ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 25  Δεκεμβρίου  2015 :
 
~ Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από Σταματάκο  μας 2015 : https://youtu.be/TIwEPiLz_tA .-***  Χρόνια Πολλά - Καλά Χριστούγεννα!         
       
Το "Θάρρος" σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία για όλο τον κόσμο 
***  Χριστούγεννα: Μύθοι, αλήθειες, περίεργα
Oι μύθοι, οι παραδόσεις και οι αναφορές των Ευαγγελιστών για τη Γέννηση «προκαλούν» τους επιστήμονες.
Aγιος Βασίλης από την Καισαρεία ή Santa claus από την Ολλανδία; Κομήτης, μετεωρίτης ή μήπως σουπερνόβα το άστρο της Βηθλεέμ; Και αυτοί οι μάγοι τι ήταν, πρόγονοι του Ούρι Γκέλερ; Ο Χριστός γεννήθηκε την 25η Δεκεμβρίου ή μήπως ήταν Ανοιξη; Γιατί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι έλατο και όχι βελανιδιά;  Oι μύθοι, οι παραδόσεις και οι αναφορές των Ευαγγελιστών για τη Γέννηση  «προκαλούν» τους επιστήμονες, ερευνητές, ιστορικούς και λαογράφους.                                                                                                                                             Πότε γεννήθηκε ο Χριστός
   
H Γέννηση του Χριστού στην εποχή της βασιλείας του Ηρώδη αμφισβητήθηκε έντονα από τους ιστορικούς, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι ο Ηρώδης βασίλευσε στην Ιουδαία από το 37 π.X. ως και το 4 π.X., δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν από τη Γέννηση. Οι θεολόγοι  θεωρούν πάντως ότι πρόκειται για λαθος που έκανε ενας μοναχός από την Αλεξάνδρεια. Πεντακόσια χρόνια μετά τη Βηθλεέμ, ο Διονύσιος προσπάθησε να ορίσει την ημερομηνία της Γεννήσεως του Χριστού, έχοντας ως βάση το 756 από κτίσεως της Ρώμης. Κατά τους θεολόγους όμως έκανε λάθος προσέγγιση στις μετρήσεις του κατά πέντε ή έξι έτη.  Επομενως, τώρα θα έπρεπε να υποδεχθούμε το 2020!.
Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου; Οι περισσότεροι μελετητές συγκλίνουν ότι δεν γεννήθηκε αυτή την ημερομηνία, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων το γεγονός ότι το χειμώνα οι βοσκοί με τα κοπάδια τους δεν μπορεί να ήταν στην ύπαιθρο, αλλά στα χειμαδιά. Το βεβαιο είναι ότι η επέτειος της Γέννησης εορταζόταν ως και τα μέσα του 4ου αιώνα στις 6 Ιανουαρίου, μαζί με τα Θεοφάνια.  Υπηρχε όμως ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Η νεα θρησκεια έπρεπε να απαντήσει σε ειδωλολατρικές εορτές. Την ημερομηνία αυτή, την 25η Δεκεμβρίου, εορτάζονταν στην επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η μεγάλη εορτή του "ακατανίκητου" θεού Ήλιου (Dies Natalis Solis Invicti), αλλά και τα γενέθλια του Μίθρα. Ετσι στα μέσα του 4ου αιώνα για πρώτη φορά η Εκκλησία της Ρώμης εγείρει το ζήτημα του εορτασμού της Γέννησης. Και προφανώς επελέγη η 25η Δεκεμβρίου,  προς αντικατάσταση των παγανιστικών γιορτών, όπως τα Σατουρνάλια και τα Μπρουμάλια.
Γιατί στη Βηθλεέμ: Όπως σημειώνει η διδάκτωρ Θεολογίας του ΑΠΘ, βιβλική θεολόγος Ελένη Κασσελούρη «η Γέννηση του Ιησού στη Βηθλεέμ υποδηλώνει τη σχέση με την αποστολή από τον Θεό κάποιου βασιλιά Δαβιδίδη, απογόνου του Δαβίδ, που θα ελευθερώσει το ιουδαϊκό έθνος όχι μόνον από τους Ρωμαίους αλλά και από τις αμαρτίες του, εγκαθιδρύοντας μια νέα πολιτική και θρησκευτική τάξη».
Ποιος καθιέρωσε αργία τα Χριστούγεννα; Το 529 ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ανακήρυξε δημόσια αργία.
Τι σημαίνει η λέξη Μεσσίας :«Ο όρος μεσσίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του εβραϊκού όρου μασιάχ , που σημαίνει «χρισμένος», Χριστός. Αρχικά σήμαινε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο χριόταν με λάδι κατά την ανάληψη ενός αξιώματος μεταξύ των αρχαίων Ισραηλιτών.  Η χριστήρια διαδικασία αφορούσε τον Αρχιερέα τον Βασιλιά και, μεταγενέστερα, τους προφήτες
 Οι τρεις μάγοι
 Πρώτος αναφέρεται ονομαστικὰ στους Μάγους ο  Βέδας ο αιδέσιμος (Venerαble Bede, 672-735), επιφανὴς Αγγλος εκκλησιαστικὸς συγγραφέας, με τα ονόματα Γκαθεσπά, Μελχιὼρ και Βιθισαρεὰ  
 
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος δεν δίνει λεπτομέρειες ούτε για τον αριθμό τους, ούτε για το τι ακριβώς ήταν αυτοί οι μάγοι, ίσως επειδή το θεωρούσε κάτι γνωστό και δεδομένο για τους ανθρώπους της εποχής του. H πληροφορία πάντως ότι έφτασαν από την Ανατολή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έρχονταν από την Περσία, καθώς ανατολικά της Παλαιστίνης δεν υπήρχαν άλλες χώρες, στις οποίες να υπήρχε παράδοση για μάγους με κάποια θετική σημασία της λέξης.  Πράγματι, στις περιοχές εκείνες, μάγοι ονομάζονταν σοφοί, οι οποίοι ασχολούνταν με τις φυσικές επιστήμες, την αστρονομία (αστρολογία ονομαζόταν τότε), την ιατρική, αλλά και με θρησκευτικά ζητήματα ή με απόκρυφες γνώσεις (μαντεία, ερμηνεία φυσικών φαινομένων, ονειροκριτική), και κατείχαν θέση βασιλικών συμβούλων, ακολουθώντας ακόμη και το στρατό στις εκστρατείες.
  Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ;
 
 Αναφορά στο άστρο κάνει μόνο ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Το Άστρο της Βηθλεέμ θα έπρεπε να ήταν κάτι το ασυνήθιστο, προκειμένου να τραβήξει  την προσοχή των Μάγων και να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής -εβδομάδες ή μήνες- ώστε να «οδηγήσει» τους Μάγους σε αυτό το μακρινό ταξίδι.  Επίσης, δεν πρέπει να ήταν ορατό στον πολύ κόσμο, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για αυτό από  Γραμματείς, Φαρισαίους ή από τους βοσκούς. Ποιες είναι λοιπόν οι διάφορες επιστημονικές εκδοχές:
Μετέωρο: Τα μετέωρα όμως δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο που να αποτελεί ξεχωριστό σημάδι για τους Μάγους.
Κομήτης: Συνολικά, έχουν καταγραφεί έως και τη γέννηση του Χριστού 135 κομήτες. Όμως ήταν κομήτης, θα έπρεπε να τον έβλεπαν πολλοί. Εξάλλου, οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν τους κομήτες ως προάγγελους δυσάρεστων γεγονότων και καταστροφών
Νόβα ή  σουπερνόβα: Όταν ένα άστρο μεταβληθεί σε σουπερνόβα μπορεί να εκπέμψει εκατομμύρια φορές περισσότερο φως και ακτινοβολία απ' ότι ο Ήλιος μας. Αλλά, πάλι κάτι τέτοιο θα ήταν ορατό απ όλους τους ανθρώπους, ενώ θα υπήρχε και κάποια καταγραφή από  αστρονόμους της εποχής.
Σύνοδος πλανητών ή συζυγία πλανητών: Η θεωρία αυτή διατυπώθηκε από τον Γιόχαν Κέπλερ, αλλά και πάλι θα είχε καταγραφεί από αστρονόμους της εποχής, αφού δεν ήταν άγνωστο φαινόμενο.
Το 1911, ο Γερμανός Alfred Jeremias υποστήριξε πως το Άστρο της Βηθλεέμ ήταν το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Λέοντος, ο Βασιλίσκος, ενώ το 1913 ο A. Stenzel υποστήριξε πως «οδηγός» των Μάγων ήταν ο κομήτης του Χάλεϊ. 
   O Aη Βασίλης
Αν όπως λένε τα κάλαντα είναι από την Καισαρεία, γιατί τα παιδιά στέλνουν γράμματα στο χωριό του Αη Βασίλη, κάπου στη Λαπωνία, και γιατί στο πασίγνωστο τραγουδάκι είναι Santa Claus;  Να τα ξεκαθαρίσουμε:
Ο δικός μας Άγιος Βασίλης είναι ένας πρωτοχρονιάτικος άγιος, κάτι ανάμεσα στον πραγματικό Ιεράρχη της Καισαρείας και σ’ ένα πρόσωπο συμβολικό του Ελληνισμού, που ξεκινούσε από τα βάθη της ελληνικής Ασίας, κι έφτανε την ίδια μέρα σ’ όλα τα πλάτη, από τον Πόντο ως την Επτάνησο κι από την Ήπειρο ως την Κύπρο. Ξεκινούσε πεζοπόρος, αμέσως μετα Χριστούγεννα, με το ραβδί στο χέρι, και περνούσε απ’ τους διάφορους τόπους, καλόβολος πάντα έπιανε κουβέντα με όσους συναντούσε. Δεν ήταν φορτωμένος με δώρα, το μόνο που κουβαλούσε ήταν η ευλογία του και η «χαρά της γνώσης». Γι αυτό « βαστάει κόλλα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι».
- Στην Ευρώπη και ιδίως στην Ολλανδία υπήρχε ο Sinter Klaas, ο οποίος ήταν ο προστάτης των ναυτικών, των εμπόρων και των παιδιών. Τον 17ο αιώνα Ολλανδοί Καλβινιστές μεταναστεύοντας στην Αμερική πήραν μαζί τους και την εικόνα του Αγίου Νικολάου και έτσι «δημιουργήθηκε» ο Saint Nick και ο Santa Claus. Για ευνόητους λόγους, δηλαδή για εμπορικους, και εμείς ταυτίσαμε τον δικό Αγιο Βασίλειο με τον Δυτικο Αγιο του αγγλοσαξωνικού κόσμου.
 
Το 1931 η coca cola αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Σάντα Κλάους στη χειμωνιάτικη διαφημιστική της εκστρατεία και ανέθεσε σε έναν αμερικανό καλλιτέχνη, τον Χάντον Σάνμπλομ, να τον σχεδιάσει. Εκείνος, όπως ήταν φυσικο, επέλεξε τα χρώματα της Coca cola και έτσι μας προέκυψε ο κόκκινος Αγιος Βασίλειος.  Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο  
 
 Το πρώτο  χριστουγεννιάτικο  δέντρο έφερε στην Αθήνα ο Οθων το 1833.  Για την ακρίβεια, πρώτα στο Ναύπλιο και μετά στην Αθήνα, όπου μάλιστα οι κάτοικοι σχημάτισαν ουρές για να το θαυμάσουν.  Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο καταγράφεται περι το 750, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε να εξαλείψει την βελανιδιά των "ειδωλολατρών" στην βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο . Το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος.  Βασιλόπιτα
Το έθιμο αυτό είναι πολύ παλαιό, με καταγωγή από την αρχαία εορτή των «Κρονίων», την οποία «εξέλιξαν» οι Φράγκοι, τοποθετώντας  ένα νόμισμα ή ένα …φασόλι μέσα στην πίτα, προκειμένου να ανακηρύξουν τον «Βασιλιά της βραδιάς»  ή τον «Φασουλοβασιλιά».  Υπάρχει όμως και η χριστιανική εκδοχή του εθίμου. Κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας, όταν επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ήλθε να καταλάβει και να λεηλατήσει την πόλη ο Έπαρχος της Καππαδοκίας. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση, όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) επειδή ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος  δεν κατέκτησε την πόλη. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους και  μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι. Μέσα τοποθέτησε τα νομίσματα και τα τιμαλφή και την επομένη του εκκλησιασμού διένειμε  τους άρτους στους κατοίκους  της πόλης του.    
Η «Αγια Νύχτα»
 
Το τραγούδι "Άγια Νύχτα", γράφτηκε» το 1818 από τον Αυστριακό ιερέα Τζόσεφ Μορ (Joseph Mohr). Το έγραψε επειδή το μουσικό όργανο της εκκλησίας είχε χαλάσει, μία μέρα πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων. Έτσι κάθισε και έγραψε ένα τραγούδι για να τραγουδήσουν οι πιστοί με συνοδεία κιθάρας. Λίγο αργότερα το ίδιο βράδυ, τραγουδίστηκε το Άγια Νύχτα για πρώτη φορά!  Το πνεύμα των Χριστουγέννων σταμάτησε τον πόλεμο
 Τα μεσάνυχτα της παραμονής Χριστουγέννων του 1914, οι πυροβολισμοί από τα γερμανικά στρατεύματα του Ά παγκοσμίου πολέμου, σταμάτησαν και ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται χριστουγεννιάτικοι ρυθμοί από την πλευρά των Γερμανών. Νωρίς το πρωί οι Γερμανοί, βγήκαν από τα χαρακώματα πηγαίνοντας προς τα χαρακώματα των συμμάχων φωνάζοντας "Καλά Χριστούγεννα". Στην αρχή οι στρατιώτες των συμμάχων νόμισαν ότι είναι κόλπο των Γερμανών, αλλά σύντομα βγήκαν και αυτοί από τα χαρακώματα και έκαναν χειραψίες με τους αντιπάλους τους. Η εκεχειρία διήρκεσε λίγες μέρες και οι άντρες αντάλλαξαν μεταξύ τους τσιγάρα και πίτες τραγούδησαν και στο τέλος έπαιξαν ποδόσφαιρο.
 25 Δεκεμβρίου
Η κατά σάρκα Γέννησις τον Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
  ~  Σήμερα 25/12/2015 εορτάζουν:
Η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου Ιησού Χριστού

~  
Βιογραφία
Στις 25 Δεκεμβρίου η αγία Εκκλησία μας γιορτάζει το μεγάλο και ανερμήνευτο γεγονός της κατά σάρκα γεννήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού από την Υπεραγία Θεοτόκο.
Μετά τον Ευαγγελισμό της Παρθένου Μαρίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ και ενώ πλησίαζε ο καιρός να τελειώσουν οι εννιά μήνες από την υπερφυσική σύλληψη του Χριστού στην παρθενική της μήτρα, ο Καίσαρ Αύγουστος διέταξε απογραφή του πληθυσμού του ρωμαϊκού κράτους. Τότε ο Ιωσήφ μαζί με τη Θεοτόκο, ξεκίνησαν για τη Βηθλεέμ, για να απογραφούν εκεί. Έτσι ξεκίνησαν από την Ναζαρέτ και ύστερα από κοπιαστικό ταξίδι έφτασαν στην Βηθλεέμ, όπου επειδή είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα, παρά μόνο ένα φτωχικό σπήλαιο. Εκεί η Θεοτόκος γέννησε τον Κύριο Ιησού Χριστό και σπαργάνωσε σαν βρέφος τον Κτίστη των απάντων. Έπειτα Τον έβαλε επάνω στη φάτνη των αλόγων ζώων, διότι «ἔμελλε νὰ ἐλευθέρωση ἡμᾶς ἀπὸ τὴν ἀλογίαν», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Από τότε, όλοι οι πιστοί χριστιανοί με χαρά ψάλλουν τον ύμνο των αγγέλων εκείνης της νύκτας: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (βλ. Ευαγγέλιο Λουκά, Β' 1-20). Δόξα δηλαδή, ας είναι στο θεό, που βρίσκεται στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στη γη ολόκληρη, που είναι ταραγμένη από την αμαρτία ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός έδειξε την αγάπη Του στους ανθρώπους με την ενανθρώπηση του Υιού Του.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι η γιορτή των Χριστουγέννων καθιερώθηκε για πρώτη φορά την 25η Δεκεμβρίου του 397 μ.Χ. επί πατριαρχείας Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Κατ' άλλους ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος, χώρισε τις δύο γιορτές των Φώτων και των Χριστουγέννων, οι οποίες παλιότερα γίνονταν την ίδια μέρα, δηλαδή την 6η Ιανουαρίου.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.
Ἡ γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ, τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως· ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, σὲ προσκυνεῖν, τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν, Κύριε δόξα σοι.
Ἀπολυτίκιον Χριστουγέννων : https://youtu.be/jOpr70ClwUg .-


Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΌταν έχουμε αυτογνωσία, τότε γίνεται η «πνευματική διάσπαση» του ατόμου μας. Έτσι απελευθερώνεται η ενέργεια και ξεπερνάμε την βαρύτητα της φύσεώς μας και διαγράφουμε πνευματική τροχιά.

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου      «Η ελπίδα ριζώνει στην αγάπη»Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου 

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος     * «Η ελπίδα ριζώνει στη μοναδική κλήση του ανθρώπου, την αγάπη», τονίζει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και προσθέτει πως «γιά νά ὑπάρχει κάποιος ἐλεύθερος εἶναι ἀνάγκη νά εἶναι ταπεινός.
Ακολουθεί το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος:
«Ἀδελφοί μου καί τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, 'Μέγα καὶ παράδοξον θαῦμα τετέλεσται σήμερον! [...] Ἦλθε γὰρ ἡ προσδοκία τῶν ἐθνῶν'. Ὁ ἱερός ὑμνωδός τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας μᾶς παροτρύνει νά ψάλλουμε ὅτι μέγα καί παράδοξο γεγονός συντελεῖται σήμερα, καθώς ἦλθε στόν κόσμο ἡ ἐλπίδα κι ἡ ἀπαντοχή τῆς οἰκουμένης.
» Τό θαῦμα ἔγκειται στό γεγονός τοῦ ἐρχομοῦ, τῆς συνάντησης μέ τό πρόσωπο τοῦ Δημιουργοῦ. Ἡ σωτηρία δοκιμάστηκε ἀπό τά ἔθνη μέ ποικίλους τρόπους. Δέν εὐοδώθηκε ὅμως οὔτε ἀπό ὀξυδερκεῖς ἡγέτες, οὔτε ἀπό φωτισμένους δασκάλους, οὔτε ἀπό τή δυναμική τῶν ἀνθρώπινων ἐπιτευγμάτων.
» Ἐγκαινιάστηκε ἀπό τή θυσιαστική ἀγάπη τοῦ Υἱοῦ καί Λόγου τοῦ Θεοῦ, πού σμίκρυνε ἑκουσίως τήν παντοδυναμία Του γεννώμενος ὡς ἀνυπεράσπιστο βρέφος.
» Ἡ προσδοκία μιᾶς καινούργιας ζωῆς ὑπῆρχε χωρίς νά εἶναι ἐφικτή ἡ πραγματοποίησή της. Οἱ βεβαιότητες καί οἱ κατακτήσεις τοῦ κόσμου προσέδιδαν κῦρος, ἐξουσία, δόξα. Ἡ ἐλπίδα ὅμως σέ αὐτές ἦταν ἀνυπόστατη, καθώς δέν ρίζωνε στή μοναδική κλήση τοῦ ἀνθρώπου, πού εἶναι ἡ ἀγάπη. Ἔρχεται λοιπόν τό πλήρωμα τῆς ἀγάπης ὁ Χριστός, γιά νά ἀποκαταστήσει τόν βαθύτερο πόθο τοῦ ἀνθρώπου πού δέν εἶναι ἄλλος ἀπό τήν ἐλευθερία τῆς ἀγάπης. 'Ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ σήμερον ἡνώθησαν'. Πανηγυρίζουμε σήμερα τή γέννηση τῆς ἐλπίδας.
» Ἡ προσδοκία μας δέν εἶναι πιά μία ἄσαρκη-μεταφυσική ἀναμονή, οὔτε περιορίζεται σέ μία ψυχολογική αἰσιοδοξία. Εἶναι γεγονός! Ἔχει τήν ἀρχή του στήν ἱστορία ἀλλά ἡ προοπτική του διασχίζει τήν αἰωνιότητα. Συντελέστηκε στό παρελθόν ἀλλά ἡ οἰκείωσή του πραγματοποιεῖται στό παρόν ὡς πρόγευση τοῦ μέλλοντος. Ἡ ἀπόσταση μεταξύ γῆς καί οὐρανοῦ ἦταν ἡ κακότεχνη ἐφεύρεση τοῦ ἀνθρώπου.
» Στό ἀγεφύρωτο αὐτό χάσμα ἔβρισκαν χῶρο οἱ αὐταπάτες τῶν προσωπείων τῆς ἐλευθερίας. Γιά τό λόγο αὐτό οἱ μόνοι πού ἀντιλήφθηκαν τήν παρουσία τοῦ Θεοῦ ἦταν οἱ καταφρονεμένοι βοσκοί καί οἱ ἀλλοεθνεῖς μάγοι. Ἡ κοσμική καταξίωση καί ἡ ἀλαζονική βεβαιότητα ἦταν καί θά εἶναι τά κατεξοχήν προσωπεῖα, τά εἴδωλα τοῦ ἀγέρωχου ἑαυτοῦ πού θά σκιάζουν πάντοτε τήν ἀλήθεια.
» Ἡ ἁπλότητα τῶν βοσκῶν καί ἡ ἀναζήτηση τῶν μάγων κατέλιπαν αἰώνια παρακαταθήκη γνήσιου πόθου λευτεριᾶς. Διότι γιά νά ὑπάρχει κάποιος ἐλεύθερος εἶναι ἀνάγκη νά εἶναι ταπεινός· δηλαδή νά εἶναι ξένος ὡς πρός τίς ἰδιοτελεῖς συμβάσεις τῆς ἐποχῆς του καί ἐπίσης ξένος ὡς πρός τήν ἀσφάλεια τῶν πεποιθήσεών του.
» Ὁ πρῶτος μεγάλος ξενιτεμένος τῆς ἱστορίας ἄλλωστε εἶναι ὁ ἴδιος ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ. «Ἐγκατέλειψε» τούς Πατρικούς κόλπους καί ἀνέλαβε τήν ἀνθρώπινη τραγωδία ἕως θανάτου. Καί ὡς ἄνθρωπος ὅμως ἀναγκάστηκε νά πάρει τόν δρόμο τῆς προσφυγιᾶς βαδίζοντας ἑκούσια τόν σταυρωμένο δρόμο τῆς ἀγάπης. Σέ αὐτόν τόν δρόμο πορεύεται καί ὁποιοσδήποτε ζητᾶ νά λευτερωθεῖ.
» Στέκεται στό πλάι ἐκείνων πού ἔχουν ἐξοριστεῖ, πού ἔχουν ἀπορριφθεῖ, γιατί πρῶτος ἀπορριμένος ἐξόριστος γιά χάρη ὅλων ἦταν ὁ Χριστός.
» Αὐτά τά Χριστούγεννα ἄς ἑορτάσουμε τήν ξενιτειά μας ἀπό τίς συμβάσεις καί τήν κατασφάλιση πού πνίγουν τήν ἐλευθερία. Ἄς ἐπαναπατριστοῦμε στό πρόσωπο καί τήν καρδιά τοῦ ἀναγκεμένου συνανθρώπου. Ἐκεῖ σπαργανοῦται ἀθόρυβα καί μυστικά ὁ Κτίστης, ἐκεῖ μποροῦμε νά ξαναβροῦμε τόν πρόσφυγα ἑαυτό μας.
» Ευλογημένα Χριστούγεννα»

~ Αγιογραφίες / Φωτογραφίες
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού - Δαφνί 11ος αι. μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Δαφνί 11ος αι. μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στη νότια πτέρυγα της Παντάνασσας Μυστρά
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στη νότια πτέρυγα της Παντάνασσας Μυστρά
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία από το Πρωτάτο Αγίου Όρους 13ος αι. μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία από το Πρωτάτο Αγίου Όρους 13ος αι. μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού - Εγκαυστική εικόνα από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά 7ος αι. μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Εγκαυστική εικόνα από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά 7ος αι. μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού - Έργο του Π. Βαμπούλη
Η γέννηση του Χριστού - Έργο του Π. Βαμπούλη
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η Γέννηση του Χριστού από τον Άγιο Νικόλαο Ορφανό, Θεσσαλονίκη 1310-1320 μ.Χ.
Η Γέννηση του Χριστού από τον Άγιο Νικόλαο Ορφανό, Θεσσαλονίκη 1310-1320 μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Λαγουδερά, Παναγία της Αράκου Κύπρου 1192 μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Λαγουδερά, Παναγία της Αράκου Κύπρου 1192 μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στη Ζωοδόχο Πηγή, Παιανίας 1946 μ.Χ. (Φώτης Κόντογλου)
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στη Ζωοδόχο Πηγή, Παιανίας 1946 μ.Χ. (Φώτης Κόντογλου)
Η γέννηση του Χριστού - Ιερό Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλια Χαλκιδικής
Η γέννηση του Χριστού - Ιερό Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλια Χαλκιδικής
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Αντρέι Ρουμπλιόβ - Η γέννηση του Χριστού, 1405 μ.Χ.
Αντρέι Ρουμπλιόβ - Η γέννηση του Χριστού, 1405 μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Εικόνα από το Aγιογραφείο της Μονής Βατοπαιδίου
Η γέννηση του Χριστού - Εικόνα από το Aγιογραφείο της Μονής Βατοπαιδίου
Η γέννηση του Χριστού - 1884 μ.Χ. - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr)
Η γέννηση του Χριστού - 1884 μ.Χ. - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr)
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού - Λυδία Γουριώτη© (http://lydiagourioti-iconography.blogspot.com)
Η γέννηση του Χριστού - Λυδία Γουριώτη© (http://lydiagourioti-iconography.blogspot.com)
Η γέννηση του Χριστού - δεύτερο μισό του 15ου αιώνα μ.Χ., άγνωστος μεταβυζαντινός ζωγράφος από την Κρήτη
Η γέννηση του Χριστού - δεύτερο μισό του 15ου αιώνα μ.Χ., άγνωστος μεταβυζαντινός ζωγράφος από την Κρήτη
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στην εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτι στο χωριό Πλατανιστάσα. 15ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στην εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτι στο χωριό Πλατανιστάσα. 15ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης στο χωριό Κακοπετριά. 14ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης στο χωριό Κακοπετριά. 14ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στην εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, στο χωριό Νικητάρι. 14ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στην εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, στο χωριό Νικητάρι. 14ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χωριό Βυζακιά. 16ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Τοιχογραφία στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χωριό Βυζακιά. 16ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Φορητή εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο χωριό Κλωνάρι. 16ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Φορητή εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο χωριό Κλωνάρι. 16ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Φορητή εικόνα του Κύπριου ζωγράφου Παρθένιου, 19ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - Φορητή εικόνα του Κύπριου ζωγράφου Παρθένιου, 19ος αιώνας μ.Χ.
Η γέννηση του Χριστού - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)
Η γέννηση του Χριστού - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)
Η γέννηση του Χριστού - Julia Hayes© (www.ikonographics.net)
Η γέννηση του Χριστού - Julia Hayes© (www.ikonographics.net)
Η γέννηση του Χριστού
Η γέννηση του Χριστού
Πύλη με τη Γέννηση του Xριστού - 1627 μ.Χ. - Mονή Σιμωνόπετρας, Άγιον Όρος
 1.  
 
Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς

Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπο....
 
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορα....
 
Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λ....
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 

Ανάμνηση της καταθέσεως της τίμιας κεφαλ....
 
Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
 ~  Απολυτίκιο Γεννέσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού (Χριστουγέννων) - 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ , https://youtu.be/JAJuCH80CJ0?list=PL39609B35298A9A5A  .-


*** 

Είναι ένα από τα δύο κύρια γλυκά που μας έρχονται αυτόματα στο νου με το άκουσμα της λέξης Χριστούγεννα: αν δεν είναι οι «χιονοσκεπείς» κουραμπιέδες, θα είναι τα λαχταριστά μελομακάρονα.
Από πού κρατά όμως η... σκούφια του μελομακάρονου;
Αν και η πρώτη σκέψη που ίσως έρχεται στο μυαλό είναι η ιταλική λέξη «μακαρόνι», το όνομα του μελομακάρονου προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα! Συγκεκριμένα το «μακαρόνι» προέρχεται από την ελληνική λέξη «μακαρωνία», ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά. Στόχος του δείπνου ήταν να μακαρίσει το νεκρό.
Η μακαρωνία έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία». Ονομαζόταν και ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια». Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).  www.newsbeast.gr  .-

Και μια συνταγή...

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1 (Πολύ Εύκολη)
Υλικά
Για 8-10 άτομα
Για τα μελομακάρονα
 • 3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
 • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
 • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
 • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
 • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
 • 2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
 • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλα
 • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο
 • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
 • 8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
 • 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
 • 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
 • 2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι
 
Εκτέλεση
 • Για τα μελομακάρονα
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε με το χέρι καλά.
Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω από τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά. 
Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο.
Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους λίγο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στο κάτω ράφι για 30 λεπτά περίπου.
 • Για το σιρόπι
Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε σε χλιαρό σιρόπι.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι.
Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

***  Έξι συλλήψεις από έφοδο της Ασφάλειας σε καφετέρια στην Καλαμάτα         
     
Έφοδο για «φρουτάκια» έκαναν το βράδυ της Τρίτης αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας σε καφετέρια στο κέντρο της Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άργους.
Συγκεκριμένα, έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος στην καφετέρια που είναι ιδιοκτησίας 43χρονου. Εκεί βρισκόταν ο 34χρονος προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν  ότι είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με το παράνομο τυχερό παιχνίδι «φρουτάκια».
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 34χρονο υπεύθυνο του καταστήματος καθώς τους 3 παίκτες που εκείνη τη στιγμή έπαιζαν στα μηχανήματα,  41, 45 και 75 ετών.
ΟΙ αστυνομικοί κατάσχεσαν τους 3 υπολογιστές, το ποσό των 170,90 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διενέργεια του παράνομου τυχερού παιχνιδιού, καθώς και ποσότητα χασίς 5,5 γραμμαρίων, που επιχείρησαν να πετάξουν στην τουαλέτα του καταστήματος, όταν αντιλήφθηκαν την έφοδο των αστυνομικών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα των νομοθεσιών για τα παράνομα τυχερά παιχνίδια και τα ναρκωτικά, η οποία περιλαμβάνει και τον 43χρονο ιδιοκτήτη του καταστήματος.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν και 2 κοπέλες που εργάζονταν στο κατάστημα χωρίς βιβλιάρια υγείας και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερες.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***  Χριστούγεννα με ανοιξιάτικο καιρό!
       
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Παρασκευή 25/12/2015 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
   Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
   Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
   Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%.
   Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
   Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
 Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/
Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Καλαμάτας σας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα !!

***  Πλημύρισε χθές το κέντρο της Καλαμάτας από κόσμο και μελωδίες (φωτογραφίες  )         
      
 
 
 
Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και οι περισσότεροι καλαματιανοί που είχαν την ευκαιρία βγήκαν για ψώνια ή έστω για μια βόλτα στο κέντρο της Καλαμάτας.
Ο καλός καιρός και το γιορτινό κλίμα βοήθησαν για να «πνιγεί» το κέντρο από κόσμο.
Τις εντυπώσεις για ακόμα μια χρονιά βέβαια έκλεψαν μικροί και μεγάλοι που έψαλαν τη κάλαντα σε όλη την πόλη.
  ***  Μετά την Πρωτοχρονιά αρχίζει ο «πολιτικός γολγοθάς»
Το «βουνό» των μέτρων που περιμένει την κυβέρνηση από το νέο έτος και τα δύο «έπαθλα» σε περίπτωση που το ανέβει επιτυχώς.
meta-tin-prwtoxronia-arxizei-o-politikos-golgothas
~ Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2019 με μέτρα συνολικού ύψους 1,7-1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2018, το ασφαλιστικό με το «πακέτο» μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά επίσης 1,7 δισ. ευρώ αλλά και τον νέο κανονισμό με τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
-  Το «έπαθλο» αυτή τη φορά θα είναι δύο δόσεις σε μία συνολικού ύψους 5,7 δις. ευρώ αλλά και ένα «εισιτήριο» για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
~ Το «έπαθλο» αυτή τη φορά θα είναι δύο δόσεις σε μία συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ αλλά και ένα «εισιτήριο» για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Το όλο πακέτο της 1ης αξιολόγησης που θα ανοίξει στις 18 Ιανουαρίου –ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, μοιάζει «βουνό» αυτή τη στιγμή.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, ο λογαριασμός να γίνει ακόμη μεγαλύτερος. Και αυτό διότι στο πλαίσιο εξέτασης του μεσοπρόθεσμου, θα μπουν στο μικροσκόπιο και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2016.
Έτσι όπως πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός, ενσωματώνει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση και το 2016 θα κλείσει με ύφεση 0,7% του ΑΕΠ. Οι δανειστές από την πλευρά τους επιμένουν ότι το 2015 θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο –η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία του δ’ τριμήνου στις 12 Φεβρουαρίου- κάτι που θα έχει επίπτωση και στο ΑΕΠ του 2016. Αυτό θα ξανανοίξει τη συζήτηση για την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Μια απόκλιση στο ΑΕΠ του 2016 της τάξεως του 0,5% μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα μέτρα περίπου 300-400 εκατ. ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος –τα μέτρα είναι πολλά και είναι αμφίβολο αν θα περάσουν με ευκολία από τη Βουλή- να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 3ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Για να συμβεί αυτό σχεδιάζεται η επίσπευση και του ασφαλιστικού αλλά και του Κανονισμού για τα κόκκινα δάνεια. Το μόνο ευτύχημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι σε αυτή τη φάση θα γλιτώσει από το φορολογικό με εξαίρεση ίσως τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα για τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το σύνολο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την επιβολή των μέτρων που υπολείπονται για να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ ήτοι κατά 1,8 δις. ευρώ περίπου θα είναι ίσως το βασικότερο τμήμα στην 1η αξιολόγηση.
Η πρόταση με την οποία αναμένεται να κατέβει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση θα προβλέπει τελικώς τη σύσταση τριών ταμείων (ένα υπερ-Ταμείο υπό το ΙΚΑ στο οποίο θα ενταχθούν ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, ένα δεύτερο ταμείο που θα είναι ο ΟΓΑ και ένα 3ο που θα είναι το ΝΑΤ) αλλά και τη διατήρηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων υπό τη μορφή όμως πόρων του ασφαλιστικού συστήματος και όχι της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας ξεχωριστά.
Επίσης, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κάλυψη των μέτρων χωρίς να απαιτείται περικοπή των κύριων συντάξεων κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου.
Το βασικότερο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου μεσοπρόθεσμου, είναι ο προσδιορισμός μέτρων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 εντός των προσδιορισμένων στόχων (σ.σ για το 2017 πρέπει να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και για το 2018 πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ). Αυτό το πακέτο μέτρων του μεσοπρόθεσμου, θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή ο κύριος όγκος (1,2 δισ. ευρώ) θα πρέπει να αφορά σε μέτρα που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2017.
Τέλος, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, εκτός από την πώληση των επιχειρηματικών δανείων αλλά και των στεγαστικών που δεν αφορούν στην απόκτηση κύριας κατοικίας μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει –σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδας- να αποσαφηνιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους θα πωλούνται σε ιδιωτικά κεφάλαια τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στη διαπραγμάτευση θα μπουν και τα κόκκινα δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας ωστόσο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα «προστατέψει» από τη διαδικασία της μεταβίβασης.
To 1 δισ. ευρώ που εισέπραξε η Ελλάδα μετά τη σχετική απόφαση του ESM ήταν προγραμματισμένο να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από τον περασμένο Οκτώβριο. Έχουν απομείνει προς είσπραξη –για να κλείσει ο προγραμματισμός που είχε γίνει τον Αύγουστο για το 2015- 5,7 δις. ευρώ τα οποία ήταν κανονισμένο να καταβληθούν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτό το ποσό, προγραμματίζεται τώρα να δοθεί με την ολοκλήρωση της 1ηςαξιολόγησης.

*** 

Απαγορεύονται και... φέτος τα Χριστούγεννα στο κρατίδιο του Μπρουνέι, με τον σουλτάνο να υπενθυμίζει στους πολίτες την ισχύ του διατάγματος που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο, για να γίνει νόμος του κράτους τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 2015, για την απαγόρευση του εορτασμού των Χριστουγέννων στη χώρα του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων, οι μουσουλμάνοι που θα συλληφθούν να στέλνουν ευχές ή να φορούν καπέλα που μοιάζουν με του Άγιου Βασίλη απειλούνται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών!
Οι χριστιανοί κάτοικοι της υπερσυντηρητικής μουσουλμανικής χώρας έχουν την άδεια να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, αλλά εντός των κοινοτήτων τους και αφού ειδοποιήσουν σχετικά τις αρχές.
Το Συμβούλιο των Ιμάμηδων εξήγησε με απόφασή του ότι οι υπερβολικές και ανοικτές εορταστικές εκδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μιμητισμό τραυματίζοντας την πίστη των μουσουλμάνων και υπενθύμισε ότι θρησκευτικά σύμβολα όπως σταυροί, κεριά, χριστουγεννιάτικα δένδρα, τραγούδια, ευχές, στολισμοί, ήχοι και ενδύματα έχουν τεθεί εκτός νόμου.  newpost.gr

***
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν συμβιεί πια. Ναι στους ομοφυλόφιλους ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι οι ΑΝΕΛ. Όχι η Εκκλησία, Ναι το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Μέσα σε αυτό το κομφούζιο εξουσίας και κρεβατιού ήρθε και ο Τσέχος να μας πει τα νέα. Θυμώσαμε και εμείς και πήραμε τον πρέσβη να δείξουμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι και αποφασίζουμε για τη ζωή μας.
Διώχνουμε και το τρισκατάρατο ΔΝΤ και αν χρειαστεί διώχνουμε και τον εαυτό μας από αυτή τη χώρα. Σιγά μην ψηφίσουμε το τέλος του ρουσφετιού και του μπαξισιού. Την παρά φύση ζωή μας. Την νεότερη ελληνική ιστορία μας.
Κατά τα άλλα, τους ανεξάρτητους Έλληνες, ο περήφανος ελληνικός στρατός φυλάει τα σύνορα της Μυτιλήνης όπου μερικές χιλιάδες 8.000 μέχρι στιγμής αποβιβάζονται ημερησίως και τους περιλαμβάνουν τα ντόπια όρνεα για το Σύνταγμα της Ελλάδας. Αν μείνουν κανά δυο μέρες εκεί μπορεί και να καταλάβουν το νησί που χαμογελά πουλώντας εκμετάλλευση. Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
Τελικά ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;
Όποιος κυβερνούσε από τη δικτατορία της Χούντας του Ιωαννίδη μέχρι σήμερα τη δικτατορία της μίζας της Μεταπολίτευσης. Του υπουργού με τα ξεχασμένα 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτής της καταραμένης γενιάς. Της γενιάς που με τον πληρεξούσιο γεφυροποιό της ξεπουλά αεροδρόμια και λιμάνια, μειώνει συντάξεις και φορτώνει φόρους τον ελληνικό λαό.
Εκλογές και ξανά εκλογές μέχρι να βάλουμε μυαλό. Μέχρι να γίνουμε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη ή να μας καταλάβει ολοκληρωτικά η Ευρώπη και γίνουμε γκαρσόνια και πλύστρες στα γερμανικά ξενοδοχεία.
Το πιο αστείο. Ο πολιτικός έρωτας Μέρκελ και Τσίπρα με τον Φρανσουά κουμπάρο. Η απέραντη πολιτική αγάπη προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό που ξεπουλά την πατρίδα του μπιτ παρά, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, σπίτια τράπεζες ό,τι πάρεις 1 ευρώ, από έναν άθεο και οπαδό του Τρίτου δρόμου.
Σιγά μην γίνει και δεύτερος γύρος στη Νέα Δημοκρατία. Η Παλαιά δεν παραδίδει στη Νέα. Μόνο πάνω από το παθιασμένο κορμί της. Ο Αλέξης θα την κάνει γυριστή έγκαιρα.
Εκλογές, οικουμενική της μίζας και παράταση στο μαρτύριο πλειστηριασμού, ενός λαού που δόξασε το ανώμαλο δημοκρατικά και νομοθετικά με ένα μόνο αναπάντητο ερώτημα.
Αν αρέσει και γίνουν όλοι αρσενοκοίτες, ποιος θα γεννήσει τη Νέα Ελλάδα; Τη Νέα Δημοκρατία;
Μήπως θα την υιοθετήσουμε και αυτή πάνω στα πτώματα των ξένων κατακτητών μας;

*** 

Μια βόλτα να έκανε κάποιος χθες από τα εκλογικά κέντρα στα οποία διεξάγονταν οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας δύο πράγματα θα διαπίστωνε αμέσως.
Την μεγάλη συμμετοχή πλήθους πολιτών και τη συγκινητική τους υπομονή να περιμένουν επί πολύ ώρα σε μεγάλες ουρές για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα να ψηφίσουν για αρχηγό του κόμματος.
Από την άλλη πλευρά όμως με μια πιο προσεκτική ματιά αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι ηλικίες των ανθρώπων που στέκονταν στις ουρές όπου μετά βίας μπορούσες να διακρίνεις ανθρώπους κάτω των 55 ετών.
Χωρίς υπερβολή σε πολλά εκλογικά τμήματα ενώ υπήρχαν 50-100 πολίτες που περίμεναν στις ουρές είναι ζήτημα ο νεότερος να ήταν 40 χρονών.
Μιλώντας με μέλη των εφορευτικών πληροφορήθηκα ότι τα πάνω από τα 2/3 των όσων ψήφιζαν στα συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα ήταν άνω των 65 ετών
Αυτό το γεγονός με οδήγησε αβίαστα στην εκτίμηση ότι η πλειοψηφία αυτού του κόσμου δεν θα μπορούσε να ψηφίζει τίποτε άλλο από Βαγγέλη Μεϊμαράκη  τον μόνο εκ των 4 υποψήφιων που η γενιά αυτή των συνταξιούχων ένιωθε ηλικιακά και πολιτικά κοντά της. Ένα πολιτικό γνήσιο τέκνο του κόμματος που τον ξέρουν 40 χρόνια οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ και νιώθουν ασφάλεια με αυτόν στην ηγεσία.
Μην ξεχνάμε ότι γενικά ο κόσμος της ΝΔ και ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες είναι βαθιά συντηρητικός και δύσκολα επιλέγει ανατροπές.
Έτσι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έπαιξε χθες σε δικό του γήπεδο, σε ένα κόμμα που με τα αποτελέσματα και την ηλικιακή διαστρωμάτωση όσων προσήλθαν στις κάλπες δείχνει να παίρνει οριστικό διαζύγιο με τη νέα γενιά, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό μέλλον της ΝΔ.
Ένα γηρασμένο κόμμα βαρώνων και μηχανισμών που δύσκολα θα φτάσει σε πολύ χαμηλά ποσοστά όπως το ΠΑΣΟΚ γιατί οι ψηφοφόροι αυτοί είναι πιστοί, αλλά με διαρκώς μειούμενα ποσοστά στο γενικό εκλογικό σώμα.
Επειδή θα υπάρξει β΄ γύρος υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ανατροπής αυτής της κατάστασης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που σίγουρα παρότι εκπρόσωπος της γνωστής οικογένειας κομίζει κάποιες νέες ιδέες και τουλάχιστον έχει υποσχεθεί να μετασχηματίσει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα ανοικτό δημοκρατικό κόμμα.
Με τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, όμως, το πλέον πιθανό σενάριο είναι η πορεία προς το τέλος του βιοϊστορικού κύκλου της, όπως άκαιρα παλιότερα είχε εκτιμήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Υ.Γ. Για να μην κατηγορηθώ για ηλικιακό ρατσισμό θα πω ότι είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ηλικιωμένους ακόμη και υπέργηρους να μην αδιαφορούν και παρά την ταλαιπωρία να θέλουν να μετέχουν στα κοινά, όμως είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να απουσιάζουν παντελώς νέοι άνθρωποι ακόμη και της δεύτερης νιότης από ένα κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει ξανά και θέλει ποσοστά άνω του 30% για να το πετύχει.   Ανδρέας Σταματόπουλος
 
***  Τι αλλάζει στις συντάξεις - Ποιοι παίρνουν... πέναλτι, σε ποιους μειώνεται το εισόδημα
 
~ Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Την «πόρτα» της πρόωρης συνταξιοδότησης (πριν από τα 62 και τα 67 έτη) «κλείνει» το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε εφαρμογή του ν. 4336 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους εργαζόμενους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά ταμεία.
Με βάση τις εγκυκλίους που απέστειλε ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος στα Ταμεία:
Ανατρέπονται κατοχυρωμένα δικαιώματα για δεκάδες κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είχαν συμπληρώσει έως τις 18 Αυγούστου τα (χαμηλότερα) όρια ηλικίας και τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης.
Τίθεται από φέτος το 58ο έτος ως ηλικιακό όρια για όσους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ακόμη και για γονείς ή συζύγους ή αδελφούς αναπήρων καθώς και των μητέρων με ανήλικα (σε όσα Ταμεία υπήρχε σχετικό καθεστώς). Τα επιπλέον χρόνια που προστίθενται φτάνουν τα 15 έτη ειδικά για περιπτώσεις γυναικών με ανήλικο που είχαν ως όριο το 52ο έως το 2013 (νέο όριο τα 67 για πλήρη ή τα 62 για μειωμένη).
Επιβάλλεται επιπλέον ποινή μείωσης 10% στις μειωμένες συντάξεις και έως την ηλικία των 67 ετών για όσους και όσες δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη μέχρι τις 18 Αυγούστου του 2015. Η μείωση, ωστόσο, δεν θα ξεπερνά το 30% (για 5 έτη νωρίτερης εξόδου) + 10% επί του νέου μειωμένου ποσού, έως ότου συμπληρωθεί η νέα ηλικία συνταξιοδότησης.

***  Νέο «χτύπημα» της Μόσχας στην Αγκυρα
 Τον σημαντικό ρόλο των Κούρδων στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στη Μόσχα.© Provided by kathimerini.gr Τον σημαντικό ρόλο των Κούρδων στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς…
~   Σε μια κίνηση που αναμένεται να επιτείνει την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, η ρωσική κυβέρνηση υποδέχθηκε χθες με ανοικτές αγκάλες τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).
Καλωσορίζοντας τον φιλοξενούμενό του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο των Κούρδων μαχητών στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Ιρακινοί και Σύροι Κούρδοι μεταξύ εκείνων που αντιστέκονται στο πεδίο της μάχης, απέναντι στην απειλή του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων ένοπλων, εξτρεμιστικών ομάδων», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Προσέθεσε δε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενότερα με τους Κούρδους στον κοινό αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τέταρτου κόμματος της Τουρκίας (περί το 11% στις εκλογές του Νοεμβρίου) τάχθηκε σαφώς στο πλευρό της Ρωσίας αναφορικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
«Ασκήσαμε κριτική στις ενέργειες της κυβέρνησης από τη στιγμή που κατερρίφθη το ρωσικό αεροπλάνο», δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. «Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, τονίσαμε, ως κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα μας, ότι δεν υποστηρίζουμε ενέργειες που οδηγούν σε επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία», προσέθεσε.
Απόρριψη εκκλήσεων
Η ρωσική ηγεσία και προσωπικά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν απορρίψει επανειλημμένα εκκλήσεις της Άγκυρας για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, θέτοντας ως προϋπόθεση να ζητήσει η Τουρκία «συγγνώμη» για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και να καταβάλει αποζημίωση για το συμβάν. Σε αντιδιαστολή, η επίσκεψη του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος αποτελεί άλλο ένα ράπισμα της Μόσχας στην Αγκυρα, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα οικονομικά αντίποινα που επέβαλε στην Τουρκία και στις πρόσφατες πολύ επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Πούτιν κατά του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία θεωρεί το HDP του Σελαχατίν Ντεμιρτάς πολιτική πτέρυγα της ένοπλης, αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ, η οποία αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική από την Αγκυρα. Επιπλέον, η κυβέρνηση των Ερντογάν-Νταβούτογλου ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ντε φάκτο κουρδικό κρατίδιο στη Βόρεια Συρία, ακριβώς κάτω από τα τουρκοσυριακά σύνορα, υπό τον έλεγχο του συροκουρδικού κόμματος PYD, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με το ΡΚΚ. Η χθεσινή επίσκεψη του Ντεμιρτάς στη Μόσχα κάθε άλλο παρά θα καθησυχάσει τους τουρκικούς φόβους.
Πάντως, το άνοιγμα της Ρωσίας στους Κούρδους δεν έφτασε στο σημείο να ικανοποιήσει το αίτημά τους για το επίσημο άνοιγμα γραφείων του HDP (ή και PYD) στη Μόσχα. Επικαλούμενο διπλωματική πηγή, το πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει σε ένα τουρκικό πολιτικό κόμμα, όπως το HDP, να ανοίξει γραφεία επί ρωσικού εδάφους, αν και του δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπείται από κάποιον ιδιώτη ή μη κυβερνητική οργάνωση.
Στο μεταξύ, έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τουλάχιστον 200 πολιτών. Η έκθεση, την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης, Φίλιπ Λούθερ, κάνει λόγο για «σωρεία καταστροφών σε πυκνοκατοικημένες, αστικές περιοχές, σπίτια, τζαμιά και αγορές», γεγονός που, πάντα σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εγείρει ερωτήματα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαψεύδει την έκθεση, κάνοντας λόγο για ψευδείς και εντελώς αβάσιμες καταγγελίες.

*** Η ρωσοτουρκική κρίση πλήττει τον χειμερινό τουρισμό της Άγκυρας
Η ρωσοτουρκική κρίση πλήττει τον χειμερινό τουρισμό της Άγκυρας© Sofokleousin.gr 
 Η ρωσοτουρκική κρίση πλήττει τον χειμερινό τουρισμό της Άγκυρας
Ο Πούτιν πραγματοποίησε την απειλή του και πέτυχε το στόχο του: Να λυγίσει οικονομικά την Τουρκία. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα τέλη Νοεμβρίου που προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε στην αντεπίθεση επιβάλλοντας αρκετούς περιορισμούς στην Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο, γεγονός που, σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Ζαμάν, προκάλεσε σημαντική μείωση των εσόδων στους κλάδους του τουρισμού, της γεωργίας και της κλωστοϋφαντουργίας. Η άρνηση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου να ζητήσουν συγγνώμη και να καταβάλουν αποζημίωση στη Μόσχα για την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους, εξοργίζει περαιτέρω τον Πούτιν, ο οποίος απειλεί με νέα μέτρα κατά της Άγκυρας, που θα προκαλέσουν οικονομική ασφυξία. 
Οι τομείς της τουρκικής οικονομικής δραστηριότητας που πλήττονται εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας είναι ήδη πολλοί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο κλάδος του χειμερινού τουρισμού με τους ξενοδόχους στους πιο διάσημους χειμερινούς προορισμούς της Τουρκίας να κάνουν λόγο για κύμα ακυρώσεων. 
Την ώρα, όμως, που τα τουρκικά Μέσα, παρουσιάζοντας της επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, εστιάζουν κυρίως στη μείωση των τουριστών στα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, οι εκπρόσωποι του χειμερινού τουρισμού στην Τουρκία καλούνται επίσης να διαχειριστούν απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Μεχμέτ Ακούς από την Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Τουρκίας δήλωσε πως περισσότερο από το 25% όλων των κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο του Ουλουντάγκ από Ρώσους έχει ακυρωθεί. Επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις των ρώσων τουριστών άρχισαν να μειώνονται πολύ πριν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, εξαιτίας της αποδυνάμωσης του ρουβλίου και των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ακούς υπογράμμισε πως η πρόσφατη κρίση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.
«Το πρόβλημα με τη ρωσική οικονομία επεκτείνεται σε ολόκληρη την Τουρκία. Κατάστρεψε την Αττάλεια το καλοκαίρι και έπληξε και τα χιονοδρομικά κέντρα, ιδιαίτερα το Ουλουντάγκ, το χειμώνα» ανέφερε.
Μέσα σε διάστημα 14 εβδομάδων, οι ακυρώσεις κρατήσεων από ρώσους τουρίστες, αλλά και από τουρίστες από την Πολωνία οι οποίοι ανησυχούν για το επίπεδο ασφάλειας στην Τουρκία, επέφεραν απώλειες ύψους 455 εκ. ευρώ, 273 από τα οποία χάθηκαν εξαιτίας της ρωσοτουρκικής κρίσης.

***  «Ο Μάγος του Οζ» από 27 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο 

Το «Μάγο του Οζ» του Φρανκ Μπάουμ θα παρουσιάσει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας στο Πνευματικό Κέντρο στις 8.00 το βράδυ από 27-30 Δεκεμβρίου και από 2-6 Ιανουαρίου. Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου διπλή παράσταση 12.00 το μεσημέρι και 8.00 το βράδυ. Τη σκηνοθεσία, χορογραφία και διασκευή υπογράφει η Όλγα Αλεξανδροπούλου, τη μουσική έχει γράψει ο Γιώργος Κατσαρός, το Video-Art έκανε ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, τη φωτογράφηση ο Νίκος Τζαβάρας, την αφίσα φιλοτέχνησε η Τζένη Ντεκελέ και την επιμέλεια των κουστουμιών και του φροντιστηρίου είχε η Λέττα Πετρουλάκη, ενώ παίρνουν μέρος 40 έφηβοι ηθοποιοί. Να σημειωθεί πως η παράσταση είναι αφιερωμένη στα Παιδικά Χωριά SOS. Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. της Πειραματικής αποφάσισε να μειώσει στο μισό (5 ευρώ) το εισιτήριο συν 1 ευρώ που θα δοθεί στα Παιδικά Χωριά SOS= σύνολο 6 ευρώ. - 

*** "Όλα καλά" με την αμφίδρομη κίνηση στη Β. Γεωργίου τα βλέπει η Δημοτική Αρχή

Με θετικό τρόπο σχολιάζει η Δημοτική Αρχή την έναρξη η αμφίδρομης κίνησης στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, "ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στη Βασιλέως Γεωργίου και στα δύο ρεύματα, μετά την αμφιδρόμηση στο τμήμα μεταξύ Αριστομένους και Φαρών, με τη βοήθεια και της Δημοτικής Αστυνομίας, επεσήμανε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας. Προσέθεσε, δε, ότι θα υπάρξει σήμανση με μεγαλογράμματες πινακίδες, που θα κατευθύνουν όποιον επιθυμεί να μεταβεί από την Αριστομένους προς Φαρών, Ακρίτα, Ηρώων. Μετά την κυκλοφοριακή παρέμβαση της αμφιδρόμησης και την εγκατάσταση νέου φωτισμού στη Βασιλέως Γεωργίου, γίνεται σαφής η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής. Επιπλέον, διευρύνεται το κέντρο και αποκτούν βελτιωμένη προβολή τα καταστήματα του νότιου κλάδου της Βασιλέως Γεωργίου. Σημειώνεται, επίσης, ότι γρήγορα θα γίνει παρέμβαση και στην οδό Ασκληπιού, καθώς και εργασίες αναβάθμισης της πλατείας του Ιερού Ναού Ταξιαρχών. Ο Π. Νίκας τόνισε πως ύστερα από τη λειτουργία του περιμετρικού η Βασιλέως Γεωργίου θα καταστεί δεύτερη είσοδος και έξοδος της πόλης, μετά την Αρτέμιδος. Με την αμφιδρόμηση ολοκληρώνεται ένα έργο αξίας άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ, ποσόν που κόστισε η διάνοιξη της Βασιλέως Γεωργίου και πλέον η οδός αυτή θα κυκλοφορείται από την αρχή μέχρι το τέλος της, παρέχοντας ταχεία και ασφαλή έξοδο και είσοδο στην Καλαμάτα. Α.Π. - 

***  Φωτιά αναστάτωσε το κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 

 
Φωτιά που ξέσπασε σε διατηρητέο κτήριο επί της οδού Αναγνωσταρά αναστάτωσε το κέντρο της Καλαμάτας λίγο πριν τις 6 το απόγευμα. Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν έγκαιρη άλλα το σημείο ήταν δυσπρόσιτο έτσι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τις ταράτσες παρακείμενων πολυκατοικιών για να προσεγγίσουν το εγκαταλελειμμένο διατηρητέο. Να σημειωθεί ότι το κτήριο αυτό όπως και το διπλανό έχουν ξαναπάρει φωτιά ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει ξενοδοχεία. Όμως χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά σβήστηκε. - 
 
 
***  Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Οι ομοφυλόφιλοι όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι δημιουργήματα του Θεού          
      
Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, εκκλησιαστική περιουσία, σχέση Εκκλησίας- Κράτους, προσευχή στα σχολεία… ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα που θέσαμε στο μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιας και απασχολούν εσχάτως την επικαιρότητα.
Το Μάρτιο, άλλωστε, συμπληρώνει 9 χρόνια στο τιμόνι της μεσσηνιακής Μητρόπολης και ένα από τα πολλά που έχει καταφέρει, είναι το άνοιγμα της Εκκλησίας στην τοπική αρχικά κοινωνία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, αφού είναι καθηγητής και, μάλιστα, πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πολλάκις εκπροσωπεί την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
  Καθημερινά τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μια επίθεση - αμφισβήτηση στην Εκκλησία. Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό;
Διότι η Εκκλησία αποτελεί επικοινωνιακά το εύκολο μέσο, προκειμένου να αποδείξουμε ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις.
  Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Κατ’ αρχάς, ποια η γνώμη σας για τους ομοφυλόφιλους, αλλά και ποια η άποψή σας για το συγκεκριμένο σύμφωνο.
Οι ομοφυλόφιλοι, όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι δημιουργήματα του Θεού και ισχύει και γι’ αυτούς ο αντίστοιχος σεβασμός και η τιμή, και όχι η βία και η απόρριψη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Χριστός αντιμετώπισε την αμαρτωλή γυναίκα της Ευαγγελικής περικοπής, χαρακτηρίστηκε από το λόγο Του, «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Αυτός ο κανόνας αποτελεί τη διοικούσα γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφερόμεθα προς κάθε άνθρωπο και συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από την ετερότητα ή τη διαφορετικότητά του. Η Εκκλησία δεν απορρίπτει τα πρόσωπα, αλλά τα σέβεται στο πλαίσιο των ελεύθερων επιλογών και των δικαιωμάτων τους. Εκείνο που δεν μπορεί να αποδεχθεί η Εκκλησία είναι την κάθε μορφή συμφώνου η οποία αμαυρώνει το μυστηριακό χαρακτήρα του Γάμου και αλλοιώνει λειτουργικά το θεσμό της οικογένειας.
  Εκκλησιαστική περιουσία... Συχνά ακούμε την άποψη ότι η Εκκλησία δε φορολογείται και μόνο εισπράττει. Ποια η γνώμη σας;
Αυτό είναι λάθος και ανακριβές. Η Εκκλησία φορολογείται τόσο για την ακίνητη περιουσία της όσο και για τα έσοδά της και, μάλιστα, στο πλαίσιο των φορολογικών υποχρεώσεων που υφίσταται σε κάθε Ν.Π.Δ.Δ. Παράλληλα προς αυτή τη φορολόγηση προσφέρει το κοινωνικό και προνοιακό έργο, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έργο το οποίο θα έπρεπε να προσφέρει το λεγόμενο κράτος πρόνοιας. Για την υποτιθέμενη αυτή προσφορά του δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι φορολογεί τον Έλληνα πολίτη.
  Ας το δούμε σε τοπικό επίπεδο... Μιλήστε μας για τις δράσεις της εδώ Μητρόπολης σε θέματα προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη.
Η Μητρόπολη μέσα από τις κοινωνικές της δομές και δράσεις προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στον οποιοδήποτε δοκιμάζεται από αυτήν την κρίση. Προσπαθεί στο πλαίσιο του σεβασμού και της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου να επιλύσει τα προβλήματά του χωρίς διαφημίσεις, διακρίσεις ή διαχωρισμούς.
  Ακόμη ένα ζήτημα που αναφέρεται συχνά από τον κόσμο είναι η σχέση Εκκλησίας - Κράτους. Είστε υπέρ του διαχωρισμού;
Δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά με ένα ναι ή ένα όχι. Η πολυετής και πολυχρόνια σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας, ήδη από το 1830 μέχρι σήμερα, έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο σχέσεως το οποίο αφορά όλους τους χώρους της ελληνικής κοινωνίας και, ως εκ τούτου, καθίσταται θέμα πολυσύνθετο, πολυδιάστατο και αρκετά περίπλοκο. Εξαιτίας ακριβώς αυτής της δυσκολίας απαιτείται διάλογος μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας, ο οποίος, για να είναι ουσιαστικός, θα πρέπει να εμπνέεται από την αλήθεια και την εμπιστοσύνη.
  Η νεολαία της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητά να σταματήσει η προσευχή στα σχολεία. Ποια η γνώμη σας;
Το θέμα της προσευχής δεν είναι θέμα ιδεολογίας και πολιτικής, άλλωστε σήμερα ισχύει η δυνατότητα απαλλαγής από την προσευχή, εφόσον το επιθυμούν και οι γονείς του μαθητού.
  Γενικότερα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια τάση απομάκρυνσης του κόσμου από την Εκκλησία. Ως μητροπολίτης, αλλά και ως καθηγητής, πώς το δικαιολογείτε αυτό, αλλά και πώς μπορεί να αλλάξει;
Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι εμφανίζεται τάση απομάκρυνσης. Μάλλον το αντίθετο ισχύει και, μάλιστα, με την παρουσία και συμμετοχή νέων. Όμως, ότι η Εκκλησία πρέπει να αλλάξει τον κώδικα επικοινωνίας με τους ανθρώπους, ιδίως με τα νέα παιδιά, είναι απαραίτητο. Αυτό συνεπάγεται ότι ο εκκλησιαστικός λόγος δεν πρέπει να περιορίζεται στο «πρέπει» και στο «μη», αλλά είναι αναγκαίο να αποτελεί μέσο απάντησης στα σύγχρονα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου και τις προκλήσεις του σύγχρονου πολιτισμού.
  Κάθε μέρα φτάνουν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές έχουν ως στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Θεωρείτε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει επαρκώς αυτό το θέμα και τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα θεωρώ ότι αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα με αρκετή επιπολαιότητα και πειραματισμό, γι’ αυτό και η προσπάθεια επίλυσής του οδηγείται σε αδιέξοδο. Η μη ύπαρξη ενός ουσιαστικού και πραγματικού νομικού πλαισίου, όπως και η έλλειψη ορθολογικής κατανομής και αξιοποίησης των μεταναστών δε βοηθά στην επίλυση των αναφυομένων προβλημάτων. Αν δεν προσέξουμε, σε λίγο καιρό το πρόβλημα από θέμα επιβίωσής τους θα μετατραπεί σε ζήτημα κοινωνικής συμβίωσης με απροσδιόριστες μέχρι στιγμής συνέπειες.
  Αποτέφρωση: Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να μην ταφούν, αλλά να αποτεφρωθούν. Είναι κάτι που σας βρίσκει αντίθετο: Αν ναι, γιατί;
Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ακόμη και το σώμα μας, όπως και η ψυχή μας, δεν αποτελεί ατομικό κτήμα. Επιπλέον, δε, ο σεβασμός προς την ύλη (σώμα – σάρκα) είναι στοιχείο περί της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και ο οποιοσδήποτε καταστροφικός βιασμός της ύλης, ο οποίος πραγματοποιείται υπό το σκεπτικό μιας ατομικιστικής διαχείρισης του σώματος, είναι απορριπτέος και καταδικαστέος από την Εκκλησία.
  Είστε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση;
Για την επίλυση της κρίσης απαιτείται η υπέρβαση των μικροπολιτικών επιδιώξεων. Η κοινοβουλευτική συναίνεση, η καταξίωση που πρέπει να αποκτήσει ο πολιτικός κόσμος στη συνείδηση του λαού και η σταθερότητα στις επιλογές, πρέπει να επιτευχθούν, προκειμένου όλα αυτά να αποτελέσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες για να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από τις επενδύσεις. Επιπλέον, απαιτείται η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας ως πρωτογενούς παράγοντα ανάπτυξης και αποδυνάμωσης της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
 ***   Αλεξιάδης: Τώρα θα πληρώσουν και αυτοί που ξέφευγαν                                  
 Η λίστα Λαγκάρντ κρύφτηκε σε πολιτικά γραφεία, η λίστα Φαλτσιανί δεν πέρασε καν από πολιτικά γραφεία, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Αλεξιάδης: Τώρα θα πληρώσουν και αυτοί που ξέφευγαν Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στη “λίστα Φαλτσιανί” δείχνουν “πόσο διαφέρουμε από τους άλλους”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στο “Κόκκινο”.
“Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων χρειάστηκαν τρία χρόνια έως ότου ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα της λίστας Λαγκάρντ. Επί των ημερών μας, σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες οι αρμόδιοι μηχανισμοί θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν δεκάδες. Η προηγούμενη λίστα κρύφτηκε σε πολιτικά γραφεία. Η λίστα Φαλτσιανί δεν πέρασε καν από πολιτικά γραφεία, διαβιβάστηκε κατ’ ευθείαν στους οικονομικούς εισαγγελείς”, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.
“Εγώ δεν θέλω να έχω στα χέρια μου λίστα κι όποιον θα επιθυμούσε να μου δώσει κάποια θα τον πετούσα έξω από το γραφείο μου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι με αυτήν ακριβώς την αρχή κινείται η κυβέρνηση, περιοριζόμενη απλώς στην εποπτεία για το αν οι αρμόδιοι φορείς και μηχανισμοί κινούνται κι ενεργούν σύμφωνα με το νόμο.
“Δεν θα πιάσουμε όλα τα χρήματα, θα πιάσουμε όμως ένα μεγάλο κομμάτι”, διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα και θα συμβάλλει στη “φορολογική συμμόρφωση” των πολιτών.
Ο κόσμος “υφίσταται βάρβαρη πολιτική”, καθώς η κυβέρνηση δεν υλοποιεί, ακόμη, τις επιλογές που θα ήθελε, ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει μεγάλη σημασία να διαπιστώσει η κοινωνία ότι θα πληρώσουν και όσοι έως τώρα ξέφευγαν. Ανάμεσά τους και ισχυρά “πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα”.
Ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν λογική “συγκάλυψης και καθυστέρησης” ως προς τη λίστα Λαγκάρντ.

***  Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στον κόσμο
 

Αυτές της ημέρες, κυρίως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αν και η βασική... ιδέα είναι η ίδια, ο Αη Βασίλης έχει διαφορετικά ονόματα, τα γιορτινά τραπέζια στρώνονται με διαφορετικά φαγητά και οι παραδόσεις των λαών δεν είναι οι ίδιες. 
Το πιο βασικό (για τα παιδιά): Ποιος και πότε φέρνει τα δώρα;
Αγγλία: Ο Πατέρας των Χριστουγέννων
Γαλλία: Ο Πατέρας των Χριστουγέννων ( Ο Άγιος Νικόλαος στην βορειοανατολική Γαλλία)
Γερμανία: Το βρέφος Ιησούς
Ελλάδα και Κύπρος: Άγιος Βασίλης
Ουγγαρία: Το βρέφος Ιησούς
Ιταλία: Ο Πατέρας των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου (Νάπολη) ή στις 6 Ιανουαρίου στα Θεοφάνεια
Πολωνία: Άγιος Νικόλας σε κάποιες περιοχές
Πορτογαλία: Το βρέφος Ιησούς, αλλά ανά περιοχή είτε ο Πατέρας των Χριστουγέννων είτε ο Άγιος Βασίλης
Ρωσία: Ο Πατέρας Πάγος (κεντρική φωτό), τα τοποθετεί κάτω από το δέντρο
Ισπανία: Οι τρεις μάγοι στις 6 Ιανουαρίου
Τουρκία: Άγιος Βασίλης
Ουκρανια: Ο Άγιος Νικόλαος ή ο Παππούς Πάγος στις 19 Δεκεμβρίου  
Το παραδοσιακό πιάτο των Χριστουγέννων
Αγγλία Η ψητή γαλοπούλα έχει την τιμητική της, μαζί με πατάτες φούρνου, λαχανικά. Μικρά λουκάνικα τυλιγμένα με μπέικον. Για γλυκό μία πουτίγκα Χριστουγέννων ( με ξηρούς καρπούς και κονιάκ) ή ένα κέικ Χριστουγέννων.
Γαλλία Φουά γκρα, καπνιστός σολομός και στρείδια είναι τα ορεκτικά. Το κυρίως πιάτο αλλάζει εντελώς κι αποτελείται από κρέας είτε γαλοπούλα είτε χήνα. Συνοδευτικά ζαμπόν κάνοντας «απαγορευτική» την βραδιά για χορτοφάγους. Για γλυκό ένας Χριστουγεννιάτικος κορμός από σοκολάτα.
Γερμανία Λιτό γεύμα από βραστό μπακαλιάρο με λαχανικά για την παραμονή. Ανήμερα ψητό κατσίκι με πατάτες, εναλλακτικά γαλοπούλα ή κοτόπουλο.
Ελλάδα Παραδοσιακά το χοιρινό συνοδευόμενο από διάφορα εδέσματα αποτελεί το βασικό μενού των περισσοτέρων οικογενειών. Η γαλοπούλα αποτελεί ξενόφερτη εισβολή των τελευταίων ετών, χωρίς πάντως να είναι ευρέως διαδεδομένη.
Το Χριστόψωμο αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό του τραπεζιού.
Η Βασιλόπιττα κόβεται στην αλλαγή του χρόνου κι εμπεριέχει ένα φλουρί, που φέρνει καλοτυχία σε όποιον το πετύχει.
Ουγγαρία Ψαρόσουπα ή σούπα πουλερικών ως κυρίως πιάτων. Για γλυκό παραδοσιακό έδεσμα από σπόρους παπαρούνας ή καρυδόπιτα . Η παράδοση αναφέρει ότι το ψάρι αντιπροσωπεύει τα χρήματα και οι σπόροι παπαρούνας την τύχη και την ευτυχία και τα καρύδια συμβολίζουν τον πλούτο.
Ιταλία Κλασικό μενού για την παραμονή των Χριστουγέννων η σαλάτα χταποδιού μακαρόνια με θαλασσινά, τηγανιτός μπακαλιάρος, τηγανιτό χέλι και σαλάτα με κουνουπίδι, ελιές και τουρσί.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα ζυμαρικά στο φούρνο με γαλοπούλα ή κοτόπουλο για συνοδευτικό. Σε κάποιες περιοχές ως πρώτο πιάτο σερβίρονται τηγανιτά θαλασσινά. Η σαλάτα παραμένει η ίδια.
Πολωνία Το πιο σημαντικό γεύμα είναι εκείνο της παραμονής, όπου κυριαρχεί ο κυπρίνος και η κόκκινη σούπα, τα λαχανικά και τα μανιτάρια, ένα γεύμα χωρίς κρέας!
Πορτογαλία Το γεύμα είναι απλό με βραστό μπακαλιάρο κι ανάμεικτα λαχανικά την παραμονή. Τα Χριστούγεννα οι περισσότερες οικογένειες τρώνε κατσίκι στο φούρνο με πατάτες, εναλλακτικά γαλοπούλα ή κοτόπουλο.
Ρωσία Σαλάτες, σαμπάνια και χαβιάρι για την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ρέγγα ψητή με πατάτες, καρότα, παντζάρια, κρεμμύδια και μαγιονέζα. Ρώσικη σαλάτα με μαγιονέζα, πατάτες, καρότα, τουρσί, αρακά, αυγά και κοτόπουλο. Η σαμπάνια είναι συνήθως “Sovietskoye” ποικιλία, που απαντάται παντού. Το χαβιάρι είναι συνήθως κόκκινο και σερβίρεται σε ψωμί με βούτυρο.
Τουρκία Η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό πιάτο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Ουκρανία Την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 6 Ιανουαρίου, οργανώνουν ένα μεγάλο γεύμα, που αποτελείται από 12 πιάτα συμβολίζοντας τους 12 αποστόλους. Εναλλακτικά των πιάτων μπορούν να είναι ποτά σε κάθε περίπτωση μη οινοπνευματώδη. Για παράδειγμα το «kutya», που δημιουργείται από ρύζι ή σιτάρι με σταφίδες, σπόρους παπαρούνας και μέλι.  
Άλλες παραδόσεις τα Χριστούγεννα\   
~ Αγγλία Το πρωινό των Χριστουγέννων για πολλούς σημαίνει εκκλησιασμό, ανταλλαγή δώρων και γεύμα το μεσημέρι. Κάποιοι παρακολουθούν και το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ, που μεταδίδεται το απόγευμα. Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων αποκαλείται boxing day. Προέρχεται από τις ανώτερες τάξεις, που έδιναν δώρα στους υπηρέτες τους για να τους ευχαριστήσουν για τα όσα τους προσφέρουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Γαλλία Τα Χριστούγεννα αποτελούν μία καθαρά οικογενειακή γιορτή. Τα δώρα ανταλλάσσονται είτε την παραμονή είτε ανήμερα, όταν κατά παράδοση οι οικογένειες συγκεντρώνονται για το δείπνο.
Γερμανία Μία από τις παραδόσεις είναι να στολίζεται μία κούνια για τον ερχομό του Θείου βρέφους. Κάθε ημέρα, που περνά η Παναγία και ο Ιωσήφ πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο. Μόλις εμφανιστεί ο Χριστός ως βρέφος στην κούνια καταφθάνουν και οι μάγοι.
Ελλάδα Κάλαντα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων. Τα παιδιά βγαίνουν την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων για να πουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι. Στα νησιά συνηθίζουν να κουβαλούν ένα καραβάκι μαζεύοντας παραδοσιακά εδέσματα ή χρήματα.
Ουγγαρία Ψαρόσουπα ή σούπα πουλερικών ως κυρίως πιάτων. Για γλυκό παραδοσιακό έδεσμα από σπόρους παπαρούνας ή καρυδόπιτα . Η παράδοση αναφέρει ότι το ψάρι αντιπροσωπεύει τα χρήματα και οι σπόροι παπαρούνας την τύχη και την ευτυχία και τα καρύδια συμβολίζουν τον πλούτο. 
Ιταλία Η Χριστουγεννιάτικη λειτουργία αποτελεί παράδοση ενώ σε κάποιες περιοχές γίνεται κι αναπαράσταση της Γέννησης του Θεανθρώπου.
Ρωσία Τα Χριστούγεννα εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, ενώ η εορταστική περίοδος ξεκινά από τις 31 Δεκεμβρίου.
Συνήθως προβάλλεται η πρωτοχρονιάτικη ταινία Ironiya Sudby ili s Legkim Parom (Η ειρωνεία της τύχης & απολαύστε το μπάνιο σας!) ένα δράμα με κωμικές πτυχές.
Τουρκία Οι εναπομείναντες Χριστιανοί στην Τουρκία είναι Ορθόδοξοι παλαιοημερολογίτες, που εορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου. Τηρούν το έθιμο της ρίψης του Σταυρού για τον καθαγιασμό των υδάτων κι εκείνος, που θα τον πιάσει να θεωρείται ευλογημένος και καλότυχος για όλην την χρονιά.
Ουκρανία Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ουκρανίας εορτάζουν τα Χριστούγεννα επί τριήμερο. Στις 7 Ιανουαρίου την γέννηση του Θεανθρώπου, στις 8 την Παναγία και στις 9 Τον Άγιο Στέφανο. Σε κάποιες περιοχές πηγαίνουν στα νεκροταφεία την παραμονή των Χριστουγέννων για να ανάψουν τα καντήλια στους τάφους των συγγενικών τους προσώπων.

***  Σενάριο για νέο φόρο - χαράτσι στις τραπεζικές συναλλαγές   ,   
Προκειμένου να αποφευχθεί το μαχαίρι στις συντάξεις σχεδιάζεται φόρος 1 ‰ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
 Σενάριο για νέο φόρο - χαράτσι στις τραπεζικές συναλλαγές
Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα θα κατοχυρώνεται το αφορολόγητο σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο ένα νέο σενάριο που έρχεται στο φως είναι η επιβολή ειδικού τέλους (χαράτσι) στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα γίνονται μέσω τραπεζών. Ο φόρος αυτός δεν θα ξεπερνά, σύμφωνα με το σχεδιασμό το ένα τοις χιλίοις (1 ‰) και θα αποτελέσει ουσιαστικά ισοδύναμο για να μην υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις.
Εφόσον προχωρήσει θα είναι μια βραχυπρόθεσμη διευθέτηση ώστε να καλυφθούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Θα κατατεθεί ως ισχυρό ισοδύναμο εάν η τρόικα απορρίψει την αύξηση εργοδοτικών εισφορών και απαιτήσει μείωση κύριων συντάξεων.
Για μια πληρωμή ενοικίου π.χ. 300 ευρώ, το ειδικό τέλος αυτό θα έφτανε τα 30 λεπτά του ευρώ, που δεν αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τους συναλλασσόμενους αλλά στο σύνολο της οικονομίας η επιβολή ενός τέτοιου τέλους θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ώστε να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς να κοπούν κύριες συντάξεις.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ομάδα μελέτης εξετάζει το είδος των συναλλαγών στις οποίες θα μπορούσε να επιβληθεί ένα είδος «εσωτερικού φόρου Τόμπιν» χωρίς να υπάρξουν υφεσιακές επιπτώσεις.

***  Νεκρό βρέφος μετά από φωτιά σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα 
Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε σήμερα να κατασβέσει φωτιά που ξέσπασε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε σήμερα να κατασβέσει φωτιά που ξέσπασε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.
Δυστυχώς μετά την κατάσβεση εντοπίστηκε σε ένα από τα παραπήγματα η σορός βρέφους το οποίο έχασε τη ζωή του από τη φωτιά.
Τα αίτια της φωτιάς διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.


***  Πέθανε ο ηθοποιός Ντάνος Λυγίζος  ,
Στην τηλεόραση έγινε γνωστός τη δεκαετία του '70, καθώς και το '90 όταν παρουσίαζε μαζί με την Ελένη Ράντου και την Πόπη Χατζηδημητρίου την επιτυχημένη εκπομπή «Όχι τα νέα του ΑΝΤ1».

Πέθανε χτες σε ηλικία 77 ετών ο Ντάνος Λυγίζος, γνωστός παρουσιαστής και ηθοποιός. Ο ηθοποιός σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και το 1964 βγήκε για πρώτη φορά στο θέατρο, όπου διακρίθηκε σε επιθεωρήσεις.
Στην τηλεόραση έγινε γνωστός τη δεκαετία του '70, καθώς και το '90 όταν παρουσίαζε μαζί με την Ελένη Ράντου και την Πόπη Χατζηδημητρίου την επιτυχημένη εκπομπή «Όχι τα νέα του ΑΝΤ1».

 *** Ο άρχοντας του μπουζουκιού
Ο άρχοντας του μπουζουκιού
Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1925 στο Μεταξουργείο. Έλκει την καταγωγή του από την Κύθνο. Δημιούργησε ως συνθέτης περισσότερα από 250 τραγούδια και συνεργάστηκε με κορυφαίους τραγουδιστές όπως Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Δούκισσα, Πόλυ Πάνου, Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Καναρίδης, Πρόδρομος Τσαουσάκης.
Από πολύ μικρός  έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και για το μπουζούκι ειδικότερα.
Το 1932, σε ηλικία μόλις 7 ετών κερδίζει το πρώτο του βραβείο.
Το 1938 γνωρίζει τον Βασίλη Τσιτσάνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του.
Στα 1942 λόγω και των οικονομικών συνθηκών λόγω της Κατοχής, ο Ζαμπέτας δημιουργεί το πρώτο του συγκρότημα, με το οποίο τραγουδούσαν καντάδες στα κορίτσια.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1950 ο Ζαμπέτας γράφει τα πρώτα του γνήσια ρεμπέτικα τραγούδια και τα ερμηνεύουν ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Πόλυ Πάνου κ.α.
Το 1959 ο Μάνος Χατζιδάκις τον κάνει σολίστ στα έργα του και ταξιδεύουν μαζί με την Μελίνα Μερκούρη και τον Ζιλ Ντασέν, στις Κάννες για το «Ποτέ την Κυριακή».
Την δεκαετία του 1960 τα τραγούδια του γνωρίζουν την ανεπανάληπτη επιτυχία και πέρα από τις εμφανίσεις στα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας, πραγματοποιεί εμφανίσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Γνωρίζει με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και ακολουθούν τραγούδια όπως «Το κουτούκι», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Τα δειλινά», «Τι να φταίει»,  «Σήκω χόρεψε συρτάκι», «Η Κυριακή», «Δημήτρη μου Δημήτρη μου» και άλλα πολλά.
Οι εμφανίσεις του στις κινηματογραφικές ταινίες ξεπέρασαν τις 100 όπως «Ανήσυχα νιάτα», «Ποτέ την Κυριακή», «Κόκκινα φανάρια», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια».
Τα τραγούδια του «Τα δειλινά», «Τα ξημερώματα», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ» παραμένουν αξεπέραστα.
Τη δεκαετία του 1970 ο Ζαμπέτας βάζει στα τραγούδια του την σάτιρα και τραγούδια όπως «Ο Θανάσης», «Ο πενηντάρης», «Μάλιστα κύριε» κερδίζουν το κοινό.
Στις 10 Μαρτίου του 1992 μετά από πολύμηνη ασθένεια, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Ο Γιώργος Ζαμπέτας παράλληλα, περιέγραψε στην κόρη του την εμπειρία του κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών στο οποίο είχε πάει με τον Μάνο Χατζιδάκι για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή». «Ολοι οι μεγιστάνες της τέχνης ,της μόδας, του σινεμά και του θεάτρου, Ιμπέρια Αρτζεντίνα από Ισπανία, η Γκρέις Κέλι του Μονακό, ο Ρενιέ, η Τζίνα Λολομπριγκίτα, η Σοφία Λόρεν. Κάτι γούνες, κάτι πράγματα! Να δεις χρυσαφικό, να δεις διαμαντικό! Ολες οι Μπριζίτ Μπαρντό ήταν μαζεμένες εκεί. Τις φούχτωσα όλες. Και όχι μόνο τις φούχτωσα μου κολλάγανε κιόλας», είχε πει ο Γιώργος Ζαμπέτας στην κόρη του.
 
***  Ο μουσικός της φιλίας, της αλληλεγγύης και του αγώνα
 Ο μουσικός της φιλίας, της αλληλεγγύης και του αγώνα
Ο Μάνος Λοΐζος ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια. Όλα σε θυμίζουν, Τζαμάικα, Σ’ακολουθώ, Το ακορντεόν, Ο δρόμος, Τσε είναι μόνο λίγα από τα τραγούδια που έγιναν επιτυχίες.
Ο πατέρας του, Ανδρέας Λοΐζου, καταγόταν από χωριό της Λάρνακας Κύπρου και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο. Μόλις σε ηλικία 7 ετών άρχισε να μελετά βιολί και πήγε στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας. Αφού αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο το 1955, ήρθε στην Αθήνα για σπουδές. Αρχικά γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά στις αρχές του 1956 την εγκατέλειψε με σκοπό να φοιτήσει στην Ανωτάτη Εμπορική. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα φοίτησε στην Σχολή Βακαλό θέλοντας να σπουδάσει ζωγραφική.
Το 1960 εγκατέλειψε τις σπουδές του και εργάστηκε σε περιστασιακές δουλειές. Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Την άνοιξη του 1962 ο Μίκης Θεοδωράκης τον επιλέγει ως διευθυντή της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής στις παραστάσεις της Όμορφης Πόλης. Το 1962, μετά από μεσολάβηση του Μίμη Πλέσσα, ηχογραφεί το πρώτο του σαρανταπεντάρι «Το τραγούδι του δρόμου» σε στίχους Γκαρθία Λόρκα και ερμηνεία του Γιώργου Μούτσιου. Το Σεπτέμβριο του 1967 με την επιβολή της Χούντας των Συνταγματαρχών έφυγε για την Αγγλία, για να επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Το 1972 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ) που συστήνεται για την καταπολέμηση της κασετοπειρατείας και της λογοκρισίας. Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου συνελήφθη στο σπίτι του στο Χολαργό και παρέμεινε κρατούμενος για δέκα ημέρες. Στο τέλος του 1974 κυκλοφόρησε το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας.
Το 1978 έγινε πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος. Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Χάρις Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα και άλλους πολλούς.
Στις 8 Ιουνίου του 1982 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε για ένα μήνα σε νοσοκομείο. Τον Αύγουστο ταξίδεψε για νοσηλεία στη Μόσχα, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου υφίσταται δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. “Εφυγε από τη ζωή  δέκα ημέρες αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982.
Μάνος Λοΐζος | πρόβες για το «Όλα σε θυμίζουν» από το αρχείο της κόρης του Μυρσίνης~ Ο μουσικός της φιλίας, της αλληλεγγύης και του αγώνα
~ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...
Το 1954 ο πατέρας του τού αγόρασε το πρώτο του πιάνο.
 • Στις 30 Δεκεμβρίου 1961 μια ομάδα 83 νέων με το όνομα «Φίλοι της Μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη» στέλνουν στον Τύπο επιστολή διαμαρτυρίας «δια την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των Ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, δια του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των». Το όνομα Μανώλης Λοΐζου είναι το δεύτερο στη σειρά.
 • Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου θα συλληφθεί στο σπίτι του στο Χολαργό και θα κρατηθεί για δέκα ημέρες.  
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :
Ο Σπανούλης ντύθηκε... Άγιος Βασίλης, ο ΟΣΦΠ 76-64 τον Άρη
*** Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:

Παναθηναϊκός - Καβάλα 88-54

Κολοσσός Ρόδου - ΑΕΚ 85-86

ΠΑΟΚ - Τρίκαλα 82-67

Απόλλων Πατρών - Λαύριο 90-73

Αρκαδικός - Κόροιβος 88-89

Ρέθυμνο - Κηφισιά 74-61
Ολυμπιακός - Άρης 76-64

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 11 αγώνες)
Παναθηναϊκός 22
Ολυμπιακός 21
ΑΕΚ 20
Αρης 19
Κόροιβος Αμ. 17
Κολοσσός Ρ. 16
ΠΑΟΚ 16
Τρίκαλα 15
Απόλλων Πατρών 15
Ρέθυμνο 15
Κηφισιά 15
Λαύριο 14
Αρκαδικός 14
Καβάλα 12

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :                    
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-01-2015.html .-  
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Δεκεμβρίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-02-2015.html .-   ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02    Δεκεμβρίου 2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/12/02-2015.html  
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Δεκεμβρίου  201 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-03-2015.html .- ~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-04-2015.html  .-  
 ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015.html .-    
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδας μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  05  Δεκεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-05-2015.html .-          
 ~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  05  και  06  Δεκεμβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/05-06-2015.html .-    
 ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 06  Δεκεμβρίου  2015:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-06-2015.html .-  
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  07 Δεκεμβρίου  2015   : http://arfara-kalamata-greece.blog      spot.gr/2015/12/arfara-news-07-2015.html .-    
~ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-                         
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-08-2015.html .-    
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-09-2015.html .-                 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  10  Δεκεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-10-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA   NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11  Δεκεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-11-2015.html ,        
~  Η  Εφημνερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  12  Νοεμβρίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-12-2015.html .-
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκεμβρίου 2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/12-13-2015.html .-
 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 13 Δεκεμβρίου  2015  :   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-13-2015.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-14-2015.html .- 
 Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη 15  Δεκεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-15-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  16 Δεκεμβρίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-16-2015.html .-  
~ 44.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  16  Δεκεμβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/16-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Δεκεμβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-17-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Δεκεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-18-2015.html .- 
  Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Παρασκευή  18  Δεκεμβρίου  2015  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/12/18-2015.html .-
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  19  και  20  Δεκεμβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/19-20-2015.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-19-2015.html .-
   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS     στο αγιάζι  της  ενημέρωσης   Κυριακή   20  Δεκεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-20-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  21  Δεκεμβρίου  2015:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-21-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  21 Δεκεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/12/21-2015.html .- 
Η  Εφημνερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22  Δεκεμβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-22-2015.html .- 
~   Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-23-2015.html . -                                      
Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Πέμπτη  24  Δεκεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-24-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 25  Δεκεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-25-2015.html .- 
~                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
 
~***   http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4653 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 567 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.480   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   541 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  490. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010    
                                                                                                                                      

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4458 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2706 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2717   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9877  βίντεο   .- Video  από την βιντεοθήκη  μας : 
 
Ο  ΚΑΛΟΣ Καλικάτζαρος Σταματάκος  06/12/2015 : https://youtu.be/YDV0GtYRQOk .-  https://youtu.be/YrYYbwzuOMo .-
ΚΑΛΑΜΑΤΑ  Καρουζέλ 12/12/2015 : https://youtu.be/RwjF2PVW6hE .-
Καλαμάτα  Καρουζέλ  12/12/2015 : https://youtu.be/XAvCUQ3FRK4 .-
 Αρφαρά Μεσσηνίας    εκδήλωση 13/12/2015: https://youtu.be/IEjENgI436E .-
Αρφαρά Καλαμάτας  από εκδήλωση 13/12/2015 : https://youtu.be/JIcrreqI4NQ .-
ΑΡΦΑΡΑ 13/12/2015  Εκδήλωση : https://youtu.be/cPEGYCl45v4 , .-
Αρφαρά 1η Εκδήλωση  13/12/2015 : https://youtu.be/BgOLsP8QJQM .-
ΑΡΦΑΡΑ  από 1η εκδήλωση  Η νεολαία εν όψη νέων προκλήσεων 13/12/2015 στο  μικρόφωνο ο γιατρός Η. Μαυρέας : https://youtu.be/OARkvgZbBtg .-
Αρφαρά  Καλαμάτας    εκδήλωση  13/12/2015:   https://youtu.be/YrCavQe7H7U .-
ARFARA  1η εκδήλωση  Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ  ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ  ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 13/12/2015 :   https://youtu.be/LF_CPEjhld0 .-
Αρφαρά στην Παναγία Γερόντισσα  εσπερινός 14/12/2014 : https://youtu.be/ubF4eHwxgHc .-
ΑΡΦΑΡΑ    Ι Ν  Παναγίας Γερόντισσας Εσπερινός  14/12/2015 : https://youtu.be/eeQe2ba_gf8 .-
 Σταματάκος μπαμπά  2015 : https://youtu.be/UVaf5J0bgFo  .-
Σταματάκος μπαμπά 19-12-2015 : https://youtu.be/fhwjuKkTBtU .-
 Ο  Σταματάκος στολίζει το δένδρο  του 22/12/2015  ΑΡΦΑΡΑ: https://youtu.be/mtJuiVqE4l0 .-
~* Ενεργειακό αερόθερμο τζακιού μια ελληνική πρωτοτυπία 200 ευρώ: https://youtu.be/dNh_dSetJ-8  .-
~**  Στο  τζάκι του σπιτιού μας στο Αρφαρά  23/12/2015 ενεργειακό αερόθερμο τζακιού : https://youtu.be/x33jCqvfjik .-
*** Αερόθερμο τζακιού  Αρφαρά  Καλαμάτας 2015 : : https://youtu.be/8o-snEYTrCM .-
~ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ  2015  ΕΟΡΤΉ : https://youtu.be/YnZl6xYTBaQ .-
~Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Νηπιαγωγείο Αρφαρών  23/12/2015: https://youtu.be/1LxyCRCLoik .-
~Γιορτή  Χριστουγέννων Νηπιαγωγείο Αρφαρών 23/12/2015   : https://youtu.be/0atTEOepoQ4 .-
~Αρφαρά Νηπιαγωγείο εκδήλωση  23/12/2015 :
~ Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από Σταματάκο  μας 2015 :    https://youtu.be/TIwEPiLz_tA  .- 
~* ARIS το  σκυλάκι  μας 2015: https://youtu.be/ozGQPU-nwGE .-
~ Σταματάκος  και Άρις  παίζουν  2015  : https://youtu.be/ep7rIW8ZlZY .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου