ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε

Στον πρώτο μήνα του  2012  , 

 έχουμε  και λέμε   :
Χρόνε που φεύγεις και περνάς

πάρε καημούς και πόνο

κι άσε μας μόνο τη χαρά

για τον καινούργιο χρόνο!!!!!!!!


** ** Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ  

ΕΚΚΛΗΣΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου

1-1-2012 :
Σε τούτη την πρώτη ημέρα της Πρωτοχρονιάς του καινούργιου χρόνου 2012, έκρινα ότι είναι πολύ επίκαιρο ένα θέμα για μια πρώτη διαπραγμάτευση και ενημέρωση της κοινής γνώμης, επειδή αυτό το θέμα έχει σχέση με την οικονομία της Εκκλησίας της Ελλάδος και μάλιστα σε μια εποχή, που τα οικονομικά ζητήματα διεκδικούν την αποκλειστική προτεραιότητα του ενδιαφέροντος όλης της ελληνικής κοινωνίας.
* Οι Ελληνες πολίτες της χώρας μας, οι οποίοι ανήκουν συνειδητά στνο χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και ιδιαίτερα όλοι όσοι συγκροτούμε την τάξη του ιερού κλήρου, με την ιδιόμορφη ένστολη παρουσία μας που θα την κρατήσωμε μέχρι και του τάφου... παρακολουθούμε με αίσθημα πικρίας και ανησυχίας την καλλιέργεια ενός κλίματος εχθρότητος εναντίον της Εκκλησίας και ειδικώτερα του ιερού κλήρου. Πρόσχημα για την εχθρική αυτή εκστρατεία είναι το μόνιμο επιχείρημα της «αμυθήτου» εκκλησιαστικής περιουσίας και η μισθοδοσία του ιερού κλήρου. Οσον και αν παραθέτομε στοιχεία και επιχειρήματα για να αποδείξωμε το έωλον αυτής της προπαγάνδας, αυτοί επιτείνουν την επιθετικότητα, προκειμένου να «σπάσουν» την σπονδυλική στήλη της ισορροπίας του Ελληνισμού και της πλειονοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η απέλπιδα αυτή προσπάθεια έχει δύο εμφανείς αφετηρίες. Η πρώτη είναι ο ιδεοπολιτικός πόλεμος με σκοπό την κομματική άνοδο στις εκλογές και η δεύτερη είναι η αγωνιώδης προσπάθεια για την κατίσχυση της τραυματισμένης πραγκοσμιοποιήσεως. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η παγκοσμιοποίηση αποδυναμώθηκε ήδη από την πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία και από την ελλοχεύουσα πάντοτε υπέρ εαυτής Μ. Βρετανία.
 * Στα δικά μας εσωτερικά θέματα της οικονομίας και της δικαίας κατανομής του πλούτου, είναι απαραίτητο να επαναλάβωμε σε υψηλούς τόνους ότι το παραμύθι για την «τεράστια εκκλησιαστική περιουσία» έχει τελείως αποδυναμωθή βάσει συγκεκριμένων στοιχείων. Και υπενθυμίζομε τις κατά καιρούς αρπαγές της εκκλησιαστικής περιουσίας.
 1. Επί αντιβασιλείας του Οθωνος διελύθησαν 416 ιερές Μονές και οι περιουσίες τους περιήλθαν στο κράτος, οι δε επιτήδειοι της εποχής πωλούσαν στα παζάρια ιερά σκεύη, κειμήλια και λείψανα αγίων. Από τα κτήματα των Μονών εκαλύπτοντο ακόμη και τα έξοδα λειτουργίας των Πανεπιστημίου Αθηνών.
 2. Με το Β.Δ. 205/1-6-1836 έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση κτημάτων των εν λειτουργία Μονών.
 3. Οι αρπακτικοί νόμοι της β΄ και γ΄ δεκαετίας του 20ού αιώνα απαλλοτρίωσαν εκτάσεις αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο προπολεμικές δραχμές.
 4. Ο νόμος 4684/1931 ερευστοποίησε μεγάλο τμήμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά τα χρεώγραφα χάθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 5. Επί αναθεωρητικής Βουλής το Ν.Δ. 327/1947 και αυτό της 29/10/1949 επέφεραν νέα πλήγματα. Επί κυβερνήσεως Πλαστήρα η σύμβαση της 18-9-1952 υπήρξε επαχθής εις βάρος της Εκκλησίας, επειδή υποχρεώθηκε να παραχωρήση στο κράτος το 80% της καλλιεργήσιμης γης και τα 2/3 των βοσκοτόπων, ενώ εισέπραξε μόλις το 1/3 της πραγματικής αξίας και μερικά ακίνητα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα οικόπεδα ή οι επ’ αυτών οικοδομές ανήκουν στην Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 6. Οι υπουργοί Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Ράλλης το 1976, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης το 1978, και Απόστολος Κακλαμάνης το 1985, επεχείρησαν νέες προσπάθειες για σφετερισμό της εναπομείνασας εκκλησιαστικής περιουσίας υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, αλλ’ απέτυχαν λόγω πολλών αντιδράσεων. Ακολούθησε η γνωστή περιπέτεια με τον μακαριστό Αντώνιο Τρίτση ως υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με αποτέλεσμα ο περιώνυμος Νόμος 1700/1987 να ακυρωθή ως προς τον ΟΔΕΠ από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να καταποντισθή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγαν οι Μονές. Ο νόμος 1700/1987 και ο ηπιώτερος αυτού 1811/1988 παρέμειναν ανενεργοί.
 * Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσα σ’ αυτή την παραζάλη της αρπακτικής μανίας της εκκλησιαστικής περιουσίας και του επιδιωκομένου σκοπού πλήρους αποδυναμώσεως μέχρι και απομονώσεως της όλης Εκκλησίας, με την εκάστοτε ηγεσία της, με όλες τις βαθμίδες του ιερού κλήρου, με την πολύτιμη συνδρομή του πιστεύοντος ελληνικού λαού, εκράτησε σταθερά το πηδάλιο της πορείας της «νοητής νηός» μέσα στο πέλαγος της ζωής και της Ιστορίας. Και αυτό οδηγεί στο δίκαιο και διαρκές παράπονο του κλήρου και του λαού, ότι δηλαδή μετά την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου και τον ανεπανάληπτο Ιωάννη Καποδίστρια ουδείς Ελληνας πολιτικός, που να εκυβέρνησε δημοκρατικά την Ελλάδα, δεν διεκήρυξε μια φορά την αφοσίωσή του και την αμέριστη υποστήριξή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Τα μάτια όλων, είτε αυτοβούλως είτε υποκινούμενα στρέφονται στην περιουσία της Εκκλησίας, που ήταν κάποτε, αλλά τώρα δεν υπάρχει πλέον.
 * Το αυταπόδεικτο γεγονός είναι ότι η Εκκλησία, άλλοτε εκουσίως και άλλοτε ακουσίως, άλλοτε νομίμως και άλλοτε παρανόμως από της πλευράς του κράτους, είναι ο κύριος συντελεστής της αποκαταστάσεως των ακτημόνων αγροτών, καλλιεργητών και κτηνοτρόφων - ποιμένων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Παραλλήλως όμως, και παρά την επιδειχθείσα από τον «καίσαρα» κακή μεταχείριση, η Εκκλησία μας, από της ιδρύσεως του νέου ελληνικού κράτους και μέχρι σήμερα, είναι ο κύριος διαμορφωτής και συντηρητής της πνευματικής καλλιεργείας και της κοινωνικής ισορροπίας του ελληνικού λαού. Τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων είναι ποτισμένα με το νέκταρ και την αμβροσία της ελληνορθοδόξου χριστιανικής παραδόσεως, και γι’ αυτό γεννούν και αναγεννούν διάρκεια και ευπρόσδεκτη μονιμότητα. «Επιλείψει με διηγούμενον ο χρόνος» τα των θυσιών, των αιμάτων και των μαρτυρίων των κληρικών και των λαϊκών χριστιανών κατά την δουλεία των τετρακοσίων χρόνων δουλείας.
 * Την 21η του παρελθόντος Νοεμβρίου, ιερείς και ψάλτες, κατά το τυπικό της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, εψάλανε για πρώτη φορά εφέτος τον δημοφιλή ύμνο «Χριστός γεννάται, δοξάσατε» εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων. Την ίδια ημέρα άνοιξαν στις αγορές όλων των πόλεων της χώρας οι χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των καταστημάτων. Χαρά Θεού, μέσα σε λίγες ημέρες, οι στολισμοί στις αγορές άνοιξαν τις καρδιές μας, ενώ η αγορά άρχισε να κινήται ελπιδοφόρα μέσα στην κρίση. Το αποκορύφωμα, υπό τα σημερινά δεδομένα, θα συνεχισθή μέχρι την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Η Εκκλησία συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας με το εορτολόγιό της και ενισχύει το φρόνημα της ελπίδος. Ας σκεφθούμε στη συνέχεια την εόρτια κινητικότητα κατά τον μήνα Φεβρουάριο με την έναρξη του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το αποκορύφωμα κατά τις εορτές του Πάσχα. Το εορτολόγιο της Ορθοδοξίας δημιουργεί ατμόσφαιρα ανανεώσεως και αισιοδοξίας με ευεργετική επίδραση στις αγορές. Υπενθυμίζω ακόμη την μεγάλη εορτή της Παναγίας του Δεκαπενταυγούστου, που είναι οι μόνες ημέρες του χρόνου που αδειάζει από κατοίκους και αυτοκίνητα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η Εκκλησία δίνει ζωή στον εσωτερικό τουρισμό και στην ανάκαμψη της επαρχίας.
 * Πέραν των ευεργετικών εορτίων ευκαιριών, η Εκκλησία μας, είναι ένας τεράστιος πνευματικός, κοινωνικός και οικονομικός οργανισμός, που εξασφαλίζει την πνευματική καλλιέργεια του λαού μας, και παρέχει δυνατότητες αμειβομένης εργασίας. Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια λειτουργούν 9.027 ενορίες. Μερικές εξ αυτών λειτουργούν μόνον τους τρεις θερινούς μήνες, ενώ άλλες, σε ακριτικές περιοχές χωριών, παραμένουν κενές λόγω της αστυφιλίας. Τις πνευματικές ανάγκες των ενοριών καλύπτουν περίπου οι 8.500 εφημέριοι, οι οποίοι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο με συμφωνία Κράτους και Εκκλησίας. Οι έγγαμοι ιερείς είναι η πρώτη τάξη Ελλήνων πολιτών στο ελπιδοφόρο φαινόμενο της πολυτεκνίας. Εάν υπολογίσωμε ένα μόνο ιεροψάλτη σε κάθε μία ενορία, τότε 8.000 ιεροψάλτες αμείβονται υπό μορφή φιλοδωρήματος και ενισχύουν κάπως τις ανάγκες των. Ολες οι ενορίες των πόλεων και των κωμοπόλεων έχουν ένα τουλάχιστον νεωκόρο, ασφαλισμένο στο ΙΚΑ, και παρομοίως οι μεγάλοι ναοί έχουν και μία ευπρεπίστρια. Αμφότεροι αμείβονται από τα έσοδα των ιερών ναών, που ενίοτε δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας και κοινοχρήστων.
 * Στον κύκλο των εκκλησιαστικών επαγγελματικών προσοδοφόρων εργασιών και επαγγελμάτων ανήκουν οι κατασκευαστές των ιερών σκευών, οι βιοτεχνίες της κατασκευής κεριών, ξυλογλύπτων και ειδικών υφασμάτων για τους ναούς και τον ιερό κλήρο, οι αγιογραφίες φορητών εικόνων και επί κτιστών επιφανειών, οι πολυέλαιοι, οι καμπάνες, τα κεντήματα, και βεβαίως τα μεγάλα έργα ανεγέρσεως νέων ιερών ναών και επισκευών στους παλαιούς ναούς. Ενα μεγάλο κεφάλαιο παροχής υπηρεσιών, προστασίας και αγάπης για τους αδελφούς μας, από την Εκκλησία μας, είναι τα εκκλησιαστικά Ιδρύματα προνοίας, που εξασφαλίζουν πλήθος θέσεων εργασίας. Ολα τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα καταβάλλουν τις οφειλές τους στην εφορία.
* Ας κλείσωμε το παρόν κείμενο με την διατύπωση περί της Εκκλησίας του αποστόλου Παύλου• «Ο μεν Θεός πατήρ έδωκε κεφαλήν υπέρ πάντα τη Εκκλησία, ήτις εστί το σώμα αυτού, το πλήρωμα του τα πάντα εν πάσι πληρουμένου» (Εφεσ. α΄ 22), και με την ρήση του Ιω. του Χρυσοστόμου• «ο δε Θεός Υιός ενανθρωπήσας, Εκκλησίας σάρκα ανέλαβε, και σώμα εαυτού την Εκκλησίαν εποίησεν». Οποιος κρίνει αδίκως τα της Εκκλησίας, δεν έχει να κάμη με τους ανθρώπους της, αλλά και με τον Θεό!

** "«Η αρετή είναι εφόδιο και όπλο για τα

γηρατειά.» «Όποιος δεν έχει γιατρό, δεν έχει

 και φάρμακο. Γιατί κι εκείνος που έχει

 φάρμακο, είναι σαν να μην έχει, μη ξέροντας

 πώς να το χρησιμοποιήσει.» «Όπως λένε ότι το

 χταπόδι προσαρμόζει το χρώμα του προς το

 περιβάλλον, έτσι κι ο κόλακας προσαρμόζει τη

 σκέψη του προς τις γνώμες του δικού του

 περιβάλλοντος.» Μ. Βασιλειος" .-

** "* Ο εγωισμός είναι ένα ζευγάρι ξυλοπόδαρα,

 που κάνουν τον άνθρωπο ψηλό, χωρίς να τον

 κάνουν μεγάλο [Μέγας Βασίλειος]" .-

• ** Ανδρείκελα
Σα να μην ήρθαμε ποτέ σ' αυτήν εδώ τη γη,

σα να μένουμε ακόμη στην ανυπαρξία.

Σκοτάδι γύρω δίχως μια μαρμαρυγή.

Ανθρωποι στων άλλων μόνο τη φαντασία.
****************************
Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό,

ανδρείκελα, στης Μοίρας τα τυφλά δυο χέρια,

χορεύουμε, δεχόμαστε τον εμπαιγμό,

άτονα κοιτώντας, παθητικά, τ' αστέρια.
*******************************
Μακρινή χώρα είναι για μας κάθε χαρά,

η ελπίδα κι η νεότης έννοια αφηρημένη.

Αλλος δεν ξέρει οτι βρισκόμαστε, παρά

όποιος πατάει επάνω μας καθώς διαβαίνει.
**********************************
Πέρασαν τόσα χρόνια, πέρασε ο καιρός.

Ω! κι αν δεν ήταν η βαθιά λύπη στο σώμα,

ω! κι αν δεν ήταν στην ψυχή ο πραγματικός

πόνος μας, για να λέει ότι υπάρχουμε ακόμα...
Καριωτακης ο αγαπημενος μου ποιητης!!!!!

** ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!! Σας ευχόμαστε το 2012 να χαρίσει σε όλους σας

υγεία, αγάπη και αυτό που ο καθένας σας χρειάζεται προσωπικά!!!

Xρόνια πολλά !!!!!!!! :) :) :) / HAPPY NEW YEAR !!!!! You deeply wish

that 2012 brings to all of you health, love and everything that each one of

you personally needs!!! We love you! :)))) !!


** ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΟΚ  

  ΠΑΠΑΡΗΓΑ_ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ

ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ. :
~ http://youtu.be/O-K3_BiDTcw




"ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 

 ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ 28. Ρώτησαν κάποτε ένα αγιορείτη γέροντα. Τι είναι το Άγιον Όρος, γέροντα; Και αυτός απάντησε. « Χαρά γίνεται στον ουρανό επί ενί αμαρτωλό μετανοούντι». Εδώ έχουμε πολλούς που μετανοούν. Η μάλλον όλοι είμαστε μετανοούντες. 29. Στην καλύβα «Αγία Τριάς» της Σκήτης της αγίας Άννης ζούσαν πριν πολλά χρόνια πέντε κατά σάρκα αδελφοί. Από φθόνο του διαβόλου περιέπεσαν σε τέτοια φιλονικία μεταξύ τους ώστε ορισμένοι τους αποκαλούσαν ταραχοποιούς. Κάθε βράδυ όμως αυτοί έβαζαν μετάνοια μεταξύ τους και συγχωρούσε ο ένας τον άλλον. Παρήλθαν πολλά χρόνια σε αυτή την κατάσταση. Κάποτε δεν ακούγονταν τίποτα από την ταραχοποιών εκείνη καλύβα. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Ο Δίκαιος της Σκήτης πληροφορήθηκε στον ύπνο του την εκδημία των αδελφών και έτρεξε μαζί με άλλους πατέρες στην καλύβα τους να δουν Οι πέντε εκείνοι αδελφοί ήσαν κεκοιμημένοι. Την στιγμή που έβαζαν μετάνοια μετά το Απόδειπνο και ζητούσε ο ένας στον άλλον συγγνώμη τους πήρε ο Θεός της συγγνώμης και των οικτιρμών. Σημείων δικαιώσεως και σωτήριας. Σημείων διορθώσεως και ανεξικακίας. Σημείων προσοχής σε αυτούς που καταλαλούν λάθρα κατά του πλησίον."

** Α. Σαμαράς: Πριν το Πάσχα οι εκλογές
* «Οι εκλογές θα γίνουν πριν από το Πάσχα», δήλωσε ο Α. Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσ/νίκης. Εξέφρασε την ευχή το νέο έτος να ξεκινήσει η έξοδος από την πολύ μεγάλη κρίση που βιώνει επώδυνα ο ελληνικός λαός.
**Σε λειτουργία το 2015 το Μετρό Θεσσαλονίκης
* Περίπου 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης ,   που αφορά συνολικά στο δίκτυο γραμμών 33 χλμ του Project, όπως τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ύστερα από την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του σταθμού στην Αγίας Σοφίας.
* Προσθέτοντας ότι εντός των ημερών κλειδώνει ο τελικός σχεδιασμός του έργου, ο κ. Μαγκριώτης διευκρίνισε ότι από το σύνολο του ποσού, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει το Project, 1,1 δισ. ευρώ, αφορά το βασικό κορμό του έργου των 9,6 χλμ από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Πυλαία, ενώ 620 εκατ. ευρώ στοιχίζει η επέκταση του project προς την Καλαμαριά, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας του μηχανολογικού εξοπλισμού .-
** DW: "Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες"
* Η επισφαλής θέση του Λ. Παπαδήμου λόγω της στάσης των επαγγελματιών πολιτικών και οι εικασίες για μεγαλύτερες ζημίες των πιστωτών της Αθήνας από ένα μεγαλύτερο κούρεμα σχολιάζονται στο σημερινό γερμανικό Τύπο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
 * Eκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt που τιτλοφορείται «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες» ξεκινά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις προτροπές του να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια καταστροφική, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η Handeslblatt επισημαίνει ότι ο κ. Παπαδήμος αποτελεί κίνδυνο για τους επαγγελματίες πολιτικούς διότι εάν καταφέρει ένας μη επαγγελματίας πολιτικός να διαχειριστεί την κρίση, τότε τα πολιτικά κόμματα θα φαίνονταν στα μάτια των ψηφοφόρων ακόμα πιο ανίκανα.
* Στο ίδιο θέμα και με παρόμοιο τρόπο αναφέρεται η εφημερίδα Kleine Zeitung χρησιμοποιώντας και αυτή τον τίτλο «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες», ενώ η Tagesspiegel του Βερολίνου επισημαίνει ότι «Ξεκινάει μια πολύ δύσκολη χρονιά».
 * Η Financial Times Deutschland αναφέρεται στο ενδεχόμενο να οξυνθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ήδη στις αρχές του χρόνου επειδή η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να παραιτηθούν από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες».
 * "Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δις. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δις. με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020".

** Πέθανε ο Κίρο Γκλιγκόροφ
* Πέθανε, το βράδυ της Κυριακής, ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, 95 ετών, απεβίωσε στο σπίτι του. Η κηδεία του θα γίνει, το απόγευμα της Τρίτης, στα Σκόπια.
** Γ. Καρατζαφέρης: «Το 2012 είναι μια δύσκολη χρονιά»
* «Το 2012 είναι μια δύσκολη χρονιά. Έχουμε μπροστά μας ένα κομβικό τρίμηνο. Αν προσπαθήσουμε όλοι με σοβαρότητα και δεν κάνουμε λάθη, τότε θα σωθούμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καρατζαφέρης στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη «Πρωινό ΑΝΤ1».
**Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας 
* Τον ΥΠΕΞ Σταύρο Δήμα δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιτύχει αυτή η κυβέρνηση, είπε ο κ. Δήμας.

** Όπως τονίστηκε χθες στην "Καρέλιας ΑΕ"
«Έξω πάμε καλά», αλλά στην Ελλάδα μειώθηκε η κατανάλωση
 * Τη φράση «έξω πάμε καλά» επιβεβαίωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας «Καρέλιας Α.Ε.», Ανδρ. Καρέλιας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της κάθε χρονιάς. Κατά τα λεγόμενα του κ. Καρέλια, η εταιρεία μέσα στο 2011, και παρά τις δυσκολίες, αύξησε κατά 11% τον κύκλο εργασιών της, που έφθασε στα 153 εκατ. ευρώ χωρίς τους ειδικούς φόρους, ενώ οι πωλήσεις της παρουσίασαν αύξηση 21,5%.
 * Όμως, όπως σημείωσε, η καλή πορεία της εταιρείας προήλθε από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, υπήρξε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση, που τους πρώτους και τους τελευταίους μήνες της χρονιάς μπήκε σε διψήφια ποσοστά. Κάτι που οφείλεται, όπως εξήγησε, στη μεγάλη φοροεπιδρομή στα προϊόντα καπνού, στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, στον κατακλυσμό της αγοράς από λαθραία τσιγάρα και στην αύξηση της λιανικής τιμής στα «φθηνά» τσιγάρα, που σε συνδυασμό με την αποθάρρυνση του κόσμου προκάλεσε υστέρηση στα έσοδα και μείωση στην κατανάλωση, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το μέλλον.
 ~ Αύξηση εξαγωγών
* Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30% σε όγκο. Πολύ καλά πήγαν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Ε.Ε. με αύξηση 32%. Αύξηση 10% σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή και 40% στην Άπω Ανατολή. Σχετική στασιμότητα παρατηρήθηκε στα Βαλκάνια, λόγω της αύξησης του φόρου στην Αλβανία, ενώ στη Βουλγαρία η εταιρεία είναι πρώτη στην αγορά, με μερίδιο 19,5%. Σημαντική αύξηση του 60% καταγράφηκε στην Αφρική, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Με ενθουσιασμό γέμισε η εταιρεία από το λανσάρισμα της οικογένειας Ome στην Ιαπωνία, ενώ πολύ καλή είναι η πορεία στα αφορολόγητα καταστήματα (duty free) της Τουρκίας και της Κίνας. Εξαιρετική είναι η πορεία της εταιρείας στην Αρμενία, με αύξηση 60%, ενώ στη Γαλλία το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τσιγάρο είναι το Ome, με αύξηση κατά 71% σε σχέση με πέρσι, ενώ και στην Ισπανία υπάρχει αύξηση του 38%.
 ~ Επενδύσεις 10,5 εκατ. ευρώ
* Ο κ. Καρέλιας μίλησε και για τις προσπάθειες συγκράτησης του κόστους που καταβλήθηκαν το 2011, αλλά και στις δαπάνες για την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας, όπου το 2011 και το 2012 αναμένεται να δαπανηθούν συνολικά περί τα 10,5 εκατ. ευρώ.
* Πρόσθεσε δε ότι το στριφτό τσιγάρο παρουσίασε αύξηση 42% στην Ελλάδα, φτάνοντας το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά στο 4%, ενώ στο εξωτερικό έχει σημειωθεί αύξηση 112% σε Βουλγαρία – Κροατία και στόχος για το 2012 είναι η επέκταση σε περισσότερες αγορές.
* Αναφέρθηκε και στα νέα σήματα της εταιρείας, που θα είναι αρκετά, ενώ για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σχολίασε πως υπάρχουν τρόποι αρμονικής συνύπαρξης καπνιστών και μη καπνιστών. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Στάθης Καρέλιας χαρακτήρισε υποκριτικά όσα γίνονται και πρόσθεσε ότι αν ο καπνός βλάπτει, θα πρέπει να απαγορευτεί η καλλιέργειά του.
* Τέλος, όταν ρωτήθηκαν για την οικονομική συγκυρία της χώρας, ο κ. Στάθης Καρέλιας σχολίασε πως δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, ενώ δήλωσε προβληματισμένος και για τις διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Ανδρ. Καρέλιας σημείωσε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί το γεγονός ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες αλλαγής, που θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες.
* Όσον αφορά στα της ελληνικής αγοράς, επισημάνθηκε ότι η εταιρεία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσει το μερίδιό της, που αυξήθηκε, επειδή η μείωσή της, ήταν μικρότερη από αυτή των ανταγωνιστών.
 ~ Η γιορτή των εργαζόμενων
* Στη γιορτή για τους εργαζόμενους που ακολούθησε στο κυλικείο της καπνοβιομηχανίας, ο πρόεδρος του Σωματείου Νικ. Παραγγίνης χαρακτήρισε την εταιρεία ως «σύγχρονη κιβωτό, ένα καλομελετημένο και προετοιμασμένο από χρόνια σκαρί, που ταξιδεύει απρόσκοπτα, όταν γύρω μας όλα πλημμυρίζουν από το ξέσπασμα του οικονομικού τσουνάμι».
* Ζήτησε από τους συναδέλφους του να καταβάλλουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεση της διοίκησης του Σωματείου για άσκηση κοινωνικής παρέμβασης, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Καλαμάτας.
* Ακολούθως, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρ. Καρέλιας έκανε κοινωνούς της κατάστασης τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντάς τους ό,τι είχε νωρίτερα αναφέρει, κατά τη συνέντευξη Τύπου.
* Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για μια πάρα πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία, αλλά και για μια τραγική χρονιά για τη χώρα.
* Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό, είπε ότι παρακολουθούνται προσεκτικά οι εξελίξεις σε όλες τις αγορές και προέβλεψε ότι για την Ελλάδα η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο.
 ~ Οι οικειοθελείς παροχές
* Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Καρέλιας, το επίδομα γαλοπούλας είναι 160 ευρώ και το επίδομα παρουσίας 750 ευρώ. Ο κάθε εργαζόμενος με παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.100 ευρώ και εργαζόμενοι, με παιδιά που πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 400 ευρώ, αλλά και έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή για κάθε επιτυχόντα.
* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ. Εργαζόμενοι με αποδοχές μεταξύ 1.200 και 1.699 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 1.150 ευρώ και όσοι έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 500 ευρώ.
* Εργαζόμενοι με αποδοχές έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν 2.000 ευρώ. Αν έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 350 ευρώ για κάθε παιδί.
~ Οι παροχές αυτές αγγίζουν συνολικά τα 1, 45 εκατ. ευρώ.
* Κατόπιν κλήρωσης οι Αντ. Μπαϊρακτάρης, Παύλος Ξυπόλητος, Χρ. Χιουρέας, Κων. Περσόπουλος, Λεων. Μοσχολέας, Κων. Σιγαλός, Γρηγ. Κουλουμέντας, Χρ. Μιχαλόπουλος, Ευσταθία Βατζή, Αλεξάνδρα Καλαμουδάκου, Βασιλική Βαρελοπούλου, Νικ. Κορομηλάς, Νικ. Νταμάτης, Θεολόγος Θεολόγος, Ιωάν. Μπουσούνης, Ηλίας Κουρούπης, Παν. Κοντόλαιμος, Χρ. Μιχαλόπουλος, Ηλίας Τσιφτσής, Γ. Γιατράκος, Κων. Χριστόπουλος, Ηλίας Βρυώνης, Ευάγ. Γαϊτάνης, Κων. Κόλλιας, Ιωάν. Αργύρης, Θεοδ. Σπυρόπουλος, Αλεξία Ζαρακά, Βέσνα Αγγελίδη, Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Νικ. Αγγελόπουλος, Σταυρούλα Πουλοπούλου, Μαρία Γεωργοπούλου, Νικ. Φρουντζής, Ιωάν. Σιούτης, Γ. Νικολόπουλος, Ευάγ. Καφούρος, Μάρκος Δεληγιάννης, Κίμων Χατζηδημητρίου, Σωκρ. Καϊμασίδης και Κων. Τσοτανίδης, θα λάβουν από 750 ευρώ. Μεγάλος τυχερός, κερδίζοντας 7.000 ευρώ, ήταν ο εργαζόμενος Αδαμ. Εξαρχέας.
 ~ Ευχές
* Με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ευχές στους εργαζόμενους έδωσαν η πρόεδρος της εταιρείας Βίκυ Καρέλια, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρ. Καρέλιας, ο αντιπρόεδρος Στάθης Καρέλιας, οι σύζυγοί τους Τζίνα και Σύλβια, καθώς και τα παιδιά τους.

**Μεσσήνιοι αγρότες
Τι περιμένουν από το 2012
 * Μέσα σε μια μεγάλη οικονομική κρίση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να μειώνεται και τα φθηνά προϊόντα τρίτων χωρών να «απειλούν» τα δικά τους, πώς βλέπουν οι αγρότες της Μεσσηνίας τη χρονιά του 2012 που ξεκινά σε λίγες ώρες;
 ~ Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας»
 «Δύσκολη χρονιά αλλά με ευκαιρίες»
*  «Η καινούργια χρονιά θα είναι σίγουρα δύσκολη. Το πόσο, θα το δείξει ο απολογισμός. Αν δεν έχουμε πιάσει πιάτο, θα τον πιάσουμε μέσα στο 2012. Αυτό που εύχομαι, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε αντίστροφη θετική πορεία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από μας. Ούτε μεσσίες υπάρχουν ούτε θαύματα γίνονται. Αν ο καθένας μας δείξει την απαραίτητη ατομική ευθύνη, είμαι βέβαιος ότι έχουμε τις δυνάμεις να φέρουμε καλύτερες μέρες. Το σημερινό σύστημα στήθηκε, γιατί δείξαμε τεράστια ανοχή. Αν καταλάβουμε ότι πρέπει να ανατραπεί, για να αισιοδοξούμε σε κάτι καλύτερο, μπορούμε να το ανατρέψουμε. Ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών είναι μια από τις ευκαιρίες. Όταν λέω ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα, αυτό εννοώ. Ο νόμος δε θα κάνει το θαύμα από μόνος του. Το θαύμα θα το κάνουμε εμείς. Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από κοινές προσπάθειες - γιατί με ατομικές δράσεις δε γίνονται αλλαγές - να αλλάξουμε τα πράγματα, παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Όσα συμβαίνουν γενικότερα, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στον αγροτικό τομέα να αναπτυχθεί και στην ύπαιθρο να αναζωογονηθεί, να γεμίσει με κόσμο, παρότι αυτό θα γίνει μέσα από διαδικασίες πολύ οδυνηρές για κάποιους ανθρώπους. Καλώ τους συναδέλφους συλλογικά να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Η παραγωγή τροφίμων είναι ένας χώρος που, παρά τις δυσκολίες, έχει μέλλον και προοπτική. Ζούμε σε προικισμένο τόπο. Αν αξιοποιήσουμε σωστά το κλίμα και το έδαφος, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ας σταματήσουμε τις μεμψιμοιρίες. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι Έλληνες στα δύσκολα τα καταφέρνουν καλύτερα».
 ~ Νίκος Κοτταρίδης, μέλος Δ.Σ. ΕΑΣ
 «Πιο μαύρος ο χρόνος που έρχεται»
 * «Το 2012 το βλέπω πιο μαύρο από το 2011. Ο αγρότης πλέον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, τα προϊόντα του δεν περνάνε πια στην αγορά, πουλάει σε τιμές κόστους απαγορευτικές για κέρδος. Με την κρίση που υπάρχει, με κομμένους μισθούς και μειωμένες συντάξεις, με τον κόσμο να μην έχει αγοραστική δύναμη, το εισόδημά μας συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Από τη στιγμή που το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, οι τιμές χαμηλώνουν, ενώ δεν έχουμε πρόσβαση σε δανεισμό - που μέχρι τώρα ήταν πανάκριβος, αλλά τώρα δεν υπάρχει καν - καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Βέβαια, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την παγκοσμιοποίηση και την παγκοσμιοποιημένη αγορά. Η κρίση σε μας τους αγρότες έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Γιατί, όταν έρχονται προϊόντα από τρίτες χώρες, τα οποία δεν παράγονται επί ίσοις όροις με μας, αλλά είναι προϊόντα δουλείας, πώς θα τα ανταγωνιστούμε εμείς; Ξέχωρα από το ότι έχουμε να πληρώσουμε για τα σπίτια που μένουμε, για την ασφάλεια του ΕΛΓΑ που έγινε υποχρεωτική, για τις ασφαλιστικές εισφορές που μας αυξάνουν. Υποφέρουμε κι εμείς μαζί με τις άλλες κοινωνικές ομάδες».
 * Για το νέο νόμο περί συνεταιρισμών: «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν. Με τις σημερινές συνθήκες ο συνεταιρισμός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Εμείς οι μικροί αγρότες, αν δεν είμαστε ενωμένοι, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα».
 ~ Βασίλης Κοζομπόλης, πρόεδρος ΕΑΣ Μεσσηνίας
 Σκέψεις για συνένωση με την ΕΑΣ Λακωνίας
 * «Όταν ζούμε σε μια οικονομική κρίση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επηρεαστούμε κι εμείς. Και στις κρίσεις, πάντα η πίεση ασκείται στους “μικρούς”. Η νέα χρονιά, όπως λένε όλοι, θα είναι πιο δύσκολη. Δεν έχουν φανεί ακόμη σημάδια ανάκαμψης. Το μόνο παρήγορο θα είναι να παράγουμε όσο μπορούμε μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερη ποιότητα».
 * Για το προς τα πού θα πάει η ΕΑΣ με το νέο συνεταιριστικό νόμο: «Πρέπει να ενημερωθούμε πρώτα, να μη βιαστούμε. Μετά θα προχωρήσουμε σε απόφαση μέσω γενικής συνέλευσης».
 * Στο ερώτημα για δήλωσή του σε λακωνικό μέσο ενημέρωσης, όσον αφορά συνένωση της ΕΑΣ Μεσσηνίας με την ΕΑΣ Λακωνίας, ο κ. Κοζομπόλης απαντά: «Ο δημοσιογράφος με ρώτησε πώς το βλέπω και είπα ότι δεν ακούγεται άσχημο. Όταν γίνεται μια πρόταση, δεν την απορρίπτεις. Αλλά από εκεί και πέρα, επίσημα δεν έχουμε κάτι. Είναι ένα θέμα που θέλει πολλή κουβέντα. Και πρέπει να θέλουν και οι δύο πλευρές. Είναι σοβαρό ζήτημα και χρειάζεται πολλή δουλειά, απαιτεί να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη, δεν είναι ότι ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε ας κάνουμε μια συνένωση, γιατί γενικά γίνονται συνενώσεις. Οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Το ότι δεν είμαστε αρνητικοί, σημαίνει ότι μπορούμε να συζητήσουμε».
 ~ Πάνος Παγάνης, μέλος Δ.Σ. ΕΑΣ
 «Πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε»
 * «Σίγουρα η χρονιά που έρχεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολη. Οι τιμές των προϊόντων έχουν κατρακυλήσει, ειδικά του λαδιού. Όμως, οι παραγωγοί πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε. Θέλουμε στήριξη και από τις τράπεζες, που τώρα δε δίνουν δάνεια, καθώς και να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις για τους αγρότες. Ο καινούργιος νόμος για τους συνεταιρισμούς είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη όπως πρέπει, αν και το έχουμε ζητήσει επανειλημμένως στο Δ.Σ. της Ένωσης. Με την εφαρμογή του θα φύγουν συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί, που θα μείνουν πλέον στα νέα σχήματα, θα είναι οι πραγματικοί, θα αποχωρήσουν οι ερασιτέχνες. Γενικότερα, για μας κάθε χρονιά είναι κρίσιμη, γιατί εξαρτιόμαστε από τον καιρό. Όμως, ακόμη και αν όλα πάνε καλά με τις καιρικές συνθήκες, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, σίγουρα θα καλλιεργηθούν λιγότερα στρέμματα».
 ~ Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, μέλος της Π.Α.ΣΥ.
 «Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας»
 * «Στις συνθήκες που ζούμε, με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου - ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ - δεν έχουμε να προσδοκάμε τίποτα. Οι αγρότες πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε μόνοι μας τον πλούτο που παράγουμε. Εδώ και μια 20ετία έχουμε τις ίδιες τιμές στα προϊόντα μας, ενώ τα εφόδια και τα λιπάσματα αυξάνονται. Πέρυσι, το λίπασμα πήρε τρεις αυξήσεις. Για το 2012 τα πράγματα τα βλέπω μαύρα κι άραχνα. Και τις εισφορές στον ΟΓΑ μας αυξάνουν και εκβιαστικά μας πήραν τα λεφτά για τον ΕΛΓΑ. Ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεταποιητών. Τέτοια είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που τη στηρίζουν και ευθύνονται για την κατάσταση που ζούμε σήμερα».
 ~ Παναγιώτης Δουρούμης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης
 * «Είμαστε εν αναμονή εξελίξεων»
 * «Αν σκεφτείς ότι, υπάρχουν ακόμα αδιάθετες πατάτες εσωτερικές, δεν ξέρω τι θα γίνει μεθαύριο που θα βγάλουμε τη δική μας πατάτα, σε τι κατάσταση θα βρεθούμε. Τα πράγματα με την καινούργια χρονιά, αφού δυσκολεύουν για τους άλλους, δυσκολεύουν και για μας. Είμαστε εν αναμονή νέων εξελίξεων τώρα που θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης στους αγρότες, τώρα που μας ζητάνε μέχρι και για τα πηγάδια να πληρώσουμε. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Τα λιπάσματα έχουν ακριβύνει πολύ και συνεχίζουν να ακριβαίνουν, το κόστος καλλιέργειας όλο ανεβαίνει. Για μας, βέβαια, πάντα κρίσιμες είναι οι χρονιές. Η επιβίωσή μας κρίνεται από χίλιους δυο παράγοντες, από τον καιρό μέχρι το σύστημα διάθεσης των προϊόντων, είναι όλα εναντίον μας. Για να καλλιεργήσουμε θέλουμε 700, 800, 1.000 ευρώ το στρέμμα. Και, ειδικά φέτος, πρέπει να προπληρώσουμε. Αν ο κόσμος καταλάβει ότι, στηρίζοντας τα προϊόντα μας, στηρίζει όλη τη χώρα, πιστεύω θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Αν δε στηρίξουμε οι ίδιοι την οικονομία μας…».
 ~ Μπάμπης Καλογερόπουλος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Χριστιάνων
«Δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο του βαρελιού»
 * «Για το 2012 εύχομαι να πάνε καλύτερα τα πράγματα, όμως η πραγματικότητα μας προσγειώνει. Βλέπω ότι έρχεται μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλα τα επαγγέλματα. Στον αγροτικό χώρο η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, γιατί έχουν κοπεί οι πιστώσεις από τους γεωπόνους. Παλιά κάναμε μια καλλιέργεια και μας πίστωναν για 6 μήνες ή και παραπάνω, όχι μόνο οι γεωπόνοι, αλλά όλοι όσοι μας προμήθευαν εφόδια. Τώρα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν πολλές εκτάσεις ακαλλιέργητες, γιατί δεν έχει ο κόσμος ρευστότητα να αγοράσει πρώτη ύλη και να καλλιεργήσει. Η γεωργία χρειάζεται πολλές τομές, που δε θα γίνουν με ευχές, αλλά με πολιτικές αποφάσεις. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμα τον πάτο του βαρελιού».
 * Για το νέο συνεταιριστικό νόμο: «Το μόνο καλό που έχει, είναι ότι καταργεί τους συνεταιρισμούς - σφραγίδες. Κατά τα άλλα, είναι ένα έκτρωμα και πιστεύω ότι θα διαλύσει το συνεταιριστικό κίνημα, που ήδη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ο νόμος θα το αποτελειώσει. Μας αναγκάζει να μπούμε στην σκληρή κομματική γραμμή των δύο ισχυρών κομμάτων, διαφορετικά, κανένας αγρότης δεν έχει ελπίδα, όσο αξιόλογος κι αν είναι, να εκλεγεί σε πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο όργανο. Σύμφωνα πάντα με αυτά που έχουμε διαβάσει και γνωρίζουμε, γιατί δε μας έχει ενημερώσει το υπουργείο για τις προθέσεις του στο 100%. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο. Η ελπίδα είναι αυτή που μας κρατάει ζωντανούς και μαχητές στην πρώτη γραμμή».

**Ευάγγελος Ζερβέας
«Οι καταναλωτές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τραπεζικά χρέη και λογαριασμούς»
 * Πιο επιλεκτικοί στις συναλλαγές τους έχουν γίνει οι καταναλωτές με την οικονομική κρίση, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και τα λεγόμενα του συμπατριώτη μας, Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ευάγγελου Ζερβέα. Η μείωση των εισοδημάτων αποδεδειγμένα πλέον έχει επιφέρει μείωση συναλλαγών και, κατ’ επέκταση, μείωση των καταγγελιών. Όπως σημειώνει ο κ. Ζερβέας, σε συνέντευξή του σήμερα στο «Θάρρος», μια από τις πιο σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις της οικονομικής κρίσης είναι η αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων. Με βάση τις καταγγελίες που δέχεται ο Συνήγορος του Καταναλωτή, προκύπτει ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται υπερβολικά στην εξυπηρέτηση των τραπεζικών χρεών τους, αλλά και με την τακτοποίηση άλλων μηνιαίων παγίων υποχρεώσεών τους. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι ηλεκτρονικές αγορές μέσω ίντερνετ, παρά ταύτα οι συναλλαγές με τη φυσική παρουσία καταναλωτή-προμηθευτή στο κατάστημα εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες.
* Ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Λειτουργεί ως εξωδικαστικό όργανο συναινετικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών, αλλά και ως συμβουλευτικός θεσμός στο πλευρό της Πολιτείας για τη θεραπεία προβλημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Στην εποπτεία της Αρχής υπάγονται και οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού που εδρεύουν σε κάθε νομό.
 * Ο Συνήγορος του Καταναλωτή επιλαμβάνεται υποθέσεων της αρμοδιότητάς του αυτεπαγγέλτως ή μετά από σχετική ενυπόγραφη αναφορά ενός τουλάχιστον των ενδιαφερόμενων μερών, που υποβάλλεται εντός 3 μηνών αφότου ο ενδιαφερόμενος έλαβε πλήρη γνώση της βλαπτικής γι’ αυτόν πράξης ή παράλειψης που συνιστά την καταναλωτική διαφορά.
 -Πόσο έχουν αλλάξει η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις του καταναλωτή με την οικονομική κρίση;
 * Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αναπόφευκτα τη συμπεριφορά των πολιτών και ως καταναλωτών. Κατά πρώτον, οι δραστικές μειώσεις των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει σε αντίστοιχο περιορισμό του ρυθμού πραγματοποίησης αγορών, γεγονός που αντανακλάται στον πεσμένο τζίρο των εμπορικών καταστημάτων. Παράλληλα, η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τούς έχει καταστήσει ακόμα πιο επιλεκτικούς στις συναλλαγές τους σε σχέση με το παρελθόν, με βασικότερο κριτήριο την τιμή των προϊόντων, κάτι που πιστοποιείται από τον πολλαπλασιασμό των προσφορών στην αγορά για την προσέλκυση πελατών. Μια από τις περισσότερο ορατές, ωστόσο, καθώς και με πολύ σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι η αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων. Με βάση τις καταγγελίες που δέχεται ο Συνήγορος του Καταναλωτή, προκύπτει ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται υπερβολικά στην εξυπηρέτηση των τραπεζικών χρεών τους, αλλά και με την τακτοποίηση άλλων μηνιαίων παγίων υποχρεώσεών τους, όπως είναι η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
 * Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ενδιαφέρθηκε έντονα για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές υπό τις παρούσες δυσάρεστες οικονομικές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε φέτος σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις, έτσι ώστε: πρώτον, να χρεώνεται μισό πάγιο σε όσους βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής διακοπής των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τους εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους τους και, δεύτερον, το μέτρο της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και σε περίπτωση νόμιμης ληξιπρόθεσμης οφειλής, να αποτελεί ακραίο μέτρο είσπραξης και να εφαρμόζεται μόνο μετά την αποτυχία καταβολής διακανονισμένων οφειλών.
 * Επίσης, σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά χρέη, υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να διεκδικούν την εξωδικαστική τους ρύθμιση με τη συμπαράσταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, δικηγόρων-μελών κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων και πιστοποιημένων Ενώσεων Καταναλωτών, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 3869/2010 (γνωστού και ως «νόμου Κατσέλη»).
 -Έχουν μειωθεί οι καταγγελίες των καταναλωτών και γιατί;
 * Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες επισημάνσεις μας, η μείωση του αριθμού των καταναλωτικών συναλλαγών λόγω οικονομικής κρίσης ίσως επηρεάσει κάπως και τον αριθμό των καταγγελιών που θα έχει δεχτεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή μέσα στο 2011 σε σχέση με το 2010, χωρίς πάντως να διαφαίνονται σημαντικές ποσοτικές διαφοροποιήσεις. Βέβαια, οριστική στατιστική εικόνα θα έχουμε τις πρώτες εβδομάδες του ερχόμενου Ιανουαρίου, όταν και θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σύνταξη της Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων του Συνηγόρου του Καταναλωτή για το 2011.
 * Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των καταγγελιών, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις ένα από τα συχνότερα παράπονα των καταναλωτών πρόκειται να αφορά στην αδυναμία εξόφλησης των οικονομικών υποχρεώσεών τους, για την οποία κάναμε λόγο και προηγουμένως.
 -Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας καταναλωτής σε περιόδους οικονομικής κρίσης;
 * Εν μέσω οικονομικής κρίσης απαιτείται εγρήγορση και προσαρμογή του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών στα νέα δυσάρεστα δεδομένα κατά τρόπο, ώστε να:
 -Δίνουμε προτεραιότητα σε όσες οικονομικές υποχρεώσεις δύνανται να έχουν σοβαρές έννομες συνέπειες σε βάρος μας, εάν δεν εξυπηρετηθούν (π.χ. τραπεζικές οφειλές).
 -Επαναπροσδιορίζουμε τις βιοτικές ανάγκες μας και αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες που χρειαζόμαστε πραγματικά.
 -Περιορίζουμε δαπανηρές καταναλωτικές συνήθειες με ελάχιστη ανταποδοτικότητα στην κάλυψη των κύριων βιοτικών μας αναγκών (π.χ. υπερβολικός αριθμός εξόδων για ποτό ή φαγητό).
 -Αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα του εμπορικού ανταγωνισμού και πραγματοποιούμε έρευνες αγοράς πριν από κάθε συναλλαγή, ώστε να εντοπίζουμε τα καλύτερα προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές.
 -Υποκαθιστούμε ακριβά προϊόντα με άλλα φθηνότερα και εφάμιλλης ποιότητας.
 -Αποταμιεύουμε το περισσευούμενο εισόδημά μας για ώρα ανάγκης.
 -Είμαστε επιφυλακτικοί με υπερβολικά εύηχες και δελεαστικές εμπορικές προσφορές (συνήθως μέσω τηλεφωνικής προσέγγισης), καθώς συχνά υποκρύπτουν αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές, όπως π.χ. την πρόθεση των προμηθευτών να παραπλανούν ανυποψίαστους και εύπιστους καταναλωτές.
 - Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε, ανακοίνωσε πως έχουν αυξηθεί οι αγορές μέσω ίντερνετ. Πόσο επηρεάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο το συμβατικό και γιατί διαπιστώνεται αυτό;
 * Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα, στην εξέλιξη της οποίας βοηθούν καταλυτικά η ελεύθερη και φτηνή πρόσβαση των πολιτών στο ίντερνετ, σε συνδυασμό με τη διαρκώς ογκούμενη διάχυση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας.
 * Η επιτυχία του ηλεκτρονικού εμπορίου, που διαπιστώνεται και από την έρευνα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην οποία αναφέρεστε, οφείλεται σε σειρά πλεονεκτημάτων για τον καταναλωτή και, ιδίως: τον εμπλουτισμό των αγοραστικών του επιλογών, τη μείωση του κόστους των αγορών του χάρη στην εντατικοποίηση του εμπορικού ανταγωνισμού, τη διασυνοριακότητα των συναλλαγών, καθώς επίσης την άνεση και την ταχύτητα πραγματοποίησης των συναλλαγών.
 * Τα κέρδη από το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι, βεβαίως, μεγάλα και σημαντικά και για τους προμηθευτές, οι οποίοι κατ' αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους και, παράλληλα, μεγιστοποιούν την πελατειακή τους βάση.
 * Είναι φυσικό επόμενο ότι η προοδευτική μεγέθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεπάγεται κάποια πτώση στις συναλλαγές του συμβατικού εμπορίου. Παρά ταύτα, η πραγματοποίηση συναλλαγών με τη φυσική παρουσία καταναλωτή-προμηθευτή στο κατάστημα εξακολουθεί να είναι συγκριτικά κυρίαρχη, λόγω των επιφυλάξεων της πλειονότητας των καταναλωτών, αναφορικά κυρίως με την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών.


** Καλαμάτα


Οι πρωταγωνιστές της Μαύρης Θύελλας μοιράζουν ευχές
 * Μεγάλη πρωταγωνίστρια του χρόνου που φεύγει η ομάδα της Καλαμάτας, που κατάφερε να πραγματοποιήσει τα όνειρα των φίλων της και να επιστρέψει, ύστερα από τις περιπέτειες που προηγήθηκαν και που την έφεραν στα ερασιτεχνικά μονοπάτια, στις εθνικές κατηγορίες, εκεί όπου της αρμόζει άλλωστε να βρίσκεται. Μέσα στο 2011 η αγαπημένη όλων των Μεσσήνιων κατάφερε να πάρει τίτλο, στη Δ΄ Εθνική, να στέκεται εξαιρετικά στη Γ΄ Εθνική και να φθάνει μέχρι την τέταρτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, εκεί όπου αποκλείστηκε με μεγάλη δυσκολία από την ΑΕΚ. Μερικοί από τους πρωταγωνιστές της εξαιρετικής πορείας, η οποία άλλωστε έχει αρχίσει ν’ αφήνει το στίγμα της και το σημαντικότερο να φέρνει, πάλι κοντά στην ομάδα, τους Μεσσήνιους φιλάθλους, μοιράζουν τις ευχές τους σ’ όλους τους Μεσσήνιους κάνοντας την αναφορά τους στην Μαύρη Θύελλα και τους στόχους της για το 2012…
 ~ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΛΛΗΣ
 * «Νομίζω ότι η χρονιά που φεύγει ήταν ιδανική για την ομάδα. Πετύχαμε τους στόχους μας, κάναμε βήματα προόδου. Πλέον λαμβάνουμε μέρος σε μια άλλη κατηγορία, πιο δύσκολη, με μεγαλύτερες απαιτήσεις. Νομίζω ότι και εδώ μπορούμε να πετύχουμε. Το ματς που ακολουθεί με τα Χανιά, είναι σταθμός και μπορεί να μας ανοίξει το δρόμο. Από τη στιγμή που κτυπήσαμε στα ίσια την ΑΕΚ γιατί να μην ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που περιλαμβάνει ο Όμιλος. Είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος που βλέπω την ομάδα μας να έχει αυτή την πορεία, θέλω όπως κι όλοι μας περισσότερα. Εύχομαι σ’ όλο τον κόσμο υγεία και αντοχή και στην ομάδα μας, με τους φιλάθλους της, πολλές επιτυχίες. Χρειαζόμαστε τον κόσμο, τον θέλουμε κοντά μας με την ίδια διάθεση και το ίδιο πάθος».
 ~ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΣΤΙΚΕΑΣ
 * «Τα παιδιά μας έκαναν περήφανους πέρυσι και νομίζω ότι το ίδιο θα κάνουν και φέτος. Εύχομαι η ομάδα μας να έχει και πάλι ρόλο πρωταγωνιστικό, έτσι ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό εκεί που της αξίζει, ψηλότερα σε σχέση με τη φετινή Γ΄ Εθνική. Από κει και πέρα, εύχομαι υγεία σ’ όλο το φίλαθλο και όχι μόνο κόσμο, αυτό άλλωστε είναι το ιδανικό, αυτό που μένει για κάθε άνθρωπο».
 ~ ΕΛΒΙΟ ΜΑΝΑ
 * «Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία σ’ όλο τον κόσμο της Μεσσηνίας. Για την ομάδα εύχομαι να πετύχει τους στόχους της, να είναι τα παιδιά υγιή, όπως και όλοι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν. Μακάρι όλα να πάνε καλά και να έχουμε μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Μέχρι τώρα έχουμε πάει εξαιρετικά και νομίζω ότι εξαρτάται από εμάς να συνεχίσουμε έτσι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που μας στηρίζει και που έρχεται στο γήπεδο κοντά μας».
 ~ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ
 * «Βλέπω σιγά σιγά να κερδίζουμε το στοίχημα και ο κόσμος να επιστρέφει στην Καλαμάτα. Αυτό ήταν για μένα προτεραιότητα όταν ήρθα πίσω. Εύχομαι να κυλήσουν όλα ομαλά, να μην έχουμε τραυματισμούς και να φθάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Να ξέρει ο κόσμος ότι εμείς θα δώσουμε περισσότερο από το 100% για την ομάδα. Βεβαίως θα ήθελα να ευχηθώ σ’ όλο τον κόσμο να είναι υγιής και το νέο έτος να του δώσει ό,τι επιθυμεί».
 ~ Τις επόμενες ημέρες στο Δημοτικό Παντοπωλείο
 * Κινούμενη στο κλίμα των ημερών και πιάνοντας τον παλμό των… δυσκολιών, η ομάδα της Καλαμάτας, παίκτες, τεχνικό τιμ και διοικούντες, συγκέντρωσαν χρήματα τα οποία και θα «μετατρέψουν» σε είδος προκειμένου να το παραδώσουν τις επόμενες ημέρες στο Δημοτικό Παντοπωλείο. Η επίσκεψη θα γίνει με το νέο έτος και με την επιστροφή όλων των ποδοσφαιριστών, αλλά και κάποιων ανθρώπων της ομάδας που λείπουν.
 ~ Πιθανότατα σήμερα η συνάντηση με Ψυχογιόπουλο…
 * Η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του Γιώργου Ράλλη με τον Αντώνη Ψυχογιόπουλο δεν έγινε, αφού ο πρόεδρος της Καλαμάτας ήταν εκτός Μεσσηνίας και μεταφέρθηκε για σήμερα. Έτσι πιθανότατα σήμερα θα κλείσει το τυπικό μέρος της επιστροφής του 30χρονου αμυντικού στην Καλαμάτα ενώ τελειωμένη υπόθεση φαντάζει και του Βασίλη Μπεγέτη, που θα υπογράψει στις αρχές της εβδομάδας. Την Τρίτη τέλος αναμένεται στη Μεσσηνία ο Πολωνός επιθετικός Ορλόφσκι, ο οποίος θα δοκιμαστεί για 3-4 ημέρες και αν πείσει θα αποκτηθεί. Άλλες περιπτώσεις δεν δείχνουν να απασχολούν πιο έντονα, πλην ίσως κάποιων νεαρών παικτών από ομάδες της Μεσσηνίας, όπως οι Κωνσταντακόπουλος, Σπαντιδέας, Παχής, που παρακολουθούνται το τελευταίο διάστημα.
 * Κλείνοντας και όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η χθεσινή πρωινή προπόνηση ήταν η τελευταία για το 2011, αλλά μάλλον δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Αυτό γιατί υπήρξαν πολλές απουσίες, κυρίως λόγω της επιδημίας ίωσης, που έπεσε στην ομάδα. Οι Κωνσταντόπουλος, Κωστής, Αθανασόπουλος, Τριανταφυλλάκης και Νικητόπουλος, δεν συμμετείχαν λόγω ίωσης, ενώ απουσίαζε και ο Καραντζανίδης, που τραυματίστηκε στο προχθεσινό δίτερμα και που ενδέχεται να μείνει κάποιες μέρες εκτός προπονήσεων. Από Δευτέρα πάντως αναμένεται η επιστροφή των περισσοτέρων, καθώς επίσης και των Τσαγκαράκη, Πετρουζέλλη, που λείπουν με άδεια από την περασμένη εβδομάδα.
 * Καθόλου χρήματα για τη Γ΄ Εθνική… Νέα διορία μέχρι τις 15 Γενάρη αλλιώς διακοπή
 * Οι πρόσφατες υποσχέσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των σωματείων της Γ΄ Εθνικής, που περίμεναν χρήματα μέχρι το τέλος του έτους μέσα από τον ΟΠΑΠ, έπεσαν στο κενό, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στη διοργανώτρια αρχή αλλά και στις τάξεις των συλλόγων. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Σπύρος Καλογιάννης γνωστοποίησε τα εμπόδια τα οποία έχουν προκύψει. Ζήτησε και πήρε νέα διορία από τους εκπροσώπους των ομάδων των δύο κατηγοριών μέχρι τις 15 Γενάρη, προκειμένου να προσπαθήσει να καταλήξει στην τελική συμφωνία για τη χρηματοδότησή τους. Φαίνεται πως είναι και η τελευταία προθεσμία που δίνεται από την πλευρά των ομάδων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν ακόμη και στη διακοπή των πρωταθλημάτων μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Βεβαίως, κάποια χρήματα μπήκαν στα ταμεία των ομάδων της Β΄ Εθνικής, αλλά αυτά αντιστοιχούσαν από τις τηλεοπτικές τους μεταδόσεις από τον ΟΤΕ TV.


**

~ (*** OI  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ :
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/28122011.html  , Άρωμα Γιορτών , ενημέρωσης κ.π.α. από Αρφαρά 28/12/2011 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/29-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011
**. http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/12/30-2011.html  , Πλησιάζοντας η αλλαγή του χρόνου , Παρασκευή 30- Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 , Άρωμα γιορτών , άρωμα πρωτοχρονιάς , άρωμα αγάπης και Ανθρωπιάς .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/30-12-2011.html  , Βίντεο παρουσίαση ... από ερασιτεχνικές λήψεις , 30-12-2011 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/12/2011-2012.html  , Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011 , Στην αλλαγή του Χρόνου , από το 2011 στο 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
 **http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-

** ΟΙ  ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :


Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ 2012

** Χρήσιμες  πληροφορίες  για το  Άγιο  Όρος όταν πηγαίνουμε : Τηλέφωνα χρήσιμα κ.π.α. :

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου