ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης   :
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου  2012 .

Καλημέρα σε όλους μας !!
Ευρώπη και  Ευρώ ! για να λέμε ..τον καλό μας ή τον κακό μας τον καιρό ;?
Πρέπει κι΄ εγώ  να αναρωτηθώ ; ...και για την Ευρώπη! ,...αλλά και για το Ευρώ!

Το ποντικάκι πάλι μας τα λέει  !
«Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γενιές >> Général De Gaulle
και ..
«Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου» John Maynard Keynes
**  "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-Σοκράτης 436 π.χ. .-
*** Το αποκαλυπτικό δεκασέλιδο του "Δεύτερου Μνημονίου" (update):
* «Δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις» προσεχώς, προνομιούχες μετοχές, φορολογικό, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, απολύσεις στο Δημόσιο, επικουρικές. 
 * Ένα δεκασέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο παρέδωσε στους «εμπλεκόμενους» με τη νέα δανειακή σύμβαση υπουργούς ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.
 * Το κείμενο αποτελεί, στην ουσία, τις βασικές αρχές του «δεύτερου Μνημονίου», καθώς απαρτίζεται από το σύνολο των υποχρεώσεων που καλείται να αποδεχθεί η χώρα προκειμένου, μαζί με τη συμφωνία για το «κούρεμα», να ανοίξει ο δρόμος προς το νέο δάνειο. 

ΕΥΡΩΠΗ και ΕΥΡΩ .. Ελλάς με θαυμασμό !
 * Άλλα σημεία του είναι διατυπωμένα με σαφήνεια (π.χ. για τις επικουρικές τίθεται η «περικοπή μη απαραίτητων παροχών των επικουρικών ταμείων») και άλλα παρατίθενται γενικά για παράδειγμα, γίνεται αναφορά στη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους χωρίς ωστόσο να υπάρχει εξειδίκευση ως προς τον κατώτατο 13ο 14ο μισθό.
 ~ «Δύο αποκρατικοποιήσεις»
 * Έτερο σημείο που θεωρείται σημαντικό είναι αυτό που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς επισημαίνεται η ανάγκη να γίνουν «τουλάχιστον δύο μεγάλες» μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες και πώς.
 * Στα «δύσκολα» σημεία ανήκει η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών (κατά 25% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2011) και οι απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015, καθώς γίνεται λόγος για 150.000 λιγότερες θέσεις που θα προέλθουν «από τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν κι από εκείνους που θα απολυθούν».
 ~ Περικοπές δαπανών, όχι νέοι φόροι
 * Στα «θετικά» του κειμένου εντάσσονται κατά τις ίδιες πηγές η δέσμευση ότι η δημοσιονομική προσαρμογή το 2012 θα επιδιωχθεί να γίνει από τη μείωση των δαπανών και όχι από επιβολή νέων φόρων αν και θα μπει «μαχαίρι» σε φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει. (Ειδικά για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του 2011 που ανέρχεται σε 2 δις ευρώ, θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί από περιστολή αμυντικών και φαρμακευτικών δαπανών).
 * Επίσης, η σαφής αναφορά στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην πιο επιεική αντιμετώπιση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.
 ~* Προνομιούχες και φορολογικό
 * Όσον αφορά στο κεφάλαιο για τις Τράπεζες, αναφέρεται σαφώς ότι όσες κριθούν βιώσιμες (viable) μετά το κούρεμα, η κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα γίνει με έκδοση προνομιούχων μετοχών που σημαίνει ότι η διοίκησή τους δεν θα περάσει σε δημόσιο έλεγχο.
 ~* Αναλυτικά, τα μέτρα
 ~ Ειδικότερα, η τρόικα στο κείμενο ζητάει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 - Λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,2 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα του 2012, ο οποίος ωστόσο μένει να προσδιοριστεί. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι αποκλειστικά από την πλευρά των δαπανών και μάλιστα από την περικοπή μεγάλων κατηγοριών δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα συστήνει το κλείσιμο δημοσίων φορέων και "μείωση απασχολούμενων", δηλαδή απολύσεις.
 * Άλλο μέτρο που συστήνουν είναι η μείωση των δαπανών για την υγεία, μέσω μείωσης των δαπανών για φάρμακα (ζητάει τουλάχιστον το 50% των συνταγογραφούμενων να είναι γεννόσημα και μείωση των αμυντικών δαπανών.
*  Στο κείμενο αναφέρεται πως θα οριστούν πιο λεπτομερώς τα μέτρα στο μέλλον.
 - Υιοθέτηση ενός νόμου-πλαισίου για τις επικουρικές συντάξεις που θα συγχωνεύει όλα τα επικουρικά σε ένα ταμείο και θα προβλέπει περικοπές "προνόμια" των επικουρικών συντάξεων για το 2013-2014 σε συνδυασμό με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου πλαισίου.
 - Πιο αποτελεσματικός έλεγχος των προσλήψεων (εξασφάλιση τήρησης του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) μαζί με έλεγχο των προσλήψεων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
 - Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, δημιουργία χρονοδιαγράμματος. Το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι έως τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το φορολογικό σύστημα αναφέρεται στο κείμενο ότι είναι πολύ σύντομο.
 - Καθορισμός στο μέσον του 2012 των μέτρων περικοπής δαπανών για την διετία 2013-2014 για την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων. Μένει να προσδιοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού για αυτά τα δύο έτη.
 - Εισαγωγή ενός προγράμματος για στοχευμένη μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσιών υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015. Στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται λόγος επί λέξει για απολύσεις.
 - Μεταφορά όλης της δικαιοδοσίας για την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων υγείας στο υπουργείο Υγείας. Οι αρμοδιότητες για την κοινωνική προστασία να περάσουν στο υπουργείο Εργασίας.
 - Δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και προϋπολογισμό.
 - Ορισμός και δημοσιοποίηση διαδικασιών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
 - Δημιουργία μιας διυπουργικής επιτροπής για την παρακολούθηση και δημοσίευση κάθε μήνα στο site του υπουργείο Οικονομικών της απόδοσης «των κοινωνικών δαπανών».
 - Επίτευξη τριμηνιαίων ποσοτικών στόχων στην ανάληψη υποχρεώσεων του Δημοσίου.
 - Αναθεώρηση του νόμου για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο της αρχής να αποκτήσει συμβουλευτικό χαρακτήρα και να ξεκαθαριστεί η «επαγγελματική εξουσία» του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ως επικεφαλής αξιωματούχου της και συντονιστή του εθνικού στατιστικού συστήματος. Η συγκεκριμένη απαίτηση της τρόικας «μυρίζει» παρέμβαση στην υπόθεση του φουσκώματος του ελλείμματος του 2009, καθώς το ζήτημα ξεκίνησε από κόντρα μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και του προέδρου της.
 - Νομοθέτηση για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών.
- Μείωση των μη εργοδοτικών εισφορών κατά 10%.
- Απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.
- Άνοιγμα του επαγγέλματος τω συμβολαιογράφων και σε ξένους υποικόους.
 - Περαιτέρω αύξηση των περιορισμών για τους δικηγόρους, με κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας τους σε πολλές συναλλαγές όταν είναι και συμβολαιογράφος παρόν (εννοούν τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων και άλλα).
 - Ψήφιση νόμου για την άρση των περιορισμών σε 20 υψηλών αμοιβών επαγγέλματα, όπως ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές, φορολογικούς συμβούλους, αναλογιστές, ιδιωτικά σχολεία, φορτοεκφορτωτές, ξεναγούς, μεσίτες και παρόχους πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
 - Άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
 ~ Τα 13 φορολογικά μέτρα του νέου μνημονίου
 * Αύξηση των αντικειμενικών τιμών, κατάργηση ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σαρωτικές παρεμβάσεις στη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών: πρόκειται για τρία από τα συστατικά του φορολογικού σκέλους των απαιτήσεων της τρόικας που περιλαμβάνονται στο αναλυτικό 10σέλιδο που δόθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό στους υπουργούς και έφερε πρώτο στη δημοσιότητα χθες το βράδυ το Capital.gr.
 ~ Ειδικότερα, το νέο μνημόνιο που απαιτεί η τρόικα περιλαμβάνει:
 -την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25% αναδρομικά από την 1-1-2012. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση μιας σειράς φόρων, όπως είναι το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι κληρονομιών, γονικών παροχών κλπ.
 -κάταργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις οφειλές εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα πρέπει επίσης να καταργηθεί και η άρση των ποινικών διώξεων και το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που προσφέρουν αυτές οι ρυθμίσεις.
 -απαγόρευση νέων ρυθμίσεων περαίωσης στο εξής
 -αλλαγή του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας προκειμένου να καλύπτονται και περιπτώσεις κρατικών λειτουργών στο πλαίσιο ή και εκτός των καθηκόντων τους.
 -ο έλεγχος των φορολογικών υπηρεσιών θα πρέπει να περάσει από το πολιτικό επίπεδο στο υπηρεσιακό επίπεδο. Θα πρέπει, σημειώνεται συγκεκριμένα, να τοποθετηθεί ανεξάρτητος από την πολιτική ηγεσία Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων ο οποίος θα είναι ειδικός σε θέματα φορολογίας.
 -οι προϊστάμενοι των φορολογικών υπηρεσιών θα πρέπει να αλλάζουν θέση κάθε δυο χρόνια (rotate).
 -αντικατάσταση των προϊσταμένων των φορολογικών υπηρεσιών που δεν αποδίδουν (π.χ. στη ΔΥΟ μεγάλων επιχειρήσεων και στις μεγάλες εφορίες).
 -εκπόνηση σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο φορολογικό μηχανισμό.
 -σύσταση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων που έχει θεσπιστεί με νόμο του 2011.
 -λήψη μέτρων για τη βελτίωση της είσπραξης των εισφορών
 -άμεση έναρξη ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.
 -θέσπιση μέτρων προστασίας από την πολιτεία αυτών που καταγγέλουν και αποκαλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς.
 -λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών. Το 50% πρέπει να έχουν φθάσει στο στάδιο της ακρόασης έως το τέλος Ιουνίου 2012 και το 85% έως το τέλος του 2012. Όλες οι υποθέσεις θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί έως το τέλος του 2013 με προτεραιότητα στις υποθέσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ.
 ~ Τα «ρετιρέ»
 * Ένα δύσκολο σημείο (που ωστόσο δεν βρίσκεται αντίθετους τους εταίρους) είναι οι νέες μειώσεις μισθών σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμειβομένων από τον κρατικό κορβανά (σ.σ. ειδικά μισθολόγια), όπως οι δικαστικοί, οι διπλωμάτες, οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ένστολοι αν και για τους τελευταίους εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις.
 * Κατά τις πληροφορίες, η ΝΔ θα προτάξει μειώσεις μισθών στα «ρετιρέ» των πρώην ΔΕΚΟ που δεν εθίγησαν όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων.
 * Το κεφάλαιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές δείχνει να συγκεντρώνει την σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνητικών εταίρων, καθώς ουδείς έχει εγείρει ενστάσεις σε πολιτικές όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών ή το fast track.
 ~ Η δέσμευση των «τριών»
 * Το περιεχόμενο του δεκασέλιδου μελετάται ήδη από τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ η προσοχή εστιάζεται στην αντιμετώπισή του από τη ΝΔ. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το κείμενο θεωρείται «σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό» και τα όποια «γκρίζα σημεία» θα επιδιωχθεί να φωτιστούν πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη πιθανότατα αύριο.
 * Κατά τις επίμονες πληροφορίες πάντως δεν θα ζητηθεί από τους τρεις αρχηγούς να βάλουν τις υπογραφές τους κάτω από αυτό, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί παράγοντες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
 * «Αυτό που θα μεταφέρει ο κ. Παπαδήμος στους δανειστές θα είναι η πολιτική συμφωνία των κομμάτων ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους την κυβέρνηση και το πρόγραμμα που απαιτείται για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση», είναι η επωδός.
 * Με την επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτήν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

***Juncker: Ζητά στήριξη των μεταρρυθμίσεων από τα ελληνικά κόμματα

* (Dow Jones) – Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα πρέπει να ενωθούν και να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Jean-Claude Juncker, επικεφαλής του Eurogroup, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.  * «Οι ηγέτες των τριών μεγάλων κομμάτων πρέπει να υπογράψουν ξανά μια συνθήκη μεταρρυθμίσεων», δήλωσε στην εφημερίδα. Η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έρχεται αργά, τόνισε, κάνοντας λόγο για πιέσεις από ομάδες συμφερόντων.
 * Ωστόσο, αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Αντίθετα, θεωρεί ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ήταν η αρχική εκτίμηση, μπορεί και μεγαλύτερο των δέκα ετών.
 * Αναφορικά με την πιθανότητα η ΕΚΤ και τα κράτη της ευρωζώνης να χρειαστεί να δεχθούν μείωση του χρέους για την Ελλάδα, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε.Από , http://www.capital.gr/,

*** Συνεχίζεται το θρίλερ με τους μισθούς και τις επικουρικές

*  Συνεχίζεται το σκληρό πόκερ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας με βασική διακύβευση τους μισθούς και τις επικουρικές συντάξεις, με τους εκπροσώπους της Τρόικας να επιμένουν προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο πως πρέπει να υπάρξει «μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των ημερομισθίων». Σε αυτό που επιμένουν επίσης, είναι οι περικοπές των μισθών και των επιδομάτων στις Τράπεζες. Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων, μέσω του ενιαίου ταμείου, στο οποίο θα ισχύουν πλέον ενιαίες εισφορές, ενώ διαφωνούν με τη νέα προνομιακή ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία και ζητούν μικρότερη περικοπή στις εργοδοτικές εισφορές, ώστε η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να μην ξεπερνά το 5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφωνούν ακόμη και για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας με μείωση των εργοδοτικών εισφορών.  * Εχθές, υπήρχαν πολλαπλές συναντήσεις, επίσημες κι ανεπίσημες μεταξύ κυβερνητικών εταίρων, κοινωνικών εταίρων αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών (τεχνικά κλιμάκια), και σε όλες διαπιστώθηκε και διατυπώθηκε πως παρά τις «καλές προθέσεις» δεν υπάρχει σύγκληση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τα μισθολογικά και μεταξύ των στελεχών από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση για τις επικουρικές συντάξεις.
 * Συνεπώς, σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα βρεθεί στη… δυσάρεστη θέση να υποστηρίξει στους εκπροσώπους της Τρόικας ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται σε διπλό επίπεδο. Επίσης, θα υποστηρίξει πως ανάλογα με το αποτέλεσμα του διαλόγου, η κυβέρνηση θα καθορίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να περιοριστεί σε αυτό και να παραπέμψει το θέμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε ο ίδιος ο Λ. Παπαδήμος να διαπραγματευτεί με την Τρόικα.
 * Αυτό πάντως που συμφωνήθηκε κατά τις χθεσινές πυρετώδεις διαβουλεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να επιδιωχθεί η διάσωση του κατώτατου μισθού και των δώρων – επιδομάτων (13ος και 14ος μισθός) με μεγάλες περικοπές στους μισθούς των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες μέσα από την κατάργηση των Γενικών Κανονισμών Εργασίας και των ενιαίων μισθολογίων. Παράλληλα θα διατυπωθούν επιχειρήματα περί σημαντικής μείωσης των μέσων μισθών κατά 20%, μέσα από την υποκατάσταση των κλαδικών συμβάσεων από επιχειρησιακές. Μάλιστα, σε αυτό το επιχείρημα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η έτοιμη διάταξη νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, βάσει της οποίας μετά τη λήξη των κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και της επιπλέον 6μηνης περιόδου που προβλέπεται (μετενέργεια), θα καταργούνται οι όροι των συμβάσεων, για όλους τους εργαζόμενους, παλαιούς και νέους. Σήμερα, μετά τη λήξη του επιπλέον 6μηνου, οι όροι των κλαδικών συμβάσεων εξακολουθούν να ισχύουν για τους ήδη εργαζόμενους, υπό τη μορφή όμως ατομικών συμβάσεων, ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπογράφονται εξαρχής ατομικές συμβάσεις. Η διάταξη αυτή θεωρείται από μόνη της θρυαλλίδα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αυτόματα, το μόνο δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους θα είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 * Προβλήματα διαφαίνονται και όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις και τις σχεδιαζόμενες μειώσεις, μεσοσταθμικά κατά 15%. Κατά τις χθεσινές συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, κομματικών στελεχών και τεχνοκρατών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κοινή θέση ως προς το μέλλον των επικουρικών συντάξεων. Παρ’ ότι υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για τις ενοποιήσεις, οι εκπρόσωποι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων διαφώνησαν με τις μειώσεις των συντάξεων. Έτσι, ο υπουργός Εργασίας θα μεταφέρει σήμερα, στην Τρόικα την καταγεγραμμένη διαφωνία, παρ’ ότι είναι γνωστό, ότι η μείωση των συντάξεων αποτελεί βασικό όρο των δανειστών.Από . http://www.capital.gr/,

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ :
** Έσπασαν το φούρνο του Κωνσταντινέα


 * Μια οδυνηρή έκπληξη περίμενε χθες τα ξημερώματα τον Μεσσήνιο διαιτητή Σούπερ Λίγκας Πέτρο Κωνσταντινέα όταν πήγε ν’ ανοίξει τον φούρνο που διατηρεί με την οικογένειά του στην οδό Υπαπαντής. Διαπίστωσε ότι η τζαμαρία της πρόσοψης ήταν σπασμένη από μια πέτρα που βρέθηκε στο εσωτερικό του καταστήματος, την οποία πέταξαν άγνωστοι ή άγνωστος δράστης.
* Χωρίς να αποκλείεται κάποιο άλλο ενδεχόμενο, συνειρμικά το περιστατικό συνδέεται με την κριτική που έχει δεχθεί ο έμπειρος ρέφερι για τον αγώνα της περασμένης εβδομάδας Ξάνθη-Ολυμπιακός και την απόφασή του να δείξει κίτρινη κάρτα για θέατρο αντί για πέναλτι στον Τοροσίδη.
 * Είναι η δεύτερη φορά που ο φούρνος Κωνσταντινέα γίνεται στόχος δολιοφθοράς, καθώς και παλιότερα κάποιοι είχαν γράψει με κόκκινο σπρέι στην πρόσοψη και -όπως τώρα- το συμβάν είχε συνδεθεί με το ποδόσφαιρο (υπήρχαν παράπονα για τη διαιτησία του στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός).
* Παρά το νέο περιστατικό, που κάθε εχέφρων άνθρωπος που αγαπάει τον αθλητισμό οφείλει να καταδικάσει, ο Πέτρος Κωνσταντινέας παραμένει αμετακίνητος στην απόφασή του να συνεχίσει τη διαιτησία.
* Μάλιστα ο Μεσσήνιος διαιτητής θα βρεθεί την Κυριακή στην Τουρκία προκειμένου να παραβρεθεί στο σεμινάριο των νέων διεθνών διαιτητών που διοργανώνει η ΟΥΕΦΑ. -

** K. Mαργέλης


~ Κάποιοι δικηγόροι είναι ανεπιθύμητοι
 * Σε κατάληψη των γραφείων του ΕΤΑΑ – ΤΥΔΕ στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου θα προβούν μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενα για το ζήτημα του ελεγκτή ιατρού, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μαργέλης.
* Επίσης, σε δηλώσεις του στιγμάτισε έντονα στάση δικηγόρων που επέλεξαν το κομματικό από το δικηγορικό καθήκον στον αγώνα που έδιναν κατά του πολυνομοσχεδίου, ενώ εξήρε τη στάση του βουλευτή Δ. Κουσελά.
 ~ Ελεγκτής γιατρός
* Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε στους υπεύθυνους υγειονομικής περίθαλψης του ΕΤΑΑ για τον τομέα Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ), κατηγορώντας τους για αδιαφορία και επισημαίνοντας πως δε μερίμνησαν, ως όφειλαν, για την τακτοποίηση των προβλημάτων που χρονίζουν και έχουν σχέση με τα χρήματα που οφείλει ο φορέας στους δικηγόρους της Καλαμάτας για δαπάνες φαρμακευτικής, ιατρικής, οδοντιατρικής, παρακλινικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά και για την εκκαθάριση – εξόφληση των φαρμακευτικών συνταγών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική καταγγελία των συμβάσεων από τα φαρμακεία της Μεσσηνίας.
* Από τις 25 Ιανουαρίου ο ΕΤΑΑ – ΤΥΔΕ δεν έχει πλέον ελεγκτή ιατρό στην Καλαμάτα, για να θεωρεί παρακλινικές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις και συνταγές φαρμάκων, αφού έληξε η σύμβαση του προηγούμενου και δεν προβλέπεται η αντικατάστασή του.
* Και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά οι δικηγόροι της Καλαμάτας είναι χωρίς υγειονομική περίθαλψη, για την οποία έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και θα ταλαιπωρούνται εφεξής, μέχρι να έρθει, και αν έρθει, νέος ελεγκτής ιατρός, να αποστέλλουν μέσω φαξ προς έγκριση στον ΤΥΔΕ τα σχετικά έγγραφα».
 ~ Νομοσχέδιο
* Για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μαργέλης ευχαρίστησε το βουλευτή Μεσσηνίας Δημ. Κουσελά, ο οποίος, όπως είπε, είχε το θάρρος, ύψωσε το ανάστημά του και καταψήφισε τη διάταξη που αφορούσε στις δικηγορικές εταιρείες.
* Ωστόσο, ο κ. Μαργέλης κατέκρινε συναδέλφους του για τη στάση τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα τους: «Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το δικηγορικό σώμα υπέστη μια μεγάλη ήττα, δεν πετύχαμε απολύτως τίποτα. Με το σώμα διασπασμένο, με δεδομένο ότι η Αθήνα είχε σταματήσει την αποχή της, και ορισμένους να παίζουν στην πλάτη μας κομματικά παιχνίδια, είχαμε αυτό το άσχημο αποτέλεσμα.
* Οι συνάδελφοι δικηγόροι καλό είναι να μην εμφανισθούν πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους από τους οποίους προέρχονται, πρόδωσαν τον εαυτό τους και έδωσαν τη χαριστική βολή στην ελεύθερη δικηγορία. Οι δικηγορικές εταιρείες “χταπόδια”, οι γνωστές διατοπικές εταιρείες, πέρασαν. Δυστυχώς, επικράτησε το κομματικό καθήκον, έναντι του δικηγορικού, το οποίο δεν αφορά μόνο στους δικηγόρους, αφορά και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, δεδομένου ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη για το μέσο πολίτη θα είναι πιο ακριβή και δύσκολη». Β.Β. .-

** Μόλυνση του περιβάλλοντος & φοροδιαφυγή εκατομμυρίων
 * Χωρίς άδεια και έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργούν οι περισσότερες μονάδες και χωματερές διαχείρισης μετάλλων και αυτοκινήτων στη Μεσσηνία
 * Αναζητώντας μιαν άκρη στο μπλεγμένο κουβάρι, που ξεκινά από τις κλοπές που μαστίζουν τη μεσσηνιακή ύπαιθρο και φτάνει μέχρι την απόδοση σιδήρου και άλλων μετάλλων σε μάντρες και χωματερές, έφτασαν στα χέρια μας δεκάδες έγγραφα, καταγγελίες και παραπομπές στην Εισαγγελία, που αφορούν στη λειτουργία χωματερών και μονάδων διαχείρισης σιδήρου και παλαιών αυτοκινήτων. Οι περισσότερες προέρχονται από την εταιρεία Ανακύκλωσης Αυτοκινήτων και Απόσυρσης – Εμπορίας Μετάλλων «Ε. Τσουκάλης & Π. Καράμπης Ο.Ε.».
 * Η Εταιρεία έχει πολλάκις ζητήσει τον έλεγχο των μονάδων και χωματερών, που παράνομα, όπως υποστηρίζει, περισυλλέγουν και ανακυκλώνουν σίδερα και αυτοκίνητα, χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων, χωρίς παραστατικά.
* Διατρέχοντας τα έγγραφα προς τη Νομαρχία και αργότερα προς την Περιφέρεια για το θέμα και διαβάζοντας τις εκθέσεις αυτοψίας των υπεύθυνων Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, διαπιστώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, πράγματι, δεν επιδόθηκαν στους ελεγκτές οι απαραίτητες άδειες λειτουργίας και περιβαλλοντικών όρων, ενώ παράνομες χωματερές σιδήρου, μετάλλων, αυτοκινήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών εξακολουθούν τη δραστηριοποίησή τους σε ολόκληρη τη Μεσσηνία.
 * Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση «Διαλυτηρίου οχημάτων τέλους κύκλου ζωής – Μονάδας διαχείρισης παλαιών μετάλλων και παλιοσιδήρων και Μονάδας αποθήκευσης χρησιμοποιούμενων Η.Σ. και συσσωρευτών οχημάτων (μολύβδου-οξέος)» στην Κεντρική Μεσσηνία. Ενώ στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 17ης/6/2010 είχε αποφασιστεί η παύση της διαδικασίας έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να παραπεμφθεί ο φάκελος στον εισαγγελέα, ένα μήνα αργότερα δόθηκε έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση. Το θέμα επανέφερε σε επίπεδο Περιφέρειας η εταιρεία «Τσουκάλης-Καράμπης» με έγγραφο στις 17/1/2012.
 * Αντίστοιχα έγγραφα έχουν σταλεί για άλλες εταιρείες ή χωματερές την τελευταία διετία. Σε αυτοψία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Μεσσηνίας, το Νοέμβριο 2011, διαπιστώθηκε η λειτουργία παράνομης χωματερής άγνωστου ιδιώτη που συγκεντρώνει οχήματα τέλους κύκλου ζωής και τα διαλύει στην περιοχή «Μπιρμπίτα», με σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις. Ο χώρος εξακολουθεί να υφίσταται και δεν είναι ο μόνος, υπογραμμίζει ο Στάθης Τσουκάλης.
 * «Η εταιρεία μας έχει έρθει σε σύγκρουση με πάρα πολλούς παράνομους», σημειώνει. «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από τη συμπαράσταση των αρχών. Έχω καταγγείλει στο Δήμο Καλαμάτας, ότι υπάρχουν, στο Δήμο Καλαμάτας μόνο, έξι τέτοιες χωματερές. Δεν έχει κάνει καμία ενέργεια. Ποτέ ο Δήμος, τώρα και στο παρελθόν, δεν έθιξε το βασικό αίτιο που μολύνει την ατμόσφαιρα, τις χωματερές τοξικών αποβλήτων».
 * «Αυτή τη στιγμή, σας πληροφορώ ότι αυτή τη δουλειά στη Μεσσηνία την κάνουν 17 επιχειρηματίες», συνεχίζει. «Παράνομοι και κλεπταποδόχοι, η πλειοψηφία αυτών. Το μόνο που έχουν κάνει είναι ότι έχουν τρυπήσει το τιμολόγιο στην Εφορία, δεν έχουν καμία άδεια. Υπάρχει μόνο ένα χωράφι που έχουν συρματοπλέξει, έχουν βάλει μερικά μηχανήματα μέσα και έχουν τρυπήσει τα τιμολόγια, έχουν κάνει έναρξη στην Εφορία. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν τους καθιστά νόμιμους. Γι’ αυτό υπάρχει κλεπταποδοχή, γι’ αυτό δεν υπάρχουν παραστατικά, γι’ αυτό δεν υπάρχει ΦΠΑ, γι’ αυτό δεν υπάρχει τίποτα».
 * Είναι συγκεκριμένος ο τρόπος που γίνεται η συγκέντρωση και ανακύκλωση σύμφωνα με το νόμο, λέει ο κ. Τσουκάλης. Για τα οχήματα μέχρι 3 τόνους, μόνο οι εγκεκριμένες μονάδες, μέλη της ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος) νομιμοποιούνται να τα παραλαμβάνουν, να τα ανακυκλώνουν και να διακινούν ανταλλακτικά, αφού τους έχει γίνει απορρύπανση.
 * «Μέχρι σήμερα στη Μεσσηνία, όλα αυτά τα τοξικά απόβλητα ήταν διασκορπισμένα στο περιβάλλον και στην ατμόσφαιρα και εξακολουθούμε να έχουμε πάρα πολλές χωματερές τοξικών αποβλήτων. Χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, διάφοροι συγκεντρώνουν οχήματα τέλους κύκλου ζωής και βγάζουν ανταλλακτικά. Τα δε υγρά του αυτοκινήτου, που είναι η βάση των τοξικών αποβλήτων, μένουν και μολύνουν το περιβάλλον», δηλώνει.
 * «Όσον αφορά στην περισυλλογή και συγκέντρωση παλαιών σιδήρων, μετάλλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, η εταιρεία μας έχει τη μοναδική άδεια στη Μεσσηνία για να κάνει περισυλλογή», εξακολουθεί. «Άρα, οποιοσδήποτε άλλος κάνει περισυλλογή, όπως αυτό που βλέπετε με τους παλιατζήδες που περνούν από τις γειτονιές, είναι παράνομος. Για να κάνεις περισυλλογή παλαιών σιδήρων, μετάλλων και συσκευών χρειάζεται ειδική άδεια περιβαλλοντικών όρων. Το όχημα που κάνει τη συλλογή πρέπει, όταν ξεφορτωθεί, να απολυμανθεί και να απολιπανθεί σε ειδικούς λαδωτήρες. Εμείς το διαθέτουμε, από τους πλανόδιους δεν το διαθέτει κανένας. Οι Ρομά παράνομα μαζεύουν. Και ξέρετε, υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι ο πολίτης, όταν δίνει σε πλανόδιο στερεό απόβλητο, έχει δύο χρόνια φυλακή. Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες δεν παίρνουν τηλέφωνο τη μονάδα ανακύκλωσης για αυτά τα πράγματα, αλλά κοιτάνε να τα δώσουνε σε παράνομους εμπόρους που μολύνουν το περιβάλλον και σε παράνομους πλανόδιους διακινητές».
 * «Ταυτόχρονα, να σας δώσω να καταλάβετε, υπάρχει ένα σύστημα συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Καλαμάτα. Είναι παράνομο. Ο νόμος είναι σαφής: Το κοντέινερ όπου γίνεται η περισυλλογή των συσκευών, πρέπει να είναι τοποθετημένο σε βιομηχανικό δάπεδο και όλα τα υγρά να καταλήγουν σε λαδωτήρες. Πού το έχει το κοντέινερ ο Δήμος Καλαμάτας και κάνει την περισυλλογή των στερεών και ηλεκτρονικών αποβλήτων; Θα δείτε ότι το έχει παράνομα. Κι αντί να βοηθάει το περιβάλλον, το μολύνει. Φανταστείτε κατά τη διακίνηση να πέσει ένα ψυγείο και να διασκορπιστεί το φρέον».
 * «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Μεσσηνία διακινεί 12.000 τόνους σκραπ (παλιά σίδερα, μέταλλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές) ετησίως», δηλώνει ο κ. Τσουκάλης. «Ο τζίρος ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε ότι το κράτος δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ φόρο; Και δε συγκινείται κανένας. Πανελλαδικά, ο τζίρος ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο. Το κράτος δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ φόρο. Δεν ασχολείται κανένας, παρότι τα έσοδα από το φόρο στο σκραπ θα ήταν παραπάνω από 300 εκατομμύρια το χρόνο. Ποτέ, καμία κυβέρνηση, το ΣΔΟΕ, καμία Διεύθυνση Περιβάλλοντος, δεν έχουν προβεί σε έλεγχο αυτού του πράγματος. Στο απλούστερο. Ποιος ζήτησε από τους πλανόδιους παραστατικά; Ποιος προσπάθησε να ελέγξει το παράνομο εμπόριο; Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω. Δεν είναι μια κατάσταση που ξεκίνησε σήμερα. Γίνεται σαράντα χρόνια».
 * «Μετά από πολλές προσπάθειες και αφού έχει απειληθεί η σωματική μου ακεραιότητα, μετά από πολύ αγώνα, έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες κινήσεις ελέγχου, στα αυτονόητα. Δε ζήτησα τίποτε άλλο παρά την εφαρμογή του νόμου», τονίζει.
 * «Αυτό που εγώ προτείνω στην παρούσα φάση, είναι να κλείσουν οι παράνομες χωματερές. Να σφραγιστούν. Οι περισσότεροι από αυτούς που δραστηριοποιούνται, το 90%, είναι και κλεπταποδόχοι. Αυτά που γράφετε συνεχώς οι εφημερίδες, ότι έκλεψαν οι τσιγγάνοι. Ο τσιγγάνος το κάνει για να ζήσει. Αν ο τσιγγάνος δεν έχει πού να το δώσει, δε θα το κλέψει. Αυτή τη στιγμή, αντί να κοιτάξουν το δάσος, κοιτάζουν το δέντρο και κάνουν επεμβάσεις στους τσιγγάνους. Αλλά δεν τολμούν να θίξουν τους κλεπταποδόχους. Το Προεδρικό Διάταγμα 116 το 2004 είναι σαφές: Όποιος έχει μπει σε διακανονισμό πτωχευτικό, έχει κλεπταποδοχή, έχει κλοπή, δε δικαιούται να κάνει αυτή τη δουλειά». Γ.0. ¨"Θάρρος" ΄¨ Καλαμάτας  2012 .-

** Παράνομη λέσχη πόκερ στην Καλαμάτα

* Παράνομη λέσχη πόκερ είχε στηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καφετέριας στο κέντρο της Καλαμάτας και το βράδυ της Τετάρτης, μετά από επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, συνελήφθησαν 13 άτομα, τα οποία έπαιζαν στα τραπέζια που είχαν στηθεί, ο 40χρονος ιδιοκτήτης και δύο Αλβανοί που είχαν αναλάβει το ρόλο του κρουπιέρη. Συνολικά οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια 16 άτομα. * Χρήματα δε βρέθηκαν, όμως στα δύο τραπέζια που είχαν «ανοιχτεί» παιχνίδια βρέθηκαν μάρκες διαφόρων χρηματικών αντιτίμων και ιδιόχειρα σημειώματα με ποσά.
 ~ Σε 2 τραπέζια
* Ειδικότερα, το βράδυ της Τετάρτης, στις 10.30, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, οργανώθηκε επιχείρηση από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Μπαίνοντας οι αστυνομικοί βρήκαν έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με δύο εισόδους – εξόδους, όπου υπήρχαν τρία επαγγελματικά τραπέζια χαρτοπαιξίας.
* Παιχνίδια είχαν αναπτυχθεί σε δύο από τα τρία τραπέζια και οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 40χρονο ιδιοκτήτη της καφετέριας, 8 ημεδαπούς, ηλικίας 33, 39, 41, 35, 39, 20, 31 και 20 ετών, που ήταν παίκτες και επτά αλλοδαπούς. Οι αλλοδαποί ήταν ένας 25χρονος Πολωνός και έξι Αλβανοί, ηλικίας 24, 22, 23, 22, 25 και 24 ετών, εκ των οποίων οι δύο ήταν κρουπιέρηδες.
* Στα δύο τραπέζια παιζόταν το παιχνίδι «Texas Poker Holdem», ενώ από την Αστυνομία κατασχέθηκαν μάρκες διαφόρων χρωμάτων και αντιτίμων, τράπουλες, ένας φορητός υπολογιστής, χρονόμετρα και ιδιόχειρες σημειώσεις με ποσά.
* Οι παίκτες αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και οι δύο κρουπιέρηδες.
* Για όλους αποφασίσθηκε να παραπεμφθούν σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, όπου και θα δικασθούν. Β.Β.

** "Απεργίες μέχρι τη νίκη"

~ Σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο
 * «Απεργίες μέχρι τη νίκη» είναι το θέμα της εκδήλωσης, που διοργανώνουν σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα, τα Σωματεία Εργαζομένων ΔΕΗ Καλαμάτας και η «Ανοιχτή Συνέλευση», κατά την οποία θα γίνει συζήτηση με απεργούς του ALTER, της «Ελευθεροτυπίας» και της «Χαλυβουργίας».
* Χθες, οι οργανωτές της εκδήλωσης έδωσαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασαν τις απόψεις τους.
 ~ Οι διοργανωτές
* Όπως είπε ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Βασ. Γεωργιόπουλος, πέρα από τη συμπαράσταση προς όλους αυτούς τους εργαζόμενους των οποίων καταπατώνται τα δικαιώματα, στόχος είναι να επιδειχθεί αλληλεγγύη στις κοινωνικές ομάδες και να καταργηθεί το «διαίρει και βασίλευε», που έχει αρχίσει να επικρατεί, αλλά και να προκύψει η γνώση μέσα από τους πολύμηνους αγώνες των σωματείων αυτών.
* Εκ μέρους των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο Σπ. Καμαρινόπουλος ανέφερε πως από την εκδήλωση θα σταλεί μήνυμα προς όλους ότι οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις προστατεύουν την εργασία και την αμοιβή της εργασίας.
* Ο αναπληρωτής γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ- Δήμητρα, Παν. Κάτσαρης, παρατήρησε πως «αν ενωθούμε, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα» κι αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε σε κάθε εργαζόμενο. Εξέφρασε την ελπίδα μεγάλης συμμετοχής του κοινού, «προκειμένου να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε τα άδικα αυτά μέτρα», ενώ σημείωσε πως «ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δίνεται».
* Από την πλευρά του, ο Δημ. Κουφόγιαννης, ως εκπρόσωπος της «Ανοιχτής Συνέλευσης», επισήμανε την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, με την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και τη διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους.
* Υπογράμμισε πως καταργούνται κατακτήσεις αιώνα, ενώ πρόσθεσε πως σε αυτή τη λαίλαπα με την ανεργία, τη φτώχεια και τις απολύσεις, υπάρχουν αντιστάσεις των εργαζομένων, φέροντας ως παράδειγμα αυτούς του ALTER, της «Ελευθεροτυπίας» και της «Χαλυβουργίας», που «καταρρίπτουν το μύθο της μη δυνατότητας μαζικών αγώνων» και απέχουν από τη συνηθισμένη πρακτική των 24ωρων κινητοποιήσεων. Χ.Χ. -

** Μυελός των οστών

~ Πρωτοβουλία της Μητρόπολης για ενημέρωση δότων  * Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέλαβε η Μητρόπολη Μεσσηνίας, προκειμένου να ενημερώσει τους κληρικούς και τους πιστούς για τη μεγάλη σημασία που έχει για κάποιον να γίνει δότης μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων.
* Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αλλά και ο αιματολόγος, διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ι. Αδαμόπουλος, τόνισαν τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, καθώς, όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα είναι ουραγός στους συγκεκριμένους τομείς στην Ε.Ε.
 * Ο κ. Χρυσόστομος, του οποίου η ευαισθησία γύρω από το θέμα των μεταμοσχεύσεων είναι δεδομένη, ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ενημέρωσης των πιστών, αλλά και των κληρικών, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών. Για το θέμα είχαν ήδη ενημερωθεί οι ιερείς από τον κ. Αδαμόπουλο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύναξής τους.
* Από την πλευρά του, ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε πως η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία έχει ξεκινήσει την προσπάθεια αύξησης των εθελοντών δοτών μυελού των οστών και του ομφαλικού αίματος και σε αυτό το πλαίσιο ανήκει η επέκταση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.
* Για να γίνει κάποιος δότης, θα πρέπει να έχει ηλικία από 18 έως 50 ετών, καλή υγεία και κυρίως αλτρουιστική διάθεση. Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη, αλλά είναι σχετικά απλή. Ο εθελοντής δότης θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος, καθώς από την προσφορά του μυελού των οστών μπορεί να εξαρτάται και μια ανθρώπινη ζωή.

***Οικολόγοι Πράσινοι

~ Λιγνιτωρυχείο στη Μεσσηνία; Όχι ευχαριστούμε!  * Παραλογισμό πέρα από κάθε περιβαλλοντική, οικονομική ή ενεργειακή λογική θεωρούμε οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου τα σχέδια για κατασκευή λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνία.
* Το αντίτιμο για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον θα είναι: μη αναστρέψιμες βλάβες σε γεωργικές ή δασικές εκτάσεις και πιθανά στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και σκόνη από τις εξορύξεις - απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο λιγνίτης θα μεταφέρεται με φορτηγά, και θα συμβάλει στη διάχυση της ρύπανσης από μικροσωματίδια. Πρόκειται για μια επιλογή με υψηλό κόστος και ελάχιστο αποτέλεσμα, γιατί το σχεδιαζόμενο λιγνιτωρυχείο θα διευκολύνει τη λειτουργία του σταθμού της Μεγαλόπολης κατά μόλις 7 ημέρες ετησίως.
 * Πρέπει, δε, να επισημάνουμε τη μεγάλη αρχαιολογική και γεωργική αξία της περιοχής, που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
* Το κυριότερο, όμως, για τους Οικολόγους Πράσινους είναι πως μια τέτοια προοπτική είναι εντελώς ασύμβατη με μια σύγχρονη και βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική που έχει ανάγκη η χώρα. Για μια πληθώρα από λόγους, με πρώτιστο τη συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα οφείλει να στραφεί άμεσα σε ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, με πυλώνες την εξοικονόμηση ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. Μια τέτοια στροφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διέξοδο από την κρίση, με δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, τόνωση της καινοτομίας και μείωση των ενεργειακών δαπανών.
* Για τις περιοχές που φιλοξενούν λιγνιτωρυχεία και λιγνιτικούς σταθμούς, όπως η Αρκαδία, χρειάζεται να σχεδιάσουμε άμεσα τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή, με ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας σε βιώσιμη προοπτική, αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταδιακού κλεισίματος ορυχείων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Το να καθυστερούμε μια τέτοια μετάβαση, θυσιάζοντας μάλιστα νέες παρθένες περιοχές, αποτελεί μια κοντόφθαλμη και εγκληματική πολιτική, που ταιριάζει σε ένα παρελθόν που πρέπει αποφασιστικά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας.
* Από την άλλη πλευρά, εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, θέλουμε να κρατήσουμε αποστάσεις από τις κραυγές που ακούγονται δήθεν υπέρ του περιβάλλοντος. Όσοι μιλούν για «φτηνό» λιγνίτη και εναντιώνονται στην παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες, δε συνυπολογίζουν το τεράστιο εξωτερικό κόστος των εργοστασίων της ΔΕΗ, τη ρύπανση του αέρα, των εδαφών και των υπογείων υδάτων και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Μεγαλόπολης. Χαρακτηριστικό είναι πως o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά για την Ελλάδα το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από μεγάλες εγκαταστάσεις στα 3,3 - 5,2 δισ. ευρώ ετησίως, με τα 2/3 από αυτά να οφείλονται στην ηλεκτροπαραγωγή, κατά κανόνα δηλαδή στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
* Ξεχνούν, επίσης, ότι η καύση του λιγνίτη κοστίζει και οικονομικά πλέον, αφού η ΔΕΗ χρειάζεται να πληρώνει για δικαιώματα εκπομπής ρύπων που της υπολείπονται. Η ίδια η ΔΕΗ έχει εκτιμήσει το κόστος αυτό στα 23 εκ. ευρώ ετησίως για το 2011-12 και σε πάνω από 1 δισ. ετησίως από το 2013 και μετά, οπότε και θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το σύνολο των δικαιωμάτων ρύπανσης. Όλα αυτά επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αυτό το ξεχνούν οι συνήθεις κραυγάζοντες υπέρ του «φτηνού» λιγνίτη και κατά κάθε χωροθέτησης αιολικών πάρκων. Εμείς από την πλευρά μας αντιπροτείνουμε δημοτικές-πολυσυμμετοχικές-κοινωνικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ μεσαίας κλίμακας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και κοινωνικός έλεγχος για να μη χωροθετούνται αυτά τα έργα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Εμείς ζητάμε την προώθηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ, συμβατών με την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Προτεραιότητα δίνουμε στις μικρές και διεσπαρμένες εγκαταστάσεις, όπως τα φωτοβολταϊκά σε κτήρια, που δίνουν ταυτόχρονα και τη δυνατότητα σε κάθε νοικοκυριό να γίνει ένας «μικρός πράσινος επενδυτής».
 * Εμείς λέμε «ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ» γιατί δρούμε τοπικά και σκεφτόμαστε πλανητικά. Εμείς ΛΕΜΕ ΝΑΙ στην πρόληψη, στην εξοικονόμηση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βεβαίως στην αλλαγή του κυρίαρχου ενεργοβόρου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.
* Όπως ΔΕΝ ανεχόμαστε τη συνέχιση της καταστροφής της Μεγαλόπολης, έτσι αρνούμαστε το άνοιγμα νέων μετώπων ορυχείων και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κορώνης.
* Συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους και φορείς που τεκμηριωμένα αντιτίθενται και αρνούνται τη μετατροπή της Γης τους σε ορυχείο, που θα καταστρέψει έναν τόπο κόσμημα της Ελληνικής Γης, και τη μετατροπή του σε σεληνιακό τοπίο.
~ Γι’ αυτό λέμε (χωρίς ενδοιασμό):
* ΟΧΙ στην εξόρυξη του λιγνίτη στη Φαλάνθη & το Χωματερό Κορώνης Μεσσηνίας.

** Ζήτησε ο αρχιπύραρχος Ρούμπος
~ Bαρύτητα στα ζητήματα ασφάλειας  * Μεγάλη βαρύτητα στα μέτρα ασφαλείας δίνει ο νέος διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Αθαν. Ρούμπος, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες στα Μέσα Ενημέρωσης της Μεσσηνίας, λίγο πριν από την κοπή της πίτας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.
* Ο κ. Ρούμπος εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα συνεργαστεί ως περιφερειακός διοικητής με άτομα που γνωρίζει αρκετά χρόνια και πρόσθεσε ότι τόσο με το διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας Βασ. Καπέλιο όσο και με τους διοικητές των υπολοίπων υπηρεσιών, υπάρχει συνεργασία χρόνων.
 * Όπως σημείωσε, είναι θετικό που οι πυροσβέστες της Πελοποννήσου είναι Πελοποννήσιοι και πρόσθεσε ότι αυτό δεν εγωιστικό, αλλά σημαίνει ότι υπηρετούν νέοι άνθρωποι που ξέρουν τη νοοτροπία και τα χνώτα ο ένας του άλλου, λόγω της συνεργασίας τους.
* Τόνισε ακόμη, ότι οι προσπάθειες δε θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχιστούν, στο πλαίσιο της ταχύτερης αντιμετώπισης των συμβάντων, «ώστε να μην έχουμε την καταστροφή του 2007, που βαραίνει τον πυροσβεστικό κόσμο της Πελοποννήσου».
* Τέλος, δήλωσε ότι κύριο μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια, την οποία χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη.
 ~ Κοπή πίτας
* Κατά την κοπή της πίτας, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, είπε πως είναι τιμή για τον ίδιο, που ξεκίνησε ως πυροσβέστης, να βρίσκεται μπροστά τους ως περιφερειακός διοικητής Πελοποννήσου και ευχαρίστησε όλους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, για την προσφορά τους, σημειώνοντας πως το πυροσβεστικό έργο είναι συλλογικό.
* Ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά, τονίζοντας πως πρωτεύει η ασφάλεια, ζητώντας «να πηγαίνουμε και να γυρίζουμε όλοι πίσω».
* Τυχερός ήταν ο πυρονόμος Γ. Γιαννακόπουλος.
 ~ Στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας
* Ακολούθως, ο κ. Στρούμπος, συνοδευόμενος από το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Βασ. Καπέλιο, συναντήθηκε εθιμοτυπικά με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά .- Χ.Χ.

** Στην αυτοδιοίκηση «περνά» η εποπτεία των δημόσιων ΙΕΚ
 ~ Οι «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν από την 1η Ιουλίου την αρμοδιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης και την ευθύνη της λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ. Τα εν λόγω Ιδρύματα επόπτευε μέχρι σήμερα το υπουργείο Παιδείας.
 ~ Για το θέμα αυτό είχε χθες σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, με τους περιφερειάρχες της χώρας, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ότι οι Περιφέρειες θα λάβουν και τους αντίστοιχους πόρους για την επαγγελματική κατάρτιση από το υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσουν την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ.
 ~ «Στόχος μας είναι από τα δημόσια ΙΕΚ να αποφοιτούν απασχολούμενοι και όχι άνεργοι. Και αυτό θα επιτευχθεί όταν οι ειδικότητες, ο αριθμός των εκπαιδευομένων και η εν γένει λειτουργία τους θα αποφασίζονται από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναπτυξιακούς της στόχους και προοπτικές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

** Δήμος Μεσσήνης
* Συνάντηση Aναστασόπουλου με διευθυντικά στελέχη ΕΕΤΑΑ
 ~ Με διευθυντικά στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και την ομάδα έργου της ΕΕΤΑΑ, η οποία και αποτελεί τον ενδιάμεσο φορέα για τη διαχείριση τμήματος του προγράμματος ΕΣΠΑ, συναντήθηκε χθες ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Ιωάννη Μπρατσιάκο.
 ~  Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναλυτική συζήτηση επί ζητημάτων έργων ενταγμένων στο ΘΗΣΕΑ, τα οποία είτε υλοποιήθηκαν εν μέρει είτε δεν ξεκίνησε η υλοποίησή τους και είναι απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες.
 ~ Τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεσσήνης θα ασχοληθούν με τα εν λόγω έργα με στόχο την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
 ~ Μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Αναστασόπουλος και Μπρατσιάκος αναχώρησαν για την Κομοτηνή, όπου διεξάγεται το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

** Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα
* Στο μεταξύ, ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο Δημαρχείο Μεσσήνης.
 * Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, η προϊσταμένη του ΟΑΕΔ Καλαμάτας Ρούλα Νικολοπούλου, ενώ τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» εκπροσώπησε ο Σταύρος Καραμπάτος.
 * Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κοινού για την επικείμενη πρόσκληση πρόσληψης 120 ατόμων για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι ειδικότητες που θα καλύψουν τις 120 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης και οι δράσεις στις οποίες θα απασχοληθούν, καλύπτοντας τον τομέα αστικό - φυσικό περιβάλλον, τον κοινωνικό τομέα, τον πολιτισμό και τη στήριξη εργασίας. Επίσης, αναλύθηκε η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων βάσει μοριοδότησης, η οποία βασίζεται σε έξι κριτήρια: κατάσταση ανέργου, οικογενειακή κατάσταση, οικογενειακό εισόδημα, κατάσταση υγείας, εντοπιότητα και τα πρόσθετα προσόντα των θέσεων ειδίκευσης.
 * Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί τέλος Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα γραφεία του φορέα υλοποίησης, Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», Κανάρη & Ηροδότου 6 Καλαμάτα, σε διάστημα 10 ημερών από τη δημοσίευση.

** Αύριο στο Δασκαρόλειο

~  «Ντεντέκτιβ Βεντουζίνι: ένα τόσο δα λεκεδάκι»
 * Τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου έχει προσκαλέσει ο Δήμος Μεσσήνης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, η οποία θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Ντεντέκτιβ Βεντουζίνι: ένα τόσο δα λεκεδάκι»
 ~ αύριο Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι, στο Δασκαρόλειο.
 * Πρόκειται για ένα βιβλίο με οικολογικό περιεχόμενο, που απευθύνεται σε παιδιά Β΄-Δ΄ Δημοτικού.
 ~ Τέλος, ο ετήσιος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης φέτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.

**Συγχαρητήρια επιστολή στον ποιητή Γ. Μαρκόπουλο

* Με αφορμή το Κρατικό Βραβείο Ποίησης που ομόφωνα απονεμήθηκε στον ποιητή Γεώργιο Μαρκόπουλο για την ποιητική του συλλογή «Κρυφός κυνηγός», ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος του απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή.
 * «Τελικά», σημειώνει στη συγχαρητήρια επιστολή, «αποδεικνύεται περίτρανα ότι μέσα στο ζοφερό περιβάλλον στο οποίο ζούμε υπάρχουν ακτίνες φωτός και εκκωφαντικές λέξεις, οι οποίες κάνουν τη διαφορά και δίνουν ελπίδα για ένα μέλλον διαφορετικό από το σήμερα».

** Πριν 94 χρόνια

- Ο ΓΕΝΑΡΗΣ αποχαιρετά με κάποιον βαρύτατον παράπονον. Διότι δεν εξηγείται άλλως το δριμύ του πρωινόν ψύχος, πείσμα το οποίον επαναλαμβάνει και το εσπέρας.
 - ΤΑ μανδαρίνια και τα πορτοκάλια ήρχισαν να παίρνουν και αυτά τον ανήφορον. Αιτία όχι η αισχροκέρδεια, αλλά η προϊούσα έλλειψις και η μεγάλη κατανάλωσις. Ευτυχώς το γάλα ήρχισε να γίνεται προσιτότερον.
 - ΟΙ Δημήτριος Γιαννόπουλος, Μιχ. Δαφιβλάς, Κωνστ. Αντωνόπουλος και Γεώργιος Αντωνόπουλος κάτοικοι Σέκουλα της Αλιφείρας έκλεψαν ποίμνια του Χρήστου Κανελλοπούλου κατοίκου Κρεσταίνων της Γορτυνίας. Ο Αστυνομικός Σταθμάρχης Αλιφείρας κατέσχεν εις το ποίμνιον του Γεωργίου Κοντογιάννη 14 πρόβατα και μίαν αίγα εκ των κλοπιμαίων, εις δε του Δημ. Γιαννοπούλου μίαν προβατίνα.
 - Ο Παναγιώτης Πουλόπουλος ετραυμάτισε προχθές ενταύθα δια καρέκλας ελαφρώς εις την κεφαλήν τον Λάμπρον Ηλιόπουλον.
 - ΑΠΟΨΕ δια πρώτην φοράν ενταύθα η εξωφρενική κωμωδία «20 ημέρες στο φρέσκο» εις πράξεις τρεις. Λίαν προσεχώς το έξοχον έργον του Νικοντέμι «Η Σκιά».

**

    ** ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ :
~** http://snsarfara.blogspot.com/  , STAMOS – ARFARA- GREECE .- 98 παρακολουθήσεις .- (1) .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/  , Stamos-dynami .- 51παρακολουθήσεις .- (2).-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/  , http: // dimmetop.arfara.blogspot/ .com  46 παρακολουθήσεις  .-  (3).-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/  , arfara-messinias-stamos 70 παρακολουθήσεις .- (4).-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/  , Arfara-Messinias 112 παρακολουθήσεις .- (5).-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/  , ARFARA-MESSINIAS 2 .- 58 παρακολουθήσεις .- (6).-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/  , http: //arfara-messinias-stamos ..2010 .- 22 παρακολουθήσεις .-  (7) .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/  , HTTP: //DIMMETOP.ARFARA.BLOGSPOT  .COM .- 54 παρακολουθήσεις .- (8).-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/  , ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .- 13 παρακολουθήσεις .-  (9).-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/  , VLASIOS 56 παρακολουθήσεις .-  (10).-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/ , ARFARA-KALAMATAS .- 7 παρακολουθήσεις .- (11) .-

** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/  , Stamos Arfara Messinias Greece .- 54 παρακολουθήσεις .- (12).- 
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/  , Arfara-Messinias Asteras Arfaron .- 66 παρακολουθήσεις .- (13) .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/  , ASTERAS ARFARON .- 5 παρακολουθήσεις .- (14).-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/01/arfara-kalamatas-2012.html , ARFARA KALAMATAS 2012 .- 5 παρακολουθήσεις .- (15).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/  , ΒΛΑΣΗΣ-VLASIS .- 155 παρακολουθήσεις .- (16).-


** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 :


** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
 ** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
 ** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
 ** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html  , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας Δευτέρα , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Άρωμα ευχαριστιών για ευχές φίλων κ.α. Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ . –
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/12-2012.html  , ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Ηλεκτρονική ενημέρωση στο σήμερα : Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/14-15.html  , Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html  , ΌΜΟΡΦΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ : Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/16012012.html  ,Στο δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 16/01/2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/19-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πεμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/20-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/14-20-2012.html  , Αθλητικά της βδομάδας που μας έφησε 14 - 20 Ιανουαρίου 2012 , Παρασκευή 20/01/2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/21-22-2012.html  , Άρωμα Σαββατοκύριακου στην ενημέρωση 21 και 22 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/21-01-2012.html  , Άρωμα στο αγιάζι Σαββατιάτικης ενημέρωσης 21 /01 /2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/23-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης ,Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/23-2012.html  , Όλα μαζεμένα ...όλα λυμένα ... όλα μπερδεμένα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Δευτέρα 23 /01/2012 , ΑΝΟΙΓΩΝΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ .-
 ** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/24-2012.html  , Ζωή είναι ωραία αλλά και δύσκολη Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/24-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , : Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 , .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/25-2012.html  , Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας , Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012.-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/26-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης : Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/01/arfara-kalamatas-2012.html#!/2012/01/arfara-kalamatas-2012.html  , ARFARA KALAMATAS 2012 : Φωτογραφίες από το πανέμορφο Αρφαρά μας Πέμπτη 26/01/2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/27-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Παρασκευή 27 Ιανουαρίου  2012 .-
**

http://www.seismoi.gr/  .,SEISMOI …


** ** http://xandrinaikosfc.blogspot.com/  : ΧΑΝΔΡΙΝΑΙΚΟΣ Π.Σ. 1982.-

~** http://asdanaos.blogspot.com/  , Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

~** http://eranifiliatron.blogspot.com/ / , ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

~** http://www.irakliskal.webs.com/ /, ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

~** http://aoiraklis.blogspot.com/  , ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1991.-

~** http://niki-platis.blogspot.com/ / , ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ .- http://www.laptops.gr/computers-pc/laptops-notebooks-netbooks.html?gclid=CLa36827za0CFQFItAodqH6hhg

~ * http://www.fifa.com/  , FIFA .-

~*  http://www.epsmes.gr/results/display_ranking.php?league_id=47 , ΕΠΣ Μεσσηνίας .-

~** http://www.epsmes.gr/  , : ΕΠΣΜεσσηνίας .-

~** http://www.uefa.com/  , OYEΦΑ -UEFA .-

~** http://www.epo.gr/  , ΕΠΟ .-

~** http://www.opap.gr/  , ΟΠΑΠ .-

*** http://platykalamatasmessinias.blogspot.com/  , ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ .-

*** http://www.arxaiaithomi.gr/  , ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ .-

*** http://lyrasi.blogspot.com/ / , ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ

*** http://lyrasi.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ .-

*** http://valira-messinias.pblogs.gr/  , ΙΘΩΜΑΤΑ .-

*** http://eklisval.blogspot.com/  , Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΒΑΛΥΡΑΣ .-

*** http://dimmerop.blogspot.com/  ,ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΡΟΠΗΣ .-

*** http://vlasiosarfara.blogspot.com/  , ΒΛΑΣΗΣ ΑΡΦΑΡΑ .-

*** http://thamyrisvalyra.blogspot.com/  ,ΘΥΜΑΡΙΣ ΠΟΛ.ΣΥΛ. ΒΑΛΥΡΑΣ .-

*** http://familykormas.blogspot.com/  ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΡΜΑ .-

*** http://dsval.blogspot.com/  , ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ .-

*** http://lampainalezimessinias.blogspot.com/  ,ΛΑΜΠΑΙΝΑ – ΛΕΣΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://meropitopik.blogspot.com/  ,ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://ithominews.blogspot.com/  , ΙΘΩΜΗ ΝΙΟΥΣ .-

*** http://notosspor.blogspot.com/  , ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ .-

*** http://storyval.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ .-

*** http://culutreval.blogspot.com/  ,ΒΑΛΥΡΑ –ΠΟΛΚΙΤΙΣΜΟΣ .-

*** http://valped.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ –ΕΚΠ.-ΠΑΙΔΕΙΑ .-

*** http://messiniasblogs.blogspot.com/  , ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ .-

*** http://lykeiomeligala.blogspot.com/  , ΓΥΜΝΑΣΙΟ –ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ .-

*** http://dipanoskaltsis.blogspot.com/  , ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ .-

*** http://megalopoli.blogspot.com/ /, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ .-

*** http://valta-trifilias.blogspot.com/ / , ΒΑΛΤΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ .-

*** http://pyrgostrifylias.blogspot.com/  , ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ .-

*** http://snsstamoskal.blogspot.com/  , ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2 .-

*** http://anodorio.blogspot.com/  , ΑΝΩ ΔΩΡΙΟ –ΣΟΥΛΙΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://messiniwn-ithi.blogspot.com/  , ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΗΘΗ .-

*** http://trifylianews.blogspot.com/  , ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ .-

*** http://www.mmess.gr/  . ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://www.immspartis.gr/  , ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ .-

*** http://www.inathos.gr/athos/el/  , ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ .-

*** http://www.inathos.gr/athos/el/  , ΚΕΦΑΛΙΝΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://giannislinardos.blogspot.com/  , ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΛΙΝΑΡΔΟΣ .-

*** http://xalkia.blogspot.com/   , ΧΑΛΚΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://kdavilla.blogspot.com/  , ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΔΑΒΙΛΛΑΣ .-

*** http://www.terapad.com/  , ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-

*** http://davillas.blogspot.com/  , ΚΕΦΑΛΙΝΟΥ –ΔΑΒΙΛΛΑΙΟΙ .-

*** http://oriniithomi.blogspot.com/  , ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ – ΚΕΦΑΛΙΝΟΣ- ΡΕΥΜΑΤΙΑ .-

*** http://tzeferemini.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ-ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΙ .- http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  .- ARFARA KALAMATAS .-

 http://elefterifoni.blogspot.com/

http://elefteriastologo.blogspot.com/

http://megaropazarema.blogspot.com/

** http://mantatanews.blogspot.com/2012/01/blog-post_5181.html#ixzz1j9faiHzL

**   Ζητούν Εργασία στην Μεσσηνία :


- ΚΥΡΙΑ από Γεωργία, 46 ετών, σοβαρή, εργατική, με καλά ελληνικά, εμπειρία και συστάσεις, ζητεί εργασία ως εσωτερική οικιακή βοηθός και για φύλαξη ηλικιωμένων. Πληροφορίες τηλ. 6974441910.
 - ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά εργασία για φροντίδα ηλικιωμένου όλο το 24ωρο και για περιοχές εκτός Καλαμάτας. Πληροφορίες τηλ. 6934038501.
 - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ οδηγός με δίπλωμα 4ης κατηγορίας ζητεί εργασία. Πληροφορίες τηλ. 6981930566.
 - ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά εργασία, φύλαξη μικρού παιδιού ή ηλικιωμένου, καθώς και δουλειές του σπιτιού και σιδέρωμα. Πληροφορίες τηλ. 6932823007 και 27210-95164.
- ΠΟΛΩΝΗ αναλαμβάνει όλων των ειδών τις δουλειές. Η πρώτη ώρα δωρεάν. Τηλ. 6987061631.
 - ΚΥΡΙΑ ζητά να εργαστεί για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων για πρωινή ή βραδινή βάρδια ή σε κουζίνα εστιατορίου ή ταβέρνας. Τηλ. 6997695758.
- ΚΥΡΙΑ από Βουλγαρία ζητεί εργασία (φύλαξη ηλικιωμένων). Πληροφορίες τηλ. 6985612777.
- ΚΥΡΙΑ από τη Βουλγαρία, με πολύ καλή γνώση της ελληνικής, αλλά και της αγγλικής γλώσσας, ζητά εργασία (φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων, σε κουζίνα εστιατορίου) εντός και εκτός Μεσσηνίας. Πληροφορίες κα Πένυ, τηλ. 6997631474.
- ΚΥΡΙΑ ζητά να εργαστεί για τη φροντίδα μικρού παιδιού ή ηλικιωμένου, ως εσωτερική ή μόνο νύχτα ή την ημέρα με ωράριο. Τηλ. 6997620491.
- Επειδη η τρίτη ηλικία χρειάζεται συντροφιά και φροντίδα, αναλαμβάνω την επίβλεψη και τη συντροφιά σε γέροντα ή γερόντισσα (όχι κατάκοιτο, όχι εσωτερική). Θα με βρείτε στο τηλέφωνο 6987600145, από τις 7.00 π.μ. έως τις 11. 00 π.μ.
- ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ελαιομάζωμα με δικά μας ραβδιστήρια και πανιά, όπως και ελιές μισιακές. Πληροφορίες τηλ. 6973317934.
- ΕΛΛΗΝΙΔΑ κυρία με πολυετή εμπειρία αναλαμβάνει τη φροντίδα και φύλαξη μικρών παιδιών. Τηλ. 27210-99214 – 6978782427.
- ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ μονώσεις ταρατσών εργασία επιμελημένη. Τιμή λογική. Πληροφορίες τηλ. 27210-86260.
- ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ με πολυετή εμπειρία αναλαμβάνει την επισκευή του υπολογιστή σας στο χώρο σας. Ρυθμίσεις internet, e-mail, αναβαθμίσεις, εκπαίδευση. Πληροφορίες τηλ. 6974576610.
- ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ αναλαμβάνει ελαιοχρωματισμούς σε λογικές τιμές και εργασία εγγυημένη. Πληροφορίες τηλ. 6977281933
- ΕΥΚΑΙΡΙΑ τακτοποίησης αυθαιρέτων με το νέο Νόμο 4014/11 αναλαμβάνει ομάδα μηχανικών. Εκδίδεται βεβαίωση ρύθμισης αυθαιρέτου. Απαραίτητη για μεταβίβαση ακινήτου. Πληρωμή προστίμου σε 30 δόσεις. Τηλ. 27210 22031 και 6997800000.

**TI EINAI BIA ;;;

 Βία είναι να ξυπνάς από το χάραμα, να

δουλεύεις 10 με 12 ώρες για 700 ευρώ και να

μην τολμάς να πεις κουβέντα γιατί

ξέρεις ότι 100 βιογραφικά περιμένουν στο

γραφείο του αφεντικού σου»
                   ~~~~
 «Βία είναι να είσαι άνεργος, να ψάχνεις

ένα χρόνο για δουλειά και να μην σε

προσλαμβάνει κανείς γιατί είσαι πάνω

από τα σαράντα»


«Βία είναι να λες στα παιδιά σου ότι δεν

τα πας στην θάλασσα γιατί η

βενζίνη άγγιξε το 1.75 και πρέπει να

κάνεις περικοπές»«Βία είναι κλείνεις ραντεβού στο ΙΚΑ

για μετά από δύο μήνες και όταν

πηγαίνεις ο γιατρός να είναι απών»«Βία είναι να μην τολμάς να γυρίσεις

μόνος στο σπίτι μετά τις 9»«Βία είναι να είσαι 18 χρονών, να έχεις

υποστεί του κόσμου τις

μεταρρυθμίσεις, να έχεις φτύσει αίμα

για να μπεις σε μια σχολή και να

βγαίνεις και άνεργος και αμόρφωτος»«Βία είναι να παρακολουθείς τα

σκάνδαλα να περνούν από μπροστά σου σαν

παραμύθι, να κουκουλώνονται από όλους,

να μην μπαίνει κανείς φυλακή και να

τελειώνουν με ένα ζήσαμε εμείς καλά και

αυτοί καλύτερα»«Βία είναι να πληρώνεις 1.40 ενώ

περιμένεις μια ώρα ένα λεωφορείο που

όταν φτάνει χωράς μόνο στα πόδια του

οδηγού»«Βία είναι να σε παίρνουν 20 τηλέφωνα

την μέρα από εισπρακτικές εταιρίες

επειδή καθυστέρησες την δόση του

στεγαστικού»«Βία είναι να κόβεις τα παιδιά από το

φροντιστήριο γιατί δεν φτάνουν τα

λεφτά ενώ έχεις ήδη πληρώσει για δωρεάν

παιδεία»«Βία είναι να βλέπεις τους πολιτικούς

σου να τσακώνονται με μόνο γνώμονα τα

ποσοστά του κόμματος τους ενώ εσύ

αγωνιάς για το μέλλον των παιδιών σου»«Βία είναι ενώ σου ζητούν να πληρώσεις

επίδομα αλληλεγγύης να διαβάζεις ότι

οι εφορίες έχουν να κάνουν ελέγχους και

να εισπράξουν από το 1995»«Βία είναι να είσαι 45 χρονών, να

δουλεύεις και να πληρώνεις μια ζωή και

να καταντήσεις να ζεις από την σύνταξη

των γονιών»«Βία είναι το παραμύθιασμα από τα μέσα

ενημέρωσης που συγκαλύπτουν ή

αποκαλύπτουν ανάλογα με τα deal που

γίνονται κάτω από το τραπέζι και τις

επιχορηγήσεις»«Βία είναι να σε ληστεύουν για τρίτη

φορά και το όργανο της τάξεως να σου

λέει μην ελπίζετε πολλά, αφού δεν

ήσασταν μέσα πάλι καλά να λέτε»«Βία είναι να σου στερούν το δικαίωμα

της διαμαρτυρίας, να τρως τόνους τα

χημικά και να σε αναγκάζουν σε σιωπή

παρακρατικοί, αντιεξουσιαστές,

χρυσαυγίτες , πληρωμένοι ή

προστατευόμενοι από όπου και αν

προέρχονται»«Βία είναι να πληρώνεις 3 ευρώ διόδια

για να διανύσεις μια απόσταση 100 χιλ και

ταυτόχρονα να κάνεις τάμα στον Άγιο

Χριστόφορο να φθάσεις ζωντανός»«Βία είναι να βλέπεις όσους

εμπλέκονται σε σκάνδαλα πάσης φύσεως

να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να

παρουσιάζονται στην δικαιοσύνη όποτε

θέλουν και αν τελικά παραπεμφθούν να

συνεχίζουν το έργο τους μέσα από την

φυλακή»«Βία είναι να ακούς τον Πρωθυπουργό και

τους βουλευτές να ανησυχούν για την

βία μόνο όταν αγγίζει το δικό τους

σπίτι και να ανακοινώνει επιτροπές

στις οποίες ο κάθε βουλευτής θα

πληρώνεται με 245 ευρώ για να παραβρεθεί

στην συζήτηση»«Βία είναι να ζεις την κάθε μέρα σαν

τελευταία. Όχι για να την ζήσεις στο

έπακρο αλλά επειδή απλά δεν ξέρεις τι

θα υπάρχει αύριο και δεν έχεις λεφτά

για μεθαύριο»

«Βία είναι να έχεις συμπολίτες αδιάφορους,


άτολμους, μίζερους, ηττοπαθείς,

βολεψάκιδες, πονηρούς, τεμπέληδες»«Βία είναι να ξυπνάς από το χάραμα, να

δουλεύεις 10 με 12 ώρες για 700 ευρώ και να

μην τολμάς να πεις κουβέντα γιατί

ξέρεις ότι 100 βιογραφικά περιμένουν στο

γραφείο του αφεντικού σου»«Βία είναι να είσαι άνεργος, να ψάχνεις

ένα χρόνο για δουλειά και να μην σε

προσλαμβάνει κανείς γιατί είσαι πάνω

από τα σαράντα»«Βία είναι να λες στα παιδιά σου ότι δεν

τα πας στην θάλασσα γιατί η

βενζίνη άγγιξε το 1.75 και πρέπει να

κάνεις περικοπές»«Βία είναι κλείνεις ραντεβού στο ΙΚΑ

για μετά από δύο μήνες και όταν

πηγαίνεις ο γιατρός να είναι απών»«Βία είναι να μην τολμάς να γυρίσεις

μόνος στο σπίτι μετά τις 9»«Βία είναι να είσαι 18 χρονών, να έχεις

υποστεί του κόσμου τις

μεταρρυθμίσεις, να έχεις φτύσει αίμα

για να μπεις σε μια σχολή και να

βγαίνεις και άνεργος και αμόρφωτος»«Βία είναι να παρακολουθείς τα

σκάνδαλα να περνούν από μπροστά σου σαν

παραμύθι, να κουκουλώνονται από όλους,

να μην μπαίνει κανείς φυλακή και να

τελειώνουν με ένα: ζήσαμε εμείς καλά και

αυτοί καλύτερα»«Βία είναι να πληρώνεις 1.40 ενώ

περιμένεις μια ώρα ένα λεωφορείο που

όταν φτάνει χωράς μόνο στα πόδια του

οδηγού»«Βία είναι να σε παίρνουν 20 τηλέφωνα

την μέρα από εισπρακτικές εταιρίες

επειδή καθυστέρησες την δόση του

στεγαστικού»«Βία είναι να κόβεις τα παιδιά από το

φροντιστήριο γιατί δεν φτάνουν τα

λεφτά ενώ έχεις ήδη πληρώσει για δωρεάν

παιδεία»«Βία είναι να βλέπεις τους πολιτικούς

σου να τσακώνονται με μόνο γνώμονα τα

ποσοστά του κόμματος τους, ενώ εσύ

αγωνιάς για το μέλλον των παιδιών σου»«Βία είναι ενώ σου ζητούν να πληρώσεις

επίδομα αλληλεγγύης, να διαβάζεις ότι

οι εφορίες έχουν να κάνουν ελέγχους και

να εισπράξουν από το 1995»«Βία είναι να είσαι 45 χρονών, να

δουλεύεις και να πληρώνεις μια ζωή και

να καταντήσεις να ζεις από την σύνταξη

των γονιών»«Βία είναι το παραμύθιασμα από τα μέσα

ενημέρωσης που συγκαλύπτουν ή

αποκαλύπτουν ανάλογα με τα deal που

γίνονται κάτω από το τραπέζι και τις

επιχορηγήσεις»«Βία είναι να σε ληστεύουν για τρίτη

φορά και το όργανο της τάξεως να σου

λέει μην ελπίζετε πολλά, αφού δεν

ήσασταν μέσα πάλι καλά να λέτε»«Βία είναι να σου στερούν το δικαίωμα

της διαμαρτυρίας, να τρως τόνους τα

χημικά και να σε αναγκάζουν σε σιωπή

παρακρατικοί, αντιεξουσιαστές,

πληρωμένοι ή προστατευόμενοι

από όπου και αν προέρχονται»«Βία είναι να πληρώνεις 3 ευρώ διόδια

για να διανύσεις μια απόσταση 100 μέτρων

και ταυτόχρονα να κάνεις τάμα στον Άγιο

Χριστόφορο να φθάσεις ζωντανός»«Βία είναι να βλέπεις όσους

εμπλέκονται σε σκάνδαλα πάσης φύσεως

να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να

παρουσιάζονται στην δικαιοσύνη όποτε

θέλουν και αν τελικά παραπεμφθούν να

συνεχίζουν το έργο τους μέσα από την

φυλακή»«Βία είναι να ακούς τον Πρωθυπουργό και

τους βουλευτές να ανησυχούν για την

βία μόνο όταν αγγίζει το δικό τους

σπίτι και να ανακοινώνει επιτροπές

στις οποίες ο κάθε βουλευτής θα

πληρώνεται με 245 ευρώ για να παραβρεθεί

στην συζήτηση»«Βία είναι να ζεις την κάθε μέρα σαν

τελευταία. Όχι για να την ζήσεις στο

έπακρο αλλά επειδή απλά δεν ξέρεις τι

θα υπάρχει αύριο και δεν έχεις λεφτά

για μεθαύριο»

**  θέμα: Απλοποίηση ελληνικής γλώσσας...

 Η γλώσσα μας
 ~ Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)
 ~ Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια.
(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
 ~ Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και.....στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
 ~ Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
 ~ ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
 ~ Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.
 ~ Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

** Το ερώτημα είναι, τι θα κάνουμε εμείς τώρα που το ξέρουμε... Ο νοών νοείτο...

 ~ Όχι δεν σας κάνουμε πλάκα. Μέσα στις πιο δύσκολες ημέρες για τον ελληνικό λαό, ενώ οι Έλληνες πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση, οι "χαϊδεμένοι" των ΜΜΕ "απεργοί πείνας" της Υπατείας, που πριν ένα χρόνο κατάφεραν να εκβιάσουν ένα ολόκληρο κράτος, με την συμπαράσταση της άκρας αριστεράς, θέλουν να επανέλθουν στην πολιτική επικαιρότητα.
* Και όχι μόνο με ανακοινώσεις, αλλά και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πρώτη - από ό,τι καταλαβαίνουμε θα ακολουθήσουν και άλλες - θα λάβει χώρα σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου - έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Βασικό τους αίτημα η... χορήγηση άδειας εργασίας στους "πρώην απεργούς πείνας" (όχι δεν κάνουμε πλάκα, αυτό τον όρο χρησιμοποιούν) και όχι μόνο, αλλά και σε όλους και όλες τους μετανάστες και πρόσφυγες.
* Και γιατί να μην το κάνουν, αφού το ελληνικό κράτος έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι υποχωρεί πολύ εύκολα σε αυτού του είδους τις επικοινωνιακές επιθέσεις της αριστεράς.
* "Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας, το αίτημά μας για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών εργαζομένων βρίσκεται στο κέντρο του αγώνα και γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό τη στιγμή που η κοινωνία κλονίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία και χιλιάδες μετανάστες και ντόπιοι ωθούνται στην εξαθλίωση και τη στέρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων στη σίτιση, τη στέγη και την ιατρική περίθαλψη", σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους.
* Έναν χρόνο λοιπόν μετά την περίφημη απεργία πείνας, μας πληροφορούν οι κύριοι αυτοί, ότι την στιγμή που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, την στιγμή που οι Έλληνες μένουν άστεγοι, το ελληνικό κράτος δεν τους προσφέρει δωρεάν - γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αυτό εννοούν - σπίτια, φαγητό και φυσικά ιατρική περίθαλψη.
* Παραλείπουν φυσικά να αναφέρουν ότι και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν, και δωρεάν στέγαση σε πολλές περιπτώσεις, αφού με τον τσαμπουκά εισβάλλουν και οικειοποιούνται διαφόρων ειδών κτήρια. Και συνεχίζουν...
* "Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας, οι κατακτήσεις μας για το ανανεώσιμο καθεστώς «ανοχής» και το δικαίωμα ταξιδιού στις χώρες καταγωγής έχουν υλοποιηθεί, με συνεχή όμως προβλήματα και συχνά ταλαιπωρία για εμάς. Ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής για τη νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις μειώθηκε από 12ετία σε 10ετία, παρότι η συμφωνία με την κυβέρνηση αφορούσε 8ετία. Αποτέλεσμα του αγώνα μας ήταν επίσης η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 60 για την έκδοση βιβλιάριου ασθενείας για όλους τους εργαζόμενους και από 200 σε 120 για την ετήσια ανανέωση της άδειας παραμονής των μεταναστών".
* Όλα τα παραπάνω αποτελούν "εσωτερικής χρήσης" πληροφόρηση, καθώς το ... κίνημα υποστήριξης των απεργών πείνας είχε διασπαστεί λίγο πριν την ... σικέ τελική νίκη τους, με αριστερές ομάδες να στρέφονται κατά αριστερών ομάδων, λέγοντας οι μεν στους δε ότι ξεπούλησαν τον... αγώνα των μεταναστών. Και η παραπάνω παράγραφος προφανώς αποτελεί "νικητήριο σάλπισμα" της μίας πλευράς. Ενώ είναι ταυτόχρονα και ένας κομπασμός που ως σκοπό έχει όχι μόνο να δείξει ότι τέτοιου είδους "αγώνας" μπορεί να κερδηθεί, αλλά και ένα κάλεσμα προς και άλλους μετανάστες να πράξουν το ίδιο, να εκβιάσουν δηλαδή το ελληνικό κράτος.
~ Η ενδιάμεση συνύπαρξη των "απεργών πείνας"
* Κάτι που φαίνεται ότι έχουν μάθει καλά οι "απεργοί πείνας" της Υπατείας. Να θυμίσουμε εδώ, ότι εκτός από αυτούς που είχαν συλληφθεί με κλεμμένα στο αεροδρόμιο και οι δύο από τους οποίους είχαν καταδικαστεί (μετέφεραν στις βαλίτσες τους πράγματα κλεμμένα από ελληνικά νοικοκυριά) ένας άλλος Μαροκινός που συνελήφθη για απόπειρα βιασμού έκανε απεργία πείνας στα Χανιά προκειμένου να μην απελαθεί, όταν συνελήφθη κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού σε βάρος Χανιώτισσας στις Καλύβες Αποκορώνου.
* Όμως αυτός, εκμεταλλευόμενος την διοικητική πράξη που είχε εκδοθεί τότε για αναβολή της απέλασης των μεταναστών της «Υπατείας», ζήτησε να μην απελαθεί μετά την σύλληψή του. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φώς της δημοσιότητας τότε, η γυναίκα - θύμα πήγε σε κατάστημα στην περιοχή των Καλυβών όπου εργαζόταν ο 20χρονος και σύμφωνα με την καταγγελία της,, αυτός της επιτέθηκε σκίζοντάς της τα ρούχα,με προφανή σκοπό τον βιασμό και μάλιστα την έβαλε με την βία μέσα στο αυτοκίνητό της, κάθισε στο τιμόνι και στην προσπάθειά του να το οδηγήσει το έριξε σε τοίχο με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό της γυναίκας.
* Μετά την καταγγελία της, ο 20χρονος συνελήφθη , σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα βιασμού, αλλά του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ασέλγεια. Παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία για την απέλασή του, όπως συμβαίνει με τους αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στην χώρα και συλλαμβάνονται για διάφορα αδικήματα.
* Όμως ο 20χρονος ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας να μην απελαθεί, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η ατομική διοικητική πράξη που είχε εκδοθεί μετά την απεργία πείνας των μεταναστών στην «Υπατεία», με την οποία δινόταν αναβολή στην απέλασή τους, πρέπει να ερμηνευτεί ως «νόμιμος τίτλος παραμονής» στην χώρα.
~ Η αριστερά παίρνει το "όπλο" της
* Αυτή δε η κινητοποίηση, προωθείται αρκούντως από ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς που ξεκινά από τον χώρο των αναρχικών και φτάνει μέχρι τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι κάποιοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το κλίμα της εποχής για να επιβάλλουν τις απόψεις τους σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Και είναι σαφές ότι θα επιδιώξουν πάλι να δημιουργήσουν τεταμένες καταστάσεις προκειμένου να εκβιάσουν την Πολιτεία και να την κάνουν να υποχωρήσει. Κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για το έθνος μας, καθώς τα πράγματα στο μεταναστευτικό, μόνο χειρότερα μπορούν να πάνε, εάν για μία ακόμη φορά επιβεβαιωθεί η πληροφόρηση που υπάρχει στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, όσον αφορά στους λαθρομετανάστες.
*  Οποιοδήποτε σοβαρό κράτος όχι μόνο θα αρνείτο να συνομιλήσει με λαθραίους, αλλά θα τους απήλαυνε με "προτεραιότητα" πίσω στις χώρες τους. Αντιθέτως το ελληνικό κράτος υποχωρεί στις διεκδικήσεις τους. Γιατί λοιπόν τα δισεκατομμύρια των υπεράριθμων από Ασία και Αφρική να μην ξεκινήσουν το ταξίδι τους για εδώ; Ακόμη και εάν κοιμούνται στον δρόμο, θα είναι καλύτερα από ό,τι είναι στις χώρες τους. Και τον λογαριασμό τους θα τον πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες. Που δεν μπορεί κανείς να πεί ότι είμαστε στην καλύτερη των ... οικονομικών καταστάσεων. Αυτά πολύ λίγη σημασία έχουν όμως για τις ιδεοληψίες της αριστεράς, που θεωρούν ότι στους μετανάστες έχουν βρει το νέο «επαναστατικό υποκείμενο».
Δημήτρης Παπαγεωργίου

** Ομήρου... Αγγλικά! Λέξεις που όλοι γνωρίζετε στα αγγλικά με βάση τον Όμηρο.

 * Η γλώσσα υπήρξε ανέκαθεν βασικό συστατικό στοιχείο του εκάστοτε πολιτισμού, άρα η σημασία της είναι τεράστια για το εκάστοτε έθνος. Πολλοί έχουν τονίσει τη σπουδαιότητα και το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσης. Η μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα – Τροφός όλων των γλωσσών» πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας πώς η πανάρχαια γλώσσα μας στάθηκε η βάση για τις περισσότερες γλώσσες.
* Μεταξύ άλλων η κυρία Γονέου αναφέρει: «Η Ομηρική (Ελληνική) γλώσσα αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία στηρίχτηκε πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε καμιά άλλη αναφορά, ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν μιας εποχής μεγάλου πολιτισμού. Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη -όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι “εξόδευσαν”, για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την “βαπτίσουν” με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη».
 ~ Παράδειγμα:
 AFTER = Ἀπὸ τὸ ὁμηρικὸ αὐτὰρ = μετά. Ὁ Ὅμηρος λέει: ''θα σᾶς διηγηθῶ τί ἔγινε αὐτᾶρ''.

AMEN = λατινικά: amen. Τὸ γνωστὸ ἀμὴν προέρχεται ἀπὸ τὸ ἀρχαιότατο ἢ μὴν = ἀληθῶς, (Ἰλιάδα Ὁμήρου β291-301),ἠμέν. Ἡ ἐξέλιξη τοῦ ἠμὲν εἶναι τὸ... σημερινὸ ἀμέ!

BANK = λατινικὰ pango ἀπὸ τὸ παγιῶ, πήγνυμι. Οἱ τράπεζες πῆραν τὴν ὀνομασία τους ἀπὸ τὰ πρῶτα 'τραπέζια' (πάγκους) τῆς ἀγορᾶς.

BAR = λατινικά: barra ἀπὸ τὸ μάρα = ἐργαλεῖο σιδηρουργοῦ.

BOSS = ἀπὸ τὸ πόσσις = ὁ ἀφέντης τοῦ σπιτιοῦ.

BRAVO = λατινικό, ἀπὸ τὸ βραβεῖο.

BROTHER = λατινικὰ frater ἀπὸ τὸ φράτωρ.

CARE = ἀπὸ τὸ καρέζω.

COLONY = ἀπὸ τὸ κολώνεια = ἀποικιακὴ πόλη.

DAY = Οἱ Κρητικοὶ ἔλεγαν τὴν ἡμέρα 'διά'. Καί: εὐδιάθετος = εἶναι σὲ καλὴ μέρα.

DISASTER = ἀπὸ τὸ δυσοίωνος + ἀστὴρ

DOLLAR = ἀπὸ τὸ τάλλαρον = καλάθι ποὺ χρησίμευε ὡς μονάδα μέτρησης στὶς ἀνταλλαγές. π.χ. «δῶσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο εἶναι τὸ τάλληρο, ἀλλὰ καὶ τὸ τελλάρo!

DOUBLE = ἀπὸ τὸ διπλοὺς - διπλός.

EXIST = λατινικὰ ex + sisto ἀπὸ τὸ ἔξ + ίστημι = ἐξέχω, προέχω.

EXIT = ἀπὸ τὸ ἔξιτε = ἐξέλθετε

EYES = ἀπὸ τὸ φάεα = μάτια.

FATHER = ἀπὸ τὸ πάτερ (πατήρ).

FLOWER = λατινικὰ flos ἀπὸ τὸ φλόος.

FRAPPER = ἀπὸ τὸ φραγκικὸ hrappan ποὺ προέρχεται ἀπὸ τὸ (F)ραπίζω = κτυπῶ (F=δίγαμμα).

GLAMOUR = λατινικὸ gramour ἀπὸ τὸ γραμμάριο. Οἱ μάγοι παρασκεύαζαν τὶς συνταγές τους μὲ συστατικὰ μετρημένα σὲ γραμμάρια καὶ ἐπειδὴ ἡ ὅλη διαδικασία ἦταν γοητευτικὴ καὶ μὲ κύρος, τὸ gramour - glamour, πῆρε τὴν σημερινὴἔννοια.

HEART,CORE = ἀπὸ τὸ κέαρ = καρδιά.

HUMOR = ἀπὸ τὸ χυμὸρ = χυμὸς (Στὴν εὐβοϊκὴ διάλεκτο, ὅπως ἀναφέρεται καὶ στὸν Κρατύλο τοῦ Πλάτωνος, τὸ τελικὸ “ς” προφέρεται ὡς “ρ”. Π.χ. σκληρότηρ ἀντὶ σκληρότης).

I = ἀπὸ τὸ ἐγὼ ἢ ἴω, ὅπως εἶναι στὴν βοιωτικὴ διάλεκτο.

ILLUSION = ἀπὸ τὸ λίζει = παίζει.

ΙS = ἀπὸ τὸ εἷς.

KARAT = ἐκ τοῦ κεράτιον, (μικρὸ κέρας γιὰ τὴ στάθμιση βάρους).

KISS ME = ἐκ τοῦ κύσον μὲ = φίλησε μὲ (...εἶπε ὁ Ὀδυσσέας στὴν Πηνελόπη).

LORD = ἐκ τοῦ λάρς. Οἱ Πελασγικὲς Ἀκροπόλεις ὀνομάζονταν Λάρισσες καὶ ὁ διοικητὴς τοὺς λὰρς ἢ λαέρτης. Ὅπως: Λαέρτης - πατέρας τοῦ Ὀδυσσέα).

LOVE = λατινικό: love ἀπὸ τὸ 'λάFω'. Τὸ δίγαμμα (F) γίνεται “αὖ” καὶ “λάFὢ” σημαίνει ''θέλω πολύ''.

MARMELADE = λατινικὰ melimelum ἀπὸ τὸ μελίμηλον = κυδώνι.

MATRIX = ἀπὸ τὸ μήτρα.

MATURITY = λατινικά: maturus ἀπὸ τὸ μαδαρὸς= ὑγρός.

MAXIMUM = λατινικά: maximum ἀπὸ τὸ μέγιστος.

MAYONNAISE = ἀπὸ τὴν πόλη Mayon, ποὺ πῆρε τὸ ὄνομά της ἀπὸ τὸ Μάχων = ἑλληνικὸ ὄνομα καὶ ἀδελφός του Ἀννίβα.

ME = ἀπὸ τὸ μέ.

MEDICINE = λατινικὰ: medeor ἀπὸ τὸ μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω ἐπιδέξια. Καὶ μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.

MENACE = ἀπὸ τὸ μῆνις.

MENTOR = ἀπὸ τὸ μέντωρ.

MINE = ἀπὸ τὸ Μινῶαι (= λιμάνια τοῦ Μίνωα, ὅπου γινόταν ἐμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητῶν λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ. Σικελ. Ἐ'84,2).

MINOR = λατινικά: minor ἀπὸ τὸ μινὺς = μικρός. Στὰ ἐπίσημα γεύματα εἶχαν τὸ μινύθες γραμμάτιον, ἕνα μικρὸ κείμενο στὸ ὁποῖο ἀναγραφόταν τί περιελάμβανε τὸ γεῦμα. Παράγωγο τό... menu!

MODEL = ἀπὸ τὸ μῆδος = σχέδιο (ἡ ἴδια ρίζα μὲ τὴ μόδα = moda).

MOCK = ἀπὸ τὸ μῶκος = αὐτὸς ποὺ χλευάζει.

MONEY = λατινικό: moneta ἀπὸ τὸ μονία = μόνη ἐπωνυμία τῆς Θεᾶς Ἥρας: Ἠραμονία. Στὸ προαύλιο τοῦ ναοῦ τῆς Θεᾶς στὴ Ρώμη ἦταν τὸ νομισματοκοπεῖο καὶ τὰ νομίσματα ἔφεραν τὴν παράστασή της (monetae).

MOTHER = ἀπὸ τὸ μάτηρ, μήτηρ.

MOVE = ἀπὸ τὸ ὁμηρικὸ ἀμείβου = κουνήσου!

MOW = ἀπὸ τὸ ἀμάω = θερίζω.

NIGHT = ἀπὸ τὸ νύχτα.

NO = λατινικό: non, ne ἐκ τοῦ ἐκ τοῦ νή: ἀρνητικὸ μόριο ( ''νέ τρώει, νὲ πίνει''), ἢ (νηπενθὴς = ἀπενθῆς, νηνεμία =ἔλλειψη ἀνέμου.

PAUSE = ἀπὸ τὸ παύση.

RESISTANCE = ἀπὸ τὸ ρὰ + ἴστημι.

RESTAURANT = ἀπὸ τὸ ρὰ + ἵσταμαι = ἔφαγα καὶ στηλώθηκα.

RESTORATION = λατινικὰ restauro ἀπὸ τὸ ρά + ίστημι, ὅπου τὸ ρὰ δείχνει συνάρτηση, ἀκολουθία, π.χ . ρὰ-θυμός, καὶἴστημι = στήνομαι.

SERPENT = λατινικὰ serpo ἀπὸ τὸ ἕρπω (ἑρπετό). H δασεία προφέρεται ὡς σ = σερπετό.

SIMPLE = ἀπὸ τὸ ἁπλοὺς (ἡ λέξη δασύνεται).

SPACE = ἀπὸ τὸ σπίζω = ἐκτείνω διαρκῶς.

SPONSOR = ἀπὸ τὸ σπένδω = προσφέρω (σπονδή).

TRANSFER = ἀπὸ τὸ τρύω (διαπερνῶ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνῶ τὸν Ἀτλαντικό.

TURBO = ἀπὸ τὸ τύρβη = κυκλικὴ ταραχώδης κίνηση.

YES = ἀπὸ τὸ γὲ = βεβαίως.

WATER = ἀπὸ τὸ Ὕδωρ (νερό), μὲ τὸ δ νὰ μετατρέπεται σὲ τ.
 ~ Εσείς επιμένετε ακόμη να μιλάτε αγγλικά; Σε πολλά αγγλικά σχολεία, πάντως, διδάσκεται η αρχαία ελληνική, προς καλύτερη κατανόηση της αγγλικής μέσω των ριζών των λέξεων. Κυρία Διαμαντοπούλου, μήπως αντί να κάνετε επίσημη γλώσσα τα αγγλικά, θα ‘πρεπε μάλλον να βάλετε περισσότερες ώρες αρχαίων ελληνικών;

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου