ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS , Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας ......
~Το θέλημά σας ποτέ να μην το κάμνετε, αδελφές, διότι δεν θα προοδεύσετε ποτέ σας.

Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν Χίω


      ΑΡΦΑΡΑ 8/2/2017 .......   Δύση Ηλίου    
Γυναίκες ΑΜΟΡΓΟΣ  1911 ...
Ακράτα Αιγιαλείας 1903 ...
  Γαστούρι Κέρκυρας Πηγή Ελισσάβετ 1903
9 Φεβρουαρίου
Απόδοσις της εορτής της Υπαπαντής. Ιερομαρτύρων Νικηφόρου (1) (†257), Μαρκέλλου επισκόπου Σικελίας, Φιλαγρίου επισκόπου Κουρίου, Παγκρατίου επισκόπου Ταυρομενίας († δ΄ αι.), Πέτρου του Δαμασκηνού. Μαρτύρων Αλεξάνδρου, Άμμωνος και Νικηφόρου. Οσίου Ρωμανού του Κίλικος.
(1) O άγιος Νικηφόρος έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Βαλεριανού και Γαληνού και συνδεόταν στενά με κάποιον ιερέα ονόματι Σαπρίκιο, ο οποίος έτρεφε μεγάλο μίσος κατά του Νικηφόρου γιατί πίστεψε τα λόγια κάποιου συκοφάντη. O Νικηφόρος ζητούσε επανειλημμένα από τον ιερέα να του πει τον λόγο και να τον συγχωρέσει, όμως μάταια. Όταν το 257 ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά των Χριστιανών, συνελήφθησαν πολλοί επίσκοποι και ιερείς μεταξύ των οποίων και ο Σαπρίκιος. Μόλις ο άγιος διέκρινε μεταξύ των συλληφθέντων και τον Σαπρίκιο, έτρεξε και έπεσε στα γόνατά του και τον παρακάλεσε με δάκρυα να τον συγχωρήσει. O Σαπρίκιος αρνήθηκε πεισματικά. Μετά το μαστίγωμα που δέχθηκε, ο Νικηφόρος τον πλησίασε και πάλι, ασπάσθηκε τις πληγές του και του ζήτηθε να του δώσει έστω και την τελευταία στιγμή την ευλογία του. O Σατρίκιος ανένδοτος, τον απομάκρυνε και οδηγήθηκε για αποκεφαλισμό. Η άρνηση και η αδιαλλαξία του Σαπρίκιου, τον κατέστησαν ανάξιο στα μάτια του Θεού. Χωρίς πλέον την δύναμη της θείας χάρης, δεν άντεξε τα βασανιστήρια και την ώρα του αποκεφαλισμού λύγισε και ζήτησε να θυσιάσει στο είδωλα. Μόλις το άκουσε ο Νικηφόρος, έτρεξε και τον παρακάλεσε να ανακαλέσει την άρνησή του. Εκνευρισμένοι τότε οι δήμιοι, αποκεφάλισαν τον Νικηφόρο και έτσι αξιώθηκε εκείνος το στέφανο του μαρτυρίου, ενώ ο Σαπρίκιος το στίγμα της ατιμίας. ~
Σήμερα 09/02/2017 εορτάζουν:
Άγιος Νικηφόρος, Άγιοι Μάρκελλος επίσκοπος Σικελίας, Φιλάγριος επίσκοπος Κύπρου και Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίου
~ Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~ Ἀγάπη τοῦ Κτίσαντος, καταυγασθεῖς τὴν ψυχήν, τοῦ νόμου τῆς χάριτος, ἐκπληρωτῆς ἀκριβής, ἐμφρόνως γεγένησαι, ὅθεν καὶ τὸν πλησίον, ὡς σαυτὸν ἀγαπήσας, ἤθλησας Νικηφόρε, καὶ τὸν ὄφιν καθεῖλες, ἐντεῦθεν ἐν ὁμονοίᾳ, ἠμᾶς διατήρησαν.
~* Απολυτίκιο Αγ. Νικηφόρου - 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/KsvZPv_33Bc  .-

~
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος....
 
Άγιοι Τρεις Ιεράρχες

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες
 
Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και  Κύριλλος Πατριάρχες Αλεξανδρείας

Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και Κύριλλος Πα....
 
Άγιος Αντώνιος ο Μέγας

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας
 
Άγιος ΝικηφόροςΆγιος Νικηφόρος O Άγιος Νικηφόρος έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Βαλεριανού (253 - 259 μ.Χ.) και Γαληνού (259 - 268 μ.Χ.), και συνδεόταν στενά με κάποιον ιερέα ονόματι Σαπρίκιο, ο οποίος έτρεφε μεγάλο μίσος κατά του Νικηφόρου γιατί πίστευσε στα λόγια κάποιου συκοφάντη. O Νικηφόρος ζητούσε επανειλημμένα από τον ιερέα να του πει τον λόγο και να τον συγχωρέσει, όμως μάταια.
  Όταν το 257 μ.Χ. ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά των Χριστιανών, συνελήφθησαν πολλοί επίσκοποι και ιερείς μεταξύ των οποίων και ο Σαπρίκιος. Μόλις ο Άγιος διέκρινε μεταξύ των συλληφθέντων και τον Σαπρίκιο, τρέχει και πέφτει στο γόνατά του και τον παρακαλεί με δάκρυα να τον συγχωρήσει. O Σαπρίκιος αρνείται πεισματικά. Μετά το μαστίγωμα που δέχθηκε ο Νικηφόρος τον πλησιάζει και πάλι, ασπάζεται τις πληγές του και του ζητά να του δώσει έστω και την τελευταία στιγμή την ευλογία του. O Σατρίκιος ανένδοτος, τον απομακρύνει και οδηγείται για αποκεφαλισμό. Η άρνηση και η αδιαλλαξία του Σαπρίκιου, τον καθιστούν ανάξιο στο μάτια του Θεού. Χωρίς πλέον την δύναμη της θείας χάρης, δεν άντεξε τα βασανιστήρια και την ώρα του αποκεφαλισμού λυγίζει και ζητά να θυσιάσει στο είδωλα. Μόλις το άκουσε ο Νικηφόρος, τρέχει και τον παρακαλεί να ανακαλέσει την άρνησή του. Εκνευρισμένοι τότε οι δήμιοι, αποκεφαλίζουν τον Νικηφόρο και έτσι αξιώνεται εκείνος το στέφανο του μαρτυρίου, ενώ ο Σαπρίκιος το στίγμα της ατιμίας.
***  Λαμπρή γιορτή στα Φιλιατρά για τον Άγιο Χαράλαμπο, σε εξέλιξη το μεγάλο πανηγύρι 
Λαμπρός αναμένεται να είναι ο εορτασμός του πολιούχου των Φιλιατρών Αγίου Χαραλάμπους σήμερα και αύριο, με πλήθος πιστών, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ τις θρησκευτικές τελετές θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και, φυσικά, ο ποιμενάρχης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος!
Οι θρησκευτικές τελετές θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα, παραμονή της εορτής, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται η Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου, με Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μετά Θείου Κηρύγματος. Νωρίτερα, στις 6.00 μ.μ., από τον επιχώριο μητροπολίτη, μετά του Ιερού Κλήρου, το δήμαρχο και το Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών θα γίνει η υποδοχή των προσκεκλημένων μητροπολιτών, ενώ τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Από τις 9.00 το βράδυ θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία.
Αύριο, ανήμερα της εορτής, στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και στις 8.30 πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Από το πρωί, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό, στις 10.00, θα ξεκινήσει στις 10.45 η Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη στην κεντρική πλατεία, όπου και θα ψαλθεί δέηση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, τη λιτάνευση θα συνοδεύουν αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α. και τιμητικό άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, Φιλαρμονικές και μαθητές. Στη συνέχεια η πομπή θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό, όπου θα γίνει η Απόλυση. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή ευχών και δεξίωση των προσκεκλημένων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών. Πλήθος δε πιστών, από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και Φιλιατρινοί από την Αθήνα, αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη για τις θρησκευτικές τελετές.
Αύριο το απόγευμα θα τελεστεί μεθεόρτιος Εσπερινός και παράκληση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.
Παράλληλα, στα Φιλιατρά από τις προηγούμενες μέρες λειτουργεί μεγάλη εμποροπανήγυρη.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Προσκυνηματική εκδρομή , για εορτασμό Αγίου Χαραλάμπους Φιλιατρών (σήμερα παραμονή εορτής) 9-2-2017 , διοργανώνει το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών .-

***  Πέτρος Τατσόπουλος: «Πρέπει να απαλλαχτούμε από αυτή την άθλια αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση» (βίντεο) 
Ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, είναι γνωστό ότι δε μασά τα λόγια του. Έτσι, πριν από την προβολή της ταινίας, μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Ξεκινώντας αναφέρθηκε στην «Καρδιά του κτήνους», ένα βιβλίο που έγραψε πριν από 30 χρόνια και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τον ίδιο, ενώ μέσα από την ταινία αποκτά μεγαλύτερο αίσθημα.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση, είπε ότι οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα έρθουν, είτε από ατύχημα είτε επειδή κάποιοι θα τις επιδιώξουν. Από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα να έρθουν όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε «να απαλλαγούμε από αυτή την άθλια αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση».
Σχετικά με τη διαδοχή, απάντησε ότι ελπίζει η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη, καθώς «είναι δύσκολο να είναι χειρότερη. Πρέπει να κλείσουν οι λογαριασμοί με το λαϊκισμό, αφού πλέον δεν υπάρχουν ούτε λεφτά ούτε χρόνος για να κάνουμε άλλη πλάκα». Συμπλήρωσε δε, ότι πρέπει να σοβαρευτούμε, γιατί διαφορετικά μάς περιμένουν πολλά χρόνια μέσα στο τέλμα.
Όσο για μια ενδεχόμενη πολιτική στέγη για τον ίδιο, απάντησε ότι δεν είναι κάτι που γνωρίζει, αφού δεν είναι μόνο δικό του θέμα το πού θέλει να πάει. Ωστόσο, θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί, είτε συμμετάσχει στις εκλογές είτε όχι, για να απαλλαχθεί η χώρα από τη σημερινή κυβέρνηση.
Βίντεο : Πέτρος Τατσόπουλος Καλαμάτα 8-2-2017 , https://youtu.be/RMsS3GMAPTk .-
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Την επόμενη Τετάρτη λειτουργεί ο στεφανιογράφος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 
Την επόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του χώρου και εγκατάστασης του νέου σύγχρονου στεφανιογράφου στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Αυτή ήταν η χθεσινή ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας PHILIPS προς τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, υποβάλλοντας και το τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών, που ορίζεται στα μέσα Μαρτίου.
Αμέσως μετά το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο θα μπει σε μία νέα φάση, καθώς ύστερα από 6 χρόνια παραγωγικής και αποτελεσματικής λειτουργίας έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εφαρμογή καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής (primary PCI) έναντι της μέχρι τώρα γνωστής πρακτικής της θρομβόλυσης.
Η επιστημονική ομάδα του Καρδιολογικού Τμήματος της Ν.Μ. Καλαμάτας, απαρτιζόμενη από το διευθυντή Γεώργιο Κουδούνη και 11 επεμβατικούς και μη καρδιολόγους, δηλώνει έτοιμη να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.
Στη μέχρι τώρα λειτουργία του Εργαστηρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1.300 στεφανιογραφίες και 300 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις, σώζοντας αρκετές ανθρώπινες ζωές.
Με αφορμή τα παραπάνω ο διοικητής του Γ.Ν. Μεσσηνίας, Γεώργιος Μπέζος, δήλωσε: «Καθημερινά και βήμα βήμα αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου μας. Σε λίγες μέρες ο νέος σύγχρονος στεφανιογράφος θα είναι μία πραγματικότητα. Ένας νέος στεφανιογράφος δωρεά των τριών Ιδρυμάτων, Σταύρου Νιάρχου – Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια-Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντόπουλου, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
Ως διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για ακόμη μία φορά, εκφράζω τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη και τις βαθιές μου ευχαριστίες στους ανωτέρω δωρητές και τους διαβεβαιώνω ότι η μεγάλη τους αυτή προσφορά θα δώσει τη δυνατότητα να σωθούν εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες συνανθρώπων μας.
Θερμές ευχαριστίες, επίσης, στο μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο για τη μεγάλη του συμβολή και συνεργασία στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας του νέου στεφανιογράφου.
Καθημερινά μετατρέπουμε το νοσοκομείο μας σε κέντρο υγειονομικής αναφοράς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μπροστά μας έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Έτσι και θα συνεχίσουμε».

***  Ανθεί η παραβατικότητα σε όλη τη Μεσσηνία! 
Αλλεπάλληλες κλοπές, διαρρήξεις και υποθέσεις ναρκωτικών και αναβολικών 
 Καταστήματα της Καλαμάτας, κάθε είδους, σχεδόν κάθε βράδυ, άνοιγε η συμμορία των «5» νεαρών που συνέλαβε προχθές η Ασφάλεια Καλαμάτας. Μάλιστα, για τα δύο αδέλφια που συμμετείχαν στην ομάδα το Δεκέμβριο είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, συνελήφθησαν πατέρας και γιος για κατοχή χασίς στο Ασπρόχωμα, ενώ κατηγορείται και ένας τσιγγάνος ότι τους προμήθευε ναρκωτικά.
Στην παραβατικότητα που ανθεί προστέθηκε κι ένας 62χρονος από την Τριφυλία που κατείχε 4 κιλά χασίς κι ένα κυνηγετικό όπλο.
Τέλος, ορίστηκε ρητή δικάσιμος για την υπόθεση της διάθεσης αναβολικών από γυμναστήριο της Καλαμάτας. 

*** Άγρια επίθεση κατοίκων της Μάνης σε δασικούς υπαλλήλους 
Σε ακραίες πράξεις και καταστάσεις έχει αρχίσει να οδηγεί εξοργισμένους κατοίκους το θέμα των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, στη Στούπα του Δήμου Δυτικής Μάνης, κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εξαγριώθηκαν στην παρουσία και μόνο δασικών υπαλλήλων.
Δύο δασικοί υπάλληλοι σταμάτησαν τυχαία στην περιοχή και δέχθηκαν έντονη φραστική επίθεση από ομάδα 15-20 ατόμων. Μάλιστα, κάποια στιγμή άγνωστος πέταξε στο τζιπ του Δασαρχείου ένα αναμμένο βιβλίο, με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές το όχημα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος.
Οι εξαγριωμένοι κάτοικοι φώναζαν στους δασικούς υπαλλήλους για τα προβλήματα που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες στη Μάνη. Β.Β.

***  Διακοπή κυκλοφορίας στη Βασιλέως Κωνσταντίνου μέχρι το Σάββατο
Από σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, έως και μεθαύριο Σάββατο, 11 του μήνα, με την επιφύλαξη των καιρικών συνθηκών, θα διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, από την οδό Αριστομένους έως την οδό Αριστοδήμου, με ταυτόχρονη απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων στο παραπάνω τμήμα.
Αυτό θα συμβεί, διότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει η ανάδοχος για την ανάπλαση στα «Ουζάκια» εταιρεία σε εργασίες εκσκαφής σκάμματος, ώστε να τοποθετήσει αγωγό ομβρίων στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Ο Δήμος Καλαμάτας, προκειμένου να ολοκληρωθούν σωστά και με ασφάλεια οι απαραίτητες εργασίες, έδωσε σχετική άδεια στην ανάδοχο εταιρεία Ολύμπιος ΑΤΕ, ενώ από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας εκδόθηκε απόφαση ρύθμισης της κυκλοφορίας.
Επισημαίνεται ότι η Ολύμπιος ΑΤΕ επιβάλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς και να τοποθετήσει σήμανση στη διασταύρωση της οδού Αριστομένους με την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, προκειμένου να ενημερώνονται οι οδηγοί για τη διακοπή κυκλοφορίας και την υποχρεωτική πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από την οδό Αριστομένους και τους παράπλευρους δρόμους. Θα υπάρξει, επίσης, τροποποίηση του δρομολογίου του αστικού λεωφορείου, καθώς η γραμμή 1, με κατεύθυνση προς Παραλία, θα διέρχεται μέσω των οδών Αριστομένους – Αριστοτέλους – Φαρών.

*** Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν POS - H υπουργική απόφαση 
Υπουργική απόφαση, η οποία θα δίνει περιθώριο 140 ημερών σε επιχειρήσεις 12 βασικών κλάδων προκειμένου να εγκαταστήσουν τερματικά POS για πληρωμές με πλαστικό χρήμα, αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, όπως αναφέρει η «Αυγή».
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να τοποθετήσουν τερματικά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι 11 από τους 12 βασικούς κλάδους επιχειρήσεων για τις οποίες αναμένεται η υπουργική απόφαση, προσφέρουν υπηρεσίες (περιλαμβανομένων τηλεφωνίας και ενέργειας), ενώ ο ένας υπάγεται στην πώληση αγαθών.
Οι 12 αυτοί κλάδοι είναι:
Εστίαση-μπαρ-καφέ
Επισκευές
Εκπαίδευση
Ένδυση-υπόδηση
Ενοικιάσεις
Κομμωτήρια
Γυμναστήρια
Νομικές δραστηριότητες
Ιατρικές υπηρεσίες
Τηλεπικοινωνίες
Ενέργεια
Τυχερά παιχνίδια
 Όσον αφορά στα μικρά καταστήματα τροφίμων, στα ψιλικατζίδικα, και τα μπακάλικα, αυτά αναμένεται να ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» επιχειρήσεων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Πώς χτίζεται το αφορολόγητο
Υπενθυμίζουμε ότι για να χτιστεί το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα μετρούν και οι δαπάνες από αγορές σε σούπερ μάρκετ.
Οι αποδείξεις που θα χτίζουν το αφορολόγητο βάσει της υπουργικής απόφασης είναι αναλυτικά οι κάτωθι, εκτός από όσες έχουν επισημανθεί με μαύρο και πλάγια γράμματα:
OMAΔA 1: ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
01 ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
011 ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0111 ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
01111 PYZI
01112 ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
01113 ΨΩΜΙ
01114 ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
01115 ΠΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΠΙΤΕΣ
01116 ΖΥΜΑΡΙΚΑ
01117 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ
01118 ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
0112 KPEATA ΓΕΝΙΚΑ
01121 ΜΟΣΧΑΡΙ
01122 XOIPINO
01123 APNI & KATΣΙΚΙ
01124 ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
01125 ΛΟΙΠΑ ΕΙΔΗ ΚΡΕΑΤΟΣ
01126 ΕΝΤΟΣΘΙΑ
01127 ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
01128 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
0113 ΨAPIA ΓΕΝΙΚΑ
01131 ΨAPIA NΩΠA
01132 ΨAPIA KATEΨΥΓΜΕΝΑ
01133 ΦΡΕΣΚΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
01134 ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ
01135 ΨAPIA ΑΛΙΠΑΣΤΑ
01136 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
0114 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙKA & AYΓA
01141 ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΠΛΗΡΕΣ
01142 ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ
01143 ΓΑΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ
01144 ΓIAOYPTI
01145 TYPIA
01146 ΛΟΙΠΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
01147 AYΓA
0115 ΕΛΑΙΑ & ΛΙΠΗ
01151 BOYTYPO
01152 ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ
01153 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
01154 ΑΛΛΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΛΑΙΑ
0116 ΦΡΟΥΤΑ ΓΕΝΙΚΑ
01161 ΦΡΟΥΤΑ ΝΩΠΑ
01163 ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
01164 ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
0117 ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΕΝΙΚΑ
01171 ΛAXANIKA ΝΩΠΑ
01172 ΛAXANIKA KATEΨΥΓΜΕΝΑ
01173 ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΑ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ
01174 ΠΑΤΑΤΕΣ
01175 ΤΣΙΠΣ
0118 ΖΑΧΑΡΗ - ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ - ΓΛΥΚΑ - ΠΑΓΩΤΑ
01181 ZAXAPH
01182 ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ-ΜΕΛΙ
01183 ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
01184 ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
01185 ΠΑΓΩΤΑ
01186 ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
0119 ΛΟΙΠΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
01191 ΣΑΛΤΣΕΣ-ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ
01192 ΑΛΑΤΙ - ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ - ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
01193 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
01194 ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ
01199 ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
012 ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ (ΜΗ ΣΕΡΒΙΡΙΖΟΜΕΝΑ)
0121 ΚΑΦΕΣ - ΚΑΚΑΟ - ΤΣΑΪ
01211 ΚΑΦΕΣ
01212 ΤΣΑΪ-ΧΑΜΟΜΗΛΙ
01213 KAKAO ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ
0122 ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ - ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ - ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ
01221 ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ - ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ
01222 ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
01223 ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΟΜΑΔΑ 2: ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ & ΚΑΠΝΟΣ
02 ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ & ΚΑΠΝΟΣ
021 ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ (ΜΗ ΣΕΡΒΙΡΙΖΟΜΕΝΑ)
0211 ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ
02111 ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ
0212 ΚΡΑΣΙΑ
02121 ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
0213 ΜΠΥΡΕΣ
02131 ΜΠΥΡΕΣ
022 ΚΑΠΝΟΣ
02201 ΤΣΙΓΑΡΑ
02202 ΠΟΥΡΑ & ΠΟΥΡΑΚΙΑ
02203 ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
ΟΜΑΔΑ 3: ΕΝΔΥΣΗ & ΥΠΟΔΗΣΗ
03 ΕΝΔΥΣΗ & ΥΠΟΔΗΣΗ
031 ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ
0311 ΥΦΑΣΜΑΤΑ
0312 ΕΝΔΥΜΑΤΑ
03121 ΑΝΔΡΙΚΑ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ
03122 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ
03123 ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ
0313 ΛΟΙΠΑ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
03131 ΛΟΙΠΑ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ
03132 ΥΛΙΚΑ ΕΝΔΥΣΗΣ
0314 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
03141 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
03142 ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
032 ΕΙΔΗ ΥΠΟΔΗΣΗΣ
0321 ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ
03211 ΑΝΔΡΙΚΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ
03212 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ
03213 ΠΑΙΔΙΚΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ
0322 ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ
ΟΜΑΔΑ 4: ΣΤΕΓΑΣΗ
04 ΣΤΕΓΑΣΗ
041 ENOIKIA (εξαιρείται)
0411 ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ (εξαιρείται)
043 ΕΠΙΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
0431 ΕΙΔΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
0432 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
04321 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ
04322 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ
04324 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ
044 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
0441 ΥΔΡΕΥΣΗ
0442 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
0443 ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
0444 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ
04441 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
045 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
0451 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ
0452 ΥΓΡΑΕΡΙΟ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
04521 ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
04522 ΥΓPAEPIO
0453 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
0454 ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
04549 ΑΛΛΑ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
ΟΜΑΔΑ 5: ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ - ΕΙΔΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
05 ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ - ΕΙΔΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
051 ΕΠΙΠΛΑ,  ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΔΑΠΕΔΟΥ
0511 ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
05111 ΕΠΙΠΛΑ
05112 ΕΠΙΠΛΑ ΚΗΠΟΥ
05113 ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ
05119 ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ
0512 ΤΑΠΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΔΑΠΕΔΟΥ
05121 ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΚΕΤΕΣ
052 ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
05201 ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ
05202 ΚΛΙΝΟΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ
05203 ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
05209 ΑΛΛΑ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
053 OIKIAKEΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
0531 ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ Η ΜΗ
05311 ΨΥΓΕΙΑ,ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ ΚΑΙ ΨΥΓΕΙΟΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ
05312 ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΠΙΑΤΩΝ, ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ
05313 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ
05314 ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
05315 ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
0532 ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΟΙΚΙΑΚEΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
0533 ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
054 ΥΑΛΙΚΑ, ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΚΕΥΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
05401 ΥΑΛΙΚΑ, ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ, ΚΕΡΑΜΙΚΑ, ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ
05402 MAXAIPOΠHPOYNA
05403 ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ & ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ
055 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΗΠΟ
0551 ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
05511 ΜΕΓΑΛΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
0552 ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
05521 ΜΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
05522 ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
056 ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΗΘΗ ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
0561 EIΔΗ AMEΣΗΣ KATΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ
05611 ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
05612 ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
0562 ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
05621 ΟΙΚΙΑΚΕΣ YΠΗΡΕΣΙΕΣ
05622 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
OMAΔA 7: METAΦΟΡΕΣ
Σημ. Εξαιρούνται οι αγορές οχημάτων και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων
07 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
071 ΑΓΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
0711 ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
07111 AYTOKINHTA ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ
07112 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ
0712 ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΑ - ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ
0713 ΠΟΔΗΛΑΤΑ
072 ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
0721 ANTAΛΛΑΚΤΙKA ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
07211 ΕΛΑΣΤΙΚΑ
07212 ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
07213 ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
0722 KAYΣIMA ΚΑΙ ΛΙΠANTIKA
07221 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ
07222 ΒΕΝΖΙΝΗ
07223 ΑΛΛΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
07224 ΛΙΠANTIKA
0723 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
0724 ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
07241 ΜΙΣΘΩΣΗ ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
07242 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟΜΕΤΡΑ
07243 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ
073 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
0731 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΜΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ
07311 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΡΕΝΟ
0732 ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
07321 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΜΑΝ
07322 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑΞΙ
0733 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
07331 ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
07332 ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
0734 ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΩΤΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
07342 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΜΕ ΠΛΟΙΟ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
0735 ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
0736 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΘΩΝ
07362 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
OMAΔA 8: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
08 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
081 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
082 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΟΙΟΤΥΠΙΑΣ
083 ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
08301 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
08302 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
08303 ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ INTERNET
ΟΜΑΔΑ 9: ΑΝΑΨΥΧΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Σημ.Εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
09 ΑΝΑΨΥΧΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
091 ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
0911 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ
09111 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΧΟΥ
09112 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ
09113 ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ
0912 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
09121 ΚΑΜΕΡΕΣ
0913 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
09131 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
09132 ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
09133 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
0914 ΜΕΣΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
0915 ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
092 ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
0921 ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
09213 ΣΚΑΦΗ, ΕΞΩΛΕΜΒΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΑΦΩΝ
09215 ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
0922 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
09221 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
0923 ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΑΡΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
093 ΜΙΚΡΑ ΕΙΔΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ - ΑΝΘΗ - ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ
0931 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΜΠΙ
09311 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
09312 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
0932 ΕΙΔΗ ΑΘΛΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΞΟΧΗΣ
09321 ΕΙΔΗ ΑΘΛΗΣΕΩΣ
09322 ΕΙΔΗ ΕΞΟΧΗΣ
0933 ΚΗΠΟΙ, ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
09331 ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΗΠΟΥ
09332 ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΗ
0934 ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
09341 ΑΓΟΡΑ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
09342 ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ
0935 ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
094 ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
0941 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
09411 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
09412 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
0942 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
09421 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ-ΘΕΑΤΡΑ-ΚΟΝΣΕΡΤΑ
09422 ΜΟΥΣΕΙΑ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ-ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ
09423 ΕΙΣΦΟPA ΕΡΤ - ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
09424 ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΙΔΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
09425 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
095 ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
0951 ΒΙΒΛΙΑ
09511 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
09512 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
09513 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΙ
0952 ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
09521 ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
09522 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
0953 ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΤΥΠΑ
0954 ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ
09541 ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ
09549 ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΣΧΕΔΙΟΥ
096 ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
09601 ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
09602 ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΟΜΑΔΑ 10: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
10 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1010 ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
10101 ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
10102 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1020 ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1030 ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΜΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1040 ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΜΑΔΑ 11: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
11 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
111 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ -  ΚΑΦΕΝΕΙΑ - ΚΥΛΙΚΕΙΑ
1111 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ -  ΚΑΦΕΝΕΙΑ
11111 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ-ΚΕΝΤΡΑ ΧΟΡΟΥ
11112 ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ (ΜΗ ΣΕΡΒΙΡΙΖΟΜΕΝΟ)
1112 ΚΥΛΙΚΕΙΑ
112 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
11201 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΜΟΤΕΛ-ΠΑΝΔΟΧΕΙΑ
11202 ΞΕΝΩΝΕΣ, ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
ΟMAΔA 12: ΑΛΛΑ AΓAΘA & YΠΗΡEΣΙΕΣ
12 ΑΛΛΑ AΓAΘA & YΠΗΡEΣΙΕΣ
121 ΚΟΥΡΕΙΑ - ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ - ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
1211 ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
12111 ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
12112 ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
12113 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ
1212 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
12121 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
1213 ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ATOMΙΚΗΣ ΦPONTΙΔΑΣ
12131 ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ)
12132 ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
123 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΔΗ
1231 ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ - ΡΟΛΟΓΙΑ
12311 ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
12312 ΡΟΛΟΓΙΑ
1232 ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΔΗ
12321 ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
12322 ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΜΩΡΑ
12329 ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΔΗ
124 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
12401 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
12402 ΟΙΚΟΙ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
12403 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
125 ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ
1252 ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
1253 ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
12532 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
1254 ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
12541 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
12542 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΝ
126 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1262 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
12621 ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
12622 ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
127 ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
12701 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
12702 ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
12703 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΗΔΕΙΩΝ
12704 ΛΟΙΠΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 Διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω δείκτες. Τέτοιες είναι ενδεικτικά οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).
Α. Εξαιρέσεις υποχρέωσης χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρέωσης να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας έχουν:
►οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω
► τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω
► όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
► οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τα ίδια ισχύουν και για τις παρακάτω κατηγορίες: Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό
► ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων
► φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους
► οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α΄ τηςπαρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013
► οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013,
► οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
► οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία,
► οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Β. Εξαιρέσεις υποχρέωσης χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής  και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών έχουν:
►οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών
► οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
► όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.
H ανακοίνωση του υπουργείου
Οπως αναφέρει το υπουργείο, στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογούμενων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό δαπανών. Για το λόγο αυτό έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός εύλογου ποσού δαπανών και σχετικά περιορισμένων εξαιρούμενων κατηγοριών, ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους.
Διευκρινίζεται  ότι δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω δείκτες. Τέτοιες είναι ενδεικτικά οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).
Τι εξαιρείται
Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας: οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Τα ίδια ισχύουν και για τις παρακάτω κατηγορίες: Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013, οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013, οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.
Επισημαίνεται ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.
imerisia.gr

*** Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ σήμερα από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας 
Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας σήμερα στις 9.30 το βράδυ στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο.
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Anthony Burgess, το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» αναφέρεται στην εγκληματική δράση μιας συμμορίας κακοποιών, που επιδίδεται ανελέητα σε πράξεις βίας και βανδαλισμού, ώσπου ο αρχηγός της Άλεξ συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε μια ειδική θεραπεία πλύσης εγκεφάλου, ώστε να νοιώθει αποστροφή για οποιαδήποτε μορφή βίας.
Ο Stanley Kubrick, προφητικός και εκκεντρικός, σκηνοθετεί μια σπουδή πάνω σε όλες τις εκφάνσεις της βίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο αντιμετώπισής της από την πλευρά της Πολιτείας και του σωφρονιστικού συστήματος, ταράζοντας τα νερά της εποχής του και προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Το έργο βρίθει νοημάτων, συμβολισμών και μηνυμάτων, τα οποία υπογραμμίζονται έντονα από σωρεία σκηνοθετικών και οπτικών εφέ, με έναν τρόπο που παραμένει ριζοσπαστικός ακόμα και σήμερα, 46 χρόνια μετά τη δημιουργία της.
Στην Αγγλία, εκδηλώθηκε ένα μεγάλο κύμα μιμητών της ταινίας, με αποτέλεσμα να φτάσει το ζήτημα στα έδρανα της Βουλής. Ο Κιούμπρικ ισχυρίστηκε ότι  «Η βία υπήρχε πάντοτε στην τέχνη, υπάρχει στη Βίβλο, στον Όμηρο, στον Σέξπηρ. Ουδέποτε ένα προϊόν τέχνης προκάλεσε κοινωνική ζημιά». Πικραμένος από τη σκληρή επίθεση που δέχτηκε το δημιούργημά του, απαγόρευσε ο ίδιος την προβολή της στην Αγγλία και η απαγόρευση κράτησε μέχρι το θάνατό του.
Η ταινία απέκτησε φανατικούς θαυμαστές, που τη λάτρεψαν και τη λατρεύουν, ενώ συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Είσοδος: 4 ευρώ, κατάλληλο από 17 ετών.

***  Νέες μετρήσεις στα πυρηνελαιουργεία από διαπιστευμένο εργαστήριο
Σύμβαση με διαπιστευμένο εργαστήριο υπέγραψε φέτος η Περιφερειακή Ενότητας Μεσσηνίας και πραγματοποιούνται έλεγχοι απευθείας στα καμιναέρια όλων των πυρηνελαιουργείων. Αυτό ανακοίνωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, αναφερόμενη στο πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία.
Όπως σημείωσε, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του σχεδίου που ετοίμασε ο Δημόκριτος έχει ξεκινήσει η υλοποίηση όλων των σταδίων που προβλέπονται. «Υπολογίζουμε σε περίπου ένα μήνα να έχουμε τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Εμείς άμεσα θα ζητήσουμε από το υπουργείο να γίνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρότεινε το σχέδιο του Δημόκριτου. Οφείλω να πω ότι παραμένουν τα προβλήματα, όπως η αυξημένη εκπομπή υγρασίας. Προς το παρόν, δεν έχουμε την τεχνολογική λύση ελέγχου της και είναι ένα σημαντικό μέρος της όχλησης από τα πυρηνελαιουργεία. Είναι ένα πολυσύνθετο και δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν κινήσεις βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας των μονάδων αυτών και μείωση της όχλησης που βιώνουν οι πολίτες. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα θα αποδώσουν αποτελέσματα. Ήδη έχω ενημερωθεί ότι δύο από τις μονάδες έχουν προβεί σε βελτιώσεις των κυκλωνικών τους συστημάτων», παρατήρησε η κα Αλειφέρη. Β.Β.

*** Έκοψε βασιλόπιτα χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας  :
 
 
Τη βασιλόπιτά του για το νέο έτος έκοψε χθες το μεσημέρι ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, στην αίθουσά του στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας.
Ο πρόεδρος του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της Τριφυλίας, Αιμιλιανός Σεκλός, τα μέλη του, η δικαστική ηγεσία του Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας, όπως και οι εργαζόμενοι σε Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο, άφησαν για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Δικαιοσύνη και έκοψαν την πίτα τους, ανταλλάσσοντας θερμές ευχές για το νέο έτος.
Η χθεσινή κοπή της βασιλόπιτας ήταν μια ευκαιρία, για όλες και όλους, να ζήσουν όμορφες στιγμές, συναδελφικές και ανθρώπινες!
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου και οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου της Κυπαρισσίας,  του πρώτου και μεγαλύτερου Επιστημονικού Συλλόγου της Τριφυλίας, καθημερινά αποδεικνύουν στην πράξη πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας είναι ένας Σύλλογος με κύρος, δημοκρατικός, συμμετοχικός και αποτελεί υπόδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αξιοπιστίας. Το φλουρί έτυχε στη δικηγόρο Χάιδω Παναγιωτοπούλου.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Διευκρινίσεις για την κατεδάφιση του «Δημόσιου Ταμείου» στη Μεσσήνη 
Στο χθεσινό φύλλο, μεταφέροντας το ρεπορτάζ από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας στη Μεσσήνη, γράψαμε ότι ο δήμαρχος σημείωσε ότι η κατεδάφιση του κτηρίου του παλιού «Δημόσιου Ταμείου», στην οδό Καπετάν Κρόμπα, έγινε παρουσία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κας Μηλίτση...
Όπως μας διευκρινίστηκε από το Δήμο Μεσσήνης, ο δήμαρχος ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο. Αυτό που είπε ήταν ότι «παρούσα» ήταν μια γυναίκα που ασχολείται με θέματα Αρχαιολογίας, η οποία έβγαζε μάλιστα και φωτογραφίες, και ουδεμία σχέση έχει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Μας ενημέρωσαν, δε, ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το ζήτημα.  Κ. Γαζ.

***  Σβηστά φώτα στον περιμετρικό 
Το τμήμα του περιμετρικού, στη λωρίδα κατεύθυνσης προς Μάνη, από τα φανάρια με τη Βασ. Γεωργίου έως τα φανάρια με τη Λακωνικής, είναι θεοσκότεινο.
Για κάποιον λόγο οι κολώνες φωτισμού δεν ανάβουν, και ιδιαίτερα λίγο πριν από τα φανάρια με τη Λακωνικής, που η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για να στρίβουν τα οχήματα αριστερά, καθώς μπροστά ξεκινά η νησίδα, είναι άκρως επικίνδυνο.   Β.Β. 

*** Δήλωση ΣΟΚ!«Έλληνες ΦΥΓΕΤΕ από την ΕΥΡΩΖΩΝΗ»...

~  Απόλυτος, ειλικρινής και εξαιρετικά σκληρός ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της χώρας μας. Οι δηλώσεις του ήταν απόλυτα ξεκάθαρες για τις επιλογές που έχει η χώρα μας.
 “Καμία χώρα της νομισματικής ένωσης δεν θα επιτρέπετο να αναλάβει την ευθύνη για μία άλλη χώρα του ευρώ, αποκλείεται βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Για ένα κούρεμα χρέους θα έπρεπε η Ελλάδα να βγει από τη νομισματική ένωση. Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν απέδιδαν, θα υπήρχε (σε αυτή την περίπτωση) το εργαλείο της νομισματικής υποτίμησης. Αυτό όμως είναι θέμα της Ελλάδας”, είπε ο κ.Σόιμπλε μιλώντας, το βράδυ της Τετάρτης, στο ARD.
Όχι μόνο αυτό αλλά συνέχισε λέγοντας πως «Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο κος Σοίμπλε τόνισε πως ο ίδιος δε θεωρεί το Grexit πιθανό και πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές.
Φρόντισε πάντως να καταλήξει λέγοντας πως η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, οι συντάξεις ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και για αυτό το πρόβλημα της χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα.

***  ΒΟΜΒΑ!Εξαφάνισαν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ;..


Πολύ ουσιαστικά ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών θέτει ο Νόρμπερτ Χέρινγκ στο επίκαιρο βιβλίο του, Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειές της, οδεύοντας προς τον ολοκληρωτικό έλεγχο (εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2016). Ο συγγραφέας και οικονομικός συντάκτης της μεγαλύτερης ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας, Χάντελσμπλατ, ανοίγει για πρώτη φορά δημόσια τη συζήτηση σε σχέση με τα αποθεματικά που φυλάσσονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.
Κατά τον Νόρμπερτ Χέρινγκ, που έγινε πρόσφατα γνωστός στο ελληνικό κοινό μέσα από το ντοκιμαντέρ This is Not a Coup, στο προτελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του με τίτλο «Χρυσός, χρήμα και δύναμη» τονίζει ότι «οι κεντρικές τράπεζες δε φοβούνται να καταφύγουν στην παραπληροφόρηση και στις απάτες όταν πρόκειται για το χρυσό». Οι καταγγελίες του αφορούν τον τρόπο με τον οποίο καταγράφεται ο χρυσός στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών, κατά παράβαση των διεθνών λογιστικών αρχών, και τη χειραγώγηση της τιμής του, όπως φαίνεται στην καθημερινή διακύμανση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου κι είχε γίνει κι επίσημα γνωστό το 2014, με αφορμή πρόστιμο που είχαν επιβάλει οι εποπτικές αρχές.
Οι αποκαλύψεις του γερμανού ερευνητή, που στο παρελθόν είχε εργαστεί στην τράπεζα Κόμερτζμπανκ, επεκτείνονται και σε ένα θέμα με τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις: τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών. Ο ισχυρισμός του και ακριβέστερα οι έντονες αμφιβολίες του αφορούν στο κατά πόσο ο τίτλος που υπάρχει όχι μόνο στον ισολογισμό της Μπούντεσμπανκ, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας κι επίσης κάθε άλλης κεντρικής τράπεζας «διαθέσιμα και απαιτήσεις σε χρυσό» αφορούν πραγματικό χρυσό ή είναι απλώς εγγυήσεις. Κοινώς …παλιόχαρτα!
 Ο κανόνας έφυγε, ο χρυσός έμεινε
 Αξίζει όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο χρυσός δεκάδων διαφορετικών κρατών που φυλάσσεται στα υπόγεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης σχετίζεται με τον κανόνα του χρυσού, τη δέσμευση δηλαδή των ΗΠΑ που αποτελούσε κι ακρογωνιαίο λίθο της μεταπολεμικής νομισματικής τάξης όπως συμφωνήθηκε στο Μπρέτον Γουντς, να ανταλλάσσουν χρυσό στη σταθερή τιμή των 35 δολαρίων ανά ουγγιά. Ο κανόνας αυτός τερματίστηκε επίσημα τον Αύγουστο του 1971, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε μέτρα όπως το πάγωμα των μισθών και ο περιορισμός των εισαγωγών κι επίσης την κατάργηση της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το καθεστώς των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών που κυριαρχεί και σήμερα. Ωστόσο, το τέλος των σταθερών ισοτιμιών δεν ήλθε μία κι έξω. Χρόνια πριν οι ΗΠΑ υπονόμευαν τη σταθερή ισοτιμία. Από τον Μάρτιο του 1968, αναφέρει ο συγγραφέας, ήταν εμφανές ότι οι ΗΠΑ δεν κατείχαν επαρκή διαθέσιμα σε χρυσό για να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του London Gold Pool, που είχαν ιδρύσει από κοινού με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας και προέβησαν στο κλείσιμο της αγοράς χρυσού του Λονδίνου. Απειλούσαν επίσης να τερματίσουν κι επισήμως τη δυνατότητα μετατροπής του δολαρίου σε χρυσό, ενώ αρνήθηκαν να ανταλλάσσουν περαιτέρω χρυσό έναντι δολαρίων, χωρίς ωστόσο να το ανακοινώσουν δημόσια γιατί έτσι θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη στο δολάριο, που ετοιμαζόταν να συνεχίσει να είναι το παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών, ακόμη κι αν πλέον η ηγεμονία του δε συνοδευόταν από καμιά εγγύηση, όπως κι έγινε. Η απεριόριστη δε δυνατότητα των ΗΠΑ να  τυπώνουν νέο χρήμα, αφότου καταργήθηκε η σύνδεση με το χρυσό έδωσε στην Ουάσινγκτον μια εξ ίσου απεριόριστη δυνατότητα επέκτασης της κυριαρχίας της, στη βάση της χρηματοδότησης επεκτατικών πολέμων και κάθε σκοπού δημοσιονομικής επέκτασης.
Πριν ωστόσο το δολάριο γίνει ντε φάκτο διεθνές μέσο συναλλαγών, οι ΗΠΑ πρότειναν διάφορα μέτρα με τα οποία θα κάλυπταν επιφανειακά την αδυναμία τους να υποστηρίξουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς το αποθεματικό νόμισμα γινόταν ολοένα και πιο εμφανές ότι αδυνατούσε να υποστηρίξει τη νομισματική επέκταση των ΗΠΑ. Ένα απ’ αυτά ήταν «ένα ευρηματικό και συνάμα αμφιλεγόμενο σχέδιο. Τα μέλη της ομάδας που πουλούσαν χρυσό για λόγους διαμόρφωσης της αγοράς θα λάμβαναν σε αντάλλαγμα ίσης αξίας πιστοποιητικά χρυσού από την ομάδα. Παρόλο που ο χρυσός που είχε πουληθεί δε θα βρισκόταν στην κατοχή τους, τα πιστοποιητικά χρυσού θα καταχωρίζονταν εφεξής στον ισολογισμό ως αποθέματα. Αν το σχέδιο αυτό είχε υλοποιηθεί, θα βρισκόμασταν σήμερα στην κατάσταση που ισχυρίζονται ότι επικρατεί ορισμένοι επικριτές της αδιαφανούς καταγραφής των αποθεμάτων χρυσού εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών: Ένα μεγάλο μέρος από την ποσότητα χρυσού στους ισολογισμούς τους θα ήταν απλώς άνευ αξία χαρτιά που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι κάποτε κατείχαν χρυσό. Τέθηκε λοιπόν σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό;» ρωτάει ο Ν. Χέρινγκ, για να δώσει την ακόλουθη, εξόχως διφορούμενη απάντηση: «Σύμφωνα με τις επίσημες ιστορικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των αποχαρακτηρισμένων εμπιστευτικών εγγράφων, δεν έγινε δεκτό από τους Ευρωπαίους…  Παρόλα αυτά το Gold Pool συνεχίστηκε γεγονός που γεννά υποψίες για το ότι η αποζημίωση έλαβε χώρα με τη μορφή των πιστοποιητικών χρυσού που υποτίθεται ότι δεν έγιναν αποδεκτά…  Ουδείς γνωρίζει, καθώς μέχρι σήμερα η Bundesbank και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες χαρακτηρίζουν το στοιχείο του ισολογισμού όπου καταχωρίζουν τα διαθέσιμα σε χρυσό ως “χρυσό και απαιτήσεις σε χρυσό”, κατ’ επέκταση πιστοποιητικά χρυσού, χωρίς να διαχωρίζουν τι είναι χρυσός και τι χαρτί»… «Τίποτα δεν μας εγγυάται ότι το στοιχείο του ισολογισμού “χρυσός και απαιτήσεις σε χρυσό” δεν περιλαμβάνει και τέτοια ψευδοπιστοποιητικά χρυσού, τα οποία στο μεταξύ έχουν πρακτικά χάσει την αξία τους λόγω πληθωρισμού», γράφει ο Χέρινγκ!
Όλες βέβαια οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ίδιες. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ξεκίνησε το 1999 να επαναπατρίζει το χρυσό της. Μεσολάβησε έκθεση του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ώθησε την κοινή γνώμη να απαιτήσει την επιστροφή τουλάχιστον ενός μέρους του γερμανικού χρυσού από τη Νέα Υόρκη. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μάλιστα της Γερμανίας επέκρινε την κεντρική τράπεζα της χώρας που άφηνε για δεκαετίες να φυλάσσεται στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος των σχεδόν 3.400 τόνων γερμανικού χρυσού χωρίς ποτέ να ελέγξει τη φυσική του κατάσταση, ενώ καυτηρίαζε και το γεγονός ότι δεν προβλέπονταν δικαίωμα αυτοψίας, εκ μέρους εξουσιοδοτημένων γερμανών επιθεωρητών. Τονίζει μάλιστα το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γερμανίας ότι «έπειτα από επανειλημμένα αιτήματα του τμήματος ελέγχου της Μπούντεσμπανκ, τον Ιούνιο του 2007 οι αρμόδιοι εκπρόσωποι είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις των θησαυροφυλακίων και να αποκτήσουν μια εικόνα των μηχανισμών ασφαλείας. Οι υπάλληλοι όμως δεν απέκτησαν πρόσβαση στα θησαυροφυλάκια της Μπούντεσμπανκ, αλλά μόνο σε ένα προθάλαμο. Συνεπώς, δεν ήταν δυνατή η καταγραφή του χρυσού»…
 Και η Ελλάδα …κύριε;
 Με βάση τον ισολογισμό της 31ης/12/2015 στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδας περιλαμβάνεται «χρυσός και απαιτήσεις σε χρυσό» αξίας 4.655.876.333 ευρώ (από 4.720.522.384 έναν χρόνο πριν). Το βάρος του δε ανέρχεται σε 148,8 τόνους. Με την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ μεταφέρθηκε στην ΕΚΤ μέρος αυτού του χρυσού και συγκεκριμένα το 15% εκ των 1,178 δισ. (με βάση την κλείδα 2,88842%) που είναι η συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας στο ευρωσύστημα. Το υπόλοιπο 85% ήταν συναλλαγματικά η συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας στο ευρωσύστημα. Το υπόλοιπο 85% ήταν συναλλαγματικά διαθέσιμα σε δολάρια και γεν. Επιπλέον, στο βιβλίο Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδας, του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, αναφέρεται ότι από τον ελληνικό χρυσό το 29% φυλάσσεται στις ΗΠΑ, το 20% στην Αγγλία, το 4% στην Ελβετία και το υπόλοιπο 47% στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της έρευνας μας απευθυνθήκαμε στην Τράπεζα της Ελλάδας και ρωτήσαμε πότε ήταν η τελευταία φορά που Έλληνας αρμόδιος είδε ιδίοις όμμασι το χρυσό της Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να είμαστε σίγουροι πώς πρόκειται για κανονικό χρυσό κι όχι για …υποσχετικές, άνευ αξίας. Απάντηση δεν λάβαμε… Δεν μάθαμε ούτε καν βάσει ποιών νόμων το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρυσού είναι διασκορπισμένο σε μια ιδιωτική τράπεζα στην Ελβετία (UBS) ή στην Αγγλία ξεχασμένο από την εποχή που ταξίδεψε στην Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική για να σωθεί από τους Ναζί και να καταλήξει στην αποικιοκρατική Αγγλία εν είδει αντιτίμου για την προστασία που μας παρείχε.
Μήπως θα διευκολύνονταν οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου αν το Ελεγκτικό Συνέδριο απαιτούσε την επιτόπια έρευνα του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδας εκ μέρους των μηχανισμών εποπτείας που διαθέτει; Εκτός κι αν τέτοια αιτήματα δεν αρμόζουν σε αποικίες όπως είναι η Ελλάδα… Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επίκαιρα

***  Κάτι ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ στο Kontra Channel στο Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ...

~  Αύριο ΠΕΜΠΤΗ (9/2/2017) ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, θα εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή Γιάννη Παπαγιάννη, στο ΚΟΝTRA CHANNEL, στις 8 το βράδυ (20:00).
Θα μιλήσει για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, τα γεωστρατηγικά, τα Εθνικά Θέματα, αλλά και όλες τις τρέχουσες εξελίξεις της επικαιρότητας.
Διότι «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχει σαφείς, λεπτομερείς και συγκεκριμένες προτάσεις, που δίνουν ΛΥΣΕΙΣ σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα.Οι λύσεις που προτείνουμε – έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον – είναι ρεαλιστικές, πρακτικές, σαφείς, καινοτόμες, εναλλακτικές, άμεσα εφαρμόσιμες και αποδοτικές. Πρόκειται για λύσεις που κανένα από τα μνημονιακά κόμματα δεν είχε την πολιτική βούληση, την τόλμη και την αποφασιστικότητα να προτείνει».
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΤΟΛΜΑΜΕ την αλλαγή,  με στόχο την ανάπτυξη της χώρας και την ανακούφιση των πολιτών.
ΕΙΜΑΣΤΕ απαλλαγμένοι από κομματικά και μικρο-πολιτικά συμφέροντα.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να ενωθούν μαζί μας για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ.
Μη χάσετε την εμφάνιση του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, αύριο Πέμπτη, στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Παπαγιάννη, στο ΚΟΝTRA CHANNEL, στις 8 το βράδυ (20:00).

*** Εννέα μεγάλες ανατροπές φέτος σε Πανελλαδικές και Γ' Λυκείου 
Σε εννέα μεγάλες αλλαγές για την Γ' Λυκείου και τις Πανελλαδικές εξετάσεις έχει προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας με άλλες να φέρνουν ανατροπή στο πρόγραμμα των μαθητών και άλλες να ευνοούν τους αποφοίτους.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι εννέα αλλαγές έχουν ως εξής:
1. Για πρώτη φορά θα προηγηθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις των πανελλαδικών
2. Οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου με «διάλλειμμα», δηλαδή, περίπου 10 ημερών από τις ενδοσχολίες για τους υποψηφίους
3. Καταργούνται οι επαναληπτικές πανελλαδικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο «τραβηγμένων από τα μαλλιά» περιπτώσεων υποψηφίων που δηλώνουν ασθένεια για να κερδίσουν επιπλέον ημέρες διαβάσματος
4. Οι επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις θα διεξάγονται τον Ιούνιο αντί του Σεπτεμβρίου
5. Τρεις περίοδοι εξετάσεων για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου. Για τους πρώτους είναι Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, για τους δεύτερους είναι Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος
6. Οριστική θεσμοθέτηση της κατηγορίας του 10% με δυνατότητα στους υποψηφίους να διατηρήσουν το βαθμό τους από τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές και να τον χρησιμοποιήσουν τα επόμενα δύο χρόνια για τη συμμετοχή τους στην κατηγορία του 10% με εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.
7. Για την κατηγορία του 5% για υποψήφιους με σοβαρές παθήσεις για φέτος θα ενταχθούν όσοι συμπεριλαμβάνονται τόσο στην προηγούμενη λίστα όσο και στην καινούργια
8. Νέα Μηχανογραφικά Δελτία. Ιδιαίτερα ευνοημένοι οι υποψήφιοι του 2ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου
9. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η είσοδοσ των υποψηφίων από Επαγγελματικά Λύκεια που συμμετέχουν στις πανελλαδικές σε πανεπιστήμια με ποσοστό 1%.   protothema.gr

***  «Τυφλό»… το δυτικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους 
Παρέμβαση του Σταμάτη Μπεχράκη
 Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας επαίρεται ότι στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της, σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, είναι η προστασία των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος πλειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, αποδομεί το παραπάνω επιχείρημα, έχοντας ως παράδειγμα τα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο στο δυτικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους (από την Ξενοφώντος έως τη Μακεδονίας), όπου δεν υπάρχει, όπως υποστηρίζει, πρόβλεψη για οδηγό όδευσης τυφλών.
Ειδικότερα, σε παρέμβασή του σημειώνει: «Ο οδηγός όδευσης τυφλών είναι μια ειδική λωρίδα του δαπέδου από πλάκες διαφορετικής υφής και χρώματος από το υπόλοιπο δάπεδο, που αποσκοπεί στην καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Ο οδηγός αυτός είναι μια… πρωτοποριακή καινοτομία για ανθρώπους με μειωμένη όραση ή ολική τύφλωση. Το ερώτημα που δημιουργείται, επομένως, είναι γιατί δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί το παραπάνω έργο στο νέο πεζοδρόμιο που κατασκευάζεται στη δυτική πλευρά της οδού Αριστομένους, στην Καλαμάτα και μάλιστα σε πλευρά της περιοχής της πόλης που βρίσκονται σχολείο, κτήρια διοίκησης, τα Δικαστήρια, αλλά και περιοχή που γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις, όπως το αμφιθέατρο “Κουμουνδούρος” και το ΔΗΠΕΘΕ.
Γιατί, λοιπόν, δεν προβλέφθηκε ο οδηγός αυτός στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα πεζοδρόμια από πολλές πόλεις της Πελοποννήσου; Προφανώς και είναι γνωστό θέμα στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, αφού μάλιστα έχει απασχολήσει το θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα μικρότερο τμήμα του ίδιου δρόμου.
Η μη τοποθέτηση του προαναφερόμενου οδηγού στο πεζοδρόμιο κεντρικού δρόμου, όπως η οδός Αριστομένους, που φιλοδοξεί να συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες χειμώνα - καλοκαίρι, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Ενισχύει το ερώτημα που υπάρχει σχεδόν σε όλους μας, αν ο σχεδιασμός των υποδομών, για δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης πόλης, που αφορά ειδικές ομάδες πληθυσμού, είναι συνειδητοποιημένος επαρκώς από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, που ρυμουλκεί τις τεχνικές υπηρεσίες στα “γούστα της”.
Οι καταστηματάρχες της περιοχής μόνο ωφελημένοι μπορεί να είναι από το να έχουν επιπλέον πελάτες. Ενώ η αναβίωση της βόλτας στα “ουζάκια” παλιότερων εποχών δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης όπως και… τότε! Αν η Δημοτική Αρχή παραμυθιάζει τους καταστηματάρχες ότι τους εξυπηρετεί που δε βάζει τον οδηγό όδευσης, ας το εξηγήσει δημόσια.
Ο οδηγός όδευσης τυφλών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από συγκεκριμένες διατάξεις της νομοθεσίας μας, προβλέπεται σε όλα τα νέα πεζοδρόμια. Συγκεκριμένα, πρέπει να τοποθετείται σε πεζοδρόμια με πλάτος ίσο ή μεγαλύτερο των 2,80 m και σε όλα τα πεζοδρόμια των εμπορικών δρόμων (αξόνων δραστηριοτήτων), ασχέτως του πλάτους των».
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Κάθειρξη 10 ετών και αναστολή με όρους για τον 89χρονο που πυροβόλησε νεαρό στη Μάνη 
Κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση 
   Ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ο 89χρονος που το καλοκαίρι πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν 27χρονο γείτονά του, στην πλατεία της Αρεόπολης. Επίσης, κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή πυρομαχικών.
Νωρίτερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος όπως κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, επισημαίνοντας ότι ο ηλικιωμένος είχε προσχεδιάσει την πράξη του, καθώς επί μέρες κυκλοφορούσε έχοντας μαζί το 45άρι όπλο με το οποίο πολέμησε στην Κορέα.
Από την άλλη πλευρά, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Νίκος Κανελλόπουλος, ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και να μην αφήσει το δικαστήριο έναν υπερήλικα που έχει ζήσει μια έντιμη ζωή να πεθάνει στη φυλακή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόθεση του 89χρονου ήταν να φοβερίσει το νεαρό και όχι να τον σκοτώσει.
  Το καλοκαίρι
Όλα ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι, από διαφορές που είχε ο 89χρονος με την οικογένεια του νεαρού. Εξαιτίας ενός κισσού που πέρασε το φράχτη που χώριζε τα δύο σπίτια, στο τέλος Ιουλίου ο υπέργηρος έβαλε εργάτη και έκοψε το φυτό, με αποτέλεσμα να δεχτεί φραστική επίθεση από τη μητέρα του 27χρονου.
Αυτό συνεχίσθηκε και τις επόμενες μέρες, ενώ εκείνο που ενόχλησε τον 89χρονο ήταν οι βαριές υβριστικές εκφράσεις εναντίον του, καθώς τον έθιγαν.
Ο ίδιος είχε πολεμήσει στην Κορέα και από τη θητεία του είχε κρατήσει ένα 45άρι όπλο. Τις ημέρες εκείνες το είχε σε μια σακούλα και το έπαιρνε μαζί του. Όπως ισχυρίσθηκε ο ίδιος, αυτό γινόταν επειδή φοβόταν.
Το απόγευμα στις 19ης Αυγούστου, στην πλατεία της Αρεόπολης, ο 89χρονος υποστήριξε ότι ο νεαρός τον έβρισε άσχημα και τότε έβγαλε το όπλο. Πυροβόλησε μια φορά και τον τραυμάτισε στο δεξί χέρι, προκαλώντας του διαμπερές τραύμα. Ο τραυματίας διακομίσθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, από εκεί στο Νοσοκομείο Σπάρτης και, τελικώς, στο ΚΑΤ στην Αθήνα.
Οι αστυνομικοί βρήκαν μια σφαίρα στη θαλάμη του πιστολιού και άλλες πέντε στη γεμιστήρα του όπλου, καθώς και 12 σφαίρες τυλιγμένες σε χαρτοπετσέτα, μέσα στη νάιλον σακούλα. Επίσης, σε τραπέζι του σπιτιού του 89χρονου οι αστυνομικοί βρήκαν άλλες 37 σφαίρες.
  Ποινές
Το δικαστήριο χθες έκρινε κατά πλειοψηφία τον 89χρονο ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ δύο ένορκοι μειοψήφησαν προτείνοντας να καταδικασθεί για την απόπειρα αλλά εν βρασμώ ψυχής.
Του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 10 ετών και για την οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή πυρομαχικών ποινή φυλάκισης 9 μηνών. Το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό όρους. Έτσι, ο 89χρονος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης θα είναι ελεύθερος με τους όρους να διαμένει σε διπλανό χωριό σε συγγενικό του πρόσωπο, να μη συναναστρέφεται και να μην έχει επαφή με το θύμα και τους οικείους του και να παρακολουθείται από ψυχίατρο δημόσιου νοσοκομείου.
  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Κουκούτσης: «Η παρουσία μου στα Φιλιατρά είναι ασύμβατη με την προαναγγελλόμενη διθυραμβική παρουσία του διώκτη της Χρυσής Αυγής» 
Κάθε χρόνο ως απλός προσκυνητής, αλλά και ως εκλεγμένος βουλευτής Μεσσηνίας, είχα την τιμή να συμμετέχω στη λιτανεία, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου των Φιλιατρών, Αγίου Χαραλάμπους.
Παρά ταύτα, η φετινή παρουσία μου είναι ασύμβατη με την προσπάθεια των τοπικών Αρχών να καπελώσουν στην ουσία μια θρησκευτική τελετή με την προαναγγελλόμενη στα ΜΜΕ διθυραμβική παρουσία του διώκτη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και εμού προσωπικά.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους Φιλιατρινούς χρόνια πολλά κι ο Άγιος Χαράλαμπος να τους χαρίζει υγεία και ευημερία!
Δημήτριος Κουκούτσης
Βουλευτής Μεσσηνίας του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή»

***  Οι αγρότες που έχαναν το δίκιο τους 
  Όταν θίγεται το δίκιο σου, αγρότη, όταν δεν εκτιμάται ο κόπος σου, πρέπει να αγωνιστείς. Να διεκδικήσεις αυτά που σου στερούν ή να αρνηθείς όσα σου επιβάλλουν άδικα. Να το κάνεις, όμως, με το σωστό τρόπο. Πλήττοντας αυτούς που νιώθεις πως θέτουν  το μέλλον σου σε κίνδυνο. Όχι ταλαιπωρώντας τρίτους, που ενώ θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα σου, εσύ ο ίδιος τους βάζεις απέναντι με τη συμπεριφορά σου.
Κάθε χρόνο τα ίδια. Μπλόκα, κλεισμένοι δρόμοι, τρακτέρ ανεβασμένα σε πλατείες, τρόφιμα χυμένα στην άσφαλτο. Μόνο που δεν είναι κάθε χρόνος ίδιος με τον προηγούμενο. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι πολιτικοί κατέβαιναν στα μπλόκα και μοίραζαν αφειδώς παροχές. Αν ωφελούνται κάποιοι από τις σημερινές κινητοποιήσεις, σίγουρα δεν είναι οι απλοί μικροκτηματίες αγρότες.
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν αμφισβητεί τα εν πολλοίς δίκαια αιτήματα των αγροτών. Δε συμφωνεί, όμως, σε καμία περίπτωση με τα μέσα που τα διεκδικούν. Ποιος δεν αναγνωρίζει πως η υψηλή φορολογία, το ασφαλιστικό που τείνει να γίνει ταφόπλακα, το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι «αγκάθια»; Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν μια κρατική αυθαιρεσία; Η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί σε αυτό, γιατί πολύ απλά πλήττεται και η ίδια.
Όταν, όμως, αγρότη, κλείνεις για ώρες τους δρόμους ταλαιπωρώντας τους συμπολίτες σου, όταν ανεβαίνεις πάνω στην πλατεία με τα τρακτέρ, όταν χύνεις τρόφιμα στην άσφαλτο, τα οποία πολλά νοικοκυριά στερούνται σε περίοδο κρίσης, όταν γράφεις συνθήματα μίσους πάνω στο δέρμα αθώων ζώων που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όπως εσύ, δεν πείθεις έναν άνθρωπο, ο οποίος υποφέρει εξίσου, να σου συμπαρασταθεί. Αντίθετα, τον απομακρύνεις και τον εκνευρίζεις με την αλαζονική σου συμπεριφορά.
Αγρότη, δεν είσαι ο μόνος που βασανίζεται. Κατάλαβέ το πριν μείνεις ολομόναχος και στοχοποιημένος.  Του Ηλία Γεωργουλάκου

*** Δασικοί χάρτες: Ακρίβειες και ανακρίβειες
Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ της δημοσίευσης των δασικών χαρτών για την περιοχή του πρώην Δήμου Γαργαλιάνων, με αφετηρία τα αιτήματα των πολιτών για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις περιουσίες τους, μπαίνουμε στην ουσία πλέον για την ποιότητα, την αξιοπιστία και τον τρόπο δημιουργίας των δασικών πολυγώνων που περιέχουν οι δασικοί χάρτες.
Κατ’ αρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι με βάση τις Α/Φ του 1945 υπάρχει σημαντική υποχώρηση των δασικών εκτάσεων στην περιοχή μας προς όφελος των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οι λόγοι, βέβαια, που έγινε αυτό είναι κοινωνικό-πολιτικοί και δε θα τους εξετάσουμε εδώ. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, με νόμιμο τρόπο όμως, όταν το ελληνικό κράτος διένειμε εκατομμύρια στρέμματα χέρσες ή δασικές γαίες για την αποκατάσταση των προσφύγων, των ακτημόνων, ή μέσω του εποικισμού, για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
Θα ασχοληθούμε με δύο κρίσιμα και ουσιώδη ζητήματα των δασικών χαρτών, για τα οποία οι φορείς σύνταξης και διαχείρισης, που είναι η ΕΚΧΑ και οι κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών, όφειλαν να είχαν δώσει διευκρινίσεις. Πρώτον, την ακρίβεια σε μέτρα επί του εδάφους, με την οποία καθορίστηκαν οι δασικές γραμμές και, δεύτερον, τις εκθέσεις φωτοερμηνείας για τις αγροτικές εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικό πολύγωνο, με τις οποίες καθορίστηκε η δασική χρήση.
  1. Ακρίβεια χάραξης των δασικών γραμμών
Η ακρίβεια χάραξης γραμμών στο υπόβαθρο του ορθοφωτοχάρτη που έχει προκύψει από τη συνόρθωση των Α/Φ του 1945 καθορίζεται από την κλίμακα των Α/Φ. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο (Δ. Βλάχος- Μαθήματα τοπογραφίας κ.λπ.) ότι η διακριτική ικανότητα του ανθρώπινου οφθαλμού, δηλαδή η ικανότητά του να αντιληφθεί οπτικά το ελάχιστο μέγεθος, που ορίζεται από δυο ξεχωριστά μεταξύ τους σημεία, είναι 0.2 χιλ. Άρα το σφάλμα κλίμακας για τις Α/Φ του 1945 μέσης κλίμακας 1:42000 είναι 0.2 χιλ*42000/1000=8.40 μέτρα στο έδαφος. Επομένως, η θεωρητική ακρίβεια χάραξης των δασικών γραμμών είναι 8.40 μέτρα. Στην πράξη, η ακρίβεια αυτή είναι χειρότερη και κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 10 μέτρα. Αυτό προκύπτει από συγκρίσεις που έκανα για την περιοχή των Γαργαλιάνων βάσει συντεταγμένων, σε 20 χαρακτηριστικά φωτοσταθερά σημεία απευθείας από τους δασικούς χάρτες, με βάση, αφενός, το υπόβαθρο του 1945 και, αφετέρου, το υπόβαθρο της ΕΚΧΑ του 2008. Τα μέσα τετραγωνικά σφάλματα για τα σημεία αυτά που εξήχθησαν από τη σύγκριση αυτή κυμαίνονται από 4.27 μ. έως 14.03 μ.
Ενδεικτικά, αναφέρω ότι όλη η παραλιακή ζώνη από το Λαγκούβαρδο έως το Διαλισκάρι έχει συστηματική μετατόπιση στην προσαρμογή του υποβάθρου του 1945 κατά 12-13 μέτρα ανατολικά κατά Χ, σε σχέση με το υπόβαθρο Α/Φ της ΕΚΧΑ του 2008. Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τις επίγειες μετρήσεις των φωτοσταθερών σε ΕΓΣΑ 87 που διαθέτω για την περιοχή, όπου η κατανομή των σφαλμάτων είναι τυχαία.
Η συνόρθωση του στερεομοντέλου των Α/Φ του 1945 από την ΕΚΧΑ δεν έγινε με επίγεια φωτοσταθερά, όπου οι ακρίβειες θα ήταν μερικά εκατοστά, αλλά με φωτοσταθερά που επιλέχθηκαν από το υπόβαθρο των Α/Φ της ΕΚΧΑ του 2008. Το υπόβαθρο αυτό, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Κτηματολόγιο Α.Ε., έχει προέλθει από την επεξεργασία των Α/Φ 2007-2009, των υποβάθρων δηλαδή του κτηματολογίου από τα οποία δημιουργήθηκαν οι ορθοφωτοχάρτες LSO εσωτερικής ακρίβειας 1.41 μέτρων. Στην πράξη έχω μετρήσει απόκλιση έως και 2.50 μέτρα. Συνεπώς η συνόρθωση των Α/Φ 1945 με τα φωτογραμμετρικά λογισμικά, με χρήση των υποβάθρων του 2008, οδήγησε σε αύξηση του θεωρητικού σφάλματος των 8.40 μέτρων σε σχέση με το αν είχαν χρησιμοποιηθεί επίγεια ΣΠΑ (Σημεία Προσαρμογής Αεροφωτογραφιών) με ακρίβεια μερικών εκατοστών και όχι 1.41 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το σφάλμα κλίμακας των Α/Φ και η ακρίβεια των φωτοσταθερών που χρησιμοποιούνται καθορίζουν την εσωτερική ακρίβεια του στρεομοντέλου, η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Με βάση τα παραπάνω μού προξενεί μεγάλη εντύπωση η «βεβαιότητα» με την οποία έχουν χαραχθεί μερικά δασικά πολύγωνα πλάτους έως 10 μέτρα κατά μήκος των ορίων ιδιοκτησιών ή δρόμων, και τα οποία με φωτοερμηνεία και γεωαναφορά των Α/Φ του 1945 ή καλύτερα επί των Α/Φ του 1960 (κλίμακα 1:15000), διαπίστωσα ότι η χάραξη της δασικής γραμμής δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η μέση ακρίβεια της χάραξης των δασικών γραμμών είναι 10 μέτρα και, συνεπώς, όποιο δασικό πολύγωνο έχει μέχρι αυτό το πλάτος και βρίσκεται στα όρια ιδιοκτησιών ή δρόμων, πρέπει να στρογγυλοποιηθεί, ταυτιζόμενο με το όριο της ιδιοκτησίας ή του δρόμου, γιατί εμπίπτει εντός των ορίων του σφάλματος.
  2. Οι εκθέσεις φωτοερμηνείας
Όσοι ασχολούμασταν από παλιά με υποθέσεις ιδιωτών στα Δασαρχεία, γνωρίζαμε ότι ο δασολόγος ήταν υποχρεωμένος να φωτο-ερμηνεύσει μία περιοχή με βάση τις Α/Φ του 1945 κλίμακας 1:42000, τις Α/Φ του 1960 κλίμακας 1:15000 και, τέλος, τις Α/Φ του 1988 κλίμακας 1:30000. Από αυτές οι πιο αξιόλογες, με την καλύτερη ευκρίνεια και την καλύτερη ακρίβεια, είναι του 1960. Όταν δεν μπορούσε να αποφανθεί λόγω μικρής κλίμακας ή ευκρίνειας (πράγμα συνηθισμένο) από τις Α/Φ του 1945, χρησιμοποιούσε τις Α/Φ του 1960 ή και του 1965 ή και άλλες ενδιάμεσες λήψεις, όταν υπήρχαν, για να καταλήξει στο χαρακτήρα της έκτασης. Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι η φωτοερμηνεία είναι μία διαδικασία παρατήρησης των συνθηκών που επικρατούσαν κατά το χρόνο της λήψης της Α/Φ και απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και εξοικείωση, για να καταλήξει κάποιος σε ασφαλή συμπεράσματα.
Με το Ν. 3889/2010 περί σύνταξης των δασικών χαρτών επιλέχθηκε η χρησιμοποίηση των Α/Φ του 1945, οι οποίες ήταν γνωστό ότι παρουσίαζαν προβλήματα ακρίβειας (κλίμακα 1:42000) και ευκρίνειας, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση, και βοηθητικά οι Α/Φ του 1960, ενώ ως τελική χρονολογία για λόγους ευκολίας επιλέχθηκε το υπόβαθρο του κτηματολογίου του 2008. Η επιλογή αυτή έγινε, όχι γιατί ήταν επιστημονικά σωστή, αλλά γιατί έπρεπε επιτέλους να «ξεμπερδεύουμε» με τους δασικούς χάρτες, που ξεκίνησαν με το Ν. 248/1976, τους θυμήθηκαν πάλι με το Ν. 2664/1998 και μετά τους ξανα-θυμήθηκαν με το Ν. 3889/2010. Στο μεταξύ, είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τα μνημόνια και στις δασικές υπηρεσίες, όπως και σε όλο το Δημόσιο, είχαν αρχίσει οι περικοπές, οι ελλείψεις προσωπικού κ.λπ. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην Τριφυλία η απάντηση στα αιτήματα χαρακτηρισμού καθυστερούσε δυο, τρία ή πέντε χρόνια και πολλά αιτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ. Η επιλογή, επομένως, έγινε επειδή υπήρχε έτοιμο το υπόβαθρο της κτηματολόγιο των Α/Φ 2007-2009, οπότε εύκολα μπορούσε να «μονταριστεί» πάνω το υπόβαθρο του 1945. Και έτσι φτάσαμε στις συμβάσεις του ιδιώτη με την ΕΚΧΑ και αντικείμενο τη σύνταξη των δασικών χαρτών.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προβλήματα που διαπιστώνουμε στην περιοχή της Τριφυλίας και αφορούν λάθη, παραλείψεις και ανακρίβειες που και η ίδια η Διεύθυνση Δασών Καλαμάτας και το Δασαρχείο Κυπαρισσίας έχουν δημόσια παραδεχθεί ότι υπάρχουν και αναφέρονται σε εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν γεωργικές και από λάθη της φωτοερμηνείας εμφανίζονται δασικές, εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στον εποικισμό, ή από παραχωρητήρια του Δασαρχείου κατά το παρελθόν, εκτάσεις που σύμφωνα με χαρακτηρισμούς επίσημους του Δασαρχείου δεν είναι δασικές, εκτάσεις που είναι μέσα σε όρια οικισμών και δεν έπρεπε να χαρακτηριστούν και εκτάσεις γεωργικές που στο παρελθόν έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες, εμφανίζονται στην ανάρτηση να μην έχουν αποχαρακτηριστεί από αναδασωτέες, προκύπτει το συμπέρασμα ότι όλο αυτό έργο έγινε βιαστικά και βεβιασμένα.
Το ερώτημα πλέον που τίθεται ευθέως είναι αν ο ανάδοχος έκανε εκθέσεις φωτοερμηνείας για τα δασικά πολύγωνα των εμφανιζόμενων γεωργικών εκτάσεων βάσει των Α/Φ 1945 ή και του 1960, αλλά και των στερεοζευγών του 2007-2009 ή όχι. Δε θα έπρεπε αυτές οι εκθέσεις να περιλαμβάνονται στα παραδοτέα του αναδόχου και να είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων προκειμένου να προβάλλουν αντιρρήσεις; Και δεν αναφέρομαι στα σημεία εκείνα που υπάρχουν πράξεις του Δασαρχείου και τα οποία έχουν φωτοερμηνευτεί στο πλαίσιο των πράξεων αυτών, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές, γιατί εκεί υπάρχουν τα προβλήματα.
Οι διαπιστώσεις που έχω κάνει μέχρι στιγμής για την περιοχή που δραστηριοποιούμαι είναι ότι υπάρχουν σφάλματα που οφείλονται σε λάθος φωτοερμηνεία, ή και σε απουσία φωτοερμηνείας.
Νίκος Αναστασόπουλος    Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός

***  ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ στους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ! Λεφτά ούτε για 'σπόρια' ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ...

~ Σοβαρές καταγγελίες κατά της Fraport κάνουν οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου Χανίων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες από τον Δημοτικό Κήπο Χανίων. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, Βασίλης Αλεβιζόπουλος βρέθηκε στην Κρήτη υπό το βάρος των εξελίξεων και των αποκαλύψεων για τις οικονομικές α-δυνατότητες της γερμανικής εταιρείας.
Ο κ. Αλεβιζόπουλος μίλησε για μια εταιρεία που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς από τον τελευταίο ισολογισμό της φαίνεται πως έχει διαθέσιμα μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που μόνο για το εφάπαξ τίμημα της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο απαιτείται να καταβάλει 1,23 δισ. ευρώ.
«Ο κ. Σόιμπλε επιχειρεί να... επενδύσει πάνω στη δημόσια περιουσία της Ελλάδας χωρίς λεφτά», είπε ο κ. Αλεβιζόπουλος, θυμίζοντας πως η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση επιβλήθηκε από τους δανειστές στις ελληνικές κυβερνήσεις με ρητή αναφορά εντός του τρίτου Μνημονίου.
«Είναι προφανές πως η εταιρεία αυτή δεν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει, καθώς οι υποχρεώσεις της μέχρι το 2021 αγγίζουν τα 3,6 δισ.», ανέφερε ο ίδιος.
Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών τόνισε πως:
«Η υπόθεση της ημι-κρατικής Fraport, έτσι όπως επιβλήθηκε από τους δανειστές στην προηγούμενη και στην παρούσα κυβέρνηση, αποτελεί έναν ξεκάθαρο εκβιασμό της Γερμανίας και του Σόιμπλε εις βάρος της χώρας μας. Στόχος τους είναι τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό και μάλιστα χωρίς να επενδύσουν το παραμικρό.
»Ανακαλύψαμε πως ακόμα και στην ίδια τη σύμβαση προβλέπονται διάφορα “κόλπα” και παιχνίδια με τον ΦΠΑ που καθιστούν αμφίβολη ακόμα και την εξ ολοκλήρου καταβολή του εφάπαξ τιμήματος του 1,23 δισ. ευρώ. Για όλα αυτά προσφεύγουμε άμεσα στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου».
Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ και τη βοήθεια που παρέχουν στελέχη του στη Fraport ώστε να βρει τα χρήματα για την επένδυση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Protagon.gr: «Στελέχη της Fraport μαζί με συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και της Alpha Bank βρέθηκαν στο Λονδίνο προκειμένου να λυθεί το ζήτημα των εξασφαλίσεων και να προχωρήσει η επένδυση».

***  Δεν είναι ΠΑΙΔΙΑ του ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ! Είναι ΒΑΝΔΑΛΟΙ και ΟΥΝΟΙ! Πώς μας κατάντησαν οι πολιτικοί...

~ Τα παλαιά γνωστά κόμματα φαίνεται πως κατέστρεψαν,όχι μόνο τους πολίτες αλλά τα κόμματα στα πανεπιστήμια φαίνεται πως κατέστρεψαν και τη νεολαία που θα εισερχόταν στην πολιτική σαν νέα γενιά πολιτικών ευελπιστώντας να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει τη χώρα.Πολλοί μπερδεύουν την πολιτική με τα κόμματα αλλά κάνουν λάθος.Οι ευθύνες βαραίνουν τα κόμματα του κοινοβουλίου που έψαχναν σκλάβους να τους ψηφίζουν.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο: ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ, ΕΑΑΚ -- ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ , https://youtu.be/OotKwAiB2pE  .-

*** Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ μας τα ΕΧΩΣΕ! Δε λέει ΨΕΜΑΤΑ...(σε όλα)

~  "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπάθησε να είναι ο αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας στην τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα. Όταν εκδίδουμε μια έκθεση όπως αυτήν της Ελλάδας, συμβάλλουμε στη διαφάνεια", υποστήριξε η Λαγκάρντ σε ομιλία που έδωσε για τη διαφάνεια σε εκδήλωση του Atlantic Council.
"Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με τα συμπεράσματα μας, αλλά είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι, με ξεκάθαρη δέσμευση να είμαστε ένα έμπιστος σύμβουλος και ένας αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου. Δεν παρουσιάζουμε τα πράγματα καλύτερα από ότι είναι, τόνισε.
Βίντεο :The Power of Transparency to Increase Economic Resilience , https://youtu.be/8HXet2zHUsc  .-
~
"Ναι, δεχόμαστε συχνά κριτική και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αναγνωρίσαμε τις τεράστιες θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό. Αλλά αυτό που τονίζουμε στην έκθεση είναι πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί", επισήμανε η κα. Λαγκάρντ αναφερόμενη σε ασφαλιστικό και φορολογικό.
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει στο μέτωπο των στατιστικών μεγεθών, καθώς όπως είπε, συχνά προχωρά σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων. Ειδικότερα, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ξεκάθαρα ένας από τους παράγοντας που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση το 2010. Η ίδια τόνισε πως από τότε έχουν βελτιωθεί πολλά, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρα πως η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
Η Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα πως όταν μια κυβέρνηση δεν οικειοποιείται ένα πρόγραμμα διάσωσης, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Πηγή newsit

*** Αποκάλυψη ΒΟΜΒΑ! Το ΕΣΠΑ πάει για το ΚΟΡΑΝΙ και τα ΤΖΑΜΙΑ...

~ Λεφτά για τους Έλληνες δεν υπάρχουν. Λεφτά για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα δεν υπάρχουν. Λεφτά όμως για τη διδασκαλία του Κορανίου έχουμε. Σας παραθέτουμε την προκήρυξη του ΕΣΠΑ για την : «Αναβάθμιση των Ιεροσπουδαστηρίων - Παιδαγωγική υποστήριξη της διδασκαλίας του Κορανίου στους μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».
Παραθέτουμε αυτολεξεί.
Αναβάθμιση της ποιότητας των Ιεροσπουδαστηρίων και παιδαγωγική υποστήριξη της διδασκαλίας του Κορανίου στους μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μέσω της συγγραφής 10 διδακτικών βιβλίων των Ιεροσπουδαστηρίων (Γυμνασίου), μαζί με το ανάλογο πολυτροπικό υλικό και τα CD-ROM. Τα διδακτικά βιβλία θα εμπεριέχουν παιδαγωγικά και θρησκευτικά στοιχεία με βάση το Κοράνιο και τις αρχές της ισλαμικής θρησκείας, κατάλληλα αναπλαισιωμένα στην πραγματικότητα των μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων, δίχως αντιγραφή των γνωστικών αυτών αντικειμένων στο επίπεδο των Ισλαμικών Θεολογικών Σχολών της αλλοδαπής. Κάθε διδακτικό βιβλίο θα αναπτυχθεί σε ένα ρεαλιστικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) με στόχο να εισαγάγει τους μουσουλμάνους μαθητές/τριες σε έναν συμμετοχικό και δημιουργικό τρόπο σπουδής και μάθησης.
Σε ποιους απευθύνεται Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής Περίοδος υποβολής από 6/2/2017 έως 20/3/2017
Οι προτάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ – ΕΣΠΑ και μόνο η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υπογεγραμμένη στην «ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ"» στη διεύθυνση Κοραή 4, Αθήνα 105 64.
Περιοχή εφαρμογής
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Όροι και προϋποθέσεις. Η ηλεκτρονική πρόταση στο ΟΠΣ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αίτησης χρηματοδότησης περιλαμβάνει ...  Προϋπολογισμός € 100.000
Δείτε την ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ με ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Αναβάθμιση των Ιεροσπουδαστηρίων - Παιδαγωγική υποστήριξη της διδασκαλίας του Κορανίου στους μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης
Αναβάθμιση της ποιότητας των Ιεροσπουδαστηρίων και παιδαγωγική υποστήριξη της διδασκαλίας του Κορανίου στους μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μέσω της συγγραφής 10 διδακτικών βιβλίων των Ιεροσπουδαστηρίων (Γυμνασίου), μαζί με το ανάλογο πολυτροπικό υλικό και τα CD-ROM. Τα διδακτικά βιβλία θα εμπεριέχουν παιδαγωγικά και θρησκευτικά στοιχεία με βάση το Κοράνιο και τις αρχές της ισλαμικής θρησκείας, κατάλληλα αναπλαισιωμένα στην πραγματικότητα των μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων, δίχως αντιγραφή των γνωστικών αυτών αντικειμένων στο επίπεδο των Ισλαμικών Θεολογικών Σχολών της αλλοδαπής. Κάθε διδακτικό βιβλίο θα αναπτυχθεί σε ένα ρεαλιστικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) με στόχο να εισαγάγει τους μουσουλμάνους μαθητές/τριες σε έναν συμμετοχικό και δημιουργικό τρόπο σπουδής και μάθησης

***  Πάτησαν πόδι!Έβαλαν ''φρένο''(νόμος) στους ''ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ''...

~  Kοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας δήλωσε σήμερα,πως εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες,να βρίσκονται υπό κράτηση όσο διασταυρώνονται τα χαρτιά τους και οι αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο.Το εν λόγω σχέδιο δεν αποκλείεται να βρεθεί στο εαρινό κομμάτι νομοθετημάτων το οποίο θα προωθηθεί από το κόμμα Φίντες.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει το εξής: όσων μεταναστών οι αιτήσεις δεν απορρίπτονται αμέσως αλλά βρίσκονται υπό εξέταση δεν θα τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά θα κρατούνται σε ελέγχομενο περιβάλλον.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του Φίντες δήλωσε:«Θα υπάρχουν δύο επιλογές. Εάν εκπληρώνονται κάποια κριτήρια, μπορεί να τίθενται υπό κράτηση. Εάν όχι, θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο υποδοχής  όπου θα περιμένουν ώσπου οι αρχές να επεξεργάζονται τις αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει».


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα των πρώτων προημιτελικών του Κυπέλλου:

~    Για το κύπελλο Ελλάδας :ΤΕΤΑΡΤΗ 8-2-2017:
~* ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  4-0 .-  ^
Τα  γκολ : Ο Ρέις στο 6΄, ο Κλωναρίδης στο 32΄, ο Βιγιαφάνιες στο 61΄ και ο Εμποκού (πέναλτι) στο 68΄ ήταν οι σκόρερ του «τριφυλλιού».
 Το 1-0 με τον Ρέις : http://www.sport-fm.gr/videos/24083676 .-
Το 2-0 με τον Κλωναρίδη: http://www.sport-fm.gr/videos/24083677 .-  
Το 3-0 με τον Βιγιαφάνιες :http://www.sport-fm.gr/videos/24083678  .-
Το 4-0 με πέναλτι του Εμποκού:http://www.sport-fm.gr/videos/24083679 .
Διαιτητής: Δ.Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας)
Κίτρινες: Ρέις - Τσιλιανίδης, Δημούτσος, Τσουκαλάς, Ντοναρούμα, Γκάιτουτσικ
 Κόκκινες: 85΄ Γκάιτουτσικ (δεύτερη κίτρινη)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μ.Ουζουνίδης): Ο.Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Μολέδο (82΄ Ευαγγέλου), Κουτρουμπής, Χουλτ, Ρέις (77΄ Λουντ), Ζέκα, Βιγιαφάνιες, Εμποκού, Κλωναρίδης (62΄ Χατζηγιοβάνης), Μπεργκ
 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Δ.Ελευθερόπουλος): Ντοναρούμα, Βιτάλι, Σελίν, Τσουκαλάς, Γιαννούλης, Δημούτσος (73΄ Ιγκλέσιας), Καλτσάς (55΄ Ιωαννίδης), Κώτσιρας, Τσιλιανίδης (70΄ Μπαστιάνος), Μάσα, Μανιάς

~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  0-0 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παπαπέτρου (Αθήνας)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Φιγκέιρας - Μπάγκα, Πλατέλλας
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Φιγκέιρας, Σισοκό, Βιάνα, Νικολάου, Ρέτσος, Ανδρούτσος, Μανθάτης (61' Σεμπά), Μάρτινς (66' Φορτούνης), Ανσαριφάρντ, Καρντόσο (80' Ινγέγε).
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Ρικάρντο Σα Πίντο): Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Φυτανίδης, Ζησόπουλος, Κατράνης (80' Παντελιάδης), Μπάγκα, Ούμπιντες, Πλατέλλας, Τόνσο (85' Νάτσος), Λημνιός (69' Κυριακίδης), Λε Ταλέκ.

ΠΕΜΠΤΗ 9-2-2017 για το κύπελλο Ελλάδας  :
  Πλατανιάς-ΑΕΚ    0-0  .- ^
Τα  γκολ :
Διαιτητής : ο Μπλάνας
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Κοκκαλάς, Πριντέτα, Κάργας, Μπανανά, Αποστολόπουλος, Βάντερσον, Μαραγκός, Γιορέντε, Μουνάφο, Μανούσος, Σίγκνιεβιτς
Στον πάγκο για τους Κρητικούς οι: Σωτηρίου, Στανισάβλιεβιτς, Γουνδουλάκης, Γιακουμάκης, Μενδρινός, Παπανικολάου, Σκουλουδάκης. -
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Μάνταλος, Αϊντάρεβιτς, Μπακασέτας, Αραούχο .-
Αναπληρωματικοί για την "Ένωση" οι: Μπάρκας, Βινίσιους, Βάργκας, Γαλανόπουλος, Τσέλιος, Μεληκιώτης, Πέκχαρτ.-
~*  32' - Κίτρινη κάρτα για τον Πλατανιά ο Σίγκνιεβιτς, έπειτα από μια διένεξη που είχε με τον Σιμόες , 63' - Κίτρινη κάρτα για τον Πλατανιά ο Αποστολόπουλος για ένα τάκλιν στον Κολοβέτσιο. , 75' - Κίτρινη κάρτα για τον Πλατανιά Τη βλέπει ο Κάργας για ένα τράβηγμα στον Αϊντάρεβιτς.  -
~** 64' - Αλλαγή για την ΑΕΚ Στη θέση του Μπακασέτα μπαίνει ο Πέκχαρτ. , 67' - Αλλαγή για τον Πλατανιά Ο Γιακουμάκης αντικαθιστά τον Μανούσο.  , 80' - Αλλαγή για τον Πλατανιά Ο Μενδρινός στη θέση του Γιορέντε. , 85' - Αλλαγή για την ΑΕΚ Ο Γαλανόπουλος στο γήπεδο και εκτός αγωνιστικού χώρου ο Μάνταλος. , .-

  Ξάνθη-ΠΑΟΚ  1-2  , (0-1) .-
 Τα  γκολ : 21΄Μυστακίδης , 52' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, 1-1! με τον Λάζιτς!  ,63' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ, 1-2! Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο!  ο Πρίγιοβιτς  ,
Διαιτητής του αγώνα είναι ο Καραντώνης (Ημαθίας). Βοηθοί του οι Τάτσης (Ηπείρου) και Νατσιούλας (Λάρισας).
Ξάνθη (Ράζβαν Λουτσέσκου): Ζίφκοβιτς, Καρασαλίδης, Μπαξεβανίδης, Γιουνές, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Φλίσκας, Λάζιτς, Πιτσέλι, Σαλίμο, Καμαρά
 ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Μαλεζάς, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ, Μυστακίδης, Ενρίκε, Κουλούρης.
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων κάθονται οι: Σιαμπάνης, Κρέσπο, Τσίμιροτ, Πρίγιοβιτς, Κάτσε, Ματθαίου, Κίτσιου.
Και σε εκείνον των γηπεδούχων βρίσκονται οι: Σταθάκης, Τριάδης, Σολτάνι, Μεχία, Ράνος, Λισγάρας, Σβάρνας.
~* 16' Κίτρινη κάρτα στον Λάζιτς, που σήκωσε πολύ ψηλά το χέρι του και χτύπησε στο πρόσωπο τον Σάκχοφ.,42' Κίτρινη κάρτα στον Πέδρο Ενρίκε.,55' Κίτρινη κάρτα στον Λέοβατς. ,  70' ΑΠΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ!Ο Πέδρο Ενρίκε πάει πολύ επικίνδυνα, με τα δύο πόδια πάνω στον Καμαρά και βλέπει, σωστά, δεύτερη κίτρινη κάρτα. ,87΄ κίτρινη ο Φλίσκας
~** 31' Αναγκαστική αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Στη θέση του Κάνιας θα περάσει ο Κάτσε. ,59' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ, στη θέση του Κουλούρη ο Πρίγιοβιτς. ,72' Αλλαγή για την Ξάνθη, στη θέση του Καμαρά, ο Τριάδης., 73' Αλλαγή και για τον ΠΑΟΚ, στη θέση του Μπίσεσβαρ πέρασε ο Κίτσιου. , 82' Αλλαγή για την Ξάνθη, μέσα ο Σολτάνι στη θέση του Μπαξεβανίδη.  87' Αλλαγή για την Ξάνθη, στη θέση του Λάζιτς, ο Μεχία.-
Βίντεο :
~*ΞΑΝΘΗ-ΠΑΟΚ   1-2    1ο  γκολ  0-1  κύπελλο 9/2/2017:
~**ΞΑΝΘΗ-ΠΑΟΚ  1-2  κύπελλο  9/2/2017  γκολ:
https://youtu.be/RnBU73ZRVNA  .-

Στο Champions League Basket...
***   ΑΡΗΣ - ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ Γαλλίας   71-52 .-^
Με... ενάμιση πόδι στην επόμενη φάση ο Άρης, 71-52 Στρασμπούρ   Άνετος με το +19
Τα δεκάλεπτα: 19-8, 38-28, 55-39, 71-52
Διαιτητές: Κόντε (Ισπανία), Νέντοβιτς (Σλοβενία), Ομπράντοβιτς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη)
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Τζάκσον 9, Ξανθόπουλος, Τσαϊρέλης 5, Τζένκινς 9 (1), Κάμινγκς 21 (1), Ζάρας 1, Μούρτος, Σίμτσακ, Γκόρντον 4 (1), Γιάνκοβιτς 13 (2), Καββαδάς 5, Ντραγκίσεβιτς 4
ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ (Βενσά Κολέ): Λακόμπ 16 (1), Σλότερ 6, Λελούπ 2, Σι 2, Γουόκερ 6 (2), Ζατέι 2, Ντιλίκινα 5, Τράβις 7, Μέρφι 6, Χάουαρντ

~** Στο Champions League Basket... Τετάρτη 8-2-2017 :
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ - ΑΕΚ  77-78 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 16-9, 30-30, 53-56, 77-78
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Σιρέικα): Ντιγκς 18(3), Πάρκερ, Μπισκάουτσκις 1, Σιρουταβίτσιους 11(2), Μπεστ 4, Τσεπουκάιτις 6, Σαλένγκα 11(3), Βασίλιους 3, Γκάλντικας 6, Σούλσκις 17.
ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 9(1), ΜακΓκραθ 14(3), Ελονού 2, Σάκοτα 13(2), Βασιλειάδης 3(1), Χαριτόπουλος 2, Ντίξον 15(3), Λαρεντζάκης 5(1), Μαυροειδής 7, Ουίλιαμς 8(1).


~**Στο Champions League Basket  ΄Πέμπτη  09-02-2017 :
 ΠΑΟΚ-ΠΑΡΤΙΖΑΝ  74-76 .- ^

*** Σήμερα Πέμπτη 9-2-2017 Euroleague 22η  αγωνιστική :

~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  81-72 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 27-19 ,(42-41) ,62-54 , 81-72 .-
Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 17 (4), Νίκολς, Ρίβερς 4, Τζέιμς 15 (2), Παππάς 8, Φελντέιν 16 (4), Γκάμπριελ 5 (1), Τζεντίλε, Μπουρούσης 16 (1), Καλάθης
Μπάμπεργκ (Τρινκιέρι): Κοζέρ 5 (1), Μέλι 2, Ζήσης 10 (2), Τάις 18 (2), Λο 2, Στρέλνιεκς 5 (1), Βερεμένκο 2, Μίλερ 11 (1), Μακ Νιλ, Χέκμαν 6 (2), Ραντόσεβιτς 11
VIDEO :
~**ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  Ημίχρονο      42-41  9/2/2017: https://youtu.be/7FrbuVoQ_gc   .-
~**ΠΑΟ-ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  81-72   9/2/2017:
 https://youtu.be/LtQvzKax_a0 .-
~**ΠΑΟ-ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ   81-72  2ο  δεκάλεπτο  42-21  9/2/2017:
https://youtu.be/8ItdfSgS0wM .-
~**ΠΑΟ- ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ   81-72  1ο  δεκάλεπτο  27-19  9/2/2017: https://youtu.be/VCp9sxzO5NA .-
~**ΠΑΟ- ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ   81-72  1ο  δεκάλεπτο  27-19  9/2/2017: https://youtu.be/xFA5juJmh_M .-

~ ΟΥΝΙΚΞ ΚΑΖΑΝ -ΡΕΑΛ Μανδρίτης   77-81 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 18-17, 36-43, 59-57, 77-81.
Ούνικς Καζάν (Πασούτιν): Αντίποβ 5 (1), Κλαρκ 9 (1), Λάνγκφορντ 20 (1), Στολ, Παρακχούσκι 12, Κολόμ 11 (3τρ, 9ασ), Μπάνιτς 6, Βορόνοφ, Ουίλιαμς 8, Αντουσιτς 6.
Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ράντολφ 19 (2), Ντρέιπερ 3 (1), Νοτσιόνι 3 (1), Ντόνσιτς 5 (11ασ), Ματσιούλις 8 (2), Ρέγιες 3 (1), Αγιόν 12, Κάρολ 6, Χάντερ 14, Γιούλ 2, Τέιλορ 6.

~ ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ -ΑΡΜΑΝΙ Μιλάνο  90-86 .- ^

~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας- ΕΡΥΘΡΟΣ Αστέρας  102-80 .- ^

~ ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  85-84 .- ^

Παρασκευή 10-2-2017 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ  Κάουνας

~ ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ

~**  Η Επόμενη 23η αγωνιστική της Euroleague
23  και 24 Φεβρουαρίου 2017 :
23/02/2017 :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ. Α.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑ¨
ΜΙΛΑΝΟ -ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
24/02/2017 :
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ- ΖΑΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ
ΡΕΑΛ Μανδρίτης -ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ

***   Το  Υπόλοιπο πρόγραμμα των ελληνικών συμμετεχόντων ομάδων  στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ :

--------
  21η αγωνιστική 02 και03-02-2017 :
Ούνιξ Καζάν –Ολυμπιακός   75-90 .- ^
Γαλατάσαράϊ –Παναθηναϊκός  79-84 .- ^
22η αγωνιστική 09 και10-02-2017 :
Παναθηναϊκός-Μπάμπεργκ  81-72 .- ^
Ολυμπιακός-Ζαγκλίρις Κάουες  
 23η αγωνιστική 23και24-02-2017 :  
Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 
Παναθηναϊκός-Ούνιξ Καζάν 
 24η αγωνιστική 02 και 03-03-2017
Μακαμπί   Τ.Α.-Ολυμπιακός   
Νταρουσάφακα-Παναθηναϊκός
 25η αγωνιστική 09 και10 -03-2017  :   
 Ζαγκλίρις Κάουνες –Παναθηναϊκός  
 Ολυμπιακός-Νταρουσάφακα 
26η αγωνιστική  16  και 17-03-2017  :  
 Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μανδρίτης 
 Ολυμπιακός – Γαλατάσαράϊ 
 27η αγωνιστική 21 και 22-03-2017  : 
Παναθηναϊκός-Μιλάνο  
Ερυθρός Αστέρας –Ολυμπιακός
28η αγωνιστική 23 και 24 -03-2017
Ολυμπιακός-Ρεάλ Μανδρίτης
Μπασκόνια- Παναθηναϊκός
 29η  αγωνιστική  30 και31-03-2017  : 
Ανατολού  Εφές –Ολυμπιακός 
 Παναθηναϊκός  -ΤΣΣΚΑ   Μόσχας
30η αγωνιστική  06 και07-04-2017  :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας –Ολυμπιακός    
Μακαμπί Τ.Α. –Παναθηναϊκος   .-  

*** Το  υπόλοιπο  Πρόγραμμα της Euroleague  στο Ευρωμπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 22 Αγωνιστική :

09.02. 18:00Ούνικς ΚαζάνΡεάλ Μαδρίτης
 

09.02. 19:30Αναντολού ΕφέςΜιλάνο
 

09.02. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΕρυθρός Αστέρας
 

09.02. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπασκόνια
 

09.02. 21:15ΠαναθηναϊκόςΜπάμπεργκ
 

10.02. 19:00ΝταρουσάφακαΦενερμπαχτσέ
 

10.02. 21:00ΟλυμπιακόςΖαλγκίρις Κάουνας
 

10.02. 22:00ΜπαρτσελόναΓαλατάσαράι
 
Αγωνιστική ημέρα: 23
23.02. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
23.02. 19:45ΦενερμπαχτσέΟλυμπιακός
 
23.02. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΓαλατάσαράι
 
23.02. 21:45ΜιλάνοΜπαρτσελόνα
 
24.02. 19:00Αναντολού ΕφέςΜπασκόνια
 
24.02. 21:00ΜπάμπεργκΖαλγκίρις Κάουνας
 
24.02. 21:15ΠαναθηναϊκόςΟύνικς Καζάν
 
24.02. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΝταρουσάφακα
 
Αγωνιστική ημέρα: 24
02.03. 19:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΦενερμπαχτσέ
 
02.03. 19:45ΓαλατάσαράιΡεάλ Μαδρίτης
 
02.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΜπάμπεργκ
 
02.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΟλυμπιακός
 
02.03. 22:00ΜπασκόνιαΜιλάνο
 
03.03. 18:00Ούνικς ΚαζάνΑναντολού Εφές
 
03.03. 19:15ΝταρουσάφακαΠαναθηναϊκός
 
03.03. 22:00ΜπαρτσελόναΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
Αγωνιστική ημέρα: 25
09.03. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΓαλατάσαράι
 
09.03. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπασκόνια
 
09.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΠαναθηναϊκός
 
09.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜιλάνο
 
09.03. 22:00ΜπαρτσελόναΟύνικς Καζάν
 
10.03. 19:00Αναντολού ΕφέςΜπάμπεργκ
 
10.03. 21:45ΟλυμπιακόςΝταρουσάφακα
 
10.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΕρυθρός Αστέρας
 
Αγωνιστική ημέρα: 26
16.03. 19:00Αναντολού ΕφέςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
16.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΡεάλ Μαδρίτης
 
16.03. 21:45ΜιλάνοΕρυθρός Αστέρας
 
16.03. 21:45ΜπάμπεργκΦενερμπαχτσέ
 
17.03. 18:00Ούνικς ΚαζάνΖαλγκίρις Κάουνας
 
17.03. 19:00ΝταρουσάφακαΜπαρτσελόνα
 
17.03. 21:00ΟλυμπιακόςΓαλατάσαράι
 
17.03. 22:00ΜπασκόνιαΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
Αγωνιστική ημέρα: 27
21.03. 19:45ΦενερμπαχτσέΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
21.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΑναντολού Εφές
 
21.03. 21:00ΜπάμπεργκΜπασκόνια
 
21.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΜιλάνο
 
22.03. 18:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΝταρουσάφακα
 
22.03. 20:00ΓαλατάσαράιΟύνικς Καζάν
 
22.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟλυμπιακός
 
22.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπαρτσελόνα
 
Αγωνιστική ημέρα: 28
23.03. 19:30Αναντολού ΕφέςΦενερμπαχτσέ
 
23.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΖαλγκίρις Κάουνας
 
23.03. 21:45ΜιλάνοΜπάμπεργκ
 
23.03. 22:00ΜπασκόνιαΠαναθηναϊκός
 
24.03. 18:00Ούνικς ΚαζάνΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
24.03. 19:15ΝταρουσάφακαΓαλατάσαράι
 
24.03. 21:00ΟλυμπιακόςΡεάλ Μαδρίτης
 
24.03. 22:00ΜπαρτσελόναΕρυθρός Αστέρας
 
Αγωνιστική ημέρα: 29
30.03. 20:00Αναντολού ΕφέςΟλυμπιακός
 
30.03. 21:45ΜπάμπεργκΝταρουσάφακα
 
30.03. 22:00ΜπαρτσελόναΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
31.03. 20:00ΓαλατάσαράιΜπασκόνια
 
31.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟύνικς Καζάν
 
31.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜιλάνο
 
31.03. 21:45ΠαναθηναϊκόςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
31.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΦενερμπαχτσέ
 
Αγωνιστική ημέρα: 30
06.04. 20:45ΦενερμπαχτσέΜπαρτσελόνα
 
06.04. 21:00ΜπάμπεργκΓαλατάσαράι
 
06.04. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΠαναθηναϊκός
 
06.04. 22:00ΜπασκόνιαΖαλγκίρις Κάουνας
 
07.04. 20:00ΝταρουσάφακαΕρυθρός Αστέρας
 
07.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΟλυμπιακός
 
07.04. 21:45ΜιλάνοΟύνικς Καζάν
 
07.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΑναντολού Εφές
 
fixtures
SA÷3¬~ZA÷ΕΥΡΩΠΗ: Ευρωλίγκα¬ZEE÷YJaj0Opm¬ZB÷6¬ZY÷Ευρώπη¬ZC÷APnAGZMA¬ZD÷t¬ZE÷bkRCkfhd¬ZF÷0¬ZO÷0¬ZG÷1¬ZH÷6_YJaj0Opm¬ZJ÷2¬ZL÷/basketball/europe/euroleague/¬ZX÷01Ευρώπη 006Ευρώπη0010000000153000Ευρωλίγκα 009ωλίγκα000¬ZCC÷0¬~AA÷txcFQ4Bj¬AD÷1486656000¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ούνικς Καζάν¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 22¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷UNI¬AE÷Ούνικς Καζάν¬WU÷unics-kazan¬WN÷REA¬AF÷Ρεάλ Μαδρίτης¬WV÷real-madrid¬AL÷{"1":[{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novacyprus.com\/Home.aspx?a_id=1500"},{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novasports.gr\/Home.aspx?a_id=256"}]}¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷bJ2uX6YM¬AD÷1486661400¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Αναντολού Εφές¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 22¬AX÷0¬BX÷-1¬WN÷OLI¬AF÷Μιλάνο¬WV÷milan¬WM÷EFE¬AE÷Αναντολού Εφές¬WU÷anadolu-efes¬AL÷{"1":[{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novacyprus.com\/Home.aspx?a_id=1500"},{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novasports.gr\/Home.aspx?a_id=256"}]}¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷fuocklli¬AD÷1486663200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 22¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷CSK¬AE÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬WU÷cska-moscow¬WN÷CRV¬AF÷Ερυθρός Αστέρας¬WV÷crvena-zvezda-mts¬AL÷{"1":[{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novacyprus.com\/Home.aspx?a_id=1500"},{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novasports.gr\/Home.aspx?a_id=256"}]}¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷xA1qWQmT¬AD÷1486667100¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 22¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷MAC¬AE÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬WU÷maccabi-tel-aviv¬WN÷BAS¬AF÷Μπασκόνια¬WV÷saski-baskonia¬AL÷{"1":[{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novacyprus.com\/Home.aspx?a_id=1500"},{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novasports.gr\/Home.aspx?a_id=256"}]}¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷rivCRpdp¬AD÷1486667700¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Παναθηναϊκός¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 22¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷PAN¬AE÷Παναθηναϊκός¬WU÷panathinaikos¬WN÷BAM¬AF÷Μπάμπεργκ¬WV÷brose-bamberg¬AL÷{"1":[{"BN":"\u0395\u03a1\u03a4","BU":"http:\/\/www.ert.gr\/"}]}¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷YVq1l83c¬AD÷1486746000¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Νταρουσάφακα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 22¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷DAR¬AE÷Νταρουσάφακα¬WU÷darussafaka¬WN÷FEN¬AF÷Φενερμπαχτσέ¬WV÷fenerbahce¬AL÷{"1":[{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novacyprus.com\/Home.aspx?a_id=1500"},{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novasports.gr\/Home.aspx?a_id=256"}]}¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷UcwAnnY9¬AD÷1486753200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ολυμπιακός¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 22¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷OLP¬AE÷Ολυμπιακός¬WU÷olympiakos¬WN÷ZAL¬AF÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬WV÷zalgiris-kaunas¬AL÷{"1":[{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novacyprus.com\/Home.aspx?a_id=1500"},{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novasports.gr\/Home.aspx?a_id=256"}]}¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷j7v6mSI3¬AD÷1486756800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπαρτσελόνα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 22¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAR¬AE÷Μπαρτσελόνα¬WU÷barcelona¬WN÷GAL¬AF÷Γαλατάσαράι¬WV÷galatasaray¬AL÷{"1":[{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novacyprus.com\/Home.aspx?a_id=1500"},{"BN":"Nova Sports","BU":"http:\/\/www.novasports.gr\/Home.aspx?a_id=256"}]}¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷xOtIpQ2M¬AD÷1487869200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 23¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷CSK¬AE÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬WU÷cska-moscow¬WN÷MAC¬AF÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬WV÷maccabi-tel-aviv¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷MeIlu4Qq¬AD÷1487871900¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Φενερμπαχτσέ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 23¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷FEN¬AE÷Φενερμπαχτσέ¬WU÷fenerbahce¬WN÷OLP¬AF÷Ολυμπιακός¬WV÷olympiakos¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷OKxEo6mG¬AD÷1487872800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ερυθρός Αστέρας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 23¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷CRV¬AE÷Ερυθρός Αστέρας¬WU÷crvena-zvezda-mts¬WN÷GAL¬AF÷Γαλατάσαράι¬WV÷galatasaray¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷KnWMqpIS¬AD÷1487879100¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μιλάνο¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 23¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷OLI¬AE÷Μιλάνο¬WU÷milan¬WN÷BAR¬AF÷Μπαρτσελόνα¬WV÷barcelona¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷ULHhvOuj¬AD÷1487955600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Αναντολού Εφές¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 23¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷EFE¬AE÷Αναντολού Εφές¬WU÷anadolu-efes¬WN÷BAS¬AF÷Μπασκόνια¬WV÷saski-baskonia¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷AHfu2RXd¬AD÷1487962800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπάμπεργκ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 23¬AX÷0¬BX÷-1¬WN÷ZAL¬AF÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬WV÷zalgiris-kaunas¬WM÷BAM¬AE÷Μπάμπεργκ¬WU÷brose-bamberg¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷OKbq1om3¬AD÷1487963700¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Παναθηναϊκός¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 23¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷PAN¬AE÷Παναθηναϊκός¬WU÷panathinaikos¬WN÷UNI¬AF÷Ούνικς Καζάν¬WV÷unics-kazan¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷Isbm0529¬AD÷1487966400¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ρεάλ Μαδρίτης¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 23¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷REA¬AE÷Ρεάλ Μαδρίτης¬WU÷real-madrid¬WN÷DAR¬AF÷Νταρουσάφακα¬WV÷darussafaka¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷AuwShNfq¬AD÷1488474000¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 24¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷ZAL¬AE÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬WU÷zalgiris-kaunas¬WN÷FEN¬AF÷Φενερμπαχτσέ¬WV÷fenerbahce¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷dYdiaPHF¬AD÷1488476700¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Γαλατάσαράι¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 24¬AX÷0¬BX÷-1¬WN÷REA¬AF÷Ρεάλ Μαδρίτης¬WV÷real-madrid¬WM÷GAL¬AE÷Γαλατάσαράι¬WU÷galatasaray¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷MFtWisAk¬AD÷1488477600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ερυθρός Αστέρας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 24¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷CRV¬AE÷Ερυθρός Αστέρας¬WU÷crvena-zvezda-mts¬WN÷BAM¬AF÷Μπάμπεργκ¬WV÷brose-bamberg¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷h0j0c3nS¬AD÷1488481500¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 24¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷MAC¬AE÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬WU÷maccabi-tel-aviv¬WN÷OLP¬AF÷Ολυμπιακός¬WV÷olympiakos¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷E9idbqXL¬AD÷1488484800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπασκόνια¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 24¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAS¬AE÷Μπασκόνια¬WU÷saski-baskonia¬WN÷OLI¬AF÷Μιλάνο¬WV÷milan¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷WpOME4H2¬AD÷1488556800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ούνικς Καζάν¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 24¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷UNI¬AE÷Ούνικς Καζάν¬WU÷unics-kazan¬WN÷EFE¬AF÷Αναντολού Εφές¬WV÷anadolu-efes¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷4vWzi1Pe¬AD÷1488561300¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Νταρουσάφακα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 24¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷DAR¬AE÷Νταρουσάφακα¬WU÷darussafaka¬WN÷PAN¬AF÷Παναθηναϊκός¬WV÷panathinaikos¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷rVUvjLv2¬AD÷1488571200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπαρτσελόνα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 24¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAR¬AE÷Μπαρτσελόνα¬WU÷barcelona¬WN÷CSK¬AF÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬WV÷cska-moscow¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷AyNQDOW8¬AD÷1489078800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 25¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷CSK¬AE÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬WU÷cska-moscow¬WN÷GAL¬AF÷Γαλατάσαράι¬WV÷galatasaray¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷h0CVCrnF¬AD÷1489081500¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Φενερμπαχτσέ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 25¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷FEN¬AE÷Φενερμπαχτσέ¬WU÷fenerbahce¬WN÷BAS¬AF÷Μπασκόνια¬WV÷saski-baskonia¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷xjw7gfof¬AD÷1489082400¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 25¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷ZAL¬AE÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬WU÷zalgiris-kaunas¬WN÷PAN¬AF÷Παναθηναϊκός¬WV÷panathinaikos¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷4xuaeGGs¬AD÷1489086300¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 25¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷MAC¬AE÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬WU÷maccabi-tel-aviv¬WN÷OLI¬AF÷Μιλάνο¬WV÷milan¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷r387iYF6¬AD÷1489089600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπαρτσελόνα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 25¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAR¬AE÷Μπαρτσελόνα¬WU÷barcelona¬WN÷UNI¬AF÷Ούνικς Καζάν¬WV÷unics-kazan¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷4C93hE00¬AD÷1489165200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Αναντολού Εφές¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 25¬AX÷0¬BX÷-1¬WN÷BAM¬AF÷Μπάμπεργκ¬WV÷brose-bamberg¬WM÷EFE¬AE÷Αναντολού Εφές¬WU÷anadolu-efes¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷xQ7BjhVC¬AD÷1489175100¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ολυμπιακός¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 25¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷OLP¬AE÷Ολυμπιακός¬WU÷olympiakos¬WN÷DAR¬AF÷Νταρουσάφακα¬WV÷darussafaka¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷bav3fzWm¬AD÷1489176000¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ρεάλ Μαδρίτης¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 25¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷REA¬AE÷Ρεάλ Μαδρίτης¬WU÷real-madrid¬WN÷CRV¬AF÷Ερυθρός Αστέρας¬WV÷crvena-zvezda-mts¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷jTBFkCpJ¬AD÷1489683600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Αναντολού Εφές¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 26¬AX÷0¬BX÷-1¬WN÷MAC¬AF÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬WV÷maccabi-tel-aviv¬WM÷EFE¬AE÷Αναντολού Εφές¬WU÷anadolu-efes¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷OGtU8Zps¬AD÷1489691700¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Παναθηναϊκός¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 26¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷PAN¬AE÷Παναθηναϊκός¬WU÷panathinaikos¬WN÷REA¬AF÷Ρεάλ Μαδρίτης¬WV÷real-madrid¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷WOl2DFxQ¬AD÷1489693500¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μιλάνο¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 26¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷OLI¬AE÷Μιλάνο¬WU÷milan¬WN÷CRV¬AF÷Ερυθρός Αστέρας¬WV÷crvena-zvezda-mts¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷hYkbEeNJ¬AD÷1489693500¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπάμπεργκ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 26¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAM¬AE÷Μπάμπεργκ¬WU÷brose-bamberg¬WN÷FEN¬AF÷Φενερμπαχτσέ¬WV÷fenerbahce¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷jTXp5ip6¬AD÷1489766400¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ούνικς Καζάν¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 26¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷UNI¬AE÷Ούνικς Καζάν¬WU÷unics-kazan¬WN÷ZAL¬AF÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬WV÷zalgiris-kaunas¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷27uY7g0m¬AD÷1489770000¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Νταρουσάφακα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 26¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷DAR¬AE÷Νταρουσάφακα¬WU÷darussafaka¬WN÷BAR¬AF÷Μπαρτσελόνα¬WV÷barcelona¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷d6Yt6XUa¬AD÷1489777200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ολυμπιακός¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 26¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷OLP¬AE÷Ολυμπιακός¬WU÷olympiakos¬WN÷GAL¬AF÷Γαλατάσαράι¬WV÷galatasaray¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷pWUx7DFg¬AD÷1489780800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπασκόνια¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 26¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAS¬AE÷Μπασκόνια¬WU÷saski-baskonia¬WN÷CSK¬AF÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬WV÷cska-moscow¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷neRg3VEI¬AD÷1490118300¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Φενερμπαχτσέ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 27¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷FEN¬AE÷Φενερμπαχτσέ¬WU÷fenerbahce¬WN÷MAC¬AF÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬WV÷maccabi-tel-aviv¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷vkEuRY6P¬AD÷1490119200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 27¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷ZAL¬AE÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬WU÷zalgiris-kaunas¬WN÷EFE¬AF÷Αναντολού Εφές¬WV÷anadolu-efes¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷UJWl4BaC¬AD÷1490122800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπάμπεργκ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 27¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAM¬AE÷Μπάμπεργκ¬WU÷brose-bamberg¬WN÷BAS¬AF÷Μπασκόνια¬WV÷saski-baskonia¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷QoQc2kUO¬AD÷1490123700¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Παναθηναϊκός¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 27¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷PAN¬AE÷Παναθηναϊκός¬WU÷panathinaikos¬WN÷OLI¬AF÷Μιλάνο¬WV÷milan¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷bZfCLCUn¬AD÷1490198400¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 27¬AX÷0¬BX÷-1¬WN÷DAR¬AF÷Νταρουσάφακα¬WV÷darussafaka¬WM÷CSK¬AE÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬WU÷cska-moscow¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷xQgGKWqg¬AD÷1490205600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Γαλατάσαράι¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 27¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷GAL¬AE÷Γαλατάσαράι¬WU÷galatasaray¬WN÷UNI¬AF÷Ούνικς Καζάν¬WV÷unics-kazan¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷GA57MhFt¬AD÷1490205600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ερυθρός Αστέρας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 27¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷CRV¬AE÷Ερυθρός Αστέρας¬WU÷crvena-zvezda-mts¬WN÷OLP¬AF÷Ολυμπιακός¬WV÷olympiakos¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷pjgKJjaa¬AD÷1490212800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ρεάλ Μαδρίτης¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 27¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷REA¬AE÷Ρεάλ Μαδρίτης¬WU÷real-madrid¬WN÷BAR¬AF÷Μπαρτσελόνα¬WV÷barcelona¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷Ykz1k36s¬AD÷1490290200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Αναντολού Εφές¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 28¬AX÷0¬BX÷-1¬WN÷FEN¬AF÷Φενερμπαχτσέ¬WV÷fenerbahce¬WM÷EFE¬AE÷Αναντολού Εφές¬WU÷anadolu-efes¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷OvTDn1j0¬AD÷1490295900¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 28¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷MAC¬AE÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬WU÷maccabi-tel-aviv¬WN÷ZAL¬AF÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬WV÷zalgiris-kaunas¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷GEP5lNLm¬AD÷1490298300¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μιλάνο¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 28¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷OLI¬AE÷Μιλάνο¬WU÷milan¬WN÷BAM¬AF÷Μπάμπεργκ¬WV÷brose-bamberg¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷UHT9msyf¬AD÷1490299200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπασκόνια¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 28¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAS¬AE÷Μπασκόνια¬WU÷saski-baskonia¬WN÷PAN¬AF÷Παναθηναϊκός¬WV÷panathinaikos¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷zyW08rDJ¬AD÷1490371200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ούνικς Καζάν¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 28¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷UNI¬AE÷Ούνικς Καζάν¬WU÷unics-kazan¬WN÷CSK¬AF÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬WV÷cska-moscow¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷2VRHoL56¬AD÷1490375700¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Νταρουσάφακα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 28¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷DAR¬AE÷Νταρουσάφακα¬WU÷darussafaka¬WN÷GAL¬AF÷Γαλατάσαράι¬WV÷galatasaray¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷MXsJqazJ¬AD÷1490382000¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ολυμπιακός¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 28¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷OLP¬AE÷Ολυμπιακός¬WU÷olympiakos¬WN÷REA¬AF÷Ρεάλ Μαδρίτης¬WV÷real-madrid¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷rsqFpuLC¬AD÷1490385600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπαρτσελόνα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 28¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAR¬AE÷Μπαρτσελόνα¬WU÷barcelona¬WN÷CRV¬AF÷Ερυθρός Αστέρας¬WV÷crvena-zvezda-mts¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷OthOIAE5¬AD÷1490893200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Αναντολού Εφές¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 29¬AX÷0¬BX÷-1¬WN÷OLP¬AF÷Ολυμπιακός¬WV÷olympiakos¬WM÷EFE¬AE÷Αναντολού Εφές¬WU÷anadolu-efes¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷65sTHUTB¬AD÷1490899500¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπάμπεργκ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 29¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAM¬AE÷Μπάμπεργκ¬WU÷brose-bamberg¬WN÷DAR¬AF÷Νταρουσάφακα¬WV÷darussafaka¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷K8oXGlqI¬AD÷1490900400¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπαρτσελόνα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 29¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAR¬AE÷Μπαρτσελόνα¬WU÷barcelona¬WN÷MAC¬AF÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬WV÷maccabi-tel-aviv¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷hMquFSDU¬AD÷1490979600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Γαλατάσαράι¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 29¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷GAL¬AE÷Γαλατάσαράι¬WU÷galatasaray¬WN÷BAS¬AF÷Μπασκόνια¬WV÷saski-baskonia¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷EVpyG8bO¬AD÷1490979600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ερυθρός Αστέρας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 29¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷CRV¬AE÷Ερυθρός Αστέρας¬WU÷crvena-zvezda-mts¬WN÷UNI¬AF÷Ούνικς Καζάν¬WV÷unics-kazan¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷Q9EgYkEh¬AD÷1490979600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 29¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷ZAL¬AE÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬WU÷zalgiris-kaunas¬WN÷OLI¬AF÷Μιλάνο¬WV÷milan¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷hdGozCqt¬AD÷1490985900¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Παναθηναϊκός¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 29¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷PAN¬AE÷Παναθηναϊκός¬WU÷panathinaikos¬WN÷CSK¬AF÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬WV÷cska-moscow¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷WnFkZVbn¬AD÷1490986800¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ρεάλ Μαδρίτης¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 29¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷REA¬AE÷Ρεάλ Μαδρίτης¬WU÷real-madrid¬WN÷FEN¬AF÷Φενερμπαχτσέ¬WV÷fenerbahce¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷6JM1WTr5¬AD÷1491500700¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Φενερμπαχτσέ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 30¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷FEN¬AE÷Φενερμπαχτσέ¬WU÷fenerbahce¬WN÷BAR¬AF÷Μπαρτσελόνα¬WV÷barcelona¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷OfXdX9Tb¬AD÷1491501600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπάμπεργκ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 30¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAM¬AE÷Μπάμπεργκ¬WU÷brose-bamberg¬WN÷GAL¬AF÷Γαλατάσαράι¬WV÷galatasaray¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷EqQ9U7DH¬AD÷1491501900¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 30¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷MAC¬AE÷Μακάμπι Τελ Αβίβ¬WU÷maccabi-tel-aviv¬WN÷PAN¬AF÷Παναθηναϊκός¬WV÷panathinaikos¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷pAL5VmbB¬AD÷1491505200¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μπασκόνια¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 30¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷BAS¬AE÷Μπασκόνια¬WU÷saski-baskonia¬WN÷ZAL¬AF÷Ζαλγκίρις Κάουνας¬WV÷zalgiris-kaunas¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷zaEISorU¬AD÷1491584400¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Νταρουσάφακα¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 30¬AX÷0¬BX÷-1¬WN÷CRV¬AF÷Ερυθρός Αστέρας¬WV÷crvena-zvezda-mts¬WM÷DAR¬AE÷Νταρουσάφακα¬WU÷darussafaka¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷hzPDTRSN¬AD÷1491584400¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 30¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷CSK¬AE÷ΤΣΣΚΑ Μόσχας¬WU÷cska-moscow¬WN÷OLP¬AF÷Ολυμπιακός¬WV÷olympiakos¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷CK5pO5jo¬AD÷1491590700¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Μιλάνο¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 30¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷OLI¬AE÷Μιλάνο¬WU÷milan¬WN÷UNI¬AF÷Ούνικς Καζάν¬WV÷unics-kazan¬AW÷1¬AN÷n¬~AA÷QNgSnkTo¬AD÷1491591600¬AB÷1¬CR÷1¬AC÷1¬CX÷Ρεάλ Μαδρίτης¬ER÷Αγωνιστική ημέρα: 30¬AX÷0¬BX÷-1¬WM÷REA¬AE÷Ρεάλ Μαδρίτης¬WU÷real-madrid¬WN÷EFE¬AF÷Αναντολού Εφές¬WV÷anadolu-efes¬AW÷1¬AN÷n¬~~
3
1486635431
167
72

 ***  TV ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
 
Όταν η φύση ζωγραφίζει !!!!!!!!!!!!!!!!......
 
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017, 11:18
FOX Sports
NCAA Arizona - Stanford Cardinal
06:00
NOVASPORTS 1
Euroleague Ούνικς Καζάν - Ρεάλ Μαδρίτης
18:00
NOVASPORTS 4
Euroleague Αναντολού Εφές - Αρμάνι Μιλάνο
19:30
NOVASPORTS 3
Euroleague ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ερυθρός Αστέρας
20:00
NOVASPORTS 2
Euroleague Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπασκόνια
21:05
ΕΡΤ2
Euroleague Παναθηναϊκός - Μπάμπεργκ
21:15
OTE Sport 4
NBA Νιου Γιορκ Νικς - Λος Άντζελες Κλίπερς
03:00
OTE Sport 6
Τένις ATP 250, Σόφια
12:00
OTE Sport 1
Κύπελλο Ελλάδας Πλατανιάς - ΑΕΚ
17:15
OTE Sport 1
Κύπελλο Ελλάδας Ξάνθη - ΠΑΟΚ
19:30
OTE Sport 7
Champions League Χάντμπολ Ράιν Νέκαρ Λέβεν - Τάουρον Κίλτσε
20:00
OTE Sport 5
WRC Ράλι Σουηδίας, SSS1 Karlstad
21:00
OTE Sport 8
Βόλεϊ Πιατσέντζα - Καλάμπρια
21:00

 Ζωγραφιές   από την φύση πάνω από το Αρφαρά  !...
 
*** Τα  βίντεο μας  για σήμερα : ΔΕΙΤΕ ΤΑ  ....
~* Χορός Orientel:
https://youtu.be/EV3FL9kEfGs .-
~* χορός Tribal Fussion 2017:
 https://youtu.be/1R_smZpFcVc .-
~*The  Annita live  7/2/2017:
 https://youtu.be/B8uaazZYfJ8 .-
~*Κατασκευή origami  2017 :
 https://youtu.be/HRXmFdgyidg .-
~*Ρεπορτάζ Ελλήνων για Σόϊμπλερ 9/2/2017:
 https://youtu.be/63ApkLLVgjM .-
~*Αλέκος ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ 9/2/2017:
 https://youtu.be/_Qs8NiUi36g .-
~*Κυριάκος Βελόπουλος 6    9/2/2017:
https://youtu.be/Kt3B8ZSPTyg .-
~*Κυριάκος Βελόπουλος  1  9/2/2017:
https://youtu.be/AkZ3jSLSR2M .-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
 ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 31  Ιανουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .....    :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/01/news-31-2017.html .-
~ ARFARA NEWS  2 Η Εφημερίδα μας Τρίτη  31 Ιανουαρίου 2017   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-2-31-2017.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017:
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 01  Φεβρουαρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !......  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/news-01-2017.html .-  
~**  ARFARA NEWS 2  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη  01  Φεβρουαρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-2-01-2017.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 02-02-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-02-02-2017.html .- 
~ **Η  Εφημερίδα μας  Αrfara news Παρασκευή 03  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/rfara-news-03-2017.html .- 

~**Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο  04  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-04-2017.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 05  Φεβρουαρίου  2017 : ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......
 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-05-2017.html .-  

**ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ   5  και  6  Φεβρουαρίου 2017  :
Ενημέρωση και για την εβδομάδα που μας άφησε .....

:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/5-6-2017.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 06  Φεβρουαρίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  ~ Από Αθήνα Κερατσίνι Νοσοκομείο Ερυθρός ...6-2-2017 ......
: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/02/news-06-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/02/news-07-2017.html .-  
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-   
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2 , Τρίτη  07  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/news-2-2017.html .-

~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας ......    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-08-2017.html .-
~  
~
***   BINTEO  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5187   video.  -    Σταματης Σκουλικας  2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3427   video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3412  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.026  βίντεο   .-  
~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .        
 *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
   STAMOS -ARFARA -GREECE ,
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-  ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 .--
~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου