ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών .
Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~



~**   2 Οκτωβρίου: Εορτή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης

~   Τη μνήμη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης τιμά σήμερα, 2 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.
*  Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.
Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό το διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα.
Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη,όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.
Σημείωση:
Ο Μιχαήλ Ι. Γαλανός, στο έργο του «Οι Βίοι των Αγίων» έχει διαφοροποιημένο τον βίο του Άγιου Κυπριανού, και θεωρεί ιστορικές ανακρίβειες όλα τα περί μαγείας, που αναφέρονται για το πρόσωπο του συγκεκριμένου Άγιου.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τη φωταυγεία, σκότος έλιπες, της ασεβείας, και φωστήρ της αληθείας γεγένησαι ποιμαντικώς γαρ φαιδρύνας τον βίον σου, Κυπριανέ τη αθλήσει δεδόξασαι. Πάτερ Όσιε, τον Κτίστην ημίν ιλέωσαι, ομού συν Ιουστίνη τη Θεόφρονι.
~**  Εσύ πόσο αγαπάς το παιδί σου;

~  Μιλώντας κάποτε στο αρχονταρίκι αγιορείτικης Μονής, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος Ράντοβιτς (γνωστός για την σχέση που είχε με τον Αγ. Παΐσιο όταν ασκήτευαν σε γειτονικά κελιά στο Αγ. Όρος) αναφέρθηκε στην αγιασμένη μορφή του πατέρα του.
Θυμήθηκε ότι στα χρόνια της αθεϊστικής Γιουγκοσλαβίας, τότε που κανείς δεν τολμούσε να πάει στην Εκκλησία, ο πατέρας του τούς έπαιρνε και τους πήγαινε τακτικά για να κοινωνούν. Στο χωριό, του είχαν προτείνει να γίνει δάσκαλος, επειδή είχε τελειώσει Λύκειο. Κι εκείνος απάντησε: «Δεν θέλω να αναλάβω, γιατί θα αναγκαστω να διδάσκω αθεΐα».
«Ένα βραδάκι», διηγείται ο επίσκοπος Αμφιλόχιος, «μετά τις αγροτικές δουλειές, είχαμε μαζευτεί όλα τα αδέλφια μου, επτά παλληκάρια, και συζητούσαμε περί ομολογίας της πίστεως.
Ο μακαρίτης ο μεγαλύτερος αδελφός μου έλεγε ότι δεν πρέπει να εξωτερικεύουμε την πίστη μας. Εγώ, τεταρτοετής της Θεολογικής Σχολής τότε, έλεγα το αντίθετο.
Ο πατέρας άκουγε τη συζήτηση και σε μία στιγμή λέει:
Ακούστε, παιδιά μου. Έχω εσάς, επτά γιους, και είμαι έτοιμος να χύσω και την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για σας.
Όμως να θυμάστε αυτό που σας λέω: Αν ερχόταν κάποιος να μου πει: «Διάλεξε. Ή θα αρνηθείς το Χριστό, ή θα σου σκοτώσουμε τους επτά γιους», εγώ θα έλεγα (και τον πιάσανε τα κλάματα τον καημένο): «Ο Θεός τα έδωσε. Ο Θεός τα πήρε (*). Δεν είναι δικά μου. Του Θεού είναι. Το Χριστό δεν Τον αρνούμαι».
«Έκλαιγε σαν μικρό παιδί. Μου έχει μείνει ακόμα», έλεγε ο επίσκοπος Αμφιλόχιος.
Ο αγιασμένος Σέρβος πατέρας δεν είπε κάτι καινούργιο. Με την ομολογία του (έστω κι αν δεν βρέθηκε στη δύσκολη θέση να την εφαρμόσει) προστέθηκε στη μεγάλη χορεία των αγίων γονέων, που ενθάρρυναν και ήταν παρόντες στο μαρτυρικό θάνατο των παιδιών τους και οι περισσότεροι τους ακολούθησαν στο μαρτύριο: Αγία Σολομονή (μάνα των αγίων Επτά Μακκαβαίων), η μητέρα του αγίου Μελίτωνα (ενός από τους Σαράντα Μάρτυρες), Αγία Ανθία (μάνα του αγίου Ελευθερίου), Αγία Σοφία με τις τρεις θυγατέρες της και πολλοί άλλοι.
Τα συγκλονιστικά λόγια του πατέρα που αναφέραμε, ουσιαστικά θέλουν να δηλώσουν το εξής απλό:
«Αν αρνηθώ το Χριστό, τότε παύω να είμαι Πατέρας σας (το Π με κεφαλαίο). Και αντί για την ανάμνηση της ζωογόνου πατρικής αγκαλιάς, σας αφήνω μία θανατηφόρα κληρονομιά.
Σας τραβάω, με το παράδειγμά μου, σε ένα δρόμο αιώνιου θανάτου και καταστροφής. Κι εγώ δεν σας γέννησα για να καταστραφείτε και να χαθείτε για πάντα. Σας γέννησα για να σωθείτε και για να ζείτε για πάντα Ζωή Αληθινή. Γι’ αυτό καλύτερα να σας καμαρώνω – Αιώνια Ζωντανούς – Μάρτυρες της Αλήθειας, παρά εσείς να επιβιώσετε με το στίγμα:
“Τα παιδιά του αρνησίχριστου” και εγώ να είμαι αναπολόγητος στο φοβερό βήμα του Χριστού»!
Με τις ευχές και τις πρεσβείες όλων των αγίων γονέων της Εκκλησίας μας, ας ανοίγουμε σωστά τις αγκαλιές μας για τα παιδιά μας, δίνοντάς τους αγάπη, που τα τρέφει και τα σώζει.
Και αυτό θα γίνεται πραγματικότητα, μόνο όταν εμείς αγωνιζόμαστε σταθερά να ζούμε μέσα στην Αγκαλιά του Θεού, στην Εκκλησία Του.
(*) Η απάντηση του δικαίου Ιώβ όταν τον πληροφόρησαν ότι σκοτώθηκαν τα παιδιά του.
Πηγή: Περιοδικό Λυχνία Νικοπόλεως – Τεύχος Απριλίου – π. Β. Λ.
***  Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 2/10/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** ΕΕΤΤ: Ελεύθερη πλέον η διακοπή συμβολαίου 
Από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, τίθεται σε ισχύ το δεύτερο στάδιο των ρυθμίσεων που προβλέπονται στον Κανονισμό Γενικών Αδειών της ΕΕΤΤ,ο οποίος δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο Κανονισμός καθορίζει τις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο.
Οι σημαντικότερες υποχρεώσεις που επιβάλλονται με το δεύτερο στάδιο ρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, συνοψίζονται στα ακόλουθα θέματα:
  • Μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τους συμβατικούς όρους: Στην πρώτη σελίδα της σύμβασης πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια, η ημερομηνία υπογραφής, η τελική τιμή χρέωσης του παγίου και οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται σε αυτό, το ύψος τυχόν επιδότησης και η απόσβεσή της, καθώς και τυχόν τέλος για διακοπή/καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου. Επίσης, πρέπει να παρέχονται στον συνδρομητή δυνατότητες, όπως η άμεση ενεργοποίηση της σύνδεσης, ο καθορισμός ανώτατου ορίου χρέωσης για την ενεργοποίηση φραγής εξερχομένων, η εξαίρεση του αριθμού από τηλεφωνικούς καταλόγους. 
  • Μεγαλύτερη προθεσμία για καταγγελία σύμβασης: Αυξάνεται η προθεσμία για την καταγγελία σύμβασης ορισμένου/αορίστου χρόνου αζημίως, σε περίπτωση μονομερούς τροποποίησης των συμβατικών όρων ή των τιμολογίων από τον πάροχο. 
  • Ενημέρωση για υπέρβαση ορίου κατανάλωσης προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας: Ο συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας ενημερώνεται υποχρεωτικά, όταν υπερβαίνει το 80% των λεπτών ομιλίας/SMS/MB του προγράμματός ή πακέτου προπληρωμένων υπηρεσιών. Ειδικά, για τα MB ενημερώνεται επίσης, υποχρεωτικά, και όταν καταναλώσει το 100% του όγκου.
  • Αυτόματη πίστωση λογαριασμού για βλάβες:Εφόσον η βλάβη υπερβαίνει τις δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα δήλωσής της, πρέπει να πιστώνεται αυτόματα και εντός τετραμήνου στον λογαριασμό του συνδρομητή,το τμήμα του παγίου που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο διακοπής των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Δωρεάν γραμμή εξυπηρέτησης βλαβών από οποιοδήποτε δίκτυο:Σε περίπτωση βλάβης, ο συνδρομητής μπορεί να καλεί, χωρίς χρέωση,από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας τη γραμμή εξυπηρέτησης βλαβών που διαθέτει ο πάροχος. 
  • Μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο υποβολής καταγγελίας σύμβασης: Ο συνδρομητής μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, είτε στα καταστήματα του παρόχου, είτε με αποστολή επιστολής/τηλεομοιοτυπίας ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η παροχή υπηρεσιών πρέπει να διακόπτεται εντός δύο εργάσιμων ημερών για την κινητή τηλεφωνία και οχτώ για τη σταθερή (εκτός εάν ο καταναλωτής έχει ζητήσει συγκεκριμένη ημερομηνία).
  • Απαγόρευση επιβολής τέλους διακοπής/ανανέωσης σύμβασης: Ο πάροχος δεν επιτρέπεται να επιβάλει τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας είτε σύμβασης αορίστου χρόνου είτε σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας. Επίσης, απαγορεύεται να επιβάλει τέλος ανανέωσης για νέα σύμβασης ορισμένου χρόνου σε υφιστάμενο συνδρομητή με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο στάδιο ρυθμίσεων, που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2017, με την έκδοση του Κανονισμού,περιλαμβάνει τα εξής:
  • Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Ο πάροχος δεν έχει δικαίωμα, στη διάρκεια του ορισμένου χρόνου της σύμβασης, να αυξάνει το πάγιο ή να μειώνει τον χρόνο ομιλίας/όγκο δεδομένων του προγράμματος υπηρεσιών.
  • Αποστολή λογαριασμών: Σε όλες τις νέες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ανανεώσεων υφιστάμενων συμβάσεων, ο συνδρομητής επιλέγει εξαρχής εάν επιθυμεί να λαμβάνει τον λογαριασμό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Σε περίπτωση που ο συνδρομητής δεν επιλέξει και, εφόσον η σύνδεσή του περιλαμβάνει υπηρεσίες Διαδικτύου, ο λογαριασμός αποστέλλεται ηλεκτρονικά ή έντυπα κατ’ επιλογή του παρόχου. Ο συνδρομητής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει οποιαδήποτε στιγμή τον τρόπο αποστολής του λογαριασμού. 
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο στάδιο ρυθμίσεων, που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2017, με την έκδοση του Κανονισμού,περιλαμβάνει τα εξής:
  • Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Ο πάροχος δεν έχει δικαίωμα, στη διάρκεια του ορισμένου χρόνου της σύμβασης, να αυξάνει το πάγιο ή να μειώνει τον χρόνο ομιλίας/όγκο δεδομένων του προγράμματος υπηρεσιών.
  • Αποστολή λογαριασμών: Σε όλες τις νέες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ανανεώσεων υφιστάμενων συμβάσεων, ο συνδρομητής επιλέγει εξαρχής εάν επιθυμεί να λαμβάνει τον λογαριασμό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Σε περίπτωση που ο συνδρομητής δεν επιλέξει και, εφόσον η σύνδεσή του περιλαμβάνει υπηρεσίες Διαδικτύου, ο λογαριασμός αποστέλλεται ηλεκτρονικά ή έντυπα κατ’ επιλογή του παρόχου. Ο συνδρομητής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει οποιαδήποτε στιγμή τον τρόπο αποστολής του λογαριασμού. 

*** Η επόμενη ημέρα του… Ζορμπά στην Καλαμάτα 
Σημαντικές ήταν οι ζημιές στον αστικό χώρο από το μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε την Καλαμάτα και την περιοχή της με ιδιαίτερη ένταση νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν καταγραφεί στον αγροτικό τομέα.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο δήμαρχος επισήμανε προς τους δημοσιογράφους τα εξής: «Αντιμετωπίσαμε ένα ισχυρό φυσικό φαινόμενο και, απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, τέτοια φαινόμενα θα έχουμε συχνά - πυκνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από μας πρώτη φορά είδαμε κυκλώνα τέτοιας έντασης και τέτοιας έκτασης. Μικρότερα φαινόμενα είχαμε δει μέχρι τώρα.
Ως πόλη και ως Δήμος ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι, όσο μπορεί να είναι κανείς προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ακραίο φαινόμενο. Κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν του ερχομού του και κατά τη διάρκειά του κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, ενημερώσαμε τον κόσμο και, βεβαίως, επιχειρούσαμε σε όλη τη διάρκεια του φαινομένου.
Ως δήμαρχος θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους εργαζόμενους στο Δήμο, οι οποίοι Σάββατο και Κυριακή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες στην Ελληνική Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οποίοι διευκόλυναν τους πολίτες, προστάτευσαν ζωές και περιουσίες και να πω ότι είμαι υπερήφανος, διότι στις 6.50 το βράδυ του Σαββάτου, δηλαδή τρεις ώρες περίπου μετά την εκδήλωση του φαινομένου, είχαμε δώσει όλους τους δρόμους της Καλαμάτας στην κυκλοφορία.
Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με την Πυροσβεστική, με την Αστυνομία και επικοινωνία με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, τον κ. Δέδε».
 Οι ζημιές
Ο Π. Νίκας προσέθεσε ότι «είχαμε ζημιές και στον αστικό χώρο και στη γεωργία. Στη γεωργία είχαμε τις μεγαλύτερες ζημιές. Η ζωή μας, η πορεία μας, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα προϊόντα τα οποία παράγονται και από την τιμή πώλησής τους. Εκτιμάται ότι 30% με 40% της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε, ενώ υπήρξαν, επίσης, εκτεταμένες καταστροφές σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή.
Στον αστικό χώρο είχαμε ζημιές στην παραλιακή περιοχή, καθώς πολλά καταστήματα έχασαν τον εξοπλισμό τους. Επίσης, είχαμε ζημιές στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου πάνω από 10 πλεούμενα κάθε είδους, από βάρκες μέχρι επαγγελματικά σκάφη, βούλιαξαν ή υπέστησαν ζημιές. Αυτό πρέπει να μας εμβάλει σε σοβαρό προβληματισμό όσον αφορά στην ασφάλεια του λιμανιού μας και να το δούμε στο master plan, το οποίο είναι προς επικαιροποίηση αυτές τις εβδομάδες».
 Αποκατάσταση
Ο δήμαρχος επισήμανε πως χθες το πρωί «έγινε ο σχεδιασμός ως προς τη φάση από εδώ και πέρα. Σε τρεις μέρες θα έχουμε την πόλη της Καλαμάτας σε άριστη κατάσταση, όπως ήταν πριν. Υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι δεν τελείωσε, έχουμε έναν περίπου μήνα μπροστά μας. Αυτή η πόλη, που έχει φτάσει να είναι η 6η στην Ελλάδα στον εσωτερικό τουρισμό, με αναφορά κυρίως στην Αθήνα, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανέλθει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν τον κυκλώνα».
Ο Π. Νίκας ανέφερε ακόμη πως θα γίνει σύσκεψη (έγινε αργότερα) με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, «ώστε να δούμε ποια είναι η κατάσταση σε κάθε Κοινότητα και θα κάνουμε αναγγελίες για τις ζημιές σήμερα. Θα φύγει και ένα πολιτικό κείμενο από το Δήμο Καλαμάτας προς την κυβέρνηση, που θα αναφέρεται συμπερασματικά στις ζημιές και στον αγροτικό και στον αστικό χώρο. Υπάρχουν προβλήματα και με το αγροτικό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στις πεδινές. Δεν αρκεί το 1 εκατ. του “Φιλόδημου”, που πρόσφατα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα».

***  Από παραισθησιογόνα μανιτάρια έως το «ναρκωτικό των κλαμπ» σε σπίτι 33χρονου στη Θουρία 
Ακόμα και παραισθησιογόνα μανιτάρια έκρυβε στο σπίτι του στη Θουρία ένας 33χρονος, που συνελήφθη χθες το πρωί έπειτα από έρευνα που έγινε στο σπίτι του από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, συνοδεία αστυνομικού σκύλου.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί βρήκαν στην έρευνα που έκαναν στο σπίτι του και στην αυλή του και κατέσχεσαν:
-Ποσότητα κάνναβης σε 7 συσκευασίες, συνολικού βάρους 126,8 γραμμαρίων.
-Ποσότητα παραισθησιογόνων μανιταριών, τυλιγμένα σε δύο συσκευασίες, συνολικού βάρους 13,5 γραμμαρίων
-Ένα φυτό κάνναβης φυτεμένο στην αυλή ύψους 30 εκατοστών
-Ποσότητα κοκαΐνης σε 3 συσκευασίες, συνολικού βάρους 3,5 γραμμαρίων
-Μικροποσότητα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης (MDMA), βάρους 1,1 γραμμ. ή «crystal meth» και γνωστό ως το ναρκωτικό των κλαμπ.
Επίσης, κατασχέθηκαν δύο ζυγαριές, αντικείμενα που σχετίζονται με τη συσκευασία ναρκωτικών και ένα κινητό τηλέφωνο, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Μάλιστα, η μία ψηφιακή ζυγαριά είχε σχήμα «ποντικιού» υπολογιστή και χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία ως υπερακριβείας.
Ο 33χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Κανένα κατάστημα οπτικών δεν υπέγραψε τη νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ 
«Στον αέρα» οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται γυαλιά οράσεως 
Θεωρητικά από χθες είναι σε ισχύ η νέα εγκύκλιος (ΕΑΛΕ/Γ.Π.46633/15-06-2018) του ΕΟΠΥΥ που αλλάζει τον τρόπο καταβολής των χρημάτων για τους δικαιούχους γυαλιών οράσεως. Και γράφουμε θεωρητικά, καθώς κανένα από τα 2.000 μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών δε δέχθηκε να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας απαράδεκτη και καταστροφική τη νέα σύμβαση.
Την ίδια θέση με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών έχουν και τα μέλη-οπτικοί της Καλαμάτας, διότι, όπως υποστηρίζουν, οι προτεινόμενες αλλαγές είναι καταστροφικές για τα καταστήματά τους. Μάλιστα, όπως λένε, το ίδιο σύστημα - που ίσχυε και στο παρελθόν- τους «έβαλε για τα καλά μέσα», μιας και δεν έχουν πληρωθεί ούτε καν τα χρήματα του 2011, παρά τα δύο «κουρέματα» που δέχθηκαν να κάνουν.

Το «Θάρρος» μίλησε με τον κ. Χρήστο Τσάμη, που είναι ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών στη Νότια Ελλάδα. Όπως μας είπε, λοιπόν, δεν υπάρχει σύμβαση ακόμα, αλλά πρόταση από τον ΕΟΠΥΥ τα καταστήματα οπτικών να καταχωρηθούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώσουν ότι προτίθενται να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μια σύμβαση που, όπως εξήγησε ο κ. Τσάμης, δεν κάνει σαφές ούτε το καθεστώς που θα ισχύει ούτε τον τρόπο αποπληρωμής.
 Γιατί αρνούνται
Ο ίδιος θεωρεί ότι, όποιος οπτικός συμβληθεί, θα έχει το φόβο μήπως υποστεί «κούρεμα», κάτι που έγινε και σε παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως στους φυσικοθεραπευτές, γνωστό και ως clawback.
Κατά τον ίδιο, δεν μπορείς να κάνεις σύμβαση με κάποιον που έχει αποδείξει ότι είναι αφερέγγυος, καθώς το κράτος χρωστά στους οπτικούς χρήματα από το 2011, οπότε και επικρατούσε το καθεστώς που ο ΕΟΠΥΥ επιχείρησε να εφαρμοστεί από χθες. Χρήματα για τα οποία, όπως είπε, οι οπτικοί έχουν φορολογηθεί, αλλά και έχουν πληρώσει στους προμηθευτές.
 Πώς ήταν η διαδικασία πριν και τι ισχύει από χθες  
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ο ασφαλισμένος ακολουθούσε την εξής διαδικασία: Από τον οφθαλμίατρο έπαιρνε την ηλεκτρονική συνταγή, την πήγαινε για να σφραγιστεί στον ελεγκτή και εν συνεχεία επισκεπτόταν το κατάστημα οπτικών. Εκεί ο οπτικός τού έδινε την απόδειξη αγοράς και μια βεβαίωση ότι αγόρασε τα συγκεκριμένα γυαλιά. Ακολούθως ο ασφαλισμένος κατέθετε τα έγγραφα μαζί με τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού και ο ΕΟΠΥΥ του κατέθετε τα 100 ευρώ (τόσο ήταν το ανώτερο ποσό).
Από την 1η Οκτωβρίου ο ασφαλισμένος, θεωρητικά πάντα, επισκέπτεται το κατάστημα οπτικών, παίρνει τα γυαλιά του και την υπόλοιπη διαδικασία αναλαμβάνει ο οπτικός, με τα χρήματα να τα παίρνει ο τελευταίος και όχι ο δικαιούχος.
Μάλιστα, ο κ. Τσάμης ανέφερε ότι η νέα σύμβαση αναγράφει ότι πρέπει να μαζεύουν όλες μαζί τις συνταγές των ασφαλισμένων ανά μήνα. Όμως, ο οπτικός θα έχει ήδη πληρώσει το εμπόρευμά του, με άγνωστο βέβαια το πότε, πόσα και αν θα πάρει πίσω τα χρήματά του.
Η νέα σύμβαση, μεταξύ άλλων, έχει και τον εξής όρο: ο ασφαλισμένος δεν έχει δικαίωμα να φτιάξει γυαλιά αξίας άνω των 100 ευρώ, ασχέτως της πάθησής του. Μάλιστα, του δίνεται η δυνατότητα να κάνει καταγγελία, αν ο οπτικός τού ζητήσει τη διαφορά που θα προκύψει αν τα γυαλιά ξεπερνούν τα 100 ευρώ.
 Τι αλλάζει στους ασφαλισμένους και τι μπορούν να κάνουν
Σε ερώτηση για το τι αλλάζει από χθες, ο κ. Τσάμης απάντησε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει ενημερώσει τους οπτικούς ότι πλέον δε θα δέχεται τυπωμένες ηλεκτρονικές συνταγές, ενώ αυτές που είχαν ημερομηνία έως 30 Σεπτεμβρίου θα αποπληρωθούν.
Από την πλευρά του, δε γνωρίζει αν θα δοθεί παράταση για τις νέες συνταγές, αλλά, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα συμβεβλημένο κατάστημα σε όλη τη χώρα.
Στον δε κόσμο ο κ. Τσάμης προτείνει ψυχραιμία και υπομονή, ενώ ζητά την κατανόησή του, διότι οι οπτικοί δεν έχουν καμία αντιδικία μαζί του, αλλά είναι θέμα επιβίωσης για τους ίδιους.
 Οι ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ και τα δημοσιεύματα
Σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύσαμε στο «Θάρρος», ο κ. Τσαμης ανέφερε ότι είναι του Οργανισμού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι οπτικοί δέχονται τη σύμβαση. Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρηθούν και να ταχθούν κατά των οπτικών.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  Καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών και δύο φροντιστές συνελήφθησαν για υποθέσεις δωροληψίας 
Το δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση ενός καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για δωροληψία, καθώς φέρεται να αποσπούσε διάφορα ανταλλάγματα από σπουδαστές του Ιδρύματος, προκειμένου να περάσουν τα μαθήματά του. Ως άμεσοι συνεργοί του συνελήφθησαν δύο ιδιοκτήτες φροντιστηρίου της ίδιας πόλης.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατόπιν έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., την οποία προκάλεσαν καταγγελίες.
Όπως περιγράφεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος των τριών συλληφθέντων, ως θύματα φέρονται σπουδαστές του Ιδρύματος, τους οποίους ο κατηγορούμενος καθηγητής έκρινε ως αποτυχόντες στις εξετάσεις και προκειμένου να τους περάσει ζητούσε ανταλλάγματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα ανταλλάγματα αυτά αφορούσαν είτε στην παροχή πρακτικής εργασίας σε επαγγελματικό γραφείο, είτε στην συγκεκαλυμμένη καταβολή χρηματικών ποσών, ως αντίτιμο για την παρακολούθηση δήθεν μαθημάτων στο φροντιστήριο των φερόμενων ως συνεργών του καθηγητή.
Σε επιχείρηση που οργάνωσαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη αρχικά ένας εκ των ιδιοκτητών του φροντιστηρίου, την ώρα που φέρεται να παραλάμβανε χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα από καταγγέλλοντα, ενώ ακολούθησαν οι άλλες δύο συλλήψεις.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια και γραφεία των εμπλεκόμενων, κατά τις οποίες βρέθηκαν στην κατοχή τους το χρηματικό ποσό των 178.045 ευρώ, 15 βιβλιάρια καταθέσεων και τραπεζικά εμβάσματα με συνολικό ποσό μεταφοράς 140.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού, πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δίσκοι και φορητές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων.
Η δικογραφία περιλαμβάνει τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου και της άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή, σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται αύριο για τα περαιτέρω στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Σερρών.  cnn.gr

***  Επτά συλλήψεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από το Σάββατο 
Επτά άτομα συνελήφθησαν από το Σάββατο έως χθες στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, τα οποία προσπάθησαν να επιβιβασθούν σε πτήσεις με πλαστά έγγραφα.
Το Σάββατο το βράδυ συνελήφθησαν, σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις, από αστυνομικούς του σταθμού του αεροδρομίου τέσσερις αλλοδαποί, μία 31χρονη και τρεις άνδρες ηλικίας 20, 30 και 45 ετών, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.
Αρχικά, συνελήφθησαν ξεχωριστά ένας 20χρονος Αφγανός και ένας 45χρονος Σύρος, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τις Βρυξέλλες Βελγίου. Οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ανήκαν σε άλλα πρόσωπα.
Στην κατοχή του 20χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα δελτίο ταυτότητας Αρχών Ρουμανίας, ενώ στην κατοχή του 45χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα διαβατήριο Αρχών Αιγύπτου.
Στην τρίτη περίπτωση το Σάββατο, οι αστυνομικοί, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων ενός 30χρονου από το Πακιστάν και μιας 31χρονης από το Ιράν, οι οποίοι, επίσης, είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τις Βρυξέλλες Βελγίου, διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστά. Μαζί τους είχαν και το 2χρονο αγοράκι της 31χρονης.
Στην κατοχή του 30χρονου και της 31χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο διαβατήρια Αρχών Ινδίας, ενώ και για το ανήλικο παιδί η 31χρονη υπέδειξε ένα διαβατήριο Αρχών Ινδίας, που επίσης κατασχέθηκε.
Χθες το μεσημέρι συνελήφθησαν ακόμα τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 22, 24 υπήκοοι Συρίας και 28 ετών από το Ιράκ, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.
Οι αστυνομικοί, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων τους, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Λυών Γαλλίας, διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστά. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο δελτία ταυτότητας Αρχών Ιταλίας που επέδειξαν ο 22χρονος και ο 24χρονος και ένα δελτίο ταυτότητας ουγγρικών Αρχών, που επέδειξε ο 28χρονος.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***  Αναπλάσεις στη Νέδουσα 
Εγκρίθηκε, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση μονοπατιών Νέδουσας Δήμου Καλαμάτας (β΄ φάση)».
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, το οποίο αφορά στην ανάπλαση και εξωραϊσμό της κεντρικής πλατείας της Νέδουσας, όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, στη συνέχιση της ανάπλασης τμημάτων του εσωτερικού οδικού δικτύου του οικισμού με την κατασκευή λιθόστρωτου από ακανόνιστες πλάκες της περιοχής, καθώς και στον ηλεκτροφωτισμό τμημάτων του εσωτερικού οδικού δικτύου με φωτιστικά σώματα παραδοσιακού τύπου.

***  Λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας στο νέο χώρο 
Σε νέο χώρο μεταφέρθηκε το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας,  στο ισόγειο του Διοικητηρίου (κτήριο παλαιάς Νομαρχίας), γραφεία 370 και 372,  που παραχώρησαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, «τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για μια άλλη φορά.
Διαμορφώσαμε έναν όμορφο χώρο για τους ασθενείς μας, στον οποίο και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όσους από τους συμπολίτες μας τις χρειάζονται. Με προτεραιότητα στα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες που δε διαθέτουν ΑΜΚΑ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον skifsofrenis, Κώστα Λούζη, ο οποίος με το γνωστό σε όλους μας ταλέντο δημιούργησε ένα υπέροχο έργο μέσα στο χώρο μας, που είναι και η νέα προσφορά του στο Κοινωνικό Ιατρείο.
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση είδαμε ότι παραλληλίζει το Κοινωνικό Ιατρείο με το σπίτι του καλού. Δυστυχώς, στον παλαιό μας χώρο, το ένα από τα τρία σκίτσα του δεν το σεβάστηκαν και το κάλυψαν, ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη γίνει το ίδιο και με τα άλλα δύο, τώρα που θα μεταφερθεί η ΔΕΥΑΚ.
Κλείνοντας, σας πληροφορούμε ότι το ιατρείο θα είναι ανοικτό κάθε μέρα εκτός από την Παρασκευή, από 9.30 με 13.00. Τρίτη και Πέμπτη θα λειτουργεί το παθολογικό ιατρείο και σε περίπτωση που χρειαστεί, θα προστεθεί και άλλη μέρα.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 6944823714 & 2721361828» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

*** Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Αν και περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας, παραμένει άγνωστο 
Ενιαίος «αρχαιολογικός δρόμος» Αρκαδίας – Μεσσηνίας – Ηλείας 
 Ως ιδέα δημιουργήθηκε και ξεκίνησε το 2004. Από τότε έως σήμερα έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, χωρίς όμως να έχει πάρει ως θέμα τη διάσταση που πρέπει. Ο λόγος για το Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα της Αρκαδίας, αλλά και σημαντικό κομμάτι της Μεσσηνίας που φτάνει μέχρι και το Διαβολίτσι.
Το Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «δανείζεται» το όνομά του από το αρχαίο έθνος των Αρκάδων. Στόχος είναι οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν την ξενάγηση σε σημαντικότατα μνημεία, όπως ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο αρχαιολογικός χώρος των Κυπαρισσίων, η αρχαία Φιγαλεία, το μεταβυζαντινό Κάστρο της Καρύταινας και φυσικά το ίδιο το Λύκαιον Όρος, με εξερευνήσεις στο σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπίο της περιοχής.
Η περιοχή μελέτης έχει έκταση 670 τ.χιλ., εκτίθεται σε δύο περιφέρειες και τρεις νομούς. Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας. Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, έλαβε απόφαση που αφορά τη δημιουργία του.
Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να θιχθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
 Από την Αριζόνα
Όλα ξεκίνησαν από τον καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στο Λύκαιο Όρος, όπου μελέτησε το αρχαίο στάδιο για τη διδακτορική του διατριβή.
Το 2004, ως αναγνωρισμένος πλέον αρχαιολόγος με ειδίκευση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις απαρχές του Αθλητισμού, ο Ρομάνο επιστρέφει για να διευθύνει ένα μακροχρόνιο ερευνητικό πρόγραμμα με τη συμβολή του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Η ανασκαφή, που ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα, ήταν η πρώτη που πραγματοποιούνταν στο χώρο ύστερα από περίπου έναν αιώνα. Ίσως το σημαντικότερο από τα μέχρι τώρα συμπεράσματα των ερευνητών είναι πως η λατρεία του Δία στο Λύκαιον προηγείται της αντίστοιχης λατρείας στην Ολυμπία. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται και τα περίφημα Αρχαία Λύκαια να προηγήθηκαν των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η επιλογή του ομηρικού όρου «Παρράσιο» δεν είναι καθόλου τυχαία: Ο καθηγητής Ρομάνο και η ομάδα του αναζητούσαν μία ουδέτερη φράση, που θα μπορούσε να συνδέσει τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής καταργώντας τα κατά καιρούς αμφισβητούμενα όρια μεταξύ των νομών.
 Προστατευόμενο Τοπίο
Το Ίδρυμα που έχει συσταθεί για το Παρράσιο Πάρκο και έχει έδρα την Αριζόνα της Αμερικής, έστειλε τα προηγούμενα χρόνια επιστολή στον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ζητώντας του, να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο την σχετική μελέτη, προκειμένου να κηρυχτεί ως Προστατευόμενο Τοπίο.
Η μελέτη έχει συνταχθεί με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωπληροφορική» της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, με επικεφαλής τους Δρ Κώστα Κασσιό και Δρ Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και του Parrhasian Heritage Foundation, με τη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
Η προσπάθεια του σχεδιασμού για τη δημιουργία του Πάρκου πλαισιώθηκε με την συνεργασία ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και υποστηρίζεται από τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών.
Το Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς πληροί όλα τα θεσμικά κριτήρια για να ενταχθεί στην κατηγορία των Προστατευόμενων Τοπίων,  διότι συνδυάζει μεγάλη οικολογική, γεωλογική, αισθητική και φυσικά πολιτισμική αξία και περιλαμβάνει εκτάσεις πρόσφορες για αναψυχή του κοινού
Στη μελέτη που έχει κατατεθεί από το Ίδρυμα, παρατίθενται αναλυτικά όλα τα στοιχεία και οι χάρτες, ενώ υπάρχει και γεωλογική χαρτογράφηση του Μονοπατιού του Πάνα (Άνω Καρυές - Νέδα). Τέλος, ιδιαίτερα τονίζεται ότι ο χαρακτηρισμός του Πάρκου ως Προστατευόμενο Τοπίο θα επιτρέψει:
- Τη δημιουργία ενός μοναδικού Αρχαιολογικού Πάρκου στην ευρύτερη περιοχή του Λυκαίου όρους, με εξαιρετικού ενδιαφέροντος Αρχαιολογικούς χώρους (Λύκαιο όρος, Αρχαίος Ιππόδρομος, Επικούρειος Απόλλων, Λυκόσουρα κλπ).
- Την προστασία ενός μοναδικού ορεινού τοπίου με εξαιρετική γεωμορφολογία, βλάστηση, ορατότητα και οικολογικά ενδιαφέρον.
- Την   προστασία   του   τοπίου   από   επικείμενες   δραστηριότητες   που   μπορούν   να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της ελληνικής υπαίθρου.
- Την ανάπτυξη ήπιας μορφής, πολιτιστικού τουρισμού, αγροτουρισμού και την ανάδειξη των ορεινών οικιστικών συνόλων.
- Την εξισορρόπηση από την καταστροφή τοπίου και περιβάλλοντος του οροπεδίου της Μεγαλόπολης.
 Αναπτυξιακό εργαλείο
Πρόσφατα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης συζητήθηκε το θέμα και το ανέλυσε η κα Παναγιώτα Πάντζου,  Αρχαιολόγος επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Ιδρύματος Παρράσιας Κληρονομιάς και της Ομάδας Σχεδιασμού του Πάρκου.
Όπως τονίστηκε σε αυτή τη συνεδρίαση, η θεσμοθέτηση του Παρράσιου Πάρκου, θα αποτελέσει για την περιοχή ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο, αφού ο νόμος προβλέπει τρόπους αειφορικής διαχείρισης και με δεδομένη χρηματοδότηση.
Η κα Πάντζου  τόνισε πως στόχος είναι η ενθάρρυνση των τοπικών κοινωνιών να ζουν και να εργάζονται μέσα στο Πάρκο, καθώς θα είναι μοναδικό για την ελληνική πραγματικότητα.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν συνολικά 20 Πάρκα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Αυτό θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, και μέσα στα όριά του θα περιλαμβάνει χωριά, αγροτικές εκτάσεις, πόλεις και φυσικά αυτά τα σημαντικά αποθέματα, τουριστικά και φυσικά. Και ελπίζουμε, ότι θα ενθαρρύνει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τα παραδοσιακά προϊόντα και την περαιτέρω ανάπτυξή τους και τη δημιουργία επίσης οικιστικών προϊόντων και δημιουργιών. Μια οριστική ιδέα ότι με τη θεσμοθέτηση θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο, θα αναζωογονήσει την περιοχή και θα βοηθήσει τους κατοίκους, θα ενισχύσει την τοπική υπερηφάνεια και θα δώσει λόγους να μείνουν στην περιοχή. Η θεσμοθέτηση δεν θα φέρει απολύτως καμία δέσμευση ή απαγόρευση στην περιοχή. Οι υφιστάμενες δραστηριότητες θα συνεχίσουν και οι νέες θα ξεκινήσουν ακριβώς με το ίδιο σημερινό νόμιμο καθεστώς αδειοδότησης. Και είναι πολύ σημαντικό ότι οι κάτοικοι θα μπορούν να εμπλακούν σύμφωνα με το τι ορίζει η νομοθεσία, στη διαχείριση της περιοχής αυτής», εξήγησε η κα Πάντζου.
Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή αιτήματος για τη δημιουργία του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και χαρακτηρισμό του, ως Προστατευόμενο Τοπίο της κατηγορίας 5α του Ν. 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 60/31.03.2011 τεύχος Α'), για την εισαγωγή στον Ελληνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Τοπίο, με άμεσα οφέλη, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  «Πόλεμος» Κοτζιά-Καμμένου- Δηλώσεις για ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ…

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, με αιτία το δημοψήφισμα των Σκοπίων. Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα είχε «συμβουλευτικό χαρακτήρα», απαντώντας εμμέσως υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος έσπευσε το βράδυ της Κυριακής να το χαρακτηρίσει άκυρο. 
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «είμαστε δημοκρατική κυβέρνηση, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες». 

Ο κος Κοτζιάς «έριξε το γάντι» και για πτώση της κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».   https://youtu.be/E8RS3Z3fQn8 .-   
***   ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Τα πρακτικά της Συμφωνίας των Πρεσπών-Τι άλλαξε για ΟΝΟΜΑ-ΓΛΩΣΣΑ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ…

Καμαρώστε τους ΝΕΝΕΚΟΥΣ που περιφρονούν τη θέληση των λαών τους ! ΝΤΡΟΠΗ τους ! Φωτιά και τσεκούρι ...για Θ.  Κολοκοτρώνη !!!!
Στο φως της δημοσιότητας φέρνει η εφημερίδα Καθημερινή, τα πρακτικά δυο συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, τα οποία αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης ως τη συμφωνία των Πρεσπών για «Βόρεια Μακεδονία».  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυο συσκέψεις έγιναν στις 27 Ιανουαρίου, δυο βδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς και στις 19Μαϊου 2018 όταν πλέον είχε πέσει στο “τραπέζι” η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν. Στην πρώτη συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο προέδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, ο αντιπροέδρος της Κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ και προκύπτει ότι στην πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ήταν πιο κοντά στο erga omnes.
Από την άλλη πλευρά, με βάση τα όσα έλεγαν οι Σκοπιανοί η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας. Μάλιστα από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί έβλεπα” ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια. Την ίδια ώρα οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων ενώ τον Ιανουάριο διάβαζαν ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ, η άποψη αυτή αλλάζει τον Ιούνιο και θεωρούν ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει. Ανάμεσα στα όσα λέγονται ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε ότι “αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές ο Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου, αλλά από το Ποτάμι”. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από τον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι “θέλει λύση” και πως “δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος”. Στα συν της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ότι “ η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση” , λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν “έτοιμη να ονομάσει τη “μακεδονική γλώσσα” ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα “μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν”. Κάτι που ως φαίνεται άλλαξε μόνο ως προς το σκέλος του ονόματος που επελέγη τελικά καθώς το “Μακεδονία του Ίλιντεν”… κάηκε σ την πορεία. Ενδιαφέρουν παρουσιάζει η “ανάλυση” της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων. Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ έλεγε τότε πως “τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα, αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα είναι οι τελευταίες στις οποίες ο νικητής κερδίζει επιπλέον 50 έδρες”. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει λύση, έλεγε ο Ντιμιτρόφ τα Σπίπια δεν πρέπει να φανεί ότι δεν επιθυμούν λύση και συμπλήρωνε και περιέγραφε την εικόνα μετά από πιθανές εκλογές στην Ελλάδα λέγοντας: “Πως θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες”. Ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης μοιάζει να επιθυμεί “αξιοπρεπή λύση” το συντομότερο δυνατό, ψάχνοντας τρόπο να “περάσει” αυτή η συμφωνία στον κόσμο. Στα πρακτικά εμφανίζεται να αναφέρει πως “ Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία πέραν του 2018. Η επόμενη θα είναι σε δέκα χρόνια. Ή τώρα ή ποτέ. Πρέπει να διαλέξουμε ένα δύο σημεία από την πρόταση Νίμιτς στα οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Για εμάς, είναι το όνομα και το εύρος χρήσης”. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, το Σάββατο 19 Μαϊου ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσιάζει στους πολιτικούς ηγέτες και παράγοντες των Σκοπίων την άποψή του με βάση την πρόταση που περιελάμβανε την ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν. Εδώ ο Ντιμιτρόφ εμφανίζεται να λέει ότι “ Σε ότι αφορά στην ταυτότητα είχαμε συμφωνήσει από τον α’ γύρο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο η διαδικασία κόλλησε στους επόμενους γύρους στο εύρος χρήσης” και προβλέπει ότι σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς το erga omnes η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βρει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία. Σε ότι αφορά στην πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν ο Ντιμιτρόφ αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεχόταν μετάφραση σε όλες τις γλώσσες και υπηκοότητα “Μακεδονική”, λέγοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς αρκούνταν σε μια σαφή διαφοροποίηση ανάμεσα στην ελληνική και τη “δική τους” Μακεδονία. Μάλιστα όπως εμφανίζεται να λέει στα πρακτικά ο Ντιμιτρόφ οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει και στο ζήτημα της χρήσης των αρχικών MK και MKD από την πΓΔΜ. Στην ίδια σύσκεψη ο Ντιμιτρόφ εμφανίζεται να υποστηρίζει την erga omnes χρήση του ονόματος υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν το “διαβατήριο” για είσοδο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Κάπου εδώ φαίνεται ότι πέφτει στο τραπέζι και η αλλαγή του Συντάγματος της χώρας με τον υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί και πάλι ότι μια αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα φέρει προβλήματα, καθώς θα έρθει πάλι η ΝΔ στην εξουσία και σε αυτή “ κυριαρχεί η σκληρή πτέρυγα γύρω από τον Σαμαρά. Και αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες συμβιβασμού και εξεύρεσης μιας λύσης θα περιοριστούν εξαιρετικά”. newsit.gr
***  Tρόμος στις αγορές! Φοβούνται τις σπασμωδικές κινήσεις Τσίπρα…

«Η Αθήνα έχει συμφωνήσει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ωστόσο οι αγορές ανησυχούν για το αν η κυβέρνηση τηρήσει τα συμφωνηθέντα ή αν θα αλλάξει γνώμη στην πορεία», αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.  Η Ελλάδα δοκιμάζει τις αγορές και τους πιστωτές με τον προϋπολογισμό του 2019 επισημαίνει το διεθνές δίκτυο σχολιάζοντας το διπλό προσχέδιο για τις συντάξεις. Κάνοντας πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί η Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στις αγορές σε μια περίοδο που παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικές πιέσεις που δεν μπορεί να ελέγξει τονίζεται στο δημοσίευμα. Ως χαρακτητιστικό παράδειγμα αναφέρει την άνοδο του κόστους δανεισμού της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα λόγω των αναταράξεων στην Ιταλία.
Οι περικοπές των συντάξεων έπρεπε να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και ήταν μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που κατέληξαν σε συμφωνία. Οι πιθανές αλλαγές στις συντάξεις ή σε άλλες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζει και προσθέτει: Το ΔΝΤ είπε τον περασμένο μήνα ότι οι περικοπές των συντάξεων του 2019 είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση και ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι φιλική προς τους επενδυτές. «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να πετύχει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση καθώς προσπαθεί να προλάβει τις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές το 2019», δήλωσε στο CNBC ο Ρικάρντο Γκαρσία βασικός αναλυτής για την Ευρώπη της UBS. Μάλιστα, το CNBC επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με την τελευταία εξ αυτών να της δίνει προβάδισμα της τάξεως του 10,9%. Όπως έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% ετησίως έως το 2022. «Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ήταν αρκετά μεγαλύτερο από το αναμενόμενο τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας το 4,2% το 2017 έναντι 1,75% της ζήτησης από τους δανειστές», δήλωσε ο Κάρστεν Χέσε αναλυτής του Berenberg. Αναλυτές σημειώνουν ακόμα πως η εκτίμησή τους είναι ότι το πλεόνασμα θα επιτευχθεί τελικά, ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό μόνο στις αρχές τους 2019, όταν δημοσιοποιηθούν τα τελικά νούμερα. Κάτι που σημαίνει, όπως καταλήγει το CNBC, πως οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και οτιδήποτε σχετικό, θα πρέπει να περιμένει για αργότερα. iefimerida.gr
***  AΠΟΚΑΛΥΨΗ ! Η ΕΡΤ πληρώνει τρεις φορές ακριβότερα τη Λαμία από τη Ρεάλ…

Στην εφαρμογή μιας σκανδαλώδους συμφωνίας για την τηλεοπτική μετάδοση μέρους των ποδοσφαιρικών αγώνων της ελληνικής Super League προχωρά ακάθεκτη η ΕΡΤ, φυσικά με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης.  Με απόφασή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ενέκρινε κονδύλι 51.715.110,40 ευρώ κρατικού χρήματος, το οποίο η ΕΡΤ ήδη πετάει στην εξέδρα. Χρεώνοντας τον Ελληνα φορολογούμενο τουλάχιστον 28 εκατ. ευρώ πάνω από το πραγματικό κόστος και ενώ οι περικοπές έχουν παραλύσει ζωτικούς τομείς όπως η δημόσια υγεία, η ΕΡΤ δαπανά σχεδόν 52 εκατ. ευρώ για κάποιες συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές μεταδόσεις.  Πέρα από κάθε λογική και προφανώς υπερκοστολογημένα, αυτά τα περί ων ο λόγος παιχνίδια είναι περίπου 100 αναμετρήσεις κατ’ έτος για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Πρόκειται για ματς ως επί το πλείστον περιορισμένου ενδιαφέροντος, κι αυτό διότι είτε δίνονται στην έδρα ή μεταξύ των 7 ομάδων που αποδέχθηκαν την απίθανα γενναιόδωρη, κυριολεκτικά ηγεμονική πρόταση τηλεοπτικής «υιοθεσίας» που παρουσίασε η ΕΡΤ. Συγκεκριμένα η «χρυσή» επτάδα, για χάρη της οποίας ξοδεύονται ασυλλόγιστα τα 52 εκατ. ευρώ (27.977.996,80 ευρώ για τη σεζόν 2018-19 και 23.737.113,60 για την 2019-20), αποτελείται από τις εξής ΠΑΕ: Απόλλωνα Σμύρνης, Ατρόμητο, Λαμία, Παναιτωλικό, Ξάνθη, τον επανεμφανιζόμενο στη μεγάλη κατηγορία Αρη και τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε κατάσταση διοικητικής αβεβαιότητας. Ενδειξη της θηριώδους υπερβολής δίνει το ποσό που αναλογεί σε κάθε αγώνα που αγόρασε με τη συμφωνία της η ΕΡΤ: Κάπου 267.000 ευρώ ανά παιχνίδι δίνει η διαίρεση των 28 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για το 2018-19. Και το ακόμη πιο εξοργιστικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι, παρόλο που τα λεφτά ημών και υμών τρέχουν από τα μπατζάκια της ΕΡΤ, παρά την υπάρχουσα υποδομή, την τεχνογνωσία κ.λπ., με 267.000 ευρώ ο δημόσιος αυτός οργανισμός με τους 2.256 υπαλλήλους δεν αναλαμβάνει καν την παραγωγή. Αντιθέτως, το τεχνικό έργο της τηλεοπτικής κάλυψης η ΕΡΤ το αναθέτει σε έναν από τους, θεωρητικώς έστω, ανταγωνιστές της, τη Nova.
Οι προσφορές που αντιπρότειναν -έστω και σε διερευνητικό επίπεδο- λοιποί ενδιαφερόμενοι εκτός της ΕΡΤ δίνουν το μέτρο για την αληθινή αξία του συγκεκριμένου προϊόντος: ο σταθμός EPSILON του Ιβάν Σαββίδη έκανε λόγο για 12 εκατ. ευρώ ανά σεζόν, ενώ η συνδρομητική Nova για πολύ λιγότερα. Οταν λοιπόν στην ελεύθερη αγορά θεωρείται κάτι σαν εμπορική αυτοκτονία το να πληρωθεί έστω και ένα ευρώ πάνω από τα 24 εκατ. (12×2), η ΕΡΤ «τινάζει την μπάνκα στον αέρα» χωρίς κανέναν απολύτως λόγο πετώντας στο τραπέζι συνολικά 52 εκατ. ευρώ. Βάσει της κοινής λογικής, είναι αδύνατον να εξηγηθεί η ξαφνική κρίση γαλαντομίας της ΕΡΤ, η οποία επιδοτεί με δημόσιο χρήμα ιδιωτικές ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες. Και το κάνει αυτό ανεξήγητα και αναιτιολόγητα, πληρώνοντας δύο και πλέον φορές πάνω από την αληθινή τιμή του ένα προϊόν που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι α’ διαλογής». Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΡΤ παρεμβαίνει στην αγορά των δικαιωμάτων μετάδοσης της Super League, εκτός από ακατανόητος, είναι έως και έντονα προβληματικός, εφόσον ως επιχείρηση αδιαφορεί πλήρως για τις δικές της ζημίες. Οπότε μόνο με αναγωγή στην προεκλογική περίοδο μπορεί ίσως να ερμηνευτεί η στρατηγική της. Η κρατική τηλεόραση χρησιμοποιείται σαν ψηφοθηρικός μηχανισμός και επενδύει ένα κολοσσιαίο ποσό ώστε να εκμεταλλευτεί τη μαζική απήχηση του ποδοσφαίρου προφανώς υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.  Αλλο Champions, άλλο Super League  Το μέγεθος της εξωφρενικής σπατάλης εκ μέρους της ΕΡΤ καταδεικνύει η εξής αντιπαραβολή: με 30 εκατ. ευρώ ανά σεζόν, η συνδρομητική πλατφόρμα COSMOTE TV προβάλλει τους 138 αγώνες των 32 ομάδων του Champions League και 205 ματς των 48 συλλόγων του Europa League. Στο πακέτο των 343 συνολικά παιχνιδιών εξυπακούεται ότι περιλαμβάνονται και αυτά που δίνουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι τρεις ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν την πορεία τους (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ). Και ενώ η ΕΡΤ ραίνει με τα εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων μερικές από τις λιγότερο ανταγωνιστικές ελληνικές ομάδες, η COSMOTE TV προσφέρει στους συνδρομητές της αυτό που αντικειμενικά θεωρείται ένα από τα πλέον περιζήτητα και δημοφιλή ποδοσφαιρικά θεάματα στον πλανήτη.  Η διαφορά σε επίπεδο ποδοσφαιρικής ποιότητας είναι αβυσσαλέα, επί της ουσίας δεν μπορεί να γίνει καν σύγκριση ανάμεσα σε Champions και Europa League και ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτή όμως μπορεί κάλλιστα να γίνει σε ό,τι αφορά το χρήμα που επενδύεται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης: η ΕΡΤ αγοράζει με δημόσιο χρήμα αντί περίπου 28 εκατ. ευρώ 105 παιχνίδια του ΠΑΟ, της Ξάνθης, του Αρη, του Παναιτωλικού κ.λπ. για το πρωτάθλημα 2018-19 της Super League, ενώ η ιδιωτική COSMOTE TV, με μόλις 2 εκατ. παραπάνω, μεταδίδει Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ – και τις υπόλοιπες 80 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Η αντιπαράθεση ενός προϊόντος που όλοι επιθυμούν με ένα προϊόν για το οποίο δραματικά λιγότεροι ενδιαφέρονται προφανώς στερείται νοήματος. Απλώς η μικρή διαφορά στο κόστος των δικαιωμάτων για ΕΡΤ και COSMOTE TV τονίζει εκκωφαντικά την ογκώδη σπατάλη η οποία μεθοδεύτηκε και συντελείται με κύριο αυτουργό την ΕΡΤ.  Δώσ’ τα όλα για την μπάλα kostopoulos01
Ο διεθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος. Το αμόκ γεναιοδωρίας εκ μέρους του κρατικού σταθμού αποτελεί πρόκληση προς τον ελληνικό λαό την εποχή της λιτότητας και των περικοπών  Η αφορμή για την κάθετη εφόρμηση της ΕΡΤ στο ποδόσφαιρο με τη νοοτροπία του «πάρ’ τα όλα» ήταν ο υπαρκτός κίνδυνος μη διεξαγωγής του φετινού πρωταθλήματος. Στην αρχή του 2018 προηγήθηκε ο πρόωρος τερματισμός της συμφωνίας ανάμεσα στην συνδρομητική πλατφόρμα της Nova και τον συνεταιρισμό των 15 ομάδων της Super League (εκτός ΠΑΟΚ). Το καθεστώς της λεγόμενης κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων εγκαταλείφθηκε και κάθε σύλλογος προχώρησε σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τη Nova, κάτι που είχε κάνει ήδη πρώτος ο ΠΑΟΚ. Ομως, επτά ΠΑΕ δεν αποδέχτηκαν την προσφορά της συνδρομητικής, η οποία παρά τη δυσμενή οικονομική της κατάσταση κατάφερε να διατηρήσει στα κανάλια της τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Οσο για τις 7 που έμειναν τηλεοπτικώς άστεγες, με κάθε σεβασμό στην ιστορία, στις προσπάθειες, στους φιλάθλους τους κ.λπ., η σκληρή πραγματικότητα ήταν ότι είχαν μείνει στα αζήτητα. Εως ότου τις φρόντισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος επενέβη σαν γενναιόδωρος, θεόπεμπτος μαικήνας και μοίρασε χρήμα.  Διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό της ΕΡΤ -άγνωστο αν αυτό έγινε ερήμην της διοίκησής της- τη νέα συμφωνία με τις 7 ομάδες. Ετσι, συντάχθηκε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο, εκτός από την αποζημίωση των ΠΑΕ, περιλαμβάνει και διαρθρωτικά μέτρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικώς. Οπως τη μείωση του αριθμού των ομάδων της Super League από 16 σε 14, τη δημιουργία της Super League 2, μιας κατηγορίας ανάμεσα στην πρώτη και τη Football League, την καθιέρωση ειδικού ταμείου επιβραβεύσεων, κοστολογημένο ποινολόγιο κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΡΤ και ομάδων, αναλογικά η μερίδα του λέοντος από το κονδύλι για τα δικαιώματα δόθηκε στον Παναθηναϊκό και σχεδόν η μισή από αυτή στον Αρη -παρόλο που εφέτος οι Κίτρινοι του Βορρά είναι νεοφώτιστοι στη μεγάλη κατηγορία. Εστω όμως ότι το κριτήριο είναι η ευρύτερη αξία των ΠΑΟ και Αρη ως brand name, κάτι που είναι σαφώς εύλογο και σεβαστό. Εξ ου και οι υπόλοιπες πέντε ομάδες δέχτηκαν να λαμβάνουν πολύ λιγότερα χρήματα από τις δύο προαναφερόμενες. Πολύ σχηματικά, από τα 52 εκατ. ευρώ τα οποία ενέκρινε με την υπουργική του απόφαση ο κ. Παππάς, οι ΠΑΕ που παραχώρησαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους στην ΕΡΤ μοιράζονται περίπου 45,6 εκατ. ευρώ (24,5 εκατ. για το φετινό πρωτάθλημα και 21,1 εκατ. για το επόμενο). Τα υπόλοιπα αφορούν στο κόστος των μεταδόσεων (2,2 εκατ. για το 2018-19 και 2 εκατ. για το 2019-20. Το τελικό ποσόν των 51.715.110,40 ευρώ του κονδυλίου που πιστώνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στους λογαριασμούς της ΕΡΤ συμπληρώνεται και από τη χορηγία της κρατικής τηλεόρασης προς τη Super League ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Εννοείται υπέρ της αναβάθμισης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Χάθηκε η μπάλα στην παραγωγή  basileiadis01
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, σαν θεόπεμπτος μαικήνας, μοίρασε χρήμα. Διαπραγματεύτηκε για… λογαριασμό της ΕΡΤ -άγνωστο αν αυτό έγινε ερήμην της διοίκησής της- τη νέα συμφωνία με τις 7 ομάδες  Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί ότι τον Αύγουστο του 2017 το Αθλητικό Τμήμα της ΕΡΤ είχε καταθέσει στη διοίκηση μια πρόταση εμπλοκής του σταθμού στη Super League. Για 30 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων πραγματικών ντέρμπι, οι άνθρωποι της ΕΡΤ προϋπολόγιζαν συνολικό κόστος 2 εκατ. ευρώ. Κατά συνεπαγωγή, τα περίπου 200 παιχνίδια που τελικά αγόρασε η κρατική τηλεόραση τον περασμένο Αύγουστο, με βάση όσα πρότειναν οι κατεξοχήν ειδικευμένοι υπάλληλοί της, δεν θα κόστιζαν πάνω από 14 εκατ. ευρώ. Εναν χρόνο αργότερα, μη λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του Αθλητικού Τμήματος η ΕΡΤ, ο υφυπουργός Αθλητισμού και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συνομολόγησαν να δαπανήσουν σχεδόν τα τετραπλάσια χρήματα.  Επίσης, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο της συμφωνίας που πέτυχε η ΕΡΤ εις βάρος του εαυτού της αφορά στην παραγωγή του αθλητικού προγράμματος. Η κρατική τηλεόραση αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναμεταδίδει ζωντανά και δωρεάν τα 105 παιχνίδια τής εν εξελίξει σεζόν καθώς και της επόμενης. Για την κάλυψη κάθε αγώνα θα χρησιμοποιούνται κατ’ ελάχιστον 6 κάμερες και η αναμετάδοση θα γίνεται σε υψηλή ανάλυση (Full High Definition 1920×1080). Ωστόσο, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, «τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος 2018-19 την ευθύνη παραγωγής θα έχει τρίτο πρόσωπο (ένα ή περισσότερα) με το οποίο θα συμβληθούν είτε οι ΠΑΕ είτε η Super League. Το σχετικό κόστος παραγωγής για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος 2018-2019, το οποίο δεν δύναται να υπερβεί το ποσό των 500.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το σύνολο των αγώνων θα βαρύνει την ΕΡΤ». Το γιατί δεν ενεργοποιείται ο ήδη υπάρχων μηχανισμός, με τα υλικά μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό για την απευθείας υλοποίηση της συμφωνίας με τη Super League, είναι κάτι που μόνο η ΕΡΤ και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι μπορούν να εξηγήσουν.  Οπως μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν γιατί με συνοπτικές διαδικασίες και εφόσον ούτε η Super League ή οι σύλλογοι αναμείχθηκαν στη διαδικασία επελέγη η Nova, δηλαδή ο υπ’ αριθμόν 1 ανταγωνιστής της ΕΡΤ, για την εκτέλεση της παραγωγής. Παραβιάστηκε έτσι ακόμη και η υποχρέωση επιλογής συνεργαζόμενων εταιρειών από το περιβόητο Μητρώο Οπτικοακουστικών Παραγωγών. Και βέβαια απορεί κανείς με ποια λογική η σύμβαση μεταξύ ΕΡΤ και ομάδων μεταθέτει την επιλογή του τηλεοπτικού παραγωγού στις ΠΑΕ ή στη Super League. Με ποια προηγούμενη εμπειρία, γνώσεις κ.λπ. οι σύλλογοι και ο συνεταιριστικός τους φορέας θα έκριναν την τεχνική επάρκεια της τάδε ή της δείνα εταιρείας παραγωγής; Η ΕΡΤ είναι η κατεξοχήν αρμόδια όχι να επιλέξει τον εξωτερικό συνεργάτη αλλά και να αναλάβει η ίδια την εκτέλεση της παραγωγής. Αντί για το αυτονόητο όμως, η ΕΡΤ θα καταβάλει στη Nova συνολικά περί τα 2 εκατ. ευρώ (500.000 x 4, όσοι και οι γύροι των 2 πρωταθλημάτων).  Ακατανόητος είναι όμως και ο όρος ότι η ΕΡΤ υποχρεούται να εκταμιεύσει 2,1 εκατ. ευρώ για να φέρει τον τίτλο του «χορηγού/υποστηρικτή» της Super League. Ανατρέχοντας ξανά στο κείμενο της συμφωνίας, μπορεί κάποιος να διαβάσει ότι «η ΕΡΤ θα καταβάλλει ως αμοιβή στη Super League το ποσό του ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων (1.100.000) ευρώ πλέον ΦΠΑ για την αγωνιστική περίοδο 2018-19 και ποσό ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για το 2019-20». Ωστόσο, επειδή η ΕΡΤ θέλει να δείξει ότι δεν είναι μόνο ανοιχτοχέρα αλλά και αναμορφώτρια του ελληνικού ποδοσφαίρου, ορίζει ότι «η συνολική αμοιβή που θα λαμβάνει η Super League εκ της Σύμβασης Χορηγίας, καθώς και τα ποσά που θα παρακρατούνται από την ΕΡΤ και θα αποδίδονται στη Super League θα απαρτίζουν το Ειδικό Ταμείο Επιβραβεύσεων (ΕΤΕ». Η παρέμβαση της ΕΡΤ στο πρωτάθλημα φτάνει έως την κατάρτιση καταλόγου ποινών για τα παραπτώματα των ΠΑΕ, καθεμία κοστολογημένη ακριβώς.  Σε αυτό το πλαίσιο, τα ποσά που θα συγκεντρώνονται στον κουμπαρά του ΕΤΕ θα μοιράζονται εν είδει μπόνους στις ΠΑΕ με καθαρό «ποινικό μητρώο», σε εκείνες που εμφάνισαν αύξηση στον μέσο όρο εισιτηρίων τους ή που χρησιμοποίησαν τον ελάχιστο αριθμό Ελλήνων ποδοσφαιριστών κάτω των 23 ετών ή που κατετάγησαν στις θέσεις 6 έως 13 στο φετινό πρωτάθλημα και στις θέσεις 7 έως 12 στη Super League 1 το 2019-20. Ούτως ή άλλως, όμως, από το Ειδικό Ταμείο Επιβραβεύσεων που θεσπίζει η ΕΡΤ αποκλείονται εξαρχής οι τέσσερις κραταιοί σύλλογοι, δηλαδή Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός. Τα κοινωνικά κριτήρια εφαρμόζονται δηλαδή και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με θεματοφύλακα τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.  Πίσω στο όπιο του λαού  papadopoulos01
Ο Πάνος Παπαδόπουλος της Forthnet. Αν και η Nova είναι ανταγωνίστρια της ΕΡΤ, ανέλαβε την εκτέλεση της παραγωγής και μάλιστα θα πληρωθεί από τη δημόσια τηλεόραση 2 εκατ. ευρώ  Είναι προφανές ότι βάσει της δυναμικότητάς τους και πλην μιας-δυο εξαιρέσεων, οι 7 ομάδες που έχουν παραχωρήσει τα σχετικά δικαιώματα στην ΕΡΤ δεν συνιστούν επ’ ουδενί εγγύηση υψηλής τηλεθέασης. Στην πλειονότητά τους οι συγκεκριμένες ΠΑΕ δεν αποτελούν δέλεαρ ούτε για την προσέλκυση διαφήμισης – και δη σε όγκο που να ισοσκελίζει το εξαιρετικά βαρύ χρηματικό τίμημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφημιστική δαπάνη για τους 8 αγώνες των δύο πρώτων αγωνιστικών που μετέδωσε η ΕΡΤ δεν ξεπέρασε συνολικά το πρακτικά μηδαμινό έσοδο των 50.000 ευρώ.  Το αμόκ γενναιοδωρίας εκ μέρους του κρατικού σταθμού αποτελεί θρασεία πρόκληση προς τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο ασφυκτικής λιτότητας και περικοπών. Καταστάσεις τύπου «το αφεντικό τρελάθηκε και τα δίνει όλα» δεν έχουν καμία θέση στην τρέχουσα συγκυρία της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα, η συμφωνία της ΕΡΤ με τον Αρη προβλέπει ότι η ΠΑΕ της συμπρωτεύουσας έχει λαμβάνειν από τον δημόσιο κορβανά περί τα 2 εκατ. ευρώ για το φετινό και άλλα τόσα για το επόμενο πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό κράτος βγάζει στο σφυρί το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με την υπαγωγή του στα προς εκποίηση ακίνητα του Υπερταμείου.  Αντίστοιχα, ο Παναιτωλικός βάσει της συμφωνίας δικαιούται πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ, παρότι το Αγρίνιο δεν έχει ασθενοφόρα και τραυματιοφορείς σε επάρκεια για να καλύψει τις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων του. Στη Λαμία, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, με ή χωρίς αντιπροσώπευση στη Super League, το κράτος δηλώνει αδυναμία να παράσχει στους πολίτες στοιχειώδεις υπηρεσίες, ενίοτε ακόμη και για την επιβίωσή τους. Επομένως δεν μπορεί να ανάγεται ξαφνικά σε απόλυτη προτεραιότητα η απλόχερη χορήγηση δόσεων από το «όπιο του λαού», όπως παραδοσιακά χαρακτηρίζει το ποδόσφαιρο η Αριστερά – και όποτε βέβαια την εξυπηρετεί να το αναθεματίζει. Πηγή: protothema.gr
***  H ΙΣΤΟΡΙΚΗ απάντηση του Καποδίστρια στη Μ. Βρετανία: Αυτά είναι τα σύνορα της Ελλάδας…

Με ρωτάτε ποια θα έπρεπε να είναι τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδος. Σας απαντώ. Τα σύνορα της Ελλάδος εδώ και τέσσερις αιώνες, από την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, έχουν οροθετηθεί από ακλόνητα δικαιώματα, τα οποία ούτε ο χρόνος, ούτε οι ανυπολόγιστες συμφορές από τους Τούρκους, ούτε η πολεμική κατάκτηση κατόρθωσαν ποτέ να παραγράψουν. Χαράχθηκαν δε αυτα τα σύνορα από το 1821 από το αίμα το ελληνικό, που χύθηκε στις σφαγές των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρών, του Μεσολογγίου και στις πολυάριθμες ναυμαχίες και πεζομαχίες, στις οποίες δοξάστηκε τούτο το Έθνος ….. Τα πραγματικά σύνορα της Ελλάδος ήταν εκείνα που περιέγραψε ο Έλληνας γεωγράφος Στράβων: Από την Πελοπόννησο ως τη Μακεδονία και την Ήπειρο, ως τούς Άγιους Σαράντα, από τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους ως και την Μικρά Ασία. Αυτά ήταν τα ιστορικά και φυσικά σύνορα της Ελλάδος, τα όποια οι Έλληνες είχαν ιερό χρέος να διεκδικήσουν.
Αυτό το χρέος το ιερό και απαραβίαστο δεν επέτρεπε στην Ελλάδα να περιορίσει η να σμικρύνει και στο ελάχιστο τα όρια της χώρας της. Αν τα ωμά συμφέροντα συμφέροντα των ισχυρότερων χωρών την αναγκάσουν να σιγήσει αυτό το χρέος, τότε οι Έλληνες θα έχουν δικαίωμα να αναρωτηθούν: Άραγε οι μεσίτριες Δυνάμεις φθάνουν στο σημείο να αναγκάσουν τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τούς ομογενείς αδελφούς τους στον βάρβαρο οθωμανικό ζυγό; ….. Οι προστάτριες Δυνάμεις, όσο και αν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο, σύντομα θα καταλάβουν ότι η ειρήνευση τής Ανατολής δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει στερεά και διαρκής αν δεν στηρίζεται στη βάση της γεωγραφικής δικαιοσύνης, και ας μη νομίζουν ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μονάχα με τη δύναμη των διαπραγματεύσεων! ….. Η Τουρκία δεν γνώριζε και δεν θα γνωρίσει ποτέ τη γλώσσα των διαπραγματεύσεων. Μονάχα με τη δύναμη των όπλων θα μπορούσε να πεισθεί … Ιωάννης Καποδίστριας προς τον Βρετανό υφυπουργό Άμυνας και Αποικιών Robert Wilmot-Horton, Παρίσι, 3 Οκτωβρίου 1827 Το προσαρμοσμένο κείμενο προέρχεται από το βιβλίο της Ελένης Κούκκου Ιωάννης Καποδίστριας – Ρωξάνδρα Στούρτζα, Εστία, 1998, σ. 542. Για μια πληρέστερη εικόνα των «αγγλικών ερωτήσεων» που ελάμβανε ο Κυβερνήτης όχι απλώς πριν αφιχθεί και αναλάβει το έργο του αλλά και πριν την ναυμαχία του Ναυαρίνου βλ. Επιστολαί Ι. Α. Καποδίστρια, τ. Α΄, σ. 163-166 και 190-197. Η απροθυμία της Αγγλίας να εφαρμόσει την Συνθήκη του Λονδίνου και η πάγια βρετανική εχθρότητα εναντίον της Ελληνικής Επανάστασης με κορυφή τα δάνεια 1824-25 είναι χρήσιμη για τον έλεγχο της φράσης «ο ομόφωνα εκλεγείς και αρχικά αποδεκτός από όλους Καποδίστριας αποδείχθηκε ακατάλληλος και δολοφονήθηκε από δυσαρεστημένους». Είναι και ό,τι πρέπει για την κατανόηση της σχέσης των σημερινών ελληνικών «οικονομικών δυσχερειών» με την αποσύνθεση του έθνους-κράτους, παρότι, ως φαίνεται, τα χαμένα επεισόδια από την διαδικασία ίδρυσης του ελληνικού κράτους είναι πολλά. Όσο για το ύφος και τα επιχειρήματα του Καποδίστρια σε σχέση με των πολιτικών μας από το 1990 για το Σκοπιανό θέμα, δεν είναι μόνον οι διαφορές προσωπικοτήτων, πρόκειται για μια υπόθεση πολύ μεγάλη.  Στέργιος Ζυγούρας   Πηγή: Το καραβάκι της ιστορίας
***  Την ΤΕΤΑΡΤΗ η Νέα Πέραμος περιμένει! Ο Κυριάκος Βελόπουλος φέρνει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ…

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, θα ενημερώσει τους πολίτες για όλες τις εξελίξεις, με ομιλίες του σε ολόκληρη την Ελλάδα.  Η οικονομική ανάταση της Ελλάδας μέσω της παραγωγής πλούτου είναι το κέντρο του κυβερνητικού προγράμματος του Κ. Βελόπουλου, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και του κάθε επαγγελματικού κλάδου. Ελάτε να ακούσετε και να μάθετε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά και τη γεωστρατηγική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στο προσκήνιο.
Συγκεκριμένα ο Κ. Βελόπουλος θα βρεθεί: -ΤΕΤΑΡΤΗ 03/10 στη Νέα Πέραμο, στις 6.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο (Κύπρου 10) -ΚΥΡΙΑΚΗ 07/10 στη Δράμα, στις 6.00 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων εντός του Δημαρχείου Δράμας (Βερμίου 2 & 1ης Ιουλίου) -ΤΕΤΑΡΤΗ 10/10 στο Περιστέρι, στις 6.00 μ.μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1, Κηφισού) -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/10 στη Χαλκίδα, στις 6.00 μ.μ., στο θέατρο Παπαδημητρίου (Σιωκου Αθανασίου 1) -ΚΥΡΙΑΚΗ 14/10 στην Καστοριά, στις 12.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Esperos Παλλάς (Φουντουκλή) -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/10 στην Κόρινθο, στις 6.00 μ.μ. στο Επιμελητήριο Κορινθίας (Ερμού 2) -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/10 στη Γλυφάδα, στις 6.00 μ.μ.  στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου -ΤΕΤΑΡΤΗ 31/10 στο Ίλιον,  στις 6.00 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του δημαρχιακού μεγάρου «Βασίλειος Κουκουβινος» (Καλχου 48-50) -ΚΥΡΙΑΚΗ 4/11 στις Σέρρες, στις 6 μ.μ. στην Αίουσα εκδηλώσεων «Ορφέας» (Περιστέρη Κωστόπουλου 12) -ΚΥΡΙΑΚΗ 18/11 στην Κατερίνη, στις  6.00 μ.μ. στην αίθουσα «Εκάβη» του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου (7ης Μεραρχίας 13, πάρκο Κατερίνης) -ΚΥΡΙΑΚΗ 25/11 στον Βόλο, στις 6.00 μ.μ στο ξενοδοχείο Volos Palas (Ξενοφώντος & Θράκων) -ΚΥΡΙΑΚΗ 13/1/19 στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στις 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Φρίξος Παπαχρηστίδης του Δημαρχείου της πόλης (Παπαχρηστίδη 143Α)
*** ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έδωσαν εργασία σε 12χρονη να γράψει γράμμα για τη μεταστροφή της… στο Ισλάμ! «ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ» ο πατέρας της που αντέδρασε…

Σας έχουμε αναφέρει πολλάκις ιστορίες πραγματικής παράνοιας με την πολιτική ορθότητα να επιβάλλεται σε όλες τις δυτικές χώρες και όποιος αντιδράει να χαρακτηρίζεται φασίστας.
Πριν από λίγες ημέρες σας αναφέραμε την απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας στη Σουηδία που μίλησε κατά του Ισλάμ με αποτέλεσμα να φυλακιστεί και να κινδυνεύει να χάσει… το σπίτι της (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα Αυτή τη φορά έχουμε μια άλλη παρανοϊκή ιστορία. Ο πατέρας ενός 12χρονου κοριτσιού στη Μεγάλη Βρετανία έπαθε σοκ όταν είδε σε εργασία του σχολείου να ζητάνε απ’ την κόρη του να γράψει γράμμα στο οποίο υποτίθεται ότι μεταστρέφεται… στο Ισλάμ.
Μόλις το είδε αντέδρασε, το χαρακτήρισε «πλύση εγκεφάλου» και αφού έγραψε ένα γράμμα διαμαρτυρίας το οποίο και δημοσίευσε. Το αποτέλεσμα; Τον αποκάλεσαν ρατσιστή και ακραίο, ενώ πλέον φοβάται και για την οικογένειά του αφού δέχεται απειλές. Ο 43χρονος άνδρας, Mark McLachlan, δήλωσε θλιμμένος πως φοβάται ενώ τόνισε ότι «σε 50 χρόνια μπορώ να δω τη Βρετανία να γίνεται ένα ισλαμικό κράτος και τα παιδιά και τα εγγόνια μου θα ζουν ακόμη – δεν θέλω να φορούν niqab». Η Ευρώπη οδηγείται στο χάος και την παρακμή και τέτοιες ιστορίες απλώς το επιβεβαιώνουν…
***  Νέα απόφαση «ΚΟΛΑΦΟΣ» της Ε.Ε. για την Τουρκία! Της ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ απ’ τα προενταξιακά κονδύλια…

Από παντού έρχονται οι «σφαλιάρες» το τελευταίο διάστημα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να δείχνουν συνεχώς στον Ερντογάν ότι οι απειλές του και η ρητορική του γενικότερα δεν μπορούσαν να μείνουν ατιμώρητες. Συγκεκριμένα, σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την έκθεση του Ρουμάνου ευρωβουλευτή Ζίγκφριντ Μουρεζαν στην οποία κατέληγε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κράτος δικαίου, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία του Τύπου). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές να εγκρίνουν την πρόταση για την περικοπή 70 εκατομμυρίων ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας, ποσό που μέχρι σήμερα ήταν παγωμένα, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία «απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αποδυνάμωση των αντιμαχόμενων δυνάμεων μέσα στο πολιτικό σύστημα».
Σίγουρα με τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αυτό δεν είναι καλό νέο, όχι τόσο λόγω του ποσού, όσο για το μήνυμα που στέλνει η Ε.Ε. ότι θα κοπούν περισσότερα εάν ο Ερντογάν δεν αλλάξει ρότα. Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
***   Δήλωση «ΣΕΙΣΜΟΣ»: Ετοιμάζουν συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α;… (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια απίστευτη δήλωση έκανε σήμερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε ερώτηση για τα μετά των εκλογών.  Συγκεκριμένα, η κα Γεννηματά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση η οποία θα αποτελείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Βέβαια ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει το κόμμα της σε μια κυβέρνηση συνεργασίας η κατάργηση του «Νόμου Κατρούγκαλου» για τις συντάξεις, όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία της δηλώσεως.
«Eίναι τα τρία κόμματα που έχουν χειριστεί την κρίση, που έχουν χειριστεί συμφωνείς και προγράμματα και θα πρέπει να διαπραγματευτούν σκληρά την αλλαγή των δυσβάσταχτων όρων που έχει επιβάλει ο Τσίπρας σε αυτή τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δείτε τη δήλωση αλλά και το σχόλιο του προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, για το θέμα:


***

*** Αθλητική ενημέρωση :
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Λυών - Σαχτάρ 2-2
Μπάγερν Μονάχου - Άγιαξ 1-1
Ρόμα - Βικτόρια Πλζεν 5-0
ΤΣΣΚΑ Μόσχας -Ρεάλ Μαδρίτης 1-0
ΑΕΚ - Μπενφίκα 2-3
Μάντσεστερ Γιουν - Βαλένθια 0-0

***  Για το  UEFA  Champions League σήμερα στο ποδόσφαιρο :

5ος  όμιλος
~**  ΑΕΚ Αθηνών - ΜΠΕΝΦΙΚΑ  2-3 .- ^
[ 6΄  Σεφέροβιτς ,15΄ O Γκριμάλντο , 53΄ Κλωναρίδης ,  63΄ Κλωναρίδης ,74΄ Σεμέδο ,  ] .- ^ 
Διαιτητής: Όρελ Γκρίνφελντ (Ισραήλ), Α' βοηθός: Ντβιρ Σιμόν (Ισραήλ), Β' βοηθός: Ρόι Χασάν (Ισραήλ), 4ος: Ίνταν Γιαρκόνι (Ισραήλ)
ΑΕΚ (4-4-1-1): Μπάρκας - Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνκσι, Χουλτ - Μπακασέτας, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος - Κλωναρίδης - Πόνσε.
Μπενφίκα: Βλαχοδήμος, Αντρέ Αλμέιντα, Ρούμπεν Ντίας, Κόντι, Γκριμάλδο, Φέισα, Ζέντσον, Πίζι, Σάλβιο, Ράφα Σίλβα και Σεφέροβιτς.

~**  ΜΠΑΓΕΡΝ  Μονάχου - ΑΓΙΑΞ  1-1  .- ^
[ 4΄  Ματ Χούμελς , 22΄ Μαζραουί ,    ]  .- ^ 
Η ενδεκάδα της Μπάγιερν Μονάχου: Νόιερ – Αλάμπα, Χούμελς, Μποάτενγκ, Κίμιχ – Τιάγκο, Μαρτίνεθ, Μίλερ – Ριμπερί, Λεβαντόφσκι, Ρόμπεν
Η ενδεκάδα του Άγιαξ: Ονανά – Ταλιαφίκο, Βόμπερ, Ντε Λιχτ, Μαζραουί – Μπλιντ, Σένε, Φαν Ντε Μπέεκ – Νέρες, Τάντιτς, Ζιγιέκ


6ος όμιλος
~** ΧΟΦΦΕΝΧΕΪΜ  1899- ΜΑΤΣΕΣΤΕΡ ΣΥΤΙ  1-2 .-^
[1΄ ο Μπελφοντίλ , 8΄  ο Σανέ , 87΄ Ν. Σίλβα ,  } .- ^ 
Η ενδεκάδα της Χόφενχαϊμ (Γιούλιαν Νάγκελσμαν): Μπάουμαν- Χούγκμα, Ακπογκούμα, Πος- Καντεράμπεκ, Γκρίλιτς, Ντεμιρμπάι, Μπρένετ, Μπελφοντίλ - Σαλάι, Ζοέλιντον.
Η ενδεκάδα της Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον- Γουόκερ, Κομπανί, Οταμέντι, Λαπόρτ- Φερναντίνιο, Γκούντογκαν, Ναβίντ Σίλβα- Στέρλινγκ, Αγκουέρο, Σανέ.

~**  ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΥΟΝ - ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ  2-2.- ^
[ 45΄ Μοράες , 55΄ Μοράες , 70΄ Ντεμπελέ  , 72΄ Ντουμπουά ,   ] .-
Η ενδεκάδα της Λιον: Λόπες – Μεντί, Ντεναγιέρ, Μαρτσέλο, Ντουμπουά – Αουάρ, Εντομπελέ, Τουσάρ, Τραορέ – Φεκίρ, Ντεμπελέ
Η ενδεκάδα της Σαχτάρ: Πιατόφ – Ισμαϊλί, Ρακίτσκι, Κριβτσόφ, Ματβιένκο – Στεπανένκο, Μαικό – Τάισον, Άλαν Πάτρικ, Μάρλος – Μοράες

7ος   όμιλος 
~** ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΡΕΑΛ Μαδρίτης  1-0 .- ^
[ 2΄ ο Βλάσιτς ,   ]  .- ^ 
Η ενδεκάδα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ακινφέεφ – Ναμπάπκιν, Τσερνόφ, Μπεκάο, Φερνάντες – Αχμέντοφ, Μπιγιόλ – Ομπλιακόφ, Τζαγκόεφ, Βλάσιτς – Τσαλόφ
Η ενδεκάδα της Ρεαλ Μαδρίτης: Νάβας – Ρεγκιλόν, Νάτσο, Βαράν, Καρβαχάλ – Σεμπάγιος, Κασεμίρο, Κρόος – Ασένσιο, Μπενζεμά, Λούκας Βάσκεθ .-

~** ΡΟΜΑ - ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΠΛΣΕΝ  5-0  .-^
 [  3΄ Ο Τζέκο , 40΄ Τζέκο ,  64΄  ο Ουντέρ , 73΄ Κλάιφερτ  , 90+2΄ Τζέκο . ] .- ^
Η ενδεκάδα της Ρόμα: Όλσεν – Κολάροφ, Ζέσους, Φάτζιο, Φλορέντσι – Ενζοζί, Κριστάντε – Κλάιφερτ, Πελεγκρίνι, Ουντέρ – Τζέκο
Η ενδεκάδα της Βικτόρια Πλζεν: Κόζατσικ – Λιμπέρσκι, Χούμπνικ, Χέιντα, Ρέζνικ – Χροσόφσκι, Προχάτσκα – Κόβαρικ, Χοράβα, Ζεμάν – Κρίμεντσικ 





8ος όμιλος
~** ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ - ΓΙΑΝΚ ΜΠΟΪΣ   3-0  .- ^
[ 5΄ με τον Πάουλο Ντιμπάλα , 33΄ Ντιμπάλα , 69΄ Ντιμπαλά ,  ] .- 
Η ενδεκάδα της Γιουβέντους (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Σέζνι – Μπενατιά, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι – Άλεξ Σάντρο, Ματουιντί, Πιάνιτς, Κουαρδάδο – Μάντζουκιτς, Ντιμπάλα, Μπερναρντέσι
Η ενδεκάδα της Γιούνγκ Μπόις (Ζεράρντο Σεοάν): Φον Μπάλμος – Μπενίτο, Φον Μπέργκεν, Καμαρά, Σικ – Μπερτόνε, Σανόγκο, Σο – Σουλεϊμάνι, Φάσναχτ, Οαρό

~** ΜΑΝΤΖΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  0-0 .-
[
Η ενδεκάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα – Σο, Σμόλινγκ, Μπαϊγί, Βαλέντσια – Πογκμπά, Μάτιτς, Φελαϊνί – Σάντσες, Λουκάκκου, Ράσφορντ
Η ενδεκάδα της Βαλένθια: Νέτο – Γκαγιά, Γκάμπριελ, Γκαράι, Πιτσίνι – Γκέδες, Κοντογκμπιά, Παρέχο, Κοκελάν – Ροντρίγκο, Μπατσουαγί

 ***ΛΗΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ σε Γερμανία και Ιταλία. :
Γιουβέντους - Γιουνγκ Μπόις 2-0 (5'33' Ντιμπάλα)
Χόφενχαϊμ - Μάντσεστερ Σίτι 1-1 (1' Μπελφοντίλ - 8' Αγκουέρο)
***  ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ: 
Λιον - Σαχταρ 0-1
Μπάγερν Μονάχου - Άγιαξ 1-1
Ρόμα - Βικτόρια Πλζεν 2-0
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης 1-0
AEK -Μπενφίκα 0-2

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Βαλένθια 0-0 



*** Για το κύπελλο Ελλάδας  σήμερα 02/10/2018 :
~*  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-1 ,(0-0) .- ^ 
Τα γκολ :19' Πέναλτι για τον Παναθηναϊκό! Ο Πάουλο Μάρκος απομακρύνει τη μπάλα αλλά βρίσκει τον Βέργο και ο διαιτητής Σκουλάς καταλογίζει σωστά την παράβαση..., 20' Ο Γιαννακόπουλος πέφτει σωστά στη δεξιά γωνιά του και αποκρούει την εκτέλεση του Στάικου! Γκολ !  84΄ με τον Μακέντα  σε σέντρα  Σταϊκου - Αποστολάκη , , [84' Γκοοοολ! 1-0 ο Παναθηναϊκός, με τον   Φεντερίκο  Μακέντα να στέλνει τη μπάλα στο "παραθυράκι" του ανήμπορου να αντιδράσει Γιαννακόπουλου, μετά το πολύ ωραίο γύρισμα του Αποστολάκη, και να ανοίγει το σκορ...] .-
Διαιτητής :Διαιτητής της αναμέτρησης έχει οριστεί ο Μανώλης Σκουλάς του Συνδέσμου Θεσσαλίας.
Κάρτες : 21' Κίτρινη κάρτα στον Παντελάκη, για φάουλ πάνω στον Μανά., 31' Κίτρινη κάρτα στον Αποστολάκη, για φάουλ στον Ρότσα.  , 43' Κίτρινη κάρτα στον Γουίλίαν που, παρότι περνάει από τον Οικονόμου, πέφτει μόνος του... , 60' Κίτρινη κάρτα στον Χατζηθεοδωρίδη.  , 63' Κίτρινη κάρτα στον Τζανδάρη για διαμαρτυρία. , 77' Κίτρινη κάρτα στον Ρότσα για φάουλ πάνω στον Αποστολάκη. , 
Στο 89 ΄ κίτρινη κάρτα για τον Μακέντα  .- 

Ο Παναιτωλικός θα παραταχθεί με τους: Γιαννακόπουλο, Μανά, Ντίας, Παουλο Μάρκος, Λουσέρο, Ροτσα, Μαλή, Λιάβα, Άργκους, Καμαρά και Ουίλιαν.
Στον πάγκο του Παναιτωλικού θα καθίσουν οι Θεοδωρόπουλος, Αγρόδημος, Βασιλούδης, Τσιγγάρας, Χαντάκιας, Μοράρ και Μπελεβώνης. - 
~* Είναι πιθανό να δούμε ένα σχήμα 3-4-3, και 5-3-2  με τον Κότσαρη κάτω από τα δοκάρια και τους Οικονόμου, Πούγγουρα, Θεοχάρη στα στόπερ. Δεξιά τον Κώστας Αποστολάκη, αριστερά τον Χατζηθεοδωρίδη και στη μεσαία γραμμή τους Πασχάλης Στάικο και Τζανδάρη. Η επιθετική τριάδα είναι πιθανό να αποτελείται από τους Καμπετσή, Βέργο και Εμμανουηλίδη.-
Στον πάγκο του Παναθηναϊκού θα καθίσουν οι Ξενόπουλος,Χρήστος Δώνης, Σέχου, Κουντουριώτης, Εμμανουηλίδης, Χατζηγιοβάνης και Φρεντερίκο  Μακέντα. -


~** Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε κι αυτός στην Αιτωλοακαρνανία με πολλά νέα πρόσωπα, λόγω rotation και τραυματισμών, καθώς οι Διούδης, Κουρμπέλης, Γιόχανσον, Κουλιμπαλί, Μαυρομμάτης, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Κάτσε, Μουνιέ και Μπουζούκης έμειναν στην Αθήνα...
~*Υπενθυμίζεται ότι στον τρίτο όμιλο είναι μαζί και ο ΑΟΧ/Κισσαμικός με την Ιεράπετρα και η ομάδα των Χανίων επικράτησε 2-0 στην πρώτη αγωνιστική. -
~**  65' Αλλαγή για τις δύο ομάδες. Δώνης αντί Χατζηθεοδωρίδη και Μπελεβώνης αντί Λιάβα. , 68' Δεύτερη αλλαγή του ΠΑΟ, με τον Μακέντα να αντικαθιστά τον Καμπετσή. , 72' Μοράρ αντί Ουίλιαν, για τον Παναιτωλικό. , 74' Τελευταία αλλαγή για τους φιλοξενούμενους, με τον Εμμανουηλίδη να αντικαθιστά τον Βέργο. , 79' Ο Τσιγγάρας αντικαθιστά τον τραυματία Ρότσα., .- 
~*  4΄ τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων .- 
Οι συνθέσεις
Παναιτωλικός (4-2-3-1): Γιαννακόπουλος, Λιάβας (65’ Μπελεβώνης), Μαλής, Άργκους, Ρότσα (79’ Τσιγγάρας), Πάουλο Μάρκος, Λουσέρο, Μανά, Ντίας, Ουίλιαν (71’ Μοράρ), Καμαρά. 

Παναθηναϊκός (3-4-3): Κότσαρης, Παντελάκης, Θεοχάρης, Πούγγουρας, Αποστολάκης, Στάικος, Τζανδάρης, Οικονόμου, Καμπετσής (68’ Μακέντα), Βέργος (74’ Εμμανουηλίδης), Χατζηθεοδωρίδης (65’ Δώνης). 
  ***   Στους «8» του Κυπέλλου ο Κολοσσός Ρόδου!
Την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου πήρε ο Κολοσσός Ρόδου, επικρατώντας 80-72 του Λαυρίου και πλέον περιμένει έναν εκ των Ολυμπιακού ή Χολαργού. ~**  ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου -  ΛΑΥΡΙΟ  80-72  .-^ 
~Τα δεκάλεπτα: 14-18, 35-32, 57-54, 80-72 
Κολοσσός Ρόδου (Βετούλας): Μπράουνινγκ 13 (1), Ντουρέν 6, Κέμπτον, Άσκα 13 (1), Δημάκος 10 (2), Γεωργαλλής, Ντιγκς 16 (1), Γεωργάκης 1, Μαυροειδής 15, Παπαδάκης 6 (2). 
Λαύριο (Σερέλης): Μαστρογιαννόπουλος 2, Μέλσον 23 (3), Λούντζης 9 (1), Μιλόσεβιτς 2, Κουζέλογλου 7 (1), Νίξον 14 (2), Κακλαμανάκης 8, Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Οντιάσε 4. - 

*** Για το  UEFA Youth  League U19  στο ποδόσφαιρο σήμερα Τρίτη 02-10-2018 :
~ Μπάγερν -Άγιαξ  2-2 .-^
~ ΑΕΚ - Μπενφίκα  1-3 .-^
~ Χόφφενχέϊμ - Μάντσεστερ Σίτι  5-2 .-^
~ Ολύμπικ Λιόν - Σαχτάρ Ντόνετσκ   2-0 .-^
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης  1-4 .-^
~ Ρόμα - Βικτώρια ΠΛΣΕΝ  3-4 .-^
~Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ - Βαλένθια  4-0 .-^
~ Βιτορόλ Κωστάντζα - Ντιναμό Ζάγκρεμπ  0-1 .- ^



 ΧΘΕΣ : ***  Λαμία-Ξάνθη  0-0 , (0-0) .-^  Δευ 
Τα γκολ :  ` --
Διαιτητής : Διαιτητής του αγώνα ο Αλέξανδρος Τσαμούρης.
Κάρτες :5' Κίτρινη κάρτα στον Σιλά για σκληρό φάουλ στον Επστάιν. , 58' Κίτρινη κάρτα στονΝτουρίτσκοβιτς. , 
Συνθέσεις :  
Η ενδεκάδα της Λαμίας: Σαράνοφ – Σκόνδρας, Αναστασιάδης, Αντέτζο, Βάντερσον – Μπλάζιτς, Δημούτσος – Επστάιν, Μπερτόλιο, Καραγκούνης – Μπαράλες
Η ενδεκάδα της Ξάνθης: Ζίβκοβιτς – Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Κασάδο, Σιλά – Καμαρά, Κοβάτσεβιτς – Καντά, Σαρπόνγκ, Σουλεϊμάν - Γέντρισεκ
Στον πάγκο για τη Λαμία: Μελισσάς, Βασιλαντωνόπουλος, Καρυπίδης, Καραμάνος, Πλιάτσικας, Μαστούρ, Ασίγκμπα.
Στον πάγκο για την Ξάνθη: Γκαραβέλης, Ντουρίτσκοβιτς, Κίκε, Ντε Λούκας, Αλμέιδα, Μελιόπουλος, Κάστρο.
~** 52' Πρώτη αλλαγή για την Ξάνθη. Ο Ντουρίτσκοβιτς πήρε τη θέση του Σουλεϊμάν. , 67' Δεύτερη αλλαγή για την Ξάνθη. Ο Ντε Λούκας αντικαθιστά τον Κοβάτσεβιτς. , 73' Πρώτη αλλαγή για τη Λαμία. Ο Καραμάνος παίρνει τη θέση του Καραγκούνη. , 81' Δεύτερη αλλαγή για τη Λαμία. Ο Μαστούρ αντικαθιστά τον Επστάιν. , 85' Τρίτη και τελευταία αλλαγή για τη Λαμία. Ο Βασιλαντωνόπουλος πήρε τη θέση του Σκόνδρα. , 89' Τρίτη και τελευταία αλλαγή για την Ξάνθη. Ο Αλμέιδα αντικαθιστά τον Καντά. .-
~*Τέσσερα τα λεπτά των καθυστερήσεων. .-

*** Για την SUPER LEAGUE  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο 
 ~  5η αγωνιστική 20η   
ΟΦΗ-ΑΕΚ  0-3 .- ^  Σα 
 Λαμία-Ξάνθη    0-0 .- ^  Δευ 
 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ   0-1 .-^  Κυ 
 ΑΕΛ-Παναιτωλικός  1-0 .-^ Σα 
Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος  0-2 .- ^  Κυ 
Λεβαδειακός-Ατρόμητος  0-2 .-^  Κυ 
 Άρης-Αστέρας   2-0  .-^  Κυ 
Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα  2-1 .- ^ Σα 


*** ~ 6η Αγωνιστική 21η
Λαμία-ΟΦΗ
ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Ξάνθη-ΑΕΛ
ΠΑΟΚ-Απόλλων Σμύρνης
Παναιτωλικός-Λεβαδειακός
Πανιώνιος-Άρης
Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα
Αστέρας-Παναθηναϊκός

***  Τις τριάδες των ρέφερι που θα διευθύνουν τις αναμετρήσεις της πρώτης αγωνιστικής της Α1, ανακοίνωσε η ΚΕΔ/ΕΟΚ. 
Αναλυτικά οι διαιτητές και οι κομισάριοι της 1ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών: 
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 : 
ΠΑΟΚ 15.45 ΠΑΟΚ-Ρέθυμνο
 Κορομηλάς-Σώμος-Τσώνος (Γκούμας) 
Α. Παπανδρέου 
18.00 Περιστέρι-ΑΕΚ 
Παπαπέτρου-Παναγιώτου-Μαγκλογιάννης (Βιδάλης)
Βενετόκλειο 15.45 Κολοσσός Ρ.-Προμηθέας Π.
Καρακατσούνης-Μπήτης-Ανδρικόπουλος (Βιτζηλαίος) 
ΟΑΚΑ (κθ) 17.00 Παναθηναϊκός-Ήφαιστος Λήμνου
 Αναστόπουλος Π.-Συμεωνίδης-Λόρτος (Μουζάκης Στ.) 

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018:  
ΚΓ Λαυρίου 18.00 Λαύριο-Άρης 
Μάνος-Τσαρούχα-Σταματόπουλος (Ελευθεριάδης) 
ΣΕΦ 17.00 Ολυμπιακός-Χολαργός 
Σχινάς-Ψαριανός-Μαλαμάς (Παλάτος) 
Ν. Σμύρνης 18.00 Πανιώνιος-Κύμη 
Πουρσανίδης Γ.-Δεσλής-Πουρσανίδης Κ. (Ντάβαρης)

***

~ *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018:
~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 01 Σεπτεμβρίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                              
 ~** ARFARA  NEWS  Η  Εφημερίδα μας Αρφαρά τα Νέα μας . Κυριακή  02 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-    
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας : Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου  2018 .....  από το Α ---έως και το Ω   ...  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/02-2018.html  .-  
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news_27.html  .-
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ,Τα Νέα των Αρφαρών . Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news_27.html .-
~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/09/arfara-news_29.html .-
~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας ,Τα  Νέα των Αρφαρών . Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  : http://snsarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news_30.html .- 

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018  : 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html   .-                    ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και όμορφη εβδομάδα για όλους μα   :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-01-2018.html .-      
~** 

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
 1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6498 videos.  -    ΣταματηςΣκουλικας   1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos,
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –    1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .-
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 

*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .- 

*** 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου