ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Στο  αγιάζι της καθημερινής 

ενημέρωσης ,

Παρασκευή  6 Ιανουαρίου 2012  .
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ !!
Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΟΜΑΤΑ , ΑΛΛΟΣ ΤΗΝ ΤΡΩΕΙ ΣΤΗ ΜΑΠΑ , ΚΙ΄ ΑΛΛΟΣ  ΣΑΛΑΤΑ !
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Η ΖΩΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ !!

~**  Σε βαρύ κλίμα ο εορτασμός των

Θεοφανίων

* Με λαμπρότητα εορτάστηκαν σε όλη τη χώρα τα Θεοφάνια, μέσα στο βαρύ κλίμα που δημιουργούν, όχι μόνο το σκηνικό του καιρού, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως οι σοβαρές ανατροπές που έρχονται στις εργασιακές σχέσεις και τα νέα μέτρα.

~** Παπαδήμος: «Κόκκινη γραμμή η

σωτηρία της χώρας»

* Το μήνυμα ότι η δική του κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας έστειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

~** Ικανοποίηση για την πορεία των

ερευνών για υδρογονάνθρακες

* Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια έγινε δεκτός την Πέμπτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, τον οποίο κι ενημέρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

~**Διάσταση απόψεων

Κουτρουμάνη-ΝΔ για επικουρικές

* Η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα των επικουρικών συντάξεων θα πρέπει να συζητηθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου, για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές προτάσεις, ενώ το Υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι οι αλλαγές πρέπει να αποφασιστούν πριν τις 16/1.

~** Σαμαράς: "Εκλογές ως το τέλος

Μαρτίου"

* Οι εκλογές μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με θέμα τον προγραμματισμό ενόψει των εκλογών.

~** Προφυλακίστηκε ο πρώην

στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ

* Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας προφυλακίστηκε πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος και της ιδιότητας ως υψηλά ιστάμενου μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης.

~**  Φόβοι για εκτεταμένες 

πλημμύρες στη Βραζιλία

* Οι αρχές στην πολιτεία Ρίου ντε Ζανέιρου της Βραζιλίας έθεσαν τις ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν.

~**   Φ. Κάστρο: «Αδυσώπητη»

πορεία προς την άβυσσο

* Ο κόσμος ακολουθεί μια «αδυσώπητη» πορεία προς την άβυσσο, καθώς σοβαρά προβλήματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές και ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου «απέχουν πολύ» από μια λύση, επισημαίνει ο Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του.

~** Η Τσεχία έδωσε άσυλο στον

σύζυγο της Τιμοσένκο

* Η Τσεχική Δημοκρατία έδωσε άσυλο στον σύζυγο της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Γιούλια Τιμοσένκο

~** Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας

σε συνοικία της Δαμασκού

* Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Παρασκευή στην ιστορική συνοικία Μιντάν της Δαμασκού, μετέδωσε ο τοπικός ειδησεογραφικός σταθμός Addounia.

~** Αντίστροφη μέτρηση για το θέμα της διαδοχής άρχισε στο ΠΑΣΟΚ :

* Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στο θεμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις. Στο επίκεντρο η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για δυαρχία.

~** Στην οικονομική κρίση θα επικεντρωθεί η Προεδρία της Δανίας

*  H Δανία θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τους επόμενους έξι μήνες που θα προεδρεύει της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.
* «Αναλαμβάνουμε την προεδρία (της ΕΕ) σε μια ιστορική συγκυρία. Η προεδρία μας, όπως και εκείνη της Πολωνίας, λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κρίσης», είπε η Δανή Πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η ίδια και Yπουργοί της κυβέρνησής της παρουσίασαν το πρόγραμμα της προεδρίας της ΕΕ.

~** H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα συνθήματα κατά του Κ. Παπούλια

* Προσβολή στο πρόσωπο της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
~  Την 6-1-2012/11.30 στη Χαλκίδα, κατά τη διάρκεια της τελετής Αγιασμού των Υδάτων, την οποία τίμησε με την παρουσία το ως άνω Επίσημο Πρόσωπο, ομάδα (10) περίπου ατόμων, που βρισκόταν μέσα στο παριστάμενο πλήθος που παρακολουθούσε την τελετή, εκφώνησε υβριστικά συνθήματα στο πρόσωπό του. Προσήχθησαν (6) άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι (5) και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.-

~** Εισαγγελέας για το νερό της Πορταριάς

* Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ξεκινά μετά από εισαγγελική παραγγελία σχετικά με τη μόλυνση της πηγής Μάνας που υδροδοτεί την Πορταριά.
 * Μετά τα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν το περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο έμεινε «κρυφό» από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής, ώστε να μη πληγεί η εικόνα του τουριστικού θερέτρου του Πηλίου μέσα στις γιορτές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αλλά και την επερώτηση της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Ζέττας Μακρή με κοινοποίηση στην Εισαγγελία, διατάχθηκε δικαστική έρευνα για την υπόθεση με κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
* Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη αναμένεται να προσκομιστούν οι μικροβιολογικές αναλύσεις, οι οποίες εντόπισαν τη μόλυνση της πηγής με λύματα κοπρανοειδούς προέλευσης και κοινοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας στη ΔΕΥΑΜΒ στις 16 Δεκεμβρίου.
 * Επιπλέον αναμένεται να διερευνηθεί εάν ελήφθησαν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και εάν υπήρξαν τυχόν παραλείψεις στο χειρισμό του προβλήματος εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :

~** Μεσσήνη

~ "Μίνι" οπλοστάσιο σε σπίτι 62χρονου  * Ένα πιστόλι των 45 χιλ. με δύο γεμιστήρες, ένα περίστροφο των 38 χιλ. και 221 φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων, βρήκαν χθες το πρωί στο σπίτι 62χρονου στη Μεσσήνη αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Οι αστυνομικοί έφθασαν στον 62χρονο μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους. Ερεύνησαν το σπίτι του και κατέσχεσαν τα όπλα και τις σφαίρες.
* Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ την έρευνα και την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.


~** Στο Δ.Σ. Οιχαλίας το θέμα με τα

πυρηνελαιουργεία


* Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, ως μοναδικό στην ημερήσια διάταξη, το θέμα των πυρηνελαιουργείων που λειτουργούν στην περιοχή της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Φίλιππου Μπάμη.
* Στη συνεδρίαση θα παραστεί και η επιστημονική σύμβουλος του Δήμου, η οποία θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου, αλλά και τους παριστάμενους για τις ενέργειες που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο κ. Μπάμης επανέλαβε τη θέση του πως δε θέλει να κλείσει καμία επιχείρηση στην περιοχή, αλλά να επιδειχθεί ο απαιτούμενος σεβασμός για την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος.


~** "Έρημη χώρα"... 10χλμ. από την

Καλαμάτα

* Άλλοτε αγαπημένος προορισμός οικογενειακών διακοπών και κοντινών αποδράσεων, η Αβία το χειμώνα μοιάζει ακατοίκητη.  * Ακατοίκητα μοιάζουν τα παραθαλάσσια χωριά της Αβίας, Κιτριές, Ακρογιάλι, Αρχοντικό, στα μάτια των λιγοστών μερακλήδων που τα επιλέγουν για τις χειμερινές κοντινές αποδράσεις. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια παροπλισμένα, οι δρόμοι έρημοι, οι νέοι που ζουν στην Αβία μετρημένοι στα δάχτυλα.
* Πέρασα αρκετές ώρες μέχρι να συναντήσω κάποιον ντόπιο για να μιλήσουμε. Όλοι τους δεν έκρυψαν την αγάπη για τον τόπο τους, αλλά και την πικρία για το γεγονός ότι τα πανέμορφα ανατολικά «προάστια» της Καλαμάτας έχουν εγκαταλειφθεί από επισκέπτες και ιθύνοντες. Άλλοτε αγαπημένος προορισμός οικογενειακών διακοπών, τα τελευταία χρόνια τα χωριά της Αβίας δε βλέπουν εσωτερικό τουρισμό το καλοκαίρι, πόσω μάλλον το χειμώνα.
 * Στο μοναδικό ανοιχτό καφέ στο Ακρογιάλι, βρήκα τον Ντίτερ και τη Χέντι Μπακμέιερ. Είναι Γερμανοί, οι μοναδικοί πελάτες στα τραπεζάκια του καταστήματος. Μου λένε ότι ο γιος τους έρχεται κάθε χρόνο στην περιοχή και οι ίδιοι, αν και τα τελευταία χρόνια κάνουν διακοπές στην Ισπανία, επέλεξαν φέτος την Αβία για να περάσουν δέκα ημέρες.
* «Η περιοχή είναι πανέμορφη και προσφέρεται για ηρεμία», λέει ο άντρας. «Είναι, όμως, πάρα πολύ ακριβή. Σήμερα, πληρώσαμε επτά ευρώ για δύο καπουτσίνο. Στη Γερμανία, πληρώνουμε για τον καφέ μας 2,20 ευρώ. Είναι μεγάλη η διαφορά. Ειδικά αν σκεφτούμε πως βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση. Πώς θα ξαναέρθουμε στο ίδιο κατάστημα, όταν είναι τόσο ακριβός ο καφές; Και στη Γερμανία έχουμε κρίση. Όχι τόσο έντονη όσο στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει. Προσέχουμε πάρα πολύ τα χρήματα που ξοδεύουμε. Αν οι τιμές στην Ελλάδα ήταν λίγο χαμηλότερες, σίγουρα θα έρχονταν περισσότεροι επισκέπτες».
* «Τα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν επηρεάσει εν γένει τον τρόπο που οι Γερμανοί βλέπουμε τους Έλληνες», σπεύδει να προσθέσει. «Είστε πολύ φιλικοί, φιλόξενοι, χαμογελαστοί. Ήρθαμε στη Μεσσηνία, στην Αβία, για το φυσικό περιβάλλον, την ηρεμία, την ησυχία του τόπου, την όμορφη θάλασσα, το τοπίο. Η πόλη είναι κοντά, αν χρειαστούμε κάτι. Συναντήσαμε περισσότερους από είκοσι Γερμανούς που ζουν εδώ και όλοι τους μιλούν με θερμά λόγια για τους Έλληνες».
* «Αυτό που μου έκανε εντύπωση, από τις βόλτες που κάνουμε στην Καλαμάτα, είναι ότι οι άνθρωποι δε φαίνεται να περνούν κρίση», λέει η Χέντι Μπακμέιερ. «Ίσως έχει να κάνει με τη νοοτροπία, βέβαια δεν ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σπιτικά τους, αλλά βλέπουμε ότι οι καφετέριες είναι γεμάτες, κυκλοφορούν πάρα πολλά αυτοκίνητα μέσα στην πόλη, υπάρχει κίνηση. Όταν στη Γερμανία αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα –και σαφώς αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο-, κόβουμε πρώτα αυτά που θεωρούμε περιττά».
* «Η κρίση», συνεχίζει ο Ντίτερ Μπακμέιερ, «δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι πανευρωπαϊκό, ενδεχομένως παγκόσμιο. Κανείς δε θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, δε συμφέρει κανέναν, δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Παρόμοια προβλήματα, σε διαφορετικό βαθμό, αντιμετωπίζουν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμη και η Γερμανία. Ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε. Ανασφάλεια αισθανόμαστε κι εμείς για το μέλλον. Εμείς, ως μεγαλύτεροι, ζήσαμε τη ζωή μας, κάναμε κάποια πράγματα, αλλά για τους νέους θα είναι δύσκολα τα πράγματα στο μέλλον».
 * Νέα και αποφασισμένη να παραμείνει στο Ακρογιάλι, είναι η Εσμεράλδα, 21 ετών. Με την οικογένειά της ζουν στην περιοχή την τελευταία 15ετία.
* «Το Ακρογιάλι το χειμώνα είναι έρημο», μου λέει. «Κόσμος δεν υπάρχει, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί, ακόμη λιγότεροι είναι οι επισκέπτες. Παρότι είναι κοντά στην Καλαμάτα, δεν έχει καμία σχέση με την πόλη. Για τους λίγους νέους, υπάρχει μοναξιά. Ευτυχώς, γίνονται δρομολόγια και μπορούμε να πηγαίνουμε εύκολα στην Καλαμάτα. Για τους φίλους μου είναι δύσκολο να έρθουν να με βρουν. Από την άλλη, όμως, είναι όμορφα, η φύση, η θάλασσα, το άγριο χειμωνιάτικο τοπίο, είναι υπέροχα, ηρεμείς από τα πάντα».
~ Η Εσμεράλδα εργάζεται περιστασιακά στο καφέ «Αγκάλη».
* «Φέτος οι επισκέπτες, ακόμη και για έναν καφέ, ήταν πολύ λιγότεροι στις γιορτές σε σχέση με άλλα χρόνια. Κάποιοι Καλαματιανοί, κάποιοι Αθηναίοι με καταγωγή από τη Μεσσηνία, αλλά λίγα πράγματα. Το καφέ δεν ανοίγει όλες τις ημέρες. Μόνο Σαββατοκύριακα και αργίες, τις καθημερινές είναι ασύμφορο να λειτουργεί το μαγαζί. Δεν έχει καθόλου κίνηση. Ο κόσμος πάει μέχρι τη Βέργα, πίνει έναν καφέ εκεί και επιστρέφει στην Καλαμάτα», παρατηρεί και προσθέτει: «Το Ακρογιάλι, γενικότερα η περιοχή της Αβίας, θα μπορούσε να είναι προορισμός και το χειμώνα. Έχει πολλά να προσφέρει. Είναι ιδανικό για να γαληνέψεις, αλλά…».
* Μέχρι στιγμής, παρατηρεί, δεν έχει βγάλει κύματα, δεν έχει κλείσει ο δρόμος. Μου λέει για τους γονείς της που μετακινούνται καθημερινά στην Καλαμάτα και πόσες φορές έχει «σπάσει» το αυτοκίνητο.
* «Αν μπορούσε να αλλάξει κάτι άμεσα, αυτό θα ήθελα να είναι, οι δρόμοι. Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα. Πιστεύω, είναι και η κατάσταση του δρόμου που δεν αφήνει τους ανθρώπους να έρθουν στην Αβία».
* Παρ’ όλα αυτά, «το Ακρογιάλι δεν το αλλάζω με τίποτα», υπογραμμίζει. «Δε θέλω να φύγω. Βλέπω και την αδελφή μου που σπουδάζει στην Κρήτη, ένα όμορφο νησί. Τώρα που γύρισε για τις γιορτές και συζητούσαμε, το ίδιο μου έλεγε: Το Ακρογιάλι δεν το αλλάζει».
 * Στο Αρχοντικό βρίσκω μια παρέα πέντε ατόμων στο κατάστημα «Έναστρον». Η κα Ευαγγελία Παπασταθοπούλου κρατά το μαγαζί τώρα που ο γιος της μαζεύει ελιές. Με κερνάνε καφεδάκι.
* «Η ζωή το χειμώνα στην περιοχή μας είναι πολύ χάλια. Δεν υπάρχει κίνηση, δεν υπάρχει τίποτα», σημειώνει η Ευαγγελία Παπασταθοπούλου. «Φέτος, κατά τη διάρκεια των γιορτών, δεν είδαμε κάτι καλύτερο, ούτε από Καλαματιανούς ούτε από επισκέπτες. Ήταν δραματική η κατάσταση».
* Από την άλλη, «δεν υπάρχουν νέοι στο Αρχοντικό», λέει. «Τα παιδιά σπουδάζουν και φεύγουν. Παρότι η περιοχή μας θα μπορούσε να προσφέρει προοπτικές στη νέα γενιά, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους νέους. Δυστυχώς, είναι πολλά τα προβλήματα».
* Οι ντόπιοι για πολλοστή φορά αναφέρονται στα άλυτα προβλήματα της Αβίας. Την απουσία υποδομών, την κατάσταση των αστικών και αγροτικών δρόμων, την έλλειψη αποχέτευσης. «Δεν τους νοιάζει για εμάς», λένε.
* «Εγγεγραμμένοι στην Αβία είναι 600-700 ψηφοφόροι. Οι περισσότεροι ζουν στην Καλαμάτα ή στην Αθήνα, εδώ δε μένει κανείς. Οι ντόπιοι ασχολούνται με τις ελιές. Παλιά, είχαν και ενοικιαζόμενα, αλλά τώρα έχουν τελειώσει αυτά. Παλιά, κυρίως έρχονταν εδώ οι επαγγελματίες της Καλαμάτας. Ενοικίαζαν δωμάτια όλο το καλοκαίρι για τις οικογένειές τους και πηγαινοέρχονταν στην πόλη για δουλειές. Τώρα, το πολύ να έρθουν ένα Σαββατοκύριακο ή πέντε μέρες. Οι διακοπές τελείωσαν, κυρίως λόγω ανέχειας, αλλά και επειδή ο κόσμος προτιμά τώρα άλλες περιοχές, λόγω μόδας», λέει ο Ερρίκος Μανδραπήλιας, αγρότης.
* «Είναι παράδοξο», συνεχίζει. «Οι άνθρωποι λένε Αρχοντικό Αβίας λες και είναι κάτι εξωτικό και μακρινό. Αλλά είμαστε 9 χλμ. από την Καλαμάτα. Δε δικαιολογείται η ερήμωση. Είναι το πιο όμορφο προάστιο της Καλαμάτας, κι όμως ξεχασμένο. Τα τελευταία δύο, τρία χρόνια δεν έρχονται ούτε οι Καλαματιανοί στην Αβία για τον καφέ ή το ψάρι τους. Εδώ, κάποια περίοδο, σε αυτά τα 200 μέτρα της παραλίας, υπήρχαν επτά μαγαζιά που δούλευαν όλα. Τώρα, ένα θα βρεις ανοιχτό και το πολύ να έχει τέσσερα, πέντε άτομα να πίνουν ένα καφεδάκι».
* Ορμητικά, αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση της χώρας. «Για τους πολιτικούς είμαστε εδώ και χρόνια μόνο ένας σταυρός στο ψηφοδέλτιο. Αυτοί χαντάκωσαν την περιοχή. Το μόνο που κάνανε ήταν να αγοράζουν το σταυρό. Σε χώνανε στο Δημόσιο για να τους ψηφίζεις. Το υδροκέφαλο κράτος ξεκινά από την εποχή του Καποδίστρια. Κανένας από τους επόμενους δεν τόλμησε να αλλάξει την κατάσταση, μέχρι σήμερα. Αυτοί βούλιαξαν την πατρίδα μας».
* Ο Σταύρος Γιαννακόπουλος επαναφέρει την κουβέντα στην Αβία. Αν και με καταγωγή από το Παλαιόκαστρο, έφτιαξε εδώ το σπίτι του και ζει μόνιμα στο Αρχοντικό.
* «Είναι η πιο όμορφη περιοχή απ’ όσες έχω συναντήσει, γι’ αυτό την επέλεξα», λέει.

~** Ο διευθυντής ερευνών ΕΛΚΕΘΕ για το έργο στον Κορδία

~ «Ο κ. Δράκος αγνόησε τις σοβαρές καταγγελίες μου»  * Σοβαρές καταγγελίες έκανε χθες, κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, δρ Χρήστος Αναγνώστου.
* Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο έργο με τους δύο παράλληλους κυματοθραύστες, που υλοποίησε η τέως Νομαρχία Μεσσηνίας για την προστασία της ακτής του Κορδία (Δυτική Παραλία), μίλησε για «κλοπή εργολάβων». Επιπλέον, είπε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει σχετικά τον τότε νομάρχη Δημήτρη Δράκο, αλλά εκείνος δεν τον κάλεσε ποτέ να μιλήσουν, ώστε να του δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα.
 * Ο κ. Αναγνώστου σημείωσε επίσης ότι, ενώ υπήρχε απλούστερη, οικολογική και απείρως οικονομικότερη αντιμετώπιση, για την προστασία της ακτής, επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο, που κόστισε 1.400.000 ευρώ, το οποίο, όπως είπε, δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, αφού η διάβρωση της ακτής μεταφέρθηκε σε διπλανό σημείο. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί ιδιοκτήτες διπλανών εκτάσεων, που έπαθαν ζημιά από τη μεταφορά του προβλήματος, δεν έχουν κάνει αγωγή στον ανάδοχο του έργου και στο μηχανικό της Νομαρχίας που το παρέλαβε.
 * «Υπήρχε εναλλακτική λύση; Υπήρχε» παρατήρησε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και πρόσθεσε: «”Φταίει ο καπιταλισμός, ηλίθιε” λέει ένα βιβλίο σύγχρονο σήμερα. Δηλαδή, κάνεις ένα έργο που κοστίζει 1.400.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσες πολύ απλά να πάρεις την άμμο από εκεί που την έχει συσσωρεύσει το κύμα και να την πας πίσω. Σε 5 - 10 χρόνια, που θα την ξαναδιώξει το κύμα, θα την ξαναπάς πίσω. Τόσο απλή είναι η λύση».
 * Ο κ. Αναγνώστου έκανε ακόμη λόγο για ασυνεννοησία και «βαβελική» επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων, αλλά και για συμφέροντα: «Είναι άλλο να έχεις πολλά κυβικά και δυσκολομετρήσιμα. Δεν ξέρω ποιος παρέλαβε το έργο στον Κορδία - εγώ ξέρω απλούστατα πού έχει γίνει η κλοπή. Δε με φώναξε ποτέ ο κ. Δράκος, όταν του το είπα, να μου πει, πες μου από πού κλέψανε οι εργολάβοι. Του είπα, οι εργολάβοι κλέβουνε, γιατί εγώ μπήκα στη θάλασσα και το είδα πώς κλέβουν. Δεν ξέρω πόσα πλήρωσε, μπορεί να το πήρε με έκπτωση, δεν ξέρω πώς παρέλαβαν οι μηχανικοί της Νομαρχίας το έργο, πώς μέτρησαν…».
 ~ Και κατέληξε: «Ρίχνω τις μπηχτές, πάρτε τις αποφάσεις εσείς».
 ~* Ένταση για νερό Στούπας…
 * Η χθεσινή ημερίδα είχε κι άλλες εντάσεις. Ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης, Αλέξης Ρουτζούνης, αναφερόμενος στο νερό υποθαλάσσιας ανάβλυσης, που επρόκειτο να αξιοποιηθεί στην Καλογριά της Στούπας, πράγμα που δεν έγινε, σχολίασε: «Η εικόνα που έχει η Μάνη, είναι ότι πετάχτηκαν 500.000 ευρώ». Και απευθυνόμενος στον ομιλητή της ημερίδας δρα Αριστομένη Καραγεώργη, ρώτησε εάν το ΕΛΚΕΘΕ γνώριζε ότι το νερό δεν ήταν κατάλληλο για αξιοποίηση, ώστε να μην αφήσει να συνεχιστεί άδικα η έρευνα.
 * Απαντώντας ο κ. Καραγεώργης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κατά κάποια έννοια μπορεί να έχει δίκιο ο ντόπιος πληθυσμός, από την άλλη, όμως, εμείς είμαστε ερευνητές. Κάνουμε μια εμπεριστατωμένη έρευνα, για να δώσουμε τα αποτελέσματα στους τοπικούς άρχοντες και προτείνουμε τι πρέπει να γίνει. Ξεκινήσαμε με ελπιδοφόρες ενδείξεις, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Και ευχαρίστως να έρθω να το πω στον κόσμο, για να ξέρει πώς έχουν τα πράγματα, γιατί, αν γίνονται διάφορα προεκλογικά παιχνίδια, του στυλ “βρήκαμε νερό, σώσαμε την περιοχή” και ξαφνικά, όταν δεν υπάρχει νερό, φταίει το ΕΛΚΕΘΕ, εμένα αυτό δε με αφορά».
 **..και Βιολογικό Καλαμάτας
 * Σε μετρήσεις που έχει κάνει το ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με την ποιότητα του νερού στον Μεσσηνιακό κόλπο αναφέρθηκε η εντεταλμένη ερευνήτρια του Κέντρου, δρ Αλεξάνδρα Παυλίδου. Η αναφορά της στο σημείο που εκβάλλει ο αγωγός του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας προκάλεσε την αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος. Η κα Παυλίδου είπε ότι οι μετρήσεις έδειξαν υψηλές τιμές πολυαρωματικών υδρογονανθράκων. Πρόσθεσε ότι το 2010 υπήρξε βελτίωση, αλλά συμπλήρωσε ότι χρειάζεται παρακολούθηση στην περιοχή του αγωγού του Βιολογικού. Ωστόσο, παρατήρησε: «Δεν πρέπει αυτό να σας φοβίζει. Υψηλές τιμές βρίσκουμε παντού όπου υπάρχουν Βιολογικοί Καθαρισμοί».
 * Από την πλευρά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος (ο Βιολογικός βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του), ο πρόεδρος Δημήτρης Τσίχλης, ο οποίος παρακολούθησε την ημερίδα, αντέδρασε κάνοντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο χώρο. Είπε ότι ο Βιολογικός δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε, επιβαρύνοντας την ήδη επιβαρυμένη περιοχή, και πως, ενώ η μελέτη του προέβλεπε ότι θα λειτουργεί για 50.000 κόσμο, συνδέθηκε με αυτόν η Μεσσήνη, χωρίς να γίνει η προβλεπόμενη αναβάθμισή του. Εν τω μεταξύ, όπως πρόσθεσε, αυξήθηκε ο πληθυσμός της Καλαμάτας, ενώ τώρα στον καλλικράτειο Δήμο Καλαμάτας μπήκαν επίσης Αρφαρά, Άρις και Θουρία. «Θα έπρεπε η Μεσσήνη, ως καλλικράτειος Δήμος, να κάνει δικό της Βιολογικό. Εμείς θα ξεκινήσουμε διαδικασίες, για να αποδείξουμε ότι η σύμβαση με τη Μεσσήνη είναι παράνομη» κατέληξε.

~**Δημ. Αδαμόπουλος

~ Σε απειρία απέδωσε την αποχώρηση των «δέκα»  * Εντελώς αβάσιμες και αστήρικτες χαρακτήρισε τις αιτιάσεις των εκλεγμένων μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με το συνδυασμό «Νέο Επιμελητήριο», προτού αποχωρήσουν από την προχθεσινή ειδική συνεδρίαση για την ανάδειξη των μελών της Διοικητικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα των επιχειρήσεων, Δημ. Αδαμόπουλος.
* Μιλώντας στο «Θ», ο κ. Αδαμόπουλος χαρακτήρισε αδιανόητη τη στάση των δέκα συμβούλων, την οποία απέδωσε σε έλλειψη εμπειρίας σε διοικήσεις συλλογικών οργάνων.
* Ανέφερε, επίσης, ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε συζητήσει με τον απελθόντα πρόεδρο Γ. Καραμπάτο για τις υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να υποβληθούν στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός αντιπροσωπευτικού προεδρείου, όπου θα συμμετείχαν εκπρόσωποι και των τριών συνδυασμών, οι οποίοι θα ήταν έμπειρα άτομα σε διοικήσεις σωματείων και συλλόγων, με ταυτόχρονα έντονη επαγγελματική παρουσία, «αλλά δε στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί, λόγω της αποχώρησης των δέκα συμβούλων. Έτσι, προχωρήσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη διαδικασία».
 ~ Δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις
* Ο ίδιος παρατήρησε πως η αποχώρησή τους δεν επηρεάζει σε τίποτε τις εξελίξεις και ότι όπως εκλέχθηκε ο ίδιος, έτσι εκλέχθηκαν και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, που πλέον εκπροσωπεί 12.500 επαγγελματίες.
* Κατά τον κ. Αδαμόπουλο, δεν υπάρχει απαξίωση του επιμελητηριακού θεσμού, ενώ δεν ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στο κείμενο που ανέγνωσε εκ μέρους του «Νέου Επιμελητηρίου» ο κ. Δημ. Μανιάτης.
* «Δεν ήταν δυνατόν, έτσι όπως έθεσαν εκβιαστικά το θέμα, να δώσουμε απάντηση στην κατανομή των αξιωμάτων. Δεν υπήρξε γόνιμος διάλογος, ώστε να προκύψει σύγκλιση θέσεων για την προώθηση θεμάτων ως προς το αντιπροσωπευτικό προεδρείο», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ακόμη ότι μόλις αποχώρησαν τα μέλη του «Νέου Επιμελητηρίου», η ειδική συνεδρίαση διακόπηκε για 10 λεπτά και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μεταπεισθούν και να παραμείνουν στη διαδικασία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρχει καθολική συμμετοχή.
 ~ Επόμενα βήματα
* Επόμενο βήμα είναι, όπως είπε, η εκλογή προέδρων των τμημάτων του Επιμελητηρίου, διαδικασία για την οποία θα σταλούν οι σχετικές προσκλήσεις. Περί τα τέλη του μήνα αναμένεται η πρώτη τακτική συνεδρίαση με θέματα της επικαιρότητας.
* Όπως μας είπε, έχει ήδη αρχίσει επαφές με τα προεδρεία άλλων Επιμελητηρίων από τους πυρόπληκτους νομούς της χώρας, σχετικά με τα χαμηλότοκα δάνεια που έχουν δοθεί. Στόχος, να προκύψει ένα διεκδικητικό πλαίσιο προς την Πολιτεία, προκειμένου να επιτευχθεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους τόκους. Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί το επόμενο Σάββατο στη Χαλκίδα με συναδέλφους του από τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων περιοχών

~** Tριφυλία

~ Άκυρη η απόφαση για τα τέλη;  * Τις προηγούμενες μέρες μεταφέραμε με ρεπορτάζ στο «Θ» και παρουσιάσαμε πληροφορίες που κυκλοφορούν έντονα στην περιοχή, για ενδεχόμενη ακύρωση της κατά πλειοψηφίας απόφασης που έλαβε η συμπολίτευση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια για το «χαράτσωμα» των πολιτών, με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού) από 40 μέχρι και 145%, έστω και σταδιακά σε δύο χρόνια, ρωτώντας εάν όντως είναι άκυρη!
 * Μέσα από τα ρεπορτάζ αναπτύχθηκε η «επιχειρηματολογία» των πληροφοριών για την ενδεχόμενη ακυρότητα της απόφασης, αναφέροντας και τι ακριβώς ορίζεται στο Νόμο 3852/2010 - «Καλλικράτης» και συγκεκριμένα στο Άρθρο 67 - «Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου» και την παράγραφο 8, για την πρόσκληση, συμμετοχή και το δικαίωμα ψήφου των προέδρων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς και των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα που αφορούν στις αντίστοιχες κοινότητες!
* Επειδή το ανακύψαν θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους τους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν το «χαράτσωμα», ρωτήσαμε και το «ψάξαμε». Σύμφωνα με όσα μας είπαν αρμόδιοι επί του θέματος, οι λόγοι που έχουμε ήδη γράψει, δηλαδή της πρόσκλησης ή μη των προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και των εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων, είναι ορθοί, καθώς και το δικαίωμα της ψήφου τους στη λήψη των σχετικών αποφάσεων για τα δημοτικά τέλη.
* Μάλιστα, ανέφεραν χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφορικά με την απόφαση αναπροσαρμογής του τέλους ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας Δήμου. Για τη λήψη της απόφασης ψήφισαν και οι παριστάμενοι πρόεδροι και εκπρόσωποι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Η, δε, απόφαση αυτή, στη λήψη της οποίας ψήφισαν, επαναλαμβάνω, και οι πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, κρίθηκε νόμιμη από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσο Αποστολόπουλο.
* Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 238 του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») και την υπ’ αριθ. πρώτ. 74895/30-12-2010 εγκύκλιο (αρ. 60) του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο έλεγχος νομιμότητας πράξεων ΟΤΑ, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, ανατίθεται στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτός ασκεί τις αρμοδιότητες του Ελεγκτή Νομιμότητας κατά τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Δήμων και των Περιφερειών, σύμφωνα με τα άρθρα 225, 226 και 227 του «Καλλικράτη».
* Εάν οι πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης για τα δημοτικά τέλη, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δε θα ενέκρινε, αλλά, αντίθετα, θα την ακύρωνε!
* Στη λήψη της απόφασης του Δ.Σ. Τριφυλίας, αν και ήταν παρόντες πρόεδροι και εκπρόσωποι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (προσκεκλημένοι ή αυτοβούλως), το προεδρείο δεν τους παρείχε το δικαίωμα της ψήφου! Αυτό, άραγε, συνιστά λόγο ακύρωσης της απόφασης;
* Πέρα από το ενδεχόμενο μη πρόσκλησης προέδρου ή εκπροσώπου Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας, που καθιστά άκυρη την απόφαση!
* Επιπλέον, ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος ακύρωσης της απόφασης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι και ο εξής: Με την παρ. 12 του άρθρου 25 του Ν. 1828/89 (ΦΕΚ -2 Α’), ορίζεται: «Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 21 και 22 του Β.Δ. 24-9/ 20-10-58 (ΦΕΚ Α’ 171) και του άρθρου 4 του Ν. 1080/80 (ΦΕΚ Α’ 246), ενοποιούνται σε ενιαίο ανταποδοτικό τέλος. Το τέλος αυτό επιβάλλεται με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και κάθε άλλης δαπάνης από παγίως παρεχόμενες στους πολίτες δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Για τον καθορισμό του συντελεστή του τέλους και τη διαδικασία βεβαίωσης του τέλους αυτού, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 25/75 (ΦΕΚ Α’ 74), όπως τροποποιήθηκαν με το Ν. 429/76 (ΦΕΚ Α’ 235), και του άρθρου 5 του Ν. 1080/80».
* Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 18 του Ν. 1828/89: «Ο προβλεπόμενος από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Ν. 1080/80 συντελεστής του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων ορίζεται από 6 μέχρι 25 δραχμές. Ο συντελεστής αυτός μπορεί να αυξάνεται με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, μέχρι είκοσι τα εκατό (20%) για κάθε οικονομικό έτος». Με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας οι αυξήσεις των δημοτικών τελών, ανά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, για το 2012, ξεκινούν από 20% και εκτοξεύονται πάνω από 70%! Συνεπώς, εκτιμάται, οι αυξήσεις αυτές είναι κατά παράβαση του νόμου, παράνομες και καταχρηστικές! Θεωρείται πως ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, θα προχωρήσει στον έλεγχο νομιμότητας της συγκεκριμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας (έλεγχο ο οποίος είναι υποχρεωτικός και αυτεπάγγελτος και λαμβάνει χώρα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα ημερών από την περιέλευση της απόφασης σ’ αυτόν, εκδιδόμενης υποχρεωτικά ειδικής πράξης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 149 παρ. 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, κυρωτ. Ν.3463/2006, Α’ 114), δίχως να παραβλέψει βάσιμους, υπαρκτούς, νόμιμους και ουσιαστικούς λόγους, όπως και οι προαναφερθέντες, και λαμβάνοντας υπόψη (ζητώντας, αν δεν του αποσταλούν μαζί με την απόφαση) τους συντελεστές που ίσχυαν το 2011 και τους νέους που ψηφίστηκαν για το 2012. Από αυτούς αποδεικνύεται η ποσοστιαία αύξησή τους ανά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, που καθορίζουν το μη σύννομο χαρακτήρα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών!

~** Γρ. Ψαριανός

~ «Η ΔΗΜ.ΑΡ. με διψήφιο ποσοστό στις εκλογές»  * Τετραήμερη περιοδεία στη Μεσσηνία πραγματοποιεί από χθες, έως την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ.), Γρηγόρης Ψαριανός.
* Χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Διοικητήριο, παρουσία του γραμματέα Πελοποννήσου Μπάμπη Βακαλόπουλου, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Τάκη Χαλβατσιώτη και των Φάνη Αθανασόπουλου, Δημήτρη Τροχάτου και Γιώργου Κωτσόβολου, αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση, αλλά και στις προοπτικές του κόμματός του στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
 *  Ο κ. Ψαριανός τόνισε μεταξύ άλλων: «Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, για να περάσει η χώρα από το τούνελ και την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει, με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αλλά και με σοβαρές ευθύνες όλων μας.
* Γνωρίζουμε όλοι μας ότι σήμερα βρισκόμαστε μερικά βήματα πριν από τον γκρεμό. Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει και ελπίζει ότι οι πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών περιχαρακώσεων, έχουν γνώση της πραγματικότητας και της κατάστασης. Πιστεύουμε και είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, μην τύχει και γίνει η στραβή, που μερικοί δεξιοί και αριστεροί εύχονται, και γυρίσουμε στη δραχμή. Αυτές οι φωνές είναι παρά πολύ επικίνδυνες. Αυτό το ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα. Αν τυχόν συμβεί, τότε θα καταλάβουμε τι σημαίνει για μια χώρα που δεν έχει παραγωγή αυτό το πισωγύρισμα. Πρέπει να ξέρουμε τι λέμε και γιατί ετοιμάζουμε τον κόσμο. Από μία κατάσταση τέτοιας καταστροφής, οι πολίτες είναι αυτοί που θα υποφέρουν πιο πολύ. Δε θα συμβεί αυτό για τα λαμόγια, ούτε για τους ληστές που μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι. Δε θα χάσουν αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στις Ελβετίες, στα νησιά Κέιμαν και έχουν αγοράσει οικόπεδα και σπίτια σε όλο τον κόσμο. Τα χρήματα που έχουν φύγει από την Ελλάδα είναι τεράστια. Αυτοί έχουν κάθε λόγο να πτωχεύσει η χώρα και να γυρίσει στη δραχμή. Είναι πολύ εύκολο με τα χρήματα που έχεις στο εξωτερικό να γυρίσεις ύστερα και να αγοράσεις ό,τι θέλεις. Ο κόσμος, όμως, που ζει και εργάζεται εδώ θα βρεθεί σε πολύ άσχημες συνθήκες. Αυτοί είναι που θα υποφέρουν…
* […] Το πολιτικό σύστημα που έστησαν για χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. διαλύεται. Το ΠΑΣΟΚ βαράει καμπάνες στα καμπαναριά του. Μόλις αυτές δημιουργήσουν ρήγματα σ’ αυτό το συγκρότημα συμφερόντων που είχε συγκροτηθεί, θα έρθει η σειρά και της Ν.Δ. Γιατί ο ένας κρατάει τον άλλο. Στην επόμενη Βουλή, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει διψήφιο ποσοστό και ελπίζω η ελληνική Βουλή να αποτελείται από οκτώ ή και περισσότερα κόμματα και να μπούμε σε μια διαδικασία συνεργασιών για το καλό του τόπου. Οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις πέθαναν. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε τρόπους συνεργασίας».
 ~ Συνάντηση με Π. Αλευρά
* Αμέσως μετά ο βουλευτής της Β’ Αθηνών πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, όπου ο τελευταίος τον ενημέρωσε για τα τρέχοντα θέματα τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Αναφέρθηκαν στα μεγάλα έργα που εκτελούνται, καθώς και σε πρωτοβουλίες που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ξεκινήσει σε όλους τους τομείς, με σκοπό οι πολίτες της να επηρεαστούν ελάχιστα από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων χρόνων.
* Το απόγευμα ο κ. Ψαριανός περιόδευσε στη Μεσσήνη, ενώ σήμερα και αύριο έχει προγραμματίσει περιοδεία στην περιοχή της Τριφυλίας.

~** Χρ. Ριζάς


~ Απάντηση στην κριτική για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας
 * Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες για το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας προσπάθησε χθες ο αντιδήμαρχος Χρήστος Ριζάς.
* Όπως ξεκαθάρισε, το συγκεκριμένο έργο ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και δεν ήταν δυνατό τα χρήματα που προβλέπονταν να χρησιμοποιηθούν για άλλη παρέμβαση. Όπως παρατήρησε, «είναι σωστή η παρατήρηση για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει μελέτη χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ. Από εκεί και πέρα, τα χρήματα των αστικών αναπλάσεων δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλο έργο.
 * Από εκεί και πέρα, η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με τη μορφή που έχει σήμερα, είναι ένα έργο που συμπληρώνει σαράντα (40) χρόνια. Όπως είναι φανερό, η αναγκαιότητα για την ανάπλασή της ήταν δεδομένη. Η Δημοτική Αρχή έχει μελετήσει το έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς πολίτες.
* Επιπρόσθετα, λόγω και της φύσης του, σίγουρα θα προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών. Η Τεχνική Υπηρεσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξουν όσο το δυνατό λιγότερες διαμαρτυρίες. Η όχληση, όμως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και γι’ αυτό οι δημότες, ιδιαίτερα αυτοί που κατοικούν αλλά και χρησιμοποιούν το κέντρο της πόλης για τις μετακινήσεις τους, πρέπει να δείξουν υπομονή».
* Τέλος, απαντώντας ο κ. Ριζάς σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος. Από αυτό που είπε, βγαίνει το συμπέρασμα ότι το έργο θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα.
Πηγή  ενημέρωσης  εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

~** 72ος Διαγωνισμός Ελληνικής Μαθηματ. Εταιρείας "Θαλής"


~ Τα ονόματα των διακριθέντων Μεσσήνιων μαθητών
 -Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου η επόμενη φάση
 * Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών της Μεσσηνίας στον 72ο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), «Θαλής».
* Ως γνωστόν, ο διαγωνισμός διεξήχθη το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και οι διακριθέντες θα διαγωνιστούν πλέον στον «Ευκλείδη», το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. Όσοι διακριθούν και εκεί, θα πάνε στον τελικό διαγωνισμό «Αρχιμήδης», το Σάββατο 3 Μαρτίου.
* Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος της ΕΜΕ στη Μεσσηνία εκφράζει τα συγχαρητήριά του σε όσους συμμετείχαν, είτε διακρίθηκαν είτε όχι, «αφού η ίδια η συμμετοχή στον πνευματικό διαγωνισμό της άμιλλας είναι τιμητική. Επίσης, ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και διακρίσεις στον πνευματικό στίβο».
~ Αναλυτικά, διακρίθηκαν οι κάτωθι:
Χασάνη Ερίσα, Γυμνάσιο Κορώνης, Β’ Τάξη
Βλαχόγιαννης Προκόπης, 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Γ΄
Βουδούρης Γιώργος, Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας, Γ’
Δαβέρης Θεόδωρος, Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας, Γ’
Λυριστής Ηλίας, 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Γ’
Φωτοπούλου Ιωάννα, 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Γ’
Αναγνωσταρά Ιωάννα-Μαρίνα, 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Αναγνωσταράς Παναγιώτης, 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Ανδριόπουλος Παναγιώτης, 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Αντωνοπούλου Μαρία, Ενιαίο Λύκειο Κυπαρισσίας, Α΄
Βασιλόπουλος Αναστάσιος, 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Βλάσσης Παναγιώτης, 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Βλάχου Χριστίνα, Ενιαίο Λύκειο Κυπαρισσίας, Α΄
Γεωργόπουλος Δημοσθένης, Ενιαίο Λύκειο Μελιγαλά, Α΄
Γκούγκουλης Αλέξανδρος, 1ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Λαμπροπούλου Νικολέτα, Ενιαίο Λύκειο Κυπαρισσίας, Α΄
Μπυτζούρης Ιάσονας, 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Ρούτσης Βασίλης, 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Σπυροπούλου Χριστίνα, 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Σύμκο Γιάννης, Ενιαίο Λύκειο Πεταλιδίου, Α΄
Τριανταφυλλόπουλος Κοσμάς, 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Χριστοπούλου Παντελία, 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Α΄
Αγγελόπουλος Χρυσοβαλάντης-Παναγιώτης, Ενιαίο Λύκειο Θουρίας, Β΄
Γιαννοπούλου Ελένη, 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Β΄
Δημόπουλος Κάρολος, 1ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Β΄
Εγγλέζος Γιάννης, 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Β΄
Μουσελίνος Σπύρος, 1ο Ενιαίο Λύκειο Μεσσήνης, Β΄
Ακακίου Σπυριδούλα, Ενιαίο Λύκειο Θουρίας, Γ΄
Μπαρνασάς Γρηγόρης, 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Γ΄
Σακκάς Γεώργιος, 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Γ΄
Σκλήκας Νίκος, 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, Γ΄.

~** Η αλήθεια για τα κρούσματα ελονοσίας στην Πελοπόννησο


~ Οι «προβληματικές» περιοχές στη Μεσσηνία
 * Ο «χορός» δημοσιευμάτων για τα υγειονομικά προβλήματα στην Πελοπόννησο προκάλεσε άμεση αντίδραση από την Περιφέρεια.
* Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε διεξοδικά στην καταπολέμηση των κουνουπιών στην Πελοπόννησο, τονίζοντας ότι προκαλούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την αγροτική οικονομία και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
* Στην Περιφέρεια εφαρμόζεται ήδη πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, σημείωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Πουλάς, επισημαίνοντας ότι οι περιοχές που «χρήζουν» παρεμβάσεων είναι η Πύλος, η Μεθώνη, η Καλαμάτα, ο Μελιγαλάς και οι χώροι κοντά σε βιολογικούς καθαρισμούς.
 * Φέτος έχει προγραμματιστεί σειρά ψεκασμών με σκευάσματα δημόσιας υγείας, εγκεκριμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εάν απαιτηθούν αεροψεκασμοί, θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο ανάλογα με την περιοχή, όπως είπε ο κ. Πουλάς.
* Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε την Τετάρτη αναλυτική ανακοίνωση, προκειμένου να απαντήσει σε δημοσιεύματα περί θανατηφόρων περιστατικών ελονοσίας στην περιοχή. Όπως αναφέρει, το 2011 δηλώθηκαν 57 κρούσματα ελονοσίας: 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες (κυρίως από το Πακιστάν)
* Ειδικά στη Λακωνία, όλα οφείλονται στο πλασμώδιο vivax (P.vivax), το οποίο εμφανίζει συνήθως ηπιότερη κλινική εικόνα, όπως τονίζεται, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που οφείλονται στην ελονοσία. Περίπτωση θανάτου υπερήλικα που νοσούσε στη Λακωνία οφειλόταν σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

~** Με απόφαση Τ. Αποστολόπουλου


~ Συγκρότηση Λιμενικής Επιτροπής Μεσσηνίας
 * Με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσου Αποστολόπουλου, ανασυγκροτείται, μεταξύ άλλων, η Λιμενική Επιτροπή του κρατικού Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, του οποίου η θητεία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.
 * Η διαδικασία συγκρότησης της Λιμενικής Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του τρέχοντος μήνα.
 ~ Αναλυτικά, η Λιμενική Επιτροπή Μεσσηνίας αποτελείται από:
1. Τον εκάστοτε προϊστάμενο Λιμενικής Αρχής Μεσσηνίας ως αντιπρόεδρο, αναπληρούμενο από το νόμιμο αναπληρωτή του.
2. Τον εκάστοτε προϊστάμενο της Τελωνειακής Αρχής Μεσσηνίας, αναπληρούμενο από το νόμιμο αναπληρωτή του.
3. Τον κ. Ηλία Παγάνη, τοπογράφο, αναπληρούμενο από τον κ. Αντώνη Καρακούση.
4. Τον κ. Ιωάννη Μανδηλάρη, δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας, αναπληρούμενο από τον κ. Στυλιανό Στασινόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας, εκπροσώπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου.
5. Τον κ. Σταύρο Παπαχρήστου, αναπληρούμενο από τον κ. Νικόλαο Κουρή, εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
6. Τον κ. Αντώνη Καλογερόπουλο, αναπληρούμενο από τον κ. Γεώργιο Βρυώνη, εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.
7. Τον κ. Θεόδωρο Σερεμετάκη, ναυτικό πράκτορα, αναπληρούμενο από τον κ. Ανδρέα Ζερβάκη, επίσης ναυτικό πράκτορα.
8. Τον κ. Σταύρο Στραβόλαιμο, αναπληρούμενο από τον κ. Γεώργιο Νιάρχο.
9. Τον κ. Νικόλαο Σουρίλα, δικηγόρο, αναπληρούμενο από την κα Ελένη Αναστασοπούλου, πτυχιούχο Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών.
* Οι πρόεδροι των Λιμενικών Επιτροπών θα επιλεγούν από τα μέλη τους. Η θητεία των Λιμενικών Επιτροπών είναι τριετής (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014).

~** Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Τμήμα Καλαμάτας


~ Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας
 * Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του θα πραγματοποιήσει το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Elektra Hotel & Spa (Ψαρών 152 και Μπουμπουλίνας στο λιμάνι Καλαμάτας).
* Η τιμή πρόσκλησης είναι 10 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν, όπως πάντα, για το κοινωφελές έργο που προσφέρει το τμήμα.

~**Συνελήφθησαν 17 αλλοδαποί


~ Σε επιχείρηση – «σκούπα» της Αστυνομίας
 * Η σύλληψη 17 αλλοδαπών, 15 Αλβανών, 1 Μολδαβού και 1 Πακιστανού, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα, ήταν το αποτέλεσμα της αστυνομικής επιχείρησης («σκούπα») από το μεσημέρι έως το βράδυ της Τετάρτης στη Μεσσηνία.
* Η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας και σε αυτή συμμετείχαν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
* Κατά την διάρκειά της ελέγχθηκαν συνολικά 294 άτομα, 113 οχήματα και προσήχθησαν 88 άτομα. Επίσης, κατασχέθηκαν 5 Ι.Χ επιβατηγά αυτοκίνητα Βουλγάρων, επειδή κυκλοφορούσαν παράνομα και μεταφέρθηκαν στο Τελωνείο Καλαμάτας, ενώ βεβαιώθηκαν και 11 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
* Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.

~** Παράδεισος βιοποικιλότητας η Μεσσηνία   Της Μαρίας Νίκα
*  Ένα σπάνιο καβούρι που βρέθηκε στον ποταμό Πάμισο, και το οποίο μέχρι πρότινος μπορούσε κανείς να συναντήσει μόνο στον Ατλαντικό, αλλά και οι φάλαινες φυσητήρες που περνούν στ’ ανοιχτά της Μεσσηνίας, είναι δύο μόνο από τα στοιχεία που δείχνουν τον πλούτο της βιοποικιλότητας στην περιοχή μας.
 * Αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα αναφέρθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στο Πνευματικό Κέντρο, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Ο ειδικός επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ δρ Κωνσταντίνος Γκρίτζαλης, χαρακτήρισε τη Μεσσηνία «ανοιχτό μουσείο φυσικής ιστορίας», ενώ ο πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου, καθηγητής Κώστας Συνολάκης, σημείωσε ότι ο νομός είναι ένας μικρόκοσμος της Ελλάδας.
 ~ Αναβάθμιση του Γραφείου Καλαμάτας
 * Στους στόχους του ΕΛΚΕΘΕ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Συνολάκης, είναι η αναβάθμιση και ανάδειξη του γραφείου της Καλαμάτας σε ένα περιβαλλοντικό κέντρο και παρατηρητήριο, προκειμένου να ανταποκριθεί σε θέματα αιχμής. Μερικές από τις ιδέες: η καταγραφή της ποιότητας του θαλάσσιου και πόσιμου νερού στα ποτάμια, η καταγραφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων, η δημιουργία σταθμού μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων (από τις καινούργιες σκέψεις). «Στην Ελλάδα υποφέρουμε πολύ από ανεμοστρόβιλους και άμμο που έρχεται από τη Σαχάρα. Η Καλαμάτα μπορεί να είναι το πρώτο σημείο στην Ελλάδα, όπου θα υπάρξουν οι μετρήσεις, ώστε να έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση και στην υπόλοιπη χώρα και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα» ανέφερε ο κ. Συνολάκης. Επίσης, μίλησε για ανάδειξη του υποβρύχιου πλούτου, με τη δημιουργία πάρκων που θα βασίζονται μόνο στη φυσική ομορφιά και τη βιοποικιλότητα. «Τα υποθαλάσσια πάρκα και ειδικά με υποθαλάσσιους υφάλους είναι μια τεχνολογία που το ΕΛΚΕΘΕ έχει αναπτύξει. Θέλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και το φυσικό πλούτο».
 * Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ πρόσθεσε: «Ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός στις δικές σας αποφάσεις, στη δική σας πολιτική. Για να γνωρίζετε τι ρύποι υπάρχουν, ποια είναι η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, πώς αυτό μεταβάλλεται στο χρόνο, και φυσικά για να μπορείτε να κάνετε καλύτερη διαχείριση. Θα θέλαμε να στελεχώσουμε το γραφείο, να το αναδείξουμε, να μεταφέρουμε ακόμα και ανθρώπους από την Αθήνα, ώστε πραγματικά να είναι ένας περιφερειακός, περιβαλλοντικός μόλος».
 ~ Οι εισηγήσεις
 * Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο του θέματος «Ο ρόλος του ΕΛΚΕΘΕ στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με έμφαση στη Μεσσηνία: Παρακολούθηση, διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και παράκτιων οικοσυστημάτων», με τους εξής ομιλητές:
-Βασίλειος Δικαιουλάκος, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας: «Ο Μεσσηνιακός κόλπος είναι μια άλλη γειτονιά της πόλης μας».
-Καθ. Κώστας Συνολάκης, πρόεδρος και διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών: «Ο ρόλος του ΕΛΚΕΘΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μελλοντικές δράσεις - Στόχοι».
-Δρ. Νικόλαος Σκουλικίδης, διευθυντής ερευνών ΕΛΚΕΘΕ: «Η εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60/ΕΚ) στην Ελλάδα».
-Δρ. Κωνσταντίνος Γκρίτζαλης, ειδικός επιστήμονας ΕΛΚΕΘΕ: «Η οικολογική κατάσταση των ποταμών της Πελοποννήσου με έμφαση στη Μεσσηνία».
-Δρ. Αλεξάνδρα Παυλίδου, εντεταλμένη ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ: «Ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Μεσσηνιακού κόλπου».
-Δρ. Λεωνίδας Περιβολιώτης, ειδικός λειτουργικός επιστήμονας ΕΛΚΕΘΕ: «Το σύστημα POSEIDON και οι εφαρμογές του στις ελληνικές θάλασσες».
-Δρ. Χρήστος Αναγνώστου, διευθυντής ερευνών ΕΛΚΕΘΕ: «Διάβρωση ακτών: παραδείγματα από τις ακτές της Πελοποννήσου».
-Δρ. Αριστομένης Καραγεώργης, διευθυντής ερευνών ΕΛΚΕΘΕ: «Η Υποθαλάσσια ανάβλυση του όρμου Καλογριάς: Προσδοκίες και Αποτελέσματα».
-Δρ. Ιωάννα Παπούλια, διευθύντρια ερευνών ΕΛΚΕΘΕ: «Βελτίωση Προσδιορισμού του Σεισμικού Κινδύνου από Τοπικά Σεισμολογικά Δίκτυα».
 * Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Πύλου Παύλος Φιλόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Χρόνης.

~** Καλλιτεχνικό Στέκι

~ Μουσική βραδιά
 * Μουσική βραδιά “Acoustic Blues”, με τους “Dead Beetles”, διοργανώνει αύριο Σάββατο 7 Ιανουαρίου στις 9.00 το Καλλιτεχνικό Στέκι. Ο Γιώργος Χόχωλης θα είναι σε κιθάρα, φωνή και ο John Forrow σε κιθάρα, φυσαρμόνικα, φωνή. Είσοδος ελεύθερη.

~** Πριν 94 χρόνια

- ΣΗΜΕΡΟΝ την 10 και 30΄ πρωινήν ώραν θα τελεσθή ως συνήθως εις την αποβάθραν του λιμένος μας η εορτή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Προς τούτο κατεσκευάσθη εξέδρα από της οποίας θα γίνη κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού χωροστατούντος του ιεροκήρυκος Παπανικολοπούλου. Κατά την τελετήν ταύτην θα παραστώσι άπασαι αι πολιτικαί και στρατιωτικαι αρχαί, εις δε λόχος εκ των ενταύθα συνταγμάτων θ’ αποδώση τιμάς.
 - Ο δεκαεπταετής Χαρ. Διπλάρης υποδηματοποιός έκλεψεν εκ του εν Φιλιατροίς υποδηματοποιείου του Παν. Τσαμούρη 8 δραχμάς και μίαν τανάλιαν. Ο δράστης συνελήφθη.
 - ΥΠΟ των αστυνομικών οργάνων συνελήφθη ο Κ. Βαρδουλάς κατασχεθέντος επ’ αυτού ενός περιστρόφου Γκολπς.
 - ΚΑΤΟΠΙΝ διαταγής του Στρατιωτικού Διοικητού προεφυλακίσθη ο Σπήλιος Αλιφέρης κατηγορούμενος επί αισχροκερδεία.
 - ΤΑ ποδήλατα ήρχισαν να αναλαμβάνουν και πάλιν την παλαιάν των δόξαν. Και τούτο διότι όλοι οι μαθηταί το έβαλαν απόφασιν να γίνουν ποδηλατισταί…

ΤΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ.
Όσο πίνουμε, καπνίζουμε και πηδιόμαστε δεν θα πιάσουμε σκουλήκια!


Ένας παπάς αποφασίζει ότι μια επίδειξη θα έδινε άλλη βαρύτητα στο κυριακάτικο κήρυγμα, γι αυτό έβαλε 4 σκουλήκια σε 4 μπουκάλια.

-Το πρώτο σκουλήκι σε μπουκάλι που περιείχε οινόπνευμα

-Το δεύτερο σκουλήκι σε μπουκάλι που περιείχε καπνό

-Το τρίτο σκουλήκι σε μπουκάλι που περιείχε σπέρμα

-και το τέταρτο σκουλήκι σε μπουκάλι που περιείχε καθαρό νερό.

Στο τέλος του κηρύγματός του ο παπάς δίνει τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής:

- το σκουλήκι που τοποθετήθηκε στο μπουκάλι του αλκοόλ, πέθανε

- το σκουλήκι που τοποθετήθηκε στο μπουκάλι του καπνού, πέθανε

- το σκουλήκι που τοποθετήθηκε στο μπουκάλι με το σπέρμα, πέθανε

- αυτό μόνο που τοποθετήθηκε μέσα στο καθαρό νερό έζησε.

Ο παπάς απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ρώτησε: “Ποιό είναι λοιπόν το ηθικό δίδαγμα, από αυτήν την παραβολή;”

Και μια γριούλα από το βάθος της εκκλησίας αναφωνεί:

“Όσο πίνουμε, καπνίζουμε και πηδιόμαστε δεν θα πιάσουμε σκουλήκια!



** "Τα τεχνάσματα του πονηρού και η αντιμετώπισή τους

~ Η ΧΑΡΗ του Θεού να ‘ναι μαζί σου! «Είμαι λυπημένη», γράφεις. «Δεν μπορώ να βρω ειρήνη πουθενά. Κάτι με καταθλίβει. Την καρδιά μου την πλάκωσε ένα βάρος και την τύλιξε ένα σκοτάδι». Η δύναμη του Σταυρού είναι μαζί μας! Πάρε θάρρος και στάσου ακλόνητη. Ο εχθρός αντιλήφθηκε ότι θέλεις να εγκαταλείψεις τον κόσμο, όπου άνετα αποκομίζει κέρδη, κι έτσι σε… αποχαιρετά μ’ αυτές τις δυσκολίες, τη μελαγχολία ,την ατονία, τη χαύνωση. Δεν είσαι η μόνη∙ όλοι όσοι θέλουν ν’ αφιερωθούν ολοκληρωτικά στον Θεό, δέχονται τέτοιες επιθέσεις, ο καθένας όμως με διαφορετικό τρόπο. Εσύ βασανίζεσαι από το πλάκωμα της καρδιάς και το σκοτάδι∙ άλλος παραλύει από το φόβο∙ κάποιος τρίτος πνίγεται μέσα σ’ ένα πέλαγος άτοπων λογισμών∙ κι ένας τέταρτος ταλαιπωρείται από αλλεπάλληλους πειρασμούς. Ο πονηρός, για να πετύχει τους ανόμους σκοπούς του, χρησιμοποιεί σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίπτωση και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους , σκοτίζοντας το νου και αναστατώνοντας την καρδιά. Συνήθως αυτό συμβαίνει ξαφνικά, σαν ξέσπασμα καταιγίδας. Τέτοια είναι τα τερτίπια των εχθρών μας, των δαιμόνων. Τριγυρνούν παντού, όπως οι συμμορίες των ταραχοποιών . Όταν βρουν πόρτες ανοιχτές και αφύλαχτες, ορμούν μέσα στα σπίτια μας και αναποδογυρίζουν τα πάντα. Αφού τα κάνουν γυαλιά-καρφιά, εμφανίζονται, αφήνοντάς μας σε κατάσταση οδύνης και αμηχανίας. Ωστόσο , μόνο και μόνο απ’ αυτό το κακό, δεν βλάπτεται η ψυχή μας. Ούτε για την επίθεση των εχθρών είμαστε ένοχοι, ούτε για τη διατάραξη που προξενούν στην εσωτερική μας κατάσταση, ούτε για τους λογισμούς που σπέρνουν στο νου μας ή τα συναισθήματα που ξεσηκώνουν στην καρδιά μας. Ο Θεός δεν μας κατακρίνει γι’ αυτά, φτάνει να μην υπάρχει δική μας συγκατάθεση. Ας κάνουμε υπομονή ως την παρέλευση της δυσκολίας… … Μην κάνεις πίσω! Ο Κύριος παραχώρησε αυτή τη δοκιμασία για ν’ αποδείξεις ότι η απόφασή σου είναι σοβαρή και σταθερή. Αφού, λοιπόν, Εκείνος έστειλε τη δοκιμασία , πες σαν τον Ιώβ: « Όπως φάνηκε καλό στον Κύριο, έτσι κι έγινε∙ ας είναι δοξασμένο τ’ όνομά Του!» ( Ιώβ 1:21) . Είχες ειρήνη, και τώρα έχεις πόλεμο. Ευλογητός ο Θεός για την ειρήνη, ευλογητός ο Θεός και για τον πόλεμο! Πες στον Κύριο: “ Θα υπομείνω τον πειρασμό, αν αυτό είναι το θέλημά Σου. Μόνο βοήθησέ με, Κύριε, να τον σηκώσω”. Πέσε μπροστά Του μ’ όλη σου την ύπαρξη ,ζητώντας και την πρεσβεία της πανάχραντης μητέρας Του. Έχεις πόλεμο. Είναι μια ευκαιρία να δείξεις αν είσαι ικανή να πολεμάς για το αγαθό, όπως ένας στρατιώτης που υπερασπίζεται τα πατρογονικά χώματα∙ είναι μια ευκαιρία να ανδραγαθήσεις κατά την εχθρική επίθεση. Ο τρόπος είναι απλός: Άφησε τον εχθρό να χτυπάει. Εσύ πρόβαλε σταθερή άμυνα για το αγαθό. Πες μέσα σου ή ακόμα και φωναχτά: “ Δεν θ’ αλλάξω το σκοπό και την απόφασή μου μήτε σ’ ένα γιώτα! Δεν επιθυμώ τίποτε απ’ αυτά που μου υποβάλει ο εχθρός”. Κατονόμασε ένα-ένα το κάθε πράγμα που σου υποβάλλει, απορρίπτοντας το με κατάρες. Κάλεσε τον Κύριο σε βοήθεια. Όλα θα περάσουν… … Ο Θεός με τους πειρασμούς θέλει να μας εξασφαλίσει στεφάνια. Όποιος δεν υποχωρεί στον εχθρό, θα στεφανωθεί σαν μάρτυρας. Όλοι είμαστε ικανοί ν’ αποκτήσουμε στεφάνια, και εμείς και όσοι είναι κοντά μας και όσοι είναι μακριά μας. Είσαι κι εσύ, φυσικά ,ικανή. Μόνο που χρειάζεσαι προσοχή και θάρρος, έτσι ώστε όλα να τα παίρνεις από τον Θεό και όλα να τ’ αποδίδεις σ’ Αυτόν. Ο Θεός βοηθός! «Από το βιβλίο: «ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ γράμματα σε μια ψυχή» ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΙΙΚΗΣ 2000" .-

** "Η λύπη εξαντλεί τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις
-Γέροντα, συχνά μου πονάει το στομάχι και δυσκολεύομαι να ανταποκριθώ στα πνευματικά μου καθήκοντα.
 -Εσύ κάθεσαι και συζητάς με τους λογισμούς σου, τα βλέπεις όλα μαύρα και βασανίζεσαι χωρίς λόγο έτσι τσακίζεσαι ψυχικά και σωματικά. Έπειτα από ένα τέτοιο τσάκισμα πονάει και το στομάχι, και πού να βρεθή μετά κουράγιο για πνευματικά; Μπορεί να πάρης κάτι και να σου περάση το στομάχι, αλλά, αν δεν λείψη η στενοχώρια, πάλι θα πονέση. Μη δέχεσαι τους λογισμούς που σε απογοητεύουν, για να μην αχρηστέψης τα δώρα που σου έχει δώση ο Θεός. Όσο θα τοποθετήσαι σωστά, τόσο θα γαληνεύης και θα ηρεμής, και τόσο η υγεία σου θα καλυτερεύη και δε θα έχης ανάγκη από φάρμακα. Η στενοχώρια αφοπλίζει τον άνθρωπο. Του ρουφάει όλο το μεδούλι των ψυχικών και σωματικών του δυνάμεων και δεν τον αφήνει να κάνη τίποτε. Δηλητηριάζει την ψυχή και φέρνει ανωμαλίες και στο σώμα. Χτυπάει στα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος και εξασθενεί τον άνθρωπο με το άγχος που δημιουργεί. Το δηλητηρίασμα από την πίκρα μπορεί να καταβάλη τελείως όχι μόνον έναν ευαίσθητο οργανισμό αλλά και γερούς οργανισμούς. Μια αδελφή εδώ ξέρετε τί δυνατότητες έχει; Μπορεί να κάνη πολύ καλή πνευματική εργασία, και στις δουλειές είναι σπίρτο! Όλο το μοναστήρι μπορεί να το φέρη βόλτα, αλλά, επειδή την πιάνει αυτό το τσάκισμα από την στενοχώρια, δεν μπορεί να κάνη τίποτε χαραμίζεται. Κι έτσι αχρηστεύεται μια γερή μηχανή. Από το βιβλίο: «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Ε΄ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ»" .-

** Ο ΘΕΟΣ …ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ;
*Ο Θεός βλέπει το πρόβλημα της Ελλάδας και τον κίνδυνο να καταστραφεί η ιστορική αυτή χώρα και αποφασίζει να κάνει άμεση παρέμβαση.
* Κατεβαίνει στην βουλή των ελλήνων και μεταξύ των άλλων λέει τα εξής :
* ¨Ακούστε ρεμάλια αποφάσισα να σας χαρίσω όλο το χρέος και να πριμοδοτήσω την χώρα με άλλα τόσα ευρώ, ώστε να αναπτυχθεί και να μεγαλουργήσει. Επίσης αποφάσισα να λύσω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ...σκοπιανό και το αλβανικό ζήτημα και εφεξής οι λαοί αυτοί θα ζούνε σε απόλυτη αρμονία μαζί σας.
 * Τέλος θα ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα, θα σας υποδείξω συγκεκριμένα μέρη, όπου θα βγάλετε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πολύτιμα μέταλλα και χαρίζω όλα τα δάνεια και των ελλήνων προς τις τράπεζες τους".
* Στο άκουσμα όλων αυτών το ελληνικό κοινοβούλιο σείεται από ιαχές, χειροκροτήματα και αγκαλιάσματα όλων των παρατάξεων.
* Ο θεός όμως τους κάνει νεύμα να καθίσουν κάτω και τους λέει : "μισό λεπτό ρεμάλια ακούστε και το τελευταίο, θέλω από εσάς όμως να κάνετε και μια μικρή ελάχιστη παραχώρηση σε όλα αυτά που δίνω στην χώρα που αγαπάτε............".
* Οι βουλευτές ωρύονται από τα έδρανα ενθαρρύνοντας τον θεό να συνεχίσει και αυτός λέει........."θα ήθελα όσοι έχουν εκλεγεί την τελευταία 20ετία να φύγουν και να μην ξαναβάλουν ποτέ ξανά υποψηφιότητα σε κυβερνητική θέση.
* Η βουλή παγώνει και οι βουλευτές αποσύρονται για να το σκεφτούν.
* Σε δύο ώρες εκδίδονται πύρινες ανακοινώσεις από τα κόμματα που καταγγέλλουν την επέμβαση ξένου παράγοντα στην χώρα και την προώθηση εκβιαστικών διλημμάτων για την υποδούλωση της χώρας και του λαού της, ενώ πολλά ΜΜΕ μιλούν για θεσμική εκτροπή από την χωρίς κανένα λόγω απρόκλητη και θρασεία επέμβαση του θεού στο εσωτερικό μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας!!!!!!!!


*** ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY

2012 :

** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html  ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
 ** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** ** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html ,  Στο  αγιάζι της καθημερινής  ενημέρωσης , Παρασκευή  6 Ιανουαρίου 2012.-   .-

**  ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ :
Από νεκρές  φωτογραφίες
*
** AΠΟ  ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :
** ΓΑΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗ Σκούλικας– ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑ 18-Ιουλίου 2010 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ , ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


http://youtu.be/zgToD9s2SZE  ,



** Arfara Kalamatas Μessinias Greece  2012 :
Από την νέα γέφυρα Αριοχώρι -Πήδημα , στην περιοχή "Λιγεριά " Πηδήματος Αρφαρών , όπου και τα νέα διόδια ,(της  εταιρείας εκμετάλευσης ) ,  ο νέος  σχεδόν  έτοιμος κλειστός εθνικός δρόμος Καλαμάτας -Τρίπολης -Κορίνθου -Αθηνών , με τους παράδρομους , φωτισμό , διαχωριστικές νησίδες διπλής κατεύθυνσης .-
Από την γέφυρα στο ερασιτεχνικό μας βίντεο , μπορούμε και βλέπουμε επίσης τα χωριά Πήδημα , Αριοχώρι , Αρφαρά και ψηλά και πίσω και πάνω από το Αρφαρά το Σταματινου , περιοχές κορυφογραμών πααλιάς άνω Βρομώβρυσης , Βελανιδιάς , Αγρίλου και κάστρου Πηδήματος .το 2012 .-
 http://www.youtube.com/watch?v=FjjovFwwohw  ,



** ** Κόμβος στον Άγιο Κωνσταντινο Αρφαρών Μεσσηνίας , έργα νέας  Ε.Ο. το 2012 :
Από το ύψος διασταύρωσης προς Πλατύ Αρφαρών (παλαιός ενθικός δρόμος Καλαμάτας - Αθηνών ) που διέρχεται με νέα γέφυρα (κόμβος Αρφαρών ) πάνω από τον καινούργιο εθνικό δρόμο στην περιοχή "πουρίδα " Άγιος Κωνσταντίνος Αρφαρών Καλαμάτας Ν, Μεσσηνίας το 2012 .-
 http://www.youtube.com/watch?v=IlG0wKMUNPM  ,




** Εθνικός Δρόμος ( έργα ) περιοχή Πήδημα - Αρφαρά Καλαμάτας , Greece 2012 :
Ο νέος κλειστός εθνικός δρόμος Καλαμάτας -Τρίπολης από τον παράδρομο προς νέα διόδια Πηδήματος παρουσιάζεται σ΄αυτό το ερασιτεχνικό βίντεο στην περιοχή Αρφαρών Καλαμάτας  2012 .-
http://www.youtube.com/watch?v=gdSHtMcpN9E  ,



**







1 σχόλιο: