ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  30  Ιανουαρίου  2016 :
ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΟΜΟΡΦΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΝΗΣΙΑ  ΜΑΣ : Βίντεο , ΔΕΙΤΕ  ΤΑ  60΄ Ελλάδα  !:
60' Ελλάδα - Φούρνοι και Θύμαιναhttps://youtu.be/tOzrwcTJoJE .-
Φούρνοι Θύμαινα  Σάμου  Ικαρίας  2016 :                                                                     https://youtu.be/nXjVy6f-IBI .- 
Φούρνοι και  Θύμαινα Ικαρίας  2016 : https://youtu.be/h0wkVNBeWIY  .- 
ΦΟΥΡΝΟΙ  ΙΚΑΡΙΑΣ  2016 :    https://youtu.be/EW16kBqBx-4 .-  
Φούρνοι Θύμαινα 2016 :   https://youtu.be/zgAja4-o1nI .-  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ  ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ  ΤΟΥ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΦΑΡΑΙΩΝ
 "ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ" Σάββατο  30/01/2016 :
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΦΑΡΑ ΜΠΟΥΡΑΣ 29 1 2016  :Βίντεο ,  https://youtu.be/_cpdf08qSgE .-


 
 
 
 
Στο τέλος της ανάρτησης  μας μπορείτε να δείτε και άλλες  φωτογραφίες από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου μας !!  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!
 

~ 30 Ιανουαρίου Των Τριών Ιεραρχών (1) Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ιππολύτου αντίπαπα Ρώμης και των συν αυτώ Κυριακού επισκόπου, Μαξίμου και Μαξίμου πρεσβυτέρων, Αρχελάου διακόνου, Αμανδίνου, Χρυσής (Αΰρας), Βενερίου, Ερκουλίου, Ερμού, Ευσεβίου, Θεοδώρου του «τριβουνίου», Κενσουρίνου, Κομόδου, Κύπρου, Μαύρου, Μήνα, Μοναγρίου, Ολυμπίνου, Ρουστικίου, Σαβαΐνου, Στυρακίου και Φήλικος. Θεοφίλου του Νέου. Νεομάρτυρος Θεοδώρου Χατζή, του Μυτιληναίου (†1784). Ανάμνησις ευρέσεως εν Τήνω της ιεράς εικόνος της Ευαγγελιστρίας (1823).
(1)Στα χρόνια της βασιλείας του Αλέξιου Κομνηνού ξέσπασε μία έριδα, η οποία προς στιγμήν απείλησε την ενότητα της Χριστιανοσύνης. Η άρτια θεολογική κατάρτιση, οι αρετές, το ήθος, η μεγαλοφυΐα, τα ποιμαντικά και διοικητικά χαρίσματα, η βαθιά και ζέουσα πίστη καθώς και το πολύπλευρο και τεράστιο συγγραφικό έργο των Τριών Ιεραρχών, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, έγιναν η αιτία φιλονικίας των χριστιανών για το ποιος εκ των τριών αγίων είναι σημαντικότερος. Η διαμάχη έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ώστε τα πλήθη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, τους Βασιλείτες, Γρηγορίτες και Ιωαννίτες. Οι ίδιοι οι άγιοι έδωσαν τέλος στη διαμάχη εμφανιζόμενοι στο θεοσεβή, ενάρετο και προικισμένο με πλούσια χαρίσματα ιεράρχη Ιωάννη Μαυρόποδα, επίσκοπο Ευχαϊτών, λέγοντάς του ότι μεταξύ τους δεν υπήρχε αντιδικία και να ενεργήσει τα δέοντα για να σταματήσει η επικίνδυνη για την ενότητα της Εκκλησίας διαμάχη. Ο Ιωάννης συνένωσε την μνήμη και των τριών Ιεραρχών σε μία κοινή εορτή στις 30 Ιανουαρίου και έγραψε γι αυτήν ειδική ακολουθία, η οποία ψάλλεται ως τις ημέρες μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έληξε η φιλονικία.~
~  Απολυτίκιο Τριών Ιεραρχών - 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/ofnfzt2Kb3I  .-
 
 

   Ἦχος α’.
Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς Τρισηλίου θεότητος, τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας, τούς τήν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τόν μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον, σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννη, τῷ τήν γλῶτταν χρυσοῤῥήμονι, πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν· αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι, ὑπέρ ὑμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.
Άγιοι Τρεις Ιεράρχες
Εάν κανείς, δεν δουλέψει, δεν παίρνει μισθό από τον Θεό (Αβ. Ησαΐας).  Γεροντικόν

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομ....
 
Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάνν....
 
Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων Αρκαδίου και Ιωάννη

Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρία....
 
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
 
Οσίες Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της

Οσίες Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της
 
Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος

Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθά....
 
Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος
 
Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής

Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής
 
Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας
ΒιογραφίαΆγιοι Τρεις Ιεράρχες Η αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία είναι το εξής γεγονός: Κατά τους χρόνους της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού (1081 - 1118 μ.Χ.), ο οποίος διαδέχθηκε στη βασιλική εξουσία τον Νικηφόρο Γ’ τον Βοτενειάτη (1078 - 1081 μ.Χ.), έγινε στην Κωνσταντινούπολη φιλονικία ανάμεσα σε λόγιους και ενάρετους άνδρες. Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου), χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία. Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο (βλέπε 13 Νοεμβρίου) και τον θεωρούσαν ανώτερο από τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο και, τέλος, άλλοι, προσκείμενοι στον Γρηγόριο τον Θεολόγο (βλέπε 25 Ιανουαρίου), θεωρούσαν αυτόν ανώτερο από τους δύο άλλους, δηλαδή από τον Βασίλειο και τον Χρυσόστομο. Η φιλονικία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να διαιρεθούν τα πλήθη των Χριστιανών και άλλοι ονομάζονταν «Ιωαννίτες», άλλοι «Βασιλείτες» και άλλοι «Γρηγορίτες». Στην έριδα αυτή έθεσε τέλος ο Μητροπολίτης Ευχαΐτων, Ιωάννης ο Μαυρόπους. Αυτός, κατά την διήγηση του Συναξαριστή, είδε σε οπτασία τους μέγιστους αυτούς Ιεράρχες, πρώτα καθένα χωριστά και στη συνέχεια και τους τρεις μαζί. Αυτοί του είπαν: «Εμείς, όπως βλέπεις, είμαστε ένα κοντά στον Θεό και τίποτε δεν υπάρχει που να μας χωρίζει ή να μας κάνει να αντιδικούμε. Όμως, κάτω από τις ιδιαίτερες χρονικές συγκυρίες και περιστάσεις που βρέθηκε ο καθένας μας, κινούμενοι και καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, γράψαμε σε συγγράμματα και με τον τρόπο του ο καθένας, διδασκαλίες που βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο της σωτηρίας. Επίσης, τις βαθύτερες θείες αλήθειες, στις οποίες μπορέσαμε να διεισδύσουμε με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, τις συμπεριλάβαμε σε συγγράμματα που εκδώσαμε. Και ανάμεσά μας δεν υπάρχει ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, αλλά, αν πεις τον ένα, συμπορεύονται δίπλα του και οι δύο άλλοι. Σήκω, λοιπόν, και δώσε εντολή στους φιλονικούντες να σταματήσουν τις έριδες και να πάψουν να χωρίζονται για εμάς. Γιατί εμείς, και στην επίγεια ζωή που είμασταν και στην ουράνια που μεταβήκαμε, φροντίζαμε και φροντίζουμε να ειρηνεύουμε και να οδηγούμε σε ομόνοια τον κόσμο. Και όρισε μία ημέρα να εορτάζεται από κοινού η μνήμη μας και καθώς είναι χρέος σου, να ενεργήσεις να εισαχθεί η εορτή στην Εκκλησία και να συνταχθεί η ιερή ακολουθία. Ακόμη ένα χρέος σου, να παραδόσεις στις μελλοντικές γενιές ότι εμείς είμαστε ένα για τον Θεό. Βεβαίως και εμείς θα συμπράξουμε για τη σωτηρία εκείνων που θα εορτάζουν τη μνήμη μας, γιατί έχουμε και εμείς παρρησία ενώπιον του Θεού».
-
Έτσι ο Επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης ανέλαβε τη συμφιλίωση των διαμαχόμενων μερίδων, συνέστησε την εορτή της 30ης Ιανουαρίου και συνέγραψε και κοινή Ακολουθία, αντάξια των τριών Μεγάλων Πατέρων.
-
Η εορτή αυτής της Συνάξεως του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αποτελεί το ορατό σύμβολο της ισότητας και της ενότητας των Μεγάλων Διδασκάλων, οι οποίοι δίδαξαν με τον άγιο βίο τους το Ευαγγέλιο του Χριστού. Είναι εκείνοι, οι οποίοι εξ’ αιτίας της ταπεινώσεώς τους μπροστά στην αλήθεια, έχουν λάβει το χάρισμα να εκφράζουν την καθολική συνείδηση της Εκκλησίας και ότι διδάσκουν δεν είναι απλώς δική τους σκέψη ή προσωπική τους πεποίθηση, αλλά είναι επιπλέον η ίδια η μαρτυρία της Εκκλησίας, γιατί μιλούν από το βάθος της καθολικής της πληρότητας.
-
Περί τις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ. ανεγέρθη ναός των Τριών Ιεραρχών κοντά στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, δίπλα σχεδόν στη μονή της Παναχράντου.
~


***  Κατάργηση της σχολικής εορτής των Τριών Ιεραρχών επιχειρεί ο άθεος Φίλης  ΝΤΡΟΠΗ !
Κατάργηση της σχολικής εορτής των Τριών Ιεραρχών επιχειρεί ο άθεος Φίλης
Ένα ακόμη δείγμα του εθνομηδενισμού που χαρακτηρίζει τόσο τον ίδιο όσο και την κυβέρνηση έδειξε ο υπουργός Παιδεία Νίκος Φίλης, ο οποίος «ξαναχτύπησε» με εγκύκλιό του, αυτήν τη φορά για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κ. Φίλης είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα με εγκύκλιο με την οποία ζητούσε να πραγματοποιηθούν σήμερα στα σχολεία εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, την ώρα που για τη Γενοκτονία των Ποντίων η άποψή του είναι ότι πρόκειται για «αιματηρή εθνοκάθαρση»!
Χθες, λοιπόν, ο υπουργός Παιδείας, που δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να… απαλείψει από τα σχολεία οτιδήποτε έχει σχέση με τη θρησκεία (απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά, ακόμη και έμμεση κατάργηση του μαθήματος), με εγκύκλιό του μετέτρεψε σε «προαιρετικές» τις εορταστικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τη δικαιολογία ότι φέτος η 30ή Ιανουαρίου πέφτει Σάββατο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε οριστεί για όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκκλησιασμός και, στη συνέχεια, δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
Φέτος, όμως, στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά «για τα μεν δημοτικά σχολεία, ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών θα γίνει τις δύο πρώτες ώρες της παραμονής της εορτής, δηλαδή την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, και μετά το πέρας των εκδηλώσεων, όπου αυτές προβλέπονται, σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, θα συνεχιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων».
Για τα γυμνάσια και τα λύκεια, όμως, υπάρχει εξαίρεση και ο εορτασμός μετατρέπεται σε «προαιρετικός». Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως οι «σχολικές μονάδες δύναται να πραγματοποιήσουν εορταστικές εκδηλώσεις την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, κατά τις δυο τελευταίες διδακτικές ώρες».
Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς η εγκύκλιος του Φίλη επιχειρεί, δια της πλαγίας οδού, την κατάργηση του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών.
Έχουμε ξανατονίσει και στο παρελθόν ότι όσο ασυνεπής έχει φανεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις προεκλογικές υποσχέσεις για αντιμνημονιακή διακυβέρνηση και ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων (υποσχέσεις με τις οποίες άλλωστε κέρδισε τις εκλογές  τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015) τόσο συνεπής είναι στην εφαρμογή της εθνομηδενιστικής της ατζέντας. Δηλαδή, αποδόμηση της Ιστορίας, περιθωριοποίηση της Ορθοδοξίας, καλλιέργεια της διεθνιστικής και πολυπολιτισμικής συνείδησης, μετατροπή του ομοιογενούς Λαού της χώρας σε ετερογενή πληθυσμό κ.ο.κ.
Η κίνηση του ηθικού και πολιτικού παχύδερμου Φίλη για την κατάργηση ουσιαστικά του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών αποτελεί ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο που ετοιμάζουν για την Ελλάδα οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και του εγχώριου υπηρετικού πολιτικού προσωπικού της.
Γιώργος Μάστορας  


***  Φεβρουαρίου: Η μέρα που όλοι οι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και βγαίνουν στο δρόμο

Όσο περνούν οι ημέρες, όλο και πιο πολλοί φορείς καλούν τον κόσμο και τα μέλη τους να απεργήσουν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, όπως και να βγουν στο δρόμο, στις πορείες και στις συγκεντρώσεις που έχουν κανονιστεί. Χθες, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, σχετικό κάλεσμα απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, η πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Νικολίνα Λέκκα και εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της Μεσσηνίας. Ο Σωτήρης Τσώνης ξεκίνησε ενημερώνοντας ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, μαζί με πολλούς ακόμα φορείς, καλούν τον κόσμο το πρωί της Πέμπτης στις 10.30 σε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο. Μιλώντας για το Ασφαλιστικό, είπε ότι δεν είναι τέτοιο σχέδιο αλλά φορολογικό, χαρακτήρισε το μέλλον για τους νέους ζοφερό, ενώ εξέφρασε τους φόβους του ότι το ΔΝΤ θα φέρει σκληρότερα μέτρα. Τέλος, υποστήριξε ότι πρέπει να αποσυρθεί όλο το σχέδιο και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα. Η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, αναφέρθηκε στη νέα γενιά, για την οποία όλοι έχουν υποχρέωση να παλέψουν, αφού είναι καταστραμμένη. Κατέληξε, δε, στο συμπέρασμα ότι όσες κυβερνήσεις έχουν περάσει από την Ελλάδα, το μόνο που θέλουν είναι να υφαρπάξουν την εξουσία. Εκ μέρους της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ μίλησε ο Παναγιώτης Θεοδώρου, που κάλεσε τα μέλη της Ένωσης, αλλά και όλο τον κόσμο, στην απεργία, ώστε να μην περάσουν τα μέτρα, αφού, όπως είπε, «τα ψέματα τελείωσαν». Το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας εκπροσώπησε η Κατερίνα Δημαρέση, που τόνισε ότι το εν λόγω σχέδιο δεν πλήττει μόνο τους δικηγόρους, αλλά τους πάντες, και έτσι όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην απεργία. Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Γιάννης Μπουρής, δήλωσε ότι με το νέο Ασφαλιστικό θα υπάρξει πλήρης απορρύθμιση και αυτό που ζητούν ως σύλλογος είναι να αποσυρθεί και να γίνει συζήτηση από μηδενική βάση. Αν δε γίνει αυτό και περάσει στη Βουλή, σχολίασε, θα αποτελέσει ταφόπλακα για τους γιατρούς και θα τους οδηγήσει στην ανεργία και, τελικά, στη μετανάστευση. Τέλος, ανέφερε ότι, εκτός από την απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, οι γιατροί δε θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τη Δευτέρα 1 και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου. Η Νατάσσα Κυριακοπούλου, εκπροσωπώντας τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι δεν πρέπει να είναι κάποιος οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι τα νούμερα δε βγαίνουν και ότι οι απαιτήσεις είναι παράλογες. Επίσης, τόνισε ότι οι μηχανικοί δεν ήταν στο Κίνημα «δεν πληρώνω- δεν πληρώνω», όπως ήταν πολλοί από τους κυβερνώντες, «αντίθετα πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, αλλά πλέον αυτό είναι αδύνατο αφού δεν έχουν». Σχετικά με το ταμείο τους (ΤΣΜΕΔΕ), το χαρακτήρισε υγιές Ταμείο και, μάλιστα, με υπολογισμούς είναι βιώσιμο για ακόμα 20 χρόνια, «όμως με το νέο Ασφαλιστικό το πάνε δίπλα σε ένα ετοιμοθάνατο, με ασθένεια μεταδοτική, έτσι δεν υπάρχει σωτηρία, αφού το υγιές θα πεθάνει». Κλείνοντας ανέφερε ότι «εφόσον δε γίνονται υποδομές, άρα εργασίες, δεν υπάρχουν έσοδα, κι άρα είναι αδύνατο τα μέλη του ΤΕΕ να πληρώσουν, πρέπει, λοιπόν, όλοι την Πέμπτη να βγουν στο δρόμο και η κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο». Το Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων εκπροσώπησε ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος, που μίλησε για αγώνα που αφορά όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ αναφέρθηκε και σε προβλήματα, ειδικά για το Σύνδεσμό του, όπως την πληρωμή ΦΠΑ χωρίς να έχει εξοφληθεί ο εργολάβος. Ακόμη, μίλησε για τη σημασία που έχει στον κλάδο του το Ταμείο τους, αφού μέσω αυτού εκδίδουν και τις εγγυητικές επιστολές. Μάλιστα, αυτές αγγίζουν τις 70.000 το χρόνο. Παράλληλα, θεωρεί ότι θα έπρεπε να γίνει μείωση των εισφορών και όχι αύξηση, ενώ κλείνοντας μίλησε για την ταξική σύγκρουση που επιχειρεί η Πολιτεία, χωρίζοντας τον κόσμο στο κίνημα της γραβάτας κ.λπ. Όπως είπε, «αυτοί που βγαίνουν στο δρόμο είναι οι μικρομεσαίοι και θα πρέπει να σταματήσουν οι χαρακτηρισμοί, αφού η ταξική σύγκρουση είναι ό,τι χειρότερο». Τελευταία πήρε το λόγο εκ μέρους των αρχιτεκτόνων η Γιώτα Μπαξεβανάκη, που δήλωσε τη συμπαράστασή τους σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Σχετικά με το ασφαλιστικό- φορολογικό σχέδιο, το χαρακτήρισε μη αποτελεσματικό και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός, «διαφορετικά ο κόσμος οδηγείται στην ιδιωτική ασφάλιση, μια ασφάλιση που μπορούν να κάνουν όμως λίγοι». Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση - 

***  Μόνο 8 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα στην Καλαμάτα 

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ζήτησε από το Δήμο Καλαμάτας τις προτάσεις του, με απόφαση των συλλογικών του οργάνων, για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και άλλες Κυριακές, πέραν των υπό του νόμου προβλεπομένων. Με εντολή του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα ζητήθηκε η γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Η απάντηση του Εμπορικού Συλλόγου, την οποία υπέγραφαν η πρόεδρος Λίλιαν Ψηλάκη και ο γενικός γραμματέας Φώτιος Μπουγάς, ανέφερε- μεταξύ άλλων- τα εξής: «Στους καταναλωτές δε λείπει ο χρόνος για να ψωνίσουν, λείπει το χρήμα! Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές διαταράσσει τον κοινωνικό και θρησκευτικό ιστό της κοινωνίας μας και θίγει τα συμφέροντα των υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας σάς παρακαλεί να μη μεταβληθεί το υπάρχον καθεστώς, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων οκτώ Κυριακές το χρόνο». Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας υιοθέτησε, στην προχθεσινή του συνεδρίαση, την άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας και προτείνεται να παραμείνει η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ως έχει, δηλαδή να ανοίγουν μόνο 8 Κυριακές ετησίως. Εν τω μεταξύ, και οι Εμπορικοί Σύλλογοι θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2016, με καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων και αίτημα να μην εφαρμοστεί το ασφαλιστικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Διεκδικούμε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και ανταποδοτικό, που δε θα εξοντώνει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και που θα στηρίζεται σε μια οικονομία που θα ανθεί και θα αναπτύσσεται». Σημειώνεται, δε, πως «εμείς οι καταστηματάρχες λέμε όχι άλλα λουκέτα και ανεργία» και σημειώνεται ότι «οι άνθρωποι είναι πάνω και πέρα από τους αριθμούς». Α.Π. - 

***  Είδη σε αναμονή...Ένα μυστικό ανθρωπιάς που ξέρουν μόνο δύο  

Στην εποχή μας όλα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, οι άνθρωποι όλο και πιο πολύ απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, όμως, τουλάχιστον για εμάς στην επαρχία, πάντα θα υπάρχει ο γείτονας. Πολλές φορές θα είναι ο γείτονας που δε μιλάμε γιατί γαβγίζει το σκυλί του, γιατί κάνει φασαρία, γιατί ρίχνει νερά και πολλά ακόμα, όμως υπάρχει και ο γείτονας, ο άλλος, αυτός που θα μας βοηθήσει από το πιο απλό, θα μας πει μια καλημέρα, θα μας δώσει λίγη ζάχαρη για τον καφέ ή θα ακούσει τη φωνή μας, όταν χρειαστούμε βοήθεια, και θα τρέξει. Σε μια γειτονιά, λοιπόν, της παραλίας στην Καλαμάτα, μέσα σε ένα μίνι μάρκετ, είδαμε κάτι ξεχωριστό: ένα λευκό πίνακα με την επιγραφή «είδη σε αναμονή». Ο τίτλος από μόνος του μας ξάφνιασε και έτσι θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα. Γιατί μπορεί να φαίνονται απλές λέξεις, αλλά, όπως θα διαβάσετε, είναι λέξεις ανθρωπιάς. Σε ένα λευκό πίνακα, λοιπόν, με μαύρο μαρκαδόρο έχουν γραφεί διάφορα τρόφιμα και δίπλα οι ποσότητες. Κάποια, μάλιστα, έχουν σβηστεί με γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν είναι διαθέσιμα. Ο πίνακας γεμίζει και αδειάζει ανάλογα με την προσφορά της γειτονιάς. Συγκεκριμένα, κάποιος που θέλει να προσφέρει στο γείτονά του δίνει το αντίτιμο των προϊόντων και λέει τι θέλει να αγοράσει. Αυτό αμέσως γράφεται στο λευκό πίνακα ανθρωπιάς, έτσι όταν στο κατάστημα πάει αυτός που έχει ανάγκη, μπορεί να δει τι υπάρχει διαθέσιμο, και όταν πάρει κάτι, θα σβηστεί από τη λίστα. Το «κλειδί», όμως, σε όλο αυτό είναι ότι κανένας από τη γειτονιά δε θα μάθει ποιος έδωσε το αντίτιμο του τροφίμου, αλλά, κυρίως, ποιος το έλαβε. Την ώρα που βρεθήκαμε εμείς στο κατάστημα υπήρχαν διαθέσιμα, μεταξύ άλλων, γάλα, ψωμί, ντομάτα-πελτές, τυρόπιτα, είδη που, όπως μας είπε η ιδιοκτήτρια του μίνι μάρκετ, είναι πρώτης ανάγκης και επιβίωσης. Όπως μας εξήγησε ακόμη, αυτό ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες με τη λογική να βοηθηθούν οι γείτονες, δηλαδή πελάτες που πλέον έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Όλο αυτό το σύστημα είναι ένα μεγάλο μυστικό, αφού σε καμία περίπτωση δε θέλει να καταπατηθεί η αξιοπρέπεια κάποιου γείτονα. Όταν τη ρωτήσαμε πώς καταλαβαίνει ποιος έχει ανάγκη και σε ποιους απευθύνεται, μας είπε ότι «κάποιες φορές δε χρειάζονται πολλά λόγια για να καταλάβεις ότι κάποιος έχει ανάγκη, ειδικά αν είναι γείτονάς σου 30 χρόνια». Κατά την ίδια, θα ήταν ιδανικό αυτή η πρωτοβουλία να μεγαλώσει, αλλά «να μείνει σε μικρά πλαίσια», αφού, για παράδειγμα, προσωπικά το κάνει για να βοηθά τη δική της γειτονιά. Γειτονιά που γνωρίζει τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ουσιαστικά, δηλαδή, πρέπει να είναι γνωστός ο άλλος, με την έννοια του να ξέρεις ότι έχει πραγματικά ανάγκη αυτά που θα πάρει και, φυσικά, αυτός που το διοργανώνει να είναι εχέμυθος και να μην κοιτά να κερδίσει. Το όλο εγχείρημα έχει ξεκινήσει σε αυτό το μίνι μάρκετ εδώ και 10 ημέρες και η γειτονιά «το έχει αγκαλιάσει», κάτι που δείχνει ανθρωπιά, χωρίς μάλιστα αυτοί που δίνουν να ζητούν τίτλους και ευχαριστήρια. «Σημασία σε όλη αυτή την ανταπόκριση έχει ότι μας γνωρίζουν και είναι σίγουροι ότι θα το κάνουμε σωστά και με το χέρι στην καρδιά» σχολίασε η ιδιοκτήτρια. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση Υ.Γ.: Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι τέτοιοι καλοί γείτονες. Ευχαριστούμε την ιδιοκτήτρια του μίνι μάρκετ που μας μίλησε και, μάλιστα, ανώνυμα, κάτι που σημαίνει πολλά! - 

***  Βοήθειά μας         
     
«Παρέλαση» επισήμων από τη Δευτέρα, λόγω της πολιούχου της Καλαμάτας την Τρίτη. Το «χορό» θα ανοίξει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και θα συνεχισθεί την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και με Κατρούγκαλο - Άδωνη. Βοήθειά μας!   Β.Β. 

 ***  Βρήκαν τον μάστορά τους οι «βιαστικοί» οδηγοί της Καλαμάτας          

      
Μέσα από το Facebook η Καλαμάτα γίνεται ακόμα μια φορά γνωστή, αυτή τη φορά για τα φοβερά παρκαρίσματα και την οδήγηση συνδημοτών μας.
Η σελίδα με τίτλο «Στην Καλαμάτα οδηγώ και παρκάρω όπως γουστάρω» μπορεί να μετρά μόλις λίγες ημέρες ζωής, αλλά έχει φτάσει στα 1.897 likes, και μέχρι σήμερα εκεί έχουν ανέβει παρκαρίσματα σε πεζοδρόμια, διαβάσεις και γενικότερα παρκαρίσματα που μόνο το ενδιαφέρον μας για το συνάνθρωπο δε δείχνουν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διαχειριστές της σελίδας έχουν πολλή δουλειά να κάνουν, αφού στην Καλαμάτα έχουμε αδυναμία στο παράνομο παρκάρισμα!   Π.Μπ.  

***  Οι διαφορές           
     
Καθώς, όπως είναι λογικό, δεν είναι ευρέως γνωστή η διαφορά που ισχύει στο ελληνικό δίκαιο μεταξύ μίας ποινής κάθειρξης και των ισοβίων, αρκετοί αναγνώστες μάς ζήτησαν διευκρίνιση.
Όσα χρόνια κάθειρξης κι αν επιβάλλει ένα δικαστήριο σε έναν κατηγορούμενο, εκτιτέα είναι, το ανώτερο, τα 25. Δηλαδή και 500 χρόνια κάθειρξης να ακούσει από το δικαστήριο ένας κατηγορούμενος, ο νόμος λέει ότι θα μείνει στη φυλακή έως 25 χρόνια.
Από αυτά τα 25 χρόνια, ο κρατούμενος πρέπει να μείνει μέσα τουλάχιστον τα 3/5 της ποινής. Αν, δε, κάνει και όλα τα μεροκάματα που μπορεί, τότε δύναται να βγει ακόμα στο 1/3 των 25 χρόνων. Δηλαδή, σε περίπου 8,5 χρόνια.
Στην ποινή των ισοβίων, όμως, το ελάχιστο που μπορεί να μείνει ο καταδικασμένος στη φυλακή είναι 16 χρόνια, ενώ μπορεί να φτάσει έως και 20 χρόνια.   Β.Β.  
 
***  Συλλογή υπογραφών για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου!         
      
Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, εθελοντές, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου… άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε πρόσφυγες πολέμου.
Και ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από φράχτες, οι αλληλέγγυοι νησιώτες είναι εκεί μέρα και νύχτα, με κρύο και καύσωνα, για να προσφέρουν στεγνά ρούχα, νερό, φαγητό και στέγη. Συχνά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους μας από τα κύματα.
Με τις πράξεις τους έπνιξαν το φόβο και το ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και απέδειξαν ότι σε στιγμές κρίσης, στεκόμαστε ως μία, ενωμένη ανθρωπότητα. Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε αυτό το μήνυμα να ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να γίνει παράδειγμα.
Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα, για να ζητήσουμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου. Για να μετρήσει η στήριξή σου, πληκτρολόγησε το email σου και τα στοιχεία σου στο κουτί και πάτα «Υπογράφω». Αφού υπογράψεις, διάδωσέ το παντού μέσω email, Facebook και Twitter για να πιάσουμε το στόχο μας!
Την Κυριακή λήγει η προθεσμία και ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές μας στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, μαζί με την επίσημη υποψηφιότητα.  Πατήστε εδώ για να υπογράψετε και εσείς  

***   Επίθεση στο Γυμνάσιο και το δήμαρχο Τριφυλίας από συλλόγους για το γυμναστήριο… 

Ευθεία επίθεση, με σκληρές φράσεις, κάνουν με ανοιχτή επιστολή τους προς το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, αθλητικοί σύλλογοι Κυπαρισσίας και Καλού Νερού για το γυμναστήριο του Γυμνασίου Κυπαρισσίας. Ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει τη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου, τη σχολική επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ έχει προκαλέσει διχασμό και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Το πλήρες κείμενο της επιστολής, που υπογράφουν οι πρόεδροι του ΑΟΚ, της ΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ και του ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ, έχει ως εξής: «Αγαπητέ μας κε δήμαρχε, όπως έχετε τονίσει, διαπιστώσει και συμφωνήσει μαζί μας, με την κοινή λογική άλλωστε, ότι αυτές τις δύσκολες εποχές, που κρύβουν θανάσιμες παγίδες για τα παιδιά μας, τους μαθητές μας και τη νεολαία μας, δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε δημόσια γυμναστήρια, να κλείνουμε την πόρτα του σχολείου και να διώχνουμε τα παιδιά μας από ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι το σχολικό περιβάλλον. Το γυμναστήριο του Γυμνασίου Κυπαρισσίας απέχει μόλις 15 μέτρα από το Δημοτικό Γήπεδο της πόλης μας και είναι απαραίτητο για την εκγύμναση και άθληση των μαθητών- αθλητών μας, ηλικίας 13-18 ετών, εκ των οποίων μαθητών το 100% είναι μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκείων Κυπαρισσίας (Γενικού - Τεχνικού-Επαγγελματικού). Αυτό το γυμναστήριο από το 1990 είναι ανοικτό τις απογευματινές ώρες, για τη νεολαία μας, για το αύριο της πόλης μας, για τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου μας, που μέσα από τους αθλητικούς συλλόγους και το Φορέα Αθλητισμού του Δήμου, παράγεται ένα τεράστιο έργο, για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Και ασφαλώς συμβάλλει στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών μας. Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται στην πόλη μας για πρώτη φορά, κε δήμαρχε! Να πετάνε τα παιδιά μας έξω από το σχολείο ή να τα ρίχνουν στις παλιές, κατεδαφιστέες τουαλέτες 24 τετραγωνικών μέτρων! Για να κάνουν τι εκεί; Σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο 24 τετραγωνικών μέτρων; Εκεί μέσα σε αυτό το μπουντρούμι ρίχνουν τα παιδιά μας και τον αθλητισμό της πόλης μας; Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Αν κάποιοι, μέσα από το σχολείο, έπειτα από 26 χρόνια, ειδικά αυτήν την κρίσιμη εποχή, θέλουν να κλείσουν το γυμναστήριο που ανήκει ουσιαστικά στο ΔΗΜΟ και να κλείσουν ακόμα και την εξώπορτα του προαυλίου, πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Κύριε δήμαρχε, η αίθουσα του Γυμναστηρίου ανήκει στο ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, όπως και όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές των δημοσίων σχολείων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (νόμοι 1990, 1992, Καποδιστριακός νόμος 1997, νόμος 2006 και Καλλικρατικός νόμος 2010). Γι’ αυτό, κε δήμαρχε, σας ζητάμε να υλοποιηθεί άμεσα η σοφή και δίκαιη απόφασή σας-λύση, την οποία δώσατε και μας γνωστοποιήσατε στην προ ολίγων ημερών συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων μας στο Δημαρχείο. Αυτή είναι η καλύτερη λύση και η πιο λογική. Η μισή αίθουσα για τις ανάγκες της πρωινής λειτουργίας του σχολείου και η άλλη μισή με τον ειδικό εξοπλισμό και τα όργανα γυμναστικής, για την απογευματινή λειτουργία και τις ανάγκες των ίδιων των μαθητών του σχολείου μας, οι οποίοι αθλούνται μέσα από τα ειδικά προγράμματα του υπουργείου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, του Δήμου Τριφυλίας και των αθλητικών συλλόγων. Τα ίδια παιδιά είναι αυτά που πάνε το πρωί και αυτά που πάνε το απόγευμα. Παιδιά μας είναι. Πιστεύουμε ότι όλοι χωράμε σε αυτό το γυμναστήριο και όλοι μαζί μπορούμε να προάγουμε τον αθλητισμό της πόλης μας και να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας. Καλή διάθεση και λογική χρειάζεται. Το σχολείο πρέπει να είναι δίπλα μας και όχι απέναντί μας». Η ανοιχτή επιστολή, με το ύφος και το περιεχόμενό της, είσαι σίγουρο πως θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση και απρόβλεπτες εξελίξεις. Το ζήτημα είναι πως όλοι οι εμπλεκόμενοι, αρμόδιοι και υπεύθυνοι, οφείλουν να αφήσουν τις κορώνες και με σύνεση, νηφαλιότητα, σοβαρότητα και νομιμότητα, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς πρόκειται για σχολική στέγη! Το θέμα δεν προσφέρεται για ανέξοδο λαϊκισμό και ψηφοθηρία ούτε για ανούσιες κόντρες και εγωισμούς! - 

***  Παραμένουν οι αγρότες στο Ασπρόχωμα         

     
Τον κόμβο του Ασπροχώματος απέκλεισαν οι αγρότες από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι ενώ όπως είπαν αποκλεισμός θα υπάρξει και από τις 7 έως τις 10 το βράδυ.
Να σημειωθεί ότι όταν ο κόμβος είναι κλειστός η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους σύμφωνα με υποδείξεις της Τροχαίας  

***  Κυνισμός και υποκρισία, για την παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

«Ψάξανε»… το μισθό της, της αναγνώρισαν ότι ήταν μια καλή υπάλληλος, υψηλά αμειβόμενη, και, πέραν τούτου, «ουδείς αναντικατάστατος» Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας την υμνούν για το έργο της. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η πλειοψηφία των πολιτών της Καλαμάτας. Για τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και κάποιες παρατάξεις η παραίτηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Χορού, Βίκυς Μαραγκοπούλου, δημιουργεί, τουλάχιστον… αρνητικές παραισθήσεις. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όταν τέθηκε το θέμα από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι ήταν, περισσότερο, επικριτικοί. Στην αρχή ο κ. Νίκας προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ξεκίνησε την παρέμβασή του με την παρατήρηση ότι το έργο και η διαδρομή όλων στα κοινά κάποτε τελειώνουν, προσθέτοντας ότι η κυρία Μαραγκοπούλου προσέφερε «πολύτιμες υπηρεσίες», στα χρόνια της θητείας της. Μάλιστα, εξέφρασε και κάποια προσωπικά συναισθήματα, λέγοντας ότι «στενοχωρήθηκε αφού το ισοζύγιό της ήταν θετικό». Από την άλλη, όμως, του δημιούργησε αρνητική εντύπωση ότι η παραίτησή της έγινε γνωστή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και εν όψει της διαχείρισης της υλοποίησης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Όταν ρωτήθηκε, όμως, για το μισθό της, ενώ είπε ότι δε θέλει να προβεί σε καμία επιθετική ενέργεια, πρόσθεσε ότι ήταν μακράν η καλύτερα αμειβόμενη στο Δήμο Καλαμάτας. Λες και το θέμα είναι αυτό και όχι η ποιότητα των εργασιών της. Φρόντισε να προσθέσει, όμως, ότι «ουδείς αναντικατάστατος», το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού θα διεξαχθεί και αν προκληθεί, θα μιλήσει μετά το πέρας του. Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Μπάκας, ο οποίος τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές αντιμετώπισαν την κυρία Μαραγκοπούλου ως "ιερή αγελάδα". Δεν άσκησαν καμία κριτική. "Η τέως καλλιτεχνική διευθύντρια απλά έκανε καλά τη δουλειά της με έναν παχυλό μισθό", αποφάνθηκε, τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος. Βέβαια, σ' αυτή την πόλη μακάρι και άλλοι με αξιοκρατικά κριτήρια να δούλευαν στο Δημόσιο και να έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Περίσσευμα υποκρισίας υπάρχει παντού, πόσω μάλλον σ' ένα Δημοτικό Συμβούλιο.Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες Από την πλευρά του, ο "Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες", πέρα από τις παρεμβάσεις των δημοτικών του συμβούλων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η αποχώρηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ Χορού, ένα θεσμό που δημιούργησε και στον οποίο προσέδωσε διεθνές κύρος, αποτελεί χωρίς αμφιβολία σημαντική απώλεια. Το γεγονός ότι η αποχώρηση αυτή δεν οφείλεται σε "προσωπικούς λόγους ", θέτει σοβαρά ερωτήματα. Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, γιατί σχετίζονται με το μέλλον ενός θεσμού με μεγάλες προοπτικές και ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο για την πόλη. Το τελευταίο διάστημα, εν όψει της οριστικής ολοκλήρωσης του Μεγάρου Χορού, του οποίου η κατασκευή σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το Διεθνές Κέντρο Χορού (Φεστιβάλ Χορού) και κόστισε σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ, έγιναν από την παράταξή μας πολλές σχετικές παρεμβάσεις. Τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο Δ.Σ. της “Φάρις”. Θέσαμε την ανάγκη μιας συστηματικής συζήτησης για το μέλλον του θεσμού και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης προς όφελος του τόπου. Θέσαμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη αξιοποίησης της μεγάλης πείρας και των σημαντικών διεθνών σχέσεων που έχουν αποκτηθεί από την πολύχρονη επιτυχή λειτουργία του, για την αναζήτηση ενός μοντέλου λειτουργίας του Μεγάρου Χορού που θα το καθιστούσε πραγματικό εργαλείο πολιτιστικής ανάπτυξης. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας, η Δημοτική Αρχή για μια ακόμα φορά αδράνησε, δεν έπραξε τίποτα ουσιαστικό και περιορίστηκε στην εξαγγελία εγκαινίων του κτηρίου (4-5 μέχρι τώρα) και αποσπασματικών εκδηλώσεων, χωρίς να έχει διαμορφώσει καμιά σοβαρή πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η πραγματοποιηθείσα οικονομοτεχνική μελέτη αξιοποίησης του Μεγάρου Χορού, που θα μπορούσε, τουλάχιστον, να αποτελέσει αφορμή σχετικής συζήτησης -κάτι για το οποίο η ίδια η Δημοτική Αρχή είχε δεσμευτεί-, παραμένει επί 18 μήνες αναξιοποίητη στα συρτάρια. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο υπουργός Πολιτισμού έχει δηλώσει επανειλημμένα τη μεγάλη εκτίμηση στο θεσμό και στο πρόσωπο της διευθύντριας, καθώς και τη βούληση ουσιαστικής στήριξής του, ενώ υπάρχει και η γνωστή δυνατότητα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η Δημοτική Αρχή με τη στάση και τις επιλογές της στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού, καθώς και στην αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού, παρά τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν. Συμπερασματικά, οι ευθύνες για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη βαρύνουν αποκλειστικά τη Δημοτική Αρχή και είναι μεγάλες. Μας προβληματίζει δε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει με χαρακτηριστική "βραδύτητα" το όλο ζήτημα. Η παράταξή μας πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αναζήτηση νέου διευθυντή -ντριας, ενώ παράλληλα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θεσμό του Φεστιβάλ Χορού και το Μέγαρο Χορού προς όφελος της Καλαμάτας και των δημοτών».Ανακοίνωση Ντίνας Νικολάκου Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η συνεισφορά της Βίκυς Μαραγκοπούλου ήταν σημαντική όσον αφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, όχι μόνο στη Μεσσηνία, αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο, και επιπλέον σχολιάζει ότι το κύρος της βάζει ψηλά τον πήχη όσον αφορά στην επιλογή του διαδόχου της. Συγκεκριμένα, σε σχετικό δελτίο Τύπου υπάρχει δήλωση της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, στην οποία σημειώνεται ότι εκφράζει και τη θέση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη και συνολικά της Περιφερειακής Αρχής. Η δήλωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά και εκ μέρους του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Αρχής την κα Μαραγκοπούλου για την προσφορά της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, ειδικά δε σε ό,τι αφορά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο οποίο με την προσωπικότητα και τη δράση της προσέδωσε διεθνή αναγνωρισιμότητα και κύρος. Το έργο που αφήνει παρακαταθήκη η κα Μαραγκοπούλου, αλλά και το κύρος και η εμβέλειά της δημιουργούν ακόμα υψηλότερες απαιτήσεις για τη διάδοχη κατάσταση».Βίκυ Μαραγκοπούλου Υπενθυμίζουμε ότι για την τέως καλλιτεχνική διευθύντρια ήταν μια απόφαση ώριμη και όχι παρορμητική και πως η κίνησή της αυτή δε σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του Πολιτισμού, αλλά με το Δήμο Καλαμάτας. Χωρίς να εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που την οδήγησαν στη λήψη της τελικής της απόφασης, ανέφερε: «Είναι οριστικό, είναι κάτι που πολύ καιρό με απασχολούσε, γιατί υπήρχαν δυσκολίες που ήταν αξεπέραστες. Δεν έχει καμία σχέση με τον υπουργό Πολιτισμού που ήταν πολύ στηρικτικός στο Φεστιβάλ, στο πρόσωπό μου, στο να βρεθεί κάποια λύση στα προβλήματα. Είχε περισσότερο να κάνει με τη σχέση μου με το Δήμο Καλαμάτας». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει έπειτα από κάποιο διάστημα στο θέμα, εξηγώντας τους λόγους που βρίσκονται πίσω από την παραίτησή της και συντάσσοντας μιαν αναλυτική επιστολή. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Κάλεσμα για καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων της Καλαμάτας την 4η Φεβρουαρίου         
    
Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας «Ο Ερμής» καλεί σε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων την 4η Φεβρουαρίου, αναφέροντας:
«Συνάδελφοι, είναι ομόφωνη θέση όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ, καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΣΠ & ΝΔΕ, να συμμετέχουμε στο καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και στις κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, να εκφράσουμε την άμεση και αμέριστη συμπαράστασή μας στους κοινωνικούς φορείς (αγρότες, επιστημονικοί φορείς, εργαζόμενοι), που συμμετέχουν στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου,  και να ενώσουμε τις φωνές μας όλοι μαζί, ώστε το μήνυμα, που θα φτάσει στους δανειστές και την κυβέρνηση, να είναι δυνατό, ξεκάθαρο και, κυρίως, αποτελεσματικό.
Μέσα από τη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της ΕΣΕΕ στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την 4η Φεβρουαρίου 2016 εκφράζουμε την αγωνία μας για τους πληττόμενους ασφαλισμένους μας στον ΟΑΕΕ.
Πρέπει η κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούμε έναν κλάδο εξαντλημένο από οικονομική επίθεση, στα όρια του οριστικού λουκέτου, ανίκανο να δεχτεί υπέρμετρη «ασφαλιστική» φορολογία κι έναν κόσμο αγανακτισμένο, ο οποίος κάθε φορά που λέει “Δόξα τω Θεώ επιβίωσα και πάλι”, στο τέλος κάθε μήνα, αντί για επιβράβευση, δέχεται κατά ριπάς νέες εκπλήξεις και προβλήματα “Λερναίας Ύδρας”, που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά του και δραματικά αγωνιώδη την προσπάθειά του να κρατήσει το μαγαζί του ανοιχτό.
Συνάδελφοι, την 4η Φεβρουαρίου πρέπει να συμμετέχετε όλοι στο απεργιακό κάλεσμα του Συλλόγου μας. Πρέπει η απεργία μας να έχει επιτυχία, πριν κατορθώσουν η κυβέρνηση και οι δανειστές μας να μας κλείσουν ολοσχερώς».

*** Γεωργιανός άνοιγε διαμερίσματα στην Καλαμάτα και πιάστηκε στα «πράσα» 

Στα «πράσα» πιάστηκε το πρωί της Πέμπτης ένας σεσημασμένος 29χρονος Γεωργιανός, την ώρα που επιχειρούσε να κλέψει άλλο ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στην οδό Φαρών. Το Γεωργιανό αντιλήφθηκε και κατάφερε να εμποδίσει να φύγει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, για να συλληφθεί λίγο αργότερα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας που είχε ειδοποιηθεί. Ο Γεωργιανός έχει συλληφθεί άλλες 5-6 φορές για κλοπές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ η Αστυνομία εκτιμά ότι έχει ως συνεργούς μια γυναίκα και έναν άντρα. Στην κατοχή του οι αστυνομικοί βρήκαν διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ η μέθοδος που χρησιμοποιούσε ήταν να σπάζει τους «αφαλούς» στις πόρτες. Οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του χρήματα και χρυσαφικά που είχε αφαιρέσει από άλλο διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία, ενώ διαπίστωσαν ότι τελικά ευθύνεται για ακόμη δύο διαρρήξεις σε σπίτια, απ’ όπου αφαιρέθηκαν χρυσαφικά, ενώ στις 20 και 24 Ιανουαρίου μαζί με τους συνεργούς του αποπειράθηκε να διαρρήξουν άλλα δύο σπίτια, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Ο Γεωργιανός οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα στην ανακρίτρια. Β.Β. - 
~
***

*** Αθλητική  ενημέρωση  : 

*** 
Οι αγώνες του Σαββατοκύριακου στη Μεσσηνία σε ποδόσφαιρο - βόλεϊ και μπάσκετ         
   
Α΄  ΤΟΠΙΚΗ
Kρίσιμοι αγώνες σε Γαργαλιάνους, «Π. Γεωργανάς», «Π. Μπαχράμης»
 Ο ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ
 Ο Πάμισος Μεσσήνης που οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, υποδέχεται σήμερα τον ΑΟ Διαβολιτσίου, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής. Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις κρίσιμες συναντήσεις στη «μάχη» της παραμονής στην κατηγορία. Συγκεκριμένα, ο Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων περιμένει τον Αστέρα Αρφαρών, ο ΑΟ Σπερχογείας «κοντράρεται» με τον Εθνικό Μελιγαλά, ενώ ο ΑΟ Φαραί «συγκρούεται» με τον Δωριέα Δωρίου.
  Τ. ΑΓΡΑΣ – ΑΡΦΑΡΑ  2-1  .- ^
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με τον Αστέρα Αρφαρών, για ν’ απομακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη.
Ο προπονητής Θανάσης Λακριντής και ο συνεργάτης  του Κώστας Γεωργακόπουλος δύσκολα θα έχουν στη διάθεσή τους τον δυναμικό αμυντικό Γιώργο Σταματελόπουλο (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
Από τους ερυθρόλευκους των Γαργαλιάνων αποχώρησε ο τερματοφύλακας Άκης Τσώλης (συνεχίζει στον Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας), ενώ καινούριο πρόσωπο είναι ο αμυντικός Σωτήρης Νικολακόπουλος (προέρχεται από τη Δόξα Μανωλάδας).
Να σπάσει το αρνητικό σερί (με 7 ήττες) θα προσπαθήσει το συγκρότημα των Αρφαρών, παίρνοντας ένα θετικό αποτέλεσμα. Ο τεχνικός Στάθης Βανικιώτης αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
  ΠΑΜΙΣΟΣ Μ. – ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  2-0 .- ^
Νίκη με καλή εμφάνιση θέλει να συνδυάσει κόντρα στον ΑΟ Διαβολιτσίου ο Πάμισος Μεσσήνης, διατηρώντας ή αυξάνοντας τη διαφορά από τους διώκτες του.
Ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας και ο συνεργάτης του Αντώνης Παπαγιαννόπουλος δεν αποκλείεται να κάνουν ξανά «ροτέισον».
«Κομπλέ» θ’ αγωνιστεί η ομάδα του Διαβολιτσίου, καθώς ο τεχνικός Σωτήρης Δημάκης και ο συνεργάτης του Μιχάλης Παυλάκης έχουν όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή τους.
Ο ΑΟ Διαβολιτσίου θα  προσπαθήσει να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα.
  ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ – ΕΘΝΙΚΟΣ Μ.  0-1 .- ^
Με τρεις σημαντικές απουσίες φιλοξενεί τον Εθνικό Μελιγαλά ο ΑΟ Σπερχογείας. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός Γιώργος Καλόμαλος θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Κώστα Παγώνη (τιμωρημένος), Βαγγέλη Τσούλου και Βαγγέλη Κουλόπουλου (ανέτοιμοι μετά τους τραυματισμούς τους). Η ομάδα της Σπερχογείας βλέπει μόνο νίκη για να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη.
Στο συγκρότημα τώρα του Μελιγαλά, ο προπονητής Κώστας Κλάδης και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν να  συνεχίσουν τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα θετικά αποτελέσματα.
  ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΔΩΡΙΟ
Ενισχυμένος με τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί) φιλοξενεί τον Δωριέα Δωρίου ο ΑΟ Φαραί.  Το τεχνικό τιμ Νίκος Γεωργακλής, Ίλια Λούτα και οι ποδοσφαιριστές τους θέλουν να προσθέσουν μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό τους, βελτιώνοντας τη θέση τους στο βαθμολογικό πίνακα.
Ένα καλό αποτέλεσμα θα «κυνηγήσει» ο Δωριέας Δωρίου, παίρνοντας έτσι βαθιά βαθμολογική ανάσα. Ο προπονητής Γιάννης Αντωνόπουλος μετά τις μεταγραφές που έγιναν έχει περισσότερες  επιλογές για τη μάχη της παραμονής. Νοκ – άουτ είναι ο Σάκης Παπαδόγιαννης (τραυματίας).
  Οι διαιτητές των ματς της 19ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν» έχουν ως εξής:
  Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Γαργαλιάνων
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – Αστέρας Αρφαρών: Δ. Πλακογιάννης, Ι. Γιαννέτσος, Κ. Αντωνόπουλος
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΟ Διαβολιτσίου: Μ. Καρβούνης, Δ. Γιαννακλής, Ηλ. Ρέκκας
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – Εθνικός Μελιγαλά: Στ. Λάμιας, Χ. Τσοπανάκης, Β. Βρυώνης
Ώρα 6.30 μ.μ.
Δημοτικό γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – Δωριέας Δωρίου: Ηλ. Αλεξέας, Ε. Παναγιωτόπουλος, Στ. Τσαούση
 Κυριακή 31 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Απόλλων Καλαμάτας: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Χ. Γεωργαντάς, Φ. Κασκάνης
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
ΑΣ Ανδρούσας – Τσικλητήρας Πύλου: Γ. Μπλάνας, Στ. Λάμιας, Π. Σερεμέτης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Πανθουριακός – Μεσσηνιακός: Δ. Νίκας, Ηλ. Σκόρδος, Ηλ. Ρέκκας
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας: Ηλ. Νικολόπουλος, Ι. Γιαννέτσος, Ηλ. Τσουλάκος
 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 18 αγώνες)
1. Πάμισος Μ. 54-7     47
2. Πύλος          43-18   42
3. ΑΟ Κυπαρισσίας    40-12   39
4. Εθνικός Μ.  37-17   37
5. Θουρία        27-23   27
6. Ανδρούσα   26-17   26
-. AO Φαραί    25-23   26
8. Ολυμπιακός Κ.       24-26   25
9. Μιλτιάδης    22-27   24
10. ΑΟ Σπερχογείας   23-41   19
11. Τ. Άγρας    18-38   17
-.. Μεσσηνιακός          18-26   17
13. Δώριο        20-48   16
14. Αρφαρά     20-42   15
15. ΑΟ Διαβολιτσίου  22-35   13
-. Απόλλων Κ.            12-31   13
   Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Eνδιαφέροντα ματς σε Μεθώνη, Κορδία, Χώρα
 Με τρία ενδιαφέροντα ματς ανοίγει σήμερα η αυλαία της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας.
Συγκεκριμένα, ο Χανδριναϊκός «κοντράρεται» με τον ΑΟ Ασπροχώματος, η ΑΕ Αβίας που βρίσκεται στην 3η θέση «συγκρούεται» με τον Ηρακλή Καλαμάτας, ενώ ο Παπαφλέσσας Χώρας αντιμετωπίζει τον δεύτερο της κατάταξης Ακρίτα Κορώνης.
  ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
Νίκη με καλή εμφάνιση θέλει να συνδυάσει κόντρα στον ΑΟ Ασπροχώματος ο Χανδριναϊκός, ανεβαίνοντας βαθμολογικά. Ο τεχνικός Δημήτρης Μάλαμας και ο συνεργάτης του Στάθης Θερριός, έχουν όλους τους ποδοσφαιριστές τους «ετοιμοπόλεμους».
Ένα καλό αποτέλεσμα θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει η ομάδα του Ασπροχώματος.  Ο προπονητής Βαγγέλης Σκουρλέτης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
  ΑΕ ΑΒΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ Κ.  1-0 .- ^
Μονόδρομος είναι η νίκη για την ΑΕ Αβίας κόντρα στον Ηρακλή Καλαμάτας προκειμένου  να παραμείνει μόνη της  στην 3η θέση. Ο προπονητής Διονύσης Πουλής δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία του Δημήτρη Αποστολίδη (τραυματίας).
Στους «κυανόλευκους» τώρα ο τεχνικός Βασίλης Μπλέτσας θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Παναγιώτη Γιαννουκάκη (αποβλήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση με τον Παπαφλέσσα Χώρας). Ο Ηρακλής Καλαμάτας «καίγεται» για βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για αποφυγή του υποβιβασμού.
  ΧΩΡΑ – ΚΟΡΩΝΗ  5-2 .- ^
Ένα μόνο αποτέλεσμα σκέπτονται στο στρατόπεδο  του Παπαφλέσσα Χώρας για τη συνάντηση με τον Ακρίτα Κορώνης, ξεφεύγοντας από την επικίνδυνη ζώνη. Ο τεχνικός Κώστας Λυμπερόπουλος έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του. Με στόχο το «διπλό» θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα της  Κορώνης, για να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την άνοδο στην Α΄ Τοπική. Ο προπονητής Νίκος Σαββίδης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
  Οι διαιτητές των συναντήσεων της 17ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν» έχουν ως εξής:
  Σήμερα - 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
Χανδριναϊκός – ΑΟ Ασπροχώματος   2-4  .- ^  : Ευστ. Ζαρακοβίτης, Αν. Τσουκάλη, Π. Ηλιόπουλος
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Αβίας – Ηρακλής Καλαμάτας: Ηλ. Νικολόπουλος, Φ. Κασκάνης, Δ. Σταύρου
Δημοτικό Γήπεδο Χώρας
Παπαφλέσσας Χώρας – Ακρίτας Κορώνης: Ηλ. Σκόρδος, Δ. Ταβουλαρέας, Στ. Παλλαδινός
 Κυριακή 31 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
ΑΟ Μεθώνης – Αναγέννηση Παραλίας: Δ. Πλακογιάννης, Ε. Παναγιωτόπουλος, Στ. Τσαούση
Δημοτικό Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – Κεραυνός Καλαμάτας: Χ. Καστανάς, Χ. Τσοπανάκης, Δ. Τσακόπουλος
Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – Ομόνοια: Ι. Κουτσαναστάσης, Δ. Σταυρόπουλος, Κ. Αντωνόπουλος
Ώρα 6.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – Εράνη Φιλιατρών: Ν. Τουρλομούσης, Μ. Μανιατέας, Ι. Μαντάς
 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 16 αγώνες)
1. Εράνη Φ.     47-14   41
2. Κορώνη       38-17   35
3. ΑΕ Αβίας    22-14   33
4. Αναγέννηση Π.       31-19   31
5. Ομόνοια      27-21   24
6. Χανδριναϊκός          27-25   22
7. Ασπρόχωμα            20-22   21
8.Αίαντας Κ.   22-18   19
-. Χώρα           21-26   19
10. Πεταλίδι    23-34   17
11. Κεραυνός Κ.         12-28   12
12. ΑΟ Μεθώνης        10-24   11
-. Νέος Άρις    16-47   11
14. Ηρακλής Κ.           15-22   9
   Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Πέντε ακόμη ματς για την 15η αγωνιστική
Ο ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ  ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΑΜΦΕΙΑΣ
 Ο πρωτοπόρος του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας ΠΑΟ Καλού Νερού, φιλοξενεί σήμερα τον Παπαφλέσσα Άμφειας για την 15η αγωνιστική.
Για τον ίδιο όμιλο, ο Πανιώνιος περιμένει την ΑΕ Γαργαλιάνων, ο Διαγόρας Κοπανακίου «κοντράρεται» με τον Ηρακλή Κυπαρισσίας, ενώ ο Ατρόμητος Πλατέος «συγκρούεται» με τον ΑΟ Πατίστα.
Στον 2ο όμιλο τώρα, τα Πράσινα Πουλιά αντιμετωπίζουν την Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης, ενώ ο ΠΑΟ Καλλιθέας «κοντράρεται» με τον ΑΟ Στενωσιάς στο γειτονικό ντέρμπι.
  Οι διαιτητές των ματς της 15ης αγωνιστικής
Αναλυτικά τα ματς της  15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν» έχουν ως εξής:
  Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – Παπαφλέσσας Άμφειας: Χ. Γεωργαντάς, Κ. Βοσνάκης, Ι. Μαντάς
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Πανιώνιος – ΑΕ Γαργαλιάνων   1-0 .- ^ : Χ. Καστανάς, Ξ. Κωνσταντόπουλος, Μ. Ζέρβα
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Δωριέας Κοπανακίου – Ηρακλής Κυπαρισσίας    2-0  .- ^ : Ν. Γκούμας, Θ. Αγγελακάκης, Γ. Μιχαλόπουλος
Γήπεδο Πλατέος
Ατρόμητος Πλατέος – ΑΟ Πατίστα    2-0 .- ^  : Π.  Σερεμέτης, Αρ. Κυριόπουλος, Ε. Αναγνωστόπουλος
Γήπεδο Καλλιθέας
ΠΑΟ Καλλιθέας – ΑΟ Στενωσιάς   1-0  .-  ^  : Ν. Τουρλομούσης, Μ. Μανιατέας, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Πράσινα Πουλιά – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης  1-1 .- ^   : Κ. Ψηλοποπαναγιώτης, Ε. Μπασιλάρης, Γ. Γαλακούτης
 Κυριακή 31 Ιανουαρίου – 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Θύελλα Χαρακοπιού: Μ. Καρβούνης, Στ. Παλλαδινός, Ε. Μπασιλάρης
Ώρα 12.30 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Ολυμπιακός Ανάληψης – Δόξα Καλαμάτας: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Π. Ηλιόπουλος, Αν. Τσουκάλη
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΕ Αιθαίας – Αστέρας Μικρομάνης: Β. Σακκάς, Γ. Μιχαλόπουλος, Αθ. Παπαϊωάννου
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φυτειάς – Θύελλα Μερόπης: Δ. Ταβουλαρεάς, Δ. Τάγαρης, Στ. Μπότη
Γήπεδο Πλάτσας
ΑΕ Μάνης – Ατρόμητος Καλαμάτας:  Δ. Γιαννακλής, Κ. Βοσνάκης, Π. Κομπιλίρης
Γήπεδο Χατζή
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – ΑΕΚ Καλαμάτας: Β. Βρυώνης, Α. Μιχαλόπουλος, Θ. Χέλη.
  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Ο Ηλ. Τσουλάκος «σφυρίζει» τον αγώνα Δαναού – ΑΟ Χατζή
 Ο Ηλίας Τσουλάκος, ορίστηκε να «σφυρίξει» τον αγώνα Δαναού – ΑΟ Χατζή, που διεξάγεται αύριο και ώρα 12.00 μ.μ. στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ και περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας.
Η εν λόγω συνάντηση αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σάββατο 23 Ιανουαρίου, αλλά δεν έγινε, καθώς ο ΑΟ Χατζή γνωστοποίησε ότι χάθηκαν τα δελτία (μάλιστα έκανε καταγγελία για κλοπή εκτός των δελτίων και αθλητικού υλικού από τα γραφεία του).
Βοηθοί θα είναι οι Δημήτριος Σταύρου και Πέτρος Καράβολας.
  ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Tρεις συναντήσεις σήμερα
Τρεις συναντήσεις που είχαν αναβληθεί για διάφορους λόγους, διεξάγονται σήμερα για το παιδικό πρωτάθλημα που διοργανώνει η ΕΠΣ Μεσσηνίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων, με τους διαιτητές που τους σφυρίζουν, έχει ως εξής:
Ώρα 10.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – ΑΟ Διαβολιτσίου: Φ. Χέλη
Ώρα 11.00 π.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Δαναός – Αστέρας Αρφαρών: Γ. Μιχαλόπουλος, Κ. Τσάκαλη, Αικ. Σαμπαζιώτη
Ώρα 12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – Αίαντας Καλαμάτας: Δ. Ταβουλαρέας
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ‘80
Κλήρωση-όνειρο φέρνει τον Παναθηναϊκό στο Κλειστό της Παραλίας!
  ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΣ 10/2 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΤΗΣ Α2 ΚΥΖΙΚΟ
 Τον πρωτοπόρο της Α2 βόλεϊ των ανδρών Κύζικο θα υποδεχθεί σήμερα στις 6 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας η Καλαμάτα ’80, η οποία διανύει μια εξαιρετική φάση και σίγουρα η δυναμική παρουσία του φίλαθλου κόσμου επιβάλλεται ως επιβράβευση! Η τοπική μας ομάδα έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα δύο νίκες για το πρωτάθλημα και άλλες δύο για το κύπελλο Ελλάδος, η πιο πρόσφατη την περασμένη Τετάρτη στο Μετς επί του Πήγασο, που της χάρισε την πρόκριση στους «16» του θεσμού. Τα καλύτερα προέκυψαν στην κλήρωση για τη συνέχεια που έφερε στο δρόμο της τοπικής μας ομάδας τον Παναθηναϊκό! Έτσι, οι φίλοι των «Λύκων», του βόλεϊ και εν γένει του αθλητισμού θα έχουν μια σπάνια ευκαιρία στις 10 Φεβρουαρίου να δουν στο Κλειστό της Παραλίας την Καλαμάτα ’80 να αγωνίζεται κόντρα στον ΠΑΟ, ενώ ιδιαίτερη πρόκληση για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο έπακρο θα έχουν οι παίκτες του Χρήστου Δημητρακόπουλου και ιδιαίτερα οι νεαροί ταλαντούχοι που έχει στις τάξεις του ο ΑΟΚ! Ανάλογη πρόκληση αποτελεί και το σημερινό παιχνίδι για την τοπική μας ομάδα καθώς το συγκρότημα της Νέας Περάμου δεν αποκλείεται του χρόνου ν’ αγωνίζεται στην Α1. Η Καλαμάτα ’80 θα παραταχθεί με πλήρη σύνθεση και θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την κούραση των διπλών αγωνιστικών υποχρεώσεων για να προσφέρει θέμα και να κοιτάξει στα μάτια τον πανίσχυρο αντίπαλό της.
Αναλυτικά τα ζευγάρια της φάσης των «16» του κυπέλλου (10/2) είναι:
Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδα, Νίκη Αιγινίου – Ηρακλής, ΠΑΟΚ–ΑΣ Άρης, Παναχαϊκή-Ολυμπιακός, ΑΟΠ Κηφισιάς-Φοίνικας Σύρου, ΑΟ Καλαμάτα ‘80-Παναθηναϊκός, ΔΑΣ Δραπετσώνας-ΓΣ Λαμία,
Κύζικος-Παμβοχαϊκός.
  Α2 Βόλεϊ-2ος Όμιλος ανδρών
Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής
Σάββατο 30/1
5 μ.μ.: ΑΕΚ-Κόροιβος: Τσίτσικας-Οικονόμου
7.30 μ.μ.: Πανερυθραϊκός-Εθνικός: Μόσχος-Τοψιδέλης
7. 30 μ.μ.: Απόλλων-Ηρακλής Χαλκίδας: Τσιμπινός-Καπάνταης
6 μ.μ.: Αργυρούπολη-ΕΑ Πατρών: Μιχαήλογλου-Χαμπιλού
6 μ.μ.: Καλαμάτα ’80-Κύζικος: Χανδρινός-Σαραβελάκης.
Κυριακή 6 μ.μ.: Ακρίτας-Ολυμπιάδα: Καψάσκης-Σαραβελάκης
 Α2 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Με Ίωνες ο Μεσσηνιακός, κόντρα στον πρωτοπόρο ο Ακρίτας
Δύσκολες εκτός έδρας αποστολές περιμένουν σήμερα τις δύο καλαματιανές ομάδες της Α2 βόλεϊ των γυναικών. Ο πιο ισχυρός Μεσσηνιακός έχει τον πρώτο λόγο στη Νέα Ιωνία (5 μ.μ.), κόντρα στους αδύναμους Ίωνες, ενώ εξαιρετικά δύσκολο είναι το έργο του Ακρίτα, που θα τεθεί αντιμέτωπος με τον πρωτοπόρο Πανιώνιο (5 μ.μ. στο Κλειστό της Νέας Σμύρνης).
2ος υποόμιλους 1ου ομίλου γυναικών
Σάββατο 30/1
6 μ.μ.: Ίωνες-Μεσσηνιακός: Ρίγκος-Λιάκου
5 μ.μ.: Πανιώνιος-Ακρίτας: Τριανταφυλλόπουλος-Καντλή
6 μ.μ.: Ιωνικός-ΓΣ Χαλανδρίου: Λιδωρακιώτη-Γεωργάκη
8 μ.μ.: Ευρυάλη-Κόρινθος: Δαλέκου-Παπαδογιάννης
7 μ.μ.: Παλλήνη-Θρίαμβος: Πρέντζας-Τουμπανάκη
Α΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Τρία ματς για την 10η αγωνιστική
Με τρία ενδιαφέροντα ματς ανοίγει σήμερα η αυλαία της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ Α΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.
Συγκεκριμένα, η Καλαμάτα, που οδηγεί σταθερά την «κούρσα» υποδέχεται τον Γ.Σ. Γαργαλιάνων, ο Απόλλων Τρίπολης αντιμετωπίζει τον Ακάδημο Καλαμάτας, ενώ ο Γ.Σ. Μεσσήνης φιλοξενεί τον Ν.Ο. Πύλου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων της 10ης αγωνιστικής αυτό το Σαββατοκύριακο και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν» έχει ως εξής:
Σήμερα – 7.30 μ.μ.
Δ.Σ. Μεσσήνης
Γ.Σ. Μεσσήνης – Ν.Ο. Πύλου: Αντ. Αναστόπουλος, Π. Ρίζος
8.00 μ.μ.
ΑΚΔ Τρίπολης
Απόλλων Τρίπολης – Ακάδημος Καλαμάτας: Ι. Κυριακόπουλος, Χρ. Καρνέζης
Τέντα
Καλαμάτα B.C. – Γ.Σ. Γαργαλιάνων: Παν. Μαγκαφάς, Παν. Μπακετέας
Κυριακή 31 Ιανουαρίου – 5.00 μ.μ.
Τέντα
Ευκλής Καλαμάτας – ΑΕ Σπάρτης: Λ. Νάστος, Κων. Μπακετέας
5.30 μ.μ.
Δ.Σ. Βλαχιώτη
ΑΓΟΝ Γυθείου – ΣΔΥ Τρίπολης: Γ. Δούβρης, Δ. Σχοινάς
 Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου – 8.00 μ.μ.
Τέντα
Καλαμάτα 80 – Άτλας Καλαμάτας: Αντ. Αναστόπουλος, Χρ. Νικητόπουλος
 Β΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Τέσσερις συναντήσεις για την 6η αγωνιστική
Τέσσερις συναντήσεις περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ Β΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ που είναι οι εξής:
Ώρα 5.00 μ.μ.
Τέντα
ΑΟ Θουρίας – Πολύβιος Μεγαλόπολης: Παν. Μαγκαφάς, Κων. Μπακετέας
Δ.Σ. Μεσσήνης
Εθνικός Μελιγαλά – Πελασγός Μεγαλόπολης: Αντ. Αναστόπουλος, Θ. Παναγάκης
Δ.Γ. Σπάρτης
Λακωνικός Κρόνος – Φιλαθλητικός Σπάρτης: Λ. Νάστος, Π. Χριστόπουλος
7.00 μ.μ.
Δ.Γ. Σπάρτης
Ολυμπιάδα Δαφνίου – Αστέρας Βλαχιώτη: Λ.Νάστος, Π. Χριστόπουλος 
 
***  Συνοπτικά το πρόγραμμα της 20ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λίγκα :
Live score: Πανθρακικός-Πανιώνιος (0-0), ΠΑΟΚ-Ατρόμητος (19:30)

Ο Κάπελ χάρισε τη νίκη στον Παναιτωλικό επί της Καλλονής
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/01/2016
Παναιτωλικός - Καλλονή 1-0  {Το  στο 17ο λεπτό ο Κάπελ} .- ^

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος
Κίτρινες : Βασιλούδης - Αναστασιάδης, Ελλακόπουλος, Μίκιτς, Τσαμπούρης, Βαλιός
 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γιάννης Ματζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας, Κούσας, Μάκος, Κέβιν, Μάρκος Πάουλο, Ρουσκουγιέδα (66` Αλεξίεβιτς), Ουάρντα, Βιγιαφάνες (82` Βασιλούδης), Κάπελ, Μαρκόφσκι (90` Χαντάκιας).
ΚΑΛΛΟΝΗ (Νίκος Καραγεωργίου): Δαύκος, Μίκιτς, Βαλιός, Αναστασιάδης, Τσαμπούρης, Γκόλιας, Ελλακόπουλος, Σπυρόπουλος (77` Νομπρεγκα), Φαβάλι (62` Γουερέ), Μανούσος, Κάρλσον (46` Γεωργίου).


  Πανθρακικός - Πανιώνιος  0-1 , (0-0) .- ^

 ΠΑΟΚ - Ατρόμητος 1-1  , (1-0).- ^

ΚΥΡΙΑΚΗ  31/01/2016

15:00 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ - Βέροια
17:15 (Τρίπολη) Αστέρας Τρίπολης - Λεβαδειακός
17:15 (Ξάνθη) Ξάνθη - Ηρακλής
17:15 (Περιβολίων) Πλατανιάς - Παναθηναϊκός
19:30 (Ζωσιμάδες) ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός


***  Αναλυτικά το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ:
Live score: Λαύριο-Κηφισιά (36-37 20'), Τρίκαλα-ΑΕΚ (37-38 20'), Κόροιβος-Καβάλα (47-35 20') και Κολοσσός-Απόλλων (31-26 20')
Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016
   Λαύριο-ΑΕ Ν. Κηφισιάς    , (36-37).-
 Τρίκαλα-ΑΕΚ      , (37-38).-
  Κόροιβος-Καβάλα     , (47-35).-
  Κολοσσός Ρ.-Απόλλων Π.     , (31-26) .-
Κυριακή, 31 Ιανουαρίου  2016
ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριοι)
ΚΓ Τρίπολης 17.00 Αρκαδικός-Ολυμπιακός Μπήτης-Ανδρικόπουλος-Μαλαμάς (Γιαλικάρης)
ΚΓ ΠΑΟΚ 21.00 ΠΑΟΚ-Άρης Πηλοϊδης-Κορομηλάς-Μητσόπουλος (Σιμητόπουλος)

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου  2016
ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριοι)
ΟΑΚΑ 18.00 Παναθηναϊκός-Ρέθυμνο Σταματόπουλος-Διαμαντής-Παγώνης (Ντίνος)

Ο Παναθηναϊκός ίδρωσε, αλλά νίκησε τη Νταρουσάφακα
***   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ  82-79Τα δεκάλεπτα: 16-21, 42-38, 63-58, 82-79
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Περούγα (Ισπανία), Κόλιενσιτς (Μαυροβούνιο)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 7, Γιάνκοβιτς 12, Φώτσης 8, Ραντούλιτσα 17, Παππάς 4, Φελντέιν 9, Γκιστ 9, Καλάθης 14, Κούζμιτς 2.
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (Οκτάι Μαχμούτι): Ουίλμπεκιν 4, Ρέντινγκ 5, Ερντέν 11, Μαρκοϊσβίλι 5, Γκόρντον 25, Αρσλάν 2, Σλότερ, Χαρανγκόντι 18, Μπιέλιτσα 7, Πρέλντζιτς 3.
***

~     ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ  ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ  2016  :                                     
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  16 και  17 Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/16-17-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .-   
~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .- 
 ~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  19 Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-19-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFAR  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  20  Ιανουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfar-news-20-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .- 
  ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  21  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-21-2016.html .-  ~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  22 Ιανουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-22-2016.html  .- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση Παρασκευή  22  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/22-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 23  Ιανουαρίου  2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-23-2016.html .-  ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  23  και  24  Ιανουαρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-
~  Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 24  Ιανουαρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-24-2016.html .-  ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  25  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-25-2016.html .- 
~Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-26-2016.html  .- 
 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .- 
 ~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  27  Ιανουαρίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-27-2016.html .- 
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  28  Ιανουαρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-28-2016.html .-                                                                                                                                                                 ~  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  29  Ιανουαρίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-29-2016.html .-  
~~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  30  και  31  Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/30-31-2016.html  .-  ~

STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   


 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4465 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2794 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2753   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.012  βίντεο   .-
        

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                  ~                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου