ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016  :
~

*** Ανατριχιαστικό βίντεο: «Το Μεγάλο Θαύμα που θα γίνει στο Έθνος μας»

: Μία από τις πιο γνωστές προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες, με αφορμή ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. 
Η προφητεία αναφέρει ότι «το ποθούμενον θα έρθει όταν θα ‘ρθούν δύο πασχαλιές μαζί».

Σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, η προφητεία έχει διπλή συμβολική σημασία: Αφενός συμβολίζει την Ανάσταση του Σωτήρος Ιησού Χριστού κι αφετέρου την Ανάσταση του Ελληνικού Έθνους και των απανταχού Ελλήνων.

Παράλληλα, συνδέεται και μια συγκλονιστική μαρτυρία πιστού, του κ. Κων/νου Βαρδάκα, οδοντίατρου από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον οποίο, σε όραμα ο Γέροντας Παΐσιος του είπε: «Σε λίγο καιρό παιδί μου ολόκληρη η Ελλάδα και η Κύπρος θα Αναστηθεί! Ο λαός θα τιμάει την Ανάσταση του Κυρίου μας! Και την Κυριακή της Αναστάσεως, μετά τη Λειτουργία της ΑγΜία από τις πιο γνωστές προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες, με αφορμή ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η προφητεία αναφέρει ότι «το ποθούμενον θα έρθει όταν θα ‘ρθούν δύο πασχαλιές μαζί».

Σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, η προφητεία έχει διπλή συμβολική σημασία: Αφενός συμβολίζει την Ανάσταση του Σωτήρος Ιησού Χριστού κι αφετέρου την Ανάσταση του Ελληνικού Έθνους και των απανταχού Ελλήνων.

Παράλληλα, συνδέεται και μια συγκλονιστική μαρτυρία πιστού, του κ. Κων/νου Βαρδάκα, οδοντίατρου από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον οποίο, σε όραμα ο Γέροντας Παΐσιος του είπε: «Σε λίγο καιρό παιδί μου ολόκληρη η Ελλάδα και η Κύπρος θα Αναστηθεί! Ο λαός θα τιμάει την Ανάσταση του Κυρίου μας! Και την Κυριακή της Αναστάσεως, μετά τη Λειτουργία της Αγάπης, στους δρόμους των πόλεων θα λιτανεύουν την εικόνα του Αναστάντος Κυρίου μας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το μεγάλο θαύμα που θα γίνει στο Έθνος μας».

 
άπης, στους δρόμους των πόλεων θα λιτανεύουν την εικόνα του Αναστάντος Κυρίου μας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το μεγάλο θαύμα που θα γίνει στο Έθνος μας».
 
~Η περίφημη προφητεία που αναφέρει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για τις 2 Πασχαλιές & το "Ποθούμενον" έχει διπλή συμβολιστική σημασία: αφενός συμβολίζει την Ανάσταση του Σωτήρος Ιησού Χριστού και αφετέρου την Ανάσταση του Ελληνικού Έθνους και των απανταχού Ελλήνων... Όταν ο ελληνικός λαός θα γιορτάσει αυτή τη διπλή Ανάσταση, τότε θα έρθει και η απελευθέρωση των αλύτρωτων περιοχών του Βυζαντίου & της Μικράς Ασίας.-   ~ . "ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ" : https://youtu.be/xiff7xZGrKQ  .-
Το σπουδαιότερο-σημαντικότερο καθήκον του ανθρώπου , είναι η αγάπη πρώτα στο θεό , μετά στον συνάνθρωπό του και τέλος στον εχθρό του Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος .- Η αρρώστια (ασθένεια ), φέρνει τον άνθρωπο, πιο κοντά στο θεό .-    Πρώτα αγάπη στο θεό και μετά στο άνθρωπο .- Η πλεονάζουσα αγάπη πάει στα ζώα και την φύση .-Η πραγματική αγάπη δεν διακρίνεται , δεν φημίζεται , ούτε και περιορίζεται .-Εκείνος που αγαπάει τον εαυτό του ,και τεμπελιάζει , κουράζεται και με το να κάθεται .- Όποιος κουράζεται για τον πλησίον του , από καθαρή αγάπη ξεκουράζεται με την κούραση .-   Η πνευματική γύρης έρχεται με την ευσέβεια , και όχι με την ευλάβεια , με την καλλιέργεια του νου και όχι της καρδιάς .-  Μέσα στην αγάπη για τον πλησίον μας κρύβεται πολύ αγάπη για τον Χριστό μας .-  «ότι την ανομία μου εγώ , και η αμαρτία μου ενώπιον μου εστί δια παντός .».-         
8 Μαρτίου
Αποστόλου (Ο΄) Ερμού, επισκόπου γενομένου Δαλματίας. Δίωνος μάρτυρος. Οσίων Θεοφύλακτου επισκόπου (1) Νικομηδείας (†842), Παύλου του ομολογητού επισκόπου Πλουσιάδος και Δομετίου.
(1)O όσιος Θεοφύλακτος, καταγόταν από την Ανατολή και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Δ`. Λόγω της ευρύτατης παιδείας του και προς συνέχιση των σπουδών του, έφθασε στη Βασιλεύουσα, όπου γρήγορα απέκτησε φήμη σοφού και δημιούργησε φιλικές σχέσεις με ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, καθώς και με τον μετέπειτα πατριάρχη Ταράσιο. Όταν το 784 εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Ταράσιος προέτρεψε τον Θεοφύλακτο και έγινε μοναχός σε κάποιο μοναστήρι στον Εύξεινο Πόντο. Λίγο αργότερα εξελέγη επίσκοπος Νικομήδειας. Από τη θέση αυτή, ο Θεοφύλακτος διέπρεψε σε έργα εκκλησιαστικής και κοινωνικής πρόνοιας και ευποιΐας. Έκτισε ναούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, πτωχοκομεία και δημιούργησε ταμεία για τις άπορες χήρες και τα ορφανά. Έδινε δε, ο ίδιος το παράδειγμα της διακονίας επισκεπτόμενος συχνά, διακονώντας και περιποιούμενος προσωπικά τους πάσχοντες αδελφούς του. Επί βασιλείας Λέοντος του Ε`, όταν αναζωπυρώθηκε ο αγώνας των εικονομάχων και ξεκίνησε νέος διωγμός κατά των εικονολατρών χριστιανών, ο άγιος καταδικάστηκε σε εξορία, όπου μαζί και με άλλους αρχιερείς και πιστούς υπέμενε αγόγγυστα τα δεινά, τις στερήσεις και τις κακουχίες της εξορίας. Προσευχόταν αδιαλείπτως για τον θρίαμβο της ορθοδοξίας, τον οποίον όμως δεν αξιώθηκε να δει διότι το 840 παρέδωσε την άγία του ψυχή. Λίγα χρόνια αργότερα το Ιερό λείψανό του μεταφέρθηκε στη Νικομήδεια και εναποτέθηκε στο Ναό που ο ίδιος έκτισε. ~ 
Σήμερα 08/03/2016 εορτάζουν:
Όσιος Θεοφύλακτος Επίσκοπος Νικομήδειας, Όσιος Παύλος ο Ομολογητής επίσκοπος Πλουσιάδος, Άγιος Ερμής ο Απόστολος
~ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ  ,  1970 μ.Χ. Σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Κύπριου Προέδρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου, καθώς απογειώνεται με ελικόπτερο από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.
~  Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Φύλαξ ἄγρυπνος, τῆς Ἐκκλησίας, καὶ καθαίρεσις, τῆς δυασεβείας, Ἱεράρχα Θεοφύλακτε πέφηνας, τοῦ γὰρ Χριστοῦ τὴν Εἰκόνα σεβόμενος, ὑπερορίας καὶ θλίψεις ὑπέμεινας, Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Αγ. Θεοφυλάκτου - 8 ΜΑΡΤΙΟΥ : https://youtu.be/G94Vj83b6v0 .-Όπως ακριβώς ένα ερειπωμένο σπίτι έξω από την πόλη γίνεται τόπος ακαθαρσιών, έτσι και η ψυχή του οκνηρού γίνεται κατοικητήριο κάθε ακαθάρτου πάθους (Αββά Ησαΐου).
Γεροντικόν
**
Άγιοι Εφραίμ, Βασιλεύς, Ευγένιος, Αγαθόδωρος, Ελπιδίος, Καπίτων και Αιθέριος

Άγιοι Εφραίμ, Βασιλεύς, Ευγένιος, Αγαθόδ....
 
Άγιοι Τεσσαράκοντα δύο Μάρτυρες από το Αμόριο

Άγιοι Τεσσαράκοντα δύο Μάρτυρες από το Α....
 
Κυριακή των Απόκρεω

Κυριακή των Απόκρεω
 
Ψυχοσάββατο

Ψυχοσάββατο
 
Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης

Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης
 
Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος

Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος
 
Άγιος Ησύχιος ο Συγκλητικός

Άγιος Ησύχιος ο Συγκλητικός
 
Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς

Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς
 
Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος

Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
~ Βιογραφία
Όσιος Θεοφύλακτος Επίσκοπος Νικομήδειας  Όσιος Θεοφύλακτος Επίσκοπος Νικομήδειας  Ο Όσιος Θεοφύλακτος καταγόταν από την Ανατολή και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Λέοντος του Δ' (775 - 780 μ.Χ.). Λόγω της μεγάλης του παιδείας και προς συνέχιση των σπουδών του ήλθε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γρήγορα απέκτησε φήμη σοφού και εδημιούργησε φιλικές σχέσεις με ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, καθώς και με τον μετέπειτα Πατριάρχη Ταράσιο, που ήταν τότε πρωτοσκρίτης (Πρώτος των δημοσίων υπηρεσιών της αυτοκρατορίας).
Όταν το έτος 784 μ.Χ. εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ταράσιος, εις διαδοχήν του Πατριάρχου Παύλου, ο Όσιος Θεοφύλακτος μαζί με τον Μιχαήλ, που αργότερα έγινε επίσκοπος Συνάδων, απεστάλησαν από τον Ταράσιο σε κάποια μονή του Ευξείνου Πόντου. Λίγο αργότερα, πιθανόν περί το έτος 800 μ.Χ., εξελέγη Επίσκοπος Νικομηδείας . Από τη θέση αυτή ο Όσιος Θεοφύλακτος διέπρεψε σε έργα εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας και κοινωνικής πρόνοιας. Ανήγειρε ναούς, το μέγα νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, γηροκομεία, πτωχοκομεία και εδημιούργησε λογία για τις άπορες χήρες και τα ορφανά. Μάλιστα δε ο ίδιος διακονούσε και περιποιόταν τους πάσχοντες αδελφούς του.
Όταν απέθανε ο Πατριάρχης Ταράσιος, εξελέγη στον πατριαρχικό θρόνο ο Άγιος Νικηφόρος Α' (806 - 815 μ.Χ.). Στη βασιλεία υπερίσχυσε ο Λέων ο Ε' ο Αρμένιος (813 - 820 μ.Χ.), ο οποίος εκινήθηκε κατά των αγίων εικόνων. Τότε παρέλαβε ο Άγιος Νικηφόρος τον Όσιο Θεοφύλακτο, τον Άγιο Αιμιλιανό Κυζίκου, τον Άγιο Ευθύμιο Σάρδεων, τον Ευδόξιο Αμορίου, τον Άγιο Μιχαήλ Συνάδων και τον Άγιο Ιωσήφ Θεσσαλονίκης, ανέβηκε στο παλάτι και έλεγξε με αγιογραφικά χωρία τον αυτοκράτορα για τα δυσσεβή διδάγματα και την εικονομαχική του διάθεση. Επειδή ο αυτοκράτορας έμενε αμετάπειστος, ο Όσιος Θεοφύλακτος έλαβε το λόγο και του είπε με παρρησία: «Γνωρίζω ότι καταφρονείς την ενοχή και μακροθυμία του Θεού. Αλλά θα έλθει σε σένα ξαφνικά όλεθρος και η καταστροφή θα είναι όμοια με καταιγίδα».
Ο αυτοκράτορας εξαγριώθηκε και τους κατεδίκασε όλους σε εξορία. Τον μεν Πατριάρχη Νικηφόρο στη Χρυσούπολη, τους άλλους Αρχιερείς σε διαφορετικά μέρη και τον Όσιο Θεοφύλακτο στο Στρόβιλο, όπου επί τριάντα έτη παρέμεινε με καρτερία και εκεί εκοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 840 μ.Χ.
Μετά την κατάπαυση του διωγμού, επί της ευσεβεστάτης βασιλίσσης Θεοδώρας (842 - 857 μ.Χ.) και του Πατριάρχου Μεθοδίου (842 - 846 μ.Χ.), το ιερό σκήνωμα αυτού ανακομίσθηκε στη Νικομήδεια, το 846 μ.Χ., και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, που ο ίδιος είχε οικοδομήσει.
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης αποκαλεί τον Όσιο Θεοφύλακτο στύλο αληθείας, Ορθοδοξίας εδραίωμα, φύλακα της ευσεβείας, στήριγμα της Εκκλησίας.
Μικρός ναός του Οσίου Θεοφυλάκτου ανηγέρθη στο παλάτι κατά τον 10 αιώνα μ.Χ., ίσως επί αυτοκράτορος Ρωμανού Α' του Λεκαπηνού (920 - 944 μ.Χ.), πατέρα του πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Θεοφυλάκτου (931 - 956 μ.Χ.).
~
***  Επιστροφή 500ευρων στις τράπεζες της Μεσσηνίας         
     
ΠΗΡΑΝ…ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΜΠΑΟΥΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ
Σταδιακή επιστροφή μικρών και μεγάλων ποσών από 500άρικα, άρχισε να παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε υποκαταστήματα τραπεζών στην Καλαμάτα, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις του Νομού, κυρίως  από καταθέτες που είχαν κάνει αναλήψεις χρημάτων και κρατούσαν τα χρήματα αυτά είτε στα σπίτια είτε στις θυρίδες τους.
Το γεγονός εκτιμάται ότι θα έχει μεγαλύτερη εξέλιξη μέσα στο επόμενο διάστημα. Ως αιτία υπολογίζεται ότι είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν περί...απόσυρσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, οι οποίες βέβαια κρίνονται ανυπόστατες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανταλλαγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ (σύμφωνα με τις εντολές που έχουν λάβει) αλλά αυτό μόνο μπορεί να γίνει με κατάθεση σε λογαριασμό τράπεζας, χωρίς κανέναν έλεγχο και κανέναν περιορισμό.
  Η μεγάλη επιστροφή των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ στο τραπεζικό σύστημα
Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικών κύκλων στο "Θ", κατά εκατοντάδες σπεύδουν σε τραπεζικά καταστήματα πολίτες που διατηρούν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά στις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.
Πολλοί συμπολίτες μας που έχουν κρύψει χρηματικά ποσά σε θυρίδες, στρώματα και άλλες κρυψώνες, έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς βολεύουν στη μεταφορά και το κρύψιμο! Μόλις 20 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ...
Σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές, μετά τη δημοσιοποίηση των προβληματισμών ευρωπαϊκών αρχών για τη σκοπιμότητα διατήρησης σε κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, πολλοί –ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας– έσπευσαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η κατάθεση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ είναι ο μόνος τρόπος για την «απαλλαγή» ενός καταθέτη, καθώς δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή τους με άλλης αξίας χαρτονομίσματα.
Πάντως, οι τράπεζες σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο, άνω του ενός έτους, κατά το οποίο ο πολίτες θα μπορούν να επιστρέφουν τα σχετικά χαρτονομίσματα.
Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να «ξεφορτωθεί» κάποιος τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ είναι να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό.
Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 οι καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από αυτά παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για τη Μεσσηνία κάνουν λόγο για απόσυρση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley στην Ελλάδα, το 80% όσων απέσυραν καταθέσεις το προηγούμενο διάστημα δεν τις έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα και το 93% από αυτούς δεν σκοπεύει να το κάνει προς ώρας.
  Καταργείται ή όχι τελικά το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα;
H έμμεση κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ φαίνεται πώς έχει δρομολογηθεί από την ΕΚΤ παρά τις ενστάσεις από ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία. Και λέμε η έμμεση, διότι στην ουσία δεν θα πρόκειται για άμεση κατάργηση, αλλά για απόσυρση σταδιακά.
Στην ουσία η ΕΚΤ θα πάψει να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα και όσα καταλήγουν στις τράπεζες θα αποσύρονται. Όσοι έχουν 500ευρα, πέραν από το ότι θα μπορούν να τα αλλάξουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα, σίγουρα θα μπορούν να κάνουν και συναλλαγή με αυτά.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά λίγο παραπάνω τη χώρα μας λόγω των capital controls. Και αυτό γιατί όσοι προέβησαν σε αναλήψεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα πριν από τους περιορισμούς, προτίμησαν, σε αρκετές περιπτώσεις, νομίσματα των 500 ευρώ, καθώς αποθηκεύονται ευκολότερα σε περιορισμένους χώρους όπως οι θυρίδες.
Επαναλαμβάνουμε, πάντως, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος άγχους, καθώς οι καταθέτες αυτοί όποτε και να επαναφέρουν τα νομίσματα αυτά στο τραπεζικό σύστημα θα γίνουν αποδεκτά.
Μάλιστα, οι τράπεζες ήδη έχουν δημιουργήσει σχετική διαδικασία για την ανταλλαγή των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων με άλλα μικρότερης αξίας, υπό τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος.
 Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες δέχονται μόνο σε καταθετικό λογαριασμό οποιοδήποτε ποσό σε νομίσματα των 500 ευρώ - εφόσον ασφαλώς δικαιολογείται η κατάθεση π.χ. έχει προηγηθεί ανάληψη - και εν συνεχεία δίδουν στον καταθέτη το ίδιο ποσό σε μετρητά, σε μικρότερα νομίσματα.
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
 ***  Ο δικός μας Executive Chef Χρήστος Ζέρβας, δημιουργεί…         
      
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Χρήστος έτρεχε μαζί μας καθημερινά για να προλάβει κι αυτός την είδηση. Από άλλο πόστο, αλλά στον ίδιο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, με μια κάμερα στο χέρι, δουλεύοντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ήταν ένας από «εμάς».
Μετά από διάφορες συγκυρίες τον χάσαμε, μην γνωρίζοντας ότι αυτή ήταν μια περιστασιακή απασχόληση και πως άλλη είναι η πραγματική του αγάπη, στην οποία σήμερα διαπρέπει με μεγάλες προοπτικές να ανοίγονται μπροστά του.
Ο Χρήστος Ζέρβας από μικρός είχε μια μεγάλη λατρεία, την κουζίνα. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε και έχει αποκτήσει σήμερα τον τίτλο του Executive Chef . Όνειρό του ένα αστέρι Michelin.
Βρίσκεται πλέον ελάχιστο καιρό στην Καλαμάτα, την οποία θεωρεί πάντα την καλύτερη πόλη στον κόσμο. Μοιράζεται μεταξύ των ελληνικών νησιών, δουλεύοντας σε πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία και συμμετέχοντας σε Παγκόσμιους Διαγωνισμούς μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος και μετράει μέχρι σήμερα 35 μετάλλια από Παγκόσμιους διαγωνισμούς.
Τον συναντήσαμε, σε μια μικρή ανάπαυλα που είχε στην Καλαμάτα, μία ημέρα πριν κλείσει και πάλι τις βαλίτσες του για το επόμενο ταξίδι.
  -Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μαγειρική;
Από 12 χρονών μου άρεσε η κουζίνα. Μπήκα τότε στο ζαχαροπλαστείο «Select»  του Γιώργου Τσαούση, που ήταν στη Λακωνικής. Ξεκίνησα σαν ζαχαροπλάστης. Παιδάκι μπήκα στο εργαστήριο. Εκεί έμεινα μέχρι που πήγα φαντάρος. Μόλις απολύθηκα, μπήκα στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και παράλληλα δούλευα σε ταβέρνα της Καλαμάτας. Τα απογεύματα μάθαινα και μαγειρική.
Τελείωσα από τη Σχολή ζαχαροπλάστης – μάγειρας και έχω πτυχία στη Γαλλική, Ιταλική και Ελληνική Κουζίνα και Ζαχαροπλαστικής. Μετά δούλεψα στην Αθήνα στο «Σπουντίνο», εστιατόριο στο Νέο Ψυχικό, στο «Νούφαρο» στο Κολωνάκι και ακολούθησε η «12», Κουζίνα στο Intercontinental,  και άλλα. Η ζωή μου πια άρχισε να κυλάει διαφορετικά. Ήρθε το ξενοδοχείο Aquarius στη Θεσσαλονίκη,  μετά στην Κω, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στην Νάξο, κ.ά.
Λόγω οικογένειας και παιδιών, έκανα μια μικρή παύση και επέστρεψα στην  Καλαμάτα. Προσπάθησα να κάνω άλλα πράγματα, διαφορετικά. Είδα όμως ότι δεν ήταν αυτό που μπορούσα  να ακολουθήσω. Έτσι, λίγο πριν χωρίσω, ξεκίνησα πάλι να μπαίνω στο χώρο.
Έδωσα εξετάσεις και μπήκα στην Ομοσπονδία Διευθυντών  Αρχιμαγείρων Ελλάδος, με Πρόεδρο τον Παράσχο Αξιώτη. Έναν άνθρωπο που με εμπιστεύτηκε, πίστεψε σε εμένα, είδε πράγματα σε μένα. Έτσι, ξεκίνησα να δουλεύω πάλι σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως στην Κάρπαθο, στη Θάσο, κ.ά.
Παράλληλα, ήρθαν και οι παγκόσμιοι διαγωνισμοί στην Τουρκία, την Πολωνία και τη Σουηδία.
  -Η μεγαλύτερη διάκριση πότε ήρθε;
Η μεγαλύτερη διάκριση ήρθε στην Τουρκία με 24 μετάλλια, 3 χρυσά, 5 ασημένια και τα υπόλοιπα χάλκινα. Εκεί υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Πολλές κουζίνες, πολύ πίεση με την αδρεναλίνη στα ύψη. Αλλά πάντα πίστευα στον εαυτό μου. Πίστευα σε μένα και στο τι μπορώ να κάνω. Βέβαια, τον πρώτο καιρό υπήρχε ένα τεράστιο άγχος. Τώρα είμαι πιο χαλαρός. Έφτασα στην κατηγορία Executive Chef  και βρίσκομαι μια κατηγορία κάτω από τον Master Chef. Το όνειρό μου είναι να μπορέσω να πάρω ένα αστέρι Michelin και εκεί είναι για μένα η κορυφή. Τι το πιο όμορφο, τι πιο καλό να μπορέσω να φτάσω σε αυτό το σημείο.
Θέλω πάντα να φέρνω το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Ομοσπονδία.
  -Τώρα ετοιμάζεις πάλι βαλίτσες Για πού αυτή τη φορά;
Τώρα πάω Χαλκιδική για εκπαίδευση προσωπικού ενός ξενοδοχείου. Θα ακολουθήσει 26, 27 και 28 Μαρτίου ένας διαγωνισμός μαγειρικής στην Αθήνα ο οποίος έχει σχέση με το ελαιόλαδο. Αμέσως μετά Τουρκία για τον Παγκόσμιο διαγωνισμό.
  Ποια κουζίνα σε συνεπαίρνει;
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την Ελληνική κουζίνα. Οι ξένοι το αποκαλούν traditional, αλλά σαν την ελληνική κουζίνα δεν υπάρχει καμία.
  Μήπως ως Έλληνας είσαι επηρεασμένος;
Όχι, γιατί και έξω την ίδια άποψη έχουν. Βλέπω όπου κι αν πάω στο εξωτερικό ότι όλοι ενθουσιάζονται και ξετρελαίνονται με τις ελληνικές γεύσεις. Τρελαίνονται με την ελληνική κουζίνα, με αυτό που «βγαίνει» μέσα από ένα ελληνικό φαγητό. Κι αυτό είναι τα αρώματα που έχει κάθε πιάτο μας.
Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας όσο κι εγώ, προσπαθούμε να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα και την ελληνική παράδοση σε όλο τον κόσμο. Κάθε πόλη της Ελλάδας έχει τις δικές της παραδοσιακές συνταγές. Αυτές αναδεικνύουμε. Δε μένουμε στα κλασσικά. Για παράδειγμα, όσο κι αν κάποιες στιγμές είναι παρεξηγημένη, εμείς εδώ στην Καλαμάτα έχουμε τη γουρνοπούλα, η οποία δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος. Όταν πέρυσι ήμουν υπεύθυνος σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Θάσο και έβγαλα γουρνοπούλα, ξετρελάθηκαν όλοι με τη γεύση της. Όπως υπάρχουν και γεύσεις της Βόρειας Ελλάδας που δεν τις ξέρουμε εμείς εδώ κάτω. Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι κάθε περιοχή έχει τις δικές της γευστικές νοοτροπίες και μερικές φορές αυτές δεν «παντρεύονται» εύκολα.
Δουλεύω όμως πάντα με μεσσηνιακό ελαιόλαδο και το γνωρίζω σε κουζίνες περιοχών που δεν το χρησιμοποιούν. Όπως επίσης θεωρώ ότι τα σύκα της Καλαμάτας είναι μοναδικά. Σαν τα σύκα της Καλαμάτας, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άλλα.
  -Τι τρώει ένας σεφ. Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Πάρα πολλά. Αλλά θα ξεχωρίσω ένα καλά στημένο πιάτο με κρεατικά.
  -Τα επόμενα σχέδια του Executive Chef  Χρήστου Ζέρβα, ποια είναι;
Πολλά. Πρώτα απ’ όλα θέλω να είμαι καλά στην υγεία μου για να υλοποιήσω τα σχέδιά μου. Να συνεχίσω και να προχωρήσω αυτό που κάνω, όσο πιο καλά μπορώ. Ένα από τα άμεσα σχέδια, σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, είναι να μπορέσουμε να οργανώσουμε σεμινάρια μαγειρικής εδώ στην Καλαμάτα. Κάτι παρόμοιο κάναμε στη Ζάκυνθο με τον τίτλο «Μπορούμε Ζάκυνθος». Κάτι αντίστοιχο να γίνει και εδώ.
Να γίνει το «Μπορούμε Καλαμάτα 2016» με σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε 3 κύκλους. Τον πρώτο κύκλο θα μπορούν να τον παρακολουθήσουν απλές γυναίκες, νοικοκυρές, που θέλουν να μάθουν κάποια πράγματα παραπάνω για το πώς μπορούν να μαγειρεύουν στην κουζίνα τους με λιγότερα υλικά, να μην έχουν μεγάλες καταναλώσεις, να «δουλέψουν» το φαγητό τους πιο ωραία, να βγάλουν τις γεύσεις και τις απαιτούμενες μυρωδιές που πρέπει να βγαίνουν από ένα πιάτο.
Τον δεύτερο κύκλο θα μπορούν να το παρακολουθήσουν  σερβιτόροι και άτομα που απασχολούνται στο τομέα της εστίασης. Ο τρίτος κύκλος θα είναι για επαγγελματίες σεφ, που εργάζονται στην Καλαμάτα.
Σκεφτόμαστε επίσης, στα πλαίσια αυτών των σεμιναρίων, να γίνει κι ένα φεστιβάλ κρασιού γιατί εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε και δικά μας κρασιά. Παράλληλα, έχουμε κάνει πρόταση στο Δήμο Καλαμάτας να βοηθάμε με τις απόψεις μας όπου μπορούμε, γιατί η έδρα της Ομοσπονδίας μας είναι στην Καλαμάτα. Μάλιστα το σλόγκαν μας είναι «Ομοσπονδία Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας, έδρα η Καλαμάτα, πόλη της καρδιάς μας».  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Συνεχείς επιθέσεις από αδέσποτα ζώα στην Καλαμάτα, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των Δήμων         
       
Το φαινόμενο με τις επιθέσεις αδέσποτων ζώων (σ.σ. σκύλων) σε ανύποπτους πολίτες της Καλαμάτας, παρά τα όποια επικοινωνιακά μέτρα ανακοινώνονται κατά καιρούς, δεν έχουν σταματήσει. Πρόσφατα, στην περιοχή του Ασπροχώματος, η Μαρία Ζαγαρέλου, δέχτηκε επίθεση από ένα μεγαλόσωμο σκύλο, ο οποίος την πέταξε κάτω.
Για καλή της τύχη, όμως, ένας πολίτης από παρακείμενη οικία έτρεξε προς βοήθεια και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Βέβαια, η κυρία πέρασε 5 ώρες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας! Επιθέσεις έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου.
Η άμυνα των πολιτών απέναντι στο φαινόμενο είναι τις περισσότερες φορές βάρβαρη και απάνθρωπη, αφού καταφεύγουν στο να δηλητηριάζουν τα σκυλιά, τα οποία δεν έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης στην όλη κατάσταση. Άνθρωποι τα καταστούν αδέσποτα, η Δημοτική Αρχή είναι αυτή που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
Ας δούμε τι προβλέπει ο Νόμος 4235/14, ο οποίος αντικαθιστά προηγούμενο (4039/2012).  «1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων.
 Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων.
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου.»
Επίσης,  «υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.»
(…) Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για το έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος (…)
(…) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.
β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
γ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.»
(…) Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους.
Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους(…).
Αναρωτιόμαστε τι από τα παραπάνω κάνει ο δήμος Καλαμάτας… Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Κώστας Δελής: Είναι η σειρά του καταναλωτή να στηρίξει τις παραδοσιακές καλλιέργειες          
     
Επικίνδυνος περιορισμός της γενετικής βάσης παρατηρείται τα τελευταία 30 χρόνια σε όλες σχεδόν τις σημαντικές καλλιέργειες. Για πολλές από αυτές δεν χρησιμοποιούνται στη βελτίωση περισσότερο από το 5-10% της διαθέσιμης παραλλακτικότητας.
Και όμως, στην Ελλάδα μόνο, καλλιεργούνταν μέχρι πρόσφατα 111 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί μαλακού σιταριού, 139 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί σκληρού, 99 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί κριθαριού, 294 καλαμποκιού και 39 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί βρώμης και 605 ποικιλίες φασουλιού, που έπαψαν πλέον να καλλιεργούνται .
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1927, η καλλιέργεια του σιταριού περιελάμβανε 100% ντόπιες ποικιλίες, το 1969 μόνο 10%, ενώ σήμερα κυριολεκτικά έχει εκτοπιστεί από την καλλιέργεια το σύνολο των παλιών ποικιλιών.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 1% των ντόπιων ποικιλιών σταριού και το 2-3% των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει διασωθεί υπό καλλιέργεια μέχρι τις μέρες μας.
Όλα αυτά και χιλιάδες άλλα γίνονται όχι μόνο γιατί τα αποφάσισαν τα "κέντρα εξουσίας", ή γιατί είναι η πολιτική των κρατών. Έγιναν και γιατί ο καθένας μας τα στήριξε και συνεχίζουμε να τα στηρίζουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σε αυτό το πρωτοφανές ολοκαύτωμα; Θα μείνουμε απαθείς ή θα πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί; Οι ντόπιες ποικιλίες είναι η ελπίδα μας και η πρότασή μας.
Τα παραπάνω συνέβαιναν στον 20ο αιώνα, τον 21ο αιώνα όμως συντελείται μια πρωτοφανής αφύπνιση της ανθρωπότητας και αυτή η αρνητική κατάσταση τείνει να ανατραπεί.
Για όλα τα παραπάνω μιλήσαμε με τον Δρ. Κώστα K. Δελή MSc, PhD, Καθηγητής Εφαρμομών Γενετικής Φυτών και Βιοτεχνολογίας, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Πελοποννήσου.
  Οι παραδοσιακές ποικιλίες υπερέχουν των εμπορικών υβριδίων
Τα όσα ακολουθούν φιλοδοξούν να δώσουν στον αναγνώστη να καταλάβει αυτό που ήδη υποσυνείδητα γνωρίζει, ότι οι παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες υπερέχουν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση) των εμπορικών υβριδίων.
Για να καταλάβει κανείς όμως τι είναι παραδοσιακή ποικιλία, καλό θα ήταν να γνωρίζει τι είναι στην πραγματικότητα το υβρίδιο. Yβρίδιο, όπως το μαρτυρά και η λέξη, είναι ο συνδυασμός δύο ποικιλιών. Mε άλλα λόγια αν καταφέρω να διασταυρώσω δύο ποικιλίες, στη φύση ή στο εργαστήριο, ο απόγονός τους αποτελεί το υβρίδιο.
Oι αρχαίοι ακόμη γνώριζαν ότι οι διασταυρώσεις δύο ποικιλιών στα φυτά ή ακόμη και η διασταύρωση ανάμεσα σε δύο ράτσες σε ζώα οδηγούσε σε απογόνους που έδιναν εξαιρετικά εύρωστα άτομα. Είναι σε όλους γνωστό το παράδειγμα της διασταύρωσης του αλόγου με το γαϊδούρι, οπού ο απόγονός τους το μουλάρι είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υποζύγιο.
 Mε τον ίδιο ακριβώς τρόπο αν μπορούσαμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν έχουμε μία ποικιλία με εξαιρετική απόδοση και χαμηλή ανθεκτικότητα σε ασθένειες η οποία διασταυρωθεί με μία ποικιλία με χαμηλή απόδοση αλλά ανθεκτική σε  ασθένειες, τότε οι απόγονοί τους ιδανικά θα είναι και ανθεκτικοί στις ασθένειες και με υψηλές αποδόσεις.
Στην γεωργική πραγματικότητα τα υβρίδια λειτούργησαν εξαιρετικά για ορισμένα φυτά μεγάλης καλλιέργειας όπως το καλαμπόκι, τριπλασιάζοντας τις αποδόσεις, αλλά την ίδια στιγμή παρουσίαζαν βασικά μειονεκτήματα. Πρώτο βασικό μειονέκτημα ήταν οι μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, λιπάσματα και φυτοπροστασία.
Tα υβρίδια ήταν αποδοτικά, αλλά για να δώσουν τις βελτιωμένες αποδόσεις τους απαιτούσαν ιδανικές συνθήκες και αρκετή επένδυση σε κεφάλαιο από τους παραγωγούς. Δεύτερο μειονέκτημα των υβριδίων αποτελεί η αδυναμία τους να παράξουν σταθερούς απογόνους. Tι σημαίνει αυτό; Σημαίνει με απλά λόγια ότι ενώ τα υβρίδια είναι σταθερά φυτά στο σύνολο σχεδόν των χαρακτηριστικών τους, οι απόγονοί τους είναι «AΣTAΘEΣTATOI». Άρα η παλιά γεωργική πρακτική της φύλαξης σπόρων από τους γεωργούς, πρακτικά με τη χρήση των υβριδίων ακυρώνεται. Aν, δηλαδή, ένας γεωργός κρατούσε σπόρο από ένα υβρίδιο και το καλλιεργούσε, τότε θα έπαιρνε φυτά διαφόρων υψών, αποδόσεων και ανθεκτικότητας σε ασθένειες. Eπομένως, τα υβρίδια που εισαγάγαμε στη γεωργική πρακτική έδωσαν ώθηση στην απόδοση, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν και αρκετά προβλήματα.
Aς δούμε ένα γεωργό στην πρακτική του. O μέσος γεωργός πριν 40 περίπου χρόνια παράτησε τις παραδοσιακές ποικιλίες, για να τις αντικαταστήσει με υβρίδια. Από τη στιγμή που έγινε η μετάβαση αυτή, ο γεωργός είναι υποχρεωμένος κάθε χρόνο να αγοράζει σπόρους σποράς από εταιρίες, κυρίως Oλλανδικές και Iσραηλίτικες. Άρα η αύξηση της απόδοσης (και η σύνδεσή της με την επιδότηση κυρίως στη δεκαετία του ‘80 και ‘90) τον κατέστησε εξαρτημένο. Σκεφτείτε απλά τι θα συνέβαινε αν μία και μόνο χρονιά δε μπορούσαμε να εισαγάγουμε σπόρους σποράς.
H γεωργική παραγωγή θα μειωνόταν ραγδαία, καθώς δε θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν αρκετές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Φυσικά δεν είναι η μόνη μετάβαση που έγινε χωρίς μελέτη στην Eλλάδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση ακόμη και εμείς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια έκπληξη. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που παρακολουθώ, αρκετά συστηματικά, ουδέποτε στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε μία συστηματική μελέτη για τη σύγκριση της απόδοσης υβριδίων και παραδοσιακών ποικιλιών.
 Όλοι και κυρίως οι γεωπόνοι δεχόμασταν a priori την υπεροχή των υβριδίων, ενώ υποτίθεται ότι παραβλέπαμε την υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων για χάρη της αύξησης της απόδοσης.
Στην πραγματικότητα τα υβρίδια μπήκαν στη γεωργική πρακτική στη χώρα μας μαζί με τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής εφαρμογής (μηχανήματα, αρδεύσεις, φυτοφάρμακα και λιπάσματα).
Όσο και αν μοιάζει παράλογο, κανείς δε δοκίμασε τις παραδοσιακές ποικιλίες σε ιδανικές συνθήκες. Έτσι σιγά σιγά, ως καταναλωτές εξοικειωθήκαμε με τομάτες υβριδίων, οι οποίες είναι πρακτικά άγευστες, ωστόσο μπορούν να διατηρηθούν ένα μήνα στο ψυγείο. Σήμερα, που όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν την ολική επαναφορά της γεύσης στο καθημερινό τραπέζι, είναι ξανά η ώρα των παραδοσιακών ποικιλιών.
Mε αυτή την προοπτική το ξεχασμένο γενετικό υλικό που αντικαταστάθηκε τόσο βίαια, σήμερα μοιάζει πραγματικός θησαυρός για τον κάθε ερευνητή. Tα φυτά των παραδοσιακών ποικιλιών καλά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον που καλλιεργήθηκαν για σειρά χρόνων και για πολλές γενεές, έφεραν γενετικό φορτίο που τους επέτρεψε να επιζήσουν στη δοκιμασία του πιο σκληρού κριτή. Tης φύσης. Αυτός ο σκληρός κριτής πετάει έξω οτιδήποτε δε μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του. Oι παραδοσιακές ποικιλίες, με αυτή την έννοια, κρύβουν στο γενετικό τους υλικό απαντήσεις στις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις, στις οποίες σήμερα απαντάμε με τη χρήση φυτοφαρμάκων.
  Συνεργασία ιδρύματος "Καπετάν Βασίλης" και ΤΕΙ Πελοποννήσου
Σε αυτή την κατεύθυνση το Ίδρυμα Kαπετάν Bασίλης χρηματοδότησε την καταγραφή των παραδοσιακά καλλιεργούμενων ποικιλιών της Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. H προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε και παρουσιάστηκε με επιτυχία στις πολλές εκδηλώσεις του Ιδρύματος.
Πρόσφατα, το TEI Πελοποννήσου και τα εργαστήρια γενετικής-βιοτεχνολογίας και χημείας με επιστημονικούς υπεύθυνους τον υπογράφοντα το άρθρο και τον Δρ. I. Σπηλιώπουλο αντίστοιχα, χρηματοδοτήθηκαν για τη μελέτη της παραδοσιακής ποικιλίας τομάτας «Xοντροκατσαρή» από το Ίδρυμα Kαπετάν Bασίλης.
 O απώτερος σκοπός της έρευνας είναι να εισαγάγουν τη συγκεκριμένη ποικιλία στη γεωργική πρακτική ξανά, ακόμη και σε συνθήκες υπερεντατικής καλλιέργειας όπως η υδροπονία, αλλά και να αποδείξουν την υψηλή θρεπτική της αξία. Eίναι ευτυχής συγκυρία ότι ένα τόσο σημαντικό Ίδρυμα μπορεί να χρηματοδοτεί έρευνα στο νομό Mεσσηνίας και πιστεύω πως είναι πια σειρά του καταναλωτή να μάθει να αγοράζει όχι μόνο με την όραση αλλά και με τη γεύση και την όσφρηση.
Eίναι επομένως σημαντικό να ξεφύγουμε από τα τυποποιημένα ομοιόμορφης εμφάνισης προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να καλλιεργήσουν ξανά τα δικά τους σπόρια, σπάζοντας τον κύκλο της εξάρτησής τους από μεγάλες εταιρίες. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 8/3/2016 προβλέπεται άστατος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις. Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-85%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, απο Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, με αποτέλεσμα να πέσουν και λασποψιχάλες. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Τα «άκουσαν» Σταθάκης, Ξανθός και Χαρίτσης από αγρότες στο Ρέθυμνο (βίντεο)

Στο περιθώριο της συζήτησης για το νέο ΕΣΠΑ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία των Υπουργών Σταθάκη, Ξανθού και Χαρίτση, οι συγκεντρωμένοι αγροκτηνοτρόφοι, απέκλεισαν την είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζεται το ΕΒΕΡ, δείχνοντας τα αισθήματα αγανάκτησης και προδοσίας που ένιωθαν, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν. Ένταση, φωνές και κατά μέτωπο επιθέσεις με τις δυνάμεις της Αστυνομίας, προκάλεσαν τον αποκλεισμό των 3 υπουργών στο κτήριο του ΕΒΕΡ για περισσότερο από μισή ώρα, μετά το πέρας της εκδήλωσης. - 
  Βίντεο , Αγρότες εγκλώβισαν και προπηλάκισαν τους Σταθάκη, Χαρίτση, Ξανθό στο Ρέθυμνο : https://youtu.be/nzrqlHQ5_f8 .-

***  Ξεκινούν οι αιτήσεις στη δράση του ΕΣΠΑ για αυτοαπασχόληση πτυχιούχων- Χρήσιμες πληροφορίες         
     
Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκινά την Τρίτη 8/3/2016, 12 μ.μ., η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων, για τους ενδιαφερόμενους της δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η περίοδος υποβολής διαρκεί από 8/3/2016 έως 15/4/2016. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr και δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας, ο τρόπος αξιολόγησης που έχει οριστεί καθιστά την υποβολή προτάσεων αδιάβλητη, απλή και ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Σημειώνεται ότι για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών. Οι προτάσεις που θα αξιολογηθούν θετικά στη δράση θα ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο και τόπο αποστολής/παραλαβής του φυσικού φακέλου που θα περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά.
Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 08.03.2016 ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
~** Χρήσιμες πληροφορίες
* Μπορούν να συμμετέχουν:
Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
* Επιδοτούνται για:
Τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέου ή υφιστάμενου αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου συναφούς με την ειδικότητά τους .
*Επιδοτούνται με:
έως 25.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση.
έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων.
έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων.
Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμών δαπανών.
* Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
I. Εισοδηματικά κριτήρια
 Το ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου κατά το έτος 2015 θα πρέπει να είναι ≤ 20.000 ευρώ.
Σε περίπτωση οικογένειας το οικογενειακό εισόδημα κατά το έτος 2015 θα πρέπει να είναι ≤ 35.000 ευρώ.
II. Επιδότηση από προγράμματα στο παρελθόν
 Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην έχει εγκριθεί και να μην έχει λάβει ενίσχυση από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1.01.2012 μέχρι και την μέχρι και την ημερομηνία υποβολή της αίτησης. Εξαιρείται η συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις κατάρτισης. 
* Σημεία ιδιαίτερης προσοχής
I. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα), www.ependyseis.gr. Οι επιχειρήσεις που θα αξιολογηθούν θετικά στη δράση θα ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο και τόπο αποστολής/παραλαβής του φυσικού φακέλου που θα περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά.
II. Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες ΜΟΝΟ εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 08.03.2016 ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Επικοινωνία - Πληροφορίες - Ερωτήσεις
* Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Μεσογείων 56, Αθήνα με ωράριο λειτουργίας 8:30 έως 19:00
* Τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση.
* Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.gr - www.espa.gr
* Εmail: infoepan@mou.gr
* Facebook: www.facebook.com/antagonistikotita
* Twitter: http://twitter.com/epan_ii
* Linkedin: http://www.linkedin.com/groups?gid=5063337
in.gr
 
 ***  Αμείωτο το ενδιαφέρον για τα μυστικά της Πριγκίπισσας Ιζαμπώς         
     
 
 
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και φέτος τα παιχνίδια του Καλαματιανού Καρναβαλιού, που με γρίφους και άλλες δραστηριότητες διδάσκουν αλλά και ψυχαγωγούν τους καρναβαλιστές, στο πλαίσιο των Μυστικών της Πριγκίπισσας Ιζαμπώς.
Πριν από λίγες ημέρες, τα πληρώματα περιπλανήθηκαν στην περιοχή της Ράχης, που σαν φυσικός λαβύρινθος τους κέρδισε το ενδιαφέρον. Κατέληξαν στον Αβραμόγιαννη, για να παίξουν golf σε ένα αυτοσχέδιο γήπεδο εντός της παιδικής χαράς, ενώ γνώρισαν και πολλά από τα μυστικά της περιοχής (δεντρόσπιτο κ.ά.).
Επίσης, βρέθηκαν στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και έπαιξαν ποδόσφαιρο με... δεμένα πόδια.
Προχθές, στην κεντρική προκυμαία του λιμανιού, συναγωνίστηκαν με υφάσματα και ραπτομηχανές για το ποιος θα φτιάξει το μεγαλύτερο καρναβαλικό σακάκι... Αυτό που κέρδισε ήταν 177 τ.μ.! 

***  Αναβλήθηκε η δίκη του 55χρονου που ασελγούσε στην ανιψιά του         
     
Αναβλήθηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου, λόγω της αποχής διαρκείας των δικηγόρων, η δίκη του 55χρονου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Μεσσηνίας, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι το Μάρτιο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας ενώ ετοιμαζόταν να ασελγήσει σε παιδί ξαδέλφης του.
Νέα ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης θα ορίσει ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας.
  Συνεχίζεται η κράτηση
Ο 55χρονος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες, καθώς το κορίτσι τότε είχε αποκαλύψει στους αστυνομικούς ότι υπέκυπτε στις αρρωστημένες ορέξεις του επί οκτώ ολόκληρους μήνες.
Ειδικότερα, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη σε ασέλγεια τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και με την επιβαρυντική περίσταση ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους οικείους του θύματος.
Επίσης, την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου το οποίο έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του αλλά  δεν έχει υπερβεί το 13ο έτος, κατ’ εξακολούθηση.
Τέλος, κατηγορείται για πλημμελή φύλαξη όπλου.
Χθες, στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Γυθείου, ο 55χρονος, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης, ζήτησε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, προκειμένου να αποφυλακισθεί, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Επ’ αυτοφώρω
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την Αστυνομία, οι περιπέτειες της 12χρονης ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2014 και διήρκεσαν έως το Μάρτιο του 2015, οπότε ο 55χρονος συνελήφθη στο σπίτι του κοριτσιού.
Η μικρή έχει αποκαλύψει ότι ο 55χρονος επανειλημμένα είχε ασελγήσει πάνω της, αλλά λόγω των σχέσεων των δύο οικογενειών δεν αποκάλυπτε τα όσα συνέβαιναν, υπό το φόβο ότι δε θα την πίστευαν.
Συγγενικό, όμως, πρόσωπο της 12χρονης άρχισε να αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά και κατάφερε να την κάνει να αποκαλύψει τα όσα συνέβαιναν.
Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συγκατάθεση της οικογένειας και του κοριτσιού, στήθηκε επιχείρηση στο σπίτι του παιδιού πέρυσι το Μάρτιο.
Η 12χρονη κάλεσε τον 55χρονο στο σπίτι, σε ώρα που θα απουσίαζαν οι γονείς της, χωρίς όμως ο δράστης να γνωρίζει ότι εκεί ήταν κρυμμένοι αστυνομικοί.
Όταν τον αιφνιδίασαν, βρήκαν το κορίτσι γυμνό από τη μέση και κάτω και τον ίδιο με τα γεννητικά όργανα έξω από τα ρούχα. Μάλιστα, αντιστάθηκε και προσπάθησε να διαφύγει, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες.  Β.Β.

***  Πόλα Ρούπα: Με επιστολή δηλώνει ότι ηταν οπλισμένος ο πιλότος – Εγώ έκανα και τη ληστεία στο Σωτηρία 

Ανοίγει, με τον τρόπο της, τα χαρτιά της η Πόλα Ρούπα και αναφέρεται με λεπτομέρειες στην απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη την οποία η ίδια οργάνωσε. Με επιστολή στο Indimedia η Πόλα Ρούπα αναφέρεται στην απόπειρα με το ελικόπτερο, δίνοντας λεπτομέρειες τόσο για την “επιχείρηση” αυτή, για την οποία λέει ότι ήταν οπλισμένος και ο πιλότος του ελικοπτέρου, ενώ αναφέρεται με λεπτομέρειες και στη ληστεία στο νοσοκομείο Σωτηρία. Αναλυτικά η επιστολή της Πόλας Ρούπα: Αυτό το κείμενο υπό άλλες συνθήκες θα γραφόταν από τον Επαναστατικό Αγώνα. Όμως η έκβαση της απόπειρας απόδρασης του συντρόφου Νίκου Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού, με υποχρεώνει να μιλήσω προσωπικά. Στις 21 Φεβρουαρίου επιχείρησα με ελικόπτερο να πραγματοποιήσω απόδραση του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκου Μαζιώτη. Η επιχείρηση ήταν σχεδιασμένη ώστε να μπορούν να έρθουν μαζί μας και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που επιθυμούσαν να πάρουν τον δρόμο προς την ελευθερία. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου και του πώς κατάφερα να αποφύγω τα μέτρα ασφαλείας και να μπω οπλισμένη μέσα στο ελικόπτερο, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία και δεν θα αναφερθώ σε αυτές, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αρκετή παραπληροφόρηση. Ενημερωτικά μόνο αναφέρω ότι το σχέδιο δεν βασίστηκε σε καμία επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο που έγινε στο παρελθόν, δεν σχετίζεται με κανένα εύρημα από σχέδια που δεν υλοποιήθηκαν και δεν έχω σχέση με άλλον καταζητούμενο όπως λέγεται. Επίσης, δεν προηγήθηκε κανένα σχέδιο απόδρασης πριν από αυτό που "ναυάγησε", όπως ειπώθηκε σε κάποια ΜΜΕ. Ένα τέταρτο περίπου μετά την απογείωσή μας από την Θερμησία της Αργολίδας, έβγαλα το όπλο μου και ζήτησα από τον πιλότο να αλλάξουμε πορεία. Αυτός, φυσικά, δεν κατάλαβε ποια είμαι, όμως κατάλαβε ότι θα επιχειρηθεί απόδραση από φυλακές. Πανικοβλήθηκε. Μου επιτέθηκε βγάζοντας όπλο, γεγονός που "παρέλειψε" να αναφέρει. Και επειδή είναι πιθανόν να επιχειρηθεί διάψευση του γεγονότος ότι ήταν οπλισμένος, υπενθυμίζω ότι υπάρχουν δημοσιοποιημένες αναφορές για την ανεύρεση δυο γεμιστήρων στο ελικόπτερο. Ο ένας ήταν δικός μου, ο δεύτερος όμως όχι. Ήταν από το δικό του όπλο, το οποίο του έφυγε από τα χέρια κατά την συμπλοκή μας στον αέρα. Και όσον αφορά εμένα, φυσικά και είχα δεύτερο γεμιστήρα. Θα πήγαινα σε τέτοια επιχείρηση μόνο με ένα γεμιστήρα; Έχασε τον έλεγχο του ελικοπτέρου και φώναζε πανικόβλητος "θα σκοτωθούμε". Είναι αληθής η περιγραφή ενός ελικοπτέρου ουσιαστικά ακυβέρνητου που παρουσιάστηκε. Όμως αυτές οι εικόνες δεν ήταν αποτέλεσμα δικών μου ενεργειών, αλλά δικών του. Το ελικόπτερο έχανε ύψος και στροβιλιζόταν στον αέρα. Περάσαμε λίγα μέτρα πάνω από σύρματα της ΔΕΗ. Του φώναζα να το σηκώσει, να κάνει ό,τι του λέω και δεν θα πάθει κανένας τίποτα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρεθήκαμε στο έδαφος. Όσοι μιλούν για ψύχραιμη αντίδραση του πιλότου κρίνοντας προφανώς εκ του αποτελέσματος, δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν. Από το να κάνει αυτό που του ζήτησα, προτίμησε να ρισκάρει να τσακιστεί και ο ίδιος μαζί μου σε μια συντριβή του ελικοπτέρου που από τύχη δεν έγινε. Εγώ μπαίνοντας στο ελικόπτερο και επιχειρώντας να πάρω τον έλεγχό του και να το κατευθύνω στις φυλακές, είναι αυτονόητο ότι είχα πάρει τις αποφάσεις μου. Στην άρνησή του να κάνει ό,τι του έλεγα, φυσικά και θα αντιδρούσα. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι ήμουν υπεύθυνη για την ανεξέλεγκτη κάθοδο του ελικοπτέρου από τα 5000 πόδια στην γη, τι περίμεναν; Ότι θα έλεγα "άμα δεν θέλεις να έρθεις ως τις φυλακές, δεν πειράζει"; Πυροβόλησα και ήρθαμε -και οι δυο ένοπλοι- σε συμπλοκή στον αέρα. Αυτός προτίμησε να ρισκάρει να συντριβεί μαζί μου στο βουνό από το να υπακούσει. Όταν τελικά προσγειωθήκαμε με φόρα στο έδαφος και ενώ γνώριζα ότι η επιχείρηση είχε χαθεί, είχα κάθε ευκαιρία να τον εκτελέσω. Αποφάσισα συνειδητά να μην το κάνω. Παρά το γεγονός ότι γνώριζα πως με αυτή την απόφαση έθετα σε κίνδυνο την ζωή ή την ελευθερία μου, δεν το έκανα κι ας είχα την ευκαιρία. Αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά. Ο μόνος παράγοντας που με κράτησε ήταν η πολιτική μου συνείδηση. Και αυτήν την απόφαση την πήρα ρισκάροντας την ίδια μου τη ζωή και την δυνατότητά μου να διαφύγω. Όσον αφορά την επιχείρηση της απόδρασης είναι αυτονόητο ότι είχαν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας ώστε να περιφρουρηθεί το εγχείρημα από την εξωτερική φρουρά των φυλακών και για τον ίδιο τον πιλότο κουβαλούσα ακόμα και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Στην προκειμένη περίπτωση ο σκοπός ήταν να γίνει η απόδραση με τρόπο που θα διασφάλιζε το ελάχιστο δυνατό ρίσκο για το ελικόπτερο, τους συντρόφους και φυσικά, τον πιλότο. Με την ίδια αντίληψη κινήθηκα και κατά την προσγείωσή μας στο έδαφος, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση απέτυχε εξαιτίας του και παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ήταν οπλισμένος. Στην ουσία έβαλα την ζωή του πάνω από την δική μου και πάνω από την δική μου ασφάλεια. Και αυτή την επιλογή μου καλούμαι να επανεξετάσω. Η οργάνωση της απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη ήταν μια πολιτική απόφαση. Όπως πολιτική απόφαση ήταν η απελευθέρωση και άλλων πολιτικών κρατουμένων. Δεν ήταν μια προσωπική επιλογή. Αν ήθελα να απελευθερώσω μόνο τον σύντροφό μου Νίκο Μαζιώτη δεν θα ναύλωνα μεγάλο ελικόπτερο, γεγονός που κατέστησε πιο πολύπλοκη την οργάνωση της επιχείρησης. Σκοπός της επιχείρησης ήταν η απελευθέρωση και άλλων πολιτικών κρατουμένων, όσων στην πραγματικότητα ήθελαν να πάρουν μαζί μας τον δρόμο προς την ελευθερία. Αυτή λοιπόν η ενέργεια, παρά τις προσωπικές διαστάσεις που έχει και είναι γνωστές, δεν ήταν μια προσωπική, ήταν μια πολιτική επιλογή. Ήταν ένα βήμα στην πορεία για την Επανάσταση. Το ίδιο ισχύει για κάθε ενέργεια που έχω πραγματοποιήσει και για κάθε ενέργεια που πρόκειται να κάνω στο μέλλον. Πρόκειται για κρίκους σε μια αλυσίδα ενός επαναστατικού σχεδιασμού με στόχευση την δημιουργία ευνοϊκότερων πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών για την διεύρυνση και ενδυνάμωση του επαναστατικού αγώνα. Για την πολιτική βάση αυτής της επιλογής θα μιλήσω πιο κάτω. Πρώτα όμως πρέπει να μιλήσω για γεγονότα και για τον τρόπο που έχω λειτουργήσει μέχρι τώρα σε κάποια από αυτά. Όπως είπα και νωρίτερα, κάθε ενέργεια που κάνω αφορά μια πράξη που σχετίζεται με έναν πολιτικό σχεδιασμό. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απαλλοτρίωση της τράπεζας Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία που πραγματοποίησα τον περασμένο Ιούνιο. Με αυτά τα χρήματα εξασφάλισα εκτός από την επιβίωσή μου στην "παρανομία", την οργάνωση της δράσης μου και την χρηματοδότηση της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Νίκου Μαζιώτη και άλλων πολιτικών κρατουμένων από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Ο λόγος που αναφέρομαι σε αυτή την απαλλοτρίωση (ποσώς με ενδιαφέρει το ποινικό σκέλος αυτής της αποδοχής), είναι γιατί αυτή την στιγμή θεωρώ απολύτως αναγκαίο να γνωστοποιήσω τον τρόπο λειτουργίας μου στο ζήτημα της ασφάλειας πολιτών, οι οποίοι σε κάποιες στιγμές τυγχάνει να εμπλέκονται σε επαναστατικές δράσεις που συμμετέχω, αλλά και της οπτικής μου για αυτό το ζήτημα με αφορμή -τηρουμένων πάντα των αναλογιών- την απόπειρα απόδρασης. Στην περίπτωση της απαλλοτρίωσης της τράπεζας Πειραιώς αυτό που ανέφερα στις υπαλλήλους την στιγμή που μπήκαμε στην τράπεζα, ήταν να μην πατήσουν συναγερμό γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την δική τους ασφάλεια, μιας και εγώ δεν ήμουν διατεθειμένη να φύγω από την τράπεζα χωρίς τα χρήματα. Ούτε τις απείλησα ούτε θα κινδύνευαν ποτέ από εμένα. Αν κινδύνευαν θα ήταν από την αστυνομία στην περίπτωση που θα κατέφθανε στο σημείο και είχαμε πλέον ένοπλη συμπλοκή. Και η άφιξη της αστυνομίας θα γινόταν μόνο στην περίπτωση που κάποια από τις υπαλλήλους πατούσε τον συναγερμό της τράπεζας. Αυτή ήταν η εξέλιξη που και οι ίδιες ήθελαν να αποφύγουν. Γιατί σε κάθε τέτοια ενέργεια, αυτό που φοβούνται όσοι τυγχάνουν να βρίσκονται παρόντες, δεν είναι αυτούς που επιχειρούν τις απαλλοτριώσεις, αλλά την αστυνομία. Εξάλλου, είναι πραγματικά ηλίθιο για οποιονδήποτε να επιχειρήσει να υπερασπιστεί χρήματα των τραπεζιτών. Και για την ιστορία, όταν η μια υπάλληλος μου είπε ότι "κι εμείς φτωχοί άνθρωποι είμαστε", της πρότεινα να πάμε σε "τυφλό" σημείο όπου δεν μας βλέπουν οι κάμερες και να πάρει 5000 ευρώ, τα οποία και δεν δέχτηκε, προφανώς από φόβο. Αν τα είχε δεχτεί, να είναι σίγουρη ότι δεν θα μίλαγα γι' αυτό δημοσίως. Και μια λεπτομέρεια: αυτό που κρατούσα ήταν ιατρική ποδιά που μου χρησίμευε για να καλύπτω το όπλο μου κατά την αναμονή μου έξω από την τράπεζα και όχι πετσέτα (!) όπως αρκετές φορές αναφέρθηκε. Στον αγώνα για την Επανάσταση σε κάθε εποχή -όπως εξάλλου ισχύει και σε όλους τους πολέμους- οι επαναστάτες υποχρεώνονται σε κάποιες στιγμές να ζητούν την συνδρομή πολιτών στον αγώνα τους. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι πάρα πολλά -μια απόπειρα καταγραφής τους θα γέμιζε βιβλίο και δεν είναι της ώρας να επεκταθώ- τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ένοπλα κινήματα και οργανώσεις άλλων χωρών. Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως, τους ζητάμε στην ουσία να πάρουν θέση σε έναν πόλεμο. Από την στιγμή που κάποιος αρνείται να συνδράμει, αυτό δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη πρακτική, αλλά συνιστά μια συνολικά εχθρική στάση απέναντι στον αγώνα. Βάζει σε κίνδυνο ή ματαιώνει εγχειρήματα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αγωνιστών, παρεμποδίζει μια επαναστατική διαδικασία. Παίρνει θέση απέναντι σε έναν κοινωνικό και ταξικό πόλεμο. Ούτε στην τράπεζα Πειραιώς ούτε στην απόπειρα απόδρασης γνωστοποίησα την ταυτότητά μου, συνεπώς δεν ήξερε κανείς από τους εμπλεκόμενους στις παραπάνω υποθέσεις ότι πρόκειται για πολιτικές ενέργειες. Όμως με αφορμή την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης και δεδομένου ότι -όπως προανέφερα- είχα την ευκαιρία να σκοτώσω τον πιλότο, αλλά δεν το έκανα ρισκάροντας την ίδια μου την ζωή, οφείλω να γνωστοποιήσω τα εξής: Από εδώ και στο εξής αν χρειαστώ ξανά την συνδρομή πολιτών και εφόσον το κρίνω αναγκαίο, θα γνωστοποιώ την ταυτότητά μου από την αρχή. Ας γνωρίζουν όλοι, δεδομένου ότι η αποστολή μου σε κάθε περίπτωση αφορά την προώθηση του αγώνα για την ανατροπή του εγκληματικού καθεστώτος, ότι κάθε πιθανή άρνηση συνεργασίας και προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης, θα αντιμετωπίζεται αναλόγως. Εννοείται, πως γνωρίζω τα στοιχεία του πιλότου, όμως δεν απείλησα την οικογένειά του. Οικογένειες και παιδιά δεν θα απειλούσα ποτέ. Αυτός είναι ένας απολογισμός μου από την απόπειρα απόδρασης, τον οποίο οφείλω να γνωστοποιήσω.Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η απόπειρα απόδρασης εντασσόταν μέσα στα πλαίσια της συνέχισης της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα. Στόχος ήταν η απελευθέρωση του συντρόφου Νίκου Μαζιώτη και άλλων πολιτικών κρατουμένων. Με αυτή την ενέργεια ο Επαναστατικός Αγώνας ήθελε να δώσει μια απάντηση στην καταστολή, ήθελε να ακυρώσει στην πράξη την κατασταλτική επιχείρηση ενάντια στον Επαναστατικό Αγώνα που έγινε με την σύλληψη του συντρόφου. Ήθελε επίσης, να απαντήσει σε μια σειρά από κατασταλτικές επιχειρήσεις που κατέληξαν με την φυλάκιση και άλλων ένοπλων αγωνιστών. Εννοείται πως δεν θα εγκαταλείπαμε τον σύντροφο Μαζιώτη στα χέρια του εχθρού χωρίς να επιχειρήσουμε την απελευθέρωσή του. Και εννοείται, πως δεν θα μας αντιστοιχούσε πολιτικά και ηθικά να μην επιδιώξουμε να απελευθερώσουμε και άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Η καταστολή και οι απόπειρες πολιτικού παροπλισμού των ένοπλων αγωνιστών που αυτή συνεπάγεται, επιχειρούν να δημιουργήσουν δυσμενείς συνθήκες στον αγώνα και για αυτό είναι επαναστατικό καθήκον να επιχειρούμε πάντα να ακυρώνουμε στην πράξη τα αποτελέσματά της. Επίσης, ενέργεια αυτή ήταν μια προσπάθεια ανάδειξης της αναγκαιότητας για ενότητα απέναντι στις κατασταλτικές επιχειρήσεις του κράτους, για ενότητα στον αγώνα. Η καταστολή ενάντια σε αγωνιστές που μάχονται κατά του καθεστώτος είναι παράμετρος της ευρύτερης πολιτικής υποδούλωσης της κοινωνικής βάσης. Και επειδή κάθε φορά οφείλουμε να βάζουμε τις πολιτικές της κυριαρχίας μέσα στις ιστορικές τους διαστάσεις ώστε να είναι πιο κατανοητές οι άμεσες στοχεύσεις της κατασταλτικής πολιτικής, ας λάβουμε υπόψιν μας ότι η καταστολή στην εποχή μας δεν μπορεί παρά να αποτελεί αδιαχώριστη παράμετρος των πολιτικών διάσωσης του συστήματος από την κρίση. Και η διάσωση του συστήματος από την κρίση προϋποθέτει την εξόντωση μεγάλων τμημάτων της κοινωνικής βάσης. Όσοι περισσεύουν από την διαδικασία αναπαραγωγής του καθεστώτος σήμερα, πετιούνται στο κοινωνικό περιθώριο, οδηγούνται στην λιμοκτονία, την απόγνωση, την τρέλα, τον θάνατο. Οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ προσπαθούν να κρατήσουν δεμένες με την μοίρα του συστήματος τις κοινωνικές πλειοψηφίες. Προσπαθούν να τις εξαναγκάσουν σε υποταγή ισχυριζόμενες ότι είναι προς το κοινό συμφέρον η επιβίωση του συστήματος, έξω από το οποίο δεν υπάρχει ζωή για κανέναν, είτε πλούσιο είτε φτωχό. Σε μια περίοδο που είναι απονομιμοποιημένο το οικονομικό και πολιτικό καθεστώς στις συνειδήσεις των περισσότερων ανθρώπων, αυτές εξαναγκάζουν σε συμμόρφωση και προσπαθούν να πείσουν ότι το σύστημα του καπιταλισμού και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, το σύστημα της δουλείας, της εξαπάτησης, της βίας, του εγκλήματος και της τρομοκρατίας είναι μονόδρομος. Ότι άλλη επιλογή δεν έχουμε από το να σκύβουμε το κεφάλι, από το να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την απαξίωση, τον εξευτελισμό, την σκλαβιά. Ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να θυσιαζόμαστε αυτοβούλως στον βωμό της εξόδου του συστήματος από την κρίση. Όμως όπως είπα και πριν, η σωτηρία του συστήματος προϋποθέτει την εξόντωση ανθρώπων. Οι κοινωνίες εδώ και καιρό δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίζουν τις πολιτικές κοινωνικής ευθανασίας που επιβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις κάθε κομματικής απόχρωσης. Οι πολιτικές και οικονομικές εξουσίες γνωρίζουν πως μόνο μια κοινωνική Επανάσταση μπορεί να αποτελεί την άλλη πρόταση στην κρίση. Πως μόνο μια κοινωνική Επανάσταση μπορεί να λειτουργήσει προς το συμφέρον των φτωχών και των αποκλεισμένων. Μια Επανάσταση που θα στραφεί βίαια ενάντια στην οικονομική και πολιτική ελίτ, ενάντια στις δομές και τους θεσμούς του συστήματος και θα επιχειρήσει να το καταλύσει. Όταν η κρίση εκδηλώθηκε στην Ευρώπη με την μορφή της κρίσης χρέους, οι πολιτικοί ηγήτορες της ΕΕ και οι πλούσιοι του πλανήτη είχαν ένα μεγάλο φόβο τον οποίο τον εξέφραζαν δημόσια: Τον γενικευμένο ξεσηκωμό των λαών στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που μάστιζε η κρίση και που αργά ή γρήγορα μέσω των πολιτικών "διάσωσής τους", θα μετατρέπονταν σε αποικίες των δανειστών και των πλουσίων του πλανήτη. Ο μεγάλος φόβος τους ήταν το ξέσπασμα μιας κοινωνικής Επανάστασης σε κάποια από τις χώρες αυτές, μιας Επανάστασης που θα πυροδοτούσε άλλες στις αδύναμες και υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ. Αυτός ο φόβος τους, δυστυχώς, δεν επαληθεύτηκε. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν αντιστοιχεί σε αυτό το κείμενο να τους αναλύσω. Όμως αναφέρω ένα σημαντικό μέλημα της εξουσίας στον γενικότερο σχεδιασμό της να αποκλείσει την προοπτική της κοινωνικής Επανάστασης στην χώρα: Την άμεση αντιμετώπιση αυτών που την προωθούν, αυτών που πολεμούν για να γίνει πραγματικότητα, αυτών που έχουν αφιερώσει την ζωή τους όλη για να γίνει εφικτή η κοινωνική απελευθέρωση. Την άμεση αντιμετώπιση των επαναστατών μέσω της καταστολής και του πολιτικού παροπλισμού τους που αυτή επιφέρει. Αιχμή της καταστολής στην εποχή μας είναι η αντιμετώπιση των ένοπλων επαναστατών. Και το μήνυμα που θέλει να στείλει προς όλη την κοινωνία, είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική στον επαναστατικό αγώνα, δεν υπάρχει καμία προοπτική στον πόλεμο ενάντια στο καθεστώς. Δεν υπάρχει καμία προοπτική αλλαγής σελίδας στην ιστορία. Ότι ο καπιταλισμός, ακόμα και στην πιο απάνθρωπη έκφρασή του, είναι μονόδρομος και ότι οφείλουμε να θυσιαζόμαστε για την επιβίωσή του. Το μήνυμα για όλη την κοινωνία είναι "υποταγή ή θάνατος". Αυτήν την προοπτική πολεμούσε και πολεμάει ο Επαναστατικός Αγώνας. Να μην ριζώσει στις καρδιές των φτωχών η ήττα που προωθεί με κάθε μέσο η κρατική πολιτική. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε να μην γίνει πραγματικότητα η συνείδηση του σκλάβου, να μην παραιτηθούμε ποτέ από τον αγώνα για την ανατροπή ενός εγκληματικού, δολοφονικού συστήματος. Και φυσικά, να προσπαθούμε πάντα να ακυρώνουμε στην πράξη τα αποτελέσματα της καταστολής. Το 2010 και ενώ ο Επαναστατικός Αγώνας είχε ήδη από το 2009 ξεκινήσει μια σειρά δράσεων με μεγάλες επιθέσεις ενάντια σε κομβικής σημασίας για την λειτουργία του συστήματος θεσμούς και οργανισμούς -κεντρικά της Citibank, Eurobank, χρηματιστήριο- με στόχο την ματαίωση των σχεδίων της οικονομικής και πολιτικής ελίτ για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, ο σύντροφός μας Λάμπρος Φούντας πέφτει νεκρός από σφαίρα μπάτσου κατά την διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας παραμονές ενός μεγάλου χτυπήματος της οργάνωσης. Ακολουθεί η πρώτη κατασταλτική επιχείρηση ενάντια στον Επαναστατικό Αγώνα. Στις 10 Απρίλη το κράτος μας συλλαμβάνει. Όμως εμείς δεν ηττηθήκαμε. Γιατί ήττα είναι να σκύβεις το κεφάλι στην καταστολή και να αρνείσαι τον εαυτό σου, τις επιλογές σου, τους νεκρούς συντρόφους σου. Για εμάς η καταστολή ήταν μια νέα φάση του αγώνα μας. Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα και τον κρατήσαμε ζωντανό. Μετά το πέρας του δεκαοχταμήνου εγώ με τον σύντροφό μου αφεθήκαμε ελεύθεροι και περάσαμε στην "παρανομία". Ο Επαναστατικός Αγώνας, παρά τα πλήγματα που είχε δεχθεί, ήταν ζωντανός και ξαναχτύπησε με την επίθεση εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδας, το ελληνικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της τότε τρόικας και σημερινού κουαρτέτου, καθώς εκτός από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχει και ο ESM, και ευθύνεται για την διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης του συστήματος στην χώρα. Αυτή η εξέλιξη ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση ότι η κατασταλτική επιχείρηση που έκανε το κράτος το 2010, απέτυχε παταγωδώς. Το καλοκαίρι του 2014 ο σύντροφος Νίκος Μαζιώτης ύστερα από καταδίωξη στο Μοναστηράκι τραυματίζεται από σφαίρα μπάτσου και συλλαμβάνεται. Για μια ακόμα φορά δεν τα παρατήσαμε. Η ήττα δεν άγγιξε ποτέ ούτε και πρόκειται να αγγίξει τον Επαναστατικό Αγώνα και εμένα προσωπικά. Γιατί η ήττα και η παραίτηση δεν αρμόζει σε επαναστάτες. Έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας, τους συντρόφους μας, την κοινωνία, να κρατάμε ζωντανή την φλόγα της πίστης για την Επανάσταση, ακόμα και όταν μας χτυπάει το κράτος. Ο Επαναστατικός Αγώνας πάντα είχε ως στρατηγικής σημασίας στόχο να ακυρώνει στην πράξη την καταστολή. Αυτό τον στόχο είχε και η απόδραση. Μπορεί να μην τα καταφέραμε αυτή την φορά, όμως τίποτα δεν χάθηκε. Στον αγώνα υπάρχουν επιτυχίες, υπάρχουν και αποτυχίες. Το ζητούμενο είναι οι αποτυχίες να μην καταβάλουν τους αγωνιστές. Χέρι-χέρι με την καταστολή της επαναστατικής δράσης βαδίζει η κυρίαρχη προπαγάνδα με την οποία το κράτος στοχεύει στον πολιτικό παροπλισμό των αγωνιστών. Μας αποκαλούν "τρομοκράτες", "εγκληματίες", "ληστές" όπως εξάλλου έκανε κάθε καθεστώς σε κάθε εποχή όταν είχε να αντιμετωπίσει πολιτικά ένοπλους αγωνιστές και κινήματα. Σε κάθε εποχή παράλληλα με κάθε επαναστατικό πόλεμο διεξάγεται και ένας επικοινωνιακός πόλεμος μεταξύ επαναστατών και καθεστώτων. Έναν τέτοιο επικοινωνιακό πόλεμο έχουμε ζήσει σε όλη την περίοδο της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα και συνεχίζουμε να ζούμε με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα προσωπικά τόσο εγώ όσο και ο σύντροφος Νίκος Μαζιώτης, καθώς από την στιγμή που περάσαμε στην "παρανομία", σε κάθε στιγμή της δράσης μας έβγαινε μπροστά το πρόσωπο και η ταυτότητά μας. Και αυτό συνέβαινε και συμβαίνει όχι μόνο για υποθέσεις που μας αφορούν, αλλά και για γεγονότα με τα οποία δεν έχουμε σχέση και έχουμε αρνηθεί δημοσίως. Και παρά το γεγονός ότι το κράτος και οι μηχανισμοί καταστολής γνωρίζουν ότι ούτε ο σύντροφος Μαζιώτης ούτε εγώ θα είχαμε οποιοδήποτε πρόβλημα να αναλάβουμε τις επιλογές μας. Τώρα το κράτος έχει εστιάσει την πολεμική του πάνω στο δικό μου πρόσωπο. Όμως ξέρει πολύ καλά πως είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να καταφέρει τον πολιτικό παροπλισμό τον δικό μου και του Επαναστατικού Αγώνα μέσω της προπαγάνδας. Στην εποχή μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι κοινή συνείδηση στην μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας πως οι τρομοκράτες, οι εγκληματίες, οι ληστές είναι αυτοί που κυβερνούν. Είναι η οικονομική και πολιτική ελίτ που ληστεύει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους στο όνομα της σωτηρίας του συστήματος. Είναι οι "θεσμοί" και όσοι επιβάλλουν τα μνημόνια και τα προγράμματα "διάσωσης". Τρομοκράτες και εγκληματίες είναι αυτοί που συμμετέχουν στις ελληνικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τα εγκληματικά σχέδια εξόντωσης των κοινωνικά αδύναμων. Που υπηρετούν τυφλά μια αιμοσταγή άρχουσα οικονομικά τάξη. Που συνδράμουν τους αρχιληστές - τραπεζίτες στο εγκληματικό τους έργο να πετούν στο δρόμο και να σέρνουν στις φυλακές όλους όσοι αδυνατούν να συμμορφωθούν στις ληστρικές τους ορέξεις. Τρομοκράτες, εγκληματίες, ληστές είναι όσοι παίρνουν το κομμάτι το ψωμί μέσα από το στόμα των φτωχών. Αυτοί που με τις πολιτικές τους ευθύνονται για τους άνεργους, τους εξαθλιωμένους, τους άπορους, τους περιθωριοποιημένους. Αυτοί που πετούν στους δρόμους καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους. Αυτοί που με τις πολιτικές τους επιχειρούν να σώσουν ένα δολοφονικό σύστημα με αντίτιμο την εξαθλίωση και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που ζούμε είναι ένας πόλεμος. Είναι ένας ταξικός και κοινωνικός πόλεμος. Και τα θύματα που μέχρι στιγμής μετράμε σε αυτόν τον πόλεμο είναι πολλές χιλιάδες. Είναι οι άστεγοι που στοιβάζονται στα πεζοδρόμια των μεγάλων πόλεων, τα παιδιά που υποσιτίζονται, λιποθυμούν, αρρωσταίνουν και τρελαίνονται, είναι οι απελπισμένοι από την οικονομική αφαίμαξη του κράτους και των τραπεζών, είναι αυτοί που αυτοκτονούν... Σε αυτόν τον πόλεμο όλες οι κυβερνήσεις έχουν ταχθεί στο πλευρό των οικονομικά ισχυρών και όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε αυτές έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα. Απέναντί τους στέκονται μια χούφτα επαναστάτες. Και είναι βασικό τους μέλημα να θέλουν την πολιτική, αλλά και την φυσική τους εξόντωση. Οι "αντιτρομοκρατικοί" νόμοι, τα ειδικά κελιά, οι απομονώσεις, τα πλέγματα στις φυλακές, η σιωπή γύρω από τον λόγο των αγωνιστών, οι εξοντωτικές ποινές, τα ειδικά δικαστήρια είναι αιχμή της κρατικής αντεπαναστατικής πολιτικής. Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει ένα ακόμα βήμα με το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ'. Ύστερα από πολυήμερη απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων κάποια από τα μέτρα της πολιτικής εξουσίας πάρθηκαν πίσω. Όμως για τους δηλωμένους εχθρούς του καθεστώτος τα μέτρα αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ. Ο σύντροφος Νίκος Μαζιώτης είναι αυτός ο πολιτικός κρατούμενος που υφίσταται όλες τις "εξαιρέσεις" και τις ειδικές μορφές αντιμετώπισης από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Αφού κατά τύχη γλίτωσε τον θάνατο από την σφαίρα του μπάτσου κατά την συμπλοκή στο Μοναστηράκι και ενώ είχε σακατευτεί από το ένα χέρι, δέχτηκε την "ειδική φροντίδα" των απομονώσεων, της απουσίας ιατρικής μέριμνας, των συνεχών μεταγωγών. Ήταν ο πρώτος που μεταφέρθηκε στην ειδική φυλακή τύπου Γ' που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση της ΝΔ και την μεταφορά του εκεί την ανακοίνωσαν με τις σχετικές "τυμπανοκρουσίες". Σε όποια φυλακή και αν τον πηγαίνουν, αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας ακόμα και αν αυτό σημαίνει την αναδιάρθρωση ολόκληρων φυλακών. Και δεν είναι απλώς ο φόβος της απόδρασης ενός κρατουμένου αυτός που τους καθοδηγεί. Ο κυριότερος παράγοντας είναι ο πολιτικός του ρόλος και το γεγονός ότι δεν έχει κάνει βήμα πίσω. Ο σύντροφος Μαζιώτης έχει γίνει αιχμή της κατασταλτικής πολιτικής του κράτους απέναντι στην επαναστατική προοπτική και τον ένοπλο αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να δει την κατασταλτική αντεπαναστατική κρατική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται στις μέρες μας. Αυτό αποδεικνύει και η επιβολή της ποινής των ισοβίων για την έκρηξη με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην Τράπεζα της Ελλάδας τον Απρίλη του 2014 για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ο Επαναστατικός Αγώνας, η πρώτη επιβολή ισοβίων για βομβιστική επίθεση στην Ελλάδα. Μια βομβιστική επίθεση με προειδοποιητικό τηλεφώνημα και χωρίς τραυματίες. Ισόβια και 129 χρόνια για μια βομβιστική επίθεση και δυο απαλλοτριώσεις τραπεζών είναι απόφαση που δεν αφορά μια δικονομική διαδικασία, αλλά μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Το συγκεκριμένο δικαστήριο που βρισκόταν σε εντεταλμένη υπηρεσία για λογαριασμό της χούντας που μας κυβερνά και που απαρτίζεται από τους "θεσμούς", την κυβέρνηση, την οικονομική και πολιτική ελίτ διεκπεραίωσε μια διαδικασία που είχε ως στόχο μια και μόνο προαποφασισμένη πολιτική αποστολή: Να επιβάλει μια τέτοια ποινή στον σύντροφο που θα μπορούσε να προκαλέσει το μέγιστο δυνατό πολιτικό και κοινωνικό εκφοβισμό. Ότι πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε από τα κέντρα εξουσίας στα οποία διαμορφώνεται η πολιτική διαχείρισης της καθεστωτικής ασφάλειας και ότι η αντιμετώπιση του συντρόφου και του Επαναστατικού Αγώνα συνδέεται με την ευρύτερη πολιτική διάσωσης του καθεστώτος στην Ελλάδα δεν είναι -όπως μπορεί να ισχυριστούν κάποιοι- μια πολιτική υπερβολή. Η σημασία που έχει για το καθεστώς η καταστολή του Επαναστατικού Αγώνα και των αγωνιστών που τον απαρτίζουν, έχει φανεί εδώ και χρόνια. Οι πιέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση Καραμανλή από τις ΗΠΑ για συλλήψεις μετά την επίθεση στην αμερικάνικη πρεσβεία, οι επικηρύξεις της οργάνωσης από το ελληνικό και από το αμερικάνικο κράτος, τα συγχαρητήρια που δέχτηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου από Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς προϊστάμενούς της για τις συλλήψεις μας το 2010, η ανακούφιση της τότε κυβέρνησης για τις συλλήψεις και οι κυβερνητικές αναφορές για την αποφυγή χτυπήματος που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την οικονομία -δήλωση που σχετίζεται φυσικά και με τον πολιτικό πανικό της τότε κυβέρνησης για την προοπτική κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας η οποία είχε βυθιστεί στην κρίση χρέους και το πρώτο μνημόνιο δεν είχε ακόμα υπογραφεί-, είναι στοιχεία που δείχνουν τη μεγάλη σημασία για το καθεστώς να αντιμετωπίσει τον Επαναστατικό Αγώνα. Όμως υπάρχει και συνέχεια... Αφού περάσαμε με τον σύντροφο στην παρανομία, οι πιέσεις για την σύλληψή μας αυξήθηκαν. Γι' αυτό και η κυβέρνηση Σαμαρά μας επικήρυξε με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον καθένα από εμάς. Ήταν προφανές ότι αποτελούσε μια κίνηση εξευμενισμού του αμερικάνικου κράτους, αλλά και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ανησυχούσαν για το γεγονός ότι είμαστε ελεύθεροι, ειδικά σε μια περίοδο που η καθεστωτική σταθερότητα αποτελούσε κομβικής σημασίας ζήτημα για ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα που ταλανιζόταν από την κρίση και σημαντική προϋπόθεση για να συνεχιστούν τα καταστροφικά για την κοινωνική βάση προγράμματα διάσωσης του οικονομικού καθεστώτος στην χώρα. Όταν δε έγινε η επίθεση εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδας παραμονή της επίσκεψης της Μέρκελ στην Αθήνα και της πρώτης μετά από χρόνια απόπειρας του ελληνικού κράτους να δανειστεί από τις αγορές, οι πιέσεις από τα διεθνή κέντρα εξουσίας αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Και όταν τελικά κατάφεραν να συλλάβουν τον σύντροφο, η ελληνική κυβέρνηση σύσσωμη έκανε κολοτούμπες για την σύλληψη του "νούμερο ένα τρομοκράτη", η ντόπια οικονομική ελίτ μαζί με τον τότε υπουργό δημόσιας τάξης μιλούσε για την ύψιστη ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στην χώρα, το αμερικάνικο κράτος έστελνε πανευτυχής συγχαρητήρια στους Έλληνες υφισταμένους του και η πολιτική και οικονομική ελίτ ανά τον πλανήτη ένοιωθε πιο ήσυχη για το γεγονός ότι μπορεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα "διάσωσης" της χώρας με μειωμένο κατά πολύ τον κίνδυνο μιας καθεστωτικής αποσταθεροποίησης από την ένοπλη επαναστατική δράση. Όμως, ούτε με τον σύντροφο στην φυλακή ηρέμησε η αμερικάνικη πολιτική εξουσία και τον καταχώρησε στην δική της διεθνή λίστα των "τρομοκρατών". Υπάρχει ένα γενικό μήνυμα αποτροπής με αυτή την απόφαση, αλλά και μια πολύ συγκεκριμένη κεντρική στρατηγική από το κράτος. Το γενικό μήνυμα είναι ότι πιστεύουν πως το καθεστώς εξαντλώντας την πολιτική του εκδικητικότητα απέναντι σε έναν αμετανόητο ένοπλο αγωνιστή, θα καταφέρει να τρομοκρατήσει όλους όσοι σκέφτονται να επιλέξουν την ένοπλη επαναστατική δράση. Όσους βλέπουν την ανατροπή του καθεστώτος ως αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τον ζυγό των μνημονίων και την Επανάσταση ως την μόνη επιλογή για την κοινωνική απελευθέρωση. Όσο για την άμεση και κεντρική στρατηγική της πολιτικής εξουσίας που προανέφερα, αυτή αφορά σε έναν πόλεμο με πολύ συγκεκριμένο άμεσο στόχο: την ματαίωση της στρατηγικής δράσης του Επαναστατικού Αγώνα που χαράχθηκε από την οργάνωση το 2009 εν όψει της κρίσης και που στόχευε στην αποσταθεροποίηση του καθεστώτος με μεγάλα χτυπήματα ενάντια σε κομβικής σημασίας δομές και μηχανισμούς του συστήματος. Γιατί σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο εντασσόταν η επίθεση ενάντια στην Τράπεζα της Ελλάδας και αποτελούσε συνέχεια της δράσης που είχε η οργάνωση πριν τις συλλήψεις το 2010. Η ποινή των ισοβίων είμαι σίγουρη ότι δεν κλόνισαν τον σύντροφο. Όμως, δεν είναι αυτός ο στόχος τους, αφού ξέρουν πως ό,τι κάνουν δεν τον λυγίζουν. Αυτό που επιχειρούν να κάνουν με τα ισόβια για μια βομβιστική επίθεση όπως ήταν αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας, μιας βομβιστικής επίθεσης με μεγάλη κοινωνική αποδοχή, είναι να τρομοκρατήσουν όσους εμπλέκονται ή πρόκειται να εμπλακούν στον ένοπλο αγώνα, όσους επιλέγουν ως δράση τις βομβιστικές επιθέσεις. Είναι μια πολιτική εκδίκηση απέναντι σε μια πολιτική αγώνα που είναι ευρέως γνωστό ότι απολαμβάνει μεγάλη κοινωνική αποδοχή. Γιατί όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκε κανείς με εκείνη την επίθεση, όπως και με κάθε επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα, αλλά είναι γεγονός ότι η δράση του Επαναστατικού Αγώνα πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποτελέσει αιτία ικανοποίησης και χαράς για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Γιατί πόσοι και ποιοι ήταν αυτοί που δεν χάρηκαν και θεώρησαν εχθρική προς αυτούς πράξη την επίθεση εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία βρισκόταν και το γραφείο του απεσταλμένου του ΔΝΤ στην χώρα, έναν δηλωμένο και κοινώς αναγνωρισμένο εχθρό της κοινωνίας; Πόσοι και ποιοι δεν χάρηκαν και θεώρησαν εχθρική προς αυτούς πράξη την βομβιστική επίθεση εναντίον του χρηματιστηρίου; Πόσοι και ποιοι θεώρησαν εχθρική προς αυτούς πράξη την επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα εναντίον της αμερικάνικης πρεσβείας, μια ενέργεια που στάθηκε αφορμή για λαϊκούς πανηγυρισμούς στην χώρα; Πόσοι είναι αυτοί που δεν είπαν "καλά τους κάνουνε" μετά από κάθε ενέργεια της οργάνωσης; Ακόμα και μάρτυρες κατηγορίας στο πρώτο δικαστήριο της οργάνωσης μας έλεγαν ότι είναι στο πλευρό μας, ενώ για την επίθεση εναντίον του Βουλγαράκη δεχτήκαμε ακόμα και επιπλήξεις από μάρτυρα κατηγορίας, γιατί θεωρηθήκαμε ήπιοι στις καταγγελίες μας ενάντια στον πρώην υπουργό δημόσιας τάξης, ο οποίος κατά τον ίδιο μάρτυρα θα έπρεπε να κρεμαστεί μαζί με άλλους πολιτικούς στην πλατεία Συντάγματος. Πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που στρέφονται ενάντια στον Επαναστατικό Αγώνα; Μόνο όσοι απαρτίζουν αυτό το εγκληματικό καθεστώς, όσοι εφαρμόζουν τις πολιτικές κοινωνικής εξόντωσης, όσοι ανήκουν στην τάξη των οικονομικά ισχυρών, όσοι έχουν ταυτίσει τα συμφέροντά τους με το καθεστώς της βίας και της τρομοκρατίας. Όσοι στηρίζουν τις πολιτικές κοινωνικής γενοκτονίας που επιβάλλονται, όσοι στηρίζουν την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στο όνομα της επιβίωσης ενός εγκληματικού συστήματος. Και φυσικά, όσοι είναι πιστοί δούλοι, πιστά ανδρείκελα αυτού του καθεστώτος, όπως η συγκεκριμένη έδρα που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την δουλειά που της είχαν υπαγορεύσει οι πολιτικοί της προϊστάμενοι και να επιβάλει την μέγιστη των ποινών στον σύντροφο. Όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να στοχοποιούν τον εαυτό τους. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι του κράτους και του καπιταλιστικού συστήματος, αυτοί είναι οι εχθροί του Επαναστατικού Αγώνα. Και πρόκειται για μια μειοψηφία. Μιας όμως και αναφέρθηκα σε μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις, οφείλω να προσθέσω τα εξής: Κατά την διάρκεια της πρώτης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα στην οποία ήμουν παρούσα εξετάστηκαν με δική μας προτροπή οι ευθύνες της διοίκησης του χρηματιστηρίου για το γεγονός ότι με δική της εντολή οι υπάλληλοι ασφαλείας που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ημέρα που έγινε η επίθεση, υποχρεώθηκαν να μην εγκαταλείψουν τα πόστα τους μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Αποτέλεσμα αυτής της εντολής στην οποία υπάκουσαν, ήταν να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους. Σε εκείνη την διαδικασία αποδείχτηκε χάρη σε δικές μας παρεμβάσεις και με την παρουσία στελεχών του χρηματιστηρίου που ύστερα από δικές μας πιέσεις ήρθαν στο δικαστήριο, ότι οι άνθρωποι του συστήματος βλέπουν τους εργαζόμενους -όπως αυτούς των υπηρεσιών ασφαλείας- ως αναλώσιμους, ότι έχουν την ανθρώπινη ζωή γραμμένη στα παλαιότερα των ακριβών υποδημάτων τους. Επειδή και στην επίθεση εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδας υπήρξαν ανάλογα περιστατικά, καλώ κάθε εργαζόμενο ασφαλείας από την στιγμή που θα ειδοποιηθεί για τοποθέτηση βόμβας σε κάποιο κτίριο, να βάλει την ασφάλειά του πάνω απ' όλα και να εγκαταλείψει το πόστο του. Είναι γελοίο να προτιμήσει να ρισκάρει τη ζωή του προκειμένου να μην παραβιάσει μια κτηνώδη και απάνθρωπη εντολή προϊσταμένων του, οι οποίο θεωρούν την σωματική του ακεραιότητα και την ζωή του ως αμελητέα ποσότητα στο "κοινωνικό" τους έργο. Ένα άλλο σημαντικό ζητούμενο για το κράτος με αυτή την απόφαση, είναι να εκδικηθεί παραδειγματικά την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Να εκδικηθεί παραδειγματικά αυτούς που όταν πέφτουν στα χέρια του εχθρού, τον φτύνουν στα μούτρα, αναλαμβάνουν περήφανα τις πολιτικές τους επιλογές και υπερασπίζονται πολιτικά τον ένοπλο αγώνα για την κοινωνική Επανάσταση. Να εκδικηθεί αυτούς που δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω μπροστά στην απειλή του μακροχρόνιου εγκλεισμού στα μπουντρούμια του καθεστώτος. Να εκδικηθεί τους αμετανόητους επαναστάτες. Αυτούς που με την στάση τους ακυρώνουν τα αποτελέσματα της καταστολής. Γιατί η μη ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ακόμα και αν γίνεται από ανθρώπους που οι διωκτικοί μηχανισμοί θεωρούν βέβαιο ότι είναι ένοχοι, θα απολαμβάνει την επιείκεια του κράτους, αφού συνιστά μια πολιτική οπισθοχώρηση στην καταστολή, καταδεικνύει ότι η καταστολή έχει αποτέλεσμα. Και αυτό το αποτέλεσμα δεν το ακυρώνουν όσες γενικόλογες αγωνιστικές κορώνες κι αν βγάλει ο δικαζόμενος στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εγώ δεν δικάστηκα ερήμην και το κράτος περιμένει να με πιάσει στα χέρια του για να με δικάσει και να με καταδικάσει στην ίδια πιθανώς ποινή. Τους διαβεβαιώνω ότι ποσώς με ενδιαφέρει. Ήμουν σίγουρη ότι μετά από αυτή την ενέργεια και ασχέτως της έκβασής της, θα επιχειρούσαν πολλοί να μου κάνουν ένα ψυχόγραμμα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είμαι μόνο γυναίκα, αλλά και μάνα. Δεν έχω μπει και ούτε πρόκειται να μπω στην διαδικασία να τροφοδοτώ αυτή την συζήτηση. Αντί γι' αυτό πάντα μιλούσα και μιλάω πολιτικά. Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα και η προσωπική μου ζωή δεν αφορά κανέναν. Αυτό που έχω να δηλώσω δημόσια, είναι ότι όλη μου την ζωή την έχω αφιερώσει στην υπόθεση της κοινωνικής Επανάστασης. Είναι πρώτα και πάνω από όλα μια κοινή υπόθεση, μια υπόθεση που αφορά όλη την κοινωνία. Όλες οι επαναστάσεις στην ιστορία πραγματοποιήθηκαν από ανθρώπους που έβαλαν το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό, που ρίσκαραν για αυτήν τη ίδια την ζωή τους. Και πάντα η αφοσίωση σε μια τέτοια υπόθεση είναι ανάλογη της πίστης που έχει κάποιος για την αναγκαιότητα αυτή η Επανάσταση να υλοποιηθεί. Αναγκαιότητα που δεν αφορά την επιδίωξη άντλησης της οποιασδήποτε υπεραξίας (ποια υπεραξία εξάλλου θα μπορούσαμε να αντλήσουμε;), αλλά από την πεποίθηση ότι είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για να σταματήσει οριστικά η κοινωνική καταστροφή που συντελείται κάτω από τον ζυγό της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Έχω ρισκάρει πολλές φορές τη ζωή μου σε αυτόν τον αγώνα. Και αγώνας επαναστατικός, αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση χωρίς να ρισκάρουμε, χωρίς να "ματώσουμε" δεν υπάρχει. Απευθυνόμενη σε μια κοινωνία που έχει συντριβεί κάτω από την μπότα των θεσμών, της υπερεθνικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ και από όλες χωρίς εξαίρεση τις ελληνικές κυβερνήσεις, δηλώνω πως ο μόνος τρόπος να βγούμε οριστικά από την καταστροφική πορεία που οικονομική και πολιτική εξουσία οδηγούν την κοινωνία, είναι να βάλουμε όλοι το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό. Γιατί κανένα μέλλον δεν υπάρχει για κανέναν ατομικά έξω από μια συλλογική κοινωνική προσπάθεια ανατροπής του καπιταλισμού και του κράτους. Να οργανωθούμε σε έναν κοινό ανατρεπτικό αγώνα και να ξεμπερδεύουμε μια για πάντα από το εγκληματικό καπιταλιστικό σύστημα, αυτούς που το απαρτίζουν και το υπηρετούν. Ο μόνος τρόπος να βγούμε από αυτήν την καταστροφική για την κοινωνική βάση κρίση, είναι να απαλλαγούμε από όλους όσοι ευθύνονται για αυτήν. Το ατομικό συμφέρον του καθενός μας βρίσκεται μόνο στην κοινωνική απελευθέρωση. Από την άλλη, η υποταγή στην βία και την τρομοκρατία των εξουσιαστών υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα μιας άρχουσας οικονομικά τάξης. Όχι τα συμφέροντα της κοινωνικής βάσης, όχι τα συμφέροντα των φτωχών, αλλά τα συμφέροντα αυτών που χτίζουν τα παλάτια τους με το αίμα αυτών που εξουσιάζουν και εκμεταλλεύονται. Η κρίση του συστήματος δεν είναι μια καταιγίδα - απόρροια φυσικών φαινομένων. Αυτό που όλοι ζούμε τα τελευταία χρόνια, η μαζική εξόντωση ανθρώπων, η φτώχεια που συνεχώς αυξάνεται, η περιθωριοποίηση και ο θάνατος είναι απόρροια πολιτικών και μεθοδεύσεων που στοχεύουν να καταστήσουν βιώσιμο ένα εγκληματικό σύστημα. Και η επιβίωση αυτού του συστήματος αφορά πάνω από όλα προσωπικά συμφέροντα της άρχουσας οικονομικά τάξης του πλανήτη και της πολιτικής εξουσίας, που απολαμβάνει πλήθος οικονομικών και πολιτικών προνομίων επιβάλλοντας τις πολιτικές κοινωνικής ευθανασίας που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Τα προσωπικά συμφέροντα όσων απαρτίζουν τη άρχουσα τάξη, συνιστούν μια κοινή συνισταμένη που δεν είναι άλλη από το κοινό συμφέρον της τάξης στην οποία ανήκουν. Και τα συμφέροντα αυτής της τάξης είναι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Είναι σε σύγκρουση με την τάξη των φτωχών, τους οποίους πολεμούν με όλο και πιο αμείλικτο τρόπο. Όμως αυτός ο πόλεμος δεν είναι ισότιμος. Και δεν είναι ισότιμος γιατί δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο και διευρυμένο αντίπαλο πολιτικό δέος που θα πολεμήσει το καθεστώς. Για τον ταξικό πόλεμο έχει μιλήσει με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία 44 δις δολάρια, Warren Buffet, απαντώντας στο ερώτημα αν τέτοιος πόλεμος υπάρχει στην εποχή μας. Συγκεκριμένα έχει δηλώσει: "Φυσικά και υπάρχει ταξικός πόλεμος. Και είναι η δική μου τάξη, η τάξη των πλουσίων που τον κερδίζει". Δεν πρόκειται για ισότιμο πόλεμο και ναι, κερδίζει η τάξη των πλουσίων, γιατί δεν υπάρχει ένα οργανωμένο αντίπαλο πολιτικό δέος να πολεμήσει την οικονομική και πολιτική ελίτ, να πολεμήσει το καθεστώς. Στο ξεπέρασμα αυτού του κενού προσπαθούν να συμβάλουν οι επαναστάτες με την δράση τους. Και για να το κάνουν αυτό μέσα στις πιο αντίξοες και δύσκολες συνθήκες όπως είναι οι σημερινές, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουν συνεχώς την ζωή τους και την ελευθερία τους. Και αυτές οι συνθήκες όσο δεν υπάρχει το αντίπαλο πολιτικό δέος που θα τις ανατρέψει, θα γίνονται όλο και πιο άγριες εις βάρος των αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά. Όσο οι κυρίαρχοι βρίσκουν ελεύθερο το πεδίο και χωρίς σοβαρή κοινωνική αντίσταση, θα γίνονται όλο και πιο ανελέητοι. Σε αυτές τις συνθήκες, στο πώς θα διαμορφωθούν στο επόμενο διάστημα και στην συνεχώς αυξανόμενη σημασία της δημιουργίας ενός αντίπαλου πολιτικού δέους ενάντια στο καθεστώς που θα βασίζεται στην προοπτική της ανατροπής του συστήματος, οφείλω να αναφερθώ εν συντομία με την ευκαιρία αυτού του κειμένου. Ο Επαναστατικός Αγώνας σε πολλές στιγμές της δράσης του έχει καταφέρει να προβλέψει οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τον λόγο μας, γνωρίζουν ότι ούτε η παγκόσμια οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα ούτε η κρίση χρέους που έχει βυθιστεί η Ελλάδα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ούτε τα μνημόνια ήταν για εμάς κεραυνός εν αιθρία. Είχαμε προειδοποιήσει την κοινωνία για το τι θα επακολουθούσε και τι κόστος θα είχαν αυτές οι εξελίξεις για την κοινωνική βάση. Είχαμε προειδοποιήσει για τον έσχατο ταξικό πόλεμο που θα διεξήγαγε η οικονομική και πολιτική εξουσία ενάντια στις κοινωνίες. Είχαμε προειδοποιήσει για την αναπόφευκτη συμμετοχή του Σύριζα σε αυτόν τον πόλεμο. Τώρα, και μιλώντας αυτή την φορά προσωπικά, οφείλω να καταθέσω λίγα λόγια για την περίοδο που ακολουθεί. Η οικονομική κρίση σε πολύ σύντομο διάστημα θα μπει στην πιο άγρια φάση της και τα μέτρα που έχουν παρθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της εδώ κρίσης χρέους θα φαντάζουν ψίχουλα μπροστά σε αυτά που πρόκειται να επιβληθούν. Ο Σύριζα όπως ήταν αναμενόμενο, προσπαθεί να επιβάλει το πιο άγριο μνημόνιο που έχει ως τώρα περάσει. Και είναι το πιο άγριο όχι γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι χειρότερη από τις προηγούμενες -χειρότεροι ήταν όσον αφορά το μέγεθος της υποκρισίας τους μέχρι να πάρουν την εξουσία-, αλλά γιατί με την παγκόσμια οικονομική κρίση που βαθαίνει, αυξάνονται συνεχώς οι απαιτήσεις για όλο και πιο σκληρά μέτρα. Επιχειρώντας να ερμηνεύσει κάποιος τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα με όρους στενά εγχώριους χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του το διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, θα αδυνατεί όχι μόνο να συλλάβει τους λόγους που αυτά τα μέτρα επιβάλλονται, αλλά και -το σημαντικότερο- να δει αυτά που ακολουθούν. Ο Σύριζα ήταν η τελευταία πολιτική ψευδαίσθηση που κατέρρευσε πολύ γρήγορα. Ήταν αναμενόμενο ότι και αυτή όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη όχι μόνο να συνεχίσει τις πολιτικές των μνημονίων, αλλά και να επιβάλλει όλο και πιο σκληρά μέτρα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο. Κανένα κόμμα και κανένας συνασπισμός κομμάτων δεν έχει περιθώριο να βάλει το ελάχιστο φρένο στις πολιτικές κοινωνικής γενοκτονίας που επιβάλλονται από τους "θεσμούς" και την οικονομική ελίτ. Γιατί μια τέτοια επιλογή θα οδηγούσε σε ένα ανελέητο και χωρίς τέλος πόλεμο με τις πλέον ισχυρές οικονομικές και πολιτικές εξουσίες του πλανήτη. Ή πλειοψηφία της κοινωνίας ξεσηκώθηκε πρόσφατα ενάντια στο νέο ασφαλιστικό που ορθώς ερμηνεύτηκε ως η πιο ολοκληρωμένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης. Τμήμα των αγροτών προχώρησε σε εξέγερση στους δρόμους της Αθήνας. Τελικά οι κινητοποιήσεις σταμάτησαν χωρίς να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο. Αντιθέτως, νέες περικοπές στις συντάξεις προαναγγέλλονται, οι φορολογικές επιθέσεις ενάντια στην κοινωνική βάση αυξάνονται και κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό. Στο παρελθόν μεγάλες κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις έχουν πραγματοποιηθεί ενάντια σε προηγούμενα μνημόνια που επέβαλαν η μια μετά την άλλη οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι σε όλους προφανές πως οι κινητοποιήσεις που εστιάζουν στην ματαίωση νομοσχεδίων και πολιτικών δεν επιφέρουν αποτέλεσμα. Δεν φταίνε οι κινητοποιήσεις αυτές καθ' αυτές. Είναι το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, είναι η ιστορική περίοδος που αυτές διεξάγονται υπεύθυνη για την έκβασή τους. Είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε την επίθεση των κυρίαρχων. Η παγκόσμια οικονομική κρίση στο επόμενο διάστημα θα δείξει σε όλους το μέγεθός της, το βάθος της και παράλληλα θα αποκαλυφθεί το πόσο αδιέξοδα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της. Το πρόβλημα πλέον δεν θα το έχουν μόνο οι οικονομικά αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Μεγάλες οικονομίες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια αναπαραγωγή του συστήματος θα καθηλωθούν και η καπιταλιστική μηχανή θα μπλοκάρει. Πλησιάζει η στιγμή που η παγκόσμια κρίση θα απειλήσει να τινάξει στον αέρα κάθε πτυχή της παγκόσμιας οικονομίας. Μέσα στην επόμενη περίοδο οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ παντού θα γίνουν ακόμα πιο αμείλικτες, καθώς αναμένουν την επόμενη και πιο άγρια μέχρι στιγμής φάση της κρίσης. Τα "σημάδια" είναι πολλά: Η κρίση χρέους στις χώρες της ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζεται με τις πολιτικές λιτότητας και χώρες όπως η Ελλάδα βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στα χρέη, το τραπεζικό σύστημα στις ανεπτυγμένες χώρες δεν έχει βγει από το φάσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση των sub - primes στις ΗΠΑ, πολλές μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη είναι χρεοκοπημένες και επιβιώνουν με το δωρεάν χρήμα της ΕΚΤ. Το κόστος διάσωσης των χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών τραπεζών φορτώνεται, φυσικά, στις πλάτες των αδύναμων της Ευρώπης. Η παγκόσμια κρίση απειλή με καθίζηση την κινέζικη οικονομία, μια από τις σημαντικότερες ατμομηχανές του καπιταλισμού. Οι τιμές των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων που τροφοδοτούν την λειτουργία της καπιταλιστικής μηχανής έχουν καταρρεύσει απειλώντας την περιουσία μεγάλου τμήματος της άρχουσας οικονομικά τάξης του πλανήτη που έχει επενδύσει σε αυτά και στο χρέος χωρών-παραγωγών. Ήταν αναμενόμενο ότι η ποσοτική χαλάρωση που προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα οδηγούσε σε περαιτέρω διόγκωση του παγκόσμιου χρέους. Και το χρέος αυτό απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τις λεγόμενες "αναδυόμενες οικονομίες" των χωρών - παραγωγών, αλλά και τραπεζικά μεγαθήρια του παγκόσμιου καπιταλισμού, καθώς ένα νέο κραχ θα χτυπήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κρίση πλέον δεν θα έχει μόνο την μορφή της χρηματοπιστωτικής κρίσης ή της κρίσης χρέους. Θα χτυπήσει σε κάθε πτυχή της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως θα πλήξει την ίδια την παγκόσμια παραγωγική βάση. Δηλαδή, θα επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε. Η συνέχεια αφορά τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες που η σταθερότητά τους θα απειληθεί για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό. Και όσον αφορά το ελληνικό καθεστώς, είναι γελοίο να πιστεύουμε πως θα μπορέσει να επιβιώσει με τα υπάρχοντα προγράμματα διάσωσης. Η πιο δύσκολη περίοδος για την χώρα τώρα αρχίζει. Και θα διαλυθούν με τον πιο αμείλικτο τρόπο οι όποιες αυταπάτες υπήρχαν στην κοινωνική βάση, ότι κάποια στιγμή το μαρτύριο θα τελειώσει. Η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα δοκιμαστούν με τους πιο άγριους μέχρι στιγμής όρους. Όσον αφορά την ΕΕ και την προοπτική επιβίωσής της, αυτή δεν κρίνεται μόνο με τους όρους που βάζει η μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών, αλλά κυρίως, το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή ελίτ αναμένει την πιο βαθιά φάση της οικονομικής κρίσης μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη. Το άμεσο και εφιαλτικό επακόλουθο από την προσφυγική κρίση είναι η προοπτική φασιστικοποίησης τμημάτων των ευρωπαϊκών κοινωνιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα. Και σε αυτή την εξέλιξη συνηγορεί αποφασιστικά η απουσία ισχυρού επαναστατικού κινήματος στην Ευρώπη. Αυτό που θέλω να επισημάνω με τα παραπάνω είναι ότι τώρα θα αποκαλυφθεί αυτό που ο Επαναστατικός Αγώνας λέει εδώ και εφτά χρόνια: Ότι αυτή η κρίση είναι η μεγαλύτερη, η πιο βαθιά, η πιο κρίσιμη που έχει περάσει ποτέ ο καπιταλισμός στην ιστορία του. Και απέναντι σε αυτή την εξέλιξη το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού. Είναι ανάγκη, τώρα περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, να οργανωθεί από τα κάτω ένας αγώνας ανατροπής του καθεστώτος πριν είναι πολύ αργά για όλους μας. Γιατί η επιβίωση της κοινωνικής βάσης είναι όλο και πιο φανερό πλέον ότι δεν συμβαδίζει με την επιβίωση του συστήματος. Η επιβίωση της κοινωνικής βάσης δεν συμβαδίζει με την επιβίωση των εξουσιαστών, των πλουσίων, των καπιταλιστών. Η επιβίωση της κοινωνικής βάσης μόνο από μια διαδικασία μπορεί να διασφαλιστεί: Την πολιτική και κοινωνική διαδικασία που θα οργανώσει την ταξική αντεπίθεση ενάντια στο σύστημα και τους φορείς του. Την αντεπίθεση για την ανατροπή του καθεστώτος, για την κοινωνική Επανάσταση. Και αυτή η αντεπίθεση μόνο ένοπλα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μόνο με την ένοπλη προλεταριακή αντεπίθεση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στόχος μιας κοινωνικής Επανάστασης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς πλούσιους και φτωχούς, χωρίς αφέντες και δούλους. Στόχος μιας κοινωνικής Επανάστασης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς κράτος και καπιταλισμό, χωρίς ταξικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς. Στόχος μιας κοινωνικής Επανάστασης είναι η δημιουργία μια κοινωνίας οικονομικής ισότητας και ελευθερίας για όλους. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ Πόλα Ρούπα μέλος του Επαναστατικού Αγώνα - 

 *** Έκλεψε τις εντυπώσεις η Νέδουσα στο Σύνταγμα (φωτογραφίες)          
     
 
Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν χθες 30 μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας, που έκαναν αναπαράσταση το Δρώμενο Ευετηρίας, το οποίο γίνεται την Καθαρά Δευτέρα στο όμορφο χωριό του Ταϋγέτου.
Όπως ήταν λογικό η ξεχωριστή αυτή εικόνα κέρδισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον και την προσοχή αυτών.
Η παρουσία στην Αθήνα εντασσόταν  στην εκδήλωση παρουσίασης εθίμων, παραδόσεων και αποκριάτικης γαστρονομίας «Μια Μικρή Ελλάδα στην Αθήνα», η οποία ολοκληρώθηκε χθες  και συμμετείχε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, το κέντρο της Αθήνας μεταμορφώθηκε σε μία μικρή Ελλάδα, σε ένα μικρό ελληνικό χωριό, το οποίο στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, όπου έθιμα και παραδόσεις από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα αναβίωσαν στα μάτια των Αθηναίων, αλλά και των επισκεπτών της πρωτεύουσας. 
φωτογραφίες: Μαρία - Ελένη Μάραντου
Video:  Δρώμενο Νέδουσας στην Αθήνα , https://youtu.be/34k7FmyUjtY .-
 
*** Με κέφι και χαμόγελα το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού στα Φιλιατρά (φωτογραφίες)

 
 
 
 
Με πολύ κέφι και πολλά χαμόγελα διεξήχθη το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού που για μια ακόμη χρονιά, με απόλυτη επιτυχία, διοργάνωσε ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού το πρωί της Κυριακής στα Φιλιατρά και, πλέον, τείνει να γίνει θεσμός στο πλαίσιο του Φιλιατρινού Καρναβαλιού! Από νωρίς το πρωί, δεκάδες παιδιά, νέες και νέοι των Φιλιατρών, κατέφθαναν στο Περίπτερο του Ομίλου στην κεντρική πλατεία της πόλης για να δηλώσουν συμμετοχή και να μάθουν για τους όρους του παιχνιδιού. Λίγο μετά τις 11πμ ξεκίνησε το παιχνίδι, με τα παιδιά να συμμετέχουν με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και πολύ κέφι, για να βρουν τις απαντήσεις των γρίφων, να παίξουν και να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους! Στη σελίδα του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού στο facebook αναφέρεται σχετικά: «Με πολύ κέφι και πολλά χαμόγελα έγινε και φέτος το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Πολλά Φιλιατρινόπουλα είχαν την ευκαιρία να τρέξουν, να λύσουν γρίφους, να παίξουν παιχνίδια. Μια ομάδα βέβαια είναι αυτή που κέρδισε τον «θησαυρό» ο οποίος ήταν μια δωροεπιταγή του ΟΜΙΛΟΥ για να αγοράσουν σχολικά από ένα βιβλιοπωλείο, αλλά σίγουρα νικητές είναι όλοι αφού συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι χαράς. Το Δ.Σ. εκφράζει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Ομίλου, τον Τάκη, την Βάσω, την Μαρία και την Σταυρούλα που “πήραν πάνω τους” την διοργάνωση αυτού του ιδιότυπου κυνηγιού, που τείνει να γίνει θεσμός στο πλαίσιο του ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ».*Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού στο facebook. -

***  Μαγευτική εμπειρία ο ορεινός περίπατος στην Κυπαρισσία! (φωτογραφίες)

 
 
 
 
  
 
Μαγευτική εμπειρία αποτέλεσε για μικρούς και μεγάλους ο ορεινός περίπατος στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας το πρωί της Κυριακής! Δεκάδες κάτοικοι της πόλης και της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τοπικών συλλόγων και έζησαν τη μοναδική εμπειρία της εξόρμησης στη φύση ανακαλύπτοντας σπάνιες ομορφιές και απολαμβάνοντας με την ψυχή τους διαδρομές σε καλντερίμια, μονοπάτια και «μπογάζια» μέσα στο απέραντο πράσινο του βουνού με θέα τον Κυπαρισσιακό κόλπο και φόντο το γαλαζιοπράσινο του ανοιχτού ορίζοντα! Η συνάντηση έγινε στην ιστορική «Αρκαδιά» και όλοι μαζί, «διψώντας» ν’ ανακαλύψουν την Άνω Πόλη και το βουνό της ξεκίνησαν τον περίπατο, απολαμβάνοντας κάθε «γουλιά» της διαδρομής! Μια όμορφη, εκπληκτική, φανταστική δραστηριότητα που μάγεψε και αναζωογόνησε τους τυχερούς που συμμετείχαν! Κάθε βηματισμός και μια έκπληξη, κάθε αγνάντιο και μια πραγματική οπτασία της φύσης! Με τις αχτίδες του ήλιου να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα, τις ευωδίες της γης, των σπάνιων λουλουδιών και φυτών να συναρπάζουν και τις αισθήσεις να αφήνονται στο απαράμιλλο κάλλος! Η δροσιά από το υψόμετρο ήταν γοητευτική και η σκιά των δέντρων χαλαρωτική, ενώ καταπληκτική και εκπληκτική συνάμα ήταν η θέα, με το μάτι να χάνεται στα βάθη του ορίζοντα! Εντυπωσιακή και η επιστροφή τους καθώς και το κέρασμα και το μικρό γλέντι που πραγματοποιήθηκε! Όλες και όλοι ήταν συνεπαρμένοι από την εμπειρία και μαζί με τους ανθρώπους του ΝΟΚΥ και των συλλόγων ΜΕΣΚ, ΓΑΙΑ, ΔΙΩΝ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΙΝΑΣ, ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ και του Εμπορικού Συλλόγου, ανανέωσαν το ραντεβού για ακόμη έναν ορεινό περίπατο! *Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. -

 ***  Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στη Μεσσήνη (φωτογραφίες)         
      
 
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωι της Δευτέρας στη Μεσσήνη , στην Ε.Ο. Μεσσήνης - Πύλου στο ύψος του Δημαρχείου. Το ατύχημα συνέβη όταν μηχανάκι έστριψε αντίθετα στο ρεύμα της Ε.Ο. με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με αυτοκίνητο που είχε κατεύθυνση προς την Πύλο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε στο κεφάλι ο οδηγός της μηχανής, άνδρας γύρω στα 60.  Ο τραυματισμένος άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας. ***  «Οργιάζει» η εγκληματικότητα στους Γαργαλιάνους… τρόμος στους κατοίκους         
   
Φόβος και τρόμος επικρατεί στους Γαργαλιάνους μετά και τα τελευταία νέα κρούσματα εγκληματικότητας, με τους κατοίκους της περιοχής να αισθάνονται ανασφάλεια ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Σε συζητήσεις τους οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία και το θυμό τους, ενώ παράλληλα διαρκείς και έντονες είναι οι εκκλήσεις τους προς τις αρμόδιες τοπικές αλλά και κρατικές Αρχές, για τη διατήρηση και ενίσχυση του Α.Τ. Γαργαλιάνων με προσωπικό και μέσα.
Οι κακοποιοί δρουν ανεξέλεγκτα «αλωνίζοντας» στην περιοχή, με την κατάσταση να έχει γίνει χαοτική, ουδείς δε να μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της. Μεγαλύτερη ανασφάλεια αισθάνονται οι ηλικιωμένοι, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες.
Την Τετάρτη σημειώθηκε «κινηματογραφική» παραβίαση σπιτιού, κοντά στο κέντρο των Γαργαλιάνων, με τους δράστες να «στήνουν» ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να «μπουκάρουν». Δεν μπόρεσαν όμως να παραβιάσουν την κεντρική είσοδο και έτσι σκαρφάλωσαν στο μπαλκόνι και από εκεί «άνοιξαν» την μπαλκονόπορτα και μπήκαν στο εσωτερικό του σπιτιού. Έψαξαν τα πάντα σε όλους τους χώρους και έφυγαν με λεία, κοσμήματα μεγάλης αξίας και χρηματικό ποσό.
Περί τα τέλη Φεβρουαρίου σημειώθηκαν ακόμη τρεις παραβιάσεις σπιτιών, με τους δράστες να προκαλούν μεγάλες ζημιές και ν’ αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας.
Στις 13 Φεβρουαρίου άγνωστοι δράστες παραβίασαν σπίτι στη γειτονιά του Αγίου Σπυρίδωνα, τις απογευματινές ώρες, αποσπώντας μεγάλο χρηματικό ποσό, αδειάζοντας δε μέχρι και το ντουλάπι του φαρμακείου που ήταν στην τουαλέτα.
Τον Ιανουάριο, στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων, σημειώθηκαν παραβιάσεις σπιτιών, μεταξύ αυτών στις 14 Ιανουαρίου και κατά τις απογευματινές ώρες σε σπίτι στην Τοπική Κοινότητα Πύργου Τριφυλίας, με τους δράστες ν’ αποσπούν χρηματικό ποσό και τιμαλφή.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με την ανασφάλεια να κυριεύει τους κατοίκους της περιοχής, μόνο ως κακόγουστη φάρσα ακούγεται στους Γαργαλιάνους η πρόταση – πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., κατάργησης του Α.Τ. Γαργαλιάνων.
Θυμίζουμε ότι φορείς, κάτοικοι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, το Τ.Σ. Γαργαλιάνων, όπως και το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, με αποφάσεις τους απαιτούν την παραμονή σε λειτουργία του αστυνομικού τμήματος Γαργαλιάνων και την ενδυνάμωσή του. Μάλιστα, σε συνεδρίαση του Τ.Σ. Γαργαλιάνων, σχετικά με το θέμα, είχε τονιστεί πως ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει, ενώ κοινωνική γαλήνη και ηρεμία δε μπορεί να υπάρξει χωρίς τη λειτουργία αστυνομικού τμήματος στην περιοχή.
Όπως έχουμε αναφέρει στο «Θ», «σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενης μείωσης Οργανικών θέσεων των αστυνομικών υπαλλήλων στην υπηρεσία ή στις υπηρεσίες που τελικά θα απομείνουν στην Τριφυλία, αντί αναδιάρθρωσης εκτιμάται πως αυτό θα ισοδυναμεί με αποσάθρωση, αφού το πλέον σίγουρο για την Τριφυλία είναι πως χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη τόσο σε αριθμό υπαλλήλων, όσο και σε μέσα. Παρά τις κατά καιρούς ενισχύσεις σε οχήματα και δίκυκλες μηχανές, αυτά δεν μένουν για πολύ στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι στην Τριφυλία τα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών και εγκληματικότητας έχουν διακυμάνσεις στο χρόνο που σημειώνονται, όμως, όταν παρουσιάζουν έξαρση προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στην περιοχή υπερβάλλουν εαυτόν για να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καθηκόντων τους. Υπό αντίξοες συνθήκες και με τα όποια μέσα έχουν στη διάθεσή τους, οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Τριφυλίας νυχθημερόν εργάζονται, ώστε στο μέτρο του δυνατού να προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις, να εξιχνιάζονται υποθέσεις και, βεβαίως, να εμπεδώνεται αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, προκειμένου να υπάρχει κοινωνική ηρεμία και συνοχή στην Τριφυλία. Ενδεχόμενα “λουκέτα”, ωστόσο, θα προκαλέσουν τεράστιο πλήγμα και οφείλουν όλοι, τόσο στο Υπουργείο όσο και στο Αρχηγείο, πέρα από τους αριθμούς και τα νούμερα, να βλέπουν τους ανθρώπους και την κοινωνία».

***  Χάνεται… η οδός Κορνάρου

Η οδός Κορνάρου στην περιοχή της Ράχης αποτελεί απορίας άξιον, πώς τόσα χρόνια, στην κατάσταση που βρίσκεται δεν έχει εξαφανιστεί, από τις συνεχείς κατολισθήσεις. Με το να βάζει ο δήμος κάποιες κορδελίτσες, που εύκολα τις παίρνει ο αέρας, δεν καταφέρνει τίποτα. Στην περιοχή απαιτείται μια σοβαρή παρέμβαση. Κι όσο πιο σύντομα γίνει τόσο πιο καλά θα είναι για όλους όσοι τη χρησιμοποιούν… Α.Π. - 

***  «Αερομαχίες» για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

Στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτα τον Οκτώβριο του 2014Δηλώσεις και παραδοχές, επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα Υπάρχει μια πολύ…διδακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, τον Οκτώβριο του 2014, όπου και τέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης ή μη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, θέμα που ήταν και τότε- όπως και τώρα- στην επικαιρότητα. Θεωρούμε ότι αξίζει να υπενθυμίσουμε το ρεπορτάζ του θέματος, όπως καταγράφηκε από το "Θάρρος". Και είναι σημαντικό να θυμηθούμε τι υποστήριζαν σε εκείνη τη συνεδρίαση οι δημοτικές παρατάξεις και κατά πόσο θα αλλάξουν άποψη, τώρα που το θέμα της ιδιωτικοποίησης, φαίνεται να μπαίνει από μια…αριστερή κυβέρνηση. Μα, θα πει κάποιος καλοπροαίρετα, τι νόημα έχει να τα υπενθυμίζουμε σήμερα όλα αυτά; Την απάντηση τη δίνει ο Μίλαν Κούντερα στην κλασική του φράση: «Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη». Με ψήφισμα, λοιπόν, που είχε καταθέσει η δημοτική παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" και με τη συμπαράσταση τόσο της "Αλλαγής" όσο και των "Ανεξάρτητων Πολιτών", ζητήθηκε η μη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας, αφού μια τέτοια πρακτική είναι προς το συμφέρον μόνο κάποιων επενδυτών και όχι του επιβατικού κοινού. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, προσπάθησε να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, και σήμερα, παρά την κριτική που δέχτηκε τότε, φαίνεται να δικαιώνεται. Υποστήριξε ότι για την ανάπτυξη του αεροδρομίου απαιτούνται, τουλάχιστον, 40 εκατομμύρια ευρώ, υπονοώντας ότι ένα τέτοιο ποσό δεν μπορεί να καταβληθεί από την κυβέρνηση. "Και εγώ θέλω ένα κρατικό αεροδρόμιο, αλλά να λειτουργεί όπως πρέπει και όχι όπως είναι τώρα. Και από τη στιγμή που δε φαίνεται να έχουμε τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μείνει ως έχει. Άλλωστε, είτε κρατικό είτε ιδιωτικό, δικό μας είναι", σχολίασε. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Ανοιχτός Δήμος" σημείωνε τα εξής: "Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ο συνδυασμός Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες, έχοντας επίγνωση της τεράστιας σημασίας και συμβολής που έχει το αεροδρόμιο Καλαμάτας στην τουριστική, εμπορική και γενικότερη ανάπτυξη, όχι μόνο της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου, προχώρησε στην κατάθεση ψηφίσματος. Ψηφίσματος που στηλίτευε τη μεθόδευση ξεπουλήματος του αεροδρομίου της πόλης μας και έδινε την ευκαιρία σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να συνταχθούν, μέσα από την αποδοχή του, με τη δίκαιη επιδίωξη του συλλογικού συμφέροντος. Όμως, η Δημοτική Αρχή επέλεξε -δίνοντας λευκή ψήφο- να συνταχθεί με την κυβερνητική πολιτική, αποφεύγοντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να συνταχθεί με τις νεοφιλελεύθερες λογικές ακροβασίες που παραβλέπουν ότι με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, μαζί και αυτό της Καλαμάτας, όπως σχεδιάζεται, θα επιβληθεί φόρος ανά επιβάτη ανάλογος με το “σπατόσημο”. Το ενιαίο αυτό το τέλος θα επιβαρύνει κατά 14,5 ευρώ κάθε επιβάτη για την πρώτη περίοδο της παραχώρησης και κατά 20 ευρώ για τη δεύτερη περίοδο, ενώ από την 1η Νοεμβρίου 2024 το νέο “σπατόσημο” θα μειωθεί σε 3 ευρώ ανά επιβάτη. Με αυτό τον τρόπο θα πληρώσει νέο βαρύ οικονομικό τίμημα η περιοχή, καθώς θα πληγεί άμεσα ο τουρισμός της. Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να συνταχθεί με τα δημαγωγικά επιχειρήματα που αποκρύπτουν ότι η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας ως δώρο στον υποψήφιο ιδιώτη επενδυτή θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και πιθανόν στο κλείσιμο του αεροδρομίου, εάν προκριθεί κάποιο άλλο αεροδρόμιο ως πιο συμφέρουσα για τον ιδιώτη επένδυση. Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, από όποιους υιοθετείται, δε δέχεται την πολλαπλή διάχυση ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης στους πολλούς. Εστιάζει μονομερώς στις δαπάνες λειτουργίας ή στο απαιτούμενο κόστος ανάπτυξης των δημόσιων υποδομών, με αποτέλεσμα να καίει την ανάπτυξη, τα εργασιακά δικαιώματα και, τελικά, την οικονομία. Όλοι συμφωνούμε ότι το αεροδρόμιο Καλαμάτας έχει κομβικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των αναγκών του μαζικού τουρισμού που κατευθύνεται σε προορισμούς της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου. Ο Ανοιχτός Δήμος, συντασσόμενος με το συμφέρον του τόπου, καλεί τους φορείς, αλλά και τους κατοίκους της Μεσσηνίας, να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση άμεσα, προβάλλοντας ταυτόχρονα το αίτημα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του αερολιμένα". -Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Για την ανταποκρίτρια του ΟΓΑ          
     
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, σχετικά με την υπάλληλο του Δήμου Δυτικής Μάνης και ανταποκρίτρια του ΟΓΑ που καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν εργάζεται πλέον εκεί.
Αν και αναφερόταν στο σχετικό δημοσίευμα, η περίοδος των αδικημάτων ήταν μεταξύ 2003 – 2009.
Β.Β. 

***  Μεγάλες ανατροπές στο ΤΑΠ, τα πρόστιμα και τις οφειλές στους Δήμους

Ξεκίνησαν οι μεγάλες ανατροπές που φέρνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά από τον περασμένο Μάιο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν ελαφρύνσεις σε μια σειρά από τέλη ή φόρους, με πρώτο και κυριότερο το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλεται στους Δήμους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Έτσι, το υπουργείο Εσωτερικών με απόφασή του δίνει εντολή στους Δήμους και τις άλλες αρμόδιες διευθύνσεις ώστε να αναπροσαρμόσουν αναδρομικά τις τιμές για τον υπολογισμό του ΤΑΠ σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Εκτός όμως από το ΤΑΠ, νέοι υπολογισμοί πρέπει να γίνουν και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και για τις οφειλές που προκύπτουν από εισφορές σε χρήμα που υπολογίζονται βάσει της τιμής ζώνης κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής. Στις περισσότερες περιοχές θα υπάρξουν ελαφρύνσεις λόγω της μείωσης των αντικειμενικών πάνω από 20%. Βεβαίως, με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν τα έσοδα του Δήμου, γεγονός που θα προβληματίσει ιδιαίτερα τους τοπικούς άρχοντες. Αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει τα ακόλουθα: «Με την αριθμ. ΠΟΛ.1009/18.1.2016 του αν. υπουργού Οικονομικών αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές ζώνης και οι συντελεστές εμπορικότητας για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων. Δεδομένου ότι οι τιμές ζώνης λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά τον υπολογισμό οφειλών που προκύπτουν από την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας (πολεοδομικά πρόστιμα, εισφορά σε χρήμα), καθώς και τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, η αναδρομική ισχύς της ανωτέρω ΠΟΛ σύμφωνα με το άρθρο 5 αυτής (από 21-5-2015) δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, δικαιώματα για απαιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών εκ μέρους των υπόχρεων ή συμψηφισμού αυτών με άλλες απαιτήσεις οι οποίες υφίστανται. Ειδικότερα: Α. Αναφορικά με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες των Δήμων θα πρέπει κατ’ αρχήν να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν άμεσα προς το αρμόδιο πρακτορείο του Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε), σύμφωνα με την έως τώρα ακολουθούμενη διαδικασία, οι μεταβολές στις τιμές ζώνης εντός των ορίων της διοικητικής τους αρμοδιότητας που επέρχονται κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω ΠΟΛ. ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα για το οποίο θα οφείλονται αναδρομικά τυχόν καταβληθέντα ποσά. Εν συνεχεία, οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν στον υπολογισμό, ανά ενεργή παροχή, του ποσού της πίστωσης που τυχόν προκύπτει και την αποστολή του σχετικού αρχείου στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην ενημέρωση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να καταχωρηθούν οι αρμόζουσες εκπτώσεις στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες η βεβαίωση και είσπραξη του ΤΑΠ γίνεται από τους Δήμους θα ακολουθηθούν, κατόπιν υπολογισμού του ποσού της πίστωσης (εφόσον αυτό υπάρχει), οι προβλεπόμενες διαδικασίες διόρθωσης των σχετικών βεβαιωτικών καταλόγων και κατόπιν του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού τυχόν χρηματικών απαιτήσεων ή της επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών (αρ. 26 παρ. 13 του β.δ. της 17/5-15/6/1959). Β. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που προβλέπονται και επιβάλλονται κατά την εφαρμογή διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας και υπολογίζονται βάσει της τιμής ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι όποιες πράξεις επιβολής προστίμου. Εφόσον η είσπραξη των ανωτέρω προστίμων γίνεται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα πρέπει να αποσταλούν, από τους ΟΤΑ, τα αντίστοιχα ατομικά φύλλα έκπτωσης Γ. Τέλος, για τις οφειλές που προκύπτουν από την εισφορά σε χρήμα, η οποία υπολογίζεται βάσει της τιμής ζώνης κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι πράξεις επιβολής και να προσαρμοστούν οι υπολειπόμενες δόσεις, ενώ στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής να ακολουθήσει η διαδικασία επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, κατόπιν των σχετικών αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Οι αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες είναι και οι αποδέκτες του παρόντος εγγράφου, παρακαλούνται όπως το γνωστοποιήσουν άμεσα στους ΟΤΑ α’ βαθμού της χωρικής τους αρμοδιότητας, προς ομοιόμορφη εφαρμογή». - 

***   1 ερώτηση, 3 απαντήσεις: Γιατί να γίνει η πόλη μου Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021;         
      
Αγαπώ την Ελευσίνα για τα Αισχύλειά της και τη Ρόδο για τη μοναδικότητά της, αν όμως ο κλήρος πέσει στην πατρίδα μου, αυτό νομίζω ότι θα βοηθούσε να επουλωθούν δύο πρόσφατα τραύματα στο κάποτε ζηλευτό πολιτιστικό προφίλ της.
Πρώτα απ’ όλα το άγος που προξένησε η απομάκρυνση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα μπορούσε ίσως να γυρίσει τούμπα αυτή τη στενοχώρια και να γίνει ευκαιρία για μια δεύτερη διεκδίκηση, όχι μόνον για τους δημότες, αλλά και για ολόκληρη τη νοτιοδυτική Ελλάδα.
Δεύτερο αλλά εξίσου τραυματικό γεγονός είναι η μυστηριώδης εξαφάνιση της σημαίας της Ε.Ε. από τον ιστό της, στην κεντρική πλατεία. Με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό αίτημα θα ξανάμπαινε στην πόλη από την κύρια είσοδο και η συγκεκριμένη «εξαφάνιση» θα έπαυε να αποτελεί συμβολικό οδοδείκτη προς την καθυστέρηση και την εσωστρέφεια. Έτσι η Καλαμάτα θα μπορούσε ν’ αρχίσει να ονειρεύεται μέρες πολιτισμού λαμπρές και γαληνότατες, όπως επί δημαρχίας Σταύρου Μπένου, ή περίπου.
Οι κτηριακές υποδομές είναι απολύτως λειτουργικές. Το νέο οδικό δίκτυο και το αεροδρόμιο έχουν ανοίξει την περιοχή στον κόσμο και η ίδια η πόλη διαθέτει ανθρώπους ικανούς να υποστηρίξουν το καλύτερο, αρκεί κάποιος να τους εμπνεύσει και να τους εμπιστευθεί.
Ρούλα Γεωργακοπούλου  δημοσιογράφος - συγγραφέας   (Καλαμάτα)
  Η επιλογή για την υποψηφιότητα της Ελευσίνας μόνο χαρά και περηφάνια μπορεί να δώσει σε κάποιον σαν εμένα, που μεγάλωσα, πήγα σχολείο, έπαιξα μπάσκετ και έκανα την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία στις αιωνόβιες γειτονιές της...
Η Ελευσίνα είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη. Συνδυάζει με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο την ιστορική της μνήμη, τη θάλασσα και το σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο. Ο αρχαιολογικός τόπος στο κέντρο, το λιμάνι της, με τη Σαλαμίνα απέναντι και όλες αυτές οι υπέροχες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (π.χ. το Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία) που το καλοκαίρι δίνουν στέγη σε ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας, μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερο και μοναδικό στίγμα πολιτισμού.
Πρέπει να γίνουν πολλά. Παρεμβάσεις και κτήρια που να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μια τέτοιας ευθύνης. Οι άνθρωποι της Ελευσίνας πρέπει να αγκαλιάσουν αυτή τη στιγμή και να δουν αυτή τη διάκριση σαν μια ευκαιρία να αναδειχθεί η πραγματική ψυχή αυτής της αιώνιας πόλης...
Χρήστος Δήμας  σκηνοθέτης  (Ελευσίνα)
  Η Ρόδος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021; Ας διερωτηθούμε. Τι δε μας είναι ήδη γνωστό; Πώς η ίδια ενσαρκώνει την επί δεκαετίες αρμονική συμβίωση Ευρώπης και Ανατολής, φράγκικου Μεσαιωνισμού και Μεσογειακού κλίματος, «σύνθεση ουσιαστική και γέφυρα των δύο Μεγάλων Κόσμων» όπως έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης εν έτει 1947;
Πώς στέκεται ψύχραιμη, φιλόξενη και νηφάλια απέναντι τόσο στα συνεχή θερινά ρεύματα των επισκεπτών της από κάθε μεριά του πλανήτη, όσο και στα αναρίθμητα πλωτά καραβάνια της όψιμης προσφυγιάς;
Πώς επίμονα στύβει, με την αξιοσύνη των ανθρώπων της, την πέτρα, την αλμύρα και τον ήλιο της κι, επί αιώνες, άλλοτε ως κοσμόπολις των ελληνιστικών χρόνων, άλλοτε ως ακρώρεια της σύγχρονης πολιτικής Ευρώπης –ή, ακόμη, ως μία δυναμική νησίδα στον ωκεανό της παγκοσμιότητας– θάλλει εκθέτοντας τη μοναδικότητά της σε τέχνη απλή και ταπεινή, πλην με τα αλλού ανόμοια; (Γράφω, «θάλλει», σε πείσμα του διεθνούς κι εγχώριου ιού της κρίσης).
Η Ρόδος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021; Επαναλαμβάνω: ας διερωτηθούμε. Τι δε μας είναι ήδη γνωστό;  Πάνος Δρακόπουλος   ποιητής (Ρόδος)  ΠΗΓΗ: «Καθημερινή» 

***  Το κόστος θα κρίνει το Ριζόμυλος - Καλαμάτα

Ψάχνουν τη βέλτιστη λύση για το Ριζόμυλος- ΚαλαμάταΕπίσκεψη του Γ.Γ. Υποδομών Γ. Δέδε, χθες το βράδυ στο Δημαρχείο Ο χθεσινός… μαραθώνιος του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Δέδε, στα εργοτάξια των αυτοκινητόδρομων της Δυτικής Ελλάδος ολοκληρώθηκε το βράδυ, οπότε και βρέθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Από το έργο της διαχείρισης των ομβρίων από τη Θουρία έως την Καλαμάτα που χρηματοδοτείται με 3 εκατομμύρια ευρώ, τον εκσυγχρονισμό ορισμένων δρόμων, τα υπό μελέτη έργα για το λιμάνι της Καλαμάτας, με χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ, μέχρι το… αγκάθι της χάραξης του δρόμου Ριζόμυλος - Καλαμάτα. Στο σημείο αυτό ο κ. Νίκας υπερασπίστηκε για μία ακόμα φορά την πρόταση του Δήμου Καλαμάτας, αλλά ο κ. Δέδες επιφυλάχτηκε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Νωρίτερα το πρωί, ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού στην περιοχή του Ξυλοκάστρου και της Ακράτας. Εκεί σημείωσε ότι σε ένα χρόνο, το Μάρτιο του 2017, θα είναι έτοιμος και σε λειτουργία ο αυτοκινητόδρομος ως την Πάτρα, ενώ ως το φθινόπωρο του 2016 θα έχουν δημοπρατηθεί όλα τα τμήματα του Πάτρα – Πύργος. Ο κ. Δέδες πρόσθεσε ότι «αυτό είναι καταληκτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε η χώρα μας να είναι συνεπής απέναντι στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, και βέβαια να αποδώσει ένα αναπτυξιακό έργο, που έχουν ανάγκη και οι πολίτες και η κοινωνία». Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τμήμα Πάτρα - Πύργος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών επισήμανε ότι «έχουμε δημοπρατήσει τις πρώτες εργολαβίες. Υπάρχουν οκτώ τμήματα του έργου από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο, δύο τμήματα έχουν δοθεί ήδη σε δημοπρασία και συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τους ρυθμούς, ώστε κάθε μήνα να δημοπρατούμε ένα από τα υπόλοιπα τμήματα, προκειμένου το φθινόπωρο του 2016 να έχουν δημοπρατηθεί όλα τα τμήματα της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και να έχει αρχίσει η κατασκευή τους». Επιπλέον, ο Γιώργος Δέδες τόνισε πως «στην Πελοπόννησο έχουμε ένα συνεκτικό και πλήρες δίκτυο αυτοκινητόδρομων, που ξεκινά από την Ολυμπία Οδό, συνεχίζεται με το Πάτρα - Πύργος και ολοκληρώνεται με τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα, όπου εξελίσσονται οι εργασίες. Αναμένεται, δε, να τελειώσουν πολύ πιο γρήγορα οι κατασκευαστικές εργασίες μέσα στο 2016 και για Σπάρτη και για Καλαμάτα».Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Παναγιώτης Λαφαζάνης: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη (φωτογραφίες και βίντεο)          
        
 
 
«Η αριστερή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεταμφιεσμένη δεξιά»
Στην Καλαμάτα βρέθηκε από χθες το πρωί ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς το απόγευμα ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Υπάρχει εναλλακτική πολιτική στο 3ο μνημόνιο! Η πολιτική πρόταση της ΛΑΕ».
Πριν από την ομιλία, όμως, ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε με φορείς της πόλης, ώστε να μάθει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συνοδεία των δύο πρώην βουλευτών, Θανάση Πετράκου και Έλενας Ψαρρέα, ξεκίνησε από το Επιμελητήριο. Στη συνέχεια προτίμησε να μιλήσει με τον κόσμο και έτσι περπάτησε στην οδό Αριστομένους. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής πολλοί ήταν αυτοί που συνομίλησαν μαζί του και ρώτησαν τη γνώμη του για την τρέχουσα κατάσταση.
Επόμενος σταθμός του Π. Λαφαζάνη στην Καλαμάτα ήταν το Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησε με τους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ ακολούθησε μεγάλη σύσκεψη-συζήτηση με εκπροσώπους φορέων της πόλης και του νομού.
Αργότερα επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί με το ελαιόλαδο, ενώ η επίσκεψή του «έκλεισε» με ομιλία στην αίθουσα «Α. Κουμουνδούρος».
Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή δε θα καταφέρει να περάσει τις αλλαγές που επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο και είναι θέμα χρόνου η οικουμενική κυβέρνηση, με τις συμμαχίες να έχουν φανεί εδώ και καιρό και απλά τη Νέα Δημοκρατία να κάνει νάζια για το ποιος θα ηγηθεί αυτού του σχήματος.
Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τριπλό μνημόνιο, αφού, πέρα από το τρίτο μνημόνιο, έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. Τρίτο είναι το μνημόνιο που έφερε το ΝΑΤΟ.
Όπως κατήγγειλε ο Π. Λαφαζάνης για το Προσφυγικό, καταπατάται το διεθνές δίκαιο, με αποτέλεσμα να συμβαίνει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Δική του θέση είναι να είναι ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες, ώστε να φτάνουν στον προορισμό που επιθυμούν.
Σχετικά με τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, τη θεώρησε πισώπλατη μαχαιριά για τα εθνικά συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή.
Από εκεί και πέρα, ανέπτυξε την άποψη της ΛΑΕ, που για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Αφού συμβεί αυτό, θα είναι δυνατό να γίνει διαγραφή του δημόσιου χρέους και σεισάχθεια για το ιδιωτικό χρέος, εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών, κατάρτιση ενός φορολογικού συστήματος για την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχότερων και για υποβοήθηση της ανάπτυξης, αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων με τους εργοδότες, καθώς και να δημιουργηθεί ένα ριζοσπαστικό στρατηγικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
-Εντυπωσιακή σε όγκο η χθεσινή ομιλία
Κατάμεστη από κόσμο ήταν χθες η αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», όπου το βράδυ ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ήταν κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση του κόμματος.
Η εκδήλωση αυτή εντασσόταν στο πολιτικό άνοιγμα του κόμματος, με ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ώστε να γίνονται συζητήσεις, αλλά και γνωστές οι απόψεις της ΛΑΕ, απόψεις αναγκαίες και ρεαλιστικές, όπως τις χαρακτήρισε ο Π. Λαφαζάνης.
Σχετικά με την πόλη της Καλαμάτας και τη Μεσσηνία, ο πρόεδρος της ΛΑΕ επισήμανε ότι είμαστε ένας νομός με μεγάλη ιστορία στους αγώνες και με δυνατότητες, οι οποίες όμως δεν αξιοποιούνται, και σε αυτό οφείλεται η μεγάλη ανεργία της περιοχής.
Μιλώντας για τα στελέχη της ΛΑΕ, είπε ότι είναι άτομα που ποτέ δεν πρόδωσαν τη θέση τους και δεν πέταξαν στα σκουπίδια το περήφανο όχι του δημοψηφίσματος.
Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σχέση του με την Αριστερά, τον χαρακτήρισε μια νέα μεταμφιεσμένη Δεξιά.
Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν έχει χαθεί ο πόλεμος, αλλά μια μάχη, που όμως δεν κρίνει το αποτέλεσμα, αφού πλέον η ΛΑΕ είναι αποφασισμένη να απαλλάξει την Ελλάδα από τα μνημόνια και την υποδούλωση, αρκεί μόνο όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν σε αυτά τα ιδανικά να ενωθούν.
Π.Μπ.  Video: Παναγιώτης Λαφαζάνης Καλαμάτα 7-3-2016 , https://youtu.be/tYorTDKo5tA .-
 

***  Αθλητική ενημέρωση :
 
***  ΔΕΥΤΕΡΑ 07/03/2016 :
=======
Η ΑΕΚ έφυγε αλώβητη από την Τρίπολη, 0-0 με τον Αστέρα
  Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ  0-0 .- ^
Διαιτητής: Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών)  Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών), Τουμπακάρης (Αθηνών)
Κίτρινες: Σανκαρέ, Κουρμπέλης, Φερνάντες, Ιγκλέσιας - Σιμόες, Τζεμπούρ
 Κόκκινη: Τζεμπούρ (90+2΄-δεύτερη κίτρινη)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μάκης Χάβος): Μπαντής, Λούι, Σανκαρέ, Ζησόπουλος, Γιαννούλης, Ιγκλέσιας, Κουρμπέλης (82΄ Χαμντανί), Μπερτόλιο, Δημούτσος, Νίκο Φερνάντες (65΄ Τσάβες), Ιωαννίδης (58΄ Μάσα).
ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογέτ): Μπαρόχα, Γκάλο, Άρθο, Λαμπρόπουλος, Σοϊλέδης, Σιμόες, Γιόχανσον (49΄ Τζεμπούρ), Βάργκας, Μπαρμπόσα (64΄ Μπουονανότε), Κορδέρο (73΄ Τζανετόπουλος), Αραβίδης.
Βίντεο από αγώνα :
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ- ΑΕΚ  0-0  25η  αγων   07/03/2016 : https://youtu.be/1FTSCNRj1ro .-
***  Όλα τα αποτελέσματα της 22η ημέρας  Στη Football League.. :
Η Ζάκυνθος πήρε βαθμό παραμονής στο «Ελ Πάσο»
Λαμία-Ολυμπιακός Βόλου 3-0 (α.α.)
Παναιγιάλειος-Εργοτέλης 3-0 (α.α.)
Αχαρναϊκός-Κισσαμικός 0-1
Λάρισα-Απόλλων Σμύρνης 1-0
Αναγέννηση Καρδίτσας-Πανελευσινιακός 2-0
Κέρκυρα-Τρίκαλα 1-0
Παναχαϊκή-Πανσερραϊκός 0-1
Αγροτικός Αστέρας-Χανιά 1-0
Καλλιθέα-Ζάκυνθος 1-1
***  Kρίσιμη συνάντηση στη Σούπερ Λίγκα
Με όλους τους μεγάλους....

Newsroom ΔΟΛ
 
***   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  01  Μαρτίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-01-2016.html  .-                                    
  ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-
~Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 02  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-02-2016.html  .-
~ Η εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνο-Πέμπτη 03- Μαρτίου  2016
~  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-03-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-  
 ~Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                             
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  05 και 06 Μαρτίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Μαρτίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-05-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Μαρτίου 2016:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-06-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-07-2016.html .-
  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .- 
~                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
                                                           
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων: 
 1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios , 11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,

~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4486 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =  Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2795 video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2819   video. -  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.097  βίντεο   .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4801 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.561   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
~

~


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου