ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 :
~
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος ΚωνσταντινούποληςΤούτο είναι που ανατρέπει όλη την οικουμένη. Η αμέλεια που δείχνουμε για την ανατροφή των παιδιών μας.
Ι.Ν. ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Ι.Ν.ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Προτομές Μητροπολιτών Ν. Μεσσηνίας Καλαμάτα  
27 Νοεμβρίου
Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου (1) († 421). Οσίων Μωυσέως, Ναθαναήλ, Πινουφρίου και Ιακώβου του Ρώσου.
(1)Ο άγιος Ιάκωβος έζησε τον 4ο αι. επί βασιλέως Αρκαδίου. Ζούσε στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επιφανές γένος. Ήταν φίλος με το βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό. Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, άφησε τον εαυτό του να χαθεί μέσα στην ψευδαίσθηση του πλούτου των ανακτόρων. Όταν το έμαθαν αυτό η μητέρα και η γυναίκα του, οι οποίες ήταν ευσεβείς και πιστές χριστιανές λυπήθηκαν και εξοργίστηκαν. Και οι δύο λοιπόν τον επιπλήξανε για τη στάση του και του δήλωσαν ότι δεν ήθελαν καμία σχέση μαζί του. Αυτό το πλήγμα, επανέφερε τον Ιάκωβο στον ίσιο δρόμο. Τον έκανε να διαπιστώσει το χάσμα το οποίο δημιούργησε. Έτσι ο Ιάκωβος αποφάσισε να εξαγνίσει το ατόπημά του και να επανέλθει στον δρόμο του Θεού. Μετά από την απόφαση αυτή, πήγε στον βασιλιά και ομολόγησε μπροστά του την μία και αληθινή πίστη στον Χριστό. Ο Ισδιγέρδης εξεπλάγη γι` αυτή την αλλαγή του Ιακώβου και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι` αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με αποκεφαλισμό. ~ 
Σήμερα 27/11/2016 εορτάζουν:
Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης ο Μεγαλομάρτυρας, Όσιος Πινούφριος, Όσιος Ναθαναήλ
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ :
  1. 1965 μ.Χ.Στην Κωνσταντινούπολη, με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και με συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών του Οικουμενικού Θρόνου, η Ιερά Σύνοδος αυτού σε ειδική τελετή άρει τις αποφάσεις του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου. Στη συνέχεια στις στις 7 Δεκεμβρίου 1965 μ.Χ., κατά την διάρκεια της Β' Βατικάνειας Συνόδου στη Ρώμη και κατά ειδική τελετή ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση Καθολικών και Ορθοδόξων που διαβάστηκε από τον Καρδινάλιο Αυγουστίνο Μπέα.
  2. 2004 μ.Χ.
    Σε μία ένδειξη καλής θέλησης επεστράφησαν τα λείψανα των Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως, Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου από το Βατικανού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὁ Μάρτυς Ἰάκωβος, ὁ τῆς Περσίδας βλαστός, τὸν δόλιον δράκοντα, τοὶς τῶν αἱμάτων κρουνοίς, ἀθλήσας ἀπέπνιξε, πίστει γὰρ ἀληθείας, μεληδὸν τετμημένος, ὤφθη τροπαιοφόρος, τοῦ Σωτῆρος ὁπλίτης, πρεσβεύων ἀδιαλείπτως, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.
~** Απολυτίκιο Άγ. Ιακώβου του Πέρση - 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/3x6J0yF7Bus  .-


Αγία Αικατερίνη

Αγία Αικατερίνη
 
Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας στο Άγιον Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας σ....
 
Προφήτης Αβδιού

Προφήτης Αβδιού
 
Άγιος Πλάτωνας

Άγιος Πλάτωνας
 
Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
 
Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπο....
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Ο κόσμος των Αγγέλων

Ο κόσμος των Αγγέλων
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων
***  Άνδρας κάηκε μέσα στο σπίτι του στο κέντρο της Καλαμάτας 
Το πρωί της Κυριακής ένας άνδρας απανθρακώθηκε, όταν ξέσπασε φωτιά στο διαμέρισμά του στην οδό Αριστοδήμου στο κέντρο της Καλαμάτας.
Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής, αλλά ήταν ήδη αργά για τον άτυχο άνδρα, ηλικίας περίπου 55 ετών, καθηγητής στο επάγγελμα.
Η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλο διαμέρισμα της πολυκατοικίας, ενώ ξεκίνησε από την κρεβατοκάμαρα του σπιτιού.Φωτογραφία αρχείου

***   ΧΘΕΣ ,....Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής 
Η Ημέρα Αντικαταναλωτισμού γιορτάζεται την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική και το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια από τον Καναδο-εσθονό Κάλε Λασν, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα μιας μέρας κατά την οποία οι καταναλωτές θα απείχαν από την πιο βασική τους ανάγκη.

*** Η Γιορτή Φιστικιού στην Καλαμάτα 
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2017 τοποθετείται η πραγματοποίηση Γιορτή Φιστικιού στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και θα οργανωθεί από το Δήμο Καλαμάτας, με τη συμμετοχή εμπόρων, βιοτεχνών και παραγώγων του φιστικιού (αλλιώς ονομαζόμενου αραχίδα).
Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος συζήτησε προχθές με τον επιχειρηματία του χώρου, Νίκο Παπαθεοδώρου, παρουσία της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Τασούλας Φοίφα και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου.
Η καλλιέργεια φιστικιού στην Καλαμάτα έχει βαθιές ρίζες και απέκτησε ιδιαίτερη δυναμική την τελευταία περίοδο, δεδομένου ότι δεν έχει πολύ μεγάλα έξοδα και η τιμή του προϊόντος είναι σχετικά ικανοποιητική για τον παραγωγό. Καλλιεργούνται 1.500 έως 1.700 στρέμματα στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη και παράγονται ετησίως 600 έως 800 τόνοι προϊόντος.
Για το καλαματιανό φιστίκι υπάρχει ζήτηση που δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί, όπως αντίστοιχα για το καλαματιανό ρύζι.
Στη Γιορτή, της οποίας οι λεπτομέρειες θα προσδιορισθούν την άνοιξη του 2017, εκτός από την προβολή του προϊόντος θα αναπτυχθούν και θέματα για την καλλιέργεια του φιστικιού και την προοπτική της.

*** Υγειονομική βόμβα πάνω από τη Μεσσηνία με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων 
Σε διαβούλευση για ένα μήνα τέθηκε από χθες η μελέτη του Δημόκριτου για το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της όχλησης – ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων.
Σε ευρεία ημερίδα, χθες στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ο διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου κ. Βασιλάκος παρουσίασε τα συμπεράσματα της μελέτης. Αυτή καταλήγει σε τεχνικές προτάσεις, αλλά και νομοθετικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ενώ το μεγάλο στοίχημα για τον εντολέα της μελέτης είναι η εφαρμογή τους.
Προς το παρόν, αυτό που έχει να δώσει η μελέτη είναι ότι τεκμηριωμένα πλέον επιστημονικά υπάρχει πρόβλημα από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Οι μετρήσεις έχουν δείξει υπερβάσεις των ορίων σε μεγάλο βαθμό και με την περιοχή της Σκάλας να είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο.
Αναπάντητο, ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, πόσο αυτό επηρεάζει την υγεία των κατοίκων, κάτι που μόνο μιαν άλλη μελέτη θα μπορούσε να απαντήσει.
Επίσης, το όλο εγχείρημα πρέπει να αποδείξει ότι οι προτάσεις της μελέτης είναι ρεαλιστικές και θα εφαρμοστούν με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ παραμένει ερωτηματικό πώς θα προωθηθούν οι νομοθετικές αλλαγές.
  Διαβούλευση
Στην παρουσίαση χθες, εκτός από τον περιφερειάρχη, παρευρέθησαν εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεωργακόπουλος, ενώ επισημάνθηκε η απουσία εκπροσώπου του Δήμου Καλαμάτας. Επίσης, παρευρέθη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αλευράς και Νίκος Πατσαρίνος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γιάννης Αργυράκης, αυτοδιοικητικοί, ελαιοτριβείς και πυρηνελαιουργοί.
Ανοίγοντας την παρουσίαση η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, επισήμανε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας να λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής. Σημείωσε ότι από τη χθεσινή παρουσίασή της και για ένα μήνα η μελέτη τίθεται σε διαβούλευση, ενώ είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, για να μπορεί όποιος θέλει να κάνει παρατηρήσεις και προτάσεις. Στη συνέχεια θα γίνει επεξεργασία όλου του υλικού και επί του τελικού κειμένου θα ληφθούν πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια.
Τόνισε, τέλος, ότι ο στόχος της μελέτης δεν είναι κατασταλτικός, αλλά να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα όσα είχαν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας πως είναι αναγκαιότητα η επίλυση του προβλήματος που ταλαιπωρεί τους κατοίκους. Παρατήρησε πως από καμία άλλη Περιφέρεια δεν έχει αναληφθεί τέτοια πρωτοβουλία και να έχει αυτή τη στιγμή ένα μοντέλο διαχείρισης στα χέρια της. Κατέληξε λέγοντας ότι η μελέτη προβλέπει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα τεράστια νομοθετικά κενά που υπάρχουν.
  «Να εφαρμόσουν την ΑΕΠΟ»
Ως τολμηρή χαρακτήρισε την απόφαση να γίνει αυτή η μελέτη η κα Νικολάκου και ευχήθηκε να είναι η αρχή μιας νέας πορείας για την επίλυση του προβλήματος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι η βασική δουλειά ξεκινά με την ολοκλήρωση της μελέτης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την υλοποίησή της.
Ο κ. Μάκαρης, με την ιδιότητα και του καρδιολόγου, είπε ότι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή και αυτό το αντιμετωπίζουν στο νοσοκομείο, ενώ παρατήρησε πως πρέπει να υπάρξει κλινική μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία. Επίσης, αναρωτήθηκε γιατί δε συμπεριλήφθηκε στις μετρήσεις και η περιοχή της Καλαμάτας.
Καίρια ήταν η παρέμβαση της συμβούλου της ΕΤΒΑ κας Καραβασίλη, η οποία τους υπενθύμισε ότι μόνο το υπουργείο νομοθετεί και πως η μελέτη στην ουσία τεκμηριώνει τα όσα αναφέρονταν τόσο καιρό. Υπογράμμισε ότι μια επιχείρηση δύσκολα θα συμμορφωθεί σε κάποιες απαιτήσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που διανύουμε, και τόνισε πως αν υπάρξει συνεργασία και αν και οι 5 μονάδες που λειτουργούν εφαρμόσουν και τηρήσουν την ΑΕΠΟ που έχει η κάθε μία, τότε θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα σημαντικής βελτίωσης της κατάστασης.
  Υπερβάσεις ορίων
Παίρνοντας το λόγο για την παρουσίαση ο κ. Βασιλάκος του Δημόκριτου, σημείωσε αρχικά ότι είναι η πρώτη μελέτη τέτοιου είδους που γίνεται στην Ελλάδα και σε μια περιοχή που θεωρείται «ιδανική» από άποψη αντικειμένου.
Οι μετρήσεις έγιναν ενδεικτικά σε δύο καμινάδες πυρηνελαιουργείων σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αέριων ρύπων. Οι εκπομπές των TSP υπερβαίνουν τις οριακές τιμές ατμοσφαιρικών εκπομπών και στα δύο πυρηνελαιουργεία. Στο ένα η συγκέντρωση υπερβαίνει κατά 982% το όριο που προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία και στο δεύτερο υπερβαίνει κατά 507% το όριο. Οι υπερβάσεις αυτές δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την περιβαλλοντική επιβάρυνση της παρακείμενης περιοχής.
Σύμφωνα με τη μελέτη, πιθανότερη αιτία των παραπάνω υπερβάσεων αποτελεί η μη λειτουργία ή δυσλειτουργία ή ο ανεπαρκής σχεδιασμός των αντιρρυπαντικών συστημάτων των εργοστασίων (κυκλωνικά συστήματα).
Υψηλές είναι και οι τιμές υγρασίας, ενώ καταγράφηκαν αυξημένες τιμές CO και στα δύο πυρηνελαιουργεία, οι οποίες οφείλονται στην ατελή καύση του πυρηνόξυλου.
Σε ό,τι αφορά τα ύδατα, έγιναν μετρήσεις στη Μαυροζούμενα και στο δίκτυο ομβρίων υδάτων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Τα αποτελέσματα έδωσαν υψηλές τιμές, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο δίκτυο ομβρίων. Ωστόσο, ο κ. Βασιλάκος παρατήρησε ότι τα όρια για τις μετρήσεις είχαν τεθεί πριν από 30 χρόνια και χρήζουν αναθεώρησης.
  Αιωρούμενα σωματίδια
Σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, η υψηλότερη ημερήσια συγκέντρωση καταγράφεται ως επί το πλείστον στη Σκάλα και ακολουθούν ο Μελιγαλάς και η Μεσσήνη, όπου είχε εγκατασταθεί σταθμός μέτρησης. Κατά τη χειμερινή δε περίοδο, το 27% των ημερήσιων καταγραφών έδειξε υπερβάση στην περιοχή της Σκάλας. Ο δε αρωματικός υδρογονάνθρακας “benzo(a)pyrene” ανιχνεύτηκε και στις τρεις περιοχές το χειμώνα.
Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων παρουσιάζονται υψηλότερες τη χειμερινή περίοδο συγκριτικά με την καλοκαιρινή και στους τρεις σταθμούς.
Σε ό,τι αφορά τις οσμές, οι κατοικημένες περιοχές που φαίνονται να επηρεάζονται περισσότερο είναι αυτές που βρίσκονται μεταξύ του ορεινού όγκου Ταϋγέτου και του ορεινού όγκου Ιθώμης, από το Σολάκι έως την Ανάληψη και περιφερειακά της Καλαμάτας.
Τέλος, ο κ. Βασιλάκος τόνισε ότι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι πως η περιοχή είναι κορεσμένη από εγκαταστάσεις τέτοιας δραστηριότητας.
Παρατηρήθηκε ακόμα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας της περιοχής. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εστιάσουν στη βελτιστοποίηση των συστημάτων ξήρανσης και αντιρρυπαντικών τεχνολογιών των πυρηνελαιουργείων, στην ελαχιστοποίηση της ποσότητας υγρασίας της υπό επεξεργασία βιομάζας και στην επεξεργασία ποσότητας βιομάζας σύμφωνα με τη δυναμικότητα του κάθε εργοστασίου.
Τέλος, η εγκατάσταση ενός μόνιμου σταθμού μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλει στην καλύτερη παρακολούθηση της διακύμανσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην ταχύτερη απόκριση των Αρχών σε πιθανές υπερβάσεις των θεσμοθετημένων ορίων.
  Ελάττωση περιόδου λειτουργίας
Ακολούθως, ο κ. Βασιλάκος είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τις υπηρεσίες και λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική δυναμικότητα ξήρανσης των πυρηνελαιουργείων, προκύπτει ότι για την ξήρανση της συνολικής ποσότητας ελαιοπυρήνα χρειάζονται 101 ημέρες.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πυρηνελαιουργεία αρχίζουν την παραγωγική τους διαδικασία στις 10 Νοεμβρίου, ο χρόνος των 101 ημερών εξαντλείται στα τέλη Φεβρουαρίου, συνυπολογίζοντας και τυχόν μέγιστες συγκεντρώσεις από τη μη γραμμική ροή ελαιοπυρήνα στα πυρηνελαιουργεία και συσσώρευση αυτού στην κορύφωση της ελαιοδιακομιδής. Προτείνεται, λοιπόν, ελάττωση της περιόδου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων με νομοθετική ρύθμιση από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να μη λαμβάνουν ελαιοπυρήνα παραπάνω από τη δυναμικότητά τους, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση και αποθήκευση σε ακατάλληλους χώρους των εργοστασίων, με επακόλουθο την έκλυση δυσάρεστων οσμών», προτείνεται από το Δημόκριτο.
Ακολούθως στη μελέτη αναφέρεται ότι για την επεξεργασία των αέριων εκπομπών χρησιμοποιούνται: Κυκλωνικά συστήματα, Πλυντρίδες, Συμπυκνωτές, Φίλτρα (ηλεκτρόφιλτρα, βιόφιλτρα) και Ξήρανση ελαιοπυρήνα από αέρια προερχόμενα από μονάδα αεριοποίησης (biomass gasification).
Για την αντιμετώπιση των οσμών προτείνεται:
-Η αποθήκευση ελαίων σε ειδικούς χώρους (π.χ. σιλό, καλάθια, διάτρητα κουτιά), αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μακρόχρονη παραμονή είναι δυνατόν να επιφέρει και αύξηση της οξύτητας του παραγόμενου ελαιολάδου
-Η αποθήκευση του παραγόμενου ελαιοπυρήνα σε στεγασμένους χώρους με επαρκή αερισμό και προστασία από τη βροχή
-Ο ψεκασμός στα καυσαέρια των ξηραντηρίων ειδικών ενεργών βιοαποδομήσιμων ουσιών (αντιοσμητικές ουσίες)
-Η χημική εξουδετέρωση των οσμών
-Η αποφυγή χρησιμοποίησης ελαιοπυρήνα ο οποίος έχει αποθηκευτεί πάνω από 5 ημέρες στο εργοστάσιο ή πυρήνα επί του οποίου παρατηρείται έναρξη εμφανών ζυμώσεων
-Ο διαχωρισμός της ελαιόσαρκας από το ξυλώδες μέρος του πυρηνόξυλου. Χρήση μόνο του ξυλώδους μέρους ως καύσιμης ύλης στο πυρηνελαιουργείο.
Εκτός από τα παραπάνω μέτρα και τεχνολογίες που περιγράφονται, προτείνονται και κάποια γενικά μέτρα και τεχνικές μείωσης της ρύπανσης.
Αυτά είναι:
-Εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης
-Βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των εστιών καύσης και τακτική συντήρηση και παρακολούθηση της καλής λειτουργίας τους. Έλεγχος και συντήρηση του εξοπλισμού
-Παρακολούθηση ποιότητας αερίων εκπομπών. Τήρηση ειδικού βιβλίου. Εξειδικευμένοι έλεγχοι από Περιφέρεια και Υπουργείο
-Ανίχνευση και πρόληψη διαρροών
-Περιμετρική δεντροφύτευση κατάλληλης πυκνότητας στο οικόπεδο του εργοστασίου
-Επεξεργασία ελαιοπυρήνα κατάλληλης υγρασίας και ποσότητας και όχι μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη, για την αποφυγή των έντονων εκνεφώσεων που παρατηρούνται στις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων, αλλά και των έντονων οσμών που προκαλούνται από τη μακροχρόνια παραμονή πλεονάζουσας ποσότητας ελαιοπυρήνα στις εγκαταστάσεις των πυρηνελαιουργείων.
Για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων προτείνονται οι παρακάτω μεθοδολογίες:
-Βιολογική επεξεργασία και μετατροπή των υγρών αποβλήτων σε βιολίπασμα
-Αντίδραση Fenton
-Ηλεκτροχημική κροκίδωση ή ηλεκτροκροκίδωση
-Σύστημα MBΒR (Moving Bed Biofilm Reactor).
  Νομοθετικές προτάσεις
Τέλος, η μελέτη περιλαμβάνει τις εξής ενδεικτικές νομοθετικές προτάσεις:
-Η διάθεση ανεπεξέργαστων αποβλήτων/υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον θα πρέπει να απαγορευτεί αυστηρά
-Τα υγρά απόβλητα θα πρέπει να υφίστανται επεξεργασία πριν από οποιαδήποτε διάθεση σε υδατικά συστήματα και θα πρέπει να καθοριστούν ειδικές οριακές τιμές εκπομπών ρύπων σε υδάτινους φορείς, κυρίως για τις φαινόλες, αλλά και τα BOD, COD και λίπη-έλαια
-Τα απόβλητα θα πρέπει να αναλύονται ως προς τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα: φυτοτοξικότητα, τοξικότητα, αλλά και να καθοριστούν πρότυπες διαδικασίες δειγματοληψίας και ανάλυσης
-Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται δεξαμενές εξάτμισης θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να είναι στεγανές
-Θα πρέπει να προωθηθεί, αν όχι επιβληθεί, η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αποβλήτων στην άρδευση γεωργικών εκτάσεων, με ταυτόχρονη ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας
-Τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων, αν δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από τα ελαιοτριβεία, θα πρέπει να προωθούνται σε αδειοδοτημένους φορείς για περαιτέρω επεξεργασία
-Τα στερεά απόβλητα της επεξεργασίας του ελαιολάδου (ελαιοπυρήνας) θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κλειστά στέγαστρα και εντός 2 ημερών να οδηγούνται για περαιτέρω επεξεργασία στα πυρηνελαιουργεία
-Εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης
-Βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των εστιών καύσης και τακτική συντήρηση και παρακολούθηση της καλής λειτουργίας τους από διαπιστευμένους φορείς
-Παρακολούθηση ποιότητας αερίων εκπομπών-Τήρηση ειδικού βιβλίου. Χρήση εξοπλισμού μετρήσεων αέριων ρύπων όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και κατελάχιστον για αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ), TVOCS για τον υπολογισμό του ολικού οργανικού άνθρακα
-Θεσμοθέτηση και εφαρμογή των ορίων για τους αέριους ρύπους σύμφωνα με την κείμενη νέα νομοθεσία
-Έλεγχος και συντήρηση του εξοπλισμού. Ανίχνευση και πρόληψη διαρροών
-Αποφυγή χρησιμοποίησης ελαιοπυρήνα ο οποίος έχει αποθηκευτεί πάνω από 5 ημέρες στο εργοστάσιο ή πυρήνα επί του οποίου παρατηρείται έναρξη εμφανών ζυμώσεων
-Μέτρηση και καθορισμός ορίων συγκεκριμένων φυσικοχημικών παραμέτρων ελαιοπυρήνα που θα αποδεικνύουν την παλαιότητα
-Άμεση επεξεργασία του προσκομιζόμενου ελαιοπυρήνα των ελαιοτριβείων από τα πυρηνελαιουργεία
-Αποθήκευση του νωπού ελαιοπυρήνα σε ειδικά στεγασμένο και τσιμεντοστρωμένο χώρο με επαρκή αερισμό. Έλεγχος των αποθηκευτικών χώρων σε συνδυασμό με την ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας ελαιοπυρήνα κάθε πυρηνελαιουργείου
-Καθορισμός υγρασίας προσκομιζόμενου ελαιοπυρήνα και μέτρηση υγρασίας για την αποδοχή ή μη στις εγκαταστάσεις του πυρηνελαιουργείου για περαιτέρω επεξεργασία
-Η θερμοκρασία εισόδου των καυσαερίων στα ξηραντήρια δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 400οC. Έλεγχος της θερμοκρασίας με απομακρυσμένο σύστημα καταγραφής (online monitoring system) από τις αρμόδιες αρχές
-Διαχωρισμός της ελαιόσαρκας από το ξυλώδες μέρος του πυρηνόξυλου
-Χρήση μόνο του ξυλώδους μέρους ως καύσιμη ύλη στο εργοστάσιο. Με το μέτρο αυτό αποφεύγεται η καύση της ελαιώδους σάρκας του πυρηνόξυλου, στην οποία οφείλεται σημαντικό μέρος των εκλυόμενων οσμών.
-Συστήματα απόσμυσης και μείωσης των οσμών (βιόφιλτρα, πλυντρίδες, συμπυκνωτές, χημική εξουδετέρωση οσμών κ.α)
-Θεσμοθέτηση της διάρκειας λειτουργίας όλων των πυρηνελαιουργείων σύμφωνα με τη συνολική ετήσια μέγιστη παραγωγή και τη συνολική δυναμικότητα των πυρηνελαιουργείων. Αυτό για την ΠΕ Μεσσηνίας αντιστοιχεί σε 101 ημέρες.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης 
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 μετά το μεσημέρι, στα δ.δ. Ασπροχώματος και Μεσσήνης, στις περιοχές ΒΙΠΕ Καλαμάτας, Στρατιωτικό και Πολιτικό Αεροδρόμιο, στο δ.δ. Μικρομάνης, σε Καρυδιά, Μπακολιά, Δημ. Σφαγεία, Αναγνωσταρά, Φρέντζου και τις περιοχές Αγ. Ιωάννη, Σταθμού ΟΣΕ, Lidl, Καρφούρ, παγοποιείου Μεσσήνης και Πανηγυρίστρας.
Επίσης, την ίδια ημέρα θα γίνει διακοπή ρεύματος από τις 8.00 έως τις 14.00  στο δ.δ. Αριοχωρίου.

*** Πώς θα τα κάνει όλα αυτά; 
Η μελέτη του Δημόκριτου για τα πυρηνελαιουργεία παρουσιάστηκε χθες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην ουσία τεκμηρίωσε επιστημονικά όσα μέχρι σήμερα ξέραμε και βιώνουν οι κάτοικοι στο Δήμο Οιχαλίας.
Επίσης, ξέραμε από την προηγούμενη φορά ότι για τις υπερβάσεις που έχουν καταγραφεί στις μετρήσεις που έγιναν δεν μπορούμε να πούμε εάν και πόσο επηρεάζουν την υγεία, εάν δεν εκπονηθεί ειδική μελέτη.
Επίσης, δεν ξέρουμε πως αυτά που λέει η μελέτη και προτείνει θα εφαρμοσθούν για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Είτε ως τεχνικές λύσεις (πώς, άραγε, θα εξαναγκασθούν οι επιχειρήσεις να τις εφαρμόσουν, όταν αυτό θα σημαίνει επιπλέον κόστος γι’ αυτές;) είτε ως νομοθετικές αλλαγές (την απάντηση έδωσε όσο πιο κομψά μπορούσε η σύμβουλος της ΕΤΒΑ: «Το υπουργείο νομοθετεί»).
Δεν αμφισβητούμε ότι η μελέτη είναι ένα βήμα, ούτε μηδενίζουμε την προσπάθεια, όμως τόσα χρόνια έχουμε δει πολλές μελέτες να συντάσσονται χωρίς να δίνουν λύση και απλά να κλειδώνονται σε κάποια συρτάρια.
Το να συνταχθεί μια μελέτη δε φτάνει.
Το να καταγράφει μόνο προτάσεις, χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες εφαρμογής τους, πάλι δε φτάνει.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι μια... διαφορετική μελέτη, που δε θα έχει την τύχη των υπολοίπων και θα μας… διαψεύσει. Που θα ανοίξει το δρόμο επίλυσης του προβλήματος, με ρεαλιστικές κινήσεις και άμεσα.  Β.Β. 

***  Ιδιαίτερη προσοχή  σήμερα στην Καλαμάτα- Αναλυτική πρόγνωση του καιρού 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Κυριακή 27/11/2016 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ουρανός θα είναι νεφελώδης, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Τα φαινόμενα κυρίως στο 2ο μισό της ημέρας ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες και μεγάλα ύψη βροχής. Προσοχή, υπάρχει πιθανός κίνδυνος για ξαφνική συγκέντρωση υδάτων και εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Μέσα στις καταιγίδες ενδέχεται να πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, με ριπές που θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Λόγω του ενισχυμένου Ν ρεύματος θα επικρατεί ισχυρός κυματισμός στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον Ν άνεμο. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Βρέθηκε οριστική λύση 
Κι αφού στο Δήμο προσπάθησαν δεκάδες φορές να κολλήσουν τις πλάκες που έσπαγαν στην ένωση Αριστομένους με Γερμανού, έριξαν στις τρύπες τσιμέντο. Όμως, ούτε αυτό τους άρεσε.
Πλέον, σε όποια τρύπα προκύπτει, θα μπαίνει πίσσα, λύση εγγυημένη, ασχέτως του αν δεν έχει καμία σχέση με το πλακόστρωτο!
Λεπτομέρειες...  Π.Μπ.
 
*** «Οργιάζουν» οι κακοποιοί στην Τριφυλία, φόβος και τρόμος στους πολίτες… 
Με το φόβο και τον τρόμο ζουν καθημερινά οι πολίτες Τριφυλίας, αφού τα κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή είναι, το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβανόμενα.
Την ίδια, δε, στιγμή, όπως είναι γνωστό, η Ελληνική Πολιτεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, αλλά αντίθετα εμμένουν στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΛΑΣ, με το οποίο μπαίνουν «λουκέτα» στα Αστυνομικά Τμήματα Κοπανακίου και Φιλιατρών.
Παραβιάσεις σπιτιών, αποθηκών και αγροικιών, κλοπές, διαρρήξεις, ακόμη και ένοπλες ληστείες, σημειώνονται τις τελευταίες μέρες, με τους κατοίκους να αισθάνονται πως έχουν αφεθεί στο έλεος των κακοποιών, χωρίς η Πολιτεία να τους παρέχει, όπως οφείλει, στοιχειώδη προστασία. Παράλληλα, αναγκάζονται να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Είναι κλειδαμπαρωμένοι, μέρα και νύχτα, στα σπίτια και τα καταστήματά τους, ενώ, όπως λένε, αφού η Πολιτεία δεν τους προστατεύει, είναι αποφασισμένοι να πάρουν οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους.
Μόνο την προηγούμενη Παρασκευή, στην Τοπική Κοινότητα Καμαρίου της Δ.Ε. Αετού, κακοποιοί «μπουκάρισαν» σε τέσσερα σπίτια και ξάφρισαν ό,τι βρήκαν και θεώρησαν αξίας.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, πάλι στην Τ.Κ. Καμαρίου, ζευγάρι ηλικιωμένων έζησε εφιαλτικές στιγμές στα χέρια δύο κακοποιών, οι οποίοι, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και φορώντας γάντια, υπό την απειλή κυνηγετικού όπλου αφαίρεσαν χρήματα.
Το βράδυ της Δευτέρας, στην Τ.Κ. Αυλώνας, κακοποιοί παραβίασαν αποθήκη σπιτιού κλέβοντας λάδι και μία τηλεόραση, ενώ για τη διαφυγή τους έκλεψαν όχημα που ήταν παρκαρισμένο στο δρόμο απέξω.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Κυπαρισσία, θρασύτατοι κακοποιοί εισέβαλαν σε σπίτι και «σήκωσαν» χρυσαφικά και κοσμήματα, με την ιδιοκτήτρια, μάλιστα, να είναι ελάχιστα μέτρα μακριά και στη γειτονιά να κυκλοφορεί κόσμος και παιδιά.
Στην έξαρση της εγκληματικότητας αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, λέγοντας ότι «τα κρούσματα έρχονται το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο. Πλέον, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο έλλειμμα στην αστυνόμευση και αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών».
Οι αστυνομικές δυνάμεις των Α.Τ. της περιοχής καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά αυτή, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα επαρκούς αστυνόμευσης και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και μέσα.
Απαιτείται άμεσα, λοιπόν, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, και βεβαίως να υπάρχει περισσότερη, μεγαλύτερη, πιο έντονη και συστηματικότερη αστυνόμευση της περιοχής, για πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας και εμπέδωση – ξανά – αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες! Αυτονόητο, δε, θεωρείται στην περιοχή πως κάθε σκέψη και μόνο, για την υλοποίηση του σχεδιασμού αναδιοργάνωσης με «λουκέτα» στα Α.Τ. Κοπανακίου και Φιλιατρών, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας και εποχής… Του Ηλία Γιαννόπουλου

 *** Παράδοση δημοτικού κτηρίου στα Παιδικά Χωριά SOS 
Χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, καθώς και διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας της ίδιας ΜΚΟ, υπέγραψαν πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής ενός δημοτικού ακινήτου.
Πρόκειται για ακίνητο, το οποίο έχει παραχωρηθεί στα Παιδικά Χωριά SOS χωρίς αντάλλαγμα και για χρονικό διάστημα 20 ετών, βρίσκεται στην πάροδο της οδού Αναγνωσταρά (στοά Λόντου) και έχει εμβαδόν 201,65 τετραγωνικά μέτρα (μέχρι τη μεταφορά στο νέο Δημαρχείο στέγαζε τη Διεύθυνση Παιδείας).
Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος θα αναπτύξουν εκεί δράσεις του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας, καθώς και δραστηριότητες γνωσιακής υποστήριξης και ομάδων παιδιών, με σκοπό τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας. Η πρόληψη σ' αυτή τη δύσκολη εποχή είναι καίριος παράγοντας, ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν στο βιολογικό τους περιβάλλον και να αποτρέπεται η διάλυση της οικογένειας.
Ο κ. Σιφνιός ανέφερε ότι τα Παιδικά Χωριά SOS διεξάγουν στην Ελλάδα 35 προγράμματα και εξέφρασε υπερηφάνεια για το πρόγραμμα της Καλαμάτας, χαρακτηρίζοντας σπουδαία τη δουλειά των εργαζομένων και των εθελοντών και, γενικότερα, την παρέμβαση στην τοπική κοινωνία. Τόνισε, δε, ότι από το νέο κτήριο θα προσφέρουν περισσότερα.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του τοπικού κέντρου των Παιδικών Χωριών SOS θα γίνουν ορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις και θα κατασκευαστεί πεζόδρομος μπροστά στο κτήριο.

***  Η «καρδιά» της Καινοτομίας στις 30 Νοεμβρίου «χτυπάει» στην Καλαμάτα 
Η νέα πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ), Starting Up Roadshow, ξεκινά το μακρύ ταξίδι της για την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.
Το 1o RoadShow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, StartingUp, είναι μία μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ), η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ως στόχο να ενημερωθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Πακέτο “Γιούνκερ”, καθώς και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή της καινοτομίας στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Το StartingUp Roadshow θα διαρκέσει πέντε (5) μήνες, ως το Μάρτιο 2017 και συνολικά θα επισκεφτεί περισσότερες από 20 πόλεις, ξεκινώντας από το διήμερο 29 και 30 Νοεμβρίου στην Τρίπολη και την Καλαμάτα αντίστοιχα. Η εκδήλωση της Καλαμάτας έχει προγραμματιστεί στις 30 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο REX (Αριστομένους 26, Καλαμάτα), στις 5.30 το απόγευμα.
Εκτός από την ενημέρωση που θα γίνει από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δράσεις ενίσχυσης της Μικρής και Μεσαίας Επιχειρηματικότητας, που προβλέπονται στο Αναπτυξιακό Πακέτο “Γιούνκερ”, η εκδήλωση αποτελείται από δύο θεματικές. Η πρώτη θα εστιάσει στο πώς η Καινοτομία μπορεί να ενισχύσει την Εξωστρέφεια και την Ανάπτυξη της Τοπικής Επιχειρηματικότητας, όπου θα δοθεί βήμα σε αρκετά ενδιαφέροντα και πετυχημένα πρότυπα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, τόσο από την ελληνική περιφέρεια όσο και από την Αθήνα. Η δεύτερη θα εστιάσει στο μέλλον της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των τοπικών φορέων της Μεσσηνίας.
Να σημειωθεί πως η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Europe Direct Καλαμάτας, του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΤΕΙ Πελοποννήσου και της ΟΕΒΕ Μεσσηνίας.

***  Δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της η «Φάρις» για τον πολιτισμό 
Με αφορμή μια γενικότερη κριτική που ακούγεται, ιδιαίτερα από τη μείζονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, μετά τα αποτελέσματα για την ελληνική ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021, γύρω από την  πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο χώρο του πολιτισμού, ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, προσπάθησε χθες το μεσημέρι να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις.
Αφορμή αποτέλεσε κι ένα σχόλιο του Νίκου Χριστόπουλου στην ιστοσελίδα "kalamatajournal", "για πολιτικές φθίνουσας πορείας την τελευταία 10ετία στο χώρο του πολιτισμού".
Το επιχείρημα - αφήγημα του κ. Ηλιόπουλου άρχισε με τη δημιουργία του πετυχημένου - κατά τον ίδιο - πειράματος δημιουργίας της "Φάρις" και το ξεκαθάρισμα των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν στο χώρο του πολιτισμού. Ξεκινώντας επιθετικά σημείωσε ότι "πολιτισμός με φέσια δε γίνεται. Κι εμείς καταφέραμε και τα πετάξαμε".
Ακολουθώντας τον ίδιο ρυθμό, υποστήριξε ότι ανάλογες κριτικές είναι "μηδενιστικές", αφού τα στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Τη 10ετία της Δημοτικής Αρχής οι καλλιτεχνικές σχολές συνεχίζουν να χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών, υπήρξε αύξηση του αριθμού των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών), ενώ η Δημοτική Αρχή χρηματοδοτεί αγόγγυστα τον πολιτισμό με 550.000 ευρώ ετησίως.
Μίλησε, βέβαια, για υποβάθμιση του ΔΗΠΕΘΕΚ, τονίζοντας, όμως, ότι αυτή οφείλεται και «στην αναιμική» χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, αν και σχολίασε ότι το παιδικό τμήμα λειτουργεί κανονικά.
Στο σημείο αυτό είπε ότι για φέτος η Παιδική Σκηνή ετοιμάζεται να παρουσιάσει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Κατσουλάκης, τους ρόλους θα ερμηνεύσουν Καλαματιανοί επαγγελματίες ηθοποιοί και η πρεμιέρα, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, θα δοθεί μέσα στις γιορτές. Η δε έγκριση του προϋπολογισμού για τη θεατρική παραγωγή θα συζητηθεί σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις».
Αναφερόμενος στο Καρναβάλι και στις Μαύρες και Κόκκινες Νύχτες, σχολίασε ότι και αυτές είναι απαραίτητες, και το ότι δεν έχουν υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο δε σημαίνει ότι είναι κατώτερου επίπεδου. "Έχουν το δικό τους κοινό και δεν πρέπει να το υποτιμούμε", τόνισε.
Τέλος, τόνισε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζει με την ίδια φρεσκάδα των προηγούμενων δεκαετιών και στηρίζεται με κάθε τρόπο από το Δήμο.
Για το… θόρυβο γύρω από την πολιτιστική πρωτεύουσα, υπενθύμισε ότι η Καλαμάτα δεν έχασε, αλλά κέρδισε ποικιλοτρόπως. Τόσο σε προβολή και εξωστρέφεια όσο και σε πολύτιμη εμπειρία.
ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΦΕΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Η Καλαμάτα στηρίζει τις σχολές της "Φάρις"
Στο περιθώριο της επικαιρότητας για τα πολιτιστικά θέματα, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε και στον αριθμό των εγγραφών στις καλλιτεχνικές σχολές του Δήμου Καλαμάτας, τον οποίο έκρινε ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Μάλιστα, παρά την οικονομική κρίση, είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.
"Κι αυτό είναι ένα απόσταγμα της ποιότητας που παρέχουν οι σχολές όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας τους, με το υψηλό επίπεδο σπουδών τους, γεγονός που τυγχάνει και της αποδοχής των δημοτών", είπε.
Ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, μίλησε με τη σειρά του για το δυναμισμό που έχει η φετινή χρονιά και στον τομέα που ηγείται, ενώ ανέφερε ότι για πρώτη φορά, φέτος, από την 1η Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει και χαρακτική, που ήδη έτυχε θερμής υποδοχής, αφού το πρώτο τμήμα είναι ήδη κλεισμένο.
Με τη σειρά του μίλησε και για τον προγραμματισμό που υπάρχει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την οποία η Δημοτική Πινακοθήκη θα έχει την τύχη να φιλοξενήσει αξιόλογες εκθέσεις. Βέβαια, στο σημείο αυτό δεν έλειψε και η κριτική του προς τη Δημοτική Αρχή, αφού παρατήρησε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη υποχρηματοδοτείται.
Τέλος, έκανε λόγο για το ενδιαφέρον που υπάρχει από την Ανώτατη Σχολή Τεχνών για συνεργασία με τις καλλιτεχνικές σχολές της «Φάρις».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Οι ημερομηνίες καταβολής συντάξεων Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017 
Από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2016 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ νωρίτερα και συγκεκριμένα πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθούν και οι συντάξεις Ιανουαρίου 2017
Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Δεκεμβρίου είναι:
Το Δημόσιο και το ΙΚΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους την Τρίτη 29 Νοεμβρίου. Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. Το ΕΤΕΑ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.
Τα υπόλοιπα ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 29 Νοεμβρίου.
Πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2017 από τα Ταμεία, ώστε οι συνταξιούχοι να διευκολυνθούν εν όψει εορτών.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες για τις συντάξεις Ιανουαρίου 2017: Το Δημόσιο και το ΙΚΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις στους  δικαιούχους την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου (οι νέοι συνταξιούχοι Δημοσίου την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017). Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου
Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου. Το ΕΤΕΑ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις πριν από την Πρωτοχρονιά σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

***  Από αρχές 2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΝΕΤΑΙ
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 πρόκειται να εφαρμοστεί σε πανελλαδικό επίπεδο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι θεσμοί, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι απαιτήσεις για περικοπές σε προνοιακά  επιδόματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ που είχαν εκφράσει, αποσύρθηκαν.
Το ΚΕΑ απευθύνεται σε πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και συνδέεται με μία σειρά από κοινωνικές παροχές και μέτρα επανένταξης στην αγορά εργασίας.
Σε κάθε ενήλικο αντιστοιχεί ποσό 200 ευρώ το μήνα, που προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ αν υπάρχει σύζυγος και κατά 50 ευρώ για κάθε τέκνο. Η ένταξη των δικαιούχων στο ΚΕΑ μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή με κριτήριο το εισόδημά τους των τελευταίων έξι μηνών.
Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα έχουν παράλληλα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, παροχή σχολικών γευμάτων για τα παιδιά, κοινωνικό τιμολόγιο σε ρεύμα και νερό.

*** Ο Σόιμπλε τι λέει; Της κακομοίρας στο γερμανικό Δημόσιο!
- Έρευνα - κόλαφος του ιδρύματος Otto-Brenner για λογαριασμό της γερμανικής Κυβέρνησης
- Ευρήματα που αποδεικνύουν πως η... "λαμογιά" δεν έχει εθνικότητα
- Ο χρηματισμός δεν είναι... άγνωστη λέξη για τους Γερμανούς, όπως πιστεύεται ευρέως
- Δεκάδες περιπτώσεις που αποτελούν τον ορισμό της "μίζας" έχουν ήδη καταγραφεί με "πρωταθλητές" τους εργαζομένους στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών!
- Στρατιωτικός με "έφεση" σε συγκεκριμένα φάρμακα (έναντι αμοιβής φυσικά) και εκτελωνισμοί με αντάλλαγμα lap top, μετρητά και... εισιτήρια συναυλίας!
        
"Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους". Είναι μια φράση που πιθανώς να έχει εκτυπώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε διαστάσεις αφίσας και να την έχει πάνω από το κρεβάτι του. Κι αν έχει μια δόση αλήθειας -που την έχει για να είμαστε δίκαιοι- αυτό δεν σημαίνει πως ο καθολικός αφορισμός των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων από την γερμανική πολιτική σκηνή -και την κοινωνία- είναι δίκαιος.
Γιατί καλοί και κακοί υπάρχουν παντού και πάντα. Μετά και από αυτό το κλισέ, ας πάμε στην ουσία, η οποία έχει να κάνει με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα του ιδρύματος Otto-Brenner, την οποία δημοσιεύει η γερμανική Die Welt.
Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, διπλασιάστηκαν στην Γερμανία από το 2014 οι περιπτώσεις ποινικά κολάσιμων περιπτώσεων. Ο κατάλογος της έρευνας, η οποία έγινε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, είναι μακρύς. Ξεκινά από τις δωροδοκίες πάσης φύσεως και φτάνει μέχρι την απάτη και το οικονομικό έγκλημα της απιστίας.
Γερμανικά... μπουμπούκια!
Η Γερμανία βρίσκεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparency International στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς διαφθοράς μαζί με την Μ. Βρετανία και το Λουξεμβούργο.
~* Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών από το σύστημα της αστυνομίας, αλλά και ξεπλύματος χρήματος
Λιγότερο διαδεδομένη σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά είναι στην Δανία, την Σουηδία, την Φινλανδία και την Ολλανδία. Πιο διαδεδομένη είναι στην Ουγγαρία, την Σλοβακια, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Ιταλία και την Βουλγαρία.
Πάντως, η εσωτερική έρευνα της γερμανικής κυβένρησης, η οποία βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει ότι ο χρηματισμός δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση και στη γερμανική κρατική μηχανή, όπως πιστευόταν ευρύτατα μέχρι τώρα. Οι περισσότερες καταγελίες αφορούν μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Έντεκα περιπτώσεις κατά 15 υπαλλήλων αφορούν σε υπαλλήλους του, ενώ δεν διευκρινίζεται στην έρευνα αν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία υπάλληλοι για τους οποίους αποδείχτηκε ο χρηματισμός. Αναφέρεται, επίσης, περίπτωση δωροδοκίας 100.000 ευρώ για ανάληψη έργου στο εξωτερικό. Στον ένα εκ των ενεχομένων μειώθηκε πάντως ο μισθός, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι ζημιές- 850.000 ευρώ- για το δημόσιο στην περίπτωση υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Εργων, ο οποίος έδωσε εσωτερικές πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει έργο συγκεκριμένη εταιρεία. Συνέπειες, πάντως, για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δωροδοκούνται έχουν και λιγότερο σημαντικές περιπτώσεις (όπως είναι π.χ. η αποδοχή δώρων), διότι απολύονται.
~* Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών από το σύστημα της αστυνομίας, αλλά και ξεπλύματος χρήματος
Πάντως, η εσωτερική έρευνα της γερμανικής κυβένρησης, η οποία βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει ότι ο χρηματισμός δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση και στη γερμανική κρατική μηχανή, όπως πιστευόταν ευρύτατα μέχρι τώρα. Οι περισσότερες καταγελίες αφορούν μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Έντεκα περιπτώσεις κατά 15 υπαλλήλων αφορούν σε υπαλλήλους του, ενώ δεν διευκρινίζεται στην έρευνα αν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία υπάλληλοι για τους οποίους αποδείχτηκε ο χρηματισμός. Αναφέρεται, επίσης, περίπτωση δωροδοκίας 100.000 ευρώ για ανάληψη έργου στο εξωτερικό. Στον ένα εκ των ενεχομένων μειώθηκε πάντως ο μισθός, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι ζημιές- 850.000 ευρώ- για το δημόσιο στην περίπτωση υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Εργων, ο οποίος έδωσε εσωτερικές πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει έργο συγκεκριμένη εταιρεία. Συνέπειες, πάντως, για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δωροδοκούνται έχουν και λιγότερο σημαντικές περιπτώσεις (όπως είναι π.χ. η αποδοχή δώρων), διότι απολύονται.
~* Υπάλληλος του υπουργείου Δημοσίων Εργων έδωσε εσωτερικές πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει έργο συγκεκριμένη εταιρεία
Περιπτώσεις διαφθοράς καταγράφηκαν και σε τελωνεία, είτε για συμμετοχή σε φοροδιαφυγή, είτε για λανθασμένο ποσό εκτελωνισμού εμπορευμάτων, με αντάλλαγμα ένα laptop και 1.000 ευρώ μετρητά, ακόμα και δωρεάν εισητήρια για συναυλία...
Ούτε όμως και η αστυνομία αποτελεί εξαίρεση. Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών από το σύστημα της αστυνομίας, αλλά και ξεπλύματος χρήματος. Κρούσματα διαφθοράς έχουν παρουσιαστεί ακόμα και στην υπηρεσία εξεύρεσης εργασίας, όπως επίσης και σε αεροδρόμιο, προκειμένου ο υπάλληλος να αξιολογήσει εταιρεία ασφάλειας αεροδρομίου θετικότερα από άλλες για να πάρει τη δουλεια. Το αντάλλαγμα ήταν ένα Notebook αξίας 1.029 ευρώ...
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

***  ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!Μετανάστες ΕΚΑΨΑΝ το κτήριο διότι ΔΕΝ είχε αρκετή... ΝΟΥΤΕΛΑ!

~ Τον Ιούνιο που μας πέρασε, μετανάστες στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας έκαψαν ολοσχερώς το κτήριο που τους φιλοξενούσε, διότι δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα Νουτέλας, καραμελών και σοκολάτας! Ένας από τους μετανάστες έβαλε φωτιά σε στρώμα και αυτή μεταδόθηκε σε όλο το κτήριο το οποίο υπέστη καταστροφές 10 εκατ ευρώ.

Το συμβάν έλαβε χώρα στις 27 Ιουνίου και 26 άτομα τραυματίστηκαν.
Την αιτία που οι μετανάστες έβαλαν φωτιά αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Bild, όταν εξοργίστηκαν που οι σοκολάτες  δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τη ζήτηση και το βράδυ, παρά μόνο το πρωί.
Η γερμανική αστυνομία τελικά συνέλαβε δύο μετανάστες, τον Αλγερινό Αντέλ Ντ και τον Μαροκινό Μοχάμεντ Μπ.

***  Τουρκική 'ΠΑΡΟΙΚΙΑ' τα Νότια Προάστεια! Μαζική άφιξη Τούρκων...

~ Παροικία Τούρκων έχουν γίνει τα νότια προάστια. Μάλιστα αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως δεν έρχονται από την Τουρκία, ως αντικαθεστωτικοί, αλλά από τρίτες χώρες όπως ο Καναδάς.
600 νέοι και νέες, εργαζόμενοι όλοι στην ίδια εταιρεία, με έδρα τα νότια προάστια έχουν σχηματίσει τη δική τους ‘παροικία’ στην περιοχή. Πρόκειται για νέους με μεταπτυχιακές σπουδές, καλή γνώση αγγλικών (σπάνιο φαινόμενο για τα δεδομένα της Τουρκίας) και χωρίς ιδιαίτερους δεσμούς με το Ισλάμ. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δηλώνουν και άθεοι.
Το παράδοξο (και ανησυχητικό) είναι πως οι δημοσιογράφοι το γνωρίζουν το θέμα, όχι όμως και οι υπηρεσίες ασφαλείας. Τουλάχιστον αυτό έγινε αντιληπτό από τη δημοσιογραφική έρευνα.
Προφανώς και δεν πρόκειται για κάτι ύποπτο, οπωσδήποτε, ωστόσο η μαζική εισροή Τούρκων πολιτών, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τα Εθνικά, θα έπρεπε να είναι εις γνώσιν των μυστικών υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε οι αρμόδιοι να έχουν το νου τους…

***  Κάτι ΚΡΥΒΟΥΝ!Τι κάνουν οι Τούρκοι στη Χίο;...

~ Κάτι περίεργο συμβαίνει στο στενό της Χίου, δίπλα στις Οινούσσες. Σύμφωνα με το site iokh.gr οι Τούρκοι έχουν στήσει περίεργες κατασκευές, οι οποίες φαίνονται από το google.
Φαίνεται σα να είναι πλωτές κατασκευές, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό.***  O K.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στη ΧΑΛΚΙΔΑ! Θα δώσει τη λύση, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ...

~  Η ενημέρωση των Ελλήνων συνεχίζεται.
Ακούραστος ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, συνεχίζει τις περιοδείες του στην Ελλάδα με σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για τη ΛΥΣΗ που προτείνει στα προβλήματα της χώρας.
O ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα επισκεφτεί τη ΧΑΛΚΙΔΑ, τη Δευτέρα στις 28 Νοεμβρίου 2016, ώρα 18:00 και θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο Χαλκίδας ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Σιώκου 1).
Στην ομιλία του ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, θα μιλήσει για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, την αύξηση του πλούτου, τα Εθνικά Θέματα, την απεμπλοκή από το άρμα της Δύσης, που δεν προσφέρει τα αναμενόμενα στην Ελλάδα.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα παρουσιάσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, την απάντηση στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε… Να είστε ΟΛΟΙ εκεί..

***   ΕΛΥΣΕ τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και ΦΕΥΓΕΙ ο Αλέξης Τσίπρας...

~  Στην Κούβα θα μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Δευτέρα, για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο.
Η αναχώρηση του Πρωθυπουργού έγινε χθες βράδυ, ώστε να αφιχθεί στην Αβάνα σήμερα και να δώσει το ‘παρών’ στις εκδηλώσεις μνήμης που θα γίνουν στην Plazza de la Revolucion (Πλατεία της Επανάστασης).
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός θα είναι στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου, ενώ στις 17.00 το απόγευμα, έχει συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει τη θλίψη του για την απώλεια και μέσω του twitter και μέσω του Facebook.
Στο μεν twitter έγραψε αρχικά «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών» και με δεύτερο τουιτ συμπλήρωσε «H ιστορία τον δικαίωσε».
Στο δε Facebook έγραψε τα εξής :« Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, έγραφε η συγχαρητήρια επιστολή που είχα δεχθεί από τον ιστορικό ηγέτη της παγκόσμιας αριστεράς, τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του, ενώ έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του. Γι'αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση.
Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών!»

*** ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!Πρόγραμμα ΔΕΝ έχει αλλά βρίσκει συμμάχους με το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ...

~ Συγχαρητήρια μέσω διαδικτύου, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Φρανσουά Φιγιόν, για την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές του συντηρητικού κόμματος της Γαλλίας.
"Συγχαρητήρια στον @FrancoisFillon για την μεγάλη του νίκη σήμερα! Μας ενώνει ο αγώνας κατά του λαϊκισμού (και ότι έχουμε ίδια μέρα γενέθλια:)", έγραψε στον λογαριασμό του στο Τwitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

***  ΔΟΛΟΠΛΟΚΟ ΣΧΕΔΙΟ!Το ΣΥΣΤΗΜΑ θέλει να ΄ΡΙΞΕΙ΄ τον ΤΡΑΜΠ...

~ Το σύστημα πολεμάει τον Τραμπ και φαίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο από τους εκλέκτορες στις Πολιτείες του Κολοράντο και της Ουάσινγκτον, που υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, προσπαθούν να αλλάξουν τη στάση που θα τηρήσει το κολλέγιο των Εκλεκτόρων. Πρόκειται για τους κκ Bret Chiafolo από την πολιτεία της Ουάσιγκτον και Michael Baca από το Κολοράντο.
Οι δύο αυτοί εκλέκτορες τις τελευταίες μέρες έχουν επιδοθεί σε αγώνα για να πείσουν τους ρεπουμπλικανούς συναδέλφους τους, να προτείνουν άλλον υποψήφιο για την Προεδρία, πρόσωπα φυσικά του ιδίου κόμματος με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος για τον Mitt Romney ή τον John Kasich.
Θυμίζουμε πως το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων στις ΗΠΑ, δεν δεσμεύεται από την ψήφο του λαού και αντίθετα μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση.
Το σχέδιο είναι απλό. Αν δε μπορούμε να στείλουμε τη Χίλαρι στο Λευκό Οίκο, σε κάθε περίπτωση να μην πάει ο Τραμπ…

*** ΒΡΗΚΑΝ τα ΛΕΦΤΑ! Ώρα για ΑΝΤΛΗΣΗ στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ...

~  Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου. Η εταιρεία Nτελέκ (Delek Group Ltd), της οποίας προΐσταται ο δισεκατομμυριούχος  Yitzchak Teshuva, ανακοίνωσε την Κυριακή πως έχει εξασφαλίσει 1,75 δις δολάρια σε δάνεια για την άντληση των ενεργειακών πόρων του Ισραήλ.
1,5 δις και τα υπόλοιπα, από μικρότερες τράπεζες, θα πάρει η εταιρεία από τις τράπεζες JPMorgan Chase & Co. και HSBC Holdings Plc. Η θέληση των εταιρειών για να προχωρήσουν σε άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο οικόπεδο Λεβιάθαν είναι δεδομένη.
Αυτό που απομένει είναι να οριστεί το χρονοδιάγραμμα εργασιών.

***  ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ! Ποιοι ΒΑΝΔΑΛΙΣΑΝ το ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΊΟ...

~  Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας της Μόριας Νίκος Τρακατέλλης καθώς άγνωστοι βανδάλισαν τάφους στο νεκροταφείο της περιοχής.
Να τονίσουμε πως σήμερα το απόγευμα έλαβε χώρα διαδήλωση μεταναστών οι οποίοι ζητουσαν τον απεγκλωβισμό τους η οποία κατέληξε στο κέντρο της πόλης και διαλύθηκε όταν άρχισε να βρέχει.

***  ΟΡΓΙΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ και ΣΗΨΗΣ το ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ! Δήλωση που σόκαρε...

Όλες οι εκθέσεις των ξένων παρατηρητών κάνουν λόγο για όργιο διαφθοράς στην Αλβανική πολιτική σκηνή. Aφορμή στάθηκε έκθεση της Ε.Ε που μιλάει για σήψη και διαφθορά στην Αλβανική Βουλή. Ωστόσο ο Έντι Ράμα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, κάνει λόγο για προκαταλήψεις και στερεότυπα ετών.

«Πρέπει να σταματήσουμε με αυτή την ιστορία για την Αλβανία», έλεγε σαφώς ενοχλημένος στην τελευταία του συνέντευξη στο Euronews.  Όταν η δημοσιογράφος του ανέφερε πως, σύμφωνα με στοιχεία των ιταλικών αρχών, περίπου το ένα τρίτο της αλβανικής οικονομίας έχει σχέση με το έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, την εμπορία ανθρώπων και την εκμετάλλευση γυναικών, ο Εντι Ράμα απαντούσε ότι επρόκειτο περί κακοήθειας, αμφισβητώντας τα στοιχεία.
Ιδιαίτερης μνεία χρήζει στα όσα είπε ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, που με δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες αναφέρθηκε σε διεφθαρμένους βουλευτές και δημάρχους που υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν ή να αποσύρουν τις υποψηφιότητες. «Έχουμε αποχαιρετήσει έναν αριθμό εγκληματιών και διεφθαρμένων πολιτικών», είπε για να προσθέσει κάποια γνωστά ονόματα, «έτσι όπως μου έρχονται στο μυαλό», όπως συμπλήρωσε, αναφέροντας τουλάχιστον οκτώ ονόματα πρώην και νυν βουλευτών, καθώς και δημάρχων, που έχουν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα. «Ο αλβανικός λαός είναι κουρασμένος από αυτούς τους διεφθαρμένους πολιτικούς και θέλει αλλαγή» τόνισε.


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Τα χθεσινά αποτελέσματα και οι σημερινοί αγώνες στα γήπεδα της Μεσσηνίας 
~   A΄ ΤΟΠΙΚΗ
Η Καλαμάτα κόντρα στον Αστέρα Αρφαρών
Ο Π.Σ. «Η Καλαμάτα» που οδηγεί την «κούρσα» στο πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, αντιμετωπίζει σήμερα τον ουραγό Αστέρα Αρφαρών στο Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών, για την 10η αγωνιστική. Ακόμη ο Πάμισος Μεσσήνης υποδέχεται τον Εθνικό Μελιγαλά, ο ΑΟ Διαβολιτσίου αντιμετωπίζει τον ΑΣ Ανδρούσας, ενώ ο Απόλλων Καλαμάτας «κοντράρεται» με τον ΑΟ Κυπαρισσίας.
 ~  ΑΡΦΑΡΑ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ  1-4
Χωρίς άγχος υποδέχεται την Καλαμάτα ο Αστέρας Αρφαρών, τον οποίο «κοουτσάρει» ξανά ο έμπειρος μέσος Νίκος Χρονόπουλος (η διοίκηση της ομάδας των Αρφαρών συνεχίζει την αναζήτηση προπονητή). Αμφίβολη δε είναι η συμμετοχή του νεαρού επιθετικού Σέρτζιο Καραπετιάν (στρατευμένος).
Επιστροφή στις νίκες (μετά το «Χ» στο ντέρμπι κορυφής με το Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας) θέλει η Καλαμάτα για να παραμείνει μόνη της στην κορυφή. Το τεχνικό τιμ Έλβιο Μάνα, Τάσος Χατζηαγγελής, δεν θα έχει  στη διάθεσή του τους Διονύση Γεωργιόπουλο, Ηλία Κουντάνη (ανέτοιμοι μετά τους τραυματισμούς τους).
 ~  ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ – ΑΝΔΡΟΥΣΑ  0-0
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον ΑΣ Ανδρούσας  ο ΑΟ Διαβολιτσίου, ανεβαίνοντας βαθμολογικά.
Ο προπονητής Κώστας Λαμπρόπουλος αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Ένα καλό αποτέλεσμα θα «κυνηγήσει» η ομάδα της Ανδρούσας για ν’ απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την επικίνδυνη ζώνη. Ο τεχνικός Στάθης Βανικιώτης δύσκολα θα έχει στη διάθεσή του τον έμπειρο πορτιέρο Νίκο Κατσίποδα (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
 ~  ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣ. – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ.  2-2
Χωρίς τον Νίκο Πατσιώτη (τιμωρημένος) περιμένει τον Εθνικό Μελιγαλά ο Πάμισος Μεσσήνης. Ο προπονητής των «πρασίνων» της Μεσσήνης Αλέξης  Μαντζούνης, ο συνεργάτης του Ευτύχης Τασιόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν επιστροφή στις νίκες έπειτα από το «Χ» κόντρα στον Ολυμπιακό Καλαμάτας.
Μία σημαντική απουσία έχει και το συγκρότημα του Μελιγαλά και είναι εκείνη του έμπειρου μεσοαμυντικού Νίκου  Μακρυνιώτη (αποβλήθηκε  στο γειτονικό ντέρμπι με τον ΑΟ Διαβολιτσίου).
Ο τεχνικός Γιάννης Αντωνόπουλος θα έχει πάντως στη διάθεσή του τον Σταμάτη Φέστα (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί).
Ο Εθνικός Μελιγαλά  θα επιδιώξει να συνεχίσει  τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα θετικά αποτελέσματα.
Να σημειώσουμε πως το σημερινό είναι το τρίτο ματς μεταξύ των 2 ομάδων την εφετινή σεζόν, καθώς προηγήθηκαν  εκείνα για το Κύπελλο Μεσσηνίας, με τους «πράσινους» της Μεσσήνης να παίρνουν δραματική πρόκριση.
 ~  ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  2-0
Να ζευγαρώσει» τις νίκες θα προσπαθήσει στον κρίσιμο σημερινό εντός έδρας αγώνα με τον ΑΟ Κυπαρισσίας ο Απόλλων Καλαμάτας για να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη. Ο προπονητής Παναγιώτης Μπιζίμης θα στερηθεί τις υπηρεσίες του νεοαποκτηθέντος  επιθετικού Γιάννη Κούτρη (αποβλήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση με τον ΑΣ Ανδρούσας).
Με στόχο το «διπλό» θ’ αγωνιστεί η τριφυλιακή ομάδα για να μην απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από το γκρουπ των πρωτοπόρων. Ο τεχνικός Τάκης Παναγόπουλος δε θα έχει στη διάθεσή του τον Ίλιε Μιτρόφ (τραυματίας). Επιστρέφει πάντως ο Περικλής Μπακόπουλος (εξέτισε την ποινή του).
Αναλυτικά τα σημερινά ματς της 10ης αγωνιστικής της Α΄ Τοπικής, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής;
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Π.Σ. Η Καλαμάτα: Ηλ. Αλεξέας, Χ. Τσοπανάκης, Αν. Τσουκάλη
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης – Εθνικός Μελιγαλά: Δ. Νίκας, Β. Βρυώνης, Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΣ Ανδρούσας: Ι. Κουτσαναστάσης, Κ. Αντωνόπουλος, Ε. Παναγιωτόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Απόλλων Καλαμάτας – ΑΟ Κυπαρισσίας: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ι. Γιαννέτσος, Ν. Τσίρμπας
 ~   A1 KATHΓΟΡΙΑ
Ενδιαφέροντα ματς σε Χώρα, Πεταλίδι, Δώριο
Με τρία ενδιαφέροντα ματς κλείνει σήμερα η αυλαία της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα, ο Παπαφλέσσας Χώρας φιλοξενεί τον ΑΟ Ασπροχώματος, ο Απόλλων Πεταλιδίου περιμένει το νεοφώτιστο Αστέρα Μικρομάνης, ενώ ο Δωριέας Δωρίου συγκρούεται με τον Ηρακλή Καλαμάτας.
 ~  ΧΩΡΑ – ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  2-1
Ενισχυμένος με τον Αναστάσιο Γρηγορόπουλο (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί) υποδέχεται τον ΑΟ Ασπροχώματος ο Παπαφλέσσας Χώρας. Ο τεχνικός Δημήτρης Λίτσας θα στερηθεί πάντως τις υπηρεσίες του Αναστασίου Τσόπελα (τιμωρημένος).
Η τριφυλιακή ομάδα βλέπει μόνο νίκη για ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη.
Στον ΑΟ Ασπροχώματος τώρα, ο προπονητής Βαγγέλης Σκουρλέτης και οι ποδοσφαιριστές του στοχεύουν σ’ ένα  θετικό αποτέλεσμα για να πλησιάσουν στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν.
 ~  ΠΕΤΑΛΙΔΙ – ΑΣΤΕΡΑΣ Μ.  1-1
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει στο σημερινό εντός έδρας ματς με τον Αστέρα Μικρομάνης ο Απόλλων Πεταλιδίου, βελτιώνοντας έτσι τη θέση του στο βαθμολογικό πίνακα. «Ντεμπούτο» στον πάγκο της ομάδας του Πεταλιδίου θα κάνει ο Βασίλης Μπλέτσας (στις αρχές της εβδομάδας οριστικοποιήθηκε η συμφωνία του με τη διοίκηση του Απόλλωνα Πεταλιδίου).
Νοκ άουτ είναι ο Ανδρέας Χρονόπουλος (τιμωρημένος), ενώ αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή ορισμένων ποδοσφαιριστών (λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων).
Χωρίς τους Γιώργο Μαρκόπουλο, Παύλο Παυλόπουλο (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς) θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα της Μικρομάνης. Ο προπονητής Μιχάλης Σκαρπαλέζος προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Ανέστη Μπαράι (στρατευμένος). Ο Αστέρας Μικρομάνης θέλει αξιόλογη εμφάνιση και ένα καλό αποτέλεσμα (προέρχεται από δύο σερί εντός έδρας ήττες με ΑΟ Σπερχογείας, Δωριέα Δωρίου).
 ~  ΔΩΡΙΟ – ΗΡΑΚΛΗΣ Κ.   1-1
Να συνεχίσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα θα επιδιώξει κόντρα στον Ηρακλή Καλαμάτας ο Δωριέας Δωρίου, πλησιάζοντας έτσι στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Ο προπονητής Σωτήρης Μπουραντώνης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει η Καλαματιανή  ομάδα (προέρχεται από σημαντικό διπλό κόντρα στην Ομόνοια  στο τοπικό ντέρμπι), συνεχίζοντας έτσι την ανοδική της πορεία. Ο τεχνικός Πέτρος Χιώτης έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο (δεν αποκλείεται  να πάρει χρόνο συμμετοχής και ο Τζανέτος Παπαδέας, μιας και επέστρεψε στις εκδηλώσεις της ομάδας).
Αναλυτικά τα σημερινά ματς της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής;
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Χώρας
Παπαφλέσσας Χώρας – ΑΟ Ασπροχώματος: Χρ. Γεωργαντάς, Κ. Βοσνάκης, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Γήπεδο  Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – Αστέρας Μικρομάνης: Π. Σερεμέτης, Αρ. Κυριόπουλος, Γ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Δωριέας Δωρίου – Ηρακλής Καλαμάτας: Δ. Πλακογιάννης, Ι. Μαντάς, Ε. Τσαούση.
 ~  B΄ ΤΟΠΙΚΗ
Επτά ακόμη συναντήσεις για τους 2 ομίλους
Ο ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, ΑΟ Μεθώνης, δοκιμάζεται σήμερα με τον Παπαφλέσσα Βλαχόπουλου στο Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής. Για τον ίδιο όμιλο τα Πράσινα Πουλιά «συγκρούονται» με τον ΑΟ Πατίστα, η Θύελλα Χαρακοπιού αντιμετωπίζει τον ΑΟ Στενωσιάς, ο ΑΟ Φυτειάς περιμένει την Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης, ενώ ο ΑΣ Φυτειάς «κοντράρεται» αύριο με τον Πανιώνιο.
Στον 1ο όμιλο και για την 8η αγωνιστική, η ΑΕ Μάνης κοντράρεται με τον ΠΑΟ Καλού Νερού, η Θύελλα Μερόπης υποδέχεται τον Πανευαϊκό, ενώ η Δόξα Καλαμάτας «συγκρούεται» με τον Κεραυνό Καλαμάτας στο τοπικό ντέρμπι.
Αναλυτικά οι σημερινές  συναντήσεις της 8ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου της Β΄ Τοπικής, αλλά και της 7ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της ίδιας κατηγορίας, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Πράσινα Πουλιά – ΑΟ Πατίστα: Δ. Νίκας, Γ. Γαλακούτης, Γ. Ρουμελιώτης
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – Πανευαϊκός: Στ. Τσαούση, Π. Κομπιλίρης, Δ. Τάγαρης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Μάνης – ΠΑΟ Καλού Νερού: Ηλ. Σκόρδος, Δ. Τσακόπουλος, Δ. Σταύρου
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Θύελλα Χαρακοπιού – ΑΟ Στενωσιάς: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Ηλ. Ρηγόπουλος, Ερβ. Τζεμάλι
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φυτειάς – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης: Ηλ. Ρέκκας, Γ. Ρουμελιώτης, Γ. Νιάρχος
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – ΑΟ Μεθώνης: Φ. Κασκάνης, Δ. Ταβουλαρέας, Δ. Σταυρόπουλος
Ώρα 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Δόξα Καλαμάτας – Κεραυνός Καλαμάτας: Ηλ. Σκόρδος, Ι. Γιαννέτσος, Ν. Τσίρμπας
 -  Δευτέρα 28 Νοεμβρίου – 7.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΣ Φυτειάς – Πανιώνιος: Χρ. Γεωργαντάς, Ε. Μπασιλάρης, Ε. Τσαούση
Ρεπό: Ηρακλής Κυπαρισσίας.
 ~  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Τρία ακόμη ματς σήμερα για την 7η αγωνιστική
Δαναός – Παναθηναϊκός Καλαμάτας στον Κορδία
Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της Γ΄Τοπικής κατηγορίας, Δαναός, «κοντράρεται» σήμερα με τον Παναθηναϊκό, για την 7η αγωνιστική.
Ακόμη, ο Ερμής Καλαμάτας αντιμετωπίζει τον ΑΟ Βέργας, ο ΑΟ Λεΐκων «συγκρούεται» με τον Θησέα Καλαμάτας, ενώ ο ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας φιλοξενεί το Νέστορα Πύλου.
~   Αναλυτικά τα σημερινά ματς της 7ης αγωνιστικής  της Γ΄Τοπικής, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 9.30 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ερμής Καλαμάτας – ΑΟ Βέργας: Δ. Σταυρόπουλος, Θ. Τζιαμουράνης, Γ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΟ Λεΐκων – Θησέας Καλαμάτας: Δ. Νίκας, Αντ. Μιχαλόπουλος, Αθ. Παπαϊωάννου
Ώρα 12.00 μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Δαναός – Παναθηναϊκός Καλαμάτας: Ηλ. Ρέκκας, Γ. Ρουμελιώτης, Θ. Τζιαμουράνης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Νέστορας Πύλου: Β. Βρυώνης, Αντ. Μιχαλόπουλος, Αθ. Παπαϊωάννου.
~   ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΘΕΣΙΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Α΄, Α1 ΚΑΙ Β΄ ΤΟΠΙΚΗΣ
 Τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων της 10ης αγωνιστικής της Α΄ Τοπικής, της 9ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας, της 8ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου της Β΄ Τοπικής, αλλά και της  7ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της ίδιας κατηγορίας, είχαν ως εξής:
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Μιλτιάδης – Ολυμπιακός Καλ. 1-1
ΑΕ Αβίας – Τ. Άγρας 1-1
Αναγέννηση Παρ. – Εράνη Φ Διακόπηκε
ΑΟ Φαραί – Θουρία Διακόπηκε
 Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αίαντας Καλαμάτας – Κορώνη 3-2
Νέος Άρις – Μεσσηνιακός 0-1
Χανδριναϊκός – ΑΟ Σπερχογείας 2-3
Ανάληψη – Ομόνοια 1-3
  Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
ΑΕΚ Καλαμάτας – ΑΕ Γαργαλιάνων 0-2
Κοπανάκι – Άμφεια 5-1
Βαλύρα – Πλατύ 1-0
Καλλιθέα – ΑΕ Λογγάς 2-0
 ~  Διακόπηκαν λόγω βροχής οι αγώνες Φαραί-Θουρία και Αναγέννηση-Εράνη
Εξαιτίας της σφοδρός βροχόπτωσης που έπεφτε νωρίς χθες το βράδυ στην Καλαμάτα διακόπηκαν οι δύο απογευματινές συναντήσεις της Α’ Τοπικής, καθώς τα γήπεδα είχαν συσσωρεύσει πολλά νερά και ήταν αδύνατον να παιχθεί ποδόσφαιρο.
Ειδικότερα για την 10η αγωνιστική συναντήθηκαν στον Κορδία Αναγέννηση και Εράνη, με τον έμπειρο και διεθνή διαιτητή Ηλία Αλεξέα (Τσακόπουλος-Σκόρδος οι βοηθοί του) να αποφασίζει τη διακοπή του παιχνιδιού μόλις στο 10ο λεπτό και πριν καταγραφεί κάτι αξιόλογο αγωνιστικά.
Επτά λεπτά περισσότερα πρόλαβαν να παίξουν στο «Π. Μπαχράμης» ΑΟ Φαραί και Πανθουριακός, πριν κι εκεί ο επίσης έμπειρος ρέφερυ Κώστας Ψιλοπαναγιώτης (Τσουκάλη-Τσαούση) διακόψει το παιχνίδι. Ήδη όμως από το 11ο λεπτό οι γηπεδούχοι είχαν μπει μπροστά στο σκορ με γκοπ που πέτυχε ο Σεριάτος.
Οι δύο αναμετρήσεις αναμένεται ότι θα οριστούν από την ΕΠΣΜ για την προσεχή Τετάρτη και θα συνεχιστούν από το λεπτό που σταμάτησαν.
 ~   Παράπονα για τις κλειστές πόρτες στον Κορδία
Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η πρακτική της τήρησης αυστηρής απαγόρευσης εισόδου στον περιβάλλοντα χώρο του αθλητικού κέντρου της ΕΠΣΜ στον Κορδία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια οδηγία που έχει δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Λεωνίδας Οικονομίδης και τηρούν κατά …δικαίων και αδίκων οι παρατηρητές, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις οι διαιτητές.
Για παράδειγμα μέλη της αποστολής της Αναγέννησης και κυρίως της Εράνης που ήρθε από τα Φιλιατρά και περίμενε έξω από την είσοδο για πολλή ώρα ήταν «θύματα» χθες αυτής της «πολιτικής» και μάλιστα ήταν ευτύχημα που δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η βροχή.
Συχνά υπάρχει καθυστέρηση και δυσκολία στην είσοδο-έξοδο των εκπροσώπων του Τύπου, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ομάδες που χρησιμοποιούν τον Κορδία.
Προφανώς χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή, ανάμεσα στο γράμμα του κανονισμού, την πραγματική ασφάλεια, αλλά και τη λειτουργικότητα.
 ~  ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ-ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ 2-3
Πέρασε νικηφόρα από το Σουληνάρι και κρατάει την κορυφή
Ντέρμπι με 5 γκολ και …πολλή γκρίνια για τη διαιτησία του Κουτσαναστάση χθες στο Σουληνάρι και την αναμέτρηση της Α1 ανάμεσα στον Χανδριναϊκό και την Σπερχογεία, η οποία κατόρθωσε να περάσει νικηφόρα με 2-3, διατηρώντας τη θέση της στην κορυφή της κατάταξης. Το σκορ άνοιξε πριν συμπληρωθεί το 10λεπτο με πέναλτι που κέρδισε ο Μπάλας …υπό τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων. Το αξιοποίησε ο Δικαίος πετυχαίνοντας το 0-1, ενώ περίπου δέκα λεπτά αργότερα ο νεαρός Ι. Γιακουμής με πλασέ, έπειτα από εξαιρετική κάθετη πάσα του Χριστόπουλου, διπλασίασε τα γκολ του ΑΟΣ. Ο Χανδριναϊκός μείωσε σε 1-2 στο 39’ με πέναλτι που εκτέλεσε ο Κατσιγιάννης και ήταν η σειρά των φιλοξενουμένων να διαμαρτυρηθούν.
Στο τελευταίο 10λεπτο η ομάδα του Γιώργου Καλόμαλου πέτυχε και 3ο γκολ με κεφαλιά-ψαράκι του Χριστόπουλου (έπειτα από χαμηλή σέντρα του Δικαίου) «κλειδώνοντας» το 3ποντο, ενώ το τελικό 2-3 διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις ο Ν. Καραμπάτσος.
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ: Νικητόπουλος, Κατσιγιάννης, Κότι, Φωτόπουλος, Ζωγόπουλος, Παυλέας, Καραμπάτσος, Σαχινάι (75’ Φιντιόν), Καλδής, Βασιλόπουλος, Γιάνναρης (70’ Μεμουσάι).
ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ: Τσούλος, Μούστος, Δημητρίου, Μοσχίδης, Γ. Δωδέκατος, Ζουμπόπουλος, Μπάλλας, Δικαίος, Χριστόπουλος (90’ Ηρ. Καραχάλιος), Ι. Γιακουμής (72’ Γ. Ζέππος), Ι. Καρχάλιος (65’ Μπαλαούρας).
 ~  O ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 2-0 ΤΗΝ ΑΕ ΛΟΓΓΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ
Με γκολ των Καλδή (42΄) και Σελαμάι (80΄) ο ΠΑΟ Καλλιθέας νίκησε με 2-0 την ΑΕ Λογγάς, χθες στο Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης, σε ματς που περιλαμβανόταν στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Β΄ Τοπικής.
Διαιτητής ήταν ο Νίκος Τουρλομούσης, ενώ βοηθοί οι Νίκος Γκούμας και Έρβις Τζεμάλι. Από την ομάδα της Λογγάς αποβλήθηκαν στο 88΄ οι Γελαδάς και Κριζέας, στο 92΄ ο Καρόκε  και μετά το τέλος της συνάντησης ο Ηλιόπουλος
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Δημήτρης Λίγγρης): Καραγλάνης, Δ. Λίγγρης, Νταϊφώτης (48΄ λ. τρ. Γάλλος, 70΄ λ. τρ. Κάππος), Κατσούλης, Σαρδέλης, Σαμπάνι, Κοντογόνης, Ε. Τάφα, Σελαμάι (81΄ Στ. Τάφα), Λέκκας, Καλδής.
ΑΕ ΛΟΓΓΑΣ (Δημήτρης Αδαμόπουλος): Ηλιόπουλος, Πετρόπουλος, Βάγιας, Τσούμπας, Π. Κυριόπουλος (80΄ Κοτσίρης, Τσερίκου, Αδαμόπουλος, Κουτσαντώνης (55΄ Ε. Κυριόπουλος), Τραγομαλάς (67΄ Γελαδάς), Καρόκε, Κριζέας.
~  Ο Αστέρας Βαλύρας 1-0 τον Ατρόμητο Πλατέος
Με γκολ του Κώστα Σιάγκρη (42΄ με φοβερό σουτ) ο Αστέρας Βαλύρας νίκησε με 1-0 στην έδρα του τον Ατρόμητο Πλατέος στο γειτονικό ντέρμπι του 1ου Ομίλου της Β΄ Τοπικής. Διπλό ρόλο (προπονητής-παίκτης) για τις δύο ομάδες έχουν οι Γιώργος Γιαννακούντζος (Αστέρας Βαλύρας) και Γρηγόρης Τσιλίκος (Ατρόμητος Πλατέος) οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ήταν συμπαίκτες στον Αστέρα Αρφαρών.
Διαιτητής ήταν ο Παναγιώτης Σερεμέτης, ενώ βοηθοί οι Γιώργος Νιάρχος και Γιώργος Ρουμελιώτης.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ (Γιώργος Γιαννακούντζος): Καρτερολιώτης, Σιάγκρης, Καπόγλης, Μπουρίκας, Μαρινόπουλος, Γιαννακούντζος, Γ. Θεοδωρακόπουλος, Τσάμης, Ι. Θεοδωρακόπουλος, Ανδριανόπουλος, Νίκας.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ (Γρηγόρης Τσιλίκος): Χαλκιάς, Αθανασόπουλος, Γαλέας, Γρ. Τσιλίκος, Αλεξόπουλος, Παυλόπουλος, Κοντόπουλος, Σγουράκης, Β. Τσιλίκος, Λυμπερόπουλος, Τζανετέας.
O AIANTAΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 3-2 ΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ ΚΟΡΩΝΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «Π ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ»
Νίκη τριάδας με καρδιοχτύπια
Ο Αίαντας Καλαμάτας επικράτησε με 3-2 του Ακρίτα Κορώνης χθες στο Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης» και πλασαρίστηκε έτσι στην πρώτη τριάδα του βαθμολογικού πίνακα της Α1 τοπικής κατηγορίας.
Η Καλαματιανή ομάδα κατάφερε να προηγηθεί με 3-0 (με γκολ των Γιώργου Πανταζή, Ηλία Λαγωνικάκου και Ορέστη Αντεμάι) και όλα έδειχναν ότι θα φθάσει σε μία άνετη νίκη. Ο Αίαντας Καλαμάτας μέχρι το 65΄ είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές της Καλαματιανής ομάδας όμως στη συνέχεια χαλάρωσαν, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Ακρίτας Κορώνης και με δύο γκολ του Δημήτρη Κουτσουμπού μείωσε σε 3-2, ενώ πίεσε και για την ισοφάριση. Ο αγώνας εκτός από τα πέντε γκολ είχε δύο πέναλτι και πολλές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες, ενώ  οι πολυάριθμοι φίλαθλοι που το παρακολούθησαν έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι.
  ΦΑΣΕΙΣ ΓΚΟΛ
15΄ο Ορέστης Ατνεμάι διαγώνιο σουτ, ο Δημήτριος – Αναστάσιος Βαρβεράκης μπλόκαλρε.
17΄ο Ορέστης Αντεμάι ωράιο γύρισμα στον Πανταζή, που με πλασέ άνοιξε το σκορ.
29΄ο  Ηλίας Λαγωνικάκος μ’ εκπληκτική εκτέλεση φάουλ διαμόρφωσε το 2-0.
41΄ο Αλκίνοος Μιχαλόπουλος διαγώνιο σουτ, ο Δημήτριος – Αναστάσιος Βαρβεράκης απέκρουσε με τα πόδια.
49΄ο Κώστας Μουτζούρης δυνατό σουτ, ο Παναγιώτης Μπαχράμης απέκρουσε στη γωνία του.
52΄ο Γιάννης Κουτσουμπός τράβηξε από τη φανέλα τον Αλκίνοο Μιχαλόπουλο μέσα στην περιοχή και ο διαιτητής Ηλίας Αλεξέας έδωσε το πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Ορέστης Αντεμάι πετυχαίνοντας το 3-0. Όλα έδειχναν πως έχουν κριθεί όσον αφορά την υπόθεση νίκη.
70΄ ο Δημήτρης Κουτσουμπός μ’ εκπληκτική εκτέλεση φάουλ μείωσε σε 3-1. Ο έμπειρος μέσος απέδειξε γι’ ακόμη μία φορά πως είναι σπεσιαλίστας στις «στημένες» φάσεις.
80΄ο Κώστας Μουτζούρης ωραίο γύρισμα, η μπάλα κτύπησε στο χέρι του Νίκου Περιβολάρη και ο διαιτητής Ηλίας Αλεξέας έδωσε πάναλτι. Το εκτέλεσε ο Δημήτρης Κουτσουμπός, κάνοντας το 3-2.
87΄ ο Γιάννης Κουτσουμπός δυνατό σουτ από το ύψος του πέναλτι η μπάλα μόλις άουτ.
Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Ηλία Αλεξέα, που είχε βοηθούς τους Άρη Κυριόπουλο και Δημήτρη Σταύρου.
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Γιάννης Σακελλαρόπουλος): Μπαχράμης, Μασουρίδης, Ζαγαρέλος (46΄ Μπάκας), Λακωνικάκος, Περιβολάρης, Στραβάκος, Διονυσόπουλος (80΄ Μπαζίγος), Πανταζής, Μιχαλόπουλος (92΄ Κουλουμπός), Αντωνόπουλος, Αντεμάι.
ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ (Κώστας Κρητικάκης): Βαρβεράκης, Παναγιωτόπουλος, Σιψάς (70΄ Σαρέλας), Ι. Κουτσουμπός, Χοτζόλι, Δ. Κουτσουμπός, Μαθιόπουλος (46΄ λ. τρ. Μπλάνας), Τσάνι, Μουτζούρης, Σταμάτης, Τέντες (52΄ Στρογγύλης).
Παρατηρητής αγώνα ήταν ο Γιώργος Κατσαφάδος, ενώ παρατηρητής διαιτησίας ο Ανδρέας Μιχαλακέας.
* Η συνάντηση ξεκίνησε με 17 λεπτά καθυστέρηση, καθώς προηγήθηκε ο αγώνας για το παιδικό πρωτάθλημα μεταξύ της Δόξας Καλαμάτας και του Π.Σ. Η Καλαμάτα ο οποίος  άργησε να ολοκληρωθεί.
Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ 1-0 ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΙ
Πρώτο «διπλό» με γκολ του Γιαννακόπουλου
Με γκολ του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου (34΄ με σουτ έπειτα από γύρισμα του Παναγιώτη Χαρίτου), ο Μεσσηνιακός επικράτησε με 1-0 του Νέου Άρι χθες στο Δημοτικό Γήπεδο Άριος, ανεβαίνοντας σημαντικά στο βαθμολογικό πίνακα.
Για την Καλαματιανή ομάδα ήταν το πρώτο διπλό στον εφετινό μαραθώνιο της Α1 κατηγορίας, ενώ μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον κ. Μηλίτση, δείχνει ένα πολύ  διαφορετικό πρόσωπο έχοντας ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων.
Από την άλλη πλευρά ο Νέος Άρις γνώρισε μία ακόμη εντός έδρας ήττα και παραμένει καθηλωμένος στην ουρά της κατάταξης.
Ο Μεσσηνιακός εκτός από το γκολ είχε ορισμένες ευκαιρίες αλλά δεν βρήκε στόχο. Όσον αφορά το Νέο Άρι, μετά το γκολ που δέχθηκε πίεσε για την ισοφάριση, έχασε αρκετές ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα.
Καλή ήταν η διαιτησία του Στάθη Ζαρακοβίτη, που είχε βοηθούς τον Ιωάννη Μαντά και την Ευγενία Τσαούση.
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ (Γιάννης Ζαπρόπουλος): Ρουμελιώτης, Σαρρής, Φλέσσας, Κωστόπουλος, Μπάκας, Ευστ. Σπηλιώτης, Κάλελης (38΄ Κατσιμαγκλής), Σκαλιώτης, Μαρκόπουλος, Ι. Σπηλιώτης, Μπουζαλάς.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μηλίτσης): Κ. Γαβράς, Χαρίτος, Ξυνός, Στ. Γαβράς, Κριτσωτάκης, Νούλας, Παπαγεωργίου, Μαγουλιανίτης (80΄ Γουδέλης), Κακαβάς (40΄ λ. τρ. Παπαδήμος), Γιαννακόπουλος, Καραγιαννίδης.
 ~  Η ΟΜΟΝΟΙΑ 3-1 ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ
Σημαντικό «διπλό» με σούπερ Αργύρη Κωστόπουλο
Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αργύρη Κωστόπουλο, που πέτυχε ένα γκολ και έδωσε τις ασίστ για τα άλλα δύο, η Ομόνοια πέρασε σαν σίφουνας χθες από το Δημοτικό «Στάδιο Μεσσήνης, καθώς επικράτησε με 3-1 του Ολυμπιακού Ανάληψης.
Ένα σημαντικό «διπλό» για την Καλαματιανή ομάδα, η οποία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με τρεις βαθμούς διαφορά από τον πρωτοπόρο ΑΟ Σπερχογείας.
Οι ερυθρόλευκοι της Ανάληψης γνώρισαν μία ακόμη εντός έδρας ήττα, και βρίσκονται αρκετά χαμηλά στο βαθμολογικό πίνακα της Α1 κατηγορίας.
Τα γκολ της Ομόνοιας σημείωσαν οι Αργύρης Κωστόπουλος (34΄ με πλασέ έπειτα από πάσα του Μάρκο Φίλαϊ), Νίκος Σπυρόπουλος (42΄ με σουτ έπειτα από ασίστ του Αργύρη Κωστόπουλου) και Παναγιώτης Παπαδέας (48΄ με σουτ έπειτα από γύρισμα του Αργύρη Κωστόπουλου).
Για τον Ολυμπιακό Ανάληψης σκόραρε ο Τάσος Βλαχάκης (87΄ με εύστοχο κτύπημα πέναλτι – ανατροπή του ίδιου από τον Παναγιώτη Δημητρίου).
Διαιτητής ήταν ο Κώστας Ψηλοπαναγιώτης, που είχε βοηθούς τον Νίκο Τσίρμπα και τον Ευάγγελο Μπασιλάρη.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ (Δημήτρης Αναστασόπουλος): Καραμπάτος, Βανικιώτης, Ανδρεάδης (75΄ Καννάς), Ζερβάκος, Δουρούμης, Μουτσούλας, Μ. Παναγιωτόπουλος, Κ. Παναγιωτόπουλος (46΄ Πελεκάσης), Βλαχάκης, Χόλμπαν, Αβιζιώτης (65΄ Μιχαλόπουλος).
ΟΜΟΝΟΙΑ (Σωτήρης Δημάκης): Ποτηριάδης, Καστριτσέας, Αρβανίτης, Φίλαϊ (86΄ Δελφάκης), Δημητρίου, Κοστρίβας, Κωστόπουλος, Δημόπουλος, Π. Παπαδέας, Αθ. Παπαδέας (71΄ Ταπεινός), Σπυρόπουλος (77΄ Αντωνακόπουλος).
 ~  O MIΛΤIΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 1-1 ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Όλα κρίθηκαν στο α΄ ημίχρονο
Ισόπαλο 1-1 έληξε το ματς μεταξύ του Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας και του Ολυμπιακού Καλαμάτας, που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας. Για την τριφυλιακή ομάδα ήταν το τρίτο «Χ» στον εφετινό μαραθώνιο της Α΄ τοπικής κατηγορίας (προηγήθηκαν εκείνα κόντρα σε ΑΟ Διαβολιτσίου, Π.Σ. Η Καλαμάτα) παραμένοντας στην 3η θέση.
Από την άλλη πλευρά οι ερυθρόλευκοι απέσπασαν μια πολύτιμη ισοπαλία σε μία δύσκολη έδρα και συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Ο αγώνας ήταν δυνατός με αρκετές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.
 Στο σκορ προηγήθηκε ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας, με γκολ του Ουρουγουανού Μάριο Μπαρσελό (8΄ με κεφαλιά, αξιοποίησε ωραία σέντρα του νεαρού Γιώργου Κάππου).
Για τον Ολυμπιακό Καλαμάτας ισοφάρισε σε 1-1 ο Δημήτρης Πολυμενέας (20΄ με κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Δημήτρη Σώκαλη).
Το μας σφύριξε ο Σταύρος Λάμιας, που είχε βοηθούς τους Έκτορα Παναγιωτόπουλο και Φώτη Κασκάνη.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ (Κώστας Στυλιανόπουλος, Γιάννης Σουρέλης): Γιαννόπουλος, Μπαρσελό, Βέλλης, Κάππος, Γαλάνης, Τσέρτος, Γεωργιόπουλος, Διαμαντόπουλος (46΄ Αναστασόπουλος), Δημόπουλος, Καραμπότσος, Στρατής.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Λάκης Σπάλλας): Λυμπερόπουλος, Τσαναλίας, Σ. Μπάλας, Πολυμενέας, Γ. Μπάλας, Κολλιός (46΄ Στριλιγγάς), Μαρούδας (80΄ Μπαζάνης, Τζίφας, Αναγνωστόπουλος, Σώκαλης (72΄ Τσέκανι), Ηλιόπουλος.
 ~   ΑΕ ΑΒΙΑΣ-ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 1-1
Μοιράστηκαν ημίχρονα και βαθμούς
Κρίσιμη «μάχη» παραμονής έδιναν χθες το απόγευμα στο ενωσιακό γήπεδο του Κορδία, Αβία και Τέλος Άγρας, όμως το τελικό 1-1 διατήρησε το συσχετισμό δυνάμεων, με τους Γαργαλιανιώτες να κρατούν το μικρό προβάδισμα του +1, αλλά αμφότερες να παραμένουν σε δύσκολη θέση.
Το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο, καθώς οι δύο ομάδες είχαν από ένα ημίχρονο υπεροχής, το οποίο αξιοποίησαν με την επίτευξη ενός γκολ. Οι φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να ανοίξουν πρώτοι στο σκορ, μόλις στο 11ο λεπτό με τον Διακουμή, χωρίς ωστόσο η ομάδα του Σπύρου Τσίκινη να απειλήσει ουσιαστικά πέραν αυτού, ούτε όμως και ν’ απειληθεί.
Στο β’ ημίχρονο οι Μανιάτες μπήκαν σαφώς πιο αποφασισμένοι, εκμεταλλευόμενοι και το χώρο που άφησε η οπισθοχώρηση των «ερυθρολεύκων». Παρ’ ότι το γκολ της ισοφάρισης ήρθε τελικά στο 86’ από τον Παγώνη για να επιβραβεύσει την προσπάθεια των γηπεδούχων και ν’ αποδώσει δικαιοσύνη…
Το φιλμ του αγώνα
11’ από κάθετη πάσα του Μπούμπα ο Διακουμής με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Κάρλος βάζοντας τον Άγρα μπροστά στο σκορ
39’ από λάθος της άμυνας ευνοήθηκε ο Γεωργαντάς, όμως το ψηλοκρεμαστό σουτ που επιχείρησε «σταμάτησε» στο οριζόντιο δοκάρι
59’ μετά από πάσα του Πανάγου, ο Διακουμής επιχείρησε να «κρεμάσει» τον Κάρλο, όμως ο έμπειρος γκολκήπερ μπλόκαρε
64’ κόρνερ του Καραματσούκη, κεφαλιά Γεωργαντά άουτ
67’ μια παράλληλη σέντρα σουτ του Ερέκι από αριστερά αιφνιδίασε τον Κάρλο, με τη μπάλα να φεύγει όμως κόρνερ
79’ κόρνερ του Βαβαρούτσου, κεφαλιά του Αποστολίδη, η μπάλα έφτασε στον Γεωργαντά που με διπλή προσπάθεια δεν κατάφερε να απειλήσει τον Καλογήρου, σουτάροντας τελικά άουτ
86’ …μερική λύτρωση για την ομάδα του Διονύση Πουλή όταν στο 86’ ο Παγώνης με ένα εκπληκτικό βολέ από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής (μετά από πάσα του Γεωργαντά), έστειλε τη μπάλα στον «ουρανό» της εστίας του Άγρα, ισοφαρίζοντας στο τελικό 1-1
Διαιτητές: Πλακογιάννης (Τσακόπουλος-Βοσνάκης).
ΑΕ ΑΒΙΑΣ: Κάρλος, Βαβαρούτσος, Φουρναράκος, Λυκουρέζος, Τζανετέας, Αποστολίδης, Γιαννέας (58’ Αλντέσκου), Γεωργαντάς, Παγώνης, Κορμπής, Καραματσούκης (72’ Μητσέας).
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ: Καλογήρου, Πότσης, Ανδρώνης (76’ λ. τρ. Λακριντής), Γεωργόπουλος, Μπουντάς, Πανάγου, Μπούμπα, Διακουμής, Εμμανουήλ, Ερέκι (85’ Γκότσης), Κουούζος (46’ Γεωργακόπουλος).

 ***  Εντός έδρας ήττα από την Πετρούπολη για τα κορίτσια του Μεσσηνιακού 
Κατώτερες των προσδοκιών αποδείχθηκαν αυτή τη φορά οι παίκτριες του Μεσσηνιακού και με την πολύ κακή τους εμφάνιση χθες στο Κλειστό της Παραλίας επέτρεψαν στην Πετρούπολη να κερδίσει με 0-3 σετ το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της Α2. Ενδεικτικό ήταν το φινάλε οπότε οι «πράσινες» είχαν την ευκαιρία να ξαναμπούν στο ματς, όμως από το 24-20 δεν έφτασαν ποτέ στο 25…
Τα σετ: 16-25, 18- 25, 26-28
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Σκλήρη, Χειλαδάκη, Πασσιά, Χάσκου, Κωνσταντοπούλου, Σουρή, Δεδούση, Σαμπάτη λ., Μπεσσή, Ζερίτη, Ραμούνδου, Παυλέα λ., Μπαξιβανάκη, Καραγιάννη.
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Θώδη, Πανοπούλου, Μασούρα, Μαυρίκη, Κατσίμπουλα, Καπνιά, Κοτσαμπά λ., Σκλιβανίτη, Μπαντίδου, Πνευματικάτου, Βασιλείου, Χρυσοσπάθη, Δημητροπούλου λ.

***  Διακοπή λόγω βροχής στην Τέντα στο ντέρμπι ΑΟΚ ’80-Σπαρτιατικός, αλλά τελικά νίκη με 76-59 
Είναι κατανοητό ότι η δυνατή βροχόπτωση που έπεσε σήμερα το βράδυ στην Καλαμάτα οδήγησε στη διακοπή των δύο προγραμματισμένων ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Τοπικής (Φαραί-Θουρία και Αναγέννηση-Εράνη). Όμως η διακοπή για τον ίδιο λόγο σε κλειστό γήπεδο είναι κωμικοτραγική -δυστυχώς όμως κανείς δεν μπορεί να πει ότι προκαλεί και έκπληξη όταν πρόκειται για την Τέντα, στην οποία η αλλαγή του πανιού έχει καταντήσει σίριαλ χωρίς τέλος.
Στις 6 μ.μ. ξεκίνησε εκεί το ντέρμπι της Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ανάμεσα στην Καλαμάτα ’80 και τον Σπαρτιατικό όμως όταν το σκορ ήταν 15-17 (1ο 10λεπτο) οι διαιτητές Ρίζος και Καραμπάγιας διέκοψαν το παιχνίδι για περίπου 15 λεπτά, προκειμένου να σκουπιστεί το παρκέ... Επιστρατεύθηκαν κουβάδες, πανιά, χαρτιά, σφουγγαρίστες και παρκετέζες και αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος τραυματισμού λόγω ολισθηρότητας συνεχίστηκε το παιχνίδι.
Μπροστά από πολυάριθμους φιλάθλους οι δύο ομάδες επιβεβαίωσαν τις πρωταγωνιστικές τους φιλοδοξίες και τον χαρακτηρισμό του αγώνα ως ντέρμπι, με το μεσσηνιακό συγκρότημα του Αλέξη Κορογώνα που παρ΄ότι βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω στο σκορ να χαμογελάει στο τέλος, εξασφαλίζοντας το πολύτιμο ροζ φύλλο αγώνος που γράφει 76-59.
Τα 10λεπτα: 20-21, 27-33, 49-44, 76-59.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80 (Κορογώνας): Γεωργουλάκος 11, Φραγγέας 8, Γκιουρτζίδης 6 (2), Μαθιόπουλος 18 (4), Κοντόπουλος 14 (1), Βούλγαρης 1, Αρβανίτης 10, Κατσαρέας, Καραγιαννίδης 8 (2).
ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΣ (Βερβαινιώτης): Θεοδωρόπουλος, Μπούσι 12 (2), Αργυρούλης, Παπαδάκος 14 (1), Κάτσαρης 10, Σταθάκος 7, Γούναρης, Σπυράκος 6 (1), Ρεκουνιώτης 10, Αναγνωστάκος, Κατσούλης, Κόρο.
Η 3η αγωνιστική
Αποτελέσματα
Ευκλής-ΝΟ Πύλου 63-49
Καλαμάτα ’80-Σπαρτιατικός 76-59
-Μέχρι αργά συνεχιζόταν ο αγώνας Ακάδημος-ΣΔΥ Τρίπολης στην Τέντα.
Το σημερινό πρόγραμμα
Κλειστό Μεσσήνης, 7.30 μ.μ.: ΓΣ Μεσσήνης-Άτλας: Αναστόπουλος-Σχοινάς
Κλειστό Τρίπολης, 4 μ.μ.: Απόλλων Τ.-Πελασγός: Κυριακόπουλος-Καρδαράς
Κλειστό Σπάρτης, 8 μ.μ.: ΑΕ Σπάρτης-ΑΟ Θουρίας: Κυριακόπουλος-Καρνέζης.
 
***  Συνοπτικά το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΑΣ Γιάννινα-Βέροια 2-0
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ 1-1
ΑΕΚ-Πλατανιάς 3-0
ΚΥΡΙΑΚΗ

 Ολυμπιακός-Κέρκυρα    0-0
  Λεβαδειακός-Ηρακλής    3-0
 Παναιτωλικός-Ξάνθη  2-3
  Πανιώνιος-Παναθηναϊκός   1-1
ΔΕΥΤΕΡΑ
19:30 ΠΑΟΚ-Ατρόμητος Γηπ. Τούμπας

  ***  Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής στη Football League   :
Παρασκευή, 25/11/2016
Απόλλων Σμύρνης-Παναιγιάλειος 2-0
(20', 26' πεν. Διαμαντόπουλος)
ΟΦΗ-Πανελευσινιακός 2-0
(10' Τσαντλί, 42' Μίκιτς)

Σάββατο, 26/11/2016
Αναγέννηση Καρδίτσας-Σπάρτη  0-2 .- ^
Αγροτικός Αστέρας-Καλλιθέα   .- ^
Αιγινιακός-Πανθρακικός   .- ^
Αχαρναϊκός-Τρίκαλα   0-1 .- ^
Καλλονή-Λαμία   0-2 .- ^
Κισσαμικός-Άρης    0-1 .- ^
Κυριακή, 27/11/2016
Πανσερραϊκός-Χανιά   1-2 .- ^
Η  Επόμενη αγωνιστική :
04.12. 15:00Αναγέννηση ΚαρδίτσαςΑπόλλων Σμύρνης
 

04.12. 15:00ΛαμίαΠανελευσινιακός
 

04.12. 15:00ΠαναιγιάλειοςΑγροτικός Αστέρας
 

04.12. 15:00ΠανθρακικόςΚισσαμικός
 

04.12. 15:00ΣπάρτηΑιγινιακός
 

04.12. 15:00ΧανιάΑχαρναϊκός
 

05.12. 15:00ΚαλλιθέαΠανσερραϊκός
 

05.12. 15:00ΤρίκαλαΟΦΗ
 

05.12. 15:00Άρης ΘεσσαλονίκηςΑΕΛ Καλλονής
 
Αγωνιστική ημέρα: 5
 
***  Για  την Γ΄ Εθνική  3ος όμιλος :
Κυριακή 27/11/2016, 15:00
Παναργειακός-ΑΟ Πύλου  0-1 .-
Λουτράκι ΠΑΟ-Παναρκαδικός  0-1  .-
Ερμιονίδας ΑΕ -Αιολικός   0-0 .-
Παναχαϊκή-Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου  6-0  .-
ΑΟ Χαλκίς-Αχαϊκή  0-0 .-
Φωστήρας Αθηνών-ΑΟ Ζευγολατιού  1-0 .-
Δόξα Μεγαλόπολης -Θήβα ΑΟ  2-1  .-
Ρεπό: Βάρδα

 *** Ποδόσφαιρο ΕΠΣ Μεσσηνίας
Α΄ Τοπικό ΕΠΣΜ 10η  αγωνιστική :
Σάββατο 26-11-2016 :
 Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας  1-1  .- 
Α.Ε ΑΒΙΑΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ  1-1  .-
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Παραλίας -ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών  Διακόπηκε
Α.Ο ΦΑΡΑΙ-Α.Σ.ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ   Διακόπηκε
Κυριακή
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών- Π.Σ  Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ  1-4
ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης-ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  2-2
Α.Ο.ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ-Α.Σ.ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ   0-0
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας-Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   2-0

Α1 Τοπικό ΕΠΣΜ  9η  αγωνιστική :
ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας -ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης   3-2 .-
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 0-1  .-
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. -Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  2-3 .-
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης-Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ  1-3  .- 
Κυριακή
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας -Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  2-1 .-
ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου-ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης   1-1  .-
Α.Ο.ΔΩΡΙΟΥ-ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας   1-1  .-

Β΄ Τοπικό ΕΠΣΜ  1ος όμιλος  8η αγωνιστική :
ΑΕΚ Καλαμάτας-Α.Ε. Γαργαλιάνων   0-2 .-
ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ  Άμφειας  5-1 .-
ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ  1-0 .-
Κυριακή
Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ Μερόπης-ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ  1-3 .-
Α.Ε ΜΑΝΗΣ-ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ   9-0 .-
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας   3-1 .-

Β΄ Τοπικό ΕΠΣΜ  2ος  όμιλος 7η  αγωνιστική :
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-Α.Ο.ΛΟΓΓΑΣ   2-0 .-
Κυριακή 
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ-Α.Ο ΠΑΤΙΣΤΑΣ  0-1 .-
ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού-Α.Ο ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ   5-1  .-
Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ -ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης  2-0  .-
ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ Παπαφλέσσα-Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ  0-0 .-
Α.Σ.ΦΥΤΕΙΑΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας   -

Γ΄ Τοπικό ΕΠΣΜ  6η αγωνιστική :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας-Α.Ο. ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας  0-2 .-
 ΘΗΣΕΑΣ Καλαμάτας -ΝΕΔΟΥΣΑ Αλαγονίας  2-2 .- (Τετάρτη
Κυριακή
ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας -Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ  2-1 .-
Α.Ο. ΛΑΙΪΚΩΝ-ΘΗΣΕΑΣ Καλαμάτας  Διακόπηκε
Α.Σ.ΔΑΝΑΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας  4-2 .-
ΑΠΣ ΑΡΙΣ -ΝΕΣΤΩΡ Πύλου  3-0 .-
ΑΠΟ Καλαμάτας ΙΚΑΡΟΣ-ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας   -

~** ΠΑΙΔΙΚΟ  ΕΠΣ Μεσσηνίας :
  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας-ΑΙΑΝΤΑΣ 1-5 .-
 ΔΟΞΑ Καλαμάτας-ΠΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1-7 .-
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.-Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ 2-5 .- ^
Α.Ο.ΦΑΡΑΙ-ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας  0-2 .- ^
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά-ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών   Αναβλήθηκε
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-Α.Σ.ΑΝΔΡΟΥΣΑ   1-0 .-
Α.ΟΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης 1-0 .-
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης-ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.  3-3 .-
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ-Α.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  2-3  .-
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών-Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 3-0  α.α.  .-^
*** Γ΄ Εθνική ποδόσφαιρο  3ος  όμιλος :
Τετάρτη 23-11-2016 
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου - ΠΑΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 3-0 .-
ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ-ΕΝΩΣΗ ΕΡΜΙΩΝΙΔΑΣ  0-1 .-
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-0 .-
ΑΙΟΛΙΚΟΣ-ΧΑΛΚΙΔΑ 1-1 .-
ΑΣΤΕΡΑΣ Αμαλιάδας -ΠΑΜΒΡΟΥΣΙΑΚΟΣ  2-1 .-
ΑΧΑΪΚΗ -ΦΩΣΤΗΡΑΣ 0-0 .-
ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ-ΘΗΒΑ 1-1 .-

***Σε αγώνες της 8ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ  78-67 .-
Τα δεκάλεπτα: 26-16, 43-34, 65-46, 78-67

ΠΑΟΚ-ΡΕΘΥΜΝΟ 77-75 .-
Τα δεκάλεπτα: 22-15, 42-36, 61-55, 77-75
Κόροιβος-Λαύριο 89-86 παρ. (73-73 κ.α.)
Τα δεκάλεπτα: 22-19, 42-32, 57-54, 73-73 κ.α., 89-86 παρ.
Δόξα Λευκάδας-Άρης 69-79
Τα δεκάλεπτα: 14-21, 28-45, 50-65, 69-79
Κολοσσός Ρ.-Κύμη 64-54
Τα δεκάλεπτα: 14-16, 36-24, 49-42, 64-54
Προμηθέας Π.-Τρίκαλα 84-67
Τα δεκάλεπτα: 19-7, 38-29, 65-43, 84-67
Δευτέρα :
Παναθηναϊκός-Απόλλων Πατρών 28/11, 19.00

 ***  Στις αναμετρήσεις της 6ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα αποτελέσματα Στην Α1 βόλεϊ ανδρών  :
Κηφισιά - ΠΑΟΚ 2-3 (17-25, 25-23, 26-24, 20-25, 13-15)
Ηρακλής - Εθνικός Αλεξανδρούπολης 26/11
Ορεστιάδα - Ολυμπιακός 26/11
Φοίνικας Σύρου - Παμβοχαϊκός 26/11
Κύζικος - Παναχαϊκή 26/11
Παναθηναϊκός - Ηρακλής Χαλκίδας 26/11

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 :
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
~Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 : 
 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html .- 
~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 : 
 http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html  .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι ενημέρωσης  ARFARA NEWS  Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-10-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Νοεμβρίου  2016 :  
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-11-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 : 
 http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-12-2016.html .-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 12 και 13  Νοεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/12-13-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 13  Νοεμβρίου  2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-13-2016.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Νοεμβρίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-14-2016.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 15  Νοεμβρίου  2016 :
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-15-2016.html .-  
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-16-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA ΝWES 2  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  :
 http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-wes-2-16-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-17-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-18-2016.html .-
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19  και 20 Νοεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/19-20-2016.html .-
  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 19-Νοεμβρίου-2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-19-2016.html .-
~   Προσκύνημα εκδηλώσεων Παναγίας Έλωνας στο Λεωνίδιο Κυριακή 20-11-2016:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/20-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 20-11-2016    
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-20-11-2016.html : .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα  21  Νοεμβρίου  2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-21-2016.html  .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Τρίτη  22 Νοεμβρίου 2016  :  
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-22-2016.html  .-
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 23  Νοεμβρίου 2016 :

http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/news-23-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 2311-2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-24-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016  : 
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-25-2016.html .- 
 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 26  Νοεμβρίου  2016  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-26-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/news-27-2016.html .-
~   Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 26  και 27  Νοεμβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/26-27-2016-12-2-0-1-1-3-0.html .-
~
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5064 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3232   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3226 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 522  βίντεο   .-  
~
   ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου