ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Πέμπτη 11/12/2014

Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Πέμπτη  11/12/2014 :




 


 
***    Νέο κόμμα προαναγγέλλει ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπολύοντας επίθεση σε Κυβέρνηση και Σύριζα         
           
Τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, αλλά τονίζει ότι «αν η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»
Υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε μακροσκελή γραπτή δήλωσή του.
Ο κ. Παπανδρέου επιτίθεται στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, λέγοντας: "Την ώρα που η χώρα χρειαζόταν να αξιοποιήσει με όλους τους τρόπους την δυναμική των θυσιών του Ελληνικού λαού και των πρωτοφανών αποτελεσμάτωνπου πέτυχε, βρίσκεται απέναντι από τους εταίρους μας, χωρίς διαπραγματευτικό οπλοστάσιο, αλλά και στο αδιέξοδο που διαμόρφωσαν, τόσο η ίδια η ηγεσία της Κυβέρνησηςμε τις επιλογές της, όσο και η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την δήθεν φιλολαϊκήπολιτική της".
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρεου για μια ακόμη φορά υπερασπίζεται την απόφασή του σε σχέση με το δημοψήφισμα που, εν τέλει, δεν έγινε, το 2011: "Στα τέλη του 2011, οι πολίτες θα καλούνταν να δώσουν αυθεντική απάντηση σε πραγματικά διακυβεύματα και πραγματικά δεδομένα. Ένα χειροπιαστό πρόγραμμα, που προέβλεπε και την τεράστια δανειοδότηση της χώρας μας και το μεγαλύτερο ιστορικά κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ".
Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την άποψη ότι η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως αμέσως μετά χρειάζεται ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης.
Αναφέρει σχετικά: "Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:
- Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικέςμεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
- Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίουγια την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίουχρέους.
- Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
- Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα".
Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:
Οι περιστάσεις επιβάλλουν σε όλους μας, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να μιλήσουμε με καθαρό λόγο.
Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται ξανά στην δίνη μιας κρίσης.
Κρίση αξιοπιστίας. Κρίση που καλλιεργεί νέα ερωτηματικά στους εταίρους μας.
Δεν θα έπρεπε.
Είναι κρίση που επαναφέρει συζητήσεις στις διεθνείς αγορές για Grexit και χρεοκοπία.
Η κρίση αυτή, απειλεί να υπονομεύσει την ανεπανάληπτη προσπάθεια που έκανε ο Ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.
Και αυτό, είναι και άδικο και απαράδεκτο.
Γιατί η χώρα μας, με θυσίες, κόπο και προσπάθειες που ξεκίνησαν από τις αρχές του 2010, κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά και να πρωτεύσει - από τότε - σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων.
Όμως, όπως λέω πάντα, τα ελλείμματα που περιορίσαμε δραστικά, δεν ήταν παρά το σύμπτωμα μιας βαθύτερης κρίσης.
Κρίση Δημοκρατίας.
Κρίση ενός πελατειακού συστήματος. Ενός κράτους και ενός οικονομικού, μιντιακού και πολιτικού κατεστημένου, που πολλαπλασίαζε αδικίες αντί να προωθεί αξίες, στήριζε τον παρασιτισμό αντί της παραγωγικής Ελλάδας, σπαταλούσε ή επέτρεπε κάποιοι να ιδιοποιούνται πόρους και χρήματα του Ελληνικού λαού αντί να τα διαχειρίζεται με διαφάνεια υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Επένδυε στην διατήρηση της εξουσίας, αντί της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας.
Κρίση ενός πελατειακού συστήματος, που διατηρούσε την εξουσία κρατώντας τον Έλληνα και την Ελληνίδα όμηρους μέσα από εξαρτήσεις και δουλείες. Ενός συστήματος που και σήμερα θέλει συνειδήσεις εξαγορασμένες ή φοβισμένες από τις κατεστημένες δυνάμεις της χώρας.
Αυτές οι δυνάμεις και οι δομές που επέβαλαν, αποτέλεσαν και αποτελούν το εμπόδιο για να πάει η χώρα μπροστά, να ανθίσουν οι υγιείς πρωτοβουλίες, να αξιοποιηθεί ο ανθρώπινος και φυσικός της πλούτος για το κοινό καλό. Να αναδείξει ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός.
Αυτές οι δυνάμεις, οι πρακτικές και οι δομές, έφεραν τα ελλείμματα και τελικά την εξάρτηση.
Αυτές ευθύνονται που μας οδήγησαν να έχουμε την ανάγκη ενός μνημονίου, που πράγματι, αποτελεί μια επώδυνη μετάβαση.
Και οι εταίροι μας έχουν σημαντικές ευθύνες, για το γεγονός ότι, το κόστος αυτής της μετάβασης ήταν και είναι τόσο οδυνηρό.
Αλλά όσο και εάν θέλουμε να ασκήσουμε δικαιολογημένη κριτική στους εταίρους μας ή στην δύναμη των διεθνών αγορών, ευθύνη δικιά μας ήταν και είναι να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή.
Να στέκεται στα δικά της πόδια, με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να μην είναι εξαρτημένη και εκτεθειμένη στις βουλήσεις των διεθνών αγορών ή τις υπερβολικές απαιτήσεις των εταίρων.
Η ηγεσία της κυβέρνησης - αφού η κυβέρνηση ούτε συνεδριάζει, ούτε αποφασίζει, έκανε τις επιλογές της και ανακοίνωσε τις αποφάσεις της. Αποφάσεις, που ήρθαν σαν φυσική συνέχεια των επιλογών επί τη βάση των οποίων διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους μας, αυτήν την τελευταία περίοδο, αλλά και της συνολικότερης στάσης της, που ουσιαστικά συνιστά αποδοχή δύο αδιέξοδων παραγόντων:
Πρώτον. Του - στα όρια του γραφικού - "ανταγωνισμού" Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης σε αντιμνημονιακή ρητορεία, με εύκολα λόγια.
Δεύτερον, συνακόλουθο του πρώτου. Της πρωτοφανούς απουσίας, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, από το μέτωπο αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών, που μας οδήγησαν στην κρίση και στα πρόθυρα μιας εθνικής τραγωδίας, κρυπτόμενες και οι δύο πίσω από αντιμνημονιακές ιαχές.
Η κρίση σήμερα, έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκαν μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές, καθώς βρέθηκαν μακράν της αδήριτης ανάγκης να συγκρουστούν με τις πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που αποτελούν την πηγή των δεινών που ταλανίζουν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Δηλαδή, με όσα, κατά κύριο λόγο, ευθύνονται για τις τραγικές συνέπειες της κρίσης, που βιώνουν οι Έλληνες και πληρώνουν δυσανάλογα οι πιο αδύναμοι και οι μονίμως εγκαλούμενοι - αλλά και μονίμως συνεισφέροντες στα δημόσια οικονομικά.
Και σήμερα με τα διλήμματα που και οι δύο θέτουν, της προεδρικής εκλογής ή μη, των εκλογών ή μη, σε καμία περίπτωση δεν θέτουν και επί της ουσίας το πραγματικό δίλημμα, αυτό που αφορά την μετάβαση στην "μεταπελατειακή Ελλάδα".
Όσο για την έξοδό μας από το μνημόνιο, θα είναι γράμμα κενό εάν αναπαράξουμε και πάλι ένα άδικο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα νομής της εξουσίας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών; Την ώρα που η χώρα χρειαζόταν να αξιοποιήσει με όλους τους τρόπους την δυναμική των θυσιών του Ελληνικού λαού και των πρωτοφανών αποτελεσμάτων που πέτυχε, να βρίσκεται απέναντι από τους εταίρους μας, χωρίς διαπραγματευτικό οπλοστάσιο, αλλά και στο αδιέξοδο που διαμόρφωσαν, τόσο η ίδια η ηγεσία της Κυβέρνησης με τις επιλογές της, όσο και η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της.
Έτσι, η μεν ηγεσία της Κυβέρνησης απώλεσε το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο, η δε ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται εγκλωβισμένη στον ιστό που η ίδια ύφανε.
Ο λαϊκισμός - των εύκολων λόγων, κοινό στοιχείο της πολιτικής αντίληψης και πρακτικής τους, μετετράπη σε τιμωρό.
Αλλά το τίμημα της αβεβαιότητας καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες.
Πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, η χώρα βρέθηκε στη χειρότερη δυνατή θέση που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς. Ένας βασικός λόγος είναι ότι, τα τρία τελευταία χρόνια αυτής της πενταετίας, επανέκαμψαν αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που δεν βρίσκονταν σε αντιστοίχιση με τα πραγματικά διακυβεύματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.
Στα τέλη του 2011, οι πολίτες θα καλούνταν να δώσουν αυθεντική απάντηση σε πραγματικά διακυβεύματα και πραγματικά δεδομένα. Ένα χειροπιαστό πρόγραμμα, που προέβλεπε και την τεράστια δανειοδότηση της χώρας μας και το μεγαλύτερο ιστορικά κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ.
Σήμερα, καλείται η Βουλή να δώσει διέξοδο, που όμως και οι δύο πλευρές με τη στάση τους υπονομεύουν. Και οι πολίτες, θα κληθούν, αν χρειαστεί, να επιλέξουν μια από τις δύο πολιτικές επιλογές, που και οι δύο - τόσο "συγκρουόμενες" μα τόσο ίδιες, ευθύνονται για το αδιέξοδο.
Έτσι,
Αντί για έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και τρία χρόνια, έχουμε παράταση με άδηλη έκβαση.
Αντί για ευτυχή κατάληξη της αξιολόγησης των πεπραγμένων, που θα οδηγούσε στην υιοθέτηση και εκ μέρους των εταίρων μας, μιας στρατηγικής που θα είχαμε εμείς διαμορφώσει, δηλαδή, μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί μήνες πριν, καμία συμφωνία - και απόλυτη αβεβαιότητα.
Και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η όποια κυβέρνηση, δεν θα έχει παρά απειροελάχιστα χρονικά περιθώρια να διαπραγματευτεί ουσιαστικά οτιδήποτε με τους εταίρους μας, προτού εκπνεύσει η παράταση των δύο μηνών.
Αντί να έχουμε διαμορφώσει μια Συμφωνία, που θα αποτελούσε παράλληλα και ένα Συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό, Συμβόλαιο δικό μας, που εμείς, με δική μας πρωτοβουλία θα είχαμε συνάψει, εθνικό, για τα παραπέρα βήματα που θα καθιστούσαν τη Ελλάδα χώρα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης, αντιδικούμε για το πως θα διαχειριστούμε την αυριανή εξουσία.
Και βεβαίως, αντί για συνεννόηση, έστω στα στοιχειώδη, μετά από όσα περάσαμε, οι ηγεσίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ανταγωνίζονται για το ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στον Ελληνικό λαό και επομένως αστάθεια στη χώρα. Υπονομεύουν έτσι - προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια - ένα εθνικό πλεονέκτημα του Ελληνισμού που είναι η ίδια η δημιουργικότητα και συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε όσα αφορούν την συλλογική μας πορεία.
Οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, απέτυχαν να την οδηγήσουν στην "επόμενη μέρα", παρά την διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς την περίοδο 2009-2011 και παρά το γεγονός ότι, οι δυσκολότερες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Και δυστυχώς, η ηγεσία της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συναγωνίζεται και ξεπερνά σε ανευθυνότητα την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της περιόδου 2009-2011.
Και από τις δύο πλευρές ουδεμία προσπάθεια διαλόγου. Ακόμη και τα κυβερνητικά όργανα "αργούν".
Ουδεμία προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων - πόσο μάλλον και των κοινωνικών εταίρων.
Ουδεμία προσπάθεια εξεύρεσης ενός μίνιμουμ κοινού τόπου, που θα διασφάλιζε μια βιώσιμη προοπτική για τη χώρα και την οικονομία.
Ουδεμία προσπάθεια οικοδόμησης ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού διαπραγματευτικού οπλοστασίου, όχι μόνον έναντι των εταίρων μας, αλλά και για την ουσιαστική αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών που μας οδήγησαν στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής.
Τα αντιμνημονιακά καλλιστεία στα οποία επιδόθηκαν και οι μεν και οι δε, οδηγούν την Ελλάδα σε απαράδεκτο και επικίνδυνο αδιέξοδο μιας και δεν απαντούν στα πραγματικά διακυβεύματα.
Και βεβαίως, ουδεμία ουσιαστική συζήτηση για το πως θα ενταχθεί η χώρα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται παγκοσμίως, στον καταμερισμό εργασίας για την παραγωγή υγιούς οικονομικού αποτελέσματος και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Αντιθέτως, απόλυτη προσήλωση στον μοναδικό κοινό τόπο που χαρακτηρίζει τη στάση των σημερινών ηγεσιών, τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, που οικοδομήθηκαν γύρω από ένα ψευτοδίλημμα: ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο. Πώς θα ξεφορτωθούμε τους "κακούς" της τρόικα - χωρίς να έχουμε οικοδομήσει τα δικά μας θεμέλια, ώστε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Καμία σοβαρότητα, καμία νέα μεταρρύθμιση της προκοπής, καμία επιλογή που να συνεισφέρει προστιθέμενη αξία στις θυσίες του Ελληνικού λαού και να αξιοποιεί τα πρωτοφανή αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Αντιθέτως υπονομεύτηκαν θεσμικές αλλαγές που αποτελούσαν τη βάση μιας άλλης συμπεριφοράς και λειτουργίας της πολιτείας.
Το 2011, με την πρόταση για δημοψήφισμα - και μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι σήμερα συμβαίνει, επί ειλημμένης απόφασης, συγκεκριμένης και σαφούς, απόφασης που έφερνε χρήματα στη χώρα και συνέβαλε στην ουσιαστική και αποτελεσματική περικοπή και αναδιάρθρωση του χρέους, απόφαση που επετεύχθη με την συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου του 2011 και έδινε προοπτική στη χώρα, ξεσκεπάσαμε την υποκρισία πολλών και επιβάλλαμε τελικά συναίνεση, που εκφράστηκε με την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Μπροστά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οδηγηθήκαμε ακόμα και σε αλλαγή Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εκλεγεί με το 44% του Ελληνικού λαού.
Αλλά η ηγεσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλα σχέδια, που δεν αφορούσαν την εθνική προσπάθεια και την επιδίωξη συναινέσεων και προκάλεσε τις διπλές εκλογές του 2012, που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία.
Δηλαδή, σε ό,τι προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια να αποφύγουμε - χάριν επιδιώξεων που δεν είχαν καμία σχέση με το εθνικό συμφέρον.
Το μήνυμα είναι σαφές: καθήκον μας είναι, να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη - τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί.
Με αυτά τα δεδομένα,
Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων.
Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:
-     Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
-     Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
-     Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
-     Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
-     Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
-     Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα".
Ευχής έργο είναι - και για να μην χαθούν οι θυσίες του Ελληνικού λαού και για να διαμορφώσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη -, έστω αυτή την ύστατη ώρα, η μεν ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, η δε ηγεσία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος.
Στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμούν να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο αξιοπρέπειας, προοπτικής και ελπίδας.
Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας, για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.
Αυτό είναι το χρέος μας και σε αυτό θα ανταποκριθούμε.
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014   Πηγή: Protothema.gr 

***  Αύριο το βράδυ ανάβει το δέντρο στην Καλαμάτα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Αύριο, στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής, καθώς και συνόλου πνευστών και της παιδικής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα “Undercover Valentines”. Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και την ασφάλεια των πολιτών, θα απαιτηθεί από τις 19.00 έως τις 22.00: α) η διακοπή της κυκλοφορίας και η απαγόρευση στάσης-στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Αριστομένους από την οδό Κροντήρη έως την οδό Φραντζή, καθώς και στις κάθετες οδούς που οδηγούν στην οδό Αριστομένους, μεταξύ αυτής και της Αναγνωσταρά, στην προαναφερθείσα περιοχή, β) η διακοπή της λειτουργίας στις δύο πιάτσες ταξί, Γεωργούλη και Βαλαωρίτου και γ) η αλλαγή της διαδρομής των αστικών λεωφορείων, τα οποία θα διέρχονται: -Γραμμή 1: μέσω των οδών Κροντήρη (δεξιά) – Αρτέμιδος –Μακεδονίας – Νέδοντος (αριστερά) – Σόλωνος – Βασ. Κωνσταντίνου – Φαρών -Γραμμή 2: μέσω των οδών Νέδοντος – Κιλκίς – Αθηνών Παρακαλούνται οι οδηγοί να διευκολύνουν και να βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν ομαλότερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας, υπακούοντας στη σήμανση και στις οδηγίες της Τροχαίας. - 

*** Σε κατ' οίκον περιορισμό οι Μεσσήνιοι         
            
Ως βόμβα έσκασε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας και την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας η είδηση απελευθέρωσης των 12 συλληφθέντων για το μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Τα μεσάνυχτα της Τρίτης έληξε η προθεσμία που είχαν οι Αρχές να τους κρατήσουν και βάσει συνταγματικού τους δικαιώματος οι αστυνομικοί που τους συνόδευαν αναγκάστηκαν να τους βγάλουν τις χειροπέδες και να τους αφήσουν ελεύθερους! Φυσικά, οι 12 κατέβηκαν τις σκάλες χωρίς δεύτερη σκέψη και έφυγαν.
Η ουσία, βέβαια, της υπόθεσης παραμένει, γι’ αυτό και τα ξημερώματα  –ελεύθεροι πλέον- παρουσιάσθηκαν πρώτοι ο 69χρονος συνταξιούχος αστυνομικός από τη Μεσσηνία και ο 20χρονος άνεργος γιος του, που κατηγορούνται ως μέλη της 2ης εγκληματικής οργάνωσης και λόγω διαφωνίας εισαγγελέα και ανακρίτριας, για την προφυλάκισή τους ή μη, θα αποφασίσει σε συνεδρίασή του το Δικαστικό Συμβούλιο μέσα σε 5 ημέρες. Ο εισαγγελέας πρότεινε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και η ανακρίτρια να προφυλακισθούν. Μέχρι τότε τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο «Θάρρος» που κυκλοφορεί 

***  Αν. Ζαγάκος: “Άνθρακες… η τουριστική αύξηση για την Καλαμάτα το 2014”
Η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρέα Ζαγάκου, χάλασε το succes story του καλοκαιρού για την Καλαμάτα
Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής απουσία ξενοδόχων και πρακτόρων!Του Αντώνη Πετρόγιαννη Έως τώρα οι περισσότεροι από εμάς γλείφαμε την καραμέλα ότι οι χιλιάδες των τουριστικών αφίξεων στην Καλαμάτα το καλοκαίρι έφεραν άφθονο χρήμα στην πόλη, το οποίο μοιράστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις. Χθες, όμως, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρέας Ζαγάκος, εν αγνοία του σε πλήρη εναρμόνιση με διεθνή οικονομικά ινστιτούτα που σημειώνουν ότι η επίδραση του τουρισμού στην απασχόληση είναι μηδαμινή, καθώς ο τζίρος παραμείνει 30% χαμηλότερα από το υψηλό του 2008, σχολίασε περίπου τα ίδια. Ότι, δηλαδή, η πλειοψηφία των τοπικών επιχειρήσεων δεν είδε τα έσοδα να αυξάνονται πραγματικά, αφού οι τουρίστες προτίμησαν άλλους τρόπους για να ξοδέψουν το χρόνο τους. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι, αντί να γίνονται συσκέψεις για το 2015, καθώς είναι ήδη πλέον αργά, το φρονιμότερο θα ήταν να υπήρχε ένας σοβαρός προγραμματισμός για το 2016! Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της χθεσινής σύσκεψης ήταν η εκκωφαντική απουσία από την πλευρά των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων. Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία της δημοτικής συμβούλου, Παναγιώτας Ντίντα. Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ζήτησε την πλήρη συνεργασία όλων των πλευρών, προκειμένου η πόλη να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά και σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να υιοθετήσει προτάσεις για άμεση υλοποίηση. Παράλληλα, σχολίασε για πολλοστή φορά τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει από το Δήμο Καλαμάτας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ενώ παρουσίασε και μια σειρά από παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας. Κλείνοντας αισιόδοξα την παρέμβασή του, σημείωσε ότι «ήρθε η εποχή μας», αν και παρατήρησε ότι υπάρχει «μια γκρίνια σε επίπεδο Περιφέρειας για όσα γίνονται στην Καλαμάτα. Νομίζουν μερικοί πως ό,τι συμβαίνει εδώ γίνεται με άνωθεν οδηγίες, δεν ισχύουν όμως αυτά τα πράγματα». - 

*** Εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πάνω από 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές

  Παρελθόν από τα μητρώα πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων αποτελούν πάνω από 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές που έχουν διαγραφεί από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Μόνο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σχεδόν 50.000 λιμνάζοντες φοιτητές έχουν διαγραφεί. Τους επόμενους μήνες ο συνολικός αριθμός των διαγραφόμενων φοιτητών αναμένεται να αγγίξει τους 150.000, σύμφωνα με το Έθνος. Αρκετοί από τους 25.000 φοιτητές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα και έχουν τη δυνατότητα με διπλές εξεταστικές που θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο, να δώσουν τα τελευταία μαθήματα που χρωστούν, προκειμένου να λάβουν τα πτυχία τους. Ήδη υπάρχει και ένας αριθμός φοιτητών που ολοκλήρωσε τις εξετάσεις και πήρε πτυχίο. Newsroom ΔΟΛ - 

*** Νέα άρβυλα για το Στρατό… made in Καλαμάτα!

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΕΜΕΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ… Έπειτα από εμπόδια, απειλές, ανύπαρκτα προβλήματα και πολλά άλλα, το «καλαματιανό» πείσμα επικράτησε και ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος, έχοντας δίπλα του τον Α/ΓΕΣ Χρήστο Μανωλά, «παρέλαβαν» τις πρώτες αρβύλες «νέας τεχνολογίας» που άρχισε να παράγει το 700 ΣΕ. Αξιοποιώντας τη νέα μηχανή του, την οποία είχαμε αγοράσει αλλά δεν… παραλαμβάναμε! Ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος έδωσε… μάχη για να λειτουργήσει η μηχανή για τις αρβύλες! Ο παραλογισμός ποτέ δε μας έλειψε σ’ αυτή τη χώρα. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο ότι έπρεπε ένας υφυπουργός κι ένας Αρχηγός να παρέμβουν για να γίνει το αυτονόητο! Η παλιά μηχανή παρήγαγε 250 ως 260 ζευγάρια αρβύλες, η ποιότητα των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού. Το πιο απλό; Δεν ήταν καν αδιάβροχες! Αυτό το απλό μειονέκτημα είχε επισημάνει ο Λαμπρόπουλος σε μια επίσκεψή του στον Έβρο και είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για την προμήθεια της νέας μηχανής. Είχε επιλεγεί μια γερμανική μηχανή. Όλα αυτά, όταν ήταν ΥΦΕΘΑ στην κυβέρνηση… Καραμανλή! Επιστρέφοντας σχεδόν 10 χρόνια μετά, διαπίστωσε ότι η μηχανή είχε αγοραστεί και πληρωθεί, αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία! Αιτία ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα σ’ ένα από τα «ρομποτάκια» της που διόρθωναν ατέλειες. Εργασία που μπορούσε να γίνει και από ανθρώπινα χέρια. Ο Λαμπρόπουλος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης οι στρατιώτες εξακολουθούσαν να φοράνε τα κακής ποιότητας άρβυλα. Χρειάστηκε να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια και αντιδράσεις, να επιβάλει ένα «πρόστιμο-έκπτωση» στη γερμανική εταιρεία και, τελικά, να κατορθώσει να θέσει σε λειτουργία την μηχανή! Η οποία παράγει 760 ως 800 ζευγάρια άρβυλα κάθε μέρα και σε κόστος πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι η παλαιά! 35 ευρώ το κόστος τώρα, 75 με την παλιά «τεχνολογία»! Αυτή τη στιγμή τα νέα άρβυλα έχουν προωθηθεί σε μονάδες Καταδρομών, οι οποίοι τα φορούν για να τα δοκιμάσουν στις πιο ακραίες συνθήκες εκπαίδευσης. Πολύ σύντομα τα αποτελέσματα για τις όποιες μικροβελτιώσεις επισημανθούν θα είναι γνωστά και, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ, οι επόμενες ΕΣΣΟ που θα παρουσιαστούν θα φοράνε τα νέα άρβυλα. Επιτέλους! ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr  - 

***  Νέοι σεισμοί ανοιχτά της Πύλου

Στις 14: 27 σεισμική δόνηση 4.1 ρίχτερ συνέβη νοτιοδυτικά της Πύλου με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Αργότερα ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση πιο κοντά στην ακτή στις 14: 34 με εστιακό βάθος πάλι τα 10 χλμ και μέγεθος 3 βαθμούς ρίχτερ. -  http://www.kairos.gr , http://www.seismoi.gr

 *** Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε Πεταλίδι και Άγιο Ανδρέα (φωτογραφίες) 


 

 

Λίγα λεπτά μετά τις 2:30 το μεσημέρι στην ασταμάτητη βροχή που πλήττει την περιοχή του Πεταλιδίου- Αγίου Ανδρέα και Λογγάς ήρθε να προστεθεί και το χαλάζι. Το τελευταίο είναι αυτό που κάνει τον κόσμο στην περιοχή να ανησυχεί αφού πολλοί είναι αυτοί που ακόμα δεν έχουν μαζέψει τις ελιές τους, έτσι το χαλάζι ισοδυναμεί με καταστροφή για τη φετινή σοδειά. - 
 
*** 42χρονος νεκρός από πυροβόλο         
            
Προχθές  το μεσημέρι, στην Κοιλάδα Αργολίδας, σε αύλειο χώρο οικίας, βρέθηκε από φιλικό του πρόσωπο, σοβαρά τραυματισμένος 42χρονος ημεδαπός, έχοντας τραύματα στο κεφάλι και στην αριστερή πλευρά του θώρακα, από πυροβόλο όπλο, ενώ δίπλα του είχε βρεθεί ένα περίστροφο.
   Ο 42χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, όπου και υπέκυψε  στα τραύματά του.
  Στο σημείο μετέβη αρμόδιο συνεργείο του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας, για την αυτοψία και εξερεύνηση του χώρου, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής του 42χρονου.
  Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου.

***   Εκατοντάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις δε χρειάζονται πλέον άδεια λειτουργίας (λίστα)         
   
Δε θα απαιτείται πλέον η έκδοση άδειας λειτουργίας για μεταποιητικές δραστηριότητες, σύμφωνα με νέο νόμο, που ήδη εστάλη και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με την αιτιολογία της απλούστευσης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Οι κατηγορίες που αναφέρονται στη συγκεκριμένη απόφαση αφορούν εκατοντάδες δραστηριότητες μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Μεσσηνία.
Ωστόσο, μετά και τις μειώσεις προσωπικού που έχουν υποστεί όλες οι υπηρεσίες, μόνο πιο απλουστευμένη δε θα είναι η διαδικασία. Μέχρι τώρα οι ενδιαφερόμενοι συγκέντρωναν όλα όσα απαιτεί ο νόμος για την έκδοση της άδειας λειτουργίας (π.χ. πυρασφάλεια κ.ά.), τα κατέθεταν στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, οι οποίες τα ήλεγχαν και υπέγραφαν την άδεια.
Με το νέο νόμο οι ενδιαφερόμενοι θα εκδίδουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και άδειες, θα τα έχουν στην επιχείρησή τους και πριν από την έναρξη λειτουργίας τους θα ειδοποιούν τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να πάει στην έδρα της επιχείρησης για να τα ελέγξει. Φυσικά, αν κάτι δεν είναι σωστό, θα πρέπει να διορθωθεί από τον επενδυτή και η υπηρεσία να επανελέγξει το φάκελο.
Το μόνο ιδιαίτερα θετικό για τους επιχειρηματίες ότι με τον τρόπο αυτό καταργείται η καταβολή του παραβόλου για την έκδοση της άδειας λειτουργίας, το οποίο ξεκινούσε από τα 60 ευρώ και μπορούσε να φτάσει μέχρι μερικές εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα με την επιχείρηση.
Η νέα αυτή απόφαση αφορά μεταποιητικές επιχειρήσεις, ασχέτως κινητήριας ή θερμικής ισχύος εγκατεστημένου μηχανολογικού εξοπλισμού.
  Οικονομικές Δραστηριότητες
1 Επεξεργασία και συντήρηση πατατών
2 Παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών
3 Παρασκευή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά
4 Καθαρισμός, επεξεργασία και τυποποίηση σταφίδας
5 Παρασκευή διατηρουμένων φρούτων και λαχανικών κ.ά. Συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες απεντόμωσης
6 Επεξεργασία τομάτας
7 Ελαιοτριβεία
8 Παραγωγή: α) εξευγενισμένων ελαίων και λιπών β) μαργαρίνης και παρόμοιων βρώσιμων λιπών
9 Παραγωγή άλλων μη επεξεργασμένων ελαίων και λιπών (συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή πυρηνέλαιου)
10 Ξήρανση ελαιούχων σπόρων, λοιπών γεωργικών προϊόντων και φυτικής βιομάζας
11 Επεξεργασία γάλακτος προς παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων πλην τυριών
12 Τυροκόμηση γάλακτος
13 Παραγωγή προϊόντων αλευρομύλων
14 Παραγωγή αμύλων και προϊόντων αμύλου
15 Παραγωγή γλυκόζης, σιροπιού γλυκόζης, μαλτόζης, γλουτένης
16 Παραγωγή παρασκευασμένων ζωοτροφών για ζώα που εκτρέφονται σε αγροκτήματα
17Παραγωγή: α) ιχθυοτροφών και β) παρασκευασμάτων ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς
18 Αρτοποιία και παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής
19 Παραγωγή παξιμαδιών, φρυγανιών και μπισκότων. Παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής
20 Παραγωγή κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών
21 Παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων
22 Επεξεργασία τσαγιού και καφέ
23 Παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων
24 Παραγωγή ομογενοποιημένων παρασκευασμάτων διατροφής και διαιτητικών τροφών
25 Παραγωγή άλλων ειδών διατροφής
26 Παραγωγή κρασιού, μηλίτη και κρασιών από άλλα φρούτα
27 Παραγωγή άλλων μη αποσταγμένων ποτών που υφίστανται ζύμωση
28 Ζυθοποιία
29 Παραγωγή βύνης
30 Παραγωγή αναψυκτικών
31 Παραγωγή πάγου για βιομηχανική χρήση
32 Εκκοκκιστήρια βάμβακος χωρίς σπορελαιουργείο
33 Προπαρασκευή και νηματοποίηση υφαντικών ινών (συμπεριλαμβάνεται συστροφή και προπαρασκευή μεταξιού)
34 Κατασκευή ραφοκλωστών
35 Ύφανση φυτικών, ζωικών και συνθετικών νημάτων
36 Τελειοποίηση (φινίρισμα) υφαντουργικών προϊόντων
37 Κατασκευή έτοιμων κλωστοϋφαντουργικών ειδών, εκτός από ενδύματα
38 Κατασκευή κιλιμιών
39 Κατασκευή χονδρών και λεπτών σχοινιών, σπάγκων και διχτυών
40 Κατασκευή υφασμάτων και προϊόντων από υφάσματα, εκτός από τα ενδύματα
41 Κατασκευή άλλων υφαντουργικών προϊόντων π.δ.κ.α.
42 Κατασκευή ειδών καλτσοποιίας απλής πλέξης ή πλέξης κροσέ
43 Κατασκευή άλλων πλεκτών ειδών και ειδών πλέξης κροσέ
44 Κατασκευή εσωρούχων
45 Κατασκευή εξωτερικών ενδυμάτων, ενδυμάτων εργασίας άλλων ενδυμάτων και συναφών εξαρτημάτων ένδυσης κ.ά.
46 Αποθήκες ακατέργαστων δεράτων γουναρικών. Ψυγεία συντήρησης δεράτων και γουναρικών
47 Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων
48 Κατασκευή ειδών ταξιδίου (αποσκευών), τσαντών και παρόμοιων ειδών, ειδών σελοποιίας και σαγματοποιίας
49 Κατασκευή υποδημάτων
50 Πριόνισμα και πλάνισμα ξύλου
51 Εμποτισμός ή χημική επεξεργασία ξύλου με συντηρητικά ή άλλες ουσίες
52 Παραγωγή ξύλινων πετασμάτων (λεπιδόπλακες, μοριοσανίδες, ινοσανίδες)
53 Κατασκευή ξυλουργικών προϊόντων για την οικοδομική δραστηριότητα
54 Κατασκευή ξύλινων εμπορευματοκιβωτίων
55 Κατασκευή άλλων προϊόντων από ξύλο, κατασκευή ειδών από φελλό και ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
56 Κατασκευή κυματοειδούς χαρτιού και χαρτονιού και εμπορευματοκιβωτίων από χαρτί και χαρτόνι
57 Κατασκευή ειδών οικιακής χρήσης και ειδών υγιεινής από χαρτί
58 Κατασκευή ειδών χαρτοπωλείου (χαρτικών)
59 Κατασκευή άλλων ειδών από χαρτί και χαρτόνι
60 Εκτύπωση εφημερίδων
61 Εκτύπωση βιβλίων, περιοδικών και λοιπές εκτυπωτικές δραστηριότητες
62 Βιβλιοδεσία και φινίρισμα
63 Άλλες δραστηριότητες συναφείς με την εκτύπωση και δραστηριότητες προεκτύπωσης
64 Παραγωγή, μορφοποίηση και κατεργασία γυαλιού (επίπεδου και κοίλου)
65 Κατασκευή ινών γυαλιού. Κατασκευή και κατεργασία άλλων ειδών γυαλιού, περιλαμβανομένου του γυαλιού για τεχνικές χρήσεις
66Κατασκευή: − Κεραμικών ειδών οικιακής χρήσης και κεραμικών διακοσμητικών ειδών − Κεραμικών ειδών υγιεινής –Πυρίμαχων κεραμικών προϊόντων − Κεραμικών πλακιδίων και κυβολίθων − Τούβλων, πλακιδίων και λοιπών δομικών προϊόντων από οπτή γη − Άλλων κεραμικών προϊόντων για τεχνικές χρήσεις
67 Κατασκευή: − Κεραμικών μονωτών και κεραμικών μονωτικών εξαρτημάτων –Άλλων προϊόντων κεραμικής
68 Κατασκευή μεταλλικών σκελετών και μερών μεταλλικών σκελετών
69 Κατασκευή μεταλλικών κουφωμάτων
70 Κατασκευή μεταλλικών ντεπόζιτων, δεξαμενών και δοχείων
71 Κατασκευή σωμάτων και λεβήτων κεντρικής θέρμανσης
72 Κατασκευή ατμογεννητριών, με εξαίρεση τους λέβητες ζεστού νερού για την κεντρική θέρμανση
73 Σφυρηλάτηση, κοίλανση, ανισόπαχη τύπωση και μορφοποίηση μετάλλων κ.ά. με έλαση. Δεν περιλαμβάνεται η κονιομεταλλουργία
74 Γενικές μηχανολογικές εργασίες
75 Κατασκευή: − Ειδών μαχαιροποιίας − Εργαλείων − Κλειδαριών και μεντεσέδων − Χαλύβδινων βαρελιών και παρόμοιων δοχείων − Ελαφρών μεταλλικών ειδών συσκευασίας − Ειδών από σύρμα − Συνδετήρων εν γένει και προϊόντων κοχλιομηχανών − Άλλων μεταλλικών προϊόντων κ.ά.
76 Κατασκευή ηλεκτρικών και μη ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
77 Κατασκευή ηλεκτρικών συσσωρευτών, πρωτογενών ηλεκτρικών στοιχείων και πρωτογενών ηλεκτρικών συστοιχιών
78 Κατασκευή: − Μηχανών γραφείου − Ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπού εξοπλισμού πληροφορικής − Ηλεκτροκινητήρων, ηλεκτρογεννητριών και ηλεκτρικών μετασχηματιστών − Συσκευών διανομής και ελέγχου ηλεκτρικού ρεύματος − Φωτιστικού εξοπλισμού και ηλεκτρικών λαμπτήρων – Ηλεκτρικού εξοπλισμού για κινητήρες και οχήματα κ.ά. − Λοιπού ηλεκτρικού εξοπλισμού κ.ά. − Τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δεκτών, συσκευών εγγραφής ή αναπαραγωγής ήχου ή εικόνας, καθώς και των συναφών μερών και εξαρτημάτων
79 Κατασκευή: − Ηλεκτρονικών λυχνιών και λοιπών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. − Τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών πομπών και συσκευών ενσύρματης τηλεφωνίας και ενσύρματης τηλεγραφίας
80 Κατασκευή ιατροχειρουργικού εξοπλισμού και ορθοπαιδικών οργάνων
81 Κατασκευή: − Οργάνων και συσκευών μέτρησης, επαλήθευσης, δοκιμών, πλοήγησης και άλλων χρήσεων, με εξαίρεση τον εξοπλισμό ελέγχου των βιομηχανικών μεθόδων παραγωγής − Εξοπλισμού ελέγχου των βιομηχανικών μεθόδων παραγωγής – Οπτικών οργάνων και φωτογραφικού εξοπλισμού
82Κατασκευή: Κινητήρων αεροσκαφών, πλοίων, μηχανοκίνητων οχημάτων και αυτοκινούμενων εργοταξιακών μηχανημάτων -Πλαισίων εξοπλισμένων με κινητήρες
83 Κατασκευή: − Αμαξωμάτων για αυτοκινούμενα, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα οχήματα και εργοταξιακά μηχανήματα -Μερών και εξαρτημάτων για αυτοκίνητα οχήματα και κατά κινητήρες
84 Κατασκευή και επισκευή τμημάτων πλοίων και σκαφών
85 Κατασκευή σιδηροδρομικών αμαξών και τροχαίου υλικού, και ειδικότερα: − Κατασκευή ηλεκτροκίνητων και ντιζελοκίνητων σιδηροδρομικών και τροχιοδρομικών μηχανών έλξης − Κατασκευή αυτοκινούμενων σιδηροδρομικών ή τροχιοδρομικών αμαξών, καθώς και οχημάτων συντήρησης ή βοηθητικών οχημάτων − Κατασκευή σιδηροδρομικού ή τροχιοδρομικού τροχαίου υλικού μη αυτοκινούμενου − Κατασκευή ειδικών τμημάτων σιδηροδρομικών ή τροχιοδρομικών μηχανών έλξης, κατά: άξονες, τροχοί, φρένα κ.λπ.− Επισκευή και συντήρηση μηχανών και τροχαίου εξοπλισμού σιδηροδρόμων και τροχιοδρόμων
86 Κατασκευή και επισκευή: Ανεμοπλάνων και αεροπτέρων, πηδαλιουχούμενων αερόπλοιων και αεροστάτων − Μηχανισμών εκτόξευσης αεροσκαφών, μηχανισμών ανάσχεσης κ.λπ. − Εξοπλισμού εδάφους για αεροπορική εκπαίδευση
87 Συντήρηση αεροσκαφών και τμημάτων και εξαρτημάτων αεροσκαφών
88 Κατασκευή μοτοσικλετών (ολοκληρωμένη κατασκευή)
89 Συναρμολόγηση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
90 Κατασκευή τμημάτων και εξαρτημάτων μοτοσικλετών
91 Κατασκευή και συναρμολόγηση ποδηλάτων
92 Κατασκευή και συναρμολόγηση αναπηρικών αμαξιδίων
93 Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
94 Υπηρεσίες αφαλάτωσης νερού
95 Κατασκευή και βαφή: − καρεκλών και καθισμάτων − άλλων επίπλων για γραφεία και καταστήματα -άλλων επίπλων κουζίνας − άλλων επίπλων
96 Κατασκευή στρωμάτων
97 Κοπή νομισμάτων και μεταλλίων
98 Κατασκευή: − Κοσμημάτων και συναφών ειδών κ.α. – Απομιμήσεις κοσμημάτων
99 Κατασκευή μουσικών οργάνων
100 Κατασκευή αθλητικών ειδών
101 Κατασκευή παιχνιδιών κάθε είδους
102 Κατασκευή σκουπών και βουρτσών
103 Στεγνοκαθαριστήρια − Πλυντήρια ταπήτων − Βιομηχανικά πλυντήρια ιματισμού, λευκών ειδών και συναφών ειδών.

*** Απεργούν την Κυριακή οι υπάλληλοι των καταστημάτων         
           
Μπορεί η Κυριακή 14 Δεκεμβρίου να δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά, όμως αυτό ήδη προκάλεσε τις αντιδράσεις στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Χθες λοιπόν έστειλε ανακοίνωση που καλεί τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα σε απεργία.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με απόφαση της πλειοψηφίας της Διοίκησής της, προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014.
Η συγκεκριμένη Κυριακή είναι μία (1) από τις επτά (7) Κυριακές που θεσμοθετήθηκαν με τον αντεργατικό Ν. 4177/13, κατά τον οποίο είναι πλήρως και χωρίς όρια ελεύθερη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας ενάντια στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, που σαν στόχο έχουν τη μονοπώληση του εμπορίου από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά, οδηγώντας σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
Μαζί με την πλήρη ανατροπή και τη γενικευμένη επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης, με μισθούς φτώχειας, η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι το τελευταίο βήμα για την πλήρη κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματός μας στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο. Δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.
Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους στο εμπόριο να συμμετάσχουν μαζικά στην Απεργία στις 14 Δεκέμβρη, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που μας εξαθλιώνουν μέσα και από την απελευθέρωση του ωραρίου.

***   Έχασαν το φως τους… (φωτογραφία)          
   
Στα σκοτάδια είναι εδώ και μέρες κάτοικοι της οδού Γραβιάς, αφού 5 κολώνες του δημοτικού φωτισμού παραμένουν σβηστές, παρά τα συνεχόμενα τηλεφωνήματα των κατοίκων.
Αφού είδαν και αποείδαν, αποφάσισαν να ανάβουν τις λάμπες έξω από τα σπίτια τους για να φωτίζεται ο δρόμος...     Για να δούμε πότε θα αλλαχθούν οι λάμπες...     Π.Μπ. 

*** «Έσπασε» κάθε ρεκόρ το αεροδρόμιο Καλαμάτας 

Επίδοση ρεκόρ καταγράφηκε για άλλο ένα μήνα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δόθηκαν, προχθές, στη δημοσιότητα, στο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταμτακόπουλος» σημειώθηκε το Νοέμβριο ρεκόρ στις αφίξεις ναυλωμένων πτήσεων, κυρίως λόγω της παρουσίασης του νέου Passat της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Wolksvagen στην Costa Navarino. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν 194 πτήσεις, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο της χώρας! Γενικότερα, στα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο του 2014 σημειώθηκαν μεγάλες επιδόσεις, καθώς η επιβατική κίνηση ξεπέρασε κατά έξι εκατομμύρια επιβάτες τα περσινά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 43 εκατ. επιβάτες. Ειδικότερα, οι διακινούμενοι επιβάτες εσωτερικού διαμορφώθηκαν στα 11,239 εκατ. το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, έναντι 9,328 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Οι επιβάτες εξωτερικού άγγιξαν σχεδόν τα 32 εκατ. επιβάτες έναντι 27,78 εκατ. το 2013. Η κίνηση του Δεκεμβρίου αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στα στοιχεία, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι επίσης ιδιαίτερα ενισχυμένη. Παράλληλα, το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου καταγράφηκαν 31.000 περισσότερες πτήσεις από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Στο μεταξύ, το Νοέμβριο οι πτήσεις εσωτερικού ενισχύθηκαν κατά 12,2% και οι πτήσεις εξωτερικού κατά 17,2% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013. Οι επιβάτες εσωτερικού ενισχύθηκαν κατά 36%, ενώ οι ταξιδιώτες εξωτερικού κατά 23,5%. Ιδιαίτερα θετική εικόνα εμφάνισαν και οι ναυλωμένες πτήσεις (charter), γεγονός αξιοσημείωτο, καθώς το Νοέμβριο παραδοσιακά περιορίζεται η κίνησή τους. Συγκεκριμένα, οι ναυλωμένες πτήσεις ενισχύθηκαν κατά 19%. Η μείωση των πτήσεων charter στα περιφερειακά αεροδρόμια αλλάζει την εικόνα των περιφερειακών αεροδρομίων κάθε Νοέμβριο, οπότε και η κίνηση μεταφέρεται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά το Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 19.227 πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, εκ των οποίων οι 13.012 (60%) στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά οι πτήσεις εσωτερικού το Νοέμβριο του 2014 διαμορφώθηκαν στις 11.478 και εξωτερικού στις 7.749, έναντι 10.229 και 6.612 το Νοέμβριο του 2013 αντίστοιχα. Οι επιβάτες εσωτερικού το Νοέμβριο του 2014 ανήλθαν σε 882.000 έναντι 646.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2013 και οι επιβάτες εξωτερικού 876.000 έναντι 709.000 τον Νοέμβριο του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως και το Νοέμβριο του 2014 οι πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, επιβεβαιώνοντας τόσο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα όσο και τη δυναμική του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος συμβάλλει κατά κύριο λόγο σε αυτήν τη μεταβολή. - 

***  Με συνήθειες και δομές του παρελθόντος δεν υπάρχει μέλλον για τα τοπικά μας προϊόντα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της διημερίδας με τίτλο «Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα», στο ξενοδοχείο Horizon Blu στην Καλαμάτα. Ως γνωστόν, συνδιοργανωτές ήταν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, με σκοπό την προώθηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Κατά τη διάρκειά της, οι ομιλητές προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα που έθεσε από την πρώτη στιγμή η πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Βίκυ Καρέλια. Στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε, μεταξύ άλλων: «Εν τέλει, πρέπει να απαντήσουμε αν δεχόμαστε ως χώρα να εξάγουμε μόνο το 28% της αγροτικής μας παραγωγής. Κι αυτό έγκειται αποκλειστικά σε εμάς. Το βέβαιο είναι ότι η προστιθέμενη αξία που προσδοκάται μέσα από μια εξαγωγική δραστηριότητα ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, χωρίς σκαμπανεβάσματα και εξάρσεις, βρίσκεται σε συνάρτηση εν πολλοίς από τη γενικότερη πορεία της χώρας, την εδραίωση νοοτροπιών άγνωστες σε εμάς, αλλά ενστερνιζόμενες από διαφορετικούς λαούς και τη βαρύτητα που θα πρέπει ως χώρα να δώσουμε στην εκπαίδευση του αυριανού παραγωγού και μεταποιητή». Θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας της βρίσκεται και η δυσκολία του ελληνικού αλλά και τοπικού εγχειρήματος. Η Μεσσηνία για να αναπτυχθεί πρέπει να αλλάξει. Προσπάθειες έχουν γίνει, συνεχίζονται, αλλά πρέπει να ενταθούν. Με έμφαση, κυρίως, στην ποιότητα. Τα παραπάνω, όμως, δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν, εάν δεν υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο, το οποίο θα περιέχει τον αναγκαίο τοπικό προγραμματισμό για κάθε περιοχή. Είναι κοινά παραδεκτό πως η χώρα δεν μπορεί να αντέξει, για πολύ ακόμη, τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Βάλτωσε η πραγματική οικονομία, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της κοινωνίας και αναζητούνται επειγόντως ανάσες. Ούτε, βέβαια, μπορεί να πορευθεί στο μέλλον με τις νοοτροπίες, τις πρακτικές και τις δομές του παρελθόντος. Ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δεν μπορεί να ξεκινά από εκεί που θα θέλαμε, αλλά από εκεί που πράγματι είμαστε. Δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται στα τυφλά, αγνοώντας τις νάρκες στο δρόμο της. Ούτε, όμως, και να χάνει τον καιρό της χωρίς να βάζει τα θεμέλια της εποχής που έρχεται αμέσως μετά την κρίση. Και τα θεμέλια αυτά απαιτούν διαρθρωτικές αλλαγές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τόσο στο κράτος όσο και στις δομές της οικονομίας, ικανές να στηρίζουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Γιατί χωρίς παραγωγή δεν πρόκειται να αποδειχθεί επαρκής καμιά δημοσιονομική προσαρμογή και καμιά διευθέτηση χρέους. Γενικολογίες, αοριστολογίες και ευχές μπορεί να ευδοκιμήσουν σαν κομματική σπορά, αλλ’ όχι και να αποτελέσουν σχέδιο πορείας. Τι, λοιπόν, μπορεί να παράγει η χώρα; Ποια αγαθά και ποιες υπηρεσίες; Πώς να αυξήσει την παραγωγή, την ποιότητα, την αξία τους; Πώς να διευρύνει τους παραγωγικούς της τομείς και να αποκτήσει νέους; Πώς να σταματήσει τις εισαγωγές προϊόντων που η ίδια παράγει, αλλά και να τονώσει τις εξαγωγές της; Ποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για όλα αυτά; Ποια κοινοτικά προγράμματα μπορεί να αξιοποιηθούν και ποια κίνητρα να δοθούν; Πώς να βοηθηθεί ο κόσμος και ειδικότερα οι νέοι, ώστε να μπορέσουν να παράγουν και να προοδεύουν; Πώς να σταματήσουν τα εμπόδια, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η αυθαιρεσία, που στέκονται ενάντια στη δημιουργία; Πώς να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, για να έρθουν πιο γρήγορα νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς; Ποια μπορεί να είναι και πώς να εκδηλωθεί έμπρακτα η συμβολή της Παιδείας, ώστε να μην παράγουμε άνεργους πτυχιούχους; Ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς απαλλαγή από τα αδιέξοδα που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Δεν μπορεί να αγνοεί ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε το διεθνή περίγυρο, ούτε τις ανάγκες και τα ζητούμενα της εποχής που έρχεται. Δεν μπορεί να αφήνει ανεκμετάλλευτα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τη δημιουργικότητα των πολιτών της. Δεν μπορεί παρά να αξιοποιεί κάθε στοιχείο του πλούτου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις από το χθες. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Ακόμα δε στολίσαμε το δέντρο και ψάχνουμε για χαρταετό          
           
Πανικός έχει πιάσει αρκετούς, κυρίως στο Facebook, και τρέχουν για το γκρουπ τους στο φετινό Καλαματιανό Καρναβάλι, για στολές, προσκλήσεις, φωτογραφίες.
Ηρεμία, ακόμα είμαστε στο Δεκέμβρη. Είπαμε, το καρναβάλι θέλει προετοιμασία, αλλά με μέτρο.    Π.Μπ.
  Υ.Γ.: Επειδή βλέπω και στολές που δεν αρμόζουν στο βενετσιάνικο ύφος που αποφάσισε ο δήμαρχος, μην το ξεχνάτε αυτό. Μετά τα περσινά σκηνικά που ενόχλησαν τον πρώτο δημότη της πόλης, φέτος θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος... Οπότε προσοχή στις στολές και τα ονόματα των γκρουπ....  
 
***  Συναυλία στο Δημοτικό Ωδείο την Κυριακή
Συνεχίζεται το μουσικό καλαματιανό «Χειμωνιάτικο Ταξίδι» που οργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων των Σπουδαστών των Σχολών της «Φάρις», την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο, στην Αίθουσα Συναυλιών του, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας παρουσιάζει συναυλία με δύο τελειόφοιτους σπουδαστές, την Ευτυχία Δημητρακοπούλου (τάξη φλάουτου της Βίκης Βασιλειάδη) και τον Βαγγέλη Χάρμριστσακ (τάξη τρομπονιού του Σπύρου Φαρούγγια), με την καθηγήτρια του Ωδείου Μαρία Παπαπετροπούλου να συνοδεύει στο πιάνο. Η Ευτυχία Δημητρακοπούλου, με την ιδιότητα της έμπειρης σοπράνο που επίσης έχει, θα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη διπλή μουσική προσωπικότητα του σημαντικού Έλληνα συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη / Κώστα Γιαννίδη, καθώς φέτος κλείνουν 30 χρόνια από το θάνατό του. - 
 
***  Χριστούγεννα στην Καλαμάτα (βίντεο)         
   
Ένα βίντεο για τα Χριστούγεννα δημιούργησε ο Δήμος Καλαμάτας που ενημερώνει για την φωταγώγηση του δέντρου αλλά και δείχνει όμορφα χριστουγεννιάτικα σημεία της πόλης.
Δείτε ακόμα:
Το ωράριο των καταστημάτων για τις γιορτές
Τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 
Χριστούγεννα στην Καλαμάτα (2014) Video:  http://youtu.be/jsAHHxIl-jo 

***   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η νεκρά θάλασσα         
 «Παράξενος χειμώνας μπήκε, παράξενη εποχή, κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει, δεν ξέρει πού θα βγει»... Θα εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα πάμε σε εκλογική αναμέτρηση, το δίλημμα της πολιτικής ελληνικής πραγματικότητας τούτο τον καιρό.
Με απασχολεί, είναι αυτονόητο, όπως όλους τους Έλληνες, καθώς πολλά θα είναι τα παρεπόμενα του ρήματος εκλέγω ή μη για το μέλλον του τόπου. Κομβικής σημασίας η εκλογή του προέδρου από όποια ιδεολογικοπολιτική πλευρά κι αν το δεις. Μέγα θέμα, γιατί θα συμπαρασύρει και πολλά συμφέροντα ένθεν κακείθεν.
Διαβάζοντας, ωστόσο, τη χθεσινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με την οποία από τον Ιανουάριο έχουν χάσει τη ζωή τους 3.500 μετανάστες στη Μεσόγειο, κάνοντάς την, την «πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου», το ζουμ από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή μη στο δικό μου κεφάλι άλλαξε κατεύθυνση.
Από την αρχή της χρονιάς περισσότεροι από 207.000 (!!!) μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τη Μεσόγειο θάλασσα, με τον αριθμό αυτό να είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον προηγούμενο του 2011, όταν 70.000 μετανάστες είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους στη διάρκεια της εξέγερσης της αραβικής άνοιξης.
Αναλογίζεσαι, λοιπόν, τι στο καλό ή τι στο διάβολο γίνεται στον κόσμο τούτο και δη στην «Ευρώπη των λαών», που λέει και το μότο. Απ’ όπου και να το δεις το πράγμα, ένα είναι το σίγουρο, είτε αυτό αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε το μεταναστευτικό ζήτημα. Οικονομικό υπόβαθρο έχουν και τα δύο. Ευρωπαίοι (Γερμανοί κ.λπ.) πίνουν το αίμα Ευρωπαίων, το δικό μας, δηλαδή, και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας άπτεται άμεσα του θέματος. Από την άλλη, οι ίδιοι πάλι, επειδή τα σύνορά τους δεν εφάπτονται της Μεσογείου, άρα δεν τους δημιουργεί πρόβλημα ο αφανισμός των μεταναστών, δε δίνουν δεκάρα τσακιστή, στην ουσία, για να αντιμετωπίσουν σοβαρά το μείζον τούτο ανθρωπιστικό θέμα. Να πλουτίζουν θέλουν μόνο.
Δεν ξέρω αν σας μπέρδεψα με τα δύο σ’ ένα, αλλά στο δια ταύτα, η γηραιά ήπειρος από κοιτίδα πολιτισμού έχει καταντήσει λίκνο ενός οικονομικού αμοραλισμού. Ένα είναι, εν κατακλείδι, το ζητούμενο. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πρόσωπο, γιατί το τωρινό της είναι απεχθές.
Απομυζεί τα χρήματα των φτωχών εταίρων-μελών της υπέρ των πλουσίων και θαλασσοπνίγει τους απελπισμένους του κόσμου τούτου, χωρίς ίχνος ντροπής.
Ντροπή της!   του Δημήτρη Γιατράκου 

*** Θα ήθελα να ξανάρθω σε επαφή με τη φύση          Χρειάστηκε να μετακινηθώ με αυτοκίνητο το μεσημέρι της Κυριακής για τη Σπάρτη και να επιστρέψω περίπου το ίδιο διάστημα της Δευτέρας. Η μετάβαση ήταν αρκετά δύσκολη, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν εξίσου δύσκολες και έπρεπε να έχω τεταμένη την προσοχή σε πιθανό παγετό, καθώς η θερμοκρασία ήταν χαμηλή, οπότε δεν είχα την ευκαιρία να απολαύσω τα πανέμορφα χρώματα της φύσης. Η επιστροφή έγινε με ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οπότε μπόρεσα και να απολαύσω όλα τα χρώματα κατά μήκος της διαδρομής. Κυρίαρχο χρώμα δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε, καθώς αυτό από τα πλατάνια ποίκιλε. Είδα πράσινο, χρυσαφί, μελί, καστανό, κεραμιδί, ακόμη και σκούρο καφέ ή ακόμη και όλες αυτές τις αποχρώσεις μαζί. Το μάτι «έπαιζε» συνεχώς μια στο δρόμο και μια στα χρώματα των πλατανόφυλλων και ήταν αυτό που έσπαγε τη μονοτονία των βράχων της διαδρομής. Η βροχή που έπεφτε, σε συνδυασμό με εκείνη που είχε πέσει από το Σάββατο, είχε ως αποτέλεσμα να πλανάται στον αέρα εκείνη η υπέροχη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος. Φρόντισα να την απολαύσω, ανοίγοντας το παράθυρο του αυτοκινήτου, έστω κι αν η θερμοκρασία στην αντίστοιχη οθόνη έδειχνε 5,5 βαθμούς Κελσίου και η έντονη υγρασία έκανε ακόμη πιο κρύο τον αέρα. Λαχτάρησα όσο τίποτε να σταματήσω κάπου και να χωθώ στα δέντρα, να περπατήσω στο λασπωμένο χώμα, να πατήσω τα βρεγμένα πεσμένα φύλλα, να γλιστρήσω, να μπορέσω να ανασάνω αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά του δάσους με τη βροχή. Δεν τα κατάφερα, όμως. Θαρρείς σαν κάποιο χέρι να με απομάκρυνε, υπενθυμίζοντάς μου ταυτόχρονα το χρόνο που κυλούσε. Όχι πως είχα κάποια υποχρέωση να επιστρέψω σε συγκεκριμένο χρόνο στην Καλαμάτα, αλλά ένιωσα πως θα ήταν λίγη αυτή η επαφή με τη φύση και δεν ήθελα να είναι βιαστική. Έτσι, το υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία που θα μου δοθεί. Έτσι, για να αποφορτιστώ. Να πετάξω από πάνω μου τις τοξίνες και το άγχος της καθημερινότητας. Να πατήσω στη γη, να ακούσω να σπάζουν τα κλαριά από το πάτημά μου, να πάρω δύναμη σαν τον Ανταίο, να δω την ανάσα μου να παγώνει στον αέρα και, χαλαρός πλέον, να επιστρέψω, έχοντας γεμίσει πλήρως τις μπαταρίες μου. Θα το κάνω, νιώθω ότι το έχω ανάγκη… Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου harhar@tharrosnews.gr
 
***  Αθλητική  Επικαιρότητα  :
 ***  Πέτρος Κωνσταντινέας: «Πούλησαν την διαιτησία στους παράγοντες»         
 
Συνέντευξη του Πέτρου Κωνσταντινέα στο gazzeta.gr 
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας αποτελεί ίσως τον τελευταίο των ρομαντικών της διαιτησίας. Αδέκαστος ως ρέφερι, ντόμπρος και άμεσος αναφορικά με τις απόψεις του, εξακοντίζει τα βέλη του μέσω του gazzetta.gr προς πάσα κατεύθυνση.
Ο 36χρονος πρώην διαιτητής στηλιτεύει, επικρίνει, προτείνει, ομολογεί τα λάθη του και σχολιάζει τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσα από το δικό του πρίσμα.
Κουβαλώντας την δική του τρέλα έφτασε στο σημείο να διευθύνει αγώνες της Super League και δεν παρέκκλινε ποτέ της πορείας και των αρχών του παρά τις πιέσεις που δέχθηκε με αποκορύφωμα τον εκρηκτικό μηχανισμού που τοποθετήθηκε στο αρτοποιείο της οικογένειας του.
«Του χρόνου θα γίνει πόλεμος στη Super League θυμήσου το αυτό», είναι η πρώτη φράση του στη “de profundis” εξομολήγηση του στο gazzetta.gr και συνεχίζει: «Δεν αξίζει να πολεμάς για τα ιδανικά σου. Δεν τους νοιάζει τίποτα.
Η ΕΠΟ είναι το μέσο για να υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος. Εγώ έχω ηθικές αξίες, το διέλυσαν μόνοι τους, το προϊόν τους. Όταν έφυγα, ήμουν ο καλύτερος διαιτητής της χρονιάς, πρώτος στον πίνακα αξιολόγησης. Είμαι μαζοχιστής με την καλή έννοια».
Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ στο gazzeta.gr 

*** Υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Παναχαϊκής η Καλαμάτα '80 (φωτογραφίες)         
     
     
Η επιθυμία να σταθεί ως αντίπαλο δέος στην Παναχαϊκή δεν αποδείχθηκε στην πράξη χθες το βράδυ στο Κλειστό της Παραλίας και η Καλαμάτα ’80 ηττήθηκε εύκολα και αποκλείστηκε από το κύπελλο βόλεϊ Ελλάδος των ανδρών. Η ομάδα του Μεσσήνιου Στάθη Ντονά έμοιαζε πανίσχυρη, σε όλες τις γραμμές, αλλά ίσως το τοπικό μας συγκρότημα να κατάφερνε να «γεμίσει» λίγο τα σετ αν απέφευγε τα πολλά, ακόμη και αβίαστα λάθη. Ο ΑΟΚ ’80 δεν κατόρθωσε σε κανένα σημείο να ακολουθήσει το ρυθμό του αντιπάλου που ηγείται και της κούρσας του πρωταθλήματος της Α2. Τα σετ, 17-25, 13-25 και 13-25, είναι αποκαλυπτικά της πορείας του αγώνα που ήταν σαν προπόνηση για την Παναχαϊκή και διαδικαστικού χαρακτήρα για την ομάδα του Χρήστου Δημητρακόπουλου, που ίσως έχει το μυαλό στο ματς της 10ης αγωνιστικής στην Παλλήνη.
Διαιτητές: Κώστας Σαραβελάκης-Πάνος Χανδρινός. Σημ. Βίκυ Καραφώτη.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80 (Δημητρακόπουλος-Κάτσος): Μπουσούνης, Καρράς, Κακαλέτρης, Βραχνάς, Μάνα, Μανιατέας, Κωτσάκης, Π. Ντάκουρης, Εξαρχέας λ., Περπινάκης, Αποστολόπουλος, Β. Ντάκουρης λ.
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Λυκούδης): Ντονάς, Γεωργακόπουλος, Χριστιάς, Μαυραγάνης, Βασιλάκος, Βλαχοστάθης, Λιβαθινός, Ρουμελιώτης λ., Μούρτζης, Καραμπέρης, Νικολάου, Στούπης.Απαράδεκτο και επικίνδυνο
 Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε όλους όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Κλειστό της Παραλίας η εικόνα με τα νερά να τρέχουν από την οροφή μέσα στο γήπεδο για την απορρόφηση των οποίων επιστρατεύθηκαν χαρτόνια και πανιά. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός αθλητή, κάτι που έχουν ζήσει οι τοπικές μας ομάδες στο παρελθόν επανειλημμένως.
Ο πρόεδρος του αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης, που ήταν ανάμεσα στους θεατές είδε ιδίοις όμμασι το σοβαρό πρόβλημα και σίγουρα θα ευχόταν η απόφαση για τη μόνωση της σκεπής να είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα. Το καλό είναι ότι το έργο έχει δρομολογηθεί, αλλά θα χρειαστεί να κάνει καλό καιρό για να υλοποιηθεί.
Χ.Ε.
Πρόκριση μέσα στο Κιάτο για τον Ακρίτα
 Ανώτερος ο Ακρίτας επικράτησε χθες μέσα στο Κιάτο επί του Άρατου με 3-0 σετ και πήρε την πρόκριση για τη συνέχεια του κυπέλλου Ελλάδος βόλεϊ ανδρών της ΕΟΠΕ. Τα σετ για την ομάδα του Κώστα Κουτράκη ήταν: 19-25, 19-25, 20-25, ενώ αγωνίστηκαν οι εξής παίκτες: Μητρόπουλος, Καρούνος, Ζαχαρόπουλος, Τρουπάκης, Μπελογιαννέας, Μπελογιάννης, Τσώνης, Σαρδέλης, Πράττης.

*** Καλαμάτα- Δόξα Μανωλάδας :3-5, «Έβρεξε» γκολ στο δημοτικό στάδιο

Λήξη παιχνιδιού με την Καλαμάτα να αποχωρεί από το θεσμό του κυπέλλου. Η Καλαμάτα έχασε στην παράταση ενώ όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο της παραλίας “χόρτασαν” γκολ. Τέλος να σημειωθεί ότι την Κυριακή η Καλαμάτα θα παίξει ξανά με τη Δόξα Μανωλάδας για το πρωτάθλημα. - 
Οι συνθέσεις
Καλαμάτα: ΜΟΥΖΟΣ, ΝΙΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΑΡΚΟΣ, ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ, ΚΟΥΝΤΑΝΗΣ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΟΥΣΣΗΣ, ΚΑΚΚΑΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 Δόξα: ΣΟΥΛΗΣ, ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ, ΜΠΙΖΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΤΣΟΚΟΛΟΣ,  ΓΟΥΡΜΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΛΑΣΤΟΥΡΟΣ -
 

***    Καλαμάτα: Πλήρωσε τα λάθη και αποκλείστηκε στην παράταση από το Κύπελλο (φωτογραφίες)         
      
  
  
Τέλος μπήκε στην περιπέτεια της Καλαμάτας στο θεσμό του Κυπέλλου της Γ΄ Εθνικής, καθώς η Μαύρη Θύελλα γνώρισε την ήττα, χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Στάδιο, από τη Δόξα Νέας Μανωλάδας, με σκορ 5-3 στην παράταση, και ενώ η κανονική διάρκεια  είχε βρει τις δύο ομάδες ισόπαλες (3-3), στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής της Α΄ φάσης, αποχαιρετώντας τον δεύτερο, αλλά όχι εξίσου σημαντικό με τον πρώτο που είναι η άνοδος, στόχο της.
Ο Νίκος Κουρμπανάς, όπως είχε δείξει από την προηγούμενη, έδωσε χρόνο συμμετοχής σε ποδοσφαιριστές που δεν είχαν μεγάλη παρουσία στα προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας, κρατώντας τα χαρτιά του κλειστά εν όψει του αγώνα που ακολουθεί την προσεχή Κυριακή με αντίπαλο την Μανωλάδα για το πρωτάθλημα. Μπορεί στις δηλώσεις που ακολούθησαν το ματς να μην αναφέρθηκε στο κατά πόσο ικανοποιημένος έμεινε απ’ αυτούς, κάνοντας λόγο για θετικά και αρνητικά σημεία, όμως η αλήθεια είναι ότι οι ποδοσφαιριστές που πήραν τις ευκαιρίες τους, τουλάχιστον η πλειοψηφία αυτών, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η Μαύρη Θύελλα έκανε πάρα πολλά λάθη, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, άλλωστε κάποια από τα γκολ των φιλοξενουμένων προήλθαν από τραγικά λάθη, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Δόξα Μανωλάδας και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.
Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι δεν «χάλασε» και πολύ τους ανθρώπους της Καλαμάτας ο αποκλεισμός από το Κύπελλο, που ελάχιστα κέρδη είναι η αλήθεια ότι αποδίδει στα σωματεία της Γ΄ Εθνικής. Εκείνο που χάλασε περισσότερο ήταν η αποβολή του Δημήτρη Ρούσση στην παράταση, με δεύτερη κίτρινη κάρτα, καθώς ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός, που πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της ομάδας, δεν θ’ αγωνιστεί στην Κυριακάτικη αναμέτρηση, βάζοντας τον προπονητή του σε προβληματισμό για τον παίκτη που θα  πλαισιώσει τον Χριστοφιλέα στο κέντρο της άμυνας.
Από την άλλη, υπήρξε και το θετικό μήνυμα της παρθενικής παρουσίας του Θύμιου Αργυρόπουλου στην ομάδα, με τον ποιοτικό και πολυσύνθετο μεσοεπιθετικό να δείχνει πολύ καλά στοιχεία στην πρώτη του εμφάνιση, που  ήρθε μάλιστα εν μέσω δύσκολων γηπεδικών συνθηκών. Είναι βέβαιο ότι θα δώσει πολλά μελλοντικά στην Καλαμάτα, ειδικότερα στο δημιουργικό κομμάτι, εκεί όπου η ομάδα χρειάζεται αντικειμενικά άνοδο.
  Τέσσερα γκολ (2-2) στο πρώτο ημίχρονο
Χωρίς σκοπιμότητες και με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους οι δύο ομάδες, έδωσαν την ευκαιρία στον ελάχιστο κόσμο – μόλις 100 θεατές ήταν στο ξεκίνημα στο στάδιο και στην επανάληψη ο αριθμός τους διπλασιάστηκε – να δει τέσσερα τέρματα στο πρώτο ημίχρονο, τα περισσότερα εκ των οποίων πάντως ήταν αποτέλεσμα λαθών.
Μόλις στο 6΄ από φάουλ του Αργυρόπουλου από δεξιά, ο Ρούσσης πήδηξε ψηλότερα από τους αμυντικούς και με σκαστή κεφαλιά νίκησε τον νεαρό τερματοφύλακα της Μανωλάδας, Σούλη, που έδειξε να αιφνιδιάζεται (1-0).
Η αντίδραση πάντως της Δόξας ήταν αμεσότατη, καθώς στο 8΄ και ύστερα από σέντρα του Σωτηρόπουλου από αριστερά, ο Γούρμος γύρισε έξυπνα για τον Πλαστουργό, που ισοφάρισε σε 1-1 με δυνατό πλασέ από πλάγια θέση.
Οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν την πρώτη τους ανατροπή στο παιχνίδι, στο 13΄, καθώς ο Σκαρλάτος έκανε κακή εκτίμηση και ο Σπύρος Σωτηρόπουλος με δυνατό πλασέ από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στο αριστερό γάμα πετυχαίνοντας το 1-2.
Το ημίχρονο δεν έληξε πάντως μ’ αυτό το σκορ, καθώς η Καλαμάτα, που είχε αναλάβει τα ηνία του παιχνιδιού, έφθασε στην ισοφάριση στο 42΄. Ο Γεωργακόπουλος μ’ ένα ξαφνικό δυνατό σουτ από απόσταση 35 μέτρων, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σούλη, που αιφνιδιάστηκε από την πορεία την οποία πήρε η μπάλα.
  Προβάδισμα νωρίς (58΄) αλλά ισοφάριση για τη Δόξα στο 83΄
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη Μαύρη Θύελλα, που μπήκε αποφασισμένη για την πρόκριση. Στο 48΄ ο Κώστας Ηλιόπουλος έχασε μεγάλη ευκαιρία, μπαίνοντας μόνος από δεξιά και σουτάρωντας με δύναμη, αλλά ο τερματοφύλακας της Μανωλάδας απομάκρυνε αυτή τη φορά σωτήρια με τα πόδια. Η πίεση της Καλαμάτας ήταν συνεχής και στο 53΄ ο Σούλης έδιωξε σε κόρνερ την κεφαλιά του Ζάρκου, ενώ στο 57΄ το συρτό σουτ του Γεωργακόπουλου από το ύψος της περιοχής έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι. Η πίεση καρποφόρησε στο επόμενο λεπτό (58΄), όταν ο Νιφορόπουλος εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Σούλης έκανε άσχημη έξοδο και ο Γεωργακόπουλος με σουτ στον αέρα, έστειλε την μπάλα στην κενή εστία των φιλοξενουμένων, δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα.
Ο ρυθμός έπεσε στη συνέχεια, και όλα έδειχναν ότι η Καλαμάτα θα έπαιρνε την πρόκριση, όμως η Μανωλάδα δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα. Στο 83΄ ο Γούρμος εκμεταλλεύτηκε το λάθος της άμυνας του Μεσσηνιακού Σωματείου, και με ψύχραιμο πλασέ, έφερε το ματς στα ίσια οδηγώντας τις δύο ομάδες στη διαδικασία της παράτασης.
  Αποβολή Ρούσση (102΄) και μετά ο αποκλεισμός
Η αποβολή του Δημήτρη Ρούσση στο 102΄ με δεύτερη κίτρινη κάρτα για χέρι στο χώρο της μεσαίας γραμμής, άλλαξε τις ισορροπίες, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να βρουν διαδρόμους και κυρίως την ευκαιρία για γκολ και πρόκριση. Στο 104΄ ο Γούρμος έκανε τη σέντρα, ακολούθησε σύγχυση στα καρέ της Καλαμάτας και από κοντά από πλασέ ο Βατσής έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του (3-4).
Οι γηπεδούχοι βγήκαν μπροστά ζητώντας εκ νέου την ισοφάριση και παίζοντας με παίκτη λιγότερο, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Δόξα και στο 109΄ και πάλι με τον Βατσή, βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 3-5.
  ΚΟΣΜΟΣ: Όπως προαναφέραμε, το Δημοτικό Στάδιο ήταν σχεδόν άδειο χθες, κάτι που δεν αποτέλεσε πάντως έκπληξη. Από τη μία οι καιρικές συνθήκες και η περίοδος που διανύουμε και που περιλαμβάνει τις γεωργικές εργασίες (ελαιοκομιδή) και από την άλλη η ώρα έναρξης του αγώνα δεν επέτρεψαν στους φίλους της ομάδας να βρεθούν στο γήπεδο. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι ο κόσμος δεν έχει αγκαλιάσει, όσο έντονα θα έπρεπε, τη φετινή προσπάθεια και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τη διοίκηση, που χθες είχε πολλές «απουσίες» από το ματς. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η εξέλιξη και τα αποτελέσματα της λαχειοφόρου δεν ήταν τα αναμενόμενα, όπως άλλωστε και η πώληση των ειδών της ομάδας που υπήρχαν στο κινητό περίπτερο.
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Είχε κάποια λάθη η διαιτησία του κ. Μάλαμα (Αν. Αττικής), με τους ανθρώπους της Καλαμάτας να κάνουν λόγο για αυστηρή αποβολή του Ρούσση. Πάντως σε γενικές γραμμές ο ρέφερι πέρασε απαρατήρητος, όπως άλλωστε και οι βοηθοί του Γουργιώτης και Βουρνάς, επίσης από την ανατολική Αττική.
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ρούσσης (87΄, 102΄), Νιφορόπουλος (93΄), Βασιλόπουλος (100΄)  - Αναγνωστόπουλος (64΄), Σωτηρόπουλος (76΄).
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: Ρούσσης.
KΑΛΑΜΑΤΑ: Μούζος, Νιφορόπουλος, Βασιλόπουλος, Ζάρκος (62΄ Πολυχρόνης), Σκαρλάτος, Κουντάνης, Ηλιόπουλος, Ρούσσης, Κακκαλής (78΄ Νικολόπουλος), Αργυρόπουλος (75΄ Χαρίτος, Γεωργακόπουλος.
ΔΟΞΑ Ν. ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ: Σούλης, Αγουρίδης, Μπίζος, Λαμπρόπουλος (61΄ Βατσής), Αναγνωστόπουλος, Μαυρόπουλος, Σωτηρόπουλος, Κοτσοκολός, Γούρμος, Αγγελόπουλος (61΄ Νικολόπουλος), Πλαστουργός (52΄ Λαθύρης).
  «Άλλο ματς της Κυριακής»
Νίκος Κουρμπανάς αλλά και Μίλτος Γκόφας μίλησαν μετά το τέλος του παιχνιδιού, και αναφέρθηκαν στη διαφορετικότητα του αγώνα που ακολουθεί για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Ο τεχνικός της Καλαμάτας, που έμεινε ικανοποιημένος από την πρώτη εμφάνιση του Αργυρόπουλου, αλλά σίγουρα προβληματίζεται λόγω της απώλειας του Δημήτρη Ρούσση, δήλωσε χαρακτηριστικά…
 «Δεν ήμασταν αδιάφοροι και σίγουρα θέλαμε την πρόκριση, ωστόσο επιλέξαμε να δώσουμε ευκαιρίες σε παιδιά που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής στα προηγούμενα παιχνίδια. Είδαμε θετικά αλλά και αρνητικά σημεία. Εκεί που έφτασε το ματς θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει την πρόκριση αλλά κάναμε και σοβαρά λάθη τα οποία όμως συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο», τόνισε αρχικά ο κ. Κουρμπανάς, που μίλησε και για το παιχνίδι της προσεχούς Κυριακής… «Είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι, νομίζω ότι όλοι το γνωρίζουν αυτό», είπε ο τεχνικός της Μαύρης Θύελλας που αναφέρθηκε στην απώλεια του Ρούσση… «Δεν στεκόμαστε σε απουσίες και απώλειες είτε αυτές προέρχονται από τραυματισμούς, είτε από κάρτες, προχωράμε και έχουμε είναι η αλήθεια το έμψυχο δυναμικό να καλύψουμε κάθε απουσία».
Από την πλευρά του ο πρώην τεχνικός της Μαύρης Θύελλας και νυν της Δόξας Νέας Μανωλάδας, Μίλτος Γκόφας συμφώνησε στο ότι το παιχνίδι πρωταθλήματος που ακολουθεί θα είναι τελείως διαφορετικό… «Άλλο παιχνίδι στο πρωτάθλημα, άλλος σχεδιασμός και αντιμετώπιση και σίγουρα άλλοι ποδοσφαιριστές. Βεβαίως η σημερινή (χθεσινή) μας νίκη είναι σημαντική και αξίζουν συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές μου. Όπως και να το κάνουμε, το να βρίσκεις δίκτυα πέντε φορές στην έδρα της ομάδας που έχει το πιο βαρύ όνομα στην κατηγορία και είναι ένα από τα βασικά φαβορί, δεν είναι λίγο πράγμα», είπε ο Αιγιώτης τεχνικός και συμφώνησε μαζί του ο ποδοσφαιριστής της ομάδας του Λαμπρόπουλος.
  Επιστρέφει ο Μαρτίνος… Πιθανότατα και ο Τριάντος
Μετά το τέλος του χθεσινού παιχνιδιού, ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών της Καλαμάτας (Μαρτίνος, Τριάντος, Τσάτσος, αλλά και ο Σαλαπάτας που μπαίνει σιγά σιγά), ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα προπόνηση υπό τις οδηγίες του γυμναστή Ευτύχη Τασιόπουλου. Ο Μαρτίνος εξέτισε την ποινή του και θα βρίσκεται στη διάθεση του κ. Κουρμπανά, όπως άλλωστε και ο Τσάτσος, ενώ πάρα πολλές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στην αποστολή έχει και ο Τριάντος, που σύμφωνα με πληροφορίες «διψά» να δώσει το «παρών» στον αγώνα της Κυριακής. Έτσι και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Μαύρη Θύελλα θα παραταχθεί με μοναδικές απώλειες, αυτές των Σαλαπάτα (τραυματίας) και Ρούσση (τιμωρημένος).  Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** Το πρόγραμμα και οι βαθμολογίες έχουν ως εξής:

1ος όμιλος

Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

Γκλάντμπαχ (Γερμανία)-Ζυρίχη (Ελβετία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Γκλάντμπαχ 5 2 3 0 11-4 9

Βιγιαρεάλ 5 2 2 1 13-7 8

Ζυρίχη 5 2 1 2 10-11 7

Απόλλων Λεμεσού 5 1 0 4 4-16 3

2ος όμιλος

Κοπεγχάγη (Δανία)-Τορίνο (Ιταλία)

Μπριζ (Βέλγιο)-Ελσίνκι (Φινλανδία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Μπριζ 5 2 3 0 8-1 9

Τορίνο 5 2 2 1 4-2 8

Ελσίνκι 5 2 0 3 4-8 6

Κοπεγχάγη 5 1 1 3 3-8 4

3ος όμιλος

Παρτιζάν (Σερβία)-Αστέρας Τρίπολης (ΕΛΛΑΔΑ)
Μπεσίκτας (Τουρκία)-Τότεναμ (Αγγλία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Τότεναμ 5 3 2 0 9-3 11 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"

Μπεσίκτας 5 2 3 0 10-5 9 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"

Αστέρας Τρίπολης 5 1 2 2 7-10 5

Παρτιζάν 5 0 1 4 1-9 1

4ος όμιλος

Ντ. Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Σέλτικ (Σκοτία)

Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Άστρα (Ρουμανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Σάλτσμπουργκ 5 4 1 0 16-7 13 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"

Σέλτικ 5 2 2 1 7-7 8 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"

Αστρα 5 1 1 3 5-10 4

Ντιναμό Ζάγκρεμπ 5 1 0 4 8-12 3

5ος όμιλος

Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Εστορίλ (Πορτογαλία)
Αϊντχόφεν (Ολλανδία)-Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Ντιναμό Μόσχας 5 5 0 0 8-3 15 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"

Αϊντχόφεν 5 2 2 1 8-7 8 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"

Εστορίλ 5 1 1 3 6-7 4

Παναθηναϊκός 5 0 1 4 5-10 1

6ος όμιλος

Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)-Ίντερ (Ιταλία)

Ντνίπρο (Ουκρανία)-Σεντ Ετιέν (Γαλλία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Ιντερ 5 3 2 0 6-2 11 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"

Καραμπάχ 5 1 2 2 3-5 5

Σεντ Ετιέν 5 0 5 0 2-2 5

Ντνίπρο 5 1 1 3 3-5 4

7ος όμιλος

Σεβίλη (Ισπανία)-Ριέκα (Κροατία)

Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Φέγενορντ (Ολλανδία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Φέγενορντ 5 3 0 2 7-6 9 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32

Σεβίλη 5 2 2 1 7-5 8

Ριέκα 5 2 1 2 7-7 7

Σταντάρ Λιέγης 5 1 1 3 4-7 4

8ος όμιλος


Λιλ (Γαλλία)-Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)

Έβερτον (Αγγλία)-Κράσνονταρ (Ρωσία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Έβερτον 5 3 2 0 10-2 11 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32

Βόλφσμπουργκ 5 2 1 2 11-10 7

Λιλ 5 0 4 1 3-6 4

Κράσνονταρ 5 0 3 2 6-12 3

9ος όμιλος

Γιούνγκ Μπόις (Ελβετία)-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)

Νάπολι (Ιταλία)-Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Νάπολι 5 3 1 1 8-3 10 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32

Σπάρτα Πράγας 5 3 1 1 11-4 10

Γιούνγκ Μπόις 5 3 0 2 11-7 9

Σλόβαν Μπρατισλάβας 5 0 0 5 1-17 0

10ος όμιλος

Ρίο Άβε (Πορτογαλία)-Άαλμποργκ (Δανία)

Στεάουα (Ρουμανία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Ντιναμό Κιέβου 5 4 0 1 10-4 12 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32

Άαλμποργκ 5 3 0 2 5-8 9

Στεάουα 5 2 1 2 11-7 7

Ρίο Άβε 5 0 1 4 3-10 1

11ος όμιλος

ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ)-Γκινγκάμπ (Γαλλία)

Φιορεντίνα (Ιταλία)-Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Φιορεντίνα 5 4 1 0 10-2 13 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32

Γκινγκάμπ 5 2 1 2 5-5 7

ΠΑΟΚ 5 2 1 2 9-5 7

Ντιναμό Μινσκ 5 0 1 4 1-13 1

12ος όμιλος

Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)

Μέταλιστ (Ουκρανία)-Λόκερεν (Βέλγιο)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

Λέγκια Βαρσοβίας 5 4 0 1 5-2 12 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32

Τραμπζονσπόρ 5 3 1 1 8-4 10 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32

Λόκερεν 5 2 1 2 3-4 7

Μέταλιστ 5 0 0 5 3-9 0

  ***  Συνοπτικά το σημερινό πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής των ομίλων του τσάμπιονς Λιγκ 
1ος όμιλος
 Ολυμπιακός-Μάλμε 4-2
Γιουβέντους-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0

2ος όμιλος
 Λίβερπουλ-Βασιλεία  1-1
Ρεάλ Μαδρίτης-Λουντόγκορετς  4-0

3ος όμιλος
 Μονακό-Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης  2-0
 Μπενφίκα-Λεβερκούζεν  0-0

4ος όμιλος
 Γαλατάσαραϊ-Αρσεναλ 1-4
 Ντόρτμουντ-Άντερλεχτ  1-1

Ολυμπιακός... εξωτερικού, συνεχίζει στο Europa League
  *** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΜΑΛΜΕ  4-2 ,(1-0) .-
Τα  γκολ : 22΄ Φουστέρ με   κεφαλιά ,στο 59΄ η Μάλμε ισοφάρισε με τον Κρουν (1-1),
ο Ολυμπιακός  στο 87΄ με το Μήτρογλου έκανε το 3-2 και στο 90΄ ο Αφελάι «σφράγισε»
 τη νίκη των Πειραιωτών. -
Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)
Κίτρινες: Έρικσον, Αντού, Ελάντερ, Χάλστι
Κόκκινες: +90΄ Αντού (δεύτερη κίτρινη)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Μανιάτης, Μποτία, Ελαμπντελαουΐ, Αμπιντάλ,
Μαζουακού, Εντινγκά, Ντομίνγκες (90΄ Σιόβας), Κασάμι, Φουστέρ (77΄ Αφελάι),
Μήτρογλου (88΄ Μπενίτες)
ΜΑΛΜΕ (Χαρέιντε): Όλσεν, Τίνερχολμ, Ελάντερ, Ρικαρντίνιο, Κονάτε (57΄ Κρουν),
Χάλστι, Έρικσον (75΄ Τερν), Αντού, Φόρσμπεργκ, Ρόζενμπεργκ, Τελίν (80΄ Σιμπισκι).
VIDEO   με τα γκολ
~** ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ  4-2  το 1ο γκολ 9/12/2014 :  http://youtu.be/xGYHaU-N-3c ,.-
~** ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ 4-2   γκολ 1ης ισοφαρ  9/12/2014 : http://youtu.be/FPmiVmVuhAQ .-                                                                                                                                 
~**  ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ  4-2  το 2ο γκολ  9/12/2014 :http://youtu.be/DQnk-muUW0w ,               
~*ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ 4-2 το 2ο γκολ ισοφάρισης 9/12/2014: http://youtu.be/EfR8JfQTke4
~**ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ 4-2  το 3ο γκολ  9/12/2014 : http://youtu.be/xsWPf4Kkq1o
~**ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ 4-2  το 4ο γκολ  9/12/2014 : http://youtu.be/FgjmOcFfYvg
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Ατλέτικο Μαδρίτης 6 4 1 1 14-3 13 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Γιουβέντους 6 3 1 2 7-4 10 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6 3 0 3 10-13 9 - Europa League
Μάλμε 6 1 0 5 4-15 3

***  Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής και οι βαθμολογίες Στο Champions League :ΤΕΤΑΡΤΗ 10/12

5ος όμιλος

Ρόμα - Μάντσεστερ Σίτι     0-2 .- ^
Σκόρερ: 60΄ Νασρί, 86΄ Ζαμπαλέτα
Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)
Κίτρινες: Γιάνγκα Μπιβά - Τζέκο, Νασρί
 ΡΟΜΑ (Ρούντι Γκαρσία): Ντε Σάνκτις, Γιάνγκα-Μπιβά, Μαϊκόν (78΄ Φλορέντσι), Χολέμπας, Μανωλάς, Νάινγκολαν, Πιάνιτς, Κεϊτά, Λιάιτς (67΄ Ιτούρμπε), Τότι (70΄ Ντέστρο), Ζερβίνιο
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Μανουέλ Πελεγκρίνι): Χαρτ, Ζαμπαλέτα, Μανγκαλά, Κλισί, Ντεμικέλις, Φερνάντο, Μίλνερ, Νασρί (89΄ Κολάροφ), Νάβας (67΄ Σίλβα), Φερναντίνιο, Τζέκο (78΄ Γιόβετιτς)

Μπάγερν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  3-0 .-^
Σκόρερ: 18΄πεν. Μίλερ, 84΄ Ρόντε, 90΄ Γκέτσε
Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενγκερένσα (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Ντάντε - Νάτχο, Τζαγκόεφ, Ιγκνάσεβιτς
 ΜΠΑΓΕΡΝ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Ντάντε, Μπόατενγκ, Μπέρνατ, Ριμπερί (46΄ Λεβαντόφσκι), Γκαουντίνο (73΄ Βάιζερ), Γκέτσε, Ρόντε, Σβαϊνστάιγκερ, Χόιμπιεργκ, Μίλερ (46΄ Ρόμπεν)
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Λεονίντ Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Ιγκνάσεβιτς, Β. Μπερεζούτσκι, Ναμπάμπκιν, Βέρνμπλοομ, Τζαγκόεφ, Ερεμένκο (82΄ Μιλάνοφ), Νάτχο (66΄ Τόσιτς), Μούσα (90΄ Εφρέμοφ), Ντουμπιά.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Μπάγερν 5 4 0 1 13-4 12 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
Ρόμα 5 1 2 2 8-12 5
Μάντσεστερ Σίτι 5 1 2 2 7-8 5
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 5 1 2 2 6-10 5

6ος όμιλος
Μπαρτσελόνα - Παρί Σ.Ζ.  3-1 .- ^
Σκόρερ: 19΄ Μέσι, 42΄ Νεϊμάρ, 77΄ Σουάρες - 15΄ Ιμπραΐμοβιτς
Κίτρινες: Καβάνι
Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Πικέ, Μπαρτρά (90΄+ Αντριάνο), Μασεράνο, Ματιέ, Μπουσκέτς, Ινιέστα (73΄ Τσάβι), Πέδρο (68΄ Ράκιτιτς), Σουάρες, Μέσι, Νεϊμάρ
ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (Λοράν Μπλαν): Σιρίγκου, Τιάγκο Σίλβα, Μάξουελ, Φαν ντερ Βιλ, Νταβίντ Λουίς, Λούκας, Μότα, Ματουϊντί (75΄ Λαβέτσι), Βεράτι (62΄ Παστόρε), Καβάνι, Ιμπραΐμοβιτς
Άγιαξ - ΑΠΟΕΛ    4-0 .- ^
Σκόρερ: 45΄+ πεν., 50΄ Σένε, 53΄ Κλάασεν, 74΄ Μίλικ
Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)
Κίτρινες: Αντωνιάδης, Βινίσιους
 ΑΓΙΑΞ (Φρανκ ντε Μπουρ): Σίλεσεν, Φαν Ράιν, Φέλτμαν, Μοϊσάντερ, Βίργκεβερ, Κλάασεν, Σένε (75΄ Ελ Γκαζί), Σερέρο, Κίσνα, Άντερσεν (68΄ Ρίντεβαλντ), Μίλικ (85΄ Ζίβκοβιτς)
ΑΠΟΕΛ (Γιώργος Δώνης): Πάρντο, Καρλάο, Αντωνιάδης, Παπάζογλου, Μάριο Σέρζιο, Εφραίμ (65΄ Αλωνεύτης), Τιάγκο Γκόμες, Αλεξάνδρου, Βινίσιους, Νούνο Μοράις (72΄ Αρτυματάς), Σέρινταν (65΄ Σωτηρίου)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Παρί Σ.Ζ. 5 4 1 0 9-4 13 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Μπαρτσελόνα 5 4 0 1 12-4 12 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
Αγιαξ 5 0 2 3 4-10 2
ΑΠΟΕΛ 5 0 1 4 1-8 1

7ος όμιλος

Τσέλσι - Σπόρτινγκ Λισ.  3-1 .- ^
 Σκόρερ: 8΄πεν. Φάμπρεγας, 16΄ Σούρλε, 56΄ Μίκελ - 50΄ Σίλβα
Διαιτητής: Σβέιν Όντβαρ Μόεν (Νορβηγία)
Κίτρινες: Αθπιλικουέτα - Πάουλο Ολιβέιρα, Σίλβα, Αντριέν Σίλβα
 ΤΣΕΛΣΙ (Ζοζέ Μουρίνιο): Τσεχ, Φελίπε Λουίς, Ζουμά, Κέιχιλ, Αθπιλικουέτα, Φάμπρεγας (83΄ Λόφτους-Τσικ), Μίκελ, Σάλαϊ (71΄ Ρεμί), Μάτιτς, Σούρλε (74΄ Ραμίρες), Ντιέγκο Κόστα
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (Μάρκο Σίλβα): Ρούι Πατρίσιο, Πάουλο Ολιβέιρα, Σίλβα, Ρικάρντο Εσγκάιο, Γουίλιαμ Καρβάλιο (61΄ Μοντέρο), Ζοάο Μάριο (70΄ Αντρέ Μάρτινς), Αντριέν Σίλβα, Σλιμανί, Κάπελ (61΄ Κάρλος Μανέ), Καρίγιο.
Μάριμπορ - Σάλκε  0-1  .- ^
Σκόρερ: 62΄ Μέγιερ
Διαιτητής: Σιμόν Μαρκίνιακ (Πολωνία)
ΜΑΡΙΜΠΟΡ (Αντε Σίμουντζα): Χαντάνοβιτς, Ραϊτσέβιτς, Βίλερ, Αργκους, Ζ. Φιλίποβιτς, Σάλαλιχ (65΄ Μεντί), Βρσιτς, Ιμπραχίμι (83΄ Ζάχοβιτς), Στογιάνοβιτς (77΄ Βρσιτς), Μπόχαρ, Μέρτελι, Ταβάρες.
ΣΑΛΚΕ (Γενς Κέλερ): Φάρμαν, Κίρχοφ, Χέβεντες, Αόγκο, Ουτσίντα, Φουχς, Χέγκερ (88΄ Αϊχάν), Μπαρνέτα (56΄ Μέγιερ), Νοϊστάντερ, Τσούπο-Μότινγκ, Χούντελααρ (90΄ Φρίντριχ).
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Τσέλσι 5 3 2 0 14-2 11 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
Σπόρτινγκ Λισ. 5 2 1 2 11-9 7
Σάλκε 5 1 2 2 8-14 5
Μάριμπορ 5 0 3 2 4-12 3

8ος όμιλος

Πόρτο - Σαχτάρ Ντόνετσκ  1-1  .- ^
Σκόρερ: 87΄ Αμπουμπακάρ - 50΄ Στεπανένκο
Διαιτητής: Ρούντι Μπουκέ (Γαλλία)
Κίτρινες: Κουαρέσμα, Μαρκάνο - Ρακίτσκι, Στεπανένκο
 ΠΟΡΤΟ (Χουλέν Λοπετέγκι): Φερνάντες, Μαϊκόν, Μαρκάνο, Άλεξ Σάντρο, Εβάντρο, Νέβες (41΄ Ίντι), Κουαρέσμα, Κιντέρο (69΄ Όλιβερ Τόρες), Αντριαν Λόπεθ (53΄ Κέλβιν), Ρικάρντο, Αμπουμπακάρ.
ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ (Μιρτσέα Λουτσέσκου): Πιάτοφ, Σέβτσουκ, Κρίβτσοφ, Ρακίτσκι, Στεπανένκο (86΄ Φερνάντο), Φρεντ, Μπερνάρ (66΄ Τάισον), Ντάγκλας Κόστα (66΄ Μάρλος), Τεϊσέιρα, Ιλσίνιο, Γκλάντκι
Αθλέτικ Μπιλμπάο - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 2-0 .- ^
Σκόρερ: 47΄ Σαν Χοσέ, 87΄ Θουσαέτα
Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)
Κίτρινες: Ιραόλα - Γιαμπλόνσκι
 ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ιραϊθόθ, Λαπόρτ, Σαν Χοσέ, Ιραόλα (76΄ Λόπεθ), Ιτουράθπε, Ντε Μάρκος, Θουσαέτα, Γκόμεθ (87΄ Βιγκέρα), Ρίκο, Φερνάντες (78΄ Αντούριθ).
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Αλεξάντρ Γερμακόβιτς): Σορόκο, Κάγκους, Τούμπιτς, Φιλιπένκο, Γιαμπλόνσκι (77΄ Μπαγκα), Καρνίτσκι, Α. Βολόντκο (60΄ Σίγκνεβιτς), Ολέχνοβιτς, Μ.Βολόντκο, Γκορνέιτσουκ, Ροντιόνοφ (83΄ Λικχτάροβιτς).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Πόρτο 5 4 1 0 15-3 13 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Σαχτάρ Ντόνετσκ 5 2 2 1 14-3 8 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
Αθλέτικ Μπιλμπάο 5 1 1 3 3-6 4
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 5 1 0 4 2-22 3
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3914    video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,    2249     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 247   video.- 
Σύνολον                                              8410    βίντεο   .-

https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2657   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   309   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    727.–  
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   285 .-
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,417/359/19  , 18,9 χιλ./258/11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-

  *** ΑΠΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
~Άρωμα   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Παρασκευή  28  Νοεμβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/28-2014.html  ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 29  Νοεμβρίου  2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/29-2014.html  ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/30-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 29 και 30 Νοεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/29-30-2014.html ,.-

  ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2014   : 
~ Άρωμα  ενημέρωσης   Δευτέρα  01  Δεκεμβρίου  2014   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα 01  Δεκέμβριος  2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html ,
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  03  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/12/03-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/12/04-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη 04/12/2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/6-1-0-17-0-0-0-4-38-43-68-61-1-0-14-2-1_4.html ,
~ Άρωμα  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/05-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  05/12/2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/05122014.html ,.-
~ Άρωμα  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  06/12/2014   ; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/12/06122014.html ,.-
~ Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο 06 και 07 Δεκεμβρίου    2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/06-07-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08/12/2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/12/08122014.html ,.-
~ Εκδηλώσεις  εκδρομές  Διαδρομές Άρωμα  Ελλάδας  08/12/2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/08122014.html .-
 ~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τρίτη  09/12/2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/09122014.html ,.-
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τετάρτη  10/12/2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/12/10122014.html ,.-
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος ΑΘΗΝΑ  11/12/2014 http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~  Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Πέμπτη  11/12/2014  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,.-
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου