ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008  .....
~

~ ΠΟΤΕ ΝΑ  ΜΗ ΣΥΜΦΙΛΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ   !
~ ΚΙ΄ ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ !
  ΟΜΟΡΦΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ,..ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !...
 
~ 19 Δεκεμβρίου
Μαρτύρων Βονιφατίου (†290), Άρεως (†308), Ευτυχίου, Θεσσαλονίκης, Ηλία, Πρόβου. Πολυεύκτου του Καισαρέως, Τιμοθέου και Τρύφωνος. Οσίων Αγλαΐας της Ρωμαίας και Γρηγεντίου επισκόπου Αιθιοπίας.

Διαμονητήρια για το Άγιο Όρος : Δικαιολογητικά και τηλέφωνα Μονών
~ Η διαμονή στο Άγιον Όρος υπόκεινται σε κάποιους κανόνες, αλλά εξίσου σημαντικός και συγκεκριμένος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα βγάλετε τα διαμονητήρια. Έτσι, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο Γραφείο Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη, τηλ.: +30 2310 252575 (Εγνατίας 109), προκειμένου να εξασφαλίσετε μια άδεια εισόδου και να εκδοθεί ένα «διαμονητήριο» στο όνομά σας (εκδίδεται για τέσσερις ημέρες το πολύ).
* Το γραφείο είναι ανοικτό από τις 08.30 ως τις 14.00 και το Σάββατο από τις 10.00 ως τις 12.00. Καλό είναι να κλείσετε έγκαιρα την άδεια εισόδου (ακόμα και έναν ή δύο μήνες νωρίτερα), γιατί ο αριθμός των προσκυνητών είναι περιορισμένος κάθε ημέρα (120 πρόσωπα).
Θα σας ζητηθούν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς σας, ενώ επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις ιερές μονές πρόκειται να επισκεφτείτε. Οπότε, καλό θα ήταν από πριν να έχετε επικοινωνήσει με τις ιερές μονές για το πού θα μπορούσατε να μείνετε. Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το Άγιον Όρος, πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα διαμονητήριά τους. Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Αγίου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Εκεί πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρησή τους (τηλ.: +30 23770 71421).
Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:
– Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.
– Άδεια εισόδου στο Όρος από το υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).
– Διαβατήριο.
~  Στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής του. Συνήθως ορίζονται τέσσερις ημέρες, αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες, μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές.
Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το καΐκι, που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους. Από εκεί μπορούν να επισκεφθούν τις Μονές Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπαιδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας. Για τις άλλες θα πρέπει να κατέβουν στη Μονή Ιβήρων (τρεις ώρες με το καΐκι), από εκεί να πάνε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και στη συνέχεια στις μονές που είναι ο προορισμός τους. Το δρομολόγιο της Ιερισσού γίνεται μόνο το καλοκαίρι.
Από την Ουρανούπολη ξεκινάει άλλο καραβάκι, που πηγαίνει στη δεξιά πλευρά και κάνει στάση στις Μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου και Αγίου Παύλου. Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να κατέβουν στο λιμάνι της Δάφνης (δύο ώρες με το καραβάκι) και από εκεί στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο).
Τηλέφωνα των ιερών μονών
Ιερά Μονή Ζωγράφου 23770 23247
Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου 23770 23228
Ιερά Μονή Δοχειαρίου 23770 23245
Ιερά Μονή Ξενοφώντος 23770 23633
Ιερά Μονή Αγ. Παντελεήμονος 23770 23252
Ιερά Μονή Ξηροποτάμου 23770 23251
Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας 23770 23254
Ιερά Μονή Αγ. Γρηγορίου 23770 23668
Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου 23770 23687
Ιερά Μονή Αγ. Παύλου 23770 23741
Ιερά Μονή Χιλανδαρίου 23770 23797
Ιερά Μονή Εσφιγμένου 23770 23796
Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου 23778 88088 και το fax 23778 88082
Ιερά Μονή Παντοκράτορος 23770 23880
Ιερά Μονή Σταυρονικήτα 23770 23255
Ιερά Μονή Ιβήρων 23770 23643
Ιερά Μονή Φιλοθέου 23770 23256
Ιερά Μονή Καρακάλλου 23770 23225
Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας 23770 23754
Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου 23770 23226

***  Ο Πούτιν μετά από ένα θαύμα που έζησε δεν βγάζει τον σταυρό από πάνω του (ΒΙΝΤΕΟ)
~  Φανατικός χριστιανός είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, μετά από μία σημαντική στιγμή που βίωσε στη ζωή του, δεν αποχωρίζεται ποτέ τον σταυρό από πάνω του, αναζητώντας έτσι την στήριξη και την προστασία του Θεού.
* Δείτε, στο βίντεο που ακολουθεί, τις λεπτομέρειες 
Ο Πούτιν μετά από ένα θαύμα που έζησε δεν βγάζει τον σταυρό από πάνω του : https://youtu.be/HD-KabF3db0  .-

*** Ο Θεός μιλάει μέσα από τη δυστυχία
~  Όπως ανακάλυψε ο Ιώβ, ο Θεός μπορεί να μιλήσει μέσα από τον πόνο. Ο πόνος είναι αναπόφευκτος σε μια ζωή που τελειώνει με το θάνατο και που διαβρώνεται από τα σύμβολα του θανάτου.
* Μετά από μια σοβαρή αρρώστια της γυναίκας του κάποιος έγραψε: «Μετά από τρεις δεκαετίες συμπορευθήκαμε με αυτούς που πορεύονται μέσα από τις πεδιάδες του πόνου και ανακαλύψαμε ότι έχουν πολλά σκοτάδια και σκιές. Για πόσο καιρό είχαμε γλυτώσει!».
Η πίστη μας έχει ως κέντρο της ένα θεό που υποφέρει. Ο Θεός έδωσε την απάντησή του στη διαμαρτυρία του Ιώβ όταν συμμερίσθηκε αυτός ο ίδιος την ανθρώπινη δυστυχία. Όταν έγινε ένας από εμάς στον Ιησού Χριστό. Η σιωπή του Θεού στη δυστυχία μας μπορεί να γίνει εκκωφαντική, η απουσία Του συντριπτική, Θεέ μου, πού είσαι; Σ’ αυτές τις στιγμές ο Θεός είναι κρυμμένος πίσω από τα γεγονότα, που φαίνεται ότι αρνούνται την παρουσία Του. Ήταν κρυμμένος πίσω από τον σταυρό του Χριστού, που εκείνη τη στιγμή εφαίνετο να λοιδορεί κάθε ιδέα πρόνοιας. Ο Χριστός, όπως και ο Ιώβ, αισθάνθηκε μάλλον εγκαταλελειμμένος παρά συμπαραστατούμενος. «Θεέ μου, Θεέ μου, ινατί με εγκατέλειπες;». Ο Χριστός όμως έδειξε την απόλυτη πίστη του όταν είπε:
«Πάτερ, εις χείρας σου παρατίθεμαι το πνεύμα μου» (Λουκ. 23, 46). Ενεπιστεύθη τον εαυτό του στον Θεό ο οποίος αισθάνθηκε ότι τον είχε εγκαταλείψει έχοντας την πεποίθηση ότι δεν ήταν πραγματικά απών. αλλά μόνο κρυμμένος πίσω από τα τραγικά γεγονότα αυτής της στιγμής.
Για να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην προσδοκία και την πραγματικότητα, που φαίνεται να προκαλεί πολύ πόνο στη μέση ηλικία, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τί υπεσχέθη και τί δεν υπεσχέθη ο Θεός. Η πίστη μας δεν μας κάνει απρόσβλητους στις οδυνηρές και τραγικές συνέπειες της κακής χρήσης της ανθρώπινης ελευθερίας. Ο Θεός δεν υπεσχέθη να κάνει αυτό που κάνουν οι ανεύθυνοι και κακοί γονείς που, αποτρέποντας τις δυσάρεστες συνέπειες των αυτοκαταστροφικών επιλογών και ενεργειών των παιδιών τους, τους στερούν την ευκαιρία να μάθουν ότι οι αυτοκαταστροφικές επιλογές και ενέργειες μπορούν να έχουν ολέθριες συνέπειες, εκθέτοντάς τα έτσι σε θανάσιμους κινδύνους.
~  Αυτό που έχει υποσχεθεί ο Θεός είναι να είναι παρών πάντοτε στη ζωή μας, όσο κακές και αμαρτωλές κι αν είναι οι επιλογές μας και οι πράξεις μας και ότι θα μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντούμε, έστω και αν αυτές είναι οι συνέπειες των δικών μας άστοχων ενεργειών. Έχει ακόμη υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει τις οποιεσδήποτε .εμπειρίες μας ως μέσα για την επίτευξη της πλήρωσής μας και της πραγμάτωσης της κλήσης μας. Με άλλα λόγια, έχει υποσχεθεί να τα χρησιμοποιήσει όλα για να δώσει νόημα στη ζωή μας και να μας ολοκληρώσει με την ελπίδα για θεραπεία και υπέρβαση.
Ο πόνος αυτός καθ’ αυτόν μπορεί «να μας λέει» κάτι. Ο σωματικός πόνος συχνά μας επιπλήττει για την κακοποίηση των σωμάτων μας, ή μας παροτρύνει να τα φροντίζουμε καλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ψυχικό πόνο. Μπορεί να μας λέει κάτι για τον τρόπο ζωής μας, τις αξίες μας, τη στάση μας απέναντι σε μας τους ίδιους και τους άλλους. Είναι ανάγκη να προσέχουμε τί μας λέει ο πόνος μας.
Η δυστυχία έχει διαφορετική επίδραση σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ο έντονος πόνος απαιτεί απόλυτη προσοχή. Όταν είναι χρόνιος, απορροφά την περισσότερη ενέργειά μας και μας κάνει να στρεφώμεθα στον εαυτό μας. Ο πόνος μπορεί επίσης να γίνει μέσο προσωπικής ανάπτυξης. Η συμπόνια μας για τους άλλους στη δυστυχία τους αυξάνεται όταν μάθουμε πώς είναι να πονάς. Ήταν η συμπόνια του Χριστού που τον έφερνε κοντά στους «πτωχούς, αναπήρους, χωλούς, τυφλούς» {Λουκ. 14, 14). Αναφερόμενος ο Παύλος στα μέλη της Εκκλησίας ως μέλη του σώματος του Χριστού, λέει: «Το αυτό υπέρ αλλήλων μεριμνώσι τα μέλη? και είτε πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη, είτε δοξάζεται εν μέλος, συγχαίρει πάντα τα μέλη» (Α΄ Κορ. 12, 26). Η δυστυχία μας μπορεί να μας ταυτίσει πιο άμεσα με την ανθρώπινη οικογένεια μέσα από την συμπόνια που έρχεται από την επαφή με τον πόνο.
Στην οικογενειακή μας ζωή ωστόσο η δυστυχία μας μπορεί να οδηγήσει σε υπερτονισμό και δραματοποίηση. Δεν θέλουμε να δοκιμάσουν τα παιδιά μας τον πόνο που βιώσαμε εμείς. Αλλά αν προσπαθήσουμε να τα προφυλάξουμε από τον πόνο, μπορεί να τους στερήσουμε τις εμπειρίες που έχουν ανάγκη για να προπαρασκευασθούν για την ζωή σ’ αυτό τον κόσμο. Οι γονείς χρειάζεται να αφήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τις φυσικές συνέπειες των ενεργειών τους, ακόμη και αν είναι οδυνηρές, για να μάθουν από την εμπειρία. Έτσι γίνονται υπεύθυνα άτομα που αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά τη ζωή.
Αν και χρειάζονται τη βοήθειά μας για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, χρειάζονται επίσης να είναι εκείνα οι κύριοι των προβλημάτων τους και να έχουν την ευθύνη της επιλύσεώς τους. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι δυστυχίες μας, έκτος του ότι ήσαν οδυνηρές, συνέβαλαν επίσης αποφασιστικά στην ανάπτυξή μας και την ωρίμανσή μας, μπορούμε να μετριάσουμε τη συμπόνια μας για τις ταλαιπωρίες των παιδιών μας, έτσι ώστε να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζονται για να προβούν σε υπεύθυνες ενέργειες μάλλον, παρά να γινώμεθα εμπόδιο σ’ αυτές τις ενέργειες. (π. Φιλόθεος Φάρος, «Στου δρόμου τα μισά», εκδ. Αρμός, σ. 132-136)

*** Παλιά Καλαμάτα: Τα 60 χρόνια του Μουσικού Ομίλου «Ο Ορφέας» 
Πριν από λίγες ημέρες, μέσα σε μια γιορταστική βραδινή εκδήλωση, γιόρτασε τα 60 χρόνια πορείας του ο Μουσικός Όμιλος «Ορφέας».
Η γιορτή πλαισιώθηκε και με δύο άλλες χορωδίες της πόλης μας: την «Αρμονία» και το συγκρότημα “Allegri”, καθώς και από τη μαντολινάτα του Ωδείου και του Μουσικού Σχολείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός ιστορικού DVD μέσα από το οποίο ζωντάνεψε η πορεία του Ομίλου «Ορφέα», καθώς και πρόσωπα που πέρασαν απ’ αυτόν. Καλαματιανοί χαρισματικοί μουσικοί που διέπρεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τίμησαν το όνομά τους, την Ελλάδα  και την Καλαμάτα μας:
Γιάννης Χρυσομάλλης – Αλέκος Τσίχλης – Χρήστος Ζερμπίνος – Δημήτρης Πλατανιάς – Νίκος Πράσινος- Άννα Μαρία Μουτεβελή – Χριστίνα Γιαννακοπούλου – Ευτυχία Δημητρακοπούλου κ.ά.
Η χορωδία “Allegri” μας παρουσίασε μια πολύ ωραία πρωτοποριακή μουσική, κυρίως την τεχνική της φωνητικής – ανόθευτη από άλλα βοηθητικά όργανα. Θύμιζε την παλιά χορωδία «AINIAN», που έμεινε αξέχαστη για την απόδοσή της στην τεχνική της φωνής «ακαπέλα» (ασυνόδευτη). Αξιόλογη μαέστρος η κα Λαζάρου.
Η χορωδία «ΑΡΜΟΝΙΑ» παρουσίασε ένα μεγάλο όγκο χορωδών και απόδοσης, που την τιμούν ιδιαίτερα ανάλογα για τα 25 χρόνια της ύπαρξής της.
Εκφράζοντας τη γνώμη μου, νομίζω ότι η απόδοσή της θα ήταν καλύτερη, αν η επιλογή των τραγουδιών ήταν πιο κατανοητή, πιο γνωστή στους ακροατές.
Ο μαέστρος Μιχάλης Γαργαλιώνης είναι μεγάλης μουσικής κατάρτισης, γνωστός και από το παρελθόν.
Η χορωδία του «Ορφέα», και μόνη, αλλά και με τη συνοδεία των εγχόρδων, απέδωσε πιο πεπειραμένες μουσικές τετραφωνίες, όπως αρέσκεται να ακούει το φιλόμουσο καλαματιανό κοινό. Ο μαέστρος Ιβάν Μάντζαρης, ικανός μουσικοδιδάσκαλος, έχει μπει στην καλαματιανή μουσική αρέσκεια.
Γενικά, η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά πετυχημένη, χάρις στους ανθρώπους που τη διοργάνωσαν. Ένα μεγάλο «ΕΥΓΕ» σε όλους όσοι μας χάρισαν αυτή την εκλεκτή μουσική εκδήλωση. Κυρίως στους εξαίρετους συμπολίτες μας, χορηγούς, διοργανωτές, μαέστρους, τον πιανίστα, τους εκτελεστές μουσικών οργάνων και όλους τους χορωδούς, οι οποίοι, με αγάπη και μεράκι στη μουσική, μας μεταφέρουν τη μαγεία της τετραφωνίας.
Άξιοι συνεχιστές της μουσικής μας παράδοσης, η οποία ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια. Χρησιμοποίησα τη λέξη «συνεχιστές», γιατί η ιστορία του «Ορφέα» ξεκινά πριν από το 1950.
Τότε επιγραφόταν ως «Χορωδία και Μαντολινάτα Καλαμών Ο ΟΡΦΕΥΣ». Είχε σχολή μουσικής στην οδό Αριστοδήμου, κάτω από το σπίτι του Ι. Καλογερόπουλου. Μουσικοδιδάσκαλος ήταν ο Μιχάλης Κουρκουτάς και μαέστρος ο Γιώργος Σκλήκας.
Ο γράφων το παρόν υπήρξε μέλος αυτού του συγκροτήματος και θυμάται ότι είχαν δοθεί  αρκετές συναυλίες σε Καλαμάτα, Τρίπολη και Σπάρτη.
Οι συναυλίες πλαισιώνονταν από ένα «τρίο κιθάρα», το οποίο αποτελούσαν οι: Γιάννης Μαυρέας, Νίκος Σκλήκας και Κώστας Ασλανίδης.
Ακόμα πρέπει ν’ αναφερθεί ότι η μαντολινάτα πλαισιωνόταν και από βιολιά, τα οποία έπαιζαν οι Τάκης Κτεναβέας, Ανδρέας Θωμόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Λάσκαρης και ο Ρώσος Οσίποφ.
Μέσα από το συγκρότημα του τότε «Ορφέα» ξεπήδησαν δύο μεγάλα μουσικά ταλέντα που έλαμψαν στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο Τάκης Κτεναβέας, πρώτο βιολί στην ορχήστρα της Βιέννης και ο Γιάννης Μαυρέας, δίδυμος αδελφός του αείμνηστου χορωδού Σπύρου Μαυρέα, ο οποίος διέπρεψε ως καθηγητής της κιθάρας.
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

***  Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος στους 100 κορυφαίους εφοπλιστές 
Αν και οι πιο «υψηλόβαθμοι» στη Lloyd’s List, με τις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες και σημαντικούς παράγοντες στην παγκόσμια ναυτιλία, παραμένουν οι Κινέζοι, ισχυρή είναι και η ελληνική παρουσία στον κατάλογο, με την δύναμη του ελληνικού στόλου, παράλληλα, να έχει αυξηθεί κατά 0,7% τον Οκτώβριο του 2017.
Στην όγδοη θέση, και την υψηλότερη μεταξύ των Ελλήνων, βρίσκεται ο Ιωάννης Αγγελικούσης (Anangel Maritime Services Inc., Maran Tankers Management Inc. και Maran Gas Maritime Inc.), ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα είναι οι: Γιώργος Προκοπίου των Dynacom και Dynagas (15ος), Αγγελική Φράγκου του ομίλου Navios (26η), Γιώργος Οικονόμου των Dryships και Ocean Rig (27ος), Παναγιώτης (Peter) Γ. Λιβανός των Gaslog/DryLog (29ος), Πέτρος Παππάς της Star Bulk Carriers (38ος), Νικόλας Τσάκος πρόεδρος της INTERTANKO και επικεφαλής της Tsakos Energy Navigation (46ος), Κωστής Κωνσταντακόπουλος Costamare (54ος), Θεόδωρος Βενιάμης πρόεδρος της ΕΕΕ (57ος), Ευάγγελος Μαρινάκης της Capital Ship Management (66ος), Πέτρος Γεωργιόπουλος της General Maritime (69ος), Γιάννης Πλατσιδάκης πρόεδρος της INTERCARGO (83ος), Πάνος Λασκαρίδης πρόεδρος της ECSA, μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΕ και CEO των Laskaridis Shipping Co. Ltd. και Lavinia Corp (95ος), Δέσποινα Θεοδοσίου πρόεδρος της WISTA International (96η).

*** Διαπεριφερειακή Συνεργασία Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας 
Στο πλαίσιο της Διαπεριφερειακής Συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στην Καλαμάτα, με θέματα που αφορούν την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών τους, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τεχνογνωσίας και κοινής παρουσίας στο εξωτερικό για την προβολή του τουριστικού και πολιτιστικού τους προϊόντος.
Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τολμηρό εγχείρημα των δυο Περιφερειών να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των πολιτών τους, δίνοντας έμφαση στην πάγια πολιτική θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και στην απόφαση της ΕΝ.ΠΕ για την μετατροπή του θεσμού από Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος βρέθηκε στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα επεσήμανε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας των δυο Περιφερειών και παρουσίασε ακόμα στα τοπικά ΜΜΕ και τους εκπροσώπους των φορέων που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, τους άξονες προτεραιότητας προβολής του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τους δυο Αντιπεριφερειάρχες στην παρουσίαση της πρώτης Διαπεριφερειακής Συνεργασίας για την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού που αφορά τα “Βήματα του Αποστόλου Παύλου” τα οποία ήδη παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη και το επόμενο χρονικό θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στην Κόρινθο.
H Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού της Π.Ε Μεσσηνίας κα. Αντωνία Μπούζα καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Κεντρικής Μακεδονίας στην Καλαμάτα και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλεται για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος στη Μεσσηνία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση του σχολικού και συνεδριακού τουρισμού. Στην προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας και στη συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος κα. Παναγιώτα Ντίντα υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της Καλαμάτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος με τους συνεργάτες του, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Αργυράκης, εκπρόσωποι του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του τουριστικού κλάδου.  Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη 2η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας θα δώσει τη δυνατότητα νέων ευκαιριών σε ότι αφορά, όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά και τα προϊόντα της Πελοποννήσου διαπίστωσαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων.
Η κα. Νικολάκου και ο κ. Θάνος έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης "Ο Κολοκοτρώνης" κ. Αντώνης Γυφτόπουλος. Η κα. Νικολάκου ανακοίνωσε ότι σε ειδικό χώρο που παραχωρεί ο Σύλλογος Πελοποννησίων θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος των Πελοποννησιακών προϊόντων, ο οποίος θα αποτελέσει και χώρο συνάντησης των Πελοποννησίων επιχειρηματιών με αντίστοιχους της Μακεδονίας. 

*** Όμορφη εκδήλωση, ωραίος στολισμός… 
Κέρδισε τις εντυπώσεις, ακόμα και από την ανάλογη εκδήλωση της Καλαμάτας, η προχθεσινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τη φωταγώγηση του «δέντρου της αγάπης» στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.
Το θετικό δεν ήταν μόνο ο κόσμος που κατέκλυσε την κεντρική πλατεία, αλλά ότι δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής στους μικρούς πολίτες της Μεσσήνης, στα παιδιά, που ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς.
Παράλληλα, εντυπωσιακός ήταν και ο στολισμός της κεντρικής πλατείας με χιλιάδες φωτάκια να κοσμούν ολόκληρο το πάρκο γύρω από το «Ρολόι», σήμα κατατεθέν της πόλης.
Ως προς το στολισμό, τα εύσημα, όπως μάθαμε αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος ανέφερε στην ομιλία του, πάνε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ, Κωνσταντίνο Μπουρίκα, ο οποίος εργάστηκε νυχθημερόν για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα και η Μεσσήνη να «μπει» για τα καλά στο κλίμα των ημερών.  Την «παράσταση», τέλος, έκλεψε και η χριστουγεννιάτικη μπάλα, ενώ μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν μέσα σ’ αυτή.  Κ. Γαζ.  

***  Ποιοι άνεργοι παίρνουν το επίδομα των 400 ευρώ- Αναλυτικά τα κριτήρια 
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για το επίδομα των 400 ευρώ σε νέους ανέργους που εξήγγειλε τη Δευτέρα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ορίζονται με υπουργική απόφαση.
Ειδικότερα, η οικονομική ενίσχυση:
~ Είναι εφάπαξ.
  • Δίδεται σε μη επιδοτούμενους ανέργους, ηλικίας 18 έως 24 ετών που, «κατά την 31η.10.2017, ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και που, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ανεργίας του οργανισμού».
  • Πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Παράλληλα, η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται:
Έπειτα από οίκοθεν έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Μητρώα εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων ανέργων και
εφόσον από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι υφίστανται για κάθε δικαιούχο τα εξής στοιχεία: α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, β) ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου, προκειμένου περί αλλοδαπών, γ) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ), δ) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), ε) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN)*.
Οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει μεταξύ των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης και του ΟΑΕΔ επιλύεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ.
 * Σε περίπτωση έλλειψης των στοιχείων ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού και IBAN, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταχωρήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ έως τις 20.12.2017.

*** Χριστούγεννα στο Θέατρο Νηπιαγωγείο! 
Το Θέατρο Νηπιαγωγείο γιορτάζει την Χριστουγεννιατικη περίοδο με τέσσερα μαγικά απογεύματα για μικρούς και μεγάλους!
Στις 27 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00, η Χριστίνα Δίμιζα και η Λιλλυ Τριανταρη μας διηγουνται παραμύθια με την μαγική μουσική συνοδεία του Γιώργου Παυλακου στην παράσταση για όλες της ηλικίες "Ήτανε και δεν ήτανε..."
Και λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, 28,29 και 30 Δεκεμβρίου στις 18:00 "Ξεκινάμε από την αρχή" με το οικολογικό παραμύθι της ομάδας Τσικιμπομ!
Γιατί τα Χριστούγεννα είμαστε όλοι παιδιά!
Εισιτήριο 7 ευρώ για τους μεγάλους και 5 για τα παιδιά!
Τηλέφωνο κρατήσεων 6948930181
Προπώληση εισιτηρίων στο βιβλιοπωλείο "Μακρης", Αριστομενους 6

*** Εργοτάξιο η Καλαμάτα το επόμενο διάστημα 
Τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2018, προμηνύονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για το… πρόσωπο που πρόκειται να αναδείξει η Καλαμάτα. Μια σειρά έργων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, αλλά και έχουν πηγές χρηματοδότησης, πρόκειται να αλλάξουν την πόλη. Κι αυτό σε επίπεδο επισκεψημότητας αλλά και σε οικονομικό επίπεδο πρόκειται να της δώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία.
   Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξη
Εν αρχή υπάρχει το πρόγραμμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) του Δήμου Καλαμάτας, με τίτλο «Καλαμάτα 2020: Βιώσιμη και Έξυπνη Πόλη» και προϋπολογισμό συνολικής δημόσιας δαπάνης 9.165.000 ευρώ, του οποίου η χρηματοδότηση έχει ήδη πάρει το…πράσινο φως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τα έργα και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι, μεταξύ άλλων και τα εξής: Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά και κάθετων δρόμων στον πεζόδρομο της οδού Αριστομένους, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, ανάπλαση πλατείας Μαυρομιχάλη, προϋπολογισμού 315.000 ευρώ, ολοκλήρωση αναπλάσεων Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, διασύνδεση δικτύου ποδηλατοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (Α΄ Φάση) από οδό Τσαμαδού έως οδό Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000.
   Έξυπνα ανοιχτά κέντρα εμπορίου
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, πρόκειται να «ανοίξει» τον Ιανουάριο ένα πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει στο Δήμο τη δυνατότητα συνεργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο και έχει τίτλο «Έξυπνα ανοιχτά κέντρα εμπορίου».
Μέσω αυτού του προγράμματος είναι δυνατή η χρηματοδότηση του Δήμου για αναπλάσεις σε εμπορικούς δρόμους, με ψυχρά υλικά, για διαχείριση κυκλοφορίας κ.λπ.
Ένα ποσόν είναι δυνατόν να διοχετευθεί σε εμπόρους για τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας των καταστημάτων τους (πινακίδες κ.λπ.) και αντιστοιχεί σε περίπου 10% του ποσού που θα δοθεί στο Δήμο.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης  Νίκας ανέφερε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα ανέλθει στα 800.000 έως 900.000 ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις θα αφορούν μια σειρά από δρόμους του Ιστορικού Κέντρου έως και τη Βασιλέως Γεωργίου.
Η ιδέα ξεκίνησε από την ΕΣΕΕ και ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε ορισμένες ελληνικές πόλεις. Ειδικότερα, όλα άρχισαν από τη διαπίστωση ότι τα κέντρα των πόλεων, στα οποία συνήθως είναι και τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα, δεν είναι πλέον ελκυστικά για τους καταναλωτές λόγω δυσκολίας πρόσβασης, στάθμευσης, ανεπαρκούς σηματοδότησης κ.λπ..
   Δυτική Παραλία
Ένα πάγιο αίτημα του δήμου Καλαμάτας φαίνεται ότι ικανοποιεί η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, η έκταση 49 στρεμμάτων στη δυτική παραλία αναμένεται να αποδοθεί στο δήμο και να απενταχθεί από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση κρατικών ακινήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο πολεοδομικός επαναπροσδιορισμός του χαρακτήρα του χώρου, προκειμένου να μπορεί να γίνει χρήση για ψυχαγωγικούς λόγους, ενώ στο επόμενο στάδιο θα γίνει και η εκχώρηση στο Δήμο. «Στον συγκεκριμένο χώρο δεν θα χτίσουμε τίποτα, θα είναι χώρος αναψυχής και ψυχαγωγίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας.
Εκτός, όμως, από τα 49 στρέμματα υπάρχει η ξενοδοχειακή επένδυση στην περιοχή, αλλά και η ανάπλαση της οδού Πλαστήρα μέσα από το πρόγραμμα "Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης", προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
Εν κατακλείδι η Καλαμάτα το επόμενο διάστημα μεταβάλλεται σε ένα εργοτάξιο, του οποίου το αποτέλεσμα προσδοκούμε ότι θα είναι το καλύτερο για την πόλη.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Καλαματιανό Καρναβάλι 2018, με ...γάτα ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου 
Με έμβλημα τη γάτα, το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι θα ξεκινήσει στις 3 Φεβρουαρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί στις 18 του μήνα, προσφέροντας κέφι, ξεγνοιασιά, διασκέδαση.
ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ
Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της οποίας γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Καρναβαλικής Επιτροπής, τα μέλη της και, πάνω απ' όλα, τους δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι θα πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια, με οργανωτή το Δήμο Καλαμάτας και με χρηματοδότηση από το Δημοτικό Προϋπολογισμό. «Ο σκοπός του Καρναβαλιού είναι να προσφέρουμε δωρεάν ψυχαγωγία στον κόσμο, να φέρουμε επισκέπτες στην Καλαμάτα και να υπάρξει κίνηση στα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.). Να μη φύγουν τα παιδιά από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία και να έρθουν κι άλλα, για να γλεντήσουν στην Καλαμάτα τις ημέρες του καρναβαλιού», επεσήμανε ο Π. Νίκας.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως στόχος είναι η ψυχαγωγία, μακριά από κάθε είδους ακρότητες και ευχήθηκε καλή επιτυχία αναφορικά με μία εκδήλωση που είναι σύνθετη, τονίζοντας ότι η Καρναβαλική Επιτροπή θα έχει απόλυτη συμπαράσταση από το Δήμο σε όλα τα επίπεδα.
ΣΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ
Ο Πρόεδρος της Καρναβαλικής Επιτροπής Παναγιώτης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι το Καλαματιανό Καρναβάλι είναι πλέον θεσμός. Το 2018 θα γίνει για έκτη φορά και η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να συνταχθεί το πρόγραμμα και να εξασφαλισθούν οι καλλιτεχνικές παρουσίες που θα πλαισιώσουν το Καρναβάλι.
Το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι θα ξεκινήσει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, με παρουσίαση στην Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου της Καλαμάτας και συναυλία. Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου θα γίνει το πάρτι των πληρωμάτων στο ξενοδοχείο Elite. Το Σάββατο 10 του μήνα θα γίνει βόλτα στην πόλη με τα πληρώματα, το όνομα της οποίας μένει να καθοριστεί, με κατάληξη στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ακολουθήσει συναυλία.
Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή παρέλαση, που θα έχει και ήχο, κάτι που θα αποτελέσει πρωτοτυπία για το Καλαματιανό Καρναβάλι. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί DJ street party. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι θα λήξει με τη μεγάλη μεσημεριανή παρέλαση, την οποία θα παρουσιάσει, όπως πέρυσι, ο Χρήστος Φερεντίνος.
Ο κ. Γιαννόπουλος κάλεσε τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την Καρναβαλική Επιτροπή, ενώ και η ίδια θα προσπαθήσει να τους προσεγγίσει, ώστε να διαφημισθούν στο περιοδικό του Καρναβαλιού, που φέτος θα εκδοθεί νωρίτερα.
ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΜΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ!
Η Χρυσή Λιάππα, ως εκπρόσωπος της ομάδας των πληρωμάτων, γνωστοποίησε ότι από τις 11 Σεπτεμβρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Καλαματιανού Καρναβαλιού ηλεκτρονική αίτηση για τη συμμετοχή στο Καρναβάλι. Ήδη έχουν υποβληθεί 10 αιτήσεις, αριθμός «που δίνει θάρρος ότι θα πάμε καλά», όπως ανέφερε η κα Λιάππα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους. Ζήτησε δε απ' όσους ενδιαφέρονται να βιαστούν λίγο, διότι «αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα μπούμε στο πνεύμα του Καρναβαλιού» και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν, χρειάζεται να μετέχουν και οι αρχηγοί των πληρωμάτων. Επίσης, όποιος θέλει να συμμετάσχει ως εθελοντής, μπορεί να επικοινωνήσει με τα μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής.
Η ΙΖΑΜΠΩ ΚΑΤΑΡΧΗΝ
Η Τασούλα Φοίφα είπε ότι η ομάδα έναρξης, την οποίαν εκπροσωπεί, εργάζεται ήδη από την επομένη του προηγούμενου Καλαματιανού Καρναβαλιού και έχει καταλήξει στην πρόταση της, τονίζοντας ότι «αν πέρυσι σας άρεσε, φέτος θέλουμε να σας ενθουσιάσει».
Η Σολάνζ Στεφάνου, εθελόντρια στην ομάδα αυτή, επεσήμανε ότι το Καλαματιανό Καρναβάλι αρχίζει κάθε χρόνο με το δρώμενο της Ισαβέλλας ή Ιζαμπώ, που είναι το σύμβολο του Καρναβαλιού. Όπως λέγεται, ο πατέρας της Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουΐνος της έδωσε προίκα το Κάστρο, γι' αυτό και ο Δήμος Καλαμάτας έχει διαλέξει ως σύμβολο του Καρναβαλιού την Ιζαμπώ. Την περσινή χρονιά, το Καρναβάλι άρχισε με το δρώμενο της Ιζαμπώ, το οποίο ήταν μία περιγραφική, υποθετική μάχη και με την προσμονή της πριγκίπισσας και του πρίγκιπά της. «Το δρώμενο άρεσε πολύ στον κόσμο, το αγκάλιασε πολύ θερμά, είχε μεγάλη συμμετοχή, ίσως γιατί παρασύρθηκε στο πνεύμα της εποχής εκείνης», επεσήμανε η κα Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «φέτος όμως θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, θα είναι μέσα στο πνεύμα του Καρναβαλιού, γιατί Καρναβάλι σημαίνει χορός, διασκέδαση, ξενοιασιά. Έτσι και η Ιζαμπώ, θα μπει μέσα στο πνεύμα της εποχής της σημερινής και θα αρχίσει με χορό και κέφι το Καρναβάλι. Ελπίζουμε ο κόσμος να αγκαλιάσει και το φετινό δρώμενο και να γελάσει, να χαρεί και να διασκεδάσει».
ΠΕΡΥΣΙ ΚΟΚΟΡΑΣ, ΦΕΤΟΣ ΓΑΤΑ!
Η Ακριβή Καλογεροπούλου, από την ομάδα της προβολής, είπε τα εξής για το έμβλημα του Καρναβαλιού: «Πέρυσι κόκορας, φέτος γάτα! Είναι ένα ζώο το οποίο είναι ευχάριστο, ανεξάρτητο, δεν είναι πολεμοχαρές, γι' αυτό έχει επιλεγεί. Ελπίζω να αρέσει στον κόσμο», τον οποίον κάλεσε να έλθει στο Καλαματιανό Καρναβάλι και να διασκεδάσει.

*** Χιονίζει από το πρωί στον Ταΰγετο
 
Χιονίζει από το πρωί στις ορεινές περιοχές του Ταϋγέτου σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Κώστα Μενούνο. Πιο συγκεκριμένα στο Λιποβούνι (1610μ) το έχει ήδη «στρώσει», ενώ το πρωί χιόνιζε και στο Νιοχώρι ( 1175μ).
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού η θερμοκρασία σήμερα στην Καλαμάτα θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται  ακόμα μεγαλύτερη "βουτιά" στον υδράργυρο.  Φωτογραγίες: Άρης Κρητικάκης 

***  Εγκληματική ομάδα έκλεβε αυτοκίνητα από την Αττική και τα πουλούσε αυτούσια ή για ανταλλακτικά στη Μεσσηνία 
Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της  οποίας διέπρατταν κλοπές οχημάτων από διάφορες περιοχές της Αττικής και τα διέθεταν προς πώληση, είτε αυτούσια είτε ως ανταλλακτικά, σε περιοχές εκτός του νομού Αττικής, όπως Κρήτη και Μεσσηνία.
Για την υπόθεση, συνελήφθησαν την (12 Δεκεμβρίου 2017) στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 αστυνομικών, σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη, (12) ημεδαποί (ηλικίας από 21 έως 41 ετών), μεταξύ των οποίων και τα (3) αρχηγικά μέλη.
Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας και του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών κατ΄ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας, της ψευδορκία, της απάτης για τις ασφάλειες, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα (8) μέλη της οργάνωσης, οι όποιοι κατηγορούνται για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας, της ψευδορκίας και της απάτης για τις ασφάλειες.
Από την πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, την τελευταία πενταετία συγκρότησαν ομάδα, η οποία διέθετε εσωτερικούς κανόνες δομής και δράσης, διακριτούς ρόλους και αφθονία υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος από τη διάπραξη κλοπών οχημάτων.
 Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκαν :
•      Η σύνθεση των μελών της εγκληματικής ομάδας, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, ενώ διευκρινίσθηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
•      Ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi),  οι διασυνδέσεις τους, καθώς και οι χώροι αποσυναρμολόγησης των κλεμμένων οχημάτων και οι χώροι που κατέληγαν τα ανταλλακτικά αυτών.
•      Εντοπίστηκαν οι χώροι (καβάτζες), όπου απέκρυβαν και διατηρούσαν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό τους, για την κλοπή των οχημάτων μαζί με ανταλλακτικά κλεμμένων αυτοκίνητων.
Αρχηγικό-καθοδηγητικό ρόλο είχαν τρεις από τους συλληφθέντες, ηλικίας 28, 29 και 32 ετών.
Ο 28χρονος είχε το σχεδιασμό, συντόνιζε τη δράση και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, αναθέτοντας τους επί μέρους ρόλους, ενώ είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη υποδομή για την τέλεση των κλοπών, έχοντας πάντοτε φυσική παρουσία κατά τη διάπραξη τους.
Επιπλέον, διέθετε ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στις κλοπές αυτοκινήτων, σε ορισμένες περιπτώσεις εντόπιζε ο ίδιος το όχημα που θα αφαιρούσαν, ενώ λόγω των γνωριμιών του στο χώρο των αυτοκινήτων, λάμβανε παραγγελίες για την κλοπή συγκεκριμένων τύπων και μοντέλων, έχοντας την ευχέρεια και τη δυνατότητα να τα προωθήσει άμεσα.
Οι δύο άλλοι αρχηγοί (29χρονος και ο 32χρονος), οι οποίο αποτελούσαν τα βασικά επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης, δρούσαν από κοινού με τον 28χρονο και αφαιρούσαν τα οχήματα που είχε στοχοποιήσει η οργάνωση, ενώ ήταν επιφορτισμένοι και με τον εντοπισμό των οχημάτων, που θα αφαιρούσαν.
Ειδικό ρόλο είχε και 41χρονος που διαχειριζόταν συνεργείο αυτοκινήτων σε περιοχή της Αττικής, όπου κατέληγαν στην πλειοψηφία τους τα αφαιρεθέντα οχήματα, με σκοπό την μετέπειτα προώθηση τους στην αγορά. Σημειώνεται ότι, η επωνυμία του συνεργείου, παρέπεμπε σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο εταιρείας και έτσι δεν κινούσε υποψίες για την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων.
Καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση είχαν και (2) από τους συλληφθέντες (35 και 39 ετών), οι οποίοι χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, χορηγούσαν κωδικούς κοπής με τη χρήση των οποίων ήταν δυνατή η κατασκευή κλειδιών, τα οποία χρησιμοποιούταν για να ανοίξουν οχήματα συγκεκριμένης εταιρίας, χωρίς να τα παραβιάσουν, επίσης ήταν επιφορτισμένοι με το να τροποποιούν ηλεκτρονικούς εγκεφάλους των αφαιρεθέντων οχημάτων.
Ο 39χρονος μάλιστα αποτελούσε και συνδετικό κρίκο μεταξύ διάφορων κλεπτών αυτοκινήτων, καθώς σε περίπτωση που επιθυμούσαν να θέσουν σε κυκλοφορία κλεμμένα οχήματα, με παραποιημένους αριθμούς πλαισίου, απευθύνονταν σε αυτόν, προκειμένου να παρέμβει στους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους, καταχωρώντας σε αυτούς το πλαίσιο νόμιμων οχημάτων.
  Επιπλέον, ο ίδιος μείωνε την ένδειξη των χιλιομέτρων του κοντέρ  σε οχήματα που ήταν προς πώληση,  αυξάνοντας την αξία πώλησής τους και εξαπατώντας τους αγοραστές.
Ένα ακόμη μέλος με κομβικό ρόλο στην οργάνωση ήταν 32χρονος συλληφθείς, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα κλειθροποιίας σε περιοχή της Αττικής, ο οποίος αφού λάμβανε τους απαραίτητους κωδικούς, προέβαινε στην κατασκευή κλειδιών, εξυπηρετώντας τα μέλη της οργάνωσης ακόμα και βραδινές ώρες, πέραν του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματός του.
Τρεις εκ των συλληφθέντων, έδιναν στα αρχηγικά μέλη  παραγγελίες για την κλοπή συγκεκριμένων αυτοκινήτων, τα οποία παραλάμβαναν έναντι συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού και τα διέθεταν περαιτέρω προς πώληση,  νομιμοποιώντας τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, αποκομίζοντας και οι ίδιοι παράνομα περιουσιακά οφέλη.
Μάλιστα ένας από αυτούς εντόπιζε τρακαρισμένα οχήματα τα οποία διέθετε προς πώληση στον 28χρονο «αρχηγό», τα οποία προορίζονταν ως ανταλλακτικά, ενώ τα στοιχεία νόμιμης κυκλοφορίας τους θα χρησιμοποιούνταν για τη νομιμοποίηση κυκλοφορίας κλεμμένων οχημάτων.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο ακόμη ημεδαποί, που δεν συνελήφθησαν,  οι οποίοι διατηρούσαν καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, αποδέχονταν ανταλλακτικά από τα αφαιρεθέντα οχήματα και τα διέθεταν προς πώληση.
Τα μέλη της οργάνωσης και στις δύο μεθόδους χρησιμοποιούσαν φορητό υπολογιστή με κατάλληλα προγράμματα, ικανά να παρακάμπτουν το σύστημα immobilizer των αυτοκινήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στο κάτοχό τους, να αφαιρεί το όχημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα.
Μετά την κλοπή οι δράστες στάθμευαν τα αυτοκίνητα πλησίον των κατοικιών των δύο αρχηγών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν φέρει σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (gps) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα διέρχονταν από τα σημεία που τα είχαν σταθμεύσει, για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές ή τον ιδιοκτήτη τους. Στα οχήματα που έσπαγαν το φινιστρίνι, τοποθετούσαν στη θέση του μαύρο κάλυμμα, ώστε να μην είναι ιδιαίτερα εμφανής η θραύση.
Στη συνέχεια τα περισσότερα οχήματα τα μετέφεραν στο συνεργείο του 41χρονου, όπου υπήρχε κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και προέβαιναν είτε στην αποσυναρμολόγησή τους για να τα μεταπωλήσουν ως ανταλλακτικά είτε στην παραποίηση των πλαισίων τους, με τη μέθοδο του «εντοιχισμού» ή της απόξεσης.
Σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ήδη αγοράσει όχημα που είχε καταστραφεί από τροχαίο ατύχημα, πλην όμως δεν είχε αποσυρθεί από τη νόμιμη κυκλοφορία και είτε απέκοπταν από αυτό τα μεταλλικά τμήματα που έφεραν τους αριθμούς πλαισίου, είτε τους απόξαιναν.
Ακολούθως έκαναν την ίδια διαδικασία και στο αφαιρεθέν όχημα, το οποίο είχαν φροντίσει να είναι ιδίας μάρκας, μοντέλου, χρώματος, χρονολογίας κατασκευής και τύπου καυσίμου (κινητήρα).
Επιπρόσθετα, με το κατάλληλο λογισμικό προέβαιναν στις κάτωθι ενέργειες:
·      διέγραφαν από τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους του κλεμμένου οχήματος τον αριθμό πλαισίου και καταχωρούσαν ως αριθμό πλαισίου αυτόν του τρακαρισμένου,
·      διέγραφαν πλήρως το ιστορικό συντήρησης και βλαβών του κλεμμένου οχήματος και,
·      αντέγραφαν όλο το ιστορικό συντήρησης και βλαβών του τρακαρισμένου οχήματος και μετέφεραν τα σχετικά δεδομένα στον εγκέφαλο του κλεμμένου.
Με αυτόν τον τρόπο το κλεμμένο όχημα γινόταν απόλυτα νομιμοφανές και τα μέλη της οργάνωσης το μεταπωλούσαν για πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχαν διαθέσει για το τρακαρισμένο, εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη.
Από την προανάκριση διαπιστώθηκε επίσης ότι κάποια μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης.
Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης σε οικίες, χώρους αποθήκευσης και καταστήματα βρέθηκαν  και κατασχέθηκαν:
·      (20) κλεμμένα αυτοκίνητα και (4) κλεμμένες μηχανές,
·      (20) κινητήρες αυτοκίνητων,
·      πάνω από (150) «εγκέφαλοι» οχημάτων,
·      πάνω από (15) «φύσες» παράκαμψης «immobilizer» με ενσωματωμένο σύστημα εγγραφής κλειδιών με την άξια τους στη «μαύρη» αγορά να εκτιμάται στις 200.000,
·      (12) laptop με ειδικό λογισμικό για παράκαμψη «immobilizer» και εκ νέου ενεργοποίησης λογισμικού του εγκεφάλου του αυτοκινήτου με την αξία τους στη  «μαύρη» αγορά να εκτιμάται στις (120.000),
·      πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων παραβίασης κλειδαριών οχημάτων,
·      πλήρες σύστημα κοπής κλειδιών οχημάτων,
·      εκατοντάδες κλειδιά, διαφόρων οχημάτων και μαρκών,
·      πλήρη διαγνωστικά συστήματα οχημάτων,
·      αυτοματοποιημένη μονάδα αποσυναρμολόγησης οχημάτων, αποτελούμενη από ανυψωτήρα, κόπτες, πάγκους επεξεργασίας, υδραυλικούς γερανούς, «παπαγαλάκι» και πλήθος εργαλείων,
·      ειδικό ηλεκτρονικό σφυρί χάραξης αριθμών πλαισίων και κινητήρα και μεταλλικά γράμματα «ποντες»
·      πάνω από (1000) τεμάχια ανταλλακτικών παντός τύπου (εσωτερικού οχήματος, μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού)
·      πλήθος αυτοκόλλητων ταινιών, με εντυπωμένους αριθμούς πλαισίων οχημάτων
·      5 κιλά κάνναβης και 142 γραμμάρια κοκαΐνης
·      29.000 ευρώ,  καθώς και
·      πιστόλι και φυσίγγια.
Τα μέλη της οργάνωσης στις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν συνεχώς κωδικοποιημένες εκφράσεις και λέξεις (αργκό) με σύνθετη ορολογία και συγκεκριμένες λέξεις για τον χαρακτηρισμό των συνεργατών τους, ενώ λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί (22) περιπτώσεις, κλοπής οχημάτων, ενώ με βάση τα ευρήματα εκτιμάται  ότι οι κλοπές οχημάτων που έχουν  διαπράξει ξεπερνούν τις (500).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρχηγικά μέλη παρότι είναι άεργοι, έκαναν πολυτελή ζωή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

*** Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την «Κιβωτό του Κόσμου» συγκεντρώνει η εταιρεία «Λαλάκος – Γερονικόλός» 
Η εταιρεία  «Λαλάκος - Γερονικολός Ασφαλιστικές υπηρεσίες(L.G.i.s)» φέτος τα Χριστούγεννα, στηρίζει τηΝ Κιβωτό του Κόσμου.
Συγκεντρώνει, τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσης και πρώτης ανάγκης , στα κεντρικά της  γραφεία,  Αρτεμιδος 109, για να βοηθήσει, μαζί με όλους τους συμπολίτες  μας ,τον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό Οργανισμό η «Κιβωτός του Κόσμου».
Ο  εν λόγω  Οργανισμός, δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κυρία στα μικρά και απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα απο μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα και με αβέβαιο μέλλον.
Είναι καθήκον όλων  μας , τις φετινές γιορτές να βοηθήσουμε το έργο της Κιβωτού και να χαρίσουμε ένα χαμόγελο σε αυτά τα παιδιά, που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη. 

*** Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στη Μεσσήνη… 
Σε «λεπτές» ισορροπίες φαίνεται πως κινείται η Δημοτική Αρχή στη Μεσσήνη λίγο πριν μπούμε στο 2018, που αποτελεί το τελευταίο έτος πριν από τις εκλογές του 2019 στην αυτοδιοίκηση.
Η οριστική ρήξη στις σχέσεις του Γιώργου Τσώνη με τον Χρήστο Χριστόπουλο δεν αποτελεί έκπληξη, ύστερα απ’ όσα είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο δεν παύει να είναι μια σημαντική απώλεια για τη δημοτική ομάδα του κ. Τσώνη, καθώς πρόκειται για ένα νέο άνθρωπο, με αυτοδιοικητική εμπειρία και ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στην πόλη της Μεσσήνης…
Το «κενό», όμως, που φαντάζει πιο δυσαναπλήρωτο είναι η διαφαινόμενη πρόθεση του αντιδημάρχου Νίκου Ξαρχάκου να αποχωρήσει μετά το πέρας της 4ετίας… Κατά γενική ομολογία «εχθρών» και «φίλων» ο κ. Ξαρχάκος αποτελούσε την «ήρεμη δύναμη» της Δημοτικής Αρχής και συχνά-πυκνά έπαιζε και το ρόλο του «κυματοθραύστη» στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης προς τον Γ. Τσώνη.
Με όλα τα παραπάνω αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις του δημάρχου Μεσσήνης στις 27 Δεκεμβρίου.  Κ. Γαζ. 

*** Πρωινή «μπάζα» κακοποιών στη Γιαννίτσαινα Κυπαρισσίας 
Την απουσία ιδιοκτητών σπιτιού στη Γιαννίτσαινα Κυπαρισσίας εκμεταλλεύτηκαν χθες το πρωί άγνωστοι δράστες οι οποίοι «μπουκάρισα» στο σπίτι και δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Αφού έψαξαν σε όλους τους χώρους του σπιτιού, αφαίρεσαν κοσμήματα και χρυσαφικά αξίας. Οι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν πως είχαν πέσει θύματα κακοποιών με την επιστροφή στο σπίτι τους και ειδοποίησαν το Α.Τ. Τριφυλίας για το συμβάν.

*** Προγραμματική για αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης και παραλαβή Οδοποιίας Κυπαρισσίας στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας 
Η προγραμματική σύμβαση για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης και η οριστική παραλαβή του έργου της οδοποιίας Κυπαρισσίας έτους 2015, είναι δύο θέματα αυξημένου ενδιαφέροντος στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας η οποία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας. Η ημερήσια διάταξης της συνεδρίασης περιλαμβάνει συνολικά 19 θέματα και, αναλυτικά, αυτά έχουν ως εξής: 1.Έγκριση  σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης  μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου –του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας-του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας  για  το έργο  «Ανάπτυξη  Αλιευτικού  Καταφυγίου Μαραθόπολης», 2. Έγκριση Π/σμού 2018 και ΟΠΔ 2018 του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης-Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας( Έγκρ. της αριθ.36/2017 ΑΔΣ), 3.Έγκριση Απολογισμού έτους 2016 του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης-Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας( Έγκρ. της αριθ.37/2017 ΑΔΣ), 4.Έγκριση Πρωτοκόλλου ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής προμήθειας «θραυστών Υλικών Λατομείου ΔΕ Αυλώνος», 5.Έγκριση πληρωμής τόκων υπερημερίας του έργου: «Δημοτική Οδοποιία Κυπαρισσίας», 6.Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Ανακαίνιση κτιρίου τέως Δημοτικού Σχολείου Βάλτας», 7.Έγκριση επί αίτησης παράτασης εταιρείας ΟΤΕ ΑΕ για το έργο: «Παροχή δομημένης καλωδίωσης και προμήθειας ενεργού εξοπλισμού και τηλεφωνικού κέντρου» Α.Μ 49/2017, 8.Έγκριση 7ου και 8ου πρακτικού τοποθέτησης ενδιαφερομένων στην Δημοτική Αγορά Κυπαρισσίας, 9.Έγκριση διαγραφής οφειλής τελών  Συμμετοχής  στην Δημοτική Αγορά Κυπαρισσίας του Γεωργιάδη Κωνσταντίνου του Παναγιώτη, 10. Έγκριση δαπάνης για παροχή τηλεφωνικής γραμμής ΟΤΕ και ΙΝΤΕΡΝΕΤ στο γραφείο Τ.Κ Πλατανίων, 11.Απόδοση λογαριασμού Υπαλλήλων, 12.Έγκριση δαπάνης Ψήφιση Πίστωσης για την τελετή βράβευσης των επιτυχόντων μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, 13.Περί αύξησης ωρών εργασίας σε υπαλλήλους καθαριότητας, 14.Ορισμός εκπροσώπου (τακτικού και αναπληρωματικού μέλους) του Δήμου  στην "Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης"  του άρθρου 8 της Προγραμματικής Σύμβασης για την  Πράξη "Συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας  στο Δήμο Καλαμάτας με περιοχή ευθύνης  την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας", 15.Έγκριση  πρακτικών της 4ης  Συνεδρίασης της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών  διαφορών έτους 2017, 16.Διαγραφή  τελών και επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων, 17.Συγκρότηση Επιτροπής οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή πεζοδρόμου-πλατείας Φιλιατρών» Α.Μ 48/2015, 18.Έγκριση 1ου ΑΠΕ και χορήγηση  παράτασης  του Έργου "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Κ. ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ», 19. Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Α.Μ.71/2015». Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας άγνωστο είναι εάν δημοτικοί σύμβουλοι θα… ψάλλουν και τα κάλαντα στο Σώμα!  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Πρόσκληση παρουσίασης Στρατευσίμων Κλάσης 2021 
Όλοι οι άρρενες που έχουν γεννηθεί το έτος 2000, υποχρεούνται να υποβάλουν Δελτίο Απογραφής από 2 Ιανουαρίου μέχρι και 2 Απριλίου 2018 στη Στρατολογική Υπηρεσία Πελοποννήσου ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

***   Παναγιώτης Κωστόπουλος: “Ο Καλαματιανός «διδάκτωρ» Ηλεκτρολόγος Μηχανικός που ασχολείται με τη φροντίδα της υγείας στη Γενεύη” 

«Καλαματιανοί του Εξωτερικού»

 Από την Κύπρο και τη Λεμεσό που «βρεθήκαμε» την προηγούμενη Κυριακή, σήμερα «ταξιδεύουμε» στην πανέμορφη Γενεύη όπου θα μας «ξεναγήσει» ο Παναγιώτης Κωστόπουλος στην πόλη "των ρολογιών". Ο Παναγιώτης γεννήθηκε στην Καλαμάτα τον Ιούνιο του 1988. Σπούδασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου και αποφοίτησε το 2011. Αφού εργάστηκε για 6 μήνες σαν software engineer στην Cognity, μία εταιρεία πληροφορικής στην Αθήνα,   μετακόμισε στην Ελβετία όπου δούλεψε για ενάμιση χρόνο ως ερευνητής στο EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) της Λωζάνης. Στη συνέχεια εργάστηκε σαν  ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης όπου παράλληλα έκανε και τη διδακτορική του διατριβή. Από το Σεπτέμβριο του 2016 συνεχίζει σαν project manager στο πανεπιστήμιο της Γενεύης σε projects σχετικά με healthcare. Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2017) τελείωσε δε, και το διδακτορικό του με τίτλο: “From fall detection to stress patterns using smart devices”.
  -Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
  Βρίσκομαι και εργάζομαι 5μιση χρόνια στην Ελβετία. Έχω ζήσει στη Λωζάνη για 5 χρόνια και τους τελευταίους 6 μήνες είμαι κάτοικος της Γενεύης. Η απόφαση να φύγω ήταν εύκολη διότι πάντα μου άρεσε να αναζητώ και να αντιμετωπίζω καινούριες προκλήσεις.
  -Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
  Όχι. Στον τομέα της πληροφορικής και γενικότερα για οποινδήποτε μηχανικό η ανεύρεση εργασίας στην Ελβετία είναι υπόθεση χρόνου. Η αγορά εργασίας είναι ευρεία και με μεγάλη ζήτηση. Βέβαια στην Ελβετία λόγω αποκέντρωσης μπορείς σαν απόφοιτος Πολυτεχνείου να βρεις δουλειά σχετική με το αντικείμενό σου και σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα και δε χρειάζεται να μετακομίσεις στην Αθήνα. Δε μειώνονται οι επιλογές μακριά από τα αστικά κέντρα. Κάτι που πρέπει να κάνουμε απαραίτητα και στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.
 -Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
  Μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό όπως και οποιονδήποτε άλλο ξένο. Είναι αδιάφορο από που κατάγεσαι. Αρκεί να είσαι παραγωγικός και να σέβεσαι τους κανόνες τους.
  -Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
  Οργάνωση, κανόνες, σεβασμός. Το τρίπτυχο της ευημερίας. Θα δώσω δύο παραδείγματα. Είναι αδιανόητο να μην τηρούνται στην Ελλάδα οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ο αντικαπνιστικός νόμος.
  -Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
 
Τον πήδακα της Γενεύης, την παλιά πόλη της Γενεύης, τη γειτονιά του Καρούζ.
  -Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
  Δύο πράγματα. Το τρεξιματάκι στην παραλιακή το χειμώνα και η μπαλίτσα με τον Αίαντα στο γήπεδο του στρατοπέδου ή καλύτερα στο όποιο γήπεδο του νομού Μεσσηνίας το Σαββατοκύριακο. Ειδικά το δεύτερο μου λείπει λίγο παραπάνω από πολύ, είναι το μόνο πράγμα που με στοιχειώνει και δεν έχω καταφέρει να το αντικαταστήσω.
  -Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
  Φυσικά υπάρχει. Θα χρησιμοποιήσω την εξής παρομοίωση. Η Καλαμάτα για εμένα είναι ότι είναι η Παρασκευή το απόγευμα για τους περισσότερους ανθρώπους.  Πότε δεν ξέρω αλλά θα επιστρέψω.
Των Κώστα Γαζούλη και Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

*** Αστυνομικός σκότωσε σύζυγο, πεθερά, παιδί και αυτοκτόνησε 
Εγκλημα-σοκ σήμερα το μεσημέρι στους Αγίους Αναργύρους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αστυνομικός σκότωσε τη σύζυγο, την πεθερά και το παιδί του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
Η τρομακτική είδηση της τριπλής δολοφονίας του τρίχρονου παιδιού, της συζύγου και της πεθεράς από τον αστυνομικό ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε έχει προκαλέσει σοκ.
Οι πληροφορίες λένε πως ο 46χονος αρχιφύλακας πρόσφατα είχε περάσει και από τις αρμόδιες επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ χωρίς όμως να διαπιστωθεί ότι αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.
«Το παιδί δεν είχε πάει στο σχολείο» αναφέρει εξάδελφος της νεκρής μητέρας εξηγώντας πώς εντόπισαν τους νεκρούς. «Σκαρφάλωσα απ' το πλάι, στην σκάλα την εξωτερική και είδα μέσα ότι είναι ανοιχτή η πόρτα η κεντρική και είδα την κοπέλα και τους φώναξα να σπάσουν την πόρτα» αφηγείται τη δραματική στιγμή του εντοπισμού των νεκρών.
Ο Γιώργος Διδασκάλου, ο συγγενής της οικογένειας που βρέθηκε πρώτος μπροστά στις τρομακτικές εικόνες της οικογενειακής τραγωδίας, μετέφερε τι αντίκρισε όταν μπήκαν στο σπίτι.
«Είδαμε τη μητέρα με την κόρη στο σαλόνι» αναφέρει και όταν πρέπει να συνεχίζει ένας κόμπος ανεβαίνει στη φωνή του: «Το μωρό ήταν στο κρεβάτι, στην κρεβατοκάμαρα και ο πατέρας γονατισμένος στο κρεβάτι μπροστά...».
Ο 46χρονος, λένε οι συνάδελφοι του, δεν έδειχνε να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό θέμα που να δικαιολογεί αυτή την ακραία πράξη. Με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία ο αρχιφύλακας, το 1996 έφυγε από την Αστυνομική Διεύθυνση του Αερολιμένα Ελληνικού και τοποθετήθηκε στη φρουρά του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Πρόκειται για μια ειδική υπηρεσία της Βουλής και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι και σήμερα το μεσημέρι.
Τι ήταν αυτό που ώθησε τον 46χρονο να στρέψει το υπηρεσιακό του όπλο για να σκοτώσει τη σύζυγο, την πεθερά και το μόλις τριών ετών κοριτσάκι του και στη συνέχεια να δώσει τέλος στη ζωή του; Επί του παρόντος ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή πράξη του αρχιφύλακα να σκοτώσει το παιδί, τη σύζυγο και την πεθερά του. Ο δολοφόνος και αυτόχειρας θεωρούνταν άνθρωπος χαμηλών τόνων και υπηρεσιακά άψογος αστυνομικός που ποτέ δεν απασχόλησε, ούτε έδωσε το παραμικρό δικαίωμα. Μέχρι και την σημερινή πρωτοφανή οικογενειακή τραγωδία.  protothema.gr

***    Αγροδιατροφή και πολιτισμός φέρνουν τουρίστες 
Η ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τις προηγούμενες ημέρες, και, η παρέμβαση του προέδρου του Γιάννη Ρέτσου αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο, αυτό που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε ως εφημερίδα, σε όλους όσοι ασχολούνται με το θέμα του τουρισμού στη Μεσσηνία.
 Επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά ότι το μοντέλο "ήλιος και θάλασσα" δεν μπορεί να προσφέρει στο Νομό περαιτέρω προστιθέμενη αξία, υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στην αγροδιατροφή και τον πολιτισμό. Και τα δύο στοιχεία υπάρχουν άφθονα στη Μεσσηνία.
Ειδικότερα, σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο δράσης του ΣΕΤΕ για την σύνδεση του τουρισμού με τον τομέα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, με στόχο την μεγέθυνση του κοινωνικού αποτυπώματος του τουρισμού στην ελληνική κοινωνία και την αύξηση του τουριστικού εισοδήματος της χώρας.
Ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος στην ειδική εκδήλωση του συνδέσμου, ενόψει των εορτών, επεσήμανε ότι πλέον είναι κοινά αποδεκτό ότι ο τουρισμός είναι το όχημα που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι για πολλά χρόνια ακόμα ο κλάδος αυτός της οικονομίας θα συνεισφέρει τα μέγιστα.
Για τη νέα χρονιά του 2018 ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά εστιάζοντας στο γεγονός της εκ νέου αύξησης των αεροπορικών θέσεων για την Ελλάδα κατά 4% σε σχέση με τον περυσινό Νοέμβριο. Για το 2017 επανέλαβε ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 14,5 δισ. ευρώ.
  Προβλήματα
Στα «αγκάθια» για τη νέα χρονιά, ο κ. Ρέτσος έβαλε στο κάδρο το ζήτημα των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αστάθειας στη Ν.Α Μεσόγειο, την Τουρκία που ανακάμπτει δυναμικά, αλλά και το φόβο των Ευρωπαίων να ταξιδεύσουν μετά και τα τελευταία τρομοκρατικά γεγονότα.
Μεγάλο ζήτημα για το ΣΕΤΕ παραμένει η φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων, που σε συνδυασμό με το τέλος διανυκτέρευσης, κάνει πολύ δύσκολη την κατάσταση για τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι η επιβάρυνση από το τέλος διανυκτέρευσης για τις επιχειρήσεις θα ανέρχεται σε 6%, που θα προστίθεται στα υπόλοιπα φορολογικά βάρη. Μάλιστα τόνισε ότι η επιβολή αυτή του φόρου δεν θα βοηθήσει στα έσοδα του κράτους.
Με το βλέμμα στραμμένο στις επενδύσεις ο κ.Ρέτσος ανάφερε ότι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και η δικαιοσύνη είναι οι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην προσέλκυση των επενδύσεων. Είναι πολύ σημαντικό για τον επενδυτή να γνωρίζει που και πότε θα επενδύσει, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε ότι αυτό το ζήτημα ηχεί πιο σημαντικό ακόμα και από τη φορολογία.
Παραμένοντας στην επιχειρηματική ατζέντα, ο κ. Ρέτσος αναφερόμενος στη ρύθμιση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων αφού σημείωσε ότι ξεκινάει μια θετική διαδικασία τόνισε ότι αυτή είναι μακριά στο να δώσει λύση στο πρόβλημα.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Αυτοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά 
«Οι Θεσμοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά και στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση για τους δικούς τους λόγους». Αυτή η δήλωση του ΠτΒ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και ερμηνεύτηκε ως ομολογία ενοχής από την κυβέρνηση και ως συνεργασία της με την τρόικα το 2014 για να «πέσει»  η κυβέρνηση Σαμαρά.
Μια τέτοια ερμηνεία, κατά τη γνώμη μου, είναι επιφανειακή και στέκεται μόνο στην πρώτη φράση, με αποτέλεσμα να μοιάζει με «ομολογία», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την πιο… ύπουλη, αντιδημοκρατική, λαϊκίστικα αντιευρωπαϊκή και επικίνδυνη δήλωση που έχει ακουστεί από θεσμικά επίσημα χείλη. Εξηγούμαι: Στις κοινοβουλευτικές, αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, όπως η ελληνική, οι κυβερνήσεις «πέφτουν» όταν χάσουν τη «δεδηλωμένη», δηλαδή την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δεν πέφτουν, ούτε εάν υπάρχει δυσαρέσκεια στην κοινωνία για την πολιτική που ασκείται ούτε, πολύ περισσότερο, επειδή το επιθυμούν εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι Θεσμοί.
Αντίστροφα, οι κυβερνήσεις παραμένουν σταθερές και ακλόνητες, ακόμα και εάν υπάρχει δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα για τις πολιτικές της, ακόμα και εάν υπάρχει δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους συνεργάτες της. Οι κυβερνήσεις είναι σταθερές, όταν απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η σταθερότητα στη διακυβέρνηση είναι ιδανικό στις δημοκρατίες.
Η δήλωση Βούτση είναι ύπουλη, διότι εμμέσως ενισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ότι τάχα «βρισκόμαστε σε επιτροπεία» και, συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της. Ενώ η πραγματικότητα είναι πως ο τρόπος εφαρμογής του μνημονίου είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή της κάθε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει το μακρύ και δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης φόρων, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου την υπερφορολόγηση, τη μείωση των συντάξεων και το ξεπούλημα (μέσω της απαξίωσης) της περιουσίας της χώρας.
Η δήλωση Βούτση είναι αντιδημοκρατική, διότι  υποβιβάζει τη σημασία της, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εκμετάλλευσης μιας διαδικαστικής αδυναμίας στην εκλογή ΠτΔ (όπου προβλέπεται αυξημένη πλειοψηφία για την ανάδειξη ενός ΠτΔ χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες) και τη μετατροπή της σε όπλο αποσταθεροποίησης και ανατροπής μιας κυβέρνησης, που απολάμβανε κατά τα άλλα την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι σημερινοί κυβερνώντες υποδύθηκαν ότι δε συναινούσαν στην ανάδειξη ως ΠτΔ ενός γνωστού «κεντρώου» πολιτικού και ότι τελικά συναίνεσαν στην ανάδειξη ενός εμβληματικού προσώπου της Δεξιάς… Όλα αυτά για να αρπάξουν την πρόωρη (και όπως αποδείχτηκε καταστροφική) ευκαιρία να κυβερνήσουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη της συνεχιζόμενης  ταλάντευσης της ελληνικής οικονομίας.
Όσα mail Χαρδούβελη κι αν είχαν απορρίψει οι Θεσμοί, τίποτα δε θα γινόταν αν δε βρίσκονταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.
Η δήλωση Βούτση είναι λαϊκίστικα αντιευρωπαϊκή, διότι οδηγεί στον πρόχειρο συλλογισμό πως «αφού οι Θεσμοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά, οι Θεσμοί μπορούν να ανατρέψουν και την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου και , αφού δεν το κάνουν, αυτοί φταίνε για τα δεινά που βιώνουμε…. Άρα, η μόνη λύση για να βγούμε από τα δεινά είναι η… έξοδος από την Ε.Ε…».
Τέλος, η δήλωση Βούτση είναι επικίνδυνη για όλους τους ανωτέρω λόγους και για έναν ακόμη. Διότι ενισχύει την παθητικότητα και την αδιαφορία για τα κοινά. Μας οδηγεί στο να πιστεύουμε πως αφού άλλοι, «οι θεσμοί», κινούν τα νήματα της ζωής μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ξεφύγουμε από τη μοίρα μας και άρα δεν είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι μας συμβαίνει.
Φυσικά, δεν είναι έτσι. Μια υγιής κοινωνία νοιάζεται, συμμετέχει, ενημερώνεται και, τέλος, όταν έλθει η ώρα, προσέρχεται στην κάλπη και ψηφίζει υπεύθυνα.
Εμείς εξαπατηθήκαμε, πιστέψαμε στις λαϊκίστικες, εύκολες λύσεις και επιτρέψαμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ να καταστρέψουν τις ζωές μας, εμείς πάλι «θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν». Γιατί τώρα ξέρουμε: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά και στηρίζουν τη σημερινή τους κυβέρνηση για λόγους εξουσιομανίας και μόνο.
  Της Πιπίνας Π. Κουμάντου

*** Ας δούμε τη ζωή που μας περιβάλλει
 Πάντα με συγκινεί ο άνθρωπος και η συνεχής προσπάθειά του για το καλύτερο, πάντα με συνεπαίρνει η  δύσκολη αλλά στοχευμένη περιπέτεια, πάντα με γοητεύει η πρόκληση, η μαγεία της ζωής και το μεγαλείο της πλάσης, πάντα προσπαθώ να προσεγγίσω τα πράγματα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον υποκείμενο λόγο τους, πάντα θεωρώ ότι η ζωή  είναι για κάθε έμβια ύπαρξη και τέτοια δεν είναι μόνο ο άνθρωπος. Πάντα πιστεύω ότι ζωή είναι και αυτά που μας περιβάλλουν, μας αγκαλιάζουν και μας δίνουν τη «ζωή» τους και ό,τι καλό έχουν .
Όλη η παγκόσμια κοινότητα με κομμένη την ανάσα περιμένει κάθε φορά, έτσι και τώρα, την αναγγελία ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών κάθε μορφής ζωής, έστω στις εσχατιές του σύμπαντος, για να γιορτάσει τη ζωή, για να επιβραβευθεί η προσπάθεια της επιστήμης και της έρευνας, για να νιώσει παρέα, για να πιστέψει βασίμως ότι θα βρεθεί και αλλού ανθρώπινη ζωή και συνθήκες κατάλληλες γι’ αυτήν, για να αισθανθεί τη ζεστασιά, για να ζητήσει τη βοήθεια, τη συμπαράσταση, για να έχει εναλλακτική λύση,  για να μοιρασθεί τα επιτεύγματα, για να δείξει τον πολιτισμό της . Παράλληλα, όμως, ο τρόπος που συνηθίσαμε να ζούμε και να αντιδρούμε απέναντι στο καθετί  δείχνει ότι δεν πιστεύουμε πραγματικά στη Γη μας και ό,τι την περιβάλλει, εξαντλούμε κάθε όριο της ανοχής της και της αντοχής της, ανταγωνιζόμεθα ποιος θα προφθάσει να αρπάξει το κάθε απόθεμά της και την κάθε γωνιά της, δε φροντίζουμε όσο πρέπει τη ζωή της, παραμελούμε αν δεν καταστρέφουμε κάθε έμβια ύπαρξη που θεωρούμε δεδομένη, υποβαθμίζουμε και υποτιμούμε απολύτως την ανθρώπινη ύπαρξη, είμεθα σε απόλυτη απομόνωση, νιώθουμε απέχθεια στο ρεαλισμό, θέλουμε να χαθούμε στη φαντασίωσή μας και στον αλλόκοτο κόσμο των ψευδαισθήσεων και των απατηλών ονείρων, αναζητούμε λύσεις εύκολες και καταστροφικές για όλους, προβάλλουμε το αποπνικτικό και απόκοσμο εγώ μας, περιοριζόμεθα στον πρόσκαιρο εφησυχασμό μας, στο μικρόκοσμο των συμφερόντων μας, μικρών, μεγάλων, πολύ μεγάλων και πανίσχυρων. Θέλουμε να εμπορευόμεθα για, υποτίθεται, εθνικούς ή άλλους ιδιωτικούς ιδιοτελείς σκοπούς πράγματα επικίνδυνα, άκρως επικίνδυνα ή και εντελώς καταστροφικά για τη σύνολη ζωή μας. Μας διακρίνει η ιδιαίτερης έντασης και έκτασης παθητικότητα, η απόλυτη αδιαφορία για τα εκάστοτε θύματά της, τα οποία θέλουμε να προσπερνούμε με περισσή περιφρόνηση, νομίζοντας ότι εμείς έχουμε ή θα έχουμε παντοτινή και εξασφαλισμένη μια θέση ασφαλείας έναντι οιουδήποτε ελλοχεύοντος πάντα κινδύνου, μεγάλου ή μικρού, προβλεπτού ή απρόβλεπτου, αντιμετωπίσιμου ή ανυπέρβλητου και μοιραίου .  Δεν κάνουμε τίποτε ή κάνουμε πολύ λιγότερα ώστε να αποτρέψουμε τα ανθρωπίνως αντιμετωπίσιμα και προβλεπτά ή προβλέψιμα προβλήματα  για την Γη μας, για κάθε έμβια ύπαρξη, για τον άνθρωπο, το μόνο νοήμον και προνομιούχο αλλά και υπεύθυνο συνάμα ον. Τουναντίον, όλοι σχεδόν συντελούμε στην όξυνση των σχετικών ζητημάτων, ενώ ταυτόχρονα ψάχνουμε  αλλού  τη ζωή, μας αρκεί δε  κάθε μορφή της, μας αρκεί μια ένδειξη έστω κάποιας συνθήκης ζωής, μας αρκεί να ακούσουμε ότι υπάρχει άνθρακας, σίδηρος, οξυγόνο κ.λπ.  και λίγο νερό και ας μην τρέχει.
Δεν υποστηρίζω πως πρέπει να σταματήσουμε την έρευνα με τους πανάξιους και δοσμένους  επιστήμονες που θυσιάζουν σ’ αυτήν τη ζωή τους, δε λέω ότι πρέπει να σταματήσουμε τους πειραματισμούς, δε λέω ότι δεν πρέπει να έχουμε κατά νου όλα τα ενδεχόμενα, δεν υποστηρίζω ότι τα πάντα ξεκινούν και σταματούν στη γη μας. Δε λέω ότι όταν λέμε ζωή εννοούμε μόνο την ανθρώπινη. Δε θα ήθελα όμως να ξεφεύγουμε από το σκοπό μας, να παραμελούμε τη ζωή μας, να την υποτιμούμε, να την υποβαθμίζουμε στο έσχατο σημείο, να αδιαφορούμε για τη σύνολη ζωή, να τη μηδενίζουμε, να την καταστρέφουμε συνειδητά ή ασυνείδητα, να έχουμε προσβλητική ακόμη και έναντι των συνανθρώπων μας  συμπεριφορά, να επιβραβεύουμε μόνο την αυθάδεια, τη θρασύτητα, την καταστροφική μανία, την αταξία, την επιβολή, την επιβουλή, την αβεβαιότητα, την εχθρότητα, την υποκρισία, τη δολοπλοκία  και τη μίζερη από κάθε άποψη καθηλωτική καθημερινότητά μας, που «βλέπει» ως πολυτελή την άνωθεν των πραγμάτων θεώρηση.
Στον πανικό που μας φέρνει η αβεβαιότητα και ο αδυσώπητος χρόνος θέλουμε, έναντι οιουδήποτε τιμήματος, να εξασφαλίσουμε συνθήκες προσωπικής επιβίωσης είτε στη γη είτε στα «αστέρια» και ας είμαστε εκεί «μόνοι» με το εγώ μας.  Ξεχνούμε, όμως, τι και πού είναι η ζωή . Ζωή είναι αυτό που αναζητούμε μακριά από μας, σε ασύλληπτες αποστάσεις, σε αμέτρητα δισεκατομμύρια ή τρισεκατομμύρια έτη φωτός, αλλά είναι στη γη μας, είναι γύρω μας, είναι σε μας, είναι παντού, μας περιβάλλει, μας προκαλεί, μας προσκαλεί αλλά εμείς δε θέλουμε τίποτε να δούμε ή να ακούσουμε για την  ύπαρξή της, δε θέλουμε να την αισθανθούμε, να τη βιώσουμε και να την απολαύσουμε πραγματικά . Θεωρούμε ότι αυτό το δεδομένο που έχουμε δεν είναι τίποτε, ενώ το ανύπαρκτο  ή το σχεδόν τίποτε θέλουμε να το πλάσουμε όπως εμείς θέλουμε, να του δώσουμε οντότητα με όποια μορφή. Μάλιστα, μερικοί εξ ημών, πανίσχυροι στη ματαιοδοξία τους και περισσότερο «ευάλωτοι», είναι έτοιμοι να μας αφήσουν και να φύγουν για μεγάλα ταξίδια . Πριν, όμως, «φύγουμε» ας κοιτάξουμε τη γη μας και τη ζωή της γιατί κάπου εκεί είναι και η δική μας . Ας γίνουμε παντοτινοί σύμμαχοί της στους όποιους αντιμετωπίσιμους κινδύνους της. Ας μη διαταράσσουμε και εμείς τη «φυσική» εξελικτική της πορεία. Ας βιώνουμε το μυστήριο της δημιουργίας κάθε στιγμή. Ας αναδείξουμε, ας απολαύσουμε τη ζωή και ας δούμε το πραγματικό νόημά της. Ας φροντίσουμε όσο πρέπει και με κάθε τρόπο τα έμβια όντα και ας μην επιτρέψουμε  να καταστούν άβια αντικείμενα, χωρίς πνοή, χωρίς ζωή, χωρίς αξία, σε μια έρημη  και απόκοσμη  Γη.
Κωνσταντίνος Π. Μπελογιάννης   Δικηγόρος – Πολιτικός Επιστήμων

*** Σταθερά για μια καθαρή έξοδο 
Όταν τα δημοσιονομικά στοιχεία εκθέτουν κάθε αφήγημα της αντιπολίτευσης, τότε δεν της μένει παρά να βρίσκει εύκολα συνθήματα που χτυπούν «κάτω από τη μέση» και να εφαρμόζει με περίσσιο θράσος τη μέθοδο των ψευδών ειδήσεων που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Σε πείσμα, λοιπόν, την καταστροφικής λογικής των πάντων της Ν.Δ., όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν τη σταθερή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Το 2017, το πρώτο έτος ανάπτυξης έπειτα από χρόνια, είχαμε τρία συνεχόμενα θετικά τρίμηνα (αύξηση του ΑΕΠ 0,4% το πρώτο τρίμηνο, 1,6% το δεύτερο και 1,3% το τρίτο, αλλά το τελευταίο με βάση τα προσωρινά στοιχεία, που ενδέχεται να αναθεωρηθούν ανοδικά).
Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο του 2017.
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του ‘17 σημειώνοντας αύξηση κατά 161% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2016. Σε επίπεδο έτους 2017, η αύξηση των επενδύσεων θα κλείσει στο 5,1%.
Ο τουρισμός φέτος σπάει νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.
Το πρώτο επτάμηνο του 2017 οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση 18% σε ετήσια βάση, φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Η χώρα πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές και αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις όλων των κατηγοριών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο επίπεδα του φθινοπώρου 2009 – κυριολεκτικά στα προ κρίσης επίπεδα, με το 10ετές να έχει πέσει κάτω από το όριο του 5%.
Και το κυριότερο, η ανεργία έπεσε στο 21%, από το 27% που ήταν μόλις 3 χρόνια πριν. Το 2018 αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 20%.
  ΕΣΠΑ
Η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανήλθε το 2016 σε 11,4%, φέρνοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η απορρόφηση που είχαν πιάσει οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1.5%.
Μέχρι το τέλος του 2017 η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα φτάσει σε ποσοστό ρεκόρ του 20%.
Έχουμε ενεργοποιήσει προγράμματα 1,2 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ, στα οποία έχουν ενταχθεί χιλιάδες επιχειρήσεις. Για ορισμένα από αυτά τα προγράμματα έχει αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων προς τους δικαιούχους, και οι πληρωμές αναμένεται να καλύψουν όλα τα προγράμματα ως το τέλος του 2017.
Η επιτυχία στην απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013) που έφερε ξανά τη χώρα στην κορυφή της Ευρώπης (σε επίπεδα απορρόφησης).
Καταγράψαμε τις επιτυχίες αυτές παρά την τραγική κατάσταση που μας κληροδότησε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013 η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ: α) τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση στα περισσότερα προγράμματα, β) τις υπερδεσμεύσεις, ακόμη  χειρότερα, πόρων 6 δισ. ευρώ, από τις προεκλογικές εντάξεις έργων-τίτλων, μέχρι και μία μέρα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Όλα αυτά τα έργα ήσαν ανώριμα, δε συνοδεύονταν από μελέτες και δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους, με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ να γίνεται μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα πελατειακά δίκτυα και να ναρκοθετηθεί η πορεία της επερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πολύ σημαντική δουλειά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στον τομέα της απορρόφησης και χρηματοδότησης αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τον πιο επίσημο τρόπο: στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου έγινε ρητή αναφορά στην εξαιρετική «αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα που έφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια».
Πέρα από τις επιτυχίες στην απορρόφηση, δίνουμε έμφαση σε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε όλα τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, εισάγαμε π.χ. τη «ρήτρα εργασίας». Αυτό σημαίνει ότι πριμοδοτούνται περισσότερο οι επιχειρήσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και, δεύτερον, ότι δεν μπαίνουν καθόλου στο ΕΣΠΑ όσοι δεν τηρούν αυστηρά την εργατική νομοθεσία. Συν τοις άλλοις, επιδοτούμε το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας για το πρώτο διάστημα.
  ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η τρίτη αξιολόγηση που κλείνουμε τώρα είναι η πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνον από την αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την αρχή των μνημονίων η οποία κλείνει χωρίς καθόλου δημοσιονομικά μέτρα. Μάλιστα, στην πραγματικότητα καταφέραμε κάτι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς η τρίτη αξιολόγηση κλείνει με θετικά μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ: είναι τα χρήματα που προέκυψαν από την επισκόπηση δαπανών (περικοπή σπατάλης στο Δημόσιο, με κόψιμο των μη κοινωνικά ανταποδοτικών δαπανών), για τα οποία έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών να δώσουμε σε προγράμματα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας (αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικά γεύματα).
Στα θετικά της τρίτης αξιολόγησης υπάρχουν και μερικά μη οικονομικά μέτρα, με κορυφαίο την επαναφορά του προνομίου των εργαζομένων που θα λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους κατά την εκκαθάριση πτωχευμένης επιχείρησης, πριν από κάθε άλλο πιστωτή. Το προνόμιο αφορά ποσό 2.75 X βασικό μισθό X 6 μήνες, δηλαδή ποσό 10.000 ανά εργαζόμενο. Θα νομοθετηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου και αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα (μαζί με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, τα προγράμματα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη μετατροπή των «μπλοκακίων» σε σχέσεις εξαρτημένης εργασίας κ.λπ.) για την επιστροφή της εργασίας στην κανονικότητα.
Πλέον προσεγγίζουμε τα δύο μεγάλα μας τελευταία μέτωπα που είναι:
α) Η συζήτηση για την έξοδο από το πρόγραμμα, με clean exit.
β) Η συζήτηση για το χρέος.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη ρήτρα ανάπτυξης, την εξομάλυνση της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την πτώση των αποδόσεων όλων των κατηγοριών ομολόγων στα προ κρίσης επίπεδα.
Είμαστε τόσο κοντά προς τους τίτλους τέλους των μνημονιακών χρόνων όσο ποτέ άλλοτε μαζί με τους πολίτες, σεβόμενοι κάθε θυσία τους.
  Του Πέτρου Ν. Κωνσταντινέα

*** «Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα, γιατί αξίζουμε καλύτερα»
 Αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται το 11ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα. Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, συνδιαμορφώνοντας κι επικυρώνοντας με τα στελέχη, τα μέλη και την ελληνική κοινωνία, τους κεντρικούς άξονες των προγραμματικών θέσεών μας. Ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία, με διευρυμένη συμμετοχή πολιτών, με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη διάθεση να προσφέρουν στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για τη χώρα μας. Δεν είναι εκλογικό συνέδριο, αλλά προγραμματικό. Δεν είναι συνέδριο μέτρησης ή αναμέτρησης «τάσεων», ούτε λεγόμενης «ιδεολογικής καθαρότητας»!
«Οι ιδέες της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν αυθεντικά την ελληνική κοινωνία. Είναι οι ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, ο οποίος αποτολμά σύνθεση του κοινωνικού και του προσωπικού και αποτελεί “χρυσή τομή” του συλλογικού και του ατομικού. O Κοινωνικός Φιλελευθερισμός είναι ανθρωποκεντρική ιδεολογία». Δεν είναι συνέδριο χειροκροτητών, αλλά διαλόγου. Συνέδριο πραγματικής πολιτικής ουσίας! Με 3 ενότητες στην Ολομέλεια και, παράλληλα, με το Κοινωνικό Συνέδριο που περιλαμβάνει 6 παράλληλες εκδηλώσεις διαλόγου για κοινωνικά θέματα!
Του συνεδρίου προηγήθηκαν 7 θεματικά προσυνέδρια σε όλη την Ελλάδα και 2 θεματικές ημερίδες. Στο δρόμο για το 11ο Συνέδριο, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, την ανάδειξη νέων ιδεών και τη συμμετοχή της κοινωνίας, αναδείχτηκε κι εξειδικεύτηκε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επόμενη μέρα! Με πρωτοβουλία του προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, η προσυνεδριακή διαδικασία και το συνέδριο απέκτησαν ουσιαστικό περιεχόμενο και νόημα! Δεν ακολουθήθηκαν τα τετριμμένα και εν πολλοίς παρωχημένα πρότυπα των «κλειστών» διαδικασιών, ερήμην της κοινωνίας, αλλά η Νέα Δημοκρατία «άνοιξε» πόρτες και παράθυρα στην κοινωνία, πήγε κοντά της κι έφερε δίπλα της, στην προσυνεδριακή διαδικασία και το συνέδριο, την ίδια την κοινωνία υιοθετώντας καινοτομίες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και με ειλικρινή αμφίδρομη επικοινωνία, ενεργό συμμετοχή και παρέμβαση της κοινωνίας συνδιαμόρφωσε τις προγραμματικές της θέσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας!
Πρόκειται περί μιας πραγματικά πρωτόγνωρης πολιτικής διαδικασίας, η οποία σε κάποιους μπορεί να φαίνεται «κάπως», όμως αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά και η τεράστιας πολιτικής σημασίας αλλαγή που έχει κατακτηθεί στη Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Αλλαγή εποχής, νοοτροπίας, αντίληψης, ποιότητας και πολιτικής πρακτικής!
Άλλωστε, η ίδια η Νέα Δημοκρατία με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της έκανε μια νέα αρχή. Νέα αρχή για το κόμμα, την ανασυγκρότησή του και την κυβερνητική προοπτική του! Το κόμμα μας άλλαξε! Ανανεωμένο, ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και αγκαλιάζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία! Την κοινωνία που βιώνει στο πετσί της τη λαίλαπα των μέτρων της καταστροφικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που υποθηκεύουν το μέλλον της πατρίδας μας και των πολιτών. Στόχος μας είναι, όχι μόνο να αλλάξουμε κυβέρνηση, αλλά να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο!
«Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», το σύνθημα του συνεδρίου στο οποίο θα παρουσιαστεί το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας! Σχέδιο που στο επίκεντρό του έχει τον πολίτη και ειδικά τους πιο αδύναμους Έλληνες, καθώς και τη νέα γενιά και τη μεσαία τάξη! Τη δική τους ζωή θέλουμε να κάνουμε καλύτερη! Και όπως τονίζει ο πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε και το σχέδιο και τους ανθρώπους και την αποφασιστικότητα για να το πετύχουμε!
Η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη Φιλελεύθερη, Δημοκρατική, Κεντροδεξιά Παράταξη, έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την Ελλάδα, συγκροτημένο και συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, με απαντήσεις στα προβλήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, στις ανάγκες των πολιτών και τις προκλήσεις των καιρών! Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα, γιατί αξίζουμε καλύτερα!
  Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πρώην γενικού γραμματέα Τοπικού Γραφείου ΟΝΝΕΔ Κυπαρισσίας και πρώην μέλους Κεντρικής Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΝΝΕΔ

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Για το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΜΑΚΑΜΠΙ Τ. Α. 89-76 , (49-43) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 25-21 , 24-22 , 18-13 , 22-20 .- ^
Γκιστ, Παππά, Λεκαβίτσιους, Σίνγκλετον και Ντένμον ..Γκάμπριελ , Ρίβερς , Βουγιούκας , Ατετονκούνμπο , Καλαϊτζάκη ,

 ~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 82-56 ,  (41-33) .- ^
Τα  δεκάλεπτα :  17-11 , 24-22 , 21-9 , 20-14  .- ^
~ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ 88-84 , (50-49) .- ^
Τα  δεκάλεπτα :  21-22 , 29-27 , 22-23 , 16-12 .-
ΡΕΑΜ Μαδρίτης -ΒΑΛΕΝΘΙΑ  91-72 , (43-41) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 24-18 , 19-23 , 21-17 , 27-14  .- ^


~**  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε  12  αγωνιστικές       
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 10-2   
Ολυμπιακός        9-3            
 Φενέρμπαχτσε   9-4        -       
Παναθηναϊκός    9-4        -    
--------------------
Ζαλγκίρις Κάουνας 8-5   -  
Μακάμπι Τελ Αβίβ 7-6    -   
Κίμκι                        7-5   
Ρεάλ Μαδρίτης  7-6         -  
 ---------------------
Μπάμπεργκ        6-7         -   
Μπασκόνια         6-6  
Ερυθρός Αστέρας 5-8        -  
Μπαρτσελόνα         4-8      
~~~~~~~~~~~
Ουνικάχα  Μάλαγα    4-8   
Βαλένθια             3-10         -               
Αναντολού Εφές 3-9        
Αρμάνι Μιλάνο   3-9        

***  Στο  Ευρωμπάσκετ αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:

  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .-
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ    εκτός
15.- 28-12-2017 , ΒΑΛΕΝΘΙΑ               εκτός
16 .-04-01-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ      εντός
17.- 11-01-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ         εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ παρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας           εντός
14.- 22-12-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ     εκτός
15.- 28-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ   εκτός
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ      εντός
17.- 12-01-2018 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ    εκτός

  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** Για το   Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA στο μπάσκετ :
 ΑΡΗΣ - ΝΙΜΠΟΥΡΚ   65-71 .- ^
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-17, 23-42, 45-51, 65-71 .-^
ΑΡΗΣ (Γιαννάκης): Μποχωρίδης 3 (1/7 σουτ), Φλιώνης, Τσαϊρέλης 23 (7 ριμπάουντ), Πουλιανίτης 6, Χρηστίδης, Μούρτος 4, Αθηναίου 10 (5 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Βασιλόπουλος 17 (11 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γουίβερ, Μπένσον, Μπελ 2.
ΝΙΜΠΟΥΡΚ (Άμιελ): Ρέι 22 (8/15 σουτ, 6 ριμπάουντ), Μπέντα 6, Πούμπρλα 2, Λόρενς 8, Μπερίσα 15, Μπόχατσικ 1, Ντέιβις 7, Μπάρατς 4, Κριζ 4, Βίοραλ 2
~ Λιετκαμπέλις - Γαλατασαράϊ 77-84 .-^
~Μπάγερν Μ .- Μπούντουνκνοστ   85-82 .-^
~ Παρτιζάν Βελιγραδίου-Λιμόγκες ΚΣΠ  98-101 .-^
~΄Ζενίθ Αγίας Πετρούπολης -Ουλμ  90-78 .-^
~ ΑΣ Μόνακο-Χάποελ Χολόν  94-64 .- ^
~ Βέντσπίλς- Νεπτούνας Κλαϊπέντα 69-84 .- ^
~ Ριέσεν Λουντγουϊγκσμπουργκ -Ιμπεροστάρ Τενερίφα  62-83 .- ^
~ Ορλαντίναμπάσκετ-Ελαν Στσαλόν  69-79  .-^
~ Ολύμπια Λουμπλιάνας-Μπάνβιτ Μπαντίρμα  57-65 .- ^
~ Μπεσίκτα-Όοστεντε  87-77 .- ^
~ Άρις Θεσσαλ. - Νίμποργκ  65-71 .- ^
~ Τελλεκομ Μπόνν -Στέλμετ Ζιαλόνα Γκόρα  72-58 .- ^
~ Πράγα -Ζλάτορογκ Λάσκο  74-62  .- ^
~  Λίβιτσε-Σλουνέτα Ουστι Νάντ Λάμπεμ  92-78 .-^
~ Όγκρε -Μπάσρι  90-60 .- ^
~ Κλούι Ναπόκα -ΝτόναρΓκρονινγκεν  73-77  .- ^

*** Για το Κύπελλο Ελλάδας
ΤΡΙΚΑΛΑ 1963-ΠΑΟΚ  1-5 .- ^
Τα  γκολ : 5΄ , 58΄Μάτος , 15΄Ξ. Πάνος  , 70΄ Μπίσεσβαρ , 80΄Ντιάλμα , 90+4΄Σάκοφ
Κίτρινες κάρτες :


*** ΧΘΕΣ  Δευτέρα 18-12-2017 :
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  2-1 , (0-0) .- ^
Τα γκολ : 58΄ Γ.  Μασούρας , 60΄ Λεονάρντο , 77΄ Πέτρ. Γιακουμάκης ,
Κίτρινες κάρτες : Σουμπίνιο  , Κυρ. Σαββίδης , Λεονάρντο ,
Διαιτητής : Άνασ. Παπαπέτρου ,
Λεβαδειακός (Ζοζέ Ανιγκό): Επασί, Αμαράλ, Λεονάρντο, Αντιλέχου, Τσαμπούρης, Νιασέ (Π.Μητρόπουλος) , Νουάνκο, Γιουσούφ, Σουμπίνιο (Μεντί), Μπελγκαζουανί (Φ. Ιωαννίδης), Γιακουμάκης .-
Πανιώνιος (Μιχάλης Γρηγορίου): Κότνικ, Χταζισαφί, Γκιοατά, Μπανανά, Βλάχος, Κόρμπος, Σιώπης (Βουκελάτος), Λάμπρου, Σαββίδης, Μασούρας, Γεσίλ (Ντουρμισάι) ,
Στον πάγκο: Σωτηρίου, Καλτσάς, Μεντί, Ζαραδούκας, Ιωαννίδης, Καθάριος, Μητρόπουλος
Στον πάγκο: Μπαντής, Ντουρμισάι, Παπαγεωργίου, Σαραμαντάς, Σταυρόπουλος, Βουκελάτος, Ταπόκο

***Οι  δύο (2) επόμενες  αγωνιστικές  στο  Ευρωμπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 13

19.12. 19:45ΦενερμπαχτσέΕρυθρός Αστέρας
 

19.12. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜπάμπεργκ
 

19.12. 21:15ΠαναθηναϊκόςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

19.12. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΒαλένθια
 

20.12. 19:00ΚίμκιΑναντολού Εφές
 

20.12. 21:00ΟλυμπιακόςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

20.12. 21:45ΜιλάνοΜπασκόνια
 

20.12. 22:00ΜπαρτσελόναΟυνικάχα
 
Αγωνιστική ημέρα: 14

21.12. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΠαναθηναϊκός
 

21.12. 21:00ΜπάμπεργκΡεάλ Μαδρίτης
 

21.12. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΦενερμπαχτσέ
 

21.12. 21:45ΒαλένθιαΖαλγκίρις Κάουνας
 

22.12. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΚίμκι
 

22.12. 19:30Αναντολού ΕφέςΟλυμπιακός
 

22.12. 21:30ΜπασκόνιαΜπαρτσελόνα
 

22.12. 21:45ΟυνικάχαΜιλάνο

*** Ο Ιερώνυμος σε αγώνα ποδοσφαίρου παλαίμαχων της Εθνικής ομάδας
 ~  «Πρέπει πάντοτε να αγωνιζόμαστε για να ασκούμε το έργο της αγάπης» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την κήρυξη της έναρξης του φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου των παλαίμαχων της Εθνικής ομάδας του 2004 με την ομάδα της «Αποστολής» στην οποία συμμετέχουν και πολλοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας.
* Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης, στη Ριζούπολη, με σκοπό την στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Αποστολής και έφερε τον τίτλο “ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ… Η ΑΓΑΠΗ”.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στις αθλητικές εγκαταστάσεις συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τους υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και οι ποδοσφαιριστές.
Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη για το μήνυμα που προσφέρει ο τίτλος της εκδήλωσης, ενώ χαρακτήρισε συγκινητική την προσπάθεια και την συμμετοχή των αθλητών, οι οποίοι, όπως είπε, προσφέρουν ψυχαγωγία, αλλά συγχρόνως βοηθούν ουσιαστικά το έργο της Αποστολής.
~ Ευχήθηκε, επίσης, αυτή η εκδήλωση να είναι ένας προβληματισμός για όλους, για να ακονίζουμε το μυαλό μας προκειμένου να ασκούμε το έργο της αγάπης.
Σκοπός της αναμέτρησης ήταν να συγκεντρωθούν υλικά αγαθά, ώστε να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη, γιαυτό και οι θεατές χρειάζονταν μόνο να προσφέρουν τρόφιμα αντί εισιτηρίου.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi
















***  Σε αναζήτηση επιχειρηματία που θα αναλάβει τη Μαύρη Θύελλα το ΔΣ… 
Μετά την εξέλιξη της παραίτησης του Σταύρου Παπαδόπουλου τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης συνεδρίασαν χθες το βράδυ για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσάκωνας τόνισε στο «Θ» ότι στόχος είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να μεταβιβασθεί η ομάδα σε ασφαλή χέρια, μέσα σε εύλογο διάστημα το οποίο προσδιορίζει σε μερικές εβδομάδες.
Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε επαφές με Μεσσήνιους επιχειρηματίες. Ερωτηθείς σχετικά για τον Λάκωνα επιχειρηματία και πρόεδρο του Αστέρα Βλαχιώτη, Δημήτρη Μανιατάκο, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως ενδιαφέρον για να αναλάβει την Καλαμάτα (πιο πρόσφατα με δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τον αγώνα της τοπικής μας ομάδας στη Σπάρτη, πριν λίγους μήνες) ο κ. Τσάκωνας ανέφερε ότι η «πόρτα» της ομάδας είναι «ανοικτή».  

*** Απεβίωσε ο ένθερμος φίλαθλος του Παμίσου Μεσσήνης Μιχάλης Χούλιαρης 
Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το πρωί στο σπίτι του στη Μεσσήνη, προδομένος από την καρδιά του, σε ηλικία  58 ετών, ο ένθερμος φίλαθλος του Παμίσου Μεσσήνης, Μιχάλης Χούλιαρης.
Ο θάνατος του Μιχάλη βύθισε στο πένθος όλη την αθλητική οικογένεια.
Γνωρίζαμε καλά το Μιχάλη Χούλιαρη (πριν λίγα χρόνια είχε ανοίξει την καρδιά του στο «Θάρρος» όπου μίλησε για το ποδόσφαιρο, τον Πάμισο Μεσσήνης, την Μπούκα, που κάθε καλοκαίρι έκανε δεύτερο σπίτι του κ.ά.).
Στο άκουσμα του θανάτου του από τον φίλο Τάσο, που επίσης τον γνώριζε καλά, «πάγωσα».
Τι να πρωτοπείς για τον Μιχάλη. Θ’ αναφέρω μια χαρακτηριστική του φράση «Στο αίμα μου κυλά αίμα πράσινο», δείγμα τις παθολογικής αγάπης του για τον Πάμισο Μεσσήνης.
Για πολλές 10ετίες δεν έχασε όχι μόνο αγώνα, αλλά ούτε προπόνηση του Παμίσου.
Σε κάθε εντός έδρας ματς, με το τύμπανό του έδινε το ρυθμό.
Βέβαια ήταν κοντά στην Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης και στις άλλες ομάδες του Νησιού.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 3.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Μεσσήνης.
Φίλε Μιχάλη  καλό ταξίδι, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Β. Χ.

***

  ~~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-13-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-14-2017.html .-
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News  (2) Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-2-14-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-15-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 16  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το 2008  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...  από το 2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/12/17-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 16 και 17  Δεκεμβρίου 2017 : Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/16-17-2017.html
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-19-2017.html .- 
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου