ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ....
~


~ 30 Δεκεμβρίου
Οσιομάρτυρος Ανυσίας της εν Θεσσαλονίκη (†305).Μαρτύρων Φιλεταίρου (1) (†351) Λέοντος του αρχιμανδρίτου, Γεδεών «Καρακαλλινού» του νέου, του εν Τυρνάβω (†1812), Θεοδώρας της από Καισαρίδος.
(1) Ο άγιος Φιλέταιρος ήταν από τη Νικομήδεια. Διακρινόταν για την βαθιά πίστη του αλλά και το εκθαμβωτικό εξωτερικό κάλλος, κάτι που δεν υπολόγισε ποτέ, γνωρίζοντας ότι μετράει η ψυχική ομορφιά και όχι η εξωτερική. Ποτέ δεν βασίστηκε σε αυτή, παρ` όλο που αυτή θα του εξασφάλιζε μία άνετη ζωή. Οι ειδωλολάτρες θέλοντας να εκμεταλλευτούν το φυσικό του κάλλος, προσπαθούσαν να τον προσελκύσουν στον ειδωλολατρισμό. Όταν κάποτε μετέβη στη Νικομήδεια ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, άκουσε για τον Φιλέταιρο και ζήτησε να του γνωρίσουν το άτομο με την τόση ομορφιά. Μόλις τον είδε, μαγεύτηκε και του ζήτησε να μπει στην ακολουθία του, με την προϋπόθεση ότι θα αρνηθεί το χριστιανισμό. Ο άγιος αποκρίθηκε ότι θα υπηρετήσει τον αυτοκράτορα, αλλά δεν θα έπαυε να υμνεί και να λατρεύει τον Ιησού Χριστό. Γι` αυτή την ομολογία του, φυλακίστηκε, αφέθηκε όμως ελεύθερος μετά από λίγο καιρό. Όταν όμως ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μαξιμιανός, ο Φιλέταιρος καταδιώκτηκε και βασανίστηκε. Διεσώθη όμως και μετέβη σε όρος προς τα μέρη της Σιγριανής. Στα μέρη εκείνα ο Άγιος Φιλέταιρος, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.
30 Δεκεμβρίου: Εορτή της Αγίας και Οσιομάρτυρος Ανυσίας εκ Θεσσαλονίκης~ Τη μνήμη της Αγίας και Οσιομάρτυρος Ανυσίας εκ Θεσσαλονίκης τιμά σήμερα, 30 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας.
* Η Αγία Ανυσία, έζησε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού 298 μ.Χ. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και ήταν θυγατέρα γονέων ευσεβών και πολύ πλουσίων.
Όταν πέθαναν οι γονείς της, η Αγία Ανυσία στάθηκε κυρία του εαυτού της. Ούτε τα πλούτη που κληρονόμησε τη μέθυσαν, ούτε η ορφάνια της την παρέσυρε. Αλλά με φρόνηση και εγκράτεια, προσπαθούσε πάντα να μαθαίνει «τι εστίν ευάρεστον τω Κυρίω».
Τι δηλαδή, είναι ευχάριστο και ευπρόσδεκτο στον Κύριο. Η ευσέβειά της αυτή, την έκανε γνωστή στους ειδωλολάτρες. Μια φορά λοιπόν, ενώ πήγαινε στην Εκκλησία, τη συνάντησε κάποιος ειδωλολάτρης στρατιώτης.
Αφού την έπιασε βίαια, την έσυρε στους βωμούς των ειδώλων και την πίεζε να θυσιάσει στους Θεούς.
Η Ανυσία ομολόγησε ότι πιστεύει στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Ιησού Χριστό, και Αυτόν αγωνίζεται να ευχαριστεί κάθε μέρα. Ο στρατιώτης εξαγριωμένος, άρχισε να βλασφημεί το Θεό και τότε η Αγία τον έφτυσε στο πρόσωπο. Ντροπιασμένος αυτός, έσυρε το σπαθί του και διαπέρασε τα πλευρά της. Έτσι η Αγία Ανυσία, παρέδωσε μαρτυρικά την ψυχή της στον Κύριο.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Οσίως ανύσασα, των αρετών την οδόν, τω Λόγω νενύμφευσαι, ω Ανυσία σεμνή, και χαίρουσα ήθλησας, αίγλη δε απαθείας, λαμπρυνθείσα Μελάνη, ήστραψας εν τω κόσμω, αρετών λαμπηδόνας, και νυν ημίν ιλεούσθε, Χριστόν τον Κύριον.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ανυσίας - 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/N32Vu1bkqVk .-

*** Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Το μήνυμα του 2018 αμαυρώνεται από τους πλειστηριασμούς και την απώλεια πρώτης κατοικίας 
Το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα έστειλε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όμως έπειτα από αυτό θέλησε να κάνει και μια αναφορά στους πλειστηριασμούς.
Ένα ζήτημα, δηλαδή, που έχει προκαλέσει αναταράξεις σε όλες τις κοινωνικές τάξεις στην Ελλάδα.
Ο κ.κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι το μήνυμα του 2018 σκιάζεται και αμαυρώνεται από την αγωνία των ανθρώπων εν όψει της απειλής των πλειστηριασμών και της απώλειας της πρώτης κατοικίας.
Όπως είπε ο μητροπολίτης, θεωρεί ότι όλοι και, κυρίως, εκείνοι οι οποίοι υποκινούν όλες αυτές τις καταστάσεις προς όφελος του κεφαλαίου και όχι προς όφελος του ελληνικού λαού, πρέπει να σκεφτούν με περισσότερη σύνεση και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία των Ελλήνων.
Κατοικία που, όπως είπε, για τους περισσότερους είναι ο καρπός πολυετών μόχθων, αγωνίας και αγώνα, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν το μέσο εκείνο με το οποίο θα επιτύχουν μια αξιοπρεπή επιβίωση και διαβίωση.
Κλείνοντας ο κ.κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι πρέπει με περισσότερη σύνεση και σκέψη να μελετηθεί το θέμα των πλειστηριασμών, κι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αντιπαλότητας μεταξύ συμφερόντων, αλλά να υπάρξει προσέγγιση από όλους κάτω από την προοπτική της προστασίας της πρώτης κατοικίας του κάθε Έλληνα. Π.Μπ.

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Τσίπρας, ο άθεος και αντίχριστος»
~ Πυρά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος με αφορμή το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βελιγράδι τα Χριστούγεννα. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «άθεο και αντίχριστο» τονίζοντας πως ταξίδεψε σε μια χώρα που γιορτάζει τα Χριστούγεννα με το παλαιό ημερολόγιο.
* Αναλυτκά η ανάρτηση του Μητροπολίτη στο ιστολόγιό του:
________Αλγεινήν εντύπωση προξένησε η ξαφνική μετάβαση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, στο Βελιγράδι «για να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων»!!!! Δεδομένου, ότι στο Βελιγράδι ακολουθούν τό παλαιόν Ημερολόγιον καί άρα θα εορτάσουν τά Χριστούγεννα έπειτα από δέκα τρείς (13) ημέρες, ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΈΜΜΑ! Ιδού η σχετική ανακοίνωση των Κυβερνητικών παραγόντων:
_________Με non paper ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής η κυβέρνηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων στο Βελιγράδι, μαζί με την οικογένειά του, προσκεκλημένος του Σέρβου προέδρου.
________Το non paper: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, να τον φιλοξενήσει με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές στη Σερβία αναχώρησε σήμερα για ιδιωτική επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου και θα περάσει οικογενειακώς τις ημέρες των Χριστουγέννων».
________Ο πρωθυπουργός, με μήνυμά του στο τουίτερ, ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλες και όλους», προσθέτοντας: «Μέσα σε δυο χρόνια, έχουμε προχωρήσει. Από τον φόβο στην ψυχραιμία. Από την υποτίμηση στην αξιοπρέπεια. Από το ανήθικο στην εντιμότητα. Από την αντάρα στην κανονικότητα. Από το άδειο στο νόημα. Από τη λύπη στη χαρά».
Και από την αλήθεια, στην απάτη! θα προσθέταμε εμείς
(http://www.athensvoice.gr/world/409796_sto-veligradi-gia-hristoygenna-o-alexis-tsipras)
_________Επομένως στη γειτονική καί φίλη Χώρα της Σερβίας, όπου μετέβη ο Πρωθυπουργός, ΔΕΝ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ακόμη τα Χριστούγεννα!Η Δευτέρα 25η Δεκεμβρίου 2017 για τους Σέρβους ήταν μια απλή εργάσιμη ημέρα!
________Οι Σέρβοι όμως είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Καθώς, λοιπόν, έβλεπαν τον Πρωθυπουργό της Ελάδος μια τέτοια ημέρα να είναι στη Χώρα τους, και μάλιστα οικογενειακώς, τι συμπέρασμα θα έβγαλαν; Εβεβαιώθηκαν, ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ!
_______Άρα ο κ. Τσίπρας, χωρίς καθόλου τσίπα επάνω του, πηγαίνοντας στο Βελιγράδι, διαφήμισε την αδιαφορία του ως πρός την εορτή των Χριστουγέννων. Μέ άλλα λόγια είναι σαν να είπε:
«Τι γιορτάζετε, ρε κορόϊδα; Χριστούγεννα; Εγώ τα Χριστούγεννα τα γράφω στα παληά μου τα παπούτσια! Ξυπνείστε, ρε χαζοί! Δεν υπάρχει Θεός! Δεν υπάρχουν Χριστούγεννα»! Ελάτε να χαρούμε τη ζωή! Ελάτε στο Βελιγράδι να γλεντήσουμε! Αφήστε τους βλάκες να πηγαίνουν στις Εκκλησίες, να ανάβουν κεριά, να κάνουν μετάνοιες, να προσκυνούν τις Εικόνες! Ελάτε να μιμηθούμε τον Σκουρλέτη. «Σπρώξτε», περιφρονείστε το Ευαγγέλιο του Χριστού, όπως εκείνος έκανε εκεί πάνω στα μαρτυρικά Καλάβρυτα! Κορόϊδα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ! ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!
__________Με άλλα λόγια ο Πρωθυπουργός διαφήμισε την αθεϊστική του ιδιότητα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδος! Άρα ο κ. Τσίπρας είναι ένας άθεος καί Αντίχριστος Πρωθυπουργός!
______Σε αντίθεση με τα παραπάνω ο κ. Τσίπρας, όταν επισκέφθηκε το Ισραήλ, όχι μόνον μετέβη σαν προσκυνητής στο λεγόμενο «τείχος των δακρύων», αλλά καί καταδέχθηκε να φορέσει το «καλυμμαύχι» θα λέγαμε των Εβραίων, δηλ. το γνωστό Εβραϊκό σκουφάκι, τό λεγόμενο «κιπά», υποτασσόμενος στα πιστεύω των Εβραίων, φερόμενος εκεί σαν μαθητούδι του Δημοτικού! Μπράβο σας κ. Πρωθυπουργέ. Μπράβο Λεβέντη Τσίπρα, από την ανάποδη όμως τώρα. Δεν είσθε παρά ένα μικρό ανθρωπάκι, έτοιμο να προσκυνήσει ακόμη και τον Διάβολο! ΑΛΛΑ δεν φταίτε σείς! Οι μεγαλόσχημοι θρησκευτικοί Ταγοί της Ορθοδοξίας φταίνε, οι Οποίοι σας υποδέχονται με δάφνες και τιμές!
________Τα αποτελέσματα της αποστασίας μας από τον δρόμο του Χριστού τα βλέπουμε συνεχώς! Ρίψτε μια ματιά στη συνέχεια του σημειώματός μας, παρακάτω .
________ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ!
ΑΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ!
________ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑ ΚΥΡΙΟΥ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018
Αίγιον, 28 Δεκεμβρίου 2017
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

*** Η μοναδική εικόνα της Παναγίας που την δείχνει τριών χρονών (ΦΩΤΟ)


~ H Εικόνα της Παναγίας μας, όπως την λάβαμε από τα Ιεροσόλυμα, από γέροντα κάποιου προσκυνήματος. Πρόκειται για Εικόνα της Παναγίας σε ηλικία 3 ετών.
* Είθε να χαρούμε και να μετανοήσουμε με την Θέα της Ομορφιάς των Αρετών Της.
~


*** Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2018 του Δήμου Καλαμάτας, με παρατηρήσεις από την Αποκεντρωμένη 
Ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου Νικόλαος Παπαθεοδώρου, με απόφασή του (ΑΔΑ: ΩΠ6ΚΟΡ1Φ-9ΙΡ) επικύρωσε τις αρ. 577/2017, 578/2017 και 565/2017 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που αφορούν στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης και του Τεχνικού Προγράμματος για το οικονομικό έτος 2018.
Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έξοδα και τα έσοδα, που αμφότερα ανέρχονται σε 64.374.014,99 ευρώ. Το αποθεματικό ανέρχεται σε 587.620,07 ευρώ. Αφού εφαρμοσθούν και σχετικές παρατηρήσεις που συνοδεύουν την απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη του νέου έτους και δίδει τη δυνατότητα απρόσκοπτων και χωρίς κενά πληρωμών εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας σε προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών, καθώς και σε αναδόχους έργων.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις παρατηρήσεις του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρονται και τα εξής: «Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα (τέλος ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας) και οι δαπάνες της υπηρεσίας δεν έχουν υπολογιστεί με βάση τη μεθοδολογία της περίπτωσης Β 3 1 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. οικ.25595/28-07 2017 ΚΥΑ, για το οικονομικό έτος 2018. Παρατηρείται υπερεκτίμηση του ύψους δαπανών, χωρίς ειδική αιτιολόγηση, γεγονός που δηλώνει υποκρύπτουσα φορολογία.
Ειδικότερα τα έσοδα δεν καλύπτουν τις δαπάνες της αντίστοιχης υπηρεσίας, κυρίως λόγω της αύξησης των λειτουργικών δαπανών».

*** Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 30/12/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ελάχιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Χωρίς άδεια η δημιουργία «αποθήκης» 10.000 δεμάτων στη Μαραθόλακκα 
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας "ακροβατεί" επικίνδυνα με τη νομιμότητα, προκειμένου να προχωρήσει στη μεταφορά 10.000 δεμάτων σε μισθωμένο οικόπεδο, έκτασης 7 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο σκουπιδότοπο της Μαραθόλακκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «καινούργια χωματερή» δεν έχει καμία από τις απαιτούμενες άδειες, με αποτέλεσμα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να προκαλεί… εφιάλτες στον αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Μπορεί ο τελευταίος να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει τα χειρότερα, αλλά η κατάσταση δε διορθώνεται. Μάλιστα, χθες έγινε και κινητοποίηση των εργαζομένων στη Μαραθόλακκα, αφού παραμένουν απλήρωτοι.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Τι πρόκειται να συμβεί με τη δημιουργία της "αποθήκης" των 10.000 δεμάτων, όταν δεν υπάρχει καμία άδεια; Γιατί η Δημοτική Αρχή άφησε την κατάσταση να φτάσει σε αδιέξοδο με τη συγκέντρωση τόσων τόνων σκουπιδιών; Γιατί επί δέκα χρόνια, αντί να προχωρήσει σε μια… βιώσιμη λύση, προτίμησε να φέρνει διάφορους "μάγους" που θα… εξαφάνιζαν τα σκουπίδια, περηφανευόμενη, μάλιστα, ότι έτσι αναπτύσσει κι ένα είδος "σκουπιδοτουρισμού;
Για την ιστορία της υπόθεσης να αναφέρουμε ότι σε μισθωμένο οικόπεδο, έκτασης 7 στρεμμάτων, μεταφέρονται 10.000 δέματα σκουπιδιών που βρίσκονται στο σκουπιδότοπο της Μαραθόλακκας. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να υλοποιηθεί η σύμβαση της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων της Καλαμάτας από την «ΗΛΕΚΤΩΡ», αφού η τελευταία έθεσε ως όρο προκειμένου να αναλάβει το έργο να καθαριστεί ο χώρος.
Η ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος από τη Μαραθόλακκα σε οικόπεδο, το οποίο έχει ενοικιάσει ο Δήμος Καλαμάτας και βρίσκεται πλησίον του σκουπιδότοπου, έχει τις απαραίτητες επικυρώσεις από την Οικονομική Επιτροπή. Με το συγκεκριμένο έργο θα μεταφερθούν περίπου 10.000 δέματα, τα οποία έχουν συσσωρευθεί στη Μαραθόλακκα και έχουν οδηγήσει σε υπερκορεσμό το χώρο.
Μάλιστα, η ύπαρξη των δεμάτων στο συγκεκριμένο χώρο έχει θέσει εν κινδύνω γενικά τη διαχείριση των απορριμμάτων της Καλαμάτας, καθώς δεν έχει ξεκινήσει, παρότι έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η υλοποίηση της σύμβασης από την εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ» (συμφερόντων Μπόμπολα). Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα δέματα αναμένεται να διατεθούν στην ΤΕΡΝΑ, όταν και εφόσον ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Μάλιστα, για το θέμα αυτό υπάρχει δέσμευση, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, προς το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.
Με την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των δεμάτων από τη Μαραθόλακκα και την ολοκλήρωση ορισμένων τεχνικών έργων στο σκουπιδότοπο αναμένεται να ξεκινήσει η διαχείριση των απορριμμάτων της Καλαμάτας από την «ΗΛΕΚΤΩΡ».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η εν λόγω εταιρεία έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνση των δεμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαχείριση των σκουπιδιών. Επίσης, έχει δεσμευτεί ότι το υπόλειμμα που θα παράγεται κατά την περίοδο της δικής της διαχείρισης θα το μεταφέρει, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η «ΗΛΕΚΤΩΡ» έχει αναδειχθεί μειοδότρια εταιρεία σε διαγωνισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Καλαμάτας για τα επόμενα 3 χρόνια (2+1). Η τιμή μονάδας, την οποία προσέφερε, είναι 59,1 ευρώ ανά μετρικό τόνο προ ΦΠΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 6.249.000 ευρώ. Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** «Τα Μάγια του Χειμώνα» στο Πνευματικό Κέντρο από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας 
Με πολύ χιούμορ και μεταφέροντας ταυτόχρονα το μήνυμα της αγάπης και του πραγματικού νοήματος της ζωής, η Πειραματική Σκηνή μας προσκαλεί 3-7 Ιανουαρίου στις 8.μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας να ζήσουμε «Τα Μάγια του Χειμώνα». Το βραβευμένο έργο του Τσαρλς Γουέι, σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά θα παρουσιάσουν επί σκηνής περίπου 20 νεαρά παιδιά της Πειραματικής, ανυπόμονα και ενθουσιασμένα με την επικείμενη πρεμιέρα. Ο λόγος για τους Ρουμπίνη Αγγουρά, Κωνσταντίνο Αδαμόπουλο, Φρόσω Ανδριώτη, Γιώτα Βασιλειάδη, Νικολέττα Βασιλοπούλου, Σταυρούλα Βούλγαρη, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Γεωργία Δημητρακοπούλου, Αντώνη Δρέτα, Πηνελόπη Δρέτα, Ιωάννα Κοκκορόγιαννη, Αλεξάνδρα-Δήμητρα Κολοκοτρώνη, Γιώργο Κουτάντο, Γιολάντα Μιτακίδη, Νεφέλη Μούστου, Αλέξη Παπαβασιλείου, Νικόλα Παχτίτη, Αναστασια Πετροπούλου, Αντώνη Σταματέλο, Αννίτα Τσερίκου, Παναγιώτη Τσιμπούρη, Στέλλα Φουντέα, Γιώργο Χρονόπουλο.
Τα σκηνικά έχει ετοιμάσει ο Βένος Μπαλόπουλος, η μουσική είναι της Κατερίνας Πετρουλάκη και της Δέσποινας Δρεπανιά, τα κοστούμια έχει φτιάξει η πρόεδρος Λέττα Πετρουλάκη με τη βοήθεια των κυριών της Πειραματικής Σκηνής, η επιμέλεια κίνησης είναι του Κωνσταντίνου Μαραβέλια και οι φωτισμοί του Γιάννη Τσούπα.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Πειραματικής η κα Πετρουλάκη παρουσίασε τους συντελεστές της παράστασης, εξήγησε ότι βασικός λόγος επιλογής του έργου ήταν ότι το έχει μεταφράσει η Ξένια Καλογεροπούλου «που για εμάς είναι εγγύηση, μια κι αυτή είναι που ανέβασε το παιδικό θέατρο σε πολύ μεγάλη ποιότητα και αισθητική και το ανέδειξε για να το αγαπήσουν όλοι», ενώ τόνισε ότι «στόχος ήταν φέτος να ανεβάσουμε μια παράσταση πάρα πολύ χαρούμενη, που να ψυχαγωγήσει και να ευχαριστήσει όλα τα παιδιά. Παράλληλα να δώσει και μηνύματα αγάπης –κάτι που έχουμε απόλυτα ανάγκη αυτές τις μέρες τις γιορτινές».
Τέλος, η κα Λέττα Πετρουλάκη ευχαρίστησε όσους βοήθησαν να στηθεί η παράσταση, το Δήμο Καλαμάτας και τους χορηγούς επικοινωνίας και προσκάλεσε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν «Τα Μάγια του Χειμώνα» (εκτός από τις καθημερινές παραστάσεις που είναι στις 8 μ.μ. 3-7 Ιανουαρίου, θα δοθεί και μεσημεριανή παράσταση την Κυριακή, τελευταία μέρα, στις 12:00), αλλά και όλες τις δράσεις της Πειραματικής.
  Με περιπαικτική διάθεση, η σκηνοθέτιδα, Δέσποινα Δρεπανά πήρε στη συνέχεια το λόγο δίνοντας λεπτομέρειες για την πλοκή του έργου που ξεκινάει με ένα ζευγάρι που ζει σε ένα αγρόκτημα και έχει χάσει τη χαρά της ζωής και ουσιαστικά τον εαυτό του, εξαιτίας της καθημερινότητας και της σκληρής δουλειάς.  Επίσης ξέχασαν να φροντίζουν το δικό τους το ξωτικό που υπάρχει στο σπίτι...
«Αυτό που έχει ενδιαφέρον για μένα για άλλη μια φορά προσπαθήσαμε να κάνουμε μια ομαδική δουλειά. Το έργο που είναι βραβευμένο, είναι γραμμένο για 4 άτομα, αλλά εμείς προσπαθήσαμε βάλουμε όλα τα παιδιά που θα έμεναν εδώ για Χριστούγεννα, να ενταχθούν στην παράσταση. Γιατί το σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί, να μοιραζόμαστε τις αγωνίες, τις ανάγκες μας, να υπάρξουμε και να διερευνήσουμε τον εαυτό μας και είναι αυτό που γεννάει τις φιλίες μιας ζωής» τόνισε η κα Δρεπανιά, που ζει το έργο με πολύ έντονο τρόπο.
Ο σκηνογράφος, Βένος Μπαλόπουλος που συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Πειραματική Σκηνή, συμπλήρωσε από την πλευρά του: «Το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Χαίρομαι πολύ να δουλεύω για παιδιά, να τα στηρίζουμε να δημιουργούν και να επικοινωνούν, κυρίως για ένα χριστουγεννιάτικο έργο που θα χαρούμε πολύ να έρθετε και να σας περάσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων».
Η νεαρή Γιώτα Βασιλειάδη, που υποδύεται τη γκρινιάρα θεία Μάρθα, ανέφερε: «Είμαι πολύ των Χριστουγέννων και αγάπησα πάρα πολύ την παράσταση γιατί ο καθένας, είτε είναι μεγάλος, είτε μικρό παιδί, βρισκει στο έργο ένα κομμάτι του εαυτού του. Είναι μια πάρα πολύ όμορφη παράσταση και δουλέψαμε πάρα πολύ όλοι μαζί».
Η Γεωργία Δημητρακοπούλου, που εναλλάσσεται με την Νικολέττα Βασιλοπούλου στο ρόλο της ανιψιάς Μαργαρίτας, αποκάλυψε κάποια από τα μυστικά του έργου…
  «Καρυοθραύστης» Παραμονή Πρωτοχρονιάς και κοπή πίτας
Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας έχει προετοιμάσει επίσης για τις 31/12, την παραμονή της Πρωτοχρονιά, στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου, αφήγηση του μαγικού μουσικού παραμυθιού, «Καρυοθραύστης», με ελεύθερη είσοδο.
Επίσης, στις 17 Ιανουαρίου θα γίνει η κοπή της πίτας με ρεμπέτικη βραδιά, στον «Γαλαξία», στις 8 το βράδυ. Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Εκτός των 120 δόσεων το 75% των μικρομεσαίων οφειλετών σύμφωνα με την ΕΣΕΕ 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, έως 50.000 ευρώ οφείλουν περίπου 1,1 εκατ. άτομα, οι οφειλές των οποίων με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 10 δισ., δηλαδή ανέρχονται στο 1/3 των συνολικών οφειλών προς τα Ταμεία.
  Εκτός της ρύθμισης των έως και 120 δόσεων- που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να υπογραφεί ακόμη και σήμερα- μένουν τα 2/3 των μικρομεσαίων οφειλετών σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.
Κι αυτό, γιατί όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή», στη διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ ή οι οφειλές τους προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
Επίσης, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και οι οφειλές τους δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, το «παρακλάδι» της ρύθμισης των 120 δόσεων θα αφορά επαγγελματίες και ΜμΕ με χρέη μόνο σε εφορία και Ταμεία, όχι όμως σε τράπεζες. Για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, χωρίς «κούρεμα» προσαυξήσεων.
Για χρέη 3.001-50.000 ευρώ το «κούρεμα» μπορεί να φθάσει έως και το 85% για Ταμεία και 95% για εφορία, ενώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει σε έως 120 δόσεις. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/16 από ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θα παραμείνει «ανοικτή» έως το τέλος του 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, έως 50.000 ευρώ οφείλουν περίπου 1,1 εκατ. άτομα, οι οφειλές των οποίων με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο 1/3 των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίστοιχα, από την ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών προς την εφορία έως το ύψος των 50.000 ευρώ προσεγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ σε σύνολο οφειλών 100 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που «τρέχει» εδώ και μερικούς μήνες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματιών και επιχειρήσεων με οφειλές έως 50.000 ευρώ, οι οποίοι αναμένουν την υπογραφή της απόφασης από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Στην αναμενόμενη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι:
•Δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ανεξαρτήτως οφειλής
•Έχουν, αλλά οφείλουν κάτω από 20.000 ευρώ
•Έχουν, αλλά το 85% των οφειλών είναι σε ασφαλιστικά ταμεία
•Δεν έχουν περιουσία που υπερβαίνει το 25πλάσιο του χρέους
•Έχουν ταυτόχρονα οφειλές σε Ταμεία και εφορία.
Η ρύθμιση μπορεί να χαθεί και η οφειλή να είναι εκ νέου απαιτητή από τον ΕΦΚΑ στο σύνολό της, εφόσον δεν καταβληθούν τρεις δόσεις, δεν υποβληθεί Αναλυτική Περιοδική Δήλωση εντός τριών μηνών, ή δεν τακτοποιηθούν ή ρυθμιστούν εντός τριών μηνών οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ που βεβαιώθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016. Ως εισόδημα λαμβάνεται το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας 3ετίας ή του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης.
Για χρέη έως 20.000 ευρώ, ο οφειλέτης πρέπει να έχει απλώς θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες 3 χρήσεις πριν από την αίτηση. Για χρέη 20.000-50.000 ευρώ, εκτός από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους (αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι) προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Δηλαδή, το βασικό χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 8πλάσιο του εισοδήματος.
Προσοχή. Η ρύθμιση ξεκαθαρίζει ότι αποκλείεται η υπαγωγή, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι 25 φορές μεγαλύτερη από την οφειλή.

*** Μετά την παραλία έπεσε και δεύτερο κτήριο στο κέντρο της Καλαμάτας 
Ένα ακόμα κτήριο χθες «προδόθηκε» εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων, σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη βροχή των τελευταίων ωρών. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αριστοδήμου και Αβίας, λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο της Καλαμάτας δηλαδή.
Ειδικότερα, λίγα λεπτά πριν από τις 7.00 χθες το απόγευμα μέρος της πρόσοψης επί της οδού Αριστοδήμου κατέρρευσε και προκάλεσε ζημιές σε παρκαρισμένο όχημα.
Να σημειωθεί ότι από τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος, αφού στο σημείο υπάρχει συνεχώς κίνηση, είτε από πεζούς είτε από αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με περίοικους, ήταν κάτι που περίμεναν εδώ και χρόνια να συμβεί, γι’ αυτό και είχαν σταματήσει να σταθμεύουν τα οχήματά τους εκεί. Ούτε, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο.
Το χθεσινό, όμως, περιστατικό δεν είναι το μοναδικό, αφού έρχεται να προστεθεί σε σειρά αντίστοιχων, με πιο πρόσφατο εκείνο στην παραλία. Εκεί, έπειτα από μεγάλη βροχόπτωση, κτήριο στη συμβολή των οδών Κανάρη και Σανταρόζα κατέρρευσε.
  Οι αρμόδιοι κάνουν ότι δε βλέπουν….
Στο «Θάρρος» έχουμε γράψει δεκάδες φορές για την επικινδυνότητα αυτών των κτηρίων, αλλά οι αρμόδιοι- επειδή τα περισσότερα είναι ιδιωτικά- δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Άποψη που ως ένα σημείο είναι σωστή, αλλά δε λένε όλη την αλήθεια. Κι αυτό, γιατί είναι υποχρεωμένοι να πιέσουν τον ιδιοκτήτη να προβεί σε κινήσεις άρσης επικινδυνότητας. Αν ο δεύτερος δεν το κάνει, οι υπηρεσίες να αναλάβουν δράση για να αρθεί άμεσα η επικινδυνότητα.
Επιπρόσθετα, αυτά τα κτήρια, εκτός από «κοσμήματα» για την πόλη (αφού τα περισσότερα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα αλλά δεν έχουν φτιαχτεί), είναι στα πιο κεντρικά σημεία της Καλαμάτας και μια νέα κατάρρευση μπορεί να αποβεί μοιραία για διερχόμενο οδηγό ή περαστικό.
Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι ετοιμόρροπα κτήρια, με τα τέσσερα από αυτά να είναι επί της οδού Αβίας, ενώ δύο επί της οδού Αναγνωσταρά. Μάλιστα, στο ένα υπάρχει και κάδος απορριμμάτων μπροστά!
Μήπως ήρθε η ώρα οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι; Κάτι που θα έπρεπε να έχουν κάνει από χθες… Αλλά ας το κάνουν έστω και σήμερα…
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ή, καλύτερα, υπάρχουν λύσεις, αν πραγματικά το θέλουν…  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  Πόλος έλξης επισκεπτών η Καλαμάτα 
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών έγιναν το τριήμερο των Χριστουγέννων οι χειμερινοί προορισμοί στην Πελοπόννησο και ειδικότερα οι ορεινές περιοχές σε Αχαΐα, Κορινθία και Αρκαδία, όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα.
Επίσης, μεγάλη κίνηση καταγράφηκε σε μη ορεινές περιοχές, όπως η Καλαμάτα και το Ναύπλιο, που αποβλέπουν σε τουρισμό όλο το χρόνο.
Βέβαια, για να "κρατηθεί" το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από πράγματα.
Όλα αυτά, όμως, με συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σχέδιο και προγραμματισμό και όχι ό,τι κατεβάζει η… κούτρα του καθενός. Α.Π.

*** Γεωργία Κουτσούκου: Η Καλαματιανή σεφ που «μεταφράζει» μεσσηνιακές συνταγές στην κουζίνα
«Αν τα Χριστούγεννα ήταν φαγητό, θα ήταν χοιρινό με σέλινο… Η Μεσσηνία θα ήταν καγιανάς, ενώ αν ήταν γλυκό, θα ήταν σίγουρα δίπλες» 
 «Μονόδρομος οι συνεργασίες τοπικών φορέων και ιδιωτών για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας!» 
«Από μικρή τής άρεσε μες στην κουζίνα μόνη τις ώρες να σκοτώνει με τη μαγειρική»… Οι στίχοι αυτοί του Δημήτρη Αποστολάκη, στο τραγούδι «Συνταγές μαγειρικής» των Χαϊνηδων, ταιριάζουν απόλυτα στην περίπτωση της Καλαματιανής σεφ Γεωργίας Κουτσούκου.
Μεγαλώνοντας ουσιαστικά μέσα στις «μυρωδιές» της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας, η μαγειρική αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της από την παιδική ηλικία. Αν και σπούδασε Διερμηνεία και Μετάφραση και εργάζεται στην «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», με τις παραινέσεις, κυρίως των φίλων της, ποτέ δεν άφησε την αγάπη της για τη μαγειρική… Με αρκετό διάβασμα, σπουδές, αλλά και πολλές ώρες στην κουζίνα, κατάφερε να κάνει το «χόμπι» της επάγγελμα, «μεταφράζοντας» πλέον συνταγές σε εξαιρετικά πιάτα.
Στο ευρύτερο κοινό έγινε γνωστή κυρίως μέσα από τη στήλη της στο Bostanistas.gr, όπου οι συνταγές της συνοδεύονται από μοναδικές ιστορίες… Άλλωστε, «η κουζίνα είναι μνήμη» υπογραμμίζει η Γεωργία.
Το «Θάρρος» τη συνάντησε, τις μέρες των εορτών, καθώς βρίσκεται στο «γενέθλιο» και αγαπημένο τόπο, την Καλαμάτα. Μας μίλησε για την αγάπη της για τη μαγειρική, τις δυνατότητες της ελληνικής γαστρονομίας, αλλά και για τον ανεξάντλητο πλούτο της μεσσηνιακής κουζίνας, τον οποίο έχει βάλει ως στόχο να αναδείξει!

FB_IMG_1494747127357.jpg
  Πώς ξεκινά η αγάπη για τη μαγειρική;
Τόσο ο παππούς μου όσο και οι θείοι μου είχαν μαγαζιά στη Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας. Βρέθηκα από πολύ μικρή μέσα σε κρεοπωλεία, ψαράδικα, καθαρίζοντας πάγκους για γουρνοπούλες κ.ο.κ. Μεγαλώνοντας, κυρίως τα Σάββατα που αργούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι οι γονείς μου, άρχισα σιγά σιγά να πειραματίζομαι στην κουζίνα, αναλαμβάνοντας εγώ τη σίτιση της οικογένειας. Ειδικά στις σάλτσες, ήθελα να δοκιμάζω διαφορετικά πράγματα απ’ αυτά που συνήθιζε να βάζει η μαμά μου…
 Το «χόμπι» αυτό πώς μετατράπηκε σε «επαγγελματική» ενασχόληση;
Φεύγοντας από την Καλαμάτα για σπουδές και ζώντας μόνη, μου άρεσε να μπαίνω σε κουζίνες. Παράλληλα με τις σπουδές μου έμπαινα και εργαζόμουν για «χαρτζιλίκι» μέσα σε κουζίνες, για 5 ή 10 μέρες, κάνοντας διάφορες δουλειές, ακόμα και λαντζέρισσα. Ήθελα απλώς να βλέπω και να παρατηρώ… Συνήθιζα, επίσης, να μαγειρεύω στο σπίτι και να καλώ φίλους να δοκιμάσουν τη μαγειρική μου…  Λατρεύω, εξάλλου, ολόκληρη τη «μυσταγωγία» ενός τραπεζιού… Οι φίλοι αυτοί είναι που αρχικά με παρότρυναν να ασχοληθώ επαγγελματικά, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε στη σκέψη μου.
Κάποια στιγμή στην Αθήνα ένας πολύ καλός φίλος σεφ, ο Ηλίας, με προέτρεψε να παρατήσω τα πάντα και να ασχοληθώ με τη μαγειρική. Μάλιστα, εκείνες τις μέρες γινόταν το «1ο Συμπόσιο στη Γη των Αρχαίων Ελλήνων» στο Βαρδαλή Δομοκού και με πήρε μαζί του, καθώς θα μαγείρευε για τρεις ημέρες για 200 άτομα… Αυτή ήταν η πρώτη μου μεγάλη πρόκληση. Άλλο να μαγειρεύεις για 5-10 φίλους και άλλο για 200 ανθρώπους. Τελικά, οι 200 έγιναν 1.000 και, αν και με μερικές περιπέτειες, φέραμε εις πέρας την αποστολή μας… Λίγο αργότερα, καλεσμένη σε δείπνο σ’ ένα σπίτι καλών φίλων Άγγλων στην Κεφαλλονιά, δεν έμεινα και τόσο ικανοποιημένη από την «αγγλική κουζίνα» του φίλου μου. Με το «θάρρος» που είχα μαζί του, του είπα ότι είμαι διατεθειμένη να του κάνω σεμινάρια Ελληνικής Μαγειρικής… Ο φίλος μου βρήκε εξαιρετική την ιδέα, ενώ μου πρότεινε να καλέσει και άλλους Βρετανούς της Κεφαλονιάς για να τους κάνω σεμινάρια ελληνικής κουζίνας… Το «αστείο» αυτό έγινε τελικά πράξη και αρχίσαμε σεμινάρια ελληνικής κουζίνας με τη συμβολή των Αρχών της Κεφαλλονιάς, σε παραλίες του νησιού, όπου καΐκια έφερναν φρέσκα ψάρια και φτιάχναμε «μπουγιαμπέσα» και άλλα φαγητά.
Έπειτα απ’ όλα αυτά συνειδητοποίησα και η ίδια ότι έπρεπε να ασχοληθώ με τη μαγειρική επαγγελματικά, καθώς μπορούσα να κάνω περισσότερα πράγματα απ’ όσα μέχρι τότε νόμιζα. Αποφάσισα και πήγα στη σχολή για να μάθω τεχνικές, αλλά και να πάρω και την πιστοποίηση. Παράλληλα, συνέχισα τα σεμινάρια στην Κεφαλλονιά, μετά ήρθαν και άλλες δουλειές και κάπως έτσι μπήκα στο χώρο της κουζίνας.
  Στο ευρύτερο κοινό γίνεσαι γνωστή μέσα απ’ το  Bostanistas.gr. Πώς προέκυψε αυτή η στήλη;
Το bostanistas αποτελεί ουσιαστικά την «κουζίνα» του ιστότοπου του “Protagon”. Ακολουθούσα και διάβαζα στο facebook άρθρα της δημοσιογράφου γεύσεων Κικής Τριανταφύλλη. Επειδή μου άρεσε να γράφω κείμενα, της ζήτησα αν μπορώ να γράφω συνταγές για το bostanistas. Κάπως έτσι ξεκίνησα…  Ο μοναδικός όρος είναι ότι εκτελούμε κι εμείς οι ίδιοι τις συνταγές που μοιραζόμαστε με το κοινό! Μπορώ να πω δε, ότι διαβάζοντας τώρα, δύο χρόνια μετά, τα πρώτα μου κείμενα, «γελάω» καθώς έγραφα κάπως τεχνοκρατικά…
 Πώς καταφέρνεις να συνοδεύεις πάντα τις συνταγές σου με μοναδικές ιστορίες;
Από παιδί μού άρεσε να διαβάζω παραμύθια, τα «Κλασικά Εικονογραφημένα» που μου έπαιρνε η γιαγιά μου… Χάζευα σ’ αυτό τον κόσμο των παραμυθιών πλάθοντας τη φαντασία μου. Και λόγω της δουλειάς που είναι οι δημόσιες σχέσεις, άρχισα με τον καιρό να αποφεύγω τα «τεχνοκρατικά» κείμενα και συνδύαζα τις συνταγές με αληθινές ιστορίες από τη μνήμη μου, που απέδιδα τόσο στα κείμενα όσο και στην κουζίνα… Η μνήμη, άλλωστε, δίνει και μέλλον.
Εν τέλει, όλες αυτές οι ιστορίες που γράφω προέρχονται μέσα από τη μνήμη, όχι μόνο των παιδικών χρόνων, αλλά από στιγμές που μπορεί να κάθισα με κάποιον για φαγητό και αποτυπώθηκαν για πάντα μέσα μου. Με εμπνέει η ζέση να συν-τρώω με ανθρώπους, μου δίνει ενέργεια για να γράψω…
 Αφού η κουζίνα είναι και μνήμη, αν τα Χριστούγεννα ήταν φαγητό, ποιο θα ήταν αυτό για σένα;
Θα ήταν «χοιρινό με σέλινο» ή, έστω, και με σελινόριζα, γιατί, όπως προείπα, από παιδί μού άρεσε να «πειράζω» τις κλασικές συνταγές…
 Η Πρωτοχρονιά;
Μιας και πιάσαμε ιστορίες μνήμης… Εμείς στην οικογένειά μας συνηθίζουμε τον Άγιο Βασίλη να τον ψήνουμε… Έτσι, η Πρωτοχρονιά είχε πάντα ψητό… Η Πρωτοχρονιά στη δική μου μνήμη είναι «πανσέτες» καλοψημένες με εξαιρετικές σάλτσες και υπέροχες μεσσηνιακές μουστάρδες.
  Σε φοβίζει ότι η μαγειρική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει λίγο «μόδα», π.χ. με εκπομπές σόου στην τηλεόραση… Πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση να χαθούν παραδοσιακές συνταγές;
Δε νομίζω ότι θα χαθούν ποτέ οι παραδοσιακές συνταγές, γιατί όλοι έχουμε στο μυαλό μας τη γεύση που εμείς επιθυμούμε, και εκεί θέλουμε να φτάσουμε. Μπορούμε να πάρουμε ιδέες από τις χιλιάδες εκπομπών που βλέπουμε καθημερινά, αλλά πάντα εμείς καθορίζουμε το αποτέλεσμα. Κατά κάποιον τρόπο, μπορώ να πω, λοιπόν, ότι δε με φοβίζει.
Από την άλλη, όμως, στεναχωριέμαι, γιατί όπως συμβαίνει όταν κάτι γίνεται «μόδα», όπως η μαγειρική αυτή την περίοδο, όταν όλο αυτό τελειώσει, θα μείνουν λίγοι που το αγαπάνε πραγματικά. Από τη μια, αυτό είναι καλό. Από την άλλη, στενοχωριέμαι για τα νέα παιδιά που βλέπουν αλλιώς τα πράγματα στην τηλεόραση και τελειώνοντας μια σχολή και μπαίνοντας για δουλειά απογοητεύονται, καθώς συνειδητοποιούν πως δεν είναι όπως τα φαντάζονταν…
Το «μυστικό», όπως σε όλα τα επαγγέλματα, είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις.
IMG_20160326_182112.jpg
  Τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει την πραγματική της αξία η ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό;
Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, καθώς οι μεμονωμένες κινήσεις δεν επαρκούν. Το κυριότερο, χρειάζεται όλοι όσοι ασχολούνται με το χώρο της κουζίνας, είτε είναι σεφ, είτε επιχειρηματίες, είτε δημοσιογράφοι, να «αγαπήσουν»  και να «αναδείξουν» τον πλούτο των ελληνικών προϊόντων. Να «διαφημίζουν» παντού αυτά τα προϊόντα μέσα στις συνταγές και να επιμείνουν σ’ αυτό. Η ελληνική γη είναι ένας «θησαυρός» στα χέρια μας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Δυστυχώς, και η ελληνική γαστρονομία, τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκε λίγο «άναρχα» και όχι με αλληλεγγύη…
 Η άποψή σου για τη Μεσσηνιακή Γαστρονομία;
Η περιοχή μας είναι ένας πραγματικός «θησαυρός» και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον πλούτο. Όπως ισχύει και για την ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, και η ανάδειξη της Μεσσηνίας ως γαστρονομικού προορισμού προϋποθέτει σύμπνοια μεταξύ τοπικών φορέων και ιδιωτών. Βρέθηκα τον περασμένο Μάιο στο «Tinos Food Paths». Εκεί, οι επαγγελματίες της Τήνου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αποφάσισαν να αναδείξουν τα «γαστρονομικά μονοπάτια» του νησιού τους, και να καλέσουν τον κόσμο να επισκεφτεί το πανέμορφο νησί και ως γαστρονομικό προορισμό, εκτός του θρησκευτικού τουρισμού. Όλοι μαζί ενωμένοι δημιούργησαν μια θαυμάσια εκδήλωση, που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, δημιουργώντας γεύσεις 100% ελληνικές, προερχόμενες από την περιοχή τους.
Οι συνεργασίες είναι «μονόδρομος» και για τη δική μας περιοχή… Πρέπει, αν θέλουμε πραγματικά να εκμεταλλευτούμε το «θησαυρό» της μεσσηνιακής γης, να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές και να εργαστούμε όλοι μαζί πάνω σ’ αυτό.
Θεωρώ εξαιρετική και τη βοήθεια που προσφέρει το «Σχολείο Τουρισμού», που προτάσσει τις συνέργειες και αναδεικνύει τη Μεσσηνιακή Κουζίνα. Επίσης πολύ σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες ανάδειξης της μεσσηνιακής κουζίνας από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου» στην “Costa Navarino”. Άμεσος δικός μου στόχος είναι η δημιουργία ενός “Project” με σεμινάρια «Μεσσηνιακής κουζίνας» σε μεγάλες εταιρείες. Θα ζητήσω τη βοήθεια τόσο τοπικών φορέων όσο και Μεσσήνιων επιχειρηματιών, αλλά είμαι αποφασισμένη να το προχωρήσω… Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλους να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της περιοχής μας.
  Όταν ακούς τη λέξη Μεσσηνία, ποιο φαγητό έρχεται στη μνήμη σου;
Αν η Μεσσηνία ήταν φαγητό, κι αυτό πρέπει να γίνει «brand» της, θα ήταν ο καγιανάς… Φρέσκο αυγό, κατακίτρινο σαν το φεγγάρι, σαν το ηλιοβασίλεμά μας, με ντομάτα κατακόκκινη, «παθιάρικη», όπως είναι όλη η Καλαμάτα, ένα υπέροχο κομμάτι λουκάνικο με πορτοκάλι και λίγη σφέλα… Ένα πιάτο που σερβίρεις από το πρωινό μέχρι το δείπνο. Που μπορεί να το δοκιμάσει ο πιο απλός μέχρι και ο πιο περίεργος επισκέπτης. Ένα πιάτο που πρέπει να υπάρχει παντού. Αντί, λοιπόν, να δίνουμε “scramble eggs”, θα πρέπει να δίνουμε έναν καγιανά σε διάφορες μορφές!
  Κι αν η Μεσσηνία ήταν γλυκό;
Θα ήταν σίγουρα «Δίπλες». Δίπλες χρυσοτηγανισμένες, με υπέρλαμπρες σταγόνες μελιού και στολισμένες από κανέλα…
 Του Κώστα Γαζούλη 
  -Συνταγές της Γεωργίας Κουτσούκου μπορείτε να βρείτε στο bostanistas.gr

*** Χώρος προβολής μεσσηνιακών προϊόντων στο ιστορικό Δημαρχείο 
Η υλοποίηση της παρακάτω απόφασης, εκτός από επαινετικά σχόλια, δείχνει και το πόσο έχει καθυστερήσει η Καλαμάτα σε θέματα γαστρονομικής επικοινωνιακής πολιτικής. Σύμφωνα, όμως, και με την παροιμία, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μαζί με αυτό ας προκαλέσει ο καινούργιος χώρος τις αλλαγές που απαιτούνται να κάνουν τα τοπικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο θέμα της προβολής των προϊόντων του τόπου μας. Η Μεσσηνία παράγει τα πάντα κι αυτό πρέπει να το επιδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία…
Σύμφωνα, λοιπόν, με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας: «Ένα χώρο προβολής των μεσσηνιακών ποιοτικών προϊόντων ετοίμασε ο Δήμος Καλαμάτας, στο ιστορικό Δημαρχείο και την ανατολική πλευρά του ισογείου, έναντι του Γραφείου Τουριστικής Υποστήριξης.
Ο χώρος αυτός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2018, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και θα προβάλλει τα ποιοτικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.
Σκοπός είναι να συνδυασθεί ο χώρος προβολής των τοπικών προϊόντων με το παρακείμενο Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης, που καταγράφει μεγάλη επισκεψιμότητα, καθώς μέσα σε μόλις 6 μήνες έχει υποδεχθεί πάνω από 13.000 άτομα από 50 χώρες.
Με επιστολή του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ζητεί από επιχειρηματίες να εφοδιάσουν το εκθετήριο με τα προϊόντα τους, τα οποία επιθυμούν να προβληθούν. Η διάθεση του χώρου θα γίνει ύστερα από κλήρωση και η έκτασή του εξαρτάται από τον αριθμό των αιτήσεων που θα κατατεθούν.
Στόχος είναι να αποτελέσει ο χώρος αυτός σημείο προβολής και προώθησης των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά στην ελληνική και διεθνή αγορά μέσω των τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή μας». Α.Π.

*** 8ο ανάμεσα στα 19 αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη αύξηση το 2017 το αεροδρόμιο της Καλαμάτας 
Το τελευταίο στατιστικό δελτίο του επιστημονικού τμήματος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE INTELLIGENCE) για τις αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, για το μήνα Νοέμβριο, κάνει ακόμα πιο επιτατικό το ερώτημα για το μέλλον του αερολιμένα της Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος".
Κι αυτό, γιατί μπορεί οι αριθμοί να μην εντυπωσιάζουν σε σχέση με άλλα αεροδρόμια, αλλά η τάση είναι συνεχώς αυξητική. Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα στην Καλαμάτα ο αριθμός των αφίξεων έφτασε στις 1.007 έναντι 983 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Στο 11μηνο του 2017 ο αριθμός είναι συνεχώς αυξητικός. Λίγο πριν κλείσει η χρονιά το αεροδρόμιο δέχτηκε 121.609 αφίξεις έναντι 107.774 το 2016, ήτοι υπάρχει μια συνολική αύξηση της τάξης του 12,8%, θέση που το κατατάσσει 8ο ανάμεσα στα 19 αεροδρόμια της χώρας!
Αναλυτικά, οι καλύτεροι μήνες για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας το τρέχον έτος ήταν ο Ιανουάριος (αύξηση 76,8%), ο Μάρτιος (16,8%), ο Μάιος με αύξηση 21,6% και ο Αύγουστος, που υπήρξε αύξηση 26,2% έναντι του 2016.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν αφορμή για το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά το μέλλον του. Πάντως, από τις τελευταίες δηλώσεις που έχουν δει το φως της επικαιρότητας, φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αναβάθμιση του αεροδρομίου σε συνεργασία με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κάτι που είχε εξαγγείλει με τον πλέον επίσημο τρόπο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.
Βέβαια, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει ακόμα και η δημιουργία ΣΔΙΤ, αλλά όπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη μάλλον υποχωρεί…
 Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** 'ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ' της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ! Πιστοί στον Αγώνα ΥΠΕΡ του 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ'...

~ Με αφορμή την επανεμφάνιση στην επικαιρότητα του Σκοπιανού και την ενδεχόμενη λύση του ζητήματος, με χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, καλό είναι να θυμηθούμε τη στάση που τήρησε η ελληνική Αριστερά, διαχρονικά.
Η περίοδος από το 1989 και μετά είναι σχετικά γνωστή, τι συνέβαινε όμως πριν την κατάρρευση του Παραπετάσματος;
Η άποψη ότι υπάρχει μακεδονικός λαός ή μακεδονικό έθνος, ανεξαρτήτως του εάν υφίσταται ή όχι κράτος με το ίδιο όνομα, ότι Έλληνες και Μακεδόνες είναι δύο διαφορετικές ιστορικές εθνότητες με παροντικούς εκπροσώπους των τους δύο αντίστοιχους λαούς, τον ελληνικό και τον μακεδονικό, διατρέχει τη θεωρητική σκέψη της ελληνικής Αριστεράς εδώ και έναν αιώνα. Ανάλογα την περίοδο η άποψη αυτή εξεφράσθη και κομματικά, επισήμως δηλαδή, άλλες φορές απλά δεν προβαλλόταν, ωστόσο πάντα υπήρχε.
Μάλιστα τα τελευταία τριάντα χρόνια ευδοκιμεί μέσα στη λεγόμενη διανόηση της ελληνικής ανανεωτικής Αριστεράς η άποψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει μακεδονική μειονότητα που ομιλεί τη μακεδονική γλώσσα και έχει μακεδονική εθνική συνείδηση κι ακόμη ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μειονότητα – και όχι μόνον αυτή – και να σεβαστεί έμπρακτα, π.χ. μέσω της εκπαίδευσης, τα πολιτισμικά και γλωσσικά της δικαιώματα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα αυτά προκύπτουν από την αντίληψη που έχει η Αριστερά για τις έννοιες Έθνος, Σύνορα, αυτοπροσδιορισμός κλπ. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την αποδομητική αντίληψη της Ιστορίας (που τόσο λατρεύει η Αριστερά), οι ιδέες περί έθνους και εθνότητας είναι σχετικά πρόσφατες στην ιστορική εξέλιξη. Δεν τίθεται, επομένως, ζήτημα συνέχειας του έθνους, ούτε βιολογικής, ούτε πολιτισμικής.

Η παράδοση και η συνέχειά της επινοούνται, είναι εργαλεία πολιτικής για το παρόν και το μέλλον, και όχι αντικειμενικές ιστορικές καταστάσεις. Έτσι οι Μακεδόνες της ΦΥΡΟΜ έχουν εξίσου δικαίωμα στην επινόηση μιας καταγωγικής συνέχειας από την αρχαία Ελλάδα και τη Μακεδονία, όπως και οι Έλληνες.
Η συγκεκριμένη σχολή σκέψης δεν μπαίνει καν στον κόπο να εξετάσει αν οι ισχυρισμοί περί πολιτισμικής (τουλάχιστον) συνέχειας τεκμηριώνονται ή όχι ιστορικά.
Έθνη, παράδοση και συνέχεια είναι κοινωνικές κατασκευές, τίποτε περισσότερο. Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό σκεφτείτε τη στάση σε θέματα φύλου. Αισθάνεσαι γυναίκα ενώ είσαι άντρας; Tότε είσαι γυναίκα ασχέτως βιολογίας, διότι το φύλο είναι κοινωνικό κατασκεύασμα. Χονδροειδές το παράδειγμα αλλά θεωρούμε πως γίνεται αντιληπτή η πλάνη της Αριστεράς και ιδίως της λεγόμενης Ανανεωτικής.
Κοινώς  η παράδοση είναι επινοημένη και τα έθνη είναι απλά φαντασιακές κοινότητες, ιδέες (και μάλιστα βρίσκονται σε πλάνη) περί κοινών χαρακτηριστικών μεταξύ των μελών μιας υποτιθέμενης εθνότητας, και όχι πραγματικές καταστάσεις συνέχειας και κοινότητας γνωρισμάτων. Αφού λοιπόν η παράδοση είναι φανταστικό κατασκεύασμα, μία επινόηση δηλαδή, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, κατά πώς επιθυμεί.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
Το όνομα «Μακεδονία» (Macedonia, Mazedonien) έχει ήδη επικρατήσει διεθνώς και, όπως φαίνεται, ο χρόνος δεν λειτούργησε υπέρ της ελληνικής θέσης. Φαίνεται πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για επίλυση ενός ζητήματος που δεν εμφανίστηκε το 1990, απλά κρυβόταν υπό το όνομα Γιουγκοσλαβία.
Στο παρόν τώρα. Η ελληνική Αριστερά την υποχώρηση στο όνομα Μακεδονία, με όποιον τρόπο κι αν υποχωρήσουμε, θα την παρουσιάσει όχι ως ήττα της Ελλάδας, αλλά ως ήττα του ελληνικού Εθνικισμού. Θα ακούσουμε πράγματα, όχι πρωτόγνωρα, από αριστερά χείλη. Μην παραξενευτείτε αν ακούσετε κι από Αριστερά χείλη (όχι κυβερνητικά ίσως αλλά σίγουρα κοινοβουλευτικά της πλειοψηφίας) πως ο ελληνικός Εθνικισμός εμπόδιζε για δεκαετίες την ανάπτυξη αγαθών σχέσεων με τη γειτονική χώρα με τη μέχρι τώρα άρνησή του να της αναγνωρίσει το δικαίωμα να ονομάζεται όπως αυτή επιθυμεί και να θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο του Μεγαλέξανδρου.
Η τράπουλα έχει στηθεί. Είναι σημαδεμένη και οι Έλληνες πολίτες ‘παίζουν’ ένα χαμένο παιγνίδι.  Μακάρι να κάνουμε λάθος.
 Του Αρχισυντάκτη.

*** ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΤΡΑΜΠ! Τώρα ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ υπέρ του ΙΣΡΑΗΛ...

~  Η υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας Σάντρα Χόβελ δήλωσε πως η απόφαση της χώρας της να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ είναι αμετάκλητη, παρά τις επικρίσεις που έχει προκαλέσει.
 «Είναι μία ήδη ειλημμένη απόφαση, η οποία είναι αμετάκλητη και δεν πρόκειται να ανακληθεί», διαβεβαίωσε η Χόβελ τους δημοσιογράφους που υποδέχθηκε στο Εθνικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια της τελετής για την 21η επέτειο από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα (1960-1996).
 Η υπουργός διεμήνυσε πως η κυβέρνησή της θεωρεί λήξαν από την πλευρά της το θέμα που προέκυψε με τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν εντός κι εκτός της χώρας, για την απόφαση του προέδρου Τζίμι Μοράλες να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της χώρας.
 Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

*** ΦΡΙΚΗ στη ΧΙΟ!ΑΛΓΕΡΙΝΟΙ επιχείρησαν ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ 12χρονη;..

~ Μια συγκλονιστική καταγγελία, φέρνει στο φως ο "Πολίτης της Χίου".
 Η μητέρα ενός 12χρονου κοριτσιού βρίσκονταν σ' ένα κατάστημα του νησιού. Βγαίνοντας έξω το μικρό κορίτσι της είπε ότι δυο αλλοδαποί την πλησίασαν κι ο ένας από τους δυο την πρόσφερε χρήματα. «I give you dollars to buy you», ανέφερε στη μητέρα της η μικρή ότι της είπε. Της περιέγραψε μάλιστα τους δυο άνδρες.
 Η μητέρα κινήθηκε αμέσως στην Αστυνομία για να καταγγείλει το περιστατικό, σύμφωνα όμως, με τα λεγόμενα της, διαπίστωσε όμως απροθυμία ακόμα και στην καταγραφή του. «Μου έλεγαν να φύγω και να πάω την επόμενη μέρα. Συμβουλεύτηκα αμέσως δικηγόρο και επέμεινα. Η στάση μου τους υποχρέωσε να πάρουν στοιχεία από την κόρη μου και μέσα σε ένα τέταρτο συνέλαβαν δυο άτομα. Το παιδί μου αναγνώρισε τον έναν από τους δύο, αυτός που της έκανε την πρόταση να τη χρηματίσει», δηλώνει η μητέρα στον "Πολίτη Χίου", η οποία χρειάστηκε να παραμείνει 4 ώρες στην Αστυνομική Διεύθυνση.
 Τον 27χρονο Αλγερινό πρόδωσε το μαύρο μπουφάν, η ουλή στο μέτωπο και το μαύρο τσαντάκι που κρατούσε με αποτυπωμένη τη σημαία της Αγγλίας. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν άμεσα. Κατά τη μεταφορά του με το περιπολικό ο 27χρονος «ξεφορτώθηκε» σακούλα με μικροποσότητα κάνναβης, την οποία έκρυψε κάτω από το πατάκι του αστυνομικού οχήματος. Η ποσότητα εντοπίστηκε και εις βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, αλλά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όπως προσέθεσε πριν λίγο στον "Πολίτη Χίου" ο αστυνομικός διευθυντής, παρόλο που η παραπομπή για το συγκεκριμένο αδίκημα δεν γράφηκε στο επίσημο δελτίο Τύπου της Αστυνιομίας.
 Με εντολή Εισαγγελεως ορίστηκε τακτική δικάσιμος και ο 27χρονος αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο συνελήφθη εκ νέου από την Αστυνομία και κρατείται στο κρατητήριο για επαναπροώθηση, καθώς έχει λάβει και δεύτερη απορριπτική απόφαση στο αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει.
 Πηγή: politischios.gr

***  Την Κυριακή συντονιζόμαστε όλοι στον ΣΚΑΙ! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα αποκαλύψει πολλά στον Γ. ΑΥΤΙΑ...

~ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  θα εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στην τηλεόραση του Σκάι την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα σχολιάσει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα και θα μιλήσει για ζητήματα που κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει.
Μη χάσετε την εκπομπή "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" την Κυριακή 31/12/2017.

*** Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι, είναι και ΑΝΟΗΤΟΙ! Ιστορικά αναλφάβητος ο Μάρδας

~ Τη δική του άποψη για το Σκοπιανό εξέφρασε ο Δημήτρης Μάρδας, ωστόσο, μάλλον δεν ήταν και πολύ καλά διαβασμένος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών πρότεινε τα Σκόπια να μετονομαστούν σε «Δακία»:
«Το θέμα πρέπει να κλείσει. Αν δείτε παλαιούς χάρτες σε παλαιότερα μουσεία θα βρείτε τον όρο (σ.σ Δακία) στην περιοχή».
«Η χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια ιστορικά είναι απαράδεκτη και αυτό αποδεικνύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Πρέπει στο θέμα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που να διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ας εξηγήσει κάποιος στον κο Μάρδα ότι η Δακία ναι μεν υπάρχει σε παλαιούς χάρτες, αλλά σε άλλη περιοχή. Επρόκειτο για μια μεγάλη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη σημερινή βορειοκεντρική και δυτική Ρουμανία.

*** Αυτά είναι τα ΒΙΝΤΕΟ για τα Σκόπια που θέλει να ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ο Στ. Θεοδωράκης...

~ Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του Ποταμιού και πρώην υποψήφιος για την αρχηγία του νέου “κινήματος” της κεντροαριστεράς, κάποτε είχε κάνει μια εκπομπή στην οποία συνομίλησε και παρουσίασε τις θέσεις του Ουράνιου Τόξου, του κόμματος δηλαδή των ψευτο-”Μακεδόνων” Σκοπιανών, χωρίς φυσικά τον αντίλογο της Ελληνικής πλευράς.
Πρόκειται για μια εκπομπή η οποία έχει εξαφανιστεί στην Ελλάδα, όμως στα Σκόπια την έχουν κάνει σημαία.
Αυτός είναι ο άνθρωπος που σήμερα ως πολιτικός αρχηγός ηγείται κόμματος στην Ελλαδική βουλή. Απολαύστε τον “ταγό” του έθνους επί τω έργω...:

*** Συναγερμός στο Α.Τ. Ομόνοιας! Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στις τουαλέτες...

~  Συναγερμός σήμανε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου βρέθηκε νεκρή μια γυναίκα μέσα στις τουαλέτες.
 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για μια 28χρονη Ρομά. Η νεαρή γυναίκα εμφανίστηκε στο Τμήμα, ισχυριζόμενη ότι είχε χάσει μέσα στο κτίριο την ταυτότητά της και ρωτούσε τους αστυνομικούς αν την βρήκαν. Κάποια στιγμή ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Ύστερα από ώρα, οι αστυνομικοί την βρήκαν νεκρή.
 Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και ιατροδικαστής, ο οποίος εξέτασε το πτώμα και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια. Τα αίτια θανάτου θα διευκρινιστούν από τη νεκροτομή που θα γίνει το Σάββατο.
 Σημειώνεται ότι η 28χρονη, όπως εξακριβώθηκε, είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν δύο φορές στο Δαφνί λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.
 Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έστειλε κλιμάκιο στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, με εντολή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ερευνηθούν όλες οι εκδοχές, ωστόσο την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ για το newsit

*** ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΑΡΕΛΙΑ! Μεγάλος ΜΑΓΚΑΣ και φέτος...

~ Για ακόμη μια χρονιά, η εταιρεία "Καρέλιας Α.Ε." επέλεξε να παρέχει υψηλής αξίας δώρα σε κάθε εργαζόμενό της.
Όπως ανακοινώθηκε αρχικά στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της επιχείρησης για τις επιπλέον παροχές στους εργαζόμενους στην καπνοβιομηχανία, ως ευχαριστήριο για την προσφορά τους στην εταιρεία το 2017, η εταιρεία θα δωρίσει το πόσο των 500.000 ευρώ σε κοινωφελείς φορείς.
 Όσον αφορά στα δώρα του Καρέλια προς τους εργαζόμενους του, η ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι 1000 ευρώ καθαρά για κάθε υπάλληλο. Προβλέπεται και επίδομα παρουσίας, ύψους 850 ευρώ για κάθε υπάλληλο που δεν έλειψε ούτε μία ημέρα απο την δουλειά του, στην διάρκεια του 2017.
 Το εφάπαξ βοήθημα
Αναλόγως του ύψους των αποδοχών τους, βάσει τριών βαθμίδων, οι εργαζόμενοι θα πάρουν εφάπαξ βοήθημα απο 300 ως 1.000 ευρώ.
 Αναλυτικά:
Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από €2.501 και πάνω, θα λάβουν πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.000,00 καθαρά.
Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές €1.701 έως €2.500, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €300 ευρώ καθαρά.
Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.201 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500 καθαρά.
 Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, 8.500 ευρώ πήρε ως δώρο η τυχερή υπάλληλος, εργαζόμενη στην παραγωγή, που βρήκε το φλουρί στην βασιλόπιτα που κόπηκε για όλο το προσωπικό. Επιπλέον, μοιράστηκαν και αρκετοί λαχνοί σε εργαζόμενους, ο καθένας εκ των οποίων αντιστοιχούσε σε 800 ευρώ.  NEWSIT

***  Πέθανε ο Σταύρος... 
Μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία  στην πόλη της Καλαμάτας ήταν ο Σταύρος Θεοδωρακόπουλος,
Ένας άνθρωπος που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε με το ηλεκτροκίνητο καροτσάκι να κυκλοφορεί στους δρόμους της Καλαμάτας, αλλά και να συμμετέχει σε πορείες και συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Καλό ταξίδι! 

*** Αγανάκτηση στο Δημοτικό Πάρκινγκ της Νέδοντος- Έκοβαν κουπόνια ενώ ήταν γεμάτο 
Την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατούσε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Πάρκινγκ Νέδοντος θέλησε καταγράψει επισκέπτης της πόλης σε mail που μας έστειλε:
"Σήμερα 30/12 το πρωί, λόγω της καλοκαιρίας και της μεγάλης κίνησης των καταστημάτων, το Δημοτικό Πάρκινγκ Νέδοντος (νοτίως του Δημαρχείου) ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΕΜΑΤΟ.
Κι ενώ ήταν γεμάτο, η χειρίστρια του μηχανήματος έκδοσης κουπονιών εισόδου εξέδιδε αδιάκοπα κουπόνια εισόδου, με αποτέλεσμα οι ήδη γεμάτοι διάδρομοι να μποτιλιάρονται περισσότερο από απελπισμένους οδηγούς που ματαίως περιφέρονταν προς αναζήτηση έστω μιας θέσης. 200 αυτοκίνητα μήπως και αδειάσει μια θέση.
Μποτιλιαρίσματα, κορναρίσματα, ύβρεις, κίνδυνοι ατυχημάτων, επειδή δε βρέθηκε ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ή ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ και να επιτρέπει την είσοδο μόνο, εφόσον εξερχόταν κάποιο αυτοκίνητο.
Βρέθηκα με κουπόνι χρεωμένος και εγώ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ και χωρίς να μπορώ να φύγω να αναζητήσω αλλού θέση. Και επιπλέον, να πρέπει να πληρώσω όταν φύγω!
Όταν διαμαρτυρήθηκα στο φυλάκιο γιατί συνεχίζουν να κόβουν κουπόνια, αντί να βγει ένας (ήταν τρεις εκεί) και να μπλοκάρουν την είσοδο, μου έδειξαν μια πινακίδα χιλιοσκισμένη που έγραφε «πλήρες», και ενώ μιλούσαν με εμένα
συνέχιζαν να εκδίδουν κουπόνια!
Κουπόνια χωρίς αντίκρισμα!
Έτσι θέλουμε τους επισκέπτες στην πόλη μας; Σαν ζώα; Μόνο να πληρώνουν χωρίς αντάλλαγμα;
Δηλαδή, μπήκες στο πάρκινγκ, τώρα βρες την άκρη μόνος σου;".

***


*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Παρασκευή 29-12-2017  Στο  Ευρωμπάσκετ  :
~ ΚΙΜΚΙ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   65-79 , (32-36) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 15-25 ,17-1125-21 , 8-22 .- ^
~ ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ -ΜΠΑΡΜΠΕΡΓΚ  69-58 , (29-38) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 15-18 , 14-20 , 15-10, 25-10 .- ^
~ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ -ΤΣΣΚΑ Μ  81-90 , (48-51) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 26-18 , 22-33 , 24-19 , 9-20 .- ^
~ ΜΙΛΑΝΟ -ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  88-91 ,(40-45) .- ^
Τα δεκάλεπτα :15-29 , 25-16 , 20-16 , 28-30 .- ^

***   Πέμπτη 28-12-2017  Στο  Ευρωμπάσκετ :
 ~ Φενέρμπαχτσε - Ρεάλ Μαδρίτης  77-79 ,(36-37) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 17-10 , 19-27 , 25-25 , 16-17 .- ^
 ~ Ζάλγκιρις - Ολυμπιακός  74-68 ,(36-38) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 22-19 , 14-19 , 12-15 , 26-15  .- ^
 ~ Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ουνικάχα Μάλαγα  78-89 ,(47-39) .-^
Τα δεκάλεπτα : 22-19 , 25-20 , 11-22 , 20-28 , .- ^
 ~ Βαλένθια - Παναθηναϊκός  67-63 ,(32-32) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 12-17 , 20-15 , 16-16 , 19-15  .- ^

***  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε 15 αγωνιστικές       
ΤΣΣΚΑ Μόσχας      12-3 *  
Ολυμπιακός        11-4 *
  Παναθηναϊκός       10-5 *
Ζαλγκίρις Κάουνας   10-5 *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Φενέρμπαχτσε      9-6  *
Ρεάλ Μαδρίτης     9-6  *   
Κίμκι             8-7  *              
Μακάμπι Τελ Αβίβ  8-7  * 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~      
Μπασκόνια         7-8  *

Ουνικάχα  Μάλαγα  7-8  *
Μπάμπεργκ         6-9  *         
Ερυθρός Αστέρας   6-9  *     
 ~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπαρτσελόνα       5-10 *     
Αρμάνι Μιλάνο     4-11 *

Αναντολού Εφές    4-11 *        
Βαλένθια          3-12 *                 
     
***    Στο  Ευρωμπάσκετ αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:

  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .-
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός
15.- 28-12-2017 , ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ      εντός
17.- 11-01-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ         εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ παρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός
15.- 28-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ      εντός
17.- 12-01-2018 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ    εκτός

  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** Για τη 10η αγωνιστική στην Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ :
Σάββατο 30-12-2017 :
ΛΑΥΡΙΟ-ΠΑΟΚ   90-72 , (48-35) .-
Τα  δεκάλεπτα : 19-15 , 29-20 , 20-19 ,  22-18  .-
ΑΕΚ Αθηνών - Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΣ ΦΑΡΟΣ   106-79 ,(58-32) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 33-22 , 25-10 ,  27-27 , 21-20 .-
ΑΡΗΣ  Θεσσαλονίκης-ΤΡΙΚΑΛΑ  82-63, (44-34) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 24-13 , 20-21, 22-11 , 16-18 .-
ΡΕΘΥΜΝΟ-ΚΥΜΗ     83-73,(40-39) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-22 , 17-17 , 19-15 , 24-19 .-^
ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας - ΠΡΩΜΥΘΕΑΣ  Πάτρας 78-71 , (35-31) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-18 , 18-13 ,16-17 , 27-23 .- ^
Κυριακή 31 -12-2017 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Τα  δεκάλεπτα :
ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Τα  δεκάλεπτα :

*** Λύθηκε η συνεργασία της Καλαμάτας με τον Ζαλίκα! 
Η τελευταία προπόνηση της Καλαμάτας για το 2017 ήταν σήμερα τελευταία και για τον προπονητή, Νίκο Ζαλίκα!
Μετά το πρωινό δίτερμα που έγινε στο γήπεδο του Ασπροχώματος με την δεύτερη ομάδα, ο έμπειρος τεχνικός αποχαιρέτισε τους παίκτες και τους συνεργάτες στο τεχνικό τιμ και τη διοίκηση.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε στο μεταίχμιο των διοικητικών αλλαγών που θα ακολουθήσουν μετά την παραίτηση του προέδρου, Σταύρου Παπαδόπουλο και απομένει να ξεκαθαρίσουν.
Αγωνιστικά, μετά το ρεπό της Πρωτοχρονιάς οι ποδοσφαιριστές θα επιστρέψουν την Τρίτη για την επανέναρξη της προετοιμασίας για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και τον αγώνα με το Λεωνίδιο (7/1), με τον συνεργάτη του κ. Ζαλίκα, Έλβιο Μάνα να παραλαμβάνει προσωρινά τη σκυτάλη και τον γυμναστή Γιώργο Κατσούλη να παραμένει επίσης στη θέση του. Χ.Ε.

*** Αλλάζουν οι τιμές στα διόδια του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη – Καλαμάτα 
Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη» (νόμος 3559/2007, όπως διαμορφώθηκε και ισχύει), από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Ιανουαρίου 2018 προς Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 (ώρα 00:00 της 8/1/2018), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του Έργου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2018.
Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή, και μετά από τέσσερα συνεχή έτη μειώσεων, προκύπτουν μικρές αυξήσεις τιμών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στους παρακάτω πίνακες. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) δεν επηρεάζονται (λόγω στρογγύλευσης) και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2017.
 
*** Κάθετη σήμανση στην Καλαμάτα
 
Συμβάσεις με τους αναδόχους υπέγραψε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, για την προμήθεια ειδών οδικής σήμανσης. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η κάθετη σήμανση στην Καλαμάτα, όσον αφορά σε πινακίδες που προβλέπονται από τον ΚΟΚ, καθώς και σε αναλάμποντα κίτρινα φανάρια, τα οποία θα εγκατασταθούν σε κρίσιμες διασταυρώσεις της πόλης μέσα στον Ιανουάριο.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι διασταυρώσεις Θεμιστοκλέους και Μακεδονίας, Φαρών και Μαυρομιχάλη, Κανάρη και Βασιλέως Κωνσταντίνου κ.ά..
Επιτέλους! Η Δημοτική Αρχή, έπειτα από εκατοντάδες και δικά μας σχόλια, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτονόητες πρωτοβουλίες. Ακόμα κι έτσι, ακόμα και τόσο αργά, είναι μια πολύ θετική κίνηση.  Α.Π. 
 
*** Με καλό καιρό μας αποχαιρετά το 2017
 
Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και τραγούδια της εορταστικής περιόδου είπαν χθες στο δήμαρχο Καλαμάτας τα μέλη της παιδικής χορωδίας του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους και τους ιθύνοντες του Συλλόγου.
Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τους επισκέπτες, έδωσε ευχές για καλή νέα χρονιά και πρόοδο και τόνισε την πολύ καλή συνεργασία Δήμου Καλαμάτας και Συλλόγου Βέργας, ο οποίος συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και θα φροντίζει το αλσύλλιο του Αλμυρού.
Επίσης, μεικτή χορωδία, αποτελούμενη από σμηνίτες της 120 ΠΕΑ και στρατιώτες του 9ου Συντάγματος Πεζικού, επισκέφθηκε χθες το Δημαρχείο. Οι στρατευμένοι νέοι τραγούδησαν στο δήμαρχο το «Έλατο» και έψαλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Στους στρατιώτες προσφέρθηκαν κεράσματα.   Α.Π. 
 
*** Επίσκεψη στο Δημαρχείο του Βασίλη Ζαμπούνη
 
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε προχθές ο Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργο-οικονομολόγος και εκδότης με 38ετή εξειδίκευση στην ελιά και το ελαιόλαδο, ο οποίος συναντήθηκε με το δήμαρχο. Ο Β. Ζαμπούνης προσέφερε τιμής ένεκεν στον Π. Νίκα ένα νέο πόνημα 700 σελίδων, με τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια ελαιοκομίας – Το ελαιόλαδο».
Στο βιβλίο αυτό, 37 ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καλύπτουν όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα του ελαιολάδου σε 700 έγχρωμες σελίδες, τις οποίες κοσμούν εκατοντάδες φωτογραφίες, με τη συμβολή του φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή.
Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της GAIA Επιχειρείν και το συντονισμό – επιμέλεια είχε ο Βασίλης Ζαμπούνης της Άξιον Εκδοτικής.
Τη συνάντηση απασχόλησε και η προβολή των ποιοτικών προϊόντων της Μεσσηνίας, της βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ και του ελαιολάδου Καλαμάτα ΠΟΠ. 
 
*** Ντίνα Νικολάκου: «Αισιόδοξο και το 2018 για το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου»
 
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 989 και την εκπομπή του δημοσιογράφου Χάρη Ντιγριντάκη έδωσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Νικολάκου, όσον αφορά στις αφίξεις του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλος».
Η κα Νικολάκου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, γιατί αποδεικνύεται ότι η σκληρή δουλειά και η συνεργασία μας για μια ακόμη φορά κατατάσσουν το Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλος” στα πρώτα αεροδρόμια της χώρας σε αύξηση αφίξεων.
Η προσπάθειά μας, σε συνεργασία με την Aegean και την TEMES, για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, αλλά και οι συνδυασμένες δράσεις προβολής της Πελοποννήσου σε όλα τα διεθνή γεγονότα, έχουν βάλει την Πελοπόννησο στους προορισμούς που παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση των δεικτών που αφορούν στον τουρισμό. Και το 2018, δουλεύοντας σκληρά και ακόμη πιο στοχευμένα, θα προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο για την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος».
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισήμανε η κα Νικολάκου, «υπάρχει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Πελοπόννησος καθιερώνεται ως ένα σημαντικός προορισμός.
Η Περιφερειακή Αρχή έχει εκφράσει καθαρά την άποψη της ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Καλαμάτας και έχει καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση. Παράλληλα, παραμένει ως βασικό αίτημά μας προς τη κυβέρνηση η παράλληλη  χρήση και ως πολιτικού low cost και cargo αεροδρομίου του αεροδρομίου της Τρίπολης, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας».
 
***  «Παγωμένος» ο τζίρος των εμπόρων τα Χριστούγεννα στη Μεσσηνία
 
Με… παγωμένη αισιοδοξία βλέπει ο εμπορικός κόσμος της Μεσσηνίας τον τζίρο των Χριστουγέννων, περιμένοντας καλύτερες ημέρες σήμερα και αύριο, ενώ υπολογίζουν και στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με προέδρους, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και της Ομοσπονδίας και αποτύπωσε την κατάσταση που διαμορφώθηκε:
  Καλαμάτα
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, είδε το ποτήρι μισογεμάτο. Βέβαια, στις εκτιμήσεις της σημείωσε ότι δεν υπήρξε και καμία τρομερή αύξηση, αλλά το πρόσημο ήταν θετικό.
«Υπήρξαν αρκετά μαγαζιά που δούλεψαν ικανοποιητικά τα Χριστούγεννα και ευελπιστούμε ότι το διήμερο της Πρωτοχρονιάς τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Δε θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να κλαιγόμαστε, αλλά ούτε και να πετάμε στα σύννεφα. Η Καλαμάτα δέχτηκε επισκέψεις και από τις γύρω πόλεις στις γιορτές (Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Σπάρτη) και γενικά υπήρξε ένα θετικό κλίμα.
Ελπίζουμε, βέβαια, και στις χειμερινές εκπτώσεις, όπου θα υπάρξουν εντυπωσιακές τιμές και οι πολίτες ελεύθεροι πλέον από φόρους που θα πρέπει να αποδώσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Γνωρίζουμε ότι οι αγορές θα είναι μετρημένες, αλλά θεωρούμε ότι η αγορά θα κινηθεί πολύ καλύτερα», σχολίασε.
Σε ερώτησή μας για το μέτρο των 120 δόσεων, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δικλείδες και ασάφειες, που αποτελούν τροχοπέδη για τον ελεύθερο επαγγελματία.
  Μεσσήνη
Αν στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας τα πράγματα στην αγορά ήταν μουδιασμένα, τι να πει και η περιφέρεια του νομού; Σύμφωνα με το μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, Μάριον Παναγιωτοπούλου, υπήρξε μια επισκεψιμότητα στη Μεσσήνη, αλλά όχι τέτοια που να αφήσει ικανοποιημένους τους εμπόρους. Όπως σημείωσε, σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας ήταν οι οφειλές σε εφορία, ταμεία και οι λοιπές υποχρεώσεις. Πάντως, με τη σειρά της ευελπιστεί ότι το διήμερο της Πρωτοχρονιάς και η περίοδος των εκπτώσεων μπορούν να αλλάξουν προς το θετικότερο το κλίμα.
Για το θέμα των 120 δόσεων, σημείωσε ότι πρόκειται για ικανοποιητική εξέλιξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γ. Τσαγκόπουλος. Αποτιμώντας το πρώτο αγοραστικό κύμα, αναφέρθηκε σε "μέτρια κίνηση", σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι "περισσότερος κόσμος ήταν στις τράπεζες παρά στα μαγαζιά".
Χαρακτήρισε κι αυτός τις διάφορες υποχρεώσεις που έπρεπε να εκπληρωθούν αρνητικό παράγοντα για την αναζωογόνηση της αγοράς, ενώ για το μέτρο των 120 δόσεων υποστήριξε ότι "επιφανειακά μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση, επί της ουσίας, όμως, δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις".
  Φιλιατρά
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Ν. Φάμπας, αποτίμησε την κατάσταση ως θετική, λέγοντας πως οι καταναλωτές κινήθηκαν με πολλή φειδώ. Αγόραζαν μόνο τα απαραίτητα, ενώ ακόμα και το… καλάθι της νοικοκυράς δε γέμισε. "Από τη στιγμή που δεν υπάρχει χρήμα διαθέσιμο, ελέω φόρων, δεν μπορείς να έχεις και μεγάλες απαιτήσεις. Έμποροι και καταναλωτές επιβιώνουμε με το… μαχαίρι στο λαιμό. Εντάξει υπήρξε κάποια κίνηση, αλλά δεν μπορεί να άφησε ικανοποιημένους τους εμπόρους", μας είπε.
Όσο για το μέτρο των 120 δόσεων, μίλησε για "παιχνίδι εντυπώσεων", χαρακτηρίζοντάς το καθαρά ως εισπρακτικό. "Σκοπός είναι να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία και όχι να ανασάνουν οι πολίτες", υποστήριξε.
  Κυπαρισσία
Το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, δεν πρόσθεσε στις δηλώσεις του περισσότερη αισιοδοξία: "Θεωρώ ότι η κίνηση ήταν υποτονική και σε καμία περίπτωση εορταστική. Όταν οι υποχρεώσεις σε κρατούν για ώρες στις τράπεζες, είναι φυσικό να μην έχει κάποιος χρήματα και μυαλό για αγορές και δώρα".
Για το θέμα των 120 δόσεων, τόνισε ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. "Ο χρεωμένος θα μείνει για πάντα χρεωμένος" ήταν το συμπέρασμα από την υλοποίησή του.
Κλείνοντας το ρεπορτάζ εκείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν η στωικότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος την κατάσταση. Ίσως να έχει διαβάσει τη ρήση του Νίτσε: "ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό"!
  ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), ο τζίρος των Χριστουγέννων φέτος καταγράφει μέση αύξηση της τάξης του 2,5%. Στα μεγαλύτερα καταστήματα, αλυσίδες και εμπορικά κέντρα, η αύξηση του τζίρου φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκτιμάται σε 5%-6%, την ώρα που σε μικρότερα καταστήματα σε περιφερειακές αγορές οι πωλήσεις κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο, ακόμη και έως 12%.
Σε απόλυτους αριθμούς, συνολικά ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Δεκέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,09 δισ. από 4,03 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016.
Όπως επισημαίνει ο εμπορικός κόσμος, ο τζίρος των Χριστουγέννων ενδεχομένως θα ήταν υψηλότερος, εάν οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν ήταν τόσες πολλές τον τελευταίο μήνα του έτους, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Αποτρεπτικά για τις αγορές των Χριστουγέννων λειτουργεί ακόμη το γεγονός ότι σε πολύ λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.
Σε ετήσια βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξημένο τζίρο στο λιανεμπόριο συνολικά το 2017, στα 42 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 41,4 δισ. ευρώ το 2016, αύξηση δηλαδή της τάξης του 1,5%.
Στοιχείο παρήγορο μεν για το λιανεμπόριο αυτό καθεαυτό, αλλά ανησυχητικό, εάν η όποια ανάπτυξη στηριχθεί ξανά αποκλειστικά στην κατανάλωση. Τα καταστήματα που προσείλκυσαν περισσότερους καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο είναι αυτά που δραστηριοποιούνται στην πώληση ειδών ένδυσης και υπόδησης, στην πώληση τροφίμων και ποτών, αλλά και τα καταστήματα μαζικής εστίασης, ακολουθούν τα βιβλιοπωλεία και εν συνεχεία τα καταστήματα παιχνιδιών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κατά την εορταστική περίοδο καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις των λεγόμενων λευκών οικιακών συσκευών (π.χ. ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία), καθώς οι μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών πραγματοποιούν συνεχώς προσφορές.
Η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκίνησε να πραγματοποιεί τις χριστουγεννιάτικες αγορές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, συνέχισε πολύ έντονα την περίοδο από 16 έως 24 Δεκεμβρίου, ενώ μόνο το 11% αποφάσισε να πραγματοποιήσει αγορές τις τελευταίες ημέρες του έτους, από 27 έως 31 Δεκεμβρίου. Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
***  Δωρεές 500.000 ευρώ σε ευαγή ιδρύματα και «μποναμάδες» άνω των 3εκ. ευρώ προς τους εργαζομένους η «Καρέλιας Α.Ε.»
 
Ανδρέας Καρέλιας : «Να καταλάβουν οι κυβερνήσεις ότι από τους ειδικούς φόρους κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι λαθρέμποροι»
500.000 ευρώ από την «Καρέλιας» σε ευαγή ιδρύματα και φορείς της πόλης – Ξεπέρασε και φέτος τα 3 εκ. ευρώ ο «μποναμάς» προς τους εργαζομένους
  Τις στέρεες βάσεις και τη θετική πορεία που καταγράφει τα τελευταία 10 χρόνια απέδειξε για ακόμα μια χρονιά η Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας», παραμένοντας ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση και πρεσβευτής της υγιούς Ελληνικής Επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, για ακόμα μια χρονιά ο πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» προς τους εργαζομένους της εταιρείας ξεπέρασε τα 3 εκ. ευρώ, ενώ η «Καρέλιας Α.Ε.» προσφέρει και 500.000 ευρώ σε «ευαγή» ιδρύματα της χώρας και φορείς της πόλης που επιτελούν φιλανθρωπικό έργο.
Τον καθιερωμένο απολογισμό της χρονιάς έκανε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της «Καρέλιας Α.Ε.», Ανδρέας Καρέλιας, παρουσία της μητέρας του Βίκυς και του αδερφού του Στάθη.
Ο κ. Καρέλιας τόνισε πως η χρονιά που πέρασε, απέδειξε και πιστοποίησε τη θετική πορεία της εταιρείας τα τελευταία δέκα χρόνια. Παρά τη μικρή πτώση στις πωλήσεις, λόγω κυρίως των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν τους πρώτους μήνες του ’17 στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η απόδοση της εταιρείας στις υπόλοιπες αγορές σημειώνει σημαντικές επιτυχίες, γεγονός που τους γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον.
STM_5541.jpg
Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση 1% στην ελληνική αγορά και σημαντική αύξηση στις πωλήσεις «Duty free» της Ελλάδος, που συνοδεύτηκε και από αύξηση των μεριδίων της εταιρείας, ενώ στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης η αύξηση ξεπέρασε το 8,5%.
Στη βουλγαρική αγορά η «Καρέλιας Α.Ε.» διατηρήθηκε στα πολύ υψηλά επίπεδα μεριδίου αγοράς στα τσιγάρα, ενώ στο λεπτοκομμένο καπνό σημείωσε σημαντικότατη αύξηση. Στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες για ακόμα μια χρονιά παρουσίασε αύξηση ύψους 7%.
Στις χώρες της Άπω Ανατολής η εταιρεία παρουσίασε άνοδο της τάξης του 24%, και 14% στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την εταιρεία είναι τα μηνύματα που ήρθαν από την πολύ σημαντική αγορά της Τουρκίας. Εκεί η «Καρέλιας Α.Ε.», παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της μείωσης του τουρισμού της γείτονος, χάρις σε στοχευμένες και κατάλληλες προωθητικές ενέργειες σημείωσε αύξηση τόσο στις πωλήσεις τσιγάρων όσο και στο μερίδιο αγοράς, ενώ ειδικά στον καπνό για στριφτό τσιγάρο παρουσίασε σημαντική αύξηση.
Γενικότερα, στον καπνό για στριφτό τσιγάρο για άλλη μια χρονιά η εταιρεία παρουσίασε αύξηση συνολικά 10% σ’ όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, ενώ στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού η αύξηση είναι διψήφια, ακόμα και τριψήφια σε κάποιες απ’ αυτές.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καρέλιας, όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν παρά τις συνεχιζόμενες δυσμενείς συνθήκες και τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Καπνοβιομηχανίες, όπως οι συνεχείς αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ανάγκασαν την εταιρεία να αλλάξει προϊόντα, ακόμα και την ονομασία αυτών.
Πρόσθεσε, δε, ότι η «Καπνοβιομηχανία Καρέλιας», στηριζόμενη στους τρεις βασικούς της πυλώνες, που είναι η ισχυρή οικονομική της διάθρωση, τα επιτυχημένα σήματά της, αλλά και η αφοσίωση και ποιότητα των εργαζομένων της, απέδειξε ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες αλλά και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που εμφανίζονται μπροστά της.
Όσον αφορά στο 2018, η εταιρεία έχει ήδη προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 15,5 εκ. ευρώ, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νομοθετικές επιταγές για τα καπνικά, οι οποίες θα ισχύσουν από το ’19, αλλά και για να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της παραγωγής που έχει δημιουργήσει η νέα νομοθεσία.
Παράλληλα, 11 εκ. ευρώ επενδύσεων είναι προς εξέταση. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καρέλιας τόνισε ότι φέτος για πρώτη χρονιά, εκτός από τις παροχές προς τους εργαζομένους, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε, διαισθανόμενο τις δύσκολες εποχές που ζούμε, να συνεισφέρει 500.000 ευρώ σε φορείς τόσο της πόλης όσο και της χώρας που χρήζουν βοήθειας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να δοθούν τα ποσά: 1) Πρώτο Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 75.000 ευρώ, 2) Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας, 75.000 ευρώ, 3) Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ. ΑΜΕΑ), 75.000 ευρώ, 4) Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας, 75.000 ευρώ, 5) Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, 50.000 ευρώ, 6) Χαμόγελο του Παιδιού, 150.000 ευρώ.
STM_5514.jpg
  «Το 91% της λιανικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων είναι φόροι… Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επωφελούνται οι λαθρέμποροι»
Με το πέρας του απολογισμού της χρονιάς ο κ. Καρέλιας δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Σχετικά με το κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποκτήσει μερίδιο στην αγορά, ο κ. Καρέλιας σημείωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο προϊόν παραμένει αρκετά ασαφές και υπάρχουν αρκετές μορφές ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ ακόμα και οι κυβερνήσεις δεν έχουν κατασταλάξει στο πώς θα το φορολογήσουν. Πρόσθεσε δε, ότι η εταιρεία παρακολουθεί όλα τα δεδομένα, αλλά πρωταρχικός της στόχος παραμένουν τα δικά της προϊόντα που σημειώνουν σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις σ’ όλες τις χώρες, αλλά και τα νέα προϊόντα τα οποία ετοιμάζεται να «λανσάρει». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου το 2017 ήταν καλύτερη, τόσο ο Ανδρέας όσο και ο Στάθης Καρέλιας υπογράμμισαν ότι η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης γιγάντωσαν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου, και όχι μόνο στην Ελλάδα… Τόνισε, δε, ο Ανδρέας Καρέλιας ότι ήρθε η ώρα να καταλάβουν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών ότι αυτός που επωφελείται και γιορτάζει κάθε φορά που ανακοινώνεται ένας νέος φόρος, είναι αυτός που κινείται στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων… Και οι οικονομίες των χωρών εισπράττουν τελικά λιγότερα έσοδα, και όσοι ασχολούνται γύρω από την αγορά του τσιγάρου βγαίνουν ζημιωμένοι. Μάλιστα, ο Στάθης Καρέλιας πρόσθεσε ότι το 91% της λιανικής τιμής του τσιγάρου είναι οι φόροι! Τέλος, αναφορικά με το 2018, ο Ανδρέας Καρέλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές που διαγράφονται για την «Καρέλιας Α.Ε.», καθώς απέδειξε ότι, εφόσον στηρίζεται στους βασικούς πυλώνες που περιέγραψε, μπορεί να περνά όλους τους «σκοπέλους» και τις δυσκολίες που της παρουσιάζονται…
 Σε κλίμα συγκίνησης για τους συναδέλφους που «έφυγαν» το 2017 η γιορτή των εργαζομένων
Screenshot-2017-12-29 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ.jpg
 Σε κλίμα συγκίνησης για το χαμό μέσα στο 2017 τριών συναδέλφων τους, εργαζομένων της Καπνοβιομηχανίας «Καρέλια», πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ειδική μνεία στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουσούνη, που απεβίωσε τον Αύγουστο του ’17, έκανε ο Ανδρέας Καρέλιας, τονίζοντας ότι συνέδεσε τη ζωή του με την ευημερία της επιχείρησης και ότι η προσφορά του ήταν ανεκτίμητη. Ζήτησε δε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του.
Εκτός του Γιάννη Μπουσούνη ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Δημήτρης Ξενόγιαννης, αναφέρθηκε και στον άδικο χαμό των συναδέλφων του Αντώνη και Ηλία, ευχόμενος η νέα χρονιά να μην έχει καμία απώλεια για την «οικογένεια» της επιχείρησης Καρέλιας.
Μετά το χαιρετισμό του νέου προέδρου του Σωματείου ακολούθησε η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ανδρέα Καρέλια, με τον απολογισμό του 2017. Εν συνεχεία ανακοινώθηκαν οι παροχές προς όλους τους εργαζομένους, που για ακόμα μια χρονιά ξεπέρασαν τα 3 εκ. ευρώ. Όπως και πέρυσι, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει ποτέ η επιχείρηση.
STM_5622.jpg
Αναλυτικά ανακοινώθηκε:
1. H ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος. 200 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία.
2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι φέτος 850 ευρώ καθαρά. Θυμίζω ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το ποσό αυτό το έλαβε το 83% των εργαζομένων, πράγμα ιδιαίτερα ευχάριστο.
3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ καθαρά.
4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2017, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά. 5. Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2017.
6. Όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ καθαρά.
7. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές είναι κάτω από 2.500 ευρώ θα λάβουν, πέραν των 1.000 ευρώ, επιπλέον 300 ευρώ, ήτοι 1.300 ευρώ καθαρά.
8. Επιπλέον οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.700 και κάτω ευρώ, θα λάβουν πέραν των 1.000 ευρώ, 300 ευρώ, μία ακόμη πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ καθαρά, ήτοι 1.500 ευρώ καθαρά.
Επίσης:
9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και 1.200 ευρώ και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450 ευρώ καθαρά για κάθε ανήλικο παιδί.
10. Ο κάθε λαχνός της γιορτής ήταν 800 ευρώ καθαρά.
STM_5911.jpg
Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές. Δηλαδή, η εταιρεία θα καλύψει με δικά της χρήματα όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους.
Μεγάλη τυχερή των λαχνών της κοπής της πρωτοχρονιάτικής πίτας αναδείχθηκε η υπάλληλος του εργοστασίου της Καλαμάτας, Μαρία Πουλοπούλου, η οποία κέρδισε 8.500 ευρώ, μη μπορώντας να κρύψει τη χαρά και τη συγκίνησή της. Σαράντα ακόμα εργαζόμενοι κέρδισαν από 800 ευρώ!
  STM_5931.jpg
  Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 
*** Φθίνει ο πληθυσμός του Νομού Μεσσηνίας
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
 Μείωση παρουσιάζει ο πληθυσμός της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, την 1η Ιανουαρίου του 2017 παρουσίαζε την εξής σύνθεση: Άρρενες 79.268, γυναίκες 80.145, σύνολο 159.413. Την προηγούμενη χρονιά ο μόνιμος πληθυσμός της Μεσσηνίας ανερχόταν σε 159.883 κατοίκους (79.576 άνδρες και 80.307 γυναίκες).
Σημειώνεται ότι στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Μεσσηνίας ανερχόταν σε 159.954 άτομα, ενώ σε αυτόν του 1991 σε 192.849 άτομα.
Ως γενικότερο σχόλιο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σημειώνεται ότι μείωση 0,14% κατέγραψε ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας το 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας κατά την 1η Ιανουαρίου 2017 εκτιμήθηκε σε 10.768.193 άτομα (5.221.277 άνδρες και 5.546.916 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,14% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2016, που ήταν 10.783.748 άτομα.
Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 25.887 άτομα (92.898 γεννήσεις έναντι 118.785 θανάτων) και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμήθηκε σε 10.332 άτομα.
Ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών ανήλθε σε 14,4% του συνολικού πληθυσμού έναντι 64,0% και 21,6% του πληθυσμού 15-64 και 65 ετών και άνω αντίστοιχα. Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών) ανήλθε σε 149,2.
Η καθαρή μετανάστευση εκτιμήθηκε σε 10.332 άτομα που αντιστοιχούν σε 116.867 εισερχόμενους και 106.535 εξερχόμενους μετανάστες. Το 2015 η καθαρή μετανάστευση είχε εκτιμηθεί σε -44.905 άτομα (64.446 εισερχόμενοι και 109.351 εξερχόμενοι μετανάστες).
Σημειώνεται ότι στα στοιχεία εισερχόμενης μετανάστευσης και πληθυσμού περιλαμβάνονται και άτομα που βρίσκονται στη χώρα μας την 1η.1.2017 λόγω της προσφυγικής κρίσης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο του πληθυσμού οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών, ενώ υπάρχουν και 7.100 άτομα άνω των 100. Στο σύνολο του πληθυσμού τα άτομα άνω των 70 ετών είναι 1.709.724, εκ των οποίων τα 741.838 άνδρες και τα 967.886 γυναίκες. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Επικαιρότητα… και φακελάκι! Νέα ηχηρή παρέμβαση από τον Γιώργο Μπέζο 
Μετά την… ηχηρή παρέμβασή του στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, προχώρησε σε ακόμα μια… εκκωφαντική κοινοποίηση στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ειδικότερα, αναφέρει (σ.σ. στο κείμενο διατηρούμε την ορθογραφία του): "Το φακελάκι των/στους γιατρών/τρούς θεωρείται 'κοινωνικό έγκλημα'. Γιατρός που μπαίνει σε αυτή τη λογική δεν έχει θέση στο ΕΣΥ, δεν έχει θέση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, δεν τον θέλουμε ανάμεσά μας. Τελεία και παύλα. Επίορκος ιατρός περί χρηματισμού πηγαίνει κατευθείαν σπίτι του. Δεν θέλει το ΕΣΥ τέτοιους, δεν τους χρειαζόμαστε.
Σε αυτό τον αγώνα επιθυμούμε και παρακαλούμε τον Ασθενή, τον Συνοδό, τον Πολίτη, την Τοπική Κοινωνία, να είναι σύμμαχος και συνεργάτης. Το λέμε συνέχεια. Το να το ξέρεις και να σιωπάς, το να συμμετέχεις στη διαδικασία χρηματισμού και μετά να κριτικάρεις δεν βοηθά, δεν λύνει το πρόβλημα.....Σε θέλουμε δίπλα μας, σε θέλουμε μαζί μας. Είναι υπόθεση κοινή, είναι υπόθεση συλλογική, είναι υπόθεση ΌΛΩΝ ΜΑΣ.. Νεότερα προσεχώς με την ανάληψη κοινών και διαφόρων πρωτοβουλιών......".
Βέβαια, από την παραπάνω δήλωση, ενός διοικητή νοσοκομείου, θα περιμένει κάποιος και συγκεκριμένες πράξεις. Όχι μόνο λόγια. Το «Θάρρος» επικοινώνησε με τον κ. Μπέζο, ο οποίος μας τόνισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (σ.σ. μετά το συμβάν με τους γιατρούς στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα"), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «φακελάκι».
Επιπλέον, ο κ. Μπέζος σημείωσε ότι, εκτός από αυτό, θα προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συστήματος με τη λίστα των χειρουργείων, με αγορά ειδικού λογισμικού, έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει από πρώτο χέρι όλες τις λεπτομέρειες που τον αφορούν.
Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω παρέμβαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για όσα μπορεί να συμβαίνουν ή όχι στο  Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο κοινός νους υποστηρίζει, πάντως, ότι δεν υπάρχει καπνός… χωρίς φωτιά. Οπότε θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες του κ. Μπέζου, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες είναι τα θύματα σε περιπτώσεις σαν αυτές που αναφέρει παραπάνω.   Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Ευθύνη Δημοτικής Αρχής για Συντήρηση και Κυκλοφοριακή Ρύθμιση εντός Οικισμού Ασπροχώματος 
Η επιφανειακή αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων από τη Δημοτική Αρχή είναι αυτό που κατά βάση τη χαρακτηρίζει. Πολλές φορές με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρεί να μεταφέρει σε οιονδήποτε άλλον τις ευθύνες της, αποκρύπτοντας συνειδητά την αλήθεια. Ευθύνες σημαντικές, όταν δια των παραλείψεών της θέτει σε κίνδυνο περιουσίες ή και τη ζωή δημοτών.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Καλαμάτας (28/12), σε ερώτησή μου σχετικά με την ευθύνη για τη Συντήρηση και για την Κυκλοφοριακή Ρύθμιση εντός του Οικισμού Ασπροχώματος στοιχειοθέτησα την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, επικαλούμενος την εν ισχύ Απόφαση Αριθμ. 15400/ΟΙΚ/ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ(ΦΕΚ 1932Β/18-26.09.2007), που διευκρινίζει σε εδάφιό της συγκεκριμένα:
«… Δ. ΛΟΙΠΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
4. Στη συντήρηση των Δήμων ή Κοινοτήτων ανήκουν τα τμήματα των Ε.Ο. και Επ.Ο. που διέρχονται εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και επεκτάσεών τους ή οικισμών προϋφισταμένων του ΄23 καθώς και οι Περιφερειακοί Οδοί αυτών (παρακάμψεις) και σε αποστάσεις τουλάχιστον 200 μ. πριν και μετά τα όριά τους ή σε αποστάσεις εφ’ όσον είναι μεγαλύτερες των 200 μ. που τοποθετούνται οι πληροφοριακές πινακίδες του Κ.Ο.Κ., αρχής και τέλους κατοικημένης περιοχής(Π17 και Π18)…».
Άρα, σαφέστατα ορίζει η ως άνω Απόφαση ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ ότι η Συντήρηση και Κυκλοφοριακή Ρύθμιση για την ακριβώς περιγραφόμενη περιοχή του Ασπροχώματος ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας.
Η ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής ήρθε από την προβλεπόμενη απάντηση. Χωρίς την παραμικρή συναίσθησης ευθύνης αναλώθηκε σε αόριστες αναφορές, κάποιου νομοσχέδιου τέως υπουργού, που προσδιόριζε μεν την ευθύνη, αλλά δε διασφάλιζε τους αντίστοιχους πόρους, για μεθυσμένους ή ανήλικους και γενικά ανεύθυνους οδηγούς κ.λπ., μόνο την ανεύθυνη ανυπαρξία της δεν εντόπισε. Μια θλιβερή εικόνα που μας έφερε μνήμες από τις ημέρες της φονικής πλημμύρας, όπου ο κ. Νίκας, αποκρύβοντας από τους δημότες τις μεγάλες ευθύνες του και τη ζοφερή πραγματικότητα, αποτιμούσε τις ανθρώπινες απώλειες με φαινόμενα ανά τον κόσμο.
Όμως, τα πραγματικά περιστατικά που επιχειρεί να αποκρύψει ο κ. Νίκας είναι ακόμη πιο δυσάρεστα για αυτόν, οι μεγάλες ευθύνες του προσωποποιούνται και περιέχονται στο φάκελο κατασκευής συγκεκριμένου έργου. Για την περιοχή του Ασπροχώματος με την υπ’ αριθμό 3/2009 Μελέτη προϋπολογισμού 1.096.296,41 ευρώ δημοπρατήθηκε την 7η/4/2009 το έργο «Κατασκευή αποχετευτικών έργων ομβρίων τμήματος Εισόδου Καλαμάτας από Νοσοκομείο έως Ασπρόχωμα» και συγκεκριμένα μέχρι τους φωτεινούς σηματοδότες στον κόμβο Ζαφείρη.
Από την επιλεκτική ανοχή της Δημοτικής Αρχής και την κακοποίηση του έργου προκύπτουν :
1. Η παράνομη τροποποίηση του υδραυλικού τμήματος της μελέτης που κατέστησε αυτήν ανενεργή, στην αποχέτευση των ομβρίων υδάτων της περιοχής. Η αδυναμία αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων της περιοχής διαπιστώθηκε στη φονική πλημμύρα του Σεπτεμβρίου 2016, όμως το ίδιο συμβαίνει με ύδατα να λιμνάζουν στο οδόστρωμα σε βροχές με περιορισμένο όγκο υδάτων.
2. Η αποδεδειγμένα παράνομη και κακότεχνη κατασκευή των ασφαλτικών του έργου – οδοστρώματος (ελλιπής διατομή, η αμφίβολη εφαρμογή των γεωμετρικών στοιχείων της στρώσης κυκλοφορίας, ο πλημμελής ή ανύπαρκτος ποιοτικός έλεγχος, κ.λπ.). Εμφανής όχι μόνο κατά την οδική συμπεριφορά οχημάτων, αλλά και οπτικά φαίνεται το ανάγλυφο της στρώσης κυκλοφορίας του δρόμου (τελική επιφάνεια).
3. Η απαίτηση Κυκλοφοριακής Ρύθμισης στην περιοχή του κτιρίου του ΟΑΕΔ προκύπτει από οδηγίες της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/νήσου Δ. Ελλάδος & Ιονίου, αποτυπώνεται σε έγγραφα - προτάσεις του αναδόχου
στον ογκωδέστατο φάκελο του έργου, τα οποία δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν.
Επομένως, σαφέστατα προκύπτει ότι η Συντήρηση και η Κυκλοφοριακή Ρύθμιση για την ακριβώς περιγραφόμενη περιοχή του Ασπροχώματος ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας. Τα πραγματικά περιστατικά που αναλύσαμε προσωποποιούν τις μεγάλες ευθύνες του κ. Νίκα για την προχειρότητα και την ελαφρότητα του σχεδιασμού.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί, έστω και τώρα, τις ουσιαστικές ευθύνες του λειτουργήματος που ασκεί. Αυτό θα τη διευκολύνει να προσδιορίσει άμεσα τη στάση της τόσο για το μέλλον της όσο και για το μέλλον της Καλαμάτας.
Του Παναγιώτη Αλούπη
Ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας

*** Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο μητροπολίτη Μεσσηνίας 
Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια έψαλαν χθες στο μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο ομάδες χορωδιών της Καλαμάτας.
Μεταξύ αυτών στρατιώτες από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, καθώς και η παιδική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας.
Ο μητροπολίτης ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία, τονίζοντας ότι με αγάπη και αλληλεγγύη θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι δοκιμασίες.

*** Santa Fun αύριο το μεσημέρι στην Καλαμάτα 
«Πάρε κι εσύ τη στολή σου κι έλα μαζί μας στο 2ο SANTA FUN Καλαμάτας!» προσκαλούν μικρούς και μεγάλους οι διοργανωτές του πιο κεφάτου και εντυπωσιακού σε χρώμα δρώμενου (και) των φετινών γιορτών. Για 2η συνεχή χρονιά και αγνοώντας τα καπρίτσια του καιρού που δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή παραμονές Χριστουγέννων το κόκκινο κύμα με τους Άγιους Βασίληδες έχει δώσει νέο ραντεβού για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.
Το σημείο εγγραφής και παραλαβής στολής βρίσκεται στο κατάστημα COSMOS, στην Ιατροπούλου 20 & Πλ. Βασ. Γεωργίου Καλαμάτας.
Και μην ξεχνάμε ότι εκτός από τη διασκέδαση, υπάρχει και κοινωνικός σκοπός, αφού θα συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας.

*** Εξαίσια χριστουγεννιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας και των χορωδιών της (φωτογραφίες) 
 
Εξαίσια ήταν η χριστουγεννιάτικη συναυλία που έδωσαν το βράδυ του Σαββάτου στην Κυπαρισσία τα Μουσικά Σύνολα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας. Στη συναυλία έλαβαν μέρος η Παιδική Χορωδία, το Πολυφωνικό Χορωδιακό Σύνολο «Το Ηδύφωνον» και η Φιλαρμονική Ορχήστρα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, Κωνσταντίνου Κτενά. Φιλοξενούμενη ήταν η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Μεγαρέων υπό τη διεύθυνση της Μαριλίας Ηλία.
Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» - κάτι που δείχνει πως ο κόσμος «έχει αγκαλιάσει» τη Φιλαρμονική και τις χορωδίες - πλημμύρισε με μελωδίες και τραγούδια και το κλίμα ήταν εντυπωσιακά εορταστικό και χαρούμενο!
Ο κόσμος θαύμαζε και χειροκροτούσε τα γεμάτα ζωντάνια και καλλιτεχνικό ταλέντο μικρά παιδιά της χορωδίας, με υπεύθυνη διδασκαλίας τη Δέσποινα Θεοδοσάκη και πιανίστα της χορωδίας τη Νίνα Καπίρη, τα μέλη του πολυφωνικού χορωδιακού συνόλου με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, με υπεύθυνο διδασκαλίας τον αρχιμουσικό Κ. Κτενά.
Για μια ακόμη φορά αναδείχθηκε η σημαντική προσφορά της Φιλαρμονικής στη μουσική παιδεία των νέων και η τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ανθρώπους και τα μέλη της, ώστε να παράγεται και να προάγεται συνάμα ο πολιτισμός στην περιοχή. Ταυτόχρονα, δε, έγινε πασιφανής η ανάγκη για έμπρακτη στήριξη από το Δήμο Τριφυλίας του έργου και των δραστηριοτήτων της Φιλαρμονικής.
Ήταν μια όμορφη και γλυκιά βραδιά, «ωδή» στις αισθήσεις και τα συναισθήματα, με ευχές, προσδοκίες και ελπίδες για μια νέα καλύτερη χρονιά!  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Στα τέλη Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα της ρύθμισης για χρέη προς τα ταμεία 
Προς το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς προχθές υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο η υπουργική απόφαση για οφειλές έως 50.000 ευρώ.
Εκτός διαδικασίας μένουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έχουν οφειλές που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ειδικής ρύθμισης για αυτούς, αφού βέβαια υπάρξει η σχετική διαπραγμάτευση και η συμφωνία των εκπροσώπων των δανειστών.
Όπως εκτός ρύθμισης μένουν και όσοι χρωστούν στα Ταμεία ποσά από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, έχουν όμως πλέον κλείσει την επιχείρησή τους και βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.
  1.062.626 άτομα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), έως 50.000 ευρώ στα Ταμεία οφείλουν 1.062.626 άτομα. Οι οφειλές τους –μαζί με τα πρόσθετα τέλη– ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο ένα τρίτο των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, η ρύθμιση που πρώτη η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκάλυψε, καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 με τις αιτήσεις να πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, στο ΚΕΑΟ, έως τις 31/12/2018 και αφορά:
•Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ
•Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα των οποίων οι οφειλές προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους
•Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τα Ταμεία δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.
  Έλεγχος περιουσίας
Καθώς βέβαια στόχος της ρύθμισης είναι να ενταχθούν σε αυτήν όσοι μπορούν –και προτίθενται– πραγματικά να πληρώσουν, αξιολογείται εξονυχιστικά το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Μάλιστα, για την αξιολόγηση του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης.
Βάσει των προβλεπόμενων κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση, για χρέη έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.
Για οφειλές από 20.001 έως 50.000 ευρώ, εκτός από το ανωτέρω κριτήριο, λαμβάνεται υπόψη και ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα. Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο του 8, για να εγκριθεί η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
Προσοχή: Η απόφαση προβλέπει ρητά ότι αποκλείονται από τη ρύθμιση όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία των οποίων η συνολική αξία είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της οφειλής.
  Έως 120 δόσεις
Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για οφειλές 3.000 - 50.000 ευρώ είναι οι 120 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ είναι οι 36 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ. Εφόσον ο οφειλέτης χρωστά μόνο στα ταμεία και το 33% του εισοδήματος επαρκεί για την αποπληρωμή της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από το μέγιστο αριθμό, ο αριθμός των δόσεων μειώνεται αναλόγως. Για ρύθμιση οφειλών 3.000 - 50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Με τη ρύθμιση δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

*** Αναξιοποίητος ιδανικός αθλοτουριστικός προορισμός η Καλαμάτα… 
Η Καλαμάτα υπήρξε στο παρελθόν δημοφιλής προορισμός για προετοιμασία κορυφαίων πρωταθλητών του στίβου και αυτό ήρθε να θυμίσει αυτές τις μέρες με γλυκόπικρο τρόπο η παρουσία της πολυπληθούς ομάδας του ΓΣ Γλυφάδας. Χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ελίτ με την μεσολάβηση του προέδρου του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, Χρήστου Μπένου, ο οποίος είναι φίλος του αθηναϊκού σωματείου, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον προπονητή του ΓΣ Γλυφάδας, Γιάννη Περίφανο και τους πρωταθλητές Καλάκο, Πριβιλέτζιο, Κυριακοπούλο και Καρακατσάνη.
Στην ερώτηση που μας …καίει, για το πώς μπορεί η Καλαμάτα να ξανακερδίσει στον τομέα του αθλοτουρισμού ο κ. Περίφανος ανέφερε ότι «Είναι θέμα βούλησης των ιθυνόντων του Δήμου και του Αθλητικού Φορέα και μπορούν να προσελκύσουν και αθλητές όχι μόνο από την Ελλάδα. Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό, η πόλη είναι κοντά στην Αθήνα, ενώ δεν χρειάζεσαι καράβι ή αεροπλάνο στην μετακίνηση».
Όσο για το Στάδιο της Παραλίας οι άνθρωποι της Γλυφάδας βρήκαν τις συνθήκες αρκετά ικανοποιητικές (σ.σ. «παντού υπάρχουν προβλήματα, αλλά κοιτάζουμε να μας καλύπτουν οι εγκαταστάσεις κατά 70%» σχολίασε ο κ. Περίφανος), αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις αθλητές που συναντήσαμε είναι μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, με σημαντικό μέρος της προετοιμασίας τους να γίνεται εκτός σταδίου.
Όσον αφορά στο διεθνές μίτινγκ του Μεσσηνιακού, «Παπαφλέσσεια» είναι φυσικά πολύ οικείο για τους Καλάκο, Κυριακοπούλου, Καρακατσάνη, που έχουν αγωνιστεί εδώ και έχουν καταγράψει επιτυχίες, με τον προπονητή του ΓΣ Γλυφάδας να σχολιάζει επιπλέον: «Οι καιροί αλλάζουν πρέπει να προσαρμοστούμε στα σημερινά δεδομένα. Μαθαίνω πάντως ότι γίνονται προσπάθειες να έρχονται και ξένοι αθλητές, ώστε να ανέβει το επίπεδο».
  Οι πρωταθλητές και οι νεαροί αθλητές στίβου του ΓΣ Γλυφάδας για προετοιμασία στην Καλαμάτα
Ο Χρήστος Μπένος ανέλαβε να μας συστήσει την 4άδα των αθλητών και τον προπονητή του ΓΣ Γλυφάδας, Γιάννη Περίφανο, σε έναν ιδανικό …πρόλογο:
«Για 2η χρονιά ο ΓΣ Γλυφάδας, που είναι από τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας στον κλασσικό αθλητισμό, βρίσκεται στην Καλαμάτα και κάνει μια 10ήμερη προετοιμασία. Στις τάξεις του συλλόγου βρίσκονται κορυφαίοι αθλητές, αλλά και πολλοί ταλαντούχοι, αθλητές και αθλήτριες που έρχονται από πίσω.
Ο Θανος Καλάκος είναι πρωταθλητής των 800 μ. έκανε πέρυσι πανελλήνιο ρεκόρ 1’48’’79 εδώ στα Παπαφλέσσεια και μετά έκανε στο Γκοσέτο 1.48.59, βελτιώνοντάς το κι άλλο. Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο είναι από τις κορυφαίες μαραθωνοδρόμους της χώρας. Έκανε 2 ώρες, 45 λεπτά και 19 δεύτερα στο Ρότερνταμ, πήρε πέρυσι μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λονδίνο. Η Ανθή Κυριακοπούλου είναι πρωταθλήτρια των 1.500 μ. με 4’19’’53 και ήταν 2η στους Βαλκανικούς. Η Αναστασία Καρακατσάνη, ήρθε φέτος στο σύλλογο είναι πρωταθλήτρια των 10.000 μ. με πολλά πανελλήνια ρεκόρ.
Στον ΓΣ Γλυφάδας προπονητές είναι ο Γιάννης Περηφανος, Δημήτρης Τσιμένης και επικεφαλής ο Μανώλης Χάντζος».
  Γιάννης Περίφανος: Υψηλοί στόχοι και τη νέα χρονιά, σημαντική η κοινή προετοιμασία
Το μέλος του προπονητικού τιμ του ΓΣ Γλυφάδας, Γιάννης Περίφανος, αναφέρθηκε στον συλλογό του και την αποστολή που βρίσκεται στην Καλαμάτα, απηύθυνε ευχαριστίες για τη φιλοξενία, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια, ενώ μετέφερε και τους στόχους για τη νέα αγωνιστική περίοδο:
«Είναι η 2η χρονιά που επιλέξαμε φέτος την Καλαμάτα. Πέρυσι, ο Θάνος, η Ανθή, η Λια Ζυγόρη, ο Χρηστος Χριστόπουλος, ο Γιώργος Μαθιόπουλος και η Κωνσταντίνα Χάντζου είχαν κάνει πάλι 10ημερη προετοιμασία. Διαλέγουμε την Καλαμάτα γιατί έχει πάρα πολύ καλό κλίμα, πολύ ωραίες εγκαταστάσεις, πολύ καλή φιλοξενία εδώ στο ξενοδοχείο Ελίτ. Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο κ. Νίκο Μαλαπέτσα. Μας παρέχουν ό,τι χρειαζόμαστε κι εδώ στο ξενοδοχείο και στο γήπεδο, όπου οι άνθρωποι του δημοτικού Σταδίου μας είπαν ό,τι χρειαστούμε είναι στο πλευρό μας, διαθέτοντας και την αίθουσα για τα βάρη. Τους ευχαριστούμε κι αυτούς.
Φέτος έχουμε έρθει με μια μεγάλη ομάδα, με 40 παιδιά. Κοντά στους πρωταθλητές μας είναι κι άλλα παιδιά που έρχονται από πίσω και επανδρώνουν την ομάδα μας.
Όσο προχωράμε τόσο αυξάνονται οι στόχοι του συλλόγου και των παιδιών. Έχουμε φέτος πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών στο Βερολίνο και ελπίζουμε ότι και τα τέσσερα παιδιά που είναι μαζί μας εδώ να είναι στην κορυφαία αυτή διοργάνωση. Το θέλουμε όλοι μέσα από την ψυχή μας και θα κάνουμε τα πάντα, μέσα από την προπόνησή μας, να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο και να πιάσουν το όριο για τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες.
Θα είναι μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση, πρώτα για τους εαυτούς τους και τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν. Είναι εφικτός στόχος για όλους.
Πρώτα να έχουμε υγεία και τα υπόλοιπα έρχονται.
Εκτός από τα τέσσερα παιδιά εδώ και την Ελένη Λευκοπούλου που αγωνίζεται στα 800 μ. γυναικών, ακολουθούν κι άλλα πολλά υποσχόμενα, όπως είναι ο Χρήστος Χριστόπουλος, πρωταθλητής στα 3 χλμ. παίδων, ο Γιώργος Μαθιόπουλος 3ος στα 1.500 παίδων και 1ος στα 1.000 μ. παμπαίδων, Κατερίνα Παπαϊωάννου 3η στα 3 χλμ. κορασίδων, η Κωνσταντίνα Χάντζου 5η στα 1.500, η Ειρήνη Μενοπούλου 1η στα 300 μ. παγκορασίδων. Πιστεύουμε ότι η καλή πορεία του συλλόγου μας θα συνεχιστεί και φέτος, με καλύτερα αποτελέσματα.
Προσπαθεί ο σύλλογος να βοηθάει όλα τα παιδιά. Έχουμε τον πρόεδρό μας, τον Ανδρέα Καγγελάρη, που του ζητήσαμε κοντά στα 4 παιδιά και άλλα 4 παιδιά που είναι σε υψηλό επίπεδο να κάνουν αυτή τη 10ημερη προετοιμασία, τα έξοδα των οποίων καλύπτει ο σύλλογός μας. Η κοινή προετοιμασία μεγάλων και μικρών αθλητών μέσα από αυτά τα καμπ έχει επίσης στόχο να πετύχει ένα δέσιμο της ομάδας και οι μικροί να βλέπουν πώς δουλεύουν οι πρωταθλητές μας και να παίρνουν παραδείγματα».
   Θάνος Καλάκος: Αγάπη και …εύνοια στην Καλαμάτα
Ο νεαρός πρωταθλητής, Θάνος Καλάκος, τόνισε από την πλευρά του: «Για 2η χρονιά επιλέξαμε την Καλαμάτα για τη χειμερινή μας προετοιμασία. Ο καιρός δεν μας έχει ευνοήσει τις δύο πρώτες μέρες, πιστεύω ότι στη συνέχεια θα είναι πολύ καλύτερα. Έχει ζέστη και αυτό μας βοηθάει να κάνουμε έξω προπόνηση. Πέρυσι ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Όλοι πετύχαμε και με το παραπάνω τους στόχους μας. Έτσι και φέτος έχουμε βάλει τον πήχη πιο ψηλά και θέλουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε διεθνείς διοργανώσεις και να πιάσουμε το όριο για το Πανευρωπαϊκό.
Μέχρι στιγμής η προετοιμασία μας έχει πάει μια χαρά. Αν συνεχίσουμε έτσι και έχουμε υγεία θα δούμε καλά αποτελέσματα.
Θέλω να ευχαριστήσω, εκ μέρους μέρους μου, της Ανθής Κυριακοπούλου και της Γκλόριας Πριβιλέτζιο τον ΣΕΓΑΣ που μας παρείχε αυτή τη 10ήμερη προετοιμασία και να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό για μας, τους αθλητές μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων, να αλλάζουμε παραστάσεις και να κάνουμε προετοιμασίες. Βοηθάει πάρα πολύ στο να βγουν καλά αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στα Παπαφλέσσεια, ο Καλάκος τόνισε ότι: «είναι ένα μιτινγκ που με …«πάει», καθώς πριν τρία χρόνια είχα πιάσει το όριο για το Παγκοσμιο πρωτάθλημα παίδων και πέρυσι έκανα πανελλήνιο ρεκόρ στην Καλαμάτα. Είναι από τα αγαπημένα μου, μου αρέσει το όλο κλίμα και η εποχή που γίνεται, κοντά στην περίοδο φορμαρίσματος και βοηθάει πάρα πολύ τους αθλητές που κυνηγάνε όρια και επιδόσεις».
Ο Θάνος Καλάκος είναι φοιτητής στο Πολυτεχνείο και τη σχολή ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων. Πώς συνδυάζεται αυτό; «Εδώ στην Ελλάδα είναι δύσκολα τα πράγματα, ενώ στο εξωτερικό είναι πιο επαγγελματικός και έχεις περισσότερα έσοδα, οπότε μπορείς να αφοσιωθείς σε αυτό. Συνδυάζεται αθλητισμός και διαβασμα, αλλά είναι πιο δύσκολο και χρειάζεται 100% συγκέντρωση και προσήλωση» εξηγεί ο νεαρός πρωταθλητής.
  Γκλόρια Πριβιλέτζιο: Πάρα πολύ ωραίες διαδρομές προπόνησης
Με τη σειρά της η διακεκριμένη μαραθωνοδρόμος του ΓΣ Γλυφάδας δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι εδώ στην Καλαμάτα. Το ξενοδοχείο μας τα παρέχει όλα. Προσωπικά εμένα, επειδή εργάζομαι στην Αθήνα, με ωφελεί πάρα πολύ γιατί ξεκουράζομαι κιόλας. Έχει πάρα πολλές ωραίες διαδρομές. Μόνο με τον καιρό εχουμε ένα θέμα, αλλά μέχρι στιγμής είμαστε πάρα πολύ τυχεροί.
Εγώ προετοιμάζομαι για το Ρότερνταμ, θέλω να βάλω τα δυνατά μου να ξαναπετύχω τον στόχο μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη που είμαι σε μια ομάδα που είναι πολύ δεμένη, με φοβερούς προπονητές και πάρα πολύ ωραίο κλίμα».
  Ανθή Κυριακοπούλου:
«Νοιώθουμε πολύ ευχαριστημένοι και από τη βοήθεια του ΣΕΓΑΣ και από τη βοήθεια που έχουμε από το σύλλογο. Μας βοηθάνε οι προπονητές μας πάρα πολύ για να πετύχουμε τους στόχους μας. Στο ξενοδοχείο εδώ μας παρέχουν τα πάντα.
Εμένα οι στόχοι μου είναι να πετύχω όριο για το Πανευρωπαϊκό στα 1.500 μ. και στα 800 μ., που το θεωρώ εφικτό» δήλωσε η Ανθή Κυριακοπούλου, ενώ στην ερώτηση για τις δυσκολίες του πρωταθλητισμού, σχολίασε: «Ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολος και θέλει μεγάλες προσπάθειες, αλλά εφόσον το αγαπάς, το ακολουθείς χωρίς να νοιωθεις ότι κάνεις θυσιες, ενώ σου ανοίγονται πολλοί δρόμοι (π.χ. σπούδασε με υποτροφία του ΣΕΓΑΣ σε ιδιωτικό ΙΕΚ). Μαθαίνεις να έχεις πειθαρχία και στόχους, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στη ζωή σου γενικότερα. Και σίγουρα νοιώθεις καλά για σένα».
  Αναστασία Καρακατσάνη: Να δικαιώσουμε προπονητές, σύλλογο, ΣΕΓΑΣ
Τέλος, η Αναστασία Καρακατσάνη αναφέρθηκε στην «επανεκκίνησή της» λέγοντας τα εξής:
«Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τους προπονητές μου κ. Περήφανο και κ. Χάντζο που όταν τους ζήτησα να με βοηθήσουν να επανέλθω στα επίπεδα που βρισκόμουν πιο παλιά με δέχθηκαν με μεγάλη χαρά, η ομάδα όλη με αγκάλιασε και μπορέσαμε πολύ γρήγορα να βρούμε ρυθμούς προπόνησης.
Παρ’ όλο που είναι μια χρονιά που θα πρέπει να προσαρμοστώ στο νέο είδος προπόνησης, μέχρι τώρα πάει πάρα πολύ καλά. Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ το κλίμα και η συνεργασία που έχουμε και δεν υπάρχει σε άλλες ομαδες σε τέτοιο επίπεδο.
Όσον αφορά στην προετοιμασία είναι πολύ καλό να αλλάζεις παραστάσεις και να πηγαίνεις για προπόνηση σε άλλα μέρη, όπου βοηθάει ο καιρός.
Ελπίζω όλοι να πετύχουμε τους δύσκολους στόχους μας και να βγάλουμε «ασπροπρόσωπους» τους προπονητές μας, τον σύλλογο και την Ομοσπονδία» κατέληξε η Καρακατσάνη, ενώ απαντώντας στην ερώτηση για τις στερήσεις του πρωταθλητισμού η ίδια κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία και θέση:
«Δεν χάνει κάτι γιατί όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, γιατί αυτό είναι η προτεραιότητά σου, αυτό που σου αρέσει. Οπότε δεν θεωρείς ότι στερείσαι κάποια έξοδο. Με μέτρο όλα μπορείς να τα κάνεις και να τα συνδυάσει. Για μας είναι σαν επάγγελμα. Γνωρίζουμε πλέον τον οργανισμό μας και ξέρουμε πότε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο που μας αρέσει, όπως μια βόλτα ή στο σινεμά. Μαθαίνουμε να έχουμε όρια σε όλα».
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

 
~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 23 και 24  Δεκεμβρίου 2017 :Μια  αθλητική επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/23-24-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-27-2017.html .-
~* 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : Δ ΄ ΜΕΡΟΣ  .. .. Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017  :  Πελοποννησιακό και Aρφαραίϊκο λαϊκό γλωσσάρι  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .-
~***  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 28  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το ..2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-28-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-30-2017.html .-
~*

 *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου