ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Πέμπτη 25  Ιανουαρίου 2018 ,
~
 Φωτογραφίες από την κοπεί πίτας της ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Τετάρτη 24-01-2018 , στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΝΕΦΕΛΗΣ παρουσία πλέον των 140  ατόμων (επιτυχείς εκδήλωσης).-
 
 
Βίντεο από σχετική εκδήλωση :
1~ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  N1 24/01/2018 κοπή πίτας : https://youtu.be/P8jrgY7f80c .-
~  ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Ν2  24/01/2018 κοπή πίτας : https://youtu.be/MyG6lIyT_s4 .-
~ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Ν3 24/01/2018 κοπή πίτας : https://youtu.be/AO55cAb8iLw .-
~ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  Ν4 24/01/2018 κοπή πίτας : https://youtu.be/E5-pLHaPpYk  .-
5~ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  Ν5 24/01/2018 κοπή πίτας : https://youtu.be/DZ14dDieagg .-
~ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  Ν6 24/01/2018 κοπή πίτας : https://youtu.be/W9cujRlZzvs  .-
~ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  Ν7 24/01/2018 κοπή πίτας : https://youtu.be/uNgVAiiWWuY  .-{Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης εξαγγέλλει}.-
~ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  Ν8 24/01/2018 κοπή πίτας : https://youtu.be/e93uzXjX9qc  .-
9~ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Ν9 24/01/2018 κοπή πίτας : https://youtu.be/znQ7ADA0XIA  .-
~
25 Ιανουαρίου
Γρηγορίου (1) αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως, του Θεολόγου(†390). Μάρτυρος Μεδούλης. Νεομάρτυρος Αυξεντίου του εκ Βελλάς (†1720). Οσίων Απολλώ, Δημητρίου του σκευοφύλακος, Καστίνου πρώτου επισκόπου Βυζαντίου και Μάρη του ψάλτου. Πουπλίου του εν τω Ευφράτη και Θεοδότου ηγουμένου της μονής «Πουπλίου».
(1) Γεννήθηκε το 329 στην Αριανζό της Καππαδοκίας από ειδωλολάτρες γονείς, το Γρηγόριο και τη Νόννα. Μετά τη γέννηση του Γρηγορίου και το φωτισμό του Αγ. Πνεύματος, γίνονται χριστιανοί και βαπτίζονται. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές στη Ναζιανζό, ενώ τη μέση εκπαίδευση στη Καισαρεία, όπου και γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μ. Βασίλειο. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον πατέρα του, επίσκοπο πλέον Ναζιανζού. Όμως ο άγιος προτίμησε τη γαλήνη και την ηρεμία και αναχωρεί για ένα ησυχαστήριο στον Πόντο κοντά στο φίλο του, τον Μ. Βασίλειο. Οι θερμές όμως παρακλήσεις των δικών του τον οδήγησαν και πάλι στη πατρίδα, όπου και τέθηκε εκ νέου στη διάθεση της Εκκλησίας. Μία σειρά όμως θανάτων, του αδελφού του Καισάρειου, της αδελφής του Γοργονίας, του πατρός και της μητρός του, πλήγωσαν την ευγενή ψυχή του. Στη συνέχεια η θεία πρόνοια οδήγησε τα βήματά του στην Κωνσταντινούπολη, όπου με τον πλέον μαχητικό τρόπο υπερασπίσθηκε την Ορθοδοξία και κατέφερε καίρια πλήγματα κατά των δυσεβών Αρειανών. Εκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όμως στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο μια μερίδα επισκόπων τον αμφισβήτησε για ιδιοτελείς σκοπούς. Ο άγιος υπέβαλε την παραίτησή του και αναχωρεί για την πατρίδα του Αριανζό, όπου εκοιμήθη ειρηνικά το 391. Άφησε πλουσιότατο συγγραφικό έργο με έργα δογματικά, ερμηνευτικά, ηθικά και ασκητικά συγγράμματα, επιτάφιους λόγους, ύμνους και ποιήματα. Για την όλη παρουσία του η Εκκλησία τον αποκάλεσε “Θεολόγο”.
~   Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ !!
***  π. Αντώνιος Χρήστου: H Ελληνικότητα της Μακεδονίας και το άγνωστο για πολλούς εκκλησιαστικό πρόβλημα

~  π. Αντώνιος Χρήστου: Χύθηκε πολύ αίμα για να το ξεχάσουμε εύκολα με μερικές υποχωρήσεις και υπογραφές. Μαθητές Λυκείου ήμασταν, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 όταν ξεκίνησαν τα συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας. Συμμετείχαμε και δώσαμε πέρα από την παρουσία μας, την φωνή και τον δυναμισμό μας.
*  Φωνάξαμε και διατρανώσαμε τα αυτονόητα, ότι η Μακεδονία είναι μία και μόνο Ελληνική! Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, όταν άλλοι Έλληνες, στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, με επικεφαλή τον Παύλο Μελά, έδιναν τα νιάτα τους και το αίμα τους για την Μακεδονία και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα. Ο θρίαμβος θα ολοκληρώνονταν στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913). Όλοι αναγνώριζαν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, από την εποχή ήδη του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Φίλιππου το Β΄ (382 π.Χ. – 336 π.Χ.) μέχρι τις μέρες μας. Φτάσαμε στην ηλικία των 40 ετών και το θέμα πάλι στα ίδια, ένα βήμα εμπρος και δύο πίσω, αλλά φαίνονται και κάποιοι νέοι περίεργοι και επικίνδυνοι πολιτικοί ελιγμοί, με φόβο μιας οριστικής εκ μέρος μας, διπλωματικής ήττας.
Γιατί; Γιατί δυστυχώς πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν σφετεριστές, να διεκδικούν αυτά που δεν τους ανήκουν και να παραχαράσσουν την αλήθεια για το δικό τους εθνικό συμφέρον. Οι Σλάβοι γενικότερα, δηλαδή οι Σέρβοι και κυρίως οι Βούλγαροι ειδικότερα, προσπάθησαν και σε ένα σημείο έκαναν μεγάλο κακό στη περιοχή, όμως το τελικό αποτέλεσμα του Α και του Β΄ παγκοσμίου Πολέμου, ως σύμμαχοι των Γερμανών, τους, έκανε να ηττηθούν μία και καλή και να ξεχάσουν την έξοδό τους στη θάλασσα του Θερμαϊκού.
Όμως μεθοδικά το θέμα το Μακεδονικό δεν σταμάτησε εκεί. Συχνά πυκνά, εθνικιστικοί κύκλοι καλλιεργούσαν το θέμα της ύπαρξης Μακεδονίας, Μακεδονικού έθνους και γλώσσας, χωριστά από την Ελληνική διάλεκτο. Επιφανείς οικονομικά πρώην Γιουγκοσλάβοι, από την ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων, προπαγάνδιζαν για Μακεδονικό έθνος, σλαβικό, μη Ελληνικό που όμως είχε εφαλτήριο στον Μέγα Αλέξανδρο και τα επιτεύγματά του, τύπωναν χάρτες σχετικούς και γενικά πάνω στο ψέμα προσπαθούσαν να μας πείσουν για αυτά που ιστορικά δεν διαστρέφονται.
~  Πως οι Ελληνικές επιγραφές που βγαίνουν ακόμη από την αρχαιοελληνική σκαπάνη, να γίνει σλαβική; Πως ένας λαός που παρουσιάστηκε στη Βαλκανική τέλη του 5ου αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. να θέλει να οικειοποιηθεί καταγωγή από τον Μ. Αλέξανδρο του 4ου αιώνα π.Χ.; Ερωτήματα αμείλικτα με προφανή απάντηση και παρόλα αυτά ακόμη διαπραγματευόμαστε για κάτι εθνικά αδιαπραγμάτευτο…!
Πέρα όμως από το εθνικό θέμα, υπάρχει και εκκλησιαστικό θέμα, το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό στο ευρύ κοινό. Αν το γνώριζαν οι πολιτικοί μας, δεν θα έκαναν τόσα λάθη ή θα προλάβαιναν εξελίξεις, καθώς η αργοπορία μας έφερνε εδώ. Είμαστε κοντά να ξεπουλήσουμε το όνομα και την ιστορία του τόπου, όπως με ευκολία υποθηκεύσαμε την Ελληνική κυριαρχία και ζωτικά μέρη και τομείς του εθνικού μας πλούτου και το χειρότερο αμαχητί χωρίς ίχνος αντίστασης στους δανειστές μας-ετέρους μας «σωτήρες», μόνο και μόνο για να μπουν τα Σκόπια στο Νάτο.
Το θέμα είναι τεράστιο και φυσικά μία μικρή αναφορά προλαβαίνουμε απλά να κάνουμε. Για περισσότερα παραπέμπουμε στο Βιβλίο του Καθηγητού κ. Δημητρίου Γόνη, Ιστορία των Ορθοδόξων Εκκλησιών Βουλγαρίας και Σερβίας, εκδ. Συμμετρία, Αθήνα 1996. Το σίγουρο είναι ότι είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι το θέμα της Μακεδονίας, από τους Σκοπιανούς ξεκίνησε μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ή μόνο από τον Τίτο. Το θέμα είχε ξεκινήσει εκκλησιαστικά πολύ πριν και διατήρησε μία εθνική καπηλευτική συνείδηση που βγήκε στη συνέχεια με την μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Είναι γεγονός ότι, από το 1922 οι επαρχίες της σημερινής FYROM (Νότιας Σερβίας κατά τους Σέρβους) και Παλαιάς Σερβίας ανήκαν στο Πατριαρχείο Σερβίας.
Όταν στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου οι Βούλγαροι κατέλαβαν τη Νότια Σερβία, στα πλαίσια των μέτρων που έλαβαν για την προσάρτηση της περιοχής ήταν και η απομάκρυνση των Σέρβων Επισκόπων και Ιερέων και η αντικατάστασή τους από Βουλγάρους. Στις 4 Μαρτίου 1945, τον Οκτώβριο του 1958 και στις 17 Ιουλίου του 1967 συγκλήθηκαν ισάριθμες Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις στα Σκόπια και την Αχρίδα υπέρ της αυτονομίας της «Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας». Το αυτοκέφαλο της Σλαβομακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν είχε αναγνωριστεί ως σήμερα από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία, αν και σε προσωπικό επίπεδο οι ιεράρχες της σχετίζονται με εκπροσώπους άλλων θρησκευτικών δογμάτων. Όμως η Βουλγαρική Εκκλησία πρόσφατα, στα τέλη του 2017 έκανε κινήσεις επαφών και αναγνώρισης με τον σχηματικό Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, ενώ όπως είδαμε κανονικά αρμόδιο είναι το Πατριαρχείο Σερβίας και για την ανακήρυξη άλλης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, θέλει κανονικά την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού άλλωστε υφίσταται ο κανονικός Μητροπολίτης Αχρίδος και Σκοπίων κ. Ιωάννης.
Βλέπουμε λοιπόν, κλείνοντας το θέμα, ότι έχουμε σε εξέλιξη ζημώσεις εκκλησιαστικές με πολιτικές προεκτάσεις και πολιτικές εξελίξεις με εκκλησιαστικές συνέπειες. Ευχόμαστε να λάμψει η αλήθεια και η κανονικότητα, γιατί η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική αλλά μαρτυρεί την αλήθεια και σε εθνικά θέματα απαιτείται από όλους ενότητα και μία γροθιά. Αλλιώς ο Ελληνισμός θα μετράει και άλλες χαμένες πατρίδες και η Εκκλησία θα καταγράφει και άλλα σχήματα και διαιρέσεις!
~


*** Νέοι, γέροι και έφηβοι στη Μεσσηνία εξαρτημένοι από χάπια 
Ένα άλλο προφίλ εξαρτημένων ατόμων, που διαφέρει ριζικά από όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της προσοχής των επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαρτήσεων. Πρόκειται για ανθρώπους απολύτως λειτουργικούς, μέσης ηλικίας και πάνω, που λαμβάνουν συνταγογραφούμενη αγωγή ηρεμιστικών και εκδηλώνουν προβλήματα κατάχρησης. Είναι άτομα που αισθάνονται μοναξιά, αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα ή προβλήματα προσαρμογής. Γι' αυτούς τους ανθρώπους το φάρμακο αλλάζει ρόλο και ο λόγος για τον οποίο το λαμβάνουν διευρύνεται.
Τα περιστατικά, μάλιστα, αυτής της μορφής αγγίζουν και ηλικιωμένα άτομα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω περίπτωσης αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις στο «Θ» της γενικής ιατρού Στ. Γιαντσή- Καρύδη, η οποία μας τόνισε ότι πολλά άτομα τρίτης ηλικίας την επισκέπτονται στο ιατρείο της ζητώντας της κάποιο χάπι «για να τους φτιάξει τη διάθεση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της φαρμακοποιού Μαριάννας Παναγάκη, αφού οι άνθρωποι που την επισκέπτονται είναι ηλικίας από 18-19 έως και 90 ετών! Βέβαια, το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό, αλλά σχολίασε ότι ένας αριθμός πολιτών χρειάζεται ένα ψυχολογικό «ντοπάρισμα», προκειμένου να τα βγάλει πέρα.
Βέβαια, για τα άτομα που βρίσκονται στο παραγωγικό στάδιο της ζωής τους η "εξάρτηση" από τα ηρεμιστικά έχει να κάνει και με τον τρόπο που είχαν μάθει να ζουν.
Η αλήθεια είναι ότι οι βασικές επιδιώξεις τις τελευταίες δεκαετίες των περισσοτέρων από εμάς ήταν η καλοπέραση και ο χυδαίος ευδαιμονισμός, με κάθε δυνατό και εφικτό τρόπο.
Ο καταναλωτισμός αυτός δεν ήταν, βέβαια, μόνο ελληνικό φαινόμενο. Απλώς στην Ελλάδα η οικονομία ανάπτυξης και ο καταναλωτισμός ήλθαν σχετικά αργά. Μετά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού προτάγματος που απομάκρυνε και τους τελευταίους ιδεολογικούς αυτοπεριορισμούς, οδήγησαν στον απότομο καταναλωτισμό, που έφτιαξε μια κουλτούρα, η οποία λειτούργησε σαν ένας μεταδοτικός ιός και έχει καταστεί μια μόνιμη επιδημία-πανδημία.
Από την άλλη, η… καταναλωτική φούσκα για πολλούς έσπασε, η κατάσταση της χώρας από το 2010 και εντεύθεν άλλαξε προς το χείρον, οπότε έπρεπε να… αντικατασταθεί με κάτι άλλο, αφού δεν μπορούμε πια να ζούμε όπως πριν.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νοτίου Πελοποννήσου, Νίκος Μάραντος.
Μάλιστα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Παύλος Μπουζιάνης, μας παρουσίασε και κάποια ενδεικτικά στοιχεία της κατάστασης. Το 2010 η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών ήταν 27.000, ενώ το 2017 καταγράφηκε πώληση 22.000 χαπιών, δίχως όμως τα γενόσημα που στο μεσοδιάστημα έκαναν την εμφάνισή τους.
Στα ηρεμιστικά και σε ορισμένες γνωστές εμπορικές ονομασίες, τα XANAX των 0,5mg από 22.000 έφτασαν το 2017 στα 29.000, ήτοι άφιξη 30%, ενώ τα LEXOTANIL σημείωσαν αύξηση 20%.
Αν σκεφθεί κάποιος το πλήθος των σκευασμάτων που κυκλοφορούν, είναι εύκολο να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Μάλιστα, ο κ. Μπουζιάνης μάς επιβεβαίωσε ότι τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα δεν είναι για περιορισμένη διάρκεια, αλλά για χρόνια.
  Σχετική μελέτη
Το προφίλ αυτό περιγράφει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο συντονιστής των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δρ. Ψυχολογίας Σωτήρης Λαϊνάς, επισημαίνοντας ότι πρόθεση των εν λόγω προγραμμάτων είναι να εντάξουν στην ατζέντα των παρεμβάσεών τους, τα επόμενα χρόνια, και τις εξαρτήσεις από νομίμως συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά.
«Τα χαρακτηριστικά των εξαρτημένων ατόμων αλλάζουν και διευρύνονται. Σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα της δεκαετίας του ’80, οπότε ξεκίνησαν τα πρώτα θεραπευτικά προγράμματα στη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξηγεί, άλλωστε, ότι ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συμμετείχαν στα προγράμματα άνθρωποι με δύσκολη ζωή, με βαριά ψυχολογικά τραύματα, που είχαν βιώσει συνθήκες εγκλεισμού σε φυλακές ή που είχαν υποστεί κακοποίηση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, αργότερα τα περιστατικά εξαρτήσεων συνδέθηκαν με τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που κατέφευγαν στις ουσίες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας.
«Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες η κοινωνικοπολιτισμική κρίση που βιώνουμε, άλλαξε τα δεδομένα. Στόχος του ανθρώπου έγινε το γρήγορο και άμεσο, τα κέρδη μπήκαν πάνω από τους ανθρώπους και οι ίδιοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Με την οικονομική κρίση, μάλιστα, αυξήθηκαν κατακόρυφα και τα προβλήματα του τζόγου στην Ελλάδα, γεγονός που εξηγείται από τη διεθνή βιβλιογραφία», τονίζει ο κ. Λαϊνάς.
Σύμφωνα με αυτήν, τόσο η διαθεσιμότητα του ηλεκτρονικού τζόγου, μέσω της ευρείας χρήσης του διαδικτύου, όσο και η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, προσφέρουν μεγάλο δέλεαρ κυρίως στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ώστε να λύσουν γρήγορα και εύκολα τα προβλήματά τους, να «πιάσουν την καλή».
Εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τις ουσίες γενικότερα και τα τυχερά παιχνίδια βρίσκονται στο στόχαστρο των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, από το 2001 μέχρι σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, τη Σητεία, τα Χανιά και τη Λάρισα. Από τα προγράμματα αυτά, που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία και με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), έχουν περάσει συνολικά πάνω από 4.700 άνθρωποι, χρήστες και συγγενείς.
Η φιλοσοφία τους ανήκει στο δίκτυο των «στεγνών» προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ που επιδιώκουν την αλλαγή των συνηθειών του χρήστη σε βαθύ προσωπικό και ολιστικό επίπεδο, καθώς οι όποιες παρεμβάσεις δε στοχεύουν μόνο στη διακοπή της χρήσης μιας ουσίας ή μιας συνήθειας, αλλά επιπλέον στην ομαλή και λειτουργική ένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία. Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ οι αποζημιώσεις για τις πλημμυρόπληκτες επιχειρήσεις 
Κόντεψαν να φτάσουν τις χίλιες οι αιτήσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016. Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας παρελήφθησαν 840 αιτήσεις πληγέντων. Από αυτές οι 438 αφορούσαν επιχειρήσεις.
  Αυτοψίες
Τις ημέρες εκείνες, με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, συγκροτήθηκαν πέντε τριμελείς επιτροπές για αυτοψίες στις πληγείσες επιχειρήσεις. Μάλιστα, στο ΦΕΚ637/τεύχος Β/1-3-2017 δημοσιεύτηκε η απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών από τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016.
Οι πληγέντες, όπως επισημαίνει η Αντιπεριφέρεια, ειδοποιήθηκαν επανειλημμένως τηλεφωνικώς και εγγράφως από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
  Αποζημιώσεις
Έγινε έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών και κοστολόγηση των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές, όπου και εγκρίθηκαν για αποζημίωση 169 δικαιούχοι. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων υπολογίσθηκε στα 2.536.443,32 ευρώ.
Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις των δικαιούχων ταχυδρομήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών στη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής.
Οι υπόλοιπες αιτήσεις που παρελήφθησαν από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας διαβιβάστηκαν στο ΤΑΣ και αφορούσαν αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια, στους Δήμους για αποζημίωση οικοσκευών και στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Τι ισχύει από φέτος για τις αποβολές σε Γυμνάσια και Λύκεια, αλλάζει το «savoir vivre» στα σχολεία 
Αλλαγές στου θεσμικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει υπουργική απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που δημοσιεύθηκε σε αντικατάσταση του έως τώρα ισχύοντος ΠΔ 104/1979 και της σχετικής Υ.Α. για τα ΕΠΑΛ.
Στην υπουργική απόφαση συγκεντρώνονται διατάξεις που μεταξύ άλλων αφορούν στο σχολικό και διδακτικό έτος, σε υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εγγραφές και μετεγγραφές, φοίτηση, διαγωγή κ.ά.
«Με τη συγκέντρωση και ενοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας διευκολύνονται στο έργο τους οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί και, παράλληλα, εισάγονται αλλαγές και παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ορθολογικότερη λειτουργία των σχολείων, στην αντιμετώπιση προβλημάτων και αναγκών που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη βελτίωση του παιδαγωγικού κλίματος μέσω της προώθησης ενός πλαισίου καλύτερης επικοινωνίας και συνεργασίας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.
Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής, σύμφωνα με το υπουργείο:
Καταργείται η διάκριση των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες
Είναι αυτονόητο ότι τόσο το σχολείο όσο και οι κηδεμόνες των μαθητών /τριών επιβάλλεται να ενημερώνονται άμεσα για κάθε απουσία του μαθητή/τριας και για τους λόγους της. Η κατάργηση της διάκρισης σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες εξασφαλίζει την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για το σχολείο όσο και για τις οικογένειες και μετατοπίζει την έμφαση στην ουσία της διαδικασίας που είναι η συνεχής επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς/κηδεμόνες για την αμφίδρομη ενημέρωση που αφορά τη φοίτηση, ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη παρέμβαση, στις περιπτώσεις που απαιτείται.
Για τους λόγους αυτούς, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους κηδεμόνες (τηλεφώνημα, μήνυμα σταλμένο από λογαριασμό του σχολείου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στο κινητό τηλέφωνο των γονέων/κηδεμόνων (SMS), επιστολή) και να φροντίζουν να πληροφορούνται τους λόγους απουσίας των μαθητών/τριών. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται για κάθε ημέρα απουσίας εντός της εβδομάδας που σημειώθηκε. Σε περίπτωση που μαθητής/τρια απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή πραγματοποιήσει τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο/η υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Για τον λόγο αυτό ενημερώνεται ανά εβδομάδα το αργότερο και το ηλεκτρονικά τηρούμενο βιβλίο φοίτησης.
Για πρώτη φορά, θεσμοθετείται η μη προσμέτρηση απουσιών μαθητών/τριών για διάστημα μέχρι είκοσι (20) ημερών, οι οποίες οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης.
Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, ειδικά για το σχολικό έτος 2017-18 μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής και η φοίτηση μαθητή/-τριας που πραγματοποίησε έως 164 απουσίες εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής: α) για τις παραπάνω από τις 114 έχει προσκομίσει δικαιολογητικά από γιατρό που βεβαιώνουν την ασθένεια, β) ο Γενικός Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας, που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των δύο τετραμηνιαίων βαθμών διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι δεκαπέντε πλήρες και γ) δεν έχει κάνει χρήση της μη προσμέτρησης απουσιών που προβλέπεται σε σχετικό άρθρο.
Επισημαίνεται πάντως ότι από το επόμενο διδακτικό έτος επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις 114. Εάν τις υπερβαίνει, η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής και οι μαθητές/τριες είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη. Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και των Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ισχύουν τα ανωτέρω αριθμητικά όρια προσαυξημένα κατά 16 απουσίες.
Στην περίπτωση των μαθητών/-τριών των Επαγγελματικών Λυκείων που παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα Τομέων, Ειδικοτήτων, ισχύουν τα εξής: Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση του/της μαθητή/τριας, εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της που σημειώθηκαν κατά το οικείο διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει για τη Β΄ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις 75, για τη Γ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις 75, για τη Β΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις 78, για τη Γ΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις 78 και για τη Δ΄ τάξη των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις 83 απουσίες.
Προθεσμίες εγγραφής
Τον Μάιο κάθε σχολικής χρονιάς οι γονείς/κηδεμόνες καλούνται να κάνουν αίτηση εγγραφής- δήλωση προτίμησης για την εγγραφή και ένταξη των παιδιών τους σε τάξη ή τμήμα Προσανατολισμού την επόμενη σχολική χρονιά. Η εγγραφή ολοκληρώνεται από τις σχολικές μονάδες όταν παραλάβουν τα απολυτήρια του Δημοτικού σχολείου, για την εγγραφή στην Α΄ Γυμνασίου, και μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων για τις υπόλοιπες τάξεις. Επισημαίνεται ότι ειδικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη Γυμνασίου που βρίσκεται εκτός των αστικών κέντρων, η δήλωση εγγραφής σε ένα από τα Γυμνάσια, θα υποβάλλεται στον/στη Διευθυντή/ντρια του Δημοτικού στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/τρια μέσα στον Δεκέμβριο του προηγούμενου σχολικού έτους, ενώ , κατ’ εξαίρεση, για το τρέχον σχολικό έτος μέσα στον Φεβρουάριο.
Η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών ορίζεται ημέρα αργίας
Κατά την παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιούνται στα σχολεία εορταστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για τις οποίες αφιερώνεται ένα δίωρο από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, με ευθύνη και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών.
Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής
Με την ΥΑ εισάγεται το «Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής», που καταρτίζεται και με τη συνεργασία των μαθητικών κοινοτήτων κάθε σχολείου. Η τελική απόφαση είναι του Συλλόγου Διδασκόντων/-ουσών και σε καμιά περίπτωση το πλαίσιο αυτό δεν αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται για ένα πλαίσιο κανόνων που εξειδικεύει τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις, προσαρμόζοντάς τις στις ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, το οποίο διαμορφώνουν από κοινού και δεσμεύονται στην τήρησή του τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Μέσω της εμπλοκής και των μαθητών/-τριών στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου κανόνων, καλλιεργείται η συμμετοχική ευθύνη και ενθαρρύνεται η αυτενέργεια, η κριτική σκέψη και ο δημοκρατικός διάλογος για την από κοινού λήψη αποφάσεων και ανάπτυξη δράσεων. Ενισχύεται με τον τρόπο αυτό η δημοκρατική λειτουργία και βελτιώνεται το παιδαγωγικό κλίμα της σχολικής μονάδας, ώστε το σχολείο να συμβάλλει στη διαμόρφωση ανεξάρτητων πολιτών που σκέφτονται και ενεργούν με τη θέλησή τους και σέβονται τους κανόνες στη διαδικασία διαμόρφωσης των οποίων έχουν συμμετάσχει και οι ίδιοι.
Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα
Για κάθε παρέκκλιση από την προσήκουσα διαγωγή και από το Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής και αναλόγως του βαθμού της παρέκκλισης είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν:
α) παιδαγωγικού χαρακτήρα ενέργειες και
 β) παιδαγωγικά μέτρα.
Οι παιδαγωγικού χαρακτήρα ενέργειες (όπως έκφραση συγγνώμης, αποκατάσταση ζημιών, έμπρακτη μεταμέλεια, διαμεσολάβηση) χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με περισσότερο ήπια μέσα από τα παιδαγωγικά μέτρα. Για τον λόγο αυτό οι παιδαγωγικού χαρακτήρα ενέργειες αποφασίζονται μετά από συζήτηση και σε συμφωνία με όποιον/α μαθητή/τρια αφορούν και μπορούν να περιγράφονται εκτενέστερα στο Πλαίσιο Οργάνωσης Σχολικής Ζωής κάθε σχολείου. Στόχος είναι το σχολείο, πριν προχωρήσει στη λήψη παιδαγωγικών μέτρων, να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες παιδαγωγικής παρέμβασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων συμπεριφοράς και συγκρούσεων που αναφύονται εντός της σχολικής κοινότητας, στοχεύοντας οι μαθητές/-τριες να συνειδητοποιήσουν τα λάθη τους και να αλλάξουν στάση/συμπεριφορά.
Όσον αφορά τα παιδαγωγικά μέτρα, με την ΥΑ καταργείται το μέτρο της πέραν των δυο ημερών αποβολής από τα μαθήματα, δεδομένου ότι η παιδαγωγική αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς εντός του σχολικού περιβάλλοντος καθιστά περιττή την, ούτως ή άλλως αναποτελεσματική, κλιμάκωση των ημερών απομάκρυνσης από τα μαθήματα. Το μέτρο της αποβολής σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιβάλλεται με φειδώ, καθώς επιβαρύνει την παιδαγωγική σχέση και δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση θετικού κλίματος στην τάξη/σχολείο.
Το μέτρο της προφορικής παρατήρησης μπορεί να συνοδεύεται από την απομάκρυνση του/της μαθητή/τριας από την τάξη, εφόσον παρακωλύεται η διεξαγωγή του μαθήματος, οπότε απασχολείται με την ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, λαμβάνοντας απουσία. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων και πάντως μετά από τρεις απομακρύνσεις από τον/την ίδιο/α διδάσκοντα/ουσα ή πέντε συνολικά, το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.
Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης
Σε μία προσπάθεια επιβράβευσης κάθε μαθητή/τριας που έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση της συνολικής επίδοσής του/της, απονέμεται εφεξής ένας νέος έπαινος, ο «Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης», μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών κατά την παιδαγωγική συνεδρίαση των αποτελεσμάτων στο τέλος του διδακτικού έτους. Με τον τρόπο αυτό, επιβραβεύεται και η προσπάθεια μαθητών/τριών, οι οποίοι/ες δεν συγκέντρωσαν κατ’ ανάγκην υψηλή βαθμολογία, κατάφεραν όμως να σημειώσουν σημαντική βελτίωση της συνολικής επίδοσής τους, κατά την κρίση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών.
Διαγωγή
Με τη νέα Υ.Α. η διαγωγή των μαθητών/τριών χαρακτηρίζεται εφεξής ως «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή», σε αντικατάσταση των γλωσσικά παρωχημένων χαρακτηρισμών («κοσμιότατη», «κοσμία», «επίμεμπτη») και δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών (απολυτήρια, αποδεικτικά απόλυσης και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών), καθώς έχει καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον εντοπισμό προβλημάτων συμπεριφοράς και στην καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο αποκλειστικά της σχολικής ζωής.
Ηλεκτρονική τήρηση των Βιβλίων
Με την Υ.Α. επιδιώκεται να εκσυγχρονισθούν οι διοικητικές διαδικασίες και να μειωθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος των σχολείων που προκύπτει από το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετά υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα που τηρούνταν ταυτόχρονα και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή.
Έτσι από τα υπηρεσιακά βιβλία, θα τηρούνται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή το Βιβλίο Υλικού, το Βιβλίο Βιβλιοθήκης, και το Βιβλίο Καταγραφής Ενεργειών Υποστήριξης Εύρυθμης Λειτουργίας (που αντικαθιστά το "ποινολόγιο"), το Βιβλίο Φοίτησης (για τις απουσίες) και το Ευρετήριο μετά από εγκύκλιο που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής τήρησης. Τα δύο τελευταία βιβλία τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα MySchool από το σχολικό έτος 2017-2018.
Από τα υπηρεσιακά έντυπα, θα τηρούνται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο πληροφοριακό σύστημα MySchool τα Ατομικά Δελτία Μαθητών/τριών, τα Υπηρεσιακά Σημειώματα Μετεγγραφής Μαθητών/τριών, τα Ωρολόγια Προγράμματα των σχολικών μονάδων (δημόσιων και ιδιωτικών) και τα Δελτία Κίνησης Προσωπικού μετά από εγκύκλιο που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής τήρησης. Τα Ατομικά Δελτία Μαθητών/τριών και τα Δελτία Κίνησης Προσωπικού τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα MySchool από το σχολικό έτος 2017-2018.

*** Διαστημικό ελαιόλαδο 
Αν το διάστημα και οι μετεωρίτες σάς προκαλούν δέος και περιέργεια, αύριο είναι μια καλή ευκαιρία, όχι μόνο να ακούσετε ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά και να θαυμάσετε από κοντά αληθινούς μετεωρίτες, που θα εκτίθεται στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε στο αμφιθέατρο την ομιλία του διακεκριμένου επιστήμονα Τάκη Θεοδοσίου με θέμα «Μετεωρίτες - οι διαστημικοί αγγελιοφόροι».
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το εγχείρημα της μαθητικής διαστημικής ομάδας των 4ου και 6ου Γυμνασίων της Καλαμάτας, με στόχο την παραγωγή… διαστημικού ελαιολάδου.  Β.Β. 

*** Χθες η ανέλκυση του αυτοκινήτου του 63χρονου Φιλιατρινού από τον υγρό τάφο του 
Χθες το πρωί, που οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν και τα νερά της θάλασσας είχαν κάπως καθαρίσει στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγρίλη, έγινε η ανέλκυση του αυτοκινήτου του 63χρονου Φιλιατρινού επιχειρηματία ο οποίος τη Δευτέρα το πρωί εντοπίστηκε νεκρός στα λασπόνερα, λίγα μέτρα από το σημείο που επέπλεε το αναποδογυρισμένο Ι.Χ. του.
Η επιχείρηση ανέλκυσης οργανώθηκε και συντονιζόταν από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας με τη συνδρομή επαγγελματιών δυτών, καθώς και ιδιωτικού γερανοφόρου μηχανήματος. Το μικρό Ι.Χ. του 63χρονου είχε μετατραπεί σε άμορφη μάζα, προφανώς από τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» των κυματισμών ισχυρής εντάσεως εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή από τη νύχτα της Κυριακής και καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας.
Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας του Λιμεναρχείου Πύλου, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε τη Δευτέρα διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στη σορό του 63χρονου, τα ευρήματα της οποίας σε συνδυασμό και με τον έλεγχο του αυτοκινήτου μετά την ανέλκυσή του, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στις έρευνες για τα αίτια του τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε τα Φιλιατρά και την ευρύτερη περιοχή.
Χθες το μεσημέρι από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Φιλιατρών τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τον 63χρονο επιχειρηματία. 

*** Χαλάρωσε λίγο, δήμαρχε… 
Μπορεί ο δήμαρχος Καλαμάτας να θεωρεί ότι είναι παντοδύναμος και ναι, κάποιες φορές το έχει καταφέρει, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι η γνώμη του δε μετρά και τόσο στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ειδικότερα στο θέμα του κλεισίματος του στρατοπέδου.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, το ζήτημα θεωρείται λήξαν, από τότε μάλιστα που ο Πάνος Καμένος το είχε κάνει γνωστό σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha.
Αφού, λοιπόν, ο δήμαρχος έδειξε «να χωνεύει» το κλείσιμο, κοιτάζοντας την επόμενη ημέρα πρότεινε αυτό να δοθεί στην 120 ΠΕΑ.
Άραγε, η 120 ΠΕΑ δεν έχει εγκαταστάσεις; Άραγε, τι μπορεί να κάνει η 120 ΠΕΑ σε αυτό το σημείο;
Πάντως, αεροδιάδρομο δεν μπορεί να κάνει ή, και να υποθέσουμε ότι θα μπορούσε, θα ξεκινούσε η γκρίνια για τη φασαρία, την ασφάλεια κ.λπ.
Ακούγοντας κάποιος τις δηλώσεις του κ. Βίτσα, οι επιλογές είναι να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτη.
Την πρώτη πρόταση ο κ. Νίκας δεν τη συζητά καν- άποψη ρεαλιστική, αφού δεν έχει μείνει και τίποτα να φτιάξει ο Δήμος.
Όμως, η δεύτερη, που αφορά σε ιδιώτη, γιατί κάνει το δήμαρχο τόσο αρνητικό; Ο κ. Νίκας δεν είναι που μιλά συνεχώς για έλλειψη δωματίων; Που θέλει τουρισμό αλλά δεν έχουμε ξενοδοχεία;
Αν υποθέσουμε ότι θα το πάρει ένας ιδιώτης και θα το κάνει ξενοδοχείο, τι αρνητικό βρίσκει ο κ. Νίκας;
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι έχει δηλώσει ανοιχτά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, με τελευταία αυτής της ΔΕΗ της Μεγαλόπολης.
Οπότε, δήμαρχε, ας αφήσουμε τους αρμοδίους να αποφασίσουν για την τύχη του χώρου, αφού η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον τωρινό υπουργό να έχει δείξει ότι δε θα κάνει πίσω, ειδικά για αυτό της Καλαμάτας.
Τώρα, αν ο Δήμος αλλάξει γνώμη και αποφασίσει ότι επιθυμεί το χώρο, αυτό είναι άλλο θέμα, και τότε ναι, κε Νίκα, μπορείτε να το διεκδικήσετε και να προτείνετε την επόμενή του χρήση.   Π.Μπ. 

*** Βοήθεια για τα αδέσποτα της Αγίας Τριάδος 
Μια όμορφη εκδήλωση για τα αδεσποτάκια της Αγίας Τριάδος, εκ μέρους του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, στο Street Pasta στο Ιστορικό Κέντρο.
«Βοηθήστε τα τετράποδα μουσουδάκια να ζήσουν καλύτερα.... Μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των αδέσποτων» αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση.

*** «Ο Έλληνας γιατρός» της Κατερίνας Μέρμηγκα παρουσιάζεται στην Καλαμάτα 
Από τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Μάνης σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Bookmark» και τις «Εκδόσεις Μελάνι»
 Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης συνδυάζει την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του με μια πολιτιστική εκδήλωση. Έτσι, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στις 11.00 το πρωί, στο “Pharae Palace” , παράλληλα με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Ο Έλληνας γιατρός» της Κατερίνας Μέρμηγκα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μάνης, Αθηνά Ξανθάκη, σημείωσε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα, βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Κωνσταντίνου Μέρμηγκα, παππού της συγγραφέως, που γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1874 στον Κάμπο της Μεσσηνιακής Μάνης, και διηγείται την ιστορία από τα παιδικά του χρόνια ως και τα χρόνια που έζησε στην Αθήνα. Μέσα από την προσωπική ιστορία του Κωνσταντίνου Μέρμηγκα, ξετυλίγεται παράλληλα η ιστορία μιας γενιάς Ελλήνων, καθώς και η ιστορία της χώρας, τα έτη από το 1880 έως και το 1940.
Στην παρουσίαση του βιβλίου θα βρεθεί η ίδια η συγγραφέας , δικηγόρος στο επάγγελμα, Κατερίνα Μέρμηγκα, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρούλα Γεωργακοπούλου και ο δημοσιογράφος, με καταγωγή από τον Κάμπο Αβίας, Ηλία Κανέλλης.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο “Bookmark” και τις «εκδόσεις Μελάνι».  Του Κώστα Γαζούλη

***  Μετανιωμένος και προφυλακιστέος ο 63χρονος που πυροβόλησε τον 66χρονο στα Λέικα 
Εμφανώς μετανιωμένος και με τον ισχυρισμό πως ήθελε να εκφοβίσει τον 66χρονο και όχι να τον τραυματίσει ή να τον σκοτώσει, οδηγήθηκε χθες το πρωί ενώπιον του ανακριτή Καλαμάτας ο 63χρονος που αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ  προθέσεως και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για το περιστατικό που συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής στα Λέικα.
Ωστόσο, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αποφασίσθηκε η προφυλάκισή του, ενώ το 66χρονο θύμα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς από τον πυροβολισμό έχει τραύματα σε θώρακα, κοιλιά και χέρι και υπεβλήθη σε δύο χειρουργεία.
  Μετανοιωμένος
Πάντως, ο 63χρονος στην απολογία του ισχυρίσθηκε πως τον τελευταίο χρόνο δεχόταν επιθετική και υβριστική συμπεριφορά από το θύμα, ενώ το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής σε καφενείο που σύχναζαν αμφότεροι. Ισχυρίσθηκε ότι το θύμα τον εξύβρισε και του επιτέθηκε για άλλη μια φορά, έτσι πήγε και πήρε την καραμπίνα. Δήλωσε μετανιωμένος και συγκλονισμένος από το περιστατικό, δηλώνοντας πως δεν είχε καμία πρόθεση να τον σκοτώσει. Ισχυρίσθηκε δε ότι πυροβόλησε από απόσταση 30 μέτρων, γι’ αυτό και υπήρξε διασπορά των σκαγιών, και όχι 15 όπως κατηγορείται.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε κάποιες εμμονές για τη γυναίκα του, η οποία παλαιότερα είχε εργασθεί για το θύμα.
  Το θύμα
Από την πλευρά του ο 66χρονος υποστηρίζει ότι αυτός δεχόταν επιθετική συμπεριφορά από το δράστη και πως την Κυριακή το μεσημέρι, όταν άνοιξε την πόρτα του, είδε τον 63χρονο με την καραμπίνα να του φωνάζει «Τι έχεις με τη γυναίκα μου;».
Μάλιστα, φαίνεται να έχει καταθέσει στους αστυνομικούς ότι ο δράστης πάτησε δύο φορές πριν από τον πυροβολισμό τη σκανδάλη της καραμπίνας, όμως ήταν ασφαλισμένη και δεν εκπυρσοκρότησε. Όταν κατάλαβε τι συμβαίνει, την απασφάλισε και πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω τον πυροβόλησε.
Πάντως, σύμφωνα με το δικηγόρο του 63χρονου, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του θέλουν να επανορθώσουν και θα κάνει ό,τι μπορεί γι αυτό. Ήδη η οικογένειά του έχει επισκεφθεί δύο φορές το θύμα στο νοσοκομείο.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Δ. Κουκούτσης: «Παραμένω πολιτικά ενεργός χωρίς να αλλοτριωθώ ιδεολογικά και ηθικά» 
«Παραμένω πολιτικά ενεργός χωρίς να αλλοτριωθώ ιδεολογικά και ηθικά» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουκούτσης.  Όπως εξηγεί: «Λόγω του ότι τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα η φήμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορους κύκλους ότι έχω προσχωρήσει ή ότι θα προσχωρήσω σε κάποιον πολιτικό φορέα που θα ηγείται ο κ. Φράγκος Φραγκούλης, δηλώνω ευθαρσώς ότι είναι αναληθές και με προσβάλλει βάναυσα να με εμπλέκουν σε κινήσεις που δε με αφορούν κοινωνικά και πολιτικά..
Παραμένω πολιτικά ενεργός χωρίς να αλλοτριωθώ ιδεολογικά και ηθικά».

***  Κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία: Προήχθησαν σε Αστυνομικούς Διευθυντές Π. Μάνταλος και Π. Νάκης 
Συνεχίζονται οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκαν οι κρίσεις των Αστυνομικών Υποδιευθυντών.
Το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων του Σώματος, υπό την Προεδρία της Αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη και τη συμμετοχή τεσσάρων Υποστρατήγων αποφάσισε λοιπόν μεταξύ των άλλων Υποδιευθυντών, να προάγει τους Παναγιώτη Μάνταλο και Παναγιώτη Νάκη στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή.
Τέλος να σημειωθεί ότι παραμένει στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ο νυν διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας, ο οποίος εκτός απροόπτου θα παραμείνει στη θέση του.

*** Ο καιρός  σήμερα Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Πέμπτη 25/1/2018 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Κάθειρξη 15 ετών σε Βαλυραίο για την καλλιέργεια της τρίτης του χασισοφυτείας 
Να «σπάσει» τα ισόβια κατάφερε χθες ένας 60χρονος Βαλυραίος, ο οποίος το 2014 συνελήφθη να καλλιεργεί την τρίτη του χασισοφυτεία. Το πρώτο δικαστήριο του είχε επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης, κρίνοντάς τον ως υπότροπο και με την επιβαρυντική περίσταση ότι προσδοκούσε όφελος άνω των 75.000 ευρώ. Χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, όπου εκδικάσθηκε η έφεσή του, αφαίρεσε από την κατηγορία την επιβαρυντική περίσταση και τον καταδίκασε μόνο ως υπότροπο. Έτσι, η ποινή του μειώθηκε σε κάθειρξη 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ.
  Στην όχθη του ποταμού
Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, τον Ιούλιο του 2014, έπειτα από πληροφορίες, εντόπισαν στην περιοχή «Σόριζα» της Βαλύρας, στις όχθες του ποταμού, μια χασισοφυτεία. Εντός της βρήκαν τον κατηγορούμενο, ο οποίος και παραδέχθηκε αμέσως ότι ήταν δική του.
Οι αστυνομικοί εκρίζωσαν 114 χασισόδεντρα, με ύψος από 0,15 εκατοστά έως 2 μέτρα, ενώ, όπως είπαν, τα πότιζε με βενζινοκίνητη αντλία νερού. Βρήκαν δε στο σημείο καλλιεργητικά εργαλεία και φουσκί.
Σε σακίδιο πλάτης που είχε μαζί του, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα χαρτάκι με 2 γραμμάρια χασίς, ενώ ακολούθησε έρευνα στο  σπίτι του στη Βαλύρα, όπου επίσης βρέθηκαν δύο ποσότητες χασίς, συνολικού βάρους 5 γραμμαρίων, και 1,6 γραμμάρια σπόρους.
  Απολογία
Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την πράξη του, τονίζοντας ότι κάνει χρήση χασίς και ηρωίνης επί πολλά χρόνια. Καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει καθημερινά χρήση ηρωίνης, έκανε περισσότερο χασίς.
Όπως σημείωσε, μόνος του καλλιεργούσε τα φυτά και υπολόγιζε ότι θα επιβιώσουν λιγότερα από τα μισά δέντρα. Μάλιστα, είπε πως υπολόγιζε ότι θα εξασφάλιζε 3-4 κιλά χασίς για να περάσει τον επόμενο 1/1,5 χρόνο.
Δήλωσε ότι πλέον έχει καθαρίσει και βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ ισχυρίσθηκε ότι δε θα το ξανακάνει. Μάλιστα, παρακολουθεί εδώ και 3 χρόνια πρόγραμμα απεξάρτησης μέσα στη φυλακή.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Παραδειγματική πράξη 
Το κινητό πολυιατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας (Ψαρών και Μακεδονίας) έως και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Εθελοντές γιατροί και οδοντίατροι θα πραγματοποιούν δωρεάν προληπτικούς ελέγχους σε παιδιά από τις 8.30 έως και τις 16.00.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από προχθές που ξεκίνησε η δράση έχουν εξετασθεί περισσότερα από 100 παιδιά, όπως ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι.
Η δράση Προληπτικής Ιατρικής υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία και υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Επίσης, συνεργάζονται: ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Στη δράση συμμετέχουν εθελοντικά, παιδίατροι, οφθαλμίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι, γενικοί γιατροί και οδοντίατροι.  Α.Π. 

*** Προκήρυξη για την απονομή του Βραβείου Φωτέα για το 2018 
Προκήρυξη για την απονομή Βραβείου που έχει θεσπισθεί προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας και σημαντικού διανοητή Παναγιώτη Φωτέα, εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας.
Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο, συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και αναφέρεται σε βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού, με θεματικό περιεχόμενο από όλους τους τομείς της σκέψεως, όπως πολιτική και κοινωνία, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, λογοτεχνική κριτική κ.λπ. Η περίοδος εκδόσεως του βιβλίου εκτείνεται από το Φεβρουάριο του 2017 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2018 και θα πρέπει να έχει κατατεθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής (28/2/2018) σε πέντε αντίτυπα στο δικηγορικό γραφείο της κυρίας Ελένης Φωτέα (Μέρλιν 4 – 10671, Αθήνα) με την ένδειξη «Για το Βραβείο Παν. Φωτέα».
Όσο για την επιτροπή που θα κρίνει τα βιβλία αυτά και όσα κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (εάν τα υποβληθέντα δεν ικανοποιούν τα μέλη της Επιτροπής), συγκροτήθηκε με απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας ως εξής:
- Μαριάνος Καράσης, συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως πρόεδρος
-Διονύσιος Μαγκλιβέρας, συγγραφέας, νομικός, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
- Νικόλαος Μηλιώνης, συγγραφέας, επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Γεώργιος Ανδρειωμένος, συγγραφέας, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
- Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας.
Το δε Βραβείο θα απονεμηθεί σε επίσημη τελετή περί τον Απρίλιο του 2018.

*** «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;» της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη 
Στην παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;» από τις εκδόσεις Επίκεντρο προσκαλεί το βιβλιοπωλείο «βιβλιόπολις» την προσεχή Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο «Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη» (Υπαπαντής 32, Καλαμάτα).
Το βιβλίο αυτό δεν ακολουθεί τους τυπικούς κανόνες ενός οδηγού μαγειρικής. Εδώ οι αναμνήσεις, τα βιώματα, η οικογένεια, οι φίλοι, τρυφερές στιγμές και συγκεντρώσεις γύρω από το τραπέζι συνδέονται με γεύσεις, αρώματα και τη χαρά να προσφέρεις το καλύτερο στους ανθρώπους που αγαπάς.
Η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη μάς προσφέρει ένα συγκινητικό ταξίδι γευσιγνωσίας. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις, ο αναγνώστης βλέπει καταστάσεις και βιώματα κοινά στην ουσία τους για όλους, που σημαδεύουν τη ζωή του καθενός μέσα από την απλότητα των καθημερινών στιγμών που όλοι περνούν, συντροφιά με αγαπημένους ανθρώπους και γεύσεις. Η μαγειρική, λοιπόν, δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά ένας "ολόκληρος κόσμος", όπου οι αναμνήσεις και οι μυρωδιές συνδέονται άρρηκτα. Η Κρήτη, Αθήνα, Αρκαδία, Μακεδονία, οι γονείς, τα παιδιά, η οικογένεια, οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων, το κόψιμο του τσιγάρου, φίλοι και διακοπές και νόστιμες γεύσεις σε συνταγές πάνω από 100 φαγητών και γλυκών, με προτάσεις μενού ανά εποχή - το βιβλίο αυτό σίγουρα θα δώσει όμορφες ιδέες σε όσους δε θέλουν ένα απλό οδηγό μαγειρικής, αλλά κάτι "περισσότερο"...
Η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μηχανικός έργων Πολιτικού Μηχανικού Αρχιτέκτονα της Σχολής Δοξιάδη. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει, γράφει και ζωγραφίζει.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος και μαγείρισσα Παναγιώτα Μουρδουκούτα.

***  Μια ακόμη υπέροχη δράση της ΝΑΡΤΟΥΡΑ έφτασε στο τέλος της με απόλυτη επιτυχία 
Με μια όμορφη παρέα που ξεκίνησε από τη Δυτική Μάνη (Ρίγκλια, Άγιος Νικόλαος, Στούπα, Νεοχώρι, Εξωχώρι, Καρδαμύλη, Κάμπος) με σκοπό να δει θέατρο, το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και Φύση "ΝΑΡΤΟΥΡΑ" μοιράστηκε όμορφες στιγμές, γεμάτες κέφι και γνώση.
Η ιδρύτρια και πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη και Φύση "ΝΑΡΤΟΥΡΑ", Βασιλική Κατέρη και η γραμματέας του Σωματείου, Μαρία Θεοδωρακέα, είχαν αναλάβει το συντονισμό της. Στο φουαγιέ της Κεντρικής Σκηνής εκπρόσωπος και συντονίστρια κατά την αναμονή του πούλμαν ήταν το μέλος του Δ.Σ. και έφορος Τμήματος Φωτογραφίας, Άννα Ραπτέα.
Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου τους προς Καλαμάτα, υπήρξε ενημέρωση για το τι πρόκειται να δουν, για το συγγραφέα του έργου Δ. Κ. Μισιτζή, τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που γράφτηκε το έργο το 1870, ενώ ενημέρωσαν για τη φιλοσοφία και τους σκοπούς του Πολιτιστικού Σωματείου, για τις αμέσως επόμενες δράσεις του, αντάλλαξαν απόψεις, γελάσανε... το χαρήκανε!
Πλήρως, λοιπόν, ενημερωμένοι και με την καλή διάθεση στο ζενίθ, συνάντησαν και τα υπόλοιπα άτομα που τους περίμεναν στο φουαγιέ της Κεντρικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας. Συνολικά παρακολούθησαν την παράσταση 63 άτομα ΝΑΡΤΟΥΡΑ.
Το δε σχόλιο της Δέσποινας Καπιτσίνου, μαθήτριας στη Β' Λυκείου Καρδαμύλης, που άφησε στην ενότητα "Κριτικές" στη σελίδα nARTura του FB, τα λέει όλα: «Σας ευχαριστώ πολύ για τη χθεσινή βραδιά, ήταν απίστευτη, η παράσταση, πολλά συγχαρητήρια στους ηθοποιούς και τη συνεργασία... όλα ήταν τέλεια, ανυπομονούμε να δούμε τι άλλο μας ετοιμάζετε, ήταν πραγματικά μια πολύ ωραία εμπειρία και η πρώτη φορά που είδα θέατρο".
Δοθείσης της ευκαιρίας το Δ.Σ. του Πολιτιστικό Σωματείου "ΝΑΡΤΟΥΡΑ" ευχαριστεί όλους εκείνους που συμμετείχαν στη δράση του, και κυρίως για τη συνέπειά τους στο ραντεβού τους κατά την επιβίβαση από και προς τη Μάνη!  Τους ευχαριστεί, επίσης, για την άψογη στάση και το σεβασμό τους -από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο- κατά τη διάρκεια της παράστασης και που αποτέλεσαν υποδειγματικούς θεατές θεάτρου, έτσι όπως ακριβώς θα πρέπει και είναι αυτονόητο να είναι τέτοιου είδους θεατές... χωρίς κινητά, τσιπς, γαριδάκια, συνομιλίες κ.λπ.! 

***  Προβολή της ταινίας «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας 
Την ταινία «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αύριο Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο (είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18).
Ο Ντάνιελ Μπλέικ, ένας 59χρονος ξυλουργός, παθαίνει ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, με συνέπεια ο γιατρός του να τον κρίνει ακατάλληλο για εργασία. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νιουκάστλ, όπου ζει, δεν του χορηγούν το αντίστοιχο επίδομα, παρά αυτό κάποιου που θα έπρεπε να αναζητά δουλειά.
Στην προσπάθειά του να βρει το δίκιο του, ευρισκόμενος σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών, θα γνωριστεί με μία ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών. Μαζί θα παλέψουν ενάντια σε μία φρικτά καφκική κρατική οχύρωση.
Ο ακούραστος εργάτης του πολιτικού σινεμά, Κεν Λόουτς, καταφέρνει για μία ακόμη φορά να γίνει ο διαπρύσιος κήρυκας αξιών, όπως η ανιδιοτέλεια, η συλλογικότητα, η αξιοπρέπεια, η ανθρωπιά. Οι «κολασμένοι» πρωταγωνιστές του μάχονται για την επιβίωσή τους και η συμπυκνωμένη σεναριακή γραφή δε φοβάται να συγκρουστεί μετωπικά με τα υπαρκτά, σημεία και τέρατα των καιρών μας. Καμία μαγική λύση δεν προτείνεται επί της οθόνης, πέραν αυτής της πάλης για έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης.
Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα για το 2016 και διακρίθηκε σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χρονιάς.

***  Ποια είναι η «ευκαιρία»; 
Μέρες τώρα ακούω ότι είναι ευκαιρία να λύσουμε ένα θέμα που «κουβαλάμε» από το ’92. Προσπαθώ να βρω ένα επιχείρημα για το ποια είναι αυτή η «ευκαιρία», αλλά όσο και να διαβάζω δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, όπως και συνεντεύξεις του ίδιου του πρωθυπουργού, το μόνο που παρατηρώ είναι ένα παιχνίδι «μικροπολιτικής» με στόχο να μεταθέσει το πρόβλημα στο εσωτερικό της Ν.Δ., και χωρίς πειστικές απαντήσεις γιατί άνοιξε ξανά αυτό το θέμα…
Αν η «ευκαιρία» είναι η πίεση των Συμμάχων, ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ το συντομότερο, ας μας εξηγήσουν τι ακριβώς θα έχει να κερδίσει η Ελλάδα, ώστε να δεχθεί κάτι που αρνείται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σταθερά από το 1992, ακόμα και αν πέρασαν και 10 και 20 και κοντεύουν 30 χρόνια.
Αυτό στο οποίο συμφωνούν άπαντες είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση με τον «αλυτρωτισμό» των Σκοπίων… Πώς, όμως, αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε ως προς αυτό, όταν ο κ. Ζάεφ, συνεχίζοντας την «προκλητικότητα» από το 1991 και ύστερα, μας δίνει το δικαίωμα να αισθανόμαστε και εμείς ότι έχουμε κάτι στην ιστορία μας από το Μ. Αλέξανδρο; Όταν ο υπουργός της γείτονος κ. Ντιμιτρόφ λέει ότι ήταν, είναι και θα είναι Μακεδόνες και θα ομιλούν «Μακεδονικά»; Ή όταν ο διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς, που θα έπρεπε να κρατά ουδέτερη στάση εν μέσω διαπραγμάτευσης, χαρακτηρίζει ως «Μακεδόνα» ένα γείτονά του στην Αμερική;
Εφόσον, όπως διαφαίνεται, τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τα ζητήματα αλυτρωτισμού και παραχάραξης της ιστορίας, τι ακριβώς συζητάμε και τι ακριβώς αντιλαμβανόμαστε ως «ευκαιρία»;
Αυτά θα πρέπει να απαντηθούν «πειστικά» από τους κυβερνητικούς παράγοντες πριν βιαστούν να χαρακτηρίσουν 90 ή 200 ή 500 ή 800 χιλ., όπως τους είδε η ιταλική τηλεόραση, ως «εθνικιστές» και «φασίστες»!
Ο «εθνικισμός» και ο «φασισμός» έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά για όλους τους λαούς… Και απορώ πώς κάποιοι βλέπουν «εθνικιστές» από τη μια πλευρά και πώς αντιλαμβάνονται τους «μετριοπαθείς» από την απέναντι πλευρά, που στα σχολεία τους εξακολουθούν να μαθαίνουν ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της Μεγάλης Μακεδονίας.
Ας αλλάξουν «ρότα», ας πείσουν τον κόσμο γιατί «βιάζονται» να «κλείσουν» το θέμα και ας αφήσουν τους χαρακτηρισμούς και τους «αφορισμούς»… Εκτός κι αν έχουν άλλη άποψη και την κρύβουν. Τα εθνικά θέματα δεν απαιτούν «κλείσιμο», αλλά λύσεις και η μικροπολιτική και η «διγλωσσία» δε συνιστώνται σε ανάλογες περιπτώσεις… Κ. Γαζ. 

*** Εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί σύμφωνα με δήλωση του Π. Σκουρλέτη 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, και σε ό,τι αφορά τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, είπε ότι θα γίνουν μαζί το Σεπτέμβριο του 2019.
 Η σχετική ρύθμιση για μεταφορά των εκλογών θα περιλαμβάνεται σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο «Καλλικράτη». «Αυτό που έχουμε καταρχήν συμφωνήσει στο πλαίσιο της κυβέρνησης και θα αποτυπωθεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με τις αλλαγές του “Καλλικράτη”, είναι η μετάθεση για λίγους μήνες της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, να πάει δηλαδή το φθινόπωρο αντί για το Μάιο του 2019, είναι κάτι που ζητά και ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Επιπλέον, τόνισε ότι «το θέμα της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να το ξαναδούμε, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να ισχύσει από τώρα για τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει να το ξαναδούμε από τη στιγμή που έχουμε κάποια σαφή δείγματα γραφής και επανατοποθέτησης από άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν το είχαν υποστηρίξει. Αλλιώς να το ξαναφέρουμε έτσι, δεν έχει καμία έννοια», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε και στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα η εκλογή των δημάρχων ή των περιφερειαρχών να γίνεται έμμεσα, από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.
«Από τη στιγμή που μιλάμε για την απλή αναλογική αυτό φέρνει μεγάλες ανατροπές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι και περιφερειακοί θα βγαίνουν, με βάση την πρότασή μας, από την πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη Κυριακή θα πηγαίνουν οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

***  Οι Σκοπιανοί ΕΞΑΛΛΟΙ με τον Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Σάλος είχε γίνει το 2011 στα Σκόπια λόγω μιας αποκαλύψεως που είχε κάνει ο τότε βουλευτής και νυν πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με το Σκοπιανό και την απαράδεκτη στάση της ελληνικής πλευράς.
Ο κ. Βελόπουλος είχε αποκαλύψει μέσα στην βουλή ότι η ελληνική αστυνομία αναγνώριζε από την εποχή εκείνη ταξιδιωτικά έγγραφα από την ΠΓΔΜ με αναφορά σε τόπο καταγωγής «Μακεδονία». Επρόκειτο δηλαδή για μια έμμεση αποδοχή της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου ως ψευτο-Μακεδονία.
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την ενόχληση των Σκοπιανών και έγινε μάλιστα θέμα στα δελτία ειδήσεων της χώρας. Δείτε ένα σχετικό ρεπορτάζ:
~ Πάντως ο κ. Βελόπουλος ήδη από το 2008 μιλούσε για αποδοχή από ελληνικής πλευράς της σύνθετης ονομασίας προς τους Σκοπιανούς, όταν όλοι υποστήριζαν ότι στο Βουκουρέστι αρνηθήκαμε την ονομασία.
Δείτε τι έλεγε ενώ όλοι στο πάνελ έκαναν πως δεν γνώριζαν:
~
***  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ...

~ To συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν, ελπίζουμε, η κορυφή του παγόβουνου. Ενός παγόβουνου το οποίο, ελπίζουμε, να βυθίσει τον κυβερνητικό Τιτανικό που ετοιμάζεται με την ανοχή της αντιπολίτευσης να υπογράψει το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας.
Σύσσωμο το σύστημα προπαγάνδας έχει ξεκινήσει έναν αγώνα για να πείσει το λαό πως σύνθετη ονομασία, που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, είναι όχι μόνο μονόδρομος αλλά και ο σωστός και ηθικός νόμος.
Η δε ‘μονταζιέρα’ έχει ξεκινήσει έναν αγώνα να πλήξει το κάθε συλλαλητήριο το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί και όποιο, ίσως, ανακοινωθεί. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο τα Εθνικά. Ένα συλλαλητήριο μπορεί να αποτελέσει και την κοινωνική έκρηξη ΚΑΙ για την οικονομική πολιτική. Σκεφτείτε μόνο τους πλειστηριασμούς.
Είναι ζωτικής σημασίας το συλλαλητήριο της Αθήνας να είναι ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ και ΠΑΛΛΑΙΚΟ. Όλοι οι Έλληνες, ως απλοί πολίτες κι όχι με πολιτική-κομματική ιδιότητα πρέπει να παρευρεθούν και να εκφράσουν την ελληνική μας ψυχή.
Όλα τα μέλη και στελέχη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα παρευρεθούν ως φυσικά πρόσωπα, ακριβώς για να μην υπάρξει η υποψία, ψηφοθηρίας.
Ελάτε όλοι να φωνάξουμε Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ…. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ

***  Συντονιζόμαστε ΟΛΟΙ! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ έχει να πει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ στον Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ...

~  Για όλους και για όλα θα μιλήσει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην εκπομπή του Γιάννη Παπαγιάννη, “Kontra news”, στο κανάλι Kontra, την Πέμπτη 25/01/18.
O πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα σχολιάσει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα και θα πει αλήθειες που ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει.
Όπως είναι φυσικό, από τη συζήτηση δε θα λείψουν τα εθνικά θέματα.
Συντονίστε τους δέκτες σας στο κανάλι Kontra, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.

*** ΒΟΜΒΑ Φίλη: "Ο Καμμένος δεν εκφράζει την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ για το Σκοπιανό"... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Άλλο η προσωπική άποψη, η άποψη ενός κόμματος και άλλο η επίσημη κυβερνητική θέση. Δεν είναι δικέφαλη η κυβέρνηση».
Αυτό δήλωσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ.
«Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συλλαλητήρια. Δεν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες ακραία στοιχεία» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
«Πιστεύω ότι είναι λάθος οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που πήγαν στο συλλαλητήριο. Ακραίες ομάδες έδωσαν λάθος τόνο στο συλλαλητήριο» ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «το να πάνε στο συλλαλητήριο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έξω από τις πολιτικές μας απόψεις».
«Επίσημη θέση της κυβέρνηση είναι η συνθέτη ονομασία, πάγια θέση την τελευταία 25ετία, η κυβέρνηση έχει μια γραμμή, δεν έχει δύο. Ο κ. Καμμένος έχει μια διαφορετική άποψη θα την κουβεντιάσουμε στη Βουλή όταν έρθει η ώρα και θα τοποθετηθεί κι ο ίδιος.
Είναι σαφές ότι αποκλίνει, η χώρας μας έχει Σύνταγμα, η Βουλή θα ψηφίσει και εκεί θα τοποθετηθούν τα κόμματα. Αν αύριο ο κ. Καμμένος συναντηθεί με έναν ομόλογό του είναι υποχρεωμένος να πει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι δεδομένο αυτό. Άλλο η προσωπική άποψη, η άποψη ενός κόμματος και άλλο η επίσημη κυβερνητική θέση. Δεν είναι δικέφαλη η κυβέρνηση» τόνισε.
«Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Μυστική διπλωματία είναι όταν δυο χώρες συνωμοτούν εις βάρος μιας τρίτης, άλλο μυστική άλλο θεσμική διπλωματία. Υπάρχουν δίαυλοι ενημέρωσης που δεν είναι δημόσιοι» είπε.
“Δεν βλέπω ρήγμα στο εσωτερικό της Εκκλησίας, αλλά, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, μπαίνει σε ζητήματα πολιτικής, έχει δικαίωμα να μπει, αλλά θα δεχθεί τον αντίλογο και τη σύγκρουση” δήλωσε.
“Δεν ήταν σωστή η ταύτιση με τη Χ.Α, το ότι υπάρχουν θύλακες Χρυσαυγίτικοι μέσα στην Εκκλησία, όπως ο Καλαβρύτων που έλεγε τη ΧΑ «γλυκιά ελπίδα», άλλο αυτό και άλλο το σύνολο της Εκκλησίας” συμπλήρωσε.  ependitislive.gr
 
*** Μεγάλες ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ για το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ και τον Ιβάν Σαββίδη... (ΗΧΗΤΙΚΟ)

~ Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus fm της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Βελόπουλος μίλησε τόσο για το συλλαλητήριο όσο και για άλλα θέμα όπως για τον ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Ακούστε εδώ όλα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ:

***  'ΓΑΜΟΣ' Τσίπρα-Γεννηματά! Με αφορμή το ΣΚΟΠΙΑΝΟ...όλα για την ΚΑΡΕΚΛΑ...

~  Να, που το θέμα των Σκοπίων επιταχύνει -ή μήπως και επισφραγίζει;- το πολιτικό συνοικέσιο μεταξύ του Τσίπρα και της Γεννηματά...
 Στον απόηχο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της Κυριακής στην Θεσσαλονίκης, μαθαίνω ότι οργιάζει το παρασκήνιο της προσέγγισης ανάμεσα στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που τώρα έχει βάλει τον φερετζέ του «Κινήματος Αλλαγής». Μάλιστα τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πυκνώσει τα τηλεφωνήματα και οι συναντήσεις των «εκπροσώπων» των δύο πλευρών που γίνονται κατά κανόνα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και από τα φώτα της δημοσιότητας.
 Ήδη σας έχω ενημερώσει ότι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, ανάλογα και με τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ στο Νταβός, είναι να «επιταχύνει» τις μεθοδεύσεις για «λύση»στο θέμα της ονομασίας μέσω της Βουλής, πριν φουντώσουν κι άλλο τα συλλαλητήρια ώστε έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τσίπρας θα χρειαστεί τη βοήθεια και τη στήριξη της Γεννηματά η οποία, επαναλαμβάνω με έμφαση, είναι έτοιμη να του τη δώσει!
 Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων εβδομάδων το ΠΑΣΟΚ πλην μιας αρχικής ανακοίνωσης τηρούσε στάση απόλυτης σιωπής για το θέμα, ακόμη κι όταν αυτό άρχισε να φουντώνει και να γίνεται κυρίαρχο μέσα στην ελληνική κοινωνία.
 Η εξήγηση είναι πολύ συγκεκριμένη: Το Κίνημα Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κλπ- θα ψηφίσει στη Βουλή την προωθούμενη λύση της «σύνθετης ονομασίας» με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα και ειδικότερα οι ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου.
 Για τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο δεν υπήρχε καμία αμφιβολία περί αυτού. Για τους μη γνωρίζοντες, διαλύεται οποιαδήποτε αμφιβολία ύστερα από τη δήλωση της Φ. Γεννηματά. Η Φωφώ, που δεν μιλούσε όλες τις προηγούμενες ημέρες, άνοιξε το στόμα της μετά από την λαοθάλασσα της Θεσσαλονίκης. Και χωρίς κανένα πρόσχημα ή οποιαδήποτε επιφύλαξη δήλωσε ότι «θέση της παράταξης παραμένει λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις» και με τα άλλα συνακόλουθα που έχουν τεθεί από το 2008. Ο,τι ακριβώς λέει δηλαδή σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η κ. Γεννηματά ήταν συγκριτικά σκληρότερη προς τη ΝΔ επειδή όπως είπε «οι τοποθετήσεις του Βουκουρεστίου φαίνεται να αμφισβητούνται». Το πιο σημαντικό από πολιτικής πλευράς είναι ότι παρά τις κορώνες της δεν θέτει πλέον κανένα ...προαπαιτούμενο για ενιαία στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως και του Ποταμιού, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία της σύνθετης ονομασίας. Αντιθέτως, η «γραμμή» που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «ψηφίζουμε ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Καμμένος και φυσικά όλοι οι άλλοι....»
 Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι 26 βουλευτές που έχουν αθροιστικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι (εκτός κι αν υπάρξουν διαρροές όπως π.χ. του Γ. Αμυρά ο οποίος έχει κλείσει να πάει με την πρώτη ευκαιρία στη ΝΔ) μαζί με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ (μην ξεχνάμε και την τελευταία μεταγραφή της ... Μεγαλοικονόμου) θα ψηφίσουν «ναι» κι έτσι θα σχηματιστεί πλειοψηφία 171 βουλευτών!
 Επίσης, εκτός από την Γεννηματά και τον Θεοδωράκη στην ίδια γραμμή είναι και ο Παπανδρέου ο οποίος, μολονότι βρίσκεται εκτός Βουλής, κόβοντας προχθές το βράδυ την πίτα του ΚΙΔΗΣΟ στο Γκάζι τάχθηκε ευθέως υπέρ της σύνθετης ονομασίας, όπως την θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Το θέμα των Σκοπίων είναι βεβαίως η κορυφή του παγόβουνου και μόνο. Με αυτή την αφορμή, έχει προχωρήσει για τα καλά το «ψήσιμο» γενικότερης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής. Ορισμένες, πολύ σοβαρές όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία «επί της αρχής» έχει κλείσει και το μόνο που απομένει είναι να δημιουργηθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να προχωρήσει και η εφαρμογή της. Είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει ως συνέχεια της από κοινού ψήφισης της σύνθετης ονομασίας, αν υπό το βάρος των διαρκώς ογκούμενων λαϊκών αντιδράσεων δεν ναυαγήσει τελικά το  σχέδιο. Γι αυτό πάντως κάποιοι μιλάνε ήδη με νόημα για «βελούδινη διαδοχή» του σημερινού κυβερνητικού σχήματος από ένα άλλο, στο οποίο θα μετέχει και το ΠΑΣΟΚ με τους μικρούς δορυφόρους του. Με όλο αυτό το παρασκήνιο συνδέεται μάλιστα η «επανεμφάνιση» της «ομάδας των 53» υπό τον Φίλη στον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν ευθέως στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή να τερματιστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αλλά και η χτεσινή δημόσια επίθεση εναντίον του κυβερνητικού εταίρου από τον υπουργό Σκουρλέτη.
 Κι αυτά τα σχέδια ωστόσο έχουν πολλές δυσκολίες για να προχωρήσουν. Δεν είναι μόνο το λαϊκό τσουνάμι που ξεσηκώνεται αλλά κινδυνεύει να διαλυθεί κι αυτό ακόμη το «Κίνημα Αλλαγής» πριν ακόμη σχηματιστεί. Πολλά στελέχη του έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας και διαφωνούν με το ξεπούλημα στο οποίο συμπράττει η Γεννηματά που ταυτόχρονα δέχεται πιέσεις, από την άλλη πλευρά, ώστε να βγάλει «απαγορευτικό» σε όσους θελήσουν να πάνε.
Έχει να γίνει της κακομοίρας... Μ. Γιαλούρος Press-gr

***  Προειδοποίηση ΣΟΚ: "Έρχεται ΠΟΛΕΜΟΣ Κίνας-ΗΠΑ στην Ασιατική θάλασσα"...

~ Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Φράνσις Φουκογιάμα, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο “Το τέλος της ιστορίας” υποστήριξε προχθές στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist ότι δεν είναι διόλου απίθανη μια πολεμική σύρραξη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Είπε μεταξύ άλλων προχθές: «Έχουμε να κάνουμε με έναν δισδιάστατο Τραμπ. Έναν «καλό», ρεαλιστή, θετικιστή, και έναν Τραμπ που ξυπνάει στις 3 το πρωί και κατακεραυνώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσω του twitter. Πρέπει να δούμε ποιός από τους δύο Τραμπ θα αναδυθεί ως πρόεδρος» και ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πολεμική σύρραξη με την Κίνα στη νοτιοανατολική θάλασσα της Ασίας.
Τέλος, σημείωσε ο Φουκογιάμα ότι ο Τραμπ εκλέχθηκε από την εργατική τάξη και τους “λιγότερο καταρτισμένους” δείχνοντας την αντίθεση των κοινωνιών προς την παγκοσμιοποίηση, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Τραμπ να αποδειχθεί πετυχημένος και με δύο θητείες...

*** Η αινιγματική αναφορά της Λαγκάρντ στο Νταβός! ΝΕΟ ΚΟΨΙΜΟ στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;..

~ Απλώς ρητορικό ερώτημα ή το ΔΝΤ θεωρεί ότι χρειάζεται να γίνουν κι άλλα στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, όπως και σε άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ευρώπη, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο σε βάθος χρόνου;
 «Ποιο είναι το απαραίτητο όριο για το δίχτυ ασφάλειας και ποιο είναι το κατώφλι πέρα από το οποίο προστατεύονται πραγματικά οι συντάξεις;» διερωτήθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή ερώτηση σε πάνελ στο Νταβός, για το αν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις και στις καταβαλλόμενες συντάξεις, όπου δεν υπάρχει αντιστοιχία με τις καταβληθείσες εισφορές. Η απάντηση ή μάλλον η αινιγματική αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ έγινε «πατώντας» πάνω στις αλλαγές που έγιναν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με την επισήμανση ότι σε κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα, τέτοιου είδους παρεμβάσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις είναι αναπόφευκτες.
 «Απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των εταίρων της και αυτό ίσχυε για όλες, μεσαίες, μεγάλες και μικρές ... Ήταν πολύ υψηλές και οι Έλληνες έπρεπε να το ρυθμίσουν. Η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα», παρατήρησε η Κ. Λαγκάρντ απορρίπτοντας την κριτική που ασκήθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο φτωχοποιούνται οι συνταξιούχοι. Κι εκεί ακριβώς έθεσε το ερώτημα: «ποιο είναι το όριο προστασίας;»
 Η αιφνιδιαστική αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ έγινε μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό και μένει να διαπιστωθεί αν όντως επρόκειτο για κάποιο ρητορικό ερώτημα ή αν οι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα, αν όχι τώρα, σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια.
 Οι αναφορές αυτές της Κ. Λαγκάρντ αποκτούν, μάλιστα πρόσθετη βαρύτητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης μελέτης του ΔΝΤ για το πώς οι νέοι 18- 24 ετών βλέπουν τα όνειρα τους να «θάβονται», λόγω της αυξημένης ανεργίας και ακολούθως της αύξησης των ποσοστών φτώχειας σε αυτές τις ηλικίες. Παρουσιάζοντας, μάλιστα, στοιχεία και διαγράμματα, από τα οποία προκύπτει ότι η «ψαλίδα» των ανισοτήτων άνοιξε μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, λόγω μεγαλύτερων κοινωνικών δαπανών στους δεύτερους στα χρόνια της κρίσης, η Κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι για να μην επιβαρύνεται επί της ουσίας η νέα γενιά με τα βάρη στήριξης των γηραιότερων- κάτι που σε τελική ανάλυση πλήττει και τα συνταξιοδοτικά συστήματα μακροπρόθεσμα- πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις, μεταξύ των οποίων και η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας όπου χρειάζεται.
 Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επέβαλε την κατάργηση από το 2019 των προσωπικών διαφορών στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις- κάτι που προκαλεί μειώσεις ως και 18%- με αυτό ακριβώς το σκεπτικό: της ελάφρυνσης του βάρους των εισφορών στους σημερινούς εργαζόμενους, που θα καταλήξουν να παίρνουν πολύ μικρότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους.
 Γιώργος Παππούς    Πηγή iefimerida.gr

*** Οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και τα FUNDS στηρίζουν την Ελληνική ΦΟΥΣΚΑ...

~ Στην ερώτηση εάν το χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει στις 950 με 1000 μονάδες η απάντηση είναι ότι όσο διαρκούν οι εισροές κυρίως αμερικανών η προσδοκία θα συντηρεί την χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδος.
«Τα hedge funds που τοποθετούνται σε μετοχές και ομόλογα να συνεχίσουν να φουσκώνουν την ελληνική φούσκα» με αυτό το σχόλιο απάντησε στέλεχος του hedge fund Brevan Howard fund στο bankingnews για το πώς θα χαρακτήριζαν την αποτίμηση των ελληνικών assets.
Να σημειωθεί ότι το Brevan Howard fund είναι οριακά μικρότερο του Paulson fund ή παραπλήσιο με το Moore Capital.
Γιατί είναι φούσκα τα ελληνικά assets δεν έχουν κάποια αξία έστω και με πολύ αυστηρά κριτήρια αποτίμησης;
«Η πλειοψηφία των ελληνικών assets είναι φούσκα γιατί οι αξίες δεν υποστηρίζονται από θεμελιώδη αλλά προσδοκίες.
Συν τοις άλλοις υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες.
Αβεβαιότητα πρώτη: Τα stress tests κάποιοι τα θεωρούν περίπατο και κάποιοι άλλοι ότι θα οδηγήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Αβεβαιότητα δεύτερη: Πως θα πορευθεί η Ελλάδα μετά το 3ο μνημόνιο;
Είναι αληθές ότι η ύπαρξη ενός μεταβατικού προγράμματος θα λειτουργήσει θετικά για τις αγορές.
Αλλά η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για καθαρή έξοδο.
Αβεβαιότητα τρίτη: Ποια θα είναι η τελική φόρμουλα για το ελληνικό χρέος και πότε θα εφαρμοστεί;
Αβεβαιότητα τέταρτη: Το 2019 ως έτος εκλογών λόγω αλλαγών στον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να υπάρξουν προϋποθέσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης;
Αβεβαιότητα πέμπτη: Οι μετοχές και τα ομόλογα εμπεριέχουν πολύ υψηλό συντελεστή πιθανολόγησης, δηλαδή πιθανολογείται αυτό και η αγορά το προεξοφλεί ή προσπαθεί να το προεξοφλήσει.
Ακόμη η πιθανολόγηση δεν έχει μετατραπεί σε γεγονός».
Στην ερώτηση εάν το χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει στις 950 με 1000 μονάδες η απάντηση είναι ότι όσο διαρκούν οι εισροές κυρίως αμερικανών η προσδοκία θα συντηρεί την χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδος.   bankingnews.gr

*** EINAI ΣΧΕΔΙΟ!' ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ' ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αλλά προστατεύουν...

~  Πριν από λίγες ημέρες άγνωστοι έριξαν το “έργο τέχνης” Phylax στο Παλαιό Φάληρο, προκαλώντας την οργή όλων των δημοσιογράφων και ορισμένων πολιτικών, οι οποίοι έκαναν λόγο περί βανδαλισμού χειρότερου(!) από του Ισλαμικού Κράτους στις αρχαιότητες και μίλησαν για θρησκευτικό φονταμενταλισμό.
Αλήθεια, όλοι αυτοί οι κύριοι γιατί δεν μιλούν για τα δεκάδες αγάλματα που αναρχοαριστεροί έχουν βανδαλίσει τα τελευταία χρόνια; Αυτά τα ξεχνούν και θυμούνται μόνο όσα τους συμφέρουν.
Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες που δείχνουν το βάθος της υποκρισίας ορισμένων:

***  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!  ΑΠΕΙΛΟΥΝ τη ζωή του διοργανωτή του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία...

~ Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real fm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη, ο διοργανωτής του συλλαλητηρίου για την ονομασία των Σκοπίων στην Αθήνα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο νομικός Δημήτρης Μιχάκης, αποκάλυψε πως δέχθηκε ένα απειλητικό για τη ζωή του τηλεφώνημα.
«Δηλώνω και το καταγγέλλω δημοσίως ότι σήμερα είχα ένα τηλεφώνημα απειλητικό εναντίον μου, δίνοντάς μου διορία να ακυρώσω το συλλαλητήριο. Απείλησαν τη ζωή μου. Θα πάω στον εισαγγελέα, δεν φοβάμαι τίποτα γιατί εδώ αφορά στην πατρίδα μας και την ενότητα όλων των Ελλήνων. Θα πάω στον Εισαγγελέα και θα βρούμε ποιο άτομο ήταν αυτό και τι υποκρύπτεται από πίσω. Θα δώσω στοιχεία και θα διευκολύνω να βρεθούν αυτοί που ήθελαν να κάνουν κάτι τέτοιο», αποκάλυψε ο κ. Μιχάκης, ο οποίος διευκρίνισε πως πέραν αυτού του περιστατικού, λαμβάνουν μαζικά μηνύματα υπέρ του συλλαλητηρίου.  enikos.gr

***  ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ!  Τι έλεγε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ Χρυσόστομος Σμύρνης...

~  Δείτε ένα ανατριχιαστικό απόσπασμα από την επιστολή του εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Δράμας, και μετέπειτα Σμύρνης, Χρυσοστόμου, ο οποίος μιλούσε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και τον κίνδυνο που διέτρεχε από τους Βουλγάρους.
Δείτε την επιστολή στο παρακάτω βίντεο:

*** ΕΚΤΑΚΤΟ πριν λίγο!  Το ΚΑΤΑΡ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΤΑΙ S-400....

~ Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της Ρωσίας και του Κατάρ, σχετικά με την πώληση του εξελιγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον πρεσβευτή του Κατάρ στην Μόσχα.  Πηγή: ΑΜΠΕ

*** ΕΚΤΑΚΤΟ! Εκτροχιασμός με 5 νεκρούς και 100 τραυματίες στο Μιλάνο... UPD

~ Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δέκα τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ άλλοι 100 έχουν τραυματιστεί ελαφρά, μετά από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας, λίγο μετά τις επτά το πρωί, στην τοποθεσία Πιαλτέλο, λίγο έξω από το Μιλάνο.
 Οι προσπάθειες των πυροσβεστών, των αστυνομικών και των καραμπινιέρων, για τον απεγκλωβισμό των επιβατών του τραίνου συνεχίζονται καθώς με ειδικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν τις λαμαρίνες του τραίνου για να μπορέσουν να βγάλουν τους τραυματίες που είναι ακόμη παγιδευμένοι.
 Οι πρώτες βοήθειες παρέχονται από ιατρική ομάδα στην περιοχή όπου εκτροχιάστηκε το τραίνο, όπου έχουν σπεύσει δεκάδες οχήματα της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.
 Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν εργαζόμενοι που μετέβαιναν στην ιταλική συμπρωτεύουσα για να δουλέψουν.
 Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, βγήκαν από την τροχιά τους τα κεντρικά βαγόνια του τραίνου, τα οποία έπεσαν πάνω σε στύλους που βρίσκονταν δίπλα στις ράγες. Στην ευρύτερη περιοχή έχει διακοπεί η κυκλοφορία των τραίνων. KATHIMERINI

***  Προκαλεί δέος το νέο "υπερόπλο" του Πούτιν... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Su-57, εφοδιασμένο με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ξεκίνησε τις πτήσεις, όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας «Τακτικοί πυραυλικοί εξοπλισμοί», Μπορίς Αμπνόσοφ. σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία» που εκδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
 «Ήδη έχουμε αρχίσει να πραγματοποιούμε πτήσεις και πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα», δηλώνει στη συνέντευξή του ο Αμπνόσοφ.
 Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Su-57 απογειώθηκε για πρώτη φορά το 2010 κι όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση με τον νέο του κινητήρα. Αυτή τη στιγμή είναι εξοπλισμένο με τον λεγόμενο κινητήρα πρώτης φάσης τύπου 117C , ενώ ο νέος κινητήρας δεν έχει ακόμη χαρακτηρισθεί και ορίζεται προς το παρόν ως «κινητήρας δεύτερης φάσης».
enikos

***  'ΑΣΤΑΚΟΣ' γίνονται τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ!  Η Σερβία ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ κι ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ...

~  Ο Σερβικός Στρατός περιμένει να παραλάβει εντός του έτους 30 άρματα μάχης T-72S και τα ισάριθμα οχήματα αναγνώρισης BRDM-2 από τη Ρωσία ενώ αναμένεται να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης M-84A και ΤΟΜΑ M-80A, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας ο Σέρβος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ljubisa Dikovic(Λιούμπισα Ντίκοβιτς).
 Οι εργασίες εκσυγχρονισμού των M-84A και M-80A αναμένεται να περιλαμβάνουν βελτιώσεις στους αισθητήρες, τη θωράκιση και την φονικότητα. Σε υπηρεσία είναι 212 άρματα μάχης M-84A και 320 ΤΟΜΑ M-80A. Αξίζει να σημειωθεί πως το Μ-84, που αποτελεί παραλλαγή του Τ-72, είχε εξαχθεί στο παρελθόν στο Κουβέιτ.
 "Θα αρχίσουμε τον εκσυγχρονισμό του άρματος M-84 και το όχημα πεζικού ώστε να βελτιώσουμε την εμβέλειά τους, η προστασία τους και η διείσδυσή τους", δήλωσε στις 13 Ιανουαρίου 2018 ο στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας RTS.
 Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι μονάδες τεθωρακισμένων και ανιχνευτών ταχείας αντίδρασης του Σερβικού Στρατού, KoV, θα λάβουν επίσης 30 T-72S MBT και 30 θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης BRDM-2 που η Ρωσία θα κάνει δωρεά στη Σερβία.  onalert

*** ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΜΒΑ του ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ για το Σκοπιανό...

~ Σε τοποθέτηση για το Σκοπιάνο προέβη χθες ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, στην οποία τόνισε ότι «η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος» εξοργίζοντας τους Έλληνες για την απαράδεκτη στάση του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τέως μονάρχη Κωνσταντίνου:
«Βρισκόμαστε, ενδεχομένως, κοντά σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Σε μια στιγμή, όπου καλούμαστε να υπερασπιστούμε όσα σημαίνει η Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος. Το δικαίωμά μας όμως να τιμούμε, όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και την  θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών.
Οι εικόνες σύμπνοιας αυτών των ημερών αντικατοπτρίζουν την ενότητα που πάντα επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στα σημαντικά ζητήματα.
Εύχομαι, ολόψυχα, η πολιτική ηγεσία να επιτύχει την -ομολογουμένως- δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες».
 Σημείωση VoiceNews: Αυτός είναι ο άνθρωπος δηλαδή που κάποιοι θεωρούν ότι θα έρθει να μας σώσει από τους πολιτικάντηδες;;; Να μας λείπει τέτοιο... σώσιμο...

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Για την 20η αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ :
Πέμπτη 25-01-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ κ.α.83-83 ,(47-37) .- 
Παράταση : 94-93 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 29-1718-20 , 12-21 , 24-25 , Ο.Τ. : 11-10  .-
~ ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  87-68 , (39-30) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 20-14 , 19-16 , 21-17 , 27-21 .- ^
~ ΜΑΛΑΓΑ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  83-85 , (43-46).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-19 , 22-27 , 21-21 , 19-18 .- ^
~ Παρασκευή 26-01-2018 :
~ ΤΣΣΚΣ Μόσχας -ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ

~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

~ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

~  ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΚΙΜΚΙ

~   ΜΙΛΑΝΟ   - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.


*** Για το Ευρωπαϊκό  μπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 20
25.01. 21:15ΠαναθηναϊκόςΖαλγκίρις Κάουνας
 
25.01. 21:45ΟυνικάχαΜπασκόνια
 
25.01. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΑναντολού Εφές
 
26.01. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΜπάμπεργκ
 
26.01. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπαρτσελόνα
 
26.01. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟλυμπιακός
 
26.01. 21:30ΒαλένθιαΚίμκι
 
26.01. 21:45ΜιλάνοΜακάμπι Τελ Αβίβ

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  :
Κατάταξη (σε 19 αγώνες)ΤΣΣΚΑ Μόσχας    15-4
Ολυμπιακός           13-6
Φενέρμπαχτσε       13-6
Ρεάλ Μαδρίτης      13-7  *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Παναθηναϊκός           13-7  *
Ζαλγκίρις Κάουνας   12-8  *
Κίμκι                          11-8
Μακάμπι Τελ Αβιβ    10-9
-----------------------------
Μπασκόνια                9-11  *
Μάλαγα                     8-12  *
Μπάμπεργκ               7-12
Μπαρτσελόνα           7-12
----------------------------
Ερυθρός Αστέρας      7-12
Βαλένθια                    6-13
Αρμάνι Μιλάνο          6-13
Αναντολού Εφές         5-15  *


  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 ήττα εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ      εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα     εκτός

21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ     εντός
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης     εκτός

***  Οι δύο επόμενες αγωνιστικές :
Αγωνιστική ημέρα: 21

01.02. 19:00Αναντολού ΕφέςΒαλένθια
 

01.02. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΡεάλ Μαδρίτης
 

01.02. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

01.02. 21:00ΟλυμπιακόςΦενερμπαχτσέ
 

01.02. 22:00ΜπαρτσελόναΜιλάνο
 
02.02. 19:00ΚίμκιΟυνικάχα
 
02.02. 21:00ΜπάμπεργκΠαναθηναϊκός
 
02.02. 21:30ΜπασκόνιαΕρυθρός Αστέρας
 
Αγωνιστική ημέρα: 22
08.02. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπαρτσελόνα
 
08.02. 21:15ΠαναθηναϊκόςΜπασκόνια
 
08.02. 21:30ΒαλένθιαΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
08.02. 21:45ΟυνικάχαΑναντολού Εφές
 
09.02. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπάμπεργκ
 
09.02. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΜιλάνο
 
09.02. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΚίμκι
 
09.02. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΟλυμπιακός

 ***  Ενημέρωση φιλάθλων κατά της βίας από την Καλαμάτα- Πήρε Καλλιντέρη ο Τσικλητήρας 
Πέρα από τα διοικητικά και τα αγωνιστικά που είναι στο προσκήνιο όλο αυτόν τον καιρό, η Καλαμάτα έκανε χθες γνωστή μια διαφορετική δράση. Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει την προσεχή εβδομάδα, σε συνεργασία με τους οργανωμένους οπαδούς και την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπιση της Βίας, ενημερωτική εκδήλωση, με στόχο την καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα. Την ενημέρωση θα κάνει ο υπεύθυνος της ΔΕΑΒ στην Μεσσηνία, Γιώργος Χουλιάρας, ο οποίος θα μιλήσει για όλο το φάσμα αρμοδιοτήτων και τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή για την αποφυγή επεισοδίων.
  Συγκρότηση ΔΣ σε Σώμα, μετεγγραφές και προετοιμασία 
Όσον αφορά στα διοικητικά, η αναμενόμενη χθες συγκρότηση του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, λόγω υποχρεώσεων των μελών του. Ωστόσο, η νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον Γιάννη Σταματογιαννόπουλο και σε συνεννόηση πάντα με τον Αγαθοκλή Χριστόπουλο, έχει αναλάβει κανονικά καθήκοντα.
Στα μετεγγραφικά δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με τον πήχη πάντως να έχει κατέβει, καθώς ο στόχος της ανόδου έχει απομακρυνθεί για φέτος. Αντίθετα, παρελθόν αποτελούν οι Νίκος Νικολόπουλος και Βαγγέλης Χελάς.
Φυσικά, το ρόστερ θα συμπληρωθεί ώστε η ομάδα να καταφέρει να διατηρηθεί ψηλά στην κατάταξη του 5ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής αποφεύγοντας παράλληλα την εμπλοκή σε δυσάρεστες περιπέτειες.
Αγωνιστικά, ως ωφέλιμο κρίνεται και τείνει προς καθιέρωση το φιλικό της Τρίτης με την δεύτερη ομάδα, ενώ η προετοιμασία συνεχίζεται κανονικά υπό τις οδηγίες των Μάνα-Δρούγα.
Ο Σταύρος Τσουλάκος που δεν προπονήθηκε χθες λόγω ενός μικροπροβλήματος τραυματισμού εκτιμάται ότι θα είναι σήμερα σε θέση να πάρει κανονικά μέρος στο πρόγραμμα που θα φιλοξενηθεί στο γήπεδο του ΜΓΣ.
Την Κυριακή δεν υπάρχουν υποχρεώσεις, αφού προβλέπεται διακοπή στον 5ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής, με την επόμενη αναμέτρηση για την Καλαμάτα να είναι στη Βάρδα στις 4 Φεβρουαρίου (14η αγωνιστική), οπότε αναμένεται να επανέλθει και ο Πέτρος Καμινιώτης, ο οποίος εξέτισε ποινή μιας αγωνιστικής στο ντέρμπι της περασμένης εβδομάδας με τον Πανηλειακό.
  ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ
Πήρε Πάρη Καλλιντέρη!

Η Πύλος είναι ο επόμενος ποδοσφαιρικός σταθμός του πολύπειρου Καλαματιανού τερματοφύλακα, Πάρη Καλλιντέρη, ο οποίος έμεινε πρόσφατα ελεύθερος από τον Πανθουριακό. Ο Τσικλητήρας είναι πολύ κοντά σε δύο ακόμη μετεγγραφής που αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθούν και θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης ώστε η ομάδα να διεκδικήσει με αξιώσεις την παραμονή της στη Γ’ Εθνική, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Στο μεταξύ η προετοιμασία συνεχίζεται με προπονήσεις, υπό τις οδηγίες, του Νίκου Κακαλέτρη, ενώ δεν κατέστη εφικτό να κλειστεί κάποιο φιλικό, όπως ήταν η πρόθεσή του, με αφορμή την διακοπή των υποχρεώσεων στον 5ο Όμιλο. 

***


~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-24-2018-24-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Πέμπτη 25  Ιανουαρίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-25-2018-24-01-2018-140.html .-
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5979   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3836   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3834  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 669   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

~** Τα  βίντεο μας για σήμερα :
1~ Συγκέντρωση Θεσσαλονίκης ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  21/01/2018: https://youtu.be/JnTIG9t2MUw .-
~ Ψυχρολουσία στο μαξίμ από συγκέντρωση 21/01/2018 : https://youtu.be/pbLA352pXiw .-
~ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ   2018:
 https://youtu.be/h6PQT2e17DI .-
~Σκόπια  ΝΑΤΟ Σερβία  2018:
https://youtu.be/l4wyzRsfQ2Y  .-
5~ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Τζανακάκης 2018:
https://youtu.be/3bNGpRaLmTk  .-
ΟΛΑ  ΓΙΑ ΑΓΩΓΟΥΣ 2018 :
 https://youtu.be/_HFjbe8vBSg .-
~Οργή για στρατηγούς ΕΛΛΑΣ  21/01/2018:
https://youtu.be/XZ6iDr8Cn1k .-
~Ο  Π  ΚΑΜΜΕΝΟΣ θυμάται τα πετρέλαια 23/01/2018: https://youtu.be/1qRNx6zmyNM .-
~Μόνο 90.000 μέτρησε η αστυνομία Συριζανελ 2018:
https://youtu.be/WRbKIGPA_m0 .-
10~Βουκουρέστι  Σκόπια  21/01/2018 διάψευση:
https://youtu.be/GwoIM_Qecss .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου