ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Στο ν αγιάζι του τριημέρου 2,3 ΚΑΙ 4 Ιουνίου Σάββατο , Κυριακή και Δευτέρα 2012

Στο ν αγιάζι  του  τριημέρου 2,3 και  4  Ιουνίου  Σάββατο , Κυριακή  και  Δευτέρα 2012  :

Το  ποντικάκι  μας ενημερώνει :
ΟΛΟΙ  ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ  ΕΝΑ  ΟΜΟΡΦΟ  ΚΑΙ  ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ !
 ~ Το    ρητό του Ισοκράτη, και στο τέλος αναλογιστείτε αν σας θυμίζει κάτι.: 
Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται,
διότι κατεχράσθη το δικαίωμα
της ελευθερίας και της ισότητας,
διότι έμαθε τους πολίτες
να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,
την παρανομία ως ελευθερία,
την αναίδεια του λόγου ως ισότητα
και την αναρχία ως ευδαιμονία.
~ Κάποιος θα έλεγε ότι γράφτηκε τώρα σε κάποια εφημερίδα, δεν είναι όμως έτσι.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :
***  "Φέσι" 6.000.000 ευρώ του Δήμου Καλαμάτας  στην αγορά
* Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρέθηκε προχθές ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στη λήψη του δανείου ύψους 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και στην κάλυψη των οφειλών του δήμου προς τρίτους. * «Αυτό το πρόβλημα πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί πέρα από την αφερεγγυότητα λειτουργεί ως φρένο ανάπτυξης. Δεν μπορεί ο δήμος και το κράτος να είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες. Σύμφωνα με όσα μου είπαν υπάρχει μια πρόβλεψη για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά θα προχωρήσει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου», είπε ο κ. Νίκας.
* Να σημειώσουμε ότι με αρκετά εκατομμύρια ευρώ έχει «φεσώσει» την τοπική αγορά ο Δήμος Καλαμάτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, από τις δημοτικές υπηρεσίες, στα 6.070.000 ευρώ ανέρχονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2011 τα οφειλόμενα του Δήμου Καλαμάτας προς τους προμηθευτές του.
* Πάντως, ένα μέρος των χρημάτων ήρθε ως… προίκα στο νέο καλλικράτειο Δήμο Καλαμάτας από τους πρώην Δήμους Άριος, Αρφαρών και Θουρίας. Το ποσό υπολογίζεται πως φτάνει τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
* Όσον αφορά στις οφειλές για τις οποίες δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αυτές ανέρχονται σε 18.687.000 ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 10.000.000 ευρώ που διεκδικούν οι εργαζόμενοι για κάποια επιδόματα, οι οποίοι και έχουν δικαιωθεί δικαστικά σε πρώτο βαθμό, όπως επίσης περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις ιδιωτών για την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, δηλαδή για απαλλοτριώσεις, καθώς και η εξόφληση εργολάβων που είναι απλήρωτοι για εργασίες που έχουν εκτελέσει. Του Αντώνη Πετρόγιαννη , Πηγή  : εφημερίδα  "Θάρρος " Κλαμάτας  2012 .-

*** Ειδικευμένοι γιατροί
~ Κραυγή αγωνίας για το νοσοκομείο  * Σε επιστολή του προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών του ΕΣΥ της Μεσσηνίας, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και λύσης.
* «Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενη καταγγελία μας, τα κονδύλια χρηματοδότησης του ΕΣΥ έχουν γίνει στόχος της Κυβέρνησης και της Τρόικας – δανειστών. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα συνεχόμενα αιφνιδιαστικά μέτρα που όλα είναι προς μία κατεύθυνση; Την απαξίωση του ΕΣΥ και τη λειτουργία του.
* Συγκεκριμένα κόβονται και πάλι αναδρομικά τα κονδύλια εφημερίας με αποτέλεσμα αδυναμία πληρωμής δεδουλευμένων εφημερίων Ιανουαρίου και ελλείμματα στους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα μειώνονται δραματικά οι εφημερεύοντες στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του νοσοκομείου (παθολογικές, ορθοπεδικές) να νοσηλεύουν ασθενείς με τον ειδικευόμενο ιατρό στο σπίτι και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε πολλές περιπτώσεις οι νοσηλευόμενοι και ο προσερχόμενοι αντιμετωπίζονται από ειδικευόμενους ή ειδικευμένους μη κατάλληλης ειδικότητας.
* Έχουμε ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά οι οποίες εντάθηκαν μετά το κούρεμα των αποθεματικών του νοσοκομείου μας. Κάποια από τα υπάρχοντα υλικά είναι κακής ποιότητας.
* Ο Διοικητής τροποποιεί παρανόμως τα προγράμματα εφημερίας χωρίς να λαμβάνει υπόψιν ως οφείλει τις εισηγήσεις των τμημάτων και του Επιστημονικού Συμβουλίου. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ομαδική παραίτηση των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου.
* Τονίζουμε και πάλι ότι θεωρούμε το ΕΣΥ κατάκτηση του ελληνικού λαού που παρά τις αδυναμίες που είχε, έχει δώσει μεγάλη και χρήσιμο έργο.
* Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να το στηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

*** Τριφυλία
~ Έχουν εξαχθεί 1200 τόνοι καρπούζι μέχρι στιγμής!  * Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα των εξαγωγών για το καρπούζι Τριφυλίας, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί περίπου 1200 τόνοι, κυρίως τύπου “γκρίσμπι”! Το γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του καρπούζι Τριφυλίας εξάγεται κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, βαλκανικές αλλά και σκανδιναβικές χώρες, «κερδίζοντας» χρόνο με το χρόνο τις αγορές και ανοίγοντας προοπτικές για καινούργιες.
* Οι καρπουζοπαραγωγοί της Τριφυλίας είναι προοδευτικοί αγρότες, με μεράκι για τη γη και τα προϊόντα τους και εφαρμόζουν σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους για να επιτυγχάνουν το μέγιστο της ποιότητας και συνάμα της απόδοσης.
* Τη φετινή χρονιά σε σχέση με προηγούμενες, αντιμετώπισαν λιγότερα προβλήματα στην καλλιέργεια και παραγωγή και όλοι, αφού έχουν καταβάλλει τόσο μόχθο για το ποιοτικό τους προϊόν, αναμένουν καλές τιμές, οι οποίες μέχρι στιγμής φαίνεται να κρίνονται ικανοποιητικές, με δεδομένη βέβαια και τη γενικότερη οικονομική κρίση.
* Όσο περνούν οι μέρες, η παραγωγή και η συγκομιδή αυξάνουν και μαζί εντείνονται και οι εξαγωγές. Οι έλεγχοι των προϊόντων είναι καθημερινοί από κλιμάκια ποιοτικών ελεγκτών και οι εξαγωγές γίνονται κανονικά και απρόσκοπτα. Έμφαση δίδεται στην ωριμότητα και την ποιότητα καθώς επίσης στη σήμανση και την ταυτότητα των προϊόντων.
* Όπως είπε χθες στο «Θ» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος «μέχρι στιγμής έχει συγκομιστεί περίπου το 5% της παραγωγής και έχουν εξαχθεί περίπου 1200 τόνοι. Οι εξαγωγές έχουν γίνει κυρίως στην κεντρική Ευρώπη, σε χώρες όπως Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, σε βαλκανικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ιταλία, αλλά και στη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σερβία, σε Σκανδιναβικές χώρες, την Ελβετία, την Αγγλία».
* Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως, «μέχρι στιγμής εξάγεται κυρίως το υπερπρώιμο καρπούζι και αρχίζει μέρα με τη μέρα και το τύπου “γκάλαξι”» ενώ σχετικά με την ποιότητα του καρπουζιού Τριφυλίας επεσήμανε ότι, «η ποιότητα φέτος είναι εξαιρετική, με την έννοια ότι είχα πολύ καλές συνθήκες κατά την διάρκεια της διαδικασίας καρπόδεσης. Έχουμε οψίμιση μία εβδομάδα σε σχέση με πέρυσι και μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο όγκος της παραγωγής και των εξαγωγών».
* Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας αναφέρθηκε στην προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί αλλά και τη συνεργασία των εμπλεκομένων τονίζοντας πως, «αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ωριμότητα του προϊόντος και γι’ αυτό θα πρέπει οι ποιοτικοί ελεγκτές, οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς σε συνεργασία να διασφαλίσουν την ωριμότητα του προϊόντος. Καθημερινά κλιμάκια ποιοτικών ελεγκτών επισκέπτονται τα φορτία, τα ελέγχουν και κάνουν μετρήσεις για τα σάκχαρα και επιπλέον το χρώμα και την ωριμότητα.
* Εκτός από αυτά ελέγχουν και τη σήμανση και την ταυτότητα και βέβαια η ποιότητα». Καταλήγοντας σημείωσε πως, «το Σαββατοκύριακο θα ενταθεί η εξαγωγική διαδικασία και εκτιμάμε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα ώστε το γνωστό καρπούζι της περιοχής μας να τοποθετηθεί φέτος στις αγορές με τις καλύτερες προοπτικές αλλά και να κερδίσει και καινούργιες!». Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Aπό την ερχόμενη εβδομάδα
~ Ανοίγουν οι διαδικασίες για την κοινωφελή εργασία  * Μετά τη διευκρινιστική εγκύκλιο των υπουργών Εσωτερικών κ. Αντώνη Μανιτάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Παύλου Αποστολίδη και Εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη όπου δίνεται το πράσινο φως, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα απασχοληθούν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ο δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα «ανοίγουν» και πάλι οι διαδικασίες για την υποβολή δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
 * Όπως προβλέπεται στο άρθρο 36 του ν. 4024/2011, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό και συγκεκριμένα ανέργους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα συμπραττόντων φορέων, ανάμεσά τους και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.
* Από τις αρχές του 2012 έχουν σταλεί στο ΑΣΕΠ από τους δικαιούχους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 248 αιτήματα για την κάλυψη 45.152 θέσεων εργασίας κοινωφελούς χαρακτήρα, που αφορούν κυρίως ανάγκες των δήμων.
* Οι προσλήψεις αυτές, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του ν. 2190/1994 για την προεκλογική περίοδο, καθώς διενεργούνται από φορείς που δεν εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αφορούν την υλοποίηση προγράμματος που χρηματοδοτείται ή συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Το ΑΣΕΠ θα ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο των διαδικασιών επιλογής, τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης, καθώς και τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν. Α.Π.

*** Τρία χρόνια με αναστολή στον 24χρονο
που απειλούσε την 14χρονη
* Σε τρία χρόνια φυλάκιση για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας με ανήθικες προτάσεις μέσω διαδικτύου και σε δύο μήνες για απειλή, καταδικάσθηκε χθες αργά το βράδυ ο 24χρονος Καλαματιανός που συνελήφθη από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από καταγγελία της μητέρας ανήλικης 14χρονης από την Αθήνα. * Η υπόθεση εκδικάσθηκε χθες το απόγευμα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και το δικαστήριο του έδωσε 3ετή αναστολή με τον όρο να μην επιχειρήσει οποιοδήποτε είδος τηλεφωνικής ή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ανήλικη, καθώς και να μην πλησιάσει την 14χρονη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της σε απόσταση 500 μέτρων.
 ~* Μητέρα ανήλικης
* Με την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του 24χρονου κατέθεσε αίτημα αναβολής, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν στη δικογραφία τα προφίλ από το facebook και το υλικό του υπολογιστή που έχει κατασχεθεί και πως πρέπει να κληθεί να καταθέσει και αστυνομικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.
* Η μητέρα της ανήλικης 14χρονης κατέθεσε ότι στις 25 Μαΐου, επιστρέφοντας από τη δουλειά της, βρήκε την κόρη της ανήσυχη και της εξήγησε ότι κάποιος στο facebook την πίεζε να συνευρεθούν σεξουαλικά και την απειλούσε πως αν δεν το έκανε θα δημοσίευε στο διαδίκτυο παραποιημένες φωτογραφίες της και έτσι είχε αναγκασθεί να του δώσει τον αριθμό του κινητού της. Αρχικά, όπως είπε η γυναίκα απευθύνθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και εν συνεχεία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Με τις συμβουλές και τις οδηγίες της Δίωξης, η 14χρονη έκλεισε ραντεβού στην Αθήνα με τον 24χρονο, στην περιοχή μετέβησαν αστυνομικοί, όμως ο νεαρός δεν εμφανίσθηκε.
* Οι αστυνομικοί, μετά από αυτό συνέστησαν στην κοπέλα να ακυρώσει τους λογαριασμούς της στο facebook και πως πιθανότατα δεν θα την ξαναενοχλούσε. Όταν η 14χρονη, την ίδια ημέρα επιχείρησε να κλείσει τους λογαριασμούς, βρήκε μήνυμα από τον 24χρονο που της έγραφε «Με γράφεις; Θα δεις τι θα πάθεις;». Οι γονείς της απευθύνθηκαν εκ νέου στην Δίωξη και με την αυτόφωρη διαδικασία, κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα, μετέβη στην Καλαμάτα και τον συνέλαβε. Η μητέρα της ανήλικης κατέθεσε πως απ’ όλο το γεγονός αναστατώθηκε η οικογένεια και η κόρη της τρόμαξε πάρα πολύ, ενώ η ίδια θεωρεί τον κατηγορούμενο πολύ επικίνδυνο. Μάλιστα, η μητέρα κατέθεσε ότι στο προφίλ της κόρης της φαινόταν η ηλικία και η φωτογραφία της και αμέσως καταλάβαινε κάποιος ότι είναι ανήλικη.
 ~* Απολογία
* Ο 24χρονος, στην απολογία του, τόνισε ότι ξεκίνησε να μιλάει μέσω chat με την κοπέλα, σε συνεργαζόμενη σελίδα του facebook με παιχνίδια. Εκεί, όπως είπε, είχαν την πρώτη διαδικτυακή συνομιλία, η κοπέλα του είπε ότι έχει προφίλ στο facebook και έγιναν φίλοι. Εκεί δεν είχε το όνομά της, αλλά αντ’ αυτού ανέγραφε τη φράση «Δεν βρίσκω όνομα», δεν είχε την ηλικία της και η φωτογραφία που υπήρχε δεν φαινόταν πρόσωπο, αλλά μια κοπέλα με κοντό φόρεμα να έχει τα πόδια της επάνω σε έναν τοίχο. Ο 24χρονος της είπε ότι θέλει να δει κι άλλες φωτογραφίες και του συνέστησε ένα δεύτερο προφίλ που είχε στο facebook, επίσης, χωρίς το κανονικό της όνομα και ηλικία. Και ο ίδιος όπως απκάλυψε είχε δημιουργήσει ψεύτικο προφίλ (με το οποίο συνομιλούσε με την κοπέλα) με το όνομα «Στέλιος Παπαντωνίου», για να παίζει στα παιχνίδια. Ποτέ όπως είπε δεν πήγε το μυαλό του ότι είναι ανήλικη και ούτε είχε πρόθεση να συναντηθούν. Απλώς περνούσε την ώρα του, μιλώντας μαζί της και λέγοντας «πλάκα έκανα, όπως νόμιζα ότι έκανε κι αυτή».
* Για το λόγο που τον κατήγγειλε, είπε πως πιστεύει ότι η μητέρα της την άκουσε να μιλάνε πολύ προκλητικά στο τηλέφωνο, για να δικαιολογηθεί στους γονείς της είπε ότι την εκβίαζε. Πάντως, παραδέχθηκε ότι τέτοιο «παιχνίδι», όπως το περιέγραψε έκανε και με άλλες κοπέλες.
* Ο Εισαγγελέας κ. Πετειναρέλης, στην αγόρευσή του ζήτησε τη ενοχή του και ομόφωνα το Δικαστήριο του επέβαλλε την ποινή των 3 ετών και 2 μηνών, με αναστολή. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας
15 χρόνια κάθειρξη σε 55χρονο από την Κυπαρισσία που χτύπησε τον εξάδελφό του
* Σε 15 χρόνια κάθειρξης καταδικάσθηκε χθες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ένας 55χρονος από το Μεμί Κυπαρισσίας για την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός πρώτου του εξάδελφου, πέρυσι τον Οκτώβριο.
* Σύμφωνα με την κατηγορία, ο 55χρονος χτύπησε επανειλημμένες φορές με μία σιδερένια λάμα τον εξάδελφό του στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να κινδυνέψει η ζωή του. Το θύμα, 65 ετών, μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας, δεν παρουσιάσθηκε χθες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο, στις καταθέσεις που είχε δώσει μετά το περιστατικό, είχε αναφέρει ότι κίνητρο του συγγενή του, ήταν η ληστεία και πως του είχε αφαιρέσει το ποσό των 3.500 δολαρίων Αυστραλίας. Κάτι τέτοιο, όμως δεν προέκυψε κατά τη χθεσινή διαδικασία.
 ~* Απόπειρα
* Η κατηγορία που αντιμετώπισε και τελικά καταδικάσθηκε ο 55χρονος ήταν αυτή τη απόπειρας ανθρωποκτονίας και της οπλοχρησίας. Ο εισαγγελέας έδρας Δημήτρης Σταύρου, ζήτησε να του αποδοθεί και η κατηγορία της ληστείας, όμως το Δικαστήριο έκρινε πως δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία γι’ αυτό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 23 Οκτωβρίου 2011, ο κατηγορούμενος μαζί με το θύμα βρίσκονταν στο σπίτι του, την ώρα που ο 55χρονος πήγε να φύγει, έβγαλε από τα ρούχα του μια σιδερένια λάμα και άρχισε να χτυπάει τον ξάδελφό του στο κεφάλι, προκαλώντας του σοβαρότατα τραύματα. Οι αστυνομικοί βρήκαν σε απόσταση 300 μέτρων από το σπίτι του κατηγορούμενου, πεταμένα σε σακούλα, μέσα σε βάτα, τα ματωμένα του ρούχα και τη σιδερένια λάμα που χρησιμοποίησε.
* Γειτόνισσα, καταθέτοντας επιβεβαίωσε πως τα ρούχα που της έδειξαν οι αστυνομικοί ήταν αυτά που φορούσε ο κατηγορούμενος εκείνο το πρωινό, ενώ για το χαρακτήρα του είπε ότι δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Αντίθετα, για το θύμα είπε ότι ήταν θρασύτατο και προκαλούσε.
* Αστυνομικοί που συμμετείχαν τότε στην έρευνα της υπόθεσης, είπαν ότι αρχικά ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τα πάντα, αλλά στη συνέχεια ομολόγησε την πράξη του.
 ~* Απολογία
* Στην κατάθεσή του το θύμα, η οποία χθες αναγνώσθηκε, μιας και δεν παρέστη, είπε ότι είχε έρθει στην Ελλάδα διακοπές και έκανε παρέα με τον κατηγορούμενο. Εκείνη την ημέρα, ήταν από το μεσημέρι στο σπίτι και περίπου στις 7.30 το απόγευμα αποφάσισαν να βγουν έξω. Όταν έφτασαν στην κεντρική πόρτα του σπιτιού του, το θύμα ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος έσβησε το φως, έβγαλε από το σακάκι του τη λάμα και άρχισε να τον χτυπάει. Προσπάθησε να προστατευτεί, παλεύοντας βγήκαν στην αυλή και εκεί τον έριξε κάτω και άρχισε να του καταφέρνει πολλά χτυπήματα στο κεφάλι. Μετά, όπως είπε, του πήρε από το πουκάμισό το πορτοφόλι , στο οποίο είχε 3.500 δολάρια Αυστραλίας και 250 ευρώ. Επίσης, ανέφερε ότι μία εβδομάδα νωρίτερα, ο κατηγορούμενος ξάδελφός του είχε προσπαθήσει να του πάρει χρήματα.
* Στην απολογία του ο κατηγορούμενος, ο οποίος ήταν και χρήστης ναρκωτικών, είπε ότι με τον ξαδελφό του είχε καλές σχέσεις και εκείνη την ημέρα λογομάχησαν και το θύμα άρχισε να του βρίζει τη μάνα του και τον πατέρα του. Αυτό, όπως είπε, τον έκανε να χάσει τον έλεγχο και ήρθαν στα χέρια. Τότε φοβήθηκε για τη ζωή του και ψάχνοντας δίπλα, βρήκε τη λάμα και άρχισε να τον χτυπάει. Όταν είδε τα αίματα, όπως ισχυρίσθηκε, πανικοβλήθηκε και έφυγε.
* Ο εισαγγελέας, στη αγόρευσή του είπε ότι κίνητρο του κατηγορούμενου ήταν η ληστεία και έκανε λόγο για προσχεδιασμένη δολοφονία. Μάλιστα, τόνισε πως έκανε επίτηδες παρέα μαζί του, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Ζήτησε δε την ενοχή του, χωρίς ελαφρυντικά. Το Δικαστήριο ομόφωνα τον κήρυξε ένοχο χωρίς ελαφρυντικά και του επέβαλλε ποινή 15 χρόνια κάθειρξης για τη απόπειρα ανθρωποκτονίας και 6 μήνες για την οπλοχρησία. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Αθλητικά :
Ο 5ος  τελικός  για την στέψη του  πρωταθλητή  Ελλάδα  στην Α1  του Μπάσκετ :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΠΕΙΡΑΙΩΣ  - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 82-76    , (48-36) .- ^
Tα  δεκάλεπτα  : 24-20 , 48-36 , 70-56 , 82-76 .- ^
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λο 10 (1), Άντιτς 3 (1), Σπανούλης 24 (3), Ντόρσι 4, Κέσελ 5, Παπαδόπουλος 1, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 14 (7 ριμπάουντ), Παπανικολάου 8 (7 ριμπάουντ), Μάντζαρης 4, Σλούκας 3 (1).
 Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου 11 (3), Μπατίστ 7, Λόγκαν, Σάτο 3, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 13, Βουγιούκας 4, Καλάθης 17 (1), Σμιθ, Καϊμακόγλου 10 (1), Γιασικεβίτσιους 4.
* Έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια ο Ολυμπιακός πήρε τα σκήπτρα του πρωταθλητή από τον Παναθηναϊκό, «βάφοντας» και πάλι με κόκκινο χρώμα τον «θρόνο» του ελληνικού μπάσκετ , κερδίζοντας το 10ο τίτλο  του πρωταθλητή Ελλάδας.-

* *** Πάρκο μοτοσυκλέτας
~ Ακόμη ένα βήμα κοντά στη δημιουργία του  * Την πρώτη τους συνάντηση στο χώρο του παλιού σκουπιδότοπου των Γιαννιτσανίκων, που θα διαμορφωθεί προκειμένου να φιλοξενεί δραστηριότητες μηχανοκίνητου αθλητισμού, είχαν χθες με το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, οι εκπρόσωποι των πέντε Λεσχών Μοτοσυκλέτας, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Καλαμάτας (ΛΕ.ΜΟ.ΜΕ, ΛΕ.ΜΟ.ΚΑ., V Strom παράρτημα Μεσσηνίας, BMW Riders Πελοποννήσου και Μοτοανεξάρτητοι Καβαλάρηδες Μεσσηνίας).
* Εκεί, που κάποτε γινόταν εναπόθεση των απορριμμάτων της Καλαμάτας, θα λειτουργεί μελλοντικά το «Αθλητικό Πάρκο Μοτοσυκλέτας», χώρος που αναμένεται να μετατραπεί σε πόλο έλξης των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και διαφήμισης της Καλαμάτας.
 * Και η χθεσινή συνάντηση εκεί, λίγο πριν ο χώρος παραδοθεί προς χρήση, ήταν ένα ακόμη βήμα στην υλοποίηση ενός ονείρου, που κρατά περί τα 30 χρόνια.
~* Πολλές δυνατότητες
* Πρόκειται για μια έκταση 54 στρεμμάτων, που είναι διαμορφωμένη με χώματα και με τέτοιο τρόπο που στη μία της πλευρά, μπορεί να φιλοξενήσει κερκίδες θεατών.
* Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Νίκας, προβλέπεται η τοποθέτηση ενός λυόμενου οικίσκου, υπάρχει ηλεκτροδότηση, ενώ απομένει και η τοποθέτηση δικτύου ύδρευσης.
* Όπως ανέφερε, «ο συγκεκριμένος χώρος έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να γίνει η καλύτερη πίστα της Πελοποννήσου», ενώ προειδοποίησε τους μελλοντικούς χρήστες πως τους περιμένει σκληρή δουλειά, υποσχόμενος πως ο Δήμος θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια με τα μηχανήματά του.
* Προκειμένου να παραδοθεί ο χώρος κατά χρήση, κάτι που θα γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει οι Λέσχες Μοτοσυκλέτας να συστήσουν ένα κοινό φορέα, που θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείρισή του.
* Η ίδια παρέμβαση που έγινε στα Γιαννιτσάνικα, θα ακολουθηθεί και στη «Μαραθόλακκα», σύμφωνα με τα λεγόμενα του δήμαρχου Καλαμάτας, ο οποίος αναχωρώντας, παρότρυνε τους υπεύθυνους «φτιάξτε το έτσι, ώστε να το χαιρόμαστε όλοι».
 ~* Τι προβλέπεται
* Η μελέτη για τη διαμόρφωση της πίστας θα εκπονηθεί από το μελετητικό γραφείο του Παν. Σάμιτα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Στόχος είναι η ύπαρξη πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού ικανών προδιαγραφών ώστε κάποια στιγμή να μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με χώρους στάθμευσης, ιατρείο, γραμματεία, τουαλέτες, ΜΜΕ κ.α. – αλλά και πίστα μήκους άνω των 1750 μέτρων και πλάτους 8 μέτρων με σημείο εκκίνησης τουλάχιστον 40 θέσεων αγωνιζόμενων..
* Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, προκειμένου να προκύψει κάτι στο χώρο, ο οποίος, εκτός από το μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα μπορεί να φιλοξενεί και άλλες δραστηριότητες που θα προσδιοριστούν μελλοντικά, ώστε να αποτελέσει ταυτόχρονα και χώρο αναψυχής.
* Υπάρχει ως σκέψη να λειτουργήσει και μια μικρή πίστα για τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα, αλλά και χώρος για αερομοντελισμό ή ακόμη και με μια κατάλληλη διαμόρφωση, ένα τμήμα της πίστας να χρησιμοποιείται και από τους μικρούς φίλους της μοτοσυκλέτας, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους με ασφάλεια.
* Υπάρχει δε ως σκέψη, τα εγκαίνια του «Αθλητικού Πάρκου Μοτοσυκλέτας», να συνοδευτούν από τη διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας, αλλά και ο χώρος να χρησιμοποιείται γενικότερα από όλους τους μοτοσυκλετιστές και τις παρέες τους. Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***   Ώρα για Παπαφλέσσεια…
 * Οι φανατικοί φίλοι του στίβου και του αθλητισμού θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τα Παπαφλέσσεια. Έφτασαν ίσως πιο κοντά από ποτέ στη ματαίωση, αλλά οι 3ωροι αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα στο Στάδιο της Παραλίας είναι έτοιμοι να αποζημιώσουν όσους κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική διοργάνωση εν μέσω πολιτικοοικονομικού κυκεώνα και όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο αθλητισμός έχει καίρια σημασία στη ζωή μικρών και μεγάλων.
 * Να είμαστε λοιπόν και φέτος όλοι εκεί, για να χειροκροτήσουμε από κοντά τους περίπου 100 αθλητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες του κόσμου. Κόντρα στη μιζέρια και την κρίση να χαρούμε ολόψυχα τη σημερινή αθλητική γιορτή…
 * Από τους αθλητές που θα δούμε σήμερα ξεχωρίζουν από ελληνικής πλευράς στον ακοντισμό οι Σπύρος Λεμπέσης, Γιώργος Ήλτσιος, Κώστας Βερτούδος, στο μήκος οι Γιώργος Τσάκωνας, Δημήτρης Διαμαντάρας, στο ύψος η Τόνια Στεργίου και η Τατιάνα Γκούσιν στο τριπλούν οι Δημήτρης Τσιάμης, Δημήτρης Μπαλταδούρος στα 400 μ. οι Δημήτρης Γράβαλος, Πέτρος Κυριακίδης και στις γυναίκες η Αγνή Δερβένη και η Ηρώ Πίντη. Επίσης, ο Κώστας Νακόπουλος και ο Ανδρέας Δημητράκης στα 800 μ., η Αθανασία Πέρρα στο τριπλούν και στον ακοντισμό γυναικών η αειθαλής Σάβα Λίκα και η Αγγελική Τσιολακούδη.
 ~* Το πρόγραμμα των αγώνων
 17.00 Μήκος (Α)
 18.00 100 μ. (Α) τελικές σειρές, Ακοντισμός (Α), Υψος (Γ)
 18.15 Τριπλούν (Γ), 100 μ. (Κοριτσιών)
 18.30 400 μ. (Γ)
 18.45 400 μ. (Α)
 19.00 8Χ50 μ. Ακαδημιών ΜΓΣ
 19.15 Τριπλούν (Α), Ακοντισμός (Γ)
 19.20 800 μ. (Γ)
 19.35 800 μ. (Α)
 19.45 600 μ. (Αγοριών)
 19.55 600 μ. (Αγοριών)
 ~* Συνέντευξη Τύπου με Παπαδόπουλο
 * Παρουσία του προέδρου του Μεσσηνιακού Σταύρου Παπαδόπουλου οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ιστορικού συλλόγου. Για τη σημασία των Παπαφλεσσείων, τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν, τους συντελεστές, αλλά και την αναγκαία παρουσία των φιλάθλων εκτός από τον κ. Παπαδόπουλο, μίλησαν ο αντιπρόεδρος του ΜΓΣ, Γιώργος Νταβουτιάν, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς και η Μαρία Οικονομομάκου, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας.
 ~ Γιώργος Νταβουτιάν (αντιπρόεδρος Μεσσηνιακού):
 * Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, έχει ανάγκη από τέτοιες εκδηλώσεις. Ειδικά ο αθλητισμός αυτή τη στιγμή πρέπει να μπει μπροστάρης και να δείξουμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά σαν λαός. Πάρα πολλοί άνθρωποι, πάρα πολλοί φορείς συνέβαλλαν στο να μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτούς τους αγώνες. Ήδη είχαμε αποφασίσει να τους αναβάλλουμε γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα των οικονομικών πόρων, αλλά χάρις στην παρουσία και οικονομική συνδρομή του κ. Παπαδόπουλου, του σημερινού προέδρου του Μεσσηνιακού, αποφασίσαμε, να κάνουμε ότι μπορούμε για να τους πραγματοποιήσουμε.
 ~ Σταύρος Παπαδόπουλος (Πρόεδρος Μεσσηνιακού):
 * Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Μεσσηνιακού που έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες. Είναι άνθρωποι που εργάζονται αφιλοκερδώς μόνο και μόνο για την αγάπη τους στον αθλητισμό. Και σε αυτούς αξίζει το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ. Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος είναι ο αρχαιότερος σύλλογος της Ελλάδος και έχει προσφέρει πολλά στον αθλητισμό και θα προσφέρει κι άλλα ακόμη. Ευχαριστώ τους Φορείς της Πολιτείας για τη συνδρομή τους και όλοι μαζί τα επόμενα Παπαφλέσσεια θα τα κάνουμε καλύτερα.
 * Το κράτος σπαταλάει χρήματα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο αθλητισμός και η άμιλλα που έχουν λείψει στις σημερινές εποχές είναι όμως μια βάση της ζωής του ανθρώπου. Πιστεύω ότι ο Μεσσηνιακός να είναι ένα παράδειγμα για να τον μιμηθούν όλοι.
 * Ευχαριστώ τους απλούς φιλάθλους, τους υποστηρικτές, τους κρατικούς Φορείς και το διοικητικό συμβούλιο. Όλοι μαζί ενωμένοι θα κοιτάξουμε να προχωρήσουμε τον Μεσσηνιακό λίγο παραπάνω.
 ~ Παναγιώτης Αλευράς (αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου):
 * Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνουν τη 18η διεθνή συνάντηση στίβου, τα Παπαφλέσσεια, στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, στις 6 το απόγευμα. Είναι γνωστό ότι τα Παπαφλέσσεια έχουν μια μακρόχρονη ιστορία στην πόλη της Καλαμάτας από τη δεκαετία του ’50-’60 ως τοπικοί μεσσηνιακοί αθλητικοί αγώνες και από το 1996 έχουν πάρει διεθνείς διαστάσεις, συμμετέχουν εξαιρετικοί αθλητές από το εξωτερικό και τη χώρα μας και σημειώνονται σημαντικές επιδόσεις. Έχουν γίνει θεσμός και η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύει ακράδαντα ότι ο αθλητισμός προσφέρει και στην κοινωνία και στην ανάπτυξη. Για να ‘χουμε όμως αθλητισμό και διεθνείς συναντήσεις πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Γι’ αυτό το λόγο η Περιφέρεια Πελοποννήσου προετοιμάζεται και είναι στην πολιτική της βούληση το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας να το εντάξει στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να γίνει ριζική ανακαίνιση και να γίνει ένας αθλητικός χώρος ευρωπαϊκών διαστάσεων έτσι ώστε και ο αθλητισμός να προάγεται και να βοηθήσουμε τον τουριστικό αθλητισμό έτσι ώστε να τονώσουμε και την τοπική οικονομία.
 * Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Μεσσηνιακό ΓΣ που με τη μακρόχρονη ιστορία του και την παράδοσή του έχει βοηθήσει αρκετά τον αθλητισμό. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια και εύχομαι να έχουμε επιτυχία και στους φετινούς αγώνες. Καλούμε το Σάββατο στις 6 το απόγευμα όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας να παραβρίσκονται στο Στάδιο της Καλαμάτας και να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί και τους Έλληνες και τους ξένους αθλητές για τις προσπάθειες και τις επιδόσεις τους.
 ~ Μαρία Οικονομάκου (πρόεδρος Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού Δήμου Καλαμάτας):
 * Ο Δήμος διαχρονικά στηρίζει τη διοργάνωση αυτού του διεθνούς μίτινγκ στίβου και μάλιστα το τελευταίο διάστημα προέβη σε κάποιες μικροεπεμβάσεις ούτως ώστε ο χώρος να είναι πιο εμφανίσιμος και οι εγκαταστάσεις πιο λειτουργικές. Τα Παπαφλέσσεια προάγουν εκτός από τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την οικονομία της πόλης μας.
 * Να ευχαριστήσω από την πλευρά μου τον Μεσσηνιακό και τον κ. Δημήτρη Πουλόπουλο που είναι χρόνια τώρα η ψυχή των Παπαφλεσσείων, καθώς και τον κ. Παπαδόπουλο –έναν άνθρωπο που τιμά την πόλη του, όπου κι αν βρίσκεται και εύχομαι ο Θεός να του δίνει υγεία.
 * Εύχομαι τέλος να έχουμε πολύ καλό θέαμα και επιτυχίες στους αθλητές μας και να περάσουμε ένα όμορφο σαββατιάτικο απόγευμα.
 ~ Γιάννης Καλυβιώτης (Τεχνικός διευθυντής Παπαφλεσσείων):
* Στα φετινά Παπαφλέσσεια θα διεξαχθούν 11 αγωνίσματα, έξι ανδρών και πέντε γυναικών, ενώ οι συμμετοχές είναι περίπου 87. Ο αριθμός των αθλητών που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού θα είναι μικρότερος από άλλα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά αναμένουμε να δούμε κάποιες επιδόσεις που θα προκαλέσουν αίσθηση. Η οργανωτική επιτροπή και το προσωπικό βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που είναι αποτέλεσμα των πολλαπλών διοργανώσεων που έχουν προηγηθεί είναι εγγυητικός παράγοντας ότι τα Παπαφλέσσεια θα διεξαχθούν και πάλι σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει εδώ να τονίσουμε την συμβολή των ανθρώπων της Ομοσπονδίας, των Τοπικών Ενώσεων του ΣΕΓΑΣ, τους διεθνείς κριτές που κάθε χρονιά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και φυσικά σύσσωμη την ομάδα του Μεσσηνιακού και ειδικά του τμήματος στίβου –προπονητική ομάδα και αθλητές αγωνιστικών ομάδων και ακαδημιών θα προσφέρουν κι αυτοί τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.
 * Πέρα από τα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών αξιοσημείωτη θα είναι για άλλη μια φορά η παρουσία παιδιών που προέρχονται από τις ακαδημίες και τις αγωνιστικές ομάδες του Μεσσηνιακού. Το νέο αίμα της πόλης θ’ αγωνιστεί παράλληλα με τους μεγάλους αθλητές. Περίπου 80 παιδιά θα συμμετέχουν στη διοργάνωση και άλλα 50 θα βοηθήσουν από διάφορα πόστα για την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης.
 * Τέλος, να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους διαχρονικούς συνδιοργανωτές: τον ΣΕΓΑΣ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας, καθώς και τον πρόεδρο του Μεσσηνιακού, κ. Σταύρο Παπαδόπουλο.  Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Στ. Παπαδόπουλος: Συμπαίκτης στην Καλαμάτα ναι… μόνος
~ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ
 ~ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ
 * Η ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου των Παπαφλεσσείων, έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, που ασχολούνται ειδικότερα με το χώρο του ποδοσφαίρου και πιο έντονα με τη Μαύρη Θύελλα, να θέσουν τις ερωτήσεις τους στον πρόεδρο του Μεσσηνιακού και άνθρωπο που οδήγησε την ομάδα της Καλαμάτας στις πιο λαμπρές σελίδες, στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως αναμενόταν «σημείο αιχμής» αποτέλεσε το ενδεχόμενο επιστροφής του Σταύρου Παπαδόπουλου στην ομάδα της Καλαμάτας, οικονομικά ή διοικητικά, το οποίο είχε έντονα κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα στα ποδοσφαιρικά στέκια της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα μετά το ανοιχτό κάλεσμα του Γιώργου Ράλλη.
* Ο κ. Παπαδόπουλος δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων, και απάντησε σε όλες, δίνοντας μάλιστα ειδήσεις που θα συζητηθούν. Ξεκαθάρισε ότι είναι θετικός στο να συνεισφέρει οικονομικά στη Μαύρη Θύελλα, χωρίς όμως να επιθυμεί περαιτέρω εμπλοκή στα διοικητικά της, θέτοντας ως μονόδρομο τη συμμετοχή κι άλλων ισχυρών οικονομικών παραγόντων του Νομού για να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο Μεσσηνιακό, γνωστοποιώντας και πάλι τους στόχους πρωταθλητισμού του ποδοσφαιρικού τμήματος και ανακοινώνοντας το τεχνικό δίδυμο της ομάδας, που θα αποτελείται από τους Δημήτρη Τσάκωνα και Γιώργο Κατσούλη. Αναλυτικότερα μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του «παιχνιδιού» ανάμεσα στον κ. Παπαδόπουλο και τους εκπροσώπους Τύπου των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης που βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο γήπεδο του Μεσσηνιακού.
* Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες γύρω από την επιστροφή σας στην Καλαμάτα. Έχουν βάση;
 * «Όπως ξέρετε είμαι πρόεδρος στον Μ.Γ.Σ. και κανονικά δε θα έπρεπε να μιλάμε γι’ αυτό. Ο Μεσσηνιακός με τίμησε, μ’ έκανε επίτιμο πρόεδρό του και εγώ δεν μπορώ να γυρίσω την πλάτη στους ανθρώπους που με τίμησαν και στο Σύλλογο. Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι με πονά που βλέπω την Καλαμάτα να βρίσκεται σ’ αυτή τη δύσκολη, οικονομικά κυρίως, κατάσταση. Όμως δεν μπορείτε να περιμένετε από έναν άνθρωπο να κάνει τα πάντα. Μέσα στην Καλαμάτα υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι οικονομικοί παράγοντες, που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Και εγώ να είμαι ένας από αυτούς… Βάλτε το όνομά μου πρώτο στη λίστα, αρκεί να ενταχθούν κι άλλοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Η Καλαμάτα ήταν και παραμένει στην καρδιά μου, παρά τα όσα έγιναν πριν από χρόνια. Κάποτε διάβασα στην «Ελευθερία» τον τίτλο «Παπαδόπουλε απατεώνα» και διερωτήθηκα πότε έκανα κάποια απατεωνιά. Υπήρξαν κάποια πράγματα που με πείραξαν, όμως η ομάδα είναι πάντα στην καρδιά μου».
 * Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δημήτρης Τσάκωνας, λέγοντας στον κ. Παπαδόπουλο ότι ο τίτλος δεν ήταν της εφημερίδας αλλά ήταν ένα πανό που είχαν αναρτήσει κάποιοι λίγοι φίλοι της ομάδας και δεν αντιπροσώπευε την εφημερίδα, αλλά και τη μεγάλη μερίδα των φιλάθλων.
* Πριν από λίγες ημέρες, μετά το τέλος του αγώνα με τον Ρούβα, ο κ. Ράλλης απηύθυνε ουσιαστικά ανοικτό κάλεσμα προς τον Σταύρο Παπαδόπουλο. Τι έχετε να πείτε και πως απαντάτε στον πρόεδρο της Καλαμάτας;
 * «Συσπειρωθείτε και προσπαθήστε για να κάνετε την ομάδα ισχυρή. Σήμερα δυστυχώς δεν έχω τις δυνάμεις που είχα πριν από κάποια χρόνια, δυνάμεις βιολογικές αλλά και οικονομικές. Όχι ότι έγινα φτωχός, αλλά τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά και οι αγορές πολύ πεσμένες. Πεσμένες οι αγορές σε Ιαπωνία, Αμερική, μονάχα η Κίνα μας δίνει λύσεις. Η οικονομική μου δύναμη δεν είναι ή ίδια που ήταν κάποτε. Ωστόσο πρέπει να πω ότι η Καλαμάτα είναι μεγάλη ομάδα, είναι πραγματικά μεγάλο μαγαζί στον ποδοσφαιρικό χώρο και εγώ είμαι βαθιά δεμένος μαζί της. Δεν είμαι ικανός να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις, όμως θα βοηθήσω ανάλογα με τις δυνατότητές μου».
 * Νέα παρέμβαση του Δημήτρη Τσάκωνα, που κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, ανέφερε το πόσο κοντά βρίσκεται στην ομάδα της Καλαμάτας ο κ. Παπαδόπουλος από τις αρχές της δεκαετίες του 70 και έπειτα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Καλαμάτα είναι παιδί του Σταύρου Παπαδόπουλου, την έχει βοηθήσει σε μέγιστο βαθμό όσο κανείς άλλος».
* Θα θέλαμε μια πιο ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την παρουσία σας στα δρώμενα της Μαύρης Θύελλας.
 * «Δε θα έλεγα όχι εάν μου ζητούσαν τη βοήθεια. Συμπαίκτης ναι, όχι όμως κυβερνήτης. Θεωρείστε ότι θα αναλάβω ακόμη και τη θέση που αντιστοιχεί σ’ ένα δεκάρι εντός αγωνιστικού χώρου. Θα συνεισφέρω εάν μου ζητηθεί και όσο μπορώ χωρίς όμως ν’ ανακατεύομαι καθόλου στα της ομάδας».
 * Μέχρι τώρα μιλήσαμε μονάχα για την Καλαμάτα. Είστε όμως πρόεδρος του Μεσσηνιακού. Αυτό ισχύει για όλα τα τμήματα;
 * «Δεν ήρθα για ν’ αλλάξω μια νοικοκυρεμένη ομάδα όπως είναι ο Μεσσηνιακός, που έχει ανθρώπους δουλευταράδες και γνώστες. Είπα και την προηγούμενη φορά ότι αναλαμβάνω το Σύλλογο, στηρίζοντας σίγουρα το ποδοσφαιρικό τμήμα και αναλαμβάνοντας μέρος των εξόδων που αντιστοιχούν και στα υπόλοιπα τμήματα του Συλλόγου. Aυτό ισχύει και τώρα».
 ~ Ο σχεδιασμός για το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει ξεκινήσει και αν ναι που βρίσκεται;
 * «Σας ανακοινώνω ότι είναι εν εξελίξει και προπονητής της ομάδας του Μεσσηνιακού θα είναι ο Δημήτρης Τσάκωνας. Θεωρώ ότι είναι ίσως ο καλύτερος προπονητής που υπάρχει εδώ και το έχει άλλωστε αποδείξει. Κοντά του θα είναι ο Γιώργος Κατσούλης στον τομέα της εκγύμνασης, που επίσης μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικός στη δουλειά του».
 ~ Οι στόχοι να υποθέσουμε ότι θα είναι πρωταγωνιστικοί;
 * «Ναι αυτό μπορείτε να το πείτε, αλλά να ξέρετε ότι θα στηριχθούμε αποκλειστικά σε Μεσσήνιους και Καλαματιανούς ποδοσφαιριστές. Μπορεί να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύνολο, που θα αποτελείται από ντόπιους ποδοσφαιριστές και αρκετά νέα παιδιά».
 ~ Ο Τζίμης Αναστασόπουλος δούλεψε πέρυσι και μάλιστα με επιτυχία. Θα παραμείνει στο σύλλογο και από τι πόστο;
 * Την απάντηση την έδωσε ο Δημήτρης Τσάκωνας, που ανέφερε ότι ο κ. Αναστασόπουλος θα αναλάβει τα τμήματα υποδομής και κοντά του θα βρίσκεται ο Δημήτρης Ξυγκώρος.
 ~ Κε Παπαδόπουλε με το γήπεδο τι γίνεται, που βρίσκεται και πως θα λειτουργεί τη νέα χρονιά;
 * «Είδατε ότι έχουν προχωρήσει οι εργασίες και σύντομα θα είναι έτοιμο. Τη νέα χρονιά θα δουλεύουν τα τμήματα κυρίως στο βοηθητικό, κάνοντας και μια προπόνηση στον κεντρικό αγωνιστικό χώρο».
 * Είχατε κάποτε μιλήσει για σκέπαστρο. Εξακολουθεί να υφίσταται;
 * «Πράγματι, και είναι μεγάλη μου επιθυμία να γίνει το σκέπαστρο. Εδώ ξεκίνησα την πορεία μου στον αθλητισμό και το γήπεδο αυτό έχει ξεχωριστή θέση για μένα. Υπάρχει μελέτη, προχωρά και ευελπιστώ σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες». Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** ΚΑΛΑΜΑΤΑ
~ Επιτυχημένη η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε ο Νικητόπουλος
 * ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΤΑΠ
 ~ Επιτυχημένη ήταν η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πριν από λίγα 24ωρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά στον αστράγαλο, ο 23χρονος αμυντικός της Καλαμάτας, Αργύρης Νικητόπουλος. Η ικανοποίηση ήταν διάχυτη για την εξέλιξη της επέμβασης, τουλάχιστον μεταξύ των ανθρώπων που εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλευρό του σκληροτράχηλου ποδοσφαιριστή. Το λέμε αυτό γιατί από το συγγενικό του περιβάλλον υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για την αδιαφορία την οποία επέδειξε η διοίκηση της Μαύρης Θύελλας, προς το πρόσωπο του νεαρού ποδοσφαιριστή. Μάλιστα όπως μας ανέφερε συγγενικό του πρόσωπο «δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τον πρόεδρο του ΤΑΠ Γιώργο Ράλλη και τη διοίκηση της ομάδας. Γιατί άραγε αυτή η στάση από τους διοικούντες αλλά και από τον προπονητή που τον είχε ξεχασμένο;», μας ανέφερε μεταξύ άλλων πρόσωπο του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του Αργύρη Νικητόπουλου, δίνοντας συνέχεια στις δηλώσεις τις οποίες έκανε πριν από λίγες ημέρες στο «Θάρρος» ο πατέρας του ποδοσφαιριστή και παλαίμαχος της Μαύρης Θύελλας Μιχάλης Νικητόπουλος.  Ν. Μπ.

*** Πριν 94 χρόνια
- ΠΡΟΧΘΕΣ κατέπλευσεν εις τον λιμένα μας το ιστιοφόρον «Παναγία Μυρτιδιώτισσα ή «Ανάληψις» κομίζον εις παραλαβήν της τραπέζης Κωστοπούλου 480 σάκκους περιέχοντες 33.600 οκάδας αλεύρων. Την αυτήν επίσης ημέραν κατέπλευσεν και το ιστιοφόρον «Νικόλαος» κομίζον και τούτο εις παραλαβήν της αυτής Τραπέζης 12.100 οκάδες ζακχάρεως, 3061 οκάδες καφφέ και 9240 οκάδας αλεύρων. Πάντα τα αφιχθέντα τρόφιμα προορίζονται δια την πόλιν μας.
 - ΠΑΡΑ του Υπουργείου των Εσωτερικών διετάχθησαν αι Νομαρχίαι καθ’ άπαν το Κράτος ως και η ημετέρα τοιαύτη, ίνα εορτασθή επισήμως δια τελετής την 14 τρέχοντος μηνός η επέτειος της αποκαταστάσεως της ενότητος του Έθνους και της εισόδου αυτού εις τον αγώνα υπέρ των Συμμάχων.
 - Η Αστυνομική Υποδιεύθυνσις Τριφυλίας ανέφερεν εις την Νομαρχίαν, ότι ο 18ετής Παν. Αθανασόπουλος κάτοικος Κυπαρισσίας, προσεβλήθη υπό μηνιγγίτιδος και ότι ελήφθησαν όλα τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγήν της μεταδόσεως της νόσου.

*** Με κόκκινη μελάνη
~ Σαΐτες της πραγματικότητας    Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 * Όσο και να θρέφεται ο δημοσιογράφος από τις εκλογές, έρχονται μερικές φορές που μπαφιάζει με την πολιτική, τις διάφορες εκπομπές λόγου στην τηλεόραση. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ το ίδιο κακόηχο βιολί. Κοινοτοπίες, φτηνοτσακωμοί, υπερβολές και αφόρητη λογόρροια.
* Την ώρα που πάνω στο κεφάλι της Ελλάδας παίζεται ένα από τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια στην ιστορίας της, τα κόμματα ακκίζονται και τζογάρουν τη μικρή τους πολιτική μοίρα, με ανατριχιαστική μυωπία.
* Ναι, ασφαλώς γνωρίζω ότι το μέγα διακύβευμα (η λέξη-καραμέλα) είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ. Μα και στις δύο περιπτώσεις, το γονάτισμά μας είναι βέβαιο. Στην πρώτη περίπτωση από τον γερμανικό κυνισμό, στη δεύτερη από την ελληνική ασυναρτησία.
* Θα μου πεις, αυτός είναι ο λαός, αυτοί οι ηγέτες του. Κάθε άλλη σκέψη οδηγεί στην παγίδα του αριστοκρατισμού, της ολιγαρχίας και, εν τέλει, του φασισμού. Αυτή είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που θεωρεί μαγκιά το να ξεφεύγει από τους νόμους, που κατασκευάζει μύθους από την παρακμή της, δεν ευθύνεται για τίποτα.
* Οπότε, τι γίνεται; Τίποτα δεν γίνεται! Έτσι θα σερνόμαστε, από τη μια φαρσοκωμωδία στην άλλη. Πολιτικοί χαμένοι στην κοσμάρα τους. Χωρίς ανάστημα, χωρίς σχέδιο.
* Ξεφύγαμε και πάλι, όμως. Το σημερινό σχόλιο των 350 λέξεων δεν προοριζόταν για την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας. Στο κουβάρι των δύσκολων στιγμών υπάρχουν και κάποιες άλλες «σαΐτες της πραγματικότητας».
* Για την επαρχία ήθελα να γράψω που ζει μονίμως στον ίσκιο της Αθήνας. Περιφρονημένη. Κι όμως κάποια κλαδιά της ανθίζουν, σκορπίζοντας άρωμα αισιοδοξίας στην απελπισμένη χώρα.
* Σας έλεγε μέχρι πρότινος κάτι το όνομα Διομήδης Άργους; Μάλλον όχι. Πρόκειται για αθλητικό σύλλογο που διέπρεψε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο χάντμπολ. Η ομάδα αυτή πραγματικό διαμαντάκι της τοπικής κοινωνίας, γεμίζει τις εξέδρες και σκορπίζει χαρά και αισιοδοξία στον κόσμο. Η επιτυχία της συνιστά κεντρικό πολιτιστικό γεγονός.
* Η επιτυχία λοιπόν του Διομήδη με έκανε να θυμηθώ τις δικές μας επιτυχίες. Τότε που η «Μαύρη Θύελλα» στο ποδόσφαιρο, ο «Ποσειδώνας» στο μπάσκετ, ο Μεσσηνιακός στο βόλεϊ, κάποια παιδιά στην κολύμβηση αλλά και σε άλλα αθλήματα έγραφαν τη δική τους πανελλήνια ιστορία και σκόρπιζαν αισιοδοξία και χαρά στην πόλη.
* Δεν το κρύβω η επιτυχία του Διομήδη με έκανε να ζηλέψω λίγο. Γιατί σήμερα πια από το αθλητικό μεσσηνιακό μεγαλείο του παρελθόντος δεν έχουν μείνει παρά μόνο μερικές σπίθες...

*** Κυριακή  03/06/2012 στο  αγιάζι της ενημέρωσης :
***Διορία στη Γερμανία έδωσε ο Σόρος :
~  Η Γερμανία και η ΕΕ έχουν τρεις μήνες διορία να βρουν λύση στην κρίση είπε ο δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος George Soros, σε ομιλία του στην Ιταλία.
* Όπως είπε, όταν περάσει αυτό το διάστημα των τριών μηνών, και δεν εχει βρεθεί λύση, θα είναι πλέον αργά.
* Φυσικά δεν άφησε ασχολίαστες και τις ελληνικές εκλογές:

«Η ελληνική κρίση είναι πιθανό να κλιμακωθεί το φθινόπωρο. Μέχρι τότε η Γερμανική οικονομία θα έχει επίσης αποδυναμωθεί και η γερμανίδα καγκελάριος Merkel θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο απ’ ότι σήμερα να πείσει τον γερμανικό λαό να αποδεχθεί οποιεσδήποτε επιπλέον ευρωπαϊκές ευθύνες. Αυτό δημιουργεί ένα «παράθυρο» τριών μηνών».
~ Για το εκλογικο αποτέλεσμα, ανέφερε ότι θα προκύψει κυβέρνηση που θα θελει να εφαρμόσει Τις δεσμεύσεις, αλλά δεν θα μπορέσει…
~Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Soros είπε πως η κρίση της Ευρωζώνης απειλεί να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την βυθίσει σε μια «χαμένη δεκαετία», όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής την δεκαετία του 1980.
~«Μια παρόμοια μοίρα περιμένει τώρα την Ευρώπη. Αυτή είναι η ευθύνη που η Γερμανία και οι άλλες πιστώτριες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν. Όμως δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα γίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε.-


~** Διεθνές ένταλμα σύλληψης του Σόρος έβγαλε ο Πούτιν!!!
~  Την ίδια στιγμή που οι γελοίοι του ΔΝΤ ζητούν "διαρθρωτικές αλλαγές" για να αποσαθρώσουν την κοινωνία, ο πρόεδρος της Ρωσίας συγκρούεται με τους συνεταίρους του τρόμου αφού πρώτα ρήμαξε τους ντόπιους ολιγάρχες – συνεργάτες του ΔΝΤ.
~ Έτσι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Sibilla, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του George Soros, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, του Στρως Καν κλπ.
~ Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ιταλικά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Vladimir Putin εξέδωσε Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης εναντίον του «Τρομοκράτη Χρηματιστή George Soros»!
~ Πανικός στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα!
~ Αναλυτικά εδώ:
Putin dichiara guerra a George Soros & Co. (Ο Πούτιν κηρύσσει πόλεμο στον George Soros & σια)
~ Διαβάστε πως είχε απαντήσει ο Πούτιν στο ΔΝΤ όταν ζητούσαν συνέχιση των "Μεταρρυθμίσεων" και των "διαρθρωτικών αλλαγών" την ώρα που ο λαός του λιμοκτονούσε μετά την ηγεσία του Ρώσου Παπανδρέου, του Γιέλτσιν εδώ.

***  ΒΙΝΤΕΟ  που μ΄αρέσουν και που τα βλέπω :


~** http://youtu.be/j8_tGoU0Wk0  :  ΚΑΡΟΥΛΙΑ  ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ  ΔΑΝΗΛΑΙΟΙ


~** http://youtu.be/52W_3DmQuV8 ¨: ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ  ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ

~** Τα φρικαλέα Καρούλια Αγιου Ορους μέρος 1ο: http://youtu.be/U5y9QyU2rZQ , :

~** 4' ΓΕΡΩΝ ΠΑΊΣΙΟΣ ' ΣΠΑΝΙΑ ΗΧΟΓΡΆΦΗΣΗ'' ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ :                                                  
http://youtu.be/xx1-mOFe424 , :                 

~** ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ -ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ : http://youtu.be/qdGDf75rHA0  ,

~** ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ-ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ : http://youtu.be/Dt1UqG2wIP4 ,


~*** http://youtu.be/Mis8txNh_V0 , Μαθήματα χορού , Χασάπικο

*** Αστυνομικό δελτίο  Σαββάτου -Εγκληματικότητα :
~  Εισβολές ληστών σε δύο σπίτια στην Αττική, επίθεση σε ανήλικους από τους οποίους άρπαξαν τα ποδήλατα και άλλες έξι ένοπλες ληστείες περιλαμβάνει το αστυνομικό δελτίο της νύχτας του Σαββάτου.

~ Περίπου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, στην Αγία Παρασκευή, επτά άτομα, τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν αλλοδαποί, επιτέθηκαν σε τρεις ανήλικους, 14-15 ετών, οι οποίοι έκαναν βόλτα με τα ποδήλατα τους, τους ακινητοποίησαν, τους άρπαξαν τα ποδήλατα και τα κινητά τους τηλέφωνα και εξαφανίστηκαν.
~ Σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στην λεωφόρο Κηφισίας 51 στους Αμπελόκηπους, τρεις άγνωστοι εισήλθαν σε σπίτι, ιδιοκτησίας δύο νεαρών και με την απειλή όπλου, αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό.
~  Στις 03.36 στη Νέα Ερυθραία, δύο άγνωστοι δράστες εισέβαλαν σε σπίτι που διαμένει ηλικιωμένο ζευγάρι και με την απειλή όπλου, αφαίρεσαν 2.500 ευρώ, δύο κινητά τηλέφωνα, δύο πιστωτικές κάρτες και τα κλειδιά Ι.Χ. αυτοκινήτου, με το οποίο διέφυγαν.
~ Επίσης το βράδυ του Σαββάτου διαπράχθηκαν ληστείες, σε κατάστημα τροφίμων στα Καμίνια, σε κατάστημα «φαστ φουντ» στις Αχαρνές, σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων στο Περιστέρι, σε βάρος δύο πολιτών στον δρόμο, στην Δραπετσώνα, καθώς και σε βάρος ενός ακόμα, στη συμβολή Τσόχα και Σούτσου, δίπλα στο κτίριο της ΓΑΔΑ.
~ Νεκρή με 18 μαχαιριές στο κεφάλι, στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα μεταφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Νοσοκομείο της Καλύμνου, 27χρονη κάτοικος του νησιού. Το νοσοκομείο το ειδοποίησε ο 42χρονος σύζυγος της που ισχυρίζεται ότι η 27χρονη αυτοκτόνησε. Ωστόσο, οι αστυνομικοί εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα με πιθανότερο αυτό της εγκληματικής ενέργειας.

*** Τελευταία  Δημοσκόπηση :
~ Προβάδισμα της ΝΔ με 27,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 23,7% δείχνει η δημοσκόπηση η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά και την ομάδα του από το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 ~ Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 15,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 6,3% και η Χρυσή Αυγή με 5%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στη βουλή μπαίνει η Δημιουργία Ξανά με 3,3%, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 3,2%. Εκτός βουλής, μένει ο ΛΑΟΣ με 2,4%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 1,4% .
*  Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ καταγράφει 26,3-29%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4%-25%.
~ Με βάση την πρόθεση ψήφου, στην κατανομή εδρών η ΝΔ καταλαμβάνει 125 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 64, το ΠΑΣΟΚ 43, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 19, η ΔΗΜΑΡ 17, η Χρυσή Αυγή 14, η Δημιουργία Ξανά και το ΚΚΕ από 9 έδρες.
* Στην πρόθεση ψήφου ανά ηλικιακή ομάδα, προκύπτει ότι οι νέοι μεταξύ 18-29 ετών ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ηλικίες άνω των 60 ΝΔ. Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 18-29, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 30,6% έναντι 16,1% της ΝΔ. Κοντά βρίσκονται τα δύο κόμματα στην ηλικιακή ομάδα 30-44, όμως στις ηλικίες άνω των 60 η ΝΔ προηγείται με 41,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με 13,2%.

  ~** Δείτε γιατί μπορούν να κάνουν ότι θέλουν τον Σαμαρά οι Γερμανοί
~ O Αντώνης Σαμαράς προετοίμαζε μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2010 την υπερασπιστική του άμυνα στο σκάνδαλο της Ζήμενς, που εκείνη τη χρονική περίοδο βρισκότανε σε εξέλιξη. Λίγους μήνες πριν, είχε εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ και γνώριζε πολύ καλά πως θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί μπλεγμένος σε υπόθεση μιας εταιρείας, με την οποία διατηρούσε σχέσεις από το ΄89.
* Ερώτηση πρώτη: Τον Ηλία Γεωργίου (Ρόδου 56Α – Κηφισιά) και τον Χρήστο Καραβέλα (Υακίνθων 7 – Εκάλη - 210-8136....,απαντάει η Μάρθα η σύζυγος...) τους γνώριζε; Ας μας απαντήσει!
~ Ερώτηση δεύτερη: στις 13 Μαρτίου 2010, ο δημοσιογράφος κ. Χαρβαλιάς και.... η Εφημερίδα «Έθνος», φτιάχνουν κλίμα υπέρ Σαμαρά με το σχετικό άρθρο (φωτό 1), μέσω του οποίου ουσιαστικά προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για το μεγάλο κακό που έρχεται...!!! (δηλαδή το e-mail του μπατζανάκη)!
* Ακολούθως μεσολαβεί η κλήτευση του κ. Σέκερη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, όπου εκεί η ΝΔ και ο κ. Βαλυράκης, πρόεδρος της επιτροπής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά (φωτό 2), προσπαθούν να πείσουν τον Σέκερη πως για όλα τα κακά ευθύνεται η Σήμενς και ο κ. Μητσοτάκης(από σελίδα 165). Στη συνέχεια η ειδική ανακρίτρια εφέτης, κ. Μαρία Νικολακέα καλεί τον Ευάγγελο Σέκερη προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας στις 17 Μαΐου 2010 (φωτό 3).
~* Τελικά, κατέθεσε ο κ. Σέκερης στις 17/5/2010;
* Εάν ναι, γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί η κατάθεση του Σέκερη;
~ Εάν όχι, γιατί ανεστάλη η κατάθεση; Θα μας ενημερώσει σχετικά η κ. Ανακρίτρια;

~* "ΘΥΣΙΑΣΕ" ΤΟΝ ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΑΡΚΙΟ
* Ακολούθως, φαίνεται πως η νέα Σήμενς ζητά από την Debevoise να προσκομισθεί, επειγόντως το e-mail του Σέκερη (όπως προκύπτει από τον τύπο της εποχής).
~ Είναι η περίοδος που ο Κ.Μητσοτάκης απειλεί πως αν κληθεί στην εξεταστική, θα προβεί στην αποκάλυψη όλης της αλήθειας για το βρώμικο ΄93.
* Όπως, τελικά φαίνεται ο Σέκερης γνώριζε αρκετά πράγματα για την περίοδο εκείνη αλλά και για τις σχέσεις Σαμαρά – Siemens. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Σέκερης, για το τι ακριβώς γνωρίζει για να μάθει ο Ελληνικός λαός την αλήθεια. Άλλωστε, από τα τιμολόγια που ήδη δημοσιεύσαμε , το ζήτημα δεν είναι τα σοκολατάκια, τα ποτά και τα γλειφιτζούρια. Το προκύπτον ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Σαμαρά, που επικαλέσθηκε πως δεν είχε καμιά επαφή και γνωριμία με τον Χριστοφοράκο. Οι ημερομηνίες των τιμολογίων (2002,2005 και 2007) αποδεικνύουν την διαχρονική σχέση Σαμαρά-Χριστοφοράκου.
~ Άλλωστε και το e-mail του Σέκερη προς τον Χριστοφοράκο τον Οκτώβριο του 2006 (λίγο διάστημα μετά το e-mail προς τον Σαμαρά) διαψεύδει και πάλι πανηγυρικά τον Σαμαρά και αποδεικνύει πως είχε σχέση με τον Χριστοφοράκο και καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ΝΔ πως ο Σαμαράς αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με το Χριστοφοράκο 5 μήνες αργότερα δηλαδή το Δεκέμβριο.
 http://www.zougla.gr/general/article/email-tou-evagelou-sekeri-pros-ton-antoni-samara
 http://www.zougla.gr/general/article/email-tou-evagelou-sekeri-pros-ton-mixali-xristoforako-selida-1
 http://www.zougla.gr/general/article/email-tou-evagelou-sekeri-pros-ton-mixali-xristoforako-selida-2
 ~* Ενδεικτικά να τι έλεγε η ανακοίνωση της ΝΔ τότε...

 * Την ίδια ώρα, η Ρηγίλλης εξέδωσε και non paper σχετικά με τα δύο μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που εμπλέκουν στον Αντώνη Σαμαρά στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Με βάση το συγκεκριμένο σημείωμα, "σε χρόνους ανύποπτους, και μετά από σχετική παράκληση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε σωστό να ζητήσει τηλεφωνικώς από τον κ. Χριστοφοράκο, τον Δεκέμβριο του 2006 (και μάλιστα τελικά 5 μήνες μετά το e-mail) να δείξει ενδιαφέρον για εξ αγχιστείας συγγενικό του πρόσωπο (που εργάζεται στη Σήμενς από το 1985, και πολύ πριν τον γνωρίσει,) το οποίο για πολλά χρόνια ένιωθε ότι δεν είχε τύχει, από τον εργοδότη του, ανάλογη με τα προσόντα του, συμπεριφοράς". "Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά απέτυχε πλήρως", τονίζεται στο non paper. "Ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν ο κ. Σαμαράς είχε την οποιαδήποτε σχέση είτε με τον κ. Χριστοφοράκο, είτε με την εταιρία αυτή, ούτε το τηλέφωνο του κ. Χριστοφοράκου θα του έστελνε στο e-mail ο συγγενής του, προκειμένου να του τηλεφωνήσει, ούτε ο κ. Σέκερης θα είχε ποτέ περιέλθει στην κατάσταση που ο ίδιος έκρινε ως απαράδεκτη, ώστε να χρειαστεί τη βοήθεια του κ. Σαμαρά", λέει το σημείωμα της Ρηγίλλης. "Κάθε άλλη παρερμηνεία ή δαιμονοποίηση οφείλεται σε πολιτική αθλιότητα και τίποτα άλλο. Άλλωστε, γι αυτό και ήδη από τις 26/4, η Εξεταστική Επιτροπή είχε καλέσει τον κ. Σέκερη, όπου απάντησε επί όλων των θεμάτων που θίγονται στο e-mail", καταλήγει το σημείωμα της Νέας Δημοκρατίας.
 ~ το e-mail του Σέκερη προς το Χριστοφοράκο επιβεβαιώνει πως υπήρξε συνάντηση ή τηλ επικοινωνία Σαμαρά - Χριστοφοράκου τουλάχιστον πριν τη 30.07.2010
 
~** ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ 74ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ!!!
* H εικόνα είναι πράγματι σοκαριστική. Ακόμη πιο σοκαριστική όμως είναι η απίστευτη αγριότητα με την οποία οι αδίστακτοι κακοποιοί ξυλοκόπησαν σχεδόν μέχρι θανάτου, έναν ανήμπορο ηλικιωμένο για του πάρουν τις όποιες οικονομίες του...αν είχε.  ~ Ο 74χρονος μένει μόνος του στο Νέο Κρίκελο κοντά στη Λαμία. Το πρωί στις 6:00΄ ο αδελφός του, που μένει δίπλα, άκουσε βογγητά και βγήκε να δει τι συμβαίνει. Βρήκε την πόρτα του αδελφού του ανοιχτή και τον ίδιο πεσμένο μπρούμυτα μέσα στα αίματα, δεμένο χειροπόδαρα και φιμωμένο. Ο παππούς διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε, ότι εκτός από τα σοβαρά χτυπήματα στο πρόσωπο, είχε σπασμένα πλευρά και μάλιστα κάποιο από αυτά του είχε τρυπήσει τον πνεύμονα και είχε εσωτερική αιμορραγία, γι΄αυτό υποβλήθηκε σε επέμβαση.
 ~ Ο 74χρονος δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς για να πει τι ακριβώς συνέβη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατάφερε να ψελλίσει σε συγγενικό του πρόσωπο, ότι οι ληστές είχαν όπλα και μιλούσαν Αλβανικά.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, οι ληστές μπήκαν στο σπίτι γύρω στις 4:00΄ τα ξημερώματα. Έκαναν το μικρό σπίτι άνω κάτω για να βρουν χρήματα, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσαν γροθιές και κλωτσιές τον παππού σε όλο του το σώμα, για να τους μαρτυρήσει που έχει τα λεφτά.
 * Είναι άγνωστο τι πήραν τελικά, αφού ούτε ο 74χρονος είναι σε θέση να πει, αλλά ούτε και ο αδελφός του γνώριζε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ηλικιωμένος πέρασε μαρτυρικές ώρες στα χέρια των ληστών και ότι παρέμεινε για περισσότερες από δύο ώρες στο πάτωμα, χτυπημένος και δεμένος. Η άγρια ληστεία παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με την ληστεία, που έγινε πριν 10 ημέρες σε ένα άλλο χωριό της Φθιώτιδας, τον Τυμφρηστό, όπου και εκεί οι ληστές με τα Καλάσνικοφ είχαν ξυλοκοπήσει άγρια τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη, μπροστά στη σύζυγό του. lamiareport.gr

*** KYΡΙΑΚΑΤΙΚΗ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ  ενημέρωση και  Άλλα :
~** Σχολιασμός της επικαιρότητας

~  Η λειψή «επιστράτευση» και η πορεία από τον Ανδρέα  * Όχι, δεν είναι αλήθεια.... Δεν «επιστράτευσε» το τοπικό ΠΑΣΟΚ και το Δημήτρη Κουλουριάνο, τον καθηγητή Οικονομικών, τον παλιό υπουργό Οικονομίας, το στενό φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου και τον υποψήφιο νομάρχη στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Δεν ήταν λοιπόν και ο Δημήτρης Κουλουριάνος στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες ο Σταύρος Μπένος, ο Πέτρος Κατσιλιέρης, ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Γιώργος Κανελλόπουλος, για την υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ από τους παλιούς του ψηφοφόρους.
* Το Δημήτρη Κουλουριάνο οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ είτε τον ξέχασαν είτε πιστεύουν ότι δεν κάνει, δε μπορεί να βοηθήσει το κόμμα στην πάρα πολύ δύσκολη εκλογική μάχη που ετοιμάζεται να δώσει (μόνο ο Σταύρος Μπένος μάθαμε ότι τον θυμήθηκε και τον επικαλέστηκε).
 * Μετά σου λένε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει, ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει υπεύθυνη στάση και λύση για την έξοδο από την κρίση. Μα αν κάποιος είχε μιλήσει εδώ και δεκαετίες για την ανεύθυνη πολιτική του ΠΑΣΟΚ αυτός δεν ήταν άλλος από το Δημήτρη Κουλουριάνο. Είναι από τις μοναδικές περιπτώσεις υπουργών που παραιτήθηκαν ακριβώς επειδή έβλεπε την κυβέρνησή του να δανείζεται και να σπαταλάει τα δανεικά αντί να κάνει παραγωγικές επενδύσεις. Την εποχή που άλλοι μοίραζαν επιχορηγήσεις σε Συλλόγους και διόριζαν αβέρτα κόσμο στο Δημόσιο, ο Κορωναίος καθηγητής έγραφε «προφητικά» άρθρα γι’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα και επιβεβαιώθηκε όχι 100 αλλά 1.000%!
* Εγώ αν ήμουν το ΠΑΣΟΚ αυτόν τον άνθρωπο θα καλούσα να δώσει συνέντευξη για να με στηρίξει και ας είναι βέβαιο ότι δεν θα ανταποκρινόταν. Καλοί και χρυσοί και ο Μπένος και ο Κατσιλιέρης και ο Γιαννακόπουλος. Δεν είναι αυτοί το κακό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο δεν θυμόμαστε να διαφοροποιήθηκαν ποτέ στα σοβαρά, με τη ψήφο τους δηλαδή, από την πολιτική που εφαρμόστηκε στα χρόνια τους και έχει οδηγήσει στην καταστροφή πάρα πολύ κόσμο.
* Φαίνεται λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να παίζει με τις εντυπώσεις, επιδιώκει να μιλήσει στο συναίσθημα των παλιών του ψηφοφόρων και εξακολουθεί να αρνείται να δει πως κατάντησε μια πολύ μεγάλη μερίδα της κοινωνίας από τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας, την καταρρέουσα δημόσια υγεία και παιδεία.
* Διαπιστώνουμε όμως ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να πολιτευτεί με παρόμοιο τρόπο περίπου. Διαβάσαμε ότι κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, ο επικεφαλής του, Θανάσης Πετράκος, είχε δίπλα του τον Ηλία Σακελαριάδη. Είναι ένας πολίτης που είχε βγει στα προεκλογικά μπαλκόνια στηρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά έκανε αγώνα υποστήριξης του Αντώνη Σαμαρά. Τώρα λέει ότι η μόνη ελπίδα για τον τόπο και το λαό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τα αγνά κίνητρα και την εντιμότητα του Ηλία Σακελαριάδη, κάθε άλλο.
* Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που φαίνεται ότι επιλέγει μια πολύ μεγάλη μερίδα της κοινωνίας για να του αναθέσει να στείλει σπίτι τους πολιτικούς της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας, δεν μπορεί να βάζει στην πρώτη γραμμή του αγώνα ανθρώπους που προχθές στήριζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου και χθες τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί δηλαδή είναι από το ΣΥΡΙΖΑ χειρότερη η Νέα Δημοκρατία που πήρε στελέχη τα οποία περιφέρονταν είτε στο ΛΑΟΣ είτε στη Δημοκρατική Συμμαχία;
* Πάντως, όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, αυτή την εβδομάδα την παραδεχτήκαμε. Δεν δίστασε να ταπεινωθεί λίγο ακόμη και να διορθώσει το λάθος και το ψηφοδέλτιό της, αντικαθιστώντας το Γιάννη Αδαμόπουλο με την Ελένη Αλειφέρη. Η πρώην δήμαρχος Μελιγαλά ήταν η καλύτερη γυναικεία επιλογή για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο, ωστόσο αντί να την «κατεβάσει» στις εκλογές της 6ης Μαΐου προτίμησε να το συμπληρώσει με τους λεγόμενους «κηπουρούς» της ηγεσίας, οι οποίοι και απέτυχαν. Έστω και τώρα όμως η Νέα Δημοκρατία πήγε ταπεινωμένη στην Ελένη Αλειφέρη και εκείνη, σεβόμενη την παράταξή της, δέχτηκε να μπει στην έβδομη θέση του ψηφοδελτίου. Λέγεται βέβαια ότι έχει συμφωνηθεί να στηρίξει με χρίσμα η ΝΔ την Ελένη Αλειφέρη στις εκλογές του Δήμου Οιχαλίας, ως ανταπόδοση για τη θετική της στάση, ωστόσο η πρώην δήμαρχος έχει απαντήσει πως δεν ταιριάζουν στην πολιτική της ηθική τέτοιου είδους πολιτικές συναλλαγές. Πράγματι κατά τη μακρόχρονη δράση της στα κοινά δεν έχει δώσει δικαίωμα για τέτοια σενάρια. Από την άλλη, μια τέτοια συμφωνία γιατί θα μπορούσε να είναι καταδικαστέα;
* Πάντως για τους νεοδημοκράτες ήταν έκπληξη η αποχώρηση του Γιάννη Αδαμόπουλου. Παρ’ ότι ήρθε τελευταίος σε συγκομιδή ψήφων ενώ προεκλογικά είχε σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη, τα κομματικά στελέχη περίμεναν ότι εάν θα έφευγε κάποιος από το ψηφοδέλτιο αυτός θα ήταν ο Άγγελος Κωτσιόπουλος, που επίσης περίμενε ότι θα τα πάει πολύ καλύτερα. Αυτοί οι δύο όμως φαγώθηκαν μεταξύ τους, στερώντας ο ένας «σαμαρικούς» ψήφους από τον άλλο.
* Πάντως ο Άγγελος Κωτσιόπουλος βλέπουμε ότι τελικά μένει στη μάχη και δίνει τον αγώνα για να πετύχει κάτι καλύτερο η Νέα Δημοκρατία. Ο Γιάννης Αδαμόπουλος άραγε τι θα κάνει;  Καραμαχίλης

~** Μήνυμα εστάλη αποδέκτες θα βρεί;

~ Το ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε τα λάθη του και κάλεσε επιστράτευση  * Με έντονη απολογητική και αυτοκριτική διάθεση, αλλά και με την ελπίδα ότι οι Μεσσήνιοι θα σταθμίσουν προσεκτικά τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, υποδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο «Ρεξ», στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, οι Στ. Μπένος, Π. Κατσιλιέρης, Ι. Γιαννακόπουλος και Γ. Κανελλόπουλος.
* Η παρουσία τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε καλωσορίζοντάς τους το μέλος της Ν.Ε. εκλογικού αγώνα Στ. Στραβόλαιμος, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να κάνει γνωστές τις θέσεις του χωρίς υποσχέσεις και λαϊκισμούς, με στόχο να προκύψει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, αλλά και να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ.
 ~* Στ. Μπένος
* Ο Στ. Μπένος ξεκίνησε να μιλά για τρεις ιστορικούς κύκλους, αυτούς των Τρικούπη, Ελ. Βενιζέλου και Ανδ. Παπανδρέου, που έκλεισαν με πτωχεύσεις και δικτατορίες για την Ελλάδα (για τις δύο πρώτες περιπτώσεις).
* Έκανε αναδρομή στο πως έφθασε η Ελλάδα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, λέγοντας ότι το 2009 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρωτογενές έλλειμμα 25 δισ. ευρώ, που συνοδευόταν από μια τεράστια ηθική κρίση και από την απώλεια κάθε μεταρρυθμιστικής ορμής.
* Είπε χαρακτηριστικά πως «όποιος ήθελε μεταρρυθμίσεις, έμενε εκτός συστήματος» φέροντας ως παραδείγματα τους Δημ. Κουλουριάνο, Αντ..Τρίτση, Σάκη Πεπονή, Αλέκο Παπαδόπουλο, αλλά και τον ίδιο «που με έφαγαν λάχανο μετά τα ΚΕΠ» και πρόσθεσε πως από την περίοδο Γιαννίτση και μετά, χάθηκε κάθε μεταρρυθμιστική ορμή στη χώρα. Από εκεί και μετά, συνέχισε, «παραιτήθηκε» κι ο Σημίτης και η χώρα, που παρέμεινε στα θέλγητρα μιας φούσκας, οδηγήθηκε με αυτόματο πιλότο στο 2009. Εξήγησε δε, πως αυτή ήταν η κατάσταση που υπήρχε στη χώρα, όταν τη συνάντησε η κρίση και πρόσθεσε ότι «η απόπειρα ανάταξης μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».
* Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως μπορεί να έχουν βγει στην επιφάνεια τα πιο ισχυρά σημεία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου (οριζόντιες περικοπές και εργασιακά), αλλά το 80% του μνημονίου είναι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ποτέ.
* Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το ιστορικό βάρος και τα ανομήματα της μεταπολίτευσης», χαρακτήρισε τους περισσότερους υπουργούς ως ψοφοδεείς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε μια πολύ καλή δανειακή σύμβαση με το PSI, κάτι που έγινε παγκοσμίως για πρώτη φορά. Στη συνέχεια, επιτέθηκε κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη ΝΔ είπε πως αν δεν είχε τηρήσει τη συγκεκριμένη στάση της στο πρώτο μνημόνιο, η κατάσταση για τη χώρα θα ήταν διαφορετική, ενώ της καταλόγισε και ως λάθος ενέργεια, τη στρατηγική αυτοδυναμίας που υποστήριξε πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Για το ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τίποτε κοινό με τον Ανδ. Παπανδρέου του 1981 και πως «η Αριστερά έχει δημιουργήσει παραμυθία στον ελληνικό λαό», ενώ υποστήριξε πως αν η Αριστερά δε σχηματίσει κυβέρνηση, δεν κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης.
* Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «αναλάβαμε πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αναλογούσε και πλέον οδηγείται σε κάθαρση» και χαρακτήρισε το Γ. Παπανδρέου ως «τον πιο αδικημένο πρωθυπουργό, με τα δεινά που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσει». Υπογράμμισε δε, πως «ποτέ μου δεν ήμουν πιο περήφανος για τη θυσία που έγινε (στο ΠΑΣΟΚ), προκειμένου να σωθεί η χώρα, που στάθηκε όρθια δυο χρόνια, επειδή θυσιάστηκε μια ολόκληρη παράταξη με όρους αρχαίας τραγωδίας». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν είμαστε όλοι Άκηδες στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και Μελίνες και Γεννηματάδες και Πεπονήδες και άλλοι». κατέληξε λέγοντας πως «αν υπάρχει γέφυρα για το μέλλον (της χώρας), περνά μέσα από το ΠΑΣΟΚ».
~* Π. Κατσιλιέρης
* Από την πλευρά του ο Π. Κατσιλιέρης συμφώνησε με τον Στ. Μπένο και εξήγησε πως η παρουσία του ήταν για να βοηθήσει τον πολιτικό φορέα, που βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη στιγμή του. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και πως κανείς δεν πίστευε τον Γ. Παπανδρέου όταν το έλεγε, κάτι που αποδείχθηκε σήμερα με Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να φλερτάρουν με τη χρεοκοπία, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη βοήθεια 27 λαών.
* Για τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, είπε πως κατέρρευσε για να σωθεί η χώρα, που ήταν το μείζον και σήμερα όλοι μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση, επειδή η Ελλάδα έμεινε όρθια.
* Ζήτησε από τους Μεσσήνιους να ακούσουν τις απόψεις όλων των κομμάτων και να κρίνουν, τονίζοντας ότι ο πιο σοβαρός πολιτικός λόγος ήταν του ΠΑΣΟΚ, καθώς τις έξι θέσεις του Ευάγ. Βενιζέλου για την αναθεώρηση του μνημονίου, ακολούθησαν αυτές των Αντ. Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους κατηγόρησε πως επιδόθηκαν σε ένα απίστευτο λαϊκισμό, αλλά και να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ.
~* Ι. Γιαννακόπουλος
* Ο Ι. Γιαννακόπουλος παρατήρησε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η κρίση ξεκίνησε από το ’74 και μετά, χάρη στις ολιγωρίες και τις παραλείψεις των κυβερνώντων, αλλά αυξήθηκε, λόγω της αδυναμίας του κράτους να εισπράξει χρήματα, καθώς ο σχετικός μηχανισμός διαλύθηκε επί ΝΔ. «Το “λεφτά υπάρχουν”, που χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου ήταν το μισό σύνθημα, καθώς υπάρχουν αλλά βρίσκονται στις τσέπες εκείνων που δεν μπορούμε να εισπράξουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δύο χρόνια τώρα, τραβά μόνο του το Γολγοθά, μέμφθηκε και αυτός τη ΝΔ πως αν είχε διαφορετική στάση για το μνημόνιο, θα ήταν αλλιώς τα δεδομένα και πρόσθεσε πως δεν αδικεί όλους όσοι αναστατώθηκε η ζωή τους με τη μείωση των μισθών, «αλλά την εποχή εκείνη δεν υπήρχε άλλη λύση». Ζήτησε να αυξηθεί η δύναμη του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι έφταιξε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι δική του όλη η ευθύνη, ενώ, όπως υπογράμμισε, «φταίμε γιατί επιτρέψαμε στα συνδικάτα να συγκυβερνήσουν». Πρόσθεσε πως η χώρα πλέον δεν παράγει τίποτε και πως εισάγει τα πάντα, μίλησε για την αλλαγή στον τρόπο ζωής των Ελλήνων, που έγιναν ασύδοτοι καταναλωτές και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα καταχραστών, αλλά έχει αφήσει πίσω του τεράστιο έργο. Ζήτησε από τους Μεσσήνιους να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, που έχει συγκεκριμένο, βιώσιμο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, αλλά και από εκείνους που ψήφισαν εναντίον του από θυμό ή αγανάκτηση στις 6 Μαΐου, να ψηφίσουν στις 17 Ιουνίου με βάση τη λογική, καθώς, όπως υπογράμμισε «αν φύγουμε από το ευρώ, καταστραφήκαμε με τη νέα ισοτιμία»
~* Γ. Κανελλόπουλος
* Ο Γ. Κανελλόπουλος ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της χώρας και όχι για το παρελθόν, εκφράζοντας την επιθυμία η Ελλάδα να ζητήσει ένα νέο ιδεολογικό φως, ενώ, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχασε, επειδή αποσχίστηκε από τους συμμάχους του. Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

~** Ανάπλαση κεντρικής πλατείας

~ Παράθυρο... για δικαιολογίες η τήρηση των διαδικασιών  * Με αφορμή την πρόσφατη επιστολή των πρώην δημοτικών συμβούλων Βασίλη Κοσμόπουλου, Παναγιώτη Παπαμικρούλη και Δημήτρη Μπάκα για την κεντρική πλατεία και το έργο της ανάπλασης που υλοποιείται τους τελευταίους μήνες, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
* Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι οι εργασίες καθυστερούν με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες της περιοχής, ενώ, η παρέμβαση θα πρέπει να είχε υλοποιηθεί σε κάποιες από τις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης και όχι στο κέντρο της Καλαμάτας.
~ Ρώτησε δε για μία ακόμη φορά για την τύχη του πλακόστρωτου της πλατείας.
* Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, μετά, μάλιστα, και από την τελευταία παρέμβαση του «Θ», για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην ανάπλαση, αλλά και για το πράσινο που δίνεται προς χρήση στους πολίτες. Υπογράμμισε ότι το έργο έχει μελετηθεί επαρκώς, έχει συζητηθεί μεταξύ των τεχνικών της πόλης, ενώ, η ολοκλήρωσή του θα συμβάλει αποφασιστικά στην αισθητική αναβάθμιση της πλατείας.
* Ειδικότερα, σημείωσε: «Έχω κουραστεί να μιλάω πέντε χρόνια για την κεντρική πλατεία. Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων. Το 2008 επί κυβέρνησης Ν.Δ. και με περιφερειάρχη τον κ. Αγγελόπουλο, έξι πόλεις της Πελοποννήσου μοιράστηκαν 26 εκατομμύρια ευρώ, για έργα που έχουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
* Είναι θέση και στάση της κάθε παράταξης να οικειοποιείται απόψεις διαφόρων ειδικών και μη που είναι απέναντι στη Δημοτική Αρχή. Από την πλευρά μας εκείνο που έχουμε να τονίσουμε είναι ότι το συγκεκριμένο έργο έχει πάρει δεκάδες εγκρίσεις απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει συγκεκριμένη στόχευση, επιλέχθηκε νόμιμα και εγκρίθηκε η νομιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής. Δεν το επέλεξε η Δημοτική Αρχή.
* Υποβλήθηκε μια πρόταση και αυτή εγκρίθηκε. Το συγκεκριμένο έργο φέρει την υπογραφή, ίσως του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα σήμερα, του κ. Ι. Λιακατά, κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής.
* Προφανώς έργα αυτής της σημασίας και έκτασης έχουν την υποκειμενικότητά τους, αναγνωρίζοντας, βεβαίως, στον καθένα να καταθέτει τις απόψεις του για το ύψος του πράσινου, για τον αν τοποθετηθούν γρανίτες ή μάρμαρα.
* Σας διαβεβαιώνω όμως ότι η Δημοτική Αρχή άφησε το θέμα στα χέρια των τεχνικών, έγιναν διαβουλεύσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ασχολήθηκε πολλάκις με το θέμα.
* Κατά τ’ άλλα προφανώς θα έχουμε πρόβλημα μέσα στο 2012 με την ολοκλήρωσή του και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν τα προβλήματα. Παράλληλα, κάνω το σταυρό μου να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι στην ευρωζώνη, διότι αν έχουμε άλλη πορεία, προφανώς οι τσίγκοι και οι τενεκέδες θα μείνουν εκεί μέχρι το 2017». -  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

~** Το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας στην εποχή της κρίσης

~ Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει, όμως η κίνηση στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, όπως τονίζουν και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Χθες Σάββατο, μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, συναντήσαμε ελάχιστους επισκέπτες στην παλιά πόλη, ένα μέρος που διαθέτει κάστρο, αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο, πινακοθήκη, πεζόδρομους για περπάτημα, παραδοσιακά κτήρια και καταστήματα. Φταίει μόνο η οικονομική κρίση;  ~* η Καλλιόπη Διονάτου
~ «Η έλλειψη στρατηγικής επιδεινώνει την κατάσταση»
 * «Γενικώς δεν υπάρχει κίνηση λόγω κρίσης, όμως στο Ιστορικό Κέντρο είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η ζωή πλέον εδώ είναι βραδινή, με τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ τα πρωινά καταστήματα όλο και περιορίζονται. Όταν ο άλλος έχει στο μυαλό του το Ιστορικό Κέντρο ως χώρο νυχτερινής διασκέδασης, το πρωί δεν ανεβαίνει προς τα πάνω» μας λέει η Καλλιόπη Διονάτου από το κατάστημα ειδών τέχνης και δώρων «Πολύτροπον».
* «Από ξένους επισκέπτες; Τίποτα. Άλλες φορές, το χειμώνα, επειδή υπάρχουν ξένοι που έχουν σπίτια στη Μάνη ή την Κορώνη, όλο και περνούσαν από εδώ. Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά, που νομίζω ότι έχουν πανικοβληθεί όλοι. Δηλαδή, πρέπει να είχαν φύγει και αυτοί ή να μην κυκλοφορούσαν καθόλου. Ακόμη και οι λιγοστοί που βλέπω, είναι πολύ μαζεμένοι. Άλλες χρονιές ήταν διαφορετικά τα πράγματα, ο Μάιος ήταν ένας καλός μήνας. Φέτος, ακόμη και το Μουσείο εδώ, παρόλο που οι άνθρωποι πασχίζουν, κάνουν κάποιες εκδηλώσεις, δεν βλέπω να έχει κίνηση. Μάλλον δε θα έχει κόσμο φέτος γενικά. Άκουσα και από Γερμανούς ότι φοβούνται να έρθουν, γιατί ο λαός εδώ, λένε, τους αντιμετωπίζει με εχθρότητα. Και η κίνηση εν όψει εκλογών είναι μηδέν, ο κόσμος έχει το μυαλό του αλλού.
* Εν τω μεταξύ, το Ιστορικό Κέντρο θέλει μια στρατηγική. Έχεις ένα κομμάτι της πόλης, το οποίο είναι πεζοδρομημένο, έχει πινακοθήκη, λαογραφικό, αρχαιολογικό μουσείο, κάστρο. Άμα δεν το βάλεις σε ένα σχέδιο, πώς θα αναπτυχθεί; Εντάξει, έγινε μια πεζοδρόμηση. Και; Θέλει δουλειά αυτό το πράγμα. Όταν υπάρχουν τόσα αξιοθέατα και δεν τα προβάλλεις, είναι σαν να μην τα έχεις. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, ταξιδιωτικοί πράκτορες κ.λπ., θα έπρεπε να εντάξουν την περιοχή σε ένα σχέδιο προβολής. Να προτείνουν στον επισκέπτη πράγματα που υπάρχουν στο Ιστορικό Κέντρο. Αλλά να βελτιωθεί και ο χώρος. Να μπορεί ο άλλος να καθίσει να ξεκουραστεί, να έχει ένα δέντρο, μια ωραία πλατεία. Φτιάχνουν στο κέντρο της Καλαμάτας μια τεράστια πλατεία κι εδώ πάνω οι πλατείες του Ιστορικού Κέντρου φυτοζωούν εγκαταλειμμένες».
 ~* Πέτρος Οικονομάκος
~ «Βλέπουμε τον κόσμο με το μακαρόνι»
 * «Ο κόσμος έχει αναστατωθεί, έχει πρόβλημα οικονομικό. Ένα μεγάλο κομμάτι της καταναλωτικής κοινωνίας σήμερα, το μεσημέρι τρώει τις ελιές και το βράδυ τα κουκούτσια. Δηλαδή, ενώ θέλεις να πάρεις ένα κιλό, παίρνεις κάτω από μισό. Το “παντρεύεις” με κάτι άλλο. Κανένας δε μένει νηστικός ακόμα, αλλά ένα κατάστημα που έπιανε 100 δραχμές, σήμερα είναι ζήτημα αν πιάνει 40. Και μιλάμε για το καλό κατάστημα, γιατί υπάρχουν και καταστήματα που πέφτουν και κάτω από 20», παρατηρεί ο Πέτρος Οικονομάκος της γνωστής επιχείρησης αλλαντικών και παστού.
* «Όπως λέγανε και παλιά, “βλέπουμε τον κόσμο με το μακαρόνι”. Ακόμη και οι επισκέπτες, οι τουρίστες, οι Αθηναίοι, και αυτοί διστακτικοί. Όταν ερχόταν ο εσωτερικός τουρισμός, ανασταίνονταν τα καταστήματα. Γιατί ψώνιζαν καλά πράγματα, παραδοσιακές γεύσεις, και τα έβαζαν στα ψυγεία και τις αποθήκες τους για να έχουν. Τώρα, δυστυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η κρίση έχει αγγίξει και το φαγητό. Για παπούτσια, καλλυντικά και τέτοια, δεν το συζητάμε, τα αφήνει ο άλλος για αργότερα…».
* Και καταλήγει ο Π. Οικονομάκος: «Αν σηκώσουμε τα μανίκια μας όλοι οι Έλληνες, και πρώτα πρώτα οι αρχηγοί - ό,τι Θεό και αν πιστεύει ο καθένας, όποιο πολιτικό κόμμα και αν έρθει πρώτο, δεύτερο ή πέμπτο - το μέλλον θα είναι μεν δύσκολο, αλλά μπροστά μας θα βλέπουμε μια ελπίδα. Διαφορετικά, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει».
 ~* Γιώργος Αθανασόπουλος
~ «Οι άνθρωποι είναι πολύ προσεκτικοί στις παραγγελίες»
 * «Από τότε που μπήκαμε στην εποχή των μνημονίων, η κίνηση έχει πέσει 15-20%. Ο κόσμος, βλέπω ότι έχει αυξήσει το φαγητό «πακέτο» για το σπίτι, όμως δεν παίρνει αναψυκτικά, οινοπνευματώδη, τυρί, σαλάτα, πράγματα που αφήνουν έξτρα τζίρο» σημειώνει ο Γιώργος Αθανασόπουλος από το παραδοσιακό εστιατόριο «Τα ρολά».
* «Οι άνθρωποι είναι πια πολύ προσεκτικοί στις παραγγελίες. Δηλαδή, δύο άτομα που κάποτε έκαναν λογαριασμό 20-25 ευρώ, τώρα κάνουν 15 ευρώ ή 10. Ο Μάιος σε σύγκριση με πέρυσι ήταν λίγο πιο κάτω, αλλά τώρα μπήκαμε στην αρχή της τουριστικής σεζόν και βλέπουμε λίγο κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι η τουριστική περίοδος στην Καλαμάτα είναι Ιούλιο, Αύγουστο. Να δούμε πώς θα πάμε φέτος, αλλά και τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Βλέπω ότι ο κόσμος αγαπάει το ευρώ, αλλά δε θέλει το μνημόνιο. Δε μπορεί από τη μια να θέλεις το ευρώ και από την άλλη να μη θέλεις το μνημόνιο. Ο κόσμος πρέπει να επιλέξει τι θέλει.
* Πρέπει, όμως, και οι άλλοι να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι και ο Έλληνας δεν αντέχει άλλα μέτρα. Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες. Ο δημόσιος τομέας ήταν λίγο μπάχαλο, αλλά κι αυτό διορθώνεται. Εγώ νομίζω ότι στον ιδιωτικό τομέα, οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αρκεί να έχουν δουλειά. Μόνο τις εθνικές γιορτές στην Αυστρία να κοιτάξεις, που διάβαζα προχθές, είναι δέκα μέρες παραπάνω από της Ελλάδας. Επειδή έχουμε κάποιες αργίες για να ξεκουραστούμε, σημαίνει ότι δεν δουλεύουμε; Εγώ είμαι επιχειρηματίας και εργάζομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ, Δευτέρα έως και Σάββατο».
 ~* Ανδρέας Παπαθεοδωρίδης
~ «Όταν ο κόσμος θα έχει δουλειά - παιδεία - υγεία, θα είμαστε όλοι καλύτερα»
 * «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Ιστορικό Κέντρο, αλλά γενικότερα όλα τα επαγγέλματα. Σε μας, στο λιανικό εμπόριο, υπάρχει επιπλέον δυσκολία, γιατί έχουμε τα σούπερ μάρκετ, που πουλάνε τα δικά μας είδη και είναι δύσκολο να τους ανταγωνιστείς. Και όταν φτιάχνονταν τα σούπερ μάρκετ εδώ, πήγαιναν οι εκπρόσωποι των αρχών και τα εγκαινίαζαν» μας λέει ο Ανδρέας Παπαθεοδωρίδης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα υποδημάτων, ενώ ειδικότερα για το Ιστορικό Κέντρο προσθέτει:
* «Έχουν ανοίξει νυχτερινά μαγαζιά, οπότε το παλιό, το κλασσικό εμπόριο που ξέραμε, έχει μείνει πίσω. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε όσο μπορούμε να κρατηθούμε. Οι περισσότεροι έχουμε τις επιχειρήσεις μας εδώ από πολύ παλιά, οπότε υπάρχουν σταθεροί πελάτες μας από τα προηγούμενα χρόνια που μας στηρίζουν. Εγώ εδώ έχω γεννηθεί, εδώ μεγάλωσα, το μαγαζί το είχε ο πατέρας μου και τώρα το έχει αναλάβει ο γιος μου».
* Όσο για το μέλλον: «Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, πέρα από εμάς. Κυρίως, πρέπει να λυθεί το βασικό θέμα που είναι να έχουν εργασία οι άνθρωποι. Τα βασικά δικαιώματα στη ζωή είναι η δουλειά, η παιδεία, η υγεία. Εάν λυθούν αυτά, θα είναι καλύτερα τα πράγματα για όλους, και για εμάς και για το Ιστορικό Κέντρο».
 ~* Κώστας Καστόρας
~  «Η ελληνική κοινωνία προχωρά σε εξαθλίωση»
 * «Είμαστε αναγκασμένοι να δουλέψουμε πάλι όπως όταν ήμασταν 30 ετών, για να τα βγάλουμε πέρα και να αντιμετωπίσουμε την τρομερή πτώση του τζίρου. Όσο χαμηλές τιμές και αν έχουμε, ο κόσμος τις θεωρεί ακριβές. Ρίχνουμε λοιπόν κι άλλο τις τιμές, που σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά για να βγει το μεροκάματο» επισημαίνει ο Κώστας Καστόρας, από το γνωστό καπελάδικο των Αγίων Αποστόλων.
* «Σήμερα μόλις είδαμε λίγο κόσμο, ίσως λόγω τριημέρου. Οι προηγούμενες μέρες ήταν φριχτές για όλα τα μαγαζιά. Σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, η μισή κίνηση. Βασική αιτία είναι η αβεβαιότητα και ο φόβος για το άσχημο οικονομικά μέλλον. Γιατί κανένας δε δίνει στον κόσμο κάποια ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι. Οι ασάφειες για τη μετέπειτα περίοδο, έχουν δημιουργήσει τρομερή ανασφάλεια. Τα χρήματα κάθε μέρα μειώνονται από τις τσέπες των ανθρώπων λόγω της άγριας φορολογίας. Ο κόσμος θεωρεί πολυτέλεια και το πιο απλό. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία προχωρεί σε εξαθλίωση».
* Για τον Οργανισμό Ιστορικού Κέντρου: «Ο Οργανισμός υπάρχει, είναι ο κάθε καταστηματάρχης της περιοχής που έχει να προτείνει κάτι. Όμως, τα είπαμε δύο, πέντε, δέκα φορές, δεν έγιναν. Τι άλλο να πούμε; Και αυτά που ζητούσαμε πάντα και δεν έγιναν, τώρα μας φαίνονται τόσο απόμακρα όσον αφορά την υλοποίησή τους».  Της Μαρίας Νίκα , Εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

~** Μέσω της "Ψηφιακής Σύγκλισης"

~ Ξεκινάει η υλοποίηση του έργου «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων»  * Υπογράφτηκε η ένταξη του «Ηλεκτρονικού Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου» στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», όπως τόνισε μιλώντας στο «Θάρρος», η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Η απόφαση ένταξης υπογράφτηκε από τον Ειδικό Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης Αντώνη Μαρκόπουλο και η διάρκεια υλοποίησης της δράσης είναι τους επόμενους 16 μήνες.
* Βασικός στόχος, είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας με αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας.
 ~ «Καλάθι»
* «Την ένταξη της Περιφέρειάς μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη θεωρούμε πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, της παραγωγής και των εξαγωγών. Στόχος μας είναι η προβολή και η προώθηση των προϊόντων του «Καλαθιού της Πελοποννήσου» στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό», ήταν από τα πρώτα που επισήμανε η κα Νικολάκου, συμπληρώνοντας ότι στην υπηρεσία θα καταχωρηθούν οι περιγραφές όλων των προϊόντων του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχουν ενταχθεί (ή αναμένεται να ενταχθούν στα πλαίσια του έργου) στο «Καλάθι της Πελοποννήσου», αλλά και γενικότερα κάθε καινοτόμο «παράγωγο» προϊόν (για παράδειγμα, φυτικά καλλυντικά), όπως και κάθε άλλο προϊόν που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα και μπορεί η παρουσία του να ενισχύσει το καλάθι.
* Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα δημιουργηθεί, θα αποτελέσει την πύλη του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ιδίως στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας την επιχειρηματικότητα, δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές και ενισχύοντας την οικονομία της Περιφέρειας.
 ~* Στόχοι
* Οι επιμέρους (επιχειρησιακοί) στόχοι οι οποίοι επιδιώκονται, όπως τους παρουσίασε η κα Νικολάκου, είναι:
- Παροχή πληροφοριών για τα προϊόντα του «Καλαθιού της Πελοποννήσου» προς όλους τους ενδιαφερόμενους (εντός της Περιφέρειας, πανελλαδικά και παγκόσμια) με πληρότητα και αξιοπιστία.
-Υποστήριξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, με ειδικές υπηρεσίες προς παραγωγούς, υποψήφιους αγοραστές/ επενδυτές, και κάθε ενδιαφερόμενο (πολίτη, επιχείρηση).
-Συνεχή παροχή πληροφορίας μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών και χρήση των σύγχρονων μέσων Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας.
* «Η χρήση του συστήματος θα συγκεντρώσει όλα τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και τις πληροφορίες των σημαντικότερων προϊόντων (που απαρτίζουν το «Καλάθι της Πελοποννήσου») στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφορικά με τον Πρωτογενή Τομέα της Οικονομίας, αποτελώντας ουσιαστικά ένα «one-stop-shop» στον τομέα αυτό για κάθε ενδιαφερόμενο», κατέληξε η κα Νικολάκου.  Της Βίκυς Βετουλάκη

~** Γέφυρα το κτήριο

~ Ανάμεσα στο ορφανοτροφείο και το Μουσικό Σχολείο  * Φορές – φορές η μοίρα, συνδέει μεταξύ τους τελείως ανόμοια πράγματα και καταστάσεις. Κάτι ανάλογο συνέβη με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και τους απόφοιτους του Εθνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Καλαμάτας και μετέπειτα Κέντρου Παιδικής Μέριμνας, που εκ πρώτης όψης δεν έχουν κάτι κοινό. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως, για τους μεγαλύτερους που έχουν εικόνες και μνήμες, λύνει κατευθείαν το πρόβλημα, αφού ο συνδετικός κρίκος, είναι το κτήριο που φιλοξενεί έως σήμερα το Μουσικό Σχολείο και το 10ο Δημοτικό. Κι αυτό, αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί η ιστορία του συγκεκριμένου χώρου, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο εργασίας, που εκπόνησε ομάδα μαθητών του σχολείου.
* Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και την επικείμενη (πιθανώς εντός του έτους) μετακόμιση του Μ.Σ..Κ. στο καινούργιο κτήριο της οδού Γ. Καρέλια, συναντήσαμε τη μία από τις δύο υπεύθυνες του προγράμματος τη φιλόλογο Εύη Ντινοπούλου (η άλλη υπεύθυνη είναι η θεατρολόγος Κατερίνα Κωνσταντινάκου) και μιλήσαμε μαζί της για τη συγκεκριμένη εργασία, που, λόγω της κοινωνικής διάστασης του θέματός της, έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη συγκίνηση του κόσμου.
* Τις μοναδικές εμπειρίες που αποκόμισαν, θα παρουσιάσουν οι μαθητές: Β. Καμπύλης, Χλόη Καλύβα, Κωνσταντίνα Κεραμιδά, Αννίκα Μανιάτη, Δήμητρα Αργυροπούλου, Κλειώ Γιαννούκου, Ελπίδα Θάνου, Εύα Μπαλίκα, Δάφνη Τενέντε, Γεωργία Σπυροπούλου, Γιώτα Αδαμοπούλου, Δόμνα Κασκάνη, Δέσποινα Κολλάτου, Ισμήνη Γυφτάκη - Μπεκ, Θέμις Ηλιοπούλου και Βασιλική Χριστοπούλου.
 ~ Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγκεκριμένης εργασίας;
* Η κ. Κωνσταντινάκου, ήρθε προ διετίας στο σχολείο μας. Φερμένη από την Αθήνα και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη καθώς ήταν, παραξενεύτηκε από την ιδιαιτερότητα του κτηρίου. Ένιωσε «κάτι» στο χώρο, μια ενέργεια αλλιώτικη. Ρώτησε κι έμαθε πως εκεί και για 30 χρόνια, ήταν εγκαταστημένο το Ορφανοτροφείο. Πρότεινε την υλοποίηση ενός προγράμματος με θέμα την ιστορία του κτηρίου. Δέχτηκα να συμμετέχω με μεγάλη χαρά, αφού κι εγώ (που εργάζομαι μέσα σε αυτό πάνω από 18 χρόνια και το θεωρώ πια δεύτερο σπίτι μου) ένιωθα την ίδια αύρα, μόνο που δεν είχα τολμήσει να θίξω μέχρι τότε ένα τόσο ευαίσθητο, από κοινωνικής άποψης, θέμα.
* «Στους διαδρόμους της μνήμης. Η ιστορία του κτηρίου μας»: Αυτό τον τίτλο δώσαμε τη σχολική χρονιά 2010-11 σε ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων με στόχο να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για το χώρο που στεγάζει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια το σχολείο μας.
* Ωστόσο, πίσω από τις χρονολογίες και τους τοίχους, έμελλε να βρούμε…ανθρώπους . Και τότε καταλάβαμε πως στην πραγματικότητα η εργασία μας ήταν ο μοχλός για να γνωρίσουμε, μέσα από την ιστορία του κτηρίου, τις ιστορίες των παιδιών που έζησαν εκεί.
 ~ Από πού ξεκινήσατε;
* Αρχίσαμε με τις πρώτες έρευνες στα Γενικά Αρχεία Ν. Μεσσηνίας όπου μάθαμε ότι υπάρχει όλο το αρχείο του Ε.Ο.Α.Κ., ιδρύματος που ιδρύθηκε το 1922 και λειτούργησε από το 1924. Συγκεντρώσαμε πολλές και βασικές πληροφορίες. Μετά, έπρεπε να βρούμε ένα πρόσωπο, ένα «παιδί του τότε», προκειμένου να μας «αποκαλύψει» τα μυστικά του κτηρίου. Και το πρόσωπο βρέθηκε. Ήταν o κ. Δημήτρης. Ένας από τους πολλούς απόφοιτους, ο οποίος δέχτηκε ευχαρίστως μεν, με προσπάθεια δε (λόγω ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης), να έρθει πέρσι τέτοια εποχή στο σχολείο μας. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μας έδωσε το νήμα που μας συνέδεσε με τη ζωή μέσα στο κτήριο τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70. Δεν απάντησε μόνο στα ερωτήματά μας για τη χρήση των χώρων και το καθημερινό πρόγραμμα του ιδρύματος, αλλά άνοιξε την καρδιά του και αφηγήθηκε την παιδική του ζωή με τρόπο αφοπλιστικό.
* Αυτή ήταν η πρώτη μας επικοινωνία. Επικοινωνία δύο κόσμων με μεγάλες διαφορές αλλά και μεγάλες ομοιότητες που τελικά μας ένωσαν.
 ~ Ποιες συνθήκες επικρατούσαν στο ίδρυμα εκείνη την εποχή;
* Τις δεκαετίες ’60 – ’70 οι συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες. Πρέπει να διευκρινίσουμε πως τα παιδιά που δεχόταν το ίδρυμα (ο αριθμός των αγοριών που ζούσαν εκεί κυμαινόταν μεταξύ 60 και 100 ), δεν ήταν απαραιτήτως ορφανά ή έκθετα. Μπορεί να υπήρχε γονέας, αλλά να μην ήταν σε θέση να μεγαλώσει το παιδί του. οπότε μετά από εισήγηση-έκθεση κοινωνικού λειτουργού, τα παιδιά έμπαιναν εκεί από την ηλικία των πεντέμισι ετών και έμεναν μέχρι τα 18 τους.
* Το συγκεκριμένο ίδρυμα κατά γενική ομολογία ήταν ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ακούσαμε και ακραία περιστατικά κυρίως ως προς τις τιμωρίες και τις ποινές. Η σκληρότητα που πολλές φορές έφτανε μέχρι τη βαναυσότητα, υπήρξε, χωρίς όμως να αποτελεί τον κανόνα, και όπως είναι αντιληπτό, έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τις παιδικές ψυχές. Πάντως σε γενικές γραμμές όλα τα τότε παιδιά παραδέχονται πως χάρη στο ίδρυμα όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά και να διαμορφώσουν έναν κώδικα αξιών και να βάλουν σωστές βάσεις για τη μετέπειτα ζωή τους.
 ~ Τι εισπράξατε από τα «παιδιά του τότε» όταν σας μιλούσαν για τα παιδικά τους βιώματα; Πώς το εξέλαβαν τα δικά σας παιδιά;
* Εισπράξαμε το παράπονό τους για την έλλειψη αγάπης, φροντίδας και στοργής και γενικότερα το γεγονός ότι δεν χάρηκαν τα παιδικά τους χρόνια μέσα σε μια οικογένεια.
* Καθώς περιδιαβαίναμε το κτήριο, ο Φώτης, ο Θοδωρής, ο Γιώργος, ο Χρήστος, ο Λάζαρος, ο Ηλίας, ο Μάριος, είχαν να πουν σε κάθε γωνιά, από μια γλυκόπικρη έως δραματική ιστορία. Αντίθετα εμείς στους ίδιους αυτούς χώρους έχουμε κυρίως ευχάριστα πράγματα να θυμηθούμε. Γι αυτό και μας είπαν πως με τα τραγούδια μας και τη χαρά που εκπέμπεται από τα τωρινά παιδιά (που χαίρονται να φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο, κυρίως λόγω της μουσικής), ξορκίσαμε τον πόνο και τη θλίψη και κυρίως τα δάκρυα των παιδιών εκείνης της εποχής που κυριολεκτικά είχαν ποτίσει τους τοίχους…
* Αποτελεί όμως, μεγάλη ικανοποίηση για μας η αλλαγή της στάσης τους απέναντί μας: μας εκμυστηρεύτηκαν πως έλεγαν «εκεί που ήταν το σπίτι μας, εκεί που μεγαλώσαμε, τώρα είναι κάτι σχολεία». Τώρα όμως ξέρουν πως το κτήριο μας ενώνει και νιώθουν και πάλι οικεία στο παλιό τους «σπίτι».
 ~ Έγιναν πολλές συναντήσεις μεταξύ μαθητών και αποφοίτων του ΕΟΑΚ;
* Αρκετές με αποκορύφωμα το βράδυ της 11ης Μαΐου 2012, οπότε πραγματοποιήθηκε μία σπουδαία συνάντηση των δύο «κόσμων» αν θέλετε, του Μουσικού (με παιδιά, γονείς, καθηγητές, ) και των παλιών αποφοίτων του ΕΟΑΚ (με τις οικογένειές τους) στο χώρο της τραπεζαρίας του σχολείου, όπου φάγαμε και ήπιαμε μαζί. Εκεί, βιώσαμε κάτι μοναδικό μέσα από τα τραγούδια που αφιερώσαμε στους απόφοιτους - τα «Μαύρα χελιδόνια» και το «Χάδι»-, αλλά και από τις αφηγήσεις, τις ιστορίες και τις απαγγελίες που εναλλάσσονταν χωρίς προγραμματισμένη σειρά. Το δάκρυ διαδεχόταν το γέλιο και αντίστροφα κι όλοι είχαμε την αίσθηση της λύτρωσης και της βαθιάς ανταλλαγής σπάνιων αισθημάτων σύμπνοιας, κατανόησης, αποδοχής και αλληλεγγύης.
* Ήταν πραγματικά μια ιστορική στιγμή, αφού το κτήριο μας δέχτηκε όλους στην αγκαλιά του κι αποφασίσαμε να ονομάσουμε τη βραδιά αυτή «βραδιά αδελφοποίησης». Η ανταλλαγή συναισθημάτων και η εξομολόγηση βιωμάτων λειτούργησε λυτρωτικά, αφού όπως μας εκμυστηρεύτηκαν «τα παιδιά του τότε», ένιωσαν πως οι κόμποι που είχαν μέσα τους για χρόνια λύθηκαν ως δια μαγείας.
 ~ Σε ποια φάση βρίσκεται τώρα η εργασία;
* Έχει ήδη συγκεντρωθεί υλικό από έγγραφα, φωτογραφίες, ντοκουμέντα αλλά και πλήθος συνεντεύξεων και μαρτυριών, που δεν έχουν τέλος. Η δική μας εργασία πρέπει να περιοριστεί στην ιστορία του κτηρίου και σε ό,τι έχει σχέση με αυτό, δηλαδή την ιστορία του ως Ορφανοτροφείο Αρρένων (και μετέπειτα ως Κέντρο Παιδικής Μερίμνης) αλλά και την ιστορία του ως Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και 10ο Δημοτικό. Έτσι, βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο αποδελτίωσης, απομαγνητοφώνησης και κωδικοποίησης του υλικού.
 ~ Ποιες είναι οι απόψεις των παιδιών; Επιτεύχθηκαν οι εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος;
* Αν λάβουμε υπόψη μας πως το βασικότερο μέρος της εργασίας είναι βιωματικό, δηλαδή κάτι «ζωντανό» αφού ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή με ανθρώπους, όλο και περισσότερους, που όχι μόνο μας έχουν καταθέσει τις μαρτυρίες τους αλλά και τα πιο βαθιά τους συναισθήματα, τα παιδιά έχουν ενδιαφερθεί έντονα και συμφωνούν πως με αφορμή αυτή την εργασία πήραν ένα σπουδαίο μάθημα ζωής αφού θαύμασαν πραγματικά όλους αυτούς τους ανθρώπους (που σημειωτέον αλληλοαποκαλούνται αδερφοί «αφού φάγανε από το ίδιο πιάτο» όπως λένε), οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες, βγήκαν νικητές στον αγώνα της ζωής, οι περισσότεροι επιτυχημένοι οικογενειάρχες και επαγγελματίες.
* Μετά τις αφηγήσεις των προσωπικών τους βιωμάτων, που, πολλές φορές ήταν ιδιαίτερα οδυνηρά, και μετά από τις εικόνες που μας μετέφεραν από περιστατικά που εκτυλίχτηκαν στο χώρο όπου ζούμε εμείς σήμερα, οι μαθητές μας βίωσαν βαθιά και σπάνια συναισθήματα και εκτίμησαν τα αυτονόητα για αυτούς αγαθά, όπως το αγαθό και την αξία της οικογένειας.
* Από εκπαιδευτικής πλευράς μπήκαν στη διαδικασία της έρευνας, έμαθαν να παίρνουν συνεντεύξεις, να θέτουν ερωτήσεις και να κρατούν σημειώσεις ή να ηχογραφούν, αφού, ήρθαμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, είτε με παλιούς αποφοίτους είτε με παλιά στελέχη είτε ακόμη και με γείτονες.
* Το πιο ενδιαφέρον όμως, ήταν οι άνθρωποι που γνωρίσαμε και μας άνοιξαν την καρδιά τους φέρνοντας στο φως συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες και αυθεντικά δράματα γονέων και παιδιών.
 ~ Ποιο θα είναι το τελικό προϊόν;
* Ευελπιστούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση βιβλίου με την ιστορία του κτηρίου, που, λόγω της χρήσης του, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Καλαμάτας. Θα υπάρχουν φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, ντοκουμέντα και φιλοδοξούμε να ζωντανέψει στα μάτια του αναγνώστη μια άλλη εποχή, καθώς θα περιλαμβάνει περιστατικά, στιγμιότυπα και ιστορίες που διαδραματίστηκαν στους διάφορους χώρους του κτηρίου, όπως μας τις αφηγήθηκαν όλοι όσοι έζησαν εκεί τα παιδικά τους χρόνια και είναι, πιστέψτε με, πολλοί.
 ~ Πότε θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση;
* Με τα «παιδιά του τότε» αλλά και του τώρα έχουμε ένα όραμα, που μοιράζεται μαζί μας και η διευθύντρια του Σχολείου μας κ. Α. Φραγκιά η οποία υποστήριξε από την αρχή την ιδέα. Επειδή ως Μουσικό Σχολείο περνάμε το τελευταίο καλοκαίρι μας εκεί, η εκδήλωσή μας θα λειτουργήσει και ως φόρος τιμής στο κτήριο που μας φιλοξένησε για 20 σχεδόν χρόνια, ως οφειλόμενο χρέος. Προγραμματίζουμε ένα διήμερο εκδηλώσεων (ένα Σαββατοκύριακο μετά τις 20 Αυγούστου) στο χώρο του σχολείου, που, για δύο μέρες θα λειτουργήσει ως «θεματικό μουσείο παιδικής ηλικίας», δίνοντας έτσι στους συμπολίτες μας την ευκαιρία να το επισκεφτούν.
* Οι επισκέπτες θα παίρνουν πληροφορίες για τη χρήση του κάθε χώρου, αρχική και μεταγενέστερη. Σε κάθε αίθουσα θα εκτίθεται αρχειακό υλικό, έγγραφα, φωτογραφίες και αναμνηστικά ενώ σε άλλες αίθουσες θα γίνονται προβολές με οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.
* Πιστεύοντας πως η συγκινησιακή ενέργεια που προσφέρει ο χώρος μεταγγίζει και στην καλλιτεχνική δημιουργία, το βράδυ της Κυριακής στην πίσω αυλή, θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους αποφοίτους του ΕΟΑΚ αλλά και του Μ.Σ.Κ., με προβολές, θεατρικό δρώμενο και συναυλία από τους μαθητές μας με … ειδικό για την περίσταση ρεπερτόριο, καθώς και τα τραγούδια που έχουμε φτιάξει (θα κυκλοφορήσουν σε CD), ειδικά αφιερωμένα στα «παιδιά που δε μεγάλωσαν ποτέ» αφού όπως μας έγραψαν κι οι ίδιοι στους πίνακες των τάξεών μας (που τότε ήταν εκεί οι θάλαμοι με τα κρεβάτια τους) : «Μεγάλωσα εδώ χωρίς αγάπη. Άραγε μεγάλωσα;;;»  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

~** Για απόρριψη σκουπιδιών σε δάση

~ Κατηγορούμενοι οι μισοί πρώην δήμοι της Μεσσηνίας  * Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων κοινοτήτων και δημοτικών συμβούλων από τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα από τους πρώην δήμους Αετού, Αίπειας, Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Ιθώμης, Καλαμάτας, Κορώνης, Κυπαρισσίας, Μεθώνης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Νέστορος, Πεταλιδίου, Πύλου, Φιλιατρών και την Κοινότητα Τρικόρφου, θα καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 26 Ιουνίου 2012.
 * Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θεωρούνται υπαίτιοι διότι τον Απρίλιο του 2008, αν και όφειλαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς φύλαξης των χώρων απορριμμάτων για την αποφυγή ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιών, παρέλειψαν να λάβουν ή πήραν πλημμελή μέτρα και απέρριψαν χωρίς άδεια υλικά και απορρίμματα σε δάση και δασικές εκτάσεις.
* Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων ήταν κατά τους θερινούς μήνες να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την αυτανάφλεξη των απορριμμάτων και τον κίνδυνο μετάδοσης πυρκαγιάς. Α.Π.

~** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  Σήμερα :
*** Δύο όρια για το Πανευρωπαϊκό στα Παπαφλέσσεια

~ Η ΠΕΡΡΑ ΠΕΤΥΧΕ 14,26 ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ, ΕΛΣΙΝΚΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΣΤΑ 800 Μ, ΕΝΩ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΡΕΚΟΡ ΕΦΗΒΩΝ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ
 * Δύο όρια για Ελσίνκι και αρκετά καλές επιδόσεις, σημειώθηκαν στην διάρκεια των φετινών Παπαφλεσσείων, που έγιναν με επιτυχία το Σάββατο στην Καλαμάτα.
 * Τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι εξασφάλισε η Αθανασία Πέρρα (ΑΟ Μεγάρων) στο τριπλούν, στον πρώτο της αγώνα στη σεζόν. Η Ελληνίδα στο τρίτο της άλμα, προσγειώθηκε στα 14,26 μ. και έχασε για τέσσερα εκατοστά το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Πέρρα έδειξε να έχει προβλήματα με τον ρυθμό της, δεδομένο του ότι οι υπόλοιπες προσπάθειες της ήταν άκυρες, ωστόσο το δεύτερο άλμα της ήταν αρκετά μεγάλο. “Ηταν ο πρώτος αγώνας, ήρθε το όριο για το Ελσίνκι, θα ήθελα να βγει η επίδοση και για το Λονδίνο. Στη διάρκεια του αγώνα αισθανόμουν άτονη”, είπε η Πέρρα
 * Την πρώτη του συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση εξασφάλισε ο Ανδρέας Δημητράκης (ΑΟ Λασιθίου). Ο νεαρός δρομέας έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι, καθώς τερμάτισε σε 1.47.77 και βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ, το οποίο ήταν 1.48.60. Ο Δημητράκης τερμάτισε τρίτος, ενώ από ακολούθησε στην τέταρτη ο Κώστας Νακόπουλος (Πανιώνιος) με 1.48.09. Νικητής της κούρσας ήταν ο Ουκρανός Ιχορ Νταβίντοβ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του 19χρονου Χρήστου Δημητρίου που έσπασε το παγκύπριο ρεκόρ εφήβων που διατηρούνταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Η επίδοση του νεαρού ήταν 1.49.39.
 * Με στόχο να βελτιώσει το 83,02 μ., που σημείωσε πριν δύο εβδομάδες στην Λευκωσία, μπήκε στον αγώνα ο Σπύρος Λεμπέσης (ΜΕΑΣ Τρίτων). Ο 25χρονος στην έκτη του βολή έστειλε το ακόντιο στα 79,30 μ., ενώ είχε ακόμη βολές στα 76,55 μ., Χ, 78,70 μ., 76,30 μ., Χ.
 * “Αυτό που ήθελα ήταν να κάνω μια μεγάλη επίδοση, ωστόσο στη διάρκεια του αγώνα αγχώθηκα καθώς κυνηγούσα να βγάλω τη μεγάλη βολή. Στην Κύπρο ήμουν πολύ χαλαρός και τα μέτρα ήρθαν εύκολα. Το βλέπω στην προπόνηση πως είμαι για πολλά μέτρα, προφανώς και πρέπει να χαλαρώσω προκειμένου αυτό να βγει και στον αγώνα. Θα κάνω ένα πέρασμα από το διασυλλογικό πρωτάθλημα και στη συνέχεια θα αγωνιστώ στο Πανελλήνιο. Πρώτος στόχος της χρονιάς είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι”, είπε ο Λεμπέσης. Δεύτερος με βολή στα 75,79 μ. ήταν ο Φιλανδός Αλτο Μίκα, ενώ το φετινό του ρεκόρ βελτίωσε ο Γιώργος Ηλτσιος, ο οποίος έστειλε το ακόντιο στα 73.90.
 * Κοντά στο όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι βρέθηκε ο Τηλέμαχος Ρούτας (Ηρακλής). Ο 24χρονος ήταν νικητής στα 400 μ. με 46.80 και βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ, το οποίο ήταν 47.15. Το όριο για Ελσίνκι είναι 46.70 και πλέον ο αθλητής θα το κυνηγήσει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. “Είμαι ικανοποιημένος καθώς έκανα ατομικό ρεκόρ. Από την άλλη, θα ήθελα να έχω πετύχει το όριο για το Ελσίνκι”, είπε ο Ρούτας. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η Αγνή Δερβένη, στο ντεμπούτο της στη σεζόν τερμάτισε σε 53.87 και έμεινε στη δεύτερη θέση.
 * Τον πρώτο του αγώνα στη σεζόν έκανε ο Δημήτρης Τσιάμης, ο οποίος έδειξε σε θέση να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις κορυφαίες διοργανώσεις της σεζόν. Ο αθλητής του Ολυμπιακού προσγειώθηκε στα 16,62 μ. στην πρώτη του προσπάθεια χρειάζεται μια επίδοση πάνω από τα 16,80 μ. για να πάει Ελσίνκι και πάνω από τα 14,85 μ. για να αγωνιστεί στο Λονδίνο. Νικητής του αγώνα ήταν ο Λευκορώσος Ντμίτρι Πλατνίτσκι με 16,85 μέτρα.
 * Η Ελενα Φιλάνδρα δεν κατάφερε να ξεμπερδέψει με το όριο για Λονδίνο και Ελσίνκι. Η αθλήτρια των 800 μ., στο ντεμπούτο της στο σεζόν, πήρε την πρώτη θέση στα 800 μ. με 2.02.60 και έτσι θα κυνηγήσει να πιάσει το όριο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
 * Ο Δημήτρης Διαμαντάρας (ΓΣ Κηφισιάς) δεν κατάφερε να βελτιώσει το φετινό του ρεκόρ (8,03 μ.), καθώς είχε καλύτερη προσπάθεια στα 7,85 μ. στο έκτο και τελευταίο άλμα του. Ο αθλητής του Δημήτρη Σιούντρη είχε ακόμη άλματα στα 7,81 μ., 7,74 μ., 7,77 μ. και ένα άκυρο άλμα. Ο Διαμαντάρας θα αγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπου θα κυνηγήσει μια επίδοση πάνω από τα 8,05 μ., που είναι το όριο για το Ελσίνκι.
 ~ Τα αποτελέσματα
 - ΑΝΔΡΕΣ: 100μ.: 1η σειρά (+1,6): Χατζηαγγελίδης 10.84, Πολυκάρπου (Κύπρος) 10.88, Τσούσης 11.10, Σιδέρης 11.15, Δραγκιώτης 11.53, Ριντ (ΗΠΑ) δεν τερμάτισε.
 - 100μ.: 2η σειρά (+1,5): Φίφτον (Βρετανία) 10.46, Καλαμάρας 10.62, Ρουσάκης 10.66, Κουτσοθεοδώρου 10.75, Φραγκούλης 10.82, Κόλιμορ (Μπαρμπάντος) 11.05.
 - 400μ.: 1η σειρά: Αντωνίου (Κύπρος) 48.84, Τσάκαλης 49.06, Μενελάου (Κύπρος) 49.16.
 - 400μ.: 2η σειρά: Ρούτας 46.80, Κυριακίδης 47.37, Μελαχροινούδης 48.44, Αναστασίου 48.82, Γράβαλος 49.34.
 - 800μ.: Νταβίντοφ (Ουκρανία) 1.47.33, Ζαϊζάν (Ρουμανία) 1.47.54, Δημητράκης 1.47.77, Νακόπουλος 1.48.09, Δημητρίου (Κύπρος) 1.49.39, Δουΐκας 1.50.59, Νάκος 1.50.80, Αμοιρίδης 1.51.18, Μιχαέλας (Κύπρος) 1.53.64, Κόλιας-Πιτιρίγκας 1.54.04, Βαγγελάκος 1.54.51, Μούτσο δεν τερμάτισε.
 - Μήκος: Διαμαντάρας 7.85μ., Λεβαντόφσκι (Πολωνία) 7.51μ., Σκιρτλάντζε (Γεωργία) 7.48μ., Διακονικόλας 7.44μ., Γαλαζούλας 7.42μ., Καψής 7.31μ., Σαλαβούρας 6.96μ., Πούλος (Κύπρος) 6.71μ., Καραγιάννης 6.66μ., Νελέντβα (Ουκρανία) 5.61μ., Ριντ (ΗΠΑ) 4.94μ.
 - Τριπλούν: Πλατνίσκι (Λευκορωσία) 16.85μ., Τσιάμης 16.62μ., Μπάτσιου (Ρουμανία) 16.35μ., Μπαλταδούρος 15.97μ., Λαγός 15.90μ., Μπενίσης 14.93μ.
 - Ακοντισμός: Λεμπέσης 79.30μ., Αάλτο (Φινλανδία) 75.79μ., Ήλτσιος 73.90μ., Βερτούδος 69.08μ., Καλύκας 59.10μ., Μάντης 57.25μ
 ~* ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
 - 400μ.: Ολισέβσκα (Ουκρανία) 52.44, Δερβένη 53.87, Πετράν (Ουγγαρία) 54.50, Κουντούρη (Κύπρος) 58.17, Δαμουρά 1.03.46, Πιντή δεν τερμάτισε.
 - 800μ.: Φιλάνδρα 2.02.60, Γεβδοκίμοβα (Ρωσία) 2.03.54, Ευαγγελίδου (Κύπρος) 2.08.97, Λίβα 2.10.32, Παναγιώτου (Κύπρος) 2.10.73, Πιτούλη 2.11.51
 - Ύψος: Σταρόστινα (Ρωσία) 1.86μ., Κόστροβα (Ρωσία) 1.86μ., Στάντσιου (Ρουμανία) 1.74μ., Όγκροντιουκ (Πολωνία) 1.74μ., Κυριακοπούλου 1.70μ., Βλάχου 1.70μ., Γκούσιν τρεις άκυρες στα 1.74μ.
 - Τριπλούν: Πέρρα 14.26μ., Κοτλιάροβα (Ουζμπεκιστάν) 13.56μ., Αλέκινα (Ρωσία) 13.35μ., Μάθιους (Βρετανία) 12.68μ.
 - Ακοντισμός: Τοάντερ (Ρουμανία) 54.58μ., Τσιολακούδη 53.83μ., Μαυρουδή (Κύπρος) 51.88μ., Τερμούρε (Ρουμανία) 47.14μ., Καστανά 44.77μ., Στεφανοπούλου 44.38μ., Κατσούλα 44.04μ.

~** ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ 2012: Σημασία έχει ότι έγιναν

* Τα μεγάλα ρεκόρ του παρελθόντος έλειψαν από τα φετινά Παπαφλέσσεια, ενώ σε κάποια αγωνίσματα οι επιδόσεις ήταν πολύ χλιαρές. Ακόμα κι έτσι όμως ο συναγωνισμός, οι συγκινήσεις και οι καλές εμφανίσεις κράτησαν το επίπεδο και ικανοποίησαν τους φιλάθλους που μπορεί να μη γέμισαν τη νότια κερκίδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την άφησαν άδεια, καθώς ήταν αρκετές εκατοντάδες.
* Αν συνυπολογίσουμε το ότι όλα κύλησαν άψογα οργανωτικά και το διεθνές μίτινγκ στίβου έδωσε την αφορμή να ακουστεί η Καλαμάτα εκτός των στενών ορίων του νομού, πέραν από τα ρεπορτάζ, με την δίωρη ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ.
 * Ο απολογισμός δεν μπορεί λοιπόν παρά να έχει θετικό πρόσημο, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από δύο βδομάδες η διεξαγωγή των Παπαφλεσσείων 2012 ήταν αμφίβολη. Το πλέον σημαντικό λοιπόν είναι ότι κρατήθηκε ζωντανός ένας ιστορικός θεσμός και τα εύσημα ανήκουν στους υπεύθυνους του Μεσσηνιακού, τον πρόεδρο Σταύρο Παπαδόπουλο, τον ΣΕΓΑΣ, το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 ~ Λαμπαδηδρομίες σε Πολιανή, Μανιάκι
 * Ξεχωριστό χρώμα στα Παπαφλέσσεια δίνει κάθε χρόνο η αφή της ιερής φλόγας πριν την έναρξη των αγώνων. Φέτος όμως υπήρχαν δύο και μεταφέρθηκαν με λαμπαδηδρομίες ταυτόχρονα στο βωμό του Σταδίου της Παραλίας. Η μια ξεκίνησε από την Πολιανή, γενέτειρα του ήρωα του 1821 Παπαφλέσσα και η άλλη από το Μανιάκι, τόπο θυσίας του.   Της Χριστίνας Ελευθεράκη

~** ΚΑΛΑΜΑΤΑ

~ Αλλάζουν τα δεδομένα οι δηλώσεις Παπαδόπουλου για «στήριξη»
 * ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΚΡΙΣΙΜΗ Γ.Σ… ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΑΚΡΙΝΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΠΑΕ
 * «ΜΑΤΙΑ»ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΕ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑΚΟΥ
 * Οι δηλώσεις του Σταύρου Παπαδόπουλου περί διάθεσης στήριξης της Μαύρης Θύελλας, στο οικονομικό κομμάτι, είναι βέβαιο ότι αλλάζουν τα δεδομένα εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Μπορεί ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού να έδειξε εν μέρει συγκρατημένος, κάνοντας λόγο γι’ ανάγκη εύρεσης κι άλλων ισχυρών οικονομικών παραγόντων της περιοχής, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα συνδράμει και μάλιστα έντονα σε μια αξιόλογη προσπάθεια, που ως στόχο θα έχει τον πρωταθλητισμό και την επιστροφή της Καλαμάτας στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Το θέμα είναι εάν θα δημιουργήσει τα θεμέλια για το πέρασμα στην επόμενη, πρωταγωνιστική, χρονιά, η παρούσα διοίκηση και ο Γιώργος Ράλλης, ο οποίος θυμίζουμε ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Παπαδόπουλο, ή θα υπάρξει εμπλοκή άλλων ανθρώπων και παραγόντων. Στο σημείο αυτό πρέπει ν’ αναφέρουμε το γεγονός της πλήρους ικανοποίησης, ως αποτέλεσμα των δηλώσεων Παπαδόπουλου, από την πλευρά των ανθρώπων που εμπλέκονται διοικητικά και ειδικότερα του περιβάλλοντος του Γιώργου Ράλλη.
* Πλέον το χρονικό διάστημα που ακολουθεί θεωρείται καθοριστικό για το μέλλον της Καλαμάτας και ειδικότερα οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν πολλά. Σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα τέλη Ιουνίου θα γίνει η γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη, η οποία καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο τονίζουμε ότι οι εβδομάδες που θ’ ακολουθήσουν μέχρι τη Γ.Σ., έχουν τεράστια σημασία. Και μέσα σ’ όλα τ’ άλλα οφείλουμε να αναφέρουμε τη φημολογία που κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες ημέρες, κρατώντας πάντως αρκετές επιφυλάξεις, και που θέλει το Μεσσηνιακό ΤΑΠ να μετατρέπεται σε ΠΑΕ. Ίσως έπαιξαν ρόλο στο να φουντώσουν οι φήμες αυτές, οι προχθεσινές δηλώσεις του Σταύρου Παπαδόπουλου, για οικονομική στήριξη της ομάδας. Το λόγο πάντως έχει ο φίλαθλος κόσμος της Καλαμάτας και ειδικότερα αυτοί που αποτελούν μέλη του Ερασιτέχνη.
 ~ «Μάτια» της ΑΕΚ σε Ρουμπουλάκου
 * Εν τω μεταξύ, όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό μέρος, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα περιμένοντας τις διοικητικές εξελίξεις. Άσχετα με το τι θα κρύβει για την ομάδα η διοικητική συνέχεια, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Καλαμάτα θα παρουσιαστεί αλλαγμένη τη νέα σεζόν. Αναμένονται λοιπόν αρκετές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό και πολλοί θα είναι οι παίκτες που θ’ αποχωρήσουν.
 * Ένας εξ αυτών θα είναι πιθανότατα και ο Σίμος Ρουμπουλάκου, που έχει ελκύσει την προσοχή ομάδων μεγαλυτέρων κατηγοριών, μεταξύ αυτών και της ΑΕΚ. Ο αθλητικός Τύπος που ασχολείται έντονα με τα δρώμενα της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, συγκαταλέγει τον 21χρονο αριστερό αμυντικό, μεταξύ των υποψήφιων στόχων της «βασίλισσας», που τη νέα χρονιά θα στηριχθεί, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο Ρουμπουλάκου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής και φαίνεται πως έχει «θέμα» για τους ανθρώπους της ΑΕΚ και όχι μονάχα. -  Του Νίκου Μπαλόπουλου

~** Παλαίμαχοι Π.Σ. Η Καλαμάτα Μεικτή Ικάρου/Ν. Ιωνίας 4-1

~ Τιμήθηκε η οικογένεια του παλαίμαχου της Παναχαϊκής Γιώργου Σπανοσωτηρόπουλου
 * Η ομάδα του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. Η Καλαμάτα επικράτησε με 4-1 της Μεικτής Ικάρου /Νέας Ιωνίας σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας (στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας φιλοξενήθηκε το Διεθνές Μήτινγκ Στίβου «Τα Παπαφλέσσεια»).
* Ο εν λόγω αγώνας έχει θεσμοθετηθεί από το 2002 και διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στην Καλαμάτα και το φθινόπωρο στην Αθήνα.
 ~ Πλούσιο θέαμα
 - Ο αγώνας πρόσφερε πλούσιο θέαμα καθώς εκτός από τα 5 γκολ, είχε χαμένο πέναλτι, δοκάρι και αρκετές ευκαιρίες.
 - Το σκορ άνοιξε η ομάδα του Συνδέσμου Παλαιμάχων Π.Σ. Η Καλαμάτα με γκολ του Κώστα Στυλιανόπουλου (14΄ με σουτ), ενώ για την ομάδα της Μεικτής Ικάρου/Νέας Ιωνίας ισοφάρισε σε 1-1 ο Πουλόπουλος.
 - Ο Γιάννης Αθανασόπουλος (30΄ με πλασέ) διαμόρφωσε το 2-1 για την ομάδα παλαιμάχων του Π.Σ. Η Καλαμάτα, ενώ ο ίδιος (33΄ με κεφαλιά) έκανε το 3-1.
 - Προηγήθηκε εκτέλεση πέναλτι (ανατροπή Αθανασόπουλου από τον Σταύρο Δαμιανό) του Γιάννη Αθανασόπουλου και απόκρουση του Σταύρου Δαμιανού. Ο Γιάννης Αθανασόπουλος (67΄ με σουτ) έκανε το τελικό 4-1.
 - Δοκάρι για την ομάδα του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. «Η Καλαμάτα» είχε ο Κώστας Στυλιανόπουλος (32΄ σε σουτ).
 - Το φιλικό ματς «σφύριξε» ο Παναγιώτης Μανωλόπουλος με βοηθούς τους Νίκο Γκούμα και Ηλία Σιψά.
 * Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Νικήτας Παπανικολόπουλος ή «Γάτος», Νίκος Μουλατσιώτης): Νικητόπουλος, Κορομηλάς, Π. Μπιζίμης, Σερεμέτης, Διδασκάλου, Σταυριανέας, Χουλιάρας, Σκαφιδάς, Ι. Αθανασόπουλος, Σπεντζόπουλος, Στυλιανόπουλος, Θεοδώρου, Μαχαίρας,Χατζηαγγελής.
 * ΜΕΙΚΤΗ ΙΚΑΡΟΥ/ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Γιώργος Ουσταμπασίδης): Δαμιανός, Μαχάς, Δαλέζος, Θωμόπουλος, Παπαδάκης, Τσολαρίδης, Σταυρόπουλος, Πουλόπουλος, Χασάπης, Βασαδάκης, Βέρρος, Δημητσάνας, Ελένης, Ελευθεριάδης, Ντάντουλας, Χαλέκος.
 ~ Γιατρός αγώνα ήταν ο Γιάννης Στεφανούρης.
* Πριν την έναρξη του φιλικού αγώνα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. Η Καλαμάτα, απένειμε πλακέτα στον αδελφό του αείμνηστου Γιώργου Σπανοσωτηρόπουλου, Χαράλαμπο (Μπάμπη) για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος Σπανοσωτηρόπουλος διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Παναχαϊκής, ενώ απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών.
* Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. Η Καλαμάτα, Μανώλης Θεοδώρου, ο υπεύθυνος της Μεικτής Ικάρου/Νέας Ιωνίας, Γιώργος Ουσταμπασίδης και ο επίτιμος πρόεδρος της «Μαύρης Θύελλας» Λουκούργος Γαϊτανάρος.
* Δίπλα στον πάγκο της ομάδας του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. Η Καλαμάτα, ήταν τοποθετημένη φωτογραφία του αείμνηστου προέδρου του ΑΟ Σπερχογείας, Πέτρου Γεωργανά, όπου ο διοικητικός παράγοντας της ομάδας της Σπερχογείας Αναστάσιος Γιαννίκος άφησε ανθοδέσμη που του πρόσφερε ο ποδοσφαιριστής της Μεικτής Ικάρου/Νέας Ιωνίας, Γιώργος Σταυρόπουλος.
* Ακόμη, ο υπεύθυνος της Μεικτής Ικάρου/Νέας Ιωνίας, Γιώργος Ουσταμπασίδης, έδωσε ανθοδέσμη στον επίτιμο πρόεδρο της Μαύρης Θύελλας, Λυκούργο Γαϊτανάρο.
* Πριν την έναρξη της φιλικής συνάντησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην προέδρου του Συλλόγου Παλαιμάχων Παναχαϊκής Γιώργου Σωτηρόπουλου και του παλαίμαχου της «Μαύρης Θύελλας» Βασίλη Μαλαφέκα, που αγωνίστηκε και στην Παναχαϊκή.
* Οι Παλαίμαχοι του Π.Σ. Η Καλαμάτα αγωνίστηκαν φορώντας μαύρα περιβραχιόνια, για το θάνατο του συμπαίκτη τους, Βασίλη Μαλαφέκα.
* Μετά τον αγώνα η διοίκηση του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. Η Καλαμάτα παρέθεσε δείπνο στην ταβέρνα «Ο Καναδός» στον Άρι στην αποστολή της Μεικτής Ικάρου/Νέας Ιωνίας.

~** Πριν 94 χρόνια

- ΑΝΗΓΓΕΛΘΗ υπό της Αστυνομικής Υποδιευθύνσεως Γυθείου εις την ενταύθα Διεύθυνσιν, ότι την νύκτα της 28 παρελθόντος μηνός εν Γυθείω, ο 17ετής Παν. Οικονόμου διαρρήξας το κιβώτιον της μητρός του, αφήρεσε δραχ. 8.000 εξαφανισθείς. Υπόνοια εγείρονται ότι ο δράστης θα κατέφυγεν ενταύθα.
 - ΠΡΟΧΘΕΣ την πρωίαν οι εκ του χωρίου Παραπουγγίου του τέως Δήμου Ανδανίας, Δημ. Μαρκόπουλος και Σπυρ. Λυμπερόπουλος, ένεκεν προηγουμένων αφορμών ενεδρεύοντες ετραυμάτησαν βαρέως δια περιστρόφου τον συγχώριόν των Παναγιώτην Νικολακόπουλον. Εκ των δραστών συνελήφθη την νύκτα υπό του Αστυνομικού Σταθμάρχου Ανδανίας ο Δ. Μαρκόπουλος.
 - ΥΠΟ των χωροφυλάκων της καταδιώξεως Σταμ. Δραγκάκη και Κων. Παπαδημητρίου, συνελήφθησαν χθες το απόγευμα οι Κων. Γ. Τσούσης και Γεώργιος Ευτυχιάκης ως ένοχοι υπεξαιρέσεως δραχ. 175 χωρικού τινός. Οι συλληφθέντες ανωμολόγησαν την πράξιν των, κατεσχέθησαν δε εις την οικίαν του πρώτου δραχ. 140 εκ των υπεξαιρεθεισών δραχ. 175.

*** Στο βάθος των πραγμάτων   Οι ανάγκες που επινοήσαμε
Της Μαρίας Νίκα
 * «Αυτό που μου αρέσει στην Καλαμάτα είναι ότι δεν πληρώνεις τις ξαπλώστρες στην παραλία. Πρέπει να είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που διαθέτει ξαπλώστρες δωρεάν» άκουσα πριν λίγες μέρες από Αθηναίο επισκέπτη, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή μας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε άλλο μέρος που έκανε διακοπές πλήρωσε για δύο ξαπλώστρες οκτώ ευρώ, δηλαδή τέσσερα τη μία.
* Επειδή αυτό για τις δωρεάν ξαπλώστρες το έχω ακούσει πολλές φορές από γνωστούς και φίλους που έρχονται τα καλοκαίρια στη Μεσσηνία, πρέπει να ομολογήσω ότι μου κάνει εντύπωση. Είναι τόσο σημαντικό το να έχει κανείς ξαπλώστρα στη θάλασσα, ώστε να το επισημαίνουν σχεδόν όλοι όσοι έρχονται στην πόλη;
* Προφανώς είναι κι αυτό μια απόδειξη των τεχνητών αναγκών που έχουμε δημιουργήσει, κάνοντας τη ζωή μας τελικά πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, προχθές ψωνίζοντας θυμήθηκα ότι χρειαζόμουν καινούργια οδοντόβουρτσα. Κατευθύνθηκα, λοιπόν, στο σχετικό ράφι του σούπερ μάρκετ. Αντί όμως να πάρω μία οδοντόβουρτσα, να τη βάλω στο καλάθι και να φύγω, βρέθηκα απέναντι από τα δεκάδες διαφορετικά είδη και μάρκες του προϊόντος να προσπαθώ να αποφασίσω ποιο πρέπει να επιλέξω. Έχασα, δηλαδή, τζάμπα πολύτιμο χρόνο.
* Τις παραπάνω σκέψεις ήρθε να μου ενισχύσει η συνέντευξη ενός ψυχιάτρου. Το βράδυ της Παρασκευής, εκεί που μαγείρευα φασολάκια (με όλα τα υλικά από το μποστάνι της μάνας μου, παρακαλώ!), παρακολουθούσα ταυτόχρονα την εκπομπή «Στα άκρα» της Βίκυς Φλέσσα στη ΝΕΤ. Καλεσμένος, ο ψυχίατρος Δημήτρης Καραγιάννης, ο οποίος, μιλώντας για την ανθρώπινη ευτυχία, είπε σε ένα σημείο: «Κάποτε, όλοι έλεγαν ότι η Ήπειρος ήταν η πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας. Οι Ηπειρώτες, όμως, δεν ήταν οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι. Έφτιαχναν με αγάπη το τυρί και το γάλα τους, παρήγαγαν με μεράκι τα προϊόντα τους και ένιωθαν περηφάνια και ικανοποίηση για τη ζωή που ζούσαν, με αξίες, πολιτισμό και παράδοση, χωρίς μιζέρια, χωρίς κακομοιριά, πάντα φιλόξενοι και γενναιόδωροι με τους επισκέπτες τους».
* Εκείνη τη στιγμή, μου ήρθαν στο μυαλό οι «δωρεάν ξαπλώστρες» στην παραλία. Δεν πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα και αναπόλησα κάτι υπέροχες διακοπές ένα καλοκαίρι πριν από λίγα χρόνια στη Γαύδο. Στην παραλία του Σαρακίνικου, πάνω στην άμμο με τους κέδρους, χωρίς ξαπλώστρες, χωρίς τηλεόραση, χωρίς αυτοκίνητο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, που τότε δεν είχε φτάσει ακόμη στο νησί. Δε θυμάμαι να μου είχε λείψει κάτι…

~**
.
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2012 :

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/05/1-2012.html  , 1η του ΜΑΪ 2012 Τρίτη , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
 ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/05/2-2012.html  , * Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 2 Μαϊου 2012 ,.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 3 Μαρτίου 2012 ,-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/05/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 4 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/05/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Σαββατιάτικης ενημέρωσης 5 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/05/6-2012.html  , Κυριακή 6 Μαϊου 2012 Ώρα ψήφου , ώρα αποτελεσμάτων .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/05/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 7 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/05/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 8 Μαϊου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/05/8-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τρίτη 8 Μαϊου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2012/05/9-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 9 Μαϊου 2012 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Μαϊου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/05/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Παρασκευή 11 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/05/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Μαϊου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/12-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Σάββατο 12 Μαϊου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/05/13-2012.html  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 13 Μαΐου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/05/15-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης 15 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/15-2012.html  , Ενημέρωση Ελληνικής πολιτικής τριημέρου μέσα από Βίντεο Τρίτη 15 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/16-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τετάρτη 16 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/05/17.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Πέμπτη 17 Μαϊου 2012.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/05/22-2012.html  , Μένουμε Ελλάδα και Βλέπουμε Ελλάδα Δευτέρα 21 Μαϊου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/20-2012.html?spref=fb  , Στο αγιάζι της τριήμερης ενημέρωσης Παρασκευή Σάββατο Κυριακή 20 Μαϊου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/05/21-2012.html  ,
Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Μαϊου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/05/22-2012.html  , ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Τρίτη 22 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/05/24-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενηγμέρωσης Πέμπτη 24 Μαϊου 2012 .-
~*** Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Παρασκευή 25 Μαϊου 2012 http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/05/25-2012.html  .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/05/26-2012.html  Σάββατο 26 Μαϊου 2012 στην ενημέρωση .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/05/27-2012.html  , Κυριακή 27 Μαϊου 2012 στην ενημέρωση .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/05/28-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Δευτέρα 28 Μαϊου 2012 .-
~*** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/28-2012.html  , Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα Δευτέρα 28 Μαϊου 2012 .-
~*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/05/menoyme-29-2012.html  , MENOYME ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Τρίτη 29 Μαϊου 2012 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/05/30-2012.html  , Μεσσηνιαή Ενημέρωση 30 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/menoyme-30-2012.html  , MENOYME ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη 30 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/05/31-2012.html  , ΑΝΑΔHΜΟΣΙΕΥΣΗ άρθρου 31 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/31-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 31 Μαϊου 2012 .-

~  *** ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/01-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/02-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/23-4-2012.html ,          Στο αγιάζι της ενημέρωσης του τριημέρου 2,3 και 4 Ιουνίου  ,  , Κυριακή και Δευτέρα 2012.-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Άγιο Όρος - Αθωνική πολιτεία -Περιβόλι Παναγιάς Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 του Αγίου πνεύματος Ενημέρωση και αρθρογραφία .-
~**

~**   ΦΩΤΟΦΡΑΦΙΕΣ  από  το  Άλμουμ  μας :
Όταν  γλυκοβραδιάζει με τα  φώτα  το  ΑΡΦΑΡΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ηλιοβασίλεμα  στο Αρφαρά , κι΄ ο ήλιος  σβύνει πίσω από την Παναγία  Βουλκανιώτισσα
Το  φεγγάρι απ΄ το Αρφαρά Μεσσηνίας
Το  φεγγάρι πάνω απ΄ τό κάστρο  του Πηδήματος Αρφαρών  Καλαμάτας
Αρφαραίϊκο  φεγγάρι !
Το  φεγγάρι πάνω  απ΄ το  Αρφαρά Μεσσηνίας
Το  φεγγάρι  ανατέλει από το κάστρο του Πηδήματος
Ηλιοβασίλεμα απ΄ το  Αρφαρά Καλαμάτας
Ένα  άλλο  ηλιοβασίλεμα στο Αρφαρά
Ηλιοβασίλεμα  στό  ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

~ Όποιος αγαπάει λίγο , δίνει λίγο . Όποιος αγαπάει περισσότερο δίνει περισσότερο , κι όποιος αγαπάει , πάρα πολύ , τι έχει αντάξιο να δώσει; Δίνει τον εαυτόν του .-
~ Για να σε αγαπούν οι άλλοι , πρέπει πρώτα εσύ να αγαπάς .-Το στεφάνι της αγάπης προς τους φίλους μας ,έχει ξένα σώματα (υπολογισμό , ανταπόδοση , ματαιοδοξία , συναισθηματική αδυναμία , εμπαθή συμπάθεια ),ενώ το στεφάνι της αγάπης μας προς τους εχθρούς , είναι καθαρό .-
~ Οι αληθινοί χριστιανοί , που στην ψυχή τους κατοικεί ο Χριστός , δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτε άλλο , παρά να αγαπούν όλους τους ανθρώπους , ακόμα και τους εχθρούς . – (Γέροντας Πορφύριος ).-
~**





1 σχόλιο:

  1. Γεια σε όλους,

    Το όνομά μου είναι η κα Μόνικα Roland. Ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο και είμαι μια ευτυχισμένη γυναίκα σήμερα; και είπα τον εαυτό μου ότι κάθε δανειστή που να σώσει την οικογένειά μου από την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάθε πρόσωπο που ψάχνει για το δάνειο προς αυτόν, μου έδωσε την ευτυχία για μένα και την οικογένειά μου, ήμουν στην ανάγκη ενός δανείου ύψους $ 250,000.00 για να ξαναρχίσω τη ζωή μου όλη, όπως εγώ είμαι ανύπαντρη μητέρα με 3 παιδιά που γνώρισα αυτόν τον τίμιο και ΘΕΟΥ δανειστή φοβούμενος δανείου άνθρωπος που να με βοηθήσει με ένα δάνειο των $ 250,000.00 δολάρια ΗΠΑ, είναι ένας Θεός φοβάται τον άνθρωπο, αν είστε στην ανάγκη του δανείου και θα ξεπληρώσει το δάνειο παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον του πω ότι είναι η κα Μόνικα Roland, που θα αναφέρονται σε αυτόν. επικοινωνήστε με τον κ. κ. James οστών μέσω e-mail: (bestloansfinance02@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή