ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14   Απριλίου 2018  .
~



~*ΒΛΑΣΗΣ ΣΟΥΖΑΝΑ Σταμάτης 2 τορπίλη γάμος ΔΕΣΠΙΝΟΥΛΑ    2017-18: : https://youtu.be/fOX8Xy2KQQk .-
*Στέφανος Β Σ και εγγόνια υπόλοιπα  2018 ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/9dpV5E-b7ag .-

~ Η θέση μας μέσα στην κοινωνία και η πνευματική βοήθεια προς τα κοντινά μας πρόσωπα
~ Πεποίθησή μου είναι ότι πολλοί από αυτούς που εφαρμόζουν τις αρετές δε γνωρίζουν καθαρά μερικά πρωταρχικά πράγματα σε σχέση με τις αρετές. Συγκεκριμένα, πολλοί από τους χριστιανούς δε προσέχουν ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όταν μιλούσε για τη μία η την άλλη από τις αρετές, δεν αναφέρθηκε ποτέ σε μία κατηγορία ανθρώπων, αλλά έστρεψε το λόγο προς όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση.
*  Όταν είπε για παράδειγμα : «άρατε τον ζυγόν μου εφ᾿ υμάς και μάθετε απ᾿ εμού, ότι πράός ειμι και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν ταίς ψυχαίς υμών» και «πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται», είπε αυτά τα λόγια προς όλους όσοι είναι σε θέση να τα γνωρίσουν. Δηλαδή άνθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε επιπέδου μόρφωσης. Και βέβαια δεν εξαίρεσε καμία κατηγορία ανθρώπων, άνδρες η γυναίκες, παιδιά η ενήλικες, μορφωμένους η αγράμματους, ανθρώπους που ζουν σε απομόνωση και άλλους που ζουν μέσα στην κοινωνία.
Σε όλους απηύθυνε αυτά τα λόγια, χωρίς διάκριση και από όλους περιμένει την εκπλήρωσή τους. Σε μερικούς χριστιανούς που ζουν μέσα στο κόσμο και γνωρίζουν ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που ζουν στα μοναστήρια αλλά και σε μερικά μοναχικά άτομα που ζουν μέσα στον κόσμο σε μια απομόνωση χάριν του Θεού, τους φαίνεται ότι αυτοί που ζουν στην ησυχία που προσφέρεται στα μοναστήρια είναι πιο ευνοημένοι από ο,τι εκείνοι που ζουν μέσα στον κόσμο. Έτσι πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο στους μοναχούς να εφαρμόσουν τις αρετές. Όμως στην πραγματικότητα οι αρετές δε συνδέονται με τον τόπο που βρίσκεσαι αλλά με σένα τον ίδιο. Για να το πούμε αλλιώς, η αρετή δε συνδέεται με τον τόπο αλλά με τον άνθρωπο.
Είναι ολοφάνερο ότι, όταν βρίσκεσαι ενώπιον κάποιων ανεπιθύμητων καταστάσεων, ανάμεσα σε ανθρώπους με τους οποίους δεν μπορείς να συνεννοηθείς και οι οποίοι μερικές φορές μπορεί να ανήκουν ακόμη και στην ίδια σου την οικογένεια, όταν η ατμόσφαιρα δημιουργείται από διαφορετικό επίπεδο παιδείας, ηθικής ζωής, κοινωνικής τάξεως κ.λπ., γενικά όταν δεν είναι τα πράγματα για σένα ευνοϊκά, τότε σου έρχεται η σκέψη ότι άλλοι στη θέση σου θα ήταν πιο ευνοημένοι από ό,τι εσύ ο ίδιος. Παρά ταύτα, τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Οι μόνοι ευνοημένοι είναι οι άνθρωποι που έφτασαν σε θεμελιώδεις θρησκευτικές πεποιθήσεις, σε μια θρησκευτική-ηθική ζωή έντονη. Και τούτο, γιατί γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει πλέον εναλλαγή ή δίλημμα , αφού αυτοί γνωρίζουν να εκδηλώνονται ως «αυτοί που είναι του Χριστού», Οποίος υπάρχει πάντοτε και σε κάθε τόπο.
Είναι γνωστό ότι αυτοί που επιδιώκουν να φτάσουν στην πνευματική τελείωση πρέπει κατ’ εξοχήν να προσέχουν δύο αρετές: την αγάπη, «ἐπὶ πᾶσιν δὲ τούτοις τὴν ἀγάπην» και την ταπείνωση, αφού ελέχθη ότι «τελειότητα είναι βυθός ταπείνωσης» ( Αγ. Ισαάκ ο Σύρος). Αν σκεφτούμε ότι τα μέτρα με τα οποία βιώνονται αυτές οι αρετές είναι πολύ διαφορετικά και αν σκεφτούμε ότι ο Χριστός μας όρισε κάποιες αρχές ανώτερες από αυτές που μπορούμε εμείς να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε – «τέλειοι γίνεσθε, καθώς και ο ο πατήρ υμών ο εν τοις ουρανοίς τέλειός εστι»- και ότι ικανοποιείται και με το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε σύμφωνα με τις δυνάμεις μας, έχουμε λόγους να ελπίζουμε στο έλεος και τη βοήθεια του Θεού.
Το σημαντικό είναι να ξέρουμε πώς θα ακολουθήσουμε τις αρετές μέσα στις συνθήκες που έχουμε ο καθένας. Έτσι, για παράδειγμα, σε σχέση με την ταπείνωση είναι καλό να ξέρουμε ότι σύμφωνα με το λόγο ενός στοχαστή του Θεού ( Άγιος Φραγκίσκος de Sales) «η ταπείνωση είναι η αρετή που δε φαίνεται». Δηλαδή η αρετή που δεν προβάλλει τον εαυτό της, της οποίας όμως η ύπαρξη είναι αναμφισβήτητη μέσα στη ζωή αυτού που την έχει. Πιστεύω ότι δε χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες , λέγοντας ότι άλλο είναι η ταπείνωση της Θεοτόκου ή του Πατριάρχη Αβραάμ και άλλο είναι η ταπείνωση του Τελώνη και του Φαρισαίου ή της αμαρτωλής γυναίκας στο σπίτι του φαρισαίου Σίμωνα. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι πώς είναι δυνατόν να εκδηλωθεί μέσα στην κοινωνία, στον κοινωνικό περίγυρο, ένας ταπεινός χριστιανός, τηρώντας το καθήκον και τις πραγματικές υποχρεώσεις του.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ένας αληθινός πιστός, που επιδιώκει να στολιστεί με την ταπείνωση, είναι το να ζει μια ομαλή ζωή, κατά την οποία με τη θέλησή του να μην επιδεικνύεται ούτε ως καλός ούτε ως κακός. Δεν είναι υποχρεωμένος να λογοδοτήσει σε κανέναν ως προς το ποιο μέτρο ταπείνωσης έφτασε και πόσο ακόμη του απέμεινε για το απόγειο της ταπείνωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγει οποιονδήποτε λόγο τον εμφανίζει ως αμαρτωλό ή ως ενάρετο. Προσωπικά είμαι αντίθετος με τον τρόπο που εκδηλώνονται ιδιαίτερα κάποιοι μοναχοί, οι οποίοι , όταν συστήνονται, κοντά στο όνομά τους επιμένουν να προσθέτουν το «ο αμαρτωλός» ή «η αμαρτωλή» .
Επομένως, να αποφεύγεται οποιοσδήποτε ασυνήθιστος τρόπος ομιλίας, κάθε τρόπος ομιλίας που θα μας πρόβαλλε στους γύρω μας. Το ίδιο να αποφεύγεται και οποιαδήποτε συμπεριφορά θα μας έβγαζε στη θέα και την προσοχή των γύρω μας. Επομένως, να αποφεύγονται τα άκρα και οι εκκεντρικότητες οποιασδήποτε μορφής.
Πάρα πέρα, οι ταπεινοί χριστιανοί ή όσοι αγωνίζονται να στολιστούν με την ταπείνωση να μην παραβλέπουν ποτέ την πραγματικότητα με την οποία συνδέεται η ύπαρξή τους, δηλαδή να μην έχουν αναστολές, όταν καλούνται να φανερώσουν την διανοητική τους καλλιέργεια, τη συνέπεια και τις επαγγελματικές δεξιότητες. Δε λέω να επαίρονται γι’ αυτά, αλλά να τα εκδηλώνουν αποφασιστικά, όταν αυτό απαιτείται.
Αν ένας πιστός κατέχει μία υπεύθυνη θέση, έχοντας την ευθύνη να δίνει εντολές, τότε πρέπει να συντονίζει , να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του, χωρίς να αναλογίζεται καμία προσωπική αναξιότητα. Οι αναξιότητές του αναφέρονται στη σχέση του με το Θεό , ενώ η εκπλήρωση του καθήκοντος που επιβάλλεται από την υπηρεσιακή θέση που κατέχει είναι μία υπόθεση που σχετίζεται με την κοινωνία και την καλή πορεία της. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν μερικοί ιερείς που δεν αφήνουν τους χριστιανούς να τους φιλούν το χέρι, σαν να θεωρούν ότι δεν είναι άξιοι να τους φιλούν το χέρι. Οι χριστιανοί φιλούν το χέρι του ιερέα ως σημείο τιμής για την ιεροσύνη που έχει, αφού οι χριστιανοί γνωρίζουν ότι οι ιερείς είναι «οι άνθρωποι του Θεού». Δεν είναι σωστό κάποιος , όντας ιερέας, να εκδηλώνει επιφύλαξη ή να αποφεύγει να δέχεται την τιμή που του αποδίδουν.
Εδώ στο μοναστήρι μας είχαμε συμμοναστή επί 27 χρόνια τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ντίνου. Από αυτόν έμεινε ως παρακαταθήκη ο λόγος «ταπεινός είναι αυτός που κρατάει τη θέση του», αυτή που του έδωσε η εκκλησία ή η κοινωνία. Η τεκμηρίωση ήταν ότι «αν δεν κρατάς εσύ τη θέση σου, τότε ούτε αυτός που στέκει δίπλα σου δεν ξέρει τι να κάνει», πράγμα που σημαίνει ότι έτσι δημιουργείται μία αταξία.
~ Επομένως, δεν είναι αξεπέραστη η δυσκολία του να είσαι ταπεινός μέσα στην κοινωνία, μέσα στις συνθήκες που επιβάλλει η θέση σου, αλλά η μεγάλη στενοχώρια είναι ότι δεν έχουμε μία διάκριση για τα πράγματα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε . Μας φαίνεται ότι δεν είμαστε στις θέσεις μας και μέσα στους στόχους μας, αν δεν έχουμε μία επιφύλαξη, αν δεν βγάζουμε το ανικανοποίητο για τη συγκεκριμένη θέση που κατέχουμε. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό και ούτε αυξάνει την ταπείνωση. Να στέκεσαι στη θέση σου, στο ρόλο που έχεις, όπου σε τοποθέτησε η εκκλησία και η κοινωνία και τότε να είσαι σίγουρος ότι όχι μόνο δεν θα χάσεις την ταπείνωση αλλά θα την αυξήσεις.
Ακόμη, υπάρχουν κάποιοι χριστιανοί που πιστεύουν ότι υπηρετούν την προσωπική τους ταπείνωση, όταν αρχίζουν και αμφισβητούν τα καλά που κάνουν. Ούτε αυτό υπηρετεί την ταπείνωση. Ασφαλώς τα καλά έργα πρέπει να τα σκεπάζουμε με την ταπείνωση, δηλαδή να μην επαινούμαστε γι’ αυτά .Αλλά όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να τα αμφισβητούμε. Για παράδειγμα, μερικοί χριστιανοί δεν έχουν το θάρρος να ομολογήσουν ότι νηστεύουν και, αντί να πουν ότι νηστεύουν, δικαιολογούνται ότι κάνουν δίαιτα. Είναι μία εσφαλμένη σκέψη να φαίνεσαι αλλιώς τη στιγμή που θα έπρεπε να πεις καθαρά ότι νηστεύεις, ότι είσαι αποφασισμένος να κάνεις αυτό το πράγμα πάντοτε, γιατί αυτή είναι η πεποίθησή σου.
Δε χρειάζεται απαραίτητα να δίνουμε εξηγήσεις, αλλά πρέπει να έχουμε απόψεις καθαρές και πνευματικά τεκμηριωμένες, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον στο οποίο η έμπρακτη θρησκευτική ζωή είναι κάτι το αδιάφορο ή θεωρείται κάτι κατώτερο. Το ίδιο πρέπει να σκεφτόμαστε και για την αρετή της αγάπης και για οποιαδήποτε αρετή.
Πηγή: «Ο Γέροντας Θεόφιλος Παραϊάν
Χωρίς φως, φωτισμένος»
Μετάφραση- επιμέλεια:
Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης
Εκδόσεις ΑΘΩΣ


~ Η τελειότητα της αγάπης βρίσκεται στην ένωση με τον Θεό!
~  Να αγαπάς τον Θεό έτσι όπως Εκείνος μας πρόσταξε να τον αγαπάμε και όχι όπως τον αγαπούν τάχα οι πλανεμένοι ονειροπόλοι.
*  Μην επιδιώκεις εκστάσεις, μην προξενείς στον εαυτό σου νευρική έξαψη, μη φλογίζεις την καρδιά σου με φλόγα σαρκική, με τη φλόγα του αίματος σου. Θυσία ευπρόσδεκτη από τον Θεό είναι η ταπείνωση της καρδιάς και η συντριβή του πνεύματος.
Αποστρέφεται ο κύριος τη θυσία που του προσφέρεται με αυτοπεποίθηση με υπερηφάνεια έστω κι αν πρόκειται για Ολοκαύτωμα.
Η υπερηφάνεια ταράζει τα νεύρα, θερμαίνει το αίμα, διεγείρει τη φαντασία συντηρεί τη ζωή της πτώσεως. Η ταπείνωση γαληνεύει τα νεύρα, κατευνάζει την κυκλοφορία του αίματος, καταπαύει την ονειροπόληση, τερματίζει τη ζωή της πτώσεως, δίνει τη ζωή που έφερε ο Ιησούς Χριστός.
«Η υπακοή είναι για τον Κύριο καλύτερη από κάθε θυσία και η υποταγή στο θέλημα του ανώτερη από το λίπος των κριαριών» είπε ο προφήτης Σαμουήλ στον βασιλιά Σαούλ, που τόλμησε να προσφέρει στον Θεό θυσία ανάρμοστη. Αν λοιπόν θέλεις να προσφέρεις στον Θεό τη θυσία της αγάπης μην την προσφέρεις αυθαίρετα και αλόγιστα, να την πρόσθεση με ταπείνωση όταν και όπου όρισε ο Θεός. Ο πνευματικός τόπος που μας δόθηκε εντολή να προσθέσουμε πνευματικές θυσίες είναι η ταπείνωση.
Θέλεις να διδαχθείς την αγάπη προς τον Θεό; Με επιμέλεια να μελετάς το Ευαγγέλιο τις εντολές του κυρίου και να προσπαθείς να τις εφαρμόζεις στην πράξη, αποκτώντας έτσι σιγά σιγά τις ευαγγελικές αρετές και κάνοντάς τες έξεις σου, ιδιότητες της ψυχής σου. Χαρακτηριστικό του ανθρώπου που αγαπά είναι η ακριβής εκπλήρωση του θελήματος του αγαπημένου του προσώπου.
Με την σταθερή απομάκρυνση από το κακό και την οικείωση των ευαγγελικών αρετών φτάνουμε στην αγάπη προς τον Θεό. Με τον ίδιο τρόπο παραμένουμε σε αυτή την αγάπη: «Αν τηρήσετε τις εντολές μου, θα μείνετε πιστοί στην αγάπη μου» είπε ο Σωτήρας.
Η τελειότητα της αγάπης βρίσκεται στην ένωση με τον Θεό. Η πρόοδος στην αγάπη συνοδεύεται από ανέκφραστη πνευματική παρηγοριά, γλυκύτητα και φώτιση. Αλλά στην αρχή του αγώνα του ο μαθητής της αγάπης πρέπει να πολεμήσει σκληρά με τον ίδιο του τον εαυτό, με τη βαριά αρρωστημένη φύση του. Το κακό λόγο του προπατορικού αμαρτήματος έγινε στοιχείο της φύσεώς μας, έγινε νόμος γι αυτή τη μεταπτωτική φύση, νόμος που αντιστρατεύεται τον νόμο του Θεού, τον νόμο της Αγίας αγάπης.
Να θυμάσαι πάντα πως η αγάπη προς τον Θεό είναι η ύψιστη δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να ετοιμάσει τον εαυτό του με την καθαρότητα και την ταπεινοφροσύνη, για να δεχθεί αυτή τη δωρεά, με την οποία αλλοιώνονται ο νους, η καρδιά και το σώμα.  Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ

***  14 Απριλίου: Εορτή του Αγίου Αριστάρχου και των συν αυτώ Μαρτυρησάντων~ Τη μνήμη των Αγίων Αριστάρχου, Πούδη και Τροφίμου από τους εβδομήντα Αποστόλους τιμά σήμερα, 14 Απριλίου, η Εκκλησία μας. Ήταν και οι τρεις από τους έβδομηκοντά Αποστόλους και αφοσιωμένοι συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου.
*   Για τον Απόστολο Αρίσταρχο αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων ότι ήταν Μακεδόνας καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη και κατά πάσα πιθανότητα Ιουδαίος. Επίσης, για τον Αρίσταρχο, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει στην προς Κολασσαεΐς (δ’ 10) επιστολή του σαν συναιχμάλωτό του στη Ρώμη, καθώς και στην προς Φιλήμονα (στ’ 24) σαν συνεργάτη του.
Για τον Πούδη κάνει λόγο στη Β’ προς Τιμόθεον (δ’ 22) επιστολή του, από την οποία καταλαβαίνουμε ότι ο Απόστολος Πούδης ήταν από αυτούς που συνεργάστηκαν υπέρ του Ευαγγελίου στη Ρώμη.
Τον Τρόφιμο έφερε στην χριστιανική πίστη ο Απόστολος Παύλος, όταν πήγε στην Έφεσο. Από τότε, τον ακολούθησε στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στη Ρώμη, για να συνεργασθεί και να κακοπάθει μαζί με το διδάσκαλο του. Στόν Τρόφιμο αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος στη Β’ προς Τιμόθεον (δ’ 20) επιστολή του.
Στο φοβερό διωγμό του Νέρωνα (54 – 68 μ.Χ.) και οι τρεις αυτοί συνεργάτες του Παύλου αξιώθηκαν να μαρτυρήσουν με θάνατο δι’ αποκεφαλισμού.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Χορείαν την τρίπλοκον, των Αποστόλων Χριστού, συμφώνως τιμήσωμεν, ως ποταμούς λογικούς, της θείας χρηστότητας, Πούδην συν Αριστάρχω, και Τροφίμω τω θείω λόγοις θεογνωσίας, καταρδεύσαντας κόσμον. Αυτών Χριστέ μεσιτείαις πάντας οικτείρησον.
~* Απολυτίκιο Αγ. Αριστάρχου, Πούδη και Τροφίμου - 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/jd9GzxnLc7s  .-

***  EKTAKTO! HΠΑ: Θα ξαναχτυπήσουμε τη Συρία
Έτοιμες για ένα νέο χτύπημα στη Συρία δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως διεμήνυσε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.
Κατά της διάρκειας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αμερικανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να διατηρήσει την πίεση, εάν «το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή της».
* Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις δυνάμεις που εξαπέλυσαν σήμερα τα ξημερώματα επίθεση κατά της Συρίας για κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού».

  *** Ηλεία: Ο Πύργος εόρτασε με λαμπρότητα, την «Ζωοδόχο Πηγή»~  «Ἀείζωα προχέουσα νάματα ἐκ Πηγῆς Ἁγνή, μή διαλίπῃς
Παρθένε πρεσβεύουσα πάντοτε ὑπέρ τῶν δούλων σου».
*  Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μέσα στο Αναστάσιμο και πανευφρόσυνο εορταστικό κλίμα της Πασχαλινής περιόδου που διανύουμε με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, καθώς επίσης την δέουσα Ιεροπρέπεια και Εκκλησιαστική ευταξία στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Πύργου, μετά την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, η οποία είναι η καρδιά και το θεμέλιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεώς μας, εορτάστηκε η πρώτη και μεγάλη Θεομητορική εορτή του Πεντηκοσταρίου, αυτή της «.
Η εορτή αυτή προς τιμήν της Παναγίας μας, δεν έχει σχέση βέβαια με την ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου όπως οι άλλες γνωστές Θεομητορικές εορτές, λόγου χάριν τα Eισόδια, ο Eυαγγελισμός και η Kοίμησις της Θεοτόκου κ.λ.π. H εορτή αυτή όμως έχει άμεση σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας μας, προς σωτηρία δύστυχων και ταλαίπωρων ανθρώπων οι οποίοι την επικαλέσθηκαν με πίστη.
H «Zωοδόχος Πηγή» μας υπενθυμίζει τα θαύματα, που έκανε η Παναγία στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο «Μπαλουκλή», έξω από την δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα «παλάτια των πηγών» στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη, στον τόπο εκείνο που προκαλεί συγκίνηση και δέος σε κάθε Έλληνα. Aκόμη και σήμερα Tούρκοι και Tουρκάλες πηγαίνουν στην Εκκλησία αυτή της Kωνσταντινουπόλεως, παίρνουν αγιασμένο νερό και θεραπεύονται. Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Από εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο.
Την παραμονή της εορτής (Πέμπτη της Διακαινησίμου), στον Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος και πλαισιωνόταν από Ιερείς της πόλεως, καθώς επίσης και τους εφημερίους του ως άνω Ιερού Ναού.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, (Παρασκευή της Διακαινησίμου), κατά την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο με τρόπο γλαφυρό, αναφερόμενος σε συναφή θέματα σχετικά με τα επίκαιρα γεγονότα της Αναστάσεως του Χριστού, του Πάσχα και της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, πλαισιούμενος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Κωνσταντίου και πλειάδος Ιερέων.
Μετά την Αναστάσιμη Δυσαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολούθησε πάνδημη η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου, κάτω από τους υπέροχους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Ευστάθιου Θεοδόση, παρισταμένων εκπροσώπων των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών της πόλεως.
Τιμώντας την μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή της «Ζωοδόχου Πηγής», η οποία είναι το μοναδικό μέσον σωτηρίας όλων μας και της οποίας η υπακοή στο θέλημα του Θεού την κατέστησε Μητέρα του Υιού και Λόγου του Θεού και συγχρόνως αέναο πηγή ευλογιών και χάριτος για το ανθρώπινο γένος, πλήθος φιλέορτων και ευλαβών Χριστιανών της Ηλειακής πρωτεύουσας κάθε ηλικίας, που ευλαβούνται και επικαλούνται καθημερινά την Μητέρα του Αναστάντος Χριστού, κατακλύζοντας τον περικαλλή αυτόν Ιερό Ναό, προσήλθαν το διήμερο των Θρησκευτικών αυτών εκδηλώσεων για να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Χαριτόβρυτης Ιερής Εικόνας της «Παναγίας της Οδηγήτριας» παρακολουθώντας με παραδειγματικό τρόπο και προσευχητική προσήλωση, τις ως άνω Ιερές ακολουθίες.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της εορτής, με την τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως προ της Ιερής Εικόνας, υπέρ υγείας και Θείας βοηθείας των κατοίκων του Πύργου.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Ιερατικό Προϊστάμενο του ως άνω Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιότατο π. Κωνσταντίνο Κοτσώνη, ωσαύτως και στους Αιδεσιμολογιοτάτους Εφημερίους π. Θεόδωρο χαμάλη και π. Άγγελο Ζέζα, καθώς επίσης και στα δραστήρια μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, για την άρτια διοργάνωση της Ιερής αυτής Πανηγύρεως.
Μεγάλη η χάρη της Παναγίας μας, να είναι βοήθεια σε όλους μας!!
(Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας)

***  Μπαράζ προσλήψεων σε Δήμους της Μεσσηνίας 
Άμεσα 76 Δήμοι της χώρας θα προκηρύξουν ο καθένας ξεχωριστά 1.011 προσλήψεις για συμβασιούχους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε ΟΤΑ α’ βαθμού και για οκτάμηνη διάρκεια.
Ειδικότερα, οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των φορέων των Δήμων σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, διάρκειας έως οκτώ (8) μήνες.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για τη Μεσσηνία θα προκηρυχθούν προσλήψεις ως εξής: Δήμος Δυτικής Μάνης έξι (6) άτομα, Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας τρία (3) άτομα, Δήμος Μεσσήνης εννέα (9) άτομα, Δήμος Οιχαλίας ένα (1) άτομο.
Από τις προσλήψεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikaiologitika.gr, προκαλείται δαπάνη ποσού εννέα εκατομμυρίων εξακοσίων σαράντα εννέα χιλιάδων εννιακοσίων εξήντα δύο ευρώ (9.649.962) περίπου σε βάρος των προϋπολογισμών των φορέων η οποία θα αντιμετωπισθεί αποκλειστικά από ίδια έσοδα ανταποδοτικού χαρακτήρα που εισπράττουν οι ανωτέρω φορείς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τις αντίστοιχες με την πρόσληψη παρεχόμενες υπηρεσίες.
Οι προσλήψεις θα προκηρυχθούν μετά τις βεβαιώσεις των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων ότι υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό τους για το έτος 2018 και ότι θα προβλεφθεί αντίστοιχη για το έτος 2019.
Έτσι, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, εγκρίθηκε η σύναψη χιλίων έντεκα (1.011) συμβάσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ α’ βαθμού. Η πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει και τις όμοιες του Ν. 3812/2009, όπως ισχύει, για χρονικό διάστημα έως οκτώ (8) μηνών.  Α.Π.

*** Θερινός κινηματογράφος στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Καλαμάτας
 
Εγκρίθηκε η εκμίσθωση χώρων εντός του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας για τη λειτουργία θερινού κινηματογράφου, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, θα εκμισθωθεί χώρος εντός του κτηρίου 02 και μέρος ακάλυπτων εκτάσεων, με πλειοδοτική δημοπρασία.
Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο Δήμος Καλαμάτας είχε αναφερθεί στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία θερινού κινηματογράφου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Πάνε πλέον πολλά χρόνια από τότε που τα θερινά σινεμά της Καλαμάτας έκλειναν το ένα μετά το άλλο και μια αγαπημένη καλοκαιρινή έξοδος των Καλαματιανών έμοιαζε να μπαίνει στο ιστορικό αρχείο του λάιφ-στάιλ. Το παλιό καλό θερινό σινεμά αποδείχτηκε, όμως, διαχρονική αξία, κι έτσι σήμερα φτάσαμε στην πρόταση για αναζωογόνησή του.
Τα θερινά σινεμά αποτελούν σταθερή αξία, όχι μόνο για τους φανατικούς σινεφίλ, αλλά και για εκείνους που απλώς θέλουν να ξεσκάσουν, να δροσιστούν και να χαλαρώσουν, χαζεύοντας μια ταινία κάτω από τον έναστρο ουρανό. Υπάρχει τίποτα καλύτερο για τα καυτά βράδια του καλοκαιριού που το σπίτι δε σε χωράει; Α.Π.

*** Μητέρα εγκατέλειψε τα 4 παιδιά της στον εισαγγελέα λόγω ανέχειας
 
Ένα περιστατικό που προκάλεσε σοκ συνέβη χθες το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, όταν λίγο πριν από τη 1.00 μετά το μεσημέρι μια γυναίκα ανέβηκε τα σκαλιά του κτηρίου με τα τέσσερα παιδιά της, ηλικίας από 10 μηνών έως και 9 ετών! Όταν έφτασε στον πρώτο όροφο, όπου είναι το γραφείο του εισαγγελέα, τα παρέδωσε, λέγοντας ότι αδυνατεί να τα μεγαλώσει. Έπειτα από εντολή του εισαγγελέα έφτασε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με το οποίο τα τέσσερα παιδιά διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και συγκεκριμένα στην Παιδιατρική Κλινική, ενώ να σημειωθεί ότι μέχρι το ασθενοφόρο έφτασε και η μητέρα, η οποία στη συνέχεια αποχώρησε.
Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην κλινική, προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη τους, με πιο πιθανό σενάριο αυτό της μεταφοράς τους στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή μαζί τους βρέθηκαν κοινωνικοί λειτουργοί.
  Η άνεργη μητέρα
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μητέρα, ηλικίας περίπου 35 ετών, διέμενε στην Αθήνα και έχει καταγωγή από τη Μεσσηνία. Το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στην περιοχή αναζητώντας δουλειά, ενώ τα παιδιά κρατούσε προσωρινά ο πρώην σύζυγός της και πατέρας τους στην Αθήνα. Όμως, την Τετάρτη ήρθε στην Καλαμάτα, τα άφησε στη μητέρα τους και εξαφανίστηκε.
Η συγκλονιστική πράξη του οικογενειακού δράματος γράφτηκε χθες το μεσημέρι, όταν η μητέρα εγκατέλειψε στα παιδιά στο γραφείο του εισαγγελέα δηλώνοντας ότι αδυνατεί να τα μεγαλώσει.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα
 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 14/4/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες βραδινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε αυξημένες ποσότητες, με αποτέλεσμα να επικρατεί θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Παλιά Καλαμάτα: Οικογένεια Χρυσοσπάθηδων
 
Ο Γεώργιος Χρυσοσπάθης καταγόταν από τα Ρίγκλια του Οίτυλου Μάνης (1832- 1905). Υπήρξε προσωπικός ιατρός και φίλος του αείμνηστου ευεργέτη της πόλης μας, Σπυρίδωνος Αλεξανδράκη. Φιλάνθρωπος, με 50ετή προσφορά στους πάσχοντες συμπατριώτες μας και τις πιο πολλές φορές… αφιλοκερδώς.
Απέκτησε οκτώ παιδιά. Ένα εξ αυτών ήταν ο Ορέστης (1878- 1938), φαρμακοποιός και ερασιτέχνης ιστοριοδίφης. Εξέδωσε το 1936 την «Ιστορία της παλιάς Καλαμάτας».
Η αδελφή του γιατρού, Πηνελόπη Χρυσοσπάθη, παντρεύτηκε τον ιατρό Θεμιστοκλή Αναστασιάδη. Αδελφή του ήταν, επίσης, η Ευαγγελία Χρυσοσπάθη, η οποία παντρεύτηκε τον Νικόλαο Ηλ. Εφέσιο.
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

***  Η Γιώτα Κοζομπόλη χθες στην Τριφυλία
 
Στην Τριφυλία περιόδευσε χθες η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, όπου επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας και το Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, ενώ συναντήθηκε με το διοικητή και αστυνομικούς υπαλλήλους, δημόσιους λειτουργούς, δικαστικούς υπαλλήλους και το Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας.
Από την πλευρά της, η κα Κοζομπόλη ευχαρίστησε το διοικητή του ΑΤ Τριφυλίας και τους αστυνομικούς υπαλλήλους για τη συνεχή αστυνόμευση και τη μείωση της εγκληματικότητας στην περιοχή, με το διοικητή να την ευχαριστεί για τη συχνή επικοινωνία και τη διαρκή στήριξή της στα προβλήματα που παρουσιάζονται, καθώς και στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ.
Στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε συζήτηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάση Πετρόπουλο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, Σοφία Γκουγκουλιάνα. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με δικαστικούς υπαλλήλους και τους εκπροσώπους τους στα συλλογικά θεσμικά του όργανα.
Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά, επισήμανε: «Είχαμε μία προγραμματισμένη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και μία συνάντηση με την εισαγγελέα, την κα Γκουγκουλιάνα. Τα θέματα που τέθηκαν ήταν τα κενά που υπάρχουν σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, τόσο στην Εισαγγελία όσο και στο Πρωτοδικείο, όπως και μία κενή θέση για την κοινωνική υποστήριξη ως επιμελητής Ανηλίκων, όπως και για την εκτέλεση των αποφάσεων.
Συζητήθηκαν αυτά τα θέματα και είδαμε πώς μπορούν να διευθετηθούν. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα το κτηριακό του Δικαστηρίου, το οποίο έχει ξεκινήσει μεν, αλλά- ενώ το κονδύλι υπάρχει για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες- το γεγονός ότι δε διαθέτει άδεια το Δικαστικό Μέγαρο και άλλα ζητήματα, έχουν καθυστερήσει την έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής».
Ακολούθως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την αγορά της Κυπαρισσίας και συζήτησε με επαγγελματίες, ενώ συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Μπασάκο και τη συνεργάτιδα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, Αφροδίτη Κούτρα. Η τελευταία κάνει ιδιωτική επίσκεψη στην περιοχή, αλλά με την ευκαιρία της επίσκεψης της βουλευτή παρευρέθη στη συνάντηση και συζήτησε μαζί της.
Το δε πρόγραμμα της περιοδείας της κας Κοζομπόλη συνεχίστηκε στα Φιλιατρά, όπου είχε συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες, κομματικούς και συνδικαλιστικών φορέων.
Τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Δήμου Τριφυλίας, Ιωάννα Μαραβελή, η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», Ντίνα Βουδούρη και ο τοπικός σύμβουλος Κυπαρισσίας της Ρ.Α.ΚΙ., Νίκος Μπαράκος.
Στα Φιλιατρά, μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που την υποδέχθηκαν ήταν η δημοτική σύμβουλος της Ρ.Α.ΚΙ., Αλεξάνδρα Τσούλου.
Του Ηλία Γιαννόπουλου   

*** Μπήκαν οι προϋποθέσεις για επέκταση της αστικής συγκοινωνίας σε Βέργα και Μ. Μαντίνεια
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής του συνεδρίασης, γνωμοδότησε, μεταξύ άλλων, θετικά σχετικά με την επέκταση της αστικής περιοχής κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας και της Τοπικής Κοινότητας Μικράς Μαντίνειας.
Η γνωμοδότηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την καθιέρωση αστικής επιβατικής συγκοινωνίας. Την απόφαση σχετικά με την επέκταση ή μη της αστικής περιοχής θα λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει αίτημα προς τη ΔΕΗ, ώστε να του διατεθούν ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, τονίζοντας ότι επιθυμεί και επιδιώκει τη συνεργασία με το Αστικό και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ.
Ανέφερε ακόμη ότι θα καταρτισθεί συγκοινωνιακή μελέτη από συγκοινωνιολόγο για το σύνολο του Δήμου, ζήτημα για το οποίο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεθαύριο Δευτέρα.

*** Η Κορώνη γίορτασε την Πολιούχο της Παναγία Ελεήστρια
 
Την πολιούχο και προστάτιδά της Παναγία Ελεήστρια τίμησε η Κωμόπολη της Κορώνης.
Tην πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος πλαισιωμένος από ιερείς της περιοχής.
Πλήθος πιστών συνέρρευσε στο Ιερό Προσκύνημα για να προσκυνήσει τη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, τα ιερά γλυπτά της οποίας βρέθηκαν με θαυμαστό τρόπο.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της χαριτοβρύτου Εικόνος στους δρόμους της γραφικής Κωμόπολης.
Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Κατά την περιφορά, την Εικόνα έφεραν επ’ ώμοις άνδρες του Λιμενικού Σώματος.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στους πιστούς, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελεί παράδειγμα δύναμης, υπομονής και ελπίδας.
Στον εορτασμό παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Π. Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέας, η Αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο τ. Υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, οι τ. Βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Αθανάσιος Πετράκος, ο Πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης,  καθώς και εκπρόσωποι των  Σωμάτων Ασφαλείας.

*** Η Καλαμάτα… μπούσουλας της Aegean και για συνδέσεις με το Ηράκλειο
 
Στην έλλειψη πολιτικής διεύρυνσης του τουριστικού προϊόντος κινδυνεύει να σκοντάψει η προσπάθεια του τουριστικού κλάδου να καταπολεμήσει την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού.
 Όπως επισημαίνει η Aegean, και αναφέρει  η Αλεξάνδρα Κασσίμη στην "Καθημερινή",  πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν τα τέλη (φόροι, ΦΠΑ κ.λπ.) κατά τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. «Ο ΦΠΑ επιβατικών μεταφορών εσωτερικού του 24%, τριπλάσιος πλέον από το μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, το νέο τέλος διανυκτέρευσης στη διαμονή και η καθολική απουσία χαμηλότερων τελών στα αεροδρόμια, ειδικά για τη χειμερινή περίοδο, κινδυνεύουν να ακυρώσουν αυτές τις προσπάθειες.
Η άμεση προσαρμογή και εφαρμογή τους, τουλάχιστον σε «εξυπνότερη», εποχικά διαφοροποιημένη βάση, είναι απαραίτητη», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κίνησης του πρώτου τριμήνου του έτους.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου η Aegean και η Olympic Air κατέγραψαν αύξηση 12% της επιβατικής κίνησης, αγγίζοντας τα 2,4 εκατ. επιβάτες. Συγκεκριμένα, η Aegean μετέφερε 1,1 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού, με αύξηση 9% και 1,3 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 16%.
Βελτίωση παρουσίασε και η μέση πληρότητα, η οποία ανήλθε σε 81,2% από 76,8% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Στην κύρια βάση της Αθήνας η συνολική αύξηση της επιβατικής κίνησης ήταν 13%, έναντι 8% του αεροδρομίου συνολικά. Η εταιρεία με την υποστήριξη και την επέκταση του αριθμού των προορισμών και το χειμώνα, τη χαμηλή περίοδο, πέτυχε αύξηση 18% στην κίνηση εξωτερικού, αλλά και 9% αύξηση επιβατών στο δίκτυο εσωτερικού.
Μετά την εμπειρία έξι και πλέον ετών χειμερινής δραστηριότητας με απευθείας πτήσεις εξωτερικού από την Καλαμάτα σε συνεργασία με την Costa Navarino, η νέα σημαντική προσπάθεια έγινε από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ηράκλειο.
Με τη συμφωνία και συνεργασία εξειδικευμένων tour operators που διαμόρφωσαν και διέθεσαν το προϊόν, πραγματοποιήθηκαν πρώτη φορά στο διάστημα Νοεμβρίου - Απριλίου πτήσεις για προορισμούς σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Γαλλία. Για πρώτη προσπάθεια, οι πληρότητες ήταν ικανοποιητικές, φυσικά με ειδικούς χαμηλούς ναύλους, και η δραστηριότητα θα επαναληφθεί και τη χειμερινή περίοδο 2018/19, επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
«Η μεγαλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού όλων εμάς στον τουρισμό και το χειμώνα είναι κρίσιμη για την εταιρεία, αλλά και για τη χώρα. Απαιτεί όμως δημιουργικότητα, νέες συνεργασίες, επιχειρηματικό ρίσκο και συχνά αρχικό κόστος, για να προσεγγίσουμε σταδιακά την επιτυχία χωρών όπως η Πορτογαλία σε χειμερινή τουριστική δραστηριότητα. Εμείς κάθε χρόνο προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να κάνουμε κάτι περισσότερο, γιατί ξέρουμε ότι μόνο έτσι θα συνεχίσουν να γίνονται επενδύσεις σε νέες ποιοτικές τουριστικές μονάδες, σε απαραίτητες υποδομές και, φυσικά, σε σύγχρονα καινούργια αεροπλάνα», δήλωσε ο κ. Γερογιάννης.

***  Μετά από 33 χρόνια κρεμάει τη σφυρίχτρα του ο Γιώργος Γεωρουλέας
Την Ευρωπαϊκή του σφυρίχτρα "κρέμασε" στην Άγκυρα της Τουρκίας ο Γιώργος Γεωργουλέας. Ο Μεσσήνιος κορυφαίος διαιτητής, με περισσότερες από 100 διεθνείς αγώνες στο ενεργητικό του, σφύριξε για τελευταία φορά στην Ευρώπη στον δεύτερο τελικό του CEV Cup Ανδρών ανάμεσα στην Άνκαρα και την Μπελογκόριε.
Μάλιστα, πριν την έναρξη του αγώνα η Αντιπρόεδρος της CEV, Μπανού Τσαν και ο πρώην διεθνής διαιτητής Νιχάτ Ερμινάχ, τίμησαν τον Έλληνα ρέφερι για την προσφορά του στο άθλημα, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους Τούρκους φιλάθλους.
«Η αλήθεια είναι πως συγκινήθηκα. Οι Τούρκοι συνάδελφοι και οι διοργανωτές του τελικού με τίμησαν και οι Τούρκοι φίλαθλοι με χειροκρότησαν. Πραγματικά ένιωσα μεγάλη συγκίνηση» ήταν το πρώτο σχόλιο του Γιώργου Γεωργουλέα στο volleyball.gr.
Ο Έλληνας ρέφερι, όπως αποκάλυψε, με το τέλος της φετινής σεζόν θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση. «Μετά από 33 χρόνια στη σκάλα του διαιτητή ήρθε η ώρα να σταματήσω. Θα παραμείνω στον χώρο βέβαια και ως παρατηρητής θέλω να βοηθήσω τους νεότερους συναδέλφους».
Μετά από 33 χρόνια στα γήπεδα υπήρξαν καλές και κακές στιγμές, όμως ο Γεωργουλέας κρατάει μόνο τις θετικές αναμνήσεις. «Αναμφίβολα δεν θα ξεχάσω ποτέ τους δύο τελικούς του CEV Cup που σφύριξα το 2013 και το 2018. Έχω κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια μόνο τις ευχάριστες στιγμές με την οικογένεια του βόλεϊ και ιδιαίτερα με τους συναδέλφους από όλη την Ευρώπη» σχολίασε ο Γιώργος Γεωργουλέας και αναφέρθηκε στο επίπεδο διαιτησίας στην Ελλάδα, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό.
«Δεν είναι προσωπική μου επιτυχία αλλά όλων των Ελλήνων διαιτητών που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν την ίδια αναγνώριση και στην Ελλάδα. Η Ελληνική διαιτησία αποτελεί "brand name" υψηλής αξίας στο εξωτερικό».
Κλείνοντας, ο Γιώργος Γεωργουλέας ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν κατά την διάρκεια της καριέρας του, ξεκινώντας από τον αδερφό του Σπύρο. «Πρώτα απ'όλα ευχαριστώ τον αδερφό μου Σπύρο, παλιό αθλητή και προπονητή του βόλεϊ που με έφερε στον χώρο και μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ. Επίσης τους συναδέλφους διαιτητές στην Ελλάδα, από τους παλιότερους που με δίδαξαν, τους σύγχρονους που συνεργαστήκαμε άψογα και τους νεότερους που με βοήθησαν στους αγώνες που διαιτητεύσαμε μαζί. Για τη φετινή χρονιά οφείλω να ευχαριστήσω στον Πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργο Καραμπέτσο, τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ. Βασίλη Αντωνούλη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας της CEV Λουτσιάνο Γκάσπαρι για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και τους αθλητές, τους προπονητές, τους παράγοντες, τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους για την συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».

*** Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ και η ΔΙΑΤΑΞΗ των ΣΤΟΛΩΝ στην Α.Μεσόγειο! Αναλυτική παρουσίαση
Με την ένταση και το πολεμικό κλίμα να έχει φτάσει σε επίπεδα προ του κόκκινου συναγερμού στη Μεσόγειο, τα στρατεύματα διαφόρων χωρών λαμβάνουν θέσεις.
Αξιοποιώντας στρατιωτικές πληροφορίες από διάφορες χώρες, το zougla.gr σας παρουσιάζει τη διάταξη των δυτικών ναυτικών δυνάμεων, οι οποίες συγκλίνουν προς την Ανατολική Μεσόγειο.
H επίθεση πραγματοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία των δυτικών χωρών (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία) ενώ… ο κόσμος κρατάει την ανάσα του αναμένοντας τη στάση που θα επιδείξει τελικά η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος αλλά και «σωτήρας» του Άσαντ, η οποία επίσης έχει παρατάξει τις δυνάμεις της έξω από το λιμάνι της Ταρτούς αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία.
Οι Ρώσοι, που έχουν προειδοποιήσει ότι μια επίθεση κατά του συμμάχου τους δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλάζουν τη διάταξη των χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων που διατηρούν στην περιοχή, όπως άλλωστε πράττει και ο συριακός στρατός, που έχει ήδη εκκενώσει αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκατάστασεις.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και προς το παρόν τουλάχιστον, η κινητοποίηση και η συσσώρευση των δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν δείχνει να είναι τόσο μεγάλη, που να προοιωνίζει δηλαδή διάθεση για γενικευμένες συγκρούσεις, ενώ πολλά από τα πολεμικά πλοία στην περιοχή είναι παλαιού τύπου, με περιορισμένες δυνατότητες και ισχύ.
~ Προς το παρόν, ελάχιστα είναι τα πλοία που βρίσκονται σε απόσταση βολής από τη Συρία, ενώ ο ρωσικός στόλος βρίσκεται ανοιχτά της Ταρτούς. Infographic: Απόστολος Μαρούσης
Στην ευρύτερη περιοχή συνήθως βρίσκονται και επιχειρούν τα πολεμικά πλοία του 6ου στόλου των ΗΠΑ, υπεύθυνου για τη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα 4 αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke Class (τα USS Donald Cook, USS Porter, USS Carney και USS Ross), όλα εξοπλισμένα με πυραύλους Τόμαχοκ, που μπορούν να πλήξουν επίγειους στόχους από μεγάλη απόσταση.
Από αυτά όμως, επιβεβαιωμένα σε απόσταση βεληνεκούς από τη Συρία βρίσκεται μόνο το USS Donald Cook, το οποίο ελλιμενίστηκε στη Λάρνακα στις 9 Απριλίου. Τα άλλα τρία αντιτορπιλικά βρίσκονται εκτός Μεσογείου – το USS Carney είναι σε λιμάνι της Ισπανίας, το USS Ross πραγματοποιεί ασκήσεις με το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έξω από το λιμάνι του Πλίμουθ, ενώ το USS Porter αναχώρησε από το γαλλικό λιμάνι του Cherbourg και κατευθύνθηκε στη θάλασσα της Μάγχης μόλις χθες.
* Το USS Donald Cook, το μόνο αξιόμαχο πλοίο των ΗΠΑ που βρίσκεται σε απόσταση βολής από τη Συρία
Φαίνεται ότι η κορωνίδα της αμερικάνικης δύναμης ναυτικής πυρός στη Μεσόγειο, ο 6ος Στόλος, δεν βιάζεται ιδιαίτερα να μεταβεί στη Μεσόγειο και κοντά στον «στόχο» του…
Αναμένονται όμως ενισχύσεις, αλλά… αργότερα: Το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman με τη συνοδεία του, 5 πολεμικά σκάφη και μια γερμανική φρεγάτα, αναχώρησαν προχθές από το λιμάνι του Norfolk στις ΗΠΑ και κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο, όπου αναμένεται να φτάσουν στα τέλη του Απριλίου.
*Το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman αναχώρησε μόλις προχθές από τις ΗΠΑ για τη Μεσόγειο
~ Επίσης, πλησίον της περιοχής και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Άντεν βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα το Iwo Jima και το USS Laboon, αλλά δεν είναι γνωστό αν παραμένουν στην περιοχή ή επέστρεψαν στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά αναμένεται να αποτελέσουν την «Strike Force» των Αμερικάνων.
* Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ βρίσκονται και στην Ερυθρά Θάλασσα
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να υπάρχουν δύο αμερικάνικα υποβρύχια στη Μεσόγειο, σε άγνωστο σημείο. Το ένα είναι το USS Georgia που εθεάθη για τελευταία φορά στις 28 Μαρτίου στην Καρθαγένη της Ισπανίας, και το το USS John Warner που αναχώρησε στις 6 Απριλίου από το Γιβραλτάρ με άγνωστη κατεύθυνση. Το πρώτο μπορεί να μεταφέρει 154 πυραύλους Τόμαχοκ και το δεύτερο μόλις 12.
 ~ Το USS Georgia εθεάθη για τελευταία φορά στις 28 Μαρτίου στην Καρθαγένη
Το μοναδικό βρετανικό πολεμικό πλοίο που είναι γνωστό ότι βρίσκεται στη Μεσόγειο είναι το HMS Duncan, το οποίο αναχώρησε στις 9 Απριλίου από το λιμάνι του Σπλιτ, στην Κροατία. Το συγκεκριμένο πλοίο όμως δεν έχει δύναμη πυρός σε επίγειους στόχους.
* Το βρετανικό HMS Duncan αναχώρησε πρόσφατα από το Σπλιτ, χωρίς όμως σημαντική δύναμη πυρός
Γρίφο αποτελεί το στίγμα των βρετανικών υποβρυχίων, που η Τερέζα Μέι διέταξε να μεταβούν στην περιοχή την περασμένη Τετάρτη.
Γρίφο αποτελεί το στίγμα των βρετανικών υποβρυχίων, που η Τερέζα Μέι διέταξε να μεταβούν στην περιοχή την περασμένη ΤετάρτηΗ Γαλλία έχει δύο πλοία στην περιοχή, το FS Aquitaine και μια φρεγάτα με αντιαεροπορικές δυνατότητες. Το πρώτο διαθέτει 16 πυραύλους Κρουζ που μπορούν να πλήξουν συριακούς στόχους, ενώ απασχόλησε την επικαιρότητα πριν από λίγες ημέρες, όταν ένα ρωσικό μαχητικό πραγματοποίησε υπερπτήση ακριβώς από πάνω του.
Αξίζει να σημειώθει ότι το υποβρύχιο «Windsor», κλάσης Victoria, του βασιλικού πολεμικού ναυτικού του Καναδά βρίσκεται στη Σούδα, όπου έχει καταπλεύσει από τις αρχές Μαρτίου. Το υποβρύχιο «Windsor», παλαιάς τεχνολογίας, έχει αναλάβει ρόλο υποστήριξης και προορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνοδεύσει τον αμερικάνικο στόλο.
Αναδιάταξη για τον ρωσικό στόλο
Το… αντίπαλον δέος, δηλαδή η Ρωσία, που πραγματοποιεί πολεμικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας εδώ και πολύ καιρό στη Συρία, τόσο με ναυτικές, όσο και με αεροπορικές και επίγειες δυνάμεις (κατά στόχων τζιχαντιστών και ανταρτών), δείχνει ισχυρότερη στην περιοχή: 15 πολεμικά –και εμπειροπόλεμα, τουλάχιστον όσον αφορά σε βομβαρδισμούς επίγειων στόχων- πλοία βρίσκονται ανοιχτά του λιμανιού της Ταρτούς. Τις τελευταίες μέρες τα πλοία μετακινήθηκαν ακόμα πιο ανοιχτά του λιμανιού, μετά από τις αμερικάνικες εξαγγελίες για επίθεση, και βρίσκονται σε διάφορα σημεία.
Πραγματικά ισχυρά όμως είναι μόνο τα δύο, το Admiral Grigorovich και το Admiral Essen, όπως και τα δύο υποβρύχια που βρίσκονται κάπου στην περιοχή.
~ Το ρωσικό Admiral Grigorovich, βρίσκεται κάπου έξω από το λιμάνι της Ταρτούς
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης για το zougla.gr

***  ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ!Η Τουρκία ‘ΠΡΟΔΩΣΕ’ τη ΡΩΣΙΑ! Συμπλέει με ΗΠΑ
Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η αντίδραση των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως η «κατάλληλη» με την Αγκυρα να διαλέγει με σαφή τρόπο στρατόπεδο
Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ακγυρα χαιρετίζει τις επιθέσεις από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία κατά στόχων στη Συρία.
Στην ανακοίνωση, η αντίδραση των συμμαχικών δυνάμεων χαρακτηρίζεται ως η «κατάλληλη» με την Αγκυρα να διαλέγει με σαφή τρόπο στρατόπεδο.
*  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκαλύψει πως συζήτησε με τον Αμερικανό και τον Ρώσο ομολόγό του ενδεχόμενα βήματα για την ειρήνη στη Συρία, έπειτα από σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως η αύξηση των εντάσεων στην περιοχή δεν είναι σωστή.
Αύριο πάντως επισκέπτεται την Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα έχει συνάντηση τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης.
Protothema
Σχόλιο VoiceNews. Μήπως δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως η διάρρηξη στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ δε θα κρατήσει πολύ;

***  ΚΑΤΙ ΦΟΒΕΡΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 23 Απριλίου;…
~ Προετοιμαστείτε για το τέλος του κόσμου…το οποίο, σύμφωνα με τους ένθερμους υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, θα έρθει σε δέκα ημέρες.
Στις 23 Απριλίου,ο πλανήτης «Νιμπιρού» θα φέρει βιβλική καταστροφή.Κι αυτό γιατί, την ημέρα αυτή, ο Ήλιος,η Σελήνη και ο πλανήτης Δίας θα ευθυγραμμιστούν στον αστερισμό της Παρθένου… γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους».
Το βράδυ της 23ης Απριλίου ο πλανήτης «Νιμπιρού», ή αλλιώς ο λεγόμενος «πλανήτης του θανάτου» θα κάνει την εμφάνισή του καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Ο πλανήτης αυτός είναι γνωστός στους συνωμοσιολόγους αφού είχαν προειδοποιήσει πως θα χτυπούσε τη Γη πριν από λίγους μήνες στις 18 Νοεμβρίου.
~  Στη συνέχεια όμως αναθεώρησαν λαμβάνοντας υπόψη τους νεότερους υπολογισμούς και τώρα προειδοποιούν πώς,με την άφιξή του, στις 23 Απριλίου, η Γη θα περάσει πίσω από τον Ήλιο και θα βρεθεί στην πορεία του…«μαύρου αστεριού» .
Από την πλευρά της, η NASA έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι δεν υπάρχει τέτοιος πλανήτης και πως, τα τελευταία χρόνια οι συνωμοσιολόγοι έχουν αλλάξει την ημερομηνία για το τέλος του κόσμου αμέτρητες φορές. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του διαστήματος προσθέτουν επίσης ότι,η συγκεκριμένη ευθυγράμμιση των πλανητών δεν είναι βέβαια και τόσο σπάνια, καθώς συμβαίνει κάθε 12 χρόνια.
Όμως, ο συνωμοσιολόγος Ντέιβιντ Μιντ,έσπευσε να ενισχύσει τις φήμες περί βιβλικής καταστροφής αυτό το μήνα. Δέκα ημέρες απομένουν για να βεβαιωθούμε αν οι συνωμοσιολόγοι την …πάτησαν για μία ακόμη φορά…
newsbomb

*** Συρία: Κέντρα παραγωγής χημικών όπλων οι στόχοι της επίθεσης Tο κύριο κέντρο έρευνας και δύο κέντρα παραγωγής του χημικού προγράμματος του καθεστώτος Άσαντ επλήγησαν τις δυνάμεις της Δύσης
~  Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
«Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», δήλωσε.«Οι υποδομές που έγιναν στόχοι χρησίμευαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Συρίας σε περιφρόνηση όλων των κανόνων του δικαίου και του πολιτισμού», επέμεινε. «Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων», υπογράμμισε η υπουργός.Η Γαλλία από την πλευρά της κινητοποίησε τόσο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων στη Μεσόγειο όσο και καταδιωκτικά αεροπλάνα για να πλήξουν τη Συρία, ανακοίνωσε η Παρλί.«Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, συνοδευόμενες από πολεμικά πλοία προστασίας και υποστήριξης, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μια αεροπορική αποστολή αναχώρησε στην αρχή της νύκτας από αεροπορικές βάσεις στη Γαλλία για να φθάσει στις ακτές της Συρίας», είπε.«Αυτά τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσαν με τέλειο συντονισμό πυραύλους κρουζ (…) σε στενό συγχρονισμό με τους αμερικανούς και βρετανούς συμμάχους μας», σύμφωνα με την υπουργό.Εξάλλου ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε μερικές ώρες μετά τα πλήγματα πως η Γαλλία θέλει «να εργασθεί ήδη από τώρα για την επανάληψη» της πολτικής διαδικασίας στη συριακή κρίση.«Πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με μια πολιτική λύση. Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε ήδη από τώρα γι’ αυτό με όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν», τόνισε ο Λεντριάν σε κοινή δήλωσή του με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Εκτοξεύθηκαν περισσότεροι από 100 πύραυλοι
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυτικών δυνάμενων κατά των συριακών στόχων εκτοξεύθηκαν περισσότερους από 100 πύραυλοι  και «ένας σημαντικός αριθμός» απ’ αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις.«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.«Ένας σημαντικός αριθμός» από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

*** Ψήφισμα – κόλαφος κατά Τουρκίας για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς O Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι ψήφισμα ευρωβουλευτών κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί την Τετάρτη στο Στρασβούργο
~  Ράπισμα για την Τουρκία είναι το ψήφισμα ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που αφορά στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Το ψήφισμα θα συζητηθεί την Τετάρτη στο Στρασβούργο και όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για την κυβέρνηση Ερντογάν.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6» ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ τόνισε ότι το ψήφισμα -που υπέγραψε και ο ίδιος- αναφέρει ότι πρόκειται για μια καταχρηστική κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών καθώς δεν τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες, και ζητά από την Τουρκία να τους απελευθερώσει.«Το ψήφισμα καλεί επίσης την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και το Συμβούλιο να ευθυγραμμιστούν και να πιέσουν την Αγκυρα να προχωρήσει στην απελευθέρωσή τους». Ο κ. Ανδρουλάκης, μίλησε και για το αδόκητο χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του τόνισε: «Ο άτυχος σμηναγός ήταν ένας από τα δεκάδες νέα παιδιά που δίνουν καθημερινό αγώνα στο Αιγαίο για να περιφρουρήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σοβαρή στρατηγική από το ελληνικό πολιτικό σύστημα κι ενιαία φωνή από την Ευρώπη στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
«H Τουρκία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλει να φαίνεται ο Ερντογάν. Το 50% των προϊόντων της κατευθύνεται στην Ευρώπη, στην Κίνα το 5%, στις ΗΠΑ το 4%. Η τουρκική λίρα καταρρέει και αν η Αγκυρα συνεχίσει να προκαλεί τότε η Ευρώπη μπορεί να πιέσει με ισχυρό τρόπο την τουρκική οικονομία».

***  Ο Κ. Βελόπουλος θα προκαλέσει πολιτικό «ΣΕΙΣΜΟ»! Για όλα θα μιλήσει την Tετάρτη



Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, θα μιλήσει για όλους και για όλα την Τετάρτη 18 Απριλίου στο κανάλι ΚΟΝΤRA.
* Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 18 Απριλίου θα βρεθεί στο πάνελ της εκπομπής «Kontra 24», καλεσμένος στον Αιμίλιο Λιάτσo όπου θα συζητήσουν όλα τα τρέχοντα θέματα και τις προεκτάσεις τους.
Σίγουρα θα πρόκειται για μια εμφάνιση που θα συζητηθεί. Συντονιστείτε λοιπόν…

***  Δικαστικός ‘ΠΟΛΕΜΟΣ’ Εκκλησίας – Γαβρόγλου για τις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας
Αφορμή είναι ο νέος Οργανισμός του υπ. Παιδείας, από τον οποίο αφαιρέθηκε από την αποστολή του υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» -ήτοι, η θρησκευτική αγωγή των νέων, περιορίζοντας παράλληλα το δικαίωμα αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας – Στο ΣτΕ ο Ιερώνυμος – Τι απαντά ο Γαβρόγλου
Νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης και ειδικά με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.
Αφορμή για τη νέα αυτή αντιπαράθεση είναι ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Παιδείας από τον οποίο αφαιρέθηκε από την αποστολή του υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης». Δηλαδή, αφαιρέθηκε από την αποστολή του υπουργείου η θρησκευτική αγωγή των νέων και παράλληλα περιόρισε το δικαίωμα αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ειδικότερα, η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να κριθούν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018 που αφορά το νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας. Ο επίμαχος Οργανισμός καθορίζει τους σκοπούς, τους επιχειρησιακούς στόχους, τις αρμοδιότητες και την οργάνωση γενικότερα του υπουργείου Παιδείας.
Ο νέος οργανισμός στο πρώτο του άρθρο μεταβάλει την αποστολή του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς, στο θέμα της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης, επισημαίνει η Εκκλησία της Ελλάδος.
Στην αίτηση ακύρωσης η Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 16 του Συντάγματος η παράλειψη του νέου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας να εντάξει την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης στους σκοπούς του υπουργείου, κάτι που υπήρχε στον προγενέστερο οργανισμό του έτους 2014 (Π.Δ. 114/2014).
Συγκεκριμένα, στο Π.Δ. 114/2014, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι αποστολή του υπουργείου Παιδείας είναι «η προαγωγή της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
Με άλλα λόγια, υπογραμμίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, το υπουργείο Παιδείας αφαιρεί τη θρησκευτική αγωγή των νέων από την αποστολή του υπουργείου, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με το Σύνταγμα η «κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Ακόμη, παραβιάζουν τόσο το Σύνταγμα, όσο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι διατάξεις εκείνες του νέου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας που περιορίζουν το δικαίωμα αυτοδιοίκησης επί των εσωτερικών ζητημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος και των νομικών προσώπων που αυτή εποπτεύει.
 ~ Δηλαδή, διευκρινίζεται στην αίτηση ακύρωσης, οι νέες ρυθμίσεις θεσπίζουν κρατική εποπτεία και αποδίδουν αρμοδιότητες στη υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας για την άσκηση εποπτείας και συνδιοίκησης στην Εκκλησία της Ελλάδος επί θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων.
Έτσι όμως παραβιάζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής αυτονομίας, σημειώνει η Εκκλησία της Ελλάδος και προσθέτει ότι οι εν λόγω διατάξεις του Π.Δ. 18/2018 είναι αντίθετες στα άρθρα 3,12 και 13 του Συντάγματος και στα άρθρα 9 και 11 της ΕΣΔΑ, καθώς παρεμβαίνουν στην διοίκηση της θρησκευτική κοινότητας (Εκκλησία της Ελλάδος και τα εποπτευόμενα από αυτήν νομικά πρόσωπα) και παραβιάζουν το δικαίωμα της θρησκευτικής αυτονομίας.
Τέλος, σημειώνει ότι η αρμοδιότητες που ανατίθενται στη νέα υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, είναι μη νόμιμες, καθώς δεν παρέχονται από καμία ειδική ή γενική νομοθετική εξουσιοδότηση.
Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας
Απαντώντας στην Εκκλησία της Ελλάδος, το υπουργείο επισημαίνει ότι «η Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε Προεδρικό Διάταγμα, πριν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τεθεί σε ισχύ, υφίσταται έλεγχο νομιμότητας -και, φυσικά, αντισυνταγματικότητας- από το ΣτΕ».
Παράλληλα, στην ανακοίνωση του Παιδείας σημειώνεται ότι «εκτός αυτού, το Π.Δ. για τον Οργανισμό του ΥΠΠΕΘ αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς και δημόσιας συζήτησης επί μακρό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε εξέφρασε κάποια επιφύλαξη ούτε ζήτησε κάποια ενημέρωση».
Ο κ. Γαβρόγλου διαμηνύει πως «ο τρόπος εσωτερικής οργάνωσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας, πάντοτε μέσα στα όρια που θέτει το Σύνταγμα και οι νόμοι».
Υποστηρίζει ωστόσο ότι «πάντως, οι αρμοδιότητες του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΕΘ που αφορούν θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ακριβώς οι ίδιες με τις αρμοδιότητες που προέβλεπε ο προηγούμενος Οργανισμός του ΥΠΠΕΘ που είχε θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεως Α.Σαμαρά (ΠΔ 114/2014)».
Στην ανακοίνωσή του υπουργείου Παιδείας σημειώνεται ότι «προκύπτει, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα γιατί καταγράφεται τώρα αντίδραση;» και προστίθεται: «Εάν η Εκκλησία της Ελλάδος είχε ζητήσει ενημέρωση εγκαίρως από το ΥΠΠΕΘ, για όποια θέματα επιθυμούσε, είναι βέβαιο ότι μέσω του διαλόγου θα είχαν διευκρινισθεί όλα αυτά τα θέματα χωρίς πράξεις και κινήσεις που μπορεί να διακυβεύσουν τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Το ΥΠΠΕΘ σέβεται πάντοτε την αρχή των διακριτών ρόλων και υπενθυμίζει ότι το γενικότερο σύστημα που διέπει τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας ορίζεται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο «θεμέλιο του Πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία»».
protothema

*** Ξέσπασμα Λαβρόφ: «Απαράδεκτες και παράνομες» οι πράξεις των δυτικών χωρών»…
Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία εκτίμησε ότι τα στοιχεία που δίνει η Δύση για τα δικαιολογήσει την επίθεση στη Συρία, είναι αβάσιμα.
«Οσα ισχυρίζονται οι δυτικές δυνάμεις, τα ισχυρίζονται μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την επίθεση τους στην Συρία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι πράξεις των δυτικών δυνάμεων είναι «απαράδεκτες και παράνομες».
Ο Ρώσος υπουργός αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Γαλλίας ότι έχει στα χέρια της αποδείξης για την χρήση χημικών όπλων από την Συρία, λέγοντας συγκεκριμένα πως «η Γαλλία δήλωσε ότι τα γεγονότα ήταν αναμφισβήτητα για τη χημική επίθεση στη Douma, αλλά είπε ότι δεν μπόρεσαν να τα μοιραστούν μαζί μας. Η Ρωσία θα είναι η πρώτη χώρα που επιθυμεί να σταματήσει μια τέτοια είδους επίθεση».
~ Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να καταδικάσει την επιθετικότητα σε βάρος της Συρίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

***  «Ραβασάκι» Ερντογάν στον Άσαντ: Οι σφαγές δεν θα συνεχιστούν
Θέση υπέρ των ΗΠΑ πήρε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυτικές δυνάμεις στη Συρία.
«Με την σημερινή κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Συρίας, η συριακή κυβέρνηση έλαβε ένα μήνυμα, ότι οι σφαγές της δεν θα μείνουν αναπάντητες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σε υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη.
* «Οι αθώος λαός της Συρίας, θα έπρεπε να είχε προστατευτεί εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

***  AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ!Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ: Πλήρης αμφισβήτηση για Ελλάδα και Κύπρο
Σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες προχώρησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal.gr, η Τουρκία με επιστολή της στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αντιδρώντας στην κατάθεση στο διεθνή οργανισμό του Κοινού Ανακοινωθέντος της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Η επιστολή αυτή επιχειρεί να λειτουργήσει ως προειδοποίηση και για το Κάιρο, καθώς η Άγκυρα δεν κρύβει την ανησυχία της, λόγω και των εχθρικών σχέσεων με το καθεστώς Σισί, να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι συνομιλίες Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επιχειρείται ακόμη η αμφισβήτηση της συνεργασίας της Κύπρου με την Αίγυπτο που έχει πάρει εντατικούς ρυθμούς και ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Κυπριακή ΑΟΖ στην Αιγυπτιακή ακτή για την μεταφορά του προς υγροποίηση φυσικού αερίου.
Με την επιστολή του, με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φ. Σινιρίογλου, αμφισβητεί την αναφορά σε ύπαρξη «κοινών θαλασσίων συνόρων» μεταξύ των τριών χωρών και επαναλαμβάνει τη μονομερή διεκδίκηση της χώρας του για δικαιώματά της επί όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικά της Κύπρου και μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο. Οι ρηματικές διακοινώσεις της, στις οποίες παραπέμπει η Τουρκία, αναφέρονται στη μονομερή και αυθαίρετη «οριοθέτηση» της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών, «εξαφανίζοντας» την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, ενώ υπάρχουν παραπομπές και στην παράνομη παραχώρηση δικαιώματος ερευνών στην τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ, σε «Οικόπεδο» το οποίο επικαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Η τουρκική επιστολή που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευση (Α/72/820 6 Απριλίου 2018) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σχετικά με την επιστολή που περιείχε την Τριμερή Διακήρυξη με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2018 εκφράζω της ενστάσεις της κυβέρνησής μου. Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E εχουν καθορισθεί με τουρκικές ρηματικές διακοινώσεις και με σειρά επιστολών προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και έχουν δημοσιευθεί στην Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea καθώς και στο Law of the Sea Bulletin.
Υπό το φως των ανωτέρω η αναφορά στα αποκαλούμενα «κοινά θαλάσσια σύνορα» στην προαναφερόμενη κοινή επιστολή, είναι άκυρη και αβάσιμη υπό τους ορούς του Διεθνούς Δίκαιου, περιλαμβανομένου του εθιμικού δικαίου.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της….
Φεριντούν Σινιρίογλου
Μόνιμος Αντιπρόσωπος».
Στις 13 Φεβρουαρίου με επιστολή τους οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου Μαρία Θεοφιλή, Κορνήλιος Κορνηλίου και Μοχαμεντ Ομαρ Γκαντ, (Α/72/760) είχαν καταθέσει στον ΟΗΕ το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Τσίπρα -Σίσι- Αναστασιάδη που έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2017 στην Λευκωσία.
Στη Διακήρυξη υπήρχε μια παράγραφος αφιερωμένη στον σεβασμό των τριών χωρών στους κανόνες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και εκτός των άλλων υπήρχε σαφής αναφορά στην «δέσμευση τους να προωθήσουν χωρίς καθυστέρηση τις συνομιλίες για οριοθέτηση των κοινών θαλασσίων συνόρων», ενώ συγχρόνως καλούσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να αποφύγει ανάλογες ενέργειες στο μέλλον».

protothema

***  Η Ελλάδα αποχαιρετά τον ήρωα σμηναγό
Λιποθύμησε η πεθερά του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας – Σε λαϊκό προσκύνημα στο Μορφοβούνι Καρδίτσας η σορός του Γιώργου Μπαλταδώρου
Η τελευταία πράξη στο δράμα που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα με τον θάνατο του ήρωα σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου παίζεται αυτή την ώρα στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, τόπο καταγωγής του.
Περίπου στις 12 έφτασε στον ιερό ναό του χωριού η σορός του άτυχου πιλότου, για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Εκεί βρίσκονται από νωρίς φίλοι και συγγενείς οι οποίοι έφτασαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου κρατώντας ένα λουλούδι στα χέρια τους για να αποχαιρετήσουν το γενναίο παλικάρι. Στον προάυλιο χώρο της εκκλησίας υπάρχουν δεκάδες στεφάνια.
Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι τελέστηκε τρισάγιο. Η μητέρα της γυναίκας του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου δεν άντεξε και λύγισε. Λιποθύμισε και μεταφέρθηκε με φορείο από την εκκλησία σε ασθενοφόρο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στο ίδιο ασθενοφόρο θα παραμείνει και η σύζυγος του για προληπτικούς λόγους μέχρι την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας η οποία θα τελεστεί στις 2 το μεσημέρι.
Λίγο πριν τη μια στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου έφτασε για να αποτίσει φόρο τιμής στον 32χρονο σμηναγό ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.
~Στο μικρό χωριό του δήμου Πλαστήρα στον νομό Καρδίτσας οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Βουβή είναι η θλίψη και ο θρήνος για τον άδικο χαμό του 34χρονου σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου.
«Ήταν επιμελέστατος ως μαθητής με μεγάλο πάθος για τη ζωή και τη δουλειά του, ο Γιώργος», τόνισε ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Τσιαντής.
«Είναι για μας ένας σύγχρονος ήρωας που θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτόν», σημείωσε ο κ. Τσιαντής.
Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν του έλειπε ποτέ το χαμόγελο, σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τον διέκρινε σε κάθε του πράξη, σε κάθε ενέργειά του.
Ο πατέρας δύο παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, δεν είναι πια μαζί μας, λένε οι συγγενείς του, οι οποίοι έκαναν λόγο και για έναν έμπειρο πιλότο.          protothema

***  ΕΞΕΛΙΞΗ!Στο στόχαστρο της MIT η Σούδα
Δεν θα ήταν είδηση η αποκάλυψη του ενδιαφέροντος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας για το τι συμβαίνει στον ελλαδικό χώρο. Ούτε αποτελεί δημοσιογραφική αποκάλυψη η πληροφορία ότι Τούρκοι πράκτορες επιχειρούν στα ελληνικά νησιά και στην ελληνική ενδοχώρα. Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης που διερευνά το zougla.gr έχει να κάνει με μία πρωτοτυπία. Ανώτατες πηγές των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας φέρονται να έχουν εντοπίσει πυρήνα της τουρκικής ΜΙΤ μέσα στον μυχό του κόλπου της Σούδας, κάτω από τη μύτη της αμερικανικής βάσης και με βιτρίνα ένα αθώο ναυτιλιακό γραφείο μερικών τετραγωνικών μέτρων και μάλιστα ρουμανικής προέλευσης.
Το ναυτιλιακό αυτό γραφείο με έδρα την Ρουμανία διαθέτει δύο βιτρίνες. Αυτήν του μεγαλομετόχου, τουρκικής καταγωγής, και αυτή του Έλληνα συνεργάτη του. Πώς εμπλέκεται η Ρουμανία; Η εξήγηση είναι απλή. Σύμφωνα με μία ξεχασμένη διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν μία εταιρεία κράτους-μέλους δηλώσει έδρα τη Ρουμανία ή άλλη χώρα της Ε.Ε. τελευταίας εσοδείας, δηλαδή από την ανατολική Ευρώπη, απολαμβάνει επιδότηση. Αυτή είναι η οικονομική εξήγηση.
Το ναυτιλιακό αυτό γραφείο δεν ασχολείται μόνο με τις καθημερινές ανάγκες του λιμανιού της Σούδας, αλλά και με συστήματα ασφαλείας. Μάλιστα, πάρα πολύ πρόσφατα, όταν το αεροπλανοφόρο «USS George Bush» έκανε τη μεγαλοπρεπή είσοδό του στον κόλπο της Σούδας, ο Έλληνας συμμέτοχος του ναυτιλιακού γραφείου ανέλαβε μία εργολαβία επί του αμερικανικού πολεμικού σκάφους που αφορούσε σε ζητήματα ασφαλείας. Όλα τα παραπάνω αναφέρονται για να σκιαγραφήσουν το πορτρέτο των ανθρώπων που διαχειρίζονται το συγκεκριμένο ναυτιλιακό γραφείο.
Μέχρι στιγμής όλα καλά, διότι όσα έχουν αναφερθεί ισχύουν για όλα τα λιμάνια του κόσμου. Με μία διαφορά. Οι υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν πως πίσω από το ναυτιλιακό γραφείο κρύβεται ο περίφημος «Λύκος». Το παρατσούκλι αυτό ανήκει σε ένα γνωστό στις υπηρεσίες -και όχι μόνο της Ελλάδας- στέλεχος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της γνωστής MIT.
~ Από τη στιγμή που οι ελληνικές υπηρεσίες εντόπισαν την αξονική τομογραφία της εν λόγω ναυτιλιακής εταιρείας, έθεσαν το προσωπικό της υπό συνεχή παρακολούθηση. Η επιλογή της Σούδας δεν είναι, βεβαίως, τυχαία. Εκεί υπάρχει ελληνική βάση του Πολεμικού Ναυτικού, αφού είναι ο δεύτερος τη τάξει ναύσταθμος στην Ελλάδα, η αμερικανική βάση, η ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση στο γειτνιάζον αεροδρόμιο του Ακρωτηρίου. Επίσης, βρίσκεται σε απόσταση βολής από το Μάλεμε των Χανίων και το Καστέλι, όπου εδρεύουν μονάδες αιχμής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε απόσταση ελέγχου από το Ηράκλειο και τη βάση των Γουρνών.
Ο «Λύκος», του οποίου το πραγματικό όνομα κρατείται μυστικό, λαμβάνει διαταγές από ένα πρόσωπο που από τον Ιούλιο του 2016 είναι ο προσωπικός εκτελεστικός βραχίονας του Ταγίπ Ερντογάν. Από την ημέρα του πραξικοπήματος (15 Ιουλίου 2016) ο αρχηγός της τουρκικής ΜΙΤ είναι ο άμεσος εκτελεστής όλων των αποφάσεων που λαμβάνει το κονκλάβιο του συστήματος Ερντογάν.
Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και δείχνει το πώς επεκτείνεται στρατηγικά το ενδιαφέρον των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ιδιαίτερα στην περιοχή που ελέγχει το Καρπάθιο και στο σημείο επαφής των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Υπό παρακολούθηση φορτηγό-πλοίο
Πριν από λίγες ημέρες κατέπλευσε στο λιμάνι της Σούδας ένα εμπορικό πλοίο το οποίο προσέγγισε τους Μύλους της Κρήτης προκείμενου να προβεί σε εκφόρτωση προϊόντων. Το συγκεκριμένο εμπορικό σκάφος δεν είχε ποτέ στο παρελθόν καταπλεύσει σε ελληνικό λιμάνι. Είχε πλήρωμα 12 άνδρες. Απέπλευσε έπειτα από τρεις ημέρες και έκτοτε παρακολουθείται στενά από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.
(Το πλοίο που τέθηκε υπό παρακολούθηση)
Το πλοίο αυτό, η παρουσία του και το πλήρωμα, φέρεται να συνδέεται από τις παραπάνω Αρχές με τον πυρήνα του «Λύκου». Η παρουσία του προκάλεσε και το ενδιαφέρον των λιμενικών αρχών οι οποίες ζήτησαν τη βοήθεια των υπηρεσιών ασφαλείας. Είναι προφανές πως κάτι περίεργο συνέβαινε ώστε το Λιμενικό να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο, διότι η αντίδραση αυτή ήταν ανεξάρτητη από τη δραστηριότητα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στο λιμάνι της Σούδας, η οποία έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό.
Το τουρκικό φορτηγό πλοίο απέπλευσε την Τετάρτη 11 Απριλίου.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος για το zougla.gr


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Για  την  Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  27 αγωνιστική :
Σάββατο 14 -04-2018 :
ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 -ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  0-0  .- ^

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ -ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  1-0 .- ^

ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   3-1 .- ^

Κυριακή 15 -04-2018 :
ΛΑΡΙΣΣΑ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
ΞΑΝΘΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΑΕΚ Αθηνών
Δευτέρα 16-04-2018 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς -ΑΟΚ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ

*** Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για την Β΄ Εθνική Footbal League 26η  αγωνιστική :
Σάββατο 14-04-2018 :
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ  0-2 .- ^
ΑΕ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ  1-0 .-^
Κυριακή  15-04-2018 :
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ -ΤΡΙΚΑΛΑ 1963  0-3 .-^ α.α.
ΒΕΡΟΙΑ - ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ  0-3 .- ^ α.α.
ΔΟΞΑ Δράμας - ΟΦΗ
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΠΟΛΛΩΝ Πόντου
Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας 
ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης - ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισσας

***  Στο ποδόσφαιρο  στην  U20 Super Leagua 15/16 αγωνιστική :
01-04-2018 :
ΑΕΛ  ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  1-2 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΑΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑ  3-2 .- ^
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  5-3 .- ^
13-04-2018 :
ΠΑΤΑΝΙΣ -ΑΕΚ Α.  1-2 .- ^
Κυριακή 15-04-2018 :
ΑΕ. ΛΑΡΙΣΣΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .
ΛΑΜΙΑ  1964 - ΞΑΝΘΗ

*** Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ για την 23η αγωνιστική :
Παρασκευή 13 -04 -2018 :
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ     87-63  ,(49-36)  .,-^
Τα δεκάλεπτα : 24-24  , 25-12 , 21-12 , 17-15 .-^
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς   73-79 ,(32-39) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-13 , 16-26 , 18-19 , 23-21 .-^
Σάββατο  14-04 -2018 :
~ ΤΡΙΚΑΛΑ -ΑΡΗΣ  64-83 .-^
~ ΚΥΜΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ  82-76 .- ^
~ Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΣΑ - ΑΕΚ Αθηνών  75-86 .- ^
 Κυριακή 15-04-2018 :
~ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ
~ ΠΡΟΜΘΥΘΕΑΣ Πατρών - ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας

*** Για την Α2 στο Ελληνικό  μπάσκετ  27η αγωνιστική :
Σάββατο  14 -04-2018  :
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκης  74-64 .-^
Γ.Σ.  ΕΡΜΗΣ  Αγιάς - ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς  84-72 .- ^
ΑΣ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΨΥΧΙΚΟ   79-67 .- ^
ΜΑΡΟΥΣΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ   62-72 .- ^
ΑΠΌΛΛΩΝ Πάτρας -  ΑΣ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  83-75 .- ^
Α.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ - ΑΜΥΝΤΑΣ  72-70 .- ^
ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ - ΔΟΞΑ Λευκάδας  95-97 .- ^
Κυριακή 15-04 -2018 :
ΑΕ. ΛΑΡΙΣΣΑ - ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ

***  Άνετη νίκη του Παναθηναϊκού, 87-63 τον Κολοσσό
  Έτοιμος εν όψει της Ρεάλ Μαδρίτης έδειξε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος συνεχίζει με το απόλυτο στην Α1
~  Με το απόλυτο 23/23 στην Α1, μετά τη νίκη του με 87-63 επί του Κολοσσού Ρόδου, ο Παναθηναϊκός συγκεντρώνεται στα πλέι οφ της Euroleague με τη Ρεάλ Μαδρίτης και αφοσιώνεται στον μεγάλο στόχο του, την επιστροφή στο φάιναλ φορ για πρώτη φορά από το 2012. Ο Τσάβι Πασκουάλ μοίρασε τον χρόνο, ώστε να μείνουν ξεκούραστοι οι βασικοί.
Ο Μάρκους Ντένμον (8π.) ήταν ο μόνος που έμεινε πάνω από 25 λεπτά στο παρκέ, ενώ 13 λεπτά αγωνίστηκε ο Ζακ Όγκαστ (9π.) που λογικά θα έχει… ρόλο απέναντι στην ισχυρή φροντ λάιν της Ρεάλ, στη σειρά των best of five! Ο Κρις Σίνγκλετον επέστρεψε από τις ΗΠΑ και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 14 πόντους, ο Ιαν Βουγιούκας σημείωσε 12 πόντους σε 13:30 λεπτά συμμετοχής, ενώ από 8 πόντους πρόσθεσαν οι Παππάς και Γκιστ. Ο Καλάθης είχε 7 πόντους, ενώ στο παρκέ μετά από 20 ημέρες στα «πιτς» βρέθηκε και ο Κέι Σι Ρίβερς. Εκτός έμειναν οι Τζέιμς, Πέιν και Λοτζέσκι. Από τον Κολοσσό Ρόδου ξεχώρισαν ο Ραμόν Χάρις με 17 πόντους και ο Κιθ Ράιτ που σημείωσε νταμπλ νταμπλ με 10 πόντους και 11 ριμπάουντ. Οι Ροδίτες έμειναν εκτός της πρώτης οκτάδας που οδηγεί στα πλέι οφ.Τα δεκάλεπτα: 24-24, 49-36, 70-48, 87-63 Ένα δεκάλεπτο άντεξε ο Κολοσσός στην «πρόβα τζενεράλε» του Παναθηναϊκού πριν τα πλέι οφ της Euroleague. Έκτοτε, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ πίεσαν στην άμυνα, ο Ίαν Βουγιούκας σημείωσε 10 πόντους σε 7 λεπτά, ενώ από την περιφέρεια «χτυπούσε» τους Ροδίτες ο Νίκος Παππάς. Το επιμέρους σκορ 25-12 είχε ως αποτέλεσμα το +13 (49-36) για τον Παναθηναϊκό στο ημίχρονο.Σε τυπική διαδικασία εξελίχθηκε το β΄ μέρος, με τον Ζακ Όγκαστ και τον Θανάση Αντετοκούνμπο να προσφέρουν θέαμα. Οι «πράσινοι» ξέφυγαν με +22 (70-48) στο 30ο λεπτό. Στις κερκίδες του ΟΑΚΑ βρέθηκαν μόνο 1.500 φίλαθλοι, με την εικόνα του ΟΑΚΑ να μην παραπέμπει σε αυτήν που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη (17/4), όταν το «τριφύλλι» υποδέχεται στον πρώτο αγώνα τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Διαιτητές: Φούφης, Τζιοπάνος, Ζάχαρης.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Ντένμον 8 (2/8 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Γκιστ 8 (4/11 σουτ, 6 ριμπάουντ), Γκάμπριελ 2 (6 ριμπάουντ), Καλάθης 7 (10 ασίστ), Αντετοκούνμπο 8, Σίνγκλετον 14 (3/3 τρίποντα), Ρίβερς 4, Παππάς 8, Βουγιούκας 12 (6/7 δίποντα), Λεκαβίτσιους 2 (5 ασίστ), Όγκαστ 9, Μήτογλου 5ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Άρης Λυκογιάννης): Χάρις 17 (3/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Σχίζας 5 (1), Μπρέι 6 (1), Ράιτ 10 (11 ριμπάουντ), Γιανγκ 14 (1), Ουέαρ 5 (1/5 τρίποντα), Γεωργαλλής, Μπιλλής, Αγγελάκος 2, Σταμάτης 4 (6 ασίστ), Παπαδάκης

***  Νίκη του Ολυμπιακού στην Νέα Σμύρνη με 79-73, υπόκλιση της Α1 στον Σπανούλη Νικηφόρο ήταν το πέρασμα το Ολυμπιακού από την έδρα του Πανιωνίου επικρατώντας με 79-73 , στην αναμέτρηση που ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ
~  Επιτυχημένο αποδείχθηκε το crush test του Ολυμπιακού πριν την έναρξη των play off της Euroleague, με τους «ερυθρόλευκους» να περνάνε με 79-73 από το κλειστό της Νέας Σμύρνης.
Η αναμέτρηση ξεκίνησε ιδανικά για τον Πανιώνιο, με τους «κυανέρυθρους» να εκμεταλλεύονται την αστοχία τον φιλοξενούμενων και να κλείνουν το σκορ της πρώτης περιόδου μπροστά στο σκορ με 16-13.Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αφύπνισε τους παίκτες του και με καλά ποσοστά στα τρίποντα  (5/8), οι φιλοξενούμενοι προσπέρασαν και έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο με διαφορά 7 πόντων (39-32). Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός συνέχισε να σκοράρει, με τον Πανιώνιο να αρνείται πεισματικά να παραδώσει τα όπλα, ακολουθώντας στο σκορ από κοντά.Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της τελευταίας περιόδου, ο Βασίλης Σπανούλης με δύο εύστοχες βολές, ξεπέρασε τον Νίκο Χατζή και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α1.Ο Πανιώνιος συνέχισε την προσπάθεια του το τελευταίο δεκάλεπτο, φτάνοντας την διαφορά ακόμη και στον ένα πόντο (61-62).Τότε ο Ολυμπιακός «χάιδεψε το γκάζι», ανοίγοντας τη διαφορά στους 7 (75-68), με τον Πανιώνιο να πληρώνει τη αστοχία του στις βολές (45% την 4η περίοδο) και τελικά να ηττάται με 79-73.Τα δεκάλεπτα: 16-13, 32-39, 50-58, 73-79 Α1 ΑΝΔΡΩΝ – 23 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13-15/4/2018)Παναθηναϊκός-Κολοσσός Ρόδου 87-63
Πανιώνιος-Ολυμπιακός 73-79 (κθ)
Κύμη-Ρέθυμνο 14/4, 16:30Τρίκαλα-Άρης 14/4, 16:30ΓΣΛ/Φάρος-ΑΕΚ 14/4, 18:30ΠΑΟΚ-Λαύριο 15/4, 17:00Προμηθέας Π.-Κόροιβος 15/4, 19:00

***  Στον τελικό του LEN Trophy ο Ολυμπιακός, «βούλιαξε» την Πάντοβα Τρίτος Ευρωπαϊκός τελικός σε δύο ημέρες για τον Ολυμπιακό, με τις κοπέλες του Θοδωρή Βλάχου να παίρνουν την σκυτάλη του βόλεϊ και να προκρίνονται στον τελικό του LEN Τrophy, συντρίβοντας την Πάντοβα με 10-4
~  Ανταγωνιστικές για ένα ημίχρονο έμειναν οι Ιταλίδες, με τον Ολυμπιακό να εκτοξεύει την απόδοση του στην τρίτη περίοδο και να καθαρίζει πρόωρα το ματς
Η αναμέτρηση ξεκίνησε συντηριτικά, με το σκορ του πρώτου οκταλέπτου να είναι 2-1 υπέρ της Πάντοβα και τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει σε 2-2, 18» πριν το ημίχρονο.Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακόςπέτυχε 6 γκολ στο 3 οκτάλεπτο, ξέφυγε με 8-3 και δεν ξανακοίταξε πίσω. Διαδικαστικό χαρακτήρα είχε η τελευταία περίοδος, με το τελικό σκορ να είναι 4-10 και τις «ερυθρόλευκες» να περνούν πανηγυρικά στον τελικό του LEN Trophy.Πλέον, ο Ολυμπιακός περιμένει το νικητή του ζευγαριού Ματαρό – Ντουναϊτσβάρος (13/4, 18:00), στον έτερο ημιτελικό.Ο τελικός για τη τρίτη θέση θα γίνει στις 14/4 στις 11:30, ενώ ο μεγάλος τελικός θα ξεκινήσει στις 14:00.
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Πάντοβα): 2-1, 0-1, 1-6, 1-2
ΠΑΝΤΟΒΑ (Στέφανο Ποστερίβο): Τεάνι, Μπαρτζόν 1, Σαβιόλι, Γκοτάρντο, Κεϊρόλο, Κασόν, Μίλο, Ντάριο, Σόχι 1, Μετζιάτο, Νέντσα, Τίλμαν 2, ΤζιάκονΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 1, Έγκενς, Ελευθεριάδου 1, Μανωλιουδάκη 1, Αβραμίδου 2, Ασημάκη, Μαργ. Πλευρίτου, Έμολο 3, Β. Πλευρίτου, Τσουκαλά 2, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου

*** Μια «κόκκινη αυτοκρατορία» γεννιέται στο βόλεϊ
 Μετά την απόλυτη κυριαρχία επί ελληνικού εδάφους, ο Ολυμπιακός εξελίσσεται σε μια μεγάλη δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο του γυναικείου βόλεϊ
~ Τα κορίτσια του Ολυμπιακού, μετά τον θρίαμβο επί της Μπούρσα στην Τουρκία και την κατάκτηση του CEV Challenge Cup, απέδειξαν ότι ο Ολυμπιακός συνεχίζει να γιγαντώνεται.
Κάνοντας μεγάλα και σταθερά βήματα μπροστά, οι «ερυθρόλευκες»,  δείχνουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι πολύ μικρά για να περιορίσουν  την «αυτοκρατορία» που χτίζουν.Έχοντας κατακτήσει 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα την τελευταία εξαετία (με το 6 να βρίσκεται πολύ κοντά) και 8 κύπελλα Ελλάδας από το 2011 (ρεκόρ κατακτήσεων), ο πρώτος Ευρωπαϊκός τίτλος φάνταζε πολύ κοντά. Με την ομάδα να γνωρίζει τον αποκλεισμό στα ημιτελικά του CEV Cup το 2014 και το 2015, οι «ερυθρόλευκες» έστρεψαν την προσοχή τους στο Challenge Cup, φτάνοντας στα προημιτελικά το 2016.Την επόμενη χρονιά, οι κοπέλες του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς έφτασαν στην πηγή, χωρίς ωστόσο να πιουν νερό, καθώς βρέθηκαν μπροστά σε μια παντοδύναμη Μπούρσα, γνωρίζοντας την ήττα στον τελικό (3-2, 0-3).Ο Ολυμπιακός, αποφασισμένος να κάνει δικό του τον Ευρωπαϊκό τίτλο, ξεκίνησε την σεζόν με το απόλυτο στο πρωτάθλημα (20 νίκες), την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και την πρόκριση στον τελικό του Challenge Cup.Αντιμέτωπες με τις ίδιες παίκτριες που τους στέρησαν τον τίτλο και παρά την «ταμπέλα» του αουτσάιντερ , οι «ερυθρόλευκες» ισοπέδωσαν την Μπούρσα στην Τουρκια (3-1), ανατρέποντας το σκορ του πρώτου αγώνα (3-2), φτάνοντας σε μια δίκαιη κατάκτηση.
Τα κορίτσια του Ολυμπιακού, μετά τον θρίαμβο επί της Μπούρσα στην Τουρκία και την κατάκτηση του CEV Challenge Cup, απέδειξαν ότι ο Ολυμπιακός συνεχίζει να γιγαντώνεται.
Οι κύριοι λόγοι αυτής του σπουδαίου επιτεύγματος είναι δύο:Ο πρώτος είναι η σκληρή δουλειά που γίνεται στου Ρέντη, καθώς η ομάδα φαίνεται κάθε χρόνο δυνατότερη και πιο «διψασμένη» από την προηγούμενη σεζόν.Ο δεύτερος λόγος είναι η δημιουργία ενός κορμού στον Ολυμπιακό, με τις Γιώτα, Χριστοδούλου, Κοκκινάκη, Κονόμη, Βλαχάκη και Λαμπρούση να αποτελούν την «καρδιά» της ομάδας. Η ύπαρξη αυτού του κορμού, σε συνδυασμό με μερικές προσεκτικές προσθήκες, οδηγούν την ομάδα στο να θέτει νέους στόχους κάθε χρονιά.Πλέον, απομένει να δούμε την πορεία του Ολυμπιακού την ερχόμενη σεζόν και αν οι «ερυθρόλευκες» θα συνεχίσουν στον ίδιο υψηλό ρυθμό, υπερασπίζοντας τον τίτλο τους.

*** Για την Α1  στο μπάσκετ γυναικών 20η αγωνιστική :
01-04-2018 :
ΑΟ. ΔΑΦΝΗ Αγίου Δημητρίου - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  68-57 .-^
ΦΑΡΟΣ Κερατσινίου - ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ Καλλιθέας  60-55 .- ^
Γ.Σ. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βόλου  74-36 .- ^
ΑΕΟ ΠΡΩΤΕΑΣ  Βούλας - ΝΙΗΚΗ Λευκάδας  73-63 .- ^
ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ Φ.Σ. ΣΥΚΕΩΝ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Αθηνών59-47 - ^
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΚΑΟΣ Πειραιώς  48-97 .- ^

*** Στο  βόλεϊ :
ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  1-3  ΣΕΤ .-^

*** Για την Α1  στο Χάντμπολ :
Σάββατο  14-04-2018 :
ΟΛΥΜΠΙΚΟΣ -ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ  31-19 .- ^
ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ Εδεσσας - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  33-20 .- ^
ΔΙΟΜΗΣΗΣ Αργους - ΠΑΣ ΦΟΙΒΟΣ Συκεών  27-19 .- ^
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Βέροιας - ξανθη  26-21 .- ^
ΓΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ - ΑΕΚ  Α.  16-38 .- ^
Γ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ  86 - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  30-35 .- ^

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-  
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .-   ~

** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 29  Μαρτίου  2017
  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 30  Μαρτίου  2018
   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_30.html .- 

~ **
 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2018 : 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  01  Απριλίου  2018 : ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε  ΟΛΟΥΣ μας  !  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
 ~**  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 
με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ . Δευτέρα  02 Απριλίου 2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τετάρτη 04 Απριλίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. ΠΕΜΠΤΗ  05 Απριλίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Παρασκευή 06 Απριλίου 2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 

~ ** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Σάββατο  07  Απριλίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .- 
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 08 Απριλίου 2018 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-  Κυριακή ΠΑΣΧΑ -Αγίας Ανάστασης του Κυρίου μας !  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ  ! 
 ~**STAMOS-DYNAMI , http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/.../6-2018.html = ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ περιοχής Αρφαρών - Μεσσηνίας και Πελοποννήσου 2018 s.n.s. stamos01 Arfara ...

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 09 Απριλίου 2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.
Τρίτη 10 Απριλίου 2018
: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-

~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 11 Απριλίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 13 Απριλίου 2018
: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_13.html .- 
 

~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14   Απριλίου 2018 
  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
 ~ **

  
 

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6339   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.195   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-        https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebookhttps://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas           1947stamos011947                                          https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.                                                                Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/groups/460785290757729/?multi_permalinks=955567821279471%2C955462251290028%2C955460191290234%2C955141891322064%2C955141491322104&notif_id=1517939363820293&notif_t=group_activity  + = ΟΡΔΟΔΟΞΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ..
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
https://beneas13.blogspot.gr/2017/09/blog-post_29.html  .- ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     https://wikifarmer.com/el/  =  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
http://www.arfara1964athens.gr/   ARFARA ATHENS .. www.arfara1964athens.grhttps://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ     
    
 ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου