χρόνιων επιπλοκών της νόσου (κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα και τους νεφρούς).   Με αυτό το σκεπτικό, τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για προφύλαξη από τον κορωνοϊό στηρίζονται στην «κοινή λογική»: (1) Η καλή γλυκαιμική ρύθμιση, η φυσική δραστηριότητα/άσκηση και η κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά (όπως φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι) ενισχύουν την επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος στην άμυνα του οργανισμού. (2) Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αλκοολούχου διαλύματος ειδικά πριν το φαγητό και μετά από επίσκεψη σε δημόσιους χώρους. Αποφυγή επαφών ή διατήρηση απόστασης (το λιγότερο 1 μέτρο) από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή νοσούν εμφανώς. Κάλυψη της μύτης ή του στόματος με χαρτομάντιλο μιας χρήσης σε βήχα ή φτάρνισμα και στη συνέχεια απόρριψη του σε κάδο. (3) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συστήνει τη χρήση απλής χειρουργικής μάσκας στην κοινότητα  σε όσους  δεν έχουν συμπτώματα αναπνευστικού, ακόμα και σε περιοχές με κρούσματα κορωνοϊού. Η χρήση μάσκας δεν μειώνει την σημασία των άλλων γενικών μέτρων πρόληψης της νόσου και μπορεί να οδηγήσει σε περιττό κόστος και προβλήματα προμηθειών. (4) Διασφάλιση ότι υπάρχει άμεση πρόσβαση στα τηλέφωνα επείγουσας επικοινωνίας σε περίπτωση ασθένειας και οι ποσότητες φαρμάκων (ιδίως ινσουλίνης) και αναλωσίμων για τον αυτοέλεγχο της γλυκόζης είναι επαρκείς, ώστε να μην χρειαστεί έξοδος από το σπίτι. (5) Περιορισμός των μη απαραίτητων επαφών και μετακινήσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου συναθροίζονται περισσότερα από 4-5 άτομα.  Εάν εκδηλωθεί νόσος και παρουσιαστούν συμπτώματα (ιδιαίτερα από το αναπνευστικό) να ενημερωθεί πρώτα ο θεράπων ιατρός πριν από την μετάβαση στο νοσοκομείο. Εάν δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με τον θεράποντα, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1135. Αν δοθούν τελικά οδηγίες παραμονής στο σπίτι, πρέπει να παρεμποδισθεί η μετάδοση του ιού σε όσους ζουν μαζί ή στους επισκέπτες. Πέρα από τον ύπνο σε διαφορετικό δωμάτιο ή ξεχωριστό κρεβάτι και τη χρήση μάσκας, σημαντικό είναι να μην μοιράζονται τα σκεύη φαγητού (κουταλάκια, μαχαιροπήρουνα κλπ). Μετά το πλύσιμο των χεριών (το οποίο πρέπει να είναι σχολαστικό) καλό είναι να χρησιμοποιούνται χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να έχουν τη δική τους πετσέτα την οποία αλλάζουν όταν μουσκέψει (ο κορωνοϊός αγαπάει την υγρασία). Όπως με όλες τις ιώσεις, στη νόσηση από τον κορωνοϊό μπορεί να παρατηρηθεί απορρύθμιση του γλυκαιμικού ελέγχου. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, διότι αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη και χρειάζεται κατάλληλη τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής και της διατροφής. Γενικοί κανόνες είναι: (1) Επιβάλλεται επαρκής ενυδάτωση (τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό κάθε ώρα) για την διατήρηση τόσο του κυκλοφορικού συστήματος όσο  και του μεταβολισμού των κυττάρων σε καλή κατάσταση. (2) Συχνός έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης στο τριχοειδικό αίμα με τις συσκευές αυτομέτρησης και προσπάθεια διατήρησης τους σε αποδεκτά επίπεδα (80-180mg/dl) με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. (3) Σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά και τύπου 2 που ρυθμίζονται με σχήματα ινσουλινοθεραπείας, απαραίτητος είναι ο έλεγχος για παρουσία κετονών στο τριχοειδικό αίμα. Η αύξηση των κετονών υποδηλώνει εκτροπή του μεταβολισμού σε καύση λίπους αντί γλυκόζης και μπορεί να οδηγήσει σε οξέωση. (4) Για τα άτομα με ΣΔ τύπου 2 που λαμβάνουν αντιδιαβητικές αγωγές και είναι καλά ρυθμισμένοι, τα αποθέματα της ινσουλίνης στο πάγκρεας είναι σχετικά επαρκή και συνήθως δεν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια οξείας νόσου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται αν στα θεραπευτικά σχήματα υπάρχουν αναστολείς SGLT2 (δαπαγλιφλοζίνη, εμπαγλιφλοζίνη, καναγλιφλοζίνη). Τα φάρμακα αυτά πρέπει να διακόπτονται άμεσα με την εμφάνιση της οξείας νόσου και να ξαναρχίζουν μετά την αποδρομή της. Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων είναι εξαιρετικά δραστική στην ρύθμιση του ΣΔ και χρησιμοποιείται πλέον ευρύτατα (συχνά στο ίδιο χάπι μαζί με τη μετφορμίνη). (5) Οδηγίες για την αντιμετώπιση του διαβήτη στην οξεία νόσηση υπάρχουν στις «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Διαχείριση των Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη» της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, με ελεύθερη πρόσβαση στο site (ede.gr).  Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό είναι να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η διαχείριση της νέας και δυνητικά επικίνδυνης αυτής επιδημίας, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, είναι ευθύνη όλων μας.   
~**  «Κατappολεμώ το Διαβήτη!»: Ένα πρωτοποριακό application για τα άτομα με Διαβήτη από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία

~  Ένας στους 12 πολίτες στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη  και για κάθε εννέα δολλάρια που ξοδεύονται το ένα πηγαίνει σε θεραπεία ή υποτροπές του διαβήτη. Πάνω από 400 εκατομμύρια στον κόσμο προσπαθούν να ρυθμίσουν αυτό που ο αρχαίος Αρεταίος από την Καππαδοκία ονόμασε διαβήτη εννοώντας ότι περνάει το νερό από τον οργανισμό χωρίς αυτός να το συγκρατεί. Έτσι το νερό διαβαίνει δημιουργώντας πολυουρία και πολυδιψία. Το πάγκρεας χωρίς άλλα συμπτώματα όσο προχωράει η νόσος εκπίπτει και δημιουργεί επιπλέον δύσκολες καταστάσεις. Αυξάνεται η παχυσαρκία η πίεση και δυστυχώς στις μέρες μας οι μισοί ασθενείς είναι αρρύθμιστοι και σε μεγάλο ποσοστό τους ανασφάλιστοι. Τώρα όμως ήρθε κάτι νέο στην υπηρεσία του ασθενή.

Το πρωτοποριακό application «Κατappολεμώ το Διαβήτη!» που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) με την υποστήριξη της ELPEN, είναι πλέον διαθέσιμο να το αποκτήσουν στο «έξυπνο» κινητό ή tablet τους τα άτομα με Διαβήτη. Στόχος αυτής της εφαρμογής είναι να λειτουργήσει ως ο καθημερινός σύμβουλος των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 σε σημαντικά θέματα που αφορούν στη διαχείριση του Διαβήτη. Οι κατηγορίες θεμάτων που μπορούν να εξερευνήσουν οι χρήστες στην ψηφιακή εφαρμογή είναι οκτώ και σχετίζονται με τις πολύπλευρες και πιο σημαντικές συνιστώσες του Σακχαρώδους Διαβήτη. Κάθε κατηγορία  είναι εμπνευσμένη από το κάθε γράμμα της λέξης «Διαβήτης» περιλαμβάνοντας:  Διατροφή, Ιατρική παρέμβαση, Αποφυγή επιπλοκών, Βοήθεια/Υποστήριξη πάσχοντος, Ημερήσιο αυτοέλεγχο & φροντίδα, Τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, Ημερήσια άσκηση και Στόχους ρύθμισηςΤο επιστημονικό σκέλος της εφαρμογής επιμελήθηκε ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Δρ Ιωάννης Ντούπης με τα επιμέρους θέματα να αναπτύσσονται από έγκριτους επαγγελματίες υγείας και να περιλαμβάνουν τόσο νεότερα δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία του διαβήτη όσο και συμβουλές για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων με Διαβήτη. Η εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη» εγκαθίσταται εύκολα, γρήγορα και δωρεάν σε περιβάλλον android και iOS. Το application «Κατappολεμώ το Διαβήτη!» παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, με ομιλητές τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε. κ. Νικόλαο Παπάνα, Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνο Διαβητολογικού Κέντρου Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη, τον κ. Ιωάννη Ντούπη, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Καθηγητή Διαβητολογίας Cardiff University Medical School UK, Δ/ντη Διαβητολογικού Τμήματος Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου, Δ/ντη Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Ιατρείου Ναυτικού Νοσοκομείου ΝΣ και τον κ. Αλέξανδρο Γκίνη, Ιατρό – Ενδοκρινολόγο και Ιατρικό Διευθυντή της ELPENΛόγω της αλματώδους αύξησης του Σακχαρώδους Διαβήτη, που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στις μέρες μας, η εφαρμογή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο όπλο στη διάθεση των ατόμων με Διαβήτη καθώς οι πληροφορίες που λαμβάνουν θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν ακόμα και να αποτρέψουν σημαντικές επιπλοκές για την υγεία τους. Οι επιπλοκές που παρουσιάζονται είναι κυρίως στα αγγεία όπως: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, διαταραχή της κυκλοφορίας στα πόδια, βλάβη των νεφρών και των περιφερικών νεύρων και βλάβες από τα μάτια. Την υγεία των ματιών απειλεί κυρίως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία περιλαμβάνει διαταραχές των μικρών αγγείων στο οπίσθιο μέρος του ματιού, που μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγίες, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς με σοβαρή μείωση της όρασης, ή ακόμα και τύφλωση. O τακτικός έλεγχος συνιστάται για την έγκαιρη ανίχνευση των επιπλοκών, π.χ. εξέταση των ποδιών και των ματιών κάθε χρόνο.  Η πρόληψη των επιπλοκών επιτυγχάνεται με σχολαστική ρύθμιση της γλυκόζης, αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης  και της υπερλιπιδαιμίας αλλά και αλλαγή στον τρόπο ζωής με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, έλεγχο του σωματικού βάρους και  διακοπή του καπνίσματος.  Ο κ. Παπάνας αναφέρθηκε στους λόγους της συνεχούς αύξησης του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2, παγκοσμίως και στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι «οφείλεται κυρίως στην καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης και την παχυσαρκία. Αυτός ο τρόπος ζωής τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί και από παιδιά και εφήβους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη σε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται έγκαιρα, γιατί με την εφαρμογή της δίαιτας και της κατάλληλης θεραπείας μπορούν τα άτομα με Διαβήτη μακροπρόθεσμα να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν τις προοδευτικές βλάβες στα όργανα του σώματος (π.χ. μάτια, πόδια, καρδιά, νεφρά κλπ)» ενώ συμπλήρωσε ότι με την κατάλληλη ρύθμιση «μπορούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τις χρόνιες επιπλοκές, να μειώσουμε τις μέρες νοσηλείας και να αποτρέψουμε την πρόωρη απώλεια ζωής».  Αναφερόμενος στα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε, ο κ. Παπάνας επισήμανε ότι ο Διαβήτης τύπου 2 συχνότερα, και ιδίως στα αρχικά στάδια, δεν έχει συμπτώματα. Συμπτώματα εκδηλώνονται μόνο σε πολύ μεγάλη αύξηση της γλυκόζης του αίματος, όπως πείνα, δίψα, απώλεια βάρους, υπερβολική διούρηση κλπ.  Ο κ. Παπάνας αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων που έχουν ως συνέπεια τα άτομα με Διαβήτη να δυσκολεύονται να  αντεπεξέλθουν στη συμμετοχή του κόστους της θεραπείας, παρά τη μείωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ποσοστού συμμετοχής στο κόστος ορισμένων φαρμάκων. Όπως τόνισε, «η ευρύτερη απαισιοδοξία και ανασφάλεια δεν ευνοεί τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις μιας χρόνιας θεραπείας και έτσι γίνεται πιο δύσκολο το έργο της ιατρικής όσο και η δυνατότητα των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 να πετύχουν τους θεραπευτικούς στόχους».   Αναφερόμενος στα νέα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι ασθενείς ο κ. Παπάνας σημείωσε ότι «μεταξύ αυτών, τα χάπια χαρακτηρίζονται από απουσία υπογλυκαιμιών και αύξησης σωματικού βάρους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις βοηθούν στη μείωση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης και στην αποτροπή καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μεταξύ των ινσουλινών, οι νεότερες είναι ακόμη φιλικότερες προς το χρήστη και χαρακτηρίζονται από ακόμη λιγότερες υπογλυκαιμίες». Ο κ. Ντούπης υπογράμμισε τα καλά νέα για τα άτομα με Διαβήτη και τις αρκετές νέες θεραπευτικές επιλογές στον αγώνα κατά της υπεργλυκαιμίας, και τόνισε ότι «υπάρχουν και σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα παρακολούθησης της γλυκόζης. Βασικός πυλώνας, όμως, της επιτυχίας στη ρύθμιση του Διαβήτη παραμένει η σωστή, καθημερινή, αυτοδιαχείριση της νόσου με σωστές προσαρμογές του ασθενούς στον τρόπο ζωής αλλά και συμμόρφωσή του στη θεραπευτική αγωγή».      Ο κ. Ντούπης αναφερόμενος στην ψηφιακή εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη», τόνισε ότι «ήρθε για να καλύψει μια ανεκπλήρωτη ανάγκη της εποχής μας, που αφορά την εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα με το Διαβήτη όπως τη διατροφή και την άσκηση, τις θεραπείες, τις επιπλοκές, τον τρόπο φροντίδας των ποδιών και των δοντιών, τη σημασία της επίτευξης των στόχων θεραπείας, την αξία του αυτοελέγχου και της αποφυγής του καπνίσματος» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια όλων των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2. Με την επιμόρφωση και τις κατευθύνσεις που δύναται να παρέχει προς τους ασθενείς, σε συνδυασμό με τη στενή Ιατρική παρακολούθηση, θα συμβάλει στην επίτευξη των εξατομικευμένων στόχων κάθε ασθενούς, με απώτερο σκοπό την αποφυγή των επιπλοκών του Διαβήτη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής».  Ο κ. Γκίνης αναφερόμενος στη δέσμευση της ELPEN για ολιστική παροχή υγείας και βέλτιστη φροντίδα των διαβητικών ασθενών τόνισε ότι «στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας για την ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών εφαρμογών για συσκευές κινητών τηλεφώνων και tablets. Μια εφαρμογή που συμβάλλει στη δυνατότητα εύκολης και ταχύτατης πρόσβασης σε ορθή και αξιόπιστη πληροφόρηση των διαβητικών, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμισή τους και ταυτόχρονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της βέλτιστης αυτοδιαχείρισης της νόσου». 
~**   Πνευμονία απο Εισρόφηση
Η που οφείλεται σε τροφής ή εμεσμάτων αποτελεί το 46% των διαγνώσεων στους ηλικιωμένους. Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό επιβεβαιώνεται από επιδημιολογικά στοιχεία των ΗΠΑ, όπου αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο ασθενών πάνω από 65 ετών, ξεπερνώντας τις 100.000 περιπτώσεις το χρόνο!
Μήπως το ηλικιωμένο πρόσωπο που έχετε κοντά σας και φροντίζετε:
* Βήχει συχνά όταν τρώει;
* Χάνει βάρος;
* Ακούτε συχνά “βράσιμο” ή “γατάκια” στο στήθος του;
* Επικοινωνεί λιγότερο με το περιβάλλον;
* Δυσκολεύεται να σταθεί ενώ πριν λίγο καιρό περπατούσε;
* Έχει αρχίσει να κάνει κατακλίσεις;
* Η επιδείνωσή του ερμηνεύεται ως “πολλά μικρά εγκεφαλικά”;
Αν η απάντηση σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι “ΝΑΙ”, είναι πιθανόν ο ασθενής να παρουσιάζει συχνές και μικρές εισροφήσεις, οι οποίες σχεδόν πάντα περνάνε απαρατήρητες και έχουν σαν συνέπεια την προοδευτική επιδείνωση της υγείας του.

Ο άνθρωπος σε κάθε ηλικία χρειάζεται τροφή, νερό και αέρα, για να ζήσει. Τροφή αρκετή σε θερμίδες και σύνθεση, καθώς και επαρκής ποσότητα νερού πρέπει να πηγαίνουν καθημερινά στο έντερο, από όπου ο οργανισμός τα απορροφά. Καθαρός αέρας πρέπει να φθάνει ελεύθερα σε ΚΑΘΕ σημείο των πνευμόνων του, απ’ όπου περνάει αίμα για να παραλάβει οξυγόνο που χρησιμοποιείται για να καούν οι τροφές και να διώξει το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργήθηκε από τις τροφές που κάηκαν. Η τροφή, το νερό και ο αέρας περνάνε μαζί από το φάρυγγα (αυτό που βλέπουμε στο βάθος όταν ανοίγουμε το στόμα μας) και στη συνέχεια χωρίζουν οι δρόμοι τους. Ο αέρας πάει στο λάρυγγα (το “καρύδι” που πιάνουμε στο μέσον του λαιμού μας), την τραχεία και τους βρόγχους, ενώ η τροφή και το νερό κατεβαίνουν προς τα πίσω στον οισοφάγο.  Ένας άγρυπνος φρουρός που λέγεται επιγλωττίδα, είναι πάντα έτοιμος να κλείσει την είσοδο του λάρυγγα μόλις εμφανισθεί σάλιο, τροφή ή νερό και να τα υποχρεώσει να γλιστρήσουν στον οισοφάγο. Στα μεσοδιαστήματα αφήνει μόνο τον αέρα να μπαινοβγαίνει στους πνεύμονες. Οι κινήσεις της επιγλωττίδας είναι ιδιαίτερα σβέλτες και απόλυτα ακριβείς. Λάθος δεν επιτρέπεται. Ελέγχεται από ομάδες μυών που κατευθύνονται από τον εγκέφαλο.Τι γίνεται όμως, όταν ο εγκέφαλος γεράσει και πολλά από τα κέντρα του υπολειτουργούν; Όπως ο ηλικιωμένος δεν βαδίζει πια με την ευκολία που βάδιζε παλιά (και συνήθως δεν φταίει ο σκελετός) και το γράψιμό του είναι αργό και τρεμάμενο, έτσι και οι μυς που κινούν την επιγλωττίδα γίνονται αργοί και αδέξιοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ποσότητες τροφής και νερού, μικρές στην αρχή και μεγαλύτερες αργότερα, να ξεφεύγουν από τον έλεγχο και να πηγαίνουν στους πνεύμονες. Κάθε ποσότητα τροφής που κατεβαίνει στους πνεύμονες φράζει κάποιους αεραγωγούς. Αέρας δεν φθάνει πια σ’ εκείνες τις περιοχές, αίμα όμως περνάει και επιστρέφει στην καρδιά και απ’ εκεί φεύγει για όλο το σώμα με λιγότερο οξυγόνο, αφού δεν παρέλαβε από κάποια σημεία. Ο οργανισμός αντιδρά. Δημιουργεί φλεγμονή, προσπαθώντας να απορροφήσει τις τροφές που μπήκαν. Η φλεγμονή παράγει πύον και βλέννη που ανεβαίνουν προς τα πάνω για να αποβληθούν (πτύελα). Την κατάσταση περιπλέκουν και μικρόβια που κατέβηκαν μαζί με την τροφή. Για τα μικρόβια η τροφή είναι άριστο θρεπτικό υλικό.
Η φλεγμονή αυτή θέλει αρκετές μέρες για να περάσει και συνήθως αφήνει πίσω της ένα νεκρό τμήμα πνεύμονα. Δυστυχώς όμως το φαινόμενο αυτό, όταν αρχίζει, είναι καθημερινό. Σχεδόν σε κάθε γεύμα μια μικρή τουλάχιστον ποσότητα πηγαίνει στους πνεύμονες. Και πριν προλάβει μια φλεγμονή να γίνει καλά, κάποια άλλη αρχίζει. Ο ηλικιωμένος ασθενής νιώθει σε μόνιμη βάση το ίδιο αίσθημα που νιώθει και ένας νέος όταν παθαίνει γρίπη. Νιώθει άρρωστος και αδύναμος. Μόνο που η γρίπη στο νέο διαρκεί 2-3 μέρες, ενώ οι λοιμώξεις από εισρόφηση στον ηλικιωμένο διαρκούν μήνες ή χρόνια…
Το οξυγόνο που πηγαίνει στον εγκέφαλο είναι λιγότερο, η όρεξη σταδιακά μειώνεται, το ίδιο και η επιθυμία για νερό. Αυτή η αδυναμία χειροτερεύει ακόμη περισσότερο την ανεπάρκεια της επιγλωττίδας, οι εισροφήσες γίνονται συχνότερες και μεγαλύτερες. Τα πτύελα που αρχικά δεν είναι αντιληπτά, γίνονται τόσα πολλά που ακούγονται να “βράζουν” μέσα στην τραχεία και οι φλεγμονές που αρχικά δεν δημιουργούσαν θορυβώδη συμπτώματα, προκαλούν δέκατα ή υψηλό πυρετό. Η ακτινογραφία του θώρακα και η αξονική τομογραφία δείχνουν πολλές μικρές σκιές και η νόσος αυτή λέγεται “πνευμονία από εισρόφηση”.
Η γενικότερη κακουχία του οργανισμού, η μείωση του οξυγόνου του αίματος και κυρίως η μείωση της πρόσληψης επαρκούς τροφής βλάπτουν τον εγκέφαλο και προκαλούν ατροφία του δέρματος, με συνέπεια αυτό να ανοίγει στα σημεία που πιέζεται και να γίνονται νεκρώσεις, που γρήγορα φθάνουν μέχρι το κόκαλο, παρ’ όλη τη σχολαστική περιποίηση, καθώς ο οργανισμός δεν έχει τα απαραίτητα υλικά (πρωτεϊνες) για να ανανεώσει το δέρμα του.
Η λύση είναι να κατευθύνουμε τροφή και νερό στο πεπτικό σύστημα, χωρίς αυτά να πηγαίνουν στους πνεύμονες. Υπάρχουν δύο περιπτώσει

Στην πρώτη περίπτωση μειώνουμε αρκετά την πιθανότητα εισρόφησης, όχι όμως απόλυτα. Η παρουσία τροφών μέσα στο στομάχι, έχει πάντα τον κίνδυνο της παλινδρόμησης προς το φάρυγγα και τους πνεύμονες. Η κατάσταση που δημιουργείται σ’ αυτή την περίπτωση είναι πολύ σοβαρότερη, διότι οι πνεύμονες εκτός από την τροφή, δέχονται και την καυστική επίδραση του γαστρικού υγρού, που είναι ιδιαίτερα όξινο. Έτσι ασφαλέστερη λύση είναι η διοχέτευση τροφής και νερού στο έντερο.
Δύο είναι οι δρόμοι μέσα από τους οποίους μπορούμε να το πετύχουμε αυτό:

  • Με λεπτό σωλήνα από τη μύτη.
  • Κατ’ ευθείαν από το δέρμα της κοιλιάς στο στομάχι (γαστροστομία, νηστιδοστομία).

Η τοποθέτηση σωλήνα από τη μύτη έχει το πλεονέκτημα ότι γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ελάχιστη μόνο ενόχληση του ασθενούς, που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Δεν απαιτεί μεταφορά του ασθενούς και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Δυστυχώς πολύς κόσμος αντιδρά στην ιδέα αυτή, διότι ταυτίζει το σωλήνα αυτό με το γνωστό στους πολλούς λεβάιν από απλό PVC, το οποίο είναι κατά γενική ομολογία πάρα πολύ ενοχλητικό. Σήμερα όμως υπάρχουν λεπτοί σωλήνες (πάχους 2-3 χιλιοστών) από πολύ μαλακά υλικά (πολυουραιθάνη), η παρουσία των οποίων στη μύτη και το λαιμό είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Νέοι άνθρωποι στους οποίους χρειάσθηκε να τοποθετηθούν τέτοιοι σωλήνες λένε ότι δεν τους ενοχλούσαν. Ηλικιωμένοι στους οποίους παλαιότερες τοποθετήσεις λεβάιν είχαν αποτύχει, καθώς με την πρώτη ευκαιρία το τραβούσαν και το έβγαζαν, δεν ασχολούνται καθόλου με το σωλήνα από πολυουραιθάνη και τον αφήνουν στη θέση του, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν τους ενοχλεί. Όταν ο ασθενής είναι ιδιαίτερα ανήσυχος, ψάχνεται, βγάζει τοα ρούχα του, πετάει τα σκεπάσματα και ασχολείται με τη μύτη και το πρόσωπό του περισσότερο από πολυπραγμοσύνη παρά από ενόχληση, τότε ενδεικνυόμενη λύση είναι η τοποθέτηση του σωλήνα μέσω του δέρματος της κοιλιάς στο στομάχι. Και εδώ υπάρχει προκατάληψη. Μια τέτοια τοποθέτηση παλαιότερα απαιτούσε χειρουργεία και μικρή χειρουργική επέμβαση. Σήμερα χρειάζεται μόνο μία γαστροσκόπηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο σωλήνας περνάει από το δέρμα στο στομάχι με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας! Ειδικός καθετήρας “κουμπώνει” εσωτερικά και εξωτερικά και ο ασθενής φεύγει από το γαστρεντερολογικό ιατρείο για το σπίτι του, μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό λέγεται γαστροστομία. Η τροφή που διοχετεύεται από το σωλήνα αυτό, πηγαίνει κατ’ ευθείαν στο στομάχι. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος εισρόφησης είναι μικρότερος από την περίπτωση του απλού λεβάιν, πάλι όμως εξακολουθεί να υπάρχει. Για να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος εισρόφησης, πρέπει μέσα από τη γαστροστομία να περάσει λεπτότερος σωλήνας που να διοχετεύει τροφή και νερό στο έντερο (γαστρονηστιδοστομία).Το πέρασμα σωλήνα από τη μύτη στο λεπτό έντερο, είναι σήμερα εύκολη υπόθεση, χάρη σε έξυπνες τεχνικές που έχουν επινοηθεί και σε άριστα υλικά που είναι διαθέσιμα.Η χορήγηση τροφής κατ’ ευθείαν στο λεπτό έντερο έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και μόνο ένα περιορισμό: μέσα από αυτούς τους τόσο λεπτούς σωλήνες δε μπορεί να περνάει αλεσμένη τροφή, αλλά ειδικά διαλύματα.Όμως τα διαλύματα εντερικής σίτισης είναι ποιοτικά καλύτερα από τις μαγειρευτές τροφές, καθώς εξασφαλίζουν απόλυτα την επαρκή χορήγηση όλων των συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός (λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, Ιχνοστοιχεία, μέταλλα) στη σωστή τους αναλογία. Υπάρχουν μάλιστα διάφορα είδη τέτοιων διαλυμάτων, για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, ακόμη και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (αιμοκάθαρση, βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, ανοσοανεπάρκεια, παγκρεατική ανεπάρκεια, δυσαπορρόφηση). Τα διαλύματα αυτά έχουν τόσο απλή και εύπεπτη μορφή, ώστε κουράζουν ελάχιστα το πάγκρεας και το ήπαρ και βοηθούν πολύ στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Όσον αφορά το κόστος, δεδομένου ότι τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το 75%, η δαπάνη της συμμετοχής η οποία κυμαίνεται περίπου στα 100 Ευρώ το μήνα, είναι μικρότερη ακόμη και από τη δαπάνη αγοράς πρώτων υλών για την παρασκευή φαγητού. Η πνευμονία από εισρόφηση είναι εξαιρετικά συχνή στους ηλικιωμένους. Στα περιστατικά που έχουν νοσηλευθεί κατ’ οίκον τα τελευταία 12 χρόνια από τη hoMed, ο κωδικός 5070 της διεθνούς ταξινόμησης των νόσων “πνευμονία που οφείλεται σε εισρόφηση τροφής ή εμεσμάτων” αποτελεί το 46% των διαγνώσεων. Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό επιβεβαιώνεται από επιδημιολογικά στοιχεία των ΗΠΑ, όπου ο ίδιος κωδικός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο ασθενών πάνω από 65 ετών, ξεπερνώντας τις 100.000 περιπτώσεις το χρόνο. Κάθε τέτοια περίπτωση κοστίζει στους ασφαλιστικούς οργανισμούς των ΗΠΑ από 8.000-12.000 δολάρια. Η πρόληψη έχει προφανή και πολλαπλή αξία. Εκτός από τα οφέλη που δεν αποτιμώνται σε χρήμα, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μόνο έλκος κατάκλισης χρειάζεται περίπου 4.000 Ευρώ για να κλείσει!
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ  ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ  ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 3, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΘΗΝΑ  Τηλ. 210 80.60.098
*** Καρκίνος μαστού: Τι ρόλο παίζει η ποιότητα και η ποσότητα στη διατροφή μας;
~  Η ποιότητα και η ποσότητα στη διατροφή μας εκφράζεται στην κατάσταση της υγείας μας, συμβάλλοντας στη διατήρησή της ή αντίθετα συνεισφέροντας στην παθογένεια πολλών ασθενειών. Ο καρκίνος του μαστού, η πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό, φαίνεται να σχετίζεται σοβαρά με αυτή την τόσο σημαντική παράμετρο του τρόπου ζωής μας. Και μάλιστα, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι διαδραματίζει ρόλο τόσο στην εκδήλωση της νόσου όσο και στην πρόγνωσή της αφού εκδηλωθεί.
«Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Έχει βρεθεί ότι πέρα από τους γενετικούς λόγους, αυτούς δηλαδή που φέρουμε στα γονίδια μέσα στα κύτταρά μας, μια ποικιλία εξωγενών παραγόντων παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και την πορεία του. Αυτοί αφορούν αφενός σε παράγοντες του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και αφετέρου στον τρόπο ζωής που ακολουθούμε, που περιλαμβάνει τις συνήθειές μας και τις ουσίες που προσλαμβάνουμε. Τα ευρήματα των μελετών μάς υποδεικνύουν ότι τόσο οι σποραδικοί όσο και οι οικογενειακοί καρκίνοι του μαστού, όταν αναπτύσσονται, μπορεί να επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό και από τις διατροφικές επιλογές», επισημαίνει η ειδική στην Ογκοπλαστική Χειρουργική του Μαστού Δρ. Παρασκευή Λιάκου. Για την πρόληψη της νόσου ουσιαστικά ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που συστήνονται για την προαγωγή της καλής σωματικής υγείας, δηλαδή, η αφοσίωση σε μια διατροφή που κινείται σε δύο άξονες: προτίμηση τροφών φυτικής έναντι ζωικής προέλευσης και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων. Συγκεκριμένα, ποιοτικά επικεντρωνόμαστε σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ρύζι, που μπορούν να καταναλώνονται άφοβα, με μόνο περιορισμό στην ποσότητα ώστε να ελέγχεται η θερμιδική πρόσληψη και μειώνουμε δραστικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, που έχει επισήμως συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Περιορίζουμε δραστικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα συσκευασμένα με μεγάλη περιεκτικότητα σε συντηρητικά, τα αναψυκτικά, τα ζαχαρώδη κλπ. Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση, τη συγκεντρωτική δηλαδή ανάλυση πληθώρας επιμέρους επιστημονικών μελετών, εξετάστηκε εάν η κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών όπως πρωτεϊνών κόκκινου κρέατος, λιπαρών οξέων διαφορετικής προέλευσης και φυτικών ινών και αλκοόλ σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, καθώς και ποια είναι η σημασία μικροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή μετάλλων όπως ο σίδηρος, και βιταμινών όπως η βιταμίνη D και το φολικό οξύ. Από τα ευρήματα η κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε με την έκθεση σε μια ένωση που ονομάζεται  ετεροκυκλική αμίνη, η καρκινογόνα δράση της οποίας έχει ήδη αποδειχθεί. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο τύπος του καταναλισκόμενου λίπους, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα, επηρεάζει διαφορετικά  τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Παρόμοια κυμαινόμενη επίδραση φαίνεται να έχουν και οι διάφοροι τύποι φυτικών ινών, ανάλογα με την επίδρασή τους στην εντερική χλωρίδα, τη συμμετοχή τους στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου μέσω του γλυκαιμικού δείκτη αλλά και την βιοχημική τους δράση καθεαυτή. Σε επίπεδο μικρομορίων και μετάλλων, η πρόσληψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε εν δυνάμει καρκινογενετικές βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο, όπως οξειδωτικό στρες, βλάβες στο DNA και υπεροξείδωση των λιπιδίων. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί άμεσα να αυξήσει τον κίνδυνο μέσω του μεταβολισμού της αιθανόλης που περιέχουν, το κοινό αλκοόλ, σε ακεταλδεΰδη και τοξικά παράγωγα του οξυγόνου αλλά και έμμεσα, λόγω ηπατικής δυσλειτουργίας που οδηγεί σε υπεροιστρογοναιμία και θεωρητικά θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ακόμα και υποτροπής, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις γι’ αυτό. Αντίθετα, ευεργετική επίδραση φαίνεται να έχει η βιταμίνη D αναστέλλοντας τη διαδικασία ανάπτυξης και μετάστασης του καρκίνου και το φολικό οξύ, καθώς η χαμηλότερη πρόσληψη αυτού μπορεί να συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι ίδιες αρχές ισχύουν και για τις γυναίκες που ήδη έχουν διαγνωστεί με τη νόσο. Οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι προκαλούνται ευνοϊκές μεταβολές στον οργανισμό όταν περιορίζεται η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και αυξάνεται η πρόσληψη λαχανικών και φρούτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν συγκεντρώσει τα προϊόντα σόγιας εξαιτίας των ισοφλαβονοειδών που περιέχουν, τα οποία μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Για το λόγο αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί για υποκατάσταση στην αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Παράλληλα, ωστόσο, έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη δράση τους σε επίπεδο υποτροπής και πρόγνωσης της νόσου αν και μερικές πρόσφατες μεγάλες μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει ότι η πρόσληψη της σόγιας επηρεάζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού ή τα ποσοστά επιβίωσης. «Οι γυναίκες που ήδη έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού συχνά ρωτούν εάν η διατροφή ή η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την εξέλιξη της νόσου. Η πρώτη συμβουλή μας είναι να προσπαθούν να παραμείνουν τόσο κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτών όσο γίνεται πιο υγιείς. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η συστηματική άσκηση και η σωστή διατροφή βοηθούν στην καλύτερη μεταβολική και λειτουργική κατάσταση του οργανισμού και ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου υποτροπής», τονίζει η Δρ. Λιάκου. «Επίσης θέλουν να γνωρίζουν εάν υπάρχουν διατροφικά συμπληρώματα που μπορούν να πάρουν για να αποφύγουν την επανεμφάνιση της νόσου. Μέχρι στιγμής, κανένα συμπλήρωμα δεν έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σαφώς στον περιορισμό του κινδύνου πρόκλησης ή υποτροπής», σημειώνει. Τέλος, κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, ορισμένες ομάδες τροφίμων συχνά απορρίπτονται ή προτιμώνται, με στόχο την προφύλαξη και τη μείωση των παρενεργειών της θεραπείας. Προκαλούνται κατ’ αυτό τον τρόπο αλλαγές στο διατροφικό πρόγραμμα των ασθενών, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στην πρόγνωση της νόσου. Αναφέρεται για παράδειγμα, ότι το 50-96% των ασθενών αυξάνει το βάρος του κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Συνηθέστερα και κατόπιν καθοδήγησης των ασθενών, αυτή η διαταραχή αποδράμει. Αυτό όμως που πραγματικά επηρεάζει αρνητικά την πρόγνωση, την ποιότητα ζωής και την επιβίωσή τους είναι το αρχικό υπερβολικό βάρος ή η διατήρηση της αύξησής του και μετά τη θεραπευτική παρέμβαση. «Οι μελέτες που γίνονται για τον συσχετισμό της διατροφής με τον καρκίνο του μαστού είναι αδιάκοπες. Συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που ορισμένες φορές έρχονται σε αντίθεση με τα παλαιότερα. Επειδή λοιπόν αυτό το ζήτημα είναι περίπλοκο, είναι σημαντική η ενημέρωση των γυναικών από το γυναικολόγο ή το χειρουργό τους για τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθούν. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να φροντίζουν τα είδη των τροφών που βάζουν στο τραπέζι τους, την ποιότητά τους όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας τους αλλά και την ποσότητα που καταναλώνουν. Το μέτρο και η ισορροπία είναι οι καλύτεροι γνώμονες για τις διατροφικές επιλογές τους και βασικοί αρωγοί της υγείας τους», καταλήγει η Δρ. Παρασκευή Λιάκου.  




~**  Αιμορροΐδες: Διατροφή για θεραπεία και πρόληψη 






αιμορροΐδες~  Περίπου το ήμισυ των ενηλίκων μέχρι την ηλικία των 50 ετών θα έχει έξαρση στις αιμορροΐδες του ανά περιόδους ή περιστάσεις, ή θα έχει κάποια φλεγμονή στις φλέβες στον πρωκτό.
* Τα συμπτώματα στις αιμορροΐδες ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πρωκτικό πόνο και φαγούρα, επώδυνες κινήσεις του εντέρου, εξογκώματα που είναι πολύ ευαίσθητα στην αφή και κοντά στον πρωκτό, καθώς και αιματηρές κενώσεις του εντέρου, ή αίμα στο χαρτί μετά το σκούπισμα.
Πιθανές αιτίες για τις αιμορροΐδες περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, την παχυσαρκία, το να κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (καθιστική ζωή, καθιστική εργασία κλπ), χρόνια πεπτικά προβλήματα και μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρά, ή ίνες.  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας τι μπορείτε (και επιβάλλεται) να τρώτε, όταν έχετε έξαρση στις αιμορροΐδες σας.  Γιαούρτι και κεφίρ  Περιέχουν προβιοτικά, δηλαδή “καλά” βακτήρια, που συμβάλλουν στην πεπτική υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη, ή την θεραπεία των αιμορροΐδων, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Για καλύτερα αποτελέσματα, το γιαούρτι ή το κεφίρ είναι καλό να περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες, όπως λακτοβάκιλος (Lactobacillusbifidus) και να τα τρώτε σε τακτική βάση. Αν πίνετε κεφίρ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε την αφυδάτωση και να έχετε καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.  Φρούτα και λαχανικά  Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και υγρά, που θα διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητά σας. Επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα φρούτα και τα λαχανικά προσθέτουν επίσης “όγκο” στα κόπρανα σας και μπορεί να μειώσουν την καταπόνηση και τον πόνο κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του εντέρου. Εκείνα τα φρούτα και λαχανικά με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα μούρα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα αβοκάντο, οι αγκινάρες, ο αρακάς, το μπρόκολο, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και οι κολοκύθες χειμώνα.  Δημητριακά ολικής άλεσης  Επειδή τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν όλο το θρεπτικό μέρος του καρπού του σιταριού, σας παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το άσπρο αλεύρι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν τις καθημερινές ανάγκες σε ίνες, οι οποίες κυμαίνονται από 21 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.  Υγρά  Για την πρόληψη, ή την μείωση των αιμορροΐδων, πρέπει να πίνετε νερό, ή άλλα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών καθημερινά, τα οποία μπορεί να προέρχονται από χυμούς φρούτων και λαχανικών, νερό, γάλα, αφεψήματα και σούπες. Λάβετε υπόψη σας, ότι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες από τα καθεαυτά φρούτα και λαχανικά.
~** ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΙΕΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
 

Μάστιγα ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων   


Ραγδαία αύξηση των περιστατικών με καρκίνο των σιελογόνων αδένων, αλλά και των τοπικών και μακρινών μεταστάσεων που προκαλούν, ...
~** Γαστρεντερίτιδα: Σωστή αντιμετώπιση για ενήλικες και για παιδιά
γαστρεντερίτιδα
~   Γαστρεντερίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του εντέρου που προκαλείται από ιό, βακτήρια ή παράσιτα.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα πολύ κοινή ασθένεια. Η αιτία είναι συχνά μια λοίμωξη από νοροϊό (norovirus). Λίγο πιο σπάνια είναι η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα.

Γενικά  


Η γαστρεντερίτιδα εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων τροφών, ή νερού, καθώς και με την απευθείας επαφή με ήδη μολυσμένο άτομο. Η καλύτερη πρόληψη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετό, πονοκέφαλο, πυρετό και ρίγη. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία.

Το πιο κοινό πρόβλημα με την γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση. Αυτό θα συμβεί αν δεν πίνετε αρκετά υγρά για να αντικαταστήσετε αυτά που χάνετε μέσω εμετού και διάρροιας. Η αφυδάτωση είναι πιο συχνή σε βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι πιο κοινές αιτίες γαστρεντερίτιδας είναι:


  • Ιοί
  • Τροφές ή νερό μολυσμένο από βακτήρια ή παράσιτα
  • Αντίδραση σε μια νέα τροφή: Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα. Τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα μπορεί να εκδηλώσουν γαστρεντερίτιδα σε μια αλλαγή στη διατροφή των μητέρων τους.
  • Παρενέργειες από φάρμακα

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:


  • Ναυτία ή έμετος
  • Διάρροια
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Χαμηλός πυρετός (μερικές φορές)
Ανάλογα με την αιτία της φλεγμονής, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μία ημέρα έως περισσότερο από μία εβδομάδα.
γαστρεντερίτιδα

Γαστρεντερίτιδα: Αντιμετώπιση για ενήλικες

  • Σταματήστε να τρώτε για λίγες ώρες για να αφήσει διευθετήσει το στομάχι σας.
  • Πίνετε άφθονα υγρά, όπως ένα αθλητικό ποτό ή νερό, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Αν έχετε πρόβλημα να κρατήσετε τα υγρά (λόγω εμετού) να τα πίνετε σε συχνές, αλλά μικρές γουλιές. Βεβαιωθείτε ότι ουρείτε κανονικά και ότι τα ούρα σας είναι “φωτεινά” και διαυγή, αλλά όχι σκούρα. Αν είναι σκούρα, αυτό είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Τυχόν ζάλη είναι, επίσης, σημάδι αφυδάτωσης. Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν και ταυτόχρονα δεν μπορείτε να πίνετε αρκετά υγρά, ζητήστε ιατρική βοήθεια.
  • Όταν αρχίσετε πάλι να τρώτε, κάντε το σταδιακά και με μικρές ποσότητες: Μην βιαστείτε να φάτε, ακόμα και αν πεινάτε. Ξεκινήστε σιγά-σιγά και επιλέξτε τροφές που είναι εύκολες στην πέψη τους, όπως κράκερ, τοστ, τζελ φρούτων, μπανάνες, ρύζι και κοτόπουλο. Σταματήστε να τρώτε όταν νιώσετε ότι επιστρέφει η ναυτία σας. Αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη, το αλκοόλ, το κάπνισμα και φυσικά τις λιπαρές τροφές και τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά για μερικές ημέρες.
  • Ακεταμινοφαίνη: Πάρτε κάποιο απλό φάρμακο για την ανακούφιση της δυσφορίας, εκτός αν έχετε ηπατική νόσο.
  • Ξεκούραση: Αυτό είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζετε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανακτήσει σταδιακά τις δυνάμεις του, όσο και αν νιώθετε ότι “βαρεθήκατε να κάθεστε”!

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν...

  • Κάνετε εμετούς για περισσότερο από δύο ημέρες
  • Έχετε διάρροια για αρκετές ημέρες
  • Έχετε διάρροια με αίμα
  • Έχετε πυρετό από 38 °C και πάνω
  • Νιώθετε ζαλάδα ή λιποθυμία, όταν σηκώνεστε όρθιοι
  • Νιώθετε διαρκή σύγχυση
  • Έχετε έντονο πόνο στην κοιλιά
γαστρεντερίτιδα

Γαστρεντερίτιδα: Αντιμετώπιση για το παιδί

  • Επιτρέψτε στο παιδί σας να ξεκουραστεί.
  • Όταν ο εμετός του παιδιού σταματήσει, αρχίστε να του δίνετε μικρές ποσότητες στοματικού διαλύματος ενυδάτωσης (ρωτήστε τον παιδίατρο). Μην χρησιμοποιείτε μόνο νερό ή μόνο χυμό μήλου.
  • Αρχίστε να το του δίνετε πάλι φαγητό πολύ σταδιακά και με τροφές που είναι εύκολες στην πέψη, όπως τοστ, ρύζι, μπανάνες και βραστές πατάτες. Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως πλήρες γάλα και παγωτό, αλλά και ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά και γλυκά. Αυτές οι τροφές επιδεινώνουν τη διάρροια.
  • Δώστε του ακεταμινοφαίνη (πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο) για την ανακούφιση της δυσφορίας, εκτός και αν το παιδί σας έχει ηπατική νόσο. Προσοχή: Μην δώσετε στο παιδί ασπιρίνη!
  • Αν θηλάζετε, μην σταματήσετε. Εάν το μωρό σας πίνει γάλα με μπιμπερό, δώστε του και μια μικρή ποσότητα στοματικού διαλύματος ενυδάτωσης. Ρωτήστε τον παιδίατρό του για λεπτομέρειες.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας...

  • Έχει ασυνήθιστη υπνηλία
  • Κάνει εμετό με αίμα
  • Έχει διάρροια με αίμα
  • Δείχνει σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηρό στόμα και ξηρό δέρμα, μεγάλη δίψα, βυθισμένα μάτια, ή αν κλαίει χωρίς δάκρυα. Για ένα βρέφος, να προσέχετε πολύ αν αρχίσει να βυθίζεται το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού του και αν οι πάνες του παραμένουν στεγνές για περισσότερο από τρεις ώρες.
  • Είναι κάτω των 2 ετών και έχει πυρετό που διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα, ή είναι ηλικίας 2 ετών και άνω και έχει πυρετό που διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες.
~**  Κορωνοϊός: Τι θα πρέπει να κάνουν οι έγκυες – Οδηγίες και προφυλάξεις
κορωνοϊός
Πόσο κινδυνεύουν οι έγκυες γυναίκες από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός; Μπορούν να θηλάσουν το μωρό τους μετά τον τοκετό;
Πολλά είναι αυτά τα οποία δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες σχετικά με τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και την επίπτωσή του σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες επιστημονικές βεβαιότητες, για τις οποίες ρωτήσαμε τους ειδικούς και παραθέτουμε τις απαντήσεις τους σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό.

Στις ρωτήσεις του iatropedia.gr απαντά ο Γιώργος Φαρμακίδης, MD, PhDΚαθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας & Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stony - Brook N.Y. U.S.A.
Ειρήνη Παρασκευά, Μαία, MSc   ΕΡ: Υπάρχει διάχυτη ανησυχία σε όλο τον πληθυσμό σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, περισσότερο όμως, στις εγκύους. Τι δεδομένα υπάρχουν για τη νόσηση στην εγκυμοσύνη από την ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;   
ΑΠ: Οδηγίες για την προστασία των εγκύων από τον κορονοϊό έχουν δημοσιευθεί από όλους τους επίσημους οργανισμούς. Σύμφωνα με το CDC οι έγκυες δεν είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό και δεν χρειάζεται να πάρουν πρόσθετα μέτρα για την προφύλαξή τους πέρα από τις γενικές προφυλάξεις και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής που συστήνονται για όλους. Σε περίπτωση που μία έγκυος νοσήσει δεν αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα περάσει τη νόσο με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, κυρίως πυρετό και βήχα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να παρθούν τα αντιπυρετικά μέτρα, ώστε ο πυρετός να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για να μην επηρεάσουν το έμβρυο οι υψηλές θερμοκρασίες.   ΕΡ:Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μεταδίδεται ο ιός στο έμβρυο; Τι λένε οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα; ΑΠ: Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός δεν φαίνεται να μεταδίδεται από τη μητέρα που νοσεί στο μωρό που κυοφορεί. Ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί μέχρι τώρα στο αμνιακό υγρό των γυναικών που νοσούν. ΕΡ: Υπάρχει φόβος για μια γυναίκα που θα νοσήσει στην εγκυμοσύνη της να χρειαστεί να υποβληθεί σε καισαρική τομή; Το είδαμε αυτό για παράδειγμα στην Κίνα... ΑΠ: Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την πραγματοποίηση καισαρικής τομής σε γυναίκες που νοσούν από τον ιό. Συστήνεται η νοσηλεία τους για προληπτικούς λόγους και η χορήγηση αντιπυρετικών για την ανακούφιση από τα συμπτώματα μέχρι να περάσει η νόσος.  ΕΡ: Τι θα πρέπει να προσέξουν οι έγκυες γυναίκες; ΑΠ: Για τις έγκυες οι συστάσεις δεν διαφέρουν από αυτές που ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με αρρώστους και η άσκοπη μετακίνηση σε χώρους με πολύ κόσμο. Να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε με αλκοόλη συχνά τις επιφάνειες που ακουμπάμε περισσότερο με τα χέρια. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι χρησιμοποιήστε κάποιο αλκοολούχο διάλυμα ή μαντηλάκια με αλκοόλη.  ΕΡ: Τι γνωρίζουμε για το θηλασμό; Υπάρχει περίπτωση ο κορωνοϊός COVID-19 να μεταδίδεται μέσω του Μητρικού Γάλακτος; ΑΠ: Από τα μέχρι τώρα δεδομένα οι συστάσεις είναι οι θηλάζουσες γυναίκες να συνεχίζουν να θηλάζουν ακόμα και αν νοσήσουν. Ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα των γυναικών που νοσούν, ενώ είναι πολύ σημαντικό εύρημα πως στο μητρικό γάλα έχουν ανιχνευθεί αντισώματα του ιού. Επομένως μπορούμε να πούμε πως οι γυναίκες που νοσούν και συνεχίζουν να προσφέρουν το μητρικό γάλα στο παιδί τους προσφέρουν μία φυσική ανοσία που είναι πολύτιμη.
~** 

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :   
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  - 
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .- 
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .- 
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-  
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .- 
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , 
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , 
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .- 
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.htm
~  19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .- 
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .- 
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .- 
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .- 
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html 
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016  :
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-   
 65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   

72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  
73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-
  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :

  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 

78~*ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-   79 .- ~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
80.-
   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το  Α-και το  Ω ...
΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017  ..
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 

81.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !!

82.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
83~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 .. , http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html .-   
84 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
85 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  ,  Με 21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
86.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με 21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
87 ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .- 

88.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018
  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html  

89.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 
με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 

90.-~*ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Από το Α -  το Ω ....!    Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post_10.html  .- 

91~**   ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ    Παρασκευή 31 Ιανουαρίου  2020   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Το  Α-..και το Ω ..! :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/31-2020.html  .-
92.- ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Το Α  ..και   Το  Ω  ...   Τρίτη  18 Φεβρουαρίου 2020 :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/blog-post.html   .-
93.- ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ,.. ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..Το Α  και  Το  Ω  ..:
 Παρασκευή  2οι Χαιρετισμοί στην Παναγία μας 13 Μαρτίου 2020   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/blog-post.html   .-
94.- 

****  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020  :
1.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Κυριακή 01 Μαρτίου 2020  .- ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  !  Καλή Τεσσαρακοστή ! Και χαρούμενα κούλουμα ! :   https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/03/01-2020.html    .- 
 2.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Καθαρά Δευτέρα 02 Μαρτίου 2020   :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/02-2020.html .-
3.- Αρφαρά   Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 03  Μαρτίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/03/03-2020.html   .- 
4.- Αρφαρά  -2-  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2020  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/03/2-03-2020.html  .-
5.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 04 Μαρτίου 2020  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/03/04-2020-4-5.html   .- 
6.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2020 :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/05-2020.html   .-
7.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2020  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/03/06-2020.html  .- 
8.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 07  Φεβρουαρίου 2020   : https://snsarfara.blogspot.com/2020/03/07-2020-7.html  .-
9.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης    Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2020  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/03/08-2020.html   .-
10.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  09 Μαρτίου  2020 :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/03/09-2020-2020-httpsyoutu.html  .-
11.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 10 Μαρτίου 2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/10-2020.html 
12.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11 Μαρτίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/03/11-2020-11-11.html 
13 ~** Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12  Μαρτίου 2020 :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/03/12-2020.html  .-
 14 .- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/03/13-2020.html   .- 

15.-.- ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ,.. ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..Το Α  και  Το  Ω  ..: Παρασκευή  2οι Χαιρετισμοί στην Παναγία μας 13 Μαρτίου 2020   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/blog-post.html   .- 
16.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου