ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  26 Ιουλίου  2016 :
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ Μεσσηνίας  ( Φωτογραφίες , βίντεο )





ΒΙΝΤΕΟ :
~*  Άνω Αρφαρά εσπερινός 25/07/2016 παραμονή Αγίας Παρασκευής: https://youtu.be/xzxicytCk6w .-
 
~*ΑΝΩ  ΑΡΦΑΡΑ 25/07/2016 εσπερινός Αγία Παρασκευή: https://youtu.be/7uoWi6SgMPs .-

~*Άνω Αρφαρά εσπερινός Αρτοκλασία 25/07/2016  Αγ   Παρασκευής: https://youtu.be/NFoBcgDzGU4 .-


26 Ιουλίου
Ιερομάρτυρος Ερμολάου (†305) και των συν αυτώ: Ερμήππου και Ερμοκράτους. Οσιομαρτύρων Παρασκευής (1) (†β΄αι.) και Ιερουσαλήμ. Μαρτύρων Αππίωνος και Ωραιοζήλης. Οσίων Γερόντιου, Ιγνατίου του Στειρωνίτου και Συμεών του αρχιμανδρίτου. Ερμολάου του θαυματουργού, του Εγκλείστου.
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Καζακίδου Μαρία© (byzantineartkazakidou. blogspot.com)
(1) Η αγία οσιομάρτυς Παρασκευή καταγόταν από την Ρώμη, οι δε γονείς της Αγάθων και Πολιτεία ήταν χριστιανοί. Επειδή όμως ήταν άτεκνοι παρακαλούσαν τον Θεό να τούς χαρίσει ένα παιδί. Πράγματι ο Θεός τους άκουσε και τους χάρισε ένα παιδί. Και επειδή όταν γεννήθηκε ήταν η έκτη ημέρα της εβδομάδος, την ονόμασαν Παρασκευή και από μικρή την αφιέρωσαν στον Θεό. Η Παρασκευή, έλαβε την χριστιανική μόρφωση από την μητέρα της και μάλιστα μελετούσε συνέχεια τα ιερά γράμματα και προσευχόταν πολλές ώρες στην εκκλησία. Μετά τον θάνατο των δικών της μοίρασε όλα της τα υπάρχοντα στους φτωχούς και έγινε μοναχή. Έμεινε εκεί αρκετό χρονικό διάστημα και μετά λαμβάνοντας την ευχή της ηγουμένης βγήκε έξω στον κόσμο και κήρυττε τον Χριστό προσελκύοντας πολύ κόσμο στον χριστιανισμό. Για όλα οδηγήθηκε στον βασιλιά Αντωνίνο ο οποίος θαμπωμένος από την ομορφιά της και την σύνεσή της προσπάθησε να την πείσει να θυσιάσει στα είδωλα και θα της έδινε ότι ήθελε. Η αγία όμως αρνήθηκε και τότε διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Μάλιστα την έβαλαν μέσα σε ένα θερμασμένο λέβητα γεμάτο πίσσα και λάδι. Μόλις έγινε αυτό η αγία φαινόταν να δροσίζεται μέσα σ` αυτό και ο Αντωνίνος εξοργισμένος έδωσε εντολή να θανατωθεί, περνώντας και αυτή στην μεγάλη χορεία των μαρτύρων της εκκλησίας μας. ~
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός...Δεν πρέπει να πολεμάτε τα παιδιά σας, αλλά τον σατανά που πολεμά τα παιδιά σας. Να τους λέτε λίγα λόγια και να κάνετε πολλή προσευχή... Με την προσευχή θα τους μιλήση ο Θεός.

Σήμερα 26/07/2016 εορτάζουν:

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς, Άγιοι Ερμόλαος, Έρμιππος και Ερμοκράτης, Αγία Ωραιοζήλη

~ Ἦχος α’.
~ Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
~* Απολυτίκιο Αγ. Παρασκευής της Οσιομάρτυρος - 26 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/k47QuOVaIrU .-


Βιογραφία
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.
Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα - καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη - για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ' άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.
Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’.
Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr) Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Καζακίδου Μαρία© (byzantineartkazakidou. blogspot.com) Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

***  Η καλύτερη χρονιά για τη μαρίνα Καλαμάτας 
Από τις καλύτερες χρονιές, είναι η φετινή για τη μαρίνα της Καλαμάτας, όπως το επιβεβαίωσαν μιλώντας στο «Θ» ο διευθυντής της, Παναγιώτης Μπούνας και ο αναπληρωτής διευθυντής Βαγγέλης Κακαβογιάννης.
Η περίοδος από το Μάιο, ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς με ξένους επισκέπτες και στους ίδιους πολύ καλούς ρυθμούς έχουν κινηθεί ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Ο Ιούλιος, που άλλες χρονιές παρουσίαζε μια μικρή κάμψη, φέτος έχει κινηθεί πάρα πολύ καλά, με την πληρότητα να αγγίζει το 99-100% και ορισμένες ημέρες του μήνα, να μην υπάρχει ούτε μια θέση διαθέσιμη. Κάποιες άλλες δε ημέρες, νοικιάσθηκαν ακόμα και θέσεις σκαφών, τα οποία εκείνη τη στιγμή έλειπαν σε ταξίδι για να καλυφθούν οι ανάγκες και η ζήτηση.
  Διώχνουν…
Οι εκτιμήσεις, είναι ότι στο ίδιο θετικό κλίμα θα κινηθεί και ο Αύγουστος, καθώς «βοηθάει» τη μαρίνα Καλαμάτας, τόσο η κρίση στην Τουρκία, που κάνει αρκετούς ιδιοκτήτες σκαφών ήδη να φεύγουν από τις εκεί μαρίνες, όσο και με τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου.
Μάλιστα, τα στοιχεία, δείχνουν ότι οι ναυλώσεις σκαφών στα νησιά του Αιγαίου φέτος έχουν μειωθεί, ενώ υπάρχει αύξηση σε Ιόνιο και Πελοπόννησο.
Οι βασικοί πελάτες της μαρίνας Καλαμάτας, είναι Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Αμερικάνοι και Άγγλοι.
Τόσο ο κ. Μπούνας, όσο και ο κ. Κακαβογιάννης, επιβεβαίωσαν ότι ήδη είναι πάρα πολύ καλές οι κρατήσεις και για το χειμώνα.
«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Η ζήτηση είναι αυξημένη και αναγκαζόμαστε και διώχνουμε σκάφη. Η Καλαμάτα είναι πλέον προορισμός και είμαστε και σε δύσκολη θέση που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε Έλληνες που έρχονται για δεκαήμερα – δεκαπενθήμερα με μικρά σκάφη», πρόσθεσε ο κ. Μπούνας.
  Μικρή μαρίνα
Σε ό,τι αφορά την ίδια τη μαρίνα, ο κ. Μπούνας, σημείωσε ότι η Καλαμάτα θα μπορούσε να είχε μια μεγαλύτερη μαρίνα, σύμφωνα με τη ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Αυτή τη στιγμή η δυναμικότητα της μαρίνας Καλαμάτας είναι με 200 ενεργές θέσεις και θα μπορούσε να ήταν και 300 και να ήταν επίσης καλυμμένες όλες.
«Η μαρίνα αυτή τη στιγμή είναι φτιαγμένη θεωρητικά για 250 θέσεις. Το οργανόγραμμά της είναι για να δέχεται πάρα πολλά μικρά σκάφη. Καμία μαρίνα όμως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει έχοντας μόνο μικρά σκάφη. Θέλει τα μεγάλα σκάφη, αυτά που είναι πάνω από 10-12 μέτρα. Γι’ αυτό έχουμε αλλάξει λίγο τη χωρητικότητα, για να μπορεί να επιβιώσει και οικονομικά η μαρίνα», σημείωσε ο κ. Μπούνας.
Και όπως είναι λογικό, όταν πηγαίνει καλά η μαρίνα, επωφελούνται και πολλά άλλα επαγγέλματα, που κινούνται γύρω από αυτή τη δραστηριότητα.
Από τα σκάφη που έρχονται, απασχολούνται ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, πολυεστεράδες, ξυλουργοί, ιστιοράπτες, ταβέρνες, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα επαγγέλματα στην Καλαμάτα.
Άλλωστε, πάντα υπάρχουν και ολόκληρες οικογένειες οι οποίες μένουν χειμώνα – καλοκαίρι στο σκάφος και δραστηριοποιούνταν στην περιοχή.
Και αυτή η μορφή, είναι από τους βασικούς άξονες του θαλάσσιου τουρισμού, που χρειάζεται να αναπτύξουμε. Γιατί μπορεί να υπάρχει η μαρίνα της Καλαμάτας, αλλά η Μεσσηνία υστερεί σε καταφύγια. Δεν υπάρχουν περιφερειακά βοηθητικά λιμανάκια που μπορεί να δέσει ένα σκάφος, να τροφοδοτηθεί με νερό και να βγουν οι επιβάτες του να φάνε ή να κάνουν τη βόλτα τους.
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική της ΝΔ για το Plan X
Συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική της ΝΔ για το Plan X
~   Μαραθώνια και σε υψηλούς τόνους αναμένεται να είναι η συνεδρίαση στη Βουλή με θέμα το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ύπαρξης του Plan Χ.Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.
Στον πρώτο κύκλο της συζήτησης θα τοποθετηθούν οκτώ ομιλητές, ένας από κάθε κόμμα για 10 λεπτά, και στον δεύτερο δεκαπέντε ομιλητές συν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Σημειώνεται πως αυτή τη φορά θα κλείσει τη συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που ζητά η ΝΔ» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη ο λαός να μάθει τι ακριβώς συνέβη.
«Οσες φορές μίλησε για το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς» τόνισε ο Κουμουτσάκος και έδωσε τη δική του εξήγηση στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα: «Θα αποδείξει στην πράξη ότι φοβάται την αλήθεια. Εάν δεν συμφωνήσει, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή. Θα επιβεβαιώσει ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη».   Newsroom ΔΟΛ

***   Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση
Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση
Την έναρξη μίας «μεγάλης διαδικασίας διαβούλευσης», με τη συμμετοχή των πολιτών, η οποία θα καταλήξει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, στην κοινοβουλευτική διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε τις προτάσεις του για τα ζητήματα που πρέπει να περιληφθούν στο νέο Σύνταγμα. Δεν απέκλεισε δε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, για κρίσιμα θέματα.
Μιλώντας στον προαύλιο της Βουλής, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα σε ένα ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο για ένα Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει, όπως είπε, το πέρασμα στη Νέα Μεταπολίτευση και τη «νέα Ελλάδα του 2021».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ρόλος των πολιτών πρέπει να είναι κύριος στη διαμόρφωση των προτάσεων. «Θέλουμε μια διαδικασία που θα εμπλέκει, θα οργανώνει, θα κινητοποιεί τους πολίτες. Μια διαδικασία ενεργού συμμετοχής των πολιτών και όχι μια διαδικασία περιορισμένη στους τέσσερις τοίχους της Ολομέλειας της Βουλής» είπε.
Μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης
 Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε μία «μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης», με τη συμμετοχή των πολιτών. Συγκεκριμένα:
Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει την διεξαγωγή μιας «πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα».
Σε πρώτη φάση θα γίνουν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών. «Σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπουμε στην βοήθεια και τη στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε.
Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή θα συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδας όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους.
«Μετά το τέλος της μεγάλης αυτής διαβούλευσης, την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα πολιτικά κόμματα, που από εκεί και πέρα θα πάρουν την σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Οι προτάσεις Τσίπρα
 Ο πρωθυπουργός κατέθεσε τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση, χωρίζοντάς τις σε πέντε άξονες: Μεταρρυθμίσεις για την αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος, ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας, ενίσχυση του κράτους δικαίου, σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, κοινωνικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα πρότεινε:
~ Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής
  • Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Η υποχρέωση δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο πρωθυπουργό.
  • Δυνατότητα άμεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, πρότεινε εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
  • Λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου «με στόχο να ενισχύσουμε το ρυθμιστικό, σταθεροποιητικό και εγγυητικό του ρόλο» χωρίς να αγγίζει τον πυρήνα του πολιτεύματος. Ως παραδείγματα ανέφερε να μπορεί ο Πρόεδρος να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές για να κρίνει επί της συνταγματικότητας του.
  • Θητεία για βουλευτές, έτσι ώστε κανένας Βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.
  • Πρωθυπουργός -εκτός των υπηρεσιακών- να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής.
  • Υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους.
  • Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500,000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατ. υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 1 εκατ. υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.
  • Θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή της κυβέρνησης, ή 120 βουλευτών, θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης προθεσμίας.
  • Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, εκτός ενδεχομένως για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με το λειτούργημα των βουλευτών
  • Τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  • Να τεθεί σε δημόσιο διάλογο το ερώτημα για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών «και να θέσουμε το ερώτημα για τον πολλαπλασιασμό τους». Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες αν τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε ορισμένες προθεσμίες.
  • Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας
  • Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας
  • Σαφή κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το μοναδικό μέσο για τη διαμόρφωση του μισθού
  • ~Υποχρεωτικότητα της διαιτησίας
Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
 Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απευθυνθεί η κυβέρνηση στους πολίτες, αν κριθεί σκόπιμο, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμα ζήτημα. Όπως διευκρίνισε, δεν θα ζητείται η έγκριση συνταγματικής διάταξης, αλλά η γνωμοδότηση για μεγάλα θέματα που θα περιληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση.
«Ανάλογα από τη δυναμική που θα λάβει ο διάλογος και τα διλήμματα που θα προκύψουν από την ίδια τη κοινωνία, από τους ίδιους τους πολίτες, δεν αποκλείουμε να απευθυνθούμε στους ίδιους τους πολίτες, για κρίσιμα διλήμματα, ώστε να εκφράσουν γνήσια τη θέλησή τους με το πιο αυθεντικό τρόπο. Δεν αποκλείουμε δηλαδή, αν κριθεί σκόπιμο, ακόμη και διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως δίνει τη δυνατότητα το ίδιο το Σύνταγμα» είπε.
«Προφανώς σε αυτό το πιθανό δημοψήφισμα -για να προλάβω ενδεχόμενες αντιρρήσεις συνταγματολόγων- δεν θα ζητείται η έγκριση συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης, αλλά η απόφαση για μεγάλα πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα ζητήματα που ενδέχεται να περιληφθούν στην αναθεώρηση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. « Θα αναζητήσουμε τις συναινέσεις όπου είναι εφικτό, αλλά δεν θα φοβηθούμε τις συγκρούσεις» είπε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.  Newsroom ΔΟΛ

***  «Αποκλεισμό» τους από την πόλη, λόγω περιμετρικού, καταγγέλλουν 15 οικογένειες στα «Μιχαλέικα»
Συμβολική διαμαρτυρία χθες το πρωί
 
 
 ]
Σε συμβολική διαμαρτυρία, στο δρόμο που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα για να πάνε από το κέντρο της Καλαμάτας στα σπίτια τους και ο οποίος καταργείται από τη διέλευση του περιμετρικού, προχώρησαν χθες το πρωί 15 οικογένειες από τη συνοικία «Μιχαλέικα», βόρεια του Νέδοντα, κοντά στην «Αγιάννα».
Όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι της περιοχής, από το 2012 μέχρι και σήμερα συναντήθηκαν αρκετές φορές τόσο με τον υπεύθυνο του έργου κ. Καρνέση όσο και με τους υπευθύνους του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι έδειξαν «φαινομενική» κατανόηση του προβλήματος, απαντώντας τους ότι έχουν δίκιο και ότι θα κοιτάξουν να τους εξυπηρετήσουν.
Ενώ όλοι κατανοούσαν το δίκαιο του αιτήματός τους, αντί να φτιαχτεί ένας παράδρομος από την «Αγιάννα», που βρίσκεται πολύ κοντά στη συνοικία, ή μια πεζογέφυρα, τουλάχιστον, για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο, κατασκευάστηκε ένας παράδρομος που κάνει πιο δυσχερή και ασύμφορη οικονομικά την πρόσβαση των κατοίκων στην πόλη. Όπως μας εξήγησαν, πρώτον, έχει εντελώς αντίθετη φορά από την είσοδο της συνοικίας στην Καλαμάτα. Δεύτερον, από τη συνοικία κατέβαινες στην πόλη με το ποδήλατο (πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να φθάσουν στα κοντινά σχολεία -13ο Δημοτικό & 7ο Γυμνάσιο), ενώ ο παράδρομος που κατασκευάστηκε έχει πολύ μεγάλη ανηφόρα και είναι αδύνατον για μικρά παιδιά να τον διασχίσουν με ποδήλατο. Τρίτον, ο νέος παράδρομος έχει μήκος 400 μ. και καταλήγει σε στενό υπάρχοντα δρόμο και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να έρθει απορριμματοφόρο για τα σκουπίδια, διότι αν μπει στον παράδρομο, θα πρέπει να γυρίσει με όπισθεν όλο το δρόμο. Τέταρτον, οδηγεί στη συνοικία «Πέταλο» , η οποία κατά γενική ομολογία (ακόμα και μηχανικών του Δήμου) είναι ήδη προβληματική λόγω στενού δρόμου και θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με τη διέλευση των κατοίκων από τα «Μιχαλέικα», καθώς και των φορτηγών που ανεβοκατεβαίνουν από τις τρεις επιχειρήσεις με θερμοκήπια που λειτουργούν στη συνοικία…
Επιπροσθέτως, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αυτή η εξέλιξη θα «ρίξει» την αξία της περιοχής τους και των οικοπέδων που βρίσκονται εκεί, καθώς κανείς δε θα ενδιαφερθεί να επενδύσει σε μια περιοχή που έχει δύσκολη πρόσβαση.
Τέλος, ζητούν από το Δήμο Καλαμάτας, έστω και την τελευταία στιγμή, να δείξει κατανόηση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να κατασκευαστεί μια μικρή γέφυρα, έστω και πεζογέφυρα, η οποία θα βοηθά τουλάχιστον τη μετάβαση των μαθητών στα σχολεία...
«Δεν είναι δυνατόν να διευκολύνουμε την είσοδο των επισκεπτών και να αδιαφορούμε για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
  Του Κώστα Γαζούλη      Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***   Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Με γκαλά όπερας πέφτει η αυλαία απόψε στο Μέγαρο Χορού
Με ενθουσιασμό και λίστα αναμονής οι φιλότεχνοι περιμένουν το Γκαλά Όπερας (παράλληλες εκδηλώσεις) που ολοκληρώνει το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, σήμερα Τρίτη, στις 22.00, στο Μέγαρο Χορού. Μία βραδιά που η πόλη τιμά και τιμάται από ένα δικό της καλλιτέχνη, τον εντυπωσιακό βαρύτονο και διεθνούς φήμης ερμηνευτή, Δημήτρη Πλατανιά.
Στη βραδιά συμμετέχουν ακόμα ο Γιάννης Χριστόπουλος, καταξιωμένος τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με πολλές παρουσίες στη διεθνή σκηνή. Τους ερμηνευτές συνοδεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών -το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου διεθνώς αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη.
Το δε πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  WOLFGANG AMADEUS MOZART
Εισαγωγή από την όπερα «Oι γάμοι του Φίγκαρο»
«Tutto e disposto...Aprite un po’ quegl’ occhi...» άρια του Φίγκαρο από την όπερα «Οι γάμοι του Φίγκαρο»
Δημήτρης Πλατανιάς
 GAETANO DONIZETTI
«Tombe degli avi miei...Fra poco a me ricovero…», άρια από την όπερα Λουτσία ντι Λαμμερμούρ
Γιάννης Χριστόπουλος
 JACQUES OFFENBACH
Βαρκαρόλα «Belle nuit, ο nuit d’amour» από την όπερα «Τα παραμύθια του Χόφμαν»
«Allez!...Scintille diamant...» από την όπερα «Τα παραμύθια του Χόφμαν»
Δημήτρης Πλατανιάς
 GΕORGES BIZET
«Au fond du temple saint...» ντουέτο από την όπερα «Aλιείς μαργαριταριών»
Γιάννης Χριστόπουλος-Δημήτρης Πλατανιάς
 Διάλειμμα
 GIUSEPPE VERDI
Εισαγωγή από την όπερα «Η δύναμη του πεπρωμένου»
«Alzati...Eri tu...» από την όπερα «Χορός μεταμφιεσμένων»
Δημήτρης Πλατανιάς
 PIETRO MASCAGNI
Intermezzo από την όπερα «Καβαλερία ρουστικάνα»
 GIACOMO PUCCINI
«Che gelida manina...» από την όπερα «Mποέμ»
Γιάννης Χριστόπουλος
 «In un coupe...O Mimi tu piu non torni...» ντουέτο από την όπερα «Mποέμ»
Γιάννης Χριστόπουλος-Δημήτρης Πλατανιάς
 UMBERTO GIORDANO
«Nemico della patria…», από την όπερα «Αντρέα Σενιέ»
Δημήτρης Πλατανιάς

***  Καθολικός εμβολιασμός βοοειδών της Μεσσηνίας λόγω οζώδους δερματίτιδας
Υποχρεωτικός καθολικός εμβολιασμός των βοοειδών του Νομού Μεσσηνίας αποφασίσθηκε λόγω της εμφάνισης και εξέλιξης κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην Αχαΐα, και σε εφαρμογή των με αρ. πρωτ. 4092/116279/23-10-15 και 1988/77479 της 06-07-2016 εγγράφων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και με απόφαση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Π.Ε. Μεσσηνίας.
Επίσης, αποφασίστηκε: συνεχής επικοινωνία των κτηνοτρόφων με την υπηρεσία, χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και τα μεταφορικά μέσα, απομάκρυνση των εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων, καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, καθαρισμός και απολύμανση εγκαταστάσεων, περιορισμός στις εισόδους ατόμων και οχημάτων, ιδιαιτέρως δε σε επαφή με άλλες εγκαταστάσεις βοοειδών, απολύμανση οχημάτων και υποδημάτων που μπαίνουν και βγαίνουν από την εκμετάλλευση.
Η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης που οφείλεται σε ιό, προσβάλλει μόνο τα βοοειδή και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

*** Οι παγίδες του ίντερνετ, αναπαλαιώνει τις ειδήσεις
Το έχουμε πει πολλές φορές ότι πραγματικά το διαδίκτυο είναι ανεξάντλητη πηγή γνώσης και πληροφόρησης, κρύβοντας παράλληλα όμως και πολλές παγίδες. Έτσι, με βαρύγδουπα δημοσιεύματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα, παρουσιάσθηκε ως καινούργια – «φρέσκια» είδηση η έφεση του εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας κ. Παπαδά κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Γυθείου για τους δύο κατηγορούμενους νεαρούς που κρίθηκαν ένοχοι για το διπλό φονικό Σγούρου – Κομμάτη στη Μάνη.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της αναγνώρισης του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας στους δύο νεαρούς και στην αναλυτική του τεκμηρίωση εξηγεί γιατί ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν δε δικαιολογεί τη χορήγησή του.
Η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου την είδηση είχε παρουσιάσει το «Θ» αναλυτικά σε δημοσίευμά του, και μάλιστα πρωτοσέλιδα (όπως φαίνεται και στη φωτό).
Τώρα έχουμε Ιούλιο και η είδηση πάλι αναπαράγεται. Γι’ αυτό, λοιπόν, το διαδίκτυο θέλει μεγάλη προσοχή.   Β.Β.

***  Δύο Αλβανοί και ένας τσιγγάνος έκλεβαν τα πράγματα λουομένων
Τις τσάντες από λουόμενους, ενώ έσπαγαν και αυτοκίνητα, έκλεβαν δύο Αλβανοί και ένας τσιγγάνος που διέμεναν στην Αθήνα και συνελήφθησαν στην περιοχή της Τριφυλίας πέρυσι τον Αύγουστο. Και οι τρεις χθες κάθισαν στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας και κρίθηκαν ένοχοι κλοπών.
  Κλοπές
Αστυνομικός της ΟΠΚΕ Κυπαρισσίας κατέθεσε ότι είχαν σημειωθεί κλοπές στον Αγρίλη Φιλιατρών και τους είχαν δώσει περιγραφή ύποπτου αυτοκινήτου. Το εντόπισαν δε στο Καλό Νερό, στο οποίο και επέβαιναν οι τρεις κατηγορούμενοι. Όπως είπε ο αστυνομικός, έδειχναν να κοιμούνται και οι τρεις στο αυτοκίνητο, ενώ ο ένας Αλβανός στην αρχή έδωσε στοιχεία Έλληνα, και στη συνέχεια αποδείχτηκε η κανονική του ταυτότητα, και ο άλλος είχε πλαστή άδεια διαμονής.
Στο αυτοκίνητο βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο στη συνέχεια αναγνώρισε παθούσα.
  Άρπαξαν τις τσάντες
Μια γυναίκα κατέθεσε ότι πήγαινε για μπάνιο στο Αγρίλη, όταν είδε τους δύο από αυτούς να κοιμούνται στην παραλία κοντά στο αυτοκίνητό τους. Μπήκε στη θάλασσα και αντιλήφθηκε ύποπτες κινήσεις από τα δύο άτομα. Ξαφνικά τους είδε να φεύγουν τρέχοντας από την παραλία και βγαίνοντας έξω, τόσο αυτή όσο και άλλη λουόμενη, είδαν ότι έλειπαν οι τσάντες τους.
Στις απολογίες τους και οι τρεις αρνήθηκαν τις κλοπές. Ο 27χρονος Αλβανός είπε πως και οι τρεις ήταν στην παραλία και κοιμούνταν, αλλά δεν έκλεψαν καμία τσάντα.
Ο 45χρονος Αλβανός είπε ότι είναι όλα ψέματα και δεν έχουν κάνει καμία κλοπή. Για τα μικροπράγματα που βρέθηκαν  στο αμάξι (ένα χρυσό δαχτυλίδι και ένα μπρασελέ που δεν έχουν αναγνωρισθεί από παθόντες), είπε πως ήταν από τα είδη που πωλούσε εκείνη την περίοδο, γιατί έκανε το μικροπωλητή.
Και ο μικρότερος κατηγορούμενος, ο 19χρονος τσιγγάνος, αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι γνώριζε τον 27χρονο, που έκανε κι αυτός το μικροπωλητή, και είχε έρθει για παρέα.
Το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους για κλοπές από κοινού και επέβαλε στον 27χρονο 4 χρόνια και 7 μήνες φυλάκισης, στον 45χρονο φυλάκιση 3 ετών, 2 μηνών και 10 ημερών και στο 19χρονο τσιγγάνο ποινή φυλακίσεως 3 ετών. Σε όλους δόθηκε 3ετής αναστολή.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Στα μαλακά δύο νεαροί για τη ληστεία σε ζαχαροπλαστείο στη Θουρία
Ένοχοι για ληστεία από κοινού στο ένα από τα δύο μεγάλα ζαχαροπλαστεία στη Θουρία κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας δύο νεαροί από την Αιθαία.
Το δικαστήριο τους αντιμετώπισε με επιείκεια, δίνοντας στον έναν μεγάλη ευκαιρία να επανορθώσει για τα λάθη του και να αλλάξει τη ζωή του. Οι δύο νεαροί παραδέχτηκαν τη ληστεία σε αυτό το κατάστημα, όμως αρνήθηκαν τη δεύτερη που είχε γίνει εκείνες τις ημέρες στο γειτονικό ζαχαροπλαστείο. Επίσης, αρνήθηκαν την απόπειρα κλοπής αυτοκινήτου από τσιγγάνα.
  Δύο ληστείες
Όπως κατέθεσαν χθες στο δικαστήριο οι κοπέλες που εργάζονταν, πέρυσι στις 29 Αυγούστου το βράδυ στο ένα ζαχαροπλαστείο εισέβαλε νεαρός, μετρίου αναστήματος, με όπλο στο χέρι και καλυμμένο το πρόσωπό του με μαντήλι. Απειλώντας ότι θα πυροβολήσει, ζήτησε τα χρήματα από τα ταμεία. Η υπάλληλος δεν υπάκουσε στις διαταγές του και έτσι από μόνος του πέταξε τη μία ταμειακή μηχανή στο έδαφος. Ανοίγοντάς την πήρε όλα τα λεφτά, ενώ μετά όσα βρήκε σε μια δεύτερη ταμειακή. Σύμφωνα με τις υπαλλήλους, πήρε συνολικά 1.177 ευρώ. Οι υπάλληλοι δεν αναγνώρισαν τους δράστες, καθώς είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ενώ και το βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες δεν μπόρεσε να τους βοηθήσει περισσότερο.
Η τσιγγάνα που κατήγγειλε την απόπειρα κλοπής του αγροτικού της αυτοκινήτου αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τους δύο κατηγορουμένους.
Η ληστεία στο δεύτερο ζαχαροπλαστείο (αυτή για την οποία καταδικάσθηκαν) έγινε βράδυ στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως κατέθεσε η ιδιοκτήτρια που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή εκεί, ένας ψηλός νεαρός εισέβαλλε στο κατάστημα και τον είδε να προσπαθεί να πιάσει τη ταμειακή μηχανή. Πριν προλάβει να αντιδράσει μπήκε και ο δεύτερος, ο οποίος τη χτύπησε με το κινητό τηλέφωνο στο πρόσωπο και την έσπρωξε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι από το χτύπημα το τηλέφωνο έφυγε από το χέρι του, έπεσε κάτω από ένα ψυγείο και αυτός το αναποδογύρισε για να μπορέσει να το πάρει.
Είχαν καλύψει και οι δύο τα πρόσωπά τους, ενώ πήραν ολόκληρη την ταμειακή μηχανή μαζί τους, η οποία περιείχε 300 – 400 ευρώ.
  Καταδίκη
Οι δύο νεαροί δήλωσαν χρήστες σκληρών ναρκωτικών, ενώ εκείνη την ημέρα είχαν καταναλώσει παράλληλα αλκοόλ και χάπια. Παραδέχθηκαν τη ληστεία στο ένα ζαχαροπλαστείο, ενώ ο ένας κατηγορούμενος ζήτησε από το δικαστήριο να αντιμετωπίσει με επιείκεια το φίλο και συγκατηγορούμενό του, καθώς αυτός τον παρότρυνε και παρέσυρε σε αυτή την πράξη, ώστε να μην καταστραφεί, όπως αυτός, στις φυλακές, όπου μπήκε σε μικρή ηλικία. Επίσης, είπε ότι το όπλο που βρήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του το είχε πάρει αμέσως μόλις αποφυλακίσθηκε, γιατί φοβόταν για «προηγούμενα» που έχει στις φυλακές. Αμφότεροι ζήτησαν πάρα πολλές φορές συγγνώμη από την ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου.
Το δικαστήριο έκρινε τον έναν ως υπότροπο και του επέβαλε ποινή καθείρξεως 8 ετών για τη ληστεία και 9 μηνών φυλάκισης για την κατοχή του όπλου, ενώ στο δεύτερο κάθειρξη 5,5 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, κάνοντας δεκτή την παράκληση του φίλου του να του δώσουν μια ευκαιρία.   Της Βίκυς Βετουλάκη 
~
***  Ανοιχτό θέατρο, «Ηλέκτρα» και κυνοκομείο στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας
Τρία μείζονος σημασίας θέματα για την πόλη της Καλαμάτας θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 11 Αυγούστου.
Όπως ενημέρωσε χθες ο δήμαρχος, θα τεθούν προς έγκριση οι μελέτες για δημιουργία ανοιχτού θεάτρου, χωρητικότητας περίπου 2.000 θέσεων, στην περιοχή που βρίσκεται το φυτώριο του Δήμου Καλαμάτας, για την ανακατασκευή της "Ηλέκτρας" και τη δημιουργία κυνοκομείου. Μάλιστα, για το τελευταίο έργο ο κ. Νίκας σχεδιάζει να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έτσι, παρά τις δυσκολίες που φαίνεται να υπάρχουν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, παρά τις ενστάσεις και μερίδας της αντιπολίτευσης, η Δημοτική Αρχή επιμένει ότι ο καταλληλότερος χώρος για την ανέγερση, ειδικότερα του ανοιχτού θεάτρου, είναι στο Νέδοντα, στο φυτώριο του Δήμου, πάνω από τη βόρεια γέφυρα της Αγοράς.
Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ζήτησε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα αναζήτησης άλλων καταλληλότερων περιοχών για τη δημιουργία του Ανοιχτού Θεάτρου.
Ειδικότερα, τόνισε ότι η περιοχή του φυτωρίου του Δήμου γειτνιάζει με το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα, όπως αυτό οριοθετείται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και δε συνάδει με τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου.
Επιπλέον, σημείωσε ότι ο Νέδοντας είναι ο αγωγός που αερίζει την πόλη και δεν μπορεί πάνω σε αυτόν να χτιστεί ανοιχτό θέατρο.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας απάντησε ότι καλύτερος χώρος από το συγκεκριμένο δεν υπάρχει, σημειώνοντας ότι εξετάστηκαν και περιοχές στον Κορδία και στα Πλακωτά, που όμως κρίθηκαν ακατάλληλες για διάφορους λόγους.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Η διατροφή των Καλαματιανών υποψηφίων της 3ης Λυκείου και πώς την επηρεάζουν οι εξετάσεις
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη εκπόνησαν δύο πτυχιούχοι του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Κρήτης, ο Καλαματιανός Φώτης Δίκαιος και η Ηρακλειώτισσα Ιωάννα Χατζιαδάμ.
Η συγκεκριμένη εργασία είχε, μάλιστα, έντονο άρωμα Καλαμάτας, αφού το δείγμα της μελέτης ήταν μαθητές από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα που διαγωνίστηκαν φέτος για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αντικείμενο της ήταν κατά πόσο επηρεάζονται από αυτή τη διαδικασία στον τομέα της διατροφής, κι αν αλλάζει κάτι, γιατί συμβαίνει αυτό.
Μιλήσαμε, λοιπόν, με τον Φώτη Δίκαιο, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης του, ενώ έδωσε απαντήσεις και σε πιο γενικά ερωτήματα:
  -Ασχοληθήκατε με ένα θέμα επίκαιρο, που απασχοληθεί κάθε χρόνο εκατοντάδες οικογένειες. Μιλήστε μας για αυτή την εργασία.
Η μελέτη φέρει τον τίτλο «Εκτίμηση των διατροφικών συνηθειών και διερεύνηση παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας σε μαθητές/τριες τρίτης Λυκείου». Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, μαζί με τη συνάδελφο διατροφολόγο Ιωάννα Χατζιαδάμ (από το Ηράκλειο Κρήτης), με υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος τον Βασίλειο Τράνακα.
  -Οι μαθητές ήταν από την Καλαμάτα; Ποιο το δείγμα σας;
Ναι, οι μαθητές ήταν από φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης στην πόλη της Καλαμάτας. Το δείγμα αποτέλεσαν 80 (n=80) έφηβοι μαθητές τρίτης Λυκείου, ηλικίας δεκαεπτά (17) ετών, 40 αγόρια και 40 κορίτσια, που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις 2016.
  -Τι αποτελέσματα προέκυψαν;
Η συγκεκριμένη μελέτη διερεύνησε αν υπάρχουν αλλαγές και διακυμάνσεις μεταξύ δύο περιόδων, πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες και επιλογές των μαθητών. Φάνηκε να καταναλώνουν περισσότερο ακατάστατα γεύματα. Επίσης, λιγότερη κατανάλωση πρωινού γεύματος, περιορισμένες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών και φρούτων, ενώ καταφεύγουν σε περισσότερη ποσότητα σοκολάτας, καφέ, κρέατος και κοτόπουλου. Π.χ. ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το 18,75% των μαθητών δήλωσε πως κατά τη φάση της εξεταστικής περιόδου κατανάλωνε 5-6 φορές/ εβδομάδα σοκολάτα ή γλυκά. Κατά τη φάση της προετοιμασίας το ποσοστό αυτό ανερχόταν μόλις στο 2,5% των μαθητών. Με αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσλήψεις των βιταμινών Α, φυλικού οξέος, Β3, Β2, Β12, του ασβεστίου, του μαγνησίου, του φωσφόρου, του ψευδαργύρου, του νατρίου, αλλά και του νερού.
  -Γιατί αλλάζουν διατροφικές συνήθειες οι μαθητές πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων;
Οι παράγοντες που ευθύνονται για αυτή την αλλαγή ποικίλουν, αλλά σχετίζονται στενά με την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, με το ψυχολογικό φορτίο των μαθητών, την πίεση που δέχονται. Στρέφονται σε χαμηλής θρεπτικότητας αλλά σε θερμιδικά πυκνά τρόφιμα, όπως είναι τα γλυκά, τα επιδόρπια, οι σοκολάτες, όπως έχει δείξει πρόσφατη μελέτη.
  -Κάθε χρόνο ακούμε για τρόφιμα που βοηθούν στις εξετάσεις. Κατά τη γνώμη σας, ισχύει αυτό ή είναι μύθος; Πόσο σημαντικό είναι το θέμα της διατροφής για ένα μαθητή εκείνη ειδικά την περίοδο; Υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να λαμβάνει;
Δεν αποτελεί μύθο. Σαφώς και υπάρχουν τρόφιμα που συμβάλλουν. Για παράδειγμα, το διαιτολόγιο ενός μαθητή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα πρέπει να είναι περιορισμένο σε λιπαρά, ενώ πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και να περιέχει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μειώνει τις ικανότητες της μνήμης και της μάθησης. Αντίθετα, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά εκείνα που βελτιώνουν τις δύο αυτές ικανότητες, αλλά και δημιουργούν αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το αυγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που βοηθούν να μειωθεί το στρες και να εφοδιάσουν τον οργανισμό σε ενέργεια είναι το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα διάφορα γλυκά εδέσματα.
Η διατροφή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Ειναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει το μαθητή να αποδώσει τα μέγιστα. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως η διατροφή μπορεί να συμβάλει και να εφοδιάσει τον οργανισμό με ενέργεια λόγω αυξημένων απαιτήσεων την περίοδο των εξετάσεων, καθώς και να βοηθήσει στις λειτουργίες της μνήμης, μάθησης, συγκέντρωσης, αλλά και στο αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης.
  -Συχνά ακούμε για τη δίαιτα της πείνας. Δηλαδή, ένα-δύο μήνες πριν από το καλοκαίρι κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν εντελώς το φαγητό ή τρώνε ελάχιστα για να αδυνατίσουν. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;
Είναι γεγονός, κι αυτό θα πρέπει να αποτελεί αφορμή έτσι ώστε όλοι οι επιστήμονες υγείας από κοινού να συμβάλουμε στην καλύτερη ενημέρωση, διότι αποτελούν ζητήματα και πρακτικές που αφορούν στην υγεία μας.
Δυστυχώς, αυτές οι πρακτικές είναι συνήθως ακατάλληλες για έναν η περισσότερες από τους εξής λόγους: Είναι ανεπαρκείς σε θρεπτικές ουσίες. Θέτουν το άτομο σε κίνδυνο, ιδιαίτερα αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Δεν καλύπτουν τον οργανισμό με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται παρενέργειες και συμπτώματα, όπως ζαλάδες, κόπωση, νευρικότητα. Είναι ιατρικά επισφαλείς Δε βοηθούν το άτομο να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και η απώλεια βάρους συνήθως επαναποκτάται στο επόμενο διάστημα. Πολύ από το χαμένο βάρος είναι κυρίως υγρά ή μυϊκή μάζα παρά λίπος.
  -Υπάρχουν κοινές δίαιτες για όλους;
Όχι κοινές δίαιτες δεν μπορούν να υπάρξουν. Ο κάθε οργανισμός και το κάθε άτομο ξεχωριστά έχει τις δικές του ενεργειακές ανάγκες και απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται από ειδικό διατροφολόγο με βάση τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά (ηλικία, ύψος, βάρος).
  -Ελαιόλαδο… ποια τα οφέλη του και τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής;
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές, νευροσπαστικές, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές ουσίες και πλήθος άλλων ιδιοτήτων. Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Περιέχει βιταμίνες Ε και Α που δρουν αντιοξειδωτικά. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, ενώ αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα, καθώς οι θερμίδες που προσδίδει ειναι αρκετές (1 κουταλάκι γλυκού περιέχει 45 θερμίδες). Επίσης, ο τρόπος μαγειρέματος θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, καθώς δε συστήνεται η συχνή επιλογή τηγανίσματος (προσδίδοντας βλαπτικές ουσίες στον οργανισμό υπό προϋποθέσεις).  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση νερού στο Δήμο Πύλου- Νέστορος 
Περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση νερού (σύμφωνα με τον κανονισμό ύδρευσης) έχει επιβάλει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Πύλου (Δ.Ε.Υ.Α.Π.) λόγω μείωσης των υδατικών αποθεμάτων. Έτσι, έχει αποφασίσει τον καθορισμό ανώτατων ορίων ημερήσιας κατανάλωσης νερού ανά άτομο τα 220 λίτρα, για το διάστημα έως 31/8/2016, καθώς και την προσωρινή διακοπή της παροχής νερού για όσους υπερβαίνουν τα ανωτέρω όρια.
Ο δε πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλου θα ορίζει με απόφασή του την περιοχή και το χρόνο εφαρμογής των ορίων, σύμφωνα με τις κατά τόπους συνθήκες και τα υδατικά αποθέματα.

***  Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο- Δεκάδες νεκροί & τραυματίες
Συναγερμός έχει σημάνει στο Μόναχο της Γερμανίας, μετά από πυροβολισμούς που έπεσαν σε εμπορικό κέντρο. Αναφορές θέλουν τους περαστικούς να τρέχουν να βρουν καταφύγιο προκειμένου να καλυφθούν από τα πυρά.
Γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για νεκρούς.
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, σε εξέλιξη είναι μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, ενώ οι αρχές έχουν αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο Munich Olympia Shopping Centre.
Εκπρόσωπος του εμπορικού κέντρο αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας μόνο πως «αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα», σύμφωνα με το Reuters.
newsbeast.gr

*** Έλληνας νεκρός στην επίθεση στο Μόναχο
Ένας Έλληνας βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων του μακελειού στο Μόναχο. Με επίσημη ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο και για έναν Έλληνα μεταξύ των νεκρών.
«Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές» καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο Μόναχο.
«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την απερίφραστη καταδίκη μας για την πολύνεκρη επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου. Οι σκέψεις μας είναι με το γερμανικό λαό και τους οικείους των θυμάτων, στους οποίους εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας».
Σε συνέντευξη Τύπου, η αστυνομία της Βαυαρίας σημείωσε ότι δέκα είναι οι νεκροί της αιματηρής επίθεσης και 27 οι τραυματίες. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και 10 σοβαρά τραυματισμένοι.
Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων δεν υπήρχαν τουρίστες και όλα τα θύματα ήταν κάτοικοι Μονάχου.
Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας, 14 - 21 ετών.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι τρεις Τούρκοι είναι μεταξύ των δέκα νεκρών. Newsroom ΔΟΛ

***  Πρώτα στη λίστα των εξαγωγών της Ελλάδας τα δικά της παιδιά…
Τρομακτικές διαστάσεις παίρνουν τα νούμερα των Ελλήνων που έχουν αφήσει μέχρι σήμερα τη χώρα αναζητώντας καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2008 έως και σήμερα, τα χρόνια της κρίσης δηλαδή, τα άτομα που έφυγαν υπολογίζονται σε 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ).
Οι χώρες υποδοχής, βέβαια, «τρίβουν τα χέρια τους» από ικανοποίηση. Πέρα από το ανθρώπινο δυναμικό που αποκτούν, έχουν και έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες.
Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία, όπως και άλλα που θα διαβάσετε παρακάτω, καταγράφηκαν σε έρευνα της Endeavor Greece, ένα διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Μιλώντας, λοιπόν, με νούμερα και κάνοντας στην άκρη για λίγο τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους ξενιτεμένους και τις οικογένειες αυτών, διαπιστώνεται ότι οι εν λόγω άνθρωποι είναι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, σπούδασαν κυρίως στην Ελλάδα, αλλά έφυγαν από τη χώρα, καθώς έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν εργασία πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους ή θεώρησαν ότι οι σπουδές τους θα ανταμειφθούν καλύτερα σε μιαν άλλη χώρα.
Με βάση τους υπολογισμούς της Endeavor, οι Έλληνες που έφυγαν από το 2008 έως το 2016 συνεισφέρουν 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) κάθε χρόνο, ενώ προσφέρουν 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων 7,9 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος και εισφορές, και 1,2 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ.
Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους.
Ένα άλλο στοιχείο που έχει το δικό του ενδιαφέρον είναι το κόστος για να σπουδάσουν αυτοί οι άνθρωποι, που υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, χρήματα που δόθηκαν ως επένδυση για το μέλλον των ίδιων αλλά και της χώρας, ωστόσο η κατάσταση τα έφερε έτσι και πλέον αυτά τα «μυαλά» ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
  Οι εξαγωγές αγαθών και η θέση του ελαιόλαδου
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα αγαθά στα οποία έκανε εξαγωγές η Ελλάδα ήταν άψυχα. Πλέον, όμως, μιλάμε για έμψυχα και, μάλιστα, στην πρώτη θέση της λίστας. Ειδικότερα, το ανθρώπινο δυναμικό κατέχει την πρώτη θέση σε αξία με 12,9 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου (7,2 δισ. ευρώ), τα προϊόντα αλουμινίου (1,3 δισ. ευρώ), τα φάρμακα (0,7 δισ. ευρώ), το ελαιόλαδο (0,5 δισ. ευρώ), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με 0,4 δισ. ευρώ, το βαμβάκι και τα ροδάκινα (0,3 δισ. ευρώ).
Προφανώς, ενώ στις εξαγωγές προϊόντων το παραγόμενο εισόδημα συγκεντρώνεται στην Ελλάδα, η δραστηριότητα των Ελλήνων του εξωτερικού ωφελεί κατά κύριο λόγο και βραχυ/μεσο-πρόθεσμα τις χώρες υποδοχής.
  Όσοι ζητούν ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό
Τέλος, με βάση την παραπάνω έρευνα, περισσότεροι εργαζόμενοι (49%) παρά άνεργοι (43%) επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα σταθερότερο περιβάλλον.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίησή του Αναπτυξιακού Νόμου
Τέλος Σεπτεμβρίου η προκήρυξη - «Άνοιγμα» από Οκτώβριο 
 Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, μέσα στον Σεπτέμβριο, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, θα βγει η προκήρυξη. Δηλαδή ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για το τι προβλέπει ο νόμος, ποιες οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο επενδυτής που ενδιαφέρεται το επενδυτικό του σχέδιο να ενταχθεί στον νόμο, προκειμένου περί τα μέσα Οκτωβρίου να "ανοίξει" το σύστημα υποβολής.
Όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά. Δηλαδή ο επενδυτής θα καταθέτει το επενδυτικό του σχέδιο και τα "χαρτιά" που απαιτούνται, ηλεκτρονικά, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέσα από το πληροφοριακό σύστημα την πορεία της αίτησής του. Ηλεκτρονικά θα γίνονται και οι κληρώσεις των αξιολογητών των επενδυτικών σχεδίων.
Σημειώνεται πως στα εργαλεία ενίσχυσης που παρέχονται προς τα νέα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στον νέο νόμο είναι: φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επιχορήγηση, επιδότηση μισθολογικού κόστους, χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό φορολογικό σύστημα, ταχεία αδειοδότηση, αλλά και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 έτη για επενδύσεις μείζονος σημαίας.
Σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά κίνητρα, αυτά είναι συνολικού - αρχικού - ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σαν "μαγιά" επιχορηγήσεων, μοχλευμένων κεφαλαίων, επιδοτήσεων leasing και φοροαπαλλαγών που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα κεφάλαια που θα διατεθούν τόσο για το κλείσιμο των αναπτυξιακών νόμων του 2011 και του 2004 (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) όσο και οι επιχορηγήσεις, οι απαλλαγές και η μόχλευση για τον νέο αναπτυξιακό ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τις άμεσες θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν μέσω των επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο μέχρι το 2022, υπολογίζονται σε περισσότερες από 15.000 και περί τις 250.000 οι έμμεσες.
Στόχος της Κυβέρνησης, μέσω του συγκεκριμένου νομοθετήματος, είναι η αποκατάσταση, κατά περίπου 10%, του ελλείμματος παγίου κεφαλαίου που σήμερα υπολογίζεται στα 79,1 δισ. ευρώ.
  ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
H ενίσχυση γίνεται πρωτίστως με φοροαπαλλαγές (45% συνόλου ενισχύσεων – πλησιάζουμε τον μ.ό. της ΕΕ 54%), καθώς μέσω αυτών θα ενισχύεται πλέον και κυρίως η απόδοση και όχι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, η ύπαρξη δαπανών ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος (95% ήταν επιχορηγήσεις). Προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής (100%) να είναι ισοδύναμες με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης, τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% (με βάση υπολογισμού τη σύγκριση της καθαρής παρούσας αξίας των δύο ειδών ενισχύσεων υπολογιζόμενης με προεξοφλητικό επιτόκιο, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου).
Στον τρέχοντα νόμο τίθενται πλαφόν στα ύψη των ενισχύσεων που μπορεί να λάβουν τα μεμονωμένα  επενδυτικά  σχέδια, αλλά και οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με στόχο την επίτευξη διασποράς των ωφελούμενων από τις κρατικές ενισχύσεις.
  Προβλέπονται Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης:
α) με βάση την επίδοση: εξωστρέφεια, καινοτομία συγχωνεύσεις, αύξηση απασχόλησης, δύο κλάδους (ΤΠΕ – Αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα), υψηλή προστιθέμενη αξία,
β) με βάση την περιοχή: Μείωση πληθυσμού, νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές και περιοχές αυξημένου μεταναστευτικού φόρτου, οργανωμένους υποδοχείς. Και τέλος τα νησιά με ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
  Επίσης χρησιμοποιεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Funds), με στόχο:
α) την επίτευξη μόχλευσης των δημοσίων πιστώσεων,
β) την ενίσχυση επενδύσεων με χρήση και μηχανισμών της αγοράς, γεγονός που επιτρέπει την επενδυτική κάλυψη τομέων της αγοράς που δύσκολα είναι προσβάσιμες μέσω των συνήθων διαδικασιών του νόμου,
γ) την επιστροφή των δημοσίων πιστώσεων σε βάθος 10ετίας. Παράλληλα, εισάγει διαδικασίες αξιολόγησης των συνεπειών του νόμου τόσο κατά τη διάρκεια εφαρμογής του (on going), όσο και εκ των υστέρων (ex post). 

***  Παναγιώτης Νίκας: «Δεν υπάρχει θέμα υποψηφιότητας στις εθνικές εκλογές»
Θέμα προκήρυξης εθνικών εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα δε φαίνεται να υπάρχει. Βέβαια, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, ενώ υπάρχει στον ορίζοντα και η σχετική δημοσιογραφική… φιλολογία.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ένα… κύμα δημοσιεύσεων στον αθηναϊκό Τύπο, για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ένα από αυτά, της εφημερίδας "Δημοκρατία", είδε το φως και το όνομα του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.
Χθες το μεσημέρι ρωτήθηκε σχετικά, αλλά τα όσα είπε δείχνουν ότι δε σκέφτεται να αφήσει το Δημαρχείο νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του.
Βέβαια, αν η σημερινή κυβέρνηση εξαντλήσει όλο τον πολιτικό της χρόνο, σύμφωνα με την εντολή που έλαβε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα γίνουν την ίδια χρονιά με τις εθνικές, οπότε κανείς δεν μπορεί να βάλει το… χέρι του στη φωτιά για τις βλέψεις του κ. Νίκα.
Πάντως, στις δηλώσεις του, χθες σημείωσε: «Δε θέλω να σχολιάσω κανένα δημοσίευμα με ανάλογο περιεχόμενο. Προσωπικά τιμώ την ψήφο των δημοτών της Καλαμάτας και δε σκέφτομαι κάτι το διαφορετικό. Προσωπικά, δεν κάνω ή δε συμμετέχω σε πολιτικά παιχνίδια. Δεν υπάρχει κανένα θέμα και δεν ξέρω ποιος διακινεί τέτοιου είδους σενάρια».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οψόμεθα…  Α.Π.

*** Μετανάστες β’ διαλογής;
Εντύπωση μου προκάλεσε η «φιλοξενία» των 34 μεταναστών που διασώθηκαν από το Βενέτικο στα αστυνομικά τμήματα Καλαμάτας και Μεσσήνης… Άλλες φορές, ακόμα και για πολύ μεγαλύτερο αριθμό, όλοι θυμόμαστε την κινητοποίηση αρμόδιων φορέων και τη φιλοξενία τους σε χώρους όπως το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας…
Τι έγινε με αυτούς τους 34; Γιατί δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία;
K. Γαζ.

***  «Στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους έσφαξαν ιερέα σε εκκλησία στη Γαλλία
Νεκροί οι δράστες της ομηρίας
Τραγικός θάνατος για τον ιερέα Ζακ Αμέλ


















~ Ιερέα σκότωσαν με μαχαίρι δύο ένοπλοι που εισέβαλαν σε καθολική εκκλησία κοντά στη Ρουέν στη Νορμανδία κρατώντας ομήρους. Οι δράστες έκοψαν τον λαιμό του 84χρονου ιερέα Ζακ Αμέλ, ενώ μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει άλλος ένας όμηρος που τραυματίστηκε σοβαρά. Νεκροί έπεσαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας οι δράστες-«στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από το σημείο της φρικτής επίθεσης ότι «η Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους] μάς έχει κηρύξει τον πόλεμο, και πρέπει να πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο με κάθε μέσο, σεβόμενοι παράλληλα το κράτος δικαίου γιατί αυτό μας καθιστά δημοκρατία».
Ακολούθησε ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος με το προπαγανδιστικό πρακτορείο ειδήσεων Amaq να μεταδίδει ότι δύο «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν την επίθεση.
Ο ιερέας κρατούνταν όμηρος μαζί με άλλα τέσσερα άτομα -δύο μοναχές και πιστούς. Αστυνομική πηγή δήλωσε πως φαίνεται ότι οι ένοπλοι έκοψαν τον λαιμό του ιερέα με μαχαίρι.
Ένας εκ των ομήρων τραυματίστηκε σοβαρά και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Συνελήφθη ένα άτομo σε σχέση με την επίθεση, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην έρευνα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
France church attack: Priest killed in hostage-taking near Rouen - BBC News   , https://youtu.be/aAfLLSqGOsg .-
Το Βατικανό καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» μεταφέροντας το σοκ και τον αποτροπιασμό του Πάπα Φραγκίσκου μπροστά στα γεγονότα.
«Είμαστε ιδιαίτερα συγκλονισμένοι επειδή αυτή η φρικτή βιαιότητα συνέβη σε μια εκκλησία, στην οποία εξυμνείται η αγάπη του Θεού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επισήμανε πως οι δράστες σκοτώθηκαν κατά την αστυνομική επιχείρηση που έθεσε τέλος στην ομηρία.
Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η Εισαγγελία αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας.
France hostage situation: two assailants killed, priest killed in Normandy church attack  ,  https://youtu.be/8n0e2C8IDrU .-
Οι ένοπλοι εισήλθαν κατά πληροφορίες στο ναό από την πίσω πόρτα κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας. Κρατούσαν μαχαίρια, δεν είναι σαφές εάν έφεραν και άλλα όπλα.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κρατούνταν όμηροι πέντε άνθρωποι και ένας έκτος κατόρθωσε να διαφύγει ειδοποιώντας την αστυνομία. Ο ιερέας, δύο μοναχές, καθώς και πιστοί βρίσκονταν μεταξύ των ομήρων.
Πυροσβέστες δήλωσαν στο δίκτυο RTL ότι αρκετά άτομα έχουν τραυματιστεί.

 *** ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙΣ –ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ στην ΚΕΡΚΥΡΑ 23, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ  2016  :
1~ Κέρκυρα  22/07/2016  απογείωση αεροπλάνου :
 https://youtu.be/ehtBNf8UG9c ,-*
~Κέρκυρα προσγείωση στο αεροδρόμιο  22/07/2016~:
https://youtu.be/ak1dLbUivoM .- *
~ Κέρκυρα αεροδρόμιο απογείωση 23/07/2016 :
https://youtu.be/t8-DkhQSqAE .- *
4~ Κέρκυρα αεροδρόμειο απογείωση αεροπλάνου 1 23-07-2026:
 https://youtu.be/MHIyKeDVJaQ .-*
1~Απογείωση αεροδρόμιο Κέρκυρας 24/07/2016 :
https://youtu.be/-Y3_zAtObr8 .- *
~ Απογείωση αεροπλάνου από Κέρκυρα 23/07/2016:
 https://youtu.be/cx4JLWdQNwY .- *
~Απογείωση αεροπλάνου στην Κέρκυρα 23/07/2016:
 https://youtu.be/Sl8sIgHKZmI .- *
~Απογείωση αεροπλάνου Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/4wSJsGfQzEQ .- *
5~Προσγείωση αεροπλάνου 24/07/2016 Κέρκυρα :
 https://youtu.be/wcmo4027O1w .- *
~Προσγείωση αεροπλάνου Κέρκυρα 23/07/2016 :
https://youtu.be/wJubLhwBlcU .- *
~ Προσγείωση αεροπλάνου Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/_q7SV7Nl5PE .- *
~Προσγείωση αεροπλάνου στην Κέρκυρα 23/07/2016:
 https://youtu.be/yU-hZaGOnDU .- *
~Προσγείωση Κέρκυρα αεροπλάνο  23/07/2016:
 https://youtu.be/Ayp48ksvECU .- *
10~Προσγείωση στην Κέρκυρα 22/07/2016 :
 https://youtu.be/i5tIgpRnDSU .- *
~

***  Αθλητική ενημέρωση :

***  Οι Κινγκς προσπαθούν να αρπάξουν τον Καλάθη από τον ΠΑΟ   Σύμφωνα με ισραηλινό δημοσιογράφο
Οι Κινγκς προσπαθούν να αρπάξουν τον Καλάθη από τον ΠΑΟ
~ Για την απόκτηση του Νικ Καλάθη φαίνεται να κινούνται οι Σακραμέντο Κινγκς, σύμφωνα με... τιτίβισμα ισραηλινού δημοσιογράφου.
Όπως έγραψε ο Ντέιβιντ Πικ στο Twitter: «Οι Σακραμέντο Κινγκς προσπαθούν να δελεάσουν τον Νικ Καλάθη από τον ηγετικό ρόλο του στην Αθήνα».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση αυτή έχει βάλει... φωτιά στη τάξη των Πρασίνων που στηρίζουν πολλά στον διεθνή γκαρντ.
Οι Κινγκς αναζητούν τον αντικαταστάτη του Ραζόν Ρόντο και του Σεθ Κάρι, με τον Καλάθη να βρίσκεται στη λίστα, όπως και ο Ισπανός Ρίκι Ρούμπιο.
Υπεύθυνος για τους παίκτες και την βελτίωσή τους στο Σακραμέντο είναι ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, ενώ στο δυναμικό τους υπάρχουν ο Κώστας Κουφός και ο Γιώργος παπαγιάννης.

Η απάντηση του Παναθηναϊκού   «Ο Καλάθης έχει τριετές συμβόλαιο και θα το εξαντλήσει»

Τέλος στα σενάρια και στα... όνειρα τον Σακραμέντο Κινγκς για τον Νικ Καλάθη έσπευσε να βάλει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος, μέσω του Μάνου Παπαδόπουλου έκοψε την όρεξη των Αμερικανών.
«Ο Καλάθης έχει τριετές συμβόλαιο, το οποίο θα εξαντλήσει στον Παναθηναϊκό» ξεκαθάρισε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ομάδας.
Πάντως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει όρος NBA out στο συμβόλαιο του παίκτη, κάνει από μόνο του πολύ δύσκολη την περίπτωση απόκτησής του από τους Κινγκς.
 
***  Σύσκεψη με τα σωματεία που χρησιμοποιούν τα γήπεδα «Π. Μπαχράμης», «Γ. Λουκαρέας»
Σε σύσκεψη καλεί σήμερα και ώρα 7.00 μ.μ. στα γραφεία του (Δημοτικό Στάδιο Παραλίας) τα Ποδοσφαιρικά Σωματεία  που χρησιμοποιούν τα Δημοτικά Γήπεδα «Π. Μπαχράμης», «Γ. Λουκαρέας» ο Αθλητικός Φορέας του Δήμου Καλαμάτας.
Η σύσκεψη γίνεται για τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς. Ο δε πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης, αναμένεται να ζητήσει για ακόμη μία φορά από τους εκπροσώπους των σωματείων να προσέχουν έτσι ώστε να μη γίνονται ζημιές στις γηπεδικές  εγκαταστάσεις τόσο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όσο και των αγώνων.
~
***  Στα σκαριά η «Καλαμάτα Βόλεϊ» με προσωρινό πρόεδρο Κουτράκη!
Σχεδόν έτοιμος είναι ο νέος σύλλογος Καλαμάτα Βόλεϊ, ο οποίος φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση στο άθλημα στην πόλη μας, συνενώνοντας δυνάμεις και υπερβαίνοντας τα όρια των υπαρχόντων σωματείων. Ήδη έχει εκλεγεί προσωρινή διοίκηση με επικεφαλής τον Κώστα Κουτράκη, στην οποία συμμετέχουν ακόμη οι Γιάννης Μπουσούνης (είναι στο ΔΣ της Καλαμάτας ’80), Χρήστος Ζερίτης (είναι έφορος στον Μεσσηνιακό), Χαράλαμπος Καρακύκλας και Σωτήρης Δεδούσης (προέρχονται από τον Ακρίτα). Το νέο εγχείρημα αναμένεται να έχει πάρει καταστατική έγκριση έως τα μέσα Αυγούστου, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρώτες ανοικτές εκλογές, ωστόσο πιο πολύπλοκες είναι οι διαδικασίες εγγραφής στην ΕΟΠΕ, καθώς μάλιστα η Ομοσπονδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο κι έτσι θεωρείται απίθανο να προλάβουν οι ομάδες της Καλαμάτα Βόλεϊ να λάβουν μέρος στις επίσημες διοργανώσεις.
Χωρίς πρόβλημα θα γίνει η συγκρότηση ακαδημιών, που είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το υπό σύστασιν σωματείο, όμως οι υπεύθυνοι είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν με έμμεσο τρόπο και τα εμπόδια που υπάρχουν για την παρουσία των αγωνιστικών τμημάτων. Σε επίπεδο ανδρών αυτό θα γίνει μέσω του ονόματος άλλης ομάδας που δεν συμμετέχει και που ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποια θα είναι, ούτε σε πια κατηγορία θα ανήκει, με τον βασικό πυρήνα των παικτών να προέρχεται πάντως από τον Ακρίτα.
Σε επίπεδο γυναικών η αιχμή του δόρατος θα είναι ο Μεσσηνιακός, με την προπονήτρια Γωγώ Σουρή να συνεχίζει …παμψηφεί στη θέση της, με την Καλαμάτα Βόλεϊ να αναλαμβάνει την οικονομική και διοικητική διαχείριση. Συνεργασία θα υπάρχει ακόμη με τον Απόλλωνα Καλαμάτας σε επίπεδο γυναικών και αν χρειαστεί και στους άνδρες. Χ.Ε.

*** Παράδειγμα θέλησης ο Βασίλης Κουμανάκος
Παράδειγμα θέλησης και αποφασιστικότητας αποτελεί ο Βασίλης Κουμανάκος, ο οποίος έκανε πράξη την αλλαγή του τρόπου ζωής του, αφήνοντας τον …καναπέ για τον αθλητισμό και μια πιο ενεργητική και υγιή καθημερινότητα.
Έχοντας χάσει 40 κιλά σε ένα χρόνο ο 37χρονος βρήκε αγαπημένη ενασχόληση το τρέξιμο, με πολύ εντυπωσιακά κιόλας επιτεύγματα, καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία δύο μαραθωνίους, την Κλασσική διαδρομή της Αθήνας και αυτόν την Μεσσήνης, ενώ τα χιλιόμετρα ανέβηκαν κι άλλο πρόσφατα, προσθέτοντας στο παλμαρέ του και το Κρόνιον Πέρασμα (Σάββατο 16/7, 70 χλμ. στον Πάρνωνα)!

***  Έγιναν τα εργομετρικά και από αύριο διπλές προπονήσεις για την Καλαμάτα 
Στα εργομετρικά τεστ ήταν αφιερωμένη η χθεσινή ημέρα στην Καλαμάτα, με τους 22 ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στην προετοιμασία να περνούν διαδοχικά από το Sports Center και υπό την καθοδήγηση του εργοφυσιολόγου Νίκου Δημητρακόπουλο να υποβάλλονται σε εξειδικευμένες μετρήσεις. Αν και τα πλήρη αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη στο τεχνικό τιμ της Μαύρης Θύελλας, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι όλοι οι παίκτες βρίσκονται σε πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο.
Κάτι που βέβαια θα διευκολύνει το έργο της προπονητικής ομάδας Μάνα-Χατζηαγγελής-Κατσούλης και της προετοιμασίας που από αύριο γίνεται πιο εντατική, με την πρώτη διπλή προπόνηση.

*** Ο Παναθηναϊκός διοργανώνει τουρνουά για να τιμήσει τον Διαμαντίδη
Με Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ και ΜπαρτσελόναΟ Παναθηναϊκός διοργανώνει τουρνουά για να τιμήσει τον Διαμαντίδη
~ Τουρνουά προς τιμή του Δημήτρη Διαμαντίδη με τη συμμετοχή των Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι διοργανώνει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου, στο ΟΑΚΑ, τρία μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα αποχαιρετήσουν τον τέως αρχηγό των «πρασίνων», στο τουρνουά «Diamonds Are Forever», στο πλαίσιο του θεσμού «Honouring Our Legacy», που θεσπίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2015 με τη βράβευση της κορυφαίας πεντάδας της τελευταίας 25ετίας.
Όπως ανακοίνωσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, παράλληλα, θα αποσυρθεί η φανέλα του Δημήτρη Διαμαντίδη με το νούμερο «13». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Παναγιώτης Τριαντόπουλος, δήλωσε:
«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός υπόσχεται πως η διοργάνωση του τουρνουά “Diamonds Are Forever” θα είναι αντάξια του τεράστιου ονόματος και της ιστορίας του Παναθηναϊκού και του Δημήτρη Διαμαντίδη και πως οι στιγμές που θα ζήσουν όσοι παρευρεθούν στο ΟΑΚΑ θα είναι μοναδικές».
Η σχετική ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, σεβόμενη την τεράστια και λαμπρή ιστορία της, παραμένει πιστή στην αρχή της να τιμά τους σπουδαίους αθλητές που έχουν φορέσει τη φανέλα της και την έχουν δοξάσει.
Στο πλαίσιο του θεσμού «Honouring Our Legacy», που θεσπίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2015 με τη βράβευση της κορυφαίας πεντάδας της τελευταίας 25ετίας, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει τη διοργάνωση του τουρνουά “Diamonds Are Forever” για να τιμήσει τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας, Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Συγκεκριμένα, το διήμερο 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα δώσουν το «παρών» στο ΟΑΚΑ τρεις από τις πιο ιστορικές ομάδες της Γηραιάς ηπείρου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και ηΜπαρτσελόνα, που μαζί με τον Παναθηναϊκό θα συμμετάσχουν σε ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός αντάξιο της τεράστιας καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη και του μεγαλείου του συλλόγου.
Στο πλαίσιο του τουρνουά “Diamonds Are Forever” η φανέλα με το νούμερο 13, την οποία δόξασε ο εμβληματικός αρχηγός του «τριφυλλιού», θα πάρει μόνιμη θέση στην οροφή του ΟΑΚΑ σε μία τελετή όπου οι στιγμές που θα ζήσουν οι φίλοι της ομάδας αναμένεται να είναι συγκλονιστικές.
Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ΟΑΚΑ!
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Με Τσόρι, αλλά χωρίς Πουλίδο η αποστολή του ΟΣΦΠ
Για το ματς με τη ΜακάμπιΜε Τσόρι, αλλά χωρίς Πουλίδο η αποστολή του ΟΣΦΠ
~  Ο Αλαν Πουλίδο δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του και αποκλείστηκε από την αποστολή του αγώνα του Ολυμπιακού, για το πρώτο ματς του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League, κόντρα στη Χάποελ Μπερ Σεβά στο «Γ. Καραϊσκάκης» την Τετάρτη.
Αντίθετα ο Τσόρι Ντομίνγκες ξεπέρασε τον τραυματισμό του και κρίθηκε σε καλή κατάσταση για είναι στην αποστολή της ομάδας.
Εκτός προπόνησης έμεινε ο Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος έκανε θεραπεία και ατομικό, ενώ μέρος του προγράμματος έκανε ο Ρέτσος και συνέχισε με ατομικό.
Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με τη Χάποελ: Μποτία, Μπουχαλάκης, Χουτεσιώτης, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Ντομίνγκες, Ντουρμάζ, Φιγκέιρας, Φορτούνης, Ιντέγε, Καπίνο, Λεάλι, Μανιάτης, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Πάρντο, Σεμπά, Σιόβας, Βούρος, Ζντιέλαρ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ο ΠΑΣ απαιτεί συγγνώμη του ΠΑΟ για τη Λεωφόρο
Στο Περιστέρι τελικά το ματςΟ ΠΑΣ απαιτεί συγγνώμη του ΠΑΟ για τη Λεωφόρο

~ Με οργή αντέδρασε ο ΠΑΣ Γιάννινα κατά του Παναθηναϊκού, μετά την ανάκληση της απόφασης των «πράσινων» να παραχωρήσουν το γήπεδό τους για τον αγώνα ρεβάνς με την Άλκμααρ για το Europa League. Η ομάδα της Ηπείρου, με ανακοίνωση της, κατηγορεί τον Παναθηναϊκό πως άλλαξε απόφαση μετά από τις αντιδράσεις των οπαδών της και πως δεν καταδίκασε την ανακοίνωση της «Θύρας 13», απαιτεί συγγνώμη για όσα συνέβησαν και προανήγγειλε πως θα κάνει σχετική καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την παραχώρηση του γηπέδου "Απόστολος Νικολαΐδης" στην ομάδα μας για τον αγώνα με την Άλκμααρ στις 04.08.2016 και προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ξεκαθαρίζει τα εξής:
Το πρωί της Παρασκευής 22.07.2016, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός συμφώνησε στην παραχώρηση του γηπέδου "Απόστολος Νικολαΐδης" προκειμένου να το χρησιμοποιήσει η ομάδα μας ως έδρα για τον αγώνα με την Αλκμααρ στις 04.08.2016. Αμέσως ενημερώθηκαν σχετικά, τόσο οι UEFA-ΕΠΟ, όσο και η Άλκμααρ. Όλες οι πλευρές αποδέχτηκαν τον ορισμό του γηπέδου και η προετοιμασία για την τέλεση του αγώνα ξεκίνησε κανονικά με επικοινωνία ανάμεσα στους υπαλλήλους των δύο ΠΑΕ.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 23.07.2016, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα συνέταξε ευχαριστήρια ανακοίνωση αναφερόμενη, τόσο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όσο και στην ΠΑΕ Παναιτωλικός, δεδομένου πως και οι δύο ΠΑΕ είχαν συμφωνήσει να μας παραχωρήσουν το γήπεδό τους. Για λόγους σεβασμού, η ανακοίνωση εστάλη στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για έγκριση. Τελικά η ανακοίνωση ανέβηκε στην ιστοσελίδα μας το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού πρώτα έγινε μία διόρθωση που επιθυμούσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Δύο ώρες μετά την ανάρτηση της ανακοίνωσης, εκπρόσωπος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός επικοινώνησε με τους εκπροσώπους της ομάδας μας και τους ενημέρωσε πως αποφάσισαν την ανάκληση της απόφασής τους για παραχώρηση του γηπέδου στην ομάδα μας, λόγω της αντίδρασης των οπαδών τους. Την Δευτέρα 25.07.2016 το πρωί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επικοινώνησε με τις UEFA-ΕΠΟ ενημερώνοντας για την απόφασή της, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας έστειλε επισήμως σχετικό έγγραφο το οποίο προωθήθηκε και στην Άλκμααρ (η δικαιολογημένη απάντηση της οποίας είναι η μεγαλύτερη ήττα για το ελληνικό ποδόσφαιρο).
Αυτά για την ιστορία και για να μην αναπαράγονται εσφαλμένες πληροφορίες περί δήθεν παρέμβασης του κου Κοντονή για ανάκληση του ορισμού του γηπέδου (τουλάχιστον αστείο επιχείρημα για αγώνα διοργάνωσης της UEFA), ή για δήθεν αιτήματος της ομάδας για αλλαγή έδρας λόγω φόβου!!!
Επιλέξαμε να αφήσουμε μία μέρα να περάσει προτού τοποθετηθούμε δημόσια για δύο λόγους:
Ο πρώτος, ήταν το γεγονός πως όλη μας η ενέργεια εστιάστηκε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο γηπεδικό πρόβλημα που μας προκάλεσε η συμπεριφορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Ο δεύτερος λόγος ήταν πως αναμέναμε (μάταια), πως το ελάχιστο που θα έκανε η κατά κανόνα λαλίστατη επικοινωνιακά ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα ήταν να ζητήσει δημόσια "συγνώμη" για τη συμπεριφορά της. Επιπλέον, αναμέναμε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός να πράξει το αυτονόητο(;), δηλαδή να καταδικάσει την προσβλητική ανακοίνωση -όχι μόνο για την ομάδα μας αλλά προσωπικά και για τον Πρόεδρο και μεγαλομέτοχό της κο Χριστοβασίλη- που ανάρτησαν την Κυριακή 24.07.2016 οι οργανωμένοι οπαδοί της, ωστόσο και πάλι διαψευστήκαμε, αφού μάλλον η ΠΑΕ Παναθηναϊκός υιοθετεί και εγκρίνει το περιεχόμενό της.
Με αυτά τα δεδομένα και αποκρούοντας στο σύνολό του το αστείο έγγραφο που απέστειλε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στις UEFA-ΕΠΟ, δηλώνουμε πως απαγορεύουμε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός να αναφέρει στα έγγραφά της την ομάδα μας ή τον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αλλά και στους υπόλοιπους αναγνώστες των εγγράφων περί δήθεν αντιπαλότητας των οπαδών και των δύο ομάδων.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο κόσμος του δεν έχει αντιπαλότητες και δεν ασχολείται με κανέναν άλλο παρά μόνο με την ομάδα του. Αν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός επιθυμούν να δηλώνουν εχθροί μας, είναι δικαίωμά τους, αλλά μας είναι εντελώς αδιάφορο.
Εμείς κοιτάμε πάντα και μόνο την ομάδα μας και κινούμαστε πάντα σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο. Τη στάση και τη συμπεριφορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, την αφήνουμε στην κρίση των Ελλήνων φιλάθλων.
Τέλος, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ανακοινώνει πως μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της, θα προσφύγει ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ καταγγέλλοντας την συμπεριφορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο και την ιστορία μας. Η παρούσα ανακοίνωση είναι η πρώτη και τελευταία τοποθέτηση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα επί του θέματος».
Στο Περιστέρι ο αγώνας ρεβανς
 Στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου θα διεξαχθεί, οριστικά, ο επαναληπτικός αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα κόντρα στην ολλανδική Αλκμααρ, στο πλαίσιο του Γ' προκριματικού γύρου του Europa League, όπως ανακοίνωσε σήμερα η UEFA στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Newsroom ΔΟΛ

*** ΑΓΙΑΞ-ΠΑΟΚ  1-1   , (0-1) .- ^



ΤΑ ΓΚΟΛ :
27' ΜΥΘΙΚΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΣ ΚΑΙ 1-0 Ο ΠΑΟΚ! 
58' Γκολ για τον Άγιαξ με μακρινό σουτ του Ντόλμπεργκ
Άγιαξ: Σίλενσεν, Τετέ, Βέλτμαν, Φιργκίβερ, Ντάικς, Ρίντεβαλντ, Φαν ντε Μπεκ, Κλάασεν, Ελ Γκάζι, Ντόλμπεργκ και Κασιέρα.
Στον πάγκο: Μπουρ, Σινγκράβεν, Γιουνιές, Βέστερμαν, Τσέρνι, Σόνε, Ζίφκοβιτς.
ΠΑΟΚ: Γλύκος - Μάτος, Κρέσπο, Τζαβέλλας, Λέοβατς - Τσίμιροτ, Χαρίσης, Σάκχοφ - Κάμπος, Ροντρίγκες, Αθανασιάδης
Στον πάγκο: Μπρκιτς, Τζιόλης, Μαλεζάς, Κουλούρης, Μπίσεσβαρ, Μυστακίδης, Κίτσιου
\  ΑΛΛΑΓΕΣ :
ο Αθανασιάδης, μέσα ο Κουλούρης
Ελ Γκάσι, μέσα ο Τσέρνι
Μέσα ο Μυστακίδης, εκτός ο Ροντρίγκες
Εκτός ο Χαρίσης, μέσα ο Τζιόλης
Εκτός ο Βαν ντε Μπέεκ, μέσα ο Σένε
Ο Γιούνες στη θέση του Κασιέρα


~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara  News στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Ιουλίου  2016   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                                                               
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 01  Ιουλίου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                
 ~Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Ιουλίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-02-2015.html .-                                                          
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Ιουλίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-03-2016.html   .-     
 ~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/02-03-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Ιουλίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-04-2016.html .-
~  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουλίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-05-2016.html .-  
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Arfara News 2 , Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-05-2016.html .-  
~ ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιουλίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-06-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016.html .-
  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07  Ιουλίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016_6.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουλίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-08-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  09  Ιουλίου  2016 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-09-2016.html .-   
~  Η Εφημερίδα μας    Αrfara  Νews  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιουλίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/07/rfara-ews-10-2016.html .-

~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11  Ιουλίου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-11-2016.html . -
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  09  και 10  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/09-10-2016.html .-                     
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-12-2016.html .-

~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιουλίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-13-2016.html .- 
~~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-14-2016.html .-

~  Η Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15  Ιουλίου 2016  :    http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-15-2016.html  .-
 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιουλίου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-16-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Ιουλίου  2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-16-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  09  και 10  Ιουλίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/16-17-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  17 Ιουλίου 2016
  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-17-2016.html  .-  
 

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 18 Ιουλίου  2016 :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-18-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  18 Ιουλίου  2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-18-2016.html .-  
  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19  Ιουλίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-19-2016.html .-   
Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 19  Ιουλίου  2016  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-19-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  20  Ιουλίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-20-2016.html .- 
~   ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ  ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  7ο  κεφάλαιο-μέρος Παρασκευή 21 Ιουλίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/07/21-2016.html .- 
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  23 και  24 Ιουλίου  2016:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/23-24-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFAR News Σάββατο-κύριακο 23 και 24 Ιουλίου  2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/07/arfar-news-23-24-2016.html .-   Η Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  22 Ιουλίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-22-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 25 Ιουλίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-25-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  26 Ιουλίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-26-2016.html .-
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4846 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3021 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2026  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 893  βίντεο   .-

*** ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 679 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1132 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.615   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου