Επιλογές αναρτήσεων Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2014 :
*** Μην ξεχνάτε το αντιγριπικό εμβόλιο
Tη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού ως μέσου προφύλαξης από την εποχική γρίπη τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την έναρξη της φετινής περιόδου επιτήρησης της γρίπης 2014-2015 στο Βόρειο Ημισφαίριο, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2014 ως και τις 17 Μαΐου 2015. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφορά τόσο στη νόσηση όσο και στην ηπιότερη κλινική εικόνα σε περίπτωση νόσησης. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή/και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού διαπιστώνεται και από τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, για τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κατά την περσινή περίοδο γρίπης 2013-2014, από τους 330 ασθενείς με γρίπη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 235 (92,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που κατέληξαν στις ΜΕΘ, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στη χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο και να δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να παραχθεί ικανή ποσότητα αντισωμάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία. Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες), το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους ίδιους, τις οικογένειές τους, αλλά, προπάντων, τους ευάλωτους πολλές φορές ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε περίπου 3, 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης. Εκτός του εμβολιασμού, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η τήρηση των κανόνων υγιεινής, το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ -
*** Ο Δεκάλογος των συζύγων
1. Μην κάνετε το δάσκαλο στο/στη σύντροφό σας. Ο καλύτερος τρόπος να τον διδάξετε είναι να τον αγαπάτε.
2. Ο γάμος είναι μια διαρκής, αλλά ωραία περιπέτεια, που βοηθάει να ανακαλύπτουμε τον αληθινό εαυτό μας, τον ψυχικό κόσμο του συντρόφου μας
και να γνωρίσουμε τον Θεό.
3. Το σύντροφο μας τον αποδεχόμαστε όπως είναι, με τις αδυναμίες και τις ιδιοτροπίες του, και όχι όπως εμείς θα θέλαμε να είναι. Η οικογένεια είναι παλαίστρα και γυμναστήριο.
4. Προσπαθείτε να καταλάβετε το/τη σύζυγό σας. Μην λησμονείτε ότι ο άντρας σκέφτεται περισσότερο με τη στεγνή λογική, ενώ η γυναίκα με την καρδιά.
5. Μην προσπαθείτε να επιβάλετε τη γνώμη σας και να διορθώσετε το/τη σύντροφό σας. Φροντίστε καλύτερα να διορθώσετε τον εαυτό σας.
6. Με την πίστη, την υπομονή και την αγάπη αντιμετωπίζονται νικηφόρα όλες οι δυσκολίες της ζωής.
7. Ο μεγαλύτερος εχθρός της συζυγικής ζωής είναι ο εγωισμός. Δε μας σώζει η επίθεση κατά του συντρόφου μας, αλλά η επίθεση κατά του εγώ μας.
8. Το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας είναι να αγαπάει ο πατέρας τη μητέρα τους και η μητέρα τον πατέρα τους.
9. Το μυστικό της οικογενειακής γαλήνης είναι να μπορεί κανείς να συγχωρεί.
10. Ο γάμος είναι «Μυστήριο μέγα», που αρχίζει μέσα στην Εκκλησία και ανανεώνεται με η Θεία Λειτουργία και τα Μυστήρια Της.
*** Τεχνολογίας υγρής πέτρας στο Μάτσου Πίτσου των Ίνκας.
Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος.Το Μάτσου Πίτσου είναι ένα προκολομβιανό κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Κούσκο του Περού ,χτισμένη σε υψόμετρο 2,5 χιλιομέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.Και αυτά είναι όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για το μέρος.
Πότε χτίστηκε η πόλη,ποιός την έχτισε και πώς ονομαζόταν αρχικά παραμένει μυστήριο.Επίσης άγνωστο παραμένει ποιός κατοικούσε στην πόλη ,anexigita.comγιατί χτίστηκε σε τόσο μεγάλο υψόμετρο και τί οδήγησε τους κατοίκους της να το εγκαταλείψουν.Το όνομα Μάτσου Πίτσου δεν είναι το πραγματικό και δόθηκε μεταγενέστερα από ντόπιους.
Ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο είναι οι γιγάντιοι ογκόλιθοι από τους οποίους είναι χτισμένοι οι τοίχοι ,οι οποίοι είναι τόσο στενά δεμένοι μεταξύ τους που δεν περνάει ούτε λεπίδα μαχαιριού.
ο Βιρακότσα και οι χυτές πέτρες
Για την προέλευση του μέρους έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες και διατυπωθεί διάφορες θεωρίες,άλλες βασιζόμενες σε στοιχεία άλλες τελείως φανταστικές.Όμως ένας Ρώσος επιστήμονας και ταξιώτης σε πολλά αρχαιολογικά μέρη του κόσμου,διατύπωσε την άποψη ότι το Μάτσου Πίτσου όπως το ξέρουμε σήμερα χτίστηκε σε δύο χρονολογικές φάσεις.Μάλιστα η δεύτερη φάση είναι τεχνολογικά κατώτερη από την πρώτη,γεγονός που δείχνει ότι οι δύο φάσεις χτίστηκαν από δύο διαφορετικούς πολιτισμούς τεχνολογικά πολύ διαφορετικούς.Η τεχνολογία της πρώτης φάσης ήταν κατά πολύ ανώτερη.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της συμβατικής επιστήμης,το Μάτσου Πίτσου ιδρύθηκε το 1500 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα των Ίνκας με το όνομα Πατσακουτέκ.Σύμφωνα με τη θεωρία του Ρώσου ,πιθανώς χτίστηκε από τους γιούς του ίδιου του μυθικού Βιρακότσα,anexigita.comαριστοκράτη της του πολιτισμού της Χαμένης Ατλαντίδας,μαζί με τον οποίο κάποιοι επιζώντες Άτλαντες μετά την καταβύθιση της Ηπείρου έπλευσαν μαζί του μέχρι τις ακτές της Νότιας Αμερικής.
Ο Βιρακότσα και οι δικοί τρομοκρατημένοι από τον καταποντισμό της πατρίδας τους,ανέβηκαν στο στο πιο ψηλό σημείο των Άνδεων ,δίπλα στη λίμνη Τιτικάκα κοντά σε ένα ενεργό ηφαίστειο.Εκεί άρχισαν να φτιάχνουν τετραγωνισμένους ογκόλιθους μικρούς και τεράστιους από υγροποιημένη πέτρα που έρεε μαζί με τη λάβα από το ηφαίστειο.Κάτι δηλαδή σαν το σύγχρονο τσιμέντο.Μ'αυτούς στη συνέχεια κατασκεύασαν τα σπίτια ,τους ναούς και τα τείχη τους.anexigita.comΜάλιστα εκεί στο σημείο έχει διατηρηθεί ένας γιγάντιος πέτρινος φούρνος που χρησιμοποιήσαν,σύμφωνα με την ίδια θεωρία για να ψήνουν τους ογκόλιθους.
Κατά τον Ρώσο πάλι,οι ογκόλιθοι φτιάχνονταν από χυτή πέτρα που την έπερναν μέσω χημεικού λιώσιμου άμμου συγκεκριμένης οξύτητας.
Με αυτή την ηφαιστειακή τεχνολογία ήταν σε θέση να κατασκευάσουν πολύγωνους ογκόλιθους που ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους.Άλλοι κατασκευάζονταν δίπλα στο ηφαίστειο,ενώ anexigita.comάλλοι μακρυά από,αφού στερεοποιούσαν την υγρή πέτρα που είχαν φέρει μαζί τους.
Με παρόμοια ηφαιστειακή τεχνολογία έχουν φτιαχτεί πολλά κτίσμα σε όλη την Ν.Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο,όπως στο Πούμα Πούνκου,στο στο Σακσαϊουαμάν,στο Τιγουανάκου,στο Άνγκορ Μπατ,την Ιερουσαλήμ,την Τροία της Εφέσου,την Καρχηδόνα και αλλού.
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ,σ'αυτή την θεωρία αλλά ο Ρώσος ερευνητής επιμένει ότι βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. www.anexigita.com ,.-
*** "Σφάξτε τους απίστους μέσα στις χώρες τους"
*** Αρχαίοι Έλληνες και βότανα!!!
Στα Ομηρικά έπη αναφέρονται αρκετά φυτά, όμως με ατελείς περιγραφές επειδή πιθανότατα ο Όμηρος ήταν τυφλός. (Σχόλιο “τροφής”: Εντελώς άτοπο το συμπέρασμα, διότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο, πως έκανε λεπτομερέστατες άλλες περιγραφές; Ενδεχομένως να μην τον ενδιέφερε να επεκταθεί για το θέμα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η δικαιολογία “ήταν τυφλός”, είναι τουλάχιστον φαιδρή!)
Τα «ανδροφόνα ή θυμοφθόρα φάρμακα» ήταν δηλητηριώδη βότανα με τα οποία επάλειφαν τα βέλη ή δηλητηρίαζαν την τροφή.
*** Η Ινδιάνικη φυλή των Cherokee μιλούσε Ελληνικά και κατάγονται από την Ανατολική Μεσόγειο !
Τρία δείγματα πετρογλυφικών βρέθηκαν στην Βόρεια Αμερική, όπου ερευνήθηκαν και αποδόθηκαν στο ότι είναι Ελληνικά. Η πέτρα Possum Creek Stone ανακαλύφθηκε από την Gloria Farley στην Oklahoma το 1970. Όπως εξηγεί η ίδια στην πέτρα απεικονίζεται ένας Έλληνας αθλητής επάνω σε βάθρο νίκης με επιγραφή που γράφει HO-NI-KA-SA η o nikasa (ο νικητής)
Η πέτρα Thruston Stone ερμηνεύεται ως μία ανάμιξη πολλών πολιτισμών οπως Ελληνικής, Τσερόκι, Ινδιάνικης, Αιγυπτιακής και Εβραίκης. Η πολιτισμική κοινότητα των Cherokee, Keetoowah Society επισήμανε, όπως το επιβεβαιώνει και το όραμα του Eloh, ότι προέρχονται από τους Πτολεμαίους που έφτασαν με υπερατλαντικά ταξίδια μαζί με Εβραίους και Φοίνικες στην κοιλάδα του Ohio γύρω στο 100 π.Χ.
Το Red Bird Petroglyph είναι Ελληνική επιγραφή που χρονολογείται ανάμεσα στον 2ο και 3ο αιώνα π.Χ. και όχι όπως ανακοίνωσε τελευταία το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής και η New York Times ότι είναι του 1800.
Η γλώσσα των Cherokee περιέχει πολλές λέξεις ελληνικής προέλευσης, ιδιαίτερα στο πεδίο της ιεραρχίας, στρατιωτικής ορολογίας, μυθολογίας, αθλητισμού και τελετουργίας.
Επίσης η μουσική των Cherokee αντανακλά τις ελληνικές τους ρίζες. Οι ινδιάνοι Cherokee είναι στην κυριολεξία οι Έλληνες της αρχαίας Αμερικής.
Στην μνήμη της Gloria Farley
Donald N. Yates
Ελληνικές λέξεις που ταιριάζουν με των Cherokee
Βίντεο , Red Bird Petroglyph :
http://youtu.be/KES6Kzy-RL4 ,.
*** Ηρώδειο: Είχε στέγη σαν γέφυρα!!!
*** Το θαύμα του λεμονιού!!!
*** ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑ Η ΜΟΣΧΟΣΙΤΑΡΟ.Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε την τριγωνέλλα ως φάρμακο για όλα τα είδη γυναικολογικών προβλημάτων!!!
Η τριγωνέλλα θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα βότανα, το οποίο άφησε το στίγμα του στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αποτέλεσε τροφή, ζωοτροφή και φάρμακο για πολλούς αρχαίους λαούς και ως τέτοιο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.
Βότανο το οποίον ο Ιπποκράτης είχε σε μεγάλη υπόληψη. Το συνιστούσε ως σιρόπι για το βήχα, προκειμένου να καταπραΰνει τα αναπνευστικά προβλήματα αλλά και σαν τονωτικό που έδινε στους ασθενείς που πάσχουν από φυματίωση.
Oι περισσότεροι γνωρίζουν το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος σε υπηρεσία σήμερα, το stealth F-22 της αμερικανικής Αεροπορίας.
Αυτό που ξέρουν ελάχιστοι είναι ότι χαμένος του διαγωνισμού της USAF στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, το YF-23 ήταν ένα ακόμα πιο προηγμένο μαχητικό από το F-22, το οποίο όμως έχασε τον διαγωνισμό για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν το πανίσχυρο λόμπι της Lockheed Martin και ο δεύτερος ότι εφάρμοζε τεχνολογίες οι οποίες ενείχαν υψηλό ποσοστό τεχνολογικού ρίσκου.
Και δεδομένου ότι η βασική απειλή, η Σοβετική Ενωση είχε εκλείψει και ο "ψυχρός" πόλεμος είχε τελειώσει, κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να ληφθούν τέτοια τεχνολογικά ρίσκα κι να πάνε σε μία πιο "συμβατική" σχεδίαση, όπως το F-22.
Το YF-23 θεωρείται ότι άγγιζε την ... έκτη γενιά μαχητικών. Σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το ρωσικό T-50 το σχέδιο του οποίου αναπτύχθηκε μετά από 10 χρόνια του μοιάζει σε αρκετά σημεία. Δείτε το περίφημο YF-23: http://youtu.be/dPgm-4TZ9Kk ,.
*** Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Νεκροί τρεις «αντιπαραγωγικοί» οπλίτες
Στο πένθος βυθίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μετά το ατύχημα που συνέβη σήμερα σε πεδίο βολής στην Μαγνησία. Δύο επαγγελματίες οπλίτες Πεζικού και ένας οπλίτης θητείας, έχασαν τη ζωή τους στις 13:30 στο πεδίο ασκήσεων «Γλαφυρών», όταν κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών βαρέων όπλων Πεζικού, με όλμους 81 χιλ, διερράγη ο σωλήνας όλμου, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας αξιωματικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου και σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου ανέφεραν ότι ο αξιωματικός είναι εκτός κινδύνου, με τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα εξωτερικά.
Απόψε το βράδυ που ο θάνατος των τριών συμπατριωτών μας θα είναι πρώτη είδηση στα δελτία των μεγαλοεργολάβων της ενημέρωσης καλό θα είναι να θυμηθούμε τι είχε πει ο Πάγκαλος! «Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας».
Αυτοί λοιπόν είναι οι αντιπαραγωγικοί… Αυτοί που καθημερινά παίζουν την ζωή τους κορών-γράμματα. Για να δέχονται μετά την κριτική από τον κάθε πολιτικό…
*** Τίποτες δεν πέθανε, τίποτε δεν εξαρθρώθηκε :
Από ότι αποδεικνύεται η τρομοκρατία στην χώρα μας τελικά υπάρχει παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών για το αντίθετο. Αυτό το βλέπουμε σήμερα στην περίπτωση του συλληφθέντος νεαρού ο οποίος φέρεται να είναι μέλος της ομάδος Μαζιώτη. Αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους πιθανούς στόχους του αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι το ότι οι διωκτικές αρχές για να τους συλλαμβάνουν τόσο εύκολα λίγο πριν πραγματοποιήσουν ένα τόσο μεγάλο χτύπημα, όπως θα ήταν ενδεχομένως η επίθεση εναντίον ενός τόσο μεγάλου οικονομικού παράγοντα και ιδιοκτήτη μίας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας μας σημαίνει ότι γνωρίζουν ατούς που στελεχώνουν τις δολοφονικές, τρομοκρατικές, οργανώσεις αλλά λόγω των, υπερβολικών, αντιδράσεων και της ύπνωσης του ελληνικού λαού ο οποίος θεωρεί το ότι αριστερό ως προοδευτικό είναι έτοιμος ακόμα και να καταπιεί την στυγνή δολοφονία δύο νέων παιδιών των οποίων το μόνο τους «αδίκημα» ήταν ότι ήταν Εθνικιστές.
Λοιπόν ότι και να μας λέει η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία των εχθρών του ανθρώπου και του πολιτισμού θα συνεχίσει να υφίσταται όσο υφίσταται και αυτό το αφύσικο πολιτικό σύστημα.
*** Άνθιμος Θεσσαλονίκης: «Δε χαρίζουμε σε κανένα το πανεθνικό όνομα της Μακεδονίας!»
Το νέο βροντερό «Όχι» του Άνθιμου στους Σκοπιανούς ήρθε από άμβωνος στο κήρυγμά του στο πλαίσιο της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον καθεδρικό Ναό της Της Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.
Αυτό το «Όχι» που δεν τολμούν να ξεστομίσουν οι πολιτικοί μας, αλλά επιθυμεί διακαώς η ψυχή των Ελλήνων…
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, συμπλήρωσε ρητά και απερίφραστα: «Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία».
Με το σύνθημα «ΌΧΙ και ΠΟΤΕ το όνομα Μακεδονία στο κράτος των Σκοπίων», ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε μια σειρά από ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν το αβάσιμο των ισχυρισμών των Σκοπιανών που καπηλεύονται το όνομα «Μακεδονία».
Όπως αποκαλύπτει το pentapostagma.gr, η λίστα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από «Όχι» είχε αποδέκτες την ηγεσία των Σκοπίων, τον λαό του γειτονικού κρατιδίου, καθώς και άλλες κατευθύνσεις…
«Οι πολιτικοί μας δέχονται πιέσεις, γιατί κάποιες χώρες θέλουν να πατήσουν πόδι στην Βαλκανική. Ξεχάστηκε η απόφαση του 2008… Τα Σκόπια δεν μπορούν να έχουν το όνομα Μακεδονία, γιατί δεν ήταν Χριστιανοί, αλλά εκχριστιανίστηκαν πολύ αργότερα. Το όνομα Μακεδονία είναι ελληνικό πρέπει να το νιώσουμε κι εμείς, να γίνουν μαθήματα στα σχολεία, ομιλίες στο στρατό και άλλα. Μας προσέβαλαν ακόμη και για την Αμφίπολη και δεν αντιδράσαμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.
Δείτε ολόκληρο το επίμαχο κήρυγμα από το 02.00.00 και μετά:Απευθείας Μετάδοση - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από την αγία Σοφία Θεσ/νίκης (5-10-2014) : http://youtu.be/7JpFFSHKqcc ,
*** Άνθιμος Θεσσαλονίκης: «Οι ξένοι έδιωξαν τον Χριστό… Ήρθε το Ισλάμ και έστησε τζαμιά μέσα στο κέντρο των πόλεων!» O Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, γνωστός για τον πύρινο λόγο και τις αντισυμβατικές του απόψεις, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα εθνικά μας θέματα, τον υπαρκτό ισλαμικό κίνδυνο, καθώς και τις απαράδεκτες γειτονικές απειλές σε βάρος της χώρας μας.
Αφορμή στάθηκε το χθεσινό μνημόσυνο των ηρώων της Μικρασιατικής καταστροφής, μετά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ναό της του Θεού Σοφίας.
Ο Σεβασμιώτατος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Στέφανο Τόλιο και ιερείς του ναού, με δάκρυα στα μάτια μίλησε για τη διάλυση της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.
«Δεν πιστεύουμε ποτέ στα λόγια τους, σε καμία βούληση σε κανέναν λόγο διπλωματίας των γειτονικών χωρών που ανήκουν σε αυτό το θρήσκευμα. Όλοι αυτοί στο βάθος της ψυχής τους διδάσκονται ότι αν κάποιος αντίπαλος ή εχθρός δεν προσχωρεί στο θρήσκευμα τους πρέπει να τον φονεύσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Λάβρος ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος για την ισλαμική απειλή στη χώρα μας, πρόσθεσε: «Οι ξένοι έδιωξαν τον Χριστό από την ζωή τους και κυριάρχησε η αθεΐα μέσα τους και στο κενό που υπήρξε ήρθε το Ισλάμ και έστησε τζαμιά μέσα στο κέντρο των πόλεων».
Όπως σημειώνει το pentapostagma.gr, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας: «Μακάρι να ζήσουν τα παιδιά μας καλύτερες μέρες, σεβασμού της ελευθερίας, σεβασμού των συνόρων και των δικαιωμάτων των λαών και ποτέ ξανά περίπτωση σαν την Κύπρο».
Αμέσως μετά έγινε η κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του εθνάρχη Χρυσοστόμου Σμύρνης από την πολιτειακή και πολιτική αρχή.
*** H Νέα Δημοκρατία στη Νέα Μεταπολίτευση Posted by Κωνσταντίνος Μανίκας on 4:17 μ.μ.
*** Γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος και κοκκινίζει στην ανατολή και δύση; VIDEO -
Γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά το ηλιοβασίλεμα ο δίσκος του ήλιου είναι πιο κόκκινος;Με μια λάμπα λευκού φωτός και ένα διαφανές δοχείο πουπεριέχει νερό (στο οποίο διαλύθηκε μικρή ποσότητα αποβουτυρωμένου γάλακτος), μπορεί να δοθεί μια πειραματική ερμηνεία του φαινομένου:Και για όσους δεν χωνεύουν τα γαλλικά, ακολουθεί μια ερμηνεία του φαινομένου από το διαδικτυακό ... … Και για όσους δεν χωνεύουν τα γαλλικά, ακολουθεί μια ερμηνεία του φαινομένου από το διαδικτυακό μάθημα, “Από τα Κουάρκ μέχρι το Σύμπαν” – Διδάσκων: Ε.Ν. Οικονόμου, (e- Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης):Το φως που έρχεται από τον ήλιο είναι όπως γνωρίζουμε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αποτελείται από τη σύνθεση πολλών διαφορετικών μηκών κύματος, που τα μάτια μας τα αναγνωρίζουν ως τα χρώματα της ίριδας. Καθώς το ηλιακό φως περνά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης αλληλεπιδρά με τα μόριά της, και σκεδάζεται από αυτά αλλάζοντας κατεύθυνση. Η αλληλεπίδραση αυτή εξαρτάται έντονα από το μήκος κύματος. Όσο πιο μικρό είναι το μήκος κύματος τόσο πιο έντονη είναι η σκέδαση. Το γαλάζιο χρώμα έχει μήκος κύματος σχεδόν το μισό από ότι το κόκκινο χρώμα και σκεδάζεται σχεδόν 16 φορές πιο έντονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ακτίνες του γαλάζιου φωτός που φεύγουν από τον ήλιο να φθάνουν τελικά στον παρατηρητή από κάθε κατεύθυνση προβάλλοντας, όπως φαίνεται και στο σχήμα που ακολουθεί, το γαλάζιο τους χρώμα σε όλον τον ουρανό.Όταν o ήλιος δύει, το φως του πρέπει να διασχίσει μεγαλύτερο μήκος της ατμόσφαιρας για να φθάσει στον παρατηρητή και μεγαλύτερο μέρος από το γαλάζιο φως του ήλιου δεν κατορθώνει να φθάσει τελικά σε αυτόν. Μια που το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο στο κόκκινο χρώμα αυτό συνεχίζει σχεδόν ανέπαφο τη διαδρομή του. Έτσι ο δίσκος του ήλιου εμφανίζεται σαφώς πιο κόκκινος από το κίτρινο χρώμα που έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλές φορές επειδή υπάρχουν σύννεφα και σκόνη στην ατμόσφαιρα, αυτά απορροφούν και σκεδάζουν το γαλάζιο φως πολύ πιο έντονα από ότι το κόκκινο και το κίτρινο φως με αποτέλεσμα ο ίδιος ο ουρανός προς τη διεύθυνση της δύσης του ήλιου να εμφανίζεται κοκκινωπός.
ΒΙΝΤΕΟ , Bleu du ciel et soleil couchant : http://youtu.be/ge6MFvV8m3U ,
*** Η Θράκη «επιστρέφει» στη Τουρκία αν η συνθήκη της Λωζάννης τελειώσει το 2023;
Ένα άρθρο που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας στο περιοδικό, FOREIGN POLICY, με τίτλο «Notes on a Turkish Conspiracy» το οποίο έγραψε ο Nicholas Danforth, αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση στην συνθήκη της Λωζάννης που υπεγράφη το 1923να υπάρχει μυστική ρήτρα η οποία ορίζει το τέλος της συνθήκης σε 100 χρόνια δηλαδή το 2023. Παράλληλα η ρήτρα αυτή προβλέπει μία σειρά γεωπολιτικών ρυθμίσεων που εάν πραγματικά υπάρχουν τότε προβλέπεται τρομερή γεωστρατηγική έκρηξη σε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης του Ανατολικού Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής.
Στο συγκεκριμένο άρθρο καταγράφονται ισχυρισμοί κύκλων της Τουρκίας ότι, υπάρχουν μυστικά άρθρα στην συνθήκη, που έχουν υπογραφεί από τούρκους και βρετανούς διπλωμάτες πριν από ένα αιώνα περίπου. Στα άρθρα αυτά σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο Nicholas Danforth αναφέρεται ότι με την λήξη της συμφωνίας, θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία η Δυτική Θράκη και περιοχές του σημερινού Ιράκ όπως η Μοσούλη. Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν πράγματι αυτές οι μυστικές συμφωνίες στην συνθήκη της Λωζάννης.
Υπάρχουν όμως πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Τουρκία και οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Ρ Τ Ερντογάν που υποστηρίζουν ότι μόλις λήξη η συμφωνία το 2023, η Τουρκία αποκτά την δυνατότητα να προεκτείνει τα σύνορα της. Στην επέκταση αυτή περιλαμβάνονται προς τα δυτικά η περιοχή της Δυτικής Θράκης και νοτιοανατολικά περιοχές του Ιράκ και συγκεκριμένα η περιοχή της Μοσούλης όπως προαναφέραμε. Το πρόβλημα που δημιουργείται εάν πράγματι ισχύουν αυτές οι συμφωνίες, είναι τεράστιο, γιατί δημιουργούνται αλυτρωτικές βλέψεις από την Τουρκία με απώτερο σκοπό την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Για να πραγματοποιήσουν αυτές τις βλέψεις τους οι τούρκοι έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν τεράστια πολεμική βιομηχανία και τεράστιες ένοπλες δυνάμεις με άριστο εξοπλισμό. Από την άλλη μεριά το Ιράκ είναι ένα διαλυμένο κράτος, η δε χώρα μας λόγω της τεράστια ς οικονομικής κρίσης από την οποία μαστίζεται εδώ και μία τετραετία, αλλά και η φαυλοκρατία των πολιτικών μας, καθημερινά μας βυθίζουν σε εθνική και κοινωνική παρακμή. Εμείς οι Έλληνες θεωρούμε , και αυτό μας το έχουν επιβάλει οι πολιτικάντηδες που μας κυβερνούν, ότι οι ελπίδες μας για επιβίωση έχουν παραδοθεί στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό παράγοντα.
Εάν δεν ξυπνήσουμε από τον οικονομικό λήθαργο που τεχνηέντως μας έχουν παρασύρει οι πολιτικάντηδες και εάν δεν φροντίσουμε πρωτίστως τα εθνικά μας θέματα το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για την Ελληνική πατρίδα. Ν. Αγαπηνός
*** XAMOΣ ΤΩΡΑ - Η Κωνσταντινούπολη καίγεται – Ξεσηκωμός Κούρδων! -
Και κάπως έτσι, το καζάνι που έβραζε δεκαετίες έσκασε! Βράδυ Δευτέρας και δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν σε όλη την Τουρκία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στην κυβέρνηση Ερντογάν που το στηρίζει και προειδοποιούν ότι εάν η κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με τη Συρία, αλωθεί από το Ισλαμικό Κράτος τότε όλη η Τουρκία θα παραδοθεί στις φλόγες. Ήδη, βράδυ Δευτέρας, οι φωτιές του ξεσηκωμού έχουν ανάψει για τα καλά στην Κωνσταντινούπολη με άγριες οδομαχίες να μαίνονται στους δρόμους της βασιλεύουσας. -
Οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στο twitter μετά τις 23.00 το βράδυ, δείχνουν δηλαδή τι συμβαίνει τώρα στην Κωνσταντινούπολη. Η κατάσταση είναι ρευστή, είναι επικίνδυνη, ο σουλτάνος Ερντογάν και ο παρανοϊκός βεζίρης του ο Νταβούτογλου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, αν όχι τρομοκρατημένοι. -
*** ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΝ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ... -
Την αποκάλυψη έκανε πριν λίγο σε πρωινή εκπομπή του ΕΤV ο δημοσιογράφος Λεκάκης ο οποίος ιχυρίστηκε οτι βρέθηκαν τρείς επιγραφές για αυτό το λόγω αυξήθηκε και η αστυνιμική παρουσία στην περιοχή!Το ερώτημα ειναι:ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ;;ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ;;ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ;;;Ο δημοσιογράφος υποστήριξε οτι τα ευρήματα ειναι ικάνα να δημιουργήσουν ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ με λάβαρα και αίτημα τον ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. -
*** Πράγματα για την ελληνική Γλώσσα που δε γνωρίζετε!!!
*** Ένας υπέροχος Άνθρωπος…
Εντάξει, «μια σοδειά από στεναγμούς οι ειδήσεις», αλλά αυτός δεν είναι λόγος να υψώσει σημαία η χαιρέκακη «εντολή» («Τα κεφάλια μέσα») που αντιλαμβάνεται το καθεμέρα και τις δυσκολίες του σαν ένα στίβο μόνιμης δοκιμασίας και κλαυθμών. Οι μαίανδροι της καθημερινότητος -και οι δυσκολίες- έχουν τη χάρη τους. Είναι σαν το αμόνι που δοκιμάζει τις αντοχές του σιδήρου και τον μορφοποιεί. Οι δυσκολίες κινητοποιούν κρυμμένες δυνάμεις, επιδοτούν τη στωικότητα και ενισχύουν τους θυλάκους που ανθίστανται. Χωρίς τις πίκρες, τις δυσκολίες και τις ήττες θα ήταν λιγότερο θελκτικό το θετικό τους ισοδύναμο. Και καμία εσωτερική επανάσταση δε θα ήταν δυνατή χωρίς αυτές. Οπότε σήμερα θα σας μιλήσουμε για έναν υπέροχο Άνθρωπο. Η Ντίνα είναι 48 ετών και δηλώνει καθαρίστρια. Μέχρι τα 36 της ήταν απόφοιτος Δημοτικού. «Όλοι έχουν ένα χαρτί. Θα τελειώσω κι εγώ το σχολείο για να ξέρω κάτι παραπάνω», είπε και ξαναγράφτηκε στην Α' Γυμνασίου. Δέκα χρόνια μετά, πτυχιούχος, πλέον, απόφοιτος Πανεπιστημίου, εξακολουθεί να εργάζεται στο χώρο της καθαριότητας, για 270 ευρώ το μήνα. «Καθαρίστρια με πτυχίο από το Πάντειο. Γιατί όχι; Δεν πήγα στο Πανεπιστήμιο με βλέψεις να αποκτήσω καλύτερη δουλειά. Άλλο η επιβίωση, άλλο η δουλειά». «Η μοίρα μου ήταν προδιαγεγραμμένη: έπρεπε να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Ο πατέρας μου ήταν εργάτης». Βρέθηκε, με τρεις κόρες, που έπρεπε να προικίσει. «Παντρεύτηκα πολύ νέα, στα 18». Στην ηλικία των δεκατριών έπιασε δουλειά σε εργοστάσιο ενδυμάτων. «Γαζώτρια. Ανειδίκευτη πήγα, αλλά σιγά σιγά την έμαθα τη δουλειά. Ήταν αρκετά δύσκολη για ένα παιδί. Στα 16 μου ξεκίνησα ως καθαρίστρια σε σπίτια. Όταν παντρεύτηκα, σταμάτησα, μεγάλωσα τα παιδιά και επέστρεψα, όταν ο γιος μου έγινε 11 χρόνων». Όταν έκλεισε τα 36, στο διαμέρισμά της, ζούσαν δύο παιδιά, αλλά τρεις μαθητές. «Τα παιδιά μου πήγαιναν στο Γυμνάσιο, όταν αποφάσισα να τελειώσω κι εγώ το σχολείο. Πήγα στο νυχτερινό. Ξυπνούσα στις έξι το πρωί, επτά ήμουν στη δουλειά, σχολούσα τρεις το μεσημέρι, στις επτά χτυπούσε το κουδούνι». Διάβαζε το βράδυ, μετά το μαγείρεμα. «Έπεφταν τα παιδιά για ύπνο και καθόμουν και διάβαζα. Ήμουν αποφασισμένη ότι θα πάρω το απολυτήριο. Ήθελα να τελειώσω το σχολείο. Κι όταν τέλειωσα το Γυμνάσιο, είχα πάρει φόρα. Αποφάσισα να γραφτώ και στο Λύκειο». «Όπως καταλαβαίνεις, με το να δουλεύεις και να πηγαίνεις σχολείο, κάτι αφήνεις πίσω. Εγώ, καλώς ή κακώς, χώρισα. Δε με στήριξε σ' αυτή την επιλογή κανένας. Κι η μάνα μου είχε γκρίνια. "Άσε το σχολείο, τι το θες; Θα τα διαλύσεις όλα"». Η Ντίνα δεν άκουσε κανέναν. Έδωσε Πανελλαδικές το 2007, όταν ήταν 40 ετών. «Θα άλλαζες δουλειά;», τη ρωτάω. «Όχι. Η δουλειά για μένα είναι επιβίωση. Τόσα παιδιά ψάχνουν να βρουν μια θέση. Εγώ θα τους τη φάω; Υπάρχουν παιδιά που έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά και δεν μπορούν να κάνουν μια αρχή. Εγώ έχω τη δουλειά μου, δεν πήγα στο Πανεπιστήμιο για να βρω καλύτερη τύχη. Εγώ ήθελα σαν άνθρωπος να αλλάξω. Να βλέπω διαφορετικά τα πράγματα, χωρίς αυτό το στερεοτυπικό». Κλείνοντας θα ήθελε να μας αφιερώσει κάποιους σκόρπιους στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, που λένε: «Όσα με ζόρια εγώ περνάω, εσύ τα βλέπεις αμμουδιές. Μονάχα αυτό κατάλαβα απ’ όλο το ταξίδι». Έρρωσθε. Του Αντώνη Πετρόγιαννη -
*** Εκεί όρθιοι στην ουρά και αξιολύπητοι
Του Σταύρου ΤσαγκαράκηΦιλολόγου - Συγγραφέα Εκεί να μας βλέπουν όρθιους και αξιολύπητους στην ουρά, από τα ψηλά έδρανα της Βουλής. Αυτό θέλουν. Να μας βλέπουν όρθιους και στη γραμμή να περιμένουμε από τις έξι, από τις εφτά το πρωί, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, με μια αγωνία να μας τρώει τα σωθικά μη χάσουμε τη σειρά, μη μείνουμε πιο πίσω από τους άλλους... Εκεί στην ουρά στριμωγμένοι, ξέπνοοι, για να πληρώσουμε τα ΕΝΦΙΑ, τα χαράτσια, τα δάνεια, τις εφορίες. Εκεί όρθιοι σαν φτωχοί συγγενείς, σαν δεύτεροι, σαν παρακατιανοί, σαν τιμωρημένοι για κάτι που δε φταίξαμε. Εμείς εδώ στα χαμηλά τα δώματα, ενώ εκείνοι από τα ψηλά να μας οικτίρουν κάπως, να μας λυπούνται Να μας χτυπούν στην πλάτη, λέγοντας «για το καλό σας υποφέρετε. Υπομονή! Σε λίγο ανοίγουν οι αγορές. Κοιτάξτε το πλεόνασμα, θαυμάστε το! Και οι επενδυτές είναι στο δρόμο κι έρχονται όπου να ’ναι». Αυτά τα λένε από τα ψηλά τα δώματα εκείνοι βέβαια, γιατί ποτέ δεν τους θυμόμαστε να περιμένουν στην ουρά, ν’ αγανακτούν και να φωνάζουν για το δίκιο τους. Ντυμένοι πάντα καθώς πρέπει, εκείνοι με γραβάτες κι άψογα κοστούμια κι εκείνες με φορέματα και μαλαματικά, μια πανδαισία χρωμάτων, μια χάρη απαστράπτουσα. Τι κόσμος, άραγε, είναι αυτός; να αναρωτιέσαι βλέποντάς τους στις οθόνες. Πώς ζουν έτσι, πώς δηλαδή πορεύονται; Κι εμείς εδώ πώς ζούμε; Και πουθενά στα πρόσωπά τους να δεις μια στενοχώρια ή θλίψη για τη μιζέρια και τη φτώχεια εκεί έξω που θερίζει. Να πούμε κι εμείς: «ωραία, μας νοιάζονται μια στάλα, μοχθούν για μας». Αλλά παντού βλέπεις ανέμελα χαμόγελα και εγκάρδιες χειραψίες. Κι εμείς εκεί στις ουρές όρθιοι να λιώνουμε, λες και δε μας γέννησε μάνα εμάς, λες και δε δουλέψαμε τίμια, δε μοχθήσαμε γι’ αυτόν τον έρημο τον τόπο; Αλλά εκεί να στεκόμαστε όρθιοι με τις ώρες, με τις μέρες, απελπισμένοι και ασήμαντοι, χωρίς οξυγόνο, χωρίς ανάσα, να πεθαίνει ο άνθρωπος στα χέρια μας, να σβήνει κι εμείς ανήμποροι να τον βοηθήσουμε. Αναρωτιέμαι με οδύνη και πίκρα πώς μας κατάντησαν έτσι; Μοιάζει να μη θέλουν να μας αφήσουν να ζήσουμε τη ζωή μας οι ισχυροί της οικονομίας, αλλά και οι ισχυροί που βρίσκονται την εξουσία... Μοιάζει σαν να μας κλέβουν τη ζωή μας. Σαν κάποιοι να λεηλατούν με βέβαιους και σταθερούς ρυθμούς το σώμα μας και την ψυχή μας. Όμως, ως πότε θα τα αντέξουμε όλα αυτά; -
*** Ο Σταυρός, το Θείον Βάπτισμα, η Αγία Κοινωνία
Αν προσέχατε και φυλάγατε καλά αυτό που μεταλαμβάνετε...
~ Στο βιβλίο του Γεροντικού αναφέρεται το εξής θαυμαστό: Ένας Άγιος Γέροντας, ο Ιωάννης ο Βοστρηνός, που είχε το κατά δαιμόνων χάρισμα, ερώτησε κάποτε τους δαίμονες που βασάνιζαν μερικούς δαιμονισμένους: «Ποιά πράγματα των χριστιανών φοβάστε περισσότερο;».
- Και οι δαίμονες απάντησαν: «Έχετε όντως τρία πράγματα μεγάλα, ένα που φοράτε στο λαιμό σας, ένα που λούζεσθε στην Εκκλησία και ένα που τρώγετε στην Λειτουργία».
- Αυτός δε τους ερώτησε πάλι: «Ποιά από τα τρία φοβάστε περισσότερο;».
- Και αυτοί απάντησαν: «Αν προσέχατε και φυλάγατε καλά αυτό που μεταλαμβάνετε, κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να βλάψη κανένα χριστιανό».
Από έναν αγαπημένο γέροντα μοναχό του Αγίου Όρους.
Λ.Α.
*** Η Θεολογική σημασία της καμπάνας
Οι καμπάνες συμβολίζουν τις σάλπιγγες των αγγέλων, που αφυπνίζουν για ἐγρήγορση
«Γιά τήν Ἐκκλησιά ἡ καμπάνα, ἡ «καμπάνα». Τί ὡραῖα πού σημαίνει, πού «σημαίνει». Ντίν ντάν, «ντίν ντάν»…»
ΕΙΝΑΙ μερικές φορές πού ὅταν δέν ἔχουμε κατανοήσει το βαθύτερο νόημα προσώπων, καταστάσεων, ἀντικειμένων καί λέξεων, εὔκολα, ἀζύγιστα, ἐπιπόλαια καί ἐπιδερμικά τά πολεμοῦμε. Και πρωτίστως μιλῶ γιά τόν ἑαυτό μου.
Γιʼ αὐτό καί ταπεινά καταθέτω τά ἑξῆς, γιά τά ὁποῖα ἄν ἔχω λάθος διορθῶστε με. Καί γιά νά γίνουμε σαφέστεροι τό θέμα εἶναι περί καμπανῶν.
Ἄς δοῦμε πρῶτα σύντομα την ἱστορική τους προέλευση καί σημασία, ἀντλώντας στοιχεῖα α) ἀπό τήν «Ἀργολική ἀρχειακή βιβλιοθήκη ἱστορίας καί πολιτισμοῦ», και συγκεκριμένα ἀπό τό ἄρθρο μέ τίτλο ¨Καμπαναριά¨τοῦ πρωτοπρ. Γεωργίου Σελλῆ καί β) ἀπό τόν ἱστότοπο «Συνοδοιπορία» καί συγκεκριμένα τό ἄρθρο μέ τίτλο ¨Τό σήμαντρο-Σύμβολο μοναχισμοῦ¨.
Πῶς καθιέρωσαν τὰ σήμαντρα
Ἀρχικά εἴχαμε τό σήμαντρο. Τὸ κάλεσμα μὲ σήμαντρα εἶναι γνωστὸ ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα. Γιὰ τὴν πρόσκληση τοῦ λαοῦ σὲ τελετὲς καὶ συναθροίσεις χρησιμοποιοῦνταν μεγάλα τεμάχια μετάλλου, κρεμασμένα σὲ σχοινιὰ ποὺ τὰ ἔκρουαν μὲ μεταλλικὲς ἢ ξύλινες ράβδους. Ἡ χρήση ἐπίσης μικρῶν κωδώνων ἀναφέρεται καὶ στὴ λατρεία τῶν ἀρχαίων λαῶν: Σύρων, Αἰγυπτίων, Ρωμαίων κ.ἄ.
Στὸ βιβλίο τῆς Ἐξόδου ἀναφέρεται ἡ ὕπαρξη χρυσῶν κωδωνίσκων στὶς ἀρχιερατικὲς στολές. Ἀντιθέτως, γιὰ τὸ κάλεσμα τῶν Ἰσραηλιτῶν στὶς θρησκευτικὲς συγκεντρώσεις χρησιμοποιοῦνταν σάλπιγγες, μὲ τὶς ὁποῖες οἱ ἱερεῖς γνωστοποιοῦσαν στὸ λαὸ τὶς νουμηνίες καὶ τὰ Ἰωβηλαῖα. Εἶχε θεσπιστεῖ ἡ Ἑορτὴ τῶν Σαλπίγγων τὴν πρώτη τοῦ ἑβδόμου μηνός.
Εἶναι ἄγνωστο πότε ἔγινε ἡ χρήση κωδώνων στὴ χριστιανικὴ λατρεία γιὰ πρώτη φορά. Κατὰ τὴν περίοδο τῶν διωγμῶν οἱ πιστοὶ καλοῦνταν εἴτε μὲ ἐνημέρωση στὴν ἀπόλυση τῆς προηγούμενης σύναξης εἴτε μὲ τοὺς «Θεοδρόμους» ἢ «Λαοσυνάκτες», οἱ ὁποῖοι, μὲ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους εἰδοποιοῦσαν ἀπὸ πόρτα σὲ πόρτα γιὰ τὸν τόπο καὶ τὸ χρόνο τῆς ἑπομένης. Κατὰ τὴν Τουρκοκρατία, τὴν εἰδοποίηση ἀνελάμβανε ὁ λεγόμενος ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες «κράκτης», ἀπὸ δὲ τοὺς Τούρκους «τσεχενδεμὶν νταβετσί» (δηλ. κλητήρας τοῦ Ἅδη).
Μετὰ τοὺς διωγμοὺς εἰσήχθησαν στοὺς ναοὺς καὶ στὰ μοναστήρια τὰ λεγόμενα «ἁγιοσίδερα», δηλ. σιδερένια ἢ ξύλινα σήμαντρα, ποὺ ὑπάρχουν μέχρι σήμερα.
Τί συμβολίζει ἡ κροῦσις τῶν σημάντρων
Ἀρχικῶς ἡ κρούση τοῦ σημάντρου εἶναι συμβολική. Τό μέν μικρό σήμαντρο πού χρησιμοποιεῖται στόν Ὄρθρο συμβολίζει ὅσα διδάσκει ἡ Παλαιά Διαθήκη, ἐνῶ τό μεγάλο σήμαντρο τονίζει τό κήρυγμα τοῦ Εὐαγγελίου. Ἡ κρούση τοῦ σιδηροῦ σημάντρου θυμίζει τή σάλπιγγα τοῦ ἀγγέλου, τήν ὁποία θά ἀκούσουν μέ ἀγαλλίαση οἱ ἐκλεκτοί κατά τήν ἡμέρα τῆς Δευτέρας Παρουσίας τοῦ Κυρίου. Παράλληλα, ἡ κρούση τοῦ ξυλίνου σημάντρου ἤ ταλάντου θυμίζει τήν κρούση τοῦ ξύλου ἀπό τό Νῶε πρίν ἀπό τόν κατακλυσμό καί ἔτσι κατά τίς ἱερές Ἀκολουθίες στά μοναστήρια, τό σήμαντρο συμβολίζει τόν ἐρχομό τῶν πιστῶν ἐντός τῆς Νέας Κιβωτοῦ πού εἶναι ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, ὥστε νά σωθοῦν ἀπό τόν κατακλυσμό τῆς ἁμαρτίας.
Ἡ καμπάνα, βεβαίως καί κυριάρχησε στίς πολυπληθεῖς πλέον πόλεις ὡς τό δυνατότερο σέ ἐμβέλεια μέσο κλήσεως κυρίως τῶν πιστῶν στοὺς ἱεροὺς ναούς. Τὸ σήμαντρο ἐπανῆλθε στοὺς ἐνοριακοὺς ναοὺς κατὰ τὰ χρόνια τῆς τουρκοκρατίας, κυρίως λόγω τῆς ἀνάγκης τῶν πιστῶν νὰ συγκεντρώνονται καὶ νὰ ἐκκλησιάζονται κρυφά, χωρὶς κωδωνοκρουσίες.
Γνωρίζοντας μάλιστα ὅτι πολλὰ μοναστήρια λειτούργησαν καὶ ὡς «κρυφὰ σχολειά» τὴν ἐποχὴ ἐκείνη, γίνεται σαφὲς ὅτι ἡ κρούση τοῦ σημάντρου ἐξυπηρετοῦσε καὶ ἐκπαιδευτικοὺς σκοπούς, χωρὶς νὰ γίνονται ἀντιληπτοὶ οἱ συμμετέχοντες ἀπὸ τοὺς Τούρκους κατακτητές.
Σήμερα, τὰ ξύλινα καὶ τὰ σιδηρά σήμαντρα παραμένουν ἐν χρήσει μαζὶ μὲ τοὺς κώδωνες μόνο στὶς ἱερὲς μονές, ἐνῶ καθένα ἀπὸ αὐτὰ κρούεται σὲ ὁρισμένο χρόνο ποὺ ὁρίζει ἡ τάξη τοῦ μοναστηριοῦ.
Μπορεῖ μάλιστα νὰ εἰπωθεῖ ὅτι ὁ τρόπος μὲ τὸν ὁποῖο κρούεται τὸ σήμαντρο σὲ κάθε μονὴ ὑποδηλώνει καὶ τὸν ἰδιαίτερο χαρακτήρα αὐτῆς, τόν χαρμόσυνο ἤ πένθιμο, εἴτε πρόκειται γιὰ ἀνδρικὸ εἴτε γιὰ γυναικεῖο μοναστήρι.
Πάντως εἶναι γεγονός τό εὖρος τῶν συναισθημάτων πού προκαλεῖ ὁ ἦχος τῆς καμπάνας καὶ τῶν σημάντρων ποὺ κοσμοῦν τὶς ἐκκλησίες καὶ τὰ μοναστήρια τῆς πατρίδας μας: ἀπὸ τὸ κάλεσμα στὶς ἱερὲς ἀκολουθίες καὶ τὴν ἐπισήμανση τῶν ἱερῶν στιγμῶν τῆς λατρείας ἕως τὴν εἰδοποίηση γιὰ χαρμόσυνα ἢ δυσάρεστα γεγονότα.
Οἱ μεγάλες καμπάνες γιὰ τὴν πρόσκληση τοῦ λαοῦ στὶς ἱερὲς ἀκολουθίες ἐμφανίζονται ἀρχικὰ στὴ Δυτικὴ Ἐκκλησία. Ἔχουν πάρει τὴν ὀνομασία τους ἀπὸ τὴν Καμπανία, περιοχὴ τῆς Ἰταλίας, στὴν ὁποία πρωτοκατασκευάστηκαν. Συμβολίζουν τὶς σάλπιγγες τῶν ἀγγέλων, πού ἀφυπνίζουν γιὰ ἐγρήγορση.
Στὴν Ἀνατολὴ κάποιος Βυζαντινὸς χρονογράφος ἀναφέρει ὅτι τὸν Θ΄ αἰ. ὁ δούκας τῆς Ἑνετίας Οὖρσος χάρισε στὸν αὐτοκράτορα Μιχαὴλ δώδεκα μεγάλες καμπάνες, τὶς ὁποῖες κρέμασε σὲ ἰδιαίτερο πύργο στὴν αὐλὴ τῆς Ἁγίας Σοφίας. Πρώτη φορά τὶς ἔβλεπαν οἱ Βυζαντινοί, ὅμως τοὺς ἄρεσαν τόσο, ὥστε γενικεύτηκε ἡ χρήση τους.
Οἱ Τοῦρκοι ἀπαγόρευσαν τὴ χρήση τους κατὰ τὴ δουλεία, μὲ ἐξαίρεση τὸ Ἅγιον Ὄρος, τὰ Ἰωάννινα καὶ μερικὰ νησιά, γιὰ νὰ μὴ ταράσσεται ὁ ὕπνος τῶν νεκρῶν Μουσουλμάνων, γιατί «ὁ κώδων εἶναι τὸ μυστικὸν ὄργανον τοῦ διαβόλου». Ἀντίθετα, ὁ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανὸς γράφει: «τὸ σήμαντρο αἰνίττεται (ὑμνεῖ καί δοξάζει) τάς τῶν ἀγγέλων σάλπιγγας· διεγείρει δὲ καὶ τοὺς ἀγωνιστάς πρὸς τὸν τῶν ἀοράτων ἐχθρῶν πόλεμον».
Οἱ πιὸ παλιὲς γνωστὲς καμπάνες συναντῶνται τὸν ὄγδοο αἰώνα. Ἡ κατασκευὴ τους εἶναι χονδροειδὴς καὶ ἀποτελεῖται ἀπὸ μεταλλικὲς πλάκες, συναρμολογημένες μὲ σφυρηλατημένα καρφιά, ὅπως οἱ κατοπινοὶ λέβητες. Ἀργότερα ἐπικράτησε ἡ κατασκευή τους ἀπὸ χυτὸ ὀρείχαλκο ἄριστης ποιότητας. Ἡ χρήση χρυσοῦ ἢ ἀσημιοῦ γιὰ καλύτερη ἠχητικὴ ἀπόδοση ἐλέγχεται.
Τὸ καμπαναριὸ εἶναι ἡ θέση ἀπὸ ὅπου ἀντηχεῖ ἡ καμπάνα μὲ τὴ γλυκιὰ φωνή της.
Ἕνα τρανό παράδειγμα πρὸς μίμησιν
Ὅπως μαθαίνουμε α) ἀπό τον ἱστότοπο agiosnikolaoskozanis και συγκεκριμένα ἀπό τήν εἰδικότερη ἀναφορά περί τοῦ κωδωνωστασίου τοῦ ἐν λόγῳ Ναοῦ καί β) ἀπό το ἄρθρο τῆς Κατερίνας Μάτσου ὅπου ἀναφέρεται ἐπίσης στό καμ- παναριό τής Ἐκκλησίας, γιὰ τοὺς κατοίκους τῆς Κοζάνης ὁ ναὸς τοῦ Ἁγίου Νικολάου δὲν μπορεῖ νὰ νοηθεῖ χωρὶς τὸ καμπαναριό.
Ἀξίζει, λοιπόν, μικρὸς λόγος νὰ γίνει καὶ γιὰ τὸ κτίσμα αὐτό. Μέχρι τὰ 1728 ὁ ναὸς δὲν εἶχε οὔτε καμπάνες οὔτε σήμαντρα. Ὁ δυνάστης θεωροῦσε πρόκληση καὶ ἀπαράδεκτη ἐνόχληση τὴν ὕπαρξή τους καὶ αὐστηρὰ ἀπαγόρευε τὴ χρήση τους.
Χρειάστηκαν καὶ πάλι παρεμβάσεις ἐπισήμων καὶ μεσιτεῖες διάφορες γιὰ νὰ δοθεῖ στὰ 1728 στὴν ἐκκλησία τοῦ Ἁγίου Νικολάου τὸ δικαίωμα νὰ ἔχει σήμαντρα σιδερένια καὶ ξύλινα, ὄχι ὅμως καὶ καμπάνες. Τὸ γεγονὸς χαιρετίστηκε ἀπὸ τοὺς Κοζανίτες μὲ πολλὴ χαρά, ἔκφραση δὲ τῆς χαρᾶς τους ἀποτελεῖ καὶ ἡ σημείωση στὴν πίσω πλευρὰ τοῦ σχετικοῦ φιρμανιοῦ ποὺ φυλάγεται στὴ δημοτικὴ βιβλιοθήκη· «Τό φερμάνι τοῦ Σουλτάνου Μεϊμὲτ ἀπό ὅπου ἔλεος τοῦ ἔκαμεν σεφέρι διά νά ἔχωμεν στην ἐκκλησίαν τοῦ Ἁγίου Νικολάου σήμαντρα σιδερένια καί ξύλινα». Πότε δόθηκε ἄδεια νὰ ἠχοῦν καὶ καμπάνες δὲν εἶναι γνωστό. Ὁπωσδήποτε αὐτὸ συνέβη πρὶν ἀπὸ τὰ 1855 ποὺ στήθηκε τὸ κωδωνοστάσι καὶ τοποθετήθηκαν σ᾿ αὐτὸ καὶ σήμαντρα καὶ καμπάνες.
Τὸ φιρμάνι τοῦ 1728 διὰ τὴν χρῆσιν σημάντρων
Μέ τὴν ἀνέγερση τοῦ κωδωνοστασίου οἱ Κοζανίτες «ἔβγαλαν τὸ ἄχτι τους». Καθὼς δὲν μποροῦσαν νὰ χτίσουν ψηλὲς καὶ ἐπιβλητικὲς ἐκκλησίες, ἔχτισαν ψηλὸ καὶ ἐπιβλητικὸ καμπαναριό.
Δὲν τοὺς ἐνδιέφερε ἡ ἐξωτερική του ἐμφάνιση καὶ ἡ λεπτὴ τέχνη, ὅσο τοὺς ἐνδιέφερε ὁ ὄγκος καὶ προπαντὸς τὸ ὕψος του. Καὶ ἔγινε γιὰ τὴν ἐποχὴ του πραγματικὰ ψηλὸ -ἔφτανε στὰ εἴκοσι ἕξι μέτρα, μὲ ἕξι ὀρόφους καὶ τροῦλο. Καὶ κατασκευάστηκε τετράγωνο καὶ ἀπὸ πελεκητὴ πέτρα, ἔργο τοῦ κάλφα Ἀνδρέα ἀπὸ τὴ Σέλιτσα (σημ. Ἐράτυρα Βοΐου). Ἡ δαπάνη, 62.152 γρόσια καὶ 37 παράδες, καλύφτηκε ἀπὸ τὸ εἰδικὸ ταμεῖο ποὺ προοριζόταν γιὰ τὴ βελτίωση τῆς λειτουργίας τῆς σχολῆς. Μὲ δωρεὰ δὲ τοῦ Ἠλία Κουτσιμάνη στὴν ἀνατολικὴ πλευρὰ τοποθετήθηκε ὡρολόγι, χρήσιμο πολὺ γιὰ τὴν ἐποχή του.
Τέλος, στὰ 1939 μὲ δωρεὰ τοῦ Κωνσταντίνου Μαμάτσιου προστέθηκε ὁ ἕβδομος ὄροφος καὶ τοποθετήθηκε σύγχρονο ὡρολόγι μὲ δεῖκτες καὶ στὶς τέσσερις πλευρὲς καὶ στὰ 1954 ἐπανεγκαταστάθηκε ὁ τροῦλος, ὅπως μᾶς πληροφορεῖ ἡ ἐντοιχισμένη ἀναμνηστικὴ πλάκα.
Τὸ κωδωνοστάσι δὲν ἔχει ἰδιαίτερη ἀρχιτεκτονικὴ ἀξία οὔτε στὴ συνολική του μορφὴ οὔτε σὲ λεπτομέρειες, μέ ἐξαίρεση δυὸ γλυπτὲς παραστάσεις στοὺς τρίτο καὶ τέταρτο ὀρόφους τῆς ἀνατολικῆς πλευρᾶς. Εἶναι ὅμως μεγάλη ἡ ἱστορική του σημασία καὶ ἡ συναισθηματική του ἀξία. Καθὼς οἱ Κοζανίτες «ὡς πρόβατα ἐν μέσῳ λύκων» περιβάλλονταν ἀπὸ πολλὰ ἀμιγῆ τουρκοχώρια, μὲ τὴν καμπάνα τὴ μεγάλη τοῦ Ἅι-Νικόλα διατράνωναν τὰ χριστιανικὰ καὶ ἐθνικὰ τους αἰσθήματα κι ἔστελναν μηνύματα ὑπομονῆς καὶ ἐλπίδων ἀλλὰ καὶ μηνύματα ὑπεροχῆς τῆς διδασκαλίας τοῦ «Ναζωραίου» ἀπέναντι στὰ μουσουλμανικὰ κηρύγματα τῶν χοτζάδων τῆς περιοχῆς.
Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ οἱ Τοῦρκοι τῶν γειτονικῶν χωριῶν ζήτησαν νʼ ἀπαγορευθεῖ ἡ χρήση τῆς μεγάλης καμπάνας. Ἀλλὰ οἱ Κοζανίτες κατάφεραν νὰ διατηρήσουν τὸ δικαίωμα νὰ τὴ χρησιμοποιοῦν καὶ μὲ τὸ γλυκό της τὸν ἦχο καὶ τοὺς συμβολισμούς του νὰ γιορτάζουν ὅλα τὰ μεγάλα ἐθνικὰ γεγονότα καὶ νὰ καταστεῖ ἔτσι τὸ καμπαναριὸ φορέας τῶν παραδόσεων τῆς πόλης καὶ τὸ «ἐμφανὲς σύμβολόν» της.
Σχόλιο τοῦ συντάκτη: Ἐκεῖ πρέπει νά φθάσουμε;… νά αἰσθανόμαστε καί σήμερα, μέσα στό σπίτι μας κιόλας, ὅτι κρατᾶμε Θερμοπῦλες; ἔ καί μή χειρότερα… Ἀκόμη καί σήμερα στήν Ἰορδανία καί στά Ἱεροσόλυμα, παρά τήν παρουσία μουσουλμανικοῦ καί ἑβραϊκοῦ πληθυσμοῦ, ἠχοῦν διάτρανα καί ἀνεμπόδιστα οἱ καμπάνες τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν.
Εἴχαμε τὴν Τρόϊκα, τώρα ἔχομεν καὶ τὸν Μουφτή
Ἐν κατακλεῖδι, καί ἀπό μία ἄλλη σκοπιά, οἱ ἐπαναλαμβανόμενοι ἦχοι γίνονται μιά βιολογική συνήθεια για τόν ἀνθρώπινο ὀργανισμό. Μετά ἀπό μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή δέν ἀκούει ὁ ἄνθρωπος τούς τακτικούς καθιερωμένους ἤχους τοῦ γύρωθεν περιβάλλοντός του ὅταν π. χ. μένει μόνιμα σε κάποια περιοχή. Οἱ κάτοικοι δηλ. πού διαβιοῦν κοντά σέ ἀεροδρόμια ἤ σέ κομβικά σημεῖα σιδηροδρομικῶν ραγῶν, μετά ἀπό ἕνα χρονικό διάστημα δέν ἐνοχλοῦνται στούς ἐκκωφαντικούς ἤχους τῶν ἀεροπλάνων καί τῶν τραίνων ἀντιστοίχως, κατά τό συχνότατο πέρασμά τους, καθ᾿ ὅτι ὁ ἀνθρώπινος ὀργανισμός ἔχει προσαρμοσθεῖ στό ἄκουσμά τους. Πῶς ἐξηγεῖται λοιπόν νά ἐνοχλοῦν κάποιους μόνο οἱ καμπάνες;
Εὔλογες βεβαίως εἶναι καί οἱ ὑποψίες περί μουσουλμανικοῦ δακτύλου, ὅπως ἐνημερωνόμαστε ἀπό ἄλλα σάϊτ. Πραγματικά ὅμως ἀναρωτιέται κανείς, γιατί τώρα να ἐνοχληθοῦν κάποιοι καί νά βγεῖ σχετικό ἐγκύκλιο σημείωμα; Μέχρι τώρα ἀπό τότε πού ὑπάρχουν καμπάνες, δέν ἠνοχλεῖτο κανείς!! Οὔτε μωρά οὔτε γέροι οὔτε ὑγιεῖς οὔτε ἀσθενεῖς. Τώρα τάχα ὅλοι ταυτόχρονα διαμαρτυρήθηκαν; Δεν εἴμαστε τόσο ἀφελεῖς. Εἴχαμε την Τρόϊκα, τώρα καί τόν Μουφτή;
Δέν εἶναι ὑπερβολικά παράδοξο γιά τό ἕνα λεπτό καί ἄν, πού χτυπᾶ ἡ καμπάνα τρεῖς φορές τήν Κυριακή, καί σέ κάποιες γιορτές τοῦ Χριστοῦ μας, τῆς Παναγίας μας και τῶν ἁγίων μας μέσα στήν ἑβδομάδα, νά ἔχουν ἐνοχληθεῖ οἱ πάσχοντες ἀπό ὑπερευαισθησία ὠτίων;
Ὑπερβολικό!
Προσκαλεῖ τοὺς πιστοὺς καὶ τοὺς ἀπίστους εἰς τὸν Παράδεισον
Ἡ καμπάνα ἔχει δυναμικό ρόλο στή λατρευτική μας παράδοση. Προσκαλεῖ τούς πιστούς καί τους ἀπίστους στόν Παράδεισο. Ὅπως ὁ Νῶε τότε προσκαλοῦσε τούς πάντες στήν Κιβωτό γιά νά σωθοῦν. Ὑπάρχει δηλαδή θεολογική σημασία στήν καμπάνα. Τό νά γίνεται ἠπιότερη καί συντομότερη κρούση τῶν καμπανῶν στήν ἤδη ἤπια και σύντομη κρούση τους, σημαίνει κατάργηση τοῦ χτυπήματος.
Ἡ Ἐκκλησία μας ὡς Σῶμα Χριστοῦ καί μάλιστα μέσα στό λίκνο τῆς ὀρθοδοξίας, τήν Ἑλλάδα, θα πρέπει νά συνεχίσει νά χτυπᾶ ὄχι ὅπως πάντα ἀλλά καί ἀκόμη δυνατότερα καί περισσότερο τίς καμπάνες της, στίς δύσκολες ἡμέρες τῆς πολύπλευρης ἐξαθλιωτικῆς καί θανατηφόρου κρίσεως. Νά βοήσουν καί νά κραυγάσουν στόν Θεό ὡς σεμνή παράκληση γιά τό ἔλεός Του. Εἶναι ἡ μόνη μας ἐλπίδα! Δεν ἐννοοῦμε βεβαίως νά σημαίνουν εὐκαίρως ἀκαίρως, γιά νά σπᾶνε τά νεῦρα τῶν γύρωθεν κατοίκων, ἀλλά στίς προβλεπόμενες διατεταγμένες στιγμές. Ἄν σιγήσουν οἱ καμπάνες, θά κράξουν οἱ λίθοι. Με τίς καμπάνες ἐκφράζει ἡ Ἐκκλησία διάτρανα τό πανηγῦρι της, ἔτσι ὁμολογεῖ τήν πίστη της. Σέ ὅποιον ἀρέσει. Ἄς πᾶνε ἀλλοῦ σέ ἄλλες γειτονιές ἤ χῶρες ὅσοι ἐνοχλοῦνται καί προτιμοῦν νά ἀκοῦν ἄλλους ἤχους καί κραυγές μουφτήδων, χεβιμεταλλάδων, δαιμονισμένων ἤ δαιμονίων. Ἔχουν το ἐλεύθερο ἐπιλογῆς. Ἄς μή μᾶς ἐπιβάλλουν ὅμως τίς δικές τους προτιμήσεις. Ἡ ἱστορία ἔχει δείξει πώς ἡ στέρηση τῆς ἐλευθερίας ὁδηγεῖ πάντοτε σέ ἀπρόσμενες καταστάσεις…
Ταπεινά φρονοῦμε πώς ἡ βασική αἰτία πού ἐνοχλοῦνται κάποιοι ἀπό τίς καμπάνες, εἶναι τό ὅτι δέν ἀγαποῦν ὅσο θά ᾿πρεπε τόν ἴδιο τον Χριστό καί τό Εὐαγγέλιό Του και ὄχι ὁ ἀνυπόφορος ἦχος. Ἀκόμη και στίς ἠλεκτρικές καμπάνες ὑπάρχουν συνδυασμοί πλήκτρων πού παράγουν γλυκεῖς εὐχάριστους ἤχους.
Ἐπιτέλους: Ἂς ποῦμε τώρα καὶ ἕνα ὄχι Ἄς ἀναλογισθοῦμε τί λόγο θάδώσουμε ἐπί τοῦ φοβεροῦ βήματος ἐνώπιον τοῦ Χριστοῦ; Μήπως καί αὐτό τό Βῆμα νά τό ἐξαφανίσουμε, ἐπειδή ἐνδεχομένως μᾶς κατηγορήσουν γιά ρατσισμό; Μήπως ἐν τέλει κάποιους, ὅλα τους ἐνοχλοῦν;
Μά ἐπιτέλους ἄς ποῦμε καί ἕνα «ΟΧΙ» τώρα μάλιστα πού καί στον τόπο μας ἔχουν λυσσάξει α) γιά να φτιάξουν τζαμιά, β) νά καταργήσουν τήν εὐλογημένη γιά πολλούς λόγους ἀργία τῆς Κυριακῆς, ὡς Ἡμέρας τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, τῆς θεσμοθετημένης ἀπό Μεγάλου Κωνσταντίνου και διατηρουμένης ἕως σήμερα, ἀλλά καί πού σφάζουν πλέον στή Συρία συστηματικά καί ἀνελέητα Χριστιανούς. Τυχαῖος αὐτός ὁ ἰσλαμικός συνδυασμός; Γιατί ἀντιλαμβανόμαστε ὅτι ἔρχεται ἄσχημος καιρός, ὅταν ἀπό μακριά βλέπουμε τά μαῦρα σύννεφα, καί λαμβάνουμε τά μέτρα μας, ἐνῶ τώρα προφασιζόμαστε πώς ἡ κοινωνία μας ἔχει γίνει πλέον πολυπολιτισμική, ἄρα πρέπει νά ὑποταγοῦμε στά ἄλλης μορφῆς μαῦρα σύννεφα;
Οἱ καμπάνες τούς πειράζουν;
Και ἄν ἡ ἀπάντηση εἶναι «Ναί, οἱ καμπάνες», γιατί νά μή ὀργανωθεῖ μια ἄλλου εἴδους καμπάνια κατηχήσεως, πού νά ἑρμηνεύει ὄχι μόνο το βαθύτερο νόημα τῆς ὑπάρξεώς τους, ἀλλά καί τή μοναδική ἀληθινή πίστη τῶν Χριστιανῶν σέ σύγκριση μέ αὐτήν τήν ψεύτικη, αἱμοδιψῆ καί δαιμονιώδη τοῦ Ἰσλάμ. Θα προτείναμε στούς ἀναγνῶστες να μελετήσουν τούς σχετικούς ἐν προκειμένῳ καταπληκτικούς διαλόγους τοῦ Ἁγ. Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ πρός τούς Χιόνες.
Τοῦ πρωτοπρ. Βασιλείου Κοκολάκη,
ἐφημερίου Ἱ. Ν. Ὑψώσεως Τιμίου Σταυροῦ Χολαργού
***
http://www.youtube.com/stamos01 , 3676 video.-
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas
http://www.youtube.com/stamatios01 , 2097 video.-
3. - Vlasis Skoulikas =
http://www.youtube.com/vlasiskal , = 2102 video.-
Σύνολον 7875 βίντεο .-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2606 .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 289
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS 655.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.- 234 .-
~** http://www.twitter.com/stamos01/
***
~ Ο
Οδοντίατρος σας
ενημερώνει , Παρασκευή 26
Σεπτεμβρίου
2014
: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-
~ Αρωμα
στο
αγιάζι
της
ενημέρωσης Σάββατο
27
Σεπτεμβρίου
2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/27-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σάββατο- Κύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/27-28-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/28-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html
~ Επιλογές αναρτήσεων Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/30-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~
*** ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 :
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2014 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html .-
~ Η Εφημερίδα μας , Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html ,.-
~ Η Εφημερίδα μας Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αναρτήσεων Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2014 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~ΕΠΙΛΟΓΕΣ Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
10 ~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αναρτήσεων θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~ Επιλογές Θεμάτων , Αυτοάμυνα Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html .-
~
*** Μην ξεχνάτε το αντιγριπικό εμβόλιο
Tη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού ως μέσου προφύλαξης από την εποχική γρίπη τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την έναρξη της φετινής περιόδου επιτήρησης της γρίπης 2014-2015 στο Βόρειο Ημισφαίριο, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2014 ως και τις 17 Μαΐου 2015. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφορά τόσο στη νόσηση όσο και στην ηπιότερη κλινική εικόνα σε περίπτωση νόσησης. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή/και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού διαπιστώνεται και από τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, για τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κατά την περσινή περίοδο γρίπης 2013-2014, από τους 330 ασθενείς με γρίπη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 235 (92,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που κατέληξαν στις ΜΕΘ, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στη χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο και να δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να παραχθεί ικανή ποσότητα αντισωμάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία. Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες), το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους ίδιους, τις οικογένειές τους, αλλά, προπάντων, τους ευάλωτους πολλές φορές ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε περίπου 3, 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης. Εκτός του εμβολιασμού, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η τήρηση των κανόνων υγιεινής, το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ -
*** Ο Δεκάλογος των συζύγων
1. Μην κάνετε το δάσκαλο στο/στη σύντροφό σας. Ο καλύτερος τρόπος να τον διδάξετε είναι να τον αγαπάτε.
2. Ο γάμος είναι μια διαρκής, αλλά ωραία περιπέτεια, που βοηθάει να ανακαλύπτουμε τον αληθινό εαυτό μας, τον ψυχικό κόσμο του συντρόφου μας
και να γνωρίσουμε τον Θεό.
3. Το σύντροφο μας τον αποδεχόμαστε όπως είναι, με τις αδυναμίες και τις ιδιοτροπίες του, και όχι όπως εμείς θα θέλαμε να είναι. Η οικογένεια είναι παλαίστρα και γυμναστήριο.
4. Προσπαθείτε να καταλάβετε το/τη σύζυγό σας. Μην λησμονείτε ότι ο άντρας σκέφτεται περισσότερο με τη στεγνή λογική, ενώ η γυναίκα με την καρδιά.
5. Μην προσπαθείτε να επιβάλετε τη γνώμη σας και να διορθώσετε το/τη σύντροφό σας. Φροντίστε καλύτερα να διορθώσετε τον εαυτό σας.
6. Με την πίστη, την υπομονή και την αγάπη αντιμετωπίζονται νικηφόρα όλες οι δυσκολίες της ζωής.
7. Ο μεγαλύτερος εχθρός της συζυγικής ζωής είναι ο εγωισμός. Δε μας σώζει η επίθεση κατά του συντρόφου μας, αλλά η επίθεση κατά του εγώ μας.
8. Το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας είναι να αγαπάει ο πατέρας τη μητέρα τους και η μητέρα τον πατέρα τους.
9. Το μυστικό της οικογενειακής γαλήνης είναι να μπορεί κανείς να συγχωρεί.
10. Ο γάμος είναι «Μυστήριο μέγα», που αρχίζει μέσα στην Εκκλησία και ανανεώνεται με η Θεία Λειτουργία και τα Μυστήρια Της.
Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος.Το Μάτσου Πίτσου είναι ένα προκολομβιανό κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Κούσκο του Περού ,χτισμένη σε υψόμετρο 2,5 χιλιομέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.Και αυτά είναι όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για το μέρος.
Πότε χτίστηκε η πόλη,ποιός την έχτισε και πώς ονομαζόταν αρχικά παραμένει μυστήριο.Επίσης άγνωστο παραμένει ποιός κατοικούσε στην πόλη ,anexigita.comγιατί χτίστηκε σε τόσο μεγάλο υψόμετρο και τί οδήγησε τους κατοίκους της να το εγκαταλείψουν.Το όνομα Μάτσου Πίτσου δεν είναι το πραγματικό και δόθηκε μεταγενέστερα από ντόπιους.
Ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο είναι οι γιγάντιοι ογκόλιθοι από τους οποίους είναι χτισμένοι οι τοίχοι ,οι οποίοι είναι τόσο στενά δεμένοι μεταξύ τους που δεν περνάει ούτε λεπίδα μαχαιριού.
ο Βιρακότσα και οι χυτές πέτρες
Για την προέλευση του μέρους έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες και διατυπωθεί διάφορες θεωρίες,άλλες βασιζόμενες σε στοιχεία άλλες τελείως φανταστικές.Όμως ένας Ρώσος επιστήμονας και ταξιώτης σε πολλά αρχαιολογικά μέρη του κόσμου,διατύπωσε την άποψη ότι το Μάτσου Πίτσου όπως το ξέρουμε σήμερα χτίστηκε σε δύο χρονολογικές φάσεις.Μάλιστα η δεύτερη φάση είναι τεχνολογικά κατώτερη από την πρώτη,γεγονός που δείχνει ότι οι δύο φάσεις χτίστηκαν από δύο διαφορετικούς πολιτισμούς τεχνολογικά πολύ διαφορετικούς.Η τεχνολογία της πρώτης φάσης ήταν κατά πολύ ανώτερη.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της συμβατικής επιστήμης,το Μάτσου Πίτσου ιδρύθηκε το 1500 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα των Ίνκας με το όνομα Πατσακουτέκ.Σύμφωνα με τη θεωρία του Ρώσου ,πιθανώς χτίστηκε από τους γιούς του ίδιου του μυθικού Βιρακότσα,anexigita.comαριστοκράτη της του πολιτισμού της Χαμένης Ατλαντίδας,μαζί με τον οποίο κάποιοι επιζώντες Άτλαντες μετά την καταβύθιση της Ηπείρου έπλευσαν μαζί του μέχρι τις ακτές της Νότιας Αμερικής.
Ο Βιρακότσα και οι δικοί τρομοκρατημένοι από τον καταποντισμό της πατρίδας τους,ανέβηκαν στο στο πιο ψηλό σημείο των Άνδεων ,δίπλα στη λίμνη Τιτικάκα κοντά σε ένα ενεργό ηφαίστειο.Εκεί άρχισαν να φτιάχνουν τετραγωνισμένους ογκόλιθους μικρούς και τεράστιους από υγροποιημένη πέτρα που έρεε μαζί με τη λάβα από το ηφαίστειο.Κάτι δηλαδή σαν το σύγχρονο τσιμέντο.Μ'αυτούς στη συνέχεια κατασκεύασαν τα σπίτια ,τους ναούς και τα τείχη τους.anexigita.comΜάλιστα εκεί στο σημείο έχει διατηρηθεί ένας γιγάντιος πέτρινος φούρνος που χρησιμοποιήσαν,σύμφωνα με την ίδια θεωρία για να ψήνουν τους ογκόλιθους.
Κατά τον Ρώσο πάλι,οι ογκόλιθοι φτιάχνονταν από χυτή πέτρα που την έπερναν μέσω χημεικού λιώσιμου άμμου συγκεκριμένης οξύτητας.
Με αυτή την ηφαιστειακή τεχνολογία ήταν σε θέση να κατασκευάσουν πολύγωνους ογκόλιθους που ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους.Άλλοι κατασκευάζονταν δίπλα στο ηφαίστειο,ενώ anexigita.comάλλοι μακρυά από,αφού στερεοποιούσαν την υγρή πέτρα που είχαν φέρει μαζί τους.
Με παρόμοια ηφαιστειακή τεχνολογία έχουν φτιαχτεί πολλά κτίσμα σε όλη την Ν.Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο,όπως στο Πούμα Πούνκου,στο στο Σακσαϊουαμάν,στο Τιγουανάκου,στο Άνγκορ Μπατ,την Ιερουσαλήμ,την Τροία της Εφέσου,την Καρχηδόνα και αλλού.
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ,σ'αυτή την θεωρία αλλά ο Ρώσος ερευνητής επιμένει ότι βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. www.anexigita.com ,.-
*** "Σφάξτε τους απίστους μέσα στις χώρες τους"
Ένας νεαρός ξανθός ισλαμιστής, μιλώντας σε άπταιστα γερμανικά, καλεί τους «πιστούς αδελφούς» του να σφάξουν τους «άπιστους» στις μη μουσουλμανικές χώρες, εμφανίζεται σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα σε σχετικές ιστοσελίδες, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, όπου ωστόσο δεν αναρτάται το βίντεο, αλλά μόνον η φωτογραφία με το πρόσωπο του νεαρού τζιχαντιστή.
«Αγαπημένοι μου αδελφοί στην πίστη, βρίσκομαι εδώ, στο Χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους, στην περιοχή Ράκα. Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να σφάξουμε τα πρόβατα. Και θέλω να σας καλέσω να σφάξετε τους άπιστους στις μη μουσουλμανικές χώρες. Ελάτε όλοι εδώ! Σας καλώ να έρθετε εδώ και να σκοτώσετε τους άπιστους», λέει ο νεαρός, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Γερμανία είναι σοβαρή.
«Το κάλεσμα για θάνατο των ‘απίστων’ στις πατρίδες τους συνιστά ποιοτική αλλαγή στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες: Οι χώρες οι οποίες έχουν δεσμευθεί στον αγώνα κατά των τρομοκρατών μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο των αυτοαποκαλούμενων ‘μαχητών του Θεού’», αναφέρει η εφημερίδα και παραπέμπει σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο «κομάντο του τρόμου του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται ήδη καθοδόν προς την Ευρώπη, μέσω των συνόρων Τουρκίας-Συρίας».
Από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επισημάνθηκε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί όπως και πριν στόχο της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών», διευκρινίστηκε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πληροφορία για συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης.
*** Αρχαίοι Έλληνες και βότανα!!!
Στα Ομηρικά έπη αναφέρονται αρκετά φυτά, όμως με ατελείς περιγραφές επειδή πιθανότατα ο Όμηρος ήταν τυφλός. (Σχόλιο “τροφής”: Εντελώς άτοπο το συμπέρασμα, διότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο, πως έκανε λεπτομερέστατες άλλες περιγραφές; Ενδεχομένως να μην τον ενδιέφερε να επεκταθεί για το θέμα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η δικαιολογία “ήταν τυφλός”, είναι τουλάχιστον φαιδρή!)
Τα «ανδροφόνα ή θυμοφθόρα φάρμακα» ήταν δηλητηριώδη βότανα με τα οποία επάλειφαν τα βέλη ή δηλητηρίαζαν την τροφή.
Τα «ήπια ή οδυνήφατα φάρμακα» ήταν τα παυσίπονα.
Τα «λυγρά ή κακά φάρμακα» ήταν αυτά, που προκαλούσαν αμνησία.
Πρόκειται για δρόγες με αντιχολινεργική δράση και εντονότατη ψυχοπληγική επίδραση.
΄Όπως φαίνεται, οι αρχαίοι Έλληνες ήδη από την προκλασσική εποχή γνώριζαν την επίδραση επί του ψυχισμού φυτών με αντιχολινεργικά αλκαλοειδή (πχ. τα Σολανώδη: Datura stramonium, Atropa belladonna, Hyoscyamus niger), τα οποία προκαλούν αμνησία και παραλήρημα.
΄Όπως φαίνεται, οι αρχαίοι Έλληνες ήδη από την προκλασσική εποχή γνώριζαν την επίδραση επί του ψυχισμού φυτών με αντιχολινεργικά αλκαλοειδή (πχ. τα Σολανώδη: Datura stramonium, Atropa belladonna, Hyoscyamus niger), τα οποία προκαλούν αμνησία και παραλήρημα.
Στην ραψωδία κ΄ της Οδύσσειας αναφέρεται ότι η Κίρκη χρησιμοποιούσε λυγρά φάρμακα, τα οποία έριχνε κρυφά σε ένα χυλώδες ρόφημα «τον κυκεώνα» (από Πράμνειο οίνο,κριθάλευρο και τριμμένο τυρί αιγός), στο οποίο προσέθετε και μέλι για να εξαλείψει την πικρή γεύση των φυτών και το προσέφερε στους συντρόφους του Οδυσσέα.
Το μώλυ (από το ρήμα μωλύω= αφανίζω, αδυνατίζω, παραλύω) ήταν το αντίδοτο των λυγρών φαρμάκων (που το έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να αποφύγει την επίδρασή τους). Είχε μαύρη ρίζα και γαλακτόχροα άνθη, η δε εξόρυξή του ήταν δύσκολη. Πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί σχετικά με την ταυτότητα του φυτού.
Κατά τον Θεόφραστο ένα ανάλογο φυτό με το μώλυ του Ομήρου εφύετο στην Κυλλήνη, αλλά η εκρίζωσή του ήταν εύκολη. Σύμφωνα με τον Sprengel, πρόκειται για το Allium nigrum (κρόμμυον το μέλαν), όμως αυτό έχει ρόδινα άνθη.
Το μώλυ περιγράφεται και από τον Διοσκουρίδη, ο οποίος το αναφέρει ως αλεξιφάρμακον.
Ο Πλίνιος εσφαλμένα θεώρησε το μώλυ ως μανδραγόρα. Κατά τον Matthiolus ήταν είδος κρομμύου.
Άλλοι το θεώρησαν είδος σκόροδου (Λιναίος) ή το ταύτισαν με τον μέλανα ελλέβορο, ο οποίος έχει μαύρη ρίζα, άσπρα άνθη, εξορύσσεται δύσκολα και φύεται στα Ασιατικά παράλια.
Κατά τον καθ. Εμμανουήλ τα μορφολογικά στοιχεία, που περιγράφει ο Όμηρος για το μώλυ προσομοιάζουν με αυτά της Frittilaria ή της Tulipa.
Το μώλυ περιγράφεται και από τον Διοσκουρίδη, ο οποίος το αναφέρει ως αλεξιφάρμακον.
Ο Πλίνιος εσφαλμένα θεώρησε το μώλυ ως μανδραγόρα. Κατά τον Matthiolus ήταν είδος κρομμύου.
Άλλοι το θεώρησαν είδος σκόροδου (Λιναίος) ή το ταύτισαν με τον μέλανα ελλέβορο, ο οποίος έχει μαύρη ρίζα, άσπρα άνθη, εξορύσσεται δύσκολα και φύεται στα Ασιατικά παράλια.
Κατά τον καθ. Εμμανουήλ τα μορφολογικά στοιχεία, που περιγράφει ο Όμηρος για το μώλυ προσομοιάζουν με αυτά της Frittilaria ή της Tulipa.
Η πιο σωστή άποψη είναι να αναζητηθεί η ταυτότητα του φυτού σε κάποιο αντιχολινεργικό αντίδοτο, οπότε πρέπει να περιέχει αντιχολινεστεράση (πχ. γαλανθαμίνη, που θεραπεύει την αντιχολινεργική δηλητηρίαση από τα αλκαλοειδή του τροπανίου και υπάρχει σε υψηλά ποσοστά στο Galanthus nivalis).
Ένα άλλο φυτό, που αναφέρεται στην δ΄ ραψωδία της Οδύσσειας είναι το νηπενθές, το οποίο αφενός είχε έντονη φαρμακοδυναμική δράση σε συνέργεια με το κρασί και αφετέρου ήταν κατευναστικόν και παυσίλυπον.
Περιγράφεται ως φάρμακο, που καταργούσε την συνειδησιακή επαφή προς τα εξωτερικά ερεθίσματα, καθώς και την μνημονική ανάπλαση των γεγονότων, δεν προκαλούσε όμως σύγχυση και ελάττωση της αντιλήψεως των ερεθισμάτων.
Επομένως, είχε καταπραϋντική επίδραση επί ορισμένων σχηματισμών του ρινεγκεφαλικού συστήματος, συντελώντας στη μείωση των κατεχολαμινών και της ακετυλοχολίνης και στην αύξηση της σεροτονίνης, προκαλώντας αμνησία.
Η ταυτότητα του φυτού, όπως και για το μώλυ, μέχρι σήμερα δεν είναι σαφώς γνωστή.
Ο Ιπποκράτης (460 π.κ.χ. – 377 ή 356 π.κ.χ.) έζησε την περίοδο, που μεσουράνησε ο ελληνικός πολιτισμός και χάρις στο έργο του η θεραπευτική απέκτησε δική της υπόσταση ως ανεξάρτητη επιστήμη.
Η παρατηρητικότητά του και η κρίση του τον ανέδειξαν στον σπουδαιότερο ιατρό της αρχαιότητας.
Με τον όρο Ιπποκρατική Ιατρική δηλώνεται όχι μόνο η ιατρική του Ιπποκράτη, αλλά και των μαθητών και των οπαδών του, που εργάστηκαν εμπνευσμένοι από το παράδειγμα και την διδασκαλία του.
Απομάκρυνε την θεραπευτική από την μαγεία και την δεισιδαιμονία και την στήριξε στην άμεση παρατήρηση και το πείραμα.
Στο έργο του Ιπποκράτη αριθμούνται 336 δρόγες χωρίς περιγραφή, πιθανόν διότι τα θεωρούσε γνωστά από τους ριζοτόμους.
Πίν. 1. Φαρμακολογική κατάταξη των δρογών στο έργο του Ιπποκράτη
Επομένως, είχε καταπραϋντική επίδραση επί ορισμένων σχηματισμών του ρινεγκεφαλικού συστήματος, συντελώντας στη μείωση των κατεχολαμινών και της ακετυλοχολίνης και στην αύξηση της σεροτονίνης, προκαλώντας αμνησία.
Η ταυτότητα του φυτού, όπως και για το μώλυ, μέχρι σήμερα δεν είναι σαφώς γνωστή.
Ο Θεόφραστος ταυτίζει το νηπενθές του Ομήρου με το χαιρώνειον.
Κατά τον Πλίνιο ήταν το ελένιο (Inula helenium L.).
O Πλούταρχος και ο Γαληνός το ταυτίζουν με το βούγλωσσο (Anchusa italica Retz.).
Ορισμένοι το ταύτισαν με τον μανδραγόρα, άλλοι με την ινδική κάνναβι και τέλος με το όπιο.
Επίσης, στον Όμηρο αναφέρεται ένα είδος γάζας η ονομαζόμενη σφενδόνη από καλοστριμμένο μαλλί προβάτου, με την οποία περιέδεναν τα τραύματα. (Σχόλιο “τροφής”: Μέχρι πριν λίγα χρόνια η γιαγιά χρησιμοποιούσε ακατέργαστο μαλλί προβάτου με μία συνταγή – γιατροσόφι, για να μας δένει κατάγματα, διαστρέμματα, νευροκαβαλικεύματα!!! Και υπόψιν, ούτε ένα από αυτά τα χτυπήματα, δεν μας ενοχλεί με τις αλλαγές του καιρού, που συμβαίνει στις περιπτώσεις που βάζουμε γύψο…)
Η σφενδόνη-επίδεσμος αναφέρεται αργότερα και από τον Ιπποκράτη και από τον Γαληνό.
Προς το τέλος της προϊπποκρατικής περιόδου, η θεραπευτική έπαυσε να έχει ερμητικό χαρακτήρα και να ασκείται μόνο από τους ιερείς, αλλά και οι φιλόσοφοι ασχολήθηκαν με την θεραπευτική, οι οποίοι όμως περιέπιπταν σε διάφορες άσκοπες θεωρίες.
Έτσι εμφανίσθηκαν οι φιλόσοφοι-ιατροί.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο υπήρχαν ιατρικές Σχολές και πριν από την ιπποκρατική περίοδο (Κυρήνης, Ρόδου, Κρότωνα, Κνίδου κ.ά), όπου οι Ασκληπιάδες δίδασκαν μυστικώς στους απογόνους τους την ιατρική, αλλά σταδιακά την μάθαιναν και ξένοι.
Κατά τον Πλίνιο ήταν το ελένιο (Inula helenium L.).
O Πλούταρχος και ο Γαληνός το ταυτίζουν με το βούγλωσσο (Anchusa italica Retz.).
Ορισμένοι το ταύτισαν με τον μανδραγόρα, άλλοι με την ινδική κάνναβι και τέλος με το όπιο.
Επίσης, στον Όμηρο αναφέρεται ένα είδος γάζας η ονομαζόμενη σφενδόνη από καλοστριμμένο μαλλί προβάτου, με την οποία περιέδεναν τα τραύματα. (Σχόλιο “τροφής”: Μέχρι πριν λίγα χρόνια η γιαγιά χρησιμοποιούσε ακατέργαστο μαλλί προβάτου με μία συνταγή – γιατροσόφι, για να μας δένει κατάγματα, διαστρέμματα, νευροκαβαλικεύματα!!! Και υπόψιν, ούτε ένα από αυτά τα χτυπήματα, δεν μας ενοχλεί με τις αλλαγές του καιρού, που συμβαίνει στις περιπτώσεις που βάζουμε γύψο…)
Η σφενδόνη-επίδεσμος αναφέρεται αργότερα και από τον Ιπποκράτη και από τον Γαληνό.
Προς το τέλος της προϊπποκρατικής περιόδου, η θεραπευτική έπαυσε να έχει ερμητικό χαρακτήρα και να ασκείται μόνο από τους ιερείς, αλλά και οι φιλόσοφοι ασχολήθηκαν με την θεραπευτική, οι οποίοι όμως περιέπιπταν σε διάφορες άσκοπες θεωρίες.
Έτσι εμφανίσθηκαν οι φιλόσοφοι-ιατροί.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο υπήρχαν ιατρικές Σχολές και πριν από την ιπποκρατική περίοδο (Κυρήνης, Ρόδου, Κρότωνα, Κνίδου κ.ά), όπου οι Ασκληπιάδες δίδασκαν μυστικώς στους απογόνους τους την ιατρική, αλλά σταδιακά την μάθαιναν και ξένοι.
Η θεραπευτική διδάσκετο, επίσης, από τους περιοδευτές, που ήταν πλανώδιοι θεραπευτές και από τους ιατροσοφιστές, που δεν ήταν ιατροί, αλλά σοφιστές και εκμεταλλευόταν την αμάθεια και την ευπιστία.Ακόμη υπήρχαν οι στρατιωτικοί ιατροί, οι αλειπτές ή μειγματοπώλες, που εμπορεύοντο φάρμακα, δηλητήρια, καλλυντικά κλπ., οι φαρμακείς ή φαρμακίδες, γυναίκες, που ασχολούντο με τη συλλογή βοτάνων, οι μυροπώλες, που πωλούσαν μύρα, αλοιφές, θυμιάματα κλπ και οι μαιές, γυναίκες καταγόμενες συνήθως από τη Φρυγία και την Θεσσαλία, που εκτός των άλλων ασχολούντο με τα εκτρωτικά φάρμακα.
Ο Ιπποκράτης (460 π.κ.χ. – 377 ή 356 π.κ.χ.) έζησε την περίοδο, που μεσουράνησε ο ελληνικός πολιτισμός και χάρις στο έργο του η θεραπευτική απέκτησε δική της υπόσταση ως ανεξάρτητη επιστήμη.
Η παρατηρητικότητά του και η κρίση του τον ανέδειξαν στον σπουδαιότερο ιατρό της αρχαιότητας.
Με τον όρο Ιπποκρατική Ιατρική δηλώνεται όχι μόνο η ιατρική του Ιπποκράτη, αλλά και των μαθητών και των οπαδών του, που εργάστηκαν εμπνευσμένοι από το παράδειγμα και την διδασκαλία του.
Απομάκρυνε την θεραπευτική από την μαγεία και την δεισιδαιμονία και την στήριξε στην άμεση παρατήρηση και το πείραμα.
Στο έργο του Ιπποκράτη αριθμούνται 336 δρόγες χωρίς περιγραφή, πιθανόν διότι τα θεωρούσε γνωστά από τους ριζοτόμους.
Πίν. 1. Φαρμακολογική κατάταξη των δρογών στο έργο του Ιπποκράτη
Ιατρικά καθαρτικά: μέλας ελλέβορος (Helleborus officinalis), λευκός ελλέβορος (Veratrum album), ευφόρβιες: τιθύμαλλος (Euphorbia characias L.), ιπποφαές (E. spinosa L.), πέπλος (E. peplus L.), κυπαρυσσία (E. cyparissias L.), σίλφιο (Ferula assa- foetida L.), κνέστρον (Daphne gnidium), κνέωρον, κνίκος (Carthamus tinctorius L.), κολοκυνθίς αγρία (Citrullis colocynthis L.) κλπ.Διαιτητικά καθαρτικά: Λινόζωστις (Merculialis annua L.), κράμβη (Brassica oleracea L.), σκόροδο, πράσο, κρόμμυο, σέλινο, γλήχων (Mentha pulegium), ορίγανον, καλαμίνθη, θύμβρα, θύμος, εύζωμον (Eruca sativa L.), σκολοπένδριον (Asplenium ceterach L.) κλπ
Ανθελμινθικά: Άγνος (Vitex agnus-castus L.), κεδρέλαιο, κρόμμυα κλπ
Εμετικά: σκαμμωνία (Convolvulus scammonia L.), θαψία (Thapsia garganica L-Umbelli-ferae), ύσσωπος, σκόροδον κλπ
Εμετικά: σκαμμωνία (Convolvulus scammonia L.), θαψία (Thapsia garganica L-Umbelli-ferae), ύσσωπος, σκόροδον κλπ
Σε διαρκείς εμέτους: βασιλικός
Σε αιματεμέσεις: τορδύλιο, σήσαμον
Αποχρεμπτικά: διάφορα χειλανθή, λιβανωτός, σμύρνα (Balsamodendron myrrha Nees), χαλβάνη (Ferula galbaniflua Boiss. et Buhse), βήχιον (Tussilago farfara L.), τρίφυλλον (Psorea bituminosa L.) κλπ
Γαργαρίσματα, εισπνοές: ορίγανον, θύμβρα, πήγανον, άνισον, μύρρα, ρους (Rhus coriaria L.-Anacardiaceae)
Διουρητικά: σκόροδον, κρόμμυον, πράσον, πετροσέλινο, κρίθμον (Crithmum maritimum L.-Umbelliferae), βούπρηστις (ζωική δρόγη, πιθανόν ανάλογη των κανθαρίδων) κλπ
Αποχρεμπτικά: διάφορα χειλανθή, λιβανωτός, σμύρνα (Balsamodendron myrrha Nees), χαλβάνη (Ferula galbaniflua Boiss. et Buhse), βήχιον (Tussilago farfara L.), τρίφυλλον (Psorea bituminosa L.) κλπ
Γαργαρίσματα, εισπνοές: ορίγανον, θύμβρα, πήγανον, άνισον, μύρρα, ρους (Rhus coriaria L.-Anacardiaceae)
Διουρητικά: σκόροδον, κρόμμυον, πράσον, πετροσέλινο, κρίθμον (Crithmum maritimum L.-Umbelliferae), βούπρηστις (ζωική δρόγη, πιθανόν ανάλογη των κανθαρίδων) κλπ
Εφιδρωτικά: τρίφυλλον, χυμός σιλφίου
Στυπτικά εντερικού σωλήνος: μήκων, σίδια (=ο φλοιός από τα ρόδια), μέσπιλα, κυδώνια, λίνον, ερυδρόδανον (Gallium aparine L. ή Rubia tinctoria L. ή R. lucida L.), κορίαννον
Πταρμικά: ελλέβορος, βέρατρον, σίλφιον, πέπερι, κρόμμυα, σκίλλα κλπ
Καυστικά: ελλέβορος, ελατήριο (Ecbalium elaterium L.), χυμός συκής, ευάνθεμον (Matricaria chamomilla L.), χαμαιλέων μέλας (Carthamus corymbosus L.?)
Στυπτικά εντερικού σωλήνος: μήκων, σίδια (=ο φλοιός από τα ρόδια), μέσπιλα, κυδώνια, λίνον, ερυδρόδανον (Gallium aparine L. ή Rubia tinctoria L. ή R. lucida L.), κορίαννον
Πταρμικά: ελλέβορος, βέρατρον, σίλφιον, πέπερι, κρόμμυα, σκίλλα κλπ
Καυστικά: ελλέβορος, ελατήριο (Ecbalium elaterium L.), χυμός συκής, ευάνθεμον (Matricaria chamomilla L.), χαμαιλέων μέλας (Carthamus corymbosus L.?)
Δερματικά: γλίσχρασμα κριθής, ρίζα και σπέρματα κράμβης, χυμός σεύτλου, ρίζα ελατηρίου, λάπαθο άγριο, αλκυόνειο (Alcyoneum cortoneum Pall. ή A. papilosum Pall. ή A. palmatum Pall.)
Ψηκτικά: σεύτλον, σέλινο, βάτος (Rubus sp.), ράμνος (Rhamnus oleoides L.) κλπ.
Τριχαυξητικά: κύμινο, ομφάκιο (χυμός από άωρα σταφύλια)
Τραυματικά: κόμμι, κηρόπισσος, ρητίνη, λιβανωτός, μύρρα, ρητίνη τερμινθίνη (Pistacia terebinthus L.), μαστίχα κλπ.Στυπτικά: κηκίδες (οι καρποί της βελανιδιάς), μυρίκη (Τamarix africana Desf.), κέδρος (Juniperus oxycedrus L.), πίτυς (πεύκο, Pinus pinea), νάρθηξ (Ferula glauca L.), πολύκνημον (Mentha vulgaris L. ή Prunella vulgaris L ή Melissa sp.)
Οφθαλμικάμύρρα, κρόκος, έβενος, όπιο, ανεμώνη, αίγειρος (Populus nigra L.). Ως έκδοχον χρησιμοποιείτο το νέτωπον (πικραμυγδαλέλαιο)Επί μητρικών νόσων: μελάνθιο (Nigella sativa L.- Ranunculaceae), ψευδομελάνθιο (τα εργότια της ερυσιβώδους όλυρας)Επί γυναικολογικών νόσων: μάραθο, κύμινο, άνισο, γλήχων, μύρρα, κρόκος, ακτή (Sambucus nigra L.), μίνθη, πετροσέλινο, ελελίφασκος, χαμαίμηλο, κιννάμωμο, κασσία (Canella alba Murr.?), κορίαννον κλπ
Ψηκτικά: σεύτλον, σέλινο, βάτος (Rubus sp.), ράμνος (Rhamnus oleoides L.) κλπ.
Τριχαυξητικά: κύμινο, ομφάκιο (χυμός από άωρα σταφύλια)
Τραυματικά: κόμμι, κηρόπισσος, ρητίνη, λιβανωτός, μύρρα, ρητίνη τερμινθίνη (Pistacia terebinthus L.), μαστίχα κλπ.Στυπτικά: κηκίδες (οι καρποί της βελανιδιάς), μυρίκη (Τamarix africana Desf.), κέδρος (Juniperus oxycedrus L.), πίτυς (πεύκο, Pinus pinea), νάρθηξ (Ferula glauca L.), πολύκνημον (Mentha vulgaris L. ή Prunella vulgaris L ή Melissa sp.)
Οφθαλμικάμύρρα, κρόκος, έβενος, όπιο, ανεμώνη, αίγειρος (Populus nigra L.). Ως έκδοχον χρησιμοποιείτο το νέτωπον (πικραμυγδαλέλαιο)Επί μητρικών νόσων: μελάνθιο (Nigella sativa L.- Ranunculaceae), ψευδομελάνθιο (τα εργότια της ερυσιβώδους όλυρας)Επί γυναικολογικών νόσων: μάραθο, κύμινο, άνισο, γλήχων, μύρρα, κρόκος, ακτή (Sambucus nigra L.), μίνθη, πετροσέλινο, ελελίφασκος, χαμαίμηλο, κιννάμωμο, κασσία (Canella alba Murr.?), κορίαννον κλπ
Τα ιπποκρατικά φάρμακα παρουσιάζουν ασάφεια, διότι μόνο το όνομά τους αναφέρεται, ουσιαστικά η Φαρμακογνωσία αρχίζει με τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη.
Ο Θεόφραστος (372-287 π.κ.χ.) γεννήθηκε στην Ερεσσό της Λέσβου.
Υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, τον οποίο και διαδέχθηκε στην Περιπατητική Σχολή.
Φαρμακογνωστικά έργα του είναι:
“Περί φυτών Ιστορία”: 9 βιβλία, όπου αναφέρονται ονομαστικά τα φυτά, η γένεσή τους, η ανάπτυξη, ο πολ/σμός, η μορφολογία, η γεωγραφική προέλευσή τους και τέλος η ιαματική τους δύναμη. Το ένατο βιβλίο είναι κυρίως φαρμακολογικό.
“Περί φυτών αιτίαι”: 6 βιβλία. Είναι συνέχεια του προηγούμενου και ερμηνεύει βάσει των αριστοτελικών δογμάτων την γένεση, τον πολ/σμό και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών.
Ο Θεόφραστος (372-287 π.κ.χ.) γεννήθηκε στην Ερεσσό της Λέσβου.
Υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, τον οποίο και διαδέχθηκε στην Περιπατητική Σχολή.
Φαρμακογνωστικά έργα του είναι:
“Περί φυτών Ιστορία”: 9 βιβλία, όπου αναφέρονται ονομαστικά τα φυτά, η γένεσή τους, η ανάπτυξη, ο πολ/σμός, η μορφολογία, η γεωγραφική προέλευσή τους και τέλος η ιαματική τους δύναμη. Το ένατο βιβλίο είναι κυρίως φαρμακολογικό.
“Περί φυτών αιτίαι”: 6 βιβλία. Είναι συνέχεια του προηγούμενου και ερμηνεύει βάσει των αριστοτελικών δογμάτων την γένεση, τον πολ/σμό και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών.
Περιγράφεται η χλωρίδα πολλών περιοχών της Ελλάδας (Όλυμπος, Μακεδονία, Στρυμώνας, Ροδόππη, Κωπαΐδα, Αρκαδία) και της Κυρηναϊκής (αναφορές στα Palmaceae της Λιβύης).
Δεν γνωρίζουμε αν όλες οι βοτανικές περιγραφές είναι δικές του ή και των βοηθών του, αλλά λόγω της αξιοθαύμαστης ακρίβειας συμπεραίνεται ότι οι περισσότερες στηρίζονται στις προσωπικές του παρατηρήσεις.
Κατά την ελληνιστική περίοδο, το κέντρο του πολιτισμού από την Αθήνα μεταφέρεται στην Αλεξάνδρεια, όπου ιδρύθηκε το ονομαζόμενο “Μουσείο”, που ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο, με κυριώτερη Σχολή την Ιατρική.
Κατά την ελληνιστική περίοδο, το κέντρο του πολιτισμού από την Αθήνα μεταφέρεται στην Αλεξάνδρεια, όπου ιδρύθηκε το ονομαζόμενο “Μουσείο”, που ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο, με κυριώτερη Σχολή την Ιατρική.
Χωρίς ακόμη να διαχωριστεί η Φαρμακευτική από την Ιατρική, εντούτοις γινόταν διάκριση σε τρεις κλάδους: Χειρουργική, Διαιτητική (που ασχολείτο με την παθολογία) και Φαρμακευτική.
Δύο σημαντικές Σχολές ιδρύθηκαν: η Εμπειρική από τον Ηρόφιλο (3ος π.κ.χ. αιών) καιη Δογματική από τον Ερασίστρατο (3ος π.κ.χ. αιών).
Οι οπαδοί της Εμπειρικής Σχολής δεν αναζητούσαν τα αίτια της νόσου, συσχέτιζαν απλώς τα περιστατικά και χρησιμοποιούσαν όμοια φάρμακα με αυτά παρεμφερών περιπτώσεων.
Τελικώς κατέληγαν στην πολυφαρμακία.
Τελικώς κατέληγαν στην πολυφαρμακία.
*** Η Ινδιάνικη φυλή των Cherokee μιλούσε Ελληνικά και κατάγονται από την Ανατολική Μεσόγειο !
Το Red Bird Petroglyph είναι Ελληνική επιγραφή που χρονολογείται ανάμεσα στον 2ο και 3ο αιώνα π.Χ. και όχι όπως ανακοίνωσε τελευταία το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής και η New York Times ότι είναι του 1800.
τα φτερά των τσερόκι σε σχήμα ελληνικής περικεφαλαίας |
Επίσης η μουσική των Cherokee αντανακλά τις ελληνικές τους ρίζες. Οι ινδιάνοι Cherokee είναι στην κυριολεξία οι Έλληνες της αρχαίας Αμερικής.
Στην μνήμη της Gloria Farley
Donald N. Yates
Ελληνικές λέξεις που ταιριάζουν με των Cherokee
Greek | Meaning | Cherokee | Meaning |
alomenoidakosdasistynchanaetheloikeoi*gennadashuios Diosillo, illas*kakotechneokanonkaranoskateis*keruxmona*neika*Ogygesouktennaoulountataskiastixtanawa*(hoi en) teleitheatas*theatronThraxtypho | wanderers (in a hopeless sense)noxious, devouring beast, whalehairy, shaggy like a beastthings that befallvolunteer settlersnobleSon of Zeus (title of Herakles)wrap, twist; ropebase arts, perjury, fraudstraight-edge used by athletesa chiefassemblyheraldstopping place, way-stationcontesttitan of Greek mythologyone not killeddeclared healthyghost, shadeabominableastronomical instrumentthose in authorityspectator in a playtheater, assemblyThracianraise a smoke, make sacrifice | eloh’; elohidakwadachitikanoeshelokeekanat(i)Su-too JeekilohikaktuntakanugaKoranu**cahtiyisskarirosken**monaanetchaOotschayeUktenaoolungtsataatchinaStichiTchlanuatilihitetchatatetchanuntchaskiri**Tathtowe,Tistoe | migrants, wanderers; earthmythic great fishhairy water monsterhistoryCherokee; original peopledoctor, huntermythic strong mantwisted hair clan (cf. Hawaiianhilo)taboo regulationscraper used by ballplayerswar chief titleassembly housespeaker, heraldland where the Elohi tarriedballplayrival of Sutoo Jee (Herakles)name of a dragon or serpentdivining crystal for healthghost; cedarname of dangerous serpentGreat Hawkbrave, warriorPlayful Cherokee fairyceremonial enclosuresorcerer, Stonecladceremonial title; firecracker (smoke) bringer (Santa Claus) |
http://youtu.be/KES6Kzy-RL4 ,.
*** Ηρώδειο: Είχε στέγη σαν γέφυρα!!!
Για 2.000 χρόνια ήταν το υψηλότερο κτήριο της Αθήνας, έφθανε τα 45-56 μέτρα, ωσότου χτίστηκε το «Χίλτον» που το ξεπέρασε. Για την κατασκευή του απαλλοτριώθηκαν τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα και για την ξύλινη στέγη του χρειάστηκαν πάνω από 3.000 μεγάλα δέντρα.
Ο λόγος, βέβαια, για το Ηρώδειο που ήταν στεγασμένο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Μανόλη Κορρέ. Είχε τη μεγαλύτερη στέγη αρχαίου θεάτρου, η οποία φαίνεται πως κατέρρευσε από πυρκαγιά γιατί στη νεότερη εποχή, το 1858, βρέθηκε από τον Κυριάκο Πιττάκη, κατά τις ανασκαφές για την αποκάλυψη του μνημείου, ένα παχύ στρώμα στάχτης, όπως επίσης σπασμένα κεραμίδια, ξύλα καμένα και σιδερένια καρφιά μεγάλων διαστάσεων.
Η πυρκαγιά συνδέεται με την καταστροφική μανία των Ερούλων το 267 μ.Χ. από την οποία δεν γλίτωσε το Ηρώδειο, όπως επισημαίνει ο Μ. Κορρές στη μελέτη του με τίτλο «Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μέλισσα» και θα προυσιαστεί την ερχόμενη Κυριακή (6.30 μ.μ.) στο Ηρώδειο από τον ίδιο. Την ομιλία του θα προλογίσουν ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής και ο προϊστάμενος της Α' ΕΠΚΑ Κωνσταντίνος Κίσσας.
Ο κ. Κορρές εστιάζει στη στέγη του Ηρωδείου, γιατί η ύπαρξή της αγνοούνταν. Ο έμπειρος μελετητής των μνημείων της Ακρόπολης υποστηρίζει ότι η στέγη του Ηρωδείου «αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ μέγιστου ανοίγματος έως και το 19ο αιώνα!». Εχει άνοιγμα 50 μέτρων. «Δύναται μετά πάσης βεβαιότητος να λεχθεί ότι το Ηρώδειο υπήρξε το υψηλότερο κτήριο της χώρας ώς την εποχή της κατασκευής του ξενοδοχείου "Χίλτον", ενώ τη δεύτερη θέση ώς τα μέσα του 20ού αιώνα κατείχαν δύο επίσης ρωμαϊκά κτήρια: το λεγόμενον Οκτάγωνον κι η λεγόμενη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης». Συσχετίζει το κατασκευαστικό αυτό θαύμα με την τεχνογνωσία που είχε αποκτηθεί στα ρωμαϊκά χρόνια με τις γέφυρες. Για παράδειγμα αναφέρει τη γέφυρα του Τραϊανού (105 μ.Χ.), έργο του διάσημου Απολλόδωρου από τη Δαμασκό.
Το Ηρώδειο έχει το μέγεθος αρχαίου θεάτρου, χωρούσε 6.000 άτομα (σήμερα 5.000 γιατί δεν έχουν αναστηλωθεί οι τελευταίες σειρές). Τα αρχαία ωδεία ήταν πολύ μικρότερα και στεγασμένα. Είχαν τη χαρακτηριστική ημικυκλική μορφή και πολύ υψηλούς τοίχους για τη δημιουργία περιμετρικής ζώνης μεγάλων φωτιστικών ανοιγμάτων. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού θεωρείται ακραία περίπτωση, λόγω του μεγέθους του που μοιάζει με τα μεγάλα θέατρα της αρχαιότητας. Χτίστηκε ανάμεσα στο 160-169 μ.Χ. σε έκταση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων.
Πώς κατάφεραν όμως οι τεχνίτες εκείνης της εποχής να κατασκευάσουν μια ενιαία στέγη, χωρίς ενδιάμεσους στύλους, με άνοιγμα τόσο μεγάλο, κάτι που σήμερα θεωρείται μάλλον ανέφικτο; Οι παρατηρήσεις του κ. Κορρέ σε λεπτομέρειες επί του σωζόμενου μνημείου αποδεικνύουν πως ήταν εφικτό. Βέβαια, η κατασκευή της στέγης, που ήταν κωνική, θα πρέπει να διήρκεσε περί τα τρία χρόνια, ενώ ολόκληρο το κτήριο οικοδομήθηκε σε 8 με 9 χρόνια. Η προμήθεια της ξυλείας για τη στέγη (έμβαδού 3 στρεμμάτων) θα πρέπει να υπήρξε μια ξεχωριστή και πολυδάπανη εργολαβία, καθώς χρειάστηκαν 3.000 δέντρα (κέδροι, κυπαρίσσια), βάρους 750-800 τόνων. Αν προστεθεί και το βάρος των κεραμιδιών, που υπολογίζεται σε 180 τόνους, πρόκειται για μια γιγάντια στέγη βάρους 1.000 τόνων.
Η τεχνολογία για την κατασκευή αυτού του έργου ήταν ασύλληπτη για τα δεδομένα της εποχής, οπότε πιθανότατα επιστρατεύτηκαν μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν για τις γέφυρες, σύμφωνα με το μελετητή. Η στέγη κατασκευάστηκε δύο φορές. Μία στο έδαφος, στο χώρο της Στοάς Ευμένους, που είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο και όπου γίνονταν τα τεστ αντοχής της κατασκευής, και άλλη μία φορά πάνω σε ειδικά ικριώματα σε ύψος 30 μ. από το έδαφος, για την τελική τοποθέτησή της. Εσωτερικά, το Ηρώδειο διέθετε απίστευτο πλούτο. «Η ορχήστρα του ήταν στρωμένη με λευκές και μαύρες πλάκες μαρμάρου. Οι τοίχοι κοσμούνταν με πολύχρωμα μάρμαρα. Τα εδώλια ήταν φτιαγμένα από συμπαγές μάρμαρο». Χορηγός του, ο πάμπλουτος Ηρώδης ο Αττικός, ο οποίος το αφιέρωσε στη μνήμη της πρόωρα χαμένης συζύγου του,
*** Το θαύμα του λεμονιού!!!
Τι είναι το Λεμόνι?
Κάθε χρόνο καινούργιες ανακαλύψεις γίνονται σχετικά με το μαγικό φρούτο, το Λεμόνι.
Μια νέα Βιταμίνη- Βιταμίνη P- έχει προστεθεί στην πολύτιμη Βιταμίνη C που βρίσκεται στο φρέσκο ορεκτικό της κουζίνας, στο εργαστήρι διατροφής, ακόμη και στο μπουντουάρ.
Το Λεμόνι έχει πολλά κόλπα
Όπως η μετατροπή του νερού σε κρασί, το Λεμόνι με την κιτρική του οξύτητά, γρήγορα μετατρέπεται σε αλκαλικό. Με την μεγάλη του περιεκτικότητα σε ασβέστιο, προμηθεύει τα οστά, τα δόντια και το νευρικό σύστημα με την βασική τροφή. Επίσης Περιέχει φώσφορο, και μια από τις μεγαλύτερες του ιδιότητες του είναι να χωνεύει τις πρωτεΐνες όταν χρησιμοποιείται στο κρέας, στο ψάρι, στα οστά και στα αυγά.
Το Λεμόνι ένας Θεραπευτής, και Αντισηπτικό.
Ο Δρ. Gerald Stahl. αναφέρει αμέτρητες περιπτώσεις καταρράκτη που έχουν εξαλειφθεί, χρησιμοποιώντας σταγόνες από χυμό λεμονιού και αποσταγμένο νερό (μισό- μισό), μέσα στο μάτι τρείς φορές ημερησίως. Για την μυκητίαση των ποδιών δεν χρειάζονται ακριβές αλοιφές για την καταστολή. Ο χυμός Λεμονιού σε συνδυασμό με χυμό Παπάγιας αναφέρεται επίσης εδώ σαν κατασταλτικό.
Αρκετοί διάσημοι οδοντίατροι συνταγογραφούν το χυμό του Λεμονιού με αλάτι για την επίμονη Πυόρροια.
Το λεμόνι είναι ένας από τους γρηγορότερους εχθρούς ενάντια στα μικρόβια. Οι χειρούργοι των Βιομηχανιών έχουν χρησιμοποιήσει το λεμόνι σε μολύνσεις προερχόμενες από τραυματισμό, με εξαιρετική επιτυχία. Ο Harley Street σπεσιαλίστας στο Λονδίνο δίνει στα παιδιά της βασιλικής οικογένειας, λεμόνι με μέλι για τον πονόλαιμο. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ξοδέψει μεγάλα ποσά και περιουσίες για το επίμονο έκζεμα, και όταν όλα τους τα λεφτά ξοδευτήκαν, ανακάλυψαν ότι η κατάσταση αυτή εξαφανίζεται και δεν επανέρχεται όταν οδηγηθήκαν στη χρήση λεμονιού.
Το λεμόνι διώχνει την δυσοσμία του στόματος
Το λεμόνι δεν είναι μόνο ένα τοπικό αντισηπτικό για την δυσάρεστη αναπνοή, αλλά και σαν εσωτερικό αλκαλικό, προστατεύει από το να δημιουργείται δυσάρεστη αναπνοή. Ηθοποιοί και αστέρες του θεάτρου πίνουν χυμό λεμονιού με λίγο μέλι, δύο με τρείς φορές την ημέρα για εξασφάλιση της γλυκύτητας της αναπνοής τους.
Γιατί να έχεις άσθμα όταν υπάρχει πληθώρα λεμονιών?
Ο Δρ. Jοseph H. Green δεν φοβάται κατάλοιπα άσθματος στους ασθενείς του. Συμπληρωματικά μετά από γενική τροφική αποτοξίνωση, τους δίνει 2 κουταλιές χυμό λεμονιού πριν από κάθε γεύμα και πριν την κατάκλιση.
Βήχας και κρύωμα
Ψημένα λεμόνια – ψημένα μέχρι να ανοίξουν- δίνονται για το βήχα και το κρύωμα σε πάσχοντες όλων των ηλικιών, με αξιοσημείωτη επιτυχία. Όταν το λεμόνι σπάσει και ανοίξει, δίνουμε στον ασθενή τον χυμό του λεμονιού, με φρέσκο χυμό ανανά που ανακουφίζει αμέσως. Ο χυμός του ανανά προσθέτει τα δυνατά του χωνευτικά ένζυμα στο λεμόνι, που διαλύουν τα φλέματα στον λαιμό.
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το λεμόνι σαν φάρμακο
Όταν οι Κινέζοι ιατροί αποκαλύπτουν τα (remedies) φάρμακά τους, πάντα υπάρχει κάτι που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί. Η έξυπνη θεραπεία για την πυώδη λοίμωξη της ράγας της άπω φάλαγγας ενός δακτύλου, πραγματοποιείται με αυτή την μέθοδο: κόβουμε το πάνω μέρος του λεμονιού, και εισάγουμε το δάκτυλο στο λεμόνι και το δένουμε. Το πρωί η παρανυχίδα είναι έτοιμη να καθαριστεί.
Σύμπλεγμα συμπτωμάτων και το λεμόνι (Βiliousness)
Υπάρχουν γιατροί που απαγορεύουν όλα τα άλλα φάρμακα σε χολικές περιπτώσεις, καθοδηγώντας τους ασθενείς τους να αποφύγουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το χυμό λεμονιού για τουλάχιστον μία ημέρα.
Το λεμόνι είναι ο φοβερός εχθρός σε αυτές τις περιπτώσεις: Πόσοι άνθρωποι τρομοκρατούνται όταν δουν την λοιμώδη Ερυσίπελα! κατάπλασμα από χυμό λεμονιού παράγει μαγική ανακούφιση μετά που τα άλλα δυνατά φάρμακα υποδεικνύονται άχρηστα.
Πυρετός Οστρακιάς
Ο Δρ. George W. Wood κάνει αυτή την δήλωση για την Οστρακιά:
Μπορώ να θεραπεύσω 49 από τις 50 περιπτώσεις της Οστρακιάς με λεμόνι και αραβική μαστίχα. Στην αρχή της ασθένειας βάλτε το παιδί στο κρεβάτι, δώστε του να πιεί ένα ποτήρι λεμονάδα με Αραβική μαστίχα, μισό κουταλάκι μαστίχα σε ένα ποτήρι λεμονάδα.
Καλύψτε την κοιλιά με στεγνή φανέλα και τυλίξτε τον με άσπρη υγρή κουβέρτα, στραγγισμένη από ζεστό νερό, και από πάνω μια στεγνή κουβέρτα, μετά αρκετά σκεπάσματα για να προκληθεί ιδρώτας. Σε μερικές περιπτώσεις είναι γρηγορότερο να τοποθετήσετε θερμοφόρα στην επάνω κουβέρτα. Μετά μία ώρα εφίδρωσης κατά την οποία δίνεται στο παιδί απεριόριστη ποσότητα λεμονάδας με Αραβική μαστίχα, σκουπίζεται και στεγνώνεται το παιδί και βάζετε ικανοποιητικό ρουχισμό. Ο χυμός του λεμονιού συντελεί στο να αφαιρεθεί το κατακάθι- ίζημα που δημιουργείται στο εσωτερικό του στόματος.
Διφθερίτιδα
Στην Διφθερίτιδα επίσης, η θεραπεία με τον χυμό του λεμονιού αποδεικνύει την δύναμη της αντισηπτικής και χωνευτικής ιδιότητας του φρούτου. "Πρέπει να κάνουμε γαργάρες στο λαιμό" λέει ο Δρ. Wood, "με τον χυμό κάθε μία ή δύο ώρες" και την ίδια στιγμή να καταπίνουμε μισό με ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού. Αυτό κόβει την ψευδομεμβράνη στον λάρυγγα και της επιτρέπει να βγει.
Υδρωπικία: "Αφαιρέστε την φλούδα από ένα λεμόνι, κόψτε το φρούτο σε μικρές φέτες και καλύψτε το με μέλι. Για να ξεκινήσετε, πάρτε το χυμό από ένα λεμόνι την ημέρα, αυξάνοντας βαθμιαία μέχρι τους 8 ή 10 χυμούς λεμονιών ημερησίως".
Κρυώματα και πυρετός μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες, Όμως το λεμόνι είναι πάντα ένα βοηθητικό φάρμακο. Ισπανοί ιατροί το θεωρούν σαν ένα αλάνθαστο φίλο. Ιδού η Ισπανική μέθοδος που εκθέτει ο Δρ. Wood:
"Ο χυμός ενός λεμονιού προστίθεται σ’ ένα φλιτζάνι με καφέ, πίνεται με μια ρουφηξιά χωρίς γάλα ή ζάχαρη, δύο φορές την ημέρα. Αντί για καφέ, συστήνεται τσάι τριφύλλι ή άλφα- άλφα, φαίνεται να είναι πιο ισχυρό και εύγευστο.
Ρευματισμοί
Παίρνετε το χυμό από μισό λεμόνι πριν από κάθε γεύμα, και πριν την κατάκλιση κάθε βράδυ. Μπορεί να διαλυθεί με αποσταγμένο νερό πριν το πάρετε, ή σαν δυνατή λεμονάδα, και ταυτόχρονα τοποθετήστε τον εξωτερικά δύο φορές την ημέρα. Οι περισσότεροι ιατροί δηλώνουν ότι μετά την πάροδο τριών ημερών η σίγουρη αλλά αργή δύναμη του λεμονιού δείχνει τις καθαριστικές και παυσίπονες ιδιότητές του.
Σκορβούτο
Ο κόσμος γνωρίζει καλά σήμερα ότι η θεραπεία για το σκορβούτο με το χυμό του λεμονιού είναι αποτελεσματική.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παρόμοιες με το σκορβούτο, εν τούτοις, φαίνεται η έλλειψη των ισχυρών βιταμινών του λεμονιού που δίνει γρηγορότερη ανακούφιση στην εντερική δραστηριότητα, θεραπεία στις στοματικές καταστάσεις με δυνατότερη ανοσοποιητική ανοσία στις μολύνσεις όταν ακολουθείται μία δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη C που αφθονεί στα λεμόνια.
Πονοκέφαλος
Μερικά κουταλάκια χυμό του λεμονιού σε ζεστό τσάι (τριφύλλι ή άλφα- άλφα είναι καλύτερα) είναι η θεραπεία ενός έξυπνου μπάρμαν στην Νέα Υόρκη, γ’ αυτούς που έχουν πονοκεφάλους (επακόλουθο μέθης) και από πονοκεφάλους που προέρχονται από άλλες αιτίες. Με αυτό το σύστημα κερδίζει τους πελάτες του, ξεκόβουν, και τους οδηγεί μακριά από τα φάρμακα τελείως.
Διαλυτικό της πέτρας (των δοντιών)
Ο χυμός του λεμονιού είναι από μόνος του μια ευχάριστη και νόστιμη οδοντόπαστα. Κρατήστε τις οδοντόβουρτσες βυθισμένες σε διαλυμένο χυμό λεμονιού, τις βοηθάει να είναι καθαρές όπως και τα δόντια.
Το λεμόνι της αντοχής
Πολλές γυναίκες, άντρες και παιδιά που τους λείπει η δύναμη, παίρνουν χαμηλό ασβέστιο. Τότε είναι που το κοκτέιλ του λεμονιού, παίρνοντας το δύο φορές την ημέρα για 30 ημέρες αλλάζει την χημεία του σώματος, δίνει περισσότερη δύναμη, βελτιώνει τη μνήμη και την αντοχή, όπως επίσης και την εμφάνιση του δέρματος του προσώπου. Το κοκτέιλ λεμονιού συνίσταται από χυμό λεμονιού, σκόνη γάλακτος με μέλι χτυπημένο σε μπολ του κοκτέιλ.
Το ξύσμα του λεμονιού μια μεγάλη νοστιμιά
Μεγάλοι καλοφαγάδες επιμένουν στην ελεύθερη χρήση της φλούδας του λεμονιού ξυσμένη, για όλα τα γλυκά. Προσδίδει μια απροσδιόριστη πολυτέλεια σε οποιοδήποτε κέικ, οποιαδήποτε γεύση, και δεν έρχεται σε αντίθεση με άλλες γεύσεις ούτε στο κέικ, ή στο γλάσο του κέικ. Κανείς ο οποίος δεν έχει γευτεί ακόμη χάμπουργκερ πολυτελείας δεν μπορεί να αντιληφθεί τι του επιφυλάσσει. Τριμμένο κρεμμύδι με τριμμένη φλούδα λεμονιού προστίθενται στο βοδινό κρέας πριν από το ψήσιμο ή το τηγάνισμα, είναι η μεγαλύτερη απόλαυση και από τα πιο ακριβά κομμάτια κρέατος.
Η πιο ακριβή από τις σοκολάτες στο Παρίσι περιέχει λεπτά τριμμένη φλούδα λεμονιού. Τριμμένη φλούδα λεμονιού προστίθεται και στις καλύτερες φρουτοσαλάτες, και σαλάτες λαχανικών στην Ευρώπη. Στο Βερολίνο, το Παρίσι και σε όλη την Ιταλία οι ασύγκριτες σούπες τους περιέχουν τριμμένη φλούδα λεμονιού.
Μαρμελάδα φλούδας Λεμονιού κοσμεί τα τραπέζια του πρωινού στα continental resorts. ‘Έχουν δει πολλούς καλοφαγάδες να χρησιμοποιούν τριμμένη φλούδα λεμονιού στα αυγά του πρωινού τους.
Λεμόνι ένα καλό καρύκευμα
"Αλλά όσο αφορά τα υλικά για τα χόρτα μην ανησυχείτε, . . . . είμαι σε θέση να πάρω τα φύλλα του λάπαθου, την νεαρή πικραλίδα, και την μουστάρδα. . .
Το γαϊδουράγκαθο ωραία ψημένο και καρυκευμένο με κρέμα και χυμό λεμονιού, είναι πολύ ορεκτικά."- Counsels on Diet and Foods, σελ.. 324.
Λεμόνι αντί ξύδι είναι πιο εύγευστο ως καρύκευμα για όλα τα χόρτα ειδικά στις φρέσκες μικρές κορυφές των τεύτλων. Στην κατασκευή μαγιονέζας το λεμόνι είναι προτιμότερο αντί του ξυδιού.
Λεμόνι προληπτικά για το σκώρο
Ένα γοητευτικό Γαλλικό έθιμο για ντουλάπες είναι να πάρετε ώριμα λεμόνια, και να τα καρφώσετε με γαρίφαλα γύρω- γύρω σε όλη την φλούδα του λεμονιού. Τα λεμόνια κατάσπαρτα στεγνώσουν σιγά- σιγά με τα γαρίφαλά τους, αφήνοντας μια υπέροχη μυρωδιά σε όλες τις ντουλάπες και τα δωμάτια.
Λεμόνια και Κόπωση
Μεγάλης απόστασης περιπατητές και ταξιδιώτες στον κόσμο, καθώς και εξερευνητές, θεωρούν το λεμόνι ως θεόσταλτο. Όταν αρχίζει η κόπωση το λεμόνι απορροφάται μέσα από μια τρύπα στην κορυφή. Είναι γρήγορης δράσης φάρμακο, δίνοντας σχεδόν απίστευτη δροσιά. Εξερευνητές χρησιμοποιούν το λεμόνι για την προστασία από πολλές μολύνσεις των τροπικών χωρών. Μια μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού θα ξεδιψάσει πιο αποτελεσματικά από ότι π πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Οι έμπειροι ταξιδιώτες δηλώνουν ότι όταν προσθέστε χυμό λεμονιού σε σύνηθες πόσιμο νερό, σε διάφορες περιοχές, δρα ως αντισηπτικό και αποτρέπει την ασθένεια που οφείλεται σε αλλεργία προς τα διαφορετικά αποθέματα νερού.
Το Εκλεπτυσμένο Λεμόνι
Αυτό το τέχνασμα είχε μαθευτεί από σπουδαίους ανθρώπους των επιχειρήσεων και της επαγγελματικής ζωής, όταν θα έπρεπε να είναι στα πόδια τους το πρωί, μετά από μια νύχτα κατάποσης και γλεντιού. Κόβετε ένα το λεμόνι στα τέσσερα. Στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλάτι, και τρώγονται όλα εκτός από το δέρμα, πριν από το πρωινό. Δημόσιοι ομιλητές λένε ότι αυτό το τέχνασμα είναι ένα σημαντικό τονωτικό για αυτούς, πριν πάνε στην πλατφόρμα.
Κολπική Υγιεινή
Ο αραιωμένος χυμός λεμονιού είναι ένας ασφαλής και υγιεινός τρόπο για κολπική πλύση. Αν και αυτό είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό, παρ 'όλα αυτά είναι ελεύθερο από τα ερεθιστικά φάρμακα που περιέχουν οι κολπικές πλύσεις και τα υπόθετα.
Αυθεντία Υγείας του Λονδίνου έχει εμπιστοσύνη στα Λεμόνια
Ο Reddie Mallett, στο Λονδίνου, αυθεντία στην υγεία, έχει ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα που βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού, συνδυαζόμενο με διάφορα άλλα φυσικά βοηθήματα. Στην κλινική του, ο ασθενής που του δίνεται για πρώτη φορά θεραπεία, τοποθετείται ανάμεσα σε δύο εστίες φωτιάς που βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του δωματίου. Ολόκληρο το σώμα του τρίβεται με λάδι και λεμόνι. Ο θερμός αέρας με αυτό το συνδυασμό προκαλεί γρήγορη αφομοίωση, και μακράς διάρκειας ευεξία. Τα αυτιά, η μύτη και ο λαιμός έχουν την ιδιαίτερη φροντίδα για την θεραπεία τους με το χυμό λεμονιού. Ο Δρ Mallett φροντίζει για τις επίμονες περιπτώσεις καταρροής με τον ακόλουθο τρόπο: Ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο με ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και ένα σταγονόμετρο, στάζετε σταδιακά μέσα σε κάθε ρουθούνι. Επίσης τίθεται στα αυτιά κάθε εβδομάδα για καθαρισμό και για τις τονωτικές του ιδιότητες.
Μικρές ποσότητες από χυμό λεμονιού και ελαιόλαδου προστίθενται στο φαί του μωρού, κατά τον απογαλακτισμό, και αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία του παιδιού. Αυτή η μέθοδος, είπαν οι ασθενείς του Dr. Mallett αποτρέπει τις κοινές ασθένειες των παιδιών μέσα από τις ιδιότητες της ιδιόμορφης ανοσίας που δίνει.
Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με εσωτερική και εξωτερική παροχή χυμού λεμονιού με ελαιόλαδο. Λήψη ελαιόλαδου με χυμό λεμονιού, τέσσερις φορές την ημέρα, (ποσότητα αντίστοιχη μίας αυγοθήκης). Κάνουμε μασάζ στο σώμα τρείς φορές την εβδομάδα με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια στην μύτη) αντιμετωπίζονται με αραιωμένο χυμό λεμονιού που χρησιμοποιείται με ρινική σύριγγα, με ήπιο και απαλό τρόπο στάλαξης.
Στην αρθρίτιδα, κάνουμε απαλό μασάζ στις αρθρώσεις με χυμό λεμονιού και λάδι μετά που ο ασθενής έχει ζεσταθεί αφού κάνει ζεστό μπάνιο σ’ ένα λουτρό ή με ζεστή κουβέρτα στο κρεβάτι.
Το κατάπλασμα πολτού χρησιμοποιείται ελεύθερα για εκφύματα (καλόγερους), αποστήματα, και δερματικά εξανθήματα γενικά. Ο χυμός φυσικά, χρησιμοποιείται και εσωτερικά. Για την βρογχίτιδα το λεμόνι και το λάδι χρησιμοποιούνται ως γαργάρα, και επίσης ως ένα μασάζ εξωτερικό για το λαιμό και το στήθος.
Για την κίρρωση του ήπατος, μέχρι και μια δωδεκάδα λεμόνια χρησιμοποιούνται καθημερινά στην κλινική του Δρ. Mallett, με διατροφή χωρίς άμυλο, και με πολλά φρούτα όπως πορτοκάλια, σταφίδες ανανάδες κλπ. Εντυπωσιακά αποτελέσματα, δήλωσε ότι έχουν βιωθεί από τους πάσχοντες από κολίτιδα, με μασάζ στην κοιλιά δύο φορές την ημέρα (ενώ βρίσκεται κλινήρης) με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.
Για την διάρροια, ο Δρ Mallett χρησιμοποιεί πολτό μήλου με χυμό λεμονιού για μικρούς και μεγάλους. Για το έκζεμα, χυμός λεμονιού και φρέσκου ανανά εφαρμόζονται κάθε ώρα, και με μία δίαιτα χωρίς άμυλο, μέχρι η κατάσταση να θεραπευτεί. Η γρίπη, ο πονοκέφαλος, και η δυσπεψία αντιμετωπίζονται με αυξανόμενες ποσότητες χυμού λεμονιού εσωτερικά και εξωτερικά. Για την αντιμετώπιση του ίκτερου, ο χυμός λεμονιού συνδυάζεται με χυμό καρότου.
Ο Δρ Mallett είχε ασυνήθιστα αποτελέσματα στη θεραπεία της νευρασθένειας με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Το ευεργετικό ασβέστιο, συνήθως χαμηλό στις νευρασθένειες, παρέχεται μέσα από τη λήψη ελαιόλαδου που έχει θρεπτικές ιδιότητες για τα νεύρα και δίνει απόλαυση στην διατροφή του ασθενούς. Το καθημερινό μασάζ με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο πρέπει να τηρείται σταθερά.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων σ’ αυτή την κλινική υγείας με το λεμόνι είναι εξαιρετικά επιτυχής. Η διατροφή είναι στεγνή. Δεν χρησιμοποιείται νερό μόνο φρούτα και λαχανικά. Το βράδυ ένα μικρό φλιτζάνι τσαγιού με ζεστό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, σε ίσα μέρη, εισάγεται απαλά από το ορθό (κλύσμα)- και παραμένει.
Καλλυντικά και λεμόνι
Με την άφιξη του νέου αφυδατωμένου χυμού λεμονιού σε μορφή σκόνης, η γυναίκα που ενδιαφέρεται για τη ομορφιά της μπορεί να έχει ένα βολικό δοχείο καθαρού λεμονιού μπροστά της για άμεση χρήση ανά πάσα στιγμή,
χωρίς το αντιαισθητικό φρέσκο μισό λεμόνι στο τραπέζι του μπουντουάρ της.
Το λεμόνι είναι ένα πολύτιμο λευκαντικό για τα χέρια και τα νύχια. Το νεώτερο ξέβγαλμα για ανταύγειες μαλλιών περιέχει λεμόνι. Η πόρο- αναγωγική θεραπεία στα υπερσύγχρονα κατάστημα ομορφιάς περιέχει φυσικό χυμό λεμονιού, και ένα από τα συστατικά του σε ένα αποτελεσματικό μειωτήρα- μαστού είναι από χυμό λεμονιού.
Μια νέα υγρή πούδρα έχει κατασκευαστεί για θεραπεία και καλλωπισμό, περιέχει φυσικό χυμό λεμονιού για την αφαίρεση της γυαλάδας στην μύτη και το πρόσωπο, και για τις ιδιότητές της για λεύκανση των φακίδων στο πρόσωπο.
Οδοντική σκόνη από Λεμόνι και φράουλα είναι ένα νέο μέσο λεύκανσης δοντιών για τις σκούρες μεμβράνες και τις αλκαλικές αποθέσεις.
Μια δασκάλα χορού στην Νέα Υόρκη κρατά τα πόδια και τις αρθρώσεις των μαθητών της «εύκαμπτα» με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, κάνοντας μασάζ πριν και μετά τα μαθήματα, ειδικοί στην φυσική παιδεία και τον πολιτισμό χρησιμοποιούν τώρα μια εξαιρετική κρέμα μασάζ που γίνεται από τον κρόκο του αυγού, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
Ηθοποιοί στο Παρίσι αποτρέπουν τους μαύρους κύκλους γύρω στα μάτια εφαρμόζοντας δύο φορές την ημέρα χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη της κίτρινης εμφάνισης στο λαιμού. Μία έξυπνη ηθοποιός μεταφέρει μαζί της ανά πάσα στιγμή τα καινούργια επιθέματα καθαρισμού για την αφαίρεση του μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσθέτει χυμό λεμονιού στο βάζο με τα επιθέματα, έτσι ώστε για κάθε εφαρμογή να εξασφαλίζει λεύκανση, καθώς και μια θεραπεία καθαρισμού του δέρματος πριν από την εφαρμογή περισσότερου μακιγιάζ.
Το λεμόνι προσφέρει πληθώρα χρήσεων για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Ένα μασάζ του τριχωτού της κεφαλής με λεμόνι μπορεί να γίνει στο σπίτι κάποιου με τη χρήση της νέας αφυδατωμένης σκόνης λεμονιού, η οποία αφήνεται να παραμείνει κατά τη διάρκεια της νύχτας για τις ισχυρές τονωτικές ιδιότητες της, καθώς και την ικανότητά της να καταπολεμά πολλές μολύνσεις στο τριχωτό της κεφαλής.
Λεμόνι, μια καλή θεραπεία για τη συνήθεια του καπνίσματος
Αν κάποιος επιθυμεί πραγματικά να σταματήσει τη συνήθεια του καπνίσματος , από οποιαδήποτε μορφή, έχει βρεθεί ότι, όταν προκύπτει η επιθυμία, είτε για καπνό ή να μασήσει, τότε μια κατευθείαν γουλιά με χυμό λεμονιού μειώνει αυτή την επιθυμία. Σε περίπου τριάντα (30) ημέρες από αυτή τη θεραπεία όλη η επιθυμία για τη χρήση του καπνού θα έχει εξαφανιστεί. Ένας βολικός τρόπος για τη χρήση του λεμονιού είναι να μεταφέρει κάποιος ένα λεμόνι μαζί του, με μία τρύπα στην κορυφή του, τυλιγμένο σε λαδόκολλα, τότε ρουφάει μια γουλιά κάθε φορά που εμφανίζεται η επιθυμία. Μπορεί να χρειαστεί αρκετά λεμόνια την ημέρα για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει επίσης κάποιος να σταματήσει να χρησιμοποιεί στα τρόφιμα καρυκεύματα πιπεριού και αλατιού, το πιπέρι και το αλάτι φαίνεται να αυξάνουν την επιθυμία για καπνό.
Το λεμόνι βοηθά στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού
Θα πρέπει να υποδείξουν στους ασθενείς, το κακό των οινοπνευματωδών ποτών, και την ευλογία της πλήρους αποχής. Θα πρέπει να τους ζητηθεί να απομακρύνουν τα πράγματα που έχουν καταστρέψει την υγεία τους, και να τα αντικαταστήσουν με μια πληθώρα φρούτων. Μπορούν να λαμβάνονται πορτοκάλια, λεμόνια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, και πολλές άλλες ποικιλίες?
Γιατί ο κόσμος του Κυρίου είναι παραγωγικός, εάν ασκηθεί επίμονη και επίπονη προσπάθεια.
"for the Lord’s world is productive, if painstaking effort is put forth.” Counsels on Diet and Foods, p. 311.
Έχει διαπιστωθεί ότι όσο περισσότερα φρούτα περιέχονται στην διατροφή, κυρίως λεμόνια, τόσο λιγότερη επιθυμία υπάρχει για αλκοολούχα ποτά.
Πηγή:Ινστιτούτο Νέας Ζωής
*** ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑ Η ΜΟΣΧΟΣΙΤΑΡΟ.Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε την τριγωνέλλα ως φάρμακο για όλα τα είδη γυναικολογικών προβλημάτων!!!
Η τριγωνέλλα θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα βότανα, το οποίο άφησε το στίγμα του στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αποτέλεσε τροφή, ζωοτροφή και φάρμακο για πολλούς αρχαίους λαούς και ως τέτοιο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.
Βότανο το οποίον ο Ιπποκράτης είχε σε μεγάλη υπόληψη. Το συνιστούσε ως σιρόπι για το βήχα, προκειμένου να καταπραΰνει τα αναπνευστικά προβλήματα αλλά και σαν τονωτικό που έδινε στους ασθενείς που πάσχουν από φυματίωση.
Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε την τριγωνέλλα ως φάρμακο για όλα τα είδη γυναικολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης στη μήτρα και της φλεγμονής στα γεννητικά όργανα.
Στη Ρώμη ο Κάτων ο Πρεσβύτερος συμπεριλαμβάνει την τριγωνέλλα στην λίστα των φυτών που αποτελούν τροφή για τα βόδια (Περί γεωργίας).
Έχουν βρεθεί σπόροι Τριγωνέλλας στο Ιράκ που χρονολογούνται από το 4.000π.Χ.
Αναφέρεται σε Εμπερικούς πάπυρους του 1500 π.Χ. σαν χόρτο υποβοηθητικό της γέννας και το καλλιεργούσαν στην αρχαία Συρία από τον 6ο αιώνα π.Χ.
Ο Διοσκορίδης το αναφέρει ως τήλις, βούκερας, βούκερως, αιγόκερας, αιγόκερως και κεραϊτις.
Αναφέρεται σε Εμπερικούς πάπυρους του 1500 π.Χ. σαν χόρτο υποβοηθητικό της γέννας και το καλλιεργούσαν στην αρχαία Συρία από τον 6ο αιώνα π.Χ.
Ο Διοσκορίδης το αναφέρει ως τήλις, βούκερας, βούκερως, αιγόκερας, αιγόκερως και κεραϊτις.
Το αναφέρει και ο Θεόφραστος. Ο Ορειβάσιος και ο Παύλος Αιγινήτης το έδιναν κατά των ηπατικών παθήσεων, σαν αντισηπτικό των εντέρων και σαν αντιφυσώδες.
Οι Άραβες γιατροί (Αβικένας, Ραζής κ.α.) το χρησιμοποιούσαν. Ήταν γνωστό και στην αρχαία Αίγυπτο στην οποία έλεγαν ότι αν τρίβεις το σώμα σου με αυτό το φυτό, η επιδερμίδα σου θα γίνει ωραία, απαλλαγμένη από κάθε ελάττωμα. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως βοήθημα στον τοκετό, γιατί δρα ως διεγερτικό της μήτρας και για να αυξήσουν την έκκριση του γάλακτος. Ακόμη και σήμερα στην Αίγυπτο φτιάχνουν ένα τσάι που το ονομάζουν Χίλμπα που κάνει καλό στις κράμπες στο στομάχι και τις διάρροιες που παθαίνουν οι τουρίστες.
Στην Γαλλία το βότανο εισήχθη από τους Βενέδικτους επί Καρλομάγνου. Στην Κίνα επίσης το βότανο είναι γνωστό με την ονομασία Hu Lu Ba και το χρησιμοποιούν για τον κοιλόπονο. Παράλληλα όμως οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τους σπόρους του φυτού, τους οποίους θεωρούν αφροδισιακούς (το ίδιο και οι Άραβες), θερμαντικούς για τα νεφρά και τα αναπαραγωγικά όργανα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.
Στην Γαλλία το βότανο εισήχθη από τους Βενέδικτους επί Καρλομάγνου. Στην Κίνα επίσης το βότανο είναι γνωστό με την ονομασία Hu Lu Ba και το χρησιμοποιούν για τον κοιλόπονο. Παράλληλα όμως οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τους σπόρους του φυτού, τους οποίους θεωρούν αφροδισιακούς (το ίδιο και οι Άραβες), θερμαντικούς για τα νεφρά και τα αναπαραγωγικά όργανα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.
Ο Blum το 1924 ανακοίνωσε στην Ιατρική Εταιρεία του Παρισιού πως τα σπέρματα της τριγωνέλλας μπορούν να αντικαταστήσουν το μουρουνέλαιο που έδιναν στα παιδιά. Ο Leclerc χρησιμοποιούσε το γλισχραματώδες αφέψημα σε γαργαρισμούς κατά των αποστημάτων των αμυγδαλών και σε κλύσματα σε οξείες κολίτιδες και μητρίτιδες, όπως και σε επιδέσμους επί ερυσιπελατώδεων εσχαρών, λεμφαγειίτιδες, φλεγμονές, μώλωπες και εκχυμώσεις.
Blum, Mignot και Leclerc θεωρούσαν σπουδαία την ιδιότητα του βοτάνου κατά του σακχαρώδους διαβήτη. Σε ελαφρές περιπτώσεις η χρήση του βοτάνου εξαφάνιζε το σάκχαρο από τα ούρα των ασθενών.
Εκτός από τις θεραπευτικές ιδιότητες, οι σπόροι του φυτού, δίνουν άλευρο με μεγάλη θρεπτική αξία, πολύ δε περισσότερο γιατί περιέχουν λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες .Για τον λόγο αυτό στην Τύνιδα, όταν θέλανε να παχύνουν τις νύφες πριν τον γάμο τους, τις έβαζαν και έτρωγαν το άλευρο ψημένο με λάδι ή έπιναν το έγχυμα των σπερμάτων. Σε Ελλάδα, Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτο και Αραβικές χώρες, αρωμάτιζαν τον παστρουμά, αλευρώνοντάς τον με παχύ στρώμα μοσχοσίταρου. Σε Αίγυπτο και Τουρκία έκαναν τηγανίτες με αλεύρι τριγωνέλλας και βέβαια το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα κατά το διάστημα της εχθρικής κατοχής (1941-44).
Το τσιμένι (Tριγωνέλλα) είναι ένα από τα τέσσερα συστατικά με τα οποία φτιάχνουν το περίβλημα του παστουρμά (λάδι, πιπέρι, πάπρικα) και αυτό που δίνει στον παστουρμά το χαρακτηριστικό του άρωμα. Κύριο λειτουργικό χαρακτηριστικό είναι η συντήρηση του κρέατος και συνάμα προφυλάσσει τον καταναλωτή από ενδεχόμενη δηλητηρίαση. Καρυκεύει σαλάτες λαχανικών, αιθιοπικά και αιγυπτιακά πιάτα, ενώ συμμετέχει σε διάφορα μίγματα μπαχαρικών, ιδίως στα κάρυ. Χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή τουρσιών, ενώ στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται στα βραστά και στα μπιφτέκια.
Οι σπόροι της Tριγωνέλλας περιέχουν 30% βλεννώδεις ουσίες (γαλακτομαννάνες), μία στεροειδή σαπωνίνη, χολήνινη, ένα πτητικό έλαιο με δυνατή μυρωδιά, ένα πυκνόρρευστο έλαιο, 27% πρωτεΐνες και βιταμίνες Α, Β και C.
Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, τονωτικό και γαλακταγωγό. Είναι χρήσιμο για την τοπική θεραπεία και τη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως τραύματα, δοθιήνες, ερεθισμένες πληγές, συρίγγια και όγκοι. Μπορεί να βοηθήσει στη βρογχίτιδα και με γαργάρες να ανακουφίσει τον λαιμό. Η πικρή του γεύση εξηγεί την χρήση του στις πεπτικές διαταραχές και τη μείωση του σακχάρου του αίματος. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την πικρή του γεύση μπορούμε στο αφέψημα να προσθέσουμε μάραθο ή γλυκάνισο.
Το βότανο Tριγωνέλλα
απομακρύνει την μελαγχολία και τονώνει την διάθεση Είναι τονωτική στις περιπτώσεις φυσικών αλλά και ψυχικών ασθενειών. Η κατανάλωσή της προκαλεί πάχυνση και ενισχύει τον αδύναμο οργανισμό, ενώ ειδικά σκευάσματα που προτείνουν οι βοτανοθεραπευτές μπορούν να προκαλέσουν ευφορία στον οργανισμό.
Η Tριγωνέλλα καλλιεργείται στη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και στις μεσογειακές χώρες και είναι πολύ διαδεδομένη και αυτοφυής στην Ελλάδα. Μάλιστα ονομάζεται και «ελληνικό χορτάρι» Τριγωνέλλα η ελληνική χλόη – γραικόχορτος, καθώς μοιάζει με τριφύλλι. Με μεγάλη επιτυχία καλλιεργείται σήμερα στην Εύβοια.
***Οι πληροφορίες που αναφέρονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει να απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωση σας.
*** ΒΙΝΤΕΟ - YF-23: Το μαχητικό που ήταν 20 χρόνια μπροστά από την εποχή του!!! Oι περισσότεροι γνωρίζουν το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος σε υπηρεσία σήμερα, το stealth F-22 της αμερικανικής Αεροπορίας.
Αυτό που ξέρουν ελάχιστοι είναι ότι χαμένος του διαγωνισμού της USAF στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, το YF-23 ήταν ένα ακόμα πιο προηγμένο μαχητικό από το F-22, το οποίο όμως έχασε τον διαγωνισμό για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν το πανίσχυρο λόμπι της Lockheed Martin και ο δεύτερος ότι εφάρμοζε τεχνολογίες οι οποίες ενείχαν υψηλό ποσοστό τεχνολογικού ρίσκου.
Και δεδομένου ότι η βασική απειλή, η Σοβετική Ενωση είχε εκλείψει και ο "ψυχρός" πόλεμος είχε τελειώσει, κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να ληφθούν τέτοια τεχνολογικά ρίσκα κι να πάνε σε μία πιο "συμβατική" σχεδίαση, όπως το F-22.
Το YF-23 θεωρείται ότι άγγιζε την ... έκτη γενιά μαχητικών. Σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το ρωσικό T-50 το σχέδιο του οποίου αναπτύχθηκε μετά από 10 χρόνια του μοιάζει σε αρκετά σημεία. Δείτε το περίφημο YF-23: http://youtu.be/dPgm-4TZ9Kk ,.
*** Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Νεκροί τρεις «αντιπαραγωγικοί» οπλίτες
Στο πένθος βυθίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μετά το ατύχημα που συνέβη σήμερα σε πεδίο βολής στην Μαγνησία. Δύο επαγγελματίες οπλίτες Πεζικού και ένας οπλίτης θητείας, έχασαν τη ζωή τους στις 13:30 στο πεδίο ασκήσεων «Γλαφυρών», όταν κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών βαρέων όπλων Πεζικού, με όλμους 81 χιλ, διερράγη ο σωλήνας όλμου, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας αξιωματικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου και σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου ανέφεραν ότι ο αξιωματικός είναι εκτός κινδύνου, με τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα εξωτερικά.
Απόψε το βράδυ που ο θάνατος των τριών συμπατριωτών μας θα είναι πρώτη είδηση στα δελτία των μεγαλοεργολάβων της ενημέρωσης καλό θα είναι να θυμηθούμε τι είχε πει ο Πάγκαλος! «Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας».
Αυτοί λοιπόν είναι οι αντιπαραγωγικοί… Αυτοί που καθημερινά παίζουν την ζωή τους κορών-γράμματα. Για να δέχονται μετά την κριτική από τον κάθε πολιτικό…
*** Τίποτες δεν πέθανε, τίποτε δεν εξαρθρώθηκε :
Από ότι αποδεικνύεται η τρομοκρατία στην χώρα μας τελικά υπάρχει παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών για το αντίθετο. Αυτό το βλέπουμε σήμερα στην περίπτωση του συλληφθέντος νεαρού ο οποίος φέρεται να είναι μέλος της ομάδος Μαζιώτη. Αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους πιθανούς στόχους του αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι το ότι οι διωκτικές αρχές για να τους συλλαμβάνουν τόσο εύκολα λίγο πριν πραγματοποιήσουν ένα τόσο μεγάλο χτύπημα, όπως θα ήταν ενδεχομένως η επίθεση εναντίον ενός τόσο μεγάλου οικονομικού παράγοντα και ιδιοκτήτη μίας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας μας σημαίνει ότι γνωρίζουν ατούς που στελεχώνουν τις δολοφονικές, τρομοκρατικές, οργανώσεις αλλά λόγω των, υπερβολικών, αντιδράσεων και της ύπνωσης του ελληνικού λαού ο οποίος θεωρεί το ότι αριστερό ως προοδευτικό είναι έτοιμος ακόμα και να καταπιεί την στυγνή δολοφονία δύο νέων παιδιών των οποίων το μόνο τους «αδίκημα» ήταν ότι ήταν Εθνικιστές.
Λοιπόν ότι και να μας λέει η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία των εχθρών του ανθρώπου και του πολιτισμού θα συνεχίσει να υφίσταται όσο υφίσταται και αυτό το αφύσικο πολιτικό σύστημα.
*** Άνθιμος Θεσσαλονίκης: «Δε χαρίζουμε σε κανένα το πανεθνικό όνομα της Μακεδονίας!»
Το νέο βροντερό «Όχι» του Άνθιμου στους Σκοπιανούς ήρθε από άμβωνος στο κήρυγμά του στο πλαίσιο της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον καθεδρικό Ναό της Της Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.
Αυτό το «Όχι» που δεν τολμούν να ξεστομίσουν οι πολιτικοί μας, αλλά επιθυμεί διακαώς η ψυχή των Ελλήνων…
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, συμπλήρωσε ρητά και απερίφραστα: «Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία».
Με το σύνθημα «ΌΧΙ και ΠΟΤΕ το όνομα Μακεδονία στο κράτος των Σκοπίων», ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε μια σειρά από ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν το αβάσιμο των ισχυρισμών των Σκοπιανών που καπηλεύονται το όνομα «Μακεδονία».
Όπως αποκαλύπτει το pentapostagma.gr, η λίστα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από «Όχι» είχε αποδέκτες την ηγεσία των Σκοπίων, τον λαό του γειτονικού κρατιδίου, καθώς και άλλες κατευθύνσεις…
«Οι πολιτικοί μας δέχονται πιέσεις, γιατί κάποιες χώρες θέλουν να πατήσουν πόδι στην Βαλκανική. Ξεχάστηκε η απόφαση του 2008… Τα Σκόπια δεν μπορούν να έχουν το όνομα Μακεδονία, γιατί δεν ήταν Χριστιανοί, αλλά εκχριστιανίστηκαν πολύ αργότερα. Το όνομα Μακεδονία είναι ελληνικό πρέπει να το νιώσουμε κι εμείς, να γίνουν μαθήματα στα σχολεία, ομιλίες στο στρατό και άλλα. Μας προσέβαλαν ακόμη και για την Αμφίπολη και δεν αντιδράσαμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.
Δείτε ολόκληρο το επίμαχο κήρυγμα από το 02.00.00 και μετά:Απευθείας Μετάδοση - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από την αγία Σοφία Θεσ/νίκης (5-10-2014) : http://youtu.be/7JpFFSHKqcc ,
*** Άνθιμος Θεσσαλονίκης: «Οι ξένοι έδιωξαν τον Χριστό… Ήρθε το Ισλάμ και έστησε τζαμιά μέσα στο κέντρο των πόλεων!» O Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, γνωστός για τον πύρινο λόγο και τις αντισυμβατικές του απόψεις, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα εθνικά μας θέματα, τον υπαρκτό ισλαμικό κίνδυνο, καθώς και τις απαράδεκτες γειτονικές απειλές σε βάρος της χώρας μας.
Αφορμή στάθηκε το χθεσινό μνημόσυνο των ηρώων της Μικρασιατικής καταστροφής, μετά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ναό της του Θεού Σοφίας.
Ο Σεβασμιώτατος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Στέφανο Τόλιο και ιερείς του ναού, με δάκρυα στα μάτια μίλησε για τη διάλυση της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.
«Δεν πιστεύουμε ποτέ στα λόγια τους, σε καμία βούληση σε κανέναν λόγο διπλωματίας των γειτονικών χωρών που ανήκουν σε αυτό το θρήσκευμα. Όλοι αυτοί στο βάθος της ψυχής τους διδάσκονται ότι αν κάποιος αντίπαλος ή εχθρός δεν προσχωρεί στο θρήσκευμα τους πρέπει να τον φονεύσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Λάβρος ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος για την ισλαμική απειλή στη χώρα μας, πρόσθεσε: «Οι ξένοι έδιωξαν τον Χριστό από την ζωή τους και κυριάρχησε η αθεΐα μέσα τους και στο κενό που υπήρξε ήρθε το Ισλάμ και έστησε τζαμιά μέσα στο κέντρο των πόλεων».
Όπως σημειώνει το pentapostagma.gr, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας: «Μακάρι να ζήσουν τα παιδιά μας καλύτερες μέρες, σεβασμού της ελευθερίας, σεβασμού των συνόρων και των δικαιωμάτων των λαών και ποτέ ξανά περίπτωση σαν την Κύπρο».
Αμέσως μετά έγινε η κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του εθνάρχη Χρυσοστόμου Σμύρνης από την πολιτειακή και πολιτική αρχή.
*** H Νέα Δημοκρατία στη Νέα Μεταπολίτευση Posted by Κωνσταντίνος Μανίκας on 4:17 μ.μ.
Πέρασαν τέσσερις δεκαετίες από τη μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε μια μεγάλη παράταξη που σηματοδοτούσε τη μετάβαση της χώρας από την μεταπολεμική εσωστρέφεια, τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις μιας ολόκληρης περιόδου σε μια νέα, δημοκρατικά ισχυρή και αξιόπιστη φάση, με εξωστρεφή, Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Κόντρα στις σειρήνες των καιρών που επέμεναν στην ανακύκλωση μιας ξεπερασμένης ρητορικής ο Καραμανλής προχώρησε στη δημιουργία ενός κόμματος που έβλεπε προς το μέλλον του τόπου. Όπως πολύ χαρακτηριστικά είχε πει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον: «Προτιμώ τα όνειρα του μέλλοντος από την ιστορία του παρελθόντος».
Αυτό ακριβώς είναι το πολιτικό διακύβευμα κι αυτής της εποχής. Μιας εποχής στην οποία έσπασε με κρότο ο διαθλαστικός καθρέφτης της μεταπολιτευτικής υποκρισίας φέρνοντας με οδυνηρό τρόπο την απαιτούμενη αυτοσυνείδηση. Μιας εποχής που απαιτεί τον ριζικό επανακαθορισμό αξιακών προτεραιοτήτων, Συνταγματικών ορίων, κομματικών δομών, οικονομικής στόχευσης, κοινωνικής ισορροπίας προσαρμοσμένα στις καινούριες και τις μελλοντικές ανάγκες.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ορίσει με σαφήνεια την αποστολή των κομμάτων. «Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα». Αν το συνδυάσει κανείς με την πρόσφατη ρήση του Αντώνη Σαμαρά για μια πορεία με οδηγό την αλήθεια και το φιλότιμο, κατανοούμε ότι όπως η Νέα Δημοκρατία ήρθε να εκφράσει με παρρησία το απαραίτητο πλαίσιο μιας επόμενης ιστορικής φάσης, έτσι και σήμερα αυτή η παράταξη οφείλει να προσδιορίσει το περιβάλλον της Νέας Μεταπολίτευσης.
Η αναντίρρητη αλήθεια που πρέπει να ορθώνει η παράταξη στηρίζεται στην φιλελεύθερη οικονομική προσέγγιση, αποδεκτή πλέον κι από τους πιο ορκισμένους πολέμιους της που μετέτρεψαν τις αρχικές επαναστατικές θεωρήσεις τους στην αποδοχή ενός αντιγραφειοκρατικού επιτελικού κράτους με καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, των ιδιωτικοποιήσεων ως μέσου αξιοποίησης κι αναβάθμισης κρατικών φορέων, του επιχειρηματικού ανταγωνισμού ως αναγκαία συνθήκη αειφόρου ανάπτυξης που επιβλέπεται και διευκολύνεται από αξιόπιστες κρατικές δομές (επιτροπή ανταγωνισμού) για να αίρονται οι πιθανές στρεβλώσεις .Η αλήθεια της απαιτείται να επισημαίνει την ανάγκη κοινωνικού κράτους, όχι ως φορέα ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων ή συντεχνιακών προνομίων που δεν εξυπηρετούν το σκοπό της δημιουργίας ενός διχτυού προστασίας των αδύναμων ή κοινωνικά αποκλεισμένων δαπανώντας δυσανάλογα μεγάλα ποσά σε σχέση με την αποτελεσματικότητα κάποιων δράσεων, αλλά ως απαραίτητη σταθεροποιητική παρέμβαση για την εξασφάλιση πρόσβασης στα δημοσία αγαθά (ευνομία, δικαιοσύνη) και σε ένα αναγκαίο, για την ισοπολιτεία, επίπεδο κοινωνικών αγαθών όπως η παιδεία και η υγεία. Αγαθά που δεν προσφέρονται με δανεικές υποσχέσεις και υποθήκη του μέλλοντος ή μεταφορά των βαρών στη φορολογία των επόμενων γενιών
Μια μεγάλη πατριωτική παράταξη δεν μπορεί παρά να είναι φορέας της οικουμενικής πολιτισμικής μας αλήθειας και των εθνικών δικαίων σε όλα τα διεθνή φόρα, πάντα με σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πέρα από εθνικιστικές καπηλεύσεις, συνεπής σε βασικές αρχές που διαχρονικά ενώνουν το λαό διεκδικούμε μια Ευρώπη με ενισχυμένες αρμοδιότητες σε διοικητικό επίπεδο και τομείς που θα κάνουν το οικοδόμημα πιο λειτουργικό, αλλά και εθνική αυτονομία σε αντικείμενα που θα επιτρέπουν σε κάθε χώρα να αξιοποιεί τη μοναδικότητα της.
Οι παρατάξεις που αποδεικνύονται καθοριστικές για την ιστορική εξέλιξη ενός έθνους είναι αυτές που αναγνωρίζουν εγκαίρως κι αναδεικνύουν πλήρως τις απαιτήσεις των καιρών, διαμορφώνοντας με διορατικό όραμα το πλαίσιο για την ικανοποίηση τους. Αυτό που με επιτυχία έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 κλείνοντας οριστικά εθνικές πληγές του παρελθόντος, ανοίγοντας ταυτόχρονα ελπιδοφόρες καινούριες διαδρομές, είναι και το σημερινό ζητούμενο.
Η κρίση αφήνει πίσω της βαθιά σημάδια αλλά αν η επούλωση τους δεν γίνει με σύνεση και αφεθεί στα χέρια επιπόλαιων μαθητευόμενων «μάγων» το πιθανότερο είναι να ματώσουν ξανά! Από την άλλη όμως δεν μπορεί και σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης να παριστάνει το άμοιρο ευθυνών για την αναξιοκρατία, την ατιμωρησία, το λαϊκισμό. Το «αίσθημα ευθύνης» που ανέφερε ο ιδρυτής της ΝΔ και το «φιλότιμο» που επικαλέστηκε ο σημερινός Πρωθυπουργός τέμνονται στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Η Συνταγματική αναμόρφωση με διατάξεις που παύουν το υπουργικό απυρόβλητο, επιβάλλουν τη διαύγεια στην κομματική χρηματοδότηση και θέτουν όρια στις θητείες όλων των αιρετών ώστε να σταματήσει η πολιτική να μετατρέπεται από κοινωνική συνεισφορά σε επαγγελματική ενασχόληση, θα ήταν μια καλή αρχή για το χτίσιμο μιας νέας εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και κόμματα. Θυμίζουμε σχετικές προτάσεις από το 2010 "Οι θεσμοί στη Νέα Μεταπολίτευση".
Αντίστοιχη αναμόρφωση χρειάζονται και οι κομματικοί μηχανισμοί για να ανταποκρίνονται στη «δημοκρατική οργάνωση» που περιέγραφε πριν δεκαετίες ο Καραμανλής, έτσι όπως αυτή οφείλει να ανταποκρίνεται στο σημερινό εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Η επαγγελματικότητα εξειδικευμένων στελεχών, η διαδραστικότητα ευέλικτων δομών, η διαρκής συμμετοχικότητα των πολιτών στις αποφάσεις, η συνεχής αξιολόγηση, η ανάδειξη και ανανέωση των στελεχών μέσα από διαδικασίες κοινωνικής αξιοσύνης μακριά από ισορροπιστικές παθητικότητες είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα συμμόρφωσης των κομματικών οργανισμών στις αξιώσεις των πολιτών. Θυμίζουμε κι εδώ τη σχετική πρόταση από το 2010 για μια ανεξάρτητη από μικροπολιτικές «ασθένειες» επιτροπή αξιολόγησης "Η ώρα για τις αξίες και τους άξιους" καθώς και την πιο πρόσφατη "Επαγγελματικά στελέχη στη ΝΔ".
Αυτή η δομική θεσμική ανασύσταση συνδυασμένη με ένα παραγωγικό όραμα που δεν στηρίζεται στον αποδεδειγμένα αποτυχημένο κράτος - επιχειρηματία και την κατασπατάληση δανεικών για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά στην επιβράβευση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας μπορεί να ορίσει με σαφήνεια και αξιοπιστία τη μετάβαση από τη νέα φάση της δημοκρατίας που ήρθε το 1974 με τη νέα φάση της Μεταπολίτευσης που πλέον ξεκινά. Περιγράψαμε εκτενώς το μεταμνημονιακό όραμα πριν από 1,5 χρόνο στο "Το πολιτικό διακύβευμα της νέας εποχής".
Φαίνεται ότι είναι και πάλι ιστορική ευθύνη αυτής της παράταξης να ξεπεράσει για μια ακόμα φορά τον εαυτό της, να τον ανανεώσει, να τον προσαρμόσει αφουγκραζόμενη το αύριο, να τον καταστήσει πρωτοπόρο στη χάραξη μιας νέας αντι-μεταπολιτευτικής αρχής για τη χώρα. Να συνδυάσει την εμπειρία και τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος με βασικά αστικά αξιώματα που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων όπως τα περιγράψαμε στο "Οι κυβερνητικές συνεργασίες και το "μυστήριο" του... Κέντρου" και να τα εκφράσει με ορμή και δυναμισμό μέσα από τα στόματα αυθύπαρκτων κοινωνικών φωνών που ξεπερνούν την εσωστρέφεια της κρίσης και αρθρώνουν υπερβατικό λόγο.
Με πίστη σε εθνικές αξίες, με εμμονή σε οικονομικές και κοινωνικές αλήθειες με το απαράμιλλο φιλότιμο του Έλληνα ως καθοδηγητή δημιουργίας.
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
*** Γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος και κοκκινίζει στην ανατολή και δύση; VIDEO -
Γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά το ηλιοβασίλεμα ο δίσκος του ήλιου είναι πιο κόκκινος;Με μια λάμπα λευκού φωτός και ένα διαφανές δοχείο πουπεριέχει νερό (στο οποίο διαλύθηκε μικρή ποσότητα αποβουτυρωμένου γάλακτος), μπορεί να δοθεί μια πειραματική ερμηνεία του φαινομένου:Και για όσους δεν χωνεύουν τα γαλλικά, ακολουθεί μια ερμηνεία του φαινομένου από το διαδικτυακό ... … Και για όσους δεν χωνεύουν τα γαλλικά, ακολουθεί μια ερμηνεία του φαινομένου από το διαδικτυακό μάθημα, “Από τα Κουάρκ μέχρι το Σύμπαν” – Διδάσκων: Ε.Ν. Οικονόμου, (e- Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης):Το φως που έρχεται από τον ήλιο είναι όπως γνωρίζουμε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αποτελείται από τη σύνθεση πολλών διαφορετικών μηκών κύματος, που τα μάτια μας τα αναγνωρίζουν ως τα χρώματα της ίριδας. Καθώς το ηλιακό φως περνά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης αλληλεπιδρά με τα μόριά της, και σκεδάζεται από αυτά αλλάζοντας κατεύθυνση. Η αλληλεπίδραση αυτή εξαρτάται έντονα από το μήκος κύματος. Όσο πιο μικρό είναι το μήκος κύματος τόσο πιο έντονη είναι η σκέδαση. Το γαλάζιο χρώμα έχει μήκος κύματος σχεδόν το μισό από ότι το κόκκινο χρώμα και σκεδάζεται σχεδόν 16 φορές πιο έντονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ακτίνες του γαλάζιου φωτός που φεύγουν από τον ήλιο να φθάνουν τελικά στον παρατηρητή από κάθε κατεύθυνση προβάλλοντας, όπως φαίνεται και στο σχήμα που ακολουθεί, το γαλάζιο τους χρώμα σε όλον τον ουρανό.Όταν o ήλιος δύει, το φως του πρέπει να διασχίσει μεγαλύτερο μήκος της ατμόσφαιρας για να φθάσει στον παρατηρητή και μεγαλύτερο μέρος από το γαλάζιο φως του ήλιου δεν κατορθώνει να φθάσει τελικά σε αυτόν. Μια που το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο στο κόκκινο χρώμα αυτό συνεχίζει σχεδόν ανέπαφο τη διαδρομή του. Έτσι ο δίσκος του ήλιου εμφανίζεται σαφώς πιο κόκκινος από το κίτρινο χρώμα που έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλές φορές επειδή υπάρχουν σύννεφα και σκόνη στην ατμόσφαιρα, αυτά απορροφούν και σκεδάζουν το γαλάζιο φως πολύ πιο έντονα από ότι το κόκκινο και το κίτρινο φως με αποτέλεσμα ο ίδιος ο ουρανός προς τη διεύθυνση της δύσης του ήλιου να εμφανίζεται κοκκινωπός.
ΒΙΝΤΕΟ , Bleu du ciel et soleil couchant : http://youtu.be/ge6MFvV8m3U ,
*** Η Θράκη «επιστρέφει» στη Τουρκία αν η συνθήκη της Λωζάννης τελειώσει το 2023;
Ένα άρθρο που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας στο περιοδικό, FOREIGN POLICY, με τίτλο «Notes on a Turkish Conspiracy» το οποίο έγραψε ο Nicholas Danforth, αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση στην συνθήκη της Λωζάννης που υπεγράφη το 1923να υπάρχει μυστική ρήτρα η οποία ορίζει το τέλος της συνθήκης σε 100 χρόνια δηλαδή το 2023. Παράλληλα η ρήτρα αυτή προβλέπει μία σειρά γεωπολιτικών ρυθμίσεων που εάν πραγματικά υπάρχουν τότε προβλέπεται τρομερή γεωστρατηγική έκρηξη σε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης του Ανατολικού Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής.
Στο συγκεκριμένο άρθρο καταγράφονται ισχυρισμοί κύκλων της Τουρκίας ότι, υπάρχουν μυστικά άρθρα στην συνθήκη, που έχουν υπογραφεί από τούρκους και βρετανούς διπλωμάτες πριν από ένα αιώνα περίπου. Στα άρθρα αυτά σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο Nicholas Danforth αναφέρεται ότι με την λήξη της συμφωνίας, θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία η Δυτική Θράκη και περιοχές του σημερινού Ιράκ όπως η Μοσούλη. Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν πράγματι αυτές οι μυστικές συμφωνίες στην συνθήκη της Λωζάννης.
Υπάρχουν όμως πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Τουρκία και οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Ρ Τ Ερντογάν που υποστηρίζουν ότι μόλις λήξη η συμφωνία το 2023, η Τουρκία αποκτά την δυνατότητα να προεκτείνει τα σύνορα της. Στην επέκταση αυτή περιλαμβάνονται προς τα δυτικά η περιοχή της Δυτικής Θράκης και νοτιοανατολικά περιοχές του Ιράκ και συγκεκριμένα η περιοχή της Μοσούλης όπως προαναφέραμε. Το πρόβλημα που δημιουργείται εάν πράγματι ισχύουν αυτές οι συμφωνίες, είναι τεράστιο, γιατί δημιουργούνται αλυτρωτικές βλέψεις από την Τουρκία με απώτερο σκοπό την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Για να πραγματοποιήσουν αυτές τις βλέψεις τους οι τούρκοι έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν τεράστια πολεμική βιομηχανία και τεράστιες ένοπλες δυνάμεις με άριστο εξοπλισμό. Από την άλλη μεριά το Ιράκ είναι ένα διαλυμένο κράτος, η δε χώρα μας λόγω της τεράστια ς οικονομικής κρίσης από την οποία μαστίζεται εδώ και μία τετραετία, αλλά και η φαυλοκρατία των πολιτικών μας, καθημερινά μας βυθίζουν σε εθνική και κοινωνική παρακμή. Εμείς οι Έλληνες θεωρούμε , και αυτό μας το έχουν επιβάλει οι πολιτικάντηδες που μας κυβερνούν, ότι οι ελπίδες μας για επιβίωση έχουν παραδοθεί στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό παράγοντα.
Εάν δεν ξυπνήσουμε από τον οικονομικό λήθαργο που τεχνηέντως μας έχουν παρασύρει οι πολιτικάντηδες και εάν δεν φροντίσουμε πρωτίστως τα εθνικά μας θέματα το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για την Ελληνική πατρίδα. Ν. Αγαπηνός
*** XAMOΣ ΤΩΡΑ - Η Κωνσταντινούπολη καίγεται – Ξεσηκωμός Κούρδων! -
Και κάπως έτσι, το καζάνι που έβραζε δεκαετίες έσκασε! Βράδυ Δευτέρας και δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν σε όλη την Τουρκία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στην κυβέρνηση Ερντογάν που το στηρίζει και προειδοποιούν ότι εάν η κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με τη Συρία, αλωθεί από το Ισλαμικό Κράτος τότε όλη η Τουρκία θα παραδοθεί στις φλόγες. Ήδη, βράδυ Δευτέρας, οι φωτιές του ξεσηκωμού έχουν ανάψει για τα καλά στην Κωνσταντινούπολη με άγριες οδομαχίες να μαίνονται στους δρόμους της βασιλεύουσας. -
Οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στο twitter μετά τις 23.00 το βράδυ, δείχνουν δηλαδή τι συμβαίνει τώρα στην Κωνσταντινούπολη. Η κατάσταση είναι ρευστή, είναι επικίνδυνη, ο σουλτάνος Ερντογάν και ο παρανοϊκός βεζίρης του ο Νταβούτογλου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, αν όχι τρομοκρατημένοι. -
*** ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΝ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ... -
Την αποκάλυψη έκανε πριν λίγο σε πρωινή εκπομπή του ΕΤV ο δημοσιογράφος Λεκάκης ο οποίος ιχυρίστηκε οτι βρέθηκαν τρείς επιγραφές για αυτό το λόγω αυξήθηκε και η αστυνιμική παρουσία στην περιοχή!Το ερώτημα ειναι:ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ;;ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ;;ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ;;;Ο δημοσιογράφος υποστήριξε οτι τα ευρήματα ειναι ικάνα να δημιουργήσουν ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ με λάβαρα και αίτημα τον ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. -
*** Πράγματα για την ελληνική Γλώσσα που δε γνωρίζετε!!!
Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα (Bιβλίο Γκίνες)…
Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft).
Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.(Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο .Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Το «πιρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πιρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρο» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε. Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκριμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας. Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της. Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.
*** Ένας υπέροχος Άνθρωπος…
Εντάξει, «μια σοδειά από στεναγμούς οι ειδήσεις», αλλά αυτός δεν είναι λόγος να υψώσει σημαία η χαιρέκακη «εντολή» («Τα κεφάλια μέσα») που αντιλαμβάνεται το καθεμέρα και τις δυσκολίες του σαν ένα στίβο μόνιμης δοκιμασίας και κλαυθμών. Οι μαίανδροι της καθημερινότητος -και οι δυσκολίες- έχουν τη χάρη τους. Είναι σαν το αμόνι που δοκιμάζει τις αντοχές του σιδήρου και τον μορφοποιεί. Οι δυσκολίες κινητοποιούν κρυμμένες δυνάμεις, επιδοτούν τη στωικότητα και ενισχύουν τους θυλάκους που ανθίστανται. Χωρίς τις πίκρες, τις δυσκολίες και τις ήττες θα ήταν λιγότερο θελκτικό το θετικό τους ισοδύναμο. Και καμία εσωτερική επανάσταση δε θα ήταν δυνατή χωρίς αυτές. Οπότε σήμερα θα σας μιλήσουμε για έναν υπέροχο Άνθρωπο. Η Ντίνα είναι 48 ετών και δηλώνει καθαρίστρια. Μέχρι τα 36 της ήταν απόφοιτος Δημοτικού. «Όλοι έχουν ένα χαρτί. Θα τελειώσω κι εγώ το σχολείο για να ξέρω κάτι παραπάνω», είπε και ξαναγράφτηκε στην Α' Γυμνασίου. Δέκα χρόνια μετά, πτυχιούχος, πλέον, απόφοιτος Πανεπιστημίου, εξακολουθεί να εργάζεται στο χώρο της καθαριότητας, για 270 ευρώ το μήνα. «Καθαρίστρια με πτυχίο από το Πάντειο. Γιατί όχι; Δεν πήγα στο Πανεπιστήμιο με βλέψεις να αποκτήσω καλύτερη δουλειά. Άλλο η επιβίωση, άλλο η δουλειά». «Η μοίρα μου ήταν προδιαγεγραμμένη: έπρεπε να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Ο πατέρας μου ήταν εργάτης». Βρέθηκε, με τρεις κόρες, που έπρεπε να προικίσει. «Παντρεύτηκα πολύ νέα, στα 18». Στην ηλικία των δεκατριών έπιασε δουλειά σε εργοστάσιο ενδυμάτων. «Γαζώτρια. Ανειδίκευτη πήγα, αλλά σιγά σιγά την έμαθα τη δουλειά. Ήταν αρκετά δύσκολη για ένα παιδί. Στα 16 μου ξεκίνησα ως καθαρίστρια σε σπίτια. Όταν παντρεύτηκα, σταμάτησα, μεγάλωσα τα παιδιά και επέστρεψα, όταν ο γιος μου έγινε 11 χρόνων». Όταν έκλεισε τα 36, στο διαμέρισμά της, ζούσαν δύο παιδιά, αλλά τρεις μαθητές. «Τα παιδιά μου πήγαιναν στο Γυμνάσιο, όταν αποφάσισα να τελειώσω κι εγώ το σχολείο. Πήγα στο νυχτερινό. Ξυπνούσα στις έξι το πρωί, επτά ήμουν στη δουλειά, σχολούσα τρεις το μεσημέρι, στις επτά χτυπούσε το κουδούνι». Διάβαζε το βράδυ, μετά το μαγείρεμα. «Έπεφταν τα παιδιά για ύπνο και καθόμουν και διάβαζα. Ήμουν αποφασισμένη ότι θα πάρω το απολυτήριο. Ήθελα να τελειώσω το σχολείο. Κι όταν τέλειωσα το Γυμνάσιο, είχα πάρει φόρα. Αποφάσισα να γραφτώ και στο Λύκειο». «Όπως καταλαβαίνεις, με το να δουλεύεις και να πηγαίνεις σχολείο, κάτι αφήνεις πίσω. Εγώ, καλώς ή κακώς, χώρισα. Δε με στήριξε σ' αυτή την επιλογή κανένας. Κι η μάνα μου είχε γκρίνια. "Άσε το σχολείο, τι το θες; Θα τα διαλύσεις όλα"». Η Ντίνα δεν άκουσε κανέναν. Έδωσε Πανελλαδικές το 2007, όταν ήταν 40 ετών. «Θα άλλαζες δουλειά;», τη ρωτάω. «Όχι. Η δουλειά για μένα είναι επιβίωση. Τόσα παιδιά ψάχνουν να βρουν μια θέση. Εγώ θα τους τη φάω; Υπάρχουν παιδιά που έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά και δεν μπορούν να κάνουν μια αρχή. Εγώ έχω τη δουλειά μου, δεν πήγα στο Πανεπιστήμιο για να βρω καλύτερη τύχη. Εγώ ήθελα σαν άνθρωπος να αλλάξω. Να βλέπω διαφορετικά τα πράγματα, χωρίς αυτό το στερεοτυπικό». Κλείνοντας θα ήθελε να μας αφιερώσει κάποιους σκόρπιους στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, που λένε: «Όσα με ζόρια εγώ περνάω, εσύ τα βλέπεις αμμουδιές. Μονάχα αυτό κατάλαβα απ’ όλο το ταξίδι». Έρρωσθε. Του Αντώνη Πετρόγιαννη -
*** Εκεί όρθιοι στην ουρά και αξιολύπητοι
Του Σταύρου ΤσαγκαράκηΦιλολόγου - Συγγραφέα Εκεί να μας βλέπουν όρθιους και αξιολύπητους στην ουρά, από τα ψηλά έδρανα της Βουλής. Αυτό θέλουν. Να μας βλέπουν όρθιους και στη γραμμή να περιμένουμε από τις έξι, από τις εφτά το πρωί, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, με μια αγωνία να μας τρώει τα σωθικά μη χάσουμε τη σειρά, μη μείνουμε πιο πίσω από τους άλλους... Εκεί στην ουρά στριμωγμένοι, ξέπνοοι, για να πληρώσουμε τα ΕΝΦΙΑ, τα χαράτσια, τα δάνεια, τις εφορίες. Εκεί όρθιοι σαν φτωχοί συγγενείς, σαν δεύτεροι, σαν παρακατιανοί, σαν τιμωρημένοι για κάτι που δε φταίξαμε. Εμείς εδώ στα χαμηλά τα δώματα, ενώ εκείνοι από τα ψηλά να μας οικτίρουν κάπως, να μας λυπούνται Να μας χτυπούν στην πλάτη, λέγοντας «για το καλό σας υποφέρετε. Υπομονή! Σε λίγο ανοίγουν οι αγορές. Κοιτάξτε το πλεόνασμα, θαυμάστε το! Και οι επενδυτές είναι στο δρόμο κι έρχονται όπου να ’ναι». Αυτά τα λένε από τα ψηλά τα δώματα εκείνοι βέβαια, γιατί ποτέ δεν τους θυμόμαστε να περιμένουν στην ουρά, ν’ αγανακτούν και να φωνάζουν για το δίκιο τους. Ντυμένοι πάντα καθώς πρέπει, εκείνοι με γραβάτες κι άψογα κοστούμια κι εκείνες με φορέματα και μαλαματικά, μια πανδαισία χρωμάτων, μια χάρη απαστράπτουσα. Τι κόσμος, άραγε, είναι αυτός; να αναρωτιέσαι βλέποντάς τους στις οθόνες. Πώς ζουν έτσι, πώς δηλαδή πορεύονται; Κι εμείς εδώ πώς ζούμε; Και πουθενά στα πρόσωπά τους να δεις μια στενοχώρια ή θλίψη για τη μιζέρια και τη φτώχεια εκεί έξω που θερίζει. Να πούμε κι εμείς: «ωραία, μας νοιάζονται μια στάλα, μοχθούν για μας». Αλλά παντού βλέπεις ανέμελα χαμόγελα και εγκάρδιες χειραψίες. Κι εμείς εκεί στις ουρές όρθιοι να λιώνουμε, λες και δε μας γέννησε μάνα εμάς, λες και δε δουλέψαμε τίμια, δε μοχθήσαμε γι’ αυτόν τον έρημο τον τόπο; Αλλά εκεί να στεκόμαστε όρθιοι με τις ώρες, με τις μέρες, απελπισμένοι και ασήμαντοι, χωρίς οξυγόνο, χωρίς ανάσα, να πεθαίνει ο άνθρωπος στα χέρια μας, να σβήνει κι εμείς ανήμποροι να τον βοηθήσουμε. Αναρωτιέμαι με οδύνη και πίκρα πώς μας κατάντησαν έτσι; Μοιάζει να μη θέλουν να μας αφήσουν να ζήσουμε τη ζωή μας οι ισχυροί της οικονομίας, αλλά και οι ισχυροί που βρίσκονται την εξουσία... Μοιάζει σαν να μας κλέβουν τη ζωή μας. Σαν κάποιοι να λεηλατούν με βέβαιους και σταθερούς ρυθμούς το σώμα μας και την ψυχή μας. Όμως, ως πότε θα τα αντέξουμε όλα αυτά; -
*** Ο Σταυρός, το Θείον Βάπτισμα, η Αγία Κοινωνία
Αν προσέχατε και φυλάγατε καλά αυτό που μεταλαμβάνετε...
~ Στο βιβλίο του Γεροντικού αναφέρεται το εξής θαυμαστό: Ένας Άγιος Γέροντας, ο Ιωάννης ο Βοστρηνός, που είχε το κατά δαιμόνων χάρισμα, ερώτησε κάποτε τους δαίμονες που βασάνιζαν μερικούς δαιμονισμένους: «Ποιά πράγματα των χριστιανών φοβάστε περισσότερο;».
- Και οι δαίμονες απάντησαν: «Έχετε όντως τρία πράγματα μεγάλα, ένα που φοράτε στο λαιμό σας, ένα που λούζεσθε στην Εκκλησία και ένα που τρώγετε στην Λειτουργία».
- Αυτός δε τους ερώτησε πάλι: «Ποιά από τα τρία φοβάστε περισσότερο;».
- Και αυτοί απάντησαν: «Αν προσέχατε και φυλάγατε καλά αυτό που μεταλαμβάνετε, κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να βλάψη κανένα χριστιανό».
Από έναν αγαπημένο γέροντα μοναχό του Αγίου Όρους.
Λ.Α.
*** Η Θεολογική σημασία της καμπάνας
Οι καμπάνες συμβολίζουν τις σάλπιγγες των αγγέλων, που αφυπνίζουν για ἐγρήγορση
«Γιά τήν Ἐκκλησιά ἡ καμπάνα, ἡ «καμπάνα». Τί ὡραῖα πού σημαίνει, πού «σημαίνει». Ντίν ντάν, «ντίν ντάν»…»
ΕΙΝΑΙ μερικές φορές πού ὅταν δέν ἔχουμε κατανοήσει το βαθύτερο νόημα προσώπων, καταστάσεων, ἀντικειμένων καί λέξεων, εὔκολα, ἀζύγιστα, ἐπιπόλαια καί ἐπιδερμικά τά πολεμοῦμε. Και πρωτίστως μιλῶ γιά τόν ἑαυτό μου.
Γιʼ αὐτό καί ταπεινά καταθέτω τά ἑξῆς, γιά τά ὁποῖα ἄν ἔχω λάθος διορθῶστε με. Καί γιά νά γίνουμε σαφέστεροι τό θέμα εἶναι περί καμπανῶν.
Ἄς δοῦμε πρῶτα σύντομα την ἱστορική τους προέλευση καί σημασία, ἀντλώντας στοιχεῖα α) ἀπό τήν «Ἀργολική ἀρχειακή βιβλιοθήκη ἱστορίας καί πολιτισμοῦ», και συγκεκριμένα ἀπό τό ἄρθρο μέ τίτλο ¨Καμπαναριά¨τοῦ πρωτοπρ. Γεωργίου Σελλῆ καί β) ἀπό τόν ἱστότοπο «Συνοδοιπορία» καί συγκεκριμένα τό ἄρθρο μέ τίτλο ¨Τό σήμαντρο-Σύμβολο μοναχισμοῦ¨.
Πῶς καθιέρωσαν τὰ σήμαντρα
Ἀρχικά εἴχαμε τό σήμαντρο. Τὸ κάλεσμα μὲ σήμαντρα εἶναι γνωστὸ ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα. Γιὰ τὴν πρόσκληση τοῦ λαοῦ σὲ τελετὲς καὶ συναθροίσεις χρησιμοποιοῦνταν μεγάλα τεμάχια μετάλλου, κρεμασμένα σὲ σχοινιὰ ποὺ τὰ ἔκρουαν μὲ μεταλλικὲς ἢ ξύλινες ράβδους. Ἡ χρήση ἐπίσης μικρῶν κωδώνων ἀναφέρεται καὶ στὴ λατρεία τῶν ἀρχαίων λαῶν: Σύρων, Αἰγυπτίων, Ρωμαίων κ.ἄ.
Στὸ βιβλίο τῆς Ἐξόδου ἀναφέρεται ἡ ὕπαρξη χρυσῶν κωδωνίσκων στὶς ἀρχιερατικὲς στολές. Ἀντιθέτως, γιὰ τὸ κάλεσμα τῶν Ἰσραηλιτῶν στὶς θρησκευτικὲς συγκεντρώσεις χρησιμοποιοῦνταν σάλπιγγες, μὲ τὶς ὁποῖες οἱ ἱερεῖς γνωστοποιοῦσαν στὸ λαὸ τὶς νουμηνίες καὶ τὰ Ἰωβηλαῖα. Εἶχε θεσπιστεῖ ἡ Ἑορτὴ τῶν Σαλπίγγων τὴν πρώτη τοῦ ἑβδόμου μηνός.
Εἶναι ἄγνωστο πότε ἔγινε ἡ χρήση κωδώνων στὴ χριστιανικὴ λατρεία γιὰ πρώτη φορά. Κατὰ τὴν περίοδο τῶν διωγμῶν οἱ πιστοὶ καλοῦνταν εἴτε μὲ ἐνημέρωση στὴν ἀπόλυση τῆς προηγούμενης σύναξης εἴτε μὲ τοὺς «Θεοδρόμους» ἢ «Λαοσυνάκτες», οἱ ὁποῖοι, μὲ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους εἰδοποιοῦσαν ἀπὸ πόρτα σὲ πόρτα γιὰ τὸν τόπο καὶ τὸ χρόνο τῆς ἑπομένης. Κατὰ τὴν Τουρκοκρατία, τὴν εἰδοποίηση ἀνελάμβανε ὁ λεγόμενος ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες «κράκτης», ἀπὸ δὲ τοὺς Τούρκους «τσεχενδεμὶν νταβετσί» (δηλ. κλητήρας τοῦ Ἅδη).
Μετὰ τοὺς διωγμοὺς εἰσήχθησαν στοὺς ναοὺς καὶ στὰ μοναστήρια τὰ λεγόμενα «ἁγιοσίδερα», δηλ. σιδερένια ἢ ξύλινα σήμαντρα, ποὺ ὑπάρχουν μέχρι σήμερα.
Τί συμβολίζει ἡ κροῦσις τῶν σημάντρων
Ἀρχικῶς ἡ κρούση τοῦ σημάντρου εἶναι συμβολική. Τό μέν μικρό σήμαντρο πού χρησιμοποιεῖται στόν Ὄρθρο συμβολίζει ὅσα διδάσκει ἡ Παλαιά Διαθήκη, ἐνῶ τό μεγάλο σήμαντρο τονίζει τό κήρυγμα τοῦ Εὐαγγελίου. Ἡ κρούση τοῦ σιδηροῦ σημάντρου θυμίζει τή σάλπιγγα τοῦ ἀγγέλου, τήν ὁποία θά ἀκούσουν μέ ἀγαλλίαση οἱ ἐκλεκτοί κατά τήν ἡμέρα τῆς Δευτέρας Παρουσίας τοῦ Κυρίου. Παράλληλα, ἡ κρούση τοῦ ξυλίνου σημάντρου ἤ ταλάντου θυμίζει τήν κρούση τοῦ ξύλου ἀπό τό Νῶε πρίν ἀπό τόν κατακλυσμό καί ἔτσι κατά τίς ἱερές Ἀκολουθίες στά μοναστήρια, τό σήμαντρο συμβολίζει τόν ἐρχομό τῶν πιστῶν ἐντός τῆς Νέας Κιβωτοῦ πού εἶναι ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, ὥστε νά σωθοῦν ἀπό τόν κατακλυσμό τῆς ἁμαρτίας.
Ἡ καμπάνα, βεβαίως καί κυριάρχησε στίς πολυπληθεῖς πλέον πόλεις ὡς τό δυνατότερο σέ ἐμβέλεια μέσο κλήσεως κυρίως τῶν πιστῶν στοὺς ἱεροὺς ναούς. Τὸ σήμαντρο ἐπανῆλθε στοὺς ἐνοριακοὺς ναοὺς κατὰ τὰ χρόνια τῆς τουρκοκρατίας, κυρίως λόγω τῆς ἀνάγκης τῶν πιστῶν νὰ συγκεντρώνονται καὶ νὰ ἐκκλησιάζονται κρυφά, χωρὶς κωδωνοκρουσίες.
Γνωρίζοντας μάλιστα ὅτι πολλὰ μοναστήρια λειτούργησαν καὶ ὡς «κρυφὰ σχολειά» τὴν ἐποχὴ ἐκείνη, γίνεται σαφὲς ὅτι ἡ κρούση τοῦ σημάντρου ἐξυπηρετοῦσε καὶ ἐκπαιδευτικοὺς σκοπούς, χωρὶς νὰ γίνονται ἀντιληπτοὶ οἱ συμμετέχοντες ἀπὸ τοὺς Τούρκους κατακτητές.
Σήμερα, τὰ ξύλινα καὶ τὰ σιδηρά σήμαντρα παραμένουν ἐν χρήσει μαζὶ μὲ τοὺς κώδωνες μόνο στὶς ἱερὲς μονές, ἐνῶ καθένα ἀπὸ αὐτὰ κρούεται σὲ ὁρισμένο χρόνο ποὺ ὁρίζει ἡ τάξη τοῦ μοναστηριοῦ.
Μπορεῖ μάλιστα νὰ εἰπωθεῖ ὅτι ὁ τρόπος μὲ τὸν ὁποῖο κρούεται τὸ σήμαντρο σὲ κάθε μονὴ ὑποδηλώνει καὶ τὸν ἰδιαίτερο χαρακτήρα αὐτῆς, τόν χαρμόσυνο ἤ πένθιμο, εἴτε πρόκειται γιὰ ἀνδρικὸ εἴτε γιὰ γυναικεῖο μοναστήρι.
Πάντως εἶναι γεγονός τό εὖρος τῶν συναισθημάτων πού προκαλεῖ ὁ ἦχος τῆς καμπάνας καὶ τῶν σημάντρων ποὺ κοσμοῦν τὶς ἐκκλησίες καὶ τὰ μοναστήρια τῆς πατρίδας μας: ἀπὸ τὸ κάλεσμα στὶς ἱερὲς ἀκολουθίες καὶ τὴν ἐπισήμανση τῶν ἱερῶν στιγμῶν τῆς λατρείας ἕως τὴν εἰδοποίηση γιὰ χαρμόσυνα ἢ δυσάρεστα γεγονότα.
Οἱ μεγάλες καμπάνες γιὰ τὴν πρόσκληση τοῦ λαοῦ στὶς ἱερὲς ἀκολουθίες ἐμφανίζονται ἀρχικὰ στὴ Δυτικὴ Ἐκκλησία. Ἔχουν πάρει τὴν ὀνομασία τους ἀπὸ τὴν Καμπανία, περιοχὴ τῆς Ἰταλίας, στὴν ὁποία πρωτοκατασκευάστηκαν. Συμβολίζουν τὶς σάλπιγγες τῶν ἀγγέλων, πού ἀφυπνίζουν γιὰ ἐγρήγορση.
Στὴν Ἀνατολὴ κάποιος Βυζαντινὸς χρονογράφος ἀναφέρει ὅτι τὸν Θ΄ αἰ. ὁ δούκας τῆς Ἑνετίας Οὖρσος χάρισε στὸν αὐτοκράτορα Μιχαὴλ δώδεκα μεγάλες καμπάνες, τὶς ὁποῖες κρέμασε σὲ ἰδιαίτερο πύργο στὴν αὐλὴ τῆς Ἁγίας Σοφίας. Πρώτη φορά τὶς ἔβλεπαν οἱ Βυζαντινοί, ὅμως τοὺς ἄρεσαν τόσο, ὥστε γενικεύτηκε ἡ χρήση τους.
Οἱ Τοῦρκοι ἀπαγόρευσαν τὴ χρήση τους κατὰ τὴ δουλεία, μὲ ἐξαίρεση τὸ Ἅγιον Ὄρος, τὰ Ἰωάννινα καὶ μερικὰ νησιά, γιὰ νὰ μὴ ταράσσεται ὁ ὕπνος τῶν νεκρῶν Μουσουλμάνων, γιατί «ὁ κώδων εἶναι τὸ μυστικὸν ὄργανον τοῦ διαβόλου». Ἀντίθετα, ὁ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανὸς γράφει: «τὸ σήμαντρο αἰνίττεται (ὑμνεῖ καί δοξάζει) τάς τῶν ἀγγέλων σάλπιγγας· διεγείρει δὲ καὶ τοὺς ἀγωνιστάς πρὸς τὸν τῶν ἀοράτων ἐχθρῶν πόλεμον».
Οἱ πιὸ παλιὲς γνωστὲς καμπάνες συναντῶνται τὸν ὄγδοο αἰώνα. Ἡ κατασκευὴ τους εἶναι χονδροειδὴς καὶ ἀποτελεῖται ἀπὸ μεταλλικὲς πλάκες, συναρμολογημένες μὲ σφυρηλατημένα καρφιά, ὅπως οἱ κατοπινοὶ λέβητες. Ἀργότερα ἐπικράτησε ἡ κατασκευή τους ἀπὸ χυτὸ ὀρείχαλκο ἄριστης ποιότητας. Ἡ χρήση χρυσοῦ ἢ ἀσημιοῦ γιὰ καλύτερη ἠχητικὴ ἀπόδοση ἐλέγχεται.
Τὸ καμπαναριὸ εἶναι ἡ θέση ἀπὸ ὅπου ἀντηχεῖ ἡ καμπάνα μὲ τὴ γλυκιὰ φωνή της.
Ἕνα τρανό παράδειγμα πρὸς μίμησιν
Ὅπως μαθαίνουμε α) ἀπό τον ἱστότοπο agiosnikolaoskozanis και συγκεκριμένα ἀπό τήν εἰδικότερη ἀναφορά περί τοῦ κωδωνωστασίου τοῦ ἐν λόγῳ Ναοῦ καί β) ἀπό το ἄρθρο τῆς Κατερίνας Μάτσου ὅπου ἀναφέρεται ἐπίσης στό καμ- παναριό τής Ἐκκλησίας, γιὰ τοὺς κατοίκους τῆς Κοζάνης ὁ ναὸς τοῦ Ἁγίου Νικολάου δὲν μπορεῖ νὰ νοηθεῖ χωρὶς τὸ καμπαναριό.
Ἀξίζει, λοιπόν, μικρὸς λόγος νὰ γίνει καὶ γιὰ τὸ κτίσμα αὐτό. Μέχρι τὰ 1728 ὁ ναὸς δὲν εἶχε οὔτε καμπάνες οὔτε σήμαντρα. Ὁ δυνάστης θεωροῦσε πρόκληση καὶ ἀπαράδεκτη ἐνόχληση τὴν ὕπαρξή τους καὶ αὐστηρὰ ἀπαγόρευε τὴ χρήση τους.
Χρειάστηκαν καὶ πάλι παρεμβάσεις ἐπισήμων καὶ μεσιτεῖες διάφορες γιὰ νὰ δοθεῖ στὰ 1728 στὴν ἐκκλησία τοῦ Ἁγίου Νικολάου τὸ δικαίωμα νὰ ἔχει σήμαντρα σιδερένια καὶ ξύλινα, ὄχι ὅμως καὶ καμπάνες. Τὸ γεγονὸς χαιρετίστηκε ἀπὸ τοὺς Κοζανίτες μὲ πολλὴ χαρά, ἔκφραση δὲ τῆς χαρᾶς τους ἀποτελεῖ καὶ ἡ σημείωση στὴν πίσω πλευρὰ τοῦ σχετικοῦ φιρμανιοῦ ποὺ φυλάγεται στὴ δημοτικὴ βιβλιοθήκη· «Τό φερμάνι τοῦ Σουλτάνου Μεϊμὲτ ἀπό ὅπου ἔλεος τοῦ ἔκαμεν σεφέρι διά νά ἔχωμεν στην ἐκκλησίαν τοῦ Ἁγίου Νικολάου σήμαντρα σιδερένια καί ξύλινα». Πότε δόθηκε ἄδεια νὰ ἠχοῦν καὶ καμπάνες δὲν εἶναι γνωστό. Ὁπωσδήποτε αὐτὸ συνέβη πρὶν ἀπὸ τὰ 1855 ποὺ στήθηκε τὸ κωδωνοστάσι καὶ τοποθετήθηκαν σ᾿ αὐτὸ καὶ σήμαντρα καὶ καμπάνες.
Τὸ φιρμάνι τοῦ 1728 διὰ τὴν χρῆσιν σημάντρων
Μέ τὴν ἀνέγερση τοῦ κωδωνοστασίου οἱ Κοζανίτες «ἔβγαλαν τὸ ἄχτι τους». Καθὼς δὲν μποροῦσαν νὰ χτίσουν ψηλὲς καὶ ἐπιβλητικὲς ἐκκλησίες, ἔχτισαν ψηλὸ καὶ ἐπιβλητικὸ καμπαναριό.
Δὲν τοὺς ἐνδιέφερε ἡ ἐξωτερική του ἐμφάνιση καὶ ἡ λεπτὴ τέχνη, ὅσο τοὺς ἐνδιέφερε ὁ ὄγκος καὶ προπαντὸς τὸ ὕψος του. Καὶ ἔγινε γιὰ τὴν ἐποχὴ του πραγματικὰ ψηλὸ -ἔφτανε στὰ εἴκοσι ἕξι μέτρα, μὲ ἕξι ὀρόφους καὶ τροῦλο. Καὶ κατασκευάστηκε τετράγωνο καὶ ἀπὸ πελεκητὴ πέτρα, ἔργο τοῦ κάλφα Ἀνδρέα ἀπὸ τὴ Σέλιτσα (σημ. Ἐράτυρα Βοΐου). Ἡ δαπάνη, 62.152 γρόσια καὶ 37 παράδες, καλύφτηκε ἀπὸ τὸ εἰδικὸ ταμεῖο ποὺ προοριζόταν γιὰ τὴ βελτίωση τῆς λειτουργίας τῆς σχολῆς. Μὲ δωρεὰ δὲ τοῦ Ἠλία Κουτσιμάνη στὴν ἀνατολικὴ πλευρὰ τοποθετήθηκε ὡρολόγι, χρήσιμο πολὺ γιὰ τὴν ἐποχή του.
Τέλος, στὰ 1939 μὲ δωρεὰ τοῦ Κωνσταντίνου Μαμάτσιου προστέθηκε ὁ ἕβδομος ὄροφος καὶ τοποθετήθηκε σύγχρονο ὡρολόγι μὲ δεῖκτες καὶ στὶς τέσσερις πλευρὲς καὶ στὰ 1954 ἐπανεγκαταστάθηκε ὁ τροῦλος, ὅπως μᾶς πληροφορεῖ ἡ ἐντοιχισμένη ἀναμνηστικὴ πλάκα.
Τὸ κωδωνοστάσι δὲν ἔχει ἰδιαίτερη ἀρχιτεκτονικὴ ἀξία οὔτε στὴ συνολική του μορφὴ οὔτε σὲ λεπτομέρειες, μέ ἐξαίρεση δυὸ γλυπτὲς παραστάσεις στοὺς τρίτο καὶ τέταρτο ὀρόφους τῆς ἀνατολικῆς πλευρᾶς. Εἶναι ὅμως μεγάλη ἡ ἱστορική του σημασία καὶ ἡ συναισθηματική του ἀξία. Καθὼς οἱ Κοζανίτες «ὡς πρόβατα ἐν μέσῳ λύκων» περιβάλλονταν ἀπὸ πολλὰ ἀμιγῆ τουρκοχώρια, μὲ τὴν καμπάνα τὴ μεγάλη τοῦ Ἅι-Νικόλα διατράνωναν τὰ χριστιανικὰ καὶ ἐθνικὰ τους αἰσθήματα κι ἔστελναν μηνύματα ὑπομονῆς καὶ ἐλπίδων ἀλλὰ καὶ μηνύματα ὑπεροχῆς τῆς διδασκαλίας τοῦ «Ναζωραίου» ἀπέναντι στὰ μουσουλμανικὰ κηρύγματα τῶν χοτζάδων τῆς περιοχῆς.
Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ οἱ Τοῦρκοι τῶν γειτονικῶν χωριῶν ζήτησαν νʼ ἀπαγορευθεῖ ἡ χρήση τῆς μεγάλης καμπάνας. Ἀλλὰ οἱ Κοζανίτες κατάφεραν νὰ διατηρήσουν τὸ δικαίωμα νὰ τὴ χρησιμοποιοῦν καὶ μὲ τὸ γλυκό της τὸν ἦχο καὶ τοὺς συμβολισμούς του νὰ γιορτάζουν ὅλα τὰ μεγάλα ἐθνικὰ γεγονότα καὶ νὰ καταστεῖ ἔτσι τὸ καμπαναριὸ φορέας τῶν παραδόσεων τῆς πόλης καὶ τὸ «ἐμφανὲς σύμβολόν» της.
Σχόλιο τοῦ συντάκτη: Ἐκεῖ πρέπει νά φθάσουμε;… νά αἰσθανόμαστε καί σήμερα, μέσα στό σπίτι μας κιόλας, ὅτι κρατᾶμε Θερμοπῦλες; ἔ καί μή χειρότερα… Ἀκόμη καί σήμερα στήν Ἰορδανία καί στά Ἱεροσόλυμα, παρά τήν παρουσία μουσουλμανικοῦ καί ἑβραϊκοῦ πληθυσμοῦ, ἠχοῦν διάτρανα καί ἀνεμπόδιστα οἱ καμπάνες τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν.
Εἴχαμε τὴν Τρόϊκα, τώρα ἔχομεν καὶ τὸν Μουφτή
Ἐν κατακλεῖδι, καί ἀπό μία ἄλλη σκοπιά, οἱ ἐπαναλαμβανόμενοι ἦχοι γίνονται μιά βιολογική συνήθεια για τόν ἀνθρώπινο ὀργανισμό. Μετά ἀπό μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή δέν ἀκούει ὁ ἄνθρωπος τούς τακτικούς καθιερωμένους ἤχους τοῦ γύρωθεν περιβάλλοντός του ὅταν π. χ. μένει μόνιμα σε κάποια περιοχή. Οἱ κάτοικοι δηλ. πού διαβιοῦν κοντά σέ ἀεροδρόμια ἤ σέ κομβικά σημεῖα σιδηροδρομικῶν ραγῶν, μετά ἀπό ἕνα χρονικό διάστημα δέν ἐνοχλοῦνται στούς ἐκκωφαντικούς ἤχους τῶν ἀεροπλάνων καί τῶν τραίνων ἀντιστοίχως, κατά τό συχνότατο πέρασμά τους, καθ᾿ ὅτι ὁ ἀνθρώπινος ὀργανισμός ἔχει προσαρμοσθεῖ στό ἄκουσμά τους. Πῶς ἐξηγεῖται λοιπόν νά ἐνοχλοῦν κάποιους μόνο οἱ καμπάνες;
Εὔλογες βεβαίως εἶναι καί οἱ ὑποψίες περί μουσουλμανικοῦ δακτύλου, ὅπως ἐνημερωνόμαστε ἀπό ἄλλα σάϊτ. Πραγματικά ὅμως ἀναρωτιέται κανείς, γιατί τώρα να ἐνοχληθοῦν κάποιοι καί νά βγεῖ σχετικό ἐγκύκλιο σημείωμα; Μέχρι τώρα ἀπό τότε πού ὑπάρχουν καμπάνες, δέν ἠνοχλεῖτο κανείς!! Οὔτε μωρά οὔτε γέροι οὔτε ὑγιεῖς οὔτε ἀσθενεῖς. Τώρα τάχα ὅλοι ταυτόχρονα διαμαρτυρήθηκαν; Δεν εἴμαστε τόσο ἀφελεῖς. Εἴχαμε την Τρόϊκα, τώρα καί τόν Μουφτή;
Δέν εἶναι ὑπερβολικά παράδοξο γιά τό ἕνα λεπτό καί ἄν, πού χτυπᾶ ἡ καμπάνα τρεῖς φορές τήν Κυριακή, καί σέ κάποιες γιορτές τοῦ Χριστοῦ μας, τῆς Παναγίας μας και τῶν ἁγίων μας μέσα στήν ἑβδομάδα, νά ἔχουν ἐνοχληθεῖ οἱ πάσχοντες ἀπό ὑπερευαισθησία ὠτίων;
Ὑπερβολικό!
Προσκαλεῖ τοὺς πιστοὺς καὶ τοὺς ἀπίστους εἰς τὸν Παράδεισον
Ἡ καμπάνα ἔχει δυναμικό ρόλο στή λατρευτική μας παράδοση. Προσκαλεῖ τούς πιστούς καί τους ἀπίστους στόν Παράδεισο. Ὅπως ὁ Νῶε τότε προσκαλοῦσε τούς πάντες στήν Κιβωτό γιά νά σωθοῦν. Ὑπάρχει δηλαδή θεολογική σημασία στήν καμπάνα. Τό νά γίνεται ἠπιότερη καί συντομότερη κρούση τῶν καμπανῶν στήν ἤδη ἤπια και σύντομη κρούση τους, σημαίνει κατάργηση τοῦ χτυπήματος.
Ἡ Ἐκκλησία μας ὡς Σῶμα Χριστοῦ καί μάλιστα μέσα στό λίκνο τῆς ὀρθοδοξίας, τήν Ἑλλάδα, θα πρέπει νά συνεχίσει νά χτυπᾶ ὄχι ὅπως πάντα ἀλλά καί ἀκόμη δυνατότερα καί περισσότερο τίς καμπάνες της, στίς δύσκολες ἡμέρες τῆς πολύπλευρης ἐξαθλιωτικῆς καί θανατηφόρου κρίσεως. Νά βοήσουν καί νά κραυγάσουν στόν Θεό ὡς σεμνή παράκληση γιά τό ἔλεός Του. Εἶναι ἡ μόνη μας ἐλπίδα! Δεν ἐννοοῦμε βεβαίως νά σημαίνουν εὐκαίρως ἀκαίρως, γιά νά σπᾶνε τά νεῦρα τῶν γύρωθεν κατοίκων, ἀλλά στίς προβλεπόμενες διατεταγμένες στιγμές. Ἄν σιγήσουν οἱ καμπάνες, θά κράξουν οἱ λίθοι. Με τίς καμπάνες ἐκφράζει ἡ Ἐκκλησία διάτρανα τό πανηγῦρι της, ἔτσι ὁμολογεῖ τήν πίστη της. Σέ ὅποιον ἀρέσει. Ἄς πᾶνε ἀλλοῦ σέ ἄλλες γειτονιές ἤ χῶρες ὅσοι ἐνοχλοῦνται καί προτιμοῦν νά ἀκοῦν ἄλλους ἤχους καί κραυγές μουφτήδων, χεβιμεταλλάδων, δαιμονισμένων ἤ δαιμονίων. Ἔχουν το ἐλεύθερο ἐπιλογῆς. Ἄς μή μᾶς ἐπιβάλλουν ὅμως τίς δικές τους προτιμήσεις. Ἡ ἱστορία ἔχει δείξει πώς ἡ στέρηση τῆς ἐλευθερίας ὁδηγεῖ πάντοτε σέ ἀπρόσμενες καταστάσεις…
Ταπεινά φρονοῦμε πώς ἡ βασική αἰτία πού ἐνοχλοῦνται κάποιοι ἀπό τίς καμπάνες, εἶναι τό ὅτι δέν ἀγαποῦν ὅσο θά ᾿πρεπε τόν ἴδιο τον Χριστό καί τό Εὐαγγέλιό Του και ὄχι ὁ ἀνυπόφορος ἦχος. Ἀκόμη και στίς ἠλεκτρικές καμπάνες ὑπάρχουν συνδυασμοί πλήκτρων πού παράγουν γλυκεῖς εὐχάριστους ἤχους.
Ἐπιτέλους: Ἂς ποῦμε τώρα καὶ ἕνα ὄχι Ἄς ἀναλογισθοῦμε τί λόγο θάδώσουμε ἐπί τοῦ φοβεροῦ βήματος ἐνώπιον τοῦ Χριστοῦ; Μήπως καί αὐτό τό Βῆμα νά τό ἐξαφανίσουμε, ἐπειδή ἐνδεχομένως μᾶς κατηγορήσουν γιά ρατσισμό; Μήπως ἐν τέλει κάποιους, ὅλα τους ἐνοχλοῦν;
Μά ἐπιτέλους ἄς ποῦμε καί ἕνα «ΟΧΙ» τώρα μάλιστα πού καί στον τόπο μας ἔχουν λυσσάξει α) γιά να φτιάξουν τζαμιά, β) νά καταργήσουν τήν εὐλογημένη γιά πολλούς λόγους ἀργία τῆς Κυριακῆς, ὡς Ἡμέρας τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, τῆς θεσμοθετημένης ἀπό Μεγάλου Κωνσταντίνου και διατηρουμένης ἕως σήμερα, ἀλλά καί πού σφάζουν πλέον στή Συρία συστηματικά καί ἀνελέητα Χριστιανούς. Τυχαῖος αὐτός ὁ ἰσλαμικός συνδυασμός; Γιατί ἀντιλαμβανόμαστε ὅτι ἔρχεται ἄσχημος καιρός, ὅταν ἀπό μακριά βλέπουμε τά μαῦρα σύννεφα, καί λαμβάνουμε τά μέτρα μας, ἐνῶ τώρα προφασιζόμαστε πώς ἡ κοινωνία μας ἔχει γίνει πλέον πολυπολιτισμική, ἄρα πρέπει νά ὑποταγοῦμε στά ἄλλης μορφῆς μαῦρα σύννεφα;
Οἱ καμπάνες τούς πειράζουν;
Και ἄν ἡ ἀπάντηση εἶναι «Ναί, οἱ καμπάνες», γιατί νά μή ὀργανωθεῖ μια ἄλλου εἴδους καμπάνια κατηχήσεως, πού νά ἑρμηνεύει ὄχι μόνο το βαθύτερο νόημα τῆς ὑπάρξεώς τους, ἀλλά καί τή μοναδική ἀληθινή πίστη τῶν Χριστιανῶν σέ σύγκριση μέ αὐτήν τήν ψεύτικη, αἱμοδιψῆ καί δαιμονιώδη τοῦ Ἰσλάμ. Θα προτείναμε στούς ἀναγνῶστες να μελετήσουν τούς σχετικούς ἐν προκειμένῳ καταπληκτικούς διαλόγους τοῦ Ἁγ. Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ πρός τούς Χιόνες.
Τοῦ πρωτοπρ. Βασιλείου Κοκολάκη,
ἐφημερίου Ἱ. Ν. Ὑψώσεως Τιμίου Σταυροῦ Χολαργού
***
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =http://www.youtube.com/stamos01 , 3676 video.-
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas
http://www.youtube.com/stamatios01 , 2097 video.-
3. - Vlasis Skoulikas =
http://www.youtube.com/vlasiskal , = 2102 video.-
Σύνολον 7875 βίντεο .-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2606 .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 289
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS 655.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.- 234 .-
~** http://www.twitter.com/stamos01/
***
~ Ο
Οδοντίατρος σας
ενημερώνει , Παρασκευή 26
Σεπτεμβρίου
2014
: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-
~ Αρωμα
στο
αγιάζι
της
ενημέρωσης Σάββατο
27
Σεπτεμβρίου
2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/27-2014.html ,.- ~ Αθλητικό Σάββατο- Κύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/27-28-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/28-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html
~ Επιλογές αναρτήσεων Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/30-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~
*** ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 :
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2014 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html .-
~ Η Εφημερίδα μας , Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html ,.-
~ Η Εφημερίδα μας Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αναρτήσεων Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2014 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~ΕΠΙΛΟΓΕΣ Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
10 ~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αναρτήσεων θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~ Επιλογές Θεμάτων , Αυτοάμυνα Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html .-
~
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου