ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Η Εφημερίδα μας , Τα Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας .-
Σάββατο 13-07-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~



~ Ποδηλασία στην πλατεία Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ με Σταματάκο Β. Σκούλικα 12-07-2019: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215782465808091/   
   

~** 13 Ιουλίου- Γιορτή σήμερα: Του Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου

– Τη μνήμη του Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Ανεψιός του Ιωάννου Δαμάσκηνου ο Στέφανος, γεννήθηκε στη Δαμασκό το 725 μ.Χ. Τον πατέρα του έλεγαν Θεόδωρο Μανσούρ και ήταν αδελφός του Ιωάννου Δαμάσκηνου.   
Σε ηλικία δέκα ετών, ο Στέφανος εισήχθη από το θείο του στη Λαύρα του Αγίου Σάββα, όπου για 15 χρόνια εκπαιδεύτηκε πολύ καλά στη μοναχική ζωή. Μετά το θάνατο του θείου του, αποσύρθηκε στην έρημο και εντρυφούσε ακόμα περισσότερο στη μελέτη του λόγου του Θεού. Εκεί ασχολήθηκε και με την ποίηση, στην οποία διακρίθηκε και αναδείχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Εκκλησίας μας.  Ο Στέφανος, ότι δημιουργούσε με το ταλέντο που του έδωσε ο Θεός, το αφιέρωνε στη δόξα του Θεού και όχι στο θαυμασμό των ανθρώπων. Διότι τον ενέπνεαν τα λόγια της Αγίας Γραφής, που λένε: «Παν ότι αν ποιήτε εν λόγω η εν έργω, πάντα εν ονόματι Κυρίου Ιησού, ευχαριστούντες τω Θεώ και πατρί δι’ αυτού» (Προς Κολασσαείς, γ’ 17).  Δηλαδή, κάθε τι που κάνετε με λόγο ή με έργο, όλα να τα πράττετε για να αρέσετε στον Κύριο Ιησού και για τη δόξα Του, ευχαριστούντες μέσω Αυτού το Θεό και Πατέρα, που τόσο πολύ μας αγάπησε.  Ο Στέφανος, αφού κόσμησε την Εκκλησία με τα ποιήματα του, πέθανε ειρηνικά το 794 μ.Χ. (κατά άλλους το 807 μ.Χ.).  Η μνήμη του Οσίου Στεφάνου επαναλαμβάνεται και στις 28 Οκτωβρίου. Για ποιόν λόγο υπάρχει διπλή μνημόνευση του Οσίου Στεφάνου, δεν γνωρίζουμε. Ίσως σήμερα να εορτάζουμε την Ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου και στις 28 Οκτωβρίου την κυρίως μνήμη του.  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.  Ως θείον στεφάνωμα, την αρετήν εσχηκώς, λαμπρώς εστεφάνωσας, την Εκκλησίαν Χριστού, εν λόγοις και πράξεσι, συ γαρ ως ιεράρχης, και σοφός θεηγόρος, θείων ασμάτων λύρα, Πάτερ Στέφανε ώφθης, διό ταίς σαίς φαιδρότησιν, ημάς στεφάνωσαν. 
~**  Δε σταματούσε να φέρεται άσχημα στον ηλικιωμένο πάτερα του!

~   Ένας πολύ ηλικιωμένος άντρας πήγε να ζήσει με τον γιο του, τη νύφη του και τον τεσσάρων ετών εγγονό του. Τα χέρια του ηλικιωμένου έτρεμαν, η όραση του ήταν θολή και τα πόδια του δεν τον κρατούσαν πια όπως παλιά.   
Κάθε μεσημέρι κάθονταν όλοι μαζί για να φάνε στο τραπέζι. Αλλά τα τρεμάμενα χέρια του ηλικιωμένου παππού τον δυσκόλευαν.Ένα από αυτά τα μεσημέρια, η νύφη του είχε μαγειρέψει μπιζέλια. Ο ηλικιωμένος προσπάθησε να φέρει μερικά με το κουτάλι στο στόμα του αλλά το χέρι του δεν τον βοήθησε. Το κουτάλι του έπεσε και τα μπιζέλια σκόρπισαν στο πάτωμα. Η νύφη του τον κοίταξε με άγριο βλέμμα αλλά δεν μίλησε. Στη συνέχεια ο παππούς πήρε το ποτήρι με το γάλα και το πλησίασε στο στόμα του. Όμως το ποτήρι του γλίστρησε από το χέρι και το γάλα χύθηκε όλο πάνω στο τραπεζομάντιλο.  Η καλύτερη λύση για τις ρυτίδες που έχετε ακούσει ποτέ! Χρησιμοποιήστε το και ξεχάστε τις ρυτίδες!  Η νύφη του δεν άντεξε άλλο. Έκανε εκνευρισμένη νόημα στον άντρα της να πάνε για λίγο στην κουζίνα για να του μιλήσει.  «Πρέπει να κάνουμε κάτι με τον πατέρα σου» του είπε όταν βρέθηκαν μόνοι. «Έχω βαρεθεί να χύνει το γάλα του, να σπάει τα ποτήρια και να πετάει το φαγητό στο πάτωμα».  Έτσι, η σύζυγος και ο σύζυγος, αποφάσισαν να αγοράσουν ένα μικρό τραπέζι και να το βάλουν στην γωνία. Από τότε ο παππούς έτρωγε στο μικρό τραπέζι μόνος του την ώρα που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας απολάμβαναν το φαγητό τους στο μεγάλο τραπέζι. Και επειδή ο παππούς ούτε στο μικρό τραπέζι σταμάτησε να σπάει τα πιάτα, του πήραν ξύλινο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο γιος του και η νύφη του τον είδαν να δακρύζει. Του απηύθυναν τον λόγο όμως, μόνο για να τον μαλώνουν που του έπεσε πάλι το πιρούνι του ή που έριξε στο πάτωμα το φαγητό. Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στο σπίτι τους, ο 4χρονος γιος τους παρακολουθούσε αμίλητος. Ένα μεσημέρι πριν από το φαγητό, ο πατέρας παρατήρησε ότι ο γιος του έπαιζε με μερικά κομμάτια ξύλο στο πάτωμα. Τον ρώτησε χαμογελαστός: «Τι προσπαθείς να φτιάξεις με τα ξύλα;»  Το αγόρι σήκωσε για λίγο το βλέμμα του, κοίταξε τον μπαμπά του και απάντησε:  «Μπαμπά φτιάχνω δυο ξύλινα πιάτα για σένα και τα μαμά. Να τα έχω όταν μεγαλώσω». Έπειτα έσκυψε πάλι το κεφάλι του και συνέχισε αυτό που έκανε.  Ο του έμεινε για λίγο ακίνητος. Στη συνέχεια φώναξε τη γυναίκα του και της έδειξε τον γιο τους στο πάτωμα που πάλευε να φτιάξει τα ξύλινα πιάτα. Δεν της είπε κάτι άλλο. Και οι δυο ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν.  Ο σύζυγος πήγε στο μικρό τραπέζι, πήρε από το χέρι τον πατέρα του και τον οδήγησε ξανά στο μεγάλο τραπέζι. Από εκείνη τη μέρα και για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, ο ηλικιωμένος έτρωγε πάντα με την υπόλοιπη οικογένεια.  Και για κάποιο λόγο, ούτε ο γιος του αλλά ούτε και η νύφη του, ενδιαφέρθηκαν ξανά για το φαγητό που έπεφτε στο πάτωμα ή για το γάλα που λέρωνε το τραπεζομάντιλο.  
***  Πες μου, για ποιό λόγο κλαις με τόσο πόνο αυτόν που πέθανε;
~  : Πες μου, για ποιό λόγο κλαις με τόσο αυτόν που πέθανε; Γιατί ήταν κακός; Ε, λοιπόν, όχι μόνο δεν πρέπει να κλαις, αλλά και να ευχαριστείς το
, που σταμάτησε πια η κακία του.  

Μήπως, απεναντίας, ήταν καλός; Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να χαίρεσαι, γιατί πέθανε «πριν η κακία αλλάξει τη σύνεσή του ή η δολιότητα της αμαρτίας εξαπατήσει την ψυχή του».  Ήταν μήπως νέος; Και γι’ αυτό ακόμα ευχαρίστησε το Θεό και δόξασέ Τον, γιατί τον πήρε κοντά Του. Όπως εκείνους που πηγαίνουν για ν’ αναλάβουν κάποιο αξίωμα, τους κατευοδώνουμε με χαρά και ικανοποίηση, έτσι πρέπει ν’ αποχαιρετάμε κι αυτούς που φεύγουν από τούτη τη ζωή, γιατί πηγαίνουν κοντά στο Θεό, όπου θ’ απολαμβάνουν μεγάλη τιμή και ευτυχία…  Δεν λέω, βέβαια, ότι δεν πρέπει να λυπόμαστε για το χωρισμό από τ’ αγαπημένα μας πρόσωπα, που πεθαίνουν, αλλά να μη λυπόμαστε περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Γιατί θα παρηγορηθούμε αρκετά, αν σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος, που χάσαμε, ήταν θνητός, όπως όλοι μας.  Με το ν’ αγανακτούμε, δεν δείχνουμε τίποτ’ άλλο, παρά πως ζητάμε πράγματα ασυμβίβαστα με την ανθρώπινη φύση. Γεννήθηκες άνθρωπος, επομένως θνητός. Γιατί, λοιπόν, υποφέρεις με κάτι τόσο φυσικό, όπως ο θάνατος; Μήπως λυπάσαι, επειδή, για να ζήσεις, πρέπει να τρως; Μήπως επιδιώκεις να ζήσεις χωρίς τροφή; Τότε γιατί επιδιώκεις να μην πεθάνεις;  Όσο φυσικό είναι το να τρως, άλλο τόσο και το να πεθάνεις. Αφού είσαι θνητός, μη ζητάς να γίνεις αθάνατος» γιατί αυτό το πράγμα καθορίστηκε και νομοθετήθηκε μια μόνο φορά και για πάντα. Ας μη μοιάζουμε στους ληστές, που θέλουν να κάνουν δικά τους όσα ανήκουν σε άλλους.  Έτσι, όταν ο Θεός παίρνει από μας χρήματα ή τιμή ή δόξα, ακόμα και το σώμα ή και την ψυχή, παίρνει αυτά που Του ανήκουν. Και το παιδί σου ακόμη αν πάρει, δεν παίρνει ουσιαστικά το παιδί σου, αλλά το δικό Του πλάσμα.  Αφού, λοιπόν, εμείς δεν ανήκουμε στον εαυτό μας, πως θα ανήκουν σ’ εμάς όσα ανήκουν σ’ Εκείνον; Αν η ψυχή σου δεν είναι δική σου, πως είναι δικά σου τα χρήματά σου; Και αν δεν είναι δικά σου, πως ξοδεύεις άσκοπα ή άπρεπα αυτά που ανήκουν σε άλλον;  Μη λες, «Τα δικά μου ξοδεύω, από τα δικά μου διασκεδάζω»» γιατί ξοδεύεις και διασκεδάζεις με τα ξένα. Και τα αποκαλώ ξένα, γιατί ο Θεός θεωρεί δικά σου όσα σου έδωσε, για να τα μοιράσεις στους φτωχούς. Τότε μόνο τα ξένα γίνονται δικά σου. Αν τα ξοδέψεις για τον εαυτό σου, τότε τα δικά σου γίνονται ξένα.
*** Ενημέρωση -Ειδήσεις μέσα από Βίντεο  13-07-2-19 :
10~* Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Χαλκιδική από μπουρίνι - ανεμοστρόβιλο 5-10 λεπτών την επομένη μέρα 12-07-2019.. : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215779818341906/  .-
11~*Φονική κακοκαιρία στην ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ.. Την άλλη μέρα 12-07-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215779671098225/  .- 
12~* Ανακάλυψη στην Ελλάδα m! σε σπήλαιο.. στη Μάνη το παλαιότερο ανθρώπινο κρανίο HOMO SAPIENS 10-07-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215779530574712/   .-                
13~* Εικόνες αποκάλυψης την άλλη μέρα στην Χαλκιδική 12-07-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215780046067599/    .-

***  Διάκριση μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας
~  Με ιδιαίτερη χαρά οι μαθητές της ΣΤ΄1 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «ST3dM – Τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (Ε.ΔΙ.Φ.Ε.Τ.) του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEAM στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Σκοπός του ήταν να εισάγει τους μαθητές στον 3d σχεδιασμό, στη χρήση 3d εκτυπωτή και να τους ευαισθητοποιήσει σε κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα που προωθούνται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Ειδικότερα:
•Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τον 3d σχεδιασμό
•Να τον εφαρμόσουν σε αντικείμενα πέραν του τεχνολογικού τομέα
•Να γνωρίσουν τα τοπικά ιδιώματα, γλώσσες, γλωσσικά συστήματα (Νοηματική, Braille κ.ά.).
Η θεματολογία που επιλέχθηκε ήταν η διακήρυξη του 2019 ως έτος των ιθαγενών γλωσσών από τον ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετείχε με 2 ομάδες μαθητών της ΣΤ΄1 τάξης. Οι μαθητές κλήθηκαν να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο έργο ανά ομάδα με 3d σχεδιασμό, παίρνοντας στοιχεία από την τοπική διάλεκτο, μεσσηνιακά τοπικά ιδιώματα, γλώσσες και συστήματα γραφής ατόμων με αναπηρία.
Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των έργων χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες, ερεύνησαν αντικείμενα της παράδοσης και ανέπτυξαν δεξιότητες της τέχνης με χρήση ανακαλυπτικής – διερευνητικής μάθησης.
Τα πρωτότυπα έργα με 3d σχεδιασμό που υποβλήθηκαν για τη συμμετοχή των ομάδων του σχολείου στο διαγωνισμό είχαν θέματα που σχετίζονται με το φυσικό και ιστορικό, πολιτιστικό περιβάλλον της Μεσσηνίας.
Αναλυτικά:
Οι δύο ομάδες δημιούργησαν από ένα τρισδιάστατο αντικείμενο με τα ακόλουθα θέματα: ΟΜΑΔΑ Α « Ελιά – Το δέντρο της ζωής» με την επίβλεψη του υπεύθυνου εκπαιδευτικού Αναστάσιου Αργυρόπουλου, και ΟΜΑΔΑ Β « Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας» με την επίβλεψη της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Ελένης Χαυλή.
Οι μαθητές πιστοποιήθηκαν για την παρακολούθηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου εξ αποστάσεως και την επιτυχή ολοκλήρωσή του από το Ε.ΔΙ.Φ.Ε.Τ. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκαν:
Η ομάδα Α ως «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ» για την εμπεριστατωμένη έρευνα ( συλλογή και επεξεργασία των τοπικών ιδιωμάτων και συστημάτων γραφής ατόμων με αναπηρία).
Η ομάδα Β ως «ΜΙΚΡΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ» για την καλή χρήση και παρουσίαση του υλικού τους (προβολή επιμέρους δράσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος).

***  Την Κυριακή «ΑΓΑΠΗΝΕΙΑ 2019» για τον Τέλλο Άγρα

~  Ο Δήμος Τριφυλίας διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή στους Γαργαλιάνους, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Μακεδονομάχο Καπετάν Τέλλο Άγρα για την ηρωική του θυσία υπέρ της πατρίδος.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Ώρα 8.15 μ.μ. Παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλεως, της Φιλαρμονικής και των Χορευτικών Τμημάτων του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων, του Χορευτικού, Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασιάς «ΡΙΖΕΣ» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων στο χώρο του Ανδριάντα του Ήρωα.
Ώρα 8.25 μ.μ. Πέρας της προσέλευσης των προσκεκλημένων στο Δημαρχείο.
Ώρα 8.30 μ.μ. Αναχώρηση προσκεκλημένων προς το χώρο της τελετής.
Ώρα 8.35 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση - Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Εθνικός Ύμνος.
Ώρα 9.00 μ.μ. Παρέλαση των σημαιών των σχολείων, της Φιλαρμονικής και των Χορευτικών Τμημάτων των Συλλόγων. Μετάβαση των προσκεκλημένων στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας.
Ώρα 9.15 μ.μ. Χαιρετισμός από το δήμαρχο Τριφυλίας Παν. Κατσίβελα. Ομιλία με θέμα: “Καπετάν Τέλλος Άγρας: Η σημαντική του προσφορά στο Μακεδονικό Αγώνα και ο μαρτυρικός του θάνατος”. Ομιλήτρια η κα Ιωάννα- Σουλτάνα Κοτσώρη, διδάκτωρ Αρχαίας Ηθικής Φιλοσοφίας, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ώρα 9.45 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί από τα Χορευτικά Τμήματα του Χορευτικού, Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασιάς «ΡΙΖΕΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων & του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων.     Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   Για να σπάσει το πράσινο

Ανάμεσα στα δύο κυπαρίσσια… φιγουράρει το εικονιζόμενο καλάθι με σκουπίδια, που, όπως μας ενημέρωσαν καθημερινοί επισκέπτες του Πάρκου Σιδηροδρόμων, περίπου ένα τετραήμερο ουδείς το έχει ενοχλήσει.
Κάθε πότε, άραγε, μαζεύονται τα σκουπίδια στο πάρκο;   Ω.

***  Καλαμάτα: Οι εκλογές «έριξαν» την τουριστική κίνηση

-Μεγάλη πληρότητα για Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά οι δύο μήνες δεν αρκούν… 
Την Καλαμάτα θα επιλέξουν για ένα ακόμα καλοκαίρι προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους χιλιάδες τουρίστες, καθώς αυτό δείχνουν οι κρατήσεις των ξενοδοχείων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα παρατηρήθηκε μια πτώση σε σχέση με τα περσινά στοιχεία, με τους ξενοδόχους να τη δικαιολογούν λόγω των επαναλαμβανόμενων εκλογών.
Πλέον, όμως, αισιοδοξούν, αν και τονίζουν ότι η καλοκαιρινή σεζόν στην Καλαμάτα, τουλάχιστον φέτος, θα κρατήσει μόνο δύο μήνες, διάστημα πολύ μικρό για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με ξενοδοχεία της πόλης για να έχει μια εικόνα τού τι έγινε μέχρι σήμερα, αλλά και τι περιμένουν οι ξενοδόχοι κατά το επόμενο διάστημα:
 Elite City Resort, Γιώργος Κουτίβας
«Σε καλά επίπεδα κινείται η σεζόν, αν και είναι λίγο πεσμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως αισιοδοξούμε ότι οι δύο μήνες που έρχονται θα πάνε πολύ καλά. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε κάποιες ανωμαλίες με τις εκλογές, που δημιούργησαν μια αναστάτωση στον τουρισμό.
Τέλος, να σημειωθεί ότι κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις για το πώς θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος, μιας και τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αν και μπορεί να αλλάξουν».
 Rex Hotel, Νίκος Γεωργακάκης
«Με βάση τις κρατήσεις το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει κίνηση στην Καλαμάτα, αλλά μέσα στην εβδομάδα γενικότερα αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί υποτονική.
Όσο για τον Αύγουστο, μέχρι στιγμής δε βλέπουμε τη δυναμική άλλων χρόνων και δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε τα περσινά νούμερα, αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ένας μήνας είναι αρκετός.
Να σημειωθεί ότι οι εκλογές επηρέασαν την κίνηση, ενώ ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση. Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στους Έλληνες, με την ξένη αγορά πάντως να έχει βρει εναλλακτικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες που είναι φθηνότερες».
 Comfy Boutique Hotel, Σοφία Πατριαρχέα
«Σχετικά καλά πάει η κίνηση, αν και τώρα ξεκινά η σεζόν για τη φετινή χρονιά. Το δε Ιούνιο υπήρξε κάποια κίνηση, αφού στην πόλη υπήρξαν κάποια συνέδρια. Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι εκλογές επηρέασαν την κίνηση. Χαρακτηριστικά το Σαββατοκύριακο των εθνικών τα πράγματα ήταν υπερβολικά πεσμένα, κάτι που συνέβη και τα δύο άλλα που πραγματοποιήθηκαν εκλογές.
Πλέον αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα αλλάζουν κι αυτό φαίνεται και από τις κρατήσεις, που είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως όλα δείχνουν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα φτάσουμε το 100% της πληρότητας.
Όσο για το Σεπτέμβριο, είναι πολύ νωρίς για να έχουμε εικόνα, αλλά αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν τα περσινά δεδομένα, θα είναι κι αυτός ένας καλός μήνας».
 Haikos Hotel, Νίκος Χάικος
«Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές υπήρξε μια στάση αναμονής στην τουριστική κίνηση, αλλά πλέον υπάρχει κίνηση. Θεωρώ ότι αν οι εθνικές εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί μαζί με τις ευρωεκλογές, η καλοκαιρινή περίοδος θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή η πληρότητά μας αγγίζει το 70%, και πλέον περιμένουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που ουσιαστικά είναι οι μόνοι δύο μήνες που ο τουρισμός δουλεύει στην Καλαμάτα.
Κάναμε προσπάθειες για να επιμηκυνθεί η σεζόν, αλλά τελικά φάνηκε ότι δεν υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, έτσι μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες θα βγάλουμε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεών μας».
 Pharae Palace, Μαρία Αργύρη
«Αυξημένη είναι η κίνηση αυτή τη στιγμή, με την πληρότητα να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Έτσι, λοιπόν, με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αγγίζουν το 90% και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Έλληνες είμαστε και της τελευταίας στιγμής.
Ο κόσμος, βέβαια, που φτάνει είναι συγκρατημένος, αλλά εμείς τουλάχιστον είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Όσο για το Σεπτέμβριο, υπάρχει μια πρώτη εικόνα που είναι θετική, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι φέτος στην πόλη μας θα φτάσουν αρκετοί ξένοι».
 Elektra Hotel & Spa, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος
«Έντονος προβληματισμός επικρατεί για την πορεία των κρατήσεων από την εγχώρια, κυρίως, αγορά. Έχοντας ολοκληρωθεί πλέον το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, είχαμε να αντιμετωπίσουμε το εξαιρετικά μειωμένο ενδιαφέρον από τους Έλληνες τουρίστες, πέραν βέβαια κάποιων εξάρσεων που αφορούσαν, κυρίως, συνεδριακό τουρισμό.
Για μια ακόμη χρονιά – μόνο που φέτος έχουμε ακόμα εντονότερο το φαινόμενο – μιλάμε για μια υψηλής ζήτησης σεζόν στην περιοχή μας, που δεν ξεπερνά τις 40-45 ημέρες! Οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στην πορεία της ζήτησης για το Σεπτέμβριο, που θα πρέπει τουλάχιστον να πλησιάσει την περυσινή πολύ καλή εικόνα.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή όταν μελετούμε ποσοτικά στοιχεία, όπως, λ.χ., οι αφίξεις του αεροδρομίου, μιας και δεν ερευνούμε τον τελικό προορισμό των επιβατών. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικά χρησιμότερο πλέον να διερευνήσουμε, επιτέλους, τα ποιοτικά στοιχεία των τουριστών, λ.χ. εισόδημα, κίνητρο για την επιλογή τους κ.ά.
Έτσι, για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι θα πρέπει να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια στον τομέα του στρατηγικού σχεδιασμού, της προβολής και του branding της περιοχής».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Διακοπή λειτουργίας του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στα Φιλιατρά

~  «Ενημέρωση σχετικά με την Προσωρινή Διακοπή Λειτουργίας του ΓΕΦ Φιλιατρών» κάνει με δημοσίευσή του στη σελίδα του στο facebook ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών. Σε αυτή σημειώνεται: «Από τις 15/06/19 το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων λειτουργούσε στα Φιλιατρά με έναν υπάλληλο, έχει σταματήσει την λειτουργία “ΕΠ’ ΑΌΡΙΣΤΟ” όπως δηλώνει η σχετική ανακοίνωση, η οποία είναι αναρτημένη στην πόρτα του γραφείου. Μετά συνάντηση του προέδρου του ΕΣΦ με την προϊσταμένη ΔΟΥ Καλαμάτας κα Ευγενία Κούβελα, μας ενημέρωσε ότι ο υπάλληλος του Γραφείου Φιλιατρών μεταφέρθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού στο εν λόγω τμήμα. Να αναφερθεί ότι στις γειτονικές πόλεις τα συγκεκριμένα γραφεία απασχολούν 2 έως 3 άτομα (Κυπαρισσία, Γαργαλιάνοι, Πύλος). Οι κάτοικοι των Φιλιατρών για άλλη μια φορά έρχονται αντιμέτωποι με ένα ενδεχόμενο κλείσιμο μίας ακόμη υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τους μήνες αυτούς ολοκληρώνονται οι φορολογικές δηλώσεις και ρυθμίσεις των φορολογούμενων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων της πόλης μας, που πρέπει να μετακινηθούν στις γύρω πόλεις ώστε να εξυπηρετηθούν.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η μετακίνηση αυτή να είναι όντως προσωρινή και ο υπάλληλος να επιστρέψει άμεσα στη θέση του».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Τέσσερις ενστάσεις στο Εκλογοδικείο για τις δημοτικές εκλογές

~  Τέσσερις ενστάσεις κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας από ισάριθμους υποψήφιους συμβούλους στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου και ήδη έχουν προωθηθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις έχουν κατατεθεί για αποτελέσματα δημοτικών υποψηφίων σε Αριστομένη, Βαλύρα, Μεσσήνη και Δήμο Καλαμάτας.
Οι ενστάσεις ήδη βρίσκονται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται νa συζητηθούν στο Εκλογοδικείο.  Β.Β.

***  Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα

O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 13/7/2019 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.                    
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 7.5 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
meteoclub.gr

***  Και ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος αναφέρεται σε «έργα που έχουν σταματήσει» στο λιμάνι της Κυπαρισσίας

~  Αναπάντητο παραμένει εδώ και μέρες το εύλογο ερώτημα, μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις Γιώργου Λεβεντάκη και Περιφέρειας Πελοποννήσου, σχετικά με τα 2.425.000 ευρώ για το λιμάνι Κυπαρισσίας (ΑΔΑ: 9ΝΔΨ465ΧΙ8-Χ4Ε). Πλέον, είναι επιβεβλημένο να δοθεί απάντηση στο εάν η υπογραφή νέας χρηματοδότησης είναι για να πληρωθεί η «παλιά» εργολαβία ή για να υλοποιηθεί νέο έργο!
Κι ενώ δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας και αποτυχών να εκλεγεί υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Λεβεντάκη, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, αφού τονίζει ότι η ανοικτή επιστολή του κ. Λεβεντάκη σε απάντηση στον κ. Τατούλη «βάζει τα πράγματα στην σωστή θέση τους και αποκαθιστά την αλήθεια», αναφέρεται σχετικά με τη «νέα» χρηματοδότηση σε «έργα που έχουν σταματήσει εδώ και μήνες»!
Τα έργα που ισχυρίζεται ο κ. Κανελλόπουλος ότι έχουν σταματήσει, προφανέστατα θα είναι στην εργολαβία του έργου με τίτλο «Επισκευή προσήνεμου μόλου Κυπαρισσίας», σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, γιατί αυτό και μόνο αυτό το έργο εκτελείται στο λιμάνι.
Αντικείμενο της εργολαβίας, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του έργου, είναι «η αποκατάσταση των ζημιών του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου του Λιμένος Κυπαρισσίας στη θέση συμβολής, της επέκτασής του, με τον παλαιό μόλο».
Σύμφωνα δε με τον τεχνικό φάκελο του έργου, προβλεπόταν να υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου του λιμένα Κυπαρισσίας στη θέση συμβολής της επέκτασής του με τον παλαιό μόλο και συγκεκριμένα: 1. Στην εξωτερική θωράκιση του μόλου στο εν λόγω σημείο από φυσικούς και τεχνητούς ογκολίθους (ακρόποδα των 9.0m 3 ), η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα πλέον η κυματική ενέργεια να μην εκτονώνεται και να δρα ευθέως επί του έργου. 2. Στην αποκατάσταση των ζημιών του κρηπιδότοιχου καθώς και του δαπέδου του κρηπιδώματος του νεοκατασκευασμένου προσήνεμου μόλου (σε μήκος περίπου 50m, στο τμήμα Α-Α1) στην περιοχή συμβολής του με το παλιό τμήμα. 3. Στην αποκατάσταση των ζημιών του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού. Δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι οι προβλεπόμενες εργασίες έχουν υλοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό τους, πλην ίσως της αποκατάστασης των ζημιών του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού και τι άλλο; Ποια έργα, άραγε, έχουν σταματήσει; Στο συμφωνητικό για την εκτέλεση των εργασιών του έργου «Επισκευή προσήνεμου μόλου Κυπαρισσίας», που υπεγράφη μεταξύ του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας στις 20 Απριλίου 2018 και δημοσιεύτηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΨΒΠΣ7Λ1-3ΕΦ, αναφέρεται: «Η συνολική προθεσμία περάτωσης του έργου, ορίζεται σε εκατόν ογδόντα (180) ημερολογιακές μέρες, δηλαδή μέχρι 16-10-2018. Για ενδεχόμενη παράταση προθεσμίας του έργου έχει εφαρμογή το άρθρο 147 του Ν. 4412/16».
Δόθηκε παράταση; Κι αν δόθηκε, μέχρι πότε; Γιατί από τις 16 Οκτωβρίου 2018 έχουν παρέλθει 8 μήνες. Δεν έχει περατωθεί το έργο;
Στη δήλωση του Ζαχαρία Κανελλόπουλου σημειώνεται επί λέξει: «Η χθεσινή ανοικτή επιστολή του νέου Δημάρχου Τριφυλίας κ. Γεωργίου Λεβεντάκη προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, σε απάντηση δηλώσεων του τελευταίου, σχετικά με την χρηματοδότηση του Λιμένος της Κυπαρισσίας, ύψους 2.400.000 Ευρώ, βάζει τα πράγματα στην σωστή θέση τους και αποκαθιστά την αλήθεια. Πράγματι, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Γεώργιος Λεβεντάκης έκανε πράξη άμεσα αυτό, το οποίο υποσχέθηκε: ότι αν εκλεγεί Δήμαρχος, θα τρέξει όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα του Δήμου μας, και μάλιστα με άμεση προτεραιότητα το Λιμάνι της Κυπαρισσίας, όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά από την επόμενη των εκλογών, την 3η Ιουνίου. Αυτό ασφαλώς για να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, μέχρι της αναλήψεως και τυπικά των καθηκόντων του. Και αυτό έκανε. Από την πρώτη ημέρα στην Αθήνα, στα Υπουργεία, για την χρηματοδότηση της συνέχισης των έργων στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας, τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και μήνες. Η χρηματοδότηση δεν είχε εξασφαλιστεί μέχρι και τις 2 Ιουνίου. 3 Ιουνίου 2019 έως 5 Ιουλίου 2019. Ένας μήνας επίμονης προσπάθειας και συνεχών παρεμβάσεων έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την έγκριση της χρηματοδότησης, για την συνέχιση των έργων αποκατάστασης του Λιμένος της Κυπαρισσίας. Αυτή ήταν μια μεγάλη προσωπική επιτυχία και αποτέλεσμα των προσπαθειών του νέου Δημάρχου μας κ. Γεωργίου Λεβεντάκη, για ένα έργο πνοής και ανάπτυξης όλης της Τριφυλίας».
Μετά και αυτή τη δήλωση και σε συνδυασμό με τη δημόσια τοποθέτηση, δια της ανοικτής επιστολής προς τον κ. Τατούλη, του κ. Λεβεντάκη, ενισχύονται τα ερωτήματα: Η χρηματοδότηση που αναφέρεται στην απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε με ΑΔΑ: 9ΝΔΨ465ΧΙ8-Χ4Ε αφορά νέο έργο, όπως ο Κωδικός και η ονομασία αναφέρουν, ή με αυτή θα εξοφληθεί η εργολαβία στο λιμάνι που ήδη έχει υλοποιηθεί; Γιατί ο κ. Λεβεντάκης προσκαλεί και προκαλεί την Περιφέρεια να δημοσιεύσει επίσημα έγγραφα σχετικά με τη χρηματοδότηση και παράλληλα ζητά να απαντήσει «γιατί ο εργολάβος, του εν λόγω έργου, είχε σταματήσει, προ πολλού, κάθε ενέργεια για τη συνέχισή του».
O κ. Κανελλόπουλος κάνει λόγο «για τη χρηματοδότηση της συνέχισης των έργων στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας, τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και μήνες». Έργο ένα υπάρχει. Ένα. Αυτό που ήδη έχει εκτελεστεί. Δεύτερο δεν υπάρχει. Μόνο μελέτη υπάρχει (σ.σ. γράψαμε σχετικά στο φύλλο της Κυριακής στο «Θ») για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες του παλαιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας και απομάκρυνση προσχώσεων από λιμενολεκάνη» και «Έγκριση Τεχνικού Φακέλου του έργου επείγοντος χαρακτήρα με τίτλο: “Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες του παλαιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας και απομάκρυνση προσχώσεων από λιμενολεκάνη”, προϋπολογισμού 2.424.610,63 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, του Δήμου Τριφυλίας της Π.Ε. Μεσσηνίας, η οποία έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Όμως, χρηματοδότηση δεν εξασφαλίστηκε έγκαιρα τότε και πλέον έκτακτη ανάγκη δεν υφίσταται. Και για το έργο αυτό δεν υπάρχει ΜΠΕ. Μόλις δύο μέρες πριν από τις εκλογές εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την υλοποίησή του, που είναι αυτή της απόφασης με ΑΔΑ: 9ΝΔΨ465ΧΙ8-Χ4Ε. Έχει σχέση αυτή η χρηματοδότηση με την εργολαβία που ήδη έχει εκτελεστεί; Ποιες εργασίες του έργου «Επισκευή προσήνεμου μόλου Κυπαρισσίας» δεν έχουν εκτελεστεί; Δεν υπήρχαν ή δεν υπάρχουν πια, μήπως, τα 2,3 εκ. ευρώ που είχε «εξασφαλίσει» ο κ. Χαρίτσης το 2016; Τι, τελικά, συμβαίνει;   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  5G, από την Καλαμάτα ξεκίνησε η επανάσταση των τηλεπικοινωνιών  
Ως ιστορική ημέρα μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας, αφού χθες Παρασκευή ξεκίνησε τη λειτουργία του πιλοτικά το 5G δίκτυο της Wind στην Καλαμάτα.
Να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη πόλη στη χώρα που δοκιμάζει τις δυνατότητες του 5G, καθώς το πιλοτικό δίκτυο της WIND καλύπτει την κεντρική πλατεία και σημεία ενδιαφέροντος όπως το Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας κ.ά.
Με 5G καλύπτεται πιλοτικά και το ξενοδοχείο Filoxenia του Ομίλου Grecotel, εγκαινιάζοντας μια εντελώς νέα εμπειρία επικοινωνίας για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.
 «Από σήμερα (σ.σ. χθες) είναι σε πλήρη λειτουργία το πρώτο πιλοτικό δίκτυο 5G σε επίπεδο πόλης. Ζούμε μια σημαντική στιγμή στην ψηφιακή μας ιστορία, αν και ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND, Νάσος Ζαρκαλής. 
«Το 5G θα έχει καθοριστική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ξεκινάμε την πιλοτική λειτουργία του δικτύου με αρωγούς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία. Το 5G είναι κομβικό για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και είναι σημαντικό οι διαθέσιμοι επενδυτικοί πόροι να κατευθυνθούν κυρίως στην ανάπτυξη των υποδομών και όχι στην απόκτηση του απαραίτητου φάσματος με υψηλό κόστος. Θέλουμε τα επόμενα χρόνια να αναπτύξουμε ένα εξαιρετικό 5G δίκτυο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το υπάρχον 4G, ώστε η ελληνική κοινωνία και οικονομία να επωφεληθούν σε μέγιστο βαθμό από τη νέα τεχνολογία» τόνισε ο επικεφαλής της WIND.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικά συσκευές 5G, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας μπορούν να πάρουν μια καλή γεύση των δυνατοτήτων της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, κάνοντας χρήση του δωρεάν Wi-Fi που προσφέρει το πιλοτικό 5G δίκτυο της WIND στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η σύνδεση στο 5G Wi-Fi είναι δωρεάν και χρησιμοποιεί τα 5G κεραιο-συστήματα στην Καλαμάτα.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και νέο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε τα εξής: «Η Καλαμάτα, ως βραβευμένη Ψηφιακή Πόλη, πρωτοπορεί και στα ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς. Μέσω κοινόχρηστων υποδομών καταρχήν, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του 5G. Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα να εξετασθούν ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικής σφαίρας της ζωής μας και σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία.
Ευχαριστώ την εταιρεία WIND και το κράτος για τη συνεργασία και για την επιλογή της Καλαμάτας στο πλαίσιο αυτού του πρωτοπόρου πανελλαδικά εγχειρήματος, το οποίο θα συμβάλει θετικά στην ελκυστικότητα της πόλης για επενδύσεις και τουρισμό».
 «Έχουν τεθεί οι βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Καλαμάτας. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας αιχμής 5G στη ζωή μας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, προσδοκώντας να καταστεί ωφέλιμο για την πρόοδο της πόλης αυτό το ψηφιακό άλμα», είπε- μεταξύ άλλων- ο αντιδήμαρχος και επόμενος δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος
Αντίστοιχη εμπειρία υψηλών ταχυτήτων και άμεσης απόκρισης απολαμβάνουν και οι επισκέπτες του Filoxenia Hotel στην παραλία Καλαμάτας. Το Filoxenia Hotel καλύπτεται από το πιλοτικό δίκτυο 5G της WIND και είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν 5G Wi-Fi στους πελάτες του, αναδεικνύοντας τη συμβολή της τεχνολογίας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
 «Το 5G θα φέρει νέες ιδέες και χρήσεις σε πάμπολλα πεδία εφαρμογής: στις έξυπνες πόλεις και σπίτια, στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, στην έξυπνη γεωργία και βιομηχανία, στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα μέσω κινητού, σε κάθε σημείο του φυσικού κόσμου που θα διασυνδεθεί με τον ψηφιακό» τόνισε ο γενικός διευθυντής Δικτύου της WIND, Νίκος Πανόπουλος.
Δοκιμές δε που πραγματοποιούν οι μηχανικοί της WIND στην Καλαμάτα με δοκιμαστικές συσκευές 5G HUAWEI Mate 20X, καταγράφουν εντυπωσιακές ταχύτητες στη χρήση data, καθώς αγγίζουν ταχύτητες αντίστοιχες σύνδεσης με οπτική ίνα (>1 Gbps download), ταχύτητες δηλαδή πολλαπλάσιες από αυτές των υπαρχόντων δικτύων 4G.
Το HUAWEI Mate 20X ενσωματώνει υψηλή τεχνογνωσία εξοπλισμένο με τους 5G επεξεργαστές πολλαπλών λειτουργιών Balong 5000 και Kirin 980. Προσφέρει εξαιρετική 5G συνδεσιμότητα διατηρώντας και τη δυνατότητα σύνδεσης με τα υπόλοιπα δίκτυα. Φέρει το νέο αναβαθμισμένο λειτουργικό EMUI 9.1 με ΑΙ συμπληρωματικές λειτουργίες για την επεξεργασία εικόνας και διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια μπαταρίας.
«Η λειτουργία του πιλοτικού δικτύου σε πραγματικές συνθήκες πόλης θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, καθώς και το βέλτιστο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών 5G στη χώρα μας» δήλωσε ο κ. Πανόπουλος.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  Προφυλακίσθηκαν οι δύο Τούρκοι για τη μεταφορά των 55 μεταναστών

~  Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χθες με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι δύο Τούρκοι που κατηγορούνται ως διακινητές και κυβερνήτες του σκάφους που μετέφερε παράνομα 57 αλλοδαπούς.
Τόσο ο 20χρονος όσο και ο 39χρονος οδηγήθηκαν χθες στον ανακριτή και απολογήθηκαν, με το νεαρότερο να παραδέχεται πως ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους.
 Από δεξαμενόπλοιο
Το σκάφος με το όνομα «Patara», στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες, εντοπίσθηκε ακυβέρνητο αρχικά 53 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου σε διεθνή ύδατα. Το πρωί του Σαββάτου οι επιβαίνοντες στο σκάφος περισυνελέγησαν από το διερχόμενο δεξαμενόπλοιο «KRITI JADE», το οποίο τους έφερε στην Καλαμάτα.
Στο σημείο είχε καταπλεύσει και περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ η επιχείρηση συντονίσθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. 
 Με προορισμό την Ιταλία
Στο λιμάνι της Καλαμάτας, με τη συνδρομή από δύο λάντζες, οι επιβαίνοντες αποβιβάσθηκαν και εκεί είδαν πως πρόκειται για 55 άτομα (44 άνδρες, 3 γυναίκες 5 ανήλικα αγόρια και 3 ανήλικα κορίτσια). Όσον αφορά στις υπηκοότητες, είναι 38 από το Ιράκ, 3 από την Τουρκία, 3 από το Αφγανιστάν, 8 από τη Σρι Λάνκα, 1 από το Μπαγκλαντές και 1 από το Ιράν.
Οι περισσότεροι, δε, κατείχαν νόμιμα έγγραφα που είχαν εκδοθεί από τις ελληνικές Αρχές. Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, το σκάφος είχε ξεκινήσει από ακτή της Αττικής και προορισμός του ήταν η Ιταλία.
Οι 55 μετανάστες φιλοξενήθηκαν για λίγες ημέρες στις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Κλιματική Αλλαγή και Ελλάδα - Πώς επηρεάζεται η χώρα μας, τι περιμένουμε στο μέλλον

~  Το θέμα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να θεωρείται ως ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα παγκοσμίως, ερχόμενο εκ νέου στην επικαιρότητα με την COP21. Ωστόσο, στην Ελλάδα, όσο και να είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι επηρεάζεται όλος ο πλανήτης και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, γενικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει μια τάση το συγκεκριμένο ζήτημα να παραβλέπεται, ως κάτι από αυτά με τα οποία «ασχολούνται στο εξωτερικό», όπου έχουν το χρόνο, τα χρήματα και γενικότερα την άνεση να το κάνουν.
Δε χρειάζεται να είναι κανείς μετεωρολόγος ή να έχει ασχοληθεί με τις φυσικές επιστήμες γενικότερα, για να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί εσφαλμένη αντίληψη, η οποία υποβαθμίζει τη σημασία του ζητήματος.
Δε χρειάζεται κανείς να παρακολουθεί περιβαλλοντικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και ιστοσελίδες για δει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: Μέσα στα τελευταία χρόνια, όλοι κατά καιρούς έχουμε πει ότι «ο καιρός τρελάθηκε», με αφορμή φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν στην «καρδιά» της χειμερινής περιόδου η ηλιοφάνεια ήταν έντονη (ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα), συνοδευόμενη από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ολοφάνερο εδώ και καιρό: Ο καιρός αλλάζει, «παραβιάζοντας» όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα όσον αφορά στις διαφορετικές εποχές του χρόνου.
Όπως τονίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είχαν υψηλές θερμοκρασίες, και διαπιστώνεται ότι πολλούς μήνες το χρόνο παρουσιάζεται μια τέτοιου είδους «συμπεριφορά», με θερμοκρασίες άνω των κανονικών τιμών. «Σίγουρα είναι κάτι ανησυχητικό, προϊδεάζει ότι κάτι συμβαίνει», αναφέρει σχετικά- αν και υπογραμμίζει ότι, ανεξαρτήτως των θερμοκρασιών, δεν είναι σωστό να αποδίδεται ό,τι «ισχυρό» συμβαίνει στην κλιματική αλλαγή, καθώς όλα αυτά είναι και μέσα στη φυσική εξέλιξη του καιρού. «Δε θα πρέπει να αποδίδουμε όμως στις κλιματικές αλλαγές ό,τι κακό συμβαίνει. Υπάρχει μια τάση και στον επιστημονικό χώρο και στο ευρύ κοινό να πιστεύει ότι έχουμε αλλάξει τον καιρό, έχουμε καταστρέψει το κλίμα, με αφορμή έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δεν έχει ακόμα πιστοποιηθεί ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν αυξηθεί. Αλλά επειδή σε ένα κλίμα που αλλάζει είναι πιθανόν να συμβεί και αυτό, είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε» αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.
«Από την άλλη, όταν βλέπουμε σχεδόν συστηματικά σε όλους τους μήνες απόκλιση προς τα πάνω, αυτό μας ανησυχεί και δείχνει ότι κάτι συμβαίνει με το κλίμα όλου του πλανήτη. Αν και δεν έχουμε δει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πολύ ισχυρούς καύσωνες, η εμμονή των αποκλίσεων σχεδόν κάθε μήνα είναι κάτι που δείχνει σίγουρα ότι κάτι συμβαίνει» προσθέτει.
Με το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα ασχολήθηκε ειδική επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου, το Μάρτιο του 2009. Οι μελέτες διήρκεσαν 26 μήνες, και η έκθεση δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011, αποτιμώντας το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, το κόστος της τυχόν αδράνειας, καθώς και το κόστος των μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών.
 Τι δείχνουν τα κλιματικά μοντέλα
Όπως επισημαίνει στη HuffPost Greece ο Χρήστος Ζερεφός, διακεκριμένος ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος και, μεταξύ άλλων, συντονιστής της ΕΜΕΚΑ (Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής), που συνέταξε τη μελέτη της ΤτΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία είναι «στο κόκκινο», σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων από την IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), αλλά και από άλλες εκτιμήσεις συνόλου μοντέλων από άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις και ερευνητικά κέντρα (μεταξύ των οποίων η Ακαδημία Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών). «Το “κόκκινο” προκύπτει από τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην εύκρατη Ευρώπη και την έρημο της βόρειας Αφρικής. Επίσης, από το γεγονός ότι έχει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ανάγλυφο, με τέτοια διάταξη - από βορρά προς νότο κυρίως - ώστε η δυτική πλευρά της Ελλάδας να δέχεται σημαντικές βροχές, ενώ οι περιοχές των Κυκλάδων και της ανατολικής Στερεάς να πάσχουν από λειψυδρία. Αυτό ίσχυε από την αρχαιότητα» σημειώνει ο κ. Ζερεφός.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη της ΤτΕ, η Ελλάδα είναι μια χώρα με εξαιρετικά μεγάλο μήκος ακτογραμμής, περίπου 16.300 χλ. (όσο περίπου το 1/3 της περιφέρειας του πλανήτη), εκ των οποίων περίπου τα 1.000 χλμ. αποτελούν περιοχές υψηλής ευπάθειας στην κλιματική αλλαγή. Η ευπάθεια έγκειται στον κίνδυνο ανόδου της μέσης στάθμης της θάλασσας στη χώρα μας, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μέχρι το 2100 μεταξύ 0,2 και 2 μέτρων. Από το σύνολο της ακτογραμμής της Ελλάδος, περίπου το 20% αποτελεί ακτές με μέτρια έως υψηλή ευπάθεια στις αναμενόμενες, βάσει των εκτιμήσεων, εξελίξεις. «Ο κίνδυνος, ιδιαίτερα για ορισμένες περιοχές, είναι πολύ αυξημένος, αλλά είναι αδύνατον να απαριθμηθούν. Αυτές που θα πληγούν περισσότερο είναι αυτές στα μεγάλα Δέλτα των ποταμών, όπως του Νέστου και του Αξιού, το Μεσολόγγι κ.α.» υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός- συμπληρώνοντας ότι πριν από το 1950 η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από φυσικά αίτια ήταν της τάξης του 1 - 1,5 χιλιοστού το χρόνο περίπου, δηλ. 15 εκατοστά τον αιώνα. «Αυτό έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο στα παράκτια οικοσυστήματα και τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στην αποσταθεροποίηση των τουριστικών περιοχών της χώρας (αμμουδιές κλπ) οι οποίες θα κινδυνεύσουν κατά ανάλογο τρόπο που κινδυνεύουν σήμερα διάσημες αμμουδιές π.χ. στη Χαβάη».
Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, το περιβάλλον της Ελλάδος, εκτός από το εντελώς ιδιαίτερο στοιχείο της πολύ εκτεταμένης ακτογραμμής, διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα και διαφορετικά κλιματικά χαρακτηριστικά. Έτσι, μέσα σε λίγες δεκάδες χιλιομέτρων, τα κλιματικά χαρακτηριστικά μπορούν να μεταβληθούν από παράκτιου μεσογειακού τύπου σε χαρακτηριστικά ακόμη και αλπικού τύπου στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Όσον αφορά στις βροχοπτώσεις, ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας τονίζει το ρόλο και την επίδραση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στην ανακατανομή των υδάτων στον πλανήτη. «Λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής βλέπουμε μια σημαντική επίπτωση/ επίδραση στη δυτική πλευρά της χώρας, στα όμβρια ύδατα, που είναι η πλούσια υδατοφόρα περιοχή η οποία δίνει νερό στην ανατολική Στερεά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για τα προσεχή 50 χρόνια, οι μειώσεις που υπολογίζονται στις βροχοπτώσεις στα δυτικά είναι της τάξης του 15-20%, μέσα στα επόμενα 50-70 χρόνια. Βεβαίως θα πρέπει αν σημειώσουμε εδώ ότι στον 20ό αιώνα παρατηρήθηκε επίσης σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων στη δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι αναμενόμενες μειώσεις να αθροιστούν πάνω στη μείωση που δεν οφειλόταν αποκλειστικά στην ανθρώπινη παρέμβαση» υπογραμμίζει σχετικά.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως, όπως προκύπτει από τις υπάρχουσες μετρήσεις, κατά τον περασμένο αιώνα οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά περίπου 20% στη δυτική Ελλάδα και 10% στην ανατολική Ελλάδα – μειώσεις που αποδίδονται κυρίως σε φυσικά αίτια.
 Ακραία καιρικά φαινόμενα,
ερημοποίηση και πυρκαγιές
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα φαινόμενα, αλλά παρατηρείται τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η αύξηση των φαινομένων αυτών θεωρώ ότι είναι το πλέον επικίνδυνο σημείο, διότι από πλευράς γεωφυσικής, στην Ελλάδα εμφανίζονται όλα τα είδη γεωφυσικών φαινομένων που μπορεί να φανταστεί κανείς: Έχουμε σημαντικό σεισμικό υπόβαθρο, έχουμε ένα πολύπλοκο ανάγλυφο και, σε περίπτωση συνέργειας μικροσεισμών με ραγδαίες βροχές ή μεγάλη λειψυδρία, μπορεί να οδηγηθούμε σε αποσταθεροποίηση και απώλεια εδάφους με πολύ σοβαρές συνέπειες, τόσο στα δασικά οικοσυστήματα όσο και στις καλλιέργειες» αναφέρει ο κ. Ζερεφός, τονίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος της νότιας Ελλάδας ήδη έχει χαρακτηριστικά ερημοποίησης. Για αυτό, σημειώνει, η Ελλάδα χαρακτηριζόταν από τον Αριστοτέλη, αλλά και άλλους, ως η κατεξοχήν περιοχή που διαθέτει όλων των ειδών τα κλίματα, από μεσογειακό έως ερημικό, μέχρι και παράκτιο και αλπικό. «Για αυτό και η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι πιο επικίνδυνη σε κάποιες περιοχές από ό,τι σε άλλες».
Οι επιπτώσεις μπορεί να έχουν τη μορφή επαναφοράς ανεπιθύμητων καταστάσεων, που είχαν αντιμετωπιστεί μέσω ενεργειών όπως η αποξήρανση ελών, π.χ. η ελονοσία και γενικότερα νόσοι που ενδημούσαν στο παρελθόν. Όπως προσθέτει ο κ. Ζερεφός, ιδιαίτερο κίνδυνο γενικότερα διαθέτουν οι περιοχές που υποστεί σοβαρή ερημοποίηση, όπως η ανατολική Κρήτη, η Πελοπόννησος κ.ά., καθώς είναι πιο ευάλωτες.
Παράλληλα, θεωρείται ότι αναμένεται να αυξηθούν οι συνθήκες που ευνοούν δασικές πυρκαγιές, τόσο σε περίοδο επικινδυνότητας όσο και από πλευράς έντασης.
Μια ακραία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, πέρα από τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα (όπως π.χ. οι θύελλες) τα οποία έρχονται στο μυαλό, είναι η ξηρασία. «Η μεγαλύτερη ξηρασία που ξέρουμε στην ιστορία της χώρας έγινε το 310-325 μ.Χ., στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο, και υπάρχει πιθανότητα μια ακόμη πιο μακρά πιο περίοδος ξηρασίας να είχε λάβει χώρα πριν την κάθοδο των Δωριέων. Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, σύμφωνα με ορισμένες υποθέσεις συναδέλφων όπως ο Άγγλος αρχαιολόγος Άντονι Σνόντγκρας, με τις οποίες συμφωνώ, υπήρξε παρατεταμένη λειψυδρία στο Άργος και μειώθηκε και η παραγωγή ακόμη και των πολύ ανθεκτικών ελαιοδένδρων (17ος αιώνας π.Χ). Και βεβαίως, επειδή ένας βασικός οικονομικός πόρος των πολύχρυσων Μυκηνών ήταν το λάδι, εάν υπήρξε μια τόσο παρατεταμένη ξηρασία θα είχαν και οικονομικό αποτέλεσμα. Μπορεί να μην ήταν η κύρια αιτία, αλλά ήταν αιτία αποσταθεροποίησης στις Μυκήνες - και μετά ήρθαν οι Δωριείς» αναφέρει σχετικά ο κ. Ζερεφός, συμπληρώνοντας επίσης ότι υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας τις οποίες δεν παίρνουμε είδηση, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, με έναν εξαιρετικά ήπιο, ως τώρα, χειμώνα.
Ωστόσο, «ουδέν κακόν αμιγές καλού»: Δεν απουσιάζουν κάποιες θετικές επιπτώσεις από την όλη υπόθεση, όπως η μείωση της νέφωσης στη ανατολική Ελλάδα, που προβλέπουν τα μοντέλα.
 
Τι αναμένεται στο μέλλον
Γενικότερα, κάτι που αναμένεται στη χώρα μας στο μέλλον, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα, είναι συρρίκνωση της ψυχρής περιόδου του έτους: Συρρίκνωση του χειμώνα, επιμήκυνση των μεταβατικών εποχών, πιο συχνά ακραία φαινόμενα, χωρίς αυτό όμως να διαρκούν περισσότερο. Γενικά, αναμένεται μεγάλη διασπορά των τιμών της θερμοκρασίας, ένα «πάνω-κάτω».
«Αυτό θα το περιέγραφα ότι έχουμε αποσταθεροποιήσει το κλίμα. Αυτό που λένε ότι χάλασαν οι εποχές: ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί, έχουν επεκταθεί η άνοιξη και το φθινόπωρο και το καλοκαίρι μένει ως είχε με εξάρσεις ζέστης/ και καύσωνες. Αλλά ευτυχώς η Ελλάδα έχει το μέγα πλεονέκτημα των μελτεμιών, που μετριάζουν τη ζέστη του θέρους. Αν δεν τους είχαμε τα νησιά μας θα είχαν μεγάλα προβλήματα με πολλή ζέστη όπως στην Κύπρο (π.χ. 42 βαθμούς, που δε θα φτάσουμε ποτέ με ετησία άνεμο). Έτσι λοιπόν αυτός ο τόπος είναι και καταραμένος και ευλογημένος. Έχει αρκετό νερό, παρά τις λειψυδρίες και τους κινδύνους θα έχει νερό και στο μέλλον, απλώς πρέπει να μην το σπαταλάμε» τονίζει ο κ. Ζερεφός.
Σύμφωνα με τη μελέτη του WWF Ελλάς για το 2020-2050, οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα. Παράλληλα, σε Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Με άλλα λόγια φαίνεται πως αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά επεισόδια όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση. Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας. Οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν επίσης μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και, συνεπώς, να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Παρουσιάζεται, επίσης, αυξημένος κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να θέσει σε μεγάλη δοκιμασία και τους Εθνικούς Δρυμούς, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας.
Όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς, τα πράγματα σίγουρα δεν είναι φυσιολογικά, καθώς τα ρεκόρ ανόδου θερμοκρασίας σπάνε το ένα μετά το άλλο. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα δασικών πυρκαγιών με άμεσες συνέπειες (διάβρωση εδάφους, πλημμύρες κλπ). Π.χ. το καλοκαίρι του 2007 το προφίλ θερμοκρασίας ήταν πάνω από τον μέσο όρο της εποχής- και οι προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του WWF λένε ότι τέτοια καλοκαιρία πιθανόν να γίνουν κανόνας. Μετά, αναμένονται πολύ σημαντικές επιδράσεις στη γεωργία, καθώς θα κινδυνέψουν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, π.χ. Παραγωγή κρασιού από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιού που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα- ενώ οι εκτεταμένες περίοδοι ξηρασίας θα απειλήσουν και τα ελαιόδεντρα».
Επίσης, προσθέτει ο κ. Μάντζαρης, υπάρχουν αρνητικές ενδείξεις για την αλιεία, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί την παρουσία ξενικών ειδών όπως ο λαγοκέφαλος. Σαν αποτέλεσμα, έχουν καταγραφεί μειώσεις στον πληθυσμό ειδών όπως ο γαύρος και η παπαλίνα. Ακόμη, οι μεταβολές PH και θερμοκρασίας στη θάλασσα θέτουν σε κίνδυνο ευαίσθητα είδη οστρακοειδών όπως τα μύδια και τα στρείδια. Όπως σημειώνει, επιδράσεις μπορούν να υπάρξουν ακόμα και στα μνημεία, καθώς οι μεταβολές στις κλιματικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν π.χ. θερμικό σοκ στα υλικά τους.
Πάντως, για το προσεχές μέλλον μάλλον δε θα δούμε σημαντικές αλλαγές στον καιρό. Όπως αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος, σε βραχυπρόθεσμο διάστημα (10-20 ετών) δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, αν και τα πράγματα αλλάζουν.
 Το οικονομικό κόστος
Εν μέσω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η οικονομική διάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, το δυσμενέστερο σενάριο από πλευράς έντασης της ανθρωπογενούς κλιματικής μεταβολής αντιστοιχεί σε ανυπαρξία κάθε δράσης για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών των αερίων που το προκαλούν και χαρακτηρίστηκε στην Έκθεση ως Σενάριο Μη ∆ράσης.
Στην περίπτωση του σεναρίου αυτού υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος θα μειωθεί, σε ετήσια βάση, κατά 2% το 2050 και κατά 6% το 2100. Το συνολικό σωρευτικό κόστος του Σεναρίου Μη ∆ράσης για την ελληνική οικονομία, για το χρονικό διάστημα έως το 2100, εκφρασμένο ως μείωση του ΑΕΠ του έτους βάσης, ανέρχεται στα 701 δισ. (σε σταθερές τιμές του 2008).
Το επόμενο σενάριο στην λόγω καθορίστηκε ως Σενάριο Μετριασμού, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μειώνει συνεχώς και δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο αντίστοιχης παγκόσμιας προσπάθειας, με αποτέλεσμα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Το συνολικό σωρευτικό κόστος του Σεναρίου Μετριασμού, για το χρονικό διάστημα έως το 2100, εκφρασμένο ως απώλεια ΑΕΠ, προκύπτει ίσο με 436 δισ. ευρώ (σταθερές τιμές του 2008). Δηλαδή, το συνολικό κόστος στην περίπτωση του Σεναρίου Μετριασμού είναι κατά 265 δισ. μικρότερο από αυτό του Σεναρίου Μη ∆ράσης και επομένως η πολιτική μετριασμού μειώνει κατά 40% το κόστος της μη δράσης.
Όσον αφορά στο Σενάριο Προσαρμογής, με στόχο την επιδίωξη μιας πολιτικής προσαρμογής, το ΑΕΠ της Ελλάδος θα παρουσιάσει μείωση κατά 2,3% και 3,7% τα έτη 2050 και 2100, αντίστοιχα, και το κόστος προσαρμογής εκτιμάται ίσο με 67 δισ.
Το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία από τις εναπομένουσες ζημίες λόγω της κλιματικής αλλαγής εκτιμήθηκε ίσο με 510 δισ. (σταθερές τιμές του 2008), σωρευτικά μέχρι το 2100. Το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία βάσει του Σεναρίου Προσαρμογής είναι το άθροισμα του κόστους που συνεπάγονται για την οικονομία τα μέτρα προσαρμογής και του κόστους που οφείλεται στις (περιορισμένες) ζημίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, το συνολικό κόστος του Σεναρίου Προσαρμογής εκτιμήθηκε ίσο με 577 δισ. (σταθερές τιμές του 2008), σωρευτικά μέχρι το 2100.
Όπως αναφέρει ο κ. Ζερεφός, υπάρχει ήδη Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Προσαρμογής από την Ελλάδα, που καταρτίστηκε από 100 ερευνητές και καθηγητές από όλη τη χώρα, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις απόψεις τους ώστε να γίνουν νόμος του κράτους. «Αυτή η στρατηγική αν εφαρμοστεί σωστά θα μειώσει το κόστος από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή στα 400 δισ.».
Από πλευράς του, ο κ. Μάντζαρης τονίζει την ανάγκη αλλαγών όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική της χώρας μας, σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου: «Το 2012 η ένταση άνθρακα της Ελληνικής οικονομίας ήταν σχεδόν κατά 50% υψηλότερη από το ΜΟ των ευρωπαϊκών κρατών του ΟΟΣΑ, ενώ οι κατά κεφαλήν εκπομπές κατά 15% μεγαλύτερες από το ευρωπαϊκό ΜΟ του ΟΟΣΑ. Κι αυτά παρά την τεράστια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω της κρίσης (22,6% την 8ετία 2005-2012)».
Όπως υπογραμμίζει, οι αρνητικές αυτές «κλιματικές επιδόσεις» της χώρας μας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «εμμονή στον λιγνίτη».
«Αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να συνεισφέρει στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής που σηματοδοτείται πλέον μετά την απόφαση στο Παρίσι, πρέπει άμεσα να μπει σε τροχιά απεξάρτησης από το λιγνίτη αντί να σχεδιάζει νέες λιγνιτικές μονάδες. Πέρα από τη συμβολή του λιγνίτη στην κλιματική αλλαγή λόγω των πρόσφατων αλλαγών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ), το χρηματιστήριο CO2 δηλαδή, ο ελληνικός λιγνίτης πρόκειται να γίνει πάρα πολύ ακριβός. Επομένως, αν θέλουμε να προστατέψουμε τους καταναλωτές και την εθνική μας οικονομία, πρέπει να σχεδιάσουμε τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο» σημειώνει σχετικά.
 Του Κώστα Μαυραγάνη        Δημοσιογράφου, HuffPost GREECE

***  Τουρκία: Στα πλοκάμια του Ερντογάν η κεντρική τράπεζα…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξανάγκασε σε παραίτηση τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας επειδή δεν μείωνε τα επιτόκια. Στόχος του είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, αν και προς το παρόν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.  
Εδώ και ένα χρόνο η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική και συναλλαγματική κρίση. Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας κατά 30% επιβαρύνει σημαντικά τον τουρκικό πληθυσμό, διότι αυξήθηκε σημαντικά το κόστος βασικών ειδών διατροφής.
Η κρίση φέρνει ωστόσο σε δύσκολη θέση και τις τουρκικές επιχειρήσεις. Το κόστος για ευρώ και δολάρια έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2016 γεγονός που καθιστά δυσβάσταχτη την αποπληρωμή πιστώσεων από το εξωτερικό. Κατά συνέπεια: Η οικονομία συρρικνώνεται, το δημόσιο χρέος αυξάνεται και η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα.   Η κρίση έχει αρνητική επίδραση στη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου, ο οποίος όμως βρήκε τον ιδανικό αποδιοπομπαίο τράγο: την τουρκική κεντρική τράπεζα. Επί μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν και ο υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ασκούσαν πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να μειώσει το βασικό επιτόκιο.  Ο πρόεδρος της τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια ωστόσο δεν υπέκυψε στην πίεση και άφησε σταθερό το επιτόκιο από το Δεκέμβριο του 2018 στο 24%. Προφανώς για αυτό το λόγο απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το περασμένο Σάββατο και αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του Μουράτ Ουϊσάλ. Αιτιολογώντας την απόφασή του ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι: «Του είπαμε πολλές φορές ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, διότι αν μειωθούν τα επιτόκια θα μειωθεί και ο πληθωρισμός. Δεν έκανε όμως αυτό που έπρεπε να κάνει».  
Νευρικότητα στις αγορές για το τι μέλλει γενέσθαι    Ο Ερντάλ Γιαλσίν, καθηγητής διεθνούς οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας, κατανοεί την απόφαση του προέδρου Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι επιστημονικά δεν αποδεικνύεται ότι ένα χαμηλό επιτόκιο μειώνει τον πληθωρισμό: «Χαμηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερο κόστος. Βραχυπρόθεσμα ενισχύεται η κατανάλωση, αλλά με δανεικά». Η κυβέρνηση εξυπηρετεί με χαμηλότερα επιτόκια τους τούρκους επιχειρηματίες που χρειάζονται πιστώσεις. Αντίθετα, ο πληθυσμός θα πρέπει να υποστεί μια νέα υποτίμηση της αγοραστικής του δύναμης.      Η απροκάλυπτη παρέμβαση του προέδρου Ερντογάν στο έργο της κεντρικής τράπεζας είχε ως συνέπεια την άμεση πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας λίρας-δολαρίου κατά σχεδόν 3%. Μόλις το τελευταίο δίμηνο το εθνικό νόμισμα είχε ενισχυθεί, ενώ ο πληθωρισμός είχε περιοριστεί τον Ιούνιο στο 15,7%, δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα.   Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες, μόλις παραληφθούν οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι S-400, η ασταθής τουρκική οικονομία να έρθει αντιμέτωπη και με την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο οι ΗΠΑ επέβαλαν στην Άγκυρα κυρώσεις επειδή η τουρκική δικαιοσύνη αρνούνταν να αφήσει ελεύθερο τον αμερικανό ιερέα Άντριου Μπράνσον με αποτέλεσμα η Τουρκία να διολισθήσει ακόμα βαθύτερα στην κρίση.  Προφανώς για αυτό το λόγο οι επενδυτές βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση αναμονής, ενώ στις αγορές επικρατεί ούτως ή άλλως νευρικότητα σχετικά με το τι θα συμβεί μέσα στο επόμενο διάστημα.  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
***  Μετεκλογικός «σκοτωμός» στο ΚΙΝΑΛ – Ανδρουλάκης: Εσείς δώσατε ρόλο σε Θεοχαρόπουλο και Ραγκούση – Γεννηματά: Όσοι αισθάνονται «ευάλωτοι» να φύγουν τώρα….

Μετεκλογικός εμφύλιος «πόλεμος» φαίνεται πως υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε το απόγευμα της Παρασκευής (12.07.2019) στην Φώφη Γεννηματά για τις αιχμές σχετικά με τη στάση κορυφαίων στελεχών στην προεκλογική εκστρατεία. «Επίθεση» επίσης εξαπέλυσε και ο Δημήτρης Ρέππας.  
«Το περί Δούρειων Ίππων δεν με αφορά. Αλλά εσείς δώσατε ρόλο στον Μπίστη, στον Θεοχαρόπουλο και στον Ραγκούση», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στην ηγετική πλειοψηφία του ΚΙΝΑΛ.
Προχώρησε ένα ακόμη βήμα κι ανέφερε ότι ο ίδιος έκανε 57 ομιλίες, εκατοντάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις από τον Απρίλιο μέχρι τις εθνικές εκλογές και υποστήριξε: «Τέλος πως κάποιοι θα τρέχουν για να βγουν άλλοι».  Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι κανείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν περίμενε ότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31%. «Η συζήτηση για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει δεν είναι εσωτερικό θέμα συζήτησης, αλλά εθνική υπόθεση» είπε, εξηγώντας ότι «η δημοκρατική παράταξη πρέπει να πρωταγωνιστήσει έναντι του Μητσοτάκη και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει τα πιο λαϊκιστικά στοιχεία του παλιού ΠΑΣΟΚ».  «Η σύγκριση για το αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται όχι με το αποτέλεσμα του 2015, αλλά με τους 212.000 που ψήφισαν για την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης .   Ρέππας: Ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%  Ο Δημήτρης Ρέππας από την πλευρά του, επεσήμανε πως είναι «ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%» που πήρε το κόμμα στις εκλογές. Έκανε λόγο για λανθασμένη πολιτική γραμμή του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως ο κόσμος πίστευε πως το κόμμα πάει προς τα δεξιά, γι αυτό κι επέλεξε να πάει είτε προς Νέα Δημοκρατία είτε προς ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλαμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ. Δώσαμε λάθος στίγμα» είπε χαρακτηριστικά. «Φτάσαμε στο σημείο να υπερασπιζόμαστε τον Σαμαρά και όχι το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.  «Αντεπίθεση» από Πρωτόπαπα  Η απάντηση από την ηγετική πλειοψηφία ήρθε από τον στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, Χρήστο Πρωτόπαπα.  «Αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έστω αυτό το μη ικανοποιητικό δεν θα μιλάγαμε τώρα. Δεν άκουσα καμία άλλη πρόταση απ’ αυτή που παρουσίασε η πρόεδρος παρά μόνο κριτική χωρίς περιεχόμενο», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.  Καθησύχασε όσα στελέχη ζήτησαν μέτωπο με τη ΝΔ, λέγοντας ότι θα γίνει δυναμική αντιπολίτευση αρχής γενομένης από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Εκει όχι μόνο θα απαντήσουμε αλλά θα διατυπώσουμε τη δική μας πρόταση», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία γιατί θα κάνει ισοπεδωτική αντιπολίτευση.  Ο Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε τέλος ότι θα γίνει πλήρης συζήτηση πώς από το 44% το 2009, έφτασε στο 4,6% το 2015 μέχρι το σημερινό 8%, που μπορεί να μην ικανοποιεί αλλά είναι ανοδικό.  newsit.gr
***  ΣΥΡΙΖΑ για Βρούτση: Ψευδείς οι ισχυρισμοί για 400.000 απλήρωτες συντάξεις….

«Παντελώς ψευδείς» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τους «ισχυρισμούς του κ. Βρούτση περί 400.000 απλήρωτων συντάξεων σήμερα» και κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον υπουργό Εργασίας ότι «παράγουν με ασύλληπτη ταχύτητα fake news, και επιχειρούν συστηματικά, από την πρώτη στιγμή να υπονομεύσουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».  
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βρούτση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο υπουργός των ρεκόρ ντροπή, που έφτασε την ανεργία στο 28%, την ανεργία των νέων στο 60%, το έλλειμμα του ασφαλιστικού σε 1,1 δισ. ευρώ μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων, και τις απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές στις 400.000 στις αρχές του 2015, βρίσκεται σε παροξυσμό. Οι ισχυρισμοί του κ. Βρούτση περί 400.000 απλήρωτων συντάξεων σήμερα είναι παντελώς ψευδείς όπως και η εικόνα διάλυσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρεί να δημιουργήσει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «στις 21/06/2019, τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ έδωσαν στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) και τη μείωσή τους από την 1/1/2015» και πως «οι εκκρεμότητες αυτές ήταν συνολικά 106.984, δηλαδή 48.839 κύριες συντάξεις μειωμένες κατά 71%, 42.357 επικουρικές μειωμένες κατά 72,4% και 15.984 εφάπαξ μειωμένα κατά 74,7%».  «Οι οπαδοί της ιδιωτικής ασφάλισης έπιασαν δουλειά και βιάζονται να απαξιώσουν ξανά τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ώστε να δικαιολογήσουν την εκχώρησή της σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρει ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που έχει σταθεί ξανά στα πόδια του, είναι πλεονασματικό, με δίκαιους και ενιαίους κανόνες για όλους» και ότι «έβαλε τέλος στις περικοπές και ξεκίνησε τις αυξήσεις συντάξεων, θέσπισε τη νέα 13η σύνταξη, μείωσε τις εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αυτό το έργο η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να απαξιώσει από τις πρώτες μέρες με προφανή σκοπό».  newsit.g
***   Δελτίο τύπου της Ελληνικής Λύσης για ΗΠΑ…

~  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Πόσο σοβαρή είναι μία κυβέρνηση που υποταγμένη στις εντολές των ΗΠΑ εμπλέκεται σε ένα θέμα που δεν μας αφορά; Δεν βλέπει τις αποστάσεις ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ στο θέμα της Κύπρου; Τα έλυσαν όλα τα προβλήματα και Λύνουν και αυτό;  ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***   Αυτός είναι ο «τεμαχισμός» του Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο που απαίτησε η Αγκυρα… (χάρτες)

~ Ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές, Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν στην Άγκυρα την επιβεβαίωση της εφαρμογής του Μνημονίου Παπούλια –Γιλμάζ, αλλά οι αντιπροσωπείες δεν κατέληξαν σε τελικές συμφωνίες για τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα των διαπραγματεύσεων που είναι το cross-tell και τα DFS.  
H ελληνική αντιπροσωπεία στη συνάντηση της Αγκύρας απέρριψε τις τουρκικές προτάσεις και στα δύο αυτά θέματα. Η συζήτηση θα επαναληφθεί στην επόμενη συνάντηση των δύο αντιπροσωπιών στο προσεχές διάστημα.  Αναλυτικότερα:  Για να εφαρμοστεί το cross-tell που αφορά στην αλληλοενημέρωση με χρήση ραντάρ μεταξύ του τουρκικού ΑΤΑ προς το ΑΤΑ Λάρισας για την κίνηση των αεροσκαφών πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει καθορισμένη ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ (ΑΡΑ), δηλαδή μια γεωγραφικά διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΑΤΑ Ελλάδας και Τουρκίας, στην οποία θα γίνεται η μεταβίβαση των αεροπορικών ιχνών και ο έλεγχος των αεροσκαφών από το ένα ΑΤΑ στο άλλο.  Στις τωρινές διαπραγματεύσεις η Τουρκία εμμένει στις θέσεις της από το 2000 σε βάρος της Ελλάδας, τόσο σε Νατοϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο ώστε να μην υπάρχει διαχωριστική γραμμή όπου να γίνεται η μεταβίβαση των αεροσκαφών από το ένα ΑΤΑ στο άλλο και η οποία θα διαχωρίζει την περιοχή ελέγχου και ευθύνης( ΑΡΑ) Ελλάδας – Τουρκίας.  Αντί για μια διαχωριστική γραμμή, η Τουρκία επιμένει να υπάρχουν δύο διαχωριστικές γραμμές 40 ν.μ. εκατέρωθεν του FIR Αθηνών, χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά σε αυτό, όπως φαίνεται στο χάρτη.  Έτσι θα υπάρχει μια περιοχή 40 νμ εντός του Αιγαίου κατά μήκος δυτικά του FIR Αθηνών που θα είναι ανεξέλεγκτη και στην οποία Ελλάδα – Τουρκία θα ενεργούν κατά βούληση ή σε συνδιαχείριση (κόκκινη γραμμή).  Μόνον η περιοχή 40 νμ δυτικά του FIR Αθηνών στο Αιγαίο είναι ανεξέλεγκτη και θα υπάρχει συνδιαχείριση Ελλάδας – Τουρκίας και τούτο διότι στα 40 νμ ανατολικά του FIR Αθηνών, δηλαδή εντός Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει συνδιαχείριση καθόσον αποτελούν τουρκική κυριαρχία και δεν μπορεί να εισέλθει ελληνικό αεροσκάφος διότι θα κάνει παραβίαση τουρκικού εναερίου χώρου, δεδομένου ότι το FIR Αθηνών αποτελεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.  Αυτό συμβαίνει διότι η περιοχή 40 νμ δυτικά του FIR Αθηνών περιλαμβάνει και διεθνή εναέριο χώρο, ενώ 40 νμ ανατολικά του FIR δεν υπάρχει διεθνής εναέριος χώρος από την πλευρά της Τουρκίας.  Έτσι, π.χ ένα ελληνικό C-130 από την Αθήνα για Λέσβο (δείτε το χάρτη) μέχρι τα 40 νμ δυτικά του FIR Αθηνών θα ελέγχεται από την Ελλάδα και μετά θα πρέπει να μεταβιβάζεται στην Τουρκία και ταυτόχρονα να μπαίνει σε ανεξέλεγκτη περιοχή.  Δηλαδή για να πάνε ελληνικά αεροσκάφη στα νησιά Λήμνο, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο, κλπ (σ.σ.: δηλαδή νήσοι που αναφέρονται στις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων) η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει… βίζα από την Τουρκία.  Αντιθέτως μόνον τα τουρκικά αεροσκάφη θα μπορούν να πετάνε δυτικά του FIR Αθηνών (βλέπε χάρτη) διότι μόνον το Αιγαίο έχει διεθνή εναέριο χώρο, ενώ τα ελληνικά δεν μπορούν να πετάξουν ανατολικά του FIR Αθηνών διότι είναι τουρκική επικράτεια, όπως φαίνεται στο χάρτη.  Για μεγαλύτερη ακρίβεια σημειώνεται ότι ένα τουρκικό αεροσκάφος από τη BADIRMA (στο χάρτη με κόκκινο χρώμα) θα μπορεί να εισέλθει στο ΔΕΧ του Αιγαίου, να πετάξει μέχρι 10 νμ από το Βόλο και μετά να γυρίσει πάλι στην Τουρκία.  Ενώ ένα ελληνικό αεροσκάφος από το Καστέλι (στο χάρτη με μπλε χρώμα) μπορεί να πετάει μονον μεχρι το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης, διότι μετά υπάρχει μόνον τουρκική επικράτεια.  Σε καμία ΝΑΤΟϊκή χώρα δεν υπάρχει η διαδικασία που θέλει και προτείνει η Τουρκία, την οποία από το 2000 υποστηρίζει το ΝΑΤΟ σε βάρος της Ελλάδας.  Έτσι από το 2000 το ΓΕΑ αρνήθηκε ρητά την προσπάθεια του τότε Αμερικανού διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που μαζί με τον Τούρκο επιτελάρχη προσπάθησε να πείσει την ελληνική πλευρά να δεχθεί την τουρκική διαδικασία cross- tell παρουσιάζοντας τον σχετικό χάρτη που αποκαλύπτει το pronews. 
Στην περίπτωση που η Ελλάδα αποδεχθεί- μετά τα ΜΟΕ- την τουρκική θέση cross-tell, τότε η Ελλάδα θα ελέγχει μέχρι τον 25ο μεσημβρινό- μέση του Αιγαίου και η περιοχή μέχρι το FIR Αθηνών θα αποτελεί επιεικώς συνδιαχείριση και ξέφραγο αμπέλι. Έτσι στην περίπτωση που τρομοκρατικό αεροσκάφος (renegade) εισέλθει στην ανεξέλεγκτη περιοχή στο Καστελόριζο (χάρτης μπλε -κόκκινο χρώμα) τότε εντός του FIR Αθηνών και εντός του Αιγαίου την αναχαίτιση θα την κάνει όποιος γουστάρει διότι θα πετάει μέσα σε ανεξέλεγκτη περιοχή.  Ουσιαστικά, τυπικά, διπλωματικά και νομικά θα πρέπει η διαχωριστική γραμμή για cross-tell να είναι το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης,που είναι θεσμικά καθορισμένο σε διεθνές πλαίσιο.  
Και τούτο διότι μόνον τα τουρκικά αεροσκάφη μπορούν να τέμνουν το FIR Αθηνών μέσω ΔΕΧ και να εισέρχονται στο Αιγαίο, διότι τα ελληνικά μπορούν να φτάνουν μόνον μέχρι το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης διότι μετά υπάρχει μόνον τουρκική επικράτεια.  Έτσι μόνον η Τουρκία πρέπει να μεταβιβάζει στην Ελλάδα τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών που θα εισέλθουν στο FIR Αθηνών, κάτι το οποίο η Άγκυρα αποφεύγει ως ο διάβολος το λιβάνι και θέλει την εξουδετέρωση του- κατάργηση- αναδιάταξη του.  Η Ελλάδα δεν οφείλει να μεταβιβάζει στην Τουρκία τις πτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών για την περιοχή του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών.  Η πονηρή Τουρκία προτείνει στην ελληνική πλευρά την αποστολή στην Αθήνα του καθημερινού Δελτίου Τουρκικών πτήσεων στο Αιγαίο, (DFS) με στόχο να μειωθεί δήθεν η ένταση στο Αιγαίο και να μην υπάρχουν αναχαιτίσεις που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα.  Υπενθυμίζεται ότι τα DFS πρωτοεμφανίστηκαν τον Νοέμβριο 2001 στο ελληνικό ΥΠΕΞ μετά από πρόταση του τουρκικού ΥΠΕΞ με το αιτιολογικό ότι η διαδικασία αυτή θα μειώσει την ένταση στο Αιγαίο και επειδή αυτά, προβλέπονται σε νατοϊκά εγχειρίδια.  Οι τότε ειδήμονες του ΥΠΕΞ χωρίς να μελετήσουν τα DFS και χωρίς να ζητήσουν τις θέσεις του ΥΕΘΑ θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να τα παρουσιάσουν ως ελληνική επιτυχία, με αποτέλεσμα ο τότε ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του στη Βουλή να δηλώσει ότι τα DFS είναι πολύ καλή ελληνοτουρκική προσέγγιση και θα εφαρμοστούν.  Όμως το ΓΕΑ, καθ’ ύλην αρμόδιο για τις στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο απέρριψε μια και έξω τα DFS αποδεικνύοντας ότι αυτά είναι τουλάχιστον δέκα φορές σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα αυτά να μην γίνουν αποδεκτά από την Ελλάδα- αν και ο αρχηγός ΓΕΑ εστάλη αμέσως μετά, σπίτι του..  Για τα τότε DFS, τα οποία συζητούνται ακόμα και σήμερα σημειώνονται τα εξής, όπως αυτά καταγράφονται σε ένα DFS που παρουσιάζει το pronews.gr 
H Τουρκία αναγράφει στα DFS ότι 6 F -16 και 8 F-4 θα πετούν στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο αντίστοιχα, καθώς και τον χρόνο πτήσης τους και τίποτε άλλο. Έτσι θα μπορούν να περνάνε κοκορέτσι τα ελληνικά νησιά διότι δεν αναγράφουν ότι θα πετάξουν αποκλειστικά και μόνον στον Διεθνή Εναέριο Χώρο του Αιγαίου.  Ακόμα, δεν αναγράφουν το δρομολόγιο τους και τα σημεία στροφής των αεροσκαφών, θέτοντας στα άχρηστα την ασφάλεια πτήσεων κυρίως των πολιτικών αεροσκαφών.  Δεν αναγράφουν το σημείο εισόδου- εξόδου στο FIR Αθηνών το οποίο πετάει στα Τάρταρα, με αποτέλεσμα οι Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων να αποδυναμώνονται, η περιοχή SAR της Αθήνας που είναι το FIR Αθηνών να εξαφανίζεται και το Αιγαίο να καθίσταται «ξέφραγo αμπέλι», δεδομένου ότι τα τουρκικά αεροσκάφη όταν πετάνε στο Αιγαίο (10νμ από τον Βόλο) θα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του ΑΤΑ Τουρκίας και όχι του ΑΤΑ Λάρισας, δηλαδή η περιοχή ελέγχου του ΑΤΑ Λάρισας πάει περίπατο.  Η σημερινή στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, Α/ ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΑ και Α/ΑΤΑ απορρίπτουν τις τουρκικές προτάσεις με βάση το σκεπτικό ότι η αποδοχή τους θα είναι επιβλαβής για τη χώρα . Και τούτο διότι η Τουρκία θα μπορεί να αναγράφει πχ 6F-16 και 8 F-16 και 6F-16, ότι θα πετάξουν στους ίδιους χρόνους ( δηλαδή ταυτόχρονα) στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να έχει το πλεονέκτημα του στοιχείου του αιφνιδιασμού.  Γι’ αυτό ουδέποτε πρέπει να επιτραπεί ταυτόχρονα πτήσεις άνω των τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, διότι συνιστούν απειλή και αιφνιδιασμό.  Τα νατοϊκά εγχειρίδια, που προβλέπουν τα DFS, καθορίζουν συγκεκριμένη περιοχή ελέγχου ενός εκάστου (ΑΡΑ) που απορρίπτει η Τουρκία, και περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που πρέπει να δίνει η Τουρκία, τα οποία όμως αυτή παραβλέπει λόγω των βλέψεων της σε βάρος της Ελλάδας.  Για το λόγο αυτό το ΥΕΘΑ για να δεχθεί τα DFS απαιτεί η Τουρκία να αναγράφει τα ακόλουθα:  Χρόνος και σημείο εισόδου και εξόδου στο FIR Αθηνών.  Χρόνοι, δρομολόγιο, σημεία στροφής των αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών για πτήσεις στον ΔΕΧ και πέρα από τα 10νμ από τις ακτές των νήσων.  Συσκευές SAR που θα φέρουν τα τουρκικά αεροσκάφη κατά την πτήση τους στο FIR Αθηνών, που είναι η περιοχή Έρευνας και Διάσωσης ( SAR) της Αθήνας.  Με την είσοδο των τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών θα μεταπίπτουν στον έλεγχο του ΑΤΑ Λάρισας και θα εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες για λόγους ασφάλειας πτήσεων και για να μην γίνει το Αιγαίο- FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης «ξέφραγο αμπέλι».  Μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης εισόδου στο FIR Αθηνών τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών με τον προβλεπόμενο κωδικό IFF, είτε τουρκικό είτε νατοϊκό.  Τα DFS θα υποβάλλονται και στην ΥΠΑ Ελλάδας, που είναι αρμόδια για το FIR Αθηνών και για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας σ αυτό.  Γράφει: Κύρα Αδάμ  pronews.gr
***  ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ! Το ελληνικό Κράτος μπορεί να γίνει επιχειρηματίας… Το κάνουν οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ, οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, οι ΡΩΣΟΙ….

~  O K. Bελόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ εμφανίστηκε σήμερα (12/07/2019) στο κανάλι OPEN και την εκπομπή ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.  
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ σχολίασε την τραγωδία στη Χαλκιδική και ρωτήθηκε από τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο για το τι θα μπορούσε και μπορεί να γίνει. Συζητήθηκαν τα θέματα της ΔΕΗ, των επενδύσεων στην Ελλάδα και των σχέσεων κράτους-ιδιωτών. 

 ***  O Καιρός το Σάββατο! Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες…..~ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-07-2019 από ΕΜΥ(emy.gr): 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, το βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια πρόσκαιρα θα ενταθούν.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια από νότιες
διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί
βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία τις βραδινές κυρίως ώρες θα ενταθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις μεσημβρινές κυρίως ώρες με τοπικούς όμβρους ή σποραδικές καταιγίδες. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι η Ήπειρος, το βόρειο Ιόνιο και πιθανώς η δυτική Στερεά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά στη Θεσσαλία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στη Θεσσαλία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 4 στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, στην Κρήτη τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις βραδινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα αργά τη νύχτα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και το απόγευμα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
***  Ξαναγίνονται οι εκλογές στα Εξάρχεια! Δείτε σε ποια σχολεία…

Την προσεχή Κυριακή, 14 Ιουλίου, θα επαναληφθούν οι εκλογές στο 33ο εκλογικό τμήμα του δήμου Αθηναίων, στο 35ο δημοτικό σχολείο και 5ο εσπερινό επαγγελματικό λύκειο στα Εξάρχεια (οδός Κωλέττη 34), από όπου εκλάπη η κάλπη στις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.  Υπενθυμίζεται ότι τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας τέσσερα άτομα εισέβαλαν στο συγκεκριμένο τμήμα και επιχείρησαν αρχικώς να σπάσουν την κάλπη με βαριοπούλα. Στη συνέχεια, όμως, την έκλεψαν και έφυγαν. Μέχρι τότε είχαν ψηφίσει 207 πολίτες επί συνόλου 545 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. 

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. newsit.gr
***   Αεροπορικό ατύχημα στο αεροδρόμιο της Νάξου -Αεροσκάφος βρέθηκε σε χαντάκι…

~ Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Νάξου. Λαχτάρησαν οι 40 επιβάτες και το πλήρωμα αεροπλάνου. Ένας λάθος χειρισμός και το αεροσκάφος της Sky Express για Αθήνα βρέθηκε εκτός πορείας σε… χαντάκι. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο του νησιού.  
Ένας λάθος χειρισμός και το αεροσκάφος της Sky Express που ήταν έτοιμο προς απογείωση από τη Νάξο για Αθήνα βρέθηκε εκτός πορείας… Αποτέλεσμα, να βρεθεί σε χαντάκι αλλά και να κλείσει το αεροδρόμιο του νησιού.
Ευτύχημα, είναι ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός και το πιο εντυπωσιακό είναι η άμεση κινητοποίηση των φορέων στη Νάξο και ενώ είναι πλέον κλειστό το αεροδρόμιο για το υπόλοιπο της ημέρας.   Ακυρώθηκε η πτήση (τελευταία για σήμερα) της Olympic Air από την Αθήνα προς Νάξο και οι σαράντα περίπου επιβάτες της Sky Express έχουν μεταφερθεί με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (με παρέμβαση του Έπαρχου κ. Μαργαρίτη) στο λιμάνι της Νάξου από όπου και αναχώρησαν με πλοίο για την Αθήνα…
Οι άνθρωποι του αεροδρομίου ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες και πλέον περιμένουν την έλευση των κατάλληλων μηχανημάτων, ώστε να μεταφερθεί το αεροσκάφος (ΑΤR 42) της SKY Express εκτός διαδρόμου για να μπορέσει αύριο Σάββατο (13.7.2019) να λειτουργήσει το αεροδρόμιο καθότι με τα σημερινά δεδομένα, αυτό μοιάζει αδύνατον…πηγή: naxospress.gr ,newsit.gr
***  Η πλατεία τηγάνι

~    Όταν είχε γίνει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, είχαμε γράψει για την έλλειψη σκιάς, ειδικά στο πάνω σιντριβάνι. Και που υπάρχουν, λοιπόν, παγκάκια, κανείς δεν μπορεί να καθίσει, αφού η κατάσταση με τη ζέστη είναι αποπνικτική!
Τότε, μάλιστα, όταν είχαμε γράψει για το θέμα, μας είχαν πει ότι θα μεγαλώσουν τα δέντρα και θα δημιουργηθεί σκιά.
Τα χρόνια πέρασαν, αλλά τα δέντρα θέλουν κι αυτά το χρόνο τους για να μεγαλώσουν, έτσι τα παγκάκια της πλατείας είναι κενά μέχρι το απόγευμα.
Όσοι θέλουν να πάρουν μιαν ανάσα κάτω από τη σκιά, μπορούν να τη βρουν μόνο στη βόρεια πλευρά των αγαλμάτων.
Καλό θα είναι, λοιπόν, να τοποθετηθούν και εκεί παγκάκια.
Σε όλα τα υπόλοιπα σημεία, μέχρι το απόγευμα, η πλατεία προσφέρεται μόνο για τηγάνισμα αυγού, μιας και η ζέστη τη μετατρέπει σε τηγάνι.   Π.Μπ. 

***  Επέστρεψε ανυπόγραφα τα διατάγματα για τη Δικαιοσύνη ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος

~  Δεν υπέγραψε τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
O κ. Παυλόπουλος επέστρεψε ανυπόγραφα τα εν λόγω διατάγματα. Συνεπώς, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και, επομένως, δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των νέων προσώπων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης είχε πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση, με τη Νέα Δημοκρατία να αντιδρά στις τοποθετήσεις που είχε προβεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αφού είχαν γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

***  Αναβολή για τις 16 Σεπτεμβρίου το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οικον ΙΙ»

~  Αναβάλλεται για τις 16 Σεπτεμβρίου η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' οίκον ΙΙ», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η παράταση κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει σχετική τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος και θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ανά ομάδα περιφερειών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Μέχρι 25 Ιουλίου ενστάσεις κατά της πράξης εφαρμογής για το σχέδιο πόλεως Ασπροχώματος

~  Μέχρι τις 25 Ιουλίου έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων όσοι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι θίγονται από την ανασυνταχθείσα πράξη εφαρμογής για το σχέδιο πόλεως Ασπροχώματος. Επίσης, μέσα στην ίδια προθεσμία είναι δυνατόν να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τις ιδιοκτησίες τους.
Η μελέτη πράξης εφαρμογής τελεί υπό ανάρτηση στο Δημαρχείο Καλαμάτας, Αθηνών 99, κτήριο Β΄, 1ος όροφος, γραφείο 221, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Αρμόδιοι υπάλληλοι για πληροφορίες: Μαργαρίτα Καπετανάκη, Φωτεινή Δημοπούλου, Σωτηρία Τσιάλα.
Να υπενθυμίσουμε ότι η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος εγκρίθηκε με ΦΕΚ το 2005! Η σοβαρή καθυστέρηση ολοκλήρωσής της ξεπέρασε κάθε όριο με αποτέλεσμα α) να απαξιώνεται αυτό το ίδιο το έργο και ο σκοπός του, β) να τροφοδοτείται η αυθαίρετη δόμηση, γ) να μην μπορούν να γίνουν πολλά κοινωνικά έργα που προβλέπονται από τις μελέτες και είναι αναγκαία, δ) να έχουν έλθει σε δεινή κατάσταση η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι μελετητές και ε) πάνω απ’ όλα να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Μετά πολλές παλινωδίες η πράξη εφαρμογής φτάνει πια στο τέλος της κι έτσι δίνεται η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους.  Α.Π.

***  Η Νομική της Πάτρας…

~   Πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έγινε η κατάργηση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία “τιμωρεί” την Πάτρα επειδή η Αχαΐα ψήφισε πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η κατάργηση της 4ης Νομικής ήταν προεκλογική ξεκάθαρη δέσμευση της νέας κυβέρνησης, η οποία δεν κάνει τίποτα περισσότερο απ’ αυτό που είχε υποσχεθεί.  
Για την ίδρυση της νέας σχολής είχαν ταχθεί κατά και αρκετοί δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Δε γνωρίζω αν ο κ. Γαβρόγλου είχε διαπιστώσει έλλειψη σε δικηγόρους, έλλειψη την οποία δεν έχει αντιληφθεί η υπόλοιπη κοινωνία που βλέπει νέους δικηγόρους να “μάχονται” για τα προς το ζην… Η τοποθέτηση, δε, του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ξεκάθαρα και την “αντίληψη” με την οποία αντιμετώπιζε την παιδεία η κυβέρνησή του.   Κ. Γαζ.  

*** Τέλος ο θρησκευτικός όρκος στα δικαστήρια

Τέλος ο θρησκευτικός όρκος για τους μάρτυρες στα δικαστήρια, σύμφωνα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία. Πλέον δε θα ορκίζονται στο Ευαγγέλιο, το οποίο έχει ήδη αποσυρθεί από τις αίθουσες.  Οι μάρτυρες πλέον καλούνται να ορκίζονται στην «τιμή και τη συνείδησή τους».  Β.Β. 

***  Γ. Λεβεντάκης: Εξώδικο για ανακοπές σε όλες τις διαταγές πληρωμών εργολάβων και προμηθευτών

~ Εξώδικο προς το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα και την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας, Γιαννούλα Κωνσταντέλου, να μην πληρώνεται καμία διαταγή πληρωμής εργολάβων, προμηθευτών κ.ά. του Δήμου Τριφυλίας και για όλες τις διαταγές πληρωμής να ασκούνται ένδικα μέσα ανακοπής, απέστειλε-κοινοποίησε στους προαναφερθέντες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξώδικη δήλωση – πρόσκληση και επιφύλαξη του κ. Λεβεντάκη επιδόθηκε αρμοδίως στις 9 Ιουλίου και σε αυτή γίνεται αναφορά «σε όσα καταγγέλθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής…», στην οποία συνεδρίαση, σημειωτέον, υπήρχε θέμα ημερήσιας διάταξης για «Άσκηση ή μη ένδικων μέσων (ανακοπής) κατά του Γεωργίου Φωτεινού και κατά των από 20.02.2029 επιταγών προς πληρωμή κάτωθι αντιγράφου του πρώτου εκτελεστού απογράφου των αριθ. 7/2019 και 8/2019 Διαταγών Πληρωμής του Μον. Πρωτ. Κυπαρισσίας και του από 27.06.2019 κατασχετηρίου εγγράφου του ανωτέρω επισπεύδοντος εις χείρας του τραπεζικού καταστήματος Κυπαρισσίας “EFG EUROBANK ERGASIAS AE” και της κατάσχεσης που επιβλήθηκε με βάση το ανωτέρω κατασχετήριο στα χέρια της ανωτέρω τρίτης»!
Στο εξώδικο αναφέρεται ότι η νέα Δημοτική Αρχή και η απερχόμενη έχουν απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο καθήκον την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, του δημοσίου χρήματος, του κόπου και του μόχθου των πολιτών! Επίσης, η Οικονομική Επιτροπή, μετά υποχρεωτική γνωμοδότηση δικηγόρου, θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη ένδικων μέσων, καθώς και την παραίτηση από αυτά, όπως και ότι μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα αρμοδιότητάς της στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραθέτοντας στο εξώδικο διατάξεις νόμων προς επίρρωση όσων αναφέρονται σε αυτό.
«Επειδή ήδη έχει γίνει λόγος στην κοινωνία, με αφορμή τα όσα ακούστηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, για αξιώσεις τρίτων σε βάρος του Δήμου Τριφυλίας, οι οποίες δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις πληρωμής, ως εκ τούτου έχουν προβεί σε έκδοση διαταγών πληρωμής εναντίον του Δήμου Τριφυλίας, όμως για το λόγο αυτό υπάρχουν ακριβώς υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανακοπής», αναφέρεται συγκεκριμένα στο εξώδικο του κ. Λεβεντάκη και καλεί τον κ. Κατσίβελα και την κα Κωνσταντέλου όπως λάβουν απόφαση περί ασκήσεως ένδικων μέσων σε όλες τις αποφάσεις και τις διαταγές πληρωμών που πλήττουν βάναυσα τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών του και να ελέγχουν όλα τα έγγραφα που προσκομίζονται και θεμελιώνουν τις αξιώσεις τρίτων.
Άλλως, αναφέρει, οποιαδήποτε παράλειψη, οποιαδήποτε παρέλευση προθεσμίας για την άσκηση ένδικων μέσων μπορεί να αποτελέσει ποινικό αδίκημα της απιστίας και να επισύρει τις αντίστοιχες ποινικές κυρώσεις, αλλά και αστικές κυρώσεις κατά παντός υπευθύνου!   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   Κτηματολόγιο: Παράταση για τη Μεσσηνία μέχρι τις 26 Αυγούστου

~  Περιθώριο έως τα τέλη Αυγούστου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Μεσσηνίας προκειμένου να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο.
Ειδικότερα, το χρονικό περιθώριο για την Αχαΐα είναι έως τις 23 Αυγούστου (το τρίμηνο λήγει στις 21 Ιουλίου), για τη Βοιωτία και τη Φωκίδα είναι έως τις 28 Αυγούστου (το τρίμηνο λήγει αύριο 12 Ιουλίου), ενώ για τη Μεσσηνία το περιθώριο είναι έως τις 26 Αυγούστου (το τρίμηνο έληξε χθες).
Σημειώνεται ότι η παράταση που δόθηκε από το Κτηματολόγιο είναι μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος (3 + 3 μήνες). Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δε δόθηκε όλο το τρίμηνο με το σκεπτικό ότι οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να επαναπαυτούν και να τρέχουν την τελευταία στιγμή.
Με τη λήξη των προαναφερόμενων χρονικών περιθωρίων αναμένεται να δοθεί και η υπόλοιπη παράταση. Διευκρινίζεται πως αυτή η παράταση που δόθηκε από το Κτηματολόγιο δεν έχει καμία σχέση με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που δίνει στον αρμόδιο υπουργό τη δυνατότητα, όπου κρίνεται  σκόπιμο, να δίνει έως έξι μήνες παράταση (πέρα από το προβλεπόμενο χρονικό όριο).
Όσοι από τους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις προαναφερόμενες περιοχές θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr).
Από το Κτηματολόγιο προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλουν τη δήλωσή τους, διαφορετικά, όπως λένε, θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται πως με υπουργική απόφαση έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα (Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Λακωνία και μισό Ηράκλειο).


~***  Αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα και μεταλλικές λόγχες κατέσχεσε η Αστυνομία από σύνδεσμο φιλάθλων

Συλλήψεις 7 ατόμων – Κατασχέθηκαν και 97 γραμμάρια χασίς   Σε συλλήψεις και κατασχέσεις κατέληξε η έφοδος της Αστυνομίας νωρίς το βράδυ της Πέμπτης σε χώρο στην οδό Αριστοδήμου, όπου στεγάζεται σύνδεσμος φιλάθλων μεγάλης αθλητικής ομάδας, χωρίς όμως να λειτουργεί με τις απαιτούμενες άδειες. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα και μεταλλικές λόγχες, αλλά και χασίς  
Συνολικά συνελήφθησαν επτά άτομα, τα οποία χθες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Τα έξι αφέθηκαν ελεύθερα και ορίσθηκε ρητή δικάσιμος, ενώ ένας 37χρονος παραπέμφθηκε στον ανακριτή, στον οποίο θα απολογηθεί την Τρίτη.  
Έρευνα
Η έφοδος στο χώρο του Συνδέσμου έγινε λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 25χρονο από τη Σπάρτη, έναν 27χρονο, έναν  36χρονο, δύο αδέλφια 36 και 37 χρόνων και άλλον έναν 37χρονο από την Καλαμάτα και έναν 31χρονο αλλοδαπό.
Σε έρευνα που έκαναν στο χώρο, βρήκαν να κατέχουν όλοι από κοινού 3,8 γραμμάρια και 12,5 γραμμ. χασίς. Επίσης, οι δύο 37χρονοι να κατέχουν από κοινού 68,1 γραμμ. χασίς, ενώ από το χώρο κατασχέθηκαν 37 αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα και 3 αυτοσχέδιες μεταλλικές λόγχες. 
Στον εισαγγελέα
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 37χρονου που κρατήθηκε για ανάκριση, βρέθηκε επιπλέον ποσότητα χασίς βάρους 12,6 γραμμαρίων
Σε βάρος όλων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τον αθλητισμό. 
Και οι επτά χθες το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Για τους έξι η εισαγγελέας αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι και θα ορισθεί ρητή δικάσιμος, ενώ η Αστυνομία θα ζητήσει από το Δήμο Καλαμάτας τη σφράγιση του χώρου.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***
~

~**     ~  ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

:~ 1. - Stamatios Skoulikas   ,   https://www.youtube.com/stamos01  

~  2. - Stamos Skoulikas https://www.youtube.com/stamatios01  , 

~   3. - Vlasis Skoulikas ,http://www.youtube.com/vlasiskal  ,  

~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2019  :                                         
1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Σάββατο  01  ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~***  ΚΑΛΟ  ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για  ΟΛΟΥΣ μας ! ~**  ΟΜΟΡΦΟ  Σαββατοκύριακο επίσης !:  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/06/arfara-news_94.html .- 
2.-  ARFARA NEWS Τα  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 01  ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ΚΑΛΟ  και ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ  ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥ μας !  Χαρούμενο Σαββατοκύριακο !   ~  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/06/arfara-news.html  .-             
30.- Η Εφημερίδα μας, Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   Πέμπτη 27  - Ιουνίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/06/27-2019-27-27.html  .-         
31.- Η Εφημερίδα μας, Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ    Παρασκευή 28  - Ιουνίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/06/28-2019.html  .-                                   
32.- Η Εφημερίδα μας, Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   Σάββατο 29 - Ιουνίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/06/29-2019.html .-
 33.- Η Εφημερίδα μας, Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ    Κυριακή 30 - Ιουνίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/06/30-2019-30-30.html  .-                                                                                                                                         

~***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 , :
1~* Η Εφημερίδα μας, Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
 Δευτέρα   01 ΙΟΥΛΙΟΥ  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ~  ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ για όλους μας : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/06/01-2019-1-1.html .- 
2~.*  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥΣ μας   : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/07/arfara-news-01-2019-1-atm.html  .-
3 ~. ARFARA NEWS  Η  Εφημερίδα μας  , Τρίτη 02 Ιουλίου 2019  , Στο  αγιάζι της ενημέρωσης μας .  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/07/arfara-news-02-2019.html .- 
4.- ARFARA NEWS  Η εφημερίδα μας  Νέα από Αρφαρά  Τετάρτη 03 Ιουλίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/07/arfara-news-03-2019.html  .-
5.-  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη  04 Ιουλίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html  .- 
6.-  Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ  .
Πέμπτη 04-07-2019 , Βουλευτικές Εκλογές  07-07-2019 :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/07/blog-post.html .- 

7.- ARFARA NEWS Τ α  Νέα από ΑΡΦΑΡΆ  Μεσσηνίας  Παρασκευή 05-07-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/arfara-news-05-07-2019.html  .- 
8.-  ARFARA  NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Σάββατο 06 Ιουλίου 2019  ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html  .-

9.- Η Εφημερίδα μας , Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  ΚΥΡΙΑΚΗ  07 
ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .   :  

10.ARFARA NEWS Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .-
Κυριακή 07 Ιουλίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-:  :      11.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Κυριακή 07 Ιουλίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-       ~  **  ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ στην ΕΛΛΑΔΑ   07-07-2019 ! : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html .-                                    12.-ARFARA NEWS  Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας Δευτέρα 08-07-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/07/arfara-news-08-07-2019.html .-   
13.-  Εφημερίδα μας  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας .Δευτέρα 08  Ιουλίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/blog-post.html    .-
14.-Εφημερίδα μας  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 08  Ιουλίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/blog-post.html  .- 
15.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  από ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ . Τρίτη 09 Ιουλίου 2019 , Στο αγιάζι της 
16.-   Η  Εφημερίδα μας  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Τετάρτη 10-07-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/07/blog-post_9.html ,-.-                                     17.- .-Η  Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 11-07-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/07/11-07-2019.html  .-                                        18.-Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας των Αρφαρών .-
Παρασκευή 12-07-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης

 https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/07/blog-post.html  .- 
 19.- Η Εφημερίδα μας , Τα Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας .- Σάββατο 13-07-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/07/blog-post.html  .- 
20.-
~ FACEBOOK   :
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   (1)
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .- (2) .-


~  ***  ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. -
Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-  


~**  ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
 2.- 
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas    
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook  
 4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .— 
6.- Stamatios Skoulikas: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .-

~**  ***  https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών  
 https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like& notif_id=1476255372769279    ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .      http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-  
http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr 
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

ELLADA    ΕΛΛΑΔΑ     GREECE ..... :


 ~  

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου