ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  ....
~
Κατανυκτική ευχή του οσίου Εφραίμ του Σύρου
Όσιος Εφραίμ ο ΣύροςΚύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργείας, φιλαρχίας καὶ ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δὲ ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς καὶ ἀγάπης, χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητὸς εἶ, εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.     
Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

 

Τα  σημερινά μας βίντεο :
~***  Φλογέρα με Σταύρο Μπάκα Καλαμάτα 29/11/2017:
https://youtu.be/58cXd-S41cQ .-
~**Φλογέρα παίζει ο Σταύρος  Μπάκας  29/11/2017:
https://youtu.be/2rFnSJUYPXA .-
~** Φλογέρα Σ  Μπάκα Καλαμάτα 29/11/2017:
https://youtu.be/3Ddym8joXGs   .-

 
 
 
~ 29 Νοεμβρίου
Ιερομαρτύρων Διονυσίου επισκόπου Κορίνθου, Ιωάννου του εν Περσίδι και Ουρβανού επισκόπου Μακεδονίας. Μαρτύρων Παραμόνου και των συν αυτώ 370 μαρτύρων (†250). Ουαλλερίνου, Φαιδρού, Φιλουμένου (1). Οσίων Νικολάου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, Μάρκου, Παγκοσμίου, Πιτηρούν και Νεκταρίου επισκόπου, του Ρώσου.
(1)Ο άγιος Φιλούμενος καταγόταν από τη Λυκαονία. Ήταν έμπορος σιτηρών. Καταγγέλθηκε, το 270, ως χριστιανός στον διοικητή της Άγκυρας Φήλικα. Συνελήφθη και τον παρουσίασαν μπροστά στον ηγεμόνα. Ο Φιλούμενος όμως δεν πτοήθηκε από τις απειλές που δέχθηκε και παρέμεινε πιστός στον λόγο του του Χριστού. Τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, τρυπώντας του τα άκρα με καρφιά. Με αυτό τον μαρτυρικό τρόπο παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.
~ Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
~ Παράμονον μέλψωμεν σὺν Φιλουμένῳ πιστοί, ὡς θείους θεράποντας καὶ ἀθλητὰς εὐκλεεῖς Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· τοῦτον γὰρ φερωνύμως ὡς φιλήσαντας ἄγαν, ᾔσχυναν δι' ἀγώνων παρανόμων τὸ κράτος αἰτοῦντες πταισμάτων λύσιν πᾶσι καὶ ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Άγ. Παράμονον και Φιλουμένου - 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/Pf7aUemUFBE  .-
~
*** Θαυμάστε το βιβλιοδετείο του π. Καλλίστου στις Καρυές του Αγίου Όρους (ΦΩΤΟ)
~  Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της βιβλιογραφικής και τυπογραφικής ιστορίας του Αγίου Όρους αποτελεί η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Εξαίρετα δείγματα βιβλιοδεσίας από αγιορείτικα εργαστήρια συναντούμε σε όλες τις βιβλιοθήκες στον Άθω, κι όχι μόνο των μονών.
* Οι αγιορείτικες βιβλιοδεσίες χρονολογούνται σε διάφορες εποχές, καθώς οι μοναχοί συνήθιζαν να ανανεώνουν τις σταχώσεις των βιβλίων τους, ιδιαιτέρως σε όσα προορίζονταν για καθημερινή χρήση και γι’ αυτό παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες φθορές.
Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε στο Κουτλουμουσιανό κελλί του Αγίου Ευθυμίου το τελευταίο παλαιό βιβλιοδετείο του Αγίου Όρους, με μεταλλικά στοιχεία και κοσμήματα που χρονολογούνταν από τον 16ο-17ο αιώνα. Τελευταίος παραδοσιακός βιβλιοδέτης ο μερακλής γερο-Νήφων.
~ Σήμερα, ο Γέροντας του Ιβηρίτικου κελλιού της Μεταμορφώσεως π. Κάλλιστος, ανατολικά των Καρυών, έπιασε ξανά το κομμένο νήμα της αγιορείτικης βιβλιοδετικής παράδοσης, δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο με μηχανήματα κατασκευασμένα στη Λειψία τον 19ο αιώνα.
(Οι φωτογραφίες είναι του Μιχαήλ Ρίζου, τον οποίο ευχαριστώ)





 
*** Ο καιρός αύριο Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Πέμπτη 30/11/2017 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και προς το βράδυ θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Την Παναγία Χρυσοκελλαριώτισσα θα υποδεχθεί σήμερα η Καλαμάτα
Με λαμπρότητα και την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη θα υποδεχθεί σήμερα Τετάρτη  η Καλαμάτα τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Χρυσοκελλαριώτισσας, εκ της ομωνύμου Ιεράς Μονής της Μεσσηνίας.
Η υποδοχή θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Ευριπίδου, ενώ με λιτανευτική πομπή θα μεταφερθεί  στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας (περιοχή Κολυμβητηρίου), όπου και θα εναποτεθεί για πενθήμερο προσκύνημα.
Θα ακολουθήσει Δοξολογία επί τη υποδοχή και Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβ. μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.  

*** Με όρους αποφυλακίζεται ο δήμαρχος Ελαφονήσου 
Ελεύθερος θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Χαράλαμπος Λιάρος, ο οποίος τον Ιούνιο καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σε κάθειρξη 15 ετών για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, στη μεγάλη υπόθεση για την οικοπεδοποίηση σημαντικών εκτάσεων του νησιού.
Ο δήμαρχος μετά την καταδικαστική απόφαση ήταν ελεύθερος, καθώς είχε γίνει δεκτό το αίτημά του να έχει η έφεση αναστέλλουσα δύναμη, αλλά του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Συγκεκριμένα, εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας του, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής εγγύησης, εντός διμήνου, ύψους 30.000 ευρώ.
Ωστόσο, ο 66χρονος δήμαρχος Ελαφονήσου δεν κατέβαλε την χρηματική εγγύηση και από τον εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας διατάχθηκε η εκτέλεση της απόφασης. Έτσι, τον προηγούμενο μήνα συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές. Χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας συζητήθηκε αίτησή του για αναβίωση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του και όρισε τους περιοριστικούς όρους εμφάνισής του δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής εγγύησης 10.000 ευρώ.  Β.Β.

*** Δεκέμβριος, μήνας ορκωμοσιών σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο 
Με το πτυχίο στα χέρια θα κάνουν Χριστούγεννα αρκετοί φοιτητές του ΤΕΙ και ΑΕΙ της Καλαμάτας, αφού μέσα στο Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν ορκωμοσίες στα εδώ τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, θα ξεκινήσουν οι ορκωμοσίες στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, όπου στις 11.00 το πρωί θα λάβουν το πτυχίο τους οι απόφοιτοι του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Στις 12.30 μ.μ. θα ακολουθήσει ορκωμοσία για αυτούς του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, θα γίνουν παράλληλες ορκωμοσίες για τους αποφοίτους των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.
Οι ορκωμοσίες για το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλης θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, επίσης στις 12.00 το μεσημέρι, για τους αποφοίτους του Τμήματος Λογοθεραπείας.
Όσο για το Πανεπιστήμιο, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι ημερομηνίες για τις ορκωμοσίες.  Π.Μπ.

*** Αρχίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με 10 εκποιήσεις 
Αρχίζουν σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με το χορό των εκποιήσεων να ανοίγει η Eurobank η οποία βγάζει στο σφυρί την περιουσία 7 οφειλετών της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, με την αξιοποίηση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Συνολικά σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και 177 πλειστηριασμοί σε φυσικό περιβάλλον, δηλαδή σε Ειρηνοδικεία, με επισπεύδοντες τόσο τραπεζικούς ομίλους, όσο και τρίτους (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα).
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το στοίχημα των πλειστηριασμών πρέπει να κερδηθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς το ζήτημα συνδέεται με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και με τους ελέγχους που διεξάγει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, ενόψει και των stress tests της ερχόμενης χρονιάς.
Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεχωρίσει 10.000 ακίνητα από το στοκ των ενεχύρων τους, με στόχο να βάλουν στα ταμεία τους «ζεστό χρήμα» 2,5 δισ. ευρώ το επόμενο 12μηνο.  Πλέον, με βάση τη νομοθεσία, η τιμή πρώτης προσφοράς των ακινήτων είναι η εμπορική τους αξία και όχι η αντικειμενική.  Οι τράπεζες έχουν ατύπως συμφωνήσει με την κυβέρνηση να μην βγάζουν στο σφυρί ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ωστόσο, στους πρώτους e-πλειστηριασμούς, ρευστοποιούνται και ακίνητα με χαμηλότερη αξία. in.gr 
 
*** Παντρεμένος χάνει το κοινωνικό μέρισμα λόγω ερωμένης 
Ο παντρεμένος Κρητικός είχε τακτοποιήσει τις υποθέσεις του. Είχε φροντίσει να δηλώσει ως «φιλοξενούμενη» στη συζυγική εστία την Ουκρανή ερωμένη του, να την πάει στον λογιστή του για να της ανοίξει κλειδάριθμο και να ετοιμάσει τη φορολογική της δήλωση (την οποία και πλήρωσε βεβαίως, βεβαίως).
Μόνο που λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μοιράζει κοινωνικό μέρισμα ως απόρροια της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού και... τσουπ, να σου η ειδοποίηση μέσω Taxisnet στα e-mail του ζεύγους.
Έλα μου, όμως, που η σύζυγος -όντας η άμεσα ενδιαφερόμενη που το μαθαίνει πάντα τελευταία- βρέθηκε προ εκπλήξεως και ζήτησε εξηγήσεις.
Ο σύζυγος έσπευσε φυσικά να ρίξει το φταίξιμο στον λογιστή του.
Ο τελευταίος πέρασε στην αντεπίθεση και προειδοποίησε τον πελάτη του μέσω μηνύματος στα social media να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, καθώς υπάρχουν ντοκουμέντα που «καίνε».

Με πληροφορίες από zarpanews.gr

*** Κέντρο υποστήριξης στην Καλαμάτα για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ 
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, θα εισαχθεί θέμα ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Υποστήριξης Ατόμων με Αλτσχάιμερ, η λειτουργία του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη».
Το Κέντρο θα στεγαστεί στην οδό Θουκυδίδου 2, σε δημοτικό κτήριο όπου λειτουργούσε το ΚΕΚ του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο καταργείται. Η διαμόρφωση των χώρων θα γίνει από πόρους του Δημοτικού Προϋπολογισμού.
Το έργο αυτό θεωρείται μεγάλης σημασίας, διότι θα ανακουφίσει οικογένειες, μέλη των οποίων πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Θα είναι δε από τα πρώτα έργα του Προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, καθώς θα δημοπρατηθεί άμεσα. Το Κέντρο θα εξυπηρετεί 20 και πλέον ασθενείς.
Υπενθυμίζουμε ότι στην πρωτοπορία της έρευνας για την εξάλειψη της ασθένειας είναι ο διεθνούς φήμης Καλαματιανός νευροεπιστήμονας Δημήτρης Καπόγιαννης.
Για το επιστημονικό του έργο έχουν γραφεί εκατοντάδες άρθρα και παρουσιάσεις. Μια βόλτα στο διαδίκτυο να κάνει κάποιος θα καταλάβει. Σε ένα από τα δημοσιεύματα διαβάζουμε: «Μία εξέταση αίματος που δημιούργησε Καλαματιανός ερευνητής στις ΗΠΑ, μπορεί να εντοπίσει την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ ακόμα και δέκα ολόκληρα χρόνια πριν εκδηλωθεί με ποσοστό επιτυχίας 100%! Για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του, ο Δημήτρη Καπόγιαννης, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο της Γηριατρικής, δοκίμασε το τεστ σε εθελοντές με διαπιστωμένη ή μη τη νόσο. Είκοσι είχαν πλήρη πνευματική διαύγεια, άλλοι είχαν διαβήτη και 84 ήταν υγιείς». Α.Π.

*** «Χαλύβδινες Ψυχές» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας
Την ταινία «Χαλύβδινες Ψυχές» θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θοδ. Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο (είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18).
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου της Ayn Rand "The Fountainhead" (που εκδόθηκε και στη χώρα μας πριν από λίγα χρόνια ως "Κοντά στον Ουρανό" από την Ωκεανίδα) το 1943, η βασική του ιστορία έγινε και ταινία το 1949, σε σενάριο της Rand με πρωταγωνιστές τον Gary Cooper και την Patricia Neal.
H υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την ασυμβίβαστη, ακέραιη και αλύγιστη φιλοσοφική στάση ζωής του πρωταγωνιστή, του ιδιοφυή αρχιτέκτονα Howard Roark, τη σκληρή μάχη του ενάντια στο κολλεκτιβιστικό κατεστημένο της εποχής του και την εκρηκτική ερωτική ιστορία του. Πρόκειται για το βίο ενός αρχιτέκτονα που δε διστάζει να ανατινάξει ένα συγκρότημα κατοικιών υπό κατασκευή για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της δημιουργίας του.
Είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο, τη δημιουργικότητα, την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την καταπληκτική τέχνη της αρχιτεκτονικής...
Την ταινία θα προλογίσουν με την εισήγηση "Η Αλήθεια του Αρχιτέκτονα (αναφορά στον Άρη Κωνσταντινίδη)" οι αρχιτέκτονες μηχανικοί Κυριάκος Μπρέγιαννης και Σταυριανή Πουρναρά. 

*** 44χρονος οδηγούσε μηχανή με πλαστή πινακίδα που είχε κλαπεί από την Καλαμάτα 
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Μελιγαλά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Οιχαλίας, 44χρονος γιατί οδηγούσε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, της οποίας η πινακίδα κυκλοφορίας ήταν πλαστή.
Όπως επίσης προέκυψε, για την ανωτέρω μοτοσυκλέτα, είχε δηλωθεί η κλοπή της από τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας.

*** Οι προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία από το Ίδρυμα Καπετάν «Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διεξήχθη χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Horizon Blu από το Ίδρυμα Καπετάν «Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», για 5η χρονιά, η οποία αφορούσε στις «Προοπτικές του  Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2017».
 
Ξενοφών Κάππας
Παίρνοντας το λόγο ο διευθυντής του Ιδρύματος, Ξενοφών Κάππας, ανέφερε ότι η ημερίδα έχει ως στόχο να κάνει γνωστό στο κοινό δράσεις που μπορούν να πάνε την αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας ένα βήμα παρακάτω.

Δημήτρης Βελισσαρίου
Ο πρώην πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου, μίλησε για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, οι οποίες είναι τεράστιες. Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει όλοι να δώσουμε ιδιαίτερη βάση στην πρωτογενή παραγωγή. Παραγωγή που εγκαταλείφθηκε, και ίσως αυτό να αποτελεί έναν από τους παράγοντες της κρίσης. Πάντως, βλέπει τον πρωτογενή τομέα να επανακάμπτει και, κατά τη γνώμη του, η Μεσσηνία πρωτοπορεί, αφού στην περιοχή μας υπάρχουν καλές προοπτικές για αναβάθμιση του αγροτικού τομέα.
  Η γη παίρνει την εκδίκησή της…
Ειδικότερα, o κ. Βελισσαρίου θέλησε να εντοπίσει τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και να μιλήσει για την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε, ο κόσμος αποφάσισε να φύγει από το χώμα με αποτέλεσμα η γεωργία να εγκαταλειφθεί. Πλέον, όμως, γυρνά στη γη και αυτή παίρνει την εκδίκησή της.
Μιλώντας σε επίπεδο Μεσσηνίας, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται ελιές σε 890.000 στρέμματα, κηπευτικά σε 16.650 στρέμματα, αμπέλια σε 48.200 στρέμματα, σύκα σε 9.000 στέμματα, καθώς και αρωματικά φυτά σε 300 στρέμματα. Ειδικότερα στα κηπευτικά, η Μεσσηνία παράγει τομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, φασόλια  και καρπούζι.
  Τα προβλήματα και τα αίτια
Μιλώντας για τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή αναφέρθηκε σε αυτά του ελαιολάδου και της ελιάς. Εκεί, λοιπόν, τα προβλήματα εντοπίζονται στην τυποποίηση, στις χύμα εξαγωγές, στην ετικέτα, καθώς και στο ΠΟΠ.
Σχετικά με τη σταφίδα, αυτή έχει όλο και πιο φθίνουσα πορεία, κάτι που συμβαίνει και με το σύκο, αφού όλο και μειώνεται η παραγωγή του.
Τα προβλήματα αυτά μπορεί να προήλθαν είτε επειδή είναι απαιτητικές οι καλλιέργειες είτε επειδή οι νέοι αγρότες στρέφονται σε μοντέρνες καλλιέργειες, είτε επειδή υπάρχει σε άλλες καλλιέργειες οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον.
  Επόμενη μέρα
Περνώντας στην επόμενη μέρα ο κ. Βελλισαρίου είπε ότι πρέπει να γίνουν κάποια βασικά βήματα, όπως να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός και κίνηση από πάνω προς τα κάτω. Ειδικότερα όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, να καταφέρουν να φτάσουν στα αυτιά των κυβερνώντων. Μάλιστα, προέτρεψε για τη δημιουργία ενός φορέα στήριξης, συντονισμού και προώθησης ζητημάτων  που αφορούν στον αγροτικό τομέα. Αυτός θα λειτουργεί σε επίπεδο Περιφέρειας και εκείνη με τη σειρά της θα ενημερώνει και θα διεκδικεί από τα αρμόδια υπουργεία.
  Προοπτικές
Σχετικά με τις προοπτικές στον αγροτικό τομέα, ο πρώην πρύτανης σημείωσε ότι πρέπει να τελειώσει κάποτε η συμβατική γεωργία και να περάσουμε στην πιστοποιημένη μέθοδο παραγωγής, κάτι που θα επιφέρει αύξηση στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή.
Επίσης σημαντικό για τον ίδιο είναι να υπάρξει επιχειρηματική λογική στον αγροτικό τομέα, δηλαδή να υπάρξουν ομάδες παραγωγών καθώς και εξωστρέφεια, όπως και συνεργασίες με φορείς και Ιδρύματα.

Αναστάσιος Δάρρας
Στα σπάνια φαρμακευτικά είδη που φυτεύονται στον Ταΰγετο αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Αναστάσιος Δάρρας. Όπως είπε, σκοπός του είναι να τονωθεί η παραγωγή φαρμακευτικών ειδών στην περιοχή του Ταϋγέτου. Μάλιστα, αυτά τα φυτά εδώ και καιρό αποτελούν αντικείμενο έρευνας και για το ΤΕΙ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν «Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».
Άλλο σχετικό θέμα, δε, είναι η συνεργασία των παραγωγών του Ταϋγέτου με φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα φυτά.
Τα είδη που μελετώνται αυτή τη στιγμή είναι τρία, ενώ όπως έκανε γνωστό ο κ. Δάρρας, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία για επανεκκίνηση της παραγωγής σε επίπεδο Ταϋγέτου.
  Άλλες τοποθετήσεις
Επίσης, ο κ. Σωτήρης Λυμπερόπουλος, συνιδιοκτήτης της εταιρείας «Ραδίκι» μίλησε για τη δική του εμπειρία, ο Δημήτρης Τσουκαλάς μίλησε για τη σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η ημερίδα έκλεισε με τον Ντίνο Στεργίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στους διεθνείς διαγωνισμού ελαιολάδου και ειδικότερα στην προοπτική και τις ευκαιρίες από αυτούς.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
*** Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Αστυνομία για κρούσματα απάτης στην Πελοπόννησο 
Την προσοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων εφιστά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε περιοχές μας από αγνώστους.
Οι επιτήδειοι τηλεφωνούν και αφού πρώτα εξακριβώσουν ότι πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένο άτομο, στη συνέχεια δηλώνουν ψευδώς την ιδιότητα του αστυνομικού ή του γιατρού και με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, για δήθεν  τροχαίο ατύχημα, στο οποίο ενεπλάκη το παιδί τους ή κάποιο άλλο συγγενικό τους πρόσωπο και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν βαριές σωματικές βλάβες ή θάνατος σε ανήλικο, επιχειρούν να τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά.
Τέτοια κρούσματα έχουν παρατηρηθεί αρκετά στη Μεσσηνία, ενώ πρόσφατα οι απατεώνες κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να αποσπάσουν 1.500 ευρώ από ηλικιωμένη γυναίκα στην Καλαμάτα.
  Συμβουλές
Η Αστυνομία για άλλη μια φορά συνιστά στους πολίτες να μην πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία τους «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στο σπίτι τους.
Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  Να το καταγγέλλουν
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή  συγγενικού προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό ή συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται από το τηλέφωνο του πολίτη και με δική τους πρωτοβουλία.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
Να μη δέχονται άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε τράπεζα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρημάτων.
Να μην πείθονται από άγνωστους οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση δήθεν κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθονται, όταν άγνωστοι ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Η Αστυνομία επισημαίνει ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να πηγαίνουν σε σπίτια ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς για περίπτωση ανάγκης, να προσπαθούν να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν και πάντα να ενημερώνουν την Αστυνομία, ακόμα και για τις απόπειρες να τους εξαπατήσουν.  Β.Β. 
Video: Τηλεφωνικές απάτες: Κάποια τηλεφωνήματα κοστίζουν ακριβά   , https://youtu.be/KT--mjO5-l0  .-
 
*** Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη χρωστάνε 6.000 € στην ΔΕΗ! Δεν τους ΚΟΒΟΥΝ το ρεύμα....
 
~   ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που επί πέντε χρόνια (από το 2010) στήριζε το κίνημα «Δεν πληρώνω» σε οτιδήποτε. Εδώ και δύο χρόνια, όμως, από τη στιγμή που πήραν την εξουσία στα χέρια τους τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Πλέον ζητούν από τους πολίτες να πληρώνουν και τα διόδια, και τους λογαριασμούς τους, και τον ΕΝΦΙΑ, και τα πάντα. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: οι άνθρωποι του κόμματος τηρούν όσα λένε σήμερα ή έχουν μείνει στην εποχή «Δεν πληρώνω»;
Τις τελευταίες ημέρες διακινείται στο διαδίκτυο ένας λογαριασμός της ΔΕΗ από τη Θεσσαλονίκη, όπου φαίνεται ότι τα γραφεία του κόμματος χρωστούν σχεδόν 6.000 ευρώ σε λογαριασμούς.

Γιατί, όμως, δεν τους έχει κοπεί το ρεύμα; Προφανώς γιατί είναι κυβέρνηση. Εάν ο λογαριασμός αυτός είναι πραγματικός τότε αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κυβερνάει συνεχίζει να μην πληρώνει όπως παλιά, όμως την ίδια στιγμή ζητάει το αντίθετο από τους Έλληνες και λαμβάνει σκληρά μέτρα για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.
Να σημειώσουμε, πάντως, πως κρατάμε κάθε επιφύλαξη για το εάν ισχύει το ποσό που βλέπουμε στην φωτογραφία. Εάν ισχύει, βέβαια, θα πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση...

***  ΒΟΜΒΑ! Μη ΒΑΣΙΖΕΣΤΕ στις ΗΠΑ για την ΤΟΥΡΚΙΑ!Ανάλυση ΦΩΤΙΑ...

~  Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει μία γεωπολιτική αλλαγή στην Ευρασία. Η κατάσταση είναι ρευστή και πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει που θα κάτσει η μπίλια. Ένα όμως είναι δεδομένο κι αυτό είναι η ανασφάλεια των ΗΠΑ που βλέπουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πλανητικό επίπεδο, αλλα΄θα πρέπει να κάνουν σοφή κατανομή δυνάμεων.
Όπως μάλιστα γράφει ο Κ. Γρίβας (Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων) «αυτή ακριβώς η ανασφάλεια των ΗΠΑ ενδέχεται να διαιωνίσει μια στενή στρατηγική σχέση με την Τουρκία, εις βάρος των τρεχουσών αντιλήψεων περί επερχόμενης ολοκληρωτικής ρήξης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας».
Η Κίνα έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ένα γιγάντιο σχέδιο για τη δημιουργία υποδομών στην περιφέρεια και το εσωτερικό της Ευρασίας που αναφέρονται ως Νέος Δρόμος του Μεταξιού. Οι Κινέζοι τις προσδιορίζουν με το αρκτικόλεξο OBOR (One Belt One Road / Μια Ζώνη Ένας Δρόμος), ενώ και η Ρωσία του Πούτιν έχει μπει στο παιγνίδι των υποδομών με ταχείς ρυθμούς κι ασκώντας διπλωματική πολιτική των αγωγών. Αυτοί είναι ορισμένοι παράγοντες ενοποίησης της Ρωσίας και της Κίνας με συνδετικό στοιχείο του το «βαθύ εσωτερικό» της Ευρασίας, δηλαδή το αχανές πλέγμα των εκτάσεων στα βορειοδυτικά της Κίνας, τη Σιβηρία, τη Μογγολία και τις κεντροασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη διπλωματία της Δύσης που έμεινε προσκολλημένη σε ένα Ψυχρό Πόλεμο που έχει λήξει εδώ και χρόνια.
Εδώ όμως είναι που εμπλέκεται η Τουρκία. Ο καθηγητής Γρίβας αναφέρει χαρακτηριστικά πως  Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να ασκούν κάποια επιρροή οι Αμερικανοί στην ευρασιατική καρδιά είναι δια των τουρκογενών και μουσουλμανικών πληθυσμών της Ασίας. Αυτοί ξεκινάνε από την Τουρκία, περνάνε από τις κεντροασιατικές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες και καταλήγουν στους Ουιγούρους στη Βόρειο Κίνα.
Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, οι τουρκογενείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί είναι το μαχαίρι που χώνεται στην ευρασιατική καρδιά και η Τουρκία αποτελεί τη λαβή αυτού του μαχαιριού. Άρα, όσο οι αμερικανικές ελίτ διατηρούν έστω και ψήγματα ελπίδων ότι η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να επιλέξουν να αποσυρθούν από αυτήν την «αναγκαστική συμμαχία» μαζί της, γιατί πολύ απλά το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο.
Θα προτιμήσουν να επενδύσουν σε μια πολιτική ακραίου κατευνασμού έναντι της Άγκυρας, διατηρώντας την, έστω και εικονικά, στη δυτική γεωπολιτική αρχιτεκτονική. Κι αυτό για να μην οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις και ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Ας έχουμε υπόψη μας ότι η Τουρκία, που μπορεί να παίξει καλύτερα τον ρόλο της λαβής αυτού του γεωπολιτικού μαχαιριού, δεν είναι τόσο η δυτικοποιημένη Τουρκία των κεμαλιστών όσο η ισλαμοεθνικιστική Τουρκία του Ερντογάν.»
Η Τουρκία γνωρίζει πως έχει εξαιρετική γεωστρατηγική θέση και το εκμεταλλεύεται παίζοντας σε διπλό ταμπλό μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Φυσικά τέτοιες ισορροπίες δεν κρατούν για πάντα πάντως επί του παρόντος το παιγνίδι της βγαίνει.
Η Ελλάδα; τι κάνει η χώρα μας;
«Η υπεραισιοδοξία που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό εν Ελλάδι αναφορικά με τον ρόλο που θα αποκτήσει η Ελλάδα ως ανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ μετά την υποτιθέμενη «αναπόφευκτη ρήξη» των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, είναι τουλάχιστον πρόωρη.
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι ΗΠΑ μάλλον θα επενδύσουν σε μια πολιτική ακραίου κατευνασμού προς την Άγκυρα, προσδοκώντας σε μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον. Άρα και σε τυχόν σύγκρουση, σε οποιοδήποτε επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το βέλτιστο για εμάς σενάριο θα ήταν μια αυστηρή ουδετερότητα από πλευράς της Ουάσιγκτον και όχι κάτι περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Γρίβας

***  O MΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 'ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ' το Δεξιό Κόμμα της ΝΔ! Άνω Κάτω η Πειραιώς...

~ «Κάναμε σφάλμα αν επιτρέψαμε η ΝΔ να φανεί δεξιό κόμμα λόγω κάποιων στελεχών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1), σχολιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας.
Τάδε έφη πίσω στο μακρινό 2015, όπως διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όσοι αμφισβητούν ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν θέση στο κόμμα μας», φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος όπως είπε «εξέφρασε ακραίο ρατσιστικό λόγο που η ΝΔ απορρίπτει, όμως ο Τσίπρας δέχεται τέτοιους συνεργάτες».
Αναφορικά με την υποψηφιότητά του για την θέση του προέδρου της ΝΔ, τόνισε: ««Η εκλογή του προέδρου της ΝΔ δεν μπορεί να γίνει πίσω από κλειστές κουρτίνες. Αφότου ανακοινώσω επίσημα την υποψηφιότητά του και συγκεντρώσω τις υπογραφές θα επισκεφτώ όλους τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δεν θα έχω πρόβλημα».
«Δεν είναι θέμα να είναι νέος βιολογικά αλλά στη σκέψη ο πρόεδρος της ΝΔ, αρκεί να λέει την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε πως έχει απόλυτη πίστη ότι θα κερδίσει στις εκλογές του κόμματος επισημαίνοντας ότι «αν πίστευα πως κάποιος άλλος ήταν καλύτερος από εμένα, δεν θα κατέβαινα».
Τι καταλαβαίνουμε;
O κος Μητσοτάκης δεν είναι δεξιός, δεν επιθυμεί τη δεξιά και κατά συνέπεια προσπαθεί να αλλάξει το DNA της Νέας Δημοκρατίας, ωθώντας το σε μία πιο φιλελεύθερη (νεοφιλελεύθερη?) πολιτική.

*** ΕΡΕΥΝΑ!Ποιος είναι ο 'περιβόητος' Τζον Σφακιανάκης που απασχόλησε τόσο τη Βουλή;..
 
~    Χθες από βήματος Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατονόμασε τον κο Τζον Σφακιανάκη, ως τον πραγματικό μεσάζοντα για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Ποιος όμως είναι ο κος Σφακιανάκης και που εμπλέκεται ο Κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, πρόκειται για οικονομολόγο, επικεφαλής της Επενδυτικής Εταιρείας «The Mohammad & Abdullah Al-Subeaei» στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος εκτός των άλλων εμφανίζεται και ως μέλος της Endeavor της Σαουδικής Αραβίας, του διεθνή μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει επιχειρήσεις.

Εδώ το βιογραφικό από το Bloomberg

H Endeavor έχει κι ελληνικό τμήμα του οποίου ιδρύτρια και αντιπρόεδρος στο ελληνικό τμήμα είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η σύζυγος δηλαδή του προέδρου της ΝΔ. Παραθέτουμε το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής Endeavor.

 *** AYTO είναι το πρώτο ακίνητο που βγαίνει στο "σφυρί"! Πρεμιέρα σήμερα για τους e - πλειστηριασμούς...

~  Μια υπερπολυτελής μεζονέτα στην Κηφισιά με τιμή εκκίνησης τις 718.000 ευρώ είναι το πρώτο ακίνητο με το οποίο θα κάνει πρεμιέρα, σήμερα, η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
 Η συγκεκριμένη κατοικία εμβαδού 300 τ.μ. με δύο θέσεις στάθμευσης έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο και η συνολική οφειλή των δανειοληπτών ανέρχεται σε 1,26 εκατ. ευρώ και το δάνειο βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση από το 2013.
Να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000.
Υπογραμμίζεται πως βάσει νόμου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00.
Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δηλαδή από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από 17:59:00 έως 17:59:59 θα δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών.
Το σχετικό νομοθέτημα προβλέπει, επίσης, πως ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, ενώ αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
Όπως έχει κοινοποιηθεί από τραπεζίτες και στελέχη της κυβέρνησης, το πρώτο κύμα πλειστηριασμών θα αφορά σε ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. Σε αυτά συγκαταλέγονται από πολυτελείς βίλες και μεζονέτες μέχρι επαγγελματικές στέγες, γραφεία, θέσεις στάθμευσης, οικόπεδα κ.λπ. «Σκυτάλη» θα πάρουν σύντομα φθηνότερα ακίνητα προς υλοποίηση του παραπάνω στόχου.
Αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχει θεσμοθετηθεί κάποια σχετική διάταξη, όπου θα περιγράφονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ύψος ακινήτου κ.λπ.  Πηγή: enikonomia.gr

***  ΤΡΑΓΩΔΙΑ στην ΚΑΒΑΛΑ! 4 νεκροί και 5 τραυματίες...

~  Τραγωδία στην Καβάλα, με 4 νεκρούς και 5 σοβαρά τραυματίες από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το βράδυ (28-11-2017) στην επαρχιακή οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Νέας Περάμου.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο όχημα μετέφερε 8 μετανάστες. Ο διακινητής ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, όταν αντιλήφθηκε ότι τον καταδιώκουν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να πέσει σε γκρεμό.
 Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι προσπάθησε να φρενάρει την τελευταία στιγμή χωρίς όμως να αποφύγει την πτώση. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού κράτησε πάνω από 1 ώρα, ενώ στο σημείο έσπευσαν 4 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 2 πυροσβεστικά οχήματα, περιπολικά και ισχυρή αστυνομική δύναμη.
 Η τραγωδία στην Καβάλα και οι άγνωστες πτυχές της
 Από την πτώση, βρήκαν ακαριαία τραγικό θάνατο 4 μετανάστες, ενώ οι άλλοι 4 και ο διακινητής μεταφέρθηκαν σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Οι επόμενες ώρες για τους τραυματίες είναι κρίσιμες, με τους γιατρούς να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας τους.
 Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να διαπιστωθεί πως είχαν φτάσει σε εκείνο το σημείο οι άτυχοι μετανάστες και ο διακινητής τους.
 Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι άτυχοι νεαροί είχαν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία και πλήρωσαν τον διακινητή τους, για να τους μεταφέρει στα ενδότερα της χώρας. Στόχος τους το πολυπόθητο ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Ένα όνειρο που για τους 4 νεαρούς δεν πρόλαβε να γίνει πραγματικότητα.
 Τους σκότωσε για να αποφύγει τους αστυνομικούς
 Ο διακινητής, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 35 ετών, ακολούθησε τη διαδρομή που πίστευε ότι δεν έκρυβε κινδύνους. Έβαλε στο αυτοκίνητό του, τους 8 μετανάστες και όταν είδε το περιπολικό γκάζωσε για να ξεφύγει.
 Δεν τα κατάφερε όμως, με τον απολογισμό να είναι τραγικός. Η τοπική κοινωνία παραμένει από το πρωί συγκλονισμένη. Ακόμα μία ασύλληπτη τραγωδία στην άσφαλτο με νεαρούς ανθρώπους να πληρώνουν με τις ζωές τους, τις ψεύτικες ελπίδες που πλήρωσαν ακριβά…
 Πηγή: kavalapost.gr

***  Κερδισμένες από την «Black Friday» οι μεγάλες αλυσίδες 
Με… σταθερότητα νεκροταφείου η αγορά στην Καλαμάτα
Ο ακριβέστερος χαρακτηρισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας είναι η σταθερότητα του νεκροταφείου. Πλήθος δεικτών, όπως για τις λιανικές πωλήσεις, τις εξαγωγές και εισαγωγές, τις επενδύσεις, την κατανάλωση, απεικονίζουν με το σκληρότερο τρόπο τη γενικότερη εικόνα
Μία ακόμα μελέτη της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που είδε το φως της δημοσιότητας, για την κίνηση των καταστημάτων στην Καλαμάτα την περασμένη «Black Friday», αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παραπάνω.
Σύμφωνα με την έρευνα, κερδισμένα είναι μόνο τα πολυκαταστήματα, ενώ το… μάρμαρο  πλήρωσαν και πάλι οι μικρομεσαίοι. Στο γεγονός συμμετείχε το 60% περίπου των καταστημάτων της πόλης, ενώ οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Ειδικότερα, σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι, κινήθηκαν οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα της «Black Friday», όμως, παρά τη θετική επιρροή στις πωλήσεις, η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου σε γενικές γραμμές κρίνει αρνητικά την εν λόγω πρακτική για τις μικρές επιχειρήσεις.
Αυτό προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε τυχαίο δείγμα επιχειρήσεων των κλάδων που συμμετέχουν σε εκπτωτικές περιόδους, δηλαδή επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών και παιχνιδιών.
Παρ' όλο που οι πωλήσεις κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα την Black Friday, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, ο εμπορικός κόσμος στην πλειονότητά του κρίνει τη συγκεκριμένη πρακτική αρνητικά. Κι αυτό, γιατί τα οφέλη που αποκομίζουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, πολυεθνικές και αλυσίδες, είναι σαφώς μεγαλύτερα από εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ίσως αυτός να είναι και ο κυριότερος λόγος που ο εμπορικός κόσμος έρχεται αντίθετος με τέτοιου είδους πρακτικές.
Από μεγάλο μερίδιο των ερωτώμενων σημειώθηκε ότι φέτος τα καταστήματα ήταν εμφανώς πιο ενημερωμένα σε σχέση με πέρυσι. Δεδομένης της καλύτερης πληροφόρησης και οργάνωσης, οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα τη συγκεκριμένη ημέρα.
Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι όσοι διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα- κυρίως καταστήματα ηλεκτρικών ειδών- σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους τη συγκεκριμένη ημέρα.
Η εμπορική κίνηση συγκεντρώθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ τις επόμενες ημέρες ήταν μειωμένη. Τα μικρά καταστήματα και κυρίως εκείνα που δε βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές δεν επωφελούνται από τη συγκεκριμένη πρακτική, είτε συμμετέχουν είτε όχι.
Εν κατακλείδι, παρόλο που η αγορά λειτούργησε θετικά απέναντι στην εν λόγω πρακτική, με τις πωλήσεις να ενισχύονται τη συγκεκριμένη ημέρα, δεν παύει να αποτελεί μια πρακτική που κρίνεται αρνητικά από τους καταστηματάρχες.
Αυτό το εύρημα συνδέεται άμεσα με τις επιφυλάξεις που δημιουργεί η ίδια η πρακτική σχετικά τόσο με την αναδιανομή του τζίρου υπέρ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (αλυσίδων), αλλά και την απορρόφηση του τζίρου των επόμενων ή προηγούμενων ημερών της συγκεκριμένης ημέρας, όπως και του επερχόμενου χριστουγεννιάτικου τζίρου.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Το αλφαβητάρι της φροντίδας του νεογέννητου 
Βάλατε την πάνα ανάποδα; Ξεχάσατε να πλύνετε τις μασχάλες του όταν του κάνατε μπάνιο; Μην ανησυχείτε καθόλου! Το μωράκι δε θα σας κρατήσει «κακία»! Παρ’ όλα αυτά, κάθε νέος γονιός έχει μια αγωνία για το αν κάνει τα πράγματα σωστά. Αυτό το αλφαβητάρι της φροντίδας θα σας δώσει κάποιες ιδέες για να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση φροντίζοντας το μωράκι σας.
  Το άλλαγμα της πάνας
Ειδικά τους πρώτους μήνες, το άλλαγμα μπορεί να γίνεται πολύ συχνά. Μπορεί και κάθε μια ώρα. Όμως, όσο βαρετή και να σας φαίνεται αυτή η διαδικασία, οι τακτικές αλλαγές είναι ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσετε τα συγκάματα και τους λοιπούς ερεθισμούς.
Τι χρειάζεστε όμως για μια σωστή αλλαγή πάνας;
1) Προτού ξεκινήσετε σιγουρευτείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε δίπλα σας :
 Μια καθαρή πάνα
 Ζεστό νερό και μια μικρή πετσετούλα
 Μια αλλαξιά ρούχα
 Αλοιφή ή λαδάκι
2) Απλώστε ένα αδιάβροχο προστατευτικό πανί εκεί που θέλετε να αλλάξετε την πάνα του μωρού σας
3) Ανοίξτε την πάνα και καθαρίστε με ένα βρεγμένο δίσκο ντεμακιγιάζ ή με μωρομάντηλα ( αν και αυτά καλό είναι να χρησιμοποιούνται μετά τον 1ο μήνα) ή πλύνετε κατευθείαν με χλιαρό νεράκι τα γεννητικά όργανα και τον ποπό του
4) Βάλτε του λαδάκι ή αλοιφή
5) Φορέστε του καθαρή πάνα μιας χρήσης ή υφασμάτινη πάνα ανάλογα με το τι προτιμάτε
6) Καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό
 Το μπάνιο του μωρού
Ιδανικό είναι το καθημερινό μπάνιο αν και εφόσον έχει «πέσει» ο ομφαλός. Ωστόσο, επειδή η διαδικασία του μπάνιου είναι ο φόβος και ο τρόμος των νέων γονιών τις πρώτες βδομάδες, μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωράκι σας δύο με τρεις φορές τη βδομάδα.
Παρακάτω ακολουθούν κάποια tips για να κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη:
-Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη, αν και το μπάνιο πριν από τον ύπνο θα βοηθήσει το μωράκι σας να χαλαρώσει και να ευνοήσει τον ύπνο
-Είναι σημαντικό να αποφεύγετε το μπάνιο αμέσως πριν και αμέσως μετά το τάισμα
-Το μπανάκι δεν πρέπει να είναι τελείως γεμάτο με το νερό
-Η μητέρα ή ο πατέρας αφήνει το μωράκι προοδευτικά μέσα στο νερό για να μπορέσει να την εμπιστευτεί
-Η κατάλληλη θερμοκρασία για το νερό είναι 36-37ο C
-Η όλη διαδικασία του μπάνιου δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 λεπτά
-Ξεκινάτε το πλύσιμο από το κεφαλάκι και προχωράτε στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, τα μπράτσα, την πλάτη και τα πόδια
-Πλένετε τα κοριτσάκια από τα γεννητικά προς τον ποπό
-Πλένετε τα αγοράκια χωρίς να τραβάτε το πετσάκι από το πέος προς τα κάτω (δεν τραβάτε να αποκαλυφθεί το κεφαλάκι του πέους)
-Το πλύσιμο μπορεί να γίνει με σφουγγαράκι θαλάσσης και ένα μαλακό σαπουνάκι/ παιδικό σαπούνι ή απλά με το χέρι σας και το σαπουνάκι
-Αφού βγάλετε το μωράκι από το νερό, το τυλίγετε με μια πετσέτα και το σκουπίζετε με επιπωματικές κινήσεις και δίχως να τρίβετε το ευαίσθητο δερματάκι του
-Φροντίζετε το δερματάκι του μωρού σας βάζοντας κάποιο λαδάκι ή κάποια κρέμα της επιλογή σας
-Είναι μια ωραία ευκαιρία για να κάνετε και μασαζάκι στο μωράκι σας
-Καθαρίζετε προσεκτικά την μυτούλα και τα αυτάκια με μια μπατονέτα και κόβεται τα νυχάκια του όποτε χρειάζεται
-Του φοράτε καθαρή πάνα (μιας χρήσης ή υφασμάτινη) και καθαρά ρούχα
Τώρα το μωράκι σας είναι καθαρό και μυρωδάτο…
Της Φωτεινής Πλάγου Μαίας, Συμβούλου Προετοιμασίας Νέων Γονιών, Σύμβουλος Θηλασμού 

*** Κάθειρξη 8 ετών σε 54χρονο που καλλιεργούσε δενδρύλλια και έφτιαχνε χασισέλαιο 
Καλλιεργούσε δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και παρασκεύαζε χασισέλαιο, κυρίως για ιατρικούς λόγους, όπως υποστήριξε ένας 54χρονος χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, όμως το δικαστήριο δε συμμερίσθηκε αυτή του την άποψη και τον έκρινε και σε δεύτερο βαθμό ένοχο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον είχε καταδικάσει σε κάθειρξη 13 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ, καθώς και σε 6 μήνες φυλάκισης και 500 ευρώ πρόστιμο για οπλοκατοχή, καθώς βρέθηκαν στο σπίτι του πυροκροτητές από λατομείο στο οποίο εργαζόταν παλαιότερα.
Χθες το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τα ναρκωτικά και του μείωσε την ποινή σε κάθειρξη 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.
  Χασισέλαιο
Σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών, στην υπηρεσία έφτασε πληροφορία ότι ο 54χρονος από το σπίτι του στο Πετρίτσι διακινεί ναρκωτικά. Πήγαν εκεί και όταν τον ρώτησαν, αμέσως τους απάντησε ότι καλλιεργεί κάποια δενδρύλλια στην αυλή. Πράγματι οι αστυνομικοί βρήκαν στην αυλή 39 δενδρύλλια. Τα 13 από αυτά ήταν εύρωστα και είχαν ύψος από μισό έως 2,5 μέτρα, ενώ ήταν φυτεμένα στο έδαφος. Σε γλάστρες ήταν φυτεμένα άλλα 21 δενδρύλλια που σε ύψος δεν ξεπερνούσαν τα 5 εκατοστά και άλλα 5 φυτά που δεν ξεπερνούσαν τα 50 εκατοστά.
Επίσης, τους αποκάλυψε και τους υπέδειξε μέσα στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού ποσότητα 1.279 γραμμαρίων, η οποία αποτελούνταν από 970 γραμμάρια από φύλλα και κλωνάρια κάνναβης και 300 γραμμάρια «φούντα». Τους παρέδωσε δε μία σύριγγα με 4 ml χασισέλαιο, 1 πιστόλι φωτοβολίδων, 2 ζυγαριές και 10 πυροκροτητές, κάποιοι συνδεδεμένοι με καλώδιο, τους οποίους είχε από λατομείο που δούλευε.
  Για προβλήματα υγείας
Ο 54χρονος στην απολογία του είπε ότι είναι πολλά χρόνια χρήστης, ενώ έμαθε να παράγει χασισέλαιο και να το χρησιμοποιεί για προβλήματα υγείας που έχει. Είπε πως το έτρωγε, αλλά και έκανε εντριβές με αυτό, ενώ ηρεμούσε και από τα ψυχολογικά προβλήματα που παρουσιάζει.
Απαντώντας σε ερωτήσεις από την Έδρα είπε πως γνώριζε ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο, όμως έβρισκε ανακούφιση και τώρα ξέρει ότι ήταν λάθος του.
Τόνισε δε ότι ποτέ δεν πούλησε σε κανέναν και πως τα φυτά που καλλιεργούσε ήταν μόνο για δική του χρήση.
Το δικαστήριο, ωστόσο, δε δέχθηκε τους ισχυρισμούς του και τον έκρινε ένοχο για διακίνηση ναρκωτικών, χωρίς να θεωρεί ότι οι ποσότητες αυτές ήταν για δική του και μόνο χρήση. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Μισό δισ. χάθηκε από τις τσέπες των αγροτών μέσα σε ένα χρόνο 
Μείωση που αγγίζει το 10% στα εισοδήματα των αγροτών, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φανερώνουν τα στοιχεία των Οικονομικών Λογαριασμών Γεωργίας για το 2016 που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων ήταν υψηλότερο από την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2015), η υποχώρηση της παραγωγής τόσο σε όρους όγκου όσο και σε όρους αξίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, οδήγησαν τελικά σε απώλεια εισοδήματος που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ τους επαγγελματίες του κλάδου.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσατσάκη στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα", "όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (σ.σ. όρος που αποτυπώνει ουσιαστικά την καθαρή κερδοφορία), ανήλθε το 2016 σε 5,179 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένο κατά 8,77% σε σχέση με τα 5,677 δισ. ευρώ του 2015.
Αν από το νούμερο αυτό αφαιρεθούν τα ενοίκια γης και οι τόκοι, το ποσό που απομένει και αντιστοιχεί στο τελικό καθαρό επιχειρηματικό εισόδημα των εκμεταλλεύσεων διαμορφώθηκε το 2016 σε 4,558 δισ. ευρώ από 5,050 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν, δηλαδή ήταν μειωμένο κατά 9,74%. Σημειωτέον εδώ ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές, το 2015 και το 2014, τόσο το λειτουργικό πλεόνασμα όσο και το καθαρό επιχειρηματικό εισόδημα είχαν σημειώσει αύξηση (6,13% και 7,25% αντίστοιχα το 2015 και 6,61% και 7,70% το 2014).
  Μειώθηκαν τιμές και αποσβέσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταβολές των επιμέρους δεικτών που εξηγούν αυτή την απώλεια εισοδήματος. Η μεγαλύτερη πτώση (-11,41%) καταγράφεται στην καθαρή προστιθέμενη αξία της αγροτικής παραγωγής, η οποία, με τη σειρά της, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της αξίας των τιμών παραγωγού στα 10,062 δισ. ευρώ από 10,611 δισ. ευρώ το 2015, στην αύξηση της ενδιάμεσης ανάλωσης (αναλώσιμα, δαπάνες παραγωγής) κατά 0,34% και στη μείωση των αποσβέσεων («ανάλωσης παγίου κεφαλαίου») στα 1,216 δισ. ευρώ από 1,242 δισ. ευρώ.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα οι επιδοτήσεις προϊόντων (σ.σ. με τον όρο αυτόν η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται κυρίως στις συνδεδεμένες) εμφανίζονται αυξημένες στα 336,21 εκατ. ευρώ από 309,77 εκατ. ευρώ.
Εξίσου αυξημένες κατά 2,61% (2,361 δισ. ευρώ από 2,301 δισ. ευρώ) παρουσιάζονται και οι «λοιπές επιδοτήσεις παραγωγής» στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η βασική ενίσχυση, αλλά και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι καλλιεργητές από τον ΕΛΓΑ. Η μεταβολή αυτή ωστόσο… ωχριά μπροστά στην αύξηση 11,31% των “φόρων παραγωγής”, κατηγορία στην οποία “στεγάζονται”, μεταξύ άλλων, οι εισφορές στον ΕΛΓΑ και η καθαρή επιβάρυνση ΦΠΑ.
  Πάνω τα ενοίκια γης, κάτω οι αμοιβές αγρεργατών
Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,40% παρουσίασαν το 2016, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα ενοίκια γης (καταγράφονται ως “πληρωτέες γαιοπρόσοδοι”), ενώ, αντίθετα, πτώση (-3,18%) σημειώθηκε και στο εισόδημα εξαρτημένης εργασίας (αφορά κυρίως τις αμοιβές των αγρεργατών), όπως και στους καταβληθέντες τόκους (-5,69%). Και οι δύο αυτές κατηγορίες, αξίζει να σημειωθεί, κινήθηκαν πτωτικά τόσο το 2015 όσο και το 2014».

***  Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ο δεύτερος Έλληνας για τη διακίνηση αλλοδαπών 
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες το απόγευμα και ο δεύτερος ημεδαπός ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση παράνομης διακίνησης αλλοδαπών στην Τριφυλία και συγκεκριμένα για παράνομη έξοδο από τη χώρα με κίνδυνο για τη ζωή. Υπόθεση που συγκλόνισε τη Μεσσηνία, όταν τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης εντοπίστηκαν σε ταχύπλοο στ’ ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής των Φιλιατρών 41 αλλοδαποί.
Ο ημεδαπός απολογήθηκε χθες, έπειτα από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε προχθές και με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Κυπαρισσίας και της ανακρίτριας αφέθηκε ελεύθερος. Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν είναι η καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ, η υποχρέωση εμφάνισης στο Α.Τ. του τόπου διαμονής του δύο φορές το μήνα και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

*** Καταδίκη και στο Εφετείο, δικηγόρου της Καλαμάτας, για απιστία και υπεξαγωγή εγγράφου 
Ένοχος για απιστία και υπεξαγωγή εγγράφου κρίθηκε χθες και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δικηγόρος της Καλαμάτας, ενώ του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με 3ετή αναστολή. Παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος ζήτησε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία ότι διέπραξε τα αδικήματα, το Πενταμελές  Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ομόφωνα τον καταδίκασε.
Είχε δικαστεί ερήμην από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας, καθώς δεν είχε γίνει δεκτό αίτημά του για αναβολή επειδή νοσηλευόταν. Τότε του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με 3ετή αναστολή. Χθες ο κατηγορούμενος παραστάθηκε στη διαδικασία, δίνοντας εξηγήσεις, αλλά εκφράζοντας και το παράπονό του που δικάστηκε ερήμην και δε δόθηκε έστω και ολιγοήμερη αναβολή για να υπερασπίσει τον εαυτό του.
  Για μια επιταγή
Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, η υπόθεση αφορούσε μια επιταγή ύψους περίπου 20.000 ευρώ. Ιδιώτης έλαβε από εταιρεία με την οποία είχε συναλλαγή τη συγκεκριμένη επιταγή, την οποία όμως όταν πήγε να εισπράξει, διαπίστωσε πως ήταν ακάλυπτη. Προχώρησε σε σφράγισή της και ακολούθως την παρέδωσε στον κατηγορούμενο δικηγόρο, προκειμένου να κινήσει νομικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με την πλευρά της πολιτικής αγωγής, οι προθεσμίες που έπρεπε να ενεργήσει ο  κατηγορούμενος δικηγόρος παρήλθαν και όταν ο ιδιώτης ζήτησε να μάθει τι είχε συμβεί, αρχικά ο δικηγόρος του είπε ότι δεν του είχε δώσει την επιταγή, ενώ μετά ότι δεν μπορούσε να την βρει στα χαρτιά του.
  Αρνήθηκε κατηγορηματικά
Στην απολογία του ο δικηγόρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβε από το μηνυτή την επιταγή που επικαλείται. Μάλιστα, είπε ότι η επιταγή ήταν εικονική και προϊόν κλοπής.
Ο κατηγορούμενος επισήμανε ότι ο μηνυτής ήρθε σε επαφή μαζί του και του ζήτησε τη γνώμη του, ενώ υπογράμμισε πως αν του είχε δώσει την επιταγή, θα του είχε δώσει απόδειξη παραλαβής. Τέλος, εξέφρασε και το παράπονό του για την ερήμην καταδίκη του, παρά το γεγονός πως είχε σταλεί αντίστοιχο έγγραφο από την ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Κινέζα αγόρασε ακίνητο 300.000 ευρώ στην Καλαμάτα 
Περισσότεροι από 700 Κινέζοι πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μακράν οι περισσότεροι από κάθε άλλη εθνικότητα, έχουν αποκτήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «χρυσής βίζας» που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα στη Μεσσηνία είχαν δοθεί ανάλογες βίζες: δύο για επενδυτές στη Μάνη, δύο για την Πύλο και δύο για επενδύσεις στην ευρύτερη αγορά της Μεσσήνης. Στην Καλαμάτα είχε μεν δοθεί μία, αλλά μόλις προ ημερών υπήρξε από Κινέζα επενδύτρια αγορά ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα δε με το μεσιτικό γραφείο "hellas homes", το οποίο διευθύνει ο Ιωάννης Γιαννουκάκης, ενδιαφέρον για την πόλη της Καλαμάτας από υπήκοο της Κίνας δεν είχε υπάρξει στο παρελθόν. Όπως δήλωσε επίσης στο "Θάρρος", αναμένεται η τάση που εμφανίζεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί περισσότερο, αν και η κτηματαγορά της Καλαμάτας, σε σχέση με αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι ακόμα ακριβή.
Παρ' όλα αυτά, ήδη τα πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται προς το καλύτερο για την Καλαμάτα και ο ίδιος θα βρεθεί στις 9 Δεκεμβρίου στην πόλη Σιάν της Κίνας, με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με άλλους επιχειρηματίες, όχι για να… πουλήσει ελιές, λάδι, κρασί ή σύκα, αλλά τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην πόλη μέσω της απόκτησης της "χρυσής βίζας".
Μάλιστα, παρατήρησε ότι, ενώ στο παρελθόν το ενδιαφέρον των ξένων για την κτηματαγορά της Μεσσηνίας ήταν περιφερειακό, το τελευταίο διάστημα, λόγω της βελτίωσης των υποδομών, υπάρχουν κινήσεις για επενδύσεις στην Καλαμάτα. Μάλιστα, οι ηλικίες που ενδιαφέρονται είναι μέσης και ανώτερης. "Δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ Μύκονος", μας τόνισε ο κ. Γιαννουκάκης, "αλλά σίγουρα τα δείγματα που έχουμε είναι άκρως ενθαρρυντικά. Βέβαια, για την ευδοκίμησή τους θα παίξουν σοβαρό ρόλο και οι συνέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων για την περαιτέρω ανάδειξη της Καλαμάτας".
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Καλαμάτα στο πλαίσιο παροχής visas από Κινέζους πολίτες, όπως και ενδιαφέρον για επενδύσεις στο real estate, αρκεί όλοι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούν με επαγγελματισμό και συνέπεια.
Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να  ξεχωρίσουμε σε δύο κατηγορίες το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων για ακίνητα. Η πρώτη αφορά στους ιδιώτες επενδυτές και η δεύτερη τα επενδυτικά fund μαζί με τους real estate agent.
Στην πρώτη κατηγορία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να φέρονται με ειλικρίνεια και να προσφέρουν άριστες υπηρεσίες καθώς και "αλήθεια". Επισημαίνουμε τις παραμέτρους αυτές, γιατί πολλές από τις αποκαλούμενες εύκολες πωλήσεις έχουν ακυρωθεί, όταν οι ενδιαφερόμενοι διαπιστώνουν ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι εξωπραγματικό και δεν αντικατοπτρίζει τις σημερινές τιμές της αγοράς.
Υπάρχουν παραδείγματα κακών χειρισμών, όπου μεσάζοντες παραπλανούν τον ενδιαφερόμενο Κινέζο επενδυτή, ο οποίος έχοντας δει κάποια ακίνητα σε φωτογραφία, δίνει προκαταβολή 500 – 1.000 ευρώ. Ταξιδεύει στη χώρα μας με δικά του έξοδα για να δει από κοντά τις επιλογές που έχει και έρχεται αντιμέτωπος με μιαν άλλη πραγματικότητα, αφού εν τέλει το τελικό τίμημα έχει αυξηθεί. Έτσι γυρίζει πίσω στη χώρα του με μόνο θετικό αίσθημα τις αναμνήσεις από τις ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Κέντρο Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας 
Τη λειτουργία του ξεκινά άμεσα το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Καλαμάτα και προχθές επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Καλαμάτας τα στελέχη του. Πρόκειται για τη Βενετία Μπιτσάνη, ΠΕ Διοικητικού, αποσπασθείσα από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το Νικόλαο Γεωργαντά, ΠΕ Διοικητικού, αποσπασθέντα από το Δήμο Οιχαλίας, οι οποίοι θα στελεχώσουν το Κέντρο για την υποστήριξη των δανειοληπτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει παραχωρήσει δωρεάν χώρο για τη στέγαση του Κέντρου Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στο ισόγειο του ιστορικού Δημαρχείου, δίπλα στο ΚΕΠ και προς την ανατολική πλευρά του κτηρίου (πρώην Ταμείο). Η ανακατασκευή και η επίπλωση του χώρου βάρυναν το δημοτικό προϋπολογισμό. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου Καλαμάτας και εκείνων όλης της Μεσσηνίας.
Οι υπάλληλοι θα προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη και σαφέστερη πληροφορία για το τι μπορεί να κάνει κάθε δανειολήπτης. Τα στελέχη του δε θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να αποφασίζουν γενναίες ρυθμίσεις στα δάνεια ή σε άλλες υποχρεώσεις, αλλά θα προσφέρουν ολοκληρωμένη ενημέρωση, σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει στα νοικοκυριά ο Νόμος Κατσέλη ή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Οι εργαζόμενοι θα τους ενημερώνουν, γενικότερα, για τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να διαχειριστούν όλα τους τα χρέη. Η Υπηρεσία θα είναι απολύτως δωρεάν. Α.Π.

*** Για ακόμα μια φορά την πλήρωσε η περίφραξη… 
Δεκάδες φορές έχουμε γράψει για την κατάσταση που επικρατεί στην κεντρικότερη παιδική χαρά της Καλαμάτας, αυτή στη Νέδοντος.
Θα επανέλθουμε, δε, καθώς χρειάζεται άμεση παρέμβαση, μιας και κάποιοι «οξύθυμοί» αποφάσισαν να ξεδώσουν σπάζοντας την πόρτα της. Έτσι πλέον ο χώρος δεν κλείνει και υπάρχει σοβαρό θέμα με την ασφάλεια των παιδιών. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλα σημεία στην περίφραξη που έχουν πρόβλημα.  Π.Μπ.
  Υ.Γ.: Με την πεσμένη στο έδαφος βρύση ξέρουμε ότι δύσκολα θα γίνει κάτι. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή τα παιδιά που θα παίζουν εκεί θα έχουν την «πολυτέλεια» να πίνουν και νερό.

***  Πακέτα με μακαρόνια και μπουκάλια γάλακτος στους πληγέντες της Μάνδρας από το Δήμο Τριφυλίας 
Την αποστολή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας – Πολιτισμού – Αλληλεγγύης – Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας σε έκτακτη συνεδρίασή του το απόγευμα της Δευτέρας στα Φιλιατρά.
Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης, «ο πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα, αναφέρθηκε στην τραγωδία του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και στην ανάγκη προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης ως δράση αλληλεγγύης στους πληγέντες πλημμυροπαθείς της 15ης Νοεμβρίου 2017. Πρότεινε την αποστολή γάλακτος και ζυμαρικών, ως προϊόντα μακράς διαρκείας, τα οποία έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήρε η Επιχείρηση από την Κοινωνική Υπηρεσία του ∆ήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας. Κατόπιν έρευνας αγοράς η προμήθεια θα ανέλθει στο ποσό των 947,03 ευρώ».
Τέσσερις, μάλιστα, μέρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.∆Η.Τ., Ανδρέας Μπουγάς, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 817/23-11-2017 απόφασή του, είχε ήδη αποφασίσει την απευθείας ανάθεση προμηθειών για παροχή βοήθειας κι αλληλεγγύης στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, με συνολική δαπάνη ανάθεσης 947,03 ευρώ!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

 *** Για τον Δημήτρη Θεοδωρακόπουλο  Πρόσφατα έφυγε από κοντά μας ο φίλος μας Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος. Ο Δημήτρης, το 3ο παιδί του Σωτήρη και της Γεωργίας, γεννήθηκε στην Ελληνοεκκλησιά του Δήμου Μεσσήνης και μαζί με τ’ άλλα δύο αδέλφια του, την Αρετή και τον Παναγιώτη, έζησε από κοντά την αγροτική ζωή μέχρι και το Δημοτικό Σχολείο. Στη συνέχεια αποφάσισαν να σπουδάσουν και τελείωσε το Γυμνάσιο – Λύκειο σε Μεσσήνη – Καλαμάτα – Αθήνα και τη Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη.
Αφού εργάστηκε στην αρχή για μικρό χρονικό διάστημα ως ελεύθερος επαγγελματίας, στη συνέχεια και για όλα τα υπόλοιπα χρόνια δούλεψε στην ΔΕΥΑ Καλαμάτας, στην οποία άφησε το στίγμα του και πολλές από τις δυνάμεις του.
Γνώρισα τον Δημήτρη από τα φοιτητικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, γιατί είχαμε επιλέξει να σταθούμε στην κοινωνία μέσα από τις ίδιες πολιτικές και ιδεολογικές ανησυχίες για να βελτιώσουμε και ν’ αλλάξουμε τον κόσμο.
Ο Δημήτρης, λαϊκό παιδί από αγροτική οικογένεια, ήταν πάντα σεμνός, σαφής, διορατικός και προπάντων υπομονετικός, προσπαθώντας να πείσει με τα επιχειρήματά του κάθε συνομιλητή του. Όποιος τον γνώριζε, καταλάβαινε ότι είχε να κάνει μ’ έναν αξιόλογο άνθρωπο, γνώστη των πραγμάτων, αγωνιστή, που σ’ αγκάλιαζε με τις σκέψεις και τις απόψεις του, μιας και ασχολιότανε με τα μικρά και τα μεγάλα με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Έσκυβε με το δικό του τρόπο σε κάθε άποψη, γιατί πίστευε ότι έχει δίκαιο και πρέπει να το μοιραστούν όλοι μαζί.
Σε οποιαδήποτε δράση κι αν τον συναντούσες ήταν ένας πραγματικός φίλος, γιατί ήταν ηθικός, έντιμος, δίκαιος, αξιόπιστος, εργατικός, ακούραστος και πάντα χαμογελαστός για να δώσει κουράγιο στους άλλους. Γι’ αυτό και στη δουλειά του στη ΔΕΥΑΚ αγαπήθηκε από τους συναδέλφους του, τίμησε τον ρόλο του σαν δημόσιος υπάλληλος και σαν επιστήμονας προσφέροντας κοινωνικό έργο, κάτι που ήθελε πάρα πολύ και το εξέφρασε μέχρι την τελευταία στιγμή.
Το αποκορύφωμα της δύναμής του και των χαρακτηριστικών του εκφράστηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο 12μηνο που έδωσε τη μάχη με τη δύσκολη αρρώστια με θάρρος, υπευθυνότητα, ωριμότητα, υπομονή, αισιοδοξία και, προπάντων, αξιοπρέπεια.
Ευτυχώς έφυγε από τη ζωή προλαβαίνοντας με τη γυναίκα του, την Τζένη, ν’ αφήσει τα πλούσια χαρακτηριστικά του στο γιο του Σωτήρη.
Ο Δημήτρης, αν και θα μας λείψει πολύ με τα έξυπνα καλοπροαίρετα πειράγματά του, είναι σίγουρο ότι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που και να θέλεις δεν ξεχνιέται ποτέ. Είναι απ’ αυτούς που πρότασσε το εμείς από το εγώ.
Οφείλουμε, όσοι τον αγαπήσαμε, να συνεχίσουμε τον αγώνα για τις αρχές και τις αξίες που μαζί του συζητούσαμε και συνδιαμορφώναμε, έστω και αν είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.
Νίκος Πατσαρίνος

***  Αναξιοποίητος θησαυρός για τον ελληνικό τουρισμό οι περιοχές Natura 
Έναν ακόμα κρυμμένο ελληνικό θησαυρό, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της έκτασης της χώρας, αποτελούν οι προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτές του δικτύου Natura 2000.
Η ανάδειξη και αξιοποίησή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή", θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν εν γένει και να φέρει στην ελληνική οικονομία έσοδα δισεκατομμυρίων και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Αντ’ αυτού παραμένουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παραμελημένες και παγιδευμένες σε απαξιωμένους από την κρίση και τη γραφειοκρατία φορείς διαχείρισης, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών της διαΝΕΟσις, αν το 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνυόταν και αξιοποιούνταν, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να εξασφαλίζει δύο δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα το χρόνο και θα προσέθετε 15.000 θέσεις εργασίας.
Οι περιοχές στην Ελλάδα που τελούν υπό προστασία αντιστοιχούν στο 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας και στο 1,5% της θαλάσσιας. Οι περισσότερες ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.
Για τη διαχείριση και την προστασία τους δημιουργήθηκαν πριν από 18 χρόνια στην Ελλάδα οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦοΔΠΠ) που, όπως επισημαίνει η διαΝΕΟσις, καλύπτουν μόλις το 30% των προστατευόμενων περιοχών, ενώ το 70% παραμένει χωρίς οργανωμένο φορέα για τη διαχείριση και την προστασία τους.
Επιπλέον, λόγω ελλιπούς και περιστασιακής χρηματοδότησης, οι φορείς αυτοί έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο. Το 2016 χρηματοδοτήθηκαν με έκτακτη χρηματοδότηση και για το 2017 επιλέχθηκε, πρόσφατα, η ίδια στρατηγική.
Υπάρχουν 28 φορείς που διαχειρίζονται τις 95 από τις 419 προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία 13 νέων φορέων διαχείρισης στα αντίστοιχα γεωγραφικά όρια των περιφερειών της χώρας, με πηγές χρηματοδότησης από εμπορική δραστηριότητα, χορηγίες και ανεκμετάλλευτα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η μελέτη της διαΝΕΟσις βασίζεται και στην αναγωγή των επιδόσεων ενός ορθά διαχειριζόμενου χώρου, του Φαραγγιού της Σαμαριάς, στο 40% των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών.
Οι πόροι από συνεργασίες με επιχειρήσεις, εισιτήρια εισόδου και χώρων στάθμευσης, ξεναγήσεις συγκροτούν την αγορά αυτή. Στην Ελλάδα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε προστατευόμενης περιοχής, τα προς πώληση προϊόντα μπορεί να είναι και αγροτικά ή κτηνοτροφικά τρόφιμα, για τα οποία δημιουργείται υπεραξία μέσω της σύνδεσής τους με την περιοχή προέλευσης. Πολιτική που προτάσσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

***  Τα σπίτια του κόσμου απαιτεί ξανά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
 Η Κύπρος ακολουθεί την Ελλάδα – Η Ισπανία προηγείται
 Τα σπίτια του κόσμου απαίτησε πολύ πρόσφατα, για ακόμα μια φορά και με πολλή σαφήνεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στις 5 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε προσθήκη στους κανονισμούς της για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, που τους κάνει ακόμα πιο αυστηρούς.
Προσθήκη, για ακόμα μια φορά, που είναι και έμμεση παραδοχή της αποτυχίας τους να έχουν αποτελέσματα με τις πολιτικές που εφάρμοσαν - κάθε φορά σαν την απόλυτη αλήθεια.
Προσθήκη που αυτό που ζητά είναι τόσο πια εκτός του εφικτού, που προκάλεσε την αντίδραση και το θυμό ιταλικών τραπεζών και ινστιτούτων.
Προκάλεσε αντίδραση ακόμα και από τον Ιταλό υπουργό των Οικονομικών, Pier Carlo Padoan και την Ιταλική Κεντρική Τράπεζα.
Η προσθήκη αυτή βάζει όριο τα επόμενα δύο χρόνια για να καλύψουν οι τράπεζες πλήρως τα νέα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που δεν έχουν εξασφάλιση (υποθήκη).
Και επτά όσων έχουν.
Ακόμα πιο σαφής ένδειξη της παραδοχής της αποτυχίας τους αποτελεί η αναφορά αυτής της νέας προσθήκης πάνω στα παλιά Μη Εξυπηρετούμενα.
Καλεί τις τράπεζες με ψηλά επίπεδα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων να της παραδώσουν στρατηγικές που θα πετύχουν τη μείωση τους.
Στα οκτώ χρόνια εφαρμογής πολιτικών λιτότητας που σκότωσαν την αγορά, που δεν πέτυχαν τίποτε από τους διακηρυγμένου στόχους τους, η ΕΚΤ αναζητά ιδέες για να λύσει το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων.
Στα οκτώ χρόνια εφαρμογής πολιτικής που επέβαλαν σαν την μοναδική αλήθεια, αναζητούν στρατηγικές για έξοδο από τα αδιέξοδα.
Μόνο που δεν υπάρχει τέτοια.
Στα σίγουρα δεν υπάρχει μέσα από το σκότωμα της αγοράς.
Η πολιτική της διάσωσης των ιδιωτικών τραπεζών μέσα από αφαίμαξη όλης της άλλης οικονομίας, της ίδιας της αγοράς, δεν μπορούσε παρά να ήταν καταδικασμένη.
Στην εξυπηρέτηση των δανείων μπορούν να ανταποκριθούν μόνο νοικοκυριά με μεροκάματα και επιχειρήσεις που έχουν εισοδήματα.
Κάνοντας την ανεργία, υποαπασχόληση, φτώχεια και πτωχεύσεις το κυρίαρχο κοινωνικό φαινόμενο για να διασώσεις τις ιδιωτικές τράπεζες, καταδικάζεις τους πάντες.
Την ίδια στιγμή που οι Ιταλοί σύμμαχοι των θεσμών αντέδρασαν στις νέες απαιτήσεις της ΕΚΤ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που εκλέχτηκε σαν πολέμιος της πολιτικής των θεσμών της καπιταλιστικής Ευρώπης, δεν έχει κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα των νέων απαιτήσεων της ΕΚΤ.
Δεν αναφέρθηκαν πάνω στο ζήτημα, παρόλο που η κατάσταση με τα Μη Εξυπηρετούμενα είναι η χειρότερη στην Ευρώπη.
Τον Ιούνιο τα Μη Εξυπηρετούμενα στέκονταν στα 72.4 δισ. ευρώ ή 35% των συνολικών δανείων, ελάχιστα πιο κάτω από το κορυφαίο 79 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στις αρχές του 2016.
Και με αυτή την πραγματικότητα σαν δεδομένο για την ελληνική οικονομία, η ΕΚΤ βάζει νέα, ακόμα πιο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Που κάνουν ακόμα πιο αδύνατο να μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στους στόχους που τις καθορίζουν.
Στόχους που ήδη συμπεριλαμβάνουν μείωση των παλιών Μη εξυπηρετούμενων κατά 12 δισ. ευρώ (16.5%) μέσα στο 2018 και 13 δισ. ευρώ μέσα στο 2019 (21%).
Δύο πράγματα θα πρέπει να είναι καθαρά:
•ότι τα σπίτια του κόσμου θα είναι τα πρώτα στη διάθεσή τους, αφού περισσότερα από τα μισά από τα παλιά Μη Εξυπηρετούμενα αφορούν βιομηχανίες που χρεοκόπησαν και για τα οποία δεν υπάρχει ενυπόθηκη εξασφάλιση.
•Και ότι οι στόχοι είναι ανέφικτοι, ακόμα και να ξέκαναν όλα τα σπίτια του κόσμου.
Οι στόχοι τους είναι αδύνατο να επιτευχθούν.
Είναι αδύνατον να εξευρεθούν μέχρι το τέλος του 2019 τα 25 δισ. ευρώ στα οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω.
Και ταυτόχρονα να εξευρεθούν μέσα στα απόμενα δύο χρόνια πολλά άλλα δισ. ευρώ για πλήρη κάλυψη των νέων Μη Εξυπηρετούμενων, που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν με δεδομένη τη μηδενική ανάπτυξη της κεφαλοκλειδωμένης από τα μνημόνια ελληνικής οικονομίας.
Η κατάσταση είναι αδύνατη.
Και ο παραλογισμός και η ανηθικότητα φτάνουν σε ύψιστο σημείο.
Οι καπιταλιστικοί θεσμοί βάζουν στο στόχαστρο τις στέγες πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων.
Των ανθρώπων που οι δικές τους πολιτικές κατέστησαν ανίκανους να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, μέσα από την ανεργία, υποαπασχόληση και φτώχεια που έφεραν.
Την ίδια ώρα όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών συγκλίνουν στο ότι μια νέα ανακεφαλαιοποίηση θα είναι πολύ σύντομα αναπόφευκτη –ακριβώς στο σημείο της «εξόδου» της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε μόνο να επιτευχτεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Και αυτό το στοιχείο ίσως να βρίσκεται στην καρδιά της «εκκωφαντικής σιωπής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στους νέους κανονισμούς.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείποντας την προοπτική κινητοποίησης των ευρωπαϊκών λαών για στήριξη της στην μάχη ενάντια στους καπιταλιστικούς θεσμούς της Ευρώπης, είναι πια απόλυτα εξαρτώμενη από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, και θα διασύρεται μέχρι του σημείου της απόλυτης ανυποληψίας, όποιες και να είναι οι προθέσεις της.
Η ίδια η μοίρα και ζωή του Έλληνα εργαζομένου, αλλά και της γενικότερης οικονομίας, είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τις διαθέσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, όσο το ευρωπαϊκό κίνημα δεν αλλάζει την κατάσταση.
Όπως και η μοίρα και ζωή κάθε Ευρωπαίου εργαζόμενου.
Αυτές τις τελευταίες μέρες ιδρύθηκε στην Κύπρο νέα εταιρεία από το ισπανικό γεράκι Altamira και την Κυπριακή Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
Με το γεράκι να αποκτά το 51% των μετοχών.
Με στόχο να αρχίσουν σε λίγες βδομάδες τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του Συνεργατισμού.
«Από τις αρχές του έτους η Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd θα αναλάβει την επιχειρηματική ευθύνη διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της τράπεζας…».
Στα αχνάρια της Ελλάδας και η Κύπρος, και οι ενυπόθηκοι δανειστές, των οποίων τη μοίρα αναλαμβάνει η «εξειδικευμένη» Altamira –έτσι είχε διαφημιστεί από αυτούς που την έφεραν στην Κύπρο.
Στην Ισπανία «εξειδικεύτηκε» η Altamira, αφήνοντας βαθειά τα σημάδια της, δημιουργώντας συνθήκες όπου «υπάρχει μια αυτοκτονία κάθε δύο μέρες στη Μαδρίτη λόγω των μαζικών κατασχέσεων και έλλειψης εργασίας, σύμφωνα με την Mortgage Affected Platform (PAH) που έφτιαξε αναφορά βασισμένη σε επίσημα στοιχεία της αστυνομίας».
Η εξειδικευμένη στην Ισπανία Altamira, όπου «κάθε πέντε ώρες υπάρχει μια αυτοκτονία λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες…», αναλαμβάνει τώρα και την κυπριακή διάσωση.
Τέτοια είναι η ισπανική κατάσταση στο επίπεδο των κατασχέσεων, που ακόμα και από τα Ηνωμένα Έθνη βγήκαν φωνές διαμαρτυρίας
«Κάνοντας έξωση σε μια οικογένεια με παιδιά… χωρίς να παράσχεις εναλλακτική κατοικία – η Ισπανία παραβίασε το δικαίωμα στην στέγαση» (Ομάδα εμπειρογνωμόνων των ΗΕ πάνω στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιώματα).
Η επίθεση των καπιταλιστικών θεσμών είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη.
Η μοίρα των κατόχων ενυπόθηκων δανείων και γενικά των εργαζομένων είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη.
Η συσπείρωση και η μάχη ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και χώρων εργασίας πρέπει συντονιστεί και εθνικά και πανευρωπαϊκά.
Ξεκινώντας από την οργάνωση και δράση σε κάθε γειτονιά της Ευρώπης.
  Του Σωτήρη Βλάχου
Για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού και του Ανθρώπου

***  MEΓΙΣΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ! «Μεγάλη Αλβανία» ως την ΠΡΕΒΕΖΑ…

~  Στο κόκκινο οι διεκδικητικές διαθέσεις των Αλβανών, οι οποίοι επιθυμούν μια «Μεγάλη Αλβανία» που θα φτάνει έως και την Πρέβεζα.
Με αφορμή την επέτειο των 105 ετών Ανεξαρτησίας της Αλβανίας, ο ο πρώην Πρωθυπουργός της γείτονος, Σαλί Μπερίσα, ανέβασε στην επίσημη σελίδα του στο facebook, ένα βίντεο με έναν χάρτη της της «Μεγάλης Αλβανίας», μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και η μισή δυτική Ελλάδα, από την Καστοριά, έως την Κέρκυρα και την Πρέβεζα. «Χρόνια Πολλά για την απελευθέρωση των Αλβανών. Την εορτή των εορτών» σχολιάζει ο ίδιος προκλητικά.
Στο χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» παρουσιάζονται επίσης εδάφη των Σκοπίων, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο.
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

***  AΠΙΣΤΕΥΤΟ! Βρέθηκε μυστηριώδες σημείωμα σε άγαλμα του Ιησού

~  Ένα σημείωμα που γεννάει πολλά ερωτηματικά ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό ενός αγάλματος του Ιησού που χρονολογείται τον 18ο αιώνα και κοσμεί από τότε την εκκλησία ενός χωριού στην περιοχή Μπούργο ντε Όσμα, στην Ισπανία.
Το σημείωμα βρήκε ένα συνεργείο συντήρησης και οι ειδικοί πιστεύουν ότι γράφτηκε το 1777 από έναν ιερέα, τον Joaquin Minguez.
Το σημείωμα αποτελείται από δύο μικρά φύλλα γραμμένα με καλλιγραφικά γράμματα και από τις δύο πλευρές και χαρακτηρίζεται ως «χρονοκάψουλα», καθώς αναφέρονται πληροφορίες για τις συνθήκες ζωής στην ισπανική επαρχία τον 18ο αιώνα.


***  ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ρωσία-Κίνας! Ενώνονται ενάντια στον κοινό στόχο…

~ Ρωσία και Κίνα έχουν τις ίδιες θέσεις για τα διεθνή θέματα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε μετά τη συνάντηση που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντίμιρ Πούτιν με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάν.
Όπως αναφέρεται, «οι προσεγγίσεις της Ρωσίας και της Κίνας στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την σύγχρονη διεθνή τάξη και τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, την Κορεατική Χερσόνησο, την Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συμπίπτουν ή είναι παρεμφερείς».
Επιπλέον, συμπληρώνεται ότι υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών για τις διεθνείς υποθέσεις.

***  ΞΕΦΤΙΛΑ! Το νέο «Κίνημα Αλλαγής» ΕΚΛΕΨΕ το όνομα κόμματος του Γ. Παπανδρέου... (ΕΙΚΟΝΕΣ)

~ Απασχόλησε έντονα τα social media η νέα ονομασία της Κεντροαριστεράς, η οποία αντί «Δημοκρατική Συμπαράταξη» θα αποκαλείται στο εξής «Κίνημα Αλλαγής», μετά τη συμφωνία κορυφής της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.
Η νέα ονομασία θα τεθεί προς ψηφοφορία και επικύρωση στο επερχόμενο Συνέδριο του νέου φορέα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018.
Πολλοί χρήστες επέκριναν τους δύο πολιτικούς για το νέο όνομα, με το επιχείρημα ότι επιστρέφει σε μηνύματα του παρελθόντος. Αλλοι επαίνεσαν την πρωτοβουλία.
Ωστόσο, κάποιοι χρήστες θυμήθηκαν ότι στις 2 Ιανουαρίου 2015, ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν διέσπασε το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε δικό του κόμμα, έδωσε την ονομασία «Κίνημα Αλλαγής». Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015, ο Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε στο Πρωτοδικείο το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του κόμματος στο Ίδρυμα Μπενάκη. Όλα συνοδεύονταν από έναν ικανό αριθμό υπογραφών.

Το νέο κόμμα Παπανδρέου είχε σύμβολο ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, με πράσινα φύλλα, σύμβολο που τότε είχε σχολιαστεί ότι παρέπεμπε στο τριαντάφυλλο του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στα χνάρια του Γιώργου Παπανδρέου, Κίνημα Αλλαγής θα ονομάζεται και ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς. iefimerida.gr

***  Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

~  «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ».
 Γράφει ο Βασίλειος Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ., Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ
 Θα επιθυμούσα να υπερθεματίσω ως προς την σκοπιμότητα αναδείξεως της συμβολής της Δυτικής Ελλάδος στο της θαλάσσης κράτος, δεδομένου ότι λόγω των μακραίωνων και διαρκών απειλών και προκλήσεων με επίκεντρο το Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο, τα εθνικά ανακλαστικά ορθώς μεν εστιάζουν την προσοχή τους εκεί, παραβλέποντας όμως την περιοχή του Ιονίου σε βαθμό επικίνδυνο για τα Εθνικά Συμφέροντα.
Θεωρώντας βέβαιο ότι η ιστορική συνεισφορά της Δ. Ελλάδος στην ναυτική μας παράδοση, θα καλυφθεί εκτενώς και επαρκώς από τους ακολουθούντες έγκριτους εισηγητές, θα επιχειρήσω να αποδώσω έμφαση, στην γεωπολιτική αξία της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου Πελάγους.
Οι Δυτικές ελληνικές ακτογραμμές – Κέρκυρα – Διαπόντιοι νήσοι – Αδριατική θάλασσα απετέλεσαν διαχρονικά το μήλο της έριδος των εκάστοτε ισχυρών γεωπολιτικών δυνάμεων. Εάν η Μεσόγειος ήταν το κέντρο του γνωστού κόσμου, το Ιόνιο ευρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου και ανέκαθεν υπήρξε σταυροδρόμι και κομβικό σημείο επικοινωνίας Ανατολής – Δύσεωςαλλά και Βορρά – Νότου.
Από την προϊστορία και του μυθικούς χρόνους μαθαίνουμε ότι κάτοικοι του Ιονίου συμμετέχουν τόσο στην Αργοναυτική εκστρατεία όσο και στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Τα πρότυπα του Ιονίου Νέστωρ και Οδυσσέας διακρίνονται ιδιαίτερα για τηνευφυϊα, την σύνεση και την σοφία τους. Οσκεπτόμενος και ορθολογιστής Οδυσσέας, υπερβαίνοντας την θεοκρατική μοιρολατρεία, προβάλλει ως στάση ζωής το «συν Αθηνά και χείρα κίνει», όπως δε και ο μυθικός Προμηθέας, δεν διστάζει να προκαλέσει και να αμφισβητήσει ακόμη και τους Θεούς.
Η ναυτική Κέρκυρα του Αλκίνοου και της Ναυσικάς αποτελεί πρότυπο ευημερούσης, ευνομούμενης και πολιτισμένης Πολιτείας, ενώστους κλασσικούς χρόνους η Κέρκυρα εμφανίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις της εποχής. Οι πολυπληθείς ελληνικές αποικίες και στις δύο πλευρές του Ιονίου πελάγους διακρίνονται για την ισχύ και την ευμάρειά τους.
Το Ιόνιο ελέγχει το στόμιο της Αδριατικής, το θαλάσσιο εμπορικό πέρασμα μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας και αποτελεί απαραίτητο βατήρα για την πρόσβαση στην Α. Μεσόγειο. Για τους λόγους αυτούς η περιοχή ιστορικά χαρακτηρίζεται από διαρκείς και σημαντικές συγκρούσεις.
Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ξεκινά από εδώ και η έκβασή του θα καθορισθεί από την Σικελική εκστρατεία των Αθηναίων.Οι Καρχηδονιακοί πόλεμοι της Ρώμης σχετίζονται με την περιοχή αυτή, ενώη ναυμαχία του Ακτίου μεταξύ του Οκταβιανού και του Αντωνίου και Κλεοπάτρας, έκρινε την τύχη της Αιγύπτου. Οι περιοχές Αδριατικής και Ιονίου υπέστησαν τις επιθέσεις των Βανδάλων, των Ούννων και των Γότθων της Ιταλίας, κατά τον 4ο, 5ο, και 6ο αιώνα μ. Χ. αντίστοιχα.
Το Ιόνιο γίνεται σημείο συγκρούσεων των Βυζαντινών με τις ανερχόμενες Δυτικές Δυνάμεις. Μεταξύ του 8ου και του 13ου αιώνα, οι Βίκινγκς χρησιμοποιούν το Ιόνιο και την Κέρκυρα ως βατήρα για την περαιτέρω προώθησή τους προς Ανατολάς. Οι σταυροφόροι στοχοποιούν κατ’ επανάληψη σημεία θαλασσίου ελέγχου στην περιοχή του Ιονίου.
Η μεγάλη ναυτική Δύναμη της Ενετίας θεωρούσε ως βασική προϋπόθεση της εμπορικής της δραστηριότητος τον πλήρη έλεγχο του Ιονίου. Πέραν της κομβικής Κέρκυρας, οι Ενετοί ήλεγχαν επιπλέον σημαντικά σημεία όπως τα υπόλοιπα Επτάνησα, η Πάργα, η Ναύπακτος, η Μεθώνη και η Κορώνη.
Το Ιόνιο απετέλεσε ζωτική περιοχή προστασίας των ακτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά ταυτόχρονα και εφαλτήριο των Δυτικών διεκδικήσεων. Αυτό μαρτυρούν οι οκτώ (8) Ενετοτουρκικοί πόλεμοι. Όλοι γνωρίζουν τις σημαντικές ναυμαχίες της Πρέβεζας το 1538, καθώς και την Ναυμαχία της Ναυπάκτου του 1571. Ειδικότερα η Κέρκυρα αντέχει τις διαδοχικές επιθέσεις των Τούρκων το 1537, 1571, 1573, 1716 χάρις στα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την άρτια οχύρωση της νήσου.
Η διαχρονική γεωπολιτική αξία του Ιονίου δεν μειώθηκε στα νεώτερα χρόνια, αφού τα Επτάνησα και ειδικότερα η Κέρκυρα απετέλεσαν διαδοχικές κτήσεις των Ενετών, των Γάλλων του Ναπολέοντος (1797 – 1799 και 1807- 1814), των Ρώσων (1799 – 1801), των Άγγλων (1814 – 1864), μέχρι και την τελική ένωση με την μητέρα πατρίδα. Τα Επτάνησα υπήρξαν εκκολαπτήριο της Εθνικής Ιδέας, ενώ η επανάσταση αλλά και οι οργανωτικές δομές του νεότερου ελληνικού κράτους οφείλουν τα μέγιστα στην μεγάλη μορφή διεθνούς ακτινοβολίας του Κερκυραίου Ιωάννου Καποδίστρια και ταυτόχρονα μεγάλου αδικημένου στην εθνική ιστορική μας μνήμη.
Το σύμπλεγμα Αδριατική – Οτράντο – Ιόνιο επηρεάζει κάθε στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.Από το 1870 έως και τις μέρες μας, μέσω σειράς πολεμικών συγκρούσεων και πλήθους συνθηκών και συμφωνιών, οι Μ. Δυνάμεις και τα κράτη της περιοχής εκδηλώνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους και επιδιώκουν γεωπολιτικά κέρδη στην περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής.
Δεδομένου ότι η σημερινή σημαντική εξάρτηση της Ευρώπης από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες περιορίζει τις στρατηγικές επιλογές της, η δημιουργία του λεγομένου «νοτίου ενεργειακού διαδρόμου», σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αναβαθμίζουν περαιτέρω την αξία του Ιονίου.
Πέραν των κρατών των Δ. Βαλκανίων, άμεσο ενδιαφέρον για την περιοχή εκδηλώνουν η Ιταλία, η Γερμανία, η Τουρκία και ασφαλώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Ως γνωστόν η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι ιδιαίτερα ρευστή και ασταθής. Στην περιοχή αυτή εξελίσσεται ανταγωνισμός επιρροής μεγάλων και περιφερειακών Δυνάμεων, υφίστανται τοπικές αναθεωρητικές και αλυτρωτικές διεκδικήσεις, ενώ ανθεί ολόκληρο το φάσμα του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και του ακραίου Ισλάμ. Η χώρα μας αντιμετωπίζει τον έντονο αλυτρωτισμό της Αλβανίας και των Σκοπίων.
Στον τουρκικό σχεδιασμό διεισδύσεως και περικυκλώσεως των Βαλκανίων, η Αλβανία κατέχει πρωτεύοντα ρόλο. Σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσεως, η Τουρκία θα μπορούσε, μέσω των υποδομών της Αλβανίας, να προκαλέσει σύγχυση στον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό ή και να δημιουργήσει τετελεσμένα, ως διαπραγματευτικά ανταλλάγματα.
Παρά την διαχρονικά αδιαμφισβήτητη τεράστια γεωπολιτική αξία του Ιονίου και παρά τις σημερινές σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, η χώρα μας έχει επιλέξει την ελαχιστοποίηση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Ιόνιο. Ως γνωστόν δεν υπάρχουν μάχιμες στρατιωτικές μονάδες του Σ.Ξ. στα Επτάνησα, ενώ η παρουσία του ΣΞ στην Δ. Ελλάδα γενικότερα είναι στοιχειώδης.Η παρουσία των Π.Ν. και ΛΣ στην περιοχή του Ιονίου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, οι δε υπάρχουσες υποδομές για υποστήριξη ν. μονάδων είναι επιεικώς υποτυπώδεις. Είναι χαρακτηριστική η υποβάθμιση της Ναυτικής Διοικήσεως Ιονίου σε Ναυτικό Σταθμό.
Ως γνωστόν η έλλειψη στρατιωτικής παρουσίας σε μία περιοχή, εκλαμβάνεται από την διεθνή κοινότητα ως πολιτικό μήνυμα που σημαίνει είτε ότι ο κάτοχός της την θεωρεί απολύτως ασφαλή και μη απειλούμενη είτε ότι την θεωρεί ως μη ζωτική περιοχή για τα Εθνικά του Συμφέροντα και συνεπώς δεν προτίθεται να την προασπίσει έναντι υψηλού κόστους.
Κατόπιν αυτών θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταστεί πειστική για τις πολιτικές προθέσεις της στην περιοχή του Ιονίου, στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι το εφικτό της προτάσεως αυτής σε περίοδο διαρκών περικοπών του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ και με διαρκώς παρούσα την απειλή στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο. Έχω την πεποίθηση ότι εάν σε πολιτικό επίπεδο γίνει αντιληπτό το πρόβλημα και υπάρξει ανάλογη ανησυχία, εγρήγορση και πολιτική βούληση, είναι δυνατή η σταδιακή υλοποίηση σειράς μέτρων κυρίως για το ΠΝ και το ΛΣ, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν τόσο θέματα ασφάλειας (επιτήρηση, έρευνα και διάσωση, προστασία υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, οργανωμένο έγκλημα, παράνομη μετανάστευση, τρομοκρατία κ.λπ.), όσο και θέματα άμυνας (υποδομές ανεφοδιασμού πολεμικών πλοίων, επιτήρηση και στοιχειώδεις δυνατότητες αποτρεπτικής άμυνας). Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνδράμει το σύνολο του ελληνισμού εντός και εκτός επικράτειας. Ειδικότερα για το ΛΣ και την ΕΛ.ΑΣ, μέρος των απαιτουμένων κονδυλίων είναι δυνατόν να διασφαλισθεί από την ΕΕ η οποία χρηματοδοτεί προγράμματα τα οποία αφορούν την εσωτερική της ασφάλεια.
Η Ελλάδα θα πρέπει επιπλέον να επιδιώξει όπως καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της και σημαντικός παράγων της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Παράλληλα θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά στις έρευνες των περιοχών του Ιονίου και της Κρήτης, καθώς και στο θέμα οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών. Οι στρατηγικές ευκαιρίες δεν διαρκούν πολύ και προσφέρονται μόνο σε κράτη ικανά να προβλέπουν και να προετοιμάζονται προκειμένου να τις αξιοποιήσουν όταν αυτές παρουσιάζονται.
Εύχομαι η σημερινή ημερίδα να επιτύχει τις επιδιώξεις της και να αναδείξει μία σημαντική περιοχή της Ελλάδος με μεγάλη ναυτική προσφορά, όχιμε απλή απότιση ιστορικούφόρου τιμής. Το ζητούμενο είναι η άντληση ιστορικών διδαγμάτων προκειμένου τα εθνικά κέντρα λήψεως αποφάσεων να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα της τρέχουσας πραγματικότητος καινα κατευθύνουν τον σχεδιασμό και την δράση τους προς την βέλτιστη εκμετάλλευση ενός ανεκμετάλλευτου γεωπολιτικού θησαυρού, όπως η Δυτική Ελλάδα.

*** 

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Πρόκριση στους «32» για Ξάνθη, Ατρόμητο, ΟΦΗ και Λαμία, ο ΠΑΣ Γιάννινα απέκλεισε τον Άρη
Στο Κύπελλο Ελλάδος...

~Συνοπτικά το πρόγραμμα, έχει ως εξής:
ΤΡΙΤΗ  28-11-2017

(1ος όμιλος)
ΟΦΗ-Απόλλων Σμύρνης 2-1
ΟΦΗ (Νίκος Παπαδόπουλος): Στρέζος, Νάστος, Λεάλ, Μάνος (67΄ Ορτέγκα), Κομεσίδης, Πουρτουλίδης (67΄ Μάρτος), Όγκμποε, Μπολάκης, Ζιαμπάρης, Κουτσιανικούλης (77΄ Χαντί), Ποτουρίδης.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Ζόραν Βούλιτς): Χουάντερσον, Ντάσιος, Βαλλιάνος, Παπάζογλου, Μπιτζιμίν, Μπάμπιαρζ (54΄ Καλλέργης), Χουάρες, Σιατραβάνης, Μενδρινός (80΄ Κοντοές), Κιταμπάλα, Μάατσεν (64΄ Αλμπάνης).

 (4ος όμιλος)
Σπάρτη-Ατρόμητος 0-4
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μακρυπόδης (Αχαΐας)
ΣΠΑΡΤΗ (Παναγιώτης Τζαναβάρας): Γιακουμής, Ζουλιώτης, Βοσνακίδης, Σάββα, Γραικός (46΄ Μάγκας), Παναγιώτου, Οικονομόπουλος, Νιάρος, Τριανταφυλλάκος (78΄ Ντοράγκι), Μπαρέτας (61΄ Κατσίκης), Φουρτάδο.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Νταμίρ Κάναντι): Μίρκοβιτς (65΄ Μανδάς), Χατζηϊσαΐας, Ρισβάνης, Γιαννούλης, Νάτσος, Λαζαρίδης, Μάντσον (46΄ Καρασαλίδης), Ούμπιντες, Ουάρντα, Ντάουντα (57΄ Μενσά), Ντιγκινί.

 (3ος όμιλος)
Απόλλων Λάρισας-Λαμία 0-2
ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (Νίκος Θεοδοσιάδης): Παϊτέρης, Σάββας, Κουρτεσιώτης, Παπαζαχαρίας, Ανδρέου, Αγριόδημος (66΄ Λαμπρόπουλος), Χατζής, Σκούπρας, Μαυριάς (78΄ Λουκάς), Τσιλούλης, Σαχινίδης (70΄ Σουλίδης).
ΛΑΜΙΑ (Μπάμπης Τεννές): Μελίσσας, Μπουλούλης, Παντελιάδης, Κουκόλης, Ασίγκμπα, Λινάρδος (63΄ Πατσαρούχας), Αναστασόπουλος, Φράγκος (46΄ Κουτρομάνος), Ακόστα (79΄ Μανιάς), Καραγιάννης, Τσούκαλος.

 (6ος όμιλος)
Πανσερραϊκός-Ξάνθη 1-2
Πανσερραϊκός (Περικλής Αμανατίδης): Ρίστιτς, Τσαμούρης, Ιωαννίδης, Τσελεπίδης, Τζιτζικαλάκης, Παπουτσογιαννόπουλος ((46′ Καπτέλι), Φουσού (67΄ Γκέκας), Γιαξής, Ρούτσης, Γκούρτσας (83΄ Ζιγκερίδης), Πόζογλου.
Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Γκαραβέλης, Λισγάρας, Χατζητερζόγλου, Σιλά, Λ. Ορφανίδης, Π. Ορφανίδης, Ντε Λούκας (61΄ Κώστας), Φασίδης, Ρότσε (65΄ Σαμπανίδης), Μελιόπουλος, Κάστρο (46΄ Μπαξεβανίδης).
(7ος όμιλος)

Αρης-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1
Άρης (Δ. Σπανός): Αναγνωστόπουλος, Μπούρμπος, Σόουζα, Μαραγκός (82΄Καπνίδης), Τσουμάνης, Παυλίδης, Νίκιτς (75΄Πλατέλλας), Μπαργκάν, Μιλούνοβιτς, Λώττας (46΄Στεφάνοβιτς), Κάσσος.
ΠΑΣ (Γ. Πετράκης): Γιαννίκογλου, Αποστολόπουλος, Μανθάτης (67΄Σολτάνι), Χαλκιαδάκης (70′ Γιάκος), Καρανίκας, Μπέριος, Τζημόπουλος, Βιντάλ (41΄Ναδάλες), Πέδρο, Κοζωράνης, Γαρουφαλλιάς

ΤΕΤΑΡΤΗ 29-11-2017
(2ος όμιλος)
  Αιγινιακός-ΠΑΟΚ   0-5 .- ^
(6΄Λιμνιός , 53΄ , 67΄Πρίλιοβιτς , 71΄Καμπούρης , 82΄Σακχοφ .-)
(5ος όμιλος)
  Αχαρναϊκός-Αστέρας Τρίπολης  Αναβλήθηκε
  Κισσαμικός-Ολυμπιακός   1-1 .- ^
(30΄ Ντούρντεβιτς ,68΄ Αποστολίδης .-) .-
(4ος όμιλος)
  Τρίκαλα-Κέρκυρα  0-0 .- ^
(8ος όμιλος)
19:30 Αναγέννηση Καρδίτσας-ΑΕΛ 0-0 ,(0-0) .-
19:30 Παναχαϊκή-Παναθηναϊκός  1-1 ,(1-1) .-
( 29 ΄ Χίλιεμαρκ , 40΄ Αργυρόπουλος , ) .-

 ΠΕΜΠΤΗ 30-11-2017

(6ος όμιλος)
15:00 Εργοτέλης-Παναιτωλικός

(2ος όμιλος)
17:15 Απόλλων Πόντου-Λεβαδειακός

(7ος όμιλος)
17:15 Παναιγιάλειος-Πανιώνιος

(3ος όμιλος)
19:30 Καλλιθέα-ΑΕΚ

ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

1ος ΟΜΙΛΟΣ
 ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
ΟΦΗ 3 3-0-0 6-1 9
Πλατανιάς 3 2-0-1 4-1 6
Απόλλων Σμύρνης 3 1-0-2 4-3 3
Ηρακλής 3 0-0-3 0-9 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ

 ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
ΠΑΟΚ 2 2-0-0 3-1 6
Λεβαδειακός 2 1-0-1 6-2 3
Απόλλων Πόντου 2 1-0-1 1-1 3
Αιγινιακός 2 0-0-2 0-6 0

3ος ΟΜΙΛΟΣ

 ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
ΑΕΚ 2 2-0-0 9-0 6
Λαμία 3 2-0-1 3-2 6
Απόλλων Λάρισας 3 1-0-2 2-10 3
Καλλιθέα 2 0-0-2 1-3 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ

 ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
Ατρόμητος 3 2-1-0 6-1 7
Τρίκαλα 2 1-1-0 4-2 4
Κέρκυρα 2 1-0-1 6-2 3
Σπάρτη 3 1-0-2 2-13 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ

 ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
Ολυμπιακός 2 2-0-0 5-1 6
Αστέρας Τρίπολης 2 1-0-1 3-3 3
Κισσαμικός 2 1-0-1 2-2 3
Αχαρναϊκός 2 0-0-2 0-4 0

6ος ΟΜΙΛΟΣ

 ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
Ξάνθη 3 3-0-0 8-3 9
Παναιτωλικός 2 1-0-1 2-2 3
Πανσερραϊκός 3 1-0-2 3-4 3
Εργοτέλης 2 0-0-2 2-6 0

7ος ΟΜΙΛΟΣ

 ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
ΠΑΣ Γιάννινα 3 1-2-0 4-2 5
Πανιώνιος 2 1-1-0 3-2 4
Άρης 3 1-1-1 3-3 4
Παναιγιάλειος 2 0-0-2 0-4 0

8ος ΟΜΙΛΟΣ

 ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
Παναθηναϊκός 2 2-0-0 4-1 6
ΑΕΛ 2 1-0-1 3-2 3
Παναχαϊκή 2 1-0-1 1-3 3
Αναγ. Καρδίτσας 2 0-0-2 1-3 0
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Στο 2ο όμιλο γ΄ εθνικής
Α.Ε. Καρδίτσας-Α.Ο. Καρδιάς  2-4 .-
Αγροτικός Αστέρας- Κιλκισιακός  2-1 .-
Αλμωπός  Αριδέας -Πιερικός  1-0 .-
Καμπανιακός Λαγκαδας  4-3 .-
Μακεδονικός-Εδεσσαϊκός 0-0 .-
Νάουσα -Α.Ε. Αλεξάνδριας  0-0 .-

*** Το Προολυμπιακό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser στην Καλαμάτα το 2020
Χρειάστηκε να περάσουν 26 χρόνια για να ξαναμπεί η Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσεις της κατηγορίας λέιζερ και αυτό έγινε χάρη στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελληνική Κλάση Λέιζερ. Έτσι, για τα τρία επόμενα χρόνια θα διεξαχθούν στη χώρα μας τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, του «welovesports.gr» διεξήχθη το ετήσιο συνέδριο της κατηγορίας λέιζερ και, εκ μέρους της Ελληνικής Κλάσης, τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Πάνος Μαυρογιώργης. Εκεί αποφασίστηκε να έρθουν στην Ελλάδα, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των ολυμπιακών κατηγοριών στάνταρ και ράντιαλ. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα και διοργανωτής σύλλογος θα είναι ο Ναυτικός Όμιλος «Ποσειδών». Ο Ναυτικός Όμιλος Γαλαξιδίου διεκδίκησε το ευρωπαϊκό των Μάστερ, αλλά αυτό το «πήρε» το Μονακό.
«Εκ μέρους της Ελληνικής Κλάσης Λέιζερ δώσαμε μεγάλο αγώνα. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του λέιζερ στην Ελλάδα. Έτσι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταφέραμε να φέρουμε στην Ελλάδα μία διεθνή διοργάνωση», δήλωσε στο «welovesports» ο εκπρόσωπος της κατηγορίας Πάνος Μαυρογιώργης.
Το 2018 θα πραγματοποιηθεί στον Ναυτικό Όμιλο «Ιάσων Ρίου» το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα λέιζερ 4,7. Το 2019 θα διεξαχθεί στον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου το ευρωπαϊκό των ράντιαλ και το 2020 η Καλαμάτα θα υποδεχτεί αθλητές και αθλήτριες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. welovesports.gr

***

~ ~* Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  : 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-22-2017.html .-  
~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html
~ Η Εφημερίδα μας  ARFRARTA NEWS Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ....από  το  2008: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfrarta-news-23-2017.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Νοεμβρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-24-2017.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 25  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/11/news-25-2017.html . -
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και 26 Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία περισκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/25-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008~  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-26-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-27-2017.html .-
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-28-2017.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5933   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3784   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3789  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 526   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου