ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....
~
Πατήματα Παναγίας Προυσιώτισσας

Κώλυμα ιεροσύνης
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Γέροντα, αφού η εξομολόγηση τα σβήνει όλα, τότε γιατί αυτός που κάνει μεγάλη σαρκική αμαρτία δε μπορεί να γίνει ιερέας;
- (Εκείνη τη στιγμή ο γέροντας έτυχε να κρατάει δύο ανοξείδωτα κύπελλα που κερνούσε νερό στους προσκυνητές). Δε μου λες, αν το κύπελλο σπάσει και το ηλεκτροκολλήσω τότε δε θα γίνει γερό;
- Ναι, και μάλιστα πιο γερό από ότι ήταν πριν.
- Τότε, να που το ένα με την κόλληση έγινε πολύ γερό, ενώ το άλλο, που δεν έχει κόλληση, δεν είναι μεν τόσο γερό, αλλά είναι απείραχτο. Όταν έλθει ο Βασιλιάς, με ποιο ποτήρι θα του δώσουμε να πιει νερό;
- Με το δεύτερο, το απείραχτο, που δεν έχει κολληθεί.
- Ε, για αυτό κάνουμε ιερείς εκείνους, που δεν έκαναν αμαρτία ασχέτως εάν δεν είναι τόσο θερμοί, όσο εκείνοι που έκαναν αμαρτία.

Ιερά Μονή Αγάθωνα

Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας

Γέφυρα Γοργοπόταμου

Ταβέρνα -αναψυκτήριο Προυσιώτισσα

Στην πλατεία του Θέρμου
2 Μαΐου
Ανακομιδή των ι. λειψάνων Αθανασίου του Μεγάλου, πατριάρχου Αλεξανδρείας († 2 Μαίου 379). Μαρτύρων Εσπέρου και Ζωής, και των τέκνων αυτών Θεοδούλου και Κυριάκου (1). Οσίου Ιορδάνου του θαυματουργού.
(1) Οι άγιοι Έσπερος, Ζωή και τα τέκνα τους Κυριάκος και Θεόδουλος έζησαν το 2ο αιώνα στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού. Η καταγωγή τους ήταν από την Παμφυλία και ανήκαν ως δούλοι στο Ρωμαίο Κάταλλο και τη γυναίκα του Πετραδία, ο οποίος απαγόρευε στη χριστιανική οικογένεια να προσεύχεται και να υμνεί το δημιουργό Θεό της. Όταν δε ο Κάταλλος απέκτησε γιο, θέλησε να εορτάσουν το γεγονός όλοι οι δούλοι του. Διέταξε λοιπόν σε κοινό τραπέζι να γευθούν όλοι άφθονα ειδωλόθυτα και κρασί. Ο Έσπερος και η οικογένειά του περιορίστηκαν σε ξηροφαγία. Ο Ρωμαίος κύριός τους πρόσεξε τη στάση τους και τους διέταξε να φάνε δια της βίας. Όμως όλα τα μέλη της οικογένειας αρνήθηκαν και δήλωσαν ότι λυπούνται που αυτή τη φορά δεν θα υπακούσουν τον κύριό τους. Έξαλλος από την οργή ο Κάταλλος διέταξε να ανάψουν ένα μεγάλο κλίβανο και αφού τον πύρωσε καλά έριξε μέσα τούς τέσσερις μάρτυρες. Όταν όμως το πρωί άνοιξαν τον κλίβανο βρήκαν μεν νεκρούς και τούς τέσσερις μάρτυρες αλλά χωρίς τα λείψανά τους να έχουν καεί. ~

~
 Αρφαρά Καλαμάτας Μεσσηνίας

~** Λαογραφικό Μουσείο Άνω Αρφαρά Μεσσηνίας(Ανδρέας Ηλιόπουλος) : https://youtu.be/Ly75IFnvzUA .-

~*  ARFARA KALAMATAS MESSINIAS 02/05/2016: https://youtu.be/uER8oDLjPSk .-

Σήμερα 02/05/2017 εορτάζουν:
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, Άγιοι Έσπερος, Ζωή και τα τέκνα τους Κυριάκος και Θεόδουλος, Οσία Ματρώνα εκ Ρωσίας

 ~   Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~   Στύλος γέγονας ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων, τὴν Ἐκκλησίαν Ἱεράρχα Ἀθανάσιε· τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Ὑιόν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατᾑσχυνας Ἄρείον· Πάτερ Ὅσιε, Χριστόν τὸν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν, τό μέγα ἔλεος.
 ~*  Απολυτίκιο Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Αθανασίου - 2 ΜΑΙΟΥ  : https://youtu.be/9KOkP-MWnvg  .-


~
Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπ....
 
Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή
 
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος
 
Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριο....
 
Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων

Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων
 
Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου

Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου
***  ΑΥΡΙΟ στον Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟ ! Ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΡΙΧΝΕΙ τη ΒΟΜΒΑ για τον Ι.ΣΑΒΒΙΔΗ...

~   Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ΚΥΡΙΑΚΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ, τον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, αύριο στην εκπομπή ΣΚΑΙ στις 3.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα μιλήσει για τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τον Ιβάν Σαββίδη, τις σχέσεις του με το πολιτικό σύστημα και τις 'επενδύσεις'.
Φυσικά ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα δώσει απαντήσεις και στα φλέγοντα ερωτήματα των πολιτών γύρω από τις σκέψεις και το όραμα του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για την οικονομία, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την παραγωγή πλούτου.
Φυσικά τα Εθνικά Θέματα και η επιθετικότητα της Τουρκίας θα απασχολήσουν τη συζήτηση καθώς και το ποια είναι η νέα, γεωστρατηγική σκακιέρα που διαμορφώνεται.

***  Όλη η ΕΛΛΑΔΑ συντονίζεται την ΠΕΜΠΤΗ ! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα μιλήσει για ΟΛΑ στον ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟ...

~ Ο Αιμίλιος Λιάτσος θα φιλοξενήσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 4 Μαΐου, τον Κ.Βελόπουλο στο Kontra Channel. Ο Πρόεδρος του κόμματος θα αναπτύξει το πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, την αύξηση του πλούτου, τα Εθνικά Θέματα, την απεμπλοκή από το άρμα της Δύσης, που δεν προσφέρει τα αναμενόμενα στην Ελλάδα.
Θα αναπτύξει επίσης την άποψη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ η οποία έχουσα ΠΛΗΡΗ επίγνωση της ΑΞΙΑΣ του Κοινοβουλευτισμού και της ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ της χρονικής περιόδου, προτείνει μέτρα που θα αναβαθμίσουν το θεσμό αυτό, αλλά και θα κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ότι, όλοι είναι ΙΣΟΙ απέναντι στο ΝΟΜΟ, δίχως ΚΑΜΙΑ Εξαίρεση.

***  Όλο και μειώνεται η παραγωγή πατάτας στη Μεσσηνία 
Πρέπει να αλλάξουν πολλά για να στραφούν οι νέοι στα χωράφια 
Κυριολεκτικά δίπλα μας είναι η καλλιέργεια πατάτας, με τεράστιες εκτάσεις στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας. Όμως, όσο περνούν τα χρόνια, οι παραγωγοί της Μεσσηνίας την εγκαταλείπουν. Να σκεφθεί κανείς πως κάποτε ο νομός έφτανε τους 45.000 τόνους, ενώ φέτος δύσκολα η παραγωγή θα καταφέρει να φτάσει τους 8.000.
Βρεθήκαμε, λοιπόν, στα πατατοχώραφα της Δυτικής Παραλίας, όπου συναντήσαμε τον Γιώργο Δούβα, αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, και μιλήσαμε για τη φετινή παραγωγή πατάτας, που αυτή τη στιγμή είναι στα τελειώματά της, για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην αγροτική αγορά, αλλά και για το πώς ένας «πνιγμένος στα χρέη» Αγροτικός Συνεταιρισμός κατάφερε να ορθοποδήσει και να κάνει σχέδια για το μέλλον.

-Πόσο δύσκολη είναι η καλλιέργεια της πατάτας και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει;
Η πατάτα είναι μια χειμωνιάτικη καλλιέργεια με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή υπάρχουν κίνδυνοι όπως ο παγετός, οι δυνατοί άνεμοι, οι έντονες βροχοπτώσεις, κίνδυνοι δηλαδή που δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά υπάρχουν στο πρόγραμμα. Έτσι, ένας παραγωγός που ασχολείται με μια τέτοια καλλιέργεια, πρέπει να είναι σε επιφυλακή μέρα-νύχτα.
-Ποια τα στοιχεία για τη φετινή παραγωγή μέχρι αυτή τη στιγμή και ποιες οι τιμές;
Για τη φετινή παραγωγή ακόμα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία. Μέχρι στιγμής οι αποδόσεις δεν είναι μεγάλες, αφού είχαμε έναν παγερό χειμώνα, έτσι τα φυτά δεν αναπτύχθηκαν σωστά.
Σχετικά με τις τιμές, αυτές είναι πολύ πιεσμένες, ενώ λίγες είναι οι ελληνικές πατάτες φέτος. Στις τελευταίες συναλλαγές, πάντως, που έγιναν, κυμάνθηκαν από 35 έως 40 λεπτά ανά κιλό.
-Η πατάτα της Μεσσηνίας τι ποσοστό στην παραγωγή της χώρας καλύπτει;
Τα προηγούμενα χρόνια η Μεσσηνία παρήγαγε, σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου 45.000 τόνους, πέρυσι με τη βία φθάσαμε τους 12.000 τόνους, ενώ για φέτος υπολογίζουμε γύρω στους 8.000.
Η ημερήσια κατανάλωση κάποτε ήταν 1.200 τόνοι, οπότε οι 45.000 της Μεσσηνίας ήταν 40 ημέρες καθαρά του νομού. Πλέον η παραγωγή έχει πέσει κατά πολύ, αλλά σίγουρα έχει πέσει και η κατανάλωση, όπως και σε όλα τα προϊόντα άλλωστε.
-Μιλήσατε για μια τεράστια πτώση. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας;
Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει, επειδή είναι πολλοί οι παραγωγοί που σταματούν να ασχολούνται με την πατάτα, αφού έχει μεγάλο ρίσκο.
Όπως είπα και πιο πάνω, υπάρχει το ζήτημα με τις καιρικές συνθήκες. Αν υπάρξουν καταστροφές, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές.
Πάντως, πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει παραγωγός που δε θα πάθει ζημιά κατά τη διάρκεια μιας καλλιέργειάς του. Το θέμα είναι ότι η αποζημίωση του ΕΛΓΑ θα πρέπει να εναρμονιστεί με το κόστος καλλιέργειας.
Αυτή τη στιγμή το καθεστώς είναι το εξής: και να χαλάσει μια καλλιέργεια, αυτή θα αναβλαστήσει, χωρίς όμως να υπολογίζουν στον ΕΛΓΑ ότι το κόστος της καλλιέργειας πλέον μεγαλώνει, με τις τιμές να πέφτουν, αφού θα έχει αργότερα τις πατάτες για την αγορά.
Γενικότερα μιλάμε για μια ακριβή καλλιέργεια. Με βάση τα σημερινά δεδομένα το κόστος της υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Έτσι, αν υπάρξει καταστροφή, το ποσό αυτό θα φτάσει τα 1.500 ευρώ ανά στρέμμα, με την τιμή τότε να έχει πέσει στα 20 λεπτά το κιλό.
Πέραν του ΕΛΓΑ, υπάρχει το ζήτημα των ελληνοποιήσεων των προϊόντων, έτσι κάποιος μπορεί να εισάγει πατάτες, για παράδειγμα, από την Αίγυπτο, να τις ανακατέψει με ελληνικές και να τις πουλά για εγχώριες. Γι’ αυτό εμείς ζητάμε στο εμπόριο να υπάρχουν σωστοί κανόνες.

-Είπατε για αγρότες που φεύγουν από τη γη. Από την άλλη, ακούμε για νέους να θέλουν να επιστρέψουν σε αυτή και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα…
Ο πρωτογενής τομέας με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν δεν πρόκειται να ανέβει. Όταν ξεκίνησα εγώ πριν από 30 χρόνια, τα πράγματα ήταν διαφορετικά και όσο περνά ο καιρός, όλο και χειροτερεύουν.
Μπορεί κάποιοι να μας λένε τεμπέληδες αγρότες που παίρνουμε τις επιδοτήσεις, αλλά από την άλλη δεν ήρθε κάποιος από αυτούς που μας κατηγορεί να δει πώς βγαίνει μια καλλιέργεια. Προτιμά να κάθεται στη ζεστασιά του γραφείου του.
Τέλος, θεωρώ ότι αν δε γίνει μια εκκαθάριση ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η Γεωργία θα φθίνει.
-Ανεργία, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας. Υπάρχουν θέσεις εργασίας εδώ;
Οι Έλληνες που έρχονται για δουλειά σε εμάς είναι ελάχιστοι. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι εγώ αυτή τη στιγμή έχω 8 άτομα μόνιμο προσωπικό, Έλληνες είναι οι δύο. Οπότε σε αυτόν τον κλάδο δεν υπάρχει ανεργία, το αντίθετο θα έλεγα, έλλειψη υπάρχει, αλλά ο Έλληνας δύσκολα θα λερώσει τα χέρια του στα χτήματα.
Έτσι περιμένει να βρει μια δουλειά σε ένα γραφείο ή θα προτιμήσει να καθίσει, να πάρε 5 ευρώ από τη γιαγιά, να πάει για καφέ και έχει ο θεός.

-Συχνά ακούμε παράπονα από τους αγρότες για το ζήτημα της φορολογίας, τι έχει αλλάξει τελικά;
Η φορολογία αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για εμάς, αφού μπήκαμε ξαφνικά από ένα σύστημα μη ελεγχόμενο σε ένα ελεγχόμενο.
Ειδικότερα, στο παρελθόν όλα ήταν αντικειμενικά, δηλαδή αν καλλιεργούσες 30 στρέμματα με πατάτες, υπολόγιζαν μια τιμή κέρδους ανά στρέμμα και έτσι προέκυπτε το κέρδος.
Στη συνέχεια ακολούθησε το σύστημα με τα βιβλία, με τους περισσότερους παραγωγούς να αγοράζουν πράγματα και να μην τα περνούν ως έξοδα. Έτσι τα δύο προηγούμενα χρόνια εμφανίστηκαν εικονικά κέρδη τεράστια, τα οποία μετατράπηκαν σε φόρους, που πλέον οι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν.
-Είχατε πρόσφατα μια συνάντηση με τον κ. Χαρίτση για τις υποδομές στην περιοχή. Τι προβλήματα υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα;
Αυτό που κάναμε γνωστό εμείς είναι ότι χρειάζεται βελτίωση στο αρδευτικό σύστημα της περιοχής. Το σύστημα είναι από την εποχή της επταετίας. Έγινε μια μικρή παρέμβαση πριν από κάποια χρόνια, αλλά αποδείχθηκε πολύ μικρή για να δώσει την παροχή νερού που χρειάζεται η περιοχή.
Πριν από κάποια χρόνια χρησιμοποιήσουμε τα αποστραγγιστικά κανάλια που είχαν αρκετά καλό νερό, όμως με τη βιομηχανοποίηση της περιοχής πλέον πέφτουν πολλά απόβλητα. Έτσι κάποιες εποχές αυτό το νερό δεν είναι κατάλληλο για τις καλλιέργειες.
Από την πλευρά μας, υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που θα καταθέσουμε στο υπουργείο, μήπως και μπορέσουν και γίνουν κάποια έργα πάνω σε αυτό το ζήτημα.

-Υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα σουπερ μάρκετ;
Η περιοχή εδώ καλλιεργείται έντονα, όχι μόνο από πατάτες, αλλά και από άλλα φυλλώδη, που μάλιστα φέτος επεκτάθηκαν κατά πολύ, αφού υπήρξαν καλές συμφωνίες με μεγάλα σουπερ μάρκετ, με το ζητούμενο για αυτά να είναι η συνεχής τροφοδοσία.
Έτσι αφού η περιοχή ενδείκνυται για φυλλώδη λαχανικά λόγω των σχετικά καλών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και των κτημάτων, έχουν στραφεί τα σουπερ μάρκετ προς εμάς.
-Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε διαφήμιση στην τηλεόραση ενός σουπερ μάρκετ που έχει ως προσφορά την πατάτα Μεσσηνίας στην τιμή των 0,79 κιλό.
Ποια η γνώμη σας για αυτή την τιμή και γενικότερα για τις διαφορές ανάμεσα σε λαϊκή και σούπερ μάρκετ;

Το σούπερ μάρκετ που αναφέρετε, ανήκει σε μια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στα ελληνικά προϊόντα και στηρίζει έτσι εμάς τους παραγωγούς.
Ειδικότερα, μια ομάδα παραγωγών από την περιοχή έχουμε κάνει μια συμφωνία με το συγκεκριμένο σουπερ μάρκετ.
Σχετικά με το αν η τιμή είναι καλή ή όχι, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα μισά χρήματα πάνε στον παραγωγό. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος προσθέσει το ΦΠΑ, τα συσκευαστικά και όλα τα υπόλοιπα έξοδα, είναι μια λογική τιμή για να φτάνει στον καταναλωτή.
Από την άλλη, λογική τιμή για εμένα δεν είναι το 1,10, γιατί έχουμε παραδείγματα ο παραγωγός να πουλά 40 λεπτά, αλλά στη λαϊκή να φτάνει σε τόσο υψηλή τιμή. Έτσι ούτε ο παραγωγός βγάζει χρήματα, αλλά και ο καταναλωτής επιβαρύνεται πάρα πολύ.
Δεν είμαι υπέρμαχος των σούπερ μάρκετ, είμαι υπέρμαχος του παραγωγού και του καταναλωτή, έτσι πιστεύω ότι ο παραγωγός πρέπει να απολαμβάνει έστω ένα εισόδημα για να επιβιώσει όπως έχουν φτάσει οι συνθήκες.
Επίσης ο καταναλωτής θα πρέπει να επιβιώσει, άρα κάποιες κερδοσκοπικές κινήσεις που γίνονται από κάποιους εμπόρους κ.λπ., θα πρέπει να καταπολεμηθούν από την πολιτεία.
Δυστυχώς, στην αγορά, εκτός από τους τίμιους, υπάρχουν και αυτοί που, για παράδειγμα, αγοράζουν πατάτες από την Τυνησία, τις βαφτίζουν ελληνικές με ένα μικρό τιμολόγιο που έχουν αγοράσει, με στόχο μόνο και μόνο να κερδίσουν 10 λεπτά παραπάνω.
Το παράδειγμα που σας αναφέρω, πέρα από αθέμιτος ανταγωνισμός, είναι επιζήμιο για την οικονομία, αλλά και τους καταναλωτές.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Πώς από «το μείον» κατάφερε να πατήσει ξανά στα πόδια του

Αυτή τη στιγμή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός έχει 500 εγγεγραμμένα μέλη από όλη τη Μεσσηνία, με έμφαση να έχει δοθεί στο ελαιόλαδο, το πορτοκάλι και τα φυλλώδη.
Όπως μας είπε ο κ. Δούβας, αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός οργανωμένα ασχολείται με το εμπόριο του ελαιολάδου και των πορτοκαλιών, με τα επόμενα βήματα να περιλαμβάνουν πατάτα και φυλλώδη.
Σε ερώτησή μας για το τι τελικά έφταιξε και η πλειοψηφία των συνεταιρισμών διαλύθηκε ή φαλίρισε, ο κ. Δούβας μας είπε ότι όσοι έγιναν τη δεκαετία του ’80, έγιναν για κομματικές σκοπιμότητες. Έτσι τα κόμματα έμπαιναν πίσω από αυτούς για να έχουν έναν ολόκληρο κομματικό στρατό. Κάποιοι δε συνεταιρισμοί, όπως μας είπε, το κάνουν ακόμα και σήμερα.
Όσο για το συνεταιρισμό που ανήκει, ανέφερε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά τα τελευταία 8 χρόνια, αφού όταν ανέλαβαν, είχε χρέη ύψους 340.000 ευρώ. Πλέον ο συνεταιρισμός έχει απογειωθεί, σχολίασε, διαθέτει καινούργιο εργοστάσιο, έχει μπει δυναμικά στην εμπορία ελαιόλαδου και πορτοκαλιών και απασχολεί μόνιμα 4 υπαλλήλους.
Στόχος του συνεταιρισμού είναι η στήριξη του παραγωγού και όχι τα κέρδη. Προσπαθεί οργανωμένα να υπηρετήσει τα μέλη του, είτε μέσω των πωλήσεων των προϊόντων είτε μέσω παροχών, όπως, για παράδειγμα, μηχανήματα κατά τη διάρκεια της ελαιοπαραγωγικής περιόδου.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Προειδοποίηση ΠΟΥΤΙΝ προς ΜΕΡΚΕΛ και ΔΥΣΗ: "ΜΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ"... (BINTEO)

~  Επίθεση κατά της Δύσεως εξαπέλυσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με η Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στο Σότσι..
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει παρέμβει ποτέ σε πολιτικά ζητήματα άλλων χωρών, αν και έγιναν προσπάθειες προς τη Ρωσία, εννοώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Ο Πούτιν και η Μέρκελ συζήτησαν διεξοδικά κρίσιμα γεωπολιτικά θέματα όπως τη σύγκρουση στη Συρία, την κατάσταση στην Ουκρανία και της καταπολέμηση του Ισλαμικού φονταμενταλισμού. Τέλος, αναφέρθηκαν και στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Πούτιν δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου «Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στην πολιτική ζωή ούτε στις πολιτικές διαδικασίες άλλων χωρών. Θα θέλαμε επίσης ότι κανείς δεν θα παρέμβει στην πολιτική ζωή της Ρωσίας. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Έχουμε δει τις προσπάθειες να παρέμβουν στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες της Ρωσίας εδώ και πολύ καιρό». Μάλιστα, δήλωσε, αυτό γίνεται και μέσω διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δρουν στη χώρα.
Τέλος, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία παρεμβαίνει σε εκλογές ξένων χωρών, είναι αναπόδεικτες κατηογορίες των ΗΠΑ για εσωτερικούς λόγους.
Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν φοβάται εμπλοκή της Ρωσίας στις Γερμανικές εκλογές ούτε από κάποιο άλλο ξένο κέντρο: «Γνωρίζουμε ότι η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο είναι μια διεθνής πρόκληση ... αλλά αναμένουμε ότι οι γερμανικές εκλογές θα προχωρήσουν χωρίς ζημιά».
Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση στην Ουκρανία κι ότι πρέπει να τηρηθούν από όλες τις πλευρές οι συμφωνίες για παύση του πυρός. Η τελευταία επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου στη Ρωσία ήταν στις 10 Μαΐου, πριν από 2 χρόνια ακριβώς δηλαδή.
~ Βίντεο  : Putin & Merkel hold joint press conference in Sochi 5/2/2017 , https://youtu.be/EafGh-HRr7M  .-
~

*** «Έκλεισε» η συμφωνία με τους δανειστές- Τι κόβεται και από πότε
Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές και όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έβγαλε «άσπρο καπνό».
Όπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για την «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος, διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:
 
* Από 1ης Ιανουαρίου 2019 περικόπτεται έως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% μαζί στην προσωπική διαφορά σε κύριες και επικουρικές.
  • Από 1ης Ιανουαρίου 2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πληρώνει φόρο θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο.
  • Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
  • Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
  • Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
  • Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
  • Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.
  • Τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,2%, άρα ο πήχης ανεβαίνει στο 3,7%.
  • Προβλέπουν πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.
α) Φοροελαφρύνσεις:
  • μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ),
  • μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019. Δεν αναφέρεται άλλη μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αφορά μόνο όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες (κατά περίπου 10%) από τη μείωση των 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες (εκτιμώμενο κόστος για το κράτος 0,5% του ΑΕΠ),
  • προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ελάφρυνση κυρίως στα υψηλά,
  • επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο (μόλις 0,1% του ΑΕΠ ή περίπου 200 εκατ. ευρώ). Άρα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 2,4 δισ. από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.
β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:
 
* αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ)
  • αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ)
  • σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ)
  • νηπιαγωγείο / βρεφονηπιακοί σταθμοί (έως 0,15% του ΑΕΠ)
  • μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ),
  • Υψηλής απόδοσης δημόσιες επενδύσεις όπως:
  • για την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία κ.ά. (0,2%-0,3% του ΑΕΠ)
  • ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (έως 0,1%-0,2% του ΑΕΠ).    Newsroom ΔΟΛ

*** Ένα ξεχωριστό έθιμο πραγματοποιήθηκε και φέτος στον Προφήτη Ελισσαίο Καρβελίου (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
Γύρω στον 12ο αιώνα μεγάλη επιδημία πανώλης (πανούκλας) εξαπλώθηκε σε όλη την Μεσσηνία και απειλούσε θανάσιμα όλο τον τόπο.
Εκατοντάδες τα θύματα της, οι συγχωριανοί μας τρομοκρατήθηκαν, η πίστη τους ότι ο προφήτης Ελισσαίος στα 1000 μέτρα υψόμετρο αγνάντι στην Καλαμάτα θα ήταν το φράγμα να μην έρθει η ασθένεια στα Πισινά Χωριά και ότι θα έκανε το θαύμα του,
Γι αυτό ανέβηκαν όλοι μαζί ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας και έκαναν δέηση στον προφήτη να τους προστατεύσει από την ασθένεια που θέριζε!
Ο προφήτης κάνει το θαύμα του την δεύτερη πέμπτη της Λαμπρής!
Οι πιστοί από την παραμονή ανέβαιναν στο προφήτη έσφαζαν τα αμνοερίφια προς τιμή του Αγίου επί τόπου και ανήμερα τα έψηναν στα κάρβουνα.
Με το πέρας της Λειτουργίας ο ιερέας διάβαζε τα σφαχτά και μετά το φαγοπότι ακολουθούσε χορός συνοδεία νταουλιών, βιολιών και κλαρίνων.
Το έθιμο φτάνει μέχρι τις μέρες μας και έγινε και φέτος στο εκκλησάκι του Προφήτη Ελισσαίου στο Καρβέλι του Ταϋγέτου όπου να σημειωθεί δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο.

*** Κυπαρισσία: Στις… «καλένδες» η ανάπλαση στην Πάνω Πόλη ; 
 
 
 
Στις… ελληνικές «καλένδες», ως φαίνεται, δυστυχώς, παραπέμπει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας το (πολυδιαφημισμένο) έργο της ανάπλασης στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας. Ένα έργο για το οποίο έχει καταναλωθεί πολύ σάλιο παραγόντων της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας σε δηλώσεις, εξαγγελίες, διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, όπως και πολύ μελάνι σε εφημερίδες και πολλές σειρές σε δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. Ένα έργο για το οποίο παρουσιάζονταν σχέδια, χωρίς ακόμα να υπάρχουν μελέτες, γίνονταν επαφές με Συλλόγους και επαγγελματίες της Πάνω Πόλης, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει συζητήσεις με την Αρχαιολογία. Ένα έργο για το οποίο, ωστόσο, δεν έγινε καμία κουβέντα με τους κατοίκους της Πάνω Πόλης και τους ιδιοκτήτες οικιών και οικημάτων που στεγάζονται επιχειρήσεις και δεν απαντήθηκαν, όταν έπρεπε, σοβαρά ερωτήματα που ετίθεντο. Οι εξαγγελίες, όμως, συνεχίζονταν από μικροφώνου τόσο σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας όσο και σε εκδηλώσεις στην Πάνω Πόλη και με αυτές «γέμιζε» το διαδίκτυο. Πέρασαν μέρες, εβδομάδες, μήνες και μόνο κάποιες άσπρες γραμμές έγιναν επί του δρόμου – επί του δρόμου –  οι οποίες ήδη ξέφτισαν. Με τεράστια καθυστέρηση κι ενώ οι δεσμεύσεις επαναλαμβάνονταν, ήρθε και η ώρα των επαφών με την Αρχαιολογία, όχι για τη μελέτη του έργου, η οποία δεν υπήρχε ακόμη τότε, αλλά για το… σχέδιο. Στο μεταξύ, γκρεμίστηκε η πετρόχτιστη μάντρα στο μπαλκόνι του δρόμου της Πάνω Πόλης, δίπλα από τη βρύση και το μεγάλο πλάτανο στη λεγόμενη «πλατεία της Αρκαδιάς», που είναι δρόμος ωστόσο. Πέρασαν ξανά μέρες, εβδομάδες και μήνες, η μελέτη εκπονήθηκε, τέθηκε υπόψη της Αρχαιολογίας, εγκρίθηκε με παρατηρήσεις, έγιναν τροποποιήσεις με βάση τις παρατηρήσεις, και ολοκληρωμένη, πια, «πέρασε» η μελέτη του έργου από το Τεχνικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου. Και; Και, τίποτα! Απολύτως τίποτα! Το έργο, λόγω φερόμενου ως υψηλού προϋπολογισμού δαπάνης, με επιλογή κι απόφαση της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, παραπέμπεται στις… «καλένδες», δυστυχώς. Κι όμως, «λεφτά υπάρχουν»! Το βέβαιον είναι ότι «λεφτά υπάρχουν»!. Προφανώς, όχι για το έργο της ανάπλασης στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας. Υπάρχουν για άλλα έργα – και αναπλάσεων. Λεφτά που διατίθενται ή «σχεδιάζεται» να διατεθούν, έτσι ή αλλιώτικα, για άλλα και διάφορα έργα. Για το έργο της ανάπλασης στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας, ωστόσο, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας ισχυρίζεται, με «διαρροές», πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα τόσα λεφτά! Κι ας εισπράττει, κατ’ έτος, ο δήμος Τριφυλίας μακράν τα περισσότερα έσοδα από τη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας. Επίσης, τόσα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα – και για αστικές αναπλάσεις και για παραδοσιακούς οικισμούς – πέρασαν δυόμιση χρόνια, γιατί δεν έγινε μία πρόταση από το Δήμο Τριφυλίας για την ανάπλαση στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας; Από την άλλη, ποιος αποφασίζει, όμως, ποιο έργο είναι εκείνο που τίθεται σε προτεραιότητα υλοποίησης; Με ποια διαδικασία γίνεται η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων; Ποιο Όργανο του Δήμου ή ποιος πολιτικός παράγων του Δήμου Τριφυλίας επιλέγει και αποφασίζει ποιο έργο είναι ήσσονος ή μείζονος σημασίας; Πώς ορίζεται και καθορίζεται η αναγκαιότητα εκτέλεσης των έργων; Ούτε και τη μάντρα, τουλάχιστον, δε θα δημοπρατήσει – ακολουθώντας τη νόμιμη οδό και διαδικασία – η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας; Ούτε τη μάντρα στο μπαλκόνι της παλιάς Αρκαδιάς; Και θα κινδυνεύει, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί κανείς; Να πέσει άνθρωπος, ακόμα και μικρό παιδάκι, στη γκρεμίλα; Ή να υποχωρήσει περισσότερο το έδαφος στο τμήμα που έχει καταρρεύσει ήδη από το Σεπτέμβρη με τις βροχές και τις πλημμύρες, αλλά από τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΣΔΑ για αποκατάσταση ζημιών από τη Θεομηνία ούτε ευρώ δεν διατέθηκε για τη μάντρα αυτή που κατέρρευσε, ακριβώς, εξαιτίας της Θεομηνίας που έπληξε την περιοχή; Όπως αναρωτιούνται στην Κυπαρισσία κάτοικοι και επαγγελματίες, «η ανάπλαση θα μείνει στα λόγια ή θα υλοποιηθεί το έργο το οποίο δημόσια και πολλές φορές έχει εξαγγείλει και για το οποίο έχει δεσμευτεί δημόσια κι ο ίδιος ο δήμαρχος Τριφυλίας;»...  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ικανοποίηση… 
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, κυρίες και κύριοι, υποδέχτηκε η ζωοφιλική κοινότητα -αλλά και κάθε πολιτισμένος και ευαίσθητος πολίτης αυτής της χώρας- την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, σχετική με τις δικαστικές υποθέσεις κακοποίησης ζώων.
Με την εγκύκλιο αυτή ζητείται απ' τους εισαγγελείς σ' όλη την επικράτεια να τηρούν αυστηρά την κείμενη νομοθεσία και την προδικαστική διαδικασία, όχι μόνο στις περιπτώσεις κακοποίησης, αλλά και σε θέματα που αφορούν την υγεία των ζώων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Η αποστολή της εγκυκλίου αυτής δεν είναι ασφαλώς άσχετη με τις περιπτώσεις αδιαφορίας ή και αδράνειας εκ μέρους εισαγγελικών λειτουργών, περιπτώσεις που επισήμανε και κατήγγειλε πρόσφατα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Επειδή πιστεύουμε και στον «εκπαιδευτικό» ρόλο της Δικαιοσύνης, είμαστε βέβαιοι ότι οι εισαγγελείς, εφαρμόζοντας τη σχετική με τα ζώα νομοθεσία, θα μπορέσουν να «διδάξουν» τα δικαιώματα των ζώων, ακόμα και σε όσους τα αγνοούν ή αδιαφορούν γι' αυτά.  Α.Π.

***  Βρήκε χώρο ο "Ορφέας" 
Από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και την Πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «Ορφεύς» Λίλιαν Αναγνωστοπούλου, υπεγράφη, προχθές, σύμβαση για τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης μέρους του Α΄ ορόφου του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Καλαμάτας στο Μουσικό Όμιλο.
Εκεί, ο «Ορφεύς» θα έχει το γραφείο του, θα μπορεί να χρησιμοποιεί βοηθητικούς χώρους, ενώ διατίθεται ακόμα ένα γραφείο για πρόβες και άλλες ανάγκες του Συλλόγου. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 9 έτη.
Α.Π.

***  Με τρείς συγκεντρώσεις και δύο πορείες γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στην Καλαμάτα (φωτογραφίες & βίντεο)

 
 
 
Την Εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν και στην Καλαμάτα φορείς και κόμματα της πόλης. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν τρείς συγκεντρώσεις, αυτή του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία, λίγα μέτρα πιο μακριά αυτής της Ανοιχτής Συνέλευσης και τέλος στο Μνημείο των Λιμενεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας, συγκέντρωση πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας, ενώ στην ίδια συμμετείχαν εκπρόσωποι σπουδαστών, καθηγητών καθώς και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτη Κοζομπόλη. Να σημειωθεί ότι και οι τρεις συγκεντρώσεις είχαν κοινή κατάληξη, αυτή του μνημείου των λιμενεργατών όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Κοινό αίτημα όλων των συγκεντρώσεων ήταν η απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και φυσική να τιμήσουν όσους χάθηκαν για αυτή την ημέρα.

***   Θησαυρός…γνώσεων 
Στο ενδιαφέρον - από κάθε άποψη- βιβλίο του πολυγραφότατου Παναγή Κουμάντου "Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας (1834- 1978)", μεταξύ άλλων, αποδίδονται και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον επί δεκαετίες δημοτικό σύμβουλο και πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Γιώργο Νταγιόπουλο, για τις γνώσεις και την εμπειρία που πρόσφερε στη συγγραφή του βιβλίου.
Όπως και να το κάνουμε ο μέχρι πρότινος δημοτικός σύμβουλος είναι ένας…θησαυρός γνώσεων σε θέματα που αφορούν το δήμο Καλαμάτας…
Α.Π.

***  Μεγάλη φωτιά στη Μαραθούπολη κατέστρεψε σούπερ μάρκετ (φωτογραφίες) 
 
 
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε, από άγνωστη αιτία, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας 1 Μαΐου στο σούπερ μάρκετ «Μίγγας» στη Μαραθόπολη. Στο σημείο επιχείρησαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, ένα όχημα του Π.Κ. Κυπαρισσίας και ένα όχημα του Π.Κ. Πύλου με περίπου 20 άνδρες. Η φωτιά έκαψε ολοσχερώς το σούπερ μάρκετ, ενώ ζημιές υπέστη και μια κατοικία που βρίσκεται δίπλα από το κατάστημα.
Η φωτιά έγινε αντιληπτή λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ενώ μέσα σε λίγη ώρα επεκτάθηκε σε ολόκληρο το σούπερ μάρκετ. Στο σημείο έσπευσαν πολλοί κάτοικοι του χωριού προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά όμως η κατάσβεσή της ήταν πολύ δύσκολη. Μάλιστα, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας καθώς τα καλώδια της ΔΕΗ τα οποία αποκολλήθηκαν από το κτίριο κρεμόντουσαν στο έδαφος με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους να «χτυπηθούν» από το ρεύμα.
Η Πυροσβεστική, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, έφτασε με 40λεπτη καθυστέρηση λόγω προβλήματος του τηλεφωνικού κέντρου. Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους καλώντας το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (199) αντί να τους προωθήσει την κλήση στο αντίστοιχο κέντρο της Καλαμάτας τους προωθούσε στη Λαμία, το Άργος ή ακόμη και τις Κυκλάδες! Όταν επιτέλους έγινε εφικτή η επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο και την Π.Υ. Γαργαλιάνων άμεσα έφτασαν ισχυρές δυνάμεις με τους πυροσβέστες να δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες ώστε να περιορίσουν την φωτιά. Τελικά οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο. Ωστόσο, το έργο τους ήταν δύσκολο εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών, ενώ επικεντρωθούν στο να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στα διπλανά σπίτια, κάτι που κατάφεραν.
Στο σημείο μετέβη περιπολικό του Α.Τ. Γαργαλιάνων και συνεργείο της ΔΕΗ.
Από τη φωτιά δεν υπάρχουν τραυματισμοί, ενώ το διπλανό σπίτι εκκενώθηκε, ευτυχώς, γρήγορα προτού πνιγεί από τους πυκνούς καπνούς.
www.gargalianoionline.gr/

*** Ο καιρός σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 2/5/2017 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** BINTEO από εκδρομή-διαδρομές στην Ελλάδα μας 2017 :
1 ~*Γοργοπόταμος  γέφυρα  30/04/2017  :  
https://youtu.be/fcb-pL-p6Kc  .-
~*Αναστασία Γκρίτζαλη αθλήτρια  2017:
 https://youtu.be/0cs2jUnjOHs  .-
~*Η  ΧΗΡΑ  2017 :
~* ΠΡΟΥΣΣΟΣ φαγητό 29/04/2017:
 5 ~*ΑΜΦΙΣΣΑ ενημέρωση  2017 : 
https://youtu.be/IzP_IEhFnKI  .-
~*ΙΤΕΑ  ενημέρωση  2017:
~* ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΑΘΩΝΟΣ Λαμίας  30/04/2017 :
https://youtu.be/89hW8Y9amEU .-
~* Ιαματικά Λουτρά Υπάτης  ενημέρωση  2017:
~* Γέφυρα Γοργοπότα μου  30/4/2017
10 ~* Γέφυρα ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ  30/04/2017:
~*Γέφυρα Γοργοποτάμου 30/04/2017:
~*ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ  γέφυρα  ποτάμι περιοχή  30/4/2017:
https://youtu.be/3gGUs2hGnj0 .-
~*Γοργοπόταμος  χωριό  30/04/2017:
~*Γοργοπόταμος Ιστορική ενημέρωση 30/4/ 2017:
15 ~* Γέφυρα Γοργοποτάμου 30/04/2017:
~** ΓΡΑΒΙΑ  2017 :
~**Γραβιά χωριό ενημέρωση  2017  :
~**Γοργοπόταμος χωριό 2017:
~** Καρπενήσι Πανόραμα  διασκέδαση  1  29/4/2017:
 https://youtu.be/URUOvqBy5J0  .-
20 ~*ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Πανόραμα 2 29/04/2017 :
~*Καρπενήσι  2  Διασκέδαση  Πανόραμα  2017:
~*ΘΕΡΜΟ Αγρινίου  πλατεία  2017:
~*Ι. Μ. ΑΓΑΘΩΝΑ  Λαμίας 30/.4/2017 :
https://youtu.be/7Hvp8OxVUVg .-
~*Ι. Μονή Αγάθωνος  ενημέρωση 30/04/2017 :
https://youtu.be/CbERlZz4h-U .-
25 ~*ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Πανόραμα  1  διασκέδαση  29/04/2017: https://youtu.be/6dXfj58AhNY  .-
~*Στριγανιά  -  Προυσός χωριά  29/04/2017:
 https://youtu.be/u8iYasgB0uw  .-
~*ΠΡΟΥΣΣΟΣ  χωριό διαδρομή  2017 :
~* ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ Αγρινίου 29/04/2017 :  
~*Λίμνη Τριχωνίδα  2017  αφήγηση :
30 ~*Από μονή Αγάθωνα  2017 :
~*Διασκέδαση Καρπενήσι  2017:
~*ΤΥΦΡΥΣΤΟΣ χωριό  ενημέρωση Αθανασία  2017 016:
 https://youtu.be/AwwvhSbLsls .-
~*Προυσσός  πατήματα  Παναγίας  29/04/2017:
~*Πατήματα Παναγίας Προυσιώτισσας ενημέρωση  29/04/2017: https://youtu.be/5NPLIHegxHs .-
35 ~*Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας  29/04/2017:
~*Κορισχάδες  ενημέρωση από Αθανασία  διαδρομή 29/04/2017:
 https://youtu.be/rersVe6v8A8 .- .-
~*Προυσσός χωριό 29/04/2017  διαδρομή:
~*ΠΡΟΥΣΣΟΣ  φαγητό 29/04/2017:


 ~*Προυσσός  εστιατόριο 29/04/2017:

 https://youtu.be/C_0gjVSZ1SE .-
40 ~*Παναγία Προυσιώτισσα Καρπενήσι διαδρομή 29/04/2017: https://youtu.be/izOWTsATZjw .-
~*ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  διαδρομή  ενημέρωση από Αθανασία  29/04/2017: https://youtu.be/XYAoWh7hYpo .-
~*Ι Μ  Παναγίας Προυσιώτισσας  29/04/2017:
 https://youtu.be/4uwzWHZcCfU   .-
 

 
~*** Ξεκίνησαν οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία 


Από σήμερα, Τρίτη, 2 Μαΐου έως τις 19 το μήνα θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας.
Τα νηπιαγωγεία δέχονται όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων. Οι γονείς και οι κηδεμόνες δεν χρειάζεται να προσκομίσουν πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών, αφού αυτά αναζητούνται από τη διεύθυνση του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου από το πληροφοριακό σύστημα «myschool».
Ωστόσο, είναι απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού, καθώς επίσης και του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ).
Όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δύναται να λειτουργήσουν με ολοήμερο πρόγραμμα.  Newsroom ΔΟΛ

***  Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος στο 5ο διεθνές συνέδριο Αραβικών Μεσογειακών πόλεων 
 
Το Δήμο της Λάρας στο Μαρόκο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Αραβικών Μεσογειακών πόλεων.
 Στο πρόγραμμα του εν λόγω σημαντικού  συνεδρίου  διερευνήθηκαν  τρέχοντα ζητήματα, όπως η βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά και οι χρηματοδοτικές πηγές ως πεδίο ανταλλαγής διεθνών εμπειριών, καθώς και τα σχέδια ενίσχυσης της υλικής και άυλης κληρονομίας.
 Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος συμμετείχε στο συνέδριο με την ιδιότητα του Α΄ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, μετά από επίσημη πρόσκληση του δημάρχου του Δήμου  Σεφχάουεν και προέδρου του Μεσογειακού Δικτύου Αραβικών Μεσογειακών Πόλεων και Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μοχάμεντ Σεφιάνι. 
 Σε δήλωσή του ο  κ. Καφαντάρης τόνισε ότι: «Στόχος μας δεν είναι μόνο να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και να ενισχύσουμε την ανάδειξή της, γεγονός που θα αποτελέσει με τη σειρά του μια σημαντική συνιστώσα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Συμμετέχουμε σε αυτό το Φόρουμ γνωρίζοντας ότι η Μεσόγειος μας ενώνει, είναι η θάλασσα των πολιτισμών.». 

*** ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ! Ο Σαββίδης ΔΕΝ είναι άνθρωπος του ΠΟΥΤΙΝ...

~   Mε εξαιρετικό ενδιαφέρον διαβάσαμε την αποκλειστική συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Τη διαβάσαμε με ανοικτό μυαλό για να μπορέσουμε να κρίνουμε, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, τι συμβαίνει πίσω από τις λέξεις. Τελικά καταλάβαμε πως, όντως, πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης.
Η συνέντευξη του κου Σαββίδη κινήθηκε σε δύο άξονες. Ο ένας είναι η 'αγιογραφία' του Αλέξη Τσίπρα και ο δεύτερος είναι ένα κατηγορώ κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ευθύνες είναι βαριές για το πολιτικό σύστημα εν συνόλω, ωστόσο πρέπει να κρίνουμε αυστηρά μεν, δίκαια δε. Γι αυτό το λόγο ας δούμε τι ακριβώς ειπώθηκε.
Θα ξεκινήσουμε από το τέλος, για την κριτική του προς τους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας.
Αφενός μεν αξίζει να θυμίσουμε ξανά (το είχαμε κάνει και στο άρθρο μας ΕΔΩ) πως ο κος Σαββίδης ήταν 'κολλητός' κάποτε με τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα επί Α.Σαμαρά είχε λάβει ο κος Σαββίδης την ελληνική υπηκοότητα και μάλιστα με ειδικό ΦΕΚ το οποίο έγραφε τα εξής χαρακτηριστικά:
«Ο ομογενής αλλοδαπός Ιβάν Σαββίδη, προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησε τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στον χώρο των ομογενών μας στη Ρωσία και τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συνέβαλε στην ενδυνάμωση της απανταχού ορθοδοξίας και επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας, συντρέχει η προϋπόθεση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης του άρθρου 13 του Ν. 3284/2004.
Με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, αποφασίζουμε: Πολιτογραφούμε ως Έλληνα υπήκοο τον ομογενή αλλοδαπό ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ του ΙΓΝΑΤΙΟΥ». Tις σχέσεις με το δεξί χέρι του Σαμαρά, τον κο Παπαμιμίκο τα γνωρίζετε ήδη όλοι σας. Ο κος Σαμαράς βοήθησε και βοηθήθηκε από τον κο Σαββίδη. Κάποιοι θα έλεγαν πως υπάρχει αχαριστία. Οι δυο τους όμως ξέρουν οπότε δεν παίρνουμε θέση.
Επί Νέας Δημοκρατίας αποκτήθηκε ο ΠΑΟΚ (και μάλιστα με ρύθμιση χρεών),η Βίλα Ζαρντινίδη, το Μακεδονία Παλλάς και στη συνέχεια η ΣΟΥΡΩΤΗ και η ΣΕΚΑΠ.
Ο κος Σαββίδης αναφέρει ξανά και ξανά πως αν δεν γινόταν ρύθμιση προστίμων και χρεών τότε δε θα αγόραζε (ίσως) τη ΣΕΚΑΠ. Βέβαια ο κος Σαββίδης προσπερνά το γεγονός πως όταν γίνεται εξαγορά νομικού προσώπου όλο το παρελθόν της εταιρείας αγοράζεται. Εξαγοράζονται και τα ενεργητικά και τα παθητικά της επιχείρησης. Η λογική του 'χαρίσματος χρεών ή προστίμων' είναι ελληνική πατέντα (ή μήπως πολιτική);
Φυσικά η ΣΕΚΑΠ είναι η εταιρεία για την οποία έγινε ο κακός χαμός τις προάλλες στη Βουλή, όπου ήρθε ξαφνικά ειδική ρύθμιση από το ΣΥΡΙΖΑ (με τη σύμπραξη των ΑΝ.ΕΛ που όμως δεν φάνηκαν ιδιαίτερα) η οποία ρυθμίζει τα πρόστιμα και της ΣΕΚΑΠ και άλλων εταιρειών. Αξίζει να τονιστεί επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθά ζήτησε έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (είναι πολλά τα λάθη της Ν.Δ αλλά στο συγκεκριμένο σημείο ορθά ζητούσε να τηρηθεί ο κανονισμός της Βουλής).
Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε ως πολίτες. Φωτογραφική ρύθμιση για μία συγκεκριμένη εταιρεία, που όλως τυχαίως λίγες μέρες πριν πήρε και τον ΟΛΘ... η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια. Αν δεν φαίνεται, μήπως δεν είναι;
To κομμάτι της συνέντευξης που αφορά τη σύγκριση Τσίπρα και Πούτιν, είναι λίγο αστείο. «Όταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό  ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Συγκρίνει τον Ορθόδοξο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον άθεο Αλέξη Τσίπρα; Δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει ή όχι. Ωστόσο οι ένθεοι έχουν μία διαφορετική προσέγγιση του κόσμου από τους άθεους. Αυτό είναι κοινή λογική. Δε χρήζει ανάλυσης.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει στο Έθνος (με την πατριωτική διάσταση) και στην οικογένεια (με την παραδοσιακή διάσταση αντίστοιχα). Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την έννοια του Έθνους ταυτόσημη με τον επεκτατισμό (αριστερός γαρ) και την έννοια της οικογένειας έναν παλαιολιθικό θεσμό (θυμηθείτε τα σύμφωνα συμβίωσης). Το δηκτικό σχόλιο του Κυριάκου Βελόπουλου είναι χαρκατηριστικό.

Πιστεύουμε πως η σύγκριση ήταν ατυχής, ως προς το αποτέλεσμα, αλλά έγινε στην εξής βάση.
Ο Α. Τσίπρας μας βοήθησε άρα του επιστρέφουμε τη βοήθεια. Ο Πούτιν είναι αγαπητός στην Ελλάδα άρα κάνουμε επίκληση στην αυθεντία με τη σύγκριση αυτή. Δυστυχώς όμως για τον κο Σαββίδη η σύγκριση αυτή είναι απόδειξη της έλλειψης σχέσεων με τον Πούτιν. Αν είχε, αυτά που σας αναφέραμε θα τα ήξερε και δε θα συνέκρινε τους δύο άντρες. Στο σημείο αυτό πιστεύουμε πως αξίζει να διαβάσετε παλαιότερο άρθρο μας ΕΔΩ.
Δυστυχώς για την Ελλάδα βλέπουμε πως συνεχίζετε η πάγια τακτική του πολιτικού συστήματος να προσεγγίζουν/προσεγγίζονται από επιχειρηματίες και να γίνεται ένα σφιχταγκάλιασμα που δεν είναι πάντα προς γενικό όφελος.

***  ΤΩΡΑ!  Η ΝΔ απαντά στον Σαββίδη

~  Με ανακοίνωση της, η ΝΔ απαντά στον Ιβάν Σαββίδη, σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε ο επιχειρηματίας τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον Αντώνη Σαμαρά, σε πρόσφατη συνέντευξη του.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του γαλάζιου κόμματος τονίζει:
«Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο Δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή. Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού, τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι “λαγοί” στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων».

***  ΜΟΝΟ Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ! Το έγκλημα με την Τουρκική ZIRAAT bank στη Θράκη... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Από το 2011 έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια τράπεζα, η Τουρκική ZIRAAT, η οποία εκμεταλλευόμενη την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, εισχώρησε στην Ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στη Δυτική Θράκη με στόχο να δίνουν δάνεια μόνο στους Τούρκους.
Από την ημέρα που δημιουργήθηκε αυτή η τράπεζα κανένας δεν μιλούσε, παρά μόνο ο τότε βουλευτής και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε κάνει και σχετική ερώτηση στη Βουλή (βλ. παρακάτω βίντεο-στο 11.40 λεπτό) 
VIDEO : Βελόπουλος - Ελληνιστί ΓΙΑ IIF, ZIRAAT BANK κ.α. 8-7-11 , https://youtu.be/hUwgv9qAQ_8  .-
~  Από το 2011 ΚΑΜΙΑ Ελλαδική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για αυτό το έγκλημα που γινόταν στο εσωτερικό της χώρας μας. Λίγοι τόλμησαν από εκείνη την εποχή να το θίξουν και να το αναδείξουν. Όμως τα πράγματα μέχρι σήμερα παραμένουν ίδια. Οι Τούρκοι προχωράνε τα σχέδιά τους για τη Δυτική Θράκη χωρίς να τους εμποδίζει κανείς, και οι κυβερνήσεις μας το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν ακόμη πιο βαθιά στην απελπισία τους Έλληνες.
Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι εκτουρκίζουν με χρήματα τους μουσουλμάνους της Θράκης μας, τους δίνουν δάνεια για να μπορούν να ζήσουν και στο τέλος θα έχουν όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής στην κατοχή τους και οι Έλληνες θα ζουν δουλεύοντας γι’ αυτούς…

***  ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ!  "ΠΟΥΛΕΝ" των ΡΟΤΣΙΛΝΤ ο ΜΑΚΡΟΝ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Είναι συγκλονιστικό το πώς τα Δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως υποστηρίζουν με τόση επιμονή και χωρίς έστω κάποια προσχήματα τον υποψήφιο Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν.
Αυτή η υποστήριξη γεννάει πολλά ερωτήματα. Γιατί είναι τόσο αγαπητός στα διεθνή μέσα; Επειδή τα ΜΜΕ πρέπει να καταδικάσουν την «ακροδεξιά» υποψήφιο; Επειδή έχουν κάποιο συμφέρον; Επειδή είναι φιλο-Ευρωπαϊκά; Είναι με τις αγορές;
Το σίγουρο είναι ότι ο Μακρόν και με τις αγορές είναι, και με την Ε.Ε. που παίζει το ρόλο που οι αγορές θέλουν, και γενικότερα με ότι προωθεί την παγκοσμιοποίηση και τη διάλυση των εθνών.
Η απόδειξη; Το παρακάτω 5λεπτο ντοκιμαντέρ στο οποίο αποκαλύπτεται με τον πιο τρανό τρόπο το πώς πρόδωσε στο παρελθόν την ίδια του τη χώρα και τον ενεργειακό της πλούτο.
Όπως θα δείτε, ο Μακρόν ξεπούλησε μια κρατική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, απαραίτητη για τη χώρα, στην Αμερικανική εταιρία General Motor το 2014. Και με ποιους έχει σχέση η εν λόγω εταιρία; Μα φυσικά με τους βαρόνους των αγορών, την οικογένεια Ρότσιλντ.
Δείτε το απίστευτο 5λεπτο βίντεο και θα καταλάβετε ποιος είναι ο Μακρόν:
Βίντεο : Η εθνική προδοσία του Μακρόν , https://youtu.be/NAQwdtMQXLY  .-

*** ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!  Τα Σκόπια "Μακεδονία" και τα Δεκεμβριανά "επανάσταση"...

~  Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης, ο οποίος ανέλαβε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής να υποβάλει μελέτη στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διδασκαλία της Ιστορίας, κατατάσσει τα Δεκεμβριανά στις «επαναστατικές στιγμές» των Ελλήνων. Στα όσα ενδιαφέροντα υποστηρίζει ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός συγκαταλέγεται και η άποψη που έχει εκφράσει δημοσίως περί «δυσανεξίας της ελληνικής κοινωνίας» να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», με τον ίδιο να προαναγγέλλει ότι στα νέα βιβλία Ιστορίας δεν θα πρέπει να παραλειφθεί, εκτός των άλλων, και «η βία του Ελληνικού Στρατού κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία»!
Πρόσφατα το «ΘΕΜΑ» (9/4/2017) παρουσίασε την περίπτωση του νέου συμβούλου του κ. Γαβρόγλου, με καθήκοντα την επιμόρφωση δασκάλων και καθηγητών, αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Χάρη Αθανασιάδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «η Ρεπούση θα έπρεπε να γράψει στο βιβλίο της Ιστορίας και για τις σφαγές καθώς υποχωρούσε ο ελληνικός στρατός, που δεν άφηνε τίποτα όρθιο πίσω του στη Σμύρνη».
Την ίδια άποψη, όμως, έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής αναμόρφωσης του Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας, Πολυμέρης Βόγλης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 18 Απριλίου, αναφερόμενος στις οδηγίες που θα δώσει σχετικά με τη διδασκαλία των εθνικών τραγωδιών, είπε: «Η διδασκαλία της Ιστορίας οφείλει να δείξει με ποιον τρόπο δημιουργήθηκε ιστορικά η εθνική ταυτότητα, αλλά και γιατί κάποιοι αναγορεύονταν σε “εχθρούς”, σε “άλλους”. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει από την άλλη πλευρά την αποσιώπηση σφαγών ή διωγμών, όπως των σφαγών των Ελλήνων στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, ούτε όμως και τη βία του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας». Είχε προηγηθεί τη Μεγάλη Παρασκευή(14/4/2017) η κοινή παρουσία των κυρίων Αθανασιάδη και Βόγλη μαζί με την καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ρεπούση στις σελίδες της «Αυγής» όπου ανέπτυσσαν τις απόψεις τους για το πώς θα πρέπει να διδάσκεται από εδώ και στο εξής η Ιστορία.
 Για τα Σκόπια
Εναν χρόνο νωρίτερα, ο κ. Βόγλης, ο οποίος θεωρεί ότι ο ιστορικός «πρέπει να έχει δημόσια παρουσία και λόγο», είχε πάρει θέση πάλι μέσω συνέντευξής του σε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, αυτό της ονομασίας των Σκοπίων. Μιλώντας στην ιστοσελίδα popaganda.gr και τοποθετούμενος σχετικά με «τα αντιδραστικά, εθνικιστικά αντανακλαστικά μας που αναζωπυρώθηκαν» όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκάλεσε το γειτονικό κρατίδιο «Μακεδονία» σε συνέντευξη Τύπου, απάντησε: «Αναδύθηκε εκ νέου το αδιέξοδο της εξωτερικής ελληνικής πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες. Μία χώρα η οποία έχει αναγνωριστεί από πάρα πολλές άλλες -117 αν δεν απατώμαι-  με το ακατονόμαστο όνομα η Ελλάδα επιμένει να την ονομάζει διαφορετικά, τηρώντας το γράμμα και όχι την ουσία». Εξηγώντας «τη δυσανεξία της ελληνικής κοινωνίας» για το θέμα αυτό, αναφέρθηκε στα αντανακλαστικά «που έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά επί χρόνια και έχουν μετατρέψει μια σειρά από ζητήματα σε ταμπού. Εχουμε δει τις αρνητικές συνέπειες σε αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και την εξωτερική πολιτική από το 1992. Παρ’ όλα αυτά, έχει παραμείνει ταμπού. Συγχρόνως παρατηρούνται γραφικά φαινόμενα, όπως η εξαφάνιση του ονόματος της χώρας στις αθλητικές συναντήσεις. Είναι, δηλαδή, σαν να εθελοτυφλούμε, να μην αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο».
Ο κ. Βόγλης, μέλος της οργάνωσης πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του κόμματος υπό τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου τον τοποθέτησε κατά τη διάρκεια της θητείας της αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ενώ στις αρχές του χρόνου τού ανατέθηκαν από το Ιδρυμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθήκοντα προέδρου της επιτροπής ειδικών επιστημόνων για την εκπόνηση μελέτης για την αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών της Ιστορίας. Σύμφωνα με τη μελέτη που υποβλήθηκε προ ημερών, η διδασκαλία της Ιστορίας θα έχει πλέον ως κύριο στόχο να καλλιεργήσει «μια πλουραλιστική και ανεκτική εθνική ταυτότητα, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από μισαλλοδοξία και ξενοφοβία». Η νέα αντίληψη δεν θα εστιάζει πλέον στην πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική δράση των μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική ιστορία, την ιστορία τέχνης και την ιστορία περιβάλλοντος.  Στο νέο πλαίσιο, με επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις του ο κ. Βόγλης έχει υπερθεματίσει για το πόσο σημαντικό είναι να διδαχτεί ο Εμφύλιος στα σχολεία, αφού, όπως έχει σημειώσει, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μία μικρή αναφορά μισής περίπου σελίδας στο βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου γι’ αυτά τα δραματικά γεγονότα».
 «Αδύνατη επανάσταση» τα Δεκεμβριανά
Αλλωστε, το κύριο επιστημονικό πεδίο του αφορά στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, την οποία προσεγγίζει ως «επανάσταση» στο βιβλίο του με τίτλο «Η αδύνατη επανάσταση - Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου». Ευχαριστώντας αρχικά τον νυν υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη για τη συνεισφορά του ως πανεπιστημιακού στην έρευνα του συγγραφέα αναφορικά με την οικονομική διάσταση του Εμφυλίου, ο κ. Βόγλης ολοκληρώνει το έργο του με τις ακόλουθες δύο προτάσεις, οι οποίες ορίζουν την ενδιαφέρουσα οπτική του για τα σκοτεινά γεγονότα που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 40.000 νεκρούς και αβάσταχτο πόνο διχάζοντας την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες: «Ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μία επανάσταση, η μοναδική στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, έστω και αν, έτσι όπως εξελίχθηκε, δεν θα μπορούσε να αποβεί νικηφόρα. Υπό αυτή την έννοια, ήταν μία αδύνατη επανάσταση».
Ο πρόεδρος της επιτροπής για την αναμόρφωση του μαθήματος της Ιστορίας εστιάζει στο βιβλίο του στη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και στις συνθήκες που οδήγησαν στην «επανάσταση». «Το εαμικό κίνημα, ριζοσπαστικοποιώντας την ελληνική κοινωνία, είχε δημιουργήσει δυναμική κοινωνικής επανάστασης στην Κατοχή. Αυτή η δυναμική μετασχηματίστηκε σε ολομέτωπη στρατιωτική και πολιτική σύγκρουση κατά τον Εμφύλιο».
Σε αυτές τις συνθήκες «οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, αντί να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ικανοποιούσαν τα αιτήματα εκδημοκρατισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης που είχε αναδείξει η κοινωνία στα χρόνια της Κατοχής, έθεσαν στόχο τη διάλυση των οργανωτικών δομών και τη συρρίκνωση των κοινωνικών ερεισμάτων του ΕΑΜ ώστε να ανακοπεί η δυναμική της επανάστασης». Επαναστατική είναι και η παρουσίαση των Δεκεμβριανών, που αποτελούν γεγονός-ορόσημο του Εμφυλίου. «Τα Δεκεμβριανά ως επαναστατική στιγμή θα στοιχειώσουν το φαντασιακό του αστικού κόσμου. Η Ελλάδα ήταν μία χώρα χωρίς παρελθόν κοινωνικών επαναστάσεων και ο κίνδυνος του κομμουνισμού είχε διογκωθεί τεχνητά στην προπολεμική περίοδο.
Τα Δεκεμβριανά θα φέρουν αντιμέτωπο τον αστικό κόσμο με την απειλή της επανάστασης». Ο συγγραφέας, αναφερόμενος στη Δεξιά της περιόδου εκείνης, γράφει ότι μέχρι τις εκλογές του 1946 «ο αντικομμουνισμός και η βία έγιναν καταστατικά στοιχεία τού υπό συγκρότηση κρατικού μηχανισμού αλλά και της δεξιάς παράταξης, η οποία αναδιπλώθηκε στην πιο συντηρητική και αντιδραστική εκδοχή της με την επικράτηση των βασιλόφρονων δυνάμεων. Ακόμη, η βία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι ενός πλέγματος πολιτικών (όπως οι διώξεις, η εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τους μη εθνικόφρονες, οι οικονομικές διακρίσεις στη διανομή της βοήθειας), που είχαν στόχο να τρομοκρατηθεί η κοινωνική βάση της εαμικής Αριστεράς και να διαλυθούν οι οργανωτικές δομές του ΚΚΕ στην ύπαιθρο. Απέναντι στην εκστρατεία βίας και τρομοκρατίας, η ηγεσία του κόμματος παρέμεινε για αρκετούς μήνες προσηλωμένη στην πολιτική νομιμότητα, αποφασίζοντας να μην απαντήσει ένοπλα και άρα να μην προσδώσει δυναμική στην εμφύλια σύγκρουση».
 Οσον αφορά στη μετέπειτα στάση της Αριστεράς σε σχέση με τα γεγονότα του Εμφυλίου, ο κ. Βόγλης σημειώνει ότι «η Αριστερά αποσιώπησε την επαναστατική διάσταση του εμφυλίου πολέμου. Η ήττα και οι οδυνηρές συνέπειές της για χιλιάδες ανθρώπους την οδήγησαν στην απώθηση της ιδέας της επανάστασης. Μετά τον Εμφύλιο προσανατολίστηκε σταθερά στην πολιτική νομιμότητα και τον κοινοβουλευτισμό και θέλησε να “ξεχάσει” το επαναστατικό παρελθόν, το οποίο λειτουργούσε απονομιμοποιητικά για την ενσωμάτωσή της στο πολιτικό σύστημα στο παρόν και δεν συνιστούσε προοπτική για το μέλλον. Υποβάθμισε την επαναστατική διάσταση της εαμικής Αντίστασης προκειμένου να τονίσει τον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση, ενώ για τον Εμφύλιο επέλεξε να αναδείξει τη μνήμη των θυμάτων της κρατικής βίας και των διώξεων, παρά τον αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ. Μέχρι σχετικά πρόσφατα ο μνημονικός τόπος του Εμφυλίου για την Αριστερά δεν ήταν ο Γράμμος, αλλά η Μακρόνησος».
 Θα διδασκόμαστε λιγότερη Ελλάδα, ήρωες, μάχες...
Με πρόσχημα την αποφυγή επαναλήψεων, το ΙΕΠ προτείνει τη μετατόπιση του διδακτικού ενδιαφέροντος
Κάθε εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας προαναγγέλλει αλλαγές και σε ένα άλλο μάθημα, με προφανέστατο στόχο τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής εθνικής ταυτότητας στους μαθητές. Η αρχή έγινε με τα Θρησκευτικά και ακολούθησε με την Ιστορία. Και όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές θα συνεχιστούν με το μάθημα της Λογοτεχνίας, με τους συνεργάτες του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Γαβρόγλου να θέλουν να αλλάξουν όλη τη διδακτέα ύλη που επί δεκαετίες διαμορφώνει τον εθνικό χαρακτήρα των μαθητών.
Παρά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που εξακολουθούν να προκαλούν οι αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας, αυτές προγραμματίζονται κανονικά να εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τη Γ’ Δημοτικού και θα αγγίξουν και την ύλη της Α’ Λυκείου, όπου οι μαθητές πλέον θα διδάσκονται γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας, όπως είναι ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας και οι επιχειρήσεις για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Μεταξύ των προτάσεων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είναι η διδασκαλία του Ψυχρού Πολέμου και η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, παραμερίζοντας κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, αλλά και της Μυθολογίας.
Προτείνεται επίσης ο περιορισμός της αναλυτικής παρουσίασης της Επανάστασης του 1821, παρότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κεφάλαια από τον 15ο αιώνα έως και τη σύγχρονη εποχή. Στην ενότητα, όμως, για την Ελληνική Επανάσταση η διδασκαλία στρέφεται σε βασικά κοινωνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο εκσυγχρονισμός και η εκβιομηχάνιση και λιγότερο στους πρωταγωνιστές της Απελευθέρωσης.Με πρόσχημα την αποφυγή επαναλήψεων των ιστορικών κύκλων, το ΙΕΠ προτείνει τη μετατόπιση του διδακτικού ενδιαφέροντος από τα στρατιωτικά γεγονότα στα  κοινωνικά, όπως θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και τη διάσπαση των γειτονικών κρατών.
 Ποιες θα είναι οι αλλαγές
Οι κυριότερες από τις αλλαγές που προτείνονται στο μάθημα της Ιστορίας είναι:
- Για την Α’ Λυκείου: Σήμερα διδάσκεται η περίοδος του αρχαίου κόσμου, που καλύπτει τη χρονική περίοδο από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού. Τώρα προτείνεται η συνολικότερη αναμόρφωση της διδακτέας ύλης που θα καλύπτει πλέον την περίοδο από το 1880 ως σήμερα.
- Για τη Γ’ Δημοτικού:  Σήμερα διδάσκονται βασικά στοιχεία από την ελληνική µυθολογία (η δηµιουργία του κόσµου, η Τιτανοµαχία, οι θεοί και οι θεές του Ολύµπου, ο Προµηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, οι Αθλοι του Ηρακλή, ο Θησέας, η Αργοναυτική εκστρατεία και ο Τρωικός πόλεµος). Προτείνεται πλέον η διδασκαλία των αρχαιοελληνικών µύθων µε αναφορές και συνδέσεις µε µύθους άλλων λαών και η ερµηνευτική τους αποδέσµευση από τις πολιτικές, στρατιωτικές, ιδεολογικές και πολιτισµικές διαδικασίες των προϊστορικών κοινωνιών.
- Για τη Δ’ Δημοτικού: Σήμερα διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική Ιστορία από τη Γεωµετρική Εποχή ως την άνοδο της Ρώµης (η Αθηναϊκή Δηµοκρατία, η Αθήνα και η Σπάρτη, οι Περσικοί πόλεµοι, ο Πελοποννησιακός πόλεµος, ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή, τα έργα στην Ακρόπολη, η άνοδος της Μακεδονίας, ο Μέγας Αλέξανδρος και η κατάκτηση της Ανατολής). Το ΙΕΠ προτείνει τη διδασκαλία της οικογενειακής, της προφορικής και της τοπικής Ιστορίας, όπως επίσης και των στοιχείων της θεµατικής Ιστορίας.
- Για την Ε’ Δημοτικού: Σήμερα οι μαθητές διδάσκονται την άνοδο της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και τις σχέσεις των Ρωμαίων µε τους Ελληνες, τη µετάβαση από τη Ρωµαϊκή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, την Κωνσταντινούπολη και την ιστορία του βυζαντινού κράτους και την Αλωση. Η καινούρια πρόταση είναι να διδαχθούν την ιστορική εξέλιξη από την Προϊστορία έως την οθωµανική κατάκτηση. Λόγω του µεγάλου χρονικού εύρους της περιόδου, όμως, το μάθημα θα εστιάζει στις σηµαντικές κοινωνικές και πολιτισµικές αλλαγές που συντελούνται στο πέρασµα των αιώνων και λιγότερο στην εξέταση συγκεκριµένων προσώπων ή γεγονότων.
- Για τη ΣΤ’ Δημοτικού:  Η σημερινή διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους νεότερους χρόνους (Αναγέννηση, Ανακαλύψεις, Διαφωτισµός, οι Δάσκαλοι του Γένους, Επανάσταση του 1821). Πλέον προτείνεται η ιστορική εξέλιξη από τον 15ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή, με έµφαση στις σηµαντικές τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτισµικές αλλαγές και λιγότερο στην εξέταση συγκεκριµένων προσώπων ή γεγονότων, µε την εξαίρεση της ίδρυσης του ελληνικού κράτους και των δύο Παγκοσµίων Πολέµων.  protothema

***  ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΤΑΜΠΚΑ-σειρά έχει η ΡΑΚΚΑ!  Τρόμος στην Άγκυρα...

~  Τελικά, μετά από 42 ημέρες μαχών, που στοίχισαν τη ζωή αρκετών μαχητών των Δημοκραιτκών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) και των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG), η πόλη Τάμπκα και το ομώνυμο φράγμα, που είναι το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, είναι στον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων και των ΗΠΑ!
Σήμερα το πρωί, οι Κούρδοι ανακοίνωσαν επίσημα ότι ελέγχουν το σύνολο της πόλης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τους Κούρδους και τους τζιχαντιστές του Ι.Κ., την τελευταία μέρα, να συμφώνησαν στην διάνοιξη διόδου, που επέτρεψε την εκκένωση της πόλης από τους τελευταίους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέτωπο, η συμφωνία προέβλεπε τη διάνοιξη διόδου που θα επέτρεπε τους τζιχαντιστές να μεταβούν προς την έρημο Ντερ εζ Ζορ και όχι προς τη Ράκκα, που είναι ο επόμενος στόχος των Κούρδων και των ΗΠΑ.
Ήδη, Κούρδοι επιτελείς, σε συνεργασία με Αμερικανούς, Γάλλους και Άγγλους, που βρίσκονται στην περιοχή, επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες της τελικής φάσης του σχεδίου επιχειρήσεων, που αφορά την απελευθέρωσης της Ράκκας, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπαιζε το ρόλο της πρωτεύουσας του λεγόμενου Ι.Κ.

Να σημειωθεί ότι η αεροπορική επίθεση με 27 αεροσκάφη F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Απριλίου, έγινε για να προκληθεί πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ-YPG, να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στην Τάμπκα και την Ράκκα, μέχρι την επίσκεψη Ερντογάνσ τις ΗΠΑ, όπου σκόπευε ο Τούρκος πρόεδρος να πείσει τον Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους και να καταλάβουν μαζί, Αμερικανοί και Τούρκοι τη Ράκκα.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η απελευθέρωση της πρωτεύουσας του Ι.Κ. από τους Κούρδους του YPG, τους βοηθά να καθιερωθούν ως μια σημαντική δύναμη και παράγοντας ρυθμιστής των εξελίξεων στην περιοχή, αλλά και να νομιμοποιηθούν διεθνώς, κάτι που δυσχεραίνει το έργο της Άγκυρας, που επιμένει να τους αποκαλεί "τρομοκράτες".
Τέλος, για να ολοκληρώσουμε την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, να αναφέρουμε ότι στα δυο ανατολικά καντόνια, του Κάμισλο και του Κομπάνι, αμερικανικά τεθωρακισμένα περιπολούν στα σύνορα, για να αποτρέψουν τυχόν εισβολή των Τούρκων στην περιοχή, ενώ την ίδια αποστολή έχουν αναλάβει τεθωρακισμένα του ρωσικού στρατού, στο δυτικό καντόνι, αυτό του Αφρίν, που θα εξασφαλίσει την έξοδο στη θάλασσα...   Εν αναμονή της τελικής φάσης λοιπόν...
 Σάββας Καλεντερίδης - infognomonpolitics 


*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ 87-78 , (37-41).-^
(5ος  αγώνας)

Τα δεκάλεπτα  : 25-21 , (37-41) , 63-58, 87-78 .- ^

 
Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Λάτισεβς (Λετονία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (1), Μπιρτς 9 (11 ριμπ.), Γιανγκ 3, Παπαπέτρου 8 (2), Σπανούλης 22 (2 τρίπ., 6 ασ.), Ουότερς, Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοβ 8, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8 (5 ριμπ.), Μάντζαρης 4
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Βέλιμιρ Περάσοβιτς): Τόμας 10 (2), Χάνεϊκατ 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11 (1), Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10 (4/10 δίπ., 0/3 τρίπ., 6 ασ.), Πολ 9 (3), Ντάνστον 4, Κερκ 4 (7 ριμπ.)
Τα δεκάλεπτα: 25-21, 37-41, 62-58, 87-78.
Ακολουθούν 4 VIDEO  από τον αγώνα :
~*ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ  87-78  1ο  δεκάλεπτο 25-21  5ος  αγώνας 2-5-2017: https://youtu.be/h8t-3tWU7MQ  .-
~* ΟΣΦΠ-ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ   87-78  Α΄ ημίχρονο  37-41 5ος αγωνας 2-5-2017: https://youtu.be/dBE5WzjeysI  .-
~*ΟΣΦΠ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ  87-78  3ο δεκάλεπτο 63-58 5ος αγώνας 2/5/2017: https://youtu.be/ILesbQCG14s  .- 
~*ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ  87-78  02-05-2017  5οςαγώνας : https://youtu.be/Pa0LzY9WOQg  .-


 ~**  FINAL FOUR (19-21/5) στην Κωνσταντινούπολη Τουρκία
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (19/5)
1. Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) - Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
2. ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσίας) - Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)

ΘΕΣΕΙΣ 3-4 (21/5)Ηττημένος 1 - Ηττημένος 2

ΤΕΛΙΚΟΣ (21/5)Νικητής 1 - Νικητής 2

***  Η βαθμολογία πριν ξεκινήσει το «μίνι» πρωτάθλημα των 6 αγωνιστικών:

ΠΑΟΚ 2
Παναθηναϊκός 1
ΑΕΚ 0
Πανιώνιος 0

Η ομάδα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση, θα συμμετάσχει στους προκριματικούς του Champions League και οι υπόλοιπες στο Europa League.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στις αναμετρήσεις της 30ης αγωνιστικής:
Αστέρας Τρίπολης - Ηρακλής 2-2

 (37΄ Κυριακόπουλος, 53΄πεν. Γκοντό - 26΄ Ζιαμπάρης, 76΄ Δώνης)
Διαιτητής: Νοεφυτιάδης (Κορινθίας)
Κίτρινες: Κώτσιρας -Γιαννικόγλου , Ζιάμπαρης
 ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης (Στάικος Βεργέτης): Αθανασιάδης, Ζουμά (58΄ Ευαγγέλου), Τριανταφυλλόπουλος, Σέλιν, Κώτσιρας, Στανισάβλιεβιτς (64΄ Μάσα), Ιγκλέσιας, Χαμντανί, Κυριακόπουλος, Μανιάς (87΄ Τσουκαλάς), Γκοντό.
ΗΡΑΚΛΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Γιαννικόγλου, Αργυρόπουλος, Ζιαμπάρης, Τζανετόπουλος, Σαραμαντάς, Γροντής, Κούρος (81΄ Καραγκούνης), Δώνης, Πασάς (60΄ Ηλιάδης), Μπαστακός, Περόνε (59΄ Λούκινας).

Ατρόμητος - Πλατανιάς 4-1

 (12΄ Ντάουντα, 42΄,75΄ Ντιγκινί, 90΄αυτ. Σαάντο - 39΄ Κάργας)
Διαιτητής: Γεώργιος Τζοβάρας
 Κίτρινες: Τόνσο, Κατράνης - Πριντέτα
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Σα Πίντο): Γκορμπούνοφ, Μανιάτης, Ντιγκινί, Ζησόπουλος, Τόνσο (80΄ Μπρίτο), Κατράνης, Ούμπιδες, Κιβρακίδης, Λημνιός, Νταουντα (69΄ Μπάγκα), Λαζαρίδης.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Κοκκαλάς, Μαραγκός (46΄ Σκουλουδάκης), Καρυπίδης, Κάργας, Στανισάβλιεβιτς, Γουνδουλάκης, Ντεβέσα (74΄ Ρενάτο), Παπανικολάου, Γιακουμάκης, Σίγκνεβιτς (87΄ Σάαντο), Πριντέτα.

Ξάνθη - Βέροια 3-0

 (20΄, 75΄πεν. Γιουνές, 45΄ Σολτάνι)
Διαιτητής: Άγγελος Αγγελάκης (Μακεδονίας)
Κίτρινες: -
ΞΑΝΘΗ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Ζίβκοβιτς, Ορφανίδης, Φλίσκας, Σβάρνας, Σιλά, Λουσέρο (68' Ντε Λούκας), Μεχία (68' Παπαστεριανός), Σολτάνι, Βασιλακάκης (68' Λάζιτς), Τριάδης, Γιουνές
 ΒΕΡΟΙΑ (Απόστολος Τερζής): Σαφαρίκας, Βασιλαντωνόπουλος, Σισοκό, Ράδης, Γκαέλ, Δόρης, Λινάρδος, Μίλιεβιτς, Νύκταρης (59' Ζυγκερίδης), Χάτζι (74' Ασιγμπά), Κωνσταντινίδης (59' Μαυρίας)

Παναθηναϊκός - ΑΕΛ 2-0

 (39΄ Λέτο, 49΄ Μπεργκ)
Διαιτητής: Νίκος Πουλημάς
Κίτρινες: Μέστο - Αναστασόπουλος
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Ο.Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής, Ευαγγέλου, Μέστο, Χουχούμης, Μαρινάκης, Κουρμπέλης (72΄ Στάικος), Βιγιαφάνιες (63΄ Μολίνς), Χατζηγιοβάνης (79΄ Πίσπας), Λέτο, Μπεργκ.
ΑΕΛ (Αντρέ Πάους): Θεοδωρόπουλος, Αναστασόπουλος, Ναζλίδης, Βαρέλα (57΄ Μασούρας), Γκόλιας, Αγκάνοβιτς, Κόντορ, Φάρκας, Ναβάρο (86΄ Κουτσιανικούλης), Φατιόν, Ντέλετιτς (79΄ Κάπος).

Παναιτωλικός - Ολυμπιακός 0-2

 (37΄ Ντομίνγκες, 83΄ Ελιουνούσι)
Διαιτητής: Κατσικογιάννης (Ηπείρου)
Κίτρινες: Ρογκίντρες- Μποτία
Παναιτωλικός (Μάκης Χάβος): Κυριακίδης, Κουτρομάνος, Χαντάκιας, Ροντρίγκες, Τσοκάνης, Παπάζογλου (76΄ Μπράβο), Λόπες, Ρόσα, Κλέσιο, Ρέι (80΄ Γιαννιώτης), Βακράκος (64΄ Βασιλούδης).
Oλυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ρέτσος, Μποτία, Ντε Λα Μπέγια, Μαρτίνς (58΄ Ανδρούτσος), Ρομαό, Ντομίνγκες (64΄ Μπουχαλάκης), Μάριν (75΄ Μανθάτης), Ελιουνούσι, Καρντόσο.

Πανιώνιος - Λεβαδειακός 1-3

 (6΄ Ταπόκο - 7΄ Καραμπουέ, 25΄ Μεντί, Π. Γιακουμάκης)
Διαιτητής: Εμμανουήλ Σκούλας
Κίτρινες: Βασιλείου, Σουμπίνιο, Καλτσάς, Γιακουμάκης
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μιλόγεβιτς): Μπαντής, Αντωνιάδης, Μασούρας, Γκιοατα, Μουκτάρης, Σιώπης, Σαββίδης, Μπεν, Ταπόκο (57΄ Μπάλλας), Καθάριος (60΄ Λάμπρου), Μαχμούτοβιτς (73΄ Γεσίλ).
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Φαράντος): Ναμάσκο, Μουλόπουλος, Μεντί, Βούρος, Τριποτσέρης, Κουλιμπαλί (70΄ Καλτσάς), Καραχάλιος, Σουυμπίνιο, Σίλβα, Καραμπουέ, Βασιλείου (68΄ Γιακουμάκης).
ΠΑΟΚ - Κέρκυρα 5-1

 (30΄ Κάτσε, 32΄ Κουλούρης, 45+2΄πεν. Μπίσεσβαρ, 62΄ Ουάρντα, 83΄ Πρίγιοβιτς - 31΄ Παμλίδης)
Διαιτητής: Κουμπαράκης (Θράκης)
Κίτρινες: Σπίνουλας
 ΠΑΟΚ: Μπρκιτς (46' Σιαμπάνης), Μαλεζάς, Πούγγουρας, Δεληγιαννίδης, Κίτσιου, Κάτσε, Κάνιας, Μπίσεσβαρ (58' Πρίγιοβιτς), Ουάρντα, Ενρίκε (68' Χαρίσης), Κουλούρης.
Κέρκυρα: Κουτζαβασίλης, Επστάιν, Γρομητσάρης, Ιωάννου, Σπίνουλας, Παμλίδης, Σιόντης, Ζορμπάς, Κόντος (85' Τρεπεκλής), Ονιϊλο (63' Τζανουλίνος) και Γεωργακόπουλος (76' Γκαμάγκας).

ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ 1-1

 (38΄ Λίλα - 80΄ Ροντρίγκες)
Διαιτητής: Κοτσάνης (Δράμας)
Κίτρινες: Βάργκας
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Πασχαλάκης, Καρανίκας, Ναδάλες (52΄ Κούτρης), Μαυροπάνος, Μιχαήλ, Νικολιάς, Ακόστα, Λίλα (88΄ Κοζορώνης), Γαρουφαλιάς, Μαμπουλού, Ζάιρο.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Κολοβέτσιος, Βινίσιους, Σιμόες (74΄ Γαλανόπουλος), Αϊντάρεβιτς, Μπακασέτας, Βάργκας (59΄ Πατίτο), Αλμέιδα (67' Μάνταλος), Πέκχαρτ.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ -
 Σε 30 αγώνες
1. Ολυμπιακός 67 --ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ--
---------------------------
2. ΠΑΟΚ 61 --ΠΛΕΙ ΟΦ--
3. Παναθηναϊκός 57 --ΠΛΕΙ 0Φ--
4. ΑΕΚ 53 --ΠΛΕΙ ΟΦ--
. Πανιώνιος 52 --ΠΛΕΙ ΟΦ--
---------------------------
6. Ξάνθη 48
7. Πλατανιάς 42
8. Ατρόμητος 39
9. ΠΑΣ Γιάννινα 36
10. Κέρκυρα 32

11. Παναιτωλικός 31
12. Ηρακλής 29
13. Αστέρας Τρίπολης 28
. Λάρισα 28
---------------------------
15. Λεβαδειακός 26 --ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ--
16. Βέροια 22 --ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ--
* Ο ΠΑΟΚ έχει -3 βαθμούς
Newsroom ΔΟΛ

~** Η βαθμολογία πριν ξεκινήσει το «μίνι» πρωτάθλημα των 6 αγωνιστικών:

ΠΑΟΚ 2
Παναθηναϊκός 1
ΑΕΚ 0
Πανιώνιος 0

Η ομάδα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση, θα συμμετάσχει στους προκριματικούς του Champions League και οι υπόλοιπες στο Europa League.

*** Β΄ Εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο : Κυριακή 30-04-2017
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 3-0 .- ^
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ-ΛΑΜΙΑ  0-3 .- ^
ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΤΡΙΚΑΛΑ 1-3 .- ^
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ-ΑΡΗΣ  0--0 .- ^
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ-ΧΑΝΙΑ  5-1  .΄- ^
 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας- ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1-0 .- ^
Π-ΑΝΑΙΓΕΙΑΛΙΟΣ-ΣΠΑΡΤΗ  2-4 .- ^
ΚΑΛΟΝΗ -ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ  1-3 .- ^

***  Γ΄ Εθνική  3ος  όμιλος :
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου ΑΙΟΛΙΚΟΣ  1-0 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Αμαλιάδας-ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ 2-0 .- ^
ΑΧΑΪΚΗ-ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ 1-0  .- ^
ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ -ΕΝΩΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ  2-2  .- ^
ΘΗΒΑ-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  0-1 .- ^
ΔΟΞΑ Μεγαλόπολης -ΧΑΛΚΙΔΑ 0-1  .- ^
ΦΩΣΤΗΡΑΣ-ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ 3-1 .- ^
***  ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Α΄ ΤΟΠΙΚΟ  :  28η  αγωνιστική  Σ/Κ 29 και 30 /04/2017
Σα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας -Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ  1-1 .- ^
Σα  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας-ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας 2-0 .- ^
Σα  Α.Ο. ΦΑΡΑΙ- Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  5-0 .- ^
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά- Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ  1-0 .- ^
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών -ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  0-2  .- ^
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  0-1 .- ^
ΠΑΜΙΣΣΟΣ Μεσσήνης-Α.Ο. ΑΒΙΑΣ  5-0 .- ^

΄Β  ΄ ΤΟΠΙΚΟ : 1ος  όμιλος  26η  αγωνιστική
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Άμφειας -Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ  3-4  .- ^ Σα
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας -Α.Ε.Κ Καλαμάτας  0-1  .- ^ Σα
ΠΑΟ Καλού Νερού-ΔΙΑΓΌΡΑΣ Κοπανακίου  2-4 .- ^  Σα
ΘΥΕΛΛΑ Μερόπης -Α.Ε. ΜΑΝΗΣ   0-1 .- ^    Σα
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ-Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ  0-2 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας-ΔΟΞΑ Καλαμάτας 0-3  .- ^

Β΄  ΤΟΠΙΚΟ  2ος  όμιλος  21η  αγωνιστική
ΘΥΕΛΛΑ  Χαροκοπιού- Α.Π.Σ. ΔΗΜΟΥ Παπαφλέσσας  1-1 .- ^
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ  0-3 .- ^
*** Καλαματιανοί μαθητές, «άσοι» στο μπριτζ, μέλη της Εθνικής ομάδας
Μετρούν αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα διεξαχθούν οι αγώνες μπριτζ στην Μπρατισλάβα. Ο λόγος για την άρτι συσταθείσα εθνική ομάδα παίδων που, παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου και τα φροντιστήρια, βρίσκει χρόνο για προπονήσεις μέσω... skype.
«Πρόκειται για τέσσερις μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, έναν της Β΄ Γυμνασίου και έναν της Γ΄ Γυμνασίου, που ζουν διασκορπισμένοι σε Αθήνα, Καλαμάτα και Αγρίνιο» εξηγεί στην «Καθημερινή» και στην Ιωάννα Φωτιάδη, η καθηγήτρια Βιολογίας στην Καλαμάτα και μέλος της επιτροπής παίδων της ελληνικής ομοσπονδίας μπριτζ, κ. Μαρίνα Λαντζούνη. «Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων διδάσκω μπριτζ στα παιδιά» συμπληρώνει η ίδια, «ξεκινήσαμε με 45 μαθητές και συνεχίζουμε 30».
Όπως ισχυρίζονται οι γνώστες, έτσι συμβαίνει πάντοτε με το μπριτζ: «Είτε ενθουσιάζεσαι και “κολλάς” είτε δεν σε συγκινεί και το αφήνεις». Η εκπαιδευτικός και μητέρα τεσσάρων παιδιών –ένα εκ των οποίων είναι μέλος της εθνικής ομάδας– δεν κρύβει το πάθος της για το κορυφαίο πνευματικό παιχνίδι και τη φιλοδοξία της να το διαδώσει, όπως και να καταρρίψει τα στερεότυπα που το περιβάλλουν. «Πολλοί μαθητές μου παραπονιούνται ότι τους αποκαλούν οι συνομήλικοί τους “χαρτόμουτρα”» λέει γελώντας η εκπαιδευτικός, «προβλήματα, βέβαια, έχουμε και με τους μεγάλους, καθώς τα μέλη του τοπικού ομίλου δεν δέχονταν αρχικά να παίξουν με ανήλικους, “νιώθω σαν να κλέβω εκκλησία!” ισχυρίζονταν». Πλάι στις εν λόγω δοξασίες, η πεποίθηση ότι το μπριτζ προορίζεται αποκλειστικά για διπλωματικά σαλόνια και αριστοκρατικούς κύκλους καλά κρατεί. «Ωστόσο, όλα τα παραπάνω είναι λανθασμένες προσεγγίσεις» απαντά η κ. Λαντζούνη, «το μπριτζ, ακριβώς όπως και το σκάκι, είναι ένα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πνευματικό παιχνίδι και το πιο δημοφιλές με τράπουλα διεθνώς». Τα χαρτιά, όπως υπογραμμίζει, «αποτελούν μόνον το μέσο, όπως στο σκάκι είναι βασιλιάδες και στρατιώτες, ποτέ όμως δεν έχουν κατηγορήσει το παιχνίδι ως πολεμοχαρές!».
Η ίδια είχε αρχίσει να μαθαίνει μπριτζ πριν ξεκινήσει να σπουδάζει, «ως φοιτήτρια, όμως, στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκα τον τοπικό όμιλο και καθώς είχα πολλά χρόνια διαφορά με τους υπόλοιπους αποκαρδιώθηκα και διέκοψα» θυμάται.
Χάρη στην άοκνη προσπάθειά της, σήμερα υπάρχει μια αξιόλογη μάζα νεαρών παικτών στην Καλαμάτα, οι οποίοι πολλά απογεύματα Κυριακής παίζουν ισότιμα με τα ενήλικα μέλη του τοπικού ομίλου, του πρώτου που ιδρύθηκε σε επαρχιακή πόλη. «Όχι μόνον παίζουν μαζί, αλλά συχνά οι μικροί νικούν τους μεγάλους» διευκρινίζει η ίδια γελώντας. «Στο μπριτζ δεν παίζει ρόλο η ηλικία, οι παίκτες χωρίζονται σε έξι κατηγορίες ανάλογα με την απόδοσή τους».
  Παιχνίδι συνεργασίας
 Οι δύο μικροί Καλαματιανοί που προετοιμάζονται για την Μπρατισλάβα βρίσκονται ήδη στην έκτη κατηγορία. «Το μπριτζ απαιτεί μνήμη, συγκέντρωση, στρατηγική σκέψη και συνεργασία με τον σύντροφό σου στο παιχνίδι» περιγράφει η ίδια. «Δείγμα γραφής» έδωσαν το Σαββατοκύριακο των Βαΐων, στο Δεύτερο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων και Παίδων, στην Αθήνα. Εκεί, το «παρών» έδωσαν 22 παιδιά, 9 έως 16 ετών, 44 νέοι 16 έως 25 ετών και μια αποστολή 22 παιδιών από το σχολείο της Καλαμάτας, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. «Θα συνεχίσω να παίζω μπριτζ γιατί μου αρέσει πάρα πολύ και χάρη σε αυτό εξασκούμαι στο να συνδυάζω διάφορες εκδοχές μιας κατάστασης» απάντησε σε σχετική ερώτηση η 13χρονη Μαριάννα.  Πηγή: kathimerini.gr

***









ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Μ. Τετάρτη 12  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 2: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-2.html  .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Παρασκευή 14  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html  .-
~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Μ. Σάββατο  15 Απριλίου 2017  :  Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-18-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  15 και 16  Απριλίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/15-16-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Απριλίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-19-2017.html .- 
~* *Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2 Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινότητας  2  στην ενημέρωση : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-19-2017-2.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 20 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/news-20-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 21 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/news-21-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας , ARFARA  NEWS Σάββατο 22 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-22-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Κυριακή  23 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-23-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2  Κυριακή 23 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-23-2017.html  .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 22  και  23  Απριλίου 2017  :Με  ανασκόπηση στα αθλητικά δρώμενα της εβδομάδας που έφυγε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/22-23-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-24-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  25 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-25-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-26-2017.html .- 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 27 Απριλίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-27-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή  28 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-28-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο 29  Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-29-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή  30  Απριλίου  2017 :Στο   αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-30-2017.htm .-
~*  
~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
~
Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
~*
 
~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5548  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3569   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3572  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.689  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   


~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου