ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018 .
~
 
 
 
 
~ 10 Ιανουαρίου
Οσίων Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης (1) (†395), Δομετιανού (2)επισκόπου Μελιτινής (†602), Μαρκιανού πρεσβυτέρου και οικονόμου της Μεγάλης Εκκλησίας και Αμμωνίου.
(1)Γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου το 332 και ήταν αδελφός του Μ. Βασιλείου. Διακρίθηκε για την μεγάλη του μόρφωση, την επιμέλειά του και την φιλοσοφική του κλίση. Νυμφεύθηκε την ενάρετη Θεοσεβία, η οποία όμως γρήγορα εκοιμήθη. Μετά την κοίμησή της εντάχθηκε στον κλήρο και σαράντα ετών χειροτονείθηκε επίσκοπος Νύσσης και Καππαδοκίας. Όταν το 381 συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος για να καταδικάσει την αίρεση των Πνευματομάχων, ο Γρηγόριος υπήρξε ο κατ’ εξοχήν υπέρμαχος της ορθόδοξης διδασκαλίας και κατατρόπωσε τους οπαδούς του πνευματομάχου Μακεδόνιου. Τόσο μεγάλη υπήρξε η συμβολή του και το αγωνιστικό του φρόνημα ώστε εκλήθη “ Πατήρ Πατέρων και Νυσσαέων Φωστήρ”, ο δε Μ. Θεοδόσιος τον ονόμασε “ Στύλο της Ορθοδοξίας”. Υπήρξε πολυγραφότατος. Έγραψε πολύ αξιόλογα έργα: κατηχητικά, δογματικά, ερμηνευτικά, ποιητικά, σημαντικούς εορταστικούς, ηθικούς, εγκωμιαστικούς και επιταφίους λόγους και έναν επιμνημόσυνο λόγο στον αδελφό του Μ. Βασίλειο.
(2)Έζησε στον 6ο αιώνα. Μετά το θάνατο της συζύγου του έγινε κληρικός και αφοσιώθηκε στην διακονία της Εκκλησίας, το πλήρωμα της οποίας αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσωπική του αξία τον εξέλεξε επίσκοπο Μελιτηνής. Άνθρωπος ενάρετος και εξαιρετικά φιλάνθρωπος εκοιμήθη ειρηνικά τον Ιανουάριο του 602 στην Κωνσταντινούπολη.
~ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα της Μακεδονίας»
~  «Η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα της Μακεδονίας», δήλωσε σήμερα το μεσημέρι μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
* Το ζήτημα τέθηκε στη σημερινή ΔΙΣ αλλά αύριο αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος θα λάβει θέση για το θέμα.
Την ίδια στιμγή, κι άλλοι συνοδικοί Ιεράρχες αναφέρθηκαν στο ζήτημα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σήμερα το μεσημέρι, ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος είπε: «Αν πίσω από τις θέσεις αυτές κρίβονται αλυτρωτικές κινήσεις, τότε το θέμα δεν κλείνει αλλά ανοίγει…».
~ Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης από την πλευρά του έθεσε και το θέμα των σχισματικών: «Τον όρο Μακεδονία χρησιμοποιεί και η σχισματική Εκκλησία στα Σκόπια και είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψιν».
~ 10 Ιανουαρίου: Εορτή του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης
~ Τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Επισκόπου Νύσσης τιμά σήμερα, 10 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας.
* Ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια του Πόντου το 332 μ.Χ. και ήταν αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου. Παίρνει την ίδια μόρφωση με τον μεγάλο του αδελφό, ξεχωρίζει δε κι αυτός για την ευφυΐα του, την επιμέλεια του και την φιλοσοφικότατη ιδιοφυΐα του και είχε χειροτονηθεί αναγνώστης.
Ο Γρηγόριος νυμφεύεται τη Θεοσέβεια, (πραγματικά αγία γυναίκα), που γρήγορα την αρπάζει ο θάνατος. Ισχυρός χαρακτήρας καθώς ήταν, δεν απελπίζεται, και στα σαράντα του χρόνια γίνεται επίσκοπος Νύσσης (σήμερα Νεμσεχίρ), μιας κωμοπόλεως της Καπαδοκίας.
Οι Αρειανοί, όμως, του έφεραν μεγάλες ενοχλήσεις. Αντιλαμβανόμενοι, ότι στο πρόσωπό του η αίρεσή τους θα είχε σπουδαιότατο πολέμιο, σχεδίασαν να τον εξοντώσουν. Τον κατηγόρησαν λοιπόν, ότι εξελέγη Επίσκοπος αντικανονικά και σφετερίσθηκε χρήματα της Εκκλησίας. Τις κατηγορίες υπέβαλε κάποιος με το όνομα Φιλόχαρης, όργανο των Αρειανών, προς τον διοικητή του Πόντου Δημοσθένη, προς τον οποίο ο Μέγας Βασίλειος έγραψε και επιστολή. Για την κατηγορία της καταχρήσεως παρακάλεσε να γίνει ο έλεγχος για να δειχθεί η συκοφαντία, για την αντικανονική χειροτονία λέγει ότι η ευθύνη είναι δική του, διότι αυτός χειροτόνησε και ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σωστό να δικάσει επί της υποθέσεως αυτής σύνοδος Επισκόπων, των οποίων η εκκλησιαστική θέση δεν ήταν σε κανονική τάξη.
Η επίκληση του Βασιλείου απέβη άκαρπη. Ο αυτοκράτορας Ουάλης ήθελε να αποφευχθεί το θέμα. Το 376 μ.Χ. ο Γρηγόριος καθαιρείται ερήμην από σύνοδο Αρειανών Επισκόπων του Πόντου και της Γαλατίας. Και ο Γρηγόριος, καταδιωκόμενος, αναγκαζόταν να πλανάται και να κρύβεται. Η περιπέτεια έληξε τον Αύγουστο του έτους 378 μ.Χ., όταν απέθανε ο Ουάλης. Ο Γρηγόριος επανήλθε στη Νύσσα, όπου του επιφυλάχθηκε θριαμβευτική υποδοχή.
Κατά το φθινόπωρο του 379 μ.Χ. έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Αντιόχειας, η οποία συνήλθε ιδίως για την αίρεση του Απολλιναρίου. Ο Απολλινάριος, ερμηνεύοντας κατά γράμμα χωρίο της Αγίας Γραφής (κατά Ιωάννη α’ 14), υποστήριζε ότι ο Θεός Λόγος έγινε σάρκα, όχι σάρκα και ψυχή. Αρνήθηκε τον ανθρώπινο νου, την ανθρώπινη ψυχή και θέληση του Ιησού Χριστού ως στοιχεία διασπαστικά της ενότητός Του και αντίθετα προς την τελειότητά Του και αντικατέστησε τα στοιχεία αυτά με τη θεία επενέργεια. Δίδασκε, δηλαδή, στην ουσία, ότι ο Ιησούς Χριστός δεν είναι τέλειος Θεός ούτε τέλειος άνθρωπος.
Πολλοί νόμιζαν ότι ο Απολλινάριος δέχθηκε την επίδραση της πλατωνικής και νεοπλατωνικής φιλοσοφίας, αλλά το πιθανότερο είναι, καθώς πιστεύει ο Γρηγόριος Νύσσης, ότι αφετηρία στη χριστολογική του διδασκαλία είναι χωρίο επιστολής του Αποστόλου Παύλου (προς Θεσσαλονικείς Α’, ε’ 23). Στη Σύνοδο ο Άγιος ανασκεύασε τις κακόδοξες θεωρίες του Απολλιναρίου. Επίσης, η Σύνοδος του ανέθεσε αποστολή για την Εκκλησία της Βαβυλωνίας και με την ευκαιρία αυτή επισκέφθηκε και τους Αγίους Τόπους.
Ο Θεός τον αξιώνει επίσης, να γίνει το κυριότερο όργανο Του στη Β’ Οικουμενική σύνοδο, το 381 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, και κατατροπώνει στην κυριολεξία τους πνευματομάχους του Μακεδονίου, με «… τη μάχαιρα που δίνει το Πνεύμα και η οποία είναι ο λόγος του Θεού» (Προς Έφεσίους στ’ 17). Στις συζητήσεις εκείνες, ο Γρηγόριος ο Νύσσης τόσο πολύ είχε διακριθεί, ώστε ονομάστηκε «Πατήρ Πατέρων και Νυσσαέων Φωστήρ». Ο δε Μέγας Θεοδόσιος τον ονόμασε στύλο της Ορθοδοξίας. Πέθανε ειρηνικά, αφού άφησε πολύ αξιόλογα έργα: ερμηνευτικά, δογματικά, κατηχητικά, λόγους ηθικούς, εορταστικούς, εγκωμιαστικούς, επιταφίους και έναν επιμνημόσυνο στον αδελφό του Μέγα Βασίλειο.
ΑπολυτίκιονΉχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείον γρήγορσιν, ενδεδειγμένος, στόμα σύντονον, της ευσέβειας, ανεδείχθης Ιεράρχα Γρηγόριε τη γαρ σοφία των θείων δογμάτων σου, της Εκκλησίας ευφραίνεις το πλήρωμα. Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος

***   ΠΑΜΕ έξω από Μαξίμου: «Κάτω τα χέρια από την απεργία» Λίγες ώρες μετά την έφοδο στο υπ.Εργασίας
ΠΑΜΕ έξω από Μαξίμου: «Κάτω τα χέρια από την απεργία»
~ Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούν μέλη του ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από την απεργία» και ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα το πολυνομοσχέδιο «που τσακίζει το δικαίωμα στην απεργία και φέρνει επέκταση των πλειστηριασμών».
Η νέα κινητοποίηση έρχεται λίγες ώρες μετά την εισβολή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας. Τα μέλη του ΠΑΜΕ φώναξαν στην κ. Αχτσιόγλου ότι «έχει χυθεί αίμα για την απεργία» και της ζήτησαν να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο, κάτι που η υπουργός αρνήθηκε.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υλοποιεί με σθένος ότι εκκρεμότητες είχαν αφήσει. Προχωράει κατά γράμμα όλες τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων "δημοσιονομικής προσαρμογής" αλλά και καταστολής των εργατικών-λαϊκών αγώνων. Χέρι-χέρι με τη Νέα Δημοκρατία συμβαδίζουν και ψηφίζουν μέτρα απέναντι στη ζωή και τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού, χτυπώντας παράλληλα την καρδιά των εργατικών-λαϊκών αγώνων, το δικαίωμα στην απεργία» τονίζει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του.
Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν την απεργία των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων και να αυξηθούν οι αποφάσεις συμμετοχής για την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου (12:00 Ομόνοια), ημέρα που το πολυνομοσχέδιο θα βρίσκεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επιπλέον, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ημέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί σε μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια.

***  Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας για την Πελοπόννησο Βορίδης και Κουμουτσάκος 
Την πολιτική ευθύνη κάθε μιας από τις 13 Περιφέρειες της χώρας αναλαμβάνουν οι τομεάρχες της Ν.Δ., έπειτα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μοίρασε» την επικράτεια στους επικεφαλής των τομέων της Ν.Δ., με στόχο την προετοιμασία του κόμματος εν όψει των εθνικών και αυτοδιοικητικών καλπών. Ουσιαστικά πρόκειται για μία επιτροπή εκλογικού αγώνα.
Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που έχουν οι τομεάρχες είναι να καταθέσουν και προτάσεις για πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια τόσο των δημοτικών όσο και των εθνικών εκλογών.
Την ίδια ώρα κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού των γαλάζιων τομεαρχών.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπεύθυνοι τοποθετήθηκαν οι Μάκης Βορίδης, Γιώργος Κουμουτσάκος. Α.Π.

*** Κοπή πίτας και εκδηλώσεις στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας 
Έφτασε το 2018 και μαζί του φέρνει, πέραν από πολλές ευχές, μία σειρά εκδηλώσεων στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας, οι οποίες υπόσχονται να χαρίσουν πολλές νέες ιδέες, προοπτικές, ευχάριστες στιγμές και χαμόγελα.
Όπως είθισται, έτσι και φέτος θα κόψουν την πρωτοχρονιάτική πίτα παρέα με όλους τους εθελοντές και φίλους του Κέντρου Νέων Καλαμάτας, την Τετάρτη 31/01, στις 9.00 το βράδυ. Φέτος η κοπή της πίτας θα γίνει την ίδια ημέρα με την παρουσίαση των εργαστηρίων του α’ τετραμήνου, που ολοκληρώνεται την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις κάθε Τετάρτη στις 20.00:
  10/01: Κάνε Εθελοντισμό, Εργάσου, Ταξίδεψε, Ανακάλυψε
Αυτή είναι η ευκαιρία σας να απαντηθούν ερωτήματα που σας βασανίζουν, όπως: «θέλετε να περάσετε ένα χρόνο στη Νέα Ζηλανδία;» «θέλετε να μαζέψετε φρούτα στην Ισπανία;» «θέλετε να κάνετε εθελοντισμό σε νηπιαγωγείο στη Γερμανία;» «θέλετε να εργαστείτε σε Γκαλερί Τέχνης;» «θέλετε να προσφέρετε εθελοντισμό σε βιολογικό αγρόκτημα;».
  17/01: Οδηγική Συμπεριφορά και Οδική Ασφάλεια
Όλοι νομίζουμε πως οδηγούμε σωστά, είναι όμως αυτό αλήθεια; Μήπως υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να γνωρίζουμε αλλά δεν έχουμε καν σκεφτεί; Είμαστε ασφαλείς όταν είμαστε στο δρόμο; Φροντίζουμε ώστε να είναι και οι γύρω μας ασφαλείς;
  24/01: Παρουσίαση και Έκθεση Φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας
Η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην πόλη και έρχεται να μας συστηθεί, αλλά και να μας παρουσιάσει την πιο πρόσφατη έκθεσή τους με θέμα «Νερό».

*** Ιδρύεται Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου και στην Κυπαρισσία – Σπουδαία νίκη του Δικηγορικού Συλλόγου 
Ιδρύεται Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου και στην Κυπαρισσία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις»!
Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως «επείγον» και εισάγεται σήμερα Τετάρτη στις 3 μετά το μεσημέρι στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προς επεξεργασία. Η επεξεργασία του στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις συνεδριάσεις σήμερα και αύριο, στις οποίες θα κληθούν και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να τοποθετηθούν.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Με το πολυνομοσχέδιο κλείνουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα -για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα- θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.
Στο Τμήμα Α’ του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Μέρος Α’ η σύσταση του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Το Άρθρο 115 αναφέρεται στη σύσταση και τοπική αρμοδιότητα Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων του Φορέα. Συστήνονται 17 Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη.
Σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου”, που τέθηκε σε διαβούλευση από τις 13 έως και τις 20 Δεκεμβρίου, δεν περιλαμβανόταν η ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία, παρά μόνο για όλη τη Μεσσηνία ένα στην Καλαμάτα κι ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Πελοποννήσου.
Άμεση, δυναμική και πλήρως τεκμηριωμένη με σοβαρά επιχειρήματα ήταν η αντίδραση του προέδρου – τότε – του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Αιμιλιανού Σεκλού, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στους βουλευτές Μεσσηνίας και έκανε παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση του υπουργείου, ενώ έθεσε το θέμα και προ ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας ζητώντας την ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην έδρα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Αντίστοιχες παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου έκανε και ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος.
Οι παρεμβάσεις αυτές έπιασαν τόπο και εισακούστηκαν από τους κυβερνητικούς βουλευτές και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα επιχειρήματα για την ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία. Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, με απόφασή του στις 8 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αποφάσισε αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους,  αντιδρώντας και διαμαρτυρόμενοι (μεταξύ και άλλων θεμάτων) για τη – μέχρι εκείνη τη στιγμή – πρόθεση μη ίδρυσης Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία, ενώ ακόμα και εκείνη την ημέρα, τη Δευτέρα το πρωί, υπήρξε παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στην ηγεσία του υπουργείου.
Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη το απόγευμα προβλέπεται, τελικά, η ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου και στην Κυπαρισσία!
Αυτό, αν μη τι άλλο, αποτελεί νίκη, επιτυχία και δικαίωση της προσπάθειας και των παρεμβάσεων που έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και κυρίως ο Αιμιλιανός Σεκλός και ο Θανάσης Πετρόπουλος!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Τέλος σε γάμο-βάπτιση μαζί βάζει ο μητροπολίτης Χίου 
Με προσωπική του απόφαση, ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος έβαλε τέλος στην τέλεση γάμων και βαπτίσεων μαζί προκαλώντας αντιδράσεις από ιερούς και πιστούς.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Πολίτης της Χίου», με προφορική εντολή, που φαίνεται ότι έδωσε πριν λίγο καιρό κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης, ο μητροπολίτης απαγόρευσε την τέλεση γάμων και βαπτίσεων μαζί, μία πρακτική που ενστερνίζονται ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, επιτάσσοντας μάλιστα την τέλεση των δύο μυστηρίων σε ξεχωριστή εκκλησία.
Τα τραγελαφικά παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν τα νέα ζευγάρια που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν γάμο και βάπτιση μαζί.
Τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό είναι η περίπτωση ζευγαριού που παντρεύτηκε πρόσφατα στον μητροπολιτικό ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν άρον – άρον για να τελέσουν την βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο.
Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου, ενώ ο Γάμος έγινε στον Άγιο Ισίδωρο, η Βάπτιση, εξαιτίας της απαγόρευσης, τελέστηκε λίγα λεπτά αργότερα στον Άγιο Κήρυκο.
«Δεν το επιτάσσουν οι ιεροί κανόνες…»
Οι πρώτες αντιδράσεις που ανίχνευσε ο «π» προέρχονται από τους ίδιους τους ιερείς που μιλώντας στον «π» έκαναν λόγο για μία απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να εξεταστούν παράμετροι. «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας», ανέφεραν οι ιερείς.
Συντηρητική γραμμή
Οι ίδιοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την απόφαση Μάρκου, εξήγησαν στον «π» ότι πρόκειται για μία απόφαση που εντάσσεται στη συντηρητική γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολίτης Χίου. «Πιθανά με αυτόν τον τρόπο να θέλει να επαναφέρει στην τοπική κοινωνία την κανονικότητα. Δηλαδή τα νέα ζευγάρια πρώτα να παντρεύονται και στη συνέχεια να κάνουν παιδιά, ό,τι συνέβαινε και παλιά.
Χωρίς Συνοδική απόφαση
Την προσωπική επιλογή του Μητροπολίτη, μαρτυρούν και οι ίδιοι οι ιερείς, που σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό.
«Είναι μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι. Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή. tovima.gr

***  Γρήγορο internet σε 26 οικισμούς του Δήμου Καλαμάτας 
O ΟΤΕ ολοκλήρωσε το έργο Rural Broadband, που αφορά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας και ήδη για 26 οικισμοί υφίσταται η δυνατότητα πρόσβασης σε γρήγορο internet, με συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50 Mbps.
Το έργο αυτό ανέλαβε, μέσω των εταιρειών ΟΤΕ Rural North και ΟΤΕ Rural South, ο Όμιλος ΟΤΕ πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ έργου Rural Broadband - Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Aγροτικές «Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας» της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Προέβλεπε δε την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών σε 2.260 «λευκούς» οικισμούς χωρίς ευρυζωνική πρόσβαση, με σκοπό τη χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών σε παρόχους λιανικής.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν τις νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, μπορούν να απευθύνονται στους παρόχους υπηρεσιών λιανικής.
  ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Οι οικισμοί που έχουν, πλέον, πρόσβαση στις συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50 Mbps είναι οι εξής: Πολιανή,  Χριστοφιλαίικα, Άγιος Φλώρος, Πελεκητό, Σταματινού, Κρασοπούλα, Βελανιδιά, Άγριλος, Άνω Άμφεια, Κάτω Άμφεια, Μονή Γαρδικίου,  Κατσαραίικα, Λαίικα, Σπιτάκια, Ξηροκάμπι, Νέδουσα, Αλαγονία, Μαχαλάς, Πηγές,  Αρτεμισία, Λαδά, Καρβέλι, Αγία Τριάδα, Κάτω Καρβέλι, Ελαιοχώρι, Περιβολάκια.
Ο ΟΤΕ Rural South ευχαριστεί θερμά το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα για τη συνεργασία από πλευράς Δήμου Καλαμάτας, με σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών και εκφράζει την ευχή να συμβάλει το έργο ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις ανωτέρω περιοχές του Δήμου Καλαμάτας.

*** Συμπλοκή αστυνομικών με καταζητούμενο στον Άγιο Φλώρο 
Mε όχημα που οδηγούσε καταζητούμενος συγκρούστηκε χθες βράδυ αυτοκίνητο της Διεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας κατά τη διάρκεια προσπάθειας σύλληψης του πρώτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταζητούμενος κατάφερε να εμβολίσει το όχημα που επέβαιναν οι αστυνομικοί και να διαφύγει, ενώ από τη σύγκρουση δε σημειώθηκε τραυματισμός, αλλά υπήρξε διακομιδή στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Π.Μπ. φώτο αρχείου 

*** Μετακομίζουν δημόσιες υπηρεσίες για οικονομία 
Στο κτήριο του άλλοτε Ινστιτούτου Ελαίας, στην οδό Λακωνικής, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να μετακομίσουν δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στην Καλαμάτα.
Πρόκειται για το Δασαρχείο Καλαμάτας και για δύο ακόμα υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες στεγάζονται σε ιδιωτικά κτήρια στην οδό Αθηνών και στην οδό Ύδρας.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη, μετά τη συνάντηση που είχε με το συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Νίκο Παπαθεοδώρου, στην Πάτρα.
«Η μετεγκατάσταση των παραπάνω υπηρεσιών είναι επιβεβλημένη για εξοικονόμηση δαπανών από την αξιοποίηση κτηρίων του Δημοσίου, αλλά και για την καλύτερη διάταξη και λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών, καθότι το συγκεκριμένο κτήριο έχει μεγάλο εμβαδόν» σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η κα Κοζομπόλη.
Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι, ενώ  υπάρχουν πολλά άδεια γραφεία στο Διοικητήριο, συμφωνήθηκε να μεταφερθούν υπηρεσίες στο κτήριο του Ινστιτούτου Ελαίας. Πρώτον, είναι απίθανο αν χωράει όλες αυτές τις Υπηρεσίες και, δεύτερον, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να διαθέσει χώρους για τη φιλοξενία άλλων υπηρεσιών, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταργηθούν τα εργαστήριά του! Α.Π.

*** 41 υπολογιστές για τα σχολεία 
Ο Δήμος Καλαμάτας θα διαθέσει άμεσα 41 ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω του Σχολικού Κέντρου Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η αναβάθμιση αυτών των υπολογιστών θα γίνει με δαπάνες του δημοτικού προϋπολογισμού, μέσω των Σχολικών Επιτροπών.
Αν μη τι άλλο, η παραπάνω πρωτοβουλία κρίνεται ως θετική, μια και τα σχολεία μας έχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα.
Βέβαια, δεν είναι και πανάκεια το θέμα με τους υπολογιστές. Οι πιο πρόσφατες μελέτες στον τομέα της νευροφυσιολογίας έχουν δείξει ότι η δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου αμέσως μετά τη γέννηση και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι εξαιρετικά εύπλαστη.
Τα παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο με τη βοήθεια του σώματός τους: αγγίζοντας, ψηλαφώντας, σπάζοντας, σκουντουφλώντας. Ό,τι μαθαίνουν χαράσσεται ανεξίτηλα στον εγκέφαλο ως νέες συνάψεις μεταξύ νευρώνων. Το να υποκαταστήσουμε αυτή τη φυσική αλληλεπίδραση, με το ποντίκι και το δισδιάστατο κόσμο που προσφέρει ο υπολογιστής, είναι κάτι που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την ίδια την ανάπτυξη του εγκεφάλου, επισημαίνουν διάφοροι επιστήμονες  Α.Π. 

*** Παρέμβαση Ιερώνυμου για το Σκοπιανό!Η Εκκλησία δεν θα μείνει αδιάφορη...

~ Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προειδοποίησε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
 «Σε ένα τέτοιο θέμα βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η εκκλησία να μείνει αδιάφορη θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε. Πιστεύω ότι αύριο θα υπάρχει ανακοίνωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, ανέφερε ότι «εάν τυχόν πίσω από αυτά κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις, θα είναι πραγματικά ένα θέμα που δεν θα κλείσει αλλά απλά θα ανοίξει". Ενώ, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος ανέφερε ότι "έχουμε ένα επιπρόσθετο λόγω ευαισθησίας ως εκκλησία για το γεγονός ότι τον όρο μακεδονική, χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων».
protothema

*** ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VOICENEWS! Δείτε το ΑΙΣΧΟΣ της FRAPORT στο 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'...(βίντεο)

~ Το αποκλειστικό βίντεο το λάβαμε από τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Το βίντεο που σας το παρουσιάζουμε είναι πριν από λίγη ώρα από το αεροδρόμιο Μακεδονία, το οποίο ανήκει στην Fraport.
Όπως θα δείτε το λεωφορείο που μεταφέρει τους επιβάτες είναι βρώμικο, με τζάμια ραγισμένα, τα καθίσματα σε άθλια κατάσταση και φυσικά χωρίς κλιματισμό. Σκεφτείτε το κρύο της Θεσσαλονίκης και φυσικά τη ζέστη το καλοκαίρι.
Η σκάλα είναι σκουριασμένη και η πίστα σε κακή κατάσταση.
* Αυτή είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία (ο Θεός να κάνει ιδιωτική τη Fraport) που ευαγγελίζονταν οι κυβερνήσεις μας; είναι αυτές οι επενδύσεις από το εξωτερικό που ευαγγελίζονταν οι Πρωθυπουργοί μας;
Tο αποκλειστικό βίντεο είναι η ζωντανή απόδειξη του ξεπουλήματος της χώρας μας.

***  AKOYΡΑΣΤΟΣ ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 'ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ' το ΣΥΣΤΗΜΑ! Τα πάντα για το Σκοπιανό στον Α. Λιάτσο...

~ Ακούραστος ο Κ . Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, συνεχίζει την ενημέρωση των πολιτών, όχι μόνο μέσα από ομιλίες αλλά και μέσα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου θα εμφανιστεί στον Αιμίλιο Λιάτσο και την εκπομπή KONTRA24, στο κανάλι ΚΟNTRA στις 12 το βράδυ.

Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα εμφανιστεί στον Κ. Θωμαίδη και την εκπομπή ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΙ, στον κανάλι Σκαί στις 12 το βράδυ.
Μην χάσετε τις μεγάλες αποκαλύψεις που έρχονται.

***  Στη Ρώμη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας! Σήμερα η Σύνοδος των χωρών του Νότου...

~ Σήμερα αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην ιταλική πρωτεύουσα η τέταρτη Σύνοδος των χωρών του Νότου, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να αναχωρήσει για την Ρώμη το μεσημέρι, και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η όλη ιδέα των «συνόδων των χωρών του Νότου», γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος των επτά ηγετών είναι η δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη. Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών της Ένωσης επεξεργάζονται διακήρυξη για μια πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Παράλληλα, στην αιώνια πόλη πρόκειται να τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και δημοκρατική.
Το «Μed 7» υποστηρίζει και νέες πρωτοβουλίες για το εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία, σε συνέχεια της Συνόδου του Γκέτεμποργκ, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις «χώρες πρώτης γραμμής», όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.
Ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συνεχίζει να στηρίζει δυναμικά και να πρωτοστατεί στις προσπάθειες με στόχο να δοθεί ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη, αλλά και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης, αύριο αναμένεται να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και το ζήτημα της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.
Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  OΛΟΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!Ούτε ένας να πει ΟΧΙ;..

~ «Πιέζουν οι Ευρωπαίοι, πιέζουν οι Αμερικανοί, έχει αναγνωριστεί από 136 κράτη με το όνομα ‘Μακεδονία’ […]Πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός […] Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για καυγάδες», τάδε έφη Βασίλης Λεβέντης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, πετάει τη μάσκα του και στο βίντεο που σας παρουσιάζουμε, συμβουλεύει τους Έλληνες να δεχθούν το όνομα ‘Μακεδονία’ για τα Σκόπια για μη χαλάσουν χατίρι στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς που «πιέζουν».
Αυτούς θέλει ο ελληνικός λαός στη Βουλή;..
* (Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Και για να ολοκληρωθεί ο υποκριτικός χαρακτήρας του κου Λεβέντη, να αναφέρουμε ότι θα είναι παρών σε συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη για το όνομα των Σκοπίων, όπως ανακοινώθηκε από την Ένωση Κεντρώων:
Η Ένωση Κεντρώων καθιστά γνωστό, ότι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιανουαρίου, θα παραστεί προσωπικά ο Βασίλης Λεβέντης και καλούνται να προσέλθουν φίλοι και μέλη του κόμματος από όλη τη Μακεδονία. Έγινε μάλιστα σχετική επικοινωνία του κ. Λεβέντη με τον κ. Γ. Τάτσιο (Πρόεδρο της Πανμακεδονικής) και θα γίνει συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων και αντιπροσωπίας των ενώσεων των Η.Π.Α που έρχονται στην Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

*** ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ορθοδοξία και Μωαμεθανισμός....

~ Με αφορμή το νομοσχέδιο για τη Σαρία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή αλλά και την έντονη ανθελληνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, θυμηθήκαμε ένα γεγονός που τάραξε την Ελλάδα πριν από περίπου ένα χρόνο.
Τον Γενάρη του 2016, η Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «το Βήμα της Κυριακής», έδινε δώρο στους αναγνώστες ένα βιβλίο που παρουσίαζε τις σημαίες όλου του κόσμου.

Με μεγάλη έκπληξη – που την ακολούθησε η οργή- είδαμε ότι στην Ελλάδα αναγράφει θρήσκευμα «Ορθόδοξοι, Μωαμεθανοί».  Το μεγάλο ερώτημα που προέκυψε είναι από πότε άλλαξε το θρήσκευμα της Ελλάδας, αφού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η «επίσημη θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού»…

Επιπλέον, γεννάται και το ερώτημα αν οι Μωαμεθανοί ήταν/είναι τόσοι πολλοί στη χώρα μας, που πλέον αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό που πρέπει να καταμετρηθεί…

*** Ο Τραμπ στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ! Τι ανακοινώθηκε από το γραφείο του...

~ Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, πρόκειται να πραγματοποιήσει ιατρική εξέταση στις 12 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του πρώτου τακτικού ελέγχου υγείας του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα περάσει από μια σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν διάφορα τεστ. Οι γιατροί, ειδικότερα, θα ελέγχουν το βάρος, την αρτηριακή πίεση και το επίπεδο χοληστερόλης του Trump.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ετήσια ιατρική εξέταση του Trump δεν θα περιλαμβάνει ψυχιατρική αξιολόγηση. Με πληροφορίες από AFP

***  Σε ΤΡΑΓΙΚΟ σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας! Μεγάλα "ΑΓΚΑΘΙΑ" ο Γκιουλέν και οι Κούρδοι...

~ Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών πλήττονται από την άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει τον κληρικό Fetullah Gulen, αλλά και από την προμήθεια όπλων στον Κουρδικό YPG, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη.
Είπε μάλιστα στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές, εάν η Ουάσινγκτον δεν διορθώσει τα λάθη της.
Η Άγκυρα κατηγορεί τον Gulen για ένα απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, αλλά ο κληρικός αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Η Τουρκία θεωρεί επίσης το YPG ως επέκταση του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και πιστεύει ότι διεξάγει αντάρτικο εναντίον του Τουρκικού κράτους.  Με πληροφοορίες από Reuters

*** Πάνω από 1 δις δολάρια ΕΠΕΝΔΥΣΗ στην Κρήτη για ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ! Ψάχνουν πετρέλαιο...

~ Πρόσφατα η ιταλική Eni ολοκλήρωσε τρεις γεωτρήσεις στην Αίγυπτο, στο περίφημο πεδίο Ζορ, σε ανάλογα βάθη και μορφολογία με την περιοχή της Κρήτης η οποία έχει βγει προς παραχώρηση στον τελευταίο διεθνή διαγωνισμό, που είναι σε εξέλιξη. Πόσο κόστισαν οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις; Το κόστος για κάθε μια ξεπέρασε τα 400 εκατ. δολάρια και το συνολικό budget εκτινάχθηκε στα επίπεδα άνω του 1,2 δισ.
Η είδηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι τα κόστη για τις περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο και αναμένεται να παραχωρηθούν στα νότια, δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης, είναι τόσο μεγάλα που απαιτούνται πολλές και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες και θα επωμιστούν τα σημαντικά κόστη αλλά και το υψηλό ρίσκο για τις απαιτούμενες γεωτρήσεις και τις άλλες ερευνητικές επενδύσεις.
Και μπορεί το budget να αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα, ωστόσο το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε υψηλά τριετίας, δίνει νέα δυναμική στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας για άνοιγμα της αγοράς και υλοποίηση νέων μεγάλων επενδύσεων στον κλάδο της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου.
Πότε θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την εξέλιξη των νέων διαγωνισμών; Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Κρήτη και το Ιόνιο, λήγει στις αρχές Μαρτίου και αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουν κορυφωθεί οι διεργασίες και οι ζυμώσεις.
Πληροφορίες θέλουν εκτός από τα γνωστά σχήματα που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς (ExxonMobil, Total,  ΕΛΠΕ για την Κρήτη και Repsol, Energean για το Ιόνιο) να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου.
Εδώ, η προσδοκία εκ μέρους της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) είναι αφενός να υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των προσφορών και αφετέρου να υπάρξουν ζυμώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων για να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα σχήματα που θα προχωρήσουν τις επενδύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αξιολόγηση των προσφορών, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο τεχνικό μέρος των προσφορών αλλά και στο ύψος του επενδυτικού προϋπολογισμού, παρά στο bonus που θα καταβληθεί για την υπογραφή των συμβάσεων (signing bonus).
Σε ό,τι αφορά τις άλλες εκκρεμότητες, εδώ να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη προεργασία και είναι έτοιμα από πλευράς ΕΔΕΥ τα απαραίτητα ντοσιέ των συμβάσεων για τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα, προκειμένου οι φάκελοι να διαβιβαστούν στη βουλή και να κυρωθούν οι συμφωνίες από το κοινοβούλιο.
Είναι σαφές πάντως ότι ο κλάδος της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων έχει εισέλθει σε μια νέα αρκετά ελπιδοφόρα περίοδο, τόσο σε σχέση με το περιβάλλον της αγοράς και τις τιμές του μαύρου χρυσού που ευνοούν εκ νέου τις επενδύσεις ακόμη και σε μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη όσο και σε σχέση με την δουλειά που γίνεται σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο προετοιμασίας από την αρμόδια διαχειριστική αρχή ΕΔΕΥ.  capital.gr

***  Bloomberg: Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ μείζονος σημασίας για την Ελλάδα και την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της...

~ Σε μια στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να ελκύσει τις ξένες άμεσες επενδύσεις, ένας αγωγός που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη δείχνει τη διαφορά που μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους συμφωνίες, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Η παραγωγή βασικών μετάλλων αποτέλεσε τον βασικό τομέα μιας συγκρατημένης ανοδικής παραγωγής το 2017 με αύξηση πάνω από 21% σύμφωνα με τα βιομηχανικά στοιχεία παραγωγής που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου. Πίσω από αυτήν την άνοδο υπάρχει η ζήτηση για αγωγούς από τον Διαδριατικό Αγωγό, ένα εγχείρημα 878 χιλ. που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2016.
Σύμφωνα με το Bloomberg, Ο αγωγός δείχνει πώς τα μεμονωμένα εγχειρήματα μπορούν να επηρεάσουν στα μακροοικονομικά στοιχεία σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Αυτός ο χρόνος θα είναι κρίσιμος για την ελληνική οικονομία η οποία, έχοντας σταθεροποιηθεί (μετά τη συρρίκνωσή της κατά 25%), τώρα πρέπει να επιτύχει ταχύτερη ανάπτυξη ώστε να μειώσει το ποσοστό ανεργίας, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Υπάρχουν μερικά ενθαρρυντικά σημάδια καθώς ο δείκτης μεταποίησης κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.  iefimerida.gr

*** Γεμίζουν την Ελλάδα με ΚΑΖΙΝΟ; Νέες άδειες σε Σαντορίνη, Μύκονο και Κρήτη...

~  Την χορήγηση άδειας για τρία νέα καζίνο σε Κρήτη, Μύκονο και Σαντορίνη και στην συνολική αλλαγή του πλαισίου που διέπει την χορήγηση άδειας και την λειτουργία καζίνων περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο.
Εκτός από την προδιαγραφές των κατόχων καζίνων ορίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει συμμετοχή στα κέρδη των καζίνων που θα φτάνει το 20% αν τα ακαθάριστα έσοδα φτάνουν μέχρι και τα 100 εκατ. ευρώ, 15% αν τα ακαθάριστα έσοδα θα είναι από 101 έως και 200 εκατ. ευρώ , 12% αν τα ακαθάριστα έσοδα του καζίνου είναι από 201 εκατ. έως και 500 εκατ. ευρώ και 8% αν τα ακαθάριστα έσοδα ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Επίσης ορίζεται ειδικό ετήσιο τέλος στις εταιρίες καζίνων που θα φτάνει το 1% στο ακαθάριστα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών που διεξάγουν. Με το νομοσχέδιο οι εταιρίες καζίνων εξομοιώνονται με σε ότι αφορά τελών και δικαιωμάτων υπερ της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα ξενοδοχεία πολυτελείας.
Σε ότι αφορά τα τρία νέα καζίνο για τα οποία δύναται να δώσει άδεια η Ελληνικής Εταιρία Εποπτείας Παιγνίων ( ΕΕΕΠ ) δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν οπουδήποτε επιθυμούν οι ενδιαφερόμενοι εντός των ορίων των τριών τουριστικών νησιών του Αιγαίου.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, για τη χορήγηση από την ΕΕΕΠ άδειας λειτουργίας νέας επιχείρησης καζίνο, απαιτείται η προηγούμενη προκήρυξη της παραχώρησης νέας άδειας λειτουργίας καζίνο από την ΕΕΕΠ, αφού εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, με την οποία καθορίζεται η προσδιοριζόμενη βάσει διοικητικών, πολεοδομικών και λοιπών παραμέτρων, θέση ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης καζίνο, εφόσον έχει γίνει σχετική χωροθέτηση με νόμο ή προεδρικό διάταγμα.
Η έγκριση της χρήσης για το ακίνητο που θα δεχτεί την επένδυση κατά τα λοιπά, υλοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 «Ειδικά Χωρικά Σχέδια» του ν. 4447/2016 (Α'241), στην περίπτωση που αυτή δεν περιλαμβάνεται στις ισχύουσες χρήσεις γης. Η ΕΕΕΠ προκηρύσσει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 363 και 364.
Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια καζίνο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2206/1994 και του ν. 3139/2003, εξακολουθούν να λειτουργούν υπό το υφιστάμενο κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου καθεστώς και κατά τις υφιστάμενες κατά τον ίδιο χρόνο διατάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν ως προς αυτές τις επιχειρήσεις. Οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς του παρόντος νόμου, εφόσον τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας καζίνο από την ΕΕΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 371, οπότε εφαρμόζονται και σ' αυτές οι διατάξεις του παρόντος νόμου.
Με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας καζίνο βάσει των διατάξεων του ν. 2206/1994 και του ν. 3139/2003, η λειτουργία καζίνο προϋποθέτει τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών, και του παραχωρησιούχου. Για επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας καζίνο βάσει των διατάξεων του ν. 2206/1994 και του ν. 3139/2003 και υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4, τροποποιούνται η σχετική σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της επιχείρησης και, με απόφαση της ΕΕΕΠ, η υφιστάμενη άδειά τους, εκδιδομένης νέας αδείας λειτουργίας κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Οι άδειες είναι προσωποπαγείς και δεν επιτρέπεται να μεταβιβαστούν ολικώς ή μερικώς σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Κάθε άδεια έχει ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται η κατάτμησή της σε επιμέρους δικαιώματα άσκησης μίας ή περισσότερων μεμονωμένων δραστηριοτήτων. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο εκμίσθωση ή συνεκμετάλλευση της άδειας με τρίτους.
Οι άδειες λειτουργίας καζίνο διακρίνονται σε: α) άδεια λειτουργίας καζίνο απλού τύπου και β) άδεια λειτουργίας καζίνο ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων.
Με απόφαση της ΕΕΕΠ καθορίζονται κριτήρια για την υπαγωγή των ΕΚΑΖ στις ανωτέρω κατηγορίες, όπως το ύψος της επένδυσης, το είδος των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, ο αριθμός των τεχνικών μέσων και υλικών που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή των παιγνίων, το μέγεθος και η έκταση των κύριων και επικουρικών χώρων και εγκαταστάσεων, ο αριθμός και ο τύπος των θέσεων εργασίας και άλλα πρόσφορα κριτήρια.
Με την ίδια απόφαση μπορεί να ρυθμίζεται και κάθε άλλο ειδικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ανωτέρω. Για υφιστάμενες επιχειρήσεις, που λαμβάνουν άδεια ΕΚΑΖ σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, λαμβάνονται υπόψη το ύψος της υφιστάμενης επένδυσης και, εν γένει, της αξίας της επιχείρησης, όπως αυτή αποτιμάται κατά το χρόνο χορήγησης άδειας λειτουργίας ΕΚΑΖ.
Η μέθοδος και οι κανόνες της αποτίμησης, καθώς και η διαδικασία διενέργειάς της καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, και Τουρισμού, ύστερα από γνώμη της ΕΕΕΠ.  in.gr

*** ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ;...

~  Το σχέδιο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά.
 Μια ακόμα αλλαγή σχεδιάζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό του τους βαθμούς στα Γυμνάσια.
 Ουσιαστικά το ΙΕΠ θέλει οι μαθητές αντί να βαθμολογούνται με άριστα το 20, να βαθμολογούνται με άριστα το Α, με Α, Β, Γ δηλαδή, όπως γίνονταν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
 Στόχος του Ινστιτούτου, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, είναι να περιοριστεί η βαθμολογική πίεση στο Γυμνάσιο και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού (στην πέμπτη και στην έκτη τάξη του δημοτικού σήμερα τα παιδιά δεν βαθμολογούνται με Α, Β, Γ, αλλά με άριστα το 10).
 Κατά τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν  ήδη τον προβληματισμό τους τονίζοντας ότι δεν έχουν πάντα γνώση της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, στοιχείο απαραίτητο για την περιγραφική αξιολόγηση. cretalive

*** Μακεδονία: Ο καλός, ο κακός, ο άχρηστος,..και ο…?

~  Μακεδονία: Ο καλός, ο κακός, ο άχρηστος,..και ο…?
 Άρθρο Γνώμης του Ευάγ. Αθανασιάδη (*)
9 Ιαν 2018
 Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκε ένας τίτλος με ορισμένα επίθετα. Τα επίθετα δεν έχουν μπει με την σειρά των προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο. Αποτελούν, κατά μία άποψη, επιλογές ελευθέρας αυτοκατάταξης εκάστου εξ αυτών, και γιατί όχι και του καθενός μας…
Ας αναφερθούμε σε κάποια συμβολικά πρόσωπα. Ίσως αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας και αναπροσαρμόσουμε την στάση μας σε μια πιο σωστή θέση.
Προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα καμία διάθεση εμπάθειας ή κατηγορίας ή και κριτικής έχουμε. Την περπατησιά μας θέλουμε να ορίσουμε.
Ο μακεδόνας μαχητής κος Μέρτζος
Μεγαλώσαμε με τις διδαχές του προμάχου της Μακεδονίας. Του ενθουσιώδη υπερασπιστή, υπέρμαχου, του δάσκαλου, του εμπνευστή, του Μακεδονομάχου.
Η Ιστορία της Μακεδονίας δεν παραγράφεται, δεν παραχαράζεται, δεν ξαναγράφεται.
Μετά από χρόνια θα γραφεί σε επιτύμβια επιγραφή:
«επί 70 χρόνια υπερασπίστηκε επάξια την Μακεδονία
 και τα τελευταία δύο την παρέδωσε σε αλλοεθνείς».
Και η Ιστορία είναι αμείλικτη, αυτή θα είναι η τελευταία πράξη ενός δράματος που θα στοιχειώνει και θα ακολουθεί το όνομα και την μνήμη του.
«Πρὸς γὰρ τὸ τελευταῖον ἐκβὰν ἕκαστον τῶν πρὶν ὑπαρξάντων κρίνεται»(1), μτφ «Γιατί καθετί από όσα προηγήθηκαν κρίνεται ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα».
Οι άνθρωποι γηράσκουν όταν λιποτακτούν από τα ιδανικά τους.
Είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν, όταν η σωφροσύνη και η σύνεση καταλήγουν σε δισταγμό,  ενώ πρέπει να οδηγούν σε υγιή μορφή έντονης δράσης.
Εάν το βαστάει η παλιά λιονταρίσια καρδιά σου.. να βλέπεις συγκέντρωση για την Μακεδονία, για την πραγματική Μακεδονία, να βλέπεις αναπεπταμένα τα λάβαρα, τα σύμβολα και τις Σημαίες της Μακεδονίας, και να μην είσαι μπροστάρης, μπαϊρακτάρης-σημαιοφόρος, εθνεγέρτης-ομιλητής και παραστάτης..και να θυμάσαι τον όρκο: «Να υπερασπίζω με πίστιν και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος μου, τας Σημαίας. Να μην τας εγκαταλείπω, μηδέ ν' αποχωρίζομαι ποτέ απ' αυτών.» Τας Σημαίας… της ματωμένης Μακεδονίας…
..Εάν το βαστάει η παλιά λιονταρίσια καρδιά του..
Ο δήμαρχος της αιωνίας Θεσσαλονίκης κος Μπουτάρης
Άλλο Μπροστάρης και άλλο Μπουτάρης.
Τι κατάλαβε. «Αυτοί μεγάλωσαν 100 χρόνια με αυτή την δοξασία».
100 χρόνια με ένα Τεράστιο ψέμα.
Και δεν κατάλαβε ότι εμείς μεγαλώσαμε 2.100-5.000 χρόνια με αυτή την Ιστορία.
2.100-5.000 χρόνια με την μία Μοναδική Αλήθεια.
Το γάλα που βυζάξαμε ήταν της Μακεδονίας. Με το «Ζει Ο Μεγαλέξανδρο» μας μεγάλωσαν.
Σε αυτή την διαπραγμάτευση κάποιος θα δυσαρεστηθεί. Ποιος όμως; Ο κλέφτης ή ο νοικοκύρης; Ή θα κάνουμε τα χατίρια στο κακομαθημένο γειτονόπουλο; Πολύ γενναιόδωρος και ανοικτοχέρης ίσως φαίνεται στο να ξεπουλά τα δημόσια, τα μη δικά του και μάλιστα τα Εθνικά.
Και να μη ξεχνά και αυτός και η Κυβέρνηση, ότι βασική αρχέγονος αρχή της Δημοκρατίας είναι:
«η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται δια του λαού και υπέρ του λαού»(2).
Σήμερα οι διοικούντες δεν εκφράζουν το λαϊκό αίσθημα και την λαϊκή επιταγή.
Κάθε έντιμος πολιτικός ή θα παραιτούνταν ή θα άλλαζε διαγωγή.
Και δήλωσε:
«Να μην γίνουν συγκεντρώσεις για την Μακεδονία». Ζήτησε μάλιστα να παρέμβει και η Κυβέρνηση για να μην γίνουν.
Αυτή την Δημοκρατία που την βρήκε γραμμένη; Άλλο πολίτευμα μας θυμίζει! Νοσταλγός;
Δεν κάνουν οι συγκεντρώσεις εξωτερική πολιτική. Εκφράζουν το λαϊκό αίσθημα, τη λαϊκή βούληση σαν βασική δημοκρατική υποχρέωση του πολίτη.
Και εάν εσύ, κ΄ Μπουτάρη αντιστρατεύεσαι την λαϊκή βούληση, δεν είσαι αποδεκτός, είσαι απορριπτέος. Έχεις υποχρέωση να παραβρεθείς και να συμπορευτείς με τον Λαό σου.
Και εσύ και ο πνευματικός ταγός μας, ο Μητροπολίτης.
Και να προσέχεις την Θεσσαλονίκη μας. Δεν είναι πολυεθνική ούτε Διεθνής Πόλη.
Υπήρξαν προσπάθειες στο παρελθόν, και διεσώθη. Μην ξαναπαίζεις με αυτά από τα οποία, από Ιστορική τύχη μάλλον, σωθήκαμε. Θέματα που πρέπει να αναλυθούν και αναπτυχτούν υπενθυμητικά, περισσότερο.
Ο αρχηγός της ΝΔ κ΄ Μητσοτάκης
Πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Να πει όχι στο όνομα της ΠΓΔΜ.
Ηγείται και θα έπρεπε να εκφράζει την εθνικά σκεπτόμενη παράταξη. Την εκφράζει;
Δεν δεχόμαστε τα μεσοβέζικα, τα μισόλογα, τους τακτικισμούς.
Και του θυμίζουμε το του Ευαγγελίου: «Και έσται ο λόγος ημών το ναί ναί και ού ού» (Ματ ε΄37), μτφ «Ας είναι δε ο λόγος σας αληθινός πάντοτε, ώστε το ναι να είναι ναι και το όχι να είναι όχι. Διότι το παραπάνω από αυτά είναι από τον πονηρόν, τον πατέρα του ψεύδους».
Αλλά και την αρχαιοελληνική επιταγή του Σόλωνα:
«Ός αν στασιαζούσης της πόλεως μη θήται τα όπλα μηδέ μεθ’ ετέρων, άτιμον είναι και της πόλεως μη μετέχειν» (Πλούταρχος, Σόλων).
Δλδ κατά την επιταγή του Σόλωνα, θεωρούσαν «άτιμον» εκείνον που έμενε αμέτοχος στα πολιτικά διλήμματα και δεν έπαιρνε θέση, δεν δικαιούνταν να μετέχει πλέον στα κοινά..
Η στάση αυτή απάδει σε ηγέτη και παράταξη, και στον λαό θυμίζει  το Αγιογραφικό:
«..ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ..» (Αποκ. γ΄,16)
μτφ «επειδή είσαι χλιαρός και δεν είσαι, ούτε ζεστός, ούτε ψυχρός, πρόκειται να σε αποδοκιμάσω…».
Ο ΥΠΕΞ κ΄ Κοτζιάς
Κύριε Υπουργέ, έχεις την ικανότητα και δυνατότητα να νικήσεις.
Σαν Λαός έχουμε κάνει την μεγαλύτερη Υποχώρηση: ΔΕΝ διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε!
Το Ελληνικότατο Μοναστήρι, τα ματωβαμμένα χωριά του Μοριχόβου.
Με την συγκέντρωση, σου δίνουμε την στήριξή μας, να έχεις ένα όπλο, την λαϊκή βούληση.
Μην καμφθείς από τα δώρα των Μήδων. Έχουν να σου δώσουν δόξα και δύναμη και επαγγελματική ανέλιξη.
Εσύ όμως, λογοδοτείς στην Ελλάδα, στον Ελληνικό λαό, στην Ιστορία. Μάχεσαι «τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενος» μτφ «πιστοί στους νόμους τους». Στην μάχη των Θερμοπυλών προβάλλουν δύο αντιδιαμετρικές μορφές, ονόματα, συμβολισμοί. Ιστορικά διλήμματα επιλογών.
Ο αείμνηστος μέντοράς σου, ο Παν. Κονδύλης(3), του οποίου βαθύς γνώστης-μελετητής και καλύτερος εκφραστής θεωρείσαι από πολλούς, θα σε προστάζει και θα σε εμπνέει.
Ποτέ το Σκοτάδι δεν νίκησε το Φώς, είναι φυσικός νόμος.
Ποτέ το Ψέμα δεν νίκησε την Αλήθεια, είναι Θείος νόμος.
Κύριε Υπουργέ, έχεις την ικανότητα και δυνατότητα να νικήσεις.
Προς τον καλό, τον κακό και τον άχρηστο και τον ..?
Την σύνεση, την ευγένεια, την υπομονή και την μακροθυμία μας, μην την εκλάβετε σαν αδυναμία. Δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη, είναι ήθος.
Όταν εξαντληθεί η υπομονή του μακρόθυμου, ακολουθεί έκρηξη, με αποδέκτες εντός και εκτός της χώρας. Και τότε θα τους πάρει και θα τους σηκώσει.
Θα τους πάρει ο διά… τον πατέρα και την μάνα και τα παιδιά τους.
Και σίγουρα αυτός δεν θα είναι ο διάλογος…
Η συγκέντρωση της Κυριακής 21 Ιανουαρίου είναι ό,τι πιο εκλεκτό έχει να δείξει η Ελληνική κοινωνία. Μία συγκέντρωση χωρίς κομματικά καπελώματα, μια ειρηνική κοινωνική, λαϊκή ανάταση. Και θα έχει συνέχεια. Μια εκδήλωση ότι ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας δεν το εκφράζει κανείς. Είναι εναντίον όλων. Κάποιες φορές κάποια γεγονότα φαινομενικά ασύνδετα, αποτελούν την απαρχή μεγάλων μεταβολών.
Τα επίθετα του τίτλου δεν έχουν μπει με την σειρά των προσώπων που αναφέρεται το άρθρο. Η επιλογή και η αντιστοίχιση του επιθέτου επαφίεται στην κρίση των ιδίων και των αναγνωστών.
«Τὸ δὲ τό Όνομα δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν αύτῇ (τήν Μακεδονία)• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀγωνισθῶμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν».(4) Μτφ : «Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας»
 (*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.
 Παραπομπές
(1)Ὀλυνθιακὸς α΄ (11) μτφ «Γιατί καθετί από όσα προηγήθηκαν κρίνεται ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα»
(2)Διάσημη φράση του Αβραάμ Λίνκολν: "government of the people, by the people, for the people" στην ιστορική ομιλία του στο Γκέτεσμπουργκ κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου, 1863.
(3) Ο Παναγιώτης Κονδύλης (1943-1998) ένας από τους λίγους πρωτότυπους διανοούμενους-στοχαστές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Αποκλεισμένος από την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα, σταδιοδρόμησε στη Γερμανία, όπου διακρίθηκε. Επικεντρώθηκε στις Διεθνείς Σχέσεις και την Στρατηγική Σκέψη και την κοινωνική φιλοσοφία. Το 1991, του απονεμήθηκε το «Μετάλλιο Γκαίτε» (Goethe-Medaille) και το βραβείο του «Ιδρύματος Χούμπολτ» (Humboldt-Stiftung). Τα περισσότερα βιβλία εκδόθηκαν πρώτα στα γερμανικά. Αποτύπωσε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας. Σημαντικά έργα του, μεταξύ πολλών άλλων, η «θεωρία Πολέμου» , με ιδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, «Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας», με υπότιτλο «Η καχεξία του αστικού στοιχείου στη νεοελληνική κοινωνία και ιδεολογία». Σε συνέχεια του «Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού». Σήμερα, η επικαιρότητά τους είναι εντυπωσιακή, συμπεραίνοντας ότι η νεοελληνική ιστορία, κλείνει τον κύκλο της και ότι μεταδικτατορικά διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μια εξαμβλωματική δημοκρατία όπου συγχέεται το μοντέρνο, με τις «πασίγνωστες επιχώριες έξεις της πνευματικής νωθρότητας, του εξυπναδικισμού και της ημιμάθειας». Απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών, από ιατρικό λάθος σε νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου είχε εισαχθεί για καρδιολογικό πρόβλημα.
(4) Η απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ τον Πορθητή

*** Απίστευτη ανακάλυψη! Τι σας θυμίζουν αυτά τα ειδώλια; (ΕΙΚΟΝΕΣ)

~  Βιολοειδη και βιολόσχημα ειδώλια 6.500 χρόνων!
Του Γιώργου Λεκάκη
 Κάποιοι ακόμα λένε ότι το βιολί είναι ένα μουσικό όργανο, που εφευρέθηκε τον 16ο αι.!...
Κι ας υπάρχει σε αρχαίο ελληνικό ειδώλιο Ερωτιδέα, του 3ουαι. π.Χ. που βρέθηκε στα Άβδηρα, και το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο  της Καβάλας - βλ. Γ. Λεκάκη "Μουσικής μύηση"!!!
Το σχήμα όμως του βιολιού, προϋπάρχει.

 
 
Eιδώλιο βιολοειδές από Κυκλάδες 6.000 χρόνων.
Τα βιολόσχημα ειδώλια έχουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα, από τα βιολοειδή (ευρέθησαν από το 4500 π.Χ. σε Σάλιαγκο, Κεφάλα Κέας, Στρόφιλα Άνδρου, Πάνορμο και Σπήλαιο Ζα Νάξου, Μαρκιανή Αμοργού, κ.ά.)....
Τα βιολόσχημα ειδώλια έχουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα, από τα βιολοειδή (ευρέθησαν από το 4500 π.Χ. σε Σάλιαγκο, Κεφάλα Κέας, Στρόφιλα Άνδρου, Πάνορμο και Σπήλαιο Ζα Νάξου, Μαρκιανή Αμοργού, κ.ά.).
Τα βιολοειδή τα ευρίσκουμε εξελιγμένα σε βιολόσχημα από το 3200 π.Χ. σε Κυκλάδες, Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Δωδεκάνησα (Αστυπάλαια, κ.α.).

Eιδώλιο βιολόσχημο από Κυκλάδες 5.000 χρόνων.Εξελιγμένος τύπος του βιολοειδούς.
Την δε πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2700-2300 π.Χ.) τα ευρίσκουμε και στην Μικρά Ασία, ως «τύπου Kasura».
Η έννοια και η λειτουργία αυτών των ειδωλίων παραμένει ένα αίνιγμα, χωρίς γραπτά αρχεία από αυτήν την εποχή. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι από την στιγμή που η γονιμότητα είχε θεοποιηθεί απ’ αυτούς τους λαούς, το βιολόσχημο ειδώλιο, πιθανότατα, εμπνεύσθηκε απ’ αυτήν, και έγινε εξέλιξή της, αν και με αφηρημένο τρόπο, από την γυναικεία ανατομία.
Από τα παραπάνω αρχαία ελληνικά ειδώλια έλκει την κατασκευαστική έμπνευσή της όλη η οικογένεια των βιολόσχημων μουσικών οργάνων... Και επειδή τα ειδώλια αυτά ήσαν ιερά, μπορούμε να ειπούμε πως και τα βιολόσχημα μουσικά όργανα είχαν μια κάποια ιερότητα...

Στην φωτογραφία βλέπετε ένα υπέροχο μαρμάρινο βιολόσχημο ειδώλιο, αρκετά παρόμοιο με τα σύγχρονά του κυκλαδικά ειδώλια: Η μορφή του αποτελείται από ένα κυρτό σώμα, λεπτό λαιμό και στρογγυλεμένο κεφάλι, χωρίς καθόλου χαρακτηριστικά του προσώπου.
Το μέγεθος του συγκεκριμένου είναι 6,7 Χ 11,1 εκατ. και 14 εκατ. ύψος.
Η Artemis Callery που το δημοπράτησε, στις αρχές του Ιανουαρίου του 2018, έλεγε πως έχει προέλευση από «ιδιωτική συλλογή από το New Jersey των ΗΠΑ, η οποία το απόκτησε πριν από είκοσι χρόνια»…
Στην Αίγυπτο βρίσκουμε μουσικό όργανο τύπου βιολιού τον 11ο αι. π.Χ.
Στην αρχαία Ελλάδα, τέλος, βρίσκουμε στα Άβδηρα Ερωτιδέα να παίζει βιολί, τον 3ο αι. π.Χ. σύγχρονου τύπου, αυτό που ακόμη λένε πως... εφευρέθηκε τον 16ο αι. μ.Χ.!!! Η προαναφερθείσα, λοιπόν, ιερά σχέση βιολόσχημου-γονιμότητος-έρωτος-βιολιού επαληθεύεται... Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι θεωρείται ακόμη και σήμερα, άκρως ρομαντικό και ερωτικό, να παίζουν "τα βιολιά" επάνω από ένα ερωτευμένο ζευγάρι...

Ο αρχαίος Έλληνες βιολιστής Ερωτιδέας από τα Άβδηρα Ξάνθης της Θράκης.
Αρχ. Μουσείο Καβάλας.
 arxeion-politismou.gr

***  Διαμαρτυρία του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης 
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης διαμαρτύρεται για τη βεβιασμένη και ανεκδιήγητη απόφαση ανακατανομής των κτηρίων του συγκροτήματος που συστεγάζονται το ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης και το ΓΕ.Λ. Μεσσήνης.
Η παρούσα διαμαρτυρία αφορά :
α) στην άκαιρη χρονική στιγμή της απόφασης της ανακατανομής, εν μέσω σχολικής χρονιάς και μέσα στις διακοπές Χριστουγέννων, καθώς και τον ανεπαρκή χρόνο, διάρκειας μιας ημέρας, που δόθηκε σε μια κατ’ ουσία δημόσια υπηρεσία να μεταφερθεί.
Ειδικότερα η χρονική συγκυρία της υλοποίησης της απόφασης και η βεβιασμένη μετακίνηση του σχολικού εξοπλισμού, των αρχείων, των εργαστηρίων καθώς και η αδυναμία προετοιμασίας του έμψυχου δυναμικού  του σχολείου (εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές) προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα:
- στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς συμπίπτει με τη λήξη του Α’ Τετραμήνου μαθημάτων και δυσχεραίνει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες όπως τον προγραμματισμό διαγωνισμάτων, την κατάθεση βαθμολογίας με σημαντικότερο την απώλεια διδακτικών ωρών, ειδικά για τους μαθητές της Γ’ τάξης.
- στη λειτουργία του σχολείου. Ενδεικτικά αναφέρονται η δυσκολία διεξαγωγής των εργαστηριακών μαθημάτων καθώς και η επιτήρηση των μαθητών στη διάρκεια των εφημεριών.
- στη ψυχολογία των μαθητών καθώς η διοίκηση του σχολείου και ο Σύλλογος δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο να τους προετοιμάσει για τέτοιου είδους αλλαγές στο μέσο της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα την διατάραξη της κανονικότητας της μαθητικής μας κοινότητας.
β) Στο κτήριο που θα μεταστεγαστεί το ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης διαπιστώθηκαν προβλήματα  υποδομής που απειλούν την ασφάλεια και την υγιεινή των μαθητών και χρήζουν άμεσων κι εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης. Ειδικότερα αναφέρεται η άθλια κατάσταση των τουαλετών και της κεντρικής θέρμανσης.
Τέλος, ο Σύλλογος εκφράζει την απογοήτευση για τη χρονική συγκυρία της υλοποίησης με υπόγειες και κρυφές διαδικασίες εν μέσω σχολικών διακοπών των παραπάνω αποφάσεων αρμόδιων φορέων.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης
*Διαβάστε επίσης 
Κατάληψη στο σχολικό συγκρότημα των Λυκείων της Μεσσήνης λόγω ανακατανομής των αιθουσών!

***  Ακυρώθηκαν οι πτήσεις Θεσσαλονίκη- Καλαμάτα- Θεσσαλονίκη 
Η πυκνή ομίχλη έφερε χθες ακυρώσεις και καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
 Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες που ταξίδευαν από και προς το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου (skg-airport.gr), μέχρι το μεσημέρι είχαν ακυρωθεί πέντε πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, εκ των οποίων δύο είχαν προορισμό την Αθήνα και οι υπόλοιπες την Καλαμάτα, την Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε οι προσγειώσεις αυτών των πτήσεων στον αεροδιάδρομο του «Μακεδονία».
Περαιτέρω, μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις αφίξεις και αναχωρήσεις πτήσεων. Οι επιβάτες έπρεπε να έχουν… ιώβεια υπομονή και να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας του αεροδρομίου για τις διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα των πτήσεων. Α.Π.

***  ΕΙΔΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΣ: ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΟΖ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ! Πλήρης ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ του Κ. Βελόπουλου... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Το έγκλημα του Αξιού ποταμού είναι ένα άγνωστο σχέδιο, το οποίο εδώ και καιρό πολλοί προειδοποιούν ότι θα είναι ο ασκός του Αιόλου, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα δώσει το δικαίωμα στα Σκόπια να αποκτήσουν... ΑΟΖ.
Όσο απίστευτο κι αν σας ακούγεται είναι μια πραγματικότητα. Η πΓΔΜ, η οποία δεν έχει καν θάλασσα, μπορεί να αποκτήσει ΑΟΖ από το πουθενά λόγω του σχεδίου διαπλάτυνσης του Αξιού.
Αυτό, όπως είχε γράψει το 2014 ο καθηγητής Γ. Ζουγανέλης σε άρθρο του, μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές στον αλιευτικό χωροταξικό χώρο επιτρέποντας στα Σκόπια να δημιουργήσουν ακόμη και... Πολεμικό Ναυτικό που θα δρα ελεύθερο στο Αιγαίο.
Δείτε τις παρακάτω εικόνες, οι οποίες αποδεικνύουν το μεγάλο έγκλημα που πάει να συντελεστεί. Ουσιαστικά η Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) θα δημιουργήσει την τεχνητή έξοδο των Σκοπίων στο Αιγαίο. Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η πορεία του Αξιού ποταμού, και στη δεύτερη πως θα αποκτήσει η FYROM ΑΟΖ:

Για το έγκλημα αυτό μίλησε και ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, σε πρόσφατη εκπομπή του στην Κόντρα & Ρήξη. Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο:

***  Έσκασε ΤΩΡΑ! Οι Αλβανοί μιλούν για ΤΣΑΜΙΚΟ...

~ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας φαίνεται ότι δεν θέλει να λυθούν τα διακρατικά προβλήματα της χώρας του με την Ελλάδα, καθώς δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η δήλωση που έκανε στον Αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Ora News περί Τσάμικου ζητήματος το οποίο είναι ανύπαρκτο για την Ελλάδα.
Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε πως υπάρχει σημαντική πρόοδος σχετικά με την άρση το εμπόλεμου από την Ελλάδα, και μάλιστα τόνισε ότι υπάρχουν «πακέτα» επιλύσεως θεμάτων με τη χώρα μας, τα οποία σύμφωνα με τη himara.gr είναι τα εξής:
-Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης βρίσκεται στο οποίο συνδυάζεται το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των τσάμηδων, είναι το ζήτημα του νεκροταφείου και του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία.
-Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχων ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα.
Επίσης υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολυνθούν οι Αλβανοί, τόσο για τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα.
-Τρίτο πακέτο είναι το «πακέτο του μέλλοντος» και αυτό αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και την απόφαση του 2009 και τις θέσεις των δύο πλευρών από την άλλη.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τον Αλβανό Υπ.Εξ. οι συνομιλίες είναι σε διερευνητικό στάδιο και προς διαπραγμάτευση. Λέει αλήθεια ο Αλβανός ή απλώς τα λέει για εσωτερική κατανάλωση; Διότι δε νοείται η Ελληνική πλευρά να κάνει την παραμικρή συζήτηση για το ψευτο-Τσάμικο, καθώς έτσι αναγνωρίζει την ύπαρξη του ζητήματος...

*** ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Η Ρωσία μετέφερε S-400 στην Κριμαία! Αναμένεται ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από το ΝΑΤΟ...

~ «Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα στα σύνορα κοντά στην Κριμαία για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της επικράτειάς της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και την οργή του ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων S-400 στη χερσόνησο.
«Γνωρίζουμε ότι τόσο οι προκλήσεις όσο και οι ανατρεπτικές δραστηριότητες συνεχίζονται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία», δήλωσε. «Γι 'αυτό, η υιοθέτηση από την Ρωσία όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της ασφάλειας δεν πρέπει να θεωρείται απειλή για κανέναν. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως εξασφάλιση της δικής μας ασφάλειας», δήλωσε ο Ρώσος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει το πλήρες κυριαρχικό δικαίωμα να το κάνει αυτό.
Το ΝΑΤΟ θεωρεί επιθετική ενέργεια την μεταφορά των S-400 στην περιοχή, και σίγουρα η Ρωσική αυτή κίνηση θα προκαλέσει την αντίδραση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.  Με πληροφορίες από RT

***  Στο ΧΑΟΣ και στη ΒΙΑ βυθίστηκε η Τυνησία! Αγνοήθηκε η είδηση λόγω του Ιράν... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Η Τυνησία έχει βυθιστεί σε βίαιες διαμαρτυρίες, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συσπειρώνονται ενάντια στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές, την ανεργία και τις αυξήσεις της φορολογίας.
Οι αναταραχές ξέσπασαν τις ίδιες ημέρες με τις διαδηλώσεις στο Ιράν, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει απαρατήρητες σε μεγάλο βαθμό.
 Δείτε ρεπορτάζ του RT για το θέμα:

***  ANATΡΟΠΕΣ στις ΔΕΚΟ!Στον αέρα 40.000 εργαζόμενοι!  Μισθοί και θέσεις εργασίας στην… πρέσα...

~  Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο ύστερα από μερικούς μήνες για τους 40.000 εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, καθώς με το πολυνομοσχέδιο περνούν στο λεγόμενο υπερταμείο, το οποίο κατά πολλούς είναι και ο προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης.
 Δεν γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση, ωστόσο γίνεται ρητά λόγος για αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, αλλά και για περιστολή δαπανών και εξορθολογισμό. Ρητά επίσης αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή και στην εργασιακή σχέση των υπαλλήλων.
 Οι επιχειρήσεις που περνούν στο υπερταμείο και ο αριθμός των εργαζομένων τους
ΔΕΗ 34%18.000 εργαζόμενοι
ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ)7.962 εργαζόμενοι
ΕΛΤΑ7.027 εργαζόμενοι
ΟΣΕ1.400 εργαζόμενοι
ΕΥΔΑΠ 50,3%2.600 εργαζόμενοι
ΕΥΑΘ 51%224 εργαζόμενοι
ΟΑΚΑ150 εργαζόμενοι
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 25%620 εργαζόμενοι
Οργ. Κεντρικής Αγοράς Αθηνών132 εργαζόμενοι
Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης30 εργαζόμενοι
 Στη λίστα του υπερταμείου περιλαμβάνονται επίσης οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΔΕΘ-Hellexpo και το ποσοστό των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών.
 Δεν υπάρχουν στη λίστα για το υπερρταμείο η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, αλλά και οι κτηριακές υποδομές.
 Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν ισολογισμό ανά τρίμηνο ακόμη και αυτό ισχύει και για τις μη εισηγμένες.
 Γίνεται λόγος ακόμη και για εθελούσιες εξόδους, όπου αυτές χρειάζονται, ενώ η μείωση δαπανών, όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ως τώρα δεν αφορά μόνο στα λειτουργικά έξοδα, αλλά και σε μείωση του μισθολογικού κόστους.
 Οι αλλαγές στις διοικήσεις και το γεγονός ότι όλες οι επιχειρήσεις θα κριθούν σε κάθε επίπεδο εκ του μηδενός μαζί με τη μείωση δαπανών, τη μείωση του μισθολογικού κόστους και τις εθελούσιες εξόδους παραπέμπουν πολλούς σε μια προετοιμασία για ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων και έτσι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό.newsit

*** Οι ΗΠΑ ενέκριναν την ΠΩΛΗΣΗ αντιβαλλιστικών ΠΥΡΑΥΛΩΝ στην Ιαπωνία...

~ Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Ιαπωνία ώστε να μπορεί να αμυνθεί εναντίον της επαπειλούμενης πυρηνικής ή πυραυλικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη.
Η πώληση καταγράφεται την ώρα που η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα διεξάγουν τις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους έπειτα από δύο χρόνια, με απώτερο στόχο την επίλυση της κρίσης που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
Ακολουθεί μια περίοδο που οι δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας εντάθηκαν, με πολλούς από αυτούς να περνούν πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, αλλά και την έκτη δοκιμή πυρηνικού όπλου—του ισχυρότερου μέχρι σήμερα—στην οποία προέβη η Πιονγιάνγκ. Οι δοκιμές αυτές ώθησαν τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιβάλλουν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, μονομερώς αλλά και στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η βορειοκορεατική ηγεσία χαρακτήρισε αυτές τις κυρώσεις πράξη πολέμου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε την Τρίτη από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση τεσσάρων πυραύλων και παρελκομένων τους, αξίας 133 εκατ. δολαρίων, για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν είτε από αντιτορπιλικά στη θάλασσα είτε από χερσαία συστήματα.
Η πώληση των πυραύλων, που κατασκευάζονται από τις Raytheon Co και BAE Systems, αποφασίστηκε μετά τη «δέσμευση του (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ να προσφέρει επιπρόσθετες αμυντικές δυνατότητες σε συμμάχους που απειλούνται από την προκλητική συμπεριφορά» της Βόρειας Κορέας, είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Η Ιαπωνία αποφάσισε τον Δεκέμβριο να επεκτείνει το πρόγραμμά της για την αντιμετώπιση της απειλής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους, αποκτώντας σταθμούς ραντάρ Aegis και οπλικά συστήματα αναχαίτισης.
Η προταθείσα κατασκευή δύο συστοιχιών Aegis Ashore, χωρίς τους πυραύλους τους, θα στοιχίσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ δεν αναμένεται οι συστοιχίες αυτές να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πριν από το 2023 το νωρίτερο, ανέφεραν τον Δεκέμβριο πηγές ενήμερες για τα ιαπωνικά σχέδια.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και ο Ιάπωνας ομόλογός του Ιτσουνόρι Ονοντέρα «καταδίκασαν τη ριψοκίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά» της Βόρειας Κορέας σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη χθες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Πενταγώνου.  newsbomb.gr

***  Η Κίνα "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" τις ΗΠΑ: "Δεν συμμετέχουμε, αυτή η κίνηση ΔΕΝ βοηθάει"...

~ Το Πεκίνο δεν θα συμμετάσχει σε μια διεθνή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά για να συζητήσει για το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Lu Kang δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση αυτή δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, επειδή δεν θα συμμετάσχουν τα κυριότερα συμβαλλόμενα μέρη.
Η συνάντηση στο Βανκούβερ στις 16 Ιανουαρίου συνδιοργανώνεται από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θέλουν να επιδείξουν την αντίθεσή τους στθς πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων της Πιονγιάνγκ.
 Με πληροφορίες από Reuters

***  ΣΤΙΣ 'ΔΑΓΚΑΝΕΣ' της ΤΟΥΡΚΙΑΣ η ΕΛΛΑΔΑ! Τι λένε οι Γερμανοί...

~ «Σχεδόν 2.000 τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τις "εκκαθαρίσεις" στην πατρίδα τους», γράφει η Westdeutsche Allgemeine Zeitung σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον πρόεδρο Ερντογάν».
 Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι ακόμα και εκεί οι εξόριστοι φοβούνται το μακρύ χέρι του προέδρου Ερντογάν, ιδίως τώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ακυρώσει το άσυλο που χορηγήθηκε στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς. Μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ανέστειλε τη Δευτέρα τη χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί. Η απόφαση ισχύει προσωρινά μέχρι την συζήτηση της αίτησης ακύρωσης στις 15 Φεβρουαρίου. Ήδη τη Δευτέρα ο συγκυβερνήτης συνελήφθη. (..)
  «Η υπόθεση φέρνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση», συνεχίζει η WAZ, «μιας και είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θα στείλει τους τούρκους στρατιωτικούς πίσω στην Τουρκία. Όμως ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της τουρκικής δικαιοσύνης για έκδοση των αξιωματικών, διαπιστώνοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία. (…)
 Ένας από τους Τούρκους που κατάφεραν να περάσουν παράτυπα στην Ελλάδα είναι ο 35χρονος δάσκαλος Ερντάλ. Εργαζόταν σε ιδιωτικό σχολείο μέχρι τα τέλη του 2016 όταν έχασε τη δουλειά του με διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, βάσει του οποίου απολύθηκαν 30.000 εκπαιδευτικοί σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Όπως οι περισσότεροι τούρκοι πρόσφυγες θεωρεί ότι απειλείται η ζωή του. Η συνάντηση μαζί του σε καφέ στον Ασπρόπυργο δεν κανονίστηκε εύκολα. Όπως δηλώνει ο ίδιος "το μακρύ χέρι του Ερντογάν βρίσκεται παντού".
 Για την επικοινωνία με άλλους εξόριστους Τούρκους στην Αθήνα ο 35χρονος εκπαιδευτικός λέει "αποφεύγουμε e-mail και κινητά γιατί παρακολουθούνται" και προσθέτει πως "δεν είναι πια μυστικό ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ διαθέτει πολυάριθμους πληροφοριοδότες στην Ελλάδα". Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν κύκλοι των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Οι Τούρκοι, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα φοβούνται ακόμα περισσότερο από τότε, που λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο κούρδος πολιτικός Γκάρο Παϊλάν έκανε λόγο, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, για πληρωμένους δολοφόνους που καταδιώκουν στο εξωτερικό αντικαθεστωτικούς».  Πηγή: Deutsche Welle

***  Ο Πούτιν ξεκινάει την ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ του εκστρατεία! Επίσκεψη στην εκλογική του περιφέρεια...

~ Ένας εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί σήμερα την εκλογική του περιφέρεια από την οποία θα ξεκινήσει και την προεκλογική του εκστρατεία.
«Ο πρόεδρος θα επισκεφθεί την έδρα εκλογής του, αλλά πρόκειται για μια εκδήλωση που δεν έχει προεκλογικό χαρακτήρα», δήλωσε ο Πεσκόφ, όμως παρά τη δήλωση όλοι αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα ο Πούτιν ξεκινάει άτυπα την εκστρατεία του.
Χθες ο Πεσκόφ σημείωσε ότι το προεκλογικό αρχηγείο του Βλαντιμίρ Πούτιν θα αρχίσει να εργάζεται στο εγγύς μέλλον.
Ενδιαφέρον έχει ότι ο Πούτιν δαπάνησε ήδη 13,4 εκατομμύρια ρούβλια για την εκλογική του εκστρατεία μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Με πληροφορίες από RT

*** Δεν έχουν τέλος οι ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ! Νέα ΕΠΙΘΕΣΗ της Αμερικανικής Δικαιοσύνης στα Ρωσικά MEDIA...

~ Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε την RIA Global LLC, η οποία παράγει περιεχόμενο για τη διεθνή υπηρεσία και το ραδιόφωνο Sputnik, να εγγραφεί ως ξένος αντιπρόσωπος, συνεχίζοντας τον πόλεμο στα Ρωσικά ΜΜΕ που λειτουργούν στις ΗΠΑ.
Η δέσμευση της RIA Global να εγγραφεί σαν ένας αντιπρόσωπος είναι το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες για το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Russia Today.
Σύμφωνα με το έγγραφο, με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου, η εταιρεία πρέπει να εγγραφεί ως «ξένος πράκτορας» εντός 30 ημερών.
Στις 13 Νοεμβρίου 2017 θυμίζουμε ότι το RT America μετά από αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταχωρήθηκε ως ξένος πράκτορας. Με πληροφορίες από RIA Novosti

*** Αλλαγή σελίδας για ανθρώπινες πόλεις 
Το ζητούμενο είναι η μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων 
 Το τρίπτυχο περπάτημα, χρήση ποδηλάτου και μέσων συλλογικής μεταφοράς θα είναι ο στόχος των μελετών για 164 πόλεις, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας, που θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο σε όλη την Ελλάδα
 Ο συνδυασμός πολεοδομικών και κυκλοφοριακών πολιτικών που θα στοχεύουν στην αποφόρτιση από τα οχήματα και η ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου και των μέσων συλλογικής μεταφοράς είναι το ζητούμενο για τις μεγάλες πόλεις.
«Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης. Η Γηραιά Ήπειρος φαίνεται πως έχει πάρει το μήνυμα από τις δραματικές αλλαγές στο κλίμα. Και όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πως οι πόλεις είναι πηγές ρύπανσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την υγεία τους».
Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (συγκοινωνιολόγος - πολεοδόμος), Θάνος Βλαστός. Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, όλες - ή τουλάχιστον οι περισσότερες - οι συγκοινωνιακές μελέτες έριχναν το μεγαλύτερο βάρος στο αυτοκίνητο. Το βασικότερο κριτήριο σχεδιασμού ήταν η βελτίωση της ροής της κίνησης και η οργάνωση της στάθμευσης.
Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το ζητούμενο, κατά τους ειδικούς, είναι η μείωση των κυκλοφορούντων οχημάτων στις πόλεις, η δημιουργία νέων δημόσιων χώρων ώστε να ενθαρρύνεται το περπάτημα, η μείωση της ταχύτητας και η απόδοση σημαντικότερου ρόλου σε δημόσια συγκοινωνία, περπάτημα και ποδήλατο.
Γιατί; Επειδή το θέμα είναι και οικονομικό. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Θάνος Βλαστός, το κόστος από τα προβλήματα υγείας, την απώλεια επισκεπτών, την υποβάθμιση της αξίας της γης και την κυκλοφοριακή δυσλειτουργία αντιστοιχεί σε σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ.
  Εκστρατεία
Έτσι, όπως επισημαίνει, τον τελευταίο καιρό η ελληνική πολιτεία, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετάσχει και η Ελλάδα στην εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή και τις σοβαρές επιπτώσεις από την κυκλοφορία των οχημάτων, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ενεργειακή εξάρτηση και ο θόρυβος, αποφάσισε να γυρίσει σελίδα.
Πλέον, το ζητούμενο για τις πόλεις είναι ο συνδυασμός πολεοδομικών και κυκλοφοριακών πολιτικών που θα στοχεύουν στην αποφόρτισή τους από τα οχήματα, στην αύξηση του δημόσιου χώρου και στην ενίσχυση της ανθρώπινης παρουσίας.
Το τρίπτυχο του νέου σχεδιασμού είναι περπάτημα, χρήση ποδηλάτου και μέσων συλλογικής μεταφοράς. Κι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον Θάνο Βλαστό, μέσω των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ουσιαστικά, οι ΣΒΑΚ είναι ένας «σχεδιαστικός οδηγός». Τη σκυτάλη παίρνουν μετά οι Δήμοι με τις μελέτες εφαρμογής και ακολουθούν τα έργα. Το ζητούμενο σε όλη την Ευρώπη είναι οι πόλεις να γίνουν πιο ανθρώπινες, ζωντανές και παραγωγικές και να μη γίνονται μόνο σημειακές επεμβάσεις.
  Συνεργασία
Ήδη η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σε συνεργασία με το Ecocity, εργάζονται για την προώθηση αυτών των στρατηγικών.
Σε όλη την Ελλάδα αρκετοί Δήμοι πήραν την πρωτοβουλία και άρχισαν να τις εκπονούν. Συνολικά 164 πόλεις θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η Καλαμάτα, με το ποσό των 85.000 ευρώ περίπου.
Όπως επισημαίνεται, σε πρόσφατη μελέτη της Σχολής Αγρονόμων - Τοπογράφων του ΕΜΠ («Μια στρατηγική μελέτη για τον επανασχεδιασμό της κυκλοφοριακής οργάνωσης και των αστικών λειτουργιών στις ελληνικές πόλεις»), «το ποδήλατο στη βιώσιμη πόλη θα πρέπει να πλεονεκτεί έναντι του αυτοκινήτου. Θα μπορεί εύκολα να προσπελαύνει γρήγορα μεγάλο αριθμό προορισμών, δε θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στάθμευσης, αντίθετα θα ελίσσεται άνετα στο δρόμο, ακόμη και στον πιο στενό».  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***   Καζίνο και σκληρός τζόγος στις γειτονιές! 
Τρία πιλοτικά καταστήματα «Play Opap» στη Μεσσηνία
   Αθόρυβα και χωρίς ανακοινώσεις ή διαφημιστική προβολή ξεκίνησε η λειτουργία των πρώτων πιλοτικών καταστημάτων του ΟΠΑΠ, με την ονομασία Play OPAP, που φιλοξενούν σύγχρονα Παιγνιομηχανήματα (VLTs) για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών, τα οποία πλέον μπαίνουν σε ευθύ ανταγωνισμό με τα καζίνο.
Το φαινόμενο βρίσκεται, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, εν υπνώσει ακόμα στην Καλαμάτα. Από το επόμενο διάστημα, όμως, θα το συναντάμε μπροστά μας, σε κάθε γωνία. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους ανάλογοι χώροι, για παράδειγμα στην οδό Αναγνωσταρά, ενώ αναμένεται το φαινόμενο να επεκταθεί.
Είναι δυνατόν, όμως, να μιλάμε για τα πλέον επικίνδυνα ως προς το θέμα του εθισμού παιγνιομηχανήματα και να τα αφήνουμε έτσι; Υποχρέωση της αρμόδιας Επιτροπής βάσει των ιδρυτικών νόμων είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τον κίνδυνο του εθισμού. Και η προσπάθεια να μην καταστραφούν οικογένειες από τις αρνητικές συνέπειες του εκτός ελέγχου τζόγου.
Μιλάμε για τζόγο σκληρό, γειτονιάς πλέον. Έχουμε φύγει από την πολιτική του ελληνικού κράτους, που ήταν ο πολίτης να πάει στον τζόγο, στα καζίνα, τα οποία χωροταξικά είναι εκτός ιστού πόλεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τώρα πάνε τα καζίνα στον πολίτη.
Την ίδια στιγμή, οι μικροί πράκτορες του ΟΠΑΠ βιώνουν πλέον στο πετσί τους τη νέα εποχή μετά την υπογραφή των συμβάσεων με τον Οργανισμό. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα «φρουτάκια», παρότι πληρώνουν αδρά και προκαταβολικά για την εγκατάστασή τους, αυτά δεν έχουν μπει ακόμα σε λειτουργία, πέρα από ορισμένα καταστήματα που είναι πιλοτικά.
Η εταιρεία που έχει αναλάβει να τοποθετήσει τις οπτικές ίνες για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα αδυνατεί να παρέχει υπηρεσίες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας –ακόμα και εντός μεγάλων αστικών περιοχών– με την επίσημη έναρξη του παιγνίου να μετατίθεται συνεχώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί ήδη μεγάλη δυσαρέσκεια στους πράκτορες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι οι «χρυσές δουλειές» που τους έταζε η εταιρεία ήταν μόνο στα λόγια. Ειδικά στην περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια για μικρά-μεγάλα καζίνο, κάποιοι πράκτορες του ΟΠΑΠ θα βρεθούν με το ένα πόδι έξω από το επάγγελμα.
Πίσω από τις μάχες και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΟΠΑΠ και καζίνων, η πραγματικότητα έχει ως εξής: Τα «φρουτάκια» μπαίνουν σε κάθε γειτονιά και ήρθαν για να μείνουν, με ό,τι αυτό θα επιφέρει στην ελληνική κοινωνία.
Πάντως, από την πλευρά της ΟΠΑΠ Α.Ε. αναφέρεται ότι τα παιχνίδια που έχει εγκαταστήσει στο δίκτυο καταστημάτων PLAY είναι τελευταίας τεχνολογίας και προσφέρουν μια άριστη ψυχαγωγική εμπειρία στους παίκτες. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει επιλέξει για το δίκτυο καταστημάτων PLAY παιχνίδια των μεγαλύτερων κατασκευαστών παγκοσμίως με χιλιάδες παιχνίδια εγκατεστημένα στη διεθνή αγορά.
Σε πρόσφατη, δε, ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στη Μεσσηνία θα λειτουργήσουν κατ’ αρχάς τρία καταστήματα, δύο στην Καλαμάτα και ένα στην Κυπαρισσία.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Ολοκληρώνονται οι εγγραφές για το 2ο Messinia Pro-Am
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το 2ο διεθνές τουρνουά γκολφ Messinia Pro-Am της Costa Navarino, που θα διεξαχθεί στις 21-24 Φεβρουαρίου 2018. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες γκολφέρ από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική έχουν ήδη σχηματίσει ομάδες και το ενδιαφέρον κορυφώνεται για την τελική συμπλήρωση των 50 ομάδων που έχουν τη δυνατότητα εγγραφής μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018! Οι εγγραφές και δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται στην επίσημη ιστοσελίδα: messiniaproam.costanavarino.com.
Στο 2ο Messinia Pro-Am ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι ακόμα υψηλότερος ανάμεσα στις διαγωνιζόμενες ομάδες, καθώς μέσα από τους τρεις αγωνιστικούς γύρους που θα διεξαχθούν στα δύο signature γήπεδα 18 οπών της Costa Navarino, The Dunes Course και The Bay Course, οι γκολφέρ θα διεκδικήσουν το 2ο μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο που δίνεται σε τουρνουά γκολφ στην Ευρώπη.
Το συνολικό ποσό που θα μοιράσει το 2ο Messinia Pro-Am είναι 50.000 ευρώ. Στο τουρνουά θα βραβευτούν επίσης οι 5 πρώτες ομάδες με την καλύτερη επίδοση, οι 3 καλύτεροι επαγγελματίες γκολφέρ, ενώ θα δοθεί και φέτος το βραβείο hole-in-one.
Η διοργάνωση κάθε χρόνο καινοτομεί και εντάσσει νέα στοιχεία στο τουρνουά. Φέτος για πρώτη φορά οι γκολφέρ θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα σκορ που πραγματοποιούνται σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο με τη νέα υπηρεσία live score του Messinia Pro-Am, ακόμα και στα golf buggies τους.
Στο πλαίσιο της προβολής του Messinia Pro-Am στο εξωτερικό, το τουρνουά είχε παρουσία στη διεθνή έκθεση International Golf Travel Market (IGTM) στις Κάννες, στις 11-14 Δεκεμβρίου 2017.
Επίσημος αερομεταφορέας του τουρνουά είναι για ακόμα μία χρονιά η Aegean Airlines, μέλος της ισχυρότερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της Star Alliance.
Επίσημοι χορηγοί είναι οι εταιρείες Vodafone και MyTransfer. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων σε θέματα εγγραφών και διαμονών φροντίζει ο επίσημος ταξιδιωτικός συνεργάτης του Messinia Pro-Am, Kyvernitis Travel.
Για πρώτη φορά θα υποστηρίξει την διοργάνωση με τις καινοτόμες υπηρεσίες του, ως sports science partner η εταιρεία Fysiotek. Στους επίσημους υποστηρικτές του τουρνουά περιλαμβάνονται οι J.VOURAKIS SONS EE, Luc Belaire, Stoli, Paulaner, METAXA, Κυρ-Γιάννη, Marendry, Nescafe Alegria και Σιαμπής.
Επίσης, στους αρωγούς του 2ου Messinia Pro-Am περιλαμβάνονται οι ECOLAB, Kayak, Στεφανούρη, Μεσσηνιακή Παράδοση, Δημιουργίες και Fever-Tree.

***  «Παιχνίδια» στην πλάτη μαθητών…
Για πάνω από 5 χρόνια το πρόβλημα με τη συστέγαση Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ απασχολούσε τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Μεσσήνης. Ύστερα από αρκετές συζητήσεις, διαφωνίες και αλλαγές στη Δημοτική Αρχή, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η κατάσταση οδηγήθηκε σε λύση. Η δρομολογούμενη για μέσα στις εορτές ανακατανομή των αιθουσών των δύο Λυκείων αποφασίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεσσήνης στις 18 Δεκεμβρίου 2017.
Είναι απορίας άξιο που κανείς δεν αντέδρασε όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση και οι όποιες αντιδράσεις ανέκυψαν όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της και η  «μετακόμιση» μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, όπως εκφράστηκε και από την ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ριζοσπαστών Καθηγητών.
Μάθαμε, δε, ότι το θέμα έφθασε μέχρι το υπουργείο Παιδείας, όπου ενημερώθηκε και υφυπουργός της κυβέρνησης, και έτσι άμεσα πήγαν απεσταλμένοι του υπουργείου στη Μεσσήνη κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι, βέβαια, ότι η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας άλλαξε προς το χειρότερο για το ΕΠΑΛ, αφού δόθηκαν τελικά λιγότερες αίθουσες…
Κατανοητές όλες οι αντιδράσεις και οι ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων που γνωρίζουν το ζήτημα σίγουρα καλύτερα από εμάς. Απορούμε, όμως, γιατί αυτές δεν εκφράστηκαν εκεί που έπρεπε και όταν έπρεπε, δηλαδή στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, που είναι αρμόδιο γι’ αυτές τις αποφάσεις. Κ. Γαζ. 

*** Ο καιρός αύριο Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Πέμπτη 11/1/2018 προβλέπεται άστατος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, με μικρά ανοίγματα. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσει και λασπόβροχο.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Έριξαν για άλλη μια φορά φόλες 
Ένα αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν το βράδυ της Δευτέρας κάτοικοι της Μαραθόπολης, όταν είδαν στον κεντρικό δρόμο της κοινότητας ένα νεκρό σκυλί που ζούσε στην περιοχή.
Σύμφωνα με το Gargalianoionline, το δύστυχο ζώο είχε βρει φριχτό και βασανιστικό θάνατο από φόλες που σκόρπισαν αδίστακτοι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν ξαναχτυπήσει στο παρελθόν. Λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε σε κοντινή απόσταση και δεύτερο δηλητηριασμένο ζώο, το οποίο ψυχορραγούσε μέχρι και χθες.
Να σημειώσουμε, δε, ότι τα συγκεκριμένα ζώα δεν είχαν ποτέ δημιουργήσει πρόβλημα.
Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο θλιβερό φαινόμενο στη μικρή κοινωνία της Μαραθόπολης, όπως όμως δυστυχώς γίνεται παντού στην Ελλάδα, κανείς δε μιλάει και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να υποδείξει αυτόν που κρύβεται πίσω από μια τέτοια φριχτή πράξη.

*** Ένα παραπάνω θανατηφόρο τροχαίο έναντι του 2016 ο Δεκέμβριος του ’17! 
Ένα παραπάνω θανατηφόρο τροχαίο έναντι του 2016 συνέβη το Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωσή της για θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του μηνός Δεκεμβρίου 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, η κατάσταση σε σχέση με τα  στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα είναι η ακόλουθη:
  Ι. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου σημειώθηκαν 44 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες) έναντι 45 που σημειώθηκαν το 2016.
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
-8 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έναντι 7 το Δεκέμβριο του 2016
-5 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 4 το Δεκέμβριο του 2016
-31 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό έναντι 34 το Δεκέμβριο του 2016.
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 62 παθόντες (έναντι 59 το Δεκέμβριο του 2016). Ειδικότερα:
-8 νεκροί όσοι και το Δεκέμβριο του 2016
-5 σοβαρά τραυματίες έναντι 4 το Δεκέμβριο του 2016
-49 ελαφρά τραυματίες έναντι 47 το Δεκέμβριο του 2016.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Παραβιάσεις σήμανσης. Παραβίαση προτεραιότητας. Μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών. Ολισθηρότητα οδοστρώματος.
  ΙΙ. Δράσεις Τροχονομικής Αστυνόμευσης
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το Δεκέμβριο του 2017, συγκροτήθηκαν 457 συνεργεία ελέγχων μέθης, ενώ πραγματοποιήθηκαν 12.653 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 191 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων, 1.954 επικίνδυνες παραβάσεις. Ειδικότερα:
-1.385 για υπερβολική ταχύτητα
-173 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
-102 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
-39 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
-110 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
-3 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων
-28 για παραβίαση σηματοδότη
-84 για ΚΤΕΟ
-9 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά
-13 για αντικανονικούς ελιγμούς
-7 για αντικανονικό προσπέρασμα
-1 για διαφημιστικές πινακίδες.

*** «Ο καιρός των πυρηνελαιουργείων» 
 Έδιναν και έπαιρναν οι αναρτήσεις στα social media χθες το πρωί σχετικά με την αποπνικτική, σε αρκετές περιπτώσεις, κατάσταση σε περιοχές της Καλαμάτας. Πολύ φοβάμαι ότι θα καταντήσουμε «γραφικοί» κάθε Γενάρη, σαν τους αγρότες που «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ, και όταν περάσει ο καιρός, θα ξεχάσουμε και πάλι το ζήτημα…
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και σίγουρα δεν προσφέρεται για χιούμορ, αλλά πώς αλλιώς να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση όπου όλοι οι τοπικοί φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι και το μόνο που κάνουν είναι να εξαπολύουν «μύδρους» κάθε χρόνο για την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση, χωρίς ωστόσο να γίνεται το παραμικρό;   Κ. Γαζ. 

***  Σύννεφο υδρατμών «σκέπασε» και χθες την Καλαμάτα 
Αιτία η συννεφιά με την άπνοια και τα πυρηνελαιουργεία
 Ένα πυκνό σύννεφο υδρατμών «σκέπασε» και πάλι χθες το πρωί για κάποιες ώρες την πόλη της Καλαμάτας, υπενθυμίζοντας έτσι σε όλους μας ότι ξεκίνησε η… βάσανος με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
Σύμφωνα με τον Κώστα Μενούνο, το φαινόμενο οφείλεται στη συννεφιά που κυριαρχεί στον ουρανό της Καλαμάτας, η οποία, όμως, ενισχύεται και από τα πυρηνελαιουργεία. Μάλιστα, το γεγονός ότι επικρατεί άπνοια έχει ως αποτέλεσμα να… κάθεται πάνω από την πόλη.
Ωστόσο, επανέρχεται, με επιτακτικό τρόπο, το ζήτημα της αντιμετώπισης της όχλησης που προκαλεί η λειτουργία πυρηνελαιουργείων, η οποία και έχει βεβαιωθεί από σειρά μελετών, με τελευταία αυτή που εκπονήθηκε από το "Δημόκριτο".
Είναι απορίας άξιον, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι υπάρχει η βούληση από το κεντρικό κράτος για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων ώστε να τεθούν όρια όσον αφορά την όχληση και στην επιβάρυνση.
Πάντως, και για τη νέα χρονιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναθέσει σε διαπιστευμένο εργαστήριο τη διενέργεια μετρήσεων στις εκπομπές των πυρηνελαιουργείων της Καλαμάτας και του Μελιγαλά.
Το πρόβλημα, σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στην περιοχή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.
Δυστυχώς, οι οχλήσεις από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων αποτελούν πολυπαραγοντικό πρόβλημα που η κεντρική πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή. Α.Π.


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Σήμερα 10-01-2018 , Για το Κύπελλο Ελλάδας 2ος  αγώνας
Αναλυτικά το πρόγραμμα των ρεβάνς και τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων:
ΤΡΙΤΗ
ΟΦΗ-Πανιώνιος 0-1 (0-2)
(28' Σπιριντόνοβιτς)
ΠΑΟΚ-Τρίκαλα 2-1 (5-1)
(78', 90+4' πεν. Πρίγιοβιτς - 90+2' Μιλοσάβλιεφ)
ΑΕΚ-Παναιτωλικός 1-0 (4-0)
(66' Λόπες)
ΤΕΤΑΡΤΗ
15:00 Ολυμπιακός-Πλατανιάς (2-0)
17:15 ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός (0-1)
17:15 Ξάνθη-Λάρισα (0-3)
19:30 Παναθηναϊκός-Λαμία (1-4)
ΠΕΜΠΤΗ
19:30 Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης (1-0)

Ολυμπιακός -Πλατανιάς   2-0 .- ^
Τα  γκολ : 68΄ , 90+2  ΄Ντούρντεβιτς ,
Στον πρώτο αγώνα 2-0 νίκη Ολυμπιακού .- ^
Κάρτεςκίτρινες : Όουες , Σεμπά , Μπούντνικ , Ελλόνγ , Πρυντέτα , κόκκινη: Μπούντνικ
ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός   4-0  .- ^
Στον πρώτο αγώνα νίκη Λεβαδειακού με 1-0  .- ^
Τα γκολ : 31΄Τσιμόπουλος , 38΄ , 79 ΄ Κόντε ,  90+2 ΄ Γαρουφαλιάς
Κάρτες : Χουμπίνχο , Τζορντάο , Κόντε ,Μίχελ , Σκόντρας , Ν. Σκαλτσας  ,Αποστολόπουλος ,Μπελγχαζουανί ,
Ξάνθη-ΑΕ Λάρισσα  2-0 .- ^
Στον πρώτα αγώνα 3-0 νίκη Λάρισας .-^
Τα γκολ : 27΄ Μελιόπουλος , 63΄ Σίλλα  ,
Κάρτες : κίτρινες: , Ντέλετικ  , Ντουρίκοβιτς , Καρατάσιος , Θεοδορόπουλος   κόκκινες :Ντέλετικ , Ντουρίκοβιτς , Καρατάσιος .-
Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Λαμία 1964  1-0  .- ^
Στον πρώτο αγώνα 4-1 νίκη της Λαμίας  .- ^
Τα γκολ : 74΄ Μουνιέρ ,
Κάρτες : Όμο , Κουρμπέλης , Βιλλαφανες  , Μολίνς , Αυλωνίτης ,  Δώνης ,Πίτι , Κουτρουμάνος , Ινσουά .-^

*** ΧΘΕΣ για το Κύπελλο Ελλάδας 2ος αγώνας :
ΟΦΗ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-1  .-^
Το  γκολ :28΄ Σπυριδόνοβιτς
Κάρτες :Ποτουρίδης , Σαββίδης , Κοϊλιάρας , Παπαγεωργίου , Μονιάκης ,
ΠΑΟΚ-Τρίκαλα 2-1 (5-1)
(78', 90+4' πεν. Πρίγιοβιτς - 90+2' Μιλοσάβλιεφ)
ΑΕΚ-Παναιτωλικός 1-0 (4-0)
(66' Λόπες)
***  Στο Basketball Ch. League
 
ΝΑΝΤΕΡ - ΑΡΗΣ 91-63
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Σαχίν (Ιταλία), Καστίγιο (Ισπανία), Λίσζκα (Πολωνία)
Τα δεκάλεπτα: 27-14, 48-30, 68-46, 91-63
ΝΑΝΤΕΡ (Ντοναντό): Πέτγουεϊ 14 (3), Νταντιέ, Αμινού 18, Κονάτ 13 (1), Σούλερ 7 (2), Σάφαρτζικ 6 (2), Ινβερνίζι 9 (3), Τσουαφέ 12 (3), Χέσον 3 (1), Πανσά, Ουίλσον 2, Πασάβ 2 .
ΑΡΗΣ (Γιαννάκης): Μάρας 8, Μποχωρίδης 15, Καλαϊτζάκης, Φλιώνης, Τσαϊρέλης 2, Πουλιανίτης, Χρηστίδης 4, Μούρτος 4, Προύιτ 11 (3), Βασιλόπουλος 6 , Μπελ 15 (1).

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5964   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3815   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3811  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 610   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου