ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Σάββατο 25-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~



~**  25 Μαΐου- Γιορτή σήμερα: Γ’ ευρέσεως της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προφήτου Προδρόμου

~  : Την ημέρα της Γ’ ευρέσεως της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου τιμά σήμερα, 25 Μαΐου, η Εκκλησία μας.  Η Τιμία Κεφαλή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ενώ ήταν κρυμμένη για πολλά χρόνια, «φάνηκε μέσα από τη γη και έλαμψε ως χρυσός» (όπως λέει και το Απολυτίκιο της ημέρας).
Και ενώ στην αρχή βρισκόταν τοποθετημένη σε ειδική στάμνα, βρέθηκε μέσα σε αργυρό αγγείο και σε ιερό τόπο. Η εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του έγινε κατόπιν πληροφορίας, την οποία έδωσε κάποιος ιερέας από τα Κόμανα της Καππαδοκίας, ο οποίος είδε το ακριβές σημείο σε ιερό εφύπνιο. Από εκεί η Τιμία Κεφαλή μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στη Μονή του Στουδίου, όπου και έγινε μεγαλειώδης υποδοχή, παρουσία του αυτοκράτορα του Πατριάρχου και του πιστού λαού της Βασιλεύουσας.  Οι εορτές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου σε ολόκληρο το έτος:  ~ Η Σύλληψις (23 Σεπτεμβρίου)  ~ Το γενέσιον (24 Ιουνίου)  ~ Η Σύναξις (7 Ιανουαρίου)  ~ Η Αποτομή της κεφαλής (29 Αυγούστου)  ~ Η Α’ και Β’ Εύρεσις της κεφαλής (24 Φεβρουαρίου)  ~ Η Γ’ Εύρεσις της κεφαλής (25 Μαΐου)  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.  Ως θείον θησαύρισμα, εγκεκρυμμένον τή γή, Χριστός απεκάλυψε, τήν Κεφαλήν σου ημίν, Προφήτα καί Πρόδρομε, πάντες ούν συνελθόντες, εν τή ταύτη εύρέσει, άσμασι θεηγόροις, τόν Σωτήρα υμνούμεν, τόν σώζοντα ημάς εκ φθοράς ταίς ικεσίαις σου. 
~**   Ποια είναι η μεγαλύτερη Ευλογία μέσα στο σπίτι μας;

~  Έλεγε ο Γέροντας Κλεόπας Ηλιέ: «Γνωρίζετε εσείς ποια είναι η Μητέρα του Κυρίου μας και πόσο αγαπά και πόση η δύναμίς της και πόσο το έλεός της;  Είναι η Μητέρα μας, η οποία έχει έλεος για τους πτωχούς και τις χήρες και τους λοιπούς Χριστιανούς. Πάντοτε προσεύχεται στον Σωτήρα  για όλους μας».
Σχεδόν σε κάθε κήρυγμά του ο π. Κλεόπας ερωτούσε τους Χριστιανούς: «῎Εχετε την Εικόνα της  μας στο σπίτι σας; Καντήλι μπροστά στην εικόνα της έχετε;». Κατόπιν τους συμβούλευε: «Να πάρετε την Προστάτιδα και Βοηθό μας, την Μητέρα μας που είναι στους ουρανούς και στην γη να την βάλετε στα σπίτια σας! Αυτή είναι η Βασίλισσα του ουρανού και της γης! ‘Εάν θα πάρετε Αυτή την Προστάτιδα Παναγία στα σπίτια σας και της διαβάζετε κάθε πρωΐ με το καντήλι της αναμμένο τους Χαιρετισμούς της και το βράδυ την Παράκλησίν της, θα την έχετε βοηθό σ’ όλη την ζωή σας και τη στιγμή του θανάτου σας και την ημέρα της Κρίσεως.  Γνωρίζετε πόσο δύναται να βοηθήση η Θεοτόκος Μητέρα μας μπροστά στον Θρόνο της Παναγίας Τριάδος; ‘Εάν δεν υπήρχε Αυτή, πιστεύω ότι αυτός ο κόσμος θα εχάνετο από πολύ παλαιότερα!
***  «Μια ψήφος» κάνει τη διαφορά 
 Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό μεταίχμιο. Η πόλωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και η άνοδος των ακραίων πολιτικών πεποιθήσεων σε εθνικά επίπεδα, προκαλούν τριγμούς στην ίδια την υπόσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Σήμερα κάνει έντονη την παρουσία του στην Ευρώπη ένας δημαγωγικός και διχαστικός λαϊκισμός, ο οποίος δεν έχει σκοπό να διορθώσει τις αδυναμίες της, αλλά να γκρεμίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το ευρωπαϊκό διακύβευμα συνδέεται άρρηκτα με το εσωτερικό πολιτικό διακύβευμα και αφορά στην αποδυνάμωση των κραυγών του λαϊκισμού, στην καταδίκη της κυβερνητικής ανικανότητας και στην επιβράβευση της ειλικρίνειας και της αποτελεσματικότητας.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί να δώσει μεγάλες μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο και γι’ αυτό θα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και τοποθέτηση με σαφήνεια, πειστικότητα και πυγμή, αρθρώνοντας ένα σύγχρονο, σοβαρό και ισχυρό λόγο και χτίζοντας νέες συμμαχίες.
Στη ζωή μου δε φοβήθηκα τις δύσκολες μάχες ούτε επαγγελματικά, ως δικηγόρος στην Αμερική, ως συνεργάτις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως σύμβουλος για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα Ιωάννινα και στο Λουξεμβούργο. Μάχες έδωσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και αργότερα ως βουλευτής Ιωαννίνων. Από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Σαμαρά υπερασπίστηκα δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες είχαν αρχίσει να βγάζουν την Ελλάδα στο ξέφωτο της κρίσης. Επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ως τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ., αναμετρήθηκα πολιτικά με τον επίδοξο «υπουργό καναλάρχη», Νίκο Παππά, και συνδιαμόρφωσα εποικοδομητικές προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας που αποτελεί στοίχημα εθνικής επιβίωσης.
Τώρα στρατεύτηκα στη μεγάλη μάχη των ευρωεκλογών. Μάχη για την Ελλάδα που είναι η Πατρίδα μας και για την Ευρώπη που είναι το Σπίτι μας. Μάχη για τα εθνικά μας θέματα στον απόηχο της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάχη για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας, για να διαφυλάξουμε τις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις μας. Μάχη για να έχουν τα παιδιά μας ίσες ευκαιρίες στην ψηφιακή εποχή.
Μπήκα στην πολιτική ως δημοτική σύμβουλος στα Ιωάννινα και εκλέχθηκα, την πρώτη φορά, με μόλις «μια ψήφο» διαφορά. Αυτή η «μια ψήφος» άλλαξε την πορεία της ζωής μου και υπήρξε καθοριστική στην πολιτική μου διαδρομή. Και μου δίνει δύναμη για όλες τις μάχες.
Στη μάχη των ευρωεκλογών δεν υπάρχουν περιθώρια για αποχή ή χαλαρή ψήφο. Τώρα πρέπει να μπει ένα τέλος στα ψέματα και στο λαϊκισμό και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και η κάθε «μια ψήφος» μετράει.
Σας ζητώ να με τιμήσετε και εμένα με την «μία ψήφο» σας. Και σας υπόσχομαι ότι ΜΑΖΙ θα δώσουμε τη μάχη, Δυνατά για την Ελλάδα και Μαχητικά για τους Έλληνες.  Της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

***  Πέτρος Τατούλης: «Την Κυριακή οι Πελοποννήσιοι θα μας δώσουν αυτοδυναμία με μια καθαρή νίκη» 
-«Σημαιακός στόχος της επόμενης θητείας μας είναι η εμπέδωση της Μεσσηνίας ως ενός κορυφαίου διεθνώς προορισμού»
 -«Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, τους ελευθερόφρονες πολίτες, συντηρητικούς, προοδευτικούς, ανένταχτους, και κυρίως νέους και νέες, που για πρώτη φορά συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, οι οποίοι έχουν βαθιά δημοκρατικά αντανακλαστικά και συγκροτούν μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία στο χώρο του κέντρου, προκειμένου να παραμείνει η Πελοπόννησος στο δρόμο της ευημερίας των πολλών, της σταθερότητας, της συναίνεσης και της πολιτικής μας καινοτομίας» 
 «Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιο είναι το συμφέρον τους και ελευθερώνονται από τη σχέση εξάρτησης και την υπόδειξη που μπορούν οι κομματικοί φορείς να τους υποβάλουν, και πλέον αποφασίζουν στη βάση της ικανότητας των προσώπων και όχι της υπόδειξης των κομμάτων. Για αυτό κερδίσαμε το 2010, για αυτό επανεκλεγήκαμε το 2014, για αυτό και την Κυριακή οι Πελοποννήσιοι θα μας δώσουν αυτοδυναμία με μια καθαρή νίκη» υποστηρίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος», Πέτρος Τατούλης.
Παράλληλα, αναλύει το μέχρι σήμερα έργο της Περιφερειακής του Αρχής, τα σχέδιά του για το αύριο της περιοχής γενικά, αλλά και ειδικά για τη Μεσσηνία, ενώ δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασίες «με στελέχη σε όλες τις παρατάξεις που μοιραζόμαστε κοινό προγραμματικό λόγο και κοινές πολιτικές θέσεις». Όχι όμως και με αυτούς που εκτιμούν ότι θα διαμοιράσουν τα ιμάτια της Πελοποννήσου ως λάφυρο…
Όσο για τους υπόλοιπους διεκδικητές της Περιφέρειας, όπως αναφέρει, κανείς «δεν μπόρεσε να αρθρώσει προγραμματικό λόγο. Παρά μόνο ύβρεις και λαϊκισμό. Για αυτό και οι υποψηφιότητές τους, χωρίς κανένα αφήγημα, παρά μόνο μια κάποια κομματική εντολή καθήκοντος, έμειναν κενά πουκάμισα. Για αυτό και δεν έχουν καμία τύχη».
Τέλος, επισημαίνει τη θεσμική και βαθιά πολιτική σχέση του με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
 -Οι βασικοί σας αντίπαλοι στην Περιφέρεια έχουν πίσω τους τα δύο κόμματα εξουσίας. Γιατί πιστεύετε ότι θα κερδίσετε εσείς που είστε ανεξάρτητος;
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο όπου όλοι έχουμε πειστεί ότι ο περιφερειακός θεσμός αποτελεί την ελπίδα και την προσδοκία για μια κοινή προσπάθεια, προκειμένου οι τοπικές οικονομίες να σταθούν στα πόδια τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δανειστές έχουν αφήσει τις Περιφέρειες εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων. Οι Περιφέρειες καλούνται να παίξουν ένα νευραλγικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα μας, η πολιτεία και ο λαός, για να βγούμε από το τέλμα. Εμείς έχουμε ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό που έρχεται από τις προηγούμενες θητείες μας και στοχεύει στο μέλλον. Έχουμε έργο, όσο και αν οι αντίπαλοί μας σφυρίζουν αδιάφορα και προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από λάσπη, και είμαστε περήφανοι για αυτό και για τις διεθνείς διακρίσεις που έχουμε λάβει. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα μνημόνια έδεσαν την κεντρική πολιτική σκηνή με δημοσιονομικά δεσμά ενώ απελευθέρωσαν μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια τις Περιφέρειες. Για αυτό και απέναντί μας είναι κομματικοί αντίπαλοι. Γιατί πολύ απλά, τα κόμματα αναζητούν πόρους για να συντηρήσουν ένα κακό παρελθόν. Θεωρώ ότι είναι τραγικό να ακούγεται σήμερα ότι ο αυτοδιοικητικός θεσμός, είτε ο περιφερειακός είτε ο δημοτικός, θα πρέπει να είναι το μακρύ χέρι της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Αυτό αντίκειται στις βασικές αρχές του Συντάγματος, είναι απολύτως αναχρονιστικό, μας βγάζει έξω από το ευρωπαϊκό πεδίο και δημιουργεί μια γενική σύγχυση. Οι πολίτες, λοιπόν, αντιλαμβάνονται ποιο είναι το συμφέρον τους και ελευθερώνονται από τη σχέση εξάρτησης και την υπόδειξη που μπορούν οι κομματικοί φορείς να τους υποβάλουν, και πλέον αποφασίζουν στη βάση της ικανότητας των προσώπων και όχι της υπόδειξης των κομμάτων. Για αυτό κερδίσαμε το 2010, για αυτό επανεκλεγήκαμε το 2014, για αυτό και την Κυριακή οι Πελοποννήσιοι θα μας δώσουν αυτοδυναμία με μια καθαρή νίκη.
 -Αν περάσετε στο δεύτερο, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με οποιονδήποτε συνυποψήφιό σας ή κάποιες περιπτώσεις τις έχετε ήδη αποκλείσει;
Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα έλεγε ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης, κι εγώ θα προσθέσω στη βαθιά δημοκρατική αυτή σκέψη ότι η πολιτική γίνεται, δε συζητείται. Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από την κρίση των πολιτών μέσα από τις κάλπες. Παραπολιτικές εκτιμήσεις και ζυγίσματα δεν προσφέρουν τίποτα στην αξιολόγηση των πολιτικών προτάσεων που έχουν ήδη κάνει οι πολίτες, ούτε ασφαλώς στην επιλογή της ψήφου τους. Για να λειτουργήσει η δημοκρατία, σήμερα μάλιστα που η απλή αναλογική προσφέρει πεδίο εισόδου πολλών δυνάμεων οι οποίες στο παρελθόν δεν εκπροσωπούνταν, χρειάζεται να μετρηθούμε στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά τα αποτελέσματα της κάλπης. Τότε θα ανοίξει η συζήτηση για συνεργασίες.
Σε κάθε περίπτωση, η πολυσυλλεκτικότητα που έχουμε επιδείξει από το 2010, τόσο σε στελέχη όσο και στην αναφορά μας σε όλο το φάσμα των πολιτικών χώρων, είναι το δικό μας εχέγγυο. Θα πρέπει να δούμε το απόθεμα δημοκρατίας που έχουν οι αντίπαλοί μας μετά το τέλος των εκλογών. Το πρόβλημα με τις κομματικές υποψηφιότητες είναι ότι αναπτύσσουν τείχη αδράνειας, την ίδια ώρα που ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες. Για εμένα οι συνεργασίες είναι αυτονόητες και αυτό είναι και το πολιτικό μοντέλο που χτίσαμε στην Πελοπόννησο. Οι μόνες συμφωνίες που δεν μπορούν να γίνουν είναι με όσους εκτιμούν ότι θα διαμοιράσουν τα ιμάτια της Πελοποννήσου ως λάφυρο. Είμαι βέβαιος και το έχω διακρίνει από σήμερα ότι υπάρχουν στελέχη σε όλες τις παρατάξεις που μοιραζόμαστε κοινό προγραμματικό λόγο και κοινές πολιτικές θέσεις.
 -Ο κ. Νίκας σάς κατηγορεί ότι μοιράζετε τσουβάλια με χρήματα για να εξαγοράσετε συνειδήσεις και ψήφους. Τι έχετε να απαντήσετε;
Οι εμμονές και η εμπάθεια όταν μπαίνουν στην πολιτική και γίνονται εργαλεία επίθεσης στους αντιπάλους συνάδουν περισσότερο με ολοκληρωτικές αντιλήψεις παρά με αντιπαράθεση στη βάση επιχειρημάτων. Δεν ξέρω αν κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας, μια που έχει τρεις θητείες στο ίδιο πόστο, χωρίς να έχει κάνει τα έργα πνοής που αντιστοιχούν στο βεληνεκές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Έρμαιο των φυσικών φαινομένων, χωρίς ταυτότητα, χωρίς στρατηγική, λες και μια πόλη κρίνεται στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον από τη βιτρίνα της, η Καλαμάτα αξίζει καλύτερα και από κοινού με την επόμενη Δημοτική Αρχή θα το πετύχουμε.
Δεν είναι, κε Γιατράκο, επίπεδο δημόσιου λόγου αυτό. Όλα τα έργα που έγιναν στην Καλαμάτα φέρουν και τη δική μας σφραγίδα. Μερικά, μάλιστα, παραδείγματα κακοδιαχείρισης και ολιγωρίας τα θεραπεύσαμε, όπως το Μέγαρο Χορού, που υπερέβη χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς σε υπερθετικό βαθμό. Κι όμως, είμαστε πάντοτε εκεί. Και τελικά, τι σημαίνει αυτό; Τα εκατομμύρια που επενδύσαμε από ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδοτώντας αεροπορικούς κολοσσούς, τι είναι για τον απερχόμενο δήμαρχο; Ή θεωρεί ότι τη δική του απραξία και έλλειμμα στρατηγικής δε θα έπρεπε να το καλύψουμε εμείς; Λοιπόν, για να τελειώνουν τα παραμύθια. Ο κ. δήμαρχος έχει υπάρξει στο παρελθόν και υμνητής μου και υβριστής μου, ανάλογα κατά πώς βόλευε τον ίδιο. Σήμερα, τον βολεύει αυτό. Αύριο, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, θα τον βολέψει κάτι άλλο. Σήμερα που η μακρά προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της, κανείς διεκδικητής της Περιφέρειας δεν μπόρεσε να αρθρώσει προγραμματικό λόγο. Παρά μόνο ύβρεις και λαϊκισμό. Για αυτό και οι υποψηφιότητές τους, χωρίς κανένα αφήγημα, παρά μόνο μια κάποια κομματική εντολή καθήκοντος, έμειναν κενά πουκάμισα. Για αυτό και δεν έχουν καμία τύχη.
 -Ν.Δ. και Π. Τατούλης: Τελικά ποια είναι η σχέση τους;
Θεσμική και βαθιά πολιτική. Θεσμική, γιατί είμαι ένας εκλεγμένος περιφερειάρχης που ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταυτότητας εκπροσωπώ το σύνολο των Πελοποννησίων και οφείλω να συνεργάζομαι, αλλά και να συγκρούομαι για το καλό τους με οποιοδήποτε κόμμα ή κυβέρνηση. Και βαθιά πολιτική, γιατί υπήρξα βουλευτής, κομματικό στέλεχος και υπουργός της Ν.Δ. για πάνω από 20 χρόνια. Έχω διαγραφεί δύο φορές από τη Ν.Δ. και την πρώτη φορά επανήλθα. Όπως ανέφερα, άλλωστε, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και η πολιτική δεν έχει κατάληξη. Είναι μια ατέρμονη προσπάθεια που αφορά στους ανθρώπους και στην κοινωνική τους βελτίωση μέσα από ιδεολογικές, στρατηγικές και συλλογικές προσπάθειες.
Σήμερα, βλέποντας τη Ν.Δ., νιώθω προσβεβλημένος από περαστικούς προεδρικότερους του προέδρου, που με κάνουν ωστόσο να λέω ότι εγώ είμαι περισσότερο Νεοδημοκράτης από αυτούς. Περισσότερο από ποτέ, απευθύνομαι σε αυτήν την εκλογική μάχη, σε όλους τους πολίτες, τους ελευθερόφρονες πολίτες, συντηρητικούς, προοδευτικούς, ανένταχτους, και κυρίως νέους και νέες, που για πρώτη φορά συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, οι οποίοι έχουν βαθιά δημοκρατικά αντανακλαστικά και συγκροτούν μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία στο χώρο του κέντρου, προκειμένου να παραμείνει η Πελοπόννησος στο δρόμο της ευημερίας των πολλών, της σταθερότητας, της συναίνεσης και της πολιτικής μας καινοτομίας.
Κύριε Γιατράκο, αυτά τα εννιά χρόνια πέρασαν επτά πρωθυπουργοί και επτά κυβερνήσεις, πώς μπορεί κάποιος να λέει με σοβαρότητα ότι σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον ο περιφερειάρχης πρέπει να λειτουργεί ως ο εκλεκτός του ενός ή του άλλου; Ο περιφερειάρχης είναι των πολιτών και μόνο.
 -Ποιο θεωρείτε το μεγάλο σας έργο στην Περιφέρεια;
Ξέρετε, ακούω να μιλούν δεξιά κι αριστερά για έργα, για υποδομές, για κονδύλια. Για να συμβεί, όμως, η ανάπτυξη και να πάρει μπρος η οικονομία, εκείνο που χρειάζεται είναι ένας συνεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός, που θα υπηρετεί ένα όραμα, ένα στόχο και ασφαλώς το σύστημα διακυβέρνησης, που θα κάνει τους πολίτες κοινωνούς αυτού του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα που έφερε η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού και οι προϋποθέσεις που ανοίγει για την επόμενη ημέρα της Πελοποννήσου είναι το μεγάλο μας έργο. Η αύξηση των τουριστικών εσόδων, η μείωση της ανεργίας, το υψηλό κύρος που έχει κατοχυρώσει η Πελοπόννησος ανάμεσα στους διεθνείς εταίρους της, η αλματώδης αύξηση στις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, η ενδυνάμωση του θεσμού και η δυνατότητα που δώσαμε στους πολίτες να ελπίσουν ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το προσωπικό και το συλλογικό μας status. Αν, βέβαια, πρέπει να πω ένα σημαντικό έργο, αυτό είναι ασφαλώς η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Και όχι μόνο γιατί έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα δεκαετιών, να μας απαλλάξει από το μαύρο χρήμα που διακινούσε η μαφία των σκουπιδιών. Όχι μόνο γιατί δημιουργεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο τουριστικό προϊόν, θέσεις εργασίας και βάζει τις βάσεις για μια νέα, πράσινη οικονομία, αλλά κυρίως γιατί πετύχαμε να υπερβούμε όλα τα εμπόδια που συνοψίζουν την κακοδαιμονία της χώρας. Τη γραφειοκρατία, τις ιδιοτελείς πολιτικές, τις κοινωνικές μειοψηφίες που έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τις κυβερνητικές αποφάσεις που αλλάζουν από μέρα σε μέρα ανάλογα με τις συγκυρίες και τα οφέλη του ενός ή του άλλου πολιτικού κόμματος. Η υλοποίηση αυτού του έργου, που έχει σήμερα ξεκινήσει, είναι το καλύτερο εχέγγυο απέναντι στους πολίτες ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Και ότι τιμούμε πάντα, με όποιο κόστος, το πολιτικό συμβόλαιο που έχουμε με τους πολίτες. Και αυτή η αξιοπιστία μας είναι που διαφοροποιεί από τους αντιπάλους μας. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με τους πολίτες.
 -Με το χέρι στην καρδιά πού θεωρείτε ότι υστερεί η Περιφέρεια και πώς σκοπεύετε να ενεργήσετε ώστε να ανατρέψετε αυτή την κατάσταση;
Μία από τις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα είναι η οχύρωση της Πελοποννήσου απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αφού οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνονται ολοένα και πιο σφοδρές τα επόμενα χρόνια.
Πριν από εννέα μήνες η αρμοδιότητα για τα ρέματα και τα ποτάμια μεταβιβάσθηκε στις Περιφέρειες. Ήδη έχουμε σχεδιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και έχουμε προκρίνει την υλοποίηση έργων μικρότερης κλίμακας, που είναι πιο αποδοτικά. Το πρώτο έργο μας στον Ευρώτα μάς έδειξε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Από εκεί και πέρα, ένας στόχος που δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει είναι ότι η Πελοπόννησος δε θα μπορεί ποτέ να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της για ανάπτυξη όσο παραμένει η διοικητική της διαίρεση. Η ενιαία Πελοπόννησος, η διοικητική συνένωση δηλαδή με τη δική μας Περιφέρεια της Ηλείας και της Αχαΐας, είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργούσε ως ένας τεράστιος μοχλός αναπτυξιακής εκτόξευσης. Και αυτός ο στόχος πρέπει να παραμένει πάντοτε μπροστά μας ως μια διαρκής πρόκληση.
 -Ποιο είναι το έργο για τη Μεσσηνία που πρέπει να έχει προτεραιότητα στη νέα περιφερειακή θητεία;
Η προτεραιότητά μας δεν μπορεί να είναι ένα μόνο έργο. Θα έλεγα ότι σημαιακός στόχος της επόμενης θητείας μας είναι η εμπέδωση της Μεσσηνίας ως ενός κορυφαίου διεθνώς προορισμού. Όπου ο φυσικός πλούτος, οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, οι άρτιες υποδομές θα βρίσκονται σε συνεχή διάδραση με τον πολιτισμό και την αγροδιατροφή. Η ανάδειξη της Μεσσηνίας ως κορυφαίου προορισμού κρουαζιέρας, στόχος που είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την άρση της εγκατάλειψης που βιώνει σήμερα όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Είμαι βέβαιος ότι από κοινού με την επόμενη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας θα κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε δίπλα στην πύλη του αεροδρομίου, άλλη μια θαλάσσια πύλη, σύγχρονη και δυναμική.

***  Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 25/5/2019 προβλέπεται αρχικά αίθριος.               
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις, κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες και μετά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Ελένη Αλειφέρη: «Η Καλαμάτα απέδειξε ότι θέλει να γίνει Πρωτεύουσα Δύναμη» 
«Ο λόγος μου είναι εγγύηση ανάπτυξης, προόδου και υπευθυνότητας»
Την κεντρική προεκλογική της ομιλία στον πεζόδρομο της Αριστομένους, μπροστά στο παλιό Δημαρχείο και σε πλήθος κόσμου, πραγματοποίησε χθες βράδυ
η υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας με το συνδυασμό «Πρωτεύουσα Δύναμη», Ελένη Αλειφέρη.
Η κα Αλειφέρη ξεκίνησε ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά της, κι αυτό, όπως τόνισε, είναι κάτι που τη γεμίζει με ευθύνη. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Σας εγγυώμαι ότι η απόφασή σας να επιλέξετε την “Πρωτεύουσα Δύναμη” για να διοικήσει το Δήμο μας είναι η καλύτερη επιλογή!».
Σύμφωνα με την ίδια, ο συνδυασμός της είναι η μόνη ομάδα που μπορεί να  εγγυηθεί ότι θα μετατρέψει το Δήμο Καλαμάτας σε Πρωτεύουσα Δύναμη της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, με εξωστρέφεια και ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
 Δέκα εγγυήσεις
Η κυρία Αλειφέρη αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του συνδυασμού της, χαρακτηρίζοντάς το «λογικό και υλοποιήσιμο», ενώ ανακοίνωσε δέκα εγγυήσεις για τη διοίκηση του Δήμου:
1η: Το πρόγραμμα του συνδυασμού που είναι πλήρες, δουλεμένο στη λεπτομέρεια και στην ουσία και, το κυριότερο, το πιο υλοποιήσιμο
2η: Η εμπειρία και αξιοπιστία της Ελένης Αλειφέρη καθώς η ίδια διαθέτει εικοσαετή και πλέον αυτοδιοικητική εμπειρία, γνώσεις, διοικητικές ικανότητες, διαχειριστική επάρκεια, αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και πάνω απ’ όλα υπευθυνότητα
3η: Το ποιοτικό ψηφοδέλτιο που διαθέτει ο συνδυασμός, καθώς τα μέλη του δεν είναι επαγγελματίες θέσεων, είναι γνωστικά άρτιοι και προέρχονται από την κοινωνία
4η: Ακούγεται η φωνή της τοπικής κοινωνίας αφού θεσπίζεται ο Προσωπικός Δημοτικός Σύμβουλος της Γειτονιάς. Δηλαδή, κάθε εκλεγμένο μέλος του συνδυασμού αναλαμβάνει μια γειτονιά, και οι Δημοτικές Ενότητες αντιδήμαρχο, που θα είναι η περιοχή χωρικής ευθύνης και αρμοδιότητάς του. Αυτός θα έχει την ευθύνη να είναι σε επαφή και άμεση συνεννόηση με τον Τοπικό Συμβούλιο, τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους συλλόγους και τους φορείς, προκειμένου να συγκεντρώνει τα αιτήματά τους για να τα φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο
5η: Δημιουργία συνεργειών και συνεργασιών με όλους τους φορείς
6η: Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο
7η: Ισόποση και ισόνομη ανάπτυξη
8η: Ανθρώπινο, φιλικό πρόσωπο του Δήμου
9η: Κοινωνικός Δήμος με πρόνοια και στήριξη όλων των συμπολιτών μας που χρήζουν βοήθειας.
10η: Αξιοποίηση προσωπικού Δήμου.
 Εξαγγελίες
Στη συνέχεια, η υποψήφια δήμαρχος εξήγγειλε τη μείωση της τιμής του νερού κατά 18%, μηδενικά τέλη καθαριότητας σε όλα τα ορεινά χωριά του Δήμου, εξέταση για μείωση  όλων των υπολοίπων τιμολογίων όπως της αποχέτευσης, των τελών σύνδεσης υπονόμων κ.λπ. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα ισχύσουν ειδικά τιμολόγια, με οικονομικά κριτήρια, για τις αδύναμες οικογένειες του Δήμου.
«Ο λόγος μου», σχολίασε ακόμη, «είναι εγγύηση ανάπτυξης, προόδου και υπευθυνότητας – εγγύηση εμπειρίας και αξιοπιστίας».
Κλείνοντας, κι αφού παρουσίασε τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, τόνισε: «Σήμερα αποδείξατε ότι η Καλαμάτα θέλει να γίνει “Πρωτεύουσα Δύναμη”». Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***   Καθαρή στήριξη των πολιτών ζήτησε ο Σωτήρης Μπακούρος 
«Στην κατάμεστη πλατεία Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου σε θερμό κλίμα η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Τριφυλίας και επικεφαλής του συνδυασμού ‘’ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ’’, Σωτήρη Μπακούρου», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου και προστίθεται: «Ο ίδιος ευχαρίστησε τον κόσμο της Κυπαρισσίας για τη στήριξη που του δίνει από το 1998 εκλέγοντάς τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Δήλωσε πως ο ίδιος και ο συνδυασμός του δε λειτουργούν με τοπικιστικά κριτήρια και πως η ανάπτυξη του Δήμου θα πρέπει να είναι ισόρροπη. Έθεσε στόχους του ίδιου και του συνδυασμού του, αλλά και κοστολογημένο πρόγραμμα για την επίλυση μεγάλων θεμάτων που ταλανίζουν την Κυπαρισσία αλλά και ολόκληρη την Τριφυλία χρόνια τώρα. Μίλησε για την εγκατάλειψη του Δήμου Τριφυλίας και πως στελέχη της υπάρχουσας Δημοτικής Αρχής που έχουν τώρα διασπαστεί σε διάφορους συνδυασμούς και διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των Τριφύλιων θα μπορούσαν να επιλύσουν τα προβλήματα ενώ ήταν σε καίριες θέσεις.
Ανέφερε πως η κάθοδος του συνδυασμού του στις εκλογές δεν είναι μια πράξη χαβαλέ, αλλά μια συνειδητή πράξη με γνώση και αγάπη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μίλησε για υποψηφίους που δεν είναι καν ενεργοί πολίτες, που ποτέ δεν παρακολούθησαν μια συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας και δε γνωρίζουν τα θέματα του Δήμου αλλά παρουσιάζονται τώρα ως Σωτήρες. Τέλος, ανέφερε πως όλοι οι υποψήφιοι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών έχουν την ίδια αγάπη για την Τριφυλία, απλά ο ίδιος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα πως διαθέτει επιπλέον γνώση και εμπειρία και γι’ αυτό το λόγο ζητά την καθαρή στήριξη των πολιτών της Τριφυλίας».

***   Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους από το Δήμο Μεσσήνης 
Για τις επερχόμενες εκλογές ενημερώνει ο Δήμος Μεσσήνης σε σχετικό δελτίο Τύπου. Ειδικότερα:
Η ψηφοφορία θα διενεργηθεί την 26η Μαΐου 2019, ημέρα Κυριακή, και θα αρχίσει την 07.00 ώρα και θα λήξει την 19:00 ώρα στα εκλογικά τμήματα που έχουν οριστεί με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν το Εκλογικό Τμήμα που ψηφίζουν στο site του υπουργείου Εσωτερικών: «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ»:
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:
http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eeagr/eea.htm
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΕΩΝ:
http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eeaeu/eea.htm.
Επίσης, υπάλληλοι θα ενημερώνουν για τα Εκλογικά Τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας (υπηρεσία ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ) στα ΚΕΠ (έως και Παρασκευή) και στο Δημαρχείο Μεσσήνης, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26/5.
Τα προγράμματα ψηφοφορίας θα αναρτηθούν σε όλα τα Εκλογικά Τμήματα της Μεσσήνης, στις Δημοτικές Ενότητες, στα ΚΕΠ, το Δημαρχείο Μεσσήνης και σε δημόσιους χώρους του Δήμου.
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία σε κανέναν εκλογικό κατάλογο της χώρας, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων των οποίων είναι γραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί πρέπει να προσέρχονται οι ίδιοι στο Δημοτολόγιο του Δήμου με το Δελτίο Αστυνομικής τους Ταυτότητας, προκειμένου να διενεργηθεί η απαιτούμενη έρευνα από το υπουργείο Εσωτερικών και να διαπιστωθεί, αν μπορούν να εφοδιαστούν με το απαραίτητο πιστοποιητικό παραληφθέντος από το Δήμο, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Επειδή, μετά τη λειτουργία του Μητρώου Πολιτών όλοι οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη δυνατότητά τους να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο Δημοτολόγιο του Δήμου Μεσσήνης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, τα ΚΕΠ την Κυριακή 26 Μαΐου δε θα λειτουργήσουν για το κοινό, αλλά μόνο για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της κάλπης, στο Δημοτικό Κατάστημα και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στο τηλέφωνο του Δημαρχείου: 27223 60100, στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεσσήνης: www.messini.gr
και στο Δημοτολόγιο στα τηλέφωνα: 2722360135, 2722360147, 2722360114 και 27223 60118.
Το Δημοτολόγιο του Δήμου Μεσσήνης θα είναι ανοικτό για τους εκλογείς το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου και ώρες 7.00 έως 19.00.

***   Έφυγε πλήρης ημερών η μητέρα του Γιάννη Γιαννακόπουλου 
Έφυγε το βράδυ της Τετάρτης από τη ζωή πλήρης ημερών η Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, μητέρα του Γιάννη Γιαννακόπουλου και γιαγιά της Νάντιας Γιαννακοπούλου, πρώην βουλευτών Μεσσηνίας.
Η Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου έζησε όλη της τη ζωή ως αγρότισσα στο χωριό της Παλιόκαστρο (Ξεροκάσι) Μεσσηνίας.
Από το γάμο της με το Φώτη Γιαννακόπουλο απέκτησε οκτώ παιδιά, είκοσι εγγόνια και δεκαοκτώ δισέγγονα.
Διακρινόταν για την υπομονή, την εντιμότητα και την καλοσύνη της.
Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρα 12.00, στο Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας. 

***   Βασίλης Κοσμόπουλος: «Να κάνουμε πράξη την Καλαμάτα των ονείρων μας» 
Ο πρώτος σταθμός της προεκλογικής περιόδου για το συνδυασμό «Καλαμάτα μπροστά», με επικεφαλής τον Βασίλη Κοσμόπουλο, φαίνεται να στέλνει ευοίωνα μηνύματα για τον ίδιο και τους υποψήφιους δημοτικούς του συμβούλους. Μιλώντας, χθες από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας επιβεβαίωσε την αίσθηση των ημερών, ότι θα είναι ένας από τους δύο υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το Δήμο Καλαμάτας για την επόμενη 4ετία.
Αυτό φάνηκε τόσο από το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να ακούσει την ομιλία του όσο και από τον ίδιο, του οποίου ο λόγος ενέπνεε σιγουριά και αποφασιστικότητα.
Βέβαια, ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης υποστήριζε ότι «η κάλπη είναι γκαστρωμένη» και, ως εκ τούτου, κρύβει εκπλήξεις, αλλά το… υπερηχογράφημα της χθεσινής συγκέντρωσης έδωσε σαφή στοιχεία.
Το είπε και ο Βασίλης Κοσμόπουλος στην αρχή της ομιλίας του, υποστηρίζοντας ότι "η μεγάλη αυτή συγκέντρωση με γεμίζει δύναμη και είναι ο προάγγελος της μεγάλης νίκης του συνδυασμού μας και του Καλαματιανού λαού μεθαύριο (σ.σ. αύριο)».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα υποστήριξε: "Η προσπάθειά μας αυτή ευτύχησε να έχει μεγάλη αποδοχή από τους συνδημότες μας και τη στήριξη όλων σας. Έχουμε γίνει το πλειοψηφικό ρεύμα που μπορεί να ανατρέψει το δημοτικό κατεστημένο των τελευταίων χρόνων. Κύριο χαρακτηριστικό της προεκλογικής μας εκστρατείας είναι ο πολιτικός πολιτισμός. Γιατί όταν ζητάς από τους συνδημότες σου τον καλύτερο εαυτό τους, οφείλεις πρώτα να τον δώσεις εσύ ο ίδιος. Σας καλώ όλους σε μια μεγάλη φυγή προς τα εμπρός γιατί: Δεν πρέπει το παρελθόν να διαιωνίζει τη λογική του. Δεν πρέπει η παρελθοντολογία που οδηγεί σε αδιέξοδα και διχασμούς, να μας ορίζει. Δεν πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο σε καταλογισμούς ευθυνών αντί να αναζητήσουμε εκείνα που θεραπεύουν. Εκείνα που ενώνουν. Εκείνα που είναι όλων μας. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε από ευθύνες, να δειλιάζουμε και να φοβόμαστε. Πρέπει να βγούμε μπροστά με γενναιότητα, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Πρέπει να φύγουμε μπροστά και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται παντού σε αυτή την πόλη. Με όραμα και λογισμό να φτιάξουμε μαζί μια πόλη ελεύθερων ανθρώπων που θα ενώνονται με δυνατούς δεσμούς και οδηγό την αγάπη τους για την Καλαμάτα».
Στην αναφορά του για τους υπόλοιπους συνδυασμούς τόνισε ότι «η αναγέννηση του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής παραμένει το κεντρικό ζητούμενο για μας. Την αναγέννηση αυτή δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν οι επίγονοι, είτε σε πολιτικό είτε σε υπηρεσιακό επίπεδο, της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.
Διαθέτουμε τη θέληση, τη γνώση, το πρόγραμμα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να αλλάξουμε σελίδα, αρχίζοντας από μια νέα δυναμική και αξιόπιστη Δημοτική Αρχή».
Σε μια σύντομη αναφορά του στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Καλαμάτα μπροστά» υποστήριξε: «Πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη εξωστρέφειας της Καλαμάτας με την ένταξή της στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές) που θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, θα ιδρύσουμε Γραφείο Ευρωπαϊκών Σχέσεων.
Εμείς θέλουμε μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή, χωρίς αποκλεισμούς που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις και θα προσφέρει στους πολίτες της.
Οι Βασικοί Άξονες του προγράμματός μας, όχι μόνο είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί, αλλά αποτελούν τα κεντρικά σημεία αναφοράς, συζητήσεων και διαλόγου μεταξύ όλων των συνδυασμών.
Το πρόγραμμά μας για το Δήμο είναι: Ανθρωποκεντρικό, με όραμα και προοπτική, δυναμικό και σύγχρονο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό».
Περιγράφοντας τη φιλοσοφία δράσης του συνδυασμού του τόνισε: «Δε θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές της τελευταίας στιγμής που δείχνουν πανικό. Ότι είχαμε να πούμε το αναφέρουμε στο πρόγραμμά μας.
Η ύπαρξη, όμως, των προγραμμάτων δεν εγγυάται αυτόματα και την πραγματοποίησή τους. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να βρουν τις Πηγές Χρηματοδότησης, να διεκδικήσουν με πειστικό τρόπο τη χρηματοδότηση και, τελικά, να την εξασφαλίσουν. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα κινητοποιήσουν το μηχανισμό του Δήμου και θα μεταλαμπαδεύσουν στους υπαλλήλους με την παρουσία και το παράδειγμα το όραμά τους. Χρειάζονται, δηλαδή, άνθρωποι συναινετικοί με ικανότητα, με πειθώ και εμπειρία για να υλοποιήσουν το κάθε πρόγραμμα».
Θέλοντας να περιγράψει τι αξίες και τον τρόπο που βλέπει το Δήμο Καλαμάτας, επισήμανε: «Εμείς δεν ισχυριζόμαστε πως κρατάμε “μαγικό ραβδί” και θα μεταμορφώσουμε σε μια νύχτα την πόλη και το Δήμο. Ούτε παριστάνουμε τους παντογνώστες. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών αλλά και τη θέληση να γυρίσουμε σελίδα στα δημοτικά πράγματα. Εμείς δεν περιμέναμε τον “Κλεισθένη” και την απλή αναλογική για να ανακαλύψουμε όψιμα την αξία της συνεννόησης και της συναίνεσης. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα πως ξέρουμε να συνεργαζόμαστε.
Εμείς όχι μόνο δε μηδενίζουμε, αλλά τιμούμε ό,τι θετικό έχει γίνει σε αυτή την πόλη από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Ούτε προφανώς αμφισβητούμε την καλή τους πρόθεση.
Όμως, πεποίθησή μας είναι “πως οι προηγούμενες δημοτικές εξουσίες ό,τι είχαν να προσφέρουν το προσέφεραν. Έκλεισαν πλέον τον κύκλο τους”. Το τέλος της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί και το τέλος του σημερινού τρόπου διοίκησης του Δήμου».
Κλείνοντας την ομιλία του σχολίασε: «Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε την αναγέννηση του Δήμου Καλαμάτας μας. Μαζί με τους συνδημότες μας, βιώνοντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον, διεκδικώντας στόχους και διοικώντας με σύγχρονες αντιλήψεις, θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Καλαμάτα Μπροστά. Ζητάμε στην αναμέτρηση της Κυριακής την ψήφο όλων των συνδημοτών μας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, που πιστεύουν σε μας και ενστερνίζονται το όραμά μας για μια καλύτερη πόλη, ώστε να μπορέσουμε υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Εκλογές 2019: Η χαρά των «τρολ» 
Τα μέσα κοινωνική δικτύωσης, την τελευταία 10ετία, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, να «πρωταγωνιστούν» και στις εκλογές, εκεί που υποψήφιοι έχουν πλέον αποφασίσει να ρίξουν μεγάλο μέρος της καμπάνιας τους...
Αφού μάθαμε τα βασικά γύρω από το πώς λειτουργούν τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε και τα «τρολ», που πληθαίνουν με γοργούς ρυθμούς.
Για να μας καταλαβαίνουν και όσοι δεν «κατέχουν» πολλά, αρκετοί συμπολίτες μας φτιάχνουν «ψεύτικους» χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία για να «προπαγανδίσουν» υπέρ των εκλεκτών τους, αλλά και να «επιτεθούν» σε αντιπάλους...
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, δε, το φαινόμενο ότι «ψευτοπροφιλ» που παρουσιάζοντας ως «υπέρμαχοι δημοκράτες» ή ενίοτε ως «εκφραστές του νέου»  στην πολιτική, να επιλέγουν μεθόδους «κουκούλας» για να σπιλώσουν υπολήψεις και να επιτεθούν... Όπως μάθαμε όλα τα υπόλοιπα, σιγά σιγά θα μάθουμε να αντιμετωπίζουμε και τα «τρολ»…  Κ. Γαζ. 

***  Στάθης Ανδρινόπουλος: «Να μας δώσετε τη δύναμη και την εντολή από την πρώτη Κυριακή» 
Στα Φιλιατρά μίλησε προχθές ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ζητώντας δύναμη και εντολή από την Α’ Κυριακή. Ο κ. Ανδρινόπουλος είπε ότι «κατά την ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση τις δύο προηγούμενες δημοτικές περιόδους, ως αντιδήμαρχος την πρώτη και ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τη δεύτερη, κατέβαλλα πολλές προσπάθειες και κατέθεσα τεκμηριωμένες προτάσεις για καινοτόμες αλλαγές στον τρόπο οργανώσεως, λειτουργίας και αποδοτικότητας του Δήμου μας. Δυστυχώς, όμως, προσέκρουσα σε κατεστημένα ιδιοτελή και μικροπολιτικά συμφέροντα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, όταν άλλοι έχουν το πάνω χέρι. Γι’ αυτό το αρχαίο ρητό “Αρχή άνδρα δείκνυσι” είναι πάντα επίκαιρο. Θέλω να σας πω από καρδιάς αυτό που πιστεύω και που όλοι κατ’ ιδίαν παραδέχονται, αλλά δεν τολμούν να το πουν καθαρά και ξάστερα. Ομολογώ, λοιπόν, ότι δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για το αν ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, που όντως είναι ο δημοκρατικότερος και αντιπροσωπευτικότερος έχει γίνει πλήρως κατανοητός από την ελληνική κοινωνία, που ίσως δεν έχει ενημερωθεί όσο πρέπει για να τον αποδεχθεί και να τον ενσωματώσει σωστά. Ένα είναι βέβαιο. Το ότι ανέβασε στα κεραμίδια αρκετούς, εκ των οποίων άλλοι αδιαφορούσαν μέχρι τώρα για τα δημοτικά δρώμενα και άλλοι, ως αποτυχόντες παταγωδώς στα σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πόστα που τους είχαν ανατεθεί, δε θα τολμούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για το δημαρχιακό αξίωμα. Και έτσι οι Τριφύλιοι έχουν να επιλέξουν κάποιους που με κίνητρο την προβολή τους, χωρίς γνώσεις και διοικητική εμπειρία, και χωρίς επίγνωση των προβλημάτων του τόπου, διεκδικούν την ψήφο τους. Μερικοί άλλοι βλέπουν τη Δημοτική Αρχή σαν μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Δήμος δε λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια. Επιπλέον, υπάρχουν και κάποιοι που έρχονται από το παρελθόν με κομματικές εντολές και χρίσματα. Φορείς μιας πολιτικής που δίχασε τον τόπο και εμπόδισε την ανάπτυξή του. Και επειδή θεωρούν βέβαιο και πράγματι είναι βέβαιο, ότι θα εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι, πολύ φοβούμαι ότι από αυτή τη θέση θα εκβιάζουν και θα ζητούν αντιπαροχές για να στηρίξουν ωφέλιμες επιλογές και προτάσεις του δημάρχου που θα πλειοψηφήσει στις μεθαυριανές εκλογές. Για να μη γίνει αυτό το σενάριο πραγματικότητα, πρέπει μαζικά να μας δώσετε τη δύναμη και την εντολή από την πρώτη Κυριακή».

*** Νίκη από την πρώτη Κυριακή για να «γυρίσει σελίδα» η Μεσσήνη ζήτησε ο Γιώργος Αθανασόπουλος 
«Ο ρεαλισμός και η υπευθυνότητα θα νικήσουν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία…»
 Με μια μεγάλη, ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία «Ι. Αλευράς» της Μεσσήνης ολοκλήρωσε τις προεκλογικές του ομιλίες ο υποψήφιος δήμαρχος της «Δύναμης Δημιουργίας», Γιώργος Αθανασόπουλος.
Συγκινημένος, ανεβαίνοντας στο «βήμα» ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας ότι με την παρουσία τους στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα νίκης από την πρώτη Κυριακή! Σημείωσε ότι η παράταξη της «Δύναμης Δημιουργίας» εκφράζει αυθεντικά την ανανέωση που χρειάζεται ο Δήμος και, το κυριότερο, έχει τα εχέγγυα να εγγυηθεί την προοπτική. «Μπορούμε να αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μαζί με τους πολίτες για να δημιουργήσουμε ένα Δήμο ανάπτυξης, ένα Δήμο προοπτικής, ένα Δήμο αλληλεγγύης, ένα Δήμο πολιτισμού, ένα Δήμο λειτουργικό και σύγχρονο, ένα Δήμο που θα ζεις, θα εργάζεσαι και θα λειτουργείς σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σεβασμού. Έχουμε τη γνώση. Έχουμε τη θέληση. Παίρνουμε τη δύναμη από εσάς, από την εμπιστοσύνη σας, και θα νικήσουμε, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια της ομιλία του ο κ. Αθανασόπουλος εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα στο δήμαρχο Γιώργο Τσώνη. Τον κατηγόρησε για τη δημιουργία στην ουσία μιας «εικονικής πραγματικότητας» που βασίζεται σε μακέτες και θέλει μ’ αυτό τον τρόπο να «εξαπατήσει» τους δημότες της Μεσσήνης, παρουσιάζοντάς τους «εικονικούς παραδείσους». Ως παράδειγμα έφερε το προεκλογικό φυλλάδιο του κ. Τσώνη το ’14, όπου κανένα μεγάλο έργο απ’ αυτά που υποσχόταν δεν πραγματοποίησε. Πρόσθεσε, δε, ότι ο κ. Τσώνης, αντί να απολογηθεί στους πολίτες για την ανυπαρξία του, συνεχίζει να τους τάζει «λαγούς με πετραχήλια», ενώ άφησε αιχμές για άνευ προηγουμένου ανυπαρξία στην «περιφέρεια» του Δήμου, όπου οι πρόεδροι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, προσθέτοντας ότι τους θυμήθηκαν ξαφνικά, υλοποιώντας «ρουσφέτια» σε μια προσπάθεια «εξαγοράς» ψήφων.
Όλα τα παραπάνω, σημείωσε ο Γιώργος Αθανασόπουλος, οι δημότες τα γνωρίζουν πολύ καλά και γι’ αυτό την Κυριακή στην «κάλπη» θα βάλουν ένα «τέλος» στην ανυπαρξία της Μεσσήνης, «γυρίζοντας» σελίδα και δίνοντας ελπίδα ξανά στον τόπο τους.
Στη συνέχεια επανέλαβε όσα έχει παρουσιάσει αναλυτικά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αναφορικά με τις προτεραιότητές του για το Δήμο Μεσσήνης την επόμενη ημέρα, βάζοντας ξανά ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της ασφάλειας, τον πρωτογενή τομέα, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, τον πολιτισμό, την κοινωνική φροντίδα και τις βασικές υποδομές.
Ειδικά για τον πολιτισμό, ανέφερε την πρόσφατη επιστολή του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, όπου ουσιαστικά εξέφρασε μια «κραυγή αγωνίας» και στην οποία κανείς δε δικαιούται να «κωφεύει».
Στα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας ο Γιώργος Αθανασόπουλος έβαλε και το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις δε θα παρθούν πίσω από «κλειστές πόρτες», αλλά όλα θα γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας της Μεσσήνης.
Κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος κάλεσε του δημότες της Μεσσήνης να μετουσιώσουν τις γνώσεις, τις ικανότητες, το πάθος, το πείσμα, σε Δύναμη Δημιουργίας για τον τόπο τους, προσθέτοντας πως ο ρεαλισμός και η υπευθυνότητα θα νικήσουν αυτή την Κυριακή το λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
To "παρών" στην  συγκέντρωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Μεσσήνης και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Παναγιώτη Νίκα, Στάθης Αναστασόπουλος.   Του Κώστα Γαζούλη 

***   Καθαρή εντολή για τη διοίκηση του Δήμου ζήτησε χθες ο Μανώλης Μάκαρης 
Η "μάχη της πλατείας" συνεχίστηκε και χθες στην Καλαμάτα, με την κεντρική ομιλία του  επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες", Μανώλη Μάκαρη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε διεξοδικά τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν αλλά και στο μέλλον του συνδυασμού του. Επίσης, αναφέρθηκε στο διακύβευμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα "έργα και τις ημέρες" μερίδας ανθυποψηφίων του.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "η 26η Μαΐου αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Καλαμάτα να γυρίσει σελίδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία που δε θα πρέπει να χαθεί. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ξεκάθαρο.
Ή η Καλαμάτα θα μείνει στη συντήρηση και την απλή διαχείριση χωρίς όραμα και προοπτική ή θα προχωρήσει στην πρόοδο και την ουσιαστική ανάπτυξη με διάχυση σε όλη την κοινωνία.
Τα δίλημμα είναι εμφανές και ευδιάκριτο για τους πολίτες: Ή θα βασιστούν στην πεπατημένη και θα αλλάξουν απλά απόχρωση ή θα προχωρήσουν μαζί μας στο μέλλον.
Ή θα αναλωθούν στις μικροπολιτικές ή θα υλοποιήσουμε μαζί το κοινό μας όραμα για την Καλαμάτα αξιοποιώντας τις τεράστιες αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Η Καλαμάτα δεν μπορεί να διοικηθεί από τους ίδιους που ως άβουλα όντα αδράνησαν μπροστά στα μεγάλα ζητήματα της πόλης και τώρα αιφνιδίως τα ανακαλύπτουν και εκπλήσσονται.
Η Καλαμάτα δε χρειάζεται δήμαρχο γραφειοκράτη που έχει θητεύσει στα γρανάζια της διοίκησης και έχει υπηρετήσει ένα κατεστημένο. Η Καλαμάτα δε χρειάζεται δήμαρχο παράγοντα της πόλης που εμφανίζεται και εξαφανίζεται αναλόγως των συγκυριών δημιουργώντας ευκαιριακές συμμαχίες.
Αντίθετα, η Καλαμάτα χρειάζεται δήμαρχο μαχητή για να παλέψει με γνώση, διάθεση και εμπειρία. Με συνέπεια λόγων και έργων. Χρειάζεται δημοτικούς συμβούλους με όρεξη για δουλειά και διάθεση προσφοράς. Χρειάζεται δημοτική παράταξη συγκροτημένη με αρχές και αξίες και όχι ευκαιριακό μόρφωμα προεκλογικής διάρκειας».
Στην αναφορά του για το έργο που πρόσφερε η παράταξη "Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες", τόσο εντός όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, σχολίασε: "Με καθημερινό αγώνα η παράταξή μας ήταν κοντά σας, κοντά στα προβλήματα με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις. Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Αναδείξαμε προβλήματα, προτείναμε λύσεις, εργαστήκαμε με αφοσίωση για το κοινό καλό.
Σε όλα τα μεγάλα θέματα της Καλαμάτας η παράταξή μας είχε θέση και άποψη. Η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων απέδειξε ότι είχαμε δίκιο όταν φωνάζαμε για τα μεγάλα προβλήματα της Καλαμάτας, για την κακή διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβαλλοντικό έγκλημα της Μαραθόλακκας, για τη λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού που ρυπαίνει τη Δυτική Παραλία, για την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση, για την εγκατάλειψη των συνοικιών και των χωριών του Δήμου, για τις βασικές ελλείψεις στις αθλητικές υποδομές, για την απουσία πολιτιστικής στρατηγικής, για το σύγχρονο  γεφύρι της Άρτας που είναι το Μέγαρο Χορού, για την απουσία δημοκρατίας σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, για την απουσία συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, για τα πολεοδομικά αδιέξοδα που αποτελούν τροχοπέδη οποιασδήποτε ανάπτυξης και τόσα άλλα θέματα που η παράταξή μας έχει αναδείξει και έχει προβάλλει.
Τώρα με τη συσσωρευμένη εμπειρία όλων αυτών των ετών είμαστε καθόλα έτοιμοι να διοικήσουμε το Δήμο μαζί με εσάς τους πολίτες και τους άξιους συνεργάτες μας, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής μας παράταξης".
Να σημειώσουμε ότι ειδική αναφορά υπήρξε στην ομιλία του για το παραλιακό μέτωπο, όπου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε :"Το παραλιακό μέτωπο αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας, που θα πρέπει να αναδειχθεί με μια συνολική βιοκλιματική ανάπλαση κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έτσι ώστε να καταστεί τοπόσημο για την πόλη όπως αντίστοιχα η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης
Οι αστικές παραλίες διαθέτουν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες παράκτιες περιοχές.
Ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να συνδυάσει τις αστικές παραλίες με τα μουσεία, τα αστικά δρώμενα, τα εμπορικά καταστήματα, τις πολιτιστικές δράσεις, την αρχιτεκτονική, τις αθλητικές εκδηλώσεις κ.λπ.
Ο ποιοτικός συνδυασμός που επιτρέπουν οι αστικές παραλίες με άλλες αστικές δράσεις είναι εκείνος που τις καθιστά σημαντικό εργαλείο του τουριστικού σχεδιασμού.
O τουρισμός των πόλεων με αστικές παραλίες πρέπει να αξιοποιεί τον εγκάρσιο χαρακτήρα τους, τη διάχυση δηλαδή του οφέλους του τουρισμού στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικό-οικονομικής βάσης της κάθε πόλης.
Για να φανεί η σημασία του αστικού τουρισμού , αξίζει να γίνει μια αντιπαραβολή αποτελεσμάτων με αυτά του τουρισμού των Resorts (όπου όλα συμπεριλαμβάνονται στην αρχική τιμή), στον οποίο το 95% των εσόδων καταλήγουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία) και μόνο ένα 5% διαχέεται στην τοπική κοινωνία".

*** Φίλιππος Μπάμης: «Εμπιστευτείτε με ως περιφερειακό σύμβουλο με την επιλογή σας στις εκλογές της 26ης Μαΐου» 
-«Η Μεσσηνία έχει πλεονεκτήματα, έχει ανθρώπους, έχει προοπτικές και έχουμε επενδύσει στο μέλλον των παιδιών μας»
 Γιατί είναι ξανά υποψήφιος, τι προσδοκά, αλλά και το στρατηγικό του σχέδιο για τη Μεσσηνία, εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Φίλιππος Μπάμης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό της «Νέας Πελοποννήσου» και τον Πέτρο Τατούλη:
 -Γιατί, κύριε Μπάμη, ασχολείστε έπειτα από 4 χρόνια πάλι με την πολιτική και ειδικά με την αυτοδιοίκηση;
Είμαι πάλι υποψήφιος, από ενεργός πολίτης που είμαι πάντα, γιατί ποτέ στη ζωή μου δε σταμάτησα να ενδιαφέρομαι για την πολιτική και ειδικά, όπως είπατε, για την αυτοδιοίκηση.
Πιστεύω πάντα ότι, όταν ανέβεις όσα σκαλοπάτια μπορείς της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής σου, όταν πάρεις ό,τι σου ανήκει, τότε μόνο είσαι ικανός και να δώσεις κιόλας, χωρίς να έχεις ανάγκη κανένα άλλο αντάλλαγμα πέραν της προσωπικής ικανοποίησης ότι επιστρέφεις, όσα σου «χαρίστηκαν», στους συμπολίτες σου.
Ασχολήθηκα με την πολιτική μόνο όταν έφθασα στην προσωπική μου κορυφή, έγινα δήμαρχος Οιχαλίας, και ασχολούμαι πάλι τώρα ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, από άλλο μετερίζι, γιατί αισθάνομαι δυνατός και έτοιμος να προσφέρω για τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια.
Με την ευκαιρία της ερώτησής σας να προσθέσω την εξής άποψη. Δεν ήρθα για κοινωνική καταξίωση, γιατί αυτή δεν απονέμεται, αλλά κατακτιέται με το ήθος, την εργατικότητα και την προσφορά. Δηλώνω, επίσης, ότι ευτυχώς δε βλέπω μια θέση στην Περιφέρεια για βιοποριστικούς λόγους και νοιάζομαι για τον τόπο μου και το μέλλον των παιδιών μας.
 -Γιατί με τη «Νέα Πελοπόννησο» και τον Πέτρο Τατούλη, κύριε Μπάμη;
Εγώ είμαι αυτοδιοικητικός, επιχειρηματίας και επιμελητηριακός. Ενδιαφέρομαι για τον τόπο, για την Περιφέρεια, από τη μεριά της ανάπτυξης. Ερευνώντας τις προϋποθέσεις κατέληξα στον Πέτρο Τατούλη, γιατί τις πληροί. Το ευρύ ψηφοδέλτιό του αθροίζει πολλές πολιτικές κοινωνικές δυνάμεις, είναι πολιτικός που καινοτομεί και πιστεύει στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαραίτητο για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Μου έδειξε εμπιστοσύνη, με τίμησε με την πρόσκλησή του και συντάσσομαι μαζί του.
 -Ποιους θεωρείτε πυλώνες ανάπτυξης για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο;
Θα σας μιλήσω ως επιχειρηματίας και επιμελητηριακός, γιατί αυτό ξέρω καλά και σε αυτόν τον τομέα μπορώ να προσφέρω πρακτικά.
Οι δύο πυλώνες ανάπτυξης είναι η πρωτογενής παραγωγή και ο τουριστικός τομέας.
Στην πρωτογενή παραγωγή, με ναυαρχίδα το λάδι και τις ελιές, πρέπει να στραφούμε στις βιολογικές καλλιέργειες για ποιοτικά προϊόντα εξαγωγής, στη ζωική παραγωγή, τα κτηνοτροφικά πάρκα πρέπει να γίνουν η προτεραιότητά μας.
Τα μελισσοκομικά πάρκα, που ξεκίνησα ως δήμαρχος Οιχαλίας, ήρθε η ώρα να τα υλοποιήσουμε στη Μεσσηνία και σε όλη την Πελοπόννησο. Είναι αυτό που θα πάρω πάνω μου και θα είναι ένα στοίχημα για μένα στο τέλος της 4ετίας να τα παραδώσουμε σε χρήση των μελισσοκόμων μας.
Έτσι και αλλιώς, είμαι ο ίδιος μελισσοκόμος και αμπελουργός.
Πρέπει να κινηθούμε σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις και ανάγκες για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αυτών που παράγουν ή επιχειρούν και να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας.
 -Ποια θεωρείτε πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας;
Η γεωγραφική της θέση την καθιστά νότια πύλη της χώρας μας προς τη Μεσόγειο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σήμερα που έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των οδικών υποδομών, αλλά θα διασφαλισθεί εάν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες συγκοινωνιακές υποδομές (οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου προς Πάτρα και Αθήνα, η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου, του λιμένα της Καλαμάτας, του λιμένα Κυπαρισσίας, ο περιφερειακός δακτύλιος της Μεσσηνίας).
Η μεγάλη ακτογραμμή, το σύνθετο ανάγλυφο, η σπάνια βιοποικιλότητα, τα θαυμάσια τοπικά προϊόντα και οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν το απόλυτο πλεονέκτημα για τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή.
 -Τι πρέπει   να   γίνει,    όμως,    ώστε     αυτά τα πλεονεκτήματα     να λειτουργήσουν υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης των Μεσσηνίων;
Οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές θέλουν υποδομές οι οποίες ευνοούν τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί σαφείς όρους του παιχνιδιού για όλους, όπως:
1. Ο καθορισμός των χρήσεων γης εντός πόλεων και οικισμών, με έμφαση στο διαχωρισμό των εμπορικών χρήσεων και με τρόπο, ώστε να προστατεύονται τα ιστορικά κέντρα και τα παραδοσιακά κελύφη των οικισμών
2. Η χωροθέτηση επιχειρηματικών πάρκων στις παρυφές των πόλεων για την εγκατάσταση μεγάλων συγκροτημάτων πολυκαταστημάτων, που σήμερα δυστυχώς είναι εγκατεστημένα εντός πόλεων, αλλοιώνοντας την εικόνα τους και ναρκοθετώντας την επιβίωση του μικρού αλλά παραδοσιακού εμπορίου
3. Χωροθέτηση ζωνών αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Κτηνοτροφικά πάρκα, μελισσοκομικά πάρκα, ζωνοποίηση βιολογικών καλλιεργειών, ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.
 -Η καθημερινότητα των πολιτών;
Εξίσου αναγκαία είναι η ολοκλήρωση των υποδομών που εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής μας και οι οποίες σε σημαντικό βαθμό ανήκουν στην αρμοδιότητα και την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέματα όπως η αποχέτευση πόλεων και οικισμών, η επεξεργασία των απορριμμάτων και η συστηματική ανακύκλωση, οι κάθε μορφής κοινωνικές υποδομές (υγείας, πολιτισμού, αστικής αναψυχής κ.λπ.), επιβάλλεται και θα επιδιώξω να επιλυθούν άμεσα με τους πιο σύγχρονους τρόπους, δεδομένου ότι οι υποδομές αυτές αποτελούν στοιχειώδεις παροχές προς τους πολίτες- δημότες.
 -Μπορείτε μόνοι σας ή χρειάζονται συνεργασίες;
Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια της χώρας, τα τοπικά πανεπιστήμια, για να διαμορφώσουμε ρεαλιστικές προτάσεις και να αγωνιστούμε για την άμεση υλοποίησή τους, γιατί μόνος του κανένας δεν κατάφερε τίποτε.
 -Το φυσικό αέριο είναι ενέργεια χαμηλού κόστους και φιλικό με το περιβάλλον. Τι γνώμη έχετε;
Ευχαριστώ που με ρωτάτε. Θα φανεί εγωιστικό, αλλά προσωπικά έχω ασχοληθεί, έχω πιέσει με όποιες δυνάμεις, για την επέκτασή του μέχρι την Καλαμάτα. Θα αλλάξει τα πάντα και είναι ζητούμενο σήμερα το οικονομικά ανταγωνιστικό προϊόν. Αν ο οδικός άξονας Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα άλλαξε μία φορά την κατάσταση στο Νομό Μεσσηνίας αναπτυξιακά, το φυσικό αέριο θα την αλλάξει δέκα φορές πάνω.
 -Άρα, το στρατηγικό σας σχέδιο ως περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας ποιο είναι;
Τα βασικά του σημεία του ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ είναι:
1. Ισόρροπη     και   βιώσιμη   ανάπτυξη με την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας
2. Φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις
3. Καινοτομία στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών, αναπτυξιακών εργαλείων και παραγωγικών διαδικασιών
4. Καινοτομία στον τουρισμό – κλειδί για την ενίσχυση όλων των τομέων της οικονομίας (αγροτικό, μεταποίηση, υπηρεσιών)
5. Φτηνή ενέργεια και φιλική με το περιβάλλον από φυσικό αέριο
6. Αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης της περιοχής και ενδυνάμωση της τοπικής φυσιογνωμίας, με τον πολιτισμό να αποτελεί το υπόβαθρο για τον όποιο σχεδιασμό ενός καλύτερου «αύριο» για τη Μεσσηνία
7. Και φυσικά, ο αγροτικός τομέας, που είναι η ατμομηχανή, το πολιτικοοικονομικό κλειδί, που θα επιτρέψει στη Μεσσηνία να κάνει το άλμα στις προκλήσεις του μέλλοντος.
 -Οι νέοι άνθρωποι περιμένουν πολλά από την Περιφερειακή Αρχή. Εσείς τι τους λέτε ως Φίλιππος Μπάμης;
Τους κοιτώ στα μάτια και τους λέω ότι η Μεσσηνία έχει πλεονεκτήματα, έχει ανθρώπους, έχει προοπτικές και έχουμε επενδύσει στο μέλλον των παιδιών μας. Εμπιστευτείτε μας ως «Νέα Πελοπόννησο», εμπιστευτείτε με ως περιφερειακό σύμβουλο με την επιλογή σας στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.
 Σύντομο βιογραφικό 
Γεννήθηκε στο Δεσύλλα Μεσσηνίας.
ΣΠΟΥΔΕΣ: Αποφοίτησε από Γυμνάσιο Διαβολιτσίου. Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών & Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και Νομικής Αθηνών (Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω). Έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία).
ΕΡΓΑΣΙΑ: Δικηγόρος, Επιχειρηματίας, συμμετέχων στον «Όμιλο Επιχειρήσεων Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας (Γ.Ε.Β.Κ.Α.)», Πρόεδρος της «Φ. ΜΠΑΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ–ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Γενικός Γραμματέας Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Συνδέσμου Εισαγωγέων – Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβα, Μέλος Δ.Σ. Λιμένα Ελευσίνας, Πρόεδρος Ιδρύματος Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, Πρόεδρος «Ένωσης Φίλων Μαρίας Κάλλας», Δημοτικός Σύμβουλος Εκάλης και Δήμαρχος Οιχαλίας (2010 – 2014).

***  Γιάννης Λαμπρόπουλος: Ψηφίζουμε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ψηφίζουμε Παναγιώτη Νίκα 
Αγαπητοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
την ερχόμενη Κυριακή ψηφίζουμε για το μέλλον μας και την πορεία της πατρίδας μας.
Ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, κυβέρνησε και θέλει πάλι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με ψέματα.
Τεσσεράμισι χρόνια στην κυβέρνηση μαζί με τον κ. Καμμένο οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, έκλεισαν τις τράπεζες, ψήφισαν το σκληρότερο μνημόνιο, έκοψαν τις συντάξεις, έκοψαν το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, αύξησαν τον ΦΠΑ, πλήττοντας έτσι τους μη έχοντες, υπερφορολόγησαν και στέγνωσαν όλους τους Έλληνες, για να βγάζουν τα «ματωμένα» πλεονάσματα, που οι ίδιοι συμφώνησαν, διέλυσαν την παραγωγή στον τόπο μας, έδιωξαν και δεν προχώρησαν μεγάλες επενδύσεις, δε δημιούργησαν καινούργιες δουλειές, έδιωξαν από τη χώρα 50.000 νέους μας το χρόνο, κυρίως επιστήμονες, δημιούργησαν τους μισθούς των 300 ευρώ, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να χάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έτσι η Οικονομία μας, σήμερα, να σέρνεται με μικρή και αναιμική ανάπτυξη.
Ψήφισαν την ανιστόρητη και κακή Συμφωνία για τη Μακεδονία μας, αποδυνάμωσαν και μείωσαν την ισχύ και το κύρος της χώρας μας.
Για τη Μεσσηνία, δεν προγραμμάτισαν και δεν κατασκεύασαν ούτε ένα μέτρο δρόμου.
Δεν έκαναν το παραμικρό, για τους Οδικούς άξονες Τσακώνα-Καλό Νερό-Πύργος-Πάτρα και Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη. Σταμάτησαν τη λειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα.
Δεν έκαναν το παραμικρό για την αναβάθμιση του Αερολιμένα Καλαμάτας.
Δε χρηματοδότησαν μικρότερους οδικούς άξονες και αρχαιολογικούς μας χώρους.
Δε στήριξαν τους αγρότες μας, αύξησαν το πετρέλαιο και τα αγροτικά εφόδια, αύξησαν τη φορολογία τους και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Δεν περάτωσαν το Φιλιατρινό φράγμα και δεν ξεκίνησαν κανένα καινούργιο.
Δε στήριξαν την Αστυνομία και οι πολίτες αισθάνονται πλέον ανασφαλείς.
Η ώρα της κρίσεως ήρθε, ο Λαός θα μιλήσει.
Τη Δευτέρα η χώρα και ο νομός μας μαζί, θα πρέπει να αλλάξουν σελίδα.
Θέλουμε μιαν άλλη Πολιτική, που θα μειώσει τη Φορολογία, που θα φέρει Επενδύσεις, θα ανοίξει Δουλειές, θα μειώσει την Ανεργία και θα φέρει πίσω τα παιδιά μας με αξιοπρεπή μεροκάματα και μισθούς.
Ψηφίζουμε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, των μεγάλων ιστορικών επιλογών και καταψηφίζουμε τα άκρα και τα κόμματα διαμαρτυρίας.
Ψηφίζουμε τον πετυχημένο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα για περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Σε αυτό το προσκλητήριο δεν υπάρχουν διαχωριστικές και κομματικές γραμμές.
Μας ενώνει όλους το συμφέρον του Τόπου μας και των Παιδιών μας.
Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος

***   Συνελήφθη 41χρονος για ναρκωτικά στη Μεσσηνία 
Κατασχέθηκαν 24 δενδρύλλια, κάνναβη, κοκαϊνη, συσκευές εκτόξευσης χημικών ουσιών και αεροβόλο πιστόλι
 Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου- Νέστορος, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 41χρονος ημεδαπός. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για  παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία και αύλειο χώρο αυτής, ιδιοκτησίας του 41χρονου, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστωρος Μεσσηνίας, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
•24 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 90 εκατοστών
• κάνναβη βάρους 86,1 γραμμαρίων
•μικροποσότητα κοκαΐνης
•μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας MDMA,
•9  δισκία που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά
•3 ζυγαριές ακριβείας
•2 συσκευές εκτόξευσης χημικών ουσιών (σπρέι πιπεριού)
•αεροβόλο πιστόλι
•3.000 πλαστικά σφαιρίδια και
•κινητό τηλέφωνο ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

***    Χρυσή Αυγή: Καταγγελία για την επίθεση στο προεκλογικό περίπτερό της 
Παρακρατική επίθεση από εγκάθετους της κομμουνιστικής κυβέρνησης των αμερικανο-γερμανοπροδοτών του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε το προεκλογικό περίπτερο της Χρυσής Αυγής, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Το πρώτο μήνυμά μας προς τους θρασύδειλους παρακρατικούς κακοποιούς της κυβέρνησης Πάιατ (του Αμερικανού πρεσβευτή – Ύπατου Αρμοστή…), που κινήθηκαν μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, είναι πως η τρομοκρατία δε θα περάσει! Το δε περίπτερο θα στηθεί ξανά εντός της ημέρας.
Το δεύτερο μήνυμα θα το πάρουν την Κυριακή στις κάλπες, από τον ελληνικό λαό, που θα τους «μαυρίσει» και παράλληλα θα ενισχύσει τη ΜΟΝΗ αντιπολίτευση που υπάρχει πλέον σ’ αυτό τον τόπο, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή.
Τρεις και σήμερα, τσιράκια των διεθνών τοκογλύφων! Κυριακή, κοντή γιορτή!
 Υ.Γ.: Και να μην ξεχνάνε πως η Καλαμάτα είναι πολύ «μικρή»… Ακούνε εκεί στο ΤΕΙ;

***   Γενέθλια στην Τρίπολη για τον Αντώνη Σαμαρά 
Με μια «πύρινη» ομιλία στην Τρίπολη γιόρτασε τα γενέθλια του, χθες το βράδυ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Γεννημένος στις 23 Μαΐου του 1951, ο Μεσσήνιος πολιτικός έκλεισε τα 68 του χρόνια, και αντί για τούρτα επέλεξε να «σβήσει» το αφήγημα τόσο της κυβέρνησης Τσίπρα όσο και της Περιφερειακής Αρχής του Πέτρου Τατούλη, ζητώντας από τη «Γαλάζια» Πελοπόννησο να στείλει ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής αυτή την Κυριακή σε όλες τις κάλπες!    Κ. Γαζ.  

***  Στον Όρμο Τυρού Αρκαδίας το πρώτο καταδυτικό κέντρο της χώρας 
Στην Αρκαδία κι όχι στη Μεσσηνία θεσμοθετήθηκε τελικά το πρώτο καταδυτικό πάρκο της χώρας. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθετείται θαλάσσια περιοχή στα διοικητικά όρια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας για τη λειτουργία καταδυτικού πάρκου και τη χωροθέτηση αντίστοιχων εγκαταστάσεων.
Συγκεκριμένα, με τη σχετική ΚΥΑ χαρακτηρίζεται ως καταδυτικό πάρκο θαλάσσια περιοχή έκτασης 1.704 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Όρμο Τυρού, στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την πραγματοποίηση καταδύσεων αναψυχής. Η διαχείριση του καταδυτικού πάρκου παραχωρείται σε φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η οριοθέτηση της περιοχής ως επισκέψιμου υποβρύχιου χώρου αναψυχής προσθέτει μια εναλλακτική νότα στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου πόλου έλξης που ενισχύει και διευρύνει την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Β.Β.

***  Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: Μια γιορτή πολύτεχνης αγωγής ολοκληρώθηκε με γόνιμους προβληματισμούς 
Μέσα στο κατάμεστο από πολίτες με ενδιαφέρον για το μέλλον των νέων γενιών, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε πανηγυρικά το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου. Η παρουσία του κοινού ήταν κατά κοινή ομολογία συγκινητική, καθώς όλοι χειροκρότησαν τον «καλαματιανό Καραγκιόζη», έπαιξαν και τραγούδησαν με τις μουσικές των Ομάδων Πολιτισμού «Τσικι-Μπομ» και «Music Splaaash», διασκέδασαν με τις γιγαντόκουκλες. Ήταν όλοι εκεί, με αγάπη, κέφι και φωτεινό χαμόγελο!
Στο τρίτο Φεστιβάλ αποτυπώνεται με σαφήνεια μέσα από τα γεγονότα η δυναμική του Κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα, μια πόλη που θέλει να διακρίνεται στον Πολιτισμό:
-Υποδοχή πλέον των δύο χιλιάδων εφτακοσίων μαθητών (2.700) στο Εκπαιδευτικό Τμήμα με δωρεάν είσοδο, ενώ υπήρχαν επιπλέον μαθητικές ομάδες που θα ήθελαν να συμμετέχουν
- Διεθνείς συμμετοχές και μεγάλη απήχηση της διοργάνωσης, που καθιστούν ήδη διεθνή το χαρακτήρα του Φεστιβάλ, παρόλο που και φέτος ανακοινώθηκε ως «Πανελλήνιο»
-Ανάδειξη παιδαγωγικού προβληματισμού μέσα από τη συγκρότηση Παιδαγωγικής Ομάδας και τις παράπλευρες πρωτοβουλίες φορέων και κοινού με σχετική ακαδημαϊκή κατάρτιση σε θέματα «κουκλοθέατρου και εκπαίδευσης».
Όλα τα παραπάνω δίνουν στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας ακόμη πιο δυναμικά το θεσμικό του χαρακτήρα. Ένας θεσμός αποτελεί για την Πολιτεία μια πρόσκληση αλλά και μια πρόκληση, καθώς στόχος όλων είναι το κοινό καλό. «Οι θεσμικοί φορείς πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ενός θεσμού καταξιωμένου στη συνείδηση του κοινού αλλά και των ειδικών. Φέτος αυτό δε συνέβη φέρνοντας σε δύσκολη οικονομική θέση τη διοργάνωση, αφού είναι υποχρεωμένη η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας να πληρώσει περισσότερα από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για να καλύψει το κόστος του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας». Αυτό ήταν ένα ακόμη συμπέρασμα της τελετής λήξης.
Κοινή διαπίστωση, επίσης, ήταν ότι «οι θεσμοί που είναι αρμόδιοι να στηρίζουν τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών θα πρέπει να στηρίξουν υπεύθυνα το μοντέλο δημιουργικού εθελοντισμού, που μπορεί και χαρίζει στην Καλαμάτα ένα Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, που θα μπορούσε να είναι και διεθνές».
Πρόκειται για έναν τρόπο δράσης δημιουργικό, με πολλά ακόμη οφέλη για όλη την πόλη, πέραν των χιλιάδων θέσεων εκπαιδευτικού θεάματος που προσφέρει για τους μαθητές, αλλά και όλη την οικογένεια. Οι εθελοντές είναι πολίτες που διαθέτουν προσωπικό χρόνο και δεξιότητες προσφέροντας ποιοτικά, δίνοντας υπόσταση στην έννοια του αυθόρμητου, δημιουργικού εθελοντισμού.

***  EΣΚΑΣΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ! Νέα ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΒΟΜΒΑ! Όλοι το ομολογούν! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είναι στις Βρυξέλλες….

Σε ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνεται πως θα εξελιχθεί η μάχη των Ευρωεκλογών. Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis που δημοσιεύει το neaselida.gr η ΝΔ προηγείται μόλις 1,2% του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.  Η έρευνα που διεξήχθη από την Τρίτη έως την Πέμπτη (21-23/5) δείχνει μείωση της ψαλίδας, αλλά και μεγάλη άνοδο του δικομματισμού. Δείχνει επίσης την επίδραση που είχε η προεκλογική καμπάνια του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικά τις τελευταίες μέρες. Το επίσης σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι τα δυο κόμματα διαθέτουν “σκληρή” βάση, ένα υψηλό ποσοστό δηλαδή ψηφοφόρων που τους ακολουθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Στην έρευνα της Vox υπάρχει ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Αρχίζει και αυξάνεται η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα ή μπορεί να πάνε καλύτερα το επόμενο διάστημα συνολικά για την οικονομία αλλά πλέον και σε προσωπικό επίπεδο.  
Η κοινή γνώμη συνεχίζει να πιστεύει ότι νικητής των βουλευτικών εκλογών θα είναι η ΝΔ με 54% ενώ νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 31,4%.


Η εκτίμηση της ψήφου για τις ευρωεκλογές

Εκτός από την μείωση της ψαλίδας η δημοσκόπηση δείχνει επίσης την ανάκαμψη του δικομματισμού. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν αθροιστικά πάνω από 65% του εκλογικού σώματος.
Η ΝΔ είναι στο 33,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 32%. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να είναι τρίτο κόμμα με 7%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5.5%, και το ΚΚΕ με 4,5%. Ακολουθεί η Ένωση Κεντρώων 1,5%, το ΠΟΤΑΜΙ 1,3% ενώ οι ΑΝΕΛ 0,6%.

Εκτίμηση ψήφου ευρωεκλογών για τα υπόλοιπα κόμματα

σ.σ Voicenews παραθέτουμε τα ποσοστά της ίδιας εταιρείας προ λίγων ημερών (12 Μαίου)
Στο παιχνίδι μπαίνουν το ΜεΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη αλλά και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου,αφού μπορεί να ξεπεράσουν το 3%.  Το ΜεΡΑ 25 καταγράφει μέση τιμή 2,4% αλλά μπορεί να πάει και πάνω και επίσης η Ελληνική Λύση έχει μέση τιμή 2,2% με τάση να ξεπεράσει το 3%. Το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει την αναγωγή (δηλαδή οι αναποφάσιστοι κατανέμονται) , που σημαίνει την ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ. Φαίνεται ότι η ΝΔ θα κινηθεί από 30,4% έως και το 36% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 29,2% έως το 34,8%.  Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι θα κινηθεί από το 5,5% έως το 8,5%, το ΚΙΝΑΛ από 4,2% έως 6,8%, το ΚΚΕ από 3,3% έως 5,7%, το Ποταμι από 0,7% έως 1,9%, η Ένωση Κεντρώων από 0,8% έως 2,2%και οι ΑΝΕΛ από 0,2% έως 1%.  Το ΜεΡΑ 25 κινείται μεταξύ 1,4% και 3,4% ενώ η Ελληνική Λύση του μεταξύ 1,3% και 3,1%.  Η Λαϊκή Ενότητα (Π. Λαφαζάνης) έχει μέση τιμή 0,8% αλλά κινείται μεταξύ 0,3% και 1,3%.  Η Πλεύση Ελευθερίας (Κωνσταντοπούλου) κινείται μεταξύ 0,6% και 1,8% (πάνω δηλαδή από την Λαϊκή Ενότητα).  Ο Θάνος Τζήμερος με την Δημιουργία Ξανά κινείται μεταξύ 0,5% και 1,5%, ψηλότερα από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη που κινείται από 0,4% εως 1,3%.  Έχει ενδιαφέρον ότι οι οπαδοί του (φυλακισμένου) Σώρρα με την Ελλήνων Συνέλευσις καταγράφουν ποσοστά από 0,5% εως 1,5%.  Χαμηλά το Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος του Νότη Μαριά στο 0,5% αλλά και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη επίσης στο 0,5%.           Η σκληρή βάση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ   Στην δημοσκόπηση φαίνεται ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας των δύο κομμάτων. Το 28,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 26,2% για την ΝΔ.  Στην ερώτηση πόσο πιθανόν είναι ψηφίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ το 28,2% δηλώνει ότι σίγουρα θα τον ψηφίσει, το 11,7% ότι ίσως να τον ψηφίσει, (σύνολο 39,9%) ενώ το 57,3% είναι απολύτως αρνητικό. 
Στην ίδια ερώτηση για την ΝΔ το 26,3% απαντά ότι σίγουρα θα την ψηφίσει, το 15,8% ότι μάλλον θα την ψηφίσει. (Σύνολο 42,1%). Κάτι που δείχνει ότι η ΝΔ έχει κάποια κινητικότητα στην σκληρή της βάση. Το 54,4% είναι απολύτως αρνητικό.

Η επιτυχία της προεκλογικής καμπάνιας

Στην δημοσκόπηση φαίνεται η απήχηση της καμπάνιας των δύο αρχηγών. Υπάρχει η ερώτηση: Λαμβάνοντας υπόψη, όσα έχετε ακούσει ή δει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πόσο λιγότερο ή πόσο περισσότερο θα τους υποστηρίζατε;  Οι απαντήσεις δείχνουν ότι μάλλον ο Αλ. Τσίπρας πέτυχε να δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τελικώς να αυξήσει τη συσπείρωση στο κόμμα του. Έτσι εξηγείται και το κλείσιμο της ψαλίδας. Σε ότι αφορά τον Τσίπρα το 19,6% δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε πολύ περισσότερο μετά τα όσα άκουσε ενώ το 17,2%, περισσότερο, με το 46,8% να είναι αρνητικό (λιγότερο/πολύ λιγότερο). 
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 17,5% θα τον ψήφιζε πολύ περισσότερο (μετά τα όσα άκουσε) και 15,2%περισσότερο. Αρνητικά στέκεται το 48,1%. 

Η ταυτότητα της έρευνας

***  BOMBA!ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ME TIΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ- Τι δείχνουν λίγο πριν τις εκλογές…

~  Δυο μέρες έμειναν πριν τις Ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές και ήδη οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν πάρει φωτιά….  Συγκεκριμένα οι δυο εταιρίες η ΜARC και η ΜRB δημοσίευσαν σήμερα τις  δημοκοπήσεις και σας δείχνουμε τα αποτελέσματα.   
Αναλυτικότερα η δημοσκόπηση της ΜARC δίνει προβάδισμα επτά μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 29,4%, έναντι 22,4%, που έχει το κυβερνών κόμμα.  Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη το διάστημα 20-23 Μαΐου, τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ακολουθεί η ΧΑ με 5,4% και το ΚΚΕ με 4,8%. Κανένα άλλο κόμμα δεν καταφέρνει να υπερβεί το όριο του 3%, ώστε να πετύχει την είσοδό του στην Ευρωβουλή. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι τα πρώτα πέντε κόμματα ακολουθούν η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25, με ποσοστό 2,1% έκαστο. 
8
 Ενώ η παλιά δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 18/05/2019 δίνει προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία που  συγκεντρώνει ποσοστό 30,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 23,1%Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, αλλά σε κοντινή απόσταση είναι η Χρυσή Αυγή με 6,1%.  Από κει και πέρα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,3%, η Ελληνική Λύση 2,5% και η Ένωση Κεντρώων 2%, με όσους απάντησαν «Δεν έχω αποφασίσει» να αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό 12,4%.  Από την άλλη η δημοσκόπηση της MRB δίνει προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων δίνει η δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Σύμφωνα με την MRB η ΝΔ λαμβάνει 29% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Και σ΄αυτή τη δημοσκόπηση το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6.8% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ με 6%.  Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 10%.Η Ελληνική Λύση με 1,9%.
gallop-Star-2
 Ενώ η παλιά δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε δίνει προβάδισμα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει το 6,6% των ερωτηθέντων, ποσοστό 6,3% απαντά πως θα ψήφιζε Χρυσή Αυγή και το 5,9% απαντά ότι στις εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών θα επιλέξει το ΚΚΕ.  Ακολουθούν το Ποτάμι με 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, η Ελληνική Λύση με 1,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,2% και η Ανταρσύα με 1%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 13,2% (4,4% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα από τα προαναφερθέντα, 4,5% επιλέγουν λευκό, άκυρο ή αποχή και το 8,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν «δεν αποφάσισα-δεν απαντώ». 
 ***  Οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στον Τσίπρα – Τρεις και ο κούκος στην ομιλία του στο Σύνταγμα…Με την προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει τις προεκλογικές περιοδείες του.  Η προγραμματισμένη ώρα έναρξης της ομιλίας του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 19:30, ωστόσο η πλατεία Συντάγματος δεν είχε πολύ κόσμο. Διάσπαρτοι φίλοι και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ με σημαίες είχαν μαζευτεί την πλατεία Συντάγματος, δείχνοντας μια απογοητευτική εικόνα για την τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα πριν τις Ευρωεκλογές και τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές της Κυριακής τις οποίες ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως δημοψήφισμα (αρχικά για την κυβέρνησή του και αργότερα για τα μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε).  Σημειώνεται ότι ούτε εχθές, Πέμπτη, στο Ηράκλειο Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ κόσμο με αποτέλεσμα τοπικά ΜΜΕ να μιλούν για «συγκέντρωση των λίγων» όπου ήταν παρόντες… «τρεις και ο κούκος».  Δείτε φωτογραφίες του iefimerida.gr λίγο μετά τις 20:00 στο Σύνταγμα:  






 iefimerida
***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο 
Λόγω εργασιών καθαρισμού και συντήρησης της πισίνας, εν όψει θερινής περιόδου, το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας, όπως ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή, θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Κυριακή 26 του μήνα.
Α.Π. 

***

~   *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΐΟΥ  2019 
1.- .- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 01 ΜΑΪΟΥ 2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~     ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .- 
2.- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Από το 2008 ... για τους νεότερους >μετά από  Δέκα  10 χρόνια ,  Πέμπτη 02 ΜΑΪΟΥ 2019  :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/k-2008.html  .-
3.-ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .  Πέμπτη  02- Μαΐου -2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : ‘ https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html   .-  
4.-ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας. Παρασκευή 03 -05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-
5.- .- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 04-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .-
 6.-
.- ARFARA NEWS  Τα Νέα μας από Αρφαρά Καλαμάτας . Κυριακή 05-05-2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης     https://snsarfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .- 
7.- ARFARA NEWS  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 06-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .-                                                               
 8.- .-ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Καλαμάτας . Δευτέρα 06-05-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας .  ~ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ....ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΣΕΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑ  ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 2019 . : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .- 
9.-ARFARA NEWS Τ α Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 07-05-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   [υποψήφιοι-υποψηφιότητες] : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news_7.html.-  
10.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Τετάρτη 08-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/05/arfara-news-08-05-2019-8-8.html ,-
11.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 09-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-     12.-ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 10-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .-                                                 13.-.- ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 11-05-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-                                                       14.-ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας . Κυριακή 12-05-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-                                                                                                            15.- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 13-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/arfara-news_13.html   .- 
16.- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από το Αρφαρά Καλαμάτας . Τρίτη  14-05-2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας: https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/05/arfara-news_14.html  .-                                                  17.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 15-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news_14.html .-                                                                                                           18.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη  16-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news_15.html .-                                               19.- .- ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή  17-05-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://snsarfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news_17.html  .-  
20.- .- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 18-05-2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης   https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news_18.html  
-21.- ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ  26-05-2019 στην Ελλάδα , Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε ! Σάββατο 18-05-2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης:https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/05/26-05-2019-18-05-2018-26-05-2019-1.html  .-                                                                                           22.-ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 19-05-2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-                                          23.- ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   26-05-2019 Κυριακή 19-05-2019  Μια εβδομάδα πρίν εκλογές . ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ  :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/05/19-05-2019.html  .-                24.- ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 20-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news_20.html  .                                                                                                           25.-.-  ARFARA  NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη  21 -05 -2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/05/arfara-news_20.html  .-                                                 26.-ARFARA NEWS  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Τετάρτη 22-05-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news_22.html .-
27.-  
ARFARA NEWS  Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 23 -05 -2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/arfara-news_22.html .- 
 28.-ARFARA NEWS  Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 23 -05 -2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/arfara-news_22.html  .-
28.-  ARFARA NEWS Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Παρασκευή 24-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/05/arfara-news_23.html  .- 
29.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 25-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news_24.html .-           30.-
 

  


 ~** ..ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ   ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,                                                            http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009   
2.  Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    , 3917   video. σταμος σκούλικας , 
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον   14.444   βίντεο   .
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   595 -    https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 
~** 
~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
 Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas    
7.-  https://www.facebook.com/profile.php?id=100030595474438   =Αρφαρά Μεσσηνίας Καλαμάτα 4.-    Αναρτήθηκε από  .- 
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου