ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 :
~

ΣΑΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ... ΟΤΑΝ ΑΣΚΟΥΣΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ !!!
Η φιλοσοφία μας
H φιλοσοφία μας στηρίζεται στο γεγονός ότι πάντα προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στον ασθενή βάζοντας τον εαυτό μας στην δίκη του θέση.
Mε βάση την παραπάνω αρχή προσπαθούμε να δίνουμε λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα στον ασθενή, αποφεύγοντας σχεδόν πάντα τις εξαγωγές δοντιών και το ορθογναθικό χειρουργείο, χρησιμοποιώντας π...ροηγμένη τεχνολογία, την οποία προσφέρει το βιοενεργητικό άγκιστρο viazi®. Πεποίθηση μας είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει γεννηθεί για να έχει οκτώ και όχι τέσσερις προγόμφιους.
Aν το στόμα του ανθρώπου υποθέσουμε ότι είναι ένα σπίτι, στόχος μας είναι να τελειοποιήσουμε το συγκεκριμένο σπίτι με βάση τα θεμέλια του, και όχι να το γκρεμίσουμε χρίζοντας το από την αρχή.
Άποψη μας είναι οτι η αφαίρεση δοντιών στην ορθοδοντική θεραπεία έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φόρες την παραβίαση των κληρονομικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου κάτι που εκδηλώνεται πολλές φόρες με το να υποχωρούν προς τα μέσα τόσο το άνω όσο και το κάτω χείλος, με αποτέλεσμα να τονίζεται η μύτη.
Tέλος θεωρούμε σημαντικό να "φοράει"ο ασθενής σιδεράκια όσο γίνεται για λιγότερο χρονικό διάστημα, δείχνοντας σεβασμό τόσο στην τσέπη του ασθενούς όσο και στην λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία του.
H τοποθέτηση αγκίστρων (σιδεράκια) στο στόμα από πολύ μικρή ηλικία σε οποία μόνιμα δόντια έχει ο ασθενής αποτελεί συνήθως υπέρ θεραπεία , που οδηγεί σε πολύ μεγάλο χρόνο θεραπείας, σε υψηλό κόστος θεραπείας , σε άσκοπη ταλαιπωρία του ασθενούς και της οικογενείας του και τέλος σε πολύ άσχημα αποτελέσματα για την στοματική του υγιεινή( τερηδόνες, έντονη ουλίτιδα κ.α. ) στην περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με την στοματική του καθαριότητα. stamos01 sns ArfaraΤι τον θέλεις τον Παΐσιο;
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΈνας νεαρός ρώτησε το Γέροντα ποιος ήταν ο Γέρων Παΐσιος και πήρε την εξής απάντηση: Τι τον θέλεις τον Παΐσιο; Σαν πολλή αξία του δώσατε. Τον Παΐσιο ο ένας, τον Παΐσιο ο άλλος... Παρατάτε τον, μην του δίνετε καμία σημασία....
29 Σεπτεμβρίου
Μαρτύρων Γουδελίας (1), Γοβδελάου, Δάδα, Δορυμέδοντος, Κασδόας, Κασδόου (2), Πετρωνίας, Τροφίμου, Τρύφωνος. Οσιομάρτυρος Μαλαχίου του εκ Ρόδου (†1500). Οσίων Κυριακού του Αναχωρητού (†556) και Διονυσίου Α` πατριάρχου ΚωνΠόλεως.
(1) Η Γουδελία ήταν χριστιανή από την Περσία που έφερε πολλούς άπιστους στο δρόμο του Χριστού. Επειδή εκτελούσε επιτυχώς και δημόσια το ιεραποστολικό της έργο την συνέλαβαν και την φυλάκισαν για πολλά χρόνια. Τα μακροχρόνια βασανιστήρια και οι κακουχίες της φυλακής δεν ελάττωσαν τη φωτιά της πίστης. Στο τέλος της έγδαραν το κεφάλι, και την σταύρωσαν.
(2)Ο Γοβδέλαος ήταν γιος του βασιλιά Σαβωρίου. Έγινε χριστιανός από έναν αξιωματικό του πατέρα του, τον Δάδα. Όταν το έμαθε αυτό ο Σαβώρ διέταξε και συνελήφθησαν και οι δύο. Όταν αυτοί αρνήθηκαν να θυσιάσουν στους Θεούς, το μεν Δάδα τον τεμάχισε ζωντανό, το γιο του Γοβδέλαου τον υπέβαλε σε βασανιστήρια, και έγδαρε το κεφάλι του, έκοψε τα μέλη του και κέντησε το σώμα του με καλάμια. Ο Κάσδοος, συγγενής του βασιλιά που είχε γίνει χριστιανός, γδάρθηκε ζωντανός. Η Κασδόα ήταν κόρη του βασιλιά, και αδελφή του Αγίου Γοβδέλαου. Αυτή είχε επισκεφθεί τον αδελφό της στην φυλακή, ο οποίος την έκανε χριστιανή. Όταν μαθεύτηκε αυτό ο βασιλιάς την συνέλαβε, και επειδή δεν μπόρεσε να αλλάξει την πίστη της την βασάνισε σκληρά μέχρι θανάτου. ~
Σήμερα 29/09/2016 εορτάζουν:
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής, Άγιος Μαλαχίας ο Νέος Οσιομάρτυρας από τη Ρόδο, Αγία Πετρωνία
~ Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~ Χριστῷ ἠκολούθησας, καταλιπῶν τὰ τῆς γῆς, καὶ βίον ἰσάγγελον, ἐπολιτεύσω σαφῶς, ὡς ἄσαρκος Ὅσιε, σὺ γὰρ ἐν ταὶς ἐρήμοις, προσχωρῶν θείω πόθω, σκίλλη πίκρα τὴν πάλαι, πικρᾶν γεῦσιν ἀπώσω. Διὸ Κυριακὲ θεοφόρε, ἀξίως δεδόξασαι.
~* Απολυτίκιο Αγ. Κυριακού του Αναχωρητού - 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ :  https://youtu.be/zd-RFzXxHOY .-

~
Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής
 
Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν Σαράντα εννέα Μάρτυρες

Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν ....
 
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)
 
Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος

Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος
 
Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σύλληψη)

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σ....
 
Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος

Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος
 
Προεόρτια της Γέννησης της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας

Προεόρτια της Γέννησης της Δεσποίνης ημώ....
 
Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ

Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ
~ Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής - Λυδία Γουριώτη© (http://lydiagourioti-iconography.blogspot.com) Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής
Ο Όσιος Κυριακός ήταν άνθρωπος που καλλιεργούσε «ὑπομονήν, πραότητα» (Α' προς Τιμόθεον, στ' 11). Γι' αυτό και πέτυχε στην ασκητική του ζωή. Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 5ο αιώνα μ.Χ., από Ιερέα πατέρα, τον Ιωάννη. Τη μητέρα του την έλεγαν Ευδοξία και είχε αδελφό τον Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου Πέτρο.
Από ιερατικό, λοιπόν, γένος ο Κυριάκος, σε νεαρή ηλικία πήγε στα Ιεροσόλυμα και από εκεί στη Λαύρα του Μεγάλου Ευθυμίου. Εκεί, ο Μέγας Ευθύμιος, τον έκανε μοναχό και τον έστειλε στον ασκητή Γεράσιμο. Όταν πέθανε ο Γεράσιμος, ο Κυριακός επέστρεψε στη Λαύρα του Ευθυμίου, όπου με ζήλο καλλιεργούσε τις αρετές του, ώσπου κάποια στάση που έγινε στη Λαύρα του Ευθυμίου τον ανάγκασε να πάει στη Λαύρα του Σουκά. Εκεί 40 χρονών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέλαβε την επιστασία του Σκευοφυλακίου.
Εκείνο που τον διέκρινε απέναντι στους συμμοναστές του, ήταν ο γαλήνιος τρόπος με τον όποιο τους αντιμετώπιζε, γι' αυτό και ήταν παράδειγμα προς μίμηση από όλους. Εβδομήντα χρονών ο Κυριακός, έφυγε κι από εκεί και με υπομονή γύρισε πολλά μοναστήρια και σκήτες, όπου έζησε με αυστηρότατη άσκηση. Τελικά, πέθανε 107 χρονών, και σε όλους έμεινε η ενθύμηση του ασκητή, που έδειχνε «πραότητα πρὸς πάντας ἀνθρώπους» (Προς Τίτον, γ' 2). Πραότητα, δηλαδή, σ' όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους.
~
Άγιοι Μάρτυρες «Οἱ ἐν Στροφάσιν ἀναιρεθέντες» Μετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Δονάτου Επισκόπου Ευροίας Ηπείρου  Άγιοι Γοβδέλαος, Δάδας, Κάσδοος και Κασδόα Όσιος Θεοφάνης ο Φιλεύσπλαχνος από την Γάζα

***  ΟΙ ΛΙΝΟΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ(ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ)
     ΚΑΙ Η ΤΣΙΦΙΛΙΑ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
 
ΟΙΝΟΥΣΕΣ: ΤΑ ΓΛΑΡΟΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρόκειται για μια συστάδα πανάρχαιων γλαρονησιών ΝΑ της Μεθώνης και σε μικρή απόσταση απ’ αυτή που την αποτελούν τα νησάκια Σακιότσα, Αγία Μαρίνη και Καμπέρα. Είναι γνωστά στους γεωγράφους με τη γενική ονομασία «Οινούσαι Μεσσηνιακαί», για να ξεχωρίζουν από τις «Οινούσες της Χίου». Λέγονται και «Σαπιέντζες». Μερικοί γεωγράφοι στη σμαραγδένια αυτή συστάδα νησιών λογαριάζουν και τα ξερονήσια Αρνάτσι, Πετροκάραβο και Βενέτικο ή Κάβο Γάλο (κοντά στην) – την αρχαία «Θηγανούσα», από την οποία εξάγονται «θηγάναι» (ακονόπετρες).
Αρχαιολογικά – Ιστορικά :
Οι Οινούσες ήταν γνωστές στην αρχαιότητα. Τις αναφέρουν πλην του Εκαταίου και του Παυσανία κι οι Λατίνοι γεωγράφοι Πομπώνιος Μέλας και Πλίνιος. Κατά το Γερμανό αρχαιολόγο και ελληνιστή Ερνέστο Κούρτιο (DER PELOPONISOS GOTHA, 1852, II, 171) τ’ όνομά τους χρωστούν στον Οινέα το μυθικό βασιλιά της που αναγνωρίζεται ως ο πρώτος αμπελουργός της αρχαίας Ελλάδος. Κι έχει φαίνεται κάποια σχέση με την αρχαία οινοπαραγωγή της περιοχής της Μεθώνης, που έχει την «αμπελόεσσα» Πήδασο των ομηρικών (Ιλ. Στ. 150).  
Τα Βαλυρέικα αμπέλια βρίσκονταν κοντά  στο χωριό, στην Πέρα Μεριά(υπήρχαν και πολλοί πέτρινοι λινοί, στους οποίους παίζαμε και κρυβόμαστε από τους αγροφύλακες, όταν μαζεύαμε ελιές στα παιδικά μαθητικά μας χρόνια, και δεν διασώθηκαν απο την αμέλεια και ασδιαφορία των εκλεγμένων τοπικών αρχών, γιατί εκεί υπήρχε παλια η αρχαία Ομηρική Βαλύρα) στις Γανιές, στο Βλαχόπορο και στον Κάμπο.Tώρα δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστα αμπέλια,2-3 σταφίδες και καθόλου συκιές που να παράγουν τσαπελόσυκα. Συνηπήρχαν τότε τα αμπέλια μαζί με τις σταφίδες, τις συκιές, και τις ελιές. Τα αμμουδερά χώματα από τις προσχώσεις του ποταμού Μαυροζούμενα, στις Γανιές, είναι πιο κατάλληλα για το αμπέλι που  είναι πιο ανθεκτικό,  που χρονολογικά- ιστορικά τα αμπέλια έχουν προηγηθεί της σταφίδας. Στα παιδικά μας χρόνια, κάναμε γιουρούσια στα ποτιστικά, κλέβαμε φρούτα εποχής και ειδικά από το αμπέλι του Σφήκα, Ιωάννου, Λιοντήρη, Καρύδη,  και τα κληματερά του Κώστα Κυριαζόπουλου. Μετά το μπάνιο στο Μύλο, τα βάζαμε στο παγωμένο νερό , στο Γοργόρεμα ή στη λίμνη της Θεοφίλενας, που υπήρχαν πηγές με κρύο νερό, και απολαμβάναμε τα γνήσια βιολογικά-οικολογικά προϊόντα της μάνας γης. Το κρασί όπως είναι γνωστό αποτελεί κύριο στοιχείο του ελληνικού τραπεζιού.

Η καλλιέργεια του αμπελιού και η διαδικασία οινοποίησης ακολουθείται από την αρχαία εποχή μέχρι και τις μέρες μας με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση. Βέβαια οι εποχές αλλάζουν και η τεχνολογία καθώς αναπτύσσεται δίνει νέες δυνατότητες στην εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών με ευκολότερο και γρηγορότερο τρόπο. Σήμερα δεν υπάρχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις όπως πριν 60-70 χρόνια, όμως υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή για να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειώντης Βαλύρας. Η μαθητριά μου,στη Βαλύρα, Βασιλική Μητροπούλου-Μηλιώνη,παράγει κρασί, από το Φράματα της Πυλίας ,σε τρεις τύπους, κυρίως από το σταφύλι ποικιλία ροδίτη. Στα παιδικά μου χρόνια το καλύτερο κρασί έβγαινε, από το μοσχοφίλερο ,το οποίο τώρα δεν υπάρχει. Το κρασί ήταν το κύριο προιόν που πωλούσαν στις ταβέρνες της Βαλύρας,που είχαμε  σε παλαιότερη αναρτησή μας.
 Η αμπελοκαλλιέργεια δεν έχει τις φροντίδες και εργασίες  όσες της σταφίδας, όπως είχαμε περιγράψει στην ανάρτηση της σταφίδας..Το αμπέλι όμως, συγκριτικά με τη σταφίδα, δεν είχε τη λαχτάρα. τον κόπο και την αγωνία, της συγκομιδής που είχε η σταφίδα. Αντίθετα, η συγκομιδή του ήταν ένα πανηγύρι. Μια εύκολη, σύντομη, και ευχάριστη εργασία, με πολύ κέφι και διασκέδαση.

  Στις αρχές και στα μέσα Σεπτέμβρη οι νοικοκυραίοι ετοίμαζαν τα δρύινα βαρέλια τους: Αποθήκευαν αν είχε μείνει   το υπόλοιπο κρασί της προηγούμενης χρονιάς, σε δοχεία ή μπουκάλια,  τα καθάριζαν, τα πήγαιναν στους μαστόρους για να τα ξύσουν και να σφίξουν τα στεφάνια τους. Τέλη Σεπτέμβρη, ή αρχές Οκτώβρη, άρχιζε ο τρύγος. Πολλές φορές όταν το βαρέλι δεν καθαριζόταν καλά ή δεν έκλειναν καλά το πώμα, το κρασί γινόταν ξύδι, και το βαρέλι αχρηστευόταν, εκτός και αν το χρησιμοποιούσε μόνιμα για ξύδι, Συνήθως ο τρύγος, γινόταν με «δανεικαριά», δηλαδή μαζεύονταν φίλοι και συγγενείς και τρυγούσαν μ στου ενός, κι έπειτα στου άλλου, ενώ μερικοί, αν δεν εύρισκαν δανεικαριά έπαιρναν εργάτες, αφού προηγουμένως είχαν συμφωνήσει στην τιμή ή σε είδος κάποιου προϊόντος.
Τ’ αμπελοστάφυλα, όπως κόβονταν στο αμπέλι, ρίχνονταν κατευθείαν από τις «κόφες» στα «πούργια» που ήταν φορτωμένα πάνω στα ζώα (γαϊδούρια, άλογα, μουλάρια,ή κάρα), για να τα φέρουν  στο «λινό» ή πατητήρι. Τα καλύτερα σταφύλια διάλεγαν οι τρυγητές για να τα φάνε ή να τα δωρίσουν σε γνωστούς-φίλους δίνοντας ευχές ,για τη νέα σοδειά.  Τα παιδιά έβαζαν μπροστά τα ζώα και χαρούμενα πήγαιναν για το σπίτι, όπου εκεί τα περίμενε κάποιος, συνήθως ο αρχηγός της οικογένειας, για ν’ αδειάσει τα «πούργια» μέσα στο λινό. Ο λινός ήταν ή χτιστός, τσιμεντοστρωμένος τελείως από μέσα, με λεία επιφάνεια, ή ξύλινος.  Ο ξύλινος, (τώρα υπάρχει και πλαστικός, ή αυτοσχέδιος με νάυλον πάνω στο αυτοκίνητο ή σε τσιμέντο,που έχει  μικρή κλίση) μεταφερόταν από σπίτι σε σπίτι και  στηριζόταν σε τέσσερα πόδια. Οι πατητές σταφυλιών πριν πατήσουν τα σταφύλια έπλεναν τα πόδια τους, και μετά το πάτημα, λαμποκοπούσαν, γιατί οι βιταμίνες και ο μούστος  δρούσαν σαν καλλυντικό στα πόδια μας. Πολλοί λινοί στη Βαλύρα καταστράφηκαν, άλλοι σώθηκαν για να μας θυμίζουν τις καλές παλιές εποχές και κάναμε μια προσπάθεια μελέτης –έρευνας-καταγραφής φωτογραφιζοντάς τους. Στο κατώι του σπιτιού μου υπήρχε λινός, καθώς και στο σπίτι του Λινάρδου. Ο λινός του Γεωργακόπουλου ήταν ο καλύτερος και είχε την περισσότερη κίνηση στο χωριό, γιατί είχε κοντά το πηγάδι του Λύρα, ήταν σκεπαστός, είχε μουριές για δροσιά και δύο μεγάλες πέτρες για να ξεφορτώνονται εύκολα οι κόφες ή τα πούργια .( Η κόφα χωρά πολύ λιγότερα σταφύλια ,από το πούργι).
.Δυστυχώς καταστράφηκε και αυτός, και ο καλύτερα διατηρητέος είναι μέσα στην αυλή ,στο σπίτι του Μπότσικα, ενώ εξω από το σπίτι, μπροστά από το λινό, υπάρχει και η τρίφτα , που τη χρησιμοποιούσαν για το σπάσιμο του αλατιού, καρπών και για το ξεφόρτωμα των σταφυλιών. Τους λινούς που καταγράψαμε, φωτογραφίσαμε και αναρτήσαμε στη Βαλύρα είναι: του Μπότσικα, Ραμμογιαννόπουλου, Παπασαραντόπουλου, Θεοδωρακόπουλου, Τσαγκάρη, Χριστάκη, Μακρή, Βίγκου και Λαμπρόπουλου.
 
 
Στην παλιά οικία του Ραμμογιαννόπουλου δίπλα από το τζάκι, σώζεται ο λινός, ο οποίος είχε σώσει τη ζωή του θείου μου Παναγιώτη Παπαγεωργίου. Επειδή ήταν αριστερής ιδεολογίας, τον κυνηγούσαν οι Γερμανοί, στα δύσκολα και πέτρινα χρόνια της κατοχής, και κρυβόταν εκεί, επί τρεις μήνες συνεχώς, μέσα στο λινό. Γιατί βάζοντας επάνω στο λινό κουρελούδες ή ψαθιά, και δίπλα λειτουργούσε το τζάκι  δεν φαινόταν ο λινός, και έτσι κανείς δεν φανταζόταν και υποψιαζόταν ,ότι είναι κρύπτη, του καταδιωκόμενου θείου μου.
Ο λινός, ή  πατητήρι, ήταν χτισμένος και επιχρισμένος με τσιμέντο με μεγάλη κλίση προς το στόμιο. Άλλοι λινοί ήταν σκεπαστοί με θήκες που έμπαιναν τα δοκάρια σε εσοχές και πάνω έμπαιναν οι σανίδες. Στα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν διάσπαρτοι πέτρινοι λινοί και πολλοί από αυτούς είναι έργα τέχνης. Πολλοί έχουν διασωθεί και χρησιμοποιούνται ακόμη.Μπορεί κάποιος μελετητής ή ερευνητής στο διαδίκτυο να μελετήσει την ιστορία τους,γιατί ο λινός είναι ένα κομμάτι της Πολιτιστικής- πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ο λινός έχει μία τρύπα στη βάση της μπροστινής επιφάνειας στο κάτω μέρος της κλίσης, για να βγαίνει ο μούστος και να χύνεται σε μεγάλα καζάνια ή λεβέτια που ήταν τοποθετημένα από κάτω ή ήταν έτοιμο κοίλωμα ,από τσιμέντο. Μερικές φορές όταν αδειάζαμε τα σταφύλια πάνω στο λινό, και ο σωρός ήταν στο πάνω μέρος του λινού, λόγο βάρους αναποδογύριζαν οι σανίδες, έπεφταν τα σταφύλια και οι πατητές μέσα στο λινό, και γινόταν το έλα να δεις. Από τα καζάνια ή λεβέτια έπαιρνε ο ιδιοκτήτης με το «μπουγέλο» ή την «μπότσα»,  κάνοντας και το μέτρημα της ποσότητας, το μούστο και τον έριχνε στο βαρέλι που ήταν τοποθετημένο στην κανονική και οριστική θέση του, μέσα στο υπόγειο για να βράσει και να γίνει κρασί. Ο μούστος μετριόταν με ειδικό όργανο, το γράδο , σε περιεκτικότητα σταφυλοσάκχαρου. Ο καλύτερος βαθμός για να μετατρέψουν οι ζυμομύκητες το μούστο σε κρασί είναι ο βαθμός 13. Αν ήταν παρακάτω, στο μούστο έριχναν σταφίδα ή ζάχαρη. Αυτό το αποφάσιζε  ο ειδικός που με ειδικά όργανα υπολόγιζε το πόσο ζάχαρη ή σταφίδα θα ρίξει στο βαρέλι. Ο Σκαλαίος Ιωάννης Μαρινόπουλος, πατέρας του συμμαθητή μου Αντώνη, έκανε αυτό το επάγγελμα, δηλαδή τη μελέτη του βαθμού του μούστου, και τα όργανα σε μια φωτογραφία ήταν δικά του. Μετά και αυτή τη διαδικασία άφηναν το βαρέλι ανοικτό, για να φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα, από την αλκοολική ζύμωση (αυτά θα περιγραφούν αναλυτικά στη δεύτερη ανάρτηση)και όταν σταματούσε η βράση έκλειναν το πώμα του βαρελιού με λιωμένο θειάφι. Πολλοί πριν κλείσουν το βαρέλι έβαζαν και ρετσίνι για να έχει ευχάριστη γεύση το κρασί. Μετά από δύο μήνες περίπου δοκίμαζαν το κρασί και κυρίως το άνοιγαν, στη γιορτή του αγίου Δημητρίου, τιμώντας έτσι και τον άγιο.
Το κουβάλημα των σταφυλιών με τα ζώα από το αμπέλι στο   λινό ήταν μια ευχάριστη ιεροτελεστία –τελετουργία με τα απρόοπτα πολλές φορές, ειδικά όταν πρόγκαγε το ζώο και έγερνε τα σαμάρι και τα σταφύλια έπεφταν στο χώμα. Φτάνοντας στο  λινό, είχε δεξιά και αριστερά δύο μεγάλες πέτρες και μπορούσε ένας άνθρωπος να ξεφορτώσει το γαϊδούρι . Εάν δεν είχε πέτρες είχαμε μια φουρκάδα με διχάλα και στηρίζαμε τη μια κόφα ή πούργι για να μην γείρει το σαμάρι και πέσουν τα σταφύλια. Από το αμπέλι στο λινό, για τη μεταφορά των σταφυλιών με τα ζώα, μπορούμε να φανταστούμε την κίνηση και τη φασαρία. Εάν φανταστούμε και τα παιδιά να φωνάζουν, να απειλούν ή να δέρνουν τα δύστυχα  ζώα, ή να τραγουδούν, κι ακόμη, εάν φανταστούμε και τ’ άλλα παιδιά,  του χωριού, να περιμένουν να περάσουν τα ζώα, για να ζητήσουν ή στην ανάγκη  ν’ αρπάξουν σταφύλια, τότε έχουμε ολοζώντανη μπροστά μας την εικόνα του τελετουργικού του τρύγου. Τα σταφύλια  εύκολα τα πρόσφεραν οι νοικοκυραίοι. Γι αυτό και δεν ήταν σπάνιο να βλέπει κανείς μεγάλες γυναίκες ή άντρες, να περιμένουν και να σταματούν τα ζώα με τα πούργια για να πάρουν μερικά σταφύλια για το σπίτι τους, όταν μάλιστα προέρχονταν από αμπέλι συγγενούς ή φίλου.
 Όμορφη σκηνή στους λινούς ήταν με τα παιδιά, που με ιδιαίτερη ευχαρίστηση πατούσαν τα σταφύλια, αφού προηγουμένως είχαν πλύνει τα πόδια τους. Πατούσαν κι έτρωγαν, γλιστρούσαν κι έπεφταν και  έπαιρναν το πάτημα σταφυλιών  για παιχνίδι. Χαίρονταν  τη συγκομιδή, όπως οι μεγάλοι, και έδιναν τη βοήθειά τους, όπως σε όλες τις δουλειές του σπιτιού, των κτημάτων και των ζώων.
Όταν τελείωνε το πάτημα των σταφυλιών, περνούσε από κάθε λινό η «τσιφιλιά», ένα είδος χειροκίνητου πιεστηρίου για τα τσίπουρα. Τα τσίπουρα είχαν ακόμα αρκετό μούστο και δεν έπρεπε να πεταχτούν Έβαζαν τα τσίπουρα μέσα στην τσιφιλιά και τα πίεζαν μέχρι ή τσιφιλιά να φτάσει στο μάξιμουμ της πίεσης, που δεν έβγαινε πλέον μούστος. Στη συνέχεια τα τσίπουρα τα έδιναν τροφή για τα ζώα ανακατευοντάς τα με άλλες τροφές ,ή τα έριχναν στα κτήματα για να γίνουν λίπασμα. Επειδή τσιφιλιές υπήρχαν λίγες στο χωριό,  αυτοί που είχαν, κατόπιν συνεννόησης γύριζαν τους λινούς του χωριού και συμφωνούσαν τη τιμή σε χρήμα ή σε μούστο, με τους αμπελοπαραγωγούς, για την πίεση στα τσίπουρα. Σήμερα υπάρχουν 2 βιομηχανοποιημένα πατητήρια  στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας και ένα στο χωριό Αλώνια,του Πέτρου Παυλόπουλου, το οποίο και φωτογραφίσαμε.  Διαπιστώνεται έτσι, η πορεία της εξέλιξης της τεχνολογίας του λινού και της τσιφιλιάς, που το ένα είναι συνέχεια του άλλου και η παλιά ιεροτελεστία έχει πλέον χαθεί, γιατί δεν υπάρχουν τα έντονα συναισθήματα, που υπήρχαν παλιά.
Έπειτα από όλη τη διαδικασία του πατητηριού, την αποθήκευση του μούστου στα βαρέλια για να βράσει και να του ρίξουν το ρετσίνι, ερχόταν η τελευταία φάση της κρασοπαραγωγής. Η πιο γλυκιά γεύση για τα παιδιά, ήταν το πετμέζι και η μουσταλευριά. Μια  ποσότητα μούστου γινόταν πετμέζι , όπως περιγράψαμε στηΝ προηγούμενη ανάρτηση, για να φάνε τα παιδιά και να γεμίσουν τα γυάλινα μπουκάλια, για το χειμώνα τρώγοντάς τη  σαν πρωινό με ψωμί ή φτιάχνοντας μουστοκούλουρα.Τέλος, με το μούστο, έφτιαχναν απαραίτητα και την περίφημη μουσταλευριά.Όταν κρύωνε στα πιάτα ρίχναμε  σουσάμι,  καρύδι, και  κανέλλα, για να είναι πιό εύγεστη και χορταστική. Τα παιδιά  και οι μεγάλοιδεν την χόρταιναν,  γι' αυτό και η νοικοκυρά την έκρυβε, για να υπάρχει και τις επόμενες ημέρες . Στο μούστο για την παρασκευή πετμέζι ή μπουσταλευριάς, πρέπει να βάλουμε στάχτη, για να σταματήσει η αλκοολική ζύμωση, ώστε να μην ξινίσει ο μούστος. Η καλύτερη στάχτη είναι από καλάμι, πουρνάρι και ασφάκα.
Από τις μαρτυρίες που έχουμε σήμερα, από το 1890 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 υπήρχε μεγάλη παραγωγή κρασιού στο χωριό η οποία προοριζόταν σε μεγάλο βαθμό για οικογενειακή κατανάλωση. Όσοι δεν είχαν αμπέλια αγόραζαν κυρίως μούστο, και όχι  κρασί ή  σταφύλια. 
Όλα αυτά τώρα ανήκουν στο παρελθόν. Τα ζώα και τα κάρα έχουν αντικατασταθεί από τα αυτοκίνητα, οι κόφες-πούργια, από τις κλούβες, τα κρασοβάρελα είναι από πλαστικόή μέταλλο , οι τριμεντένιες αποθήκες από ανοξείδωτα δοχεία ο λινός –τσιφιλιά .από τα βιομηχανοποιημένα εργοστάσια και η μπότσα από την αυτόματη ζυγαριά. Υπάρχουν όμως και ελάχιστοι παραδοσιακοί αμπελοκαλλιεργητές που διατηρούν ακόμη τα ήθη και τα έθιμα ή εθιμοτυπικά σε πολλά χωριά της Ελλάδος κάνουν εκδηλώσεις για τον τρύγο ή γιορτή του κρασιού,  όπως στην Νεμέα και το Δαφνί. Όσοι λινοί έχουν απομείνει μας θυμίζουν τον παλιό καλό βουητό και μας φέρνουν στο μυαλό τις εικόνες που ζήσαμε ή βιώσαμε.
Ο αχός του τρύγου χάθηκε ανεπιστρεπτί, και μας το θυμίζουν οι παλιές φωτογραφίες, με τις λεζάντες  που υπάρχουν, κάτω από τις φωτογραφίες. Σε δεύτερη ανάρτηση θα περιγράψουμε διεπιστημονικά-πολυεπιστημονικά το αμπέλι.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ
Το 1859 ο Γουσταύος Κλάους, αντιπρόσωπος της εταιρείας Φελς και Σια, προβαίνει στην αγορά μια έκτασης 60 στρεμμάτων στα 500 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή του Ριγανόκαμπου ,έξω από την Πάτρα, από τον κτηματία Γεώργιο Κωστάκη. Εκεί έχτισε την θερινή κατοικία του, στην οποία φρόντισε να φυτέψει αμπέλια.
Το 1861 ιδρύει την οινοποιητική εταιρεία Αχάϊα Κλάους. Στην αρχή διαχειριζόταν το κτήμα του με την εταιρεία "Γιάκομπ Κλίπφελ". Τα πρώτα χρόνια της Αχάϊα Κλάους ήταν πραγματικά δύσκολα αφού επιθέσεις των συμμοριών της περιοχής ήταν καθημερινό φαινόμενο. Παρόλα αυτά κατάφερε να επιβιώσει και να εδραιωθεί στην περιοχή χάρη στους δεσμούς του με την κεντρική εξουσία
http://bits.wikimedia.org/static-1.20wmf9/skins/common/images/magnify-clip.pngΤο 1872 οι ιδιοκτήτες της Φελς και Σια, ο Θεόδωρος Χάρμπουργκερ και ο Γουσταύος Κλάους αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία "Αχάϊα Ανώνυμη Εταιρεία Οινοποιΐας". Από το 1873 έως το 1881 την διεύθυνση της εταιρείας ανέλαβε ο Αιμίλιος Βερλ. Από το 1883, οπότε και ανέλαβε την διεύθυνση της εταιρείας ο Γουσταύος Κλάους, έως το 1908 η εταιρεία επικεντρώθηκε στην παραγωγή ευγενών κρασιών όπως η "Μαυροδάφνη" καθώς και σε μικρότερο βαθμό, στην παραγωγή "Δεμέστιχας".http://bits.wikimedia.org/static-1.20wmf9/skins/common/images/magnify-clip.png
Μετά τον θάνατο του Κλάους η εταιρεία πέρασε στα χέρια του Γκούντερντ αλλά με το ξέσπασμα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία και να καταφύγει στο εξωτερικό. Μέχρι το 1920, οπότε και η εταιρεία πέρασε στα χέρια του Βλάσση Αντωνόπουλου, η Αχάϊα Κλάους είχε μειώσει αισθητά την παραγωγή της. Από το 1920, με ένα μικρό διάλειμμα την περίοδο της Κατοχής, η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία. Το αποκορύφωμα έφτασε το 1955 όταν την επιχείρηση ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος εφοδίασε με νέα μηχανήματα το εργοστάσιο ενώ φρόντισε και για την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων. Το 1983 η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία το νέο εμφιαλωτήριο. Το 1997 την θέση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου ανέλαβε ο Νίκος Καραπάνος.
Η Αχάϊα Κλάους με το πέρασμα των χρόνων έχει τιμηθεί με 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά μετάλλια, 38 αργυρά και 32 διπλώματα.
Εργοστάσιο
Το εργοστάσιο έχει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, στους οποίους χωράνε έως 7500 τόνοι. Οι κυριότεροι απο αυτούς είναι: η αποθήκη με τις παλιές Μαυροδάφνες, η αποθήκη επιτραπέζιων οίνων, οι υπόγειες δεξαμενές καθώς και η αποθήκη Δανιηλίδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το "αυτοκρατορικό κελάρι", του οποίου όλα τα βαρέλια είναι αναμνηστικά επισκέψεων Ελλήνων και ξένων Βασιλέων. Στο συγκεκριμένο χώρο φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά μαυροδάφνη του 1873. Το πιο αξιοπερίεργο μέρος των εγκαταστάσεων είναι το μπαρ του. Τα τραπέζια και οι καρέκλες έχουν σχήμα βαρελιού ενώ τα πολύφωτα είναι φτιαγμένα από πράσινες μπουκάλες και οι κουρτίνες από φελλούς. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι στο εργοστάσιο λειτουργεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού.
Διάσημοι επισκέπτες
Όλα αυτά τα χρόνια η Αχάϊα Κλάους έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες. Μερικές σημαντικές προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το εργοστάσιο: ο Όττο φον Μπίσμαρκ, ο Φραντς Λιστ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μελίνα Μερκούρη, η αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, ο στρατηγός Μοντγκόμερι, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ομάρ Σαρίφ καθώς και οι Βασιλείς Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας, Γεώργιος Α΄, Κωνσταντίνος Α΄, Γεώργιος Β΄ και οι βασίλισσες Αλεξάνδρα της Μεγάλης Βρετανίας, Λουίζα της Σουηδίας και οι βασίλισσες Όλγα και Σοφία της Ελλάδας καθώς και η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη.
Μαυροδάφνη
Η Μαυροδάφνη είναι το διασημότερο κρασί που παράγει η Αχάϊα Κλάους. Σύμφωνα με την παράδοση ο Κλάους ονόμασε έτσι αυτή την ποικιλία του κρασιού προς τιμήν της αρραβωνιαστικιάς του Δάφνης, μιας μελαχρινής όμορφης Ελληνίδας με μαύρα μάτια, η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία. Το κρασί παράγεται από μια ποικιλία κόκκινων σταφυλιών και στο τέλος της ωρίμανσής τους αποκτάνε ιδιαίτερα αρώματα όπως κεράσι, βανίλια αλλά και αποξηραμένων φρούτων (κυρίως σταφίδας αλλά και σοκολάτας) και αποτελούν ιδανικούς επιδόρπιους οίνους. Η μαυροδάφνη είναι ιδιαίτερα γλυκό κρασί και κατά συνέπεια μπορεί εύκολα να προκαλέσει μέθη. Καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού της Πάτρας.

***  Στον πάτο της παγκόσμιας λίστας ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα
Στην 86η θέση
Στον πάτο της παγκόσμιας λίστας ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα
~  Η πολιτική αβεβαιότητα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η γραφειοκρατία, καθώς και η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι τα βαρίδια της ελληνική οικονομίας, τα οποία έριξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας κατά πέντε θέσεις, κατατάσσοντάς τη στην 86η θέση (από την 81η θέση το 2015), όπως προκύπτει από την έκθεση «Global Competitiveness Report 2016-2017» του World Economic Forum, που εξέτασε την ανταγωνιστικότητα 138 χωρών.
Στην περσινή έκθεση η Ελλάδα βρισκόταν στην 81η θέση ανάμεσα σε 144 χώρες. Φέτος βρίσκεται κάτω από το Μαυροβούνιο (82η θέση), την Κύπρο (83η), τη Ναμίμπια (84η) και την Ουκρανία (85η), περνώντας για μια θέση την οικονομία της Αλγερίας (στην 87η θέση) και της Ονδούρας (στην 88η).
Αν και υπάρχουν τομείς στους οποίους, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα φαίνεται να τα καταφέρνει και να έχει κάνει σημαντική πρόοδο, όπως ο τομέας των υποδομών (37η θέση), η  τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση), η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κατάρτιση (45η θέση) και ο τομέας της υγείας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (46η θέση), εντούτοις η συνολική εικόνα της αναφορικά με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας την κατατάσσει χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από τη Βουλγαρία (50ή θέση) και τη Ρουμανία (62η θέση).
Έτσι στον πυλώνα «Οικονομική Ανάπτυξη της Αγοράς» κατέχει την 136η θέση (μόλις δύο θέσεις από τη χειρότερη θέση στον κόσμο), ενώ στο «Μακροοικονομικό Περιβάλλον» η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση, ενώ στην «Αποδοτικότητα της Αγοράς Εργασίας» βρίσκεται στην 114η θέση και στην «Αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών» καταλαμβάνει την 89η θέση.    Newsroom ΔΟΛ

***  Από τις συντάξεις συντηρούνται τα μισά νοικοκυριά
Σοκαριστικά στοιχείαΑπό τις συντάξεις συντηρούνται τα μισά νοικοκυριά
~  Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, αφού δείχνουν ότι οι μισοί συνταξιούχοι συντηρούν τις οικογένειές τους από τις συντάξεις τους, ενώ ένας στους δύο ζει κάτω από τα όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, νέα επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων επιφέρουν τα 11 ψαλίδια του νόμου Κατρούγκαλου. Παράλληλα, ο κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός, αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.
Από τα στοιχεία του Δικτύου προκύπτουν τα εξής:
1. Σήμερα οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, 1,2 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.
2. Το 52% των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που προκαλούν τα Μνημόνια, ζει από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.
3. Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές - περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, σε σημείο πλέον οι συντάξεις να αποτελούν φιλοδώρημα. Παρότι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονιακές περικοπές, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα, τα οποία φέτος θα κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ συνολικά.
«Το ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται» τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος.«Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται. Κάθε χρόνο λόγω των περικοπών όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας».  Newsroom ΔΟΛ
 
***  «Περίεργο» αεροπλάνο τα βράδια πάνω από την Καλαμάτα 
Ένα μεγάλο αεροπλάνο, πιθανότατα στρατιωτικό, ίσως μεταγωγικό, έχει περάσει τα δύο τελευταία βράδια, την ίδια περίπου ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πάνω από την Καλαμάτα.
Πολύς κόσμος το έχει αντιληφθεί από διάφορα σημεία της πόλης, καθώς ο θόρυβος από τις μηχανές είναι αρκετά δυνατός και φαίνεται σαν να κάνει συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο αεροσκάφος πιθανότατα, ανήκει στη "Frontex" , τα οποία πετάνε τα βράδια με συστήματα υπερύθρων με σκοπό να εντοπίσουν πλοιάρια και ιστιοπλοϊκά με μετανάστες .  Β.Β.

*** Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ στην Αλόννησο 
Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα στις 04:17 βορειοανατολικά της Αλόννησου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 47 χιλιόμετρα βορεια-βορειοανατολικά του νησιού των Σποράδων. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Υποτροφίες ξένων γλωσσών και χορού από το Δήμο Καλαμάτας 
Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Επιτροπής Εθελοντισμού που διαθέτει, στο πλαίσιο του θεσμού υποτροφιών τον οποίο συνεχίζει για 4η χρονιά, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO, καθώς και άλλα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Σχολές Χορού που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Καλαμάτας, καλεί τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν, από σήμερα έως την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου να μοριοδοτηθούν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για την ετήσιας χορήγηση υποτροφίας.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι: 1. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα. 2. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν έως σήμερα εγγραφεί σε κέντρο ξένων γλωσσών ή σχολή χορού το τρέχον έτος. 3. Πιστοποιητικό εγγραφής στο Δημοτολόγιο του Δήμου Καλαμάτας. 4. Εκκαθαριστικό Εφορίας 2016. 5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. 6. Βεβαίωση ότι ο μαθητής είναι γραμμένος στο σχολείο και περσινό απολυτήριο (με τη βαθμολογία). 7. Μισθωτήριο συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας θεωρημένο (εάν υπάρχει). 8. Βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία για περιπτώσεις ΑμεΑ.
Διευκρινίζεται ότι κάθε οικογένεια δικαιούται μία υποτροφία σε σχολή χορού ή σε κέντρο ξένων γλωσσών και μόνο για το επίπεδο JUNIOR A Αγγλικών ή Α´ Τάξη Γαλλικών ή ό,τι αναγράφεται (κατά περίπτωση).
Οι υποτροφίες αφορούν μαθητές που φοιτούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας ή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μαζί με την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τη δήλωση προτιμήσεων Κέντρου Ξένων Γλωσσών ή Σχολής Χορού, ώστε τα αποτελέσματα να βγουν το γρηγορότερο δυνατό. Φέτος διατίθενται 36 υποτροφίες ξένων γλωσσών και χορού (24 αγγλικών, 2 γαλλικών και 10 χορού).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 27210 87902, ώρες 10.00 – 13.00 καθημερινά ή να επισκεφθούν το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, για την αίτησή τους.
Παράλληλα, οι υπεύθυνοι όσων εκ των υπολοίπων επιχειρήσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα θέλουν να συνεισφέρουν με υποτροφία, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δημήτρη Γ. Βεργόπουλο, αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Καλαμάτας, τηλ. 693 6634454. 

***   Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμούς στην οδό Αθηνών (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
 
Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων συνέβη λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ στην οδό Αθηνών.
Σύμφωνα με μάρτυρες, το τροχαίο έγινε όταν δύο αυτοκίνητα, με κατεύθυνση προς την έξοδο της πόλης, έκαναν κόντρες.
Το ατύχημα συνέβη, όταν το αυτοκίνητο που έκανε προσπέραση συγκρούστηκε με όχημα που ερχόταν προς το κέντρο της Καλαμάτας.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν δύο άτομα, ενώ για το ένα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, ώστε να το βγάλουν από το αυτοκίνητο.
Οι ζημίες στα δύο οχήματα είναι μεγάλες, ενώ το τρίτο αυτοκίνητο εγκατέλειψε το σημείο.
Βίντεο : Τροχαίο Αθηνών Καλαμάτα , https://youtu.be/Ti__-8fPwS4  .-

*** Πάνω από 2.500 τουρίστες θα φτάσουν στην Καλαμάτα με δύο κρουαζιερόπλοια 
Στο λιμάνι της Καλαμάτας θα προσεγγίσουν δύο κρουαζιερόπλοια, σήμερα και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στα οποία θα επιβαίνουν συνολικά 2.692 τουρίστες, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της Καλαμάτας και της περιοχής της.
Ειδικότερα, σήμερα προγραμματίζεται να αφιχθεί το «Τhomson Dream”, νηολογίου Μάλτας, με 1.524 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Βρετανούς (1.479), και 635 άτομα πλήρωμα. Το σκάφος θα έλθει από το Ηράκλειο και θα αναχωρήσει για Κέρκυρα. Θα καταπλεύσει στις 7.00 και θα αποπλεύσει στις 14.00.
Το “Costa Neoclassica”, νηολογίου Ιταλίας, θα έλθει στο λιμάνι της Καλαμάτας το Σάββατο στις 8.00, από τη Νάπολη της Ιταλίας, μεταφέροντας 1.168 επιβάτες και διαθέτοντας πλήρωμα 572 ατόμων. Θα αποπλεύσει στις 20.00, με προορισμό το Ναύπλιο.

***  16 χρόνια κάθειρξης σε πρώην υδραυλικό και συνταξιούχο αστυνομικό για 153 χασισόδεντρα 
Για δεύτερη φορά ικανοποιημένοι πρέπει να αισθάνονται δύο κατηγορούμενοι που δικάστηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για την καλλιέργεια 153 δενδρυλλίων χασίς. Στο πρώτο δικαστήριο ένας πρώην υδραυλικός και ένας συνταξιούχος αστυνομικός γλύτωσαν στο «πάρα πέντε» τα ισόβια και είχαν καταδικασθεί σε κάθειρξη 12 ετών ο πρώτος και 6 ετών ο δεύτερος. Ένας τρίτος χωριανός τους, που είχε προφυλακισθεί για την ίδια υπόθεση, όχι μόνο αθωώθηκε, αλλά διεκδίκησε και κέρδισε αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για την άδικη προφυλάκισή του.
Οι δύο πλέον κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, με τον πρώην υδραυλικό, με παρελθόν στην καλλιέργεια χασίς, να «δίνει» ως καλλιεργητή το συγκατηγορούμενό του, συνταξιούχο αστυνομικό και αυτός με τη σειρά του να υποστηρίζει ότι ο πρώτος τον κατονομάζει, διότι είχε συμμετοχή στη σύλληψή του το 2002 για άλλη καλλιέργεια χασίς! Στο εδώλιο χθες κάθισε μόνο ο πρώην υδραυλικός, καθώς ο συνταξιούχος αστυνομικός έχει αποφυλακισθεί και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρους.
  Ο ένας για τον άλλον
Αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών κατέθεσε πως τον Ιούνιο του 2013 δέχτηκαν καταγγελία ότι ο πρώην υδραυλικός, στην περιοχή Καμίνι στην Καλογερρόραχη, καλλιεργεί φυτεία.
Ερεύνησαν την περιοχή και εντόπισαν σε λόγγο με υψηλή βλάστηση 153 χασισόδεντρα, τα οποία είχαν ύψος από 40 εκατοστά έως 1,5 μέτρο. Οι καλλιεργητές είχαν τοποθετήσει λάστιχα με διακλαδώσεις και τα πότιζαν με σταγονίδια, ενώ στο κάτω μέρος της φυτείας είχε διαμορφωθεί χώρος, όπου φυλούσαν καλλιεργητικά εργαλεία και είδη. Ωστόσο, αποτυπώματα και βιολογικό υλικό των κατηγορουμένων δε βρέθηκε.
Το λάστιχο ποτίσματος εκτεινόταν 150 μέτρα στο λόγγο, σε χαντάκι μέσα από αγρόκτημα του πρώην υδραυλικού και κατέληγε σε αρδευτική βάνα, η οποία ανήκε στον ίδιο. Όταν του το υπέδειξαν, είπε πως είναι δική του η βάνα, αλλά όχι και το λάστιχο, το οποίο εξήγησε πως είχε τοποθετήσει ο συνταξιούχος αστυνομικός.
Στο σπίτι του πρώην υδραυλικού οι αστυνομικοί βρήκαν 1 γραμμάριο χασίς και 3,1 γραμμάρια σπόρους και τρίματα χασίς, 1 καραμπίνα, 32 φυσίγγια και ένα ζευγάρι κιάλια. Επίσης, στην αποθήκη του βρήκαν και τέσσερις συνδέσεις για σωλήνες ίδιες με αυτές που υπήρχαν στη φυτεία.
Ο αστυνομικός κατέθεσε ακόμη πως η συγκομιδή κάθε δέντρου θα έδινε 0,5 έως 2 κιλά χασίς πολύ καλής ποιότητας, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από 2.500 – 4.000 ευρώ το κιλό. Πρόσθεσε δε, ότι σε ένα σημείο είχε αποσυνδεθεί το λάστιχο και τα φυτά δεν ποτίζονταν, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως είχαν ξεραθεί. Τέλος, είπε ότι οι καλλιεργητές μπορεί να έλαβαν προφυλάξεις εκείνες τις ημέρες από τη φυτεία, καθώς λίγο νωρίτερα είχε συλληφθεί ο αδελφός του πρώην υδραυλικού για καλλιέργεια άλλης φυτείας.
  Ένοχοι
Ο πρώην υδραυλικός στην απολογία του είπε ότι το 2002 έκανε ένας λάθος με καλλιέργεια, αλλά το πλήρωσε. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε πως πλέον ούτε καπνίζει.
Είπε ακόμη πως η φυτεία ανήκει στο συνταξιούχο αστυνομικό, καθώς ένα μήνα πριν, όταν συναντήθηκαν στο χωριό, του είχε εκμυστηρευτεί ότι του πήρε νερό για να ποτίσει 5 δέντρα και αυτός του είπε να μην τον ανακατεύει. Επίσης, ανέφερε ότι ο συγκατηγορούμενός του καλλιεργούσε τη φυτεία μαζί με άλλους.
Αν και οι δικαστές μειοψήφησαν για την απαλλαγή του συνταξιούχου αστυνομικού από την κατηγορία, τελικά κρίθηκαν αμφότεροι ένοχοι.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Περίμεναν οι επιστήμονες τα 5 Ρίχτερ στο Μεσσηνιακό 
«Μεγάλη πιθανότητα ο σεισμός των 5 Ρίχτερ να ήταν το κύριο γεγονός»
 Το «Θάρρος», λίγα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ στο Μεσσηνιακό κόλπο, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε, με κάθε επιφύλαξη, ότι εξαιτίας του μεγάλου εστιακού βάθους των 19 χλμ. που είχε επίκεντρο ο σεισμός (λόγος που έγινε αισθητός μέχρι και την Πάτρα) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να ήταν το κύριο γεγονός και η μετασεισμική ακολουθία να είναι μικρή… Μέχρι δε και νωρίς το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί κανένας μετασεισμός στην περιοχή.
Ο ίδιος για λόγους πρόληψης και ασφάλειας ζήτησε τόσο από το δήμαρχο της περιοχής όσο και από τον περιφερειάρχη τα παιδιά στα σχολεία να παραμείνουν χθες, για μάθημα, στα προαύλια και να μην μπουν στις αίθουσες.
Κλείνοντας τόνισε ότι το επιστημονικό δυναμικό της χώρας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και τα δεδομένα από το σεισμό των 5 ρίχτερ στο Μεσσηνιακό κόλπο. Κ. Γαζ.

ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
 «Υπήρχαν ενδείξεις για τα 5 Ρίχτερ»
 Ότι υπήρχαν ενδείξεις που προμήνυαν την πρωινή σεισμική δόνηση αποκάλυψε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ενώ δύο ακόμα σεισμούς έχει καταγράψει το Ινστιτούτο στην περιοχή.
Στο protothema.gr μίλησε ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: «Είναι σεισμός μεγάλου βάθους, αλλά κρατάμε κάποια επιφύλαξη για να δούμε και τις επόμενες ημέρες. Είναι λογικό να ξυπνούν μνήμες από το σεισμό του 1986, αλλά πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να πούμε ότι θα πρέπει να ανησυχούμε. Στην περιοχή αυτή δε θα έλεγα ότι δεν είναι αναμενόμενο τέτοιοι σεισμοί. Έχουμε παρά πολύ καλή υποδομή στην περιοχή αυτή, γίνονται σεισμικές παρακολουθήσεις, έχουμε στήσει και ένα κέντρο μέτρησης ραδονίου και, μάλιστα, είχαμε κάποιες ενδείξεις ότι θα γίνει σεισμός. Ωστόσο, αυτά είναι πειραματικά και δεν απελευθερώνουμε τέτοιου είδους πληροφορίες στον κόσμο. Δεν μπορώ να πω ότι μας προκάλεσε κάποια έκπληξη.
Με μια μόνο δόνηση και με τα στοιχεία που έχουμε δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

*** Η Olympic Air θα συνεχίσει την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη 
Στην Olympic Air κατακυρώθηκε η γραμμή Θεσσαλονίκη- Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη, ενώ τα δρομολόγια θα ανακοινωθούν από την εταιρία σύντομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους του αεροδρομίου θα υπάρχουν 5 δρομολόγια το καλοκαίρι και 3 το χειμώνα με οικονομικότερο εισιτήριο και σταθερές ημέρες και ώρες δρομολογίων.

***  29 Σεπτεμβρίου 2016: Η τελευταία φορά που η Ελλάδα γιορτάζει τη μέρα του καφέ 
Η 29η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η παγκόσμια ημέρα του καφέ, ίσως της πιο διαδεδομένης φθηνής απόλαυσης του σύγχρονου κόσμου. Φθηνής είπαμε; Μάλλον θα πρέπει να το ανακαλέσουμε το χαρακτηρισμό…
 Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά που ο καφές αντιμετωπίζεται ως φθηνή απόλαυση. Η αναμενόμενη -και ψηφισμένη- επιβολή φόρου κατανάλωσης έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την τιμή της αγαπημένης συνήθειας. Μια ματιά στα βασικά ρεπορτάζ των μεγαλύτερων εφημερίδων και site αρκεί για να καταγραφεί η νέα πραγματικότητα.
  Η αύξηση στην τιμή του κιλού του καφέ αναμένεται να φτάσει έως και 4 ευρώ ανά κιλό. Ποσοστιαία, οι πλέον μετριοπαθείς προσεγγίσεις ανεβάζουν την τιμή του κατά 25%. Στην περίπτωση του ελληνικού καφέ, ωστόσο, η αύξηση αυτή θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 35%.
  Άνθρωποι της αγοράς, όπως οι καφεκόπτες αντιδρούν εδώ και καιρό έντονα, επισημαίνοντας τις συνέπειες επιβολής του νέου φόρου τόσο στις επιχειρήσεις τους, όσο και στους καταναλωτές. Για ξαφνικό θάνατο έκανε λόγο σε πρόσφατη συνέντευξή του στο newpost, ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Καλαφατάς.
  Θεσμικοί φορείς που σχετίζονται με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναδείξει τον κίνδυνο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, όταν αναφέρθηκε στην επίπτωση του φόρου σε τοπικές κοινωνίες και αντίστοιχες μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Η ελληνική οικονομία και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει φτάσει στα όριά της. Δεν αντέχει άλλη φορολόγηση. Διάβασα δημοσιεύματα σε sites και εφημερίδες, που αναφέρονταν στο ενδεχόμενο νέας φορολογίας στον καφέ. Η κοινή λογική λέει πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο δυο τινά θα συμβούν. Ή θα μετακυλιστεί η αύξηση στον καταναλωτή ή θα προκύψει ''μυστική συμφωνία'' μεταξύ ιδιοκτητών καφετεριών και πελατών για μη έκδοση αποδείξεων» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.
  Και αναζητώντας στο διαδίκτυο σχετικά δημοσιεύματα, κάποιοι φαίνεται να έκαναν έναν πολύ απλό υπολογισμό. Σε έναν νέο εργαζόμενο των… 400 ευρώ, ο καφές της ημέρας θα τον επιβαρύνει με έναν επιπλέον μισθό το χρόνο! Στην αρχή… μάς φάνηκε υπερβολικό. Μέχρι να κάνουμε κι εμείς τον υπολογισμό.
  29 Σεπτεμβρίου, η παγκόσμια ημέρα του καφέ… Εύκολα, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η φετινή γιορτή αναμένεται να είναι και η τελευταία στην Ελλάδα!

*** Λήστεψαν ηλικιωμένο ζευγάρι στο Κορυφάσιο 
Ηλικιωμένο ζευγάρι στο Κορυφάσιο Πυλίας λήστεψαν χθες τα ξημερώματα τρεις άγνωστοι, αρπάζοντας  χρήματα και κοσμήματα.
Οι τρεις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλα και φορώντας γάντια, μπήκαν στο σπίτι του 72χρονου και της 60χρονης συζύγου του και τους ακινητοποίησαν χρησιμοποιώντας βία και με τη απειλή μιας σιδερόβεργας.
Στη συνέχεια αφαίρεσαν ένα χρυσό σταυρό, ένα χρυσό βραχιόλι και 750 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου και βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για αλλοδαπούς.  Β.Β.

***  Γυρίσματα γερμανικής ταινίας στην Καλαμάτα 
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Για ακόμα μια φορά η Μεσσηνία αποτελεί ιδανικό μέρος για γυρίσματα ταινίας. Αυτή τη φορά πρόκειται για γερμανική ταινία, με τίτλο Odysse, για την οποία στη χώρα μας έχουν φτάσει αρκετοί ξένοι ηθοποιοί.
Οι τελευταίες σκηνές θα γυριστούν στην Καλαμάτα και γι’ αυτό το λόγο η παραγωγή ζητά βοηθητικούς ηθοποιούς. Ειδικότερα, αναζητά  άνδρες με ιδανικά χαρακτηριστικά το μακρύ μαλλί, αλλά και τα μούσια, αφού θα υποδυθούν μοναχούς.
Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεστε, μπορείτε να λάβετε πληροφορίες επικοινωνώντας με το 6942711721 ή το kampatz@yahoo.gr
  Λίγα λόγια για την ταινία
Λίγο πριν το γάμο της εγγονής του, Άννυ, ο Πάουλ θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για χάρη της, προκειμένου να βρει τον πατέρα της, Χάραλντ, και να τον καλέσει να παραστεί στη γαμήλια τελετή.
Από τη Γερμανία στην Ιθάκη, ως την Ιερά Μονή Φιλοσόφου Δημητσάνας, όπου ο Χάραλντ ζει ως ιερωμένος τα τελευταία χρόνια, έχοντας βρει τον πνευματικό του εαυτό στο μοναχισμό και το χριστιανισμό, ο Πάουλ θα περάσει από πολλές περιπέτειες, αντιμετωπίζοντας τα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας, για χάρη της εγγονής του.
Θα καταφέρει στο τέλος να βρει τον Χάραλντ εγκαίρως, για να συνοδεύσει την κόρη του στην πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της;
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Η Μεσσήνη ξεπροβόδισε την Παναγία Βουλκανιώτισσα 
 
 
 
Σε κλίμα συγκίνησης χιλιάδες πιστών συνόδεψαν τη χαριτόβρυτο Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιωτίσσης στο οδοιπορικό της για την Ιερά Μονή Βουλκάνου. Την Ιερά Εικόνα είχε υποδεχτεί η Μεσσήνη, πριν από οχτώ μέρες, σε ανάμνηση θαύματος που είχε επιτελέσει η Θεοτόκος στην περιοχή.
Νωρίτερα στον Μετοχιακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου είχε εναποτεθεί για προσκύνημα, τελέστηκε Εσπερινός και Παράκληση χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Η Παναγία πέρασε  με λιτανευτική πομπή από τους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης, οι οποίοι ήταν στρωμένοι με βασιλικό, μυρτιές και ροδοπέταλα, και κατέληξε στο Ναΐδριο της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο της πόλης.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, απευθυνόμενος στους πιστούς, αναφέρθηκε στη χάρη της Θεομήτορος και εξήρε τον σεβασμό, την τιμή και την αγάπη των Μεσσηνίων στο πρόσωπο της Παναγίας. Αμέσως μετά, παραδόθηκε η Θαυματουργός Εικόνα στον Καθηγούμενο της Μονής Βουλκάνου Αρχιμανδρίτη Προκόπιο Σμυρνή, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της επιστροφής της στον μόνιμο θρόνο της.  Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός
  Βίντεο:
~**Παναγία η Βουλκανιώτισσα από Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής (Παναγίας) Μεσσήνης ο δρόμος επιστροφής στην Ι.Μ. 28-09-2016: https://youtu.be/myJfYgoZjZU .-  

*** Wheeling2help: Η μεγάλη καρδιά της Καλαμάτας θα χτυπήσει το Σάββατο στην κεντρική πλατεία 

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ίσα δικαιώματα στον κόσμο των αρτιμελών και παρά τα βήματα που γίνονται που γίνονται συνεχώς υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει σε έναν κόσμο που δεν είναι φιλικός για κανέναν, πολύ περισσότερο για αυτούς και το διαφορετικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Wheeling2help που είναι μια πρωτοβουλία μιας ομάδας ποδηλατών φαίνεται να πετυχαίνει μεγάλες νίκες, με βάση την ανταπόκριση που βρίσκει στο πέρασμά της από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Κρήτη!
Το προσεχές Σάββατο αυτή η διαδρομή της αγάπης θα ξεκινήσει από τον Μελιγαλά (θα έχουν φτάσει από την προηγούμενη εκεί οι ποδηλάτες προερχόμενοι από την Τρίπολη) και θα κορυφωθεί, 5.30-8 μ.μ. το απόγευμα στον «σταθμό» της Καλαμάτας, που προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό με ενθουσιασμό και μια μεγάλη κινητοποίηση, αγκαλιάζοντας το σκοπό που είναι η ενημέρωση για την αναπηρία και η προσφορά 5 αναπηρικών αμαξιδίων (σε κάθε πόλη), τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει με χορηγίες επαγγελματίες της πόλης.
Συμπληρωματικά θα γίνει συγκέντρωση τροφίμων για τους πλημμυροπαθείς της Καλαμάτας, θα λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο για την δωρεά αίματος και μυελού των οστών και εγγραφή στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών με απλή λήψη δείγματος σάλιου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η παρουσία του προγραμματιστή με ειδικές ανάγκες Πέτρου Καλούπη, ο οποίος δημιούργησε το disabled book, το αντίστοιχο facebook για ΑμΕΑ, με εκατοντάδες χρήστες.
Μέλη της εθελοντικής οργανωτικής ομάδας του Wheeling2help της Καλαμάτας, μαζί με τον εκπρόσωπο του Δημάρχου, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα (η ομάδα των ποδηλατών θα διανυκτευρεύσει εδώ την Κυριακή και στις 3-4/9 θα βρίσκεται στη Στούπα), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες το απόγευμα «στο Κύμα».
Αναλυτικότερα, οι ομιλητές τόνισαν τα παρακάτω:
Νέλλη Κουβελάκη (υπεύθυνη συντονισμού)
«Λίγους μήνες πριν ήρθαν σε επαφή μαζί μας οι εμπνευστές του Whelling2help Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και Δώρα Μπίτση, δύο νέα που πέρυσι μαζί με μια ομάδα ποδηλατών είχαν κάνει το γύρο της Ευρώπης και είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 15.000 ευρώ τα οποία και δώρισαν στο σύλλογο Φλόγα. Φέτος λοιπόν το όραμά τους ήταν να ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα της Παραολυμπιακής Επιτροπής, να περάσουν από 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 1.700 χλμ. συνολικά μέσα σε 32 μέρες και σε κάθε πόλη να γίνονται κάποιες δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, εθελοντικές με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για τα άτομα με αναπηρία και τη χορηγία 5 αναπηρικών αμαξιδίων. Κάθε πόλη είναι αυτόνομη να διοργανώσει κάθε εκδήλωση όπως η ίδια επιθυμεί. Στην πόλη μας λοιπόν καταρτίστηκε μια ομάδα με 10 άτομα περίπου, η οποία αποφάσισε να μην επικεντρωθεί στα άτομα με αναπηρία. Να δώσει το λόγο και τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία είτε είναι κινητική, είναι όρασης, είτε είναι ακοής, να μπορούν να εκφράσουν τα χαρίσματα και τις ιδιαιτερότητές τους και όχι μόνο τα προβλήματά τους. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε. Ήρθαμε σε επαφή με επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες αποδέχθηκαν με πολλή μεγάλη χαρά την πρόσκλησή μας και αποφάσισαν να χορηγήσουν τα 5 αμαξίδια και στην πορεία βλέπαμε ότι όλο και περισσότεροι σύλλογο και φορείς ήθελαν να συμβάλουν, να ενημερωθούν και να ενημερώσουν κι αυτοί με τον τρόπο τους όλο τον κόσμο της πόλης.
Έτσι λοιπόν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έκαναν τις επαφές τους και ξεκινήσαμε αυτό το υπέροχο ταξίδι του Whelling2help, το οποίο όλοι θα το δούμε από κοντά μέσα από βιωματικές δράσεις το Σάββατο 1η Οκτωβρίου».
  Παναγιώτης Γιαννόπουλος (αντιδήμαρχος-εκπρόσωπος δημάρχους)
«Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος ανταποκρίνεται σε κάθε προσπάθεια συμπολίτη μας, σε κάθε προσπάθεια συλλόγου, σε κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε μονάδας που προσπαθεί να προάγει τον ανθρωπισμό, προσπαθεί να προάγει τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητες των ανθρώπων με αναπηρία, των συμπολιτών μας ή και άλλων που θα έρθουν εκείνη την ημέρα στην πόλη μας. Είναι μια πάρα πολύ όμορφη εκδήλωση. Πραγματικά ανταποκρίθηκε όλος ο εμπορικός κόσμος της πόλης και πάρα πολλοί σύλλογοι προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πλατεία στις 6 η ώρα το απόγευμα θα γεμίσει κόσμο, θα γεμίσει εκτός από άτομα με αναπηρία και συμπολίτες μας και παιδιά που κυρίως αυτός είναι ο στόχος: να προσπαθήσουμε να βάλουμε σε κεντρικό κάδρο αυτά τα άτομα και τις ιδιαιτερότητές τους. Έχουν κάνει μια πάρα πολύ καλή οργάνωση. Χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σαν Δήμος σε αυτή την εκδήλωση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν και να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα η ομάδα ως προς την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Σας καλώ όλους να είστε στην Πλατεία, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 6 η ώρα το απόγευμα να δούμε πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουμε με αυτά τα άτομα που έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες, ιδιαίτερα χαρίσματα, άτομα τα οποία πολλές φορές μας ξεπερνάνε εμάς, που μέσα σε εισαγωγικά μπορούμε να θεωρούμαστε φυσιολογικοί και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».
Ηλίας Καλφακάκος (μέλος οργανωτικής ομάδας):
«Στις 5:30 μ.μ. στη διασταύρωση των οδών Μακεδονίας και Νέδοντος καλούμε μικρούς και μεγάλους να έρθουν με το ποδήλατό του, να υποδεχθούμε τους ποδηλάτες που θα έρθουν από τον Μελιγαλά για να τους συνοδεύσουμε μέχρι την πλατεία, όπου στις 6 μ.μ. μπροστά από το άγαλμα όλοι μαζί θα σχηματίσουμε μια πάρα πολύ μεγάλη καρδιά, η οποία θα φωτογραφηθεί από ψηλά και θα ’ναι το σύμβολο της εκδήλωσης. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν πολλές και ωραίες βιωματικές δράσεις και θα γνωριστούμε με τους συλλόγους ΑμεΑ που θα πάρουν μέρος. Η ιδέα είναι να βρεθούμε όλοι εκεί μαζί, να δούμε βιωματικά πως ζουν κάποιοι άνθρωποι που είναι δίπλα μας, και περνώντας ωραία να καταλάβουμε στην ουσία πράγματα που γίνονται γύρω μας και δεν τα έχουμε φανταστεί».
  Γρηγόρης Τσώνης (υπεύθυνος επικοινωνίας με αθλητικούς φορείς)
«Στον χώρο της πλατείας θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί μίνι τένις, πινγκ πονγκ, μπάσκετ με αμαξίδιο από το σύλλογο «ΔιαφοροΖώ». μπάσκετ με αμαξίδιο με τη συμμετοχή της Καλαμάτα ’80, βόλεϊ καθιστών από τον Ακρίτα, αγωνίσματα στίβου από την Ολυμπιάδα, τον Μεσσηνιακό και τον Ακρίτα.
Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες είναι προσανατολισμένες και έχουν θέμα την αναπηρία.
Επίσης, θα έχουμε μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες όπως τάνγκo στα σκοτεινά, παιχνίδια αφής, κατασκευές για κουκλοθέατρο, επίδειξη με σκυλιά οδηγούς, επίδειξη χρήσης γραφομηχανής Braille, διαδρομή με μπαστούνι, επίδειξη από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα από το ΕΕΕΕ Καλαμάτας».
  Έφη Σπηλιοπούλου (υπεύθυνη διαδικτυακής προώθησης):
«Σας περιμένουμε όλους με πολύ μεγάλη χαρά, την 1η Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία να σχηματίσουμε μια πολύ μεγάλη καρδιά. Ευελπιστούμε να είστε όλοι εκεί!»…
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
    
*** Πεζοπορία στο Μυρτώο πέλαγος με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας 
 
Σε μια από τις πιο όμορφες γωνίες της Ανατολικής Πελοποννήσου θα βρεθεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας το επόμενο Σαββατοκύριακο, που θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε εικόνες και δράσεις.
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου θα περπατήσουν για πρώτη φορά την παραθαλάσσια διαδρομή που συνδέει τον οικισμό του Αγ. Φωκά, νότια της Μονεμβασιάς, με το σπήλαιο της Καστάνιας. Πρόκειται για μια διαδρομή στην εντυπωσιακή βραχώδη ακτογραμμή με φόντο το Μυρτώο πέλαγος, όπου μπορεί κανείς να δει τα μεγαλύτερα δελφίνια των ελληνικών θαλασσών. Η εξόρμηση θα περιλαμβάνει επίσκεψη στη Μονεμβάσια, στο σπήλαιο της Καστάνιας και προαιρετικά κολύμπι στα καταγάλανα νερά.
Επίσης, το μεσημέρι του Σαββάτου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τερματισμό του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ενός από τους συγκλονιστικότερους αγώνες υπεραποστάσεων στον κόσμο.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου από τα γραφεία του Ορειβατικού.
Βαθμός δυσκολίας: 1-2
Ώρες πορείας: 4-5
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 27210 97733) και στα τηλ. 6977716580 και 6976830694.  

*** Παπαζάχος: "Στην Ελλάδα πάντοτε περιμένουμε μεγάλους σεισμούς" 
Ο καθηγητής συνιστά ψυχραιμία, δεδομένου ότι ο σεισμός και ειδικά στη χώρα μας «είναι ότι πιο φυσιολογικό»
Μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλάει στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο για τον άσπονδο φίλο της Ελλάδας, τον Εγκέλαδο. Ο καθηγητής συνιστά ψυχραιμία, δεδομένου ότι ο σεισμός και ειδικά στη χώρα μας «είναι ότι πιο φυσιολογικό», ενώ διαβεβαιώνει ότι τα Ρίχτερ στη γείτονα δεν μπορούν να μας επηρεάσουν.
«Κάθε μέρα οι Έλληνες …κουνιόμαστε. Τι ακριβώς εννοούμε; Περίπου 30-50 σεισμικές δονήσεις καταγράφονται στους σεισμολογικούς σταθμούς της χώρας και εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές. Μόνο που ευτυχώς είναι μικρής έντασης, τις περισσότερες φορές ούτε τις αντιλαμβανόμαστε. Εξάλλου, «η σεισμικότητα στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλή εδώ και εκατομμύρια έτη. Αποτελεί επιστημονικό, αλλά και κοινωνικό παραλογισμό να νομίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει τα επόμενα έτη» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.
«Είναι ό,τι πιο φυσιολογικό συμβαίνει» προσθέτει με απόλυτη ψυχραιμία και ηρεμία.
Μπορεί για όλους εμάς ένας σεισμός να προκαλεί φόβο, άγνωστο, ανασφάλεια, να αισθανόμαστε απροστάτευτοι, ανυπεράσπιστοι και ευάλωτοι, ωστόσο οι ειδικοί επιστήμονες τον σεισμό τον ερμηνεύουν εντελώς διαφορετικά.
Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, «με τον όρο σεισμό περιγράφουμε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τη σεισμική κίνηση, δηλαδή τη σεισμική δόνηση ή αλλιώς σεισμικό κραδασμό που νοιώθουν οι άνθρωποι, όταν τα σεισμικά κύματα φτάνουν εκεί που κατοικούν. Από τις αρχές του 20ου αιώνα που γνωρίζουμε ότι οι σεισμοί οφείλονται στην απότομη κίνηση της Γης σε ρήγματα, δηλαδή σε μεγάλες «ρωγμές» κυρίως στα πρώτα 40χιλιόμετρα του φλοιού της Γης, ο όρος σεισμός καταχρηστικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σεισμική εστία, δηλαδή το σημείο που γεννιούνται τα σεισμικά κύματα στο ρήγμα. Η πραγματική έννοια, όμως, της λέξης αφορά τη δόνηση και όχι την αιτία. Έτσι όταν το σπίτι μας δονείται λόγω π.χ. μίας τεχνητής έκρηξης (π.χ. από τεχνικά έργα) ή ακόμα και όταν περνάει κοντά ένα μεγάλο όχημα (π.χ. φορτηγό) και αυτό είναι σεισμός! Φυσικά οι πιο ισχυροί σεισμοί γεννιούνται μόνο στα φυσικά ρήγματα, που σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν (π.χ. σεισμός Σουμάτρας) και τα 1000 χιλιόμετρα μήκος».
Ευτυχώς, ξεχνάμε!
Το θέμα, όμως, είναι αν εμείς έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τους σεισμούς ή τα τελευταία χρόνια το έχουμε κάπως ξεχάσει; «Μάλλον το έχουμε ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό» μας απαντά αμέσως, ο κ. Παπαζάχος. Κι αυτό όπως μας εξηγεί «αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες, ένα μόνιμο και ένα προσωρινό. Ο μόνιμος παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι καταστρεπτικοί σεισμοί στη χώρα μας είναι μία φυσική καταστροφή, η οποία συμβαίνει ανά σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κάθε περιοχή, της τάξης των δεκαετιών ή και περισσότερο. Η συχνότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από άλλα φυσικά φαινόμενα που μας απειλούν ή επηρεάζουν τη ζωή μας(π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ.) με αποτέλεσμα να ‘’ξεχνάμε’’ τον υπαρκτό και σοβαρό σεισμικό κίνδυνο. Ο προσωρινός λόγος οφείλεται στην παρούσα οικονομική κρίση, η οποία θέτει άλλα, πιο πιεστικά θέματα στην πολιτεία και την κοινωνία, με αποτέλεσμα τα μέτρα και δράσεις πρόληψης να ξεχνιούνται, μπροστά στα πιο επείγοντα και άμεσα οικονομικά προβλήματα».
«Μεγάλους σεισμούς περιμένουμε πάντοτε στην Ελλάδα»
Εμείς μπορεί να ξεχνάμε και ορθώς πράττουμε βέβαια, οι σεισμολόγοι όμως τι κάνουν; Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι σεισμολόγοι παρατηρούν, κρίνουν, διαπιστώνουν και τέλος, ξέρουν. Γνωρίζουν το πότε, το πού, αλλά δεν μας το ανακοινώνουν, δεν μας το γνωστοποιούν. Κρύβεται κάτι πίσω από την καταγραφή ασθενών ή ισχυρών δονήσεων από τους σεισμογράφους; «Θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα δεν υπάρχει η επιστημονική γνώση να ξέρουμε με την επιθυμητή ακρίβεια το πού και πότε θα γίνει σεισμός. Γνωρίζουμε όμως με αρκετή ακρίβεια τις αναμενόμενες βλάβες σε επίπεδο 50ετίας στον ελληνικό χώρο και η γνώση αυτή έχει ενσωματωθεί στους ισχύοντες αντισεισμικούς κανονισμούς. Άρα υπάρχει επαρκής προστασία από τους ισχυρούς σεισμούς, αρκεί να χτίζουμε σπίτια με τη σωστή αντισεισμική προστασία» διευκρινίζει ο κ. Παπαζάχος.
Όσο για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα και τι πρέπει να περιμένουμε ο καθηγητής Γεωφυσικής υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο ένα σεισμό με μέγεθος 6.3 ή μεγαλύτερο. Λέγοντας κατά μέσο όρο, εννοούμε ότι μπορεί ένα και δύο έτη να έχουμε μικρότερους μέγιστους σεισμούς και σε μία επόμενη χρονιά να έχουμε 2 ή και 3 ισχυρούς σεισμούς. Υπήρχαν περίοδοι στον ελληνικό χώρο με μειωμένη ή αυξημένη σεισμικότητα, π.χ. η δεκαετία 1950-1060 είχε μερικούς από τους καταστρεπτικότερους σεισμούς του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, όπως π.χ. το μεγαλύτερο σεισμό της Ευρώπης τον 20ο αιώνα (Αμοργός, μεγέθους 7.5 Ρίχτερ). Όμως, στο επίπεδο της ανθρώπινης ζωής (75-80 έτη σήμερα στην Ελλάδα) η μέση σεισμικότητα είναι πρακτικά αμετάβλητη. Άρα, η προφανής απάντηση είναι ότι μεγάλους σεισμούς περιμένουμε πάντοτε στην Ελλάδα, και θα συμβούν είτε το θέλουμε είτε όχι».
Όσο για το ποιες περιοχές όμως βρίσκονται στο «κόκκινο» όσον αφορά μιας μικρής ή μεγαλύτερης έντασης σεισμικής δόνησης ο κ. Παπαζάχος δηλώνει ότι «η έρευνα πάνω στα θέματα της πρόγνωσης των σεισμών, κατά συνέπεια και των συνεπειών τους, έχει δείξει ότι παραμένει προς το παρόν εντελώς ανέφικτος ο στόχος της βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης, δηλαδή δεν μπορούμε να ξέρουμε τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες το που, πότε και πόσο μεγάλος σεισμός θα συμβεί στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Η γνώση αυτή δεν υπάρχει, ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση (επίπεδο δεκαετιών) έχει επιτευχθεί εδώ και πολλά χρόνια και (αν και έχει ακόμα προβλήματα) έχει ενσωματωθεί στους αντισεισμικούς κανονισμούς». Όπως συμπληρώνει «τα τελευταία έτη γίνεται μία προσπάθεια για την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση (πρόγνωση με αβεβαιότητα λίγων ετών), με στόχο να βοηθήσει την πολιτεία να οργανώσει καλύτερα τα μέτρα ετοιμότητας. Όμως αυτή η γνώση είναι ακόμα σε ερευνητικό και όχι επιχειρησιακό επίπεδο, έχει αβεβαιότητες και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τους πολίτες για την προσωπική τους προστασία. Κατά συνέπεια η αναφορά από ορισμένους σε «κόκκινες περιοχές», «ώριμα ρήγματα» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις όχι μόνο στερείται επιστημονικής βάσης (σε παγκόσμιο επίπεδο), αλλά και αποπροσανατολίζει την κοινωνία και την πολιτεία από το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή την ανάγκη αποτελεσματικής αντισεισμικής πρόληψης και προστασίας».
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην χώρα μας
 Μπορεί ο σεισμός της Αθήνας να μην ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς ήταν έντασης 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο ήταν ο πιο καταστρεπτικός στην ιστορία του ελληνικού κράτους, αφού χτύπησε το μεγαλύτερο αστικό και οικονομικό συγκρότημα της χώρας μας, δηλαδή την πρωτεύουσα, εξηγεί ο κ.Παπαζάχος. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι άμεσες ανθρώπινες (θύματα, τραυματίες) και οικονομικές (καταρρεύσεις, καταστροφές) συνέπειες, όσο και οι έμμεσες συνέπειες (διακοπή οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, κατάρρευση λειτουργίας εμπορικού ιστού, κλπ.) ήταν εξαιρετικά επώδυνες.
«Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει πόσο λίγη σημασία έχει (σε ορισμένες περιπτώσεις) το μέγεθος του σεισμού. Για παράδειγμα, κανείς δε θυμάται τον πολύ μεγαλύτερο (μέγεθος 6.8 της κλίμακας Ρίχτερ) μεταγενέστερο σεισμό του Βορείου Αιγαίου το 2014, αφού οι συνέπειές του ήταν πολύ μικρότερες. Αντίθετα πολύ μικροί σεισμοί της τάξης του μεγέθους 5.5-5.9 της κλίμακας Ρίχτερ όπως της Αθήνας το 1999 είχαν σημαντικές επιπτώσεις σε κοντινά αστικά κέντρα, π.χ. Πύργος 1993, Κόνιτσα 1996, κλπ.».
Κτίρια χωρίς εγγύηση αντισεισμικής επάρκειας
 Η επόμενη ερώτησή μας εύλογα είναι αν από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι; Έχουν μείνει ελλιπή κάποια μέτρα προστασίας που είχαν εντοπιστεί τότε και τελικά έμειναν στο συρτάρι; Τι απαντά ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ; Ναι, μεν αλλά…
«Σίγουρα κάποια πράγματα άλλαξαν μετά το σεισμό της Αθήνας. Για παράδειγμα επικαιροποιήθηκαν (ειδικότερα αυστηροποιήθηκαν) οι σεισμικές δράσεις για τις οποίες πρέπει να χτίζουμε τα σπίτια μας με μεταγενέστερη αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού. Η αναθεώρηση αυτή (Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός 2000) «προκλήθηκε» ουσιαστικά από το σεισμό της Αθήνας. Όμως, πολλά θέματα έχουν μείνει στα συρτάρια, ακόμα και όταν έχουν εξαιρετικά περιορισμένο οικονομικό κόστος. Έτσι, το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτιρίων ουσιαστικά είναι τελματωμένο, οι προτάσεις για παροχή κινήτρων για ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων που αποδεδειγμένα έχουν προβλήματα αντισεισμικής επάρκειας (π.χ. παλαιά κτίρια με πυλωτές) δεν προχωράνε. Ειδικά στο θέμα των σεισμολογικών δικτύων υπάρχει ένα φαινόμενο κατάρρευσης, αφού ο ΟΑΣΠ έχει να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία τους από το 2014, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η λειτουργία περίπου του 40% των σεισμολογικών σταθμών της χώρας».
Όσον αφορά στο «καυτό» θέμα της προστασίας κτιρίων, ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει ότι « αν και η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα στο θέμα της αντισεισμικής προστασίας των κατασκευών, κυρίως με την ανάπτυξη και επικαιροποίηση των Αντισεισμικών Κανονισμών που επηρεάζουν τις νέες κατασκευές, αλλά και ειδικών κανονισμών όπως ο Κανονισμός Επεμβάσεων (ένας από τους λίγους παγκοσμίως) που αφορούν τις κατασκευές που έχουν πληγεί από σεισμό, ελάχιστα πράγματα γίνονται για τον υφιστάμενο δομικό ιστό, δηλαδή τα παλαιά κτίρια. Τα κτίρια αυτά είναι χτισμένα με παλαιούς κανονισμούς ή και χωρίς κανένα κανονισμό ή επίβλεψη από μηχανικό(τα περισσότερα κτίρια της επαρχίας). Για τα κτίρια αυτά δεν υπάρχει καμία συστηματική μέριμνα».
Μάλιστα, προσθέτει ότι «νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, χωρίς κανένα έλεγχο αντισεισμικής επάρκειας των κτιρίων που νομιμοποιούνται, οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι, «όπως είπα και πριν, η πρόληψη είναι το μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης και βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο».
Τέλος, όσο για τους φόβους μας αν ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία πόσο επηρεάζει και μπορεί να προκαλέσει μια σεισμική δραστηριότητα και στην Ελλάδα, ο κ. Παπαζάχος δηλώνει κατηγορηματικά: «Η Ιταλία ανήκει σε μία εντελώς διαφορετική σεισμοτεκτονική ενότητα, με εντελώς ανεξάρτητη σεισμικότητα. Σεισμοί της τάξης μεγέθους 6.0 ως 6.5 της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ο πρόσφατος σεισμός στην Ιταλία, δεν μπορούν να επηρεάσουν παρά μόνο την κοντινή περιοχή της κεντρικής ιταλικής χερσονήσου».
Πηγή: Protothema.gr
Ρεπορτάζ του STAR με σεισμολόγους να μιλούν για μεγάλο επικείμενο σεισμό στην Ελλάδα
Video: Ισχυροί σεισμοί σε Μεσσηνία και Ρόδο - (STAR 28.9.2016) , https://youtu.be/TP03_DoXIbE  .-
 
***  Εκδήλωση για «Προσφυγικό -Μεταναστευτικό και Ισλάμ» το Σάββατο στην Καλαμάτα 
Εκδήλωση με θέμα «Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και Ισλάμ» οργανώνουν το πολιτιστικό στέκι «Μπουκαδούρα» και το βιβλιοπωλείο «Βοοk Store Koνταργύρη», με αφορμή την παρουσίαση των βιβλίων «Η ισλαμική τρομοκρατία» και «Η εισβολή των αμάχων» του Σταύρου Λυγερού (από τις εκδόσεις Πατάκη), το προσεχές Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην «Μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας).
Για το θέμα θα μιλήσουν ο συγγραφέας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βασίλης Χάντζος. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.
Η πολιτική «ρευστοποίηση» της Μέσης Ανατολής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την «εκδίκηση του Ισλάμ». Ο πρώτος «άνεμος» είναι η ισλαμική τρομοκρατία και ο δεύτερος η διόγκωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Το ναυάγιο της στρατηγικής των ΗΠΑ τις υποχρέωσε να εγκαταλείψουν το «αυτοκρατορικό» όνειρο και να προσαρμοστούν στο αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα. Αφενός ο ανταγωνισμός των μεγάλων-περιφερειακών δυνάμεων, αφετέρου η νεοψυχροπολεμική στάση της Δύσης, άφησαν χώρο για το Ισλαμικό Κράτος. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι ασύμβατος με τις ανοικτές δυτικές κοινωνίες, γεγονός που παρακάμπτουν με δογματισμό τόσο οι αριστεροί όσο και οι μεταμοντέρνοι φιλελεύθεροι.
Λόγω της θρησκευτικής-πολιτισμικής ταυτότητάς τους, οι μουσουλμάνοι μετανάστες ενσωματώνονται δύσκολα. Έχουν την τάση να αναπαράγουν τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες τους και δημιουργούν γκέτο. Στην Ελλάδα, η ανθρώπινη «χωματερή» τροφοδότησε το έγκλημα. Οι αντιρατσιστικές κορόνες των «επαγγελματιών αλληλέγγυων» φουσκώνουν τα πανιά της Χρυσής Αυγής. Η άνοδος των δικαιωματιστών στην εξουσία με την εφαρμοζόμενη πολιτική «ανοικτών συνόρων» και η πρόσκληση της Μέρκελ δημιούργησαν τις σημερινές επιπτώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να διολισθήσει η Ε.Ε. στην πολιτική Ορμπάν, με την Αυστρία να κάνει τη βρώμικη δουλειά για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη μετατόπιση του ευρωπαϊκού συνόρου από το Αιγαίο στην Ειδομένη.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Προκαλεί κοινωνικές παρενέργειες και προβλήματα δημόσιας ασφάλειας.
 
 *** Εθελοντικός καθαρισμός της λιμνοθάλασσας στη Γιάλοβα 
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών, την προσεχή Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί εθελοντικός καθαρισμός στην περιοχή του Διβαρίου, στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα. Τόπος συνάντησης είναι το παλιό αντλιοστάσιο στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, στις 9.30 π.μ.
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί, ως γνωστόν,  καταφύγιο άγριας ζωής και ιδιαίτερα των μεταναστευτικών πτηνών, που κάνουν εδώ τον πρώτο τους σταθμό ταξιδεύοντας από την Αφρική για τη βόρεια Ευρώπη. Πλήθος θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών έχουν εδώ το βιότοπό τους, με κυριότερο τον αφρικανικό χαμαιλέοντα, που αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση. Παράλληλα, η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ζώνη αρχαιολογικής προστασίας, αφού διαθέτει μοναδικά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όσους θέλουν να συμμετέχουν. Όπως μας συμβουλεύουν οι διοργανωτές, "φορέστε άνετα ρούχα, κατάλληλα παπούτσια και λάβετε μέτρα προστασίας από τον ήλιο. Για την καλύτερη δυνατή μετακίνηση των ενδιαφερομένων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα ξεκινήσει λεωφορείο από την Καλαμάτα προς τη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, το πρωί της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου. Δε θα υπάρξει κόστος μετακίνησης για τους ενδιαφερόμενους. Παρακαλούμε όπως δηλώσετε συμμετοχή έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα παρακάτω στοιχεία.
Εκτός από την απομάκρυνση των απορριμμάτων, στόχος είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναδείξουμε την αξία της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε τη δράση προσφέροντας λίγο από το χρόνο και την καλή σας διάθεση. Όλοι Μαζί Μπορούμε να Κάνουμε τον Τόπο μας πιο Όμορφο!".
Ο καθαρισμός της Λιμνοθάλασσας στη Γιάλοβα θα γίνει με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη» και του οργανισμού νεολαίας Κ.Α.ΝΕ.

***  « Συνεννόηση αγνοείται στο Δήμο Καλαμάτας » 
γεωργουλα.jpgΑπό το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, δε βγήκαν πολλά συμπεράσματα. Δε θα μπορούσαν άλλως τε εκ των πραγμάτων να δοθούν υπεύθυνα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, απαντήσεις και λύσεις για μια τόσο μεγάλη ζημιά.
Το κλίμα ήταν εξ αρχής αρνητικά φορτισμένο  -και πώς να μην είναι- με τον ταλαιπωρημένο κόσμο που βρέθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναμένει εναγωνίως μια εξήγηση από το Δήμαρχο και μια απόκριση σε αυτά που τον βασανίζουν τις τελευταίες μέρες.
Εν μέσω έντασης που κλιμακώθηκε σταδιακά από τη πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, οι αγανακτισμένοι δημότες υπέβαλαν ερωτήσεις στο Δήμαρχο
σχετικά με την αποζημίωση και την αποκατάσταση των ζημιών. Ακολούθησαν αυτές  των συμβούλων από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.
Κοινός παρανομαστής της συνεδρίασης, ήταν δυστυχώς η συνήθης έλλειψη συνεννόησης. Μια τόσο κρίσιμη στιγμή θα περίμενε κανείς να φέρει τους εκπροσώπους των πολιτών που υποφέρουν πιο κοντά, κάτι που δεν έγινε. Ο Δήμαρχος βέβαια από τη πλευρά του, τόνισε πως οι συνθήκες απαιτούν συναίνεση, σε μια έκκληση που φάνηκε να πέφτει στο κενό.
Μπροστά στα μάτια των ανθρώπων που είδαν το σπίτι και τη περιουσία τους να γίνονται ένα με τις λάσπες και τις οικογένειές τους να μένουν μετέωρες, ο λαϊκισμός κάποιων έκανε δυσκολότερα τα πράγματα. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο κόσμος έμοιαζε ακόμη πιο απογοητευμένος, αφού είδε το μεγάλο του πρόβλημα να μετατρέπεται σε  αντιπολιτευτικό εργαλείο, αντί να ενώσει αυτούς που έχουν χρέος να το λύσουν.
Για να μιλάμε καθαρά και λογικά. Θαύματα δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και όπως τα ζητήματα των μεγάλων καταστροφών χρειάζονται το χρόνο τους για να λυθούν σωστά, έτσι είναι ανέφικτο να αλλάξεις και να σοβαρέψεις  ένα πολιτικό σύστημα που έχει βασιστεί στο λαϊκισμό, μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όμως όλοι ανεξαιρέτως, είναι πως ο μόνος υπεύθυνος δρόμος απέναντι στον δημότη και στον Δήμο  τέτοιες ώρες, είναι η συνεννόηση. Η Ιστορία έχει αποδείξει, πως όσοι έκαναν μικροπολιτική πάνω σε ειδικές καταστάσεις το πλήρωσαν ακριβά. Κι αυτοί και ο τόπος.  Tου Ηλία Γεωργουλάκου

***  Μάθε γράμματα, κε Τσατσούλη 

  «Καλά θα κάνει ο κ. Πετρόγιαννης να μην κρίνει από τις δικές του γνώσεις το τι κάνει η ευρώπη. Τα δύο του βασικά επιχειρήματα αντανακλούν το λαϊκισμό της σκέψης του: 1) Ποίος από τη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θημάται ποιά ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα φέτος (!!! Ωσάν να αναφέρεται στην Γερουσία του Παγκόσμιου Πολιτισμού και όχι σε μία επαρχιακή πόλη της πολυπαθούς Καλαμάτας) 2) Υποψηφιότητες Αθήνας – Πάτρας – Θεσσαλονίκης και τί κερδίσαμε… (24 μήνες μετά ο κ. Πετρόγιαννης ακόμα να καταλάβει τη διαφορά ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ και ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ)… δεν χρειάζεται να αναλύσω τίποτα παραπάνω… γιατί πάλι θα με κάνει εξώφυλλο ο εν λόγω δημοσιογράφος (Τουλάχιστον αυτή τη φορά ήταν ο ίδιος μέσα στην αίθουσα και δεν τα άκουσε με… τηλεπάθεια όπως όλες τις άλλες φορές).Ένα τελευταίο για τα πρωτοσέλιδα: Η Ευρώπη είναι πολύ μεγαλήτερη από την Αριστομένους που βγάζει κάποιος τον σκύλο βόλτα και νομίζει ότι είδε τον κόσμο όλο…».
Το παραπάνω κείμενο ανέβασε χθες στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA ’21, Έκτωρ Τσατσούλης, επιτιθέμενος στο συνάδελφο δημοσιογράφο του «Θ», Αντώνη Πετρόγιαννη, για κριτική που του είχε ασκήσει, επειδή ο κ. Τσατσούλης είχε αναφέρει ότι η συνυποψήφια στη διεκδίκηση, Ελευσίνα, θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, επειδή την αβαντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Νίκα να τον αντικρούει στη συνέχεια λέγοντας πως δεν υφίσταται πολιτική παρέμβαση.
Γιατί ασχολούμαι εγώ μαζί του και όχι ο Αντώνης, θα αναρωτηθείτε. Αυτό, λοιπόν, γίνεται, επειδή, όταν προσπαθήσαμε να μπούμε στη σελίδα του για να το δούμε, αντιληφθήκαμε ότι έχει μπλοκάρει όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό, τόσο της έντυπης όσο και της ηλεκτρονικής μας έκδοσης.
Κι ενώ προηγουμένως γελούσαμε με την αγραμματοσύνη του, όπως θα καταλάβει κι ένας μέτριος μαθητής του Δημοτικού διαβάζοντας το κείμενό του, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι μας είχε μπλοκάρει συλλήβδην, αιφνιδιαστήκαμε κι αποφάσισα να του απαντήσω εξ ονόματος όλων.
Ο κύριος Τσατσούλης, επιμένω να τον χαρακτηρίζω έτσι, μας μπλόκαρε για να μην μπορούμε να του απαντήσουμε στο φατσοβιβλίο. Κύριε δήμαρχε, να χαίρεσαι το αγράμματο φασιστοειδές που του εμπιστεύτηκες να “τρέξει” τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Αν, μάλιστα, αληθεύει   ότι πριν αναλάβει εκτελεστικός διευθυντής ήταν διοργανωτής kinky parties- όποιος δε γνωρίζει, ας gοoglάρει για να μάθει τι σημαίνει-, όπως ενημερωθήκαμε από ανάρτηση με ημερομηνία 21 Ιουλίου 2015, της ηλεκτρονικής σελίδας του τηλεοπτικού σταθμού BEST T.V., η οποία παραθέτει και σχετικό link (https://www.facebook.com/ektor.kbp), το οποίο επισκεφθήκαμε, όπου και διατίθενται τα στοιχεία του, καθώς και φωτογραφία προφίλ, τότε, κε δήμαρχε, έχετε κάνει bingo στην επιλογή σας… Πολιτισμός a la kinky… Του Δημήτρη Γιατράκου
 
***  Το «Θάρρος» το βρήκαμε όπως θα το βρουν και οι επόμενοι… 
Το να έχει κάποιος «κόμπλεξ» είναι ανθρώπινο. Όλοι κουβαλάμε κάποιο… Όταν, όμως, έρχεσαι επισκέπτης και πόσω μάλλον «διορισμένος» μ’ έναν αρκετά καλό μισθό για τούτο τον καιρό που διανύουμε, ο οποίος και προέρχεται από χρήματα των δημοτών, θα έπρεπε να σέβεσαι περισσότερο την πόλη που σε φιλοξενεί και να έχεις τη δυνατότητα να καταλάβεις ότι η θέση αυτή εμπεριέχει και κριτική…
Το προχθεσινό σχόλιο του εκτελεστικού διευθυντή του Kalamata:21 στο facebook, τόσο ως προς το ύφος όσο και ως προς την «πρακτική» του να μην μπορεί να δεχθεί καμία απάντηση, λέει τα πάντα για το «χαρακτήρα» του ανδρός. Μαθήματα συμπεριφοράς, όμως, είμαι ο τελευταίος που μπορεί να δώσει… Άλλωστε, δεν το κάναμε, όταν συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο δημόσια σε δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους κ.τ.λ… Απλά, μια επισήμανση προς τους «γύρω» και την «ομάδα» του, καθώς το «Θάρρος» δε νομίζουμε ότι τους αδίκησε… Ενημερώστε τον ότι αυτή εδώ η εφημερίδα εκδίδεται συνεχώς από το 1899… Δεν τη σταμάτησαν ούτε πόλεμοι ούτε «φουρτούνες» που πέρασε η χώρα… Εμείς, οι «ταπεινοί» χωριάτες της Καλαμάτας, που «ξέρουμε» μόνο τη Σταδίου και την Αριστομένους, βρήκαμε το «Θάρρος» εδώ… Όπως το βρήκαν και δεκάδες δήμαρχοι, υπουργοί, βουλευτές, πρωθυπουργοί, οι οποίοι δέχτηκαν πολλές φορές τη «σκληρή» κριτική του, αδιαμαρτύρητα ως επί το πλείστον, καθώς διέθεταν το στοιχειώδες μυαλό για να καταλάβουν το δικό τους ρόλο και το ρόλο μιας τοπικής εφημερίδας… Το «Θάρρος» αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου, πατώντας σε τρεις αιώνες, κι αυτό αναγνωρίζεται από «εχθρούς» και «φίλους». Οι «διορισμένοι Λουδοβίκοι» που ήρθαν να φέρουν τα «φώτα» του πολιτισμού στους άξεστους «βλάχους» (εκθέτοντας με τη συμπεριφορά τους και αυτούς που τους διόρισαν) έρχονται και παρέρχονται… Το «Θάρρος», όμως, θα εξακολουθήσει να είναι εδώ, για να μεταφέρει και στις επόμενες γενιές όσα συμβαίνουν, καταγράφοντας πρόσωπα και καταστάσεις, παραμένοντας «ζωντανό» κομμάτι της ιστορίας του τόπου…
Του Κώστα Γαζούλη
 Υ.Γ. Η υποψηφιότητα της πόλης για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» του 2021 δεν έχει να κάνει με κανέναν διευθυντή… Αφορά όλους εμάς που μεγαλώσαμε, ζήσαμε και την αγαπήσαμε όσο τίποτε άλλο… Όλους εμάς που είχαμε την τύχη να βγούμε και πέρα από τη «Σταδίου» και την «Αριστομένους» και «διαφημίζουμε» την Καλαμάτα, περήφανα, στους φίλους που κάναμε στα πέρατα της γης, και χωρίς κόστος… Ελπίζουμε και θέλουμε, λοιπόν, όχι μόνο η Καλαμάτα να πάρει αυτή τη σημαντική διάκριση, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά να «μετουσιώσει» και στη πράξη τα χρήματα που θα δοθούν γι’ αυτό το σκοπό, για τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, που θα κάνει περήφανους πρώτα απ’ όλους εμάς τους Καλαματιανούς. Ρόλος δικός μας, ως εφημερίδα, είναι να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών, κι αυτό θα κάνουμε και το επόμενο διάστημα που η πόλη θα έχει την τιμή να είναι «Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021».
Υ.Γ. 1 Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. διευθυντής εκφράζεται για το «Θάρρος». Προχθές και χθες το έκανε δημόσια, ενίοτε το κάνει με πιο «χυδαίο» τρόπο σε παρέες… Μικρή είναι η κοινωνία μας όμως. Δεν ξέρει πολλές φορές τι μπορεί να είναι αυτός που τα λέει, ενώ στο τέλος όλα μαθαίνονται… Ίσως είναι η επιθυμία, που εκφράστηκε και δημόσια, να γίνει «πρωτοσέλιδο» και τον ωθεί σε τέτοια συμπεριφορά. Απ’ όσο δύναμαι να γνωρίζω, αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο… Αρκεί να είναι για καλό σκοπό, γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που είδαν τον εαυτό τους «στα μανταλάκια» και στη συνέχεια το μετάνιωσαν οικτρά...

***  Σώζεται το ποδόσφαιρο, εδραιώνεται η κυβέρνηση 
Γκολ στο ενενήντα φεύγα η Λάρισα και τέζα ο Ολυμπιακός στην τοπική Αρένα; Και την προηγούμενη να έχει φέρει ισοπαλία στο Αγρίνιο ο Παναθηναικός; Δε γίνονται αυτά τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που γνωρίζουμε, εδώ και μια 20ετία.
Η πεπατημένη λέει πως σε τέτοια περίπτωση τα προηγούμενα χρόνια ο «θρύλος» θα είχε καθαρίσει το ματσάκι από το ημίχρονο με διαφορά δύο γκολ  για να υπερσκελίσει τον ΠΑΟ βαθμολογικά και θα είχε κόψει τη φόρα στους Θεσσαλούς να το διεκδικήσουν μέχρι το τέλος. Η εσχάτη των ποινών θα είχε δοθεί δις υπέρ του Μαρινάκη στο κέντρο του γηπέδου και ο Κούγιας θα πηδούσε, όπως κάποτε τον τοίχο του ALTER.
Για να πάρουμε, ωστόσο, τα πράγματα από την αρχή, ο Μαρινάκης εφέτος δεν έριξε τα φράγκα των περασμένων ετών στις μεταγραφές. Κι αν δεν είχαν υπερενισχυθεί ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δε θα έκανε και τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής με Καρντόσο κ.λπ. Θέλει να είναι ανταγωνιστικός για να μην τον περάσουν «πριονοκορδέλα» οι καλομαθημένοι στους τίτλους οπαδοί του Ολυμπιακού, αλλά δεν τον βλέπω να καίγεται για το πρωτάθλημα. Ωστόσο, επιβάλλεται να έχει και άλλοθι απέναντι στους φιλάθλους-πελάτες της ομάδας.
Το χρήμα ο Βαγγέλης το έριξε για την άδεια του καναλιού. Αλλάζει επίπεδο. Όπερ σημαίνει πως κάνει λίγο πίσω ποδοσφαιρικά, πάντα σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί τοιουτοτρόπως και το ρόλο του εξυγιαντή, για να μην προκαλεί το φίλαθλο αίσθημα, που φέρνει ψήφους, και ανοίγει άλλες δουλειές σοβαρές με το κράτος. Μεγάλες μπίζνες.
Το ίδιο έκαναν και τα αφεντικά του MEGA μέχρι πρότινος. Εθνικοί εργολάβοι, αλλά ο Βαρδινογιάννης ήταν άλλης φιλοσοφίας και δεν ήθελε να προκαλεί ποδοσφαιρικά. Διαφορετικά, όχι μία, αλλά δέκα παράγκες θα είχε και το ποδοσφαιρικό τοπίο άλλη διαμόρφωση.
Σημειολογικά θα αναφέρω πως ο επενδυτής του ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την τέταρτη τηλεοπτική άδεια, Ιβάν Σαββίδης, ανακοίνωσε πως θα αναλάβει και πρόεδρος της μακεδονικής ομάδας. Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο αρχίζουν, συμπεφωνημένα, στο παρασκήνιο να ισορροπούν και θα έχει λόγο και ρόλο ο φίλος του Πούτιν, που θέλει, αν πάρει τίτλο η ομάδα του βορρά, να φέρει και επίσημα την υπογραφή του.
Με τούτα και μ’ εκείνα, το ποδόσφαιρο μπορεί να σωθεί λόγω της ανάγκης της κυβέρνησης να βρει στηρίγματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Βέβαια, Μαρινάκης και Σαββίδης, αν πάρει την άδεια, δε θα στηρίξουν για την ψυχή της μάνας τους τον Τσίπρα, αλλά θα ωφεληθούν πολλαπλασίως παίρνοντας δουλειές του Δημοσίου.
Το ποδόσφαιρο, λοιπόν, μέσα από το νέο τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται μπορεί να αποκτήσει και πάλι ενδιαφέρον και να σωθεί, επειδή κινδυνεύει η εξουσία. Εκείνη που δε βλέπω να σώζεται είναι η χώρα. Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι ελπίδες της κοινωνίας για ανατροπές αποδεικνύονται φρούδες, καθώς το στήσιμο του νέου κράτους που επιχειρείται στη θέση του παλιού δεν έχει καμία διαφορά. Οι ενοικιαστές της εξουσίας άλλαξαν μόνο, φέρνοντας στο προσκήνιο δικούς τους ανθρώπους.  Του Δημήτρη Γιατράκου

***  Καταλήψεις και αντιλήψεις 
Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου στα θρανία του δημόσιου σχολείου, θυμάμαι και τις καταλήψεις. Μεγαλώσαμε, μπήκαμε στο Πανεπιστήμιο, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε και τα προβλήματα που βρήκαμε τότε από τους προηγούμενους, ακόμη ταλανίζουν τους παρόντες. Οι σχολικές καταλήψεις δεν επέφεραν καμία απολύτως θετική αλλαγή στο χώρο της Παιδείας, για κάποιο λόγο όμως αναβιώνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Το σκηνικό γνωστό. Ένα πρωί καρέκλες στοιβαγμένες πάνω στην κλειδωμένη με λουκέτο κεντρική είσοδο. Έξω από την πόρτα ελάχιστοι καθηγητές και λίγοι γονείς. Μέσα στο προαύλιο κάποια νεαρά παιδιά, που δεν έχουν καταλάβει στη συντριπτική τους πλειοψηφία τίποτα από αυτό που συμβαίνει, και με τη δική τους συμβολή, παίζουν μπάλα, καπνίζουν τσιγάρα και κουβεντιάζουν.
Οι μαθητές, που είναι οι κεντρικοί πρωταγωνιστές στο χώρο της εκπαίδευσης, γίνονται ασυνείδητα βασικοί υποστηρικτές ενός παιχνιδιού που τους ζημιώνει απόλυτα. Θα μου πεις, «ποιος νέος δεν προτιμά να παίξει μπάλα ή να πιει καφέ από το να κάνει μάθημα;». «Ποιος έφηβος δε θα ήθελε να κοιμάται παραπάνω και να βολτάρει στην πλατεία κι όχι στο προαύλιο του σχολείου του;».
Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αυτή καθαυτή η αντίληψη που έχουν παιδιά 15 και 16 χρόνων για το σχολείο. Είναι αυτοί που με δική τους πράξη ή παράλειψη θρέφουν μέσα τους την αντίληψη αυτή.
Οι γονείς των περισσότερων παιδιών είμαι σίγουρος πως είναι κατά των καταλήψεων. Κανένας λογικός γονιός δε θέλει να χάνει το παιδί του μαθήματα. Ακριβώς επειδή οι πιο πολλοί έχουν ζήσει εποχές πραγματικά επικίνδυνες, κατά τις οποίες η διαφόρων ειδών κατάληψη είχε εντελώς αλλιώτικο χαρακτήρα και σκοπό, καταλαβαίνουν πως εν έτει 2016, σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία, είναι απαράδεκτο και ειρωνικό να παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία, για να παίξουν κάποιοι το μικροπολιτικό τους παιχνίδι στις πλάτες των μαθητών. Γιατί, λοιπόν, το ανέχονται παραμένοντας σιωπηροί και απαθείς μπροστά σε αυτό το θέαμα; Γιατί έχουν εφησυχασθεί στην ιδέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αφήνουν το δημόσιο σχολείο να γίνεται έρμαιο κάθε ιδεοληπτικού κερδοσκόπου;
Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί στη δική τους πλειοψηφία τι μήνυμα περνούν στους μαθητές, όταν δεν εμφανίζονται για μέρες έξω από τα υπό κατάληψη κτήρια, προκειμένου να πάρουν θέση εκφράζοντας τη γνώμη τους, όποια και αν είναι αυτή; Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα κάνουν με τα παιδιά έναν αντικειμενικό απολογισμό με τα συν και τα πλην του διαστήματος που ήταν κλειστό; Η Πολιτεία προτιμά να σπαταλά τα πενιχρά κονδύλια της Παιδείας σε εκατοντάδες μικροεπισκευές από ζημιές που έχουν προκληθεί κατά την κατάληψη, αντί να τα επενδύει για να την αναβαθμίσει βήμα βήμα;
Η κατάληψη –ειδικά στα σχολεία- είναι ένα ξεπερασμένο μέσο αντίδρασης με μηδαμινή επιρροή. Βλάπτει τους άμεσα ενδιαφερόμενους και αν υπάρχει ακόμη, είναι γιατί παρασκηνιακά ωφελεί κάποιους άλλους. Το κατανοεί κανείς, αν κοιτάξει τα αποτελέσματα που επέφερε τα τελευταία χρόνια και πολύ περισσότερο αυτά που δεν επέφερε. Χαμένες διδακτικές ώρες, μεταβολή του προγράμματος και της ύλης σε ρυθμούς βιαστικούς, μη αποδοτικούς, ζημιές και βανδαλισμοί στους σχολικούς χώρους, κυρίως από εξωσχολικούς, καμία ικανοποίηση βασικού αιτήματος, ούτε καν δευτερεύοντος.
Και το πιο επιζήμιο. Μέσα από τον τρόπο που σιγοντάρονται και στηρίζονται οι μειοψηφικές καταλήψεις, επιβραβεύεται στα μάτια της νέας γενιάς η αδράνεια, η κωλυσιεργία, η στασιμότητα, ο βανδαλισμός, η κάθε μορφής απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας. Και ασχολούνται όλοι με τις καταλήψεις που είναι σε εξέλιξη, παραβλέποντας τις καταστροφικές αντιλήψεις που βρίσκονται εν τη γενέσει τους.
Οι σύγχρονες, πραγματικές επαναστάσεις που οδηγούν στις μεγάλες αλλαγές, βασίζονται στη γνώση και στη μόρφωση. Η κοινωνία και ειδικά η Παιδεία, που είναι η βάση της, οφείλουν να δημιουργήσουν νέες γενιές πολιτισμένων και καταρτισμένων ανθρώπων με διάθεση για παραγωγή και εξέλιξη. Τα σχολεία και τα μυαλά λειτουργούν και αλλάζουν μόνο όταν είναι ανοικτά.   Του Ηλία Γεωργουλάκου

***  Πλημμύρα αδιαφορίας 
Μόνο «ο γίγαντας του Ιλινόις», Ρόμπερτ Γουάντλοου, ύψους 2,73 μέτρων, αν ζούσε σήμερα, θα μπορούσε να επιζήσει στο υπόγειο του σπιτιού του φωτογράφου του «Θ», Στασινού Μουτσούλα, στην οδό Μπουλούκου, το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν η Καλαμάτα επλήγη από την πλημμύρα, με συνέπεια τρεις νεκρούς, 1.000 ξεσπιτωμένους και αμέτρητες σοβαρές υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, το ύψος του νερού στο υπόγειο έφθασε τα δυόμισι μέτρα και κατέστρεψε όλα τα αποθηκευμένα εκεί πράγματα, όπως ρουχισμό, συσκευές και ό,τι άλλο μπορεί να έχει ένα σπίτι.
Ο Στασινός παλεύει αβοήθητος νυχθημερόν από τότε μαζί με την Ιωάννα και, παρότι έχουν περάσει 22 ημέρες, άκρη δεν μπορούν να βρουν. Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Δήμος μας, καθώς από δική του, κυρίως, υπαιτιότητα συνέβη το κακό, είναι απών. Μάλιστα, ο Στασινός, πάνω στη συζήτηση, μου θύμισε πως από το 1956 που κατασκευάστηκε μέχρι το 2011, που είχε πλημμυρίσει πάλι το σπίτι τέτοια εποχή, ουδέποτε είχε συμβεί κάτι ανάλογο, έστω και μικρότερης έκτασης, σύμφωνα με διηγήσεις των γονιών του.
Το ευτύχημα ήταν πως δεν πλημμύρισε ταυτόχρονα και ο Νέδοντας, που βρίσκεται στα 100 μέτρα από το σπίτι, γιατί τότε το σκηνικό σε όλη πόλη θα μπορούσε να περιγράψει μόνο χολιγουντιανό θρίλερ.
Πιστεύω ότι στη θέση του Στασινού είναι πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται από την πλημμύρα της αδιαφορίας που σαρώνει, μετά την πραγματική πλημμύρα, τους ίδιους και τα σπίτια τους. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους πλημμυροπαθείς, που λόγω και της οικονομικής κρίσης δεν έχουν τα χρήματα που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να πράξουν τα δέοντα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Από την άλλη, τι θα γίνει στην πόλη, αν, στο άμεσο μέλλον, ανοίξουν και πάλι οι ουρανοί.
Αν πιστεύει κάποιος ιδιώτης ή αρμόδιος φορέας πως τα γραφόμενα είναι υπερβολικά ή, ακόμη ακόμη, αγγίζουν τα όρια της κινδυνολογίας, πρόθυμα θα φιλοξενούσαμε επιστολή του, με την οποία θα τα αντέκρουε.
Του Δημήτρη Γιατράκου

*** Αμανατίδης: "H Ελλάδα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπίων"
Αμανατίδης: "H Ελλάδα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπίων"
~  «Ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην πρακτική θεωρήσεων ταξιδιωτικών εγγράφων της FYROM. H Ελλάδα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπίων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν απευθύνει στο υπουργείο Εξωτερικών οι βουλευτές Χρήστος Παππάς (ΧΑ) και Ιωάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων).
«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αναφορές για δήθεν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής έναντι της ΠΓΔΜ. Ήδη από το 2009 οι πολίτες της FYROM έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εξασφάλισης θεώρησης Schengen για την είσοδο τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, κατά την είσοδο και την έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια τίθεται σφραγίδα άφιξης - αναχωρήσεως επί χωριστού φύλλου χάρτου. Η πρακτική αυτή δεν έχει μεταβληθεί και δεν υπάρχει καμία πρόθεση μεταβολής της. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, λέει συνειδητά ψέματα, υπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μάλιστα στο πεδίο εθνικών θεμάτων», υπογράμμισε στην απάντησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Ως προς το σφράγισμα των διαβατηρίων, πολιτών τρίτων χωρών, κατά την είσοδο ή έξοδό τους από την Ελλάδα, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι η στάση της ελληνικής πολιτείας καθορίζεται από πρακτικούς λόγους με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της χώρας σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες, η πραγματοποίηση διελεύσεων διεθνών μεταφορέων από το ελληνικό έδαφος. Όπως τόνισε όμως, η πρακτική που προκρίνεται, εν προκειμένω, αφορά όχι διαβατήρια της FYROM αλλά τρίτων χωρών, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αναγνώριση της FYROM με τη συνταγματική της ονομασία. «Καλό θα ήταν αυτό να το γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ήταν στην εξουσία όταν άρχισε να εφαρμόζεται για πολίτες τρίτων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης η πρακτική σφράγισης των διαβατηρίων τρίτων χωρών», είπε ο κ. Αμανατίδης.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη, ότι δεν υπάρχει και καμία αλλαγή όσον αφορά στα ΜΟΕ. «Είναι ενοχλητικό να υπάρχει και η σκέψη ακόμα ότι τα ΜΟΕ θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε αλλαγή της πρακτικής σε σχέση με τη θεώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων της FYROM. Aυτά τα ΜΟΕ δεν συνδέονται με το ονοματολογικό και είναι προϊόν δικής μας πρωτοβουλίας με στόχο να ενισχυθούν οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM και συμβάλλουν στις σχέσεις εμπιστοσύνης», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι τέτοιες σχέσεις δεν τις βοηθούν η συντήρηση ενός αδιέξοδου αλυτρωτισμού και η κατάφωρη πλαστογράφηση και οικειοποίηση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε επίσης, ως προς το όνομα, ότι πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες στη γείτονα, ώστε να αποδεχθεί έναν ουσιαστικό συμβιβασμό. Προς το παρόν όμως η ηγεσία της εξακολουθεί στην ίδια παρελκυστική πολιτική. Ο βουλευτής Χρήστος Παππάς (ΧΑ), είχε καταγγείλει λίγο νωρίτερα, ότι πάμε σε ντε φάκτο αναγνώριση του κρατιδίου των Σκοπίων που θέλει να κλέψει το όνομα «Μακεδονία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την ίδια ανθελληνική πολιτική της ΝΔ. Ο βουλευτής Ιωάννης Σαρίδης, ζήτησε επίσης να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση αν έχει αλλάξει πρακτική αναφορικά με την θεώρηση των διαβατηρίων της FYROM. ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Στις 10 ή 20 Οκτωβρίου η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή
 Στις 10 ή 20 Οκτωβρίου η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή
 ~  Στις 10 ή στις 20 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Αυτό αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων σήμερα με το σκεπτικό ότι θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες το σε ποια από τις δύο ημερομηνίες θα πραγματοποιηθεί τελικά.
Υπενθυμίζεται ότι τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είχε ζητήσει χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας και το σχετικό αίτημα, αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Άρχισε στην Εξεταστική για τα δάνεια, η κατάθεση του προϊσταμένου της ΤτΕ
Άρχισε, και αναμένεται να είναι πολύωρη, η κατάθεση του Γιώργου Πάσχα, προϊστάμενου της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.
Την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου, προγραμματίστηκε από την Επιτροπή η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλία Προβόπουλου ενώ στις 11 του ίδιου μήνα έχει προσκληθεί ο νυν διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εξεταστικής Επιτροπής, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης.    ΑΠΕ-ΜΠΕ

***    Ανοίγει η εφαρμογή Ε9 για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Ανοίγει η εφαρμογή Ε9 για τις τροποποιητικές δηλώσεις
~ Άμεσα αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή από τους φορολογούμενους των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τη διόρθωση λαθών που τυχόν υπήρχαν στοιχεία ακινήτων τους και επηρέασαν και το ύψος του ΕΝΦΙΑ του 2016.
Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να γίνει η προετοιμασία για την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής, η εφαρμογή του Ε9 στο TAXIS δεν θα είναι διαθέσιμη σήμερα για το διάστημα από τις 14.30 έως και 18.00 μμ. Νωρίτερα σε δηλώσεις της η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σοφία Σεχπερίδου είχε προαναγγείλει ότι το άνοιγμα της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα γίνει, αν όχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι αρκετοί φορολογούμενοι αναμένουν το άνοιγμα της ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 προκειμένου να διορθώσουν λάθη που υπήρχαν σε παλαιότερες δηλώσεις Ε9 που είχαν υποβάλει με βάση τα οποία υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2016. Τυχόν μείωση του ποσού του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει από τις διορθώσεις θα συμψηφισθεί κατά τις επόμενες δόσεις καταβολής του φόρου.
Η Σοφία Σεχπερίδου προανήγγειλε ακόμη ότι στο επόμενο δίμηνο θα καταστεί δυνατόν οι φορολογούμενοι να ενημερώνονται μέσω του TAXIS για το ποσό της επιστροφής φόρου που δικαιούνται. Σε επόμενο στάδιο, στόχος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι οι συμψηφισμοί φόρων να γίνονται μέσω του TAXIS από τους φορολογούμενους.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
***Εκτός έδρας «μάχες» για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ, στο Καραϊσκάκη ο ΟΣΦΠ
~  Συνοπτικά το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής:
1ος ΟΜΙΛΟΣ
 Φενέρμπαχτσε - Φέγενορντ    , (1-0) .-
 Μάντσεστερ Γ. - Ζορία Λουχάνσκ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Φέγενορντ (Ολλανδία) 1-0-0 1-0 3
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 0-1-0 1-1 1
Ζόρια Λουχάνσκ (Ουκρανία) 0-1-0 1-1 1
Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία) 0-0-1 0-1 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ
 Αστάνα - Γιούνγκ Μπόις
 Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ    , (0-1) .-
Τα γκόλ : 10΄ Σωτηρίου ,
Ολυμπιακός (4-2-3-1): Λεάλι – Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Μποτία, Ντε λα Μπέγια – Καμπιάσο, Μιλιβόγεβιτς – Σεμπά, Φορτούνης, Μάριν – Ιντέγε ,
Στον πάγκο: Ρομαό, Καρντόσο, Ντομίνγκες, Ελιουνούσι, Καπίνο, Μαρτίνς, Βιάνα.
ΑΠΟΕΛ (4-2-3-1): Βάτερμαν - Μιλάνοφ, Μερκής, Καρλάο, Λάγο - Μοράις, Βινίσιους - Μπερτόλιο, Γιαννιώτας, Βάντερ - Σωτηρίου
Στον πάγκο: Πάρντο, Αρτυματάς, Εφραίμ, Αλεξάνδρου, Αστίθ, Αλωνεύτης, Μπρεσάν.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 1-0-0 1-0 3
ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 1-0-0 2-1 3
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 0-0-1 0-1 0
Αστάνα (Καζακστάν) 0-0-1 1-2 0

3ος ΟΜΙΛΟΣ
 Καμπάλα - Μάιντς  2-3 .- ^
 Σεντ Ετιέν - Αντερλεχτ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Άντερλεχτ (Βέλγιο) 1-0-0 3-1 3
Σεντ Ετιέν (Γαλλία) 0-1-0 1-1 1
Μάιντς (Γερμανία) 0-1-0 1-1 1
Καμπάλα (Αζερμπαϊτζάν) 0-0-1 1-3 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ
 Ζενίτ Αγ.Πετρ. - Αλκμααρ    , (1-0) .-
 Ντάνταλκ - Μακάμπι Τελ Αβίβ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ζενίτ Αγίας Πετρ.(Ρωσία) 1-0-0 4-3 3
Άλκμααρ (Ολλανδία) 0-1-0 1-1 1
Ντάνταλκ (Ιρλανδία) 0-1-0 1-1 1
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 0-0-1 3-4 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ
 Αούστρια Βιένης - Πλζεν
 Ρόμα - Άστρα Τζούρτιζου    , (2-0) .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Αούστρια Βιένης (Αυστρία) 1-0-0 3-2 3
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 0-1-0 1-1 1
Ρόμα (Ιταλία) 0-1-0 1-1 1
Άστρα Τζούρτζιου (Ρουμανία) 0-0-1 2-3 0

6ος ΟΜΙΛΟΣ
 Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ραπίντ Βιένης   , (0-0) .-
 Γκενκ - Σασουόλο    , (1-0) .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Σασουόλο (Ιταλία) 1-0-0 3-0 3
Ραπίντ Βιένης (Αυστρία) 1-0-0 3-2 3
Γκενκ (Βέλγιο) 0-0-1 2-3 0
Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 0-0-1 0-3 0

7ος ΟΜΙΛΟΣ
 Αγιαξ - Σταντάρ Λιέγης   1-0  , (1-0) .- ^
 Θέλτα Βίγκο - Παναθηναϊκός 2-0  , (0-0) .-^
Τα γκόλ :
H ενδεκάδα της Θέλτα: Αλβάρες, Μάγιο, Φόντας, Τζόνι Κάστρο, Καμπράλ, Ερνάντες, Ντίας, Ναράνχο, Σενιέ, Γκουιντέτι, Ρόσι.
Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Στιλ, Λουντ, Κουλιμπαλί, Σάμπα, Μολέδο, Κουτρουμπής, Ζέκα, Λεντέσμα, Βιγιαφάνιες, Ιμπάρμπο, Μπεργκ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.         
Άγιαξ (Ολλανδία) 1-0-0 2-1 3
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) 0-1-0 1-1 1
Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) 0-1-0 1-1 1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 0-0-1 1-2 0

Παναθηναϊκός :Κάτω από την εστία θα είναι ο Στιλ, ενώ η τριάδα της άμυνας θα αποτελείται από τους Μολέδο-Κουτρουμπή-Σάμπα.
Ο Κουλιμπαλί σε θέση δεξιού μπακ-χαφ, με τον Λουντ στην άλλη πλευρά (ως αντι-Χουλτ). Ζέκα και Λεντέσμα θα βρίσκονται στον άξονα, με τον Βιγιαφάνιες να παίζει πιο μπροστά τους. Στην επίθεση θα βρίσκονται οι Μπεργκ και Ιμπάρμπο.
Αρκετοί νεαροί στον πάγκο, λόγω των πολλών απουσιών που έχει το τριφύλλι τη δεδομένη στιγμή (Λέτο, Χουλτ, Γουακάσο, Ιβανόφ, Μέστο, Μπουμάλ).
8ος ΟΜΙΛΟΣ
 Γάνδη - Κονιασπόρ    2-0 , (1-0) .-^
 Σαχτάρ Ντόνετσκ - Μπράγκα   2-0 , (1-0) .-^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.         
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 1-0-0 1-0 3
Μπράγκα (Πορτογαλία) 0-1-0 1-1 1
Γάνδη (Βέλγιο) 0-1-0 1-1 1
Κόνιασπορ (Τουρκία) 0-0-1 0-1 0

9ος ΟΜΙΛΟΣ
 Σάλκε - Σάλτσμπουργκ    3-1 , 1-0 .- ^
 Κράσνονταρ - Νις   5-2 , 2-1 .- ^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.         
Σάλκε (Γερμανία) 1-0-0 1-0 3
Κράσνονταρ (Ρωσία) 1-0-0 1-0 3
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 0-0-1 0-1 0
Νις (Γαλλία) 0-0-1 0-1 0

10ος ΟΜΙΛΟΣ
 Φιορεντίνα - Καραμπάχ   5-1 , (3-0) .-^
 Σλόβαν Λίμπερετς - ΠΑΟΚ    1-2  , (1-1) .-^
Τα  γκόλ : 1' ΓΚΟΛ 1-0 Η Λίμπερετς με Κομλιτσένκο , 10' ΓΚΟΛ 1-1 Ο ΠΑΟΚ! πεν, Ο Αθανασιάδης είναι εύστοχος!,
Σλόβαν Λίμπερετς (Γίντριχ Τρπισόφσκι):Ντουμπράβκα, Μπρέιτε, Κουφάλ, Σίκορα, Φόλπρεχτ, Χοβόρκα, Κομλιτσένκο, Βουτς, Μπαρτλ, Μπαρτόσακ, Λάτκα.-
Στον πάγκο: Καραφιάτ, Ναβράτιλ, Μάρκοβιτς, Σούκενικ, Χλάντκι, Μπάρος, Εκπάι
 ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Τζαβέλλας, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Κάνιας, Σάκχοφ, Κάμπος, Ροντρίγκες, Αθανασιάδης .-
Στον πάγκο: Μπρκιτς, Κρέσπο, Κίτσιου, Χαρίσης, Μπίσεσβαρ, Μυστακίδης,Τιάμ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.         
Φιορεντίνα (Ιταλία) 0-1-0 0-0 1
ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 0-1-0 0-0 1
Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) 0-1-0 1-1 1
Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν) 0-1-0 1-1 1

11ος ΟΜΙΛΟΣ
 Σπάρτα Πράγας - Ιντερ   3-1 , (2-0) .- ^
 Χαποέλ Μπερ Σεβά - Σαουθάμπτον  0-0 .- ^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.         
Σαουθάμπτον (Αγγλία) 1-0-0 3-0 3
Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ) 1-0-0 2-0 3
Ίντερ (Ιταλία) 0-0-1 0-2 0
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 0-0-1 0-3 0

12ος ΟΜΙΛΟΣ
 Ζυρίχη - Οσμανλισπόρ   2-1 , (1-0) .- ^
 Στεάουα Βουκ. - Βιγιαρεάλ  1-1  , (1-1) .- ^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.         
Οσμανλισπόρ (Τουρκία) 1-0-0 2-0 3
Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 1-0-0 2-1 3
Ζυρίχη (Ελβετία) 0-0-1 1-2 0
Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία) 0-0-1 0-2 0


***  Σε αναμετρήσεις για τη 2η αγωνιστική του Champions League σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:1ος ΟΜΙΛΟΣ
 Αρσεναλ - Βασιλεία 2-0
(7΄,26΄ Γουόλκοτ)
Λουντόγκορετς - Παρί Σ.Ζ. 1-3
(15΄ Μπατίστα - 41΄ Ματουϊντί, 55΄,60΄ Καβάνι)

Βαθμολογία Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Παρί Σ.Ζ. 1-1-0 4-2 4
Αρσεναλ 1-1-0 3-1 4
Βασιλεία 0-1-1 1-3 1
Λουντόγκορετς 0-1-1 2-5 1

2ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μπεσίκτας - Ντιναμό Κιέβου 1-1
(28΄ Κουαρέσμα - 65΄ Τσιχάνκο)
Νάπολι - Μπενφίκα 4-2
(20΄ Χάμσικ, 51΄,58΄ Μέρτενς, 54΄πεν. Μίλικ - 71΄ Γκουέδες, 86΄ Σάλβιο)

Βαθμολογία Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Νάπολι 2-0-0 6-3 6
Μπεσίκτας 0-2-0 2-2 2
Μπενφίκα 0-1-1 3-5 1
Ντιναμό Κιέβου 0-1-1 2-3 1

3ος ΟΜΙΛΟΣ    
Γκλάντμπαχ - Μπαρτσελόνα 1-2
(34΄ Τ. Αζάρ, 65΄ Αρντά Τουράν, 74΄ Πικέ)
Σέλτικ - Μάντσεστερ Σίτι 3-3
(3΄,47΄ Ντεμπελέ, 20΄αυτ. Στέρλινγκ - 11΄ Φερναντίνιο, 29΄ Στέρλινγκ, 55΄ Νολίτο)

Βαθμολογία Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπαρτσελόνα 2-0-0 9-1 6
Μάντσεστερ Σίτι 1-1-0 7-3 4
Σέλτικ 0-1-1 3-10 1
Γκλάντμπαχ 0-0-2 1-6 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ
 Ατλέτικο Μαδρίτης - Μπάγερν 1-0
(35΄ Φερέιρα Καράσκο)
Ροστόφ - Αϊντχόφεν 2-2
(8΄,37΄ Πόλοζ - 14΄ Μορισίγκε, 45+2΄ Ντε Γιονγκ)

Βαθμολογία Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ατλέτικο Μαδρίτης 2-0-0 2-0 6
Μπάγερν 1-0-1 5-1 3
Αϊντχόφεν 0-1-1 2-3 1
Ροστόφ 0-1-1 2-7 1

5ος ΟΜΙΛΟΣ
 ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Τότεναμ 0-1
(72΄ Σον)
Μονακό - Λεβερκούζεν 1-1
(90+4΄ Γκλικ-74΄ Ερνάντες)

Βαθμολογία Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μονακό 1-1-0 3-2 4
Τότεναμ 1-0-1 2-2 3
Λεβερκούζεν 0-2-0 3-3 2
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-1-1 2-3 1

6ος ΟΜΙΛΟΣ
 Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης 2-2
(43΄ Ομπαμεγιάνγκ, 87΄ Σούρλε - 17΄ Ρονάλντο, 68΄ Βαράν)
Σπόρτινγκ Λισ. - Λέγκια Βαρσ. 2-0
(28΄ Ρουϊς, 37΄ Ντοστ)

Βαθμολογία Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ντόρτμουντ 1-1-0 8-2 4
Ρεάλ Μαδρίτης 1-1-0 4-3 4
Σπόρτινγκ Λισ. 1-0-1 3-2 3
Λέγκια Βαρσοβίας 0-0-2 0-8 0

7ος ΟΜΙΛΟΣ
 Κοπεγχάγη - Μπριζ 4-0
(54΄αυτ. Ντενσβίλ, 64΄ Ντιλέινι, 69΄ Σανταντέρ, 90+2΄ Γιόργκενσεν)
Λέστερ - Πόρτο 1-0
(25΄ Σλιμάνι)

Βαθμολογία Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Λέστερ 2-0-0 4-0 6
Κοπεγχάγη 1-1-0 5-1 4
Πόρτο 0-1-1 1-2 1
Μπριζ 0-0-2 0-7 0

8ος ΟΜΙΛΟΣ
 Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Γιουβέντους 0-4
(24΄ Πιάνιτς, 31΄ Ιγκουαϊν, 57΄ Ντιμπάλα, 85΄αυτ. Σέμπερ)
Σεβίλη - Λιόν 1-0
(52΄ Μπεν Γεντέρ)

Βαθμολογία Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Γιουβέντους 1-1-0 4-0 4
Σεβίλη 1-1-0 1-0 4
Λιόν 1-0-1 3-1 3
Ντιναμό Ζάγκρεμπ 0-0-2 0-7 0
***  Δικηγόρος Δεβετζή: «Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα η αθλήτρια θα προσφύγει στο CAS»    Στην υπόθεση ντόπινγκΔικηγόρος Δεβετζή: «Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα η αθλήτρια θα προσφύγει στο CAS»
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Πηγής Δεβετζή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα σημερινά δημοσιεύματα για την αφαίρεση των χάλκινων μεταλλίων της παλιάς πρωταθλήτριας του τριπλούν, τα οποία είχε κατακτήσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα το 2007 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.
Ο κ Δημητρακόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη ΔΟΕ, αλλά αν αποδειχθούν βάσιμα τα δημοσιεύματα, η αθλήτρια θα προσφύγει στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS).
Η ανακοίνωση:
«Το δικηγορικό μας γραφείο χειρίζεται την υπόθεση της ολυμπιονίκου Πηγής Δεβετζή, που αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008. Προς υλοποίηση της άνω εντολής έχουμε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έχουμε αιτηθεί πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων του Πεκίνου, εν όψει της πειθαρχικής διαδικασίας, που είναι σε εξέλιξη.
Κατηγορηματικά διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη Δ.Ο.Ε. , η οποία είναι η μόνη αρμόδια αρχή για να αφαιρέσει το ολυμπιακό μετάλλιο από την Πηγή Δεβετζή.
Όσο αφορά τη φερόμενη επιβληθείσα πειθαρχική κύρωση από την IAAF, αυτή αναφέρεται σε γεγονότα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Οζάκα το 2007, υπόθεση με την οποία το γραφείο μας δεν έχει ασχοληθεί και δεν γνωρίζει κάτι σχτικό.
Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύουν τα όσα αναφέρονται απόψε στα Μ.Μ.Ε. περί πειθαρχικού αποκλεισμού της Πηγής Δεβετζή, είναι βέβαιον ότι η ολυμπιονίκης θα ασκήσει τις έννομες δυνατότητες της ενώπιον του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS)».  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
*** Πέμπτη 29/09/2016  ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙΣ : 
Τα τελικά αποτελέσματα της 2ης  αγωνιστικής :
(7ος όμιλος): Άγιαξ - Σταντάρ Λιέγης 1-0, Θέλτα - Παναθηναϊκός 2-0
 (8ος όμιλος): Γάνδη - Κόνιασπορ 2-0, Σαχτάρ - Μπράγκα 2-0
(9ος όμιλος): Σάλκε - Ζάλτσμπουργκ 3-1, Κρασνοντάρ - Νις 5-2
 (10ος όμιλος): Φιορεντίνα - Καραμπάγκ 5-1, Σλόβαν Λίμπερετς - ΠΑΟΚ 1-2
(11ος όμιλος): Σπάρτα Πράγας - Ίντερ 3-1, Χαπόελ Μπερ-Σεβά - Σαουθάμπτον 0-0
(12ος όμιλος): Ζυρίχη - Οσμάνλισπορ 2-1, Στεάουα Βουκουρεστίου - Βιγιαρεάλ 1-1
 
Αποτελέσματα Α΄  Ημιχρόνου :
(7ος όμιλος): Άγιαξ - Σταντάρ Λιέγης 1-0, Θέλτα - Παναθηναϊκός 0-0
(8ος όμιλος): Γάνδη - Κόνιασπορ 2-0, Σαχτάρ - Μπράγκα 1-0
 (9ος όμιλος): Σάλκε - Ζάλτσμπουργκ 1-0, Κρασνοντάρ - Νις 2-1
(10ος όμιλος):
Φιορεντίνα - Καραμπάγκ 3-0, Σλόβαν Λίμπερετς - ΠΑΟΚ 1-1
 (11ος όμιλος):
 Σπάρτα Πράγας - Ίντερ 2-0, Χαπόελ Μπερ-Σεβά - Σαουθάμπτον 0-0
(12ος όμιλος):
Ζυρίχη - Οσμάνλισπορ 1-0, Στεάουα Βουκουρεστίου - Βιγιαρεάλ 1-1
18:00 OTE Sport 7
Γκαμπάλα - Μάιντς
Europa League
 18:00 OTE Sport 3
Αστάνα - Γιουνγκ Μπόις
Europa League
 20:00 OTE Sport 6
Φιορεντίνα - Καραμπάγκ     , (3-0) .-
Europa League
 20:00 OTE Sport 8
Σπάρτα Πράγας - Ίντερ
Europa League
 20:00 OTE Sport 7
Σάλκε - Ζάλτσμπουργκ
Europa League
 20:00 OTE Sport 5
Άγιαξ - Σταντάρ Λιέγης
Europa League
 20:00 OTE Sport 4
Σλόβαν Λίμπερετς - ΠΑΟΚ   , (1-1).-
Europa League
 20:00 OTE Sport 2
Θέλτα - Παναθηναϊκός    , (0-0) .-
Europa League
 20:00 OTE Sport 1
Λεπτό προς λεπτό
Europa League

Τα τελικά αποτελέσματα :
 (1ος όμιλος): Φενέρμπαχτσε - Φέγενορντ 1-0,
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ζόρια 1-0,
(2ος όμιλος): Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ 0-1,
(3ος όμιλος): Σεντ-Ετιέν - Άντερλεχτ 1-1,
(4ος όμιλος): Ζενίτ - Άλκμααρ 5-0,
Ντάνταλκ - Μακάμπι Τελ-Αβίβ 1-0,
 (5ος όμιλος): Αούστρια Βιέννης - Βικτόρια Πλζεν 0-0,
 Ρόμα - Άστρα Τζούρτζου 4-0,
(6ος όμιλος): Μπιλμπάο - Ραπίντ Βιέννης 1-0,
Γκενκ - Σασουόλο 3-1
Αποτελέσματα Α΄ημιχρόνου:
(1ος όμιλος): Φενέρμπαχτσε - Φέγενορντ 1-0,
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ζόρια 0-0,
(2ος όμιλος): Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ 0-1,
(3ος όμιλος): Σεντ-Ετιέν - Άντερλεχτ 0-0,
(4ος όμιλος): Ζενίτ - Άλκμααρ 1-0, Ντάνταλκ - Μακάμπι Τελ-Αβίβ 0-0, (5ος όμιλος): Αούστρια Βιέννης - Βικτόρια Πλζεν 0-0, Ρόμα - Άστρα Τζούρτζου 2-0,
(6ος όμιλος): Μπιλμπάο - Ραπίντ Βιέννης 0-0, Γκενκ - Σασουόλο 2-0 (Κάντε refresh για ανανέωση των σκορ)
 22:05 OTE Sport 8
Σεντ Ετιέν - Άντερλεχτ    , (0-0).-
Europa League
 22:05 OTE Sport 7
Ζενίτ - Άλκμααρ    ,(1-0).-
Ντάνταλκ - Μακάμπι Τελ-Αβίβ    ,(0-0) .-
Europa League
 22:05 OTE Sport 6
Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ραπίντ Βιέννης    ,(0-0) .-
Γκενκ - Σασουόλο    ,(2-0) .-
Europa League
 22:05 OTE Sport 5
Ρόμα - Άστρα Τζούρτζου    , (2-0) .-
Αούστρια Βιέννης - Βικτόρια Πλζεν     ,(0-0).-
Europa League
 22:05 OTE Sport 4
Φενέρμπαχτσε - Φέγενορντ    , (1-0) .-
Europa League
 22:05 OTE Sport 3
Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ  (0-1) .-
Europa League
 22:05 OTE Sport 2
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ζόρια    , (0-0) .-
Europa League
 
***  Άθλια δημοσιογραφικά θεωρεία στο Στάδιο… 
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την Κυριακή τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στα θεωρία του Σταδίου της Παραλίας. Σπασμένη και επικίνδυνη η τζαμαρία στη δυτική είσοδο και σωρός σκουπιδιών που δεν θυμίζει αθλητικό χώρο, αλλά αχούρι στον κυρίως χώρο.
Ο πρόεδρος του αθλητικού Οργανισμού Νίκος Μπασακίδης μπορεί να κάνει πολλές προσπάθειες για αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων με λίγα μέσα, αλλά πώς άφησε μια τέτοια κατάσταση …κάτω από τη μύτη μας;   Χ.Ε.

***  Ημιμαραθώνιος Καλαμάτας από το Kalamata:21: «Tρέχουμε για τον τίτλο!» 
Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης, οργανώνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου τον 1ο Ημιμαραθώνιο Καλαμάτας.
Ο αγώνας, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Νίκος Μπασακίδης, πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μαζικού αθλητισμού του Αθλητικού Οργανισμού και θα συμβάλει στην προώθηση - προβολή της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί, με αφετηρία και τερματισμό την προκυμαία του λιμένα, σε μια αυστηρώς επίπεδη και παραθαλάσσια διαδρομή επί της οδού Ναυαρίνου και της παραλιακής Κορδία – Μπουρνιά. Η διαδρομή έχει ως εξής: προκυμαία – ξενοδοχείο Elite – προκυμαία – πίστα καρτ – προκυμαία. Η εκδήλωση θα εμπλουτισθεί με αγώνα 5 χιλιομέτρων, στη διαδρομή: προκυμαία - ξενοδοχείο Elite - προκυμαία.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, Έκτωρ Τσατσούλης, αναφέρθηκε στον προφανή συμβολισμό του ημιμαραθωνίου των 21 χιλιομέτρων και του Kalamata21.
Ο μαραθώνιος της προετοιμασίας της υποψηφιότητας της Καλαμάτας έχει φθάσει στο τελικό «κατοστάρι», καθώς απομένουν 44 ημέρες μέχρι την ημέρα επιλογής της πόλης που θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata21 θα είναι στον αγώνα και για εγγραφές στο Πάσο Πολιτισμού, αλλά και για να συγκεντρώσει δηλώσεις εθελοντών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την επίσκεψη της επιτροπής επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα έτους 2021 στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι Νίκος Μπασακίδης και Έκτωρ Τσατσούλης κάλεσαν τους φίλους του αθλητισμού να λάβουν μέρος στον αγώνα των 21 ή των 5 χιλιομέτρων και να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://results.chronolog.gr/registration.aspx?h=5b10498de73a39817732a4b....
Δηλώσεις συμμετοχής θα παραλαμβάνονται και την παραμονή και ανήμερα τον αγώνα, σε περιορισμένο όμως αριθμό.

***
 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ  2016  : 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-01-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  01  Σεπτεμβρίου  2016   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-01-2016.html .-
~ ΑΡΦΑΡΑ  -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ  για το χωριό μας ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πέμπτη 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-02-2016.html .-
~Εφημερίδα μας  Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-02-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2016   ~  ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-2016.html .-
~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-05-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-06-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-07-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-nwes-08-2016.html .-

  ~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-08-2016.html .- ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-09-2016.html ,-.-  
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Σεπτεμβρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/10-11-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2016  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-09-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-10-2016.html .-
~
  Η Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS  στο αγιάζι της εςνημέρωσης   Σάββατο  17  Σεπτεμβρίου  2016 : Επιστροφή από Ι. Προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 11  Σεπτεμβρίου  έως 17 /09 /2016 ..... Φωτογραφίες φωτογραφίσεις  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-17-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου  2016   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-18-2016.html .-  
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-19-2016.html  .-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-20-2016.html .- 
~
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-21-2016.html .- 
  ~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22  Σεπτεμβρίου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-22-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 23  Σεπτεμβρίου  2016 Βίντεο από Άγιον Όρος : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-23-2016.html ,-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-24-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 25  Σεπτεμβρίου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-25-2016.html .-
~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html .- ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-20-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-21-2016.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22  Σεπτεμβρίου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-22-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 23  Σεπτεμβρίου  2016 Βίντεο από Άγιον Όρος : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-23-2016.html ,-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-24-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 25  Σεπτεμβρίου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-25-2016.html .-
~Επίσκεψη προσκύνημα ΑΙΓΙΝΑ Κυριακή  25/09/2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/09/25092016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  26  Σεπτεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-26.html .- 

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 24  και 25 Σεπτεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/24-25-2016.html  .-  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-27-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~

 ~ ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5012  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3123 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3108  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.243  βίντεο   .
~ ~ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27  και 28  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/27-28-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30  Αυγούστου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-30-2016.html .-
~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο Αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/…/24-2014.html .-
~~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
  και


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου