ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 24  Απριλίου 2018 .
~

 
 
 
~ **  ΠΡΩΤΕΣ  ΒΟΗΘΕΙΕΣ :
1~*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ   -1-  Χάρης Δ.  Φέστας 21/04/2018 Αρφαρά: https://youtu.be/p01mLz2OL9c .-
2~*Πρώτες Βοήθειες -2-  από Χαρ  Δ.  Φέστα Αρφαρά 21/04/2018: https://youtu.be/2hhqkWOE1CQ   .-
3~*Πρώτες Βοήθειες -3-  από Στρατιωτικό γιατρό Χάρ. Δ. Φέστας  21-04-2018 Αρφαρά: https://youtu.be/HPXE1ZPziC4  .-
4~*Πρώτες Βοήθειες -4-  Αρφαρά 21/04/2018  Χάρ  Δ. Φέστας: :
https://youtu.be/SNzRS674O_g  .-
5~*ΠΡΩΤΕΣ Βοήθειες -5-  Αρφαρά Χάρ  Δ. Φέστας Αρφαρά 21/04/2018: https://youtu.be/37_3tRGJQ-s .-
6~*Πρώτες Βοήθειες  -6- Αρφαρά Χάρης Δ  Φέστας 21/04/2018: https://youtu.be/XDzXMEkNFAs  .-
7~*Πρώτες Βοήθειες  -7- Χάρης Δ. Φέστας ΑΡΦΑΡΑ  21/04/2018: https://youtu.be/2Y6UHC5_yX4  .-
~
~*  24 Απριλίου: Εορτή της Οσίας Ελισάβετ της Θαυματουργού
 ~  Γιορτάζουμε σήμερα 24 Απριλίου, ημέρα μνήμης της Οσίας Ελισάβετ, της Θαυματουργού. Η Οσία Ελισάβετ καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης και έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς της, Ευνομιανός και Ευφημία, ήταν ξακουστοί και ονομαστοί, φημισμένοι για τα πλούτη τους και περίφημοι για την αρετή τους.
*  Κατοικούσαν κοντά στην Ηράκλεια, στον τόπο που από παλιά ονομαζόταν Θρακοκρήνη και αργότερα Αβυδηνοί. Ζούσαν με ευσέβεια έχοντας ως πρότυπο τον Ιώβ. Ποθώντας δε με πάθος να μιμηθούν την φιλοξενία του Αβραάμ, απλόχερα βοηθούσαν όλους, όσοι είχαν ανάγκες υλικές.
Όμως είχαν περάσει δεκαέξι χρόνια από τότε που νυμφεύθηκαν και ήταν ακόμη άτεκνοι. Γι’ αυτό παρακαλούσαν αδιάκοπα τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, διάδοχο του γένους τους και κληρονόμο του πλούτου τους. Ο Κύριος, που ικανοποιεί τα αιτήματα των πιστών Του, άκουσε με ευμένεια τη δέησή τους και δεν παρέβλεψε την προσευχή τους.
Υπήρχε στον τόπο εκείνο ένα παλαιό έθιμο να συγκεντρώνονται οι Χριστιανοί στην μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Γλυκερίας (τιμάται 13 Μαΐου) και να εορτάζουν μια ολόκληρη εβδομάδα. Τότε λοιπόν, βρέθηκαν εκεί μαζί με τους άλλους Χριστιανούς και οι γονείς της Οσίας. Έκαναν λιτανείες και ολονύκτιες δοξολογίες και επισκέπτονταν τους ναούς της πόλεως, που σε αυτούς φυλάσσονταν τα ιερά λείψανα των σαράντα Αγίων Γυναικών, του διακόνου Αμώς (βλέπε 1 Σεπτεμβρίου) και πολλών άλλων Αγίων.
Λιτάνευαν τότε και την πολυσέβαστη κάρα της Αγίας Γλυκερίας. Όμως κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, την οποία τελούσε ο Επίσκοπος της πόλεως Λέων, ο πατέρας της Ελισάβετ, Ευνομιανός, έβλεπε την αγία κάρα πότε να χαμογελά και πότε να λυπάται. Αυτό το θεώρησε ως σημείο της πίστεώς του στη Μάρτυρα και η ψυχή του γέμισε με χαρά και λύπη μαζί. Μαζί με την σύζυγό του ικέτευσαν την αθληφόρο Αγία, να λύσει τα δεσμά της στειρώσεώς τους και να τους χαρίσει ένα παιδί.
Έτσι, όταν τους πήρε για λίγο ο ύπνος, ο Ευνομιανός είδε σε όνειρο την Αγία Γλυκερία, η οποία του είπε: «Γι’ αυτό μου δημιουργείς κόπους, άνθρωπέ μου, και μου ζητάς αυτό που μόνο ο Θεός μπορεί να σου δώσει; Όμως, εάν στ’ αλήθεια δίνεις τον λόγο σου πως θ’ αποκτήσετε καρδιά και πνεύμα ταπεινό και πως ποτέ δεν θα καυχιέσαι σε βάρος των άλλων, ευχή κάνω να σου δώσει με τις πρεσβείες μου ο μεγαλόδωρος Κύριος, το γρηγορότερο, ένα κορίτσι. Αυτό θα το ονομάσεις Ελισάβετ, γιατί θα αναδειχθεί όμοια στην ψυχή με την μητέρα του Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτισθού».
Ο πατέρας της Οσίας συμφώνησε ότι θα κάνε αυτό που ζήτησε η Αγία Γλυκερία. Τότε εκείνη τον σφράγισε με το σημείο του Σταυρού και έφυγε. Η γυναίκα του συνέλαβε αμέσως και μετά από τη συμπλήρωση εννέα μηνών γέννησε κορίτσι.
Όταν η Ελισάβετ έγινε δώδεκα ετών, η μητέρα της έφυγε από την πρόσκαιρη ζωή. Μετά από τρία χρόνια έφυγε από την ζωή και ο πατέρας της. Η μακαρία Ελισάβετ απέμεινε ορφανή. Όμως αμέσως εμπιστεύθηκε τον εαυτό της στον Θεό και διακρίθηκε στη διακονία των φτωχών και των ελαχίστων αδελφών της. Χάρισε την περιουσία της στους φτωχούς και έτσι με τα χέρια τους την κατέθεσε στον Θεό, ενώ στους δούλους χάρισε την ελευθερία τους.
Έπειτα αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη. Έφθασε στη μονή του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, που είχε το όνομα «Μικρός Λόφος» και που ηγουμένη εκεί ήταν κάποια θεία από τον πατέρα της. Στη μονή αυτή απαρνήθηκε τα εγκόσμια και τις βιοτικές μέριμνες και εκάρη μοναχή. Ζούσε με σκληραγωγία, νηστεία και άσκηση και περπατούσε ανυπόδητη. Το σώμα της ποτέ δεν δέχθηκε να το πλύνει με νερό. Το διατηρούσε όμως καθαρό λούζοντάς το καθημερινά με τις αστείρευτες πηγές των δακρύων της. Έτσι έφθασε στα ύψη της αγιότητας και ο Άγιος Θεός την αξίωσε του προορατικού χαρίσματος και αυτού της θαυματουργίας.
Δύο χρόνια αργότερα η ηγουμένη της μονής έφυγε από την παρούσα ζωή, αφού όρισε διάδοχό της την Οσία Ελισάβετ, την οποία εγκατέστησε ο Πατριάρχης Γεννάδιος Α’ (458 – 471 μ.Χ.).
Η Οσία γέμιζε με φως αυτούς που με πίστη την πλησίαζαν. Κάποτε, την ώρα που ετελείτο η Θεία Λειτουργία στο ναό, είδε να αστράφτει ένα απερίγραπτο φως και το Πανάγιο Πνεύμα να κατέρχεται μετά τον Χερουβικό ύμνο μέσα στο Θυσιαστήριο και να καλύπτει τον ιερέα που στεκόταν μπροστά στην Αγία Τράπεζα. Η Οσία πλημμύρισε από θάμβος και έκπληξη. Όμως αυτό δεν το είπε σε κανένα, μέχρι που έφθασε ο καιρός της εκδημίας της στον Θεό.
Όσο πλησίαζε η ώρα της, ο πόθος της – όπως έλεγε – να δει την πατρίδα της, περίσσευε. Ήλθε λοιπόν στην Ηράκλεια και προσκύνησε τους εκεί σεπτούς ναούς των Αγίων. Και εκεί, στο ναό της Θεοτόκου, είδε σε όραμα την Παναγία, που την υποδέχθηκε. Το πρόσωπο της Θεοτόκου το αναγνώρισε σε εικόνα, όταν έφθασε στο ναό του Ιερομάρτυρα Ρωμανού. Η φωνή της Παναχράντου την κάλεσε να επιστρέψει στο μοναστήρι της, γιατί ο καιρός της κοιμήσεώς της ήταν κοντά. Έτσι η Οσία Ελισάβετ, αφού επέστρεψε πίσω, κοιμήθηκε με ειρήνη. Το ιερό λείψανό της ενταφιάσθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου, μένοντας ακέραιο και ανέπαφο.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.Μητρικών εκ λαγόνων Χριστόν ηγάπησας, ώσπερ βλαστός Ελισάβετ δικαιοσύνης τερπνός, και τοις ίχνεσιν αυτού ακολουθήσασα, των αιωνίων αγαθών, γεωργείς τας απαρχάς, αμέμπτω σου πολιτεία, θαυματουργούσα θεόφρον, προς σωτηρίαν των ψυχών ημών.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ελισάβετ - 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/VDXhFcLSDfw .-
~* Όσία Ελισάβετ 24 Απριλίου απολυτίκιο subtitles : https://youtu.be/9zxEAdLsodw  .-

~**  Μονή Σινά: Το καστρομονάστηρο της Αγίας Αικατερίνης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

 
 
 
 ~  Μονή Σινά: Παρακολουθήστε δύο μοναδικά ντοκιμαντέρ, αφιερωμένα στο καστρομονάστηρο της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, και δείτε σπάνιες φωτογραφίες.
* Το πρώτο βίντεο είναι από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο «Φωτεινά Μονοπάτια»…: «Η Αγία Αικατερίνη του Θεοβάδιστου Όρους Σινά» (Φωτεινά Μονοπάτια, Επεισόδιο 10) : https://youtu.be/d39nvZ393l8 .-
~*  Και στο δεύτερο βίντεο περιλαμβάνεται το οδοιπορικό της Μάγιας Τσόκλη : Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΙΝΑ. ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ. ,

***  Κατακόμβες του ουρανού- Μετέωρα – Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος
 
 ~  Ένας γιγαντόσωμος πανύψηλος βράχος με αρκετά φυσικά σπήλαια είναι ο αναφερόμενος στα παλαιά έγγραφα ως Στύλος Σταγών, σήμερα δε ως βράχος του Αγίου Πνεύματος.
*  Στο μέσο περίπου του βράχου σχηματίζεται ένα οροπέδιο, μια κοιλάδα ολίγων στρεμμάτων. Εκεί υπάρχει, μέσα σε σπήλαιο, ο λαξευτός ναΐσκος των Ταξιαρχών, αφιερωθείς αργότερα στο Άγιον Πνεύμα.
Παλαιότερη μνεία. Καθώς πληροφορούμαστε από τον βίο του οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη, ο εν λόγω ναΐσκος, όταν πρωτανέβηκαν (περί το 1333/4) στον Στύλο Σταγών με τον Γέροντά του Γρηγόριο Στυλίτη, ήταν αφιερωμένος «εις όνομα των Ταξιαρχών». Εκεί έζησαν τα πρώτα μετεωρίτικα βιώματα, λατρεύοντας τον Θεό στον λαξευτό αυτόν ναό και στα γύρω σπήλαια.
Οσιακές μορφές στον Στύλο Σταγών. Οι γνωστές μεγάλες οσιακές μορφές είναι ο Γρηγόριος ο Στυλίτης και ο Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Ασφαλώς θα αδικήσουμε τους φιλόσιους προσκυνητές των Μετεώρων αν δεν αναφερθούμε στην αξιομνημόνευτη οσιακή μορφή του ιερομονάχου Αναστασίου του Στυλίτη. Ο όσιος Αναστάσιος, αιδέσιμος ήδη από τον κόσμο και για την πνευματικότητά του και την εξ ευγενών καταγωγή, ανήλθε στον Στύλο και έγινε υποτακτικός του γέροντα Γρηγορίου στον Στύλο Σταγών, σημερινό βράχο του Αγίου Πνεύματος.
Περί το 1344, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο θείος Γρηγόριος, δυσαρεστημένος από τους εντόπιους άρχοντες, ανεχώρησε για την πατρίδα του την Κωνσταντινούπολη, όπου απεβίωσε ειρηνικά, αφού προηγουμένως είχε αποκτήσει νέους μαθητές και είχε κερδίσει τον γενικό σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη, όχι μόνο των κοσμικών αρχόντων, αλλά και του οικουμενικού πατριάρχη και των βασιλέων, καθώς και του απλού λαού της πόλεως.
Όταν ο αφοσιωμένος υποτακτικός του Αθανάσιος έμαθε για την αναχώρησή του από τα Μετέωρα σπεύδει να τον συναντήσει στην Θεσσαλονίκη και παρακαλεί τον προεστώτα του να τον ακολουθήσει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γρηγόριος όμως δεν δέχτηκε. Προέβλεπε διορατικά, ότι ο Αθανάσιος ήταν προορισμένος να γίνει ο άγιος των Βράχων. Συγκινημένος, προφανώς, από την αφοσίωση του παρέδωσε τότε στην πνευματική του καθοδήγηση και τους δύο νεόκουρους ιερομονάχους Γρηγόριο και Παχώμιο. Επί πλέον του παρήγγειλε να επιστρέψει στον Στύλο και να αναγγείλει στους πατέρες, ότι είναι εντολή του να γίνει προεστώς του Στύλου ο πνευματικά προηγούμενος Αναστάσιος τον οποίο και να εγκαταστήσει ως προεστώτα.
Ο Αναστάσιος, εν τω μεταξύ, όλως αιφνιδίως ασθένησε. Ο αγιασμένος στυλίτης ολόκληρα χρόνια μελετούσε την Κλίμακα του Ιωάννη του Σιναΐτη. Και τώρα ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου θυμήθηκε παρόμοια περιστατικά από την Σιναϊτική «Φυλακή των μετανοούντων» και επετίμησε τους συνασκητές του να μην ενταφιάσουν κατά την κανονική τάξη το σώμα του, αλλά να το ρίξουν στην χαράδρα ως μίασμα, για να γίνει τροφή στα πετεινά του ουρανού και στα θηρία της γης. «Ος δι’ άκραν ταπείνωσιν επιτιμήσας τους συνόντας αυτω αδελφούς του μη ταφής αξιωσαι το σωμα αυτου, αλλ’ ως τι αγος επιρριψαι τουτο τοις πετεινοις και θηριοις βοραν».
Οι στυλίτες πατέρες – αφού δεν υπήρχε προεστώς- φοβηθέντες την επιτίμηση έθεσαν ευλαβώς το ιερό ασκητικό σώμα, τυλιγμένο μέσα στο μοναχικό ράσο, μέσα σε ένα κοίλωμα του βράχου, αφήνοντας τα περαιτέρω στην πρόνοια του Θεού. Εν τω μεταξύ επιστρέφει ο όσιος Αθανάσιος από την Θεσσαλονίκη με τους αυταδέλφους ιερομονάχους Γρηγόριο και Παχώμιο και κάνει σύναξη των Πατέρων για να τους αναγγείλει τα περί του απελθόντος Γέροντος και τα περί της εντολής του για την ανάδειξη του Αναστασίου σε προεστώτα. Με έκπληξη τότε ο όσιος Αθανάσιος ακούει ότι ο ευλαβικός και οσιώτατος Αναστάσιος είχε ήδη εκδημήσει εις Κύριον και ότι κατά την εντολή του είχε στερηθεί ταφής. Εκείνη μάλιστα την ώρα, προς επιβεβαίωση των λεγομένων, κατεφθάνει ένας κόρακας, έχοντας στο ράμφος του τον αντίχειρα του Αναστασίου, και αφού κάθισε σε πλησιέστατο σημείου του βράχου, άρχισε να το κατατρώγει. Συγκλονισμένος ο Αθανάσιος από το δυσθεώρητο βάθος της ταπεινώσεως του συνασκητή του σπεύδει στο κοίλωμα, τον κατασπάζεται και τον καταβρέχει με τα δάκρυά του. Εν συνεχεία προβαίνει στον μετά τιμής ενταφιασμό∙ «και το επίλοιπον σώμα τοις δακρύοις αυτού πλύνας και ταις χερσί συλλέξας, ταφή παραδίδωσιν∙ ην γαρ των εναρέτων και κατά κόσμον αιδέσιμος». Με τα νέα δεδομένα ο όσιος Αθανάσιος άφησε στον Στύλο τους αυταδέλφους Γρηγόριο και Παχώμιο, οι οποίοι αργότερα έγιναν οι κτίτορες του ασκητηρίου του Οσίου Γρηγορίου, και ανεχώρησε για το σπήλαιο του στο Μεγάλο Μετέωρο.
Περιγραφή του λαξευτού ναΐσκου. Ο ναΐσκος των Ταξιαρχών τέσσερες αιώνες αργότερα αναφέρεται ως ναός του Αγίου Πνεύματος, άγνωστο για ποιο λόγο. Από το μονοπάτι που ξεκινάει από την ανατολική πλευρά του βράχου με μισή ώρα ανοδική πορεία φθάνει κανείς σήμερα στον μικρό ναό του Αγίου Πνεύματος, που βρίσκεται σε οροπέδιο του βράχου.
Ο λαξευτός αυτός ναΐσκος είναι μικρός και χαριτωμένος∙ έχει διαστάσεις μήκος 3,60μ. (από την είσοδο, η οποία βρίσκεται στην νότια πλευρά έως την βόρεια) και πλάτος 1,36 μ. (από την δυτική πλευρά ως την Ωραία Πύλη), ύψος δε περίπου 2 μ. Το ιερό βήμα έχει διαστάσεις μήκος 1,45 μ. και πλάτος 1 μ.
Η ιδιαιτερότητα του ναού είναι ότι η Αγία Τράπεζα, η Πρόθεση, το προσκυνητάρι, οι στύλοι που σχηματίζουν το τέμπλο και διαχωρίζουν το ιερό βήμα από τον κυρίως ναό, είναι όλα λαξευμένα με το χέρι από κάποιον παλαιό ποιμένα, όπως αναφέρεται στον βίο του οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη. Ο τάφος του κτίτορα είναι, επίσης, λαξευτός και βρίσκεται στα δεξιά μετά την είσοδο. Η λάρνακα έχει διαστάσεις 1,65 x 0,85 μ. και ύψος 1 μ. από το δάπεδο. Πριν από την είσοδο του ναΐσκου αριστερά σώζονται οι δύο δεξαμενές με νερό.
Ιστορική εξέλιξη του μονυδρίου. Δύο ακόμη γραπτές μνείες περί του «Αγίου Στύλου Σταγών» ευρίσκουμε σε κώδικες του Μεγάλου Μετεώρου. Αυτό εμφαίνεται από τα σχετικά σημειώματα.
Στον κώδικα υπ’ αριθμ. 150 του Μεγάλου Μετεώρου, στο φ. 234, το οποίο ο Ν. Βέης απέσπασε από την στάχωση, με γραφή του 14ου αιώνα, υπάρχει η ενθύμηση: «† Αρχήν του Στύλου τα βιβλία∙ τα ήφερα εγώ ο παπά Νίκανδρος τετραβάγγελον∙ Πραξαπόστολον∙ Μηναίον δ’ μηνών∙ Οκτωήχι, Στιχηράριον, Τυπικόν, Πατερικόν∙ Αναγνωστικόν∙ Τριώδιον, Εκλογάδιον∙ Μηναίον ς’ μηνών». Το ανωτέρω σημείωμα αποτελεί τεκμήριο οργανωμένης ασκητικής συνοδίας.
Μνεία του Αγίου Στύλου ευρήκαμε και στον κώδικα υπ’ αριθ. 487 του Μεγάλου Μετεώρου, φ.61, όπου υπάρχει το κωδικογραφικό σημείωμα: « Τέλος των τριών λειτουργιών (…) Θεού το δωρον και πόνος Μητροφάνους∙ εγράφη εν τω αγιω Στύλω έτους ζρκε΄ [=1617], Ιούλιος μην, α έλαβε τελος».
Άλλες μαρτυρίες. Στην γνωστή χαλκογραφία του μοναχού Παρθενίου του έτους 1782 ξεχωρίζουν επί του οροπεδίου η «Μ(ονη) του Αγίου Πνεύματος», με αρκετά κτίσματα (ναό, κελλία, δέντρα). Πιο χαμηλά, στην ανατολική πλευρά του βράχου, ο καλλιτέχνης απεικονίζει εντός σπηλαίου το λεγόμενο Παλαιομονάστηρο. Στην άκρη του βράχου, αριστερά, αφήνει να διαφαίνεται εντός σπηλαίου το μονύδριο του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, το οποίο βρίσκεται στην δυτική πλευρά του βράχου. Στην ΒΑ πλευρά, σε τριπλή σειρά κτισμάτων από τα ριζά του βράχου και εντός σχισμής, είναι σχεδιασμένη «η Παναγία των Φυλακών» (άνευ επιγραφής).
~ Ο Γάλλος αρχαιολόγος LeonHeuzey στα 1858 αναφέρει το μονύδριο του Αγίου Πνεύματος μεταξύ άλλων ένδεκα μετεωρίτικων μοναστηριών και δηλοί ότι έλαβε γνώση περί αυτού από την εντόπια προφορική παράδοση.
Στα 1882 ο προηγούμενος Πολύκαρπος Ραμμίδης, μας πληροφορεί ότι «ο βράχος ούτος σύγκειται εκ δύο κορυφών, εφ’ ων ίστανται εμπεπηγμένοι οι σταυροί, εχουσών ύψος η μεν τριακοσίων, η δε τετρακοσίων πήχεων, εν τω μέσω δ’ αυτών των δύο, ούτως ειπείν λόφων υπάρχει οροπέδιον η κοιλάς εκ πέντε στρεμμάτων συγκειμένη ένθα είναι οικοδομημένος ο κύριος ναός επ’ ονόματι του Παναγίου Πνεύματος, διάφορα δένδρα, μία δεξαμενή και άλλα ερείπια, το δε ύψος αυτού κατά το μέρος της αναβάσεως είναι μόνον ογδοήκοντα πήχεων».
Στις δύο κορυφές του πελώριου αυτού βράχου υπήρχαν μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα δύο σιδερένιοι σταυροί, καθώς μας πληροφορεί και ο Φώτης Κοτοπούλης. Ο πολύ υψηλός οξειδώθηκε και κατέπεσε από κεραυνό γύρω στα 1945. Στην εορτή του Αγίου Πνεύματος τον κατέβαζαν οι Καστρακινοί, του κρεμούσαν ένα μαντήλι και τον ξανατοποθετούσαν στην θέση του. Σήμερα έχουν στήσει έναν άλλο σιδερένιο σταυρό σε χαμηλότερη κορυφή του Στύλου, στο λεγόμενο Άγιο Πνεύμα.
Ο δεύτερος σιδερένιος σταυρός ανασύρθηκε με ελικόπτερο από σύγχρονους Γερμανούς αναρριχητές (ονόματι HeinzLotharStutteDietrichHasse), οι οποίοι τον προσέφεραν στην μονή Βαρλαάμ. Σήμερα φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιό της. Επειδή τα σημειωμένα γράμματα στον σταυρό είναι σε βυζαντινό συμπίλημα τα θεωρούσαν για σλάβικα. Έτσι είχαν αποδώσει τον σιδερένιο αυτό σταυρό στον Σέρβο κατακτητή Στέφανο Δουσάν, ο οποίος εθερείτο ότι τον είχε στήσει στον βράχο. Ο σταυρός έχει χαραγμένα σε συμπίλημα τα εξής:
«† Γερα/ση/μο(υ) / (μον)αχ(ου) / † Ιω(αν)/ν(ου) (μον)αχ(ου) / † Μιχ (αηλ) / ο μα/ηστο/ρ»/
Η ανάγνωση οφείλεται στον λόγιο μοναχό Συμεών Διονυσιάτη, ο οποίος επισκέφθηκε τα Μετέωρα το έτος 2006 και είχε την καλοσύνη να μας πληροφορήσει εγγράφως για την εν λόγω λίαν δυσανάγνωστη επιγραφή. Άρα ήταν αφιέρωμα των δύο αυτών, μετεριτών πιθανώς μοναχών ονόματι Γερασίμου και Ιωάννη. Αναγράφεται δε και το όνομα το κατασκευαστή – μαΐστορα Μιχαήλ.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή για την πρώτη του ανάβαση στα 1918 του Καστρακινού συγγραφέα Φώτη Κοτοπούλη, πριν καταρριφθεί μέρος του βράχου και γίνει έτσι πιο εύκολη η προσπέλαση:
«Στον βράχο αυτό ανέβηκα, για πρώτη φορά, κατά την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος το έτος 1918 και σε ηλικία τότε 15 ετών. Η άνοδος εγίνετο με αναρρίχησι. Το ύψος από τη βάσι μέχρι του σημείου όπου ήτο ενσφηνωμένος στον βράχο πάσσαλος σιδερένιος έφτανε τα 30 μέτρα. Από τον πάσσαλο προσδένονταν χονδρό σχοινί με το οποίο κρατούμενος ο αναβάτης σε κάθε του βήμα προς τα πάνω έπρεπε να εναλλάση και το κάθε του χέρι προς τα πάνω κι έτσι ανέβαινε.
Εγώ δειλός περί την αναρρίχηση, αφού έφτασα περίπου τα δέκα πέντε μέτρα ύψος, άρχισαν να τρέμουν τα πόδια μου∙ δεν άντεξα και κατέβηκα∙ αλλά έπρεπε οπωσδήποτε να ανέβω, γιατί είχα και αποστολή να αναπληρώσω τον απουσιάζοντα ψάλτη, για την επόμενη ημέρα κατά την τέλεσι της θείας λειτουργίας. Οπότε με προέτρεψαν και για να αποβάλλω μέρος του φόβου μου, να προσδεθώ από την μέση μου για να με συγκρατούν κι έτσι κατώρθωσα και ανέβηκα. Το πρωί και μετά την λήξι της θείας λειτουργίας παρετήρησα ότι πάνω σε μία λάρνακα υπήρχαν διάφορα σιδηρά εργαλεία και μερικά εφθαρμένα βιβλία. Από τους έτους 1950 όμως η ανάβασι γίνεται πιο ευκολώτερη και χωρίς σχοινιά Γιατί κάποια βροχερή και τσουχτερή χειμωνιάτικη του Γενάρη βραδιά και περί ώραν δεκάτην νυχτερινήν ένα τιτάνιο κομμάτι βράχου, ολάκερο βουνό, του οποίου το μήκος έφτανε σχεδόν τα 30 μέτρα, βάρους δε χιλιάδων τόννων και από ύψος πενήντα μέτρων ξεκόπηκε από την ψηλότερη κορυφή του Αγίου Πνεύματος και διολίσθησε προς τα κάτω, όπου προσέκρουσε στο σημείο εκείνο που υπήρχε ο πάσσαλος και κατακομμάτιασε τον βράχο με τον πάσσαλο και σε λίγο έγινε κι αυτό συντρίμμια. Το παν εσείστηκε συνθέμελα και δεν μπορούσαν να καταλάβουν οι Καστρακινοί το τι ακριβώς συνέβη. Μια εκθαμβωτική αναλαμπή προήλθε από την πρόσκρουση κι ένας κρότος τρομακτικός».
Το θαυμαστό είναι ότι, ενώ οι πέτρες έφθασαν στα πιο πλησιόχωρα σπίτια του Καστρακίου, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός ή θάνατος.
Ομοίως ο εκ Καλαμπάκας συγγραφέας Αντώνης Παπαγεωργίου μας πληροφορεί ότι ο πάσσαλος από τον οποίο κρεμούσαν το σχοινί για ανάβαση απείχε από το έδαφος 15 μέτρα. Μετά το 1948 – γράφει- έγινε το μονοπάτι ευκολότερο με την πτώση ενός προσκεκολλημένου βράχου: «Μία νύκτα του μηνός Μαρτίου 1948λ συνεπεία διαβρώσεως απεκόπη μέγα τμήμα του βράχου εξ ου παρήχθησαν πλέον των 25.000 κυβικών οικοδομησίμων λίθων. Έκτοτε κατέστη περισσότερο προσιτός δια τους τολμηρούς αναβάτας».
Στον καιρό του εμφυλίου πολέμου οι Καστρακινοί κάτοικοι ανέβαιναν στο σπήλαιο του Αγίου Πνεύματος για να διασωθούν από τις συμφορές.
Η γράφουσα είχε την ευλογία να ανέβει με πολλή δυσκολία παλαιότερα στον βράχο του Αγίου Πνεύματος από το μονοπάτι των Φυλακών και να προσκυνήσει τον ιερό ναΐσκο, όπου ανέπεμπαν προσευχές οι αγιώτατοι στυλίτες πατέρες.
Από το 1994 ο ναΐσκος είναι μετόχι της ιεράς μονής Αγίας Τριάδος με την υπ’ αριθ.18/22.11.1994 πράξη του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.Σεραφείμ και πανηγυρίζει στην φερώνυμη εορτή.
ΘΕΟΤΕΚΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΓΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

*** Μαθητές από Ρουμανία, Πολωνία και Εσθονία στην Καλαμάτα κατά του bullying 
την Καλαμάτα βρίσκονται από χθες 18 μαθητές από τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Εσθονία, στo πλαίσιo συμμετοχής τους σε πρόγραμμα Erasmus+.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπου συμμετέχουν και τάξεις του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, έχει ως θέμα την ενδοσχολική βία και οι Καλαματιανοί μαθητές θέλουν να δείξουν πώς η Μουσική βοηθά στην αποτροπή φαινομένων βίας εντός σχολείου.
Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του σχολείου Σπύρο Σπύρη, συντονίστρια στο πρόγραμμα είναι η ρουμανική ομάδα, με τις άλλες τρεις να αποτελούν τους εταίρους.
Η πρώτη κινητικότητα των μαθητών έγινε το Νοέμβριο στη Ρουμανία, η δεύτερη λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Καλαμάτα, ενώ οι επισκέψεις θα συνεχιστούν τον Οκτώβριο, οπότε οι μαθητές θα επισκεφτούν την Εσθονία. Τον ερχόμενο Μάρτιο οι επισκέψεις θα ολοκληρωθούν με τη συνάντηση όλων στην Πολωνία.
Το πρόγραμμα έχει τίτλο D.O.V.E., με το αρκτικόλεξο να σημαίνει «ανίχνευση στοιχείων βίας στα σχολεία», με στόχο των παιδιών να βρουν τι προκαλεί τη βία μέσα στα σχολεία, πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί και τελικό σκοπό να γίνουν μεσολαβητές στο φαινόμενο, που στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις.
Επίσης, ο κ. Σπύρης ανέφερε ότι το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας δεν έχει ιδιαίτερα κρούσματα και στόχος του είναι να δείξει πώς η Μουσική βοηθά τα παιδιά να μην έχουν επιθετική συμπεριφορά. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο πρόγραμμα, δημιουργήθηκε στο Μουσικό Σχολείο μια αίθουσα που χαρακτήρισαν «αίθουσα αντι-βίας», ενώ- εκτός από τις δράσεις που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες- όλοι οι μαθητές θα δημιουργήσουν ένα τραγούδι κατά της βίας σε 5 γλώσσες (ελληνικά, πολωνικά, ρουμανικά, αγγλικά και ρώσικα), με το ρεφρέν να είναι στα αγγλικά.
Να σημειωθεί πως, πέρα από το σχολικό περιβάλλον, οι μαθητές θα γνωρίσουν την Καλαμάτα, ενώ θα επισκεφθούν και την Αρχαία Ολυμπία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα
 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 24/4/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις από τις πρώτες απογευματινές ώρες και μετά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στην μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν, σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Φίδι τσίμπησε 8χρονο κορίτσι στο γήπεδο της Κυπαρισσίας
 
Φίδι, πιθανότητα οχιά όπως εκτιμούν και οι γιατροί, τσίμπησε 8χρονο κοριτσάκι στο γήπεδο Κυπαρισσίας. Το κοριτσάκι στάθηκε τυχερό μέσα στην ατυχία του, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς που είδαν και αντιμετώπισαν το τραύμα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το φίδι δεν έβγαλε δηλητήριο.
Το συμβάν σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν το κοριτσάκι ήταν στο γήπεδο συμμετέχοντας στα προγράμματα αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας και συγκεκριμένα στο στίβο. Μαζί με τη γυμνάστρια του Δήμου και άλλα παιδάκια έκαναν ασκήσεις στη δυτική πλευρά το γηπέδου. Το κοριτσάκι δεν αντιλήφθηκε κάτι. Μόνο σε κάποια στιγμή είδε να τρέχει αίμα στο πόδι του και θεώρησε ότι είναι από κάποιο αγκάθι, επειδή ο τόπος είναι γεμάτος χορτάρια, ενώ στην άκρη του γηπέδου υπάρχει ολόκληρο «βατώνας»…
Αφού τελείωσε τη γυμναστική του, επέστρεψε στο σπίτι και αργότερα οι γονείς του είδαν κοκκινίλα στο πόδι του και πρήξιμο. Σημειώνεται ότι το κοριτσάκι είπε στους γονείς του ότι τα άλλα παιδάκια είπαν την ώρα της γυμναστικής ότι είδαν φίδι στο γήπεδο, εκεί που αθλούνταν και τρόμαξαν, αλλά το ίδιο δεν το είδε. Αμέσως αντιλήφθηκαν ότι πιθανότατα πρόκειται για δάγκωμα φιδιού και έσπευσαν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Εκεί χορηγήθηκε στο κοριτσάκι κορτιζόνη και αντιβίωση και με ασθενοφόρο διακομίσθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών.
Στο νοσοκομείο έμεινε την Παρασκευή και πήρε εξιτήριο το Σάββατο, με τους γιατρούς να ισχυρίζονται ότι 99% πρόκειται για δάγκωμα από οχιά, αλλά ευτυχώς δεν έδωσε δηλητήριο, καθώς το δάγκωμα που είχε στο πόδι το κάνει μόνο η οχιά. Οι γονείς του κοριτσιού, όπως είναι φυσιολογικό, είναι αναστατωμένοι, επειδή καθημερινά στο γήπεδο αθλούνται ίσως και περισσότερα από 300 άτομα και πολλά μικρά παιδιά στο στίβο. Ο χώρος είναι γεμάτος χορτάρια, βάτα κ.τ.λ. που «τραβάνε» τα φίδια.
Για να μη συμβεί ξανά τέτοιο περιστατικό, που μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες εξελίξεις και επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των παιδιών και όλων των αθλητών στο γήπεδο, άμεσα θα πρέπει ο χώρος να καθαριστεί και, επιπλέον, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες να «κυκλοφορούν» φίδια στο γήπεδο της Κυπαρισσίας.
Δεν είναι δυνατόν σε χώρο άθλησης, όπως το γήπεδο, να… «βολτάρουν» φίδια. Είναι άκρως επικίνδυνη η κατάσταση και πρέπει ο Δήμος Τριφυλίας και ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού να λάβουν άμεσα τα μέτρα τους και να καθαρίσουν το χώρο.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Πετυχημένοι ιππικοί αγώνες στο Πλατύ
 
Επιτυχία σημείωσαν οι ιππικοί αγώνες στο Πλατύ του Δήμου Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκαν χθες, εορτή του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με έθιμο εκατοντάδων ετών. Τους αγώνες παρακολούθησαν πολλές εκατοντάδες θεατών, παρά το γεγονός ότι η ημέρα ήταν εργάσιμη, οι οποίοι και απόλαυσαν ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, έφιππος ο Βαγγέλης Σκιαδάς, με τον ίππο «Ίριδα», μετέφερε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην εξέδρα, όπου την παρέλαβε ο εφημέριος του Πλατέος, πατήρ Νικόλαος Χαντζής.
Ο δε Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατέος προσέφερε σε όλους τους αναβάτες ένα μαντήλι χειρός λευκό και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, όπως προστάζει το παλαιό έθιμο, ενώ ο νικητής του τελικού των καθαρόαιμων έλαβε ως δώρο και μία μεγάλη, πλεκτή, λεπτή κουλούρα.
Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, Δημήτρης Πολίτης, πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κήρυξε την έναρξη των αγώνων, ενώ ακολούθησαν οι ιπποδρομίες στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, σε διαδρομή χιλίων μέτρων, με αφετηρία σημείο κοντά στο εξωκλήσι του Αγίου. Την περιγραφή των αγώνων έκανε ο Γιώργος Φάβας, δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φιλίππων Πελοποννήσου.
Στην 1η ιπποδρομία έτρεξαν τα καθαρόαιμα άλογα «Πομερόλ», «Άουαρ Σουήτ Αρτ» και «Πήγασος». Πρώτος τερμάτισε ο ίππος «Πομερόλ», ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Λίβα και Δημήτρη Χαραλαμπόπουλου, με αναβάτη τον Περικλή.
Στη 2η ιπποδρομία έτρεξαν τα καθαρόαιμα άλογα «Τοπ Κόουτ» και «Αζερέλ», ενώ η «Καλλονή» διαγράφηκε λόγω τραυματισμού. Νικητής ήταν ο ίππος «Τοπ Κόουτ», ιδιοκτησίας Μιχάλη Ταχταμπά, με αναβάτη τον 60χρονο Νίκο Μώρο.
Στην 3η ιπποδρομία έτρεξαν τα καθαρόαιμα άλογα «Αθήρ Ντουμπάι» και «Λετζεντάρυ Λαντ», χωρίς να μετάσχει και ο «Μπιγκ Μάουθ Στράικ», επειδή απεβίωσε αμέσως μετά την κλήρωση. Πρώτος αναδείχθηκε ο ίππος «Αθήρ Ντουμπάι», ιδιοκτησίας Μιχάλη Ταχταμπά, με αναβάτη τον ίδιο.
Στον τελικό μετείχαν οι νικητές των τριών προκριματικών και μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο ίππος «Αθήρ Ντουμπάι», με δεύτερο τον «Πομερόλ» και τρίτο τον «Τοπ Κόουτ».
Στην ιπποδρομία μιγάδων και ντόπιων ίππων, υπερίσχυσε ο ίππος «Σαγιάλ», ιδιοκτησίας της οικογενείας Χιλ, με αναβάτη το Δημήτριο Χιλ και ακολούθησαν οι ίπποι «Ίριδα» και «Μοχίτο».
Τους αγώνες υποστήριξε οικονομικά και με τη διάθεση μέσων και προσωπικού ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ για την προετοιμασία τους κοπίασαν η Τοπική Κοινότητα Πλατέος και ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσου.

*** Να κλέψει σε σπίτι αποπειράθηκε τσιγγάνος
 
Ένας 22χρονος τσιγγάνος συνελήφθη το πρωί της Κυριακής στον Ανεμόμυλο του Δήμου Καλαμάτας από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ για απόπειρα κλοπής.
Όπως προέκυψε το απόγευμα του Σαββάτου, ο νεαρός τσιγγάνος μπήκε σε περιβάλλοντα χώρο σπιτιού, όμως έγινε αντιληπτός από περίοικο και χωρίς να αφαιρέσει κάτι, τράπηκε σε φυγή. Από την περιγραφή, όμως, εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Μαγική βραδιά πιάνο με τη Νέλλη Σεμιτέκολο
 
«Δεν περίμενα να αισθανθώ τόσο καλά απόψε. Δε θα το έκανα αν δε με πίεζε ο Στάθης Γυφτάκης» και για τα 33 χρόνια συνεργασίας με το Δημοτικό Ωδείο «Μου αρέσει η Καλαμάτα, νομίζω είναι η ιδανική πόλη, από κάθε άποψη». Αυτά πρόλαβε να μας πει η Νέλλη Σεμιτέκολο πριν «πνιγεί» στις αγκαλιές και τα φιλιά φίλων, συνεργατών και μαθητών της, κάποιοι εκ των οποίων είχαν έρθει ειδικά από την Αθήνα για τη βραδιά για την προχθεσινή της συναυλία. Είχε προηγηθεί το θερμό χειροκρότημα και τα απλόχερα συγχαρητήρια του κοινού που γέμισε το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, τιμώντας με την παρουσία του τη διακεκριμένη μουσικό και καθηγήτρια πιάνου. Η ίδια είχε φροντίσει να «αποζημιώσει» τους παρευρισκομένους με ένα υψηλού επιπέδου ρεσιτάλ, αποδίδοντας απαιτητικά κλασσικά κομμάτια, με μεγάλη ζωντάνια και αφοσίωση, κάνοντας κατάθεση ψυχής πάνω στα πλήκτρα.
Συγκεκριμένα, η Νέλλη Σεμιτέκολο έπαιξε στο πιάνο που δέσποζε στην άδεια κατά τ’ άλλα σκηνή τα έργα των Brahms Capriccio και Intermezzo, του Beetoven Apassionata, Allegro assai, Andante con moto, Allegro ma non troppo-presto, Scriabin οκτώ από τα 24 πρελούδια (νο1, νο2, νο3, νο4, νο5, νο6, νο8, νο14) και Prokofiev Vision Fugitive (δέκα από τα 20 «Φευγαλέα Οράματα»: νo1, νo2, νo3, νο4, νο6, νο10, νο11, νο16, νο17, νο18), καθώς και τη Σονάτα νο3.
Η βραδιά διεξήχθη στο πλαίσιο της «Άνοιξης των Πλήκτρων» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, που είναι εξ ολοκλήρου φέτος αφιερωμένη στην Νέλλη Σεμιτέκολο. Η διοργάνωση πραγματοποιείται για 5η χρονιά, στηρίζεται από τη «Φάρις» και το Δήμο και χρηματοδοτείται την τελευταία 2ετία από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία δωρεάν εισόδου και συμμετοχής κοινού που δεν έχει άμεση επαφή με τη μουσική.   Χ.Ε. 
  Με Κιτσικόπουλο συνεχίζεταιαύριο η «Άνοιξη των Πλήκτρων»
Ο πολύ πετυχημένος θεσμός πιανιστικών ρεσιτάλ, αλλά και γενικότερα συναυλιών με πληκτροφόρα όργανα που
διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια και τη στήριξη του Συλλόγου «Τέρψις» με τον τίτλο «Άνοιξη των Πλήκτρων» θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Στόχος είναι να παρουσιαστεί το ρεπερτόριο του πιάνου, αλλά και άλλων πληκτροφόρων οργάνων σε όλο το χρονικό του πλαίσιο, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν πάντα έργα του 20ού και 21ου αιώνα και, ιδιαίτερα, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.
Ο φετινός κύκλος αποτελεί μια σημαντική στιγμή για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, καθώς είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος σε μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες πιανίστριες, τη Νέλλη Σεμιτέκολο, που αποτελεί εδώ και 33 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο της τάξης Πιάνου του Ωδείου.
Η παρουσία της, η προσωπικότητά της και η ακούραστη προσφορά της, όλα αυτά τα χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα η τάξη Πιάνου του Ωδείου να έχει προσφέρει πλήθος σημαντικών πιανιστών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Αύριο Τετάρτη, 25 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας και ώρα 21.00, ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, Καλαματιανός πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος, θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με τον ευφάνταστο τίτλο: «Πιανιστικές Ιστορίες και Μύθοι» / " Piano stories and tales". Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου αριστουργήματα των Σοπέν, Λιστ και Ντεμπισσύ συνομιλούν με συνθέσεις των Άρβο Παρτ και Τσικ Κορέα.
Κοινός τόπος: Η ιστορία ή ο μύθος πίσω από τη μουσική. Εμπειρίες και συναισθήματα που έγιναν ήχος. Πιανιστικές ιστορίες που αναβιώνουν, συνθέτοντας έναν καμβά γεμάτο από αντιθέσεις και χρώματα...

***   Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών Μεσσηνίας Αγ. Θεόδωροι 
30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΙΟΥ – ώρα 12.00 πμ
Ο Σύλλογός μας με το γεγονός της συμπλήρωσης ...
30 ετών από την αγορά των γραφείων του,
που έγινε στις 18 Μαίου 1988,
και με την πρόσφατη από το νέο ΔΣ επαναλειτουργία
των γραφείων του,
οργανώνει τιμητική εκδήλωση
αφιερωμένη στον αείμνηστο συμπατριώτη μας
τότε Πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου
Κωνσταντίνο Παναγιώτη Φέστα
και στο τότε ΔΣ του Συλλόγου μας,
οι οποίοι στις 18 Μαίου 1988 αγόρασαν τα γραφεία
του Συλλόγου στην οδό Τζωρτζ 3 Πλατεία Κάνιγγος.
19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964
Επίσης στην εκδήλωση θα τιμηθεί η κ. Ιφιγένεια Μουτεβελή,
--και ως σύζυγος του αείμνηστου συμπατριώτη μας δικηγόρου Ηλία Μουτεβελή ο οποίος από το 1964 παραχωρούσε το γραφείο του για τις συνεδριάσεις του ΔΣ του Συλλόγου,
--και ως εκπρόσωπος των ιδρυτών του Συλλόγου το 1964.

















~ Το έθιμο του Κουρμπανιού , στην εορτή του Αγίου Γεωργίου στον Άκοβο
~  Το κουρμπάνι του Αγίου Γεωργίου Ακόβου είναι ίσως το μοναδικό έθιμο στην ηπειρωτική Ελλάδα εδώ και εκατοντάδες χρόνια που διατηρείται μέχρι σήμερα ζωντανό, εις μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.
Αυτό που κάνει μοναδικό και ξεχωριστό το έθιμο του κουρμπανιού , είναι πως το βραστό μοσχάρι που ετοιμάζεται από τους ντόπιους με πίστη και ευλάβεια μοιράζεται μόνο στους ξένους (και οχι στους ντόπιους ) για ευλογία.
Έτσι και φέτος, διατηρώντας το έθιμο του κουρμπανιού, θα γιορτάσουμε την μνήμη του Αγίου Γεωργίου στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Άκοβο Φαλαισίας – Αρκαδίας.

Το προγράμμα της Εορτής του Αγίου εχει ως ακολούθως :
Κυριακη 22 Απριλίου :
Ώρα 17:30: το έθιμο του κουρμπανιου
Ώρα 18:00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετα αρτοκλασίας
Δευτέρα 23 Απριλίου ,Μνήμη Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου :
Ωρα 7:30 π.μ: Όρθρος – Θεία Λειτουργία
Μετα το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα μοιραστεί το κουρμπανι (βραστό μοσχάρι ) στους πιστούς προς ευλογία.
Χρόνια πολλα και ευλογημένα υπό την σκεπή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου!  Εκ του εκκλησιαστικού συμβουλίου
Ο πρόεδρος   Ιερεύς Γεώργιος Σπανός

***  Πίεση: Τα 10 βότανα για να τη ρίξετε
~   Εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όσο και με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
*  Πέρα από αλλαγές στη διατροφή και τα επίπεδα της σωματικής άσκησης, βοηθητικά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης αποδεικνύονται και ορισμένα βότανα.
1. Βασιλικός: Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα (ποντίκια) έχουν υποδείξει ότι το εκχύλισμα του βασιλικού μπορεί να ρίξει την πίεση βραχυπρόθεσμα. Η επίδρασή του αυτή οφείλεται στην ευγενόλη, μια χημική ουσία η οποία μπλοκάρει τη δράση ουσιών που προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατ’ επέκταση άνοδο της πίεσης.
2. Κανέλα: Φημίζεται για τις αντιδιαβητικές της ιδιότητες, ωστόσο έχει και αντιυπερτασική δράση. Το εκχύλισμά της μπορεί να συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση μιας αιφνίδιας κρίσης υπέρτασης όσο και στη διαχείριση της χρόνιας υπέρτασης.
3. Κάρδαμο: Σε μια μικρής εμβέλειας μελέτη σε 20 υπερτασικούς, 1,5 γραμμάριο κάρδαμο δύο φορές την ημέρα για διάστημα 12 εβδομάδων συνολικά βοήθησε να μειωθούν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
4. Λιναρόσπορος: Είναι πλούσιος σε ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά και έχει αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Μία από αυτές, στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, υπέδειξε ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα προκύπτει από την κατανάλωση 30-50 γραμμαρίων ολόκληρου ή τριμμένου λιναρόσπορου την ημέρα για διάστημα τουλάχιστον 12 εβδομάδων.
5. Σκόρδο: Είναι ίσως η πιο γνωστή φυσική λύση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η επίδρασή του αυτή οφείλεται στην ιδιότητά του να αυξάνει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο προωθεί τη χαλάρωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι, το αίμα κυκλοφορεί ελεύθερα και η αρτηριακή πίεση πέφτει σε φυσιολογικά επίπεδα.
~ 6. Τζίντζερ (πιπερόριζα): Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι το τζίντζερ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στη χαλάρωση των μυών που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.
7. Κράταιγος: Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες ως φυσική θεραπεία για την υπέρταση. Οι επιστημονικές μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδρασή του έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμά του έχει πολλαπλά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως η μείωση της πίεσης, η πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και η μείωση της χοληστερόλης.
8. Σέλινο: Τόσο οι σπόροι του όσο και το ίδιο το σέλινο έχουν αντιυπερτασική δράση. Η ευεργετική του επίδραση στην πίεση αποδίδεται σε ποικίλες ουσίες που παρέχει.
9. Άγρια λεβάντα: Το εκχύλισμά της βοηθά στην αντιμετώπιση της ταχυπαλμίας και της υπέρτασης. Αν και δεν είναι σύνηθες να τρώγεται, τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκές και αλμυρές συνταγές όπως το δεντρολίβανο.
10. Ουγκαρία η εριώδης: Το βότανο χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά και διαφόρων νευρολογικών διαταραχών.

*** Αρτηριακή πίεση: Ποιο είδος είναι το πιο επικίνδυνο;
~ Τα όρια της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης διαρκώς μεταβάλλονται με τάση να ελαττώνονται συνεχώς. Σήμερα, πιστεύεται ότι η αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 120/80mmHg, δηλαδή, η συστολική πίεση (μεγάλη) να μην υπερβαίνει τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) να μην υπερβαίνει τα 80mmHg.
* Τα άτομα με αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 130mmHg έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Τσούγκος, καρδιολόγος MD, PhD επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ποιο είδος πίεσης όμως είναι το πιο επικίνδυνο; Συχνά πιστεύουμε ότι η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα. Η άποψη αυτή καλλιεργήθηκε για πολλές δεκαετίες, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική, τονίζει ο κ. Τσούγκος.
«Η αιφνίδια, απότομη αύξηση της πίεσης κατά κανόνα δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο. Αντίθετα εάν κάποιος παρουσιάζει σταθερά υψηλή πίεση χωρίς να παίρνει αντιυπερτασικά φάρμακα, θέτει σε κίνδυνο τις αρτηρίες του λόγω της σκλήρυνσης των τοιχωμάτων, τα οποία χάνουν την ελαστικότητά τους, στενεύουν ή διατείνονται. Το αποτέλεσμα είναι δημιουργία στενώσεων στα εγκεφαλικά αγγεία. Στις περιπτώσεις αυτές που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένη καταστροφή του τοιχώματος των αρτηριών μία περαιτέρω απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της αρτηρίας ή στη θρόμβωσή της άρα και στο εγκεφαλικό επεισόδιο», επισημαίνει.
Ο κ. Τσούγκος εξηγεί ότι στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ιστορικό αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή εάν υπάρχει είναι απόλυτα ρυθμισμένη με αντιυπερτασικά φάρμακα τότε η απότομη αύξηση της πίεσης δεν προκαλεί βλάβες.
Όπως λέει: «Στην πραγματικότητα, η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια του 24ώρου, αλλά διακυμαίνεται αναλόγως της δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Κατά τη σωματική άσκηση, την κίνηση, τη συγκίνηση και το στρες, η πίεση ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει μέχρι και 180/100mmHg και αυτό θεωρείται φυσιολογική ανταπόκριση της πίεσης αναλόγως των αναγκών του οργανισμού, ενώ αντιθέτως, κατά την ανάπαυση ή το βαθύ ύπνο ελαττώνεται. Έτσι, μόνο εάν κατά τη σωματική άσκηση αυξηθεί η αρτηριακή πίεση και παραμείνει υψηλή πέραν των 10 λεπτών μετά το τέλος της άσκησης, θεωρείται παθολογική».
Συμπερασματικά, καταλήγει ο κ. Τσούγκος, η μεμονωμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά την διάρκεια της εργασίας του στρες ή της κόπωσης σε ανθρώπους με φυσιολογική πίεση ηρεμίας δεν εγκυμονεί κινδύνους ενώ, η σταθερά αυξημένη πίεση (>150/100mmHg) δημιουργεί το υπόστρωμα για την εμφάνιση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

***  Αλλεργίες: Ποια λάθη τις επιδεινώνουν
~ Η εποχή που ξεκινούν και πάλι οι εποχικές αλλεργίες έφτασε. Μπούκωμα στην μύτη ή συνάχι, μάτια που δακρύζουν και “σας τρώνε”, βήχας και φτέρνισμα είναι μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα με τα οποία έρχονται χιλιάδες άνθρωποι αντιμέτωποι κάθε μέρα.
* Με τις αλλεργίες, αυτό που λίγοι εξ’ αυτών συνειδητοποιούν είναι, ότι κάνουν και οι ίδιοι ορισμένα βασικά λάθη και επιδεινώνουν αυτά τα συμπτώματα.
Δείτε ποια είναι τα πιο συνήθη από αυτά τα λάθη, για να τα αποφύγετε και να περάσετε μια πιο ήρεμη περίοδο εποχικής αλλεργίας φέτος:
Έχετε τα παράθυρα μονίμως ανοιχτά
Προσπαθήστε να τα ανοίγετε μόνο όσο χρειάζεται για να αεριστεί το σπίτι και να μπει μέσα φρέσκος αέρας, κάτι που είναι απαραίτητο. Αλλά μην το παρακάνετε και αφήνετε τις αλλεργιογόνες ουσίες στην ατμόσφαιρα να… κάνουν πάρτι μέσα στο σπίτι σας. Επίσης, όταν είναι εφικτό, χρησιμοποιείτε περισσότερες ώρες τον κλιματισμό (air-condition) επειδή λειτουργεί με φίλτρα που θα κρατήσουν μεγάλο ποσοστό από αυτές τις αλλεργιογόνες ουσίες μακριά.
Καθυστερείτε να πάρετε τα αντισταμινικά σας φάρμακα
Εφόσον γνωρίζετε πότε έρχεται η περίοδος που σας “χτυπάει” συνήθως η εποχική αλλεργία, δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να εκδηλώσετε τα πρώτα συμπτώματα προτού πάρετε τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο φαρμακοποιός σας για τις αλλεργίες. Αυτά τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά, όταν λαμβάνονται ως πρόληψη και όχι ως θεραπεία. Πάρτε τα λοιπόν, 1-2 εβδομάδες πριν την περίοδο της εποχικής αλλεργίας και θα δείτε ότι θα έχετε λιγότερες εξάρσεις τους επόμενους μήνες.
Βγαίνετε έξω τις λάθος ώρες
Τα δέντρα και τα άνθη ξεκινούν να απελευθερώνουν γύρη περίπου στην ανατολή του ηλίου και τα επίπεδα αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα κορυφώνονται αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Προσπαθήστε να μην βγαίνετε έξω λοιπόν αυτές τις ώρες της ημέρας.
Δεν επενδύετε σε έναν ιονιστή αέρος
Σίγουρα δεν αποτελεί πρωτεύουσα ανάγκη και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξοδεύουν χρήματα για να προμηθευτούν μια συσκευή καθαρισμού του αέρα μέσα στο σπίτι. Αλλά είναι από εκείνες τις συσκευές που “θα βγάλουν τα λεφτά τους” σε βάθος χρόνου. Βάλτε το σε λειτουργία, όταν πια πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά στο σπίτι, και θα δείτε μεγάλη αλλαγή.
Αντικείμενα που μαζεύουν σκόνη και αλλεργιογόνες ουσίες
Τα μαξιλάρια στον καναπέ, οι κουρτίνες και τα παιχνίδια των παιδιών (αρκουδάκια, κούκλες κλπ) μαζεύουν εύκολα σκόνες και αλλεργιογόνες ουσίες, ενώ σπανίως πλένονται. Αυτές οι ουσίες αναδύονται στην ατμόσφαιρα με κάθε κίνηση (αλλαγή θέσης στα μαξιλάρια του καναπέ, άνοιγμα-κλείσιμο στις κουρτίνες κλπ) και τις εισπνέετε.

***  Αλλεργίες: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε
Σας έχει πιάσει βήχας, φαγούρα, τρέχει η μύτη σας και νιώθετε πως ανά πάσα στιγμή θα δακρύσετε;
Και νιώθετε μια κούραση, παρά το γεγονός ότι έχετε κοιμηθεί καλά και δεν είστε άρρωστοι. Τα συμπτώματα της αλλεργίας σας έχουν εμφανιστεί για τα καλά.
Ποια είναι όμως η καλύτερη στρατηγική για να τα αντιμετωπίσετε; Και τι λάθη μπορεί να κάνατε μέχρι τώρα;
Να πάρω άδεια;
Δεν πρέπει να αφήνουμε τις αλλεργίες μας να ορίζουν την ζωή μας. Ο μόνος λόγος για να μείνετε σπίτι και να μην πάτε στην δουλειά θα ήταν να είχατε πάθει κάτι όντως σοβαρό, όπως επιπλοκές με το άσθμα. Εναλλακτικά, ερευνήστε τρόπους αντιμετώπισης των αλλεργιών και συνεχίστε την ημέρα σας.
Να βγω από το σπίτι;
Αν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματά σας με μη συνταγογραφούμενα αντι-ισταμινικά, δεν θα υπάρχει (λογικά) πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, αν τα συμπτώματά σας επιμένουν, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιπλέον, μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι να φοράτε καπέλο και γυαλιά όταν βγαίνετε έξω, και να αλλάζετε αμέσως τα ρούχα σας μόλις μπαίνετε στο σπίτι.
Να κάνω γυμναστική;
Αν έχετε συμπτώματα αλλεργίας, μπορείτε να κάνετε γυμναστική. Δοκιμάστε κάποιο είδος άσκησης με το οποίο αισθάνεστε άνετα, και δείτε αν σας προκαλεί περισσότερη κούραση από το κανονικό—ή και αν σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, είναι κι αυτή μια πιθανότητα.
Να φάω σούπα;
Όταν είμαστε άρρωστοι, όλοι ξέρουμε πως η κοτόσουπα είναι από τα καλύτερα σπιτικά “φάρμακα”. Το μυστικό, όμως, της σούπας δεν είναι τόσο στα συστατικά της, όσο στο ότι εισπνέουμε ατμό ενώ την τρώμε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μια ζεστή κούπα τσάι. Και επειδή η αλλεργία δεν προκαλείται από κάποιον ιό, αλλά από φλεγμονή, ο ατμός (και τα ζεστά γενικότερα) μπορεί να κάνουν την κατάσταση χειρότερη.
Να κοιμηθώ περισσότερο;
Δεν είναι απόλυτη η απάντηση. Από την μία πλευρά, η ξεκούραση και ο ύπνος ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα – το οποίο δεν ευθύνεται για τις αλλεργίες μας. Από την άλλη πλευρά, οι αλλεργίες μπορούν να μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε άλλες μολύνσεις, και η σωστή ξεκούραση μπορεί όντως να βοηθήσει. Ακούστε τι σας λέει το σώμα σας, και αν νιώθετε πολύ κουρασμένοι, ίσως χρειάζεστε λίγο ύπνο ακόμα.
Να πιώ αλκοόλ;
Σε κάθε περίπτωση, το αλκοόλ είναι κακή ιδέα αν οι αλλεργίες σας βρίσκονται σε έξαρση. Αρχικά, το αλκοόλ έχει ηρεμιστική επίδραση στον οργανισμό, και σε συνδυασμό με τα αντι-ισταμινικά μπορεί να σας κάνει να πέσετε αμέσως για ύπνο. Επιπλέον, το αλκοόλ προκαλεί πρήξιμο στους ίδιους ιστούς που βασανίζονται από την αλλεργία, με συνέπεια τα συμπτώματα να γίνουν χειρότερα
Να καπνίσω;
Ακόμα ένας λόγος για να κόψετε το κάπνισμα: το τσιγάρο επιδεινώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών σας. Ερεθίζει την αναπνευστική οδό και μπορεί ακόμα και να προκαλέσει συμπτώματα σε περιπτώσεις που δεν τα βιώνατε ήδη.
Να κάνω εμβόλιο;
Ναι! Υπάρχουν εμβόλια για τις αλλεργίες. Ο γιατρός σας, αφού καταλάβει σε τι έχετε αλλεργία, θα σας κάνει εμβόλιο με μία μικρή δόση των αλλεργιογόνων, ώστε να αυξηθεί η αντοχή σας. Βέβαια, η θεραπεία με ενέσεις απαιτεί χρόνο, και πρέπει να μιλήσετε λεπτομερώς με τον αλλεργιολόγο σας.

*** Π. Τατούλης: Επίσημη επίσκεψη στη γενέτειρα του Μάο και την Ακαδημία του Κομφούκιου 
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κίνα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, έγινε δεκτός, έπειτα από επίσημη πρόσκληση, με ιδιαίτερες τιμές στις Επαρχίες Guizhou και Hunan, όπου ξεναγήθηκε σε σημεία ιδιαίτερου πολιτισμικού ενδιαφέροντος: την Ακαδημία του Κομφούκιου και την πόλη Shaoshan, τη γενέτειρα του προέδρου Μάο, όπου βρίσκεται το Μουσείο και το σπίτι του.
Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε την Επαρχία Guizhou και την πρωτεύουσά της Guiyang, όπου ξεναγήθηκε στην Ακαδημία του Κομφούκιου από το διευθυντή της Wang Xiong. Ο κ. Xiong εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Πελοποννήσου και πρότεινε τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Πελοπόννησο και πρότεινε τη συνεργασία της Ακαδημίας του Κομφούκιου με το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου για τη διοργάνωση ημερίδων πανεπιστημιακού ενδιαφέροντος για τον Κομφούκιο και τους μαθητές του.
Κατά την επίσκεψη του στην Επαρχία Hunan και ειδικότερα στην πόλη Shaoshan, ο κ. Τατούλης ξεναγήθηκε στην Πλατεία του Μάο. Προσερχόμενος στον χώρο της πλατείας και με την επίσημη παρουσία των Τοπικών Αρχών, κατέθεσε στεφάνι στο μπρούτζινο άγαλμα του προέδρου Μάο. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε με κάθε επισημότητα στο Μουσείο του Μάο, όπου εκτίθενται αρχειακό υλικό και προσωπικά αντικείμενα του προέδρου. Τέλος, μετέβη στο σπίτι του, όπου και ξεναγήθηκε στους χώρους που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

***  Μυστήριο με την κλοπή 160.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο εταιρείας πετρελαιοειδών στην Καλαμάτα 
Ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης χθες στο Εφετείο Κακουργημάτων 
 Για την κλοπή 160.804,68 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο εταιρειών πετρελαιοειδών στην Καλαμάτα το Νοέμβριο του 2011 δικάζεται από χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας πρώην υπάλληλός της, ο οποίος τότε είχε τοποθετηθεί και διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των εταιρειών.
Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ χθες στην κατάθεσή του ο ιδιοκτήτης των εταιρειών επέμενε πως όλα τα στοιχεία  συγκλίνουν στην ενοχή του.
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, όμως λόγω του προχωρημένου της ώρας η δίκη διεκόπη για να συνεχισθεί στις 21 Μαΐου, με τους μάρτυρες υπεράσπισης και την απολογία του κατηγορουμένου.
  Η κλοπή
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μια ημέρα πριν από την κλοπή ο κατηγορούμενος με την ιδιότητα του υπαλλήλου, αλλά και νόμιμου εκπροσώπους μιας από τις εταιρείες καυσίμων, πήγε νωρίς το βράδυ στα γραφεία, ενώ μπήκε κι εκεί που ήταν τα χρηματοκιβώτια και κάλυψε τον αισθητήρια του συναγερμού με κάποιο αντικείμενο. Επίσης, άφησε το πόμολο της βορινής πόρτας του λογιστηρίου ανοικτό για να μη χρειάζεται κλειδί.
Το απόγευμα της επόμενης μέρας το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος μπήκε στις εγκαταστάσεις στη Δυτική Παραλία από την πίσω πλευρά, από μια τρύπα που είχε ο τοίχος και η οποία είχε κλεισθεί πρόχειρα με τσιμεντόλιθους, ενώ σε εκείνο το σημείο η κάμερα καταγραφής είχε αποσυναρμολογηθεί. Εν συνεχεία πήγε στο λογιστήριο, όπου ήταν δύο χρηματοκιβώτια και χωρίς να τα παραβιάσει, από το ένα που άνοιγε με κλειδί και συνδυασμό αφαίρεσε 160.000 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είπε στην κατάθεσή του, μεταξύ άλλων, ότι μία μέρα πριν αποκαλυφθεί η κλοπή, ο κατηγορούμενος είχε επισκεφθεί την εταιρεία σε ώρα που είναι κλειστή. Του άνοιξε ο φύλακας, απενεργοποιώντας το συναγερμό, και παρέμεινε δύο λεπτά, κι ένα λεπτό στο σκοτάδι χωρίς να ανάψει φώτα. Προφασίσθηκε δε ότι είχε ξεχάσει τα κλειδιά του και ήθελε να τα πάρει. Τα χρήματα, όπως είπε, που πάρθηκαν ήταν εισπράξεις των εταιρικών πρατηρίων της Καλαμάτας. Παράλληλα, διευκρινίσθηκε ότι ο κατηγορούμενος φαινόταν και ως πρατηριούχος των συγκεκριμένων πρατηρίων, αλλά τα χρήματα των εισπράξεων πήγαιναν στο λογαριασμό της εταιρείας.
  Στο χρηματοκιβώτιο
Ο τότε επιθεωρητής πωλήσεων της εταιρείας κατέθεσε ότι 6 μήνες από την κλοπή είχε ανατεθεί σε αυτόν η συγκέντρωση των εισπράξεων από τα πέντε εταιρικά πρατήρια της Καλαμάτας. Εξήγησε πώς γινόταν η διαδικασία και περιέγραψε ποιες φορές επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας τις δύο επίμαχες ημέρες για να βάλει χρήματα στο χρηματοκιβώτιο από τις εισπράξεις. Μάλιστα, είπε ότι ο φύλακας του ανέφερε την επίσκεψη του κατηγορουμένου με την αιτιολογία να βρει τα κλειδιά του, καθώς πριν από αυτόν τις εισπράξεις συγκέντρωνε ο φύλακας, ο οποίος όμως είχε καταγγείλει στον ιδιοκτήτη ότι ο κατηγορούμενος του είχε αφαιρέσει 7.500 ευρώ και έτσι ήταν «ψυλλιασμένος». Συμπλήρωσε ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε το συνδυασμό και πού φυλάσσεται το κλειδί του χρηματοκιβωτίου, ενώ καθώς είχε πει ότι μπήκε στην εταιρεία για να στείλει ένα φαξ, έλεγξαν το μηχάνημα και δεν είχε σταλεί κανένα φαξ. Επίσης, ανέφερε ότι το γραφείο του κατηγορουμένου είναι στον 1ο όροφο, άρα δεν είχε λόγο να πάει στο ισόγειο.
Τέλος, σημείωσε ότι ο σωματότυπος του άντρα που έχει «πιάσει» η κάμερα να φεύγει από την εταιρεία μοιάζει με του κατηγορουμένου.
Ο τότε φύλακας της εταιρείας κατέθεσε πως όταν φεύγουν οι υπάλληλοι, αυτός κλειδώνει τα γραφεία και ενεργοποιεί το συναγερμό. Όταν ο κατηγορούμενος πήγε στην εταιρεία για τα κλειδιά του, ο φύλακας είπε πως ήταν εκεί η γυναίκα του και του άνοιξε. Επιστρέφοντας τον ενημέρωσε και, όπως είπε, ταράχτηκε, διότι όταν έκανε τις εισπράξεις αυτός, του είχε αφαιρέσει, όπως είπε, 7.500 ευρώ. Τότε, όπως είπε ακόμη, είχε ενημερώσει τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, όμως δεν τον πίστεψε, καθώς είχε πολλή εμπιστοσύνη στον κατηγορούμενο και, τελικά, πλήρωσε τα χρήματα που έλειπαν από την τσέπη του. Τέλος, κατέθεσε ότι από τότε που είχε γίνει αυτό το περιστατικό ο κατηγορούμενος δεν είχε ξαναπάει την εταιρεία σε ώρες που ήταν κλειστή και γι’ αυτό ταράχτηκε όταν του είπε η γυναίκα του ότι της ζήτησε και μπήκε στα γραφεία.   Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Σύσκεψη για την προετοιμασία της επίσκεψης Κουρουμπλή την Πέμπτη στην Καλαμάτα 
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, με τη συμμετοχή του δημάρχου, του κεντρικού λιμενάρχη, μελών του Δ.Σ. του Ταμείου και στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, για την καλή προετοιμασία της ημερίδας που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 26 Απριλίου, όπως και της επίσκεψης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 11.30 και 14.30, στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», ενώ το βράδυ, μεταξύ 19.00 και 20.00, θα γίνει επίσκεψη από τον υπουργό στο λιμάνι.

*** Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε χωριά του Ταϋγέτου 
Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των Τ.Κ. BEΡΓΑ – ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ – ΑΛΑΓΟΝΙΑ – ΝΕΔΟΥΣΑ – ΛΑΔΑ – ΚΑΡΒΕΛΙ – ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ & ΠΗΓΕΣ ότι, για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 25-4-2018,  ημέρα Τετάρτη και από ώρα 12.00 έως 15.00.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω.
Γι’ αυτό το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε., θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕΥΜΑ.
Έτσι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου, ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. 23-4-2018
ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

*** Οι νέοι κανόνες του Facebook: Ποια είναι τα «όρια» και τι θα πρέπει να προσέχουν οι χρήστες του 
Οι κανονισμοί θίγουν μία σειρά από σοβαρά θέματα, όπως η χρήση ναρκωτικών, η εργασία στη βιομηχανία του σεξ, ο εκφοβισμός (bullying), η ρητορική μίσους και η υποκίνηση βίας
Το Facebook έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα είδη των αναρτήσεων που επιτρέπει η υπηρεσία με περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το τι επιτρέπει αναφορικά με μια σειρά θεμάτων: από τη χρήση ναρκωτικών και την εργασία στη βιομηχανία του σεξ έως τον εκφοβισμό (bullying), τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας.
Επί σειρά ετών το Facebook έθετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το τι μπορούν να αναρτούν οι χρήστες του. Αλλά μόνο μια σχετικά σύντομη και γενική εικόνα ήταν διαθέσιμη σε αυτούς, ενώ υπήρχε ένα πολύ εκτενέστερο, εσωτερικό έγγραφο που ανέφερε πότε ακριβώς οι αναρτήσεις ή οι λογαριασμοί χρηστών θα πρέπει να αφαιρούνται ή να κλείνουν αντίστοιχα.
Αυτό το μακροσκελές έγγραφο δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ώστε να μην υπάρχει πια σύγχυση για τη λειτουργία του, όπως δήλωσε η Μόνικα Μπίκερτ, η αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook.
«Θα πρέπει, όταν επισκέπτεται κάποιος το Facebook, να καταλαβαίνει ποια είναι τα όρια, τι επιτρέπεται και τι όχι», είπε η Μπίκερτ στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωσή τους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.
Το Facebook έχει δεχτεί δριμεία κριτική από κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες επειδή απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η ρητορική του μίσους, η θρησκευτική βία, να μην είναι εφικτή η προώθηση της τρομοκρατίας και να μην προβάλλονται ενέργειες, όπως ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι λειτουργεί κατ΄εντολήν απολυταρχικών καθεστώτων με το να απομακρύνει περιεχόμενο που ενοχλεί κάποιες κυβερνήσεις και με το να παρέχει ελάχιστες πληροφορίες για τους λόγους που συγκεκριμένες αναρτήσεις απομακρύνονται και λογαριασμοί κλείνουν.
Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέπουν για πρώτη φορά στους χρήστες να προσφεύγουν κατά μιας απόφασης για την απομάκρυση των αναρτήσεων. Μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η προσφυγή μόνο για κλείσιμο λογαριασμών, ομάδων και σελίδων.
Το Facebook, το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, έχει γίνει η κυρίαρχη πηγή πληροφόρησης σε πολλές χώρες.
Χρησιμοποιεί τόσο αυτοματοποιημένο λογισμικό όσο και έναν ολόκληρο στρατό από moderators (επόπτες) --που μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 7.500-- για να απομακρύνουν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που παραβιάζουν τους κανονισμούς του.
Υπό την πίεση πολλών κυβερνήσεων ενισχύει τις τάξεις των moderators από τον περασμένο χρόνο.
Σε συνέντευξή της, η Μπίκερτ, είπε στο Reuters ότι τα κριτήρια διαρκώς αλλάζουν με βάση, εν μέρει, τη συνεργασία με περισσότερους από 100 οργανισμούς και ειδικούς σε τομείς όπως η αντιτρομοκρατία και η εκμετάλλευση ανηλίκων.
«Όλοι θα πρέπει να περιμένουν ότι τα κριτήρια θα ενημερώνονται συχνά», πρόσθεσε η ίδια.
Η εταιρεία εξετάζει την υιοθέτηση αλλαγών στην πολιτική περιεχομένου της κάθε δύο εβδομάδες στο πλαίσιο μιας συνάντησης που θα τιτλοφορείται «Φόρουμ για τα Κριτήρια Περιεχομένου» και του οποίου επικεφαλής θα είναι η Μπίκερτ. Μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων έλαβε την άδεια να παραστεί στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας υπό τον όρο ότι θα περιγράψει τη διαδικασία, αλλά όχι την ουσία της συνάντησης.
Στη συνάντηση της 17ης Απριλίου, περίπου 25 υπάλληλοι της εταιρείας συμμετείχαν στη συζήτηση ενώ άλλοι μετείχαν με τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη, το Δουβλίνο, την Πόλη του Μεξικού, την Ουάσινγκτον και άλλες πόλεις.
Μεταξύ των συμμετασχόντων ήταν και πρόσωπα που ειδικεύονται στη δημόσια πολιτική, τα νομικά ζητήματα, την ανάπτυξη προϊόντων, την επικοινωνία και άλλους τομείς.
Η Μπίκερτ, μια πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας στις ΗΠΑ, έθεσε ερωτήσεις, παρείχε ενημέρωση και συντόνισε τη συζήτηση, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα.
Το Facebook σχεδιάζει μια σειρά από δημόσια fora τον Μάιο και τον Ιούνιο, σε διαφορετικές χώρες, για να αντλήσει μεγαλύτερη ανταπόκριση σχετικά με τους κανονισμούς της, είπε η Μαίρη NτεΜπρι, η επικεφαλής της πολιτικής περιεχομένου του Facebook.
Κανιβαλισμός και ναρκωτικά
Η μεγαλύτερη εκδοχή της μυστικής λίστας με τους κανονισμούς, περίπου 8.000 λέξεων, αφορά μια μεγάλη κατηγορία, από λέξεις και φράσεις μέχρι φωτογραφίες και εικόνες, τα οποία το Facebook κάποιες φορές λογοκρίνει με λεπτομερείς πληροφορίες για την κάθε επί μέρους κατηγορία.
Βίντεο που εμφανίζουν ανθρώπους τραυματισμένους από κανιβαλιστικές πρακτικές, για παράδειγμα, απαγορεύονται αλλά τέτοιου είδους οπτικό υλικό επιτρέπεται αν συνοδεύεται από προειδοποιητική ένδειξη σε «ιατρικό περιβάλλον».
Η Facebook έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπει στους χρήστες την αγοραπωλησία φαρμάκων που απαιτούν συνταγογράφηση, μαριχουάνας και όπλων στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσής της, αλλά η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει λεπτομερώς ποιες συνομιλίες με αντικείμενο τα παραπάνω επιτρέπονται.
Περιεχόμενο στο οποίο κάποιος «παραδέχεται ότι κάνει προσωπική χρήση φαρμάκων όχι για ιατρική χρήση» δεν θα πρέπει να αναρτάται στο Facebook, αναφέρει ο κατάλογος.
Το έγγραφο αναφέρεται εκτενώς στην παρενόχληση και το bullying, απαγορεύοντας για παράδειγμα την «εξύβριση ανηλίκου», αλλά και κάθε περιεχόμενο προερχόμενο από υποκλαπείσα πηγή, «εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν δημοσιογραφική αξία».
Τα νέα κριτήρια δεν περιλαμβάνουν τις διαδικασίες κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις μπορούν να απαιτήσουν την αφαίρεση περιεχομένου που παραβιάζει την τοπική νομοθεσία.
Στις περιπτώσεις αυτές, λέει η Μπίκερτ, απαιτούνται επίσημα γραπτά αιτήματα, τα οποία εξετάζονται από το νομικό τμήμα του Facebook αλλά και από συνεργαζόμενους νομικούς. Το περιεχόμενο που κρίνεται επιτρεπτό με κριτήρια του Facebook, αλλά παραβιάζει την τοπική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα μια απαγόρευση στην Ταϊλάνδη για δυσφήμιση της βασιλικής οικογένειας, μπλοκάρεται στη συγκεκριμένη μόνο χώρα και όχι παγκοσμίως.
Τα κριτήρια του Facebook εξάλλου δεν αναφέρονται στις ψευδείς πληροφορίες -το Facebook δεν απαγορεύει την ανάρτησή τους, αλλά προσπαθεί να μειώσει τη διανομή τους- ή σε άλλα επίμαχα ζητήματα όπως η χρήση προσωπικών δεδομένων.
Η διαδικασία ένστασης ή προσφυγής ή αμφισβήτησης της γνώμης
Μέσα στους νέους κανονισμούς, το Facebook, σκοπεύει, επίσης να επεκτείνει τη διαδικασία προσφυγής κατά της αφαίρεσης περιεχομένου.
Αυτό σημαίνει ότι το Facebook θα ειδοποιεί τους χρήστες όταν αφαιρεί περιεχόμενο που περιέχει γυμνό ή σεξουαλική δραστηριότητα, ρητορική του μίσους ή βία και θα τους δίνει τη δυνατότητα να «απαντούν» στην κατάργηση με ένα κουμπί «Request Review» ώστε το προσωπικό του Facebook να επανεξετάσει το συμβάν μιας αφαίρεσης.
Οι ενστάσεις θα ελέγχονται, άμεσα, από το αρμόδιο προσωπικό του Facebook και μέσα σε 24 ώρες, αν διαπιστωθεί κάποιο λάθος, το περιεχόμενο θα αποκαθίσταται, ενώ εκείνος που ζήτησε την αναθεώρησή του θα ειδοποιείται.  protothema.gr

*** Φοιτήτρια στην Καλαμάτα η 22χρονη που εγκατέλειψε το νεογέννητο μωρό της στη Νέα Σμύρνη 
Μία 22χρονη ανέκρινε η Ασφάλεια για την φρικτή υπόθεση με το νεκρό βρέφος, που βρέθηκε τυλιγμένο στον ομφάλιο λώρο, σε ακάλυπτο πολυκατοικίας στην οδό Πριγκιποννήσων, στη Νέα Σμύρνη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η νεαρή γυναίκα μένει σε μία από τις τέσσερις πολυκατοικίες, που «βλέπουν» στον ίδιο ακάλυπτο χώρο, όπου εντοπίστηκε το άτυχο νεογνό.  Είναι φοιτήτρια και ενδεχομένως είχε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Στην πολυκατοικία μένει μαζί με την μητέρα της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο γυναίκες κατάφεραν να κρατήσουν κρυφή την εγκυμοσύνη, λόγω των... περιττών κιλών της 22χρονης.
Από την 22χρονη ελήφθη δείγμα DNA και αναμένονται τα αποτελέσματα της διαδικασίας σύγκρισης με το γενετικό υλικό του νεκρού βρέφους. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι έχει ήδη ομολογήσει στους αστυνομικούς την πράξη της. Μετά το τέλος της ανάκρισής της, η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία. Σύμφωνα με μαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής, η 22χρονη φοιτούσε σε ΤΕΙ της Καλαμάτας και πριν από λίγο καιρό επέστρεψε στο σπίτι της.
Στην αρχή κρατούσε κρυφή από τη μητέρα της, την εγκυμοσύνη, καθώς το... βάρος της, την βοηθούσε να το κρύβει, ωστόσο η μητέρα της, υπάλληλος τράπεζας, δεν άργησε να το ανακαλύψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους γείτονες, η μητέρα πολλές φορές καθάριζε την πολυκατοικία, για να στέλνει χρήματα στην κόρη της. Στο σημείο αυτό οι Αρχές «δένουν» και την πληροφορία που εξετάζεται, ότι η μητέρα ήταν εκείνη που ειδοποίησε την Αστυνομία για το βρέφος στον ακάλυπτο, θέλοντας ίσως να απομακρύνει τις υποψίες από την κόρη της.
Πριν από τρεις μέρες, η Αστυνομία ζήτησε και πήρε δείγμα σάλιου από την 22χρονη, η οποία σήμερα προσήχθη στην Ασφάλεια, όπου ομολόγησε, ενώ ταυτοποιήθηκε ότι είναι η μητέρα του άτυχου βρέφους.
Η φοιτήτρια, έπειτα από την εξέτασή της από αστυνομικούς, διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι νόμιμες διαδικασίες.  protothema.gr

*** «Στο παρά πέντε» γλίτωσαν τη φυλακή τα αδέλφια κτηνοτρόφοι με υψηλές ποινές κάθειρξης 
Με υψηλές ποινές κάθειρξης τιμωρήθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τα δύο αδέλφια κτηνοτρόφοι από τη Λακωνία που απήγαγαν έμπορο κρεάτων και το φίλο του και του προκάλεσαν κατάγματα λόγω οικονομικής οφειλής.
Οι δύο κτηνοτρόφοι κινδύνεψαν να πάνε φυλακή, καθώς κατά πλειοψηφία οι δικαστές (2-1) δέχτηκαν η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, με την επιβολή περιοριστικών όρων. Μία δικαστής πρότεινε να μην τους δοθεί αυτό το δικαίωμα και να οδηγηθούν στις φυλακές.
  Υπόθεση με διαστάσεις
Το περιστατικό συνέβη στις 23 Μαρτίου 2011. Το θύμα, έμπορος κρεάτων, μαζί με ηλικιωμένο φίλο του πήγαν στη Σπάρτη σε προκαθορισμένο ραντεβού με τα δύο αδέλφια, καθώς από αγορά μοσχαριών τούς όφειλε περίπου 140.000 ευρώ. Καθώς, όμως δεν είχε να δώσει τα λεφτά, τα δύο αδέλφια δέσμευσαν το φίλο του, ενώ ο ένας αδελφός άρχισε να χτυπάει τον έμπορο με σιδερένιο λοστό, με αποτέλεσμα να του σπάσουν το ένα πόδι, να του ραγίσουν το άλλο και να του προκαλέσουν κακώσεις. Ακολούθως με τη βία τούς πήγαν σε στάβλο τους. Τον μεν ηλικιωμένο έπειτα από λίγο τον άφησαν και τον πήγαν στο ΚΤΕΛ να φύγει, ενώ το θύμα το πήγαν σε άλλο στάβλο. Εκεί ζήτησαν τηλεφωνικά από το συνέταιρό του να τους δώσει τα χρήματα και από τον ίδιο να φέρει συμβολαιογράφο να τους μεταβιβάσει ακίνητο.
Τελικά, τον άφησαν να φύγει, αλλά η υπόθεση αποκαλύφθηκε πολύ καιρό μετά, καθώς και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν» να μη μιλήσουν ποτέ γι’ αυτό και να ξεχάσουν την οφειλή.
Η υπόθεση έχει κι άλλες προεκτάσεις και συνδέεται με υπόθεση που εκδικάσθηκε το 2015 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας, όπου τρία άτομα από την Αθήνα (οι δύο αστυνομικοί) καταδικάσθηκαν για εμπρησμό των αυτοκινήτων των δύο αδελφών κτηνοτρόφων στον Κότρωνα. Μάλιστα, τότε τα δύο αδέλφια είχαν κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό τον έμπορο, για τον οποίο τώρα δικάσθηκαν ότι ξυλοφόρτωσαν. Στο δε Μεικτό Δικαστήριο Πειραιά είχε εκδικασθεί υπόθεση εμπρησμού με γκαζάκια του αυτοκινήτου του συνεταίρου του εμπόρου.
  Υψηλές ποινές
Το δικαστήριο, λοιπόν, χθες τους έκρινε ενόχους και τους δύο για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή με την επιβαρυντική περίσταση του εξαναγκασμού σε πράξη. Επίσης, έκρινε τον έναν αδελφό ένοχο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και το δεύτερο για απλή ψυχική συνέργεια σε αυτή.
Στον πρώτο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών, ενώ στον αδελφό του κάθειρξη 17,5 χρόνων.
Το δικαστήριο δέχθηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τους όρους: να καταβάλουν έως τις 2 Μαΐου έκαστος ως εγγύηση 3.000 ευρώ και να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

 *** Ο καιρός αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 25/4/2018 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Κίνηση ΜΑΤ από τη Βαυαρική κυβέρνηση! Έδωσε ΕΝΤΟΛΟΙ να μπουν ΣΤΑΥΡΟΙ σε όλα τα δημόσια κτήρια
 ~ Η συντηρητική κυβέρνηση της Βαυαρίας διέταξε να τοποθετηθούν χριστιανικοί σταυροί στην είσοδο όλων των κρατικών διοικητικών κτιρίων.
Η περιφερειακή κυβέρνηση αναφέρει ότι οι σταυροί δεν πρέπει να θεωρούνται θρησκευτικά σύμβολα, αλλά αποσκοπούν να αντικατοπτρίζουν την «πολιτισμική ταυτότητα και τη χριστιανο-δυτική επιρροή» του νότιου γερμανικού κράτους.
* Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ανέφερε ότι το διάταγμα της Τρίτης δεν θα επηρεάσει τα κτήρια δημοτικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Βαυαρία.
@BreitbartLondon
~  Οι σταυροί είναι ήδη υποχρεωτικοί στα δημόσια σχολεία και τα δικαστήρια στην κατά βάση Καθολική Βαυαρία. Και κλάμα οι οπαδοί του νεο-φιλελευθερισμού…
Με πληροφορίες από Breitbart

*** H Αυλωνίτου έχει τον συνδυασμό που σκοτώνει: Είμαι ωραία και μορφωμένη… (ΒΙΝΤΕΟ)~ «Προφανώς δεν με ήξερε και πριν. Δεν με ήξερε ούτε ποια είμαι, ούτε πως ντύνομαι, ούτε τι κάνω στη ζωή μου. Ας ήταν ικανοί να κάνουν το δικό μου διδακτορικό το οποίο είναι άριστο και είναι στη βιβλιοθήκη του Washington DC και κομμάτι του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί και στη NASA και μετά ας λένε ό,τι θέλουν.
Έχουν δυσκολία να δεχτούν μια ωραία γυναίκα, η οποία είναι και πολύ μορφωμένη και έχει και πολιτικό λόγο», ανέφερε στην εκπομπή του Epsilontv «Φτιάξε καφέ να στα πω» η Ελένη Αυλωνίτου, σχολιάζοντας την αναφορά στο πρόσωπό της στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» του Λάκη Λαζόπουλου.
~ «Αυτός ο συνδυασμός «σκοτώνει» για μερικούς κομπλεξικούς. Μας περισσεύουν οι κομπλεξικοί στην Ελλάδα» ανέφερε η κ. Αυλωνίτου.
~* Αυλωνίτου : https://youtu.be/ArnpKpFu6PY  .-
enikos.gr

***  ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πράγματα! ΕΜΠΛΟΚΗ με την ενοικίαση των ΦΡΕΓΑΤΩΝ επειδή… το ανακοίνωσαν βιαστικά
~ Η βιαστική δημοσιοποίηση της κατ’ αρχήν, άτυπης και προφορικής συμφωνίας προς διερεύνηση, μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα…
για την αποστολή στο Αιγαίο των δύο γαλλικών φρεγατών φαίνεται να δημιουργεί ένα πλήθος προβλημάτων, που δεν διευκολύνουν καθόλου την θετική κατάληξη της υπόθεσης αυτής.
Σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πληροφορίες, ο κ Μακρόν δέχθηκε ένα θυμωμένο τηλεφώνημα διαμαρτυρίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για την γαλλική πρόταση προς την Αθήνα. Έφτασε μάλιστα σε σημείο να απειλήσει εμμέσως τον Γάλλο πρόεδρο, αναφέροντας ότι τέτοιες ενέργειες «βάλλουν ευθέως εναντίον του Ισλάμ»(!), προκαλώντας βεβαίως την απάντηση ότι η Γαλλία έχει τα δικά της ζωτικά συμφέροντα.
* Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του και προς την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ως γνωστόν ευθύς εξ αρχής είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του κ. Μακρόν.
Ως εκ τούτου πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η προώθηση της ευρύτερης πρότασης της γαλλικής κυβέρνησης για την εισαγωγή στον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό γραμμής κονδυλίου για «την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας».
Η γαλλική προεδρία όμως φαίνεται ότι έχει δυσαρεστηθεί η ίδια από την πρόωρη και άκαιρη δημοσιοποίηση- και μάλιστα υπό μορφή κλεισμένης «συμφωνίας» της πρότασης Μακρόν προς τον κ. Τσίπρα και εικάζεται βασίμως ότι η ισχυρή αντίδραση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί είχε τη σύμφωνη γνώμη του Γάλλου προέδρου.
parapolitika.gr

*** Επίτροπος της Ε.Ε.: «Έρχεται ΛΥΣΗ στο Σκοπιανό εντός δύο εβδομάδων»…
Αισιόδοξος ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει λύση αναφορικά με τη διένεξη Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο Γιοχάνες Χαν.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ τόνισε: «Το θέμα το ονοματολογικό. Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».
* Παράλληλα επεσήμανε ότι η ΠΓΔΜ «έχει ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση και σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά φυσικά δεν υπάρχει χρόνος για αυταρέσκεια. Δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε: «Φοβάμαι ότι η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Κομισιόν έχει καλέσει κατ’ επανάληψη την Τουρκία να αναστρέψει αυτή την αρνητική πορεία επειγόντως και κάναμε μια πολύ σαφή σύσταση προς τον σκοπό αυτό στην έκθεση».
protothema.gr

*** Τα Σκόπια επιμένουν στο «Μακεδονία»! Τι απαντά η Αθήνα…
~ Στο πιο δύσκολο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Νέα Σελίδα».
Τα Σκόπια δεν επιτρέπουν στη διαδικασία να προχωρήσει προς μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση, επειδή δεν αποδέχονται τη σύνθετη αμετάφραστη ονομασία σε μια λέξη για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και τη συνταγματική αναθεώρηση, δύο θέματα πακέτο που για την Αθήνα αποτελούν κόκκινη γραμμή.
Ο μικρός πολυεθνικός γείτονάς μας επιμένει στο όνομα «Μακεδονία» για εσωτερική του χρήση και συμφωνεί σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό μόνο για τους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ, κλπ).
Επιδιώκουν δηλαδή την αντικατάσταση του «ΠΓΔΜ» (της προσωρινής ονομασίας για διεθνή χρήση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας), με μια άλλη μόνιμη δίχως να κάνουν πίσω σε κάτι άλλο.
Αυτό θα σήμαινε -συνεχίζει η «Νέα Σελίδα»-, εάν το αποδεχόταν η χώρα μας, ότι με ελληνική σφραγίδα θα μπορούσαν να σφετερίζονται την όλη Μακεδονία στο διηνεκές. Η Ελλάδα όμως έχει κάνει σαφές ότι αυτά δεν γίνονται.
Είναι ανιστόρητο και αγεωγράφητο η ΠΓΔΜ να ονομάζεται «Μακεδονία», γράφει η «Νέα Σελίδα», από τη στιγμή που το κρατίδιο κατέχει ένα μικρό μέρος του γεωγραφικού χώρου της νεώτερης Μακεδονίας και η Ελλάδα το μεγαλύτερο.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει το 51%, τα Σκόπια το 38%, η Βουλγαρία το 10% και η Αλβανία το 1%.
Επίσης, η αρχαία Μακεδονία, το βασίλειο του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο εντός των ελληνικών συνόρων, ενώ η ΠΓΔΜ καταλαμβάνει την έκταση της αρχαίας Παιονίας που ονομάστηκε «Μακεδονία Δεύτερη» από τους Ρωμαίους μόλις στις αρχές του 4ου μεταχριστιανικού αιώνα.
Η χώρα μας έχει αποδεχτεί εδώ και πάνω από εκατό χρόνια ότι η επικράτεια της σημερινής ΠΓΔΜ (τότε στη Σερβία) είναι έδαφος της γεωγραφικής περιοχής της σύγχρονης Μακεδονίας, όπως αυτή ορίστηκε από δυτικούς γεωγράφους στα μέσα του 19ου αιώνα.
Άρα, ιστορικά και γεωγραφικά, το πολυεθνικό κράτος που προέκυψε μόλις το 1991 από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δεν δύναται να υφίσταται ως να είναι η όλη «Μακεδονία», ή ακόμα χειρότερα ως ό,τι απέμεινε από αυτή.
Μάλιστα αυτό το τελευταίο είναι που συνιστά και την πρωταρχική πηγή του αλυτρωτισμού τους, ο οποίος μπορεί να ανάψει ως φιτίλι ανά πάσα στιγμή ανατινάζοντας τα δυτικά Βαλκάνια.
Είναι λοιπόν και ζήτημα ειρήνης και ασφάλειας να μην υφίσταται κράτος «Μακεδονία». Κράτος που θα λεγόταν, για παράδειγμα, «Γκορναμακεντόνια» (Gornamakedonija) είναι κάτι άλλο.
Οι γείτονες προσπαθούν να κερδίσουν τον διεθνή οίκτο ισχυριζόμενοι ότι το όνομα «Μακεδονία» είναι υπαρξιακό και ταυτοτικό για εκείνους. Λένε ότι δίχως αυτό θα χαθούν.
Ταυτοτικό όμως και υπαρξιακό το «Μακεδονία» είναι πρωτίστως για τους Έλληνες, πράγμα που επίσης οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τους οι διεθνείς εταίροι.
Επίσης το 1/3 του πληθυσμού τους, οι Αλβανοί, έχουν ταυτότητα και αδιαφορούν πλήρως για τη «μακεδονική», ενώ τα Σκόπια σπρώχνουν συνεχώς κάτω από το χαλί ότι τουλάχιστον 100.000 σλαβόφωνοι πολίτες τους έχουν λάβει βουλγαρικά διαβατήρια και άλλοι τόσοι βρίσκονται στην αναμονή.
Για ποια «μακεδονική ταυτότητα» άραγε πασχίζουν όταν συνωστίζονται στις ουρές για μια βουλγαρική υπηκοότητα, την οποία έχει πάρει μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός τους Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι;
~ Η Αθήνα θα προτιμούσε μικρότερη βουλγαρική διείσδυση. Ωστόσο, η «μακεδονική ταυτότητα» που λειτουργεί ως ανάχωμα στον εκβουλγαρισμό δεν μπορεί να εκχωρηθεί ως μη ελληνική.
Εδώ πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι ως «Σλαβομακεδόνες» η χώρα μας διαχρονικά δεν εννοούσε Σλάβους που ζουν στη Μακεδονία αλλά Μακεδόνες (Έλληνες) σλαβόφωνους.
Επιχειρώντας να πείσουν για την αγαθότητα των προθέσεών τους, απορούν γιατί μας ενοχλεί τόσο να λέγονται «Μακεδονία» μεταξύ τους, από τη στιγμή μάλιστα που δέχονται να αποκηρύξουν τους αλυτρωτισμούς και την καπήλευση της μακεδονικής αρχαιότητας.
Εδώ υπάρχει κακό προηγούμενο. Τα παρελθόντα χρόνια παρέκαμψαν το ΠΓΔΜ και κατάφεραν να αναγνωριστούν από μια σειρά κρατών ως «Μακεδονία», πράγμα που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν εάν τους αφήσουμε το όνομα δήθεν μόνο για εσωτερική χρήση.
Επίσης, δεν απαντούν σε απλά ερωτήματα όπως: Τι θα γράφουν οι πινακίδες των αυτοκινήτων τους όταν βγαίνουν εκτός συνόρων, τα απολυτήρια των πανεπιστημίων τους, τα δημόσια έγγραφά τους, οι ιατρικές τους εξετάσεις, όταν αυτά κομίζονται στο εξωτερικό;
Επίσης, στην παγκόσμια κοινότητα του διαδικτύου που δεν γνωρίζει σύνορα, ποιες θα είναι οι καταλήξεις που θα χρησιμοποιούν στις διευθύνσεις των ιστοσελίδων τους και το σημαντικότερο τι θα εμφανίζουν οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google στη λέξη «Macedonia»;
Η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 είναι πρακτικά ανεφάρμοστη στην παγκοσμιοποιημένη και δικτυωμένη οικουμένη του 2018.
Για αυτό και η Αθήνα επιμένει ότι μόνο με μια ονομασία σαν τη Gornamakedonija για όλες τις χρήσεις (erga omnes) μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ισχυρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι Σκόπια και Αθήνα είναι «αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας» του σλαβόφωνου μέρους του πληθυσμού του.
Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στη «Νέα Σελίδα» τον διέψευσαν, διαβεβαιώνοντάς μας ότι «δεν έχει πάρει τίποτα από αυτά». Όπως τόνισαν, «το τι θα πάρει, εάν υπάρχει κάτι, θα το συζητήσουμε αφού συμφωνήσει στο erga omnes και πάει παρακάτω η διαπραγμάτευση».
Πάντως είναι γεγονός ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες βάζουν «πλάτη» στους Σκοπιανούς. Τους λένε «κρατήστε γερά».
Αυτοί δεν νοιάζονται για τα δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα αλλά για τα εθνικά τους μικροσυμφέροντα.
Δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι προκαλούν διάφορες «αναμπουμπούλες» στα Βαλκάνια.
Έτσι η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε καθόλου όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ ημερών ανέφερε ότι «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως» το Σκοπιανό.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ παγωμένα απάντησε ότι «όσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων» και αποσαφήνισε «για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο -και όχι από την Επιτροπή- όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της».
Αυτό που μάθαμε είναι ότι η Αθήνα περιμένει από τα Σκόπια την επόμενη κίνηση. «Η χώρα μας», όπως είπαν στη «Νέα Σελίδα», «δεν έχει κάτι άλλο να συζητήσει. Κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και περιμένει πότε θα πρυτανεύσει στην άλλη πλευρά η λογική και η διάθεση για συμβιβασμούς.
»Μέχρι τότε εμείς δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε. Εμείς εξάλλου μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για όσο χρειαστεί. Τα Σκόπια μπορούν;».  tribune.gr

***  Το βίντεο ΝΤΡΟΠΗΣ του Καμμένου για το ξεπούλημα της χώρας! Θέλει να το εξαφανίσει
~ Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα (24/04) το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Το σχέδιο νόμου έχει χαρακτηριστεί ως «επείγον» και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.
* Υπέρ του σχεδίου νόμου ψηφίζουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εξαίρεση αποτελεί το Ποτάμι, που δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Με αφορμή την έγκριση από τους ΑΝΕΛ, ας θυμηθούμε τι έλεγε για το ξεπούλημα της ΔΕΗ ο Πάνος Καμμένος:
~ Καμμένος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ  : https://youtu.be/wgPhosmiooE .-
Θα αφήσουμε τα σχόλια σε εσάς…

***  Αλβανία και Τουρκία ΣΥΜΜΑΧΟΥΝ στην ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ της ιστορίας μας! Ο νέος υπόγειος ΠΟΛΕΜΟΣ… (ΒΙΝΤΕΟ)
~   Η Τουρκία έχει βάλει σκοπό να να χτυπήσει την Ελλάδα με κάθε τρόπο, και όπως είπε κάποιος κάποτε, ο καλύτερος τρόπος είναι… η παραχάραξη της ιστορίας μας.
Χθες μάθαμε ότι οι Αλβανοί θεωρούν τον μεγάλο Έλληνα της αρχαιότητος Αχιλλέα… Αλβανό. Θυμίζει λίγο την περίπτωση ενός Τούρκου ιστορικού ο οποίος έλεγε ότι ο Όμηρος ήταν Τούρκος και λεγόταν Ομέρ.
Το έγκλημα της παραχάραξης της ιστορίας μας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Οι Τούρκοι έχουν κάνει εθνικό τους σύμβολο τον Δούρειο Ίππο, εκμεταλλευόμενοι ότι η Τροία βρίσκεται στη Μικρά Ασία.
Το Μουσεία της Τροίας έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο όπου εμφανίζεται η Τουρκία ως… νόμιμος δικαιούχος της ιστορίας της.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω διαφημιστικό φυλλάδιο:
Επίσης, ένα νέο αεροπλάνο της Turkish Airlines θα πηγαίνει σε όλο τον κόσμο έχοντας ως σύμβολο τον Δούρειο Ίππο των Ελλήνων:
~*  https://www.facebook.com/turkishairlines/videos/10156296652757760/
Ταυτόχρονα οι Τούρκοι φροντίζουν πάντοτε σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες τους να αναφέρονται στα ελληνικά μνημεία ως… Ρωμαϊκά, ώστε να μας αποκόπτουν από την ιστορική σύνδεση με τη Μικρά Ασία.
Έτσι, οι Αλβανοί συμμετέχοντας στην τουρκική προπαγάνδα για την ιστορία.
Δείτε το χαρακτηριστικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον Αχιλλέα ως …αρχαίο Αλβανό! Ως τι αναφέρουν την Τροία... @ANT1TV @NChatzinikolaou @TSpheeris Ειδήσεις από όλον τον κόσμο εδώ https://bit.ly/2F77zyt 

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Για τους 3ους αγώνες Τρίτη 24-04-2018 :
~ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 80-60,
(47-36).-^
Τα  δεκάλεπτα : 21-19 , 26-17 , 20-14  , 13-10 .- ^
~ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ   88-83  , (47-38).- ^
Τα  δεκάλεπτα19-20 , 28-18 , 20-28  , 21-17 .-^

*** Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 :
ΚΙΜΚΙ -ΤΣΣΚΑ
Τα  δεκάλεπτα :
ΡΕΑΛ Μ. -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Τα  δεκάλεπτα :

*** Για το «διπλό» στο Κάουνας ο «λαβωμένος» Ολυμπιακός Η σειρά βρίσκεται στο 1-1 και ακολουθούν δύο αναμετρήσεις στην έδρα της Ζαλγκίρις, στο Κάουνας
~  Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε (24/4, 20:00) τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, στον 3ο αγώνα της μεταξύ τους σειράς για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.
Οι «ερυθρόλευκοι» ως γνωστόν, αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων τραυματισμών, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να ταξιδεύει με την ομάδα, ωστόσο να μην έχει ρεαλιστικές πιθανότητες για να αγωνιστεί. Παράλληλα, οι Γιώργος Πρίντεζης, Γιάνις Στρέλνιεκς, Κώστας Παπανικολάου και Γιώργος Μπόγρης είναι επίσης «λαβωμένοι». Παρ’ όλα αυτά, έσφιξαν τα… δόντια και συμμετείχαν στην 2ο αγώνα του ΣΕΦ που έφερε τη σειρά στο 1-1 και η διαθεσιμότητά τους για την 1η αναμέτρηση της «Ζαλγκίρις Αρένα» αναμένεται να καθοριστεί σήμερα (24/4).Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου παρά τα σημαντικά προβλήματα, οφείλει να παρουσιαστεί αξιόμαχη και να «πάρει» έστω μία από τις δύο αναμετρήσεις στο Κάουνας, με σκοπό να φέρει τη σειρά πίσω στο ΣΕΦ για ένα 5ο ματς που θα έχει χαρακτήρα ζωής και θανάτου. Στο λιθουανικό στρατόπεδο, η Ζαλγκίρις έχοντας «κλέψει» το πλεονέκτημα έδρας μετά τη νίκη στον 1ο αγώνα του ΣΕΦ, θα προσπαθήσει να τελειώσει τη σειρά στους δύο αγώνες που ακολουθούν στην έδρα της.
Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει τη πολυτέλεια να υπολογίζει στις υπηρεσίες όλων των παικτών του.

***  Το «μέχρι Παρασκευή, αλλιώς δεν παίζουμε με ΠΑΟΚ» και η Κ17 Το 35% μέχρι την Παρασκευή θέλουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, διαφορετικά απείλησαν να μην κατέβουν με τον ΠΑΟΚ. Η ατάκα Κωνσταντίνου για την Κ17 και γιατί δεν συμφωνούν οι Πράσινοι με τη δέσμευση για 15 Μαΐου…
~ Στους παίκτες του Παναθηναϊκού οφείλεται το 70% της δόσης Δεκεμβρίου και ζήτησαν το 35% το αργότερο έως την Παρασκευή. Κι εξόφληση έως την Δευτέρα. Σε όλους. Ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός Ελλήνων και ξένων.

***


~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-  
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .-   ~

** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 29  Μαρτίου  2017
  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 30  Μαρτίου  2018
   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_30.html .- 

~ **
 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2018 : 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  01  Απριλίου  2018 : ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε  ΟΛΟΥΣ μας  !  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
 ~**  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 
με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ . Δευτέρα  02 Απριλίου 2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τετάρτη 04 Απριλίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. ΠΕΜΠΤΗ  05 Απριλίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Παρασκευή 06 Απριλίου 2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 

~ ** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Σάββατο  07  Απριλίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .- 
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 08 Απριλίου 2018 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-  Κυριακή ΠΑΣΧΑ -Αγίας Ανάστασης του Κυρίου μας !  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ  ! 
 ~**STAMOS-DYNAMI , http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/.../6-2018.html = ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ περιοχής Αρφαρών - Μεσσηνίας και Πελοποννήσου 2018 s.n.s. stamos01 Arfara ...

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 09 Απριλίου 2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.
Τρίτη 10 Απριλίου 2018
: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-

~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 11 Απριλίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 13 Απριλίου 2018
: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_13.html .- 
 

~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14   Απριλίου 2018 
  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
~ * Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή  15 -04-2018 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news_14.html .-  

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 16  Απριλίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 17 Απριλίου 2018 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news_17.html .- 

~ **Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~* ΑΓΙΟΣ -ΟΣΙΟΣ Αγιορείτης μοναχός -Παναγούδας ΠΑΪΣΙΟΣ . Πέμπτη  19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/04/blog-post.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη  19  Απριλίου 2018  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_18.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_19.html .- 
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 21 Απριλίου 2018 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .-
~**
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή των Μυροφόρων  22 Απριλίου 2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/   .-  

~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 23 Απριλίου  2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
 ~ **Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 24  Απριλίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_23.html .-        

~**
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6339   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3923  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.195   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-        https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebookhttps://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas           1947stamos011947                                          https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.                                                                Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/groups/460785290757729/?multi_permalinks=955567821279471%2C955462251290028%2C955460191290234%2C955141891322064%2C955141491322104&notif_id=1517939363820293&notif_t=group_activity  + = ΟΡΔΟΔΟΞΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ..
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
https://beneas13.blogspot.gr/2017/09/blog-post_29.html  .- ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     https://wikifarmer.com/el/  =  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
http://www.arfara1964athens.gr/   ARFARA ATHENS .. www.arfara1964athens.grhttps://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ     
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου